GN Overbetuwe-Nederbetuwe

13 maart 2019

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 13 maart 2019


Lezing Verbindende/ geweldloze communicatie

HETEREN - Op 21 maart organiseert Heteren Ontmoeting & Inspiratie de lezing Verbindende/geweldloze communicatie.

Tineke Hertsenberg gaat in deze lezing samen met het publiek op onderzoek uit naar wat onze innerlijke vrede verstoort in je dagelijkse leven: wat speelt er zich in jou af en wat is van essentieel belang voor jou? Op deze wijze draag je bij aan het welzijn van jezelf en de ander.

Tineke werkt al enkele jaren met het gedachtegoed van Marshall Rosenberg; Verbindende/geweldloze communicatie. Een wijze van communiceren die empathie als rode draad ziet om in verbinding met elkaar en jezelf te komen en te zijn. Geweldloze communicatie is geschikt voor zowel het persoonlijke leven en voor de zakelijke omgeving. Men kan op die manier helderheid geven en tegelijkertijd respect bewaren.

De lezing is in zalencentrum De Bongerd in Heteren. Tijd: 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) Entree inclusief kop koffie/thee: 7,50 euro. Aanmelden graag: inspiratie.ontmoeting.heteren@gmail.com. Meer informatie staat op www.spirituele-ontmoeting-heteren.com.

Geef je op voor Kersenkoningin Driel!

Kersenkoningin en hofdame 2018 Janet en Laura Boeijen. (foto: Fotostudio Wim) Fotostudio Wim

DRIEL - De eerste week van juli is het weer zover; de kersenfeesten in Driel! En wat zijn de kersenfeesten zonder een kersenkoningin en hofdame? Als kersenkoningin ben jij hèt beeld van de kersenfeesten 2019. Jij laat overal jouw gezicht zien en zorgt voor gezelligheid.

De kersenkoningin deelt de prijzen uit en maakt contact met heel het dorp. Kortom, ze brengt de sfeer in het feest. De kersenkoningin en hofdame van vorig jaar, Janet (21) en Laura Boeijen (17), hebben ontzettend veel plezier gehad. De dames waren aanwezig bij alle activiteiten en waren het gezicht van de kersenfeesten. Janet zegt hier het volgende over: ‘Als echte vrouwelijke Drielenaar moet je ooit Kersenkoningin geweest zijn, dit is namelijk een ervaring die je nooit zult vergeten!’. Janet vond het super gaaf om met haar zusje het gezicht van de kersenfeesten te mogen zijn. Ook Laura heeft van deze ervaring genoten: ‘Ik heb vooral genoten van de verwennerij bij de kapper en schoonheidsspecialiste. Het is ook superleuk dat je zelf je kleding uit mag kiezen.’ De dames vonden vooral de feesten die ze mochten openen en waarvan ze daarna zelf nog konden genieten het leukst.

"Lijkt het jou nou ook leuk om deze ervaring op te doen? Geef je dan nu op voor 15 april bij: info@kersenfeestdriel.nl."

Vierde nationale schaakconcert in Ressen

Eerste Schaakconcert ANBI Stichting Talento Metissimo 2016. (foto: Maja Kazarian-Lomsatze)

RESSEN - Een stukje unieke Lingewaardse Educatie & Cultuur met deelnemers uit meerdere regionen, het wordt steeds leuker. Op zondag 24 maart start vanaf 13.00 uur in Ressen op De Koningshof het lenteconcert, een Muziek-Interval-Race (MIR), een schaaktriade, een natuurwandeling met speurtocht en/of gezellige creatieve heraldiek met muziek door jonge talenten.

De carrousel zit weer aardig vol, draaien maar! Dit jaar staat het geheel in het teken van onder andere de ijsvogels en het natuurbehoud van de Ontzandingsplas Plakse Wei.

Muziekensemble The Young Once onder leiding van dirigente Lucie Gieles opent het SchaakConcert. Daarna volgt de oergezellige muziekrace met intervalklokjes voor piepjong tot en met stokoud. Ook het schaaktoernooi draait dit jaar op volle toeren. Samen met een schaakmaatje kun je meedoen aan een schaaktriade of individueel aan Metissimo's Simultaan. Voor de kunst-liefhebber is er de knutsel heraldiek. Tussendoor kan men heerlijk buiten struinen in het mooie landelijke gelegen Ressen of een speurtocht volgen. De schaak- en muziekprijsuitreikingen volgen zodra de uitslagen bekend zijn.

Entree bedraagt inclusief één consumptie en een programmaboekje vijf euro. Het is fijn als je je voor de Schaaktriade vooraf wilt opgeven. Voor informatie zie: www.TalentoMetissimo.nl of bel een van de contactouders: 06 25506566 of 06 28722478. ANBI Stichting Talento Metissimo zet zich (landelijk) in voor educatieve talentontwikkeling in Beta en Cultuur.

Dovol maakt het zichzelf lastig om te winnen...

DODEWAARD - Na een wedstrijd met ups en downs was Dovol toch blij dat er twee punten behaald zijn, want twee sets werden verloren doordat de service passing het nodige te wensen over liet wat in principe niet nodig was.

In het begin werd door Dovol prima gespeeld. Het team speelde met gevarieerde aanvallen en het 'gat' midden op de drie-meter lijn werd redelijk afgedekt en leverde Nuovo weinig punten op. Met lol in het spellettje wist Dovol zonder problemen de eerste setwinst te pakken: 19-25. In het midden van de tweede set begon het degelijke spel echter af te brokkelen en nam Nuovo aan het eind van de set het heft in handen. Dovol had geen goed antwoord op de aanvallen en leverde de set in: 27-25.

Dit verlies bracht Dovol uit balans en daarna ging het onder andere in de passing niet goed. Op een gegeven moment stond Dovol zelfs 14-4 achter. Gelukkig kwam in het tweede deel toch nog enigszins een herstel, maar de achterstand was te groot om te dichten: 25-18. Gelukkig wist Dovol het niveau van het 'inhaal spelletje' te benutten in de vierde set en nu kwam Nuovo op 14-4 achter. Nuovo werd dit keer onder service druk gezet en kwam niet met een antwoord en verloor de set met nog grotere cijfers: 10-25.

Nuovo nam ravange en gaf Dovol in de vijfde set geen enkele kans. Een hoofdaanvaller kon Dovol niet afblokken en met een moeilijke opslag serie was er weer een 14-4 achterstand voor Dovol en zoiets is in de vijfde al helemaal niet meer om te buigen naar winst en werd het dus 15-7. Zowel Nuovo als Dovol speelden dan eens de sterren van de hemel en dan was het 'brandhout' en dit kostte Dovol zeker punten.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 16 maart
St. Werenfridus Elst: 17.00 u: Thomasviering voor communicantjes, V. Bulthuis
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Exotherm
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Young at Heart

Zondag 17 maart
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, gezinsviering Doop voor communicantjes, G. Peters, Spetters
H. Maria Geboorte: 9.30 u: woord- en communieviering, M. Sanders, Cantorije
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Taaldorp op het Pantarijn

Waar gaat de reis naar toe? (foto: Lieke Roodbol) Lieke Roodbol

KESTEREN - Op menig school wordt tegenwoordig nagedacht hoe je op een zo goed mogelijke wijze een vreemde taal overbrengt op de leerlingen. Daarbij wordt er ook gekeken hoe je de spreekvaardigheid toetst. Dit schooljaar heeft het Pantarijn locatie Kesteren samen met de locatie Rhenen opnieuw gekozen om de spreekvaardigheid (mondeling) te toetsen middels een taaldorp. Deze keer in het nieuwe schoolgebouw in Kesteren.

In dit geval was er in de gymzaal een heel Engels/Duits dorp nagebootst. De leerlingen moesten bij binnenkomst onder andere een ticket voor de veerpont kopen, die ze ook weer moesten omboeken door ergens naar toe te bellen vanuit de telefooncel. Tja, dat krijg je natuurlijk als je vrienden maakt op vakantie. Er was een hotel, uitzendbureau, toeristenbureau, een pub en ook het politiebureau mocht natuurlijk niet ontbreken. Al met al een aantal situaties die de leerlingen in het dagelijks leven kunnen meemaken. Maar dan uiteraard volledig in het Engels of Duits.

Tja, nu bellen met de camping... (foto: Lieke Roodbol) Lieke Roodbol
Even rustig op een bankje zitten betekend wel Engels praten... (foto: Lieke Roodbol) Lieke Roodbol
Even voorstellen in het Engels. (foto: Lieke Roodbol) Lieke Roodbol
Wellicht als we het samen doen gaat het makkelijker... (foto: Lieke Roodbol) Lieke Roodbol
Zo spannend dat telefoneren dat iederereen tot het laatste wacht... (foto: Lieke Roodbol) Lieke Roodbol

Het was leuk om te zien hoe de leerlingen het gesprek aangingen in het Duits of Engels. Sommigen praatten zich er met het grootste gemak doorheen, terwijl anderen het zo spannend vonden dat het spellen van hun eigen naam nog knap lastig bleek. Daarnaast had niet iedereen zich even goed voorbereid. Een VVV-kantoor is in Engeland toch echt geen 'vie vie vie', maar een Tourist Information Office.

Al met al kan er worden teruggekeken op twee zeer geslaagde dagen. Zo hebben de meeste leerlingen hun mondeling examen met een prima resultaat kunnen afsluiten! Zo vlak voor de vakantie was dat dan toch een lekker gevoel.

Sherman WO II uitbeelding in de maak

Jacco Verhaaff en leden van het Exoduscomité bestuderen de tekeningen. (foto: BordBusters) bordbusters

BETUWE - Wellicht is het velen bekend, dat we dit jaar stil zullen staan bij de herdenking van '75 jaar na Market Garden'. Deze operatie mislukte jammerlijk en dat heeft men in deze regio geweten.

Het gevolg was, dat de Betuwe frontgebied werd en dat de bewoners huis en haard moesten verlaten. Er ontstond een Niemandsland waar alleen militairen verbleven. Bij de gevechten tussen de strijdende partijen vielen vele burger slachtoffers. Stille getuigen zijn daarvan bijvoorbeeld de Massagraven in Angeren en Huissen.

Het Massagraf in Huissen, waar circa 160 burgers begraven liggen wordt regelmatig opgenomen in programma's van degenen, die zijn geïnteresseerd in de periode '44-'45. Eind september en begin oktober 1944 werd er hevig gevochten rondom De Heuvel nabij de Linge. Vele militairen lieten het leven en nog recentelijk werden stoffelijke overschotten gevonden. Ook van een circa 17-jarige Duitse soldaat.

Bij die strijd vonden man tegen man gevechten plaats en er werden ook tanks ingezet. De Duitse Tigertank was uitermate gevreesd. De Shermantanks van de geallieerden waren er in grote getale en zijn ook min of meer symbool voor de uiteindelijke bevrijding van de regio. Om die reden wordt er gewerkt aan een hedendaagse kunst uitbeelding van de Sherman als oorlogsmonument.

Het Exoduscomité is uitermate verheugd, dat lokale bedrijven zoals BordBusters en Frank Jeurissen weer bij de productie betrokken zijn. Onlangs kon de papieren fase van de productie bij BordBusters worden voltooid. Nader bericht volgt over dit unieke project.

Ingezonden brief

Wonen in Casterhoven

Het is niet fijn wonen in de wijk Casterhoven te Kesteren. Wij wonen nu bijna 3 jaar en 3 maanden in de J.van Damstraat te Kesteren, wijk Casterhoven. Wij wonen nog steeds in een soort bouwput. Overlast van bouwfirma's, klei en rotzooi. De straat voor ons huis is nog steeds niet aangelegd. Dus geen goede straat, geen parkeerplaatsen, geen goede verlichting, hekken, afzettingen, geen groenvoorziening, et cetera. Wij wonen gewoon in een puinhoop.

De veiligheid is een ernstig punt. Wij kunnen niet veilig ons huis in en uit door het langsrijdende verkeer. Concreet kan gesteld worden dat dit onze woonvreugde ernstig aantast.

Reden: de gemeente en bouwbedrijven vinden het niet nodig, ondanks meerdere beloftes vanuit de gemeente om ook maar iets te doen aan de leefbaarheid in de J.van Damstraat.

Ik spreek namens onszelf, de familie Van Dijk wonende op nummer 6. Maar dit wordt breed gedragen door buurtbewoners, die dit allemaal al jaren moeten dulden en/of ondergaan. Kortom, gewoon een wanprestatie van de gemeente richting ons als bewoners.

