GN Lingewaard

14 augustus 2019

GN Lingewaard 14 augustus 2019


Nieuwe leden welkom bij Jonge Kracht G-voetbal

G2 winnaar KNVB Beker G-afdeling Oost. (foto: Ben Stellaard)

HUISSEN - G-voetballers maken al jarenlang deel uit van de voetbalfamilie. Bij steeds meer verenigingen is het de gewoonste zaak van de wereld dat spelers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking volwaardig lid zijn, zo ook bij voetbalvereniging Jonge Kracht.

Het motto is: 'Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet'. De G-afdeling van Jonge Kracht, is op zoek naar nieuwe leden. Op dit moment spelen er drie teams in de reguliere competitie van de KNVB. Voor het komende seizoen zijn er nog enkele plaatsen vrij binnen deze teams.

Wie komt er in aanmerking voor G-voetbal? G-voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden.

De trainingsavond is op maandagavond van 20.00 - 21.15 uur en op zaterdag worden de competitiewedstrijden ingepland. Als er mensen zijn binnen uw familie/vrienden/kennissenkring die interesse hebben om te gaan voetballen of eens te willen kijken of mee willen trainen, zijn zij welkom op maandagavond. "Neem vooraf even contact op met Trudy Stellaard (06-34399982) om een afspraak te maken. Ook zijn wij op zoek naar leider(ster)s om alles in goede banen te kunnen leiden. Interesse…? Bel dan ook met bovenstaand telefoonnummer." De accommodatie van v.v. Jonge Kracht ligt aan de Bloemstraat 93 in Huissen.

Retro Toertocht 'Über die Grenze!' Huissen

Willie Welles en Henk Janssen poserend tijdens de Retroronde van Vlaanderen. (foto: Koen de Grootte)

HUISSEN - Het is weer zover! Liefhebbers van oude stalen rossen, wollen wielertruien, en lederen koershelmpjes kunnen hun hart weer ophalen, want zondag 25 augustus gaat de zesde Retro Toertocht van Huissen van start.

Oude racefietsen verzamelen niet alleen leuk, maar ze berijden is is nog veel leuker, getuige ook de vele retro-toertochten die jaarlijks worden georganiseerd.

Ook dit jaar organiseren Willie Welles en Henk Janssen nu voor de zesde maal in successie deze mooie toertocht in de regio die ‘an Groupe’ zal worden verreden. De tocht van ongeveer 70 km start weer in het centrum van Huissen en gaat dit jaar weer richting het Montferland. Hierbij worden natuurlijk weer de mooiste routes gereden en zullen uiteraard enkele tussenstops worden gehouden op de mooiste plekjes en bezienswaardigheden tijdens de rit.

"Bent u in het bezit van oude stalen race- of sportfiets met buiscommandeurs van minimaal 35 jaar of ouder en heeft u ergens nog oude wollen trui in de kast liggen, dan kunt u zich (mede dankzij onze sponsoren) gratis aanmelden bij Henk Janssen, e-mail: henkjanssen37@gmail.com of via het evenement op onze facebookpagina www.facebook.com/uberdiegrenze."

De start zal omlijst worden met wat oude auto’s uit de jaren ’70. Aanvang is om 9:30 uur en de start is om 10:30 uur bij café Het Moment in Huissen. De koffie staat klaar! De tocht wordt mede mogelijk gemaakt door Profile Ouwerling Fietsspecialist, VDL-Netwerken, Hermsen Groenten en Fruit, Fa. Knuiman loonbedrijf, La Differenza, Jansen Totaal Wonen, café Het Moment en De Kaasshop uit Huissen.

Bevertocht in de Gendtse polder

Bever. (foto: Herman Hendriks)

GENDT - Is de droogte van de afgelopen periode een beetje de spelbreker? Het voedselaanbod is in deze tijd van het jaar normaal gesproken zeer divers te noemen, maar er zijn niet bijzonder veel knaagsporen waar te nemen momenteel.

Desondanks zijn deze en andere sporen er natuurlijk wel. Om ze toch te zien en te duiden nodigen we je uit om aan deze struintocht deel te nemen. Beperkt omdat we een gedeelte van de tocht stilstaand en in stilte zullen doorbrengen in de hoop een bever of meerdere bevers te zullen zien.

Rond de maanden juli en augustus en in de vroege ochtend of vlak voor de schemer, is de beste tijd om bevers te spotten. De jonge bevers zijn voldoende gegroeid om de eerste 'stappen' buiten de burcht te zetten. Dit natuurlijk onder het toeziend oog, oor en neus van pa en ma.

Natuurlijk laat de natuur zich niet sturen en een harde garantie voor het spotten van een bever kunnen we niet geven. Maar achtergrond informatie over deze prachtige knager zal er volop gegeven worden.

Op woensdag 21 augustus is er een tocht. Het verzamelen is bij de dijk, ter hoogte van 'de kommerdijk' aan de afrit Waaldijk – Polder, richting steenfabriek Rodruza in Gendt. Om 19:30 uur start de tocht van 1½ tot 2 uur. Aan deze tocht zijn geen kosten verbonden. Zorg voor goed eventueel waterdicht schoeisel, lange broek en neem, zo mogelijk, een verrekijker mee.

Three Little Clouds sluit middagprogramma UTMW af

Three Little Clouds. (foto: Three Little Clouds)

HUISSEN - De Amersfoortse band Three Little Clouds speelt een verrassende mengelmoes van Funk en Hiphop. Het zestal werkt sedert 2017 hard aan een stevige live-reputatie en zette inmiddels menig festival op z’n kop.

Vorig jaar liet de funkband met drie mc’s tijdens het Sencity Festival ook nog eens de Pandora van Tivoli-Vredenburg crowdsurfen, en wonnen ze ook nog even pardoes de “Podiumbeest Award”. Dit jaar zijn ze ook nog eens uitverkoren om mee te doen met de Popronde. De liveshows van de band zijn dynamisch en energiek. Het is een hitsige mix van funk, hiphop en dance. Hun formule: 'play funk for fun'. Menig jongere, maar ook de oudere onder ons, zal deze muziek aanspreken. Op vele festivals veroorzaakten zij al meerdere hittegolven, dus shirt uit en dansschoenen aan. Let’s funk it up.

Het avondprogramma wordt op een geheel andere wijze afgesloten. Een tribute to 'Pearl Jam'. Ze kropen in de huid van Pearl Jam en bleken er verrekte diep ingekropen te zijn tijdens afgelopen 'Kingsnight' in De Buitenpoort. De repetitie was veel belovend, de verwachting was hoog en het resultaat was verbluffend. Ze mogen, wat? moeten op herhaling! Een waardige afsluiting van UTMW 2019 gaat het worden. De local heroes Jos Janssen, Peter van Megen, Stijn Hazewinkel, John Janssen en Wouter Derks: Pearl Sjém.

Voor het festival Under the Milky Way Huissen op zaterdag 7 september zijn er nog kaarten. Online en bij de vvk-adressen: Foto Van Eimeren Huissen en cafetaria Braulio in Angeren. Info: underthemilkyway.nl en op de facebookpagina.

Autismemarkt Lingewaard

LINGEWAARD - Ouders, verzorgers, verwijzers en betrokkenen van kinderen, jongeren en (jong) volwassenen met autisme zijn op woensdag 18 september van 19.00 tot 21.00 uur welkom in de Cuperstraat 9 bij Stichting Welzijn Lingewaard.

