GN Nijmegen-Noord

13 september 2017

GN Nijmegen-Noord 13 september 2017


Bibliotheek Lent-De Ster krijgt metamorfose

LENT - De Bibliotheek Lent-De Ster krijgt een metamorfose. Van 19 september tot en met 26 september is de bibliotheek gesloten om de veranderingen mogelijk te maken.

In de hal van Voorzieningenhart Lent zit een kleine, goedbezochte bibliotheek. Vorig jaar stegen de uitleningen met ruim vijfentwintig procent en nog steeds blijft het aantal uitleningen stijgen. Bibliotheekleden kunnen dan ook gratis reserveren uit de volledige collectie van de Bibliotheek Gelderland Zuid met zo’n half miljoen boeken, cd’s en dvd’s. Manager van deze bibliotheek Margje Milder: “Inwoners van Lent maken veel gebruik van deze mogelijkheid om gratis te reserveren. De boeken of andere materialen zijn dan af te halen en in te leveren in deze Lentse bibliotheek.”

Met de metamorfose wil de Bibliotheek Gelderland Zuid de vele bezoekers van Bibliotheek Lent-De Ster wat extra’s bieden. Na de verbouwing kun je bij de bibliotheek aan de leestafel vast een boek of tijdschrift lezen. In de bibliotheek worden naast romans nu ook enkele Young Adults-boeken, populaire kookboeken, reisgidsen en dvd’s in de compacte collectie opgenomen.

Tijdens de verbouwing is de bibliotheek in Lent niet geopend. Dus zorg dat je een paar mooie boeken in huis hebt om de tijd te overbruggen. De uitleentermijn wordt speciaal voor deze periode verlengd. Wil je tijdens de verbouwing snuffelen tussen jeugdboeken? Dan kun je ook terecht in Bibliotheek Oosterhout in Voorzieningenhart de Klif. Vanaf 27 september ben je welkom in de vernieuwde bibliotheek. De openingstijden staan op www.obgz.nl/openingstijden.

Bijeenkomst herdenkingsmonument in Oosterhout

OOSTERHOUT - Het monument aan het Vredesplein in Oosterhout, dat in september 1998 werd onthuld, wil tijdloos zijn. Het is niet alleen een herinnering aan de oorlogsellende en waarbij we onze daarna verkregen vrijheid vieren, maar ook en vooral een waarschuwing voor geweld in de toekomst.

Op vrijdag 15 september wordt weer de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst bij dit monument aan het Vredesplein gehouden. Dit zal gebeuren in samenwerking met basisschool SamSam (die met ingang van 2012 het monument geadopteerd heeft) met een actieve inbreng van kinderen uit groep 6/7 en 7, de heer Jan van Baal, wethouder van de gemeente Overbetuwe en de heer Johan Plamont, voorzitter van de Dorpsraad, terwijl Con Amore het geheel muzikaal zal opluisteren en begeleiden.

Het programma is als volgt:

Foto: Frans Spaan

* De kinderen worden vanaf 18.30 uur bij basisschool SamSam verwacht.

* Om ongeveer 18.45 uur vertrekken kinderen, aanwezige ouders, genodigden en andere belangstellenden voorafgegaan door Con Amore in optocht naar het Vredesplein.

* 19.00 uur aanvang herdenkingsbijeenkomst.

* Circa 19.30 uur einde herdenkingsbijeenkomst.

Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst wacht de kinderen een traktatie! Inwoners van Oosterhout en andere belangstellenden worden uitgenodigd bij deze herdenkingsbijeenkomst aanwezig te zijn. Omwonenden van de Zandstraat, Dorpsstraat vanaf hoek Zandstraat, Vredesplein en hoek Stationsstraat worden vriendelijk verzocht die dag de vlag uit te hangen.

Kunstroute in Elst

ELST - Op 23 en 24 september staan voor de derde keer de deuren van de ateliers in Elst wagenwijd open. En niet alleen de ateliers… Nieuw dit jaar zijn de zes extra locaties in het dorp, waaronder het Gemeentehuis, Theater De Kik en Streekwinkel De Lingegaerdt.

Eveneens nieuw is de expositie van zestien amateurs in de recreatieruimte van Wervershove. In totaal is op 19 locaties werk te bekijken van kunstenaars uit de Overbetuwe. Er is een grote variatie aan technieken te zien en de kunstenaars vertellen u graag meer over hun werk.

Het thema van de Kunstroute is Verbinding. Speciaal voor deze Kunstroute is een brochure van 28 pagina's samengesteld met foto's van de kunstwerken en informatie over de 19 locaties. Ook is er een plattegrond opgenomen met een aantrekkelijke (fiets)route. De brochure is voor één euro verkrijgbaar bij Bruna Elst, Dorpsstraat 33 en op de locaties.

Vieringen Sint-Benedictus

Zaterdag 16 september

19.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), woord- en gebedsviering, J. Kallen, gelegenheidskoor, vrijwilligersdag

18.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Cantorije, herdenking Poolse bijdrage aan Slag om Arnhem

Zondag 17 september

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk Heteren, oecumenische woord- en gebedsviering, R. Heinen en ds. A. Melzer, Ubi Caritas

10.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, oecumenische Bevrijdingsviering, J. Rademakers en ds. W. Hartogsveld, St. Leonarduskoor en St. Caeciliakoor Lent

11.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering N. Sales, St. Caeciliakoor

Dinsdag 19 september

19.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, F. Bomers, Vrouwengilde, St. Caeciliakoor

Zaterdag 23 september

19.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Zondag 24 september

09.30 uur: St. Jacobus De Meerderekerk Valburg, eucharistieviering, N. Sales, dameskoor

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, Magna Voce

10.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, oecumenische viering R. Heinen en ds. E. Kamper, Cantorum

Creatieve markt met uniek science-plein in Bemmel

BEMMEL - Zondag is het zover. Van 12.00 tot 17.00 uur is er weer een gezellige Koopzondag in Bemmel. Daarnaast is er een creatieve markt met een uniek science-plein! Dit alles in combinatie met de Wielerronde van Bemmel.


Ondernemersvereniging ‘Beleef Bemmel’ organiseert samen met Stichting Talento Metissimo een verrassende familiemiddag voor jong en oud(er). Naast de altijd gezellige Koopzondag, inclusief een markt met een grote variatie aan kramen en standhouders, presenteren zich in de Dorpsstraat creatieveling en hobbyisten aan het publiek. Op de Promenade kunnen kinderen weer een gratis knutselwerkje maken.

Science-plein
Nieuw en uniek is het Science-plein voor jong en oud op de Markt. Science heeft alles te maken met wetenschap en kennis. Dit kan de bezoeker zoal verwachten op het Science plein: Een science-speurtocht, neon- en glittertattoo's, schaak-clinic, simultaan, twee daft punkhelmen met Pprogrammeren, bubbelfestijntje, Bemmels-cultuur-uurtje, de nieuwe educatieve muziekworkshop met Conso & Disso en nog veel meer. Al nieuwsgierig geworden? Jeugdige muzikantjes mogen een centje bijverdienen. Inlevertijd speurtocht is 15.00 uur.
Om 16.30 uur start de spannende prijsuitreiking van de Science Cultuur Prijs 2017 en de Creatieve Cultuur Prijs 2017.

