GN Berg en Dal Heumen Mook

5 april 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 5 april 2017


Oranjefeesten in Millingen

er wordt druk gewerkt aan de Volendamse huisjes.

MILLINGEN - Voor één dag zal het dorp Millingen aan de Rijn aan het IJsselmeer liggen. Voor één dag zullen er boten liggen aangemeerd op het Oranjeplein. Voor één dag zullen er Volendamse huisjes staan op het Oranjeplein en voor één dag zal het Oranjeplein de geur verspreiden van vers gerookte paling.

Volop ambities dus bij de Deurdouwers om met hun 'Oranjefestijn' een dag gezelligheid te brengen op de jaarlijkse Koningsfeesten van 27 april. Voor de braderie zijn inmiddels al zo’n dertig kramen ingeschreven, waaronder een viertal oude beroepen. Die beroepen hebben (u zult dat begrijpen) alles te maken met de vroegere Zuiderzee. Denk bij voorbeeld aan een strandjutter die van de gevonden voorwerpen aan het strand bootjes bouwt of aan een Zuiderzee schilder.

Het zal u niet verrassen dat ook fanfare Sint-Cecilia het thema Volendam zal uitdragen en eveneens zal het niemenand niet verbazen dat het Hartkoor uit Kekerdom aanwezig zal zijn om het Volendamse lied te vertolken. "Over enkele weken zullen we met de details van deze dag komen, maar hou alvast deze dag vrij."

Stichting Berg en Dals Bloei honderd jaar

BERG EN DAL - Op zaterdag 8 april bestaat de Stichting Berg en Dals Bloei precies 100 jaar. Een mooi moment En dat vieren we met extra activiteiten.


Waar het in 1917 mee begon zetten we nog steeds door. We organiseren een diversiteit aan activiteiten voor alle leeftijden. Daarnaast willen we een verbindende schakel zijn tussen alle verenigingen en stichtingen die ons dorp rijk is. Op 8 april zullen de zonnetreintjes uit de Ooy eenmalig ons dorp aandoen en meerdere keren een route rijden langs historische plekken in het dorp Berg en Dal. De gidsen op de treintjes zijn geboren en getogen Berg en Dallers.


Vanaf 11.00 uur is een ieder welkom in het dorpshuis Kerstendal om onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade de tentoonstelling te bekijken van de Stichting heemkunde Berg en Dal. Er is liefst 17 meter paneel aan historie te zien. Het eerste treintje vertrekt omstreeks 11.30 uur van de Patrijsweg bij de school. De laatste trein vertrekt om 14.30 uur. Kijk ook op www.bergendalsbloei.nl voor meer informatie en ons nieuwe logo of neem contact op met een van de bestuursleden.

Op zaterdag 8 juli willen we het 100-jarig bestaan groots vieren met een dorpsfeest 'Bloeifestival' in en rondom Fletcher Hotel Restaurant Erica. Iedereen die op een of andere manier verbonden is met het dorp is welkom. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. "Houdt onze website in de gaten. Mocht u meer willen weten over onze stichting en een of meerdere van onze activitetien willen bijwonen, volg ons op Faceboek of check de site www.bergendalsbloei.nl."

Uitreiking Erfgoedprijzen Berg en Dal

BERG EN DAL - De prijsuitreiking van de tweejaarlijkse erfgoedprijzen vindt plaats op woensdag 19 april in Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal.

Het programma van de avond ziet er als volgt uit:

19.30 Inloop

20.00 Opening door Toon de Jong, voorzitter Stg. Monument en Landschap Berg en Dal

* Inleiding gemeentelijk erfgoedbeleid door Erik Weijers, wethouder gemeente Berg en Dal

* Groesbeeks dialect is erfgoed door Theo Giesbers

* Van niks tot hoas niks door Wilma Giesbers

* Millingse liedjes door Tonnie en Wil Hol

21.00 Pauze

* Presentatie van alle genomineerden en uitreiking van de Erfgoedprijs 2017 door Marieke Mastboom, voorzitter van de jury

* Millingse liedjes door Tonnie en Wil Hol

22.00 uur sluiting

Cursus 'geweldloze communicatie'

UBBERGEN - In de voetsporen van Marshall Rosenberg en het ontstane wereldwijde netwerk, biedt de Wylerbergkring een derde cursus Geweldloze Communicatie aan. De zeer positieve ervaringen met beide eerste cursussen dagen ons uit voort te gaan in het verspreiden van zijn rijk oefenmateriaal.

Hij biedt ons handvatten om steeds opnieuw in een gesprek verbinding te zoeken en/of aan te gaan door geweldloos ofwel verbindend te communiceren. Voor een uitgebreide introductie verwijzen we naar: www.wylerbergkring.eu / filosofie – geweldloze communicatie

De derde basiscursus start 19 april in eetcafé de Raaf in de Refter aan de Rijksstraatweg 37 in Ubbergen. De cursus is van 19.30 -22.00 uur (inloop 19.15 uur). Maximaal 12 deelnemers kunnen zich tegen 50 euro voor 5 bijeenkomsten inschrijven vanaf nu tot 10 april via de site www.wylerbergkring.eu.

Bach met organist Marcel Verheggen

BEEK - Zondagmiddag 9 april geeft organist Marcel Verheggen een concert op het Lindsen-orgel in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Zijn optreden is het tweede in de orgelserie ‘Bach belicht’: drie concerten met werken van Bach en andere componisten, waarin de organist een verwantschap ervaart.

Het programma vermeldt, naast Bach, composities van Krebs, Boëlly en Mendelssohn. Een aantal werken heeft direct te maken met het lijdensverhaal dat deze dag gelezen is in de kerken. Andere composities zijn hoopvoller van toon en kunnen daardoor als vooruitwijzing gezien worden op het komende paasfeest. (Aanvang 15:00 uur, toegang 10,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa in de kerk en via www.concertseriebeek.nl.)

Marcel Verheggen studeerde orgel in Maastricht. Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding volgde hij cursussen in binnen- en buitenland bij onder andere Luigi-Ferdinando Tagliavini en Daniel Roth. Tevens zette hij zijn orgelstudie voort bij Guy Bovet in Zwitserland. Hij is als organist verbonden aan de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Naast zijn werkzaamheden als kerkmusicus geeft hij vele concerten in binnen- en buitenland. Op internationale orgelconcoursen behaalde hij diverse prijzen voor zowel interpretatie als improvisatie. Verder is hij orgeldocent aan het Maastrichts Conservatorium en geeft hij meestercursussen in binnen- en buitenland.

Wegversperring vanwege hardloopevenement

MILLINGEN - Zondag 9 april is in verband met het hardloopevenement Rondje Millingen de Heerbaan en een gedeelte van het centrum tijdelijk afgesloten gesloten voor verkeer in verband met de veiligheid van de hardlopers en toeschouwers.

Het betreft de Heerbaan vanaf de kruising met de Zeelandsestraat tot aan de kruising met de Pastoor Graatweg en de straten: Zalmstraat, Rijndijk, Millingse Bandijk, Molenveld, Waiboerweg, Rijndijk, van Lijndenstraat, Pr. Bernhardstraat, St. Wiilibrordstraat, Prinses Irenestraat,. Het verkeer wordt ter plekke omgeleid. De afsluiting is vanaf ’s ochtends 10.00 tot 14.00 uur.

"Wij realiseren ons dat dit mogelijk overlast voor bewoners meebrengt omdat rond dit tijdstip, niet met auto’s de straten in en uit gereden kan worden. Uiteraard blijven de straten/huizen altijd toegankelijk voor de noodhulpdiensten."

Liberation Tour en Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op zondag 9 april verzorgt LiberationTour in samenwerking met het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een battlefieldtour in een historisch legervoertuig (Dodge) met museumbezoek inclusief koffie/thee en bevrijdingsgebak.

Zondagmiddagarrangement van 12.00-16.30 uur*. Programma: 1. Inleiding en bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2 (12.00 – 13.30 uur) 2. Battlefieldtour door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief (13.30 – 15.45 uur) 3. Afsluiting met koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé en eventueel bezoek aan museumwinkel (15.45 – 16.30 uur).*Vertrek onder voorbehoud van aantal deelnemers.

(Prijs: 40 euro. Museumkaart niet geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl).

Gewonde bij aanrijding Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Bij een gecompliceerde aanrijding op de Wylerbaan in Groesbeek is woensdagmorgen een gewonde te betreuren geweest, die met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het UMCRadboud ziekenhuis in Nijmegen.

Drie auto's uit de richting van centrum Groesbeek reden achter elkaar. Toen de eerste auto afremde om rechtsaf een oprit van een woning op te rijden, moest de tweede auto een noodstop maken om niet in botsing te komen met zijn voorganger. De derde auto moest ook krachtig remmen en moest uitwijken om niet op zijn voorganger te knallen. Bij het uitwijken botste hij in de flank van de afslaande auto waarin de gewonde zat. Twee auto's raakten bij de aanrijding zwaar beschadigd. De middelste auto kwam er zonder schade vanaf.

Gouden legpenning voor Greet Norp-Nieuwhof

Foto: Jan Norp

Foto : Jan Norp

GROESBEEK – Tijdens de jaarvergadering maandagavond van het Groesbeeks Gemengd Koor in De Mallemolen heeft Greet Norp–Nieuwhof na veertig jaar afscheid genomen van het bekende koor.

Greet heeft 40 jaar met veel plezier als sopraan gezongen bij het Groesbeeks Gemengd Koor. Bij haar afscheid kreeg Greet Norp–Nieuwhof uit handen van voorzitter Jan Medendorp de Gouden legpenning overhandigd. Deze overhandiging ging gepaard met een fraai boeket bloemen. Toen Greet de zaal van De Mallemolen verliet kreeg ze een daverend applaus van de leden van het koor.

Kop-staartbotsing in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een kop-staartbotsing op de Dorpsstraat in Groesbeek zijn dinsdagmiddag twee auto's beschadigd.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist op de Dorpsstraat en te laat in de gaten had dat een voor hem rijdende automobiliste moest stoppen voor het zebrapad ter hoogte van winkelcentrum Bellevue. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De schade is door beide partijen onderling geregeld.

Erik van Muiswinkel in Cardo

Foto: Govert de Roos

GROESBEEK - Erik van Muiswinkel - De olieworstelaar. Stevige grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes waarbij enig welgemeend moralisme heel goed past. Erik van Muiswinkel is klaar voor de volgende ronde! Na de soepele winstpartijen versus Barack Obama en kapitein Schettino, neemt hij het in De Olieworstelaar tegen Erik van Muiswinkel op. Een veel geduchter tegenstander.

In een reeks schermutselingen (over bijvoorbeeld Unesco, topsport, openbaar sterven, vluchtelingen, China en Theo van Gogh) laat hij zichzelf in honderd hilarische minuten alle hoeken van de ring zien. Want het is ook een keertje mooi geweest.

De Olieworstelaar: gespierd cabaret van een theatrale mannetjesputter. Een grappig, grimmig en uitputtend man tegen man-gevecht waarin de cabaretier zichzelf tegenkomt, het opgeeft, toch doorzet en het publiek laat winnen. Kortom: Erik van Muiswinkel op zijn best in Cardo Theater Groesbeek op 13 april, aanvang 20.00 uur. Tickets kosten 17,50 euro bij alle Primera-vestigingen en online via www.cardotheater.nl.

