GN Arnhem

18 juni 2016

GN Arnhem 18 juni 2016


Inloop bij SBBO

ARNHEM - Nieuw: De stichting SBBO houdt op de volgende avonden/dagen een gratis inloopavond/-middag over alles wat met problematische schulden te maken heeft & geschillen met overheden waar u zelf niet meer uit komt.

De inloop is bij wijkcentrum/zorgboerderij De Kroon aan de Randweg 2 in De Laar net voorbij de woonboulevard. Parkeren vrij aan de andere kant van de weg achter de Jumbo. U kunt direct een afspraak maken voor een gratis huisbezoek en hoort direct of wij iets voor u kunnen doen. Op 21 juni 19.00 tot 21.00 uur particulieren; 12 juli zelfde locatie zelfde tijd voor ZZP ers; 23 juli van 13.00 tot 17.00 open inloop.

Uitsluiten voor inwoners van Arnhem en directe omliggende kleine gemeenten. Log in op onze website voor meer info www.stichting-sbbo.nl. Direct afspreken? Zend een kort sms bericht sbbo met uw telefoonnummer en u wordt teruggebeld voor een gratis intake bij u thuis.

Wijkdag Elderveld zaterdag 2 juli

ARNHEM - De Wijkdag Elderveld is op zaterdag 2 juli van 10.30 tot 16.30 uur op de uitgebreide locatie rondom sporthal bij De Gaanderij via de Pettenstraat.

Verscheidene organisaties in onze wijk - Wijkplatform, Elderveld in Beweging, Stichting Welzijn Ouderen Arnhem en Wijkvereniging - zullen zich op deze dag op enigerlei wijze presenteren. Dat laat het programma (in voorbereiding) ook zien. Een groot aantal kramen, waarop standhouders hun informatie en waren aanbieden, zullen een uitnodigend, kleurrijk en informatief beeld vertonen.

Standhouders kunnen zich aanmelden bij de Wijkvereniging Elderveld. Kosten huur van een kraam bedragen 20,00 zonder stroom; met stroom 25,00. Verder kunt u ondermeer genieten van een valkenier met verscheidene vogels en is er ook een hondentrainingdemonstratie.

Voor de jeugd zijn er voor verschillende leeftijdscategorieën weer diverse attracties. Door de koude weersomstandigheden op Koningsdag hebben heel wat kinderen hun kleedjesverkoop laten schieten. Ze krijgen op de Wijkdag alsnog een mogelijkheid om hun spulletjes op kleedjes te verkopen. Meld je aan middels het e-mailadres: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

In de heemtuin zijn vrijwilligers, die u plantwijs kunnen maken! Hier zal ook het Wijkplatform Elderveld met al de werkgroepen haar rol in de wijk vertolken. Ook kunt u zich wagen aan een wedstrijdje naamgeving voor onze mascotte voor dit soort evenementen. Die er zo uitziet! Een speciale jury zal uit de voorstellen de meest aansprekende naam kiezen en de winnaar bekend maken! Doe mee! In de plaatselijke media en op de website en Buurtpraat zal een volledig programmaoverzicht worden gepubliceerd.

Let ook op de flyers en posters, die op verscheidene locaties worden gepresenteerd.

Voorlezen voor peuters en kleuters

ARNHEM - Woensdag 29 juni en vrijdag 1 juli zijn peuters en kleuters welkom tijdens het voorleeshalfuurtje om 15.30 uur in de Bibliotheek Arnhem.

Voorlezen is leuk, voorgelezen worden nog leuker. Daarom opent de bieb haar deuren en lezen we elke woensdag en vrijdag een mooi en nieuw verhaal voor aan peuters en kleuters in de Bibliotheek. De toegang is gratis en opgeven van tevoren is niet nodig.

Het belang van voorlezen
Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Maar ook voor jongeren en volwassenen is voorlezen van blijvende waarde.

Woensdag 29 juni wordt om 15.30 uur voorgelezen in de Bibliotheek Presikhaaf. Vrijdag 1 juli is het voorleeshalfuurtje in de Bibliotheek Rozet op de jeugdafdeling en in de Bibliotheek Kronenburg, beide om 15.30 uur.

Eerste zonnepaneel voor winkelcentrum Kronenburg

ARNHEM - Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem is gestart met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het centrum. Wethouder Anja Haga van de gemeente Arnhem en Wouter van de Braak, Head of Innovations van eigenaar Wereldhave, hebben op 6 juni het eerste zonnepaneel geplaatst. De komende weken worden in totaal 2140 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd.

'Met de plaatsing van zonnepanelen op het winkelcentrum besparen we fors op onze energiekosten én dienen we het milieu', vertelt Carolien Beijer, Shopping Centre Manager van Kronenburg. De zonopbrengst kan naar verwachting voor 40 procent van de benodigde energie zorgen, die we in algemene ruimtes verbruiken. Dat staat gelijk aan het gemiddeld jaarverbruik van 175 huishoudens'.

