GN Lingewaard

3 februari 2016

GN Lingewaard 3 februari 2016


Keujesgat - januoari-februoari

ANGEREN - Aktueel neijs: Ût openboar Mienisterie zit mit de hande' ien 't hoar en de politie mak tegeswoordig heel-wa' overuur ien 't Lingewaardse Keujesgat ûm diverse wietplantages op te rolle'.

Ien Angere' liek 't daj'-je heel goeie' grond hét ûm de - ienmiddels zeer bekende' & beruchte' - gruune stek te verbouwe'. Deze 'gruune stek', ien de volksmond ôk wel wietplante' genuumd, zien vandaag de dag zeer ien trek. De een noar de andere Neije Lichting wûrt mit dit fenomeen bekend, da' zelfs duustere' figure' uut de trope' ersdaags te bewondere' zien ien 't Keujesgat. Deze Figure': beter bekend ás Rasta's, zien nie' víes van 'n poar stekskes meer of minder.

't Letste neijs wit ons te vertelle' dat de Politie de lètste' tied veul op kontrole geet ûm te kieke' ofda' dr nie' meer plantages ien 't Keujesgat worde' opgestart. Ersdaags, ûmstreeks 7 Februaorie, mot er dan ok 't één en ander duidelijk goan worde' over deze praktijke' ien 't Keujesgat.

De èrste' Rasta's zien dus al gesignaleerd ien Angere'. Volgens geruchte' goan ze mit regelmoat plat, van wiet uut 't Keujesgat. Wij houwe' ollie' op de hôgte.

Prinsen Lingewaard bakken taart

Foto: Niels Saarnaaij Foto Mireat

GENDT - Afgelopen zaterdag hadden bijna alle Prinsen van Lingewaard zich verzameld voor het jaarlijkse taartenbakken. Helaas waren de Prinsen van Doornenburg en Huissen verhinderd. De Gentenarren organiseren al jaren het taartenbakken. Er wordt een taart gemaakt voor een persoon, vereniging of instelling welke de prins een warm hart toedraagt.

Nadat President Tino Lippmann alle prinsen in Providentia had verwelkomd begonnen de Prinsen vol ijver aan het maken van hun taart. Dit jaar begeleid door Robert Braam van Banketbakkerij Gerritsen. Onder muzikale klanken van de Zwabberbent werd er een mooi feest gebouwd.

Aan het einde werd bekend gemaakt naar wie de taarten van de prinsen zouden gaan. In Angeren ging de taart van Prins Dick van het Rode Wald en Prinses Yvonne naar optochtclub Ma Flodder. Dit is de club waar de Prins zelf ook actief bij is. Prins Thijs de Luidruchtige en Prinses Loes gingen de taart in Bemmel brengen naar Harrie Peek. Harrie, die zelf van 2006 tot 2008 prins was, kreeg de taart voor zijn belangrijke rol in de Bemmelse carnavalsoptocht en zijn inzet voor volleybalvereniging Kidang. In Haalderen kreeg Maikel Jansen de taart van Prins Edwin de Bedrievige en Prinses Esther. Maikel is zeer goed bevriend met de familie van de prins. Ook is hij al jaren een 'trouwe hulp' van Sinterklaas bij voetbalvereniging HAVO en speelt ook op andere vlakken een belangrijke rol in Haalderen. Ook draait hij al jaren als dj op de jeugdcarnavalsdagen.

Prins Bram de Stoemper en Schoonheid Daniëlle hebben hun taart gegeven aan de supportersvereniging van De Bataven en de Walburgen Boys. De supportersvereniging zet zich in om het verblijf op sportpark Walburgen voor de supporters zo aangenaam mogelijk te maken. De Walburgenboys maken het verblijf voor de sporters juist zo aangenaam mogelijk op het sportpark. Nadat de foto met de prinsen gemaakt was vertrokken de hoogheden naar hun dorp. Speciale dank aan Niels Sparnaaij en Roy Joosten voor de organisatie namens De Gentenarren.

Uitreiking van bronzen Sprauwejagersbeeld

GENDT - Ook dit jaar zal het Sprauwejagersgilde weer de orde van de Sprauwejagers uitreiken aan een persoon, instelling, vereniging of stichting die een zeer waardevolle bijdrage heeft geleverd aan onze gemeenschap Gendt.

De uitreiking in de vorm van een bronzen Sprauwejagersbeeldje vindt plaats direct na de carnavalsmis op zondag 7 februari (12.30 tot 13.00 uur) aan de Dorpstraat in Gendt ter hoogte van Providentia.

Het vorig jaar is de orde van de Sprauwejagers uitgereikt aan carnavalsvereniging De Gentenarren vanwege hun 55-jarig bestaan. Ook voor dit jaar zal het weer een verrassing zijn wie de Orde van de Sprauwejagers 2016 in ontvangst zal mogen nemen.

Direct na de bekendmaking op 7 februari is er gelegenheid onder het genot van gratis koffie met krentewegge, om de ontvangers(s) te feliciteren in het geheel vernieuwde Providentia.

En natuurlijk zult u ook dit jaar weer de overheerlijke Gendtse Sprauwejagers kersenlikeur gratis kunnen proeven.

WIOS Angeren herleeft tijdens oefentocht 100ste vierdaagse

ANGEREN – Op zondag 7 februari zal er in Angeren een oefentocht starten, met een wel zeer feestelijk tintje. Dit, ter ere van de 100ste editie van de Nijmeegse wandelvierdaagse. Kosten nog moeite zijn gespaard om deze dag met een diversiteit aan amusement, muziek en dans te omlijsten. Want zelfs al het oefenen voor de 100ste vierdaagse, is een unieke belevenis!

Uiteraard zal er ook worden teruggeblikt naar hoe men vroeger de vierdaagse liep. Dat is namelijk een enorm verschil met hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Vroeger liep men keurig in uniform, in gelijke passen, rij aan rij. Zo ook de historische Angerense wandelvereniging WIOS (Wandelen Is Ons Streven). Menig echte Angerenaar zal nog wel iemand van deze foto herkennen. Het meelopen met de Nijmeegse Vierdaagse was toentertijd een serieuze aangelegenheid. Gaandeweg de jaren werd het allemaal wat informeler. Ene heer J.N. Breunese schreef in 1933 in zijn praat- en plaatboekje:

'Hoewel de kleeding der deelnemers niet tot opmerkingen aanleiding geeft, zoo sluipen er toch ongewenschte toestanden in. Dat men zijn vereenigings-insigne draagt is begrijpelijk, maar wij zouden willen zeggen: 'Laat het daar dan ook bij blijven'. (bron: noviomagus)

Tegenwoordig zien vele wandelaars er juist gezellig uitgedost uit en is er zelfs de welbekende 'Roze woensdag'! Dit grote verschil, tussen toen en nu, zult u aan u voorbij zien komen, zondag 7 februari in Angeren. Mis het niet! Aanvang tocht: 13.30 uur. Uitreiking medailles zal na afloop van de tocht, plaats vinden in het Dorpshuis aan de Emmastraat in Angeren.

Carnaval!

LINGEWAARD - Carnaval! Een Rooms Katholiek feest? Wij vinden van niet. Ook de leden van de protestantse kerk kunnen hier voluit aan meedoen. Het carnaval gaat vooraf aan Aswoensdag, het begin van de Vastentijd, de 40-dagenperiode die in het Paasfeest tot voltooiing komt. De Opstanding van Christus.

Maar allereerst mogen we genieten van alle vreugde die het leven te bieden heeft, en mogen we alle ernstige en minder ernstige zaken aan de kaak stellen en zelfs letterlijk belachelijk maken. Op Aswoensdag is dat voorbij. Dan worden wij na de verwerking van onze emoties serieus geconfronteerd met de armoede in ons land, en in de wereld. Dan zien wij af van overvloed en beperken wij ons tot dat wat noodzakelijk is om goed en gezond te leven. Dit vraagt in deze tijd aandacht voor hen, die huis en haard hebben verlaten, alleen al om veilig te zijn. Zij verdienen het om door ons opgenomen te worden. Zij hebben immers niet om deze landverhuizing gevraagd? Zij zijn weggejaagd door machthebbers, die slechts eigen belang najagen. Eerst gaan wij helemaal los. Met carnaval. Dan overdenken wij en trachten wij enigszins te beleven waar het werkelijk in de wereld om draait. Het gaat om genieten, afzien, dood en opstanding. Dat is wat wij elke zondag gedenken en met elkaar vieren.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Meer informatie: www.pknhuissen.nl.

Zondag 7 februari, 5e zondag van Epifanie, Quinquagesima. Aanvang 10.00 uur; voorganger ds. Matthijs Glastra; tafelviering.

Nieuws vanuit De Tichel

HAALDEREN - Bingo: Iedere eerste en derdde woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De eerstkomende datums voor 2016 zijn als volgt: 3 februari / 17 februari / 2 maart / 16 maart / 6 april.

In het dorpshuis is een fysiotherapeut aanwezig op maandagmiddag en vrijdagmorgen. Behandelingen zijn volgens afspraak. Hoe makkelijk kan het zijn om zelfstandig de therapie te kunnen volgen zonder dat u voor eventueel vervoer moet zorgen. U kunt het wandelend of met de fiets af bij uw vertrouwde therapeut.

Stichting Welzijn Lingewaard heeft een participatiepunt in Haalderen. Hier kunt u terecht voor al uw vragen over maatschappelijke ondersteuning, leefbaarheid, zorg etc. Op het participatiepunt zijn vrijwilligers die samen met u een oplossing proberen te zoeken voor uw eventuele problemen of vragen. Dit is telkens op de maandagmiddag even weken van de maand vanaf 13.00 tot 15.00 uur in dorpshuis De Tichel. Het repaircafé is telkens op de laatste woensdagavond van de maand vanaf 18.30 uur tot 20.30 uur.

Ook kunt u in De Tichel aan yoga of een vitaal fitcursus deelnemen. Er is een babymassagecursus. Op donderdagavond wordt gitaarles gegeven. Ook kunt u deelnemen aan een schilderscursus. Er zijn diverse Haalderense verenigingen actief in het dorpshuis.

Indien u nog ruimte zoekt voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Voor informatie kunt u altijd contact opnemen met onze beheerster 0481 464409, tijdens openingstijden van De Tichel: www.dorpshuisdetichel.nl.

Rotary midwinterdiner jaarlijks succes

De bingoronde tijdens het midwinterdiner is altijd een succes! Fotograaf: Clemens Hendriksen

BEMMEL - Op 23 januari heeft het traditionele midwinterdiner van Rotary Lingewaard plaatsgevonden. Ruim 100 alleenstaanden van 55+ in de gemeente Lingewaard beleefden een gezellig diner in de warme aula van OBC Essenpas. Het jaarlijks evenement heeft inmiddels een vaste plek in de agenda van veel alleenstaande 55plussers. "Maar ieder jaar zien we ook veel nieuwe gezichten", aldus Clemens Hendriksen van Rotary Lingewaard.

Ook dit jaar is het diner weer mede mogelijk gemaakt door opbrengsten van het jaarlijkse Lingewaards Dictee, een bijdrage van de stichting Maatschappelijke GezondheidsZorg (MGZ) en Buitenpoort Catering.

De deelnemers smulden van het driegangenmenu en klapten enthousiast mee met het Popkoor 2000, dat de avond opluisterde met swingende hits van toen en nu. Tussendoor was er ook nog tijd voor een bingoronde en een quiz om de kennis van Lingewaard te testen. Al met al waren alle ingrediënten voor een gezellige avond aanwezig.

Daarnaast was er veel aandacht voor het bij elkaar brengen van mensen. De eerste afspraken tussen gasten om elkaar na het diner nogmaals te treffen zijn gemaakt. En uiteindelijk is dat ook wat Rotary Lingewaard met deze avond wil bereiken. De vele dankbare reacties aan het einde van de avond maakten de organisatie van het midwinterdiner weer meer dan de moeite waard. "Wat een geweldige muziek en lekker eten. Ik heb weer een heerlijke avond gehad, dank jullie wel."

Foto’s van het midwinterdiner zijn te vinden op www.rotarylingewaard.nl. Het volgende evenement van Rotary Lingewaard is het Lingewaards Dictee op vrijdag 3 juni.

Verloren

HUISSEN - Verloren: (december 2015) omgeving Zilverkamp te Huissen: Ring, breed gehamerd zilver met een dun gouden ringetje in het midden, inscriptie; Wim 2015.

Beloning bij terugbezorging: 06 24156295.

Dolle dagen in Keujesgat!

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Kom gezellig carnaval vieren in het Keujesgat onder het motto van Prins Dick van 't Roode Wald en prinses Yvonne; 'Wij make'graag overal 'n feestje van!'.

Zaterdag 6 februari: Bouwersbal

Het is weer tijd voor de opwarmer van de optocht: het bouwersbal. Op deze feestavond, met muziek van Seven Days Music, wordt alvast een stukje van de sluier opgelicht over de onderwerpen van de diverse bouwgroepen. Aanvang 20:11 in het dorphuis.

Kom allen naar dit grootse, gezellige en drukbezochte carnavalsfeest in Angeren.

