GN Lingewaard

25 juni 2014

GN Lingewaard 25 juni 2014


Oranje boven tijdens Braziliaans Kersenfeest in Gendt laat bezoekers vreugdevol swingen

GENDT - Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zien we deze weken veel dans, vreugde en feestvierende supporters uit allerlei landen. Naast het sportieve aspect staat verbroedering en saamhorigheid centraal. Tijdens het Kersenfeest spiegelt organisator De Bataven zich daar graag aan.

Door Niek Verhoeven

Drie dagen lang probeert De Bataven het dorp te laten swingen en het thema Brasil zal de organisatie daar uiteraard bij helpen. "Ik denk dat alle ingrediënten aanwezig zijn. Voor iedereen, jong en oud, is er deze dagen wel iets moois te beleven", zegt De Bataven-voorzitter Arold de Jong.

Belangrijke onderdelen van het programma vormen de onthulling van de kersenkoningin op vrijdagavond, de voetbalzeskamp achter de kerk op zaterdag en natuurlijk de triatlon op zondag. Maar naast alle activiteiten is er ook ruim baan voor feest. De Bataven werkt op het gebied van horeca samen met De Klok Horeca Gendt. Naast de opening van het Kersenfeest en bijbehorende receptie zal De Klok dit jaar ook de feesttent verzorgen.


Verschil met voorgaande jaren

Het verschil met voorgaande jaren is merkbaar in de aankleding van het dorpsfeest en het drankassortiment. Zo wordt er onder meer Radler en cocktails van Coppa geschonken. Een andere organisator betekent ook andere munten. Niet de rode munten, maar de witte munten zoals ook bij De Klok Live-evenementen worden gebruikt.

De muzikale omlijsting in de feesttent zal op vrijdag en zaterdag verzorgd worden door Commercial Break en op zondag door Summerland, aangevuld met een mini-concert van Nederlands beste Hazes vertolker: Lesley Williams. Op de zaterdagmiddag is er in de feesttent een Mega Kids party voor alle jeugd van twee tot zes jaar en de zondagmiddag zal in het teken staan van het traditionele koffieconcert. Zanger Rinus (bekend van de hits Hey Marloes en Met Romana op de scooter) zal op vrijdagavond voor een stuk extra vermaak zorgen en een goed opwarmer zijn richting de achtste finale van het Nederlands elftal met de WK hits We are de Sjampions en Waar moet ie in?.


Groot scherm in feesttent
Deze achtste finale wordt op zaterdag of zondag, afhankelijk van de eindstand in de poule van Nederland, in de feesttent op een groot scherm getoond. Maar ook op haar eigen locatie aan de Markt 1 heeft De Klok een volgepland weekend. Op vrijdag is er de opening van het Kersenfeest met de aansluitende receptie. Zaterdagavond zal TCHOM er weer een groot feest van maken in de zaal van De Klok en tijdens de braderie en triatlon op zondag zal er een groots terras zijn met DJ-entertainer Robert Pouwels.

EHBO in Lingewaard tijdens Nijmeegse Vierdaagse

LINGEWAARD - Tijdens de 98ste wandelvierdaagse van Nijmegen staan de EHBO-verenigingen uit de gemeente Lingewaard klaar om de deelnemende wandelaars te verzorgen.

Wandelaars die blaarbehandeling en/of voetverzorging nodig hebben kunnen terecht bij één van de onderstaande verenigingen, het meenemen van een eigen handdoek is wenselijk.

EHBO-vereniging Lingewaard Sint-Lucas Doornenburg: dinsdag 15 tot en met donderdag 17 juli van 18.00 tot 20.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging. Bij tandarts Geurts, Sint Maartenstraat 1 tin Doornenburg (ingang tegenover de rk-kerk). En bij Fysiotherapie en Podokinesiologie, Sint Maartenstraat 5 in Doornenburg bij de heer Vetsuypens (ingang tegenover de rk-kerk). Voor informatie kan worden gemaild naar ehbodoornenburg@gmail.com. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

EHBO-vereniging Gannita te Gendt: maandag 14 juli vanaf 18.00 uur: preventief plakken en lichte massage. Dinsdag 15 tot en met donderdag 17 juli vanaf 18.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging bij Fysiotherapie Gendt, Markt 5 in Gendt (naast café De Klok). Een vrijwillige bijdrage is welkom.

EHBO-vereniging Bemmel - Haalderen in Bemmel: dinsdag 15 tot en met donderdag 17 juli van 18.00 tot 21.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging/massage. De kosten per behandeling zijn vier euro. De verzorging is bij De Loods praktijk voor fysiotherapie en haptonomie, Dorpsstraat 30 in Bemmel.

EHBO vereniging Sint-Christoffel Huissen: maandag 14 juli van 16.00 tot 19.00 uur preventief plakken; dinsdag 15 ttot en met donderdag 17 juli van 15.30 tot 21.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging door masseurs. Een vrijwillige bijdrage is welkom. De locatie is bij basisschool De Abacus, Van Voorststraat 21 in Huissen (ingang Van Gelrestraat). Informatie kan men inwinnen bij Nelly Liskaljet, secretariaat EHBO Sint-Christoffel Huissen, 06 50413631 en via de website: www.ehbohuissen.nl.

Jongens Gemini en Kidang als één team nieuwe seizoen in

LINGEWAARD - In volleyballend Nederland zijn er steeds minder tienerjongens die kiezen voor de volleybalsport. Ook onze regio merkt dat. Volleybalvereniging Gemini (Elst) en Kidang (Bemmel) willen hun jongens een goed aanbod doen en besloten daarom samen te werken. De samenwerking richt zicht in eerste instantie op de jongens jeugdlijn. Concreet betekent dit dat er samen getraind en competitie gespeeld wordt.

In mei is er voor het eerst samen getraind. De eerste ervaringen zijn positief. De jongens kunnen weer met leeftijdsgenoten spelen en hebben daardoor meer uitdaging. De trainingen en wedstrijden worden verdeeld over de locaties Bemmel en Elst.


Met de nu opgestarte samenwerking zal het naar verwachting ook in de toekomst lukken om voldoende jongens bij elkaar te brengen voor één of meerdere competitieteams. Op deze manier wordt teleurstelling voorkomen bij jonge volleyballers die ook graag in competitieverband willen spelen.

"Ben jij tussen de veertien en zeventien jaar, woon je in de omgeving van Elst-Bemmel, en wil je graag volleyballen? Neem dan vooral contact op met Gemini en/of Kidang." Meer informatie en de contactgegevens staan op www.gemini-elst.nl of www.kidang.nl.

Kasteel Doornenburg: verzoeningsweekend

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg was tijdens WO II een belangrijke locatie. Vanuit de Spietoren, de hoogste toren van het kasteel, werden de bruggen van Arnhem en Nijmegen gecontroleerd. In de kelder van de burcht was een groot lazaret en in de nabije omgeving verbleef een belangrijke Duitse Pantserdivisie.

Tijdens het WO II verzoeningsweekend wordt herdacht en gevierd dat het 70 jaar vrede is. Rondom dit thema worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo kunt u kennis maken met historisch materiaal en zijn er unieke filmbeelden te zien van de Betuwe tijdens de oorlog. Een wandeltocht van de Stichting Exodus doet het kasteel aan en ook vanuit Duitse zijde, de gemeente Hamminkeln, wordt medewerking verleend aan dit evenement. Leerlingen van lagere scholen zijn gevraagd om mee te werken aan een kleurwedstrijd met als thema 'verzoening'. Tijdens dit weekend zal ook de nieuwe roman van schrijver Michel Bongers 'De Heuvel' worden gepresenteerd en een uitgave van de Heraut van de Historische Kring Doornenburg.

Het evenement is te bezoeken op zaterdag en zondag vanaf 11.00 tot 18.00 uur. In de hoofdburcht zijn er diverse tentoonstellingen met als thema WO II. Hieraan werken de volgende verenigingen, stichtingen etc. mee: historische kring van de gemeente Lingewaard, Wabo research WO II, Liberation Route, Betuws Informatie Centrum, Keep them Rolling, re-enactment groepen et cetera.

Op zondagochtend zal er vanaf 11.00 uur een speciaal concert zijn van de harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg. Gedurende het weekend is er gratis toegang. Meer informatie staat op www.kasteeldoornenburg.nl.

Verzoeningsbuurtconcert van Sint-Caecilia in Doornenburg

DOORNENBURG - Het Instrumentenfonds van harmonie Sint-Caecilia organiseert samen met harmonie Sint-Caecilia Doornenburg en Kasteel Doornenburg een Verzoenings- WO II/Buurtconcert. "Dit concert wordt speciaal georganiseerd voor de bewoners van de Kerkstraat, Rijnstraat, Lingeweg, Koffiemolen en Rijndijk, als dank voor de vele giften die wij van jullie hebben mogen ontvangen door middel van de verjaardagzakjes."

Dit buurtconcert vindt plaats op zondagmorgen 29 juni om 11.00 uur op het binnenplein van Kasteel Doornenburg, Kerkstraat 27 in Doornenburg. "Wij hopen jullie daar in groten getale te mogen begroeten, zodat wij met een muzikale groet iets voor jullie terug kunnen doen. Natuurlijk zijn ook alle andere belangstellenden welkom om dit buurtconcert bij te wonen. Dit concert valt samen met het Verzoeningsweekend WO II dat op 28 en 29 juni op Kasteel Doornenburg wordt gehouden.

Tijdens het WO II verzoeningsweekend wordt herdacht en gevierd dat het zeventig jaar vrede is na de Tweede Wereldoorlog. Rondom dit thema worden diverse activiteiten georganiseerd.

Harmonietje succesnummer

GENDT - Op vrijdag 6 juni was het zo ver: de presentatie van het koekje, het Harmonietje, door de Vrienden van de Harmonie bij bakkerij van Beek ten behoeve van de aanschaf van nieuwe uniformen voor harmonie Sint-Caecilia in Gendt.

Dit feestelijk gebeuren werd omlijst met een gulle proeverij en natuurlijk muzikaal ondersteund door harmonie Sint-Caecilia.

Bakkerij Van Beek maakte van deze gelegenheid gebruik om kond te doen van hun schenking van liefst vijftien pakken Harmonietjes aan de voedselbank.

Tevens bleek dat de speeltuinvereniging Hulhuizen een nieuw uniform schenkt aan harmonie Sint-Caecilia uit waardering voor haar jarenlange inzet.

Kortom warme gebaren van onderlinge betrokkenheid. De Vrienden van de Harmonie hoopt dan ook dat de Gendtse gemeenschap hier een voorbeeld aanneemt en haar steun betuigt door tot de aanschaf van Harmonietjes over te gaan, zodat de droom van de broodnodige nieuwe uniformen in vervulling kan gaan. Deze zijn te koop bij Bakkerij Van Beek, maar ook tijdens het Kersenfeest bij een speciale kraam, ingericht door de Vrienden van de Harmonie waarbij muzikale ondersteuning van harmonie Sint-Caecilia uiteraard niet ontbreekt. U vindt de kraam in het straatje naast Providentia.

Ook kunt u nog steeds uw bijdrage overmaken op het speciale rekeningnummer van de Vrienden van de Harmonie NL44RABO0128719524.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 26 juni vindt er weer een Open Eetcafé plaats in het Dominicanenklooster te Huissen.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wie wil mee-eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 26 juni staat broccolisoep, lekkerbekje met worteltjes en aardappelpuree en een verrassingstoetje.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 1 juli is er weer een Open Eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 22) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

BEMMEL - Dinsdag 1 juli is er weer een Open Eetcafé in wooncomplex Hofstede

(Hoefslag 28 te Bemmel). Vanaf vier euro kunt u om 17.30 uur aanschuiven

voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 255 25 55.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (max 22) raden we aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt dan kunt u zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kunt u vinden op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Capella Phos Hilaron in concert in Huissen

HUISSEN - Aan het eind van het seizoen en aan het begin van de zomer laat Capella Phos Hilaron weer van zich horen. 'In concert' is de titel van het concert dat op zondag 29 juni plaatsvindt in de kapel van het Dominicanenklooster aan de Stadsdam 1 in Huissen.

