GN Nijmegen-Noord

11 december 2019

GN Nijmegen-Noord 11 december 2019


Benefietmasterclass 'Dans gaat ergens over'

Kathrin Gramelsberger en Maarten Krielen. (foto: Anna Fransen) Anna Fransen

BEMMEL - Op zondag 12 januari van 14:00 - 16:30 uur organiseert Rotary Lingewaard Bemmel de Benefietmasterclass ‘Dans gaat ergens over' in de theaterkerk in Bemmel.

Treed binnen in de wereld van het danstheater en laat je verrassen. Kathrin Gramelsberger, choreografe, danseres en artistiek leider van danstheater Bühnenbiest, beantwoordt vragen als: Wat is danstheater? Hoe is het ontstaan? Hoe versterken dans, zang en tekst elkaar? Welke rol speelde dans door de eeuwen heen in maatschappelijk en cultureel opzicht? En waarom werkt dans verbindend?

Verbinding is de rode draad in deze voorstelling. Na de pauze geven Kathrin en Maarten Krielen, danser, choreograaf en muzikant met de dans ASHE zowel fysiek als muzikaal uiting aan het woord ‘verbinding’. Hoe treden wij in verbinding met andere mensen? Wanneer voelen wij ons verbonden? Is een band met elkaar altijd wenselijk?
Ashe, afkomstig uit de Yoruba cultuur Nigeria, is de levensenergie die alle organismen op aarde met elkaar verbindt.

Met je kaartje steun je het project van Young Africa Namibië. Young Africa helpt kansarme jongeren met een opleiding en een baan aan een betere toekomst. Aan de huidige integrale ontwikkelingsaanpak willen zij basistrainingen computervaardigheden toevoegen.

Kaartjes zijn 16 euro per stuk (exclusief betalingskosten, maximum euro 0,45), te bestellen via www.rotarylingewaard.nl.

Workshop over duurzaam boodschappen doen God in de supermarkt

Alfred Slomp. (foto: God in de supermarkt)

ELST - Op woensdag 11 december geeft Alfred Slomp de workshop 'God in de supermarkt'. In deze interactieve workshop bepaalt de consument zelf in welk tempo hij of zij duurzamer wil gaan eten.

Ontdek de impact van uw rondje door de supermarkt: Hoe kunt u duurzaam boodschappen doen? We gaan met elkaar in gesprek over de keuzes die we (kunnen) maken in de supermarkt.

Inhoud workshopavond: Introductie op het onderwerp; Vanuit welke motieven kiezen de deelnemers (focus op kloof tussen de consument en de burger)?; Intrinsieke waarde van voedsel (weggooien van eten); Eerlijke handel; Milieubehoud (focus: dierlijk versus plantaardig).

Meer informatie op www.godindesupermarkt.nl. Locatie: De Ruimte, Sint-Maartensstraat 32b, Elst. Tijd: Inloop vanaf 19.45 uur, start workshop 20.00 uur. Opgeven via info@pg-elst.nl.

Vriendenclubje met breed repertoire op Winterfestijn

Band. (foto: Vanzukke)

ELST - Met de komst van coverband Vanzukke gaat een lang gekoesterde wens van de programmacommissie van het Winterfestijn in vervulling: meer livemuziek. Op zaterdag 14 december, op de avond van de opening van het ijsfestijn, gaan we lekker swingen in het Wintercafé.

Vanzukke begon in 1987 als een vriendenclubje dat al snel op een vaste avond bijeen kwam om lekker muziek te maken. Dat clubje, uit Heteren, groeide uit tot een swingende coverband met een eigen profiel. Alle zeven leden hebben zo hun eigen muzikale voorkeur en dat is te zien aan het repertoire. De band speelt rock, pop, soul, reggae, blues en ska. Van The Scene tot Ilse de Lange en van Iggy Pop tot Peter Tosh. Vanzukke is een enthousiaste band met een hechte groepssfeer en een eigen bandgeluid.

Vanzukke begint om 20.00 uur. Meer informatie staat op www.wfob.nl of op de website van de band zelf: www.vanzukke.nl.

Huiskamer van Elst in actie voor getroffen Ambon

ELST - Elst heeft een grote band met de in het dorp wonende bevolkingsgroep met een Molukse achtergrond. De zware aardbeving die het eiland Ambon in september heeft getroffen heeft ook de Elster samenleving geraakt. Veel mensen vonden op het eiland de dood, terwijl er ook talloze gewonden waren.

