GN Berg en Dal Heumen Mook

20 september 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 20 september 2017


Collecteweek voor Nierstichting

MILLINGEN - Ruim 70.000 vrijwilligers gaan van 17 tot en met 23 september in heel Nederland van deur tot deur tijdens de collecteweek van de Nierstichting. Ook in Millingen gaan veel enthousiaste collectanten op pad.

Alle bijdragen helpen om nierpatiënten hun leven terug te geven. En dat is hard nodig, want dialyseren is geen leven, maar overleven. Daarom zet de Nierstichting alles op alles voor de draagbare kunstnier.

Collecte essentieel
Donaties zijn de enige bron van inkomsten van de Nierstichting, die geen structurele subsidie ontvangt van de overheid. “De collecte is essentieel voor het werk van de Nierstichting”, benadrukt Bo de Bruijn, collectecoördinator van de Nierstichting in Millingen a/d Rijn. “Iedere bijdrage aan de collecte helpt om nierpatiënten hun leven terug te geven.” Dat kan alleen dankzij de inzet van collectanten en steun van donateurs. Draag ook bij en geef nierpatiënten hun leven terug. Geef aan de collectant of draag direct bij: SMS NIER naar 4333 voor een eenmalige donatie van twee euro of geef via nierstichting.nl.

Goede doelen blij met succes Groesbeekse Kringloop Sint-Michael

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Diverse goede doelen zijn al vijf jaar blij met het succes van de Groesbeekse Kringloop Sint-Michael dat op 24 september haar 5-jarig bestaan viert. Vijf jaar geleden begon André Brouwer – ondanks negatief advies -in een hal van 200 m2 bij Hofmans aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Daar liep de kringloop al buitengewoon goed. Na een jaar moest er een andere en grotere ruimte gezocht worden, omdat de hal gesloopt werd. Het oog viel op het voormalige pand van TIO aan de Industrieweg 19 met liefst een oppervlakte van 2.500 m2 en daar zit ze tot op de dag nog steeds. En vieren binnenkort het 5-jarig bestaan.

Kringloop Groesbeek wordt momenteel gerund door dertigl vrijwilligers die enkele dagen per week de handen uit de mouwen steken om de honderden klanten van dienst te zijn. Wat een enorme toeloop heeft genomen zijn de religieuze artikelen. André heeft het idee dat de mensen steeds meer thuis geloven en niet meer in de kerk.

Ook zijn er veel studenten en ouderen die hier hun kamer komen vullen. Kringloop SintMichael heeft voor elk wat wils: van eierdopjes tot wandmeubels. De kringloop weet zich al vijf jaar staande te houden zonde ook maar één cent overheidssubsidie. Zondag 24 september wordt het eerste lustrum gevierd met een springkussen en suikerspin voor de kinderen terwijl een tiental Groesbeekse artiesten van 12.00 tot 16.00 uur optredens zal verzorgen. Het wordt hopelijk weer een volle bak, aldus André.

De voedselbank krijgt wekelijks 80 tot 100 verse groentepakketten en kinderen die gebruik maken van de voedselbank krijgen een gratis kaart voor KinderVakantieWerk. Daarnaast hebben diverse Groesbeekse instellingen en verenigingen een bijdrage of artikel gekregen zoals Moeder en Kind, Inloophuis, fanfare Wilhelmina, banken op kerkhof, speeltuin De Hommels, De Meent, kerstgroep voor protestante kerk, beeld voor Mariendaal, mantelzorg en knuffels voor Roemenië.

De Nachtheksen

GROESBEEK - Op donderdag 21 september geeft Yvonne van der Meer om 19.30 uur een lezing in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek met als thema ‘De Nachtheksen’.

De presentatie gaat over een groep Russische vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere keren per nacht over de linies vlogen om bombardementen op Duitse doelen uit te voeren. Deze ‘nachtheksen’ waren jonge vrouwen die hun kans grepen toen de Sovjet-Unie vrouwen op alle fronten deel liet nemen aan de strijd. Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Entree: 5,00 euro. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Voor twaalfde keer Ooijs Ommetje

OOIJ - Zondag 12 november vindt voor de twaalfde keer het Ooijs Ommetje, de loop van de Ooij plaats. Deze loop die gaat door het prachtige landschap de Ooijpolder. Dat is waarschijnlijk ook de rede waarom deze hardloopwedstrijd zoveel deelnemers kent.

Er is een kinderloop van 1 kilometer ingedeeld in drie leeftijdscategorieën die start vanaf 10.00 uur. Direct na binnenkomst van de laatste kinderen vindt de prijsuitreiking plaats in De Sprong. Groteren kunnen kiezen uit de 5 of 10 kilometer. De 5 en 10 km starten tegelijkertijd om 11:00 uur en de prijsuitreiking is direct na binnenkomst van de laatste deelnemer.

Deelnemers kunnen zich met korting op het inschrijfgeld, rechtstreeks voor-inschrijven op de website: hetooijsommetje.nl. Er kan ook op de wedstrijddag zelf ingeschreven worden tot vijftien minuten voor aanvang van het betreffende onderdeel in De Sprong, Pr. Bernhardstraat 3 in Ooij. Meer informatie: hetooijsommetje.nl, telefoon 06 54956212 of bastenrun@gmail.com.

Succesvolle deelname OEV aan Federatief Concours

MILLINGEN - Op zondag 3 september organiseerde het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Varsselder-Veldhunten de Federatieve Schuttersdag van 2017. Er waren zo’n dertig gilden en schutterijen uit Gelderland die deze mooi zondag onder elkaar streden voor de diverse prijzen. Ook de schutters van Schuttersgenootschap OEV waren al vroeg uit Millingen vertrokken om hun krachten te meten met andere Gilden en Schutterijen.

Na het openingswoord werd de erewacht afgenomen door de Commissaris van de Koning van Gelderland de heer Cornielje, tevens beschermheer van de Gelderse Federatie waarna de wedstrijden konden beginnen. Bielemannen hakten er op los, schutters probeerden de vogel naar beneden te schieten en de majorettes toonden hun ingestudeerde dansen. Met spanning wachtten de schutters daarna in de feesttent de prijsuitreiking af.

Voor OEV was het een succesvolle dag met veel prijzen voor de majorettes en de schietafdeling. Bijzonder was de prijs voor het 'meest correcte korps', die we mee naar Millingen mocht worden genomen. Ook het behalen van een eerste prijs tijdens de marswedstrijd door het dorp is een opsteker voor iedereen, oefening baart kunst! Het tamboerkorps van Ons Genoegen verzorgde de muziek tijdens de mars- en defilé wedstrijd en behaalde de prijs voor 'beste tamboerkorps'. "Terug in Millingen werd er nog even teruggekeken naar de mooie en gezellige dag die we beleefd hadden in 'Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid'."

Gratis meet- en testmoment in sporthal Heuvelland en De Duffelt

MILLINGEN - Zaterdag 30 september van 12.00 tot 16.00 uur is er in sporthal Heuvelland en vrijdag 6 oktober van 15.00 tot 18.00 uur in De Duffelt in Millingen aan de Rijn de mogelijkheid om gratis je fitheid en vaardigheden te meten. Tevens is er een gratis gehoortest deze middag.

Ben je ouder dan 50 jaar en op zoek naar een beweegactiviteit in jouw wijk, kom dan meedoen aan deze test. Na de test worden de resultaten doorgenomen met een adviseur die samen met jou de activiteiten/beweegmogelijkheden doorneemt. Badminton, dynamic tennis, bewegen en spel, maar ook buiten bewegen met actieve wandeltrainingen of Nordic walking tot qi gong. De eerste twee lessen zijn dan altijd gratis.

Inschrijven kan via de site www.kwiekactieveleefstijl.nl of bel 06 13260571.

Lezing Moderne

Architectuur

HEILIG LANDSTICHTING - De enthousiaste architectuurhistoricus Renout Robbertz geeft op 22 september een gratis introductie op de architectuur van de twintigste eeuw.

De lezing is van 13:30 tot 15:30 uur in 't Zaaltje, Carmelweg 2 Heilig Landstichting. Aanmelden is noodzakelijk en kan via renout@robbertz.nl of telefonisch via 06 49416880. Meer informatie staat op www.robbertz.nl.

Kerkberichten

VIERINGEN H.H. COSMAS EN DAMIANUS GROESBEEK

Zaterdag 23 sept. 19.00 uur: H. Mis

Misintenties: Zr. Jo Laming; Adriana Cornelia Wilhelmina de Groot en Johannes Theodorus Janssen; Diny Kwinten en Johan de zoon

Zondag 24 sept. 10.00 uur; Feest van HH Cosmas en Damianus – Opening Pastorale werkjaar, H. Mis m.m.v. Gezamenlijke koren

Misintenties: Jan Poelen en overl. ouders Martin Poelen en Jetta Poelen-Müskens; Albert Rutten en Raden Soekinem de echtg, dochter José en Mike van Vugt; André en Johan Schiltmans, Johan en Tineke Schiltmans-Schoots, Thé en Ricky Kersten-Jacobs;

Dinsd. 26 sept. 09.00 uur; H.Mis-Mariakapel C&D

Donderd. 28 sept. 09.00 uur; H.Mis-Mariakapel C&D

Op 24 sept. is de openingsviering van het kerkelijk jaar en tevens staan we stil bij het emeritaat van pastor Jos van Rooij. De viering is om 10.00 uur in de Cosmas en Damianus. Als geloofsgemeenschap willen we Pastor van Rooij graag een reis cadeau geven. In de kerk staan bussen waar u uw bijdrage voor het cadeau in kunt doen of u kunt geld overmaken op rekening NL95 RABO 0017 4081 15 t.n.v. Parochie Cosmas en Damianus, o.v.v. 'cadeau voor Pastor Jos van Rooij'. Graag tot 24 sept.!