Kronenburg neemt naast zonnepanelen ook andere maatregelen om energie te besparen en het milieu minder te belasten. Carolien Beijer: 'naast het zelf opwekken van zonne-energie maken we nu ook gebruik van windenergie'. Het winkelcentrum heeft het afgelopen jaar al ruim 15 procent energie bespaard, onder andere door het vervangen van reguliere verlichting voor LED-verlichting.

Klaverjassen of jokeren op de Rijn

ARNHEM - Liefst zes kaarttoernooien organiseert de Kaart Bond Nederland tijdens de zesdaagse Kaartcruise van Arnhem naar Cochem van 10 tot en met 15 oktober.

Bezoeken aan Keulen, Bonn, Alken, Cochem, Koblenz en Düsseldorf staan op het programma. De cruise wordt afgesloten met het Captains Dinner en een feestavond. Er zijn nog enkele hutten vrij. Boeken kan bij mevrouw A. Kokke - Arnhem; 026 3793635 of 06 15357617.

Digitale ochtend voor ouderen in de Bibliotheek Kronenburg

ARNHEM - Maandag 20 juni van 10.00 tot 12.00 uur is er een digitale ochtend voor ouderen in Bibliotheek Kronenburg. Medewerkers en vrijwilligers van de bibliotheek en Seniorweb staan u te woord en kunnen u op weg helpen.

Tijdens deze ochtend wordt ingegaan op individuele vragen en kan gebruik gemaakt worden van de computers van de bibliotheek. Eigen laptop, telefoon of tablet meebrengen is ook mogelijk. Indien nodig wordt u verwezen naar andere instanties.

Er zijn 15 plaatsen beschikbaar, aanmelden kan via www.bibliotheekarnhem.nl/agenda en aan de balie in de vestigingen van de Bibliotheek Rozet, Kronenburg, Presikhaaf en Jeugdbibliobus.

De bijeenkomst vindt 20 juni plaats om 10.00 uur in Bibliotheek Kronenburg.

Inloopspreekuren e-books lenen bij de Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Iedereen die e-books wil lenen bij de Bibliotheek en vragen heeft, is welkom bij onze gratis e-books spreekuren. De inloopspreekuren vinden in juni wekelijks plaats in de vestigingen Presikhaaf, Rozet en Kronenburg.

Met een bibliotheekabonnement kun je kiezen uit meer dan 10.000 e-booktitels, zoals literaire romans, thrillers, kinderboeken, non-fictie en poëzie. Veel informatie is te vinden op onze website www.bibliotheekarnhem.nl, maar heb je toch nog vragen? Tijdens de e-book inloopspreekuren beantwoorden wij ze graag. Neem hiervoor je e-reader en laptop of tablet mee. Indien je nog geen e-book account hebt aangemaakt, vergeet dan niet je lenerspas mee te nemen.

Data en tijden:

- de Bibliotheek Presikhaaf: iedere woensdag in juni van 11.00 tot 12.00 uur

- de Bibliotheek Kronenburg: iedere dinsdag in juni van 14.00 tot 15.00 uur

- de Bibliotheek Rozet: iedere vrijdag in juni van 14.00 tot 15.00 uur

De toegang is gratis en aanmelden van tevoren is niet nodig. De beschikbare tijd is afhankelijk van het aantal vragenstellers.

Dag van de Laar op 4 september

ARNHEM - De Dag van de Laar wordt een spetterend evenement voor jong en oud, georganiseerd door wijkvereniging De Oostelaar!

Van 11.00 tot 16.00 uur is er veel te beleven op en rond het terrein van boerderij De Kroon en in het Bingelradepark. Houd eind augustus de publicaties en de website (www.oostelaar.nl) in de gaten! Eén van de activiteiten is een kleedjesmarkt voor kinderen. Heb je overbodige speelgoed en/of wil je andere spulletjes verkopen? Kom dan naar boerderij De Kroon! Van tevoren reserveren van een plek voor een kleedje is wel noodzakelijk en is gratis.

Verder doen we een oproep aan hobbyisten. Heb je een leuke hobby en wil je anderen hiermee kennis laten maken en eigengemaakte spulletjes verkopen? Je kunt hiervoor een halve kraam huren, kosten 7,50 euro. Het is wel nodig deze halve kraam vooraf te reserveren; afrekenen kan op de dag zelf bij één van de bestuursleden.

Reservering voor beide activiteiten kan tot uiterlijk 30 augustus; je kunt bellen naar 026 3818857, op maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 en 18.00 uur.

IVN-wandeling over begraafpark

ARNHEM - Op zondag 26 juni om 14.00 uur verzorgen de gidsen een rondleiding vanaf de kleine ingang van begraafpark Moscowa (Waterbergseweg 20).Moscowa is een begraafpark. Het is er heerlijk wandelen tussen graven, kunstwerken en natuur. Natuurgidsen van IVN Arnhem kunnen hier levendig over verhalen.

Op deze anderhalf tot twee uur durende wandeling vertellen ze over de begrafeniscultuur, de geschiedenis en de natuur. Vooral het gevarieerde groen valt erg op. Dit is één van de redenen waarom Moscowa tegenwoordig een begraafpark wordt genoemd.