Op donderdag 12 december wordt tijdens de Huiskamer van Elst stilgestaan bij het leed dat ook dorpsgenoten heeft getroffen. Er zal kort worden stilgestaan bij de natuurramp en de gevolgen daarvan. Er is ook gelegenheid een donatie te doen ten behoeve van Overbetuwe4Ambon, de organisatie die de steun vanuit de Overbetuwe coördineert. Vanuit Overbetuwe4Ambon zullen Febby Hetharia, Dia Vennis en Elbert Elbers aanwezig zijn voor een toelichting op de activiteiten.

De Huiskamer van Elst is het sociale ontmoetingspunt voor iedereen. Er is altijd koffie/thee en voor een gesprek is altijd ruimte. De Huiskamer van Elst is donderdags geopend tussen 10 en 12 uur. Locatie: Bibliotheek Europaplein. Wilt u meer weten over het Huiskamerproject? Zie www.huiskamervanelst of e-mail naar info@huiskamervanelst.nl.

Mammacare bij Bodywear Super- store geeft vertrouwen en vrijheid!

DUIVEN - Bij Bodywear Superstore werken stuk voor stuk vakmensen met een passie voor lingerie die het best mogelijke advies geven waar u recht op heeft. Juist dat heeft Bodywear Superstore gemaakt tot wat het nu is, de allergrootste van Nederland met ruim 60 jaar ervaring.

Het laten aanmeten van een borstprothese is niet niks. Zeker als u dit voor het eerst gaat laten doen is het een behoorlijke emotionele stap. "Bij Bodywear Superstore garanderen wij absolute privacy en wordt u in alle rust door onze mammacare-adviseuse geholpen. Stap voor stap kijken we naar uw wensen en mogelijkheden. U kent uw lichaam als geen ander, de adviseuse begeleidt u in het complete proces naar een passende oplossing. Ons brede assortiment geeft u altijd een ruime keuze. Nadat wij u borstprothese hebben aangemeten start onze zorgvuldige nazorg."

"U kunt altijd bij ons terecht voor extra advies. Ook regelen wij voor u de declaraties voor uw zorgverzekering zodat u op dat vlak ook ontzorgd wordt. Mammacare van Bodywear Superstore verlenen wij in samenwerking met Pavette, een gecerticeerd bedrijf. Wilt u een afspraak voor Mammacare? Het aanmeten van een prothese kan op dinsdag, woensdag en donderdag. De Bodywear Superstore's zijn zeven dagen per week geopend, van 09.00 tot 18.00 uur. Op vrijdag zelfs tot 20.00 uur, zaterdags tot 17.00 uur en op zondag kunt u in Duiven van 12.00 tot 17.00 uur bij ons terecht."

Bodywear Superstore Rijksweg 26 in Duiven; (026) 7370298; www.bodywearsuperstore.nl.

Nieuwjaarsconcert in de Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Een mooie start in 2020: het unieke nieuwjaarsconcert in de Theaterkerk Bemmel in de Theaterkerk Bemmel op zondag 5 januari om 15.00 uur!

DeBol heeft Hanneke Engels, haar man Martijn van Vuuren en haar moeder Sofie Ebben enthousiast weten te maken voor het geven van een mooi nieuwjaarsconcert in de prachtige Theaterkerk in Bemmel. Zij hebben zelf met het Trio Bocaccio het programma samen gesteld en we laten ons graag verrassen! De kaartverkoop voor dit unieke concert is gestart op de Kerstmarkt in Bemmel!

De toegangsprijs is 15 euro en 'Vrienden van deBol' krijgen een gratis toegangskaart! "Wilt u ook 'Vriend van deBol' worden, kijk dan op www.debolbemmel.nl of bel ons! Wij hopen dat wij velen de beste wensen mogen overbrengen op die eerste zondag van het nieuwe jaar en we zo het jaar 2020 met een heel bijzonder en sfeervol concert kunnen inluiden! Wij verwachten natuurlijk een volle kerk! Neem contact op met een van de bestuursleden van stichting deBol en reserveer uw toegangskaart, het aantal is beperkt! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marianne van Eechoud-Bierens, 06 54975063 of Bep Cornelissen, 06 27507051 of Trudy Francissen, 06 22540214.

