GN Berg en Dal Heumen Mook

15 oktober 2014

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 oktober 2014


1 / 24

Muziekfestijn van zanggroep De Kels met Groesbeekse toppers in De Mallemolen

GROESBEEK - Op zaterdag 1 november vindt voor de vierde maal het jaarlijkse muziekfestijn plaats van zanggroep De Kels in het Groesbeekse cultureel centrum De Mallemolen. Het thema van deze avond is 'Groesbeekse Toppers'.

Naast de presentatie van het eigen programma van Nederlandse, Duitse en Engelstalige evergreens, treedt de zanggroep ook samen met diverse Groesbeekse artiesten op. Zo zingt de groep met Theo Peters, Martijn Schmierman en duo Alt van Huus een aantal bekende Groesbeekse liedjes. Ook vindt er een verrassend optreden plaats van De Kels samen met Helen Liebers en sopraan-saxofoniste Trudy Rikken. Zij zullen gezamenlijk het bekende Abba-lied 'I have a Dream' ten gehore brengen. Ook zal de Groesbeekse zangeres enkele liedjes van haar nieuwe CD album laten horen.

Als men het over 'Groesbeekse Toppers' heeft, kan natuurlijk Jan Meijers (Jan van Tutty) niet ontbreken. Samen met hem vertolken De Kels een aantal bekende Elvis Presley-liedjes. Tijdens de avond treedt ook trompettist Leo Wijnhoven op en zal met zijn trompetklanken ongetwijfeld menigeen kippenvel bezorgen.

Na afloop van het officiële programma zal het dak van De Mallemolen er helemaal af gaan met muziek van de Groesbeekse formatie 'Back To Live'. Deze band neemt het publiek mee terug naar de zestiger en zeventiger jaren.

Een kaartje voor deze wel bijzondere avond kost 7,50 euro en is in de voorverkoop verkrijgbaar aan de receptie van De Mallemolen en bij de leden van de zanggroep. Uiteraard zal het aan een hapje niet ontbreken. De presentatie is in handen van Rob Bekers. De aanvang is 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.15 uur open. Informatie over de kaartverkoop: www.mallemolengroesbeek.nl of telefoon 024 3976360.

Brons voor Hemmy van Haaren als beste groenteman van Nederland

GROESBEEK - De Echte Groenteman Hemmy van Haaren aan de Dorpsstraat in Groesbeek heeft brons binnen weten te halen van de landelijke verkiezing 'Beste Groenteman van Nederland 2014'.

De slogan van Hemmy en zijn team is dan ook 'Pure liefde proef je, altijd!'. De jury heeft de winkel van Hemmy van Haaren beoordeeld als bijzonder sfeervol, waar passie voor groente en fruit vanaf straalt. Het team van Hemmy is om die reden bijzonder trots dat het assortiment, enthousiasme en vakmanschap ook bij de jury niet onopgemerkt is gebleven. Of je nu zelf wilt kokkerellen, een beetje gemak wilt hebben of lekker een schaal in de oven kan schuiven, de echte groenteman heeft voor ieder wat wils.

Hemmy wil dit succes dan ook graag delen met zijn klanten die uit de gehele regio afkomstig zijn en nodigt zijn klanten uit naar de winkel aan de Dorpsstraat in Groesbeek te komen om te profiteren van de bronzen aanbiedingen. De prijs werd onlangs uitgereikt op de beurs AGF Detail in Houten, waar Hemmy met zijn team aanwezig was. De eerste plaats viel in Veenendaal en de tweede in Maartensdijk.

Paddenstoelenexcursie in Het Kraaiendal

GROESBEEK - Zondag 26 oktober houdt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) een publieksexcursie in Het Kraaiendal. Deze begint om 14.00 uur en duurt zo'n twee uur. De start is op de parkeerplaats van het zweefvliegveld Malden aan de Groesbeekseweg 55A in Malden. Deelname is gratis.

Het Kraaiendal is onderdeel van het Groesbeekse bos en is eigendom van staatbosbeheer. Het is een markant gebied dat gekenmerkt wordt door grote hoogteverschillen in het terrein en flinke stukken oud bos. Mooie historische beukenlanen, aangelegd rond 1850, geven dit bos een heel apart aanzien. Verder staan er enkele monumentale Douglassparren en zelfs enkele Napoleondennen.

Veel diersoorten leven in en van dit bos. Zoogdieren als ree, das, vos en zelfs wild zwijn komen er in meer of mindere mate voor. Daarnaast zijn er veel vogelsoorten vertegenwoordigd. Door de ouderdom van het bos en daardoor nogal veel dood of bijna dood hout leven er diverse spechten in dit bos. Enkele zwarte spechten maken nesten in de oude beuken. Maar ook de grote bonte specht en groene specht leven hier. Daarnaast zijn ook de bosuil en diverse vleermuissoorten aanwezig. Gidsen van LBG vertellen daar deze middag van alles over.

Het Kraaiendal is in de herfst met name bij paddenstoelliefhebbers geliefd vanwege de vele, vaak bijzondere paddenstoelen. "We zullen daar tijdens de excursie extra aandacht voor hebben. Naast houtzwam, de tonderzwam, berkenzwam et cetera, maken we ook een goede kans deze middag te kunnen genieten van de sponszwam, vliegenzwam, rode koolzwam, geweizwam et cetera. Speciaal voor de kinderen, die natuurlijk ook welkom zijn, gaan we op zoek naar het kaboutervuur. Na afloop kunnen we dan in Zweef-Inn gaan genieten van een heerlijke warme chocomel of een paddenstoelensoepje."

Meer informatie wordt verstrekt door Gio van Bernebeek, telefoon 024 3585877.

Halloweenconcert in Millingen: kom luisteren (als je durft…)

MILLINGEN - Op zaterdag 1 november verzorgt fanfare Sint-Cecilia uit Millingen aan de Rijn weer een speciaal themaconcert. Ditmaal is gekozen voor het thema 'Halloween'. Zowel de aankleding als de muziek zijn aangepast aan dit thema.

Kosten nog moeite worden gespaard om er weer een onvergetelijke avond van te maken. Te denken valt aan de themaconcerten in het verleden, zoals Efteling, Disney, Film en Gershwin. Aan deze avond zal medewerking worden verleend door leden van toneelvereniging 'Zeg maar Pang'. Ook is er een violiste van het Gelders Orkest, die de fanfare begeleidt bij de Danse Macabre van Saint-Saëns (muziek bij het Spookslot van de Efteling).

De avond vindt plaats in sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn vanaf 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur. De organisatie waarschuwt, dat sommige beelden voor kleine kinderen eng kunnen zijn. De voorverkoop is gestart en kaarten zijn te verkrijgen bij de Primera in Millingen en zijn te bestellen via www.fanfare-stcecilia.nl.

In de voorverkoop bedraagt de entree vijf euro, aan de kassa zeven euro vijftig. Kom luisteren (als je durft…)

The Beatles Revival in Cardo Theater

GROESBEEK - In het Cardo Theater op het terrein Pluryn Werkenrode aan de Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek is op 23 oktober een staconcert van The Beatles Revival. De aanvang is om 20.30 uur; kaarten kosten vijftien euro.

The Beatles Revival toont een ongelooflijke gelijkenis met de echte Beatles: dezelfde kapsels, de kostuums en de gebruikte instrumenten en apparatuur. De grootste gelijkenis ligt echter op het muzikale vlak. Elk nummer wordt tot in detail zo perfect gebracht, dat menig Beatleskenner dit authentieke geluid niet kan onderscheiden van het originele. En alles wordt natuurlijk honderd procent live gespeeld.

Een concert van The Beatles Revival brengt de bezoekers terug naar het Liverpool van de zestiger jaren waar een brutale, jeugdige John Lennon z'n publiek vrijmoedig met een apart gevoel voor humor tegemoet trad. The Beatles Revival is een must voor elke Beatles kenner/liefhebber en voor het jongere publiek, dat de kwaliteit en magie van het Beatlesrepertoire heeft leren kennen.

Cardo Theater

Bij de voorstellingen van stichting Cardo ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van het eigen theater. Cardo... een bijzondere belevenis! Meer informatie staat op www.stichtingcardo.nl.

Kaartverkoop

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primeravestigingen in Nederland.

Seniorenlunch met gezellige muziek in De Mallemolen in Groesbeek

GROESBEEK – Op zondag 19 oktober wordt er in De Mallemolen weer een seniorenlunch gehouden.

Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 16 oktober 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen aan de Kloosterstraat of telefonisch 024 3976360. Ook ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijflijst klaar.

De kosten voor deze uitgebreide lunch met koude en warme gerechten in buffetvorm en koffie en thee bedragen 9,75 euro per persoon. De muzikale omlijsting van deze lunch is in handen van Louis van Duijnhoven. De lunch begint om 12.00 uur en duurt tot circa 14.00 uur. Iedereen is welkom.

112-beller aangehouden

GROESBEEK - De politie van Groesbeek heeft zondagavond 28 september een twintigjarige inwoner aangehouden en zijn telefoon in beslag genomen.

De man had tientallen malen het noodnummer 112 gebeld en de medewerkers van de centrale uitgescholden. De meldkamers uit Driebergen, Arnhem en Nijmegen werden om de beurt lastig gevallen door de Groesbeker. Tussen 22.00 en 22.30 uur schold de beller de medewerkers uit voor alles wat lelijk is. Toen de maat vol was, besloot de politie de beller te gaan traceren, waarna de politie van Groesbeek de man kon aanhouden en zijn telefoon in beslag kon nemen.

Back to the 70's in Groesbeek

GROESBEEK – Het is al weer vijf jaar geleden dat de Groesbeekse bromfietsclub D'n Blauwe Walm een grote happening hield in het Zomagebouw aan de Spoorlaan. Nu vijf jaar later maakt D'n Blauwe Walm zich op voor een bromfietsparadijs op zaterdag 18 oktober in de feesttent op het Marktterrein.

Het 'oude roest ' zal weer uit de schuren worden gehaald en is die middag te bekijken. De feesttent is om 14.00 uur open; voor een goed gesprek of advies zijn er altijd mensen aanwezig. Om 17.00 uur stopt de bromfietsshow.

