GN Lingewaard

6 april 2016

GN Lingewaard 6 april 2016


Vaardigheidstoetsen brandweer Huissen

HUISSEN - Het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité en de brandweer in Huissen organiseren zaterdag 16 april brandweervaardigheidstoetsen. Het doel van deze toetsen is het bevorderen van de vakbekwaamheid van de brandweermensen.

Brandweerlieden worden in teamverband getoetst op veilige werkwijzen, vaardigheden en kennis van het brandweervak. De vaardigheidstoetsen worden in competitieverband afgenomen. Vaardigheidstoetsen zijn geënsceneerde, maar zeer realistische vormgegeven brand en/of ongevallen scenario’s.

Iedereen kan komen kijken naar deze vaardigheidstoetsen. De brandweerkazerne aan het Kampstuk 21 in Huissen is die zaterdag de hele dag open. Bij de kazerne word je doorverwezen naar de locatie waar de vaardigheidstoetsen plaatsvinden, dit moet een verrassing blijven voor de deelnemers.

De eerste deelnemers starten om 08.00 en de laatste om 16.20 uur. De prijsuitreiking is in de kazerne om ongeveer 19.00 uur. Meer informatie over de vaardigheidstoetsen staat op www.abwc.nl en de facebookpagina van brandweerhuissen.

Voorjaarsmarkt Bemmel op zondag 10 april

BEMMEL - Beleef Bemmel op z’n best op zondag 10 april. Dit met de grote voorjaarsmarkt en de inmiddels vertrouwde modeshow in het centrum van Bemmel. De winkels zijn die dag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

De braderie biedt weer een grote diversiteit aan kramen met ambachtslieden en marktlui, die een grote variëteit aan artikelen aanbieden. Aan een hapje en drankje is natuurlijk ook gedacht, niet alleen op de voorjaarsmarkt zelf maar ook bij onze lokale horeca, waar u zowel binnen als op de terrassen heerlijk kunt genieten van dit evenement.
Diverse ondernemers uit Bemmel zorgen die dag weer voor een spectaculaire modeshow.
De allernieuwste trends op het gebied van Schoenen, Kleding en Kapsels voor dames, heren en kinderen zullen op de catwalk aan u worden gepresenteerd. Alle kleding en schoenen zijn direct te bewonderen en natuurlijk ook te koop in onze winkels in het centrum.


Deze shows zijn om 13.00 en 15.00 uur. Als klap op de vuurpijl is er nog een super verrassing voor de bezoekers van de modeshows. Daar moet je gewoon bij zijn! Dus neem de zon, je glimlach, je partner, familie en vrienden mee op zondag 10 April naar het centrum van Bemmel dan zorgen wij voor de rest!
Rondom het centrum is er volop gratis parkeerruimte en ook onze horeca-gelegenheden staan voor u klaar.

Voor meer informatie over ons unieke centrum en het gevarieerde winkel- en horeca-aanbod kunt u terecht op onze pas vernieuwde website www.beleefbemmel.nl. De ondernemers van Bemmel verwelkomen u graag op zondag 10 april tussen 12.00 en 17.00 uur in het mooie centrum van Bemmel.

Gezellig met een kraam staan op Koningsdag in Bemmel

BEMMEL - Het Bemmelse Oranje-Comité heeft nog een aantal kramen beschikbaar voor de vlooienmarkt Koningsdag 2016.

Word ook standhouder en verkoop spulletjes op deze gezellige dag! Koningsdag in Bemmel is de meest bezochte dag in de gemeente Lingewaard met veel (gratis) attracties voor de kinderen en gezellige Horeca voor de volwassenen. In de ochtend is er de versierde fietsenoptocht en kleurwedstrijd. Daarna de kindervrijmarkt. Koningsdag in Bemmel is altijd een geslaagde feestelijke dag. Meer informatie staat op www.oranjecomitebemmel.nl.

Kinkelbestuur in gesprek met… De dames van modern ballet: lekker voor mijzelf bewegen…

BEMMEL - Maandagavond in De Kinkel. Het klasje van ‘modern ballet’ heeft net een uurtje gedanst. We spreken met Berdine (67) en Janneke (37). Ze houden beiden van modern ballet, dat is wat ronder, minder strak en je danst meer op je gevoel dan bij jazzdansen. Janneke vertelt: ‘Ik dans vanaf mijn vijfde en vond het geweldig dat de balletschool ook les ging geven aan volwassenen.

‘Ik was even gestopt vanwege de kinderen en een verhuizing’. Ze vervolgt: ‘Ik baal echt als ik een keertje niet kan’. Bij het dansen ben ik lekker even met mijzelf bezig en hoef ik even niet aan de kinderen en mijn werk bij de röntgen te denken’. Kijk je nog naar jezelf in de spiegel, zoals jonge kinderen dat doen? ‘Ik kijk wel, maar niet meer naar mezelf, wel naar mijn houding, dus meer functioneel.’

Berdine is op haar 28e gaan dansen. Eerder ging niet, omdat het te duur was en uit de buurt’. Ze danst al bijna 40 jaar met veel plezier. ‘Mijn man zegt dat ik na de les altijd heel vrolijk en ontspannen thuis kom’. Ze stelt: ‘Het groepje waar ik in dans zou best wat groter mogen zijn …dus als er dames zijn die zin hebben… je kunt elk moment instappen. Ik ben op mijn 67ste de oudste in Bemmel en dat gaat prima.’

Beiden krijgen les van Mirjam, een geschoolde docente van de Streekballetschool. "Dat merk je wel. Ze daagt uit, heeft een geweldige muziekkeuze en krijgt het gedaan dat je hele lichaam meedoet. Zo kom je daarna thuis met veel extra energie. Behalve dat je tijdens de les ook technisch bezig bent met balans- en coördinatieoefeningen, met lichaamscontrole en met het combineren van bewegen en muziek geeft ook de groep een kick", aldus Janneke.

Beginnerstraining TTV Essentia groot succes

BEMMEL - Afgelopen vrijdag was de eerste beginnerstraining bij tafeltennisvereniging Essentia. Veel geïnteresseerden wisten de weg te vinden naar De Schaapkooi in Bemmel om kennis te maken met de tafeltennissport. Onder leiding van de internationale trainer Suzanne Dieker leerden de sporters de basisslagen.

Na een mooie training werd er afgesloten met een aantal ontspannen wedstrijden. De reacties van de nieuwe tafeltennissers waren positief. “Ik heb veel geleerd en het was reuze gezellig!”, aldus een nieuw lid van Essentia.

Op dezelfde avond hebben Essentia 1 en Essentia 2 allebei hun derby in winst om weten te zetten. Essentia 1 wist TVO uit Oosterhout met 7-3 te verslaan. Maarten Nijenhuis en Ton Wannet wisten al hun wedstrijden te winnen. Essentia 2 versloeg Getave uit Gendt met 8-2. Pascal Schipperheyn en Adri Leissner wonnen 2 wedstrijden, Eddy Meeuwissen won er een. Zowel Essentia 1 als Essentia 2 doen door deze overwinningen nog mee in de strijd om de titel in hun poule.

Ook zin om eens een balletje te komen spelen? Kom dan op vrijdagavond langs in De Schaapskooi in Bemmel. Om 20.00 uur begint de beginnerscursus. Om 21.00 uur is er dan nog de mogelijkheid om vrij te spelen. Meer informatie? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of stuur ons een bericht via onze Facebook-pagina.

Vrolijke toneelavond bij de Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Op vrijdagavond 8 april om 19.00 uur staat er bij de Gendtse ouderenvereniging een vrolijke toneelavond op het programma. Ook ditmaal is de Bemmelse toneelgroep Jong Belegen te gast om de toneelliefhebbers weer een aangenaam avondje uit te garanderen.

Er staan ditmaal twee eenakters op het programma waain weer van alles staat te gebeuren, die voor de nodige hilarische vergissingen, misverstanden en andere lachwekkende voorvallen gaan zorgen. Begonnen wordt met de klucht Het Feestdiner waarin Leida haar verjaardag viert. Leida heeft al haar vriendinnen uitgenodigd voor een feestelijk diner.

De stemming is opperbest, maar tijdens het natafelen slaat de gezellige sfeer helemaal om. Na de pauze wordt er een klucht gespeeld, waarin mevrouw Arends haar woning te koop aanbiedt. Een echtpaar komt een kijkje nemen, maar mijnheer is niet onder de indruk van het huis maar des te meer, van de huishoudster die hij er 'gratis' bij krijgt. Doordat in de avonduren de grote theaterzaal in Providentia van maandag t/m donderdag bezet is, vinden de avondactivteiten van de OVG telkens op de vrijdagavond plaats. Ook niet leden zijn op dezetoneel avond van harte welkom. In de te betalen entreeprijs is de koffie met 'n plak cake innbegrepen.

Leden hebben uiteraard vrij toegang en in de pauze is er weer de bekende gezellige verloting met mooie prijzen. Wilt u meer weten over de OVG, kom dan zondag 10 april naar de presentatie van de electrocar eveneens in Providentia. Ook de OVG is hier aanwezig om uw uitgebreid te informeren.

Praktische verkeersexamen op basisschool Mikado in Bemmel

BEMMEL - Maandag 21 maart kwam fietsenmaker Henk op de Mikado om de fietsen te keuren voor het praktische verkeersexamen.

De fietsen moeten voldoen aan de eisen van de wegenverkeerswetgeving, voordat ze aan het praktische verkeersexamen mogen deelnemen. De leerlingen hadden van tevoren de fietsen al met hun ouders gecontroleerd waardoor er enkel een klein mankementje was en nadat de nieuwe bel was geplaatst, werden alle fietsen goedgekeurd.

Daarna volgt er op 7 april het landelijke theoretisch verkeersexamen van VVN. De leerlingen hebben hier al flink klassikaal voor geoefend. De leerlingen moeten hiervoor geslaagd zijn, zodat ze vrijdag 8 april aan het praktische fietsexamen mogen meedoen.

Voor het praktische fiets examen hebben de kinderen al twee weken de tijd gehad om de route met hun ouders en of zelfstandig te oefenen, zodat er herkenning en voor sommige leerlingen meer ervaring komt met het fietsen.

Op vrijdagochtend 8 april, fietsen alle leerlingen één voor één de route van het verkeersexamen door Bemmel. De route is voorzien van witte routeborden met pijlen en de leerlingen zijn goed zichtbaar door de genummerde veiligheidshesjes. Op de route staan dertien hulpouders die het fietsgedrag van de leerlingen beoordelen, zoals hand uit steken, voorrang verlenen, enzovoort. Als de leerlingen geslaagd zijn, krijgen ze het officiële verkeersdiploma van VVN.

Met behulp van de politie, gemeente Lingewaard, de verkeerscoördinator basisschool Mikado en de hulp van de ouders wordt het vast weer een succes om alle leerlingen van groep 7-8 een geslaagd verkeersexamen te laten fietsen.

Van Voorststraat Huissen gaat voor groen

Men is druk doende met aanplant in de Van Voorststraat te Huissen.

HUISSEN - Enige jaren geleden kreeg de Van Voorststraat een nieuw gezicht en vond de noodzakelijke herinrichting plaats. Helaas moest dit ten koste gaan van de rooi van volwassen bomen.Tijdens een bijeenkomst met bewoners werd door Louis Dolmans een vorm van herbeplanting toegezegd.