Geniet van puur natuur van poelier Karel Hoogsteder Kip, ik heb je: Tante Door op tafel!

DRIEL - Puur natuur, ambachtelijk, duurzaam en bewust leven. Het zijn woorden die altijd en nog steeds gelden voor de (h)eerlijke producten van de poelier. En nu het wildseizoen is aangebroken, is er een keur aan variatie te krijgen. Kijk maar eens bij Karel Hoogsteder in Driel, die overigens ook de befaamde Tante Door-kip levert!

Er is momenteel volop wild in de winkel van poelier Hoogsteder. Van haas en fazant tot aan eend en konijn. Ook het aanbod van herten- en zwijnsvlees is groot. Veelal geschoten in de Betuwe en op de Veluwe. Op ambachtelijke wijze verwerkt en van een verrukkelijke hoge kwaliteit! Dagelijks komen de vaste jagers uit de regio het wild aanbieden. Karel kent de herkomst. Vraag er maar naar! En maak voor een gezellige warme winterse avond eens een heerlijk stoofpotje. Gemakkelijk te bereiden. Ze zijn er ook kant-en-klaar! Dat is puur genieten! Vraag het recept aan Karel.

Ook aan te bevelen: de kip van Tante Door. Een echt Hollandse kip, opgegroeid in ruime stallen in een natuurlijk dag- en nachtritme. Vlees vrij van antibiotica zonder groeibevorderaars. "Pure kwaliteit tegen een vriendelijke prijs. Je proeft het verschil met de reguliere kip", aldus Karel. Ook prima voor de kerst! Zoals natuurlijk ook een heerlijk biefstuk van de ree of 't hert. Of wat te denken van zwijnsfilet, de kiprollade en de steeds populairder wordende kalkoen? Ideaal voor buitenovens en barbecue!

Voorkom teleurstelling en bestel uw kerstbestelling uiterlijk voor 19 december. Geopend: 19 en 20 december van 09:00 tot 18:00 uur, 21 december van 09:00 tot 16:00 uur; 23 december van 09:00 tot 18:00 uur en 24 december van 09:00 tot 16:00 uur.

Poelier Karel Hoogsteder, Elster Grindweg 22, Driel; 026 4742426; www.poelierhoogsteder.nl.

Grote overdekte vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sportcentrum De Schaapskooi aan de Sportlaan 3 is zondag 15 december van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

Een kraam of grondplek huren kan! Een kraam van 4 meter met bovenbouw kost 27,50 euro en een grondplaats van 6 meter 20 euro. Info: 06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Het sportcentrum zorgt voor de catering. Er is gratis parkeergelenheid op aanwijzing van de verkeersregelaars!

Oliebollen en appelflappen uit de 7e Hemel

Vetsmeden Piet, Bart en Paul. (foto: Hans Rutgers)

LINGEWAARD - Het 36e jaar op rij verkoopt ‘t 7e haar eindejaarslekkernijen en wel op maandag de 30e vanaf 11.00uur en de 31e af 9.00uur vanuit de kraam naast Moos, á 5,50 per zak met 9 oliebollen en á 5,50 euro de zak met 7 appelflappen.

En dat alles voor het goede doel, dit jaar is dat ‘Alles Voor Bram’. 38 jaar is Bram Emmerzeel uit Angeren, als hij de diagnose ALS krijgt. "Met vijftien fietsers sterk gaat hij op de tandem de Ventoux beklimmen, om 23.000 euro op te halen voor onderzoek. U en wij gaan hem daarbij vergezellen met een bijdrage uit het oliebollenfonds, dat dankzij u en alle sponsors aardig kan vollopen."

"Onze bollen en flappen worden gebakken in plantaardige bio-olie en ons bak-gas komt niet uit het noorden des lands, maar uit flessen, dus wij hoeven niet terug van 130 naar 100 bollen in onze mega-bakpan, nee het zeuvende bakt door als nooit tevoren in het bakcentrum op De Plak, waar ze de deur uitvliegen zonder vliegschaamte, het gebrek dat de kerosine cowboy kenmerkt. Zoals het Vlaamse gezegde zegt: Of ge nu bolt of flapt, ‘t is erom, dat ge van het juiste snackje hapt."

