GN Lingewaard

9 november 2016

GN Lingewaard 9 november 2016


Smutfish presenteert Smetvis: TopLiveCafé in Theaterkerk

BEMMEL - Zaterdag 12 november om 20.30 uur treedt Smutfish als eerste band op in de allereerste TopLiveCafé-sessie. Deze Haagse band speelde over de hele wereld en nu gaat Nederland, met name Lingewaard kennis maken met de lome americana getinte muziek van dit viertal doorgewinterde musici.

TLC-sessions is een nieuwe loot aan de noot van TOP, Toestanden Op Podium. In de TheaterKerk zullen solisten en bands, die een luisterend oor waarderen, hun kwaliteiten in wat intiemere ambiance tot hun recht laten komen.

Smutfish frontman Melle de Boer schrijft en zingt in het Engels. Op zijn verzoek hebben bekende artiesten, waaronder Freek de Jonge, Bart Chabot, Frederique Spigt, Levi Weemoedt en Léon Verdonschot, Smutfish nummers vertaald naar het Nederlands. Met 300 tekeningen die Melle bij de liedjes maakte, verlicht hij de optredens. In deze tour doopt hij zijn band Smutfish om tot Smetvis.

Smutfish stond al langer hoog in de TOP favorietenlijst en deze band zal met haar ervaring en originaliteit bijzondere indruk gaan maken. Tube die band!!! Reeds gekochte kaarten voor 'Me & Mr. Jansen' (band is opgeheven) gelden vanzelfsprekend tevens voor Smutfish, mocht u deze echter in willen leveren, stuur dan uw geprinte kaartje naar TOP Markt 5. Bestel kaarten á 10 euro via www.topbemmel.nl of koop deze aan de avondkassa in de TheaterKerk Markt 5 Bemmel.

Intocht van Sinterklaas en zijn Pieten in Huissen zondag 13 november Zie ginds komt de stoomboot…

Foto: Van Eimeren

HUISSEN – … uit Spanje al aan! De kinderen hebben er lang op moeten wachten. Maar hun geduld wordt beloond. Sinterklaas arriveert op zondag 13 november a.s. in Huissen. Daarna volgt een rondtocht langs Raadhuisplein, Buitenpoort en Sancta Maria. Wie zoet is…

…krijgt lekkers. En wel vanaf 14.00 uur als de Sint en zijn Pieten aanmeren aan het Looveer. Vandaar volgt de tocht onder ongetwijfeld enorme, warme belangstelling van lieve kinderen en hun ouders en begeleiders richting Raadhuisplein. Daar wordt de Goedheiligman rond 15.00 uur ontvangen door maar liefst twee ( = 2!) burgemeesters. Mevrouw Marianne Schuurmans-Wijdeven én Britte Brinkhof, kinderburgemeester van Lingewaard.


In de tussentijd zorgen de Pieten steeds voor vermaak. Ook worden kleurplaten uitgedeeld, waarmee later prijzen te winnen zijn. (psst, niet verder vertellen, maar die prijzen worden op Koopzondag 27 november door Sinterklaas uitgereikt bij Van Monique).

Vanaf ongeveer 16.00 uur maken Sint en Pieten hun opwachting in de lekker behaaglijke Buitenpoort. Daar is volop kinderentertainment. Bij het verlaten van het feestpaleis delen de Pieten bij de uitgang zakjes met pepernoten en snoep uit aan de kids. Maar de ouderen worden door de grootste senior zelf natuurlijk niet vergeten. Sinterklaas gaat tussen 16.30 en 17.00 uur naar Sancta Maria.
Daarna mag hij met zijn trouwe hulpjes gaan genieten van een welverdiende rust en zullen zij Ondernemers Vereniging Huissen bedanken voor de organisatie van de intocht. Graag tot zondag 13 november om 14.00 uur aan het Looveer. Toooeeet, toooeeet, toooeeet, toooeeet!

aMeezing kerstfeest met De Deurdweilers!

ANGEREN - Op zaterdag 17 december viert Dweilorkest de Deurdweilers uit Angeren haar 25 jarig jubileum met een aMeezing kerstfeest in Het Kulthurhus. Aanvang: 20.00 uur. Dit gaat gepaard met de tweejaarlijkse uitreiking van de vrijwilligersprijs 'de Gouden Duim'. Hier gaan we uiteraard een groot feest van maken; inhaken, polonaise, hakkûh en meezingen maar!

1991 begon dit Zooitje Ongeregeld met hun orkestje op het kindercarnaval in Angeren. Anno 2016 is deze inmiddels (voor de wet) volwassen club een heus Orkest met hoofdletter O! Feesten is ze niet onbekend en dat zal deze avond ook zeker te merken zijn. Dus smeer de stembanden, haal de dansschoenen uit de kast en trommel je vrienden op en feest met ons mee!

Dit jaar wordt voor de zesde keer de Gouden Duim uitgereikt aan de vrijwilliger van Angeren. Wie gaat dit jaar deze mooie prijs in ontvangst nemen?

Het feest wordt dit jaar een amazing meezingfeest. En dat met zeemanskoor Schip Ahoy én volledig in kerstsfeer! Vanaf 22.00 uur speelt de band Cold Beverage de sterren van de hemel tijdens de afterparty. Het feest gaat door tot 'midden in de winternacht'!

"Voor 5 euro een fantastische avond! Koop vanaf 1 november kaarten voor dit spektakel en vier het feest met ons mee. Kaarten zijn te koop bij Smits Mode in Angeren en het Kulturhus in Angeren."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 15 november - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 16 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 17 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximum 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Inschrijving Parel van de Betuwe geopend

BETUWE - Na alweer de 27e editie is de organisatie achter de Parel van de Betuwe weer volop bezig met de voorbereiding van de volgende editie van de bandwedstrijd. Per 1 november kunnen regionale bands en acts zich weer inschrijven en kans maken om Parel van de Betuwe 2017 te worden.

De Parel van de Betuwe is op zoek naar beginnende bands, acts en singer/songwriters die uit de Betuwe komen. Bands en acts uit elk denkbaar muziekgenre zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd. Het maakt dus niet uit welke stijl je speelt, dit is je kans om met professionele geluidsapparatuur, ergens op een podium in de Betuwe te spelen voor een publiek.

Natuurlijk valt er in deze competitie ook iets te winnen. De eerste, tweede en derde prijs bestaan uit een geldbedrag om de winnaars een financieel zetje in de rug te geven. Ook is er een publieksprijs en een 'Gouden Koffer' te winnen. Daarnaast mochten de winnaars van de vorige edities ook een optreden verzorgen op Appelpop. Wij hopen dat het niveau dit jaar weer zo hoog is, dat er wederom aanleiding is voor Appelpop om de winnaar te boeken. Redenen genoeg om snel de oefenruimte in te kruipen en een demo op te nemen!

Dit jaar zal de Parel starten met een waanzinnig leuke kick-off dag op zaterdag 11 februari 2017 in Twentietoe te Tiel. Overdag zijn er diverse workshops te volgen voor de geselecteerde deelnemers. 's Avonds gaat de zaal open voor publiek en kan er meegedaan worden aan de enige echte Parel Popquiz. Ook treedt de winnaar van vorig jaar, Spool, op.

Inschrijven kan via het digitale inschrijfformulier op de website van de Parel van de Betuwe: www.parelvandebetuwe.nl. Tevens kun je daar ook alle andere informatie vinden over de Parel van de Betuwe.

Minder stookkosten na een energiescan

LINGEWAARD - Informatiebijeenkomst Energiek Lingewaard 22 november in dorpshuis Angeren. In gesprek met iemand die een energiescan heeft laten uitvoeren.

Hoe kwam je er bij om iemand van Lingewaard Energie uit te nodigen voor een scan? Ik weet dat er een discussie gaande is over energiezuinig wonen. Mijn vrouw wil daar meer mee dan ik. Maar ik wilde wel informatie hebben en voorlichting over wat eventuele maatregelen zouden kunnen kosten.

Wat hield de energiescan voor jou in? Iemand is zo’n uur hier geweest, en heeft heel veel vragen gesteld over welke elektrische apparaten we hebben en hoe we die gebruiken, wat wij al aan energiezuinige maatregelen getroffen hebben en keek ook naar het jaarlijkse verbruik van gas en stroom. Ik wilde duidelijk krijgen hoe het gesteld is met de isolatie van onze muren en daken. Hij had een warmtebeeldcamera bij zich, waarmee hij opnames gemaakt heeft. Zo kan hij isolatielekken vaststellen. We kregen meteen ook tips wat we nog konden verbeteren aan het huis en aan ons gedrag, maar we bleken al goed bezig te zijn! Naderhand hebben we een schriftelijk verslag gekregen, dat heel uitgebreid was. Met tips en adviezen over verbeteringen die we konden treffen.

Welke tip is het meeste bijgebleven? We zetten nu de close-in boiler alleen aan als we warm water nodig hebben. De rest van de tijd staat die uit. Ook zetten we in de winterperiode alle radiatoren op stand 1, ook in de kamers waar we niet zijn, en luchten 1x per dag uitvoerig.

Fijn dat een onpartijdig iemand een deskundig advies kan geven. De energiescan werd aangeboden door Lingewaard energie. Meer info: www.lingewaardenergie.nl.

Doe mee bij nieuwe start voor wijkplatforms in Bemmel

LINGEWAARD - In Lingewaard zijn wijkplatforms actief die zich bezighouden met leefbaarheid, veiligheid en verkeer in de eigen wijk. De wijkplatforms zijn door de gemeente opgericht maar de leden van een wijkplatform zijn actieve bewoners die zich inzetten voor het verbeteren van hun eigen wijk.

Ook worden de wijkplatforms betrokken bij zaken die de wijk kunnen overstijgen, z oals het algemene groenbeheer, het centrumplan in Bemmel en de aanleg van de A15. De wijkplatforms werken uiteraard nauw samen met de gemeente maar die samenwerking ging de afgelopen jaren helaas niet altijd even goed. Mede daarom besloten de platforms Bemmel-Centrum, Bemmel-West en Haalderen zelfs om te stoppen met hun activiteiten.

Een nieuwe start in Bemmel
Gelukkig verloopt de samenwerking met de gemeente intussen weer een stuk beter en heeft de gemeente ook aangegeven het werk van de wijkplatforms heel belangrijk te vinden. "Vandaar dat wij, de leden van de beide overgebleven wijkplatforms in Bemmel (Het Hoogste Belang en Bemmel-Oost), op zoek zijn naar nieuwe leden voor ons platform maar ook naar mensen die weer in Bemmel Centrum of Bemmel West actief willen zijn. Op 16 november is er een bijeenkomst in de Tabaksschuur waar iedereen welkom is die in Bemmel of directe omgeving woonachtig is en die zelf actief aan de slag wil om zijn/haar woon- en leefomgeving te verbeteren, te verfraaien of veiliger te maken."

"Lid worden van een wijkplatform hoeft niet zo vreselijk veel tijd te kosten. Eens per maand is er een bijeenkomst/inloopspreekuur. Hoeveel meer tijd u er in wilt stoppen bepaalt u vooral zelf. Zin om ook uw steentje bij te dragen? Dan zien wij u heel graag op 16 november in De Tabaksschuur, de bijeenkomst begint om 19:30 uur. En wij hopen dat ook de oud-leden van de platforms weer mee willen doen!"

Muziek met appelflappen in Angeren

ANGEREN - Het is traditie geworden dat als de blaadjes van de bomen vallen, de harmonie in Angeren voor nog wat extra kleur en gezelligheid gaat zorgen door middel van een zondagochtendconcert. Voorgaande jaren werden bij die gelegenheid appelflappen uitgeserveerd. Dat is dermate goede bevallen, dat we er dit jaar opnieuw een appelflappenconcert van maken.

Onder het genot van een drankje met een hapje kan men op zondagochtend 29 november een gevarieerd repertoire aanhoren. Naast enkele echte harmonie-concertstukken worden nummers ten gehore gebracht als Bed of Roses van Jon Bon Jovi, Fantasy van Earth, Wind & Fire, de Derrick- en E.T.-tune.

Het wordt een mix om van te genieten. Het wordt een mix om van te genieten. Bovendien wordt de gelegenheid aangegrepen om enkele leden met (zeer) lange staat van dienst in het zonnetje te zetten. De appelflappen staan om 11.00 uur klaar in het Dorpshuis in Angeren. Toegang is als altijd gratis.

KNVB-testdag spelvormen

LINGEWAARD - Woensdag 26 oktober was het dan eindelijk zover: Diverse pupillen van Jonge Kracht waren opgeroepen voor een test bij de KNVB.

De KNVB pleegt onderzoek naar andere spelvormen bij de jeugd van 6 tot en met 12 jaar. Deze ochtend moesten de meiden en jongens diverse oefenwedstrijdjes spelen onder het toeziend oog van de KNVB-onderzoekers. Alles werd met de camera's vastgelegd. De kinderen moesten hun ervaringen opschrijven na de wedstrijdjes en afsluitend werd van een geselecteerde groep een uur een groepsinterview afgenomen.

"Alle bevindingen zullen worden meegenomen en mogelijk vanaf het nieuwe seizoen zullen we teams van 6 of 8 of 11 spelers gaan zien. Iris van Moolenbroek, Noa Diepenbroek en Kira Mom vonden het in ieder geval heel leuk om deel te nemen", aldus Marcel van Moolenbroek.