Geuite beloftes raken bij verandering van wethouder wel eens in de vergetelheid. Dat gold niet voor het project in de van Voorststraat. Wethouder Johan Sluiter nam het stokje over en onlangs zag de straat er weer op zijn paasbest uit. Het resultaat mag er wezen. Aan de zijde van zwembad en de Abacus zijn liefst 7 iepen geplant. Op termijn vormt dat met de aanwezige lindebomen een laanachtig uiterlijk. Voorts zijn er tientallen taxussen geplant om het haagachtige karakter te versterken, zoals bij het winkelplein. Klap op de vuurpijl is de aanplant van 16 esdoornbollen in de particuliere voortuinen.

Ook het groene eilandje nabij de rotonde kreeg een facelift.In korte tijd was dit een informele parkeerplek geworden voor pinners.Nu is het een groen eilandje met twee bolesdoorns en omgeven door een taxushaag. De groene uitstraling van deze doorgangsweg zal de hele gemeenschap ten goede komen.

Uniek en misschien zelfs vernieuwend is deze vorm van groencompensatie wel te noemen.Niet in de laatste plaats vanwege de geslaagde samenwerking tussen gemeente en bewoners.Voor Peter Neijenhuis en Martien van Hemmen was het een plezier om een en ander te mogen coördineren.

Anne van Bolderen nadert nationale top!

HUISSEN - Onlangs vond er in Den Haag een belangrijk tafeltennistoernooi plaats waaraan alleen de beste 15 spelers/speelsters per leeftijdscategorie mochten meedoen. Na vorig seizoen succesvol te zijn geweest in de jongste leeftijdscategorie (welpen) komt Anne van Bolderen, lid van tafeltennisvereniging Hutaf, dit seizoen en volgend seizoen uit in de meisjespupillenklasse.

In dit sterke deelnemersveld weerde Anne, onder begeleiding van trainer/coach Johann Drissen, zich prima en aan het einde van een lange toernooidag was een zeer verdienstelijke 4e plaats haar beloning. Bovendien was ze van de 1e jaars pupillen de sterkste speelster. Dit leverde haar geen prijs op maar is zeker het vermelden waard. Deze resultaten lopen parallel aan haar competitieresultaten. In korte tijd is ze gegroeid van een speelster uit de afdelingscompetitie naar een speelster die 73% scoort in de C klasse van de landelijke jeugdtafeltenniscompetitie.
Ook Ricco Gerritsen was voor dit toernooi uitgenodigd maar in een sterk deelnemersveld kon hij bij de jongens kadetten, onder toeziend oog van coach Mark Baerveldt, geen potten breken.

Foto: Laurens Faas

Voor: Ricco Gerritsen en Anne van Bolderen
Achter: Mark Baerveldt en Johann Drissen

Wandeltocht

Pro Corpore Gendt

GENDT - De start is van de wandeltocht Pro Corpore Gendt is bij café De Klok, Markt 1 in Gendt

Men kan starten tussen 8.00 en 11.00 uur voor de 35 km 30 km 25 km en de 20 km; voor de 15 km 10 km en de 5 km tussen 8.00 en 14.00 uur. Voor inlichtingen www.procorpore.nl of bij A Peters-Visch; 423158 of bij Tr Peek-Ederveen; 461927.

Protestantse

gemeente Gendt-

Doornenburg

GENDT - Op zondag 10 april is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10.00 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te blijven drinken. Allen welkom!

Presentatie

elektrocar Gendt uitgesteld

GENDT - De organisatoren betrokken bij de elektrocar Gendt hebben helaas moeten besluiten dat de presentatie van deze E-car en de zorgmarkt op zondag 10 april in Providentia Gendt niet door kan gaan.

De E-car kan niet op tijd geleverd worden door de leverancier. Er zal een nieuwe presentatiedatum gepland worden, als er een gegarandeerde leverdatum is van de leverancier. Dit is heel vervelend voor iedereen, vooral voor de mensen in Gendt die er al op gerekend hadden. Als de nieuwe presentatiedatum bekend is zal deze via de pers bekend worden gemaakt.

De vlag kan uit op de bouwplaats in Gendt

GENDT - Het hoogste punt bij het project aan de Burchtgraafstraat in Gendt is bereikt! Op 30 maart werd dit op de bouwplaats gevierd. De medewerkers van aannemersbedrijf Kormelink werden toegesproken door de opzichter van Woonstichting Gendt, Bert Veldpaus.

Hij memoreerde de relatief korte tijd tussen de keuze voor dit bouwplan via een design en build aanbesteding eind 2014, de start in oktober 2015 en na vijf maanden vanaf de start het hoogste punt op 3 maart 2016.

Door het gebruik van lean planning en de sturing door de projectleider en uitvoerder op de bouw wordt het bouwplan in krap negen maanden verwezenlijkt. Door met name de inzet van alle bouwers ter plekke en hun collega’s achter de schermen worden er in Gendt dertig prachtige en energiezuinige appartementen en vijf eengezinswoningen gebouwd.

In plaats van het gebruikelijke pannebier werd aan de bouwers onder het genot van een hapje en een drankje een enveloppe overhandigd.

Het nieuwbouwproject

Aan de Burchtgraafstraat in Gendt worden, in opdracht van Woonstichting Gendt, dertig appartementen en vijf eengezinswoningen gerealiseerd door Aannemersbedrijf Kormelink. Dit nieuwbouwproject wordt naar verwachting in de zomer van dit jaar opgeleverd.

Op de Facebookpagina van de Burchtgraafstraat in Gendt worden regelmatig berichten geplaatst over de vorderingen tijdens de bouw. Nieuwe bewoners, buurtbewoners maar ook mensen van buitenaf kunnen de bouw van dichtbij volgen via https://www.facebook.com/burchtgraaf.gendt.

Speelotheek Huissen houdt (inloop)koffieochtend

HUISSEN - Wegens het succes van vorig jaar houdt de speelotheek weer een (inloop)koffieochtend op vrijdag 15 april van 10.00 tot 11.00 uur.

Ouders, kinderen, opa's en oma's zijn welkom. Men krijgt uitleg hoe men voor lage kosten veel speelgoed kunt lenen. Voor meer informatie: www.speelotheekhuissen.nl en de facebookpagina. Het adres is Aloysiusschool, Langekerkstraat 19, Huissen.

Presentatie elektrocar Gendt uitgesteld

GENDT - De organisatoren betrokken bij de elektrocar Gendt hebben helaas moeten besluiten dat de presentatie van deze E-car en de zorgmarkt op zondag 10 april in Providentia Gendt niet door kan gaan.

De E-car kan niet op tijd geleverd worden door de leverancier. Er zal een nieuwe presentatiedatum gepland worden, als er een gegarandeerde leverdatum is van de leverancier. Dit is heel vervelend voor iedereen, vooral voor de mensen in Gendt die er al op gerekend hadden. Als de nieuwe presentatiedatum bekend is zal deze via de pers bekend worden gemaakt.

Promotie voor dames-4 van Tweestroom in Gendt ?

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde uit bij Switch'87-DS3 en kwam pas in de derde set in de problemen. Gelukkig werd die set ook gewonnen.(0-4) Pegasus-DS11 ontving onze dames-2 en was in deze strijd duidelijk de sterkste.(4-0)

Tweestroom-3 speelde thuis tegen Vocasa-DS11. Dit was een ongelijke strijd, met een overduidelijke winnaar.(4-0) Dames-4 ontving Heijendaal-DS12 en ging op zoek naar promotie. Door deze wedstrijd met duidelijke cijfers te winnen, kwam men vaster op de tweede plaatst te staan.(4-0) Met nog drie wedstrijden te gaan, heeft men twee punten nodig om automatisch via de tweede plaats te promoveren naar de derde klasse.

Tweestroom-DS5 speelde thuis tegen Voreo-DS3 en maakte er een spannende pot van. Over en weer werden de sets gewonnen/verloren.(2-3). Tweestroom-HS1 ging op bezoek bij Xanthos-HS4. Ook hier werden de sets over en weer verloren/gewonnen. Gelukkig wisten onze heren wel de vijfde set te winnen.(2-3)

Aspiranten-meisjes-MA1 speelde thuis tegen Switch'87-MA2 en wist deze strijd vrij gemakkelijk te winnen.(4-0) Tweetroom-MA2 ging op bezoek bij Boem.Komeet-MA1 en speelde goed mee om de punten. Helaas niet genoeg voor setwinst.(4-0). Mixe-jongens-JB1 bezocht koploper Tivoc-JB1. Ook dit team speelde goed mee om de punten, maar helaas net niet.(4-0)

Tweestroom-MB1 ontving een directe concurrent Atalante-MB1. Over er weer werden de sets gewonnen/verloren. In de derde set werd nipt verloren.(31-33) Gelukkig werd de vijfde set wel gewonnen.(3-2) Volamie-MB1 ontving onze meisjes-MB2 en daarvan is de uitslag niet binnen. Tweestroom-MC1 ging op bezoek bij Weekenders-MC1 en verloor de tweede set nipt.(29-27) Gelukkig werd de vierde set wel gewonnen.(3-1) Tweestroom-MC2 speelde thuis tegen Malden-MC2, verloor deze strijd kanloos.(0-4) Jongens-JC1 ontving Kidang-JC1, kon in de eerste drie sets niet genoeg punten binnen om die sets te winnen. Gelukkig gelukte dit wel in de vierde set.(1-3)

Evolutie vanuit de zee

Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Dat onze evolutie in zee is begonnen dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe is dat met onze planten gegaan? Zijn er altijd planten en dieren geweest? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens de lezing van doctor André van Lammeren op dinsdag 12 april in De Veldschuur in Bemmel.

In zijn lezing gaat doctor Van Lammeren in op de ontstaansgeschiedenis van planten, die vanuit het water kruipend het land zijn gaan veroveren. Over het ontstaan van mossen, varens en zaadplanten. Welke stappen in de evolutie hebben bijgedragen aan het succes van landplanten, in het bijzonder de naaktzadige en bedektzadige planten? In zijn boeiende verhaal laat hij kleine en grote veranderingen met microfotografie en overzichtsfoto’s zien. En natuurlijk blijkt ook bij planten seksualiteit van doorslaggevende betekenis te zijn voor het voortbestaan en de aanpassing aan een steeds veranderende wereld.


U kunt de lezing bijwonen op dinsdagavond 12 april om 20:00 uur in De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk, aan het parkeerterrein van sporthal De Bongerd, Sportlaan 1-M in Bemmel. De kosten zijn 6,00 euro per persoon inclusief koffie of thee. Houders van de Vriendenkaart van Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang.

Kom in de Kas Arnhem- Nijmegen groot succes

BETUWE - Zondag 3 april werd in de regio Arnhem Nijmegen het jaarlijkse evenement Kom in de Kas gehouden. Acht glastuinbouw bedrijven met allemaal verschillende gewassen, zetten hun deuren open voor het publiek. Dit evenement trok 8.000 bezoekers en was een groot succes.