Overige informatie staat op www.beleefbemmel.nl/ en www.facebook.com/centrumbemmel, www.TalentoMetissimo.nl, www.twctverzetje.nl/ en www.facebook.com/twctverzetje.

Mannenkoor zoekt zangers

Foto: Maurice Gemmeke

HUISSEN - "Nadat we een jaar lang ons veertigjarig jubileum hebben gevierd, zijn wij, het Lingewaards Mannenkoor, weer op zoek naar nieuwe zangers om ons koor te versterken. Er is bij ons ruimte voor zowel beginnende als meer ervaren zangers."

"Ons repertoire is zeer veelzijdig: van klassiek zoals Mozart en Schubert tot eigentijdse stukken uit musicals, maar ook kerkelijke muziek en Negro-spirituals. Ons koor staat onder de bezielende leiding van dirigent Arno Vree. Bezoekt u vrijblijvend een van onze repetitieavonden en proef de sfeer van mannen onder elkaar. U kunt dan meteen kennismaken met onze voorbereidingen op de kersttijd. De gezelligheid wordt niet vergeten en staat bekend als de ‘Derde Helft’."

Foto: Maurice Gemmeke

Het koor repeteert elke dinsdagavond van 19.45 tot 21.45 uur in Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen. Meer informatie staat op Lingewaards-mannenkoor.nl.

deBol weer op pad!

BEMMEL - Op woensdag 6 september gingen zestig enthousiaste wandelaars op pad bij de start van het nieuwe Bol-seizoen 2017/2018.

Vanwege vakanties en de stromende regen in de vroege ochtend was het aantal deelnemers aan deze eerste tocht ietsje minder dan gewend de laatste maanden, maar dat mocht de pret niet drukken! Om 9.00 uur was het droog en het bleef droog, dus het was ook nu weer puur genieten!

Na 5 kilometer werd er bij Intratuin in Elst koffie gedronken en kreeg iedereen een lekker ontbijtje vanwege de opening van het seizoen. Na nog eens 5 kilometer was iedereen weer terug bij De Kinkel.

"Over veertien dagen (20 september) mogen we weer! En noteer alvast 7 oktober in uw agenda want dan wordt de 11e Middeleeuwse Wandeltocht gehouden! Heeft u ook zin om met deBOL op pad te gaan, u bent welkom! Kijk voor het programma en informatie op www.debolbemmel.nl of bel 06 54975063 of 06 22540214."

Meander zingt duurzaam

BEMMEL - Zondag 26 november brengt zangvereniging Meander een bijzonder concert ten uitvoer met liederen die het aansprekende onderwerp ‘duurzaamheid in de ruimste zin van het woord’ ludiek verwoorden.

De vakanties zijn grotendeels achter de rug en de scholen zijn weer begonnen. Ook Meander wrijft zich het zomerslaapje uit de ogen en staat weer fris en fruitig in de startblokken. Helemaal klaar om zowel de muzikale als de theatrale voorbereidingen voor dit ambitieuze concert weer geconcentreerd op te pakken.

De uiteindelijke titel van het concert wordt nog even stil gehouden en zal in een later stadium bekend worden gemaakt. Waar Meander zeker niet terughoudend in wil zijn is het stevig benadrukken van het wereldwijde belang van het begrip duurzaamheid. Een onderwerp dat de mogelijkheden en vooral ook de onmogelijkheden van mens en milieu duidelijk maakt. "We zien u graag op zondag 26 november in de Bemmelse Theaterkerk; aanvang 14.30 uur."

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 18 september kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: Salade, lasagna én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Meer informatie wordt gegeven door Wil van den Hurk (088 2552550).

Uitslag prijsvraag van Forte Welzijn

ELST - Er werd flink gepuzzeld op de Vrijetijdsmarkt Overbetuwe. Mensen konden hun kennis van Forte Welzijn testen met een prijsvraag.

Hiervoor moesten projecten als Home-Start, Thuis administratie, Repaircafé, Opstap, jongerenwerk en Forte Fit gekoppeld worden aan de juiste foto’s. Dit lukte de meeste inwoners heel aardig en ook wethouder Jan van Baal bleek met nul fout goed op de hoogte. Uit de goede inzendingen werd Harry van Zeyts uit Elst als winnaar getrokken. Hij zal aankomende week een cadeaubon ontvangen voor avondje wel-zijn beschikbaar gesteld door Theater de KiK!

Retraitedag in Ressen

RESSEN - De eerste retraitedag van het nieuwe seizoen – dat in het teken staat van de Keltische spiritualiteit - heeft als thema ‘Metgezel’.

"Op deze retraitedag staan we stil bij de betekenis van de mensen die voor jou een metgezel waren of zijn in je leven. Maar ook is er aandacht voor de vraag hoe en voor wie jij een metgezel bent, bent geweest of kunt zijn. De dag is op zaterdag 16 september van 11.00 tot 16.00 uur (inloop met koffie/thee vanaf 10.30 uur) in De Kosterij, Kerkenhofstraat 3, Ressen."
De kosten zijn inclusief koffie, thee en soep vijftien euro. (Lunchpakket en wandelschoenen meenemen). Aanmelden moet bij Marijke de Kruijff, 06 17829303. Meer informatie te verkrijgen via info@pleisterplaatsressen.nl of www.pleisterplaatsressen.nl.

6 / 16

Grip op je eigen knip!

BEMMEL - Geldzorgen kunnen enorm stressvol zijn en veel spanning veroorzaken. Wil jij graag meer overzicht wat betreft je inkomsten en uitgaven en inzicht in je eigen administratie? Dan kun je meedoen aan de cursus Grip op je eigen knip.

De cursus is gebaseerd op de methode 'Voor t Zelfde Geld'. Deze methode is speciaal gemaakt voor mensen die hun administratie op orde willen brengen en houden en moeite hebben met lezen, rekenen en schrijven. Door het volgen van de lessen krijgen de deelnemers een goed overzicht van hun financiën en alles wat daarbij hoort.

De cursus duurt twaalf weken en tijdens deze weken krijg je zinvolle tips, trucs en oefeningen om de grip op je eigen knip te verstevigen. Je wordt ondersteund door enthousiaste en getrainde vrijwilligers. De cursus start op maandag 25 september van 10.00 – 12.00 uur bij Stichting Welzijn Lingewaard in de Cuperstraat 9 in Bemmel.

De bijeenkomsten zijn gratis maar je moet je wel snel aanmelden want er een beperkt aantal plaatsen (maximaal 10 personen). Interesse? Neem dan contact op met het SWL Meldpunt via 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

Ki Aikido Bemmel maakt van Sportweek een Sportmaand!