In één woord schandalig, hoe men ons in de steek laat.

Familie Van Dijk, Kesteren

'Moedt' van Marco Lopes in Theater De KiK

Marco Lopes 'Moedt'. (foto: Saskia Kerkhoff) Saskia Kerkhoff

ELST - Op zaterdag 16 maart om 20:30 uur staat Marco Lopes in Theater De KiK met zijn cabaretvoorstelling ‘Moedt’. Er zijn nog kaarten (16 euro inclusief drankje) te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Is kwetsbaarheid een kracht of juist een zwakte? Hoe stoer is het om echt te falen? En mag dat als man in deze tijd? Hoe zit het met de jonge generatie en het geworstel met hun identiteit? Kan Marco zich nog met hen meten? Waar vindt hij de rust en de moed, om niet te moeten? Veel vragen maar Marco houdt het luchtig, die komt net terug van een retraite weekend en kan voorlopig weer zijn mannetje staan.

Marco Lopes is cabaretier, theatermaker en acteur. In 2015 won Marco de juryprijs tijdens het Comedyhuis Comedy Competitie en in 2016 stond hij in de finale van het VARA Leids Cabaret Festival. “Lopes is sympathiek, energiek en innemend.” – Cabaret.nl. “Met de fysieke, muzikale intermezzo’s toont hij door een combinatie van poëzie en banaliteit een groot gevoel voor theatraliteit.” – Theaterkrant “Zijn debuutshow heeft Lopes zeker op de kaart gezet.” – 1e rang.nl.

Workshop 'damestasjes lezen'

HEMMEN – Op woensdagavond 20 maart houdt Yoeke Nagel een workshop 'damestasjes lezen' bij Vrouwen van Nu, afdeling Midden-Betuwe.

Zij vertelt over tassen voor en na de oorlog, tassen in andere landen en tassen voor verschillende leeftijden, waarom neem je wel of geen tas mee. De tas is voor ons een soort overlevingskistje en wat er in zit is het gereedschap om de wereld in te trekken. Open het tasje en je kijkt recht in de ziel van een vrouw. Een damestas geeft zwijgend antwoord op levensvragen en toont ongebruikte kwaliteiten en talenten van de draagster. Na de pauze nemen we een kijkje in de inhoud van tassen.

De avond wordt gehouden in dorpshuis De Oude School in Hemmen en begint om 19.45 uur. De koffie/thee staat klaar om 19.30 uur. Belangstellenden voor deze avond zijn welkom.

Forte Fit is op zoek naar vers bloed

Er kunnen nog 2 handen bij. (foto: Jan Zwier) Jan Zwier

OVERBETUWE - Zoals veel mensen wel al zullen weten, wordt Forte Fit volledig wordt gerund door vrijwilligers.

Ruim twintig personen zijn iedere week bezig met ‘werkzaamheden’ rondom georganiseerde activiteiten die allen tot doel hebben om senioren in de Overbetuwe de gelegenheid te geven om fit, bij de tijd en sociaal betrokken te blijven. Net als alle organisaties kampen we met een probleem bij het aantrekken van nieuwe vrijwilligers. Door de vergrijzing neemt onze doelgroep in omvang, maar het vinden van ‘vers bloed’ om dit alles te organiseren blijkt steeds moeilijker.

Op dit moment kampt vooral de werkgroep Sport en Bewegen met een tekort. We zoeken daarvoor minimaal twee nieuwe werkgroepleden (vrijwilligers), die ons kunnen helpen de 17 lopende groepen draaiend te houden en nieuwe activiteiten van de grond te tillen. Buiten voldoende enthousiasme worden er geen eisen gesteld, maar affiniteit met beweegactiviteiten (gymen, yoga, dansen, zaaltennis enzovoort) is natuurlijk wel meegenomen. Daarbij zou het erg helpen als één van de twee kandidaten enige bedrevenheid heeft op de computer en zo bijvoorbeeld een rol kan spelen in de correspondentie met deelnemers en docenten.

Lijkt het u wat? Denk er in ieder geval eens over en laat u door een van ons bijpraten over deze vacatures of andere mogelijkheden binnen Forte Fit. U kunt hiervoor contact opnemen met Nelleke Beckering (0481 840708/06 82798479) of Wil Aquarius (0481 377849). Via mail kan ook via info.fortefit@fortewelzijn.nl.

Muziekuitvoering Kunst na Arbeid Ingen

INGEN - Zaterdag 16 maart geeft harmonievereniging Kunst na Arbeid uit Ingen haar jaarlijkse muziekuitvoering.

Deze avond zal de hele vereniging zich presenteren met een aantrekkelijk en gevarieerd programma. Het harmonieorkest en het leerlingenorkest treden op, en ook de jeugdslagwerkgroep van Kunst na Arbeid toont deze avond haar kunnen.

Verder is er een optreden van de allerjongste leerlingen op blokfluit. Tijdens de lessen leren de kinderen noten en ritmes lezen en muziek maken op een blokfluit. Zij willen graag laten zien en horen wat ze allemaal al hebben geleerd. Het belooft dan ook een gezellige en muzikale avond te worden.

De uitvoering begint om 19.30 uur en vindt plaats in De Gaard aan het Dr. A.R. Holplein 13-15 in Ingen. De toegang is gratis.

Uitvoering Betuwse koren

KESTEREN - Op donderdagavond 28 maart zullen de Betuwse koren weer hun jaarlijkse uitvoering geven in de grote zaal van Ons Dorpshuis aan de Nedereindsestraat 27a in Kesteren.

De uitvoering is met het Dodewaards mannenkoor onder leiding van Wim Veerman, Christelijk Gemengde zangvereniging De Lofstem uit Heteren en het Kesterens Gemengd Koor. Beide koren staan onder leiding van Arie Moll. Aanvang is 20.00 uur en de zaal zal om 19.30 uur open zijn. Toegang is gratis.

In de pauze zal er een verkoop zijn van lootjes die aan het einde van de avond getrokken worden. Hierbij zullen vele leuke en mooie prijzen te winnen zijn. Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Laagdrempelig meedoen met NLdoet!

Wanted: klussers voor NLdoet (collega's Forte Welzijn). (foto: Saskia Henze) Saskia Henze

OVERBETUWE - Op 15 en 16 maart steken veel Overbetuwenaren de handen de mouwen tijdens de grootste vrijwilligersactie van Nederland, NLdoet. Ben je maatschappelijke betrokken? Of benieuwd wat vrijwilligerswerk voor je kan betekenen? Stap over de drempel en doe mee.

Vrijwilliger zijn geeft vaak een goed gevoel. Kan je helpen richting een baan, of maakt je wereldwijzer. Nieuw in Overbetuwe? Dan biedt vrijwilligerswerk een uitgelegen kans om mensen te leren kennen. Genoeg redenen om aan de slag te gaan. Toch stapt niet iedereen zomaar over de drempel. Misschien ken je nog een verlegen buurvrouw die alleen niet durft. Ga de uitdaging aan en vraag haar mee. Of zorg zelf dat je een groepje om je heen verzamelt en vraag vrienden, familie of collega’s of ze met je meegaan, want samen klussen is nóg leuker dan alleen. Of laat of via sociale media weten dat je meedoet en plaats een oproep voor extra mandaat. Er staan nog klussen open. Wil je weten waar? Kijk snel op: www.nldoet.nl

Appeltaart voor de klus(sers)
Op alle kluslocaties die bekend zijn bij het Vrijwilliger Steunpunt Overbetuwe, onderdeel van Forte Welzijn, wordt ook dit jaar weer een DROOM!taart bezorgd. Gewoon, omdat we geloven in de kracht vrijwilligerswerk. En die van de initiatiefnemers en de klussers. Het Steunpunt wenst jullie alvast een geweldige dag en wie weet tot ziens.

Meer weten over vrijwilligerswerk in Overbetuwe? Check www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/overbetuwe of www.overbetuwevoorelkaar.nl.

Helpen bij vragen en zorgen over geld

OVERBETUWE - Bent u die betrokken inwoner die een ander wil helpen om weer (meer) grip te krijgen op zijn of haar geld?

Door samen een overzicht te maken van inkomsten, uitgaven en schulden, door te onderzoeken of hij / zij gebruik maakt van alle voorzieningen om het inkomen op peil te brengen, of door, als dat nodig is, iemand te ondersteunen bij het helpen oplossen van schulden?

"Spreekt dit u aan, misschien is dit dan het vrijwilligerswerk dat helemaal bij u past. In april start een training voor nieuwe vrijwilligers. Meer weten? Stuur een mail naar Foka.Bruggema@fortewelzijn.nl. En ga vrijblijvend het gesprek aan met de coördinator van Forte Geldzaken, onderdeel van Forte Welzijn. Op de website leest u meer onder 'hulp en ondersteuning' (www.fortewelzijn.nl/home-en-actueel/overbetuwe)."

Huissenaar allesregelaar voor internationale topteams Atletico Madrid wíl Daniel Agus

Daniel Agus uit Huissen vlak voor de wedstrijd van ‘zijn’ Atletico Madrid bij Arsenal, halve finale Europa League in april 2018.

Zelf was hij een begenadigd voetballer in de regio, zoals bij RKHVV en Bemmel. Maar sinds jaren heeft Daniel Agus internationale topvoetballers om zich heen. De Huissenaar regelt namelijk alles voor clubs als Atletico Madrid, Barcelona, Villareal, Inter Milaan en Lazio Roma als die buiten hun landsgrenzen moeten spelen. 'Diego Simeone wil dat ik er in het buitenland altijd bij ben.'

Tekst: Hans Schmeinck

,,Dus op een gegeven moment moest ik er voor zorgen dat er wel voldoende broodjes pindakaas waren, voor Atletico Madrid. Ja, Spanjaarden die broodjes pindakaas eten!'' Daniel Agus draait er zijn hand niet voor om. Heeft zijn Nederlandse invloed op het Spaanse topteam iets te maken met de pindakaas? ,,Nee, want het gaat om een speciaal merk peanutbutter.'' En zo moet hij na afloop van een wedstrijd ergens in Europa ook wel eens 50 pizza's van Domino's regelen. ,,Voor in de kleedkamer, die lokale pizzabakker dacht dat ik een grapje maakte.''

De Huissenaar verzorgt met zijn onderneming Agus Sport & Events al jarenlang echt alles voor internationale topvoetbalteams als die buiten hun landsgrenzen moeten spelen. Voor selectie en technische staf, maar ook voor bestuur, directie, spelersvrouwen, sponsors en media. Van taxibusje tot touringcar, van privéjet tot vliegtuig, van paspoortcontrole tot Playstation, van hotel tot trainingsveld en catering tot beveiliging.

Atletico Madrid is een van zijn grootste maar ook belangrijkste opdrachtgevers. Én van het eerste uur. ,,Zij gingen meteen met me mee toen ik vertrok bij mijn vorige werkgever. Hun coach Diego Simeone wil ik dat er in het buitenland altijd bij ben.'' Agus is blij met de waardering, maar moet ten allen tijde scherp blijven.

Brandalarm

Hij maakt van alles mee. ,,Meestal huren we in hotels complete verdiepingen af, maar soms kan dat niet. Klaagde er eens een stel op hoge leeftijd bij de receptie dat ze telkens mannen met alleen een handdoekje om over de gang zagen lopen. Dat waren de spelers die onderweg waren naar een kamer die was ingericht als massageruimte, haha. Tja, ik kan niet altijd alles voorkomen.''

Of fans van de tegenpartij die vuurwerk afsteken bij de accommodatie waar 'zijn' team verblijft. ,,Het hotel kun je nooit geheim houden. Wel kan ik een kant of vleugel kiezen waar het meest rust is. Maar dan nog, in een geval kwam er na het afsteken van vuurwerk buiten rook ín het luchtsysteem van het hotel. Hierdoor ging het brandalarm af en moesten de gasten uit voorzorg naar buiten. Maar de spelers verbleven op de hoogste etage en hadden blijkbaar niets meegekregen. Ik als een speer 19 etages met de trap op om hen te waarschuwen. Pfff. Maar good service makes the difference is mijn motto.''

[kader]

Ook 'kleine' clubs

Niet alleen de allegrootste voetbalclubs in Europa kloppen aan bij Daniel Agus en zijn bedrijf Agus Sport & Events. Eind vorig jaar mocht het nietige Dudelange uit Luxemburg in de Europa League uitkomen tegen het grote AC Milan. ,,Ze wisten werkelijk niet waar ze moesten beginnen. Heb ik voor hen alles geregeld voor het duel in Milaan. Ze waren heel dankbaar. Mooi team ook, sommige spelers van Dudelange namen een week vrij van hun werk om alles mee te kunnen maken.''