'Trick or treat'- halloweenconcert een succes

GENDT - Op 29 oktober is het podium van de Providentia in Gendt het toneel geweest van een groots Halloweenspektakel. Georganiseerd door de StageBand Gendt met medewerking van de stageband Mystique uit Arnhem en ons eigen Gendtse jongerenkoor Remember.


Gesponsord door Gendtse ondernemers en ondersteund door de beheerders van de Providentia en vele vrijwilligers die op allerlei manieren bergen werk hebben verzet. Al dit tezamen maakte dat de zaal onherkenbaar omgetoverd was in een griezelig tafereel waar er een ontknoping kwam aan het mysterie van Gendt. Aan de hand van foto’s en filmpjes werd er op de facebookpagina van de StageBand Gendt, gedurende een aantal weken, de puzzel steeds verder ontrafeld. Tijdens dit daverende concert van deze drie bands, werd er toegewerkt naar de spannende ontknoping. De afgeladen volle zaal had de smaak al snel te pakken en heeft samen met de muzikanten er een heerlijke avond van weten te maken.

Wij als StageBand zijn eenieder ontzettend dankbaar voor deze griezelig, gezellige avond. Voor ons ligt er nu de uitdaging dit evenement te overtreffen met hopelijk een volgend concert.

Samoerai's bij Kinderdorp Bemmel?

BEMMEL - Kinderdorp Bemmel had dit jaar wel héél bijzondere gasten. De Ki - Aikido's van Ki - Aikido Bemmel kwamen in vol ornaat, mét zwaard en in hakama, op bezoek. De samoeria's kwamen niet alleen voor een praatje...

Alle kinderen hebben van hen geleerd hoe ze kunnen zitten als een rots of een zwaard kunnen ontwijken als een echte 'Jackie Chan' of moeten we zeggen 'Jacqueline Chan'? Sommige kinderen waren heel verbaasd dat een aantal van die stoere 'krijgers' vrouwen waren! Ki -Aikido ziet er stoer uit maar is geen sport gericht op winnen of kracht. Ki - Aikido kent geen competitie, is gericht op samenwerking, moeiteloos bewegen en plezier hebben met elkaar.

"Ook zin om net als de kinderen Ki-Aikido eens te ervaren? Dat kan. Kom een keer meedoen! Iedere woensdag van 20.00 tot 22.00 uur en vrijdag van 19.30 tot 21.00 uur is er training voor volwassenen, beginners en gevorderden. Bij Ki-Aikido traint iedereen met iedereen. Meer info www.ki-aikido-bemmel.nl.

Ingezonden Brief

Kasteel De Kinkelenburg toegankelijker

BEMMEL - Voor mensen, die moeilijk ter been zijn is traplopen een groot bezwaar en al helemaal als er geen leuning is. Het kasteel De Kinkelenburg heeft een prachtige monumentale stenen trap naar de toegangsdeur, maar er was geen leuning.

Aan de linkerzijde van de trappenpartij is een hellingbaan, die nu voorzien is van een mooie leuning, geheel in stijl van het oude kasteel. Op de foto is deze leuning duidelijk te zien. De gemeente heeft geluisterd naar de burger, die hierom gevraagd heeft. Het blijkt maar weer dat er met een goede argumentatie resultaat behaald kan worden. "Laat dit voorbeeld een aanmoediging zijn voor anderen", aldus Oege van Dijk (een burger van Lingewaard, die zich inzet voor een toegankelijke samenleving).

Cursus cantor Velp

REGIO - Vanaf zaterdag 28 januari wordt in de OLV Visitatie Velp een cursus Cantor gegeven. Op tal van plaatsen is het gebruik van een cantor, een voorzanger, steeds meer gebruik.

Om deze mensen extra wegwijs te maken in de taak cantor wordt deze cursus gehouden. Maar ook wanneer je nieuwsgierig bent om straks mogelijk als cantor te fungeren ben je van harte uitgenodigd deel te nemen. Cursusleider is Marcus de Haard. Hij zal de deelnemers voorzien van handige tips en deskundige adviezen.

De cursus is op 28 januari, 4, 11 en 18 februari en duurt van 10 (inloop vanaf 9.30u.) - 15 uur. De kosten bedragen 27,50 euro. Koffie/thee is voor eigen rekening (1 euro) en men dient zelf een lunchpakketje mee te brengen.

Informatie en aanmelding: NSGV Utrecht; 030 6982579; post@nsgv-aartsbisdom.nl.

Speelgoedmarkt in Doornenburg

DOORNENBURG - Papa's & mama's, opa's & oma's opgelet! Met de Sint in aantocht gaan we dit jaar in Doornenburg een speelgoedmarkt organiseren.

De naam zegt het al: een markt met alleen speelgoed. Dit is de uitgelezen kans om in deze toch al dure maand een leuk cadeau te kopen of te verkopen! Dit alles kan ook nog onder het genot van een drankje op zondag 13 november van 11.00 - 13.00 uur in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat in Doornenburg.

Bingo Vrienden van Liduina

BEMMEL - Stichting Vrienden van Liduina houdt op 10 november haar jaarlijkse bingo. Iedereen is er welkom.

Om 19.00 wordt men ontvangen met koffie/thee en iets lekkers. "We spelen zes rondes, per ronde zijn drie mooie prijzen te winnen. Een bingoplankje kost 2,50 euro en hiermee speelt u drie rondes bingo."

Tijdens deze avond worden er ook hapjes gepresenteerd. De consumpties zijn voor eigen rekening. De bingo wordt gehouden in de recreatiezaal van verzorgingshuis Liduina - Gouden Appel in Bemmel. De opbrengst komt geheel ten goede aan de bewoners van verzorgingshuis Liduina in Bemmel.

Bingo Vrienden van Liduina

BEMMEL - Stichting Vrienden van Liduina houdt op 10 november haar jaarlijkse bingo. Iedereen is er welkom.

Om 19.00 wordt men ontvangen met koffie/thee en iets lekkers. "We spelen zes rondes, per ronde zijn drie mooie prijzen te winnen. Een bingoplankje kost 2,50 euro en hiermee speelt u drie rondes bingo."

Tijdens deze avond worden er ook hapjes gepresenteerd. De consumpties zijn voor eigen rekening. De bingo wordt gehouden in de recreatiezaal van verzorgingshuis Liduina - Gouden Appel in Bemmel. De opbrengst komt geheel ten goede aan de bewoners van verzorgingshuis Liduina in Bemmel.

7 / 28

Column

Scheet

Mijn geliefde is vrijdags soms niet in de gelegenheid om naar de weekmarkt te gaan. Ik bied dan graag mijn diensten aan. Vrijdag is sowieso het begin van mijn kookweekeinde, inclusief bedenken wat er die avond op tafel staat. Bovendien vind ik boodschappen doen op de markt gezellig. Geen gelikte marketing, geen digitale kassa's, geen werkende huisvrouwmiepen die gestrest met hun vingerveegtelefoon aan het oor langs de schappen rennen. Op de markt is het veel relaxed. Geen voordringers. Markthandelaren weten hun klanten op amicale wijze te binden. Mijn geliefde weet dat ik slordig ben in onthouden en zorg daarom voor een boodschappenbriefje. Haar ongebrande noten en het stukje kaas mag ik niet vergeten Bij kaasboer Brau Verkleij sta ik bescheiden en rustig voor zijn kraam. Zou ik al aan de beurt zijn? Totdat Brau me vriendelijk aanspreekt. Hoi, zeg het maar. Op mijn briefje staat 3 ons jong 35 plus licht gerijpt. De kaasboer snijdt 3,1 ons. Ik scan ondertussen de kraam. Was het dat, vraagt Brau. Ja, nog een stukje voor mij. Zonder te wachten zegt hij: Ik denk gatenkaas. Hoezo? Ik ben typisch een persoon voor gatenkaas, zegt Brau. Oh? Ik verlaat de kraam met een 35 plus, licht gerijpt en een stuk oude komijnekaas. Thuis zoek ik naar mijn onbekende persoonlijkheid. Ik ben geen gatenkaasmens. Volgens kaasmakers ontstaan gaten in kaas door bacteriën die scheten laten, bah! De enige denkbare link met gatenkaasmens is dat ik ook scheten laat. Maar dat doen koning Willem en koningin Maxima ook. Op scheetniveau zijn we dus gelijk. Donderdag luister ik naar de begrotingsbehandeling. Lekker belangrijk, zo vinden raadsleden, burgemeester, wethouders en beleidsambtenaren het jaarlijkse ritueel. Tijdens de schorsing serveert raadskroeg De Valom voor iedereen broodjes. De ultieme kans om je als burger lekker belangrijk te voelen door samen met hun een broodje (gaten)kaas te eten. Kan ik dan een scheet laten? Ja, we zijn allemaal gelijk.
Sjaak

Tweestroom-dames1 pakt vijf punten in Nijmegen

GENDT - Tweestroom-dames1 speelde uit bij Heijendaal-DS8 en won de eerste set gemakkelijk. In de 2de werd het moeilijker; nipte winst. In de andere sets waren onze dames aan de winnende hand: een fraaie overwinning.(0-4)(14-25/23-25/18-25/22-25)

Tweestroom-DS3 bezocht Trivos-DS5(Wijchen) en kwam in de gehele wedstrijd niet aan het niveau dat in vorige wedstrijden wel werd gebracht. Er was een totale offday van dit team.(4-0)(25-09/25-10/25-08/25-18)

Volami-HS3(Oosterhout) ontving Tweestroom-HS1 en wist de 2de set te winnen. De andere sets waren voor onze heren. Door deze winst staan onze heren voorlopig op de tweede plaats in de rangschikking.(1-3)(22-25/25-18/13-25/15-25)

Ook het recreantenteam speelde thuis tegen streekgenoot Volamie recreanten. De 1ste set werd nipt gewonnen. De andere sets werden helaas verloren. In de recreanten competitie spelen de teams 3 sets van 20 minuten. Helaas verlies.(1-2)(29-28/28-31/22-33)

Tweestroom-MA1 bezocht Vocasa-MA1Nijmegen-Neerbosch) en startte de 1ste set goed en won deze. In de andere sets werd de tegenstand steeds heviger, maar gelukkig werden die ook gewonnen.(0-4)(11-25/16-25/21-25/20-25) Op zaterdag 12 november om 10.30 uur staat de kraker tegen mede-koploper Switch'87-MA1 op de rol. Het is een thuiswedstrijd.

DOS-MA2 ontving onze meiden-MA3 en won nipt de 1ste set. Ook de 2de set werd gewonnen. Hierna kwamen de meiden op stoom en wonnen de volgende drie sets; een fraaie overwinning…(2-3)(26-2425-15/14-25/18-25/06-25

Tweestroom-mixe-JB1 bezocht Volami-JB1 en het overwicht in alle sets. De winst niet in gevaar0-4)(14-25/18-25/08-25/11-25) Hierdoor staat men voorlopig op een fraaie tweede plaatst.

Malden-MB2 ontving Tweestroom-MB1. De 1ste en 2de set ware n voor Malden. Hierna kropen onze meiden uit hun schulp. De 3de set werd gewonnen zo ook de 4de set, maar nipt. Gelukkig werd ook de 5de set gewonnen.(2-3)(25-15/25-14/22-25/27-29/12-15)

Tweestroom-MC1 bezocht Trivos-MC5 en won de 1ste set. De 2de en 3de set gingen verloren, maar de 4de set was weer voor onze meiden. Helaas was de 5de set te zwaar door onze meiden.(3-2)(14-25/25-1o9/25-21/16-25/15-10)

Lingewaard-JC1 ontving ons mixe-team-JC1 en won de 1ste set. De 2de en 3de set werd door os team gewonnen. De 4de set werd verloren, maar gelukkig werd de 5de set wel nipt gewonnen.(2-3)(25-22/22-25/18-25/26-17/ 15-17)

Muzikale

rommelmarkt bij

De Bevelanders

HUISSEN - Ook de Huissense blaaskapel De Bevelanders gaat proberen om de nodige overtollige spullen van de één te slijten aan de ander die daar nog iets mee kan. Dat gaan de leden doen op zondag 20 november tijdens een muzikale rommelmarkt van 10:00 tot 16.00 uur in muziekgebouw Het Stedium aan de Muntstraat 10 in Huissen.

De leden van het orkest hebben een hoeveelheid mooie spullen verzameld in de loop van het jaar. Op gezette tijden laten de Bevelanders muzikaal van zich horen gedurende deze rommelmarkt. Ook wordt een mogelijkheid gecreëerd om een hapje en een drankje te nuttigen.

Het blaasorkest heeft het afgelopen jaar de nodige jubileumfestiviteiten georganiseerd in verband met zijn 45-jarige bestaan, die ook de nodige onkosten met zich meegebracht heeft. De leden willen op deze manier een extraatje verdienen. Zo was de grote trom eveneens aan vernieuwing toe en hebben de leden zich in een nieuw tenue gestoken. ‘Het oude was letterlijk tot op de draad versleten’, aldus voorzitter Schrijver. Inlichtingen zijn te verkrijgen via 026 3250361.

Ingezonden brief

Wegwerkzaamheden

Op veel plaatsen in onze gemeente worden er momenteel herstelwerkzaamheden aan wegen en fietspaden verricht. Goeie zaak. Daardoor ontstaat er over het algemeen wel wat overlast voor het verkeer. Dit wordt door middel van verkeersborden op een prima manier en ruim voor de werkzaamheden aangekondigd. Tot zover dus geen probleem.

