GN Lingewaard

14 mei 2014

GN Lingewaard 14 mei 2014


Matsoe Matsoe op Pinksterfestijn in Hulhuizen

HULHUIZEN - Op het Pinksterfestijn in Hulhuizen is er dit jaar een bijzondere gast te zien en te horen! Het Pinksterfestijn begint op vrijdagavond 06 juni met Friday Beatz, een super dj-avond met als topper Marsoe Matsoe. Voor veertienjarigen en ouder; de entree bedraagt vijf euro.

Niemand kon de afgelopen drie jaar om het gigantische succes van de series 'Oh Oh Cherso' en 'Oh Oh Tirol' heen. De spraakmakende deelnemers met de harde Haagse 'g' groeiden in rap tempo uit tot bekende Nederlanders. Zo ook Joey Spaan alias DJ Matsoe Matsoe.

Het jaar 2013 was een succesvol jaar voor Matsoe Matsoe met daarin hoofdrollen in de TV- programma's 'Jokertjes Ja-Woord' en 'Everybody Loves Joey'. Ook dit jaar is hij veelvuldig op de Nederlandse beeldbuis te zien. Op 29 januari was hij te zien in de Nationale IQ-Test en eind februari was hij één van de tien BN-ers die zijn kookkunsten vertoont in het derde seizoen van 'Smaken Verschillen' op Net5. Naast zijn tv-carrière raakte ook zijn dj-carrière in een stroomversnelling. Met boekingen door het hele land en een twee maanden durende zomertour realiseerde Matsoe Matsoe zijn definitieve doorbraak en heeft hij ook zijn naam als dj gevestigd.

Joey Spaan is in de serie 'Oh Oh…' tijdens de 'nachtelijke uitspattingen' begonnen als dj. Een groot talent ontpopte zich! Inmiddels draait Joey op internationaal niveau en trad hij op in Nederland, België, Italië en Spanje. Niet voor niks, want Joey weet van iedere avond een magische, bijna hypnotiserende beleving te maken. Zijn draaistijl is opzwepende partyhouse muziek. Dit in combinatie met zijn aparte, levendige, frisse verschijning achter de dj-booth betekent gegarandeerd succes op de dansvloer! In juni 2013 is zijn eerste track, samen met zangeres Bibi Breijman (Vliegende Hollanders, Oh Oh Cherso, Echte Meiden Op Zoek Naar Zichzelf) geleased Joey was recent nog te zien in het tv-programma Sterren Springen. Dit jaar zullen er nieuwe tracks worden uitgebracht, echter is de definitieve datum hiervan nog niet vastgesteld.

Van 19.00 tot 21.00 uur zal Rolling Barrel deze avond haar nieuwe attractie demonstreren hoe je sporten en gamen op een unieke manier combineert. De deelnemer moet een echte prestatie op een skateboard of skelter naar keuze leveren, in combinatie met een te spelen game. Dit wordt gerealiseerd in een, in een frame gemonteerde ronddraaiende, horizontale ton (Rolling Barrel). In het Pinksterweekend kun je in Hulhuizen hier gratis kennis mee maken en is de mogelijkheid aanwezig om onder toezicht op vrijdagavond, zondag en maandag overdag een testrit te maken.

Het volledige programma, aanvangstijden en overige informatie staat op de website www.hulhuizen.nl, link Pinksterfestijn 2014. Voor nadere informatie kan men mailen naar stichting@hulhuizen.nl of facebook.com/pinksterfestijn.

Miljoenenjacht in Angeren

ANGEREN - Kunnen fans van het populaire tv-programma Miljoenenjacht van Linda de Mol de komende tijd niet op TV genieten van het spel met de gouden koffers, in Angeren gaat de Angerense Harmonie e fans van dit programma een alternatief bieden. Op zaterdagavond 17 mei houdt zij een Miljoenenjacht in Angeren: twintigkoffertjes, tien met mooie prijzen en tien met muzikale bijdragen. Het aanwezige publiek maakt kans op de prijzen en wint sowieso de muzikale 'prijzen'.

De harmonie probeert jaarlijks een leuk thema te bedenken voor hun voorjaarsconcert. Zo werd enkele jaren geleden een 'All you need is love--concert gegeven en vorig jaar werd de complete speelfilm 'Alice in Movieland' in muziek mét beeld gepresenteerd. Dit jaar dus Miljoenenjacht. De muzikale prijzen staan ook in het teken van geld. Zo zal 'Money Money Money' van Abba niet ontbreken. En wat te denken van 'Big Spender' en 'Diamonds are a girls best friend'.

Linda de Mol moet helaas verstek laten gaan, maar Martijn van Vuuren zal de taak van quizmaster op zijn geheel eigen wijze gaan vervullen. Ook krijgt het orkest versterking van zangeres Milou Basten. Deze leadzangeres van de populaire coverband Seven Days Music zal enkele van de muzikale prijzen zingen, uiteraard onder muzikale begeleiding van de harmonie.

Kortom een gezellige avond uit met leuke muziek en met de spannende vraag wie naast 'Linda' mag gaan staan om het koffertjesspel te spelen. Miljoenenjacht in Angeren vindt plaats op zaterdag 17 mei in het Dorpshuis Angeren. De aanvang is 20.00 uur. De entree is als altijd gratis.

Drie tafelspelen: De Strijd om de Broek

DOORNENBURG - Op 18 mei vindt op kasteel Doornenburg de première plaats van drie korte tafelspelen die handelen over 'De Strijd om de Broek: Van de droncken man ende sijn wijf, Lippijn en De Buskenblazer.

Deze kluchten duren elk ongeveer 15 minuten en worden gespeeld door theatermakers van de Stichting Kunstkeetfestival, muzikaal omlijst door de middeleeuwse speelgroep Slag ende Stoot.

In de Middeleeuwen was de vraag: 'Wie is er in huis de baas?' een zeer geliefd thema op het toneel, waarbij lichamelijk geweld dikwijls niet geschuwd werd ...

Halverwege de zestiende eeuw werden tijdens bijzondere gelegenheden tafelspelen opgevoerd voor een tafelend gezelschap. De 'Tafelspelen' lieten het publiek de zogenoemde omgekeerde wereld zien. Men kreeg geen genoeg van bedrogen echtgenoten en huwelijksgeweld tussen man en vrouw: 'De strijd om de broek'.

In het kader van het Nijmeegse festival Gebroeders van Limburg in 2012, werd het tafelspel "Van de droncken man ende sijn wijf" meerdere keren met groot succes uitgevoerd. Hierop besloten de Theatermakers van de Stichting Kunstkeetfestival het spelen en toegankelijk maken van deze Middeleeuwse teksten verder te gaan bewerken en uitvoeren.

De premierevoorstelling van 15.30 uur is uitverkocht, er is een extra voorstelling om 19.30 uur. Hiervoor zijn nog plaatsen te reserveren door betaling van vijftien euro op rekeningnummer NL26 RABO 0305 6336 86 ten name van Stichting tot Behoud van den Doornenburg onder vermelding van uw mailadres/telefoonnummer.

Na afloop van het concert is er gelegenheid gezellig na te praten onder het genot van een drankje in de hal en/of kleine kelder van het kasteel.

Historische Kring Bemmel bestaat vijfentwintig jaar

BEMMEL - Op 18 mei 1989 werd door een aantal enthousiaste en historisch bewuste mensen de 'Historische Kring Bemmel' opgericht. De vereniging heeft tot doel om de geschiedenis van Bemmel, Haalderen en Ressen zichtbaar te maken het verzamelen van , boeken en tijdschriften maar vooral foto's uit het verleden.

In het verleden heeft de Kring lezingen en tentoonstellingen gehouden om de bewoners kennis te laten maken met dit verleden aan de hand van foto's.

De Historische Kring viert haar vijfentwintigjarig jubileum met het uitbrengen van een fotoboek waarin een rondwandeling door Bemmel, Haalderen en Ressen is opgenomen. Het geeft weer wat er de laatste zeventig tot tachtig jaar in de kerkdorpen is veranderd, geïllustreerd met foto's van toen en nu.

Het jubileumweekend van de historische kring is op 17 en 18 mei, waarbij op de receptie het boek zal worden gepresenteerd. Het gehele weekend zal er een fototentoonstelling te zien zijn in het cultureel centrum De Kinkel, waar ook de receptie plaatsvindt.

Om in het bezit te komen van het jubileumboek kan men het kopen tijdens het jubileumweekend. Leden betalen vijf euro voor het boek en niet-leden tien euro. Men kan het boek zaterdag 17 mei na de presentatie en op zondagmiddag 18 mei tijdens de tentoonstelling tegen betaling afhalen. Daarna is het verkrijgbaar in het kringgebouw, bij boekhandel Polman en DA Van Appeldoorn.

'Wie het verleden kent heeft de toekomst' is het gezegde. Neem daarom een kijkje op de website. "En misschien heeft u een mooi verhaal voor het kringblad of doet u gewoon met ons mee en wordt u actief lid van onze vereniging. www.historischkringbemmel.nl."

Lingewaard Cup bij De Valom

HUISSEN - Rijvereniging en Ponyclub De Valom organiseert ook dit jaar weer de Lingewaard Cup waarbij er gestreden wordt om de titel 'Lingewaard Kampioen' voor zowel pony's als paarden in de disciplines dressuur en springen.

In tegenstelling tot andere jaren vinden de activiteiten niet op Koningsdag plaats maar op tweede pinksterdag, 9 juni. "Wij hebben ons weiland geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid. Om er zeker van te zijn dat het gras voldoende gegroeid is, vindt de Lingewaard Cup dit jaar later in het jaar plaats."

De Lingewaard Cup is hét kampioenschap binnen de gemeente Lingewaard. Iedereen die woont in de gemeente Lingewaard en die in het bezit is van een eigen paard of pony mag meedoen. Ook ruiters of amazones die lid zijn van een vereniging in de gemeente Lingewaard maar die zelf buiten de gemeente Lingewaard wonen, mogen zich inschrijven. Men hoeft dus géén startkaart te hebben of lid te zijn van de KNHS.

De dressuurwedstrijd wordt 's ochtends gereden in twee buitenringen, die afgezet zijn met witte hekjes. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen worden er één of twee proeven per combinatie gereden. De springwedstrijd gaat 's middags in de buitenbak van start zodra de dressuur is afgelopen.

Alle activiteiten vinden plaats tussen 9:00 en 16:00 uur op het terrein van Ruitersportcentrum Huissen, Karstraat 34B in Huissen. De kosten voor zowel de dressuur als het springen bedragen acht euro vijftig per start! Voor meer informatie en inschrijving voor de Lingewaard Cup: www.valomrijvereniging.nl.

4 / 24

Voorjaarsfietsdag met verrassing bij SASA

ANGEREN - De veertig kilometerslange SASA verrassingsvoorjaarsfietsdag is op woensdag 21 mei. Jaap en Willy Stienstra hebben er een mooie verrassingstocht van gemaakt.

De start bij Het Dorpshuis om 10.00 uur aan de Emmastraat 23 in Angeren, fietsen ongeveer een anderhalf uur tot de eerste pauzeplaats, waar de koffie of thee klaar staat. Hier is gezorgd dat de batterij van de fiets, indien nodig, wat kan worden opgeladen. "We genieten van de omgeving en bij mooi weer van het prachtige uitzicht. Daar wordt ook de lunch aangeboden. Vervolgens fietsen we verder, bij de volgende stop eerst koffie of thee met specialistische koek van het huis. Dan gaan we onder deskundige leiding, iets heel bijzonders bezichtigen.

