GN Lingewaard

22 maart 2017

GN Lingewaard 22 maart 2017


Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 29 maart komt Jo Ebbers uit Giesbeek met een collega de vrouwenvereniging vermaken met muziek, zang en sketches.

Dat wordt een leuke en gezellige avond. die om 20:00 uur in De Tichel begint.

Ontmoetingsdag Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 5 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg en begint om 10.00 uur. De dag eindigt om 16.30 uur. De kosten zijn vijf euro. "Wie gebruikt maakt van ons vervoer betaalt zeven euro."

We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing. Als u deze dag mee wilt maken, vragen wij u onderstaand strookje voor 28 maart in te leveren op een van onderstaande adressen.

Voor Gendt: Marian Lamers Thorbeckeplein 8 (425505)
Voor Haalderen: Jos Meulenbeek Ambachtstraat 10 (463335)
Voor Doornenburg: Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79 (424569).

Paasbrunch en bloemschikken op De Minkhof

BEMMEL - De zondagsopening op 2 april bij leef- en doeboerderij De Minkhof, staat geheel in het teken van Pasen! Het wordt al een traditie om samen te genieten van het voorjaar en natuurlijk van een heerlijke paasbrunch.

Om 11:00 uur is men welkom voor een gezellig samenzijn. Ook dit jaar presenteren de vrijwilligers weer een heerlijk voorjaarsbuffetje met een soepje als starter gevolgd door zoete en hartige gerechten. De kosten voor deze ochtend/middag bedragen 7,50 euro. Aarzel niet te lang met inschrijven: kaartjes zijn al te koop bij onze dagcoördinator. Wij eindigen om 14:30 uur.

Oproep: Wilt u niet alleen proeven wat onze heerlijke keuken maakt, maar vindt u koken leuk, dan kunt u ons team komen versterken. Voor informatie: zie onderstaande gegevens.

Paasstukjes maken

Bloemen houden van mensen en doen het goed op een mooie paastafel! Wilt u ook genieten van een eigengemaakt bloemstuk, dan kunt u zich inschrijven voor een workshop bloemschikken op woensdagmiddag 12 april van 13:30 tot 16:00 uur. Het enige wat u hoeft mee te nemen is een ronde schaal, een tangetje en een scherp mesje als gereedschap. Voor de bloemen, ideeën en overige wordt gezorgd! De kosten bedragen 7,50 euro bij inschrijving te voldoen.

Inschrijven voor 2 en 12 april (kunt u bij De Minkhof op onderstaande openingsdagen; 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag), Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel; www.minkhof.nl.

DOORNENBURG - Op woensdag 5 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg en begint om 10.00 uur. De dag eindigt om 16.30 uur. De kosten zijn vijf euro. "Wie gebruikt maakt van ons vervoer betaalt zeven euro."

We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing. Als u deze dag mee wilt maken, vragen wij u onderstaand strookje voor 28 maart in te leveren op een van onderstaande adressen.

Voor Gendt: Marian Lamers Thorbeckeplein 8 (425505)
Voor Haalderen: Jos Meulenbeek Ambachtstraat 10 (463335)
Voor Doornenburg: Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79 (424569).

Betuwe Onderneemt Beter in Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - De Theaterkerk in Bemmel vormt het decor voor Betuwe Onderneemt Beter 2017 op maandag 26 juni. ’s Middags vinden hier boeiende rondetafelgesprekken plaats met bekende tafelheren en -dames. ’s Avonds is de Ondernemersverkiezing. Een bijzondere, interactieve editie dus van hét ondernemersevent voor de regio Lingewaard en Overbetuwe. Ruim 100 ondernemers gaven afgelopen maandag het startsein.

Angelique Krüger trapt af. De geslaagde kick off van Betuwe Onderneemt Beter 2017 vond plaats bij Rabobank Oost Betuwe in Elst. Rabobank-directievoorzitter Peter Waterman is er trots op weer hoofdsponsor te zijn van het evenement. “Betuwe Onderneemt Beter blijft zich vernieuwen. Zo is er dit jaar nog meer ruimte voor interactie en het uitwisselen van kennis. Dat is de toegevoegde waarde van het event”, gaf hij aan. Presentatrice Angelique Krüger verduidelijkte dit door de tafelheren aan het woord te laten over de thema’s. De onderwerpen lopen uiteen van leiderschap & klantbeleving tot duurzaam (ver)bouwen, samenwerken en (online) netwerken. Wat er precies aan de orde komt, is afhankelijk van de vragen van de ondernemers. Angelique riep iedereen op om tijdens de borrel alvast input te geven voor de tafelgesprekken.

Schrijf je snel in! De definitieve invulling van de rondetafelgesprekken staat binnenkort op www.betuweonderneemtbeter.nl. Via deze website kunt u zich ook direct aanmelden voor Betuwe Onderneemt Beter 2017. De ruimte in de Theaterkerk is beperkt, dus wees er wel snel bij.

Tekening gevonden van fundamenten van kasteel in Ressen

LINGEWAARD - Begin dit jaar zijn oude tekeningen (zie figuur 1) en documenten opgedoken over het kasteelterrein in Ressen. Ze zijn gevonden door Vereniging Dorpsbelangen Ressen en de Historische Kring Bemmel. Beide partijen maken zich hard voor het tot leven brengen van deze historie. Deze wens is een stroomversnelling geraakt door de aankoop van het terrein door Park Lingezegen.

In de dertiende eeuw werd een kasteel ten noorden van de huidige Ressensestraat gebouwd. Het kasteelterrein was voorzien van een gracht. In de tweede helft van de zeventiende eeuw is het kasteel vervangen door een nieuw gebouw (Het Hoog Adellijk Huis in Ressen). Hiervan zijn diverse tekeningen en prenten gemaakt. De schets van Abraham de Haen uit 1731 is in bezit van het Rijksmuseum te Amsterdam. In 1803 werd het Huis in Ressen gesloopt, waardoor een belangrijk element uit het dorp verdween.

Tot voor kort was weinig tot niets bekend van het kasteel. Edwin Schouten van de dorpsvereniging: 'We zijn super enthousiast dat het gelukt is om uit de vele archieven deze tekening van de fundamenten en een kaart met locatie te vinden'. Uit navraag bij archeologische experts blijkt dat de plattegrond van kasteel Ressen iets kleiner is dan kasteel Doorwerth. Mogelijk heeft het kasteel Ressen ook een voorburcht gehad.

De dorpsvereniging en historische kring willen maar wat graag samen met bewoners en Park Lingezegen meedenken over de ontwikkeling van het gebied. Park Lingezegen heeft een kunstenaar benaderd om een ontwerp te maken. De bedoeling is een klein pocket-park te ontwikkelen dat opengesteld wordt voor het publiek. De verwachting is dat de oude fundering nog aanwezig is. De dorpsvereniging en historische kring Bemmel zoeken naar mogelijkheden om dit bijvoorbeeld met grondradar te bekijken en waar mogelijk in kaart brengen. Op deze manier hopen wij een waardevol stukje geschiedenis voor Ressen te bewaren.

Al doende leert men

HUISSEN - Een kind heeft honderd manieren van denken, spelen, praten, luisteren en verbazen. Honderd werelden om te ontdekken en om te dromen (Malaguzzi). En als we, eenmaal volwassen, als gezin elkaar een hand geven voor het eten en om Gods zegen bidden, dan oefenen we in onderlinge verbinding, in aandacht voor elkaar en voor God.

Zo slijt er al doende, met vallen en opstaan, een bepaalde houding in. ‘Al doende leert men’ is meer dan een volkswijsheid. Met geloven werkt het ook zo. In het doen groeit vertrouwen en verdiept het zich. We beleven in deze periode de vastentijd: 40 dagen leven met alleen de noodzakelijke voedingsstoffen, 40 dagen soberheid, 40 dagen voorbereiding op de executie van Jezus Christus, die de waarheid zodanig aan het licht bracht dat Hij daarvoor werd veroordeeld. Maar ook 40 dagen voorbereiding op de Opstanding en het Licht waarin wij allen mogen leven en aan mogen deelnemen.

(Jan Rietveld, diaken)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen. Zondag 26 maart, voorganger ds. Thimm, Huissen. Laetare (Verheug U) of halfvasten is de vierde zondag in de veertigdagentijd. Laetare wordt genoemd naar het eerste woord uit het Introïtus van de proprium van de Mis: 'Laat allen die Jeruzalem liefhebben zich met haar verheugen en juichen om haar, laat allen die om haar treuren nu samen met haar jubelen.'

Elke zondagmorgen is de kerk open. Iedereen is daar van harte welkom bij de eredienst, aanvang 10.00 uur. Op vrijdagmiddag wordt u welkom geheten tussen 14.00 en 16.00 uur voor ontmoeting met anderen, met een kop thee of koffie.

Spanning speelt Tweestroom-dames 1 parten!

GENDT - In de strijd om het kampioenschap heeft Tweestroom-DS1 in de uitwedstrijd tegen Malden-DS1 kostbare punten geknoeid. Elke set leek een wedstrijd op zich en werd steeds nipt beslist wat resulteerde in een 3-2 nederlaag.

Tweestroom-DS2 speelde uit bij Volamie-DS1 een stroeve partij maar bleef steeds aan de goede kant van de score en bracht zo 5 punten mee naar huis. Na een prima 1e set liep het bij Tweestroom-DS4 in de uitwedstrijd tegen Pegasus-DS10 niet meer en bleef men uiteindelijk met lege handen staan. Tweestroom-DS5 kon de goede start uit bij Kidang-DS6 niet volhouden en moest genoegen nemen met 2 punten.

Tweestroom-MA2 speelde uit bij Kidang-MA1 en pakte een keurige 3-1 overwinning. In de wedstrijd tegen Kidang-MB1 ging het voor de Tweestroom-MB1 minder en kwamen de dames met lege handen thuis.(4-0) Setash-MA3 ontving Tweestroom-MA3 in een wedstrijd waarin onze dames het initiatief halverwege overnamen maar het net niet lukte om de winst te pakken.(3-2) Tweestroom-mix-JB1 speelde thuis tegen Touche-JB1 een mooie wedstrijd maar wisten na winst in de derde set dit niet door te zetten.(1-3) Tweestroom-mix-JC1 speelde uit tegen Lingenwaard-JC1. Na de winst van set 1 kwam onze mix er niet meer aan te pas. Tweestroom-MC1 ontving Longa'59-MC1 op vrijdagavond maar konden geen vuist maken tegen de nummer 2 van de ranglijst. De dag erna mochten de dames MC1 wederom aantreden maar konden tegen Steenderen in set 2 en 4 het net niet afmaken zodat ze met 1 punt tevreden moesten zijn.