Rommel- en antiekmarkt in Slijk-Ewijk

Rommelmarkt in dorpshuis Beatrix. (foto: Susan Jongeling)

SLIJK-EWIJK - Zondag 24 maart is er weer een rommel- en antiekmarkt in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk.

De lente komt eraan en dan begint het toch weer te kriebelen om iets leuks met je huis te doen. Je wilt wel weer eens wat veranderen, al zijn het maar een paar vazen of andere spullen waar je wat op uitgekeken bent en waar je wel wat anders voor in de plaats wilt zetten. Maar ja, het moet natuurlijk niet te veel geld kosten. Dan is de oplossing snel gevonden, want dan ga je naar de gezellige rommel- en antiekmarkt in Slijk-Ewijk. Prachtig als je dan net iets vindt, dat leuk in je huis zou passen.

De zaal is helemaal volgeboekt, dus is er heel veel te snuffelen en te handelen. Van al dat gezoek word je moe en dan is het fijn om heerlijk in de gezellige serre van het dorpshuis wat na te genieten onder het genot van een kopje koffie of een drankje.

Het adres van dorpshuis Beatrix is Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk. De markt is open van 11.00 – 16.00 uur.

Het belang van communicatie over kunst

ELST - Schrijver en kunstcriticus Rob Smolders is 29 maart te gast bij Kunstcafé Overbetuwe. Tijdens zijn lezing gaat hij in op het belang van communicatie over kunst. Ook gaat Rob in gesprek met de bezoekers.

Hoe praten zij over hun kunstwerken? Gebruik deze avond om je communicatie over kunst te verbeteren en kom naar De KiK! Een veelgehoorde klacht van beeldende kunstenaars is: ik kan mijn werk niet uitleggen of verklaren. Communicatie is heel erg op taal gericht. Is het waar dat beelden voor zich spreken? En zo ja, wat zeggen ze dan? Is dat altijd zo? Heeft het dezelfde functie als de toelichting in woorden, namelijk dat mensen, wanneer ze je werk waarderen, ook iets van jou hebben leren kennen? Hoe onthullend is het kunstwerk?

Kunst maken is een manier om jezelf te verwezenlijken en je te mengen onder een potentieel groot publiek. Het is ook een manier om je positie in de wereld te bepalen, om commentaar of kritiek te leveren.

In zijn lezing gaat Rob in op de volgende aspecten: Wat zeg je met woorden? Welke begrippen gebruik je, welke informatie geef je prijs? Je presenteert je als kunstenaar door middel van een website, je maakt een persbericht bij exposities, misschien ook (toch maar) een verklarende tekst, je geeft eens een interview. In al die gevallen moet je woorden beschikbaar hebben.

Aanvang: 20 uur; inloop vanaf 19.30 uur. In de bovenzaal Theater De KiK (achter de Hema). Kosten: vrijwillige bijdrage (richtbedrag 10 euro).

Seksualiteit en intimiteit bij Alzheimer Café Overbetuwe

ELST - Woensdag 20 maart vindt weer een bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Overbetuwe, de ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden. Kortom voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

Intimiteit en seksualiteit zijn behoeften die iedereen kent. Wat is de invloed van een ziekte als dementie op de beleving van intimiteit? Hoe komt dit en hoe ga je om met dergelijke veranderingen op seksueel gebied? Ingrid van Kempen, GZ-psycholoog en seksuoloog, gaat hier deze avond op in en geeft praktische tips en suggesties.

De bijeenkomsten van het Alzheimer Café vinden plaats in zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst, geopend vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Renate Buitenhuis, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 11197525 of R.Buitenhuis@alzheimervrijwilligers.nl.

Bemmel in de Mode: 'spetterend' evenement!

BEMMEL - Bemmel in de mode wordt dit jaar gehouden op zondag 14 april van 12:00 tot 17:00 uur in het centrum van Bemmel. Naast de koopzondag en voorjaarsmarkt is er ook weer de spectaculaire modeshow.

En… dit jaar gaan we swingen, want we hebben als thema 'disco'! Dus wees gewaarschuwd, trek je dansschoenen aan, want stilstaan is bijna niet mogelijk. Op de promenade in het centrum worden twee shows gegeven. De eerste is om 13:00 en de tweede om 15:00 uur. De nieuwste trends in kleding, schoenen, brillen, accessoires, haarmode en zelfs fietsen worden door onze modellen, in alle leeftijdscategorieën, geshowd op de catwalk. Om al dat moois wat tijdens de modeshow gepresenteerd wordt te kunnen bemachtigen, zijn natuurlijk de winkels geopend van 12:00 tot 17:00 uur.

Verder zal in het centrum zal ook weer de voorjaarsmarkt zijn met een grote diversiteit aan kramen. Rondom het centrum is er voldoende gratis parkeergelegenheid. Om van Bemmel in de mode een compleet uitje te maken, kunt u die dag natuurlijk ook bij onze horecaondernemers terecht en de inwendige mens lekker laten verwennen.

"Maar we hebben nog iets! De deelnemende bedrijven van de modeshow willen u ook nog extra verwennen. Er zijn namelijk vier keer 2 VIP-arrangementen te winnen. Hoe u dit moet doen? Houd onze Facebookpagina Beleef Bemmel in de gaten en laat ons daar weten wie dit echt eens zou moeten winnen en waarom!"

Vanaf nu kunnen handelaren, hobbyisten en verenigingen zich inschrijven via: www.marktlijst.nl of bellen met Star Promotions: 010 5243434.

Spreekuur huurdersvereniging Overbetuwe

Spreekuur huurdersvereniging Overbetuwe

ELST - HVOB houdt spreekuur van 19.00-20.00 uur voor haar leden, die inlichtingen willen en /of problemen hebben met hun verhuurder (Vivare).

"Schroom niet om contact met ons op te nemen. Het spreekuur is in het kantoor van HVOB, Verdistraat 27a in Elst. Dit geldt voor iedere derde donderdag van de maand."

Internationale Modelspoorbeurs in de Jan Massinkhal Nijmegen

NIJMEGEN - De Internationale Modelspoorbeurs in Nijmegen op 23 maart biedt de bezoekers een totaaloverzicht van alles wat op modelspoorgebied te koop is. Iedereen kan er terecht om datgene te vinden wat op zijn/haar baan nog ontbreekt.

Of het nu gaat om treinen in alle schalen (van spoor Z tot spoor 1), om bouwdozen, al in elkaar geplakte huisjes (ook in alle schalen), onderdelen van treinen, artikelen om de modelspoorbaan te automatiseren, onderdelen om boompjes en struikjes zelf te maken, auto's die zelfstandig over de modelspoorbaan rijden, modellen van trams en autobussen van verschillende maatschappijen: alles is te bekijken en natuurlijk te koop. Ook is er een uitgebreide collectie boeken en dvd's te vinden, waarin iedereen naar hartenlust kan rondneuzen. Sommige exposanten hebben een testbaan op hun stand staan, zodat de nieuwe aankoop direct getest kan worden.

Op de beurs in Nijmegen zijn verschillende modulebanen te vinden. Deze opstelling spreekt vooral kinderen erg aan. Kenmerkend voor deze beurs is dan ook het grote aantal kinderen dat de beurs bezoekt en op deze manier door vader en/of opa enthousiast gemaakt wordt voor het gehele modelspoorgebeuren. Veel vaders/opa's halen vaak na thuiskomst hun modelspoorbaan weer voor de dag om hun (klein)kinderen alles te laten zien.

Dit jaar is ook de HCC!m groep op de beurs aanwezig. Deze HCC-groep houdt zich bezig met het digitaliseren van de modelspoorbaan. Ook zijn hebben verschillende modulebanen bij zich en staan u met raad en daad graag te woord.

Internationale Modelspoorbeurs in de Jan Massinkhal in Nijmegen, Nieuwe Dukenburgseweg 5, Nijmegen. Organisator: Rob Hobma, Pascalweg 6A, Elst (Gelderland). Tel: 0481 353288

Gegevens betreffende de beurs: Openingstijden: van 10:00 tot 15:30 uur. Parkeren gratis: in de directe omgeving van de Jan Massinkhal staan een paar honderd gratis parkeerplaatsen ter beschikking voor de bezoekers van de Jan Massinkhal. Het NS-station Nijmegen-Goffert ligt op 5 minuten loopafstand van de Jan Massinkhal. Toegangsprijs: vijf euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene.

Dichter bij de schrijfster Yvonne van der Laan

(foto: 'Shoots & More' Arnhem)

DODEWAARD - Op woensdagavond 20 maart verzorgt schrijfster/kunstenares Yvonne van der Laan (alias Gedichtenlaantje) een presentatieavond, in het Nannenberghuis, Matensestraat 22A in Dodewaard.


In de eerste helft van het programma vertelt ze over haar boek 'Positiefjes' en de schrijf- en kunstwerken die, ook voor blinden en slechtzienden, zijn ontstaan in de afgelopen jaren. Ze vertelt ook over een paar bijzondere samenwerkingen die tot stand zijn gekomen. En... er komt een speciale gast optreden: singer/songwriter/pianiste Roos Blufpand!

In de tweede helft van het programma (na de pauze) licht Yvonne een aantal tipjes van de sluier van haar tweede boek 'Met hart en ziel', dat naar verwachting in de loop van dit jaar uit zal komen. Het wordt een inspirerend en uitdagend boek, waarmee de lezer vanuit verschillende verrassende invalshoeken wordt aangezet tot een positiever bewustzijn, om ook eens wat vaker 'out of the box' te denken, zich vaker te verwonderen, te durven 'spelen' en creëren, maar ook: om minder afhankelijk te zijn (onder andere de mening) van anderen. Kortom: om meer jezelf te mogen zijn, te staan voor wie jij bent, te vertrouwen op jezelf, liefdevol te leven 'met hart en ziel' en zo nóg meer te genieten van 'de kleine dingen die het doen'. Een fijn, leuk, mooi cadeau- en bewaarboek om regelmatig weer eens op te pakken en te kijken wat het dan opnieuw met je doet en meegeeft.

Net als haar dichtbundel 'Positiefjes' zal ook dit (totaal andere) boek worden geïllustreerd met haar eigen beeldende kunst. Er is gelegenheid om te reageren en vragen te stellen of bijvoorbeeld thema's aan te dragen, want zo hoopt de schrijfster met haar boek nóg beter aan te kunnen sluiten op haar lezerspubliek.

Het programma begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree en het eerste kopje koffie of thee is gratis, overige consumpties zijn voor eigen rekening. Het duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Activiteten Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 13 maart: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen en Rummikub, 14.00 uur kaartclub, 16.30 uur Liefkenssmullerij

Donderdag 14 maart: 11.00 uur Meer Bewegen, 14.30 uur Bingo, 19.30 uur Cabaretgroep met het stuk Steen en Been.

Vrijdag 15 maart: 10.30 uur Zingen met begeleiding.

Zaterdag 16 maart: 10.00 uur vrijwilligers dag Heteren doet.

Maandag 18 maart: 10.00 uur firma Jonkers schoenen verkoop, 11.00-12.00 uur Sociaal Kernteam, 13.15 uur bridge, 18.30 uur R.K. dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 19 maart: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal 18.30 uur Bewonerskoor, 20.00 uur De Lofstem

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 13 maart: 11.00 uur Geheugentraining, 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs, 17.00 uur Eet en drink café

Donderdag 14 maart: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 uur Repetitie Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam in de huiskamer, 19.00 uur Optreden van De Waredo’s.

Vrijdag 15 maart: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 10.00 uur Geheugentraining, 14.30 uur Bingo.

Zaterdag 16 maart: 10.00 uur Bibliotheekservice

Maandag 18 maart: 09.30 uur Workshop kaarten maken met Gerdie, 14.00 uur 3D kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll-Ball

Dinsdag 19 maart: 14.00 uur Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo

Kleine Komedie Rivierenland is er klaar voor

BETUWE - Al meer dan dertig jaar timmert de kleine komedie rivierenland stevig aan de weg. Een mengelmoes van spelers uit de regio's Groesbeek, Maas en Waal, de Betuwe en Rivierenland weet het publiek elke keer weer te verbazen met hun passie en gedrevenheid.

Na kaskrakers als de Jantjes, A Christmas Caroll, de zoone van Toone en Weet je nog wel oudje, is het nu de beurt aan Amai mijn klooster.