BEMMEL - Al gehoord van de Nationale Sportweek van 9 tot 17 september? De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel om lekker sporten en bewegen te promoten. Tijdens deze week zetten honderden sportclubs, sportbonden, gemeenten en andere organisaties uit heel Nederland hun deuren open en verzorgen ze sportclinics, -toernooien en -demonstraties.

Ki Aikido Bemmel doet enthousiast mee aan de Sportweek en maakt er in één moeite een Sportmaand van! Iedere woensdagavond én vrijdagavond in september is er een open training voor iedereen die kennis wil maken met Ki Aikido.

Ki Aikido is van oorsprong een krijgskunst. De bewegingsvormen binnen het Ki-Aikido zijn nog steeds te herleiden tot aanvals- en verdedigingstechnieken, maar worden niet met dat doel getraind. De bewegingsvormen zijn sierlijk. De training richt zich op het zo harmonieus en moeiteloos mogelijk bewegen, met én zonder partner. Nieuwsgierig? Kom een keer meetrainen.

Op woensdagavond start de training voor volwassenen om 20.00 en op vrijdag om 19.30 uur. Trek kleding aan waar je lekker in kunt bewegen. Sportschoenen zijn niet nodig. Ki Aikido doe je op blote voeten. De dojo is te vinden op Dikelsestraat 4 in Bemmel. Meer weten? Kijk op http://www.ki-aikido-bemmel.nl. Even melden dat je komt en mee wilt doen is fijn.

'Proef je eigen natuur!' op Landerij De Park

ELST - Zondag 17 september houdt Landerij De Park in Elst het evenement Proef je Eigen natuur! Een middag met activiteiten en wetenswaardigheden rondom ons voedsel en producten uit de regio. Informatief, leerzaam en leuk voor zowel kinderen als volwassenen. De middag begint om 12.00 uur en eindigt om 17.00 uur.


In de kinderboerderij, bij de vuurplaats en in de kas en Pakschuur worden verschillende kinderactiviteiten georganiseerd. Je kunt de Landerij bekijken vanuit een bootje of vanaf de tokkelbaan. Gedurende de hele middag kun je het infoplein bezoeken waar verschillende producenten van streekproducten met een kraam te vinden zijn. Ook vind je er info over natuurvoeding. Helicon is aanwezig met de nieuwe opleiding ‘Voeding en Welzijn’ .Medewerkers van de voedselbossen organiseren excursies en geven uitleg over de ontwikkeling van de voedselbossen.

Proef en koop de honing van Landerij De Park; de hoogste bieder wordt eigenaar van het allereerste potje Landerij-honing! Of volg een kookdemonstratie met ingrediënten uit de tuin van Landerij De Park en het voedselbos Eco Vrede Gaard. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Shantykoor Alle Hens uit Driel en Verney van der Sluys (folk/bluegrass/countrymuziek).

De toegang voor dit evenement is gratis, voor enkele activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Ook bij regenachtig weer valt er overdekt voldoende te beleven! Kijk voor het volledige programma op www.landerijdepark.nl. Landerij De Park is gelegen halverwege Elst en De Schuytgraaf: De Park 12, 6661 NW Elst.

Start ZVO-seizoen met weekendkamp

OVERBETUWE - Voor het vijfde jaar heeft de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) het seizoen weer geopend met het inmiddels traditionele weekendkamp. Voor de derde keer was dit in Mook.

Liefst zestig leden tussen de 6 en 26 jaar alsmede twaalf begeleiders waren naar het Limburgse plaatsje afgereisd. Het prachtige weer hielp mee aan de goede en uitstekende sfeer gedurende het gehele kamp. Ook dit weekend stond weer bol van de nodige spel- en sportactiviteiten.

Allereerst was er een spellencircuit. Later op de dag was er een bonte middag. Dit werd gevolgd door een smokkelspel in het naastgelegen bos. ‘s-Avonds was er een heerlijk en gezellig kampvuur. Daarmee was de koek nog niet op. Er volgde nog een spannend nachtspel in het bos, waar de deelnemers moesten sluipen, stil zijn, rennen en oppassen voor de 'dodelijke' lichtstraal.

Na de gebruikelijke korte kampnacht waren de deelnemers ’s-morgens na een intensieve ochtendgymnastiek weer opgewarmd voor een actieve tweede dag. Na het ontbijt werd het altijd spannende en gewilde levend stratego gespeeld. De kinderen kregen geen genoeg van dit fantastische spel.

Veel te snel kwam aan het slot van de tweede dag het onvermijdelijk einde van het kamp. Met tegenzin werd afscheid genomen. Alle deelnemers hebben een zaklamp met het ZVO-logo gekregen als aandenken aan het kamp. Kinderen en ouders waren allemaal erg enthousiast. Een betere start van het nieuwe zwemseizoen kun je je niet voorstellen!

Rechter Edwin Vermeulen te gast in De Ruimte!

ELST - Wie is goed? Wie is fout? Hoe bepaal je de straf voor een moordenaar? Heeft straffen wel zin? Vragen die nogal eens worden gesteld. Een taakstraf of toch maar zitten? 'Een paar uur de straat vegen, dat is in Nederland al heel wat', hoor je wel eens roepen.

Zin in zondag gaat met rechter Edwin Vermeulen over deze en andere zaken in gesprek. Ook de aanwezigen mogen met hem in debat gaan. Naast het interactieve interview brengt de 'Houseband' een spetterende versie van 'Jailhouserock'. Ook worden een paar bekende 'misdaad jingles' gespeeld. Ook worden een aantal interessante 'misdrijven' behandeld. Wie bepaalt de strafmaat? Zin in Zondag staat voor zinnige ontmoeting, debat en gezelligheid.

De voorstelling is zondag 17 september in De Ruimte, Sint-Maartensstraat 32b van 16.30-17.00 uur: inloop, koffie/thee en aanvang programma om 17.00 uur.

Pompoenbuffet in Lent

LENT - Hokaido, Butternut, Hubbard, dit zijn zo wat soorten winterpompoen waar je heerlijke gerechten mee kunt koken. Pompoen is makkelijk te bereiden en heel divers in zijn toepassingen.

De manier van klaarmaken hangt af van de soort en de dikte van de pompoen. Sommige soorten hoef je niet te schillen en dat scheelt een hoop werk. Op maandag 16 oktober is er in Woongemeenschap Eikpunt, Duitslandstraat 4 in Lent een kookworkshop Koken met Pompoen van 18 tot 21 uur. Gedurende deze avond koken en eten we samen zes bereidingen van diverse soorten pompoen. Denk aan Oosterse pompoensoep, vijf-smaken stoofpot, risotto, bereid met boekweit en shiitake, hartige taart, kruidige compote et cetera. Alle grondstoffen zijn biologisch. De les is ook geschikt voor mensen met een intolerantie of eetstijl, wel graag vooraf melden.