In een Oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron.

Zaterdag 25 maart

19.00 uur: 19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en H. Rolfes, Herenkoor.

Zondag 26 maart

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters en H. Rolfes, Middenkoor.

Zaterdag 1 april

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Remember

Zondag 2 april

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

In een Oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron.

Zaterdag 25 maart

19.00 uur: 19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en H. Rolfes, Herenkoor.

Zondag 26 maart

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters en H. Rolfes, Middenkoor.

Zaterdag 1 april

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Remember

Zondag 2 april

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

Excursie Historische Kring Gente naar Van ’t Lindenhout Museum Nijmegen

GENDT - Zondag 9 april gaat de kring naar het museum van kinderdorp Neerbosch. De monumentale witte Weezenkapel uit 1882, waarin het museum is gehuisvest, is op zich al een bezoek meer dan waard. Het museum is echter ook een herinnerings- en belevingsplaats waar veel weeskinderen uit het hele land een gedeelte van hun jeugd hebben doorgebracht.

We starten om 14.00 uur in het Van Lindenhoutmuseum, Scherpenkamp 58 in Nijmegen. Voor carpoolers is het vertrek vanaf Villa Ganita om 13.00 uur, Nijmeegsestraat 19, Gendt. Voor deze excursie kunnen leden zich opgeven tot 31 maart.

Kinderdorp Neerbosch betekent 150 jaar zorg voor kinderen. Een unieke plek in Nederland, waar zowel weesjongens als -meisjes van voornamelijk protestant-christelijke afkomst uit het hele land werden opgevangen. Ze kwamen terecht in een zelfvoorzienend wezendorp waar rond 1890 liefst 1100 kinderen woonden.

Het Van 't Lindenhoutmuseum is sinds 1999 gehuisvest in een Rijksmonument, de Wezenkapel uit 1882. Naast een historisch overzicht vindt men gereedschappen uit de werkplaatsen, uitgaven van de drukkerij, leermiddelen, meubels, prenten, schilderijen en foto's. Tal van verhalen en documenten brengen een levendig beeld van het leven van de kinderen in Neerbosch. Een grote maquette geeft een goed beeld van het oude Neerbosch. Tijdens de openstelling worden historische fotoseries en films vertoond.

Op het terrein zijn nog steeds enkele bijzondere jeugdzorginstellingen gevestigd.

Lingewaard: gratis aanleveren kca verkeerd signaal

Dumpen is volgens het college niet te voorkomen. Het gaat om het afvalgedrag van burgers. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Het college peinst er niet over om het aanleveren van klein chemisch afval (kca) gratis te maken. Ook de ingevoerde tariefsverlaging van 3,50 naar 1,50 euro per kilo blijft een signaal naar de burger. Wie rommel maakt moet daarvoor ook de consequenties dragen, zo is het antwoord naar Lianne Duiven van GroenLinks Lingewaard. Zij heeft gepleit voor gratis aanleveren van kca bij de milieustraat.

De afwijzende houding van het college stimuleert volgens Duiven mensen niet die weinig met milieu op hebben. Die gooien hun KCA in de kliko of nog erger die dumpen het in de natuur.

Voor elke aangeleverde kilo kca legt de gemeente er twee euro aan toe, Gratis aanleveren kost nog meer. En dat moet ergens vandaan komen, zo antwoordt het college. En dat is uit het vastrecht dat burgers met elkaar moeten betalen.

Duiven vraagt het college om handhaving. “Hoe wordt voorkomen dat particulieren uit kostenoverwegingen hun kca niet naar de milieustraat brengen maar bij het restafval stoppen, door de gootsteen spoelen of in de natuur dumpen?”
Dat is volgens het college niet te voorkomen. Het gaat om het afvalgedrag van de inwoners. Er wordt ingezet op voorlichting en communicatie rondom een goede inzameling en verwerking van huishoudelijk afval, zo is het schriftelijk antwoord.

Het college benadrukt nog een keer dat dit jaar extra aandacht wordt geschonken aan de aanpak van zwerfafval in Lingewaard,

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 26 maart is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur.

In deze viering zal predikante Margreet de Bree voorgaan. De collecte is bestemd voor het diaconaal centrum De Pauluskerk in Rotterdam. In dit centrum worden mensen opgevangen die in de knel geraakt zijn: mensen zonder papieren, daklozen en verslaafden. Maar het is meer. Het wil ook een plek zijn waar kansarme en kansrijke Rotterdammers elkaar kunnen ontmoeten. Om verhalen te delen en elkaar te kunnen ondersteunen. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Wijkplatform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 28 maart is er de maandelijks terugkerende vergadering van het wijkplatform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat. Aanvang om 19.30 uur.                                                                                        

"We hanteren een inloopuurtje van 19.30 uur tot 20 uur, waarin u welkom bent om uw idee, uw suggestie, uw klacht en/of uw opmerking over leefbaarheid en veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar kunt maken. Elke opmerking van iedereen nemen we serieus, zullen we noteren en in de vergadering bespreken. Op deze manier proberen we samen met u bij te dragen aan een zo optimaal mogelijke leefbaarheid en veiligheid in ons dorp. Tijdens dat inloopuurtje kunt u natuurlijk ook langs komen, om gewoon eens te informeren met welke verbeterpunten we momenteel bezig zijn in ons dorp. Natuurlijk kunt u hiervoor ook onze website bezoeken: www.platformangeren.nl."

"Bent u niet in de gelegenheid om op 28 maart even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen. Mailt u dan naar: platformangeren@gmail.com. Ook is er nog de mogelijkheid, om uw opmerking te deponeren in de daarvoor bestemde brievenbus in ons dorpshuis. Wij zien u graag om even met ons mee te denken over veiligheid en leefbaarheid in ons dorp."

Paaseieren zoeken bij wijkvereniging De Zilverkamp

HUISSEN - Kom jij ook weer paaseitjes zoeken? Op zaterdag 15 april gaan ze bij wijkvereniging De Zilverkamp weer paaseitjes zoeken met de paashaas en zijn vriendjes. Alle kinderen zijn welkom ongeacht hun leeftijd en lid of geen lid. Verzamelen is om 9.30 uur aan de achterkant van sporthal De Brink.

Ze gaan in verschillende leeftijdsgroepen zoeken, op verschillende veldjes. Zo is er een veldje voor de allerkleinsten van 0 t/m 3 jaar, een veldje voor de kleuters van 4 t/m 6 jaar én voor de superspeurders van 7 jaar en ouder is er een nog uitdagender zoekveld. Dus ongeacht de leeftijd, iedereen kan zoeken en vinden!

Begonnen wordt traditioneel met het paashaas-lied, alvorens op te splitsen. Wat de kinderen vinden, mogen ze houden. "Vergeet niet om een zakje, mandje of emmertje mee te nemen om de eitjes in te verzamelen, want je kunt maar een paar eitjes in je handen houden."

Na het zoeken op de diverse veldjes staat er binnen in De Kuul voor de kinderen een beker limonade klaar en voor de ouders/begeleiders is er een kopje koffie of thee. Onder leiding van Anne-Mieke wordt er ook dit jaar weer geknutseld ter afsluiting. De kinderen kunnen in de sfeer van pasen iets leuks maken om mee naar huis te nemen.

Met deBol op pad

BEMMEL - deBol ging zitten en heerlijk relaxen... Op woensdag 15 maart was het ’s morgens vroeg al heel druk bij CC De Kinkel in Bemmel! Men kon eerst gaan stemmen en daarna met deBOL op pad voor weer een heerlijke wandeltocht van 10 km naar Elst. Deze keer werd er een stukje van de Nijmeegse 4Daagse route naar Elst gelopen, het stuk in Ressen dat dit jaar uit de route van de 30 km lopers zal verdwijnen want zoals bekend is geworden komen dit jaar alle afstanden door Bemmel, wat een feest zal dát worden!

Via het sportpark en een stukje klompenpad gingen we over het viaduct richting Mermsestraat en als je dan voorop loopt hoor je achter je steeds “o we gaan bij de manege koffie drinken” of later “nee het wordt toch Intratuin” en als je dan op het industrieterrein in Elst de deuren open ziet gaan van de zaak waarvoor Erik Hulsebos op alle reclame-uitingen staat, is de verbazing groot!

Mogen wij hier naar binnen, wat een luxe, krijgen we hier ook een kopje koffie? "Ja, het was een leuke verrassing en we willen de directie van Zit en Relax heel hartelijk bedanken voor de gastvrijheid, de lekkere koffie en het heerlijke appelgebak en natuurlijk ook voor het mogen uitrusten in al die prachtige luie stoelen! Onze dag kon niet meer stuk, prachtig weer, 90 wandelaars, een mooie route…. Wat wil een mens nog meer? Kom ook een keer meewandelen! Informatie: www.debolbemmel.nl."

Bruggenhoofd krijgt bruggen en namen

BETUWE - Bij velen is bekend, dat gedurende de periode '44-'45 in de Betuwe hevige strijd is geweest. Om die herinnering aan WO II een hedendaagse dimensie gegeven werken diverse partijen samen aan markeringen in het landschap .

Onlangs heeft het college van Overbetuwe besloten om aan liefst vijf nieuw geplaatste bruggen een naam te geven, die tevens een ode is aan de toenmalige bevrijders. Naast de bestaande Irish Guardbrug bij monument De Vleugel en de Verkennersbrug betreft het bruggen ten westen van de snelweg. Tevens zal de naam Guards Pad in het gebied worden onthuld.

Natuurlijk zal er voor belangstellenden op de wandel- en fietsroutes een educatieve uitleg in de vorm van zuilen en een informatiepaneel worden gerealiseerd. Dit resultaat ter versterking van het Herinneringslandschap is alleen maar mogelijk dankzij intensieve samenwerking tussen de gemeente Overbetuwe, Park Lingezegen, vrijwilligers van Marithaime, de Dr. Jan Brouwer, het OBC en het Exoduscomité.