Tijdens dit concert kan de bezoeker luisteren naar een aantal mooie koorwerken uit de grote liturgische tradities van de Oosterse en Westerse kerken. Van Kedrov tot Rachmaninov, van Bach tot Stainer.

Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Wel is er een deurcollecte ter tegemoetkoming in de onkosten. Aanmelden kan via www.kloosterhuissen.nl/p/917.

Ruim vijf jaar geleden werd Capella Phos Hilaron opgericht door dirigent Theo Menting. Dit vocaal ensemble richt zich op de liturgische muziek van de grote tradities van het Oosten en het Westen. Op het repertoire staan koorwerken uit zowel de Byzantijns-Slavische ritus, als de polyfone koorwerken uit de Anglicaanse, Lutherse en Katholieke traditie.

Capella Phos Hilaron behoort, samen met de kloostercantorij, tot de beide 'huisensembles' van het Dominicanenklooster. Het koor geeft regelmatig concerten en werkt mee aan bijzondere vieringen en activiteiten in het klooster. In 2011 was Capella Phos Hilaron te gast in Rome, waar ze niet alleen hun medewerking gaven aan een viering in de Kerk van de Friezen, maar ook concerten gaven in verschillende kerken in Rome.


Capella Phos Hilaron heeft in samenwerking met het Dominicanenklooster en uitgeverij Skandalon twee cd-boxen uitgebracht, met liturgische muziek van dominicaan en dichter Henk Jongerius op muziek van de dominicaan André Gouzes en componist Jan Raas.

Gildenfeesten Huissen weekend 28 en 29 juni

HUISSEN - De belangrijkste dagen voor de beide Huissense Gilden zijn de herdenking van het beleg en ontzet uit 1502 op zaterdag 28 juni, gevolgd door het koning- en vogelschieten op zondag 29 juni. Nieuw dit jaar is het 'Gelderse kampement' achter op de molenweide.

Het beleg en ontzet van Huissen, wat ons terugvoert naar 1502. Het jaar dat Karel van Gelre de nederlaag tegen de Huissenaren leed.

Op zaterdag en er is een speciale zaterdagschool. Vast en zeker zullen ze daarna in geuren en kleuren vertellen welke bende de wildeman er dit jaar weer van gaat maken…

De slag om Huissen en de strijd tussen de Kleefsen en Gelderse tropen zal omstreeks 16:30 plaatsvinden.

Programma zaterdag 28 juni:

10:00 bijeenkomst Huissense jeugd (en eventueel ouders) hobbyruimte Sancta Maria. De wildeman zal plotseling binnenkomen en de jeugd meenemen.

11:00 Rondgang van de gilden en verdedigers en verwijderen barricaden.

12:00 Verjaging van Gelderse troepen uit de stad.

14:00 De Huissense vissers bij de strang worden belaagd door Gelderse troepen.

14:30 Gelderse troepen worden wederom uit stad verjaagd.

15:00 Gildeheren wegen het gildenzilver op de markt.

15:15 Gelderse troepen doen wederom een vergeefse poging om Huissen te bezetten.

15:45 Stadomroeper, man met 't blek, waarschuwt voor de naderende slag.

16:00 de slag om Huissen op de Molenweide en verjaging van de Geldersen, daarna triomftocht door de stad.

Koningschieten zondag 29 juni

De gildenbroeders gaan eerst gezamenlijk om 10:00 uur naar de Eucharistieviering. Na deze viering gaan de gildenbroeders naar het gildenhuis voor een bijeenkomst, waarbij tot 12.00 uur de kandidaten zich kunnen opgegeven voor het koningschieten.

Rond 13:30 uur trekken de Gilden naar het Raadhuisplein te gaan, waar het vogel en koningschieten zal plaatsvinden. Er zal begonnen worden met het vogelschieten.

Na het vogelschieten begint men aan het koningschieten.

Bij voldoende kandidaten zal het Sint Gangulphusgilde als eerste schieten, gevolgd door het Sint Laurentiusgilde.

De dag wordt 's avonds besloten met een groot koningsbal in De Gouden Engel.

Meer informatie staat op www.gildenhuissen.nl.

Sprinters in Bemmel zoekt hardlooptrainers

BEMMEL - B.o.d. De Sprinters Atletiek- en Skeelervereniging uit Bemmel is hard op zoek naar looptrainers voor het nieuwe seizoen. Door het stoppen van enkele trainers wegens medische of persoonlijke redenen dreigen er gaten te vallen in de trainingsgroepen.

De afgelopen jaren heeft b.o.d. De Sprinters bewezen vele (beginnende) hardlopers uit Lingewaard prima te kunnen begeleiden, elk op zijn/haar niveau. Met ruim driehonderd lopende leden en een 31-jarig bestaan heeft de vereniging een stabiele basis in de gemeente Lingewaard. Vooral de jeugdafdeling kende de afgelopen jaren een sterke groei. "Dit enthousiasme willen we graag blijven behouden. Om die reden zijn we op zoek naar een trainer voor de jeugd (acht tot zestien jaar)."

Bij de senioren kent de club groepen van beginners tot wedstrijdniveau. "Graag gaan wij in gesprek met een gediplomeerde hardlooptrainer, dan wel iemand die bereid is de cursus Looptrainer niveau 3 te gaan volgen." De vereniging kent een beleid waarin het volgen van trainersopleidingen wordt gefaciliteerd.

B.o.d. De Sprinters is een recreatieve hardloopvereniging die beschikt over een 400meter-baan en een eigen clubhuis op sportpark De Heister in Bemmel. Deze accommodatie is de uitvalsbasis voor de hardlopers en skeelers. Er wordt getraind zowel op de baan als in de wijde omgeving van Bemmel. De trainingsavonden zijn op maandag- en woensdagavond.

"Bent u één van die hardlooptrainers (jeugd of senioren) die wij zoeken? Neem dan contact met ons op via secretariaat@boddesprinters.nl of lees het uitgebreide profiel op www.boddesprinters.nl."

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+),
op KPN glasvezel kanaal 629 en op de website lingewaardlokaal.tv - uitzending live.


TV Programmering: Rechtstreekse TV uitzending Umdracht Angeren. Zondag 29 juni: 10.00 tot 12.00.

De Radio rogramma's zijn te horen op FM 93.6, via UPC kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering
Maandag 20.00 – 22.00u. That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.
Dinsdag 20.00 – 22.00u. Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop.
Woensdag 20.00 – 22.00u. Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes.
Carl is op vakantie tot 16 juli.
Donderdag 20.00 – 22.00u. Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen, maar kent
wel een rode draad zoals een oude hitparade.
Vrijdag 20.00 – 22.00u. Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass en soul.
Zaterdag 07.00 – 09.00u. en 15.00 – 17.00u. Prettig Weekend— presentatie Louis Carpaij. In Prettig Weekend hoor je: het nieuws, popnieuws, en de (bijna vergeten) muziek uit alle jaren.
09.00 – 11.00u. Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uit tips voor het weekend, de agenda en het actuele nieuws.
11.00 – 13.00u. L Magazine – presentatie Thea Bremer. L Magazine heeft een zomerstop en is er weer na de zomer.
Zondag 10.00 – ± 11.15u. Kerkradio – Huissen Stad Eucharistisch centrum. Voorganger; Pastor Hulleman. Koor: In Voice Bemmel. Bijzonderheden: Eucharistieviering.
±11.15 — 13.00u. Met een knipoog naar… - presentatie Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek.

"Word medewerker van Lingewaard Lokaal. Het leukste vrijwilligerswerk dat er is. Lingewaard Lokaal is de lokale omroep van Lingewaard. Met veel enthousiaste vrijwilligers maken we elke dag lokale radio en tv. Zin om mee te doen? Meld je dan nú aan via onze website lingewaardlokaal.tv of stuur een email naar vrijwilligers@lingewaardlokaal.tv."


Berichten, felicitaties en aankondigingen voor TV, radio en Tekst TV
kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Uitslag van de loterij van Speeltuinvereniging

HULHUIZEN - De eerste prijs, een cadeaubon ter waarde van 125 euro is gevallen op lotnummer 2226.

De tweede prijs, een cadeaubon ter waarde van vijftig euro is gevallen op lotnummer 1060 en de derde tot en met de achtste prijs zijn cadeaubonnen die gevallen zijn op lotnummers: 1695, 697, 2465, 1328, 525, 732.

De prijzen zijn gedurende drie maanden na trekking af te halen bij Jolanda Meijer, Groenestraat 2 in Gendt; telefoon 0481 423123.

De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - Op 14 Juni stond er weer een midfondvlucht op het programma vanuit Meaux (391 km). Good Old Harrie Lichtenberg pakt de eerste vanuit Meaux.

Aan deze vlucht deden 170 duiven mee van zestien liefhebbers. De duiven werden gelost om 08.30 uur met een noordelijke wind. De eerste duif van ons oudste lid in de vereniging zat ruim twaalf minuten vooruit op de tweede een puike prestatie.

H. Lichtenberg 10 mee 3 pr. 1, 5, 28; H. Leemreise 23 mee 8 pr. 2, 4, 17, 23, 24, 33, 36, 37; W. Geurtz & Zn 10 mee 4 pr. 3, 16, 35, 39; Comb. Engelen 20 mee 6 pr. 6, 20, 21, 26, 29, 40; T. Tinnenbroek 11 mee 5 pr. 7, 8, 11, 27, 43; Muller – de Wijse 10 mee 4 pr. 9, 15, 22, 34; Comb. van Zadelhoff 10 mee 2 pr. 10, 42; Chr. Graven 10 mee 3 pr. 12, 18, 41; Comb. Weijers 20 mee 2 pr. 13, 30; J. Peters (G) 10 mee 1 pr. 14; J. v.d. Scheur 4 mee 1 pr. 19; J. Evers 5 mee 1 pr. 25; H. de Wijse 7 mee 1 pr. 31; Wiltink-Meijs 12 mee 1 pr. 32; L. Meijberg 3 mee 1 pr. 38.

Kermisactie HAVO jeugd

HAALDEREN - Op maandagavond 30 juni komt de jeugd van HAVO bij de bewoners in Haalderen langs voor de kermisactie. Men ontvangt een envelopje met een opdruk, hierin kan men een vrijwillige bijdrage meegeven.

De opbrengst komt geheel ten goede aan de jeugdafdeling van HAVO voor aanschaf trainingsmateriaal, ballen, hesjes, doelen en dergelijke.

Aandacht voor thuisblijvers

LINGEWAARD - De zomer staat voor veel mensen gelijk aan genieten. Gezellige dingen doen met vrienden of familie, uitrusten en er even lekker tussenuit gaan. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Daarom zijn de vrijwilligers van Sensoor Gelderland ook tijdens de zomermaanden dag en nacht bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek via telefoon, chat en e-mail.

"Wanneer familieleden, vrienden, kennissen of hulpverleners weg zijn kan de zomer erg lang duren", vertelt Maria van Schaijik van Sensoor Gelderland. "Als dan ook nog eens veel wekelijkse activiteiten tijdelijk stoppen, zoals cursussen die mensen volgen of wijkcentra en (sport)clubs die de deuren sluiten dan kan de zomer een periode worden waar je niet naar uit kijkt. Je staat er niet altijd bij stil maar bij thuisblijvers kan dit leiden tot een groter gevoel van eenzaamheid. Op zulke momenten kunnen mensen behoefte hebben aan contact met iemand die naar je luistert. Een goed gesprek van mens tot mens of even een praatje. De vrijwilligers van Sensoor Gelderland staan daarom 24 uur per dag voor iedereen klaar, ook tijdens de zomer."