Kerstconcert Arnhems Interscholair Orkest en het Elster Mannenkoor

Elster Mannenkoor. (foto: Annemiek van Toor) Annemiek van Toor

ELST - In december geeft het Elster Mannenkoor weer een concert. Dit jaar samen met het Arnhems Interscholair Orkest. Het concert wordt op twee zondagen gegeven: op afgelopen zondag 8 en komende zondag 15 december.

Het advents- of kerstconcert dat het Elster Mannenkoor bijna gewoontegetrouw in december geeft, wordt dit jaar een bijzonder optreden: een kerstconcert samen met het Arnhems Interscholair Orkest (AIO). Dit orkest bestaat uit jonge musici (11-18 jaar) die onder leiding van dirigent Jan Schoonenberg, met grote inzet en veel plezier een gevarieerd repertoire spelen, uiteenlopend van Latijn-Amerikaans tot Mozart.

De ervaring leert (aldus het AIO) dat op de middelbare school jongeren van verschillende leeftijden onderling niet zo veel contact hebben. Maar in de muziek vinden ze elkaar. Samen met de zangers van het Elster Mannenkoor met hun dirigente Monique Verhoeven belooft het een mooi en verrassend optreden te worden. Wat er precies gespeeld en gezongen gaat worden? Dat varieert van sfeervol tot swingend, met diverse uitstapjes waarin beide groepen hun vertrouwde paden verlaten. Kom luisteren en genieten; kerstsferen gegarandeerd!

15 december, Grote Kerk, St. Maartenstraat 32b, 6661 DA, Elst, aanvang 14.30 uur. Kerk open 14.00 uur.

Kaartverkoop (10 euro en 5 euro voor kinderen tot 12 jaar) bij de ingang van de kerk en voor 15 december ook voorverkoop via NL82 RABO 0316 88 94 31 t.n.v. Elster Mannenkoor. Zie ook : http://www.arnhemsinterscholairorkest.nl en http://www.elstermannenkoor.nl.

Spoorzoeken in de Bemmelse polder

Winterlandschap. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

BEMMEL - De winter staat voor de deur en de kortste dag nadert. Een uitgelezen moment om, warm gekleed en met je kijker in de hand, de polder te verkennen. Op zoek naar sporen die het leven achter laat.

Vooral de bevers zijn prominent aanwezig, maar er kunnen ook sporen van reeën, vossen, vogels en zelfs dassen gevonden worden op de kale grond. "Met de gidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan we op zoek naar deze diersporen. We speuren op de grond naar pootafdrukken van das en vos en bekijken de verschillen met die van een hond. We zoeken bever- en reeënsporen om ons heen en kijken uit naar kramsvogels en koperwieken die nu in het land zijn. In de weilanden zijn de grazende kolganzen te zien. Misschien ontdekken we wel een enkele toendrarietgans ertussen, wat vroege brandganzen of de zeldzame roodhalsgans. Vergeet ook de planten niet, met hun verdorde staketsels vormen zij fraaie silhouetten in het landschap en geven het een winterse aanblik. De diverse soorten zijn nog prima herkenbaar. Op naar buiten, even een frisse neus halen!"

Gezinnen met kinderen vanaf zes jaar zijn welkom. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen.

Op zondag 15 december vanaf 13.30 uur verzamelen we in De Veldschuur aan de Sportlaan 1M in Bemmel. De tocht start om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Deelname volwassenen 3 euro; kinderen 1,50 euro. Aanmelden is niet nodig. Tip: laarzen aan; kijker en fototoestel mee. Informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Van 12 tot en met 18 december

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS BOOGSCHUTTER. Boogschutters hebben over het algemeen een ijzeren gezondheid. En als ze al iets mankeren, dan piepen ze niet en houden ze de moed erin met veel humor. Hun heupen zijn een gevoelig punt (slijtage). Omdat ze sportief zijn hebben ze ook vaak blessures. Een ander gevoelig punt is de lever. Naarmate ze ouder worden moeten ze hun gewicht in de gaten houden.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Normaal ben jij nogal recht-toe-recht-aan. Maar op vrijdag laat jij je van je gevoelige kant zien. Je kunt je zelfs heel goed verplaatsen in de ander. Een goede dag om eens een goede daad voor een ander te doen. Maandag heb je teveel energie. Werk dat weg met sportieve activiteiten!