Ameezing Nijmegen voor het eerst binnen Berg en Dal

BERG EN DAL - Ameezing Nijmegen, een initiatief van Kamerkoor Kalliope, voert op 8 april de Johannes Passion van Bach uit. Na twee eerdere edities in Nijmegen vindt Ameezing nu plaats in de Grote Bartolomeuskerk in Beek.

Ameezing is een scratch. Zo'n 50 deelnemers schreven zich in om samen met Kalliope te werken aan de Johannes Passion. Na twee studiedagen is de uitvoering op zaterdag 8 april.

Het koor van zo'n 75 zangers uit de omgeving treedt op met het Resonet Ensemble, gesprecialiseerd barokorkest, en vier professionele solisten. Jean-Léon Klostermann zicht als tenor de evangelist-partij, bas Joep van Geffen zingt Christus. Ina Boersma (alt) en Irma ten Brinke (sopraan) completeren de soli. Het geheel staat onder leiding van de dirigent van Kalliope, Frank Litjens.

Eerdere edities waren grootser van opzet, dit keer is de uitvoering intiemer, in de mooie Beekse kerk. U kunt komen luisteren. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website, www.ameezingnijmegen.nl. Online zijn ze iets goedkoper dan 's avonds in de kerk. Het concert begint om 20.00 uur.

Tuindag in gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL - "Op zondag 25 juni organiseren we in de gemeente Berg en Dal de tweede gezamenlijke Open Tuindag. Vorig jaar was het met meer dan 30 deelnemers een grandioos succes."

"Heb jij een tuin die je graag eens aan anderen wilt laten zien? Meld je dan aan voor deelname of voor de informatieavond op dinsdag 16 mei. Mail naar tuindagbergendal@hotmail.com. Bellen mag natuurlijk ook: 06 53 896533. Onlangs stond er in deze krant ook al een oproep voor een Tuindag, en wel die van de landelijke vereniging Groei en Bloei. Om verwarring te voorkomen willen we het verschil even uitleggen. Groei en Bloei houdt haar tuindagen in een grote regio: het gehele Rijk van Nijmegen en West Maas en Waal. Het duurt een heel weekend: 17 en 18 juni en er zijn ook professionele en zeer grote tuinen die entree heffen.

Wat is het verschil? Onze Tuindag is alleen in de eigen gemeente Berg en Dal, het is maar 1 dag, namelijk zondag 25 juni, en alle tuinen doen gratis mee. Bovendien kun je zowel grote als kleine tuinen bezoeken. Heb je een bloementuin, moestuin, bostuin, vijvertuin en wil je meedoen, neem dan contact met ons op. We stellen geen voorwaarden aan deelnemers, behalve dat ze liefde en passie hebben voor hun tuin en het leuk vinden om ook eens anderen in de tuin te ontvangen.

Op onze website www.tuindagbergendal.nl kun je al wat informatie aantreffen. In de loop van mei zal deze verder worden aangevuld. En op onze informatieavond kun je praten met ervaren deelnemers en horen wat de plannen voor dit jaar zijn. We zouden het leuk vinden om van je te horen!"

Vleesbingo bij De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 8 april weer een vleesbingo in ontmoetingscentrum Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Op deze avond zijn diverse vlees– en barbecueschalen in de wacht te slepen alsmede tassen met boodschappen. Ook zal er gespeeld worden om de supervleesschaal. Op de Heuvel is al om 19.00 uur geopend, het bingospel begint om 20.00 uur.

Hardloopevenement Millingen

MILLINGEN - Zondag 9 april organiseert loopgroep Ooijpolder het Rondje Millingen. Start vanaf 11.30 uur. De eerste wedstrijden zijn voor de kids. Zodra je kan lopen, mag je meedoen! De route gaat door het dorp, zodat alle fans goed kunnen aanmoedigen. Dan start de 5 en de 10 km over de dijken van Millingen en Kekerdom. Iedereen kan volop genieten van dit uitdagende, gezellige hardloopevenement in de prachtige Millingerwaard. En dit jaar weer de Trail Run.


500 en 1000 meter. De afstanden voor onze jonge lopers zijn goed afgestemd op hun leeftijd zodat het voor alle lopertjes een plezier is om mee te doenKleintjes betalen een bijdrage van drie euro. Iedereen krijgt een medaille!

5 km. Wil je een nieuw PR lopen, of is dit je 1e wedstrijd? De 5 km is perfect, je start in 't dorp waarna je heerlijk doorloopt over de dijk. Met ’n fantastisch uitzicht over de Rijn loop je snel richting finish. 6,50 euro voor-inschrijving. Na-inschrijving 8 euro.


10 km. Een extra snelle route voor de 10 km, hier ga je een PR lopen! Deze afstand blijft uitdagend, je eerste 10 km is altijd spannend en een ervaren loper weet dat je de afstand nooit moet onderschatten. Via de dijk, op een verharde weg ga je door de Millingerwaard, heerlijk in de natuur, langs bizons en wilde paarden. 8 euro voor-inschrijving. Na-inschrijving 10 euro.

Trail Run is voor echte bikkels, 15 km langs de Rijn en door het prachtig natuurgebied. Het tempo is pittig en voor de getrainde loper. Alleen voor-inschrijving 10 euro. (www.rondjemillingen.nl)

Geslaagd voorjaarsconcert fanfare Sint-Cecilia

REGIO - Op 1 april verzorgde fanfare Sint-Cecilia samen met het Nijmeegs Koper Konsort het voorjaarsconcert. Zowel de fanfare als het Nijmeegs Koper Konsort stonden onder leiding van dirigent Dick Bolt.

Voor de pauze had het ensemble (dat bestond uit tien personen) een gevarieerd programma met hier en daar solistische trekjes. Er werd muziek gespeeld van onder andere Verdi, Gabrieli en Rossini. Van deze laatste componist speelde men het Largo al factotum (beter bekend als het lied van Figaro) met een prachtige bas-solo.

Na de pauze trad de fanfare op met muziek die paste bij het thema “Ridders en kastelen”. Vooral het thema van Floris viel in de smaak bij het publiek, dat in ruime getale was komen luisteren. Twee andere hoogtepunten waren het werk Zwaanriddersage van de Nijmeegse componist Jan Bosveld en Tintagel Castle van de Nederlandse componist Leon Vliex, die een sfeerimpressie geeft van de ruïnes van het kasteel in Cornwall (Engeland). Het verhaal gaat dat koning Arthur daar gewoond heeft. Een technisch hoogstaand werk uit de hoogste moeilijkheidsgraad. Een selectie uit Robin Hood (met Everything I do, I do it for you) werd ook gespeeld en afgesloten werd met de mars Castell Coch (een klassieker onder de muziekkenners). Dirigent Dick Bolt kreeg na afloop een flinke bos bloemen voor zijn inzet voor beide gezelschappen.

De organisatie is schutterij OEV dankbaar voor het beschikbaar stellen van de zaal en haar medewerking. De volgende optredens zijn op Koningsdag vanaf 12.00 uur en het Maestro-concert op zaterdag 17 juni.

Deze zomer eerste lustrum van oldtimertractorvierdaagse

GROESBEEK - De oldtimertractorvierdaagse is dit jaar van 24 tot en met 27 juli.

Dit is het eerste lustrum van de Oldtimertractorvierdaagse. Het zal zoals gewoonlijk weer een groots spektakel worden. Wij rijden de 50km-route van de Nijmeegse wandelvierdaagse: de prachtige routes door de omgeving van Nijmegen en ze zijn zeer de moeite waard. Meer info hierover staat op www.campingdeleigraaf.nl en te verkrijgen via 024 3975945 van 09.00 tot 17.00 uur of mobiel 06 19272920 na 19.00 uur.

Aanhanger voor onderhoudsploeg

MILLINGEN - Elke vrijdag wordt door een groep trouwe leden op vrijwillige basis onderhoud uitgevoerd op allerlei gebied op Sportpark De Hove. Sinds enige tijd is deze onderhoudsploeg op zoek naar een aanhanger voor achter de tractor.

Afgelopen maand bleek er een tweedehandse aanhanger in zeer goede staat te koop te staan in Groesbeek. FC De Hove handelde snel, reserveerde deze aanhanger en vrijdag 31 maart werd de aanhanger geleverd op het Sportpark. De Vrijdagploeg was aangenaam verrast, want met deze aanhanger kan veel werk verricht worden. Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan. De aanhanger is driezijdg kiepbaar en wordt hydraulisch aangedreven door de tractor.

De Vrijdagploeg is FC De Hove zeer dankbaar voor deze aanschaf en hoopt er lang plezier aan te mogen beleven.

Gasleiding kapot getrokken, brandweer zet gebied af

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens graafwerkzaamheden aan De Heikant in Groesbeek heeft vrijdagmiddag een kraanmachinist van de firma De Boer uit Wijchen een gasleiding kapot getrokken.

De machinist is direct met de werkzaamheden gestopt, omdat er veel gas uit de leiding kwam. De brandweer van Groesbeek heeft het gebied rondom de lek met linten afgezet in afwachting van Liander die de kapot getrokken gasleiding moet repareren. Het is niet bekend of het een oude gasleiding betrof of dat er ter plaatse -waar woningbouw wordt gerealiseerd - een nieuwe gasleiding is neergelegd. De gaslucht was in de omgeving duidelijk ruikbaar.

Sjors en Sjimmie bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - De jeugd van tennisvereniging Groesbeek heeft zich afgelopen zaterdag hard in het zweet gewerkt tijdens een bootcamp! Deze werd professioneel geleid door trainers Sjors en Sjimmie.

Natuurlijk werd er ook nog echt getennist en konden de kinderen veel punten scoren. Er waren twee teams gemaakt en zo telde iedere punt mee voor de teamscore. De laatste wedstrijd was echter een speciale: tennissen met een koekenpan! Dat viel nog wel even tegen. Het was natuurlijk erg grappig om te zien: 22 kinderen met koekenpannen op de tennisbaan. Maar iedereen gaf uiteindelijk toch de voorkeur aan z'n eigen tennisracket. Na afloop was er natuurlijk wel voor iedereen een heerlijke zelfgebakken pannenkoek!

Jubilarissen gehuldigd bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 1 april zijn er elf jubliarissen bij tennisvereniging Groesbeek gehuldigd.

Al deze leden zijn reeds 25 jaar lid van tennisvereniging Groesbeek. De jubilarissen zijn: Henk de Bruin, Elza Bouten, Henk Rikken, Wouter van de Geest, Ria Nederend, Angelica Pouwels, Twan Pouwels, Eddi Smulders, Arno de Jong, Diny Geldtmeyer en Jim Volkert.

11 / 36

12 / 36

Koninklijk themaconcert fanfare Wilhelmina

Foto: Theo Kersten

GROESBEEK - Het is bijna zover… Op 8 en 9 april staat het populaire themaconcert van fanfare Wilhelmina weer op de agenda. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. Toegangskaarten kosten acht euro en zijn verkrijgbaar bij de receptie van De Mallemolen of via trudy.rikken@hotmail.com.

Het belooft op 8 en 9 april een koninklijk spektakel te worden in De Mallemolen. Fanfare Wilhelmina, Percussiongroep fanfare Wilhelmina, de mini – showgroep, Koor Vivace én de topvocalisten Susan Remers, Suzanne Coppens en Wido Fleuren zorgen samen voor een wervelende muzikale show onder de veelzeggende titel: A Night With the Royals.

