GN Lingewaard

20 april 2016

GN Lingewaard 20 april 2016


TOP presenteert programma in de Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Als alles meezit zal de theaterkerk vanaf oktober klaar zijn voor gebruik. Wie zich afvraagt, wat er vanaf dat moment te doen zal zijn in het gloednieuwe theater kan zich laten informeren tijdens de open zondag op 24 april van 14.00 tot 16.00 uur.

Top presenteert dan haar nieuwe theaterprogramma. Inmiddels heeft Top van alles gecontracteerd: muziek, cabaret , toneel en film. De eerste avond die Top heeft georganiseerd is op zaterdag 5 november. Er staat dan een hele grote naam op het podium. Wie dat is, zal tijdens de open zondag bekend worden gemaakt.

Inmiddels zijn grote stappen gezet tijdens de verbouwing. Van de grote kolossale ruimte in de kerk is weinig meer over. Er zijn verschillende muren opgetrokken, zodat nu de verschillende gebruiksruimten heel duidelijk te zien zijn.

Komende weken worden de leidingen van de vloerverwarming gelegd. Tijdens de open dag is te zien hoe in de zijbeuk de leidingen gelegd zijn. De overige ruimten worden gedaan na de open dag. Daarna gaat er een cementen dekvloer overheen.

Top zal haar programma op een beamer presenteren in de nog kale theaterzaal, dus nog zonder zitplaatsen. In augustus zal een elektrisch inschuifbare tribune worden geplaatst.

In de lounge van de theaterkerk, het horecadeel dus, zullen foto's van de verbouwing getoond worden op een beamer. Iedereen is welkom op 24 april en kan met eigen ogen zien hoe de theaterkerk zijn definitieve gezicht begint te krijgen.

Bezoekers van de Open Dag kunnen bovendien meedingen naar twee vrijkaartjes voor de spectaculaire openingsvoorstelling op zaterdag 5 november, die wordt verzorgd door een van de bekendste cabaretiers van Nederland! Het enige wat u hoeft te doen is uw contactgegevens invullen bij een van de vrijwilligers van TOP. Diezelfde middag nog wordt er een winnaar bekendgemaakt. Reden genoeg dus om even langs te komen.

Lingewaard vraagt aandacht voor rommelige voortuintjes

Kwaliteit van voortuinen is een onderdeel van leefbaarheid in woonwijken. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Volgens het college wordt de leefbaarheid van woonwijken voor een deel bepaald door de kwaliteit van voortuinen. In een informatienota laat wethouder Theo Peren de gemeenteraad weten dat daarom actie ondernomen moet worden in de woonwijken Lootakkers in Gendt en de Zilverkamp in Huissen tegen 'rommelige en niet onderhouden voortuintjes van huurwoningen'. Ook dumpingen en zwerfvuil hebben de aandacht.

Toezicht op het onderhoud van voortuintjes is geen overheidstaak, dat beseft het college ook. Een gemeente kan wel een woonstichting verzoeken om hun huurders er op te attenderen dat ze hun voortuintjes netjes moeten te onderhouden. En dat wordt in een gesprek onder de aandacht gebracht bij WaardWonen en Woonstichting Gendt.

Om de leefbaarheid in de woonwijken te verbeteren wordt dit jaar streng gecontroleerd op dumpingen en zwerfvuil. Na de wintersnoei heeft de gemeente weer vele dumpingen van grond, puin en tuinafval geconstateerd. De Zilverkamp is hierin koploper van Lingewaard.

Handhaving staat bij de gemeente hoog op het lijstje. Bekeuringen zijn daarbij niet uitgesloten, zo meldt wethouder Peren de gemeenteraad.

Zilver en brons voor Bushi Arnhem op NK -18

REGIO - Op zaterdag 9 april werd in Leek het NK judo gehouden voor judoka’s onder de 18 jaar. De wedstrijdjudoka’s Bushi Arnhem waren weer succesvol. Noer Zouaidia en Koen Heg slaagden erin om respectievelijk zilver en brons te behalen.

In de ochtend startte Koen Heg (-60 kg) zijn NK sterk door zijn eerste drie partijen overtuigend te winnen. De halve finale werd een zeer spannende partij. Hij verloor deze partij nipt met een strafje. In de herkansing besliste Koen Heg zijn partij door in de laatste 20 seconden een wazari te scoren en het brons binnen te halen. Een bijzondere prestatie van Koen in deze sterk bezette gewichtsklasse.

Amber van Workum.verloor in de gewichstklasse-52 kg, met goed judo, om de derde plaats. Nikki Stens en Moena Zouaidia behaalden bij de dames in de categorie -70 kg een negende plaats op het NK-18.

In de middag behaalde de dertienjarige Noer Zouaidia zilver in de gewichtsklasse -40 kg. De eerste partij was ze vrijgeloot. In de halve finale scoorde Noer snel een wazari, waarna ze de partij op de grond winnend afsloot. In de finale was tegen de 2 jaar oudere Rachel van de Meeberg nog een maatje te groot. Noer ging open het gevecht aan, maar verloor de finale: zilver voor Noer Zouaidia.

Victor van Gerven, getipt als medaillekandidaat (-46 kg), trof na twee overtuigende winstpartijen, in zijn derde partij de latere Nederlands kampioen. Victor stuitte echter op een verwurging. Victor was even weg en mocht zodoende niet verder in de herkansing. Bente Elst (-48 kg) had een onvoordelige loting tegen de latere Nederlands kampioene en ze kwam zodoende niet in de buurt van het podium.

Help Mandy Derksen met haar WK-droom!

Foto: Paul Rutten

HUISSEN - De 19-jarige Mandy Derksen uit Huissen heeft zich geplaatst voor de Wereld Kampioenschappen in Zweden die gehouden worden van 11 tot en met 13 augustus én voor de European Cup die van 7 tot en met 14 juli in La Rochelle, Frankrijk plaatsvindt.

Op zaterdag 9 april was de selectie wedstrijd in Zoetermeer waar de beste twirlers van Nederland streden voor een plek. Mandy Derksen deed met de onderdelen solo en duo freestyle mee voor een plek op de internationale kampioenschappen. Ook zit Mandy dit seizoen weer in het Nationaal team, zij zijn al verzekerd van deelname op de WK. Na een lange periode intensief trainen met coaches Femmy Klein Gotink, Mariëlle Willemsen, Janine Schulenklopper en Johnny Warnimont ging een lang gekoesterde wens in vervulling.

Mandy heeft met al haar onderdelen een plek op de internationale kampioenschappen weten te bemachtigen. Met het onderdeel duo freestyle samen met Sjors Huisman mag ze Nederland vertegenwoordigen op de European Cup en met haar Solo Freestyle en het nationaal team gaat zij naar de Wereldkampioenschappen. Ook heeft Mandy met haar duo freestyle en met het nationaal team de ‘most outstanding performance’ bekers toegekend gekregen van de jury.

Omdat de kosten, circa 2500,- voor eigen rekening komen, is Mandy nu hard op zoek naar mensen die een steentje bij willen dragen om haar droom te realiseren. Voor meer informatie kunt u mailen naar: Mandyderksen@hotmail.nl of kijken op de site van de World Baton Twirling Federation: www.wbtf.org.

Het Geluk van Lingewaard is terug! Doet u mee?

LINGEWAARD - We nodigen alle verenigingen van Lingewaard graag uit om mee te doen. Bouw je eigen redoute. Redoutes zijn wachttorens die in de tijd van prins Maurits van Oranje (1567-1625) langs de grote rivieren verrezen.

Ze stonden ook bij Huissen, Angeren, Doornenburg, Gendt en Bemmel. De wachttorens gaven seinen met vuur of rook als de Spanjaarden eraan kwamen. Onze grote wens is dat elke vereniging zijn eigen toren bouwt op een plek ergens in Doornenburg en zo een steentje bijdraagt aan de Route Redoute. een unieke kans om uw vereniging onder de aandacht te brengen.

Het bouwen van de redoutes vindt plaats in de week voor vrijdag 19 augustus . Op vrijdag 19 augustus is de start van het Redoutes-spektakel in de buurten van Doornenburg. Het hele weekend erna staat in het teken van activiteiten die georganiseerd worden rondom het 1200 jarig bestaan van Doornenburg, het 225 jarig bestaan van de schutterij Gijsbrecht van Aemstel, het 80-jarig bestaan van de Stichting tot Behoud van Den Doornenburg en het 100-jarig bestaan van harmonie Sint-Caecilia.

Bent u geïnteresseerd? Zou u meer willen weten over uw mogelijke bijdrage bij het bouwen? Kom dan op 10 mei 20.30 uur aar het schuttersgebouw in Doornenburg. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen is mede-inspirator bij het Redoute Project; hij geeft achtergrondinformatie deze avond. Om bent u welkom. Voor verdere informatie? Kijk op www.hetgelukvanlingewaard.nl of bel Marjo Wiltingh: 06 51587368.

4 en 5 mei

BEMMEL - Op woensdag 4 mei zal in de NH Kerk aan de Oude Kerkhof in Bemmel om 19.00 uur een herdenkingsdienst gehouden worden. Tijdens deze herdenkingsdienst zal worden stil gestaan bij het thema 'De Vrijheid omarmd'.

Aan deze dienst zullen het Betuws Kamerkoor en Leontien van Huet medewerking verlenen en zal er een aantal sprekers zijn.

Na de dienst volgt de Stille Tocht naar de oorlogsmonumenten op de Kinkelenburglaan, waar na de 2 minuten stilte en het Wilhelmus kransen zullen worden gelegd. Drumfanfare Eska zal de Stille Tocht begeleiden en de muziek verzorgen bij de monumenten. Scouting Bemmel zal 71 bloemen neerleggen en de kinderen van de Tuin van de Vrijheid zullen de plechtigheid afsluiten.

Jong en oud worden van harte uitgenodigd om bij deze herdenkingsdienst, de Stille Tocht en de plechtigheid bij de oorlogsmonumenten aanwezig te zijn. Na afloop is er koffie in De Tabaksschuur. De dodenherdenking wordt georganiseerd door het Oranjecomité Bemmel-Ressen en Stichting deBol.

5 mei

St.deBol zal het bevrijdingsvuur ophalen in Huissen en met het vuur terug wandelen naar Bemmel. Bij de kapel op De Heuvel zal gepauzeerd worden en iedereen kan daar een kaarsje aansteken met het bevrijdingsvuur. Voor alle wandelaars zullen er broodjes en koffie zijn en na de pauze wordt de tocht voortgezet naar Bemmel waar het bevrijdingsvuur zal worden neergezet in de Mariakapel bij de kerk aan de Markt. Iedereen is welkom om mee te lopen! Kijk voor meer informatie op: www.debolbemmel.nl of bel 0481 462890 / 461422.

Voorjaarsbuffet bij RijnWaal Zorggroep

LINGEWAARD - Elke maand is er een themabuffet in de wooncentra van RijnWaal Zorggroep. Een sociaal en culinair gebeuren waar bewoners én buurtbewoners aan kunnen deelnemen. Natuurlijk zijn familieleden of andere verwanten ook welkom!

In de maand april staat een Voorjaarsbuffet op het menu. We luiden het voorjaar in met een heldere aspergesoep. Op het hoofdmenu staat onder andere kipschnitzel met champignons, lamsrollade of gepocheerde visvariatie. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat op het menu staat. De koks zullen op deze avonden uitleg geven over de gerechten. Kortom, een heerlijke avond genieten van een verse voorjaars maaltijd in een gezellige en sfeervolle ambiance. Dat mag u niet missen!

De themabuffetten vinden plaats op de volgende avonden. Op dinsdag 19 april om 17.15 uur, in de recreatiezaal van Sancta Maria, Huissen. Reserveren bij de receptie: 026-3263300. En op woensdag 20 april om 17.15 uur in de recreatiezaal van wooncentrum Liduina, Bemmel. Reserveren bij de receptie: 0481 470600. De kosten zijn 17,50 per persoon, exclusief drankjes.

‘Kunstmarkt in Huissen’ zoekt kunstenaars

Foto: Gemma Brands

HUISSEN - Zoals de laatste jaren gebruikelijk wordt de expositie ‘Kunst in de Huissense etalages’ afgesloten met een kunstmarkt op een ‘Place du Tetre’-achtige wijze, op zondag 12 juni. Kunstenaars krijgen de gelegenheid om tijdens deze kunst koopzondag hun werk te laten zien en te demonsteren hoe hun kunst tot stand komt.

De kunstmarkt wordt gehouden op de Markt in Huissen. Tijdens deze koopzondag met als thema ‘Kunst’ zorgt de winkeliersvereniging voor een muzikale omlijsting en diverse activiteiten.

Wilt u uw kunst laten zien en demonstreren in het centrum van Huissen tijdens de kunstmarkt? Inschrijven kan gratis en voor 1 mei via www.kunstinmeavota.info.

Inschrijven voor ‘Kunst in de Huissense Etalage’ is ook nog mogelijk. Dit vindt plaats van 28 mei tot 12 juni 2016. Ook hier kunt u zich tot uiterlijk 1 mei als deelnemer voor aanmelden. Hierbij exposeert een deel van de kunstenaars in de Huissense etalages.

Praktisch verkeersexamen basisschool Pius X

BEMMEL - Alle leerlingen van groep 7 van basisschool Pius X in Bemmel zijn op vrijdag 8 april geslaagd voor hun verkeersexamen en kregen uit handen van wethouder Witjes hun verkeersdiploma.

Voordat de kinderen deelnamen aan het theoretische landelijke verkeersexamen op donderdag 7 april, zijn op donderdag 31 maart alle fietsen gekeurd door tweewielerspeciaalzaak Hermans. De fietsen moeten voldoen aan de eisen van de wet en verkeerswetgeving, voordat de kinderen aan het praktische verkeersexamen mogen deelnemen.

Vrijdag 8 april fietsten alle leerlingen één voor één de route van het verkeersexamen door Bemmel. De route was voorzien van oranje routeborden met pijlen en de leerlingen waren goed zichtbaar door de felgekleurde genummerde veiligheidshesjes.

Op de route stonden hulpouders die het fietsgedrag van de leerlingen beoordeelden, zoals uitkijken en omkijken, duidelijk en tijdig richting aangeven en voorrang verlenen. Alle leerlingen zijn geslaagd en hebben op dezelfde dag uit handen van wethouder Witjes hun officiële verkeersdiploma van VVN gekregen.

Mede dankzij de hulp van de politie, gemeente Lingewaard, de hulpouders en de verkeerscoördinatoren van de Pius X hebben alle leerlingen van groep 7 een geslaagd verkeersexamen kunnen fietsen.

Concert voor bouwvakkers en vrijwilligers Theaterkerk

BEMMEL - Aan de markt in Bemmel verrijst als vanouds de kerk zoals het dorp die al vele decennia kent. Dat gaat althans op voor de buitenkant, met zijn typerende bakstenen uiterlijk.

Maar bij binnenkomst via de zware kerkdeuren waar nog niet zo lang geleden de gelovigen naar binnen stroomden, is er geen spoor meer van dat verleden terug te vinden. Want hier wordt hard gewerkt aan de metamorfose van kerk naar theater. Een gigantische klus voor aannemer De Koning met zijn vakmensen, die rondom ondersteund worden door een grote ploeg enthousiaste vrijwilligers.

Om al deze noeste werkers eens flink in het zonnetje te zetten kocht Bas Harmsze op de veiling in het Nootgebouw ten behoeve van de Theaterkerk, een optreden van zangvereniging Meander en van de Nachtegaal van De Plak. Een initiatief dat van harte gesteund wordt door de SKB, Meander en buurman Brasserie Bloem die bij het optreden zorgdraagt voor de interne mens.

