niet de juiste De Liemers

6 juli 2018

niet de juiste De Liemers 6 juli 2018


'Ik had een beetje kriebels' Anne Aalbers (10) treedt op voor koningin Máxima

Anne (links) naast Maxima. Foto: Roy Beusker.

ZEVENAAR – Het kan niemand voorbij zijn gegaan: op woensdag 27 juni was koningin Máxima in Zevenaar. Zij kwam om haar handtekening te zetten onder het samenwerkingsconvenant 'Meer Muziek in de Klas'. Het doel: structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolleerlingen in de de Liemers in 2020.

Duizend Liemerse kinderen verwelkomden de koningin met een lied. De voorstelling in het Musiater bestond vooral uit zingende koren en orkesten. Anne Aalbers (10) mocht ook solo optreden voor de koningin. Zij was uitgekozen om een stuk te spelen op haar dwarsfluit: Skyfall. Dit was heel bijzonder vond Anne: "Niet iedereen mag zomaar optreden voor Máxima. Het was heel anders dan een normaal optreden." Of ze zenuwachtig was? "Nee hoor! Alleen toen ik eenmaal op het podium stond kreeg ik wel een beetje kriebels." Muziek betekent veel voor Anne. Al bijna drie jaar lang speelt ze met plezier dwarsfluit. "Op school kregen we blokfluit les. Ik wilde iets waar je meer mee kon doen. Zo kwam ik op de dwarsfluit, die een hele mooie klank heeft. Oefenen doe ik heel veel. Wanneer ik me niet lekker voel helpt muziek mij om me weer wat vrolijker te voelen." Nieuwsgierig is ze ook. De piccolo zou nog wel een optie kunnen zijn om uit te proberen. Na het optreden kwam de koningin nog naar Anne toe. "Máxima zei dat ik het goed had gedaan en hopelijk tot de volgende keer", vertelt ze trots. "Het zou leuk zijn om nog een keer voor haar op te treden."

Zilveren speld voor Richard Kemperman

ZEVENAAR – Richard Kemperman heeft tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond van DCS op zaterdag 30 juni de zilveren waarderingsspeld van de KNVB ontvangen.

Hij kreeg het kleinood uit handen van Theo Aaldering, ambassadeur van de KNVB district Oost vanwege zijn jarenlange vrijwillige bestuursinzet voor de Zevenaarse tweedeklasser. Richard Kemperman nam in november 2016 afscheid als voorzitter van DCS, een functie die hij acht jaar vervulde. Verloren ging hij niet voor de Zevenaarse tweedeklasser. Nu is hij penningmeester. Tot november 2018. Onlangs kondigde hij aan om na elf jaar als bestuurder van DCS te stoppen.

"Een mooi moment voor hem dus om deze KNVB-onderscheiding nu te krijgen", vertelt Rene van Leeuwen, de huidige voorzitter van DCS. "De toekenning van de speld is niet meer dan terecht. Richard heeft zich sinds november 2007 eerst als penningmeester en een jaar later als voorzitter meer dan verdienstelijk gemaakt voor de club. Vanuit een slechte financiële uitgangspositie heeft hij het gepresteerd de vereniging weer financieel gezond te krijgen. Ook organisatorisch heeft hij DCS beter neergezet. Mede door zijn inzet zijn wij vanaf 2008 gestaag gegroeid van zeshonderd naar negenhonderd leden. Ook heeft hij veel energie gestoken in de realisatie van de kunstgrasvelden op sportpark Hengelder en de verbouwing en aanbouw van ons clubhuis en de kleedkamers. Naast deze prestaties is Richard ook nog eens een goed mens voor zijn omgeving en voor mij nog steeds een vraagbaak als ervaren clubbestuurder."

Muziekstad Zevenaar wint Burgemeester van Bastelaarprijs 2018

ZEVENAAR - Muziekstad Zevenaar is de winnaar van de Burgemeester van Bastelaarprijs 2018. Het bestuur van veertienkoppige vrijwilligersorganisatie krijgt de prijs op vrijdag 28 september uitgereikt.

Het Burgemeester van Bastelaarfonds werd in 1987 door de gemeenteraad in het leven geroepen. Het doel: één keer per twee jaar een instelling of organisatie binnen Zevenaar eren voor het initiëren van culturele initiatieven. De winnaar van dit jaar doet dat al meer dan 25 jaar. Muziekstad Zevenaar organiseert met behulp van sponsoren zonder winstoogmerk jaarlijks vijf grootschalige muzikale evenementen in het hart van Zevenaar die voor iedereen gratis toegankelijk zijn: het bevrijdingsfestival, het Varilux Jazz- en Bluesfestival, de Jumbo Heemskerk Summerparty, het Spikker Country & Westernfestival en het najaarsfestival. Deze activiteiten trekken duizenden toeschouwers, soms uit het hele land. Zo was het Raadhuisplein op 23 juni jl. weer afgeladen vol tijdens het optreden van Queen Forever. Naast internationale bands is er ook oog voor regionale en lokale muzikanten. Voorzitter Gerrie Uffing is verguld met de prijs: "Een waardering en stimulans voor al onze huidige en oud- bestuursleden."

Maaike Hageman

Iwan Geurts verruilt

De Graafschap voor PSV

Bram Meijering heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. De twintigjarige sportieveling die opgroeide in de Liemers geeft les bij de waterskibaan in Braamt.

Bram Meijering heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. De twintigjarige sportieveling die opgroeide in de Liemers, geeft les bij de kabelwaterskibaan in Braamt. Foto: Jairo in der Beeck

Door onze redactie

Mark van Drunick verovert

dansend de wereld

Geen Facebook en Twitter voor

burgemeester Ella Schadd

Door onze redactie

2 / 12

Hardlopend zwerfafval opruimen in Horsterpark Stichting Go Clean en loopgroep FroS houden ploggingrun op 25 augustus

Go Clean en Fros organiseren de Ploggingrun. Foto: Rob Jansen

DUIVEN - Hardlopen en daarbij zwerfafval opruimen. Dat is het doel van de ploggingrun die op 25 augustus in het Horsterpark van start gaat. Met deze run slaan stichting Go Clean en loopgroep FroS de handen ineen, door het nuttige met het aangename te verenigen.

Ploggen: zwerfafval opruimen tijdens het hardlopen, is oorspronkelijk in Zweden begonnen en overgewaaid naar Nederland. Stichting Go Clean de Liemers en loopgroep FroS besloten om de Ploggingrun in de Liemers te organiseren. FroS wordt gerund door gedreven sporters die het hardlopen willen stimuleren bij nog niet sportende jongeren en ouderen. Stichting GoClean is opgericht door drie dames, Peggy Blaauw, Marloes Heebing en Wendy van Heumen en heeft als doel het opruimen van zwerfafval. Er zijn veel vrijwilligers die meehelpen met het verwezenlijken van dit doel. "Bij onze oprichting vorig jaar, stelden we als doel de Liemers binnen tien jaar zwerfafvalvrij hebben. De toekomstige generaties moeten gewoon in een schone wereld kunnen leven. Zwerfafval is één van de grote problemen in de wereld op dit moment en een bedreiging voor de gezondheid van de mens. Als het zo doorgaat is er in 2050 meer plastic in de zee dan vissen", vertelt Marloes Heebing, penningmeester van GoClean.Secretaris Wendy van Heumen: "Als stichting Go Clean hebben we gesprekken met politici, doen we aparte acties zoals de ploggingrun in het Horsterpark, motiveren we bij de avondvierdaagse mensen om hun spulletjes op te ruimen en zijn we aan het kijken bij gemeentes in de Liemers hoe we kunnen zorgen dat er minder zwerfafval op straat komt te liggen."

Litteratieapp

Marloes Heebing wijst erop dat er ook een app tegen zwerfafval bestaat: de litteratieapp. "Met die app kun je zien hoeveel, waar en wat er aan zwerfafval ligt. Wie de app downloadt, kan zelf ook van gevonden zwerfafval een foto maken en het soort product en merk erbij vermelden." Op deze manier kan gekeken worden of er een relatie is tussen het soort afval en de plekken waar het verkocht en neergegooid wordt. Bedrijven kunnen zo benaderd worden om hun verantwoording te nemen en mee te helpen aan een oplossing voor het probleem. Zo kan er bijgedragen worden aan de vermindering van zwerfafval.