Met deze wandeling heb je de mogelijkheid om dit park te ervaren. Iedereen is welkom bij de ingang op de Waterbergseweg 20. Bus 8 stopt vlakbij (halte Moscowa). Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Na afloop kan je een kopje koffie drinken in het nieuwe theehuis bij de ingang.

Informatie over andere IVN-activiteiten is te vinden op ivn.nl/afdeling/arnhem.

Beachvolleybalclinic

ARNHEM - Op donderdag 30 juni is er een beachvolleybalclinic, verzorgd door de Gelderse Sport Federatie.

In 2015 hebben we genoten van de WK Beachvolleybal én het EK Volleybal Dames! Dankzij deze topevents zijn er veel mogelijkheden voor sportstimulering en veel kansen om het volleybal een enorme boost te geven! Dat doet de Nevobo met de campagne Join Volleybal. Meer weten? Kijk op www.volleybal.nl/join en Join!

7 / 20

Basisschool Het Klinket gaat naar de landelijke finale schoolvoetbal

Van links naar rechts: Demi, Bridget, Helena, Ilse, Nadia, Melissa, Anouk, Claire, Julie, coach Marga, Lorena: Fotgraaf: Chris Piéta Foto: Chris Piéta

ARNHEM - De meisjes van groep 8 van basisschool Het Klinket hebben zaterdag 4 juni gespeeld om het districtskampioenschap van Oost-Nederland die gehouden werd bij OVC'28 in Ommen.

Doordat ze respectievelijk gewonnen hebben met 5-2 in de eerste wedstrijd, mochten ze de finale spelen, die gewonnen werd met 1-0. Hierdoor hebben ze zich weten te plaatsen voor de landelijke kampioenschappen schoolvoetbal, die 22 juni plaatsvinden op het sportcentrum van de KNVB in Zeist. Basisschool Het Klinket zit bij de laatste zes scholen van Nederland, en vertegenwoordigt hiermee de provincie Gelderland en Oost-Nederland!

In totaal heeft het team al zes toernooien gewonnen en daarin heeft het in totaal zesentwintig wedstrijden gespeeld. De meiden zijn kampioen van ondermeer Arnhem-Zuid, Arnhem, regio, district en ook kampioen van Oost-Nederland en zijn daarmee ook alle zesentwintig wedstrijden ongeslagen. Aan het schoolvoetbaltoernooi doen jaarlijks zo'n 250.000 kinderen van 5.800 basisscholen mee."Een hele prestatie op zich, dit gouden team heeft geen wedstrijd verloren", aldus de trotse coach Marga. Dit is een droom die uitkomt. Marga is al vier jaar op rij coach van het team.

Nu mag er op woensdag 22 juni op het sportcentrum van de KNVB in Zeist gestreden worden om de beste van Nederland met de laatste zes scholen die zich hebben weten te plaatsen voor de eindstrijd van de landstitel.

Boerderij de Lande geopend: Pannenkoeken en...

HUISSEN – Wie in de regio, kent niet de nostalgische boerderij naast Jansen Totaal Wonen in Huissen? Menigeen kwam er al eens voorbij, maar is er nog nooit binnen geweest. Dat gaat veranderen, want onlangs is Pannenkoekenhuis Boerderij de Lande geopend! Iedere dag vanaf 11.30 uur, kun je er al terecht voor een heerlijke lunch of voor een kopje koffie met gebak.

'We hebben lang nagedacht, hoe wij invulling wilden geven aan een pannenkoekenhuis, dat echt anders is dan men wellicht gewend is', aldus Rubén Arcos Schuurs, samen met Michiel Straten eigenaar van dit mooie concept. Rubén en Michiel werkten voorheen al samen bij Wijnfort Lent, en zijn al vijfentwintig jaar goed bevriend. Na veel marktonderzoek ontdekten zij precies hoe zij het anders wilden gaan doen. 'Dat er een leuke speelruimte is voor de kinderen is vanzelfsprekend, maar wij vinden het belangrijk dat óók de ouders echt kunnen genieten. Daarom hebben wij naast een grote diversiteit aan pannenkoeken ook andere heerlijke gerechten op onze kaart staan'.

Direct al bij binnenkomst merk je dat er niet alleen over de kaart goed is nagedacht. Door het gebruik van natuurlijke materialen en zachte kleuren stap je een bijzonder sfeervolle ruimte binnen, waar je jezelf direct thuis voelt. Ook zo benieuwd hoe gezellig het in Boerderij de Lande is geworden? Kom gauw eens langs, en profiteer van de kennismakingsactie in juni: Alle tweede pannenkoeken voor de helft van de prijs!

Pannenkoekenhuis Boerderij de Lande, Karstraat 91, Huissen; 026 2135054; www.boerderijdelande.nl.

Zaterdag 18 juni: gratis workshops, lezingen en meer Gezondheidscentrum 't Duifje met twaalf praktijken!

ARNHEM – Op de grens van Huissen en Arnhem aan de Oude Huissenseweg 4 in Arnhem in de voormalige boerderij en wijkcentrum 't Duifje is het nieuwe gezondheidscentrum gevestigd. Een centrum met momenteel twaalf zelfstandige praktijken met therapeuten en hulpverleners. Het unieke is dat hierdoor zowel reguliere gezondheidszorg als complementaire geneeswijzen op één plek samenkomen.