Speciaal voor en allèèn voor de grote groep vrijwilligers en al die timmerlieden, loodgieters, elektriciëns, pijpenleggers, slopers, lassers, gasfitters, grondboorders, verwarmingsspecialisten, tekenaars, rekenaars, metselaars, schilders et cetera verzorgen zangvereniging Meander en de Nachtegaal van De Plak ter plekke op vrijdag 22 april een vrolijk muzikaal optreden. Een veelstemmig dankjewel en steuntje in de rug voor al deze mensen die hard werken aan de vervolmaking van onze Theaterkerk, waar Bemmel straks terecht trots op kan zijn.

Frieda: 'Eerst even in de tuin kijken'

Foto: Bart Brekelmans

BEMMEL - “Heerlijk gewerkt”, verzucht Frieda als ze binnenkomt voor de warme maaltijd. Samen met Jo en Geert heeft ze het aardbeienbed opgeschoond en een groentebed voorbereid in de tuinen van De Minkhof.

“’s Morgens ga ik altijd eerst even in de tuin kijken”, vertelt Frieda, “nog voordat ik naar binnen ga om iedereen te begroeten. Ik geniet enorm van alles wat groeit en bloeit.”

Waar nu de groentebedden er netjes aangeharkt bijliggen staan over enige tijd de Frieslanders, stokbonen en rode bieten. In de kas komen de rucolazaadjes uit. Paprikaplantjes staan klaar om te worden geplant en de wintersla kan worden geoogst. “Dat is een speciaal soort dat bij een temperatuur van zeven graden goed gedijt”, legt Geert Hermsen uit. Hij is een door de wol geverfde moestuinier die als vrijwilliger de tuingroep aanstuurt en zo de plantschema’s goed in de gaten houdt.

“We zaaien in kleine hoeveelheden. Door dit te herhalen kunnen de Minkhofgasten het hele seizoen uit eigen tuin eten”, aldus Geert. De vrijwilligers in de Minkhof-keuken koken graag met verse ingrediënten. En soms verschijnt er iets bijzonders op het bord. Deze winter was dat de rode boerenkool. “Daar moesten de deelnemers wel aan wennen”, lacht Frieda. “De paarse bonen vond men heerlijk.” Dit jaar staan er nieuwe verrassingen op het programma. Wat dacht je van rode spitskool en oranje bloemkool.

Als je net als Frieda geniet van het buiten bezig zijn, meld je dan aan bij De Minkhof. Het zware werk zoals spitten word je uit handen genomen. Voor meer informatie: www.minkhof.nl.

Muzim

BEMMEL - Concentratie en plezier bij de muziek workshop van Muzim voor inburgeringscursisten in De Kinkel.

Team Lingewaard klaar voor Alpe d’HuZes

Foto: Lenneke Tielemans

LINGEWAARD - Team Lingewaard, een groep van eenentwintig wielrenners is er klaar voor. Op donderdag 2 juni wordt door de renners de Alpe d'HuZes beklommen om zo geld in te zamelen voor het goede doel. Het team heeft het afgelopen jaar al diverse acties op poten gezet en heeft tot nu toe € 52.000,00 voor het goede doel bij elkaar gebracht. Dat is behalve aan de acties ook te danken aan een groot aantal hoofdsponsors.

Het team organiseert nog diverse individuele acties en een nog een grote teamactie. Bij de doorkomst van de GIRO d’Italia door Bemmel wordt op Stoeterij Buitenzorg een VIP Party georganiseerd met prachtig zicht op de route, Italiaanse (live) muziek, uitstekende catering met wijnproeverij en een veiling voor het goede doel. Zo zal er onder andere een schilderij geveild met als thema de GIRO.

Wachtlijst

Alle 200 kaarten zijn uitverkocht maar men kan wel op een wachtlijst geplaatst worden. Een ticket kost 60,00 all-in per persoon. Aanmelden kan via de contactpagina van de website.

Het team is de laatste weken al veel op de weg aan het trainen. Sinds vorige week in de nieuwe trainingstenues met daarop alle hoofdsponsors. Het duurt nog 45 dagen tot aan Alpe d’HuZes. Het team verblijft dan een week in Frankrijk in Oz en Oissans, vlakbij Alpe d’Huez. Ook Omroep Lingewaard zal aanwezig zijn om een filmverslag van de week en de voorbereidingen te maken.

Meer informatie over deze specifieke actie of als je wilt doneren, surf je naar de website www.lingewaardad6.nl.

Voor volop kleur en fleur in border, tuin en terras Kent u de service en kwaliteit van kwekerij Gerritsen in Huissen?

HUISSEN – Het is een genot om rond te wandelen in de kwekerij van Gerritsen in Huissen. Kies zelf je planten uit, combineer en laat je adviseren en helpen door Anita en Wilbert Gerritsen. Zet jezelf dit voorjaar en zomer weer in de kwaliteitsplanten, die in een ruime keuze voorradig zijn!

Er zijn weer de traditionele planten, maar ook nieuwere soorten in volop kleurvariatie. Wat is er leuker en vrolijker dan een tuin en terras vol fleurige planten en bloemen? Kijk maar eens bij kwekerij Gerritsen in Huissen.

Niet alleen zijn er perkplanten voor in de border en tuin, ook zijn er leuke plantenbakken. En heb jezelf thuis lege bakken, die je graag gevuld wilt zien? Exclusief materiaal en planten, vullen Wilbert en Anita deze op voor slechts een euro per bak (zie de voorwaarden op www.kwekerijgerritsen.nl). Een dag van tevoren brengen: de volgende dag klaar. Ook ideaal voor bedrijven en horeca!

Gerritsen biedt overigens meer service: er zijn gratis dozen en kistjes. En er is een inpaktafel, waar u zelf de planten en -bakken kunt verpakken. Kwekerij Gerritsen is hét adres in de regio voor het perkgoed, dat in eigen bedrijf wordt gekweekt. Verder zijn er kuipplanten en ook hangpotten in diverse soorten en maten tegen scherpe prijzen. Er zijn bovendien hangpotten met waterreservoir, die ook te gebruiken zijn als gewone (hang)pot.

De kwekerij is geopend op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. En... op de zondagen in april en mei geopend van 10.00 tot 16.00 uur (zie de site).

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl.

Gelderse coverband terug naar 'gezelligheid, bier en bitterballen' Hike op kroegentocht

BEMMEL – De Gelderse coverband Hike gaat op kroegentocht. In de winter zal de band zo'n dertig kroegen in Oost-Nederland aandoen voor intieme optredens. Oftewel: XL-sfeer in XS-setting. Ook in Bemmel komt de band op bezoek, het optreden staat gepland op vrijdag 22 april in café 't Hertenkamp.

Hike is al twee keer uitgeroepen tot beste feestband van Nederland. Die titel levert overigens misschien wel een beetje een vertekend beeld op. Hike is in eerste instantie namelijk een coverband die zich richt op hits van vroeger en nu. Van U2 tot Queen, van Normaal tot Kensington, van Joe Cocker tot Rage Against The Machine. En ja, voor een feestnummertje draaien de heren ook hun hand niet om, maar verwacht zeer zeker niet de hele avond hoempa pa.

In de lente en in de zomer treedt de band op in feesttenten en in discotheken, maar in de herfst en winter is het meestal wat rustiger. En dat is niks voor de podiumdieren van Hike. Daarom besloten ze om het eens in de cafés te proberen. Bassist Remco Wijnands: "We hebben een fotootje laten schieten in een kroeg. Met bier en een pakje kaarten erbij en dat plaatje hebben we daarna op onze Facebookpagina gezet. Met de vraag: 'In welk café moeten we per se gaan spelen?' Binnen een paar dagen was dat bericht meer dan 50.000 keer bekeken. Er waren honderden cafés getagd. Na één week stonden er al 22 boekingen. En inmiddels zijn het er dertig. En er komen er nog wat bij, maar veel ruimte is er niet meer. Ja, dat vinden wij best een succes. Wij waren al blij geweest met tien optredens!"

Intiem

"We hebben er veel zin in", stelt Wijnands. "Fijn weer terug naar de basis. Lekker intiem. Als het aan ons ligt niet eens op een podium, maar gewoon lekker op de barkruk. We gaan ons repertoire iets aanpassen aan de setting. Vandaar dat we bijvoorbeeld ook nummers van Joe Cocker en Toto hebben ingestudeerd. Echte kroegmuziek!"

Vorig jaar ging Hike verder met nieuwe zanger Robin Slutter. Ook toetsenist Joost Raben werd aan de line-up toegevoegd. "Om onze nieuwe bezetting voor te stellen aan het publiek hebben we eerst getoerd onder de naam Hike – The Next Level. Met een nog grotere show en productie. En dat was een groot succes. Overal waar we stonden, zijn we opnieuw geboekt. Dat zegt wel voldoende. Nu zoeken we de andere kant van het spectrum op. Gezelligheid, bier en bitterballen!"

Het optreden vindt plaats in café 't Hertenkamp in Bemmel. Aanvang 20.30 uur. Toegang is gratis.

Collecte voor Lourdes

Collecte voor Lourdes

HUISSEN - VNB Nationale Bedevaarten zorgt er samen met een aantal vrijwilligers van de plaatselijke afdeling Huissen voor, dat er één keer per jaar een collecte wordt gehouden!

De opbrengst van deze collecte wordt gebruikt om één of meer (zieke) pelgrims in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan de Lourdesreis in september. Samen betekenisvol ontmoeten, staat hierbij centraal! Dit jaar wordt de collecte gehouden van 16 mei tpt en met 21 mei.

Mogen wij op uw steun rekenen? Alvast hartelijk dank voor uw gave! Collectanten kunnen zich opgeven via lourdeswerk@parochiedelevensbron.nl.

Mini's Batouwe kampioen

BEMMEL -Zaterdag 9 april vond het laatste toernooi plaats voor de U10, ook wel mini's genoemd van Basketball Club Batouwe. Er was een ruime voorsprong op nummer twee uit de poule, maar er moest ook echt nog gewonnen worden om de titel kampioen te bemachtigen.

Afgereisd naar Wageningen met een bus haarlak voor de veel te gladde houten vloer, een eigen gemaakt spandoek en veel ouders werden er 3 spannende wedstrijden gespeeld. Batouwe kon met 4-2 Pluto achter zich laten en de titel was daarmee binnen. Met medailles, een beker en taart is er feest gevierd door Daan, Jesse, Jochem, Lola, Lucq, Mies, Serena, Sofie, Stijn en Thom.

Zonnebloemloterij Gendt

GENDT - Vanaf 14 april gaat de landelijke Zonnebloem loterij weer van start.

Al een aantal jaren op rij kiest Zonnebloem Gendt ervoor om met haar vrijwilligers twee data te kiezen om zoveel mogelijk loten te verkopen. De afdeling Gendt onderneemt dat dit jaar op woensdag 20 en donderdag 21 april Op deze avonden komen onze vrijwilligers langs de deur met de loten. Vanaf 17.30 uur gaan zij van start.

10 / 36

11 / 36

12 / 36

13 / 36

14 / 36

Open eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende weken organiseert SWL weer open eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 21 april - 17.30u – Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen

Dinsdag 26 april - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28 in Bemmel

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘'Actief in wijk en buurt’'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Door het oog van de naald...

Foto: Johan Dijkstra

HUISSEN - Wat is nu eigenlijk het oog van de naald? Misschien hebt u er ook wel eens over nagedacht. Ik vond de uitspraak van Jezus over het oog van de naald en het koninkrijk Gods altijd vrij onmogelijk. Totdat ik het boek ‘Ararat’ van Frank Westerman las. Westerman beschrijft een herinnering aan zijn godsdienstleraar ds. Van Woerkom.

Van alle docenten had deze dominee het uiterlijk dat het beste past bij zijn vak. Zilveren haardos, gelooide handen. Bij iedere les tekende hij met zijn gekromde gestalte eerst de kaart van de oudtestamentische wereld op het bord. En sprak over de Bijbel als een boek met levenslessen.

'Stel', zei hij, 'dat we Jezus’ uitspraak ‘het is gemakkelijker dat een kameel door het oog van de naald gaat, dan dat een rijke het koninkrijk Gods binnengaat’ letterlijk nemen, wie komt er dan nog in de hemel?' De godsdienstleraar schetste vervolgens op het bord de poort van een ommuurde stad als Jericho of Jeruzalem. Met daarin een klein deurtje. Het nachtdeurtje. Dat nachtdeurtje heette vroeger ‘het oog van de naald’. Met wat moeite kon een kameel daar geknield, al schuifelend, door naar binnen.

Zo zit het met de Bijbel. De verhalen zijn waar, maar je moet de achtergrond kennen om dat te kunnen zien. De verhalen moet je interpreteren om ze echt te begrijpen. En zullen je inspireren. Je helpen je eigen weg in het leven te vinden. Je eigen positie te bepalen. En dat kan nog steeds. Iedere zondag bij de protestantse gemeente Huissen. Welkom!

Kerkdienst zondag 24 april 2016 (Cantate Domini, zing voor de Heer). Aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra

Joost wint tijdrit Heuvel voor tweede jaar op rij

BEMMEL - De eerste wedstrijd bij TWC ’t Verzetje om het clubkampioenschap was een tijdrit over 7,5 km vanaf de Heuvelsestraat naar de Lingewal.

Bij de wedstrijdrenners was het weer erg spannend met de top drie binnen elf seconden van elkaar. Joost van Bezooijen won voor het tweede jaar op rij deze openingstijdrit in een tijd van 10 minuten en 19 seconden. Ruud Steeghs werd tweede met 8 seconden meer, voor Cor van der Ploeg die derde werd, die nog 3 seconden langzamer was.

Bij de Senioren B (niet-licentiehouders) won Bram Esselink. TWC ’t Verzetje heeft een tiental Statushouders uit Eritrea opgenomen in de club. Robe Goytom is één van hen en wist bij de eerste deelname meteen beslag te leggen op de tweede plek, voor Gerrit Prinsen, die zijn comeback maakte op de tijdrit.

In de categorie junioren was Bernd Mom de snelste voor Bram Gerritsen en Jelle Baks. Bij de dames was Esther Straub ook dit jaar de snelste, dit jaar in een persoonlijk record.

De opkomst bij de Jeugd tijdrit over 3 km was met 24 renners enorm groot. Tij Pricken won voor Stijn Tiemissen en Luuk Slootweg.

Vereniging Ouders van een Overleden Kind Wandelen met lotgenoten

EDE - De Vereniging Ouders van een Overleden Kind is een zelfhulporganisatie van ouders van een overleden kind, die begrip en medeleven willen bieden aan lotgenoten. Wanneer je kind sterft val je in de duisternis en de chaos van tomeloos verdriet: de wereld is vergaan.

Veel meer ouders ondergaan deze traumatiserende ervaring dan over het algemeen wordt gedacht. Vele ouders dragen daardoor een onvoorstelbaar groot verdriet met zich mee, dat bepalend is voor de rest van hun leven. Hoe daarmee om te gaan? Hoe overleef je dat?

In 1981 hebben een aantal ouders met deze gemeenschappelijke ervaring de Vereniging Ouders van een Overleden Kind opgericht. Zij ontdekten dat het delen van gevoelens, angsten en wanhoop hen in staat stelden overeind te krabbelen en hun leven opnieuw op te bouwen; een leven weliswaar, dat nooit meer zal zijn wat het ooit is geweest. Het verdriet blijft. Wanneer je kind sterft word je getroffen door levenslang verdriet, dat is de prijs die je betaalt voor de liefde voor je kind. Die liefde blijft bestaan over de grens van de dood heen. Wat VOOK voor u kan betekenen, staat op: www.vook.nl en facebook.