Rond half vijf stappen we weer op de fiets om deze dag af te gaan sluiten met een warm buffetje." Zo rond 19.30 uur gaat ieder zijn eigen weg weer naar huis.

Deze geheel verzorgde dag kost 21 euro per persoon (De verdere consumpties zijn voor eigen rekening). Gevraagd wordt zo spoedig mogelijk aanmelden, in verband met het reserveren op de verschillende locaties.

Uiterlijk opgeven tot en met vrijdag 16 mei aan het Bavoplein 19 in Angeren of telefonisch op 026 3251542 of 06 22542672 of 06 51029212. Ook niet-SASA-leden / -deelnemers uit Lingewaard kunnen / mogen uiteraard meefietsen.

Negende Bloesemtocht van Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondagmorgen 4 mei was het wel bewolkt maar droog in Angeren en omgeving. Op deze dag wordt de negende Bloesemtocht verreden van de Angerse Oldtimer Club.

Bij het clubhuis Herberg De Ploeg van De Angerse Oldtimer Club begon het rond 9.30 uur al aardig druk te worden. De aanmeldingen van deelnemers waren weer groter als andere jaren, dit was ook in verband met het redelijke weer wat voorspeld was.

Er waren zelfs deelnemers uit Hardewijk, en zelfs een groep collega's deed mee aan de Bloesemrit van De Angerse Oldtimer Club. Rond 10.30 uur had iedereen zich in geschreven en een kopje koffie genuttigd waarna men zich naar de voertuigen begaf om te vertrekken.

De auto's en motoren vertrokken als eerste waarna de trekkers, bromfietsen en Solexen. Het weer werd tijdens de rit steeds beter, meer zon en het uitzicht steeds mooier.

In Weurt was de rustplaats bij de familie Peters, die in het bezit is van een particulierenverzameling oldtimers, die tentoongesteld was en menig liefhebber het hart sneller liet slaan. Er werd een grote collectie Eicher trekkers tentoongesteld in verschillende grootte en vermogen.

Bij de koffie werd appel- en aardbeientaart geserveerd. Rond een uur tot anderhalf uur hebben we daar genoten van de oldtimers, koffie en taart .

Toen werd het hoogtijd voor de terug reis richting clubhuis Herberg de Ploeg. Tijdens deze rit hebben ze genoten van de omgeving en zijn ze over 'De Oversteek', de nieuwe brug in Nijmegen gekomen.

Aangekomen bij het clubhuis Herberg de Ploeg werd onder het genoot van een natje en droogje de dag door genomen die bijzonder geslaagd was volgens de deelnemers.

Bibliotheek: nieuwe bestsellers in LuisterBieb

LINGEWAARD - De Bibliotheek heeft speciaal voor de week van het Luisterboek (19 tot en met 25 mei) de collectie van de LuisterBieb-app vernieuwd. De Luisterbieb bevat een brede collectie audioboeken; van thrillers, literaire titels tot kindertitels.

De app is heel eenvoudig in gebruik. Je downloadt eenmalig het gewenste luisterboek. Voor het luisteren is geen internetverbinding nodig. Het gedownloade boek wordt opgeslagen op je smartphone of tablet. Je start het verhaal en de rest volgt vanzelf. Heb je de app nog niet in je bezit? Downloaden is gratis en kan via de App Store of via Google Play.

Gevarieerde en recente titels. De LuisterBieb is nu een jaar in de lucht. Inmiddels is de app door zestigduizend mensen gedownload en zijn ruim negentigduizend boeken beluisterd. De collectie bevat 275 titels: zo spreekt Isa Hoes haar eigen boek 'Toen ik je zag in' en is het nieuwe luisterboek 'Vlammen' van de bestbeluisterde schrijfster Suzanne Collins toegevoegd.

Naast volwassenen kunnen kinderen van verschillende leeftijden volop plezier beleven aan deze app. De kleinsten kunnen luisteren naar Pluk van de Petteflet en Kikker en jongeren kunnen onder andere luisteren naar Het leven van een loser (deel 3) van Jeff Kinney, Ooggetuigen van Carry Slee en Geheimen van het wilde woud van Tonke Dragt. Verder is er nog volop keuze uit bestsellers van o.m. Dan Brown, Nicci French, Herman Koch, Saskia Noort en Khaled Hosseini en colleges van Maarten van Rossem.

Onder het motto 'Luisteren voor je lijst' kan de app ook een stimulans zijn voor scholieren om boeken voor hun literatuurlijst te beluisteren. Daarvoor zijn speciaal titels ingekocht. Daarnaast is deze app zeer geschikt voor mensen met een visuele beperking of dyslexie.

Gebruikers reageren enthousiast: 'ik luister voor het slapen gaan.. 'goed voor mijn dyslectische leerlingen..', 'zo heb ik mijn periode van ziekte overbrugd..', 'heerlijk dit, groeten uit het buitenland' en 'ik wacht met smart op meer..'.


Stichting Bibliotheek.nl (BNL) ontwikkelt in opdracht van het ministerie van OCW en in nauwe samenwerking met de openbare bibliotheken, en dus ook met de Bibliotheek Lingewaard, de digitale bibliotheek. De LuisterBieb is hier onderdeel van.

Vriendinnendag bij RKHVV in Huissen

HUISSEN - "Wil je ook wel eens proberen hoe het is om een 'balletje te trappen' dan ben je welkom op de vriendinnedag van RKHVV."

In samenwerking met KNVB en speelsters van vrouwen I mogen alle meisjesleden van RKHVV die dag hun vriendinnetje, buurmeisje, klasgenootje of nichtje meenemen om samen te voetballen. Je hoeft geen lid te zijn, alleen aanmelden is een 'must '. Ben je tussen de zes en twaalf jaar kom dan je voetbaltalent uitproberen." Er zijn een zestal activiteiten onder leiding van de vrijwillige trainers(sters).

Uiteraard ontbreken een drankje en presentje ook niet. Aanmelden kun je door een mailtje te sturen naar vriendinnendag@rkhvv.nl met vermelding van je naam en geboortedatum.

Het programma ziet er als volgt uit: 17.30 aanmelden in de kantine van RKHVV; 18.00 uur warming-up op hoofdveld onder leiding van Anneloes Kock (KNVB); 18.15 start activiteiten circuit. Na de pauze volgt van 19.30 tot 19.45 uur de afsluiting .

Meer informatie over meisjes-vrouwenvoetbal staat op www.rkhvv.nl.

Koningswedstrijd De Karper

HAALDEREN/BEMMEL - Op zondag 27 april werd de tweede koningswedstrijd van hengelsportvereniging De Karper gevist. Zestien vissers gingen van start.

Het regende bijna de hele wedstrijd en er stond een frisse wind. Hieronder de uitslag:

Bovenkant: 1. leo klok 18.250 kg; 2. ton de haas 11.800 kg; 3. jurgen evers 6.400 kg; 4. menno albouts 5.000 kg; 5. mart sweers 4.530 kg; 6. bert v vorsselen 3.220 kg.

Onderkant: 1. werner gertsen 12.000 kg; 2. joop v royen 10..100 kg; 3. jan derksen 9.280 kg; 4. luuk dennissen 5.150 kg; 5. teuni peters 3.920 kg.

Gitaardag in Bemmel

BEMMEL - Zondag 25 mei houdt de Gitaarschool in samenwerking met gitaarbouw Outback Acoustics en Basta Gitaren een gitaardag in De Kinkel in Bemmel.

Tussen 13.00 en 17.00 uur zullen tal van activiteiten plaatsvinden zoals demonstraties van gitaarbouw, workshops en proeflessen voor ukelele, gitaar en basgitaar, demonstraties van gitaareffecten, stoere gitaar tattoos en diverse optredens verzorgd door cursisten van de Gitaarschool en gitaarbouw.

Ook kan men er terecht om de eigen gitaar eens te laten beoordelen en eventueel worden kleine reparaties ter plekke verricht. Tevens kan men in de winkel rondsnuffelen en gebruik maken van aantrekkelijke gitaardag kortingen.

Vanaf 16.00 vindt er in de zaal een workshop plaats, verzorgd door de bekende Amerikaanse singer/songwriter Geoff Muldauer. Om aan deze workshop deel te kunnen nemen wordt men, in verband met beperkt aantal plaatsen, verzocht om zich vooraf in te schrijven bij de:gitaarschool@me.com. Meer informatie en het volledige programma staat op de website van de Gitaarschool: www.gitaarschooljvdhul.nl.

De gitaardag en workshops zijn voor iedereen gratis toegankelijk, het terras is open en gratis parkeerruimte is voldoende aanwezig op het Kinkelplein.

VPTZ in de Betuwe al vijfentwintig jaar in de lift

BETUWE - Dat de VPTZ in de lift zit, is bekend. In de afgelopen vijfentwintig jaar zijn véle gezinnen door de VPTZ geheel kosteloos geholpen, toen vader, moeder, de partner of een ander dierbaar persoon op sterven lag. Als sterven dichtbij komt, kan de VPTZ helpen ontlasten.

Op zaterdag 17 mei viert de VPTZ Betuwe (gemeenten Lingewaard en Overbetuwe) haar vijfentwintigarig bestaan. Tijdens het jubileumfeest, waarvoor genodigden een kaart hebben ontvangen, spreken Jan Terlouw (oud-politicus en auteur), Marinus van den Berg (deskundige verdriet en rouw), Henk Jongerius (prior), treden op 'Improtheater Voor de Leeuwen' en het koor 'Zingen voor je leven'. Wie geen uitnodiging heeft ontvangen en denkt te zijn vergeten, wordt verzocht contact op te nemen met Stanley Hercules; zie www.vptz-betuwe.nl.

Momenteel staan liefst vijfendertig goed opgeleide-, gemotiveerde vrijwilligers paraat om in principe 24/7 de mantelzorgers van een terminale patiënt te ontlasten, zodat er bijvoorbeeld (beter) kan worden geslapen, een boodschap kan worden gedaan of men op bezoek kan gaan. De vrijwilliger is dan bij de patiënt en doet wat de mantelzorger ook doet, namelijk 'er zijn'. De VPTZ-vrijwilliger verricht geen medische handelingen, want daarvoor is thuiszorg/buurtzorg, waarmee de VPTZ prima contacten heeft.

De VPTZ Betuwe is aangesloten bij VPTZ Nederland (zie www.vptz.nl). In totaal heeft de VPTZ in Nederland meer dan tienduizend vrijwilligers en bestond VPTZ Nederland op 17 maart liefst dertig jaar. Het was een goed moment om met een nieuw fris logo te komen!

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 18 mei is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. In deze viering zal mevrouw dominee M. de Bree voorgaan. De aanvangstijd is 10:00 uur.

De collectes in deze viering zijn bestemd voor het eigen diaconaat en kerkenwerk. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Ter inspiratie staat hieronder een gedicht van Mahatma Gandhi:

Verandering

Laat ons geen verandering noemen,

waar een ander aan ten onder gaat.

Laat ons geen groei noemen,

waar een ander minder van wordt.

Laat ons geen vrijheid noemen,

wat een ander het recht ontneemt om er te zijn.

Laat ons gemeenschap noemen,

waar een ieder wordt geacht.

Laat ons zelf de verandering zijn,

die we in de wereld willen zien.

Creatieve ochtenden bij Participatiepunt Gendt

GENDT - Vanaf 4 juni zullen er in Sint-Jozef maandelijks crea-ochtenden gehouden worden op elke eerste woensdag van de maand. Ook mensen die in het dagelijks leven een beperking ondervinden zijn welkom. De ochtenden worden georganiseerd vanuit het Participatiepunt Gendt en vinden plaats in de Centrumzaal in de Hof van Breunissen. De begeleiding is geheel in handen van drie zeer bekwame vrijwilligsters; Jannie van de Werken, Masja van Driel en Nancy Evers.