De officiële opening vond plaats op het bedrijf van de firma A.P. van Ewijk & Zonen. Sprekers tijdens deze opening waren onder andere. burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Lingewaard en Margot Ribberink, de bekende Gelderse weervrouw/meteorologe. Margot Ribberink deed tevens een weersvoorspelling voor deze dag en haar voorspelling is perfect uitgekomen. Het werd na een regenbuitje een prachtige zonnige dag.

Na de opening gingen de acht glastuinbouwbedrijven open voor het publiek.Tijdens Kom in de Kas waren er voor elke leeftijd veel boeiende activiteiten en belevenissen.

Er waren vele verschillende gewassen te zien, zoals veel verschillende mooie planten, snijbloemen, paprika's, druiven, perkplanten en bloeiende potplanten. Tevens kon iedereen ontdekken hoe schadelijke beestjes en andere ziekten in de paprika's en bloemen en planten op een biologische manier bestreden worden. Daarnaast was te zien hoe duurzaam onze groenten en planten gekweekt worden en groeien. Veel bezoekers, zowel jong als oud, gaven aan dat er een wereld voor hen open ging. Ze hadden nooit gedacht dat de glastuinbouw zo modern was met haar vele innovaties en moderne technieken.

Voor de kinderen was er naast het educatieve gedeelte ook veel vermaak, zoals springkussens, speurtocht, kleurplaten en voor alle bezoekers ijsjes, drankjes en veel andere lekkere gezonde hapjes.

Met 8.000 bezoekers, het mooie weer en de vele activiteiten, kunnen we van een zeer geslaagde Kom in de Kas spreken.

Open eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende weken organiseert SWL weer open eetcafé's in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 7 april - 17.30u – Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen

Dinsdag 12 april - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28 in Bemmel

Voor vier euro kunnen inwoners uit Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘'Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Geslaagde zeskamp van MHC Bemmel 800

BEMMEL - Hockeyclub MHC Bemmel 800 hield op 3 april een zeskamp voor alle C-teams. Na een gezamenlijke warming-up van bootcamp-instructeur Mathijs Pott, gingen de jongens en meiden fanatiek de strijd met elkaar aan.

Bij de zeskamp gingen hockeytechniek, spelonderdelen en hersentrainers hand in hand. Zo moesten de teams een parcours met de bal afleggen, zaklopen, een sudoku-puzzel oplossen en een stormbaan doen. Het draaide allemaal om passie voor hockey en plezier met elkaar. Tijdens de lunch, die mogelijk was gemaakt door Albert Heijn, konden de deelnemers even bijkomen. De zeskamp werd gewonnen door de meisjes MC1. Zij ontvingen een waardebon van Zijdewinde Lent, waar ze met het hele team pannenkoeken mogen gaan eten. Bij de speciale zeskamp-loterij waren er nog meer mooie prijzen te winnen. Zo sponsorde de Rabobank een aantal hockeytassen. Het was mede door het heerlijke weer en de enthousiaste deelnemers en vrijwilligers een geweldige dag.

Fietsen KBO Huissen

HUISSEN - Dinsdag 19 april starten we weer met 'het fietsen voor de leden van de KBO Huissen'.

Samen met Rieky van Dalen gaan we proberen er een leuk fiets-seizoen van te maken. De eerste keer gaan we niet zo ver.Richting Westervoort/ Groessen. Heen over de Pleijbrug en terug met de Pont. Vertrek 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk. De data voor de volgende fietstochten zijn:

Dinsdag         17 mei

Dinsdag         21 juni

Dinsdag         19 juli

Dinsdag         16 augustus

Dinsdag         20 september

We fietsen tussen de 25 en 35 km.

Basiscursus digitale fotografie

HUISSEN - Op 5 april van 19.30 tot 21.00 uur is er een Inloop info-avond over cursussen voor bezitters van compact en spiegelreflex-systeem camera's.

Spiegelreflex en systeem-camera's van 19.30 tot 21.30 uur: 10 lessen à 2 uur. De volgende data 12, 19, 26 april, 10, 17, 24, 31 mei en 7, 14, 21 juni.

Compact camera's van 14.00 tot 16.00 uur: 5 lessen à 2 uur. De volgende data 14, 21, 28 april en 12, 19, mei.

De basiscursussen zijn voor mensen in alle leeftijdsgroepen met een passie voor fotografie. Voor iedereen met een spiegelreflex/systeem-camera of een compactcamera, die hun toestel willen leren kennen of meer uit hun camera willen halen en anders willen leren kijken.

Meer info op de staat website van Gemeenschapshuis Huissen Zand. Aanmelden kan via mail en telefoon: bart-groenendijk@versatel.nl.en 026 7506273.

Ingezonden brief

Betere toegankelijkheid gemeentehuis Lingewaard. Door het aanbrengen van een leuning heeft het college een bijdrage geleverd tot een verbeterde toegankelijkheid naar de ontvangstruimte achter de receptiebalie.

Inwoners van een gemeente willen nog wel eens klagen over zaken, die niet goed zijn. Vaak blijft het daar dan ook bij. Maar als een burger daadwerkelijk een probleem meldt bij de gemeente, dan zal de gemeente hiervoor begrip hebben als het probleem goed aangegeven wordt.

Het resultaat is dan zoals de foto aangeeft: een extra leuning bij de traptreden naar de ontvangstruimte. Mensen met bijvoorbeeld een evenwichtsstoornis hebben nu houvast aan deze leuning.

Ik ben van mening, dat hiervan ook melding gemaakt mag worden.

Oege van Dijk

Collecteweek Hartstichting

LINGEWAARD -Van 17 tot en met 23 april vindt de jaarlijkse Hartweek van de Hartstichting plaats. Ook in Lingewaard gaan collectanten langs de deuren om een bijdrage te vragen voor de strijd tegen hart- en vaatziekten in Nederland. Dankzij deze giften kan nieuw onderzoek gefinancierd worden naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten.

Elke dag worden mensen getroffen door een hartstilstand of hartinfarct, vaak zonder duidelijke waarschuwing vooraf. Zo krijgen jaarlijks ongeveer 16.000 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De gevolgen kunnen dodelijk zijn of het leven van het slachtoffer en dierbaren drastisch veranderen. Hart- en vaatziekten moeten eerder herkend worden, zodat tijdig ingrijpen mogelijk is. Voordat mensen onnodig overlijden of chronisch ziek worden.

Er gaan weer veel collectanten in Lingewaard op pad om donaties te verzamelen. Het is ook mogelijk om te doneren via hartstichting.nl én de online collectebus op Facebook. Iedere Facebook-gebruiker kan een eigen collectebus aanmaken en zijn of haar sociale netwerk oproepen te doneren. De bus houdt bij hoeveel de collectant online heeft ingezameld.

Er zijn nu een miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Elke dag overlijden er ruim honderd mensen aan hart- en vaatziekten en komen er duizend mensen in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de belangrijke missie van de Hartstichting.

Voor vragen over de collecte neemt u contact op met Marianne Romijn, telefoonnummer 026 3257202, mail: mromijn@outlook.com.

Gemeenschapshuis Huissen-Zand bestaat 40 jaar

HUISEN - Het Gemeenschapshuis Huissen-Zand bestaat dit jaar 40 jaar. Dit wordt op zaterdag 9 april tussen 10.00 en 16.00 uur gevierd, in het gebouw aan de Van Wijkstraat 31 in Huissen.

Die dag is er een open huis en een presentatie, door alle gebruikers van het gebouw, van hun activiteiten. Deze activiteiten zijn voor alle leeftijden.

De volgende gebruikers van ons gebouw werken aan de open dag mee: peuterspeelzaal, biljarters, schildergroep, dansers, pilates, peutermassage, naaigroep en de breigroep, fotografie, tafeltennisclub en muziekvereniging Volharding. Er kan gespeeld worden op diverse muziekinstrumenten en er kan gespeeld worden tegen een tafeltennisrobot. Verder kunnen kinderen knutselen, schilderen en zich laten schminken en is er een mini bingo.

Buiten kan er gespeeld worden op de jeu de boulesbaan. Tevens is er die dag een gratis springkussen en is er een gratis suikerspin. Voor de kinderen is er ook gratis ranja en voor de volwassenen een consumptiebon. ’s Middags is er een friteswagen. Rond 15.30 uur is de prijsuitreiking van de kleurplaatwedstrijd.

De consumptieprijzen in ons gebouw en de prijzen van een aantal producten van de friteswagen, worden die dag feestelijk laag gehouden. Het participatiepunt van de Stichting Welzijn Lingewaard zal ook aanwezig zijn. Op de open dag is er ook een presentatie van foto’s over Huissen-Zand.

Het gehele programma staat op www.gemeenschapshuishuissenzand.nl.

Repair Café's Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis!

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns, maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijk hun hand niet om.

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt hier terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: op zaterdag 9 april van 14.00 tot 16.00 uur in het Kantoor SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

"Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is!"

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag, 11 april verzorgt de heer Spaan van Stichting Reddingshonden Duiven, voor de leden van het Vrouwengilde, een lezing.

Aan de hand van beeldmateriaal vertelt hij over het werk van de Reddingshonden bij grote camaliteiten. Na afloop van de lezing worden er verjaardagskalenders verkocht. De avond begint om 20.00 uur in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Boerderij de Lande geopend: Pannenkoeken en...

HUISSEN – Wie in de regio, kent niet de nostalgische boerderij naast Jansen Totaal Wonen in Huissen? Menigeen kwam er al eens voorbij, maar is er nog nooit binnen geweest. Dat gaat veranderen, want onlangs is Pannenkoekenhuis Boerderij de Lande geopend! Iedere dag vanaf 11.30 uur, kun je er al terecht voor een heerlijke lunch of voor een kopje koffie met gebak.

'We hebben lang nagedacht, hoe wij invulling wilden geven aan een pannenkoekenhuis, dat echt anders is dan men wellicht gewend is', aldus Rubén Arcos Schuurs, samen met Michiel Straten eigenaar van dit mooie concept. Rubén en Michiel werkten voorheen al samen bij Wijnfort Lent, en zijn al vijfentwintig jaar goed bevriend. Na veel marktonderzoek ontdekten zij precies hoe zij het anders wilden gaan doen. 'Dat er een leuke speelruimte is voor de kinderen is vanzelfsprekend, maar wij vinden het belangrijk dat óók de ouders echt kunnen genieten. Daarom hebben wij naast een grote diversiteit aan pannenkoeken ook andere heerlijke gerechten op onze kaart staan.'

Direct al bij binnenkomst merk je dat er niet alleen over de kaart goed is nagedacht. Door het gebruik van natuurlijke materialen en zachte kleuren stap je een bijzonder sfeervolle ruimte binnen, waar je jezelf direct thuis voelt. Ook zo benieuwd hoe gezellig het in Boerderij de Lande is geworden? Kom gauw eens langs, en profiteer van de kennismakingsaktie in april: Alle kinderpannenkoeken voor de helft van de prijs!Pannenkoekenhuis Boerderij de Lande, Karstraat 91, Huissen; 026 2135054; www.boerderijdelande.nl.

Zomerdienstregeling veerdienst Millingen-Pannerden weer van kracht

DOORNENBURG - Sinds 1 april vaart de veerboot Heen en Weer V tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden weer volgens de zomerdienstregeling. Dit betekent dat u van maandag tot en met vrijdag op de hele uren tussen 08:00 en 18:00 uur over kunt varen, om 20:00 is er dan nog een extra overtocht mogelijk.