Het is weer genieten geblazen met de musical 'Amai mijn klooster'. De financiën van het klooster zitten in een financiële dip. Tot overmaat van ramp brengt een hevige storm veel schade toe aan het klooster. Wie gaat dat herstellen? En hoe gaan ze dat betalen? Zuster Marie Calculata verzint een oplossing. Ze gaan een benefiet organiseren en gaan druk aan het repeteren met muziek en show.

De speeldata: Zaterdag 16 maart: De Sleutel in Groesbeek (20.00). Vrijdag 22 maart: Ons Thuis in IJzendoorn (20.00). Zaterdag 23 maart: Ons Thuis in IJzendoorn (20:00). Zaterdag 30 maart: Theater De Agnietenhof in Tiel. Zondag 31 maart middagvoorstelling: Theater Mozaïek in Wijchen. Zondag 14 april middagvoorstelling: Agoratheater in Druten.

Voor elke voorstelling is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Beleef het mee in een dolkomische musical. Regie: Erik van de Zee. Muziek: accordeon: Corrie Straver, drum: Bert Bleijnberg en basgitaar: Hans Mol. Meer informatie (ook over )kaartverkoop staat www.kleinekomedie-rivierenland.nl.

Suzannes gratis naar Koningsdag De Wolfsberg

GROESBEEK - De Wolfsberg in Groesbeek heeft VOF De Kunst weten te strikken voor het oranjefeest in de tuin op Koningsdag. En dat is bijzonder, want de Nederlandse band toert dit jaar langs de popzalen.

Het is precies 35 jaar geleden dat de wereldhit 'Suzanne' uitkwam. Deze debuutsingle van VOF De Kunst kwam op nummer 1 binnen in de nationale hitparade en wereldwijd werden er meer dan driemiljoen platen van verkocht. En omdat al die Suzannes tot op de dag van vandaag worden toegezongen met dit lied, krijgen ze bij De Wolfsberg gratis entree. Ook als je Susanne, Susan, Suzan of Suus heet ben je welkom. Stuur een berichtje naar evenementen@dewolfsberg.nl en op 27 april mag je uit volle borst mee-blèren tijdens een gratis Koningsfeest 2019.

Ook 'Eén kopje koffie', 'Retour Sneek' en 'Oude liefde roest niet' zijn van VOF De Kunst. Bovendien mixt de band eigen nummers met andere Nederlandstalige hits uit de jaren 80, waarvan iedereen zonder aarzeling het refrein kan meezingen. Behalve de vermakelijke feel-good nederpop van VOF De Kunst staat Bouke en de 12-mans ElvisMatters band op het programma. Met hits uit de jaren 60 en 70, waaronder klassiekers van Elvis, maar ook het repertoire van onder andere Johnny Cash, Roy Orbison en Tom Jones.

Afsluiter van het feest is Daredevils, een mashup coverband die al enkele jaren onder het management van The Dirty Daddies meedraait in het live circuit. In anderhalf uur laat de band zien dat klassiekers perfect samensmelten met de nieuwste hits en wisselt ze creatief Bon Jovi met Katy Perry en gaat ze van Taio Cruz naar Golden Earring. Is je naam helaas niet Suzanne? Tickets zijn voor 16 euro verkrijgbaar via www.tributeparty.nl.

Lange afstandcompetitie ZwemVereniging Overbetuwe

Sem Teunissen.

ELST - Zondag 27 januari deden tien zwemmers van ZVO mee aan de derde LAC wedstrijd in Doetinchem. Vijf zwemmers debuteerden op de gezwommen afstand. Op de 800 meter waren dat Enna Lamers, Odo McCarthy en Gyan Spaan. Op de 1500 meter Luc McCarthy en Sanne Teunissen.

Er werden veel persoonlijke records gezwommen. De grootste verbetering was voor Sem Teunissen op de 800 meter vrije slag met maar liefst ruim 1,5 minuut.                                                

800 Meter: Sem zwom in totaal 3 persoonlijke records, op de 200m, 400m en 800m vrije slag. Verder heeft hij een clubrecord gezwommen op de 400m en 800m vrije slag. Odo McCarthy heeft ook op 3 afstanden een persoonlijk record gezwommen, op de 200m, 400m en 800m vrije slag. Enna Lamers zwom een persoonlijk record op de 200m en 800m vrije slag en Gyan Spaan zwom een persoonlijk record op de 800m vrije slag.

1500 Meter: Benjamin McCarthy heeft drie persoonlijke records gezwommen, op de 400m, 800m en 1500m vrije slag. Tevens heeft hij een clubrecord behaald op deze afstanden. Luc McCarthy, Sam Pollmann en Sanne Teunissen hebben een persoonlijk record gezwommen op de 1500m vrije slag.

Esmee Wilcke en Rosalie Verhulst hebben ook erg hun best gedaan, maar een persoonlijk record zat er helaas niet in deze wedstrijd. We zijn supertrots op onze lange afstand zwemmers.

Good Old Boys in 't Veilingcafé

ZETTEN/ANDELST - Vrijdag 15 maart is er weer iets aparts te beleven in het Vuurspoor Veiling Café: een optreden van de disco-drive-in show 'The Good Old Boys'.

Dit keer gaan we werkelijk terug naar de jaren zeventig en tachtig. In die tijd waren er vele discotheken die rondzwierven tussen dorpshuizen, verenigingsgebouwen en jeugdsozen. Meestal op de vrijdagen, want zaterdag was er overal al wel wat te doen. Bijna al deze drive in discotheken zijn met de tijd verdwenen, behalve Good Old Boys. Deze drive in bestaat nog steeds met de originele dj's en soms zelfs apparatuur. Natuurlijk wordt er ook muziek gedraaid uit latere jaren, maar de diepere kennis van muziek zit duidelijk in het roemrijk verleden van de dj's.

Het Café aan de Wageningsestraat 35 (naast het restaurant) gaat open om 21.00 uur en de bijdrage is 5 euro per persoon.

Verenigingsavond De Globe

HERVELD - De Globe houdt haar verenigingsavond op donderdag 14 maart in zalencentrum De Hoendrik, Dorpsplein 22 in Herveld, aanvang 19.30 uur.

"We wisselen weer de laatste nieuwtjes uit en we hebben onze stuivertjesboeken om door te kijken. Verder zijn natuurlijk ook boeken met duurdere zegels aanwezig. Daarnaast is er zoals altijd ook op deze verenigingsavond een veiling. Iedereen is welkom. Ook kunnen belangstellenden een keer een verenigingsavond bijwonen, gewoon om eens te snuffelen aan het verzamelen van postzegels of informatie krijgen over verzamelingen die nog thuis in de kast liggen."

Iconen schilderen in Ressen

RESSEN - Op 29 september 2018 was Ineke Brons gast tijdens een retraitedag van Pleisterplaats Ressen. Zij heeft toen een groep begeleid met het schilderen van een kleine icoon.

Op veler verzoek zal Ineke op zaterdag 23 maart van 10:30 – 15:30 uur in de kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 3) mensen opnieuw deze eeuwenoude traditie laten ‘proeven’. Het aantal plaatsen is beperkt – maximaal 15 –, maar voor de liefhebbers is er nog een aantal plekken beschikbaar. De eigen bijdrage is 15 euro. Voor materiaal wordt gezorgd. Neem wel zelf een lunchpakket mee! Opgeven kan bij info@pleisterplaatsressen.nl.

Dierengeluiden: Fladderdefladder

Distelvlinder.

HETEREN - Vlinders zijn insecten, maar dan wel hele mooie en ze bijten of steken niet. Dus vinden wij vlinders mooi en leuk, ze fladderen in je buik als je verliefd bent en je wordt er blij van als je ze van de ene bloem naar de ander ziet fladderen.

Maar het gaat niet echt goed met de vlinders; er komen er ieder jaar minder. Wij kunnen ze echter wel helpen door planten in onze tuinen te zetten waar ze hun nectar kunnen komen drinken of waar ze hun eitjes kunnen leggen. De planten waar ze hun eitjes leggen en waar de rupsen op leven tot ze zich gaan verpoppen noemen we waardplanten. Als we veel van deze waardplanten, die voor iedere vlinder anders zijn, in onze tuin zetten dan zullen we ook veel vlinders in de tuin krijgen.

Wij van Landgoed Overbetuwe zijn bezig een vlindertuin aan te leggen, deze komt achter de BenB. Pieter is druk bezig verzilverde coupons te verzamelen om geld te hebben voor planten en misschien een bankje in deze vlindertuin. Het zal een prima plekje worden om over de grote vijver met al zijn watervogels uit te kijken. Bovendien zullen er dan ook, hopelijk een groot deel van het jaar, vlinders fladderen waar je van kan genieten. Als je wil komen helpen of komen kijken kom dan naar de Kinderboerderij aan de Uilenburgsestraat 1b. Wil je weten wanneer Pieter er is bel dan met 06 22437794. Als het kan, neemt hij de telefoon op of hij belt je terug voor een afspraak.

Zij werden geroepen

HEMMEN - Op 19 maart verzorgt de Historische Kring Midden-Betuwe een lezing met als titel 'Zij werden geroepen'. Inleider is Jan van Boeijen. De lezing wordt, zoals gebruikelijk, gehouden in dorpshuis De Oude School in Hemmen. Begonnen wordt om 20.15 uur.

Op 1 december presenteerde Jan van Boeijen het boek 'Zij werden geroepen'. Dit boek gaat over de zes in Nederlands-Indië gesneuvelde militairen die door het monument bij het voormalige gemeentehuis in Andelst worden herdacht. Jan heeft uitgebreid studie gedaan naar het leven van deze mannen.
Het resultaat hiervan is dat in het boek in feite zes biografieën zijn opgenomen. Deze levensbeschrijvingen geven inzicht in het leven in onze dorpen (Zetten, Herveld-Andelst en Oosterhout) in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw en in de oorlogstijd. Uiteraard komen ook de belevenissen in Indonesië aan bod.
Jan vertelt tijdens deze lezing uitgebreid over de totstandkoming van het boek, waar hij jarenlang aan heeft gewerkt. Natuurlijk is het boek die avond ook te koop. Voor deze gelegenheid met een korting van tien euro (voor 40 euro).

De oorlog in Indië (van 1947 - 1949 met een staartje rond 1960 in Nieuw-Guinea) is in de loop der tijd in de vergetelheid geraakt. Deze oorlog werd gevoerd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De wederopbouw in Nederland was net op gang gekomen en de leefomstandigheden waren nog ver van ideaal, met name in onze zwaar door de oorlog getroffen streek. De lezing is voor iedere belangstellende vrij toegankelijk.

Boekenmarkt

in Hemmen

HEMMEN - Ben je op zoek naar een boek of boeken van een bepaalde schrijver/ster kom dan zaterdag 16 maart naar de boekenmarkt in Hemmen.

De boekenmarkt is van 11.00-15.00 uur in het dorpshuis naast de kerk. Voor meer info: 0488 451002.

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zaterdag 16 maart wordt er in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk weer een gezellige bingo gehouden.

De hoofdprijs is minimaal 70 euro en verder zijn er geldprijzen, vleesschalen, boodschappen en andere leuke prijzen. De bingo begint om 20.00 uur en de zaal is om 19.00 uur open. Het adres van dorpshuis Beatrix is Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk.

Voetbal Dodewaard

Zaterdag 16 maart

Thuis

9.00 Dodewaard JO10-1G Bennekom JO10-3
10.30 Dodewaard JO13-2G Oranje Blauw JO13-2
12.00 Dodewaard JO15-1 ONA '53 JO15-2
14.30 Dodewaard 3 DUNO D 5
14.30 Dodewaard VR1 Apeldoornse Boys VR1

Uit

8.30 RKSV Driel JO9-2 Dodewaard JO9-1
10.30 Excelsior Z. JO13-2 Dodewaard JO13-1
10.30 Uchta Kabouters Dodewaard Kabouters vr
10.45 Fortissimo JO17-2 Dodewaard JO17-1
13.00 Trekvogels JO17-3 Dodewaard JO17-2
13.30 Fortissimo 4 Dodewaard 2
14.30 Harskamp 1 Dodewaard 1

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Bigband

zoekt nog leden

ZETTEN - "Wij zijn een bigband dat momenteel uit vijftien leden bestaat, we zijn een laagdrempelig muziekvereniging. Iedereen die een instrument kan bespelen mag meedoen."

