GN Lingewaard

20 september 2017

GN Lingewaard 20 september 2017


Veertiende Truckrun pakt weer groots uit

GENDT – Op zaterdag 23 september zal de Truckrun weer door Lingewaard en Overbetuwe trekken. Aangezien de vorige editie een groots succes was, is er ook dit jaar weer van alles te doen.

Ruim 135 lichamelijk- en/of verstandelijke beperkte mensen zullen in de avond een onvergetelijke avond beleven. Door in de cabine van een truck te stappen worden ze de koning(in) van de weg. Wat de run zo bijzonder maakt is het tijdstip. In de schemering komen de verlichte trucks namelijk nog indrukwekkender over dan normaal.

Vanaf het Julianaplein in Gendt zal de rit rond 18.00 uur vertrekken richting Doornenburg. Tegen 20.45 uur worden de dieselmonsters weer in Gendt terugverwacht. De volledige route staat op www.enjoy-transport.nl.

Naast de rit zijn er overdag een hoop dingen te zien en te beleven. Vanaf 14.00 uur zal het Julianaplein volstromen met deelnemende vrachtwagens. In zaal Providentia speelt de band Barracuda's en zullen de Red Cherry Line-dancers optreden. In de Dorpstraat zal carnavalsvereniging De Waskniepers haar inmiddels beroemde riefkuchen verkopen.

"Wilt u ons helpen deze dag te sponsoren, stuur dan een mailtje naar secretariaatenjoytransport@gmail.com."

Lingewaard: geen budget voor vervanging zieke es

De es dreigt voor een deel weg te kwijnen uit het straatbeeld van Lingewaard. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Ook in deze gemeente zal de fatale schimmelziekte onder essen hard toeslaan. Binnen tien jaar zal naar schatting 95 procent van de bomen uit het straatbeeld van Lingewaard zijn verdwenen. Rigoureus kappen is volgens wethouder Theo Peren niet aan orde.

De bomen blijven staan zolang ze geen gevaar opleveren. De kosten voor kappen en herplanting kunnen in tien jaar zijn opgelopen tot 650.000 euro. In de begroting is hiervoor geen budget gereserveerd. De es dreigt weg te kwijnen uit het straatbeeld van Lingewaard.

De es is een snelgroeiende boom die in de Benelux sinds 2010 wordt geplaagd door een niet te behandelende schimmelziekte, ook wel takkensterfte genoemd. De ziekte is in Nederland uitgegroeid tot een nationaal probleem. De zieke bomen zullen verwijderd moeten worden. Zwakke bomen vormen vooral langs wegen, paden een gevaar voor mensen. Takken kunnen afbreken tot aan het omvallen van de zieke essen.
Lingewaard heeft ruim 2.700 essen in beheer, circa 12 procent van het aantal gemeentelijke bomen die Lingewaard rijk is. De afgelopen maanden zijn tien zieke essen gekapt. Twee bomen die er ook belabberd bij staan, worden binnenkort omlegd. Maar er volgen er zeker meer. Veel meer, als we de landelijke cijfers moeten volgen. Een aanvalsplan is er niet, zegt wethouder Peren. Het enige dat de gemeente kan doen en doet is grote dode takken wegsnoeien die een gevaar kunnen opleveren.

De takkensterfte zal Lingewaard op den duur ook financieel raken. Voor vervanging van zieke essen is geen geld gereserveerd. Normaliter is het gemeentelijk beleid dat voor elke gekapte boom er een terugkomt. De zogeheten herplantingsplicht. In dit geval zegt het college geen budget te hebben voor grootschalige herplanting van zieke essen. Tot nu toe is er geld om de gekapte bomen te kunnen vervangen. Een ding is duidelijk, zegt wethouder Peren. In Lingewaard wordt geen es meer geplant.

Jaarconcert De Leemkuulers

HAALDEREN - Op zaterdag 30 september houdt Egerländerkapel De Leemkuulers haar traditionele jaarconcert in zalencentrum De Kolk, Van der Mondeweg 9-11 in Haalderen.

De zaal gaat open om 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur. In de pauze is er een leuke verloting met altijd prijs! De toegang is 5 euro. "Heeft u zin in een gezellige muziekavond, met niet alleen Egerländermuziek maar ook acts, kom dan zeker luisteren en genieten."

Kinderdorp Bemmel: inschrijving van start

Impressie van Kinderdorp Bemmel vorig jaar

BEMMEL - In de herfstvakantie wordt van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 oktober het Kinderdorp Bemmel georganiseerd met als thema ’t Verre Oosten.

Op het grasveld naast De Veldschuur aan de dijk zullen die week hopelijk prachtige tempels herrijzen. Naast de Aziatische activiteitenmarkt op woensdagmiddag worden er op donderdag een vijftal workshops georganiseerd worden met onder andere koken, taekwondo en drummen. De kinderen zullen onder begeleiding van de Pretkok hun avondmaal bereiden. Op de vrijdagochtend vindt het levend ganzenbord in het centrum van Bemmel plaats en lunchen de kinderen op het terrein. Het kinderdorp zal op de vrijdag afgesloten worden met de traditionele bonte avond. Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen op donderdagavond deelnemen aan de spannende tocht, film kijken en overnachten. De kosten bedragen 12,50 euro per kind.

De flyers zijn inmiddels via de basisscholen verspreid, waarmee de (voor)inschrijving van start is gegaan. De ouders die zich opgeven om minimaal een dag te komen helpen kunnen hun kind(eren) al direct inschrijven. De inschrijving gebeurt dit jaar digitaal via een aanmeldingsformulier op www.kinderdorpbemmel.nl.

Het officiële inschrijfmoment is op zaterdag 23 september van 15.30 tot 17.00 uur in Café 61 aan de Dorpstraat 61. "Na het inschrijfmoment is het tot 30 september nog mogelijk uw kind aan te melden, maar alleen op voorwaarde dat u komt helpen als vrijwilliger. Wij hopen jullie deelnemers en fanatieke vrijwilligers allemaal weer te mogen begroeten op Kinderdorp Bemmel om er samen weer een gezellige en actieve herfstvakantie van te maken!"

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien de vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 27 september van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 27 september van 19.30 – 21.30 uur in dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

De vergeetachtige vrede

HUISSEN - Van tijd tot tijd geef ik bloedplasma bij de bloedbank. Ondertussen blader ik wat tijdschriften door, veel nutteloze kennis, maar lekker ontspannend. Op de moppenpagina lees ik over een oude dame die door de politie ternauwernood kan worden ingehaald en aan de kant wordt gezet. “Mevrouw, waarom racet u met 160 km over een weg waar u maar 80 mag rijden?” “Nou, zegt de vrouw, als ik er te lang over doe vergeet ik waar ik heen moest”.


Je kunt je afvragen of je over die vergeetachtigheid grapjes mag maken. Deze week doe ik het toch: van 16 – 24 september is het vredesweek, een lang bestaande traditie in kerkelijk Nederland. Want in een wereld waarin ruzie, conflicten, dreiging, zuiveringsacties heel erg snel worden uitgevoerd, komen vredesgesprekken, dialoog en open ontmoetingen in deze wereld maar heel erg moeizaam en traag op gang. “Vrede - een lange weg met verdacht veel benzinestations” (Loesje). Een vredesweek: om niet te vergeten waartoe wij op aarde zijn. Om recht te doen en in vrede te wandelen, zei de profeet. Om God en de ander lief te hebben. Niet vergeten: vrede moet je niet bewaren, maar uitdelen. Sjaloom, Salam (ds. Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 24 september, vredeszondag, aanvang 10.00 uur, voorganger mw Elly Morelissen, Huissen. Met koffie/thee na afloop. En de kerk is ook iedere vrijdagmiddag open van 14-16 uur. U bent van harte welkom!

Kermiszaterdag: gratis entree (eerste 100 bezoekers) bij topcoverband 6 live acts op Deutsche Mittag/kermiszondag

Fotobijschrift: DJ Otzi (Doppelgänger) op kermiszondag/Deutsche Mittag bij De Buitenpoort. Avond ervoor Kermis Kick-off met top coverband Slamm!!!

HUISSEN - Huissen staat bol van tradities. En daar past de Deutsche Mittag bij De Buitenpoort op kermiszondag (25-9) perfect tussen. Hét Oktoberfest van de regio telt dit jaar liefst zes (!) live acts. De avond ervoor wordt in De Buitenpoort het startsein gegeven voor de kermis met de Kick-off. De topcoverband Slamm zet de tent volledig op de kop. Actie: de eerste honderd bezoekers hebben gratis entree!

De Deutsche Mittag wordt alweer voor de dertiende keer gehouden door en bij De Buitenpoort. Hopelijk houden de weergoden van Stimmungsmusik en kan de druk bezochte Riesenparty buiten gehouden worden. Die start om 13.00 uur met het aanslaan van een biervat. 'Ozapfa' genoemd in München. De eerste bezoekers krijgen natuurlijk een biertje -uit het vat- gratis. Bezoekers in stijl (Lederhosen, Dirndl-jurkjes, pornosnorren, houthakkershoedjes) verdienen prijzen! Er is uiteraard tolle Duitse catering.En dit jaar liefst zes live-acts; zangeres Corina Sommer (van Schlagers tot Helene Fischer), Bennie Claes met de Löffelpolka, de lokale helden van 3XNIX met de Gross Bier Fass Tour, de maffe zangeres Tantchen Anna (bekend van Ladies Only Lingewaard 2016) en als hoofdact: DJ Otzi, wereldberoemd met hits als Anton aus Tirol, Hey Baby, Ein Stern en Sweet Caroline. De zesde live act is DJ und Moderator Hansi Schimanski, die ook zal zingen: ,Sei dabei! Von ab 13.00 Uhr! Setz dich gut hin! Und los geht's!'

Live muziek op kermiszaterdag

Live muziek hoort bij het ultieme kermisgevoel. En als de band dan ook nog lekkere, feestelijke, opzwepende én actuele muziek speelt dan gaat (vooral) de jongere generatie uit z'n plaat. Welnu, daar zorgt de topcoverband Slamm voor in De Buitenpoort tijdens de Kermis Kick-off. De start van de kermis is om 21.00 uur. Speciale actie: de eerste honderd bezoekers (18+) mogen voor 21.30 uur voor niks naar binnen.

En dan genieten van Slamm, deze Brabantse band met maar liefst zes feestbeesten annex ervaren muzikanten inclusief leadzanger én –zangeres speelde al menig feest- en kermistent plat. Van foute eighties tot hits van nu en van rockclassic tot Hollandse meezinger. Publiek gek, band gek: dit wordt een avond om nooit te vergeten. Dj-support: Kinki Sminki. Wees er sowieso op tijd bij, want vorig jaar moest het bordje 'Uitverkocht' al snel worden opgehangen.

Meer kans op gratis entree? Check en like op Facebook.com/debuitenpoorthuissen de foto's van de Kermis Countdown.

Dag van Ouderen in Bemmel

BEMMEL - Alle senioren uit Bemmel, Ressen en Haalderen worden van harte uitgenodigd om op woensdag 4 oktober deel te nemen aan de 'Dag van de Ouderen'.

Zoals ieder jaar belooft het weer een gezellige middag te worden met muziek , lekkere hapjes en drankjes. De hapjes worden verzorgd door de RijnWaal Zorggroep. De organisatie van deze middag is in handen van stichting Actief Bemmel, de protestantse gemeente, de RijnWaal Zorggroep en KBO Bemmel-Doornenburg.

Kom op tijd; er mogen maximaal 300 personen worden toegelaten. Ook dit jaar zal er een vrijwillige bijdrage worden gevraagd. De bijeenkomst is in de binnentuin van de Gouden Appel Bemmel en begint om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur).

Kermisbingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Vrijdag 22 september organiseert de activiteitencommissie van Jonge Kracht weer een gezellige bingo.

Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. Deze bingo wordt gehouden in de kantine van Jonge Kracht, Bloemstraat 93 te Huissen en begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom!

Dag van Ouderen in Angeren

ANGEREN - 1 oktober is door de VN uitgeroepen tot 'Internationale dag van de ouderen'. In Angeren wordt deze op vrijdag 29 september gevierd en de Sasa nodigt u daarvoor graag uit.

Aandacht en zorg voor de ouderen in onze samenleving. Van mantelzorg tot tafeltje-dek-je. Van Sasa tot koffieplus. Na de koffie zal Bianca Jongmans, wijkagent voor Angeren, vertellen hoe zij in haar werk omgaat met zorg voor de ouderen. Voor de vrolijke noot zorgt saxofonist Ben Wissink, die bekende en minder bekende nummers zal spelen op zijn saxofoons. Tussendoor weet hij met humoristische anekdotes de zaal aan het lachen te krijgen. Iedereen is welkom op vrijdag 29 september in het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren. De zaal is open om 13.00 uur - begin 13.30 uur - einde 17.00 uur. De toegang is gratis. De bezoeker krijgt een gratis kopje koffie of thee, een hapje en een drankje.