Voor meer info of een folder bel Dominique Companjen, 06 13079008 of e-mail dcompanjen@yahoo.com of kijk op www.kokenmetdominique.nl.

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Zaterdag 16 september

19.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), woord- en gebedsviering, J. Kallen, gelegenheidskoor,
vrijwilligersdag

18.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Cantorije, herdenking Poolse bijdrage aan Slag om Arnhem

Zondag 17 september

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk Heteren, oecumenische woord- en gebedsviering, R. Heinen en ds. A. Melzer, Ubi Caritas

10.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, oecumenische Bevrijdingsviering, J. Rademakers en ds. W. Hartogsveld, St. Leonarduskoor en St. Caeciliakoor Lent

11.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering N. Sales, St. Caeciliakoor

Postduiven

De Toekomst Elst

ELST - De uitslag van de wedvlucht vanuit Vervins (Fr) over 274 kilometer:

1-3-10 T. Medze Elden, 2 -4-8 C.v.d. Kolk Elst, 5 W. Scheerder Elst, 6 G.Kemmink Elden, 7 G. Visscher Arnhem, 9 D. Hartemink Arnhem.

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zaterdag 30 september wordt de najaarsbingo gehouden ten bate van carnavalsvereniging De Waalkanters.

De bingo vindt plaats in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk en start om 20:00 uur. De Waalkanters zal overstappen op het boekjessysteem, maar er zijn ook andere mooie prijzen te winnen.

Shantykoor Alle Hens zingt in park Lingezegen

BETUWE - Zondag 17 september zal het shantykoor Alle Hens uit de Overbetuwe zich geheel gratis presenteren aan de bezoekers van dit mooi gelegen landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen.

Het meer dan 40 leden tellende koor zal tussen 13.30 en 15.30 uur een zeer gevarieerd programma ten gehore brengen. Shanty's en zeemansliederen van Nederlandse bodem afgewisseld met een aantal Duitse en Engelstalige liederen brengen de aanwezige landrotten dichter bij zee.

Naast het plezier wat de koorleden steeds weer beleven aan de optredens, hoopt het shantykoor natuurlijk ook dat toevallige passanten aangestoken worden door het enthousiasme en zich spontaan aansluiten of bij twijfel een keer, geheel vrijblijvend, een repetitie bij willen wonen. Alle Hens repeteert op de woensdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur in OBS De Kameleon Van den Burgstraat in Driel. Om alvast in de maritieme sfeer te geraken is de website (www.shantykoor-alle-hens.nl) van het koor te bezoeken.

De geschiedenis van Groot Randwijk

HEMMEN - Op dinsdag 19 september om 20.00 uur zal Ed Janssen een lezing verzorgen in dorpshuis De Oude School in Hemmen.

Onderwerp is: 'De geschiedenis van Groot Randwijk'. Dat klinkt misschien wel erg pretentieus voor een dorp als Randwijk. Maar dat dorp en de daarbij horende buurtschappen Lakemond en Indoornik kennen alle drie een lange en rijke geschiedenis waarover veel te vertellen is. Zowel in Indoornik als in Lakemond stond vroeger een kasteel, waardoor zij een zogenoemde heerlijkheid waren, net zoals het nabijgelegen Hemmen. In Randwijk stond ooit op de grens met Heteren het mysterieuze kasteel Nijburg.

Indoornik heeft een eigen Rooms Katholieke kerk. Dat is bijzonder in deze overwegend protestants-christelijke omgeving. Maar ook daar is een verklaring voor. Het Lexkesveer is een van de oudste veerponten in Nederland. Dat was lang een zeer belangrijke rivierovergang in de verbinding van Utrecht naar Keulen.

Omdat de drie alle een eigen historie hebben, heeft Ed ervoor gekozen ze stuk voor stuk te behandelen. Daardoor krijgt de voordracht een veel betere structuur en wint aan duidelijkheid. Ook in de huidige tijd zijn de drie nog duidelijk te onderscheiden, dit in tegenstelling tot veel voormalige buurtschappen die zijn opgegaan in veel grotere dorpen en steden.

De lezing is vrij toegankelijk voor iedere belangstellende. Van niet-leden van de Historische Kring wordteen bijdrage van drie euro ter bestrijding van de kosten gevraagd.

Missiehandwerkclub Elst

ELST - Op zaterdag 23 en zondag 24 september wordt er een tentoonstelling gegeven in de Sint-Werenfriduskerk aan de Dorpsstraat in Elst, door Missiehandwerkclub Elst.

Er worden diverse kerkgewaden tentoongesteld, waaronder albes, stola's en misdienaars superplies. Ook kinderkleding, lakens, slopen en gebreide dekens zullen te zien zijn. Tevens zal er een verkoopstand zijn met allerlei handwerkartikelen zoals poppen, knuffels, tafellakens, Baby Born-kleding, gebreide truien, geknoopte vloerkleden en nog veel meer moois.

De openingstijden zijn: zaterdag 23 september van 10.00 tot 17.00 uur; zondag 24 september 's morgens voor en na de dienst van 10.00 tot 14.00 uur.

Postduiven De Toekomst Elst

Postduiven De Toekomst Elst

ELST - De uitslag van de wedvlucht vanuit Vervins (Fr) over 274 kilometer:

1-3-10 T. Medze Elden, 2 -4-8 C.v.d. Kolk Elst, 5 W. Scheerder Elst, 6 G.Kemmink Elden, 7 G. Visscher Arnhem, 9 D. Hartemink Arnhem.

Bingo in Slijk-Ewijk

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zaterdag 30 september wordt de najaarsbingo gehouden ten bate van carnavalsvereniging De Waalkanters.

De bingo vindt plaats in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk en start om 20:00 uur. De Waalkanters zal overstappen op het boekjessysteem, maar er zijn ook andere mooie prijzen te winnen.

Jaarexcursie van Historische Kring

Ootmarsum

REGIO - Met veel plezier organiseert het bestuur van onze kring op zaterdag 30 september een aantrekkelijke excursie naar Twente, waar we een kijkje nemen op het landgoed Singraven en een bezoek brengen aan het aloude stadje Ootmarsum. De touringcar van de Betuwe Express voert ons langs schilderachtige dorpjes als Borculo, Neede, Denekamp en langs slingerende beken en grazige weiden.

"We vertrekken wat vroeger: Valburg 08.00 uur bij de Viersprong, Slijk-Ewijk 08.15 uur bij Dorpshuis Beatrix, Oosterhout 08.30 uur bij de Leonarduskerk. Rond 10.30 uur staat de koffie klaar bij Restaurant de Watermolen in Singraven. Daarna krijgen we een rondleiding in het fraaie huis Singraven. 's Middags wacht ons een heerlijke Twentse lunch in Ootmarsum om daarna het pittoreske stadje te verkennen. Kunst en cultuur druipen er vanaf: Galerie Ton Schulten, glasblazerij Hot Marks, brouwerij OatMossche, het openluchtmuseum, aantrekkelijke winkeltjes, gezellige terrasjes, het kan niet op.