Maar wat mij steeds vaker opvalt is dat er wel met borden wordt aangekondigd dat er wegversmallingen zijn, de snelheid beperkt wordt en er inhaalverboden zijn ingesteld, maar als we dan de werkzaamheden gepasseerd zijn, staat er niet altijd het bord van 'einde alle verboden'-bord F08. Hierdoor is niet goed duidelijk wanneer de normale regels voor het verkeer weer gelden.

Natuurlijk is het zo dat je normaal denkend wel weet dat het na de opbrekingen weer overgaat in de gewone situatie, maar volgens de letter van de wet klopt het niet. Graag zou ik willen vragen of hier toch wat extra aandacht aan gegeven kan worden, zodat er in ieder geval geen misverstanden gaan ontstaan.

Helga van Gellekom

Ingezonden brief

Theaterkerk

Een echte Bemmelnaar is trots op het werk,

dat is verzet voor de Theaterkerk.

Het eindresultaat in al zijn pracht,

kwam tot stand door burgerkracht.

De uiting van het menselijk aspect,

verliep middels waardering en respect.

Termen waar in vele organisaties over wordt gepraat,

Daar voegt de Bemmelnaar woord bij dààd.

Normen, waarden, missie en visie

De Theaterkerk; kiek daor is ie.

Eén van de vele Bemmelnaren die dankbaarheid wil uiten aan iedereen die aan de Theaterkerk heeft bijgedragen omdat dit project onder andere uiting geeft aan het fijne gevoel om Bemmelnaar te zijn (naam bekend bij redactie).

Ingezonden brief

Ingezonden brief

Theaterkerk

Een echte Bemmelnaar is trots op het werk,

dat is verzet voor de Theaterkerk.

Het eindresultaat in al zijn pracht,

kwam tot stand door burgerkracht.

De uiting van het menselijk aspect,

verliep middels waardering en respect.

Termen waar in vele organisaties over wordt gepraat,

Daar voegt de Bemmelnaar woord bij dààd.

Normen, waarden, missie en visie

De Theaterkerk; kiek daor is ie.

Eén van de vele Bemmelnaren die dankbaarheid wil uiten aan iedereen die aan de Theaterkerk heeft bijgedragen omdat dit project onder andere uiting geeft aan het fijne gevoel om Bemmelnaar te zijn (naam bekend bij redactie).

Ingezonden brief

Wegwerkzaamheden

Op veel plaatsen in onze gemeente worden er momenteel herstelwerkzaamheden aan wegen en fietspaden verricht. Goeie zaak. Daardoor ontstaat er over het algemeen wel wat overlast voor het verkeer. Dit wordt door middel van verkeersborden op een prima manier en ruim voor de werkzaamheden aangekondigd. Tot zover dus geen probleem.

Maar wat mij steeds vaker opvalt is dat er wel met borden wordt aangekondigd dat er wegversmallingen zijn, de snelheid beperkt wordt en er inhaalverboden zijn ingesteld, maar als we dan de werkzaamheden gepasseerd zijn, staat er niet altijd het bord van 'einde alle verboden'-bord F08. Hierdoor is niet goed duidelijk wanneer de normale regels voor het verkeer weer gelden.

Natuurlijk is het zo dat je normaal denkend wel weet dat het na de opbrekingen weer overgaat in de gewone situatie, maar volgens de letter van de wet klopt het niet. Graag zou ik willen vragen of hier toch wat extra aandacht aan gegeven kan worden, zodat er in ieder geval geen misverstanden gaan ontstaan.

Helga van Gellekom

Sinterklaasviering Huissen Zand-Binnenveld 27 november

HUISSEN - Op zondag 27 november komt Sinterklaas op bezoek in Huissen Zand-Binnenveld.

De goedheiligman met in zijn gevolg een aantal zwarte Pieten, krijgt een warm welkom in het gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat in Huissen om 15.00 uur. De zaal is open vanaf 14:30 uur. In het programma is ook een voorstelling van de altijd verrassende clown Click opgenomen. Het programma duurt tot ongeveer 16.30 uur. Alle kinderen krijgen wat te drinken en een versnapering, en ontvangen bij vertrek ook nog iets lekkers voor thuis.

Zelfvertrouwen en weerbaarheid van kinderen

BEMMEL - Dankzij subsidie van de Gemeente Lingewaard is er korting voor deelname aan de Blij met mij! training voor gezinnen met een minimuminkomen. Meer informatie tijdens de avond.

Voor meer informatie: www.heidyhappykids.nl en www.blijmetmij.nu Wanneer: Donderdag 17 november. Waar: Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel Tijd: 20.00 – 21.30 uur. Deelname gratis. Wél vooraf aanmelden via: heidy@heidyhappykids.nl

Wij geloven dat iedere ouder het beste voor heeft met zijn kind. Toch kan je te maken krijgen met een kind dat onzeker of lastig gedrag laat zien en weet je als ouder niet wat te doen. Wij vinden het belangrijk dat ouders tijdig hulp vragen!

De trainers Heidy Daatzelaar en Christie van Dijken starten in januari met de kindertraining Blij met mij! in Bemmel.

Blij met mij! is al 8 jaar een krachtige training voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Vijf bijeenkomsten met een klein groepje andere kinderen ontdekken van je talent, groeizinnetjes, stop zeggen, durf, zelfvertrouwen…

Op je eigen tempo en niveau leren hoe positief denken werkt. Voelen hoe krachtig het is om naar jezelf te kijken als een waardevol en lerend mens. Samen oefenen in het herkennen van zwarte en gekleurde gedachten. En ook schilderen, spelen, lachen, voorlezen, knutselen en kletsen. Dit combineren we met drie leerzame avonden voor ouders, want we doen het samen! Het resultaat na de training is een kind dat zichzelf durft te zijn, weet wat zijn talent is en sterker in zijn schoenen staat!

Ingezonden brief

Ik woon nu bijna 3 jaar in Angeren en een van de dingen die bij Angeren hoort en die ik niet wil missen is het concert dat de zanggroep CanTanimus elk jaar geeft in onze Sint-Bavokerk.

Ieder jaar zo rond 2 november komen ze naar Angeren om met een speciaal programma Allerzielen luister bij te zetten. Het koor neemt zelf versiersels en kaarsen mee om de kerk in sfeer te brengen. De componist en tevens dirigent Caspar van der Vinne heeft een 'Requiem veur mien Moe' geschreven en dat wordt omlijst met liederen van ondermeer Bach, Schonberg en Schubert zonder onderbreking ten gehoren gebracht. Tussendoor speelt Caspar nog een solo op zijn accordeon. Op bijgaande foto heeft u een impressie van het koor met versiersels.

Heb ik u nieuwsgierig gemaakt, kom volgend jaar zo rond 2 november ook luisteren en genieten van dit speciale concert in de Sint-Bavokerk in Angeren.

Frits Botterblom

Cheque voor de Burgrun

BEMMEL - Op zondag 18 september hield stichting deBol de wandeltocht 'Heel Bemmel Loopt', dit jaar voor het goede doel de Burgrun, die georganiseerd wordt door Motorclub Kort Oosterwijk in Doornenburg.

Tijdens de koffiepauze bij Sprok van de deBol wandeltocht op 2 november werd aan de dames van de organisatie van de Burgrun door de voorzitter van de stichting deBol een cheque ter waarde van 300 euro uitgereikt. De eerstvolgende Burgrun, een motordagtocht voor gehandicapten, zal op zaterdag 13 mei weer georganiseerd worden en de dames van de motorclub waren erg blij met het bedrag dat door de deelnemers aan 'Heel Bemmel Loopt' bijeen werd gebracht.

Namens alle 80 wandelaars, die ook deze tocht weer genoten van ons mooie eigen dorp met zijn omgeving en het prachtige wandelweer, wenst het bestuur van deBol de organisatie van de Burgrun heel veel succes!

De volgende woensdag wandeltocht wordt georganiseerd op 16 november. Informatie: www.debolbemmel.nl of 06 54975063/ 06 22540214.

Geslaagde korenavond Sasa Angeren

ANGEREN - Zaterdag 29 oktober was het me het avondje wel!. Bij binnenkomst werd je vriendelijk welkom geheten door de organisatie. De zaal zat al lekker vol en om klokslag half acht opende de voorzitter van de Sasa Corry Wijlhuizen de korenavond met een hartelijk welkom voor de aanwezigen.

De spits werd afgebeten door koor Zang en Vreugde uit Angeren onder leiding van dirigent Frans Evers en pianist Jan Levels die met een gevarieerd repertoire de zaal kon boeien. Promisis uit Huissen onder leiding van dirigent/pianist Marieke Peters een levendig speltakel lieten horen en zien was een lust voor het oog. Donatus uit Bemmel onder leiding van dirigent/pianist Frans Coorwinkel schotelde ons een devoot repertoire voor met als slot een luchtige oldtimer. Tijdens de pauze werden honderden loten verkocht met als verrassing voor ieder pakket loten een prijs. Niemand ging zonder prijs de deur uit!

Jekade uit Doornenburg onder leiding van Jarno Scholten kwam op de proppen met een compleet orkest. Slagwerk, bas- en sologitaar, saxofoon, blokfluit en piano waarmede een prachtige uitvoering ten gehore werd gebracht. Als hekkensluiter meerde Ship Ahoy aan bij het Dorpshuis onder leiding van kapitein Gert Hueting met zijn scheepsorkest met onder andere twee trekzakken, piano een dekknecht achter het slagwerk. Weer werd de zaal getrakteerd met een overvloed van zeemansliedjes die de sfeer er goed inbrachten en zelfs leidden tot een polonaise.

Dat zij de inspanningen van de dames Riecky van Dalen en Minie van Gellecum en vele anderen was dit een zeer geslaagde korenavond geworden die naar meer smaakt!

Mariaviering in Haalderen

HAALDEREN - Op dinsdag 15 november is er om 19.00 uur een Mariaviering voor alle parochianen uit de parochie De Levensbron en de Sint-Benedictus.                                                

Deze viering is de afsluiting van het bedevaartseizoen. De Maria viering zal plaatsvinden in de OLV van Zeven Smarten kerk in Haalderen. Voorganger is Pastor Ineke van Cuijk. Het koor Exotherm verleent zijn medewerking.

Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Geen doorgang lezing

LINGEWAARD - In de folder met daarin opgenomen de thema-avonden en kringen van de protestantse kerken en de rk-kerk staat op 23 november een lezing ingepland, die gegeven wordt door de Stichting Kinderombudsman. Nadat de folder was gedrukt en verspreid bereikte het bericht dat de lezing helaas niet door kan gaan.

"Stichting Kinderombudsman heeft ons laten weten in deze periode geen medewerker beschikbaar te hebben die de lezing kan verzorgen. We doen ons best om de lezing op een andere datum door te laten gaan. Houdt u de publicaties hieromtrent in de gaten."

Boekenmarkt in De Leemhof Gendt

GENDT - Op zaterdag 19 november is het weer zover: de jaarlijkse grote puzzle-, dvd- en boekenmarkt in De Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt van 11.00 tot 16.00 uur, georganiseerd door Gemengd Koor Jubilate.

"Hebt u pas uw boekenkast en dvd's opgeschoond en/of wordt de stapel legpuzzels te hoog, dan kunt u dat allemaal bij ons kwijt op maandagavond 14 november tussen 19 en 20 uur eveneens in De Leemhof. Voor een habbekrats kunt u dan op zaterdag uw wintervoorraad weer aanvullen met nieuw materiaal.
De vrijwilligers van Jubilate doen er alles aan om alles redelijk nieuw en up-to-date te houden, dus uw oude WinklerPrins Encyclopedie of schoolboeken worden niet ingenomen."

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Geslaagde jubileumviering bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - De Gendste Ouderenvereniging kan terugkijken op een geslaagde viering van het 60-jarige jubileum. Op de jubileumreceptie op zaterdag 15 oktober waar als vertegenwoordiging van het gemeentebestuur wethouder Janssen aanwezig was, kwamen veel plaatselijke verenigingen hun gelukwensen aanbieden.

In het openingswoord memoreerde ceremoniemeester René Abels onder andere het belang van een vereniging waar de ouder wordende mens het sociale contact kan vasthouden. Ook wethouder Janssen liet zich in gelijke bewoording uit. De door René uitstekend geleidde receptie, kende verder een bijzonder gezellig verloop waar ook veel leden aanwezig waren. Vrijdag 21 oktober werd met een feestelijke avond de jubileumviering voortgezet met onder andere een door de cateringafdeling van slagerij Buurman prima verzorgd buffet, waar volop gebruik van gemaakt werd. Ook het huisorkest Eigegereid had er veel zin in en zorgde met passende muziek uit de jaren '50 en '60 voor een uitstekende stemming en kreeg een aantal aanwezigen zelfs op de dansvloer voor de polonaise.

Uit alles kwam naar voren, dat de Ouderenvereniging Gendt nog spring levend is. Voor 2017 staan alweer een aantal activiteiten op het programma met in januari een themamiddag die verzorgd wordt door de plaatselijke wijkagent Jannieta Slurink, die samen met haar collega een intressante middag over veiligheid zal presenteren. Maar voor het zover is, wil het bestuur eerst proberen om het ledental met hopelijk ook meer mannelijke leden uit te breiden. In deze actie krijgen ook de huidige leden een belangrijk aandeel. Daarover volgende week meer.

Tempel of Boem! zet Doornenburgse kerk in extase

DOORNENBURG - “Waarom naar Ziggodome of Arena?” sprak beschermheer Leonard van Nispen aan het slot van een weergaloze avond in de Sint-Martinuskerk van Doornenburg. “Gefeliciteerd slagwerkers, deze ‘Tempel of Boem’ avond was werkelijk absolute top!”