Zaterdagavond om 20.00 uur wordt er in dezelfde feesttent een reünie gehouden waar de Groesbeekse band 'Back to Life' garant zal staan voor de nodige stemming, de kriebels in de buik en heimwee naar de goede oude tijd. De tijd, dat de leden van 'D'n Blauwe Walm' nog jong waren en ze net zulke domme streken uithaalden als de jeugd van nu.

Iedereen is welkom. Is je clubje verwaterd en heb je oude kennissen lang niet meer gezien, dan is 'Back to the 70's' een mooie gelegenheid je vergeten vrienden weer eens op te snorren en herinneringen op te halen.

Actief ouder worden in Groesbeek

GROESBEEK – Door ingrijpende veranderingen in de zorg wordt een steeds groter beroep gedaan op jezelf kunnen redden. Door het ouder worden is dat niet altijd even makkelijk. Stichting Welzijn Groesbeek wil mensen daarin ondersteunen.

Gedurende twee maanden zijn er vier bijeenkomsten waarin gepraat wordt wat het ouder worden voor hem of haar betekent, wat je graag zou willen en wat jou daarbij kan helpen. Samen met anderen wordt er gezocht naar de mogelijkheden, om zo zelfredzaam mogelijk ouder te worden en zelf de regie te kunnen behouden.

Er wordt gestart op woensdagmorgen 19 november. De deelname is gratis, terwijl het vervoer geregeld kan worden. Voor vragen en/of aanmelden kan men bellen naar Anke Jacobs telefoon 06 12867574 of via mail a.jacobs@welzijngroesbeek.nl. Stichting Welzijn Groesbeek organiseert deze bijeenkomsten samen met ROC 't Achterom.

Schoorsteenbrand in Berg en Dal

BERG EN DAL – De brandweer van Groesbeek werd zondagmiddag 5 oktober even na vijf uur gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Stollenbergweg.

De schoorsteenbrand was ontstaan door een oververhit schoorsteenkanaal van een open haard. Toen de brandweer ter plaatsen was, had de 58-jarige bewoner de open haard al leeggehaald, maar de brandweer kon geen brand in de schoorsteen waarnemen.

Voordat de brandweerlieden vertrokken, werd de schoorsteen helemaal gecontroleerd zowel op vuur als koolmonoxide; er werd niets aangetroffen. Wel werd de bewoner een stookverbod opgelegd totdat de schoorsteen door een bedrijf is nagekeken.

Grote brand in landbouwschuur

PERSINGEN - Maandagavond 6 oktober rond 22.00 uur is er brand ontstaan in een landbouwschuur aan de Thornsestraat in Persingen. Omdat er sprake was van een middelgrote brand, rukte de brandweer met groot materieel uit.

De brandweer van Ubbergen, Millingen en de hoogwerker van Groesbeek gingen naar deze brand. Toen zij op de plek des onheils aankwamen, sloegen de vlammen uit het dak. De Ubbergse brandweer zorgde ervoor dat de landbouwmachines die nog geen prooi van de vlammen waren, gered konden worden. In de landbouwschuur stonden diverse landbouwmachines (waarvan de helft verloren is gegaan), een tractor en balen hooi. Het dak van de schuur kan ook als verloren worden beschouwd.

De brandweer, die met zestien man het vuur te lijf ging, heeft na ruim een uur (toen men de brand meester was), de brandende hooibalen uitgereden en afgeblust. De familie Van den Brink werd het afgelopen jaar ook al getroffen door een brand van een schuur, die toen volledig verwoest werd. De oorzaak van de brand is onbekend. volgens de officier van dienst van de brandweer Groesbeek. De schade loopt in de vele tienduizenden euro's.

Brandweer Groesbeek naar tikkende koolzuurfles

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd vorige woensdagmorgen om half negen gealarmeerd door personeel van buurtcentrum De Körf aan het Kerkpad in Groesbeek.

Het personeel maakte zich zorgen, omdat de koolzuurfles achter de bar aan het piepen was. De brandweerlieden hebben de fles gecontroleerd, maar vonden niets.

Discussiemiddagen met politieke partijen MUG-gemeenten

REGIO - In het kader van de herindeling vinden op 19 november gemeenteraadsverkiezingen plaats in de MUG-gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek. De gezamenlijke Seniorenraden van deze gemeenten organiseren om die reden drie bijeenkomsten met alle politieke partijen in deze gemeenten.

Aan de hand van een aantal door de seniorenraden vastgestelde aandachtspunten zullen de politieke partijen ondervraagd worden over hun partijprogramma's. Die aandachtspunten betreffen natuurlijk in de allereerste plaats zaken die voor senioren van belang zijn, maar zijn zo breed geformuleerd dat ze voor iedereen van belang kunnen zijn.

Nadat de partijen ieder een korte inleiding over de voor hun meest belangrijke zaken uit hun programma hebben gegeven kunnen er door de aanwezigen in de pauze schriftelijke vragen worden geformuleerd. Daarbij zal door leden van de Seniorenraden hulp worden geboden.

Na de pauze krijgen de politieke partijen de mogelijkheid deze vragen te beantwoorden en kunnen er korte discussies plaatsvinden.

De Seniorenraden adviseren de gemeenten op het terrein van wonen, welzijn en zorg, mobiliteit en veiligheid. Meer hierover staat onder andere op www.seniorenraadgroesbeek.nl.

Iedereen is welkom. De bijeenkomsten worden gehouden van 14.00 tot 16.00 uur op donderdag 30 oktober in dorpshuis De Sprong in Ooij, op donderdag 6 november in ontmoetingscentrum De Duffelt in Millingen aan de Rijn en op woensdag 12 november in De Mallemolen in Groesbeek.

Gemeente Millingen aan de Rijn wil drie beachvolleybalvelden

MILLINGEN AAN DE RIJN – Het gemeentebestuur van Millingen aan de Rijn heeft bij de Provincie Gelderland subsidie gevraagd om drie beachvolleybalvelden aan te leggen binnen sportpark De Hove. In de nota 'Gelderland in het zand' geeft de provincie te kennen de aanleg hiervan te stimuleren omdat in 2015 het WK beachvolleybal in Nederland wordt gehouden.

De Stichting De Hove is volgens het college een prima beheerder en heeft zich bereid verklaard het beachvolleybalconcept te ondersteunen en te onderhouden. Dat was de reden dat het college een subsidieaanvraag voor een A-status heeft gedaan op 30 september. De aanvraag moest voor 1 oktober binnen zijn bij de provincie. De totale kosten voor de aanleg van de drie velden bedragen 45.000 euro en als het mee zit dan draagt de provincie hier 22.500 euro hier aan bij.

Gemeentesecretaris Peter van den Brink verwacht half november een gunstig bericht van de provincie te krijgen te meer omdat de volleybalbond Nevobo het Millings initiatief ook steunt. "Dan kan met de aanleg worden begonnen, en is het klaar voor het WK 2015", hoopt Van den Brink. "De WK is een prachtige gelegenheid om trainingen en toernooien te organiseren waarbij Nevobo zich bereid heeft verklaard dat te zullen ondersteunen", besluit Peter van den Brink.

Monumentenschildje aanvragen

UBBERGEN - De gemeente Ubbergen is trots op haar monumenten en haar cultuurhistorie en maakt zich sterk voor de instandhouding ervan. Echter, nog niet alle monumenten dragen een schildje terwijl die kosteloos verkrijgbaar is.

Eigenaren en gerechtigden die nog geen schildje hebben maar die willen ontvangen, kunnen zich tot en met vrijdag 24 oktober hiervoor aanmelden via monumentenschildje@ubbergen.nl. Het schildje wordt aan uitgereikt door wethouder R. Barber-Hendriks op woensdag 29 oktober om 16.00 uur in het gemeentehuis.

Is men niet in de gelegenheid deze dan op te halen, dan kan men voor het schildje vanaf donderdag 30 oktober bij de balie van het gemeentehuis terecht.

Allerzielenconcerten in regio door Projectkoor Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Het is inmiddels haast onlosmakelijk met elkaar verbonden: Allerzielen en de bijzondere concerten die het Projectkoor Heilig Landstichting al tien jaar rond die datum geeft.

Dit jaar is het de elfde keer dat het Projectkoor Heilig Landstichting deze indrukwekkende concerten geeft. Het koor telt deze keer ongeveer tachtig zangers. Opnieuw zingt het koor rond Allerzielen, nu onder de titel 'Take my hand'. Ook deze keer wordt in muziek en teksten van uiteenlopende componisten uit zowel religieuze als wereldlijke tradities een aangrijpend verhaal gezongen over elkaar nabij zijn tot het einde toe, over afscheid nemen, verdriet, stilte en eenzaamheid. Maar het is ook een verhaal over troost en hoop, over de kracht van liefde die oneindig is. Een verhaal over een hand, die ons vasthoudt, dwars door de duisternis heen, op weg naar een stralend licht.

Concerten dus voor iedereen die een dierbare moet missen of die een ander hierin nabij wil zijn. Concerten die een aanvulling willen zijn op de prachtige vieringen die overal in de kerken plaatsvinden, of een moment voor ieders persoonlijk herdenken.

Het eerste concert vindt op vrijdag 31 oktober plaats om 20.00 uur in de Corneliuskerk aan de Dorpssingel 1 in Beuningen. Zaterdag 1 november is er eerst een concert om 15.00 uur in de Sint Petruskerk aan de Kerkstraat 26 in Uden en 's avonds om 20.00 uur in de Stifts- und Wallfahrtskirche St. Peter und Paul, Kirchplatz 1 in Kranenburg (D). Op zondag 2 november om 15.00 uur in de Heilig Hartkerk, aan de Kromstraat in Oss en 's avonds in de Cenakelkerk aan het Pastoor Rabouplein in de Heilig Landstichting. De deuren gaan een half uur voor aanvang open.

Het Projectkoor wordt begeleid door Geert Verhallen en het geheel staat onder leiding van Sophia Brink. De toegang is gratis. Na afloop van het concert wordt een vrijwillige bijdrage bijzonder op prijs gesteld. 'Precious Lord, take my hand, bring me home through the night, through the dark, through the storm, to Thy light'.

7 / 24

Groesbeker verdacht van uitkeringsfraude

GROESBEEK – In opdracht van de Sociale Recherche heeft de politie van Groesbeek dinsdagmorgen om half negen in een woning aan de Kloosterstraat een inwoner uit die plaats aangehouden.