Naast informatie over het opvoeden, ondersteunen en begeleiden bij autisme is er ook informatie over sporten, studiekeuzes, werk, wonen en vrijetijdsbesteding. Speciale aandacht, middels workshops is er voor de methodiek ‘Brain Blocks’. Een manier om door middel van ‘beelden’ en blokjes inzicht te krijgen in ervaringen in het brein. Een handig hulpmiddel om elkaar onderling beter te begrijpen.

De avond zal ingeleid worden door Inez Ronk, 22 jaar, beginnend autismecoach en ervaringsdeskundige. Een greep uit de genodigde organisaties: MEE, Bureau Backpackerz, Kasteelsche Hof, ABC Bemmel, ABO ondersteuning, Krekel Autisme coaching, Essentie- Coaching & Begeleiding, Autisme Informatiecentrum, Uniek Sporten, SWL Gezinsondersteuning Plus, Circusschool Stoffel, De Groote Locht, WMO en Jeugdconsulent gemeente Lingewaard, Rijnstad maatschappelijk werk, Clubavond ASS voor jongeren met verstandelijke beperking, Oudergroep ASS, Specialistische Oppas Centrale SOC, Het Land van Zin en Zijn en Autinoom prikkelarm wonen, Auti24.

Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk maar wel wenselijk. Dit kan via het SWL Meldpunt, 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl onder vermelding van naam, aantal personen en ‘Autismemarkt’.

Huissense Boekenmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 7 september van 10.00 tot 17.00 uur wordt in het Gelderse stadje Huissen voor de zestiende keer de Huissense boekenmarkt gehouden.

In het centrum van Huissen, Vierakkerstraat, de Markt, Langestraat en op het Raadhuisplein staan zo'n 75 kramen opgesteld. Er is een gevarieerd aanbod van (tweedehands) boeken. Naast de handelaren staan er veel standhouders die hun zolder of boekenkast hebben opgeruimd.

Parochie Maria Magdalena

Zaterdag 17 augustus
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor
H. Maria geboorte Lent: eucharistieviering, N. Sales, Cantorum


Zondag 18 augustus
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, Magna Voce
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, (koor nog onbekend)
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, GK St. Caecilia

Doordeweekse vieringen

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Huissense Boekenmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 7 september van 10.00 tot 17.00 uur wordt in het Gelderse stadje Huissen voor de zestiende keer de Huissense boekenmarkt gehouden.

In het centrum van Huissen, Vierakkerstraat, de Markt, Langestraat en op het Raadhuisplein staan zo'n 75 kramen opgesteld. Er is een gevarieerd aanbod van (tweedehands) boeken. Naast de handelaren staan er veel standhouders die hun zolder of boekenkast hebben opgeruimd.

Vier generaties in Lingewaard

Vier generaties. (foto: Dionna Verheijen-Ederveen) Dionna Verheijen-Ederveen

LINGEWAARD - Vier Generaties oudste dochters. Overgrootoma Diny Nissen-Meijer 87 jr. Moeder Dionna Verheijen-Ederveen 28 jr. Dochter Fleur Verheijen 6-6-2019 Oma Ingrid Ederveen-Nissen 56 jr.

Doorstart Buitenspeeldag!

Proost! (foto: P. Wolff)

HUISSEN - Tot grote vreugde van het organisatieteam is de afgelopen periode gebleken dat de Buitenspeeldag zeer groot draagvlak heeft binnen de gemeente.

De organisatie is overspoeld door hartverwarmende reactie naar aanleiding van het afgelasten van 12 juni. Dit alles heeft het team omarmd als waardevolle complimenten. Spontane donaties uit verschillende onverwachte hoeken zoals particulieren, trouwe deelnemers, een vast verhuurbedrijf, de gemeente en een zeer betrokken Huissense ondernemer hebben de doorstart definitief mogelijk gemaakt.

Als klap op de vuurpijl werd het team benaderd door het Vlinderfonds. Het Vlinderfonds ondersteunt maatschappelijke initiatieven in de gemeente Lingewaard. Het zorgt voor een steuntje in de rug bij realisatie van concrete projecten. Het team was blij verrast om een uitnodiging van het Vlinderfonds te mogen ontvangen in de vorm van een persoonlijk gesprek om mogelijkheden tot financiële ondersteuning met elkaar te bepreken. Er is een passende ondersteuning gevonden voor de aankomende drie jaar die het team dankbaar in ontvangst heeft genomen.


Feit is dat de Buitenspeeldag in Huissen terugkomt op woensdag 10 juni 2020 met nog meer enthousiasme vanwege de steun vanuit de gemeenschap. Het team zal er alles aan doen om volgend jaar feestelijk uit te pakken tijdens het evenement en dan alsnog het 15-jarig jubileum te vieren en is alle betrokkenen dan ook zeer dankbaar voor alle steun.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 19 augustus kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, macaroni én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wortdt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (tel. 088 255 2550).

Het maandmenu kunt u vinden op www.swlingewaard.nl onder “Activiteiten”.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Dinsdag 20 augustus van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23).

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Zestig jaar zwemplezier in Huissen

HUISSEN - Iedere dag als de zon schijnt zijn Hugo (86) en Riek (83) Schuil al vroeg te vinden aan het Zwanenwater in Huissen. Ze kwamen in de zestiger jaren al bij het bad van 'De Beer Neijenhuis' de Oude Bloem. Later werd dit het Zwanenbad waar de zandzuiger lag. Dit doen ze al ongeveer zestig jaar.

Een hele mijlpaal dus. Even waren er geen voorzieningen, maar nu is alles weer prima in orde en gezellig druk. De huidige Beachclub trekt weer veel oude bekenden aan en zo maken ze iedere dag een praatje. Hugo ging voorheen altijd nog even vissen en dan kon Riek lekker zonnen en kletsen. Dagelijks begroeten ze samen alle badgasten, jong en oud. 'Deze zwemvoorziening moet altijd blijven in Huissen', aldus Riek en Hugo. De familie wenst het paar nog veel gezellige jaren toe op het vertrouwde stekkie aan de Badweg.

Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Op dinsdagavond 1 oktober start een cursus Spaans voor beginners van 20.45-22.15 uur in De Kinkel in Bemmel.

Het is een cursus van 24 lessen van 1,5 uur en de kosten zijn 95,00 euro, inclusief twee boeken. U kunt zich hiervoor al opgeven.

Per dinsdagavond 3 september start er een extra uur tai chi van 18.45-19.45 uur voor al onze jongere senioren in De Kinkel in Bemmel. U kunt zich hiervoor al opgeven.

Op de woensdagmiddag is er om de week een bingo- en instuifmiddag. Iedereen is er welkom.

Voor (meer) informatie kan men bellen, (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 uur) met: Cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Willemien Hermsen, 0481 463555 of José van Rossum, 0481 461856.

Biljarten in het Gemeenschapshuis Huissen Zand

HUISSEN - Maandag 19 augustus beginnen in het Gemeenschapshuis Huissen Zand de biljartcompetities weer.

Er wordt elke week van maandag - donderdag door senioren iedere middag gespeeld, waarbij elke groep zijn eigen competitie heeft.