VIERINGEN ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 20 sept. 19.00 uur, H. Mis : Intentie: vrede in de wereld en welzijn van de parochianen.

Zondag 24 sept. Vandaag géén viering in de Breedeweg. 10.00 uur H. Mis in het Dorp: Opening Pastorale jaar en afscheid van Pastor Jos van Rooij

Woensdag 27 sept. 19.00 uur, H. Mis :Intentie: vrede in de wereld en welzijn van de parochianen.

Kerkberichten

Kerkberichten

VIERINGEN H.H. COSMAS EN DAMIANUS GROESBEEK

Zaterdag 23 sept. 19.00 uur: H. Mis

Misintenties: Zr. Jo Laming; Adriana Cornelia Wilhelmina de Groot en Johannes Theodorus Janssen; Diny Kwinten en Johan de zoon

Zondag 24 sept. 10.00 uur; Feest van HH Cosmas en Damianus – Opening Pastorale werkjaar, H. Mis m.m.v. Gezamenlijke koren

Misintenties: Jan Poelen en overl. ouders Martin Poelen en Jetta Poelen-Müskens; Albert Rutten en Raden Soekinem de echtg, dochter José en Mike van Vugt; André en Johan Schiltmans, Johan en Tineke Schiltmans-Schoots, Thé en Ricky Kersten-Jacobs;

Dinsd. 26 sept. 09.00 uur; H.Mis-Mariakapel C&D

Donderd. 28 sept. 09.00 uur; H.Mis-Mariakapel C&D

Op 24 sept. is de openingsviering van het kerkelijk jaar en tevens staan we stil bij het emeritaat van pastor Jos van Rooij. De viering is om 10.00 uur in de Cosmas en Damianus. Als geloofsgemeenschap willen we Pastor van Rooij graag een reis cadeau geven. In de kerk staan bussen waar u uw bijdrage voor het cadeau in kunt doen of u kunt geld overmaken op rekening NL95 RABO 0017 4081 15 t.n.v. Parochie Cosmas en Damianus, o.v.v. ‘cadeau voor Pastor Jos van Rooij’. Graag tot 24 sept.!

VIERINGEN ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 20 sept. 19.00 uur, H. Mis : Intentie: vrede in de wereld en welzijn van de parochianen.

Zondag 24 sept. Vandaag géén viering in de Breedeweg. 10.00 uur H. Mis in het Dorp: Opening Pastorale jaar en afscheid van Pastor Jos van Rooij

Woensdag 27 sept. 19.00 uur, H. Mis :Intentie: vrede in de wereld en welzijn van de parochianen.

Fotolezing Ierland

Foto: Helma Groenen

GROESBEEK - Op zondag 8 oktober is er een fotolezing door Helma Groenen over 'Ierland, Wild Atlantic Road' met behulp van een metersbreed scherm in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 te Groesbeek.

Helma Groenen is graag in de natuur. De eerste 25 jaar van haar leven bracht ze dan ook door aan de rand van het natuurreservaat De Bruuk en heeft ze de liefde opgebouwd voor de buitenlucht. Al wat buiten te zien is trekt haar aandacht en de zorg hiervoor speelt ook een belangrijke rol in haar leven.
Om al dit moois met anderen te delen probeert zij door middel van foto’s iedereen bewust te maken van al het bijzondere van de natuur. Wij kunnen niet zonder. Omdat ze een studie Biologie heeft gevolgd en steeds leergierig blijft in alles wat er buiten speelt weet ze er ook heel veel over te vertellen. Met haar fotografie groeit ook haar visie en krijgt ze steeds meer oog voor de details in de natuur. Maar ook de techniek wordt door ervaring steeds verbeterd.


Laat u meenemen in de natuur van de Ierse westkust: The Wild Atlantic Road! Aanvang 11 uur en de toegangsprijs bedraagt inclusief kopje koffie of thee twee euro. Duur ongeveer 2 uur. Reserveren via info@mallemolengroesbeek.nl is mogelijk! Bekijk een voorproefje op www.wonderendernatuur.nl.

Korte theatervoorstelling 'Het wachten'

GROESBEEK - Op woensdag 27 september 20.00 uur is in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de korte theatervoorstelling ‘Het wachten’ te zien. De avond start met een inhoudelijke introductie op de tijd van toen, gevolgd door enkele filmfragmenten.

Een oudere vrouw in Frankrijk durft na jaren terug te kijken in het dagboek dat ze schreef in april 1945. Al lezend ziet ze zichzelf weer als jonge vrouw. Was de oorlog echt voorbij? Of begon hij pas op dat moment? De korte theatervoorstelling 'Het wachten' neemt je mee naar de laatste maanden van WO2. Daarnaast geeft het een kijkje in de persoonlijke gevoelens van een vrouw die wacht. Momenten in het heden wisselen zich af met momenten van toen.

Spel: Ditte Blitz en Nora van Dam. Regie: Ditte Blitz. Muziek: Maurice Smit. Het wachten is geïnspireerd op een verhaal van Marguerite Duras. De entree is 5,00 euro per persoon. Museumkaart geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Viering van het emeritaat van diaken Jos van Rooij Groesbeek

GROESBEEK – Op zondagmorgen 24 september wordt tijdens een Eucharistieviering in de H.H. Cosmas en Damianuskerk bij gelegenheid van het pastorale jaar 2017-2018 stil gestaan bij het afscheid van Jos van Rooij.

Na 27 jaar trouwe dienst in de H.H. Cosmas en Damianuskerk gaat Jos van Rooij met emeritaat. De viering begint om 10.00 uur. Na de viering van de eucharistie is er gelegenheid voor ontmoeting onder het genot van koffie / thee. "Als geloofsgemeenschap willen we Jos graag een reis cadeau geven. In de kerk staan bussen waar de kerkgangers hun bijdrage in kunnen deponeren of men kan geld overmaken op rekening NL95RABO0117408115 ten name van Parochie Cosmas en Damianus onder vermelding van Cadeau Jos van Rooij."

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 24 september 10.00 uur: viering van het Heilig Avondmaal

Voorganger: da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Platform Asielzoekers Wijchen e.o.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Raadsel herkomst gegraveerde ruit

Foto: Rene de Ridder

Foto: Rene de Ridder

GROESBEEK – Bij Garby Rutten van het bedrijf 'Jouw Herinnering Is Mijn Zaak 'aan de Atelierweg in Groesbeek is onlangs een bijzondere ruit afgeleverd waarin een gedeelte van het gemeente wapen van Groesbeek is gegraveerd.

Echter de aanbieder wist niet waar de ruit vandaan kwam. Voor Gaby en haar man Rene is het eveneens een raadsel. Vandaar dat ze een beroep doen op de lezers. Ongetwijfeld zijn er mensen die de ruit herkennen. Misschien van een of andere café? Diegene, die meent de ruit en het gegraveerde te herkennen zou Garby een plezier doen om dat met haar te delen. Garby is te bereiken bij haar zaak aan de Atelierweg 7 of telefonisch via 06 23955449.

Speelgoed- en kledingbeurs Ooij

OOIJ - Op zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 12.00 uur is er weer een speelgoed- en kledingbeurs bij basisschool Op Weg (Beatrixstraat 55) in Ooij.

Er is verkoop van baby-, kinder- en puberkleding, zwangerschapskleding, kinderboeken, spelletjes, fietsstoeltjes, buggy’s, fietsjes, babybenodigdheden, schoenen en sportkleding. De entree is 0,50 euro (kinderen onder begeleiding zijn gratis). Wandelwagens/buggy's zijn in verband met de brandveiligheid niet toegestaan.

U kunt ook zelf kleding en speelgoed inbrengen. Bij verkoop ontvangt u 75 procent van het bedrag. Van de resterende 25 procent worden speel- en leermiddelen aangeschaft voor de school.
Op de website www.kledingbeursooij.nl staat informatie over de werkwijze en een emailadres om de inbreng op te geven. Dit keer is het mogelijk om niet-verkochte spullen vrijwillig te doneren aan stichting Keilbout (www.dekeilbout.nl); men hoeft de spullen dan niet meer mee terug te nemen.

Koor Ap/Art zingt tijdens mis

MILLINGEN - Koor Ap/Art zal de mis in de Heilige Antonius van Padua-kerk in Millingen aan de Rijn van zaterdag 23 september vanaf 19:00 uur muzikaal verzorgen.

Tijdens deze mis brengt koor Ap/Art, begeleid door eigen band en onder de deskundige leiding van dirigent Frans Coerwinkel, gepaste muzikale stukken ten gehore.

Theatervoorstelling 'Ik wil je niet kwijt…'

BEEK - Op donderdag 28 september om 14.00 uur speelt theatergroep Nocturne de indrukwekkende voorstelling 'Ik wil je niet kwijt'. De voorstelling vindt plaats in Kulthurhus Beek aan de Roerdompstraat 6.

