niet de juiste De Liemers

30 maart 2018

niet de juiste De Liemers 30 maart 2018


Hergebruikmarkt voor Sri Lanka

ZEVENAAR - Oude hoortoestellen en brillen verzamelen voor hergebruik in Sri Lanka, gerecyclede plastic tassen omtoveren tot een gloednieuwe tas en doppen van plastic flessen inzamelen voor Stichting Doppie. Kom op 7 april naar de hergebruikmarkt van Nandri aan de Steenhuizen 6 in Zevenaar.

Om twaalf uur start de markt waar organisaties als Repair Café Zevenaar, Stichting Leergeld en Ladies Circle Liemers elk hun eigen kraam hebben. Hier kunnen bezoekers zich laten informeren over het hergebruik van dagelijkse voorwerpen. "Hergebruik is vooral in deze tijd erg belangrijk. Veel mensen weten eigenlijk niet wat ze allemaal kunnen hergebruiken. Neem oude mobieltjes, dopjes en gehoorapparaten. Wij willen de mensen hier kennis mee laten maken", zegt Sandra Johannes, medewerker communicatie bij Stichting Nandri. "Niet alleen het hergebruik van voorwerpen komt aan bod, er zal ook tweedehandskleding getoond en verkocht worden op de markt. Om twee uur start de modeshow met dames-, heren-, en kinderkleding. De opbrengsten van de verkochte kleding, speelgoed en andere spullen op de markt gaat naar de allerarmste gezinnen in de dorpen Kandana, Pandura en Wattala in Sri Lanka.

Niet alleen de deelnemende organisaties dragen hun steentje bij aan steun in Sri Lanka, ook de bezoeker kan een handje helpen. "Mensen kunnen bij ons in de winkel spullen brengen die hergebruikt kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan kleding en speelgoed. Dit zamelen wij in en verkopen wij vervolgens in onze winkel."

Dit is alweer de derde krant die we met z'n allen hebben gemaakt. Het is heel leuk om te zien hoe iedereen samenwerkt en elkaar helpt. Ook al zijn we pas net bezig met de krant, het voelt alsof we nu al een team zijn.

Vaak interviewen we samen mensen, of we gaan bijvoorbeeld met een groepje naar een voorstelling. Ik ben al naar een voorstelling in het Musiater geweest samen met Floortje en ik heb een persbijeenkomst bij de gemeente Montferland met de burgemeester bijgewoond. Dat was enorm interessant, omdat je dan echt ziet hoe het eraan toe gaat bij de pers.

Ook heb ik samen met Silke en Jairo een interview gedaan over de nieuwe turnhal in Didam. Ik heb zelf jarenlang geturnd, dus het was fijn om ergens over te praten en te schrijven waar ik al iets van wist. Ik heb het gevoel dat ik nu al heel veel heb geleerd, en ervaring heb opgedaan. Hierdoor krijg ik ook steeds meer een idee van wat ik in de toekomst wil gaan doen.

Van veel mensen heb ik reacties gekregen over de krant. Ze zijn erg enthousiast over de positieve berichten die te lezen zijn en ik heb ook gehoord dat lezers het een goed initiatief vinden dat de krant niet gemaakt is door volwassenen, maar door jonge mensen. Ik denk zelf ook dat dit anders is dan andere kranten is, omdat wij toch een andere blik hebben op de wereld dan oudere mensen.

Ik kijk er erg naar uit om nog meer te schrijven en ervaring op te doen de komende tijd.

Lotte Egging

'Ik moest huilen van blijheid' Noa Lucassen is Gelders dressuurkampioen

Noa: "Ik ben supertrots op Desmo"

HERWEN - Noa Lucassen uit Herwen is samen met haar pony Desmo eerste geworden bij het Gelderse dressuurkampioenschap en tweede van Nederland bij het Nederlands kampioenschap. Een geweldige prestatie, want Noa zit pas in de eerste klas op het Liemers College.

"Ik wilde altijd al een keer het NK meemaken, maar daar moet je natuurlijk hard voor werken. Voordat je mee mag doen, moet je meedoen met vier selecties. Als je daar in de prijzen valt, mag je naar de Gelderse kampioenschappen en als je daar wint, mag je naar het NK. Dat is een grote prestatie en een grote eer."

Samen met haar twaalfjarige pony Desmo traint Noa vijf à zes keer in de week op M1 niveau, de middenklasse, dus moet ze alles goed plannen in combinatie met school. "Naast dressuur spring ik ook voor de afwisseling, maar omdat Desmo en ik net wat beter zijn in dressuur, doen we vaker dressuur. Dat ik mee mocht doen aan het Gelders kampioenschap en het NK was super leuk, ik moest ook huilen van blijdschap. Meedoen is al een kleine stap voor de toekomst en mijn eerstvolgende doel is om internationaal te starten bij de pony's.

Natuurlijk wil ik ook een keer meedoen met de Olympische Spelen, maar daar moeten we nog wel even voor doortrainen. Ik ben sowieso supertrots op Desmo. Ik heb hem pas anderhalf jaar, maar we zijn nu al zo ver gekomen en ik hoop dat we in de toekomst nog veel verder zullen komen samen."

Twintig weken samen wandelen als medicijn tegen diabetes

ZEVENAAR - Elk jaar organiseert de Bas van de Goor Foundation de Nationale Diabetes Challenge. Het doel: mensen met diabetes en hun zorgverleners aanmoedigen om samen, onder begeleiding van ervaren trainers, te gaan bewegen. Dit jaar ook in de Liemers.

Op 16 april start de eerste groep in Giesbeek met het twintig weken durende wandelprogramma. De groep in Doesburg volgt op 17 april en in Zevenaar start het programma op 17 en op 19 april. In die weken bereiden de wandelaars zich voor op de Nationale Diabetes Challenge Week van 26 tot en met 29 september. Niet alleen mensen met diabetes kunnen meelopen, iedereen die meer wil bewegen kan de wandelschoenen aantrekken. Wandelaars in Giesbeek en Zevenaar worden gecoacht door ervaren trainers van Atletiekvereniging de Liemers. In beweging komen is belangrijk voor diabetes patiënten, vertelt de initiatiefnemer in Zevenaar, Mike Splithof: "Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van medicijnen dan afneemt. In sommige gevallen kunnen de patiënten zelfs helemaal stoppen met het nemen van medicijnen. Maar wat vooral belangrijk is, is dat mensen meer sociaal contact en vertrouwen krijgen en uit hun isolement komen." Aanmelden: www.nationalediabeteschallenge.nl.

