GN Lingewaard

5 december 2018

GN Lingewaard 5 december 2018


Veel extra activiteiten op kerstmarkt in Bemmel

BEMMEL - Zondag 9 december is het zover. Dan vindt in het centrum van Bemmel weer de traditionele kerstmarkt plaats. Ook dit jaar is de organisatie er, mede door een groot aantal sponsoren en ambassadeurs, weer in geslaagd een aantal nieuwe elementen toe te voegen aan deze toch al unieke kerstmarkt.

Zo is er dit jaar voor het eerst een kinderkunstschaatsbaan op het Hema-kinderplein en zijn er straattheateracts op de kerstmarkt. Deze kerstmarkt is een van de grootste in de regio en trekt jaarlijks vele bezoekers. Zowel hobbyisten als handelaren presenteren weer een grote variatie aan zoveel mogelijk kerst-gerelateerde producten. Op de Promenade brengen diverse koren kerstliederen ten gehore. Natuurlijk ontbreekt ook de grote overdekte Proeverij op de Markt niet, waar een tiental ondernemers de bezoeker tegen een geringe vergoeding de lekkerste hapjes en drankjes presenteren. In de Proeverij zijn de hele dag muzikale optredens. Bij de kerstwensboom kunnen de kinderen weer hun kerstwens kenbaar maken. Natuurlijk zijn alle winkels en horecagelegenheden die dag geopend. Parkeren is gratis. Het evenement start om 11.00 uur en duurt tot 17. 00 uur.

Op 8 en 9 december vindt als onderdeel van deze kerstmarkt in het kasteel De Kinkelenburg de jaarlijkse expositie 'Kunst in het Kasteel' plaats, waar dertien kunstenaars de meest uiteenlopende kunstwerken laten zien. De expositie is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Op www.expo-kinkelenburg.nl staat het uitgebreide programma.

Op 9 december vindt ook van 11.00 tot 17.00 uur in de Theaterkerk van Bemmel voor het eerst Uitvaartbeurs Lingewaard plaats, georganiseerd door Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard. Toegang is gratis en iedereen is welkom. Meer informatie staat op www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl en facebookpagina Uitvaartbeurs Lingewaard 2018.

Meer informatie over alle activiteiten staat op www.kerstmarktbemmel.nl. Zowel de kerstmarkt Bemmel als Kunst in het Kasteel en de Uitvaartbeurs zijn echte aanraders. De organisatie is alle sponsoren, ambassadeurs en vrijwilligers dankbaar voor hun steun.

Huissen bij Kaarslicht: sfeervol kersttafereel

Foto: Dave Zuuring Foto: Dave Zuuring

HUISSEN - Op 8 december verandert het centrum van Huissen weer in een sfeervol kersttafereel. Met een kerstmarkt, koren en andere muziekgezelschappen die op diverse plaatsen optreden, een geur van punch en oliebollen, glühwein en brandend hout. Een levende kerststal, ballerina's in etalages, kaarsen en duizenden lichtjes zorgen voor een sprookjesachtige sfeer.

Tijdens 'Huissen bij Kaarslicht' wordt Huissen hartverwarmend verlicht met kaarsjes en de sfeerverlichting boven de straten wijst je de weg door het centrum. Er zijn ruim zeventig kramen waar winterse spulletjes en lekkernijen worden verkocht. Bezoekers genieten van een avond vol gezelligheid met diverse koren op verschillende locaties. Dit jaar staan op het hoofdpodium op de Markt liefst zeventig personen. Het koor Prestige uit Nijmegen brengt een heel ruim repertoire, waar onder het genot van een hapje en een drankje bij omliggende horeca naar geluisterd kan worden. Traditiegetrouw is ook de levende kerststal er weer, terug op zijn oude plek; de Markt.

Verderop verzorgt Balletschool Huissen de sprookjesachtige etalage van de oude Raadzaal. Dit keer met 'Masquerade', een dansvoorstelling in kerstsfeer waar alle leerlingen, de jongste is drie jaar, aan meedoen. Voor wie even een moment van rust en bezinning wil, is de rouwhuiskamer van Tumulus geopend. Enkele dweilorkesten, evenals de draaiorgelman, trekken door het centrum voor muzikale ondersteuning als bezoekers langs de kramen van de kerstmarkt lopen.

Een bezoek aan Huissen bij Kaarslicht is prima te combineren met een dagje kerstshoppen vooraf, want winkels en horeca zijn de hele dag geopend. Na een heerlijke lunch of diner in één van de horecagelegenheden is het tijd voor een bezoek aan de kerstmarkt, welke om 16.00 uur start. Om 18.00 uur gaan de kaarsen aan en opent Theo Janssen, Wethouder Gemeente Lingewaard, ondersteund door de Bevelanders, officieel Huissen bij Kaarslicht. Het evenement duurt tot 21.00 uur.

Huissen bij Kaarslicht vormt de aftrap van een maand vol sfeer en gezelligheid. Zo zijn er extra koopavonden en zijn de meeste winkels in december elke zondag geopend.

Verruiming winkeltijden op zon- en feestdagen

BEMMEL – Het gemeentebestuur heeft er geen moeite mee om gehoor te geven aan de wens om de winkeltijden op zon- en feestdagen in Lingewaard te verruimen naar 22.00 uur. Handhaven op de toegestane sluitingstijd van 20.00 uur is geen optie.

Niet iedereen houdt zich aan de huidige sluitingstijd, weet het college. “Diverse winkels, met name supermarkten, hanteren op dit moment ruimere openingstijden op zon- en feestdagen dan de openingstijden zoals bepaald in de huidige Verordening winkeltijden.” Er zijn volgens Lingewaard twee denkbare oplossingsrichtingen. “Naar aanleiding hiervan is de vraag ontstaan of hierop handhavend opgetreden dient te worden óf dat er een brede behoefte en/of draagvlak is voor het verruimen van de winkeltijden op zon- en feestdagen.” De verantwoordelijke wethouder Helga Witjes van de VVD heeft voor het laatste gekozen. Met als argument dat onder de ondernemers, winkeliersverenigingen en supermarkten draagvlak is voor verruiming tot 22.00 uur. Het besluit wordt met twee reacties ondersteund. Ondernemersvereniging Huissen: “De grote meerderheid heeft geen probleem met het oprekken van de verordening.” Ook Coop Angeren is positief omdat ze beter kunnen voorzien op de behoefte van campinggasten in de omgeving.

Er is ook kritiek. Omwonenden van de supermarkten in Bemmel verwachten hinder door het laden en lossen op de vroege zondagmorgen. De winkeliers worden door de gemeente gewezen op de geluidsnormen die gelden voor laad- en losactiviteiten.

De gewijzigde verordening moet door de gemeenteraad worden vastgesteld.

Liturgisch bloemschikken

HUISSEN - In de adventstijd zijn er in de protestantse kerk aan het Raadhuisplein wekelijks vieringen op zondag om 10.00 uur. De kerkzaal is in deze tijd sfeervol ingericht met onder andere een prachtige kerstboom. Maar er staat niet alleen een kerstboom. Er wordt ook iedere week een liturgische bloemschikking gemaakt.

Voor in de kerkzaal bevindt zich de oude ingang. Met hoog daarboven een ruimte waar vroeger het orgel stond. Vanuit de kerkzaal heb je een prachtig zicht op deze ruimte waarin ook het ronde glas-in-loodraam met vissen goed zichtbaar is.

Op de rand boven de oude ingang wordt bij speciale vieringen, of zoals nu met advent en straks met kerst, een symbolische schikking gemaakt. Symbolen verbeelden de essentie van een thema. En symbolen roepen emotie op. Op die manier brengt de schikking de diepere betekenis van een viering of een periode over. Er wordt een grote variatie aan vormen, materialen, kleuren, bloem en groen gebruikt die aansluiten bij een bepaald Bijbels thema. Daarmee wordt de zeggingskracht nog eens extra vergroot.

Nieuwsgierig geworden? Zaterdagavond 8 december tijdens Huissen bij kaarslicht kunt u de schikking voor tweede advent bewonderen. In een feestelijk verlichte kerkzaal waar diverse koren hun repertoire ten gehore brengen. En iedere vrijdagmiddag is de kerk ook open van 14 – 16 uur. Voor een praatje of stilte, een kopje thee of koffie... Geïnteresseerd? Je bent meer dan welkom. Loop gerust eens binnen.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 9 december. Tweede Advent, 10.00 uur, voorganger ds. Theo de Zwart, Arnhem.

Hutaf 1 knap gelijk tegen Swift Deventer

HUISSEN - Afgelopen week speelde Hutaf 1 in ’t Koelhuis tegen Swift 2 uit Deventer. In Deventer had het Huissense team een ruime nederlaag geleden. Dit keer ging de wedstrijd gelijk op en liet het thuisteam zien gegroeid te zijn.

Joeri van Ekeren won twee partijen. Mats Janssen en Anne van Bolderen ieder één. Dankzij het gewonnen dubbel werd het 5-5.

Hutaf 2 had het tegen Veenland 1 uit het Utrechtse Wilnis een stuk moeilijker. Na een 1-1 tussenstand liepen de tegenstanders uit naar een 9-1 overwinning. Jesper van Zanten redde de eer aan Hutaf-zijde.

In de 3e klasse speelde Hutaf 4 tegen Sethone 1 uit Dodewaard. Jowen Teunissen en Britt Stellaard bleven beide ongeslagen en wisten ook het dubbelspel te winnen. Hierdoor verscheen er een ruime 7-3 overwinning op het scorebord.

In de 5e klasse speelde Hutaf 10 tegen TVO 4 in Oosterhout. Er werd goed gespeeld. Pim Demont en Noa Scheuer wonnen ieder knap één partij. Sophie van der Veen en Noa Blankestijn wisten dit keer geen overwinning binnen te slepen. Dankzij winst in het dubbelspel werd met drie punten huiswaarts gekeerd.

Expositie mozaïek, tekeningen en quilts In Angeren

ANGEREN - In de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman in Angeren is weer een nieuwe expositie ingericht.

Tonnie van den Broek, geboren in Breda maar al bijna vijftig jaar woonachtig in Angeren, heeft ongeveer acht jaar geleden kennis gemaakt met het werken met mozaïek. Haar dochter volgde hiervoor een cursus en zij heeft het haar moeder geleerd. Sinds die tijd heeft Tonnie veel kleurig werk gemaakt. Te zien zijn onder andere schalen, ballen, vlinders en een torso.

Michiel Lentjes, geboren in 1976, woont ook in Angeren. Hij is met tekenen begonnen toen hij noodgedwongen na een knieoperatie thuis kwam te zitten. Hij tekent met potlood en pastelkrijt en heeft hiervoor geen lessen gevolgd. Hij tekent graag dieren en de natuur zowel in kleur als in zwart-wit.

Van Miep Tilleman-Besselink uit Elden waren er eerder dit jaar al prachtige quilts te zien. Nu zijn er nog drie quilts in rode en groene tinten tentoongesteld die betrekking hebben op de kersttijd.

Deze mooie werken zijn te zien tot 15 januari in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 in Angeren.

Expositie mozaïek, tekeningen en quilts In Angeren

ANGEREN - In de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman in Angeren is weer een nieuwe expositie ingericht.

Tonnie van den Broek, geboren in Breda maar al bijna vijftig jaar woonachtig in Angeren, heeft ongeveer acht jaar geleden kennis gemaakt met het werken met mozaïek. Haar dochter volgde hiervoor een cursus en zij heeft het haar moeder geleerd. Sinds die tijd heeft Tonnie veel kleurig werk gemaakt. Te zien zijn onder andere schalen, ballen, vlinders en een torso.

Michiel Lentjes, geboren in 1976, woont ook in Angeren. Hij is met tekenen begonnen toen hij noodgedwongen na een knieoperatie thuis kwam te zitten. Hij tekent met potlood en pastelkrijt en heeft hiervoor geen lessen gevolgd. Hij tekent graag dieren en de natuur zowel in kleur als in zwart-wit.

Van Miep Tilleman-Besselink uit Elden waren er eerder dit jaar al prachtige quilts te zien. Nu zijn er nog drie quilts in rode en groene tinten tentoongesteld die betrekking hebben op de kersttijd.

Deze mooie werken zijn te zien tot 15 januari in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 in Angeren.

Sinterklaas bij Zonnebloem

Sinterklaas bij de Zonnebloem, Huissen. (foto: Marijke Slootman) Marijke Slootman

HUISSEN - Woensdag 18 november was er weer een gezellige Zonnebloemmiddag in De Valom.