Thea en Joop zijn 55 jaar getrouwd, wanneer blijkt dat Thea aan het dementeren is. Terwijl de naaste omgeving zich zorgen gaat maken, blijft zij nog strijdbaar ontkennen, wat tot tragikomische conflicten leidt. Wanneer Thea toch wordt opgenomen, neemt Joop een drastisch besluit, waarna de gebeurtenissen een onverwachte wending nemen. De rode draad van het verhaal is de liefdevolle verbintenis van twee oudere mensen, een band die sterker is dan de ellende die hen overkomt.

De zaal is open vanaf 13.30 uur. Om 16.00 uur is de voorstelling afgelopen. Hierna zijn enkele deskundigen aanwezig. Zij kunnen met de bezoekers nog even doorpraten over dit soms lastige onderwerp. Deze voorstelling is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Laat het ons weten: 085 0406066 op werkdagen tot 13.00 uur of info@mantelzorgbergendal.nl.

Burgemeester achter bar en in bediening bij café-bar De Comm

Foto: Gerrie Janssen

GROESBEEK -Burgemeester Slinkman van de gemeente Berg en Dal was op werkbezoek bij café-bar De Comm in Groesbeek. Aanleiding was een tweet met foto die de gemeente had gepost een aantal weken geleden.

Daarop was te zien dat de burgemeester een dagje mee had gelopen met de ambulancedienst. Gerrie Janssen (uitbater van café-bar De Comm) reageerde daarop met de opmerking dat hij dan ook maar eens een keer in de horeca moest komen werken. Tot zijn verbazing reageerde de burgemeester positief en werd er een werkafspraak gepland.

Vrijdagmiddag was het dan zover en de burgermeester was precies op tijd op 'zijn werk'. De inmiddels binnen gestroomde gasten keken verbaasd op dat de burgemeester hen vriendelijk ontving, als een echte gastheer. Na wat koffie en wijn te hebben uitgeserveerd was het tijd voor een instructie biertappen.

Dit lijkt eenvoudig, zij het niet dat er hier Warsteiner wordt getapt, en dit nog op traditionele manier gedaan wordt: in minimaal tweemaal, en niet zoals de meeste bieren in één keer en afstrijken. Echter na het tweede glas had de burgemeester het al feilloos onder de knie en kon er genoten worden van een vers goed getapt biertje.

De gasten van het café keken allen vreemd op dat ze bediend werden door Groesbeeks eerste burger, maar konden het zeer waarderen met de onverwachte gastheer van het café. Dat bleek ook uit de vele vragen die hij kreeg over zowel de politieke processen, alsook over zijn privéleven, waar hij ook veel vragen over kreeg, en deze ook alle eerlijk beantwoordde. Het afwachten is nu waar burgemeester Slinkman zijn volgende werkbezoek zal brengen.

Rook deed ergste vermoeden bij De Locomotief Groesbeek

Foto: Gijs Muskens

Foto: Gijs Muskens

GROESBEEK – Vrijdagavond heeft een rookontwikkeling uit de schoorsteen van bar-grilrestaurant De Locomotief aan de Spoorlaan doen vermoeden, dat er in het restaurant brand zou zijn.

Echter niets was minder waar. In het restaurant dat vol zat is er geen enkele seconde paniek geweest, volgens de eigenaar Theo Stekhuizen. Volgens Theo is de rook uit de schoorsteen gekomen waar vermoedelijk wat vet vlam heeft gevat, wat de rook heeft veroorzaakt. Maar mensen die op straat waren, gingen in de veronderstelling dat er brand was uitgebroken. Binnen de kortste tijd had Theo de rook onder controle en kon iedereen zijn of haar weg weer vervolgen. Zelfs de brandweer is niet gealarmeerd omdat volgens Theo de schoorsteen een hitte kan verdragen van meer dan 900 graden.

Drukte op Bevrijdingsfestival en kindervrijmarkt Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Rondom het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek was het een behoorlijke drukte tijdens het Bevrijdingsfestival en kindervrijmarkt.

Er was een uitgebreid programma voor jong en oud. Zo was Albert van Spierenburg aanwezig met een aantal doedelzakspelers, die zoals vorige edities een speciale sfeer creëerde rondom het museum. Overigens over muziek viel niets te klagen: de gehele middag was er een komen en gaan van bands. Zo zorgde de big band Delta Swing Band voor een overvol terras evenals de Pauwergirls, de Murrayfields Regiment Pipes en Drums en The Cowpokes er niet voor onder deden.

Daarnaast had de show van radiografische bestuurbare militaire modelvoertuigen evenmin niet over belangstelling te klagen. Ook enkele Living statues op het terrein waren niet van een standbeeld te onderscheiden. Daarnaast kon men een rit van dertig minuten langs de slagvelden van Market Garden maken. Het mooie weer zorgde voor honderden belangstellenden en daarnaast was er nog de doortocht van de Euregio Vrijheidswandeling die over het terrein liep.

Ook voor de kinderen was er van alles georganiseerd. Zij konden met behulp van hun ouders van hun overtollig speelgoed afkomen en hebben daarmee hun spaarpotten flink weten te spekken. Ook konden zij zich laten schminken. In het museum zelf was er op sommige plaatsen ook geen doorkomen meer aan, daar waren ook diverse activiteiten en dergelijke georganiseerd. Ook was er volop aan de inwendige mens gedacht waar overigens gretig gebruik van werd gemaakt. In ieder geval kan het Bevrijdingsfestival en kindervrijmarkt de boeken ingaan als zeer geslaagd in alle opzichten.

Koken en meer…

BERG EN DAL - Wat was het een mooie en vooral lekkere ervaring! Uitgenodigd worden door de kookclub om een keer mee te eten heeft me een kostelijke avond opgeleverd.

Rond zes uur komen de eerste leden aan bij dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal. Het zijn de kokers van deze avond. Alle ingrediënten worden neergezet en binnen de kortste keren ben ik aan de slag met de salades. Iedereen helpt mee om de maaltijd verder af te maken terwijl er ondertussen geanimeerd gepraat wordt. Het is bijzonder om te zien en te beleven hoe mensen met een totaal andere achtergrond van kapper en hovenier tot ict'er al jaren maandelijks samen koken en een heerlijke avond beleven. Het is bovendien heel goed om te zien hoe de kookclub gebruik maakt van de huiskamer zoals het bedoeld is. Een ontmoetingsplek voor de inwoners van de kern Berg en Dal een plek om initiatieven te ontwikkelen.

Buiten worden de barbecues opgestookt en al gauw kan het voorgerecht op de grill. Sardines op een bedje van ricotta, pesto en een stukje stokbrood. Niks meer aan doen! Ook de rest van de maaltijd is heerlijk: Regenboogforel van de gril met een Griekse salade en als toetje aardbeien Romanov. En dat alles aan een prachtige mozaïek tafel buiten met gezellige mensen. Een topavond!

Wellicht inspireert het u ook om samen met buurtgenoten of dorpsgenoten aan de slag te gaan in de huiskamer in Berg en Dal. Neem dan contact op met Dorpshuis Kerstendal via 024 684 2964 of Petra Kregting, 06 53764809.

Truckrun pakt groots uit

GENDT – Op zaterdag 23 september zal de Truckrun weer door Lingewaard en Overbetuwe trekken. Aangezien de vorige editie een groots succes was, is er ook dit jaar weer van alles te doen.

Ruim 135 lichamelijk- en/of verstandelijke beperkte mensen zullen in de avond een onvergetelijke avond beleven. Door in de cabine van een truck te stappen worden ze de koning(in) van de weg. Wat de run zo bijzonder maakt is het tijdstip. In de schemering komen de verlichte trucks namelijk nog indrukwekkender over dan normaal.

Vanaf het Julianaplein in Gendt zal de rit rond 18.00 uur vertrekken richting Doornenburg. Tegen 20.45 uur worden de dieselmonsters weer in Gendt terugverwacht. De volledige route staat op www.enjoy-transport.nl.

Naast de rit zijn er overdag een hoop dingen te zien en te beleven. Vanaf 14.00 uur zal het Julianaplein volstromen met deelnemende vrachtwagens. In zaal Providentia speelt de band Barracuda's en zullen de Red Cherry Line-dancers optreden. In de Dorpstraat zal carnavalsvereniging De Waskniepers haar inmiddels beroemde riefkuchen verkopen.

"Wilt u ons helpen deze dag te sponsoren, stuur dan een mailtje naar secretariaatenjoytransport@gmail.com."

9 / 24

10 / 24

Rood Wit verslaat Overasseltse boys

GROESBEEK - In het KNVB bekertoernooi wist Rood Wit afgelopen zondag in Overasselt de plaatselijke voetbal club met 2-7 te verslaan.

In een sportieve wedstrijd kwam Rood Wit na 7 minuten op voorsprong. Met een verre trap werd Khalid el Hadoutti bediend en de wist de bal onberispelijk in te schieten, 0-1. In de 22e minuut werd er balverlies geleden op het middenveld wat door Overasselt goed werd afgestraft, 1-1. Acht minuten later was het weer Khalid die de bal goed meenam en opnieuw het net vond, 1-2. In de 32e minuut werd de voorsprong weer groter. Een beheerste actie van Luuk Poos werd de doelman teveel en de score werd 1-3. Weer drie minuten later werd een vrije trap op de 16 meter door Glen Wijnhoven langs d muur in de benedenhoek geschoten en was de keeper weer kansloos, 1-4.

