De Liemers Helemaal Goed Courant

25 oktober 2014

De Liemers Helemaal Goed Courant 25 oktober 2014


Blues in folkcafé De Liemers

DUIVEN - Op 7 november zullen er in het folkcafé weer een drietal optredens te horen zijn.

Als eerste de Tuesday Night Music Club. Deze uit Arnhem afkomstige band repeteert op de dinsdagavond. Laat u onderdompelen door de akoestische gitaarklanken, het glijden en dreunen van de diepe, donkerbruine contrabas. Deze wordt bespeeld door een Latin muzikante die langzaam maar zeker wordt ingewijd in de geheimen van de Americanamuziek. Een accordeon voor net dat vleugje melancholie, strevend naar een traan. Zoekend naar de balans. Afgewisseld door de mondharmonica. Het ritme word aangegeven door de cajon. De zang is erg belangrijk voor de band. De roots van de leadzangeres liggen duidelijk in de Americanamuziek. Mooie meeslepende, vullende zang. Muziek is meer dan woorden. Iets wat alleen muziek je kan brengen.

Loet Polkamp treedt regelmatig op met zijn band, maar natuurlijk laat hij ook alleen van zich horen. Diverse covers komen voorbij, van blues tot soft pop. Het maakt hem niet uit. Tevens zal hij enkele eigen nummers ten gehore brengen.

'The Underdogs' is een bluesband, die net even anders tegen het standaardrepertoire aankijkt. Bekende nummers in een ander jasje, maar ook bekende nummers komen aan bod. De band bestaat uit ervaren muzikanten die hun sporen in de muziek ruimschoots hebben verdiend.

Folkcafé De Liemers is te vinden aan de Kastanjelaan 2 in Duiven. De aanvang is om 20.15 uur en de toegang is gratis. Meer info staat op www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl.

Mengelmoesdag in Didam Mannenkoor Mengelmoes zingt in eigen dorp

DIDAM - Op zondag 26 oktober is het feest in Didam. Het Didamse mannenkoor Mengelmoes houdt dan weer zijn jaarlijkse Mengelmoesdag. Het is alweer voor de negende keer dat deze gezellige dag geheel in eigen beheer wordt verzorgd.

Het koor is in het najaar van 2004 opgericht en de mannen van Mengelmoes zijn in de hele regio graag geziene gasten bij een optreden. Het repertoire bestaat uit een mengelmoes van liederen. Naast feest- en volksliederen staan ballades, musicalsongs en gevoelige liedjes op het repertoire. Natuurlijk wordt er gezongen in de streektaal, maar ook in het Duits, Engels, Spaans, Frans en natuurlijk in het Nederlands.

Het koor bestaat uit ruim dertig zangers en ze worden begeleid op piano door Annèt Lammers, op drum door Willy Gieling, op basgitaar door Theo Vonk en op accordeon door zanger Ton Seegers. Het geheel staat onder leiding van dirigent Cindy Gregoor. Deze live begeleiding maakt van elk optreden een feest.

Er is dit jaar weer een gevarieerd programma gemaakt met liedjes van vroeger en nu. Een programma met voor elk wat wils en gezellige meezingers. Het geheel zal worden gepresenteerd door Frank te Dorsthorst. Evenals voorgaande jaren zal de belangstelling voor de Mengelmoesdag groot zijn. De zaal gaat open om 13.30 uur.

De Mengelmoesdag is op zondag 26 oktober van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur in zalencentrum Jan & Jan in Didam. De toegang is gratis en de zaal is open vanaf 13.30 uur.

Optreden Trio Con Tres in Duiven

DUIVEN - Zondag 2 november treedt bij CCOG Duiven Trio Con Tres iop. De entree bedraagt vijf euro; de aanvang is om 14.00 uur.

Trio con Tres, een trio uit Arnhem, speelt Cubaanse muziek! Het trio is verliefd geworden op de Cubaanse Bolero, Guajiro (plattelandsliederen) en ritmische Son, maar speelt ook opzwepende Latijns-Amerikaanse ritmes.
De muziek van het trio kenmerkt zich door Spaanse liedzang, sprankelende pregones afgewisseld met twee- en driestemmige corozang met het typische heldere geluid van de dubbelsnarige tres tegen een swingende achtergrond van contrabas en (klein)percussie.
De tres is een bijzonder instrument, dat niet weg te denken is uit de Cubaanse cultuur en weet het sentiment met het snaargeluid goed naar boven te halen. Trio con Tres bestaat uit Petra Boogmans - leadzang, claves en maracas, Jan Martens - tres en corozang en José Arends- contrabas en corozang.

Bingomiddag bij Het Palet

DUIVEN - Senioren sociëteit Het Palet uit Duiven houdt op zondagmiddag 26 oktober een grootse 50plus bingomiddag.

Op deze 50plus bingo zijn diverse leuke prijzen te winnen; tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden. Vrijwilligers van het Palet zullen tussen de bingospelen door een borrelhapje aanbieden.

"Als werkgroep activiteiten van Het Palet zien wij u graag op deze gezellige 50plus bingomiddag." De aanvangstijd van deze bingomiddag zal zijn: 13.30 uur. Het Palet is open vanaf 13.00 uur. Wegens beperkte ruimte in Het Palet wordt gevraagd om zich voor deze bingomiddag aan te melden bij Tonnie Jansen, telefoon 0316 266104.

Het Palet ligt aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coop).

Theatergroep NumeRo Primo

ZEVENAAR - Op 8 november presenteert de Zutphense theatergroep NumeRo Primo de voorstelling 'She of de mythe van de Moederliefde' en het boek 'Moeder als mens- de mythe voorbij' in Het Musiater in Zevenaar, geschreven en geregisseerd door Nelleke Riemeijer.

'She of de Mythe van de moederliefde' is een theatervoorstelling waarbij de ongeschreven regels, waarden en normen ten aanzien van moederliefde en moederschap met humor en visie worden vervangen door het reëele beeld. Het brengt de intimiteit van vele huiskamers op de planken en laat het moederschap zien zonder de franje van de mythische voorstelling. Tijdens 'She of de mythe van de moederliefde' dus geen roze wolken of een moeder die altijd, vanuit haar moedergevoel, vanzelf aanvoelt wat haar kind nodig heeft. In plaats daarvan vraagtekens bij het moederschap als natuurverschijnsel en de veronderstelling dat in elke vrouw een toegewijde moeder schuilt. De voorstelling is derhalve geschikt voor iedereen die een moeder heeft of had, zelf moeder is of juist niet.

Het boek 'Moeder als mens- de mythe voorbij' is een verzameling van anonieme verhalen van mannen en vrouwen over hun beleving van moederliefde, moederschap waarin zij hun worsteling schetsen met het beeld, de verwachtingen en de maatschappelijke oordelen en hun ervaringen.

'She of de mythe van de moederliefde' speelt op 8 november in Het Musiater in Zevenaar. De aanvang is om 20.15 uur. De entree bedraagt vijftien euro. Kaarten zijn verkrijgbaar tijdens kantooruren via 0316 529841 of info@hetmusiater.nl. Meer informatie over de voorstelling en het boek via www.numeroprimo.nl. Het boek wordt tevens uitgegeven als e-Book en iBook.

Sportvereniging ontvangt dartborden Club van 50 SC Groessen zichtbaar in clubgebouw

Het bord van de Club van 50 heeft een 'zichtlocatie' gekregen in de entree van het clubgebouw. Op de foto vanaf links commissielid Willy Vedder (rechts), commissielid Koos Roelofs, bestuurslid Hennie Roelofs en commissielid Sjoerd Geurts.

GROESSEN - Het ledenbord van de Club van 50 is teruggekeerd in het clubgebouw van sportclub Groessen. Tijdens de jaarbijeenkomst werd het kleurige bord gepresenteerd. Dezelfde avond overhandigde de Club van 50 tevens nieuwe dartborden inclusief accessoires aan het bestuur van Sportclub Groessen.

De 'Club van 50' van sportclub Groessen is opgericht in 2002. Iedereen die Sportclub Groessen een warm hart toedraagt kan lid worden. De Club van 50 financiert speciale projecten binnen de vereniging en organiseert jaarlijks een activiteit. Met name zaken die niet rechtstreeks verband houden met het bedrijven van de voetbal- of handbalsport. De commissie Club van 50 bestaat uit Sjoerd Geurts, Koos Roelofs en Willy Vedder.

Het ledenbord was de laatste jaren verdwenen uit het clubgebouw maar heeft in een kleurige uitvoering zijn comeback gemaakt. De ledenavond in het clubgebouw werd druk bezocht. Hoogtepunt vormde de overhandiging van de dartborden aan de vereniging. De aanwezige leden van de Club van 50 openden de dartcorner met een minitoernooi.

Mensen die sportclub Groessen een warm hart toedragen, kunnen zich aanmelden als lid van de Club van 50. De jaarlijkse inleg bedraagt – hoe kan het ook anders – vijftig euro. Als lid van de Club van 50 ben je ook lid van de vereniging, bezoek je gratis de wedstrijden van het eerste voetbalelftal en eerste handbalteam. Meer informatie of aanmelding: club50@sportclubgroessen.nl.

Parkinsoncafé Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdag 29 oktober is iedereen van 14.00 tot 16.00 uur welkom in Parkinsoncafé Zevenaar bij Liemerije aan de Hunneveldweg 12 in Zevenaar.

Deze bijeenkomst staat in het teken van uitwisseling van ervaringen met de ziekte van Parkinson. Parkinson is een ingrijpende ziekte die grote invloed heeft op je leven en je relatie. Deze middag is er ruimte om in kleine groepen hierover in gesprek te gaan.

Parkinsoncafé Zevenaar is een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson te maken heeft: mensen met Parkinson, hun partner, mantelzorgers en zorgverleners. In een ontspannen sfeer wordt er per keer een onderwerp besproken, afgestemd op de wensen en behoeften van de bezoekers.

Parkinsoncafé Zevenaar is een initiatief van Liemerije en de Parkinsonvereniging. Men hoeft geen lid te zijn van de Parkinsonvereniging, iedereen is welkom. Zich opgeven kan vóór 27 oktober via www.liemerije.nl/parkinson-cafe of via 088 0441999.

Waarom is badminton leuk bij De Recreant?

ZEVENAAR - Tja zeg, dat is een lastige vraag! Het is niet echt één specifiek aspect waardoor het zo leuk is. Iedereen heeft wel weer een reden om dit spel gaaf te vinden.

Het is de combinatie van inspanning, ontspanning, vaardigheid, uitdaging en vooral de gezelligheid. We hebben allemaal wel eens gebadmintond. Is het niet op de camping dan is het wel op de straat. Zo veel mogelijk keren naar elkaar overslaan. In de zaal wordt er met betere rackets en shuttles gespeeld, maar het grote verschil is natuurlijk dat je in de zaal de shuttle juist zo min mogelijk over wilt spelen en liefst zo snel mogelijk bij je tegenstander op de grond wilt krijgen. En dat is nog knap lastig en inspannend.


En heb je eenmaal die vaardigheid een beetje onder de knie dan is elke partij ontzettend leuk om met elkaar te spelen: sportief, uitdagend en gezellig. Want de lol die je erin hebt, wordt voor een belangrijk deel bepaald door de mensen met wie je op de baan staat en daar omheen. Al ruim dertig jaar komt iedereen op de vrijdagavond met hetzelfde doel: plezier, iedereen in zijn waarde laten en lekker sporten. "We spelen steeds dubbelspel en iedereen speelt met iedereen. Tussendoor en na afloop gezellig bijpraten en wat drinken. Onze slogan is dan ook 'De Recreant helemaal goed'. Lijkt je dit wat? Je bent welkom en je mag drie avonden vrijblijvend meespelen om te kijken of dit de sport en de vereniging voor je zijn. Een leenracket is aanwezig, maar vergeet dan niet je zaalschoenen mee te nemen."

Er wordt op de vrijdag gespeeld van 20.00 tot 22.30 uur in de sporthal Lentemorgen in Zevenaar op de drie linker banen bij de kleedkamers.

Voor meer informatie: Petra Sloot, telefoonnummer: 0316 528037; emailadres: arteptools@hotmail.com of zie de website www.derecreant-zevenaar.nl.

Bingomiddag in Zevenaar

ZEVENAAR - Op dinsdag 11 november wordt door het Nederlands Rode Kruis weer een bingomiddag gehouden.

De bingo wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in De Hooge Bongert aan de Lentemorgen in Zevenaar. De prijzen, die hierbij gewonnen kunnen worden zijn unieke, handgemaakte artikelen, vervaardigd door de deelneemsters van de bijeenkomsten die wekelijks in Zevenaar worden gehouden.

Iedereen is welkom. Voor het bedrag van één euro per plankje kan men de hele middag meedoen. Meer informatie over de wekelijkse bijeenkomsten staat op www.rodekruis.nl/liemers-oost.

Fotokring De Liemers

ZEVENAAR - Fotokring De Liemers uit Zevenaar is door de organisatie van 'DoodGewoonAfscheid' uitgenodigd mooie foto's te maken rond het thema afscheid. Zo'n twaalf leden van de Fotokring zijn de uitdaging aangegaan om afscheid op een passende manier te verbeelden.

Een selectiecommissie onder leiding van fotograaf Loek Heimans gaat uit de inzendingen de beste tien foto's selecteren. Deze foto's zullen tijdens de uitvaartmanifestatie op 1 november in Ons Huis (Marktstraat / Dokter Honigstraat) in Zevenaar worden geëxposeerd.
De winnende foto zal in de rouwkaartencollectie van Memora Uitvaartverzorging worden opgenomen. De maker van de winnende foto krijgt aan het eind van de dag van de organisatie een leuke prijs uitgereikt. Meer informatie staat op www.doodgewoonafscheid.nl en www.fotokringdeliemers.nl.

Curiosa- en antiekbeurs

GIESBEEK - Fanfarekorps Sint-Gregorius houdt op zondag 26 oktober voor de vierenzestigste keer de alom bekende curiosa- en antiekbeurs in de zalen, bijgebouwen van het Hof van Giesbeek aan de Kerkstraat 55 in Giesbeek.

Uniek is deze beurs door zijn grote bekendheid, de zorg voor goede kwaliteit, een ruime sortering, het gezellige karakter, en gratis en ruime parkeergelegenheid. In de vele kramen is er voor iedereen op deze 'Beurs voor iedere beurs' wel iets te vinden, zoals oude huishoudelijke artikelen, plateel, oude instrumenten en gereedschap, oud boerenantiek, kristal en glaswerk, maar ook schrijfgereedschap, religieusantiek, horloges, bronzenbeelden en grammofoonplaten, dus nergens vindt u zo'n uitgebreide verzameling antieke, klassieke en brokante meubels, curiosa en cadeauartikelen?

Ook zijn er op deze zondag in het dorp nog enkele antiek, curiosa en brokante winkeltjes open en kan de bezoeker genieten van 'n hapje of 'n drankje in de vele restaurantjes.

Kom ook op zondag 26 oktober van tien tot half zes naar de curiosa- en antiekbeurs in het Het Hof van Giesbeek aan Kerkstraat 55 in Giesbeek.

Avond 'Kwaliteit van leven als je niet meer beter wordt...'

ZEVENAAR - Op 3 november houdt Het Braamhuis een thema-avond over de kwaliteit van leven als je niet meer beter wordt.

Dankzij de vele medische mogelijkheden komt het steeds vaker voor dat sommige vormen van kanker een chronische ziekte worden. Mensen worden niet meer beter, maar hebben jarenlang een goede kwaliteit van leven. Als dan de fase komt, dat de ziekte verslechtert, komt de patiënt en zijn omgeving voor moeilijke keuzes te staan. Wil ik de behandelingen nog wel? Waar ligt voor mij de grens? Wil ik mijn kostbare tijd nog in het ziekenhuis doorbrengen, of wil ik liever thuis zijn?"

Dr. Joep Douma, net gepensioneerd oncoloog en pionier op het gebied van de palliatieve zorg, heeft dat gesprek nooit geschuwd. Hij heeft als arts geleerd om samen met de patiënt te kijken naar wat voor hem of haar en omgeving de beste keuzes zijn. Wat kan er nog wel, als de grote behandelingen gestopt worden?

Joep Douma is 3 november gastspreker in het Braamhuis en vertelt wat uw ruimte is in deze moeilijke gesprekken met uw arts. Er is ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.

De avond start om 19.30 uur. U kunt zich aanmelden via info@braamhuis.nl, 0316 332111 of 06 83109358. Het adres is Reisenakker 12 in Zevenaar (schuin tegenover de uitrit van het ziekenhuis).

DVV scholencompetitie zaalvoetbal

DUIVEN - Voetbalvereniging DVV organiseert ook aankomende winterperiode weer een zaalvoetbalcompetitie voor de groepen zeven en acht van het basisonderwijs in Duiven. De zaalvoetbalcompetitie was vorig seizoen, met deelname van zestien teams en 124 spelers, een groot succes.

DVV-manager jeugdzaken Frank van Loon: "De zaalvoetbalcompetitie sluit perfect aan op de visie van DVV om meer sporten en bewegen te faciliteren. DVV slaat hiermee bovendien een brug naar het onderwijs Met de zaalvoetbalcompetitie, de nieuwe VTON-trainingsmethodiek en de onlangs gestarte DVV Techniek School heeft de club, naast uiteraard de reguliere trainingen en wedstrijden, een compleet en uniek voetbalaanbod voor de jeugd van zes tot twaalf jaar."