Luisterende medemensen

De vrijwilligers van Sensoor Gelderland zijn luisterende medemensen. Ze lopen even met iemand mee op zijn of haar levenspad, geven echte aandacht en denken en voelen mee. Onbevooroordeeld, anoniem en vertrouwelijk. Zij bieden niet alleen een luisterend oor, maar ook een goed gesprek. Een gesprek dat verlichting kan geven.

Sensoor Gelderland is er voor iedereen. "Onze vrijwillligers zijn dag en nacht, zeven dagen per week te bereiken via telefoon 0900 0767,chat of e-mail. Bekijk daarvoor onze website: www.sensoor.nl." Meer informatie over Sensoor Gelderland staat op www.sensoor.nl/gelderland.

Column

Zorgcentrum St. Jozef had een mooi fotoklusje. Bewoners en belangstellenden konden gezellig met elkaar de WK wedstrijd Nederland - Australië bekijken. In de pauze kwamen bitterballen en de borrel. Ik zag de oudjes gespannen kijken. Uitgedost met dassen en oranje prullaria in het grijze haar. Ik kon de tv niet zien, maar genoot van mensen die met elkaar verbonden waren.

Miljoenen laten zich meeslepen door het WK voetbal. Bij ons geen voetbal op tv. Spanje tegen Nederland heeft me aan het denken gezet. Op straat ging na het eindsignaal vuurwerk af van nationaal geluk. 'We' hadden Spanje afgedroogd en ik zat gespannen naar een detective te kijken. Voetbal brengt mensen dichterbij elkaar. Bij massabeleving komen we volgens cultuurtheoloog Frank Bosman verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg, al snel uit bij verbondenheid.

Verbondenheid is volgens Bosman zeldzaam geworden. Niet bij een raadsvergadering van Lingewaard. Ik genoot afgelopen week van politici en bestuurders die zich met elkaar verbonden voelen. Ze hadden het steevast over "ons mooie Lingewaard". Ik voel me niet verbonden met Lingewaard en zeker geen Lingewaarder. Wethouder Theo Peren uit Bemmel heeft dat gevoel kennelijk ook. Wat hem betreft kan de Karbrug tussen Bemmel en Huissen een ophaalbrug worden. De sfeer van de raadsvergadering was goed, maar wel zwaar en langdradig. De SP hield zich aan de spreektijd. Een vraag of standpunt van papier voorlezen en je zeker niet in een debat mengen. Chapeau. De rest van de raad had er wel zin in. De gemeentebode kwam tijdens een betoog van Lianne Duiven met bitterballen rond. Pierre Cuypers probeerde wapperend de hete bal in zijn mond af te koelen en Freek den Houting volgde voetbal op zijn mobiel. De Theo-wethouders Janssen en Peren zagen op hun gemeentelijke iPad Engeland verliezen van Uruguay. 'We' mogen blij zijn met 'onze' politiek. Ik zou me haast bekeren als een verbonden Lingewaarder.

Sjaak

Wijziging spreekuurtijden maatschappelijk werk

HUISSEN - De spreekuurtijden van het maatschappelijk werk van Rijnstad in Lingewaard wijzigen per 26 juni.

Vanaf die datum zullen de inloopspreekuren aan de Pater Rijkenstraat 11a in Huissen plaatsvinden op dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur en donderdag van 9.00 tot 11.00 uur

Het telefonisch spreekuur blijft op woensdag van 9.00 tot 11.00 uur via 026 3127700.

Collectanten werven

LINGEWAARD - Op dit moment is de wachttijd voor een donornier vier jaar. Dat is te lang. Jaarlijks overlijden duizend dialysepatiënten. Voor hen komt een donornier te laat. De Nierstichting zet alles op alles om de wachtlijst te verkorten. Bijvoorbeeld door het aantal donoren te vergroten. En onderzoek te financieren dat de kans op afstoting moet verkleinen. Om geld in te zamelen organiseert de Nierstichting weer de collecteweek.

In de derde week van september zijn zo'n 85.000 vrijwilligers actief. Ook dit jaar zoeken we nieuwe collectanten. Met slechts een paar uurtjes tijd, kun je als collectant echt iets voor een ander betekenen. Meld je daarom nu aan als collectant via www.nierstichting.nl/collectant en bepaal zelf wanneer je loopt. Collecteren voor de Nierstichting, kleine moeite, groot verschil!

Kersenmiddag Zonnebloem afdeling Doornenburg succes

DOORNENBURG - Donderdag 12 juni was de jaarlijkse kersenmiddag van de Zonnebloem afdeling Doornenburg dat altijd een groot succes is.

"We gingen naar de Boerderij De Geer in Flieren waar de koffie en thee met heerlijke kersencake al klaar stond. We troffen goed weer dus het was goed toeven in de tent. Na de bingo, een kersenpitspuugwedstrijd en de nodige drankjes werden we nog getrakteerd op een kop echte zondagse soep met stokbrood en als klap op de vuurpijl een grote wafel met twee bollen ijs, slagroom en warme kersensaus. Na afloop ging iedereen tevreden en met een volle buik naar huis."

Sem Plonis wint bij De Karper

BEMMEL - Sem Plonis heeft de sponsorwedstrijd van hengelsportvereniging De Karper weten te winnen.

Er deden liefst achttien kinderen mee aan deze wedstrijd. Lange tijd was het spannend. Sem had al wel diverse voorntjes weten te vangen, maar her en der werden er grote brasems gevangen.

Aan het eind van de wedstrijd wist hij ook nog twee brasems aan de haak te slaan waardoor de overwinning bijna zeker was.

Na het meten van de vis zijn we vertrokken naar cafetaria Haalderen waar ieder kind getrakteerd werd op een frietje en wat te drinken met dank aan Defran hiervoor.

Het was erg gezellig. Daarna was de prijsuitreiking.

1ste Sem Plonis met 176 cm; 2de Georgie Evers met 106 cm; 3de Daan Peters met 99 cm.

Protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst van de Protestantse Gemeente in Huissen is zondag 29 juni om 10.00 uur in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee M. Glastra. Er is crèche, mini-kinderkerk tot vier jaar en kinderkerk vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

De kinderkerk sluit het seizoen af en neemt afscheid van twee leden die na de zomervakantie naar het voorgezet onderwijs gaan. Voor hen stopt het niet in de kerk en voor jou ook niet. Alle jongeren vanaf twaalf jaar zijn welkom in de jeugdkerk iedere eerste zondag van de maand.

Iedere derde zondag van de maand om 15.00 uur is er jeugdsoos. Gezellig kletsen, samen een leuke activiteit bedenken en uitvoeren en ja, ineens gaat het over gevoelens, en over God en… wat je zoal bezig houdt. Meer weten? Kijk op de website.

KoffieOchtendPlus in Angeren

ANGEREN - Donderdag 26 juni is er weer een KoffieOchtendPlus bij het ParticipatiePunt in Angeren. Van 10.30 tot 15.00 kan men binnenlopen en gezellig samen koffie drinken, een praatje maken en spelletjes doen. Als men wil, kan men tussen de middag een hapje mee eten (voor eigen rekening).

De organisatie van de KoffieOchtendPlus is geheel in handen van enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligsters. Zij staan voor u klaar en zorgen voor een gezellig moment met elkaar!

Tijdens de KoffieOchtendPlus in het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 is het ParticipatiePunt gewoon open en kunt u terecht voor (hulp) vragen en/of informatie over vrijwilligerswerk.

Kermisactie HAVO jeugd

Op maandagavond 30 juni 2014 komt de jeugd van HAVO bij de bewoners in Haalderen langs voor de kermisactie. U ontvangt een envelopje met een opdruk, hierin kunt u uw vrijwillige bijdrage meegeven.

De opbrengst komt geheel ten goede aan de jeugdafdeling van HAVO. Denk hierbij aan trainingsmateriaal, ballen, hesjes, doelen e.d.

Basisschool De Doornick geeft lessen in geluk!

DOORNENBURG - "Ik wist niet dat je geluk kon leren", zegt Niels van twaalf. 'Ik dacht, je hebt geluk of je hebt pech. Maar nu weet ik hoe ik vrolijk kan worden." Sinds een paar weken krijgt hij, samen met zijn klasgenoten uit groep acht, gelukslessen.

Gelukkig zijn, kun je leren met het lesprogramma van de Gelukskoffer, gericht op de positieve emotionele ontwikkeling van kinderen uit groep zeven en acht van de basisschool. Tijdens de lessen ontdekken de kinderen waar ze gelukkig van worden en hoe ze hun eigen geluk kunnen beïnvloeden. Ze leren de kracht van positief denken en ontdekken dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Dat geeft hen veerkracht en zelfvertrouwen. Ze vullen een eigengemaakte koffer met waardevolle bagage voor de overgang naar de middelbare school.

Eigen gelukskoffer

Méanne (12) vertelt dat het 'best veel werk' is om de koffer met inhoud te maken. "Maar dan heb je ook wel een koffer vol spulletjes, eigenlijk herinneringen. En die koffer maak je af en toe open.'" Iris (11) doet dat bijvoorbeeld als ze verdrietig is. "Dan kan ik weer vrolijk worden. Want in mijn koffer zitten foto's waar ik gelukkig van word."

De Vlinderboom te gast op hockeyclub

Foto: Ed van Eechoud

BEMMEL - Vijftig kinderen van De Vlinderboom, een school voor speciaal onderwijs in Bemmel, waren maandag 16 juni te gast bij hockeyclub MHC Bemmel. De wijze waarop de hockeyclub het G-hockey aanpakt - en populair maakt - was voor de schoolleiding aanleiding om ook contact op te nemen met de hockeyclub. En met succes.

Onder begeleiding van zes trainers gingen ze maandag jongstleden gelijk aan de slag met een echte hockeyclinic. Drijven met de bal, pushen, stoppen. Te zien was dat in korte tijd de meeste leerlingen dit onder de knie kregen. Na deze warming-up deden alle leerlingen in circuit-vorm zes oefeningen, waaronder natuurlijk ook een echte wedstrijd.

Foto: foto(s) Ed van Eechoud
Foto: foto(s) Ed van Eechoud
Foto: foto(s) Ed van Eechoud
Foto: foto(s) Ed van Eechoud

Te merken was dat voor veel leerlingen een dergelijk evenement een nieuwe ervaring betekende. Maar het resultaat was: ontspanning door inspanning. Geweldig ook om te merken dat aanvankelijke terughoudendheid helemaal omsloeg in echt en enthousiast meedoen. Volgens de leerkracht voor herhaling vatbaar.

Kunstkring Gendt: expositie, uitleen en jongerenaktiviteit

GENDT- Tijdens het Gendtse kersenfeest zijn er diverse aktiviteiten van de kunstkring 'Gendt Verbeeld' .

Ook dit jaar valt er weer te genieten van een expositie met werk van kunstenaars uit Gendt en omgeving. Ruim twintig kunstenaars nemen hieraan deel. De officiele opening is op zaterdag 28 juni om 14.00 uur.

De Kunstuitleen is dit weekend extra geopend. "Loopt u vrij binnen om het ruime aanbod te bekijken en wellicht besluit u om lener te worden en langere tijd van een schilderij aan uw muur te gaan genieten. Omdat de kunstuitleen dit jaar twintig jaar bestaat, kunt u het eerste schilderij gedurende drie maanden lenen voor het minimale bedrag van zes euro (normaal 13,50 euro)."

Op zondag van 14.00 tot 16.00 uur is er een aktiviteit voor de jeugd/jongeren, op het terrein buiten bij De Leemhof.

Kunstenaars van het Gendtse 'Atelier 13' tonen in een kraam in het Gendt's straotje tijdens de braderie op zondag hun werk. "Loopt u tenslotte tijdens deze dagen ook nog even langs De Kijkruit bij de apotheek. Daar is een expositie te zien van cursisten van Ellen Baptist uit Huissen."