Door onderbezetting zou het mooi zijn dat er voor de maandagmiddag nog een paar biljarters bij kwamen. Voor informatie of deelname kan men contact opnemen met Jos Knuiman; 026 3253891 of 06 36172152.

Informatiebijeenkomst over medicijnen

BEMMEL - Donderdag 22 augustus om 14:30 uur is er een informatiemiddag in de Kinkel in Bemmel (Van Ambestraat 1), georganiseerd door KBO samen met Benu Apotheek Teselaar en Benu Apotheek Gendt.

Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De volgende onderwerpen zullen aan bod komen: Wijs met medicijnen; Ouderen reageren anders op medicijnen; Bijwerkingen; Wat doet uw apotheker; Wat hoort in uw medicijnkast; Het verschil tussen merk-medicijnen en merkloze medicijnen.

De middag duurt ongeveer 1,5 uur, afhankelijk van de vragen die gesteld kunnen worden.

Lekker nazomeren op dé Sonsbeekmarkt

ARNHEM - Op 7 september kun je nog even lekker nazomeren op dé Sonsbeekmarkt in het mooie Sonsbeekpark in Arnhem.

Dé Sonsbeekmarkt is een vrolijk maandelijks buitenfeest. Met een keur aan kleurrijke kramen. Uitgestald in het mooiste monumentale stadspark van Nederland. Waar je achtereenvolgens je allertofste boodschappen kunt doen. Alles is zorgvuldig gericht op vooral streek-, maar ook wereldse én creatieve producten. Met daarnaast een bijzondere presentatie aan biologische, vegan, veganistisch en andere verantwoorde lekkernijen uit één van de mobiele keukentjes.

Een bijpassende randprogrammering aan yoga, tai chi, natuurbeleving en andere inspirerende workshops behoort ook de mogelijkheden. Kom dus gezellig samen rondstruinen en meegenieten van al dit fijns. Strijk neer onder het genot van een fijn kopje (h)eerlijke koffie of een glaasje wijn op een van onze gezellige zitjes of op je zelf mee gebrachte vrolijke picknickkleedje.

Met op de achtergrond de speelse hertenweide, ligt de stad Arnhem letterlijk en figuurlijk aan je voeten. De Sonsbeekmarkt aan de Tellegenlaan 3, Arnhem is er tussen 11:00 en 18:00 uur. "Kom vooral met het openbaar vervoer." De Sonsbeekmarkt tref je op loopafstand van de binnenstad van Arnhem met verschillende parkeergarages. Meer informatie staat op https://sonsbeekmarkt.nl.

9 / 20

10 / 20

11 / 20

12 / 20

OBHR: spel- en sportgroep voor hartpatiënten

LINGEWAARD - O.B.H.R. is aangesloten bij Harteraad en dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in regio Lingewaard. "We richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Zij hebben net als 'gezonde' mensen verschillende redenen om te sporten. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten maar ook ter preventie en leren verkennen van eigen grenzen. Een deel van onze leden is vanuit de hartrevalidatie terecht gekomen bij onze sportgroep. Maar er zijn ook mensen met hartfalen of een stabiele angina pectoris, welke enkel medicatie krijgen vanuit de arts. Ook deze groep is bij ons van harte welkom!"

"Wij sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. Onder deskundige begeleiding van een sport/spelcoach is er wekelijks een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit. Oefeningen worden in meerdere vormen aangeboden, zodat een ieder op eigen niveau kan sporten.
Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen onder andere leidt tot: toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden en kwaliteit van leven. Daarbij komt dat wij een enorm gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren? Kom bij ons sporten onder deskundige begeleiding. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur in sporthal Walburgen Nijmeegsestraat 65c in Gendt. Kom langs, kijk op www.OBHR.nl, bel 0481-421850 of mail naar info@obhr.nl. Wij zien u graag verschijnen.

Fietsen met de leden van de KBO Huissen

Historische plekken. (foto: KBO Huissen)

HUISSEN - Fietsen is misschien wel een van de gezondste manieren van bewegen. Hoe fijn is het om met een groep door onze mooie omgeving te fietsen en dingen te zien waarvan je tot voor kort het bestaan niet wist.

Het fietsen gebeurt in een groep van mensen die het leuk vinden om te fietsen daarom is de snelheid ook zo dat je rond kunt kijken. Onderweg is er op een mooie plek gelegenheid voor een kopje koffie en iets lekkers. Gestart wordt telkens vanaf de Zandse Kerk in de Van Wijkstraat in Huissen.

De eerste fietstocht is op dinsdag 20 augustus en het vertrek om 13.00 uur.

Theater voor taalvrijwilligers

BETUWE - In de Week van de Alfabetisering (9 t/m 15 september) brengt het Taalnetwerk Lingewaard/Overbetuwe vrijwilligers die taalhulp bieden met elkaar in contact. Dit gebeurt door het aanbieden van een theatervoorstelling met daaromheen tijd voor netwerken en discussie.

Het thema van de Week van de alfabetisering is 'Lef'. Ervoor uitkomen dat je de taal niet voldoende begrijpt, leest of schrijft, vraagt nogal wat lef. Het begint met het vragen van hulp. Als die stap gezet is, staan er gelukkig vrijwilligers klaar om je op weg te helpen.

Taalvrijwilligers uit Lingewaard en Overbetuwe die bij ons bekend zijn, worden uitgenodigd om naar één van onderstaande theatervoorstellingen te gaan. Bent u ook vrijwillig actief op het gebied van taal, maar heeft u geen uitnodiging ontvangen, dan kunt u zich alsnog opgeven.

De theatervoorstellingen vinden plaats op:

Woensdag 11 september om 19.00 uur (tot 22.00 uur) in Theater De Kik in Elst.
Vrijdag 13 september om 14.30 uur (tot 17.30 uur) in het Dominicanenklooster in Huissen.

Aanmelden voor één van beide data/locaties kan via het SWL Meldpunt, 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Margriet de Bot (coördinator Taalnetwerk), 06 30027564 of email: m.debot@swlingewaard.nl.

Het Taalnetwerk Lingewaard en Overbetuwe bestaat uit Stichting Welzijn Lingewaard, Forte Welzijn, Stichting Lezen en Schrijven, Gemeente Lingewaard, Gemeente Overbetuwe, RijnIJssel, Bibliotheek Gelderland Zuid, Vluchtelingenwerk, School's Cool, Voorleesexpress en Prago.

Wie komt vrijwillige gezins- ondersteuners versterken?

LINGEWAARD - Heb je ervaring met opvoeden en vind je het leuk om gezinnen in Lingewaard te ondersteunen? Voor het project Gezinsondersteuning zijn we dringend op zoek naar mensen met ervaring en passie voor opvoeding.

Stichting Welzijn Lingewaard biedt gezinnen, waar het tijdelijk even niet zo lekker loopt, ondersteuning met het project Gezinsondersteuning. De gezinsondersteuning is gratis en duurt maximaal een jaar. De vrijwilligers worden getraind en krijgen intervisie zodat zij goed voorbereid de ondersteuning kunnen bieden. Ook kunnen zij gedurende het ondersteuningstraject terugvallen op de projectcoördinatoren. De vrijwillige inzet bedraagt een dagdeel per week.