"Sinterklaas kwam langs met zijn pieten en wist heel wat te vertellen over onze gasten. Toos nam afscheid en werd in het zonnetje gezet, omdat ze jarenlang onze steun en toeverlaat was geweest op onze middagen.
Vader en zoon Leurs gaven ons prachtige liedjes te horen van Toon Hermans waarbij zo goed werd meegezongen dat het in Elst te horen was.
Tot slot gingen alle gasten met een heerlijke surprise naar huis en konden de pepernoten van de vloer geveegd worden. Kortom, weer een geslaagde middag als een goed begin van de feestdagen."

VBI neemt de punten mee bij Witte van Moort

Guntis Valneris.

HUISSEN - De wedstrijd tussen damvereniging VBI en Witte van Moort levert altijd spanning op. Niet zelden moesten de Huissenaren daar punten laten liggen. Deze keer was het wel spannend maar konden de Huissenaren de volle buit mee naar huis nemen.

Alexander Baljakin speelde een grootmeesterremise tegen Vadim Virny. Dat was snel klaar. Guntis Valneris trof een tegenstander die wel op avontuur wilde gaan. Dat moet je tegen Guntis niet doen en dat leverde de eerste winst op voor damvereniging VBI. Wouter Ludwig stond aanvankelijk wat onder druk maar bereikte uiteindelijk een gelijkwaardige remise. Jos Stokkel had de hele partij wel voordeel maar het was niet genoeg voor de winst. Geert van Aalten kwam onder druk uit de opening. Zijn taaie verdediging leverde uiteindelijk een vlotte remise op. Jasper Lemmen probeerde van alles maar zijn tegenstander speelde en goede partij die beloond werd met een remise. Joost Hendriksen speelde een dijk van een partij en bouwde mooi voordeel op. Zijn tegenstander kon binnen de gevarengrens blijven. Gérard Jansen zette een goede aanvalspartij op. Zijn tegenstander had volstrekt onvoldoende verweer en werd overlopen. Fred de Koning kwam goed weg. Hij kwam stevig in de verdrukking maar wist uiteindelijke het vege lijf te redden.

Johan Krajenbrink speelde een spannende partij met wisselende kansen aan beide zijden. Uiteindelijk moest hij knokken voor de remise.

Zo werd het uiteindelijk 12-8 in het voordeel van de Huissenaren. Daarmee bezet het team nu de derde plaats op de ranglijst en een podiumplaats ligt dit jaar zeker binnen de mogelijkheden.

Parochie H. Maria Magdalena

Liturgische vieringen Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 8 december
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, In B'Tween


Zondag 9 december
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis en M. Sanders,
                 12,5 jr. priesterjubileum V. Bulthuis, gelegenheidskoor Maria Magdalena
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering met doop, G. Peters, Exotherm
09.30 uur: H. Maria Geboorte Driel, eucharistieviering F. Bomers, Herenkoor
11.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Top-film: Victoria en Abdul

BEMMEL - Donderdag 13 december kunt u weer een leuke en boeiende film zien bij Top. Dit keer een Brits kostuumdrama met Judy Dench in de rol van Queen Victoria.

Victoria en Abdul vertelt het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria en Abdul Karim (Ali Fazal), een jonge klerk uit India. Wanneer Abdul Karim vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van de koningin, blijkt er een klik te zijn tussen hen beide. Terwijl Koningin Victoria steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie als vorstin met zich meebrengt, wordt de band tussen de twee hechter. De mensen en bedienden om hen heen proberen allen deze band te verbreken. Hun vriendschap wordt echter steeds sterker en de koningin gaat de wereld met andere ogen bekijken.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten 7,00 euro en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Kerk open tijdens Huissen bij Kaarslicht

Kerststal. (foto: Kerk Huissen) Kerk Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 8 december is er weer het evenement Huissen bij Kaarslicht. Bij de kerk in het centrum van Huissen, Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, staan de deuren voor iedereen open.

De kerk is al geheel in kerststemming. Met de kerststal met de kleurige beelden. Verschillende koren zullen optreden: Exotherm, Nonkozakkenkoor, Young at Heart en het Heisterkoor. Er kunnen kaarsjes worden aangestoken en er is koffie en thee verkrijgbaar. De stichting Loop en Werk staat net als voorgaande jaren met een uitgebreide stand met veel leuke kerstcadeaus, waar van de opbrengst naar een goed doel gaat. Vrijwilligers geven graag informatie over de parochie Heilige Maria Magdalena. Nieuw dit jaar is een grote kerstwensboom, waarin ieder zijn/haar wens voor kerst 2018 kan hangen. Misschien wordt die wel vervuld!

Ook voor kinderen is er van alles te doen. In de sacristie kunnen ze kerststerren knippen, plakken, kleuren om ze in de kerstwensboom te hangen.

Kortom, genoeg te doen in de kerk midden in Huissen. Als u door de straten dwaalt en wat afkoelt, stap dan gerust de kerk binnen om op te warmen bij de kerstgedachte.

Tafeltje Dekje Bemmel

BEMMEL - Stichting Tafeltje Dekje Bemmel bezorgt gezonde en betaalbare maaltijden voor ondermeer ouderen, gehandicapten of chronische zieken." Om dit goed te blijven doen, zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers en of nieuwe bestuursleden."

Elke dag is er een keuze uit drie menu’s voor een of meer dagen. De maaltijden worden koelvers aangeleverd door vrijwilligers en kunnen worden opgewarmd met behulp van een Mealbutler of magnetron. Maaltijden worden elke dag bezorgd tussen 11.30 en 13.00 uur. Prijs voor een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht is 6,50 euro. "Mocht u interesse of vragen hebben, dan kunt u altijd bellen met Jos Jorna, 06 23850538."

Heidi Seegers via Gendt, Duitsland, Engeland in Saoedi-Arabië 'Heimwee? Eventjes huilen en weer doorgaan'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Heidi Seegers (42) uit Gendt. Een ware wereldreiziger; vanwege haar werk als stewardess én vanwege de baan van haar man. Daarom verbleef Heidi met hem en hun twee kinderen al in Duitsland en Engeland en nu in Saoedi-Arabië. 'Al willen we wel naar Nederland.'

Ze woont sinds augustus 2017 in Saoedi-Arabië. ,,Mijn man en ik kozen ervoor om het avontuur aan te gaan in een land waar je normaliter niet heen gaat. We woonden toen overigens in Engeland.'' Daar had Heidi veel last van heimwee, zegt ze. ,,De Britten zijn echt totaal anders. En voor een westers land waren veel zaken erg slecht geregeld.''

Ervoor was Duitsland –vanaf 2008- haar domicilie. ,,Wat een geweldige ervaring en wat een heerlijk land om te wonen.'' En dan te bedenken dat ze als KLM-stewardess al de hele wereld over reisde. ,,Een fijne, vrije baan, maar door het moederschap en de baan helaas niet meer te combineren.''

Het stel trouwde in 2008 in de gemeente Lingewaard en hun kinderen zijn inmiddels vier en drie jaar oud. Ze mag in Saoedi-Arabië niet werken. ,,Helaas, maar zo staat het in mijn visum. Ik heb wel alle tijd voor de kinderen en verder doe ik vrijwilligerswerk en hou ik inzamelingsacties voor goede doelen.''

Islamitisch

Maar het leven bevalt Heidi goed in het land dat officieel een koninkrijk is en waar het islamitisch geloof regeert. ,,Het is hier beter dan de media in het buitenland het doen laten geloven. Ik voel mij totaal niet onderdrukt.'' Als ze de beveiligde leefgemeenschap verlaat moet ze wel een abaya (soort lange jurk, HS) dragen. ,,Uiteraard. Maar ik hoef mijn hoofd niet te bedekken. Vrouwen hebben veel in hun mars hier en hebben goede carrièremogelijkheden. De Saoedi's gaan al het werk, dat nu nog wordt uitgevoerd door expats, in eigen handen nemen. Denk aan ingenieurs, artsen, bankiers, leraren en designers.''
Wat volgens Heidi beter kan is de vervuiling door plastic. ,,Het wordt overal neer gegooid.''

Ze zegt zich nog '100 procent Nederlandse te voelen'. ,,Zodra je niet meer in Nederland woont, besef je pas hoe goed we het doen met z'n allen. Heimwee heb ik zeker gehad, dan is het eventjes huilen en weer doorgaan.'' Twee à drie keer per jaar gaat ze 'terug'. ,,Afgelopen zomer nog, acht weken lang. Speelden de kids de hele dag lekker buiten, dat gaat hier niet vanwege de hitte. En ik had quality time met m'n ouders en zus.''

Ze heeft dierbare herinneringen aan Gendt. ,,Aan school, aan de scouting in de oude schoenenfabriek aan de Dijk, op visite gaan bij opa en oma en aan mijn fijne jeugd met m'n liefhebbende, geweldige ouders. En aan de grote tuin van onze buurman in de Kruisstraat, waar m'n zus en ik tussen alle fruitbomen hutten bouwden. Gelukkig was de buurman erg geduldig met ons, haha.''

Nederland lonkt, zo blijkt. ,,We willen heel graag terug. Het lijkt ons heerlijk om in een dorp te wonen, dat de kinderen veilig naar school kunnen fietsen en we spontaan op visite kunnen gaan bij familie en vrienden. Dat missen wij heel erg.''


'Zodra je niet meer in Nederland woont, besef je pas hoe goed het er is'

Heidi meldt vooraf 'Vanwege alle veiligheidsvoorschriften in Saoedi-Arabië ben ik misschien niet de juiste kandidaat voor deze rubriek'. Wij vinden van wel én hebben daarnaast begrip voor haar situatie. Dat we het daarom moeten doen zonder de namen van haar echtgenoot en diens werkgever, die van hun kinderen en woonplaats, nemen we voor lief. Ook een foto van de geboren Gendtse in haar nieuwe 'thuisland' is verboden.

Opruimactie OBC Huissen

HUISSEN - De opruimactie van OBC zal plaatsvinden op 11 december van 8:30 tot 11:00 uur bij IKC De Boemerang in Huissen.

"Misschien heeft u al een van onze posters zien hangen want wij zijn nog steeds op zoek naar volwassen vrijwilligers. Wij gaan de actie uitvoeren met groep 7/8 waarbij wij rond hun school de straten en velden gaan opruimen. Er zal tussendoor een pauze zijn om wat te eten en te drinken."

De opruimactie is een opdracht vanuit de gemeente Lingewaard en wordt uitgevoerd door de leerlingen uit klas HG3A van het Overbetuwe College in Huissen. De klas is ingedeeld in vier verschillende groepjes om de taken te verdelen. Groep A: planning opruimactie, groep B: deelnemers opruimactie, groep C: werving en promotie en groep D: materialen, veiligheid en afvoer afval.

"Heeft u meerdere vragen of bent u geïnteresseerd mail dan naar: 216632@obcnet.nl."

Lezing bierbrouwen in Bibliotheek Huissen

Bierbrouwer Ruud Vos uit Bemmel.

HUISSEN - Bier van aardappelen, bier met fruit, herfstbock… er zijn steeds meer kleinschalige bierbrouwerijen die bijzondere bieren brouwen in Nederland. Dit geldt ook voor huisbrouwerij Malpertuus van Ruud Vos uit Bemmel.

Op woensdagmiddag 12 december geeft Ruud in de Bibliotheek Huissen een hoorcollege over bierbrouwen, bier proeven en bierbuiken.

Bier is een eeuwenoud natuur- en cultuurproduct. Ruud Vos is lid van de bierconsumentenvereniging PINT. Als bierbrouwer is hij al meer dan twintig jaar aangesloten bij Triple-W, een vereniging van bierbrouwers. In zijn huisbrouwerij Malpertuus brouwt hij bieren met klinkende namen als ‘Hop Marjanneke’, ‘Het vergeten kasteel’ en ‘Mokkende Monnik’. Tijdens zijn lezing om 14.00 uur in Bibliotheek Huissen vertelt hij zijn toehoorders alles over de kunst van het bierbrouwen.

Dit hoorcollege is onderdeel van de collegereeks genaamd de ‘Universiteit van Lingewaard’. De colleges in de Bibliotheek Huissen duren van 14.00 tot 15.30 uur en bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via https://www.obgz.nl/uni-lingewaard.html. Hier staan ook alle volgende colleges in de Gemeente Lingewaard vermeld.