De expositie en kunstuitleen zijn in De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt te bezoeken op zaterdag 28 juni van 14.00 tot 21.00 uur en op zondag 30 juni 11.00 tot 20.00 uur.

In een Oogopslag

Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard).

Zaterdag 28 juni

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Dames & Herenkoor.

Zondag 29 juni H. Petrus en Paulus

10.00 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Pastor van Cuijk en het Gemengd koor Angerense Umdracht.

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het koor In Voice.

10.00 u. H. Martinus Gendt, Communieviering met Pastor Kallen en het Jongerenkoor Remember Kersenfeest.

Dinsdag 1 juli

19.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Mariaviering met Pastor van Cuijk en leden van de werkgroep Bedevaarten en het koor Exotherm.

Woensdag 2 juli

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Concert met ESKA en leerlingen van de Donatushof.

Vrijdag 4 juli

20.00 u. St. Donatus Bemmel, Concert met Potchefstrooms Universiteitskoor uit Zuid-Afrika.

De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - Op 21 juni stonden er weer twee vluchten op het programma: vanuit Bourges (591 km) en St. Quentin (293 km). W. Geurtz & Zn en T. Tinnenbroek waren de sterksten.

De eerste werden gelost vanuit Bourges. Het startsein werd gegeven om 07.00 uur met een noordwestelijke wind. Aan deze vlucht deden 45 duiven mee van zeven liefhebbers.

W. Geurtz & Zn 10 mee 5 pr. 1, 3, 5, 10, 12; Comb. Engelen 10 mee 3 pr. 2, 6, 8; Comb. van Zadelhoff 4 mee 1 pr. 4; Chr. Graven 4 mee 1 pr. 7; Wiltink-Meijs 5 mee 1 pr. 9; H. de Wijse 4 mee 1 pr. 11.

De tweede vlucht werd gelost om 08.15 uur aan deze vlucht deden 155 duiven mee van vijftien liefhebbers.

T. Tinnenbroek 8 mee 3 pr. 1, 26, 33[ Wiltink-Meijs 10 mee 5 pr. 2, 5, 22, 29, 30; Comb. van Zadelhoff 10 mee 3 pr. 3, 9, 10; H. de Wijse 6 mee 2 pr. 4, 36; Comb. Weijers 12 mee 2 pr. 6, 34; Chr. Graven 9 mee 1 pr. 7; H. Leemreise 22 mee 7 pr. 8, 19, 20, 27, 28, 38, 39; W. Geurtz & Zn 10 mee 3 pr. 11, 12, 32; Muller-de Wijse 16 mee 5 pr. 13, 14, 18, 23, 24; Comb. Engelen 10 mee 2 pr. 15, 25; A.J. van Olderen 14 mee 5 pr. 16, 21, 31, 35, 37; H. Lichtenberg 8 mee 1 pr. 17.

Zuid-Afrikaans koor in kerk

BEMMEL - Vrijdagavond 4 juli vindt in de kerk van de H. Donatus in Bemmel om 20.00 uur een concert plaats van het PUK-koor uit Zuid-Afrika.

Dit koor bestaat uit een 45-tal studenten van de Universiteit van Potchefstroom en is op tournee door Europa. Zij hebben tijdens hun vorige optredens al een reputatie opgebouwd, die goed is voor volle zalen. Hun repertoire bestaat uit een mengeling van traditionele Afrikaanse muziek, religieuze liederen en modern repertoire. Vakmanschap en kwaliteit staan borg voor een bevlogen en bewogen avond. Toegang gratis, na afloop collecte.

Uitslag De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - Zaterdag 14 juni werden de duiven op een afstand van 395 kilometer om 08.30 uur in Meaux gelost.

De duiven hadden tegen wind en de snelheid lag rond de 65 kilometer per uur. Om 14.32 uur draaide C.Vermeulen zijn eerste duif. 2e. E.v. Aalten, 3e. H. Hegeman, 4e. C. Neijenhuis.

Vrijdag 13 juni werden de duiven om 13.00 uur gelost in St .Vincent op een afstand van 1063 kilometer. Hier hadden de duiven ook met kopwind te maken, waardoor de snelheid erg laag was.

Zaterdag om 17.15 uur draaide P. Eeuwes zijn eerste duif. 2e. H. Cornelissen, 3e. E.v. Aalten.

Hoofdleraren gepromoveerd tot vijfde dan

LINGEWAARD - Paul van Beersum en Willem Jansen zijn afgelopen weekend geslaagd voor hun vijfde dangraad in Taekwon-Do.

De beroemde zwarte band is de eerste dan, het begin voor de serieuze beoefenaar. Elke dangraad die daarop volgt heeft een wachttijd van minimaal de aantal jaren van de volgende graad. Tweede dan, twee jaar wachttijd vanaf de eerste dan, derde dan, drie jaar wachttijd van de tweede dan et cetera. Dit heeft te maken met de geestelijke rijping en trainingstijd.

Soms vergist men zich in de term 'wachttijd' De ontwikkelingstijd tussen de dangraden dient men niet als wachttijd te zien om te rusten, maar juist als tijd die men actief moet benutten om zich zowel lichamelijk als geestelijk te ontplooien. Van Beersum en Jansen, zijn beiden hoofdleraar bij TAG, in het Taekwon-Do zijn ze op allerlei fronten nationaal en internationaal actief. Hun boek Taekwon-Do, de Weg naar succes is inmiddels vertaald in het Engels. Van Beersum & Jansen oogstte hiermee nationaal en internationaal veel lof. Inmiddels draaien zij mee op het hoogste niveau bij de gedachtevorming over de ontwikkeling van Taekwon-Do, en hebben zij het genoegen hier met regelmaat over te kunnen sparren, zowel in woord als in daad, met grootmeester Choi, zoon van de overleden grondlegger en president van de wereldbond.

Het intensieve examen was in Leerdam. Hoogtepunt waren de 15 verschillende zelf ontwikkelde partner oefeningen, bestaande uit meer dan 150 technieken. De heren konden hier hun eigen specialiteiten zoals vliegende trappen en geblinddoekt staps lopen demonstreren.

De examencommissie van de ITF Royal Dutch die onder leiding staat van master Steve Zondag 8ste dan, sprak na afloop van een "perfect" examen.

Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

WE CAN Young activiteitenweek op OBC

HUISSEN - Van maandagmiddag 30 juni tot en met woensdag 2 juli hebben de derde klassen (Kader en Basis) van OBC Huissen geen reguliere lessen. Deze dagen staan namelijk in het teken van de WE CAN Young activiteitenweek.

WE CAN Young is een campagne die jongens en meisjes in Nederland weerbaarder wil maken als het gaat om seks en relaties. Het doel is dat jongens en meisjes respectvol met elkaar omgaan en zich bewust zijn van grenzen. Want waar liggen de grenzen? Wat is experimenteren en wanneer is het schadelijk voor jezelf of de ander?

WE CAN Young is het jongere zusje van de wereldwijde campagne 'WE CAN'. Deze wereldwijde campagne staat voor "We can end all violence against women' en gaat de strijd aan tegen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en geweld tegen vrouwen.

Samenwerkingspartners binnen WE CAN Young; Gemeente Lingewaard, Stichting Welzijn Lingewaard en Spectrum/Elan, willen met deze campagne een positieve seksuele gezondheid onder jongeren stimuleren. WE CAN Young heeft een duidelijk doel: Jongeren in de gemeente Lingewaard gaan respectvol met elkaar om en zijn zich bewust zijn van grenzen als het gaat om seks en relaties!

Tijdens de activiteitenweek kunnen de leerlingen in groepjes een filmpje maken, meedoen aan de Rots & Water training, een Graffiti kunstwerk maken en 'Broodjes Respect' serveren. Dit alles natuurlijk gerelateerd aan het WE CAN Young thema, waardoor we jongeren bewust proberen te maken van hun eigen houding en gedrag.

Prijsuitreiking ballonwedstrijd Oranje Comité Bemmel-Ressen

De prijswinnaars met ouders, broertjes en zusjes, Lokni van de ijssalon en bestuursleden van het oranjecomité

BEMMEL - Woensdag 18 juni werden alle prijswinnaars uitgenodigd bij ijssalon Maarten Liet voor de prijsuitreiking. De ballon die de grootste afstand had afgelegd was van Rosalie Wenting. Haar ballon legde een afstand af van 141 kilometer en kwam terecht nabij Harlingen. De tweede prijs was voor Jasmijn Hoogenboom (138 kilometer), Hugo Derksen en Guus Vermulst deelden de derde plaats omdat hun ballonnen allebei 121 kilometer hadden afgelegd.

Waarschijnlijk kan er volgend jaar weer een ballonnenwedstrijd worden gehouden als afsluiting van Koningsdag, omdat er dan gebruikt gemaakt gaat worden van touwtjes uit natuurlijk afbreekbaar materiaal, waardoor milieubezwaren weggenomen zijn (de rubberen ballonnen zijn namelijk al afbreekbaar).

Zwemvierdaagse in Gendt

GENDT - Van 1 tot en met 4 juli houdt zwem- en polovereniging Thetis de Nationale Zwem4daagse in Gendt.

Iedereen kan weer mee doen met de zwem4daagse op zwembad Walburgen. Er kan ingeschreven worden op dinsdag 1 juli vanaf 16.30 uur en gestart worden tussen 17.00 en 19.00 uur.

Tot en met 12 jaar kost de inschrijving drie euro en de deelnemer minimaal 250 meter per dag zwemmen. Vanaf 13 jaar kost de inschrijving vier euro en moet je minimaal 500 meter per dag zwemmen.

Promotie Vincent Sleiffer Msc

GENDT - Op 17 juni is Vincent A.J.M. Sleiffer Msc gepromoveerd tot doctor in de electrotechniek en informatiekunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven met de toevoeging 'Cum Laude' (met lof).

Vincent groeide op in Gendt en ging naar basisschool De Vonkenmorgen" Daarna heeft hij zijn gymnasium-opleiding gehad op het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen.

Sinds september 2003 studeerde hij aan de Technische Universiteit in Eindhoven en heeft daarvoor één jaar in München zijn stage vervuld en aansluitend zijn promotie-onderzoek gedaan.

De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - Zaterdag 21 juni waren er drie wedvluchten. Dit waren vluchten vanaf Perigueux, Bourges en St.Quentin. Winst was er voor H. Cornelissen, E. v. Aalten en C. Vermeulen.

De vlucht vanaf Perigueux werd vrijdag om 13.00 uur gelost op een afstand van 842 kilometer. De duiven hadden ook dit keer de wind tegen. Zaterdag om 11.07 draaide H. Cornelissen op deze vlucht zijn eerste duif. 2e. Comb. Engelen, 3e. J. Buys, 4e. P.Eeuwes.

De vlucht vanaf Bourges werd zaterdag om 07.00 uur gelost. Hier draaide E. v. Aalten zijn eerste duif om 15.22 uur op een afstand van 599 kilometer. 2e. C. Vermeulen, 3e. Nissen & Vermaas, 4e. J. Buys, 5e. P. Eeuwes.

De laatste Vitesse vlucht vanaf St. Quentin werd gewonnen door C. Vermeulen. 2e. H. Hegeman, 3e. Comb. v. Ingen & Zn., 4e. E. v. Aalten.

Expositie werken Dik Kusters in kerkje Gendt

GENDT - Ook deze zomer zal er weer een expositie gehouden worden in het kerkje van Gendt aan de Torenlaan. Deze keer zal Dik Kusters uit Varik(Betuwe) als enige exposant zijn schilderijen tonen. Het thema voor deze expositie is 'De Waal Centraal'.

Dik Kusters is geboren en getogen in de Betuwe en houdt erg van het rivierenlandschap, zoals hij zelf zegt "het zit aan mijn hart gebakken". Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit thema de leidraad vormt in zijn beeldend werk. De beelden die Kusters buiten opneemt worden in zijn atelier op papier gezet. Hij doet dat met de 'spattechniek', waarbij laag over laag aangebracht wordt. Langzaam komt door de gelaagdheid het landschap tot leven. De details worden met de kroontjespen, soft pastels en potloden aangebracht. Het resultaat is indrukwekkend.