Zin om een ochtend creatief bezig te zijn met schilderen, tekenen, boetseren, houtbewerking, kaarten maken of soortgelijke activiteiten? Aanmelden (maximaal twaalf deelnemers) voor een proefochtend op 4 juni kan via: Participatiepunt Gendt, telefoon 088 255 25 10 / e-mail: ppgendt@swlingewaard.nl; SWL Meldpunt, tellefoon 088 2552555 / e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl en Receptie Sint-Jozef, tel:efoon 0481 4211338 / e-mail: receptie@stjozefgendt.nl.

Het Participatiepunt Gendt is in Hof van Breunissen, Kloosterplein 4 in Gendt. De crea-ochtenden zijn vanaf 4 juni elke eerste woensdag van de maand van 10.00- tot 12.00 uur. Deelname (inclusief koffie/thee) kost twee euro vijftig.

Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/participatiepunten/pp-gendt.

Protestantse gemeente

HUISSEN - Kerkdienst van de Protestantse Gemeente in Huisse is zondag 18 mei om 10.00 uur te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35. Voorganger is mevrouw E. Morelissen uit Huissen.

Er is een crèche en minikinderkerk (tot vier jaar) en een kinderkerk voor de jeugd van vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Stilte

God,

Stil zijn is moeilijk voor mij

in dit land waar zo weinig stilte is.

Waar het alleen stil is op 4 mei

wanneer wij onze doden herdenken.

God,

Wilt u het stil laten worden in mij.

Wilt u komen in het zachte suizen

van een koele stilte

en spreken tot mijn ziel.

Ik ben stil.

En weet dat u God bent….

Voorjaarsconcert in Huissen

HUISSEN - Gemengd koor Animato uit Zetten en Het Lingewaards Mannenkoor hernieuwen hun geslaagde kennismaking op zondag 18 mei.

In de H.H. Martelaren van Gorcum kerk aan de Van Wijkstraat 35 in Huissen-Zand kan men genieten van het veelzijdige repertoire van beide koren. De aanvang van het concert is 14.30 uur. De kerk is open vanaf 14.00 uur. De toegang en het kopje koffie of thee in de pauze zijn gratis.

Na afloop heeft de bezoeker de mogelijkheid zijn waardering uit te spreken in klinkende munt. Bij beide koren is plaats voor nieuwe zangers/zangeressen. Zie vernieuwde website: lingewaards-mannenkoor.nl.

Voetbalprogramma HAVO

Donderdag 15 mei

THUIS

19.30 uur HAVO 2 - RKHVV 4

Zaterdag 17 mei

THUIS

09.30 uur HAVO F2G - Bemmel SC F9

14.00 uur HAVO 2 - De Treffers 4

Zondag 18 mei

THUIS

09.30 uur HAVO 3 - Bemmel SC 6

10.30 uur HAVO 4 - Bemmel SC 7

UIT

10.00 uur DVC '26 5 - HAVO 2

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 20 mei is er weer een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 22) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt ,kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 20 mei staat Oosterse groentenbouillon,vegetarische nasischotel met champignons en pinda's met als nagerecht een verrassingstoetje.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Gezocht: hulp bij verkiezingen

LINGEWAARD - Op 22 mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Iedereen van boven de achttien mag dan stemmen. Er zijn ook mensen die wel willen stemmen, maar daar moeite mee hebben. Bijvoorbeeld omdat ze moeilijk lopen of slecht zien. Voor die mensen willen we ondersteuning en begeleiding aanbieden in de stembureaus in de drie verzorgingshuizen.

Ondersteunen en begeleiden. Als verkiezingshulp begeleidt men mensen die niet alles zelf kunnen binnen het stembureau. U helpt hen bijvoorbeeld om het stemformulier mee te nemen naar het stemhokje of ondersteunt hen bij het afgeven van de stempas en legitimatie…

Er zijn drie stembureaus gesitueerd in de verzorgingshuizen. Er zijn stembureaus bij Betuweland locatie Sancta Maria in Huissen, Liduina/Gouden Appel in Bemmel en bij verzorgingshuis Sint Jozef in het Hof van Breunissen in Gendt.

"Van de vrijwilligers die mensen gaan ondersteunen verwachten we dat men minimaal een dagdeel aanwezig is en behulpzaam en vriendelijk is. De verkiezingsdag is in drie dagdelen te splitsen: 's morgens van 07.30 tot 13.00 uur, 's middags van 13.00 tot 17.00 uur en 's avonds van 17.00 tot 21.00 u.ur Natuurlijk kan er ook gecombineerd worden. De hulp krijgt natuurlijk de nodige verzorging (koffie/thee, broodjes, maaltijd en dergelijke).

"Vindt u het belangrijk dat ouderen ook kunnen stemmen en vindt u het leuk om hen te helpen: meld u aan! Dat kan via de vacaturebank of neem contact op met de SWL op 088 2552555 of mail naar:

meldpunt@swlingewaard.nl."

Zevende deBOL Junior avond4daagse Bemmel

BEMMEL - Van 20 tot en met 23 mei gaat heel Bemmel 'Fris en fruitig genieten' tijdens de zevende editie van de deBOL Junior Avond4Daagse Bemmel. Vier avonden lekker wandelen met vrienden en vriendinnen, ouders en/of grootouders, de juf of meester en onderweg worden alle deelnemers getrakteerd op limonade en iets lekkers.

Op vrijdag 23 mei zal drumfanfare Eska de deelnemers begeleiden bij de feestelijke intocht en zal De Kwakbergband uit Nijmegen er weer een spetterend feest bij de finish van maken. Het belooft een gezellige en vrolijke vierdaagse te worden. Gehoopt wordt natuurlijk dat de weergoden de deelnemers goed gezind zullen zijn en hen een paar prachtige zonnige dagen gaan voorschotelen.

Het bestuur van deBOL heeft er alle vertrouwen in dat deze 'Fris en fruitige avond4Daagse' bijzonder zal worden en roept alle omwonenden op om op vrijdagavond 23 mei de vlag uit te steken en de ballonnen, die in die week verspreid worden, buiten op te hangen.

Men kan zich nog vóórinschrijven voor deze vierdaagse op woensdag 14 en zaterdag 17 mei tussen 12.00 en 16.00 uur bij café restaurant Het Wapen aan de Dorpsstraat in Bemmel. Inschrijfgeld is vijf euro per persoon. Ouders en begeleiders betalen ook inschrijfgeld.

Op 20 mei kan er nog ingeschreven worden tussen 10.30 en 14.00 uur bij De Kinkel aan het Kinkelplein in Bemmel tegen zes euro per persoon.

De afstanden: zijn circa vijf en zevenenhalve kilometer; de start is tussen 18.00 en 18.30 uur.

Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

ZPORTZ-voetbaldagen bij SC Bemmel

BEMMEL - Voetballers in de leeftijd van zes tot en met dertien jaar kwamen 29 en 30 april al vroeg in de ochtend naar de club waar zij allen een Zportz 2014 Voetbalshirt kregen die zij deze beide dagen droegen; dit zorgde voor een mooie eenheid van spelers en leiders. De voetballers leerden nieuwe voetbalbewegingen van hun grote voetbal idolen (de Slatan en de Schweinsteiger) onder leiding van voetbal docent Han Piels.

Na een door SC Bemmel verzorgde lunch vervolgde het voetbal spektakel met vele voetbal wedstrijden. Onder andere een voetbal zeskamp (puntenschietdoek, latje tik, snelheidsmeter, hoog houden, hindernisbaan, vijftig meter sprint). Natuurlijk waren er ook vele partijtjes vier tegen vier voetbal in de opblaasbare velden.

Er werd ook gestreden om de Panna-Koning, de finale was tussen Alessi de Vries en Gijs de Haar. Alessi was de meest gelukkige en won de 'Gouden voetbalschoen'. Er werd serieus gevoetbald, veel gelachen en fanatiek geduelleerd. Aan het eind van beide dagen kregen alle voetballers een medaille en de winnaars van de wedstrijd onderdelen kregen hun verdiende bronzen, zilveren of gouden medaille overhandigd door Han Piels.

Na het vertrouwde Champions League afscheid, waarbij alle voetballers alle leiders hun hand gaven, gingen de voetballers moe maar voldoen met een grote glimlach op hun gezichten naar huis, met de vraag: "Wanneer zijn er weer Zportz-voetbal dagen?" Tijdens de zomervakantie zijn er bij RKHVV en VV De Bataven Zportz-voetbaldagen. De exacte data en meer informatie staan op: www.zportz.nl.

Prijzenspektakel Popkoor2000 in centrum van Bemmel

BEMMEL - Op 17 mei houd Popkoor2000 een grote verloting in het centrum van Bemmel. De opbrengst van deze verloting komt geheel ten goede aan de nieuwe concerten die gehouden gaan worden eind 2015.

Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur zal er een grote prijzenwagen opgesteld staan op verschillende plaatsen in het centrum van Bemmel.

"Wilt u een gokje wagen, komt dan zaterdag naar het centrum van Bemmel." Prijswinnaars kunnen de gewonnen prijzen direct in ontvangst nemen. "Voor één euro kunt u uw geluk al op de proef stellen. Er zijn vele mooie prijzen waaronder een schitterende hoofdprijzen: een week lang op vakantie naar een super-de-luxe vakantievilla Villa la Parure met privézwembad in Frankrijk, en een dag gratis rijden in een Mini Cooper beschikbaar gesteld door BMW-dealer Story Nijmegen."

Achtste individuele tijdrit LingeTrappers

GENDT - Wat in 2007 begon als een krachtmeting van De Lingetrappers onderling is inmiddels uitgegroeid tot een regionale wedstrijd. Ook dit jaar staan de beste tijdrijders van de afgelopen zeven keer aan de start van deze individuele krachtmeting.

Vrijdagavond 6 juni vanaf 19.00 uur zullen de tijdritspecialisten van Lingewaard en omstreken strijden over een afstand van 20,5 kilometer (Strava gemeten) Het parcours is gelijk aan dat van de vorige editie. We rijden ong. 10 km over de dijk richting Bemmel, keren bij de defensiedijk, om vervolgens dezelfde route terug te rijden. Bij de start/finishplaats zal ook een terras zijn waar het publiek de strijd kan volgen. Ook kan men hier de (tussen)tijden volgen op een apart scherm. De startplaats is net als vorig jaar bij de Fam Cornelissen /Veerhuis Concordia aan de dijk in Gendt.

Dit jaar is er weer een open inschrijving. "We hopen zowel de recreatieve wielrenners en triatleten als de fanatieke wielrenners en triatleten uit de regio weer te mogen begroeten tijdens de tijdrit. Maar let op er is een limiet! Er kunnen maar vijftig deelnemers meedoen en voorinschrijving is verplicht. Betaling dient op vrijdag 6 juni te gebeuren. Deelname is vanaf achttien jaar. "Meld je voor 31 mei aan via e-mail naar ericpricken@hetnet.nl onder vermelding van naam, leeftijd, woonplaats en eventeel vereniging. De inschrijfkosten van vijf euro dient ter plaatse te worden voldaan. Meer info en deelnemers lijst vindt u terug op de website: www.lingetrappers.wordpress.com."

Eerste jeugdkoningswedstrijd

BEMMEL - Op 6 mei is er weer de eerste koningswedstrijd gevist in het groene hart in Bemmel. Er was een mooie opkomst van liefst zeventien deelnemers.