In de weekenden gaat de eerste veerboot om 09:00 uur. De genoemde tijden zijn vanaf Millingen aan de Rijn, vanaf de overzijde vertrekt de pont 5 minuten over het hele uur. De veerdienst maakt onderdeel uit van het Pieterpad, de LF3 Hanzeroute, de Eurovélo 15 fietsroute en vele andere wandel- en fietsroutes.

Vanaf zaterdag 30 april is het ook weer mogelijk om het bekende 'Rondje-Pontje' te fietsen of te wandelen, omdat dan de veerdienst tussen de Millingerwaard en Doornenburg weer opstart. Deze veerdienst wordt uitgevoerd door de Halve Maan, een oude cacaobootje uit de Zaanstreek, dat later is omgebouwd tot veerpont. Deze veerpont vaart in mei, juni en september tijdens de weekenden en in juli en augustus dagelijks. Afvaarten tussen 10:00 en 17:50 uur.

Meer informatie omtrent actuele vaartijden en/of wijzigingen staan op www.kievitsveerdiensten.com. Voor mensen die nog meer uitdagende fietsroutes zoeken en nog meer pontjes willen bezoeken is de Waalverentocht een mooie gelegenheid om alle voet- en fietsveren langs de Waal eens aan te doen en een meerdaags verblijf te koppelen aan het veelzijdige Waalgebied. Meer informatie hierover staat op de website van www.uiterwaarde.nl/pontjes/waal/Waalveren.

Wim Wiltink schiet naar hoogste trede

BEMMEL - De winnaars zijn bekend en de prijzen zijn verdeeld. Het Ondernemersschieten bij schietvereniging Op de Korrel had een verrassend einde, op de vrijdagavond van 1 april. Door wat afmeldingen lagen alle kansen en mogelijkheden open, die door de aanwezige schutters aangegrepen werden.

Bij de dames wist Jeannette Hendriks haar positie in het klassement te behouden en als eerste te eindigen met 264 punten. Op de andere podiumplaatsen vond wel een verschuiving plaats. Vanaf plaatsen vier en vijf, wisten Gijsje Hendriks en Judith Moed zich naar de prijzen te schieten en respectievelijk tweede en derde te worden.

In het heren-klassement werd het erg spannend. Vanaf positie 17 uit de voorronden kwam Paul van der Schelde verrassend naar de derde plaats, waarbij Roel Hendriks zich van de zevende naar de tweede plaats wist te schieten. Maar als schutter met de hoogste totaalscore uit de gehele competitie, mocht Wim Wiltink met 265 punten de grootste beker in ontvangst nemen voor de eerste plaats.

Ook bij de 18 teams in de competitie was een kleine verschuiving in het klassement. Vanaf positie 5 plaatse Wilbert Fölker team Siefkes 2 op de zilveren trede, waarbij Johnny Modderkolk het team van SMB Willems een bronzen plaats bezorgde. Maar Alustaal 2 bleef boven aan de lijst staan door de score van Roel Hendriks en pakte de gouden positie.

De prijs voor de meeste 10-en, het 'Halve Varken', ging naar SMB Willems, die de voorsprong in dit klassement handhaafde.

Geïnteresseerd en wilt u met uw collega’s ook deelnemen aan de competitie in 2017? Neem dan een kijkje op de website voor uitslagen en foto’s of mail naar info@svopdekorrel.nl.

Denned Installatietechniek en Putman Installatietechniek bundelen krachten

Dennis Scheffer (algemeen directeur Denned Installatietechniek) en Jan Putman (directeur Putman Installatietechniek)

BETUWE - Denned Installatietechniek uit Huissen en Putman Installatietechniek uit Duiven gaan samen verder en verstevigen daarmee de marktpositie van beide bedrijven in de regio.

Putman Installatietechniek uit Duiven heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht op het onderhoud, ontwerp en aanbrengen van werktuigbouwkundige installaties. Vanuit het installatiebedrijf heeft Jan Putman een innovatief systeem ontwikkeld voor zonnepanelen. Voor de uitvinding van het zogeheten hybride pv panelen heeft Jan Putman het patent in zijn bezit. Denned Installatietechniek is een innovatief en snel groeiend bedrijf dat de totale elektrotechnische en werktuigbouwkundige installatie voor woningen en utiliteitsgebouwen verzorgt.

Gevraagd naar een toelichting op deze overname vertelt Jan Putman: "Medio vorig jaar raakte ik met Dennis (Dennis Scheffer, algemeen directeur Denned Installatietechniek, red.) in gesprek en merkten we dat we over de toekomst van onze bedrijven min of meer dezelfde visie hadden. Na een paar brainstormsessies waren we er allebei vrij snel van overtuigd dat onze installatiebedrijven elkaar perfect kunnen aanvullen en versterken. Ik kom bijvoorbeeld in mijn installatiebedrijf capaciteit te kort."
Dennis vervolgt: "Maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan. We hebben goed in de spiegel gekeken en moeten constateren dat onze visie over de zakelijke toekomst van onze bedrijven inderdaad op één lijn zit, maar dat we persoonlijk andere ambities hebben. Jan wil zijn focus en passie nóg meer leggen op de verdere ontwikkeling van zijn uitvinding en ik wil heel bewust een grotere en sterkere speler worden op het gebied van totaalinstallaties."
Beide directeuren hebben in onderling overleg besloten dat Jan Putman zich terugtrekt als directeur van Putman Installatietechniek en dat Dennis Scheffer zijn algemene directietaken uitbreidt en de leiding van Putman Installatietechniek overneemt. Bij Putman Installatietechniek en Denned Installatietechniek werken in totaal 45 mensen. Jan Putman gaat alleen verder met zijn innoverende hybride pv panelen.

Bij de overname wordt de identiteit van beide bedrijven behouden. Samenvattend zegt Jan Putman hierover: "Van deze overname wordt iedereen beter!"

Open dag Zandkabouter

HUISSEN - Peuters ontdekken elke dag nieuwe dingen. Wat is er nu leuker dan samen met andere kinderen te spelen en te leren? Kom daarom kijken tijdens de Open Dag zaterdag 9 april van peuterspeelzaal De Zandkabouter aan het Van Wijkplein in Huissen.

De peuterspeelzaal is gevestigd in het Gemeenschapshuis van Huissen-Zand. Zaterdag 9 april viert het Gemeenschapshuis zijn 40-jarig bestaan. De Zandkabouter houdt dan ook een Open Dag om ouders, peuters en overig belangstellenden een kijkje te geven hoe er gewerkt wordt bij de peuterspeelzaal. Kinderen kunnen knutselen en kleuren en is er een springkussen voor nog meer plezier!

Ontdekken bij peuterspeelzalen van De Linge

Een kind is van nature actief, nieuwsgierig én wil leren. Voor peuters valt er nog veel te ontdekken. Dit stimuleren we bij de peuterspeelzalen van De Linge waar kinderen van 2 tot 4 jaar samen spelen en leren. Voor meer informatie kijk op www.delinge.nl of bel met 026 3179930.

11 / 24

12 / 24

13 / 24

Column

Stemmen

Waarom zijn mijn pijlen regelmatig gericht op raadslid Lianne Duiven van GroenLinks, zo werd me gevraagd. Ik vind haar een drammerig duurzaam breimeisje die een raadsvergadering met symboolpolitiek en geneuzel weet te rekken. Ik vind het stoer dat ze ondanks deze kritiek, het gezucht van de raad en het college, blijft drammen. Ik vind Lianne wél aardig en zie overeenkomsten met mijn persoon. Zoals aandacht voor natuur en aversie tegen auto's.

Vorige week had ik een fotoklus in de St. Annastraat in Nijmegen. Lekker op de fiets. Op de dijk In Lent zag ik dat het ooievaarsnest is bewoond. Ik heb bij het plaatje stilgestaan. Fietsend komt mijn hoofd leeg. Tijd om ruimte te geven aan creatieve ideeën. Maar ook om na te denken over gebeurtenissen in de samenleving. Zoals het referendum op 6 april. Ik heb me in het vraagstuk verdiept door kwaliteitskrant Trouw te spellen. Ik wil mijn zogenaamd democratisch stemrecht niet vergooien. Helaas, Ik werd in de krant door de meningen van linkse en rechtse politici, populistische betweters en Oekraïense burgers heen weer geschud. Moet ik nee, ja of niet stemmen. Niet dus. Ik laat me niet misbruiken door deze schijnvertoning. Op de Erasmuslaan zie ik bij de bushalte onnoemelijk veel studenten bezig met een vingerveegtelefoon. Studenten op krakkemikkige fietsen halen me in. Als enige wacht ik netjes voor rood. Op de Heyendaalseweg ben ik duidelijk als enige nieuwsgierig waar de brandweerauto met loeiende sirene is gestopt. Wat ben ik toch een stadswatje. Eenmaal terug in mijn plattelandsdorp bekijk ik Twitter op de computer. Beetje op de hoogte blijven. Burgemeester Schuurmans meldt dat het college van Lingewaard en Overbetuwe goed lunchoverleg hebben gevoerd. 'Samen zijn we sterk. Met dank aan de bodes!' Geïllustreerd met een foto samen met wethouder Peren aan tafel met een fruithapje. Ik nam het nietszeggende kneuterbericht in mij op en dacht, over twee jaar kan Lingewaard stemmen voor een volwassen college.

Sjaak

Zeemanskoor Schip Ahoy in Hof van Breunissen Gendt

GENDT - Met trots verzorgt RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef Gendt op woensdagavond 13 april een optreden van Zeemanskoor Schip Ahoy.

Het koor, onder leiding van Gert Huting, zingt bekende en onbekende Nederlandse, Engelse en Duitse zeemansliederen. De zangers worden muzikaal ondersteund door enkele muzikanten. "Laat u meenemen op de woelige baren tijdens het optreden van zeemanskoor Schip Ahoy!"

Iedereen is welkom in Hof van Breunissen om 19.00 uur. De entree is inclusief een kopje koffie of thee vijf euro bij binnenkomst te voldoen.

In een Oogopslag

woensdag 6 april
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met
Pastoor Peters

woensdag 6 april
10.00 u. Ontmoetingscentrum Doornenburg, Ontmoetingsdag voor Gendt, Haalderen en                 Doornenburg met Pastor Kallen en het Herenkoor.

zaterdag 9 april
13.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke Doopviering met Pastor Van Cuijk en kinderkoor Spetters.
15.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gezamenlijke Doopviering met Pastor Van Cuijk.

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Koor Exotherm.

zondag 10 april
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters, het Kinderkoor Spetters zingt samen met de 1e Communicanten
1e Communieviering.

woensdag 13 april
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering
met Pastoor Peters

Knutselen in De Zilverkamp

HUISSEN - Deze week gaan ze in winkelcentrum De Zilverkamp muziekinstrumentjes knutselen.

Je mag zelf bepalen wat het gaat worden alleen staat vast dat we werken met wc-rolletjes en rijst/pasta. Wees creatief en ontwerp jouw mooiste muziekinstrument. Zaterdag 9 april tussen 10.00 en 13.00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op deze Facebook-pagina: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Van Kerk naar Theater aan de Markt (10)

Hans Rutgers

BEMMEL - Het Werkvolk: André van Deelen is de naam en in 1951 ben ik in Angeren geboren. Getrouwd met Wil hebben we twee kinderen en vijf kleinkinderen; mooi spul.