Stichting Welzijn Ouderen Gendt 25 jaar

GENDT - In het jaar 2017 bestaat het SWOG volgens de statuten 25 jaar. In de statuten worden de namen van mevrouw A de Klein-Nienhaus en de heren A. Modde en H. Basten als oprichters vermeld. Het statutaire doel was 'met inspraak van ouderen, het behoud van de zelfstandigheid en maatschappelijke integratie van ouderen bevorderen'.

Verrassend is het dat men vijfentwintig jaar geleden in Gendt al dacht in termen die nu steeds weer terug keren. In die tijd werd net zoals nu het geval is gebruik gemaakt van professionele ondersteuning, toen van het SWOBO. Geld kwam en komt nog steeds uit subsidies, eigen bijdragen van de deelnemers en schenkingen en legaten. Destijds bestond het bestuur uit dertien mensen nu uit zeven. Op dit moment zijn wekelijks ongeveer vijfhonderd deelnemers educatief, sportief, recreatief en sociaal bezig met eenentwintig verschillende activiteiten, verdeeld over 32 activiteitengroepen. Bij iedere activiteitengroep functioneert een vrijwilliger als coördinator die de brug vormt tussen het bestuur en de deelnemers. Een aantal groepen staat onder leiding van professionele docenten.

Op zondag 22 oktober vanaf 10.00 uur komen alle deelnemers in een besloten bijeenkomst samen ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum in de Providentia in Gendt. Het bestuur heeft er voor gekozen om geen receptie te houden. Vanaf 14.00 uur ’s middags is de Providentia vrij toegankelijk voor de partners van de deelnemers, voor deelnemers uit het verleden en voor eenieder die belangstelling heeft voor onze activiteiten. Er wordt een verloting gehouden waarmee mooie prijzen te winnen zijn.

Eerste TOP-film: Demain tout commence

BEMMEL - Op 21 september start het nieuwe TOP-filmseizoen in de Theaterkerk met de fantastische Franse kaskraker ‘Demain tout commence’.

In deze komedie leidt Samuel (Omar Sy – Intouchables) een rustig leven zonder verantwoordelijkheden in Zuid-Frankrijk, waar hij niet al te hard hoeft te werken. Op een dag hoort hij van één van zijn ex-vriendinnen dat hij vader is van een paar maanden oude baby. Zijn ex laat het meisje, Gloria, bij hem achter. Samuel ziet de verantwoordelijkheid niet zitten en vertrekt halsoverkop naar Londen in de hoop de moeder te vinden om het kind terug te brengen. Maar zijn zoekactie heeft geen succes en 8 jaar later woont hij samen met Gloria in Londen waar ze onafscheidelijk zijn geworden en een nieuw leven hebben opgebouwd. Op een dag duikt de moeder van Gloria weer op en eist haar dochter terug, maar Samuel is niet van plan op deze eis in te gaan.

Donderdag 21 september, aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en in de Theaterkerk.

Bingo Huissen-Zand

HUISSEN - Op woensdag 4 oktober verzorgt wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een gezellige bingo met mooie prijzen.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen-Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat men vooraf nog rustig een kopje koffie kunt drinken.

Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, dus u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Thema-avond over Ghana

BEMMEL - Op donderdag 21 september zal er 's avonds om 20.00 uur een thema-avond over Ghana zijn in het bijgebouw 'Koinonia' bij de protestantse kerk in Bemmel. De protestantse kerken van Lent, Oosterhout, Ressen, Bemmel, Angeren en Gendt-Doornenburg ondersteunen een project in het noorden van Ghana.

Ghanese boerinnen verzamelen noten van de Karitéboom, die daar groeit. De noten worden gekookt, gemalen en verwerkt tot karitéboter. Deze boter wordt verwerkt in allerlei crèmes voor de cosmetische industrie. De kerk helpt bij het verbeteren van het productieproces, zodat de Ghanese vrouwen er een goed inkomen aan kunnen verdienen. Zo kunnen ze hun gezinnen onderhouden en hun kinderen naar school sturen.

Gonda de Haan, regio-coördinator van Kerk in Actie in Utrecht, geeft deze avond een powerpointpresentatie over dit project in Noord-Ghana. Iedereen die geïnteresseerd is in dit project, is welkom. Koinonia zal geopend zijn vanaf 19.30 uur, om 20.00 uur begint de presentatie. De kerk staat in de bocht Teselaar/ Dorpsstraat in Bemmel.

Volharding op jaarlijkse SWL-manifestatie

HUISSEN - Bij de jaarlijkse SWL-manifestatie was ook dit keer muziekvereniging Volharding aanwezig. Op de markt in Huissen was het weer een gezellig en nuttig samenzijn.

De diverse culturele verenigingen en organisaties zetten hun beste beentje voor. Volharding was onder leiding van Katja Mensink met een zware delegatie aanwezig,en dat was ook nodig bleek; veel jeugd maar ook ouderen lieten zich informeren over muzieklessen, instrumenten en alles wat Volharding bieden kan.

Met het vleiskeuren in aantocht werden ook de traditionele kermisloten verkocht. De inmiddels veelgevraagde Volhardinggroene loten gingen vlot van de hand, iets wat de vereniging ieder jaar weer veel deugd doet. Het A-orkest telt momenteel 40 personen, maar dat mogen er gerust nog meer worden. Ook het leerlingenorkest dat nu uit twaalf personen bestaat, kan nog uitbreiding gebruiken. nog handige tip. Kom met het Vleiskeuren naar het Raadhuisplein dan weet je meteen of je een prijs hebt. Om 7 uur begint het daar.

Nieuw seizoen Vrouwengilde Doornenburg

DOORNNBURG - Maandag 25 september opent het Vrouwengilde Doornenburg het nieuwe seizoen.

Het bestuur is er weer in geslaagd een gezellig en interessant programma te maken. "We beginnen om 19.00 uur met een openingsviering in de kerk van Doornenburg. Vervolgens gaan we naar zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg, voor de jaarvergadering en enkele rondjes bingo.

Nieuwe leden zijn natuurlijk ook welkom. Men kan zich eventueel melden bij één van de bestuursleden: 0481 423310."

Nieuw seizoen Vrouwengilde Doornenburg

DOORNNBURG - Maandag 25 september opent het Vrouwengilde Doornenburg het nieuwe seizoen.

Het bestuur is er weer in geslaagd een gezellig en interessant programma te maken. "We beginnen om 19.00 uur met een openingsviering in de kerk van Doornenburg. Vervolgens gaan we naar zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg, voor de jaarvergadering en enkele rondjes bingo.

Nieuwe leden zijn natuurlijk ook welkom. Men kan zich eventueel melden bij één van de bestuursleden: 0481 423310."

Het Huis te Ressen - 1744

RESSEN - Gerard van Olst (1877-1958) was zijn gehele leven een gepassioneerd amateur archeoloog. En zijn passie hiervoor kon hij delen met gelijkgestemden door in 1903 lid te worden van de vereniging Gelre te Arnhem tot 1954. Van Olst was actief in archeologie-georiënteerde werkgroepen.

Met één van deze leden, J.D.H. van Uden, lid van 1914 tot 1937, schreef hij een artikel met de titel 'Het Kasteel en de Kerk te Ressen'. Dit artikel werd in 1936 in deel 39 van Bijdragen en Mededelingen Gelre gepubliceerd. Dit artikel is door Van Olst vervolgens in een boekje met bruine kaft gebundeld en was al die tijd in het bezit van zijn dochter, Riet Breunissen-van Olst.

Het Huis te Ressen - 1744

Voor informatie over het Huis te Ressen kon hij aankloppen bij het Rijksmuseum van Amsterdam. Op deze wijze verkreeg hij een foto van de pentekening van dit huis vervaardigd door Jan de Beyer uit 1744. Met op de keerzijde van deze foto de volgende potlood aantekeningen: J. de Beijer – 1744, gewassen pentekening in Oost-Indische inkt, 't Huis te Ressen, afm. 74 x 100 mm.

Deze pentekening bevond zich in de collectie Haersma de With. En zo ging het met alle afbeeldingen die hij voor zijn artikel bestelde, een tijdrovende aangelegenheid toen internet nog niet bestond.

In het artikel was ook een plattegrond van het kasteel Ressen uit 1890 opgenomen. Maar de grondvesten van het middeleeuwse Kasteel Ressen werden door Jan Otto van Olst, eigenaar van 't Huis te Ressen verwijderd. Maar voor de Vereniging Dorpsbelangen Ressen een 'eye-opener' toen zij de plattegrond zagen. Want uit navraag bij archeologische experts blijkt dat de plattegrond van kasteel Ressen iets kleiner is dan kasteel Doorwerth.

Dit unieke boekje met bruine kaft is door Riet Breunissen-van Olst en door tussenkomst van Paul Oostervink schrijver van dit artikel en lid van de Historische Kring Bemmel (HKB) aan de HKB geschonken. Het gehele verhaal kunt u nalezen op de website van de HKB.

                                                                                                                                                                                

Feestelijke opening pleinen Huissen-West

HUISSEN - Zaterdag 23 september worden de pleinen aan de Kennedystraat en Rooseveltstraat in Huissen feestelijk geopend.

Afgelopen maanden is druk gewerkt het aanzicht en de ondergrond van de pleinen te verbeteren. Al jaren was er weinig of geen onderhoud gepleegd en het werd tijd de pleinen aan te pakken. Na een rondgang door de wijk, georganiseerd door het wijkplatform, bleek dat veel bewoners zich stoorden aan de verwaarloosde pleinen. Reden voor het wijkplatform hier samen met de gemeente Lingewaard en Waard Wonen actie te ondernemen.

De bewoners rondom de beide pleinen zijn afgelopen najaar uitgenodigd voor een bijeenkomst en op basis van hun ideeën en wensen zijn de pleinen heringericht. Nu is het zo ver dat de feestelijke opening kan plaatsvinden. Buurtbewoners, maar ook andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd voor een kopje koffie op het plein in de Rooseveltstraat vanaf 10.30 uur. Wethouder Janssen en een afvaardiging van Waard Wonen en het wijkplatform zullen hierbij aanwezig zijn.

Aansluitend zal met buurtbewoners en vrijwilligers nog een laatste hand gelegd worden aan het plein aan de Rooseveltstraat. De deuren aan het plein zullen worden geschilderd; hiervoor is er een budget beschikbaar gesteld door het Oranjefonds in het kader van Burendag. Vrijwilligers die hier ook hun steentje aan bij willen dragen zijn welkom.

Fort Pannerden categorie-winnaar van de 'eropuit in eigen land' prijs

DOORNENBURG - De Eropuit in Eigen Land Prijs is een prijs die de website jaarlijks uitreikt aan de, door het publiek gekozen, meest favoriete bedrijven. Zij werken hierbij met diverse rubrieken en elke rubriek kent een winnaar, een tweede en een derde plaats. Bezoekers van de site kunnen stemmen op hun favoriete accommodatie, dagje uit of restaurant.

In de categorie 'Dagje uit' is Fort Pannerden als winnaar gekozen door het publiek! Zeer zeker niet zonder reden. Bij Fort Pannerden is ontzettend veel te beleven als het gaat om cultuurhistorie en activiteiten. Belevingen voor jong en oud en voor iedere gelegenheid! Wat dacht je van Expeditie Pannerden (vanaf 6 jaar), waarin je het geheim van Soldaat Willem Derksen ontdekt? Met een geheimzinnige sleutel en een zaklamp ga je op puzzel-expeditie door de donkere gangen en kamers. Voor bezoekers vanaf 12 jaar is er de real life game Elements. Denk, doe en red het fort. Of luister naar alle sterke verhalen van de Fort gidsen.

Ruim 75 vrijwilligers werken met heel veel liefde in Fort Pannerden om voor iedereen een onvergetelijke dag te maken. Met trots mag het fort dan ook de eropuit in eigen land prijs in ontvangst nemen, met dank aan het vele publiek dat heeft gestemd!
Ben je benieuwd geworden naar Fort Pannerden? Voor meer informatie kijk op fortpannerden.eu

Scatt sportcentrum loopt met deze primeur voorop Nieuw: Powerspinning met wattage als controlemiddel!

ELST – De sportwereld is constant in beweging. Ook bij Scatt Sportcentrum worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Als trendsettend en deskundig sportcentrum introduceert het als een van de eerste sportcentra in Nederland 'Powerspinning', waarbij niet je hartslag, maar je wattage het controlemiddel is. Eens ervaren? Neem een proefles!