Tijdens een informatiebijeenkomst op dinsdagavond 20 augustus zetten we alle belangrijke informatie over het project op een rij en zullen twee vrijwilligers vertellen over hun ervaringen. Daarnaast is er ruimte om alle vragen te stellen die je hebt.

Beschik jij over goede sociale en contactuele vaardigheden? Kijk je met een open blik naar de situatie? Lukt het je om naast deze gezinnen te staan en hen dat kleine duwtje in de rug te geven, zodat zij zelf weer verder kunnen? Herken je je in deze beschrijving? Dan horen we heel graag van jou!

De informatiebijeenkomst project vrijwillige Gezinsondersteuning is dinsdag 20 augustus van 19:30 tot 21:00 uur in de Cuperstraat 9, Bemmel. Vooraf aanmelden is fijn, geen must. Voor meer informatie of aanmelding kan men contact opnemen met projectcoördinator, Esther Booltink, 06 13966541 of mailen naar e.booltink@swlingewaard.nl.

Theater voor taalvrijwilligers

BETUWE - In de Week van de Alfabetisering (9 t/m 15 september) brengt het Taalnetwerk Lingewaard/Overbetuwe vrijwilligers die taalhulp bieden met elkaar in contact. Dit gebeurt door het aanbieden van een theatervoorstelling met daaromheen tijd voor netwerken en discussie.

Het thema van de Week van de alfabetisering is ‘Lef’. Ervoor uitkomen dat je de taal niet voldoende begrijpt, leest of schrijft, vraagt nogal wat lef. Het begint met het vragen van hulp. Als die stap gezet is, staan er gelukkig vrijwilligers klaar om je op weg te helpen.

Taalvrijwilligers uit Lingewaard en Overbetuwe die bij ons bekend zijn, worden uitgenodigd om naar één van onderstaande theatervoorstellingen te gaan. Bent u ook vrijwillig actief op het gebied van taal, maar heeft u geen uitnodiging ontvangen, dan kunt u zich alsnog opgeven.

De theatervoorstellingen vinden plaats op:

Woensdag 11 september om 19.00 uur (tot 22.00 uur) in Theater De Kik in Elst.
Vrijdag 13 september om 14.30 uur (tot 17.30 uur) in het Dominicanenklooster in Huissen.

Aanmelden voor één van beide data/locaties kan via het SWL Meldpunt, 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Margriet de Bot (coördinator Taalnetwerk), 06 30027564 of email: m.debot@swlingewaard.nl.

Het Taalnetwerk Lingewaard en Overbetuwe bestaat uit Stichting Welzijn Lingewaard, Forte Welzijn, Stichting Lezen en Schrijven, Gemeente Lingewaard, Gemeente Overbetuwe, RijnIJssel, Bibliotheek Gelderland Zuid, Vluchtelingenwerk, School’s Cool, Voorleesexpress en Prago.

Meet & Greet Haalderen

HAALDEREN - Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) houdt op 4 september van 19.00 tot 21.00 uur in het dorpshuis De Tichel een Meet & Greet voor alle inwoners van Haalderen.

"Wij willen in gesprek komen met de inwoners om hun te laten zien en beleven wat SWL doet in de gemeente Lingewaard. Ook hopen wij nog meer te ontdekken waar men in Haalderen behoefte aan heeft. Tijdens deze avond is het ook mogelijk voor verenigingen, stichtingen en bewonersinitiatieven om zich aan te sluiten bij de Meet & Greet. Wij bieden jullie dan ook de mogelijkheid jezelf te presenteren tijdens de Meet & Greet. Het is vooral bedoeld om elkaar beter te leren kennen. (Actieve ledenwerving is wat ons betreft niet op zijn plaats.) Als je je wil presenteren is het fijn als je ons dat van tevoren laat weten via meldpunt@swlingewaard.nl.

Voor vragen kun je terecht bij Marianne te Bokkel, email: m.tebokkel@swlingewaard.nl. Bereikbaar per telefoon op dinsdag tot en met donderdag op 06 20905084."

Gendtse fietstochten

GENDT - Op dinsdag 20 augustus zal de laatste fietstocht van 2019 worden verreden voor alle mensen vanaf 50 jaar. Om 9.00 uur kan worden gestart vanaf sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat.

Er is weer een prachtige route uitgezet van 50 km. Hierin is ook een route van 30 km. opgenomen. Tijdens de route kunt u zelf kiezen hoeveel km. u gaat rijden.Inschrijven kan voor de start en kost 2 euro. Om 16.00 uur worden, tijdens een gezellig samenzijn, de herinneringsmedailles uitgereikt voor de deelnemers aan alle 3 tochten. Om 17.00 uur kan door iedereen worden deelgenomen aan een speciaal 3-gangen diner in de Hof van Breunissen (Zorgcentrum) U dient zich hiervoor op te geven bij de inschrijving. De kosten hiervoor zijn 17,50 euro per persoon.De organisatoren van SWOG hopen u weer in grote getale te mogen begroeten. Voor eventuele nadere info kunt u bellen met Jan Verkuil (06 50216832) of Ton Balduk (06 12202918).

Niet te geloven, maar het is waar,
deze jonge dame wordt 12 augustus 60 jaar.
Liefs van Ma xxx

Nout Gefeliciteerd kanjer
een driedubbel feest
Geslaagd voor Rijbewijs, Havo en 18 jaar

Fijne dag van Opa en Oma

Hiep hiep hoera voor Koen,
op 16 augustus wordt Koen 5 jaar.
Gefeliciteerd.
Dikke kus van opa Harry en oma Marga

Wim en Els Meuwsen zijn 14 augustus 50 jaar getrouwd.
Zij vieren dit met kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden.
Gefeliciteerd namens de familie.

Hiep,Hiep, Hoeraaaaa!
Caroline op 16 augustus 50 jaar!
Gefeliciteerd met deze bijzondere dag!
Liefs, Hans Carlijn, Trudi

Romy Regiokampioen met haar
pony Illze Dee klasse M2.
Veel succes op de Nederlandse kampioenschappen!
Opa Henk

Hieperdepiep hoera,

op 19 augustus zijn Albert en jolanda
al 25 jaar een onweerstaanbaar paar!
Liefs, Joery & Sanne en Emily & Huub

Hiep, hiep hoera onze kleindochter
Suze is 4 jaar.
Gefeliciteerd lieve prinses.
Groetjes Oma Ria en Opa Gerard

Mijn grote vriend en opa wordt
19 augustus 70 jaar!!! Van harte
gefeliciteerd! Liefs en een
dikke knuffel van Levi

Jacques & Marijke
gefeliciteerd met jullie
50 jarig huwelijksjubileum.
de vlindertjes

Sara heel veel plezier op de basisschool!
Dikke kus van opa Boef en oma Astrid.

Bink

Je gelooft het niet, maar het is echt waar,
deze bink wordt 19 augustus 50 jaar!
Dick van harte gefeliciteerd en nog
vele jaren gr. Pa en Ma                                                                                                                                        

14 augustus wordt je eindelijk 6 jaar!
Maar voor ons nog steeds lieve kleine
ondeugende Mila. Gefeliciteerd.
Sari, papa, mama, pip,de opa's, en oma.

Deze 2 Voetbalgekken zijn bijna jarig !
Jil 18 augustus 16 jaar.
Berry 25 augustus 50 jaar.
Van Harte Gefeliciteerd van
Theo & Herma poot van Dazzle.