De vangsten wilden in het begin moeilijk op gang komen, maar later op de avond werd er toch nog redelijk wat vissen gevangen. Tijdens de wedstrijd werden we ook nog getrakteerd op een hevige hoosbui gelukkig duurde dit maar even. De grote winnaar van de avond werd Sem Plones met liefst 164 centimeter.

Tweede is geworden Wessel Gertsen met 86 centimeter en een knappe derde plaats was er voor Liza Zweers met 62 cmentimeter.

Bijna alle andere kinderen hadden ook vis gevangen, dus was het weer een geslaagde avond.

Rommelmarkt in Huissen

Op zondag 25 Mei a.s. is er in het lokaal van PV de Vriendenkring aan de Hazekamp 2b te Huissen weer een rommelmarkt.

De rommelmarkt is te bezoeken van 09.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Ga eens gezellig rondneuzen.

Veel belangstelling voor Exodus en Terugkeer

Foto: Het team bij de ingerichte informatiekramen.

LINGEWAARD/WAGENINGEN - Gewapend met panelen en foto's over de evacuatie in '44-'45 toog een team van het exoduscomité op 5 mei naar Wageningen. Op uitnodiging van de Stichting 4en5meiWageningen werd een informatiekraam ingericht. Liefst ruim achthonderd mensen hebben met interesse gekeken naar hetgeen op de foto's te zien is over die nooit te vergeten oorlogsperiode.

Opvallend was, dat veel mensen uit de Betuwe zelf aanwezig waren. Er kwamen veel verhalen los. Ook de toevoeging van de stad Wageningen, dat destijds ook evacuaties beleefd heeft, vergrootte de herkenbaarheid en waardering sterk.

Foto: Het Exodusteam mocht zich verheugen over veel belangstelling

Zeer vereerd was het team door de persoonlijke aandacht van de minister van defensie,Jeanine Hennis-Plasschaert, die zich positief uitsprak over de informatie. Zij gaf aan zeker in de komende tijd één van de bestaande WO II fietsroutes langs de Linge zelf te willen gaan maken.

Onlangs werd duidelijk, dat de geplande tentoonstelling Exodus en Terugkeer in Kleef in de maand september doorgang zal vinden. Hieraan wordt een unieke excursie verbonden. Informatie volgt binnenkort.

Eerst richt alle energie zich op de Exoduswandeltocht op 28 juni. Via www.exodushuissen.nl kan men voorinschrijven.

Jumbo Scheperkamp sponsor repetitieweekend Alarmfase 3

BEMMEL – Alarmfase 3 heeft er een zeer nuttig repetitieweekend opzitten. Dat was hard nodig want de Bemmelse Dweildag staat weer prominent omcirkeld op de agenda en daar wil de muziekvereniging een wervelende show neerzetten. Ook op de dweildag in Groenlo (hemelvaartsdag) wordt de nieuwe show gepresenteerd. Tijd om de mouwen op te stropen dus.


Al die noten komen niet vanzelf uit de instrumenten en daar zijn veel repetities voor nodig. In het weekend van 26 april werd er daarom intensief gerepeteerd in Ommen. Dit weekend werd mede mogelijk gemaakt door de Jumbo Scheperkamp in Bemmel die een flink deel van de boodschappen sponsorde. De week erna hoorde en zag het publiek gelijk het resultaat tijdens het Dekdweilfestival in het Friese Heeg waar een gulle weergod voor een geweldige ambiance zorgde. Spelend op het Heegermeer klonk de nieuwe muziek weifelend maar veelbelovend.
Dit bericht begint en eindigt op een hoge noot toen bekend werd dat Alarmfase 3 liefst 666,38 euro heeft opgehaald bij de Rabobank Clubkas Campagne.

Voor alle informatie over Alarmfase 3, zijn leden en onze agenda: neem gerust een kijkje op www.alarmfase3.nl of volg ons op facebook en twitter (@alarmfase3) voor de laatste nieuwtjes.

Gezonde leefstijl op themamiddag bij OVG

GENDT - Wie voor een gezonde leefstijl kiest, zal over het algemeen langer gezond blijven. Consulent Ad van Gool van de Nederlandse Hartstichting laat in een presentatie van korte maar verhelderende beelden zien wat gezonde leefstijl inhoudt.

Gezonde voeding, geregeld bewegen, niet roken, veel groenten en fruit zijn daar goede voorbeelden van. Ook wordt duidelijk dat onder andere teveel zout en vet niet bepaald gezond zijn en waartoe het kan lijden. Verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol en slagaderverkalking kunnen het gevolg zijn. Maar ook als er toch hartproblemen ontstaan wat zijn er dan voor mogelijkheden. Het zijn allemaal zaken die deze middag door Ad van Gool worden belicht.

Geboren met een hartgebrek weet Ad van Gool als geen ander wat de ontwikkeling van de cardiologie in de laatste vijftig jaar betekent. Negen jaar geleden heeft hij een harttransplantatie ondergaan. In het laatste deel van deze middag vertelt hij dit levensverhaal. Geen makkelijk thema deze middag, maar zeker de moeite waard.

Natuurlijk is er de mogelijkheid tot het stellen vragen en er is voorlichtingsmateriaal voorhanden. Deze themamiddag vindt plaats op woensdagmiddag 21 mei en is alleen voor leden van de Gendtse Ouderenvereniging. Zoals gebruikelijk wordt er begonnen met koffie en cake en wordt er een consumptie aangeboden.

Om het allemaal betaalbaar te houden, is er tussen de bedrijven door, nog een verloting met fraaie prijzen. De aanvang is 14.00 uur en vindt plaats in zaal Tinneveld.

Column

Doelgroep

Een paar dagen er tussenuit. De Tike in Fryslân was onze eindbestemming. Het deel van de provincie dat bekend staat om zijn rust, kleine doarpkes en mooie fietsroutes. Echt iets voor de doelgroep plussers. Omdat ik geen vingerveegtelefoon met internet bezit is het fijn om in een Bed & Breakfast met Wi-Fi een iPad bij je te hebben. Ik kon mijn e-mails ontvangen en het nieuws van de gemeente Lingewaard volgen. Uh, er was geen nieuws! Het wekelijkse persuurtje was al voor de tweede keer gecanceld. Het college heeft na de installatie nog niks van zich laten horen en zien. Althans, niks op mijn iPad gevonden. Lag het aan de Friese internetverbinding? Lag het aan mij? We hebben toch een nieuw, fris, fruitig en ambitieus college met maar liefst vier wethouders? Mijn iPad was ook bedoeld om 's avonds wat ontspannen te googelen. Ik las: ouder worden is leuker, maar er is iets grondig iets mis met hoe de jonge samenleving denkt over ouderen. Op mijn reis richting Friesland heb ik me een oude man gevoeld. We hebben een Ford Fusion met hoge instap en een fietsendrager op de trekhaak. Op de snelwegen reden we relaxed 100 kilometer per uur. Dan voel je je een ouwe man. De patserige BMW's, de zakelijke leasebakken en de VW Golfjes met petjeschauffeurs passeerden ons na geïrriteerd bumperkleven links en rechts voorbij. En ik had niet eens mijn hoed op. Wat ik in Friesland op mijn iPad ook las is de portefeuilleverdeling van ons ambitieuze college. Achter wethouder Johan Sluiter staat dat hij verantwoordelijk is voor ouderen én minderheden. Minderheden? Wie? Terug in Lingewaard richting Gendt rijdt op de Huissense dijk achter ons een Golfje met daarin een jonge bumberklevende petjeschauffeur. Het geïrriteerde gevoel bekroop mij dat ik als 60 jarige keurige 60-kilometerautorijder tot Johan's doelgroep behoor. Bij de minderheden. Wethâlder Sluiter, oan de slach.

Fietsen voor KBO Huissen

HUISSEN - "Vandaag 15 april hebben veertien deelnemers gefietst naar Westervoort/Duiven. Het weer was fris maar droog. De pauze was in het Horsterpark."

"Dinsdag 20 mei fietsen we richting Oosterhout. Daar gaan we op bezoek bij een kweker waar we ook de koffie drinken, Het vertrek is om 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk. De route is tussen vijfentintig en dertig kilometer.

De data voor de volgende fietstochten zijn dinsdag 17 juni, dinsdag 15 juli, dinsdag 29 augustus en dinsdag 16 september.

Gezinsdienstviering Bemmel

BEMMEL - Op zondag 18 mei vindt er in de Protestante kerk in Bemmel een gezinsdienst plaats, waarin dominee Herweijer zal voorgaan en waarvoor iedereen met kinderen worden uitgenodigd. Het thema van deze dienst is 'Diep van binnen'.

De buitenkant van mensen is zichtbaar, maar hoe is het binnenste? Beter gezegd hoe is het innerlijk; help je iemand, ben je bereid om te delen? Onder andere door middel van een mooi verhaal over een vis zal bovenstaand thema geïllustreerd worden.

De dienst start om 10.00 uur en na afloop bestaat er de mogelijkheid om met elkaar onder het genot van een kopje koffie / thee of fris over de dienst na te praten in het nabij gelegen gebouw Koinonia aan Oude Kerkhof 7.

Zonnebloem zoekt verkopers

LINGEWAARD - Zoals ieder jaar gaan circa vijftig vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling Bemmel-Haalderen-Ressen op pad om Zonnebloemloten aan de man en vrouw te brengen.

De opbrengst van deze loten wordt onder andere gebruikt om mensen met een fysieke beperking, door leeftijd of anderszins, af en toe een activiteit aan te bieden. Om deze activiteiten te kunnen blijven doen is de afdeling op zoek naar nog meer vrijwilligers die in de periode van 2 juni tot 20 juni op pad willen gaan om loten te verkopen.

"Wilt u, als lotenverkoper een bijdrage leveren aan het werk van de Zonnebloem, neem dan contact op met penningmeester Nico Broex (0481 463334).

Ophalen oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 17 mei halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 08:30 uur het oud papier weer op. Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Evalia Zilverschoon gast bij Stedelijke Muziekvereniging Huissen

Foto: Leo Kapoen

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen geeft op zaterdag 17 mei een feestelijk lenteconcert in de Stadskerk van Huissen. Als speciale gast van het orkest treedt Evalia Zilverschoon op. Zij heeft tijdens het afgelopen kerstconcert een zodanige indruk gemaakt, dat is op veler verzoek opnieuw gevraagd is op te treden met het orkest.

Evalia is opgegroeid in de omgeving van Nijmegen en komt uit een muzikale familie. Op haar vijfde begon ze met vioollessen en op haar tiende met zanglessen. Inmiddels is ze afgestudeerd aan het conservatorium. Evalia is gezegend met een betoverende mezzo sopraan stem. Ze is lid van het Gelders Opera en Operette Gezelschap (GOOG) en kon daardoor mee doen aan bijzondere projecten, zoals de Westside Story met het Gelders Orkest en aan Wensconcerten met Marco Bakker.

Het orkest van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen speelt onder leiding van dirigent Johan Jacobsen een afwisselend programma. Met Evalia zal het orkest onder meer 'Pie Jesu' en 'Don't cry for me Argentina' ten gehore brengen, maar ook een selectie van hoogtepunten uit 'Carmen'. Stukken, die door de zang van Evalia en de akoestiek in de kerk prachtig tot hun recht komen.

"Laat u verrassen door het harmonie orkest van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen en de geweldige stem van Evalia Zilverschoon." De aanvang van het concert is 20.00 uur. De entree is gratis. Informatie over het lenteconcert of over de Stedelijke Muziekvereniging Huissen is verkrijgbaar via 06 13865492 of via www.stedelijkemuziekhuissen.nl.