De man 51 jaar wordt ervan verdacht uitkeringsfraude te hebben gepleegd. De sociale recherche had de politie gevraagd om assistentie te verlenen bij de aanhouding van de man in zijn woning aan de Kloosterstraat. Nadat de politie de man had aangehouden, werd hij overgedragen aan de sociale recherche die het onderzoek voortzet. In de woning werden tevens twee nepvuurwapens aangetroffen, die zijn door de politie in beslag genomen.

Inbraak restaurant Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van woensdag 1 op donderdag 2 oktober is ingebroken in een restaurant aan de Spoorlaan in Groesbeek.

Door een stalen deur bij het magazijn van het restaurant te ontwrichten, zijn de dader(s) binnen gekomen. Het is vermoedelijk alleen om het geld te doen geweest, omdat uit de kassa het wisselgeld ter waarde van enkele honderden euro's wordt vermist.

Aanhouding voor poging woninginbraak

HEILIG LANDSTICHTING – De politie van Groesbeek heeft donderdagavond 2 oktober twee mannen aangehouden op verdenking van het pogen tot een woninginbraak aan de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

Beide mannen werden in de achtertuin van een woning getraceerd. Toen de mannen naar hun auto gingen, heeft de politie ze gecontroleerd. Bij fouillering trof de politie meerdere schroevendraaiers aan. De beide mannen 33 en 43 jaar afkomstig uit Nijmegen werden vervolgens aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een woninginbraak en het in bezit hebben van inbrekerswerktuig.

Knapen betrapt op stelen flessen bier

GROESBEEK – Twee jonge knapen zijn zondagavond 5 oktober betrapt tijdens het stelen van een paar flessen bier bij een kantoor aan de Molenweg in Groesbeek.

De diefstal werd ontdekt door personeel, dat aanging achter de twee knapen, die het op een lopen hadden gezet. In de Burgemeester Ottenhoffstraat raakten de achtervolgers de bierdieven kwijt.

Bestelwagen ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 oktober is vanaf een parkeerplaats bij een woning aan de Knapheideweg een grijze Vito bedrijfsbus ontvreemd.

De diefstal werd ontdekt door de eigenaar, die om 05.15 uur er mee naar het werk wilde gaan. De bestelwagen met opschrift 'LGD DAK' was geladen met dakdekkersmateriaal en de nodige gereedschappen ter waarde van enkele duizenden euro's.

Fietsen ontvreemd

GROESBEEK - Zaterdagmorgen is bij de Jan Linders supermarkt aan de Burgemeester Ottenhoffstraat een zwarte damesfiets van het merk Hercules ontvreemd.

De eigenaresse, een 42-jarige inwoonster uit Groesbeek, was even boodschappen aan het doen en kwam even later buiten en merkte haar fiets weg was.
Uit een schuur aan de Hoflaan in Groesbeek verdween zondag een Batavus herenfiets, eigendom van een 63-jarige inwoner uit Groesbeek. De fiets was pas tien dagen geleden gekocht.

De veegwagen

komt er aan

OOIJ/BEEK - Op 22 oktober in Ooij en op 29 oktober in Beek komt de veegwagen.

"Parkeert u uw auto op die dagen alstublieft ergens anders, dan krijgt ook uw straat een schoonmaakbeurt. Door onvoorziene omstandigheden kan de veegwagen op de geplande dag soms niet het hele traject vegen. Wordt uw straat niet op de aangekondigde dag geveegd? Dan komt uw straat een week later op woensdag aan de beurt."

Avondopenstelling gemeentehuis

Ubbergen

UBBERGEN - Op donderdag 30 oktober is er vanwege het afscheid van de gemeentesecretaris geen avondopenstelling van het gemeentehuis in Beek.

Normaal gesproken is het gemeentehuis op deze avond geopend van 17.30 tot 19.00 uur voor Burgerzaken.

De Treffers – NEC op donderdag 30 oktober op sportpark Zuid

De beide mascottes 'Doerak' van De Treffers en 'Bikkel' van NEC hebben onlangs al vriendschap gesloten

GROESBEEK - In de derde ronde van het toernooi om de KNVB-beker speelt De Treffers tegen NEC. De wedstrijd vindt plaats op donderdag 30 oktober om 18.30 uur op sportpark Zuid.

Kaarten hiervoor zijn alleen verkrijgbaar in de voorverkoop. Op donderdagavond 16 oktober vindt er in het clubgebouw van De Treffers kaartverkoop plaats tusssen 19.00 en 21.00 uur en op zaterdagochtend 18 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur.


De entree voor deze wedstrijd om de KNVB-beker bedragen voor volwassenen tien euro en voor kinderen tot en met veertien jaar en 65-plussers vijf euro. Leden van De Treffers krijgen korting op deze entreeprijzen, zij betalen voor een entreekaartje voor volwassenen zes en voor jeugd en 65-plussers vier euro. Deze speciale entreekaarten voor de leden zijn alleen verkrijgbaar, op vertoon van de ledenpas, in de kantine op sportpark Zuid op bovengenoemde data. Niet-leden kunnen deze dagen uiteraard ook entreekaarten kopen, tegen de reguliere tarieven. Ook zijn er kaarten verkrijgbaar via de online ticketshop van NEC. De prijzen bedragen hier: volwassenen 11,50 euro en kinderen / 65-plussers 6,50 euro.

Vanaf vrijdag 17 oktober 9.00 uur zijn de entreekaarten ook verkrijgbaar via NEC, iedere werkdag bij de receptie tussen 12.30 en 17.00 uur en online via www.nectickets.nl. Deze kaartverkoop sluit op woensdag 29 oktober om 17.00 uur. Op de dag van de wedstrijd, donderdag 30 oktober, worden er geen kaarten meer verkocht.

Sportpark Zuid is op donderdag 30 oktober vanaf 17.00 uur geopend. In verband met de verwachte drukte verzoekt De Treffers de supporters om zo veel mogelijk per fiets naar het sportpark te komen. Bij De Hoeve aan de Herwendaalseweg 36 in Groesbeek is er mogelijkheid om de auto te parkeren. Daarna kan men lopend naar sportpark Zuid (circa tien minuten). De reguliere parkeerplaatsen van De Treffers zijn deze avond niet toegankelijk voor auto's.

Doerak van De Treffers en Bikkel van NEC hebben als voorbereiding op deze wedstrijd al kennis gemaakt en vriendschap gesloten. Zij zullen er samen voor zorgen dat deze bekerwedstrijd als een waar feest zal verlopen.

FOX Sports maakt live opnames van de wedstrijd. "Maar om de sfeer van deze bijzondere wedstrijd echt mee te kunnen maken, kan een bezoek aan deze derby niet uitblijven. Wees er dus op tijd bij, en beleef deze unieke wedstrijd samen met De Treffers en NEC!"

Pétanque

Vereniging Beek

BEEK - "Wij spelen in de zomer op onze buitenbanen in de wintermaanden in onze riante binnenaccommodatie aan de Alde Weteringweg 3 in Beek, verwarmd en van aangepaste verlichting voorzien."

"Tijdens de pauze en na de oefeningen en wedstrijden kunnen wij vertoeven in onze mooie kantine. We spelen vier keer in de week. Op maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur, woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur (deze is tevens de inloopmiddag voor mensen, die interesse hebben om dit mooie spel te leren). Verder wordt gespeeld op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

In de wintermaanden wordt er zaterdags ook competitie gespeeld; de wedstrijden beginnen dan om 12.00 uur. Wedstrijdspelers kunnen op vrijdagsavond trainen, wanneer ze zaterdagcompetitie moeten spelen."

"Bovendien is in de wintermaanden iedere eerste zondag van de maand koffieboulen; de leden mogen gerust een keer een introducé meebrengen. Vanaf 11.00 uur starten we eerst gezellig met een heerlijk kopje koffie met iets lekkers erbij en om 11.30 uur beginnen we te spelen. We spelen met teams in de winter- en zomercompetitie en zijn aangesloten bij de Nationale Jeu De Boules Bond. Verder beschikken we over twee gediplomeerde trainers."

Bewegen buitenlucht

"Veel mensen bewegen te weinig. Jeu de boules wordt van april tot september buiten gespeeld. Evenals de meeste sporten is jeu de boules een bewegingssport, die een beroep doet op uw conditie, goed is voor het sociale contact en is een sport voor alle leeftijden.

Deze sport is een ideaal tegenwicht tegen de dagelijkse beslommeringen in beroep en gezin. Velen ervaren dat in levende lijve. Jeu de boules is een sport die goed is voor je gezondheid, omdat het een bewegingssport is en ook goed is voor de sociale contacten binnen en buiten je eigen vereniging. Het is een sport die voor goede ontspanning zorgt, omdat men zowel recreatief als in competitieverband kan spelen." Voor inlichtingen: secretaris Kees Rijk, telefoon 6842711 of voorzitter Frans van Heumen telefoon 6842593.

Kiste Trui-wandeltocht over de Mookerhei en verder...

Wandelen over de unieke Mookerheide

GROESBEEK - De uitdrukking 'Loop naar de Mookerhei' was ooit een verwensing, maar nu een uitnodiging voor iedereen die op zoek is naar rust en schoonheid in een van de mooiste natuurgebieden. "Proef en belééf de Mookerheide. Geniet van de onvergelijkelijke vergezichten en laat u verrassen door de gastvrijheid van de mensen", aldus de organisatie.

Op 25 oktober vindt de jubileumeditie plaats met nieuwe wandelroutes rond de Mookerheide. Op deze heide en in het moerassengebieden rond Plasmolen vond in 1574 de Slag op de Mookerheide plaats. Het bevrijdingsleger van Lodewijk en Hendrik van Nassau werd toen verslagen door de Spanjaarden. De rijkgevulde oorlogskist van de Nassau-broers is toen verloren gegaan.

Kiste Trui is de hoofdpersonage uit een volksverhaal, dat zich aan de voet van de Mookerheide zou hebben afgespeeld. Trui was bezeten van de schatkist en heeft haar hele leven naar de kist gegraven, vandaar haar bijnaam.