Per 2 oktober start Scatt sportcentrum met het nieuwste van het nieuwste op spinninggebied. Powerspinning: spinnen op wattage. Hiervoor staan 19 nieuwe spinning-powerbikes te blinken in het sportcentrum. De instructeurs hebben de afgelopen periode met succes de speciale trainingen gevolgd voor een optimale begeleiding van dit vernieuwd powerspinning-concept.

Powerspinning is spinnen (fietsen) op wattage. Watt (energie per tijdseenheid) is de natuurkundige term voor geleverde arbeid, met andere woorden: hoeveel energie kun je nu werkelijk leveren tijdens je spinningles. Waar voorheen de hartslag het controlemiddel was voor je trainingsintensiteit, is dat nu je wattage. Het verschil? Wattage heb je direct tot je beschikking, bij je hartslag zit altijd een vertragende factor (afhankelijk van vraag en aanbod).

Voordat je gaat powerspinnen wordt een FTP-test gedaan om je gemiddelde wattage te bepalen. Vervolgens worden je individuele zones vastgesteld: van herstelzone tot maximum powerzone. Het mooie hiervan is dat ieder op zijn eigen niveau kan fietsen, ieder trapt binnen zijn eigen wattage-zones.

Het grote voordeel hiervan is dat elke training effect heeft. Je fietst nooit meer teveel in het rooie, maar ook nooit meer te licht. De kans om overtraind te worden en op blessures is een stuk kleiner. Je wattage is meteen zichtbaar op je persoonlijke Keiser-app. Met na elke les je resultaten en je progressie. Na een aantal weken volgt er weer een FTP-test om je vorderingen te zien. En.. succes verzekerd!

Meld je direct aan voor een proefles of kom een keer kijken. Eind oktober is er een open huis met demonstratie.

Scatt Sportcentrum, Platinaweg 15 in Elst; 0481 459997; www.scatt.nl.

Voordat je gaat powerspinnen wordt een FTP-test gedaan om je gemiddelde wattage te bepalen. Vervolgens worden je individuele zones vastgesteld: van herstelzone tot maximum powerzone. Het mooie hiervan is dat ieder op zijn eigen niveau kan fietsen, ieder trapt binnen zijn eigen wattage-zones.

Het grote voordeel hiervan is dat elke training effect heeft. Je fietst nooit meer teveel in het rooie, maar ook nooit meer te licht. De kans om overtraind te worden en op blessures is een stuk kleiner. Je wattage is meteen zichtbaar op je persoonlijke Keiser-app. Met na elke les je resultaten en je progressie. Na een aantal weken volgt er weer een FTP-test om je vorderingen te zien. En.. succes verzekerd!

Meld je direct aan voor een proefles of kom een keer kijken. Eind oktober is er een open huis met demonstratie.

Scatt Sportcentrum, Platinaweg 15 in Elst; 0481 459997; www.scatt.nl.

Startbijeenkomst vmbo-beroepenfeest Betuwe On Stage

BETUWE - Op 12 september startte het Stage Team de voorbereidingen van de 3e editie van Betuwe On Stage. Betuwe On Stage is een beroepsoriëntatie en netwerkprogramma voor vmbo-leerlingen uit de Betuwe.

Nieuw dit jaar is dat het Citadel College uit Nijmegen Lent aansluit bij dit project, gestart door HPC Zetten, OBC Bemmel, OBC Elst en OBC Huissen. “Wij willen onze leerlingen de kans bieden een kijkje te nemen bij hun droomberoep”, vertellen de decanen. Ruim 800 derdejaars vmbo-leerlingen doen mee aan de derde editie.

Inzicht beroepspraktijk

Tijdens het Beroepenfeest op 27 februari 2018 leggen leerlingen contact met beroepsbeoefenaars die een dagje inzicht willen geven in de beroepspraktijk. Een spannende maar vooral feestelijke dag waar matches gemaakt worden met de professionals. Op Doe Dag 15 maart gaan de leerlingen de beroepspraktijk in. Ze maken kennis met twee beroepen. Soms is die ontmoeting zo bijzonder, dat leerling en beroepsbeoefenaar contact blijven houden. Zo werkten afgelopen zomer enkele leerlingen bij de beroepsbeoefenaar die ze ontmoetten op het vorige Beroepenfeest.

Deelname beroepsbeoefenaars

Wilt u leerlingen helpen bewuster een beroepskeuze te maken? Meldt u dan aan. Betuwe On Stage zoekt enthousiaste mensen uit alle branches die het zinvol en leuk vinden om leerlingen inzicht te geven in hun beroep. De voorbereidingen zijn minimaal en er zijn geen kosten verbonden aan deelname als beroepsbeoefenaar. Elk beroep is welkom.

Wilt u helpen? Aanmelden kan via www.betuweonstage.nl.

Zuur maakt ziek!

BEMMEL - Voor veel mensen is niet bekend dat allerlei gezondheidsklachten kunnen voortkomen uit het verzuren van het lichaam. Voeding, stress, medicijnen en overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen. Uw lichaam moet deze kwijt om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn urinezuren, melkzuren, vetzuren, azijnzuren, looizuren en oxaalzuren.

Door ons huidige voedingspatroon met veel dierlijke eiwitten, suikers, vetten, alcohol, koffie en frisdranken, en door onze onregelmatige en vaak stressvolle levensstijl, produceert het lichaam veel zure afvalstoffen.

Omdat het lichaam deze niet allemaal kan uitscheiden of neutraliseren, worden de zuren in de verschillende delen van het lichaam opgeslagen. Vooral na het veertigste levensjaar en na de menopauze nemen de zure afzettingen in de gewrichten, het bindweefsel, de spieren en de bloedvaten in een snel tempo toe; het lichaam verzuurt, met als gevolg klachten als bijv. spierpijnen, gewrichtspijnen, moeheid, huidklachten, schimmelinfecties en ontstekingen.

Wanneer u last heeft van verzuring dan moet u het lichaam gaan ontzuren. Opgebouwde zuurresten worden dan uit het lichaam verwijderd. Ontzuren kan door het drinken van basisch water, speciale ontzurende kruidenthee, ontzurende baden en supplementen met veel basische voedingstoffen.

Een ontzuurd lichaam is veel minder vatbaar voor gezondheidsklachten en zorgt voor mobiliteit, vitaliteit en dagelijkse energie. Meer informatie over het ontzuren van het lichaam? Kom naar Dio van Appeldoorn, Dorpsstraat 45, Bemmel.

Vleischkeuren in Huissen

HUISSEN - Donderdag 21 september is het Vleiskeuren. Al vele jaren wordt dit ook gevierd op het Van Wijkplein. Vorig jaar was bakker Engelen uitgeweken naar het centrum van Huissen door de afwezigheid van een slager op het Van Wijkplein.

Dit jaar is er samenwerking ontstaan tussen de nieuwe zaak New York Pizza, Bakkerij Engelen, Bloembinderij Dorethé en van De Zilverkamp slagerij Peters en de Fruitcompany.

Samen gaan ze een mooi feestje maken op het Van Wijkplein dus iedereen is welkom voor een hapje en drankje en natuurlijk worden er weer oliebollen en appelbeignets gebakken.

Verder is er bij deze winkels mee te doen aan de verloting. In de dagen voorafgaand kan iedereen bij een aankoop van bovengenoemde winkels een bon in vullen om mee te dingen naar een complete barbecue voor tien personen. De uitreiking van de prijs is op donderdagavond om 20.00 uur. U dient hiervoor wel aanwezig te zijn om de prijs in ontvangst te nemen.

Peter Boeijen 25 jaar bij Autobedrijf Hans Huijbers

BEMMEL - Onze monteur Peter viert zijn 25jarige jubileum. Al sinds 1977 kennen Peter en Hans elkaar. Ze waren collega's bij een autobedrijf in Wijchen.

Tijdens de middagpauze ging Peter vaak mee bij Hans, Maria en de kinderen eten. Buiten het werk werd veel samen gesleuteld aan auto's van familie, vrienden en buren, auto's inkopen en naar de sloperijen onderdelen halen. In 1979 moest Peter in dienst. De economie ging achteruit en na zijn diensttijd was er niet meer genoeg werk voor Peter bij het autobedrijf in Wijchen. Hij is toen gaan werken bij een montagebedrijf maar bleef in de avond uren en op zaterdagen nog met Hans samen auto's repareren. Peter is in 1982 getrouwd met zijn Ellie.

Vanaf het trouwen tot heden kregen ze twee kinderen, zoon Patrick en dochter Danielle en sinds 1,5 jaar zijn ze trotse opa en oma van kleinzoon Jax. In 1988 opende Hans het autobedrijf in Bemmel en Peter kwam vanzelfsprekend op zaterdagen helpen om het werk af te krijgen. In 1992 was het druk genoeg om samen te besluiten fulltime te komen werken. Sindsdien heeft hij zich ingezet om samen met Hans, Maria en later met Veronique een goed lopende zaak te maken van autobedrijf Hans Huijbers. "Peter, namens ons allemaal, bedankt voor je loyaliteit en inzet!"

Mitra drankenspeciaalzaak

HUISSEN - Al weer 2,5 jaar wordt de Mitra drankenspeciaalzaak gerund door Marcel&Maria. Maria is al werkzaam zolang als de winkel er is, ruim 11 jaar. Marcel heeft 27 jaar in Elst gestaan als slijter en 2,5 jaar voor de webshop van Mitra gewerkt.

We houden ons in het bijzonder bezig met speciaalbieren,whisky`s en cadeaus. Natuurlijk hebben we ook een ruim assortiment wijn en gedistilleerd. Met speciaal bier en whisky gaan we een grote proeverij organiseren.

De BX (BierXperiance) wordt op 29 september van 19.30 tot 22.30 uur gehouden in Duiven samen met Mitra Duiven En Mitra Elst. Je kan op de proeverij ruim 100 bieren proeven van brouwers die er met hun eigen bieren staan. Zo zal ook Brouwerij Het Roze Varken aanwezig zijn, om hun bieren te laten proeven.

Koen Hegeman woont in Huissen en is een van de twee heren die het bier maakt. Entreekaarten zijn te koop in de winkel of online via Mitra.nl. Ook voor de WX(WhiskyXperiance) zijn kaarten te koop die wordt op 5 november van 14.00 tot 17.00 uur gehouden in De Kuul in Huissen.

Je kan onze akties ook volgen op facebook. Tot ziens bij ons in de winkel of tijdens een van de proeverijen.

Vleischkeuren in Huissen

HUISSEN - Donderdag 21 september is het Vleiskeuren. Al vele jaren wordt dit ook gevierd op het Van Wijkplein. Vorig jaar was bakker Engelen uitgeweken naar het centrum van Huissen door de afwezigheid van een slager op het Van Wijkplein.

Dit jaar is er samenwerking ontstaan tussen de nieuwe zaak New York Pizza, Bakkerij Engelen, Bloembinderij Dorethé en van De Zilverkamp slagerij Peters en de Fruitcompany.

Samen gaan ze een mooi feestje maken op het Van Wijkplein dus iedereen is welkom voor een hapje en drankje en natuurlijk worden er weer oliebollen en appelbeignets gebakken.

Verder is er bij deze winkels mee te doen aan de verloting. In de dagen voorafgaand kan iedereen bij een aankoop van bovengenoemde winkels een bon in vullen om mee te dingen naar een complete barbecue voor tien personen. De uitreiking van de prijs is op donderdagavond om 20.00 uur. U dient hiervoor wel aanwezig te zijn om de prijs in ontvangst te nemen.

