Spoorbrug in het Staatsbos te Groesbeek, 152 jaar oud?
Foto: Archief Gerrie Driessen
Naar aanleiding van de afsluiting, wegens houtrot, van het spoorbruggetje begin juli 2017, rees de vraag hoe oud de oversteek zou zijn. Gelet op de datum waarop deze ansichtkaart verzonden is, 21 juli 1903, tenminste 115 jaar. Het is echter niet uitgesloten dat de brug dateert begin 1865, toen de spoorlijn werd aangelegd en waarbij het grondbezit van W.E. Rijnbende doorsneden werd. Bij de verkoop aan de spoorwegmaatschappij zal hij de aanleg van een brug bedongen hebben, om zo van De Wolfsberg op het Maldens Vak van zijn terrein te kunnen komen.
Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek
In 1918 wordt de brug genoemd in advertenties geplaatst door VASTIMA. (VAN STOKKUMS INTERNATIONALE MATERIALENHANDEL). In september betreft het een HOUTVERKOPING in het Maldensvak onder Groesbeek. Voor geïnteresseerden is er voordien een bijeenkomst aan de spoorbrug in het Hoenderdaal, waar aanwijzingen gegeven zullen worden. Te koop zijn: 16 percelen staande BEUKEN langs de spoorlijn in het Hoenderdaal, 25 percelen staande DENNEN en BEUKEN aan de Dwarslaan en 56 percelen DENNEN aan de Hoofdlaan.
In december 1918 worden er bij inschrijving verkocht, in 22 percelen, circa 50.000 DENNEN geschikt voor HEI- EN TELEGRAAFPALEN, ZWAAR MIJNHOUT ENZ., staande op voor vervoer gunstig gelegen terrein nabij den harden weg Groesbeek –Station Mook, op 20 min. afstand van Station Groesbeek, op 30 min. afstand van laadplaats aan de Maas bij Mook. Aanwijzing ter plaatse (…) vanaf de brug over den Spoorweg bij Groesbeek, nabij den Grintweg Groesbeek –Station Mook. (…)
Deze verkopingen vonden plaats op het, enige tijd later zo genoemde, landgoed De Hoge Hoenderberg. De eigenaar, de Rotterdamse ondernemer P.J.M van Stokkum, had het gekocht op 26 juli 1928. Het betreft een stuk bos dat op de terreinkaart van de oorspronkelijke eigenaar, W.E. Rijnbende, stond aangegeven als Het Maldensche Vak. Niet te verwarren met het lager gelegen Maldens Vlak, waarop in 1959 het zweefvliegveld is aangelegd. Overigens een idee van Van Stokkum, gelanceerd in 1932. Een ander tastbaar bewijs van zijn bestaan is het vlakbij de spoorbrug gelegen 'grotje', gebouwd in 1928.
Dierenbeul schiet kogel door voorpoot kat in Groesbeek
GROESBEEK - In de omgeving van de Heumensebaan in Groesbeek is door tot nog toe onbekende maandagavond een kat beschoten met vermoedelijk een luchtdrukwapen.
De kat Jackson is eigendom van een inwoonster uit Groesbeek. Het kogeltje van de onbekende schutter is dwars door de voorpoot van 'Jackson 'gegaan en is tenslotte in de buik terecht gekomen. Een plaatselijke dierenarts heeft de kogel operatief weten te verwijderen, maar acht de kans groot dat Jackson haar poot zal moeten missen.
Inmiddels heeft baasje Tina aangifte van dierenmishandeling gedaan bij de politie van Berg en Dal. Zij waarschuwt kattenbezitters hun dieren binnen te houden, want volgens haar loopt er iemand rond die je kat kwaad wil doen. De politie neemt de dierenmishandeling hoog op en verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen om zo de dierenbeul te kunnen aanhouden: 0900 8844.
Het Bevrijdingsmuseum
in Groesbeek zoekt vrijwilligers
GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek is op zoek naar versterking van het vrijwilligersteam.
"We zoeken een vrijwillige medewerker m/v in het museumcafé die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen en bedienen. Inzet: één hele dag per week, zowel door de week als in het weekend.
Het museum is een professionele organisatie en biedt een plezierige werksfeer, een professioneel opleidingstraject, een reiskostenvergoeding en een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, de heer Hans Bredewoud. Telefonisch 024 3974404 of per e-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl.
Controle gemeentelijke bomen
BERG EN DAL - Naar aanleiding van een gevallen boom zondagmiddag op de Van Randwijckweg in Beek laat de gemeentelijke groenambtenaar Wouter van der Lest weten dat in de hele gemeente Berg en Dal alle gemeentelijke bomen om de drie jaar worden gecontroleerd.
Als er aan bepaalde bomen wat mankeert, vallen ze onder aandachtsbomen en worden vervolgens ieder jaar tegen het licht gehouden. "Als de boom heel slecht is en niet meer lijkt herstellen dan halen wij de boom neer", aldus Van der Lest. De acaciaboom die afgelopen zondagmiddag het loodje heeft gelegd was particulier eigendom en zal door de eigenaren moeten worden onderhouden. De gevallen boom zag er overigens niet slecht uit, maar bij de wortels bleek hij helemaal aangetast te zijn. "Wij kunnen onmogelijk alle particulieren bomen controleren. Als wij toevallig een slechte boom of een boom zien in een particuliere tuin die slecht onderhouden is, dan spreken wij de eigenaar daar op aan. Doet hij er vervolgens niets mee en de boom valt en veroorzaakt schade, dan wordt hij / zij daarvoor aansprakelijk gesteld vanwege nalatigheid."
Ledenvergadering De Deurdouwers
MILLINGEN - Op donderdag 24 augustus vindt de algemene ledenvergadering van carnavalsvereniging De Deurdouwers plaats.
Deze wordt gehouden in de Reinhal aan het Ons Genoegenpad, aanvang 20.00 uur.