High Tea Concert met Meander in Donatuskerk

BEMMEL - "Over smaak valt niet te twisten, en dat zijn we dan ook helemaal niet van plan. We bepalen immers zelf wel wat we plezierig en aangenaam vinden. Het opmerkelijke is nu dat het High Teaconcert in de Donatuskerk de grootste gemene deler blijkt te zijn in dat woud van meningen. Want wat hier door de deelnemende koren ten gehore wordt gebracht, hoort tot het soort muziek dat iederèèn prachtig vindt. Dat is zeker geen loze bewering maar een stevig feit, dat geschraagd wordt door de ervaringen en de resultaten met de twee High Tea concerten van de afgelopen jaren."

Naast zangvereniging Meander dragen ook Invoice en het Donatuskoor hun eigen specifieke muzikale steentje bij. In het programmaboekje staat beschreven welke liederen er gezongen worden. Voor het geinteresseerde publiek wordt een verrassend in het gehoor liggende route 'gezongen', die voert door een gevarieerd internationaal muzieklandschap van populaire folksong tot ballade en van klassiek tot modern.

Als elk koor zijn optreden van ongeveer twintig minuten achter de rug heeft, is het nog niet afgelopen. Na een kleine pauze wordt dan een begin gemaakt met die andere soort smaak: de High Tea. De leden van de drie koren hebben met elkaar een keur aan lekkere hapjes bereid, die op tafels achterin de kerk staan uitgestald. Voor het luttele bedrag van anderhalve euro voor koffie of thee kan de muziekliefhebber hieruit een keus maken en dus ook zijn smaakpapillen verwennen…

De toegang tot al die heerlijkheden is gratis; om de kosten te bestrijden wordt na afloop een schaalcollecte gehouden. Het concert begint zondag 18 mei in de Donatuskerk van Bemmel om 15.00 uur.

Bingoavond in Huissen-Zand

HUISSEN - Op woensdag 21 mei houdt wijkvereniging 't Zand Binnenveld in Huissen een gezellige bingoavond.

De bingo wordt gehouden in het gemeenschapshuis op Huissen-Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat men vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken.

Deze avond worden zeven rondes (drie prijzen per ronde) gedraaid; inclusief een super-hoofdprijsronde, men heeft alle kans op een prijs. De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor elf euro vijftig. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor anderhalve euro, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten twee euro vijftig.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen. "Tevens bedanken wij Albert Heijn Huissen en Pronto Huissen voor het mogelijk maken van de vorige bingoavond. De opkomst was boven verwachting, bijna zestig mensen genoten van een gezellige avond met mooie prijzen. De winnaar van de avond was mevrouw Verhaegh, zie bijgaande foto's van de avond en de prijsuitreiking.

Algemene ledenvergadering Riensplitsers Doornenburg

DOORNENBURG - Op vrijdag 23 mei zal om 20:30 uur de jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden worden van carnavalsvereniging De Riensplitsers uit Doornenburg.

De vergadering wordt gehouden in het gebouw van schietvereniging Kort Oisterwijk aan de Pannerdenseweg 47 in Doornenburg. Alle leden van De Riensplitsers zijn uitgenodigd om deze vergadering bij te wonen.

Voor vragen of inbrengen van agendapunten kan men contact opnemen met secretaris Tom Saat (saat_bremer@planet.nl).

Zijn er kunstenaars voor expo Kunstkring 'Gendt Verbeeld'?

GENDT - Schildert u, maakt u beelden of beoefent u een andere vorm van kunst, dan is dit uw kans om voor een kleine bijdrage iets van uw werk te laten zien aan een uitgebreid publiek!

Het Kersenfeest in Gendt is een jaarlijks festijn waar altijd heel veel bezoekers op afkomen. Dit jaar wordt het feest georganiseerd door Voetbalvereniging 'De Bataven' met als thema 'Brasil'. Een van de vaste onderdelen is de expositie van de Kunstkring 'Gendt Verbeeld'.

Alle kunstenaars – uit Gendt en omgeving – zijn uitgenodigd voor deelname. De expositie vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 juni in sociaal cultureel centrum 'De Leemhof', Dorpstraat 1 in Gendt.

Voor een aanmeldingsformulier en verdere informatie kan men mailen naar: m.van.driel@kunstkringgendtverbeeld.nl. Bellen kan ook: 0481 425343. Inschrijven kan tot 15 juni.

In één Oogopslag

Weekendvieringenparochie De Levensbron

Zaterdag 17 mei

19.00 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Con Spirito.

19.00 u. H. H. Martelaren van Gorcum, Communieviering met Pastor Roelofs en het koor Cantemus.

Zondag 18 mei

10.00 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e H. Communie, communicanten uit Angeren en Doornenburg. De eerste-communicanten verzorgen de zang.

10.00 u. OLV van Zeven Smarten, Communieviering met Pastor Roelofs en het dames- en herenkoor.

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Mgr. Hoogenboom en het Groot Koor uit Huissen-Zand.

15.00 u. St. Donatus Bemmel, High Tea-concert met Donatuskoor, In Voice en Meander.

Maandag 19 mei

15.00 u. Verzorgingshuis Liduina Bemmel (Gouden Appel) Mariaviering met Pastor Geurtsen en leden van de werkgroep.

Flinke opkomst bij Bemmelloop

De finish op de vijf kilometer van Ferry Schreven en Arend Mulder

BEMMEL - Met een flinke opkomst, schitterend loopweer en een gezellige sfeer mocht b.o.d. De Sprinters weer erg tevreden zijn met deze 21ste Bemmelloop.

Na een warming-up werden om 10.00 uur de jongste deelnemers weggeschoten om hun zevenhonderd meter af te leggen. Schitterend was het om te zien hoe fanatiek sommige kinderen de race voltooiden of ontspannen lachend rondliepen. Twee afstandsrecords konden uiteindelijk worden bijgeschreven. Tijn Baumann stelde het afstandsrecord met drie seconden scherper (2.20). Hetzelfde deed Esra de Bruin met een tijd van 2.42 min. Een verbetering met vijftien seconden.

Daarna was het de beurt aan de kinderen die anderhalve kilometer gingen afleggen. Ook hier weer veel strijd voor een goed resultaat. Aan de jeugd te zien heeft de loopsport nog voldoende levenskracht.

Om half 10 werden de vijf en tien kilometer weggeschoten. Bij de mannen was het op de vijf kilometer een bijna nek-aan-nekfinish die op de eindstreep beslist werd door Ferry Schreven uit Druten voor Arend Mulder uit Wageningen met tijden van respectievelijk 16.33 en 16.34. Sandra de Jonge greep de winst bij de dames in 18.56 minuten.

Op de tien kilometer ging de winst bij de mannen naar Joeri Dassen uit het Utrechtse Elst (36.13) voor Rudi Jullens uit Bennekom (36.39). En Carin Wijlaars uit 's-Hertogenbosch won royaal met een eindtijd van 37.57 min. van Lisanne Bruisten uit Nederasselt, die op 40.43 min. bleef steken.

Alle uitslagen zijn te zien op Internet: www.uitslagen.nl of op de website van b.o.d. De Sprinters (www.boddesprinters.nl).

Tennissers spelen ATP Madrid in Gendt

GENDT – Zondag 4 mei was de derde speeldag van de KNLTB World Tour in Gendt. Spelers in de categorie Rood van clubs uit de regio waren te gast in Gendt voor het spelen van de 'ATP Madrid'.

In deze leeftijdscategorie van zes tot en met negen jaar wordt minitennis gespeeld. Bij minitennis speel je op een klein veld met een zachte tennisbal met een lage stuit (rode stage 3-ballen). Ook de telling is eenvoudig, bijvoorbeeld 1-0, 2-0 et cetera. Wie het eerst zeven punten heeft is winnaar van de partij. Alle kinderen speelden deze koude zondagochtend meerdere partijtjes.

Madrid was het thema van deze zondag. De kids die met vakantie waren konden er niet bij zijn, maar de kids die thuis bleven konden heerlijk weer een dagje tennissen. Er werd gespeeld door kinderen van drie verenigingen uit de regio. Tennissers uit Bemmel en Huissen waren te gast bij LTC Gendt. Er werden korte partijen gespeeld door in totaal dertien kinderen.

Voor LTC Gendt kwamen Anouk Metz, Lot Joosten en Ellen Metz in actie. De aanwezige spelers werden in twee groepen gedeeld, die tegen elkaar speelden. De groepen waren van gelijke sterkte, want de einduitslag bleek 23-20. Deze kinderen tennissen nog niet zo lang, maar aan talent geen tekort. De toeschouwers hebben kunnen genieten van veel leuke partijtjes tijdens deze gezellige activiteit.

De volgende speeldag in de World Tour in Gendt is op 1 juni en start om 09.00 uur. De groep spelers zal die ochtend veel groter zijn, omdat deze speeldag niet in de vakantie valt en er in twee categorieën gespeeld wordt: Rood en Oranje 1. "Wij verwachten die ochtend een gezellige drukte op en rond de tennisbanen in Gendt. Voor de kids die het leuk lijkt om met tennis te beginnen is dit een ideale gelegenheid om eens op het park te komen kijken hoe leuk en gezellig tennis is."

Jazznight in Bemmel

BEMMEL - Ruben Heijn samen met Roos Jonker. TOP heeft naast Ruben Heijn een tweede klinkende naam binnengehaald voor de Jazznight in Bemmel. Het is Roos Jonker, een jonge zangeres en snel rijzende ster in de jazzscene van Nederland.

De Jazznight wordt gehouden op zaterdag 24 mei in De Kinkel in Bemmel. Het is de tweede editie, TOP wil graag dat het een steeds groter jaarlijks event wordt dat wellicht ook op andere locaties in Bemmel kan worden georganiseerd, en kan doorgroeien naar een festival.

Roos Jonker studeerde Jazz aan het conservatorium in Amsterdam en beheerst verschillende stijlen: Jazz, hiphop en pop. Over haar eerste album verschenen lovende recensies: "een extreme talentvolle dame". Eind 2010 ontving ze de titel Breakthrough Album of the Year in de categorie Jazz op iTunes.

Ruben is een bekende in de jazzwereld, maar ook in Bemmel. Hij is hier geboren, dat maakt dit concert voor hem bijzonder. Hij stond al op grote podia zoals North Sea Jazz en won de Edison publieksprijs voor Jazz.

Roos opent de avond, na de pauze neemt Ruben het over en daarna zorgen ze samen voor een mooie finale. Een spannend avontuur, want ze stonden nog niet eerder samen op het podium. Na de optredens is er in de lounge en bar een after party met jazz DJ.

De aanvang van de show is om 20.30 uur; de foyer is open vanaf 20.00 uur. Kaarten à 19,50 euro zijn te koop bij Boekhandel Polman en Arends Optiek, of aan de kassa op 24 mei. Reserveren kan via www.topbemmel.nl.

Uitslag kaarttoernooi Angeren

ANGEREN - Afgelopen zaterdag 3 mei was het tweede kaarttoernooi, georganiseerd door de Stichting Actieve Senioren Angeren, in Het Dorpshuis van Angeren.

De prijzen werden als volgt verdeeld. Bij het jokeren: 1e Miep Stegeman uit Huissen, 2e en 3e gelijk geëindigd: Riet Opgenoort uit Angeren en Greet Janssen uit Elst, 4e Truus Janssen uit Angeren, 5e Truus Geurtsen uit Huissen, 6e Bep v. Burk uit Elst, 7e Trees Elshof uit Angeren; de poedelprijs ging gedeeld naar Cecilia Tonk uit Huissen en Truus Kersten uit Angeren.