9 / 36

Column

Deur

Trrringggg. Als de voordeurbel gaat schrik ik vaak. De meeste bezoekers komen achterom. Ik schrik, als wij in de keuken gezellig bezig zijn met onze dagelijkse afwas. Wij nemen dan vaak de dag door. Mijn geliefde hanteert de afwasborstel en ik de theedoek. Al ruim 40 jaar. Trrringggg, het blijkt een collectant van het Beatrixfonds. Bij de voordeur hebben we een bakje met munten. Als mijn geliefde in het bakje graait ziet de collectant mij in de keuken. Opgetogen zegt hij in mijn stukjes vaak over ons gezinsleven te lezen, maar nu ziet hij het zelf. Een afwassende stukjesschrijver is kennelijk bijzonder. Er bestaan stukjesschrijvers die zich geen vaatwasmachine kunnen veroorloven. Stukjesschrijvers die elke week op zoek zijn naar een onderwerp. Wat de collectant niet wist, ik had al een onderwerp. Mijn stukje gaat over de scheidende directeur bestuurder Koos van S. van Stichting Welzijn Lingewaard, een gemeentelijke welzijnsorganisatie. Met een vorstelijk salaris heeft hij naar mijn gevoel de kluit belazerd. Een salaris van bijna een ton voor 32 uur plus een onkosten- en reiskostenvergoeding. Koos van S. had nog niet genoeg en heeft uit het budget van SWL in ieder geval een muurlader voor zijn e-car op het kantoor laten installeren. Koos van S. en de Raad van Toezicht zijn in goed overleg uit elkaar te gaan, schrijft de voorzitter. Mijn gevoel zegt, hier is iets niet pluis. De kluit belazeren en dan in goed overleg ontslag nemen? Mijn gevoel zegt iets anders. In goed overleg betekent via de achterdeur wegkomen met een zak met geld. Raadsleden fluisteren van fraude en aangifte bij de politie. En wat is het gevoel bij het college? De vier wethouders lachen als boeren met kiespijn die zich formeel verschuilen achter de Raad van Toezicht van SWL. Mijn gevoel is versterkt. Trrringggg, kritische raadsleden aan de politieke deur van het college. Trrringggg, politie aan de stoute deur van Koos van S.
Sjaak

Opfrissertje voor hondenliefhebbers

LINGEWAARD - Veel mensen genieten van hun hond; vaak echter krijgen de Wijkplatforms meldingen van overlast, veroorzaakt door onder andere hondenpoep. Hieronder een opfrissertje voor de hondenbezitters, de tekst is ook te lezen op de gemeentesite.

Hondenbeleid van de Gemeente Lingewaard

Binnen de bebouwde kom mogen honden bijna overal komen. Honden moeten overal aangelijnd zijn, behalve in de hondenlosloopgebieden.

Op kinderspeelplaatsen, bij en in zandbakken en op speelweides mogen honden niet komen (ook aangelijnde honden niet). Dit verbod geldt niet voor ‘honden in functie’, zoals blindengeleidehonden of honden die ervoor hiervoor opgeleid worden.

Hondenpoep opruimen

U bent verplicht de hondenpoep op te ruimen behalve in de losloopgebieden en uitlaatstroken, dit om overlast te voorkomen.

Voor opruimmiddelen, zoals zakjes, kunt u terecht bij de dierenspeciaalzaken.

Hondenuitlaatstroken

Uitlaatstroken zijn te herkennen aan de blauwe borden met de tekst 'Uitlaatstrook voor honden'. Ook hier moet uw hond aangelijnd zijn.

Hondenlosloopgebieden

Hondenlosloopgebieden zijn herkenbaar aan de bordjes ‘losloopgebied’. Honden mogen daar alleen onder toezicht en onder controle loslopen.

De regels betreffende het hondenbeleid en de boetes voor het niet nakomen van deze regels vallen onder de APV van de gemeente Lingewaard artikel 2:57 en 2:58, u kunt dit nalezen op Overheid.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 26 september - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel

Woensdag 27 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1 in Huissen

Donderdag 28 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Cabaretière Anne Neuteboom in Bemmel te zien

BEMMEL - Zaterdag 30 september laat TOP een ieder kennis maken met Anne (bijgenaamd ‘De Neut’), winnares van de Jury & Publieksprijs Cameretten 2015 en ja, ook een millennial. Zoals we allemaal weten zijn millennials ongebreideld positief met een plaat voor hun kop, hoogmoedig, kortzichtig, individualistisch, overmatig emphatisch, overgevoelig, slecht opgeleid, ongeïnteresseerd, hebben ze allemaal dyslexie en ADHD en krijgen ze overal een burn-out van. Dus dat belooft wat.

Anne neemt het publiek op beeldende wijze en met prachtige volzinnen mee in haar frustraties. Op verfrissende wijze geeft ze een inkijkje in de wereld om haar heen. Ze neemt het hele podium in beslag met slechts één roze vouwstoel en oogt als een vis in het water. De nieuwe show van Anne is een relevante aanklacht tegen het keurslijf waar millennials zich in geperst voelen.

De Volkskrant ziet haar als ‘een groot talent’ en NRC vindt Anne ‘expressief tot in haar vingertoppen’. Haar eigen conclusie: mag ik alsjeblieft weg hier?

Aanvang optreden 20:30. Kaartjes kosten 15,00 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Klaverjassen in Gendt

GENDT - Met ingang van donderdag 21 september is er om de twee weken in Café De Klok in Gendt Klaverjassen.

"Heeft u zin om mee te kaarten bent u welkom. Graag om 19.15 uur aanwezig zijn. Inschrijfgeld per avond 3 euro. Heeft u nog vragen, kunt u deze mailen naar: zandsehof@planet.nl."

13 / 36

14 / 36

16 / 36

Fly Drive airport Faro – Portugal met Co-Bus Buscamper Verhuur Het lentegevoel in de wintermaanden

OOIJ (bij Nijmegen) – De verhuur van buscampers vanuit Ooij, verplaatst zich in de wintermaanden naar Portugal. Nu de zomer bijna op z'n eind loopt en de huurders van Co-Bus nagenieten van hun vakantieherinneringen of in de vroege herfst nog op reis gaan, richten Heleen en Arnold zich weer op de verhuur van hun buscampers in Portugal en zuid-Spanje tijdens de wintermaanden.

In plaats van de lange rit naar Portugal of zuid Spanje te moeten ondernemen in de winter, boeken huurders een vlucht naar airport Faro - Algarve Portugal, aldaar opgewacht door Co-Bus met een volledig ingerichte buscamper.

Het soort vakantie waarin je zelf je uitzicht kiest. Cultuur of natuur verkent, wandelt langs de kust en in het bergachtige achterland, stadjes bezoekt in de Algarve, Alentejo of in Spanje – Sevilla. Gewoon geniet van de rust of een terrasje of een rondreis door zuid-Portugal en zuid-Spanje maakt. Altijd verzekerd van een onderkomen op vier wielen, waar je ook wil blijven staan. Huurders hoeven alleen een koffertje met persoonlijke zaken mee te nemen. De buscamper is volledig ingericht.

Zin in vakantie in de wintermaanden of overwinteren met een buscamper? Kijk op de website co-bus.nl bij Overwinteren of bel Co-Bus / Heleen en Arnold voor meer informatie (06 12403209).

Winnaar bekend: Anchalee Massagesalon geeft lang weekend Spanje weg

BEMMEL - De winnares van een lang weekend naar Spanje voor twee personen is bekend. De gelukkige is Petra Wagener uit Bemmel. Enige maanden geleden was er een speciale actie bij de Thaise Massagesalon uit Bemmel voor klanten die de salon met enige regelmaat bezoeken.

In juni 2018 zal Petra met haar man ondergedompeld worden in Spaanse sferen. In een prachtig appartement op de urbanisatie Puebla Tranquila in Mijas (tussen Malaga en Marbella), op nog geen 5 minuten van het strand van Fuengirola kan het Bemmels echtpaar even lekker uitblazen. De gemiddelde temperatuur aan de Costa del Sol ligt in juni halverwege de twintig graden en met een gemiddeld aantal zonuren van elf zijn er voldoende ingrediënten voor een prachtig en relaxed weekend.

"Onze klanten hebben enorm enthousiast gereageerd op deze actie. Ik denk dat deze prijs wel voor herhaling vatbaar is. Wij gaan de aankomende weken eens goed nadenken over een nieuwe actie", aldus eigenaresse Anchalee. "Namens de masseuses en mijzelf wil ik Petra en haar man een goede reis en ontzettend veel plezier wensen!"

Gratis advocatenspreekuur in Bemmel

BEMMEL - Sinds 2010 houdt mr. Clemens van Rossum als advocaat kantoor aan de Dorpsstraat 6 in Bemmel. Hij voert zijn advocatenpraktijk alleen. Voor intercollegiaal overleg onderhoudt hij contact met het bekende kantoor De Mul Zegger Advocaten met vestigingen in Nijmegen, Apeldoorn en Druten.

Deze intercollegiale samenwerking krijgt begin mei een uitbreiding op de locatie van het kantoor van mr. Clemens van Rossum aan de Dorpsstraat 6. Hij en mr. Bas van Snippenburg van De Mul Zegger Advocaten van de vestiging in Nijmegen zullen daar dan op elke dinsdagavond een gezamenlijk spreekuur houden. Dit spreekuur is gestart op dinsdag 2 mei van 19.30 tot 20.30 en wordt daarna elke week op de dinsdagavond op datzelfde tijdstip gehouden. Iedereen die een advocaat wil spreken over juridische kwesties is welkom, of het nu is op het gebied van adviseren of het voeren van een juridische procedure.

Het is een gratis inloopspreekuur. Als u liever vooraf een afspraak wilt maken, kan dat tijdens kantooruren via 0481 465448.

Mr. Clemens van Rossum voert een algemene praktijk onder andere op de rechtsgebieden personen- en familierecht, strafrecht, incasso's, schadekwesties, contractenrecht, huurrecht en burenrecht. Mr. Bas van Snippenburg houdt zich bezig met arbeidsrecht, pensioenrecht, ondernemingsrecht en vennootschapsrecht.

Nieuw: schietvereniging Kort Oisterwijck Doornenburg

DOORNENBURG - Op dinsdag 26 september starten wij met de schietochtenden voor 55-plussers binnen de Gemeente Lingewaard.

"U bent vanaf 10.30 uur welkom in de schietaccomodatie aan de Pannerdenseweg 47 in Doornenburg. Onze instructeurs zullen onder deskundige begeleiding de beginselen van de schieten bijbrengen. En een gezellige en ontspannende bezigheid onder het genot van kopje koffie en thee Neemt u gerust uw partner, een goede vriend of college mee. Wij zien graag op dinsdag 26 september! Onze schietlocatie bevindt zich achter café en zaal Kort Oisterwyck aan de Pannerdenseweg 47 Doornenburg."

Het Vleiskeure geeft slagerij Wim Buurman voldoening

Vleiskeure 2016. De reuring in het levendige stadscentrum is Wim Buurman goed bevallen. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Voorafgaand aan de Huissense kermis is bij menigeen de keuken misschien wel het belangrijkste vertrek van het huis. Want op kermiszondag moet er weer soep een goed stuk vleis op tafel staan. Ook Slagerij Wim Buurman bereidt zich daarop voor. Slager Michel Lunenburg is al druk met de voorbereiding. Samen met Wim Buurman kijkt hij uit op een speciaal ritueel: het Vleiskeure op aanstaande donderdagavond.

Het wordt de tweede editie van Slagerij Buurman na de verhuizing van het van Wijkplein naar de Vierakkerstraat. De reuring in het levendige stadscentrum is Wim Buurman goed bevallen. Het gebied tussen zijn winkel en Het Moment is voor het Vleiskeure omgedoopt tot 'Het Museumplein'. Een prachtige naam die vraagt om een extra invulling, zeggen Antoinette en Wim buurman. Er komt muziek en voor de kinderen brengt Erik Hermsen een luchtkussen.

Maar de ambachtelijke slager staat er ook voor zijn vlees. Bovenmeester Buurman doceert: "Er bestaat een gezegde, een slager mag niet zijn eigen vlees keuren. Dat wil ik juist niet. Het geeft me voldoening en plezier als minse onze hamburger en heerlijke beenham hebben gekeurd en vervolgens de duum omhoog houwe." Bezoekers kunnen tegen weggeefprijzen broodjes beenham en hamburger kopen.

Verder is er prijsvraag. Wim stopt een aantal van zijn befaamde rookworsten uit eigen worstmakerij in een mand. Raad het gewicht en win een opgemaakte rundvleessalade voor zes personen.

Donderdag 21 september. Aanvang 18.30 uur. In de loop van de avond worden ook de Keurvorsten verwacht om het vleis keuren. Het belooft op het 'Museumplein' een avond te worden die tot de kleine uurtje kan duren. Bij Het Moment is dan live muziek van Niek en Peter.

Nieuw: schietvereniging Kort Oisterwijck Doornenburg

DOORNENBURG - Op dinsdag 26 september starten wij met de schietochtenden voor 55-plussers binnen de Gemeente Lingewaard.

"U bent vanaf 10.30 uur welkom in de schietaccomodatie aan de Pannerdenseweg 47 in Doornenburg. Onze instructeurs zullen onder deskundige begeleiding de beginselen van de schieten bijbrengen. En een gezellige en ontspannende bezigheid onder het genot van kopje koffie en thee Neemt u gerust uw partner, een goede vriend of college mee. Wij zien graag op dinsdag 26 september! Onze schietlocatie bevindt zich achter café en zaal Kort Oisterwyck aan de Pannerdenseweg 47 Doornenburg."