"Momenteel bestaat de vereniging uit hout/koperblazers, maar iedereen is welkom. Mocht u geen instrument hebben maar toch willen spelen, komen we er wel samen uit. Onze muziek bestaat momenteel uit soul, maar we spelen ook pop/klassiek genre. Heeft u zin om te spelen of te komen luisteren, bent u welkom op dinsdagavond vanaf 19.15 tot 21.30 uur in de Lammert van Burenschool in Zetten. Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen met H. Los (bestuurslid) 06 21859676 of M. van Alderwegen (secretariaat) 06 11727495."

Wat een snertmiddag!

Rembrandt zou jaloers zijn. (foto: Rens de Bot) rens de Bot

HETEREN - Wie bedenkt nu dat het op dinsdagmiddag 26 februari bijna 20 graden zou worden? Zonnebloem Heteren in ieder geval niet.

Het leek een leuk plan om midden in de winter een creatieve snertmiddag te organiseren. Eerst onder deskundige leiding aan de slag om mooie schilderwerkjes te maken. En na afloop daarvan een heerlijke erwtensoep maaltijd. Twintig deelnemers waren op deze middag in de Vluchtheuvel afgekomen. Daar stonden de tafels klaar met alle spullen die je nodig hebt om een echt schilderij te maken. Vol enthousiasme gingen de deelnemers aan de slag. Met links en rechts wat aanwijzingen ontstonden er prachtige werkjes waar Rembrandt jaloers op zou zijn geweest, wat een verborgen talenten waren daar bezig.

Ondertussen vulde ruimte zich met de heerlijke geur van erwtensoep. Ondanks dat het buiten volop lente was, zat iedereen ervan te smullen. Alweer de tweede activiteit van Zonnebloem Heteren dit jaar; van dit soort snertmiddagen mogen er nog meer komen!

Schaakprobleem 6

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen 2 weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Uitslagen OSBO competitie:

Rivierenland 1 – Elster Toren 1 4.5-3.5

Elster Toren 2 - Bennekomse S.V. 2 3.5 – 4.5

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zaterdag 16 maart wordt er in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk weer een gezellige bingo gehouden.

De hoofdprijs is minimaal 70 euro en verder zijn er geldprijzen, vleesschalen, boodschappen en andere leuke prijzen. De bingo begint om 20.00 uur en de zaal is om 19.00 uur open. Het adres van dorpshuis Beatrix is Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk.

Uitslag Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN – Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 4, zitting 6, bij Bridge Vereniging Lienden

Lijn A

1 Josseke Jonker & Inge van Rossum 58,93%

2 Corrie & Rinus van Soest 58,33%

3 Alieke van de Kraats & Willem Mos 56,85%

4 Mery Vroege & George Jansen 56,55%

5 Erna Ansing & Dicky Hobé 55,95%

Lijn B

1 Sjane & Albert van de Graaff 61,13%

2 Wilma van Toor & Verry van Rossum 57,39%

3 Tiny Kuyper & Ineke Slootmaker 56,38%

4 Len Molenaar & Maria van Schoonhoven 55,42%

5 Toos & Mark Dubelaar 52,50%

Lijn C

1 Wietske & Bert de Vries 64,35%

2 Evert van Drumpt & Klaas Hoornveld 58,00%

3 Dorothee Quant & Rob Verweij 55,21%

4 Hans van der Donk & Hein Schrama 54,08%

5 Janny van Drumpt & Tineke van der Lippe 53,42%

Passie- en paasconcert Con Amore Opheusden

OPHEUSDEN - De passie- en paaszangavond met Con Amore uit Opheusden is op 13 april aanvang 19.30 uur.

De avond is in de hersteld hervormde kerk van Achterberg (Hogesteeg 8). Er is passie- en paaszang met veel samenzang door christelijk gemengd- en kinderkoor Con Amore met dirigent Johan Hulshof en organist Maarten van Dijk. Het wordt een mooie avond voor jong en oud. Toegang is gratis (wel collecte).

Voetbalprogramma Dodewaard

Zaterdag 16 maart

Thuis

9.00 Dodewaard JO10-1G Bennekom JO10-3
10.30 Dodewaard JO13-2G Oranje Blauw JO13-2
12.00 Dodewaard JO15-1 ONA '53 JO15-2
14.30 Dodewaard 3 DUNO D 5
14.30 Dodewaard VR1 Apeldoornse Boys VR1

Uit

8.30 RKSV Driel JO9-2 Dodewaard JO9-1
10.30 Excelsior Z. JO13-2 Dodewaard JO13-1
10.30 Uchta Kabouters Dodewaard Kabouters vr
10.45 Fortissimo JO17-2 Dodewaard JO17-1
13.00 Trekvogels JO17-3 Dodewaard JO17-2
13.30 Fortissimo 4 Dodewaard 2
14.30 Harskamp 1 Dodewaard 1

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Bigband zoekt nog leden

ZETTEN - "Wij zijn een bigband dat momenteel uit vijftien leden bestaat, we zijn een laagdrempelig muziekvereniging. Iedereen die een instrument kan bespelen mag meedoen."

"Momenteel bestaat de vereniging uit hout/koperblazers, maar iedereen is welkom. Mocht u geen instrument hebben maar toch willen spelen, komen we er wel samen uit. Onze muziek bestaat momenteel uit soul, maar we spelen ook pop/klassiek genre. Heeft u zin om te spelen of te komen luisteren, bent u welkom op dinsdagavond vanaf 19.15 tot 21.30 uur in de Lammert van Burenschool in Zetten. Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen met H. Los (bestuurslid) 06 21859676 of M. van Alderwegen (secretariaat) 06 11727495."

van 14 tot en met 20 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS VISSEN. De maatschappelijke carrière van de vissen is een beetje een probleem. Vissen is namelijk hét teken van de werkloosheid. Niet dat ze niet van aanpakken weten. Ze kunnen werken als een paard. Maar hun draai vinden is het probleem. Het beste komen ze nog terecht in de hulpverlening. En met hun grote fantasie kunnen ze uitgroeien tot ware kunstenaars.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Voor het weekend maak je nog snel een soort eindspurt. Daardoor kun je in het weekend tevreden terugkijken op je werk. Na het weekend maak je nog wat losse klussen af. Op de 20e om 23:00 uur begint de lente en ook de ramperiode. Dat geeft nieuwe energie en je kunt nu een goed idee erdoor drukken.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aan de planeetstanden te zien begint voor jou het weekend al op vrijdag. Zondag is een uitgelezen dag om vooral aandacht aan elkaar te besteden. Het wordt een feest van herkenning! Maandag is rommelig maar op dinsdag en woensdag heb je geweldige ideeën die je meteen gaat uitvoeren.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Ondanks de tegenslagen van de laatste tijd heb je vrijdag te maken met een opsteker. Er kan dus toch nog iets goed gaan! In het weekend heb je te hoge verwachtingen. Wees in ieder geval blij met het goede gesprek dat je hebt op zaterdag. Maandag en dinsdag zijn goede dagen om te daten.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag kenmerkt zich door meningsverschillen. Leg je erbij neer, kreeft. In het weekend sta je voor een moeilijk dilemma. Daar valt 'omheen' te werken met creatieve oplossingen. Na het weekend maak je voorzichtig wat toekomstplannen. Op woensdag niet praten maar gewoon doen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Aanstaande donderdag heb je de neiging om je ego op te blazen. Gelukkig bind je op vrijdag alweer in. Je weet dan beter te verwoorden wat je eigenlijk te zeggen hebt. Volgende week woensdag begint de lente weer en dat geeft jou een hoop nieuwe energie. Waar ga je die voor gebruiken?

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag voel jij je niet zo happy. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het goede gevoel dat je op vrijdag hebt. In het komende weekend praat jij zowaar over je eigen gevoelens. Na het weekend moet je hard werken, maar omdat je leuke collega's hebt is dat voor jou niet zo'n probleem.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vrijdagavond is dé avond om uit te gaan. Lekker chillen met vrienden is het helemaal. In het weekend maak je contact met oude en nieuwe bekenden. De combinatie(s) lijken gewaagd maar het werkt wel. Na het weekend heb je indringende gesprekken die heel wat blootleggen. Doe er iets mee!

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Tot het weekend moet je nog even een paar zaken afronden. Dat doe je met veel flair. In het weekend lijkt de sfeer ontspannen maar spelen er onderhuids wel wat emoties. Ze benoemen is een goede zaak. Volgende week woensdag is een dag om door een ringetje te halen. Gebruik die dag goed.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Donderdag heb je de neiging om jezelf op te blazen. En dat terwijl dat nergens voor nodig is. Op zaterdag ben jij erg breedsprakig. Bedenk dat je je toehoorders hierdoor kunt verliezen. Maandag is een uitstekende dag om je betrokkenheid aan anderen te tonen. Woensdag ben je wat humeurig.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Eind van de week heb je veel energie en gebruik je die heel doelgericht. Op zaterdag kom je maar niet tot rust. Zoek op zondag iemand op waar jij je goed bij voelt. Dan kalmeer je vanzelf. Volgende week woensdag ben jij heel uitgebalanceerd. Emotie en verstand zitten dan gelukkig op één lijn.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Voor het weekend blaas je een oud project nieuw leven in. Je ziet het ineens weer helemaal zitten. In het weekend trek je op met oude bekenden. Maar je voelt je niet zo op je gemak. Bepaalde gewoontes storen je mateloos. Dinsdag en woensdag zijn goede dagen om je gedachten op een rij te zetten.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag heb je even een dip. Maar op vrijdag verkeer jij in goed gezelschap en leef je helemaal op. In het weekend zegt je gevoel ergens 'ja' tegen maar je verstand blijft maar 'nee' zeggen. Laat het even rusten. Op maandag ga je goed om met andermans emoties maar op woensdag is het je teveel.

Gezellige bingo in De Verbinding

ZETTEN - Op donderdagavond 21 maart is er in het Ontmoetingscentrum de Verbinding Stationsstraat 1 in Zetten weer een gezellige bingo. Deze bingo begint om 19.00 uur. Vanaf 18.30 uur staan de deuren voor u open.

Op deze bingoavond speelt u 2 keer 3 ronden. Bij elke ronde is er 3 keer kans op een prijs. Op de bingotafel staat een groot aantal prijzen verdeeld in 3 categorieën, waaruit men zelf een keuze kan maken. Categorie 1 is voor de eerste prijs en categorie 2 is voor de tweede prijs en categorie is voor de derde prijs. Deze prijsjes bestaan uit huishoudelijke artikelen, lekkernijen, seizoensgebonden artikelen en leuke hebbedingetjes.

"Heeft u een leuk idee voor bingoprijsjes kunt u dit doorgeven aan de gastheer of gastvrouw. Helaas zijn wij genoodzaakt om de prijs van een bingokaart iets te verhogen. Voor abonnementhouders kost een kaart nu 4,00 en voor niet-abonnementhouders 5,50 euro. Dit is inclusief 1 kopje koffie. Koopt u twee kaarten betaalt u voor de tweede kaart 1,00 euro minder. Heeft u zin in een leuke avond in een prettige sfeer kom dan gezellig naar Ontmoetingscentrum De Verbinding. Het maakt niet uit of u jong, een jonge oudere of een oudere bent.

Voor vragen of info kunt u bellen naar onze gastvrouw / gastheer op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.30 en 11.30 uur op telefoonnummer 0488 453187. Het ontmoetingscentrum draait volledig op vrijwilligers. Zonder dit team zou De Verbinding niet kunnen voortbestaan.

Todos Lo Saben (Everybody knows)

ELST - Todos Lo Saben (Everybody knows), met Penélope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrollen, is een spannende film waarin de verhoudingen binnen een Spaanse familie op scherp worden gezet door de vermissing van een kind. Op donderdag 14 maart om 20:00 uur draait deze thriller in Theater De KiK. Kaartjes kosten 8,00 euro en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

De in Argentinië woonachtige Laura keert voor een bruiloft samen met haar twee kinderen terug naar haar geboortegrond. Het familiefeest na afloop van de huwelijksvoltrekking krijgt een dramatische wending wanneer dochter Irene kort na een mysterieuze stroomstoring spoorloos blijkt te zijn verdwenen. Al snel rijst het vermoeden dat het tienermeisje is ontvoerd door iemand die aanwezig was op het feest!

Jongste turnsters ILO turnen tweede voorwedstrijd

Een gedeelte van de ILO-turnsters. (foto: M.C. van Verseveld) M.C. van Verseveld

LIENDEN - Afgelopen zaterdag, 9 maart, vond de tweede voorwedstrijd plaats voor de jongste turnsters in de verplichte oefenstof. Dertien turnsters van gymnastiekvereniging I.L.O. mochten naar deze wedstrijd in Kesteren.