Wat dacht u van titels als Queen for Tonight van Helen Shapiro, of Royals van Lorde? Van een oude klassieker tot hedendaagse pop. Deze show is voor iedereen! Ook ontbreken de King of Rock & Roll, de Queen of Pop, en wat hoogheden uit de Disneywereld niet. Op zondagmiddag 9 april laat het opleidingsorkest en de Junior Percussion Groep van fanfare Wilhelmina ook van zich horen in een voorprogramma. Op zaterdag 8 april start het programma om 20.30 uur, en op zondag 9 april om 14.00 uur.

En... er wordt gefluisterd dat er tijdens het concert ook heuse royals op bezoek komen in De Mallemolen! Zorg dus dat je er bij bent!

Muzikale goede

vrijdag-overweging

BREEDEWEG - Op goede vrijdag 14 april houdt het kerkkoor Horst Sion Breedeweg in de H. Antoniuskerk in de Breedeweg een muzikale goede vrijdag-overweging.

Deze begint om 18.30 uur en duurt een uur. Het koor staat onder leiding van Toine Graauwmans, de orgelbegeleiding is van Ans Rademaker. Deze overweging ademt een andere sfeer dan de gewone goede vrijdagviering en heeft een nieuw belevingsaspect, dat verwoord wordt door gedichten en de aangepaste liederen. "Wij ontmoeten u graag tijdens deze muzikale overweging", aldus het kerkkoor Horst Sion Breedeweg.

Paasloterij Switch '87

MILLINGEN - In de periode van 3 tot en met 14 april wordt weer de jaarlijkse paasloterij van volleybalvereniging Switch´87 gehouden.

De leden komen in deze periode in Millingen en Leuth langs om loten te verkopen. De loten kosten net als vorig jaar 0,50 euro per stuk en er zijn geldprijzen te winnen. De opbrengst van de loterij komt geheel ten goede aan onze jeugdopleiding.
De trekking is op maandag 24 april en de uitslag wordt in Hét Gemeente Nieuws en op www.switch87.nl gepubliceerd.

VVLK 85 jaar

LEUTH - Op 7 april is het 85 jaar geleden dat VVLK (Voetbalvereniging Leuth Kekerdom) werd opgericht.

Ter ere hiervan is iedereen uitgenodigd om dit samen met VVLK te vieren op zaterdag 15 april bij De Vriendenkring in Leuth.

Begonnen wordt om 20.30 uur en de toegang is gratis. De Millstreetband zorgt voor een onvergetelijke avond.

TV uitzending van B&D Sportcafé vanuit Sportpark Zuid

Foto: Omroep Berg en Dal

GROESBEEK - In de week van maandag 3 tot en met 8 april zendt TV Berg en Dal elke dag om 09.00,19.00 en 22.00 uur een voetbalspecial uit die onlangs voorafgaand aan de interland van Oranje onder de 17 is opgenomen van het sportprogramma B&D Café op Sportpark Zuid.

In twee blokken werd er gesproken met insiders rond het voetbal. In het eerste deel sprak presentator Twan Vissers met lokale ex-profvoetballers Jan Peters, Frank Wijnhoven, Arno Arts en Henk Grim over de tijd waarin zij als jeugdvoetballer of trainer actief waren en ook over de veranderingen ten opzichte van het hedendaagse voetbal.

Omdat het een interland wedstrijd betrof, waren er ook veel scouts op het sportpark aanwezig. In het tweede blok sprak Twan Vissers met Hans van der Zee (Ajax), Piet Buter (Southampton), Henk Grim (St. Pauli en De Treffers) en Arno Arts (voetbalkenner) over scouting en jeugdvoetbal in het algemeen. Voor voetballiefhebbers de moeite waard hier naar te kijken. Het tv-programma duurt circa 45 minuten.

Paasloterij Switch '87

MILLINGEN - In de periode van 3 tot en met 14 april wordt weer de jaarlijkse paasloterij van volleybalvereniging Switch´87 gehouden.

De leden komen in deze periode in Millingen en Leuth langs om loten te verkopen. De loten kosten net als vorig jaar 0,50 euro per stuk en er zijn geldprijzen te winnen. De opbrengst van de loterij komt geheel ten goede aan onze jeugdopleiding.
De trekking is op maandag 24 april en de uitslag wordt in Hét Gemeente Nieuws en op www.switch87.nl gepubliceerd.

Paasei-actie Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Net als voorgaande jaren gaan jeugdspelers van Groesbeekse Boys in de week voor pasen op pad om paaseieren te verkopen. Woensdag 12 april zullen zij tussen 17.00 en 20.30 uur in Breedeweg, Herwendaal, de Drul en plan Lage Horst aan de deur komen.

De prijs bedraagt 2,50 euro voor een doosje verse eieren en 3,00 euro voor gekookte gekleurde eieren per doosje van tien stuks. Men kan de bestelling ook per mail doorgeven aan jeugd@groesbeekseboys.nl. De opbrengst komt geheel ten goede aan de jeugd van Groesbeekse Boys.

VVLK 85 jaar jong

LEUTH - Op 7 april is het 85 jaar geleden dat VVLK (Voetbalvereniging Leuth Kekerdom) werd opgericht.

Ter ere hiervan is iedereen uitgenodigd om dit samen met VVLK te vieren op zaterdag 15 april bij De Vriendenkring in Leuth.

Begonnen wordt om 20.30 uur en de toegang is gratis. De Millstreetband zorgt voor een onvergetelijke avond.

Bloemen uit Millingen: de workshops starten weer

MILLINGEN – Altijd al een mooi voorjaarsboeket of paasstukje willen maken? Leer in een gezellige workshop de fijne kneepjes van de bloemist. Monique Arnts van Bloemen uit Millingen geeft diverse workshops en er zijn nog een paar plaatsen vrij.


Workshop voorjaar/Pasen: maandag 10, dinsdag 11 en vrijdag 14 april. Zomerworkshop: Maandag 8, dinsdag 9, Donderdag 18 en vrijdag 19 mei. Kijk snel op www.bloemenuitmillingen.nl. Meld je aan via de site of kom naar de winkel.

Moeder verrassen? Voor kinderen die graag hun moeder in de bloemetjes willen zetten organiseert Monique een speciale kinderworkshop. De kinderen maken dan een klein bloemtaartje voor Moederdag. Deze is op woensdagmiddag 10 mei. Ook hiervoor kunt u zich nog opgeven.

'Volg www.bloemenuitmillingen.nl en Facebook bloemen uit Millingen Monique Arnts voor de actie." Boeket bezorgen in een andere stad, plaats, land dat kan ook bij bloemen uit Millingen, aangesloten bij de vakbloemist.

www.devakbloemist.nl. Ruim assortiment dagelijks verse snijbloemen. "Ook voor kamerplanten, decoratie, bruidswerk, afscheidsbloemen en workshops kunt u bij mij terecht", aldus Monique Arnts van Bloemen uit Millingen, Heerbaan 174 Millingen aan de Rijn 06 30830750.

Aangrijpende passieconcerten door Kamerkoor Muzimare

HEILIG LANDSTICHTING - Aan het begin van de Goede Week verzorgt Kamerkoor Muzimare twee passieconcerten: zaterdag 8 april om 20.00 uur in de Sint-Elisabethkerk in Grave en zondag 9 april om 15.00 uur in de Cenakelkerk in de Heilig Landstichting.

Begeleider op orgel is Norbert Bartelsman. Het geheel staat onder leiding van Sophia Brink. De entree voor de concerten en tekstboekje zijn gratis. Wel is er een deurcollecte.

Kamerkoor Muzimare is in haar inmiddels bijna 25-jarig bestaan uitgegroeid tot een in alle opzichten mooi uitgebalanceerd koor van 24 geoefende amateurzangers. Het koor zingt zowel profane als religieuze muziek en is er trots op dat het daarbij regelmatig muziek zingt die nog weinig bekend is bij de luisteraars.. Een concert van Kamerkoor Muzimare neemt de luisteraar mee op reis en men is verzekerd van een 'concert met een verhaal'.

Zo ook tijdens deze passieconcerten waarin het koor een verhaal van lijden en sterven bezingt, een verhaal van verslagen worden en de dood verslaan. Het is alsof we er zelf bij zijn en proberen niet weg te kijken, weg te lopen, te oordelen of te veroordelen. Dichtbij blijven, hoe moeilijk soms ook, in de hoop dat wij het licht van pasen mogen ervaren.

Prachtige muziek en teksten voor iedereen die de Goede Week op welke manier dan ook wil beleven, voor iedereen die houdt van een bijzonder koorprogramma met intens uitgevoerde muziek. Van harte aanbevolen!

Het leerlingenvervoer door de gemeente

BERG EN DAL - Omdat er misverstanden en vragen bestaan of lokale taxibedrijven mee kunnen doen aan de aanbesteding van het leerlingenvervoer zet de gemeente enkele feiten op een rij.

Het leerlingenvervoer (en andere vormen van vervoer zoals Wmo-vervoer) in Berg en Dal koopt de gemeente Berg en Dal gezamenlijk in met andere gemeenten in de regio Arnhem en Nijmegen. De redenen zijn dat taxibedrijven sowieso door de hele regio rijden. Bovendien levert dit kennis- en kostenvoordelen op. Gezien de financiële omvang van het vervoer moet dit Europees aanbesteed worden. Deze aanbesteding wordt uitgevoerd door een gemeenschappelijke organisatie van 19 gemeenten in de regio Arnhem Nijmegen: de Vervoersorganisatie.

Omdat de gemeente oog heeft voor lokale ondernemers heeft de gemeente een aantal eisen bij laten stellen, onder andere:

· De te gebruiken voertuigen moeten voldoen aan emissienorm Euro5 . De meeste taxibedrijven voldoen daar nu aan. In eerste instantie was de hogere eis dat het Euro6 voertuigen moesten zijn. De gemeente Berg en Dal vindt duurzaamheid/milieu een speerpunt, maar het tempo waarop de voertuigen vervangen moeten worden moet wel haalbaar zijn voor taxibedrijven;

· De gemeente heeft het mogelijk gemaakt dat lokale ondernemers gezamenlijk kunnen inschrijven om zo makkelijker te kunnen voldoen aan de aanbestedingseisen;

· De gemeente heeft er voor gezorgd dat er een basispunt binnen onze gemeente is komen te liggen. Een basispunt is het vertrekpunt waar ritten starten en vanaf waar betaald wordt. Als zo'n punt ver buiten onze gemeente zou liggen moet een vervoerder eerst naar dat punt toe. Die kosten worden niet vergoed. De gemeente is het overigens niet eens met de grootte van het basispunt.

De gemeente helpt lokale ondernemers daar waar mogelijk, maar de verantwoordelijkheid voor zijn bedrijfsvoering ligt bij de ondernemer zelf.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 9 april, palmzondag. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is da. J. Ruijs. Tijdens de viering kunnen kinderen een Palmpasenstok maken in de Serre achter de kerk, die zij na de overdenking de kerk in zullen dragen. Tijdens de dienst is er een 40-dagencollecte voor Kerk in Actie. Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Stichting Welzijn Ouderen Millingen 35 jaar!

foto archief SWOM oktober 2015

MILLINGEN -Gestart als Stichting Warme Maaltijdvoorziening is de naam in 1988 gewijzigd in Stichting Bejaardenhulp als gevolg van de uitbreiding van de voorzieningen met personenalarmering en in 1991 in Stichting Welzijn Ouderen Millingen.

De warme maaltijdvoorziening kwam langzaam op gang. Men moest wennen aan deze nieuwe ontwikkeling. De goede kwaliteit van de maaltijden en mond op mond reclame zorgden voor acceptatie en toename van de aanvragen. De vervoersservice (start oktober 1990) maakte in tegenstelling tot de maaltijdvoorziening direct een enorme groei door. Zodanig dat begin 1991 werd overgegaan tot de aanschaf van een busje voor het vervoer en het rondbrengen van de maaltijden.