Sander Ketels jubileert

als clown Babello

Sjoerd Ars scoort weer

voor De Graafschap

Lindus-voorzitter

Henk Dekker wil verbinden

Een brede smile voor Michelle (18) en Renate Polman (50): "Wij kunnen nu levens redden." Foto: Jairo in der Beeck

Michelle (18) en Renate Polman (50) lachen na hun reanimatiecursus: "Wij kunnen nu levens redden." Foto: Jairo in der Beeck

ma 2 april (2e paasdag)

Indisch Dansmatinee

Van 13.00 – 18.30 uur

Entree €12,50 / bij reservering €10,-

wo 4 april                

Voorlichtingsavond over autisme

Aanvang 19.15 uur – gratis toegang

do 5 april                

Filmhuis Bij Bert

aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

vr 6 april                        

Folkcafé De Liemers

Aanvang 20.30 uur – gratis entree

za 7 april                        

Swingnight

Aaanvang 21.00 uur – entree € 7.50

wo 11 april                

Meezingcafé

Aanvang 20.00 uur – gratis entree

wo 11 april                

Filmhuis Bij Bert

Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

do 12 april                

Filmhuis Bij Bert

Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

vr 13 april

Cul's Cabaret

Ronald Snijders en Pieter Jouke

Aanvang 20.15 uur – UITVERKOCHT

Soms zit het mee, soms…

De Liemers helemaal Goed Courant wil vooral goed nieuws brengen en ik heb daar op deze plaats in de 8-erop van De Ogtent ook vaak aan bijgedragen. Toch.. soms heb je van die dagen. In de afgelopen week zaten er een paar.

We zitten nu twee en een half jaar in ons nieuwe pand. Dat dan in twee dagen tijd de kopieermachine het begeeft, het koffiezetapparaat de geest geeft en de vorst ervoor zorgt dat er op het dak een warmtewisselaar kapot vriest, maakt je niet vrolijk. Zeker niet als de levertijd van een nieuwe, specifiek voor ons gemaakte, warmtewisselaar vier weken moet duren. We zaten in de kou. En dan heb ik het niet over de gesprongen leidingen die erbij hoorden waardoor het water via het dak bij ons in de Schutterszaal naar beneden kwam zetten!

Toch… de nieuwe kopieermachine staat al weer te draaien, de koffie stroomt weer als vanouds, het lekwater is opgedweild en de warmtewisselaar is buitenspel gezet, dus het is weer behaaglijk in De Ogtent.

Twee dagen per jaar tegenslag betekent 363 dagen zonder.. dus toch goed nieuws!

CHRIS VAN DE VEN

Folkcafé de Liemers

Vrijdag 6 april– Aanvang 20.30 uur – zaal open 20:00 uur – gratis toegang

De 6e april a.s. is er weer een gezellige muziekavond bij folkcafé de Liemers.

Bij het ter perse gaan van dit artikel zijn nog niet alle artiesten bekend, maar misschien ben jij dat wel. Je kunt jezelf nog opgeven via onze website.Yara Beeks is een van de artiesten die deze avond komt optreden. Zij is 13 jaar oud en haar grootste passies zijn zingen en gitaar spelen. Vanaf haar 10e is ze mee gaan doen aan talentenjachten, en op haar 11e bracht ze haar eerste single en videoclip 'Hallelujah' uit. Deze had ze bij een talentenjacht gewonnen. Tijdens een vakantie op Mallorca mei vorig jaar, heeft ze singer-songwriter Mike Toole leren kennen die daar een concert gaf. Nu werken ze samen en heeft Mike een aantal nummers voor haar geschreven. Haar droom is om straks in grote zalen op te treden met haar eigen muziek. Voor opgave en informatie: www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl

Avond over autisme

Wo 4 April – Zaal Bij Bert
Aanvang 19.15 uur – zaal open 18.45 uur – gratis toegang aanmelding niet nodig

Autisme Groep Liemers en Auti24 organiseren deze avond. Iedereen die iets met autisme heeft kan komen. Daarna kunnen er vragen gesteld worden aan de sprekers en is er tot ca. 22.00 uur tijd om wat te drinken en ervaringen uit te wisselen.

Swingnight

Za 7 April – Aanvang 21.00 uur
Entree € 7,50
Dance-classics, 80's, 90's en top 100
Drive-in shows draaien de hits vanaf de 80er jaren tot de hedendaagse muziek op deze avonden.
Gezellig swingen met elkaar!

Sander Ketels 12,5 jaar clown Babello Westervoortse lolbroek viert koperen jubileum

Sander Ketels is altijd dol geweest op clowns.

WESTERVOORT - In zijn kindertijd was hij altijd al dol op clowns. Toen hij vijf jaar was, voerde hij al toneelstukjes op voor familie en toen hij twaalf was gaf hij zijn eerste echte show. Sindsdien is hij nooit meer gestopt. Dit jaar viert hij zijn koperen jubileum in het artiestenvak.

Sander Ketels is de man achter de vrolijke en vriendelijke clown Babello, maar hij is niet alleen clown. Als allround entertainer en feest-dj is hij van alle markten thuis. Het leukst vindt hij toch de grote kindershows. "Daar ben ik het beste in."

Met zijn shows reist de Westervoorter door heel Nederland en soms zelfs naar België of Duitsland. Binnenkort gaat hij ook naar Luxemburg om daar shows te geven in samenwerking met Landal. Ketels werkt met meerdere grote bedrijven samen, zoals: Coöp, de Rabobank en Van der Valk. Daar geeft hij dan voorstellingen aan klanten, kinderen van het personeel en het personeel zelf, want zijn shows zijn zeker niet alleen voor kinderen. Over de voorstellingen aan volwassenen en senioren zegt Ketels: "De meezingliedjes en de show zijn compleet aan hen aangepast."

Clown Bassie

Toen Sander Ketels klein was, zag hij clown Bassie als zijn voorbeeld. Op dit moment heeft hij erg veel bewondering voor goochelaar en showman Hans Kazàn. Ketels: "Hij is erg aardig en als je met hem afspreekt, heeft hij alle tijd voor je. Ook vind ik het erg prettig om naar zijn shows te kijken." Sander Ketels is inmiddels zelf een voorbeeld voor jonge entertainers en clowns en geeft ze het advies om vooral te doen wat je zelf wilt, ook al vindt een ander deze beroepen maar niks.

Horrorclowns

Na de filmhit IT waren de horrorclowns weer een tijdje terug, de clowns die mensen de stuipen op het lijf jagen.

Sander Ketels is geen voorstander van dit soort clowns en heeft daar ook helemaal niets mee. "Clowns zijn ervoor om kinderen blij te maken, niet om bang te maken. Het ging iets minder goed als clown in die tijd, ik werd minder vaak geboekt, maar ik werd nog wel gevraagd als entertainer." Het fenomeen horrorclown is inmiddels wel weer wat weggezakt. Het gebeurt nog zelden dat een kind naar hem toekomt en vraagt of hij een horrorclown is.

Openluchttheatertournee

Na de 12,5 jaar dat hij dit werk al doet, heeft Sander Ketels nog steeds veel nieuwe ideeën. Zo is hij van plan deze zomer een openluchttheatertournee te gaan doen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Over de afgelopen 12,5 jaar zegt Ketels: "Ik heb al heel veel leuke dingen mogen doen. Wat ik erg leuk vond, was de reproductie van grote theatershows, dat O'G3NE in een show kwam optreden en dat ik in eigen beheer een show in elkaar kon zetten. Voor deze show heb ik alles zelf geschreven en geregisseerd." Al met al heeft Sander Ketels natuurlijk wel een feestje te vieren met zo'n jubileum van 12,5 jaar. "Ik vier het met mensen die veel voor mij betekenen, met een lekkere barbecue en door lekker veel op te treden!"

Manifestatie Das Groessen weer terug 'Waar een klein dorp groot in kan zijn!''