's Ochtends om 10 uur begon de wedstrijd voor de categorie instap d2. Imke Kapel liet in deze categorie mooie oefeningen zien op alle vier de toestellen. Ze behaalde daarmee een mooie 16e plaats. Ook Dorinda de Krieger en Kiek van de Bogt lieten mooie oefeningen zien, maar waren op balk helaas een element vergeten. Hierdoor daalden ze in het eindklassement. Ze werden 26e en 27e in een groot deelnemersveld.
Tijdens deze ochtend kwam ook de categorie pupil 1 D2 aan bod. Hierin mochten Maartje de Leeuw, Esmée van Ledden en Bo van Walderveen turnen. Maartje liet een mooie brugoefening zien, Esmée had de koprol op balk en Bo turnde voor het eerst handstandplatvallen bij sprong. Toch bleek de concurrentie te groot. Ze behaalden een 20e, 24e en 32e plaats.
Hierna was het de beurt aan pupil 2 D2. Salma el Bakkali, Isa van den Brink en Emma van Blijderveen turnden alledrie voor het eerst een koprol op de balk zonder te vallen. Ze werden respectievelijk 19e, 20e en 21e.
In de laatste wedstrijd was het de beurt aan de categorie pre-instap D2. In een groot deelnemersveld lieten Kirsten de Kock, Leija van de Looij, Sarah van Blijderveen en Jaylinn Meijering mooie oefeningen zien. Kirsten liet twee mooie sprongen zien, Leija en Sarah turnde voor het eerst een handstandoverslag op vloer en Jaylinn turnde goed door op de brug. Ze eindigen op de 6e, 11e, 16e en 20e plaats.

ZVO komt uit bij minioren- en juniorencircuit

Zwemmers ZVO. (foto: Petra Snieders) Petra Snieders

OVERBETUWE - Bij de laatste minioren- en juniorencircuit van dit seizoen in Arnhem hebben de zwemmers van ZwemVereniging Overbetuwe veel persoonlijke records gezwommen. Samen zijn ze goed voor 49 pr's, met als grootste verbetering voor Luc McCarthy op de 100m vlinderslag.

De meeste persoonlijke records werden gezwommen door Kim van Veenendaal, liefst 5. Juliët Matser heeft 4 persoonlijke records behaald en Diede hof 3. Emma Altena, Sven Beemer, Wessel van Dorst, Nour Habib, Mila Hof, Enna Lamers, Isis Lamers, Benjamin McCarthy, Berber McCarthy, Luc McCarthy, Thomas Natte, Joost Pollmann, Sam Pollmann, Mats van der Rijst, Marin Romp, Roos Stoteler, Sanne Teunissen en Sem Teunissen waren elk goed voor 2 persoonlijke records. Er was ook nog een persoonlijk record voor Floor Kooij. Verder werd er nog een goede 4x 50m vrije slag estafette gezwommen door Emma, Roos, Sanne en Nour. Er werden aan het eind van de wedstrijd medailles uitgereikt aan Wessel en Sem, zilver en goud, Enna, 2 keer brons, Benjamin, 3 keer goud, Luc, Mats en Sam, brons en Gyan 2 keer zilver.

13 / 24

14 / 24

Mirjam (23) wil naar Amerika voor speciale PCS-behandeling

Mirjam met haar hond Bodhi. (foto: Mirjam) Mirjam

ELST - Ik ben Mirjam uit Elst, 23 jaar en was student ten tijde van mijn ongeluk, zes jaar geleden.

In januari 2013, haalde ik op weg naar huis een fietser in op het fiets/brommerpad. Toen raakte de voorband van mijn brommer bladeren schoof naar de linkerberm en werd gelanceerd. Na een aantal minuten kwam ik bij bewustzijn en werd ik afgezet bij de huisarts. Ik bleek een hersenschudding te hebben en ik zou er na een paar weken weer bovenop zijn. De klachten bleven aanhouden en nu wordt het Post Commotioneel Syndroom (PCS) genoemd.

Nadat er een MRI was gemaakt waar geen zichtbare schade was mocht ik in maart 2014 starten bij een revalidatiecentrum. Ik ging vol goede moed aan de slag.
Eindelijk iets wat mij zou kunnen helpen! Helaas bleek dit anders te zijn want na 15 weken revalidatie waren mijn symptomen nog net zo als in het begin, de revalidatie was gericht op acceptatie en symptoommanagement. De artsen spraken over een eindtoestand van de klachten, ik moest het maar leren accepteren gezien er niets zichtbaar kapot was. Na dit slechte nieuws ging ik op eigen houtje verder zoeken in het alternatieve circuit. In de hoop op herstel ging ik van therapie naar therapie en helaas van teleurstelling naar teleurstelling. Tot ik recent een bericht las van een vrouw. Ze was behandeld in een kliniek in Amerika die binnen één week ervoor had gezorgd dat ze (bijna) de oude was! Ik dacht eigenlijk eerst dat dit een slechte grap was, ik kon me niet voorstellen dat er iets was dat mijn klachten zou kunnen verhelpen.


Klachten

De klachten die ik dagelijks ervaar zijn typische hersenschudding en whiplashklachten (voor meer informatie zie de link onderaan).

In het Amerikaanse Utah wordt een unieke behandeling uitgevoerd. Op dag één wordt er een functionele MRI gemaakt waarbij er tijdens de scan opdrachten gemaakt moeten worden. Hiermee kan er gekeken worden welke delen van de hersenen te veel of te weinig bloedtoevoer krijgen. Aan de hand van deze resultaten wordt er geheel op maat een intensief behandelprogramma (EPIC) gemaakt waarbij de patiënt fysiek en cognitief wordt uitgedaagd en precies die hersengebieden aan het werk worden gezet die het nodig hebben.


Met een crowdfunding hoop ik een deel van het bedrag bij elkaar te krijgen. Doneer voor mijn Post Commotioneel Syndroom (PCS) behandeling in Amerika via: helpmirjam.nl

Er is de hele maand april een emballage actie, deze is mede mogelijk gemaakt door: AH Driessen.

Activiteiten in De Verbinding

Mooi bloemstukje gemaakt tijdens het bloemschikken op donderdagochtend.

Activiteiten in het Ontmoetingscentrum De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten. Telefoon 0488 453187.

Woensdag 13 maart 8.30 – 09.00 uur Prikpost

Woensdag 13 maart 14.30 – 16.00 uur sjoelen met Zeinab

Donderdag 14 maart 10.00 - 11.30 uur bloemschikken met Anneke

Donderdag 14 maart00 - 16.00 uur creatief met Joke D.

Vrijdag 15 maart 10.00 - 12.00 uur koersbal met Jack

Vrijdag 15 maart 13.30 – 16.00 uur kaarten met Ben

Vrijdag 15 maart 19.30 – 22.30 uur kaarten met Joker Troef

Maandag 18 maart 10.00 - 11.30 uur koffietijd met Els

Maandag 18 maart 17.00 - 18.30 uur samen eten met Joke D.

Dinsdag 19 maart 10.00 – 11.30 uur koffietijd met Joke D.

Dinsdag 19 maart 14.00 – 16.00 uur schilderles met Robert Piket

Agendatip; 21 maart bingo & 28 maart film

Tijdens alle activiteiten bent u van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken of voor een gezellig praatje. Voor niet abonnementhouders kost een kopje koffie /thee 1.50 euro.

Onze gastvrouwen en gastheren worden bijgestaan door Chelo, Christien, Linie, Mariëtte, Dini, Ali, Ank, Jolande, Alfred, Ronja, Annemieke, en Wim en Henk de buitenwerkzaamheden. Ontmoetingscentrum de Verbinding draait volledig op vrijwilligers. Zonder dit team vrijwilligers zou het ontmoetingscentrum De Verbinding niet kunnen voortbestaan.

Voor info over onze activiteiten kunt u bellen naar 0488 453187 op maandag dinsdag donderdag en vrijdag van 09.30 - 11.30 uur of mailen; ontmoeten01@gmail.com. Onze gastvrouw / gastheer staat u graag te woord.

De Dolle Dagen in Deurdouwerdam waren fantastisch

BETUWE - Het feest begon op vrijdagmorgen samen met de Sint-Willibrordusschool en natuurlijk ons Jeugdprins Jay de Partyknaller met zijn prinses Esmee.

Daarna waren we te gast bij ons Deurdouwershof (De Hoge Hof). Hier zijn Prins Hans uut de Nordhoek en zijn Prinses Ria tijdens de Dolle Dagen de baas. Na de sleuteloverdracht werd het feest zaterdagochtend officieel geopend door Prins Bas de Feestbouwer en Hofdames Marieke en Petra. De Dolle zaterdagavond was weer uitverkocht, en alle feestvierders hebben er samen supergezellige carnavalsavonden van gemaakt.
Ook onze jeugd kwam op vrijdagavond én dinsdagmiddag feesten in ons Deurdouwersnest. De kindermiddag op zaterdag was zeer goed bezocht, de kinderen kregen alle ruimte om lekker te feesten. Samen met de Jeugdprins, Prinses en de Jeugdraad hebben alle aanwezig kinderen laten zien dat onze jeugd ook weet hoe je carnaval viert.

De Frühshop busreis (met zeven bussen!) was in januari al uitverkocht. Samen met het aansluitende nieuwe themafeest: 'Lekker fauwdt, en Deur!' met het vaste onderdeel Prijslopen, kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde Dolle Maandag.
De afsluiting op dinsdag was een middag voor jong en oud (zoals we de carnaval ook zijn begonnen). ’s Avonds sloten we in stijl af met een knallende finale en slotwoorden van onze President Vincent Rietveld en onze zingende Prins Bas de Feestbouwer.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 15 maart is het weer zover.

Het bingoteam van de Koninginnebuurt organiseert weer een gezellige bingoavond! Het nodigt allen graag uit om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken.

De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Lezing over het Verre Oosten en Marco Polo

RANDWIJK - Onbekend maakt onbemind? Randwijker Jan Prins houdt een lezing over het Verre Oosten op 27 maart om 20.00 uur in Randwijks Hof.


Wie kent Marco Polo niet? In de geschiedenisboeken geldt hij als één van de eerste ontdekkers van het verre oosten. In de film is hij de overlever in het rijk van de wrede Koeblai Khan, de kleinzoon van de stichter van het Mongoolse rijk Dzjengis Khan. Marco Polo trok over zee naar het oosten maar ook via de zijderoute. Nu, meer dan zevenhonderd jaar later, trekken veel mensen opnieuw naar het Verre Oosten. Om te handelen of om te ontdekken. Maar kunnen we begrijpen wat er in dat Verre Oosten gebeurt? Of zijn we nog net zo onwetend als Marco Polo? Met veel foto’s wil Jan een klein beetje waardering zoeken voor alles wat zich in het Verre Oosten afspeelt.

Bergtoertocht bij 't Versnellertje

Posbank. (foto: Het Versnellertje) Het Versnellertje

OCHTEN - Het Versnellertje uit Ochten verzorgt op zaterdag 30 maart de Bergtoertocht. Deze tocht gaat over de heuvels van de Posbank - Veluwe en de Utrechtse heuvelrug, gebied naast de deur.

Enkele grote veel kleine molshopen kunnen het de deelnemers wat lastig maken, maar deze tocht is wel de mooiste en de zwaarste rit van het seizoen. de afstanden van 55-95-135-165 km Uit gepijlde routes. Vertrektijden tussen 8.00-9.00 uur 165 km en 8.00-10.00 uur 135 km en 9.00 - 10.00 uur 95.km en 9.00 - 11.00 uur de 55 km.

Het vertrekpunt is bij de Dodewaardse IJsclub Bonegraafseweg 22 in Dodewaard. (A15 afslag 36 Bij Dodewaard. Meer info staat op www.het-versnellertje.nl of via 0344 641886.

'Huissense' Lieke Janssen naar roots van Australische vriend 'Ik ben in Melbourne als emigrant zo warm opgevangen'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Lieke Janssen, in Huissen getogen. Mede om de Australische roots van haar partner Tristan te ervaren, vertrok ze met hem én hun twee jonge kinderen naar Melbourne. Anderhalf jaar geleden nog maar. 'Ik deel mijn ervaringen als emigrant graag via mijn blog.'

En wat een geinige en treffende naam (https://opeenkangoeroeeiland.wordpress.com/) heeft dat blog! Lieke Janssen trok in augustus 2017 naar het immense (ei)land/werelddeel waar kangoeroes heerlijk rondhuppelen. ,,Mijn Australische vriend Tristan en ik wilden na twaalf jaar Europa nu eens samen de roots van hem ervaren.''