Gezondheidscentrum 't Duifje is het initiatief van drie professionals. Gerard Toussaint (psychosynthese-counselor/gids), Maarten Slutter (craniosacraal therapeut) en Miranda Bruil (orthopedagoog) zochten al een tijdje naar een ruimte om samen met collega's uit diverse disciplines een gezondheidscentrum op te richten. Voor een breed aanbod aan op elkaar afgestemde hulp- en/of therapievormen. Het drietal vormt het bestuur van de stichting Gezondheidscentrum 't Duifje.

Momenteel hebben twaalf therapeuten/hulpverleners hun eigen praktijk in 't Duifje. Van acupuncturist en (sport)diëtist tot aan haptonoom en psycholoog. Allen werken zelfstandig, maar er is regelmatig overleg. Dat heeft zo z'n voordelen voor de cliënt, die wellicht doorverwezen kan worden naar een andere discipline. Of met een combinatie van hulp- en therapievormen beter geholpen kan worden.

Op zaterdag 18 juni geven ze de hele dag de mogelijkheid gratis workshops, proefbehandelingen, kennismakingssessies et cetera te volgen. Je kunt je ook aanmelden voor één of meerdere (gratis) activiteiten. Kijk op www.gezondheidscentrumduifje.nl naar het programma. Je aanmelden kan door een mail te sturen naar: info@gezondheidscentrumduifje.nl.

Gezondheidscentrum 't Duifje, Oude Huissenseweg 4, Arnhem; 06 11769288; www.gezondheidscentrumduifje.nl.

9 / 20

'Uiteindelijk gaat het om de vertragingstijd die je realiseert'

ARNHEM - Ongenode gasten die binnendringen in je pand. Of het nu gaat om je woning, kantoor of bedrijfspand. Dat wil je te allen tijde voorkomen. Niet alleen om de materiële schade die het oplevert, maar ook vanwege de emotionele gevolgen.

Bij beveiliging van je pand spelen drie aspecten een rol: 'Wie probeert binnen te komen', 'Op welke wijze probeert de crimineel dat' en 'Wat is de vertragingsmogelijkheid'. Met een security scan leg je de zwakke plekken bloot. Er zijn drie beveiligingsniveaus: allereerst de organisatorische maatregelen. Dat zijn afspraken die je maakt over wie er toegang heeft in je pand, wie het alarm regelt, brandopvolging en dat soort zaken. Vervolgens neem je elektronische maatregelen die in een zo'n vroeg mogelijk stadium gevaar en risico's detecteren. Denk dan aan toegangscontrole, camerabeveiliging en een alarminstallatie. Tot slot zijn er bouwkundige beveiligingsmaatregelen om de vertragingstijd zo groot mogelijk te maken zoals goed hang- en sluitwerk voor alle gevelopeningen, kogelwerend glas en verzwaarde deuren.


Het Medeco XT toegangscontrole systeem. Veel gebruikt bij banken, verzorgingsinstellingen, musea en high security bedrijven. De Medeco XT-sleutel geeft gebruikers gecontroleerde toegang tot ruimtes wanneer en waar je wilt. Met één sleutel kunnen gebruikers alle ruimtes in, zonder dat een dikke sleutelbos noodzakelijk is. De sleutels zijn niet te kopiëren en cilinders niet te manipuleren. Het is een intelligente oplossing met controle, tijdswaarneming en registratie ineen.

Van den Hoogen Security, Bruningweg 4; 026 361 09 09; www.vandenhoogensecurity.nl.

Van 22 juni tot en met 10 juli Circustheatershow Durf! Cirque de la Liberté

ARNHEM - Durf! Cirque de la Liberté is een spiksplinternieuwe circustheatershow vol clownerie, acrobatiek, muziek, zang en dans. Durf! is zien van 22 juni tot en met 10 juli op het sfeervolle terrein bij de vroegere ASM-haven in Arnhem.

Na de succesvolle shows Fashionata, Cirque de la Mode (2014) en Stroom, Cirque de la Liberté (2015) presenteert stichting touchstones met Durf! de derde circustheatervoorstelling van en met de internationale artiesten Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt. Zij werken samen met circusartiesten uit de stal van Cirque du Soleil, het Mete Erker Trio en vele Arnhemse modeontwerpers onder andere. Maison the Faux, Bas Kosters, Sjaak Hullekes, Hiernamaals, Trix en Rees.

Durf! gaat over de moed die nodig is om grenzen te verleggen. Letterlijk en figuurlijk. Met elkaar: jong en oud, arm en rijk en mensen uit alle culturen vieren we het feit dat in vrijheid leven, werken en creëren het grootste goed is. Voorafgaand aan de avondvoorstellingen of na afloop van de matinées bestaat de mogelijkheid de heerlijke circusmaaltijd 'Spaghetti met Olifantentranen' te eten in het overdekte oude dok van de ASM-haven. Stichting touchstones is mede mogelijk gemaakt door sponsors, subsidiënten en fondsen en werkt veelal met vrijwilligers.