De wandelaars lopen door de schilderachtige omgeving van de Mookerheide, door de Groesbeekse bossen en via Klein America langs de Colonjes. Als mensen de sfeer in dit unieke wandelgebied willen proeven, is een herfstwandeling daarvoor dé gelegenheid. Zowel start als finish vindt plaats in MFC De Koppel in Middelaar; rustplaatsen zijn bij leden van het restaurantgilde Kiste Trui waaronder Herberg 't Zwaantje en Heerlickheid De Biesselt.

De wandeltocht vindt plaats onder auspiciën van de KNBLO en de starttijden 5, 10, 15, 20 en 25 km liggen tussen 08.00 en 10.00 uur.

Mozaïek, gespreksgroep, schilderen, wandelen of zomaar even binnenlopen bij Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek heeft voortaan drie eigen ruimtes in cultureel centrum De Mallemolen ter beschikking, ieder met een heel eigen karakter.

"Onze gasten krijgen een warm welkom in een mooie inloopruimte met infotheek, bibliotheek en leestafel. Daarnaast hebben we een kleurrijke activiteitenruimte, waarin allerlei workshops, bijeenkomsten en cursussen georganiseerd worden. Het derde gedeelte is een stilteruimte annex spreekkamer, die in alle privacy gelegenheid biedt voor stilte, even tot rust komen of één-op-één-gesprekken."

"Wij heten u van harte welkom tijdens de vrije inloop op dinsdag van 11.00 tot 16.00 uur, woensdag van 13.00 tot 21.00 uur, donderdag van 11.00 tot 16.00 uur en tijdens diverse georganiseerde activiteiten en spreekuren gedurende de week (zie ook www.inloophuisgroesbeek.nl).

Daarnaast staat op de planning:

Mozaïekworkshop met Annet Jacobs: het is de bedoeling samen een kunstwerk te maken voor aan de muur van de binnentuin. Dit zal gebeuren op een aantal donderdagmiddagen van 13.30 tot 16.00 uur (definitieve data zijn nog niet bekend).

Gespreksgroep voor nabestaanden met Mieke Hendriks. Er zullen twaalf avondbijeenkomsten gepland worden (definitieve data zijn nog niet bekend).
Schilderworkshop met Mariëlle Poelen: dinsdag 25 november van 10.00 tot 12.00 uur.

Deze activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Voor vragen en aanmeldingen: Kloosterstraat 11 in Groesbeek; info@inloophuisgroesbeek.nl; 06 13321531.

Bierfeest op sportpark Zuid in Groesbeek

GROESBEEK – Op vrijdagavond 17 oktober vanaf 20.00 uur vindt er weer een traditioneel Bierfeest plaats op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek.

De lederhosen en de Tirolerjurkjes mogen weer uit de kast gehaald worden voor deze gezellige avond. Met live muziek van het feestorkest 'Die Original Siebentaler' uit Middelaar, een optreden van een Oostenrijker met Steinische harmonica en een act als 'Echte Dijenkletser' behoren tot de ingrediënten van deze avond.

Ook zal de bratwurst niet ontbreken. De entree is gratis (vanaf 18 jaar). Bij binnenkomst kan men een bierpul kopen, die de eerste maal gratis zal worden gevuld met het goudgele vocht.

Mantelzorgdag 5 november

REGIO - De drie gemeentes, Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Beek-Ubbergen hebben activiteiten als steun voor de mantelzorger. Op 10 november is de jaarlijkse landelijke dag van de mantelzorg. In dat kader wordt een gezellige ontspanningsavond gehouden op 5 november om 20.00 uur in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Op deze avond zijn mantelzorgers en hun familieleden en hulpvragers welkom uit de drie gemeentes. Over het programma wordt niets verklapt. Maar het zal verrassend en gezellig worden. Daar kan men op rekenen. De mantelzorger verdient ontspanning onder het vaste motto 'Er even tussen uit…'. De toegang en consumpties zijn gratis.

Er zijn al enige tijd gesprekken gaande over de gevolgen van de fusie voor het steunen van mantelzorgers in Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek. Vrijwilligers en professionals hebben gezamenlijk overleg en praten met vertegenwoordigers van de gemeente over een plan tot vormgeving van het nieuwe steunpunt. Dit overleg is wederzijds op prijs gesteld. Er is nog geen eindresultaat, maar er is een positieve instelling aan beide zijden. "Binnenkort weten we meer. Zeker is dat we kunnen doorwerken ook in 2015. De prioriteit van de mantelzorg is groot binnen de aandacht van de gemeente. Dat blijkt uit het feit dat er veel aandacht voor is bij de bestuurders. Dat geeft vertrouwen."

Wie inlichtingen wil over het bovenstaande, kan contact opnemen met Marjon Geldermans, SWG Groesbeek; m.galdermans@welzijngroesbeek.nl; 06 21213224. Thea de Wijse, SWOM Millingen aan de Rijn; Swom@hetnet.nl; 0481 431105.

De Fraps en De Kèls zorgen voor stampvol dorpshuis De Sprong

OOIJ - Zondagmiddag 12 oktober vond er een uniek concert plaats in dorpshuis De Sprong in de Ooij. De alom bekende blaaskapel De Fraps en de Groesbeekse zanggroep De Kèls.

Samen verzorgden De Fraps en De Kèls voor de eerste maal in de geschiedenis een gezamenlijk concert. Egerländer met Schwung en tijdloze evergreens ontmoette elkaar in de Ooij. Zowel de blaaskapel als de zanggroep wisten dorpshuis De Sprong vol te krijgen, zelfs stampvol. De stoelen waren niet aan te slepen voor de fans van De Fraps en De Kèls. Iedereen was het erover eens, dat dit gezamenlijk concert, beslist een gevolg zal moeten krijgen. Want het was een groot succes.

Vox Virorum zingt in Leuth

LEUTH - Op zondagmiddag 19 oktober om 15.00 uur wordt door het Leuths mannenkoor Vox Virorum in de de H. Remigiuskerk in Leuth zijn jaarlijkse zanguitvoering gehouden, samen met gast koor de Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus uit Druten. Beide koren staan onder leiding van Maarten-Jan Dongelmans.

Vox Virorum brengt onder andere het door vele grote namen gezongen Whispering Hope, maar ook muziek uit musicals zoals Bring him Home uit Les Misérables en Edelweiss uit The Sound of Music.

Orpheus zingt het bekende Domine salvum fac, Tebe pojem en muziek uit opera en operette van beroemde componisten zoals Mozart en Verdi. De koren hopen samen met de bezoekers af te sluiten met het beroemde slavenkoor uit Nabucco.

Pianist Jelle Hoksbergen uit Nijmegen zal Vox Virorum op piano begeleiden. Vox Virorum nodigt iedereen graag uit om dit concert te komen beluisteren en tot slot met het koor mee te zingen.

Grote hennepkwekerij opgerold in paardenstallen in Groesbeek

GROESBEEK – De politie heeft dinsdag 7 oktober op de Hogewaldseweg in Groesbeek in twee loodsen achter een woning een hennepplantage ontmanteld met daarin liefst 2106 hennep- planten. In de woning is de eigenaar een 71-jarige inwoner uit Groesbeek en zijn 72-jarige echtgenote aangehouden en overgebracht naar het bureau.


Via een anonieme melding kwam de politie op het spoor van deze kwekerij. Uit warmtemetingen werd duidelijk dat er een hennepplantage in de loodsen aanwezig was. Samen met de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie, energieleverancier Liander en de financiële recherche werd dinsdagmorgen om 09.00 uur overgegaan tot ontruiming.

Hooibalen
De kwekerij zat verstopt achter een muur van hooibalen. Ook was de eerste etage boven de paardenboxen onder meer benut als kweekplek. In totaal werden 2106 hennepplanten aangetroffen. Tijdens de ontmanteling heeft de politie beslag gelegd op bezittingen van de verdachten: de woning, een auto, een tractor, een heftruck en een grasmaaier.
De goederen zijn in beslag genomen om illegaal verkregen vermogen van verdachten te kunnen afpakken. Politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst werken daarom nauw samen om hen te raken op een plek die pijn doet; in de portemonnee. Door deze aanpak hebben de verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk dat misdaad niet loont.

Wapens
Bij het doorzoeken van de woning werden ook vuurwapens aangetroffen. Het gaat onder meer om twee vuurwapens, twee op vuurwapen lijkende voorwerpen, een ploertendoder en munitie. Uit onderzoek bleek verder dat de stroom illegaal werd afgetapt. Energieleverancier Liander legt daarvoor een naheffing op. De aangetroffen apparatuur alsmede de 2106 hennepplanten zijn in beslag genomen en vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek in en maakt proces verbaal op.

Met Hemmy van Haaren aan tafel

GROESBEEK – De echte Groenteman Hemmy van Haaren die onlangs de derde plaats wist te behalen als beste Groenteman van Nederland gaat met de ouderen van KBO Groesbeek / De Horst aan tafel.

Liefde voor het vak, goede kwaliteit en een gevarieerd assortiment typeert de groenten- en fruitwinkel van Hemmy van Haaren. Daarbij is hij gespecialiseerd in smakelijke salades, rauwkosten, maaltijden en soepen. Alles wordt met uiterste zorg samengesteld. Om ook de leden van KBO Groesbeek / De Horst hiervan te laten genieten, biedt Hemmy de leden een verassingsmenu aan voor een eigen bijdrage van twee euro vijftig. Het menu bestaat uit soep, keuze uit twee hoofdgerechten en een heerlijk dessert.

Dit vindt plaats in De Mallemolen waarbij men de keuze heeft tussen de data woensdag 22 oktober van 17.00 tot 19.00 uur of woensdag 28 oktober eveneens van 17.00 tot 19.00 uur. Aanmelden kan men op donderdag 9, dinsdag 14 en donderdag 16 oktober tussen 18.00 en 20.00 uur via telefoonnummers 024 3972000 of 024 3974606.

Beste volleybalklas van Groesbeek

De jongste winnaars van het toernooi (met trotse coach) Adelbrecht 3

GROESBEEK - Op zondag 5 oktober vond weer het jaarlijkse scholenvolleybaltoernooi plaats van volleybalvereniging Ikaros.