Burgemeester De Lange opende de 1e manifestatie door een melkbus met carbid aan te steken. Foto: Eef en Co

GROESSEN - Groessen, bekend om het verenigingsleven, komt terug met zijn Manifestatie Das Groessen. Verenigingen, instellingen en bedrijven uit Groessen of met Groessense afkomst kunnen zich weer aanmelden voor de markt op zondag 24 juni. Tijdens deze markt laten de deelnemers via demonstraties en workshops zien wat zij doen.

Het evenement vond drie jaar geleden voor het eerst plaats. Toen waren er omstreeks tachtig deelnemers. Na de lancering van de nieuwe website werd de inschrijving voor Das Groessen geopend. Mensen die er te vinden waren kwamen niet alleen uit Groessen, maar bezoekers uit heel de Liemers waren er bij aanwezig. Ondernemingen als De Rinoceros, Het Dorpshuis, Judo- en Scouting Groessen lieten zich van hun beste kant zien. ''Het publiek genoot van het podiumprogramma, het terras en kinderen van het kinderdorp. Toen was het mooi weer, nu nog hopen dat dit jaar het zonnetje weer lekker schijnt!'' vertelt Sjoerd Geurts, één van de bestuursleden van Das Groessen.Het ontstaan van de Stichting Das Groessen is voortgekomen uit de Commissie Ondernemerschap van de Dorpsraad Groessen. De dorpsraad is altijd bezig met nieuwe projecten, Das Groessen is daarvan één van de grote successen. De commissie Ondernemerschap besloot, voordat de eerste editie van Das Groessen plaats vond, over te gaan op Stichting Das Groessen. Het eerste doel van de nieuwe stichting was toen het organiseren van de eerste manifestatie Das Groessen. Deze manifestatie was zo'n succes dat er dus op zondag 24 juni een tweede editie plaats vindt. Het idee om een manifestatie te organiseren komt niet geheel van de commissie zelf. De carnavalsvereniging heeft eerder een soortgelijk evenement georganiseerd: Groessen in Touw. De commissie vond echter dat een evenement als dit weer terug zou moeten keren. In het bestuur van Stichting Das Groessen bestaat uit Sjoerd Geurts, Anton Mulder, Dorien den Balvert, Manouk van Dijk, Wouter Derksen, Edwin Neijenhuis en Shannon van Kerkhoff. Het bestuur komt twee keer per maand bij elkaar voor hun vergadering. ''Het leuke aan de organisatie van het evenement is dat alle geledingen uit het dorp zijn vertegenwoordigd'', zegt Shannon. Na het eerste succes werd er al snel besloten dat Das Groessen vaker terug moest keren. De happening komt om de drie jaar terug en vorig jaar werd er voor de eerste keer de Das Groessen Kwis gehouden. ''Heel Groessen was in rep en roer om de Kwis maar te winnen! Leuk om enthousiaste reacties terug te krijgen'', vindt Shannon van Kerkhoff. Er zal net als bij de eerste editie een podiumprogramma zijn met veelbelovende acts en demonstraties. Het Das Groessen terras zal weer openen en het kinderdorp is er weer. Er is wel één grote verandering, de manifestatie verhuist naar het Schuttersplein. Terwijl het destijds plaats vond op het St. Isidorusplein. ''Het evenement van de Liemers keert weer terug. Groessen is uniek. Alles wat we organiseren lijkt wel te slagen. Op naar de tweede manifestatie van Das Groessen!''

Nina Elbers

Camillia Stokman

4 / 12

Sjoerd Ars scoort weer voor De Graafschap Goalgetter voelt zich na buitenlandavontuur thuis in Didam

Sjoerd Ars: "Alleen het Chinees kreeg ik niet onder de knie". Foto: Nomi Vermeulen

DIDAM - De 33-jarige Sjoerd Ars werd als 15-jarige jongen ontdekt door de Graafschap en speelde daarna bij veel profclubs. Dit seizoen is hij weer terug in Doetinchem. Is daarmee de cirkel rond voor de goalgetter? Een gesprek op het vertrouwde nest.

Sjoerd Ars woonde vroeger al in Didam, maar ging zeven jaar geleden in het buitenland voetballen. Inmiddels is hij al weer 4,5 jaar terug in Nederland, maar wat houdt hem in de Liemers? ''Ik voel me erg thuis in Didam, familie, vrienden alles heb ik daar. Het is gewoon een fijn dorp. Lekker rustig en ik hou erg van de rust,'' vertelt hij.

Mooi publiek

Dit seizoen keerde hij op huurbasis terug bij De Graafschap. ''Ik had het niet meer naar mijn zin bij Fortuna Sittard en ik was al eerder in gesprek met mensen van de Graafschap gekomen. Ik dacht 'ik ben hier mijn carrière begonnen, het is ook wel mooi om 'm hier af te sluiten'. Lekker dicht bij huis, mooi publiek en het is gewoon een fantastische club,'' vertelt Sjoerd. Wel is er veel veranderd in de loop van de jaren. ''Vroeger was het wat gemoedelijker, het is nu allemaal professioneler geworden. Vroeger ging je af en toe een biertje met elkaar drinken en ouwehoeren, nu is het veel meer topsportklimaat,'' legt de spits uit. Hij typeert zichzelf als een goalgetter, een echte teamspeler: samen aanvallen, samen verdedigen. "Mijn kwaliteiten komen het beste tot zijn recht in een aanvallend spelende ploeg."

Aziatische Champions League

Zijn mooiste buitenlandse club? ''Iedere ploeg heeft eigenlijk wel iets gehad. Levski Sofia was één van de grootste clubs in Bulgarije. Met die club heb ik in de Europa League gespeeld. Met Tianjin Teda uit China kwam ik in de Aziatische Champions League uit. Met Konyaspor uit Turkije ben ik gepromoveerd, dat werd een fantastisch volksfeest. Het leven in Izmir was ook fijn en gemoedelijk.'' Ook zijn talenkennis verrijkte hij volop in de periode dat hij in het buitenland speelde. ''Over het algemeen sprak je Engels met elkaar, maar op duur kon ik me ook wel verstaanbaar maken in de 'eigen' taal. Alleen het Chinees kreeg ik niet onder de knie,'' vertelt hij lachend. ''Zelf vond ik de nieuwe levenservaringen en de andere speelstijlen, atmosfeer en voetbalbeleving het leukste aan het buitenlandavontuur."

DVC'26

Een laatste brandende vraag: wordt de Graafschap zijn laatste profclub en zo niet, waar zou hij dan nog graag willen gaan spelen? ''De Graafschap wordt waarschijnlijk wel mijn laatste profclub, maar 'you never know!' Ik wilde vroeger graag in Duitsland spelen, als er een aanbod van een Duitse club komt zou ik die aannemen.'' Wat het arbeidzame leven Sjoerd Ars brengt na het hoofdstuk profvoetbal, is nog ongewis.''Ik ben nu al bezig met ontwikkelingen voor de jeugd van DVC '26 en ik zou wel graag een trainersopleiding willen gaan doen. Ik heb ook een hbo-diploma topsportmanagement en ondernemerschap, we zullen zien wat er op mijn pad komt.''