Zondag 7 februari: Angerse optocht

Lingewaards mooiste carnavalsoptocht. De lange, gekleurde optocht start om 13.30 uur vanaf het kermisterrein aan de Zahnstraat. Tijdens de optocht kunt u weer stemmen uitbrengen voor de publieksprijs. Willen de aanwonende van de route deze autovrij houden. De route staat vermeld in 't Keuje. Bij voorbaat dank voor uw medewerking. Het eindpunt is het dorpshuis in Angeren. Hier zal tevens rond 17.00 uur de prijsuitreiking van de optocht zijn. In het dorpshuis kan met live muziek nog nagefeest, gepraat en gedronken worden.

Maandag 8 februari; Rosenmontagfestival

Nieuw in Lingewaard en wel op carnavalsmaandag; het Rosenmontagfestival Lingewaard. Een carnavalsfestival voor het hele gezin. A.K.G. De Narrenpoel en de Deurdweilers zullen carnavalsmaandag van 12.30 uur te vinden zijn in zaal Providentia in Gendt, waar een rosenmontagfestival georganiseerd wordt door de Gentenarren, de Narrenpoel en de Waskniepers. Voor de kinderen is er in de foyer een kidspodium. Er is gezorgd voor gratis busvervoer tussen Angeren en Gendt. Entree volwassenen 5.00 (inclusief 1 consumptie) kinderen 2.50 euro (inclusief ranja en gratis lotnummer). Kaarten voor dit festival zijn te koop bij het dorpshuis in Angeren. Voor meer info zie www.narrenpoel.nl en de facebookpagina van A.K.G. De Narrenpoel.

Dinsdag 9 februari Kinderdisco

Om 14.00 uur begint de kinderdisco in het dorpshuis. De muziek wordt verzorgd door dj Guus Hegeman. Tevens worden op deze middag de jeugdprijzen van de deelnemers aan de optocht uitgereikt. Prins Dick van het Roode Wald en prinses Yvonne met hun gevolg brengen een bezoek aan de disco. Prins Dick en prinses Yvonne kiezen de mooist verkleedde kinderen uit. Er zijn leuke prijzen te winnen, dus doe je best! Tevens brengt het prinsenpaar een bezoek brengen aan de jongste en oudste inwoner van Angeren.

Dinsdag 9 februari: Afsluiting van de carnaval

Even als vorige jaren is de afsluiting van de dolle dagen en het carnavalsseizoen tijdens de afterparty in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. Aanvang 20.11 uur. Op deze avond zal de uitreiking zijn van de publieksprijs. Burgemeester Schuurman met de raad zal op deze avond de sleutel weer op komen halen. Om 24.00 uur gaan de steken af. De avond wordt traditioneel afgesloten met haringhappen. De muziek wordt verzorgd Wim Polman. De entree is gratis.

Feestelijke start Plan de Burchtgraaf in Gendt

Michel Hodes en wethouder Johan Sluiter plaatsen de eerste steen van plan de Burchtgraaf

GENDT - Maandag 25 januari werd door wethouder Johan Sluiter en Michel Hodes, bestuurder van Woonstichting Gendt, in het bijzijn van alle toekomstige bewoners een gedenksteen als 'eerste' steen gelegd ter hoogte van de hoofdingang appartementengebouw 1 van het nieuwbouwproject De Burchtgraaf.

Bouw Kormelink bouwt in opdracht van Woonstichting Gendt 30 appartementen en vijf grondgebonden woningen.

Door beide heren werd er gerefereerd aan de geschiedenis en gekeken naar de toekomst! Achter de gedenksteen werd een tijdscapsule geplaatst met daarin de krant van die dag, een persoonlijk schrijven van Michel Hodes en nog wat ludieke items van deze tijd. Leuk voor het nageslacht!

Na deze officiële handeling was het na een soepje en broodjes tijd voor de onderlinge kennismaking van de diverse bewoners. Een informatieve avond vol wetenswaardigheden volgde en er konden naar hartenlust vragen worden gesteld aan Bert Veldpaus Hoofd Technische dienst, nauw betrokken bij dit plan.

Speciale aandacht is er in het project voor de buurtparticipatie waarbij betrokkenheid in de wijk begint bij de bewoners. Om de leefbaarheid in de wijk te stimuleren wordt door de Woonstichting een gezamenlijke ruimte gefaciliteerd in appartementengebouw 2. Zo kan een ieder met haar of zijn talent een aandeel leveren in de straat. In een buurtcomité kan worden meegedacht over de inrichting het beheer en de wijze van gebruik van deze ruimte. Dineke Obdam deed een oproepje om deel te nemen aan dit buurtcomité en heel enthousiast kwamen vele reacties voor deelname. Een mooie belofte voor de toekomst voor dit unieke project!

Noodoproep!

HUISSEN - De brigadiers aan de Karstraat in Huissen (ter hoogte van Kapsalon Sjaak van Wissen) zijn naarstig op zoek naar vrijwilligers, die een half uurtje per week vrij willen maken, om de kinderen uit de wijk veilig de Karstraat over te laten steken van en naar school.

De te brigadieren tijden zijn ’s ochtends van 08.00-08.30 uur en ’s middags van 14.30-15.00 uur. Met ingang van 1 maart zijn we vooral op zoek naar iemand die op donderdagmiddag (14.30-15.00 uur) zou kunnen brigadieren.

Wie komt ons brigadiers-team versterken? Vaders en moeders, opa's en oma's, wijkbewoners... iedereen is welkom!!

Voor opgave en inlichtingen kunt u contact opnemen met Esther Neijenhuis (esther.cor@planet.nl / 026-3251796) of Jessica Neijenhuis (j.neijenhuis@kpnplanet.nl / 026 3257799).

Naozit bij Kraoninge Zwaone na optocht

HUISSEN - In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft De Kraonige Zwaone besloten om hun feestzitting op zondagavond bij De Gouden Engel aansluitend aan de prijsuitreiking van de optocht te laten plaatsvinden.

Onder het mom van de 'Naozit nao d’n optocht' zal vanaf ongeveer 17.00 uur het orkest Blind Date het muzikale stokje van blaasorkest ’t Orkest overnemen, waarna de Raad XI onder leiding van president Bas Boerboom en het Hof het podium in De Gouden Engel in bezit zal nemen. Een eindtijd is niet overeengekomen. Zolang de sfeer goed is, zal Blind Date de aanwezigen van gezellige dans en carnavalsmuziek blijven voorzien.

Deze naozit geeft ook de medewerkers van de Kraonige Zwaone de mogelijkheid om aanwezig te blijven in De Gouden Engel. Tot dit jaar was het een traditie dat alle medewerkers rond de klok van 17.00 uur naar De Valom gingen voor het jaarlijkse Prinsenetentje. Door dit etentje te verplaatsen naar de zaterdagmiddag is er ruimte ontstaan om invulling te kunnen geven aan de Naozit, en hoeft er op zondagmiddag geen 'vogeltrek' van Zwaonen plaats te vinden.

Prijsuitreiking

Voorafgaand aan de zitting van de Kraonige zal de prijsuitreiking van de optocht ook in De Gouden Engel plaatsvinden. Aansluitend aan de optocht zijn alle deelnemers en belangstellenden welkom dit bij te wonen.

FNV Belastingservice actief in gemeente Lingewaard

LINGEWAARD - Evenals vorig jaar zal de FNV Lingewaard ook nu weer de belastingaangifte voor haar leden invullen.

Vanaf 3 maart tot en met 14 april kunnen alle leden hun aangiftebiljet geheel gratis laten invullen.Vergeet vooral niet uw aangiftebrief en uw machtigingscode (ook van uw partner) mee te brengen naar de invulavond. Gezien de grote belangstelling is het wel noodzakelijk eerst even een afspraak te maken.

De FNV-leden die van deze service gebruik willen maken, kunnen vanaf 15 tot en met 29 februari op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 18.00 en 21.00 uur bellen met 06 33665467. Of aanmelden via internet kan ook op www.afspraakmakenfnv.nl.

Platform Gendt 4 februari

GENDT - Het inloopspreekuur en vergadering bij Platform Gendt is donderdag 04 februari van19.00 tot 19.50 uur.

Deze worden gehouden in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. Het inloopspreekuur en platformvergadering is altijd de éérste donderdag van de maand, iedereen is welkom; men kan zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar info@platformgendt.nl

Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Zij zullen de opmerkingen, suggesties of klachten noteren waarna dit in de aansluitende platformvergadering wordt besproken.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 326 01 11.

Bent u dat enthousiaste platformlid, dat wij zoeken ? Bent u geïnteresseerd in hert werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl voor meer informatie over de –Platforms in Lingewaard- dan kunt u de vernieuwde -Gezamenlijke Websites- gemeente Lingewaard inzien: www.wijkplatformslingewaard.nl, verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en u komt op de website van Platform Gendt.

Terugblik waarderingsdag voor vrijwilligers

HUISSEN - Ruim 150 vrijwilligers hebben donderdag 21 januari genoten van de waarderingsmiddag en -avond georganiseerd door Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met het Dominicanenklooster.

Rond 15.00 uur druppelden de eerste vrijwilligers binnen om een keuze te maken uit verschillende workshops; van boogschieten tot karikatuur tekenen, natuurlezing, zingen en zo meer. Dat het een geslaagde dag was bleek wel uit het mailtje van een vrijwilligers nog diezelfde avond: “Na een frisse fietstocht terug met twee nog natte schilderijen, direct even achter de computer om jullie te laten weten wat een fijne middag ik heb gehad. Prima organisatie, goed verzorgd, genoten van de cake en de glühwein, fijne sfeer mede dankzij de drie vrolijke dames van Pauwergils, vele ontmoetingen met mooie mensen, verrassende workshops waar voor mij de zang en het schilderen er uit sprongen, heel erg bedankt!!! En het ‘gehaakte waxinelichtje’ krijgt een mooi plaatsje.”

Het aantal vrijwilligers in Lingewaard is flink toegenomen werd duidelijk in de toespraak van directeur Koos van Silfhout (SWL): “Vorig jaar telde SWL nog 160 vrijwilligers verbonden aan de verschillende activiteiten, dit jaar zijn het er 300!” Als presentje en bedankje kregen alle aanwezige vrijwilligers een brandende waxinehouder versierd met uniek haakwerk van het Brei & Haakcafé. Toepasselijker kon de avond niet afgesloten worden: “Als elke vrijwilligers een ster kreeg werd nooit meer donker!”, aldus Koos van Silfhout.

Indy van Os mist brons

Foto: Femke Kuijpers Fotografie

ANGEREN - Zaterdag 23 januari werd in Eerde de Nederlands kampioenschappen veldrijden voor de jeugd gereden, waar 350 rennertjes aan meededen. In de voorafgaande wedstrijden konden de renners zich zo hoog mogelijk zien te plaatsen, ook Indy van Os uit Angeren heeft dat gedaan.

Ze reed een heel sterk seizoen en had regelmatig een top 5 klassering tussen de jongens in haar categorie, waardoor ze 1 van de favoriete was voor het podium. Het parcours was uitdagend met een zandbak, plankjes en lastige klimmetjes. Door de regen was het modderig wat het extra zwaar maakte. Om 14.05 uur starte Indy in de categorie meisjes 13 jaar, haar start was niet goed waardoor ze meteen een gat met de kopgroep dicht moest fietsen, na een ronde lag ze al op de zesde positie; je zag dat ze goed in haar vel zat en dat er meer in zat. Met het ingaan van de laatste ronde lag ze vierde en was de jacht op het podium geopend. Op een onverwacht moment plaatste ze een aanval en met een mooie inhaalactie lag ze derde met een kleine voorsprong ging ze op de finisch af ze hield het vol tot net voor de streep en daar werd ze geklopt, dus vierde... Ze mag trots terug kijken op een super NK en een heel goed seizoen.

Carnavalsoptocht iHuissen mag je niet missen

HUISSEN - Op zondag 7 februari trekken de praalwagens, loopgroepen en individuele deelnemers in het 70e seizoen van de Kraonige Zwaone weer door het stadscentrum van Huissen.

Nadat prins Danny d’n ütvlieger, om 14.00 uur zijn proclamatie uitspreekt, klinkt om precies elf over twee het gildenkanon als startsein voor de optocht. Dit is voor de Prins, nadat hij zaterdagmorgen de sleutel in ontvangst heeft mogen nemen, het tweede jaar dat hij mag regeren over Huissen tijdens het carnaval.

Vanaf 13.00 uur staan de groeperingen opgesteld in de Helmichstraat, vanwaar zij om klokslag 13.45 uur optrekken naar de Markt om zich daar te presenteren voor de jury en natuurlijk voor prins Danny d’n Ütvlieger. De prijsuitreiking van de optocht zal net als vorig jaar plaats vinden in De Gouden Engel.

Wat de optocht in Huissen uniek maakt is het feit dat er niet of nauwelijks landelijke thema’s, maar vrijwel uitsluitend plaatselijke actuele, vaak politieke, zaken worden uitgebeeld.

Ook dit jaar zal de jury bestaan uit een afvaardiging van de Huissense carnavalsverenigingen en vijf willekeurige personen uit het publiek. De jurering wordt steeds lastiger in verband met de steeds hogere kwaliteit van de deelnemers. Gelukkig speelt ook in Huissen de opvatting dat het meedoen aan de optocht belangrijker is dan het winnen van een prijs, maar ook al strijdt men voor de eer, het toekennen van een prijs in de vorm van een fraaie beker zien de deelnemers als een stimulans.