Lieke woonde tot haar 15e in Huissen, daarna volgden Breda (vanwege werk vader), Rotterdam (studie) en Deventer (werk vriend). Ze ontmoette Tristan in Barcelona in 2005. ,,We sliepen in een hostel vier nachten in twee aanpalende stapelbedden zonder elkaar gezien te hebben. Vlak voordat hij op doorreis ging spraken we elkaar.'' Die paar uurtjes kletsen hebben twaalf jaar later tot emigratie met een heel gezin naar Australië geleid.

De eerste 2,5 jaar van hun relatie reisde het stel op en neer tussen Londen (woonplaats Tristan) en Rotterdam (woonplaats Lieke). In Deventer werden hun kinderen Pippa (nu 6) en Midas (4) geboren. ,,Met kinderen wordt de keuze voor emigratie minder vrijblijvend. Zij kunnen makkelijker beginnen als peuter en kleuter dan als puber.''

In Melbourne woont het gezin pal aan het strand in het Bayside-gebied. ,,We zijn geluksvogels. Bijna elke dag ben ik er wel even met de kids. In Bayside zijn mensen echt begaan met elkaar. Als emigrant ben ik vanaf het begin ook zo warm opgevangen. Omdat zoveel mensen in Melbourne emigrant zijn –meer dan 200 verschillende nationaliteiten- begrijpen ze hoe het is om ergens opnieuw te beginnen. Mijn start had niet fijner gekund.''

Geluksvogels

In Nederland werkte Lieke als communicatieadviseur bij commerciële bureaus en als nieuwsredacteur bij de Rijksvoorlichtingsdienst. In Australië is ze (bewust) baanloos. ,,Totdat de kids beiden naar school gaan, ben ik er voor ze thuis. Daarnaast doe ik in de avonduren nog freelance schrijfwerk. Ik wil me nóg meer op het schrijven storten (in het Nederlands) en daarnaast parttime gaan werken, voor een bibliotheek of een andere culturele instelling.'' Tristan is projectmanager in windenergie.

Lieke vindt de winters in Melbourne drie keer niks ('Grijs, nat en saai') evenals dat de cultuur er nogal materialistisch is. Ze heeft ook een paar periodes van heimwee gehad ('Accepteren, niet verzetten') en hoewel de 'Huissense' op haar plek is, voelt ze zich echt een Nederlandse. ,,Dat zal ook zo zijn als we hier over 20 jaar nog steeds wonen. Maar als er één land is waar je heel goed twee culturen tegelijk mag omarmen is Australië het emigratieland bij uitstek.''

Na hun vertrek zijn ze nog niet terug geweest naar ons land. Dierbare herinneringen aan Huissen heeft Lieke zeker. ,,De grote vijver aan de Loostraat, eindeloos zoeken naar padden en kikkervisjes en kikkerdril. En in de winter schaatsen op diezelfde vijver. Ik heb mijn vriend de plekjes van mijn jeugd laten zien. En met mijn hartsvriendin Daphne heb ik nog wel eens een sentimental journey door Huissen gedaan.''

Een terugkeer sluiten ze niet uit. ,,We hebben het nu heerlijk hier, maar onze toekomst is niet tot in detail uitgetekend.''


'Australië is hét emigratieland als je twee culturen tegelijk wil omarmen'

Actief bezig zijn en Rijkerswoerdse plassen schoon achterlaten Water Natuurlijk organiseert ploggen

BETUWE - Op zondag 17 maart om 14.00 uur start de eerste plogtocht in Arnhem–Zuid, georganiseerd door de waterschapspartij WaterNatuurlijk.

Deze tocht heeft het doel om lekker actief, al joggend, de omgeving schoon te maken. Van het zwerfvuil is het vooral het plastic dat in ons water terecht komt en in grotere en kleine deeltjes naar de zee stroomt. Daar wordt het deel van de 'plastic soup' en komt het terecht in de voedselketen van waterdieren en uiteindelijk van de mens. WaterNatuurlijk, de waterschapspartij die opkomt voor mens, dier en natuur, wil met deze verzamelactiviteit hiervoor aandacht vragen.

De volle zakken worden tussen 15.30 en 16.00 uur bij De Rozet in Arnhem aangeboden aan Merijn Tinga, de 'plasticsoupsurfer'. Hij is speciaal voor deze actie naar Arnhem gekomen om aandacht te vragen voor het plastic dat (onnodig) in onze wateren terecht komt. Natuurlijk is er iets te drinken voor de ploggers na hun activiteit.

Verzamelplek: Parkeerplaats Eetcafé De Woerd, Rijkerswoerdsestraat 4, Elst.

NLDoet in de Wereldwinkel

NLDoet 2018. Twee leerlingen van groep 8 De Wegwijzer met Marijke van Brandenburg als begeleidster. (foto: Jane Grob-van Hooydonk/PR) Jane Grob-van Hooydonk (PR)

ELST - Het Oranje Fonds houdt op 15 en 16 maart samen met duizenden organisaties in het land weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.

Wereldwinkel Elst nodigt reeds 10 jaar scholieren van groep 8 van basisschool De Wegwijzer uit om een kijkje te nemen in en achter de schermen van de winkel. Daartoe wordt eerst een workshop georganiseerd om te leren wat FairTrade is en uit welke landen alle producten komen. Daarna mogen de 25 scholieren twee aan twee in de week van NLdoet een uurtje komen helpen, versierselen voor kadootjes maken en klanten bedienen. Dit alles onder begeleiding van de vrijwillige medewerkers van de winkel. Zo leren zij wat vrijwilligerswerk is en hoe klanten te bejegenen en te informeren over de producten.

In de praktijk blijkt dat diverse leerlingen later ook hun maatschappelijke stage in de Wereldwinkel willen doen.

Bieb Elst 28 maart gesloten

Burgemeester Van Asseldonk leest voor.

ELST - In verband met de besloten afscheidsreceptie van burgemeester Van Asseldonk is Bibliotheek Elst op donderdag 28 maart de gehele dag gesloten. Geleende boeken kunnen worden ingeleverd via de brievenbus van de bibliotheek.

Burgemeester Van Asseldonk draagt de bibliotheek een warm hart toe. Hij houdt van lezen en heeft in Bibliotheek Elst ook een kindercollege gegeven over het burgemeesterschap. Daarom organiseert hij zijn afscheidsreceptie voor de medewerkers van de Gemeente Overbetuwe graag tussen de boeken.

Op donderdagavond 4 april zijn alle inwoners van de gemeente Overbetuwe welkom op de openbare afscheidsreceptie van burgemeester Van Asseldonk. Muziekvereniging Con Amore zorgt voor de muzikale noot.

Kledingbeurzen in Ochten

(foto: Picasa) Foto: Picasa

OCHTEN - Siriz/VBOK organiseert weer zomerkledingbeurzen. Kinderkleding- (vanaf maat 92) en speelgoedbeurs op dinsdag 2 april en volwassenkledingbeurs op donderdag 4 april.

"U kunt de kleding (en het speelgoed) brengen tussen 9.00 en 11.00 uur. Hiervoor heeft u een nummer nodig dat u kunt aanvragen bij Willemieke van Dam 0488 483449 of willemiekevandam@outlook.com. U kunt het nummer aanvragen tot en met vrijdag 29 maart. De verkoop van de kinderkleding is van 13.30 tot 15.00 uur. Er zijn 3 afrekentafels. De verkoop van de volwassenkleding is van 13.30 tot 15.00 uur. Er wordt op beide beurzen alleen contant afgerekend. Tussen 19.00 en 19.30 uur kan niet-verkochte kleding(en speelgoed) worden opgehaald en afgerekend.
Van de verkochte spullen wordt dertig procent ingehouden ten bate van Siriz/VBOK."

De kledingbeurzen worden gehouden in het verenigingsgebouw van de Nederlands Hervormde Kerk Het Baken, Kerstraat 1 in Ochten. De opbrengst komt ten goede aan het werk van Siriz/VBOK.

Musica Jona in Citadel

(foto: Heijblom Fotografie)

LENT - Op zaterdag 30 maart presenteert De Vierplek opnieuw een geweldige kindermusical. Deze keer gaat het over Jona, een eigenwijze boodschapper die allerlei avonturen meemaakt. Een actueel en hoopvol verhaal voor alle leeftijden!

De musical start om 16:00 uur, kaartje zijn gratis te bestellen bij www.zingenindekerk.nl. Net als vorig jaar wordt er met meer dan vijftig kinderen van 4-12 jaar ingestudeerd en opgevoerd op dezelfde dag. Daarbij worden ze geholpen door vijf professionele theatermakers van De Vliegende Speeldoos. Kinderen van zes tot en met twaalf jaar starten om 10:15 uur met de repetities (voor lunch wordt gezorgd) en kinderen van vier en vijf jaar beginnen om 12:30 uur. Locatie: Citadel (Griftdijk Noord 9A in Lent).

Kinderen die zich snel aanmelden kunnen nog meedoen. Deelname is gratis, aanmelden bij wilma@4-plek.nl. Info: www.4-plek.nl.

Cheques Overbetuwedoet

HETEREN - Bewoners van Heteren hebben nog één week om hun cheques van Overbetuwedoet te activeren en doneren aan een goed initiatief, deze moeten voor 20 maart geactiveerd zijn.

Het zou zonde zijn als deze cheques verloren zouden gaan. "Wilt u de speelweek van Heteren steunen, doe dan de cheque in de groene box bij de Jumbo. Wij activeren deze dan voor u en gebruiken hem om de kinderen van Heteren een mooie sportdag tijdens de speelweek te geven. Mochten er teveel cheques zijn, dan doneren we deze aan een ander goed initiatief in het dorp. Dus mocht u nog een cheque hebben liggen, laat hem niet verloren gaan en steun een initiatief in het dorp."

Een aantal goede initiatieven zit al vol, waaronder intocht Sinterklaas, verkeersmaatjes Bloemenbuurt en infoborden speelweek Heteren. "Mooi dat deze initiatieven via deze actie uitgevoerd kunnen worden voor ons dorp, de betrokkenen zijn er blij mee en het is goed voor Heteren. Zoek uw cheque dus op en steun een initiatief, gooi hem in de groen bus bij de Jumbo, velen gingen u al voor."

Activiteiten in Herberg De Aandacht

Donderdag 14 maart Filmavond

'Hannah Arendt' (Margarethe von Trotta, 2012)De joodse filosofe Hannah Arendt is in 1933 voor de nazi's naar Amerika gevlucht. Ze wordt gevraagd naar Israël te gaan om verslag te doen van het proces tegen de oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. Op basis van haar bevindingen ontwikkelt ze haar visie op 'de banaliteit van het kwaad': niet criminelen, maar onnadenkende bureaucraten verspreiden het kwaad. Dat zorgt voor enorme ophef: ze ontvangt dreigbrieven en verliest vrienden. Toch zal haar denken over het kwaad een mijlpaal worden in de moderne filosofie. Een film die te denken geeft! Inleiding en nagesprek: pastor Victor Bulthuis.

Woensdag 20 maart: Boekpresentatie kruiswegstaties in Herberg De Aandacht

Op woensdag 20 maart presenteert Herman Schimmel zijn boek over de kruiswegstaties in de kerken van de voormalige Benedictusparochie, die hij allemaal heeft gefotografeerd en toegelicht. Hij heeft alle kruiswegstaties in de voormalige Benedictusparochie gefotografeerd en voorzien van verhelderende teksten. Zijn lezing begint om 19.30 uur, daarna praten we na met een hapje en drankje. Tevens is er de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren. Muzikale omlijsting is er door sopraan Emy Klomp en pianiste Denise Jonker.

Graag voor beide activiteiten opgave bij herbergdeaandacht@gmail.com of telefonisch bij Corina Vos 06-33331746. Herberg De Aandacht, Kerkplein 1, Heteren.

Ondanks slecht weer succesvolle wedstrijd ponyclub

Even losrijden voordat het springen begint. (foto: Sandra Meulenpas)

ELST - Het gezegde 'maart roert zijn staart' kwam afgelopen zondag zeker uit. Ondanks het slechte weer vlogen de ponystaarten tijdens de tweede springwedstrijd lekker van links naar rechts. Zowel de pony’s als onze ruitertjes hadden er schik in, het slechte weer deed ze niets.