In een uitverkochte voorstelling werd het publiek volledig op zijn wenken bediend. Met zanger Richard Sprokkereef, popkoor The New Voices, topband Remove Before Flight samen met de jeugdslagwerkers, een blazersensemble bestaande uit Simon van de Zandt, Hans Cornelissen, Tim Roelofs en Wim Rutten en natuurlijk theatergroep Circle Percussion en de Slagwerkgroep Doornenburg zelf, groeide de avond naar een spectaculair muziekspektakel tijdens het 100-jarig jubileum van Sint-Caecilia.

Aangezien de slagwerkgroep volgend jaar zelf haar 60-jarig bestaan viert, behoort een tweede editie vanTempel of Boem! in 2017 zeker tot de mogelijkheden. “Dit smaakt naar meer”, aldus Marcel Knuiman namens de slagwerkers die de organisatie in handen hadden. “Wat een geweldige muzikale avond, zowel voor publiek als voor de deelnemers. Dankzij de medewerking van de drie grote sponsoren Feijen SP, Lalesse en het vakwerk van Rentall in licht, beeld en geluid is dit een onvergetelijk hoogtepunt in de toch al zo rijke historie van onze veelzijdige slagwerkroep.”

Met fraaie optredens op hoog niveau, spektakel, humor en soms aangrijpende emotie kwam de kerk volledig in extase! Een uitgebreid verslag met foto’s staat op www.dedoornenburger.nl.

Kindernevendienst tijdens Allerzielerviering in Angeren

ANGEREN - Ook dit jaar was er bij de Allerzielen viering op 2 november een kindernevendienst. Er gingen acht kinderen met Marian en Truus mee naar de sacristie in de kerk. Er werden sterretjes gemaakt.

Voor de kinderen spreekt dit duidelijk tot de verbeelding, want toen Marian vroeg: "Waarom denken jullie dat we deze sterren gaan maken", wisten de kinderen wel waarom. Op de sterretjes werd een groet geschreven voor diegene waarvoor het sterretje bedoeld was. De kinderen werden weer opgehaald en ze mochten hun sterretjes laten zien aan de mensen in de kerk en de pastoor had ook nog een hoop te vragen. Tot slot hebben enkele kinderen samen een gedichtje voorgelezen, dat ging zo" 'Als een ster in de Hemel, Sta jij te stralen in volle gloed, En als ik 's-avonds naar boven kijk, Dan denk ik aan je en ik vergeet je nooit meer, En dat voelt goed.'.

Samen met de grote mensen hebben de kinderen hun sterretje neergelegd op het graf van degene waarvoor het sterretje bedoeld is.

Kom mee naar Kerk Igee

HUISSEN/HAALDEREN - Op zondag 13 november is het weer zover. Een gemeenschappelijke kerkdienst van de Huissense Kerken (Rooms Katholieke Kerk en Protestantse Gemeente) met een speciaal karakter. Een viering tezamen met onze verstandelijk beperkte medemens, onze jeugd en natuurlijk u.

Kerk Igee is een idee van de gezamenlijke kerken van Huissen. Deze dienst is een gezinsdienst. Ook nu weer hopen we met ieders inzet er een fijne dienst van te maken, waarin we met elkaar ons geloof kunnen beleven en uitdragen. Pastor Coby Roelofs en dominee Matthijs Glastra laten ons het meemaken en beleven; zo’n kerkdienst wil je niet missen, het is een belevenis!

Het gaat over familie Scheurmaker. We gaan: verhaalhoren, muziek maken en zingen met elkaar. We vieren deze I(nclusief) Ge(loven) dienst in het kerkgebouw O.L. Vrouw van Zeven Smarten in Haalderen, Van de Mondeweg 24. Zondagmorgen 13 november aanvang 10 uur. Er is dus geen dienst in de Protestantse kerk te Huissen. Iedereen is welkom.

In een Oogopslag

woensdag 9 november
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

zaterdag 12 november
13.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gezamenlijke doopviering met Pastor van Cuijk en kinderkoor Spetters

zaterdag 12 november
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Peters en Gemengd koor De Levensbron

zondag 13 november
10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm, viering van het 50-jarig jubileum van Exotherm

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, IGEE-viering met Pastor Roelofs en Ds. Glastra
Viering - speciaal - voor mensen met een beperking

woensdag 16 november
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

Elfde van de elfde...

BEMMEL - Vrijdag 11 november is de opening van het carnavalsseizoen.

Traditiegetrouw zullen de gezamenlijke Bemmelse Carnavalsverenigen De Geintrappers, De Piejassen en De Blauwe Pony '81 met medewerking van Duo Decibel het carnavalsseizoen openen op vrijdag 11 november in café De Roskam, Dorpsstraat 95, Bemmel om 20.30 uur. Om precies elf over elf (23.11 uur) zullen de steken worden opgezet en het seizoen officieel geopend.

Iedereen die zin heeft in een gezellige avond met veel muziek en gezellige 'klets is welkom.

Het Gelders wij-gevoel

Foto: Bert Beelen

BEMMEL - Gelderland heeft het mooiste historische verhaal van Nederland, maar bijna niemand kent het. En dat moet veranderen.

Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, wil daarom graag de kennis over de geschiedenis van Gelderland vergroten. “Gelderland lijkt misschien een rare grote provincie met veel uithoeken en verschillende culturen, maar eigenlijk horen we al heel lang bij elkaar. Twee miljoen Gelderlanders delen bijvoorbeeld de geschiedenis van het middeleeuwse Hertogdom Gelre. Kennis over dat verleden is belangrijk om mensen ook nu met elkaar te verbinden en de Gelderse identiteit te versterken”. Op 24 november zal zij hierover een lezing geven en een dialoog met de aanwezigen aangaan.

Prof. Verhoeven (1959) studeerde geschiedenis te Utrecht en promoveerde in 1994 op een onderzoek naar het lager onderwijs in oostelijk Noord-Brabant tussen 1770 en 1920. Zij werkte van 1996-2001 als conservator en plaatsverv. directeur in het Historisch Museum Apeldoorn. Sinds 2001 is zij directeur/eigenaar van het bureau ‘Storia'. Ook werkt zij een dag per week als bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen (publieksgerichte aspecten) en een dag per week als hoogleraar Gelderse geschiedenis.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij: boekhandel Polman, Dorpsstraat 42, Bemmel. Ze kosten (inclusief een kopje koffie/thee vooraf) 12,50 euro. De lezing is donderdag 24 november om 19.30 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1, Bemmel.

Lezing: Stress en burn-out, doe er je voordeel mee!

BEMMEL - Zondag 13 november van 12.00 – 13.00 geeft Marina Schriek een lezing tijdens de Natuurlijk Welzijn Lingewaard beurs in de Theaterkerk in Bemmel. Gratis entree!


Marina Schriek, auteur van het boek ‘Gefeliciteerd met je burn-out’, geeft een lezing over alle ‘ins en outs’ van stress en burn-out. Zij is coach gespecialiseerd in stress en burn-out en (gast)spreker. Tijdens de lezing gaat Marina dieper in op de invloed van stress en burn-out op je gezondheid en in je dagelijks leven. Hoe weet je dat je teveel stress hebt? Bestaat een stress-vrij leven? Hoe voorkom je dat je een burn-out krijgt? En hoe help je iemand in je omgeving die bevattelijk is voor stress?


Ze slaagt er steeds in om heikele onderwerpen op humoristische en heldere wijze bespreekbaar te maken op een manier waar iedereen direct mee aan de slag kan. Met haar methode en frisse benadering heeft zij al duizenden mensen geholpen om zich weer goed te voelen.

Marina Schriek is van 11.00 tot 14.00 aanwezig tijdens de Natuurlijk Welzijn Lingewaard beurs om vragen te beantwoorden en haar gesigneerde boek te verkopen. Zowel de beurs als de lezing zijn gratis toegankelijk! Er is een parkeergarage naast de Theaterkerk. Theaterkerk Markt 5 in Bemmel.

Openingsbal Kraonige Zwaone in teken van Zwaonefestival

HUISSEN - Nadat op vrijdag 11 november om 11.11 uur het officiële startschot van het nieuwe carnavalsseizoen heeft geklonken, vindt bij De Kraonige Zwaone op de eerste zaterdag na 11/11 de openingszitting plaats. Ook dit jaar is De Gouden Engel op 12 november vanaf 20.30 uur het decor, waar de Zwaone onder leiding van Prins Danny d’n Utvlieger weer bezit van zullen nemen.

Als onderdeel van de Openingszitting zal het traditionele Zwaonefestival plaatsvinden. Het Zwaonefestival is alweer jaren een vast onderdeel van de openingszitting. Het is destijds in het leven geroepen om een moment te creëren waarop diverse Huissense muzikanten en muziekgroepen hun nieuwe carnavalsschlager kunnen lanceren. Ook dit jaar zal er op het Zwaonefestival worden gestreden om de wisseltrofee voor de mooiste ‘Huussese carnavalsschlager’.

Winnaar

De winnaar van het Zwaonefestival krijgt automatisch de mogelijkheid om het winnende nummer tijdens de pronkzitting van De Kraonige Zwaone op 21 januari ten gehore te brengen.

"Indien u bij deze en ander avonden van De Kraonige Zwaone aanwezig wilt zijn dan is dat natuurlijk mogelijk. Via onze site: www.dekraonigezwaone.nl kunt u Vriend worden van dit gezelschap. Voor 50 euro kunt u alle avonden van de Kraonige Zwaone bezoeken en ontvangt u een vriendenorde. Dagkaarten zijn ook verkrijgbaar bij Foto Van Eimeren in de Langestraat."

Oh kom er eens kijken… Wie wordt de nieuwe Prins van Bemmel?

BEMMEL - Op zaterdag 12 november opent De Geintrappers het nieuwe carnavalsseizoen. Het is bijna zover, wie zal dit jaar voorgaan in ons carnavalsseizoen 2016/2017?

Na twee jaar genoten te hebben van ons huidige prinsenpaar; Prins Thijs de Luidruchtige en zijn prinses Loes, zullen wij van hen deze avond op een gepaste wijze afscheid gaan nemen. Prins Thijs zal zijn scepter door geven aan de nieuwe Prins van Bemmel - het Koakelnest. Wij zijn er klaar voor, het feest kan beginnen…

Carnavalsvereniging De Geintrappers nodigt alle carnavalsliefhebbers uit om op zaterdag 12 november de openingszitting bij te wonen. Deze spectaculaire avond vindt plaats in café/zaal De Roskam, ons 'neie Huus. Het belooft een avond vol dans en spanning te worden. Met optredens van onder andere dansgarde De Kinkeltjes. Deze zal nieuwe dansen presenteren aan het aanwezige publiek. De avond zal eindigen met de afterparty, die muzikaal wordt opgeluisterd door duo Sowieso uit Groesbeek.

De aanvang van de openingszitting/Prinsenwissel is om 20.11 uur. De toegang is gratis. "Bent u ook nieuwsgierig wie de prins zal zijn? Hou deze krant in de gaten. Of kijk regelmatig op www.degeintrappers.nl. De snelste manier is natuurlijk om nog even lid te worden of donateur. Het adres van de bestuursleden staat ook op de site.

Kunstkring ‘Gendt Verbeeld’ geeft 'brede kijk op kunst'

Kunstmarkt 2014 in De Leemhof Foto: Albert van Driel

GENDT - Kunstkring ‘Gendt Verbeeld’ heeft jarenlang tijdens het Gendtse Kersenfeest een expositie georganiseerd om kunstenaars de gelegenheid te geven hun werk aan een breed publiek te laten zien. Twee jaar geleden heeft zij met veel succes een Kunstmarkt gehouden in De Leemhof.

Nu wordt men uitgenodigd om met een open blik te komen kijken naar de KunstManifestatie Creaturen op zondag 20 november in zaal Providentia in Gendt. Hier zal men worden verrast door het brede aanbod van kunst. Want wat is eigenlijk kunst? Die vraag heeft de organisatoren bezig gehouden en daarvan kan men meegenieten. Is kunst alleen beeldende kunst zoals schilderen, beeldhouwen of zijn er veel meer expressieve uitingen van mensen, die we als kunst kunnen beschouwen?

Daarom zal men in Providentia een breed spectrum van kunstvormen zien: de bekende vormen, zoals schilderen en beeldhouwen, maar ook coiffures, textiele kunst, vertelkunst, tattoo-art, tiffany, glas in lood, bloemsierkunst en muziek. Elk uur, op de halve uren, kan de bezoeker genieten van muziek; ook hier een divers aanbod van live optredens.

Al enthousiast? Dan nu de verrassing: Men kan al dit moois gratis komen bekijken en beluisteren! Welkom allen op 20 november in Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt van 11.30 tot 16.30 uur.

KinderWorkshop Onyx slijpen in de Wereldwinkel Lingewaard

HUISSEN - Vind jij het leuk om je eigen siersteen handmatig te slijpen? Ben je leerling van groep 5, 6, 7 of 8 van de basisschool? Meld je dan gauw aan bij de Wereldwinkel Lingewaard voor de workshop 'Onyx-slijpen'. Deze workshop is op woensdagmiddag 16 november 2016 en start om 15.30 uur. Het duurt ongeveer een uur.