21 / 36

22 / 36

23 / 36

Ouderendag in Haalderen

HAALDEREN - Alle 55-plussers van Haalderen zijn welkom voor een gezellige dag op 5 oktober. Alle Haalderse en oud-Haalderse 55-plussers worden uitgenodigd voor een gezellig samenzijn donderdag 5 oktober in De Tichel in Haalderen. Tevens wordt aandacht aan de Dag van de ouderen besteed.

"We beginnen om 11.00 uur met koffie/thee met wat lekkers en is er tijd om bij te kletsen, waarna we omstreeks 12.45 uur van een lekkere maaltijd kunnen gaan genieten. Vanaf 14.00 uur is dans- en amusementsorkest Eigereid aanwezig, die ons komt vermaken met muziek om naar te luisteren en op te dansen. We verwachten dat de middag om 16.30 uur eindigt."

De eigen bijdrage voor leden van BMJ is 10,00 en voor niet-leden 20 euro. De eigen bijdrage dient bij aanmelding voldaan te worden. "Mocht u vervoersproblemen hebben, laat het ons weten, dan kunnen wij voor een oplossing zorgen." De organisatie is in handen van Bejaard maar Jong Haalderen. Aanmelden kan bij Nel Duijf, 0481 463842 of Inie Pauwels, 06 12649252 (na 18.00 uur).

Popkoor2000 organiseert gezellige Vinyl-Party

BEMMEL - Op 28 oktober houdt Popkoor 2000 een Vinyl-Party in café-zaal De Roskam. Een avond vol met muziek gedraaid door DJ Louis met ouderwetse vinylsingles door de bezoeker zelf uitgekozen. De ideale avond om samen met vrienden of familie in een gezellige ongedwongen sfeer bij te praten en te dansen.

Het thema van deze avond is muziek uit de jaren '70, '80 en '90. De avond begint om 21.00 uur en eindigt om 2.00 uur. Toegangskaarten zijn te verkrijgen voor 10 euro (21+) bij De Roskam of te bestellen via het e-mailadres j.anholt10@gmail.com. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan Popkoor 2000 en wordt gebruikt voor drie nieuwe concerten van Popkoor 2000 die uitgevoerd worden op 3 en 4 november 2018 in zaal Providentia in Gendt.

Er is een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Kaarten zijn te verkrijgen bij café-zaal dDe Roskam of via e-mail te bestellen: j.anholt10@gmail.com.

Donateursactie harmonie Sint-Caecilia

GENDT - Binnenkort komen leden van harmonie Sint-Caecilia en vrijwilligers die de vereniging een warm hart toedragen weer huis-aan-huis langs bij alle inwoners van Gendt om een financiële bijdrage te vragen voor de Gendtse muziekvereniging.

Een bijdrage die hard nodig is om deze Gendtse muziekvereniging draaiend te kunnen houden. De kosten voor opleidingen en instrumenten en worden steeds hoger, terwijl de subsidiekraan van de gemeente Lingewaard steeds verder dichtgedraaid wordt.

Harmonie Sint-Caecilia verzorgt al vele jaren belangeloos de muzikale omlijsting van evenementen in Gendt, zoals het Kersenfeest, de kermis, het Pinksterfestijn in Hulhuizen, Koningsdag, dodenherdenking en intocht Sinterklaas.

"We hopen dat veel Gendtenaren, zoals ze al heel veel jaren doen, de harmonie een financieel steuntje in de rug willen geven, zodat de Gendtse muziekvereniging ook de komende jaren de vele activiteiten in Gendt van een muzikale noot kan voorzien. Om het voor iedereen nog aantrekkelijker te maken om een bijdrage te geven aan Sint-Caecilia, is er een speciale actie: voor elke 5 euro die men doneert aan de harmonie, ontvangt men een gratis entreebewijs voor het Najaarsconcert van Sint-Caecilia op zaterdag 28 oktober in de theaterzaal van Providentia."

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 25 september kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: champignonsoep, karbonade met sla én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Ricky Koole & Ocobar - Me & Tennessee

BEMMEL - Vrijdag 29 september is het eerste TOP-muziekoptreden van dit seizoen in de Theaterkerk. Als u van country- en soulmuziek uit het zuiden van de VS houdt, dan moet u beslist komen luisteren.

Misschien had Ricky Koole in het zuiden van de VS geboren moeten worden. Ze blijft er in elk geval naar terugkeren. Country, diepe soul en bluegrass hebben altijd haar voorkeur gehad. Die liedjes hebben steeds weer prachtig verhalende teksten en meeslepende melodieën. In haar nieuwe theaterprogramma zingt Ricky Koole eigen nummers en covers van de grote zuidelijke componisten zoals Willie Nelson en Steve Earle.

Dit seizoen toert zij langs de Nederlandse theaters met een americana-programma, begeleid door de Rotterdamse band Ocobar. De mannen van Ocobar hebben dezelfde liefde voor de 'sound of the south'. Een betere band voor een heerlijke avond muziek vind je niet. Ricky Koole en Ocobar durven keuzes te maken die niet voor de hand liggen, hebben het lef om de gebaande paden te verlaten. U wacht een avond vol prachtige en inspirerende muziek.

Aanvang 20:30. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Tekenwedstrijd Sjors Sportief & Sjors Creatief

LINGEWAARD - Het schooljaar is weer begonnen en daarmee gaat het sport- en cultuurkennismakingsproject Sjors Sportief en Creatief ook weer van start in gemeente Lingewaard.

Vanaf half oktober kunnen basisschoolleerlingen van het regulier en speciaal onderwijs uit groep 1 tot en met 8 kennismaken met activiteiten/cursussen op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente. In totaal hebben zich nu al 48 sport- en cultuurorganisaties aangemeld.

Het project start met een tekenwedstrijd onder de scholen. Er kan tot 22 september 17.00 uur gestemd worden via www.sjorssportief.nl . De scholen die meedoen aan de tekenwedstrijd hebben hun leerlingen geïnformeerd en gevraagd om te stemmen, maar ook buren, familie en vriendjes/vriendinnetjes kunnen stemmen. De tekenaar van de winnende tekening krijgt namelijk een prijs voor de hele klas aangeboden en komt op de voorkant van het nieuwe Sjorsboekje!

Storm velt familieboom

ANGEREN - Op 13 september met de harde wind in de ochtend. Gaan de oude bomen neer, die 'opa' Roelofs als stekje uit Canada heeft gepoot...

Meegenomen tussen zijn kleding in zijn koffer. Veel stormen en geweld overleefd. Zonde, maar natuurlijk geen vergelijking met de rest van de wereld. Zoals de gezegde 'hoge bomen vangen veel wind' is dat een feit! Geluk dat hij net het huis van de buren niet heeft geraakt en geen slachtoffers heeft gemaakt. Desalniettemin dat het wel een emotioneel moment is wat op de grond ligt...

Week van de Loopbaan

LINGEWAARD - “Na een aantal succesvolle jaren met de Dag van de Loopbaan hebben we als Noloc, de vereniging voor loopbaanprofessionals, reeds twee edities van de Week van de Loopbaan georganiseerd. Ook dit jaar brengen we onze leden daarmee in contact met belangstellenden in de eigen regio, “ aldus Irani Otten-Admiraal van het bestuur van Noloc.

Tijdens de Week van de Loopbaan van 18 tot en met 24 september zijn alle belangstellenden die willen praten over hun loopbaanontwikkeling welkom. Ze kunnen kosteloos een afspraak maken met een loopbaanadviseur of jobcoach bij hen in de buurt. Ga voor meer informatie naar www.noloc.nl/week-van-de-loopbaan-2017.

Noloc is de grootste beroepsvereniging van Nederland. Voor mens, werk en organisatie, met de focus op loopbaanadvies en jobcoaching. De vereniging heeft ruim 3.000 leden en via Twitter en LinkedIn een gecombineerd bereik van ruim 5.400 volgers. Noloc-erkende professionals voeren een kwaliteitslabel en dragen daarmee bij aan het niveau van dienstverlening voor heel de branche. https://www.noloc.nl/.

Gluren bij de Buren

LINGEWAARD - Zaterdag 23 september van 15:00 tot 17:00 uur verzorgen statushouders uit de gemeente Lingewaard een bijeenkomst in de theaterzaal van cultureel centrum De Kinkel (Van Ambestraat 1, Bemmel).

Deze bijeenkomst is op initiatief van de statushouders en wordt begeleid door Vluchtelingenwerk Lingewaard. Tijdens deze bijeenkomst zullen zij aan hun nieuwe buren iets laten zien en ervaren van de gebruiken en gewoontes uit hun eigen geboortestreken. De bijeenkomst heeft aldus de titel “'Gluren bij de Buren' meegekregen. Niet geheel toevallig valt het evenement samen met de landelijke Burendag.

Zij willen iedereen uitnodigen om te komen genieten van hun eigen gebruiken en gerechten zoals zij die meegenomen hebben van hun geboortegrond, als teken van dank aan de gemeenschap waarin zij opgenomen worden.

Wethouder Helga Witjes, onder andere verantwoordelijk voor inburgering en vluchtelingenwerk, zal namens de gemeente Lingewaard de bijeenkomst bezoeken.

Iedereen is welkom binnen te lopen. "We zouden het echter zeer waarderen indien u van plan bent om te komen, ons daarvan op de hoogte te stellen. U kunt dat doen door een mailtje te sturen aan lingewaard@vwon.nl onder vermelding van Gluren bij de Buren en het aantal mensen dat van plan is ons te bezoeken", aldus cliënten en medewerkers van Vluchtelingenwerk Lingewaard.

OverBetuwse tafeltenniskampioenschappen

BEMMEL - De jaarlijkse OverBetuwse Tafeltenniskampioenschappen werden afgelopen vrijdag en zaterdag gespeeld in De Schaapskooi in Bemmel. Veel clubs uit de regio deden mee aan dit toernooi.

Bij de senioren-C won René Frentz (Essentia) in de halve finale van Adri Leissner (Essentia). In de andere halve finale wist Arno de Laak (Sethone) te winnen van Jorn Sanders (Essentia). In de finale versloeg Arno de Laak René Frentz met 3-2. Toch een heel knappe prestatie dat er drie Essentia-spelers tot de halve finale wisten door te dringen.

In de finale van de B-poule ging Sven Latta (TVO) er met de prijs vandoor. Hij won in de finale van Maarten Bilderbeek (HUTAF). Peter van Wetten hield hier de eer van Essentia hoog door de halve finale te behalen.

In een prachtige finale bij de senioren-A ging de winst naar Marc Korthouwer (HUTAF). Hij veegde de vloer aan met Martijn Wiltink (TVO) door 3-1 te winnen.

Bij de jeugd ging de winst naar de volgende vier spelers: Anne van Bolderen, Daan Barends, Corne van Dam en Sophie Bongerds.
Alle prijswinnaars werden van harte gefeliciteerd.

"Onze dankbaarheid gaat ook uit naar het organiserend comité: Pascal Schipperheyn, Marc & Wilko Korthouwer. Dankzij hun bevlogenheid is het toernooi elk jaar weer een succes."

Ook zin om te komen tafeltennissen onder begeleiding van een toptrainer? Kom dan op vrijdag naar De Schaapskooi in Bemmel. Vanaf 20.15 uur krijgen de senioren training, waarna het mogelijk is om nog vrij te spelen. Meer informatie staat op www.essentiabemmel.nl, info@essentiabemmel.nl of via www.facebook.com/TTVEssentia.

Sportieve aftrap Nationale Sportweek

Foto: SWL, fotograaf Karsten Smolders

HUISSEN - Om 12.00 uur gaf Menno van Megen het startsein van de Nationale Sportweek op LingewaardUIT! in Huissen. Het publiek werd uitgedaagd mee te doen aan een sportieve challenge.

Gelukkig was het even droog. Daarentegen trotseerde streekballetschool Overbetuwe (SBOB) de regen en gaf een daverend optreden op het marktplein in Huissen.

Foto: SWL, fotograaf Karsten Smolders

Ondanks de slechte weersvoorspelling waren ruim dertig vrijwilligersorganisaties, culturele, maatschappelijke, sportieve en muzikale verenigingen/organisaties aanwezig om hun diverse aanbod te promoten in de kleurrijke marktkraampjes. De hele dag door werden er optredens verzorgd door SBOB, Taekwondo, singer-songwriter en de modeshow van Over & Weer kledingruil en konden bezoekers meedoen aan sportieve challenges in het kader van de Nationale Sportweek. Voor de jeugd was er een Playstation FIFA-toernooi georganiseerd wat ook lekker druk bezocht werd.

Kortom: de keuze van organisator Stichting Welzijn Lingewaard voor het centrum van Huissen bleek succesvol. Al met al was het weer een geslaagde editie! SWL is alle deelnemende verengingen en organisaties dankbaar voor hun inzet en medewerking!