Vanaf 13.00 uur ontmoeten we elkaar bij Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a, 6718 SL in Ede. Wandeling is ongeveer 5 km. Het Natuurcentrum ligt in een fraai en veelzijdig gebied aan de rand van de landbouwenclave de Ginkel. U kunt u opgeven per e-mail: gelderland-an@vook.nl of bellen met Bettie 06 40875275. Wilt u deelnemen aan een gespreksgroep of met lotgenoten in contact komen neem dan contact met ons op.

Première al uitverkocht...

De Winterkoningin op haar troon... Foto: Hannie Bouman

HUISSEN - De voorstellingen moeten nog beginnen en de première is al uitverkocht. Dat begint weer goed voor Kindertheater Kleine Kees uit Huissen.

In de meivakantie kun je genieten van de voorstelling De Winterkoningin, maar wacht niet te lang met kaarten reserveren, de belangstelling is groot. Meer informatie staat op www.thater-kees.nl.

Van Kerk naar Theater aan de Markt (12)

BEMMEL - De professional: "Maikel Vos is de naam en ik mocht het levenslicht voor het eerst aanschouwen in 1979 in Arnhem en in die stad zie ik nog steeds het licht. Met vriendin Angélika ben ik alweer, laat eens even kijken, sinds 2002 samen en we hebben een dochter met de wonderschone naam: Qwendolyn. We wilden het apart laten klinken en de g hebben we voor een q ingewisseld."

"Sinds 1999 ben ik officieel in dienst bij de firma Balk als elektriciën. Op de goeie oude LTS heb ik het vak elektromonteur geleerd en daarmee goed aan de slag gekomen. Het werk in de kerk is leuk, variërend voor ons, er moet op allerhande gebieden wat gebeuren: alarm, belichting, veel schakelingen, dat alles samengevat noemen we domotica. Dit wil zeggen, dat je alles wat met licht en lucht, atmosfeer in het gebouw te maken heeft, samenkomt en op één scherm – bij de bar - te regelen, programmeren is. Op dit touchscreen kun je de gewenste sfeer creëren voor dat moment of door de volgende dag. Bij de uitgang zit dan een schakelaar, waarmee je met één druk op de knop alles uit kunt zetten. Voor het theater leggen we de basis bekabeling en voedingen aan en de rest richten de TOP-technici in combinatie met Balk zelf de specifieke theatervoorzieningen in: wij monteren hoe ze het hebben willen, alles is mogelijk.

Thuis ben ik veel met muziek bezig en ga met mijn zwager mee die een drive-in heeft. Carnaval houdt mij ook van de straat, als ceremoniemeester van cv 'Zonder Naam' regel ik alles rond de avonden. In de kerk hebben we tijdens het werk en met de koffie schik en goed contact met de vrijwilligers. Altijd even kijken wie er komen voor hand- en spandiensten, Piet Frits en Jan zijn er bijna altijd voor overleg, ach we hobbyen maar raak."

De Wieling wandelt 1013 euro bijeen

HAALDEREN - De groepen 7 en 8 van basisschool De Wieling in Haalderen deden mee aan Wandelen voor Water.

Bij elkaar heeft dit 1013 euro opgeleverd (waar Aqua for All nog 50 procent bovenop doet). Het ludieke ‘startschot’ werd dit keer mogelijk gemaakt door de brandweer van Bemmel.

Voor het vierde jaar liepen de leerlingen 6 km met 6 liter water op hun rug. De leden van Rotaryclub Lingewaard zetten de route uit, begeleidden de leerlingen en zorgden halverwege de wandeling voor een stopplaats met warme chocolademelk en cake. Jumbo Bemmel maakte deze versnaperingen weer mogelijk.

De opbrengst van de sponsorloop, gaat naar het werk van ZOA in Burundi. ZOA is een organisatie die mensen ondersteunt die lijden als gevolg van een gewapend conflict of natuurramp. Het doel van dit project is om de gezondheidstoestand van schoolkinderen in Burundi te verbeteren. ZOA wil de toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen verbeteren en schoolgaande kinderen hygiënische normen aanleren zodat ze niet meer ziek worden. Het handen wassen, de beschikking hebben over een wc en een depot voor wateropvang maken hiervan deel uit.

Tevens verkrijgen we met dit project voedsel voor kinderen in het basisonderwijs door samenwerking met het Wereld Voedsel Programma. Als wij scholen voorzien van water, levert het Wereld Voedsel Programma de komende drie jaar voor 1260 kinderen op twee basisscholen een gezonde middagmaaltijd op de school!

Meld u aan voor het tiende Lingewaards Dictee op 3 juni, een Nederlands dictee voor een goed doel, www.lingewaardsdictee.nl.

Regionale renners strijden in Flint Wielerspektakel in Gendt

GENDT - Op dinsdag 26 april, de avond voor Koningsdag, vindt voor de vijfde keer het Flint Wielerspektakel plaats. Een prachtig evenement dat niet meer uit Gendt weg te denken is.

Tijdens dit spectaculaire evenement gaan acht wielerploegen de strijd met elkaar aan. Ieder team bestaat uit 4 renners die allemaal op 4 verschillende onderdelen uitkomen. Ze strijden tegen elkaar in de ploegentijdrit, de achtervolging, de afvalkoers en de scratch. Veel van de deelnemende wielrenners komen uit de regio, wat een extra spannende dimensie geeft aan het wielerevenement, zowel voor de deelnemers als voor de bezoekers. Ook titelverdediger TWC ’t Verzetje uit Bemmel verschijnt aan de start om opnieuw voor de winst te gaan.

De wedstrijden starten om 18.30 uur in de Dorpstraat in Gendt en eindigen rond 21.00 uur. In samenwerking met De Klok Horeca Gendt wordt op de locatie bij de start en finish gezorgd voor een gezellige ambiance. De terrassen blijven ook na afloop van de wedstrijd geopend. Dit wielerevenement is mede mogelijk door de steun en inzet van de Oranjestichting Gendt.
Verdere informatie over het Flint Wielerspektakel is te vinden op http://lingetrappers.wordpress.com.

Groud Control: David Bowie Tribute

BEMMEL - Fantastisch nieuws voor de Bowie-liefhebber. Toestanden op Podium heeft de David Bowie Tribute band - Groud Control weten te boeken voor een optreden in Bemmel!

Het overlijden van popicoon en rasartiest David Bowie raakte velen. Generaties zijn met het geluid van Bowie opgegroeid. Als eerbetoon aan Bowie speelt de Velpse band Ground Control op zaterdag 23 april in De Kinkel in Bemmel (zaal open 21:00, aanvang 21:30).

David Bowie wist decennia lang muziekliefhebbers te boeien door steeds te blijven vernieuwen en bijzonder originele muziek te maken. Zelfs met zijn allerlaatste werk Blackstar heeft hij iedereen op het verkeerde been weten te zetten.

Ground Control bestaat uit Ries de Wit (vocalen), Hans van Binsbergen (gitaar), Coen van Woerkom (basgitaar), Peter De Belie (gitaar), Bart Smits (toetsen) en Jago Agricola (drums). Ze hebben allemaal een andere muzikale afkomst, met verschillende muzikale bagage, maar weten deze te combineren tot één muzikale passie: David Bowie.

Bowie nummers met passie

Ground Control heeft een missie: het met vuur en passie uitvoeren van Bowie-nummers, soms bijna identiek aan het origineel, soms met een twist, maar altijd met respect voor de Thin White Duke himself.

Van 'Ziggy Stardust' tot 'Station to Station', van 'Space Oddity' tot 'Heroes', en van 'Changes' tot 'Scary Monsters'... Elke periode van David Bowie is bijzonder, en Ground Control weet dit zeer realistisch neer te zetten met een bijzondere, muzikale en kleurrijke live show.

Ga naar www.topbemmel.nl voor het bestellen van kaartjes.

Viering Reinheitsgebot 500 jaar

HUISSEN – Op zaterdag 23 april 2016 vanaf 20.30 uur wordt in café Het Moment in Huissen gevierd dat het Reinheitsgebot 500 jaar bestaat. Het gebod is een Duitse regeling die zijn oorsprong kent in het hertogdom Beieren in 1516. Dit gebod geldt als de oudste warenwet ter wereld. Volgens het reinheitsgebot mag bier alleen gemout graan, water en hop bevatten.

Tijdens deze avond zijn er vier verschillende speciaalbieren te proeven die allen voldoen aan het Reinheitsgebot. Eén van de bieren wordt die avond voor het eerst gepresenteerd en komt uit Huissen: De Düstere Wilde Weisse’ van Hosenhym Bierbrouwers. Rond 21.00 uur zal historicus Jan Zweers eerst iets vertellen over de Huissense bier brouwgeschiedenis. Vervolgens zal het eerste vat Hosenhym bier feestelijk worden binnengehaald. Tot slot zal Frans van Dalen, benoemd tot beschermheer van Hosenhym 2016, het vat aanslaan, waarna iedereen het nieuwe bier kan proeven. Tijdens deze avond serveert De Kaasshop uit Huissen “Oud-Hosenhym kääs”. En niet zonder reden; deze kaas past juist uitstekend bij het echte Huissense bier.

Hosenhym Bier

Op deze avond kan de sjanspuul worden besteld; een rijkgedecoreerde fles van 750ml. Daarnaast is ook ‘t originele Hosenhym glääske te bestellen, voor zowel links- als rechtshandige bierdrinkers. Vanaf maandag 25 april is het bier exclusief te koop bij De Kaasshop in Huissen. Daarnaast is het bier exclusief op de tap bij café Het Moment en op fles bij restaurant Bar Lekker.

Wijkplatform Angeren

ANGEREN - Op dinsdagavond 26 april is er weer de maandelijks terugkerende vergadering van het wijkplatform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat om 19.30 uur.

"We hanteren een inloopuur van 19.30 tot 20.30 uur, waarin iedereen welkom is om zijn idee, suggestie en/of klacht over leefbaarheid of veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar te maken. Elke opmerking van iedereen nemen we serieus, zullen we noteren en in de vergadering bespreken. Op deze manier proberen we, samen met u, bij te dragen aan een zo optimaal mogelijke leefbaarheid en veiligheid in ons dorp. Bent u niet in de gelegenheid om op 26 april even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen naar: platformangeren@gmail.com. Ook is er nog de mogelijkheid om uw opmerking te deponeren in de daarvoor bestemde brievenbus in ons dorpshuis."

Koningsdag woensdag 27 april in Bemmel

BEMMEL - Ook dit jaar belooft het weer een leuke dag te worden in Bemmel. Voorafgaand aan Koningsdag is er de Koningsnacht op het Zwitserseplein georganiseerd door de cafés De Roskam, 61 en 't Hertenkamp. Op woensdag begint het feest om 9.30 uur met allerlei festiviteiten voor jong en oud.

Programma Koningsdag woensdag 27 april Bemmel

1. Optocht met versierde fietsen, rolstoelen, karren of skelters, begeleid door drumfanfare ESKA, Oldtimer tractoren rijden achter de stoet aan. Prijzen voor de mooist versierde fietsen. Inschrijven via fietsoptocht@oranjecomitebemmel.nl.

2. Vrij zwemmen voor kinderen vanaf groep 3: in het bezit van minimaal zwemdiploma A. In het zwembad van Laco.

3. Badmintonnen in sporthal de Bongerd. Maak kennis met deze sport en speel wedstrijdjes. Zaalschoenen zijn verplicht, rackets en shuttles zijn daar al aanwezig. Georganiseerd door Badminton Club Bemmel .

4. Straattekenwedstrijd op het Kinkelplein. Inschrijven via straattekenen@oranjecomitebemmel.nl.

5. Vlooienmarkt voor volwassenen. Inschrijven via info@oranjecomitebemmel.nl.

6. Oranje Kinder-vrijmarkt met kinderspelen en diverse gratis attracties zoals schminken door KDV Zonnekinderen, hele grote klimpalmboom, lasershooting-game, klimglijbaan, western track hindernisbaan, kinderland, springkussen en bumpervoetbalspel. Suikerspin maken voor 50 cent. Zelf een kleedje meenemen voor de vrijmarkt om op te zitten!

7. Oldtimer tractoren bekijken.

8. Ballonnenwedstrijd. Deelnemerskaarten kan je van te voren afhalen bij ijssalon Maarten Liet, Dorpsstraat 50a in Bemmel.

Inschrijven voor kinderactiviteiten graag vóór zaterdag 23 april via de website of email. Vermeld daarbij je naam, leeftijd, groep, school en de activiteit waaraan je wil deelnemen.

Tijdschema:

09.30u Een uur zwemmen en waterspelen in het zwembad van Laco sportcentrum Lingewaard.

10.00u Verzamelen feestelijke fietsoptocht bij zorgcomplex de Gouden Appel (Liduina).

10.00u – 12.00u Badmintonnen in sporthal De Bongerd.

10.30u Vertrek fietsoptocht met fanfare.

10.00u Begin vlooienmarkt voor volwassenen. Voor de mooist versierde kramen zijn er enkele                                         leuke prijzen beschikbaar. Info voor deelname staat op de website.                

10.30u Een uur zwemmen en waterspelen in het zwembad van Laco sportcentrum Lingewaard.

11.00u Aankomst fietsoptocht en Oldtimers op het Kinkelplein.

11.30u Prijsuitreiking voor de mooist versierde fietsen, rolstoelen, karren of skelters.

11.30u - 13.00u Straattekenwedstrijd op het Kinkelplein. (Krijt af te halen bij de stand van het Oranje Comité, traktatie na inleveren krijt).

13.15u Prijsuitreiking voor de mooiste straattekeningen.

13.30u - 17.00u Gratis kindervrijmarkt en kinderfestiviteiten. Pas na de prijsuitreiking begint de kindervrijmarkt, voor die tijd mogen er geen kleedjes op de straattekeningen gelegd worden!

17.15u Afsluiting met de ballonnenwedstrijd (prijsuitreiking medio juni).

Alle niet-verkochte vrijmarktspullen kunnen worden ingeleverd bij het milieustraatje voor De Kinkel. Daar worden de goederen op bruikbaarheid onderzocht; deze gaan naar voedselbanken en via diverse instanties naar mensen die ze nog goed kunnen gebruiken. Immers: weggooien is zonde!

De muzikale begeleiding op deze Koningsdag wordt verzorgd door 'Starmusic Events' uit Bemmel .

De route van de fietsoptocht is als volgt:

Vanaf zorgcomplex de Gouden Appel, LA Dorpsstraat, LA Oostervelden, RA Dr. Bouwdijk Bastiaansestraat, RA Beukenlaan, RD Willem Jansenstraat, RD Leemkuilselaan, RA Dorpsstraat, LA Van Ambestraat, LA Kinkelplein.

Er staan juryleden langs de kant van de weg die beoordelen welke fietsen, skelters of steps het mooist of origineelst versierd zijn. Stuur voor deelname aan de fietstocht een mailtje naar fietsoptocht@oranjecomitebemmel.nl onder vermelding van naam en leeftijd. Deelnemers krijgen een deelnemerskaart teruggemaild die op de fiets bevestigd dient te worden.

Belangrijk: Houdt u er rekening mee dat vanwege al deze activiteiten er op dinsdag 26 april na 14.00 uur niet meer geparkeerd kan worden op het Kinkelplein.

Ook zal tijdens de Koningsdag de Van Ambestraat (vanaf de Ponylaan), de Dorpsstraat t/m inrit Kinkelenburglaan, de gehele Kinkelenburglaan en het Kinkelplein, afgesloten zijn voor verkeer. Daarom verzoeken we de omwonenden hun auto's op woensdag 27 april voor 08.00 uur buiten de afgezette straten te zetten. Om 18.00 uur wordt de blokkade weer opgeheven.