Champions-, Europa- en Ladiesleague

De teams die aan de scholencompetitie deelnemen moeten uit minimaal zeven en maximaal acht spelers bestaan. Spelers stellen hun eigen team samen en schrijven zich onder hun schoolnaam in. Er wordt gespeeld op drie verschillende niveaus: Jongens uit groep acht spelen in de Champions League en de teams bestaande uit jongens uit groep zeven nemen deel in aan Europa League. Voor meisjesteams (groep zeven en acht) is er de Ladies League.

Eind november gaat de scholencompetitie van start en in maart is de finaledag. Ieder team heeft minimaal drie speeldagen. De wedstrijden vinden plaats in sporthal De Endesprong of De Spelleward op de vrijdagmiddag tussen 15:45 en 17:30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt evenals vorig jaar tien euro per speler.

Voor informatie en inschrijven kunnen spelers contact opnemen met Frank van Huet, telefoon 06 25414608 of mailen naar voetbalacademieduiven@upcmail.nl.

Het beste en leukste vrijwilligersteam gezocht

DOESBURG - De organisatie van de jaarlijkse Hens van der Wal Vrijwilligersprijs zoekt dit jaar naar het beste, leukste, belangrijkste vrijwilligersteam. Inwoners van Doesburg worden opgeroepen om een team voor deze vrijwilligersprijs aan te melden. Iedereen mag een team aandragen, dus nomineer uw favoriete vrijwilligers team voor 31 oktober.

'Alle vrijwilligers in Doesburg verdienen waardering en respect', aldus wethouder Peter Bollen. 'Iedereen die zich belangeloos inzet voor een ander verdiend een pluim, dat staat voorop'. Daarnaast geeft de gemeente Doesburg ook die waardering vorm met deze vrijwilligersprijs. 'Het is erg lastig om de grote groep vrijwilligers die Doesburg rijk is en die allemaal verschillende activiteiten doen van verschillende aard met elkaar te vergelijken en te jureren'. Dit jaar is het thema: Vrijwilligersteam 2014! Het gaat daarbij om belangeloze inzet van teams voor bijvoorbeeld sportclubs, besturen, brandweer en welzijnswerk.

De jury roept inwoners en organisaties op om teams uit Doesburg, die een voorbeeld zijn voor anderen, voor deze eervolle prijs te nomineren. De genomineerden moeten voldoen aan de volgende criteria: het team moet bestaan uit minimaal drie personen; de meerderheid moet bestaan uit inwoners van Doesburg; de activiteiten moeten plaatsvinden in Doesburg.

Formulieren voor aanmeldingen zijn verkrijgbaar bij de publieksbalie van het stadhuis en bij Buurtacademie Doesburg op De Linie 4. Ook zijn ze te downloaden via www.doesburg.nl. Aanmeldingen moeten uiterlijk 31 oktober bij de gemeente binnen zijn.

De jury, onder voorzitterschap van wethouder Peter Bollen, gaat alle inzendingen beoordelen en één winnaar kiezen. De uitreiking van de prijs -de Hens van der Wal-ring en vijfhonderd euro- is op een feestelijk omlijste avond in het stadhuis van Doesburg op 9 december.

Kerkdiensten in Sint-Martinuskerk in Giesbeek

Zondag 2 november de heer Jan Ubbink, Woord-en Communie Allerzielen, 10.00 uur, Caeciliakoor.

Dinsdag 4 november Pastor J. Scholten, H. Eucharistie, 10.00 uur, Caeciliakoor.

Zondag 9 november Pastor N. Kok, Woord- en Communie, 10.00 uur, Caeciliakoor.

Zaterdag 22 november Pastor J.Scholten, H. Eucharistie, 19.00 uur, Caeciliakoor.

Stem op Scoutinggroep Subanhara Liemersgroep voor gratis zonnepanelen

ZEVENAAR - Wil jij dat onze Scouting Subanhara Liemersgroep een set gratis zonnepanelen wint? Subanhara Liemersgroep doet mee met een actie om tien zonnepanelen te winnen voor op het dak van het Scoutinggebouw 'Het Troephuis' aan de Slenterweg in Zevenaar. De actie loopt tot en met 31 oktober.

Natuur & Milieu deelt, met steun van ASN Bank, vijf sets zonnepanelen uit aan Scoutinggroepen. De groep die de meeste stemmen krijgt, wint tien zonnepanelen. Voor de tweede en de derde plaats zijn tweemaal acht zonnepanelen te winnen. De vierde en vijfde plek krijgen elk zes zonnepanelen. Het belangrijkste doel van de actie is om jongeren en hun ouders op een positieve manier in aanraking te brengen met duurzame energie.

Op 1 november maakt Natuur & Milieu de winnaars bekend. De zonnepanelen worden in november door Eneco bij de winnaars geïnstalleerd. Onder de stemmers verloot Natuur & Milieu tien Wakawaka-lampen.

Scouting en zonnepanelen

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting worden kinderen en jongeren uitgedaagd om zich persoonlijk te ontwikkelen. Gebruikmaken van duurzame energie past goed bij de maatschappelijk bewuste houding die Scouting Nederland haar leden meegeeft.

Stemmen

"We hopen dat iedereen aan deze actie gaat meedoen. Stel ook uw familie, vrienden, kennissen, en collega's van deze actie op de hoogte, want elke stem telt! U kunt uw stem uitbrengen op de website: www.zonnestrijd.nl, en stem op Zevenaar Scoutinggroep Subanhara Liemersgroep! Help ons te winnen en maak ons mooie Troephuis duurzamer!"

Vierde B2B de Liemersbeurs groot succes

Fotografie Fotic: overzicht beurs.

DUIVEN - De vierde editie van de B2B de Liemersbeurs die op 30 september in het Hotel Van der Valk in Duiven is gehouden, was een groot succes! DIt jaarlijks terugkerend evenement is een initiatief van Stichting B2B de Liemers. Dit is een samenwerking tussen de ondernemersverenigingen: Ondernemend Westervoort, MKB Duiven, MKB Zevenaar, MKB Rijnwaarden, MKB Montferland en Lindus.

Met een paar duizend ondernemende bezoekers uit de regio vormde de B2B de Liemersbeurs dé ideale voedingsbodem voor samen meer zaken doen. Dit jaar stond de beurs in het thema 'Nieuwe verbindingen & Innovatief ondernemen'. De volgende vier actuele innovatie thema's stonden centraal: '3D printing, alles is internet, nieuwe verbindingen en innovatie in de bouw', die werden uitgelicht door onafhankelijke experts van de HAN, FabLab, Kamer van Koophandel, Stichting KiEMT, Platform Creatieve Technologie en Bouwend Nederland. Beursbezoekers maakten gretig gebruik van de informatie die door de onafhankelijke partijen verschaft werd zoals onder andere het aanvragen van subsidiemogelijkheden, met welke partij je het beste je nieuwe product kan ontwikkelen en hoe je in de toekomst moet omgaan met de eisen die gesteld worden in de bouw.

Fotografie Fotic: de Liemers in puzzelvorm voor de openingshandeling
Fotografie Fotic: sponsors 2014

Focuz tv en Favoriet FM waren op de beurs aanwezig om een tv- en radio-uitzending van de beurs te maken. Ook zij kijken terug op een zeer geslaagde beurs.

B2B de Liemers 2014 is gesponsord door: BSS ICT Groep, Meeting Point Communication, Canon Business Center, Sign Match, BKC bv, Nikeroche Telecom Service BV en hoofdsponsor Rabobank De Liemers. BKC bv en Rabobank De Liemers hebben reeds aangegeven om in 2015 weer sponsor te willen worden van deze succesvolle beurs.

Jeugdvoetbal Loo krijgt VTON

LOO - In navolging van buurman DVV krijgen ook de jeugdtrainers van sportvereniging Loo de beschikking over de VTON trainingsmethodiek. Afgelopen woensdag werd het digitale trainingsprogramma geïntroduceerd tijdens een demotraining met de E-pupillen van sv Loo.

Volgens jeugdcoördinator Martijn Meuleman is de nieuwe methodiek door alle trainers met enthousiasme ontvangen. "Vanuit sv Loo is er altijd interesse geweest om jeugdtrainers iets aan te bieden voor het trainen van jeugdspelers. De trainers zijn vaak goedwillende vrijwilligers en ouders van spelers. Daarom is de methodiek die VTON aanbiedt ideaal voor ons."

De trainingsmethodiek is ontworpen in samenwerking met de jeugdopleiding van FC Groningen en in het Noorden van Nederland een groot succes. Meuleman begrijpt het succes: "Er wordt getraind met duidelijke doelstellingen en, het belangrijkste, de kinderen houden plezier in het voetballen. Alles wordt met de bal gedaan, veelal in vereenvoudigde en gevarieerde wedstrijdvormen. De beleving spat er vanaf!"

Geslaagd VIP-event in Week van de opvoeding

WESTERVOORT - De workshopavond voor Very Important Parents in de week van de opvoeding mag zeer zeker geslaagd worden genoemd. Moeders en vaders hebben in Kulturhus De Nieuwhof een avond met inspirerende workshops gehad.

De workshop over voeding was eigenlijk nog lang niet klaar. Door de goede gesprekken was er nog wel stof voor nog een avond. Er is ontspannen door yoga en mindfulness. Maar zeker ook door de kennismaking met een voetreflexbehandeling, stoelmassage en de schoonheidsspecialiste. Dan kon men weer verder met de workshop Take a break, waarin het ging over het doorbreken van patronen, wat ook op een letterlijke manier kon worden uitgevoerd. De workshop communicatie leverde ook genoeg gespreksstof op en in de workshop Rots en Water werd door fysieke oefeningen aan het bewustzijn van jezelf als ouder gewerkt. Naast inzichten leverde dit ook plezier op. Ook werden er aan de hand van het maken van collages goede gesprekken gevoerd over je rol als ouder, onder leiding van een coach.

Kortom, het was een gezellige, inspirerende en informatieve avond. Organisatoren Jacqueline Schilling(Projectmedewerker opvoeden & opgroeien bij Stichting Kulturhus Westervoort), Marlies Bras en Marga Weiss zijn zeer tevreden. "Ouders hebben het naar hun zin gehad, er was een ontspannen sfeer en mensen zijn vol inspiratie naar huis gegaan." Veel ouders die er waren vroegen om een vervolg en dat gaat er zeker komen. Ouders vonden het jammer dat ze niet alle workshops konden kiezen. Maar de avond was een begin, er zal zeker een vervolg op komen. Dus kon u er niet bij zijn, houdt dan de berichten in de gaten en laat u een volgende keer ook inspireren!

College zet in op continuering huishoudelijke hulp in 2015

ZEVENAAR - De gemeente Zevenaar heeft besloten de contracten met de vijf huidige thuiszorgaanbieders met een jaar te verlengen. In juli is dit voornemen aan de aanbieders van huishoudelijke hulp (Diafaan, STMG, Thuiszorg GrootGelre, Vérian en Buurtdiensten) medegedeeld.

Enkele aanbieders hebben aangegeven niet verder te kunnen bij gelijkblijvende tarieven. Het college heeft als tegemoetkoming besloten de collectiviteitskorting te laten vervallen. Dit betekent dat de tarieven van de thuiszorgaanbieders voor de gemeente met vijf procent omhoog gaan.

Zachte landing

Door de verhoging van de tarieven voor haar rekening te nemen beoogt het college de voorgenomen 'zachte landing' ten aanzien van de huishoudelijke hulp te realiseren. Het college wil in 2015 geen drastische maatregelen nemen over de huishoudelijke hulp en zet zoveel mogelijk in op zorgcontinuïteit. Dit betekent niet dat er geen veranderingen optreden. De gemeente gaat de eerder ingevoerde nieuwe werkwijze verder doorvoeren. In een persoonlijke gesprek met cliënten wordt gesproken over de mogelijkheden die zij zelf hebben en in hun netwerk zien. Zo kan het zijn dat er niet langer een beroep wordt gedaan op de gemeente, maar dat een andere passende oplossing wordt gevonden, zoals de inzet van een familielid of een vrijwilliger.

Het college heeft de 'zachte landing' voorgesteld aan de gemeenteraad. De raad neemt bij de behandeling van de Meerjarenbegroting 2015-2018 op 5 november hierover een besluit.

Mannenkoor in Loo budgetconcerten met gastsolisten

LOO - Het Liemers Mannenkoor, opgericht in 1989, viert dit jaar het vijfentwintigjarig bestaan. In die tijd heeft het koor een eigen plek veroverd in het culturele leven in de Liemers. De waardering hiervoor kwam op vrijdag 12 september tot uitdrukking.

Toen ontving het koor de Van Bastelaarprijs. Een keer per twee jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het culturele klimaat in Zevenaar. Het koor resideert in Zevenaar. De leden komen uit Arnhem, Babberich, Didam, Duiven, Giesbeek, Groessen, Herwen, Pannerden, Westervoort en Zevenaar.

De mannen zingen klassieke stukken van Mozart tot Pärt, maar ook prachtige Slavische liederen en bekende operakoren. Daarnaast wordt ook het lichtere genre voor het voetlicht gebracht zoals bekende songs en liederen uit musicals.

Zondagmiddag 26 oktober is om 15.00 uur het concert in de H. Antonius Abt kerk aan de Loostraat 32 in Loo. De entree, inclusief een kopje koffie of thee, bedraagt zes euro per persoon. De kerk is open vanaf 14.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren bij: Peter Koopmans, op maandagochtenden in de parochiezaal tussen 10.00 en 12.30 uur, tel. 0316 263981 of privé 0316 261612. En ook voorafgaand aan het concert in de kerk.

Kerkdiensten in De Liemers

H. Antonius Abt Loo

Dinsdag 28 oktober 19.00 uur Rozenkransgebed Werkgroep Samenzang/ regioviering

Woensdag 29 oktober 19.00 uur zie Duiven regioviering

Zondag 2 november 19.00 uur Woord en communie/ Allerzielenviering Diaken van Zundert/werkgroep Dameskoor

St. Werenfridus Westervoort

Zondag 26 oktober 12.30 uur Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Dinsdag 28 oktober 19.00 uur zie Loo regioviering

Woensdag 29 oktober 19.00 uur zie Duiven regioviering

Vrijdag 31 oktober 09.00 uur Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

Zondag 2 november 19.00 uur Woord en communie/ Allerzielenviering Pastor Smits/werkgroep D-H koor

H. Remigius Duiven

Zondag 26 oktober 11.00 uur Eucharistie Pastores Thanh en Heemink D-H koor

Dinsdag 28 oktober 15.00 uur Viering Thuvine mevrouw Staring Herenkoor Groessen

Dinsdag 28 oktober 19.00 uur zie Loo regioviering

Woensdag 29 oktober 19.00 uur Mariaviering Pastoor Thanh Dameskoor Loo

Zaterdag 1 november Geen viering Allerheiligen

Zondag 2 november 11.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh D-H koor

Zondag 2 november 19.00 uur Woord en communie/ Allerzielen Werkgroep Middenkoor

H. Andreas Groessen

Zondag 26 oktober 09.30 uur Woord en communie Pastor Doornbusch Herenkoor

Zondag 26 oktober 13.00 en 14.30 uur Dopen Pastoor Thanh

Dinsdag 28 oktober 19.00 uur zie Loo regioviering

Woensdag 29 oktober 19.00 uur zie Duiven regioviering

Zondag 2 november 19.00 uur Woord en communie/ Allerzielenviering Diaken van Boven/werkgroep Herenkoor

Cursus Junior Popkoor

ZEVENAAR - Heb jij altijd al in een popkoor willen zingen? En wil je optreden in een echt theater? Dit is je kans! Vanaf november start het 'Junior Popkoor' voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar.

Het repertoire bestaat uit liedjes van 'Kinderen voor Kinderen' en de nieuwste popliedjes. De cursus wordt afgesloten met een spetterend optreden.

De promotieles is op dinsdag 28 oktober van 16:30 tot 17:15 uur. Deze is voor iedereen toegankelijk en is geheel gratis.
Je opgeven kan via info@hetmusiater.nl onder vermelding van 'Promotieles Junior Popkoor'.

Atie Vletter is de docent en de cursus bestaat uit tien lessen van 45 minuten. De start is in november op de donderdag om 16.45 uur. De cursusprijs bedraagt 75 euro.

Het Musiater ligt aan de Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar. Meer informatie kan verkregen worden via info@hetmusiater.nl / www.hetmusiater.nl en telefoon 0316 524477.

Feest op basisschool De Tragellijn in Lobith

LOBITH - Donderdag 16 oktober was het groot feest op basisschool De Tragellijn. Er was dan ook heel wat te vieren die dag. Het veertigjarig jubileum van de school werd gevierd.

De Tragellijn is in augustus 1974 gestart in het gebouw waar nu nog steeds met veel plezier wordt lesgegeven. Daarnaast werd gevierd dat de nieuwe website online was gegaan. Een website waar, naast de gewone informatie over school, op een afgeschermd gedeelte instructievideo's worden geplaatst voor eigen ouders om thuis hun kinderen te ondersteunen bij lezen en rekenen.