Nieuwe turnhal Didam goed voor hele Liemers Gymvereniging Margriet is dolbij met nieuwbouw

De turnhal in aanbouw. Foto: Jairo in der Beeck

DIDAM - De bouw van de nieuwe turnhal voor gymvereniging Margriet aan de Luijnhorststraat is in volle gang. Over ongeveer een half jaar zal het geopend worden. De bestuursleden, leden en trainers kijken er enorm naar uit om eindelijk in een echte turnhal te kunnen sporten.

Al meer dan twaalf jaar geleden ontstond het plan voor een nieuwe turnhal. Het duurde zolang voordat de bouw begon, omdat de gemeente eerst overtuigd moest worden dat een echte turnhal noodzakelijk is als je op een redelijk niveau wil turnen. Bert Nijenhuis, voorzitter van gymvereniging Margriet: "De noodzaak voor een turnhal is moeilijk te begrijpen als je zelf niet in de sport zit. Kyra Eggenhuizen Agricola, voorzitter van de stichting Margriet: "Veel mensen denken dat turnen hetzelfde is als gym en gym kan beoefend worden in een gewone sporthal, maar voor het turnen is dat niet veilig."

Andere takken van sport

De stichting Margriet beheert de turnhal. De gymvereniging Margriet huurt de turnhal van de stichting, maar ook andere verenigingen zullen gebruik maken van de turnhal. Er komt een gedeelte turnhal met permanente toestellen en een vrij gedeelte sporthal. In het vrije gedeelte kunnen ook andere takken van sport gegeven worden zoals korfbal, badminton en volleybal.

De hal is dus niet alleen bestemd voor turnen, maar voor veel meer sporten. Er is daarom van groot belang voor de gehele Liemers dat de hal er komt. Iedereen die op niveau wil turnen is aangewezen op zo'n hal en in deze regio zijn er nog niet zoveel. Er zullen bovendien ook regionale en nationale wedstrijden gehouden worden in de hal in Didam.

Veiligheid

Eerst zat Margriet in de sporthal van het Liemers College in Didam. Die is echter niet geschikt voor de turnsport, omdat daar niet alle faciliteiten zijn om iedereen stapsgewijs te leren turnen. Bovendien is het turnen in een normale sporthal niet veilig voor turners en trainers.

Bert Nijenhuis legt uit: "Als sporter word je fysiek enorm belast als je landt op een vloer die niet daarvoor is bestemd. Het is beter voor de turners dat er in een turnhal getraind kan worden, maar ook voor de trainers die helpen met vangen. Niet alleen is de veiligheid een reden voor de nieuwe turnhal, ook kost het opbouwen en afbreken van alle toestellen veel tijd en energie. Dit gaat ten koste van de training."

Voorheen gingen de selecties van Margriet regelmatig trainen in de turnhallen in Beekbergen en Doetinchem om toch in een echte voor de turnsport bestemde hal te kunnen oefenen, maar dat hoeft dus niet meer als ze straks een eigen hal hebben. Er hoeft dan niet veel meer heen en weer gereisd te worden en dit is een voordeel, dan zijn er ook minder vervoerskosten voor de leden.

De verwachting is dat de bouw in de start van het nieuwe schooljaar klaar is, zodat leden goed kunnen starten in het nieuwe seizoen en op een veilige manier kunnen gaan turnen.

Nomi Vermeulen

Lotte Egging

7 / 12

Sam Dijkstra

Bedrijvigheid

Cultuur- en erfgoedpact: Eindeloos musiceren voor jong en oud

De muzikale dagbesteding draait om ouderen, jongeren en iedereen die zich geroepen voelt om mee te doen.

LIEMERS - "Hoe mooi is het als een kleinkind samen met opa of oma in het orkest zit en elkaars muziek spelen?" Bert Frölich over het Eindeloos Musiceren: Jong en Oud, één van de zes deelprojecten van het cultuur- en erfgoedpact van "Leven in de Liemers".

In de eerste editie werd kennisgemaakt met het cultuur- en erfgoedpact van "Leven in de Liemers" en haar initiatieven om de Liemerse culturele identiteit op de kaart te zetten. Dit gebeurt via zes deelprojecten om de mensen in onze regio te prikkelen en tegelijkertijd te laten zien dat de Liemers op kunstzinnig en cultureel niveau heel wat te bieden heeft.

De Liemers beschikt over een breed scala aan muzikale mogelijkheden, zoals diverse locaties voor theater, dans en nog veel meer. Helaas zijn er ook grote groepen mensen die niet goed in staat zijn zulke ondernemingen op eigen houtje te kunnen doen. "Leven in de Liemers" wil met dit deelproject hier verandering in brengen. Het verlagen van de drempel voor mensen om mee te kunnen doen, om gemakkelijker deel uit te kunnen maken. Dit doen ze natuurlijk niet alleen; brede welzijnsorganisaties Caleidoz en Mikado zijn belangrijke samenwerkingspartners tijdens het deelproject van deze editie. Zij nemen dit project in samenwerking met Kunstwerk! onder handen.

Eigen niveau

Het tweede deel van deze verslaglegging over het Liemers pact zal daarom het muzikale gezicht van onze regio betreffen en gaat over het "Eindeloos Musiceren: Jong en Oud". Leven in de Liemers probeert samen met haar partners de muzikale- en welzijnssectoren aan elkaar te koppelen. Wie houdt er nou niet van rap-, jazz- of zelfs een van de vele vormen van rockmuziek? Het mooie aan muziek is dat het mensen met elkaar verbindt, ongeacht afkomst, leeftijd of de omvang van je portemonnee.

Bert Frölich, directeur-bestuurder van Kunstwerk!, vertelt over zijn visie op het project: "Het is mooi om te zien dat mensen die vroeger bijvoorbeeld wel een instrument hebben bespeeld en daarna niet meer, nu het instrument weer durven op te pakken. En iedereen kan meedoen op zijn of haar eigen niveau." Het coördinatieteam van Leven in de Liemers ziet kansen om de kwetsbare doelgroepen van onze maatschappij weer onder elkaar te brengen, onder het genot van een pluriform aan muzikale activiteiten.

Denk hierbij natuurlijk aan het maken van muziek, aan zingen, aan verscheidene spelvormen, beweging en nog veel meer. De muzikale dagbesteding zal draaien om de ouderen, de jongeren en iedereen die zich geroepen voelt om mee te doen. Samen werken ze naar vooruitgang toe, eindvoorstellingen, maar vooral veel onderling plezier."

Schouder aan schouder

Plankenkoorts? Geen nood! Schouder aan schouder met professionele componisten, tekstschrijvers en muziekdocenten, is er veel ruimte voor culturele ontwikkeling en de ontplooiing van ieders interesses.

Basisscholen en muziekverenigingen werken samen op het gebied van muziekeductie en waar mogelijk worden er zorginstellingen betrokken bij het project. Niet alleen de dagbesteding zelf, ook het opgebouwde netwerk klinkt voor velen als muziek in de oren.

En de grote prijs van dit alles is niet alleen een hoop gezelligheid, maar ook een blijvende bron van kennis en contacten. "We leren van elkaar en daardoor kunnen we muziek nog breder inzetten en krijgt het ook steeds meer een groter maatschappelijke waarde. Dat is mooi om te zien!" aldus Frölich.