Vanaf dat moment konden de vrijwilligers hun eigen auto thuis laten en met z'n tweeën de maaltijden rondbrengen. De behoefte van inwoners van Millingen aan informatie en een praatje leidde tot het aanstellen van een ouderenbezoekster in 1996 en het instellen van een bezoekgroep enkele jaren later. Tot aan dat moment werden alle werkzaamheden volledig door vrijwilligers gedaan. Om de steeds grotere vraag en organisatie goed te kunnen blijven beheersen werd in 1999 een coördinator aangesteld.

Het belang van het werk van SWOM kwam in 2000 tot uiting in de grote zorg die ontstond bij de komst van de regiotaxi. Spontane acties zorgden ervoor dat de vervoersservice van SWOM kon blijven bestaan. De laatste jaren is SWOM zich, mede door de ontwikkelingen op het gebied van zorg en welzijn, ook gaan richten op voorzieningen voor ontmoeting en verbinden. De activiteiten voor mantelzorgers zijn hier een belangrijk onderdeel van. Daarnaast is gestart met de organisatie van het repair/internetcafé, iedere laatste zaterdag van de maand in het Kulturhus.

Een overzicht van de huidige voorzieningen en activiteiten staat op www.swom-millingen.nl en op facebookpagina facebook.com/stichtingwelzijnouderenmillingen. Dat SWOM heeft kunnen uitgroeien tot zo'n mooie, niet meer uit Millingen weg te denken organisatie, is te danken aan de inzet van onze vrijwilligers. Zonder hen geen SWOM!

Aanwonenden

Verlichte Halfvasten Optocht zijn het zat

GROESBEEK – De aanwonenden waar de opstelling van de Half Vasten Verlichte optocht in Groesbeek heeft plaatsgevonden zijn het meer dan zat. Ook op het gemeentehuis in Groesbeek regent het klachten volgens André van de Kringloopwinkel aan de Industrieweg.

Hij mist sinds zaterdagavond een groot verkeersbord (eenrichtingsverkeer) en twee 'niet parkeren-borden'. Daarnaast is zijn tuinverlichting verdwenen. Zijn huisdieren hebben enkele uren uit angst onder de kast gelegen vanwege de herrie. Niet alleen de Industrieweg, ook andere straten van de route van de optocht lagen bezaaid met kapot gesmeten bierflessen en overig afval, dat van de wagens is gedumpt.

"Zelf heb ik van dit stukje Industrieweg een volle zak bij elkaar gekregen van glasscherven en overige rotzooi", aldus André. En bij Van Kesteren aan de Ambachtsweg werd de klimop van de muur getrokken. Ook de bewoners van de Spoorlaan, Kloosterstraat en Gooiseweg klagen steen en been. En ook van de andere kant van Groesbeek zoals Cranenburgsestraat, Hoflaan en Mariendaalseweg komen klachten van vernielingen en het kapot schoppen van autospiegels.

Een bewoonster heeft de mede-organisator Frans Derks erop aangesproken. Hij liet haar weten dat het wel meevalt. Wat het geluid betreft was het ook niet pluis. Terwijl de praalwagens opgesteld stonden werd er veel geluid geproduceerd, wat niet de bedoeling is. Zelfs ´s avonds om half twaalf en ´s nachts kwart over een kwamen er nog praalwagens langsrijden met volop geluid, aldus André. Het was zo hard dat de bloempotten in de Kloosterstraat uit de vensterbank trilde.

Ook de bejaarden van De Meent hebben er van gelust; voor hen was de herrie niet normaal, zo hard. Momenteel zijn de bewoners zich aan het beraden over de te volgen stappen. Voor alle bewoners mag dit de laatste Halfvasten Optocht in Groesbeek zijn. Zij hebben zich verenigd en een gesprek aangevraagd met burgemeester Slinkman. Volgens hen gaat het er alleen om De Linde een volle zaal te trekken, en voor de rest lappen ze alles aan hun laars, is het relaas van een van de bezwaarmakers.

Auto's zwaar beschadigd bij aanrijding in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de kruising Dennenkamp / Boersteeg in Groesbeek zijn woensdagmorgen twee auto's zwaar beschadigd.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist op de Boersteeg en geen voorrang verleende aan een automobiliste die vanaf de Dennenkamp de Boersteeg wilde oprijden. Beide auto's raakten zwaar beschadigd. De klap van de aanrijding was zo hard dat van beide auto's de airbags in werking traden. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De brandweer van Groesbeek werd gealarmeerd om het wegdek te reinigen. Beide auto's zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Rosies en Blitzmädchen

GROESBEEK - Op donderdag 6 april wordt er in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een presentatie gehouden door Prof. dr. Frank Mehring met als thema ‘Rosies en Blitzmädchen’: het afbeelden van vrouwen ten tijde van oorlog in democratisch Amerika en Nazi-Duitsland.

Mensen van over de hele wereld zijn bekend met de iconische ‘Rosie the Riveter’ cover van de Saturday Evening Post (1943) en de "We Can Do It" poster van een stoere jonge vrouw met een rode bandana. Minder bekend zijn de veranderingen in de propaganda van de Nationaal Socialisten om vrouwen te stimuleren om te werken in de oorlogsindustrie.

Hoe dacht Nazi-Duitsland over de rol van vrouwen binnen de oorlogsindustrie? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de Amerikaanse strijd voor democratie en de Nationaal Socialistische strijd voor wereldoverheersing? Op welke manier worden Amerikaanse Rosies en Duitse Blitzmädchen herinnerd in een nationale en internationale context?

Prof. dr. Frank Mehring, hoogleraar Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, laat de verschillende propagandatechnieken zien aan de hand van een analyse van films, liedjes, foto’s en advertentiemateriaal.

De voertaal van de lezing is Engels. Aanvang: 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur. Entree: 5,00 euro per persoon. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Omroep Berg en Dal heeft sport hoog in het vaandel

BERG EN DAL - Elke vrijdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur opent het B&D Sportcafé op de radio zijn deuren en zijn er onder andere live verslagen van plaatselijke voetbalwedstrijden en wordt er voorbeschouwd met o.a. trainers op de wedstrijden in het weekend.

Wekelijks is er een stamgast aanwezig met wie gesproken wordt over vooral actuele voetbalzaken. Dit alles gelardeerd met toepasselijke muziek. Het Sportcaféteam bestaat uit presentator Twan Vissers en technicus John Heijnen. De regie is in handen Peter Farla.

Elke zondagmiddagmiddag staat gepland voor het sportprogramma 'Op De Stip'. Van 14.00 tot 17.00 uur staat er een team van verslaggevers, technici en een presentator in de studio klaar om de luisteraar comfortabel vanuit de huiskamer mee te nemen naar de plaatselijke voetbalwedstrijden en andere sporten uit de gemeente Berg en Dal. Kortom een sportmiddag met live-verslagen, interviews en actuele standen. Een sportprogramma dat niet meer weg te denken is bij de lokale omroep!

Kijk voor de frequenties waarin de programma's te zien en te beluisteren zijn op de kabelkrant en www.omroepbergendal.nl.

Stabat Mater in kerk Berg en Dal

BERG EN DAL - De Italiaanse componist Pergolesi schreef veel kerkmuziek. Het is echter zijn Stabat Mater(1736) voor sopraan, alt en orkest dat de meeste bekendheid geniet. Het Stabat Mater is een cyclus verzen van zevenhonderd jaar oud over Maria, die ‘door smart bevangen’ bij het kruis staat waaraan haar zoon hangt.

Dat is ook de reden dat het stuk bij voorkeur op Goede Vrijdag wordt uitgevoerd. Pergolesi bewerkte de verzen tot een compositie van zeven tweestemmige delen en vijf soli. Vrouwenkoor Les Etoiles onder leiding van Anja Kwakkestein voert het uit met begeleiding op orgel door Frank van Merwijk. De solo stukken worden door koorleden gezongen. Dit sfeervolle, indrukwekkende concert kunt u bijwonen op Goede Vrijdag om 19.30 uur in de kerk OLV. Van het Heilig hart in Berg en Dal. Entree is 10 euro. Kaartjes zijn aan de deur te koop vanaf 19.00 uur.

Millingse Volleybalfeesten 20 en 21 mei op sportpark De Hove

MILLINGEN - In het weekend van 20 en 21 mei is het weer zover. STAM organiseert dan De Millingse Volleybalfeesten op sportpark De Hove.

Al 43 jaar een recept dat nog steeds goed smaakt: overdag lekker sporten en ’s avonds feesten: Vrijdagavond de Audio Live Roadshow, Zaterdagavond komt Saits ’n Sinners – voorheen Hike - al sinds jaar en dag een van de bekendste, beste en meest succesvolle coverbands van Nederland en overdag worden 'de spelen' opgeluisterd met 'Muziek Met De Zon Op Je Bol'.

Ook dit jaar weer een beachtoernooi dat het feest compleet maakt, schrijf dus snel in voor Millingen on the Beach. Gespeeld kan worden in de volgende klassen:

Senioren

6x6 op gras: 1e divisie tot 4e klasse
6x6 op gras: recreatief voor dames, heren en mixteams
3x3 op gras: 1e divisie t/m 4e klasse
2x2 beach: 1e divisie t/m 1e klasse en Aspiranten A Hoofd en Topklasse

Jeugd

Aspiranten A, B, C
CMV (9-12 jaar) op zaterdag

Informatie en inschrijven via www.stamvolleybal.nl en info@stamvolleybal.nl.

Oproep oud-gedecoreerden

MILLINGEN - Het is een goede gewoonte dat op Koningsdag in Millingen aan de Rijn de oud-gedecoreerden samen met eventueel nieuw gedecoreerden na afloop van de aubade gezamenlijk met de organisatie van het Oranje Festijn en een of meerdere vertegenwoordigers van het college van burgemeester en wethouders op het Oranjeplein samen een oranjebitter drinken. Dit gebeurt dan voor en tijdens het concert van Sint-Cecilia vanaf ongeveer 11.30 uur.

Het gemeentebestuur van de nieuwe gemeente Berg en Dal heeft zich uit deze actie teruggetrokken. Uit privacyoverwegingen kan men ons ook niet de adressen van de oud-gedecoreerden geven. Daarom deze oproep.

"Als organisatie van Koningsdag zijn en blijven wij van mening dat zij die dusdanig veel voor onze maatschappij betekend hebben, dat zij daarvoor een Koninklijke onderscheiding kregen het verdienen om ten minste één maal per jaar wat extra aandacht te krijgen. Daarom willen wij deze actie toch voort zetten. Wij nodigen dan ook via deze weg alle oud gedecoreerden uit om op Koningsdag 27 april om 11.30 uur plaats te nemen op de voor hen gereserveerde tafel om samen met de burgemeester en de organisatie het glas te heffen op ons Koninklijk Huis.

Wij verzoeken de oud gedecoreerden zich te melden bij de informatiewagen zodat wij hen naar behoren kunnen ontvangen. Oud-gedecoreerden, u bent van harte uitgenodigd."

Intocht neomist Roelofs

Intocht nr. 1 priester Roelofs 28-7-45 Dorpsstraat 0570

Dorpsstraat, 28 juli 1945. Intocht neomist Hubertus Roelofs. Linker foto toont de nog smalle Dorpsstraat richting afslag Hoflaan. De rechter foto is gemaakt vanuit de afslag Kerkstraat en toont het voormalige Pension Groesbeek. Thans is daar het woon –winkelcomplex Bellevue gesitueerd.