Tenslotte werd gevierd, dat de spelvormen -die op het plein zijn aangebracht door de Johan Cruijfffoundation- in gebruik zijn genomen. Een spelcommissie, bestaande uit leerlingen van De Tragellijn, was in het voorjaar druk bezig geweest om onderzoek te doen naar de favoriete spelvormen van de overige leerlingen van de school. Het resultaat was een speelveld voor handbal of voetbal, een atletiekbaan en stippen met cijfers op de muur.

De feestdag was gevuld met verschillende activiteiten voor de kinderen: disco, sporten, samenwerken aan een kunstwerk in de aula, samen een ontwerp maken voor een beschildering op de schuifwand, slingers en versieringen maken, cake versieren en opeten natuurlijk, spelletjes doen, schminken en loombandjes maken, een fotoquiz waarbij de leerlingen moesten raden welke leerkracht er te zien waren en tenslotte het maken van een stop-motion filmpje. Veel activiteiten waar de kinderen enthousiast mee aan de slag gingen. 's Avonds was er een receptie voor oud-leerlingen, (oud)-ouders en (oud)-collega's. Het jubileum werd gecombineerd met het thema 'Feest' van de Kinderboekenweek. De dag was zo een mooie afsluiting van de Kinderboekenweek.

Toneelspel, zingen? Is Jong Flirt iets voor jou?

ZEVENAAR - Muziektheatergroep Flirt zoekt jong, creatief talent tussen de veertien en vijfentwintig jaar. Muziektheatergroep Flirt bestaat sinds 2002, en maakt theater in alle mogelijke vormen die theaterland rijk is met (pop)muziek, eigen liedteksten en veel spel-improvisatie.

Tussen 2003 en 2014 heeft Flirt zes voorstellingen gegeven (zie de website: www.theatergroepflirt.nl). "In april zullen we met de nieuwe voorstelling 'Zonder gekheid' optreden in Het Musiater. Op verzoek van een heel aantal jongeren willen wij een afdeling van Flirt voor veertien tot vijfentwintig jaar gaan oprichten. Bij genoeg aanmeldingen zal de groep zich splitsen in niveau en leeftijd. Houd je van theater maken, toneelspelen, muziek, zingen en optreden, kom dan binnenkort eens kijken of Jong Flirt iets voor jou is!"

Je wordt begeleid door twee jonge, professionele docenten. Je krijg veel begeleiding in een kleine groep om te werken aan je persoonlijke groei en naar een voorstelling toe te werken. In afwisselende lesblokken zal je werken aan muziek en zang en aan drama. De lessen zullen gegeven gaan worden op de woensdag.

"Op de woensdagen 15 en 29 oktober van 19.00 tot 20.30 uur, houden we een open les, zodat jullie kennis kunnen maken met onze prachtige werkruimte (zolder Juvenaat Zevenaar), de inspirerende docenten en de mensen van het bestuur van Flirt."

Aanmelding voor de open les kan bij Mandy Putman, telefoon: 06 50863320 of per email: mandyputman@live.nl. "Natuurlijk mag je eerst bellen of mailen voor informatie en het stellen van al je vragen."

HCC Computeravond: Internet en social media

ZEVENAAR - Op woensdag 5 november verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) zijn maandelijkse computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. De aanvang is om 20.00 uur, zaal is open vanf 19.30 uur.

In de lezing wordt een korte uitleg over het ontstaan en de werking van het internetgegeven. Cookies: wat zijn cookies, wat doen ze, hoe verwijder ik ze? Hostfile: wat is het en hoe pas ik het aan? Wat is een IP-adres? Instellingen van de verschillende browsers aanpassen (Internet Explorer, Mozilla Firefox en Google Chrome) Virussen en spyware. Social media en het gebruik ervan (wat kan ik er mee en wat zijn de gevaren).

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Skype. Genealogie, Windows, Office, Linux, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom, zij betalen een bijdrage van twee euro.

Bijzondere avond bij Sterrenwacht in Zevenaar

ZEVENAAR - Op 31 oktober om 20.00 uur geeft dr. Saskia Bosman een lezing over 'Astrobiologie, naar welke levensvormen zoeken we?'.


De astrobiologie zoekt naar buitenaards leven en naar de geschikte omstandigheden ervoor. Dit gebeurt zowel in ons zonnestelsel als erbuiten. De meeste astrobiologen gaan uit van levensvormen zoals we die op aarde kennen. Zijn totaal andere levensvormen ook mogelijk? Hoe kunnen we die herkennen?

Dr. Saskia Bosman is bioloog en sinds de middelbare school geïnteresseerd in sterrenkunde. De laatste jaren verdiept ze zich in de astrobiologie en is lid van de European Astrobiology Network Association (EANA). De Sterrenwacht ligt aan de Breulylaan 3 in Zevenaar.

Vanuit Angerlo: een virtuele wereldreis langs de zeven wereldwonderen

ANGERLO - Vrouwen van Nu reist samen met Rob van Eck over de wereld langs de zeven klassieke wereldwonderen.

Meer dan tweeduizend jaar geleden werd in Griekenland een lijst opgesteld van zeven wereldwonderen, zeven bezienswaardigheden op het gebied van de bouwkunst en de beeldhouwkunst, die uniek waren in de wereld die men toen kende: het voor ons nu kleine gebied rondom het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

De bouwwerken bestaan niet meer, maar toch komen de zeven triomfen van de oudheid weer tot leven middels schitterende plaatjes en animaties.

In onze eeuw hebben de moderne verkeersmiddelen de wereld kleiner gemaakt,toch beschikken weinigen over de tijd en de middelen om een wereldreis te ondernemen om alle 'wonderen' te aanschouwen.

"Daarom neemt Rob van Eck ons na de pauze mee op een virtuele wereldreis. We gaan van Zuid- en Midden-Amerika naar Europa, Azië en China. We komen dan langs de zeven nieuwe wereldwonderen. We zien en horen dan alles over deze prachtige , door mensenhanden gemaakte, bouwwerken met hun culturele achtergrond en aardige anekdotes."

De avond is alleen toegankelijk voor de leden van Vrouwen van Nu op donderdag 30 oktober. Begonnen wordt om 19.45 uur in De Meent in Angerlo.

Eindeloos musiceren voor ouderen

DIDAM - Stichting Welcom en Het Musiater gaan een intensieve samenwerking aan op het gebied van ouderen en cultuurparticipatie. Sinds vorig jaar zijn beide organisaties gehuisvest in het vernieuwde Albertusgebouw in Didam. Welcom is als welzijnsorganisatie de spil in het maatschappelijke leven voor en van de inwoners in de gemeente Montferland. Jong en oud kan bij Welcom terecht voor tal van activiteiten en diensten. Het Musiater verzorgt onder andere muzieklessen.

Naast een samenwerking op het gebied van jongeren is er nu een plan ontwikkeld om muziek te maken met ouderen in de dagverzorging. Hiervoor is door beide organisaties een aanvraag gedaan bij het Fonds voor cultuurparticipatie. De aanvraag voor het project 'Eindeloos musiceren' is gehonoreerd. Dit betekent dat er gelden beschikbaar komen om een methode te ontwikkelen waarbij muziekdocenten met ouderen muziek gaan maken. Er wordt samen gemusiceerd en gezongen. Muziek maken heeft een gunstig effect op het welzijn en de cognitieve vermogens van ouderen.

De bedoeling van het project is om in twintig werken toe te werken naar een muzikale voorstelling op basis van persoonlijke belevenissen en verhalen van ouderen. De doelgroep wordt steeds groter, met dit project wordt de kennis en ervaring van een culturele organisatie en een welzijnsorganisatie op een prachtige wijze gedeeld.
Het project zal vanaf januari plaatsvinden om in juni een eindpresentatie te geven.

Meer informatie geeft Bert Frölich: b.frolich@hetmusiater.nl; telefoon 0316 529841.

Opening carnaval bij De Boemelaars

Aftredend stadsprins Wim de eerste en adjudant Frank en jeugdprins Marick en adjudant Sjoerd

ZEVENAAR - De Stichting Boemelburcht gaat samen met carnavalsvereniging De Boemelaars op zaterdag 8 november het nieuwe carnavalsseizoen openen. De opening vindt plaats in de residentie van De Boemelaars aan de Oude Doesburgseweg 1 (het schuttersgebouw van schutterij Sint-Andreas).

De Boemelaars heeft dit jaar de eer om voor de eerste maal in hun bestaan de stadsprins te mogen leveren. Maar voordat bekend wordt gemaakt wie de stadsprins van Zevenaar (Boemelburcht) wordt, nemen de carnavallisten eerst afscheid van stadsprins 2013/14 Wim de eerste (Jansen) en zijn adjudant Frank (Van Embden) en jeugdprins Marick de eerste (Lamers) en zijn adjudant Sjoerd Keultjes.

Op deze speciale en gezellige avond wordt naast de nieuwe stadsprins van Boemelburcht ook de nieuwe jeugdprins ingehuldigd. Na het officiële programma barst het feest los met dj Denny en De Deurbloazers.

De zaal gaat om 19.00 uur open en het programma start om 19.30 uur. Toegangskaarten kosten 7,50 euro per stuk. De adressen van kaartverkoop staat op www.cvdeboemelaars.nl. Meer informatie staat ook op www.boemelburcht.info.

Open huis bij Fotoklub Duiven

Foto: Marion Keijzer

DUIVEN - Op zondag 9 november houdt de fotoklub Duiven FKD, een open huis in het gebouw van gilde Sint-Remigius aan de Visserlaan 35 in Duiven. Tijdens deze open dag, exposeren de leden eigen fotowerk en laten ze zien waarmee de fotoclub in Duiven zich bezighoudt.

Tijdens de expositie zijn de leden aanwezig om vragen van bezoekers op het gebied van fotografie te beantwoorden. Heeft u vragen over uw eigen digitale camera, neem deze dan gerust mee, dan zullen de leden van de fotoclub u graag deskundig advies geven. Ook is het mogelijk om eigen fotowerk te laten beoordelen door de leden van de club. Zij zullen u graag vertellen hoe u uw foto's nog beter kunt krijgen. Kortom: iedereen die interesse heeft in de fotografie is welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis.

Instuif Thor Zwaluwen

ZEVENAAR - Wil jij de nieuwe Epke Zonderland worden? Of wil jij ook koning van de ringen worden? Wil je gymmen op een opblaasbaan van tien meter lang? Of wil jij kunnen dansen zoals op de televisie?


Thor Zwaluwen houdt 25 oktober een gym-instuif voor kinderen van groep één tot en met groep vier en een streetdance instuif voor alle leeftijden. Het is een ideale manier om kinderen te introduceren met gymnastiek. De toegang is gratis en tijdens deze dag zullen er verschillende demonstraties worden gegeven. Voor ouders is er de mogelijkheid om te blijven kijken.

Kinderen uit groep één en twee zijn welkom vanaf 10.00 tot 12.00 uur en voor de kinderen uit groep drie en vier is de instuif om 12.00 tot 14.00 uur. De streetdance-instuif is van 14.30 tot 15.15 uur. De instuif zal plaatsvinden in gymzaal De Brug (Van Beethovenstraat 50) in Zevenaar.

Blues-Factor bij Taverne Elten

ELTEN - Lekkere gevarieerde blues-rock, daar gaat de band voor! Voor de derde keer staat Blues-Factor op het podium in de oergezellig Kneipe Taverne van Uwe in Elten.

Vanuit een basicbezetting worden stevige covers en subtiele bluesnummers van onder meer Cuby & the Blizzards, Jeff Healy, en Jimi Hendrix van eigen inbreng voorzien.

Frans (bas) en Maurice (drums) zorgen voor een strakke basis waarop Toon zich met zijn gitaren en diverse soundeffecten volledig kan uitleven. De leadzang wordt ingevuld door Peter, die sinds kort de band heeft versterkt, maar ook de andere bandleden dragen hun vocale steentje bij.

Een gevarieerd repertoire en de passie van de bandleden zorgen voor een klik met het publiek en dat levert sfeervolle Blues-factor gigs op.

De Taverne in Elten ligt aan Klosterstrasse 34 in Elten. Blues-factor is ook te zien tijdens de Bluesnight samen met onder ander Eric Steckel op 22 november in de popzaal van De Dru in Ulft. Het optreden in Elten begint rond 21.00 uur. Meer info staat op www.bluesfactor.nl.

Hoofdsponsor Scholten langer bij SC Groessen

Op foto hoofdsponsor Theo en Ria Scholten (midden). Rechts bestuurslid Niels Meijer en links aanvoerder Rick Maatman van het eerste voetbalelftal van sportclub Groessen.

GROESSEN - Kwaliteitsslagerij Scholten heeft het contract als hoofdsponsor van de voetbalafdeling van sportclub Groessen met drie jaar verlengd. Afgelopen week werden de handtekeningen gezet onder het contract. Kwaliteitsslagerij Scholten is al bijna tien jaar als hoofdsponsor aan sportclub Groessen verbonden.

Sportclub Groessen is blij dat hoofdsponsor Scholten het contract verlengd heeft. Ook de komende drie jaar zal Kwaliteitsslagerij Scholten hoofdsponsor zijn van de voetbalafdeling van sportclub Groessen. Het eerste voetbal elftal bivakkeert in het nog prille seizoen in de middenmoot van de vierde klasse D.

Bestuurslid commerciële zaken Niels Meijer is verheugd met de contractverlenging. "Slagerij Scholten is een begrip in de regio en past dan ook perfect bij sportclub Groessen", zegt Niels Meijer. "Als vereniging zijn we erg blij dat we ook de komende drie jaar kunnen rekenen op de steun van slagerij Scholten uit Groessen. Buiten het hoofdsponsorschap is Theo Scholten al zo'n dertig jaar betrokken bij het eerste voetbalelftal als verzorger. Dat alles maakt dat slagerij Scholten als hoofdsponsor van de voetbalafdeling past bij onze vereniging. Wij als vereniging vinden het erg belangrijk dat lokale ondernemers betrokken zijn bij sportclub Groessen. Anderzijds geeft het aan dat lokale ondernemers het belangrijk vinden sport te faciliteren om zo het welzijn in de samenleving te verbeteren."

'Fitnessclub van het Jaar'-verkiezing Zevenaar

ZEVENAAR - De vierde editie van De Fitnessclub van het Jaar Verkiezing is gestart in gemeente Zevenaar. Ook bij deze editie draait alles om de mening van de inwoners en leden. Tot en met 28 november kan er in de gemeente Zevenaar kosteloos via de website www.fitnessclubvanhetjaar.nl gestemd worden. Welke fitnessclub wordt straks uitgeroepen tot Fitnessclub van het Jaar van de gemeente Zevenaar?


"Fitnessclubs kunnen een rapport ontvangen met onder meer beoordelingen en verbeterpunten. Mensen die stemmen kunnen mooie prijzen winnen zoals een tablet, een diner voor twee en een wellnessdag voor twee personen", aldus Marius Kranendonk van de organisatie van de verkiezing.Rapportcijfers
Bij het uitbrengen van een stem wordt een rapportcijfer gevraagd voor vier criteria: sfeer, medewerkers, prijs/kwaliteit verhouding en aanbod van faciliteiten (cijfers tussen 1-10). Het uitbrengen van een stem is geheel gratis.

Spieren voor Spieren de grote winnaar

Spieren voor Spieren is voor de vierde maal op rij weer het goede doel dat aan de verkiezing is verbonden. Dit goede doel ontvangt een mooie cheque tijdens de Award Uitreiking in Kasteel de Hooge Vuursche. De verkiezing wordt georganiseerd door Vote Company in samenwerking met DirectPay, bellicon, JustBounce, Body Life en OndernemersUnited.

Meer informatie is te vinden via www.fitnessclubvanhetjaar.nl. Fitnessclubs uit de gemeente Zevenaar kunnen zich ook tijdens de verkiezing nog aanmelden zodat er op hen gestemd kan worden.

The New Voices in Zevenaar: open repetitie zangtalent

ZEVENAAR - Zanggroep The New Voices uit Zevenaar en omstreken, winnaar van de landelijke Top2000 popkorencontest, zoekt nog enkele mannen en één hoge sopraan!

Naast het zingen van klassiek tot pop besteedt The New Voices ook veel aandacht aan de presentatie van het repertoire. Uit het hoofd zingen, kleding en choreografie zijn hiervoor nodig. The New Voices heeft plek voor één hoge sopraan, enkele tenoren en diepe bassen. Vandaar dat zij een open repetitie houdt op 4 november in 'De Steenuil', Steenhuizen 6 te Zevenaar. De repetitie start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.15 uur. "Zing gerust mee en snuif de sfeer op van deze gezellige club!"

Dankzij de bezielende leiding van dirigent Gerben Kruisselbrink en de creatieve geest van regisseur Richard Sprokkereef spat The New Voices regelmatig van het podium af.

Aanmelden voor de (gratis) open repetitie via info@thenewvoices.nl. Meer informatie staat op www.thenewvoices.nl.

Koffers vol Annie voor kinderen

ZEVENAAR - Zondag 26 oktober is er om 14.30 uur een voorstelling van Eric Beekes: 'Koffers vol Annie'. Het is een muzikaal theaterprogramma voor kinderen van vijf tot tien jaar.