In 2011 deed Dik met één schilderij mee aan de expositie van die zomer. Vanwege de vele enthousiaste reacties, besloot de kunstcommissie Dik nog een keer te vragen en nu als enige exposant.

Op zondag 29 juni, tijdens het Kersenfeest, zal de expositie geopend worden om 11.00 uur na de kerkdienst. Dik zal daarbij ook zelf aanwezig zijn en iets vertellen over zijn kunst. Daarna zal de expositie op elke zondagmiddag open zijn van 13.00 tot 17.00 uur tot en met 17 augustus. Fietsers kunnen dan ook meteen even uitrusten en een kopje koffie of thee of iets fris komen drinken.

Meiden D6 hockeykampioen

BEMMEL - Echte kampioenen, dat kunnen we wel zeggen. De meiden van D6 van MHC Bemmel waren het afgelopen seizoen zowel in de zaal, als op het veld de beste.

Isa, Amber, Enna, Aniek, Mirre, Marilsa, Suze, Merel, Floore, Sala, Meike, Isabel en Femke hebben alle wedstrijden op een na gewonnen. Vooral tijdens de wedstrijden tegen Elst (Overbetuwe) moesten de meiden zich van hun beste kant laten zien. Ook tegen Ede, Zevenaar en Wychen hebben ze fanatiek gespeeld en streden ze tot het eind om een zo goed mogelijk doelsaldo te halen. Uit veertien wedstrijden hebben ze 39 punten gescoord en een doelsaldo van 92 doelpunten voor en slechts vier tegen.

De club, de ouders en vooral de meiden mogen trots zijn op deze prachtige prestaties.

Zwemvierdaagse in Gendt

Zwemvierdaagse in Gendt

GENDT - Van 1 tot en met 4 juli houdt zwem- en polovereniging Thetis de Nationale Zwem4daagse in Gendt.

Iedereen kan weer mee doen met de zwem4daagse op zwembad Walburgen. Er kan ingeschreven worden op dinsdag 1 juli vanaf 16.30 uur en gestart worden tussen 17.00 en 19.00 uur.

Tot en met 12 jaar kost de inschrijving drie euro en de deelnemer minimaal 250 meter per dag zwemmen. Vanaf 13 jaar kost de inschrijving vier euro en moet je minimaal 500 meter per dag zwemmen.

Winst voor H. Cornelissen, E. v. Aalten en C. Vermeulen

Zaterdag 21 juni waren er 3 wedvluchten. Dit waren vluchten vanaf Perigueux, Bourges en St.Quentin.

De vlucht vanaf Perigueux werd vrijdag om 13.00 uur gelost op een afstand van 842 kilometer.

De duiven hadden ook dit keer de wind tegen. Zaterdag om 11.07 draaide H. Cornelissen op deze vlucht zijn eerste duif.

2e. Comb. Engelen, 3e. J. Buys, 4e. P.Eeuwes.

De vlucht vanaf Bourges werd zaterdag om 07.00 uur gelost. Hier draaide E.v. Aalten zijn eerste duif om 15.22 uur op een afstand van 599 kilometer.

2e. C. Vermeulen, 3e. Nissen & Vermaas, 4e. J. Buys, 5e. P. Eeuwes.

De laatste Vitesse vlucht vanaf St. Quentin werd gewonnen door C. Vermeulen, 2e. H. Hegeman, 3e. Comb. v. Ingen & Zn., 4e. E. v. Aalten.

Exodus trekt aan Koninklijke familie voorbij

Foto: Martien van Hemmen, Exoduscomité

APELDOORN/LINGEWAARD - Ter herdenking van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden vond op 14 juni in Apeldoorn het Koninklijk Defilé plaats. Het was een eer, dat de evacuatie-uitbeeldingsgroep van toneelgezelschap Mozaïek, werd gevraagd om hieraan mee te werken. Het contact kwam via het Exoduscomité tot stand.

Op deze wijze wilde men tonen, dat de evacuatie in 1944 één van de grote gebeurtenissen is uit de geschiedenis van ons koninkrijk.Tevens is het oprecht een ode aan allen die destijds als burger huis en haard hebben moeten verlaten.

Foto: Martien van Hemmen, exoduscomité

De groep bestond uit liefst 32 personen, waaronder ook kinderen. Zelfs een paard met platte wagen versterkte de uitdrukking van dit thema.

De heer Cornielje was onder de indruk van de presentatie en de leden van het koningshuis hebben het zeker ook gewaardeerd, zoals uit latere reacties bleek. Natuurlijk past het ook uistekend in de vele herdenkingsactiviteiten in dit jaar, vanwege de herdenkingen van 70 jaar na Market Garden. In onze gemeente is een indrukwekkende en mooie vorm de Exoduswandeltocht, die op 28 juni weer plaats heeft.

Het programma van die dag staat elders in Hét Gemeente Nieuws.

Slim Lingewaard: eerste panelen geplaatst!

BEMMEL - Het bewonersinitiatief Slim Lingewaard, waarbij inwoners van Bemmel samen energiebesparende en – opwekkende maatregelen inkopen, werpt zijn eerste vruchten af. Bij de familie Bom zijn de eerste zonnepanelen geplaatst.

"Wij hebben voor zonnepanelen gekozen omdat dit een mooie manier is om energie te besparen. Het systeem is snel aangelegd, werkt meteen en je kunt er minimaal vijfentwintig jaar van profiteren. Wij hadden een stroomverbruik van 3500 kWh per jaar en door het zonnepanelensysteem komen we rond de 0 kwh verbruik uit. Door het opwekken van energie via onze panelen besparen we bovendien 2100 kg CO2 uitstoot wat weer bijdraagt aan een schoner milieu. Niet onbelangrijk", aldus een enthousiaste Michel Bom van de Wardstraat in Bemmel.

" We hebben nu al binnen zes dagen 100 kWh bespaard. We kijken met een app regelmatig hoeveel kWh de panelen hebben opgewekt. Leuk om te zien dat je je eigen stroom produceert. Wij zijn er heel blij met het zonnepanelensysteem. Het is echt een aanrader!"

Dit project wordt ondersteund door de gemeente Lingewaard en wordt mede georganiseerd door Lingewaard Energie. Meer informatie geven Frans van Herwijnen (06 51274059, fvanherwijnen53@kpnmail.nl) en Martien Niels (06 38631127, martienniels@gmail.com).

Animo voor Triathlon Gendt weer groot

GENDT - Op 29 juni om 13.00 uur zullen 175 atleten voor de kwarttriathlon en 25 atleten als deel van de trio's op Sportpark Walburgen met het traditionele kersenkanon worden weggeschoten voor de 26ste editie van de onverminderd populaire Gendtse Kersenfeest Triathlon.

Atleten staan al weken op scherp en kijken uit naar, misschien wel, een van de mooiste triathlons van Nederland. Vooral de compacte wedstrijd, de verschillende ronden door het dorp en het de grote publieke belangstelling maakt het een wedstrijd met kippenvel, aldus menig triatleet.

Naast de enthousiaste sporter uit Gendt of omliggende dorpen starten ook dit jaar enkele bekende Nederlandse triathleten. Atleten als de gebroeders Scheltinga uit Huissen maken met hun Team for Talent furore in het Nederlandse triathloncircuit. Het is altijd weer bijzonder ook deze topatleten in Gendt aan de start te krijgen.

Maar Gendt leent zich juist ook voor sporters die de triathlon hebben omarmd, enkele wedstrijden per jaar doen en vooral heel veel plezier aan deze sport beleven. Op de startlijst komen we atleten tegen die al vele jaren vaste deelnemer zijn, atleten de triathlon in Gendt hebben gemaakt zoals deze nu is.

Ook de trio's, waarbij het parcours wordt afgelegd door drie personen, een zwemt (1km), de ander fietst (40km) en de laatste sluit af met het looponderdeel (10km), is dit jaar aan de wedstrijd toegevoegd.

Kersenkoningin naar Hof van Breunissen

GENDT - Op zaterdagochtend 28 juni maakt Hof van Breunissen zich op voor het traditionele bezoek van de Kersenkoningin en haar hofdames. De bewoners van Sint-Jozef rekenen dit jaar op een sportieve Kersenkoningin.

Om 10.00 uur zal zij haar opwachting maken aan het Kloosterplein en hopelijk ook een kijkje nemen bij de (kersen) bridgedrive die gaande is in het pand.

Aansluitend maakt de kersverse Kersenkoningin rond 11.00 uur de drie winnaars bekend van de internet-prijsvraag voor de huurders van Woonstichting Gendt waarbij een I-pad te winnen is.

Woonstichting Gendt nodigt de deelnemers van de prijsvraag graag uit om bij deze bekendmaking aanwezig te zijn!

Aanleunwoningen in Bemmel feestelijk versierd

BEMMEL - Zie hier de feestelijke versiering in de vide van de aanleunwoningen Gouden Appel in Bemmel.

Sponsor bedankt

LENT - "Wij bedanken sponsor Kapper de Krul uit Lent.. Ze heeft tenues geregeld en gezorgd voor een hapje en drankje tijdens het beachvolleybaltoernooi (Bemmel on the beach).

Sponsors bedankt

HUISSEN - Terugkijkend op een fantastisch weekend in Lopik willen wij van Crossteam Zandse Doppenlichters iedereen bedanken voor hun sponsering en/of bijdrage. U maakte onze deelname aan de tiende Foutecross mogelijk.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 29 juni is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd van de viering is 10:00 uur. In deze viering zal dominee M. de Bree voorgaan.

Ook deze zomer organiseert de kunstcommissie van de Protestantse Gemeente Gendt-Doornenburg een expositie in haar kerk aan de Torenlaan in Gendt. De expositie omvat deze keer schilderijen van Dik Kusters. Zijn werk is sterk verbonden met de Betuwe. En de Betuwe weer met de Waal net als Gendt. De titel van de expositie is dan ook 'De Waal centraal'.

Als geboren en getogen Betuwenaar werd Dik Kusters al snel aangetrokken door de schoonheid van het landschap. En dan specifiek het rivierenlandschap dat ontstaan is door eeuwenlange intensieve handarbeid van boeren. Het Rivierenland zit Kusters, zoals hij zelf zegt, aan zijn hart gebakken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze thematiek dé leidraad is in zijn beeldend werk.

Op zondag 29 juni na de kerkdienst wordt om 11.00 uur de expositie geopend. De kerk zal gedurende de maanden juli en augustus geopend zijn op zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Ook is er om de week een kerkdienst om 10.00 uur.

Iedereen is welkom om de schilderijen te bekijken en een kopje koffie of thee of een glas limonade te drinken en een praatje te maken. Voor fietsers is het ook een mooie plek om even een rustpauze te nemen.

Steentje bijdragen aan Proventia

GENDT - De verbouwing van Providentia in Gendt gaat bijna beginnen. Hiermee gaat een jarenlang gekoesterde wens in vervulling.

De hele Gendtse gemeenschap wordt opgeroepen om hieraan bij te dragen, zodat we samen laten zien waar wij als Gendt goed in zijn. Samen een steentje bijdragen aan ons Providentia.

Een jaar lang zal er tal van sponsoractiviteiten plaatsvinden onder leiding van de drie hoofdgebruikers van het vernieuwde Providentia. Schuttersgilde Sint-Sebastianus, harmonie Sint-Caecilia en SCG De Gentenarren slaan de handen in een en starten op zaterdag 28 juni met een spectaculaire openingsactie tijdens de jaarlijkse Kersenfeesten. Middels een barometer die aan het pand bevestigd zal worden, kan de Gendtse bevolking het gehele jaar door zien hoe de inzamelingsactie voor Providentia vordert.