Intocht nr. 2 rechter foto priester Roelofs 28-7-45 Dorpsstraat 0570

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Onder de kop: 'Eerste H. Mis op de puinhopen' wordt in 'Groesbeek 1945- 1950. Het dorp der verwoesting herrijst' verslag gedaan van dit op zondag 29 juli gevierd Priesterfeest. Tussen de ongepubliceerde foto's van A. Luijben zijn er ook een paar aangetroffen die op de zaterdag gemaakt zijn. Opnamen van de intocht van de neomist. Deze was door de burgemeester Jhr. Van Grotenhuis ontvangen op het terras van het sanatorium Dekkerswald. Daar was de jonge priester welkom geheten en gefeliciteerd met zijn uitverkiezing.

'Nieuwe priesters zijn dringend, zijn hard, nodig voor den geestelijke opbouw van de wereld. Moge God Uw arbeid zegenen tot heil van allen, die aan uw zorgen worden toevertrouwd'. Hierop zette een stoet van ruiters, het Erecomité en het Feestcomité met de neomist, onder de blij schallende tonen van fanfare Wilhelmina, haar weg voort naar Groesbeek. Boven aan de Stekkenberg zongen bruidsmeisjes den priester een welkom toe, waarna zij hem naar de pastorie van het dorp begeleidden.

Alles gebeurde (over de volle breedte van de straat) te voet en per paard alleen voor de neomist en voor zijn ouders was een automobiel geregeld. De voorste is een Ranson Eli Olds (logo REO) een kort ná de oorlog geïmporteerde Amerikaan.

Lentewandeling met aandacht

GROESBEEK - “Maarts viooltje, speenkruid in het geel, geroffel van de specht, ik vervolg mijn weg verwachtingsvol.” Deze regels gaan ons inspireren bij de stiltewandeling op de eerste donderdag van de maand op 6 april.

Wie in het voorjaar met aandacht door de bossen van Groesbeek wandelt, hoort de specht en ziet het speenkruid. We wandelen in totaal een uur, waarvan het eerste half uur in stilte. We starten om 9.45 uur in de Serre van de Protestantse kerk aan de Kerkstraat te Groesbeek met een korte inleiding bij het thema en rond 11.00 uur zijn we terug. We steken in de kerk ter afsluiting een kaarsje aan en voor wie wil is er nog een kopje koffie/thee.

Iedereen die een uur kan wandelen in een rustig tempo is welkom.

Verwantenmiddag Plurijn in teken van Dierenlot

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De traditionele verwantenmiddag van Plurijn die eens per jaar gehouden wordt stond dinsdagmiddag geheel in het teken van de Stichting Dierenlot In het activiteitencentrum boven de kantine van De Treffers aan het Nijerf wordt door cliënten van Plurijn het hele jaar door geknutseld.

De cliënten worden eenmaal in de drie weken bijgestaan door leerlingen van groep 4 en 5 van basisschool 't Vossenhol, die een middag mee komen knutselen. Er zijn leuke hebbedingetjes gemaakt die te maken hebben met de lente en pasen. De leerlingen van 't Vossenhol waren ook voor deze verwantenmiddag uitgenodigd om de gemaakte spulletjes aan de man te brengen, en daar zijn ze aardig in geslaagd.

De leerlingen zijn mede ook uitgenodigd, dat de aanwezigen kunnen zien dat wij ook met de schoolkinderen samenwerken, aldus Eveline Lenders die de verwantenmiddag al enkele jaren op touw zet. Ouders, familiedelen en kennissen van de Plurijncliënten waren verbaasd over wat er allemaal in elkaar geknutseld was. Menig knutselwerkje zal de komende tijd in diverse huiskamers te vinden zijn. Eveline Lenders was dan ook bijzonder tevreden over de grote belangstelling voor deze verwantenmiddag. "De gehele opbrengst komt ten goede aan de Stichting Dierenlot", aldus Eveline.

Voetgolfkampioenschappen 2017

GROESBEEK - Na de geslaagde derde editie van 2016 organiseert voetbalvereniging Germania het derde Open Berg en Dalse Voetgolfkampioenschap. Op een nieuw aangelegd parcours met 16 holes op sportpark Noord in Groesbeek dagen teams van elk vijf spelers elkaar uit.

Elke hole vormt een unieke uitdaging en wordt speciaal voor dit kampioenschap gemaakt in opdracht van een sponsor. Bij voetgolf gaat het om behendigheid met de bal, onderlinge uitdaging en spelplezier. En natuurlijk de eer om gehuldigd te worden als winnaar van de champions-league van het voetgolf. Je speelt tegen teams van bedrijven, verenigingen, clubs en maatschappelijke organisaties uit Groesbeek en omgeving. Inschrijven doe je als team met 5 personen. Deelname is gratis. Ieder bedrijf, vereniging of organisatie kan met meerdere teams inschrijven.. Naast het superparcours voor de deelnemers, wordt natuurlijk ook gedacht aan partners en kinderen. Op het schitterende terras aan de rand van de Groesbeekse bossen is vertier voor jong en oud. Natuurlijk is er een grote keuze aan versnaperingen waaronder een heerlijke BBQ. Dit alles onder begeleiding van een gevarieerd muziekprogramma met voor elk wat wils. De kinderen kunnen zich uitstekend vermaken op diverse speeltoestellen en springkussens die één van onze sponsors ter beschikking stelt.

Schrijf je team direct in door middel van verzending mail aan info@go4all.org, Het kampioenschap is zondag 18 juni vanaf 12:00 uur bij v.v. Germania, Sportpark Noord in Groesbeek. Alle verdere informatie staat www.footgolfchampionship.nl.

Paasbingo in Ooij

OOIJ - Op vrijdag 7 april houdt De Roodborstjes in Ooij, een gezellige paasbingo.

Deze zal plaatsvinden in het dorpshuis De Sprong aan de Bernhardstraat 3. Aanvang: 20.00 uur.

Paasbingo in Ooij

OOIJ - Op vrijdag 7 april houdt De Roodborstjes in Ooij, een gezellige paasbingo.

Deze zal plaatsvinden in het dorpshuis De Sprong aan de Bernhardstraat 3. Aanvang: 20.00 uur.

De Treffers start met Voetbal Plus Jeugdteam

GROESBEEK - Soms is voetballen niet zo eenvoudig, bijvoorbeeld voor kinderen met een beperking. Voetbalvereniging De Treffers wil een team voor deze groep kinderen oprichten. De club is dan ook op zoek kinderen tussen de 7 en 12 jaar uit Groesbeek en omgeving om deel te nemen.

Het Special Kids team van De Treffers heeft als doelstelling dat iedereen lekker sport en beweegt, wat je niveau ook is. Er wordt gepeeld in teamverband, maar iedereen mag zichzelf zijn. Voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar, die zelfstandig kunnen lopen en kunnen samenwerken/in een taem spelen.

"Interesse? Kom dan naar de informatie-avond op maandag 10 april om 19:00 bij De Treffers (Nijerf 1, Groesebeek) Het ervaren begeleidingsteam vertelt dan meer over dit initiatief. Ook is er de mogelijkheid je daar aan te melden. De eerste 4 trainingen zijn gratis."

Brandweer rukt uit in Leuth

LEUTH – Zowel de brandweer van Millingen als de hoogwerker van Groesbeek zijn vrijdagmiddag uitgerukt na een melding van een woningbrand aan de Hengemunde in Leuth.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, bleek dat de 40 -jarige bewoonster het beginnende brandje al geblust had. De vrouw had het brandje in de garage ontdekt. Zij had namelijk zowel de wasmachine alsmede de droogtrommel aanstaan, waardoor de elektriciteitsleidingen overbelast waren geraakt en zijn gaan smeulen. De brandweer van Millingen heeft nog wel de woning gecontroleerd, maar niets aangetroffen. De schade is beperkt gebleven tot de verbrande leidingen en wat roetschade in de garage.

Tienjarig bestaan dorpsvereniging Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Vroeger was Heilig Landstichting een klein dorp met een school, een winkel, cafeetjes en een kerk. Langzaam maar zeker verdwenen deze ontmoetingsplaatsen, behalve de kerk. Totdat tien jaar geleden een klein groepje bewoners het idee kreeg om weer wat meer onderlinge verbinding te organiseren.

Zo is de dorpsvereniging Heilig Landstichting ontstaan. Inmiddels zijn er contactpersonen in elke straat, is er een dorpsborrel, de dorpslunch in De Rozenhof, de Nieuwjaarsborrel, de Uitmarkt, de Dorpstafel en een Sociale Kaart. Er is een dorpsmail en een website, iedere maand het Oorbelletje met actuele informatie en vier keer per jaar de Oorschelp, de dorpskrant voor HLS. Heel veel mensen zijn actief betrokken bij het wel en wee in het dorp.

Zondag 26 maart was het dus feest in Heilig Landstichting vanwege het tienjarig bestaan van de dorpsvereniging. Ruim 100 volwassenen en kinderen waren naar 't Zaaltje gekomen om dit samen te vieren. Voor de kinderen waren er allerlei spannende activiteiten zoals een speurtocht. Iedereen had taarten of hapjes meegebracht.

De voorzitter van de Dorpsvereniging opende het feest. Na het openingswoord werden de volwassenen verdeeld in 10 groepen om opdrachten uit te voeren, limericks te maken, allerlei weetjes over het dorp in te vullen en wijn te proeven. Zo leer je je buren wel kennen! Aan het eind van de middag was er een tombola met cadeaus, ingebracht door de bewoners; de opbrengst ging naar Unicef. De dorpsvereniging had weer goed gezorgd voor een gezellig samenzijn.

Seizoensafsluiting Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Op zondag 9 april vindt de seizoensafsluiting van handbalvereniging Groesbeeks Glorie plaats. Deze seizoen afsluiting is voor alle leden van de vereniging; van jongste jeugd tot en met recreanten en hun families, én kader- en ondersteunende leden.

Nadat verschillende teams op 9 april in de ochtend hun laatste wedstrijd van het seizoen spelen, gaat het programma ’s middags van start. De activiteitencommissie heeft een gezellig programma gemaakt. We starten om 14.00 uur met een gezellige outdoor-activiteit voor jong en oud. Na afloop van deze activiteit wordt de dag afgesloten met een hapje en een drankje en is het competitieseizoen 2016/2017 toch echt ten einde.

Vervolgens begint in de weken daarop de voorbereiding voor het nieuwe seizoen, waarin hopelijk de hele vereniging in de regio Brabant zal spelen. De trainingen voor de selectie van dames-1 zullen verzorgd gaan worden door Hans Zwaan. Hij wordt de nieuwe trainer/coach van dames-1 in het seizoen 2017-2018.

Bingo-jackpot

bijna op maximum

GROESBEEK - Op donderdagavond 6 april wordt er in De Mallemolen aan de Kloosterstraat tijdens de wekelijkse bingoavond gespeeld om liefst 600 euro.

De jackpot staat momenteel op 350 euro; 400 euro is het maximale bedrag. De hoofdprijs is zoals gewoonlijk 250 euro, De aanvang van de bingoavond is om 20.00 uur. De zaal van De Mallemolen is al vanaf 19.00 uur open.

Passieconcert in Wyler

WYLER - Op goede vrijdag 14 april vindt om 20.00 uur in de Sankt Johannes Baptistkerk in Wyler in Duitsland het traditionele Passionskonzert plaats onder de titel: 'Du bist meine Zuverzicht'. Vertaald: 'U bent mijn vertrouwen, mijn toeverlaat.'