Op de kaart krijgt u een indruk het betreffende gebied. Nadere informatie volgt via Hét Gemeente Nieuws.

Sasa jaarvergadering

ANGEREN - Vrijdag 24 maart organiseert Sasa weer haar jaarlijkse Algemene vergadering en hiervoor nodigen we u graag uit.

Op deze middag wordt het reilen en zeilen van 'onze Sasa' in het afgelopen jaar besproken. Zoals veranderingen in het bestuur, wie gaat en wie komt, financiële zaken, welke activiteiten zijn er ondernomen. "We staan even stil bij de overleden deelnemers en tenslotte kijken we vooruit naar de plannen voor het lopende jaar. En dan is er koffie en kunnen we bijkomen van deze serieuze zaken en ons voorbereiden op de tweede helft.

Hans Vesterink zal ons vermaken met zijn vrolijke muziek. Ook 'Zang en Vreugde' zingt enkele liedjes mee. Tussendoor is er nog een keer pauze. Iedereen is welkom op vrijdag 24 maart in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren.

Zaal open om 13.00 uur - begin 13.30 uur, einde 17.00 uur. Toegang is gratis. De bezoeker krijgt een gratis kopje koffie of thee, een hapje en een drankje.

Ons Kent Ons

BEMMEL - Zaterdag 8 april is er Ons Kent Ons met medewerking van trio De Band in café De Roskam aan de Dorpsstraat 95 in Bemmel.

De Band is een spetterend allround trio met zeer veel ervaring, klasse en veelzijdigheid. Professionaliteit gecombineerd met vele jaren ervaring maakt deze allround coverband uniek. Aanvang: 20.30 uur; entree 5,00 euro.

De voorverkoop kaarten gebeurt door de Senaatsleden C.V. De Blauwe Pony ‘81.

Column

Jezus

Op school had Bas voor een project een politieke partij opgericht. De Kinderpartij, Inclusief een partijleider, campagneposter met een verkiezingsleus: Kinderen zijn de baas. Stem op ons. Bas was partijleider. Een verdrietige partijleider, want zijn Kinderpartij mocht met de echte verkiezingen niet meedoen. Bas weet dat hij later minister-president zal worden. O mijn God! Ik moet Bas zeggen geniet van je jonge leven. In de echte politiek gaat het er anders aan toe dan op school. Op school heb je vriendjes. In de politiek weinig en moet je desnoods met etterbakken samenwerken. Met lieden die je tijdens de verkiezingen voor alles uitmaakt. De treurnis van het verkiezingscircus is voorbij. In Lingewaard viel het eigenlijk wel mee. Ik heb wat verkiezingsborden langs de weg gezien van het CDA en VDD. Geen nostalgische posters achter de ramen. SP Lingewaard deed bij ons een flyer in de brievenbus. En dat was het dan. De uitslag in Lingewaard was geen landelijke trend. De VVD 1, CDA 2, D66 3 en PVV op 4. Alleen in Gendt scoorde de SP beter dan de PVV. Ik behoor bij de 727 inwoners die op de Partij voor de Dieren hebben gestemd. 9 medeburgers hebben het hokje bij Jezus Leeft rood gemaakt. Alles kan en mag. Van gekke Jezus Leeft tot het Geert's ondemocratische PVV. Vrije keus, dat is democratie. Maar dan houdt het voor mij op. Ik heb niks met mafkezen, ook buiten de politiek. O mijn God! In Doornenburg meldt een mafkees op zijn website De Doornenburger: "Het tweejaarlijkse feestje van het collectieve "Bevolkingsonderzoek borstkanker" breekt weer aan. Uitsluitend toegankelijk voor dames, dat spreekt voor zich. Mannen hebben daar geen tied voor." Ondertussen zijn er wel families geconfronteerd met een klote boodschap. Alleen Jezus Leeft kan zo'n mafkees nog in zijn armen sluiten. Die zegt: Als we met elkaar Jezus gaan volgen, wordt alles beter! O mijn God! Maar dan zonder mij.

Sjaak

In memoriam

HUISSEN - Vrijdag 3 maart heeft De Stedelijke Muziekvereniging afscheid genomen van zijn ere-voorzitter Louis Huijbers. Louis Huijbers heeft voor de Huissense muziekwereld heel veel betekend.

Al op jonge leeftijd begon hij met muziek maken en dat heeft hij ruim zestig jaar volgehouden. Louis begon bij Volharding en werd later lid van Semper Crescendo. Een vereniging die onder zijn voorzitterschap in de jaren zeventig groot is geworden. Medio tachtiger jaren ging deze vereniging op in de Stedelijke Muziekvereniging. Bij deze vereniging was hij vice-voorzitter en heeft tot zijn 85ste muziek gemaakt.

Ook was hij jarenlang lid van blaasorkest De Stripkes. Voor al zijn verdiensten is hij benoemd tot erevoorzitter van de Stedelijke. Met zijn overlijden heeft Huissen afscheid genomen van een aimabel muzikant.

Nationale Schaakconcert

RESSEN - Het tweede Nationale Schaakconcert is op zondag 26 maart in het eerste lenteweekend. De opening vindt om 13.30 uur plaats in het oude kerkje van Ressen met daarna een carrousel aan mogelijkheden om uw eigen programma te maken, in de Kosterij, het kerkje of rond de tuinen.

Er is weer een verrassend programma met schaaklesjes, muziek, lezing over heraldiek en tekenen, speurtocht en om 16.00 uur start de gezamenlijke simultaan.
Stichting Talento Metissimo (met ANBI); 0481 465786; www.TalentoMetissimo.nl.

Paasbingo in De Roskam

BEMMEL – Carnavalsvereniging De Geintrappers in Bemmel houdt ook dit jaar weer haar jaarlijkse paasbingo. Dit gebeurt op vrijdag 7 april om 20.00 uur in zaal De Meierij van De Roskam, Dorpsstraat 95 in Bemmel.

Er worden diverse rondes bingo gespeeld waarmee fraaie prijzen te winnen zijn. De laatste ronde is het klapstuk van de avond, want hierin is de hoofdprijs te winnen; een boodschappenpakket ter waarde van 150 euro mede gesponsord door Jumbo Scheperkamp in Bemmel. De hoofdprijs valt op een vol aangekruiste kaart. Uiteraard is ook dit jaar de paasbingo weer voor iedereen gratis toegankelijk. De hoge gezelligheidsfactor staat weer garant voor een avond waar een ieder met plezier aan terug zal denken.

Het eerste kopje koffie zal net als voorgaande jaren door De Roskam weer gratis beschikbaar worden gesteld. Gezien de grote belangstelling van de vorige jaren is het aan te raden om tijdig aanwezig te zijn om verzekerd te zijn van een goede zitplaats.

"Wij hopen u op de 7e april te mogen begroeten!", zo luidt de uitnodiging van De Geintrappers Bemmel.

Workshop bloemschikken met Groei en Bloei

OOSTERHOUT - Zin in de lente? Na een winterperiode van sneeuw en ijs is de kou uit de lucht. De lentezon tovert een glimlach op ons gezicht en in de natuur ontluiken de bolletjes tot een mooi kleurenpalet. Dat inspireert om met een kleurrijke eigen creatie ons huis op te vrolijken.

Tine Maters zal op donderdag 6 april aanstaande op haar boerderij in het bos op de buitenplaats Oosterhout een workshop voorjaarsbloemschikken begeleiden. De avond start om 19.45 uur. "We maken deze avond een voorjaarsarrangement met hangingbasket op een glazen vaas: met onder andere buxus, tulpen, bollen, roosjes, fresia’s, waxflowers, et cetera. Kleine lentebolletjes, mos en andere materialen onder in de vaas.

De kosten bedragen 15 euro voor leden van Groei en Bloei en 25 euro voor niet-leden. Tijdens de workshop wordt u getrakteerd op koffie/thee met iets lekkers en na afloop met een hapje en een drankje.

Aanmelden voor deze workshop kan met een berichtje naar geb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com.

Kasteel zoekt vrijwilligers

DOORNENBURG - Vrijwilligerswerk bij Kasteel Doornenburg is leuk ! Daar zijn de vele vrijwilligers van kasteel het samen over eens. De ambitie is om gasten op het kasteel een prettig verblijf te bezorgen, tijdens hun rondleiding, kinderfeestje, feest of partij. Gezien de diverse activiteiten zijn we zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Het kasteel zoekt uitbreiding in verschillende functies. Zoals gidsen die rondleidingen verzorgen. Vooral bij gidsen voor schoolgroepen is versterking gewenst. Daarbij is het van belang dat je omgaan met kinderen leuk vindt. Het kasteel biedt nieuwe gidsen een interne gidsenopleiding aan.

Gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Om dit te versterken zoekt het kasteel vrijwilligers voor de functie van gastheer/vrouw. In die functie mag je bezoekers verwelkomen en wegwijs maken op het middeleeuwse kasteel dat nog steeds tot de verbeelding spreekt door de tv-jeugdserie Floris.
Kasteel Doornenburg heeft een gezellig en betrokken team vrijwilligers met een kasteelhart op de juiste plaats.

Wie belangstelling heeft voor deze functies of overig vrijwilligerswerk kan contact opnemen met Marieke Peperkamp, coördinator gidsengroep: coordinator@kasteeldoornenburg.nl.

Lucky Fonz llI - Superlekker

BEMMEL - Lucky Fonz III is terug van weggeweest met zijn nieuwe show ‘Superlekker’, en TOP heeft hem naar Bemmel weten te krijgen. Zaterdag 1 april (aanvang 20:30) is het zover, dan staat hij op de planken in de Theaterkerk.

Superlekker is een bijzondere voorstelling, een liefdevol verhaal over het leven, de liefde, de buitenwereld, de binnenwereld en wat al die zaken met elkaar te maken hebben. Lucky Fonz houdt het publiek van begin tot eind in zijn greep met muziek en verhalen én elf nieuw nummers. De persoonlijke show biedt een mooi inkijkje in het hoofd van een ooit hevig verwarde jongen.