Onder het motto 'U wilt toch ook uw steentje bijdragen?' worden tijdens de openingsactie symbolisch bakstenen verkocht. Deze bakstenen worden door steenfabriek Rodruza beschikbaar gesteld.

De opening, die zaterdag 28 juni 2014 om 15.00 uur op het plein voor Providentia plaatsvindt, zal verricht worden door de Kersenkoningin en haar hofdames. Daarbij zullen de drie bovengenoemde verenigingen samen het Gendtse Volkslied ten gehore brengen en de actie muzikaal omlijsten.

De verkochte stenen komen voor Providentia te liggen in de vorm van het gebouw. Tijdens de braderie van zaterdag 28 en zondag 29 juni worden de stenen verkocht. Hiermee is de start gemaakt voor het Providenti(jaar) in Gendt.

Exoduswandeltocht met vele afstanden

Foto 1: Ode van doedelzakspelers bij de herdenkingskapel op De Heuvel, bron: Exoduscomité

HUISSEN - Op zaterdag 28 juni vindt de Exoduswandeltocht plaats. Voor een breed (wandel)publiek zijn zes routes ontwikkeld, van respectievelijk 5, 7, 10, 17, 25 en zelfs 42 kilometer. Deze laatste afstand is de marathonafstand, die ook zeer geschikt is als laatste oefening voor de Vierdaagse van Nijmegen.

Met een knipoog naar Huissen-700 is een 7-kilometerwandelroute ontwikkeld. De route is geschikt voor jong en oud. Halverwege deze tocht komt men bij Tuinbouwmuseum Mea Vota. Dit is een uitstekende plaats om tot rust te komen en cultuur te proeven.

Ook met (klein)kinderen en als individu is dit een prachtige en interessante kennismaking met Huissen als plaats. Voor bijna iedereen is er dus een passende afstand en van alle routes zijn in de Buitenpoort brochures te verkrijgen

Starten kan tussen 07.00 en 13.00 uur. Locatie van vertrek en finish is zalencentrum De Buitenpoort te Huissen.

De plechtigheid:

Om 09.00 uur is de ceremonie met onder meer de burgemeester en Rode Kruis partner bij de Liberation Luisterplek- het Massagraf. Daarbij bijzondere aandacht voor een gebeurtenis uit de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden begon. Hierbij is doedelzakmuziek te beluisteren.

Op diverse plekken, van kasteel Doornenburg, De Heuvel, De Korenmaat, De Praets tot in Huissen is volop muzikale ondersteuning en gezelligheid. Nadere informatie te verkrijgen via www.exodustocht.nl en 026 3258027.

Meepraten over Zandse kerk

HUISSEN - Zondag 29 juni is er van 10:00 tot 12:00 uur een inloopochtend in de Zandse kerk. Iedereen kan meepraten over de toekomst van het kerkgebouw. Een kerk midden in de Zandse samenleving en beeldbepalend in de wijk.

De afgelopen periode is er druk overleg geweest met het kerkbestuur en het bisdom over het verwerven van de kerk, het mortuarium en de pastorie. "De kerk en het mortuarium kunnen we verwerven voor het symbolische bedrag van een euro.

Nu de plannen vaste vorm aannemen, is het tijd om tot een invulling voor het kerkgebouw te komen. Een aantal zaken hebben wij hiervoor al geregeld. Het mortuarium wordt verhuurd aan een begrafenisonderneming. Heeft u ideeën, suggesties of wilt u de kerkruimte huren dan horen wij het graag!'

Stichting

"De volgende stap is de legalisering van onze werkgroep in de vorm van een stichting voor het behoud van de kerk. Om voor de Zandse bevolking het kerkgebouw te behouden, hebben we vrijwilligers nodig.Wilt u meedoen? Meldt u dan aan."

Financiën

Om het gebouw te kunnen onderhouden is geld nodig. "Daarnaast willen we ook investeren in de toekomst. Inkomsten komen uit de verhuur van het mortuarium en bijeenkomsten in de kerk. De verjaardagsactie blijft bestaan en zal geheel ten goede komen aan ons kerkgebouw. Natuurlijk mag u ook daarnaast een jaarlijkse dan wel eenmalige bijdrage doneren."

Bataven beachvolleybal

GENDT - Ooit wel eens Beachvoetbal gezien op televisie, spectaculaire omhaals, balletje opwippen, schitterende goals... Tijdens het kersenfeest in Gendt zal De Bataven op de parkeerplaats van de Leemhof een heus beachvoetbalveld aanleggen.

Initiatiefnemers Bjou Koenen & Dirk de Jong: 'het belooft een waar spektakel te worden op de 'Gendtse Copacabana'. Jong en oud, iedereen is welkom. Trek je schoenen uit, en gooi je trucendoos open! Dit wil je niet missen!

Bataven beachvoetbal

GENDT - Ooit wel eens Beachvoetbal gezien op televisie, spectaculaire omhaals, balletje opwippen, schitterende goals? Tijdens het kersenfeest in Gendt zal De Bataven op de parkeerplaats van de Leemhof een heus beachvoetbalveld aanleggen.

Initiatiefnemers Bjou Koenen & Dirk de Jong: 'Het belooft een waar spektakel te worden op de 'Gendtse Copacabana'. Jong en oud, iedereen is welkom. Trek je schoenen uit, en gooi je trucendoos open! Dit wil je niet missen!

Jaarlijkse straatspeeldag in Huissen

HUISSEN - Woensdag 11 juni was het weer zover, de jaarlijkse straatspeeldag van Huissen, een prachtig evenement waar kinderen zich de hele middag kunnen uitleven! Het aanbod was weer zeer divers, het weer prachtig en ook muziekvereniging Volharding stond er met een kraam vol instrumenten. Melvin en Ronald begeleidden alle kinderen die het slagwerk wel even wilden proberen en al snel stonden ze daar weer in de rij.

De blaasinstrumenten werden ook door zeer veel kinderen, van jong tot oud uitgeprobeerd, de pakjes ontsmettende doekjes gingen hard. Sommige kinderen waren zo enthousiast dat ze meerdere keren terug kwamen. Er werden heel veel foto's gemaakt, niet alleen door fotograaf Henk Sluiter, maar ook door ouders, opa's en oma's. Het is ook een prachtig gezicht zo'n kleuter met een sax in z'n mond, of een grietje dat probeert geluid uit een hoorn te krijgen!

"We hebben het erg druk gehad en we hopen dat dat natuurlijk wat toekomstige muzikanten oplevert, maar voor degenen die niet verder gaan met zelf muziekmaken, levert het misschien wel goodwill op. Kortom, het was een zeer geslaagde middag, Volharding mag zich onderhand een populair vast onderdeel van de straatspeeldag gaan voelen en dat is iets waar we trots op kunnen zijn!"

"Bekijk ook de foto's die door Henk Sluiter van deze middag gemaakt zijn en download ze naar jou eigen computer. Door op deze diashow te klikken kom je op de site van picasa en kan het downloaden beginnen."

Luuk Pruyn bevestigt zijn racetalent in Oss

OSS/ANGEREN - Tijdens de Pinksterraces op het stratencircuit van Oss heeft Luuk Pruyn van het FH Racingteam, in de Supersport 600 klasse, tellend voor het Open Nederlands Kampioenschap, dit keer vier punten binnengehaald.

Eerst dreigde noodweer nog roet in het eten te gooien, maar nadat de laatste hoosbui en rukwind over de paddock was getrokken, kon er dan toch geracet worden. Op het half natte en daardoor deels gevaarlijke circuit vonden diverse crashes plaats waaronder ook enkele ervaren rijders. Voor Luuk Pruyn, als eerstejaars en jongste deelnemer van het veld waren de omstandigheden bepaald niet gemakkelijk. Op zijn Yamaha, zonder traction control, hield hij zich echter uitstekend staande. Na een wat ongelukkige start wist hij overall als zeventiende te eindigen en voor het ONK als twaalfde.

"Zonder de pech bij de start had Luuk overall zeker bij de eerste tien gereden", aldus zijn coach Arie Vos, die buitengewoon tevreden was over de wijze waarop Luuk zijn race had volbracht. Frank Houtstra, de manager van het FH Raceteam, beaamde: "Luuk is een geweldig talent dat zich nog sneller zou kunnen ontwikkelen, als hij evenveel zou kunnen trainen en rijden als zijn directe concurrenten. Het zou mooi zijn als wat meer sponsoren zich zouden melden om dat mogelijk te maken".

Tot dusverre heeft Luuk al meer gepresteerd en uit de motor gehaald dan aan het begin van het seizoen voor mogelijk werd gehouden. Het zegt veel wanneer je als enige rijder van het deelnemersveld, behalve zesvoudig Nederlands kampioen Superbike, Arie Vos, tot tweemaal toe enthousiast door de speaker wordt omgeroepen. Luuk Pruyn: "Dat de echte kenners je prestaties waarderen en erkennen geeft een goed gevoel en vertrouwen voor de komende races."

Uitslagen Kringdag

ANGEREN - 'Zondag 22 juni zijn we met het Schuttersgilde naar de Kringdag van Rijk van Nijmegen De Betuwe in Groesbeek geweest. Om 11.00 uur was er de officiële opening, waarna het defilé begon, met aansluitend de marswedstrijd. Nadat we weer terug op het veld waren, begonnen de overige wedstrijden zoals vendelen, koningschieten en marketentsterwedstrijd.'

'De weergoden waren zeer met ons gezind, niet te koud en te warm. Helemaal perfect voor z'n mooie dag. We zijn met de volgende prijzen naar huis gegaan: Rodi Janssen, onze jeugdkoning had met jeugdkoningschieten de kop eraf geschoten en 1e prijs. Tevens schoot Rodi de romp eraf en hiermee is hij de jeugdkringkoning geworden. Marja Loeters heeft de linker vleugel eraf geschoten. Onze tambour-maitre Jochem Reulink was deze dag de beste tambour-maitre."

Marcheren 126 punten: 3e prijs. Defileren 177 punten: 1e prijs. Vendelen klassiek senioren 19 punten: 1e prijs. Vendelen klassiek junioren 17,5 punten: 1e prijs. Acrobatisch korps: 2e prijs. Acrobatisch solo senioren: Tom Loeters 1e prijs. Acrobatisch solo senioren: Bjorn Buurman 2e prijs. Acrobatisch solo junioren: Wouter Ruijsch 3e prijs. Marketentsters: 2e prijs.

"Onze jeugdvendeliers hadden deze dag de hoogste aantal punten in overwaardering, waardoor ze de wisselbeker hebben gekregen. Het hoogste aantal punten in overwaardering van de dag ging tevens ook mee naar Angeren."

Bulters Bemmel Open in augustus van start

BEMMEL - Het is bijna weer zover. Het Bulters Bemmel open toernooi gaat in augustus weer van start. De inschrijving is al enkele weken geleden gestart en de voorbereidingen voor het toernooi zijn alweer maanden in volle gang.

De 25e editie en het vierde jaar met Bulters als hoofdsponsor. Met wie wij weer vol plezier de samenwerking tegemoet zien. Evenals de overige sponsoren. Het toernooi is van 18 tot en met 24 augustus. Gelijk aan afgelopen jaar staat meer informatie op de kleine kaartjes te vinden in het halletje/ kantine van de Sitpoint en/of kan men zich opgeven via toernooi.nl (zoekterm Bulters). Inschrijven kan in de categorieën 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Met voor de 7 en 8 een leeftijdsminimum van zeventien jaar. Bij over inschrijving zullen er ook op de 'voorzondag' 17 augustus wedstrijden gepland worden. Inschrijven kan tot en met 9 augustus.

"Wij hebben voor dit jaar helaas afscheid moeten nemen van een aantal vaste krachten. De Open Toernooi Commissie bestaat op dit moment uit: Ed van der Goes, Christel Goudzwaard, Jacky van der Linden, Wim van Meerkerk, en Harry Polman. Daarnaast zijn wij dankbaar dat er veel vrijwilligers ons ondersteunen in de week, want ook zonder hen was dit toernooi niet mogelijk.

