GN Berg en Dal Heumen Mook

2 augustus 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 2 augustus 2017


Vrijwilliger Polderpop: handen uit de mouwen!

Foto: The Naked Sweat Drips (Ariane van Ginneke)

Foto: Ariane van Ginneke

LEUTH – Over een kleine twee weken, op zaterdag 12 en zondag 13 augustus vindt in Leuth de 28e editie van PolderPop plaats. Het festival draait helemaal op de inzet van vrijwilligers en we kunnen er nog enkele gebruiken.

Meehelpen? Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger mee te werken? We kunnen altijd extra handen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het opbouwen/afbreken, voor de ontvangst van bands, achter de bar, bij de entree, verspreiding van affiches, enz. enz. Interesse: stuur een mail naar info@polderpop.com.

Wat is PolderPop?

PolderPop heeft al 28 jaar een neus voor nieuw muzikaal talent. Groeidiamantjes met het label: “Veelbelovend”. Zondag 13 augustus spelen op twee podia spelen bands die nog onbekend zijn bij het grote publiek maar het in zich hebben om groot te worden. Je kunt dan GRATIS genieten van: Taveneer, Snow Coats, Maurice van Hoek, Taxidermist, PEER, Kid Harlequin, The Naked Sweat Drips, Dan Hair en Rob Klerkx & the Secret.

Extra festivaldag!

PolderPop krijgt er op zaterdag 12 augustus een broertje/zusje bij. PolderPop Roots & More met de Nederlandse top op het gebied van blues en americana. Zes bands vindt je op de podia: DIX, Mercy John, Ralph de Jongh, JW Roy & the Royal Family, Leif de Leeuw Band en AJ Plug. Voor PolderPop Roots & More zijn online kaartjes te koop via: www.polderpop.com. Heb je liever een echte ticket in handen? Die zijn te koop via: Spar Looijschelder in Leuth en Ooij, Primera in Millingen aan de Rijn en Beek-Ubbergen, Bruna in Groesbeek en platenzaak Kroese in Nijmegen.

Vakantielunch voor mantelzorgers

BERG EN DAL - "Wij als Mantelzorg Berg en Dal weten als geen ander dat tijdens deze vakantiemaanden alles op een laag pitje staat. Behalve de zorg. Die gaat gewoon door. Om de mantelzorgers in Berg en Dal ook tijdens de vakantieperiode iets aan te kunnen bieden, organiseren we op zaterdag 19 augustus een speciale vakantielunch in De Mallemolen in Groesbeek."

"Je bent natuurlijk zelf als mantelzorger van harte uitgenodigd om van deze lunch te komen genieten! Maar ook degene die jouw zorg nodig heeft, is welkom. Vorig jaar was de lunch een groot succes. Daarom organiseren we het ook dit jaar weer! Maak je gebruik van dit aanbod, meld je dan eenvoudig bij ons aan. Er zijn geen kosten aan verbonden. Reageer wel voor 14 augustus en kom genieten van een smakelijk en mooi moment samen! Aanmelden kan via info@mantelzorgbergendal.nl of bel even naar 085 0406066 (op werkdagen tussen 9.00 en 13.00uur). We hopen je te zien op zaterdag 19 augustus! De geheel verzorgde lunch vindt plaats in de foyer van De Mallemolen in Groesbeek, Kloosterstraat 11. De aanvang is om 12.00 uur en we stoppen rond de klok van 14.00 uur. Mocht vervoer een probleem zijn, geef dit dan bij ons aan."

Kerkberichten

Vieringen kerk H.H. Cosmas en Damianus Groesbeek Dorp;

Overleden: Theodorus Maria Binnenhei

Gedoopt: Djovanie Joseph Petrus Arnoldus van Erp Joanna Josephina Petronella Lambertha van Erp; Fay Will Marije de Bruin; Nolan Peter Paul Peters; Mila Evelina Elisabeth Peters

Zaterdag 5 augustus 19.00 uur: H.Mis; samenzang met cantors

Misintenties: Zr. Jo Laming; Overled. Ouders Thissen-Verbeet en dochter Bernarda Maria

Zondag 6 augustus 10.00 uur H.Mis; samenzang;

Misintenties:

Dinsdag 8 augustus 09.00 uur H.Mis in Mariakapel C en D

Dinsdag 8 augustus 11.15 uur H. Mis Kevelaer

Woensdag 9 augustus 19.00 uur H. Mis Sint Antonius Breedeweg

Donderdag 10 augustus 09.00 uur H.Mis in Mariakapel C en D

Vieringen St. Antonius Breedeweg;

Woensdag 2 augustus. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 6 augustus.18e zondag door het jaar.