Bezitters van Oldtimer voertuigen die graag hun voertuig willen tentoonstellen op het Kinkelplein kunnen zich opgeven via info@oranjecomitebemmel.nl. Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Koningsdag-activiteiten. Deelname en attracties voor kinderen zijn gratis.

Kingsnight en Koningsdag in Doornenburg

DOORNENBURG - Na een aantal jaren van afwezigheid werd in 2015 door diverse mensen het initiatief opgepakt om Koningsdag weer nieuw leven in te blazen. Dit is gelukt… en hoe!

Koningsdag 2015 was een groot succes en dat gaan we dit jaar weer proberen. We gaan zelfs voor een Kingsnight… Op 26 april is er vanaf 20.00 uur een heuse Kingsnight in het schuttersgebouw. Deze avond speelt de band Nxt-Level en de toegang is gratis (let op: leeftijd 16 jaar en ouder).

Op Koningsdag zijn er vele activiteiten in Doornenburg. Zo starten we om 11 uur vanaf het schoolplein met een optocht van versierde fietsen. Onder begeleiding van harmonie en schutterij zal er een rondgang door het dorp worden gemaakt met als eindpunt de speeltuin aan de Van Heekstraat. Na aankomst zullen er op het grasveld bij de speeltuin diverse spellen en activiteiten te doen zijn.

Naast de traditionele kleedjesmarkt en koningsspelletjes voor de kinderen zijn er tal van nieuwe spellen voor zowel jong als oud. Denk hierbij aan het Lingewaards kampioenschap Puntbal, het Doornenburgs kampioenschap touwtrekken en het Doornenburgs kampioenschap spijkerbroekhangen. Ook is er een nieuw onderdeel toegevoegd namelijk 'Heel Doornenburg bakt'. Heb jij een nog een oud familierecept van bijvoorbeeld een heerlijke appeltaart of ouderwetse kwarktaart met lange vingers. Bak deze taart dan alleen of samen met een groep vriend(in)en of sportteam, neem de taart mee naar de speeltuin en wellicht wordt jij met jouw taart (door een deskundige jury bestaande uit een hele bekende bakker en een koninklijk lid) verkozen tot 'Doornenburgs kampioen taart bakken'.

Naast bovengenoemde competities zijn diverse demonstraties en voorstellingen. Deze middag zal door middel van livemuziek worden opgeluisterd door Vision. Tevens is er een gezellig terras voor een hapje en een drankje. Kortom, zowel voor jong als oud belooft het een leuke en gezellige Kingsnight en Koningsdag te worden.

Doe mee met de ballonwedstrijd op Koningsdag in Bemmel

BEMMEL - Ook dit jaar organiseert Oranje Comité Bemmel-Ressen als afsluiting van de Koningsdag een ballonwedstrijd voor alle kinderen van Bemmel. Gratis deelnemerskaarten hiervoor zijn af te halen bij ijssalon Maarten Liet aan de Dorpsstaat in Bemmel.

Met deze deelnemerskaart ga je op Koninginnedag om 17.00 uur naar de infostand van het Oranje Comité op het Kinkelplein. Daar krijg je dan een heliumballon waar je je kaart aan kan bevestigen. Vul deze kaart netjes en volledig in! Vorig jaar konden wij een winnaar geen prijs uitreiken omdat de adresgegevens onleesbaar waren en wij diegene dus niet konden opsporen.

Degenen die het verst komen met zijn of haar ballon wint een prijs. De heliumballonnen kunnen heel ver komen, er is ooit wel eens eentje in Rusland gevonden!

Om milieubezwaren tegen te gaan gebruiken wij afbreekbare ballonnen en katoenen touwtjes. Overigens zijn er op Koningsdag allemaal leuke gratis activiteiten voor de kinderen: een grote klimpalmboom, luchtkussen, schminken, bumpervoetbal, hindernisbaan, laser shooting game, suikerspin maken en nog veel meer.

Alle informatie over het programma van Koninginnedag kan je binnenkort in de lokale kranten vinden en natuurlijk ook op www.oranjecomitebemmel.nl. Daar kan je je ook inschrijven voor de versierde fietsoptocht, zwemmen, badmintonnen en de kindervrijmarkt. Alle activiteiten voor kinderen zijn die dag gratis!

Koningsdag in Gendt met veel muziek, sport en gezelligheid

GENDT - Ondanks een schrijnend tekort aan vrijwilligers is het de Oranjestichting Gendt toch weer gelukt om een passend programma samen te stellen met veel muziek, sport en gezelligheid waar iedereen, jong en oud, van kan genieten.

Op dinsdag 26 april, Koningsavond, zal om 19.00 uur worden begonnen met een wieleromnium, georganiseerd door De Lingetrappers. Deelnemers zijn plaatselijke en regionale renners die er ongetwijfeld weer een spektakel van zullen maken. Start en finish zijn in de Dorpstraat.

Woensdag 27 april Koningsdag:

9.15 uur: Opstellen op het Julianaplein met versierde voertuigen en uitreiken van de ballonnen.

9.15 uur: Voorafgegaan door de muziekkorpsen van Sint-Sebastianus en Sint-Caecilia vertrekt de stoet naar villa Ganita voor de aubade.

10.00 uur: Aanvang aubade. In aanwezigheid van de gedecoreerden zal wethouder Helga Witjes de prijsjes uitreiken voor de mooist versierde fietsjes, en dergelijke en het sein geven voor het oplaten van de ballonnen voor de wedstrijd. Na de aubade gaan de gedecoreerden naar De Klok voor een gezellig samenzijn, waarbij Jubilate de muzikale omlijsting zal verzorgen.

10.45 uur: Diverse kinderactiviteiten en attracties op het Julianaplein.

12.00 uur: Oranje Vrijmarkt op het Julianaplein. Ook voor de kinderen zal er ruimte worden gereserveerd om, vanaf een kleedje, hun spulletjes te kunnen verkopen. U kunt nog een kraam reserveren (voor 15,00) bij Ton Balduk: 0481 422069 tot uiterlijk 24 april.

12.00 uur: Optreden van Clown Okidoki op het Julianaplein en omgeving. Ook op de kiosk zal hij enkele podium optredens verzorgen. Een absolute attractie voor alle leeftijden.

12.00 uur: Inschrijven voor deelname aan de Polder- en Stratenloop. Polderloop kost 3,00; de stratenloop is gratis. Alle deelnemers krijgen een herinneringsshirt.

13.00 uur: Stratenloop voor kinderen tot en met 9 jaar. Om 13.15 uur starten de kinderen tot en met 13 jaar. Direct na afloop is de prijsuitreiking vanaf het grote podium.

13.00 uur: Muziek vanaf het parkeerterrein aan de Julianastraat. Vanaf het grote terras van De Klok kunt u genieten van de bekende groep Seven Days Music.

13.30 uur: Optreden van het jeugdorkest van harmonie Sint-Caecilia op de kiosk van het Julianaplein. Zij willen u graag laten horen wat ze al in hun mars hebben.

14.30 uur: Polderloop. Fantastische wedstrijd over de prachtige polder met veelal Gendtse en regionale deelnemers. Prijsuitreiking direct na binnenkomst van de laatste loper, +/- 15.15 uur.

15.30 uur: Op de kiosk zal het smartlappenkoor De Notenkrakers optreden. Zij zullen u laten genieten van een vrolijk en gezellig repertoire.

Vrijdag 29 april Feestavond voor 55+

!9.00 uur: In zaal Providentia zal in nauwe samenwerking met Ouderen Vereniging Gendt de traditionele feestavond voor de ouderen worden gehouden. Een gastvrije ontvangst voor alle Gendtenaren van 55 jaar en ouder.

Zaterdag 30 april Klaverjassen

11.00uur: Start van de klaverjasdrive bij De Klok (0481 421551). Inschrijven vóór 28 april. Deelname kost 12,50 inclusief gezamenlijke lunch. Einde +/- 16.00 uur.

Woensdag 4 mei Dodenherdenking

19.00 uur: Herdenkingsdienst in de kerk.

19.35 uur: Stille tocht naar het oorlogsmonument .

20.00 uur: Stilte

20.02 uur: Wilhelmus en vervolgens Kranslegging en defilé.

Na afloop voor iedereen koffie bij De Klok.

Het complete programma en nadere informatie kunt u zien op www.oranjestichtinggendt.nl.

Koningsdag in Huissen

HUISSEN - Op woensdag 27 april is het weer zover. Dan vieren we voor de derde keer Koningsdag. Ook Huissen staat op deze feestelijke dag weer bol van de festiviteiten. Zalencentrum Buitenpoort, wijkvereniging De Zilverkamp, Oranjecomité Brouwersland en Stinase hebben een afwisselend programma samengesteld. Gegarandeerd een dag vol Hollandse gezelligheid.


De avond voorafgaand aan Koningsdag staat in Huissen beter bekend als 'Koningsnacht=Rocknacht' vanaf 20.00 uur in zaal De Buitenpoort. De volgende dag gaat vanaf 13.00 uur de Tribute Party gewoon door. De kinderen worden op het Koningsplein (voor één dag) geschminkt en beleven plezier op het springkussen en de skelterbaan. Om 13.00 uur vindt op de Markt de Aubade plaats. Bij deze traditie wordt de vlag gehesen en ontvangt iedereen na afloop een gratis oranjebittertje.


Oranjecomité Brouwersland organiseert kinderspelen en een optocht die start om 09.00 uur onder begeleiding van Volharding. De route gaat langs de Kardinaal de Jongstraat, linksaf Julianastraat, rechtsaf aan het eind van de Bredestraat, rechtsaf Van Voorststraat, rechtsaf Van Gelrestraat, richting Christinastraat linksaf, Margrietstraat rechtsaf, Irenestraat en eindigt in de Kardinaal de Jongstraat.
Wijkvereniging De Zilverkamp organiseert kinderspelen, een rommelmarkt en om 09.15 uur een optocht voor de kinderen. De route gaat richting het winkelcentrum naar De Nielant, op Nielant linksaf, rechtsaf naar Schaapsdam, over de brug linksaf en dan meteen rechts door de Biezen linksaf naar Ulkenpad en doorlopen naar de Loostraat. Op de Loostraat linksaf en rechtdoor over de rotonde naar de Wagenweg over het Ot en Sienpad terug naar het schoolplein.

Programma Oranjekinderfeest 2016 Brouwersland - Centrum Het Zand – Binnenveld

HUISSEN - Programma Oranjekinderfeest 2016 Brouwersland - Centrum Het Zand – Binnenveld o.l.v. Oranje comité Brouwersland – Centrum – Het Zand – Binnenveld 8.30 uur: Verzamelen van kinderen op handbalveld De Inworp. Daar worden de kinderen ontvangen door Oranje Comité Brouwers-Centrum. Daar worden ook de meegebrachte versierde fietsen, steppen, karren, enzovoort beoordeeld.

9.00 uur: Start van de optocht met de muzikale medewerking van muziekvereniging; De Volharding
Route: Kardinaal de Jongstraat – Links af Julianastraat – rechts af Aan het eind van de Bredestraat- rechts af Van Voorststraat rechts af Van Gelrestraat – richting Christinastraat Links af – Margrietstraat Rechts af – Irenestraat Kardinaal de Jongstraat - einde
9.45 uur: Het hijsen van de Nederlandse vlag Het openen van de Koningsspelen Aanvang Kinderspelen
10.30 uur: Sluiting van de inschrijving voor de kinderspelen
11.45 uur: Prijsuitreiking van de kinderspelen
12.00 uur: Sluiting van de feestelijkheden. Alle kinderen kunnen opgehaald worden op het Handbalveld de Inworp. Zij kunnen bij cafetaria Leenders een frietje halen met de bon die zij op het handbalveld zullen ontvangen. Deze bon is geldig tot en met 4 mei 2016.
Iedereen is op deze dag van harte welkom op het Handbalveld De Inworp. Ouders die het Oranje-Comité willen helpen op deze dag kunnen zich aanmelden bij Stefan Derksen, telefoonnummer 026-3254404. Bij slecht weer wordt alleen de optocht met prijsuitreiking gehouden. Oranje Comité Brouwers-Centrum is alle donateurs dankbaar voor hun financiële steun.

Koningsdag in Angeren

ANGEREN - Vier dit jaar een spetterende Koningsdag met ons mee in en om het Dorpshuis in Angeren.

Een dagvullend programma voor jong en oud met tal van activiteiten. Dit jaar met een glijbaan, stormbaan en natuurlijk zal een springkussen niet ontbreken. Ook maakt u kans op mooie prijzen en zal er zoals altijd weer LIVE muziek zijn. Op het podium zullen DJ Patrick en de fantastische band WhatZZup garant staan voor een gezellige middag.

Programma

10.30 uur Fietspuzzel tocht voor de senioren

11.00 uur Versierde fietsoptocht

12.00 uur Aansluitend Aubade door St. Bavo & prijsuitreiking

12.30 uur Start rommelmarkt

13.30 uur Live muziek met WhatZZup

14.00 uur Films in het Dorpshuis

16.30 uur Sluiting

Rommelmarkt in De Lingehof

BEMMEL - Op woensdag 27 april tijdens Koningsdag houdt De Lingehof van 10.30-16.00 uur een rommelmarkt in het gezellige grand café van het Bemmelse verpleeghuis. Tijdens de rommelmarkt is er livemuziek en kunt u er terecht voor een hapje en een drankje. De rommelmarkt aan de Gouden Appel 122 in Bemmel begint om 10.30 uur en is rond 16.00 uur afgelopen.

De live muziek wordt dit jaar verzorgd door het Bergmil duo uit Milsbeek. Bij mooi weer zullen we de markt ook uitbreiden naar buiten. Wilt u een tafel huren om uw eigen spullen te verkopen? Dat kan, voor 7,50! Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar Minetta Stoffels, m.stoffels@zinzia.nl. De entree voor de rommelmarkt is gratis.

Winnaars kwis Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Tijdens de Lentekriebels op 3 april was er gelegenheid voor de bezoekers om deel te nemen aan de kwis. Er werden 21 emblemen getoond van voertuigen op een A4 vel waar de deelnemers de juiste namen bij moesten plaatsen.

Gezien deze dag geweldig mooi weer was en de Lentekriebels druk bezocht werd, telde we veel deelnemers. De eerste prijs 30,00 euro met 20 goede antwoorden was voor B. Protzman uit Almelo. De tweede prijs 20,00 euro was voor R. Doornenbal uit Angeren, De derde prijs 10,00 euro was voor P. Willemsen uit Elst.

De Angerse Oldtimer Club heeft een geweldige dag gehad. De opkomst voor de rit was ook erg groot . Weer speelde hier natuurlijk een positieve rol in. De bezichtiging van de tentoongestelde oldtimers was ook goed. Al met al het was een geslaagde dag voor iedereen en zeker voor herhaling vatbaar.

Tweede Koningswedstrijd van visvereniging Sint-Petrus

HUISSEN - Vandaag 17 april werd de twee koningswedstrijd gevist. Met een waterstand van 9 meter 30 en een koude noordwestenwind gingen er 27 vissers naar de Rijn om een visje te vangen, dat dit voor de meeste erg tegenviel, was niet verwacht.

Na een uur hoorde je overal de telefoon gaan, heb je al wat, nee een keer beet. Verder bleef het erg stil, ook de toppen gingen niet krom. En bleven de vangsten erg matig op een paar na.