It's not a JOKE!
Nee, heus 't is echt waar.
Deze lieve mama en oma wordt alweer 65 jaar.

Ja hoor het is zover, onze flaneerbeer
mag legaal drinken! Wij wensen je een
fijne verjaardag, we drinken er een op!

Baks kneijt zo nor de vijftig toe!
Nog ekkes deurgoan

Bassje

Dit lieve baasje van Bobien
gaat op 20 augustus Sara zien!
Liefs de Happy Girls

Tweemaal goud voor Hennie Leemreise

De vliegende schoenmaker uit Gendt met de winnende duif. (foto: mevrouw Leemreise)

HAALDEREN - Op zaterdag 3 augustus zaten de duivenliefhebbers van De Vliegende Post weer in spanning te wachten op de terugkeer van hun gevleugelde vrienden. Hennie Leemreise alias 'de vliegende schoenmaker' presteerde het om op zowel de oude als de jongen duivenvlucht de eerste prijs te behalen.

De oude duiven vlogen vanaf Vierzon (589 km) H.J.A. Leemreise 12 mee 5 pr. 1-7-12-13-14. Dirk Peters 9 mee 1 pr. 2. Chr. Graven 5 mee 3 pr. 3-5-9. Rene van Zadelhoff 9 mee 3 pr. 4-8-10. Comb. Muller/de Wijse 10 mee 1 pr. 6. Th. Rutjes 3 mee 1 pr. 11.

De jongen duiven vlogen terug vanuit Niergnies (270 km) H.J.A. Leemreise 9 mee 1 pr. 1. Rene van Zadelhoff 8 mee 3 pr. 2-3-4. Dirk Peters 15 mee 5 pr. 5-6-8-10-11. Chr. Graven 8 mee 1 pr. 7. Comb. Weijers 8 mee 2 pr. 9-12.

Zomerstruinen in de Bemmelse Waard

Torenvalk. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

BEMMEL - Het zomert al een maand flink en er staan nog enkele planten volop in bloei, de meeste zijn echter uitgebloeid en hebben zaad gezet. De paden en wissels die overwoekerd waren worden langzaam weer begaanbaar en zichtbaar.

Evenals vorig jaar hebben we weer een lange, droge en warme periode gehad dit jaar en staat het water wederom laag. We kunnen daarom door de opgedroogde plassen en metershoge planten van het ruige wilgenwoud. We gaan op zoek naar de sporen van de bronstige reeën, hun slaapplaatsen en veegsporen en speuren naar haren, keutels en pootafdrukken.Met wat geluk horen wij zelfs een ree blaffen of zien wij een roofvogel. Tijdens het zoeken vinden we misschien wel een nieuwe beverburcht, die de bevers gemaakt hebben vanwege het lage water. De zomer is geen stille tijd in de natuur. Avontuurlijk wordt het vast en zeker.

Wie mee wil met de natuurgids van Stichting Lingewaard Natuurlijk kan zich op zondag 18 augustus tussen 13.45 en 14.00 uur melden bij de Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. De tocht duurt ongeveer 2,5 uur. Kosten voor volwassenen drie euro per persoon, kinderen vanaf zes jaar 1,50 euro. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen. Tip: draag een lange broek en stevig schoeisel of laarzen. Nadere informatie door Gijsbert Peelen 06 10864179 of via info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Verkoop schutterskaarten Sint-Sebastianus Gendt

Schutterskaarten. (foto: pr Sint-Sebastianus)

GENDT - De Gendtse Schuttersfeesten zijn weer in aantocht. Vier dagen lang een Gendts volksfeest in de schutterstent aan de Dorpstraat.


Voor entree in de schutterstent zijn de 'bekende' schutterskaarten weer beschikbaar. Met deze kaart word je schutter en krijg je alle dagen toegang. Eén schutterskaart betekent entree voor twee personen voor 35 euro.

Bij de schutters die vorig jaar ook een schutterskaart hebben gekocht is al één van de leden langs de deuren geweest. Mocht je niet thuis zijn geweest, dan kun je jouw schutterskaart, net als voor nieuwe schutters, kopen op dinsdag 20 of donderdag 22 augustus tussen 18:00 en 21:30 uur in de foyer van Providentia in Gendt.

Open dag met muziek in De Minkhof

BEMMEL - Zaterdag 31 augustus viert De Minkhof haar eerste lustrum met een feestelijke open dag.

De Minkhof in Bemmel is een ontmoetingsplek voor senioren waar zowel binnen als buiten allerhande activiteiten kunnen worden ontplooid in een aangename omgeving. In de gezellige leefruimte kan men spelletjes doen, knutselen, schilderen, handwerken, een taart bakken, muziek luisteren of maken, biljarten, sjoelen, yoga en bewegen. In de werkplaats kan men timmeren en houtbewerken. Buiten is een mooie moes- en bloementuin en kan men een potje jeu-de-boulen. Er wordt samen koffie en thee gedronken en tussen de middag kan men mee-eten.

De vrijwilligers en deelnemers laten u 31 augustus een kijkje nemen in de keuken. Er is live muziek, de deelnemers laten zien welke activiteiten zij graag op De Minkhof doen (schilderen, biljarten, jeu de boulen enzovoort) en er zijn voor een schappelijk prijsje groente uit eigen tuin en creatieve producten te koop. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met De Minkhof. "Kom langs en vier ons vijfjarig bestaan met ons mee van 10 tot 2 uur. Koffie met koek staat voor u klaar!" Meer informatie en foto's staan op www.minkhof.nl en op Facebook DeMinkhof.

Ingezonden brief

Problemen met

gemeente Lingewaard

Ook onze zoon heeft problemen gehad met de gemeente Lingewaard. De medewerkers van het groenonderhoud moest voor het onderhoud op de oprit van van zijn huis staan (Moutlaan Bemmel). Op die oprit stonden zijn twee auto's. Tijdens de werkzaamheden zijn de auto's beschadigd. Dit werd ook erkend door de medewerker. Die adviseerde foto's te maken en contact op te nemen met de gemeente voor afwikkeling van de schade.

De burgemeester vond echter dat de foto's niet voldoende bewijs waren. Als hij geen beter bewijs had (bv video) kon hij niets bewijzen. Ze ging dan geen geld van de burgers uitgeven. Op zijn vraag of hij dan geen burger was, werd niet gereageerd.

Dit bewijst ook maar weer eens dat als men zijn recht wil hebben in de gemeente Lingewaard, dit alleen kan via een civiele rechtzaak. Men acht zich nergens verantwoordelijk voor. Stuitend!

Mvgr. M. Roukema, Bemmel

Waarom een wasmachine met ActiveOxygen™ technologie?

HUISSEN - Steeds vaker wassen we op lage temperaturen. Logisch, want we volgen het advies op onze de waslabels. Uw wasgoed is na zo'n wasbeurt op 30 of 40 graden wel optisch, maar niet hygiënisch schoon. Bij lage temperaturen blijven er namelijk bacteriën achter, waardoor uw wasgoed minder fris ruikt dan u zou willen. Wilt u op lage temperaturen wassen én een perfect hygiënische was? Dan heeft Bosch een revolutionaire oplossing!