Na de thee kwam Rood Wit weer goed uit de startblokken. In de 50e minuut werd de bal in eerste instantie nog door de keeper gestopt maar de bal kaatste daarbij tegen een verdediger. De bal verdween daardoor nog in het doel, 1-5. Vier minuten later kwam de 1-6 op het scorebord. Een bekeken schot van Mika van Geele verdween prachtig diagonaal in de het net vlak naast de tweede paal, 1-6. Het duurde tot de 80e minuut voordat de mannen van Overasselt weer wat terug konden doen. Geklungel in de achterhoede werd door de aanvallers goed afgestraft en de bal verdween onhoudbaar in het net, 2-6. Gelukkig maakte de verdedigers van Rood Wit het snel weer goed. Een fraaie aanval werd door Marc Gunterman keurig afgerond met een mooi schot, 2-7. Dat werd meteen ook de eindstand van deze aantrekkelijke wedstrijd.

Aanstaande donderdag moet Rood Wit om 20.00 uur aantreden voor de afgelaste wedstrijd tegen het nijmeegse DVE/Trajanus. Aanstaande zondag gaat de competitie van start. Dan speelt Rood Wit om 4.00 uur thuis tegen DIO uit Druten.

Wandelvereniging De Roodborstjes 50 jaar

OOIJ - Op 18 september is het alweer 50 jaar geleden dat wandelvereniging De Roodborstjes werd opgericht.
Dit laat men natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan.

Dit jubileum zal gevierd worden op zaterdag 23 september. Er zal tussen 16.00 en 17.30 uur een receptie worden gehouden in Dorpshuis De Sprong
aan de Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. U bent van harte welkom!

Wandelvereniging De Roodborstjes 50 jaar

OOIJ - Op 18 september is het alweer 50 jaar geleden dat wandelvereniging De Roodborstjes werd opgericht.
Dit laat men natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan.

Dit jubileum zal gevierd worden op zaterdag 23 september. Er zal tussen 16.00 en 17.30 uur een receptie worden gehouden in Dorpshuis De Sprong
aan de Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. U bent van harte welkom!

Abba-tribute met avondvullende show in Berg en Dal

BERG EN DAL – Het is de directie van Hotel Erica aan de Molenbosweg 17 in Berg en Dal gelukt om de beste Abba-Tributeband van Europa naar Berg en Dal te halen en wel op 24 november.

Op die avond gaat men terug in de tijd met Abba zoals Dancing Queen, Mamma Mia en onder andere Waterloo. De tributeband verschijnt op het podium in kleding uit de jaren '70 en zelfs de originele zoals Abba die destijds droeg. Het bijzondere van deze tributeband is dat alles live wordt gespeeld en gezongen.

De band bestaat uit twee geschoolde zangeressen op front met daarachter vier zeer ervaren professionele muzikanten die tegelijkertijd ook de background zang voor hun rekening nemen. Op deze speciale Abba avond zijn alleen staanplaatsen beschikbaar. De Tribute Abbaband begint om 20.30 uur en duurt tot 01.00 uur.

Hotel Erica heeft met de komst van AbbaTribute speciale arrangementen: Early Bird Ticket 12,50 euro p.p. , Ticket + Luxe Dinerbuffet 45 euro. en een 2-daags Abba Arrangement voor 89 euro. Reserveren kan telefonisch via 024 6843514 of mailen naar info@hotelerica.nl.

Bierfeesten een begrip in Groesbeek

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - De Bierfeesten in Groesbeek waar 14 en 15 oktober de vierde editie van plaatsvindt, is inmiddels een begrip geworden in het heuveldorp en omstreken. Het evenement heeft de afgelopen drie jaar steeds voor een volle tent gezorgd dankzij de muziekkeuze van de organisatie.

De Groesbeekse bierfeesten worden op zaterdag 14 oktober geopend met een groots bierfestival en -proeverij met in de acht stands 100 verschillende biersoorten. De organisatie van dit bierfestival – dat bezoekers trekt vanuit de hele regio -is in handen van Roland en Wilma Boschman van brouwerij D'n Drul en is van 13.00 tot 22.00 uur.

Zondag 15 oktober gaat de Groesbeekse Bierfeesten van start. Van 12.00 tot 13.00 uur is er een gratis ontbijt, waarna burgemeester Mark Slinkman het eerste biervat zal aanslaan. Hierna barst het Groesbeekse bierfeest pas echt los. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat de sfeer wat muziek betreft aardig op de Bierfeesten in München gaat lijken. Zo is de Duitse band Wahnsinn, de Heyberg musikanten en Richtig Rex gecontracteerd om ervoor te zorgen dat de stemming direct tot een hoogtepunt zal komen in de grote tent op het Marktterrein. Maar ook het Groesbeekse dweilorkest Drek Pak Ow zal van zich laten horen evenals de Drive-Inn-show van Muziek Express. Entreekaarten zijn in de voorverkoop ad 8 euro per persoon bij tankstation Texaco Oomen, cafetaria Rikken, bierbrouwerij Den Drul, café 't Huuske en Lotto Reisecenter Hagemann. Ter verduidelijking: het evenement is alleen toegankelijk voor personen boven de achttien jaar.

Opbrengst mountainbiketocht Groesbeeks Gruwelijkse

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK – Zondag werd in Groesbeek de zesde editie verreden van de mountainbiketocht 'Groesbeeks Gruwelijkste' waaraan het maximale aantal van 1.500 deelnemer(ster)s heeft deelgenomen.

Het was een prachtig uitgezet parcours door de bossen van Groesbeek en omgeving. In totaal is er de afgelopen zes jaar zo'n 400.000, euro bij elkaar gefietst in de hoop dat er met dat geld een medicijn gevonden wordt tegen energiestofwisselingsziekte. De deelnemers afkomstig uit het hele land hebben kunnen kiezen tussen de afstanden 25, 50, 75 en 100 kilometer. 650 hebben gekozen voor de 100 kilometer, 100 voornamelijk ouders met kinderen voor de 25 en de overige 750 kozen voor respectievelijk 50 en 75 kilometer.

Wethouder Sylvia Fleuren was zondagmorgen bij de startlocatie – de thuisbasis van De Treffers – aanwezig. Zij was bijzonder trots dat er 150 vrijwilliger(ster)s dit al zes jaar mogelijk hebben gemaakt. "Jullie hebben ervoor gezorgd dat Groesbeek een belangrijke plaats inneemt in het mountainbike gebeuren en daar doen wij als gemeente Berg en Dal nog een schepje bovenop", aldus Fleuren.

"Het college heeft onlangs 10.000 euro uitgetrokken samen met gemeenten rondom ons heen voor nieuwe mountainbikeroutes, die zorgen voor de langste MTB – route van Nederland", aldus Fleuren. In 2011 is op driejarige leeftijd Robbe Alsemgeest overleden, die leed aan energiestofwisselingsziekte. Ouders en vrienden hebben toen de stichting Road4Energie opgezet om zo financiële middelen te genereren voor onderzoek naar medicijnen tegen deze ziekte. Toen is Groesbeeks Gruwelijkse gestart en met succes.

Bingo-jackpot gesneuveld

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is de afgelopen week gesneuveld.

Op donderdagavond 21 september start de jackpot weer met 50 euro; met de hoofdprijs erbij is er 300 euro in de wacht te slepen voor de gelukkige bingospeler(ster). De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur open. Het spel begint om 20.00 uur.

Groesbeekse kermis, ooit een opzienbarend volksfeest

Foto: Archief Gerrie Driessen

De in de omgeving roemruchte vermaardheid van de kermis wordt in 1891 landelijk bekend door het persbericht van de levering van 5000 liter bier en in 1925 door de slacht van 'niet minder dan 16 runderen en 10 varkens'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant van 3 oktober 1925: 'Het laat zich aanzien, dat de Groesbeekse kermis op 4, 5, 6 en 7 okt. dit jaar nog eens weer echt op ouderwetse wijze gevierd kan worden. Met 7 danstenten, 3 grote danszalen en vijf kleine dansgelegenheden is er volop gelegenheid voor deze wijze van kermisgenot. Ook voor de jeugd is gezorgd met een prachtige draaimolen en een reuze luchtschommel. Verder een tiental koek-gebak- en speelgoedkramen, een paar schiettenten, een Salon de Variété en de 'onmisbare Kop van Jut'. Ook de inwendige mens komt niets te kort. Voor deze gelegenheid worden niet minder dan 16 runderen en 10 varkens geslacht'.