Iedereen kan meedoen met de ploggingrun die door Westervoort en Duiven gaat. Er is keuze tussen een aantal routes tussen de twee en tien kilometer, ook is er een rolstoelroute. Leerlingen van het Candea College die meedoen, meedenken en helpen met de voorbereidingen en het evenement zelf, kunnen hiervoor uren Maatschappelijke Stage krijgen. Dit kan ook bij andere acties van Stichting GoClean. "We hopen met dat er tijdens de Ploggingrun op 25 augustus veel zwerfafval wordt opgeruimd en dat mensen zich meer bewustworden van de hoeveelheid zwerfafval en­ de gevolgen hiervan", zegt Wendy van Heumen. Opgeven voor de ploggingrun kan via: info@goclean-deliemers.nl .

'Dialect spreken, is je thuis voelen' Antoon Berentsen koestert het Liemerse dialect

De dialectgroep Heemkundekring Bergh bijeen. "Het is belangrijk dat de streektaal in de Liemers gesproken blijft worden"

LIEMERS – Antoon Berentsen houdt zich bezig met het hoorbaar houden van het dialect. Berentsen en de andere leden van de dialectwerkgroep van Heemkundekring Bergh verzamelen verhalen, zingen liedjes in het dialect en hebben een rubriek Barghse Praot in het Montferland Journaal. "Het is belangrijk dat de streektaal in de Liemers gesproken blijft worden, want als je dialect spreekt, dan voel je je veilig en thuis", zegt Berentsen.

"Het grootste verschil met de Nederlandse standaardtaal zijn bepaalde klanken en woorden die ook veel in het oud-Nederlands voorkomen. Een voorbeeld is het woordje 'duk'. Het woordje duk is afgeleid van het woordje dikwijls. In plaats daarvan zeggen we tegenwoordig 'vaak'. Zo zie je dat het dialect eigenlijk een soort geschiedenisboek is. De klank 'ui' bestaat in het dialect niet, daar wordt juist de u-klank gebruikt. Zo heet de plaats 'Duiven' 'Duuve' en is het niet 'uitgeslapen' maar 'Uutslaope'.

Weinig import

Het Liemers dialect wordt vooral veel gesproken in plaatsen waar weinig import is. In gebieden als Zevenaar en Westervoort zijn veel mensen komen wonen na de oorlog. Daarom wordt in dat soort plaatsen weinig plat gesproken", zegt Antoon Berentsen. "De grootte van de gemeenschap speelt ook een rol. In kleine dorpjes zal je vaker dialect horen, omdat mensen in dorpen meer betrokken zijn bij elkaar. Dit zie je ook terug bij de jeugd. De belangrijkste reden dat de jongeren geen plat meer spreken, is omdat ze dat niet mee hebben gekregen van hun ouders. Helaas is het dialect ook steeds meer weggevallen door het leren van het standaard Nederlands in het onderwijs. Het leuke van het dialect is dat je kan horen waar iemand vandaan komt, dat weet je niet als je alleen naar het uiterlijk kijkt. Taal staat dicht bij de mensen en taal is iets waar je je thuis bij kunt voelen. Daarom is het belangrijk dat het Liemers dialect blijft bestaan", gaat Berentsen verder. "Wat opvalt is dat de jongvolwassenen van ongeveer dertig jaar niet het Liemers Dialect spreken, maar het regiolect. Dit houdt in, dat zij het standaard Nederlands spreken, maar dan met een 'dialectsausje' eroverheen. Je hebt te maken met een overgangssituatie naar het Nederlands. Hierin zie je dat taal dynamisch is. De spelling is daarentegen iets wat je gezamenlijk afspreekt. Wij hebben de gezamenlijke WALD-spelling (woordenboek van Achterhoekse en Liemerse dialecten). Elk jaar vindt een Oost-Gelders Streektaaldictee plaats om de kennis met de WALD-spelling te bevorderen. Onze dialectwerkgroep organiseert zelf op 25 oktober een Groot Barghs Dictee in Zeddam. Hoe en wanneer het dialect is ontstaan, weten we niet precies maar wel weten we dat het standaard Nederlands een taal is die oudere mensen hier niet van huis uit hebben meegekregen, maar op school moesten leren. Het standaard Nederlands heette toen nog Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN). Het vooroordeel dat dialect niet beschaafd is hebben we intussen samen met de term ABN laten vallen. Vandaag de dag zijn we blij als iemand meerdere talen spreekt en denken we dat het juist goed is voor je ontwikkeling."

Ilse van Velsen

ARCHIEF HOPE XXL

Maarten, Luc, Maike, Devika ,Julius

Kedengedeng. Sinds kort heeft 'Europa' voor jongeren een soort interrail beschikbaar gesteld, zodat ze goedkoop door Europa kunnen reizen en andere jongeren kunnen ontmoeten. Bij HOPE XXL hadden we in 2012 eenzelfde idee.

Het basisconcept van HOPE XXL was dat we, hier in de Liemers, met tien jongeren, in één jaar de Liemers List zouden opstellen en die bij de Verenigde Naties in New York zouden afleveren. Daar zouden ze flauwvallen van enthousiasme en de Lijst direct gaan uitvoeren. Alles voor een betere wereld. Kans van slagen was minder dan één procent. Dat we we bij de VN überhaupt binnen konden komen werd niet hoog ingeschat. Menigeen moest ook een beetje besmuikt lachen om zoveel naïviteit. In een gesprek met Ad Melkert hoorden we dat, wil je de VN benaderen, je alle continenten mee moet laten praten over de totstandkoming van de Liemers List. Dat advies namen we ter harte. Dan moeten we eerst maar Europa in. Twee HOPE XXL-teams met ieder een eigen route. Hoppend van Europese hoofdstad naar Europese hoofdstad. Kopenhagen, Stockholm, Oslo, Dublin, Berlijn, Milaan, Rome, Londen, Brussel, Parijs, Madrid werden in vliegende treinvaart aangedaan. Alles dus met … een interrail. De bedoeling was om op de centrale pleinen in gesprek te gaan met mensen en ze te vragen wat er moest worden opgenomen in de Liemers List. Het idee leek aardig, maar de praktijk bleek weerbarstig. Het reizen ging prima, de inhoudelijke opbrengst was echter minimaal. Even later konden we met Universiteit Leiden de Europese conferentie optuigen. Dat was wel een succes en zeer productief: met bijna honderd jongeren in drie dagen doorpakken in de zalen van het Kamerlingh Onnes gebouw. En voor hen die destijds besmuikt lachten: van 11 tot 15 juli zijn we er weer in New York. We spreken daar met mensen van United Nations Development Department. We zijn een beetje de tel kwijt, maar 't wordt ongeveer de 14e keer.

Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Het nationale bevrijdingsmuseum in Groesbeek vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog, maar gaat verder dan dat.

Het begint met het meenemen van de bezoeker naar de gebeurtenissen rondom de afsluiting van de Eerste Wereldoorlog, de financiële crisis in de jaren '20 en '30 en de opkomst van het fascisme. Vervolgens volgt een expositie over de daadwerkelijke oorlog, vanaf het begin tot aan de uiteindelijke veldslag bij het Rijnlandoffensief van 1945, waarna Nederland in haar geheel werd bevrijd. Vervolgens rest de bezoeker nog een expositie die uitleg en beeld geeft over de periode na de oorlog. Hierbij worden de enorme slachtofferaantallen in kaart gebracht, maar wordt er ook aandacht besteed aan zaken zoals de ontwikkeling van de mensenrechten en de moderne democratie.

Deze tentoonstelling laat de vele kanten van vrijheid zien, en het feit dat vrijheid niet slechts een gegeven is, maar vaak nog dagelijks wordt bedreigd.

Naast de vaste expositie is er momenteel een tentoonstelling over het communistische verzet. Dit verzet week enigszins af van het reguliere verzet, aangezien het al gedurende de jaren '30 in Duitsland was ontstaan als een antwoord op het fascisme. De communistische verzetslieden hadden dan ook de nodige ervaring. De tentoonstelling 'De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal' is nog te zien tot 28 oktober.