De wonderen van goede smaak

BEMMEL – Goede smaak of snelle hap? Michiel Korthals, emeritus hoogleraar Wageningen Universiteit, vertelt woensdagavond 10 februari over de wonderen van goede smaak onder het motto: Goed eten en goed leven. De lezing wordt georganiseerd door Lingewaard Natuurlijk in De Veldschuur in Bemmel.

Michiel Korthals zet zich in voor landbouw dicht bij mensen. Geboren als stadsjongen (1949) duurde het even voordat hij zich realiseerde dat landbouw en voeding ongelooflijk belangrijk zijn. Als hoogleraar Filosofie (1993-2014) heeft hij zich intensief met voeding en landbouw beziggehouden. Hij heeft tevens het boek ‘Voor het eten’ geschreven en publiceert regelmatig artikelen over dit thema.

Snelle hap versus goede smaak. Korthals vertelt over het belang van goede smaak en smaakvolle producten. Smaakvervlakking door de snelle hap, veel eetmomenten en standaardisatie van producten gaan hier tegen in. Goede smaak houdt rekening met gasten, en andere betrokkenen, zoals dieren, die de maaltijd tot een genot maken.

Gratis toegang met Vriendenkaart. U kunt de lezing bijwonen op woensdagavond 10 februari om 20:00 uur. De kosten zijn inclusief koffie of thee 6 euro per persoon. Houders van de Vriendenkaart van Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang. De Vriendenkaart is deze avond te verkrijgen bij de kassa voor 10 euro per persoon per jaar en geeft gratis toegang tot alle lezingen in De Veldschuur.

Seniorenzitting, waar is dat feestje?

BEMMEL - U heeft het vast wel gehoord of gezien op de posters en flyers die in het dorp verspreid zijn: de Opperstalmeesters presenteren op 9 februari de Seniorenzitting in Bemmel!

Vorig jaar organiseerden de Opperstals voor de eerste keer de gezellige Seniorenzitting met het thema: de Opperstals gaan voor goud en het werd een fantastische middag met een 'gouden randje'!

Hier is dat feestje! Dit jaar wordt het wéér feest op dinsdag 9 februari. Alle 50-plussers uit Bemmel en omgeving worden van harte uitgenodigd in café/zaal De Roskam aan de Dorpsstraat in Bemmel.

Het programma begint om 14.30 uur, de zaal gaat open om 14.00 uur. De toegang is gratis en alle 50-plussers krijgen een kopje koffie en een drankje aangeboden.

Op het programma staan muziek en dans, twee fantastische buuts, een optreden van De Hoefniemèrs en een hele speciale act die u echt niet mag missen!

Voor mensen die wat moeilijker ter been zijn en die toch deze feestmiddag willen meemaken kan vervoer geregeld worden, u kunt (tot vrijdag 5 februari 20.00 uur) bellen naar Marianne van Eechoud 0481 462890 of 06 54975063.

Om alvast in carnavalsstemming te komen gaat u natuurlijk naar de Bemmelse carnavalsoptocht kijken op zondag 7 februari! De Opperstals zullen ook meerijden in de Gouden Koets.

Graag tot ziens bij de Seniorenzitting in Bemmel. De Opperstals zullen u met open armen ontvangen.

Donatuskerk van eigenaar gewisseld

BEMMEL - Op maandag 1 februari is bij notaris Van Schaik in Bemmel officieel via een leveringsakte de Donatuskerk van eigenaar verwisseld.

Eind vorig jaar hadden RK parochie De Levensbron en de Stichting Kerk Bemmel (SKB) al een koopakte getekend. Maar de officiele levering moest nog plaatsvinden. Dat is nu gebeurd en daarmee komen 'alle baten en lasten' voor rekening van de SKB. Bij de inventaris hoort ook het pijporgel, het torenuurwerk, de klokkenstoel, alle gebrandschilderde ramen, de kruisgang en enkele beelden.

Aan de buitenzijde van de kerk op de begraafplaats is een gedachtenismuur gerealiseerd. Deze blijft bestaan en de parochie blijft deze onderhouden.

In de leveringsakte staat onder andere dat de stichting voornemens is het kerkgebouw voor de gemeenschap van Bemmel te behouden door het te gaan exploiteren voor maatschappelijke doeleinden. De stichting neemt tegenover de parochie de zorgplicht op zich, welke nodig is voor de instandhouding van dit gebouw.

De koopprijs van het kerkgebouw is al eerder bepaald op 1 euro. Inmiddels is na onderhandeling met de ficsus en twee taxateurs de waarde van de kerk in het economisch verkeer ook getaxeerd op 1 euro. De SKB hoeft daarom geen overdrachtsbelasting te betalen en dat is meevaller van enkele tienduizenden euro's.

Roze Lingewaard ziet internationale promotie

Het gemeentekantoor verkeert al een beetje in een roze stemming. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Het college ziet voor Lingewaard voldoende mogelijkheden om te profiteren van het wielerspektakel Giro d ’Italia dat zondag 8 mei door een roze gemeente Lingewaard kruist.

Woensdag 3 februari zijn inwoners en ondernemers uitgenodigd om samen ideeën te bedenken om Lingewaard een roze uitstraling te geven.

Het college vindt de ronde van Italië een geweldig evenement en is trots dat het peloton 30 kilometer door de gemeente dendert. Het gaat om de derde etappe. De renners gaan die dag in 189 kilometer van Nijmegen naar Arnhem. De kans groot is dat het sprinten wordt in Arnhem.

Dertig kilometer door Lingewaard. Het peloton rijdt via Ressen, Bemmel, over de dijk naar Haalderen, Gendt, Doornenburg en Angeren. Bij de Boerenhoek verlaten de renners de dijk en koersen ze via Huissen naar Arnhem. Het peloton heeft binnen krap drie kwartier Lingewaard verlaten.

De Giro trekt internationaal veel bekijks. “De internationale bekendheid van de wielerronde heeft een grote aantrekkingskracht op het publiek. Biedt zeker mogelijkhedenheden voor Lingewaard om zich internationaal en lokaal te promoten”, zo is de opvatting van het college. Dat Lingewaard via de tv aan de wereld wordt gepresenteerd, is onduidelijk. De start en finish trekken de meeste aandacht.

Volgens het college liggen er voor bedrijven, verenigingen en inwoners toch voldoende mogelijkheden om op die dag ‘site-events’ te organiseren. Activiteiten die een link hebben met sport, wielrennen of Italië.

Lingewaard heeft een budget van 42.800 euro beschikbaar. 10.000 euro gaat naar de gezamenlijke pot van doorkomstgemeenten.

Kindercarnaval Helau!

HUISSEN - Zaterdag 6 februari is het weer kindercarnava! We gaan er weer vrolijk tegenaan dus haal de feestkledij uit de kast! Wijkvereniging De Zilverkamp zorgt weer voor een gezellige carnavalsmiddag voor kinderen met hun ouders.

Van 14.00 tot 16.00 uur zijn jullie welkom in De Brink om samen in polonaise de zaal door te gaan. Huisdj Nick verzorgt de muziek. We hopen ook dit jaar weer op een gezellige middag voor groot en klein. Uiteraard gaan we net als voorgaande jaren op zoek naar ons eigen prins en prinsesje.
Wegens groot succes is er dit jaar ook een Open podium. Wil jij een dansje, een liedje of een ander soort optreden doen? Grijp dan je kans en meld je meteen aan via carnaval@euronet.nl. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders of doe een leuk optreden samen! Wij kijken er naar uit! Aanmelden voor het “Open podium” kan tot vrijdag 5 februari. Vermeld je naam of de namen, leeftijd, telefoonnummer en wat je wilt gaan doen. De plaatsen voor het Open podium zijn beperkt, dus geef je snel op! Iedereen is welkom op zaterdag 14 februari in De Brink.

Oud papier in Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 5 februari wordt het oud papier in Haalderen weer opgehaald.

Gevraagd wordt het papier netjes bij elkaar gebonden om 17.30 uur aan de straat te zetten.

In een Oogopslag

woensdag 3 februari
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

vrijdag 5 februari
10.00 u. Kapel Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering

10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering

zaterdag 6 februari Carnavalsweekend
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor.

zondag 7 februari Carnavalsweekend
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm; Carnavalsviering Huissen-Stad en Huissen-Zand.

zondag 7 februari Carnavalsweekend
11.11 u. H. Martinus Gendt, Woord en Communieviering met Pastor van Cuijk en het koor Lef, Carnavalsviering

woensdag 10 februari
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters

woensdag 10 februari Aswoensdag
19.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gebedsviering met Pastores van Cuijk en Peters en het Middenkoor InVoice.

Prinsentaart voor supportersvereniging

Foto: Niels Saarnaaij Foto Mireat

GENDT - Zaterdag 30 januari was in Gendt het jaarlijkse taartenbakken met de prinsen van Lingewaard. Na het maken van de taart gingen Prins Bram de Stoemper en Schoonheid Daniëlle richting sportpark Walburgen. Zij gingen hun taart geven aan de supportersvereniging van De Bataven en de Walburgenboys.

De heren waren zeer verrast en vereerd de taart te krijgen. Bram sprak lovende woorden over de rol die deze mensen hebben binnen De Bataven. Bram kan dat als geen ander weten omdat hij zelf voorzitter is van het jeugdbestuur.

De supportersvereniging tracht het verblijf op sportpark Walburgen voor de supporters zo aangenaam mogelijk te maken. Zo hebben ze de laatste jaren een fantastische geluidsinstallatie rondom het hoofdveld gerealiseerd, nieuwe kuipzitjes gemonteerd bij de overdekte zit-tribune en ook de zitplaatsen aan de omroepkamerzijde voor de sta-tribune zijn geheel vernieuwd.

De Walburgenboys onderhouden de accommodatie, en zorgen ervoor dat de velden er perfect bij liggen en dat de kleedkamers schoon zijn. Kortom, zij doen er alles aan om op alle speeldagen, en in het bijzonder op de zaterdagen en zondagen, ervoor te zorgen dat de sporters zo goed mogelijk kunnen presteren.

Volgens Prins Bram de Stoemper en Schoonheid Daniëlle zorgen de supportersvereniging en Walburgenboys er dus voor dat iedereen zich welkom voelt bij De Bataven op sportpark Walburgen. Het was erg gezellig in het sportcafé waar het ontvangen van de taart gepast werd gevierd.

Programma De Kleibakkers

HAALDEREN - Altijd al eens echt feest willen vieren? Vier dan carnaval met De Kleibakkers, die 33 jaar bestaan. Prins Edwin de Bedrievige en prinses Esther heten u welkom!

Programma. Zaterdag 6 februari: de dolle dagen beginnen met de sleuteloverdracht. Dit is op zaterdagmorgen in Gendt. Om 10.00 uur verzamelen en om 10.30 uur naar zaal Providentia aan de Schoolstraat. Er zijn optredens van verschillende carnavalsverenigingen. Maak het mee! Vanaf 20.11 uur carnaval in zalencentrum De Kolk. Met onder andere het optreden van de Kluutjes en de huldiging van de Grootste Kleibakker. Kom verkleed, hiermee zijn prijzen te winnen. Zaal open vanaf 19.30 uur, de entree is vrij voor leden (niet-leden 7,50 euro). Zondag 7 februari: dag van de optocht. Start om 13.00 uur bij De Kolk. Daarna prijsuitreiking en een gezellige middag. Wie heeft de mooist versierde straat en mooist versierde huis? Ook hier worden prijzen voor uitgereikt. Vrij entree. Maandag 8 februari: frühshoppen! Om 12.00 beginnen bij De Tichel, waarna om 14.00 uur Hents Café aan de beurt is en rond 16.00 uur De Kolk, waar vanaf 17.30 uur ook de jeugddisco plaatsvindt. Dinsdag 9 februari: ’s Middags tussen 13.30 en 17.00 uur een speciale jeugdmiddag. Entree: 3,50 euro. ’s Avonds treedt de dansgarde op en is er voldoende gelegenheid om je nog één keer uit te leven. Om precies middernacht nemen we afscheid van een hopelijk onvergetelijke carnaval. De avond is vrij toegankelijk en begint om 20.11 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).

Kinkelbestuur in gesprek met… Gitaar spelen helpt bij huiswerk maken

BEMMEL - Zelfverzekerd lopen Max en Seth (13 jaar) de foyer van De Kinkel binnen voor het interview. Beiden zitten op het OBC in Bemmel en hebben net een proefwerk achter de rug. Ze zitten nu al drie jaar op De Gitaarschool en kunnen al goed spelen. Max is anderhalf jaar geleden overgestapt van een akoestische naar een elektrische gitaar. Daarom zitten ze niet meer samen op de les.

Seth is de akoestische gitaar trouw gebleven. De reden is dat je daar ‘zo lekker zacht op kunt spelen’, terwijl de hardere popmuziek toch mogelijk blijft. Beiden komen niet uit wat je noemt een echt muzikale familie. Toch vinden hun ouders het belangrijk dat ze een instrument bespelen. Opvallend is dat in de klas maar zo weinig leerlingen actief musiceren. Dat ze zelf spelen komt bij de muziekles op school best wel goed uit. Max: “Klasgenoten spelen dan op een keyboard of xylofoon, terwijl wij een echt instrument pakken.”