Landgoed Singraven is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel.

Huis SingravenCentrum van Ootmarsum

De geschiedenis van Ootmarsum gaat terug tot circa 770 bij de bouw van het eerste kerkje. . Ootmarsum was rond het jaar 1000 een van de grootste parochies in Twente. Rond 1300 kreeg Ootmarsum stadsrechten en werd met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen, een vestingstad. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog(1568-1648) veroverden de Spanjaarden Ootmarsum. Maurits verdreef de vijand in 1597. waarna de vesting werd ontmanteld. De opkomst van de industrie in Twente ging aan Ootmarsum voorbij. Het nostalgische stadscentrum doet oude tijden herleven.

De kosten van de excursie bedragen 47,50 euro. Daarvoor heeft u een gezellige, leerzame dag met heerlijke koffie en gebak, een deskundige rondleiding door huis Singraven, een uitgebreide lunch, en een levendige toelichting op de landschappen onderweg door John Mulder. De excursie gaat door bij tenminste veertig deelnemers. Opgave voor 15 september via historischekringoosterhout@gmail.com.

Kaartavonden bij SVHA

HERVELD-ANDELST - Evenals voorgaande jaren gaan de kaartavonden van SVHA in het clubhuis aan de Zandakkerswe ook nu weer van start.

Er is weer gelegenheid om te rikken, klaverjassen of jokeren. De kaartavonden zullen op de volgende vrijdagavonden worden gehouden: 22 september, 13 oktober, 03 november, 24 november, 22 december, 20 januari 2018 (kaartmarathon), 02 februari, 23 februari, 09 maart, 06 april, 20 april. De aanvang is om 19.45 uur, aanwezig om 19.30 uur, het inschrijfgeld is 5,00 euro. U wordt verzocht zich van te voren op te geven (ook voor de eerste avond) en ook af te melden als u niet komt (dit in verband met de tafelindeling). Opgeven/afmelden bij: Diny van Baal, 0488452318; Clubhuis SVHA 0488 452909. Bij het opgeven meteen doorgeven welk kaartspel u wilt spelen.

Clubkampioen

Aan het einde van het seizoen zal worden gekeken wie gemiddeld het beste heeft gespeeld. Iedereen die minimaal zeven avonden heeft mee gekaart dingt mee naar de titel clubkampioen. Hij of zij die gemiddeld het hoogste aantal punten heeft gescoord (bij jokeren uiteraard het laagste) mag zich kampioen noemen. Ook hieraan zijn prijzen verbonden.

'Gezonde voeding en beweging' in het Familiekrachtcafé

BEMMEL - Op donderdag 21 september verzorgen Stichting Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard in Bemmel het Familekrachtcafé. Tijdens deze avond krijgen ouders en opvoeders onder meer informatie over gezonde voeding en bewegen, hoe hiermee om te gaan in het gezin.


Het Familiekrachtcafé wordt geleid door Arjen Mettrop, gezins- en kindercoach bij Stichting Familiekracht. Na een gezamenlijke opening zal Rosanne de Groot, sport- en cultuurcoach bij Stichting Welzijn Lingewaard, een half uur haar kennis delen waarna er ruimte is voor vragen en er als groep interactief verder wordt ingegaan op voeding en beweging. De focus ligt tijdens de avond op het delen van kennis en ervaringen van de spreker en de deelnemende ouders of opvoeders.

Het Familiekrachtcafé start op donderdag 21 september 2017 om 20:00 uur (inloop vanaf 19:45 uur) in het gebouw van Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis. Aanmelden kan via info@familiekracht.nu of SWL meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl. Uiteraard ben je ook zonder aanmelding welkom!

Nieuwe leden gezocht door Bowling Vereniging Elst

ELST/ZETTEN - Hebt u interesse om te bowlen, reserve te zijn? Komt gerust eens kijken bij Bowling Vereniging Elst.

"Wij zijn op zoek met spoed naar nieuwe leden en spelen op elke donderdagavond van september tot en met mei van 20.00-21.30 uur in Bowlingcentrum De Wanmolen van Zetten. Voor meer informatie kun u bellen met Marc 06 22241417 of mailen naar marcdorien@live.nl."

Doe de rijvaardigheidscheck!

NIJMEGEN - Nog steeds stappen er mensen achter het stuur na het drinken van een paar drankjes, het gebruik van drugs of na de inname van zware medicatie. De campagne 'Rijden Zonder Invloed' vraagt aandacht voor rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan.

Met name rondom het gebruik van medicijnen en het effect hiervan op je rijvaardigheid is nog veel onduidelijk. Sinds kort is het mogelijk om via een app te checken of je na het gebruik van medicijnen veilig achter het stuur kunt stappen.

Een op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die invloed kunnen hebben op het rijgedrag. Velen zijn zich hier niet van bewust. Om ervoor te zorgen dat mensen niet onder invloed van medicijnen achter het stuur stappen, is vanuit de campagne Rijden Zonder Invloed aansluiting gezocht bij MedApp. MedApp is een bestaande app met veel gebruikers die er is om te assisteren bij medicijngebruik. Door een rijvaardigheidscheck in deze app te integreren wordt direct een grote groep bestaande gebruikers bereikt. Ook is er een korte lijn met apothekers in Oost-Nederland die direct contact hebben met de doelgroep.

Check via MedApp

Sinds juli 2017 heeft MedApp de?rijvaardigheidscheck, die je ook op www.rijveiligmetmedicijnen.nl kunt doen, opgenomen in de app. Hiermee kan de gebruiker op elk moment checken of geneesmiddelen invloed hebben op de rijvaardigheid. Ook geeft de app dat aan met een waarschuwing. De app is gratis en kan worden gedownload via www.medapp.nu.
De campagne 'Rijden Zonder Invloed' is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Er wordt waar dat kan aansluiting gezocht met bestaande initiatieven, zoals de Bob-campagne, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en MedApp. Meer over de campagne is te vinden op rijdenzonderinvloed.nl.

Uitwaaien in de Bemmelse polder

BEMMEL - Op zondag 24 september kan iedereen uitwaaien in de Bemmelse polder onder leiding van natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Om 14.00 uur start een excursie vanaf De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. De excursie duurt tot ongeveer 16.15 uur. Vanaf 13.45 uur staat de koffie en thee of limonade klaar.

De herfst kondigt zich al aan. Als we geluk hebben wordt het een mooie zonnige najaarsdag. We kunnen ook écht herfstweer treffen en misschien waait het wel flink. In de natuur is van alles te bekijken. De mooie herfsttinten van de bladeren, de laatste bloeiende bloemen en natuurlijk de vruchtjes die we ontdekken. We zoeken antwoorden op vragen als: Waarom laten bomen hun bladeren vallen? Welk dier verzamelt die vruchten om er de winter mee door te komen? Hoe beschermen planten zich tegen de naderende winter? Waarom zien we paddenstoelen vooral in de herfst?