Hof van Hessen open tijdens Huissen bij Kaarslicht

De werkruimte archeologie in het Huissense museum. Emile Smit

HUISSEN - Op zaterdag 8 december tijdens het evenement Huissen bij Kaarslicht is het Stadsmuseum Hof van Hessen geopend. Er wordt dan open huis gehouden.

Bezoekers kunnen gratis binnen komen en mogen dan niet alleen de museumruimten, maar ook de werkruimten van de Historische Kring Huessen bezoeken.

Er is dan een zeldzame kans om bijvoorbeeld de grote collectie archeologische voorwerpen op de tweede verdieping te zien en toegelicht te krijgen. Verder zal genealoog Frans Pauwelsen mensen behulpzaam zijn, die Huissense voorouders in beeld willen krijgen. Een kijkje achter de schermen bij Beeld en Geluid is vast ook interessant.

In het museum is een nieuwe expositie ingericht onder de titel 'Nooit gebouwd Huissen' over plannen die gemaakt werden, maar nooit tot uitvoering kwamen.

De Hof van Hessen is gevestigd aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen en die avond open van 16.00-21.00 uur.

Lustrum 'Kunst in Kasteel de Kinkelenburg'

BEMMEL - De vijfde editie van Kunst in Kasteel de Kinkelenburg vindt plaats op zaterdag 8 en zondag 9 december. Het kasteel is van 11.00–17.00 uur opengesteld voor het publiek. Dertien kunstenaars tonen hun nieuwste werken.

"Naast schilderijen, sieraden en lichtsculpturen tonen wij u beelden in diverse materialen en technieken, waaronder glas, brons en steen. Wij nodigen u van harte uit voor de feestelijke opening." Burgemeester Schuurmans opent zaterdag 8 december, om 15.00 uur, de expositie met een welkomsttoespraak. Violist Gijs van Vliet verzorgt de muzikale omlijsting. De ondernemersvereniging heeft ook dit jaar Eelko van Iersel en Marjo Wiltingh gevraagd voor de organisatie. Met deze jubileumeditie hebben ze weer flink uitgepakt met kunstenaars. Wim Jonker toont zijn huisjes, uitgevoerd met verschillende materialen in 3D-sculpturen.

Als toeschouwer waan je je in een Braziliaanse favela of in een Grieks bergdorp. Claartje van Oosterum toont natuurgetrouw, keramisch werk. Recent heeft ze in opdracht voor George Baker een prachtig gelijkend portret gemaakt. Er zijn exclusieve sieraden van Marijke Verhoeven in goud, zilver en stenen. Denny Baggen exposeert haar schilderijen met dierfiguren en mensen, in een spannend abstract lijnenspel. Tina Lintvelt toont bronzen beelden geïnspireerd door de natuur. In augustus leek het er nog op dat deze editie niet kon plaatsvinden. Een auto doorboorde de hoofdingang van het gemeentehuis, waardoor de gemeente tijdelijk moest uitwijken naar het kasteel. Begin oktober kreeg de organisatie definitief te horen dat het kasteel beschikbaar is voor deze expositie.

Muziekvereniging Volharding Eerste Lingewaardcup

LINGEWAARD - Meedoen is belangrijker dan winnen. Je leest het te pas en te onpas. En wij, van Volharding, vonden dat ook. De uitnodiging van muziekvereniging Sint- Caecilia uit Doornenburg, om samen met andere muziekverenigingen uit Lingewaard een muzikale middag in te vullen, namen we graag aan.

Elke muziekvereniging kreeg twintig minuten speeltijd en daar werd ons repertoire op afgestemd. Met vijf stukken onder de arm werden we op zondag, 25 november, gastvrij ontvangen in het schuttersgebouw in Doornenburg. Muziekvereniging Sint-Caecilia had er echt werk van gemaakt. Behalve koffie en thee, was er gebak, broodjes, soep, of, als je wilde een tosti of zo. En een enthousiaste bediening achter de bar. Maar wat vooral opviel was hoe goed het georganiseerd was en hoe vriendelijk wij, leden van de muziekverenigingen werden geholpen met het vinden van onze plaatsen voor instrumenten, inspelen, jassen, tassen. Overal was aan gedacht. Compliment aan de organisatie.

Na de opening door Sint-Caecilia mocht het A-orkest van Volharding de vijf ingestudeerde stukken spelen voor een volle zaal en Jacob de Haan. Componist en arrangeur van wereldfaam, die elk optreden van de deelnemende muziekverenigingen zou beoordelen. The Pacific was het eerste stuk wat we speelden, gevolgd door Flashdance…. What a feeling, Queen of the Dolimites en Let it go. We sloten af met het door onze eigen dirigent, Casper Braafhart, gearrangeerde On the Quarterdeck.

Na Volharding was het muziekvereniging Udi uit Bemmel die het optreden mocht verzorgen. Gevolgd door Sint-Caecilia uit Angeren en Sint-Caecilia uit Gendt die het muzikale gebeuren mocht afsluiten. Hoe de uitslag ook zou uitvallen. Het was een geslaagde muzikale middag met dank aan Sint-Caecilia uit Doornenburg die het initiatief voor deze middag had genomen.

Ja. Meedoen is belangrijker dan winnen. Maar het is toch wel lekker dat aan het einde van de middag Jacob de Haan muziekvereniging Volharding de complimenten maakt en als eerste uit de bus laat komen. Behalve dat het een gezellige dag was met lekker muziek maken (en luisteren) gaat Volharding ook nog met de Lingewaardcup naar Huissen. En daar zijn we best een beetje trots op.

HV Huissen voelt hete adem HV Angeren De enige handbalderby in de Betuwe


Tekst: Hans Schmeinck

Komende zaterdagavond vechten de vrouwenteams van HV Huissen en HV Angeren hun burenruzie uit. Het is de enige handbalderby in de Betuwe. En spannender dan ooit, want Huissen leidt in 2B maar voelt de hete adem van aartsrivaal Angeren in de nek.

Vorig jaar speelde HV Huissen thuis een draak van een wedstrijd en verloor dik van de aartsrivaal uit Angeren. Wiens trainer Fred Wieland slim inspeelde op een uitspraak van de toenmalige trainer van HV Huissen, Ray Thomson. Die had voor het seizoen begon al gezegd dat zijn team twee keer (ruim) zou winnen van de oranjehemden. Angeren won vorig seizoen juist twee keer van Huissen en eindigde als tweede, de ploeg van de eerder vertrokken Thomson werd derde.

,,Ik ga in ieder geval geen uitspraak doen die tegen me gebruikt kan worden'', zegt Huub Vermeulen, de nieuwe trainer van de Huissense handbalsters. Die koploper zijn in de tweede klasse B. Terwijl Angeren nu juist –op twee punten- de achtervolger is. ,,Wij gaan neutraal die wedstrijd in. Het is gewoon een duel, net zoals bijvoorbeeld Duiven.'' Die club volgde ook op twee punten, maar na het verlies tegen de Huissensen zaterdagavond (16-18) op grotere afstand is gezet.

Angeren-coach Wieland moet vanwege blessures enkele –dragende- speelsters missen. ,,Daniëlle Slokker, Emmy Hendriks en keepster Lisa Neelis. Bovendien is onze andere keepster Carlijn Pruyn niet helemaal fit. En Lot Oosterink ontbreekt vanwege haar zwangerschap. Dan nog hebben we een prima ploeg die haar huid duur wil verkopen.''

'Kerstboom'

Dat Angeren de voorbije twee weken geen competitiewedstrijd hoefde te spelen ziet Wieland als een nadeel. ,,En dan nu meteen tegen Huissen. Dat is duidelijk favoriet. Huub heeft er een stabiel team van gemaakt.'' Vermeulen denkt er het zijne van. ,,Als ze blessures hebben kunnen die twee weken vrijaf een voordeel zijn. Een nadeel kan zijn dat ze uit het ritme zijn, maar wij waren dit seizoen ook twee weken vrij. En moesten toen tegen Ha-Stu dat twee punten achter ons stond. Laten wij maar zorgen dat we in de flow blijven.''

Wieland gooit nog een beetje olie op het vuur. ,,Bij Huissen leeft het meer dan ooit. Ik heb die meiden horen zeggen dat ze ongeslagen kampioen willen worden. En ze willen revanche voor het verlies van vorig jaar. Maar als wij onze dag hebben dan kunnen we van iedereen in deze klasse winnen, ook van Huissen. We zullen zien wie er straks als nummer 1 van 2B onder de kerstboom zit.''

Cadeautje? Geen training door Sint

HV Huissen traint normaliter twee keer per week, op woensdag en vrijdag. ,,Maar vanwege Sinterklaas op woensdag trainen we niet, dan kunnen de meiden fijn pakjesavond vieren'', weet teamleider Patricia Willemsen. ,,Dus alleen vrijdagavond trainen en dan op zaterdag meteen de wedstrijd. Dan gaan we all the way.'' Huissen speelt de derby tegen HV Angeren komende zaterdagavond thuis in sporthal De Brink, aanvang 19.00 uur.

Bemmelse vrouwen- organisatie blijft bruisen!

(Winnares Dunja Huisman (derde van links op de foto) samen met de organisatie van de vrouwenmorgen in Bemmel)

BEMMEL - Jaarlijks organiseert de Bemmelse vrouwenorganisatie op de eerste zondag in januari, het terugkerende evenement de Vrouwenmorgen in Bemmel. In de omgeving en ver daarbuiten staan ze bekend om het blijvende bruisende evenement.

Hoe doet de organisatie van de Vrouwenmorgen dit toch? Dit jaar wordt de Vrouwenmorgen voor de zesde keer in café De Roskam georganiseerd. Vanaf 10.15 uur ‘s ochtends druppelen de 250 vrouwen uit Bemmel en omgeving binnen, om te genieten van een afwisselend geheim programma, dat speciaal voor hen is samengesteld. Onder het genot van een hapje en een drankje komen er niet alleen zangers en zangeressen voorbij, het programma wordt ook afgewisseld door entertainment.

"Op facebook kan je al vanaf september de voorbereidingen van de organisatie volgen en er is zelfs een heuse deel en like actie uitgezet. Dunja Huisman heeft via deze facebookactie een gratis toegangskaart gewonnen en geeft aan hier ontzettend blij mee te zijn."

De vrouwenmorgen Bemmel wordt door de gasten gezien als een laagdrempelig evenement waar je samen met je vriendinnen even helemaal uit bent. "Ben je nieuwgierig geworden naar dit bruisende evenement? Wees er snel bij, want er zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 10 december - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 11 december - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 12 december - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 13 december - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Kaarten Pronkzitting Kraonige Zwaone

Minigarde Kraonige Zwaone. (foto: Gerdien Jansen)

HUISSEN - Het eerste grote carnavalsfeest dat de Kraonige Zwaone na de jaarwisseling organiseren is de Pronkzitting.

Op 26 januari zal, in de tot theater omgevormde sporthal De Brink, weer een groot aantal lokale artiesten hun opwachting maken. Buut, zang en dans zullen als gebruikelijk centraal staan tijdens dit jaarlijkse hoogtepunt dat aan de prins van Huusse en zijn gevolg wordt aangeboden. Kaarten voor de Pronkzitting à 17,50 euro zijn vanaf heden verkrijgbaar via de site van de Kraonige Zwaone: dekraonigezwaone.nl.

Pronk of Vriendenkaart

Een Pronkkaart geeft de zekerheid van een plek op de tribune en mogelijk in de zaal. "Indien u verzekerd wilt zijn van een plek in de zaal kunt u Vriend van De Kraonige Zwaone worden. Een dergelijke kaart verzekert u niet alleen van een gegarandeerde plaats in de zaal, een Vriendenkaart geeft ook toegang tot alle andere carnavalsavonden die door De Kraonige in De Gouden Engel worden georganiseerd zoals: Het Wievebal, Boel op Stelten, De Seniorenpronkzitting en de drie dolle dagen. Wellicht een leuke kadotip voor onder de kerstboom!"

Verkoopadressen

Naast de site is er een viertal verkoopadressen waar men in het bezit kunt komen van een Pronkkaart. Dit zijn: Slijterij Degen in de Elsstraat op ’t Zand, Foto Van Eimeren in de Langestraat, Inktvismedia in de Duisterestraat en bij Primera in winkelcentrum De Brink op De Zilverkamp.