Vanwege de beperkte ruimte kunnen er slechts acht deelnemers meedoen aan deze workshop. Onyx is een mineraal gesteente. De ruwe onyx die wij gebruiken is gevonden in Turkije. Door een brokje onyx op een vlakke glasplaat met diverse slijppoeders (en wat water) steeds wat fijner glad te slijpen en afsluitend met polijstpoeder te polijsten maak je een prachtige glimmende siersteen. Je kan deze siersteen om je hals hangen aan een mooi kettinkje of een leren veter. Maar, gewoon in je broekzak bij je dragen, als een geluksteen, kan ook. Geef je zo snel mogelijk op, wie het eerst komt die ‘t eerst maalt zei de molenaar vroeger. Wij zeggen nu: want vol is vol. Trek niet je mooiste kleren aan, want die kunnen best vies worden. Ook geen ringen aan je vingers. Oh ja, het kost 2 euro.

Nieuws vanuit De Tichel

HAALDEREN - 12 november (zaterdag) om 15.00 uur intocht Sinterklaas en zijn Pieten op het Mariaplein, hierna een leuke kindermiddag, met een verrassing voor de kinderen, in het dorpshuis tot circa 17.00 uur. Vrij entree. In de pauze is er gelegenheid om een drankje te kopen.

Start Open Eetcafé: vanaf 24 november / 8 december / 22 december, er wordt begonnen met een broodmaaltijd, kosten 3,00 euro per persoon, opgeven in De Tichel.

7 Januari: Nieuwjaarsreceptie voor gebruikers en belangstellenden vanaf 15.00 tot 17.30 uur.

26 Januari om 20.00 uur Muzikaal optreden van Dick van Altena uit Oosterhout (Gelderland) met vast en zeker liedjes uit zijn nieuwste album 'Golden Liesjes' in onze eigen streektaal.

27 maart om 19.30 uur Toneelavond (naam van het stuk op dit moment nog niet bekend).

Bingo: Iedere 1ste en 3de woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De eerst komende datums voor 2016 zijn als volgt:16 november / 7 december / 14 december.

Participatiepunt, repaircafé. Binnenkort start het open eetcafé.

"Indien u nog ruimte zoekt voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Voor informatie kunt u altijd contact opnemen met onze beheerster 0481-464409, tijdens openingstijden van De Tichel. Kijk dan eens op www.dorpshuisdetichel.nl."

Koperen Kees helpt de Sint

Foto: Hannie Bouman

HUISSEN - Sinterklaas is weer bijna in Nederland en hij wil samen met zijn Pieten alle gezette schoentjes van iets leuks of lekkers voorzien.

Om de goedheilig man te helpen, regelt Theatergroep Koperen Kees op 3, 4, & 5 december de huisbezoeken van Sint en zijn Zwarte Pieten in en om Huissen. U kunt informatie verkrijgen via sint@theater-kees.nl. Deze sintactie van Theatergroep Koperen Kees wordt volledig door enthousiaste vrijwilligers van de vereniging georganiseerd. Alle verdiensten komen ten goede aan de voorstellingen die weer op het programma staan.

Nog zes weken, dan is het weer zover; tweede Kerstdag en de première van de familievoorstelling van Theatergroep Koperen Kees uit Huissen. Dit jaar wordt in de kerstvakantie het verhaal van De Woef Side Story gespeeld. Informatie www.theater-kees.nl.

In maart speelt Jeugdtheatergroep StairKees het theaterstuk 'Niet te filmen'. Ook dit jaar is het script weer zelf bedacht en het hele proces door de deelnemers, tussen 14 en 18 jaar, zelf gemaakt. Op www.stair-kees.nl staat meer over deze jongerengroep.

Ook wordt er elke zaterdagmorgen druk gerepeteerd voor de voorstellingen van Kindertheater Kleine Kees in de meivakantie van 2017. Een-en-dertig kinderen spelen dan maar liefst elf keer het bekende verhaal van 'Charlie en de chocoladefabriek'. Kijk eens op de website www.kleine-kees.nl, daar vind je alle informatie over deze groep.

Van Kerk naar Theater 39

BEMMEL - Het stuurvolk: Misjà Heinink en Frits Meurs. Mannen met parallellen: hun vrouwen heten Wies, hun vaders zaten in het meel, beiden hadden levenslang in het onderwijs, Misjà publiek en Frits particulier, beiden ontwikkelden ze hun muzikale talenten en allebei nemen ze hun verantwoordelijkheid door zich te belasten met bestuurlijke functies. Hoe gek kun je het maken, moge blijken uit hun vermogen de krachten van vele verenigingen te bundelen, wat met heel veel andere magische omstandigheden en mensen met bovenmodale inzet, tot de ombouw van de grote kerk naar een theatergelegenheid voor de hele gemeente leidde. Wie zijn ze en wat hebben ze in hun rugzakje:

Misjà: "Als zoon van een banketbakker te Zwolle kwam ik in '47 als zomerkind op de langste dag op de wereld. Afgelopen zomer lokte ik mijn stoere Friezin, Wies na 50 jaar terug naar exact hetzelfde plekje van de camping op Terschelling, waar het allemaal begon. Toen we de boot opgingen en Wies de kinderen zag staan zwaaien, zei ze meteen: we gaan terug naar de oorsprong."

Frits: "Molenaarszoon uit '50, ik deed MTS werktuigbouw en in de avonduren bedrijfskunde, maar van mijn moeder leerde ik mensen over de bol te strijken, want dat werkt beter dan tegen de haren in. We waren met vrienden onderweg naar Valkenswaard, waar een feestje was met een jongenstekort. Voor de mij onbekende jarige vond ik dat we bloemen moesten kopen, neutrale want we bedoelden er verder niks mee. Ik mocht de chrysanten zelf geven. Het werkte niet, maar toen ik met een blad drank struikelde, kreeg ik van Wies een schone blouse. We raakten aan de praat en hoe meer ik dronk, des te 'verstandiger' ik praatte."

Misjà: "In het onderwijs zwierf, werkte en studeerde ik via Rotterdam naar Amsterdam en Groningen, tot ik in '89 in Arnhem uiteindelijk als onderwijskundige directeur aangesteld werd van de 'Onderwijs Begeleidingsdienst' en in Bemmel belandde. Omgangskunde was mijn specialiteit, maar dat weet ik heden ten dage goed te verbergen."

Mijn buurman Chris Borgers stelde voor, dat ik in het bestuur van het OBC (Over-Betuwe-College) ging en daar had Jan Verhoeven mij als snel in de gaten en voor ik het wist was ik voorzitter van 'De Blauwe Pony' en ik kwam bij de Big Band terecht: 'want jij kunt piano spelen' en de Hoefiezers kwamen er ook nog eens bij. Van 2009 tot 2015 was ik voorzitter van de KBO, Katholieke Bond voor Ouderen. Zo'n 15 jaar geleden kwam ik Frits tegen, voorzitter van harmonie UDI, omdat hij met 'het muziekhuis' bezig was."

Frits: "We verenigden diverse muziekgezelschappen om samen sterk te staan en een clubhuis te realiseren. Als kind speelde ik bij Wierink alt- en sopraanblokfluit, kwam bij de harmonie en blies bij meerdere hofkapellen en later bij de Boemels. We realiseerden ons, dat er in Bemmel veel sportaccommodaties waren en geen enkele muziekvoorziening. We maakten een folder en demonstreerden voor het gemeentehuis: we kregen heel veel bijval. Het initiatief bloedde dood, maar we hadden wel geleerd, dat zodra je met meerdere verenigingen iets doet, je een gigantisch netwerk opbouwt van kennis en kundige mensen."

Misjà: "Die verbondenheid bracht spirit, waardoor er van alles tot stand kon komen, iedereen wil helpen, zonder ooit iets terug te vragen." Frits: "iedereen laat elkaar in zijn waarde, er loopt geen baas rond, en het mooiste is; je wil allemaal bij die groep horen. Misja: "En straks bij de technische dienst, zo bijzonder, zo uniek."

Frits: "Als je doorgaat kom je er toch. Misjà en ik scoren op eigenwijsheid een gelijkspel." Misjà: "Wij hebben gekozen onze eigen weg te bepalen, ambitieus, maar met realiteitsbesef. We zijn sterk geworden van het vechten met alle stuurlui aan wal. Frits: "Wij doen niet wat wij willen, maar wat een aantal verenigingen wil."

Sponsor bedankt!

HUISSEN - De dames van Jonge Kracht MO15-1 hebben prachtige uit-tenues aangeboden gekregen.

Hierin zullen ze hun beste been gaan voorzetten in de voetbalcompetitie. Acknowledge en Huisman Sport2000 hartellijk bedankt hiervoor!

Disco in Gemeenschapshuis

HUISSEN - De wijkvereniging het Zand Binnen-Buitenveld organiseert samen met de SWL weer een tienerdisco.

Deze disco is niet zoals eerder vermeld op 18 maar op vrijdag 11 november. De disco is voor groep 6- 7- 8. En is van 19.30 tot 22.00 uur. De dj's Bram en Rob maken er weer een spectaculaire avond van. En voor verzoeknummers moet je natuurlijk ook bij hen zijn. De entree bedraagt een euro.

Pronkzitting seizoensopening De Kleibakkers

HAALDEREN – Met de feestvreugde van vorig jaar nog in gedachten, viert carnavalsvereniging De Kleibakkers op zaterdag 19 november het begin van een nieuw seizoen in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Zin in een avond onvervalste gezelligheid? ‘Na ons jubileum gaan we gewoon op dezelfde voet verder!’

De openingsavond bestaat uit de nodige officiële handelingen, waarbij natuurlijk prins Edwin de Bedrievige en prinses Esther hun opwachting maken. Ook De Meulewiekers uit Elden en de Geintrappers uit Bemmel zijn erbij. Geniet daarnaast van een lekker drankje, diverse optredens of ga zelf de dansvloer op. Een dag later, op zondag 20 november, nemen jeugdprins Bryan de Plezierige en prinses Sterre afscheid. Er zijn verschillende acts, met als hoogtepunt de onthulling van een nieuw jeugdprinsenpaar. Volgens voorzitter Anja Verhoeven zijn het voldoende ingrediënten om alvast warm te draaien voor de carnavalsdagen in februari. ‘We kijken met een goed gevoel terug op ons jubileumfeest. Velen wisten ons te vinden en hopelijk blijft dat zo. Anders is er geen carnaval.’

Aanvang en entree
De pronkzitting begint om 20:11 uur (zaal is open vanaf 19:30 uur). Leden betalen geen entree. Niet lid? Voor 7,50 euro is de Kleibakkers-gezelligheid alsnog mee te maken. Het is ook mogelijk je ter plekke in te schrijven, waardoor andere carnavalsavonden vrij bezocht kunnen worden. Voor de jeugdmiddag bedraagt de entree voor iedereen 2,50 euro.

Meer informatie
Nieuwsgierig naar De Kleibakkers? Op www.kleibakkers.nl staan veel foto’s, het laatste nieuws, de agenda en het dagboek van het prinsenpaar.

Mosselavond bij Open Eetcafé Huissen

HUISSEN - Geheel volgens jaarlijkse traditie organiseert het Open Eetcafé Huissen op 23 november weer een mosselavond. Deze speciale editie voor mosselliefhebbers kost zes euro (inclusief koffie na afloop).

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op. Houdt u niet van mosselen dan kunt u de overige maandmenu’s vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Stoombootje bouwen in De Zilverkamp

HUISSEN - Zaterdag 12 november komt de beste man weer aan in Nederland. Veel kinderen zullen dus voor de tv zitten om deze intocht live te volgen.

"Wij gaan daar natuurlijk in mee. Je kunt namelijk een stoombootje vouwen en laten vullen met lekkers. Met dit bootje kun je dan lekker voor de tv gaan zitten en smullen maar. Kom langs en doe mee met de eerste sint special!" Meer informatie: www.facebook.com/winkeliersverenigingdezilverkamp.

Sponsor bedankt!

BETUWE - De oude meesters van Rugby club Betuwe willen Richard Wijkamp van Wijmoco en Jacco van Brakel van NauticoShip Management bedanken voor de sponsoring van de sporttassen.

Nostalgische presentatie Bemmels (voetbal)leven in Theaterkerk

BEMMEL - Van de Kruum tot de Spekreuker en van Wim de Stuver tot de Schoes. Op 9 januari 1946 werd in de sacristie van de RK Donatuskerk de Sportclub Bemmel (SCB) opgericht. Nu, 70 jaar later, vindt er op vrijdagavond 25 november een bijzondere presentatie plaats over de historie van het Bemmelse voetbal.

Deze terugblik, georganiseerd door de Historische Kring Bemmel in samenspraak met Sportclub Bemmel, vindt plaats op een unieke locatie: de nieuwe Theaterkerk.

De lezing wordt verzorgd door de schrijver Michel Bongers. Ter ere van het 70-jarig bestaan van de club schreef hij het boek Van Tavenu tot Sportclub Bemmel. In de presentatie probeert Bongers op een luchtige manier een beeld te schetsen hoe het Bemmelse (voetbal)leven er in het verleden uitzag. De presentatie gaat niet zozeer over de sportieve prestaties op het veld maar meer over de sociaal, historische betekenis van het voetbal in het dorp. Een presentatie derhalve over typisch Bemmelse (voetbal)families, Bemmelse (voetbal)bijnamen en Bemmelse (voetbal)anekdotes. Tussendoor laat Bongers bekende geluids- en beeldfragmenten zien waarmee de bezoekers terug in de tijd worden genomen. Een informatief avondje vol nostalgie en dorpsvermaak voor iedereen die geïnteresseerd is het vroegere (voetbal)leven van Bemmel.

De presentatie is gratis te bezoeken en begint op 25 november om 19.30 uur (inloop met koffie om 19.00 uur). Om verzekerd te zijn van een theaterstoel kunt u zich gratis aanmelden via aan reserveer@sportclubbemmel.nl. Of door je op te geven bij Vincent Polman in de kantine.