Wellicht zien we grote zilverreigers langs de kant staan die de door aalscholvers opgejaagde vissen proberen te vangen. Beversporen zijn te verwachten en soms springen de reeën voor ons weg. De struintocht vraagt wel enige conditie in verband met klauteren over omgevallen bomen. Met de juiste kleding een prima kans om het hoofd leeg te laten waaien.

Tip: laarzen aan, regenkleding mee. Als u wilt kunt u ook een fototoestel en verrekijker meenemen. Deze excursie is geschikt voor het hele gezin, maar niet voor mindervaliden. Kosten, inclusief kopje koffie /thee /limonade vooraf: volwassenen zes, kinderen drie euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld maar is niet verplicht. Inlichtingen te verkrijgen bij Gijsbert Peelen 06 10864179.

Havana zet jeugdhandbal (terug) op de kaart

LENT/HUISSEN - Na een succesvol eerste jaar start handbalvereniging Havana het nieuwe competitieseizoen nu ook met twee jeugdteams.

Na oprichting is Havana in 2016 gestart met één dames en één heren team. Inmiddels, één jaar later, heeft de jonge vereniging zich weten uit te breiden naar twee dames-, twee heren- én twee jeugdteams. Beide jeugdteams, een jongens- en meisjesteam, starten in de D-jeugd (11-12 jaar).

Afgelopen weekend maakten de jeugd hun debuut tijdens een oefentoernooi in Huissen. De kinderen waren ongelooflijk fanatiek. Zelfs tegen teams die al langer met elkaar speelden werd met veel inzet gespeeld en de verdediging doorbroken. Team 1 werd met de vijfde plek bekroond, team 2 behaalde zelfs een tweede plek. Moe maar voldaan keerden de jeugdteams weer naar huis; op naar de competitie!

30 september om 11.00 en 11.45 uur vindt de eerste competitiewedstrijd plaats voor de D1 en de D2. Vanaf november starten ook trainingen voor kinderen van 4-10 jaar. De trainingen vinden plaats in De Ster in Lent. Interesse? Stuur een e-mail naar info@hvhavana.nl of kijk op http://www.hvhavana.nl.

Tentfeesten Oosterhout

OOSTERHOUT - In het weekend van 15 tot en met 18 september staat Oosterhout in het teken van de kermis en tentfeesten.

Op vrijdagavond wordt het feestweekend afgetrapt met SunseekerzPaty. Een echte aftersummerparty die de sferen terugbrengen vanuit bijvoorbeeld Ibiza, Salou en ga zo maar door. De muziek wordt verzorgd door één van Nederlands beste feest-dj’s met gastoptredens van Judith Peeters en de huiszanger van Café Bolle Jan, Dave Miller! Aanvang van deze zomerse party is om 20.30 uur.

Zaterdagavond komt de beste feestband van Nederland naar Oosterhout, Anderkovver. Deze band is muzikaal top, straalt enthousiasme uit en zorgen telkens weer voor een feest die zijn weerga niet kent. Ook deze avond begint om 20.30 uur.

Zondag staat bol van de activiteiten. Zo is er van 11.00 tot 17.00 uur een ware kermismarkt met ruim veertig kramen. ’s Middags staat ook het hilarische 'vogelschieten' op het programma en zal in de feesttent de matinee verzorgd worden door de regionaal bekende band Summerland.
Op maandag worden de tentfeesten afgesloten met een matinee die doorloopt in de avond met topentertainer Robert Pouwels. Kinderen van feestende ouders worden rijkelijk getrakteerd.
Uiteraard zijn tijdens alle activiteiten de kermisattracties geopend. De kermis, tentfeesten en markt vinden alle plaats op of in de nabijheid van het feestterrein van café-zaal Merkus aan de Dorpsstraat in Oosterhout, naast de Sint-Leonarduskerk.
Meer informatie staat op de facebookpagina: Tentfeesten Oosterhout.

Intensief burgerparticatietraject bij procedure bestemmingsplan Nieuwbouwproject Hoge Wei in Oosterhout kan van start

OOSTERHOUT - Het bestemmingsplan voor het nieuwbouwproject Hoge Wei (Oosterhout), is onherroepelijk. Dit betekent dat projectontwikkelaar Klok kan gaan starten met de bouw van zestig woningen aan de dijk bij Oosterhout. Hieraan is een intensief burgerparticipatietraject vooraf gegaan.

De eerste voorbereidende werkzaamheden starten op korte termijn. Om te komen tot een gedragen plan is door de gemeente en Klok intensief gesproken met betrokken partijen. Zo zijn er diverse informatiebijeenkomsten geweest met inwoners, actiegroep 'Kwellend Water', en andere belanghebbenden. Aanvankelijk was er vrij veel weerstand vanuit omwonenden tegen het plan. Met name het aantal huizen, het type huizen en de effecten van de bouw op de bestaande bebouwing, waren punten van discussie. In de bijeenkomsten is uitvoerig op deze punten ingegaan en hebben aanwezigen hun wensen kunnen indienen. In het uiteindelijke plan is hier vervolgens zo veel mogelijk rekening mee gehouden. Tijdens de bestemmingsplanprocedure is er één bezwaar ingediend bij de Raad van State, maar dit is door de indiener uiteindelijk ingetrokken. Daarmee is het plan onherroepelijk geworden. In het plan dat er nu ligt, is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen en bezwaren van betrokken partijen. Zo gaan er bijvoorbeeld zestig woningen, in plaats van de oorspronkelijke honderd woningen gebouwd worden. Daarnaast is uitgebreid onderzoek geweest naar de waterproblematiek (kwelwater) en zijn er ter voorkoming hiervan maatregelen opgenomen in het plan. Ook zijn de toegestane bouwhoogtes verlaagd. De direct belanghebbenden zijn in een aparte informatieavond geïnformeerd over de maatregelen en het genoemde onderzoek.

Wijnte Hol, wethouder gemeente Overbetuwe: "Wij kijken als gemeente terug op een succesvol participatietraject, waarbij er ruimte is geweest voor de diverse belangen, wensen en eisen ten aanzien van dit project. Wij willen als gemeente ruimte bieden aan ontwikkelaars om nog meer mensen te kunnen laten genieten van het wonen in deze prachtige omgeving. Het is echter wel van belang om samen met omwonenden en andere partijen te komen tot een gezamenlijk gedragen plan. Dat is er nu en ik ben van mening dat we met dit plan een juiste balans hebben kunnen vinden met betrekking tot de wensen van toekomstige bewoners en de belangen van omwonenden. Onze complimenten voor de verantwoorde wijze waarop de Dorpsraad, belangengroepen en omwonenden de burgerparticipatie hebben uitgevoerd. Nu het plan gereed is, stopt de participatie echter niet. We blijven met elkaar in gesprek. Dit is goed voor de leefbaarheid van het dorp en de samenhang tussen verschillende groepen."