Seth en Max hebben wekelijks les. De lessen zijn inspirerend en het spelen op de gitaar wordt stap voor stap aangeleerd. Behalve dat er veel plezier wordt gemaakt, is er veel aandacht voor techniek en muzikaliteit. Ook wordt het huiswerk van de week ervoor doorgenomen. Beiden komen graag naar De Kinkel: “Len bouwt de lessen goed op en speelt zelf ook mee, wat prettig en leerzaam is.” Oefenen doen ze dagelijks. De een speelt vooral ná het huiswerk, de ander tijdens het huiswerk. Seth: “Om tussendoor even te ontspannen.”

Om te spelen hoeven hun ouders hen niet aan te sporen. Op het eind van het gesprek geven ze als reactie op onze vraag nog aan dat de renovatie van De Kinkel goed is gelukt. “Het is heel ruimtelijk geworden”, zegt Max met een deskundige blik. “En nu de buitenkant nog opknappen”, vult Seth aan, want “die is wel heel erg saai”.

Volgende week sluiten we de muziek af met de achtjarige Bo...

Column

Kaasstolp

Waarom hadden mensen vroeger voldoende aan een draadjestelefoon om te kunnen communiceren. Nu word je als een fossiel gezien als je geen vingertelefoon bezit. Volgestouwd met WhatsApp, Twitter, e-mail en Facebook. Toch gaat contact maken tegenwoordig moeizaam. Mijn vrouw ergert zich aan mijn gezeur. Zo is de tijd, zegt ze. Ben ik dan een ouderwetse zoutpaal? Waarom heb ik het gevoel dat het college onder een kaasstolp werkt? Vorige week heb ik 4 dagen tevergeefs een poging gedaan om via de verplichte ambtelijke communicatieroute wethouder Theo Janssen een persvraag te stellen. Geen krimp. Dáárom heb ik dat gevoel.

Gelukkig tref ik wethouders ook op straat. Spontaan, zonder ambtelijke communicatiebescherming. Met wethouder Johan Sluiter sprak ik over de Lingewaardse pronkzittingen. De kaasstolp ging omhoog. De pronk van De Gentenarren duurde hem te lang. Hij had nauwelijks tijd om met burgers een biertje te drinken. De Kraonige Zwaone hadden het programma beter onder de knie. Dat in het knauwende Huissen de politiek amper door de schuurzak is gehaald, komt volgens Sluiter omdat het college de zaakjes goed op orde heeft. De kaasstolp en de elitaire politiek op afstand hebben duidelijk invloed op het carnaval. Carnavalisten moeten de toegankelijke dorpspolitiek missen. Op straat praten wethouders net als mensen. Zonder ambtelijke communicatiebescherming heb ik wethouder Theo Peren horen zeggen dat de jongerenhangplek bij het gemeentekantoor in Bemmel een bende eerste klas is. De gemeentebode kan elke ochtend de bende opruimen. Nou dacht ik, Het zit Theo hoog. Op straat kom ik de verantwoordelijke wethouder Helga Witjes tegen en kan zonder ambtelijke communicatiebescherming haar om een reactie vragen. Theo heeft het volgens Helga fout. Het is geen bende en volgens afspraak houdt SWL de zaak in de gaten. Zou de collegiale sfeer binnen het college goed zijn? Ik zou via de verplichte communicatieroute het college graag om een reactie willen vragen. Helaas, in de kaasstolp hangt geen draadjestelefoon aan de muur. Geen verbinding.
Sjaak

TOP-film in De Kinkel: Im Labyrinth des Schweigens

BEMMEL - Op donderdag 4 februari (20:00 uur) draait de prachtfilm Im Labyrinth des Schweigens in De Kinkel in Bemmel. Deze film uit 2014 houdt het midden tussen een historisch drama en een thriller, en is gebaseerd op historische feiten.

Johan Radmann is een jonge idealistische Officier van Justitie die van mening is dat de waarheid naar boven moet komen. Hij realiseert zich echter niet meteen welke beerput hij daarmee opentrekt. Zijn onderzoek begint bij een voormalig bewaker van Auschwitz die inmiddels een zorgeloos leven leidt als leraar, maar tot Johans schrik blijkt het probleem veel groter te zijn. Een cynische Amerikaan wrijft het er nog even in: „Jullie waren allemaal nazi’s. Pas na de oorlog was iedereen opeens een verzetsheld.” Ga naar http://www.topbemmel.nl voor meer informatie en het bestellen van kaartjes.

11 / 22

12 / 22

Carnavalsvereniging De Piejassen Bemmel ziet ze vliegen!

BEMMEL - De carnavalsdagen in het Kakelness staan voor de deur en ook De Piejassen hebben dit jaar weer een mooi programma voor jong en oud! Wij hopen dit jaar weer veel kinderen, ouders, verzorgers, opa’s&oma’s te verwelkomen, onder het motto: ’We zien ze vliegen!’

Ook dit jaar regeert prins ‘Kyan van de Rugby’ tijdens de carnavalsdagen van De Piejassen. Dit jaar heeft hij een nieuwe prinses, namelijk Laura Mos, zij zit op de Borgwal.

De Piejassen starten altijd met de rondgang langs de Bemmelse basisscholen. Prins Kyan van de Rugby en Prinses Laura trekken samen met de jeugdraad, de grote Prins Thijs de luidruchtige, Prinses Loes en De Piejassen langs de scholen.

Ook gaan we ons nieuwste lied met alle kinderen van de scholen oefenen, zodat iedereen deze tijdens de carnavalsdagen goed kent.

De vrijdagmiddag wordt ook dit jaar weer afgesloten met de sleuteloverdracht in Gendt. Met alle jeugdprinsen uit de gemeente Lingewaard wordt het een groot feest!

Zondagmiddag 7 februari doen de Piejassen weer mee aan de Bemmelse optocht. Met onze carnavalswagen en vliegtuigen vliegen we door de straten van Bemmel en roepen we naar het publiek: ‘We zien ze vliegen!’. Na de optocht is er voor iedereen vrij entree in De Kinkel. Op en top familiecarnaval!

Op maandag 8 februari en dinsdag 9 februari is het van 13.30 tot 17.00 uur weer hossen, springen en dansen geblazen in de Kinkel. Entree: volwassenen 2,50 en kinderen 2,00 euro.

Ook dit jaar is er weer een programma met diverse optredens afgewisseld met onze eigen discotheek, enthousiaste entertainers zullen zorgen voor het nodige vermaak en je kan zelf je kunsten laten zien bij ’Bemmel got talent!’.

In onze ‘’wereldberoemde’’ loterij is er dit jaar een fantastische hoofdprijs te winnen, namelijk:m‘een rondvlucht met een vliegtuig boven Bemmel’.

Deze prijs is gesponsord door Exito events in Beekbergen. Wij staan te popelen om deze prijs uit te reiken. De prijs zal verloot worden (zoals alle voorgaande jaren) onder de kinderentree lootjes van zowel de maandag als de dinsdag.

En wat te denken van onze jaaronderscheiding? Heel wat mensen zouden die maar wat graag om hun nek willen hangen. En niet te vergeten de bekende Piejassendans zullen we samen doen! Wil je nog even oefenen dan kun je nog even spieken op onze website; www.depiejassen.nl of volg ons op Facebook. Hier staan verder nog veel meer leuke weetjes en informatie over ons.

Vijtiende verlichte carnavalsavondoptocht

GENDT - De bonte stoet van carnavallisten en verlichte praalwagens zal weer te bewonderen zijn wanneer ze zondagavond 7 februari de straten van Gendt doorkruisen.

Dit jaar mogen we de Mallet Percussion band uit Rhenen begroeten. Zij zal met een vrolijke noot en een geweldige show voorop in de optocht te bewonderen zijn. De start van de optocht is 19.30 uur bij 'Villa Gannita', het voormalige gemeentehuis. Nadat ook de ouderen onder ons die woonachtig zijn in het zorgcentrum Sint-Jozef, 'Hof van Breunissen', hebben kunnen genieten van de voorbij trekkende Verlichte Carnavalsoptocht, doet deze karavaan het centrum van Gendt aan. Daar vindt de muziek show van Janssen Sound en Light plaats.

Het einde van de optocht is ongeveer 21.00 uur bij de hoek Dorpstraat/ Wilhelminastraat.

Verzamelplaats loopgroepen en enkelingen is op de parkeerplaats naast winkelcentrum Julianahof. Om 19.00 uur zullen ze onder begeleiding van de Mallet Percussion band samen met de prinsenwagen van De Gentenarren en presidentenwagen van De Waskniepers naar Villa Ganita vertrekken voor start optocht.

Aanvoer route en opstellen praalwagens: de weg volgen naar de rotonde Kruisstraat - Langstraat en neem de afslag naar de Kruisstraat richting Kommerdijk en Poelwijklaan.

Route optocht

Start optocht om 19.30 uur bij 'Villa Gannita' (voormalige gemeentehuis).

Route: Nijmeegsestraat, Bernhardstraat, Ventweg/parallelweg Langstraat, Hendrik Braamstraat, Wilhelminastraat, Dorpstraat, Dijkstraat, Burcht Graafstraat, Torenlaan, Markt, Dorpstraat, Wilhelminastraat, waar de optocht wordt beëindigd.

Na de optocht is iedereen welkom in zaal Providentia in Gendt. Hier vindt een vrolijk afteroptochtfeest plaats en de toegang is gratis.

Nadat de jury de puntentelling gecontroleerd heeft zal de prijsuitreiking plaatsvinden (rond 22.00 uur). Ook de prijstrekking van de carnavalsloterij zal dan plaatsvinden. De prijzen hiervan zijn vanaf woensdag 10 februari af te halen bij schoenmakerij Nico Jansen.

De uitslag verlichte avondoptocht en loterij zullen ook op de website van de Gentenarren (optochtcommissie) worden vermeld.

Een dringend verzoek voor de bewoners aan de optochtroute: Vanaf 17.00 uur tot na afloop van de optocht uw auto niet langs de weg te parkeren voor een goede doorstroming van de optocht. En bezoekers erop attenderen hun auto ergens anders te parkeren. Bij problemen contact opnemen met 06 46002670 of 06 21583002. Voor vragen kunt u contact opnemen met verlichteoptochtgendt@hotmail.nl.

Afsluiting Muziek Maak Je Zelf-cursus Huissen

HUISSEN - Op woensdag 3 februari vindt in Muziekgebouw Het Stedium aan de Muntstraat 10 in Huissen de afsluiting plaats van de basiscursus Muziek Maak Je Zelf, die de Stedelijke het afgelopen half jaar heeft gegeven. De cursus is gegeven op basisschool De Abacus.

De kinderen zullen bij de afsluiting aan ouders en familie laten horen wat ze hebben geleerd in de cursus en krijgen een diploma uitgereikt. De afsluiting begint om 19.15 uur.

De kinderen krijgen de gelegenheid instrumenten uit te proberen, waarop ze les zouden willen hebben en het harmonie-orkest zal een optreden verzorgen.

Eind februari zal weer een nieuwe cursus van start gaan. De cursus is bedoeld voor leerlingen van groep 4 tot en met 7, beoogt het plezier in zelf muziek maken te stimuleren en de kinderen kennis te laten maken met de muziekinstrumenten, die in een orkest voor komen. De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen en samen zingen.

Na de cursus kunnen de kinderen doorgaan met individuele lessen op een instrument via de Stedelijke. Aanmelden voor de volgende cursus kan via het aanmeldformulier op de website.

Meer weten over de cursus of lessen bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen? Neem contact op via telefoonnummer 06-13865492; via e-mail: opleidingen@stedelijkemuziekhuissen.nl of kijk voor meer informatie op de website www.stedelijkemuziekhuissen.nl.

Gevonden in Haalderen

HAALDEREN - Op maandag 25 januari is er een I-phone gevonden. Deze lag midden op het Kerkplein in Haalderen.


De telefoon is wit en heeft een witte beschermhoes met zwarte rand. Op de achterkant staat een foto van een vrouw en een tekst. Bent u deze telefoon kwijt? Neem dan contact op met 06-53537248.

Huissen in Tekstbeeld De herinrichting van de Markt…

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

HUISSEN - …Het zoemt al een tijdje rond. De herinrichting van de Markt. Onlangs kwam ik oud burgemeester Rob Persoon van Huissen tegen. Op de Markt. Ik moest terugdenken aan zijn regeerperiode (1992-2000). Hij was toentertijd de stimulator van de grootscheepse herinrichting van het historische stadsovaal waarvan ook de Markt een onderdeel vormt. Het toverwoord daarbij was: Toerisme!

Aan slimheid ontbrak het niet. Met een dikke pot Europese subsidie konden de bomen even groeien tot in de hemel. Ook alle winkels en openbare gebouwen in het Stadscentrum werden toegankelijk gemaakt voor de rolstoelmens. Prachtig hoor. Het leek wel even of de burgerparticipatie al in Huissen was begonnen voordat de Koning ermee aan de haal ging. Maar toch ook weer niet helemaal. Zo werd een Marktgedeelte opgehoogd tot 'evenementenplein'.