9.30 uur: Eucharistieviering met samenzang.

Intenties: Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote

Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen

Woensdag 9 augustus. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn.

Bruggetje Groesbeeksebos weer open

GROESBEEK - Goed nieuws voor fietsers, atb-ers en wandelaars. Ze kunnen in de benen komen, want de brug over de spoorkuil in het Groesbeeksebos is alweer open.

Het brugdek (de bovenzijde van de brug) is toe aan groot onderhoud. Uit veiligheid was de brug afgesloten, maar dat is nu ten einde. ProRail heeft met tijdelijke maatregelen het brugdek weer veilig gemaakt. Afgelopen zaterdag zou de brug weer open gaan, maar dat is donderdagmiddag 27 juli al gelukt. Het wegdek over de brug is iets versmald en aan de zijkanten voorzien van bouwhekken. Fietsers en voetgangers kunnen er dus weer veilig gebruik van maken.

Toekomstig beheer

ProRail overlegde maandag met gemeente Berg en Dal en Staatsbosbeheer. Zij trokken met elkaar als belangrijkste conclusie dat alle partijen in willen zetten op het definitief behoud van de brug voor de wandelende en fietsende recreant. Daar zijn nog een paar stappen voor nodig. ProRail onderzoekt de mogelijkheden voor het definitief renoveren van de brug en de gemeente onderzoekt of en hoe zij de brug voor toekomstig beheer kunnen overnemen.

Rondleiding 'Gevleugelde Vrijheid' voor kinderen

GROESBEEK - Donderdag 3 augustus is er in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek speciaal voor kinderen van 10-15 jaar van 14.00-15.30 uur een rondleiding door de tentoonstelling 'Gevleugelde vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht'.

De rondleiding zal worden gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee. Er gelden de standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Museumkaart is geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Dit seizoen geen vierde streekmarkt Breedeweg

GROESBEEK/BREEDEWEG – Op zaterdag 12 augustus zou op het Kerkplein in Breedeweg de vierde en laatste streekmarkt van dit seizoen gehouden worden. Echter de organisatie heeft het evenement moeten afblazen omdat er te veel marktkooplieden - in verband met vakantie -hebben afgezegd.

Met dit initiatief hebben de organisatoren Marcel Janssen, Pieter Visser en Hans Nelissen de Breedeweg aardig op de kaart weten te zetten, wat ook de bedoeling was. Het motto van dit drietal was lokaal met op de streekmarkt kramen volop lokale producten. De spits werd dit jaar in de maand mei afgebeten door de bekende tv-kok Pierre Wind, die over belangstelling niet te klagen had. Hans Nelissen heeft laten weten dat de Streekmarkt in Breedeweg in ieder geval het volgend jaar een vervolg krijgt.

Spoorbrug in het Staatsbos te Groesbeek, 152 jaar oud?

Foto: Archief Gerrie Driessen

Foto: Archief Gerrie Driessen

Naar aanleiding van de afsluiting, wegens houtrot, van het spoorbruggetje begin juli 2017, rees de vraag hoe oud de oversteek zou zijn. Gelet op de datum waarop deze ansichtkaart verzonden is, 21 juli 1903, tenminste 115 jaar. Het is echter niet uitgesloten dat de brug dateert begin 1865, toen de spoorlijn werd aangelegd en waarbij het grondbezit van W.E. Rijnbende doorsneden werd. Bij de verkoop aan de spoorwegmaatschappij zal hij de aanleg van een brug bedongen hebben, om zo van De Wolfsberg op het Maldens Vak van zijn terrein te kunnen komen.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

In 1918 wordt de brug genoemd in advertenties geplaatst door VASTIMA. (VAN STOKKUMS INTERNATIONALE MATERIALENHANDEL). In september betreft het een HOUTVERKOPING in het Maldensvak onder Groesbeek. Voor geïnteresseerden is er voordien een bijeenkomst aan de spoorbrug in het Hoenderdaal, waar aanwijzingen gegeven zullen worden. Te koop zijn: 16 percelen staande BEUKEN langs de spoorlijn in het Hoenderdaal, 25 percelen staande DENNEN en BEUKEN aan de Dwarslaan en 56 percelen DENNEN aan de Hoofdlaan.