1. Hygiënisch wassen op lage temperaturen. Of het nou een zijden blouse, uw lievelingsshirt, zwarte spijkerbroek, sportkleding of fijne lingerie is, de ActiveOxygen™ technologie van Bosch verwijdert 99,99% van de bacteriën, zelfs op lage temperaturen. Met één druk op de knop en zonder chemicaliën. Dat betekent dat uw favoriete kleding voortaan niet alleen optisch, maar ook perfect hygiënisch schoon wordt.

2. Refresh programma: niet wassen, wel opfrissen. Kleding die schoon is maar niet meer zo lekker ruikt, bijvoorbeeld na een avondje uit, kan in 45 minuten compleet opgefrist worden met het ActiveOxygen™ Refresh programma. Doordat het opfrisprogramma geen warmte gebruikt, kunt u deze geheel veilig bij delicate stoffen of bijvoorbeeld colbertjassen toepassen die eigenlijk niet in de wasmachine kunnen. Uw colbertjasje komt er net zo ongekreukt uit als hij erin gaat en ruikt ook nog eens heerlijk fris.Vraag uw verkoopadviseur naar meer informatie over ActiveOxygen™. www.bosch-home.nl/activeoxygen.

Helmichstraat 17 Huissen; 026 3251616; www.janssenelektro.nl.

Winnaar kleurplaatwedstrijd bij Foto Van Eimeren Huissen

Miguel ontvangt het zomervakantiepakket.(foto: Foto Van Eimeren Huissen)

HUISSEN - Voor de door Foto Van Eimeren georganiseerde kleurplaatwedstrijd werden mooie kleurplaten ingeleverd. Velen hebben goed hun best gedaan en de platen zeer mooi ingekleurd. Uiteindelijk kon er maar een winnen. En die gelukkige winnaar is Miguel Jansen (5) uit Huissen.

Zaterdag 10 augustus kreeg hij zijn prijs, het zomervakantiepakket overhandigd uit de handen van Karin Sluiter met de woorden: "Miguel van harte gefeliciteerd met je prijs en veel plezier ermee."

Alle andere deelnemers hebben inmiddels al een klein prijsje opgehaald voor hun prachtige kleurplaat.

Stedelijke Muziekvereniging Huissen zoekt versterking

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen is in 1986 opgericht, ontstaan uit een fusie van twee plaatselijke muziekverenigingen. De start was voortvarend. Een mix van jeugdige en ervaren muzikanten zorgden al snel voor een prachtig harmonie-orkest dat vele prijzen wist te behalen op concoursen.

Na de eeuwwisseling zag je echter jongeren door studie of anderszins en ouderen vanwege leeftijd afhaken. Dit had direct invloed op de muzikale uitstraling van het orkest. "Nu zijn wij daar geen uitzondering in. Overal in de muziekwereld zie je orkesten roepen om meer aanwas."

Vernieuwing

Daarom doet de Stedelijke muziekvereniging al jaren haar uiterste best om de jeugd weer te interesseren voor de harmonie. Zo zijn er jaarlijks schoolprojecten en met wisselend succes. Verder wil het orkest zich vernieuwen door ook ruimte te geven aan een breder instrumentarium zoals accordeon, gitaar of basgitaar..

Bekend is dat in Huissen en in Lingewaard veel mensen wonen die muziekinstrumenten bespelen of daarin geïnteresseerd zijn en nog niet aangesloten zijn bij een vereniging. Juist deze publieksgroep wil de Stedelijke Muziekvereniging in eerste instantie bereiken.

Daarom gaat de Stedelijke Muziekvereniging in het najaar op promotietour door Lingewaard om zo muzikanten te interesseren de stap te zetten om de Stedelijke Muziekvereniging te komen versterken.

Interesse?

Denkt u, daar wil ik bij horen, schroom niet en laat van u horen. Of kom langs op een van de repetitieavonden op woensdagavond vanaf 21 augustus of kijk op www.stedelijkemuziekhuissen.nl. Reageren kan via email: stedelijke@gmail.com.

In Angeren meer groen...

ANGEREN - In Angeren méér groen... hoe gaan we dat doen? Er is veel te doen over het woord groen! Denk maar aan groene stroom, duurzaamheid en plannen van Groen Links et cetera.

Maar het platform Angeren denkt bij het woord groen ook aan meer mooie groene bomen in ons dorp. Want méér bomen maken ons dorp mooier, leefbaarder en vooral groener. In Angeren kun je zien, dat mensen op een positieve en vaak enthousiaste manier om kunnen gaan met vergrijzing en laten we ons nu ook op zo'n zelfde enthousiaste manier inzetten voor meer vergroening! Leden van het platform Angeren maken, medio september, samen met een aantal medewerkers van gemeente Lingewaard, een rondgang door Angeren om te zien hoe Angeren groener kan. "En dit doen we graag met uw medewerking en inbreng. Daarom nodigen we u uit om met ons mee te denken over plaatsen waar en hoe er bomen ge- of herplant kunnen worden. Denk met ons mee! Misschien hebt u ook een mooi en haalbaar idee! U bent welkom op dinsdag 27 augustus tussen 19.30 en 20.30 uur. Dan luisteren we graag naar uw inbreng en nemen we ook uw idee mee tijdens onze rondgang door Angeren. In Angeren meer groen… gaan we samen doen!"

Kabouter-sprookjestocht in Bemmel

deBol Kabouters op bezoek bij Hans en Grietje. (foto: deBol Bemmel)

BEMMEL - Op de laatste dag van de vakantie, zondag 18 augustus, worden alle kinderen van de basisschool (onder begeleiding van minstens één volwassene) van harte uitgenodigd om mee te zoeken naar de geheimen van het kaboutersprookjesland in Bemmel.

Aan de hand van Kabouterpijlen wordt de route van vijf kilometer uitgezet. Natuurlijk krijgen papa en mama de route uitgeschreven op papier mee. Stel je voor dat zij onderweg zouden verdwalen, dat zou toch jammer zijn!

Onderweg komen er op verschillende plaatsen kabouter-sprookjesfiguren tot leven, die hele bijzondere (en misschien ook wel gekke) vragen stellen. Als je deze vragen goed beantwoord hebt, krijg je van hen een letter door die je kunt opschrijven op het deelnameformulier. Aan het eind van de speurtocht vormen deze letters dan een woord. Natuurlijk zijn er ook kabouters die iets lekkers hebben meegenomen waar je van mag smullen! Of, spannend!, misschien mag je van de heks wel van het snoephuisje iets snoepen.

Na afloop van deze bijzondere deBol Speurtocht staat er nog een leuke herinnering voor je klaar en kan er nog gezellig worden nagepraat.

Vanaf 10.30 uur kun je je, samen met papa en mama en / of opa en oma, komen inschrijven bij restaurant De Buren van… aan de Kinkelenburglaan in Bemmel. Je mag starten tot 13.30 uur en je moet weer terug zijn om uiterlijk 16.00 uur. Het inschrijfgeld is voor kinderen tot en met 12 jaar gratis, de grote mensen betalen 3,00 euro per persoon. "Doe jij ook mee? Dat vinden wij heel erg gezellig! Dan zien we elkaar vast wel op zondag 18 augustus!"

In Angeren meer groen...

ANGEREN - In Angeren méér groen... hoe gaan we dat doen? Er is veel te doen over het woord groen! Denk maar aan groene stroom, duurzaamheid en plannen van Groen Links et cetera.