Geert Roelofs en Jacques Hoogveld exposeren

ANGEREN - Het is weer gelukt een mooie expositie in te richten in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 in Angeren.

Na exposities in De Kijkruit Gendt, de Mea-Vota kunstroute exposeert Geert Roelofs, voormalig onderwijzer in Angeren, nu zijn werken in Angeren. De expositie toont enkele aquarellen, acryl-schilderijen en een zwart/wittekening. Daarnaast zijn er recente werken te zien met als thema: gebouwen bij een brug aan het water. Met een speciaal eigengemaakte schildertechniek; saté-prikkers als penseel en gebruik van gewone huisverf, worden getekende stadsgezichten kleurrijk ingevuld. Als inspiratiebron voor deze serie golden de menselijke bouwactiviteiten bij een rivier of brug in een stad of dorp. Deze schilderijen ademen een sfeer van herinnering met een globale kleurrijke weergave van de werkelijkheid.

Jacques Hoogveld uit Angeren volgde cursussen boetseren in Bemmel bij de Open Academie en in Nijmegen bij De Lindenberg. Ook heeft hij daar met de draaischijf gewerkt. Veel van zijn werk is nu te zien, waaronder vier verschillende vrouwenfiguren, man met big, dieren en gedraaide potten. Jacques werd geïnspireerd door zijn omgeving en de mensen om hem heen. De expositie duurt van 14 september tot 25 oktober.

Oecumenische viering Gendt

GENDT- Op zondag 24 september is er een oecumenische viering in de R.K. H. Martinuskerk in Gendt. De aanvangstijd is 10 uur. De viering is voorbereid door de oecumenische werkgroepen van de katholieke kerk en de prot. gemeente Gendt-Doornenburg. Het koor Jubilate en de Harmonie St. Caecilia zullen hun medewerking hieraan verlenen.


De viering maakt deel uit van de vredesweek die ieder jaar in september in de Nederlandse kerken gehouden wordt. Vrede vieren we elke week in de kerk maar in de vredesweek gebeurt dat in nadrukkelijke verbondenheid met hen die leven in situaties van oorlog en geweld. De collecte is bestemd voor de organisatie PAX. Pax staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers wereldwijd werkt Pax aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken. Allen welkom.

Zonnebloembingo Huissen

Foto: M. Slootman

HUISSEN - Het was weer een gezellige Zonnebloemmiddag in De Valom in Huissen. Zo'n 85 mensen waren gekomen om met z'n allen de Bingo-traditie hoog te houden.

Foto: M. Slootman

Mooie cadeaus stonden uitgestald, lekkere drankjes werden er ingeschonken en ook de hapjes gingen erin als koek. Kortom, dit komt zeker weer terug in ons volgende jaarprogramma, een blijvertje! De organisatie is iedereen dankbaar, zowel de gasten voor het komen als de vrijwilligers voor al het werk wat ze hebben verricht.

Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Leden van Lotus Vulgaris die aan de wedstrijd Betuwe Combinatie in Driel willen meedoen, kunnen zich tot en met 20 september opgeven bij Mart Verhoeven.

De loting is om 7.30 uur, in het dartlokaal De Rijnvogels in Driel. De wedstrijd is van 9.00 tot 13.00 uur.

Welkom bij Bowling Vereniging Elst

ELST - Bowling Vereniging Elst is met spoed op zoek naar nieuwe leden!

Heeft u interesse om te bowlen of reserve te zijn? Kom gerust eens kijken. Wij spelen op elke donderdagavond van september tot en met mei van 20.00-21.30 uur in Bowlingcentrum De Wanmolen van Zetten. Voor meer informatie kun u bellen met Marc 06 22241417 of mailen naar marcdorien@live.nl

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 23 september

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Zondag 24 september

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd Koor de Levensbron

10.00 uur: H. Martinus Gendt, oecumenische viering, M. de Bree en J. Kallen, Koor Jubilate en Harmonie St. Caecilia.

Maandag 25 september

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, woord- en communieviering, R. Heinen, opening seizoen Vrouwengilde

Woensdag 27 september

09.30 uur: H. Martinus Gendt, eucharistieviering, A. Hulleman

Zaterdag 30 september

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor InVoice

Zondag 1 oktober

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, G. Peters, Spetters, gezinsviering.

10.00 uur: St. Bavo Angeren, woord- en communieviering, R. Heinen, Schutterij St. Bavo

Inschrijving open voor kerstmarkt Bemmel

BEMMEL - In het weekend van 9 en 10 december vindt in Bemmel weer de grote kerstmarkt plaats. Deze kerstmarkt is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste kerstmarkten in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Op 9 en 10 december vindt als onderdeel van deze kerstmarkt in het kasteel De Kinkelenburg de jaarlijkse expositie 'Kunst in het Kasteel' plaats, waarbij vijftien kunstenaars de meest uiteenlopende kunstwerken laten zien. De expositie is beide dagen van 11.00 - 17.00 uur geopend.

Zondag 10 december is in het centrum weer de traditionele kerstmarkt met meer dan 100 kramen. Op de promenade brengen koren tijdens de kerstmarkt kerstliederen ten gehore. Daarnaast is er, na het succes van afgelopen jaar, weer een groot kinderplein. Op de Markt vindt de grote overdekte Proeverij plaats en daar staat ook weer de wensboom. Natuurlijk zijn alle winkels en horecagelegenheden die dag geopend. Parkeren is gratis. Het evenement start om 11.00 uur en duurt tot 17. 00 uur.

Zowel hobbyisten als commerçanten kunnen zich voor deze kerstmarkt inschrijven via www.kerstmarktbemmel.nl. Daar staat alle informatie over de inschrijving. De geheel vernieuwde website zal de komende tijd verder worden geactualiseerd met informatie. De kerstmarkt Bemmel is een echte aanrader zowel voor deelnemers als bezoekers!

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 23 september

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Zondag 24 september

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd Koor de Levensbron

10.00 uur: H. Martinus Gendt, oecumenische viering, M. de Bree en J. Kallen, Koor Jubilate en Harmonie St. Caecilia.

Maandag 25 september

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, woord- en communieviering, R. Heinen, opening seizoen Vrouwengilde

Woensdag 27 september

09.30 uur: H. Martinus Gendt, eucharistieviering, A. Hulleman

Zaterdag 30 september

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor InVoice

Zondag 1 oktober

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, G. Peters, Spetters, gezinsviering.

10.00 uur: St. Bavo Angeren, woord- en communieviering, R. Heinen, Schutterij St. Bavo

Cursussen en activiteiten van Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - In seizoen 2017-2018 worden onderstaande door de gemeente gesubsidieerde cursussen en activiteiten voor alle senioren in Lingewaard in De Kinkel in Bemmel georganiseerd.

Koken: donderdag 18 sept 17.00 – 19.30 u in de Joannesschool. Engels beginners: 3e jaar dinsdag 10 okt 13.30-15.00 u. Engels conversatie 2 niveau eind havo 3: woensdag 11 okt 19.00-20.30 u. Spaans 1: 3e jaar donderdag 5 okt 09.30-11.00. Spaans 2: 5e jaar: donderdag 5 okt 11.00-12.30. Wekelijks Overige activiteiten:Muziek; Seniorenkoor :donderdag van 10.00-11.30 u. Seniorenorkest De Young Once donderdag van 10.00-11.30 uur en 19.30 – 21.00 u wisselend om de week. Handvaardigheid: donderdag 14.00-16.00 u. Toneel: maandag van 9.30 – 11.30 u. Kijk op Kunst dinsdag 4 okt 10.00-12.00 u (6 lessen om de 14 dagen.). Inleiding in de psychologie: vrijdag 27 okt van 10.00-12.00 u 6 lessen. Muziekgeschiedenis: donderdag 2 nov 9.30-11.00 u. Bridge: maandag en dinsdag 13.30-17.00 u Handvaardigheid: donderdag 14.00 – 16.00 u Koersbal: woensdag 18.30-19.30 u. Seniorengym: donderdag 14.00-15.00 u. Tai Chi: dinsdag 21.00-22.00 u en woensdag 11.00-12.00 u. Yoga: op maandag en dinsdag. Yoga: vrijdag om 11.00 u. Line dance: donderdag van 9.30-11.30 u. Sjoelen: vrijdag 14.00-16.00 u. Instuif: eerste en derde woensdag van de maand van 14.00-16.00 u. Bingo: tweede en vierde woensdag van de maand van 14.00-16.00 u.

Voor (meer) informatie kunt u bellen (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 u) met cursuscoördinatoren: Hermsen, T 0481 463555, José van Rossum T. 0481 461856, Sijan Boeder T 465 812.

Goedkope (merk)kleding- en speelgoedbeurs

BEMMEL - Zaterdag 23 september vindt in het OBC aan De Heister in Bemmel de tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs plaats. De beurs is geopend van 9.00 tot 11.30 uur.

Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede en betaalbare (merk)kleding voor het najaar en de winter te kopen. Wij nodigen iedereen van harte uit om eens een kijkje te komen nemen. De entree is gratis. Er wordt ruim 18.000 stuks mooie tweedehands winterkleding vanaf maat 80 tot en met maat S aangeboden. Naast kleding wordt er ook speelgoed verkocht en kan men er terecht voor babyspullen, schoenen, sportkleding, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog veel meer. De kleding is op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels!

Boven op de verkoopprijs komt vijftien procent. "Hiervan betalen wij alle kosten. Is er nog geld over dan schenken wij dit, naast kleding en speelgoed, onder andere aan stichting Doe een Wens. Er mogen geen (hand)tassen, buggy's en kinderen tot en met 16 jaar mee het gebouw in. Portemonnee dus in de broekzak of om de nek." Meer informatie staat op www.kinderkledingbeursbemmel.nl.

Nieuwe leden welkom bij Bowling Vereniging Elst

ELST - Bowling Vereniging Elst is met spoed op zoek naar nieuwe leden!

Heeft u interesse om te bowlen of reserve te zijn? Kom gerust eens kijken. Wij spelen op elke donderdagavond van september tot en met mei van 20.00-21.30 uur in Bowlingcentrum De Wanmolen van Zetten. Voor meer informatie kun u bellen met Marc 06 22241417 of mailen naar marcdorien@live.nl

Nissen & Vermaas pakt laatste vlucht

HUISSEN - Het seizoen van 2017 werd op 9 september afgesloten met de laatste vlucht vanuit Laon.

Aan deze afsluitende vlucht deden nog 81 duiven mee van vijf liefhebbers, die werden gelost om 12.00 uur. De uitslag:

Nissen & Vermaas 18 mee 12 pr. 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 13, 15, 16, 17, 21
W. Geurtz & Zn 20 mee 4 pr. 2, 11, 12, 20
P. C. Engelen 39 mee 5 pr. 9, 10, 14, 18, 19

Voorbereidingen theater- programma Hans Witjes

HUISSEN - De voorbereidingen voor het theaterprogramma 'De Gitarist' van de Huissense singer-songwriter Hans Witjes zijn vrijwel afgerond. De voorverkoop loopt goed en de muzikale repetities bieden perspectief op een mooi resultaat tijdens de uitvoering.

Plaats van handeling is het Posttheater, Rosendaalsestraat 27 in Arnhem. Op zaterdag 23 september 2017 van 14.30 tot circa 16.30 uur speelt en zingt Hans dan een twintigtal Nederlandstalige luisterliedjes met muzikale ondersteuning door het zangduo Karah en pianiste Mirjam van den Bos. Laatstgenoemde zal ook enkele stukken spelen van haar schitterende debuutalbum 'Firemark', waar elf zelfgeschreven modern klassieke nummers op staan. Kaarten à 7,50 euro zijn nog verkrijgbaar via mailadres hanswitjes49@gmail.com en in beperkte aantallen op de dag zelf in het theater.

Sport en Spel in De Kinkel: Bewegen belangrijk om gezond te blijven!

BEMMEL - De Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB) organiseert wekelijks diverse activiteiten waarin ouderen zich kunnen bewegen Er zijn diverse mogelijkheden om plezierig samen te bewegen om fit te blijven.

Zo is er gym MBvO op de donderdagmiddag 14.00 uur, tai chi op de woensdagmorgen 11.00 uur en dinsdagavond 21.00 uur. Koersballen op woensdagavond 18.30 uur, Line dance op donderdagmorgen 9.30 uur, sjoelen op vrijdagmiddag 14.00 uur. Biljarten iedere middag, yoga lessen zitten allemaal vol alleen bij de nieuwe groep op vrijdagochtend 11.00 uur zijn nog een paar plaatsen. Zo zie je, voor iedereen is er wel een groep waar je gezellig met elkaar bezig bent en mensen ontmoet.