Het nationale bevrijdingsmuseum is van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur. Het museum is gesloten op eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. De reguliere toegangsprijs voor het nationale bevrijdingsmuseum is €10,-. Houders van de museumjaarkaart krijgen gratis toegang.

Historische Kring

Uit "wat de oorlog bracht over Zevenaar 1940-1945"

Eindelijk 10 Mei 1940. 's Morgen om 3.45 uur word ik wakker door de ontploffingen. Ik spring uit mijn bed en zeg: "Dat zijn ze". Wie die "ze" zijn? Natuurlijk de legerscharen van Hitler, welke ik reeds maanden had verwacht. Behalve de ontploffingen hoort men een vreemd gegons in de lucht. Ik ga aan mijn raam zien, en daar merk ik aan de hemel, tamelijk hoog, honderden vliegmachines. "Dat wordt nog erger", zeg ik bij mezelf, "die gaan de grote steden bombarderen", geleerd uit de ervaring met Polen. Met haast gekleed, huisgenoten gewekt en daarna eens een kijkje gaan nemen op straat, waar al veel leven en beroering is. De mensen staan naar de talrijke vliegmachines te kijken. Zij roepen mij toe: "Die gaan naar Engeland". Ik zeg: "Zoudt U dat denken? Het is veel erger".

"Wat dan meneer?"

"Er is oorlog! Hoor je dan die knallen niet en die ontploffingen? Het zijn de maatregelen tegen de vijand". Nu geloven ze het ook. "Ik heb de brug bij Westervoort nog niet horen vliegen", denk ik hardop, "als ze maar niet te laat komen daarmee". Daar komt iemand aanfietsen niet de richting van het station: "Duitse soldaten hebben het station al bezet". Een ander: "ze zijn ook al in het postkantoor! De directeur heeft nog geprotesteerd toen ze om de sleutels vroegen". Later hoeren we een vreselijke knal uit de richting van Westervoort: "Goddank", zeg ik, "daar gaat de brug!"

In het Van Nispen Gesticht kwam een Duitse officier vragen om Amsterdam te mogen opbellen. Dat ging echter niet, want sinds enige dagen hadden particulieren geen aansluiting meer.

World's Best News: malaria neemt af

"Als malaria in één land kan worden uitgeroeid, kan dat in alle landen!''

Onlangs werd Paraguay door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel malariavrij verklaard. Ook wereldwijd is er een vooruitgang te zien in de strijd tegen deze ziekte.

De WHO verklaarde Paraguay malaria vrij omdat ze in de afgelopen vijf jaar geen nieuwe gevallen van malaria hebben aangetroffen. Sri Lanka werd in 2016 tevens vrij van malaria verklaard. De organisatie verwacht dat dit jaar nog Algerije, Argentinië en Oezbekistan zullen volgen.

De directeur van WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vertelt dan ook tevreden: ''Succesverhalen zoals in Paraguay laten zien dat het écht mogelijk is. Als malaria in één land kan worden uitgeroeid, kan dat in alle landen!''

Wereldwijd is de daling ook te zien: tussen 2000 en 2015 daalde het aantal malariadoden met de helft. In Afrika, waar 90% van alle geïnfecteerde mensen woont, daalde tussen 2010 en 2015 het aantal nieuwe gevallen met 21%. Tussen 2000 en 2015 werd malaria bij maar liefst 663 miljoen Afrikanen voorkomen. Dit kwam volgens de onderzoekers vooral door het uitdelen van muskietennetten. Maar ook door een vroege diagnose, het sproeien met insecticide, het droogleggen van broedplaatsen van de mug en het op tijd toedienen van medicijnen.

Niet heel lang geleden kwam malaria ook in Nederland voor. Rond de jaren zestig telde Nederland nog zo'n 10.000 gevallen per jaar. In 1970 werd Nederland malariavrij verklaard. 2016 was wereldwijd een jaar met tegenslag voor de strijd tegen malaria. Toen steeg het aantal gevallen van malaria met 4 miljoen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat was voor het eerst in tien jaar tijd.

Toch is er nog veel hoop door de nieuwe veelbelovende vaccins tegen malaria, zoals vorig jaar geïntroduceerd in verschillende Afrikaanse landen.

Sylvain Thöni

Camillia Stokman

'Betrokkenheid van burgers is onmisbaar' Ella Schadd waarnemend burgemeester van Zevenaar

"Ik sta voor alle inwoners in de gemeente". Foto: Maaike Hageman

ZEVENAAR – Ella Schadd (68) is sinds januari waarnemend burgemeester van de gemeente Zevenaar. Voor één jaartje, op 1 januari 2019 moet er een nieuwe burgemeester zijn voorgedragen door de gemeenteraad. Wie is deze dame, die door 'haar' ambtenaren in de wandelgangen als 'warm en hartelijk' wordt bestempeld?

Ella Schadd komt uit Velp, deed de studie rechten en ging eind vorige eeuw de politiek in. Ook had ze een advocatenpraktijk. Deze gaf ze op toen ze besloot om burgemeester te worden in het Friese Boarnsterhim. Van 2005 tot 2009 bekleedde ze daar het burgemeestersambt. Schadd was daarna waarnemend burgemeester op Vlieland en in Doesburg gedurende de ziekteperiode van burgemeester Luesink. Vanaf 2015 fungeerde Ella Schadd als waarnemend burgemeester van Rijnwaarden. Omdat de gemeente Zevenaar per 1 januari jl. fuseerde met de gemeente Rijnwaarden, werd ze gevraagd voor de functie van waarnemend burgemeester van Zevenaar. Deze samenvoeging liep goed. Wel was het even wennen. Niet alleen voor haar, maar ook voor de andere medewerkers. Een tussenstand, halverwege haar missie.

"De ketting is alleen bedoeld voor speciale gelegenheden en vergaderingen." Foto: Peter van Emmenes
Op weg naar de Zevenaarse kermis.

Hoe verliep de fusie?

"Van een werkomgeving met zeventig medewerkers naar driehonderd is natuurlijk een grote verandering. Het contact leggen met anderen werd wat moeilijker. Ook is het een andere manier van omgaan met elkaar, omdat iedereen in een nieuwe omgeving werkt en nog even zijn plek moet vinden. Het was wel wennen de eerste dagen. Er kwam veel werk op je af. Tijdens de fusie zelf ging het dagelijkse werk gewoon door en hoefden de inwoners gelukkig niet te wachten. We hadden het goed georganiseerd."

Wat zijn de taken van een burgemeester?

"Een burgemeester is veel bezig met orde, handhaving en veiligheid. Dat zijn dan meteen ook de belangrijkste taken van mijn beroep. Mijn mening is dat de burgemeester te veel taken overneemt van de officier van justitie en politie. Zoals een pand sluiten als er drugs gevonden worden. Vaak wordt er wiet gekweekt, dat is een criminele activiteit. Dat is een taak van justitie. Die tijd besteed ik liever aan andere dingen die wél bij de zorgen van een burgemeester horen. Ik sta voor alle inwoners in de gemeente. Natuurlijk voel ik heel veel verantwoordelijkheid voor de burgers. Hoewel ik niet alle beslissingen zelf kan maken, moet ik er wel voor zorgen dat de inwoners zich veilig voelen. Samen met de politie kunnen we daarvoor zorgen, ieder in zijn eigen rol. Samenwerking is dus noodzakelijk om het zo veilig mogelijk maken in onze gemeente. Het is belangrijk om de gemeentelijke organisatie te verbinden met de inwoners van de gemeente. Samen met burgers kijken wat belangrijk is. Betrokkenheid van burgers is onmisbaar."

Wat vindt u de mooiste plekjes in de Liemers?

"Ik kwam nooit in de Liemers voordat ik in Rijnwaarden kwam te werken. Alleen toen ik klein was ging ik met mijn vader bootjes kijken in Tolkamer. Nu ik wel in deze omgeving kom, merk ik de verschillen met bijvoorbeeld Friesland. Dit is een prachtige gemeente. Omdat ik graag naar klassieke muziek luister of voorstellingen bezoek, vind ik het erg leuk om voorstellingen, zoals in het Musiater te bezoeken. Daarnaast ga ik wel naar een mooie tentoonstelling of naar musea. Moderne kunst trekt mij wel aan. Het is mooi dat de mensen in de Liemers veel bezig zijn met kunst en muziek. Vooral in de kleinere dorpen waar je vaak schutterijen ziet. Zevenaar vormt een beetje het centrum van de kleinere dorpen eromheen."