In december 1918 worden er bij inschrijving verkocht, in 22 percelen, circa 50.000 DENNEN geschikt voor HEI- EN TELEGRAAFPALEN, ZWAAR MIJNHOUT ENZ., staande op voor vervoer gunstig gelegen terrein nabij den harden weg Groesbeek –Station Mook, op 20 min. afstand van Station Groesbeek, op 30 min. afstand van laadplaats aan de Maas bij Mook. Aanwijzing ter plaatse (…) vanaf de brug over den Spoorweg bij Groesbeek, nabij den Grintweg Groesbeek –Station Mook. (…)

Deze verkopingen vonden plaats op het, enige tijd later zo genoemde, landgoed De Hoge Hoenderberg. De eigenaar, de Rotterdamse ondernemer P.J.M van Stokkum, had het gekocht op 26 juli 1928. Het betreft een stuk bos dat op de terreinkaart van de oorspronkelijke eigenaar, W.E. Rijnbende, stond aangegeven als Het Maldensche Vak. Niet te verwarren met het lager gelegen Maldens Vlak, waarop in 1959 het zweefvliegveld is aangelegd. Overigens een idee van Van Stokkum, gelanceerd in 1932. Een ander tastbaar bewijs van zijn bestaan is het vlakbij de spoorbrug gelegen 'grotje', gebouwd in 1928.

Dierenbeul schiet kogel door voorpoot kat in Groesbeek

GROESBEEK - In de omgeving van de Heumensebaan in Groesbeek is door tot nog toe onbekende maandagavond een kat beschoten met vermoedelijk een luchtdrukwapen.

De kat Jackson is eigendom van een inwoonster uit Groesbeek. Het kogeltje van de onbekende schutter is dwars door de voorpoot van 'Jackson 'gegaan en is tenslotte in de buik terecht gekomen. Een plaatselijke dierenarts heeft de kogel operatief weten te verwijderen, maar acht de kans groot dat Jackson haar poot zal moeten missen.

Inmiddels heeft baasje Tina aangifte van dierenmishandeling gedaan bij de politie van Berg en Dal. Zij waarschuwt kattenbezitters hun dieren binnen te houden, want volgens haar loopt er iemand rond die je kat kwaad wil doen. De politie neemt de dierenmishandeling hoog op en verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen om zo de dierenbeul te kunnen aanhouden: 0900 8844.

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek zoekt vrijwilligers

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek is op zoek naar versterking van het vrijwilligersteam.

"We zoeken een vrijwillige medewerker m/v in het museumcafé die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen en bedienen. Inzet: één hele dag per week, zowel door de week als in het weekend.

Het museum is een professionele organisatie en biedt een plezierige werksfeer, een professioneel opleidingstraject, een reiskostenvergoeding en een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, de heer Hans Bredewoud. Telefonisch 024 3974404 of per e-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl.

Controle gemeentelijke bomen

BERG EN DAL - Naar aanleiding van een gevallen boom zondagmiddag op de Van Randwijckweg in Beek laat de gemeentelijke groenambtenaar Wouter van der Lest weten dat in de hele gemeente Berg en Dal alle gemeentelijke bomen om de drie jaar worden gecontroleerd.

Als er aan bepaalde bomen wat mankeert, vallen ze onder aandachtsbomen en worden vervolgens ieder jaar tegen het licht gehouden. "Als de boom heel slecht is en niet meer lijkt herstellen dan halen wij de boom neer", aldus Van der Lest. De acaciaboom die afgelopen zondagmiddag het loodje heeft gelegd was particulier eigendom en zal door de eigenaren moeten worden onderhouden. De gevallen boom zag er overigens niet slecht uit, maar bij de wortels bleek hij helemaal aangetast te zijn. "Wij kunnen onmogelijk alle particulieren bomen controleren. Als wij toevallig een slechte boom of een boom zien in een particuliere tuin die slecht onderhouden is, dan spreken wij de eigenaar daar op aan. Doet hij er vervolgens niets mee en de boom valt en veroorzaakt schade, dan wordt hij / zij daarvoor aansprakelijk gesteld vanwege nalatigheid."

Ledenvergadering De Deurdouwers

MILLINGEN - Op donderdag 24 augustus vindt de algemene ledenvergadering van carnavalsvereniging De Deurdouwers plaats.

Deze wordt gehouden in de Reinhal aan het Ons Genoegenpad, aanvang 20.00 uur.

Opa's en oma's vertellen over de oorlog

GROESBEEK - Dinsdag 8 augustus vertellen opa's en oma's persoonlijke verhalen over WO2 speciaal voor kinderen van 10-12 jaar in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd! De standaard tarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart is ook geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek).

Dierenbeul schiet kogel door voorpoot kat in Groesbeek

GROESBEEK - In de omgeving van de Heumensebaan in Groesbeek is door tot nog toe onbekende maandagavond een kat beschoten met vermoedelijk een luchtdrukwapen.