Recensie: Stromen van Liefde

Rinske Nas als Eva. Foto: Richard Zweers. Foto: Richard Zweers

'Stromen van Liefde' is een toneelstuk geschreven door Rien van den Heuvel. Gespeeld door Projecttheater SevenArt. Gezien op 11 maart in het Musiater in Zevenaar. De boodschap: we moeten de waterveiligheid niet alleen aan deskundigen kunnen overlaten, wijzelf spelen er ook een grote rol in.

De voorstelling is speciaal geschreven en gemaakt voor deze regio omdat Zevenaar door haar ligging een cruciale rol speelt in het waterbeheer in Nederland. Het onderwerp waterveiligheid wordt verpakt in een eigentijds verhaal, waardoor het voor iedere kijker relevant is.

Het toneelstuk gaat over een gezin bestaande uit Peter (Michel Jonker), Astrid (Yvonne Gunneman) en hun dochter Eva (Rinske Nas). Peter is een tijdje geleden onstlagen en Astrid probeert met haar baantje het gezin te onderhouden. Beiden dragen zij maskers om mee te kunnen komen in de samenleving. Eva is een meisje met een angststoornis en heeft geregeld paniekaanvallen. Het lukt haar niet om mee te gaan in de stroom. Ze vindt haar ouders maar nep.

Op een dag loopt ze weg en ontmoet ze de poppenspeelster Manuka (Jannie Oudendijk). Manuka opent de ogen van Eva. Eva gaat vervolgens op pad om het verhaal verder te vertellen. Het hele toneelstuk zorgt Mayke van den Broek voor live muziek. De boodschap die de makers wilden overbrengen is zeker overgekomen. Het sterke spel van de vier spelers zoog je echt in het verhaal. Het gebruik van erg realistische scenario's versterkte het effect op de kijkers. Vooral de pillen die Eva voorgeschoteld krijgt, het werkeloos zijn van Peter en de stress van Astrid om het gezin te onderhouden zijn dingen waarmee menig mens dagelijks in contact komt. Mooi was de manier waarop Jannie Oudendijk je meeneemt in het verhaal van haar drie poppen. Kortom, een prachtvoorstelling.

Planeet Liemers

een plek waar de zomer gevonden wordt in alles

zelf als de dagen kort zijn en de sneeuwvlokjes vallen vinden wij straaltjes zon

wij wachten niet op zomer

wij maken de zomer zelf

lachen lief, groeten beleefd

zullen wij zomer vormen

zomer in ons hart

de Liemers in ons hart

F.v.L

31 maart en 1 april – Kastelentocht

Herwen – Wandelend en fietsend kunt u een kastelentocht afleggen. De kosten bedragen 3,50 tot 5,00 euro afhankelijk van de afstand. Starttijden van 8.00 tot 11.00 uur vanaf de Cluse.

1e en 2e paasdag - Paaseieren zoeken in Het Land van Jan Klaassen

Braamt – Tijdens de paasdagen kunt u gezellig met uw kinderen paaseieren zoeken in Het Land van Jan Klaassen. Van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang bedraagt 11,50 euro p.p.

2 april – Open dag de houtdraaierij

Wehl – De beste houtdraaiers en West-Europa zullen u een kijkje verlenen aan de Wardsestraat 15. Aanvang: 10.00 uur tot 17.00. De toegang is gratis.

2 april – Paas vlooienmarkt

Westervoort, sportcentrum Sports Planets de Pals – Aanvang: 10.00 uur tot 17.00. De toegang bedraagt 3 euro en voor kinderen onder 12 jaar is het gratis.

6 april – Danceparty

Zevenaar – Voor alle 1e en 2e jaarsleeringen organiseert 4ALL een danceparty aan de Engeveldstraat 4. Toegang is gratis. Aanvang vanaf 19.30 uur.

7 en 8 april – Kom in de kas

Diverse locaties – De open dagen van de Nederlandse glastuinbouw. Aanvang 7 april: 10.00 tot 17.00. Aanvang 8 april: 11.00 uur tot 16.00. Toegang is gratis

Floortje van Lierop

Lieke finaliste Miss Beauty of Gelderland

Lieke van Mierlo: "Je moet laten zien dat je lekker in je vel zit en trots bent op je lichaam."

GROESSEN – De tweeëntwintigjarige Lieke van Mierlo staat in de finale van Miss Beauty of Gelderland.

De in het dagelijks leven pedagogisch medewerkster blijft zelf erg koeltjes onder alle aandacht, maar ze vindt het nog moeilijk om alle complimentjes te aanvaarden. "Ik sus de complimentjes, ondanks dat ze mij goed doen, altijd een beetje weg en leg de lat voor mijzelf soms te hoog", aldus Lieke.

De finaliste heeft zich op haar zestiende ingeschreven voor Hollands Next Top Model en werd uit genodigd voor een auditie. Ze ging uiteindelijke echter niet naar deze auditie toe. "Ik had toen het lef nog niet, nu merk ik dat ik volwassener ben geworden en een grote stap heb gemaakt." Lieke durft nu zichzelf te laten zien en te zijn, en hoopt zo winnen van de concurrentie.

Zelf ziet ze de andere deelnemers niet als concurrentie: "Het is een hele hechte groep mooie meiden die erg lief voor elkaar zijn en het elkaar allemaal gunnen om te winnen." Lieke richt zich nu vol op de finale en wil daarna pas kijken naar een eventueel vervolg.

Als er na deze ervaring modellenwerk op haar pad komt, zou ze het niet erg vinden om in een strak schema te lopen en aan bepaalde maten te moeten voldoen. Dit is bij de missverkiezing echter niet belangrijk: "Je moet laten zien dat je lekker in je vel zit en trots op je lichaam bent. Als ik een keer wat lekkers wil eten dan kan dat gewoon. Ik houd er wel rekening mee dat ik genoeg sport en gezond leef, maar dit vind ik ook leuk om te doen."

De finale van Miss Beauty of Gelderland vindt op 21 april plaats in Nunspeet. Lieke heeft er erg veel zin in is vastberaden hier hoge ogen te gaan gooien. "We hebben met zijn allen lang toegewerkt naar de finale, en ik wil daar gaan knallen!"

Jeugdmanifest met Liemerse inbreng

Ted Prost: "Wie kan de jeugd nou beter vertegenwoordigen dan de doelgroep zelf?"

ARNHEM – Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, gooit de gemeente Arnhem het over een andere boeg. Jongeren van Arnhem en omstreken worden opgetrommeld om samen met wethouders en medewerkers van de gemeente mee te werken aan het zogeheten 'jeugdmanifest'.

Dit is een creatieve verslaglegging waarin de huidige stand van zaken voor de jeugd in en rondom Arnhem aan de tand wordt gevoeld. Belangrijker is dat er doelgericht gekeken wordt naar wat er verbeterd kan worden.