In de ochtend waren het de kinderen van groep drie, vier en vijf van de plaatselijke basisscholen die hun beste beentje voor zetten. Onder aanmoedigingen van ouders en leerkrachten werd er zeer fanatiek gespeeld. De deskundige begeleiding van scheidsrechters van Ikaros zorgde ervoor dat het toernooi prima verliep. De winnaars gingen naar huis met de wisselbeker. Alle deelnemende kinderen ontvingen na afloop een (oranje) lintje.

Daarna was het de beurt aan groep zes, zeven en acht. In het begin was het nog wat wennen maar naarmate het toernooi vorderde ging het bij alle teams steeds beter. De winnaar van groep acht mag meedoen aan de Gelderse Kampioenschappen, die volgend jaar worden gehouden.

Om het volleybal te promoten mogen de kinderen de aankomende weken gratis meetrainen onder begeleiding van professionele trainers van Ikaros. Hiervoor kunnen ze zich melden op zaterdagochtend in sportzaal Biga aan de Cranenburgsestraat: groep 3, 4 en 5 van 9.00 tot 10.00 en groep 6, 7 en 8 van 10.00 tot 11.00 uur.

De eindstanden van het toernooi zijn:

Groep 3: 1. Adelbrecht 3, 2. Vossenhol 3, 3. Sieppe 3.

Groep 6: 1. Adelbrecht 6B, 2. Adelbrecht 6A. 3. Op de Heuvel 6B.

Groep 4: 1. Adelbrecht 4, 2. Sieppe 4A, 3. Vossenhol 4.

Groep 7: 1. Sieppe 7B, 2. Vossenhol 7B, 3. Breedeweg 7.

Groep 5: 1. Op de Horst 5C, 2. Op de Horst 5B, 3. Vossenhol 5.

Groep 8: 1. Op de Heuvel 8, 2. Vossenhol 8, 3. Op de Horst 8.

Mobiel stembureau komt naar ouderen in Beek en Groesbeek

BEEK – GROESBEEK - Ouderen en andere minder mobiele inwoners uit Beek en Groesbeek kunnen tijdens de herindelingsverkiezingen op 19 november stemmen in een mobiel stembureau.

Daarmee willen de gemeente Ubbergen en Groesbeek kiezers in zorgcentra tegemoet komen. Het mobiele stembureau strijkt op verkiezingsdag neer op vier verschillende plaatsen, telkens een uur. De drie leden van het mobiele stembureau bouwen 's ochtends om 09.00 uur een stemhokje op bij verpleeghuis Kalorama in Beek. Om 10.00 uur reist het bureau door naar zorgcentrum 't Höfke, eveneens in Beek.
Tussen 14.00 en 15.00 uur staat het mobiele stemhokje op het terrein van Dekkerswald en om 16.00 uur staat het in de Groesbeekse Kloostertuin.

Jeugdige Groesbekers betrapt op bezit van wiet en henneptoppen

GROESBEEK – De politie heeft vrijdagavond 10 oktober een controle gehouden op de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Een 17-jarige inwoner uit Groesbeek was in het bezit van een zakje wiet. De wiet is in beslag genomen. Gezien de geringe hoeveelheid wiet is er geen proces verbaal opgemaakt. Een even oude plaatsgenoot werd betrapt met het in bezit hebben van dertig henneptoppen, die in een plastic box zaten. De toppen zijn in beslag genomen en tegen de Groesbeker is proces verbaal opgemaakt.

Kaasspeciaalzaak Sebilla is begrip in Groesbeek

GROESBEEK – Kaasspeciaalzaak Sebilla aan de Dorpsstraat in Groesbeek is in de tien jaar dat zij daar gevestigd is duidelijk een begrip geworden in Groesbeek.

Op 28 oktober 2004 opende Sebilla haar speciaalzaak De Kaasplank. Bij haar komst fronste diverse mensen hun wenkbrauwen omdat zij vraagtekens hadden bij de komst van een dergelijke speciaalzaak in Groesbeek. Nu na tien jaar weet men wel beter, Sebilla is een begrip in Groesbeek geworden , maar niet alleen in Groesbeek, ook klanten uit de hele regio en zelfs mensen uit Duitsland weten de speciaalzaak van Sebilla te vinden.

Zelf denkt Sebilla dat het succes te maken heeft met het uitgebreide assortiment Hollandse en buitenlandse kaas. Daarnaast kunnen Angelique en Sebilla de mensen uitgebreid adviseren wat door de klanten zeer op prijs wordt gesteld. Op menig feestje in Groesbeek en regio staan cadeaus van Sebilla te pronken in de vorm van kaas-, wijn- en notenpakketten daarnaast doen de gasten zich te goed aan stukjes kaas, tapas, noten en een lekker glas wijn.

Sebilla had de afgelopen zes jaar elders nog een speciaalzaak waar zij regelmatig aanwezig was. Zij heeft de zaak verkocht omdat zij heimwee naar Groesbeek kreeg. De Groesbekers zijn geweldige mensen, ze zijn recht door zee en je weet wat je aan ze hebt. Angelique en Sebilla hebben de Groesbekers in hun hart gesloten. De cadeaupakketten hebben een enorme groei doorgemaakt, met Sinterklaas en Kerstmis zijn zij met man en macht bezig om alles op tijd klaar te hebben. Daarnaast zijn de vleeswaren van slagerij Louman uit de Amsterdamse Jordaan een groot succes. Daar staan de klanten graag voor in de rij. In de winkel staat een trofee te prijken die Sebilla onlangs in de wacht heeft weten te slepen, door een Amuse te ontwikkelen met de gerookte biefstuk van de slager. In verband met het tienjarig bestaan zijn er in de hele maand oktober aantrekkelijke jubileum aanbiedingen en krijgt men de hele maand dubbele zegels.

Zuivelland Sebilla, Dorpsstraat 38, Groesbeek; telefoon 024 3974447.

Hans Hünnekes, daar voel je je snel thuis

KRANENBURG - Haus Hünnekes aan de Kleverstrasse in Kranenburg is het adres voor sfeervol maar vooral ook lekker Duits eten. Het bedrijf bestaat al 57 jaar maar de laatste 35 jaar zwaaien Birgit en Johannes Kreusch de scepter zowel in het restaurant als in de Bundeskegelbaan.

De klant is Koning dat is het geslaagde motto van Haus Hünnekes. De laatste jaren hebben de Nederlanders uit de hele grensstreek Haus Hünnekes ontdekt dankzij de goede Duitse keuken die iedere gast weer verrast. Volgens Birgit heeft dat te maken met de goede kwaliteit – die bij Hünnekes hoog in het vaandel staat – en de vriendelijke bediening. "Daarmee hebben wij ons geprofileerd", daar is Birgit van overtuigd. "Als je goede kwaliteit voor een redelijke prijs kunt bieden dan gaat de mond op mond reclame vanzelf ", vult Johannes aan.

Ook aan seizoen gerechten ontbreekt het niet bij Haus Hünnekes zoals het aspergeseizoen en niet de vergeten de groene koolschotels die in Nederland bekend staan als boerenkoolschotels. "Wij hebben eens voor 330 mensen boerenkool gemaakt, dat was voor ons een record ", aldus Johannes. Maar ook de schnitzels prijken uiteraard in variatie op de menukaart evenals de Argentijnse rumpsteaks.

Het is gewoon sfeervol genieten van de Duitse keuken bij Birgit en Johannes. Haus Hünnekes beschikt tevens over twee Bundes kegelbanen waar men in totaal dertig personen samen deze sport kunnen beoefenen. Daarnaast is Haus Hünnekes geschikt voor alle feesten en partijen. Arrangementen met Duits eten of buffet en kegelen kunnen natuurlijk ook, maar dan moet men wel reserveren.

Ook de Kranenburgse verenigingen hebben bij Haus Hünnekes hun stek gevonden zoals schutterij Kranenburg-Scheffenthum, schaakvereniging Springer, dameskoor, voetbalvereniging TUS07, Treckerfreunde uit Kranenburg maar ook voor koffietafels is Haus Hünnekes een zeer geschikte locatie.

Car Centre Coenen al tien jaar een begrip in wijde omgeving

GROESBEEK – Car Centre Coenen die sinds tien jaar gevestigd is aan de Atelierweg 10a is een begrip geworden in de wijde omgeving.

Eigenaar Geert Coenen (45 jaar) is al vanaf zijn jeugd bezig met auto's, vooral de verkoop zit hem in zijn bloed. Op 23-jarige leeftijd werd Geert juniorverkoper bij de Peugeotgarage in Nijmegen, waar hij binnen enkele jaren al opklom tot verkoopleider.        

Op zijn vijfendertigste jaar vond Geert de tijd rijp om voor zichzelf te gaan beginnen en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Nu tien jaar verder verkoopt Geert auto's van 1000 euro tot 15.000 euro dus voor elk wat wils en voor iedere portemonnee een auto. De slogan van Geert is om die reden 'Occasions voor iedereen'.

"De klanten komen terug en dankzij internet verkoop ik auto's van Groningen tot Maastricht", en daar is Geert best wel trots op. "Ik verkoop de auto's van alle merken met Bovaggarantie."

Car Centre Coenen, Atelierweg 10a, Groesbeek; 024 3791138; www.carcentrecoenen.nl.

Dreamtime Concert in De Refter van Ubbergen

UBBERGEN - Op donderdagavond 23 oktober organiseren Huib Beerda en Paul Mollen een Dreamtime Concert.

Dreamtime Concerten zijn ligconcerten: de toehoorders kunnen liggend genieten van de klanken van verschillende 'wereldmuziek'-instrumenten: didgeridoo, klankschalen, hang, trom, mondharpen, ondersteund door zang.

Tijdens deze concerten ervaart de luisteraar doorgaans een diepe ontspanning. Wanneer instrumenten dicht bij het lichaam bespeeld worden, is de luchttrilling vaak fysiek voelbaar. Door het mee-resoneren van het lichaam wordt de geluidstrilling overgebracht en ondergaat de luisteraar een klankmassage. Klank is voor de muzikanten het belangrijkste communicatiemiddel in contact met de deelnemers.

"Daarnaast maken we (indien gewenst) ook gebruik van aanraking en lichte massage. Deze aanraking of massage dient ter ondersteuning van de ontspanning en om nog meer ruimte te geven aan de innerlijke beleving van de deelnemers. In 2013 is de cd 'Travelling Waves' uitgebracht. De zeven tracks op deze cd geven een voorbeeld van een Dreamtime Concert en zijn ook als zodanig te beluisteren.