De kat Jackson is eigendom van een inwoonster uit Groesbeek. Het kogeltje van de onbekende schutter is dwars door de voorpoot van 'Jackson 'gegaan en is tenslotte in de buik terecht gekomen. Een plaatselijke dierenarts heeft de kogel operatief weten te verwijderen, maar acht de kans groot dat Jackson haar poot zal moeten missen.

Inmiddels heeft baasje Tina aangifte van dierenmishandeling gedaan bij de politie van Berg en Dal. Zij waarschuwt kattenbezitters hun dieren binnen te houden, want volgens haar loopt er iemand rond die je kat kwaad wil doen. De politie neemt de dierenmishandeling hoog op en verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen om zo de dierenbeul te kunnen aanhouden: 0900 8844.

MILLINGEN - Op donderdag 24 augustus vindt de algemene ledenvergadering van carnavalsvereniging De Deurdouwers plaats.

Deze wordt gehouden in de Reinhal aan het Ons Genoegenpad, aanvang 20.00 uur.

5 / 12

6 / 12

Kieken tijdens De Kaaij

Foto: Gerard Verschooten

Foto: Gerard Verschooten

NIJMEGEN - Liefhebbers van theater, comedy en kleinkunst kunnen augustus en een stukje september hun hart ophalen bij Cultureel Terras De Kaaij Nijmegen op TheaterSchip de Zeester. 'Kiek tijdens De Kaaij' biedt iedere woensdag, donderdagavond en zondag namiddag (van 2 augustus - 7 september) een veelzijdige programmering.

Op TheaterSchip de Zeester, naast het terrein van De Kaaij, passeren aanstormende talenten en publiekslievelingen de revue. Hoogtepunten als Theatergroep PIT, Jan Klaassen (winnaar Jan Klaassen academie), Marcel de Groot, De Gestampte Meisjes (publieksprijswinnaars Delft Fringe), Haan & Hoogeboom (finaliste Camaretten), maken deel uit van het programma.

De woensdagmiddagen zijn voor kinderen. De woensdagavond staat in het teken van comedy. De donderdag is de kleinkunstavond. En zondag namiddag, vroege avond, is de 'lazing on a sunny afternoon'-zondag, een dag vol met singer-songwriters en kleine kunstcomedy.

Dit jaar leggen Rosalie Thomassen en Rob Michels, de grondleggers van Kiek, zich nog meer toe op het Nimweegse. Zo zal de laatste week helemaal in het teken staan van Nijmeegse artiesten, onder het motto de ‘GUN’factor: Groete Uut Nimwegen. Onder andere, Droes Hair, Jan Willem van Opstal, Collectief XX en Mirjam van den Bos betreden dan de bühne. Maarten Peters, oud gitarist van de Frank Boeijengroep, zal zondagnamiddag 3 september afsluiten met het programma ‘Hits, hits en de Maarten Peters hits’.

Meer informatie over het complete programma, tijden en ticketprijzen op https://www.facebook.com/kiek024/

Battlefield Fietstour 'Fietsen zonder parachute'

GROESBEEK - Zondag 6 augustus verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 12.00-15.30 uur een battlefield fietstocht van 10 km (met eigen fiets) onder leiding van een gids.

De tocht staat volledig in het teken van Operatie Market Garden en gaat over de landingsterreinen bij Groesbeek. Het programma begint met een inleiding en introductiefilm. De startlocatie is Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Kosten: inclusief entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met 50 procent korting: 6,00 euro. Museumkaart is niet geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Supervleesbingo in Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 5 augustus een supervleesbingoavond in ontmoetingscentrum Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Tijdens deze speciale bingoavond zijn er vlees– en barbecueschalen, rollades, tassen boodschappen en een supervleesschaal in de wacht te slepen. De zaal van Op De Heuvel is om 19.00 uur geopend; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. In totaal worden er 18 rondes en één super ronde gespeeld. Een grote kaart kost 10 euro. Iedereen is op deze supervleesbingoavond welkom

Vorstelijk dierenonderkomen in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De dierenweide aan de Kerkstraat / Houtlaan heeft de afgelopen maanden een ware face-lift ondergaan.

Het resultaat mag er dan ook zijn midden in het centrum van Groesbeek. De dieren die momenteel nog elders zijn ondergebracht krijgen een vorstelijk onderkomen. Er is een geheel nieuwe vijver aangelegd. Ook is er een totaal nieuw nachtverblijf voor de dieren gerealiseerd evenals enkele andere dierenverblijven. Het geheel is omgeven door een grasveld waarin ook enkele tunnels zijn verwerkt.

De dieren zouden in eerste instantie in juli terugkeren, maar deze datum niet haalbaar gebleken. Nu komen alle dieren op donderdag 17 augustus hun intrek nemen. Om 16.00 uur zal wethouder Sjaak Thijssen de dieren welkom heten in hun prachtige onderkomen en de familie Van de Ven, die al ruim 45 jaar het beheer heeft gevoerd over de dierenweide, die veel wordt bezocht door ouders met kinderen.