Wij gaan weer ons best doen om er een fantastisch toernooi van te maken. Wij hopen op mooi en vooral droog weer. Heeft u er ook al zin in gekregen dan zien wij uw inschrijving graag tegemoet..."

Lekker samen bezig zijn in de Pastoor Grimmeltstraat

BEMMEL - Woensdag 11 juni werd in de Pastoor Grimmeltstraat voor de tweede keer de nationale buitenspeeldag gehouden. Enkele moeders uit de straat hadden de koppen weer bij elkaar gestoken, mede naar aanleiding van de succesvolle middag van het afgelopen jaar. Het thema 'Lekker samen bezig zijn op straat"' werd zeker gehaald.

Moeders hadden enkele winkeliers bereid gevonden voor sponsering; Polly's, Coop, de Landwinkel, Jumbo en de AH voor de inwendige mens; Top1toys en de Marskramer hadden spelmateriaal beschikbaar gesteld. Ook dit jaar deed kinderopvang De Wolkenwereld (Zonnekinderen) met veel plezier mee en werd met de moeders afgesproken om deze middag volgend jaar weer te organiseren.

Op het drukst van de dag waren er vijftig kinderen, die allen vol enthousiasme voetbalden, touwtje sprongen, stelten liepen, blik gooiden ja zelfs op een echte sjoelbak konden sjoelen en was het merendeel van de kinderen geschminkt. Al met al een zeer geslaagde middag voor de kinderen die weer een ervaring rijker waren met een autoloze Pastoor Grimmeltstraat.

EHBO Gannita aanwezig tijdens Kersenfeest

GENDT - Tijdens kersenfeest zal EHBO Gannita ook tijdens de braderie aanwezig zijn. Het bestuur van EHBO daagt de jeugd uit een mooie tekening te maken met als thema EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken).

De tekening graag voorzien van naam , leeftijd en adres (telefoonnummer). Tekeningen kunnen ook bezorgd worden bij Cees van de Laarschot, Irenestraat 10 in Gendt. Tijdens het kersenfeest kan men zich ook inschrijven voor een cursus AED en Reanimatie voor beginners of beginners cursus EHBO. Bij voldoende deelname zal de EHBO vereniging een nieuwe cursus starten.

Sponsor bedankt

BEMMEL - Wij van Sportclub Bemmel 8 willen de sponsoren, die ons hebben geholpen bij het organiseren van de Bemmelse Dweilcamping, bedanken. Slagerij Buurman in Gendt, Van Workum Verhuur B.V. in Haalderen en Albert Heijn Bemmel bedankt!

De kinderfysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut

HUISSEN - Emilie van Suilichem en Monique Nijhoff-Morrien zijn specialist op gebied van motorische ontwikkeling van kinderen, en behandeling van kinderen met problemen van het bewegingsapparaat.

De kinderfysiotherapeut kan motorische problemen van kinderen signaleren en kan helpen deze problemen te verminderen, waardoor het kind meer zelfvertrouwen krijgt, en meer plezier krijgt in bewegen. Vaak geldt: hoe eerder de behandeling start, hoe geringer de verstoring.

Bij kinderen van nul tot twee jaar gaat het vaak om een vertraagde motorische ontwikkeling, om een voorkeurshouding van het hoofd, of om kinderen die een te hoge of te lage spierspanning hebben, en hierdoor problemen krijgen in hun ontwikkeling.

Alle kinderen tot twee jaar worden behandeld in hun eigen thuissituatie. "Ervaring leert ons dat behandelen in de thuissituatie de beste resultaten geeft." De behandeling bestaat voor een groot gedeelte uit hanterings- en speladviezen, zodat ouders de behandeling in de dagelijkse verzorging kunnen integreren.

"Oudere kinderen komen naar onze speciaal kindvriendelijk ingerichte praktijk. Wij behandelen kinderen met alle mogelijke klachten of motorische problemen. Denk aan schrijfproblemen, houdingsproblemen, pijnklachten, posttraumatische klachten, ademhalingsproblemen, moeite met evenwicht, onverklaarbare angst om te fietsen, enzovoort." Intake en behandeling is mogelijk zonder verwijzing van een arts.

Kinderfysiopunt biedt ook 'fitkids' een mogelijkheid om in kleine groepjes te sporten, speciaal voor kinderen die bij een sportvereniging niet op hun plek zijn. Fitkids is toegankelijk op verwijzing van de kinderarts.

"Het motto van onze praktijk is: Kindgericht, Kwaliteit, Continuiteit, Overleg." Informatie : www.kinderfysiopunt.nl. Telefonisch: 026 3259905.

Zondag 29 juni op bezoek bij de boer!

BETUWE - Wil je koeien knuffelen, in een maïsbak spelen of op de foto in de boomgaard? Kom dan tussen 11.00 en 17.00 uur naar het Streekgala! Er diverse fiets-/wandelroutes uitgezet, die verschillende boerenbedrijven met elkaar verbinden. De routes zijn gratis te downloaden via www.streekgala.nl.

De route Ressen-Bemmel is zes kilometer lang. Bij akkerbouwbedrijf Houterman staat een maïsbak voor de kinderen. Op landgoed Doornik is te zien hoe zalm gerookt wordt en in de Bellefleur-boomgaard kun je op de foto bij oude hoogstambomen. Op het erf van landwinkel De Woerdt staat alles in het teken van een nieuw Klompenpad. Dit pad wordt om 12.00 geopend en circus Klomp en een klompenmaker zijn daarbij aanwezig. Daarnaast kunt u om 15.00 zien hoe Lakenvelder Sietse (foto) de Lakenvelderwei bij Doornik Natuurakkers ludiek opent.

Route Arnhem-Zuid Liemers

De route Arnhem-Zuid - Liemers is dertig kilometer lang. Hier kan de deelnemer bij pluimveebedrijf Jansen in Groessen zien hoe eieren worden gesorteerd en verpakt. Bij zuivelboerderij IJsseloord maken ze overheerlijke zuivel en bij boerderij Willemsen vertellen ze alles over koeien en pelsdieren. Boer Jos in Aerdt vertelt je graag over zijn natuurkoeien en bij Kampschreur zijn heerlijke kersen te verkrijgen.

Proef de regio

Stichting Landwaard heeft een lokaal Streekgala pakket samengesteld. Dit pakket met minimaal vijf producten uit de regio is te bestellen op www.streekgala.nl.

Fotowedstrijd

Degene die de mooiste foto van het Streekgala maakt wint een gratis Streekgala pakket ter waarde van vijftig euro, zie www.streekgala.nl.

Nieuw in het centrum: Outlet Huissen

HUISSEN - In de Langestraat 31 is sinds kort geopend Outlet Huissen. In tijden van recessie er toch leuk uitzien op het terras deze zomer? Dan moet u zeker een kijkje komen nemen bij Outlet Huissen.

"Wij verkopen dames-, heren- en kinderkleding van grote merken tegen stuntprijzen. Niet alleen gewone kleding van grote merken maar ook sportkleding van verschillende sporten zoals voetbal, basketbal en tennis, kunt u bij ons vinden. Ook rackets, ballen, sokken, scheenbeschermers enzovoort. Voetbalschoenen van bekende merken Adidas, Nike, Puma, voor kinderen en volwassenen tegen stuntprijzen."

"Wekelijks vindt u in Outlet Huissen een nieuw aanbod van leuke kleding, van onder andere. de bekende merken Pall Mall, Replay, Maison Scotch, Bandolera, Fornarina, Nolita, Dit is slechts een kleine selectie uit het brede merkenaanbod. Deze week een speciale actie: Nieuwe collectie Pall Mall shirts voor 29,99 euro. Replay dames en heren spijkerbroeken voor 49,99 euro. Zolang de voorraad strekt. Ook voor kinderspeelgoed en voetbalfan artikelen van de grote clubs Ajax, Feyenoord, PSV, NEC en Vitesse is het de moeite waard om een kijkje te komen nemen in onze winkel."

"Bent u een kunstliefhebber? Dan hebben we voor u een aantal prachtige schilderijen tegen zeer betaalbare prijzen. Kom snel een kijkje nemen in Outlet Huissen en laat u verrassen door ons assortiment en voordelige prijzen. Wij zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom. Outlet Huissen, Langestraat 31."

Kersenfeest bij Het Pleyn, waar je zeker bij wilt zijn!

GENDT - Aankomend weekend 27, 28 & 29 juni is het weer zover dan is het Kersenfeest! Bij Het Pleyn knalt dan het dak eraf voor een gezellig feestje, zoals voorgaande jaren is weer een groot overdekt terras waar gedanst en gefeest kan worden. Live muziek is er op zaterdag 28 en zondag 29 juni.

Alle dagen is Het Pleyn geopend vanaf 12.00 uur waar de bezoeker naast het feesten ook terecht kan voor lunch en de wel bekende hamburger, saté of schnitzelmenu, inclusief friet en rauwkost voor 9.95 euro.

Meer informatie staat op www.grandcafehetpleyn.nl. Op 28 en 29 juni staat de Rolling Barrel op de Kersenfeesten naast Het Pleyn in Gendt. Er wordt op deze dagen een tweetal competities Skateboarden voor gevorderden georganiseerd, Leuk om een van deze dagen een kijkje te komen nemen! Voor meer informatie: www.rollingbarrel.nl.

Holland Hamsters ruilmiddag

LINGEWAARD - Op woensdag 25 juni vindt de landelijke ruilmiddag voor de Hup Holland Hamsters plaats. Natuurlijk ook bij Albert Heijn Bemmel, Gendt en Huissen van 13.30 tot 16.00 uur.

De ruilmiddag is een leuke mogelijkheid voor klanten om hun verzameling van 23 Hup Holland Hamsters compleet te maken. Ook dat kan gewoon bij Albert Heijn.

Activiteiten in De Zilverkamp

HUISSEN - "We komen steeds een beetje dichter bij de zomervakantie, maar voor we die gaan vieren knallen wij nog eventjes door met leuke activiteiten. Zo hebben we in winkelcentrum De Zilverkamp op 28 juni een vol programma vol plezier."

"We gaan namelijk nog een keer tattoo's, sieraden en make-up doen. Daarbij hebben we nu ook een kleurwedstrijd en limonade. Kom dus ook op 28 juni van 11.00 tot 14.30 uur, maak kans om leuke prijsjes en doe mee met alle activiteiten."

Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Schaars Autobedrijf 75 jaar lid van BOVAG

GENDT - Schaars Autobedrijf in Gendt viert dit jaar een wel heel bijzonder jubileum: het autobedrijf is liefst 75 jaar aangesloten bij BOVAG. Uit handen van algemeen directeur Koos Burgman ontvingen de heer en mevrouw Schaars van Schaars Autobedrijf een speciaal schild.

Schaars Autobedrijf staat al meer dan driekwart eeuw bekend als een alom gewaardeerd bedrijf dat garant staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en garantie. "Die drie kernwaarden zijn precies waar bij BOVAG aangesloten bedrijven voor staan,'" aldus Koos Burgman, algemeen directeur bij BOVAG. 'Zekerheid en vertrouwen zijn voor klanten van groot belang, Schaars Autobedrijf biedt dat bij uitstek. En is daarom al 75 jaar aangesloten bij BOVAG.'

Opa Schaars begon in de Dorpstraat achter het cafe met onderhoud van koetsen, tractoren en later vrachtwagens en werd lid van Bovag in 1939. Enkele jaren na de oorlog nam Geert Schaars de garage over en verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Langstraat 10. Daar begon hij een pompstation met het merk Esso en werd dealer van Henschel en later Ford. Nu staat er een BP tankstation waar men 24/7 terecht kan voor brandstof, een nieuwe autowasplaats die aan de eisen voldoet en een verhuurpunt voor aanhangers, en is Schaars Autobedrijf met Lambert & Dini en eerste monteur Paul een modern garagebedrijf, waar men oog heeft voor de klant.