De uitslag"

Bovenkant

1 Ton de Haas 9.810 gram.

2 Adrie Schuurman 4.380 gram.

3 Geert Meeuwsen 40.60 gram.

4 Jaap Meeuwsen. 2.720 gram.

5 Marcel Willemsen 2.600 gram.

Onderkant

1 Joop van Roijen 4.910 gram.

2 Teun Peters 4.720 gram.

3 Ger Bakker 3.950 gram.

4 Menno Albouts 3.690 gram.

5 Roel Derksen 2.610 gram.

Winkeliersvereniging De Zilverkamp

HUISSEN - De Koningsdag special! Met als activiteit oranje donuts maken & kroontjes kleuren. Zaterdag 23 april is het bijna zover, Koningsdag! Dit jaar vieren wij dit feestje een beetje eerder.

Deze activiteit staat dus ook in het teken van rood, wit, blauw en oranje. Deze feestelijke kleurtjes gaan we terug laten komen op een heerlijk versierde donut. Kleur je eigen kroon en maak jezelf vast klaar voor Koningsdag 2016! Donuts, rood/wit/blauw/oranje spikkels, slagroom, kroontjes, stiften. Alles ligt klaar om heel veel kinderen blij te maken. Jullie komen toch ook?

Tot zaterdag 23 april, tussen 10.00-13.00u. www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp

Column

Zijwieltjes

De eerste zonnige tuindagen zijn binnen en ik heb genoten van samen buiten te eten. De barbecue staat wel op Marktplaats. Voor z'n tweeën te bakken, is te veel gedoe. Dan wacht ik liever op een uitnodiging van de kinderen. In de niet afgeschermde tuin is een verblijf gezellig. Eten in de tuin is een beleving. Mensen komen voorbij en zeggen vaak goeiedag of wensen ons smakelijk eten. Naast onze hoekwoning ligt een wandelpad dat aansluit op een brandgang tussen twee woningrijen en de volgende openbare weg. Ik zie bewoners en vooral kinderen die hollend, fietsend of skelterend langs onze tuin voorbij komen. Stemgeluiden dringen met flarden in de tuin.

Een fietsend meisje roept naar haar vader dat ze pas zonder zijwieltjes kan fietsen als ze op de basisschool zit. Ik denk dan, er zijn genoeg volwassenen die nog steeds niet zonder zijwieltjes door het leven kunnen. Zoals de bestuurders en ambtenaren van Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en de provincie. Die waren door het dolle heen toen ze met grof geld de eerste drie etappes van Giro d'Italia naar Gelderland wisten te halen. Raad en college van Lingewaard werden al snel aangestoken door de roze hype. Wethouders liepen tijdens carnaval als roze zotten over straat. De VVD hallucineert dat zondag 8 mei helikopters boven Lingewaard vliegen die tv-beelden van ons gebied de wereld over sturen. Promotie. Toerisme.

Diezelfde VVD hallucineert dat Japanners en Amerikanen zich straks verdringen voor Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg. Het trotse college staat 8 mei bij de Valom stralend langs het parcours. Om onze beste renner Tom Dumoulin aan te moedigen? Wie? Het college heeft raadsleden en 150 ondernemers uitgenodigd om met een drankje en snacks te netwerken. Ik sta tussen het volk op de Waaldijk. In een poep en een scheet is het peloton voorbij en ga in richting mijn niet afgeschermde tuin. Genieten van het meisje op de fiets met zijwieltjes.

Sjaak

Een mooie collecteopbrengst

Een mooie collecteopbrengst

HAALDEREN - Het Reumafonds is alle collectanten en bewoners van Haalderen dankbaar voor de grote inzet en bijdrage aan weer een fantastische opbrengst van de collecte.

In de landelijke collecteweek is in Haalderen in totaal 664,85 euro opgehaald wat een geweldige opbrengst is. Mede dankzij deze steun kan het reumafonds middelen in blijven zetten voor de bestrijding van reuma, het geven van voorlichtingen en het behartigen van de belangen van mensen met reuma.

Girlsday Rijkswaterstaat

HUISSEN/WOLFHEZE - Tijdens Girlsday2016 hebben de leerlingen onze vrouwelijke wegverkeersleiders en weginspecteurs ontmoet en kennisgemaakt met hun dagelijkse werkpraktijk.

'We hebben in de verkeerscentrale gezien wat er gedaan moet worden als er een ongeluk is gebeurd en we weten nu hoe er informatie op de borden boven de weg wordt gezet.'

Lezing over de onrust in het Midden Oosten: een achtergrond bij de vluchtelingencrisis

HUISSEN - Iedereen lijkt er wel een mening over te hebben: de aanslagen in Parijs en Brussel, de vluchtelingencrisis, Asielzoekerscentra in Nederland en de onthoofdingen van Islamitische Staat. Maar wat weten u hier nu echt over?

De beeldvorming over deze thema’s is in Nederland vaak eenzijdig en bieden weinig achtergrond, toch heeft iedereen zo zijn ideeën over de islam en vluchtelingen. In deze lezing gaat Maartje Lodewijk, MA. proberen om achtergrond te schetsen bij de vluchtelingencrisis in Europa. Wie zijn deze vluchtelingen? Waar komen ze vandaan? En wat is er nu precies aan de hand in Syrië? Deze vragen zullen centraal staan tijdens deze lezing.

Maartje Lodewijks studeerde Islam en Arabisch aan de Radboud universiteit en aan University of London, waar ze zich specialiseerde in politiek en activisme in het Midden Oosten. Door haar studie, maar zeker ook door haar ervaringen bij Stichting Vluchtelingenwerk, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de Immigratie en Naturalisatiedienst weet ze als geen ander een achtergrond te schetsen bij thema’s als de vluchtelingencrisis en de problematiek in het Midden Oosten.

De lezing zal plaatsvinden op vrijdag 13 mei van 19.30 tot 21.30 uur in het Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen. Toegang is gratis, er zijn een beperkt aantal plaatsen, aanmelden kan via lingewaard@vwon.nl.

Belanghouders Waardwonen praten mee over behoefte sociale huurwoningen

LINGEWAARD - Woensdag 13 april heeft Waardwonen met haar belanghouders zoals huurdersorganisaties, gemeenten en zorgpartijen gediscussieerd over hoe de woningvoorraad van de corporatie er in de toekomst uit moet zien.

Hoe groot is de toekomstige behoefte aan sociale huurwoningen in de gemeenten Lingewaard en Berg & Dal? Hoe ziet een sociale huurwoning eruit? Wat is een betaalbare sociale huurwoning en welke kwaliteit hoort hierbij? Deze vragen kwamen onder andere aan de orde. Waardwonen neemt de resultaten mee in de vernieuwing van haar portefeuillestrategie. Hierin wordt vastgelegd hoeveel en van welk type woningen, in welke dorpen er de komende tien jaar behoefte is.

De toekomst van de woningvoorraad is een belangrijk onderwerp. Ontwikkelingen zoals nieuwe wet- en regelgeving als de Woningwet, het huisvesten van statushouders, passend toewijzen, demografische ontwikkelingen en woningmarktonderzoeken neemt Waardwonen mee bij het bepalen van de grootte van haar woningvoorraad. Ook wordt gekeken naar wie de huidige en toekomstige huurders zijn, de verschillende woonwensen, kwaliteit en betaalbaarheid van woningen en duurzaamheid.

De corporatie hecht waarde aan de mening van haar belanghouders en neemt deze mee in de vernieuwing van haar portefeuillestrategie. Het doel van Waardwonen is de woningvoorraad zo te transformeren dat zij haar huidige én toekomstige doelgroepen een goed 'thuis' kan bieden.

Grote deelname Badmintontoernooi BC Gendt

GENDT - Zondag 10 april vond in Gendt het 15e sponsortoernooi plaats. Dit jaar werd het toernooi voor de 15e keer georganiseerd met weer een record aantal deelnemende koppels. Het was een zeer groot succes, met deelnemers uit heel Nederland en zelfs Duitsland. Ook dit jaar werd het toernooi weer gehouden in sporthal Walburgen in Gendt.

Zondagochtend begonnen we met de dames- en heren dubbels en 's middags de gemengd dubbels. Dit jaar een record aantal deelnemende koppels van 70! De koppels kwamen uit: Arnhem, Culemborg, Ermelo, Geldermalsen, Grave, Lent, Mill, Nijmegen, Warnsveld en Wijchen, Vlijmen en natuurlijk Gendt. Zelfs een koppel uit Kleef (Dld).

De gezelligheid, sfeer en sportiviteit zat er gelijk goed in. Er werd lekker fanatiek tegen elkaar gestreden om de wedstrijdpunten met hier en daar toch wel wat stramme spieren en zeker vermoeidheidsverschijnselen.

Het was weer een zeer geslaagde dag ! De activiteitencommissie van BC Gendt is De Geer, WijnZinnig en Etos Venselaar dankbaar voor de prijzen en sponsoring van dit toernooi. Tevens een aantal winkeliers AH Gendt, Bruna, Dio Carla, Moods, Alberdeco, Bloemsierkunst De Gent, Dio van Appeldoorn, Schoonheidssalon Erika, Bakkerij Milder, Tuincentrum De Pas, Leemreise, Eucalypta snoepgoed, Rebo Reclame, Witjes administraties en van Dam Tweewielers voor het beschikbaar stellen van prijzen voor de loterij.

Lijkt het je ook leuk om een keer te badmintonnen. Badminton Club Gendt heeft een jeugdafdeling op de dinsdagavond en de volwassenen spelen op de woensdagavond. Kom gerust een kijkje nemen op één van onze speeldagen in sporthal Walburgen. Meer informatie en uitslagen: www.bcgendt.nl.

Het Kinkelbestuur in gesprek met: Esad, op zoek naar een betaalde baan…

BEMMEL - Esad (58) deed in De Kinkel meerdere keren werkervaring op. Het doel was re-integratie in regulier werk. Maar het traject was tot nu toe niet erg succesvol. Esad heeft nog steeds geen betaald werk en is nog altijd afhankelijk van een uitkering. Meerdere factoren speelden een rol.

Esad is in 2000 met vrouw en kinderen gevlucht vanwege de oorlog in Servië. Hij zag er voor zichzelf en zijn gezin geen toekomst meer. Hij is statushouder en mag daarom in Nederland blijven. Zijn kinderen hebben een Nederlands paspoort en studeren. Esad is elektrotechnicus van beroep.

Hij vertelt: “Ik werkte in een accufabriek waar ik machines repareerde en elektrastoringen moest verhelpen.” Hij noemt meerdere redenen waarom hij nooit aan de slag kwam. Allereerst de taalbarrière. Esad leerde nooit echt goed Nederlands. “Dat is altijd een belemmering geweest in de communicatie en bij het solliciteren.” Daarnaast het overheidsbeleid. “De overheid was zich indertijd totaal niet bewust van het belang van een snelle arbeidsintegratie. Ook het kleiner aantal vluchtelingen gaf minder gevoel van urgentie. Voor Esad betekende dit dat zijn kansen als maar kleiner werden. Bovendien speelde zijn leeftijd ook niet in zijn voordeel.

Bedrijfsleider Albert ter Burg geeft aan dat Esad een enorm gemotiveerde medewerker is. Hij pakt alles aan. Hij is erg bedreven in technische klussen, maar maakt ook schoon, repareert en schildert. Esad vertelt: “Maar wat ik echt niet leuk vind, is de rommel opruimen bij de ingang van De Kinkel. De jeugd bij het JOP laat vaak troep achter. Het dieptepunt was de ochtend toen De Kinkel met eieren was bekogeld. Ik begrijp niet waarom jongeren dat doen. Ze hebben het toch zo goed hier...”. Inmiddels heeft Esad de taallessen weer opgepakt. Het gaat steeds beter.

Beide teams op titelkoers bij TTV Essentia

BEMMEL - De senioren van TTV Essentia doen goede zaken in de strijd om het kampioenschap. Met nog twee wedstrijden te spelen, staan beide teams op de eerste plaats.

Het eerste team wist door een 8-2 overwinning op hun directe concurrent Akris (Nijmegen) de koppositie terug te pakken. Met één wedstrijd minder gespeeld staan ze goed geklasseerd voor het kampioenschap.

Het tweede team verstevigde hun koppositie door een 10-0 overwinning op DSV Relax uit Didam. Door deze ruime overwinning kan het bijna niet anders dat ook dit team de titel zal gaan pakken. Kortom, een dubbel feest bij TTV Essentia.
Heeft u ook zin om een balletje te komen slaan? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of kom op vrijdag om 20.00 uur langs in de Schaapskooi in Bemmel.

Nu ook peuterspeelzaal op IKC Het Sterrenbos

HUISSEN - Met ingang van 1 mei biedt IKC Het Sterrenbos peuterspeelzaalactiviteiten aan voor peuters vanaf twee jaar. Het aanbod is gelijk aan de bekende peuterspeelzaaluren en biedt ouders de gelegenheid om twee dagdelen van drie uur af te nemen.

Voordeel van de peutergroep op IKC Het Sterrenbos is dat kinderen al vroeg spelenderwijs kennis maken met het IKC en straks optimaal voorbereid hun overstap naar de basisschool maken. Dit doordat werkwijzen, thema's en organisatievormen op elkaar aansluiten.

IKC Het Sterrenbos beschikt over een licht en gezellig peuterlokaal, direct grenzend aan de kleutergroepen, waarmee wordt samengewerkt. Thema's, vieringen en uitstapjes worden samen afgestemd en naar ieder kind wordt individueel gekeken naar zijn of haar ontwikkeling waarop het aanbod wordt afgestemd.

Naast het eigen lokaal maakt de peutergroep gebruik van het speel/werkplein van de onderbouw van de basisschool, waar samen met de kleuters van de groepen 1 en 2 kan worden gespeeld en geleerd. Buiten kan er worden gespeeld op de ruime speelpleinen. Daarnaast beschikt het IKC over een speelbos (Het Sterrenbos), waar volop kan worden geklommen en geklauterd.

De tarieven zijn zeer aantrekkelijk en veelal zelfs voordeliger dan de huidige peuterspeelzaaltarieven. IKC Het Sterrenbos biedt de peuters en hun ouders de mogelijkheid om kosteloos een ochtend mee te draaien op de peutergroep. Tijdens deze ochtend maken ouder en kind kennis met het dagritme en werkwijze op de groep.

Meer informatie staat op www.sterrenbos.nl of www.zonnekinderen.nl of bel ervoor naar de afdeling Relatiebeheer op telefoonnummer 0316 340079.

Expositie beelden steen, brons en in hout

DOORNENBURG - Zepplinn Zin in Vormgeving. Met veel plezier openen we het nieuwe theetuin seizoen met een expositie van het werk van cursisten.

Er is hard en met veel plezier gewerkt aan beelden De Masterclassgroep laat ook een tipje van de sluier zien voor een komende tentoonstelling in september. Kortom, bijzonder de moeite om te komen kijken. De opening is op zondag 24 april om 14.00 uur. De tuin is al vanaf 13.00 uur open. Expositie duurt tot en met 29 mei. Elke zondag te zien van 13.00 tot 17.00 uur en op dinsdagen van 10.00 tot 13.00 uur en op afspraak.

De tuin is open van 24 april tot en met 21 augustus elke zondag van 13.00 tot 17.00 uur met wisselende exposities en werk van Marjo Wiltingh

Er zijn regelmatig workshopdagen, waarop u zelf aan de slag kunt. Kijk hiervoor op onze website voor data en mogelijkheden. Het atelier ligt op loopafstand van kasteel Doornenburg, de uiterwaarden, het splitsingspunt van de Waal en de Rijn en het markante fort Pannerden.