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vrijdag is een uitstekende dag om dichter bij de ander te komen. Of schrik je daarvoor terug? Misschien is het allemaal wat té intens voor jou. Volgende week maandag heb je een probleem. Je kunt een teveel aan informatie niet meteen verwerken. Het is goed als je de tijd neemt.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Voor zaterdag staat er een moeilijk gesprek op de agenda. Dat ga je momenteel liever uit de weg. Of verplaats het naar zondag want dan zit je een stuk beter in je vel. Je hebt dan ook de meest waanzinnige ideeën. Volgende week maandag maak je van iets eenvoudigs iets moeilijks.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande zaterdag wordt je het liefst met rust gelaten. Maar er kloppen nogal wat mensen aan jouw deur met dilemma's die ze jou voorleggen. Hen helpen is een goede daad! Maandag en dinsdag staan in het teken van het maken van toekomstplannen en goede voornemens voor het nieuwe jaar.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Donderdag sta je voor dilemma's. Laat je niet van de wijs brengen door wat anderen daarvan vinden. Je moet je eigen weg vinden! Aanstaande zaterdag voel jij je heel krachtig. Een goed moment om iets wat je graag wilt door te drukken. Maar besef dat je daarmee zowel vrienden als vijanden kunt maken.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Tot en met zaterdag kun je last hebben van zeurende mensen. Wees kritisch, maar niet té. Aanstaande zondag breng je het liefste door met vrienden waarmee je op dezelfde golflengte zit. Dat kan heel gezellig worden! Volgende week maandag zit jou iets dwars. Maak het bespreekbaar.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vrijdag is een goede dag om de volgende stap in een relatie te zetten. Zorg ervoor dat je niemand onder druk zet. Dat kan de sfeer ernstig verpesten. Op zaterdag voel jij je niet zo op je gemak. Je mist iets. Volgende week maandag wil je iets bespreken maar daar staat de ander niet voor open.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vrijdag is een uitgesproken dag om te genieten. Maar pas op voor overmaat. Op zaterdag heb je de beste bedoelingen. Je kunt het alleen niet zo goed verwoorden. Ga ervan uit dat je lichaamstaal boekdelen spreekt. Volgende week maandag heb je de neiging om doelloos maar wat te doen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Gedurende het komende weekend ontwikkel je wilde plannen voor jezelf. Je wilt het roer drastisch omgooien. En je hebt behoefte aan een frisse wind in je leven. Toch valt dit niet bij iedereen goed. Volgende week maandag kun je daarover zelfs ruzie krijgen met iemand waarvan je dat niet verwacht.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aanstaande donderdag moet je het een en ander uitleggen. Maar je maakt het veel te moeilijk. Gebruik toch liever Jip en Janneke-taal. Gedurende het komende weekend voel jij je niet zo happy. Waarschijnlijk komt dat omdat er familiale verplichtingen zijn die je liever uit de weg gaat.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aanstaande donderdag schieten woorden ineens tekort. Verplaats belangrijke besprekingen liever naar een later tijdstip. Of vraag de ander om zaken te verduidelijken. Aanstaand weekend heb je geweldig goede ideeën. Die uitwerken en uitvoeren kan jouw toekomst drastisch veranderen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande vrijdag is het goed, ondanks je onzekere gevoelens, om je actief op te stellen. Grijp in als dat nodig is! Zondag is de dag van flitsende inzichten. Sommigen wil je wel van de daken schreeuwen. Volgende week maandag voel jij je nogal nerveus. Water (douchen, bad) geeft je rust.

Nine Lessons and Carols in Ressen

RESSEN - 'A Festival of Nine Lessons and Carols’ is een dienst die in veel Anglicaanse kerken wordt gehouden in de adventstijd. Deze dienst, geïntroduceerd in de 19e eeuw, bestaat uit negen lezingen uit de Bijbel (Lessons) die worden afgewisseld met kerstliederen (Christmas Carols).

De lezingen zijn sinds het begin ongewijzigd gebleven: die komen uit Genesis, Jesaja, Lucas, Mattheus en Johannes en vertellen het verhaal vanaf de zondeval tot aan de komst van Jezus. De samenstelling van de carols verschilt echter jaarlijks en is voor eigen invulling. Met één uitzondering: het lied Once in Royal David’s City is traditiegetrouw de openingscarol. De meest bekende Nine Lessons and Carols dienst wordt gezongen door het koor van King’s College uit Cambridge. De uitzending hiervan door de BBC op kerstavond is zeer geliefd en vormt voor velen het begin van kerstmis.