"Vijftien jaar werkte ik bij Vege in de motorenrevisie en tot mijn pensioen voor twee jaar terug was ik tig-lasser bij Elpress. Roestvrijstalen pijpleidingen produceerden wij voor de foodindustrie voor hoge druk reinigingssystemen. Vis, melk en bierproducenten waren onder andere onze klanten.

Sinds 1990 woon ik in Bemmel en ben onderdeel van de 'Dweildag'. Vandaar via broer Piet werd ik bij de kerk getrokken voor hand- en spandiensten. Een mooi project als het klaar is, dat gaat beslist lukken met zo'n goed initiatief en zoveel vrijwilligers. Straks ga ik zeker naar voorstellingen, zien hoe het loopt, dat is nu nog koffiedik kijken.

In de vrije tijd fietsen Wil en ik door heel Europa, Oostenrijk, Zuid-Duitsland, Slovenië, in de bergen, maar ook in Holland in de mooie natuur. Eerder deden we dat met de gewone fiets, nu elektrisch dan kun je meer klimmen, tien procent is geen probleem meer. Wat de Theaterkerk betreft; ik hoop dat het goed gaat lopen, dan hebben we al die uren niet voor niks gewerkt."

Hoog bezoek uit Artis op IKC De Regenboog Bemmel

BEMMEL - Donderdagochtend 24 maart waren de kinderen van groep 1/2 blauw bij binnenkomst in hun lokaal erg verrast door de aanwezigheid van een bijzondere giraf. Die middag ervoor was het dier in een grote vrachtwagen met laadbak van Tuincentrum en Hoveniersbedrijf Helsen uit Huissen gearriveerd.

Gerald Helsen was gelukkig meteen bereid gevonden om voor dit uitzonderlijk transport zorg te dragen. Rudi, de hovenier zorgde ervoor dat de giraf veilig aan kwam in het lokaal. Reden van de aanwezigheid was de Rainbow Got's Talentshow op woensdag 30 maart. Een jaarlijkse happening waarin verschillende kinderen hun talent voor publiek, bestaande uit kinderen, ouders, opa's en oma's laten zien. Er werd door leerlingen prachtig gezongen, gedanst en piano gespeeld. Ook de leerkrachten verzorgden aan het einde een vrolijk optreden.

De kinderen van groep 1/2 blauw zongen uit volle borst over Dikkertje Dap. Dat jongetje dat iedere dag de giraf een klontje ging geven en dan meteen aan hem vertelde wat hij allemaal al kon... Dat hij daarvoor op de trap moet klimmen vond Dikkertje Dap (Jess) helemaal geen probleem. Dat lukte hem heel goed.

Ode aan Gebski

Prof. Gebski met zijn jeugdige internationale Beethoven kwartet. Van links naar rechts: eerste violiste: Mira Marton (15) uit Polen, 2e violiste Salome Bonnema (14, Den Haag), altiste: Ikira Wortel (15, Bemmel), Cello: Zoel Nagle (15) uit Ireland/DL en jubilaris prof. Gebski.

GOCH/BEMMEL - Prof. dr. hab. Andrzej Gebski vierde afgelopen Goede Week zijn tien-jarig jubileum als docent kamermuziek aan de Gocher Steich Akademie van het 21ste Stringtime Nierderrhein Festival te Goch (DL) 2016. Hij geniet een indrukwekkende loopbaan als soloviolist, kamermusicus en als docent aan de Chopin Universiteit in Warschau.

.

Goede Vrijdag was dit jaar – onder Gebski zijn leiding – de grote avond van de kamermuziekuitvoeringen. Dit maal voor het eerst in het voormalige Klooster Maria Roepaen in Ottersum op Nederlandse bodem. Het grote Gocher Streichensemble onder leiding van Prof Popp sloot de avond gezamenlijk en waardig af.

Begeleider en jubilaris Prof. Gebski nodigde het jonge Beethoven dameskwartet na afloop van het concert uit om op het slotconcert op eerste paasdag in Goch nogmaals zijn favoriete stuk te spelen: Het beroemde allegro ma non tanto opus 18 nr. 4 van Beethoven.

Het prachtige concert op eerste paasdag met de drie strijkensembles was ook dit jaar weer prachtig geslaagd in een uitverkocht en sfeervol Kastell te Goch. Een groot feest!

Creatieve avond bij Dames Platform Huissen

HUISSEN - Op dinsdag 12 april is er een creatieveavond bij het Dames Platform Huissen. Op deze avond gaan ze een vrucht maken met servetten.

Hoe dat allemaal in zijn werk gaat ziet en krijgt u uitgelegd op de avond zelf. Wel is het handig om een rond bakje of schaaltje mee te nemen van ongeveer 13 cm doorsnee. En een tasje om het kunstwerk mee naar huis te nemen.

Tevens heeft u deze avond de gelegenheid om in het bezit te komen van een mooie sjaal. Wij hebben deze avond Ria Dries uitgenodigd, zij maakt sjaals en nog meer artikelen. De opbrengst hiervan gaat naar Villa Joep. Zij zal u in een korte uitleg wat informatie geven over de stichting Villa Joep.

De avond begint om 19.45 uur in zalencentrum De Valom

Wandelend op zoek naar vogels in Lingewaard

BEMMEL - Nu de lente is begonnen, kwetteren de vogels er vrolijk op los. Kijkend en luisterend naar vogels ziet de wereld er vrolijker uit. Leer verschillende vogels kennen op uiterlijk, zang en voorjaarsgedrag tijdens de wandeltocht van Lingewaard Natuurlijk op zondag 17 april en zie ze vliegen!

De gidsen van Lingewaard Natuurlijk nemen de deelnemers mee in de wereld van vogels. "In De Ward leren we luisteren en met telescoop worden weidevogels in de polder nader bekeken. Onderweg is er natuurlijk aandacht voor uitbundige lenteleven."

"Trek laarzen of stevig schoeisel aan en neem een verrekijker en /of fototoestel mee. Vanaf 13.45 uur staat de thee en koffie klaar in De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. Rond 16:00 uur zijn we weer terug bij De Veldschuur. De kosten zijn 6,- per persoon, kinderen betalen de helft. Aanmelden is niet nodig. Voor inlichtingen: Ben Cornelissen 06 44870449.

Spinning Event voor de Alp d'Huez in De Schaapskooi Bemmel

BEMMEL - Op vrijdag 25 maart is er een Spinning Event geweest in De Schaapskooi. Twee uur lang is er door 25 leden en niet-leden gefietst voor het goede doel.

Twee medewerkers van De Schaapskooi Nathalie Vos en Richard Vos gaan samen deze grote uitdaging aan. De Schaapskooi vond het een mooi gebaar om dit evenement te organiseren/ondersteunen en er gelijk een gezellige Franse avond aan vast te koppelen.

Het was een groot succes. Er is in totaal 300 euro opgehaald.

Vier kampioenstitels voor FV Mixed Moves

DOORMENBURG - De dansers van dansvereniging Mixed Moves zijn met vier dansen Festival Kampioen geworden. Minioren Gardedans Feet Moves, Show Duo Junioren Bo en Jette met “Alladin”, Show Karakter Junioren “Spookhuis” en Show Modern Hoofdklasse “Mixed Passion” zijn de kampioenen.

Op zondag 20 maart gingen de 23 danseressen van DV Mixed Moves de titelstrijd aan in Duiven met andere verenigingen. In aanloop van dit Kampioenschap namen de dansers deel aan een viertal kwalificatie Festivals in Arnhem, Westervoort, Diepenveen en Duiven. Daarmee hadden de dansers voldaan aan het minimum aantal te dansen wedstrijden. Op de dag zelf moesten de dansers nog een eerste prijs in de wacht zien te slepen en een minimaal aantal punten om kampioen te kunnen worden.

De overige dansen behaalden ook mooie resultaten. Zo behaalden Norah en Jolie een tweede plaats met hun dans “Jungle Book”. Soliste Mila behaalde een vierde plaats. De minioren showdans “Lion King” behaalde een eerste plaats. En Mixed Emotions behaalde met hun show Modern een derde plaats. Swing Moves behaalde met hun gardedans een tweede plaats.

Bestuur, trainsters en dansers kijken terug op een mooi eerste seizoen van dansvereniging Mixed Moves. De eerste week van april start de dansvereniging met het instuderen van de nieuwe dansen. Kinderen vanaf 4 jaar, die het leuk vinden om te dansen zijn van harte welkom. Er zijn nog voldoende plaatsen in diverse groepen. Wil je graag een proefles volgen? Neem contact op met Imca Saat: 06 47675336.

Afscheid voorzitter Kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Op zaterdag 26 maart heeft de voorzitter van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg, J.H. Klein Molekamp, afscheid genomen van de vrijwilligers. Hij heeft hen hartelijk dank gezegd voor hun inzet en bijdrage de afgelopen jaren. Zonder hun hulp zou het kasteel niet zo kunnen functioneren als het nu doet.

De vele gidsen die onze gasten rondleiden in Middeleeuws kostuum, de timmerlieden en degene die de tuin verzorgen maken het mogelijk dat het kasteel bloeit. Het jaarlijkse Riddertoernooi, Castle Clay en de culturele evenementen maken kasteel Doornenburg heel bijzonder. De vrijwilligers vormen immers het hart van de Doornenburgse organisatie. Jan Hendrik Klein Molekamp wordt opgevolgd door Erik Feijen, een geboren en getogen Doornenburger.

Erik Feijen zit sinds 2015 in het bestuur van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg en is vast van plan de uitgezette lijn van de afgelopen jaren door te zetten. Het ultieme doel waarnaar we streven is het behoud van het kasteel. Dat betekent, het versterken van de positie van het kasteel als Doornenburgs familie kasteel, het faciliteren van de culturele en museale functie en het aansterken van de financiën van het kasteel. Uiteindelijk zullen alle activiteiten in balans met elkaar moeten zijn. Hiervoor zullen afwegingen gemaakt moeten worden, prioriteiten gesteld en belangen moeten worden gewogen. Wij willen zoveel mogelijk mensen plezier laten beleven aan ons kasteel, op divers gebied en met de inzet van vele vrijwilligers moet dit gerealiseerd kunnen worden.

Muzikaal optreden van Animuze bij De Minkhof

Foto: Astrid van Abel

BEMMEL - Het ensemble Animuze bestaande uit Henk Wierink, pianist, Marieke Thielemans, dwarsfluit, Dirk van de Pasch, klarinet, Ineke van Duinen, viool en Lucie Giels, accordeon en blokfluit, zal een muzikale noot toevoegen aan de zondag openstelling van 10 april op De Minkhof.

De zondagopenstelling van De Minkhof heeft na een paar maanden inmiddels een vaste groep bezoekers, maar ook ouderen die nog niet eerder op De Minkhof waren, zijn welkom om onder het genot van koffie en soep te luisteren naar het muzikale optreden van Animuze dat een repertoire heeft dat de doelgroep zeker zal aanspreken. Het ensemble treedt regelmatig op in zorgcentra en bij particuliere feesten. Ook bij voorstellingen van Teejaater PAN en het Midzomernachtconcert van het Nieuw Betuws Kamerkoor, waren ze van de partij.