Heeft u wensen voor de Liemers?

"Een wens is dat iedereen voor zichzelf kan zorgen, in zijn eigen levensbehoefte kan voorzien. Goed zorgen voor de mensen die dat niet kunnen. Een andere wens voor de Liemers is de bereikbaarheid van Zevenaar vergroten. Er zijn veel files op de A12. Veel ondernemingen willen zich vestigen langs deze weg, want dan zijn zij gemakkelijk te bereiken. Maar er is geen goede afrit bij Hengelder. Daar moet voor het bedrijventerrein een betere bereikbaarheid komen. Het is niet echt een wens meer, want het is zeker dat de afslag er komt, alleen is de vraag wanneer. Dat is belangrijk om te weten, omdat ondernemers willen beginnen en staan te popelen. Daarmee wordt de werkgelegenheid vergroot."

Staan er nog andere grote plannen aan te komen voor de Liemers?

"Zeker zijn er nog meer plannen, bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Busvervoer is nu maar beperkt. Dat moet anders worden.

'Facebook of Twitter,

daar zal je mij niet

op tegenkomen'

Verder het uitbreiden van bereikbaarheid, het opknappen van de wijken en het opknappen, verbeteren van de wegen. Daarnaast is er een grote opdracht in kader van de duurzaamheid. Het stoppen met het gebruik van gas en het meer investeren in zonne-energie."

Gebruikt u social media?

"Facebook of Twitter, daar zal je mij niet op tegenkomen. Het gebruik van social media is niet mijn ding. Iedereen heeft maar commentaar op elkaar. Wanneer iemand mij wil spreken kan diegene altijd bellen of een afspraak maken. Daar heb ik geen social media voor nodig. Daarnaast werk ik niet eens op een grote computer. Ik gebruik alleen mijn iPad en dat weten mijn collega's ook."

Het valt me op dat u op dit moment geen grote ketting draagt. Waarom niet?

"Mijn ketting draag ik niet ieder moment van de dag. Die is alleen bedoeld voor speciale gelegenheden of voor vergaderingen. Mensen kunnen mij dan als burgemeester herkennen. Ze vinden het leuk dat je belangstelling hebt voor hun activiteiten. Stiekem zit de ketting ook helemaal niet lekker."

Heeft u al een idee wat u gaat doen als u met pensioen gaat?

"Eigenlijk ben ik al vanaf mijn 66e met pensioen. Maar omdat het werk zo leuk blijft, wil ik nog niet stoppen. Om eerlijk te zijn weet ik ook niet hoe het is om niet meer te werken. Je hebt dan zeeën van tijd waarvan ik niet weet hoe ik alles moet invullen. Over enkele dingen ben ik al wel zeker. Ik zou graag vrijwilligerswerk willen doen. Wat of waar, daar ben ik nog niet over uit. Met mijn kinderen en kleinkinderen blijf ik natuurlijk altijd contact houden. Ook zou ik graag nog heel veel boeken willen lezen."

Maaike Hageman

6 / 12

Bijen helpen overleven met bloemen en hotels Imkervereniging Liemers: 'Bijen houden van een natuurlijke en rommelige tuin'

De heren Kampschreur, Staring en Van Voorst bij stal de Eng. Foto: Nina Elbers

DUIVEN - Het gaat niet goed met de bijen, daar zijn verschillende oorzaken voor. Gelukkig zijn er mogelijkheden om bijen te helpen met overleven. Leden van imkervereniging Liemers leggen uit welke maatregelen helpen.

De bij kent veel bedreigingen. Allereerst is er de Varroamijt. De mijt prikt een gaatje in de larve van de honingbij. Er worden dan veel mismaakte bijen geboren en infecties krijgen meer kans. Ook hebben bijen het steeds moeilijker, omdat boeren bestrijdingsmiddelen gebruiken die zeer nadelig zijn voor bijen. Zodra er een bij op een plant gaat zitten die bestreden is met een giftige stof, gaat hij dood of raakt hij zijn oriëntatie kwijt. Daarnaast zijn er steeds minder bloemen, vooral omdat veel mensen tegeltuinen aanleggen. Hierdoor hebben bijen minder voedingsstoffen tot hun beschikking. En ten slotte is de wilde honingbij er niet meer. Daardoor komt er nog maar weinig of geen bestuiving voor in het buitengebied.

Meer bloemen in de tuin

Gelukkig kunnen mensen bijen een handje helpen om te overleven. Allereerst zorgen meer bloemen in de tuin ervoor, dat de beestjes meer voedingsstoffen hebben. Wim Staring, lid van imkervereniging Liemers: "Ook kun je bijen en andere insecten helpen door minder netjes te zijn in je tuin. Veel mensen willen hun tuin mooi aangeveegd hebben, maar de tuin mag een beetje rommeliger zijn en natuurlijker. Het ziet er misschien iets minder mooi uit, maar het is precies wat bijen en insecten zoeken." Imkervereniging Liemers is voortgekomen uit imkervereniging Groessen die in 1949 is opgericht. De vereniging telt ongeveer negentig leden, waaronder ook een aantal vrouwelijke. De imkervereniging is gevestigd in Duiven en heeft een regionale functie. De stallen waarin bijen gehouden worden, staan in het Horsterpark en aan de Engsestraat. De leden van de imkervereniging zetten zich in voor de bij en proberen de jonge bijtjes te voorzien van voedsel in het voorjaar. Dat hebben ze nodig om te groeien. "Afgelopen jaar hebben we veel bomen en struiken geplant en een aantal bermen ingezaaid met een bloemenmengsel. Dan hebben de insecten meer overlevingskansen. Dit in het kader van Duiven, Groessen en Loo in het groen", vertelt Theo Kampschreur, voorzitter van de imkervereniging Liemers.

Bijenhotels

De imkervereniging heeft stallen met verschillende honingbijen. Ooit waren er 352 soorten bijen in Nederland. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat de afgelopen twintig jaar het aantal wilde bijen met zestig procent is teruggelopen. Als sommige soorten bijen uitsterven, sterft de bloem die bestoven wordt door de bij die erbij hoort, ook uit. Dan krijg je verarming van de natuur en dat is ontzettend jammer. "Het is een hele vooruitgang dat er steeds meer bijenhotels zijn", zegt Wim Staring. Door een bijenhotel aan te schaffen of zelf te maken kunnen mensen nestelgelegenheid bieden voor enkele bijensoorten, die behoren tot de groep van de metselbijen.

Mark van Drunick verovert dansend de wereld Van Danspodium naar ArtEZ en verder: 'Je moet durven doen'

Mark van Drunick: "Zonder ballettechniek ben je niets waard in de moderne danswereld." Foto: Anne van Drunick

ZEVENAAR - Wachtend op zijn pa en ma, dwalend door de gangen, van jongs af aan was de 19-jarige Zevenaarder Mark van Drunick in de dansschool van zijn ouders te vinden. Dertien jaar geleden toen Mark zijn eerste lesuur breakdance had, opende hij de deur die zou leiden tot de gangen van ArtEZ. Hoe heeft hij deze weg afgelegd?


Als zoon van professionele dansers was de vraag niet of Mark zou gaan dansen, maar wanneer. Na hun carrière als professionele dansers openden Anne en Mario van Drunick hun eigen dansschool: DansPodium in Zevenaar. Hier groeide Mark op. Op zesjarige leeftijd had hij zijn allereerste breakdance les. "Ik wou ook één van de stoere jongens zijn die op zijn handen kon staan en op zijn hoofd kon draaien", vertelt Mark van Drunick.