Bij het klaverjassen: 1e Frans Pelkman uit Huissen, 2e Wim Link uit Nijmegen, 3e Corry Kuster uit Angeren, 4e Jo Huisman uit Bemmel, 5e Cor van de Groes uit Overasselt, 6e Bep Leijser uit Angeren, 7e Theo Jansen uit Angeren de poedelprijs ging naar Jan de Jong uit Gendt.

Alle prijswinnaars gingen met een mooie vleesprijs, na een gezellige kaart dag, voldaan naar huis.

Avondvierdaagse in Huissen

HUISSEN - Dit jaar organiseert de wandelsportvereniging voor de vijfendertigste maal de avondvierdaagse in Huissen.

Van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 juni trekt er weer een langgerekt lint van wandelaars door de straten van Huissen. Met de voorbereidingen zijn we al geruime tijd bezig, en ook de parcoursen zijn weer aangepast zo wordt het centrum van Huissen weer in de route opgenomen.

De voorinschrijving is van 17 tot en met 31 mei en kan bij de volgende adressen: B. Knuiman Praam 8 Huissen; Th. van Lent Doelenstraat 39 Huissen; H. de Winkel Bernhardstraat 24 Huissen en C.Damen-Bles Berkenstraat 61 Huissen. Bij voorinschrijving is inschrijfgeld drie euro; bij de start drie euro vijftig per persoon.

De startplaats is weer in het rRjnstedegebouw aan de Kardinaal De Jongstraat, en de starttijd is tussen 18.30 tot 19.30 uur.

Mantelzorgondersteuning bij Participatiepunten

LINGEWAARD - De SWL-mantelzorgconsulent is in de maand mei op onderstaande momenten op de Participatiepunten Bemmel, Huissen en Doornenburg te vinden.

Participatiepunt Bemmel: Bibliotheek Lingewaard, Dorpsstraat 84, Bemmel op woensdag 14 mei van 14:00 tot 16:00 uur.

Participatiepunt Doornenburg, OC Doornenburg, Kerkstaat 3 op vrijdag 16 mei van 11:00 tot 13:00 uur.

Participatiepunt Huissen, Bibliotheek Lingewaard, Markt 13, Huissen op vrijdag 16 mei van 14:30 tot 16:30 uur.

Bij de mantelzorgconsulent kan je terecht met vragen op het gebied van Mantelzorg, zoals 'Hoe en wat moet je doen als je voelt dat de verstandhouding verslechtert met diegene voor wie je zorgt en met familie, buren en vrienden?' 'Ben je voldoende geïnformeerd over ziekten, aandoeningen van diegene voor wie je zorgt?' 'Loop je vast in contacten met diverse instanties?' 'Wat gaan de veranderingen in de zorg voor mijn situatie betekenen?' 'Weten je baas en je collega's dat je thuis nog mantelzorgtaken verricht?' 'Zouden aanpassingen in je werktijden, taakverdeling, verlof of thuiswerken beter voor je uitkomen in het verlenen van zorg thuis?' 'Hoe kan ik het mantelzorgcompliment ontvangen?' 'Heb je kinderen die in de mantelzorgsituatie thuis opgroeien? En maak je daarover zorgen?' 'Hoe kan je meer tijd voor jezelf regelen voor hobby's en vrijetijdsbesteding?' 'Wil je wel eens contact met mensen die hetzelfde meemaken als jij?' 'Is de woning voldoende aangepast en zijn de juiste hulpmiddelen aanwezig?' 'Welke financiële regelingen zijn er voor mantelzorgers en voor je gezin?'.

Kijk voor meer informatie op www.swlingewaard.nl/mantelzorg.

Repair Café Lingewaard ook in Angeren

ANGEREN - Op donderdag 22 mei wordt het Repair Café Lingewaard uitgebreid met een nieuwe locatie. Van 12.30 tot 14.30 uur kan je terecht met te repareren huishoudelijke apparaten, speelgoed, servies en dergelijke in het Dorpshuis Angeren aan de Emmastraat 23.

In het Repair Café draait het allemaal om repareren. De vrijwilligers van het Repair Café helpen gratis bij kleine reparaties. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies... alles wat een kleine reparatie behoeft, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt. Tijdens het Repair Café is het Participatiepunt Angeren ook gewoon open.

Repair Café Lingewaard is aangesloten bij Stichting Repair Café Nederland (www.repaircafe.nl) en onderdeel van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL). Kijk voor nieuws, data en locaties op www.swlingewaard.nl onder Participatiepunten.

Wil je als vrijwilliger meehelpen in het Repaircafé of heb je nog gereedschap in de schuur staan waar niets mee gebeurd? Bij het Participatiepunt Angeren kunnen ze je verder helpen, tel: 088 2552540 / e-mail: ppangeren@swlingewaard.nl.

Scootmobieltocht van De Zonnebloem Gendt

GENDT - De Zonnebloem afdeling Gendt organiseert elk jaar een scootmobieltocht door de gemeente Lingewaard.

Het belangrijkste is natuurlijk het gezellig samen optrekken door de mooie straten die onze gemeente rijk is. Elk jaar heeft een ander thema. "Zo hebben we al eens een bloesemroute gehad of een leuke puzzeltocht en een culturele route. Dit jaar organiseren we de tocht voor de vijfde keer. De tocht wordt gehouden op dinsdag 27 mei. Ook deze keer zullen we weer prachtige wegen berijden door onze gemeente. Let wel deze tocht is alleen voor berijders van een scootmobiel die woonachtig zijn in Gendt."

"Mocht u interesse hebben maar meer willen weten of wilt u zichzelf opgeven dan kan dit voor 20 mei bij Dinie Nissen bereikbaar via nummer 424042 of via Nicoline Pinta 425258. Om mee te doen met de activiteiten van de Zonnebloem hoeft men geen lid/ donateur te zijn."

Wie zijn de makers van al dat moois in De Assenburg?

Foto: Erny Kahle

BEMMEL - Sinds januari is in De Assenburg in Bemmel in een leegstaand winkelpand een galerie gevestigd waarin Bemmelse kunstenaars hun werk laten zien. Maar wie zijn eigenlijk de makers van al dat moois?

Graag willen wij een van de kunstenaars aan u voorstellen. De foto is gemaakt door Erny Kahle, een van de exposanten. De kunstenaar in kwestie is Gradi Schoenmakers.

Vraag: kun je in het kort wat over jezelf vertellen?

Antwoord: Ik woon in Bemmel en heb 37 jaar in de zorg gewerkt maar ik ben daar sinds drie jaar bewust mee gestopt. Daarnaast ben ik altijd creatief geweest in tekenen en schilderen. Later kwam daar de keramiek bij.

Vraag: Kun je wat over je werk vertellen, wat wil je overbrengen?

Antwoord: Wat mijn schilderkunst betreft ben ik autodidact. Maar ik heb de wereld om mij heen altijd geobserveerd en geprobeerd zoveel mogelijk vast te leggen op het doek.

Ik schilder het liefst op linnen met acrylverf en altijd gecombineerd met diverse materialen. Verder schilder ik in lagen over elkaar heen zodat kleuren zich kunnen mengen en er daardoor veranderingen ontstaan. Er ontstaan dieptes met diverse kleurscharkeringen.

Wat mijn keramiek betreft:

Ik heb een aantal jaren cursussen en workshops gevolgd. Beelden met een organische uitstraling maar ook objecten die beweging uitdrukken zijn mijn favoriet. Ook hierin ben ik op zoek naar kleur en perfectie.

Vraag: Welke betekenis heeft de kunstgalerie voor jou?

Antwoord: Het is een ontmoetingsplaats om mensen te leren kennen en samen te brengen. Om te horen wat kunst voor een ieder betekent (of juist niet). Regelmatig hoor ik verassende verhalen van onbekende bezoekers. Kunst samen bekijken en beleven kan dus veel los maken.

Geoff Muldaur zingt in het kerkje van Ressen

LINGEWAARD – Geoff Muldaur treedt 25 mei op in het Kerkje van Ressen. Dit unieke voorjaarsconcert, dat om 20.00 uur begint, is één van de twee jaarlijkse verrassingsmomenten bij TOP – Toestanden Op Podium - in de reeks: 'Liedschrijver Stem Gitaar' gevat in één en dezelfde persoon.

Blues Geoff Muldaur is in zijn eentje met zijn soulfull stemgeluid en ragfijne figerpicking gitaarspel, de soundtrack van de katoenvelden. Blank als hij evenwel is, zegt Richard Thompson (Fairport Convention) over Geoff: 'There are only three withe blues singers, and Geoff Muldaur is at least two of them.' Schudt je hem de hand, dan ben je 'one handshake away' van Mississippi John Hurt waarmee hij nog aan tafel zat en heel goed naar geluisterd heeft. Om nog iets meer van het aanzien van Geoff Muldaur aan te geven: Honderd jaar 'Martin' gitaren is bekroond met een jubileum gitaar: De Martin Geoff Muldaur 00-18h! Voor 5.199 dollar heeft u een exemplaar. Bij het bezoek aan Jan van den Huls Gitaarschool zal hij erover vertellen.

Koorzang Ooit hoorde Geoff Muldaur de zang van Wilgrim/Meanderlid Daan Meurs, spontaan riep hij uit: "That man's got soul." Daarmee gaf hij Daan postuum de eer van groot soulartiest. In Ressen zal als eerbetoon aan Daan een lied van hem weerklinken.

Kaarten zijn verkrijgbaar á twaalf euro vijftig via de www.topbemmel.nl, bij boekhandel Polman, Arends Optiek en aan de kassa.

Spreekuur 't Hoogste Belang

BEMMEL - Op donderdag 15 mei vergadert wijkplatform 't Hoogste Belang' in de Borgwal in Bemmel. Vanaf 19.45 uur is er een inloopspreekuur. Bewoners kunnen hier terecht als zij iets willen melden of als ze vragen hebben over de veiligheid of de leefbaarheid in de wijk.

De avond start met de evaluatie van het werk Deellaan/Plak, hierbij is een vertegenwoordiger van de Gemeente aanwezig.

Op www.hethoogstebelang.nl, hierop staat de meest actuele informatie over de wijk en het wijkplatform. Heeft men vragen, kom dan naar de vergadering op 15 mei. Het wijkplatform is ook via de e-mail te bereiken: secr.hethoog@gmail.com.

13 / 24

14 / 24

Burgrun in Doornenburg

DOORNENBURG - Dagen, weken wordt er al naar uitgekeken en op zaterdag 17 mei is het dan weer zo ver: de 24e Burgrun! Ook in dit jaar zorgt de Burgrun voor kleur in het leven van zo'n zeventig mensen met een handicap. De stoere kreet 'Een dag uit je dak in een zijspanbak' geeft precies weer waar het om gaat; de passagiers nemen plaats in 'de bak' en door deel te nemen aan de Burgrun wordt deze dag voor hen gekleurd.

Het thema dit jaar is: Spelenderwijs! Vanaf Doornenburg voert de route dit jaar via het fotopunt bij Camping Waalstrand naar Speeltuin de Leemkuil in Nijmegen, waar de deelnemers hun magen kunnen vullen en waar ze kunnen spelen.

Net als andere jaren valt om 10:00 uur het startschot voor de rit en men verwacht rond 16:00 uur terug te zijn in Doornenburg. Als toeschouwer kan men langs de weg meegenieten van de voorbijkomende stoet zijspannen die al snel meer dan één kilometer lang is. Deze lange stoet stopt 'nergens', wat uiteraard de nodige begeleiding vergt.