Gelukkig dat manege De Hoeven over een binnenbak beschikt, zodat ouders en andere familieleden lekker op een droog plekje in de kantine konden genieten van de sportieve prestaties. Er waren in totaal een vijfenvijftig leden die deze wedstrijd met veel plezier hebben gereden. Op zondag 7 april wordt de derde en laatste dressuurwedstrijd gereden voor het clubkampioenschap.

Daarna volgt er nog een springwedstrijd op 19 mei, als het weer het toestaat wordt deze in de buitenbak gereden. Ook is er voor iedereen die eens een kijkje wilt komen nemen op de manege op 14 april een open dag. Noteer deze datum want dit wordt een dag vol met paardenplezier. De uitslag van d springwedstrijd is als volgt:

Groep 1: 1ste Jorinde van Regteren, 2e Bregje Thannhauser, 3e Fleur de Bruinen

Groep 2: 1ste Angelina Peters, 2e Nina Jongerius, 3 x 3e plaats voor: Noele van Olderen, Femke SWchut en Britt van Baal

Groep 3: 1ste Fleur Hansen, 2e Jade Wijnhoven, 3e Bryan Sponselee

Groep 4: 1ste Amber van Workum, 2e Linsey Bekkers, 3e Yara Grotaarts

Groep 5: 1ste Guusje Roelofs, 2e Myrthe Peters, 3e Linda Peters

Groep 7 Recr.B: 1ste Bregje van Zadelhoff, @e Alysha Friskes, 3e Isabel Strik

Lieve Pien, op 14 maart wordt jij al weer 9 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke kus van papa en mama.

Jaja, het is echt waar,
Dit paar is op 11 maart samen 100 jaar!
Dat hebben ze goed voor mekaar.
Gefeliciteerd.
Dikke kus van jullie weten wel wie.

Lieve Nikki, gefeliciteerd
met je fantastische optreden in de
schoolmusical Hair. het was prachtig!
Groetjes van opa en oma

Deze lieve jongen wordt 12 maart alweer 14 jaar!
Tristan we zijn onwijs trots op je en houden van je!

Liefs opa Jan en oma lies xxx

Pa en Ma Kuik al 50 JAAR een paar.
Gefeliciteerd met deze heugelijke dag.
Van de kinderen en kleinkinderen. XXX

Hoera, op 10 maart is
onze ma en oma 87 jaar geworden!
Gefeliciteerd namens kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Hiep hiep hoera,
Tom wordt 14 maart alweer 5 jaar!
Dikke kus van papa en mama

Deze leuke krullebol
was 9 maart helemaal dol
vanwege haar Sweet Sixteen feest
waar wij ook zijn geweest

Hieperdepiep hoeraaaa
mijn lieve vriendin Pien is 5 jaar!
Gefeliciteerd dikke knuffel van Tessa.
En natuurlijk ook namens Jeroen, Marloes,
Luuk en Thijs

Hiep Hiep Hoera,
Papa is 40 jaar!
Veel liefs van Julian en Féline

Ja ook voor deze kwebbelkous
met haar blauwe ogen,
komt Sarah aangevlogen!!

De derde helft.

Lieve Pa op 15 maart alweer 88 jaar.
Gefeliciteerd !!!

Wij zijn trots op je.

Bob bedankt dat je onze Sheriff wilde zijn!!!

XxX Prinsengarde

Dit Baksje keek toen al
of abraham er aan kwam.
Nog even geduld!

Het gaat nu echt gebeuren,
nog 5 nachten.

Deze handige klusser Patrick Jansen
is 12 Maart 52 jaar geworden.
Liefs Mam

Allemachtig
Onze Roos wordt ook al 80.
Gefeliciteerd en zondag was het een geweldig feest.

17-03-2019
ziet TINA de halve SARAH!

Lieve Dex,
van harte gefeliciteerd met
je 2de verjaardag!
Dikke kus van papa, mama,
Milou en Nina

Ja het is echt waar, onze Tina 25 jaar!

Het mysterie achter de Fabergé-eieren...

ELST - Over het verhaal van Tsarina Maria Flodorovna, die, toen ze trouwde met Tsaar Alexander III, haar familie had moeten verlaten om een voor haar volkomen onbekend land te gaan regeren. Zij kreeg zoveel heimwee, dat ze er depressief van raakte.

Over Peter Carl Fabergé, de officiële juwelier van het Russische Keizerlijke Hof, die de opdracht kreeg om voor de Tsarina een prachtig versierd keizerlijk paasei te maken voor het paasfeest dat in Rusland groots gevierd werd. In totaal heeft hij van 1883 tot 1917 zo’n 55 met juwelen versierde paaseieren ontworpen. Een voorwaarde was, dat elk ei uniek moest zijn en een bepaald thema hebben.

En dan is er nog ‘het mysterie’ van de vermiste Fabergé-eieren. Van alle paaseieren die ontworpen zijn, zijn er 5 waarvan men weet dat ze ergens zijn en drie zijn onvindbaar.

Al deze prachtige verhalen worden verteld door Hannie Kempink op de Afdelingsavond van Vrouwen van Nu, afdeling Elst. En natuurlijk kunt u ook deze prachtige eieren en nog meer van het werk dat Carl Fabergé heeft ontworpen, zoals miniaturen, portretlijsten en andere sieraden, op deze avond in de lezing zien. Een avond die u niet mag missen.

Datum: woensdag 13 maart. Aanvang avond: 20.00 uur. Plaats: Ontmoetingscentrum ‘Onder de Toren’. Toegang: voor leden gratis. Voor gasten 5.50 euro. Meer over Vrouwen van Nu in Elst staat op www.vrouwenvannu.nl/elst-eo.

De knappe schreeuwekster!

De knappe schreeuwekster heerlijk in het voorjaarszonnetje gezeten. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Hé wat schreeuwt en krijst daar?
Welke vogel raspt daar zo raar?
Ik zie het al, ‘t is me helder en klaar,
het is een vlaamse gaai waarna ik staar.
Inderdaad geen zanger deze gaai,
maar wat een outlook: is zijn uiterlijk niet zeer fraai?
De kruin: witachtig met mooie zwarte lijnen
En wat een stoere brede zwarte snorstreep: kon ik die maar mijnen.
Prachtig die zwarte-witte vleugel met dat lichtblauw vleugelveld.
Nee geen zanger, maar op mooie veren is de gaai zeer gesteld.
De dikke snavel verraadt zijn eten:
dol op eikels, maar dat hebt u vast al geweten.
Met de ekster behoort de gaai tot de kraaien:
dat dit schepsel nog lang het Rivierengebied mag verfraaien.
Want de bosvogel gaai is nu ook jaarvogel van ons Rivierengebied
ik hoop dat u ook van de knappe schreeuwekster geniet.

Collectanten gezocht voor ReumaNederlandcollecte

ELST - ReumaNederland zoekt nog collectanten in Elst. In de week van 18 tot en met 23 maart is weer de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland (voorheen het Reumafonds). Ook dit jaar zetten duizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma. We zoeken nog vrijwilligers in Elst Kunnen we ook op uw steun rekenen?

Door te collecteren of de collecte bij u in de buurt te organiseren helpt u mee om geld voor reumaonderzoek op te halen. Want alle kleine beetjes helpen! Geld voor reumaonderzoek hard nodig. Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma beperkt je - thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en gewrichten die moeilijk bewegen.

Met de opbrengst van de collecte helpt u mee aan het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Nog meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om dit doel te bereiken. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft ReumaNederland ook voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg.

"Helpt u mee? U kunt zich opgeven via reumanederland.nl/werving-vrijwilligers. Bel voor meer informatie met Ingrid Meeuwissen, 0481 374562 of 06 28940100 of met ReumaNederland in Amsterdam op 020 5896471. U kunt ook een mail sturen aan: vrijwilligers@Reumanederland.nl."

Nordic walking in Elst

ELST - Nordic walking is sportief wandelen, waarbij gebruik gemaakt wordt van speciale stokken (poles). Voor oudere mensen is deze sport zeer geschikt, omdat het de gewrichten ontlast en voor jongere deelnemers een leuke sportieven bezigheid in de natuur.

Het lijkt simpel, maar om blessures te voorkomen is wel degelijk les nodig. In zes lessen van een uur leert u de techniek. Wilt u meer lezen over Nordic walking of over mij kijk dan naar www.nordicwalkingxzijpendaal.nl. Vanaf maandag 1 april start een beginnerscursus om 19.00 uur.

Er wordt verzameld op de Overste Kamp 11 in Elst. Het cursusgeld bedraagt 45 euro voor zes lessen, graag bij de eerste les betalen. Aanmelding is noodzakelijk in verband met stokken. "Als u mee wilt doen kunt u zich opgeven per e-mail : samson.karin@gmail.com of bellen op nummer 06 44786317. Wilt u meedoen maar past de tijd u niet, neem dan contact op om te kijken naar een andere mogelijkheid."

Ruilbeurs Oude tractorenclub De Ewijkse Brug

REETH - De oude tractorenclub OTC De Ewijkse Brug houdt op zaterdag 23 maart haar 10e ruilbeurs aan de Reethsestraat 23 in Reeth (Elst Gld).

Vele oude tractoren, motoren, onderdelen, gereedschappen, miniaturen, lectuur, oude spullen et cetera zullen er te koop en te ruil worden aangeboden. Diverse particulieren en standhouders zullen hun waren aanbieden. Ook zal er een hapje en drankje verkrijgbaar zijn.

De oude tractorenclub heeft een 250 enthousiaste leden welke gezamenlijk allerlei activiteiten organiseren zoals toertochten, logeerweekenden, informatieavonden en een grote tweejaarlijkse show welke in 2020 op 23 en 24 mei zal worden gehouden in Herveld. Deze ruilbeurs is een van de activiteiten. De aanvang zal om 08.00 uur zijn tot 13.00 uur duren. De toegang is gratis.

Info en opgave: zie www.ewijksebrug.nl en Arend Jansen: 0488 454301 en Harrie Berns: 06 28225142.

Dovol laat zich overtroeven door lager geplaatst Aetos 9

DODEWAARD - Dovol is op bezoek geweest bij Aetos 9 en heeft het zichzelf lastig gemaakt. Dovol lukte het niet om in de flow te komen van de vorige wedstrijden. Zat hier het onderschatten van de tegenstander in? Dat zal wel nooit helemaal duidelijk worden.

Vooral de eerste set verliep erg stroef en werd met een slecht gevoel verloren met 25-18. De tweede set verliep wel wat beter. Wat meer aanval, maar Aetos maakte handig gebruik van Dovol blokkering door niet vol uit te halen, maar tactisch er tegen aan te spelen. Ook met bekeken plaatsballetjes werden regelmatig punten gescoord waar Dovol weinig of geen antwoord op had: 25-19.

De derde set had Dovol een betere aanval en kon het een en ander afdwongen worden. Een eerste achterstand kon omgebogen worden en het leek er op of de winst makkelijk te behalen was. Echter Aetos kwam weer in haar spel en maakte het Dovol erg lastig. Met 'kunst en vliegwerk' pakte Dovol toch de set: 24-26.

De vierde set verliep voor Dovol in het begin niet echt goed. Ze wist het spel niet naar zich toe te trekken en omdat een goede passing ook nog uitbleef was er zelfs 19-10 achterstand. Een nieuwe inhaal als in de derde set kwam nu ook in deze set, maar nu was het gat te groot om te dichten en werd het maar 25-22. Tegen de grootste mede degradatie kandidaat gaf Dovol dus veel weg met 3-1 verlies. Gelukkig staan er nog twee teams onder op de ranglijst, dus hoopt Dovol dat dit geen al te grote gevolgen heeft.

Oliebollenactie 't Begin van 't Endt levert mooie tenues op

Jeugd TVHA in hun nieuwe tenue.

HERVELD - De oliebollenactie van 't Begin van 't Endt in samenwerking met de jeugd van TVHA was een groot succes. We waren totaal uitverkocht. Met het geld van de oliebollenactie heeft TVHA nieuwe tenues gekocht voor de jeugd. En daar hoort natuurlijk een mooie foto bij!

"Wij willen de verkopers van TVHA hartelijk bedanken voor de hulp. Door de fantastische inzet hebben we samen een mooi resultaat voor het goede doel weten te behalen! Wij willen natuurlijk ook iedereen hartelijk bedanken voor het kopen van onze oliebollen. We hebben veel positieve reacties gekregen, vooral dat ze heerlijk gesmaakt hebben. Zet alvast maar in de agenda: de laatste zaterdag van 2019 (28-12) hebben wij weer overheerlijke oliebollen voor u klaar!"