Eeuwig dankbaar

Mark had meerdere hobby's. Zo speelde hij piano, heeft hij geturnd en een aantal maanden gevoetbald. Toen hij merkte dat de bal nooit de door hem gekozen richting op rolde, maakte hij een keuze. Hij probeerde ballet en niet veel later volgde hij modern, jazz en urban dance. Mark betwijfelt of hij danser was geworden als zijn ouders geen dansstudio hadden gehad. Hij vertelt hoeveel geluk hij heeft gehad, omdat hij zo goed de techniek van ballet kreeg aangeleerd. "Dat ben ik ze eeuwig dankbaar, zonder die techniek is je talent niks waard in de moderne danswereld."

Mark zit op de opleiding ArtEZ Dancer/Maker, een studie waar gefocust wordt op het opleiden van dansers en choreografen. De toelatingsprocedure voor deze opleiding bestaat uit twee dagen met drie rondes. De Zevenaarder moest een zelfgemaakte solo laten zien, een moderne dansles en een improvisatieles doen. Alles werd gedaan onder toeziend oog van vijf juryleden die tussen elke ronde door, mensen selecteerden die verder mochten gaan. "De grootste druk was tijdens de auditie, je weet dat er van de vierhonderd auditanten ongeveer twintig worden aangenomen, dat geeft spanning. Die spanning verdwijnt wanneer je eenmaal in de klas zit", zegt Van Drunick. In zijn klas zitten veel buitenlanders. Met elkaar opschieten is gemakkelijk, iedereen heeft namelijk dezelfde liefde: 'dans'.

Veel voorstelllingen

Van Drunick doet mee aan veel voorstellingen. Waar hij erg trots op is, is de voorstelling Grenzen die hij samen met 51 dansers van DansPodium op 2 en 3 juni jl. verzorgde op de binnenplaats van Landgoed Halsaf in Babberich. Een productie vol emotie, passie en theatrale beelden met een actueel thema op een historische plek. Ook heeft hij samen met vijf andere dansers van DansPodium in 2013 een moderne dans laten zien op het International Childrens Ballet Festival in Letland, met een eerste prijs als gevolg. Later ziet Mark zichzelf graag dansen bij een groot dansgezelschap in Nederland, zoals het Scapino Ballet. Hiervoor doen dansers wereldwijd auditie. De concurrentie is enorm, ook onder jongens. "Je moet ook leren omgaan met afwijzingen, de danswereld is hard. Kansen komen vaak niet vanzelf, je moet durven doen."

Nina Elbers

Rahma Maqboul

Kerk in Aerdt is domein van kunst en concerten

Kunstkring Het Gelders Eiland houdt exposities in de kerk.

AERDT - De traditie van kunstexposities in het kerkje van Aerdt ontstond veertig jaar geleden, toen een groep mensen die 'iets hadden met kunst' samen een expositie organiseerden. Nu zet Kunstkring Het Gelders Eiland de traditie voort met exposities en concerten.

Elk jaar vinden er in het kerkje aan de groene Kerkweg in Aerdt kunstexposities plaats. Deze exposities worden vijf keer per jaar georganiseerd en zijn vier zondagen op rij te bezichtigen. De kunstwerken komen in de ruimtes van de kerk prachtig tot hun recht.

Elke eerste zondag opent de Kunstkring de expositie met een concert. Naast de concerten tijdens de opening van een expositie, zijn er ook een nieuwjaarsconcert, een zomerconcert en een najaarsconcert. Door de uitstekende akoestiek van de kerk is het een zeer geschikte locatie voor concerten.

'Campus Cleve'

Van 27 juli tot 1 augustus 2018 zijn er pianoconcerten van de internationale muziekzomer 'Campus Cleve', die voor de elfde keer plaatsvindt. Het accent van de muziekzomer ligt deze keer ook op de sociale componenten. De zes pianoconcerten worden gegeven door internationale studenten, veelbelovende jonge pianisten. De voorstelling begint elke dag om 19:30 uur en de entree is gratis. Natuurlijk is het wel mogelijk een bijdrage te doneren. Elke donatie die wordt gegeven gaat naar de pianisten.

Doneren

Bij de kunstexposities is het ook mogelijk om te doneren en het is mogelijk om een bijdrage te leveren door de kunst te kopen. Deze bijdrage gaat dan naar de kunstenaars. De Stichting Het Gelders Eiland kent ook donateurs die voor een vast bedrag per jaar de Kunstkring steunen.

Thema Grenzland

Tijdens de pianoconcerten zal er kunst te zien zijn binnen het thema Grenzland. Deze kunst zal met name uit het Liemers Museum komen. Om de exposities en de concerten in de kerk van Aerdt te kunnen geven, heeft de Kunstkring contact met Stichting Oude Gelderse Kerken, die de locatie van de kerk in Aerdt beschikbaar stelt.

Jonge kunstenaars

De, met name jonge, kunstenaars die exposeren in Aerdt komen deels uit de regio, maar ook komen er kunstenaars van buitenaf die hun kunst graag tentoon willen stellen. De Kunstkring bezoekt zelf regelmatig diverse exposities en tentoonstellingen buiten de regio. Daar 'ontdekken' ze dan soms kunstenaars die zij vragen om in het kerkje in Aerdt te exposeren.

Geïsoleerde ligging

Het doel van de Kunstkring is dat mensen kunnen genieten van de kunst die tentoongesteld wordt en van de muziek tijdens de concerten. De eerste expositie na de zomerconcerten is op 16 september. Deze opening wordt muzikaal opgeluisterd door een vader en zoon die op cello en fagot spelen. Het bijzondere aan de locatie van de exposities in het kerkje in Aerdt is dat het kerkje dicht bij huis is, maar toch vrijwel geïsoleerd is van de buitenwereld.

Met flyers, posters en berichten in regionale media brengt de Kunstkring de exposities en concerten onder de aandacht gebracht van de inwoners van de Liemers.

Op de website van de Kunstkring (www.kunstkringhge.nl) kan iedereen meer informatie vinden over de exposanten en musici.

MBO'ers brengen sprookjes met twist

Roodkapje in een modern jasje. Foto: Peter Schampers.

DUIVEN - Studenten van de Nederlandse Musical Academie hebben de afgelopen drie weken op het podium van de Ogtent in Duiven mogen laten zien wat ze in hun mars hebben. Het dankbare publiek bestond uit leerlingen van de Duivense basisscholen. Achtereenvolgens werden de musicals "Drie Koningen", "The Adams Family" en "Roodkapje" door steeds een andere cast uit een ander leerjaar van het ROC Rijn IJssel gepresenteerd.

Roodkapje die verliefd wordt op de jager. En die, als ze in het bos de boze wolf tegenkomt, hem vertelt dat het best cool is om een vegetarische wolf te zijn. Een eeuwenoud sprookje in een modern jasje. Zo'n tweehonderd basisschoolkinderen en wat begeleiders lieten zich daarin heerlijk meevoeren. De kinderen van groep 1 van de Joannesschool vertelden na afloop dat het "super gaaf" was en dat ze de volgende keer wel weer willen komen. Voor hen was het geen probleem dat de boze wolf een sulletje is met een heel bazige echtgenote. Of dat oma, als ze haar huisje klaarmaakt voor een bezoek van Roodkapje, eerst even een selfie maakt. De meeste kinderen reageerden zoals ze dat bij elke poppenkast- en toneelvoorstelling ook doen. En ze lieten zich door de zangers en zangeressen graag verleiden tot meezingen en meebewegen op de muziek.

Ook ouders, vrienden en bekenden waren getuige van de prestaties van de studenten. Al met al konden ruim 2200 mensen van de drie uitvoeringen genieten. De studenten maakten daarbij gebruik van professioneel musicalmateriaal. Maar, verzekerde Dinanda die de rol van de wolveneega speelde: "We hebben op verschillende plaatsen de teksten en de muziek wel zelf aangepast." Ook de kostuums en de aankleding van de bühne waren deels betrokken van professionele bedrijven en deels in eigen beheer gemaakt.

7 juli Triathlon Didam

De 26e editie in de omgeving van de Nevelhorst. Met een minitriatlon, de sprinttriathlon, de Olympische afstand en een middenafstand. Aanvang 8.45 uur. Zie voor tijden: https://www.triatlondidam.nl.