Waarom jongeren? Doodsimpel, wie kan deze doelgroep nou beter vertegenwoordigen dan de doelgroep zelf? De jonge energieën werpen een nieuw licht op zaken waar voorheen bijna niet over werd nagedacht: zo zijn er ideeën over jeugdcommunities, kleinere afstanden tussen de gemeente en de jongeren, en zelfs het organiseren van een jaarlijks festival. Hand in hand met de oudere generaties, zetten we alles op alles om de plannen waar te maken. Alles komt ter sprake om de toekomst er, onder gedeelde perspectieven, zo goed mogelijk uit te laten zien voor jong én oud. Toekomstmuziek? Niet als het aan ons ligt. Zelf heb ik het geluk bij te mogen dragen aan deze schitterende ontwikkelingen. Ik draag met trots ideeën bij vanuit een Liemers perspectief. Onze eigen regio is natuurlijk ook in volle ontwikkeling en er is veel dat we van elkaar kunnen leren. Dit soort vergaderingen over de toekomst van een stad, dorp, regio, noem maar op, is essentieel om grip te houden op wat er om je heen gebeurt. Ik hoop dat de gemeente Arnhem hier iets moois neer kan zetten zodat wij, in onze Liemerse gemeenten, hier inspiratie uitkunnen putten. Dan maken we het, schouder aan schouder, overal mooier.

Als het manifest is afgerond is, zal het gepresenteerd worden aan burgemeester Marcouch van Arnhem.

'De school is het hart van het dorp'

'We gaan er als dorp alles aan doen om de school te redden.'

SPIJK – De St. Willibrordusschool in Spijk dreigt te sluiten, vanwege een tekort aan leerlingen. Al vanaf augustus 2017 is de school geen zelfstandige school meer, omdat deze drie jaar achter elkaar te weinig leerlingen had. Dorpsbelangenorganisatie Stichting Actief Spijk onderzoekt welke mogelijkheden er nog zijn om de school te redden.

Omdat er te weinig kinderen en jonge gezinnen in Spijk wonen, dreigt de Willibrordusschool te moeten sluiten in 2020. In augustus 2017 fuseerde de school al noodgedwongen met De Tragellijn in Lobith.

Stichting Actief Spijk doet er alles aan om de school zo lang mogelijk open te houden. "De school is bij ons het hart van het dorp", zegt de dorpsbelangenorganisatie. Ook de inwoners van het dorp pleiten ervoor dat de school open blijft. Pieter-Jan Buhler, bestuurslid van de stichting ProLes, waaronder twaalf basisscholen in de Liemers vallen, begrijpt dat, maar wil wel eerlijk zijn. "De kans is zeer groot dat de St.Willibrordusschool gaat sluiten." Toch zoekt hij samen met Stichting Actief Spijk naar een juiste oplossing voor de inrichting van de school in de komende jaren. Dit gebeurt al bijvoorbeeld door met groep 7/8 naar de school in Lobith te gaan. Zo kan er geld worden bespaard, omdat er minder leerkrachten nodig zijn. Ook voeren ze veel gesprekken met de ouders van de leerlingen van de school om zo te kijken wat een goede oplossing zou kunnen zijn.

Actief Spijk wil daarnaast het bedrijfsleven enthousiasmeren. De stichting denkt dat er jaarlijks 250.000 tot 300.000 euro nodig is om de school draaiende te houden. De mensen in het dorp hebben er in elk geval nog veel vertrouwen in. "We gaan er, als dorp, alles aan alles doen om als één gemeenschap de school te redden of in elk geval zo lang mogelijk open te blijven."

Knallen voor Carsten levert 552 euro op

Euphra Fonteijn, Kevin de Voogt en Sylvia Reindsen zijn blij met de cheque. Foto: Jairo in der Beeck

DIDAM - De spinningmarathon van Aerofitt Didam voor de Stichting 'Knallen voor Carsten' heeft ruim vijfhonderd euro opgebracht.

"552 euro en vijf cent om precies te zijn", lacht Bart Thuss, clubmanager van Aerofitt Didam. Achtendertig leden van het sportcentrum fietsten zich op zaterdag 24 maart het snot voor de ogen voor Carsten Jansen. De één een uurtje, de ander twee uren en een derde de volle mep: drie uur lang. De 21-jarige Zelhemmer liep op 3 januari 2017 een dwarslaesie op na een val op een trampoline. Vrienden en collega's van Carsten richtten daarna een stichting voor hem op 'Knallen voor Carsten'. Met deze stichting willen ze zoveel mogelijk geld inzamelen voor aanpassingen, speciale therapieën en behandelingen. Want Carsten wil vooruit ondanks de slechte prognose. Met zijn onderlichaam kan hij helemaal niets meer, met oefeningen en therapie wil hij zijn bovenlichaam sterker maken. Het oorspronkelijke doel was om 20.000 euro op te halen, een streefbedrag dat begin deze maand werd gehaald, maar de eindstreep is nog niet in zicht. "We gaan door, want het is hard nodig", aldus één van de bestuursleden.

Enthousiasmeren

Voor zijn val was Carsten een gezonde jongen met een fulltimebaan bij Aerofitt in Zelhem. Als personal trainer en fitnessinstructeur wist hij sporters te raken en te enthousiasmeren. Ook bij de lokale gymvereniging stond hij voor de groep. Bij Aerofitt werkt bij nog steeds vertelt Bart Thuss. "Alleen is de invulling van zijn takenpakket veranderd. Hij doet ondanks zijn zware lichamelijke beperking nog steeds aan fitnessbegeleiding. Daarnaast verricht hij nog andere werkzaamheden." Ook een steentje bijdragen? Doneren kan op NL77 INGB 0008 100 559 ten name van Stichting Knallen voor Carsten.

Stijn Kuster

Door onze redactie

Ilse van Velsen

IDEEËN

Vervolg van idee 1285....


Ik zei u: ge hebt gelijk. Dat je het niet kunt maken om als Multaboni verder te gaan waar Multatuli was gebleven.


Het is meer dan waar, maar.…het zal me wat! HIJ, hij had het wel goed gevonden Hij had u dan wel gelijk gegeven als u beweert dat ik in gebrekkige stijl schrijf. Hij zou mijn inferieure keus van woorden en de volgorde waarin ik ze plaats hebben verfoeid. Edoch, daar ging het hem niet om.


Het ging hem om de oproep aan u! U, onderdeel van het volk, veelal dom volk. Sloom en gemakzuchtig. Afwachtend en apathisch. Te snel oordelend zonder enige kennis of poging tot studie om die kennis te vergaren.


Een ieder kreeg ervan langs. Dekker spaarde niemand en dat zal in de komende reeks niet veel anders zijn.

Wie na mij weer verder gaat, roep ik nu al op, ook dan, u niet naar de mond te praten.
Dat u dat bij voorbaat weet!


"Publiek, ik veracht u met groote innigheid…".
Maar, er is wel hoop, daarover zal ik u berichten.
In dit idee, met nummer 1285, heb ik tweemaal een Latijns woord voor u verklaard.

Snapt u in het vervolg iets niet, dan moet u het zelf maar gaan opzoeken of vraag een slim neefje of goochem bijdehand buurmeisje om uitleg.

Ik heb wel wat beters te doen dan het publiek te onderwijzen.

Dat kunt u trouwens zelf het beste. Kijk eens verder dan tot de neus van uw schoenen, …houd meestal uw mond en bewandel de weg naar: HET WARE.