Het volledige programma en de route staat op www.burgrun.nl, waar ook het facebook en youtube adres te vinden zijn.

Alles is weer in het werk gesteld om er een gezellige en feestelijke dag van te maken. Iedereen die de Burgrun steunt wordt hartelijk bedankt. En of dit nu is als vrijwilliger, met diensten of goederen, of in financiële vorm, de Burgruncommissie en zeker ook de deelnemers zijn daar zeer blij mee. Dankzij deze steun kan de Burgrun elk jaar weer georganiseerd worden. Speciale dank gaat uit naar de zijspanrijders zonder wie er geen run zou zijn.

LINGEWAARD - De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV Programmering:

Zondag 18 mei 12.00 uur Lingewaard Lokaal Info Live: uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 15.00 en 17.30 uur herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 09.00 - 1.00u Lingewaard Centraal – presentatie John van Wessel

Lekkere muziek in Lingewaard.

Maandag 20.00 - 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé

Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.

Dinsdag 20.00 - 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek

In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop.

Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 - 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes.

@Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers.

Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 - 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn

De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 09.00 - 11.00u Lingewaard Centraal – presentatie John van Wessel. Lekkere muziek.

20.00 - 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass, soul en aanverwante muziek die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 09.00 - 11.00u Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uittips in het weekend, agendanieuws.

11.00 - 13.00u L Magazine – presentatie Thea Bremer. L Magazine is een actualiteitenprogramma met lokale mensen, van gemeente, en politiek. Verder het landelijke nieuws maar ook het lokale nieuws. Ook sport en het weer komen aanbod.

15.00 - 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de vijftig al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom, de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 11.00 - 12.00 u Met een knipoog naar... presentatie – Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek met daarin klassiek, jazz en blaasmuziek.

Zondag 18 mei 10.00 u Kerkradio – Mgr.Hoogenboom. Gemengd Koor Huissen-Zand.

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv

Ontmoetingsmoment voor ouders met slechtziende of blinde kinderen

LINGEWAARD - SWL nodigt een ieder samen met Ilona Groot Antink, moeder van twee slechtziende kinderen Milan (13), Feran (7) en Denan (6), uit om met elkaar in contact te komen en ervaringen te delen. Ilona is als ervaringsdeskundige erg betrokken bij dit onderwerp.

Haar kinderen Milan en Denan zijn slechtziend en zitten bij Koninklijke Visio in Grave op school. Het sociale leven na schooltijd baart haar wel eens zorgen. Ze kunnen zelf niet op pad gaan en er komen nooit zomaar kinderen uit de buurt binnenlopen met de vraag om te spelen.

Samen met Monique Ritzen, mantelzorgconsulent van de Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) biedt zij ouders die tegen hetzelfde aanlopen deze middag aan om eens met elkaar kennis te maken, met elkaar van gedachten te wisselen en wellicht tot gezamenlijke ideeën te komen. Onder het genot van een kopje koffie, thee en iets lekkers willen we jullie en de kinderen een leuke middag bieden.

Ignas Hartjes, combinatiefunctionaris SWL met ALO achtergrond, gaat een leuke sportles verzorgen.

De ontmoeting is op zaterdag 24 mei van 14.00 tot 16.00 uur in het Dorpshuis Angeren, Emmastraat 23 in Angeren.

Bij minimaal tien ouders met kinderen kan de bijeenkomst plaatsvinden. Daarom graag uiterlijk vóór maandag 19 mei opgeven bij Monique Ritzen, telefoon 0622933258 of m.ritzen@swlingewaard.nl. Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/mantelzorg.

Teejaater PAN speelt Dwazen

BEMMEL - Na afloop van de toneelvoorstelling Dwazen, gespeeld door Teejaater PAN, klonk er een daverend applaus van een enthousiast publiek! Het is een aanrader om te gaan kijken naar deze theatergroep, die inmiddels dertig jaar het publiek vermaakt met toneel dat een bezoek meer dan waard is.

De bezoeker waant zich, mede door het stijlvol gemaakte decor, 125 jaar terug in de tijd in het kleine Oekraïense dorpje Kulyenchikov, waar zich een absurdistisch verhaal afspeelt.

Een jonge onderwijzer, met verve en inleving gespeeld door Roel Elsenaar, arriveert daar nietsvermoedend van de taak die op hem wacht. Al snel ontdekt hij dat niets is wat het lijkt. Bloemen blijken vis te zijn, de slager veegt het vuil van de stoep de winkel in en de dochter van de huisarts wil 'konijns' leren. Als de doktersvrouw door haar knieën gaat om haar stem te laten zakken, begrijp je als toeschouwer dat je naar een wel heel bijzonder toneelstuk kijkt.

De woordspelingen zijn niet van de lucht, daar staat de schrijver Neil Simon ook om bekend. Dwazen is voor het publiek een heerlijke en ongecompliceerde avond genieten van toneel. Gespeeld door een groep acteurs die van wanten weet. De regie is in handen van Ton Schurink.

Deze voorstelling is nog zien op 16, 17, 23 en 24 mei in de authentieke theaterschuur van landgoed Doornik, die zich uitstekend leent voor de sfeer die bij dit stuk past.

Kaarten zijn te bestellen via www. teejaaterpan.nl of te koop bij boekhandel Polman in Bemmel.

17 / 24

19 / 24

Sportcentrum Americans Style bestaat 20 jaar!

GENDT - Sportcentrum American Style Squahs & Fitness aan de Kruisstraat 18 te Gendt, bestaat nu 20 jaar. Ter gelegenheid van dit spektakel , pakt het centrum groot uit. Alles onbeperkt sporten tot September voor maar liefs 99 euro. En voor dit feestelijke aanbieding hebben ze niet alleen voor al hun klanten, maar ook voor hun nieuwe leden een leuk presentje klaar liggen.

Voor de kids hebben ze maar liefs drie maanden lang gratis sporten. Daarbij, om al hun oude leden terug te winnen, die ooit lid zijn geweest, betaald American Style een jaar lang het verschil wat zij elders betalen. Om het nog eens extra verleidelijk te maken voor deze nieuwkomers, vijf keer gratis personall training, ter waarde van 220 euro. En voor diegene die graag mee willen doen aan de tien weeks afslankcursus voor de prijs van twee keer per week sporten, nu tien weken lang alles onbeperkt sporten.

Nou, een goede reden om nu te starten met sporten bij American Style. American Style wordt gerund door de eigenaren Jan en Guzel Vroom, die al dertig jaar professioneel in het vak zitten. Jan en Guzel staan hoog aangeschreven in dit vak, en wisten meer malen wereldtitels te behalen. Jan en Guzel kwamen twintig jaar geleden in Gendt wonen om hun droom waar te maken. Ze hebben van hun hobby hun vak weten te maken, en praten nog steeds vol passie als ze het over hun vak hebben. Voor meer informatie; kijk op hun site: www.americanstyle.nl of bel of mail ze info@americanstyle.nl tel: 0481-425342.

'Er is geen voet, die ik weiger!' Medisch pedicure Mandie Liggins van FootWork

Mandie is sinds vorig jaar ook gediplomeerd medisch pedicure!

BEMMEL – Steeds meer voeten vinden de weg naar FootWork, de praktijk van medisch pedicure Mandie Liggins. Ze geeft naast medische, ook cosmetische en ontspannende behandelingen. Bij FootWork zijn voeten in goede handen. Mandie is gediplomeerd medisch pedicure. Men kan er ook terecht met een zogenoemde risicovoet. "Er is geen voet, die ik weiger", aldus Mandie, die het een uitdaging vindt om de cliënt met een weldadig en warm gevoel te zien vertrekken na de behandeling.

Nu de zomer in aantocht is, is het verstandig om de voeten een gezonde voorjaarsbehandeling te geven, zodat je de voeten gerust kunt laten zien in open schoenen op het terras en strand. Bovendien is een regelmatige voetbehandeling van groot belang, zeker voor wie veel staat en loopt. Een behandeling kan ontspannend weldadig zijn, maar uit medisch oogpunt zeer zeker een goede zaak. "We moeten een leven lang het met onze voeten doen!"

FootWork betekent ook professionele voetverzorging voor risicovoeten zoals diabetici, reuma en spasme. Deze behandelingen worden na goedkeuring veelal (gedeeltelijk) vergoed door de verzekeraar. Met de dokters, podotherapeuten en specialisten is er een goed contact.

FootWork is comfortabel gevestigd bij DA Van Appeldoorn en is uitstekend toegankelijk. Er zijn brede deuren, en er is een invalidentoilet en lift. De behandelingen worden gegeven in een elektrisch verwarmde stoel. Op de nieuwe website staat nog meer informatie over onder andere wellness- en massagebehandelingen.

Mandie Ligging Medisch Pedicurepraktijk/FootWork, Dorpsstraat 45, Bemmel; telefoon 0481 450267; www.footwork-bemmel.nl.

Rijcken barbecue demon- stratie bij Jumbo Bemmel

BEMMEL - Jumbo Scheperkamp en Rijcken Bemmel presenteren zaterdag 17 mei vanaf 10.00 een barbecue demonstratie. Deze demonstratie staat in het teken om U te laten proeven en te laten zien wat er allemaal kan met een barbecue. Nu hoor ik U al denken een barbecue is toch niet zo bijzonder? Dat is het juist wel! De producten van Jumbo Scheperkamp verdienen juist een goede barbecue. Rijcken Bemmel presenteert dan ook graag een barbecue waar U versteld van staat, en wij zullen U dan ook laten zien wat er mogelijk is met de producten van Jumbo Scheperkamp.

Niet alleen het vlees van de Jumbo maar ook andere producten die U niet verwacht komen aan bod op deze dag. Rijcken-Bemmel zal U laten zien dat deze barbecue veel meer kan dan alleen uw vlees bakken. Snel, makkelijk, en vooral schoon barbecueën is goed voor de producten maar zeker voor U gezondheid. Wij zien U graag op zaterdag 17 mei vanaf 10.00 uur bij de Jumbo op het kloosterplaats 1 in Bemmel.

Ladiesnight in Doornenburg wordt groots spektakel

DOORNENBURG – Maandag 26 mei wordt er voor de eerste keer een ladiesnight georganiseerd bij Restaurant Rijnzicht in Doornenburg. Het idee is ontstaan door een paar ondernemers uit Doornenburg, welke het idee hadden een gezellige avond te organiseren, in en door ondernemers uit Doornenburg. Wat klein begon, beloofd uiteindelijk een groots spektakel te worden met maar liefst dertig ondernemers.

De avond bevat een gevarieerd programma waaronder diverse proeverijen, modeshows demonstraties uiterlijke verzorging en live muziek. Ook zijn er diverse stands met bijvoorbeeld sieraden, decoratie artikelen, modeaccessoires en nog veel meer. Tevens is er een loterij met mooi prijzen, een metamorfose, Mystery Guest en wordt de winnaar van de Facebook aktie bekend gemaakt. U kunt nog steeds deelnemen aan de actie op onze Facebookpagina. Kortom het beloofd een zeer gezellige avond te worden.

U bent welkom vanaf 19.00 uur. De entree is gratis en de eerste honderdvijftig bezoekers ontvangen een goed gevulde goodiebag. Voor de overige bezoekers is er een kleine attentie. Dus dames tot maandag 26 mei 19.00 uur bij Restaurant Rijnzicht.