7 juli Streekmarkt Duiven

Locatie: Pastoriestraat en Remigiusplein. Ambachtelijke bedrijven uit de Liemers presenteren hun streekproducten. Daarnaast zijn er verschillende leuke activiteiten voor jong en oud. Aanvang 11.00 uur, einde 16.00 uur.

7 juli Klassieker Rit MC Asom Zevenaar

De jaarlijkse klassiekerrit voor bezitters van oude motoren. De rit is 75 kilometer lang. De start is om 14.00 uur bij het clubhuis aan de Edisonstraat. Deelname is gratis. Info: http://www.mc-asom.com.

15 juli Landgoedfair Babberich

Locatie Landgoed Halsaf, van 10.00 tot 17.00 uur. Entree: 2 euro, hier krijgen bezoekers een consumptiemunt voor terug.

15 juli Kinderfilm Rikkie en de Ooievaar

Locatie: Filmhuis Zevenaar. Aanvang: 14.30 uur. Vanaf zes jaar. Entree € 6 euro, inclusief ranja en iets lekkers.

22, 23 en 24 juli Schuttersbogenroute Didam

Fietstocht langs alle schuttersbogen in Didam. Routebeschrijving voor € 1,50 per stuk verkrijgbaar op het plein voor het voormalige gemeentehuis Montferland, Raadhuisstraat 14 in Didam. Zondag 22 juli van 09.30 uur tot 14.30 uur en maandag 23 juli van 10.00 uur tot 15.00 uur.
Op zondag 22 juli na 14.30 uur, op maandag 23 juli na 15.00 uur en op dinsdag 24 juli is de routebeschrijving ook verkrijgbaar bij Gasterij de Harmonie en de VVV servicepost/Burgers van Diem in Meulenvelden in Didam.

mooi, mooier, mooist

Mijn moeder zei dat ik mooi was maar jij was mooier

Jij had geen wensen nog grenzen maar leefde met meerdere mensen

Wil de lippen proeven maar proefde alleen de bloemen van wie ik jou verwoed

Ik ben vermaald tot gruis

Maar word verhaald als een thuis

Ik heb geen grenzen noch doelen

Blijf nachtenlang woelen

Slikken en leven, elke dag een beetje minder verlegen

Neem jij meer van het leven

Bouwen we een groot leven

F.v.L.

Kim Kleijkers

Door Peter Schampers

8 / 12

'Bij PSV is alles natuurlijk veel groter' Scout Iwan Geurts maakt overstap van van De Graafschap naar landskampioen

Van OBW via De Graafschap naar PSV. Foto: Sjoerd Geurts

ZEVENAAR – Transfernieuws uit Doetinchem. Iwan Geurts was de afgelopen elf jaar werkzaam als hoofd Jeugdscouting en coördinator Talentenplan bij voetbalclub De Graafschap. Nu wacht hem een nieuwe uitdaging. Met ingang van het nieuwe seizoen gaat hij aan de slag bij de huidige landskampioen, PSV uit Eindhoven.

Iwan Geurts is geboren en getogen in Zevenaar. Van jongs af aan speelde hij voor de lokale voetbalclub OBW en als trainer doorliep hij er zo'n beetje alle elftallen. Een oud-trainer benaderde hem in 2007 voor de functie van scout bij De Graafschap uit Doetinchem. Daar hoefde Geurts niet al te lang over na te denken. "Ik had vanaf het begin een goed gevoel bij deze club en dat heb ik nog steeds. Met veel mensen binnen De Graafschap heb ik een warme band. De manier van werken hier spreekt mij erg aan, anders had ik het ook geen elf jaar volgehouden."

"Ik ben ontzettend blij dat ik de kans heb gekregen om van mijn hobby mijn werk te maken". Foto: Sjoerd Geurts

Eerste aanspreekpunt

Na zeven jaar vooral intensief scouten was Geurts de laatste vier jaar actief als hoofd Jeugdscouting en coördinator Talentenplan. Daar kwam een stuk meer bij kijken. "Als hoofd Jeugdscouting ben je voor een groot deel verantwoordelijk voor het hele traject dat een jeugdspeler - van 8 tot 18 jaar - doorloopt. Je probeert talent te herkennen en daarna te binden. Je moet zorgen dat ze het bij de club naar hun zin hebben." Als coördinator Talentenplan regelt Iwan Geurts de zaken rondom de elftallen tot en met 12 jaar. Dat betekent vooral veel contact met ouders en spelers, iets dat mooi aansluit op zijn functie als scout. "Als scout ben ik namelijk voor veel spelers en ouders al het eerste aanspreekpunt, het gezicht van De Graafschap. Het is handig voor hen en voor mij om dat contact in het vervolg te blijven onderhouden."

Iwan Geurts is fulltime met voetbal bezig en dat bevalt vooralsnog uitstekend. "Ik ben besmet met het voetbalvirus en ben dan ook ontzettend blij dat ik de kans heb gekregen om van mijn hobby mijn werk te maken. Elke dag is anders en heel afwisselend. Ik heb heel veel contact met allerlei mensen: scouts, trainers, spelers, scholen. Daarnaast ben ik lekker veel buiten om trainingen en wedstrijden te bekijken."

De Graafschap is een regionale profclub, die zoveel mogelijk probeert om talentvolle spelers uit de regio aan zich te binden. Maar op oudere leeftijd kunnen spelers ook weleens van wat verder weg komen, weet Iwan Geurts. "In het westen van het land is de bevolkingsdichtheid hoger, dus daar zit logischerwijs meer talent. We richten ons bovenal op spelers van clubs uit de regio, maar ook een speler die weg wil of moet bij een grote profclub kan interessant zijn voor ons. In totaal hebben we bij De Graafschap zo'n twintig scouts rondlopen. Ik coördineer dat en zorg dat we alles goed in beeld krijgen."

Een goed gevoel

Als je iemand graag wil hebben, hoe kun je hem dan aan je binden? "Allereerst door ze een goed gevoel te geven," vertelt Iwan Geurts. "Spelers moeten zich welkom voelen. Dat begint al bij mij. Ik leg contact met spelers en ouders en zorg dat de randzaken goed geregeld zijn. We werken bijvoorbeeld samen met middelbare scholen die hun schoolprogramma aanpassen aan de trainingstijden." Voor de wat oudere spelers van buiten de regio wordt gekeken of ze in een gastgezin kunnen gaan wonen. Daarbij hecht Iwan Geurts niet al teveel waarde aan leeftijd. "De ene persoon is daar sociaal-emotioneel al veel meer aan toe dan de ander. Maar meestal beginnen we voor spelers vanaf een jaar of vijftien met het zoeken naar een onderkomen."

Persoonlijkheid

Als scout let Iwan Geurts bij de jongste elftallen met name op 'persoonlijkheid'. Wil een speler graag de bal hebben, graag scoren, is hij al een beetje met voetbal bezig? En ook: kan de speler makkelijk bewegen, snel wenden en keren of versnellen? Maar het meest belangrijke vindt Geurts het spelplezier bij de kinderen. "Bij het eerste elftal is het een harde profwereld. Natuurlijk moeten spelers op onze academie ook discipline aanleren en op hun voeding letten, maar het blijven wel kinderen. Door de jaren heen bouw ik vaak een goede band op met spelers en ouders, en het doet me goed om dan te zien dat ze het naar hun zin hebben."

Het is het beleid van De Graafschap om spelers al op jonge leeftijd te scouten, maar Iwan Geurts is er zelf meer voorstander van om spelers langer bij amateurclubs te laten spelen, en pas vanaf hun tiende voor een profclub te vragen. "Er wordt in de voetbalwereld veel over gesproken om spelers langer in hun eigen omgeving te houden. Wij zouden de amateurclubs bijvoorbeeld op kunnen leiden met goede trainers, zodat spelers pas op latere leeftijd de stap hoeven te zetten naar een profclub."