Bij Schaars worden alle merken personenauto's en in het bijzonder Volvo gerepareerd en onderhouden, met een nieuwe remtestbank en uitleesapparatuur zjin is het bedrijf uitgerust voor de nieuwste APK-eisen. "Wij leveren goed en degelijk werk tegen een nette prijs."

Schaars Autobedrijf, Langstraat 10 Gendt; telefoon (0481) 421345; www.schaars-autobedrijf.nl.

Leuke zomeracties bij Anchalee Massagesalon

BEMMEL - Ga ontspannen op vakantie en neem voor uw vertrek een overheerlijke ontspanningsmassage bij Anchalee Massagesalon in het Centrum van Bemmel (boven het notariskantoor).

Maar ook de thuisblijvers kunnen de aankomende maanden profiteren van diverse aanbiedingen. Omdat Anchalee Massagesalon alweer een jaar op bovengenoemd adres gevestigd is, zijn er diverse acties. Tot en met 13 juli is de altijd populaire 'honderd minuten massage' in de aanbieding. En deze keer voor een nog lagere prijs, te weten zestig euro.

In de maanden juli en augustus zijn de massages van één uur op zondag 37,50 euro en de overige dagen 39 euro per uur. 'Wilt u samen met uw partner, collega, vriend(in) of familielid tegelijk op één kamer gemasseerd worden? Ook dat kan en deze duomassage van een uur kent in de maanden juli en augustus een totaalprijs van 74 euro. Hou de website www.anchalee.nl in de gaten, want in de vakantie blijft het aanbiedingen regenen. Deze worden ook gepubliceerd in Hét Gemeente Nieuws. In de zomer van 2014 moet u dus bij Anchalee Massagesalon zijn!"

Nieuw in Bemmel: Vloeren-Combi

BEMMEL - Na jaren als projectbedrijf in de vloerenmarkt gewerkt te hebben, is het nu eindelijk zover. Een nieuwe winkel in Bemmel aan de Dorpsstraat 99d. Vloeren-combi is geen doorsnee-winkel. "Ons concept is simpel: vloeren leveren en leggen, tegen project prijzen."

"Mede door onze project ervaring kunnen wij tegen scherpe prijzen inkopen en de particulier hiervan volop laten profiteren. Hierdoor kunnen wij alle topmerken leveren tegen de scherpste prijzen in de gehele regio. Om nu direct de daad bij het woord te voegen hebben wij voor u een drietal mega-aanbiedingen gemaakt."

"Trap volledig gestoffeerd, zonder zijkanten, met ondertapijt 390 euro inclusief BTW en vijf jaar garantie. Trap volledig gestoffeerd, met zijkanten met ondertapijt 460 euro inclusief BTW en vijf jaar garantie.

PVC: Alle decors aanwezig in winkel. Inclusief egaliseren leggen en verlijmen en het pvc; toplaag 0,55, twintig jaar garantie. 48 euro per vierkante meter.

Laminaat Vitality, klasse 32 met v groef, negen decors inclusief tien db ondervloer en leggen van de vloer. 29,50 euro per vierkante meter."

"Nergens goedkoper. Loopt u eens binnen bij ons en kijk wat wij voor u kunnen betekenen. U kunt Vloeren-Combi ook benaderen voor schadereparatie. Tevens bieden wij een uniek plan aan voor mensen die hulpbehoevend zijn speciaal voor deze groep is het voor ons geen punt om oude vloeren te verwijderen en of de meubels te verzetten.

Vloeren-Combi, Dorpsstraat 99d, Bemmel.

Gelukkige prijswinnaars op de weekmarkt in Bemmel

BEMMEL – Afgelopen donderdag werd de inmiddels bekende mandenactie gehouden op de markt in Bemmel.

Voor iedereen die zijn bonnetjes inleverde was er een pak koekjes en aan het eind van de dag werden er tien prijswinnaars getrokken die met een boodschappenmand ter waarde van ruin honderd euro naar huis gingen. Hou de advertentie in deze krant in de gaten om te zien wanneer deze succesvolle actie weer gehouden wordt. En tot die tijd 'Kom gezellig naar de markt'.

Vishandel Bos rookt nu koninginnetjes van IJsselmeer

BEMMEL – De koninginnetjes van het IJsselmeer worden ze genoemd. De paling die Bos Vishandel rookt op donderdag 3 juli op de markt in Bemmel.

Tot nu toe werd de lijnaal uit Schotland gerookt. Een zeer lekkere paling. Maar nu de koninginnetjes van het IJsselmeer op zijn lekkerst zijn, worden deze genomen om te roken. 's Morgens vroeg zal Henk Woud al beginnen met roken om op tijd een lekkere voorraad vers gerookte paling te hebben. Kom dus op 3 juli naar Bos Vishandel op de Bemmelse markt voor deze smaaksensatie!

Back to the Music: Reflexion en Timeless

Timeless treedt op bij t Huessenaartje tijdens Back to the Music in Huissen op zondag 6 juli. Foto: André Schröder.

HUISSEN – Zondag 6 juli aanstaande maakt Huissen (en omgeving!) zich weer op voor het muzikale live-spektakel Back to the Music. Het immer drukbezochte en gezellige open lucht evenement dat georganiseerd wordt door de horeca in Huissen-centrum beleeft alweer de twaalfde editie. In Hét Gemeente Nieuws zijn én worden de bands voorgesteld. Deze keer Reflexion en Timeless.

Op vele buitenpodia bij de diverse horecagelegenheden zullen bands en acts live van 14.00 tot 20.00 uur de bezoekers in vervoering brengen. Op het podium bij Big Fish Café doet Reflexion dat. Deze vijf mannen brengen hoogtepunten uit de popgeschiedenis tot leven! De grootste hits en een enkel vergeten juweeltje uit de jaren '60, '70 en '80. Kenmerkend voor de band is het brede repertoire waarin Elvis en Everley Brothers gelijk op gaan met Stones, Joe Cocker en Janis Joplin. De band betrekt ook het publiek erbij. Elk optreden van Reflexion is niet alleen een nostalgische muzikale reis maar bovenal een echt feest!

Bij 't Huessenaartje gaat Timeless de harten van de bezoekers veroveren. De vier ervaren muzikanten afficheren zichzelf als 'misschien wel de gezelligste band van Arnhem'. Tijdens optredens staat het plezier bij het publiek én bij hen zelf dan ook op nummer 1. De nummers die Timeless speelt zijn uiterst herkenbaar, en meezingbaar en vooral ook erg dansbaar. Van Achy breaky heart tot Marmor, Stein und Eisen bricht en van Saturday night tot Spanish stroll. De vier vaste bandleden, Jan, Jan, Johan en Jaap, werden en worden vergezeld door gastzangeressen.

Consulente Miranda Peters uit Bemmel zelf ervaringsdeskundige 'Vele centimeters verliezen met BodyWrap'

BEMMEL –Weer passen in het maatje van vorig jaar. Met de bodywrap kan dat! BodyWrap uit Amerika begint ook in Nederland ontdekt te worden als een populair afslankmiddel. Miranda Peters stond aanvankelijk wat sceptisch tegenover de beloofde resultaten, maar ervoer zelf aan den lijve dat de centimeters er bij wijze van spreken afvlogen. Zonder pilletje, drankje of poedertje. Maar met BodyWrap. Ze is zo enthousiast over dit middel, dat Miranda nu BodyWrapconsulente is geworden en anderen adviseert!

De BodyWrap is een van gel voorziene kant-en-klare wrap, die ook eenvoudig thuis te gebruiken is. Met behulp van honderd procent natuurlijke ingrediënten wordt je lichaam gereinigd van gifstoffen die zich hebben opgehoopt in je vetcellen. Het breekt de vetcellen op in kleine vetmoleculen, zodat deze kunnen worden opgenomen in de dagelijkse energiebehoefte als brandstof. En wie daarbij veel water drinkt, zal het effect nog duidelijker merken.

Miranda komt bij de cliënten thuis en adviseert over de BodyWrap. Ze heeft al velen een pracht resultaat zien behalen. "Bij de eerste kuur plaats je de BodyWrap op het deel van lichaam waar je het resultaat wilt bereiken. Dat kan je buik zijn, maar ook je benen, dijen, rug of armen. Zelf ben ik tien centimeter verloren. Er zijn voorbeelden van veel meer."

Een kuur BodyWraps is in de maanden juni en juli geen 110, maar 100 euro.

BodyWraps Lingewaard, Miranda Peters, telefoon 06 83607182; www.miranda1973.myitworks.com en ook op facebook (bodywraps lingewaard).

Jozefschool Huissen-Zand en Zonnekinderen samen verder

HUISSEN - IKC Het Sterrenbos is de nieuwe naam voor het Integraal Kind Centrum wat de Jozefschool in Huissen-Zand en Kinderopvang Zonnekinderen samen gaan vormen vanaf 25 augustus aanstaande. De naam verwijst naar het naast de school en BSO gelegen ecologische bosje, dat voor de kinderen de favoriete speelplek is.

Een IKC is een voorziening voor kinderen van twee tot en met twaalf jaar, waar vroeg- en voorschoolse educatie, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang samengaan en elkaar versterken vanuit een gedeelde pedagogische visie. De Jozefschool en Kinderopvang Zonnekinderen werken in Huissen Zand al jaren samen en zetten nu de volgende stap. Het IKC biedt onderwijs, opvang, ontwikkeling, opvoeding en ontspanning op één plek in een sluitend aanbod gedurende de dag, waarbij de ontwikkeling van ieder kind centraal staat.

IKC Het Sterrenbos gaat van start met ingang van het nieuwe schooljaar, op maandag 25 augustus. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 29 augustus tijdens het Pleinfeest van 16.00 – 19.00 uur. De daadwerkelijke opening zal rond 17.00u geschieden. Het IKC biedt ook ruimte voor kinderdagopvang. Het betreft een peutergroep voor kinderen vanaf twee jaar. Deze peutergroep zal intensief samenwerken met de kleuterklassen. Hierdoor worden de peuters op natuurlijke en speelse wijze voorbereid op hun start op de basisschool. Aanmelden voor deze peutergroep is al mogelijk.

Wanneer speel jij zelf het wk?

HUISSEN - Na de zomerstop zal de Huisman Sport Champions League weer opgestart gaan worden. Deze competitie voor vijf- en zesjarige is afgelopen jaren een succes gebleken. De jonge spelers spelen als een echt Europees topteam (onder andere Barcelona, Real Madrid, Chelsea en Bayern Munchen) in een Champions League ambiance een onderlinge 4x4competitie.

Met deze opzet komen de spelers meer aan de bal waar­door een betere ontwikkeling/aansluiting zal zijn met de F-jeugd die op een half veld speelt. De huidige generatie F-pupillen heeft dit bewezen!

In het najaar start weer een competitie. Elke speeldag zullen er op het hoofdveld op vier kleine veldjes gespeeld gaan worden met elke week een andere teamindeling en dus andere winnaars. De winnaar mag met de CL-trofee pronken en krijgt een medaille mee naar huis.

Instroom tijdens de competitie is geen probleem, er is geen wachtlijst en de nieuwe spelers kunnen direct meedoen. Op de woensdagmiddag zal er getraind worden. "Er zijn al veel nieuwe aanmeldingen, maar wij hebben nog volop ruimte. Iedereen is welkom! Een inschrijfformulieren en verdere informatie staan op www.rkhvv.nl.

Voor de Champions League geldt er een aangepaste (verlaagde) contributie. Meedoen is belangrijker dan winnen! Begin september zal de eerste speelronde afgewerkt worden, maar meldt je nu vast aan! Vragen? Stel ze op champions.league@rkhvv.nl. Word jij de nieuwe Arjan Robben? Word dan lid van RKHVV!