De toenmalige Stichting Gehandicaptenbeleid Huissen was daar niet blij mee en verwees in hun zienswijze naar de Korenmarkt te Arnhem waar dit soort obstakels juist werden verwijderd voor een evenwichtig en rolstoelvriendelijk geheel. Uiteindelijk werd het 'evenementenplein' van een opritje voor de rolstoelmens voorzien. Op 27 november 2001 - Huissen was inmiddels dat triootje met Bemmel en Gendt aangegaan - werd de 'love-baby' van Rob Persoon op feestelijke wijze afgerond met een Stadsvernieuwingsprijs Huissen; die ging naar de ontwerper, Bob van der Vliet. Een prachtige donkerrode straatbakstenen plaveisel met natuurstenen band suggererend een mooie stoepstrook was het resultaat. Een historische kern waardig. Tot in lengte van jaren, met een streng beheerplan, zo was de gedachte. Als er een steen scheef lag klom 'onze Rob' in de hoogste boom.

Het herinrichtingproject moest de aanjager worden van verdere centrumontwikkelingen en dat is door de jaren heen aardig op de proef gesteld. Nu 2016, vijftien jaar na de feestelijke oplevering, lijkt het strenge beheerplan vergeten. Veel straatmeubilair is eruit getrokken voor goedkoop spul. En het nieuwe 'herinrichtingproject Markt' van wethouder Sluiter wekt verbazing. Het peperdure 'evenementenplein' is toch ineens een 'obstakel'. Ook te gek voor woorden is dat de negen platanen er niet meer toe doen en plaats moeten maken voor verplaatsbare boomcontainers. Dure 'misgreepjes'. Allemaal ten kostte van verheviging van de Markt tot een groots evenementenplein ter ontlasting van het Raadhuisplein. En om de Markt te verlevendigen.

Met weer een pittige herbestratingpost voor de gemeente en de rest voor drie burgerinitiatiefgroepen die de Markt willen verfraaien. Zo wil de 'Vrienden van Huissen' muziekminnend Huissen een muziekkoepel aanbieden. Een oud millennium plan. Maar wat heeft een muziekkoepel met de identiteit van de Huissense Markt met elkaar gemeen? Vanuit het historisch perspectief en het stadsschoon gezien zou ik zeggen, sla de handen ineen, en ga voor een replica van de in 1938 gesloopte oude hardstenen stadspomp met lantaarn. Met het teruggeven van dat 'historische symbool' zal dat de identiteit van de Markt aanzienlijk versterken.

Tegelijk een mooi markeringspunt met de Stadspomp bij het toekomstig 'Glazen Huis' van AH (Langestraat) en de Stadspomp tegenover Blokker (Vierakkerstraat). Naast de Stadspomp zou je in het nieuwe straatprofiel ook de contouren van de gesloopte Markticonen, het oude Stadshuis (stond op het platanengedeelte) en de Stadswaag (stond tussen het Zwanebeeld en Restaurant de Betuwe), laten herleven. Het geeft het middeleeuwse stratenpatroon een extra accent. Alsjeblieft geen 'punaisepuzzel' waarmee de Vierakkersepoort in de Vierakkerstraat wordt aangeduid maar een aansprekend 'straat-mozaïek-monument'.

Om de Markt nog meer uitstraling te geven zou nog te overwegen zijn om de prachtige muurschildering 'Zicht op Huissen uit 1660' (op een 'doek' aan de zijgevel van café 'De Dijk') van de 'Vrienden van Huissen' te verplaatsen naar de 'schrootjesgevel' van het tot 'modegrijs en cortenstaal' gefacelift Marktgebouw (waarin sinds 8 januari de Hema huist). Kortom, de Markt moet wel de allure krijgen die het zo verdient; historisch verantwoord en intiem, als 'Huiskamer van ons Zwanenstadje'…

Een Bemmels gezellige niet-Bemmelse afsluiting

BEMMEL - De carnavalsdagen staan nu echt voor de deur. Out Loud, Meezingerij, Optocht met groots Carnavalsfeest, Kindercarnaval, Carnaval zoals ’t heurt, Seniorenzitting, dat staat ons allemaal te wachten in de komende dagen. En dan, vóór het haringhappen op woensdag, nog de gezamenlijke afsluiting op dinsdagavond met medewerking van Dave van Well.

Dave van Well komt dinsdagavond 9 februari naar De Roskam in Bemmel. Deze gezellige avond wordt georganiseerd door De Blauwe Pony en De Geintrappers. Hoewel dinsdagavond traditiegetrouw de laatste avond van het carnaval is, is het zeker niet de minste.

Voor dat om middernacht de steken worden afgezet en door de burgermeester van Lingewaard, mevrouw Schuurmans met gevolg, de sleutel wordt opgehaald, is er alle gelegenheid om de carnavalsdagen op een gezellige manier af te sluiten, nog een dansje te wagen of voor die allerlaatste keer de polonaise te lopen, vóór dat het Aswoensdag is.

Iedereen die van gezelligheid en muziek houdt is welkom in café De Roskam dinsdag 9 februari vanaf 20.30 uur. Toegang vrij.

Valentijnsmenu bij Hof van Breunissen

GENDT - Elke maand is er in het restaurant Hof van Breunissen van RijnWaal Zorggroep – locatie Sint-Jozef in Gendt, een themadiner.

Op zaterdag 13 februari serveren de koks van restaurant Hof van Breunissen van RijnWaal Zorggroep om 18.00 uur weer een themadiner. Dit keer traditiegetrouw een Valentijnsmenu. "We serveren een vurige tomaten-courgettesoep met room vóóraf. Vervolgens kunt u kiezen uit een kalkoenfilet met kerrie-kokossaus óf een zalmfilet met witte wijnsaus. Hierbij serveren we een bolletje safraanrisotto, ratatouille van wortelgroenten, gebakken aardappeltjes en een frisse salade. Deze gerechten worden aan tafel geserveerd."
Als nagerecht krijgt u een Valentijnsdessert met chocoladebavarois. De avond wordt afgesloten met koffie of thee met een bonbon. Kortom een heerlijk menu om met uw geliefde(n) van te genieten. Dit sfeervolle diner bij
Hof van Breunissen kost, exclusief de drankjes, 15,95 euro per persoon.

U kunt zich tot 8 februari hiervoor dagelijks aanmelden bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook: 0481 421338 (vragen naar het restaurant).

Fruusjoppen met polsbandjes in Huissen

HUISSEN - Ook dit jaar worden alle carnavalisten die op maandag komen Fruusjoppe in Huissen weer voorzien van een polsbandje. Dit initiatief dat twee jaar geleden vanuit de samenwerking tussen Horeca, Gemeente en De Kraonige Zwaone is gestart, als gevolg van het landelijke alcoholbeleid, is een voorbeeld geworden hoe het gebruik van alcohol voor jongeren tot 18 jaar tegengegaan kan worden.

Zowel carnavalisten van 18 jaar en ouder als jongeren tot 18 jaar worden voorzien van een polsbandje. Op zeven locaties kunnen de polsbandjes tegen een vergoeding van 2,50 euro worden aangeschaft. Naast een bandje krijgt men ook dit jaar weer één consumptiemunt die men bij de kroegen in de kom kan inwisselen tegen een drankje.

Handhaving

De gemeente heeft aangegeven streng op te treden tegen jeugdige carnavalisten die met alcohol gespot worden. Ook tegen het zichtbaar dragen van glaswerk op straat en tegen wildplassen zal streng opgetreden worden. Om dit laatste te voorkomen zullen er voldoende plaszuilen en toiletgelegenheden in de kom geplaatst worden.

Voorstelling op IKC De Abacus

HUISSEN - 'De krijtjes staken!', het debuut van schrijver Drew Daywalt, is een boek uit de Prentenboek Top 10 van dit jaar. Dit prachtige boek is door IKC de Abacus uitgekozen voor de openingsviering van de Nationale Voorleesdagen.

Een aantal zeer getalenteerde ouders heeft bij het verhaal een voorstelling gemaakt, waar zowel leerlingen als leerkrachten enorm van hebben genoten! De Nationale Voorleesdagen worden dit jaar georganiseerd van 27 januari tot en met 6 februari. 'We hebben er een geitje bij!' is prentenboek van het jaar.

Klaverjassers gezocht

GENDT - Klaverjasclub De Klok in Gendt is op zoek naar mensen die graag klaverjassen.

Ons klaverjasseizoen loopt van september tot en met april, één keer in de veertien dagen wordt er gespeeld op donderdagavond, aanvang 19.30 uur.
Je speelt de avonden aan twee verschillende tafels, drie rondes, met elke keer een ander maatje. Zo leer je ook andere medespelers wat beter kennen. Kun je een avond niet? Geen probleem als je het maar bijtjds lat weten, minimaal 24 uur van tevoren. Wij proberen dan voor een vervanger te zorgen.

De nog overblijvende speeldagen van dit jaar zijn; 4-2, 18-2, 10-3, 24-3 en 7-4.
Wij sluiten het seizoen af met de jaarlijkse terugkerende Oranjeklaverjasdag. Deze op op zaterdag 30 april 2016, van 11.00-16.00 uur. Tegen een nog nader vast te stellen bedrag, kunt u gebruik maken de de gezamenlijke lunch. Ons thema is: laten we het vooral gezellig houden. Dit onder het genot van een hapje en een drankje.

Lijkt het u leuk om ook deel te nemen aan onze klaverjasclub? Dan bent u van harte welkom! De clublocatie is cafe restaurant De Klok, Markt 1 in Gendt. U kunt zich aanmelden bij de volgende adressen; De heer Kaandorp; Ac.kaandorp@kpnmail, telefoon 0481 422065 of de familie Hendriks; zandsehof@planet.nl.

Bruna Van Appeldoorn wordt The Readshop

BEMMEL - Na jaren van crisis waarin vertrouwde winkelketens zich al dan niet staande houden, is een vernieuwing op zich altijd weer een nieuwe uitdaging.

"Met veel enthousiasme gaan we weer een nieuwe verandering aan door vaarwel te zeggen tegen Bruna en welkom tegen The Readshop. Met The Readshop blijven we vanzelfsprekend het zelfde aanbod en service bieden, echter met meer mogelijkheden. Zo kunt u online boeken bestellen en weer retourneren. Het assortiment wenskaarten wordt uitgebreid met Hallmark kaarten."

"Net als Bruna, is The Readshop in heel Nederland vertegenwoordigd. Het is dus een belangrijke speler in deze branche, met het verschil dat wij onze vrijheid blijven behouden om aan de persoonlijke, en locale vraag te kunnen blijven voldoen. Natuurlijk met de ervaring en kennis van onze vertrouwde collega's.

Deze week zijn we vanaf 1 februari officieel The Readshop, De winkel in frisse huisstijlkleuren worden aangepast. We heten u van harte welkom in onze nieuwe kantoor/boek formule aan de Dorpsstraat 45 in Bemmel."

Maikel Jansen ontvangt de taart van Prins Edwin de Bedrievige en Prinses Esther

Foto: Evelien Kaandorp

HAALDEREN - Op zaterdag 30 januari was het weer tijd voor het traditionele taartbakken. Gezamenlijk met de prinsenparen van Gendt, Bemmel en Angeren, onder toeziend oog van bakker Robert Braam, werd alle creativiteit op de taarten los gelaten. Het resultaat waren vier mooie taarten, klaar om weg gegeven te worden.

Eenmaal in Haalderen terug gekomen en feestelijk onthaald te zijn bij Hent's Café was het moment daar. Wie zou de taart krijgen? Het werd Maikel Jansen alias Sint HAVO en natuurlijk bekend als dj Mighty Mike. Daar vermaak wel aan Maikel is toevertrouwd, verdient hij deze taart als geen ander.

Na een emotionele speech van Maikel werd de taart aangesneden en onder de aanwezigen verdeeld. Al snel was de hele taart verdwenen. Een goed teken want dan zal hij wel lekker gesmaakt hebben. We kunnen terugkijken op een erg leuke middag en gaan nu voel goede zin op naar de carnavalsdagen.

Johan Schuurman en Maarten Nijenhuis clubkampioen TTV Essentia

Links Sam Weima Midden Maarten Nijenhuis Rechts Johan Schuurman

BEMMEL - Zondag 31 januari waren de jaarlijkse clubkampioenschappen bij tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel. Bij de Senioren-A ging de finale tussen Johan Schuurman & Peter van Wetten. Johan wist uiteindelijk aan het langste eind te trekken door een 4-2 overwinning.

Bij de Senioren-B ging de titel naar Maarten Nijenhuis. Hij won al zijn poulewedstrijden en wist in de halve finale af te rekenen met Dick Wismans. In de finale was Maarten met 3-0 te sterk voor Toon Stinissen.
Tevens is ook de Grajo-cup uitgereikt aan de competitiespeler die het hoogste percentage wedstrijden had gewonnen. Deze prijs, vernoemd naar de leden Grad en Jos, is gewonnen door Sam Weima.
Interesse om bij TTV Essentia te komen tafeltennissen? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl. Of kom op een vrijdagavond vanaf 20.00 uur langs in De Schaapskooi in Bemmel.

Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt behaalt fraai resultaat

GENDT - Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt heeft tijdens het NK Concertwedstrijden Slagwerkensembles in Assen een prachtig resultaat geboekt. Op het kampioenenbal van het nationale slagwerk behaalden de Gendtse slagwerkers in de hoogste divisie een verdienstelijke vijfde plaats.