Twee functies

"Iedere gezonde sporter is ambitieus," weet Geurts. "Dat ben ik ook. Na elf jaar vond ik de tijd rijp om eens in een andere keuken te kijken." Op dat moment klopte PSV op de deur. "Wij werken als De Graafschap altijd heel prettig samen met PSV. We delen visies, praten over spelers. De manier van werken en de mentaliteit is grotendeels hetzelfde, alleen is bij PSV alles natuurlijk veel groter." In Eindhoven gaat Iwan Geurts twee functies bekleden. Hij krijgt ten eerste een coördinerende rol bij het fundament Nijmegen. "PSV heeft meerdere van dat soort talentenfundamenten. Daarin spelen talentvolle spelers op een regionale locatie onder de naam van PSV tot ze 12 jaar oud zijn. PSV krijgt dan al een beeld van de kwaliteiten van die spelers. De talentvolste daarvan gaan vervolgens vanaf hun dertiende ook daadwerkelijk voor het 'echte' PSV in Eindhoven spelen. Mijn tweede taak is om samen met een team scouts door heel Nederland spelers in de categorie 13 tot 17 jaar te scouten."

Van OBW via De Graafschap naar PSV. Is de volgende stap dan het buitenland? Iwan Geurts lacht. "Daar zitten wel wat meer haken en ogen aan. Ik heb die kans al wel een keer eerder gehad, maar ik heb ook een gezin thuis met twee zoontjes dat ik vaak wil zien." Het buitenland kwam destijds te vroeg, maar Iwan Geurts sluit voor de toekomst niks uit. "Wie weet als de kinderen wat ouder zijn. Nu gaat de focus eerst volledig op PSV," besluit hij.

Sam Dijkstra

De derde belofte van het Liemers Lijstje

De datamuur bij IKC De Wissel

Zoals elke maand wordt er weer een belofte behandeld van het Liemers Lijstje. In het Liemers Lijstje staan zeven beloften van scholen aan hun leerlingen. Het Liemers Lijstje wordt door basisscholen, middelbare scholen en de kinderopvangen uit de Liemers gehanteerd. Deze editie is het tijd voor de derde belofte: je hebt altijd zelf een keuze.

In hoeverre hebben de leerlingen in de Liemers zelf een keuze? Een proef op de som bij IKC de Wissel uit Zevenaar. Deze school werkt met een datamuur. Het is de bedoeling dat leerlingen zelf meewerken aan hun doelen, ze werken hun leerdoelen uit op de muur.

Snappet

''Daarnaast werken we met Snappet'', vertelt leerkracht Daan van den Broek. Nadat er les is gegeven en aan de lesdoelen is gewerkt die gelden voor de hele klas zijn er vaak vijftien minuten over. ''In deze vijftien minuten kunnen leerlingen zelfstandig werken. Daarbij mogen ze zelf hun leerdoel uitkiezen. Vaak wordt er dan iets gekozen wat de kinderen moeilijk vinden'', aldus Daan.

Op Snappet kunnen de leraren de groei van hun leerlingen bekijken. ''Het leuke aan het zelfstandig kiezen van je leerdoelen is de groei die de kinderen maken. Dit kunnen ze zelf bekijken. Ze zien hun groei, maar ze zien ook waar ze nog aan moeten werken. De leerlingen evalueren en leren hierdoor meer over zichzelf. Dat is erg leuk om te zien!'' zegt docent Yoeri Visser.

Eindmusical

Daarnaast staat groep acht van de Wissel weer op het podium met hun eindmusical. De musical wordt zelfgeschreven door de leerlingen, met een beetje hulp van de leraren. Er wordt geen bestaande musical uitgevoerd, de musical is écht van groep acht!

Ideeën

1295

Wellicht haalt U uw identiteit uit uw aansluiting bij een groep. Ook die personen heb ik liever niet onder mijn lezers.

Mensen die hun identiteit bepalen door bijvoorbeeld vrouw zijn, of voetbalfan van een club waarvan de naam op de borst getatoeëerd is, ter hoogte van het hart. Of u hebt een kwaal en die definieert wie u bent. Uw geografische afkomst. Uw geboorteland. Allemaal redenen voor gelazer.

Of uw huidskleur. Ja, uw huidskleur, dat geeft me een hoop gelazer. Superioriteitsgevoel (wit). Slachtoffer (niet wit). Hou toch allemaal uw mond over die kleuren. Hou toch uw mond over dat gendergeneuzel. Houd toch uw mond over uw territoriale geboortegrond. Houd toch op over elk bijvoeglijk naamwoord dat u voor MENS wilt plaatsen. U bent geen geelmens, geen vrouwmens, geen Amsterdammens, geen slachtoffermens, geen superieurmens, geen bepaald sexvoorkeurmens, geen jongmens, geen Europeesmens, geen Catalaansmens, geen invalidemens, geen armmens, geen politiekmens. U bent alleen maar MENSCH. U bent alleen met allemaal mensen om u heen. Iedereen is een mens.


Kleurmensen hechten geheel onterecht kenmerken aan die kleur anders dan de kleur. Dat is debiel. Op kleur mensen categoriseren is van een ongelooflijke stommiteit. Doordat dit lang gebeurd is, zitten we wel met de sociale gevolgen van die stommiteit.

Maar mocht een kleur (wit) zich superieur voelen boven een kleur (zwart), of een kleur (zwart) zich slachtoffer vinden van een kleur (wit) dan geef ik u dit lijstje en houd verder uw mond over kleur en alle aanverwanten niet relevante discriminerende onderscheiden. King-Annan-Obama.

Game, set and match voor zwart.

Multatuliaanse reactie

We mogen ons dit keer niet aansluiten bij een groep. Logisch eigenlijk, want ieder individu is uniek en moet zijn wie hij is, maar toch. Toch sluiten we ons automatisch aan bij een groep. Horen we niet bij groep één, dan horen we wel bij groep twee en horen we niet bij groep drie en vier, dan horen we wel bij groep vijf. Er is altijd wel een groep waar we bij horen.

Of we er aansluiting bij zoeken, is iets anders, dat is onze keuze, al is het maar de vraag in hoeverre we een eigen keuze hebben. We zoeken onszelf binnen een groep en proberen zo te bepalen wie we zijn. Is het echt zo dat we willen weten wie we zijn of willen we gewoon niet alleen zijn? Willen we onszelf onderscheiden door hetzelfde te zijn? Willen we het gaan hebben over wit en zwart? Wat is wit en wat is zwart? Wit weerkaatst alle kleuren licht en zwart neemt alle kleuren licht op. Wie bepaalt dan dat wit beter is dan zwart? Wie bepaalt er dat het verschil van belang is? Waar gaat het ook allemaal over?

Ja, goede vraag, volgens mij is dat al eeuwenlang DE vraag. We zijn mensen en we moeten mensen zijn. We zijn allemaal uniek en allemaal gelijk aan elkaar. Maar, hij is zwart en zij is wit. So what? Als de een paars is en de ander geel, wat voor discussie krijg je dan?

De discussie van Zwarte Piet die verandert in een enge regenboogclown? Soms denk ik dat kleur gewoon een excuus is, een excuus voor alles en voor niets. We zien alles zwart-wit, maar wat ertussenin voor mooie kleuren zitten, wordt niet gezien. Altijd de eeuwige discussie over kleur, er worden zo weer kantjes over vol geschreven. Zwart-wit, zwart-wit, en zo gaat het maar door.

Kunnen we de kleuren niet gewoon laten voor wat het is en gewoon doorgaan met waar we mee bezig waren?

Gewoon normaal.

Meidenvoetbal rukt op bij SC Rijnland

Het nieuwe meisjesvoetbalteam bij Rijnland.

LOBITH-TOLKAMER - Bij de oprichting van SC Rijnland in 1971 werd ook het damesvoetbal ingevoerd. Het damesteam werd het eerste jaar meteen kampioen, maar in 1976 kwam er voorlopig een einde aan het damesvoetbal in Lobith-Tolkamer. Sinds de EK van vorig jaar staat het vrouwenvoetbal bij Rijnland echter weer volop in de belangstelling. De club heeft nu twee meidenteams.