Eric Beekes speelt en zingt een reiziger. Hij heeft twee koffers. Koffers die heel belangrijk zijn voor zijn muzikale reis. In de ene koffer zitten liedjes en in de andere koffer zitten gedichten van Neerlands belangrijkste schrijfster van kinderpoëzie en proza: Annie M.G. Schmidt.
Annie wist als geen ander de fantasie en de gedachten van kinderen te prikkelen. Gekke liedjes, mooie liedjes, stoute liedjes, lieve gedichten, rare gedichten, leuke gedichten. Kinderen worden door dit materiaal meegenomen naar een wereld waarin werkelijkheid en fantasie door elkaar gaan lopen. Een voorstelling waarin kinderen kunnen wegdromen en soms kunnen meezingen en die op diverse locaties kan worden gespeeld.

De entreeprijs bedraagt inclusief een consumptie consumptie tien euro. De voorstelling is in de Rabobankzaal van Het Musiater aan de Bommersheufsestraat 62; imeer info staat op www.hetmusiater.nl.

Ultreia! Een muzikale pelgrimage in Didam

DIDAM - Ultreia! Een muzikale pelgrimage, een concert door de Liemers Cantorij op 9 november onder leiding van Christel Gelderman.

De voettocht naar Santiago van een van de leden van de Liemers Cantorij in 2012 is de aanleiding voor het thema van ons najaarsconcert op zondag 9 november. Even kleurrijk en divers als een pelgrimsstoet is het programma dat ze brengt.

Met medewerking van studenten van Hogeschool ArtEZ uit Zwolle wordt met zang, spel en dans in woord, beeld en klank uitdrukking gegeven aan de vele indrukken en gevoelens van een pelgrim op pad. Het koorrepertoire is geheel in de sfeer van de Camino de Santiago.

De uitvoering is in de kapel van het Albertusgebouw, Raadhuisstraat 3 in Didam. De aanvang is 15.00 uur, de entree bedraagt tien euro.

Krasse Knarren Revue in Het Musiater

ZEVENAAR - Op dinsdag 28 oktober speelt in Het Musiater aan de Bommersheufsestraat 62 de Krasse Knarren Revue. Golden Oldies in concert.

Krasse Knarren. Ja dat zijn ze. Astrid Nijgh, Martin van Dijk en Barrie Stevens: 65 jaar en ouder. Hoe ouder hoe gekker. Gelukkig maar, want deze krasse knarren doen liever gek. Het leven is al gewoon genoeg. Het is een wonderlijke ervaring, ouder worden. Eigenlijk verandert er aan de binnenkant niet zo veel. Alleen dat lichaam. De zwaartekracht. Maar deze actieve ouderen laten zich niet achter de geraniums schoffelen. Ze hebben zo veel te vertellen en ze willen nog graag lol maken. En u daar deelgenoot van maken.

Barrie kwam naar Nederland voor de Snip en Snap Revue. Astrid was al rock-'n-roll voordat iemand wist wat dat was en Martin heeft de grootste cabaretdames ter zijde gestaan. Er valt dus nogal wat te vertellen. Maar hoe gaan we dat in goede banen leiden? Welke vorm gaan we geven aan deze drie op leeftijd? Saskia van Zutphen, zelf 55 (Mrs. Einstein), weet daar wel raad mee. Laat haar maar schuiven. Gastvrouw, spreekstalmeester of verpleegster; ze draait haar hand er niet voor om.

De aanvang is 20.15 uur. De entreeprijs inclusief een consumptie bedraagt 24,50 euro. Meer info staat op www.hetmusiater.nl.

Ehbo-basiscursus in Didam gaat door in januari

DIDAM - Op donderdag 8 januari start Ehbo Didam met het praktijkgedeelte van de cursus ehbo.

De theorie bij deze cursus is te behalen via e-learning, voorafgaand aan deze datum. Volgende lesavonden van deze cursus staan gepland op de donderdagen 15, 22 en 29 januari en 5 februari. Op maandag 9 februari wordt de cursus afgesloten met een examen. "We hebben voldoende aanmeldingen, maar er zijn nog plaatsen vrij."

Al op kortere termijn start de cursus Hartreanimatie met bediener AED. Deze cursus zit bijna vol, maar er kunnen nog enkele aanmeldingen worden geplaatst. De cursusdata zijn donderdagen 6, 13 en 20 november.

Voor inlichtingen en opgave kan men contact opnemen met Ehbo.Didam@gmail.com of met de heer C. Limbeek, voorzitter telefoon 0316 225256 (tussen 17.00 en 19.00 uur) of met de heer R. Jansen, secretaris tel. 06 14681411 (tussen 17.00 en 19.00 uur).

Korenfestival in Duiven

DUIVEN - Op koopzondag 26 oktober zal in het centrum van Duiven voor het vierde achtereenvolgende jaar het Korenfestival Duiven plaatsvinden.

De koren, die zullen optreden zijn: het smartlappenkoor De Liemers, zangvereniging Look Who's Singing en de gemengde zangvereniging Vita Nova.

Het smartlappenkoor De Liemers en zangvereniging Look Who's Singing zullen optreden in het winkelcentrum De Elshof-passage en de gemengde zangvereniging Vita Nova in de Sint-Remigiuskerk.

Het vierde Korenfestival Duiven duurt van 12.00 tot 17.00 uur.

Aanpak voortijdig schoolverlaten door RBL

REGIO - Het Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL) Midden-Gelre heeft er vanaf 1 oktober 2014 een nieuwe taak bij: de registratie en aanpak van het voortijdig schoolverlaten (VSV) in de regio (RMC-functie). Deze taken worden uitgevoerd door Team VSV. De medewerkers van 2GetThere, een project van de gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden, gaan ook samenwerken in het RBL.

Met de implementatie wordt vooral een naadloze aansluiting beoogd tussen de aanpak van leer- en kwalificatieplichtige jongeren onder de achttien jaar en de aanpak van jongeren zonder startkwalificatie van achttien jaar tot drieëntwintig jaar. De cijfers over schooluitval laten zien dat hier veel winst is te boeken.

Ongeveer dertig procent van de nieuwe voortijdig schoolverlaters is achttien jaar. Het percentage voortijdig schoolverlaters in de regio Arnhem is nog te hoog. De samenvoeging van Team VSV met het RBL Midden-Gelre past in de acties van het college om het aantal voortijdig schoolverlaters omlaag te brengen. De implementatie van Team VSV met het RBL zal tevens de professionalisering bevorderen en de continuïteit en eenduidigheid van werken vergroten. De jongeren worden met hun achttiende jaar sneller en beter overgedragen en er zullen gezamenlijk preventieve gesprekken gevoerd worden op de MBO's met jongeren die beginnen te verzuimen. Ook wordt meer kennis gedeeld en vindt betere afstemming plaats met scholen en toekomstige (sociale) wijkteams in de regio.

De negen regiogemeenten Arnhem, Duiven, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar hebben al eerder besloten om de aanpak van voortijdig schoolverlaten bij het RBL onder te brengen. Alleen de gemeenteraad van Arnhem stemde hier niet mee in en wilde eerst een evaluatieonderzoek naar de RMC-taken van Team VSV. Nu hieruit blijkt dat implementatie van de RMC-functie wenselijk is, heeft de Arnhemse raad hier groen licht voor gegeven.

Rijbewijskeuring voor senioren in Duiven

DUIVEN - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur van 3 november en 1 december in cultureel centrum 't Eiland aan het Eilandplein 302.

"Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Schikt de datum u niet dan zijn er veelal andere mogelijkheden elders in de regio waaronder Zevenaar, Elst en Doesburg."

Voor de B/E keuring geldt een tarief van 35,00 euro en 52,50 euro voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E.

Museumnacht in Liemers Museum

ZEVENAAR - Het Liemers Museum opent vrijdag 7 november haar deuren na sluitingstijd, speciaal voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. Van 18.00 tot 21.00 uur. Deelname kost 7,50 euro per kind.

Kinderen kunnen broodjes bakken in de museumtuin, film kijken (voor drinken en wat lekkers tijdens de film wordt gezorgd), deelnemen aan een speurtocht in het donker (hierbij is van belang dat kinderen een zaklamp meenemen).

Vooraf inschrijven kan via: www.liemersmuseum.nl of telefoon 0316 581830. Er kunnen maximaal 25 deelnemers terecht. Liemers Museum is aan de Kerkstraat 16 in Zevenaar, telefoon 0316 581830; info@liemersmuseum.nl.

Eerste stappen Uniek Sporten in Doesburg

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

DOESBURG - Sinds dit voorjaar is Uniek Sporten actief in Doesburg. Uniek Sporten is het sportloket voor mensen met een beperking met als doel dat meer mensen met een beperking kunnen en gaan sporten. In de afgelopen periode is Uniek Sporten onder andere in gesprek gegaan met sportaanbieders, kinderfysiotherapie en Breedtesport Doesburg om een goed beeld te krijgen en samenwerking op te zetten. Daarnaast is een onderzoek onder inwoners met een beperking gehouden. Het is nu tijd voor de volgende fase: zorgen dat meer mensen met een beperking structureel gaan sporten!

Wat doet Uniek Sporten binnen Doesburg? Mensen in de gemeente Doesburg met een beperking kunnen contact opnemen met vragen over aangepast sporten. Het complete sportaanbod in de regio is te vinden op www.unieksporten.nl. Zo kunnen mensen te weten komen wat er mogelijk is en waar ze kunnen sporten. Daarnaast wordt gekeken naar uitbreiding van het sportaanbod in Doesburg zelf. Uniek Sporten ondersteunt sportaanbieders bij een aangepast sportaanbod. Zo worden vraag en aanbod letterlijk bij elkaar gebracht. De eerste stappen zijn hierin al gezet, Uniek Sporten is in gesprek met Sportclub Doesburg over een structureel aangepast sportaanbod bij de vereniging.

Onderzoek in Doesburg

Daarnaast is er een onderzoek gedaan onder mensen met een beperking in de gemeente. Het blijkt dat een deel van de doelgroep al actief is, want twee-derde van de ondervraagden sport minimaal één keer per maand. Aan de andere kant sport één-derde nog niet (of minder dan één keer per maand). Zij geven aan dat het te duur is, dat ze vanwege hun beperking niet kunnen sporten en dat ze te weinig energie hebben. Daarnaast blijkt uit de resultaten ook dat minder dan de helft van de respondenten een gezond gewicht heeft. Uniek Sporten heeft naar aanleiding van het onderzoek een aantal vervolgacties opgesteld in een plan van aanpak dat onlangs met betrokken wethouders Fred Jansen (Sport) en Peter Bollen (Wmo) is besproken. Zo neemt het sportloket binnenkort contact op met alle mensen die in het onderzoek aangaven dat ze een sportadvies willen. Ook andere geïnteresseerden kunnen voor een advies contact opnemen met Uniek Sporten via www.unieksporten.nl. Een beperking mag zeker geen belemmering zijn om een passend sportaanbod te vinden.

Nieuw Leven uit Angerlo behaalt eerste prijs

ANGERLO - Op zondag 12 oktober heeft muziekvereniging Nieuw Leven uit Angerlo deelgenomen aan het tweejaarlijkse Hanzefestival in Zutphen. Het festival werd op professionele wijze georganiseerd door Musidesk, een uitgever van bladmuziek voor muziekverenigingen.

Nieuw Leven onder leiding van dirigent Ruud Lanters heeft zich op uitstekende wijze gepresenteerd aan een professionele jury en het aanwezige publiek in De Hanzehof.

Er werden drie werken gespeeld waarvan vooral het werk 'Seagate Overture' waardering en complimenten van de jury mocht ontvangen. Voor een orkest uit de basisklasse, waarin Nieuw Leven uitkwam omdat het orkest geen ervaring had met dit soort festivals, was de klankkleur en het samenspel uitstekend.

Nieuw Leven ontving van de jury voor de totale uitvoering van de drie werken een score van 83,44 punten, wat neerkomt op een 8,3 op een schaal van 10. Een mooie eerste prijs en een prima resultaat voor een debutant.

Als kers op de taart ontving de vereniging de dagprijs in haar klasse van de organisatie: een waardebon van vijftig te besteden aan bladmuziek. Een ervaring rijker kunnen de leden terugkijken op een geslaagd optreden.

"Mocht u benieuwd zijn naar deze prachtige muziekstukken en uiteraard nog veel meer mooie muziek, dan kunt u terecht op zaterdagavond 15 november in dorpshuis De Meent in Angerlo. Tijdens deze jaarlijkse uitvoering zullen ook de jeugdleden hun beste beentje voor zetten. Kijkt u ook eens op onze vernieuwde site www.nieuwleven-angerlo.nl voor nog meer informatie."

Wereldwinkel Duiven krijgt opknapbeurt

DUIVEN - Van vrijdag 24 oktober tot zaterdag 1 november wordt de fairtrade wereldwinkel in de Elshofpassage tijdelijk gesloten.

Een groep vrijwilligers die normaliter de winkel runt gaat samen een weekje aan de slag om de winkel een nieuw fris uiterlijk te geven. De winkel wordt al 22 jaar met succes draaiende gehouden door een grote groep vrijwilligers.
De opbrengst van de verkochte artikelen komt voor een groot deel ten goede aan mensen in de derde wereld die hier een eerlijk loon mee kunnen verdienen. Door de opdrachten van de fairtradeorganisaties zijn de mensen die de artikelen maken, verzekerd van werk.
Vanaf zaterdag 1 november is de winkel weer geopend.

Koos Roelofs zevende erelid van sportclub Groessen

Koos Roelofs met echtgenote Ans

GROESSEN - Slechts zes personen werden in de geschiedenis van sportclub Groessen benoemd tot erelid. Koos Roelofs viel tijdens de jaarlijkse ledenvergadering als zevende deze eer te beurt.

In aanwezigheid van zijn echtgenote Ans ontving Koos Roelofs de insigne die bij het erelidmaatschap hoort alsmede een mooie bos bloemen. De huldiging vond plaats tijdens het afscheid van hem als lid van het algemeen bestuur. Koos Roelofs was jarenlang penningmeester, maar vervulde in het hoofdbestuur ook andere functies zoals handbalbestuurslid en voorzitter.

Koos Roelofs gaat niet verloren voor sportclub Groessen. Hij blijft actief als fotograaf, handbalscheidsrechter, commissielid Cv50 en commissielid van het jaarlijkse handbaltoernooi. Opvallend is dat Koos Roelofs het zevende erelid is bij sportclub Groessen en zelf altijd met rugnummer 7 speelde.

Een creatieve avond bij ZijActief

GROESSEN - Op woensdag 29 oktober houdt ZijActief de creatieve avond in het dorpshuis om 19.45 uur.

Onder leiding van eigen leden gaat de vereniging een bijzonder mooi herfststuk maken. De leden laten zien wat ze
met goriosa`s mos en boomschors kunnen maken.. Gevraagd wordt zelf een snoeischaartje en/of mesje mee te nemen en eventueel wat mos. De kosten voor deze avond zijn vijf euro; introducees zijn welkom tegen betaling van acht euro.

Museumnacht in Liemers museum

Het Liemers Museum opent vrijdag 7 november 2014 haar deuren na sluitingstijd, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar!! Kinderen van 8 t/m 12 jaar. Vrijdag 7 november 2014. Tijd van 18.00 – 21.00 uur. Kosten deelname €7,50 per kind

Wat

Broodjes bakken in de museumtuin
Film kijken (voor drinken en wat lekkers tijdens de film wordt gezorgd)
Een speurtocht in het donker (is van belang dat kinderen een zaklamp meenemen)

Vooraf inschrijven via: www.liemersmuseum.nl of tel. 0316-581830. Maximaal 25 deelnemers en vol is vol. Liemers Museum

Kerkstraat 16, 6901 AB Zevenaar, 0316-581830 info@liemersmuseum.nl

Alzheimer Nederland zoekt collectanten voor collecteweek van 3 tot 8 november

WESTERVOORT - Alzheimer Nederland werkt al bijna dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 52 regionale afdelingen en ruim 200 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk dekkend netwerk van betrokken vrijwilligers.

Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie. De stichting is volledig afhankelijk van particuliere giften. Om die reden is de landelijke collecteweek van 3 tot en met 8 november heel belangrijk. De organisatie zoekt nog dringend collectanten in Westervoort.

Waarom collecteren? Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe waardoor één op de vijf mensen door de ziekte getroffen wordt. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland.

Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig. Met een paar uur van uw tijd kunt u helpen door u in te zetten als collectant in de collecteweek van drie tot en met november.

Help Alzheimer overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen. U kunt zich opgeven bij Roel Arends, telefoon 06 22228642, mail: roel.arends@upcmail.nl of via www.alzheimer-nederland.nl/collecte of 033 3032661.

Opbrengst gala-avond voor stichting Leergeld

ZEVENAAR - Vida Dans Studio in Zevenaar heeft op 13 september een zeer succesvolle gala-avond georganiseerd waarbij het beroemde Tango orkest Malando heeft opgetreden. Op die avond is er een loterij gehouden waarbij de opbrengst, 1.350 euro , geheel ten goede is gekomen aan Leergeld De Liemers.