Entreeprijzen: 18,50 euro per persoon. Bij vier of meer: 16,50 euro per persoon. Kortingen: Gelrepashouders entree: 2,50 euro. Huurders Volkshuisvesting 10 euro. Informatie en kaartverkoop: www.DURF.cirquedelaliberte.nl; www.facebook.com/touchstonesarnhem.

11 / 20

Fundament Multifunctioneel Basketbalcourt Schuytgraaf (MBS) is gelegd!

ARNHEM - Woensdagavond 29 juni is de brede Kick-off bijeenkomst Multifunctioneel Basketbalcourt Schuytgraaf. Deze open bijeenkomst vindt plaats in De Omnibus, van 19.30-21.00 uur. Voor iedereen die een Multifunctioneel Basketbalcourt in het centrum van Schuytgraaf een warm hart toedraagt.

Op verzoek van vragen vanuit buurtbewoners is een projectgroep al langere tijd bezig om de plannen voor een multifunctioneel basketbalcourt in het centrum van Schuytgraaf tot werkelijkheid te maken. De locatie is bepaald en de fundering is door de gemeente Arnhem al aangelegd. Het gaat niet alleen om de aanleg van een mooi en multifunctioneel basketbalcourt, maar vooral ook om intensief gebruik om elkaar te ontmoeten, te spelen en te sporten. Vele doelgroepen worden aangesproken. Momenteel wordt hard gewerkt aan een business case voor het project met een behoefteonderzoek, en opzet voor realisering en exploitatie. Diverse partners hebben al toegezegd graag te willen meewerken om dit project tot een succes te maken. Om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren wordt door de projectgroep MBS een brede Kick-off bijeenkomst georganiseerd.


Programma:
19.30 uur : Welkom: door bekende basketballer;
19.40 uur : Idee en achtergrond MBS; door projectgroep;
20.00 uur: Kijken op locatie en meedoen aan activiteiten; (demonstratie)
20.30 uur : Bespreken van het projectplan: tips en suggesties van betrokkenen en partners;
Uitspreken commitment en maken van vervolgafspraken.
21.00 uur: Afsluiting.


Voor nadere informatie over het programma kunt u terecht bij: Frank van Druyten: 06 18297987; Bart Vossen: 06 52847841.

Zeven podiumplaatsen op sterk bezet judotoernooi Venray

ARNHEM - Judoka's van Bushi Arnhem waren actief in Venray (2 dagen) en zaterdag op het Heidentoernooi in Ede. In totaal circa 60 wedstrijdjudoka's konden zich opnieuw meten op de judomat.

In Venray konden judoka's in de leeftijdsklasse -15 en -18 jaar zich internationaal meten op dit zwaar bezette judotoernooi. Venray kent een sterk deelnemersveld. Op de twee toernooidagen in Venray gingen 25 Bushi wedstrijdjudoka's de strijd aan. Op zaterdag bij de

-12 jaar werden van Bushi Arnhem Faye Hensen Louis Loozen kampioen en bij de -15 was Faye Tempel kampioen en was er brons voor Noer Zouaidia. Ook door andere wedstrijdjudoka's is er goed geknokt. Zo werd Daan Radier vijfde en Stan Heg, Binck te Winkel en Alec Walter zevende in een poule van meer dan 40 deelnemers.

Op de zondag bij de -18 jaar werd er opnieuw goed gejudood in Venray. Dit keer leverde het maar liefst drie medailles op voor Koen Heg, die alleen de finale niet wist te winnen: zilver. Brons voor Victor van Gerven en Amber van Workum. Een top-prestatie! Bushi Arnhem staat stevig op de kaart!

Zaterdag op het Heidetoernooi in Ede konden de wedstijdjudoka's van Bushi Arnhem zich in Ede in hun gewichtsklasse en met hun leeftijdsgenoten meten. Een warme en drukke toernooidag. Ook daar werd goed gejudood. Eerste plaatsen voor: Adriaan Arkesteijn, Riley Praster en Anne-Lynn Schmitz. Tweede werden: Marijn Jansen, Jaedan Verplaats, Corné Snijder en brons was er voor: Jort Gerdes, Rick Schmitz, Stijn Terpstra, Landon Koninck, Tom Vink en Raël Vaquier Droop.

Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat op www.bushiarnhem.nl en op facebook.

Optreden Politie BigBand Oost-Nederland

ARNHEM - Op zondag 12 juni verzorgde de Politie BigBand Oost-Nederland van 12.00 tot 14.00 uur een optreden op het vlot bij de boerderij in Park Sonsbeek in het kader van Kleurrijk Muziek.

Aan dit optreden werkte Vera Westera mee. Zij is jazz/pop/soul zangeres met heel veel ervaring in allerlei verschillende stijlen en bezettingen. Van coverbands tot vrije improvisatie - alles is door de jaren heen al voorbij gekomen. Zij heeft gestudeerd aan het conservatorium in Arnhem en is daar twee keer cum laude afgestudeerd. Daarnaast heeft zij verscheidene (jazz)prijzen gewonnen en heeft veel in het buitenland gespeeld. Naast haar carrière als zangeres geeft ze ook veel zangles aan individuele leerlingen, groepen en koren.