Henk Wierink, in zijn werkzame leven muziekdocent, richtte na zijn verhuizing van Malden naar Bemmel, het ensemble in 2004 op. Nog steeds arrangeert en schrijft hij alle partijen met de hand uit.

Animuze staat voor muzikale passie, net zoals De Minkhof staat voor de passie die de vele vrijwilligers hebben om de bezoekers van De Minkhof een paar plezierige uurtjes te bezorgen. Vanaf 11.00 uur staat de koffie/thee klaar. Rond het middaguur kan men smullen van een heerlijke kop soep met stokbrood terwijl men geniet van de muziek van Animuze.

De kosten voor dit alles bedragen vijf euro. Zondag 10 april van 11.00 tot 14.30 uur bij De Minkhof.

Twee leuke dagen voor gasten van Zonnebloem afdeling Huissen

HUISSEN - Deze maand had de Zonnebloem afdeling Huissen twee leuke dagen voor de gasten. Het eerste uitje was een opname voor TV Gelderland.

"Met 10 gasten en 11 vrijwilligers hebben wij een fantastische dag gehad in Loenen. We zijn begonnen met koffie en natuurlijk Huissense koeken van Bakkerij Gerritsen. De herder vertelde honderd uit over de schaapskudden met zijn drie koeien en twee honden. We hebben met Krista Fleming, Angelique Kruger, de crew en de herders, de schapen in de weide losgelaten. Daarna zijn we, met z'n allen, gezellig gaan lunchen. Om een uur of 5 waren we weer thuis.

De dag daarna, was onze eigen Zonnemiddag in De Valom. Genoten hebben we van een prima verzorgd komisch stuk. 'Een held op sokkel' van de toneelgroep Jong Belegen. Er werd heel wat afgelachen en de Ooo's en Aaa's waren niet van de lucht.

Onder het spelen van het stuk was het muisstil in de zaal, zo veel aandacht was er voor het spel van de spelers. Goed dat er twee pauzes waren, want de gasten hadden heel wat aan elkaar te vertellen. De middag vloog om en iedereen ging voldaan naar huis.

Foto: Marijke Slootman

Dageraadsviering in Angeren

ANGEREN - Op eerste paasdag is in de Sint-Bavo kerk in Angeren de 'dageraadsviering' geweest. Om daaraan mee te doen moest je dan niet heel vroeg opstaan?

Inderdaad, de viering begon om 06:00 uur. Ondanks het vroege tijdstip, ondanks dat in de nacht de klok een uur naar voren moest worden gezet (zomertijd) waren er toch genoeg mensen naar de kerk gekomen om het gezellig te maken. Speciaal voor deze viering was de kerk aan de binnenzijde sfeervol verlicht, het was lekker warm binnen, het koor Enjoy uit Driel verzorgde de zang, alles om er een mooie viering van te maken was er. Inmiddels was het buiten gaan regenen, en een van de vaste onderdelen van deze viering is dat we de dijk opgaan om de zon op te zien komen. Helaas liet de zon zich niet zien, vandaar dat het verblijf op de dijk niet zo lang duurde en iedereen snel weer naar binnen wilde.

Bij binnenkomst mocht iedereen een kaarsje aansteken aan de paaskaars, en het werd langzaam licht in de kerk. Pastoraal werkster Margreet Sanders had een flesje Lourdeswater meegenomen dat in het wijwater werd gedaan (zie foto). Daarna mocht iedereen zijn rechtervingers in het water houden en daarmee een kruisteken maken.

Als afsluiting was er een gezellig ontbijt, een goed begin van eerste paasdag. "We mogen terugzien op een inspirerende viering, met dank aan de werkgroep die de viering heeft samengesteld", geeft Frits Botterblom namens de werkgroep aan.

Stichting Leefbaar Doornenburg op dreef

DOORNENBURG - "Graag informeren wij u over de voortgang van enkele activiteiten van Stichting Leefbaar Doornenburg."

De dorpscontactpersonen zijn nu bijna twee jaar operationeel en hebben toegezegd door te willen gaan omdat ook zij van mening zijn dat het werk nog niet gedaan is. Ook de gemeente ziet het belang en de resultaten van hun activiteiten en heeft haar financiële steun toegezegd voor het komende jaar. Uiteraard zijn wij hier heel blij mee. Dit motiveert ons allen om de ingeslagen koers voort te zetten.

Binnenkort starten de kinderen van groep 3 en 4 van basisschool De Doornick weer met het moestuinproject. Inmiddels zijn de tuintjes weer gefreesd en de paden verhard. De kinderen hebben in de klas al het een en ander in kweekbakken gezaaid om de plantjes straks uit te planten in hun eigen moestuin.

Eerder heeft u kunnen lezen dat het Oranjecomité ook onder onze stichting valt. Na het succes van vorig jaar zijn ze druk doende met de organisatie van Koningsdag. Er komt zelfs een Kingsnight in het schuttersgebouw. Het belooft weer een spektakel te worden. Houdt de kranten in de gaten voor meer informatie.

Het dorpsontwikkelingsplan (DOP) vordert gestaag. De thematrekkers zijn met hun werkgroepen druk doende hun thema uit te werken. Binnenkort worden deze thema’s gepresenteerd aan direct-belanghebbenden. Hierna wordt door Luuk Timmers het geheel tot één concreet plan geschreven. Meer informatie staat op www.stichtingleefbaardoornenburg.nl.

'Huissen als Kleefse enclave'

Afbeelding uit: Ambtsatlas van Huissen, 1730 (Kleve-Pruissen)

HUISSEN - Als Kleefse enclave lag Huissen dankzij Pruisen wat betreft staatsorganisatie voor op de Nederlanden Koning Willem I zal verrast opgekeken hebben, toen hij in 1816 er zo'n goed georganiseerde ambtenarij in Huissen bij kreeg.

Misschien heeft hij wel iets afgekeken van de Pruisen, bijvoorbeeld op het gebied van de kadastrale registratie. Want Nederland kreeg pas in 1832 een kadaster, terwijl de Pruisische kadastrale kaarten van Huissen al eeuwen eerder waren opgetekend. De heer Bert Thissen, stadsarchivaris van Kleef, zal hierover op donderdagavond 14 april in De Buitenpoort spreken onder de titel: 'De Kleefse enclaves in de achttiende eeuw: het modernste stukje Nederland?'.

De heer Thissen gaat in op de vóór- en nadelen van het Pruisisch gezag over Huissen in de achttiende eeuw. Wij zien vaak de nadelen: oorlogen, forse belastingen en een absoluut gezag van bovenaf. Maar het Pruisische hertogdom Kleef was ook een heel modern land. Er vonden hervormingen van recht en bestuur plaats, er werd op basis van veel statistisch onderzoek een actieve economische politiek gevoerd, men streefde naar invoering van een modern kadaster en van een door de staat geregelde brandverzekering. De heer Thissen zal het allemaal – overigens gewoon in het Nederlands – toelichten. Aanvang van de lezing is om circa 20.30 uur. De avond is voor iedereen, dus ook niet-leden: gratis toegankelijk.

Geloven: een hele kunst

HUISSEN - Viering, ontmoeting, een hapje, een drankje. Dat mag je niet missen! Een dienst voor iedereen, voor jong en oud, voor jezelf, je kinderen en je kleinkinderen. Onder het motto: 'geloven – een hele kunst'.

De paus presenteerde onlangs zijn eerste kinderboek ‘Dear Pope Francis’. Met vragen en tekeningen van kinderen uit heel de wereld. Over God en geloven, maar ook over zichzelf. Dat hij dol is op voetballen en graag de tango danst. Dat hij vaak moet huilen omdat het in de wereld niet goed gaat. Dat hij denkt dat God ook vaak huilt. En dat hij - sorry – inderdaad een beetje had gelogen toen hij zei dat hij al bijna 100 was. En daarnaast geeft hij losjes en duidelijk antwoord op de meest ingewikkelde vragen. Aan ons als protestantse gemeente stellen we ook een vraag: wie zijn jullie? Wat doen jullie op zondagmorgen? Dat laten we graag zien. We zijn een prettige, betrokken en vergrijzende gemeente. Wij groeien mee in de tijd, we veranderen en we blijven verbonden met de kerk. Onze kinderen en kleinkinderen doen dat niet (meer). Of doen dat anders, leven en geloven op hun manier. En zij vragen ons: wat doen jullie daar? Waarom gaan jullie nog? Ze mogen best merken dat wij en de kerk veranderd zijn. Dat wij als gelovigen ook vragen hebben. Dat wij in de kerk soms ook niet vinden wat we zoeken en nodig hebben. Maar dat we het fijn vinden dat die plek in ons leven er is. Daarom nodigen we onze (klein)kinderen uit voor een ‘gewone’ viering met een paar extraatjes. Met na de viering alle ruimte en gelegenheid om elkaar te ontmoeten. En wie ook wil weten wie wij zijn en wat wij doen op zondagmorgen? Die is van harte welkom!

Zondag 10 april, is om 10 uur in de protestantse kerk, Raadhuisplein 35, Huissen de dienst met voorganger ds. Matthijs Glastra.

Topcabaret met Maarten Ebbers en Nina la Croix

BEMMEL - De cabaretiers Maarten Ebbers en Nina la Croix zijn op zaterdag 9 april in Bemmel met hun nieuwe show ‘Meer hebben we niet nodig’ (aanvang 20:30). Een gitaar, een piano, een schemerlamp en een plekje in TOP-theater De Kinkel, meer hebben ze inderdaad niet nodig. Behalve een enthousiast publiek dan.

U houdt van minimaal? Dat kan. Daar zijn Maarten en Nina voor. Simpel. Eenvoudig. Goed, maar niet gek. Of nou ja, een beetje dan. Het zijn tenslotte cabaretiers. Droger dan kurk. Maar vooral muzikaal. Zéér muzikaal. Prachtige liedjes. Ze willen het liefst maar één ding: optreden. Voor u. Waar? Maakt niet uit. Hoe? Ook niet. Klein is prima. Ze hebben een gitaar. Ze hebben elkaar. Dan kan de voorstelling beginnen. Licht uit, spot aan. Intiemer gaat u het dit seizoen niet vinden. Hoeft ook niet. Meer hebben we niet nodig.

Maarten Ebbers won in 2009 de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival en toerde vervolgens met veel succes door Nederland. Zijn juryrapport luidde: ‘Hij is een goede energieke performer en neemt het publiek even moeiteloos mee in zijn absurde fantasiewereld.’

Nina de la Croix haalde de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2007. De Volkskrant kopte: ‘De la Croix smaakt naar meer.’ Ga naar www.topbemmel.nl voor het bestellen van kaartjes.

Open Huis: zondag 17 april Ronald McDonald Huis Arnhem: 'n bijzonder (t)Huis

ARNHEM – Vrijwel iedereen heeft gehoord over de Ronald McDonald Huizen. Het biedt een (t)Huis aan gezinsleden van kinderen die behandeld worden in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Sinds 2009 is in Arnhem ook een Ronald McDonald Huis waar ouders en kinderen in een huiselijke omgeving dichtbij elkaar kunnen zijn.