Plug in Solar BV doet mee aan Solar Days

BEMMEL - Van 12 tot en met 18 mei doet Plug in Solar BV mee aan de Nederlandse Solar Days. Tijdens deze week maken wij een tijdelijke buitenshowroom in een Betuwse kersenboomgaard waar wij u graag laten zien hoe simpel het is om zelf uw energie op te wekken met behulp van zonne-energie.

Zonlicht voldoende

Ten onrechte denken sommigen dat zonne-energie in het Nederlandse klimaat niet rendeert. Niets is minder waar! Ook met de hoeveelheid zonlicht in ons land is een investering in zonnepanelen zeer de moeite waard. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www.zonatlas.nl om snel en eenvoudig te zien of uw dak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie en hoeveel geld u kunt besparen. Met zonne-energie gaat uw energierekening omlaag, wordt uw meer bewust van energie en u doet meteen wat voor het klimaat!

Van harte welkom!

Plug in Solar BV laat u graag zien wat de mogelijkheden zijn. Iedereen is welkom om vragen te stellen en te zien hoe zonne-energie werkt, hoe eenvoudig de installatie en het gebruik is en wat het oplevert. Bezoek daarom onze tijdelijke buiten showroom op 15 en 16 mei van 10.00 - 20.00uur en 17 en 18 mei van 10.00 - 14.00. U vind ons dan in de boomgaard langs de van Elkweg/N839 van Bemmel naar Haalderen.

Over Solar Days

Tijdens de Solar Days zijn door het hele land evenementen, informatiebijeenkomsten, workshops en open huizen ter promotie van zonne-energie. Solar Days Nederland wordt georganiseerd door het Klimaatverbond samen met een groot aantal partners zoals Holland Solar (brancheorganisatie voor zonne-energie), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Vereniging Eigen Huis, Hier Opgewekt en vele anderen. Meer informatie is te vinden op www.solardays.nl en www.plugin-zonnepaneel.nl.

Bezoek onze tijdelijke 'boomgaard' showroom vol zonnepanelen, geopend 15 – 16 mei van 10.00 – 20.00 en 17 – 18 mei van 10.00 – 14.00.

Maak je eigen Happy Meal bij Winkelvereniging de Zilverkamp

HUISSEN - Zaterdag 17 mei gaan we van 11.00 uur -14.30 uur onze eigen Happy Meal maken, maar op een iets andere manier dan je zou verwachten.

Je mag namelijk je eigen frieten maken van cake, mayonaise maken van slagroom, je eigen hamburger uitzoeken en er een lekker flesje Cola bij nemen. Ook krijg je een klein Happy Meal cadeautje. Kom dus allemaal langs en maak ook jouw eigen Happy Meal menu.

Winkeliersvereniging de zilverkamp. Voor meer info: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp

Bestel snel kaarten. Op is op… Ruim tachtig beursdeelnemers Betuwe Onderneemt Beter

BETUWE - Het nieuwe ondernemers event op maandag 19 mei Betuwe Onderneemt Beter gaat een succes worden afgaande op het aantal standhouders en de reeds aangemelde bezoekers voor dag- & avondprogramma. Het evenement vind plaats in de voormalige veilinghallen van Bemmel.

Naast de presentatie van de standhouders is er overdag ook een divers aanbod van boeiende workshops die gratis bijgewoond kunnen worden na aanmelding via de website. Ook is er een mogelijkheid om op het matchmakingplein nader kennis te maken met elkaar en zakelijke contacten te leggen.

Genomineerde bedrijven en verkiezing

Het avondprogramma bestaat uit een verkiezing voor beste en meest enthousiaste ondernemer. In vier categorieën kan gestreden worden om de eer en roem. Dit zijn agri, detailhandel, industrie en dienstverlening en jonge ondernemer. De genomineerden zijn bekend en zijn terug te vinden op de website.

Gratis inschrijven voor de beurs overdag kan op de website. Tevens kan je daar kaarten bestellen voor het dinerbuffet en het avondprogramma met verkiezingsavond en aansluitende netwerkborrel gekocht worden à 45 euro per stuk. Wees er snel bij want op is op en er zijn al ruim vierhonderd kaarten verkocht!

Inschrijven als bezoeker voor dag of avond en informatie inwinnen kan via www.betuweonderneemtbeter.nl.

Melodica in Roze bij De Waay in Doornenburg

DOORNENBURG - Het vernieuwde Eet- en drinkfestijn De Waay in Doornenburg biedt zaterdag 24 mei het podium voor Melodica in Roze – editie Doornenburg. De beste smartlappenband van Nederland, Willie en de Billies, verzorgt een fantastische show met een knipoog naar het bekende Melodica in Rosso. Het beloofd een spetterende show te worden met de Willies All star Big Band.

Willie en de Billies spelen klassiekers uit de vaderlandse Nederlandstalige popgeschiedenis en hun sets worden afgewisseld met lekkere dansmuziek van DJ Marco. Er vindt tevens nog een speciaal gastoptreden plaats, welke een week voor aanvang bekend zal worden gemaakt. De zaal gaat open vanaf 19:30 uur.

Ticket info

Maak het mee! Zaterdag 24 mei in De Waay, Rijndijk 76, Doornenburg. Kaarten zijn die avond aan de kassa van De Waay te koop voor slechts zeven euro. Kijk uit: vol is vol! En in de voorverkoop krijg je twee euro korting! Ga nu naar bakkerij Van Kol of Eet-en drinkfestijn De Waay in Doornenburg. Reserveren kan ook via info@gezellug.nl. Bellen kan ook naar 0481-424913. Meer informatie staat op www.gezellug.nl

Open dagen werkervaringsplek EPRIC

HUISSEN - Op zaterdag 17 en zondag 18 mei zijn de open dagen van werkervaringsplek Epric te Huissen.

Epric is een kleinschalige werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is er ook dagbesteding mogelijk en werkt men ook met vrijwilligers. Zodoende is er een brede schakering binnen de werkervaringsplek aan mensen.

Op beide dagen is de kwekerij te bekijken. In deze kwekerij worden diverse planten gekweekt oa de bladcactussen maar ook vaste planten, perkplanten en fuchsia's. Heel veel planten staan in bloei.

Op beide dagen is er de mogelijkheid tot aankoop van planten waaronder de winterharde blauwe tuinfuchsia als ook een dahlia die 8 meter hoog kan worden. Aparte planten dus.

Daarnaast kan men ook vragen stellen over de werkervaringsplek en misschien zelf vrijwilliger bij Epric worden. Kortom genoeg mogelijkheden om 2 dagen door te brengen in de grote kassen van Epric.

Met openbaar vervoer is Epric gemakkelijk te bereiken. De bus stopt bij halte Nieuwediep wat 300 emter is van de kas.

De open dagen vinden plaats op 17 en 18 mei van 10-17 uur. Epric is te vinden aan het Nieuwediep 9a, 6851 GB Huissen. www.epric.org, 026-3250959

Deelnemen aan Elst Op Stelten kan nog steeds!

Foto: Hein Arns.

ELST – Bij de Elster Ondernemers Vereniging (EOV) is de topper onder de evenementen, Elst op stelten, volop in voorbereiding. Het is inmiddels een traditie geworden om Elst Op Stelten (kortweg EOS) te houden op tweede pinksterdag, en dat is in 2014 niet anders. Op 9 juni, van 11.00 tot 18.00 uur, verwelkomen de Elster ondernemers duizenden bezoekers (in 2013 waren er naar schatting 40.000 bezoekers) in het sfeervolle centrum. Het evenement staat al grotendeels in de steigers, maar ruimte voor aanpassing is er altijd.

Smidsstraat afgesloten

Het gebied dat het decor vormt voor EOS vormt, Dorpsstraat, Valburgseweg, Kleine Molenstraat, Plein, Werenfriedplein en Halve Morgen, ondergaat in 2014 een verandering. In verband met werkzaamheden kan de Smidsstraat in 2014 niet gebruikt worden. Het rondje door deze straat vanaf de kruising met de Dorpsstraat/Valburgseweg via de Willemsstraat weer terug naar het Werenfriedplein is daardoor niet mogelijk.

Ruimte gereserveerd

Op diverse punten in het marktgebied is ruimte gereserveerd voor verenigingen en clubs die zich op die dag willen presenteren aan de bezoekers van het evenement. Dit kan zijn om bekendheid te geven aan de vereniging of club, leden, cursisten of vrijwilligers te werven of zelfgemaakte producten te verkopen. Clubs en verenigingen kunnen contact opnemen met organisatiebureau Apeldoorn 2000 om een kraam of plaats te reserveren. Na ontvangst van de aanmelding wordt contact opgenomen voor overleg. Clubs en verenigingen die tijdens Elst Op Stelten acte de présence willen geven kunnen zich aanmelden via e-mail: info@apeldoorn2000.nl of fax 055-5347296. Apeldoorn 2000 is telefonisch te bereiken voor extra informatie op 06-29513560.

Dorethé trots op Angeren en haar klanten! Bloembinderij Dorethé viert twintig jarig bestaan van de winkel

ANGEREN – Met plezier in de winkel staan. Passievol werken aan bloemstukken, boeketten en arrangementen. Elke dag weer met een vrolijke glimlach en een luisterend oor voor de klant. Dorethé legt er al twintig haar hart en ziel in. Puur natuur en eerlijk. En dat viert ze deze week. Met een attentie voor alle klanten. "Als bedankje voor die eerste twintig jaar", aldus Dorethé. En ze voegt er snel aan toe: "Want ik hoop zo nog twintig jaar of langer hier in Angeren met de winkel te blijven voor alle klanten!"

Twintig jaar geleden begon ze aan de overkant van de huidige zaak een bloemenwinkel. Na een jaar of drie verhuisde ze naar het pand met drie keer zoveel ruimte. Hier presenteert ze nog dagelijks haar bloemen, kamer- en tuinplanten. Als tuindersdochter zijn bloemen bij haar in goede handen. Steeds meer mensen weten nog altijd de winkel van Dorethé te vinden. Ook het terras (met oplaadpaal voor de e-bike) is geliefd bij fietsende toeristen, die er een kop koffie of thee of wat fris kunnen gebruiken.

Deze week is het feest. Samen met Bertine (een goede vriendin, die haar in drukke tijden bijstaat) bedankt ze haar klanten. Donderdag 15 mei is er vanaf 15.00 uur tot in de late uren receptie in haar winkel.

Bloembinderij Dorethé, Molenstraat 30, Angeren; telefoon (026) 3250321; f.: www.facebook.com/bloembinderij.dorethe.

22 / 24

Pepijn van den Brink derde bij het NK junioren dammen

HUISSEN - Pepijn van den Brink, speler van het eerste team van damvereniging VBI heeft tijdens het NK junioren beslag gelegd op een fraaie derde plaats. In een enerverend toernooi met veel spelers die weinig voor elkaar onderdoen won hij twee partijen en speelde zes keer remise.

Slechts in de voorlaatste ronde tastte hij onnodig mis, maar zijn remise in de laatste ronde tegen de kampioen van vorig jaar, Martijn van IJzendoorn, bracht zijn podiumplaats definitief in beeld. Technisch directeur van de KNDB Johan Krajenbrink, tevens teamgenoot van Pepijn: "Een derde plaats voor Pim is natuurlijk een prima prestatie, maar meer ben ik nog tevreden over het vertoonde spel."

De nieuwe nationale juniorenkampioen is Jan Groenendijk, die de laatste twee seizoenen voor damvereniging VBI uitkwam, maar weer terug gaat naar Wageningen.

Zijn prestatie bij dit NK geeft Pepijn tevens recht op deelname aan het Europees kampioenschap junioren in Wit-Rusland en het wereldkampioenschap junioren in Polen.

24 / 24