De laatste tijd is de dierenweide een leer-/werktraject voor cliënten van Pluryn. De nieuwe dierenweide is ook meer toegankelijk gemaakt voor educatie voor onder andere leerlingen van basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. In de dierenweide kan men dan uitleg krijgen over de verzorging van de dieren en het onderhouden van de dierenweide. Ook wordt er direct bij de dierenweide parkeergelegenheid gecreëerd voor de bezoekers. Met de realisatie van de dierenweide is een kleine ton investering gemoeid.

Een zomer vol

Romeinse activiteiten

HEILIG LANDSTICHTING - In museumpark Orientalis vinden in de vakantieperiode heel veel Romeinse activiteiten plaats.

Er is een gratis Romeinse ontdekkingstocht voor kinderen, er zijn Romeinse spelen, je kunt leren weven en vilten, je laten kappen en opmaken als een echte Romeinse dame. Bij de ingang kun je je verkleden als Romein dat maakt het allemaal nog echter. In het informatiecentrum Romeinse Aquaduct wordt de film"Het houten zwaard" vertoond. Tijdens de openingsuren wordt gewerkt aan de restauratie van de Victoria, een authentiek Romeins schip. Kijk voor het volledige programma en openingstijden op www.museumparkorientalis.nl

Gezellig shoppen langs 130 kramen op Groesbeekse jaarmarkt

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK - De Groesbeekse jaarmarkt heeft weer voor de nodige bezoekers gezorgd ondanks de kritiek van enkele ondernemers dat er maar weinig of geen publiciteit aan gegeven was. De organisatie was in handen van Kroko's evenementen.

In totaal stonden er 130 kramen opgesteld vanaf het begin van de Dorpsstraat tot bij cafetaria Domino boven aan de Pannenstraat. De waren die werden aangeprezen waren voor elk wat wils en voor de inwendige mens was ook ruimschoots aan gedacht. Op een gegeven moment was het gewoon weg schuifelen langs de velen kramen. Een enkele regenbui zoals rond tien over elf dreigde wat roet in het eten te gooien maar na de bui maar even daarna werd er weer van de vele terrasjes - sommige met live muziek - gebruik gemaakt.

Vanaf 11.00 uur startte Omroep Berg en Dal met het pleinfestival op het Dorpsplein waar diverse plaatselijke en regionale artiesten hun opwachting maakten zoals; Theo Peters en Wim Gerritzen, Feestzanger René, Feestduo Sjonge Sjonge, Jessy, Arjan Tijs, Helen Liebers, Perry Zuidam, Pierre en Manon, William Smulders, Henk Robbemond en Mark en Kees die het pleinfestival muzikaal afsloten. Ook café De Comm speelde op een ludieke wijze in over de perikelen waarmee hij de afgelopen dagen mee geconfronteerd werd betreffende het Summer Vibes dat vanwege de geluidsnorm afgelast werd. Vanaf 15.00 uur speelde voor café De Comm het trio 60 dB.

Voor de allerkleinste was er op het marktterrein een miniboerderij opgesteld met konijnen, geiten, eenden en schapen vertroeteld konden worden terwijl er voor de wat grotere kinderen een trampoline stond. Voor de eerste maal was bij de jaarmarkt ook winkelcentrum Bellevue betrokken, ook daar stonden de kramen in de galerij. De parkeergarage onder Bellevue was ook de hele dag bereikbaar maar nu via de Hoflaan. De marktkooplieden hebben over klandizie niet te klagen gehad.

Karperjeugddagen in Nijmegen

NIJMEGEN - Ben jij tussen de 14 en 18 jaar, dol op karpervissen of wil je hier meer over leren? Kom dan op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus naar de vijvers bij de Winkelsteegseweg in Nijmegen.

De Federatie organiseert samen met de SKP Nijmegen een tweedaags jeugdevenement over karpervissen. Dit evenement bestaat uit een koppelwedstrijd en vervolgens een open karperdag.