De liedjes van de eigenzinnige singer-songwriter zitten vol grappige formuleringen en ook met zijn droge verteltrant heeft Otto Wichers de lachers al snel op zijn hand. Met Superlekker weet Lucky Fonz het publiek van begin tot eind in zijn greep te houden, met een mix van muziek en verhalen die inderdaad superlekker te noemen is. Wichers zingt vooral akoestische gitaarliedjes in de stijl van zijn held Bob Dylan, maar dan met meer grappen erin.

Zijn verhaal kent een kop en een staart: via een fascinatie voor de verdwijntrucs van Hans Klok belanden we in de middelbareschooltijd van Otto Wichers, toen housemuziek en meisjes de enige twee zaken waren die hem interesseerden. School zelf was vreselijk en hij was voortdurend stoned, ook tijdens het softballen. Een bezoek aan de schoolpsycholoog was niet ver weg.

Bestel kaarten à 15,00 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5, Bemmel.

Prijzenregen Bushi Arnhem

ARNHEM - Zeven judoka’s van Bushi Arnhem stonden op het podium op een van de belangrijkste judotoernooien van het jaar voor de jeugd tot 15 jaar: het NK. Twee judoka’s werden overtuigend Nederlands kampioen: Faye Tempel en Daan Radier beklommen het hoogste podium.

Zestien judoka’s van Bushi Arnhem hadden zich geplaatst voor het NK -15 en zij gingen afgelopen zaterdag in Tilburg allen de sportieve strijd aan om de medailles. Drie judoka's uit Huissen mochten aantreden: Jort Gerdes, Lieke en Daan Radier.

In de ochtendgroep werd Faye Tempel (-40 kg) op overtuigende wijze Nederlands kampioen. Jennifer Kolvenbach (-40 kg) behaalde zilver en Stan Heg (-50 kg) en Raël Vaquier Droop (-42 kg) een knappe bronzen plak. In de middaggroep was er opnieuw sportief succes: nog eens drie podiumplaatsen. Ook Daan Radier werd overtuigend Nederlands kampioen (-38 kg). Twee bronzen medailles waren voor: Faye Hensen (-36 kg) en Danisha Rijn (-63 kg) die zich beiden knap terugvochten in hun poule na een verloren partij. Danée Roos en Anouk de Kruiijff verloren helaas de strijd om het brons, maar hebben beiden door hun mooie vijfde plaats een beloftestatus behaald.

Nog nooit heeft Bushi Arnhem zoveel podiumplaatsen op een NK behaald. Voor de clubs is het belangrijk dat de judoka’s elkaar steunen bij winst en bij verlies. Samen sta je sterk. De positieve ontwikkeling van de judoka’s komt door de eigen inzet van de wedstrijdjudoka’s, maar is tevens de verdienste van het Talent Ontwikkel Programma dat de technische staf opgezet heeft en continue aan blijft werken.

12 / 28

13 / 28

14 / 28

15 / 28

Bewoners De Lingehof blij met enthousiaste vrijwilligers tijdens NLdoet!

BEMMEL - Afgelopen zaterdag 11 maart ging een groep enthousiaste vrijwilligers van start tijdens de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. De dag begon met een heerlijk zonnetje, waardoor de vrijwilligers buiten aan de slag kon gaan.

Vol goede moed begonnen ze aan het karwei, de cirkelzagen ronkten en de boormachines kwamen ook goed van pas in de Lingetuin van verpleeghuis De Lingehof. Met hier en daar een paar keurende ogen van onze bewoners, werd er hard gewerkt aan verrijdbare bloembakken voor de bewoners in rolstoel.

Tijdens deze gezellige dag zorgden de kinderen voor een mooi gedekte tafel en ontspannen sfeer. De bewoners van De Lingehof zijn naast de vrijwilligers en kinderen dankbaar; ook de sponsoren Formido Bemmel voor de potgrond en de Jumbo in Bemmel voor de lunch. Het was een geslaagde dag met veel blije gezichten!

Bijeenkomst Lokaal FNV Lingewaard

HAALDEREN - Lokaal FNV Lingewaard nodigt iedereen met een bijstandsuitkering, WSW indicatie of Wajong uitkering uit voor de thema bijeenkomst over werken zonder loon en verdringing op de arbeidsmarkt.

De FNV heeft onderzocht hoe het sociaal beleid van 144 gemeenten is. Gemeente Lingewaard heeft hieraan meegedaan.Werken zonder loon en verdringing op de arbeidsmarkt zijn de speerpunten uit het onderzoek.Tijdens deze thema bijeenkomst wordt hierop ingegaan.

Iedereen is welkom op woensdagavond 22 maart om 19.30 uur in zalencentrum De Kolk aan de Van der Mondeweg 9/11 in Haalderen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 29 maart van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 29 maart van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis de Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

HAALDEREN - Lokaal FNV Lingewaard nodigt iedereen met een bijstandsuitkering, WSW indicatie of Wajong uitkering uit voor de thema bijeenkomst over werken zonder loon en verdringing op de arbeidsmarkt.

De FNV heeft onderzocht hoe het sociaal beleid van 144 gemeenten is. Gemeente Lingewaard heeft hieraan meegedaan.Werken zonder loon en verdringing op de arbeidsmarkt zijn de speerpunten uit het onderzoek.Tijdens deze thema bijeenkomst wordt hierop ingegaan.

Iedereen is welkom op woensdagavond 22 maart om 19.30 uur in zalencentrum De Kolk aan de Van der Mondeweg 9/11 in Haalderen.

Teejaater PAN is druk aan het repeteren!

BEMMEL - Elk succesvol optreden van welke aard dan ook, eist een grondige voorbereiding. Niets gaat immers vanzelf en ‘je moet er wel wat aan doen'… Zoals het spreekwoord zegt: oefening baart kunst. Welnu: Teejaater PAN is druk aan het repeteren met het klassieke toneelspel Tramlijn Begeerte van toneelschrijver Tennessee Williams.

In de maand mei beginnen de uitvoeringen weliswaar, maar om dit indrukwekkende toneelstuk goed over het voetlicht te brengen is voortdurende training ronduit noodzakelijk. En dat proces willen we bij deze even laten zien en horen…Natuurlijk, tijdens die repetities worden de teksten van de verschillende spelers grondig doorgelezen en uiteindelijk uit het hoofd geleerd. Maar dat is nog niet eens het belangrijkste. Want hoe beweegt de speler zich in het decor, hij of zij moet voortdurend anticiperen op de andere spelers. Komt de lichaamstaal van de speler wel overeen met hetgeen hij staat te beweren? Waar en op welk moment precies moet speler A zich in beweging zetten om speler B ter plekke van repliek te dienen, zoals in het script omschreven staat? De regisseur is degene die vanaf het prille begin al in het hoofd heeft hoe het stuk er uiteindelijk uit gaat zien. Met elke repetitie wordt weer een segment van de voorstelling afgerond en goedgekeurd, net zo lang tot het complete bouwwerk solide overeind staat.

Teejaater PAN speelt op 18, 19, 20 mei en op 25, 26 en 27 mei in de Theaterkerk in Bemmel. Reserveren via www.teejaaterpan.nl en kaartjes kopen bij boekhandel Polman kan vanaf 1 april. "Steun PAN ook dit jaar weer met de Rabo Clubkasactie!"

Prijsuitreiking in Kunstlokaal

BEMMEL - Tijdens de vorige expositie in het Kunstlokaal in Bemmel kon je een opdracht uitvoeren, waarmee je kans had om een aquarel van Hai Verstappen te winnen. De deelnemer koos een schilderij, dat hij/zij mooi vond, en tekende de aquarel na.

De bedoeling was niet om een mooie tekening te maken, maar om beter te kijken en na te denken over wat je zag. Uit ongeveer dertig inzendingen werd die van Liesbeth Reulink getrokken. “Ik zie het als mijn leven. Je bent op weg…” was Liesbeths commentaar op de aquarel die zij het mooist vond.

De prijs werd aan Liesbeth uitgereikt tijdens de opening van een nieuwe tentoonstelling in het Kunstlokaal te Bemmel. Ze was er erg blij mee. De nieuwe tentoonstelling is elke vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur te bezoeken.

Jubileum TO Remember: oud-leden gezocht!

GENDT - Jongerenkoor Remember bestaat 50 jaar! Op zaterdagavond 1 juli wordt er in de Sint-Martinuskerk van Gendt een viering gehouden waarin ongetwijfeld wordt stilgestaan bij 50 jaar Jongerenkoor.

Daarna vindt er een reünie plaats. "Wij zijn op zoek naar onze oud-leden! Tevens zouden wij het erg leuk en bijzonder vinden wanneer onze oud-leden mee gaan zingen tijdens de jubileumviering. We maken er een Jubileumkoor van. Vanaf 11 mei zullen daar gezamenlijke repetities voor gaan plaats vinden op de donderdagavond van 19:30 tot 21:30 uur."

Meld je aan voor de reünie via ons emailadres: secretariaat@jongerenkoorremember.nl. Via de mail word je vervolgens op de hoogte gehouden van het programma die avond. Wanneer je ook mee wilt zingen laat dit dan ook aan ons weten. Mocht je nog overige oud-leden spreken: laat ze het weten!"

Slagwerkcursus bij de Stedelijke in Huissen

HUISSEN - Op jonge leeftijd kun je je muzikaliteit perfect ontwikkelen. Kinderen hebben muziek nodig! Muziek levert onder meer een bijdrage op creatief, sociaal en emotioneel vlak. Tijdens de cursus maak je kennis met alle aspecten binnen de slagwerk muziekwereld.

De basistechnieken van het slagwerken worden je aangeleerd en het leren noten lezen is een belangrijk onderdeel van de cursus. Ook zullen er andere slagwerk en melodische instrumenten aan bod komen en is het maken van een muziekinstrument een onderdeel van de cursus! Is het je droom om muzikant te worden? Hier leg je de basis!

Deze cursus is voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar (groep 5 tot en met 8) en zal worden gehouden in het Stedium, Muntstraat 10 te Huissen op dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur en begint op 11 april.

Totale duur is 10 weken, met daarna een afsluitingsconcert in samenwerking met de slagwerkgroep van Stedelijke Muziekvereniging Huissen. De kosten inclusief lesmateriaal en afsluitingsconcert zijn 75,00 euro. Aanmelden bij Helma Visscher: visscher.helma@gmail.com.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 21 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel

Woensdag 22 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1 in Huissen

Donderdag 23 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

TOP-film: Een man die Ove heet

BEMMEL - Op donderdag 23 maart kunt u bij TOP weer een prachtige film zien. De Zweedse film 'Een man die Ove heet' won de Europese prijs voor beste mannelijke hoofdrol.