Het concert is in de bibliotheek van De Refter, Rijksstraatweg 37 Ubbergen. De aanvang is om 20.00 uur en de eindtijd om 22.00 uur. Deelname kost vijftien euro; reserveren kan via waterwolf68@hotmail.com.

Sportvereniging Kwiek Groesbeek

GROESBEEK - Kwiek Groesbeek is de unieke sportvereniging voor senioren in de gemeente Groesbeek en haar kerkdorpen voor gezond bewegen, sport en spel. De vereniging wil mensen boven de vijftig jaar stimuleren elke week regelmatig onder deskundige leiding van sportinstructeurs te bewegen en te sporten.

Op deze manier kunnen lichamelijke en geestelijke klachten worden voorkomen of beperkt. De ontspannen en gezellige sfeer tijdens en na de lessen bevordert tevens het sociale contact tussen leeftijdgenoten.

Kwiek Groesbeek heeft zich ontwikkeld tot een succesvolle vereniging met ruim vierhonderd enthousiaste leden en elf professionele docenten.

De lessen beginnen steeds met een warming-up, waarna gevarieerde oefeningen ter verbetering van de conditie volgen. Spel en ontspanning vormen de afsluiting van de les. De wekelijkse lessen worden op drie niveaus gegeven - al naar gelang ieders lichamelijke conditie – op diverse dagen en tijden, in adequate sport- en wijkzalen in de dorpen en wijken van Groesbeek:
voor snelle vijftigers, die nog vlot ter been zijn; voor degenen, die het wat rustiger aan willen doen; voor mensen met lichamelijke beperkingen of chronische aandoeningen.

Voor iedereen is er wel een plaats, tijd en passend niveau te vinden. Hebt u belangstelling om mee te doen, neem dan gratis twee proeflessen.

Bovendien worden er speciale cursussen en activiteiten aangeboden zoals valpreventie, zumba, qi gong en tai chi. Ook bewegen in de buitenlucht is mogelijk: nordic walking, sportief fietsen, mountainbiking worden intensief beoefend. Deze activiteiten worden eveneens steeds door gespecialiseerde instructeurs begeleid.

De lessen en cursussen worden in de volgende locaties gegeven: Heuvelland, Biga, Pluryn, De Meent, De Slenk, basisschool Op De Horst, De Sleutel, basisschool De Breedeweg, De Vijverhof en Kerstendal. De buitenactiviteiten vinden veelal in de Groesbeekse bossen plaats.

Er wordt intensief samengewerkt met de eerstelijns gezondheidsheidzorg, GGD, ZZG, KBO, gemeente en sportbuurtwerkers. Kwiek Groesbeek wordt door plaatselijke bedrijven ondersteund. Een overzicht van deze sponsoren staat op www.kwiekgroesbeek.nl.

"Voor nog meer informatie verwijzen wij u naar onze website www.kwiekgroesbeek.nl, waar u ook een inschrijfformulier aantreft. Of neem contact op met de ledenadministratie 024 3971361 kwiekgroesbeek@kpnmail.nl of Marian Schijf 06 13260571, marian@inbewegingsport.nl."

Op de Heuvel 'kloppend hart' van De Stekkenberg

GROESBEEK – Het nieuwe voorzieningshart Op de Heuvel dat vrijdagmiddag 10 oktober door burgemeester Keereweer van Groesbeek werd geopend, gaat ongetwijfeld het kloppend hart van De Stekkenberg worden.

Vrijdag was het al een drukte van jewelste, wijkbewoners, leerlingen en hun ouders verdrongen zich om het nieuwe complex te bekijken. De basisschool heeft er een prachtige stek met gymzaal en diverse verenigingen van de Stekkenberg zullen hun intrek in het nieuwe gebouw gaan nemen.

Zaterdagmiddag om 15.00 uur begon het 'Stekkenbergs' Pruuvenement', dat veel belangstelling trok vanuit de hele gemeente Groesbeek. De honderden belangstellenden konden genieten van hapjes en drankjes waarvoor men een bon moest inleveren van vijftig eurocent.

Voor de riefkuukskes van Kakkie stond men rustig een half uur in de rij te wachten om deze speciale lekkernij te bemachtigen. Kakkie, die al zo'n tien jaar gratis riefkuukskes bakt voor verzorgingstehuizen en Plurijn, wist ook Op de Heuvel honderden riefkuukskes aan de man te brengen. Zijn motto is 'Eet op je gemakkie, een riefkoek bij Kakkie'.

Ook de Siemelemiessoep (gemaakt van alle resten vlees en groente) was erg in trek, evenals de eigengemaakte balkenbrei. De Groesbeekse wijn en likeurtjes hadden ook gretig aftrek. Bekijks had ook de kookworkshop, waar stap voor stap stamppot werd gemaakt.

De kinderen maakten zich druk met cake versieren waar leuke prijsjes mee te winnen waren. De fietscrossbaan, springkussen en de speeltuin waren ook bij de jeugd favoriet. De Stekkenbergse Pruuvenement werd muzikaal opgeluisterd door Theo van Blitz en het koor Mysterie Sound.

Nordic Walking Vereniging Groesbeek: duizend euro voor aanschaf muziekinstrumenten bij Werkenrode

GROESBEEK - Zondag 4 mei organiseerde de Nordic Walking Vereniging Groesbeek voor de zesde maal haar wandeltocht voor Nordic Walkers en wandelaars: Énne ónnutte to-gt! Dat is Groesbeeks voor 'een mooie tocht'.

Deze organisatie werd voor de derde keer ondersteund door Pluryn, locatie Werkenrode Jeugd in samenwerking met de afdeling Fondsenwerving. De geweldige opbrengst van duizend euro gaat naar Werkenrode. Dit jaar is de bijdrage bedoeld voor de aanschaf van nieuwe muziekinstrumenten voor de jongeren van Werkenrode/Pluryn.

Tijdens de jaarlijkse hobbymarkt voor de jongeren van Werkenrodejeugd, is dat bedrag door drie leden van de Nordic Walking Vereniging Groesbeek overhandigd. Met deze gift is een gloednieuwe basversterker, een supersnelle elektrische gitaar een drum Cagón aangekocht. Deze laatste is speciaal aangepast voor rolstoelgebruikers.

De zevende editie van de ónnutte to-gt is op 12 april 2015. Ook dan gaat de opbrengst weer naar dit goede doel.

Auto ontvreemd

GROESBEEK - Een bewoner van de Zonnebloemstraat in Groesbeek ontdekte donderdagmorgen om 05.00 uur dat zijn personenauto VV Polo was ontvreemd.

Auto niet

op handrem gezet

GROESBEEK - Een bezoeker van een woning aan de Papaverstraat in Groesbeek had vergeten zijn personenauto op de handrem te zetten.

De auto is even later de weg opgerold. Een buurtbewoner – die niet wist waar de eigenaar van de auto verbleef - heeft er een pion bijgeplaatst om ongelukken te voorkomen.

Jointjes in beslag

GROESBEEK - Tijdens controle onder de jeugd in Groesbeek trof de politie enkele jongeren bij de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek.

De agenten gingen met de jongeren in gesprek over koetjes en kalfjes. Tijdens dit gesprek stak een 26-jarige inwoner uit Groesbeek een jointje op. In Groesbeek wordt streng gecontroleerd op het gebruik van drugs. Het jointje werd dan ook in beslag genomen.

Het roken van een jointje is niet toegestaan, men wordt echter niet gestraft als men betrapt wordt. Op de Nijmeegsebaan werd een 20-jarige inwoner, eveneens uit Groesbeek, betrapt op het roken van een joint. Ook zijn joint is in beslag genomen. Omdat de knaap met een bromfiets was, werd hem tevens een rijverbod opgelegd. Het is niet toegestaan om een motorvoertuig te besturen onder invloed van een stof die de rijvaardigheid kan beïnvloeden.

Milieupolitie

controleert volières

GROESBEEK - De milieupolitie heeft op meerdere adressen in Groesbeek volièrecontroles uitgevoerd op vogels die beschermd zijn.

Er werden geen overtreders aangetroffen.


Wandelaar

stuit op hennepafval

HEILIG LANDSTICHTING - Een wandelaar heeft tijdens een wandeling op de Meerwijkselaan in Heilig Landstichting enkele zakken met afval aangetroffen.

De gealarmeerde politie constateerde, dat het afval afkomstig was van een kleine hennepkwekerij. Werknemers van de gemeente Groesbeek hebben de hennep resten verwijderd.

Cd-presentatie Helen Liebers in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - Op vrijdagavond 24 oktober wordt het nieuwe cd-album van de Groesbeekse zangeres Helen Liebers in De Mallemolen gepresenteerd. Het album is getiteld 'Mijn Gevoel'.

Het resultaat is een zeer gevarieerde cd, bestaande uit veertien Nederlandstalige liedjes met veel gevoel door Helen ingezongen. Liedjes geschreven door haar zelf, Huub Arents en Dick van Altena. Het instrumentale gedeelte werd veelal ingespeeld door Frank Weijers en Leo Wijnhoven (trompet), Jan Janssen (Galgenhei) , Dick van Altena (gitaar), Lisette Cillessen (piano), Luc Berben (accordeon) en Louis van Duijnhoven (keyboard), die ook de opnametechniek voor zijn rekening heeft genomen.

Op de cd staat een duet samen met Diana Honig en een duet samen met Dick van Altena. Maar ook een lied samen met de Groesbeekse formatie 'Just Play Music', waarvan Helen deel uit maakt. Tijdens de presentatie zal Helen een aantal liedjes ten gehore brengen en zullen er diverse andere artiesten optreden zoals Diana en Gerrie Honig, Rick Krete, Marcel van Kempen, Hans Leemans en de elfjarige Eline Vissers uit Groesbeek. Ook zal de onlangs opgenomen videoclip van het duel Helen en Diana Honig met het liedje 'Een vriend zoals jij' te zien zijn. Het cd-album is die avond te koop voor tien euro en vanaf 24 oktober verkrijgbaar bij Blokker, De Mallemolen en bij Helen. De presentatie begint om 20.30 uur. De entree is gratis.