Jeugd koppelwedstrijd

De eerste dag en nacht staan in het kader van een karper koppelwedstrijd. "Wij vragen de geïnteresseerden om zich als koppel aan te melden. Wegens beperkte ruimte mag er met twee hengels per stek worden gevist. Dit betekent dat er met één hengel per persoon wordt gevist.
Hoewel het viswater niet super groot is hebben we dit water uitgekozen vanwege het fraaie karper bestand. Wij zijn niet verbaast als iedereen één (of meerdere) karper(s) vangt.
Hoewel wij benadrukken dat de gezelligheid belangrijker is dan het wedstrijd element zijn er mooie prijzen te winnen voor de koppels die de meeste kilo's karper vangen. Daarnaast is er een prijs voor de persoon (individuele prijs) die de grootste karper vangt. Er zijn prijzen te winnen in de vorm van waardebonnen te besteden bij een hengelsportzaak van 75, 50 en 25 euro. Ook voor de grootste karper is er een prijs van 50 euro in de vorm van een waardebon.
Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt bij aanvang een goodiebag die gevuld is met allerlei mooie karpergadgets. Daarnaast zorgen wij voor avond eten en een ontbijt."

Voor inschrijving en voorwaarden ga naar http://www.hfmiddennederland.nl/actueel/11713/karper-jeugddagen-in-nijmegen.html

Open dag karpervissen voor de jeugd
Op zaterdag worden er verschillende workshops opgezet waar de jeugd allerlei verschillende technieken kunnen leren, die zij later kunnen toepassen voor hun eigen karpervisserij.
Boilies maken - Hoe wordt het meest gebruikte karper aas gemaakt? Kies een aantal ingrediënten uit en maak je eigen boilies!
Rigs knopen - Volgens velen is de onderlijn een belangrijk onderdeel van het karpervissen. De onderlijn bij het karpervissen wordt een rig genoemd. Kom je eigen rig knopen.
Werptechniek oefenen - Karpers gedijen het liefst tussen de lelies of langs die overhangende takken. Hoe krijg ik mijn montage op de juiste plek geworpen? We gaan dit samen met jullie oefenen. Er zijn zelfs mooie prijsjes te winnen voor de echte precisie werpers.
Penvissen - Het vissen op karper met een dobber (pen). Een zeer effectieve manier van karpervissen als het op de juiste wijze wordt gedaan. Leer onder begeleiding de basiselementen van het penvissen op karper.

Method feeder - Het vissen met een method feeder is een zeer effectieve en veelgebruikte manier van karpervissen dat door wedstrijdvissers veel wordt gedaan. Pak één van onze feeder hengels en probeer zelf een karper te vangen.
Vaste stok vissen - Ook aan de niet karpervisser is gedacht. Pak een vaste hengel en probeer een voorn of een brasem te vangen. Raadpleeg de VISmeester voor tips en trucs.
|Verder kun je meedoen met een loterij. Er is een goed gevulde prijzentafel aanwezig.

Voor de open karperdag op 26 augustus is aanmelden niet nodig. Deelname is gratis en het is niet nodig om eigen materialen mee te nemen. Workshops worden aangeboden vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur. Er wordt gevist bij de vijvers aan de Winkelsteegseweg 217 in Nijmegen.

Cineac voor kinderen

GROESBEEK - Woensdag 9 augustus is er doorlopend van 14.00-16.00 uur in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: Cineac voor kinderen.

Er zijn boeiende en educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema’s (onder andere verzet, onderduiken, dagboeken) speciaal voor de jeugd van 10-14 jaar. De standaard tarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen 5,00 euro. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek).

500 euro te winnen op bingo

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek is donderdagavond 3 augustus in totaal 500 euro in de wacht te slepen.

De jackpot is opgelopen tot 250 en de hoofdprijs bedraagt 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. Het bingospel start om 20.00 uur. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

Nieuw gemeentewapen prijkt op bordes gemeentehuis

Foto: Peter Hendriks

Foto: Remco Wildeman

BERG EN DAL – Sinds kort prijkt het nieuwe gemeentewapen van Berg en Dal op het bordes van het gemeentehuis in Groesbeek.

Vele jaren pronkte het gemeentewapen van Groesbeek tegen het bordes, maar sinds de herindeling met Beek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn moest de gemeenteraad de goedkeuring geven aan een nieuw gemeentewapen. Nu is het eindelijk zover en is de gemeente Berg en Dal een nieuw gemeentewapen rijker.

Verkeerde geluidsnorm aangehouden bij Summer vibes

GROESBEEK - Zaterdag 22 juli heeft de gemeente Berg en Dal een geplande geluidmeting gedaan bij het straatevenement Summer vibes bij café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Hierbij is tijdens het meten geconstateerd dat de geluidsnorm buiten werd overschreden.

Om een boete van de gemeente ter hoogte van 1.500 euro te mijden heeft de organisator, café De Comm, het evenement buiten stopgezet. Nu blijkt dat bij de beoordeling van de vraag of er sprake was van een overtreding, de vergunningvoorschriften niet juist zijn geïnterpreteerd.