De nationale titel ging naar Slagwerkensemble Wilhelmina Delfzijl met het ongelooflijke puntenaantal van 97,33 punten. Volgens woordvoerder Albert Berns was in de eindrangschikking duidelijk, dat in de hedendaagse slagwerkwereld de melodische slagwerkensembles de boventoon voeren. De Gendtse slagwerkers namen als enig ongestemde slagwerkgroep deel aan de prestigieuze strijd om het nationale kampioenschap.

Dat ook Sint-Caecilia Gendt mee gaat met de nieuwste ontwikkelingen, blijkt wel uit het feit dat het sinds kort ook mogelijk is om een opleiding tot melodisch slagwerker te volgen bij de Gendtse muziekvereniging. Docent Melvin Puijn uit Huissen kan leerlingen de fijne kneepjes van het spelen op bijvoorbeeld een xylofoon of marimba bijbrengen.

Er is nog plaats voor nieuwe leerlingen. Neem voor meer info of aanmelding contact op met het secretariaat van Sint-Caecilia via secretariaat@harmoniegendt.nl.

Kindercarnaval in De Valom

HUISSEN – Dinsdag 9 februari is er weer kindercarnaval in De Valom. Onderdeel van deze kindercarnaval is de jaarlijkse playbackshow voor en door de kinderen.

Sinds jaar en dag barst op dinsdagmiddag het Kindercarnaval los in Huissen in de Valom. Het wordt een wervelende middag. Met onder meer: de jeugd raad van XI en een optreden van de Zwaoninnekes. Dit jaar is er ook weer een optreden van een clown te bewonderen: Clown Okidoki!

Bij binnenkomst kun je je opgeven voor de playbackshow. Durf jij op het podium voor honderden fans op te treden? (Wel zelf het liedje wat je wilt playbacken meenemen).

De middag start om 14:00 (vanaf 13:30 is de zaal open) en duurt tot ongeveer 17:00. Het entree is €2,-- per persoon. Als het afgelopen is, is er nog een verrassing voor alle kinderen!

Jos Venselaar verhuist naar het centrum

Jos Venselaar: "Voor dringende vragen ben ik ook 's avonds en in het weekeinde telefonisch bereikbaar."

GENDT – Na een succesvolle start in 2015 heeft Jos Venselaar & Partners zijn kantoor aan huis verruild voor bedrijvencentrum Leemstede in het centrum van Gendt.

Jos Venselaar heeft al meer dan vijfendertig jaar ervaring in het adviseren van verzekeringen en het bijstaan van zowel zakelijke als particuliere relaties bij al hun verzekeringsvraagstukken en schades. De autonome groei heeft dit jaar een forse stap gemaakt. Daarbij heeft Jos Venselaar & Partners per 1 januari 2016 de verzekeringsportefeuille van Evers Assurantiën B.V. te Nijmegen overgenomen.

De verhuizing brengt geen wijziging mee in de bedrijfsfilosofie van Jos Venselaar. "Het aanbod van Leemstede kwam toevallig op mijn pad. Ik hoefde niet lang na te denken. De locatie midden in het levendige centrum sluit nog beter aan bij mijn bedrijfsfilosofie: 'Goed geregeld, altijd dichtbij'. Ons kantoor is tijdens werkdagen geopend van 08.30 tot 17.30 uur. Kom gerust eens langs. Een afspraak maken is niet nodig. Een bakje koffie is snel gezet."

Een schade oplopen beperkt zich niet alleen op werkdagen. Daarom blijft Jos Venselaar voor dringende vragen ook 's avonds en in het weekeinde telefonisch bereikbaar. En dat geeft een gerust gevoel!

Jos Venselaar & Partners, Dorpstraat 21 D, Gendt, telefoon 0481 727003 of 06 20587025 / Info@josvenselaarenpartners.nl / www.josvenselaarenpartners.nl.

Activiteit van de Sasa wandelen

ANGEREN - Wie wandelt wordt honderd.

Ik wil dat wel, honderd worden, daarom ga ik wandelen bij de SASA, dan ben je goed onderweg. Ik begin met een stevig ontbijt, uit de radio klinkt "allways look on the bright side of life" Het leven van de zonnige kant bekijken, dat kun je als je wandelt. Rond 9:00 uur staat de wandelgroep klaar bij het Dorpshuis Angeren en we gaan van start. In het kort de route : vanuit het Dorpshuis Angeren richting Huissen Zand, naar Huissen Stad, in cafe "de Betuwe" rust met kopje koffie, via het Slingerbos naar Angeren. Jan Gertsen ging voorop, hij nam ons mee over smalle weggetjes, dan weer linksaf, dan weer rechtsaf, ik kwam op plekken waar ik nog nooit geweest was. De dames en heren van de wandel groep hebben, hun leeftijd in ogenschouw genomen, een opmerkelijk stevig tempo van wandelen, als ik stopte om een foto te maken liep de groep door, ik moest aardig tempo maken om ze weer in te halen. Nu ook niet denken dat we elke keer dezelfde route nemen, Jan Gertsen zorgt ervoor dat we elke keer een andere richting op gaat. Het wordt dus nooit eentonig. De groepsleden vertelden mij veel en ik ben een heel stuk wijzer geworden omtrent Angeren en omgeving. Nog een wetenswaardigheidje: ga je wandelen zorg dat je goede schoenen hebt. De vierdaagse heb ik altijd gelopen op ASICS schoenen. ASICS is afgeleid van de beginletters van een spreuk bedacht door een Romeinse dichter, Juvelanis, die leefde rond het jaar 100 : Anima Sana In Corpore Sana, vertaald betekend dat : Gezonde Geest In Gezond Lichaam. En dit sluit weer aan bij het begin: wie wandelt wordt honderd !!

Kijk ook eens op onze website : www.sasa-angeren.nl

Frits Botterblom

De ideale vakantie: zonder ouders

Foto: Bjorn Bongers

HUISSEN - Jeugdtheater StairKees uit Huissen speelt eind februari en begin maart zijn nieuwe voorstelling ‘Laat je ouders thuis’. De voorstelling gaat over de eerste zomervakantie zónder ouders erbij. Niemand die op de jeugd let, terwijl zij lekker hun eigen gang kunnen gaan. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Bij StairKees werkt een groep jeugdige theatermakers een jaar lang aan een eigen theatervoorstelling. „Veel jongeren geloven op jonge leeftijd oud en wijs genoeg te zijn om zonder ouders op reis te kunnen gaan. Dat zorgt voor bizarre situaties!”, blikt Raezel van Duuren, een van de deelnemers, vooruit op de voorstellingen.

Eindelijk op vakantie zonder ouders. Dat betekent: keihard feesten in de lijpste clubs, bakken op het strand en bier bij het ontbijt. Niet meer die stoffige museabezoeken of bloedhete middagen over de markt rondstruinen. Nee! Elke nacht met een ander naar bed en de volgende morgen met je brakke kop schrikken van de nachtmerrie die naast je ligt.

De droom van de jongeren, zonder ouders op vakantie, komt deze carnavalsvakantie uit. Er kan tenslotte niks misgaan, toch? ‘Laat je ouders thuis’ is een voorstelling vol humor, spanning en sensatie.

De uitvoeringen vinden plaats op 26 & 27 februari en 4, 5 en 12 maart 2016 om 20:00 uur in Theater Kees. Wil je een voorproefje beleven tegen een gereduceerd tarief? Kom naar de try-out op 20 februari. Tickets kosten 8 euro per stuk en kunnen online worden besteld via www.theater-kees.nl, waarop ook meer informatie te vinden is. Telefonisch reserveren is mogelijk via 026 6690042.

Teams Tweestroom scoren wisselend

GENDT - Tweestroom-HS1 ging op bezoek bij mede-koploper Heijendaal-HS5. Men speelde aardig mee met de tegenstander, maar alleen de vierde set werd gewonnen (3-1).

Gemini-DS7 ontving onze dames-5. In iedere set werden er weer meer punten gemaakt, zodat men de vierde set wist te winnen. (31) Tweestroom-DS3 speelde uit bij Pegasus-DS12. De eerste set werd gewonnen, zo ook de tweede, maar nipt.(23-25) De beroemde derde set werd echter nipt verloren.(26-24) Gelukkig won men ook de vierde set.(3-1)

Dames-2 speelde thuis tegen koploper Heijendaal-DS11. Men kon aardig meespelen, maar niet voldoende voor setwist.(0-4) Tweestroom-DS1 ontving Vocasa-DS8 en won deze strijd vrij gemakkelijk.(4-0) Mede door deze zege komt de tweede plaats in het verschiet.

Tweestroom-MB2 ontving Vcasa-MB2 e wist de eerste en tweede set te winnen. De derde set werd weggeven. Gelukkig was men in de vierde set weer bij de les; winst.(3-1)

Pegasus-MA3 ontving onze meiden-MA2. Ook hier wist men alleen de vierde set te winnen.(3-1) Mixe-Jongens-JB1 speelde thuis tegen Tivoc-JB1 en won de eerste set. Hierna werd er wel goed gespeeld, maar leverde geen punten op.(1-3)

Tweestroom-MB1 ontving Tivoc-MB1, die de eerste en tweede set nipt verloren.(23-25) Gelukkig werd wel de vierde set overtuigend gewonnen.(1-3) Meiden-MC2 ontving Switch'87-MC2 en kwamen in principe niet in hun spel.(0-4) Tweestroom-JC1 ontving Seessimng-Orion-JC1. In dat team zaten een paar lange jongens. Ons team was gemiddeld 30 cm. korter. Maar toch werd ons team niet van het veld geveegd. In iedere set werden er meer punten gescoord, maar niet voor de winst.(0-4)

Ponyclub De Gele Rijdertjes zoekt hulp

BEMMEL - De ponyclub is dringend op zoek naar hulp voor het buitenzetten van onze pony's en paard Newton. Wanneer het ook maar even mogelijk is willen we onze pony's lekker buiten laten lopen. Dat is goed voor de pony's; zij een heerlijk frisse neus, wij ontspannen pony's voor de ruiters!

De ponyclub is gevestigd in het ruitersportcentrum aan de Dijkstraat 4 in Bemmel. Wij maken rijlessen mogelijk voor kinderen vanaf 7 jaar en bestaan geheel uit vrijwilligers. De verzorging van onze pony's en paard wordt voornamelijk door de oudere kinderen gedaan, onze verzorgsters, maar helaas redden zij het niet de pony's dagelijks naar buiten te zetten. Daarom zijn wij altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons willen helpen onze pony's en paard buiten te zetten in de naastgelegen weides.

Wie kan en wil ons helpen? U kunt contact opnemen met Lisette Willemsen via telefoonnummer 06 14126924, of via email: bhmwillemsen@stipte.nl.

Foto: Ivo van Beek

SLIJK-EWIJK - Op zaterdagmiddag 30 januari was het groot (kinder-) feest in Slijk-Ewijk! Het jeugdprinsentreffen werd dit jaar namelijk georganiseerd door De Waalkanters, samen met de Veko. Prins Henk van 't Loenense Zand en Prinses Annet d'n Erste ontvingen de jeugdafdelingen van verschillende carnavalsverenigingen van de gemeente Overbetuwe in Dorpshuis Beatrix.

De middag was een geweldig feest vol gezelligheid. Dit was natuurlijk vooral te danken aan de Overbetuwse jeugdhoogheden, die voorgingen in de polonaise: jeugdprins Stan de Eerste Man en jeugdprinses Joyce; jeugdprinses Marieke de Smashing Spinner met haar pages Fleuranne en Emma, en adjudant Duuk; jeugdprins Daan de Gamende Linkspoot en zijn hofdames Britt en Femke; en jeugdprins Robin de Stoker en zijn hofdames Jasmijn en Tess.

De middag werd extra bijzonder omdat er ook jeugdprinsen van buiten de gemeente op bezoek kwamen. Jeugdprins Thijs d'n Eigenwiese was afgereisd uit Lent, samen met pages Mathilde en Annabel, adjudant Femke en jeugdraad. En zelfs jeugdprins Tije den Erste van Knotsenburg had speciaal een plekje in zijn agenda vrijgemaakt zodat hij samen met zijn gevolg naar Slijk-Ewijk kon komen.
Het feest werd opgeluisterd met veel dans. Er waren dansgroepen uit Herveld/Andelst en uit Elst, en ook de aanwezige jeugdraden betraden de dansvloer met groot enthousiasme. Zowel jeugdprins Robin de Stoker als jeugdprinses Marieke de Smashing Spinner -samen met president Mark- brachten hun eigen lied ten gehore. Het publiek ging compleet uit hun bol tijdens deze optredens.

Het wordt vaak gezegd dat de jeugd de toekomst heeft. Het grote succes van het jeugdprinsentreffen 2016 bewijst maar weer eens dat het inderdaad zo is!

Huldigingen bij Rode Kruis

GENDT - Tijdens de Welfare-ochtend van het Nederlandse Rode Kruis in Gendt werden onlangs twee dames gehuldigd. Mevrouw Verheijen-Croes en mevrouw Janssen-Voermans zijn ieder veertig jaar lid van het Nederlandse Rode Kruis.