Groepsactiviteiten voor personeel, team, familie, vrienden, et cetera op afspraak. Gewoon lekker voor de gezelligheid samen zijn en toch ook ieder voor zich en daarbij vrij bewegen om lekker bij te praten en te lachen in de lommerrijke tuin in een van de vele zitjes of in de serre.

Een beeld maken is bijvoorbeeld een geweldig cadeau van de organisatie voor iemand die weggaat.

Pannerdenseweg 28 / 06 51587368; www.zepplinn.nl.

Feestelijke oranjeavond voor alle Gendtse 55-plussers

GENDT - Traditiegetrouw staat er ook dit jaar rond Koningsdag weer een gezellige oranjeavond voor de Gendtse 55-plussers op het programma.

Ditmaal zal dit feestelijke gebeuren plaatsvinden op vrijdag 29 april. Bij binnenkomst is er koffie met een feestelijke lekkernij. Natuurlijk worden er enkele consumpties aangeboden en zijn er enkele snacks en 'n hapje tussendoor.

Voor de muzikale omlijsting zal ditmaal het in de regio, niet geheel onbekende Bergmil Duo zorg dragen. Tussendoor is er een grootse en gezellige verloting met ook ditmaal weer vele mooie prijzen. De avond wordt de Gendste 55-plussers aangeboden door de Gendtse Oranjestichting in samenwerking met de Ouderenvereniging Gendt. De aanvang van de oranjeavond is 19.00 uur en vindt plaats in de theaterzaal van Providentia en zal rond 22.00 uur zijn afgelopen. Alle Gendtse 55 plussers zijn welkom.

Heerlijke live gerookte paling en zalmmoot op de Bemmelse weekmarkt Bos vishandel komt weer roken!

BEMMEL – Donderdag 26 april dan is het weer zo ver. Dan komt de familie Bos weer live paling roken op de Bemmelse weekmarkt.

"Het is altijd gezellig op de markt in Bemmel maar als er live paling gerookt wordt heeft het altijd iets extra's" aldus één van de trouwe bezoekers. Dan wordt er niet alleen Ierse lijnaal gerookt, maar ook de eerste Ijsselmeertjes! 's Morgens om negen uur wordt er al begonnen met roken. Twee uur boven beuken- en eikenhout en een beetje liefde van de roker is het recept voor de meest fantastische gerookte paling en zalm.

Volgende week donderdag is er dus weer volop vers gerookte paling en zalm moot (naturel of gekruid) te verkrijgen. Natuurlijk zijn Wendelien en Margreet er ook met de goud bekroonde kibbeling. Kom dus allemaal gezellig naar de Bemmelse markt en kom lekker proeven!

Proef zelf. De kunst van de slager

Dag van de Slager. Gratis proeven van vlees op de barbecue van Wim Buurman. (foto Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD - Het ambachtelijke slagersvak heeft een rijke geschiedenis. De kunst van de slager begon al met de jacht op wilde dieren, want ook mammoeten en bizons moesten geslacht worden.

Door de eeuwen zorgt het ambachtelijk slagersvak er voor dat mensen kunnen genieten van een heerlijk stukje vlees. Wim Buurman is er een van. Hij doet dan ook graag mee aan de Dag van de Slager. Aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag staat Wim Buurman achter zijn barbecue om mensen te laten proeven dat zijn vlees niet zomaar een stuk vlees is. De kunst van het eindproduct ontstaat waar ambacht, kennis en kwaliteit een vast gegeven is. En dat gaat bij slagerij Wim Buurman al ruim twintig jaar zo.

Wim Buurman staat donderdag met zijn barbecue in Bemmel, vrijdag in Huissen en zaterdag wordt in Gendt de Dag van de Slager afgesloten. Op alle de drie dagen is het vanaf 12.00 uur gratis proeven.

D.I.O. drogisterij uitgeroepen tot beste drogist

Foto: Fedor Meuwsen

LINGEWAARD - Ondernemers en franchisenemers van D.I.O. vieren deze week dat zij uitgeroepen zijn tot Beste Drogist van Nederland. Carla, eigenaar D.I.O. Gendt en Albert, eigenaar D.I.O. Bemmel: "De prijs is voor ons een groot compliment. Het is toch een bevestiging dat de klanten onze inzet, service en productaanbod waarderen. We zijn supertrots dat we de Beste Drogist zijn!"

De twee winkels in Lingewaard zijn ook nog eens genomineerd voor de Beste Dio drogist van Nederland. Het wordt dus nog spannend tussen de twee collega's! Het kan de klanten van de ruim 215 D.I.O. winkels dan ook niet ontgaan dat er deze week een feestje gevierd wordt. Zo wordt in Bemmel en Gendt op vrijdag 22 en zaterdag 23 April twintig procent korting gegeven op het totale D.I.O. assortiment (zie actie voorwaarden in de winkels).

Een gemiddelde waardering van 7,87

Jaarlijks doet GfK onderzoek en vraagt klanten van drogisterijen na elk recent winkelbezoek hun waardering te geven. Na in 2014 en 2015 de tweede plaats te hebben behaald, is D.I.O. nu door de consument uitgeroepen tot de Beste Drogist van Nederland. Dit jaar werd weer onderzocht op acht aspecten: deskundigheid personeel, keuze drogisterij-artikelen, vriendelijkheid personeel, kwaliteit, nette winkel, sfeer, prijzen en aantrekkelijke aanbiedingen. Op zes aspecten scoorde D.I.O. steeds als beste en won daarmee de award Beste Drogist.

Inschrijven voor deBol Junior Avond4Daagse

BEMMEL - Kom jij ook? Op Koningsdag 27 april in de deBol-kraam op de Oranjemarkt in Bemmel? Om in te schrijven voor de negende deBol Junior Avond4Daagse Bemmel die gehouden wordt van 24 tot en met 27 mei?

De eerste inschrijfdag wordt gehouden op Koningsdag, 27 april deBol zal dan een speciale A4D kraam inrichten tijdens de Oranje Vrijmarkt op het Kinkelplein in Bemmel. Vanaf 10.00 uur is de kraam geopend en ben je welkom. Het inschrijfgeld bedraagt bij voorafinschrijving 5,00 per persoon. Ook ouders en begeleiders betalen inschrijfgeld!

Bij de inschrijving ontvang je een deelnemerskaart die je goed moet bewaren; je hebt hem nl weer nodig op de eerste wandeldag. Je krijgt bij de inschrijving ook een Informatiegids waarin alles staat wat je moet weten om er een hele gezellige, sportieve en fijne Avond4Daagse van te maken. Je kunt ook vooraf inschrijven op woensdag 11 mei en op woensdag 18 mei tussen 12.00 en 16.00 uur bij Het Wapen, ingang Dorpsstraat in Bemmel.

Ook op maandag 23 en dinsdag 24 mei kun je nog inschrijven. Op maandag kan dat tussen 15.00 en 17.00 uur in De Kinkel en op dinsdag zijn we de hele dag bij De Kinkel. Maar let op: dan betaal je 6,00 euro.

Startbureau versieren
Het startbureau wordt altijd vrolijk versierd met onze ballonnen en dit jaar doen we dat ook met oude wandelschoenen, gympen en sneakers. Maar wij hebben er zelf niet zoveel. Dus.. hebben wij jouw hulp nodig. Heb jij nog oude gympen of sneakers of oude wandelschoenen? Gooi ze dan niet weg maar breng ze bij ons! Lever ze in als je komt inschrijven in deBol-kraam!

Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Voorronde Open Nederlands Kampioenschap Poker komt naar Lingewaard

HUISSEN - Op 30 april is zalencentrum De Valom de locatie voor een voorronde van het tweede seizoen van het Open Nederlands Kampioenschap Poker (ONK Poker). Verspreid over heel Nederland worden er 130 voorrondes gespeeld waar spelers zich kunnen plaatsen voor de grote landelijke finale. Ook in de gemeente Lingewaard kunnen pokerliefhebbers een gooi doen naar de titel: 'Pokerkampioen van Nederland 2016'.

De Valom wordt omgetoverd tot een ware pokerroom met professionele pokertafels, chips en kaarten. Daarnaast is er een toernooidirecteur die zorgt dat alles goed verloopt. De winnaar van deze voorronde mag een jaar lang de titel Poker Kampioen van de gemeente Lingewaard dragen, krijgt een mooie beker en kwalificeert zich direct voor de landelijke finale. Daarnaast gaat de beste 5 procent door naar de semifinale. Het Pokerkampioenschap zet vooral in op de het spelplezier bij poker.

Het Open Nederlands Kampioenschap Poker is het grootste en leukste pokerkampioenschap van Nederland, waar elke pokerliefhebber aan mee kan doen. "De missie van het ONK Poker is om alle recreatieve pokeraars in Nederland de kans te geven om deel te nemen aan een professioneel en legaal georganiseerd pokerevenement", vertelt organisator Mathijs Jonkers. "Vorig jaar deden al ruim 5.000 pokeraars mee. Dit jaar verwachten we het dubbele aantal deelnemers."

Laagdrempelig toernooi

Iedereen die mee wil doen, kan zich via de website www.onkpoker.nl inschrijven. Voor 12,50 kan iedereen van 18 jaar of ouder meedoen aan het kampioenschap.

"Door mee te doen, krijgen zij niet alleen de kans om een gooi te doen naar de titel Pokerkampioen van Nederland, maar ook de kans om een leuk, laagdrempelig toernooi te spelen", vervolgt Jonkers. "Er wordt dus niet om geld gespeeld, maar puur om de eer. We willen poker naar de mensen toebrengen en we zijn blij dat de pokeraars in de gemeente Lingewaard kunnen meedoen. Wat is er nou leuker dan legaal pokeren in je eigen regio?" De voorronde in Huissen begint om 20.00 uur.

Ontdek en versterk brandweer Bemmel

BEMMEL – In de zoektocht naar nieuwe brandweerlieden was de Bemmelse Brandweer op koopzondag 10 april te bewonderen in het dorpscentrum. Brandweer Bemmel heeft op het Markplein geïnteresseerden bijgepraat over de ins en outs van het brandweervak. Zo konden Bemmelnaren ontdekken of deze parttime job bij hen paste. Enthousiastelingen konden zich direct inschrijven voor een voorlichtingsbijeenkomst.

Toine Knipping, ploegcommandant van de Bemmelse Bemmel, kijkt uit naar potentiële nieuwe brandweermannen en -vrouwen. Zijn team kan wel wat versterkingen gebruiken om de (brand)veiligheid te blijven garanderen, zo vertelt hij. Knipping: “We zijn op zoek naar drie nieuwe brandweerlieden. Mocht je niet in de gelegenheid geweest zijn om ons te bezoeken afgelopen zondag, maar ben je wel geïnteresseerd, dan kun je je alsnog opgeven voor via 088 3555578, door de sollicitatieformulier in te vullen op www.vggm.nl of door de sollicitatie af te geven bij de brandweerkazerne, Karstraat 18 in Bemmel."

Loopt u met ons mee?

HUISSEN - Op initiatief van Medisch Centrum Loovelden, Stichting Welzijn Lingewaard en Participatiepunt Huissen wordt er op dinsdag 3 mei gestart met een wandeluurtje.


Bewegen is gezond. Het wandeluurtje is vrijblijvend, gezellig en voor iedereen toegankelijk. Het vloeit voort uit 'Samen op Stap', een wekelijkse wandeling georganiseerd door Medisch Centrum Loovelden. De wandelingen worden voorbereid en uitgevoerd door deskundige begeleiders en is daarom ook geschikt voor mensen met een chronische aandoening. U hoeft dus geen getrainde wandelaar te zijn om deel te nemen.

Het wandeluurtje is wekelijks iedere dinsdag om 11:00 uur. Er zijn twee vertrekpunten. In de even weken wordt er gestart bij het Gemeenschapshuis op 't Zand (Van Wijkstraat 31) en in de oneven weken bij Medisch Centrum Loovelden (Plaza 1). Deelname is gratis. Aanmelden voor de wandelgroep kan via het SWL Meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl of 088 2552555. Opgeven is niet noodzakelijk, maar om een indicatie te hebben van het aantal deelnemers wel handig.

OBC Huissen on the catwalk

HUISSEN - Donderdag 14 april stond OBC Huissen in het teken van de laatste modetrends.

Leerlingen, docenten en zelfs enkele kinderen van docenten liepen over de catwalk, volledig gestyled in de voorjaarscollectie van Shoeby Fashion. Leerlingen oefenden catwalk lopen, verzorgden de styling, visagie en zelfs de catering. Een volle aula met enthousiast publiek genoot van een gezellige en stijlvolle avond op OBC Huissen.

Wie wordt de Betuwse ondernemer 2016?

BETUWE - Op welk bedrijf mogen we trots zijn in de Betuwe? Welke ondernemer levert met zijn of haar (net)werk een belangrijke bijdrage aan een goed ondernemersklimaat in onze regio? Betuwe Onderneemt Beter is op zoek naar topondernemers met gevoel voor netwerken. Ken jij zo’n ondernemer? Nomineer deze dan voor de titel ‘ondernemer van het jaar’.

Hét ondernemersevenement Betuwe Onderneemt Beter staat dit jaar in het teken van netwerken: nieuwe relaties ontmoeten, verbindingen leggen en zo komen tot zaken doen. Het is dit jaar meer dan ooit een event van, voor en door ondernemers. Ondernemers bepalen dus ook zelf wie de ondernemer van het jaar wordt. Dat begint met het voordragen van kandidaten.

Spannende verkiezingsavond
Uit de genomineerde kandidaten maakt een onafhankelijke jury een eerste selectie. Tijdens de verkiezingsavond van Betuwe Onderneemt Beter kiezen de aanwezige ondernemers de winnaar. Betuwe Onderneemt Beter vindt plaats op maandag 13 juni in sportcentrum De Helster in Elst. Voordragen van ondernemers en inschrijven voor het dag- en avondprogramma kan op www.betuweonderneemtbeter.nl.

In een Oogopslag

woensdag 20 april
09.30 u. H. Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

zaterdag 23 april
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Jongerenkoor Remember.

zondag 24 april
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor.

woensdag 27 april Koningsdag
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistievering met Pastoor Peters

Lenteshow met Gendtenaar Hugo Peeters

HUISSEN – Uit respect én puur voor de gezelligheid voor de senioren van onze gemeente organiseert Stinase, in samenwerking met het bestuur van de Katholieke Ouderen Bond (KBO) op vrijdag 22 april traditiegetrouw de 'Lenteshow'.


Deze feestelijke avond, die garant staat voor een sfeervolle avond 'voetjes van de vloer', wordt gehouden in zaal De Buitenpoort in het centrum van Huissen. De avond start om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur. De gehele avond wordt muzikaal omlijst door Dubbel Live, een enthousiast muzikaal duo uit de gemeente Lingewaard, bestaande uit een toetsenist en een gitarist. Uiteraard worden de verschillende swingende hits door beide heren zélf gezongen. Op en top Hollandse gezelligheid.


Ook dit jaar heeft Stinase weer een artiest van formaat aangetrokken voor de verzorging van het gastoptreden. Hugo Peeters, zanger van het Nederlandstalige lied, Gendtenaar in hart en nieren, al sinds jonge leeftijd gefascineerd door de Nederlandstalige muziek. Wie kent hem niet van hits als 'Kom kus me nog een keer' en 'Mooi was dat gevoel.
Ook zal tijdens deze avond de trekking plaatsvinden van de jaarlijkse loterij van de KBO. U bent van harte uitgenodigd om deze gezellige avond bij te komen wonen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis!

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelike hun hand niet om.

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 27 april van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen in Gendt

Woensdag 27 april van 18.30 – 20.30 uur in Dorpshuis de Tichel in Haalderen

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is!