Ove is een 59-jarige brombeer. Een aantal jaren geleden is hij afgezet als voorzitter van de VVE van een appartementencomplex. Hij kan dit niet verkroppen en blijft met harde hand de regels handhaven. Als hij een jonge zwangere overbuurvrouw krijgt verandert zijn houding langzamerhand en komen we er ook achter waarom hij zo'n brombeer is.

Bestel kaarten á 5,50 euro via www.topbemmel.nl of koop deze aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 Bemmel. Aanvang: 20.00 uur.

Jubileum TO Remember: oud-leden gezocht!

GENDT - Jongerenkoor Remember bestaat 50 jaar! Op zaterdagavond 1 juli wordt er in de Sint-Martinuskerk van Gendt een viering gehouden waarin ongetwijfeld wordt stilgestaan bij 50 jaar Jongerenkoor.

Daarna vindt er een reünie plaats. "Wij zijn op zoek naar onze oud-leden! Tevens zouden wij het erg leuk en bijzonder vinden wanneer onze oud-leden mee gaan zingen tijdens de jubileumviering. We maken er een Jubileumkoor van. Vanaf 11 mei zullen daar gezamenlijke repetities voor gaan plaats vinden op de donderdagavond van 19:30 tot 21:30 uur."

Meld je aan voor de reünie via ons emailadres: secretariaat@jongerenkoorremember.nl. Via de mail word je vervolgens op de hoogte gehouden van het programma die avond. Wanneer je ook mee wilt zingen laat dit dan ook aan ons weten. Mocht je nog overige oud-leden spreken: laat ze het weten!"

Mini's van de maand maart

HUISSEN - Ook deze maand zijn er weer twee mini’s van de maand en wel Isabelle Bootsma Karlijn van Osch die beiden spelen op CMV niveau 3.

Als mini’s van de maand mochten zij aanwezig zijn bij de wedstrijd van het dames 1-team tegen Arvevo. De wedstrijd was extra bijzonder omdat Setash haar 50-jarig bestaan vierde én omdat de moeder van Karlijn bij Arvevo speelt. Het was dus een beetje moeder tegen dochter ! Het was een super wedstrijd. Isabelle en Karlijn mochten meedoen met de warming-up en meehelpen bij de verzorging.

Tijdens de time-outs luisterden ze goed mee. Na de wedstrijd kregen ze natuurlijk het felbegeerde wedstrijdshirt met alle handtekeningen van de Dames 1. Ze hebben genoten!

"Lijkt volleybal jou leuk? Wij zijn nog op zoek naar kinderen vanaf 7 jaar die onze teams komen versterken. Cool Moves Volley bestaat uit zes niveaus die speciaal ontworpen zijn voor elke leeftijdscategorie en aansluiten bij de motorische ontwikkeling van de kinderen.

Cool Moves Volley is een sport met ‘coole moves’ zoals: opslag, pass, set-up, smash, blok en duik. We trainen op donderdag tussen 16.30 en 19.00 uur in sporthal De Brink. Kom kijken en/of train lekker een keer met ons mee!"

Voor de vijftigste keer collectanten in actie Hartweek van start

LINGEWAARD - Van 2 tot en met 8 april vindt de jaarlijkse Hartweek van de Hartstichting plaats. Geld voor onderzoek naar hart- en vaatziekten is hard nodig, want elke dag overlijden er meer dan 100 mensen in Nederland aan een hart- of vaatziekte. Vaak zonder duidelijke signalen vooraf.


Hartweek: méér dan huis-aan-huis-collecte. Voor de 50ste keer gaan weer veel collectanten op pad om donaties te verzamelen, ook in Lingewaard. Collectanten zijn vrijwilligers die door weer en wind geld ophalen tijdens de collecteweek van de Hartstichting. Zij dragen zichtbaar een collectebus en legitimatiebewijs bij zich en vragen om een bijdrage voor de Hartstichting.

Collecteer mee

"We zoeken altijd nieuwe collectanten. Collecteer ook mee en haal geld op voor het onderzoek naar hart- en vaatziekten. Voor Huissen-Zand, Zilverkamp en Loovelden zoeken we mensen die de collecte (mee) willen organiseren. U kunt contact opnemen met Marianne Romijn, telefoonnummer 026-3257202, mail: mromijn@outlook.com."

Energieloket Lingewaard geopend

BEMMEL - Wethouder Theo Peren heeft op 8 maart is het Energieloket Lingewaard geopend. De noodzaak van energiebesparing en anders opwekken van energie, zonder fossiele brandstoffen, wordt steeds duidelijker. Zie de situatie in Groningen en de sluiting van de oude energiecentrales. Daar wil de gemeente Lingewaard ook aan bijdragen.

De gemeente Lingewaard heeft om deze reden graag meegewerkt aan de totstandkoming van het Energieloket waar alle inwoners met vragen over energiebesparing en verduurzaming terecht kunnen.

Vervolgens heeft de wethouder aangegeven dat het goed gaat in Lingewaard en dat we, als alle plannen doorgaan, in 2018 al de duurzaamheidsopgave voor 2020 zullen halen. Hierna heeft hij de website www.energieloketlingewaard.nl in werking gesteld. Hierop kan men alle antwoorden op energievragen opzoeken. Naast deze website is ook het fysieke loket nodig waar men met de energieadviseurs rustig kan overleggen welke mogelijkheden er zijn en hoe een en ander geregeld kan worden. De energieadviseurs van Lingewaard Energie zijn deskundig en onafhankelijk.

Na de inleiding van de wethouder is door de directeur van SWL binnen welk huis het energieloket een plaats heeft gekregen, gememoreerd dat een burgerinitiatief als Lingewaard Energie goed aansluit bij de functies die daar nu zijn ondergebracht. Hij ziet het energieloket als een welkome aanvulling op het participatiepunt waar de burgers van Lingewaard terecht kunnen voor vragen op het gebied van welzijn.

Vanaf nu kunnen inwoners van Lingewaard elke even week op woensdag tussen 14 en 16 uur terecht in het SWL-gebouw aan de Cuperstraat 9 in Bemmel.

TLH Presents viert vijfjarig bestaan

LINGEWAARD - TLH Presents is inmiddels een begrip in Lingewaard en omgeving. Ze organiseren stevige Rock & Roll-optredens in de locale horeca.


In het kader van het vijfjarig bestaan van TLH Presents worden er in 2017 extra mooie Rock & Roll-evenementen georganiseerd! Naast de bekende optredens van diverse bands (viermaal per jaar voor maar 35 euro), vindt dit jaar ook de noviteit 'Rockstreet' plaats! Dit speelt zich af met hemelvaart in verschillende horecagelegenheden in het centrum van Huissen.
Diverse rockbands treden op in de loop van de middag en de avond. Afgesloten wordt er met een optreden van de hoofdact en DJ Kinki Sminki.
Maar eerst vindt op 25 maart nog een optreden plaats van de rockband Lijger. Deze onvervalste Rock & en Roll band uit Noordwijk zal zorgen voor een vette gitaaravond in de immer lekker TLH-atmosfeer. Geëindigd wordt met een afterparty met DJ Kinki Smincki.
Wil je dit optreden bijwonen, meld je dan aan op www.tlhpresents.nl Voor slechts 35 euro per jaar heb je gegarandeerd vier mooi live- optredens van stevige alternatieve R&R-bands. Registreer je tijdig; het aantal leden is gebonden aan een maximum!

Wedstrijden De Snoek Gendt weer begonnen

GENDT - Zondag 19 maart is de eerste wedstrijd om het koningschap van hengelsportvereniging De Snoek gevist.

Er waren 31 deelnemers die de harde wind trotseerden en probeerden de vis te verschalken, al waren er toch nog enkelen die dat niet gelukt is.

De uitslag is op de bovenkant krib: 1. Perry Rijndertse 19.700 gr.; 2. Frans v.d. Weerden 19.000; 3. Jan Derksen 18.100; 4. Wim Rutten 10.840; 5. Geert Bouwman 10.300.

Onderkant krib: 1. Roel Derksen 16.800 gr.; 2. Michon Plones 14.500; 3. Gert Peters 11.080; 4. Arnold de Haas 9.950; 5. Bert van Vorsselen 7.500.

De paaseierwedstrijd is verplaatst naar 1e paasdag 16 april.

Sportclub Bemmel Dames1 in actie voor tweede kunstgrasveld

BEMMEL - Sportclub Bemmel Dames1 komt in actie om geld op te halen voor de eigen clubkas. De club doet mee aan de Nationale Belmaanden van de VriendenLoterij. Dit is een landelijk initiatief om clubs en verenigingen in Nederland op een sympathieke en structurele manier een financieel steuntje in de rug te geven.

Sportclub Bemmel wil met de inkomsten uit de Nationale Belweken graag een flinke bijdrage aan de kosten voor een tweede kunstgrasveld realiseren.

Van februari tot en met mei organiseert de VriendenLoterij: de Nationale Belmaanden. Op vrijdag 7 april bellen leden van Dames1 van Sportclub Bemmel andere clubleden en hun aanhang met de oproep mee te spelen met de VriendenLoterij. De helft van ieder verkocht lot komt direct ten goede aan de realisatie van het tweede kunstgrasveld. Als 50 deelnemers bijvoorbeeld met één lot een heel jaar voor een club of vereniging meespelen, dan levert dit de clubkas 4.700 euro op. Bij 150 deelnemers is dat 14.100 euro per jaar. De clubleden maken als deelnemers van de VriendenLoterij maandelijks kans op grote (geld)prijzen.

De VriendenLoterij keert extra bijdragen uit aan clubs en verenigingen die de meeste loten verkopen. De VriendenLoterij verdeelt 44.000 euro onder 28 clubs en verenigingen. Dit bedrag komt bovenop de structurele inkomsten die clubs en verenigingen vanaf de Nationale Belmaanden genereren.

GENDT - Zondag 19 maart is de eerste wedstrijd om het koningschap van hengelsportvereniging De Snoek gevist.