Koffie met... een lid van het Sociaal Team

GROESBEEK - Op donderdagmiddag 23 oktober om 14.00 uur kunt u een kopje koffie komen drinken met iemand van een Sociaal Team.

Een Sociaal Team is een groep deskundige medewerkers, die klaar staan om met u en de mensen om u heen te zoeken naar oplossingen voor uw vragen, problemen of ideeën voor de wijk. Bijvoorbeeld: "Ik maak me veel zorgen om mijn zieke man en weet niet met wie ik daar over kan praten". Of: "Ik weet niet hoe lang ik nog voor mijn moeder kan zorgen. Er is steeds meer nodig. Met wie kan ik dit overleggen of regelen?"

Wanneer u de zorg hebt voor een naaste is dat een taak die u overkomt. Dat is niet altijd gemakkelijk. U hebt de zorg op u genomen omdat het uw partner is of een nabij familielid en u wilt iemand niet in de steek laten. Meestal krijgt iemand die zorg onverwacht, omdat de nabije persoon een ziekte of een beperking krijgt. Het lijkt vanzelfsprekend om dan zorg te verlenen en u denkt niet na over wat het kost. Het kan dan fijn zijn om informatie te krijgen over allerlei zaken waar u mee te maken hebt wanneer je voor iemand zorgt.


Misschien heeft u vragen over het Sociaal Team en wat zij kunnen betekenen voor u en de mensen om u heen.

U bent welkom in dit koffieuurtje van Steunpunt Mantelzorg in de Mallemolen, Kloosterstraat 11. U kunt er uw vragen kwijt. U kunt ook gewoon komen luisteren en een kopje koffie (gratis) komen drinken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Groesbeek: 06 13859106: Mark Gröning of Frans Jongeneel. Kijkt ook op: www.welzijngroesbeek.nl bij 'actueel' of bij 'Steunpunt Mantelzorg'.

Brommobiel

op zijn kant

GROESBEEK - Een bewoner van de Cranenburgsestraat in Groesbeek moet zondagmorgen wel raar opgekeken hebben, toen zijn brommobiel op zijn kant bij zijn woning lag.

De brommobiel stond langs de straat geparkeerd, omdat de eigenaar zijn brommobiel wilde verkopen.

Hulsbroek dicht voor werk rotonde

GROESBEEK – De Groesbeekse rondweg De Hulsbroek is in verband met de aanleg van een rotonde ter hoogte van De Mies voor alle verkeer afgesloten.

De afsluiting wordt aan het verkeer duidelijk gemaakt door verlichte DRISborden (Digitaal Reis Informatie Systeem), die geplaatst zijn op de Breedeweg en op de Molenweg. Op de Molenweg is het DRISbord achter een boom geplaatst zodat het voor de passerende automobilisten alleen op het laatste moment zichtbaar is, maar echter onleesbaar.

Hoort u zoals het hoort?

GROESBEEK - Ruim veertig procent van de 50-plussers geeft aan last te hebben van gehoorproblemen, maar de drempel van de winkel waar consumenten hun gehoor kunnen laten testen blijkt hoog. Bijna de helft van deze groep heeft nog nooit een hoortest laten doen. Dit terwijl een hoortest gratis en vrijblijvend is en een uitgebreide test slechts dertig minuten in beslag neemt.

"Vaak merk je pas dat je slechter hoort als familie of vrienden je er op wijzen. Je zet bijvoorbeeld de televisie steeds harder. Of je draait telkens je hoofd met het goede oor in de richting van het geluid. Gehoorverlies verloopt geleidelijk en daardoor bijna ongemerkt", vertelt Jochem Coppes, StAr en triage audicien van Coppes Hoorzorg in Groesbeek.

Bij een hoortest wordt er allereerst een beeld gevormd van de gehoorgang en trommelvlies. Met moderne apparatuur en een camera heeft Coppes Hoorzorg de mogelijkheid de klant direct mee te laten kijken in zijn eigen oor. Vervolgens krijgt men in een geluidsarme cabine door een koptelefoon tonen te horen. Uit dit onderzoek blijkt dan de precieze mate en aard van het gehoorverlies.

Hoortestdag
Mocht er uit de test blijken dat men toe is aan een hoortoestel heeft men de mogelijkheid om deze vrijblijvend uit te proberen. Bent u nieuwsgierig geworden of wilt u gewoon is uw gehoor laten testen bezoek dan de hoortestdagen op vrijdag 17 oktober bij Coppes Hoorzorg te Groesbeek. De winkel is te vinden op de Dorpsstraat 34. Graag tot ziens!

Zaterdag 18 oktober gezellig mét kop koffie of kom erwtensoep! Gratis wintercheck bij Autobedrijf Booltink in Leuth

Dorus Booltink nodigt iedereen uit voor de gratis wintercheck! Foto: Martien Holthuis

LEUTH – Het zal een gezellige drukte worden zaterdag 18 oktober bij Autobedrijf Booltink. Want dan kan elke automobilist er terecht voor een gratis wintercheck van zijn auto. Deze wordt gratis op veel vitale punten gecontroleerd mét een vrijblijvend advies. Natuurlijk is er een kop koffie of... een kom snert!

De winter komt eraan. En dat betekent dat de auto het zwaar te verduren krijgt. Veelal is dit de tijd, dat storingen aan het licht komen. Wat is er vervelender dan 's morgens in de kou met een lege accu te staan? Een check door de professional kan veel problemen voorkomen. Bij deze check wordt de auto gecontroleerd op vele vitale punten, zoals het koelwater(systeem), de accu, verlichting, ruitenwissers en de conditie van de banden.

Het is nu ook hét moment om een afspraak te maken voor de wisseling van de zomer- en winterbanden. Veel klanten van Autobedrijf Booltink maken van deze service en bandenopslag gebruik. Nu de temperatuur onder de zeven graden dreigt te komen, is rijden op winterbanden weer veiliger.

De wintercheck is voor veel klanten weer een extra moment om op informele wijze de medewerkers van het bedrijf en andere automobilisten te ontmoeten. En wie weet staat er in de showroom tussen alle glimmende occasions wel die ene auto, die u al lang zocht...

Autobedrijf Booltink, Lieskes Wengs 1, Leuth; 024 6631302; www.booltink.nl.

Theo Sanders naar Dakar

GROESBEEK - Op 1 november staan John Berns en Theo Sanders uit Groesbeek aan de start van de Amsterdam Dakar Challenge. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Amsterdam-Dakar geïnspireerd door de bekende woestijntocht Paris-Dakar, alleen dan zonder dure auto's helicopters mediacircus.


De opzet is simpel: regel een auto van maximaal 500 euro, rij dwars door de Sahara heen, neem een paar steeksleutels en ductape mee en eindig in Dakar. Dat is ongeveer 7500, 3500 onverhard en 4000 kilometer verharde weg.

De tocht gaat van Nederland via België, Frankrijk, Spanje, Marokko en Maurentanie naar Senegal en Gambia, waar de auto geveild wordt voor het goede doel. De teams (ongeveer 35 starten) gelijk in Amsterdam en rijden gezamelijk naar Breda waar nog een uitzwaaimoment is. Daarna is het ieder voor zich en zien ze elkaar pas weer in Spanje bij de boot naar Marokko.

Dan begint het pas echt :het Atlasgebergte en de westlijke Sahara, het zand en bijbehorende vastzitten en weer losgraven. In Maurentanie wordt een gedeelte onder begeleiding van het leger gereden in verband met de veiligheid. In totaal zal de reis zo'n drie weken duren. Na de finish zal de auto worden geveild en gaat de opbrengst naar de stichting Hand to Hand. Deze stichting is nu bezig met een metaalopleiding voor jongeren tussen de veertien en vierentwintig jaar. "Wil je meer weten over het team of goede doel? Kijk dan op www.jtchallenge.jouwweb.nl of www.stichtinghandtohand.nl."

Meubelstoffeerderij Theo Koppes maakt er iets degelijk moois van... 'Overal waar een stof op zit, kan ook weer een nieuwe stof op'

Foto: Martien Holthuis

MILLINGEN – Stofferen is een vak, een aloud ambacht. Vaak denken we aan iemand, die achter in de garage het vak uitoefent. Kom eens kijken bij Meubelstoffeerderij Theo Koppes. Daar werkt een compleet team fris en enthousiast aan het opnieuw bekleden van stoelen, fauteuils, banken en kussens. Eigenlijk aan alles, dat opnieuw gestoffeerd moet worden. Van opa's favoriete fauteuil tot aan projecten als tweehonderd stoelen voor een passagiersschip, horeca en woongezondheidszorg!

"Onze klanten willen iets moois", vertelt Theo Koppes, die twintig jaar geleden met zijn bedrijf startte. In die tijd heeft hij al vele meubelstukken voorzien van een nieuwe stof. "Meubelen van een goede kwaliteit zijn het waard. Vaak de helft of meer voordeliger dan nieuw aanschaffen", aldus de vakman, die op locatie bij de opdrachtgever het te stofferen object beoordeelt, de wensen inventariseert en... vrijblijvend een offerte doet.

Meubelstoffeerderij Theo Koppes –aangesloten bij het CBW- staat bekend om haar kwaliteit tegen een redelijke prijs. Het is vooral maatwerk, dat hier wordt vervaardigd. Naast het voorzien van een nieuwe stof, waarbij de cliënt een deskundig advies krijgt, worden meubels ook daar waar nodig gerepareerd. "Zoals een houtverbinding maken, vering repareren, zorgen voor weer voldoende vulling. Maar ook een bank hoger of lager maken. Zelfs voor een geheel nieuwe bank op maat kan men bij ons terecht. Kijk maar eens in onze winkel Binnenste Buiten, daar staan fraaie voorbeelden."

Meubelstoffeerderij Theo Koppes, Heerbaan 178, Millingen aan de Rijn; telefoon 0481 434142; www.meubelstoffeerderijtheokoppes.nl.

Klanten van Autobedrijf Pouwels worden in de watten gelegd

MILLINGEN – Autobedrijf Pouwels aan de Heerbaan in Millingen bestaat al negentig jaar. Jan Pouwels begon in de jaren '20 een busonderneming. Omdat hij zelf het onderhoud deed vroegen álle Millingse autobezitters, drie om precies te zijn, hem om ook hun auto te onderhouden. Zo ontstond vanaf het prilste begin het autobedrijf. In 1962 nam zijn zoon Jacques het bedrijf over en op zíjn beurt in 2005 de huidige eigenaar Eric Pouwels.