De Bibliotheek organiseert boekenuurtjes in SWOA-locaties

ARNHEM - De Bibliotheek organiseert iedere maand gezellige boekenuurtjes in locaties van Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA). Iedere eerste vrijdag van de maand in De Weldam en iedere tweede vrijdag van de maand in De Petersborg en De Gaanderij.

Tijdens de (gratis toegankelijke) boekenuurtjes neemt een bibliotheekmedewerker een mooie selectie nieuwe boeken mee en vertelt daarover. De boeken kunnen (door leden) direct geleend worden. Andere bibliotheekmaterialen kunnen ook direct gereserveerd en later opgehaald worden.

Deze SWOA-locaties zijn sinds begin dit jaar namelijk ook officiële afhaallocaties van de Bibliotheek. Nog geen lid van de Bibliotheek? Ook dat kan ter plekke direct geregeld worden. Het boekenuurtje is voor iedereen die zich graag laat inspireren door nieuwe leestips of vragen heeft met betrekking tot de Bibliotheek. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Het boekenuurtje vindt drie keer per maand plaats:

Vrijdag 1 juli in SWOA De Weldam (Middachtensingel 39) van 9.30 tot 10.30 uur
Vrijdag 8 juli in SWOA De Gaanderij (Driemondplein 1) van 9.30 tot 10.30 uur
Vrijdag 8 juli in SWOA De Petersborg (Slochterenweg 40) van 10.45 tot 11.45 uur

Royal Talens kleurt het World Street Painting Festival met DIYdag

Foto: Leon Keer

ARNHEM - Deze zomer kunnen bezoekers van Arnhem opnieuw genieten van de mooiste straattekeningen in 3D in het thema The Olympics. Twaalf internationale toppers in 3D Street Painting van over de hele wereld zijn in Arnhem live aan het werk te zien en tekenen met de beste kwaliteit verf en pastels van Royal Talens.

Al meer dan 100 jaar stimuleert Royal Talens wereldwijd de creatieve expressie met de kwalitatief hoogstaande merken Amsterdam, Rembrandt, Cobra en Van Gogh. De twee merken World Street Painting en Royal Talens versterken elkaar. Samen willen ze de kwaliteit en de kunstvorm aan de wereld laten zien. Dit jaar heeft Van Gogh een nieuw assortiment Soft Pastels op de markt gebracht, waar de kunstenaars onder andere hun kunstwerken mee gaan maken. De prachtige intense kleuren van de 3D tekeningen zorgen voor het echte 'wauw' effect. En kijkend door de lens van een telefoon of camera komt het kunstwerk echt tot leven.

Van Gogh Do-it-yourself-day

Niet alleen de internationale kunstenaars gaan tekenen. Op zondag 10 juli is iedereen even kunstenaar. Om het Street Painting nog beter te ervaren krijgt iedereen de kans om zelf met de Van Gogh pastels aan de slag te gaan. Kinderen en volwassenen zijn 10 juli welkom om het Kerkplein in Arnhem om te toveren tot een groot, kleurrijk kunstplein. In twee categorieën is een wedstrijd uitgeschreven. Je kunt meedoen met een eigen ontwerp of juist door het natekenen van een foto of een kunstwerk; copycat.

Uiteindelijk draait alles om de Olympische gedachte 'Meedoen is belangrijker dan winnen'!

World Street Painting Festival 2016

5 juli tot en met 10 juli: 3D Street Painting

10 juli: Van Gogh Do it yourself day

10 juli tot en met 4 oktober: Expo 3D Street Painting

Daklozenopvang zoekt vrijwilligers voor de nachtopvang

ARNHEM - Daklozenopvang zoekt vrijwilligers voor de nachtopvang.

Een mens kiest niet zomaar om dakloos te zijn. Koude en natte nachten zijn het zwaarst. Daarom opent iedere avond het Stoelenproject De Duif in Arnhem haar deuren. De hulp van vrijwilligers is daarbij hard nodig. U kunt ook helpen om de daklozen een goede nacht te geven.

Ons adres: Spoorwegstraat 11 (achter de Rembrandtbioscoop) Voor inlichtingen: bel 06 51111908 of mail: stoelenprojectdeduif@online.nl en kijk op www.stoelenprojectdeduif.nl.

Bowling Vereniging Elst zoekt speler/speelster

ELST - "Wij spelen van begin september tot en met mei iedere donderdag avond van 20.00 tot 21.30 uur onze onderlinge competitie in bowlingcentrum De Wanmolen in Zetten.

Voor ons team de Dwarsliggers (Eric en Albert) zijn wij op zoek naar 'n speler/speelster. Ieder team bestaat uit 3 spelers. Of je nu 'n goede of minder goede speler/speelster bent dat, maakt dankzij de handicap die iedere speler heeft niets uit. Ook jouw inbreng is voor het team van groot belang.