Natuurtocht langs de Waal

OOSTERHOUT - Zaterdag 16 september om 14.00 uur start een natuurtocht langs de Waal in de Oosterhoutse Waarden.

De Oosterhoutse waard tussen De Oversteek brug en Groot Altena ligt aan het uiteinde van de Spiegel Waal die in Lent begint. In dit uiterwaardengebied werd van oudsher de Waal gebruikt en bestreden door de bewoners van Oosterhout. Het gebied wordt nu ingericht voor de Natura 2000 doelen: de Glanshaver en de Kwartelkoning.

De gids van IVN RijnWaal vertelt over de geschiedenis, het beheer en de bijzonderheden van de aanwezige natuur. De verhalen komen los bij de doorbraakkolken, de reuze kraakwilg en het panorama van de Bunsward aan de overkant. Langs de oever van de Waal worden we verrast door de weelderige plantengroei en de dappere pioniers zoals Vijfvingerkruid, Zilverschoon, Ganzenvoet en Doornappel.

Deelname is gratis. Stevige wandelschoenen worden aanbevolen. De duur van de wandeling is ongeveer 2 uur. Startpunt is: Hoek Dorpsstraat-Waaldijk, Oosterhout.

Maak kennis met Thaise Massage bij Anchalee Massagesalon in Bemmel

BEMMEL - Voor de meeste mensen zit de vakantie erop en de scholen zijn weer begonnen. Iedereen begint weer in een vast ritme te komen. De meeste vaste klanten bij Anchalee Massagesalon hebben hun eerste afspraken alweer laten vastleggen. Opvallend dit jaar is dat er bijzonder veel mailtjes binnen zijn gekomen met vragen over de verschillende soorten massages die er bij de massagesalon aan de Deken dr. Mulderstraat 6b in het centrum van Bemmel worden gegeven.

"Eind 2011 ben ik met "Anchalee Massagesalon" begonnen in Bemmel. Toch blijkt dat nog veel mensen in de regio niet bekend zijn met Thaise Massage", aldus Anchalee. "Om deze reden hebben wij besloten om in de hele maand september voor een actie te gaan, waarvoor wij eerder niet hebben gekozen. Namelijk een massage van 45 minuten voor de prijs van 30,00 euro. Meestal hebben wij 1,5 uur nodig om een groot lichaam geheel te masseren en een uur voor een kleiner lichaam. Toch kunnen de mensen die niet bekend zijn met Thaise massage in 45 minuten een indruk krijgen wat zij kunnen verwachten. Ideaal dus voor mensen die nooit eerder zijn geweest, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld alleen hun nek of schouders willen laten masseren of een ontspanningsmassage willen ondergaan." Bel voor meer informatie of het reserveren van een afspraak 06 57060794 of bezoek de website www.anchalee.nl. Via de website kunnen overigens ook cadeaubonnen worden aangeschaft.

Vrijetijdsmarkt Overbetuwe geslaagd

ELST - Op zondag 3 september vond de tweede Vrijetijdsmarkt Overbetuwe plaats in het centrum van Elst. In zo’n 60 kramen kon men het vrijwilligersaanbod en particulieren initiatieven van de Overbetuwe zien, proeven en beluisteren.

Er werd gedanst op straat, geschminkt, nepwonden verzorgd, gegeten bij de foodtrucks en er was een voorzichtige eerste Easter Living Statu Contest. Het weer werkte mee, maar ook het enthousiasme waarmee mensen achter hun kraam hun passie overbrachten op bezoekers. Annemie Stax vrijwilliger bij SteunpuntMantelzorg: ‘Ik heb waardevolle gesprekken gevoerd met mantelzorgers die ons nog niet kenden. Zij weten nu dat er ondersteuning is voor mantelzorgers. Ook hebben we nieuwe vrijwillige telefoonwachten geworven. Dat maakt de markt tot een laagdrempelige pr- en wervingsmoment voor ons!’

Volgend jaar ook op de markt staan? Blijf op de hoogte via: www.vrijetijdsmarktoverbetuwe.nl. Als vrijwilliger geef je veel van jezelf. Daartegenover staat dat je ook veel ontvangt. Een bijzondere wederkerigheid waarbij men in de Overbetuwe met elkaar, veel voor elkaar krijgt. Meer weten? Kijk op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/overbetuwe, onderdeel van Forte Welzijn.

Samen appels plukken is een feest!

REGIO - Op zaterdag 16 september wordt weer het hoogtepunt van de oogst gevierd, tijdens de Landelijke Appelplukdag. Voor jong en oud is dit dé ultieme kans om een kijkje te nemen in een boomgaard, zelf appels te plukken en te genieten!

In het hele land doen ruim dertig fruitbedrijven mee met deze dag. Fruitbedrijf en Landwinkel de Woerdt in Ressen is hier één van. Bij de Woerdt bent u welkom vanaf 8 tot 17 uur voor zelfpluk. Ook wordt er verse appelsap geperst en kunnen kinderen springen op het appelspringkussen! Verder zijn er oud Hollandse spelen en kan iedereen meerijden met de boomgaardtrein. Meer informatie staat op www.dewoerdt.nl.

De Appelplukdag is een initiatief van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Kijk op www.landelijkeappelplukdag.nl voor een overzicht van alle deelnemers.

Dit vrolijke popje wordt 1 jaar.
Hieperdepiep hoera
voor lieve Hanna!
xxx oma

Hieper de piep hoera
Lynn wordt 15 september
8 jaar! Dikke kus van
papa, mama, Zoey en Romy,

Lieve Kai,
Hieperdepiep hoera!                                                        
12 september 'ben je echt' 3 jaar!
Liefs, Papa, Mama & Fenne

"Het doet ons een deugd,
Sarah begint aan haar tweede jeugd.
Van harte gefeliciteerd namens ons allen."

Lieve Carlijn,
Op 14 september 19 jaar !!
Van harte gefeliciteerd !!
xxxx papa en mama

15-09-2017
Sylvia 10 jaar onze collega.
Syll van harte gefeliciteerd
met je 10 jarig jubileum
bij de Gent. Liefs je collega's

Deze toffe peer is op
14 september geen 49 meer...
Lieve peter, 50 jaar!
Gefeliciteerd Abraham.
Liefs en een dikke kus,
Je meisjes XXX

Lieve xam
Van harte gefeliciteerd
met jouw 9e verjaardag!
Liefs papa, mama
en een pootje van laska!

Dit stralende bruidspaar
viert hun 25e huwelijks jaar.
Gefeliciteerd Rutjan en Beppie!

Hoera deze feyenoorder
word 16 september 60 jaar!

Energie besparen? Graag! Maar hoe?