Al vele jaren verrichten ze met veel enthousiasme vrijwilligerswerk. Zij kregen een oorkonde,medaille en een geschenkbon van de plaatselijke drogist uitgereikt door de voorzitter van de afdeling Lingewaard, Willy Rademakers.

Meer informatie over het Rode Kruis staat op www.rodekruis.nl.

Jaarlijkse kindermiddag van De Waskniepers

GENDT - Dinsdagmiddag 9 februari worden traditioneel getrouw alle Lingewaardse kinderen uitgenodigd om samen met De Waskniepers carnaval te komen vieren en er samen weer een dolle boel van te maken. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan en dat ook de jeugd flink feest kan vieren is door de jaren heen wel gebleken door de grote opkomst.

Ook dit jaar zullen de Knieperinnen weer de sterren van de hemel dansen met ’n showdans en een duodans. De jeugdprins of prinses (dat is nog een verrassing) van basisschool De Vonkenmorgen zullen de vereniging met een bezoek vereren. Natuurlijk zal ook Prins Bram de Stoemper met zijn schoonheid Danielle en een delegatie van de Gentenarren aanwezig zijn en zal dansgarde De Prinsenparels een optreden verzorgen.

Halverwege de middag krijgen de kinderen natuurlijk iets te drinken met iets lekkers erbij. De hele middag door zal er gezellige muziek gedraaid worden door een echte dj met volop gelegenheid voor een polonaise. Aan het eind van de middag krijgen de kinderen bij vertrek nog een warme snack, reden genoeg dus om deze middag mee te vieren.

Locatie: De Klok Horeca Gendt, Markt 1 in Gendt. Het feest begint om 14.00 uur en eindigt om 16.30/17.00 uur. Entree: kinderen 3,00; volwassenen 2,00 euro.

Hutaf heerst op A.K. 2016

Foto gemaakt door Maurice Stelaard: van links naar rechts: Max Hubers, Hilde Vermeulen, Matthijs van Hilten en Sam ten Westeneind.

HUISSEN - Op zaterdag 23 januari vonden in Nijmegen de afdelingskampioenschappen tafeltennis plaats. Deze verliepen voor de Hufaf jeugd erg succesvol want zowel in de hoogste klasse, bij de jongens junioren als bij de meisjes junioren, werd de titel in de wacht gesleept door een lid van Hutaf.

Bij de meisjes was Hilde Vermeulen oppermachtig. In de finale versloeg zij teamgenote Noor Rooding. Ook de derde plaats in deze klasse was voor een Hutaf-lid te weten Janne Rooding. Bij de jongens junioren verscheen aan het einde van de dag Max Hubers op de hoogste trede van het podium. Max won in een spannende finale van SKF-speler Harm van de Scheur. Hilde en Max mogen zich een jaar lang tafeltenniskampioen noemen van de afdeling Gelre.

Ook in andere klassen viel er Hutaf succes te noteren. In de een na hoogste meisjesklasse greep Anne van Bolderen met overmacht de titel terwijl Jowen Teunissen de tweede prijs in de meisjes pupillen C klasse bemachtigde. Bij de jongens kadetten C werd Matthijs van Hilten de terechte kampioen en in de hoogste jongenspupillenklasse deed Sam ten Westeneind hetzelfde. Ook in het dubbelspel deed de Hutaf jeugd van zich spreken. Bij de junioren won het koppel Noor Rooding/Mats Janssen de tweede prijs, onder andere na winst in de halve finale op het Hutaf duo Max Hubers/Bram Schutte. De finale bij de pupillen was bijna een volledige Hutaf aangelegenheid. Het Hutaf koppel Sam ten Westeneind/Britt Stellaard pakte de tweede prijs net achter Anne van Bolderen die samen speelde met de Schaijkse Chana van de Venne. Ricco Gerritsen won in de kadettenklasse van met SKF-speler Van de Loo ook de tweede prijs in het dubbelspel.

Activiteiten Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Door wat problemen met het computerprogramma, zijn de leden van de OVG nog niet geinformeerd over het totale jaarprogramma 2016. Daarom hier alvast een overzicht van de komende activiteiten.

Te beginnen met de algemene ledenvergadering die op woensdag 24 februari zal plaatsvinden. Aansluitend aan de vergadering zal er door Zorgorganisatie Buurtzorg informatie worden gegeven over een op te zetten valpreventie project voor ouderen. Afsluitend worden er nog enkele gratis rondjes bingo gespeeld. Woensdag 23 maart staat er voor de bingoliefhebbers de traditionele paas bingomiddag op het programma met leuke prijzen. Beide activiteiten beginnen 14.00 uur in Providentia.

Vrijdag 8 april is gereserveerd voor de jaarlijkse toneelavond waar ook niet-leden welkom zijn. Op vrijdag 29 april zijn alle Gendtse 55-plussers uitgenodigd en welkom op de Oranjeavond welke in samenwerking met de Oranjestichting zal plaatsvinden. Op korte termijn ontvangen de leden het totale jaarprogramma, waarin ook de andere activiteiten zijn vermeld. Overigens kan men nog steeds lid worden waarbij ook mannen welkom zijn. Bij elke activiteit is er koffie met iets lekkers en een gratis consumptie. Aanmelden en/of informatie kan via 425450.

Meezingen met De Blauwe Pony ‘81

BEMMEL - Zaterdag 6 februari vindt de elfde editie van de Meezingerij plaats met als thema 'Piratenfestijn'. Muziek is geregeld en er is een geweldige begeleiding. Een ieder is van harte uitgenodigd.

Het geluid staat op scherp. Rond 20.30 uur kunnen de bezoekers binnenlopen in café De Roskam en wordt het feest ingeluid. De Meezingerij kan beginnen.

Dankzij de geweldige repertoirekeuze en de aantrekkelijke begeleiding is er voor iedereen keus genoeg. De hele avond kan men genieten van eigen en andermans zang, er is gelegenheid om tussen de sessies door met elkaar te buurten en voor de dorstig geworden kelen is er in voldoende mate vocht aanwezig. Regelmatig zullen de aanwezigen verrast worden door in het publiek aanwezig talent en alles wat op muzikaal gebied nog binnen zal vallen. Gezelligheid is troef en mocht je een bepaalde song willen horen, laat het weten!

Neie Vulles ien de stal! Op naar De Roskam op zaterdag 6 februari om 20.30 uur. Toegang: vrij. Met medewerking van Jessica, John en Marcel.

Pannenkoeken eten groot feest

BEMMEL - Op dinsdag 12 januari was groep 4b van Pius X school Bemmel met de hele klas pannenkoeken eten bij Het Wapen in Bemmel. Dit grote feest had de klas te danken aan Fleur van den Brink.

Fleur had een wenskaart ingeleverd bij de Wensboom tijdens de Kerstmarkt in Bemmel. Op de kaart had Fleur een geweldig leuke wens geschreven: “pannenkoeken eten met de hele klas”. In de kerstvakantie kreeg Fleur te horen dat haar wens in vervulling zou gaan. Toen Fleur haar wens in de klas vertelde, waren alle kinderen razend enthousiast. Alle kinderen uit de klas zijn mee geweest. Tijdens het etentje mochten de kinderen zelf kiezen welke pannenkoek ze wilden, maar de meeste kinderen kozen er voor om hun pannenkoek zelf te versieren. Naast heerlijke pannenkoeken werden de kinderen ook nog verrast met een ijsje na.

De kinderen hebben een gezellige middag gehad en zijn Fleur en de sponsoren, die deze wens mogelijk hebben gemaakt, heel erg dankbaar voor deze gezellige middag en het heerlijke eten.

Open eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - Er kan weer gezellig samen gegeten worden in één van de volgende open eetcafés:

Donderdag 4 februari - 17.30 uur - Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen

Dinsdag 9 februari - 17.30 uur - creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28 in Bemmel

Voor vier euro kunnen inwoners wonende in Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kan men zich aanmelden voor de volgende keer.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl/ onder de verschillende ParticipatiePunten.

Disco en loterij Gym Turn Vereniging Zwieps succes

LINGEWAARD - Gym Turn Vereniging Zwieps heeft zondag 24 januari een gezellige disco met loterij gehouden voor de leden.

Door de enthousiaste inzet van vrijwilligers, de leden die naar de disco zijn geweest en door de bijdrage van de sponsoren van de loterij was deze middag erg succesvol. De kinderen hebben genoten van de muziek. Ze hebben laten zien dat ze naast gymen en turnen ook zeker erg goed kunnen dansen.

Vind jij het ook leuk om te gymen of te turnen? Kom vrijblijvend een keer mee doen! Kijk voor lessen in Bemmel en Gendt op www.zwieps.nl.

Voetbalsessiedag meisjes en dames Sportclub Bemmel

BEMMEL - Zondag 24 januari waren er liefst ruim 30 meisjes/meiden aanwezig. De dag begon met een vriendschappelijk duel tussen onze dames1 en Quick dames1, hierbij waren al veel meisjes/meiden aanwezig.

Na het eindsignaal verzamelden de meisjes/meiden zich en werden van harte welkom geheten door een van de commissieleden, en werd het programma uitgelegd. Onder leiding van de trainers van dames1 Jasper Ras, meiden C1 Larissa Wattilete en meisjes D1 Berry Menting, werd er een trainingscarrousel afgewerkt van 3 x 15 minuten. De meiden en meisjes hebben dit als zeer leerzaam ervaren, maar ze vonden het vooral ook erg leuk om een keer een training te krijgen van hun niet vaste trainer. Ook de trainers vonden het een zeer nuttige bijeenkomst, ze zagen dat er heel veel talent zit bij de meiden/meisjes.

Na afloop werd er door de club brood met soep geserveerd en ontvingen zij een aandenken van de KNVB.

Ondanks het druilerige weer kunnen we terug kijken op een zeer succesvolle voetbalsessie, de commissie heeft besloten om dit een vervolg te geven direct na de competitie.

Van Kerk naar Theater aan de Markt

BEMMEL - Het werkvolk. Mogen wij u even voorstellen: Mijn naam is Gerrit Geurtsen, de mannelijke helft van een tweeling en ik vorm al jaren een twee-eenheid met Mieke mijn vrouw, samen hebben we een tweeling dochters en twee kleinkinderen.

"In Eelde zag ik 68 jaar geleden het levenslicht en in mijn werkzame leven droeg ik mijn steentje bij in de uitgeverij, met name aan de ICT-kant. Het werk verplaatste zich naar Arnhem en sindsdien woon ik alweer 16 jaar op Klein Rome. Dat is heel goed bevallen, een perfecte buurt en mooie huizen, maar na mijn pensioen wilden we richting het centrum, gelijkvloers wonen en in de Ponylaan vonden we een passende stek.

Hoe kom je in de Kerk terecht? Van de zomer nam ik op de cultuurmarkt voor het gemeentehuis de folder mee om je aan te melden als vrijwilliger. Het leek mij leuk mee te werken aan het ombouwen van de kerk. En wat blijkt: perfect volk, goeie sfeer, goede begeleiding, alles wordt helder uitgelegd zodat je precies weet wat je doen moet. Vooral de onderlinge sfeer tussen leeftijdgenoten is heel prettig. Ik werk 3 dagdelen per week in de kerk en er komt weleens een bezoeker langs, die vraagt of wij een taakstraf hebben! Andere dagen in de week ben ik assistent-docent op de ROC cursus voor laaggeletterden. Ik help hen bij het leren van Nederlands, het gebruik van de computer en rekenen. Er zijn zelfstandigen bij, zo werkt er één in de bouw en een ander heeft een bloemenzaak en de vrouw doet de boekhouding. Als zij dan overlijdt, loopt alles vast. Ook komt het voor, dat je je kind of kleinkind moet voorlezen, na de handicap jaren te hebben kunnen camoufleren, lukt dat niet. Het is heel dankbaar werk. Verder geniet ik van de kookclub: 20 lessen per jaar bij de KBO. Je leert bijzondere gerechten te koken en te consumeren met een wijntje erbij in een bijzonder gezellige clubsfeer. O ja, Bemmel is een prachtige plaats, waar je ook binnenkomt is de omgeving mooi, het is vlak en je fietst zo door de Betuwe, de Veluwe op of naar de Ooi."

Nieuw jeugdprinsenpaar in het Keujesgat: Prins Stijn de Notenblazer en Prinses Lynn

Het nieuwe jeugdprinsenpaar

ANGEREN - Op zondag 31 januari is het nieuwe jeugdprinsenpaar van AKG De Narrenpoel uit Angeren onthuld tijdens de jeugdpronkzitting.

De zaal was gezellig vol en de kinderen vroegen zich vol spanning af wie het nieuw prinsenpaar zou worden. Nadat er eerst op het scherm te zien en te horen was dat de nieuwe prins trompet speelde, gingen de deuren open en daar stond het nieuwe jeugdprinsenpaar; Stijn Scholten en Lynn Harmsen, Prins Stijn de Notenblazer en prinses Lynn.

Stijn speelt trompet bij Sint-Bavo in Angeren en is gek van muziek, vandaar de naam notenblazer. Na het installeren van de nieuwe prins, het voorlezen van de proclamatie en het uitdelen van de onderscheidingen ging het feest los. De little stars dansten deze middag geweldige dansen. Iedereen kon genieten van Clown Doedel, hij bracht iedereen aan het lachen. De gasten van Het Blauwe Striekske uit Valburg verzorgden nog een optreden met hun garde, de schoorsteenvegertjes, en hun jeugdprins, met hofdames, raad en garde zongen nog een lied. Onder het motto van prins Stijn en prinses Lynn; Carnaval in het keujesgat is uniek, met veel lol en muziek, ging het feest tot laat in de middag door.