Al eerder, op 14 okt. 1891, publiceerde het dagblad De Tijd een soort gelijk bericht: 'Tegen de kermis, die in de afgelopen week hier werd gehouden en waar het vrolijk toegaat, leverde een brouwer onder andere 5000 liter bier'. En ná de kermis van 1891 schijft de Maas – en Niersbode: 'Als er ergens gedurende den kermis veel gedanst en plezier gemaakt wordt dan is het te Groesbeek; daarvan heeft de laatste kermis weer een bewijs geleverd want op niet minder dan zeven plaatsen was er gelegenheid tot dansen en voor goede muziek was dan ook flink gezorgd. Jammer dat om zes uur 's avonds de pret uit is, omreden dat de muziek dan moet zwijgen en vrouwen en meisjes op dien tijd naar huis behoren te gaan. Ging ieder maar behoorlijk huiswaarts dan was het doel bereikt; maar men kon toch niet voor elf uur van het gezellige samenzijn in herbergen enz. scheiden en bovendien gingen zeer velen na afloop der muziek in het dorp bij groepen de grenzen over, waar tot 's morgens gedanst en pret gemaakt wordt omdat daar geen bepaalde tijd van eindigen is'. (…)

Non verbaal spreken we boekdelen

REGIO - In de cursus Kristalzuivere taal onderzoeken we spelenderwijs wat wij elkaar meedelen: hoe onze woorden klinken, wat onze daden, houdingen - verhoudingen tot de ander zeggen om tenslotte ook de woorden te onderzoeken.


Spel geeft ons daartoe de ruimte omdat zij een zekere afstand tot de werkelijkheid biedt en ieder zich achter een rol kan verschuilen. We verkennen vervolgens de vier verbale fases van Marshall Rosenberg . Ter afsluiting een kleine toelichting in beelden. Informatie staat op http://www.wylerbergkring.eu/pages/geweldloze-communicatie.php.

Wielrenster gewond

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een wielrenster is zondagmorgen onderuit gegaan op de Zevenheuvelenweg ter hoogte met de kruising van de Siep.

De verwondingen door de val waren van dien aard dat een ambulance moest worden gealarmeerd. Na plaatselijk behandeld te zijn is het slachtoffer met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. In Groesbeek en directie omgeving was het zondag een drukte van jewelste van wielrenners en mountainbikers, die deelnamen aan Groesbeeks Gruwelijkste.

Vader geeft fietsendief laatste kans

GROESBEEK/DE HORST – Een vader geeft de dief van de fiets van zijn dochter de laatste kans deze weer terug te brengen.

"De fietsendief heeft de fiets afgelopen weekend van zijn dochter ontvreemd vanaf De Horst met een grijze Ford Focus Station met het kenteken 98 – FV – BP." Als de fietsendief zich niet meldt of de fiets terug bezorgd op de plaats waar deze is ontvreemd zal hij andere maatregelen gaan nemen. Volgens insiders is de betreffende auto al vaker gesignaleerd op De Horst. De fiets betreft een Batavus Diva 7.

Medewerkers Buurtmarkt Breedeweg in zonnetje gezet

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/BREEDEWEG – De medewerker(ster)s van Buurtmarkt Breedeweg zijn woensdagmiddag in het zonnetje gezet vanwege het vijfjarig bestaan.

Namens het gemeentebestuur van Berg en Dal sprak burgemeester Slinkman de jubilaris toe. "Toen ik voor de eerste maal hier binnen kwam na mijn benoeming als burgemeester van Berg en Dal voelde ik me gelijk hier thuis. Het was een gezellige boel en ik werd persoonlijk te woord gestaan door de aanwezige medewerkers. Het hoogtepunt is de afgelopen vijf jaar is wel het bezoek van Koningin Maxima geweest en later de uitreiking van het Appeltje van Oranje in Den Haag. Bij een verjaardag hoort een cadeau", liet Slinkman weten, "wij de wethouders en ik hebben gekozen voor een passend cadeau voor alle 52 medewerkers in de vorm van een speld (voorstellende het Appeltje van Oranje )."

Het eerste exemplaar was voor Richard Vos die vanaf het eerste uur betrokken is bij de Buurtmarkt Breedeweg. Het prachtige kleinood werd hem opgespeld door burgemeester Slinkman. Manager Hans Nelessen liet weten dat de vijf jaar mede te danken is aan het gehele team, zij hebben voor de verbinding in het dorp gezorgd en zijn langzaam een met hen geworden. "Eerlijk gezegd wij hebben de wind mee maar we zijn nu al aan het filosoferen hoe de Buurtmarkt er over vijf jaar uit moet gaan zien. In ieder geval gaan wij met de medewerkers ervoor."

Als laatste nam Eric Thon van participatie van Pluryn het woord. De buurtwinkel heeft al diverse hoge gasten mogen ontvangen zoals Koningin Maxima en minister Schippers en is inmiddels een vaste waarde in de Breedeweg. "Wij als Pluryn zijn apetrots dat jullie met 52 mensen zorgen voor vriendelijke dienstverlening. Als cadeau gaan jullie op 7 november met z'n allen naar De Efteling en hierbij een cheque van 750 euro, geniet er maar van", aldus Thon. Het feestje werd voortgezet met muziek van het gelegenheidsduo Willemz en Janzzen.

De Treffers overklast in Werkendam

GROESBEEK - Uit bij Kozakken Boys is De Treffers tegen een flinke zeperd aan gelopen. De thuisploeg won met 5-0 en was behoudens het eerste kwartier na rust heer en meester op sportpark De Zwaaier.

Het huidige De Treffers is (nog) geen schim van de ploeg die vorig jaar een vierde plaats behaalde in de tweede divisie. Hierbij dient natuurlijk opgetekend te worden dat drie aanvallende vertrekkers veertig doelpunten scoorden in het seizoen 2016-2017. Op zaterdag 16 september liet Kozakken Boys zien dat het minimaal een klasse beter is op het moment.
Strijd kan de ploeg van Anton Janssen niet kwalijk genomen worden. De gehele eerste helft was echter in handen van de vlot combinerende ploeg van Danny Buijs. Dit resulteerde in een ruststand van 2-0

In de rust probeerde Anton Janssen orde op zaken te stellen met een tweetal wissels. Bryan Sirvania en Dyon Gijzen bleven in de kleedkamer achter en Bram Eltink en Nick de Bondt verschenen aan de aftrap.
Het eerste kwartier na rust speelde De Treffers frisser en feller dan de eerste helft. Dit werd onderbroken doordat scheidsrechter Joey Kooij een duel om de bal beoordeelde met een directe rode kaart voor Bas Hendriks. Hierin was echter absoluut geen opzet in het spel. Direct naar de vermeende overtreding schoot Stout de bal nog bewust hard tegen Bas Hendriks aan maar hij ontkwam met een gele kaart.
Met tien man werd het voor Kozakken Boys nog gemakkelijker om de overwinning over de streep te trekken. In de 63e minuut werd het 3-0 door Mendes Moreira. Hij kopte, geheel vrijstaand, de bal achter Niels.
Hiermee was de Werkendamse dadendrang nog niet voorbij. Twee minuten later schoot Jeffrey van Nuland een afgeslagen corner prima in waardoor het 4-0 werd. Ondanks kansen werd de 5-0 pas bereikt in de 88e minuut. El Azzouti was de maker.

3 Oeverfestival zet het mooie gebied weer op de kaart

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN – Tijdens de derde editie van het 3 Oeverfestival is het de organisatie gelukt dit mooie gebied tussen Millingen aan de Rijn, Kleve en de kop van Pannerden weer duidelijk op de kaart te zetten.

De vele honderden bezoekers die vanaf vrijdag tot en met zondag het gebied hebben aangedaan, stonden ongetwijfeld versteld van het mooie gebied zoals de Zuidoever; gemeente Berg en Dal en Kleve, Oostoever; gemeente Rijnwaarden en Zevenaar en de Westoever; gemeente Lingewaard.

Op elke oever hebben de deelnemers een open atelierroute aangetroffen waaraan veel plaatselijke kunstenaars hebben meegewerkt. Op een enkele bui na op vrijdagmorgen mag de organisatie niet klagen over de weersomstandigheden, want die waren voor deze activiteiten prima. Zowel de deelnemende gemeenten alsmede de Provincie Gelderland hebben financieel bijgedragen om dit gebied extra te promoten. Alle deelnemers hebben hun route zelf uit kunnen stippelen en werden bij het verlaten van de pontjes in Millingen aan de Rijn ontvangen door muziek.

Spontane waterleidingbreuk in Dasstraat Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/DE HORST – Woensdag in de namiddag is er weer een spontane waterleidingbreuk ontstaan onder het wegdek in de Dasstraat in Groesbeek.

Zondagmorgen werden de bewoners van het Groesbeekse Kerkdorp De Horst geconfronteerd met het feit dat ze zonder water zaten. Niemand kon zich die morgen douchen. Maandagmorgen waren medewerkers van Vitens bezig om de spontane breuk, die gedeeltelijk onder het wegdek en onder het trottoir zat, te herstellen. Bij deze werkzaamheden trokken zij een gasleiding van 110 mm kapot waardoor er de nodige paniek ontstond. Politie en brandweer kwamen uit voorzorg ter plaatse en hebben de Dasstraat en Fretstraat afgezet. De bewoners hebben vrijwel de gehele dag zonder gas en water gezeten.

Woensdagmiddag was het wederom raak. Het water borrelde de grond uit –nu in het begin van de Dasstraat - waardoor het wegdek bol kwam te staan. Ook nu moesten de bewoners van de Dasstraat en directe omgeving het enkele uren zonder water doen. Raadslid Martijn Schmiermann - van de PvdA – die er in de buurt gewoond heeft - heeft inmiddels vragen aan het college gesteld om zo snel mogelijk maatregelen te nemen en Vitens verzoeken de gehele Dasstraat van nieuwe waterleiding te voorzien. Woensdagmiddag om 18.00 uur was er nog niemand van Vitens aanwezig om de breuk te herstellen.