Er waren 31 deelnemers die de harde wind trotseerden en probeerden de vis te verschalken, al waren er toch nog enkelen die dat niet gelukt is.

De uitslag is op de bovenkant krib: 1. Perry Rijndertse 19.700 gr.; 2. Frans v.d. Weerden 19.000; 3. Jan Derksen 18.100; 4. Wim Rutten 10.840; 5. Geert Bouwman 10.300.

Onderkant krib: 1. Roel Derksen 16.800 gr.; 2. Michon Plones 14.500; 3. Gert Peters 11.080; 4. Arnold de Haas 9.950; 5. Bert van Vorsselen 7.500.

De paaseierwedstrijd is verplaatst naar 1e paasdag 16 april.

Verboden vruchten: lezing Thomas Verbogt

Foto: © Bob Bronshoff

BEMMEL - De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen.

Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren. Wie kent ze niet: de troosteters in Chocolat (Joanne Harris), de seksjunks in De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou) en de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman) en in Mélodie d’Amour (Margriet de Moor).

De Kinkelacademie heeft schrijver Thomas Verbogt uitgenodigd om op maandag 27 maart om over het onderwerp ‘verboden vruchten’ een lezing te geven. Thomas Verbogt (Nijmegen) zal voor de meesten van u geen onbekende zijn. Ook schrijft hij dagelijks een column in de Gelderlander. Daarnaast heeft hij vele romans en verhalenbundels gepubliceerd. Zijn columns zijn vaak humoristisch en beschouwend.

"Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij: boekhandel Polman, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs: inclusief kopje koffie/thee bij aanvang 12,50 euro. Aanvang: 20.00 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel.

De 82ste Boekenweek is van 25 maart t/m 2 april met als thema ‘Verboden vruchten’. Dit jaar schrijft Herman Koch het Boekenweekgeschenk met de titel ‘Makkelijk leven’. Connie Palmen schrijft het Boekenweekessay met de titel ‘De zonde van de vrouw’.

Hutaf-teams succesvol

Mats Janssen (Hutaf 1) krijgt aanwijzingen van coach Per Bles

HUISSEN - In het Koelhuis speelde koploper Hutaf 1 in Landelijk A tegen hekkensluiter SwordSports 21-up 1 uit Rotterdam. Mede door het feit dat de tegenstander incompleet verscheen werd het een eenvoudige middag voor de Huissense formatie. Met de 9-1 overwinning werd de voorsprong op directe concurrent en volgende tegenstander Taveba 1 vergroot tot zes punten.

Ook dames 1 had weinig te duchten van tegenstander SVE 1 uit Utrecht. De regelmatige 9-1 overwinning bracht het team terug in de subtop.
In landelijk C heeft Hutaf 2 zich op de tweede plaats gehandhaafd dankzij een 6-4 overwinning op SMD 1 uit Winterswijk. Volgende week ontvangt Hutaf 2 koploper Swift en krijgt het de kans om de achterstand van vier punten in te lopen.
Voor Hutaf 3 geldt hetzelfde. Het team won met 10-0 van het zwakke Kluis 1 uit Geleen en speelt de volgende wedstrijd tegen koploper Red Stars 2. De achterstand van Hutaf 3 op de koploper bedraagt zes punten.
In de eerste klasse draait Hutaf 4 op volle toeren. Na vijf wedstrijden is het team trotse koploper in zijn klasse. Ook deze week zette het de tegenstander weer eenvoudig opzij. In Dodewaard had Sethone 1 geen schijn van kans tegen Niek Vusonikos, Bart Arnts en Jesper van Zanten. Het werd 8-2 waarmee het kampioenschap halverwege de competitie in beeld begint te komen.

Nationale muzikale schaakpartij in Ressen

Jeugdige muziektalenten van Harmonie UDI verzorgen de opening op het Nationaal Schaak Concert 2017 op de Koningshof van Rustiek Erfgoed Ressen.

RESSEN - Op de eerste lentezondag 26 maart is om half 2 in het nostalgische kerkje in Ressen de opening van het Nationale schaak Concert voor jong en ouder(s). Welkom op De Koningshof!

"Na de muzikale opening door het leerlingorkest van Harmonie UDI kunt u vanaf 14.00 uur uw eigen programma samenstellen. Genieten kunt u, naast een speurtocht buiten op het erfgoed, van een verrassende lezing binnen, over regionale en nationale heraldiek door genealoog Adri Stuart.

Een muzikaal verhaal wordt verteld door de dames Astrid, Ikira en Carolina van het Basileitrio terwijl je ondertussen gezellig kunt tekenen in heraldische sfeer. In De Kosterij die daarnaast is gelegen, staat een Koningstrio van KNSB-schaaktrainers paraat samen met de Europees kampioene Anna-Maja Kazarian voor schaaklesjes, analyses of puzzels."

Om 16.00 uur start de spannende gezamenlijke simultaan. De entree is vrij. De verrijkingsmaterialen zijn 1 of 2 euro en kunt u zelf kiezen. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Stichting T. Metissimo met ANBI zet zich in voor talentontwikkeling van jong en ouder(s) en heeft een eigen ouder(s)platform voor talentontwikkeling (gratis). Kenmerkend zijn de bijzondere resultaten van de vele jeugdigen, ouders en ouderen. Samenwerken staat bij TM voorop. Een donatie is altijd welkom: NL82 INGB 0007 099 526 t.n.v. Penningmeester T. Metissimo. Meer info staat op www.TalentoMetissimo.nl.

Kinkelbestuur in gesprek met... Yoga met een lach… als verjaardagsgeschenk

BEMMEL - Marianne: Ik wil ’s avonds na de yogales het liefst meteen naar bed. Uitgeput? Nee. Ik wil dat ontspannen gevoel vasthouden. Yoga geeft mij rust. Alleen voor vrouwen? Oh nee! In mijn groep zitten ook mannen.

Ellen volgde de docentenopleiding. Ik werkte voorheen als maatschappelijk werkende. Ik kwam mensen tegen die vaak piekerden en zich lusteloos voelden. Ze wisten ook niet goed meer wat ze nodig hadden. Ik praatte dan met hen. Maar je kunt ook yoga doen. Yoga stimuleert de harmonie tussen denken en voelen. Ellen: Om de harmonie te herstellen en weer te kunnen ontspannen vind ik leren luisteren naar je lichaam belangrijk. Je richt de aandacht op bepaalde lichaamshoudingen en de wijze van ademen. Je concentreert je bijvoorbeeld op de stand en beweging van handen en vingers. Door zulke oefeningen worden je spieren sterker en je geest ontspant.

Maar Ellen doet meer. Ze combineert de les ook met meditatie en lachen. Daarom ‘Yoga met een lach’. Wij maakten zo’n les mee. Op geleide van Ellen werd de groep al zittend, staand of lopend gevraagd om te lachen. Soms glimlachen, soms gebulder van het lachen, soms in jezelf en om jezelf en soms juist in oogcontact met anderen. Deze 10 min. waren een bijzondere ervaring. Maar wat voor ervaring verklappen we niet.

Marianne: Hoewel beginners tegen dit onderdeel soms wat vreemd aankijken, zijn ze na een tijdje toch blij om af en toe eens ongegeneerd te kunnen lachen. En of het nu echt is of nep. Ik vind het geweldig. Ben dan even helemaal met mezelf bezig. Het werkt aanstekelijk, ook buiten de les…

Jan de Moor en Johan Hesselink

Herinneringen ophalen met kinderen

HUISSEN - Vanaf 11 mei kunnen inwoners uit Huissen vanaf 60 jaar en kinderen van basisschool ‘t Holthuus weer samen creatief aan de slag, in het project Factor 80*10*60. Dit jaar wordt het een ontdekking naar hoe het vroeger buiten op straat was.

Hoe ging u naar school? hoe zag het er buiten uit? Wat is er veranderd? Er worden verschillende activiteiten aangeboden zoals schrijven, fotograferen, vertellen en luisteren naar elkaars verhaal en meer... Onder begeleiding van kunstenaar Carolina Agelink wordt toegewerkt naar een ontmoetingsplek voor jong en oud die misschien wel echt wordt uitgevoerd!

Wens van de kinderen

De kinderen van 10 en 11 jaar willen heel graag samen aan de slag met de ouderen uit Huissen en hopen op nieuwe aanmeldingen. Vorig jaar spatte het plezier er vanaf. Toen werden portretten geschilderd.

Voor meer informatie en opgave: Stichting Welzijn Lingewaard 088 2552555 of info@swlingewaard.nl. Ook senioren die als vrijwilliger willen helpen zijn welkom. Er zijn vijftien plekken en men mag gerust ook iemand meevragen.

Jeugdpassiespel 1960

HUISSEN - In 1960 gaven Pater Preusting O.P. en Pater Bataille O.P. godsdienstles op de Technische School en de Huishoudschool in Huissen. Zij organiseerden een passiespel en kozen circa 100 leerlingen tussen de 12 en 16 jaar uit Huissen en omgeving uit om het op te voeren.

Het werd een groot succes, alle vijf avonden waren uitverkocht. Dankzij de fraaie decors van Kees Berendsen en voortreffelijke belichting en geluid van Jo van Mierlo raakten de toeschouwers geboeid door het onbevangen spel van de jongelui. Het werd voor alle deelnemers een hele belevenis. Dat was nog eens godsdienstles! Van deze opvoering zullen vanaf april mooie foto's en dia's te zien zijn in het Stadsmuseum Hof van Hessen.

HKH-Voorzitter dr. Emile Smit nodigt alle toneelspelers van toen uit voor een receptie op palmzondag (9 april) om 14 uur in het Stadsmuseum Hof van Hessen. Er is gelegenheid om herinneringen op te halen en de beelden van toen in de tentoonstelling te bekijken. Alle belangstellenden worden verzocht zich aan te melden.

Wie een voorwerp of een foto heeft wat op het passiespel betrekking heeft, is welkom om een bijdrage (bruikleen) te leveren aan de tentoonstelling. Neemt u contact op met Piet Driessen via de museumbalie (026 3255058) of hofvanhessen@gmail.com. Het postadres is Vierakkerstraat 39, 6851 BB Huissen. Stadsmuseum Hof van Hessen is geopend dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.30 uur, tevens op vrijdag vanaf 10.00 uur (www.huessen.nl).