Doornenburg Duurzaam met Energie

Hoogspanningsmasten in Doornenburg. (foto: N. Kramer) N. Kramer

DOORNENBURG - De Werkgroep Doornenburg organiseert een werkbijeenkomst met als onderwerp ‘Doornenburg Duurzaam met Energie’ op 20 december van 20.00 – 21.30 uur in het Ontmoetingscentrum.

De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die mee wil denken over een duurzaamheidsplan voor Doornenburg en hoe de bewoner van Doornenburg daarbij te betrekken. "Op 20 december bereiden we – als kwartiermakers – een bijeenkomst voor, voor alle geïnteresseerde bewoners van Doornenburg in februari."

"Het doel van de bijenkomst op 20 december is tweeledig: Nadenken over de bouwstenen van een plan Doornenburg Duurzaam met Energie. Enkele vragen:

a. Waar zien wij in Doornenbrug kansen en mogelijkheden voor het zelf opwekken van duurzame energie?
b. Welke mogelijkheden zijn er voor isolatie van huizen en gebouwen?
c. Wat is onze visie op langere termijn?
d. Hoe kunnen wij als bewoner van Doornenburg daarbij samen in optrekken
e. Hoe betrekken we de bewoners erbij?
f. Hoe zorgen we ervoor dat de transitie ook voor iedereen betaalbaar is?

Voorbereiden van een informatieavond in februari voor de bewoner van Doornenburg. Bij die bijeenkomst vragen we aan de bewoners om commentaar, aanvullingen en hun suggesties bij de opbrengst van de bijeenkomst van 20 december. Ook zorgen we, we voor zover mogelijk, dat we bewoners kunnen informeren over de praktische vragen die zij hebben. Uiteindelijk doel is te komen tot een duurzaamheidplan voor Doornenburg. Iedereen die op 20 december, als kwartiermaker, wil meedenken is welkom. Aanmelden: secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl."

Boven en beneden de rivieren: Verbeelding van de Waal op locatie

Schilderij van Jan van Goyen, wachttoren langs de rivier. 1644. collectie Rijksmuseum/uit: Verbeelding van de Waal boek. redactie jan neefjes en hans Blumink. uit: Verbeelding van de Waal boek. redactie jan neefjes en hans Blumink

BEMMEL - Op donderdagmiddag 13 december vindt in het Dijkmagazijn Beuningen en De Veldschuur in Bemmel een unieke simultaan-bijeenkomst plaats over landschap en cultuur op beide oevers van de Waal.

In Bemmel vertelt cultuurhistoricus John Mulder over de geschiedenis, het landschap en de streekcultuur van de Betuwe. In Beuningen doet journalist en gebiedskenner Peter Deurloo dat over het Land van Maas en Waal. Via een livestream staan beide locaties met elkaar in verbinding en zijn de presentaties over en weer te volgen.

Verbeelding van de Waal brengt het algemene verhaal in beeld over de vroegere omgang met water. Dit wordt aangevuld met specifieke rivierverhalen over Bemmel en Beuningen.

Verbeelding van de Waal op locatie is een initiatief van het Dijkmagazijn Beuningen, Stichting Lingewaard Natuurlijk, De Bastei, Erfgoed Gelderland en bureau Overland. Zij willen een impuls geven aan de samenwerking tussen bezoekerscentra langs de Waal, zogeheten dWaalpunten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Deze unieke simultaanbijeenkomst over: boven en beneden de rivieren: Verbeelding van de Waal op locatie is op donderdag 13 december van 14.30-17.00 uur. Ontvangst vanaf 14.00 uur in de Veldschuur Sportlaan 1M Bemmel. Deelname is gratis. Graag aanmelden voor 6 december (beperkt aantal plaatsen) via bestuurslid@lingewaardnatuurlijk.nl

Meer informatie staat op: www.debastei.nl/projecten/verbeelding-van-de-waal en www.dijkmagazijnbeuningen.nl/agenda/verbeelding-van-de-waal-op-locatie.

Winterfair en open huis De Wij

GENDT - Op vrijdag 14 december vindt er voor de derde keer een Winterfair en Open Huis plaats van gezinshuizen Houtduif De Wij en Torenvalk De Wij in Gendt.

Bij de winterfair wordt de bezoeker ondergedompeld in een sfeervolle warme Dickens' en kerstsfeer. Fakkels, vuurkorven en muziek, bewoners in Dickenskleding zullen u bij de toegang verwelkomen. De winterfair biedt een gevarieerd aanbod van diverse lokale streekproducten, cadeauartikelen, kerstversieringen, kunst en creatieve producten. Onder het genot van live muziek en midwinterhoorblazer kan men genieten een proeverij van zelfgemaakte winterse versnaperingen. Er zal een appelarreslee-trein door het professioneel, sfeervol aangelichte bos gaan rijden. Kortom een zeer gevarieerde winterfair die men niet mag missen.

Tijdens de winterfair zullen beide prachtige gezinshuizen aan de Olyhorststraat 35-41 in Gendt vrij toegankelijk zijn. In beide woonboerderijen zorgen de gezinsouders Eddy en Geesje Hilderink samen met een kleinschalig team voor de dagelijkse huisvesting, verzorging en ondersteuning van acht jong volwassenen in een begeleid zelfstandige woonomgeving. De gezinshuizen werken intensief samen met de professionele expertiseteams vanuit de Albero Zorg waarbinnen De Karmel, De Kroon en de Betuwedagbesteding vallen. Het einddoel is een zo zelfstandig mogelijke plaats in de samenleving te bewerkstelligen voor de huidige bewoners.

Iedereen is vrijdag 14 december van 16.00 tot 21.00 uur welkom op de winterfair en het open huis aan de Olyhorststraat 35-41 in Gendt. Parkeren is mogelijk aan de Molenstraat.

Zingen in je moerstaal: een succesconcert van Meander

Meander in actie. (foto: Hans Rutgers) Hans Rutgers

BEMMEL - Het Nederlandse lied was dit jaar het thema bij Meander. De leden hadden bij elk lied een passende limerick gemaakt, die presentator Martijn van Vuuren voordroeg. Op losse borden in de zaal stonden leuke woordgrappen.

Na De Zee van Toon Hermans bracht Meander, onder leiding van de nieuwe dirigent, Arjan van der Roest, een medley van Ramses Shaffy, gevolgd door De Avond en Daarbij de waterkant. De zaal liet zich daar regelmatig ook bij horen.

Dick van Altena, onze Betuwse zanger-songwriter, boeide de zaal in twee optredens met een aantal zelfgeschreven luisterliedjes in het Betuws. Mooie teksten met jeugdherinneringen en vergelijkingen tussen toen en nu, met daar tussendoor een countrysong. Genieten hoor!

Martijn van Vuuren liet horen dat hij ook prachtig kan zingen. Begeleid door onze fantastische pianist Wouter Broens, zong hij Het Dorp en een paar liedjes van Toon Hermans.

Bij het tweede optreden bracht Meander onder andere een medley van liedjes van Harrie Bannink en Annie M.G. Schmidt en Mag ik dan bij jou, met als slot Aan de Amsterdamse grachten. De bezoekers in de goed gevulde zaal zongen bij een aantal liedjes enthousiast mee.

Dick van Altena sloot, samen met Meander, dit geslaagde concert af met het over bekende lied: “Eens zal de Betuwe in bloei weer staan"

Meander treedt op 15 december weer op in de TheaterKerk. Dan als gastkoor bij het jubileum van de Leemkuulers. Info op www.deleemkuulers.nl.

Ingezonden brief

Website huurdersvereniging Gendt gereset

Beste huurders.

Hierbij bieden wij u namens HV Gendt onze welgemeende excuses aan voor het niet optimaal functioneren van onze site. Wij hadden het volle vertrouwen in de beheerder van de site en het beheer hiervan. Nadat we zelf hadden geconstateerd dat er geen berichten op de site waren gekomen, hebben we de beheerder meerdere malen aangesproken om de site aan te passen, toegankelijk te maken en te actualiseren. Hierop werd niet adequaat gereageerd en heeft HV Gendt besloten om een nieuwe beheerder te zoeken.

Dit is gelukt. Op dit moment wordt alles in het werk gesteld om de site bereikbaar te krijgen en jullie op-of aanmerkingen, klachten, suggesties in beeld te brengen. Het is zeker in het belang van alle huurders om als HV Gendt goed geïnformeerd te zijn en contact te hebben met de huurders. Jullie steun en aandacht is, op welke manier dan ook, welkom. Mocht er iets zijn wat u kwijt wilt, wij horen het graag van u.

Nogmaals onze excuses. Wij vertrouwen er op dat de site goed werkt.

Namens het bestuur.

Paul Verhoeven Voorzitter HV Gendt.

Column

Scoringsdrift

Scoringsdrift is in de politiek niet vreemd. Maar het lukt niet altijd. Kabinet Rutte-III worstelt hier mee. De afschaffing van dividendbelasting, een cadeautje van Mark, liep uit op een mislukking. De grote pensioenhervorming. Het kabinet is er niet in geslaagd om een fatsoenlijk akkoord te sluiten met de vakbeweging. Scoringdrift, burgemeester Femke Halsema van GroenLinks heeft er ook last van. Ik noem bewust GroenLinks, want de Amsterdamse burgemeester gedraagt zich als een GroenLinks actievoerende politica door op hoge toon te verkondigen het landelijk boerkaverbod in Amsterdam te negeren. Niks handhaven, ze wil geen vrouw met een boerka uit de tram sleuren. Er ontstond ophef, overgoten met Haagse bagger. Uit politieke redenen heeft ze de wet aan haar laars gelapt. Ze kreeg wel steun van haar GroenLinksblije goeroe Jesse Klaver. Het is dodelijk voor een burgemeester die geacht wordt boven alle partijen te staan. Scoringsdrift is in de politiek niet vreemd. Ik zie het ook in de Lingewaardse politiek. Tijdens een raadsvergadering komen scoringsdriftige raadsleden bij de vragenronde he-le-maal los. Al dan niet met doorzichtige en goedkope vragen aan het college, waarvan ze het antwoord dondersgoed weten. En dan wekelijks de schriftelijke vragen. Ach, scoringsdrift is in de politiek niet vreemd. Vanaf januari 2017 zijn er 139 schriftelijke vragen gesteld. De ene fractie meer dan een ander. Deksels. Lingewaard.NU staat plots op de vragenlijst. Voor het eerst sinds 2017! Het is een zeldzaamheid dat ik tijdens een raadsvergadering de makke volgelingen van het college zie of hoor. En nu stellen ze ineens schriftelijke vragen. Mijn gedachte gaat terug naar de verkiezingsavond. Lingewaard.NU treurde krokodillentranen dat hun wethouder zich in het college had laten overrulen door een scoringsdriftige VVD-wethouder. Lingewaard.NU was veel te weinig in beeld. De gewiekste Helga Witjes had een monsterzege behaald. Voorafgaand wist de vriendelijk ogende wethouder te scoren. Met persberichten, sociale media, op straat en altijd met een glimlach. De scoringsdrift bij het stoffige en sacherijnige lingewaard.NU uit zich in één vragenbriefje.
Sjaak

Kerstdrive bij bridgeclub Huissen

HUISSEN - Bridgeclub Huissen houdt op dinsdag 18 december haar jaarlijkse open kerstdrive in het Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen.

Deze drive vindt plaats in een gezellige kerstsfeer met daarbij een aantrekkelijke prijzentafel. Een mooie gelegenheid om oude en nieuwe bridgevrienden te ontmoeten of om kennis te maken met onze club. Zich aanmelden kan tot en met woensdag 13 december, telefonisch bij René Galavazi, 026 3253384 of bij Ben van de Pol, 026 3252051; of per e-mail rjm.galavazi@kpnmail.nl en/of benvdpol@hetnet.nl. Inschrijfgeld 5,00 euro per persoon voor niet-leden, voor aanvang ter plekke te voldoen.

Kerstbloemstuk maken bij De Minkhof

BEMMEL - Wilt u ook genieten van een zelfgemaakt kerststuk, dan kunt u zich inschrijven voor een workshop kerststukjes maken bij De Minkhof op vrijdagmiddag 14 december van: 13:30 tot 15:30 uur.

"Het enige wat u hoeft mee te nemen is een bakje, een tangetje en een scherp mesje als gereedschap. Voor de bloemen, ideeën en overige wordt gezorgd! Het belooft een gezellige en succesvolle middag te worden.De kosten bedragen 10,00 euro. Bij inschrijving te voldoen bij De Minkhof bij onze kas."

De Minkhof (ma, wo en vrij): 0481 357185 Molenwei 57, Bemmel; www.minkhof.nl.