Muzieklessen in Groesbeek

GROESBEEK - Het nieuwe muziekseizoen is weer van start gegaan. Het seizoen is door fanfare Wilhelmina Groesbeek alweer geopend met een goedbezocht concert.

Fanfare Wilhelmina is trots op het grote aantal leerlingen voor de diverse blaasinstrumenten en slagwerk. Deze muzieklessen zijn zeer succesvol wat blijkt uit het aantal geslaagden voor de diverse muziekexamens. Dit jaar zijn geslaagd: Derk van Loon; Hugo de Nooij; Floris Meeussen; Lieke Bouwman; Sil Wegh; Cas Nijenhof; Don Wolters; Wout Poelen; Mart Roelofs; Sem Rikken; Britt Kuijpers; Inge Roelofs en Thomas Peters; Zij zijn geslaagd voor diploma's variërend van 'Bouwstenen' tot zelfs drie geslaagden voor het C-diploma!

De projecten die dit schooljaar plaatsvinden op enkele basisscholen in samenwerking met 'Beat it Muziekeducatie' en 'Hafa Scool' zijn de muzieklessen voor het nieuwe seizoen ook weer begonnen. "Wil je ook muziekles of een proefles om te ervaren hoe leuk muziek maken is? Kijk voor de informatie over de opleidingen op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl en vul het aanvraagformulier in.?

Inzameling rommelmarkt voor fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt Fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp's, dvd's, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc's, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom. Mocht u gaan opruimen denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Gasleiding kapot getrokken

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – DE HORST – Tijdens herstelwerkzaamheden van een spontane breuk in de waterleiding ter hoogte van de Dasstraat / Fretstraat hebben medewerkers van Vitens dinsdagmorgen een gasleiding van 110 mm kapot getrokken.

Door de gaslucht die daarop vrijkwam, werd groot alarm geslagen, zowel politie als brandweer gingen ter plaatse in afwachting van medewerkers van Liander. Uit voorzorg werd de Dasstraat en Fretstraat afgesloten. Het geluk was dat het een lagedrukleiding betrof en dat de wind goed stond zodat de bewoners van de Dasstraat er weinig hinder van hebben ondervonden. Zowel de politie als de brandweer waren er preventief om indien nodig gepaste maatregelen te nemen. Er hoefde niemand geëvacueerd te worden. Medewerkers waren dinsdagmorgen druk doende om het lek te vervangen. Vitens was bezig de spontane waterleiding breuk van afgelopen zondag te herstellen, waarbij een gedeelte van het wegdek opengebroken moest worden. De bewoners van De Horst hebben zondagmorgen enige uren zonder water gezeten. Tegelijkertijd werd dinsdagmorgen op de Ringbaan in Milsbeek tijdens wegwerkzaamheden langs de kant van de weg bij een maïsveld ook een gasleiding kapotgetrokken. Ook de Ringbaan werd afgesloten voor het verkeer op verzoek van de brandweer uit Gennep. De vrachtwagens die normaliter over de Ringbaan rijden, hebben een omleidingsroute moeten volgen.

Kunst kijken bij 't Groeske

GROESBEEK - Van 11 september tot 23 oktober is er weer een expositie in ’t Groeske. Er zijn schilderijen van Zyad Alshabi en beelden van Harrie Mortiaux.


’t Groeske heeft meerdere expositieruimtes in het voormalige klooster van Mariëndaal in Groesbeek, Stationsweg 9t; hier is ook Gasterij ’t Groeske gevestigd. Het is te bereiken door vanaf het marktplein in Groesbeek via het pad langs het water omlaag te lopen. De expositie is elke dag open van 11.00 tot 17.00 uur.

Voor Zyad Alshabi is kunst en creativiteit een gevoel van liefde voor zijn omgeving en medemensen. Dit loopt als een rode draad door zijn leven en is terug te zien in zijn schilderijen: portretten, mens- en dierfiguren en kleurrijke abstracte werken. Hij volgde de kunstacademie in Bagdad en woont al achttien jaar in Nederland.
Harrie Mortiaux laat zijn beelden al werkend ontstaan. Het beeld zit al in de steen opgesloten en hoeft alleen nog maar bevrijd te worden. Men wordt uitgenodigd om met eigen fantasie het beeld zijn verhaal te laten vertellen. In deze expositie zijn 26 nieuwe beelden te zien, waarvan zes hele nieuwe. Meer informatie over hem staat op: www.harriemortiaux.nl.

’t Groeske wil kunstenaars uit de gemeente Berg en Dal en het Rijk van Nijmegen gelegenheid geven, om hun kunst aan een breed publiek te tonen. Voor meer informatie over deze expositie of over de mogelijkheid om in ’t Groeske te exposeren: reichgelt@hetnet.nl.

Schilderen in Inloophuis Groesbeek

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - Sinds 6 september is er de mogelijkheid om te komen schilderen in Inloophuis De Korenbloem Groesbeek, onder leiding van Hadewien Dobbelaer.

De middag wordt gestart met een korte ontspanningsoefening, waarna er aan de hand van een gezamenlijke opdracht wordt geschilderd met acrylverf, op doek of papier. In deze cursus leer je de verschillende beeldelementen (lijn, vorm, kleur, compositie, perspectief) toepassen, waaruit een schilderij wordt opgebouwd. We zullen er telkens één behandelen en uitwerken in een schilderij.

Centraal staat het plezier in het samen schilderen in een ongedwongen sfeer. Ervaring is niet nodig, wel de bereidheid om iets nieuws uit te proberen. Het uitgangspunt is dat een moment van lichtheid, plezier en met aandacht iets doen, een bron van ondersteuning kan zijn.

Hadewien Dobbelaer is beeldend kunstenaar en heeft zelf veel geschilderd. De laatste jaren richt ze zich met name op het ontwerpen en maken van leren tassen. Hiernaast is ze zich aan het verdiepen in oude schildertechnieken, zoals Ei-tempera, vanuit de wens het schilderen weer op te pakken.

Het schilderen is acht keer op de woensdag om de twee weken van 13:30-15:30 uur (6 en 20 september, 4 en 18 oktober, 1, 15 en 29 november en 13 december. De kosten zijn 2,50 euro per keer en een kleine bijdrage voor materiaalkosten.

Het Inloophuis is bedoeld voor mensen die te maken hebben of hebben gehad met de gevolgen van kanker, zelf of in hun directe omgeving. Contact: info@inloophuisgroesbeek.nl.

De Postcoderoos

in Berg en Dal

BERG EN DAL - Op 26 september vindt in het gemeentehuis van Groesbeek de eerste van drie informatieavonden plaats over zonnepanelen op het dak van een ander: de Postcoderoos. Iedereen is welkom en kan zich op die avonden inschrijven om samen met andere inwoners uit de gemeente zonnepanelen te plaatsen op grote daken.

In Groesbeek zijn dat de Gemeentewerf en het dak van Nikkelen Elektrotechniek en in Leuth het dak van Biologische Zuivelboerderij Groenhouten. Ook in Millingen aan de Rijn zijn al locaties aangemeld.

Inwoners uit onze gemeente kunnen meedoen en investeren in deze zonnepanelen. Dat is interessant als je geen panelen op je eigen dak kunt leggen, in een monument woont, zonnepanelen lelijk vind of huurder bent. Huurders kunnen meedoen als zij exclusief energiekosten huren, oftewel zelfstandig afnemer zijn van elektriciteit.

Meedoen kan al vanaf 1 paneel tot het aantal panelen dat je eigen stroomverbruik dekt. Je krijgt dan thuis, op je eigen energienota, vrijstelling van de energiebelasting gedurende 15 jaar en hebt je investering binnen 10 jaar terug. Het rendement is 3 tot 5%, dus vele malen beter dan op een spaarrekening en je helpt om duurzame, hernieuwbare energie op te wekken, lokaal en samen met medeburgers.

Om een Postcoderoos te realiseren willen we een coöperatie oprichten met alle mensen die meedoen. Daar gaan de informatieavonden over! Ook in de andere dorpskernen Beek (op 3 oktober) en Millingen (op 5 oktober) worden informatieavonden gehouden. Meer info vindt u op www.energierijck.nl. Kom naar één van deze avonden, laat u informeren en doe mee.

Zilveren editie Monumententocht zeer sfeervol

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De zilveren editie van de Monumententocht die afgelopen zondag al voor de 25e maal werd gehouden door de Groesbeek Airborne Vrienden is zeer sfeervol verlopen.

De Monumententocht begon al om 09.30 uur bij het Generaal Gavin Monument aan de Nieuwe Drulseweg – die voor deze ceremonie tijdelijk afgesloten was – met een korte maar sfeervolle herdenking. Deze herdenking werd bijgewoond door dochter Chloe Gavin van Generaal Gavin, afgevaardigde van de Amerikaanse Ambassade, afgevaardigde van de Amerikaanse 82nd Airborne Division en overige Amerikaanse gasten, burgemeester Steins van Kranenburg en burgemeester Slinkman van Berg en Dal.