De opbrengst wordt besteed aan kinderen in de Liemers die buiten de boot dreigen te vallen voor wat betreft het meedoen met bijvoorbeeld sport, muziek, hobby's, scouting en andere sociale activiteiten. Steeds meer gezinnen hebben moeite om de sportclub, de hobbyclub of de scouting voor hun kinderen te betalen. Ook schoolkosten als kerst- of sinterklaasfeest, een kamp of excursie zijn voor veel gezinnen vaak niet op te brengen.

Wanneer deze gezinnen niet in aanmerking komen voor bijzondere bijstand of een andere (gemeentelijke) voorziening, kunnen zij – mits aan de criteria wordt voldaan – rekenen op de steun van stichting Leergeld De Liemers. De kosten worden dan gedeeltelijk of tot een bepaald maximum door de stichting betaald. Het werkterrein is de gemeente Duiven, Westervoort, Rijnwaarden, Zevenaar en Montferland.

Leergeld vindt dat alle kinderen moeten kunnen meedoen en recht hebben op een goed sociaal leven onder het motto 'alle kinderen moeten meedoen'. Want 'nu meedoen is later meetellen'.

Voor meer informatie over de stichting kan men contact opnemen via telefoon 0316 764000 of via www.leergelddeliemers.nl.

Bezoek gastouders aan struisvogelboerderij

DIDAM - Sinds 1 maart is het gastouderbureau van Kinderopvang de Kangoeroe overgenomen door Gastouderbureau Midden-Gelderland. Sinds deze overname, was het afgelopen zondag 12 oktober de eerste keer, dat er voor de gastouders een leuke gezamenlijke activiteit werd georganiseerd om met elkaar kennis te maken.

Op struisvogelboerderij Vrieswijk in Didam, was er in een gezellige ontvangstruimte koffie, thee en cake voor de gastouders en bemiddelingsmedewerkers. Daarna werd door de enthousiaste eigenaar van de boerderij Martin Peters, het een en ander verteld over de boerderij en de struisvogels. Over de struisvogel blijkt veel meer te vertellen en weten dan menigeen had verwacht. Daarna was er een leuke en boeiende rondleiding in en om de struisvogelschuur. De gastouders kregen de nodige wetenswaardigheden te horen en konden vragen stellen over deze dieren. Ook mochten een aantal gastouders de struisvogels eten geven uit een emmer en konden de dieren zelfs worden aangeraakt en geaaid.

Na de rondleiding was er nog een quiz met vragen over hetgeen was verteld. Degene met de meeste goede antwoorden kreeg een leuk prijsje. Aansluitend kregen de gastouders een heerlijke lunch aangeboden en was er gelegenheid nog gezellig na te praten. Zowel gastouders als bemiddelingsmedewerkers waren enthousiast en vonden het een erg leuke en gezellige dag!

Gastouderbureau Midden-Gelderland bemiddelt tussen vraag-en gastouders voor het tot stand komen van professionele en kwalitatief goede gastouderopvang door zeer gemotiveerde en betrokken gastouders. Voor meer info: info@gastouderbureaumiddengelderland.nl, telefoon 0314 711117.

Novemberleuchten Elten: kunst en handwerk

ELTEN - Op zondag 2 november van 14.00 tot 19.00 uur vindt in Elten 'Novemberleuchten', een markt voor kunst en overig handwerk, plaats. Op het terrein rond de molen, -de Mühlenbölt- worden tegen de avond talloze kaarsen in de open lucht aangestoken en brengen ongeveer vijfentwintig deelnemers hun producten aan de man.

De standhouders presenteren hun waar in grote tenten, dus ook bij regen zal er veel bedrijvigheid zijn. Voor geïnteresseerden is de Eltense molen te bezichtigen. Voor de inwendige mens zorgt de beheerster van het "Mühlen-Café" met koffie, drank en natuurlijk 'Kuchen'.

De Eltense muziekvereniging luistert om 16.00 uur het geheel op met een concert van minimaal een half uur. In de tent bij het Mühlen-Café is het gezellig toeven bij gitaarmuziek. Om 18.00 uur, als het donker is en alle brandende kaarsen voor een sfeervolle verlichting zorgen, zal Wolf een spetterende vuurwerkshow presenteren. Voor de kleintjes vertoont een ballonnenknoper zijn kunsten. Parkeren kan op het in de omgeving van de molen en het hele parkeerterrein van de Pennymarkt is die zondag voor Novemberleuchten gereserveerd, vanwaar het een kleine driehonderd meter lopen is naar de markt. Is het mooi weer, kom dan met de fiets, want de ervaring heeft geleerd dat er veel bezoek zal zijn.

Nieuwe kleding voor F1 van Sportclub Doesburg

DOESBURG - Zaterdag 11 oktober gingen de jongens en meisje van de F1 trots op de foto met de nieuwe kledingsponsor.

Kees Bongers, eigenaar van Bistro La Boucherie in Doesburg, heeft de F1 voorzien van deze nieuwe kleding waar ze de komende jaren mooi mee vooruit kunnen.
Bistro La Boucherie is gevestigd aan de Boekholtstraat 1 in het pittoreske Doesburg. Het restaurant is opgenomen in de nieuwe Michelin gids 2014 en een aanrader om te gaan tafelen. De F1 verloor in een leuke en spannende wedstrijd van DCS F2 met 3-4
Als dank voor deze mooie kleding bood speelster Juul Boeije namens de club en het team aan Kees een mooie bos bloemen aan.

Kaarten Prinsenkeuzeavond in Westervoort

WESTERVOORT - Op zaterdag 15 november houdt carnavalsvereniging De Dolbotters de jaarlijkse prinsenkeuzeavond in zalencentrum Wieleman in Westervoort. De avond begint om 20.11 uur.

Kaarten voor deze avond zijn vanaf 1 november verkrijgbaar bij Cigo, Music Shop en zalencentrum Wieleman in Westervoort. "U betaalt in de voorverkoop vijf euro per persoon. Koopt u uw kaart deze avond aan de kassa, dan betaalt u negen euro per persoon." De toegang is vanaf zestien jaar. Meer informatie over carnavalsvereniging De Dolbotters en haar andere carnavalsactiviteiten staat op www.dedolbotters.nl, @dolbotters of facebook.com/dedolbotters.

Indigo Nails Doesburg: meer dan nagelstudio

DOESBURG – De regio is een nagelstudio rijker: Marzen Skutela heeft sinds ruim een half jaar haar eigen praktijk Indigo Nails. Hier kan de cliënt terecht voor meer dan alleen mooie en goedverzorgde nagels. Naast de nagelstyling is Marzena ook bedreven in de manicure en pedicure.

Wie wil er niet graag mooie, sterke en duurzame nagels? Je handen zijn immers hét visitekaartje van iedereen. Want wees eerlijk: hoe vaak kijken we letterlijk de ander niet op zijn of haar vingers?

Nagelstyliste Marzena werkt met de wereldwijd bekende én befaamde producten van het merk Indigo Nails Lab. Dit merk behoort tot de top in de nagelbranche. Ze biedt een ruime scala aan behandelingen voor zowel vrouwen als mannen. Er wordt met gel gewerkt: je kunt tot wel vier weken lang genieten van de 'nieuwe' nagels.

Naast de verzorging van nagels, kan men bij Indigo Nails Doesburg ook terecht voor nail-art. Van speciale vormen, vele kleuren tot aan versieringen op de nagels toe. Je kunt er kiezen uit een grote collectie! Heel toepasselijk voor op een feest of speciale dagen!

Marzena is bovendien gediplomeerd manicure en pedicure. De cliënt heeft de keuze uit drie verschillende behandelingen: van standaard tot luxe. Ook zijn behandelingen met BalbCare handschoen/sokken mogelijk. Indigo Nails Doesburg werkt op afspraak en rekent vriendelijke prijzen.

Indigo Nails Doesburg, Marzena Skutela, Potsmaat 114, Doesburg; telefoon 06 26446372.

Kapsalon Angel Faces is jarig

DOESBURG - Op 26 oktober van dit jaar bestaat de gezelligste kapsalon van Doesburg, Angel Faces precies een jaar.

Eigenaresse Angelique Brinkhorst is reeds dertig jaar actief in het kappersvak en voor haar is het nog steeds een passie om haar klanten een zo persoonlijk mogelijk advies te geven en daar vervolgens vakkundig naar te handelen. Dit doet ze niet alleen, de drie vaste stagiaires Daphne, Femke en Kaylee werken met een zelfde bevlogenheid, waardoor de klanten van jong tot oud, dames of heren, zich er erg thuis voelen.

Ook de labrador Kyra is een belangrijk onderdeel van deze alledaagse gezelligheid en die wordt gemist door de vaste klanten als ze een dag niet aanwezig is. Mede door dit soort aspecten is Angelique met Angel Faces eerder dit jaar genomineerd voor de gezelligste kapsalon van Doesburg.

In maart van dit jaar heeft Angelique een dag geknipt voor stichting kinderwens wat een groot succes is geweest. Dit toont ook het maatschappelijk betrokken karakter van Angel Faces aan. Angel Faces is aangesloten bij de Anko en is een erkend leerbedrijf voor aankomende kapsters.

Tot slot wil Angelique alle klanten bedanken voor het succesvolle eerste jaar en het vertrouwen dat de mensen keer op keer in haar hebben. Als bedankje vindt u elders in deze krant de advertentie met leuke aanbiedingen.

Graag tot ziens bij Angel Faces aan de Breedestraat 132 in Doesburg; telefoon 0313 712055; www.angelfaces.nl.

Het Kofschip officieel erkende Kanjerschool

ZEVENAAR - Na vijf jaar theorie en praktijk heeft het team van Het Kofschip voldoende kennis in huis. En daarom ontving Maria Grob, directeur van Het Kofschip, het officiële bordje 'erkende Kanjerschool' van Thea van Alen (Senior Onderwijsadviseur IJsselgroep).

De Kanjertraining bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen om de sfeer in de klas goed te houden of te verbeteren. De Kanjertraining is in 1996 begonnen als een ouder-kindtraining. Inmiddels is de training uitgegroeid tot een volwaardige methode voor het basis- en voortgezet onderwijs en streeft men de volgende doelen na:

Het bevorderen van vertrouwen en veiligheid in de klas; het versterken van de sociale vaardigheden bij leerlingen; beheersing van verschillende oplossingsstrategieën bij pesten en andere conflicten; bewustwording van de eigenheid bij leerlingen; leren om verantwoordelijkheid te nemen en het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie.

Catalaans modernisme en een vrolijke illusie

ZEVENAAR – In Filmhuis Zevenaar. "Architectuur is bevroren muziek", zei Schopenhauer. De Sagrada Familia in Barcelona is in elk geval een fascinerend gebouw. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt bijna voortdurend aan de kerk gebouwd.

Wie was architect Antoni Gaudí? Wat dreef hem? Wie zijn die mensen: arbeiders, architecten, kunstenaars, die nog steeds aan de Sagrada werken? Aan de hand van een tocht door gangen, langs trappen, plaatsen waar je als bezoeker niet mag komen, zie je de meest fantastische details en is er tijd voor overpeinzingen. 'Sagrada- el misteri de la creació' is een documentaire die je moet zien als je liefhebber bent van architectuur en geschiedenis. Vanaf zaterdag 25 oktober 20:15 uur.


'Magic in the Moonlight', Woody Allens nieuwste film, speelt zich af in de jaren twintig van de vorige eeuw. De Britse goochelaar Stanley (Colin Firth) doet zich voor als Chinees tovenaar. Zijn collega-goochelaars beschouwt hij desondanks als fraudeurs. Als hij de opdracht krijgt om het aantrekkelijke medium Sophie te ontmaskeren, reist hij naar de Rivièra. Stanley maakt de mentale vibraties van Sophie belachelijk. Maar na wat uitstapjes is hij toch vatbaarder voor haar seances. Onder het motto 'liever een vrolijke illusie dan een bittere waarheid' krijgen we een levensles verpakt in schitterende beelden. Vanaf zondag 26 oktober 20:15 uur.

Meer informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl.

Natuurwerkdag in de gemeente Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 1 november is het landelijke Natuurwerkdag. Iedereen die natuur en landschap een warm hart toedraagt kan een dagje meehelpen met poelen schoonmaken, bomen knotten, struiken planten en heide opschonen. Vorig jaar hebben ruim veertienduizend vrijwilligers meegeholpen. Ervaring is niet nodig. Wel zin om de handen uit de mouwen te steken.

Op www.natuurwerkdag.nl staan alle locaties en werkzaamheden. In de gemeente Duiven kun je knotten en werken in een bos aan de Horsterstraat in Duiven. Doe ook mee. Meld jezelf, vrienden en familie aan voor een opknapbeurt in het landschap. Kijk voor tijdstip, (kinder)locaties, activiteiten en aanmelden op www.natuurwerkdag.nl.

Kom knotten en werken in het bos. Op de Natuurwerkdag gaan we aan de slag in een gebied aan de rand van Duiven. Het bestaat uit een gedeelte bos met eiken, essen en knotwilgen. Het bosperceel gaan we uitdunnen. Ook gaan we een aantal wilgen knotten. Indien de tijd het toelaat gaan we ook een poel schonen.

Denk aan stevig schoeisel, laarzen, lange broek en regenkleding. Op deze locatie zijn ook werkzaamheden die geschikt zijn voor kinderen jonger dan twaalf jaar (onder begeleiding van ouders). De organisatie is in handen van Knotploeg Duiven en gemeente Duiven.

Wethouder bezoekt Rijnwaarden50plus/KBO

In het midden Welhouder Belinda Elfrink, links van haar beleidsmedewerker Welzijn Ron Tegelaar.

RIJNWAARDEN - Wethouder Belinda Elfrink, van 'sociaal domein, volksgezondheid en welzijn', bracht een kennismakingsbezoek aan Rijnwaarden50plus.

Het bestuur toonde zich verheugd over haar komst. Tijdens het gesprek kwam al snel de WMO aan de orde. Het bestuur sprak haar bezorgdheid uit over de voortgang van de informatieverstrekking. Tevens over de soms wat chaotische sfeer van besluiteloosheid die er rond de bijeenkomsten van 'samen voor elkaar in Rijnwaarden' hangt.

Gelukkig kon de wethouder wat kou uit de lucht nemen. Toch wil Rijnwaarden50plus op korte termijn haar leden informeren over de veranderingen. De wethouder zegde toe daarbij haar medewerking te verlenen. De communicatie vanuit de gemeente wordt vanaf oktober 2014 opgepakt. Verder: Ook Rijnwaarden ervaart de crisis en bezuinigingen van het Rijk. De financiën staan zwaar onder druk. Het beleid van het college is op de langere termijn ook op bezuinigingen gericht. Dit heeft gevolgen ten aanzien van het subsidiebeleid. Het subsidiebeleid kritisch onder de loep nemen is onoverkomelijk. "Het streven is dat iedere vereniging zo veel mogelijk haar eigen broek kan ophouden", aldus de wethouder.

Op 4 november worden de begroting 2015 en de bezuinigingen begroting 2015 besproken in de gemeenteraad. Aan de orde komt onder andere het voorstel tot herijking van het subsidiebeleid. De wethouder wil graag in contact blijven met Rijnwaarden50plus. Ook het bestuur hoopt dat zij inzake het ouderenbeleid een brug kan slaan tussen bewoners en gemeente.

De Zwaluwen kampioen

De kampioenen

ZEVENAAR - Zaterdag wist de F1 van korfbalvereniging De Zwaluwen uit Zevenaar kampioen te worden van het veldseizoen.

De wedstrijd tegen Novomagium uit Nijmegen werd met 10-4 gewonnen. Na de uitreiking van de medailles was er taart voor het kampioensteam.

Jeugd kan gratis gaan kegelen op proef

DOESBURG -Stichting Kegelsport Doesburg nodigt jongeren tot vijfentwintig jaar uit om te komen kegelen op 8 november en/of 13 december in het kegelcentrum Doesborgh aan Den Helder 2 ((bij het zwembad). De aanvang is 20.00 uur. Deelname is gratis.

Naar aanleiding van het straatkegeltoernooi, waar ook veel jeugd aan deel nam, is besloten om te kijken of er belangstelling is om één keer in de maand te gaan kegelen. Er worden twee avonden als proef georganiseerd. De jongeren worden begeleid en gaan werken met de juiste materialen.

Informatie is te verkrijgen bij Brenda Thomissen, De Pol 2 in Doesburg, telefoon 06 23724458; thomissenbrenda@gmail.com.

Heerlijke afsluiting voor leerlingen De Overlaat

TOLKAMER - De leerlingen van de groepen acht van De Overlaat hebben in samenwerking met Careza De Kroon en slager Franz Gerritschen uit Zevenaar hapjes gemaakt voor de afsluiting van de Kinderboekenweek. Deze hapjes zijn in de bovenbouw feestelijk geserveerd en geproefd!

Thema-avond huiselijk geweld

ANGERLO - De Werkgroep Doesburg van het Steunpunt Huiselijk Geweld organissert een thema-avond met 'Het Miekes' een theaterproductie rond het thema Huiselijk Geweld op maandag 03 november van 20.00 tot 22.00 uur in de Galluskerk aan de Dorpstraat 31 in Angerlo.