Lijkt het jouw iets, heb je interesse, bel gerust voor informatie met Marc (06 22241417)."

Bowling Vereniging Elst.

iPad en tabletcursussen in zomer

ARNHEM - Heb je voor moeder- of vaderdag een iPad of tablet gekregen en weet je er eigenlijk geen raad mee? Wij wel. iPad4Senior geeft al vier jaar iPad en Tabletcursussen aan senioren van 65 jaar of ouder.

Gedurende zes weken behandelen we de knoppen en functies, e-mail, internet, apps op het toestel plaatsen, foto en video's maken, videobellen en de tablet mee op reis. In kleine groepen behandelen we alle basisvaardigheden met als doel de iPad of tablet met plezier te leren gebruiken. Na deze cursus ben je angst voor het toestel kwijt.
We geven de cursus in Elden, kosten zijn 85,00 euro exclusief een cursusboek. Opgeven via e-mail: aldert@ipad4senior.nl of telefonisch 026 3121410. Start van de cursus voor iPadbezitters 28 juni 13.00 uur en voor tabletbezitters 28 juni 15.00 uur.

Betaalbaar autorijden bij Eskes Auto's

ARNHEM - Autorijden duur? Krijgt u ook torenhoge nota's van uw dealer of garagebedrijf? Het kan stukken goedkoper. Autorijden kan ook betaalbaar zijn, bewijst Eskes Auto's.

"Al zes jaar zitten we nu op bedrijventerrein De Overmaat in Arnhem", vertelt eigenaar Marvin Eskes trots. "Wij zijn een jong bedrijf dat zich bezig houdt met het in- en verkopen van dealer onderhouden occasions. Zo hebben wij altijd minimaal vijftig auto's op voorraad in meerdere prijs klasse."

Ook voor het jaarlijkse onderhoud aan u auto bent u bij Eskes Auto's aan het juiste adres. Eskes Auto's beschikt over een eigen werkplaats met brug en is uitgerust met de modernste diagnoseapparatuur, waarmee alle merken en modellen auto's kunnen worden uitgelezen.
"We zitten niet op een dure locatie in een duur pand, we hebben geen overhead", vertelt Marvin. Ons motto is 'groot worden door klein te blijven'. Hierdoor kunnen wij zeer scherpe tarieven rekenen voor het onderhoud en of de aankoop van een gebruikte autos."
Nieuwsgierig geworden? Kom gerust een kijkje nemen de koffie staat voor u klaar.

Eskes Auto's, Overmaat 26, Arnhem. Voor meer informatie of voor de dealeronderhouden occasions: www.eskes-autos.nl; 06 81100002.

Kom de Hollandse nieuwe haring proeven bij de Heeren van de Zee!

ARNHEM – Viskraam Heeren van de Zee van Gerhard ten Hove en compagnon Arjen Catsburg zijn op dinsdags en zaterdags te vinden op een vertrouwde standplaats op winkelcentrum Rijkerswoerd en op de donderdag op De Geitenkamp.

De nieuwe haring is vanaf woensdag 15 juni verkrijgbaar. "Die extra (warme) dagen hebben de haring goed gedaan", vertellen Gerhard en Arjen. Heeren van de Zee heeft weer díe haring kunnen inkopen, passend bij de smaak van de klanten. "Arnhemmers houden als echte haringliefhebbers van een fijne haring met een goede subtiele smaak." De Hollandse nieuwe wordt tegen een actieprijs van 1,95 euro aangeboden; vier voor zeven euro!

Heeren van de Zee heeft tal van specialiteiten; de kibbeling en vooral de kant-en-klaarmaaltijden worden geroemd. "Vijfentwintig minuten in de oven en je kunt aan tafel. Proef nu de krieltjes, asperges met zalmfilet. Heerlijk lekker en gezond!

Ook is er veel aanbod voor op de barbecue. "Neem maar eens de stevige en sappige dorade, heerlijk in een foliepakketje met groenten en wat citroen. Of wat te denken van garnalen in een heerlijke Spaanse knoflookmarinade? Je gasten komen er voor terug!"

Heeren van de Zee staat donderdags op De Geitenkamp en dinsdags en zaterdags bij winkelcentrum Rijkerswoerd (www.heerenvandezee.nl).

Kom In beweging!

ARNHEM - Zit je in de bijstand of al (te) lang op de bank; heb je Wajong of ben je tijdelijk werkloos? Wil je graag actief zijn/worden en je nuttig voelen? Lees dan verder!

Op de Zorgtuin is in samenwerking met het Stadslandbouwproject de Mooieweg een project gestart voor jou. Het heet "In Beweging." Uit onderzoeken blijkt dat mensen zich over het algemeen beter voelen als ze in beweging komen en zich nuttig voelen, dan wanneer ze passief op de bank of hele dagen achter de computer zitten. Op de Stadslandbouw kan je actief worden door samen groentes te telen voor jezelf en de Voedselbank. Dat kan als vrijwilliger maar ook met ondersteuning / begeleiding.