Dankzij Taxi Peerenboom heeft de 96-jarige WOll veteraan Clinton Riddie ook deze Monumententocht mee kunnen maken. Na de kranslegging bij het Generaal Gavinmonument toog het gezelschap naar Klein Amerika waar om 10.30 uur bij de replica van de Waco Glider de tweede ceremonie plaats vond. Inmiddels waren er in de directie omgeving negen parachutisten geland. Ondanks dat er geen ruchtbaarheid aan de landing van parachutisten is gegeven, hebben vele tientallen mensen de landing gade geslagen.

Bij de Waco Glider werd de Monumententocht 2017 na diverse toespraken sfeervol afgesloten en kregen de drie aanwezige veteranen een zelfgemaakt presentje door Herman Wijnhoven in de vorm van de bewuste Waco Glider. Ter afsluiting werd er door de genodigden gezamenlijk koffie / thee gedronken op camping Klein Amerika waar tevens het boek 'Burning Bridges The 82nd Airborne in Holland' werd gepresenteerd, waarvan de eerste exemplaren voor de dochter van Generaal Gavin en de drie veteranen waren.

Even daarvoor hield wethouder Sjaak Thijssen een toespraak bij het monument aan de 17 septemberstraat in Breedeweg waar in september 1944 de Horsa Gliders zijn geland. Er zijn mensen die zeggen; moet dat nou nog, dat herdenken? De oorlog is al zo lang geleden. Maar juist daarom dreigen wij het te vergeten en daarom moeten wij blijven herdenken en stil staan bij wat er gebeurd is. Basisschool Breedeweg heeft ook deelgenomen aan deze herdenking De leerlingen hadden vredesvlaggetjes gemaakt met eigen teksten.

Doe-Markt Millingen aan de Rijn matig bezocht

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Alles was uit de kast gehaald om de Doe-Markt in Millingen aan de Rijn tot een succes te maken, maar helaas lieten de bezoekers het een beetje afweten. Liefst twintig kramen stonden op het terrein van speeltuin de Steense Gemeente opgesteld om aandacht te vragen voor hun vereniging of organisatie.

Van de ZZG Zorggroep tot Dekkerswald, Zeg maar pang en Ons Genoegen, stichting AED, WMO-advies, Taalmaatjes, Forte Welzijn, Ikaros en Switch'87, Pluryn, Sint-Jan de Deo en Reumavereniging, Bevrijdingsmuseum, Leef, kindercoach Marjolein Heijen, SWOM en Mantelzorg Berg en Dal, TOF junior, OEV, Omroep Berg en Dal en Huurdersvereniging Berg en Dal. De kramen stonden in een V-vorm opgesteld. Iedereen deed moeite om de belangstellenden te interesseren, maar of ze daar allemaal in geslaagd zijn, valt gezien het bezoekersaantal te betwijfelen. Het spreekwoord niet geschoten is mis, is wellicht hier van toepassing.

Den Zuuten Ienval speelt matineevoorstelling

GROESBEEK - Toneelvereniging Den Zuuten Ienval is alweer bezig met de voorbereidingen van de nieuwe voorstelling Ge makt wa me! In november speelt de vereniging zes voorstellingen, waarvan de kaartverkoop begin oktober start.

De afgelopen jaren zijn de voorstellingen druk bezocht en succesvol gebleken bij het publiek. De voorbereiding voor het nieuwe stuk verraadt dat het ook dit jaar weer hilarisch zal zijn en dat het publiek getrakteerd wordt op een avond ouderwets lachen. De toneelvereniging heeft vanuit het publiek de vraag gekregen om een matineevoorstelling te spelen voor mensen die liever overdag naar een voorstelling willen komen. Daar geeft de vereniging gehoor aan door een middagvoorstelling te spelen op zondag 12 november om 14.30 uur. De overige speeldata zijn: première op zondag 5 november (19.00 uur), op vrijdag 10 en zaterdag 11 november (20.00 uur) en op vrijdag 17 en zaterdag 18 november (20.00 uur). De speellocatie is in De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Kaarten kosten negen euro en kunnen vanaf begin oktober gereserveerd worden via www.denzuutenienval.nl.

Kleding- en speelgoedbeurs in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN – Zaterdag 30 september organiseert Stichting Beurs voor een Kind opnieuw een najaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers in sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10 terecht.

Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, najaars- en winterkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding, zwemkleding en babyspulletjes. De artikelen, vaak meer dan 12.000(!) stuks, zijn zeer aantrekkelijk geprijsd en dus erg interessant voor iedereen die het een uitdaging vindt om voordelig inkopen te doen. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. U krijgt een tas van ons. De opbrengst van deze beurs wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen.

De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagmiddag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl.

Abendmusik in Hochelten

REGIO - Het Bach Collegium Rhenanum (BCR) maakt zich op voor het seizoen 2017 – 2018 en begint de maandelijkse cyclus van Bachcantates met een van Bach's mooiste Cantates, BWV 78: "Jesu, der du meine Seele". Het beginkoor daarvan bevat alles, wat Bach tot in zijn vingertoppen beheerst aan contrapunt, meerkorigheid en instrumentatie.

Het BCR begint haar maandelijkse 'Abendmusiken' op zondag 24 september om 17.00 uur in de sfeervolle Sint-Vituskerk in Hochelten met bovengenoemde Cantate. Bovendien zal het prachtige beginkoor van BWV 103 Ihr werdet weinen und heulen worden uitgevoerd met z'n indrukwekkende solopartij voor de piccolofluit! Bach componeerde Cantate 78, voor vier vocale solisten (sopraan, alt, tenor en bas), koor en strijkers met twee hobo's en traverso. In het openingskoor van BWV 103 komen ook twee hobo's d'amore aan het woord.

Vocale solisten zijn Karin Schulte (sopraan), Merel van Schie (alt), Roelof Polinder (tenor) en Janko Fraanje (bas). Solistische instrumentale medewerking wordt verleend door Saskia van Boven en Henriette Sterenborg, hobo en hobo d'amore, Anna Hendriksen traversfluit, Minke Haverkate, Violoncello, Ineke van der Lee, fagot en Wim Wijting, orgel/continuo, samen met de strijkers van het Bach Collegium Rhenanum. Concertmeester is zoals gewoonlijk Veronika Hoffmann-Schneider. Dirigent is Hans Linnartz.

Deze Abendmusik vindt plaats onder auspiciën van de Duits-Nederlandse cultuur-vereniging Liemers-Niederrhein en wordt uitgevoerd door het Bach Collegium Rhenanum.

De toegang is – dankzij het feit, dat wij van diverse kanten (Euregio en enkele goede gevers) financiële steun krijgen – nog altijd vrij, maar wij hebben desondanks uw bijdrage nadrukkelijk nodig! Een bijdrage aan de collecte na afloop is welkom (www.bach-elten.nl).

Bedrijvenviswedstrijd bij De Vrolijke Vissers Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 9 september is de inmiddels legendarisch geworden bedrijvenviswedstrijd weer gehouden, die jaarlijks wordt georganiseerd door de Groesbeekse hengelsportvereniging De Vrolijke Vissers.

Er werd deelgenomen door tien bedrijven uit Groesbeek en omstreken met elk een team van vijf vissers. Na een spannende wedstrijd bleek het team van J & W Lijmwerken het meeste gewicht in de schaal te hebben gelegd.

Naam bedrijf; Gewicht gram

1J & W Lijmwerken 33.750

2 Hengelsport De Vries 24.290

3 Rutolux 17.820

4 GS Lijmwerken 16.650

5 Nypra BV 12.070

6 P. Kaal Aannemersbedrijf 10.740

7 Café Zaal Ton Oomen 8.880

8 Gebo Timmerwerken 5.520

9 H.V. Assurantiën 4.420

10 Vera Steigerbouw 3.850        

Totaal 137.990

Museumpark Orientalis zet stap buiten het monotheïsme

Foto: Museum Orientalis

Foto: Claire Huang

HEILIG LANDSTICHTING - Al meer dan een eeuw houdt Museumpark Orientalis zich bezig met Jodendom, Christendom en Islam. Maar Nederland bestaat uit meer dan alleen joden, christenen en moslims.

Daarom verbreed het museumpark de focus die past bij een multiculturele samenleving door een uitstapje te maken naar andere religieuze tradities en culturen. Dit doen we nu in een unieke vorm met de expositie 'Tempel Festival – Miao Hui', die gaat over godsdienst en cultuur in Taiwan.
Orientalis is het startpunt voor de internationaal reizende expositie Tempel Festival – Miao Hui. Hierna reist de expositie door naar Engeland, Frankrijk en Duitsland. Van 22 september - 29 oktober is deze te bezichtigen in het binnenmuseum van Orientalis. Na een compacte introductie van Taiwan, gaat de expositie in op het geloofsleven van de Taiwanese bevolking. De focus van de expositie ligt op de kleurige Mazu bedevaart, een van de grootste religieuze evenementen ter wereld. De bezoeker maakt kennis met de tempels van Taiwan en komt tot een beter begrip van de volksgebruiken van haar inwoners.


De expositie is volledig samengesteld in Taiwan. Taiwan is een voorloper op het gebied van de digitale levensstijl. De expositie heeft dan ook een uitgebreid interactief multimediaprogramma. Een uitgebreide VR-beleving maakt dat de bezoeker zich deelnemer waant in de optochten, rituelen en tempelfeesten. Tijdens deze processie worden prachtige religieuze objecten meegedragen waaronder draagstoelen, standbeelden en overdadig geborduurde banieren en parasols. Deze objecten zijn ook te vinden op de expositie.