Lagere stookkosten:

Verwarm alleen de ruimte waar u bent en zet de verwarming op de laagste stand in de ruimtes waar u niet of nauwelijks komt. Jaarlijkse besparing 90 euro. Denk wel aan bevriezingsgevaar in koude winters: houdt de binnentemperatuur boven 5 °C.

Laat geen deuren openstaan, ook geen binnendeuren. Dit voorkomt tocht in huis en de besparing is zo’n 13 euro per deur.

Sluit gordijnen, dan houdt u veel warmte binnen. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Besparing: 8 euro per raam.

Bent u niet thuis, zet de verwarming op 15°C. Dat geeft een besparing van 140 euro per jaar.

Ook ’s nachts kan de thermostaat op 15°C en u bespaart 80 euro per jaar.

Bij vloerverwarming geldt het bovenstaande niet. Gaat u voor langere tijd weg, dan kunt u de thermostaat wel enkele graden terugdraaien. Niet te ver, want dan duurt het opwarmen erg lang. Onprettig en het vraagt veel gas.

Zet de thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. Als u bezig bent, is 19°C vaak genoeg. Warmere kleren aan en u kunt zo’n 80 euro besparen.

Laat uw ketel regelmatig onderhouden, dan werkt die efficiënter en veiliger. Bent u aan een nieuwe ketel toe let dan op het energielabel. Ventileer uw huis regelmatig. Het opwarmen van droge lucht kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht. Besparing: 50 euro per jaar.

Het isoleren van leidingen waar warm water doorheen gaat geeft een besparing van 4 euro per meter.

Energieloket Lingewaard is geopend op woensdag 20 september van 14.00 tot 16.00 uur in Bemmel, Cuperstraat 9.

Lezing 'Gelukkig ouder worden' gaat niet door!

BEMMEL - De Kinkelacademie heeft bericht ontvangen dat door plotselinge ziekte van een van de sprekers de lezing ‘Gelukkig ouder worden’ op maandag 18 september niet doorgaat.

"Wie een kaartje bij boekhandel De Toren van Bemmel heeft gekocht, krijgt het geld bij de boekhandel terug tegen inlevering van het kaartje. Degene die via de KBO een kaartje heeft gekocht, zal door Gonny Lamers-Froon worden benaderd over de terugbetaling hiervan. Die mensen die via de website een kaartje hebben gekocht zullen door ons, via het opgegeven emailadres, worden benaderd over de terugbetaling. Mocht u nog vragen hierover hebben dan kunt u contact opnemen met: Frans Polman via 06 28552988. Graag zien wij u op maandag 6 november bij onze volgende lezing ‘de ziel van Luther’ in het kader van 500 jaar Reformatie", aldus de programmacommissie van de Kinkelacademie

Tekenwedstrijd

Sjors Sportief

& Sjors Creatief

LINGEWAARD - Het schooljaar is weer begonnen en daarmee gaat het sport- en cultuurkennismakingsproject Sjors Sportief en Creatief ook weer van start in gemeente Lingewaard.

Vanaf half oktober kunnen basisschoolleerlingen van het regulier en speciaal onderwijs uit groep 1 tot en met 8 kennismaken met activiteiten/cursussen op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente. In totaal hebben zich nu al 48 sport- en cultuurorganisaties aangemeld.

Het project start met een tekenwedstrijd onder de scholen. Vanaf 18 september kan er via www.sjorssportief.nl gestemd worden. De scholen die meedoen aan de tekenwedstrijd hebben hun leerlingen geïnformeerd en gevraagd om te stemmen, maar ook buren, familie en vriendjes/vriendinnetjes kunnen stemmen. De tekenaar van de winnende tekening krijgt namelijk een prijs voor de hele klas aangeboden en komt op de voorkant van het nieuwe Sjorsboekje! Er kan tot 22 september 17.00 uur gestemd worden.

Record aantal op jongdierendag

GENDT - Voor de jongdierendag van de Betuwse Kleindiervereniging B. K. V. Gendt is een record aantal dieren ingeschreven.

Ingezonden zijn: 54 grote hoenders: fries hoen, sussex, leghorn am. Type, wyandotte, Appenzeller spitskuif, wyandotte, brahma's.

56 dwerghoenders: Hollandse kriel,holl. Kuifhoen witte kuif, sebricht, java kr. marans kr.

10 watervogels: kastanje eend, carolina eend, manderijn eend , chili taling, hottentaling.

61 konijnen: zeer zeldzame pool wit met blauwe ogen, wener, rex, tan, Ned hangoor dwerg, rex dwerg.

In totaal worden 181 dieren door 3 keurmeesters gekeurd op bouwtype, kleur enzovoort op zaterdag 16 september 8.30 tot 12.30 uur in De Leemhof in Gendt. De entree is gratis. Voor groot en klein zijn die schitterende kleuren een prachtige aanblik.

Inlichtingen: secretaris Henk Huisman De Peperbus 11, Gendt; 0481 421886.

Genoten van high tea

Foto: Annemie Theloosen

ELST - Doordat het nog zo'n mooi weer was, kwamen veel Zonnebloemgasten, al dan niet geholpen door onze vrijwilligers, te voet of in de rolstoel, naar het centrum van Elst.

Het was meteen gezelligheid wat de klok sloeg In Het Wapen van Elst waar de gasten een overheerlijke High Tea gebruikten en daar zichtbaar van genoten. Van zoet, tot soep en hartig, de keuze was enorm. De gasten zijn de vrijwilligers en Het Wapen van Elst dankbaar.

Foto: Annemie Theloosen
Foto: Annemie Theloosen
Foto: Annemie Theloosen

Tekenwedstrijd Sjors Sportief & Sjors Creatief

Tekenwedstrijd Sjors Sportief & Sjors Creatief

LINGEWAARD - Het schooljaar is weer begonnen en daarmee gaat het sport- en cultuurkennismakingsproject Sjors Sportief en Creatief ook weer van start in gemeente Lingewaard.

Vanaf half oktober kunnen basisschoolleerlingen van het regulier en speciaal onderwijs uit groep 1 tot en met 8 kennismaken met activiteiten/cursussen op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente. In totaal hebben zich nu al 48 sport- en cultuurorganisaties aangemeld.

Het project start met een tekenwedstrijd onder de scholen. Vanaf 18 september kan er via www.sjorssportief.nl gestemd worden. De scholen die meedoen aan de tekenwedstrijd hebben hun leerlingen geïnformeerd en gevraagd om te stemmen, maar ook buren, familie en vriendjes/vriendinnetjes kunnen stemmen. De tekenaar van de winnende tekening krijgt namelijk een prijs voor de hele klas aangeboden en komt op de voorkant van het nieuwe Sjorsboekje! Er kan tot 22 september 17.00 uur gestemd worden.

lieve Ricardo

Hoera op 21 september ben je dan echt 10 jaar

liefs van papa en mama en Renzo