Er is in die negentig jaar veel veranderd, maar ook opmerkelijk veel hetzelfde gebleven. De vertrouwde dorpse sfeer en de persoonlijke, hechte relatie met de klanten is altijd gebleven. Pouwels koestert die band met zijn klanten dan ook. Dit komt tot uiting in het bedrijfsbeleid: Vaste klanten krijgen voorrang in de planning, korting op allerlei zaken en zelfs gratis een pechhulp abonnement!

Maar hoewel de oude waarden zijn gebleven is het allerminst een ingedut oud stoffig familiebedrijfje. In de nette en strak georganiseerde werkplaats werken hoog opgeleide monteurs, de eigenaar incluis, enthousiast aan zelfs de nieuwste auto's. Ouderwets degelijk vakmanschap en moderne systeemkennis gaan duidelijk hand in hand.

Eric houdt niet alleen vast aan bestaande relaties. Zoals bij elk ander bedrijf blijven nieuwe klanten altijd van harte welkom. Een ding is wel duidelijk, zij komen terecht in een warm nest waar nog oprechte zorg en aandacht bestaat voor auto en klant. Mooi, dat zoiets nog bestaat in deze tijd.

Heerbaan 105 en 146, Millingen aan de Rijn; 0481 431282; www.PouwelsMillingen.nl.

Hotel-Restaurant Millings Centrum: goed en veelzijdig

Foto: Martien Holthuis

MILLINGEN – Midden in het leuke dorp Millingen aan de Rijn, ligt Hotel Restaurant Millings Centrum.

Millings Centrum is een sfeervol drie sterren familiehotel. Eigenaar Adri Hendriksen is trots op zijn 'keukenbrigade'. Uit de keuken worden veel geprezen gerechten getoverd, bereid met verse regionale seizoensproducten. Uiteraard kunnen er ook gerechten á-la-carte worden besteld. Veel gasten maken gebruik van het heerlijke maandmenu. "Met twee personen dineren! Voor slechts 39 euro wordt aan de gasten een drie-gangen-menu geserveerd", aldus Hendriksen.

Millings Centrum beschikt naast een serre en een restaurant, ook over een informele bar en twee feestzalen. Ook bestaat de mogelijkheid tot Selfservicefeesten, dit is een all-innconcept met, koffie, petit fours, hapjes en drankjes in een van de sfeervolle zalen,; u mag zelf u biertje tappen, en dit alles voor zeer vriendelijke prijzen.

Ik hou van Holland

Veel recepties, koffietafels en complete bruiloft-feesten worden gegeven in de zalen van HMC. Hendriksen heeft een capaciteit van 250 tot 700 gasten. Hilarische avonden worden beleefd met het muzikale spel 'Ik hou van Holland'. "Ideaal voor bedrijfsfeesten", aldus Adri. "Het 'ik-hou-van-Holland'-arrangement kan geboekt worden vanaf drie uur á 35 euro per persoon all-inclusive eten en drinken."

Ooievaars en springkussens

Regelmatig worden in Millingen en omliggende dorpen enorme ooievaars, Abrahams of Sara's aangetroffen. "Speciale gelegenheden vragen om speciale zaken", aldus Adri. "Deze zaken kunnen bij mij worden gehuurd.

HMC laat zich omschrijven als een unieke ervaring. Als je er nooit bent geweest, heb je iets gemist."

www.millingscentrum.nl.

Gezondheidstoerisme PvdA slaat aan

REGIO - De afgelopen weken is PvdA MUG in het nieuws gekomen met het thema Gezondheidstoerisme. Lijsttrekker Thieu Hoeken mocht al in verschillende media komen vertellen van de plannen.

"Het is eigenlijk een vrij eenvoudig idee, en vaak zijn dat de beste. We hebben een prachtig landschap en we hebben innovatieve zorginstellingen. Ook zijn er veel ondernemers actief in het toerisme. Waarom verbinden we dat niet meer met elkaar?" Moet de gemeente dat dan doen?

"Nee, de ondernemers en instellingen moeten zelf met initiatieven komen. Arrangementen aanbieden bijvoorbeeld voor 60-plussers, revaliderende patiënten en tweeverdieners. De gemeente kan de partijen bij elkaar brengen en ondersteunen daar waar nodig is. Ons ondernemersklimaat kan nog beter worden, als de gemeente actief meedenkt met de ondernemer."

Dat klinkt niet echt PvdA. "En toch is het dat. We willen verbindingen leggen. Dat doen we op alle terreinen. En gezondheidstoerisme verbindt heel veel van onze thema's: zorg, het landschap, werk. En bij alle nieuwe initiatieven houden we oog voor de belangen van de eigen inwoners en de natuur. Die mogen niet over het hoofd worden gezien. Dat zou ongezond zijn en op de langere termijn niet houdbaar. Iedereen moet er beter van worden." Waarom gebeurt dit allemaal nog niet, als het zo simpel is? Thieu Hoeken besluit resoluut: "We hebben inderdaad alles. Nu de gezamenlijke ambitie nog! Maar die begint te komen."

Meer over Gezondheidstoerisme staat op www.pvdamug.nl. "En wie iets wil weten of ideeën heeft, mag natuurlijk bellen of mailen. Iedereen doet mee!"

Vergaderingen en

bijeenkomsten

gemeente Ubbergen

UBBERGEN - Binnenkort worden de volgende vergaderingen, voorlichtings- en inspraakbijeenkomsten gehouden. Alle bijeenkomsten beginnen, tenzij anders vermeld, om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

De vergaderingen zijn openbaar. Mocht een vergadering of bijeenkomst niet doorgaan, dan wordt dat op het informatiebord bij de hoofdingang van het gemeentehuis gepubliceerd. De raadsbijeenkomsten van 2 en 9 oktober gingen niet door.

De raadsavond is verschoven naar 29 oktober. De stukken behorend bij de agenda kunnen worden ingezien op het gemeentehuis vanaf tien dagen voor de vergadering, voor zover deze het openbare gedeelte betreffen.

"We kunnen helaas niet altijd de definitieve agenda's publiceren, omdat deze nog niet altijd zijn vastgesteld op het moment dat Hét Gemeente NIeuws uitkomt. De complete agenda's liggen vanaf tien dagen voor de vergadering ter inzage bij de informatiebalie van het gemeentehuis. De agenda's van de voorrondes en de raadsvergaderingen vindt u ook op www.ubbergen.nl."

Post van Sinterklaas

OOIJ - Sinterklaas en Zwarte Piet hebben laten weten, dat zij ook in 2014 naar Ooij willen komen.

De Regelpiet heeft aan muziekvereniging Ooijse Toekomst gevraagd om de Sint te helpen om de bezoekjes voor de kinderen aan huis te organiseren. Vrijdag 5 en zaterdag 6 december vanaf ongeveer 16.00 uur gaat de Sint zijn bezoekjes afleggen. Bij voldoende aanmeldingen komen Sint en Piet ook op zaterdag 29 of zondag 30 november de kinderen bezoeken.

Een bezoekje van één kwartier kost twintig euro. In deze tijd kan de Sint drie kinderen aandacht geven. Wanneer er meer kinderen zijn, dan graag vijf minuten á vijf euro voor ieder kind extra reserveren. Natuurlijk mag u een voorkeur uitspreken voor een bezoektijd, maar deze zal mede afhankelijk zijn van de route die Sint rijdt.

Wanneer u een bezoekje op prijs stelt, kunt u contact opnemen met onderstaande personen vóór 26 november. Mailen kan natuurlijk ook en heeft de voorkeur. Na deze datum hoort u hoe laat Sinterklaas op bezoek komt en wat hij nog van u wil weten.

Voor opgave en informatie vóór 26 november bij: Post van Sinterklaas, Hennie Basten-Bartels, 024 6631277 / 06 83123678 en Kees Rijk, 024 3224833; e-mail: ooijsetoekomst@hetnet.nl.

Elf partijen hebben zich aangemeld voor komende gemeenteraadsverkiezing

GROESBEEK - Op de dag van de kandidaatstelling, maandag 6 oktober, hebben elf partijen zich aangemeld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van 19 november.

De partijen hebben hun kandidatenlijsten en ondersteuningsverklaringen ingeleverd. Op dinsdag 8 oktober heeft het Centraal Stembureau de ingeleverde en bijbehorende stukken onderzocht. Vrijdag 10 oktober heeft het Centraal Stembureau de ingeleverde kandidatenlijsten definitief vastgesteld in een openbare zitting in de raadszaal van Groesbeek. Tijdens die zitting hebben de partijen ook hun lijstnummer gekregen.

Op woensdag 19 november moeten er voor de nieuwe gemeente in totaal 23 raadsleden gekozen worden. De volgende partijen hebben zich aangemeld: GroenLinks, Gemeente – Jeugd – en Sportbelangen, Partij van de Arbeid (PvdA), Democraten 66 (D66), Voor Berg en Dal (VBenD), Combinatie '90 Ubbergen, CDA, Sociaal Groesbeek, Groesbeekse Volks Partij (GVP), VVD en VOLG.

Jongeren speuren met detector mortiergranaat op

GROESBEEK – Op de parkeerplaats van zweefvliegveld aan de Groesbeekseweg hebben enkele jongeren zaterdagmiddag 11 oktober met een metaaldetector een mortiergranaat opgespeurd.

De jongelui waren met een volwassene aan het zoeken toen de metaaldetector aangaf, dat er iets in de grond zou liggen. Voorzichtig werd en klein gat gegraven en toen kwam het oorlogstuig uit de Tweede Wereld Oorlog al boven. De zoekers waarschuwden de politie, die op haar beurt de Explosieve Opruimings Dienst uit Culemborg waarschuwde. Deze was om half zes ter plaatse.

Het bleek te gaan om een Engelse mortiergranaat. Volgens de deskundigen van de EOD stond de mortiergranaat op scherp. Het projectiel is zaterdagavond nog tot ontploffing gebracht bij de zandafgraving in het bosgebied De But.

Lees ook