Creatieve kerstmarkt bij Hof van Breunissen

GENDT - Zaterdag 8 december houdt RijnWaal Zorggroep locatie Sint-Jozef Gendt een creatieve kerstmarkt. Tussen 13.30 en 16.00 uur kan men hier terecht voor een keur aan zelfgemaakte, creatieve artikelen.

Bent u nog op zoek naar een origineel geschenk, wilt u genieten van een heerlijk (winters) hapje of drankje en houdt u van gezellige muziek? Kom naar Kloosterplein 4. Ook de handwerkclub van Sint-Jozef verkoopt haar zelfgemaakte dassen, tafelkleden et cetera, allemaal unieke items, geen twee artikelen zijn hetzelfde.

Dit jaar zal er weer een Rad van Fortuin zijn. Voor een klein bedrag maakt u kans op prachtige prijzen. De opbrengst van het Rad komt geheel ten goede aan de bewoners van Sint-Jozef.

MHC Bemmel mc4 kampioen

MHC Bemmel MC4 is kampioen. (foto: Egbert Philips)

BEMMEL - Zaterdagavond 24 november was het zover. Op de velden van Union werd er gespeeld voor het kampioenschap.

Met drie punten voorsprong op concurrent Wijchen was het nog wel een beetje spannend. Maar de overwinning was overtuigend: 9-0! De meiden zijn het seizoen gestart met een nieuw team en daarom zijn de ouders, erg trots op deze prestatie! En zijn de coaches Richard en Egbert en trouwste supportster Elise dankbaar.

Eska Bemmel sluit het jaar af met kerstconcerten

(foto: Picasa) Foto: Picasa

BEMMEL – In december sluit Eska haar lustrumjaar feestelijk af met een tweetal concerten. Deze worden gehouden in de binnentuin van complex Gouden Appel en in de Theaterkerk. Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

2018 is het jaar waarin Eska haar 60e verjaardag vierde met een JeugdTaptoe, Streetparade en sfeervolle AvondTaptoe. Nu dus ook ter afsluiting in concertvorm met natuurlijk traditionele kerstmuziek maar daarnaast ook werken uit het huidige repertoire.

Het eerste concert zal plaatsvinden in de binnentuin van complex Gouden Appel in Bemmel op zondagmiddag 16 december tussen 15.30 en 17.00 uur. Op dinsdagavond 18 december wordt het tweede concert gegeven in de foyer van de Theaterkerk te Bemmel, van 19.30 tot 21.00 uur.

Eska hoopt ieder hier te treffen die de vereniging in 2018 heeft ondersteund, maar natuurlijk ook iedereen die graag wil komen kijken en luisteren. Toegang is gratis. Meer informatie staat op www.Eska.nl en Facebook.

Mantelzorgcafé Huissen

HUISSEN - In het Mantelzorgcafé van 12 december kan een ieder samen met andere mantelzorgers ervaringen uitwisselen over wat het betekent als je de zorgen hebt voor je partner, ouder, kind, broer of zus die chronisch ziek, een handicap of beperking heeft.

Het samenzijn rondom kerst, ontmoeting en ontspanning met een hapje en drankje zal deze middag centraal staan. Zangdocente, Tenar van Kooten- Niekerk, zal aansluiten en de bijeenkomst opluisteren met muziek. Het mantelzorgcafé wordt begeleid door vrijwilligers die zelf mantelzorgers zijn. Zij zorgen voor een middag waar ontmoeting in een ontspannen en vertrouwde omgeving centraal staat.

Het café is woensdag 12 december van 14.00 tot 16.00 uur in het Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1, Huissen. Kosten: 2,00 euro. Inlichtingen en opgeven kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of mail: meldpunt@swlingewaard.nl of via Anske van Spanje (vrijwillig coördinator); 026 3254569.

Sponsor bedankt!

GENDT - Wij willen deze dames van Alberdeco in Gendt heel hartelijk bedanken. Zij hebben tien chocoladeletters gesponsord aan de J.P. van den Bentstichting in Haalderen.


Alle bewoners zijn er erg blij mee! Antoinette en Sandra heel hartelijk bedankt!

15 / 28

16 / 28

17 / 28

Kerstmarkt bij Liduina en De Lingehof

BEMMEL - Dit jaar houden RijnWaal Zorggroep, locatie Liduina en Zinzia Zorggroep, locatie De Lingehof hun jaarlijkse kerstmarkt in het gezamenlijke complex aan de Gouden Appel 120-122 in Bemmel. Op vrijdag 14 december is iedereen hier tussen 14.00 tot 17.30 uur welkom.

De kerstmarkt telt ongeveer twintig tafels met een leuk aanbod van zelfgemaakte artikelen, zoals kaartjes, kaarsen, borduurwerk, sieraden, bloemstukjes en nog veel meer. Ook de inwendige mens wordt uiteraard niet vergeten. Want wat is een kerstmarkt zonder warme chocomelk, glühwein en andere lekkernijen? Om het geheel compleet te maken, is er live muziek. Uiteraard is de kerstman ook aanwezig.

Gevonden: smartphone

HUISSEN - Op 31 oktober gevonden op de hoek Grevenveld met Griend in De Zilverkamp in Huissen: Samsung Galaxy S7 smartphone (type SM-G930F) .

De eigenaar kan bellen 026 3255727. In beschernetui, zwart.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

                                                        

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 8 december van 14.00 – 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel. De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Top-cabaret: Janneke de Bijl en Kasper van der Laan

BEMMEL - Twee cabaretiers voor de prijs van één! Op vrijdag 14 december heeft TOP twee up-and-coming cabaretiers op het Theaterkerk-podium staan die u beslist niet mag missen.

Janneke de Bijl won in 2017 zowel de jury- als de publieksprijs van het cabaretfestival Cameretten. Janneke beschouwt het leven zoals het echt is: onzinnig en ingewikkeld. Nu ze 36 is, heeft ze inmiddels zo haar manieren gevonden om daarmee om te gaan. Die werken zelden maar wil ze jullie desondanks niet onthouden. In haar debuutvoorstelling Zonder zin kan het ook is Janneke niet alleen streng voor zichzelf maar ook voor de wereld. Ze fileert haar relatie, haar gezapige omgeving en de hele zelfhulpcultuur, die ze natuurlijk wel eerst even zelf heeft uitgeprobeerd.

Kasper van der Laan is winnaar van de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival 2018 en is komediant, cabaretier en tekstschrijver. Kasper heeft een origineel gevoel voor humor en verrast menig publiek met zijn innemende persoonlijkheid en kenmerkende manier van vertellen. Zijn blik op de wereld is uniek, zijn observaties doordacht en zijn hersenspinsels origineel. Met zijn eigen logica probeert hij grip te krijgen op de absurditeit van het alledaagse. Hij speelt graag met je verwachtingen én met die van hemzelf, wat garant staat voor een onvoorspelbare voorstelling.

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 15,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Verzamelmarkt personeels- vereniging ING-Bank

HUISSEN - Zondag 16 december verzorgt de personeelsvereniging De Oranje Leeuw van de ING-Bank weer de maandelijkse verzamelmarkt in sport- en ontmoetingscentrum De Brink in Huissen.

De markt begint om 10.00 en duurt tot circa 14.00 uur. De entree is gratis. Deze verzamelmarkt wordt al vanaf 1983 georganiseerd (35 jaar) en wordt negen keer per jaar georganiseerd. Bij ruim 20 standhouders kan men terecht voor postzegels en munten. Om ieders verzameling te complimenteren is deze beurs bij uitstek een goede gelegenheid om ze te bezoeken. Alle standhouders staan klaar om de bezoeker te voorzien van informatie bij het verzamelen.

Voor de verzamelaar die graag wil ruilen of zijn doublures aan een andere verzamelaar wil verkopen bestaat de mogelijkheid om een tafel (120 cm) te huren voor 5,00 euro. Tijdig aanmelden voor het huren van een tafel is gewenst. Verzamelaars die andere verzamelgebieden willen aanbieden zijn ook welkom! De zaal van de verzamelmarkt op 16 december is open vanaf 9.30 uur.

De verzamelmarkten in 2019 zijn op: 20 januari, 24 februari, 31 maart, 28 april, 26 mei, 29 september, 27 oktober, 24 november, 15 december.

Heb jij wel de juiste hardloop- of wandelschoenen?

Wandelaars van vereniging Pheidippides. (foto: Pheidippides)

HUISSEN - Welke sportschoenen passen het beste bij jouw voeten? Hoe voorkom je blessures en waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij het aanschaffen van nieuwe sportschoenen?

Hardloop- en wandelvereniging Pheidippides uit Huissen nodigt je graag uit voor de presentatie "Alles wat hardlopers en wandelaars moeten weten over goede schoenen!" om deze vragen te beantwoorden.

De presentatie is kosteloos en wordt gegeven op zowel dinsdag 11 december als donderdag 17 januari om 20.00 - 20.45 uur in de protestantse kerk op het Raadhuisplein door Lars Huisman. Alle belangstellenden zijn welkom. Meer informatie staat op:www.pheidippides.nl.

Optochtvergadering Kraonige Zwaone

(foto: Tom Levels)

HUISSEN - Op zondagmiddag 3 maart zal de jaarlijkse carnavalsoptocht weer door het centrum van Huissen trekken.

De optocht wordt door de deelnemers en toeschouwers aangeboden aan onze stadsprins 'Lucas op d’n Bok', die tijdens het komende carnaval voor de tweede keer over Huissen zal regeren.

Ter voorbereiding daarop wordt op woensdag 12 december aanvang 20.11 uur in het Zwaonehuus aan de Kardinaal de Jongstraat 1 in Huissen de gebruikelijke optochtvergadering gehouden. Deze optochtvergadering is bestemd voor alle deelnemers en medewerkers aan de optocht.

Aanmelden voor de optocht kan op www.dekraonigezwaone.nl.

Gevonden: smartphone

HUISSEN - Op 31 oktober gevonden op de hoek Grevenveld met Griend in De Zilverkamp in Huissen: Samsung Galaxy S7 smartphone (type SM-G930F) .

De eigenaar kan bellen 026 3255727. In beschernetui, zwart.

Kerstbomen en kerstukjes bij Epric: uw steun is echt nodig

HUISSEN - "We willen uw aandacht vestigen op onze mooie kerstbomen. We hebben er een heleboel in voorraad en er is altijd wel eentje te vinden die bij u thuis past. Daarbij komt ook nog dat onze bomen uit onze regio komen en hier gekweekt worden. Het is juist in deze tijd dat we hopen dat u de boom van deze kerst bij ons koopt: u steunt ons als stichting en als werkervaringsplek mee!"

"Stichting Epric vraagt jullie om haar weer te ondersteunen met aankoop van een kerstboom en/of kerststukje. We vertellen vaak dat we door de bezuinigingen worden getroffen, maar ook voor 2019 is het zo dat de budgetten bij een aantal van onze medewerkers worden gekort tot vijftig procent. Door deze bezuinigingen in de zorg wordt juist een kleine stichting zoals Epric getroffen. Sinds 2008 proberen we als werkervaringsplek en als dagbestedingsplek een centrale rol in te nemen in deze gemeente. Een veilige werkplek zonder stress is het ideaal voor onze mensen en wij proberen dit ondanks de bezuinigingen in stand te houden. Ja, we weten dat we dit vaak moeten zeggen: te vaak. Maar moeten we dan de mensen met beperking naar huis sturen? U steunt ons met de aankoop van een kerstboom.

Mocht u nou echt geen kerstboom willen, dan kunt u ook altijd nog onze exclusieve kerstmarkt bezoeken met heel veel aparte dingen. Dit is een echte kerstmarkt met dingen die u waarschijnlijk nog nooit gezien heeft. Natuurlijk zou het het leukste zijn als u bij ons een kerstboom of kerstukje komt kopen. Stichting Epric is geopend van maandag tot vrijdag van 9-17 uur en zaterdag/zondag van 10-17 uur. U vindt stichting Epric aan het Nieuwediep 9a in Huissen.

Kapsalon-beautycenter Diana terug aan de Van Voorststraat

HUISSEN - "2018 was niet mijn beste jaar", vertelt Natascha Wong-A-Tsoi, eigenaresse van de kapsalon.

Nadat op 16 maart haar moeder, haar werkgeefster en oprichtster van de kapsalon, Diana Wong-A-Tsoi, overleed, moest dit intense verdriet plaats maken voor de afwikkeling van de zakelijke overname waarin Natascha en Diana doende waren. In de hoop alle zakelijke verplichtingen voor de zomer afgerond te hebben, overkwam Natascha het ergst denkbare.