U kunt altijd eerst een proefles nemen voor u besluit mee te gaan doenVoor (meer) informatie kunt u bellen, (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 uur) met: cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen, 0481 463555, José van Rossum, 0481 461856, Sijan Boeder, 0481 465812.

Damvereniging VBI start sterk in nieuwe competitie

HUISSEN - In de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe seizoen boekte Damvereniging VBI een 15-5 overwinning tegen Dammend Tilburg.

Joost Hendriksen trapte af met winst in sterk begonnen partij. In de eindfase capituleerde zijn tegenstander na een blunder. Maarten Linssen, na twee jaar weer terug in de Huissense hoofdmacht, had een lastige partij. Uiteindelijk sleepte hij de remise uit het vuur. Jos Stokkel begon met een bekende opening die hij steeds verder uitbouwde. Dat leidde uiteindelijk tot winst. Gérard Jansen strafte een gewaagd middenspel van zijn tegenstander af, won een schijf en de partij. Fred de Koning zette een mooie aanvalspartij op. Ook zijn tegenstander ging er vol tegen in maar kon het niet redden.

Johan Krajenbrink kwam sterk uit het startblok. Uit meerdere mogelijkheden koos hij uiteindelijk niet de beste voortgang en moest in remise berusten. De van Apeldoorn overgekomen Jasper Lemmen maakte na jaren weer zijn debuut voor damvereniging VBI. Hij zette een schitterende aanvalspartij op en kwam tot positioneel voordeel. Zijn tegenstander verweerde zich kranig en wist uiteindelijk de remisehaven te bereiken. Guntis Valneris vergrootte de Huissense voorsprong. Zijn tegenstander zette met veel afruilingen de hakken in het zand. Guntis kreeg niettemin sterk voordeel en in het eindspel walste hij naar de overwinning toe. Geert van Aalten kon mooi aanvallen, maar was wellicht wat te voorzichtig in het vervolg. Zijn tegenstander sloop na een offertje naar de remise. Alexander Baljakin kwam gunstig te staan tegen de Tilburgse kopman. Die verdedigde zich goed en wist remise te bereiken.

Jaarexcursie Historische Kring

Ootmarsum

REGIO - Met veel plezier organiseert het bestuur van onze kring op zaterdag 30 september een aantrekkelijke excursie naar Twente, waar we een kijkje nemen op het landgoed Singraven en een bezoek brengen aan het aloude stadje Ootmarsum. De touringcar van de Betuwe Express voert ons langs schilderachtige dorpjes als Borculo, Neede, Denekamp en langs slingerende beken en grazige weiden.

"We vertrekken wat vroeger: Valburg 08.00 uur bij de Viersprong, Slijk-Ewijk 08.15 uur bij Dorpshuis Beatrix, Oosterhout 08.30 uur bij de Leonarduskerk. Rond 10.30 uur staat de koffie klaar bij Restaurant de Watermolen in Singraven. Daarna krijgen we een rondleiding in het fraaie huis Singraven. 's Middags wacht ons een heerlijke Twentse lunch in Ootmarsum om daarna het pittoreske stadje te verkennen. Kunst en cultuur druipen er vanaf: Galerie Ton Schulten, glasblazerij Hot Marks, brouwerij OatMossche, het openluchtmuseum, aantrekkelijke winkeltjes, gezellige terrasjes, het kan niet op.

Landgoed Singraven is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel.

Huis SingravenCentrum van Ootmarsum

De geschiedenis van Ootmarsum gaat terug tot circa 770 bij de bouw van het eerste kerkje. . Ootmarsum was rond het jaar 1000 een van de grootste parochies in Twente. Rond 1300 kreeg Ootmarsum stadsrechten en werd met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen, een vestingstad. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog(1568-1648) veroverden de Spanjaarden Ootmarsum. Maurits verdreef de vijand in 1597. waarna de vesting werd ontmanteld. De opkomst van de industrie in Twente ging aan Ootmarsum voorbij. Het nostalgische stadscentrum doet oude tijden herleven.

De kosten van de excursie bedragen 47,50 euro. Daarvoor heeft u een gezellige, leerzame dag met heerlijke koffie en gebak, een deskundige rondleiding door huis Singraven, een uitgebreide lunch, en een levendige toelichting op de landschappen onderweg door John Mulder. De excursie gaat door bij tenminste veertig deelnemers. Opgave voor 15 september via historischekringoosterhout@gmail.com.

Ouders voor project gezinsondersteuning

LINGEWAARD - Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het wat minder soepel verloopt. Wat is het dan fijn als er iemand in de buurt is waar je je verhaal aan kwijt kan, die naar je luistert en wat handige tips en handvatten kan aanreiken waardoor je weer verder kan. Stichting Welzijn Lingewaard draait sinds een aantal jaren het project Gezinsondersteuning met zeer enthousiaste en bekwame vrijwilligers.

Voor het komend seizoen zijn we weer op zoek naar een ouders die bereid zijn hun eigen opvoedings- en levenservaring in willen zetten binnen dit project om gezinnen in Lingewaard verder op weg te helpen. Het gaat om laagdrempelige ondersteuning. Als getrainde vrijwilliger ondersteun je gezinnen met kinderen vanuit je eigen ervaring en op basis van gelijkwaardigheid.

Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen die zelf ouder zijn en of ervaring hebben met opvoeden en anderen daarmee willen ondersteunen. Het stimuleren van ‘Eigen kracht’ is belangrijk evenals voldoende aandacht en tijd om het gezin verder te helpen. Goed kunnen luisteren en praktische steun kunnen bieden, daar gaat het bij gezinsondersteuning vooral om.

Wij bieden de vrijwilligers; een voorbereidingscursus, persoonlijke begeleiding in de vorm van coachingsgesprekken, thema- en intervisiebijeenkomsten en de mogelijkheid eigen ervaringen en kwaliteiten in te zetten en te verbreden. Voorwaarde is we; dat er een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt aangevraagd.

Jaarprogramma Theater Kees

HUISSEN - Deze week is et nieuwe jaarprogramma van Theater Kees in Huissen, samen met Het Gemeentenieuws, thuis bezorgd.

Het seizoen begint met de hilarische misverstanden in 'Slippers' van Alan Ayckbourn. De afgelopen maanden succesvol vertolkt in de theaters door Plien en Bianca en de heren van Droog Brood. Traditiegetrouw is de première van de familievoorstelling Aladdin, voor iedereen vanaf 6 jaar, ook dit jaar weer op tweede kerstdag. Hierna volgt een reprise van het cabaretprogramma 'Klussen' van het duo Edo & Arie op zaterdag 27 januari.

De jeugd van StairKees is vervolgens in maart aan de beurt met hun zelfgeschreven voorstelling 'Puck van de Slettenflat'. Tenslotte, maar zeker niet op de laatste plaats, zijn het de spelers van Kindertheater Kleine Kees die het theaterseizoen afsluiten met hun versie van De Chinese Nachtegaal, een mooi oosters sprookje in een komisch jasje, voor iedereen vanaf 4 jaar.

Kaarten zijn te bestellen via www.theater-kees.nl. Theater Kees, Kampstuk 23, Huissen.

Oecumenische viering Gendt

GENDT- Op zondag 24 september is er een oecumenische viering in de R.K. H. Martinuskerk in Gendt. De aanvangstijd is 10 uur. In het parochieblad de '7 Sprong' staat per abuis een foutieve datum vermeld. Hierin wordt 17 september genoemd. Het is niet op 17 september maar op 24 september dat de oecumenische viering plaatsvindt.

De viering is voorbereid door de oecumenische werkgroepen van de katholieke kerk en de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg. Het koor Jubilate en de harmonie Sint-Caecilia zullen hun medewerking hieraan verlenen. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken. Allen van harte welkom.

Rechtskolom wordt agenda Theaterkerk

32 / 36

HIEP HIEP HOERA
Op 21 september wordt Nellie 65 jaar!
Dikke kus
Theo en de rest van de familie

Hoi, Hoi, Hoi,
tante Joke wordt 80 jaar!
de Schoutjes.

Hiep hiep hoera!
Dit Feestvarkentje wordt
20 september 40 jaar!
Gefeliciteerd van Julia en Maarten.

Voor dit Kerlje…
49 oude sokken op een rij,
maar op 24 september
komt de 50ste erbij.

Graag bedank ik alle inwoners van Lingewaard die mee hebben gedaan aan alle statiegeldflessenacties voor Forza4Neia.

Iwan Kersten

De tijd gaat snel en dat weet Nelly ook wel.
65 jaar.
Proficiat
Groeten uut Angeren

Je zou het niet zeggen, maar deze meid is toch écht 50 jaar geworden!
Proficiat Mireille.

Groetjes van de Paaldansers

Yara 14 jaar op 26 september
Van harte gefeliciteerd
Een mooie dag gewenst van Oma Hennie en Opa Sjaak
kusjes

Dit stralende paar viert
hun 65ste huwelijks jaar.
Gefeliciteerd namens
de gehele familie.

Sinds 18 september 65.
(Nog) geen aow.
Wel al jaren vrijwilliger voor sportclub, fort, volière en super oppasopa.
Liefs Diny

Op 23 september wordt onze stoere coureur 3 jaar gefeliciteerd.
Dikke kus opa en oma Huissen

Hiep hiep hoera.
Oma Doortje is op 19 september
75 jaar geworden.

Bart, Milan, Esmee, Julia en Joep.

Hoera!!! Ryan 9 jaar!
Gefeliciteerd Fenna Neil
Roan Glenn en Owen

Oh, wat is het leven toch prachtig…
over 15 jaar ben je 80!

Groetjes de Sissies!

Dit poppetje Alissa wordt 21 september alweer 3 jaar.

Vierde klas van weleer: allemaal 50

GENDT - "Het is alweer een tijdje geleden, maar alle kinderen uit mijn klas van weleer is dit jaar 50 geworden. Het is kort voor 1 oktober, de datum waarop je nog net in het nieuwe schooljaar werd opgenomen op de kleuterschool. Wellicht was er een blijven zitten, dat weet ik nu ook niet meer, die is dan iets ouder nu", meldt Eric Driessen.

"Het is de vierde klas van Meneer (Martien) Willemsen op de toenmalige Jozefschool in Gendt. Een leuke klas met een verscheidenheid aan leerlingen. Het zal omstreeks 1976/1977 geweest zijn, zo'n 40 jaar terug dus. Ben je leerling uit deze klas, weet jij alle namen nog, ik inmiddels wel. Er waren toch enkele namen, waarvan de naam mij een tijdje onduidelijk was. Een ervan was de voornaam van Meneer Willemsen zoals wij hem noemden, we gebruikten nooit voornamen toen. Via zijn zoon ben ik achter de voornaam gekomen: Martien. Als mensen een digitale kopie willen van deze foto, laat dit weten op eric.driessen@gmail.com. Je kunt ook op dit email adres vragen naar de voor jouw onbekende namen op de foto. Ik woon zelf nog steeds in Gendt. Wie is er het verste weg gegaan?"

Winnaars Uitmarkt Badmintonclub Bemmel'72

LINGEWAARD - Zaterdag 9 september vond in Huissen de lokale uitmarkt plaats onder de naam Lingewaard UIT! Ook Badmintonclub Bemmel'72 heeft daaraan deelgenomen met een stand.

Ondanks de pittige regenbuien was er redelijk wat animo waardoor de diverse deelnemers zich konden presenteren. Voor BC Bemmel'72 was het een dubbel festijn omdat het tevens de Week van het Badminton was, waarin de bond op diverse manieren verenigingen ondersteund om de badmintonsport te promoten. BC Bemmel'72 had dit jaar tenslotte een aantal sponsoren bereid gevonden om prijzen ter beschikking te stellen.

De hoofdprijs, een weekend kamperen voor 1 gezin op camping De Rotonde in Enspijk (Gelderland) is gewonnen door de heer From uit Bemmel. De twee tweede prijzen, elk een luchtbed gesponsord door Service Apotheek Huissen- Angeren, zijn gewonnen door ene Erik uit Huissen (helaas geen achternaam bekend) en door mevrouw Danielle van den Brink uit Huissen. De prijswinnaars worden verzocht contact op te nemen met de Badmintonclub Bemmel'72 via info@bcbemmel.nl.

Op 6 september is het nieuwe seizoen weer gestart in sporthal De Heister. "Mocht u interesse hebben om ook eens mee te spelen bezoek dan de website www.bcbemmel.nl voor meer informatie. De eerste drie keer kunt u geheel gratis en vrijblijvend een keer meespelen."

Aftrap Old Stars Lingewaard geslaagd

ANGEREN - Op vrijdag 8 september is de aftrap gegeven voor het project Old Stars Lingewaard. Onder het genot van een kop koffie kregen de geïnteresseerden meer informatie en een demonstratie van het Walking Football.