Elk kind wil graag dichtbij zijn ouders zijn. In Ronald McDonald Huis Arnhem kunnen ouders, broertjes en zusjes terecht van kinderen die worden behandeld in Revalidatie Medisch Centrum (RMC) Groot Klimmendaal of ziekenhuis Rijnstate. Zij kunnen logeren in een ruim appartement of overdag in de Huiskamer verblijven met hun kind(eren). Ouders kunnen er ontspannen, werken of hun verhaal delen met anderen. De kinderen kunnen samen spelen en even 'gewoon' kind zijn.

Daarnaast is het een Vakantiehuis voor gezinnen met een kind met een ernstige of langdurige ziekte of beperking. Voor veel van deze gezinnen is een 'paar dagen weg' of vakantie niet vanzelfsprekend. Terwijl het zo belangrijk is eens samen te genieten in een andere omgeving. Ronald McDonald Huis Arnhem is een gezellig en drempelvrij Huis met diverse hulpmiddelen en leuke speel- en spelruimtes. Hier kan elk kind veilig spelen en volledig zijn eigen weg vinden. Dat geeft ook de ouders een rustgevend gevoel.

Ronald McDonald Huis Arnhem drijft voornamelijk op zo'n vijftig onmisbare vrijwilligers. Dankzij hen zijn ouders en kinderen 365 dagen per jaar welkom. Alle Huizen draaien zonder overheidssteun en zijn voor alle kosten (zoals onderhoud en energie) volledig afhankelijk van giften, acties en sponsoren.

Benieuwd naar Ronald McDonald Huis Arnhem? U bent welkom op de Open Dag op zondag 17 april van 11.00 tot 16.00 uur. Het Huis is op het dak van Gebouw A van RMC Groot Klimmendaal (Heijenoordseweg 5, 6813 GG Arnhem). U kunt het Huis ook altijd steunen met een donatie, actie of sponsoring. Meer informatie: www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl of Facebook (RonaldMcDonaldHuisArnhem).

Platform Zilverkamp-Zuid

HUISSEN - Het platform Zilverkamp-Zuid heeft op dinsdag 12 april de maandelijkse vergadering. Deze wordt gehouden in De Brink ingang Wagenweg.

De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar. Aan het begin van de vergadering kunnen wijkbewoners hun vragen, knelpunten, wensen,onder de aandacht van de leden brengen. Op de agenda staat onder meer: plaatsing bankje op de dijk Ir.Molsweg, energiebesparingsproject Zilverkamp en tijdelijke verplaatsing omheinde hondenuitlaatplek in het park Zanderij. Informatie is te verkijgen bij het secretariaat: reginacheizoo@versatel.nl.

Slepend door Jeruzalem

ANGEREN - Op goede vrijdag 25 maart was de Sint-Bavo kerk in Angeren het decor van een uniek optreden.

Het jongerenkoor Remember, onder leiding van Sarah Visscher, was speciaal voor dit optreden aangevuld met gastzangers en –zangeressen en een muzikaal combo. Samen brachten ze het muziekstuk 'Slepend door Jeruzalem' ten gehore. In het kort: in dit muziekstuk worden de 14 staties van de kruisweg doorlopen, gezien vanuit het volk.

Er wordt gezongen, maar op sommige plekken worden er ook passende teksten voorgelezen. Hiervoor was pastoraal werker Janine Kallen gevraagd; met haar prachtige stem wist ze de sfeer goed over te brengen (zie foto). De sfeer in de kerk werd nog verhoogd doordat de kerk van binnen verlicht werd met prachtige kleuren. Alle aanwezigen waren in vervoering door de uitvoering van deze kruisweg.

Voorjaarsconcert door Heisterkoor en Just do it

RESSEN - Samen met het dameskoor Just do It geeft het Heisterkoor een voorjaarsconcert.

Dit gevarieerde concert met klassieke en hedendaagse elementen vindt plaats op zondag 17 april van 14.00 - 16.00 uur in het prachtige kerkje van Ressen (Kerkenhofstraat 5 in Ressen). De toegang is gratis. Passend in de sfeer van het kerkje zal harpiste Anouk Platenkamp zorgen voor een instrumentaal intermezzo.

Het“Heisterkoor uit Bemmel staat onder de enthousiaste leiding van de inspirerende dirigent Mathijs Dubbeldam en wordt op piano begeleid door Marlou Gradussen. Dameskoor Just do it uit Gendt staat onder leiding van Saskia Jonk. Pianobegeleiding wordt verzorgd door Jochem Macaré.

Zou je ook graag in een koor willen zingen, kom dan gerust naar een repetitie van het Heisterkoor op de woensdagavond van 20.00-21.30u in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. Je bent van harte welkom om te komen kijken, te luisteren en mee te doen!

Instrumentenfonds van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg

DOORNENBURG - Begin jaren '50 van de vorige eeuw werd het Instrumentenfonds opgericht. Dit was een particulier initiatief om harmonie Sint-Caecilia in de tijd van wederopbouw financieel te ondersteunen.

Door middel van de verjaardagsactie is er decennia lang geld ingezameld waarmee de harmonie in de gelegenheid werd gesteld nieuw instrumentarium aan te schaffen voor orkest en slagwerkgroep.

Verjaardagsactie

Deelnemers aan de verjaardagsactie krijgen namens het Instrumentenfonds een felicitatie met daarbij een enveloppe die kan worden gevuld met een vrijwillige bijdrage. Deze enveloppe wordt dan op of vlak na de verjaardag opgehaald door een van de leden van de harmonie. Deelname aan de verjaardagsactie geldt voor inwoners van Doornenburg vanaf 18 jaar.


Deelname

Als gevolg van privacy wetgeving zijn bepaalde bronnen, waaronder gemeentearchieven, niet meer beschikbaar om het bestand met deelnemers aan de verjaardagsactie te actualiseren.

Binnenkort bezorgen wij in Doorneburg, op de adressen waarvan wij denken dat de gegevens van de bewoners boven de 18 jaar niet volledig zijn of ontbreken, een brief waarop u de gegevens kunt invullen. Deze gegevens zullen alleen worden gebruikt voor het doel zoals hierboven omschreven.

"Wij hopen dat u en andere huisbewoners de harmonie willen steunen door deel te nemen aan de verjaardagsactie en verzoeken u de invulstrook in te vullen met naam en geboortedatum van de bewoners van dit huisadres. Deze invulstrook wordt binnen enkele weken bij u opgehaald."

Kringdag Rijk van Nijmegen-de Betuwe

ANGEREN - Zondag 22 mei is de Kringdag Rijk van Nijmegen - de Betuwe. Vanaf 10.00 uur zal er in Angeren een pracht aan kleur en traditie te zien zijn. 25 Gelderse en Brabantse schutterijen en gilden komen deze dag naar de Kampsestraat in Angeren.

Twaalfhonderd schutters verzorgen een kleurrijke folklore en muzikale optocht door het dorp. Aansluitend strijden koningen en koninginnen van de schuttersverenigingen op het concoursterrein om de hoogste eer van deze dag. De Koning die de bontgekleurde houten vogel van de mast schiet, kan zich Kringkoning van het jaar 2016 noemen. Verder staat de dag bol van andere schuttersactiviteiten. Zo zijn er vendel-, muziek- en majorettewedstrijden. De vendeliers zullen naast het klassiek vendelen ook hun acrobatische kunsten met het vendel vertonen. De bielemannen gaan de strijd aan om wie in de snelste tijd een stam door kan hakken. Marketentsters serveren op het marketentsterterras drank en andere lekkernijen. Tevens zullen er die middag diverse demonstraties zijn.

In de feesttent is de hele middag live muziek van amusementsorkest Keep Moving. Rond 17.30 uur zal de nieuwe kringkoning gehuldigd worden en is de prijsuitreiking. Houdt u de krant in de gaten voor meer info of kijk op www.stbavoangeren.nl.

Oproep voor wielrenfietsen door TWC ’t Verzetje succesvol

BEMMEL - Enkele weken geleden deed Toer en Wielerclub ’t Verzetje via de media een oproep voor gebruikte wielrenfietsen voor vluchtelingen uit Eritrea. Deze oproep is zeer succesvol geweest. Inmiddels zijn ruim tien fietsen en diverse materialen en kleding aangeboden (en/of ontvangen).

Er zijn al vier Eritreeërs die regelmatig fietsen. De verwachting is, dat er snel meer volgen. Om hen kennis te laten maken met de wielersport, biedt TWC ’t Verzetje hen een jaar lidmaatschap aan. Op dit moment fietsen zij nog in een kleine groep en onder begeleiding. Meer begeleiders zijn welkom. Begeleiding is vooral nodig in verband met de veiligheid in het verkeer.

De verwachting is, dat deze groep in de loop van het jaar met de vaste toergroepen van de wielervereniging gaan meefietsen. Het bestuur van TWC ’t Verzetje spreekt haar dank uit aan allen die materialen beschikbaar hebben gesteld. Als u wilt helpen kunt u contact opnemen met secretaris@twctverzetje.nl.

Smartlappen met Koningsdag in Gendt

GENDT - Op Koningsdag 27 april treedt het smartlappen- en levensliederenkoor op tijdens de Vrijmarkt op het Julianaplein in Gendt in de muziektent.

Vanzelfsprekend wordt een ieder blij en vrolijk van een optreden van dit koor met combo! Het is tevens de bedoeling om alle RABO-stemmers, sponsoren en allen die het koor hebben gesteund extra te bedanken!

Kom gezellig luisteren op het plein zo rond 15.00 uur; u loopt wel het risico dat u zo enthousiast wordt, dat ook u zou wensen dat u tussen de zangers zou willen staan!

Altijd vrije inloop op maandagavond 19.30 uur bij De Klok. Meer informatie staat op www.denotenkrakersgendt.nl.

Sleutelbos verloren

Sleutelbos verlorenBEMMEL - Wie-o-wie heeft er een sleutelbos gevonden in Bemmel?Het is een sleutelbos met twee huissleutels, een autosleutel, een medaillon en een klein sleuteltje. Heeft u de sleutelbos gevonden? Wilt u deze dan afgeven bij hét Gemeente Nieuws, Klappenburgstraat 30A in Bemmel; 0481 464770.

Wandeling met historische achtergronden in Holthuizen en Immerloo

HUISSEN - Zondag 10 april verzorgt IVN RijnWaal een publiekswandeling in Holthuizen en Immerloo langs de Oude Huissensedijk in Huissen/Arnhem.

"Bij deze struin/wandeltocht belichten we de ontstaansgeschiedenis van Holthuizen en staan we stil bij het feit dat aan beide zijden van de Oude Huissensedijk een woonwijk ligt. We komen langs een aantal van de vele kolken en plassen rondom Huissen en we bekijken de diverse typische uiterwaardenplanten en -bomen die hier te vinden zijn."


In park Immerloo bevinden zich de Immerloo-plassen waar veel watervogels op afkomen. Park Immerloo is begin jaren '70 aangelegd en inmiddels staan er imposante bomen. Al met al is het een zeer gevarieerd stukje groen op de grens van Huissen en Arnhem. Het is bij goed weer een heerlijke wandeling, die ook zeer geschikt is voor kinderen.