Door een misverstand is de norm van 60 dB(A) aangehouden. Deze norm geldt alleen voor evenementen die binnen worden gehouden. De norm voor evenementen die buiten worden gehouden is 80 dB(A). Bij de geluidmeting zaterdag is 79 dB(A) gemeten. Achteraf blijkt dat de eigenaar zich dus keurig aan de regels uit de vergunning hield.


Loco-burgemeester Sjaak Thijssen heeft inmiddels gesproken met de eigenaar van café De Comm. Hij heeft namens de gemeente excuses aangeboden.

Verkeerde geluidsnorm aangehouden bij Summer vibes

GROESBEEK - Zaterdag 22 juli heeft de gemeente Berg en Dal een geplande geluidmeting gedaan bij het straatevenement Summer vibes bij café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Hierbij is tijdens het meten geconstateerd dat de geluidsnorm buiten werd overschreden.

Om een boete van de gemeente ter hoogte van 1.500 euro te mijden heeft de organisator, café De Comm, het evenement buiten stopgezet. Nu blijkt dat bij de beoordeling van de vraag of er sprake was van een overtreding, de vergunningvoorschriften niet juist zijn geïnterpreteerd.


Door een misverstand is de norm van 60 dB(A) aangehouden. Deze norm geldt alleen voor evenementen die binnen worden gehouden. De norm voor evenementen die buiten worden gehouden is 80 dB(A). Bij de geluidmeting zaterdag is 79 dB(A) gemeten. Achteraf blijkt dat de eigenaar zich dus keurig aan de regels uit de vergunning hield.


Loco-burgemeester Sjaak Thijssen heeft inmiddels gesproken met de eigenaar van café De Comm. Hij heeft namens de gemeente excuses aangeboden.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 6 augustus 10.00 uur: da. P. Akerboom uit Nijmegen

Collecte: voor Platform Asielzoekers Wijchen e.o.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

P.V. Leuth wint BOL-toernooi

LEUTH - Het was zaterdag 29 juli weer genieten voor de jeu-de-boulers. Het laatste van de drie toernooien werd in Leuth gespeeld onder fijne weersomstandigheden en een gezellige en sportieve sfeer.

Om 12 uur werd er begonnen en de toon werd gelijk gezet. Zowel Ooy, Beek als Leuth wonnen alle twee partijen. Dit gebeurde ook in de tweede ronde zodat de stand 4-4-4 was. Tussen de partijen door werden er weer lekkere hapjes gepresenteerd door Wil en Trees. De derde ronde moest de beslissing brengen. De zilveren kogels bleven op vier gewonnen wedstrijden staan en P.V.nBeek en P.V. Leuth wonnen er elk drie en kwamen op zeven gewonnen wedstrijden.

Omdat in de eerste twee speelronden P.V. Leuth een voorsprong had van drie punten was het duidelijk dat ook dit jaar de eerste prijs weer ging naar P.V. Leuth. Dit is voor het derde jaar op rij, dus de wisselbeker die in ontvangst werd genomen mag in de Leuthse prijzenkast blijven staan.

De dagprijs werd gewonnen door het team 1 van P.V. Beek die als enige alle drie partijen hadden gewonnen. Scheidsrechter Jan Gout hoefde niet veel in actie te komen om problemen met meten op te lossen. Alle drie voorzitters hadden hun dankwoordje en hiermee werd de dag afgesloten. Het was weer een goed, gezellig en sportief BOL-seizoen.

Protestantse kerk tot de laatste plaats bezet

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Afgelopen vrijdagavond vond de eerste pianorecital plaats in de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek in het kader van het 7e Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival.

Aan de vleugel: het jonge talent Cristina González Rojo uit Spanje. Ze werd geboren in 1997 in Gijón en kreeg haar eerste pianolessen aan de 'Escuela Hispánia de Música' in Salamanca. Inmiddels is ze lid van het Trio Weber en het Flexeme Jeugdorkest. De kerk was tot de laatste plaats bezet en voor Cristina Rojo was dat ontzettend spannend, want voor zo'n groot publiek had ze zelden gespeeld. Ze begon met de Sonate in E groot van L. van Beethoven en de Ballade in F van Fr. Chopin, maar kwam pas goed los toen ze werk begon te spelen van de Spaanse componist Isaac Albéniz. Uit de bekende Suite Espanola speelde zij de delen Sevilla, Cuba en Cádiz. Ze sloot af met El Puerto uit de Suite Iberia. Ze kreeg terecht een staande ovatie.

Via Gladiola voor 55 tractoren

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/BREEDEWEG – Het zit er op: vier dagen lang deelnemen aan de Tractorvierdaagse van Groesbeek. Van Groningen tot Maastricht waren de bezitters van oldtimer-tractoren naar Groesbeek gekomen om deel te nemen aan de vijfde editie van de Tractor Vierdaagse.