Zie ook: www.multaboni.nl

Liemers Helemaal Goed deelt cheques uit

Bert Giesbers (Original Liemers Musikanten) ontvangt de cheque van wethouder Sjef van Groningen (gemeente Duiven). Foto: Sjoerd Geurts Foto: Sjoerd Geurts

LIEMERS - Ze waren er dolblij mee. De Original Liemers Musikanten werden tijdens hun repetitie verrast door wethouder Sjef van Groningen van de gemeente Duiven. Hij reikte een cheque van 250 euro uit voor het 'creatief' uitdragen van het logo De Liemers Helemaal Goed (DLHG).

De projectgroep De Liemers Helemaal Goed zet zich in om deze regio op de kaart te zetten. Het bekende logo is een van de pijlers van de campagne, die wordt ondersteund door de Liemerse gemeenten. De projectgroep deelt twee keer per jaar cheques uit aan partijen die het logo gebruiken.
De eerste prijs was dit keer voor de Original Liemers Musikanten voor het gebruik van het logo op de grote aanhangwagen waarmee ze door het land rijden. Voorzitter Bert Giesbers ontving de cheque van 250 euro uit handen van Sjef van Groningen. Als wethouder maakt hij net als zijn collega's Arthur Boone (Westervoort) en Belinda Elfrink (Zevenaar) deel uit van de stuurgroep.
Arthur Boone en Belinda Elfrink mochten op hun beurt ook cheques uitdelen. De tweede prijs - een cheque van 150 euro - ging naar de Stichting Actief Spijk voor het gebruik van het logo en de naam Liemers in de film die eind vorig jaar over Spijk werd gepresenteerd. Guido Ariessen van de stichting ontving de cheque uit handen van Belinda Elfrink.
Arthur Boone overhandigde Jan en Monique van Looijengoed uit Westervoort een cheque van 50 euro. Het DLHG-logo was op alle rallyauto's geplakt, waarmee werd deelgenomen aan de Scan Covery Trial door Scandinavië. Jan en Monique reden zelf ook mee. De opbrengst van de rally - en deze cheque - gaat naar het goede doel Sea Shepherd, dat strijdt voor het behoud van onze oceanen.
Verenigingen of instellingen die ook kans willen maken op een cheque, kunnen een foto opsturen naar info@deliemershelemaalgoed.nl.

Liemers Lijstje: 7 beloftes aan leerlingen

De eerste vier beloftes op een rij.

LIEMERS - Geïnspireerd op het idee van Will Richardson is het Liemers Lijstje ontstaan. Will Richardson ging rond met de vraag aan leerkrachten en ouders hoe zij denken dat leerlingen het best leren.

Bij het ontstaan van Het Liemers Lijstje is het basis- en voortgezet onderwijs betrokken. Zij kwamen voor het eerst in december 2015 bijeen om over de vraag ''Hoe willen leerlingen leren?'' te discussiëren. Het verhaal begon bij zeven schoolleiders die de eerste ''cirkel'' vormden. Met het oog op de veranderende maatschappij vonden zij dat het onderwijs niet meer van deze tijd is, er moet een verandering plaats vinden. Schoolleiders, docenten, maar ook leerlingen en ouders zijn bij het concept betrokken. Met de al eerder genoemde hoofdvraag en een aantal bijbehorende subvragen zijn de schoolleiders op pad gegaan. De vragen zijn gesteld aan steeds vijf leerlingen. Zo is er een tweede ''cirkel'' ontstaan waarbij steeds meer scholen betrokken raakten. Met behulp van de antwoorden van leerlingen is het Liemers Lijstje ontstaan. In totaal zijn er zeker 2000 leerlingen aan het woord geweest. Het Liemers Lijstje bestaat uit zeven beloften aan leerlingen: 1. We zien wie je bent en je merkt dat we in je geloven, 2. We hebben hoge verwachtingen van elkaar, 3. Je hebt altijd zelf een keuze, 4. Leren is leuk en kan overal, 5. Je weet wat je moet leren en je weet wat je ermee kunt doen, 6. Jouw leeromgeving is boeiend, inspirerend en uitdagend en 7.Als het samen kan doen we het niet alleen. Het doel hiervan is om het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs te verbinden. Het basisonderwijs zal hierdoor steeds meer aansluiten op het vervolgonderwijs. Het idee is ontstaan bij Harald Wiggers (voorzitter centrale directie van het Liemers College). Het Liemers Lijstje is een start, de bedoeling is dat alle leerlingen zich in deze beloften gaan herkennen. Elke editie zal één van deze beloftes behandeld worden.

Multatuliaanse reactie op Multaboni

Commentaar op zijn eigen stukken

Commentaar dat menigeen laat afvragen waar Multaboni mee bezig is, maar hij heeft groot gelijk. Commentaar is hetgeen wat vragen oproept en aanzet tot denken.

Denken is de kern van elk idee en denken is wat we moeten doen. Niemand wordt gespaard en iedereen krijgt ervan langs, dus laten we opstaan.

Het publiek wordt veracht of werd veracht, het is wat we er zelf van maken. Wij zijn degenen die het ongelijk moeten zien te bewijzen.

Laat Multaboni ons berichten over de hoop, de hoop die hij heeft.
Laten we lezen wat hij te zeggen heeft, laten we praten over wat hij geschreven heeft en laten we terugkijken naar de ideeën van Multatuli, want wie is er een grotere inspiratiebron voor Multaboni dan Multatuli?

Wij, onderdeel van het veelal domme volk, moeten onze slimme kant laten zien. Wees het slimme neefje of goochem bijdehand buurmeisje. Houd meestal uw mond, maar laat je horen. Laat zien wie we zijn en waar we voor staan.

Wij zijn niet meer dat publiek dat veracht moet worden, wij zijn het publiek dat de oproep hoort en luistert.

Wij zijn het publiek dat kennis vergaart en kennis deelt. Wij zijn de kennis. Wij zijn de hoop.

Wij zijn de kennis en hoop die Multaboni bij ons niet ziet, de kennis en hoop waarvan hij zegt dat wij het niet bezitten. Wij zijn. Wij zien en horen, wij kijken en luisteren.

Wij zijn.

Door onze redactie

Kim Kleijkers

Camillia Stokman

11 / 12

'Je komt tot de kern van leven en dood' Huisman Uitvaartverzorging vanuit passie en met gevoel

Jannie en Jan Huisman: "Wij regelen de uitvaart en de verzorging van een overledene'."

LOO - Jan en Jannie Huisman zijn sinds 2009 de trotse eigenaren van Huisman Uitvaartverzorging, gevestigd in Loo. Met zorg, betrokkenheid en ruimte voor gevoelens helpen zij nabestaanden met het verzorgen van de uitvaart van een overledene.

Wat houdt uw werk als uitvaartverzorger eigenlijk in?

Jannie Huisman: "Kortgezegd regelen wij de uitvaart en verzorging van de overledene. Als iemand is overleden, is de eerste stap dat de dood vastgesteld moet worden door een arts. Daar krijgt de uitvaartondernemer formulieren van. Hiermee kan bijvoorbeeld bij bedrijven abonnementen of de huur worden opgezegd. Vervolgens wordt de laatste verzorging gedaan, dus het wassen en aankleden. Hier mag de familie ook mee helpen als ze dat willen. Ook wordt het lichaam gekoeld, zodat het tot de dag van de uitvaart goed blijft. Dit kan thuis of bij een uitvaartcentrum. We gaan met de nabestaanden de uitvaart doornemen, en kijken welke kist en rouwkaart ze willen. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met hun wensen en die van de overledene."