De start van de wandeltocht is zondag 10 april om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur.
Het startpunt is de parkeerplaats langs de Loostraat tegenover de ingang van de Parkdreef te 6852 ML Huissen
Tips: het kan erg modderig zijn, dus laarzen of waterdichte schoenen zijn aan te bevelen. Heeft u een verrekijker en/of een loepje, neem die dan mee. Kosten: deelname natuurlijk gratis. Nadere informatie staat op www.ivnrijnwaal.nl of bel 06 40945401.

Sleutelbos verloren

Sleutelbos verlorenBEMMEL - Wie-o-wie heeft er een sleutelbos gevonden in Bemmel?Het is een sleutelbos met twee huissleutels, een autosleutel, een medaillon en een klein sleuteltje. Heeft u de sleutelbos gevonden? Wilt u deze dan afgeven bij hét Gemeente Nieuws, Klappenburgstraat 30A in Bemmel; 0481 464770.

22 / 24

Op 29 maart 2016 is Fien Demon-de Vries 90 jaar geworden.
Hartelijk gefeliciteerd
Liefs van Jos & Marisol
Mariska & Joost
Gerry, John & Annemiek

Hoera mijn vriendinnetje 2 jaar!
Gefeliciteerd Jackie!
Dikke kus van Tom

Hoera 10 april wordt Saar 2 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke knuffel van:
Opa, Oma, Lex, Sterrin, Puk en Mees.
Xxx.

Hoezee Hoezee Lieke heeft
zwemdiploma C.
Ze laat zich niet remmen en gaat daarom wedstrijdzwemmen.
Gefeliciteerd en veel plezier
papa, mama en Lynn

Hoera
Koen wordt 9 april 7 jaar Koen
gefeliciteerd
Kusjes Opa en Oma

Hoera nu mag iedereen het horen, onze ( klein ) dochter Mette
is geboren.
Liefs van Opa en Oma's

Rabobank Oost Betuwe nomineert Fuuki als 'Starter van het Jaar'

BETUWE - Rabobank Oost Betuwe heeft Fuuki, de start-up van Willem Scholten uit Doornenburg, genomineerd als 'Starter van het Jaar'.

Creatieve ontwerper met ondernemersspirit. Fuuki is het bedrijf van Willem Scholten, een 31-jarige ondernemer uit Doornenburg. Oorspronkelijk komt Willem uit Australie waar het idee achter Fuuki is ontstaan. "Vroeger tekende ik altijd onder schooltijd. Hieruit ontstond Fuuki, een konijntje. Later, toen ik verhuisde naar Nederland, deed ik veel aan straatkunst en ontwierp ik posters van Fuuki die ik ophing in steden."

De posters bleken een succes, hij kreeg veel positieve reacties. "Hierdoor kwam ik op het idee om Fuuki op shirts te drukken. Dit doe ik in mijn eigen zeefdrukkerij." Dat Willem zijn eigen shirts ontwerpt én drukt blijft niet onopgemerkt; hij heeft zijn handen vol aan zijn bedrijf. "Ik ben begonnen met een mannenlijn. Omdat het aantal bestellingen bleef stijgen, besloot ik mijn lijn uit te breiden met kledingstukken voor vrouwen en kinderen en later met accessoires." Naast een goedlopende webshop, www.fuuki.nl, staat Willem samen met zijn vriendin op markten en festivals. Het feit dat Fuuki zo groeiende is, speelde ook mee bij zijn nominatie. "Ik was erg verrast toen ik hoorde dat Rabobank Oost Betuwe mij heeft genomineerd als 'Starter van het Jaar'. Het geeft mij een 'boost' dat ik vooral moet doorgaan met waar ik mee bezig ben!"

Starter 'in de spotlight'

De 'Starter van het Jaar' verkiezing is een initiatief van Rabobank Oost Betuwe. Starterscoördinator Joep van Hoek: "Met deze verkiezing willen we startende ondernemers in de spotlights zetten. Ieder kwartaal nomineren we een starter die zich onderscheidt op een aantal gebieden. De genomineerden dingen eind 2016 mee naar de titel 'Starter van het Jaar' waarbij het publiek mag stemmen." Meer informatie rondom deze verkiezing is te vinden op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Huyskweker Arnhem-Nijmegen opent aan Langstraat in Gendt

GENDT - Huyskweker Arnhem-Nijmegen opent op 9 april haar deuren aan de Langstraat 46 in Gendt. Deze zomerbloeier specialist staat voor vakmanschap, een gastvrij onthaal op de kwekerij en een fantastische bloei dankzij topproducten. Hét adres voor stekperkgoed en zomerbloeiers.

Drijvende kracht achter dit bedrijf is Bert van Deelen. Hij teelt op ambachtelijke wijze en met veel vakmanschap waardoor mensen de hele zomer van prachtig bloeiende planten kunnen genieten. De Huyskweker heeft tevens de juiste producten voor de verzorging van bloemen en adviseert u hier graag over.

Uniek zijn de hangpotten met waterreservoirs. Deze hangpot maakt het verzorgen van bloemen voor iedereen eenvoudig. Dankzij een verborgen waterreservoir in de bodem wordt een plant altijd van voldoende water voorzien.

Daarnaast verkoopt de Huyskweker ook puur geteelde kruiden en groenteplanten. Zo zijn er twee verschillende theemixen verkrijgbaar. De mixen zitten in een mooie pot en hebben ieder drie kruidenvariaties waarmee heerlijke thee gezet kan worden. Puur genieten! Voor uzelf, maar ook heel leuk om cadeau te geven. Als het barbecueseizoen weer begint komen daar de kruidenmixen voor grill en barbecue bij en een Italiaanse pastamix. Het assortiment groenteplanten bestaat onder andere uit snacktomaatjes, snackkomkommers en pepertjes.

U bent van harte welkom tijdens het feestelijke openingsweekend op 9 en 10 april. Tijdens de opening kunt u bij de buitenkeuken, gemaakt door Beauwoodz, zien en proeven wat er allemaal mogelijk is met verse kruiden. Beide dagen staat de Huyskweker van 09.00 tot 17.00 uur voor u klaar!

Huyskweker Arnhem-Nijmegen, Langstraat 46, Gendt; www.huyskweker-arnhemnijmegen.nl.

Jubileumweek 45e SJOC Avondvierdaagse

fotograaf Karel Hulsteijn

HERVELD - Over een maand dan is het alweer zover. De 45e SJOC Avondvierdaagse. "Als bestuur zijn wij al druk met de voorbereidingen en het belooft een geweldig sportieve en extra feestelijke week te worden."

Alles draait natuurlijk om het wandelen door de mooie Betuwe, maar omdat wij ons 45-jarig jubileum vieren krijgt de week een feestelijk tintje. Er zal de hele week een grote open feesttent op het Dorpsplein staan, dus de festiviteiten zijn niet weersafhankelijk. De wandelavonden zijn van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 mei.

Ook de voorinschrijvingen gaan van start. U kunt zich inschrijven voor de 21/2, 5, 10, of 15 km.

Voorinschrijven vindt plaats in zalencentrum De Hoendrik aan het Dorpsplein in Herveld op de volgende avonden: dinsdag 19 april van 19.00 tot 20.30 uur, dinsdag 26 april van 19.00 tot 20.30 uur en dinsdag 10 mei van 19.00 tot 20.30 uur. Verder is er nog mogelijkheid om in te schrijven tijdens de feestelijke opening op maandag (tweede pinksterdag) 16 mei van 14.00 tot 17.00 uur. U kunt uzelf ook inschrijven op de eerste wandeldag dinsdag 17 mei van 13.00 tot 16.00 uur en van 18.00 tot 19.30 uur. Tenslotte is er de mogelijkheid om u in te schrijven via onze website: www.sjoc-avondvierdaagse.nl. Op de site komt te staan vanaf wanneer dit mogelijk is.

De feestelijkheden tijdens deze week:

Maandag 16 mei: grootse opening vanaf 14.00 uur met onder andere live-muziek van de band Joey, een sambaband, een capoeira-demonstratie, een demonstratie paaldansen van de Nederlandse jeugdkampioene Zoe Timmermans uit Liempde, kidsdance, een kinderboerderij en diverse andere attracties (gratis entree).

Woensdag 18 mei: speciale grandioze kindermiddag voor alle kinderen van de basisscholen, van 13.30 tot 15.00 uur met wat drinken en wat lekkers (gratis entree).

Vrijdag 20 mei: feestelijke intocht met als thema Glitter&Glamour en aansluitend een Avondvierdaagse Pleinfeest met feest dj Jos en Arno Kolenbrander (entree gratis).

Als klap op de vuurpijl is er dan zaterdag 21 mei het SJOC-Avondvierdaagse Jubileum Pleinfeest! Op deze avond zullen optreden vanaf 20.00 uur: Andre Hazes jr., Loïs Lane, Henk Dissel, Eddy Walsh & Joebox-live

De voorverkoop van de kaartjes voor dit Jubileum Pleinfeest is op 1 april gestart. In de voorverkoop kosten de kaartjes 17,50 en aan de kassa 20,00 euro. Er zijn 1500 kaartjes beschikbaar.

Meer informatie staat op www.sjoc-avondvierdaagse.nl, de facebook pagina en twitter.

Platform Gendt in april

Gendt – Het inloopspreekuur en vergadering bij Platform Gendt is donderdag 7 april van 19.00 tot 19.50 uur. Deze worden gehouden in het SKC. De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. Het inloopspreekuur en platform vergadering is altijd de éérste donderdag van de maand.

Iedereen is welkom; men kan zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar info@platformgendt.nl onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en doorgestuurd naar de Gemeente.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel; telefoon 026 3260111.

Bent u dat enthousiaste platformlid, dat wij zoeken? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor meer informatie over de platforms in Lingewaard - dan kunt u de vernieuwde- Gezamenlijke Websites gemeente Lingewaard inzien: www. wijkplatformslingewaard.nl; verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en zo komt u op de website van Platform Gendt.

Meespelen en -zingen in Buitenpoorts MuzikantenMix

Fotobijschrift: Oud en jong, vrouw en man, vocalisten en muzikanten. De mooiste combi's  op de Jamsessie in de Buitenpoort. Zondag 10 april a.s. seizoenafsluiter. (Foto: Benno Arends)

HUISSEN – De Buitenpoort is klaar voor de laatste Jamsessie van dit seizoen! De populaire MuzikantenMix is dit keer lekker op zondagmiddag. Op 10 april is iedere zanger(es) en muzikant(e) welkom om mee te doen.

Een backline is aanwezig, ofwel drums, gitaarversterkers (met effecten), basversterker, keys en een zanginstallatie. Het is de bedoeling dat er in verschillende samenstellingen nummers worden gespeeld. Rock, blues, funk, soul, r&B et cetera. Dit alles onder de bezielende leiding van Jos, Wouter, Peter en Nico. Organisatie: Benyes.nl.

"Heb je zin om mee te doen? Pak jouw instrument en/of schraap je stem en kom naar de kleine zaal van De Buitenpoort. En speel je geen instrument? Maakt niet uit, kom dan voor de muziek en 'just for the fun and the smile on your face'. Wie weet raak je geïnspireerd en speel jij een volgende keer ook mee. We hanteren een setlist."

Deze is te vinden op de Facebook-pagina van De Buitenpoort of vraag hem op via: info@benyes.nl. De aanvang van de Jamsessie op zondag 10 april is 15.00 uur. Toegang is natuurlijk gratis.