Op 25 juli, in de vroege ochtend, wordt Natascha wakker gebeld met de mededeling zo snel mogelijk naar haar zaak te komen, omdat deze in brand staat. Later blijkt de brand bij bovengelegen appartement ontstaan te zijn en de gehele bovenwoning in de as is gelegd.

De kapsalon van Natascha heeft dusdanig roet-, rook- en waterschade opgelopen, waardoor werkzaamheden vanuit dit pand niet voortgezet kunnen worden. Direct worden externe bedrijven ingeschakeld en mede dankzij hulp van buurtbewoners is op 27 juli een kleine noodsalon achter bakkerij Engelen als tijdelijk kapsalonadres gerealiseerd. "Het was klein. Het was behelpen. Maar we konden wel doorwerken!"

Menigeen heeft deze noodoplossing bij Natascha en medewerkster Renate bezocht voor een knip- of kleurbehandeling. Nu is de kapsalon aan de van Voorststraat weer helemaal klaar en voelt het als thuiskomen voor de dames die al 20 jaar samenwerken.

Of er nog een officiële opening komt? "Nee… Daar had mijn moeder bij moeten zijn! We gaan gewoon verder waar we voor de brand gebleven waren."

Kapsalon-Beautycenter Diana, Van Voorststraat 10, Huissen; 026 3251922.

Derks Montage BV open de deur naar de toekomst

ANGEREN – Al sinds jaar en dag wordt er bij Derks Montage bv gewerkt met dezelfde vakmensen. Het is waardevol om zoveel ervaring jarenlang binnen het bedrijf te hebben. Nog waardevoller is het, om deze ervaring te delen met jongere talentvolle vakmensen. Derks Montage bv zette de (kunststof) deur open voor Peter Hegeman. Deze ambachtsman trad in de voetsporen van Rein Kuster, als mede-eigenaar naast Johnny Derks.

Brengt dat voor klanten veranderingen met zich mee? 'Voor de producten die we leveren en de service die we bieden helemaal niet natuurlijk', legt Johnny uit. 'Twee gewaardeerde collega's, Rein Kuster en Hans Aalbers, bereikten beiden de pensioengerechtigde leeftijd, waar deze verjonging een logisch gevolg van is'. Betrouwbaarheid en vakmanschap vind het team van Derks Montage bv belangrijk en bij Peter wisten ze vooraf al dat dit bij hem wel goed zit. Peter runde al een aantal jaren zijn eigen bouw- en timmerbedrijf en is als schoonzoon van Rein Kuster geen onbekende. Wat de kernwaarden van Derks Montage bv betreft, zit Peter exact op dezelfde golflengte. 'Netjes werk leveren en de werkplek opgeruimd achterlaten is voor ons vanzelfsprekend. En optimale service bieden ook', vertelt hij. Derks Montage bv levert en monteert kunststof en aluminium deuren en kozijnen op maat, van het gerenommeerde merk Profel. Onderhoudsvriendelijk en in iedere gewenste kleur en stijl. Ook nooit meer schilderen? Kom eens langs in de showroom aan de Jan Joostenstraat 42 in Angeren. Belt u eerst even voor een afspraak? T: 026-3886225 www.derksmontage.nl

Brandweer Bemmel dringend op zoek naar nieuwe collega's

BEMMEL - Zaterdagavond 24 november is de jaarlijkse korpsavond van post Bemmel gehouden.

Tijdens deze avond werd Robbie van Moerkerk gehuldigd voor 12,5 jaar brandweerdienst. De versierselen werden opgespeld door burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven en bedankte hem voor de wijze waarop hij zich heeft ingezet voor de veiligheid van de samenleving in Bemmel en omstreken.

Postcommandant Toine Knipping feliciteerde twee van zijn korpsleden met behaalde diploma’s. De heer Jan Grashoff behaalde het afgelopen jaar het diploma Manschap A en Roy Speksnijder kwam in het bezit van alle benodigde diploma’s om de functie van uitrukchauffeur uit te kunnen gaan voeren.

Daarnaast memoreerde Knipping aan de gebeurtenissen waar de Brandweer van Bemmel in het aflopen jaar mee te maken kreeg waaronder de brand in het gemeentehuis op 22 augustus. Wat ook aan de orde kwam is dat de post Bemmel dringend op zoek is naar nieuw personeel om de uitrukbezetting in de nabije toekomst te kunnen blijven garanderen tijdens kantoortijden. (e-mail Toine.Knipping@vggm.nl.)

Uitvaartbeurs Lingewaard 2018 Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard

BEMMEL - Zondag 9 december organiseert Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard, in samenwerking met Theaterkerk Bemmel, Uitvaartbeurs Lingewaard 2018. De toegang tot de uitvaartbeurs is gratis.

"In een laagdrempelige sfeer ontmoet u bijna 40 exposanten. Deze dag zullen wij, samen met de exposanten, ons graag aan u voorstellen en laten zien wat er mogelijk is om een uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Natuurlijk bent u ook welkom in Afscheidshuys Lingewaard. In een warme huiselijke sfeer maakt u kennis met onze medewerkers en kunt u onze 24-uurs kamers De Linge en De Waard bezichtigen.

Wij zijn de enige lokale uitvaartonderneming in de gemeente Lingewaard die alles in eigen beheer heeft waardoor de persoonlijke betrokkenheid ook daadwerkelijk gegarandeerd is. Wij zijn volledig onafhankelijk en niet gebonden aan vervoerders, uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen et cetera.

Vanaf de melding van overlijden tot op de dag van de uitvaart zult u worden begeleid door de medewerkers van Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard zonder tussenkomst van derden. Verzorging van uw dierbare, overbrengen met onze overbrengauto naar bijvoorbeeld Afscheidshuys Lingewaard of het verzorgen van een thuisopbaring, het regelgesprek, staatsievervoer op de dag van de uitvaart met onze rouwauto en het voorgaan tijdens de uitvaartdienst doen wij volledig in eigen beheer.

Iedereen is bij ons welkom en verdient een persoonlijk en passend afscheid, ongeacht waar u verzekerd bent." (www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl en www.theaterkerkbemmel.nl)

Schrijfactie bij Amnesty International

RESSEN - Schrijven om te strijden tegen het onrecht dat onze medemens wordt aangedaan en om deze medemens een hart onder de riem te steken. Dat is wat we op 10 december, de dag van de Rechten van de Mens, gaan doen.

Wereldwijd zitten veel mensen onterecht gevangen. Amnesty International zet zich al jaren in tegen dit onrecht. Deze schrijfactie is één van hun activiteiten. Met zoveel mogelijk brieven willen zij de verantwoordelijke machthebbers op hun nalatigheden wijzen en de betreffende gevangenen laten weten dat er over de hele wereld mensen zijn die zich hun lot aantrekken.

Deze acties hebben ieder jaar weer verrassend mooie resultaten: de gevangenen voelen zich enorm gesteund door de ontvangst van al die brieven en kaarten en de machthebbers zijn niet gelukkig met zoveel negatieve aandacht. Al menige gevangene is vrijgekomen als gevolg van een schrijfactie.

"Help dus mee om ook vanuit Ressen zoveel mogelijk brieven te versturen. Je kunt zomaar binnen lopen en net zolang blijven als je wilt. Al wil je maar één brief schrijven, weet dat je welkom bent. Ook kinderen zijn van harte welkom. Elke brief telt."

Voorbeeldbrieven en schrijfmateriaal zijn aanwezig, evenals koffie en thee. "Wij zien je graag op 10 december tussen 16.00 en 20.00 uur in de kerk van Ressen, Kerkenhofstraat 3." Het schrijven is op initiatief van Pleisterplaatsgroep Ressen

Lingewaards Mannenkoor en Black Friday

Een repetitie-avond. (Maurice Gemmeke)

LINGEWAARD - We hebben er wel over gefilosofeerd, maar het toch maar aan de kant geschoven. Het idee was bij aanmelding van een nieuw koorlid, dan kreeg het volgende nieuwe koorlid vijftig procent korting op zijn maatkostuum. Maar onze penningmeester kwam in opstand. "Financieel niet haalbaar, er komt een duur jubileumjaar aan...het antwoord is nee!"

Nou, dan maar op de gewone manier: we zoeken nog een paar zangers. graag tenoren maar andere stemmen zijn ook zeer welkom. Weet je niet wat voor stemhoogte jij hebt: onze dirigent, Arno Vree, weet het zo! Kom gewoon een keer proberen en meeluisteren of -zingen. Je weet wel, Muntstraat 10 in Huissen! Dinsdag van acht tot tien. Mooi, da's dan dat.

Op 8 december aanstaande (vorig jaar liepen we door de sneeuw te ploeteren!) gaat het Lingewaards Mannenkoor weer een uitvoering geven in de Kloosterkapel. Vorig jaar stonden er mensen met de benen buitenboord, zorg dat je er uiterlijk om half negen bent. Er komen nog veel meer evenementen aan vanwege het nakende 100-jarige bestaan van Mannenzang in Lingewaard/Huissen in 2019.

Vorige week dinsdag hadden we Irma ten Brinke tijdens de repetitie op bezoek. Zij heeft ons bijgepraat (en gezongen) over stemvorming en hoe je het beste je adem kunt gebruiken, je houding, 'het snikje', over kokosnoten: je houdt het niet voor mogelijk wat we bij hebben geleerd en hoeveel mooier ons gezang nu klinkt.

Hans Koster, 06 53 9676931 voor al uw vragen!

Huissen in tekstbeeld Het wonderschone goudgele Ginkgo-blad...

Tekst en foto: Gerrie Aldershof

...Het is herfst! Ik werp een blik op 'onze' Binnendijkse voortuin. Ik zie de laatste bladeren in allerlei herfsttinten neerdwarrelen. Ze hebben hun werkzaam leven achter de rug. Wonderschoon daarbij is het goudgele blad van onze Ginkgo biloba.

Dat Ginkgo-blad maakt me blij. Het is veelzijdig en zit vol magie. Het vertelt het verhaal van de oeroude Ginkgo biloba die zijn wortels in China heeft. De boom ook van 'hoop en tijdloosheid' die we 37 jaar geleden planten als geboorteboom voor onze dochter Marie-Louise. Ginkgo betekent zilveren abrikoos wat verwijst naar de zilvergrijze vrucht gelijkend op een abrikoos. Biloba staat voor het karakteristieke waaiervormige, tweelobige en 'leerachtige' blad (zie foto).

Het waaiervormige blad is gevormd in de tijd van de dinosauriërs. Toen vergroeiden de parallel lopende 'naalden' tot dit unieke blad. En dat blad is sindsdien onveranderd. Dat maakt de Ginkgo biloba tot een 'levend fossiel'. Heel bijzonder. Bijzonder is ook dat het Ginkgo-blad de gave van de 'geneeskrachtige werking' bezit. Verder is de sierwaarde van het Ginkgo-blad ook een inspiratiebron. Bijvoorbeeld. Ten tijde van de Jugenstil was het een geliefd patroon bij kunstenaars. Kortom. Het blad van de oeroude Ginkgo biloba maakt me blij. Het is dan ook moeilijk afscheid te nemen van dit wonderschone goudgele en veelzijdige Ginkgo-blad. Ik wil ze allemaal wel oprapen en koesteren. Nou, één dan. Als overbrugging van de winter leg ik dat Ginkgo-blad in een boek. Als bladwijzer...

Nederlandse en Duitse scholieren werken samen in Bemmel

Nederlandse en Duitse scholieren werken samen in Bemmel. (foto: Femke Hoebergen)

BEMMEL - In lokaal 2.02 op het Over Betuwe College in Bemmel staat een lerares in een Dirndl voor de klas, terwijl haar leerlingen grote pullen bier drinken. Je zou bijna denken dat we in Duitsland zijn. Maar nee, we zijn gewoon in Bemmel. Deze scholieren doen namelijk mee aan de Nederlands-Duitse Scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal.

Samen met leeftijdsgenoten van hun partnerschool, de Heinrich-Meyers-Schule uit het Duitse Hamminkeln, maken ze een filmpje over de vooroordelen die Nederlanders en Duitsers over elkaar hebben. Hiermee hopen de vijftien scholieren uit 3vmbo-t in de prijzen te vallen bij de Euregionale Scholenwedstrijd, die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt door de Euregio Rijn-Waal.