Het Cäcilienchor onder leiding van de Groesbeekse dirigent Theo Giesbers zingt in dit concert liederen over het lijden en sterven van Jezus, ingeleid door pastoor Christoph Scholten. Het koor wordt begeleid door organist Gerard Rutjes en ook de solisten Kerstin Jansen, sopraan, en Chris Jansen, bariton zijn te horen.

Jaren geleden is men in Wyler begonnen met een bloemenhulde te brengen aan het kruis. Koorleden en bezoekers leggen bij het kruis een bloem of een boeketje. Voor mensen die zich willen voorbereiden op Pasen of die een uur uit de hectiek van de dagelijkse beslommeringen willen zijn, is dit concert een prachtige gelegenheid om even stil te staan in het leven en te luisteren naar liederen van Johann Sebastian Bach, Friedrich Flemming, Philip Bliss, Théodore Dubois en Marco Frisina. Een ieder is welkom; de toegang is uiteraard vrij.

De Treffers komt niet verder dan 2-2 in en tegen Barendrecht

GROESBEEK - Net zoals de afgelopen thuiswedstrijd tegen Katwijk eindigde de uitwedstrijd tegen Barendrecht in 2-2. Een gelijkspel waar niets op af te dingen viel.

De eerste mogelijkheid was voor de thuisploeg. Na vijf minuten nam Joey Jongeman een vrije trap die door alles en iedereen gemist werd.
De Treffers begon fel aan de wedstrijd. Dit resulteerde in de negende minuut in de terechte openingstreffer. Jongeman ging opzichtig in de fout, Twan Smits kon de bal veroveren. Hij gaf een pass op Wesley Meeuwsen die oog in oog met keeper van Splunter niet faalde. Zijn dertiende goal van het seizoen betekende de 0-1.

Na negentien minuten ging Pim Balkenstein de fout in, hij maaide over de bal heen en moest toen in de achtervolging, die eindigde in een gele kaart en een vrije trap voor de thuisploeg. Joey Jongeman nam de vrije trap en schoot de bal in de muur. De bal kwam via de muur weer bij hem terecht en hij schoot hem in de lange hoek achter Niels Kornelis, 1-1. Rick stond nog maar koud in het veld of de thuisploeg kwam op een verdiende voorsprong. Sanchez zette de bal voor en de ingevallen Bas Mourits kon de bal simpel in de korte hoek tikken, 2-1.
Anton Janssen greep de goal aan om de warmlopende Raterink en Sirvania in te laten vallen. Van Straaten en Stronks verlieten voor hen het veld.


Twaalf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd dirigeerde Anton Janssen Pim Balkenstein naar voren. Een verre ingooi van Wesley kwam via een hoofd bij de ingevallen Rick Verbeek terecht. Hij twijfelde niet en knalde de gelijkmaker tegen de touwen 2-2.
Hiermee eindigde de wedstrijd in Barendrecht in 2-2. De Treffers gaat het de aankomende vier wedstrijden op het eigen sportpark Zuid proberen. Achtereenvolgens Excelsior Maasluis, TEC, AFC en FC Lienden komen op bezoek.

Bingo-jackpot bijna op maximum

GROESBEEK - Op donderdagavond 6 april wordt er in De Mallemolen aan de Kloosterstraat tijdens de wekelijkse bingoavond gespeeld om liefst 600 euro.

De jackpot staat momenteel op 350 euro; 400 euro is het maximale bedrag. De hoofdprijs is zoals gewoonlijk 250 euro, De aanvang van de bingoavond is om 20.00 uur. De zaal van De Mallemolen is al vanaf 19.00 uur open.

Winterkampioen PV Leuth bekend

BEEK - Na zeven avonden boulen in Beek is de winterkampioen voor 2016/2017 bekend. Eerste werd Theo van Dreumel, tweede Jan Tissen en derde Marian Hoogma.

In de wintermaanden spelen we als PV Leuth in Beek in de boulehal. In totaal spelen we acht avonden. Per avond worden dan drie mènes (werpronden) gespeeld. In beginsel kun je dus 24 mènes winnen. Het waren vooral spannende avonden. Dan stond die weer eerste en dan weer die. Uiteindelijk werd Theo van Dreumel dus de kampioen.

Op 28 maart was er een uitgesteld nieuwjaarstoernooi. Door allerlei omstandigheden was dit toernooi komen te vervallen. Besloten werd om het daarom een andere naam te geven en dat werd het knakworstentoernooi. Het moge duidelijk zijn dat er, als hapje tussendoor, knakworsten met een broodje werd gegeten. Ook hier weer spannende wedstrijden hetgeen ook bleek uit de uitslag. Eerste werd Trees Tissen met drie gewonnen en 28 punten, tweede Ton Stevens met 27 punten. Derde werd Gerrit van Eldijk met 24 pluspunten.

Het bestuur kan weer terugblikken op een prettige winter met veel mooie en gezellige bouleavonden.

Per 8 april gaan we weer buiten bij De Vriendenkring aan de slag. Mocht je een keer willen komen kijken of sterker nog een keer willen meedoen: kom gerust.

Rondje Millingen voor jong en oud

MILLINGEN - Zondag is het zover en zal voor de 11e keer Rondje Millingen georganiseerd orden. Het ziet ernaar uit dat het prachtig weer wordt, dus we verwachten veel kinderen bij de 500 en 1000 meter loopjes. Er wordt gestart vanaf 11.30 uur.

Zodra je kan lopen, mag je meedoen! Het is voor alle leeftijden. En de route gaat door het dorp, waardoor alle fans jullie goed kunnen aanmoedigen. Om zeker te zijn van deelname kun je je tot en met donderdag 6 april nog inschrijven via www.rondjemillingen.nl daarna kan het op de dag zelf vanaf 10.00 uur tot 10 minuten voor aanvang wedstrijd.

Er zijn nog een paar plekken voor de Trailrun. Tijdens een afstand van ongeveer 15 km ga je onder begeleiding flink ploeteren. Je loopt via de uiterwaarden, langs de Rijn en door het prachtig natuurgebied. Het tempo is pittig en dit is voor de getrainde loper. Deelname alleen mogelijk via voor-inschrijving. De 5 km en de 10 km gaan over de dijken tussen Millingen en Kekerdom. Iedereen kan volop genieten van dit uitdagende, gezellige hardloopevenement in het prachtige natuurgebied De Millingerwaard. Hiervoor kan ook zondag nog ingeschreven worden, wil je zeker zijn van deelname, schrijf je dan in via www.rondjemillingen.nl, dit is ook goedkoper.

Tot zondag! En loop je niet mee, het is ook heel gezellig om iedereen aan te moedigen! Er is een dj, springkussen en langs de route staat ook ’n muziekband.

Blijde gezichten in De Slenk

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/DE HORST – Dankzij het Oranje Fonds was het woensdagmorgen feest in dorpshuis De Slenk. Daar werd door de ambassadrice van het Orange Fonds Yolande Elderenbosch een cheque aangeboden van 3.000 euro.

In buurten waar de straatprijs van de Nationale Postcode Loterij valt, verblijdt het Oranje Fonds een organisatie met een buurtcadeau zodat alle omwonenden langdurig profijt hebben van de straatprijs. Ditmaal viel de keuze op dorpshuis De Slenk, omdat buurthuizen de haarvaten van de samenleving zijn waar bewoners elkaar ontmoeten.

Wethouder Erik Weijers was evenals de vrijwilliger(ster)s blij met de financiële geste van het Orange Fonds. Want het is volgens Weijers belangrijk dat een dorpshuis kan blijven bestaan dat geheel gerund wordt door vrijwilligers. Ook de ambassadrice van het Fonds was blij met de grote opkomst van de inwoners van De Horst, groot en klein is hier aanwezig. Dorpshuis De Slenk leeft op De Horst en daarom komt de cheque hier heel goed tot zijn recht.

Zij bood vervolgens de cheque aan Miranda Peters die de financiën van De Slenk beheert. Er volgde een daverend applaus. Van het geld is al het nodige besteed. Zo is er een jeugdbios, jeugddisco en een theetuin gerealiseerd. Waar nog grote behoefte aan is een traplift, zodat de ouderen die moeilijk kunnen lopen ook naar boven kunnen. Daar wordt nog een sponsor voor gezocht.

Er even tussenuit: mantelzorgers

in de bloemen

REGIO - Als mantelzorger is het belangrijk dat u af en toe ook even ontspant. Dat kan op allerlei manieren. Maar wat is er juist nu in de lente leuker dan met bloemen bezig zijn? Een ontspannen manier om even met iets anders bezig te zijn. Dat kan ook voor u!

Op dinsdag 25 april tussen 10.00 en 11.30 uur zijn mantelzorgers welkom om een lentebloemstuk te maken. U bent welkom bij Carla Franssen, Wibbeltstraße 52, Mehr bij Kranenburg. Door even bezig te zijn, raakt je hoofd even heerlijk leeg. Het kan ook een gemakkelijke manier zijn om andere mantelzorgers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Iets wat door heel veel mantelzorgers als prettig wordt ervaren. "Het geeft niks als u nog niet eerder bent geweest. Voor iedereen is ooit de eerste keer. Voor mantelzorgers zijn er geen kosten aan verbonden. Wilt u zich in verband met de organisatie voor 11 april aanmelden?

Wilt u zich aanmelden of heeft u vragen, bijvoorbeeld over vervoer? U kunt contact opnemen met Forte Welzijn op werkdagen tussen 9.00 uur en 13.00 uur: 085 0406066 of per mail info@mantelzorgbergendal.nl. U kunt ook bellen met Thea de Wijse van SWOM op nummer 0481 431105 (op werkdagdagen tussen 9.00 en 11.00 uur)."

Bloemisterij Wilhelmina Groesbeek uit as herrezen

GROESBEEK – Bloemisterij Wilhelmina aan de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek - die in de nacht van vrijdag op zaterdag 17 maart grotendeels door brand werd verwoest door kortsluiting - is zo goed als uit de as herrezen.

Er moet nog een week hard gewerkt worden, voordat op vrijdag 7 april de deur van Wilhelmina weer open gaat voor de cliënten. Deze week wordt de nieuwe koelcel geleverd en worden de verse vaste planten door de leveranciers afgeleverd in Groesbeek. "Dankzij familie en bekenden kunnen wij drie weken na de fatale brand weer aan de slag", aldus Marja Wijers en Robert van Starkenburg.

Burgemeester Mark Slinkman heeft aangegeven vrijdagmorgen om 10.00 uur het eerste boeket bloemen te komen halen. Ook zijn Marja en Robert blij dat het gelukt is de bloemisterij voor pasen haar deuren kan openen.

3 Oever Festival zoekt nieuwe deun

REGIO - Van 15 -17 september is er weer een grandioos 3 Oever Festival. Fietsen, wandelen en varen langs alle 3 de oevers rondom de kop van Pannerden met onderweg: kunst, muziek, cultuur, ontspanning, creativiteit en spontaniteit. Wie of welke band, welk koor wil zich onsterfelijk maken en een deun componeren van 9 seconden?

Het kunnen klanken zijn, woorden of een melodietje dat spontaan in je hoofd opkomt. Mag opgenomen zijn met je smartphone, gefloten, geneuried, gezongen of op de tafel getikt. Hoeft absoluut niet professioneel. Het is de bedoeling dat de 3 Oever Deun de herkenningstune van het festival wordt en blijft. Het vormt aldus de muzikale verbinding tussen alle andere activiteiten en gaat af en toe als een Olympische vlam alle oevers rond. Bij de uitvoering van onder andere de 3 Oeverture tijdens de opening op 15 september, met zonsondergang, wordt het gebruikt als leidmotief waarbij de muzikale echo’s van de andere oevers terugkaatsen.