        

Soms is het moeilijk signalen van geweld in huiselijke kring te herkennen. En als je ze herkent, wat doe je dan? En hoe doe je dat? Waar liggen je grenzen als vrijwilliger? En bij wie moet je zijn?

Theatergroep Het Miekes en medewerkers van Moviera staan garant voor een inspirerende en leerzame avond. Het Miekes is een bekende Doesburgse theatergroep; Moviera is een stichting die informatie, hulp en advies biedt aan iedereen die te maken krijgt met huiselijk geweld. Niet alleen aan slachtoffers en plegers, maar ook aan mensen die daar in hun (vrijwilligers)werk mee te maken kunnen krijgen.

Tien dichters strijden om plaats bij Nederlandse kampioenschappen Gelderse kampioenschappen Poetry Slam

ZEVENAAR - Op zondag 2 november zijn de Gelderse kampioenschappen Poetry Slam in het Filmhuis te Zevenaar. De winnaar kwalificeert zich voor de Nederlandse Kampioenschappen in januari.

Poetry Slam is een soort wedstrijd waarbij dichters de strijd met elkaar aangaan. In enkele rondes dragen zij binnen een bepaalde tijd gedichten voor. Het aanwezige publiek bepaalt wie de winnaar is en wie naar de volgende ronde gaat. Daarbij zijn zowel de inhoud als de performance op het podium erg belangrijk.

Deelnemers

Op basis van deze twee kwaliteiten zijn uit de aanmeldingen tien deelnemers geselecteerd door de jury, bestaande uit Rien van den Heuvel (schrijver, uitgever en organisator), Jibbe Willems (onder andere van Literair Productiehuis Wintertuin, theatermaker en schrijver) en Frank Los (onder andere performer in Duiven). De 'slammers' die hun opwachting zullen maken zijn: Cees de Beer, Else Kemps, Frank van der Mee, Irene Siekman, Jesse Laport, Luuk Imhann, Luuk Wojcik, Maarten Buser, Melvin van Eldik en Roel Weerheijm.

De winnaar van de Gelderse kampioenschappen kwalificeert zich voor de halve finales van de Nederlandse kampioenschappen Poetry Slam op 14 januari. Twee weken later zal de finale zijn. De NK worden georganiseerd door Het Literatuurhuis uit Utrecht.

Kaartverkoop en meer informatie

Het is mogelijk om dit evenement bij te wonen. Let wel; er is maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De kosten kosten vijf euro en de kaarten zijn via de website van Filmhuis Zevenaar te bestellen (www.filmhuiszevenaar.nl).

De Gelderse kampioenschappen Poetry Slam zijn een initiatief van de Stichting Poëzie is Onder Andere uit Zevenaar. Het evenement is mogelijk dankzij de samenwerking met onder andere Filmhuis Zevenaar, stichting Liemersbreed, Rebers Boek en Buro in Zevenaar en de gemeente Zevenaar. Meer informatie staat op www.facebook.com/gkpoetryslam en www.poezieisoa.nl.

Een dagje Burgers' Zoo voor mantelzorgers

DUIVEN/WESTERVOORT - Mensen die voor een naaste in hun directe omgeving zorgen die langdurig ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is, zijn mantelzorgers. Zij zorgen onbetaald, langdurig en vaak intensief voor deze naaste. Het is een taak die veel voldoening kan geven maar ook ingewikkeld kan zijn en veel van iemand kan vragen.

Daarom organiseren Mikado voor mantelzorgers uit Duiven of Westervoort een dagje onbezorgd genieten in Burgers' Zoo. Op 6 november om 10.00 uur is de ontvangst in het Bush restaurant met koffie en thee en Afrikaans getinte lekkernijen. Rond 12.30 uur is er een broodbuffet. Tussendoor kan men op eigen gelegenheid een wandeling door de dierentuin maken. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid voor een themarondleiding door Burgers' Zoo over de zorg voor oudere dieren.

Aan deze Dag van de Mantelzorg zijn geen kosten verbonden. Het vervoer naar en van de dierentuin is op eigen gelegenheid. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot 30 oktober via het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp/ Steunpunt Mantelzorg: 0316 282032 (maandag ot en met vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur) of via mail: MVT@Mikado-Welzijn.nl.

Mocht het vervoer naar de dierentuin een probleem zijn, dan kan men contact opnemen met het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp. Ook als het overnemen van de zorg door een ander voor die dag een probleem oplevert kan men contact opnemen met het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp van Mikado.

Concert met vocal jazz in De Verzameling Westervoort

WESTERVOORT - Op 2 november om 15.00 uur vindt er een easy listening jazzconcert plaats met Masha Bijlsma en haar band, zoals eerder geïntroduceerd 'citaat': "Dit wereldwijf heeft een moordstem. Masha Bijlsma zingt net zo 'zwart' als dat zij blank en blond is." Zangeres Masha Bijlsma is al opgemerkt door veel buitenlandse jazzcritici: "Masha behoort tot die Europese vocalistes die zich probleemloos kunnen meten met hun Amerikaanse collega's."

Ze zijn dun gezaaid in ons land, de echte jazz-zangeressen. Dat wil zeggen: er zijn er genoeg die in de buurt zitten of die enigszins, maar dames die in hart en nieren jazz maken, kun je met een lantaarntje zoeken. Masha Bijlsma is een van de zeer weinigen.

Leadinglady Masha Bijlsma weet samen met haar bandleden de zaal te raken. Met ogenschijnlijk gemak wordt er tot in de perfectie gemusiceerd waarbij er volop ruimte is voor improvisatie en solo's. Afwisselend, plezierig en met een perfect gevoel voor timing. Teder en ontroerend, ingetogen en dan weer uitbundig uithalend, weet Masha en haar band te boeien; een genot voor het publiek!

De bezetting is als volgt: Masha Bijlsma - vocal, Ed Baatsen – piano, Henk de Ligt – contrabassist, Dries Bijlsma - drummer. Kaarten zijn vooraf te bestellen via info@deverzameling.nl.

De Verzameling ligt aan Brouwerslaan 1a in Westervoort. Meer info staat op www.deverzameling.nl.

Braamhuis Verwendag in Zevenaar

ZEVENAAR - Op 15 november houdt inloophuis het Braamhuis een verwendag voor (ex)-kankerpatiënten en hun directe naasten. Een dag die in het teken staat van ontspanning en heerlijk genieten. Op deze dag kunnen bezoekers alles even los laten. Even niet bezig zijn met kanker, maar een gezellige dag vol aandacht en pure verwennerij.

De bezoeker wordt gastvrij ontvangen met een kop koffie of thee waarbij de heerlijke Braamhuiscake van Bakker Braam uit Zevenaar wordt geserveerd. De lunch wordt verzorgd door zalencentrum Gieling uit Groessen. Gedurende de dag zijn er diverse activiteiten waarvoor men zich vóóraf dient op te geven.

De bezoeker kan die dag gebruik maken van een heerlijke hoofd- of voetmassage, of men kiest voor een kleuranalyse en ervaart welke kleuren zich het mooist staan. Daarnaast is er een make-up workshop waarin onder andere gezichtsreiniging en aanbrengen van make-up uitgebreid aan de orde komen. Men krijgt tips en tools over hoofdhuid, haar en kapsel. Er wordt met anti allergene make-up rekening gehouden, voor deelnemers die een chemotherapiebehandeling ondergaan, of net achter de rug hebben. Mannen zijn uiteraard ook welkom; zij kunnen kiezen voor een fijne en ontspannen massage.

"Wilt u deelnemen aan deze verwendag? Geef u dan snel op; er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. De inloop is vanaf 9.30 uur. Na aanmelding krijgt u via e-mail meer informatie over de verwendag."

Aanmelden kan via info@braamhuis.nl, 0316 332 111 of 06 83109358. Het adres is Reisenakker 12 in Zevenaar (schuin tegenover de uitrit van het ziekenhuis). Meer informatie staat op www.braamhuis.nl.

Frieda Oosten columnist Ouderenjournaal

ANGERLO - Frieda Oosten uit Angerlo is de nieuwe columniste van Ouderenjournaal.nl. Oosten verleent als zelfstandig zorgverlener en persoonlijk begeleider ondersteunende begeleiding aan mensen die thuis wonen en zorg nodig hebben. De columns, die ze schrijft zijn uit het leven gegrepen en behandelen onderwerpen uit haar eigen dagelijkse praktijk en uit het leven van haar cliënten.

Oosten schrijft ogenschijnlijk uit de losse pols over haar cliënten, over hun dagelijkse problemen en over het werken in de zorg. Haar observaties van serieuze onderwerpen zijn persoonlijk en vaak humoristisch van toon. Ze laat zien dat het echt niet alleen maar kommer en kwel is in de zorg, maar laat tegelijk niet na om problemen te benoemen. Oosten's columns zijn een aanrader voor wie geïnteresseerd is in het leven van de mensen achter en in de zorg.

Met ingang van 21 oktober zijn de columns van Frieda Oosten tweewekelijks te lezen op www.ouderenjournaal.nl. Oosten bevindt zich als columniste in goed gezelschap; andere columnisten van Ouderenjournaal zijn onder andere bioloog Lucas Reijners en journalist Evert ten Napel.

Ouderenjournaal.nl biedt 50-plussers 24 uur per dag, zeven dagen per week het laatste nieuws over, van en door leeftijdgenoten. In alle twaalf provincies werken ervaren en deskundige journalisten aan de nieuwsvoorziening. Hoofdredacteur en medeoprichter van deze jongste nieuwssite is Wim Kunst, journalist en ex-docent journalistiek.

Culturele stedentrip Mainz – Chagallramen en 'Orgelmesse' in de Sint-Stephanskirche

REGIO - Op zaterdag 8 november gaat de 'culturele stedentrip' over de grens voor een bijzonder bezoek aan de stad Mainz. Hoofddoel is de bezichtiging van de prachtige Chagallramen van deze kerk.

Maar daarnaast is het een buitenkansje om begin van de avond een 'Orgelmesse' mee te maken, uitgevoerd door de voormalige hoofdbespeler van het Klais-orgel Hans Gilbert Ottersbach. Voorafgaand aan de 'Orgelmesse' wordt een inleiding gehouden over orgelmuziek in de eredienst.

In de tussentijd kan een hapje worden gegeten in het Lönneberga Kaffeehaus, een oase van rust in hartje Mainz, onder de rook van de Sint-Stephanskirche. De vertrektijd is 09.00 uur, vanaf de parkeerplaats achter de AH (Kloostertuin).

"Rond 20.30 uur reizen we weer terug naar huis, waar we in principe rond middernacht dan weer aankomen. Het wordt dus wel een latertje, maar het programma maakt het zeer de moeite waard."

Tot laat in het jaar kleur in tuin en op terras Ze zijn er weer: de winterviolen!

HUISSEN – Het winterviooltje is als een knipoog in tuin en terras. En veel viooltjes zijn heel wat knipoogjes! Deze bloemen brengen in donkere tijden extra kleur en fleur rondom huis. Ze staan prachtig in bakken en borders. En bij kwekerij Gerritsen kiest u uit meer dan honderd soorten!

Wie volop van de winterviolen wil genieten, koopt ze rechtstreeks van de kweker. Kwekerij Gerritsen heeft ze speciaal voor de particuliere verkoop gekweekt. In grote potten, zodat er weer een seizoen lang van genoten kan worden.

Kwekerij Gerritsen is dé specialist in deze regio als het om winterviolen gaat. Je vindt hier altijd het allernieuwste op dit gebied en... je kunt er in de kas zelf je viooltjes uitzoeken. Neem gerust het bakje en de potten mee, waarin ze moeten staan en zoek de beste kleurcombinaties uit!

De viooltjes zijn van hoge kwaliteit tegen een alleszins vriendelijke prijs en kunnen tegen een nachtvorstje! Ga maar eens naar al dat moois kijken. En kijk ook eens naar die prachtige heideplanten en gaultheria's met fraaie rode bessen. Ook siergras, laurier en palmpjes doen het dit jaargetijde goed. En boomschors, potaarde, hydrokorrels of tuinaarde nodig. Ook dat wordt geleverd door Wilbert en Anita Gerritsen. Ze geven graag het juiste advies er gratis bij!

De kwekerij is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl.

Tuin/interieur schetsdag in Groessen

GROESSEN - Op zaterdag 1 november houden For u green hoveniers en Lubbersss interieuradvies een schetsdag. "Tijdens een korte sessie van een uur praten we al tekenend over dromen, wensen en mogelijkheden in en om uw huis. Kom proeven van tuinarchitectuur en interieurstyling (uitsluitend op afspraak)."

Urbain de Jonge tuin-, en landschapsarchitect van het hoveniersbedrijf kan u wegwijs maken in de tuin, daarentegen kan Angela Lubbers, interieurstyliste u alles vertellen over uw styling in uw huis. Dat wil dus zeggen voor ieder wat wils om een frisse kijk te hebben op uw woongenot.

Uiteraard verzorgen wij een hapje en een drankje voor een optimaal genot. Wij vragen wel bij het maken van een afspraak te denken aan het volgende: Neem vooraf thuis de maten van uw kamer of tuin op en neem zoveel mogelijk foto's afbeeldingen of wensen mee.

"Wat is het doel van de schetsdag? Verbindt interieur met exterieur en ga de vrijblijvende uitdaging aan met onze adviseurs. Urbain en Angela zijn goede partners van elkaar en vullen elkaar aan waar moet en dit resulteert in een fraai of mooi totaalplaatje, samen of afzonderlijk. Kom op zaterdag 1 november naar onze schetsdag en ervaar het zelf. Besluit u aan de hand van ons voorstel om met ons verder te gaan, dan mogen wij u tien procent korting aanbieden. Om te voorkomen dat u voor niks komt verzoeken wij u wel om een afspraak te maken. Dat kan op de volgende manier, voor uw tuin bij hoveniersbedrijf For u green en voor interieur bij Lubbersss interieuradvies. Wij heten u van harte welkom aan de Dorpstraat 55 in Groessen."

Hoveniersbedrijf For u Green; 06 51375576; 0316 529129; info@forugreen.nl] info@forugreen.nl.

Lubbersss interieuradvies 06 42956098; 0316 840215; info@forugreen.nl] info@lubbersss.nl.

Halloweenparty bij De Groene Schuur

GROESSEN - Streekwinkel en kwekerij De Groene schuur in Groessen houdt op zondag 26 oktober een Halloweenparty van 11.00 tot 17.00 uur. Het evenement is al jarenlang een groot succes. Jong en oud kan op deze dag een heuse Halloweenpompoen maken en genieten van de kleurenpracht van duizenden pompoenen en kalebassen. Entree is gratis!

Tevens kan er op deze dag informatie worden ingewonnen over de kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk waarbij bovengenoemde activiteiten gecombineerd kunnen worden. De Groene Schuur is een bijzonder belevingsbedrijf waar al vele groepen hun vrienden-, familie-, of bedrijfsuitje hebben gehouden.

Eén keer per maand wordt er een individuele kookworkshop gehouden in de ruime, moderne kookstudio in de kassen van De Groene Schuur. Hiervoor kan één ieder zich inschrijven. Op 17 november staat er een Pakistaanse kookworkshop op het programma en op 10 en 15 december een Kerstkookworkshop.

In de streekwinkel die dagelijks is geopend, kan men terecht voor heerlijke groente en fruit, diverse huisgemaakte jam, chutney, vruchtensappen, honing, streekwijnen enz. De producten van De Groene Schuur zijn uitermate geschikt voor een leuk en smakelijk Kerstpakket. Vraag naar de mogelijkheden! Ook zijn er nu sfeervol opgemaakte stukjes met kalebasjes en sierfruit verkrijgbaar. Als extra actie krijgt elke klant die vanaf tien euro besteedt in de winkel, één pompoen naar keuze gratis.

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9b te Groessen. Voor meer info kunt u bellen: 0316 330718 of kijk op de websites: www.degroeneschuur.nl en www.kokenindekas.nl.

Nieuwe outlet in Zevenaar

ZEVENAAR - "Op woensdag 1 oktober openden we een nieuwe outlet in het centrum van Zevenaar. De outlet zal gevestigd zijn in de doorlopende winkelstraat van Zevenaar naast Kruidvat, het adres is Grietsestraat 18."

"De nieuwe outlet biedt u een grote diversiteit aan mooie merkkleding voor zowel dames als heren. Met onder andere de merken Replay, Pall Mall, Diesel en G-Star. In onze outlet kunt u profiteren van extreem lage prijzen en geweldige aanbiedingen. Zo zijn er winterjassen al voor 19,95 verkrijgbaar. Twee merkshirts voor maar 35 euro. Twee mooie knitwar truien ook voor maar 35 euro. Heel veel verschillende vesten van onder andere Pall Mall in de maat M tot en met maat XXXL."

"Op diverse andere artikelen zoals, truien vesten, shirts met lange mouwen gelden kortingen die oplopen tot maar liefst zeventig procent! Maar de klapper op de vuurpijl is toch zeker wel de actie op de spijkerbroeken. Alle spijkerbroeken dus Replay en Pall Mall waarvan de originele verkoopprijs 129,95 of hoger is zijn nu verkrijgbaar voor maar 49,95!
Door de diversiteit aan maten, merken en verschillende modellen is het praktisch onmogelijk om geen broek te vinden.
De outlet zal geopend zijn van maandag tot en met zaterdag en natuurlijk ook op de koopavonden en koopzondagen. Wij
raden u van harte aan om eens een kijkje te gaan nemen en te profiteren van de geweldige deals die deze nieuwe outlet u heeft te bieden."