Vernielingen bij Het Olifantenbos

BEMMEL - Onlangs is de buitenspeelplaats van peuterspeelzaal Het Olifantenbos aan de Dr. Hoyingstraat in Bemmel door vandalen onder handen genomen. In de nacht van maandag 11 op dinsdag 12 april werden een vogelhuisje en een boombank compleet vernield.

Er zijn ook stoeptegels uit het plein gehaald; deze vonden we terug rondom het klimrek. Het is onbegrijpelijk dat zoiets gebeurt. De speelplaats heeft een uitdagend en leerzaam karakter en vormt daarmee een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen. Het plezier waarmee ze buiten spelen heeft nu een flinke deuk opgelopen en wij kunnen de rommel opruimen. Maar bovenal is het gewoon zonde.

Hou het leuk!

Iedereen is welkom op het terrein van Het Olifantenbos. Je kunt er lekker 'chillen' en misschien krijg je er wel je eerste kus als de struiken weer vol in het blad zitten. Bedenk alleen wel dat ook anderen van de ruimte gebruikmaken. Verniel geen spullen die niet van jou zijn. Zo houden we het leuk voor iedereen.

Heeft u iets gezien of gehoord van de vernielingen? We horen het graag!

Bemmel on the Beach: vijfjarig jubileum

BEMMEL - Dit jaar organiseert rugbyclub Betuwe uit Bemmel voor het vijfde jaar op rij Bemmel on the Beach. In het Pinksterweekend (13 tot en met 15 mei) worden er diverse activiteiten georganiseerd op een midden in het dorp gecreëerd zandstrand van 30 bij 60 meter.

Ook dit jaar is er weer een vol programma met op vrijdag 13 mei:

Rugbyclinics voor scholen; ook dit jaar is de animo zo groot dat er de hele dag training gegeven zal worden aan kinderen van 10 tot 14 jaar.

Rugbytraining voor de jeugd van RugbyClub Betuwe.

En als afsluiting voor deze dag: rugbytoernooi voor niet-rugbyers.

Zaterdag 14 mei ziet het programma er als volgt uit:

Rugbytoernooi voor onze kleinste leden: 6 tot 12 jaar oud van 09.00 – 12.00 uur.

En vanaf 13.00 uur een Beachvolleybaltoernooi voor vriendenteams (nog enkele plekken beschikbaar).

Afsluiting met een borrel onder het genot van een muziekje (plaats is afhankelijk van het weer).

Zondag 15 mei:

Rugbytoernooi voor de jeugd van 13 tot 18 jaar oud, van 09.00 – 12.00 uur.

En als klap op de vuurpijl het zeer spectaculaire Beachrugbytoernooi voor de senioren met clubs uit heel Nederland. Beachrugby wordt door teams van 7 personen gespeeld, over twee helften van 7 minuten. Dat kan niet anders dan voor vuurwerk zorgen.

Dit alles is niet mogelijk zonder de hulp van onze hoofdsponsors: onder andere Café 't Hertenkamp, Café de Roskam, Café61, Heijting Milieuservice. Maar ook onze andere sponsors zijn zeer belangrijk, zij hangen ook dit jaar met vlaggen en reclameborden langs het veld.

Rondom het Beachveld op het Kinkelplein zorgen Cafe de Roskam, Cafe61 en Cafe 't Hertenkamp voor een groot en gezellig terras, waar u welkom bent om sport te komen kijken onder het genot van een drankje!

Heb jij vragen of wil jij meedoen aan Bemmel on the Beach? Mail naar: bemmelonthebeach@hotmail.com.

Basiscursussen digitale fotografie in Huissen-Zand

HUISSEN - Deze cursus digitale fotografie start op dinsdag 26 april. Spiegelreflex systeem-camera's van 19.30 tot 21.30 uur in 10 lessen van 2 uur. Datums 26 april, 10-17-24 en 31 mei en 7-14-21-28 en 5 juni.

Deze basiscursussen zijn voor mensen in alle leeftijdsgroepen met een passie voor fotografie. Voor iedereen met een spiegelreflex/systeem camera die hun toestel willen leren kennen of meer uit hun camera willen halen en anders willen leren kijken. Er hangt momenteel een prachtige fotografie expositie van cursisten basis fotografie in het gemeenschapshuis tot en met 9 mei.

Voor meer informatie zie website Gemeenschapshuis Huissen Aanmeldingen of extra informatie: bart-groenendijk@versatel.nl en of 026 7506273.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 24 april is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10.00 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan.

Tijdens de viering zal er voor de kinderen een gezellige activiteit zijn. Alle kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar zijn welkom. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te blijven drinken.

Wie komt team versterken?

HUISSEN - De brigadiers aan de Karstraat in Huissen (ter hoogte van Kapsalon Sjaak van Wissen) zijn naarstig op zoek naar vrijwilligers, die een half uurtje per week vrij willen maken, om de kinderen uit de wijk veilig de Karstraat over te laten steken van en naar school.

De te brigadieren tijden zijn ’s ochtends van 08.00-08.30 uur en ’s middags van 14.30-15.00 uur. Wie komt ons brigadiers-team versterken? We zijn met ingang van het nieuwe schooljaar (2016/2017) met name op zoek naar versterking op de maandagmiddag en de vrijdagmiddag. Voor opgave en inlichtingen kunt u contact opnemen met Esther Neijenhuis (esther.cor@planet.nl / 026 3251796) of Jessica Neijenhuis (j.neijenhuis@kpnplanet.nl / 026 3257799).

Stichting Actieve Senioren Angeren: meer bewegen voor senioren

ANGEREN - Een groep dames is elke maandagmorgen van 09:30 tot 10:30 uur onder deskundige leiding bezig om verantwoord te bewegen. De groep is niet erg groot, ze willen graag senioren erbij hebben.

"Frits, je sprak van dames. Wil je schrijven dat er helemaal geen heren meedoen? Oftewel de heren senioren in Ageren zijn allemaal zo fit als een hoentje, of ze durven niet. Toen ik mijn opwachting maakte stond er gelijk een stoel klaar voor mij, om lekker mee te doen.

Ik moest helaas uitleggen dat ik foto's kwam maken, en om de les te volgen zodat ik er een artikel over kon schrijven, wat komt in zoveel mogelijk regionale kranten: dit alles met de bedoeling om dames en heren enthousiast te maken voor 'meer bewegen voor senioren' bij de Sasa."

Dus heren, overwin uw angst, ga samen met een ploeg dames lekker 'bewegen'. Het bewegen bestaat hieruit dat met simpele hulpmiddelen (zie foto) eenvoudige oefeningen worden gedaan. De deelnemers zitten in een cirkel, ze gooien elkaar de bal toe, met of zonder stuiteren, en dat vraagt uiterste concentratie, want je moet een bal weggooien en je krijgt er een toegeworpen.

Ter afsluiting de dames aan het woord: wij willen graag meer deelnemers, mannen zijn ook welkom.

"Meer informatie bij de voorzitter Corry Wijlhuizen 026 3252338 of op de website www.sasa-angeren.nl", aldus Frits Botterblom.

Batouwe VU16 kampioen

BEMMEL - Met een 49 - 32 overwinning tegen Landstede uit Zwolle werden de meiden zaterdag 9 april kampioen in de 1e klasse A noemen. Een pracht resultaat voor een team dat pas voor het eerste jaar samenspeelt.

De 16 speelsters in de leeftijd van 12 tot 16 komen van diverse andere verenigingen uit de regio. Bovendien speelden zij dit seizoen ook nog eens bij twee andere teams van Batouwe.

De keuze van Batouwe om alle damesteams (van het eredivisie team Lekdetec tot de jeugdteams) dezelfde ‘tactiek’ te leren maakt de uitwisseling van de speelsters makkelijker. Maar volgens de trotse trainer/coach zit de sleutel voor de overwinning vooral in een hard werkend team en een goede teamspirit. En dat zit wel goed, getuige het feestje dat na de wedstrijd losbarstte!

Leerlingen bij bakkerij Theo Engelen

BEMMEL - Dinsdagmiddag 12 april heeft groep 8 van Daltonbasisschool De Borgwal bakkerij Theo Engelen in Bemmel bezocht.

Hoe ziet het leven van een bakker eruit? Wat is er allemaal nodig om tot een brood te komen en vooral wat maakt de speculaasjes van Bakkerij Theo Engelen nou zo speciaal dat het de lekkerste speculaasjes van Nederland zijn? Allemaal vragen waarop de leerlingen antwoord hebben gekregen van Theo en Ria Engelen.

De leerlingen zijn door het bakkerspaar ook flink aan het werk gezet. Hoe maak je een pepernoot? Hoe maak je een speculaasje? Hoe vlecht je brood? Hoe krijg je nou een gezichtje op een muffin? Allemaal activiteiten die Theo en Ria aan de leerlingen hebben uitgelegd, voorgedaan en het hen daarna hebben laten ervaren. En dat viel nog niet altijd mee! Het was een fantastische middag! Bakkerij Theo Engelen: Bedankt!

Filmmiddag bij Mea Vota

HUISSEN - Zaterdag 23 april aanvang 14.00 uur is het filmmiddag bij Mea Vota.

Deze middag wordt de film vertoond over het leven van Jan Hendriks. Op 12 augustus 2015 is het interview met Jan Hendriks opgenomen in Bemmel waar Jan woonachtig is. Jan is geboren op 4 febr. 1927 in Malden en heeft daarna zijn jeugdjaren op diverse adressen doorgebracht in Huissen. Jan vertelt over zijn moeilijke jeugdjaren i.v.m. de wereldcrisis en uiteraard ook over de oorlogsperiode met de evacuatie. Ook de Indië periode komt aan bod en daarna zijn tijd dat hij op de Huissense veiling heeft gewerkt tot aan zijn pensionering. In de film zijn vele oude foto’s verwerkt maar ook korte filmpjes b.v. over de oorlog en over Indië.

Het interview duurt ongeveer 50 minuten. De koffie en thee wordt op die dag geschonken voor 1,00.

Loopt u met ons mee in Huissen?

HUISSEN - Op initiatief van Medisch Centrum Loovelden, Stichting Welzijn Lingewaard en Participatiepunt Huissen wordt er op dinsdag 3 mei gestart met een wandeluurtje.

Bewegen is gezond. Het wandeluurtje is vrijblijvend, gezellig en voor iedereen toegankelijk. Het vloeit voort uit “Samen op Stap”, een wekelijkse wandeling georganiseerd door Medisch Centrum Loovelden. De wandelingen worden voorbereid en uitgevoerd door deskundige begeleiders en is daarom ook geschikt voor mensen met een chronische aandoening. U hoeft dus geen getrainde wandelaar te zijn om deel te nemen. Het wandeluurtje is wekelijks iedere dinsdag om 11:00 uur. Er zijn twee vertrekpunten. In de even weken wordt er gestart bij het Gemeenschapshuis op ’t Zand (Van Wijkstraat 31) en in de oneven weken bij Medisch Centrum Loovelden (Plaza 1). Deelname is gratis. Aanmelden voor de wandelgroep kan via het SWL Meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl of 088 2552555. Opgeven is niet noodzakelijk, maar om een indicatie te hebben van het aantal deelnemers wel handig.

Exclusief voorproefje Fort Pannerden voor inwoners Lingewaard op zondag 24 april

DOORNENBURG - Fort Pannerden is bijna klaar. Voordat het officieel wordt heropend is er zondag 24 april één kijkmiddag voor inwoners van de gemeente Lingewaard.

Negenhonerd vrijkaarten zijn er, verdeeld over drie tijdsblokken. Vrijwilligers nemen bezoekers mee door duistere kamers en gangen, die een tijd gesloten zijn geweest. Bezoekers kunnen enkele highlights zien en ‘nippen’ van de interactieve programma’s waarbij alles draait om het ontdekken van bijzondere verhalen over het fort en het rivierlandschap. De vrijkaarten (maximaal twee per persoon) voor de speciale openstelling kan men vanaf dinsdag 19 april ophalen bij:
-Gemeentehuis in Bemmel (receptie, Kinkelenburglaan 6); Wijs (ambachtelijk ijs) in Gendt (Dorpsstraat 30A),
-VVV Lingewaard in Huissen (Vierakkerstraat 31) en Bakkerij Van Kol (Pannerdenseweg 52) in Doornenburg.
Op = Op. Bezoektijden 24 april: 10.00-12.00, 12.30-14.30 of 15.00-17.00 uur. Fort Pannerden, Waaldijk 1, Doornenburg. Tuktuks zorgen voor gratis vervoer vanaf de parkeerplaats naar het fort. www.fortpannerden.eu.

862 euro opgehaald voor Amnesty in Huissen

HUISSEN - De collecte van Amnesty International, die van 13 tot en met 19 maart werd gehouden, heeft in Huissen 862 euro opgebracht. Negen vrijwilligers hebben gecollecteerd. De organisatie dankt alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet.

Het was de veertiende keer dat de organisatie een landelijke collecte hield. Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie. Voor onderzoeken en acties ontvangt zij geen geld van overheden of van politieke groeperingen. Bijdragen van leden en giften, zoals tijdens de collecte, zijn voor Amnesty dus van groot belang.

Collecteren voor mensen als Moses Akatugba. 'Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde.' Moses Akatugba was 16 jaar toen hij werd opgepakt op verdenking van een gewapende overval. Hij werd beschuldigd van het stelen van zo'n 650 euro en drie telefoons. Moses zegt onschuldig te zijn en er was ook geen bewijs. Maar na hevige marteling legde Moses toch een bekentenis af. Op grond van die bekentenis kreeg hij de doodstraf. Meer dan 800.000 mensen kwamen voor Moses Akatugba in actie, onder meer bij de Schrijfmarathon 2014. Kort daarna kwam hij vrij.

Viswedstrijd van Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Zondag 24 april wordt de tweede wedstrijd voor het Koningsschap gevist loten om 7.00 uur bij Rijnzicht.

Het vissen is van 8.00 tot 11.30 uur.

Viswedstrijd van Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Zondag 24 april wordt de tweede wedstrijd voor het Koningsschap gevist loten om 7.00 uur bij Rijnzicht.

Het vissen is van 8.00 tot 11.30 uur.

Aspiranten Tweestroom-MA1 op titelkoers

GENDT - Tweestroom-HS1 speelde uit bij Pegasus-HS8 en gaf in de 1eerste set, niet thuis (25-09). Hierna ging het beter lopen, met gevolg dat de andere sets ruim werden gewonnen. (1-3)

Hexagon-DS1 ontving de dames-1 en bracht weinig tegenstand. Alleen de tweede set werd er aardig meegespeeld, maar niet voldoende voor setwinst (0-4).

Tweestroom-DS5 ontving de kampioen Ikaros-DS4. DFot team was een maatje te groot voor onze dames.(0-4) Dames-4 speelde thuis tegen Ikaros-DS3. De promovendus was goed bij de les. Alleen in de tweede set was er een redelijke tegenstand/ (25-21). De andere sets werden ruim gewonnen.(4-0)

Tweestroom-DS3 ontving koploper Boem.Komeet-DS3. Onze dames gingen voortvarend van start, maar won die set echter nipt.(25-23) In de andere sets kwam men niet aan het nivo van de eerste set.(1-3) Door dit resultaat heeft Boem. Komeet-DS3 het kampioenschap voor het grijpen. Pegasus-DS10 ontving Tweestroom-DS2. Alleen in de tweede set hadden onze dames zicht op de winst. Helaas werd die set nipt verloren.(27-25) De wedstrijd was verloren.(4-0)

Tweestroom-MA1 speelde uit bij concurrent Boem.Komeet-MA1 en kwam alleen in de vierde set in de problemen. (23-25) De winst was een feit. (0-4) Door dit resultaat moet men aanstaande zaterdag de thuiswedstrijd drie sets winnen om kampioen te worden.