Inspiratiewoorden: Water, Rivier, Zand, Klei, Wind, Lucht, Natuur, Boten, Wervelingen rond kribben, Kabbelen, Draaikolkjes, Zon, Rivieroever, Muziek, Verbinding, Veer, Dijk, Groen, Gras en meer. Stuur je MP3 vóór 21 mei naar: deun@3oeverfestival.nl. Een jury kiest uit alle inzendingen de meest geschikte deun. Voor de winnaar is er behalve eeuwige roem en het gespeeld worden van je tune, ook nog een hele mooie prijs beschikbaar in de vorm van een ‘3 Oever Vogel’ door één van de deelnemende kunstenaars aan de Open Atelierroute gemaakt.

Groesbeekse Boys doet goede zaken

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys is volop verwikkeld in de strijd om de derde plaats op de ranglijst. Deze plaats geeft naar alle waarschijnlijkheid recht op nacompetitie.

Een week geleden had Groesbeekse Boys geen competitie-verplichtingen. De uitslagen van de directe concurrenten waren toen gunstig voor de geel-zwarte equipe uit Breedeweg. Mede door de 1-0 winst afgelopen zondag op SCE heeft Groesbeekse Boys goede zaken gedaan. Resultaat is een vierde plaats met één punt achterstand op nummer drie.

De wedstrijd op eigen sportpark Breedeweg begon voortvarend. Na amper vijf minuten voetballen bracht Bram de Bruin de 1-0 op het scorebord. Groesbeekse Boys was in het restant van de eerste helft de bovenliggende partij, maar wist weinig druk op de Nijmeegse doelman te zetten. SCE leek op slag van rust op gelijke hoogte te komen. Mike Roos pikte een slechte terugspeelbal van Rick Hubers op maar kwam niet voorbij doelman Jens van de Berg.

De tweede helft was van bedenkelijk niveau. Beide ploegen konden geen lijn in hun spel krijgen. Maarten van de Burg was met een afstandschot dichtbij een doelpunt. SCE wist daar niets tegenover te stellen. Enkele minuten voor het eindsignaal scoorde Sander Bisseling de bevrijdende 2-0 waarmee de wedstrijd definitief gespeeld was.

Zondag 9 april wacht voor Groesbeekse Boys de altijd lastige derby tegen SC Millingen. Een belangrijke wedstrijd voor beide teams. Voor Groesbeekse Boys ten aanzien van de strijd om de derde plaats. Millingen wil veder afstand nemen van de onderste plaatsen. De wedstrijd in Millingen begint om 14.30 uur.

Bloemisterij Wilhelmina Groesbeek uit as herrezen

GROESBEEK – Bloemisterij Wilhelmina aan de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek - die in de nacht van vrijdag op zaterdag 17 maart grotendeels door brand werd verwoest door kortsluiting - is zo goed als uit de as herrezen.

Er moet nog een week hard gewerkt worden, voordat op vrijdag 7 april de deur van Wilhelmina weer open gaat voor de cliënten. Deze week wordt de nieuwe koelcel geleverd en worden de verse vaste planten door de leveranciers afgeleverd in Groesbeek. "Dankzij familie en bekenden kunnen wij drie weken na de fatale brand weer aan de slag", aldus Marja Wijers en Robert van Starkenburg.

Burgemeester Mark Slinkman heeft aangegeven vrijdagmorgen om 10.00 uur het eerste boeket bloemen te komen halen. Ook zijn Marja en Robert blij dat het gelukt is de bloemisterij voor pasen haar deuren kan openen.

Kinderen en armoede

REGIO - Ruim 1 op de 10 kinderen in Nederland groeit op in armoede, zo blijkt uit een onlangs door het Sociaal en Cultureel Planbureau uitgebracht onderzoek.

Meer dan de helft van deze kinderen komt uit gezinnen met werkende ouder(s) die een vast loon of een eigen bedrijf hebben. Kinderen die in armoede opgroeien zijn minder gelukkig, maken zich meer zorgen en doen minder mee aan sociale activiteiten. Doordat regelingen in Nederland vaak ingewikkeld zijn, maken veel mensen geen gebruik van zorgtoeslag, huurtoeslag of bijzondere bijstand.

StichtingSchuldHulpBuddy wil ouders in de gemeente Berg en Dal, die door minimale of sterk verminderde inkomsten in de schulden zijn geraakt, gratis helpen om te onderzoeken hoe ze hun uitgaven en inkomsten weer in evenwicht kunnen brengen. Ook kunnen de vrijwilligers, buddy’s genoemd, met hulpvragers kijken welke regelingen er mogelijk zijn, zodat kinderen zo min mogelijk belast hoeven te worden.
De buddy’s hebben een opleiding door financieel ervaren trainers gevolgd en worden begeleid door een coördinator. De hulpvragers blijven altijd zelf verantwoordelijk.

Stichting SchuldHulpBuddy is er voor alle inwoners van de gemeente Berg en Dal die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun financiële problemen. Nieuwe hulpvragers kunnen kijken op www.sshb.nl of zich melden voor informatie en een intakegesprek bij de coördinator van SchulpHulpBuddy op 06 13081734 of via info@sshb.nl,

Ook worden er nog enkele vrijwillige buddy’s gezocht, die na het volgen van een korte opleiding, mee willen helpen in de begeleiding van hulpvragers.

Jacob de Graaf vis-toernooi

BEEK - Hele scholen vissen zwommen zondag in de Petanque-hal van PVBeek voor het door Jacob de Graaf gesponsorde vistoernooi. Alle groepen hadden een vissen-naam bedacht.

Zo kon het gebeuren dat er een strijd was tussen: De Makreeltjes, De Scholletjes, De Kibbelingen, De Dolfijnen, en de Guppy`s. Er werden twee doublette-rondes gespeeld en een triplet. De wisselbeker werd verdedigd door de groep van Marijke Janssen die hem vorig jaar bemachtigde, helaas voor haar lukte dat dit jaar niet want de Makrelen (Henk en Wil Gunsing, Riekie Groothuizen, Jan en Ine Gout en Jan Arnts) kwamen als overwinnaars uit de bus. De Guppy`s van Marijke werden tweede, De Dolfijnen van Frans van Heumen derde, de Kibbelingen vierde en de Scholletjes van Jan Tissen vijfde. Voor iedereen was er een prijs in de vorm van vis ook door De Graaf geschonken, zodat niemand met lege handen naar huis ging.

Switch '87 dames 1 verliest opnieuw

MILLINGEN - "Helaas, zaterdag verloren we overduidelijk van een veel sterker SSS D2. Met slechts acht mensen, onder wie Sannah van de A1, konden we echt geen potten breken in Barneveld."

"In de derde set hadden we wellicht kansen, maar meer ook niet. Het ging eigenlijk helemaal niet zo slecht, maar het was het iedere keer net niet. Ballen die een klein stukje uit gingen, goede services die SSS toch nog onder controle kreeg, prima aanvallen waarbij de verdediging van SSS nog net een handje onder kreeg en ga zo maar door. We kwamen gewoon tekort vandaag, op alle fronten. En dus stonden we na iets meer dan 1,5 uur weer in de kleedkamer. Met de cijfers 25-15, 25-14, 25-20 en 25-11 gingen we van het veld.

Teleurgesteld dat wel, maar vol goede moed op naar volgende week. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2016-2017. Tegen Pegasus hopen we nog een keer te vlammen voor eigen publiek. We zien jullie dan ook graag, 16.30 uur in sporthal De Duffelt."

Jong & oud slaan er op los tijdens open dag bij tennisvereniging

GROESBEEK - Op zondag 2 april was er bij tennisvereniging Groesbeek de mogelijkheid tot het volgen van diverse tennis clinics. Mede dankzij het heerlijke weer, was dit een druk bezochte dag.

Er is een groot aantal nieuwe leden bijgekomen, waaronder flink wat jeugdleden. En daar is de vereniging natuurlijk erg blij mee.
De meeste kinderen hadden al kennis gemaakt met deze sport tijdens het schooltennis. De tennisvereniging zal ook aanwezig zijn bij de Koningsspelen van de basisscholen op de voetbalvelden van de Treffers.
"Heeft u de open dag gemist en wilt u toch graag komen tennissen? Dat is geen probleem, u bent welkom. Op de website www.tvgroesbeek.nl vindt u de nodige informatie."

Fanfare zamelt spullen in

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

Treffersfans trappen in 1 april-grap

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Hans Liebers en Ruud Verstraaten van De Treffers hadden op facebook een bericht de wereld in geholpen dat zaterdagmiddag om 14.00 uur begonnen zou worden met de aanleg van veldverwarming op het hoofdveld.

De werkzaamheden zouden slechts drie dagen in beslag nemen zodat de aankomende thuiswedstrijden van het eerste elftal gewoon doorgang kunnen vinden. Voor het bedrijf Heat Electric zou dit het eerste bestaande veld in Nederland zijn waar dit Scandinavische systeem zou worden toegepast, aldus het bericht op facebook en de site van De Treffers.

Diverse Treffers leden belden onderling naar elkaar en kwamen erachter dat het een 1 april-grap betrof, maar zo'n tien Treffersleden waren er vast van overtuigd dat het op waarheid berustte. Bij De Treffers aangekomen zaterdagmiddag - omdat om 14.00 uur de eerste schop de grond in zou gaan - werd hen al snel duidelijk dat zij in de boot waren genomen. Omroep Gelderland heeft zaterdagmiddag van de bedenkers van de grap Hans Liebers en Ruud Verstraaten opname gemaakt. Ruud Verstraaten was vergezeld van een schop waarop hij een A4 tje had geplakt met de tekst 'Zo en nu eerst een Hertog Jan biertje, 1 april.' De 1 april-grap zal door Omroep Gelderland bij het programma 'Club met Ballen' worden uitgezonden.

Brouwerij d'n Drul beleeft een Grand Opening

Foto: Amy Thoonen

GROESBEEK – Brouwerij d´n Drul heeft het afgelopen weekend officieel haar intrek genomen in de geheel gerenoveerde smederij van de familie Oomen aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Vrijdagmiddag werd er al een voorproefje genomen door de vrijdagmiddagclub, die de gastheer en gastvrouw Roland en Wilma een fotocollage aanboden van de oude smidse en een blijvend bloemstuk. Zaterdagavond 1 april was pas echt de Grand Opening van brouwerij d´n Drul midden in het centrum van Groesbeek. De datum van 1 april weerhield de toekomstige stamgasten niet om een kijkje te nemen in de brouwerij en proeflokaal d´n Drul en te genieten van het nieuwe speciaal gebrouwen biertje 'Eloy' een black wheat IPA biertje van 6,5 procent, dat zaterdagavond ten doop werd gehouden.

De brouwerij bleek zaterdagavond al te klein te zijn om de vele gasten te verwelkomen. DJ Frans zorgde ervoor dat de stemming er tot in de laatste uurtjes in bleef. In ieder geval is brouwerij d'n Drul een aanwinst voor het centrum van Groesbeek. Daar is en was zaterdagavond iedereen het over eens.