Hoe beïnvloedt dit werk jullie dagelijks leven?

Jan Huisman: ''Als je dit als beroep wilt gaan doen, heeft het natuurlijk wel heel veel invloed op je eigen leven. Je kan elk moment van de dag gebeld worden en je moet dan ook altijd bereikbaar zijn. Wij hebben ervoor gekozen om bijvoorbeeld niet op vakantie te gaan. Je moet keuzes maken. Omdat het voor nabestaanden natuurlijk niet fijn is als ze geen contact met je zouden kunnen krijgen, houden wij daar rekening mee. Ze hebben het op dat moment namelijk al moeilijk genoeg.''

Maar waarom is dit nou eigenlijk zo'n mooi beroep?

Jannie Huisman: "Je mag de mensen ondersteunen en iets voor hen betekenen in dit moeilijke proces en in sommige situaties word je zelfs beschouwd als een vriend. Dit proces is een heel oprecht iets, mensen laten hun gevoelens op zo'n moment echt naar buiten komen. Je komt tot de kern van leven en dood. Daarnaast is het ook heel afwisselend werk."

Wat zijn de ontwikkelingen in de uitvaartbranche?

Jan Huisman: ''Tegenwoordig zijn er, in tegenstelling tot vroeger, meer crematies dan begrafenissen; ongeveer 65% crematies en 35% begrafenissen. Sinds 1 januari 2010 mag thanatopraxie worden toegepast, dit is een lichte vorm van balseming. Hierdoor gaat de staat van het lichaam dan pas vanaf de negende of tiende dag achteruit. Deze handeling is niet een zalfje opsmeren, zoals veel mensen denken, maar er wordt in de halsslagader of via de lies in een ader geprikt. In de ader wordt een vloeistof gespoten die het bloed eruit drukt en dat bloed wordt opgevangen en netjes afgevoerd. Dit proces zorgt ervoor dat er minder bacteriën zijn, waardoor het ontbindingsproces minder snel gaat. Er is dan geen koeling meer nodig. Ook zijn de nieuwe crematie-ovens tegenwoordig op elektriciteit, zijn er milieuvriendelijke kisten en rijden rouwauto's vaker op groen gas en dit is weer beter voor het milieu. Ook is men bezig met onderzoek naar resomeren. Dat is een nieuwe manier om het lichaam te laten vergaan."

Hoe word je een goede uitvaartondernemer?

''Ten eerste moet je goed kunnen plannen, je hebt ook inlevingsvermogen nodig. Je moet je aanpassen naar wat de nabestaanden willen. Het belangrijkste op dat moment is dat je er voor de nabestaanden bent en hen helpt. Het gaat op dat moment niet over jou, maar over hen. Als er iets in dit proces niet gaat, zoals de nabestaanden eigenlijk gewild hadden, kunnen ze het niet meer over doen".

Hoe zien jullie de toekomst van jullie bedrijf?

"Wij willen niet meer doorgroeien. Het zou mooi zijn als iemand ons bedrijf overneemt wanneer wij met pensioen gaan, en dit met dezelfde intensiteit voortzet als wij nu doen. Deze persoon hoeft niet persé op dezelfde manier te werken, maar wel met dezelfde bezieling."

Rob en Danny Hulshoff van alle markten thuis Landbouw, natuur, conferentie, zorg en educatie in Gelderse waarden

De oude hooizolder is omgebouwd tot een prachtige ruimte voor vergaderingen, trainingen, teambuilding, coaching en nog veel meer.

PANNERDEN - Samen met haar man Rob heeft Danny Hulshoff-Willemsen een akkerbouwbedrijf voor frietaardappels. Daarnaast bieden ze bedrijven de mogelijkheid geheel ontzorgd een dag of dagdeel te vergaderen, trainen of te teambuilden. Alles voor conferentie en educatie in een uitgestrekt natuurlandschap is aanwezig.

Danny en Rob hebben in eerste instantie het akkerbouwbedrijf voor frietaardappels van de ouders van Rob overgenomen. In 2005 zijn ze gaan verbreden en begonnen ze Nova zorg en welzijn, samen met een partner. Nova biedt mensen met een zorgvraag maximale maatschappelijke participatie en bestaat uit Nova zorgboerderij, Nova actief, Nova zorgatelier, Nova rentree, 't Proathuus en Nova Uit en Thuis. In 2015 begonnen ze met Buitengoed Gelderse Waarden, hun jongste en nieuwste onderneming. Het mooiste vinden ze dat alles bij elkaar hoort en met elkaar samen hangt: landbouw, zorg, natuur, conferentie en educatie.

Buitengoed Gelderse Waarden ontstond toen een grote oude hooizolder moest worden opgeknapt. Er werd besloten de ruimte nuttig te gebruiken en zo kwam Buitengoed Gelderse Waarden tot stand. Alles werd verbouwd en nu is de oude hooizolder omgebouwd tot een prachtige locatie voor vergaderingen, trainingen, teambuilding, coaching en nog veel meer voor groepen tot 80 personen. Het is een unieke locatie gelegen in een prachtige, natuurlijke omgeving. Een authentieke boerderij, gelegen aan de dijk in het buitengebied van Pannerden. Het is ook het startpunt van vele mogelijke activiteiten in de natuur, landbouw of zorg. Een struintocht door de uiterwaarden, een rondleiding over een modern akkerbouwbedrijf - namelijk het bedrijf van Danny en Rob - of een presentatie over de bedrijfsvoering van een zorginstelling. De natuur beleven, het buitenleven voelen en kennis maken met de boerengastvrijheid. Alles is mogelijk.

Danny en Rob hebben hun akkerbouwbedrijf nog steeds, maar ze zijn nu ook zo veel meer. "We zijn nog steeds boeren, maar we hebben ons boerenbedrijf verbreed", zegt Danny. Daardoor is geen dag hetzelfde. "Vooral voor onze startende onderneming Buitengoed Gelderse Waarden is elke dag anders. De drukte is wisselend en alles eromheen is wisselend, want elk bedrijf wil maatwerk. Een twee uur durende meeting of een meerdaagse, met of zonder aanvullende activiteiten, standaard of op maat. We hebben voor ieder wat wils en leveren een totaalconcept: georganiseerd en ontzorgd van A tot Z. Daarnaast zijn niet alleen bedrijven bij ons welkom. Ook ook basisscholen en middelbare scholen uit het hele land kunnen kennis komen maken met ons akkerbouwbedrijf voor frietaardappels en de natuur." Zakelijk en educatief is waar Buitengoed Gelderse Waarden voor staat. Het leukste vindt Danny om alles te organiseren en contact te hebben met de mensen. "Het is geweldig om alles te runnen. De afwisseling en diversiteit zijn groot en het is super leuk om te zorgen voor een geslaagde dag. Bedrijven kunnen even helemaal 'out-of-the-box' zijn in onze comfortabele, uitdagende en inspirerende omgeving en voor scholieren is het zeer leerzaam ons boerenbedrijf te zien. Vooral de oogsttijd van de frietaardappelen is één van de leukste momenten van het jaar."

Bedrijvigheid

Kim Kleijkers

Nomi Vermeulen