Tweestroom-mixe-JB1 ontving in hun laatste wedstrijd Pegasus-JB2 De eerste set werd nipt gewonnen.(25-23) In de derde set ging het fout; verlies. Gelukkig werd wedstrijd wel gewonnen.(3-1)

Tweestroom-B2 speelde thuis tegen Malden-MB1 en speelde een goede wedstrijd. Helaas werd de vierde set nipt verloren.(23-25) De winst was er al.(3-1) Meisjes-MB1 ontving Trivos-MB2 en had alleen in de vierde set een nipte zege.(26-24) Hierdoor werd een mooie overwinning geboekt.(4-0)

Tweestroom-MC1 speelde thuis tegen Kidang-C1(de kampioen) hun laatste wedstrijd. De eerste en derde set werden nipt verloren, dus nu ook de wedstrijd/.(0-4) Meisjes-MC2 ontving Trivos-MC2 en verloor deze strijd.(0-4) Tweestroom-C1 speelde thuis tegen Brevoc-JC1 en won de eerste en tweede set. Hierna ging het mis.(2-3).

Herinneringsarrangement wordt voortgezet

Dames met de folder van het Herinneringsarrangement

HUISSEN - Het thema WO II trekt steeds meer belangstellenden. Om de bezoekers optimaal kennis te laten maken met hetgeen onze omgeving te bieden heeft, is er een Herinneringsarrangement (overnachten, eten en fietsen). Daarbij hebben diverse partijen elkaar gevonden op initiatief van het Exoduscomité.

De VVV heeft in de verdere verspreiding van deze service een sleutelrol. Daar liggen de brochures die informatie geven over de mogelijkheid om de nacht door te brengen in het rustieke en unieke Dominicanenklooster dat in WO II fungeerde als vluchtelingenoord.

Voor een natje en een droogje kan men in het kader van dit WO II-arrangement terecht bij restaurant De Betuwe in Huissen. Natuurlijk wil men kennismaken met markeringen zoals de herdenkingskapel op De Heuvel, monument De Vleugel, het Massagraf. Dat kan per fiets, die Profile Ouwerling kan leveren. Een echte aanrader dus voor belangstellenden die, van elders komend, nader kennis willen maken met het thema WO II.

Boeken is het hele jaar mogelijk zolang er plaats is en in het bijzonder aanbevolen rondom de periode van de Exodustocht op 25 juni. Nadere informatie kunt u vinden op de sites van de betrokken partners: vvvlingewaard.nl en exodushuissen.nl.

A dream came true; Bemmel Vijf kampioen!

BEMMEL - Afgelopen zondag was het zover en het kan u bijna onmogelijk zijn ontgaan; 'Bemmel Vijf' is kampioen geworden. Gespeelde wedstrijden 14, aantal behaalde punten 42, een terechte kampioen dus! Om 09.30 uur werd tegen Keizerstad de laatste horde genomen.

Na een zinderende wedstrijd met heel veel publiek, toeters, spandoeken, ballonnen, confetti etc. werd na 90 minuten onder een daverend lawaai afgefloten. Voor de allereerste keer werd SC Bemmel Vijf kampioen! Het vijfde is één van de langst bestaande seniorenteams van SC Bemmel is. Voor Ivo Verbeek en Jan Knorth was dit in hun bijna 40-jarige carrière de eerste keer dat ze het eremetaal in ontvangst mochten nemen.

Het vijfde is een team dat jaren geleden begon met het spelen in de onderste regionen en vrijwel standaard laatste werd. Hoewel er altijd spelers komen en gaan, bleef de kern van het team altijd gelijk. Geleidelijk aan begon het tij te keren. Bemmel Vijf kreeg alleen een andere "vloek" over zich; ze waren niet langer de eeuwige laatste, maar de eeuwige tweede. Steeds bleef de schaal nét buiten bereik. Totdat dit seizoen alle puzzelstukjes in elkaar begonnen te vallen. Overwinning na overwinning werd geboekt en geleidelijk aan kwam het besef dat het dit jaar dan toch écht eens kon gaan gebeuren.

En toen was het dus zover, zondag 17 april mocht Bemmel Vijf de kampioensschaal omhelzen. De feestcommissie had een hele feestdag verzorgd die tot in de vroege uurtjes duurde. Na een paar uurtjes slaap reisden alle Bemmel Vijf mannen af naar Amsterdam waar ze, zoals het bij echte kampioenen gebruikelijk is, een rondvaart, met de kampioensschaal, maakten over de grachten.

Weer drie kostbare punten voor TC Bemmel

Foto: Wigman Fotografie

BEMMEL - Tennisclub Bemmel heeft de eerste thuiswedstrijd van de competitie met 3-5 verloren van hoogvlieger T.C. Bakkum uit Castricum.

Na de enkelwedstrijden was de stand gelijk:2-2. Marjolein Kamphuis en Luuk Kool verloren hun enkelwedstrijd, maar Shanna de Cortie en Stefan Nab stapten als winnaar van de baan. Na de damesdubbel ging Bemmel zelfs even aan de leiding. Aan de zijde van Hilde ten Wolde behield Shanna de Cortie haar ongeslagen status deze competitie: 6-4 7-5. In de tweede set kwam het duo terug van een 1-5 achterstand.

Helaas gingen de laatste drie wedstrijden van de dag verloren, waardoor Bakkum de 3-5 overwinning binnenhaalde. Na twee speeldagen staat het gepromoveerde Bemmel op 6 punten in de eerste klasse. Volgende week gaat het team op bezoek bij LTC Leeuwenbergh uit Den Haag.

Gelijkspel, overwinning en nederlaag

Het tweede mixteam speelde in een spannende thuiswedstrijd 4-4 gelijk tegen Rapiditas. Na de enkelwedstrijden stonden de bezoekers uit Nijmegen nog met 1-3 voor. Alleen Jill Jansen won knap haar wedstrijd. Vorige week hadden de Bemmelse tennissers al laten zien dat ze goede dubbelaars zijn en dat bewezen ze zondag weer. Zowel de damesdubbel, herendubbel als eerste mix werd gewonnen, waardoor het team met 4-3 voorstond. Omdat Floortje Voerts en Rob Hendriks hun mixwedstrijd nipt in een derde set verloren, eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. De komende speelronde neemt Bemmel 2 het op tegen directe concurrent T.V. Huissen.

Het derde mixteam van Bemmel blijft bovenin meedraaien in de vierde klasse. Het team won met 3-5 in Boxmeer tegen T.C. Topspin. Na de eerste zes wedstrijden was de stand nog 3-3. De mixkoppels Stan Scholten en Romy Versteeg en Renee Derksen en Lode Dams wonnen allebei hun wedstrijd, waardoor de tennissers met een belangrijke overwinning terugkeerden naar Bemmel. Het team speelt op de derde speeldag thuis tegen Slow uit Nijmegen. Mix 4 behaalde op de tweede speeldag het eerste punt in de vijfde klasse. Tegen V.T.C uit Veenendaal redde Simon Dams de eer. Aankomende zondag speelt Bemmel 4 een thuiswedstrijd tegen E.T.V. De Helster uit Elst.

Total loss met Los

Foto: Eva Broekema

HUISSEN - Op 18 en 19 mei komen de meiden van Muziektheater Los weer naar Theater Kees in Huissen. In het derde programma van dit knettergekke viertal gaan de meiden van LOS verder, sneller en harder dan ooit. Ze gaan niet gewoon los, ze gaan total loss.

Is je auto total loss, dan doe je hem weg. Maar wat als je collega iets mankeert? Doe je die dan ook weg? Eén ding is zeker: Femke, Charlotte, Kim en Dookje zijn niet bang om flink wat deuken op te lopen! Met hun indrukwekkende muzikaliteit, scherpe teksten en fysieke uitspattingen blijft Los het publiek verbazen.

Regie: Silvester Zwaneveld. Speeldata: woensdag 18 en donderdag 19 mei. Aanvang: 20.00 uur. Prijs: 16,00. Locatie: Theater Kees, Kampstuk 23, Huissen. Reserveren: www.theater-kees.nl.

Op Koningsnacht (Rocknacht) nog een tribute-act: AC/DC Koningsdag @ Buitenpoort: Dire Straits, Tina Turner en Doe Maar

Fotobijschrift: De Buitenpoort, Koningsdag: ‘Dire Straits’, ‘Tina Turner’ en ‘Doe Maar’, op Koningsnacht (= Rocknacht) ‘AC/DC’ én de local heroes Rosco P.

HUISSEN – Het is al een kleine traditie. De Tributeparty bij de Buitenpoort op Koningsdag. Dit jaar op woensdag 27 april: Dire Straits, Tina Turner en Doe Maar. En volop vermaak voor de kinderen. De avond ervoor is het Koningsnacht (Rocknacht) met een AC/DC tribute!

De koninklijke feestdag is hét uitje voor het gezin. Vanaf 13.00 uur worden de kinderen op het Koningsplein (voor 1 dag), vermaakt met onder meer schminken springkussen en skelterbaan. Vaders en moeders genieten royaal van de tribute-bands. Dire Straits (by the Mark Knopfler-tribute) trapt lekker af, met hits als Sultans of Swing, Twisting by the pool, Money for nothing en Walk of life.
De tweede act is Tina Turner, ofwel Nice 'n Rough feat. Pepi Petersen. Swingen op en meezingen met Proud Mary, Nutbush city limits, Private dancer en The Best. Als afsluiter van Koningsdag is er Doe Maar (by Skunk). Dansen en sjansen en luidkeels meegalmen met Smoorverliefd, Pa, Is dit alles, Belle Hélène en Doris Day.


Koningsnacht = Rocknacht

De avond ervoor is het Koningsnacht = Rocknacht. Met nóg een tributeband, namelijk: AC/DC (by Crazy/Daisy). Ouderwets knallen met Hells bells, Highway to hell, Whole lotta Rosie en Thunderstruck. Voorafgegaan door de local heroes Rosco P, met volop nieuwe stampers. Vooraf, tussendoor en na de live optredens draait Kinki Sminki (vooral) ronkende rockclassics. Aanvang: 20.00 uur. Entree: €5. Voorverkoop via www.debuitenpoort.nl, Foto Van Eimeren in Huissen en Cafetaria Braulio in Angeren.
Op Koningsdag zelf zorgt Kinki Sminki ook voor toepasselijke dj-support. Verder is er op deze oranje gekleurde dag heerlijke catering en is de entree… gratis.

Brasserie Bloem gooit het over andere boeg!

BEMMEL - Brasserie Bloem aan het Marktplein in het centrum van Bemmel, is een levendige plek waar je binnen of op het sfeervolle terras kunt genieten van een lekker kopje cappuccino met heerlijke punt Droom! appeltaart of van een heerlijk broodje zalm als lunch.

Brasserie Bloem is onderdeel van Stichting Driestroom, waar we met verschillende mensen samenwerken. Een aantal van onze teamleden heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat het voor sommigen wat lastiger is om te leren, of meerdere taken tegelijk te onthouden. Hier worden ze in begeleid door een vast teamlid. Voor anderen is het werken in de maatschappij wat moeilijker, of hebben door andere redenen een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Brasserie Bloem streven we er naar dat alle collega`s zich kunnen ontplooien, kunnen groeien in hun werk en eventueel door te stromen naar een reguliere baan. Andere collega`s blijven gewoon bij ons werken.

Vanaf twee mei gaat onze nieuwe menukaart in, met een nóg uitgebreidere lunchkaart. We gaan ons meer focussen op de lunch, maar bieden maandag tot en met donderdag `s avonds tot 19.00 uur plateservice of een weekhap aan.

Vrijdag tot en met zondag kunt u wel genieten van een volledig 3-gangenmenu of losse gerechten van onze kaart en zijn wij tot 21:00 uur open.

Ook verzorgen wij catering, borrels, bbq`s én werken wij samen met Makers & Merken. Zij verzorgen de workshop, daarna geniet u bij Bloem van een hapje en drankje. Check onze website, twitter en facebookpagina voor de actuele openingstijden! Brasserie Bloem, Markt 34, Bemmel.

Één-euro-tuindagen bij zorgkwekerij Epric

HUISSEN - Op 21 en 22 april zijn er weer de jaarlijkse één euro tuindagen bij zorgkwekerij Epric.

Op deze dagen zijn de fuchsia's en geraniums in 9cm potje slechts één euro per stuk. Ook zijn er 130 verschillende soorten bloeiende bloembollen te koop voor één euro per stuk. Epric is een zorgkwekerij die mensen helpt met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is er ook dagbesteding voor mensen die niet meer in een reguliere baan aan de slag kunnen. Ondersteund worden we ook door vrijwilligers die helpen om dagelijkse taken binnen de kwekerij te doen.

In plaats van naar bedrijven te gaan die niets doen voor de samenleving kan men de plantjes voor de tuin toch beter bij Epric kopen. U krijgt mooie planten en u ondersteunt dan ook nog eens een goed doel. Het is juist belangrijk dat ook de inwoners van de gemeente Lingewaard worden betrokken bij een sociaal project zoals stichting Epric.

Kom gerust langs op 21 en 22 april om leuke fuchsia's en geraniums te kopen. Het sortiment in beide is groot en men vindt bij Epric niet de gewone soorten. Daarnaast nog vele bloeiende bloembollen andere planten voor de tuin of woning. Epric is geopend van 9 tot 17 uur op maandag tot en met vrijdag. Mocht u vragen hebben over dagbesteding of vrijwilliger worden, dan kunt u hier altijd informatie over krijgen.

Epric ligt aan het Nieuwediep 9a, Huissen; 026 3250959. www.epric.org.

Ook voor interieurinrichting en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

NIJMEGEN/HUISSEN/BENNEKOM – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort, Gelderland en Gispen. Kijk ook op de website voor het aanbod: www.meubelrestyle.nl

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken. U kunt kiezen uit duizenden soorten meubelstoffen.

Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Arksteestraat 13-15 (zijstraat Van Welderenstraat/Oranjesingel) in Nijmegen is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.

De winkel in Huissen, Nijverheidsstraat 5, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. www.meubelrestyle.nl.

Ik Hou van Holland

FDC-Fotografie

HUISSEN - De eerste koopzondag in Huissen dit jaar stond traditioneel weer in het teken van de voorjaarsmarkt en al een aantal jaren een heus smartlappenfestival.

Door een gezellige mix van kramen en muziek aangevuld met een paar leuk attracties voor de kleintjes was er voor ieder wel iets te vinden. Ondanks dat de weergoden Huissen niet al te best gezind waren was er tussen de buien door veel volk op de been. Diverse ondernemers melden dat het een van de beste koopzondagen in jaren was. Nu op naar de volgende koopzondag, Heerlijk Huissen op zondag 22 mei aanstaande. Zet het vast in uw agenda. En wilt u meer weten kijk dan op www.inhuissen.nl of like onze facebookpagina.

34 / 36

Hiep, hiep!? Hoeraaaa!
Deze knapperd wordt 25 april alweer 1 jaar!
Gefeliciteerd schatje!
Dikke kus papa en mama xx

Hoera,
Op 19 april is onze lieve knuffelbeer Wessel al weer 5 jaar geworden.
Veel plezier op je (familie-)feestje van a.s.zondag.
Van harte gefeliciteerd
Opa en Ria

Doran, te laat oude krent,
nu weet iedereen dat je 50 bent!

Gefeliciteerd met jullie
50 jarige huwelijk
een fijne dag geniet er maar van
liefs van
jullie kinderen en kleinkinderen

Hiep hiep hoera deze kanjer wordt
5 jaar!
Kus en knuffel papa en mama