Maar het platform Angeren denkt bij het woord groen ook aan meer mooie groene bomen in ons dorp. Want méér bomen maken ons dorp mooier, leefbaarder en vooral groener. In Angeren kun je zien, dat mensen op een positieve en vaak enthousiaste manier om kunnen gaan met vergrijzing en laten we ons nu ook op zo’n zelfde enthousiaste manier inzetten voor meer vergroening! Leden van het platform Angeren maken, medio september, samen met een aantal medewerkers van gemeente Lingewaard, een rondgang door Angeren om te zien hoe Angeren groener kan. "En dit doen we graag met uw medewerking en inbreng. Daarom nodigen we u uit om met ons mee te denken over plaatsen waar en hoe er bomen ge- of herplant kunnen worden. Denk met ons mee! Misschien hebt u ook een mooi en haalbaar idee! U bent welkom op dinsdag 27 augustus tussen 19.30 en 20.30 uur. Dan luisteren we graag naar uw inbreng en nemen we ook uw idee mee tijdens onze rondgang door Angeren. In Angeren meer groen… gaan we samen doen!"

Fort Pannerden en de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Pannerden in vliegerperspectief. (foto: Dirk Oomen)

DOORNENBURG - Bereidt u voor op het sensationele achtergrondverhaal over de komst van Fort Pannerden in de tijd van ‘bloed en ijzer’. Een historie met een boodschap voor nu!

Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen geeft een lezing over de achtergronden van de komst van Fort Pannerden. Hij neemt ons mee in de stormachtige politieke ontwikkelingen in Europa, de trage watervoorziening, de machtsstrijd achter de coulissen over de fortplannen en de omstandigheden die leidden tot de bouw van het fort. Ferdinand laat in zijn beeldverhaal ook zien hoe weinig aandacht er vandaag de dag is voor het watersysteem van de Waterlinie en voor het rijke erfgoed dat hier nog aan herinnert. Duidelijk wordt ook dat we van deze historie veel kunnen leren in een tijd dat water weer de sleutel is voor nationaal overleven.

"Bent u nieuwsgierig naar het verhaal? De lezing vindt plaats in het fort op donderdag 29 augustus, om 19.00 uur. U bent van harte welkom! Vanwege een beperkt aantal plaatsen vragen we u om u vooraf op te geven via de website: https://fortpannerden.eu/evenementen/lezing-ferdinand-van-hemmen/."

Programma:
Vooraf parkeren op de parkeerplaatsen van Fort Pannerden, onze tuktuk-pendelservice is beschikbaar.
19.00 inloop
19.30 start lezing
21.30 einde
In de lezing zit een korte pauze.
Tijdens de inloop en de pauze staat er voor iedereen koffie en thee klaar.

Kosten: 5,00 euro. Een deel van de opbrengst van deze lezing is bestemd voor het goede doel KiKa.

In nieuw biebseizoen: weer van alles te doen

Programmeer een Lego-robot in de bieb.

LINGEWAARD - In de bibliotheek kun je natuurlijk heel veel boeken en tijdschriften lezen en lenen, maar er gebeurt nog véél meer! Wat dacht je van kindercolleges, digitale workshops, verhalen uit de teletijdmachine en hoorcolleges? Eigenlijk teveel om op te noemen. In het nieuwe programmaboekje van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn alle activiteiten voor het seizoen 2019/2020 gebundeld.

Nieuw dit jaar is de DigiDemo 50+ in de bibliotheek in Huissen en Bemmel. Tijdens deze gratis demonstraties kunnen 50-plussers kennismaken met nieuwe digitale technieken, zoals Virtual Reality en een greenscreen. Ook nieuw zijn de verhalen voor kinderen uit de teletijdmachine: verhalen over andere tijden en werelden.

Verder vinden er weer een aantal hoorcolleges plaats in Bibliotheek Bemmel. Een tipje van de sluier: hooggevoeligheidscoach Manon Spaan gaat op woensdag 25 september in op mensen die extreem gevoelig zijn voor prikkels uit hun omgeving. Oud-docent bestuurskunde Frans Eijkelhof verzorgt een collegereeks over twee beroemde Chinese filosofieën: het confucianisme en het taoïsme.

Kinderen kunnen in de Digi Playground van de bieb naar hartenlust experimenteren met nieuwe digitale technieken, zoals het programmeren van een LEGO-robot. Tijdens het kindercollege op 6 november in Bibliotheek Bemmel hoor je van een echte hersenonderzoeker allerlei leuke weetjes over onze hersenen. Alle jeugdactiviteiten zijn gratis toegankelijk.

Meer weten over het nieuwe programma van de Bibliotheek Gelderland Zuid? Kijk op www.obgz.nl voor meer informatie. Of pak een programmaboekje mee in de bieb.

Aftrap vijfjarig bestaan De Minkhof met barbecue

De gasten luisteren naar Dick van Altena. (foto: PR De Minkhof0 PR de Minkhof

BEMMEL - Eind augustus viert De Minkhof, dé plek voor senioren uit Lingewaard en omgeving om aangenaam bezig te zijn en mensen te ontmoeten, haar eerste lustrum. Op zondag 4 augustus werd dit gevierd met een barbecue voor de deelnemers.

De dames van de keukengroep en de gastvrouwen waren al vroeg in de weer om deze barbecue voor te bereiden en ervoor te zorgen dat het de deelnemers aan niets ontbrak. Om 13.00 uur werd iedereen ontvangen met een kopje koffie of thee met iets lekkers. Vervolgens trad de regionaal bekende Dick van Altena op om de deelnemers muzikaal te vermaken. Er werd volop in het dialect meegezongen en de herkenbaarheid van de muzikale teksten was groot. Daarna werd begonnen met de barbecue, die naast vlees en vis rijk aangevuld was met eigen gemaakte salades en sauzen. Als voorafje was er voor iedereen meloen met ham en als toetje ijs met verse vruchten. De deelnemers hebben zichtbaar genoten van de muziek en de barbecue en kijken terug op een zeer geslaagde middag. De stichting Hulpdienst Bemmel en Jumbo Scheperkamp werden hartelijk bedankt, omdat zij deze middag mede mogelijk hebben gemaakt. De Minkhof is blij met deze feestelijk verzorgde opening van de lustrummaand die op 30 augustus een vervolg krijgt met een symposium over de doelstelling van De Minkhof en op 31 augustus met een open dag. Meer informatie en foto's staan op www.minkhof.nl en op Facebook https://www.facebook.com/deminkhof.

Energiebesparende voorzieningen; kost dat geld?

HUISSEN - Klimaatverandering en verduurzaming is wereldwijd een belangrijk thema, en daarvoor zijn ook maatregelen nodig op de Nederlandse woningmarkt. Om het energieverbruik te reduceren kunnen we samen investeren in de verduurzaming van woningen. Van de Ree & Partners draagt daar graag een steentje aan bij.