Dit jaar, dichter bij huis, wordt een Nine Lessons and Carols dienst gehouden op vrijdag 20 december om 20.00 uur in het kerkje van Ressen. De lezingen worden of in het Nederlands of in het Engels gelezen. De koorzang wordt verzorgd door het kamerkoor 'En Suite’ uit Oosterhout onder leiding van Vivien Moffat. Voorganger is ds. Wilma Hartogsveld en het orgel wordt bespeeld door Henk Heins. Iedereen is er welkom.

14 / 16

Hiep hiep hoera!
Tante Annie op 15 december 70 jaar!
Tot op het feestje!
We hebben er zin in!
Liefs, Hans, Carlijn,Trudi

Ons paardenmeisje Lynn is 9 december
7 jaar geworden. Gefeliciteerd en een
dikke knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Lief Gouden bruidspaar,
Van harte gefeliciteerd toppers!
Liefs van ons en een kusje van je zusje.

'T is waar, de buurtburgemeester
wordt op 11 december, 65 jaar!
Van harte namens jouw onderdanen.
We gaan zondag los!

Diny en Frits 40 jaar getrouwd.
7 december 2019
Gefeliciteerd namens de Familie.

Hoera! Op 10 december zijn
opa en oma 43 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd! Ryan, Fenna,
Dani en Diva

16 december istie de klos
Dus het moment is dáár
Sjakie timmert erop los
Dat doet hij al 60 jaar!
Gefeliciteerd van ons voor jou!

50 jaar getrouwd, een prachtige mijlpaal!

Gefeliciteerd met het gouden huwelijk.

Veel liefs van kinderen en kleinkinderen.

Lieve Rowena van harte gefeliciteerd
met jouw 18e verjaardag!
Liefs ons xxx

het jongste Lammetje wordt 13 december 50 jaar.
Gefeliciteerd!"

Bestuursleden gezocht voor stichting Speeltuin Elstervreugd

Meredith Wolff, voorzitter. (foto: Meredith Wolff)

ELST - Bestuursleden gezocht voor stichting Speeltuin Elstervreugd. Samen zijn, Samen spelen, Samen lachen.

Onze droom: “Een veilige, kleurrijke, multifunctionele, duurzame, klassieke buitenspeeltuin van één hectare groot, in of rondom Elst (Gld) waar jong en oud -met of zonder beperking-onbezorgd samen kan spelen. Een apart gedeelte voor peuters en kleuters en een horecagelegenheid, zonder winstoogmerk, waarin mensen een zinvolle dagbesteding en/of baan vinden voor wie werken niet vanzelfsprekend is. Kortom een prachtige droom waarvan we zeker kunnen zeggen dat dit een zeer waardevolle aanvulling zal zijn voor Elst en omgeving.

Om deze droom te realiseren zijn we op zoek naar extra bestuursleden. We zijn vooral op zoek naar bestuursleden die affiniteit hebben met PR. Dit missen we in het huidige bestuur en zien deze post graag ingevuld.

Voel jij je aangesproken, heb je genoeg kennis in huis en heb je zin om je bij ons aan te sluiten, mail dan naar: speeltuinelstervreugd@gmail.com ter attentie van Meredith Wolff, voorzitter."

Open Podium Elst met regionale artiesten

Ronnie Rabble, the medleyman, verzorgt een optreden op vrijdagavond 13 december in zaal Onder de Toren. (foto: PR)

ELST - De laatste editie van het Open Podium Elst in 2019 heeft een speciaal tintje, want op vrijdag 13 december zijn namelijk regionale artiesten op de bühne te beluisteren. In zalen- en partijcentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst verzorgen die avond vanaf 20.30 uur twee formaties en een medleyman de muziek.

De formatie The Hook, een groep bestaande uit leden uit Elst, Duiven, Loo, Oosterhout en Tiel, was al eens eerder te horen op het Open Podium. The Hook speelt blues. Niet zomaar blues, nee authentieke Betuwse Blues. Waarvan akte.