Damvereniging VBI zet zegereeks voort

Guntis Valneris aan zet

HUISSEN - In de vierde ronde van de KNDB-competitie ontmoette Damvereniging VBI Damlust Gouda. De Zuid-Hollanders hebben een ploeg met een aantal zeer goede maar ook minder sterke spelers. Op voorhand waren er dus goede winstkansen voor de Huissenaren, maar het was zaak bij de les te blijven.

Dat gebeurde ook want damvereniging VBI kwam met een 13-7 overwinning uit de bus. Yuriy Lagoda stuitte aanvankelijk op een taaie verdediging maar wist voldoende voordeel op te bouwen voor de winst. Gérard Jansen speelde tegen oud-nationaal kampioen Erno Prosman een gelijkwaardige remise. Pepijn van den Brink had het zwaarder tegen Ben Provoost, de huidige vice- Nationaal kampioen. Na een zwakke opening kon hij met moeite de remise binnen slepen. Alexander Baljakin vergrootte de voorsprong na een sterke positionele partij. Geert van Aalten kwam tot remise na een partij met wisselende kansen. Guntis Valneris scoorde een winstpartij toen hij zijn tegenstander met overmachtig positiespel aan de kant schoof. Invaller Dirk Joosten maakte na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd een fatale fout. Johan Krajenbrink had het beste van het spel maar zijn tegenstander kwam in een taaie verdediging tot remise. Joost Hendriksen speelde een uitstekende partij, kwam tot aanzienlijk voordeel maar miste de juiste voortgang en moest remise toestaan. Jos Stokkel maakte het karwei af in een goede aanvalspartij met langzaam groeiend overwicht en de overwinning al resultaat.

Door deze overwinning blijft damvereniging VBI zonder puntverlies op kop in de strijd om de nationale titel.

Negende Alzheimer Café Betuwe in Elst

BETUWE - Op dinsdag 15 november wordt voor dit jaar het negende Alzheimer Café Betuwe gehouden met als onderwerp: 'Belangenbehartiging en dementie'.

Wanneer is mentorschap of bewindsvoering of zelfs curatele voor een persoon met dementie nodig en wat houdt dat in? Vele juridische aspecten zullen hierbij belicht worden. De inleiding zal gehouden worden door Marjolijn Haasbroek, oud-medewerkster van Alzheimer Nederland en zal aandacht besteden aan de bescherming van mensen met dementie. In de huidige samenleving, waarin een steeds groter beroep wordt gedaan op de zelfredzaamheid, moet voor kwetsbare mensen maatwerk geleverd worden. Wat hebben ze nodig en welke juridische mogelijkheden zijn er op het gebied van zorg en welzijn en op het gebied van geld en goederen?

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met een beginnende dementie, hun partner, hun familieleden, mantelzorgers en vrienden. De gasten van het café praten rondom de tafel over onderwerpen, die ze in de thuissituatie meemaken over dementie en over de mogelijkheden voor hulp en dienstverlening. Een lotgenotencontact in een ongedwongen sfeer!

Het Alzheimer Café Betuwe wordt gehouden in het woonzorgcentrum Tertzio in Elst en is bestemd voor de inwoners van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard. Elke gast wordt vanaf 18.30 uur verwelkomd en het programma begint om 19.00 uur en eindigt uiterlijk om 21.00 uur. Beroepsmensen zullen eveneens aanwezig zijn om op een of andere manier hulp te bieden of om dringende vragen te beantwoorden. Bij ontvangst is er gratis een kopje koffie of thee.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 12 november van 14.00 – 16.00 u in het Kantoor SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Dinsdag 15 november van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis van Angeren (Emmastraat 23)

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

‘Spek onze Kas’

HAALDEREN - Op woensdag 23 november zullen de meiden van meisjesclub Sint-Dymphna de huizen in Haalderen langs gaan voor de actie ‘Spek onze kas’.

De kinderen zullen aan de deur een zak met spekjes verkopen. De prijs hiervan is 1,- per stuk en 3 zakken voor 2.50 euro. De opbrengsten zullen tegoed komen aan een uitje voor het 70-jarig jubileum.

Informatieavond vrouwenvereniging Medos

GENDT - Op woensdag 9 november is er om 20.00 uur bij zaal De Klok in Gendt een informatieavond over de voedselbank.

De voedselbank is in deze dure tijd voor veel mensen een verlichting. Veel vrijwilligers die bij de Voedselbank werken zorgen er iedere dag weer voor dat er een groot aantal pakketten samengesteld worden die de mensen kunnen komen ophalen. Dit is een openbare avond. Dat houdt in dat ook niet-leden welkom zijn tegen een vergoeding van 6,00 zes euro, inclusief koffie.

Tevens kunnen de leden zich deze avond opgeven voor de creatieve avond op woensdag 9 december. Zij gaan dan kerststukjes maken.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 13 november is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur. In deze dienst zal ds. M. de Bree voorgaan.

Op deze zondag zal de gedachtenisdienst plaatsvinden. In de dienst zal er stil gestaan worden bij mensen uit de kerkgemeente en eigen omgeving, die in het afgelopen jaar zijn overledenen. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Iedereen is welkom om hierbij te zijn.

Ledenvergadering De Riensplitsers Doornenburg

DOORNENBURG - Carnavalsvereniging De Riensplitsers houdt op donderdag 17 november een algemene ledenvergadering. Alle leden van de carnavalsvereniging zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

De aanvang is 20.00 uur en de locatie is het Schuttersgebouw in Doornenburg. Tijdens deze ledenvergadering geeft het huidige bestuur tekst en uitleg over het gevoerde beleid in het afgelopen verenigingsjaar. Naast de jaarverslagen van de secretaris en de penningmeester zullen de plannen worden bekend gemaakt met betrekking tot de toekomst van de carnavalsvereniging in Doornenburg.

Ook is er een bestuursverkiezing. Alle huidige bestuursleden stellen zichzelf niet herkiesbaar. Het bestuur maakt hiermee de weg vrij voor nieuwe kandidaten. Meer informatie staat op www.riensplitsers.nl of via de facebookpagina.

Natuurlijk Welzijn Lingewaard Beurs

BEMMEL - Op 13 november wordt voor de vijfde keer de Natuurlijk Welzijn Lingewaard Beurs gehouden. Dit jaar is dat in de Theaterkerk in Bemmel van 11.00 tot 17.00 uur.

In de prachtig verbouwde Theaterkerk zullen ongeveer vijftig beurskramen staan van (kleine) Lingewaardse ondernemers die actief zijn op het gebied van alternatieve geneeswijze, gezonde voeding/leefwijze en creativiteit. De beurs is inspirerend voor volwassenen én kinderen.

De burgemeester van Lingewaard opent om 11.00 uur de beurs, met muzikale omlijsting door het koor Uh Meezing. Er worden deze dag (naast informatie) ervaringsgerichte activiteiten aangeboden zoals een reikibehandeling, een hand- of een stoelmassage en een voetscan. Met de feestmaand in zicht kunnen er prachtige, persoonlijke cadeaus gekocht worden zoals eigengemaakte zilveren sieraden of fimocreaties.
Er zijn kinderactiviteiten vanaf 13.00 uur (knutselen, Tai Chi, kinderyoga) en er zijn twee lezingen. Om 12.00 uur: Stress & Burn-out door Marina Schriek en om 14.30 uur: Het (hoog)gevoelige kind door Gerdien Jansen.

Voor iedere bezoeker is er een mooie goodybag. De bezoekers kunnen op een ontspannen, informele wijze kennismaken met wat Lingewaard te bieden heeft op het gebied van alternatieve geneeswijze, creativiteit en gezonde leefwijze. De entree is gratis voor iedereen. Meer informatie staat op www.natuurlijkwelzijnlingewaard.nl.

Met Zlim in Elst zestien kilo lichter!

Voor

ELST - "Begin van dit jaar hoorde ik van mijn buurvrouw/collega dat zij was gaan sporten bij Zlim Bodystyling in Elst. Ik was op dat moment zwaarder dan ik ooit was geweest en had naast mijn slechtwerkende schildklier ook verhoogde suiker. Het moment om er iets aan te gaan doen. Daarom besloot ik een afspraak te maken bij Zlim en meteen ook de eerste les te plannen."

"Het was een prettig intakegesprek, maar ook confronterend toen ik het gewicht en de centimeters zag. Echter, Miriam gaf me vertrouwen dat het zou gaan lukken. We gingen voor 30 lessen, 8 kg en ongeveer 70 cm. Vanaf de eerste les voelde ik me op mijn gemak. De sfeer was erg prettig en iedereen geeft je vertrouwen en stimuleert je op een positieve manier.

Na

Ik ben 15 weken lang, twee keer in de week gaan sporten. Een half uur intensief bezig zijn met de verschillende 'zones', waar je af wilt vallen en daarna heerlijk ontspannen in de Ozon. Daarnaast is voedingsadvies een vast onderdeel van de lessen. Dit bleek een prima combinatie te zijn.

De kilo's en centimeters werden al gauw minder, maar ook mijn suiker verbeterde. Ook had ik veel meer energie, wat logisch is, want je hoeft dagelijks veel minder gewicht mee te dragen.

Na 30 lessen besloot ik een jaarabonnement te nemen. Dit om niet meer terug te vallen in mijn oude patroon en in ieder geval 1 keer per week bewust bezig te zijn met mijn lichaam. (Het resultaat na een half jaar mocht er wezen; ik ben 16 kilo lichter en over het gehele lichaam 115 cm slanker.)

Natuurlijk moet je de knop omzetten, maar met de hulp en steun van de Zlim-dames is dit nooit een probleem geweest. Een aanrader!

Zlim Bodystyling Elst, Dorpsstraat 29a Elst, Tel. 0481- 375 189

Veel keuze in kleur, decoratie en nieuwe trends! Kerstshow en Ladies Night bij tuincentrum De Pas in Gendt

GENDT – Hoe kleden we ons huis aan in de dagen naar de kerst toe? Hoe gezellig wordt de kerst zelf? Om alvast in de stemming te komen, is een bezoek aan tuincentrum De Pas een prima idee. Daar vind je de allernieuwste trends: veel exclusieve decoratie, die prachtig worden gepresenteerd. En natuurlijk is een bezoek aan de Ladies Night (met gratis goodiebag) de moeite waard.

Sabine en haar team hebben het dit keer zeer betaalbaar en toch luxe en exclusief gehouden. Keurig gerangschikt op kleur en sfeer. Je doet er ideeën op, die je ook zo compleet kunt aankopen. Ze verhogen zo stuk voor stuk de kerstsfeer. Kijk maar eens naar de rieten manden, de dienblaadjes, de hangbollen en de lampjes zònder stekker in kandelaars en flesjes!

Ladies Night

De Ladies Night is elk jaar een groot succes. Dit jaar weer twee gezellige gratis (!) toegankelijke avonden: op 17 en 18 november vanaf 18.30 uur. Vele ondernemers werken hieraan mee. Er zijn verschillende evenementen, demonstraties, workshops, proeverijtjes en aanbiedingen. Er is een speciale demo-stand, waar topbloemist Cindy Leijser live voorbeelden bloemstukken maakt, onder andere met amaryllis tegen een aantrekkelijk prijs!

De koopzondagen zijn op 26 november, 4, 11 en 18 december. En interesse in een workshop? Bekijk de voorbeelden in het tuincentrum, waar vanaf begin december ook kerstbomen (waaronder de Nordmann) worden verkocht.

Tuincentrum De Pas, Angerenseweg 46, Gendt; telefoon (0481) 421648; www.tuincentrumdepas.nl.

Vernieuwde Albert Heijn Bemmel feestelijk geopend!

BEMMEL – Samen met burgemeester mevrouw M.H.F. Schuurmans-Wijdeven en supermarktondernemer Hans Geveling, knipte filiaalmanager Nik Becker woensdagochtend om 9.00 uur het lint door, van de geheel vernieuwde Albert Heijnvestiging in Bemmel. Lefst 100 m2 aan winkelruimte is er bij gekomen!

In recordtempo werd het pand van Albert Heijn Bemmel compleet gestript en volledig opnieuw weer opgebouwd en het resultaat is werkelijk verbluffend. Vooral het zeer royale versaanbod springt in het oog. Er is ruimte ontstaan voor een nog groter assortiment. Bovendien worden vleeswaren zelf gegrild en komt het brood lekker vers uit eigen oven.

Filiaalmanager Nik Becker kan met recht trots zijn op deze enorme vooruitgang. 'Hierbij wil ik vanzelfsprekend eerst Hans Geveling noemen. Hij is een supermarktondernemer die ook de ruimte biedt aan de filiaalmanagers, om eigen verantwoordelijkheid en initiatief te nemen. Hans stimuleert vooral het 'samen doen'. En natuurlijk werk ik nauw samen met mijn assistent Mark Holland en ons hele team van enthousiaste medewerkers'. Is er naast de flinke uitbreiding van het versaanbod en delicatessen nog meer veranderd? Nik: 'Jazeker, onze klanten gaan meer winkelgemak ervaren, nu we de mogelijkheid bieden om met de zelfscanner boodschappen te doen. Dan hoeven de boodschappen niet meer op de band gezet te worden bij de kassa. Ideaal!'

Neem alvast een kijkje op www.ahbemmel.nl of op Facebook, want er is volop voordeel te halen. Of kom langs aan de Buitengracht nummer 2 in Bemmel en ervaar dat boodschappen doen ook plezierig kan zijn! Vragen? Bel: 0481 451100.