Dancelation bij zalencentrum Staring

ZEVENAAR - Zalencentrum Staring in Zevenaar presenteert een gloednieuw concept. In de nacht van 31 december op 1 januari wordt een spetterend nieuwjaarsfeest georganiseerd. Dancelation: Meer dan een band, meer dan een dj!

Dancelation combineert dance-hits met een echte live sound, live vocals, te gekke visuals op een groot videoscherm en een vette lichtshow. Eén grote mix van dance, pop, rock en R&B-covers, met daaronder een vette dance-beat.

Met een muur van digitale synthesizers wordt een brede electro-sound neergezet, maar het échte fundament wordt gecreëerd door akoestische drums en electrische (bas)gitaar. Wie Dancelation live wil zien, kan terecht op www.dancelation.nl. De voorverkoop start op 1 november, meer info staat op www.zalencentrumstaring.nl. Het evenement is van 01.00 tot 05.00 uur. Tickets (voorverkoop) kosten 12,50 euro per stuk. Meer info staat op www.dancelation.nl en www.zalencentrumstaring.nl.

Kopje koffie, ontbijtje, lunch of diner maken uitstapje compleet Dagje uit naar Elten en genieten bij Wirtshaus Elten

ELTEN – De horeca over de grens lokt. Zeker vanuit Elten met het onlangs door Freek Span en zijn vrouw Yvonne geopende Wirtshaus Elten. Midden in het centrum, grenzend aan de Markt heeft het paar een eigentijds grand-café/restaurant geopend. Hier is het heerlijk toeven; het maakt een uitstapje extra bijzonder...

Wirtshaus Elten is een horecagelegenheid, waar je met plezier binnenstapt. Je wordt er vriendelijk ontvangen door de Nederlandse eigenaren, die zelf al acht jaar in Elten wonen. Ze hebben gekozen voor een strak, maar warm en tijdloos interieur, een tikkeltje Bayerisch. En wat de keuken betreft voor een Duits/internationale kaart. Specialiteit? "Nee, echt alles op de kaart is speciaal!", zegt Freek. "We wisselen regelmatig en binnenkort hebben we uiteraard ook een wildkaart."

Freek en ook Yvonne hebben een jarenlange horeca-ervaring in Nederland. Freek had horecazaken in Arnhem en Doetinchem. Hij ziet Wirtshaus Elten als 'weer een sprong in het diepe'. Beiden hebben er zin in en zien naast de Duitse gasten graag ook gasten uit Nederland. "We zitten net over de grens vanuit Babberich gezien. Parkeren is er geen probleem en gratis. "Veel Nederlanders komen hier boodschappen doen of broodjes halen. En natuurlijk tanken. Maak er een leuk uitstapje van en neem gezellig op het terras nog een drankje of lunch." Wirtshaus Elten is zeven dagen per week vanaf tien uur geopend.

Wirtshaus Elten, Klosterstrasse 2, Elten; telefoon 0049 28289032532; www.wirtshauselten.de.

Lekker in je vel

ZEVENAAR - Slim Studio de Liemers is een gezondheidssalon aan huis. "Wij bieden een formule die er op gericht is om onder begeleiding op een verantwoorde en zeer gezonde manier je gewicht en gezondheid onder controle te krijgen en te houden. Waarbij je je fit blijft voelen en waar afrekenen met je overgewicht en klachten bijna een feestje is!"

"Onze mogelijkheden kunnen je daarbij helpen: Myo Balance De Myo balance is in staat om in 17 tot 23 minuten zo trainen, dat je het nodige vet verbrandt, je spieren in betere conditie komen en er meetbaar verlies van centimeters is. De energie die hiervoor nodig is, moet de spier zelf leveren."

"Lymfedrainage. Door de lymfobalancebehandelingen voel je je uitgerust, je vetverbranding komt weer op gang en er zullen veel vage klachten, als hoofdpijn, migraine, moe voelen, tennisarm, lipodeem en vocht vasthouden verdwijnen. Met als gevolg dat je weer beter gaat functioneren."

Power Slim

"Het is van groot belang dat er tijdens het bereiken van een gezond lichaam we niet minder gaan eten, maar anders en vooral bewust. Met behulp van Power Slim kom je eerder op een juiste en plezierige wijze weer terug in balans, op weg naar een gezond eetpatroon. De eerste stap is altijd moeilijk, schroom niet en neem gerust contact met ons op via telefoon 0316 845827; mail ons info@slimstudiodeliemers.nl of neem even een kijkje op www.slimstudiodeliemers.nl. Slim Studio de Liemers voor een mooi en energiek figuur. Wij helpen u graag om weer vrij en zelfverzekerd door het leven te gaan. Knip snel onze advertentie uit, bel voor een afspraak en ontvang tot 15 november tien procent korting op een kuur van tien behandelingen."

Sfeervol feesten doe je bij Gasterij De Gulle Goedzak in Huissen

HUISSEN – Wat bepaalt het succes van een feestavond? Vooral de sfeer! En ook daarvoor ga je naar De Gulle Goedzak, die hiermee al vijftien jaar ervaring heeft. Het is niet verwonderlijk, dat vele jarigen en jubilarissen nu al voor de zoveelste keer hun feest houden in dit Huissense etablissement. Het eten en drinken is er meer dan voortreffelijk en... de sfeer is onovertrefbaar!

Alles heeft Herman Schrijver als De Gulle Goedzak in huis voor een geslaagde avond. Drank, bier, wijn, gedestilleerd. Eten aan de dis, aan een grote tafel vol heerlijkheden. Met voor elk wat wils. Afgestemd op de wensen van de gastheer. Zowel warme als koude buffetten. Compleet tegen nette prijzen. Wat bijvoorbeeld te denken van een compleet avondfeest, inclusief drank (zelfs buitenlands gedestilleerd), te beginnen met koffie en wat lekkers of een welkomstdrankje, pinda's op de tafel, vier keer een luxe koud hapje en twee keer een heerlijk warm hapje, met riefkoeken op tafel en koffie na tegen een prijs van 22,50 euro? Een puntzak friet of broodje kroket extra? Geen punt de prijs wordt dan slechts 25 euro per persoon! Een klein koud- en warmbuffet komt op 32,-- á 35,-- euro per persoon inclusief drank et cetera.

Het voordeel van De Gulle Goedzak is ook de gezellig ingerichte ruimte (met ook gescheiden rookruimte), waar de mechanische muziek (ook gratis!) op het gezelschap wordt afgestemd. Een avond bij De Gulle Goedzak is zodoende niet alleen onovertroffen gezellig, alles bij elkaar ook nog eens voordelig.

Reserveren kan via telefoonnummer (026) 3259717 / 06 53812300. Gasterij De Gulle Goedzak, Karstraat 57, Huissen; www.degullegoedzak.nl.

Meer mogelijkheden bij De Griethse Poort

ZEVENAAR – De Griethse Poort is klaar met de verbouwing van de feestzaal. "Wat zijn we trots", zeggen Tonnie en Elles Kaal terwijl ze de vernieuwde zaal laten zien. "Onze feestzaal heeft recentelijk een complete metamorfose ondergaan. De zaal biedt nu voor tal van gelegenheden de ruimte, om uw feest tot een succes te maken."

De vernieuwde zaal is onder ander voorzien van ledverlichting, die in elke gewenste kleur ingesteld kan worden. Dit geeft een gezellige sfeer. De zaal biedt ruimte voor dertig tot driehonderd personen en is door middel van een vaste schuifwand intiemer te maken voor de wat kleinere gezelschappen. Tonnie en Elles vertellen enthousiast: "De Griethse Poort kan u dus altijd de perfecte ruimte bieden voor uw feest, vergadering, bedrijfsuitje, etentje of bruiloft. Ieder feest, groot of klein, moet een onvergetelijke indruk achterlaten bij de gasten. Daarom staat ons team vaak zelf aan de deur om onze gasten te verwelkomen."

Uit eten in ons restaurant

Uiteraard zijn er mogelijkheden in het gezellige restaurant. Zoals gourmetten of een heerlijk diner met vrienden, familie of collega's. Op vrijdag is de keuken geopend van 17.30 tot en met 20.30 uur. Vooraf reserveren is gewenst. De afgelopen jaren zijn er in De Griethse Poort al heel wat plannen uitgevoerd. Zo kreeg het bowlingcentrum, partycentrum en het restaurant airconditioning. "En we hebben door het jaar heen verschillende activiteiten. Zoals de carnaval, Q-Music The Party, de kermis, het Oktoberfeest en in december de TOP 2000-party. Ook hebben wij nu buitenactiviteiten zoals scooter rijden, GPS-wandeltocht of een stadswandeling. Er is van alles mogelijk. Tonnie en Elles: "Binnen natuurlijk ook. bowlen, maar bijvoorbeeld ook Ik houd van Hollandquiz of casinospelen. Alles kan gecombineerd worden."

Tot besluit: "Wij heten u van harte welkom in onze vernieuwde zaal, bowling of restaurant."

Meer informatie over Party- & Bowlingcentrum De Griethse Poort staat op www.gp-zevenaar.nl.

Jubileum Autobedrijf Bloemberg

De heer Derksen

ZEVENAAR - Begin september vierde Toyota dealer Bloemberg haar veertigjarig bestaan en vijfentwintig jaar dealerschap. De dealer bedankt iedereen voor de komst, cadeaus en alle felicitaties. Tevens is er een bedrag van 1250 euro overgemaakt naar het goede doel, Kika (stichting kinderen kankervrij).

"In oktober hebben wij tevens de winnaars van de Eco Challenge de prijzen overhandigd." De hoofdprijs, een tankcheque van 250 euro (mede mogelijk gemaakt door Esso Zevenaar), ging naar de heer Tjerkstra (foto 1) die tijdens de rit met een Prius een verbruik van 2,5 l/100km haalde.

De heer Tjerkstra
De heer Blok

De tweede prijs, een weekend met de GT 86 ging naar de heer Derksen (foto 2) met een verbruik van 2,6l/100km en de derde prijs, een complete interieur en exterieurbehandeling voor de auto, ging naar de heer Blok (2,7 l/100km).

Ehbo-cursus in Duiven

DUIVEN - Bij voldoende deelnemers start de Ehbo-vereniging Duiven op dinsdag 6 januari een nieuwe cursus.

Het is een complete ehbo-opleiding met niet alleen aandacht voor kleine letsels, maar zeker voor de ernstige of levensbedreigende letsels zoals: bewusteloosheid, hartinfarct, ernstige bloedingen en botbreuken. In de cursus wordt tevens aandacht geschonken aan diabetes mellitus, herseninfarct en epilepsie.

De lessen worden gegeven op basis van de laatste eisen op bijvoorbeeld het gebied van reanimeren en AED-bediening. Alles op basis van de 26e druk van het Oranje Kruisboek. De cursus telt negen lesavonden (van 19.30 tot 22.00 uur) en wordt afgesloten met een examen, waarna de cursist in het bezit kan komen van het landelijk erkende ehbo-diploma.

Meer informatie: via www.ehboduiven.nl, via e-mail contact@ehboduiven.nl, telefonisch bij Bertus Kampes 0316 269125 of bij Martin Jansen 0316 261615. "En... wist u dat veel ziektekostenverzekeringen (een deel van) de kosten voor een ehbo-cursus vergoeden?"

Geen winterslaap voor IVN-werkgroep Zevenaar

Foto: Gerrit van Alst

ZEVENAAR - De dagen zijn kort, de bomen worden kaal en buiten is het vaak slecht weer. Niet bepaald een tijd om de natuur in te gaan. Toch wil IVN werkgroep De Liemers niet in winterslaap gaan en daarom organiseert ze voor de komende maanden een aantal thema-activiteiten met als rode draad, 'vogels' rondom huis, erf en tuin.

Op dinsdag 28 oktober staan de uilen centraal. Uilen worden geassocieerd met wijsheid, maar hoe slim zijn ze nu echt? En welke uil hoor je nu eigenlijk in spannende films? Wist u dat er niet alleen nachtuilen zijn? Allemaal vragen die we kunnen beantwoorden op onze thema-avond uilen.

Maar dit is meer dan een lezing, we gaan ook zelf aan de slag om uit te vinden wat een uil naar binnen werkt. Heeft u hier zin in?Kom dan naar de IVN thema-avond over uilen op dinsdag 28 oktober van 19.30 tot 21.30 uur in het NMEgebouw aan het Vestersbos 2 in Zevenaar. De entreekosten zijn (inclusief koffie) 2,50 euro per persoon. Omdat er ruimte is voor een beperkt aantal personen, graag even aanmelden bij Marjon van Drongelen, telefoon 05754 52010. Meer informatie staat op www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Vier fantastische films in Filmhuis Didam

DIDAM - Op maandag 27 oktober draait in Filmhuis Didam 'Sagrada el Misteri de la Greacia'. Deze documentaire geeft een uitvoerig beeld van een van de mooiste gebouwen ter wereld: de Sagrada Familia in Barcelona, geesteskind van de architect Antoni Gaudí (1852-1926).

De film zet aan tot nadenken over wat het betekent om een huis voor God te bouwen nu zoveel goden met elkaar in de clinch liggen.

Op vrijdag 31 oktober wordt Magic in the Moonlight vertoond. Deze nieuwe romantische komedie van Woody Allen, speelt zich af in Zuid Frankrijk in de jaren '20. De film gaat over een Engelsman die wordt ingehuurd om onderzoek te doen naar mogelijke oplichterspraktijken in een wereld vol luxe herenhuizen, charmante dames en heerlijke jazz muziek.

Op maandag 3 november draait het Nederlandse drama Nena met in de hoofdrollen Abbey Hoes en Monic Hendrickx. In dit pijnlijk komisch familiedrama over ziekte, zelfmoord en onvoorwaardelijke liefde kunt u op een onverwachts moment geraakt worden door een gouwe ouwe.

Op donderdag 6 november wordt A Most Wanted Man vertoond. In deze spannende film volgen we een Tsjetsjeense moslim die illegaal naar Hamburg vlucht. De film is geregisseerd door de Nederlandse topfotograaf en regisseur Anton Corbijn, met een hoofdrol voor de recent overleden Philip Seymour Hoffman.

Filmhuis Didam ligt aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over deze film of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. De entree bedraagt zes euro. De films beginnen om 20.00 uur. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Monumentale klanken in de protestante kerk

LOBITH - Op zondagmiddag 26 oktober is de protestante kerk van Lobith het podium van mooie klanken. Orgel en stem zijn de hoofdingrediënten, afgemaakt met wat vleugjes fluit en gitaar. Samenhangend is het enthousiasme van de musici, grotendeels te scharen onder de noemer van 'de betere amateurmusicus'.

In deze regio maken veel mensen muziek. De harmonie en de fanfare zijn nog steeds broedplaatsen van talent. Ook pianisten, gitaristen, zangers oefenen en spelen om een steeds hoger niveau te behalen. Vaak is er echter geen plaats om dit ook aan de liefhebber te laten horen.Onder de noemer 'Klanken in Rijnwaardense Monumenten' hebben Bert Fröhlich en Servaas Beunk de handen ineen geslagen om met een zekere regelmaat concerten te organiseren op bijzondere plaatsen in de gemeente Rijnwaarden. De bedoeling is een gevarieerd concert te organiseren, uitgevoerd door solomuzikanten of met een kleine groep, afkomstig uit de regio. Ook kan het een broedplaats zijn voor nieuwe initiatieven of experimenten.

Deelnemende muzikanten op 26 oktober zijn Petra Frölich zang, Antje Faust zang en fluit, Alex Brusse stem, Servaas Beunk gitaar, Arie Vonk orgel. Meer informatie over dit project is te lezen op www.klankeninmonumenten.nl of te verkrijgen bij Servaas Beunk, 06 4615159, email info@denieuwegrens.nl.

Zesde Zevenaarse Kapellendag

ZEVENAAR – Wegens het grote succes van vorig jaar houdt de Original Liemers Musikanten ook dit jaar weer een kapellendag. De kapellendag is een treffen van muzikanten die de Egerländermuziek een warm hart toe dragen.

Het is geen competitiestrijd, maar een gezellig samenzijn, waarbij iedere kapel op haar niveau een muziekaal steentje bijdraagt. Ook dit jaar is de organisatie er in geslaagd een zevental kapellen naar Zevenaar te halen. Het zijn kapellen bij wie de Original Liemers Musikanten ook regelmatig optreden.

De deelnemende kapellen zijn: de Vesterswalder Muzikanten uit Zevenaar, Waldbrücker Musikanten uit Woubrugge, Loarns Plezeer uit Laren, Die Orginal Rheinstädter Musikanten uit Woerden. De Twentelandkapel uit Buurse, Egerlander kapel uit Ede. Natuurlijk zullen ook de Original Liemers Musikanten als organisator een spetterend optreden verzorgen.

De dag wordt gehouden op zaterdag 1 november in zalencentrum Staring aan de Grietakkers 3 in Zevenaar, www.zalencentrumstaring.nl en begint om 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur. De optredens zullen duren tot 22.30 uur. Meer informatie, speelschema, et cetera over dit evenement zal worden gepubliceerd op de website van de Original Liemers Musikanten: www.originalliemersmusikanten.nl. De toegang tot het evenement is gratis.