De tweede band van deze avond is de groep Vanallis afkomstig uit Elst en het zeskoppige gezelschap brengt op 13 december vooral muziek uit de jaren ’70,
De enige solist op deze avond is Ronnie Rabble, the medleyman. Hij is geen onbekende in de Betuwse omgeving. Deze singer-songwriter laat covers van alle tijden, en dan veelal uit de sixties en seventies, horen. Van The Beatles tot aan The Rolling Stones, Lou Reed en Golden Earring. Tussendoor brengt hij ook eigen nummers ten gehore.

Vanaf 20.30 uur kunnen deelnemers het aanwezige publiek vermaken met hun liedjes of met hun optreden. apparatuur, zoals versterkers en microfoon, is in de zaal aanwezigTonny@muziekinelst.nl

Publiek is bij het Open Podium altijd welkom. De entree bedraagt twee euro. Info: 06 53868766

Ronnie Rabble, the medleyman, verzorgt een optreden op vrijdagavond 13 december in zaal Onder de Toren. (foto: PR)

Gulden Mis in Elst

Het beeld van OLV van Kevelaer tijdens de Gulden Mis. (foto: Bjorn van Snippenburg)

ELST - ‘Als je iets twee keer doet, is het een traditie’, zeggen de Britten. Dat dit jaar voor de derde keer de Gulden Mis in Elst gevierd wordt, betekent dus dat we hier echt met een nieuwe traditie te maken hebben. Het eeuwenoude gebruik van de Gulden Mis is in Elst een nieuw leven ingeblazen.

Deze bijzondere viering een week voor kerstmis wordt bij enkel kaarslicht gevierd. De kerk baadt in een gouden gloed van talloze kaarsen. Centraal staat Maria. Niet alleen in lezingen, die gaan over Maria's blijde verwachting van Hem die het Licht der Wereld wordt genoemd. Het prachtige beeld van OLV van Kevelaer krijgt een centrale plaats, omgeven door kaarsen. Een prachtig gezicht is het, al die kaarsen reflecterend op het zilveren beeld.

Vanaf de 15e eeuw wordt de Gulden Mis vooral in Nederland en Vlaanderen opgedragen, tegenwoordig nog maar op enkele plaatsen en sinds 2017 dus ook in Elst. In middeleeuwse handschriften werden de eerste regels van dit evangelie in gouden letters geschreven, wat mede de naam van deze mis verklaart. De mis wordt ook wel de rorate-mis genoemd naar de traditionele openingszang Rorate Caeli: "Dauwt, hemelen, en beregene de rechtvaardige".

Is er een betere manier om in kerststemming te komen dan in zo’n sfeervolle, warme en haast hemelse setting? Je zou het eigenlijk eens meegemaakt moeten hebben! De Gulden Mis begint op woensdag 18 december om 19.00 uur in de Sint-Werenfriduskerk, Dorpsstraat 36 in Elst. Celebrant is pastor V. Bulthuis, de zang wordt verzorgd door het Sint-Caeciliakoor onder leiding van D. Elings.

Actie4Kids schoenendoosactie

BEMMEL - De schoenendoosactie die in november gestart is, heeft al een mooi aantal dozen opgeleverd. Daltonschool De Borgwal had hier een groot aandeel in. Zij verzamelde 26 dozen bij elkaar.

Op de site van Actie4Kids staan foto's van de uitdeelactie van vorig jaar. Een aanrader om even te kijken. Dan besef je hoe belangrijk het is om schoenendozen te vullen! Want er zijn helaas nog grote groepen kinderen die niet naar school kunnen, omdat ze geen schoolspullen hebben. En deze door armoede ook nooit kunnen kopen. Doordat zij een schoenendoos krijgen waar onder andere schriften en een etui met pennen en potloden in zit, mogen zij ook naar school. Uiteraard vergroot dat hun kansen op een betere toekomst.

Fijn dat al zoveel mensen de moeite hebben genomen om een doos te vullen! Maar er zijn nog vele kinderen die een schoenendoos kunnen gebruiken. Het zou fijn zijn als we nog meer dozen kunnen krijgen.
"Wilt u nog mee doen, dan kunt u de gevulde doos nog inleveren tot uiterlijk 15 december bij het u bekende adres: Ineke Kuik-Moed, Oosteind 8 in Bemmel, 463507."