Eigenlijk was de aftrap al geslaagd voordat er ook maar één officieel woord was gesproken. Vanaf 15.30 uur druppelden de geïnteresseerden langzaam binnen. Het was duidelijk een ontmoeting van veel oude bekenden en daarom hing er binnen no-time een ontspannen sfeer. Bij het Old Stars-project is de sociale factor immers minstens zo belangrijk als de beweegactiviteit zelf.

Na het zien van de training Walking Football, gedemonstreerd door de Old Stars van DVC ’26 uit Didam was het wel duidelijk. Old Stars is echt voor iedere 60-plusser die nog graag een balletje zou willen trappen. Er liepen duidelijk ‘oudere’ heren met diverse fysieke beperkingen op het veld maar ook ogenschijnlijk frisse 60-ers. ‘Ik ben daar nog te fit voor’ of ‘ik kan dat niet meer’ zijn duidelijk geen excuses meer om niet deel te nemen.

Op vrijdag 15 september vindt de fittest van het project plaats om 16.00 uur bij SV Angeren. Inschrijven hier voor is nog steeds mogelijk via 06 83678991 of n.vanderham@swlingewaard.nl.

Optreden Cantilene in Liduina Bemmel

BEMMEL - Op donderdag 28 september om 19.30 uur treedt zangvereniging Cantilene op in de recreatiezaal van wooncentrum Liduida in Bemmel aan de Gouden Appel 120.

Gemengde zangvereniging Cantilene werd op 12 december 1979 opgericht. Al vanaf diezelfde datum staat het koor onder leiding van Gerard Rutjes die na al die jaren nog steeds met veel enthousiasme de dirigeerstok hanteert!

De naam die toen werd gekozen, 'Cantilene' (liefelijk gezongen lied) bleek al direct een gouden greep te zijn. Cantilene zong regelmatig op kooravonden, tijdens kerstvieringen en kreeg in de loop der jaren zo haar regionale bekendheid. Cantilene kent een zeer gevarieerd repertoire. Tijdens de uitvoeringen staan er diverse muziekstukken op het programma, zoals het Slavenkoor van Verdi of het Ave Verum van Mozart, maar ook de muziek van Eric Clapton of Leonard Cohen wordt gezongen.

Al sinds 1980 verzorgt Cantilene elk jaar een jaaruitvoering. Donateurs, familie en ook vele andere muziek- en zangliefhebbers weten dan hun weg naar de concertzaal te vinden. Ook worden er regelmatig optredens verzorgd in de verzorgingshuizen, tijdens kerkdiensten in diverse ziekenhuizen en begeleidt het koor elk jaar de bedevaart naar Kevelaer. Kortom, het is een vereniging waar het goed zingen is!

Liduina, onderdeel van RijnWaal Zorggroep, zet haar deuren ook open voor mensen uit de omgeving. Iedereen is welkom om dit optreden bij te wonen tegen betaling van 7,50 euro per persoon. Dit is inclusief koffie of thee en een consumptie. De kaartverkoop is bij de ingang van de zaal.

Workshop hapjes maken

Hapjesbuffet Foto: uit archief van stichting Pani

HUISSEN - Op 1 oktober organiseren Ria Dries en haar team een workshop hapjes maken in de evenementenkamer van Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95 in Huissen. De opbrengst is voor de Stichting Pani.

Je kunt de hapjes leren maken en vanaf 15:00 uur komen of rond 17:00 uur aanschuiven en mee-eten van het heerlijke hapjesbuffet. De kosten blijven hetzelfde. Na afloop ontvang je de recepten van de gemaakte lekkernijen per e-mail.

Aanmelden kan per e-mail bij elise@stichtingpani.nl onder vermelding van hapjes maken of alleen mee-eten, vóór 25 september in verband met de organisatie.
De kosten zijn 20 euro per persoon, inclusief drankjes. Dit bedrag komt volledig ten goede aan stichting Pani en dient dan ook rechtstreeks op rekening IBAN: NL 08 INGB 0006048505 van de stichting te worden overgemaakt.

Stichting Pani zet zich in voor de provincie Rangpur in Bangladesh. Pani is het Bengaalse woord voor water: het fundament van leven. De mensen achter de stichting zijn ervan overtuigd dat hulp begint met de basis (water, hygiëne, school). Hulp heeft echter pas echt zin als dit leidt tot zelfstandigheid. Stichting Pani streeft hiernaar met de Learn.Work.Shop (LWS). Meer informatie staat op www.stichtingpani.nl.

Bibliotheek Doornenburg feestelijk geopend

DOORNENBURG - Wethouders Theo Jansen en Helga Witjes openden zaterdag 9 september de nieuwe Bibliotheek in Doornenburg. Met deze bibliotheek opende Bibliotheek Gelderland Zuid haar 25ste vestiging.

Bibliotheek Doornenburg is een compacte bibliotheek met een collectie romans voor volwassenen en grootletterboeken, toegespitst op de inwoners van Doornenburg. In de bibliotheek is een leestafel en een online werkplek waar je onder meer gebruik kunt maken van PressReader, een online dienst die ruim 4.300 kranten en tijdschriften uit honderd verschillende landen aanbiedt.

Wie een specifieke titel zoekt, kan gebruik maken van alle boeken, cd’s of dvd’s van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Reserveer online, via de Bibliotheek Wise-app of in de bibliotheek uit de collectie van bijna een half miljoen items, dan komt jouw reservering vanzelf naar de bieb in Doornenburg toe.

De meeste kinderen in Doornenburg maken al gebruik van de bibliotheek in Basisschool De Doornick, die in samenwerking met de Bibliotheek Gelderland Zuid is opgezet. Basisschool De Doornick is een van de veertig basisscholen die bij de Bibliotheek Gelderland Zuid gebruik maakt van het project ‘Bibliotheek op school’. Met een wisselende aangepaste boekencollectie en diverse leesbevorderingsactiviteiten, werkt De Doornick samen met de bibliotheek en de ouders aan het vergroten van leesplezier bij leerlingen.

Postbezorging Slingerbos: Adres onbekend?

HUISSEN - Op 14 september aangetroffen in het Slingerbos Huissen. Wie was de postbezorger?

Zangavond voor senioren Huissen

HUISSEN – Het SVW Piratenkoor uit Huissen treedt vrijdagavond 23 september op voor de Huissense senioren.

Dat gebeurt in Sancta Maria (Convent) aan de Langekerkstraat. Het optreden is er één uit de serie van zeven zanguitvoeringen in het kader van het zilveren jubileum van het Vlinderfonds. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan worden de bezoekers aan het optreden getrakteerd op koffie met gebak. De avond begint om half acht. Er volgen nog vijf andere optredens voor de oudere inwoners van de gemeente Lingewaard. Daarvan neemt het Angerense koor Schip Ahoy er vier voor zijn rekening.

Nieuws van Tweestroom

GENDT - Het nieuwe seizoen is voor de teams van Tweestroom van start gegaan met de wedstrijd Tweestroom-jongens-mix-C1 thuis tegen Atalante-JC1.

Deze wedstrijd werd overtuigend door onze jeugd gewonnen.(4-0)(25-12/25-9/25-8/25-2). Op donderdag,21 september spelen de volgende teams hun thuiswedstrijden: om 19.30 uur Ddames-3, dames-5 en heren-1; om 21.15 uur dames-2. Op zaterdag 23 september de jeugd teams: om 09.00 uur, jongens-mix-C1 en meisjes-C2; en om 10.30 uur meisjes-C1 en meisjes-A1.

Kwekerij-Arnhem-Nijmegen, uw 4-seizoenenspecialist

GENDT - De dagen worden korter, en de herfst doet zijn intrede. Heeft u ook zin gekregen om uw interieur en terras een oppepper te geven? Dat komt mooi uit! Bij Kwekerij- Arnhem-Nijmegen kunt u vanaf heden ook terecht voor een ruim assortiment winterbloeiers en mooie vaste planten voor uw terras of tuin.

De Veluwe is op haar mooist deze periode, in de prachtige herfsttinten en haar uitgestrekte heidevelden. Met de winterharde plant Calluna, brengt u een stukje Veluwe in eigen tuin. Wilt u gaan voor winterbloeiers? De Huyskweker biedt een ruime keuze aan hangviolen in een diversiteit aan kleuren. Mocht de voorkeur meer uit gaan, naar verse Bolcrysanten en Gaultheria's, dan bent u hier ook aan het juiste adres.

Niet alleen uw zomerbloeiers kunt u de perfecte verzorging bieden, door gebruik te maken van de unieke plantenbakken met waterreservoir. Ook bij de winterbloeiers en kamerplanten kunt u van deze methode gebruik maken, zodat u uw planten nooit te veel water geeft. Het werkt heel eenvoudig. Door de watermeter kunt u zien hoeveel water u de plant moet geven. De plant verzorgt zichzelf, met de optimale hoeveelheid water uit het gevulde waterreservoir in de bodem. Via de waterstandmeter is af te lezen wanneer u de plant weer water moet geven.

Nieuw in het assortiment zijn de prachtige bakken van Lechuza met waterreservoir, die zich thuis voelen in ieder interieur. Zij zijn zowel geschikt voor kamerplanten, als voor buiten in de tuin of op het terras. Deze bakken/potten zijn allen voorzien van een binnenbak, uitgerust met een waterniveau meter . Dagelijks gieten is overbodig, eens in de 2 weken kijken of het waterniveau op pijl is, is voldoende voor de ideale verzorging. Wanneer de planten niet meer mooi zijn, kunt u de binnenbak schoon meenemen en weer laten vullen door uw Huyskweker . Dit ruilsysteem is vergelijkbaar, met de bekende bakken van uw Huyskweker. Goed voor uw portemonnee en het milieu!

Voor hoogwaardige producten en voor een goed advies staat Huyskweker Arnhem-Nijmegen graag voor u klaar . Kom langs en geniet onder het genot van een kopje koffie van het assortiment.

Kwekerij Arnhem-Nijmegen, Langstraat 46, Gendt; www. kwekerij-arnhemnijmegen.nl. Volg de Huyskweker Arnhem – Nijmegen op Facebook en blijf op de hoogte van de acties en aanbiedingen

'Gezonde voeding en beweging' in het Familiekrachtcafé

BEMMEL - Op donderdag 21 september verzorgen Stichting Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard in Bemmel het Familekrachtcafé. Tijdens deze avond krijgen ouders en opvoeders onder meer informatie over gezonde voeding en bewegen, hoe hiermee om te gaan in het gezin.

Het Familiekrachtcafé wordt geleid door Arjen Mettrop, gezins- en kindercoach bij Stichting Familiekracht. Na een gezamenlijke opening zal Rosanne de Groot, sport- en cultuurcoach bij Stichting Welzijn Lingewaard, een half uur haar kennis delen waarna er ruimte is voor vragen en er als groep interactief verder wordt ingegaan op voeding en beweging. De focus ligt tijdens de avond op het delen van kennis en ervaringen van de spreker en de deelnemende ouders of opvoeders.

Het Familiekrachtcafé start op donderdag 21 september 2017 om 20:00 uur (inloop vanaf 19:45 uur) in het gebouw van Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis. Aanmelden kan via info@familiekracht.nu of SWL meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl. Uiteraard ben je ook zonder aanmelding welkom!

Vrouwen Haalderen

HAALDEREN - De vakantie zit er weer op en het bestuur is er weer in geslaagd om een mooi en gezellig jaarprogramma samen te stellen."We starten met de jaarvergadering op 27 september. We sluiten af met een gezellige bingo." Aanvang 20.00 uur in De Tichel.

Vrouwen Haalderen

HAALDEREN - De vakantie zit er weer op en het bestuur is er weer in geslaagd om een mooi en gezellig jaarprogramma samen te stellen."We starten met de jaarvergadering op 27 september. We sluiten af met een gezellige bingo." Aanvang 20.00 uur in De Tichel.

Nieuws van Tweestoom

GENDT - Het nieuwe seizoen is voor de teams van Tweestroom van start gegaan met de wedstrijd Tweestroom-jongens-mix-C1 thuis tegen Atalante-JC1.

Deze wedstrijd werd overtuigend door onze jeugd gewonnen.(4-0)(25-12/25-9/25-8/25-2). Op donderdag,21 september spelen de volgende teams hun thuiswedstrijden: om 19.30 uur Ddames-3, dames-5 en heren-1; om 21.15 uur dames-2. Op zaterdag 23 september de jeugd teams: om 09.00 uur, jongens-mix-C1 en meisjes-C2; en om 10.30 uur meisjes-C1 en meisjes-A1.