'Belangrijk om je buren te kennen'

Waarom is het zo belangrijk om kennis te hebben van de Duitse taal en cultuur? "Duitsland is ons buurland, we zitten hier dicht bij de grens, en het is belangrijk om je buren te kennen", vindt Buijinck. "Veel scholieren gaan in Duitsland op vakantie en hun ouders doen er boodschappen. Sommige scholieren willen later misschien in Duitsland stage lopen of er werken." De docente is daarom blij dat de samenwerking met de Duitse partnerschool steeds verder uitgebreid wordt. "We brengen bezoeken aan elkaars school, schrijven elkaar, gaan samen naar de kerstmarkt in Keulen en doen uitwisselingen", aldus Buijinck. "De leerlingen leren hier heel veel van. En inmiddels hebben ze ook buiten de lessen om contact met elkaar: ze sturen elkaar berichten via WhatsApp en volgen elkaar op Instagram!"

IKC De Vonkenmorgen Gendt opent unieke speelstraat voor peuters

Foto: Sjaak Veldkamp Foto: sjaak veldkamp

GENDT - "Al langere tijd hadden wij het idee om de gang bij de peuters op te knappen tot een heuse speelstraat met voelmuur. Overal werden ideeën verzameld waardoor het plan steeds meer vorm kreeg. Alleen één ding stond ons daarbij 'in de weg'…. Op deze muur prijkte een nostalgische stenen sculptuur met een stukje jeugdsentiment. Toch is na goed overleg de drilboor eraan te pas gekomen, zodat we de speelstraat verder vorm konden gaan geven."

"Door verwisselbare voelborden te plaatsen kunnen we regelmatig andere elementen toevoegen, waardoor de muur uitdagend blijft voor de kinderen. In gesprek met Maurice van Heck van timmerfabriek De Kroon kwamen er steeds mooiere ideeën en begon alles meer vorm te krijgen. Naast de voelmuur hebben we in de speelstraat ook de zandtafel in ere hersteld, er is een mooie autoglijbaan gemaakt en een schilderwand op een leeg stuk… alles is benut.

Deze maand hebben we 'de speelstraat; officieel geopend samen met de kinderen. Het was geweldig om te zien dat de kinderen niet konden wachten om te gaan spelen en ontdekken. In onze dagplanning hebben we de kinderen in kleine groepjes ingedeeld om onder leiding van een volwassene in de speelstraat te gaan spelen en ontdekken. Zo is er tegelijkertijd ruimte om met een kleiner groepje kinderen een activiteit te doen in de groep. Een echte win-win situatie!"

Dank-je-wel-dag bij bridgeclub Gendt

Sint en Pieten heten welkom. (foto: J. van de Vegt)

GENDT - De Bridgeclub Gendt heeft vele vrijwilligers, die zich inzetten voor de club. Zij zorgen er voor, dat wekelijks de competitie kan worden gespeeld en dat, samen met een aantal sponsoren, grotere activiteiten kunnen worden georganiseerd, zoals de bekende Fietsdrive en Kersendrive.

Om deze vrijwilligers en sponsoren te bedanken voor hun inzet en hulp wordt voor hen jaarlijks een bijzondere dag georganiseerd: Dit jaar op zondag 25 november. Om 16.00 uur werden de genodigden in de Klok Horeca in Gendt welkom geheten door de voorzitter van de bridgeclub, als ook door Sinterklaas, die met vier pieten van de gelegenheid gebruik maakte zijn neus om de hoek te steken. Sinterklaas deelde potjes met violen uit en er was koffie/thee met een petitfour. Er werd een speciaal voor deze dag ontwikkelde pubquiz gespeeld met vragen over Gendt en de club. Deze vragen waren voorzien van historische foto’s, filmpjes en rebussen. Er was een voortreffelijk buffet met een nagerecht en het geheel werd muzikaal omlijst door zanger/gitarist Jan Coppens.

Het was een gezellige middag/avond, waar iedereen tevreden op kan terugzien. De bridgeclub Gendt is een gezellige vereniging. Meer interessante informatie over het spel bridge en bijkomende wetenswaardigheden zijn te lezen op www.bridgeclubgendt.nl.

Schaakprobleem 2

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen twee weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Uitslagen OSBO competitie:

S.V. Elster Toren 1 - Veenendaalse S.V. 1 3,5 – 4,5

S.V. Elster Toren 2 – S.V. Doetinchem 1 3 – 5

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Kerstmatinee met koor en orkest in Herveld

HERVELD - Op zondag 9 december verzorgt muziekvereniging Sint-Willibrordus uit Herveld-Andelst in samenwerking met het koor Musica Amare uit Elst een kerstmatinee.

Vanaf 14.30 uur kunt u luisteren van sfeervolle kerstliederen, gebracht door koor en fanfare-orkest in verschillende samenstellingen, afgewisseld met swingende muziekstukken en nog meer.

Ook de slagwerkgroep van de muziekvereniging zal een deel van het programma verzorgen. Het belooft een gezellige, muzikale en vooral mooie kerstmiddag te worden. De entree is zoals altijd gratis. Het matinee vindt plaats in zalencentrum De Hoendrik in Herveld. Een mooie start van de winterse kerstperiode!

Oud papier-inzameling Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 7 december word er weer oud papier opgehaald in Haalderen.

Gevraagd wordt het oud papier voor 17.45 uur aan de straat te zetten. Het oud papier aanleveren in een doos en gelieve niet in plastic kratten. Er mag uitsluitend oud papier/dozen/karton aangeleverd worden; geen plastic of andere materialen.

Kerstbingo in Haalderen

met zeer mooie prijzen

HAALDEREN - Op zaterdag 22 december zal om 20.00 uur in de kantine van voetbalvereniging RKVV-HAVO in Haalderen de traditionele kerstbingo plaatsvinden.

In totaal zullen er twaalf rondes worden gespeeld waarbij prijzen gewonnen kunnen worden voor 'bingo' op de bovenste en onderste rij, plus natuurlijk de volle kaart. Er zal een mooi aanbod van prijzen beschikbaar zijn zoals luxe vleespakketten, cadeaubonnen, boodschappenpakketten en de hoofdprijs, het 'halve-varken': een (barbecue-)vleeswaardebon ter waarde van liefst negentig euro!

Bij binnenkomst ontvangen alle deelnemers van de club een gratis consumptiemunt en voor hapjes zal ook worden gezorgd. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Succesvol weekend De Ward

BEMMEL - Ook in het tweede weekend van de Gelderse Kampioenschappen heeft zwemvereniging De Ward goed gepresteerd. De 22 zwemmers behaalden 15 medailles en verbeterden 41 persoonlijke records.

Jon de Wit behaalde drie gouden medailles en verbeterde vier persoonlijke records. Mick van Kempen kwam tot vier zilveren medailles en vijf persoonlijke records. Mees Peters was goed voor een zilveren medaille en drie persoonlijke records. Ook Mick Schüssel kwam op een afstand tot zilver en stelde twee bestaande tijden scherper. Verder behaalde Liz Veltman nog een zilveren en bronzen medaille en verbeterde één persoonlijk record. Frederieke Huizing behaalde tweemaal brons en verbeterde drie van haar tijden. Tycho Wannet zwom op één afstand naar het brons. Tenslotte behaalden de heren nog een bronzen medaille op de estafette 4x100m vrije slag.

Eline Baas verbeterde tijdens dit weekend drie persoonlijke records. Twan van Engen en Léon van Grevenbroek zwommen twee van hun beste tijden uit de boeken. Eline van Kempen, Esmee Kok, Mila Otten, Iris de Schrijver, Anniek Takken, Marijn Baas, Thomas van Dijk, Dominique van Grevenbroek, Stephan van Grevenbroek, Cas Polman en Victor Willemse kwamen allen op één afstand tot een verbetering van hun persoonlijk record. Tenslotte kwam Kyra Huisman nog uit op enkele afstanden.

In de eindstand van de Medaillestatistiek eindigt De Ward op een knappe vijfde plaats. Tijdens de Gelderse Kampioenschappen zijn door de zwemmers in totaal 29 medailles behaald en 107 persoonlijke records verbeterd.

Ingezonden brief

Zwanewater in Huissen blijft natuurlijk beschikbaar voor recreatie

In het Gemeentenieuws van 28 november stond een ingezonden brief naar aanleiding van een artikel in De Gelderlander over de plannen voor een drijvend zonnepark op het Zwanewater in Huissen. Een artikel dat voorbarig was en niet was afgestemd met de initiatiefnemers van het plan. Het is namelijk nog niet zeker of er überhaupt een zonnepark kan komen. Er moet nog een haalbaarheidsonderzoek worden uitgevoerd, en de gesprekken met de vergunningverlenende instanties moeten ook nog plaatsvinden. Er zijn alleen afspraken gemaakt met de eigenaar van de plas en we weten dat de bedrijven op het Looveer interesse hebben om de energie af te nemen.

De briefschrijvers veronderstelden dat met een drijvend zonnepark de plas niet meer gebruikt kan worden als zwemwater en visvijver. Natuurlijk kan dit nooit de intentie zijn van de initiatiefnemers. Het idee is om alleen een klein deel van de 37 hectare grote plas, grenzend aan het industrieterrein Looveer, hiervoor te gebruiken. De recreatieve functie van het Zwanewater ondervindt hiervan geen enkele hinder. Een van de initiatiefnemers van dit plan is zelf een frequente bezoeker van het Zwanebad! Kortom, iedereen kan blijven genieten van het Zwanebad.

F. van Herwijnen

Kerstmatinee met koor en orkest in Herveld

HERVELD - Op zondag 9 december verzorgt muziekvereniging Sint-Willibrordus uit Herveld-Andelst in samenwerking met het koor Musica Amare uit Elst een kerstmatinee.

Vanaf 14.30 uur kunt u luisteren van sfeervolle kerstliederen, gebracht door koor en fanfare-orkest in verschillende samenstellingen, afgewisseld met swingende muziekstukken en nog meer.

Ook de slagwerkgroep van de muziekvereniging zal een deel van het programma verzorgen. Het belooft een gezellige, muzikale en vooral mooie kerstmiddag te worden. De entree is zoals altijd gratis. Het matinee vindt plaats in zalencentrum De Hoendrik in Herveld. Een mooie start van de winterse kerstperiode!

Hartverwarmende optreden van Willeke Alberti

HUISSEN - Afgelopen dinsdag 27 november heeft Willeke Alberti een hartverwarmend optreden gegeven in de ontmoetingsruimte Het Rosendael, van Sancta Maria.

De afgelopen week waren er allerlei feestelijk activiteiten voor de bewoners die in het teken stonden van een officiële opening. Het hoogtepunt en tevens afsluiting van de feestweek was een optreden van Willeke Alberti, voor bewoners, vrijwilligers en medewerkers.

Diverse bekende nummers kwamen voorbij en er werd flink meegezongen. Bij het nostalgische nummer Spiegelbeeld werd er bij menigeen een traantje weggepinkt. Het was een optreden zoals we Willeke kennen. Warm en sfeervol waarbij ze midden tussen haar publiek staat met oog voor persoonlijk contact.

Roparun-team Lingewaard op kerstmarkt in de Zandse kerk

HUISSEN - Het Roparun-team Lingewaard zit volop in de voorbereiding voor de run van 560 km die in juni wordt gehouden. Die run van Parijs naar Rotterdam is niet het belangrijkste voor het team. Het allerbelangrijkst is geld inzamelen om het leven van kankerpatiënten wat te verlichten.

Daarom staat team Lingewaard op de kerstmarkt in de Zandse kerk in Huissen op zondag 9 december van 11.00 tot 17.00 uur. Het team verkoopt, in de Bloesemkamer, mooi gedecoreerde glazen vazen gevuld met kerstafbeeldingen. "Steun het team, kom naar de warme, sfeervolle en knusse kerstmarkt in Huissen-Zand, koop een kerstdecoratie en strijd met Roparun-team Lingewaard tegen kanker."

Kerstbingo in Haalderen met zeer mooie prijzen

HAALDEREN - Op zaterdag 22 december zal om 20.00 uur in de kantine van voetbalvereniging RKVV-HAVO in Haalderen de traditionele kerstbingo plaatsvinden.

In totaal zullen er twaalf rondes worden gespeeld waarbij prijzen gewonnen kunnen worden voor ‘bingo’ op de bovenste en onderste rij, plus natuurlijk de volle kaart. Er zal een mooi aanbod van prijzen beschikbaar zijn zoals luxe vleespakketten, cadeaubonnen, boodschappenpakketten en de hoofdprijs, het 'halve-varken': een (barbecue-)vleeswaardebon ter waarde van liefst negentig euro!