Focus gospelconcert Arnhem

ARNHEM - Op zaterdag 12 november organiseert Focus Arnhem-Zuid de derde editie van het jaarlijkse Focus gospelconcert aanvang 20:00 uur.

Vanaf 19:15 uur bent u welkom en wordt u gastvrij ontvangen. Het zal zoals de voorgaande jaren ook dit jaar een sfeervolle muzikale avond worden voor jong en oud. Het concert wordt voornamelijk verzorgd door talentvolle enthousiaste jonge muzikanten waarbij de jongste deelneemster tien jaar is.

Een aantal muzikanten is student aan het ArtEZ Conservatorium, waardoor de avond muzikaal ondersteund wordt door een complete begeleidingsband inclusief blazers en violisten. "U zult genieten van het Focus Gospel Choir, diverse solisten, een Molukse Gospel Vocal Group en Mime/Dans. Na het concert is er een gezellige Meet & Greet waarbij u voor een zeer gering bedrag een drankje en lekkers kunt kopen. Neem hiervoor uw kleingeld mee. Focus Arnhem-Zuid houdt elke eerste en derde zaterdag van de maand een samenkomst, maar dit concert is één keer per jaar en mag u daarom niet missen."

Een kaartje kost drie euro en het eerste drankje is gratis. Graag gepast betalen aan de deur aan de Wassenaarweg 5 (Gebouw De Ontmoeting) in Arnhem. Meer informatie staat op www.focusarnhemzuid.nl en www.facebook.com/focusarnhemzuid.

De naam Sportsworld komt terug!

REGIO - In 1996 begon de megastore als Sportsworld in Leerdam, om daarna uit te breiden met megastores in Beuningen, Cruquius en Rotterdam. In november 2007 veranderde Sportsworld haar naam in Topshelf uit concurrentie overwegingen. In 2008 opende Topshelf nog een filiaal in Utrecht (The Wall aan de A2). Met het spijtige faillissement van V&D eind 2016 besloot Topshelf om in de wereld van de warenhuizen te stappen in diverse binnensteden.

"Op datzelfde moment konden wij ook besluiten om de naam Sportsworld weer te gaan gebruiken omdat de verwachte concurrentie vanuit het buitenland inclusief gebruik van de naam Sportsworld niet bleek en blijkt te gaan komen. Zij begonnen met de naam Sportsworld en daar gaan ze nu ook weer mee verder met gelijk een nieuw en sportief logo en een webshop www.sportsworld.nl."

Voor hun klanten verandert er verdere helemaal niets. Sportsworld blijft te vinden op dezelfde locaties, met hetzelfde uitgebreide assortiment in sport en mode voor dames,heren en kinderen met meer als 300 vertrouwde merken zoals Adidas, Asics, Nike, Superdry, Brunotti, PME Legend, Vingino enzovoort. Zoals de bezoekers gewend zijn, dus ook gewoon met parkeren voor de deur, de horecavoorziening, ons spaarprogramma en de beste service.

De naam Topshelf gaat door!

Er komen namelijk nieuwe warenhuizen die verder gaan onder de naam Topshelf, letterlijk vertaald als "het beste van het beste" en dat is precies wat de department stores gaan bieden: door alle denkbare assortimenten heen en met alle zorg voor u geselecteerd en ingekocht. Laat u verrassen door de exclusieve merken, heerlijke chocolaterie en prikkelende cadeau ideeën. Denk aan merken als PTMD, Kosta Boda,, Woodwick, Oroblu, Gant, Greve, Liu Jo en Tov sieraden. En er is zo veel meer...

Topshelf wil met de slogan "every gift for you and me" de leukste en gezelligste cadeau warenhuizen gaan openen, waar u slaagt voor ieder cadeau op elk moment en voor iedereen. Met een inpak atelier en advies van ervaren verkopers zal iedereen kunnen slagen voor de mooiste cadeau's waarbij u zichzelf ook kunt verwennen met een prachtige handtas, lingerie, een comfortabel pak voor de mannen of de lekkerste Belgische pralines. Gewoon binnenlopen en inspiratie opdoen of uw wedding list met hen opstellen. In alle rust schoenen passen of de kinderen bij hen aankleden, zij zorgen voor de juiste sfeer in een comfortabele omgeving.

Deze maand nog openen zij de deuren van de Topshelf department stores in Arnhem, Nijmegen en Groningen. Vervolgens zullen zij in 2017 nog een tweetal department stores openen in Alkmaar en Hoofddorp.

Welkom in mijn cultuur

LINGEWAARD - In Nederland zijn diverse culturen. Niet alleen vanuit verschillende landen, maar ook van verschillende generaties. De Bibliotheken in Lingewaard bieden de mogelijkheid om van elkaars cultuur te proeven en je eigen cultuur onder de aandacht te brengen.

Wat maakt jouw cultuur speciaal? In de Bibliotheek kun je er wat meer van laten zien, zodat mensen jouw cultuur beter leren kennen. De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert hiervoor in Bemmel, Huissen en Gendt ochtenden 'Welkom in mijn cultuur'.

Sluit aan en laat je verrassen door een workshop Arabisch in Bemmel of traditionele muziek in Huissen. Leerlingen van OBC Huissen verzorgen Nederlandse lekkernijen zoals pepernoten en oliebollen en ook vluchtelingen nemen bijzondere hapjes mee. Wil je zelf hapjes maken, jouw muziek laten horen of wetenswaardigheden uit jouw cultuur presenteren, stuur dan een mail naar de Bibliotheek waar je aan wilt sluiten.

Op 17 november ben je welkom in Bemmel (bemmel@obgz.nl), op 23 november kun je aansluiten in Huissen (huissen@obgz.nl) en op 28 november verzamel je in Gendt (gendt@obgz.nl). De bijeenkomsten zijn van 10.00 tot 12.00 uur en zijn gratis toegankelijk. De bijeenkomsten worden georganiseerd door de Bibliotheek Gelderland Zuid en Vluchtelingenwerk.

Schooldamkampioenschap van de gemeente Lingewaard De Borgwal flink op stoom in de voorronden

LINGEWAARD - Afgelopen woensdagmiddag 2 november was 't Koelhuis het decor voor de voorronden van het schooldammen van de gemeente Lingewaard. De aanmelding voor dit kampioenschap was dermate groot dat middels voorronden de acht finalisten voor de groepen 5/6 en 7/8 bekend moesten worden!De Borgwal uit Bemmel was vooralsnog bij beide groepen de winnaar. Bij groep 5/6 waren de teams Borgwal 1 en Borgwal 2 zelfs de nummers 1 en 2, terwijl bij groep 7/8 het tweede team van De Borgwal eerste werd.

Volgende week woensdag beginnen alle teams weer met 0 punten, dus voor de andere scholen is er nog volop kans! Vermeldenswaard is nog dat alle deelnemende scholen drie eigentijdse damborden met schijven mochten (of gaan) ontvangen. Een mooie aanrader voor oma’s, opa’s, ooms, tantes, vaders en moeders en verzorgers voor de komende feestdagen!

De damborden met schijven zijn verkrijgbaar bij damvereniging VBI (06 25188693; damverenigingvbi@gmail.com).

Populaire en bekende Grote Sinterklaasfeest voor het eerst ook in Huissen SuperSint- en Pieten-show in De Buitenpoort

Foto via De Hulpjes Gendt

HUISSEN - Psst, lieve papa's en mama's en lieve kinderen, natuurlijk doet Sinterklaas dit jaar ook Huissen weer aan. Hij heeft gehoord dat er daar heel veel leuke, lieve en gezellige kinderen wonen. Speciaal voor hen presenteert de Goedheiligman op zaterdag 19 november in De Buitenpoort in Huissen Het Grote Sinterklaasfeest.

Een wervelende show vol met dans en muziek, gezelligheid en grappen en grollen van Sint en zijn Pieten. Maar liefst een uur lang! Van 13.00 tot 14.00 uur (zaal open om 12.30 uur). Het is de eerste keer dat Het Grote Sinterklaasfeest in Huissen wordt georganiseerd, in samenwerking met De Hulpjes uit Gendt. Eerder was het feest in die plaats al een enorm succes.

Dus lieve vaders, moeders en kinderen... wees er snel bij, want de belangstelling voor kaartjes (3 euro) is nu al groot. Bestel je entreetickets via www.debuitenpoort.nl. Tot zaterdag 19 november en alvast de lieve groeten van Sint en zijn Pieten. Zie ginds komt de stoomboot al aan!

Rein Kuster clubkampioen jeu de boulesclub Angeren

ANGEREN - Afgelopen zondag was de laatste wedstrijd van de competitie. Na zes wedstrijden te hebben gespeeld -in totaal 18 potjes- heeft Rein Kuster de titel 'Club Kampioen 2016' op zijn naam weten te zetten. Rein werd al twee keer eerder clubkampioen.

Rein heeft als motto: "We zijn niet gekroond, we zijn niet hetzelfde, maar we hebben respect voor elkaar." De jeu de boulesclub bestaat uit 42 leden, die regelmatig proberen hoge ogen te gooien.

Heeft u ook zin om een balletje te gooien? Nieuwe leden zijn altijd welkom. Op de woensdagmiddag, vrijdagavond en zondagmiddag wordt er gespeeld in de Poelsestraat in Angeren (naast het voetbalveld).

Herfst in 't Woudhues

HUISSEN - Zo mooi kan de herfst in de buurt van je woning zijn! Dat laat een lezer ons weten!

Lezing over 'Het verraad van Julia' door Brenda Meuleman

BEMMEL - Brenda Meuleman, opgegroeid in Bemmel, schreef een historische roman over het oude Rome ten tijde van keizer Augustus: 'Het verraad van Julia'. Zaterdag 12 november zal ze van 16.00 tot 17.00 bij The Readshop/ Van Appeldoorn aanwezig zijn om over dit debuut te vertellen.

Het boek 'Het verraad van Julia' is in augustus verschenen bij uitgeverij Ambo|Anthos en vertelt het fictieve verhaal van slavin Aigle die als docente van de dochter van keizer Augustus, Julia, in de keizerlijke huishouding terechtkomt. Julia wordt in 2 voor Christus door haar eigen vader uit Rome verbannen – iets wat daadwerkelijk gebeurd is. Maar wat is de rol van Aigle hierbij?

Tijdens de lezing zal Meuleman vertellen hoe ze tot het schrijven van dit boek is gekomen en ingaan op de achtergrond ervan. Zij zal een stuk voorlezen, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen. Aan het einde van de sessie kan men desgewenst een exemplaar laten signeren. Iedereen is van harte uitgenodigd.

De kracht van Prof PC zit 'm in de totaaloplossing!

ELST - Prof PC is ruim 9 jaar een begrip in de regio als het gaat om professionele ICT dienstverlening. "Wij leveren diensten aan zowel particulieren, de zzp-er als ook het MKB. Prof PC adviseert, repareert en levert vanuit ons Service Center in Elst."

"Voor de zakelijke gebruiker hebben wij een breed aanbod business laptops en PC's. Verder hebben wij een breed aanbod aan oplossingen om u als ondernemer te ontzorgen op ICT-gebied. Prof PC heeft tegenwoordig ook cloud-oplossingen zoals: hosted Exchange, Cloud back-up en Cloud Server/Werkplek.

Vanwege de groei van Prof PC hebben wij onze openingstijden verruimd met twee koopavonden. Daarnaast zijn wij de maandag middag ook extra geopend. Wij zijn u hierdoor nog beter van dienst! Bent u benieuwd welke reparaties wij verrichten? Kijk dan op onze vernieuwde site www.profpc.nl onder reparatie en onderhoud. Wij hebben uw reparatie veelal binnen drie werkdagen klaar!

Indien uw apparatuur aan vervanging toe is, bent u bij ons op de juiste plaats voor de advisering en aanschaf van een nieuwe laptop, tablet, PC. Wij kunnen dan gelijk uw bestanden overzetten en de e-mail instellen zodat uw nieuwe laptop of PC direct gebruiksklaar is. Neem gerust een kijkje in de vernieuwde webshop van Prof PC. Wij leveren ook maatwerk! Ook de fanatieke gamer is welkom voor een nieuwe Game-PC!"

Prof PC, Nieuwe Aamsestraat 28, Elst; 0481 372473; www.profpc.nl;
MA 13:00-18:00 | DI en DO 10:00-20:00 | WO en VR 10:00-18:00 | ZA 10:00-13:00 uur.

Informatieavond over opvang

BEMMEL - Sinds negen weken draait Jenaplan Integraal Kind Centrum Donatushof op volle toeren.

"Binnen het Integraal Kind Centrum combineren we onderwijs en opvang. We bieden op dit moment Buitenschoolse Opvang (BSO) aan basisschoolkinderen en ook aan kinderen van 2 en 3 jaar. Binnenkort breiden we dit uit met kinderen van 0 en 1 jaar. Bent u benieuwd wat we bieden aan opvang voor deze jongste kinderen? We willen u graag informeren! Daarom organiseren we een informatieavond over de opvang aan kinderen van 0-4 jaar op dinsdag 15 november van 20.00 tot 21.30 uur aan de Dr. Hoijngstraat 5 in Bemmel. Koffie en thee staan klaar vanaf 19.45 uur."

Aan de orde komen vragen als: Wat biedt het Integraal Kind Centrum aan deze jonge kinderen? Hoe kijken wij naar de ontwikkeling van kinderen en hoe sluit de opvang daarop aan? Wat zijn de laatste landelijke ontwikkelingen wat betreft peuterspeelzaalwerk en wat betekent dat voor onze opvang? Wat betekent dit alles in financieel opzicht?