TOP-film: Rocketman

BEMMEL - Donderdag 12 december draait de boeiende en aangrijpende film Rocketman in de TheaterKerk. Rocketman is een openhartige musical over de opkomst en bijna ondergang van de artiest die in de jaren zeventig 's-werelds best verkopende popster was.

De kliniek dient als spil; het vertrekpunt voor sprongen terug in de tijd. Hoe de als Reginald Dwight geboren Elton als kind leed onder z'n gevoelsarme vader en onverschillige moeder. Hoe hij zijn aangeboren muzikale talent ontwikkelde en een verbond sloot met tekstschrijver Bernie Taupin.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Zonnebloemgasten met Sinterklaas

BEMMEL - Vrijdag 29 november vierden de Zonnebloemgasten van Bemmel, Haalderen en Ressen Sinterklaas.

Met 130 mensen zaten we te wachten in De Roskam op de komst van de Sint en zijn twee pieten. Het was een fantastische middag. We hebben gezongen en de Sint en pieten hadden een leuke quiz. Iedereen deed enthousiast mee. Ondertussen zorgden de vrijwilligers met hulp van De Roskam ervoor dat de drankjes en hapjes op tafel kwamen. De Sint wist ook nog het een en ander van de gasten en ze waren zeer verbaasd. Hoe kon de Sint dit weten?

Naast de lekkernijen had Sinterklaas ook nog voor alle gasten een geschenkje. Dankbaar namen ze dit in ontvangst. Ook onze vrijwilliger Wim Poos liet van zich horen. Hij droeg een leuk gedicht voor. Aan het einde van de middag hadden de Sint en pieten nog een mooi lied geschreven voor alle vrijwilligers van de Zonnebloem. Geweldig want zonder de vrijwilligers kan de afdeling niet bestaan. De Zonnebloemgasten aten allemaal nog een lekker broodje kroket en keerden daarna weer huiswaarts. Vele blije gezichten zagen we weggaan. De chauffeurs kwamen onze gasten weer ophalen waarvoor ze hartelijk bedankt werden. Ook De Roskam werd hartelijk bedankt voor de goede verzorging en samenwerking voor onze gasten. Evenals de Sint en de pieten.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 14 december
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

Zondag 15 december
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering + Kinderwoorddienst, K Donders, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron                
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 15.00 u: eucharistieviering, Kinderkerstvertelling voor alle kinderen, Projectkoor

Woensdag 18 december
St. Werenfridus Elst: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Guldenmis, St. Caeciliakoor
Valomviering Huissen, 19.00 u: eucharistieviering, K. Donders, GK De Levensbron

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Gezellige kerstbingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Zaterdag 14 december houdt carnavalsvereniging De Waalkanters uit Slijk-Ewijk een kerstbingo.

Tijdens deze bingo zijn er mooie prijzen te winnen waaronder vleesschalen, tassen met levensmiddelen, kerststollen, en vele andere mooie prijzen. Hoofdprijs minimaal zeventig euro. De bingo start om 20.00 uur in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk. Er wordt met het boekjessysteem gespeeld. Zaal open om 19.00 uur. Iedereen is er welkom!

Kaarten pronkzittingen Zet 'm Op

De finale van de pronkzitting 2019. (foto: T. Delissen)

ELST - De pronkzittingen van Zet 'm Op vinden plaats op 24, 25, 26, 30, 31 januari en 1 februari 2020 in Het Wapen van Elst.

Zet 'm Op pronkt dit 66-jarig jubileumjaar voor jubileumprins Rien le Chanteur en zijn adjudant Henry. De voorverkoop start op donderdag 19 december om 20.00 uur in Het Wapen van Elst. Vanaf vrijdag 20 december zijn de overgebleven kaarten verkrijgbaar bij Bruna Herberts.

TOP-film: Rocketman

BEMMEL - Donderdag 12 december draait de boeiende en aangrijpende film Rocketman in de TheaterKerk. Rocketman is een openhartige musical over de opkomst en bijna ondergang van de artiest die in de jaren zeventig ’s-werelds best verkopende popster was.

De kliniek dient als spil; het vertrekpunt voor sprongen terug in de tijd. Hoe de als Reginald Dwight geboren Elton als kind leed onder z’n gevoelsarme vader en onverschillige moeder. Hoe hij zijn aangeboren muzikale talent ontwikkelde en een verbond sloot met tekstschrijver Bernie Taupin.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.