De godin Mazu (letterlijk vertaald: oma) is een beschermgodin van mensen die vlakbij zee wonen of vaak op zee zijn. Mazu wordt door 200 miljoen mensen aanbeden. De Mazu tempels zijn vooral te vinden in Zuidoost-Azië, maar ook in Californië en AustraliëMuseumpark Orientalis zet stap buiten het monotheïsme.

Buurtmarkt op Burendag

GROESBEEK - Zaterdagochtend van 10.00-12.00 uur worden de parken Mariëndaal en het Groeske flink aangepakt in het kader van Burendag. Opruimen, aanplanten, snoeien. Heb je zin, kom helpen!

Aansluitend is er vanaf 12.00 tot 15.00 uur een gezellige buurtmarkt bij het Amfitheater met muziek, hapjes en drankjes en allerlei producten die met de parken en de tuinen te maken hebben, zoals jams, kruiden, thee, chutneys, planten voor binnen en buiten. Naast gewone aardbeienplanten zijn er heerlijke ananas-aardbeienplanten. Er zijn aardappelen, rode kolen en pompoenen. Kom lunchen met soepen, quiches, cakes/taart, salades en broodjes. Alles door en met de buurt gemaakt. Veel producten komen uit de moestuin van Mariëndaal en de moestuin van de Adelbrechtsschool. De kersverse sets kaarten met foto’s van het park zijn te koop en er zijn activiteiten voor de kinderen.

De opbrengst van de markt wordt verdubbeld door het Jan Linders Fonds en komt weer ten goede van de parken.

Peutercafé Leuth: ’n ongelukje zit in ’n klein hoekje

LEUTH - Ook in oktober is er weer een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Je bent er welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten.

Leuth: Op maandag 2 oktober gaat het dit keer over kinder-ehbo. Eigenlijk gewone ehbo, maar dan specifiek gericht op die dingen waar je met kleine kinderen al snel mee te maken kunt krijgen.

Van schaafwond tot breuk, van valpartijen tot aan brandwonden. Maar ook: hoe te voorkomen, waar moet je dan op letten? Wat moet je doen, en ook wat vooral niet? De Leuthse afdeling van de ehbo komt met informatie, beantwoordt vragen van ouders en bespreekt daarnaast ook de cursussen die zij op dit gebied geven.

Let wel op: in verband met de kermis is het peutercafe niet op 9 oktober maar wel op 2 oktober!

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Buurtbarbecue op De Horst

GROESBEEK - Op zaterdag 23 september tijdens Burendag verzorgt de wijkraad van de Horst een spetterende buurtbarbecue. Die BuurtBBQ vindt plaats in de nieuwe theetuin van De Slenk en start om ongeveer 14.00 uur. Iedereen is welkom.


In de ochtend wordt er weer een opruimactie in en om de Horst gehouden. Ook de ontfermbermactie van dit voorjaar wordt herhaald, zodat er in het volgende voorjaar nog meer prachtige planten in de bermen staan. In de theetuin van de Slenk worden de laatste puntjes op de i gezet, zodat ook die tuin klaar is voor de toekomst.

"Mocht je nu al weten dat je deelneemt aan de BBQ, laat het dan weten aan de wijkraad. je kunt een mailtje sturen naar: bestuur@samenopdehorst.nl."

85 Jaar
Van harte gefeliciteerd
Nog vele gezonde jaren toegewenst
Hartelijke groeten van ons allemaal

Lieve Sara,
Alweer 12 jaar,
wat vliegt de tijd!

Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag!
XXX

De tijd gaat snel en dat weet Nelly ook wel.
65 jaar.
Proficiat
Groeten uut Angeren

Dit stralende paar viert
hun 65ste huwelijks jaar.
Gefeliciteerd namens
de gehele familie.

HIEP HIEP HOERA
Op 21 september wordt Nellie 65 jaar!
Dikke kus
Theo en de rest van de familie

Hiep hiep hoera!
Dit Feestvarkentje wordt
20 september 40 jaar!
Gefeliciteerd van Julia en Maarten.

Voor dit Kerlje…
49 oude sokken op een rij,
maar op 24 september
komt de 50ste erbij.

Oh, wat is het leven toch prachtig…
over 15 jaar ben je 80!

Groetjes de Sissies!

Je zou het niet zeggen, maar deze meid is toch écht 50 jaar geworden!
Proficiat Mireille.

Groetjes van de Paaldansers

Deze bakker word 21 september 9 jaar.
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Opa en oma Hommersom.

Op 23 september wordt onze stoere coureur 3 jaar gefeliciteerd.
Dikke kus opa en oma Huissen

Sinds 18 september 65.
(Nog) geen aow.
Wel al jaren vrijwilliger voor sportclub, fort, volière en super oppasopa.
Liefs Diny

Hiep hiep hoera.
Oma Doortje is op 19 september
75 jaar geworden.

Bart, Milan, Esmee, Julia en Joep.

Wat gaat de tijd toch hard!
Hij wordt alweer 70 jaar, onze Mart.
Van harte gefeliciteerd, liefs je kinderen.

Gerard ging 15 sept. met pensioen.
We wensen je nog vele mooie jaren toe.
Je collega's.

Gefeliciteerd Abraham!
Der Dojewertse Luulen

lieve Ricardo

Hoera op 21 september ben je dan echt 10 jaar

liefs van papa en mama en Renzo

Hoi, Hoi, Hoi,
tante Joke wordt 80 jaar!
de Schoutjes.

Dit poppetje Alissa wordt 21 september alweer 3 jaar.

Hoera!!! Ryan 9 jaar!
Gefeliciteerd Fenna Neil
Roan Glenn en Owen

Emeritaat Jos van Rooij

GROESBEEK - Namens het bestuur en het pastorale team van de parochie H.H Cosmas en Damianus in Groesbeek is iedereen welkom om op zondag 24 september tijdens de eucharistieviering ter gelegenheid van de opening van het pastorale jaar 2017-2018 stil te staan bij het afscheid van Jos.

Na 27 jaar trouwe dienst gaat Jos met emeritaat. De viering begint om 10.00 uur in de parochiekerk van de H.H Cosmas en Damianus, Pannenstraat 1 in Groesbeek. Na de viering is er gelegenheid om samen koffie en thee te drinken. Het is mogelijk om op een klavertje vier iets voor Jos te schrijven (een wens, een herinnering).

"Deze klavertjes-vier worden in een boom gehangen die in de kerk staat. Zo hoeven we in de kerk geen lange rij te vormen om Jos de hand te schudden. Als gemeenschap willen wij Jos graag een reis cadeau geven.

In de kerk staan bussen waar u uw bijdrage in kunt doen, u kunt het geld ook overmaken op rekening NL95 RABO 0117 4081 15 ten name van Parochie Cosmas en Damianus, onder vermelding van cadeau voor pastor Jos van Rooij."

Seniorenlunch in Groesbeek

Foto: Paul Jacobs

Foto: Paul Jacobs

GROESBEEK - Zondag 24 september is er weer een gezellige seniorenlunch. Het betreft een ruim twee-uurdurend gezellig samenzijn voor senioren.

De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers hieraan kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 22 september 14.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefoon 024 3976360. Ook ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijvingslijst klaar. De kosten voor de lunch bedragen 9,95 euro. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en de KBO Groesbeek – De Horst. Iedereen is welkom! De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Hemmie Hermsen.

Leerlingen groep 8 De Biezenkamp geven monument over

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Tijdens de herdenking bij het monument naast het voormalige gemeentehuis in Beek hebben vrijdagavond de leerlingen van groep 8 van basisschool Biezenkamp het monument overgedragen aan groep 7 van dezelfde school.

Dit gebeurt jaarlijks op een symbolische manier met het overhandigen van een foto van het monument. Eerder die dag hebben zo'n 80 leerlingen van de Biezenkampschool en de leerlingen van de Kranenburgse Euregio Realschule samen stil gestaan bij Market Garden. Ook zijn de leerlingen op zoek gegaan naar littekens van de WOll. Vervolgens vond de gezamenlijke herdenking plaats bij het monument in Beek.

Opnieuw Kekerdoms Boekbuffet

KEKERDOM - "Houd je van lekker eten? Van gezellig samenzijn en tussendoor luisteren naar wat anderen je voorlezen? Wij in Kekerdom ook. Daarom bieden wij op 19 oktober opnieuw een uitgebreide warme maaltijd aan – voor zowel vegetariërs als vleeseters – waarbij vrijwilligers (dat mag jij ook zelf zijn) fragmenten uit hun favoriete boeken voorlezen."

Wil je meedoen aan het Kekerdoms Boekbuffet? Je kunt je nog opgeven via boekkekerdom@gmail.com of via 0481-432800. In verband met de inkopen weten wij graag voor 17 oktober of je komt. Deelname kost vijf euro. Op 19 oktober om 17.30 uur verwelkomen wij je dan in het Kulturhus aan de Schoolstraat met een gratis drankje. Wil je zelf iets voorlezen of voordragen? Ook dan horen wij graag van je via mail of telefoon."