Carnaval in Doornenburg

DOORNENBURG - De Carnaval in Doornenburg zal dit jaar in afgeslankte vorm gevierd worden. We hopen dat er toch veel carnavalvierders aanwezig zullen zijn op de volgende momenten:

Op zondag 7 februari 2016 start de Optocht in Doornenburg om 13:11 uur vanaf het plein bij het Schuttersgebouw. Inschrijven voor de optocht kan op zaterdag 6 februari tussen 16:00 en 18:00 uur in het Schuttersgebouw. Inschrijven is mogeijk voor wagens, loopgroepen, duo's en individuen. Na de optocht is er een Matinee met muziek van Supersound.

Op maandag 8 februari is er de jaarlijkse discoavond. Hier wordt de muziek ook verzorgd door Supersound. Aanvang is 20:00 uur. Einde avond 24:00 uur. Entree is 8 euro, kaartverkoop aan de zaal.

Op maandag overdag zal de oudste en jongste inwoner bezocht worden door de Prins en Jeugdprins, evenals de Soos. De Sleutel van het Woatergat wordt op dinsdagavond in Angeren ingeleverd, samen met AKG De Narrenpoel.

Sponsor bedankt

LINGEWAARD - DV Mixed Moves heeft van Firma Bouwens uit Gendt, het bedrijf voor al uw Groen-, Grond en Infrawerk nieuwe trainingsjassen en sporttassen gekregen.

Alle dansers zijn nu herkenbaar tijdens optredens en wedstrijden als groep door de mooie grijze jasjes met achterop vermeld 'Dansvereniging Mixed Moves.' Dansers, leiding en bestuur is Job Bouwens van de Firma Bouwens dankbaar voor deze gulle gift.

Zilverkamp: Vive La Carnaval!

HUISSEN - Jaja… wat gaat de tijd toch snel! Het is alweer bijna carnaval! En met carnaval staat verkleden, gek doen, feesten, en schminken voorop. 6 februari bereiden we ons voor op een spectaculaire carnaval.

Niks is te bont, wat je ook wil worden, het kan allemaal, want 'Funny Faces, ik kom bij u schmincken' is weer bij ons op bezoek. Zij is niet alleen in te huren voor evenementen, maar ook voor kinderfeestjes, workshops, beautyparty's en verschillende themafeesten voor jong en oud. Interesse: Bekijkt u dan eens deze pagina. https://www.facebook.com/FunnyFacesschmink

Wij werken met een nummertjessysteem, dus tijdens het wachten hoef jij je niet te vervelen! Maak in die tijd lekker je eigen eierkoekprinses of ridder en versier deze op je aller mooist. Wij hebben er zin in! En jullie vast ook! Deze activiteit vindt plaats op 6 februari tussen 10.00 en 13.00 uur.

20 / 22

Frans, nu hoef je het niet meer te doen, vanaf 02-02 kun je gaan
genieten van je pensioen!

Mijn zusje FELIEN wordt 8 februari
4 jaar.
Dan mag ze ook naar de basisschool.
Gefeliciteerd en een dikke knuffel.
Van je zus ANNIEK.

Sarah, je wil het zelf niet weten,
maar wij zijn het niet vergeten.
Hartelijk Gefeliciteerd namens de FC.

Onze lieve (O)ma Gerry wordt
2 februari 70 jaar!
Van harte gefeliciteerd.
Liefs van Floor, Mara, Mads en Stan.

Hiep Hiep Hoera!
Op 3 februari wordt onze lieve Marleen alweer 16 jaar
xxx
Papa, Mama, Joris
Juultje & Gijsje

Grote broer van Mels,
Tijs is jarig op 5 februari en wordt
3 jaar.
Veel plezier op deze mooie dag.
Opa Hans Oma Ivon.

Onze lieve Fleur viert 9 februari haar 4de verjaardag.
Lieverd wij wensen jou een hele leuke dag en heel veel plezier op de
basisschool.

Ken je deze jongen misschien?
Hij werd 1 februari Tien.
Bas gefeliciteerd en een knuffel.
Opa en Oma (koeien)

Ze flikt het weer,
geslaagd voor haar rijbewijs in 1 keer!
supertrots op je.
mama, Bram & Luuk

Mike op 5 februari 8 jaar.
Lief, slim en sportief.
Je bent onze hartedief.
Een fijn feest vrijdag.
Van oma, papa, mama, en je zus Britt. Ome Jacco en Tino

Net 5 jaar en nu al je A diploma gehaald. We zijn super trots op je.

Gefeliciteerd en een dikke kus van papa, mama en je grote broer Stijn

Hieperdepiep Hoeraaaaa
Kristie wordt al weer 2 jaar.
Dikke kus van
Opa en Oma Leenders
xxx

SARAH'S bedankt voor jullie
geweldige feesten.
Wij hebben er goed van genoten.
Het Feestteam...

Hiep hiep hoera
Miranda 40 jaar
Veel liefs van ons alle...

Wilston 50 jaar!
Wijsheid komt met de jaren,
net als de grijze haren.
Gr Toepclub "de Schoppes".

Win je eigen feest bij De Buitenpoort

Foto: Benno Arends

HUISSEN – Op de laatste carnavalsdag is het Dolle Dinsdag bij de Buitenpoort. En hoe! Bezoekers kunnen grote prijzen winnen, zoals een feest voor veertig personen ter waarde van 1000 euro! Op de rest van de dagen ook volop spektakel.

Op dinsdag 9 februari start de feestdag met een gratis brunch vanaf 11.30 uur en gezellige carnavalsmuziek. Daarna schroeft partydj Antoine het tempo al wat op, vooral vanwege de knotsgekke Biersjouwrace (v.a. 13.00 uur). Deze keer (deels) binnen, in Danny's Feesttunnel. Antoine draait in de verwarmde tent de heerlijkste après-ski- en dancemuziek.
En stichting Loes organiseert een loterij. Voor dit goede doel stelt De Buitenpoort topprijzen beschikbaar. De hoofdprijs: een volledig verzorgd feest voor 40 personen ter waarde van €1000!
Op zaterdagavond is in de Buitenpoort dé kick-off met Carnaval Idols, vanaf 20.00 uur (toegang 18+, entree 10 euro). Op zondag gaat het feest vanaf 13.00 uur verder met de (After) Optocht Party. Op maandag is het al vanaf 10.00 uur Frühschoppen geblazen. Die beide dagen gratis entree, net als dinsdag overigens. Kom feest van carnaval vieren (en win je eigen feest).

Clubkas Campagne: 228 clubs doen mee!

BETUWE - De Rabobank Clubkas Campagne start weer! Voor veel verenigingen een periode waar naar uitgekeken wordt. Door op hun club te stemmen kunnen leden van Rabobank Oost Betuwe hun favoriete club helpen. Iedere stem is geld waard.

Dit jaar hebben maar liefst 228 clubs zich aangemeld, een record! Nog niet eerder hebben zoveel clubs zich aangemeld. Net als voorgaande jaren stelt Rabobank Oost Betuwe met de Clubkas Campagne een deel van de winst beschikbaar voor het lokale verenigingsleven. Stemmende leden bepalen hoe een bedrag van € 75.000,- verdeeld wordt over de deelnemende verenigingen en stichtingen.

Hoe werkt het?

Ieder lid mag van 16 tot en met 30 maart in totaal vijf stemmen uitbrengen op zijn of haar favoriete verenigingen. Elke stem is geld waard. Dus hoe meer stemmen een vereniging of stichting krijgt, hoe meer geld dit oplevert. De leden die mogen stemmen, ontvangen tezijnertijd een persoonlijke code en uitleg over de stemprocedure.

Wilt u uw favoriete club een steuntje in de rug geven?

Rabobank Oost Betuwe kent op dit moment ongeveer 12.000 leden. Bent u al wel klant, maar nog geen lid van Rabobank Oost Betuwe? Dan is dit het uitgelezen moment om dat te worden. Het lidmaatschap kost u niets en als u het vóór 1 maart aanvraagt, telt uw stem voor dit jaar ook al mee. De uitleg over hoe het stemmen in zijn werk gaat, krijgt u dan automatisch toegestuurd.

Kijk op www.rabobank,nl/oostbetuwe om de lijst te bekijken van de clubs die meedoen.

Energiecollectief Lingewaard maakt werk van energiebesparing

LINGEWAARD - Huizenbezitters die advies willen over energiebesparing, comfortabel wonen en subsidieregelingen kunnen vanaf nu terecht bij Energiecollectief Lingewaard. Onder deze naam zijn zeven lokale ondernemers, elk specialist op hun eigen vakgebied, de samenwerking aangegaan om inwoners uit Lingewaard nóg beter van dienst te zijn.

Al jaren spant gemeente Lingewaard zich in om woningen en bedrijven in de gemeente te verduurzamen. Veel woningeigenaren hebben al één of meer energiebesparende maatregelen uit laten uitvoeren. Goed voor de portemonnee en het milieu! Maar bij het overgrote deel is nog een wereld te winnen. Hier ligt de basis van Energiecollectief Lingewaard.

Noud van 't Hullenaar zag dat veel energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd door bedrijven van buiten de regio, en dat vindt hij spijtig. Van 't Hullenaar - "We willen de inwoners van Lingewaard graag laten weten dat wij als lokale ondernemers alles in huis hebben om hen te helpen comfortabel te wonen en energie te besparen." Samen met installateurs Balk, Pere, Denned en Lestrade, schildersbedrijf Mattijssen en isolatiebedrijf Warmterijk slaat hij de handen ineen. Van 't Hullenaar: "Wij hebben onze ervaring, kennis en creativiteit gebundeld om u nóg beter van dienst te zijn. Kwaliteit zoals u gewend bent en service met een bekend gezicht".

Ook uw woongenot verhogen én stevig op uw energierekening besparen? Laat één of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren door Energiecollectief Lingewaard. U helpt daarmee uw eigen portemonnee, het milieu, maar ook de lokale economie een handje. Snel beginnen met besparen? Kijk op www.het-energiecollectief.nl.

Peerkes Bikes & Coffee opent nieuwe winkel in Huissen

HUISSEN - Fietsenwinkel Peerkes Bikes & Coffee heeft haar deuren aan de Karstraat 20 in Huissen geopend. De winkel biedt verkoop en onderhoud van sportieve fietsen voor de recreatieve en (semi)professionele fietser in de regio Gelderland. Het is een echte speciaalzaak met bijzondere en exclusieve mountainbikes en racefietsen van onder andere merken als Rocky Mountain, Fuji, Intense, Ninth en Salsa.

Eigenaresse Hanneke Cramer vertelt: "Mountainbiken speelde al jaren een grote rol in mijn leven. De plannen om een fietsenwinkel te beginnen bestonden al een tijdje. Toen we voor het werk van mijn man zouden gaan verhuizen, kwamen we tijdens het zoeken naar een woning dit schitterende winkelpand tegen. Veel mensen kennen het pand nog van de tijd dat Lestrade verlichting erin zat. Na een flinke verbouwing is er een mooie winkel met werkplaats gecreëerd. Ik ben supertrots op wat we hier hebben neergezet."

Peerkes Bikes & Coffee is niet nieuw. Meer dan tien jaar geleden startte Peter (Peerke) Wouters in Esbeek de eerste vestiging. Daarna kwam de vestiging in Schinnen erbij en nu is Huissen aan de beurt. Bij alle vestigingen werken ervaren en enthousiaste mountainbikers. De winkel in Huissen is op vaste tijden geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Maar buiten openingstijden kun je ook op afspraak terecht. "Op zondag zitten we zelf op de fiets", aldus Hanneke.

Peerkes Bikes & Coffee, Karstraat 20, Huissen; 026 3795451; hanneke@peerkesbikeshop.com. Via de facebookpagina "Peerkes Huissen" is het laatste nieuws over de winkel te volgen.

Ontbijten & Coop

LINGEWAARD - De Coopwinkels in Gendt en in Bemmel zijn voortaan zondags om 10.00 uur geopend in plaats van 12.00 uur.

De zondag is bij uitstek de dag van de week om lekker en gezellig met elkaar te ontbijten. Om naast Lekker en gezellig ook voordelig te kunnen ontbijten, krijgen klanten van deze Coopwinkels in de maanden februari en maart tussen 10.00 en 12.00 uur korting op een aantal heerlijke ontbijtproducten.

Afsluiting Rode neuzenactie!

HUISSEN - Met carnaval dinsdag zal de rode neuzenactie van café dDe Kater op zijn einde lopen. Karel en Ria van Dalen hebben alle enthousiaste en warme reacties zeer gewaardeerd.

De finale van de actie zal 9 februari om 16.00 uur van start gaan, natuurlijk bij café De Kater. Vanaf 16.00 uur zal er een feestelijk, muzikaal programma zijn met onder andere: De Rienblaozers, zanger Marcel Leijser en René Krechting. Waarna de totale opbrengst bekend zal worden en de cheque overhandig zal worden aan stichting Loes.