Demo Dagen bij Baptist Arnhem

ARNHEM - Na de succesvolle Demo Dagen bij Baptist Arnhem in het najaar van 2016 is het tijd voor nieuwe Demo Dagen! Op zaterdag 8 april en zaterdag 22 april van 10:00 tot 16:00 uur demonstreren leveranciers en klanten hun producten en technieken.

Zaterdag 8 april. De houtdraaigereedschappen van Robert Sorby en de nieuwe houtdraaibanken van Killinger worden gedemonstreerd. DMT vertelt u alles over slijpen op diamantstenen. De demonstrateur van het Zweedse Tormek laat u hun natslijpsysteem zien. Vers-Hout.nl is aanwezig om te vertellen over hun cursussen groenhout en Gerard van Tuijl komt zijn beeldhouwkunsten demonstreren. Ook het Japanse merk Silky is vertegenwoordigd met hun zagen. Een vol programma!

Zaterdag 22 april. Festool en Mafell demonstreren hun elektrische gereedschappen. Stuart Pickering legt u alles uit over Record Power houtbewerkingsmachines. Bessey demonstreert oplossingen voor elk lijm- of klemprobleem. Drie leden van houtdraaivereniging Radius beantwoorden alle vragen over houtdraaien. Lie-Nielsen maakt een ronde door Europa en doet ook Baptist aan! Gert-Jan van Dunnewold is beeldhouwer in hout en laat u producten van onder andere Arbortech zien. Kom alles te weten over didgeridoos: hoe worden ze gemaakt en hoe klinken ze? U beleeft het deze Demo Dag!

Graag tot dan! De koffie staat klaar!

Baptist Arnhem, Vlamoven 32, Arnhem; www.baptist.nl.

Ontdek de maatschappelijke impact van Rabobank Oost Betuwe

BETUWE - De Rabobank wil een substantiële bijdrage leveren aan het welzijn en de welvaart in Nederland en aan het duurzaam voeden van de wereld. Daar zetten we in de regio Oost Betuwe op in, samen met klanten én samen met partners.

In gesprek gaan én blijven met gemeenten. Het creëren van verandering met impact, dat vindt Rabobank Oost Betuwe belangrijk. Daarom zijn zij aan de hand van een door Rabobank uitgevoerde Regioscan in gesprek gegaan met gemeente Overbetuwe en Lingewaard. Thema's als wonen, werken en leefomgeving kwamen aan bod waarbij vooral werd gekeken hoe de partijen elkaar kunnen vinden en versterken.

Coöperatieve gedachte. Op meerdere gebieden levert Rabobank Oost Betuwe een bijdrage aan het welzijn en welvaart in gemeente Overbetuwe en Lingewaard. Ook met duurzame producten als de Rabo Groenhypotheek, Impactlening en Groenfinanciering waarmee duurzaam bankieren mogelijk gemaakt wordt. Of met het Rabobankfonds waarmee lokale projecten gesteund worden die de leefbaarheid in de regio blijvend verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het project 'GO! Gezond Onderweg!' dat in 2016 een toekenning heeft gehad. Met dit project worden jongeren met overgewicht gecoacht naar een gezondere leefstijl. Of met de Rabo Clubkas Campagne waar €75.000,- is verdeeld onder de 227 verenigingen en stichtingen uit Oost Betuwe die meededen en waar ruim 55.000 stemmen door Rabobankleden werden uitgebracht!

Infographic 'Onze maatschappelijke impact in Oost Betuwe'. In heel Nederland heeft Rabobank in 2016 veel bedrijven duurzaam gefinancierd, zzp-ers laten starten, duizenden mensen toegang gegeven tot de woningmarkt en sport voor velen mogelijk gemaakt. Rabobank Oost Betuwe laat graag aan u zien wat haar aandeel hier in is geweest. Dit kunt u zien in de Infographic 'Onze maatschappelijke impact in Oost Betuwe'. Bekijk hem op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Jaarlijkse overzichtsproeverij van 't Wijnhuys

HUISSEN - Genieten van de lente, van de komende zomer en kiezen uit bijpassende wijnen! We kijken allemaal uit naar de 'zonnige' dagen. En daarom organiseert 't Wijnhuys de jaarlijkse overzichtsproeverij dit jaar in het voorjaar en wel op 9 april.

Heerlijk relaxed op een zondagmiddag. Alle tijd dus om een keuze te maken uit ons brede assortiment van de mooiste wijnen, maak onder andere kennis met Errazuriz, de top uit Chili of proef Ramon Bilbao, Laurent Miquel, Bodegas Salentein of Pol Roger , feestelijk mousserend!
Ook staan er twee heerlijke nieuwe Italiaans wijnhuizen open, Villa Trasqua (Toscane) en Farina. (Best Italian Winery 2015). Aanwezig is tevens de importeur van onze nieuwe selectie Portugese wijnen Ansari Wines, Rick da Encarnacao. Zomaar een greep uit de minstens 80 wijnen die u deze middag kunt proeven. Dit alles natuurlijk vergezeld door allerlei lekkers!

"Met het oog op de komende paasdagen, zullen wij zorgen dat de door ieder gekozen wijnen op tijd geleverd kunnen worden, zodat u heerlijk kan genieten!" Als extra verrassing wordt er door 't Wijnhuys deze middag een prachtig wijnpakket verloot!

De overzichtsproeverij is in De Buitenpoort, Helmichstraat 1 in Huissen. Aanvang vanaf 14.30 uur. Toegang is gratis. "Opgeven is wel zo prettig, zodat wij weten hoeveel gasten we kunnen verwachten, dit kan via de mail, telefonisch of kom gezellig langs in de winkel."

Live acts zingen bekende Nederlandse krakers Meezingen met smartlappen en tranentrekkers bij Buitenpoort

Fotobijschrift: ‘Foute Feestzangert’ Ome Cor wordt op handen gedragen. Zing nog meer live mee met Smartlappenkoor en Piratenkoor tijdens ‘Ik Hou van Holland’ zondag 26 maart in De Buitenpoort.

HUISSEN – Zondag 26 maart is het meezingen en meedeinen geblazen bij De Buitenpoort. Tijdens het evenement 'Ik Hou van Holland (én Huissen)' zijn er live optredens van Smartlappenkoor Lingewaard, feestzanger Ome Cor en Piratenkoor Huissen. DJ is Hollandse Hansie. Vanaf 13.00 uur. Bij mooi weer buiten, anders binnen.

Er is Hollandse catering en decoratie. Ook lekker Hollands… gratis entree! Vanaf 13.00 uur start DJ Hollandse Hansie met de meest bekende Nederlandstalige hits. Daarna zal Smartlappenkoor Lingewaard voor de eerste keer live de grootste tranentrekkers zingen. Uit circa 50 (!) kelen zal onder meer: Ik heb eerbied voor jouw grijze haren, Mooi was die tijd, Rood zijn de rozen, Rosanne en Jij denkt maar dat je alles mag van mij klinken. In een tweede set later nog veel meer mega meezingbare nummers. Ook Piratenkoor Huissen geeft twee optredens vol oerHollandse kneiters ten beste. Denk aan: Meisje, ik ben een zeeman, Bloody Mary, Ketelbinkie, de Zuiderzeeballade en Het kleine café in de haven. Niet te missen! Meezingen en meedeinen werkt ontspannend en bevrijdend!


Ome Cor

Nog meer live zang volgt daarna, via Ome Cor. De 'Foute Feestzangert' inclusief hagelnieuw flitsend pak en hilarische act. Hij zingt op zeer aanstekelijke wijze hits van onder meer Ben Cramer, René Schuurmans, John de Bever, André Hazes en Frans Duijts als ook Amsterdamse tranentrekkers. Wees zondag 26 maart a.s. op tijd om niets te missen van deze stroom aan Nederlandse muziek en feeststemming! Aanvang: 13.00 uur, toegang: gratis!

Met mooi weer op een enorm buitenpodium en groot terras. Zijn de weergoden wat minder gunstig gestemd dan vind het Hollandse spektakel binnen plaats. Hoe dan ook, 'geselligheid' gegarandeerd! Ook zijn de winkels in Huissen-centrum geopend en er is een voorjaarsmarkt.

Uniek bezoek aan EAC Keulen door leerlingen OBC Bemmel

BEMMEL - Vier vwo-leerlingen van OBC Bemmel brachten onlangs samen met docent Josi Rachmat een uniek bezoek aan EAC Keulen. Het EAC is een opleidingscentrum voor astronauten van ESA en NASA. OBC Bemmel is speciaal uitgenodigd in verband met de Greentech-wedstrijd waar de school aan heeft meegedaan.

Tijdens het bezoek gaf directeur en astronaut Frank De Winne een uiteenzetting over de werkwijze en de toekomstplannen. Daarnaast kregen de leerlingen een rondleiding door de faciliteiten van de astronautenopleiding.

Silver en Maud: “Dit was een unieke kans, die echt de moeite waard was. We vonden het heel erg bijzonder dat we uitgenodigd waren, ook omdat dit de laatste keer is dat het wordt opengesteld voor leerlingen.” Kim was ook onder de indruk: “Een unieke ervaring, die ik niet had willen missen. Ik heb met open mond zitten kijken hoe zij daar onderzoek deden en daarnaast het dagelijks leven volgden.” Sacha: “Fascinerend om te zien dat er mensen zijn die elke dag naar dit opleidingscentrum gaan om te trainen voor uiteindelijk een reis naar de ruimte. Dat is nog eens iets anders dan elke dag achter een computertje op het kantoor.”

Inloopochtend IKC BinnensteBuiten

HUISSEN - Op woensdagochtend 29 maart houdt IKC Binnenstebuiten in Huissen een inloopochtend. "Tijdens deze ochtend bieden wij een kijkje in de keuken van ons IKC en kunt u kennis maken met onze ontwikkelingsgerichte werkwijze op de kinderopvang, peutergroep en onderwijs."

"Op ons IKC werken we voor de kinderen van 0-4 jaar met het ontwikkelingsgerichte VVE programma Startblokken. Uitgangspunt van Startblokken is dat kinderen graag 'groot' willen zijn en de grote mensenwereld imiteren in hun spel. Spelenderwijs worden de kinderen voorbereid op hun start op de basisschool.