Laatste wedstrijd Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Zaterdag 1 april stond de laatste wedstrijd van de dames van Groesbeeks Glorie op het programma. Zij ontvingen de dames van Artemis in Groesbeek. De dames uit Doetinchem opende de score, echter had Groesbeek daar vrijwel direct een antwoord op.

Verdedigend stond het sterk aan Groesbeekse zijde en ook aanvallend wisten ze geregeld tot scoren te komen. Er werd hard gewerkt en dat resulteerde in een gelijk opgaande eerste helft, ruststand 11-12. In de eerste fase van de tweede helft kwamen de dames van Artemis te makkelijk tot scoren en wisten hierdoor een klein gat te slaan. Echter waren de Groesbeekse dames gretig en dat zorgde ervoor dat er mooie combinaties zichtbaar waren. Manon van Sas en Anouk Nas wisten dan ook geregeld cirkelspeelster Joyce Liebers te vinden en kon hierdoor verschillende doelpunten verzilveren, waardoor de wedstrijd ook in de tweede helft gelijk opging.

Met de laatste vijf minuten op de klok wisten de dames van Artemis weer een kleine voorsprong te pakken. De wedstrijd bleef spannend tot het einde, Groesbeek kwam in de laatste minuten nog tweemaal tot scoren. Echter mocht dit niet baten voor een gelijk spel, wat gezien het wedstrijdbeeld niet onverdienstelijk was geweest. De eindstand werd 22 – 23 in het voordeel voor de handbalsters uit Doetinchem. Na het laatste fluitsignaal werd er nog even stil gestaan bij het afscheid van coach Cees Arts, die na 46 jaar coachen heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden. Ook werden keepster Roos Peters en speelster Joyce Liebers in het zonnetje gezet, omdat zij ook hebben besloten om te stoppen bij het eerste team.

Basisschool Op De Horst hele week in teken verkeer

GROESBEEK/DE HORST – Basisschool Op De Horst staat deze week geheel in het teken van verkeer. Voor alle groepen van de school staan activiteiten gepland, daarnaast gaan alle groepen zelf aan de slag op hun eigen niveau.

Maandag 3 april stond er een grote vrachtwagen van de firma Van Kesteren op het schoolplein. Alle groepen kregen daar de nodige informatie over de dode hoek. Dinsdag 4 april heeft een politieagent in alle groepen verteld over het veilig lopen en oversteken in het verkeer en wat te doen wanneer he te maken krijgt met hulpdiensten in het verkeer. Woensdag 5 april lopen de leerlingen in groepjes een route door De Horst. Langs de route zitten ouders die de groepen beoordelen op veilig lopen en oversteken. De groepen zijn gemengd; 3 tot en met 8 door elkaar en 1/2. Dan wordt duidelijk of ze wat opgestoken hebben van de uitleg van de agent een dag eerder. Donderdag 6 april Fietscontrole voor de groepen 4 tot en met 8. Vrijdag 7 april wordt de verkeersweek afgesloten met een eigen invulling van de leerlingen uiteraard waar het verkeer de hoofdrol in vervult.

Rob Verheijen lijsttrekker komende gemeenteraadsverkiezingen

Foto: CDA afdeling Berg en Dal

Foto: CDA afdeling Berg en Dal

BERG EN DAL - Tijdens een drukbezochte algemene ledenvergadering van het CDA afdeling Berg & Dal is dinsdagavond fractievoorzitter Rob Verheijen door het bestuur voorgedragen als lijsttrekker tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De voordracht werd door de leden in meerderheid overgenomen Een stralende Verheijen gaf aan trots en vooral dankbaar te zijn dat hij de komende tijd de CDA-kar weer mag trekken.''Ik heb zo'n vermoeden dat de onlangs overleden Jan Poelen over onze schouder heeft meegekeken, dit zou hem ongetwijfeld goed hebben gedaan'', aldus een tevreden Verheijen.

Groesbeek is mooi geasfalteerde weg naar Kranenburg rijker

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Sinds vrijdag 30 maart is Groesbeek weer een mooie geasfalteerde weg rijker naar Kranenburg.

Al jaren was het een doorn in het oog van veel grensgangers dat de laatste honderden meters van de Ketelstraat naar de Grafwegenerstrasse onverhard was. Veel mensen meden deze grensovergang vanwege het slechte wegdek vol met gaten en bij regen modder. Er werd veelal gekozen voor de groene grensovergang Altena Hettsteeg. De Altena Hettsteeg heeft er sinds vandaag een concurrent bij gekregen: de Ketelstraat die nu perfect aansluit op de Grafwegenerstrasse. Ongetwijfeld zal deze grensovergang - nu de weg is geasfalteerd - veel gebruikt worden voor een ritje naar Kranenburg of Kleef, maar ook door natuurgenieters die zo makkelijk bij het Reichswald kunnen komen.

Kuijpers Instruments Groesbeek presenteert nieuwe beursstand

Foto: Diny Kuijpers

Foto: Diny Kuijpers

GROESBEEK – Het Groesbeekse bedrijf Kuijpers Instruments heeft afgelopen week tijdens de medische beurs in Maastricht haar nieuwe beursstand gepresenteerd.

Het Groesbeekse bedrijf van Frans en zoon Thomas Kuijpers repareert en onderhoudt chirurgische instrumenten voor diverse ziekenhuizen en privéklinieken in Nederland en zelfs daarbuiten. Daarnaast ontwikkelt het gespecialiseerde bedrijf chirurgische en medische instrumenten en producten. Volgens Frans Kuijpers zijn er de afgelopen dagen goede zaken gedaan. Het bedrijf is te vinden aan de Breedeweg 48 in Groesbeek.

Vendeliers bezetten De Duffelt tijdens Gelders kampioenschap

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Enkele honderden vendeliers hebben zondag sporthal De Duffelt bezet tijdens het Gelders kampioenschap indoor vendelen, dat dit jaar werd georganiseerd door schutterij OEV.

Nadat in het bijzijn van burgemeester Slinkman en wethouder Erik Weijers het Wilhelmus had geklonken in De Duffelt volgde er een show van de majorettes en de oud-vendeliers van OEV, waarna de wedstrijden vendelen konden beginnen. Tijdens de pauzes werden er nog shows gegeven van onder andere de junioren van Ons Genoegen, de jeugd van Bicycle-team Juliana en de jongste majorettes van OEV.

In de loop van de dag hebben ook enkele honderden belangstellenden van het indoor vendelen kunnen genieten. Op het eind van de middag werd schutterij OEV gecomplimenteerd met de perfecte organisatie van dit kampioenschap dat als zeer succesvol werd bestempeld. Bij het ter perse gaan van Hét Gemeente Nieuws waren de prijswinnaars nog niet bekend.

Vroegd paasvuur in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEERK – Het had een mooi paasvuur kunnen zijn, maar vrijdag was het voor René Müskens en zoon Roel van Wijnhoeve De Heikant en aspergekwekerij De Heikant aan de Cranenburgsestraat - de laatste dag dat zij van het snoeihout konden af komen, omdat de stookvergunning tot 1 april liep.

Om die reden ging vrijdagmorgen de hens er in. Terwijl vader René met een shovel het snoeihout aanleverde, zorgde zoon Roel ervoor dat het vuur niet uit de hand liep. "Het is jammer", liet René weten, "ik had het vuur graag op paaszaterdag willen aansteken, dan hadden we er een mooi paasvuur van kunnen maken voor onze gasten van de vakantiewoningen en overige belangstellenden. Helaas, het mocht niet. Acht weken van te voren heb ik de stookvergunning al aan moeten vragen", liet René weten. Nu is René en Roel wel van het snoeihout af, maar niemand heeft ervan kunnen genieten; buiten henzelf dan...

Samen 122 jaar bij steenfabriek Wienerberger Erlecom

Herbert, Wim en Gert Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

ERLECOM – Samen hadden Gert, Wim en Herbert er een dienstverband van 122 jaar opzitten bij steenfabriek Wienerberger in Erlecom, donderdagavond 30 maart kwam daar een einde aan doordat ze de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt.

Gert Peters uit Doornenburg had er als onderhoudsmonteur 47 jaar opzitten, Wim Leenders uit Ooij als stoker 39 jaar en Herbert Thijssen uit Millingen aan de Rijn 36 jaar en hij was overal inzetbaar. Tijdens de aangeboden afscheidsreceptie in de restaurant De Thornsche Molen in Persingen verwoorde planmanager Joop IJsveld in het kort het arbeidsverleden dat begon voor alle drie bij Terwindt en Arntz,(T&A) en via Boral Nedusa en het Australische Hanos naar het huidige Wienerberger, werelds grootste baksteenproducent. Als dank hiervoor kregen zij een waardecheque in dienstjaren uitgekeerd, vergezeld met een bos bloemen voor de partners.

Naast de familie waren er ook veel collega's aanwezig om hen de hand te schudden. Voor de gasten stond een prima warm en koud buffet gereed.

DVSG

komt niet tot scoren

GROESBEEK - DVSG speelde thuis tegen Krayenhoff. DVSG start met een te verwachten opstelling. In het doel staat wederom jeugdkeeper Stan Peters en op de links back positie staat vandaag Tom Sillessen. De andere posities zijn ingevuld door de normale basisspelers.

DVSG geeft achterin weinig weg. Krayenhoff is wel meer aan de bal en probeert aanvallend het spel goed te verdelen. Ondanks het overwicht aan balbezit komt Krayenhoff niet tot echte kansen en met de rust scoren we dan ook voor beide teams één goed kans, maar géén doelpunten.

In de tweede helft valt Guus Ebbers in voor Pieter Spanjers. Meteen levert een goede loopactie en voorzet van Guus een prima kans op. Ward Janssen mist de bal en verzuimt DVSG op voorsprong te zetten. Jammer voor DVSG is het dat in de 55e min bij een uitbraak van Krayenhoff de keeper goed redt, maar de bal via een eigen speler alsnog voor een aanvaller van Krayenhoff komt. Hij kan in het vrijwel lege doel de 0-1 binnenschieten. DVSG had het al moeilijk om de bal in de ploeg te houden, maar nu wordt het vrijwel alleen maar tegen houden.

Als bij een vrije trap vanaf de middellijn de bal cross wordt gegeven, kan Krayenhoff de bal ongehinderd aannemen en vanaf de 16 meter inschieten. DVSG staat nu met 0-2 achter. Er volgen nu bij DVSG nog wat wissels: Tim Eikholt voor Ward Janssen en Koen Eemers voor Jeroen Hendriks. Krayenhoff krijgt nog een penalty en wint met 0-3.

DVSG heeft een hele goede eerste helft gespeeld. Jammer dat het niet meteen scoorde na rust. Volgende week speelt DVSG uit tegen SCD’33. Een team dat in de ranglijst net boven DVSG staat.

Politie rukt uit met vier patrouillewagens voor vermeende overval op supermarkt

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal kreeg woensdagavond rond 19.00 uur de melding dat er een overval aan de gang zou zijn in de Coopsupermarkt aan De Bats in Groesbeek.

Standaard wordt de supermarkt direct teruggebeld met de vraag of ze kunnen praten. Dit om alvast wat informatie te krijgen over de eventuele overvallers. Toen de medewerkster deze vraag met 'nee' beantwoordde, spoedde liefst een vier patrouillewagens van de politie naar de plek des onheils. Daar bleek echter niets aan de hand te zijn. Volgens bedrijfsleider van Putten is per ongeluk de alarmknop ingedrukt of deze is spontaan afgegaan. De kassière had de vraag van de politie met 'nee' beantwoord, omdat zij op dat moment een klant aan het helpen was, waarop de politie massaal uitrukte.

31 / 36