''Al jaren spelen er meisjes bij de jongens van Rijnland, er waren nooit genoeg meisjes binnen één leeftijdscategorie om een meisjesteam te kunnen maken", vertelt Hans Vermeulen, lid van de technische commissie van SC Rijnland. "In het begin van het seizoen 2016 kreeg ik drie meisjes in mijn E-team. Omdat zij er enthousiast over waren, kwamen er bij de training steeds meer meiden kijken en meedoen. Zij wilden, ondanks dat het met de jongens klikte, graag een eigen meidenteam vormen. Na een oproep op Facebook en de website reageerden zoveel meisjes dat we konden beginnen met een meidenteam in de E-competitie. Tijdens de laatste winterstop hadden we zestien meisjes. We hebben toen besloten ze in te delen in de meidencompetitie als MO13 (D-team). Hierdoor gingen ze op een groot veld spelen." Niet veel later startte Rijnland ook met een team voor oudere meisjes. Vermeulen: ''Mijn dochter wilde in een meidenteam spelen, maar ze was te oud voor het D-team. Na een nieuwe oproep in mei hadden we binnen twee weken al een team van vijftien meiden. Toen moesten er nog trainers komen. Omdat ik mijn zoontjes ook altijd getraind heb, doe ik dit voor mijn dochter natuurlijk ook, samen met twee anderen." Het nieuwe meidenteam start met zeventien meiden. Eerst gaan deze enthousiaste meiden alleen nog trainen. "De planning is om na de winterstop in competitieverband te gaan voetballen. Het plezier in het voetbal zal voorop staan."

Camillia Stokman

Kim Kleijkers

Nomi Vermeulen

10 / 12

11 / 12

Innovatie van de toekomst van het Landgoed De visie van jonkheer Huub Van Nispen van Sevenaer leeft voort

Het bijzondere aan het landgoed is dat het uit drieëntwintig rijksmonumenten bestaat. Foto: Kim Kleijkers

ZEVENAAR - Jonkheer Van Nispen van Sevenaer overleed in 2012, maar zijn gedachtengoed leeft voort. En hoe. Met een nieuw innovatief businessplan wil de Stichting Behoud Huis Sevenaer de toekomst van het landgoed waarborgen. Zaterdag 23 juni was er een open dag. Bezoekers kregen een rondleiding en uitleg over de toekomstvisie.

Op het landgoed vindt duurzame voedselproductie plaats. Foto: Kim Kleijkers

Landgoed Huis Sevenaer grenst aan het centrum van Zevenaar en is bij de meeste inwoners wel bekend. Het landgoed werd beheerd door jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer. Hij zorgde ervoor dat het landgoed bleef bestaan en na de oorlog niet bebouwd werd door de gemeente Zevenaar. Daarnaast wilde hij de functie van kasteelboerderij met zo veel mogelijk natuur behouden.

De juridische strijd met de gemeente Zevenaar over de onteigening van het landgoed kostte de Jonkheer veel geld. Door dit geldverlies raakte het huis in verval en uiteindelijk werd de helft van het landgoed alsnog bebouwd. Met de tijd zag het nieuwe gemeentebestuur echter het belang van het behoud en voortbestaan van het landgoed in en werd de juridische strijd stopgezet. Bij zijn dood liet de jonkheer alles na aan de stichting Huub van Nispen van Sevenaer Memorie. Nu wordt het landgoed beheerd in de visie van de jonkheer.

Vogels fluiten

De kasteelboerderij is uniek, omdat het heel dicht bij het centrum van Zevenaar ligt en een boerenbedrijf in werking is. In het stiltegebied hoor je de vogels fluiten, terwijl aan de andere kant van de muur het centrum ligt. De in 1868 aangekochte koeienstal en panden tot aan moestuin Deelhoven dienen als buffer tussen de stad en het bos en zijn hierdoor een goede geluidsbarrière. "Ik hoor de vogels fluiten en het lijkt alsof er een bandje is aangezet met vogelgeluiden, zo onwaarschijnlijk en bijzonder is het dat je de vogels hoort fluiten, terwijl het centrum nog geen twintig meter verwijderd is", illustreert één van de deelnemers aan de excursie de onderscheidende ligging.

Achter de koeienstal ligt een mestvaalt, waarvan je niet zou weten dat het er ligt, omdat je de mest nagenoeg niet ruikt. De mestvaalt is rond met een gat in het midden waar het regenwater in valt, waardoor de aalt, de vocht uit de mest, uit de mesthoop stroomt en de sterke geur van de mest verdwijnt. Eén keer per jaar wordt de mest weggehaald en gebruikt voor op het land. Op die manier wordt alles op het land (her)gebruikt.

Drieëntwintig rijksmonumenten

Het bijzondere aan het landgoed is dat het uit drieëntwintig rijksmonumenten bestaat. Zo is er de veestal, het koetshuis en de smidse. Ook de karrenschuur is één van de monumenten. Op de zolder van de karrenschuur liggen de oude platte karren die vroeger op het land gebruikt werden, nog geheel intact.

Daarnaast is de muur een monument. Deze muur bevat een muizentand én een ezelsdak. Zo loopt het regenwater van de muur af en blijft de muur droog. Ook de duiventoren aan de laan die grenst aan het 'bos' is een monument. Het 'bos' is een plek waar zelfs herten en vossen leven. De natuur op het landgoed wordt dan ook beschermd als agrarisch natuurreservaat. De natuur was voor Jonkheer Van Nispen van Sevenaer één van de hoogste prioriteiten.

Visionair

Jonkheer Van Nispen van Sevenaer was een visionair op het gebied van voedselvoorziening. Hij vond de relatie tussen bodem, plant, dier en mens centraal staan. Deze visie wordt voortgezet door duurzame en gezonde voedselproductie voor de regio op het landgoed te laten plaatsvinden. Dit gebeurt in moestuin Deelhoven.

Ook zal er een nieuwe locatie aan de Babberichseweg komen met focus op tuinbouw, akkerbouw en vleesvee. "Het bijzondere aan de tuinbouw en akkerbouw is dat er weinig ongedierte is. Dit komt door de balans tussen de natuur en de dieren", aldus de rondleidster. "De producten wij produceren verkopen wij aan restaurants zoals het Eet-Lokaal."

Ook is het voor publiek mogelijk om op vrijdag tussen 11.00 en 15.00 uur producten te kopen bij moestuin Deelhoven.

Historisch Eco excursie

Naast voedselproductie is de visie van het landgoed om als ecologische inspirator te dienen door kennis over landbouw en natuur te delen met de mensen. Dit gebeurt onder meer met de Historische Eco excursie. Op deze excursie van anderhalf uur krijg je een kijkje op het landgoed, in de moestuin en in het stiltegebied. Zo wordt er een inkijk gegeven in hoe de mens in verleden en heden is omgegaan met zijn voedselvoorziening in relatie tot de natuur. De excursie kost 7,50 euro per persoon. Reserveren kan bij het Eet-Lokaal. De Historisch Eco excursie vindt vanaf juli elk eerste en derde weekend van de maand plaats.

Sociale verbinder

De toekomstvisie van het landgoed houdt ook in dat het Landgoed Huis Sevenaer een sociale verbinder is. Het Hooge Huis en het Koetshuis fungeren hierbij als een educatief ontmoetingscentrum. Het bijzondere aan het Hooge Huis uit 1414-1415 is dat het haar naam waarmaakt: het huis is ook echt hoger gebouwd in verband met overstromingen. Het Hoge Huis bevat een X als teken voor de afweer van onheil en een ruit als vruchtbaarheidssymbool. De toren is later aangebouwd en is hoger dan het huis zelf, omdat er vroeger nog een verdieping op het huis gezeten heeft. De kelders en museale Bel-etage van het Huis Sevenaer zullen gebruikt worden voor conferenties, seminars en lezingen. Het Landgoed wil het Hooge Huis ook nog renoveren. De gebouwen rond de Markt en de Wittenburgstraat krijgen een publieke functie. Zo komt er een Bed & Breakfast en wordt er een tweetal woningen aan de Wittenburgstraat gerenoveerd en verhuurd.

Vrijwilligers en geld

Om alle plannen te realiseren is er veel hulp van vrijwilligers nodig. Vrijwilligers voor de smidse, het bosbeheer, het vee, de akkerbouw, de moestuin en de open dagen en excursies. Ongeveer drie keer per jaar houdt de Stichting Behoud Huis Sevenaer een open dag. Voor de financiering van alle plannen is daarnaast geld nodig: zeven miljoen euro. Daarvoor doet de stichting een beroep op de provincie, het Rijk en verschillende fondsen.