Van de 55 deelnemers kwamen er twee ui t Groesbeek: de organisator Adri Sommers en de 16-jarige Tom Coenen die voor de eerste maal heeft meegereden. Bijna elk merk tractor was maandag aan de start verschenen bij camping De Leigraaf aan de Ketelstraat op De Horst, waar het merendeel van de trotse tractor bezitters vier dagen verbleef.

Iedere dag werd zoveel mogelijk de 50 kilometer van de Viierdaagse gereden en 20 kilometer heen en terug naar Nijmegen, ook 20 kilometer per dag zodat de deelnemers in vier dagen tijd 280 kilometer op de kilometertellers hebben bij geschreven. Donderdagmiddag rond half vijf verschenen de eerste tractoren op het Kerkplein op de Breedeweg, waar de 55 exemplaren te bezichtigen waren voor belangstellenden. Een van de oudste tractoren was van de organisator Adri Sommers zelf, zijn uit Argentinië afkomstige Pampa uit 1955 – even oud als Adri zelf is – stond te ronken op het Kerkplein. Hij kon de motor niet afzetten omdat die met een lont weer aangemaakt moest worden.

Alle 55 tractoren waren voorzien van gladiolen die voor op de tractoren bevestigd waren. Om het overige verkeer zo min mogelijk te hinderen is op alle dagen in groepjes van 4 tot 5 tractoren gereden, met elk een ruimte voor wel twee personenauto´s zodat er ruimschoots ingehaald kon worden. Op een enkele automobilist na werkte dit perfect.

De trotse bezitters werden in Buurtmarkt Breedeweg welkom geheten door loco-burgemeester Sjaak Thijssen. Hij feliciteerde de tractorbezitters dat zij de vier dagen met goed gevolg en zonder pech hebben doorstaan. Thijssen hoopte dat ze allemaal genoten hebben van de prachtige omgeving waarin de tractorvierdaagse heeft plaatsgevonden. "Ik hoop jullie het volgens jaar weer allemaal terug te zien", aldus Thijssen. Na een hapje en een drankje kregen alle deelnemers namens de organisatie een aandenken ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Groesbeekse Tractor Vierdaagse. Het gebeuren werd met een feestavond afgesloten op camping De Leigraaf.

Indië-Herdenking Nijmegen

NIJMEGEN - De Indië-herdenking Nijmegen is maandag 14 augustus 19:00 uur (vrij entree) in de raadzaal en binnenplaats (ingang Burchtstraat) van het Gemeentehuis. Thema is 'Achterblijvers en Spijtoptanten'.

Het Comité Indië-Herdenking Nijmegen heeft dit jaar voor een bijzonder thema gekozen. Een vergeten groep getroffenen staat namelijk centraal: de achterblijvers en spijtoptanten in Indonesië. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en aansluitend de koloniale oorlog moesten de aldaar aanwezige Indische Nederlanders een moeilijke keuze maken: blijven of gaan.

Na de bijeenkomst in de raadzaal wordt bij de gedenkplaquette op de Gedeputeerdenplaats één minuut stilte gehouden en worden kransen gelegd. Er is na de ceremonie gelegenheid om gezamenlijk een kopje koffie of thee te nuttigen in de Schepenhal van het Gemeentehuis. De Indië-Herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen en omgeving. Dit jaar is de Herdenking ook weer voorbereid in samenwerking met het door het bestuur van Stichting PION opgerichte Comité Indië-Herdenking Nijmegen. Iedereen die zich verbonden voelt is van harte uitgenodigd om deel te nemen. www.stichtingpion.nl

Groesbeekse bedevaart naar Kevelaer

GROESBEEK - Dit jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer door het broederschap Kevelaer is op dinsdag 8 augustus.

De kosten zijn 10,00 euro. Aanmelden en opgeven van misintenties (gratis) kan op onderstaande adressen:

Dhr. S. Meilink Fretstraat 15

Dhr. H. Janssen Grafwegen 10

Mw. W. BleizeJonkershof 38

Mw. A. Roelofs Oude Kleefsebaan 38

Dhr. G. van Doorn Paulus Potterweg 38

Pastoraal centrum Kloosterstraat 2

Pastorie Breedeweg St. Antoniusweg 2

Aanmelden kan ook in de sacristieën van de parochie Cosmas en Damianus. Bij aanmelding graag het geld gepast bijvoegen in een envelop met naam/alle namen op of in de envelop.

Zondag 6 augustus 10.00 uur: da. P. Akerboom uit Nijmegen

Collecte: voor Platform Asielzoekers Wijchen e.o.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.