Op de basisschool werken wij vanuit het Ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO). De relatie tussen de samenleving enerzijds en de totale ontwikkeling anderzijds staat centraal. Dit wordt uitgewerkt in thema's, waarbinnen we alle ontwikkelgebieden samenbrengen en aansluiten bij de onderwijsbehoeften van de kinderen.

De inloopochtend ziet er als volgt uit: De ochtend start om 9 uur en duurt tot 11 uur. Bij de peutergroep Dikkie Dik en de dagopvang en peutergroep De Volle Maan kunt u doorlopend binnen wandelen. U maakt kennis met onze peuteropvang, dagopvang en buitenschoolse opvang. Ook de BSO ruimtes zijn geopend. U kunt onze faciliteiten uitgebreid bekijken en uw vragen stellen over de opvangmogelijkheden.

Op De Boemerang wordt voor de groepen 1 tot en met 4 vanaf 10.30 uur een inhoudelijk programma verzorgd over het ontwikkelingsgericht onderwijs. U wordt met een korte inleiding meegenomen in een thema. Daarna kunt u een kijkje nemen in de groepen."

Open dag RijnWaal Zorggroep kennismaken met kunde!

Men kon voor meer informatie de dienstverlening en werken (als vrijwilliger) in de zorg  in gesprek met medewerkers en vrijwilligers van RijnWaal Zorggroep. 

LINGEWAARD - Op zaterdag 18 maart heeft RijnWaal Zorggroep de deuren geopend van haar locaties Sancta Maria in Huissen en Liduina in Bemmel in aansluiting op de landelijke week van Zorg en Welzijn met het thema 'maak kennis met kunde'.

Ondanks de regenbuien kwamen er veel geïnteresseerden op de open dag af. In Huissen was er enorm veel animo voor de rondleidingen in de tijdelijke huisvesting in het Stadhues, de afgelopen week officieel omgedoopt tot 't Convent. Het was in het sfeervolle pand met binnentuin dringen geblazen! Op de beide locaties waren creatieve workshops, een proeverij van het restaurant en diverse informatiekramen.

RijnWaal Zorggroep is alle bezoekers dankbaar voor hun getoonde interesse en blikt terug op een succesvolle open dag. Meer informatie over de open dag staat op www.rijnwaal.nl en facebook/rijnwaal.nl.

Kijken bij IKC Het Drieluik – De Vlindertuin in Huissen

HUISSEN - Vrijdag 24 maart mogen ouders en kinderen bij IKC Het Drieluik – De Vlindertuin in Huissen een ochtend meekijken en meedoen op het IKC. Bijvoorbeeld om te zien wat de peuters aan het doen zijn en hoe de kleutergroep eruit ziet. Kom dus kijken bij ons IKC op het Ot en Sienpad 3 in Huissen.

IKC Het Drieluik- De Vlindertuin bestaat uit Daltonbasisschool Het Drieluik, peutergroep De Vlindertuin en kinderopvang en BSO De Vlindertuin. Kinderen kunnen bij ons terecht van 0 tot 13 jaar. Door opvang en onderwijs te combineren leren we de kinderen nog beter kennen. We weten wat ze nodig hebben en stimuleren de kinderen het beste uit zichzelf te halen. Kinderen leren hoe ze elkaar kunnen aanvullen en op welke manier je goed en prettig samenwerkt. Respect hebben voor elkaar is voor ons een vereiste om samen te leven.

Kinderen met lef!

Onderwijs op maat. Het beste uit jezelf halen. Daar staat onze school en IKC Het Drieluik - De Vlindertuin voor. Ons team werkt er iedere dag aan om alle kinderen te laten uitgroeien en uitbloeien tot kinderen die zelfstandig zijn, hun verantwoordelijkheid kunnen en durven nemen, die samen willen werken en die zich kritisch durven op te stellen. We willen kinderen afleveren met LEF!

Kijk mee vrijdag 24 maart tussen 09:00 en 11:00 uur kunt u vrijdag 24 maart kennis maken met ons IKC. Voor meer informatie kijk op www.dalton-drieluik.nl of bel met 026 3253196.

A Push To The Next Level: de kop is eraf

BEMMEL - Donderdagavond 16 maart heeft de Gemeenteraad vergaderd, onder andere over de uiteindelijke goedkeuring van de plannen voor sportpark Ressen.

Door de gezamenlijke inspanning van MHC Bemmel 800 en de buren van SC Bemmel, in aanloop naar deze belangrijke besluitvorming in de gemeenteraad, is het noodzakelijke extra budget toegekend en zijn de plannen goedgekeurd. "Namens de hockeyvereniging zijn wij de gemeenteraad dankbaar voor dit besluit omdat met dit besluit ook de benodigde capaciteitsruimte ontstaat voor de upgrade van het hoofdveld naar een waterveld. Om dit te realiseren dient MHC Bemmel 800 wel een bedrag van 200.000 euro bij te dragen.

Voor de financiering biedt MHC Bemmel 800 diverse mogelijkheden. Tot een bedrag van 100.000 euro verdubbelt de vereniging iedere euro die binnenkomt. Naast giften en sponsoring kunnen particulieren de vereniging vanaf 1.000 euro een bedrag uitlenen tegen een mooi rentepercentage van vijf procent. Bedrijven kunnen vanaf 5.000 euro uitlenen tegen datzelfde rentepercentage en krijgen daarbij ook nog eens een sponsordoek langs het hoofdveld cadeau.

Schoonmaakbedrijf Aalbers uit Bemmel en Primera Huissen waren dermate enthousiast over deze actie dat zij het besluit van de gemeenteraad niet hebben afgewacht en graag hun bijdrage willen leveren. Namens de vereniging willen wij Cees Aalbers en Huub Marttin hartelijk danken voor de superstart van de crowdfunding voor een waterveld. De doeken hangen en hiermee is de kop eraf voor MHCB 800. Kijk voor meer informatie op www.waterveldmhcbemmel800.nl."

Gratis APK keuren bij Autobedrijf Wouter Hageman

GENDT - Het zijn de nu of nooit maanden bij Wouter Hageman. Krijgt u het ook zo heet van de garagerekeningen? Bij Wouter Hageman houden we deze zomer uw hoofd koel.

"Vijf maanden lang zullen wij u overstelpen met de meest fantastische deals die u niet voorbij kunt laten gaan. Is uw auto in de maand april toe aan een APK keuring? Noteer deze actie dan alvast in uw agenda. Want in april keuren wij uw auto gratis. Dus ook geen afmeld- en roetmeetkosten! Deze unieke actie is geldig in combinatie met het uitvoeren van een onderhoudsbeurt.

Bij Wouter Hageman is ieder merk auto welkom en voeren wij al een onderhoudsbeurt uit vanaf 150 euro. Zoals u van ons gewend bent, krijgt u ook nog gratis een leenauto mee!

U leest het goed! Dit betekent dat uw auto voor 150 euro een onderhoudsbeurt krijgt en een nieuwe APK-keuring, dit alles met het gemak van een gratis leenauto erbij. Zo houden wij u mobiel terwijl wij uw auto weer piekfijn in orde maken!

Is uw auto niet in april aan de beurt voor een APK? Geen nood, want u mag de keuring twee maanden voor de vervaldatum uitvoeren. Het oorspronkelijke keuringsmoment blijft dan behouden. Dus moet uw auto in mei of juni APK gekeurd worden? Dan kunt ook u zelfs van deze actie mee profiteren.

Een afspraak is gemakkelijk te maken door te bellen naar 0481 425000, of plan online uw afspraak in op onze website www.wouterhageman.nl."

Jubileum Bakkerij Milder

GENDT - "Langs deze weg willen wij graag iedereen bedanken die ons, voor het 25-jarig jubileum hebben verrast met een felicitatie, kaartjes, bloemen en cadeaus. En voor de hartverwarmende reacties die we kregen bij het aanbieden van onze jubileum taart aan de mensen die in het zonnetje zijn gezet. We hopen dat u heeft genoten van onze jubileum actie`s in de maand februari. Maar dat was nog niet alles, want er komen dit jaar nog meer speciale jubileum acties. Hou uw bakker in de gaten want, wij blijven u verwennen. `T is mmm..... van Milder! Al 25 jaar", aldus Adri en Pauline Milder.

Hoera !
Op 21 maart is onze lieve opa jarig
Gefeliciteerd

Liefs Ryan Fenna Dani en Diva

Hoera!
Op 26 maart is mijn beste vriendinnetje jarig
Gefeliciteerd Nora
Liefs Fenna

Lieve opa, van harte gefeliciteerd met je 75e verjaardag!

xxx Esmee & Pim

Hoera, het is echt waar.
Onze Tara wordt 8 jaar!
Liefs Oma en Opa Gerrits
Dikke kus

Hiep hiep hoera
Zoë wordt 27 maart 1 jaar
Knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

lieve papa gefeliciteerd met je 39e verjaardag
-xxx-
Anniek Felien en Sandra

Sarah is her name en Wordfeud
is her game. Deze kanjer werd
afgelopen zondag 50.
Als nog van harte gefeliciteerd.


Mick gefeliciteerd met
het behalen van je zwemdiploma.
Opa A3 en Oma Hennie.

Lieve Jonas,Met 10 jaar ben je
niet meer een ukkie, maar nog
steeds lees je graag Donald Ducky.
Hartelijk gefeliciteerd. OmaRita

Onze mooie kleindochter Mette van der Meer
wordt op 25 maart alweer 1 jaar en
oh wat zijn we trots op haar.
Dikke knuffels van Opa en Oma,s

Yes party time!
Liv is 3 jaar.
Gefeliciteerd Lief klein meisje.
Knuffels en kusjes van papa, mama.
Gwenn en Jill

Onze kleindochter Britt wordt op
24 maart alweer 10 jaar
Hartelijk gefeliciteerd groetjes
Opa en Oma
xxxxx

Hiep Hiep Hoera
Hamza Alobydi wordt 8 Jaar
op 18/03/2017
Gefeliciteerd en een dikke knuffel
van Papa en Mama , Aya , Amna


Isa gefeliciteerd met
het behalen van je zwemdiploma.
Opa A3 en Oma Hennie.

Allemachtig... Annie 85!
Van harte proficiat.
Liefs, kinderen en kleinkinderen.