Sinterklaas intocht Angeren

ANGEREN - Zaterdag 12 november komt Sinterklaas om 12.00 uur aan in Nederland! Direct na de aankomst in Maassluis heeft Sinterklaas en zijn hulpjes beloofd onmiddellijk door te reizen naar Angeren.

Wij verwachten hem om 14.00 uur in de Theaterzaal van ons Dorpshuis in Angeren. Net als voorgaande jaren maken we er een gezellig feest van en zijn de Lingewaardse kinderen van klein tot groot welkom! De zaal is vanaf 13.30 uur open en we weten dat rond 15.30 uur Sinterklaas weer vertrekt naar de andere plaatsen in onze gemeente.

Samen met de hulpjes van Sinterklaas en hun Pietenband wordt het net als vorig jaar een heel mooi kinderfeest. Met ongetwijfeld de bekende liedjes die we met elkaar gaan zingen en spelen en we leren vast ook weer een nieuwe pietendans!

Nu bij Lentjes Droomkeukens aan Nijverheidsstraat in Huissen Kwaliteitskeukens met korting en gratis plaatsing!

De heer Lentjes bij de allernieuwste inductiekookplaat met geïntegreerde afzuigunit, dat een kap overbodig maakt!

HUISSEN – Lentjes Droomkeukens kijkt nu al uit naar 2017. Het bedrijf wil het nieuwe jaar goed beginnen. Om dat te realiseren heeft Lentjes Droomkeukens de laatste maanden van dit jaar een speciale voordeelactie: Alle keukens inclusief inbouwapparatuur worden met 40 tot 50 procent korting aangeboden. Mét de plaatsing gratis! De actie geldt voor alle complete keukens met inbouwapparaten van onder andere Whirlpool, Bauknecht en Bosch.

De keuze is enorm groot. Bij Lentjes Droomkeukens staan vierentwintig idee-opstellingen. De koper kan zijn keuken samenstellen uit een assortiment van meer dan drieduizend kast elementen... Wat te denken van tien verschillende greeploze keukens, zestig verschillende fronten, kasten in alle maten en een gigantische keuze in bladen van materiaal als kunststof, composiet en graniet. Allemaal kwaliteitskeukens met kwaliteitsapparatuur. Keukens van Duitse degelijkheid tegen een allesacceptabele prijs met vijf jaar garantie.

Niet alleen de meubels, ook de inbouwapparatuur en accessoires vallen bij aankoop van een complete keuken onder de actie! Ook de trends voor 2017! Er wordt weer een groot aantal nieuwe keukenfronten verwacht in verrassende kleuren als koper, goud, tin en als betonlook. Bauknecht komt met nog zuiniger vaatwassers en een nieuwe serie magnetrons en oven-magnetrons. Bosch introduceert de in trappen instelbare gaskookplaten (flame control) en Whirlpool een nieuwe serie koelkasten. Heel bijzonder is de inductiekookplaat met geïntegreerd afzuigunit in de plaat zelf. Kijk ook eens naar de elektronische 3-in-1-kranen met kokendwatertap!

Het bedrijf beschikt over eigen montage dienst, met monteurs die de keuken compleet monteren en gebruiksklaar opleveren.

Lentjes Droomkeukens, Nijverheidsstraat 25, Huissen; telefoon 026 3612828; www.lentjesdroomkeukens.nl. Wilt u ons ook eens op zondag bezoeken, dat kan. Kom dan naar ons filiaal in Wijchen waar wij elke zondag geopend zijn van 12-17 uur. (Nieuweweg 303, Wijchen).

25-jarig jubileum voor Goudsmid Leontine van Huet

BEMMEL - Zaterdag 5 november was de feestelijke jubileum receptie bij Goudsmid Leontine van Huet in Bemmel.


Na 25 jaar besloot Leontine er een feestelijk tintje aan te geven en diverse mensen in het zonnetje te zetten die ooit meegeholpen hebben het interieur van de zaak op te bouwen. Zwager Harry van Brakel uit Bemmel is er daar zeker één van. "Zonder hun hulp was het mij toen nooit gelukt om in drie weken de zaak in orde te krijgen".
Leontine hield zelf een korte toespraak waarbij ze zei hoe jammer het was dat haar ouders dit niet mee hebben kunnen maken. Wethouder Theo Peren hield een mooie positieve toespraak, met humor, en dat was het meteen het startsein voor het feestje.

26 / 28

50 jaar gezond en wel, half antiek, maar toch nog fel.
Simon van harte gefeliciteerd!
Theo Sweeren - Silvia v Duuren
&
Anja v Haperen

Op 11-11 het is echt waar, wordt Annie Polman Roelofs 90 jaar!!

Hartelijk gefeliciteerd (O)Ma .

Kinderen, Kleinkinderen en Achterkleinkinderen.

Theo altijd stevig op de pedalen gaat nu de 50 halen!

(O)pa en (O)ma Neijenhuis 50 jaar getrouwd!
Proficiat van kinderen en kleinkinderen

Uitslag onderlinge en streektentoonstelling

GENDT - Vogelvereniging Onder Ons hield 4, 5 en 6 november haar 49ste onderlinge en streek tentoonstelling.

Ook deze keer, ondanks een nieuwe locatie, te weten de Leemhof in Gendt, zeer geslaagd en een reclame voor de vogelsport. Ook nu waren er weer verschillende kampioenen:

H.G. 11 J. Gerdsen
H.G. 29 H. Damen
H.G. 30 R. Wannet
H.G. 50 T. Demon
H.G. 51 J. Demon
H.G. 61 J. Peters
H.G. 70 J. Haafs
Stam kleur kan. W. Vos
Stel kleur kan. A. Wannet
Stel postuur kan. G. Wannet
Stel tropen W. van Nieuwland
Kamp. Derby W. Vos
Kamp. Vrije derby H. Damen
Alg. kamp. kleur kan. W. Vos
Alg. kamp. postuur kan H. Damen
Alg. kamp tropen W. van Nieuwland
Alg. kamp. parkieten G. Elk
Alg. kamp. Europese cultuur + B.K. J. de Haan

Hoogste streek

1. W. Vos 463 punten
2. J. Knuiman 456 punten
3. Th. Boetzel 456 punten
4. G. Wannet 455 punten
5. A. Lenting 454 punten
6. G. van Elk 453 punten
7. P. Gertsen 453 punten
8. M. Knuiman 453 punten
9. T. Demon 452 punten
10. P. Heijmen 452 punten

Anne van Bolderen meet zich met Europese top in België

HUISSEN - Hutaf speelster Anne van Bolderen kwam op 31 oktober en 1 november in actie tijdens een internationaal tafeltennistoernooi in het Belgische Namen.

Ze was hiervoor geïnviteerd door Tafeltennis School Den Haag. Deze internationale ervaring helpt Anne in haar ontwikkeling als speelster. Ze moest het namelijk opnemen tegen leeftijdgenoten uit de nationale top van België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Anne eindigde na het spelen van acht wedstrijden in twee dagen op de 23ste plaats.


In de competitie begon Hutaf 1 als koploper, aan de tweede seizoenshelft tegen Swift Deventer 1. Na vijf wedstrijden keken de Huissenaren tegen een 3-2 achterstand aan. In het tweede deel van de wedstrijd lieten Mats Janssen, Max Hubers en Ricco Gerritsen geen punt meer liggen. Met 7-3 werd de zesde opeenvolgende overwinning geboekt en de koppositie gehandhaafd.
Hutaf 2 speelde in Ede tegen Bit.nl 1. De verschillen tussen de nummer twee tot en met vier zijn erg klein. Ook tijdens deze confrontatie die met 5-5 onbeslist bleef. Joeri van Ekeren wist alle drie zijn wedstrijden te winnen en Bram Schutte won twee partijen.
In het Drentse Emmen nam Dames 1 het op tegen directe concurrent Emmen 1, met als inzet de koppositie. De Hutaf-dames verdedigden bij aanvang een voorsprong van twee punten. De strijd ging lang gelijk op, maar werd in de laatste wedstrijd in Emmens voordeel beslist. Door deze 6-4 nederlaag staan beide teams op gelijke hoogte terwijl ook GTTC Groesbeek nog kans maakt op de titel.

Kleefse belangstelling voor het thema WO II

Groep bij monument De Klok

HUISSEN - Op 28 oktober was een groep van dertig personen op excursie in Huissen. De ontvangst was in het Dominicanenklooster waar in dit voormalige toevluchtsoord koffie en kuchen klaar stonden.


Men ging voorbereid op pad want de Duitse variant van de file van Liberation luisterkei nr.42 was beluisterd. De rondleiding begon bij het WO II paneel in de kloostertuin. Natuurlijk werd ook het één en ander verteld over de wielen, dijken en de watertoren met de daaraan gerelateerde anekdotes.
Bijzondere indruk maakte het Massagraf. Met respect en in gepaste stilte nam men de informatie over de bijna 150 begraven burgers, allen slachtoffers van het bevriende geallieerde vuur, in zich op. Pijnlijk illustratief is juist daar voelbaar de spagaat waarin burgers verkeren in oorlogstijd. WO II monument De Klok was een ware belevingsplek met het relaas van de mislukte operatie Market Garden. De lunch was in het klooster, dat voor de deelnemers in korte tijd een waar thuis was geworden.


Samenwerking
De samenwerking werd optimaal doordat de groep in het Historisch museum in Huissen op deskundige wijze werd rondgeleid door Emile Smid. Het dankwoord van Cees Pot, groepsleider en tevens verlengstuk van het Bevrijdingsmuseum, sprak boekdelen. Het was een topdag en iedereen was voldaan.

De belangstelling voor de Marigoldpin was groot en voor het Exoduscomité werd bevestigd, dat het delen van het thema van WO II vanuit de positie van de burger van groot belang blijft. Het organiseren van rondleidingen maakt daar in de toekomst onmiskenbaar onderdeel van uit.

Spetterende modeshow Over & Weer op LingewaardUit!

Foto: Karsten Smolders

BEMMEL - Zaterdag 29 oktober hebben vrijwilligers van Over & Weer kledingruil een spetterend optreden verzorgd tijdens LingewaardUit! Op deze mooie herfstmiddag liepen de vrijwilligers samen met cliënten van Driestroom en klanten van Over & Weer piekfijn gekleed en gekapt over de rode loper voor Bloem. Met als hoogtepunt een echte bruid die door SWL vader Koos van Silfhout over de loper werd begeleid.

‘Delen is het nieuwe hebben’, vanuit die gedachte is het initiatief Over & Weer kledingruil ontstaan. We hebben allemaal wel kleren in de kast hangen, een paar schoenen staan die we eigenlijk niet meer dragen maar waar iemand anders heel blij mee zou zijn. Hoe leuk zou het zijn als we, zonder dat daar geld aan te pas komt, kleding kunnen ruilen? Door de vruchtbare samenwerking tussen Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) en Driestroom en de enthousiaste inzet van een twintigtal vrijwilligers draait Over & Weer inmiddels heel succesvol.

Mensen met verschillende achtergronden en motivatie participeren en werken samen binnen dit initiatief. Bovendien is er een intensieve samenwerking met de Voedselbank, Maatschappelijk Werk, RIBW, Vluchtelingenwerk en andere doorverwijzende instanties. Iedereen is welkom bij Over & Weer om kleding te ruilen met of zonder doorverwijzing. Ook mag u kleding gewoon doneren zonder gebruik te maken van het ruilsysteem.

De openingstijden zijn: dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.30 tot 14.00 uur en woensdag van 9.30 tot 16.00 uur. Iedereen is welkom in de Cuperstraat 9 in Bemmel in het gebouw van de SWL.

Twaalf verenigingen spekken de kas met inzameling van oud papier

In Nederland wordt tussen de 80 en 85 procent van het papier en karton ingezameld. (foto Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD - In de gemeente zijn twaalf verenigingen actief die hun clubkas aanvullen door oud papier in te zamelen. S.C. Bemmel was de laatste inzamelaar die nog zonder een contract kon profiteren van een gemeentelijke vergoeding van vier cent per ingezamelde kilo oud papier en karton.

Waarom de Bemmelse voetbalvereniging nog geen standaardovereenkomst had, is voor de gemeente een raadsel. Door dit besluit heeft het college het gelijk getrokken. Met als argument het gelijkheidsbeginsel en uniforme afspraken voor alle inzamelhulpen in Lingewaard.

De afspraak is de intentie uit te spreken om een overeenkomst aan te gaan van minimaal vijf jaar dat telkens met een jaar stilzwijgend wordt verlengd. Het college vindt dat verenigingen mogen rekenen op een ruime periode van financiele steun voor de continuïteit van hun beleid en begroting.

De gemeente geeft de verenigingen een vergoeding van vier cent per kilo, ongeacht de werkelijke opbrengst van het oud papier. Eerst was dit 3 cent. De oud-papierprijs is tussen maart en juni, tot 150 procent gestegen. Dat voordeel is voor de gemeente Lingewaard.

De gemeentelijke bijdrage ligt jaarlijks tussen de 80.000 en 130.000 euro. De gemeente betaalt ook de kosten voor het ophalen en opslag van het papier. De vergoeding is zuiver bedoeld als een financiele bijdrage aan verenigingen die met vrijwilligers de straat opgaan om het oud papier op te halen.

In Nederland wordt tussen de 80 en 85 procent van het papier en karton ingezameld. Daarmee staat Nederland met Finland in Europa aan de top.