Je kunt starten in Zorgtuin "In Beweging" en stroomt al naar gelang je mogelijkheden binnen een jaar uit naar een plek die het beste bij jou aansluit. Dat kan zijn vrijwilligerswerk, dagbesteding, of naar een werktraject of studie.

Heb je interesse, dan kun je vrijblijvend contact opnemen met Kari Meijer op 06 40406659 of per mail: info@zorgtuin-arnhem.nl. Meer info vind je op www.zorgtuin-arnhem.nl.

Op woensdagen is er voor de (aanstaande) vrijwilligers/deelnemers een wijkcoach aanwezig tussen 11.00 en 12.00 uur. Je kan dan zonder afspraak gewoon langskomen. Iedereen die er van houdt om samen aan het werk te zijn op het land is welkom!

Het belang van winkelcentrum Rijkerswoerd...

ARNHEM - Sinds een aantal jaren neemt het online shoppen in razend tempo toe. Het lijkt ideaal, lekker lui vanaf je bank je spullen bestellen en alleen de deur opendoen om het pakketje aan te pakken. Heel jammer is het dan ook als het product niet goed is en je alsnog de deur uit moet om het retour te sturen en je weer, uiteraard vanuit je luie stoel het proces opnieuw moet beginnen.

Er zijn echter een aantal punten die over het hoofd worden gezien. Ten eerste dat er steeds meer fysieke winkels uit het straatbeeld verdwijnen. Zelfs de grote jongens vallen in deze tijd om. Door veel leegstand is het niet meer aantrekkelijk om nog te gaan shoppen. Met name de winkelcentra hebben hier heel snel onder te lijden en zullen langzaamaan uit het straatbeeld verdwijnen.

Daarmee komen we gelijk bij het tweede punt. Wil men bijvoorbeeld iets kleins kopen zoals bijvoorbeeld een pen of even een bril recht laten zetten, dan moet men voor de pen ver de deur voor uit of zelfs dat online bestellen (wel met extra verzendkosten) In geval van de bril heb je alleen de keus van ver de deur uit.

Daarom is het belangrijk dat de lokale ondernemers gesteund worden door de wijkbewoners zodat problemen in de toekomst voorkomen worden. Aan de zuidrand van Arnhem bevindt zich in de wijk Rijkerswoerd winkelcentrum Rijkerswoerd.
Naast het winkelen biedt Rijkerswoerd voldoende mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Tevens kunt u, uw auto gratis parkeren rondom het winkelcentrum en uw fiets stallen in één van de beschikbare fietsenstallingen.

Winkelcentrum Rijkerswoerd; Harriët Freezerstraat Arnhem; voor meer informatie www.winkelcentrumrijkerswoerd.nl; Ook te volgen via facebookpagina: Winkelcentrum Rijkerswoerd.

Het ontstaan van de wijk Rijkerswoerd...

ARNHEM - De wijk heeft zijn naam te danken omdat een groot gedeelte in de voormalig Elster buurschap Rijkerswoerd ligt. Men is begonnen met de bouw na 1990. Het noordwestelijke deel van Rijkerswoerd ligt in het voormalige polder Elden.


De wijk telt op dit moment meer dan vijfduizend woningen en heeft in totaal 13.210 inwoners. De wijk was tot de bouw van Schuytgraaf de laatste grootschalige uitbreiding van Arnhem. Rijkerswoerd is het meest zuidelijk liggend wijk van Arnhem. Om te voorkomen dat Arnhem tegen Elst of tegen Nijmegen aan groeit, is men bezig met een zogenoemd groene zone. Deze wordt op dit moment aangelegd en is genaamd Lingezegen.

Rijkerswoerd bestaat uit vier opgedeelde buurten: Rijkerswoerd-Oost, Rijkerswoerd-Midden, Rijkerswoerd-West en de Overmaat. De wijk kent tevens een buurtwinkelcentrum. Tevens beschikt het wijk over een kinderboerderij De Korenmaat, die over een perenboomgaard beschikt. De kinderboerderij is tevens agrarisch ingericht, dat een gedeelte laat zien van vroeger. Ook beschikt het wijk over twee kleine industrieterreinen De Santkamp en De Overmaat. Zo is Rijkerswoerd een jong wijk dat voorzien is van alle noodzakelijke voorzieningen.

In het buitengebied tussen Arnhem en Elst ligt een recreatiegebied, dat bekend staat als de Rijkerswoerdsplassen. Deze zijn onder andere ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de wijken in Arnhem-zuid. Men is daar mee begonnen in 1970.

Bewonersvereniging Rikerswoerd: Activiteiten in 't Pluspunt

Maandagmorgen Sjoelen van 10:00 uur tot 12:00 uur

Dinsdagavond Sjoelen van 19:30 uur tot 21:30 uur

Woensdagmiddag Fröbelen van 14:00 uur tot 16:00 uur

Donderdagmiddag Vrije inloop van 13:30 uur tot 16:30 uur

Vrijdagavond Jokeren of Klaverjassen van 19:30 uur tot sluit

Deelname vanaf 55+ het lidmaatschap is zes euro per maand. Iedereen is welkom aan het Henry Dunanthof 3a in Arnhem, 026 3270029.

20 / 20