Vrijwilligers Lage en Hoge Linie gezocht

DOESBURG - Staatsbosbeheer en gemeente Doesburg zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Heb jij zin je handen uit de mouwen te steken in de natuur op de linies in Doesburg? Er is genoeg werk te verzetten, bijvoorbeeld het bijhouden van hagen of het verwijderen van de woekerende berenklauw.

Staatsbosbeheer doet veel moeite om al haar terreinen in de Achterhoek zo goed mogelijk te beheren. Aangezien dit veel werk is zijn we samen met de gemeente op zoek naar een vrijwilligersgroep voor de linies. Bent u geïnteresseerd? Op dinsdag 28 obtober is er een informatieavond in het gebouw van de Scouting aan de Panovenweg.

Als er voldoende belangstellenden zijn, gaan we op zaterdag 1 november het veld in, om eens ter plaatse te bekijken wat je als groep vrijwilligers op zou kunnen pakken. "Wij stellen het op prijs als u zich vantevoren aanmeldt als belangstellende, en aangeeft of u op de avond aanwezig kunt zijn. Graag een mailtje naar Dirk van den Brink: d.brink@staatsbosbeheer.nl."

Kinderzwerfboeken bij basisschool De Verrekijker

Justin Abbo en Lotte Geurts openen het zwerfboekenkastje Foto: Marije Hendriks

WESTERVOORT - De leerlingen van openbare basisschool De Verrekijker hebben donderdag 9 oktober een boekenkastje propvol nieuwe kinderzwerfboeken officieel geopend.

Alle kinderen verzamelden zich in de gang, waar Justin Abbo en Lotte Geurts de eer kregen om het kastje op feestelijke wijze te onthullen. Dat de leerlingen graag boeken lezen bleek wel uit de enthousiaste reacties toen het deurtje voor het eerst werd geopend.

Een kinderzwerfboek is te herkennen aan de sticker waarop staat dat je het gratis mag meenemen. Als kinderen het uit hebben kunnen ze het doorgeven aan een ander, terugzetten in het kastje of ergens op een leuke plek neerleggen. Ook liggen er stickers zodat je zélf een boek dat je uit hebt kunt laten zwerven.

Urnsieraden bij juwelier André

ZEVENAAR - Meester-goudsmid André Stolk werkt met groot plezier in zijn juwelierszaak te Zevenaar. Daarnaast zit hij met veel liefde achter zijn werkbank sieraden te repareren, te creëren of te herscheppen. De laatste jaren krijgt hij steeds vaker vraag naar urnsieraden. Dit zijn sieraden waarin een klein beetje as van een dierbare wordt bewaard.

Deze sieraden zijn er in verschillende vormen zoals kruisjes, hartjes en vlindervormen. Bij Juwelier André worden deze niet dichtgelijmd, zoals elders wel gebeurt, maar zorgvuldig afgevuld en dicht gesoldeerd. Wat veel mensen niet weten, is dat de trouwring (of een ander sieraad) van een overledene, omgevormd kan worden tot een ander sieraad. André noemt dit het tweede leven van de trouwring, het herscheppen in een anders gevormde ring, in een hanger of in een urnsieraad.

André: "Mensen zijn vaak verrast door de hoeveelheid mogelijkheden voor een persoonlijke invulling. Aan de hand van de wensen van de klant maken we een ontwerp op tekening. De klant weet dan precies hoe het sieraad er uiteindelijk uit zal zien. Overigens, wij werken uitsluitend in ons eigen atelier, er gaat niets de deur uit en kan er dus niks kwijtraken." Als de klant het sieraad komt ophalen en André ziet die verraste blijheid, soms met een traantje, dan herinnert hij zich weer waarom hij goudsmid is geworden!

Juwelier André, Grietsestraat 38, Zevenaar; telefoon 0316 524780.

Laatste kans: 100.000 euro belastingvrij schenken!

ZEVENAAR - Tot 1 januari 2015 kunt u eenmalig 100.000 euro belastingvrij schenken. De ontvanger mag de schenking alleen gebruiken voor de eigen woning en wel voor de eigendomsverkrijging (voor 1 januari 2015) of verbouwing (moet voor 1 januari 2017 voltooid zijn) of een aflossing van de hypotheekschuld of van een restant hypotheekschuld na verkoop (moet voor 1 januari 2015 gedaan zijn). De belastingdienst kan vragen om afschriften waaruit blijkt dat het geld is overgemaakt naar bijvoorbeeld de verkoper van de woning, de aannemer of de hypotheekbank.

Deze eenmalige vrijstelling geldt voor iedereen. Voor deze schenking van 100.000 euro is een notariële akte niet verplicht, maar wel verstandig. U kunt hierin met een uitsluitingsclausule voorkomen dat uw kind het geschonken geld moet delen met de ex-partner na een scheiding.

Ouders mogen jaarlijks 5.229 euro belastingvrij aan hun kinderen schenken. Eenmalig mogen ouders aan hun kinderen (leeftijd tussen 18 en 40 jaar) belastingvrij een hoger bedrag schenken, maximaal 25.096 euro. Wanneer de schenking is bedoeld voor een eigen woning of een dure studie van het kind bedraagt deze normale eenmalig verhoogde vrijstelling in 2014 zelfs 52.281 euro.

De eenmalige vrijstelling van 100.000 euro kan niet bovenop deze normale eenmalig verhoogde vrijstelling komen. Is er bij schenking aan een kind al eerder gebruik gemaakt van de normale eenmalig verhoogde vrijstelling, dan wordt het eenmalig vrijgestelde bedrag van 100.000 euro verminderd met het bedrag van de eerdere schenking.

Wanneer uw kind van de eenmalige vrijstelling van 100.000 euro gebruik heeft gemaakt, kan uw kind in 2015 en latere jaren geen gebruik meer maken van de normale eenmalig verhoogde vrijstelling.

'U merkt het al: de materie is vrij ingewikkeld. Daarom nodigen wij u uit voor een vrijblijvend en gratis gesprek bij Prick & Van Houtum notarissen. Telefoon: 0316-524641 of kijk op www.pvhnotarissen.nl."

DoodGewoonAfscheid is er voor iedereen

ZEVENAAR - "Meehelpen om de drempel rond afscheid en dood te verlagen, mensen aan het denken te zetten en proberen het gesprek op gang te brengen, dat is ons doel." Aan het woord is Carin Schoenmakers van Memora Uitvaartverzorging. Samen met Liemers Kiosk heeft ze DoodGewoonAfscheid georganiseerd.

Deze bijzondere uitvaartmanifestatie wordt op zaterdag 1 november gehouden in Ons Huis / De Ontmoetingskerk hartje Zevenaar. Tussen 11.00 en 16.00 uur is iedereen welkom om te kijken, te luisteren, te praten of gewoon om sfeer te proeven en met een hoofd vol gedachten naar huis te gaan. "Praten over afscheid is niet eng. Het doet beseffen dat het leven eindig is. Juist daarom is het zo belangrijk dat je weet wat je wilt, dat niet anderen straks moeten beslissen over jouw uitvaart. Praten met de mensen dicht om je heen is ook nodig om hun wensen te kennen. Het maakt het allemaal zoveel gemakkelijker als het zover is", aldus Carin Schoenmakers.

Het aanbod van standhouders op DoodGewoonAfscheid is divers. Van waterurn tot hospice, van drukwerk tot NVVE, het is allemaal aanwezig op dit bijzondere evenement. Daarnaast is er muziek: A Sign of Friendship zingt gospels, het duo Cadencia brengt klassieke liederen ten gehore en Paul Mulder is er met zijn luisterliedjes. Het namen zingen van overledenen door Daphne Questro loopt als een rode draad door het muzikale programma.

Er zijn lezingen, workshops, een uitvaartwensenspel en fotografie. Filmliefhebbers kunnen naar Mar Adentro in Filmhuis Zevenaar. Wel reserveren op www.filmhuiszevenaar.nl.

DoodGewoonAfscheid is er voor iedereen en de toegang is gratis. Meer informatie staat op www.doodgewoonafscheid.nl.

Sinterklaasfeest in Het Musiater Zevenaar

ZEVENAAR - De herfst valt over Nederland. En het zal niet lang meer duren of de eerste blaadjes vallen van de bomen. De natuur gaat zich opmaken voor de winter. Maar het is ook een tijd dat menig kinderhartje weer snel zal gaan kloppen. Want over een maand zal Sinterklaas zijn intocht in ons kikkerlandje doen.

In de winkels zijn de eerste pepernoten en chocoladeletters al gesignaleerd. Maar ook de organisatie van de traditionele Sinterklaasviering in Zevenaar is al druk in de weer om de Goedheiligman een warm onthaal te bezorgen. Vanuit het persbureau van de Pieten in Spanje is namelijk vernomen dat de Sint van plan is om op 16 november aanstaande naar Het Musiater te komen om vele kinderen persoonlijk te kunnen ontmoeten.

En dat betekent voor zestig kinderen uit de groepen drie en vier van de Zevenaarse basisscholen en vijfentwintig jonge muzikantjes van het Liemers Jeugdorkest, dat dit jaar tien jaar bestaat, veel oefenen om straks alles vlekkeloos te laten verlopen.

De voorstellingen vinden plaats op 16 november aanstaande in Het Musiater. De aanvang is om 13.00 en 15.15 uur. Kaartjes voor deze voorstellingen kosten zes euro per stuk. De kaartjes zijn verkrijgbaar bij het Musiater, Rebers boek en Buro en bakker Godschalk. De organisatie heeft ook vernomen dat Sinterklaas zelfgemaakte tekeningen erg op prijs stelt.

Gemeenten vertrouwen anonieme hulp toe aan Sensoor

REGIO - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namens nagenoeg alle gemeenten de opdracht 'Anonieme hulp op afstand' toevertrouwd aan Sensoor. Dit is het resultaat na een aanbestedingsprocedure met meerdere aanbieders. Het betekent dat de vrijwilligers van Sensoor ook na 1 januari onverminderd een luisterend oor bieden per telefoon, chat en e-mail.

Gemeenten zijn, in het kader van de nieuwe WMO, vanaf januari 2015 verplicht om anonieme hulp op afstand aan te bieden aan haar inwoners. Daarom is er een aanbestedingsprocedure in gang gezet waarop aanbieders een offerte konden indienen. De VNG heeft bij de beoordeling onder andere getoetst op werkwijze, effectiviteit en het vrijwilligers- en personeelsbeleid.

"Sensoor heeft bewezen deze opdracht te kunnen vervullen, met dank aan meer dan 55 jaar ervaring en de ruim 900 voor dit werk goed opgeleide vrijwilligers. Voor personeel, vrijwilligers en vooral gebruikers van de dienst is deze toekenning ontzettend goed nieuws" aldus Willemieke Ottevanger, directeur van de Vereniging Sensoor Nederland.

Aandacht op afstand

Gehoord worden is een basisbehoefte van ieder mens. Het is nodig om inzicht te krijgen in gevoelens, problemen en het geeft steun bij verdriet. De vrijwillige medewerkers van Sensoor bieden een luisterend oor en een goed gesprek waarbij het verhaal van de ander centraal staat. Ze helpen gedachten onder woorden te brengen en denken mee hoe met een probleem of vraag om te gaan. De anonimiteit en het feit dat de dienst ook buiten kantoortijden bereikbaar is, maakt de hulp zeer laagdrempelig.

Sensoor

Sensoor is de grootste organisatie in Nederland die emotionele ondersteuning op afstand biedt vanuit vestigingen in het hele land. Sensoor is sinds 1958 dag en nacht anoniem bereikbaar per telefoon. Jaarlijks voeren de vrijwilligers rond de 250.000 gesprekken via telefoon, chat en e-mail. Bellen kan dag en nacht via 0900-0767 of een lokaal nummer. Chatten en e-mailen kan via het beveiligde website van Sensoor. Voor de lokale telefoonnummers van Sensoor en chat- en e-mailhulp, zie www.sensoor.nl.

Sint-Sebastianus heeft een Koning der Koningen

DUIVEN/GENDT - Op zondag 12 oktober werd de strijd onder de kruisboogkoningen de 'Koning der Koningen'-wedstrijd geschoten bij schietvereniging De Roos in Duiven. Voor het eerst sinds tijden gaat deze titel mee naar de Gendtse kruisboogschutters van Sint-Sebastianus. Han Verheijen is Koning der Koningen!

Zeven kruisboogkoningen uit Gelderland voerden een spannende strijd om de titel Koning der Koningen te bemachtigen. Vanuit het Gendtse kruisbooggilde St. Sebastianus mocht Han Verheijen zijn club vertegenwoordigen, want Han Verheijen is dit jaar de kruisboogkoning van Sint-Sebastianus.

Er worden twee rondes van 25 schoten uitgevoerd. Tussen de twee rondes is er een pauze. Tijdens de pauze stond Tjebbe Kersten uit Huissen op de eerste plaats. In de tweede ronde liet Tjebbe een aantal punten liggen en trokken Ellie Duis en Han Verheijen gelijk op.

Het laatste schot van Han Verheijen zat precies in de roos. Hiermee eindigde hij, met één punt verschil, voor Ellie Duis. Met 490 punten mocht Han zich Koning der Koningen noemen. "Het geeft me een lekker en ook heel trots gevoel", aldus Han Verheijen. "Zeker als je ziet dat we de afgelopen jaren als kruisboogschutters van Gendt het goed doen. Ik ben trots op ons allemaal!", voegt Han Verheijen er nog extra aan toe.

Benefietconcert De Club op 1 november

DIDAM - Samen met Niels Geusebroek, de Didamse Feestband Spot en het koor Vocaal uit Nieuw Dijk zorgt Muziekvereniging De Club voor een spetterende muzikale avond op 1 november. De Markthal in Didam wordt omgetoverd tot sfeervolle Music Hall.

Met professioneel licht, geluid en beeld erbij, krijgt het publiek een avond voorgeschoteld om nooit te vergeten. Na afloop van het concert, dat om 20.00 uur begint, zorgt Spot voor een super after party. De opbrengst van het concert is voor het Ronald McDonald Huis Arnhem. Kaartjes à twintig euro zijn verkrijgbaar via www.declub.org en bij Lanters Assurantiën, Ludgerusstraat 1 in Didam.

Muziekvereniging De Club

De Club is een muziekvereniging met een rijke historie en actieve leden die met veel plezier muziek maken. In het orkest spelen meer dan zeventig muzikanten.

Niels Geusebroek

De naam Niels Geusebroek is allang geen onbekende meer in het Nederlandse muzieklandschap. Zijn optreden bij Ruud de Wild, met het liedje 'Take your time girl' ging viraal! De band Silkstone, het programma The Voice Of Holland, de hardstylehit 'Year Of Summer'… in de afgelopen jaren heeft Niels zijn veelzijdigheid overtuigend bewezen.

Spot!

"Wij zijn jong, enthousiast en spelen alles waar het publiek om vraagt! Van Jan Smit tot ACDC, écht alles van A tot Z!" Zo promoot de Didamse feestband Spot zichzelf. Spot! speelt als band alle grote hits, zowel oude als gloednieuwe.

Vocaal

Het koor Vocaal uit Nieuw-Dijk bestaat uit 28 enthousiaste dames. Vocaal zong ook met De Club mee tijdens 'De Club ziet sterren' in 2009 en 'De Club ziet Kerststerren' in 2012.

Leerlingen groep acht bezoeken rioolwaterzuivering in Duiven

ZEVENAAR/DUIVEN - Op dinsdag 7 oktober gingen de leerlingen van groep acht van Het Kofschip op bezoek bij de rioolwaterzuivering in Duiven.

Nadat de leerlingen een uitgebreide instructie over het waterschap hadden gekregen, gingen ze in groepjes met diverse proeven aan de slag. Ze bekeken de oppervlaktespanning, leerden wat wel en wat niet in het riool thuishoort en weten nu welke dierjes alleen maar in schoon water voorkomen. Daarna was het tijd om het hele zuiveringsproces buiten te bekijken. Het meeste indruk maakten de lavasteentjes, waarin de (vieze) geuren door bacteriën worden verwijderd.

50 plus Bingo middag bij Het Palet.

50 plus bingomiddag bij Het Palet

DUIVEN - Senioren sociëteit Het Palet uit Duiven organiseert op zondagmiddag 26 oktober 2014 een grootse 50 plus Bingo middag

Op deze 50 plus Bingo zijn diverse leuke prijzen te winnen, tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden.

Vrijwilligers van het Palet zullen u tussen de Bingo spelen door een borrelhapje aanbieden.

Als werkgroep activiteiten van Het Palet zien wij u graag op deze gezellige 50 plus Bingo middag.

De aanvangstijd van deze Bingo middag zal zijn: 13.30 uur. het Palet is open vanaf 13.00 uur.

Wegens beperkte ruimte in Het Palet zouden wij u willen vragen om zich voor deze Bingo middag aan te melden bij Mevr. Tonnie Jansen tel: 0316 – 266104

U kunt Het Palet vinden aan de Mondriaanstraat 14 te Duiven ( tegenover de Coöp. )

Een gezellig uitje en geld toe?