Het is vaak nog onduidelijk wat de voordelen zijn van het investeren in energiebesparende maatregelen. Bovendien is het moeilijk in te schatten wat de kosten zijn en wat u uiteindelijk kunt besparen. Wij kunnen u daarbij helpen; er zijn namelijk ruimere financieringsmogelijkheden om een woning te verduurzamen.
Het Energiebespaarbudget is daar een voorbeeld van. Dat is het bedrag dat u, bij het verstrekken van een hypotheek, extra mag lenen bovenop het maximale LTV. Loan-to-Value is het maximaal te lenen bedrag, dat overeenkomt met de waarde van het huis. Echter is het wel noodzakelijk dat dit Energiebespaarbudget volledig besteed wordt aan de energie besparende voorzieningen.
Niet alleen bij bestaande bouw, maar ook bij nieuwbouw is het mogelijk om extra te lenen voor energiebesparende voorzieningen. Het grote voordeel van het meefinancieren van de EBV is dat deze investeringen niet ten koste gaan van andere financiële wensen. Tevens bespaart u niet alleen op uw maandlasten, maar wordt de woning ook beter verkoopbaar in de toekomst. Uit onderzoek blijkt ook dat besparende maatregelen positief zijn voor het wooncomfort.

Daarnaast kunt u uw LTI (Loan-to-Income), het maximaal te lenen bedrag, verruimen wanneer u energiebesparende voorzieningen treft, zoals het aanschaffen van zonnepanelen, energiezuinige kozijnen, een Hr-ketel, warmteterugwinning of het isoleren van het dak, de vloer of de muren van de woning. Bij de berekening van de financieringslast kunt u een bedrag van maximaal 9.000 euro buiten beschouwing laten.
Met de juiste investeringen houdt u, onder aan de streep, geld over. Maak een afspraak en wij brengen de mogelijkheden voor u in kaart.

www.vanderee-partners.nl; 026 3275888.

Autobedrijf Van Sambeek nóg breder aanbod

De showroom met scherp geprijsde jonge occasions. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

GENDT - 60-jarig jubileum en een nieuw pand. Voor Autobedrijf van Sambeek Gendt een extra reden om dit met een open huis feestelijk onder de aandacht brengen.

Voor een hapje en een drankje verandert de werkplaats in een gezellig terras. Voor de kinderen is er buiten van alles te doen. Iedereen is van harte welkom. Zaterdag 17 augustus, tussen 10.00 en 16.00 uur.

Het autobedrijf aan de Dorpstraat was uit zijn jasje gegroeid. Uitbreiding was niet mogelijk. Verplaatsen was voor Rob van Sambeek de enige optie, want groei is niet te stoppen. "Ruimtegebrek voor de verkoop is één. De ambitie om het hele bedrijf te verbeteren gaf bij mij de doorslag om een nieuwe locatie te zoeken." En die werd gevonden bij de entree van Gendt.

Het nieuwe autobedrijf is ruim opgezet. Gericht op onderhoud en verkoop/lease van jonge occasions. Autobedrijf Van Sambeek is nu in staat een nóg breder aanbod in voorraad te hebben, zowel binnen als buiten, legt Rob uit. "Wellicht niet onbelangrijk, onze occasions zijn nóg scherper geprijsd."

Huigensstraat 2a Gendt. Telefoon 0481 421215; www.autobedrijfvansambeek.nl.

Anchalee Massagesalon: neem speciale combinatiemassage om makkelijker de draad op te pakken na de vakantie!

BEMMEL - Voor de meeste mensen is de vakantieperiode weer ten einde. De vakantie was zo fijn en dan valt het niet altijd mee de draad weer op te pakken. De werkvloer op, de auto of de schoolbanken in, dat is toch weer even wat anders dan het strand, de camping en meer eten en drinken dan normaal.

De eerste dagen na de vakantie zijn gewoon altijd nog even wennen, maar een combinatiemassage (combinatie van een Traditioneel Thaise massage en een ontspanningsmassage) zal er snel voor zorgen dat het vakantieritme weer vervangen wordt door de vertrouwde werkroutines. Deze massage stimuleert namelijk de bloedsomloop en zorgt voor meer energie. Belangrijk daarbij is, is dat de afvalstoffen die in het lichaam vrijkomen na een combinatiemassage zo snel mogelijk worden afgevoerd. Veel water drinken zal dus een positieve werking hebben op dit proces, wat er tevens voor zal zorgen dat de lust om te gaan sporten ook weer toe zal nemen. De massage zal ruim een uur in beslag nemen. Omdat de vakantie voor de meeste mensen toch al duur genoeg is geweest is er bij Anchalee Massagesalon (aan de Deken dr. Mulderstraat 6b in het centrum van Bemmel boven het notariskantoor) een speciale actie voor de gehele maand augustus 2019. Namelijk 75 minuten voor de prijs van 49 euro.

Pak de draad zo snel mogelijk weer met veel lust en energie op en maak direct een afspraak via 06 57060794.

Huissense strandzaak heeft volop (nieuwe) activiteiten Yoga, bootcamp, kidsmiddag, silent disco; Buiten!

Beeld van Buiten! vanaf het water/Zwanebad. De strandzaak heeft volop nieuwe activiteiten en is ook voor tal van (feestelijke) gelegenheden te boeken (foto: Benno Arends)

HUISSENDeze periode mag dan komkommertijd genoemd worden, voor Buiten! is het peentjes zweten. Want bij mooi weer is het gigadruk bij de strandzaak aan het Zwanebad. Maar als het rustig(er) is, leunen ze daar niet achterover (in een standstoel).

Sterker nog, ze hebben volop nieuwe en diverse activiteiten ontplooid. Om te beginnen komende zondag: yoga. Want wat is er nou mooier dan de zondag in de buitenlucht op te starten? Met de schaduw van de bomen, de zon door de blaadjes, de vogels tjilpend en het geluid van golvend water op de achtergrond.Dat vonden ze bij Buiten! nou ook en hebben Carina Claassen gestrikt om deze rustgevende sessies als Yoga Teacher te begeleiden. In principe iedere zondagochtend vanaf 10.00 uur, mits goed weer. Meer info en/of aanmelden bij: info@bijcarina.nl.

Wordt er tijdens yoga al bewogen, op de dinsdagavonden en zaterdagochtenden gaat het er heftiger aan toe. Want dan is het Bootcamp Buiten! Onder de even vriendelijke als fanatieke leiding van Fitlifecoach Rik van der Sar, vanaf 20 augustus. Doe mee en geef je op via: Fitlifecoach.nl/bootcamp.

Spellenmiddag

Niet alleen aan de volwassenen wordt gedacht. Want op zondag 18 augustus is Buiten!kinderen. Een spellenmiddag waarvoor kids vanaf 6 jaar en ouder al staan al te springen om mee te mogen doen. Met van 12.00 tot 16.00 uur onder meer watermeloen happen, hindernisbaan, buikschuiven en kanovaren. En uiteraard lekker eten en drinken. Opgeven via Debuitenpoort.nl/buiten-agenda.

En voor de wat oudere 'kinderen' (lees: 18+) is er zelfs een primeur. Op zaterdag 31 augustus is er vanaf 20.30 uur een Silent Disco, voor de eerste keer in Huissen. Ofwel dansen op diverse soorten muziek maar dan met koptelefoon op. Met onder meer dj's Evie en Kinki Sminki.

Volop nieuwe activiteiten dus bij Buiten! en er zit nog meer in het vat (wellicht comedy, quiz en bios). En iedere vrijdag is er al Buiten!werktijd, de vrijmibo met dj en op zaterdag akoestische zangsessies. Kom naar Buiten!.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard.

Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 20 augustus- 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 21 augustus - 17.30u – RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.