Bij binnenkomst ontvangen alle deelnemers van de club een gratis consumptiemunt en voor hapjes zal ook worden gezorgd. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Praatjuf slaagt opnieuw voor vrijwillige kwaliteitstoets

REGIO - De kwaliteitstoets is uitgevoerd door KIWA middels een kwaliteitsinstrument dat de kwaliteit van processen, producten en diensten rondom de zorg inzichtelijk en aantoonbaar maakt. Teneinde te beoordelen of de gegeven logopedie van hoogwaardig niveau is. De auditoren beoordeelden Praatjuf met een 10.

Praatjuf is trots dat zij het certificaat heeft behaald en dus aan alle kwaliteitseisen voldoet die worden gesteld aan hoogwaardige logopedische zorg. Na 2014, 2016, nu ook in 2018 geslaagd. De kwaliteitstoets is erkend door alle zorgverzekeraars.

Bij Praatjuf staat en blijft de cliënt centraal! De Praatjuffen zijn Maaike Hendriks, Nienke Bijzitter, Celine van Kalmthout, Pleuni Achterberg, Marieke van Raaij, Veerle Koenen, Lisan Verhoeven, Elke Kuppen, Lotte Tielens, Rosa van Bemmelen en Marieke Boon. (www.praatjuf.nl.)

Praatjuf, Logopediepraktijken in: Angeren, Bemmel, Didam, Huissen, Nijmegen-Lent, Nijmegen-Noord, Nijmegen-Lankforst.

Informatieavond bloemrijke akkerranden

VALBURG - Boeren en natuurbeheer gaan heel goed samen. De gemeenten Lingewaard en Overbetuwe stimuleren dit al een aantal jaren in de vorm van een subsidieregeling voor bloemrijke akkerranden.

"Momenteel werven we nieuwe deelnemers voor het aanleggen van bloemrijke akkerranden in 2019", zegt coördinator Kees Mientjes van ANV Lingestreek. ANV Lingestreek participeert samen met Park Linegezegen ook in het project.

Geïnteresseerde agrarische grondgebruikers zijn van harte uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst op 8 december bij café de Viersprong, Reethsestraat 1, Valburg. Tijdens de bijeenkomst wordt uitgebreid verteld wat de mogelijkheden voor beheer zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Mientjes, coördinator ANV Lingestreek, kees.mientjes@anvlingestreek.nl, 06 57267963 of kijk op de website van ANV Lingestreek, www.anvlingestreek.nl.

Dire Straits saxofonist Chris White met tribute naar Nijmegen

HUISSEN - De Dire Straits mogen dan al meer dan twintig jaar gestopt zijn, de muziek van de iconische band leeft nog altijd voort. Mede dankzij tributeformatie The Dire Straits Experience, die de wereld over reist met het legendarische repertoire van de razend populaire rockband. Ze stonden al meerdere malen in de grootste zalen van ons land en komen nu voor het eerst naar Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen.

Op ongeëvenaarde wijze laat de band, samen met oorspronkelijk bandlid Chris White, de muzikale klasse van The Dire Straits herleven. Saxofonist Chris White kwam in 1985 bij The Dire Straits, net voor de enorm succesvolle 'Brothers in Arms' wereldtournee waarvoor ze meer dan 2,5 miljoen tickets verkochten, en bleef de daaropvolgende tien jaren deel uitmaken van de groep. Samen met Terence Reis, Paul Geary, Andrew Hawkins, John Maul, Tim Walters en Simon Carter vormt hij een ijzersterke formatie muzikaal talent. De band toert al jaren succesvol langs de mooiste concertzalen van Europa met één missie: het mooiste uit het Dire Straits repertoire doorgeven aan de volgende generatie.

Op woensdag 22 mei 2019 brengt de band een live eerbetoon aan nummers als 'Sultans of Swing' en 'Money for Nothing' in Nijmegen. Er zijn zowel staan- als zitplaatsen en tickets zijn verkrijgbaar via www.stadsschouwburgendevereeniging.nl.

1998-2018 Tumulus uitvaartverzorging

LINGEWAARD - In 1998 begon Joke van der Krans met haar eigen uitvaartonderneming in Bemmel: Tumulus uitvaartverzorging. Best een hele stap in die tijd. De uitvaartbranche was toen nog een mannenbolwerk en de werkwijze werd in grote lijnen bepaald door "wat gebruikelijk was".

Met de ervaring van de uitvaarten van de eigen grootouders in de 90-er jaren groeide de idee dat het regelen van een uitvaart en de begeleiding van een familie toch 'anders' zou moeten kunnen. Maar dat 'anders' vroeg wel veel meer tijd en was een struikelblok bij sollicitaties. "Dan begin ik voor mijzelf". In 1998 na het behalen van het diploma voor de uitvaartzorg startte Joke vanuit haar kantoortje in de tuin van het woonhuis in Bemmel. Haar werkwijze bleek succesvol, veel families wisten haar te vinden.

Met de jaren werd de behoefte om ook een eigen opbaarruimte te hebben steeds groter en met de aankoop van de Oude Sigarenfabriek in Huissen ging die wens in vervulling. Na een totale verbouwing van dit fabriekspand naar een woonhuis met op de begane grond de opbaarruimte werd eind 2005 de Rouwhuiskamer officieel geopend. Dat was ook het moment dat haar man Jalb steeds meer werkzaamheden in het bedrijf op zich nam en in de loop van de jaren ook als uitvaartbegeleider ging optreden.

Toen in 2015 bij Joke borstkanker werd gediagnostiseerd en zij voor langere tijd uitviel, kon het bedrijf gewoon doorgaan. En zo is Tumulus uitvaartverzorging in 2018 twintig jaar jong, springlevend en in de gemeente Lingewaard de oudste lokaal gevestigde uitvaartonderneming.

Huissen bij Kaarslicht: net als in voorgaande jaren is de Rouwhuiskamer aan de Weverstraat vanaf 18.00 uur opengesteld voor een moment bezinning of herdenking van een overleden dierbare. Voor veel mensen is het bijzonder om nog eens terug te komen in de ruimte waar zij voor het laatst rondom hun dierbare bijeen waren. Veel herinneringen werden hier gedeeld. Het is een heel intense beleving zo afscheid nemen in de nabijheid van de dood.

Uitslagen Tweestroom

GENDT - Alle teams van Tweestroom speelden deze week een uitwedstrijd.

Dames-DS3 speelde tegen mede-koploper Ikaros-DS3 en kwam in principe niet voor in het stuk. Al de vier sets werden ruim verloren; dus geen punten voor de rangschikking(0-4)(12-25/11-25/07-25/13-25)Tweestroom-DS5 speelde uit bij Pegasus-DS12 en verloor de eerste set. De tweede en derde set werden nipt gewonnen(23-25). De vierde set werd weer nipt verloren(28-26). De vijfde set moest de winnaar van de wedstrijd aangeven. Helaas werd die set niet door onze dames gewonnen, maar toch twee punten mee naar Gendt.(3-2)(25-16/23-25/23-25/28-26/16-06)

Tweestroom-DS1 bezocht Heijendaal-DS7 en won de eerste 3 sets vrij gemakkelijk. De vierde set verliep stroever, want de werd nipt gewonnen(23-25) Met vijf punten voor de ranglijst, werd de thuisreis aanvaard.(0-4)(15-25/18-25/20-25/23-25). TrivoS-MA3 dat pas twee sets hadden gewonnen , ontving Tweestroom-MA1. Ook nu had dat team weinig in te brengen bij onze meiden. De volle buit (5 punten) werden meegenomen naar Gendt.(0-4)(19-25/17-25/07-25/05-25).

Tweestroom-DS2 speelde uit bij Pegasus-DS9 en was duidelijk de betere in deze wedstrijd, al de vier sets werd gewonnen. Ook dit team kwam met de volle buit (5 punten) huiswaarts.(0-4)(19-25/17-25/19-25/22-25). Boem.Komeet-M1 ontving Tweestroom-MB1, dat de eerste set won. Ook de tweede set werd door onze meiden gewonnen, maar nipt (24-26). Helaas werd de derde set weggeven. Gelukkig werd de vierde set weer met duidelijke cijfers gewonnen.(1-3)(21-25/24-26/25-19/07-25).

Vanaf nu van start bij kwekerij Eggenhuizen Kerstbomenverkoop

ARNHEM – De december feestmaand breekt weer aan, tijd om de kerstboom op te zetten voor een extra stukje gezelligheid in uw huis of tuin. Bent u op zoekt naar een echte Nederlandse kerstboom, dan bent u bij de familie Eggenhuizen aan het juiste adres.

Sinds jaar en dag verkoopt eigenaar Remco Eggenhuizen al kerstbomen vanuit zijn erf aan de Mooieweg in de wijk Rijkerswoerd. Vanaf heden is de kerstbomenverkoop weer begonnen bij de familie Eggenhuizen. Ook dit jaar kunt u er weer terecht voor de zelfgekweekte kerstbomen uit eigen kwekerij van Hollandse bodem. "Wij verkopen verschillende soorten bomen zoals de Blauwspar, Zilverspar, Fijnspar en de Nordmann in diverse maten van een halve meter tot vier meter hoog. Ook is er keuze in kerstbomen met kluit en een boom zonder kluit." Doordat de kerstbomen vanaf afgelopen donderdag van het veld zijn gehaald blijven ze goed vers en kunnen de bomen langer bij u thuis staan. Hierdoor vallen de naalden ook minder uit.


Mede doordat de familie Eggenhuizen de bomen zelf kweekt en de bedrijfskosten hiermee laag kan houden, kunnen zij de bomen tegen bijna inkoopprijzen verkopen. Hierdoor is de familie Eggenhuizen de goedkoopste kerstbomen verkooppunt uit de regio!
De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 20:00 uur, zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur en zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Kwekerij Eggenhuizen, Mooieweg 21, Arnhem (Rijkerswoerd), 026 3236406.

Informatieavond bloemrijke akkerranden

VALBURG - Boeren en natuurbeheer gaan heel goed samen. De gemeenten Lingewaard en Overbetuwe stimuleren dit al een aantal jaren in de vorm van een subsidieregeling voor bloemrijke akkerranden.

"Momenteel werven we nieuwe deelnemers voor het aanleggen van bloemrijke akkerranden in 2019”, zegt coördinator Kees Mientjes van ANV Lingestreek. ANV Lingestreek participeert samen met Park Linegezegen ook in het project.

Geïnteresseerde agrarische grondgebruikers zijn van harte uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst op 12 december bij café de Viersprong, Reethsestraat 1, Valburg. Tijdens de bijeenkomst wordt uitgebreid verteld wat de mogelijkheden voor beheer zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Mientjes, coördinator ANV Lingestreek, kees.mientjes@anvlingestreek.nl, 06 57267963 of kijk op de website van ANV Lingestreek, www.anvlingestreek.nl.

26 / 28

Je kan het aan haar hand al zien,
Meike wordt 8 december de helft van 10.
Gefeliciteerd!

Koen, Carla, Eline en Kim

Op 24 november was het groot feest, omdat David toen jarig is geweest.

5x Hoera!

Liefs Kim Eline Koen en Carla

Lieve Jasin,
7 December 2018 is het zo ver.... Gefeliciteerd je word 6 jaar oud!
Knuffel en Xxx papa, mama en Lyam

Ja hoor, de dag is bijna daar.
Gefeliciteerd 10 december, met 50 jaar!

Je raad wel wie???

Dit vrolijke meisje Lynn
wordt 9 december
6 jaar
Gefeliciteerd en een dikke knuffel van
opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Hiep Hiep Hoera Cas "de tank" wordt 7 december 14 jaar .
Groetjes A&A&G

Hoera Cathelijne wordt 6 december 8 jaar!

Dikke verjaardagsknuffels van Papa en Willemijn, Pepijn, Marjolein en Koen, Opa en Oma Huissen.

Hiep hiep hoera,
deze jonge dame wordt
30 november 16 jaar!

Gefeliciteerd meis, een fijne dag.
Kus van papa, mama, Zoey en Lynn

Hoera, 7 december wordt Lindy 9 jaar!
Dikke kus van Ronny, Mariska, Jordy, Amber en een pootje van Jackie

Jubilate op

kerstmarkt Bemmel

BEMMEL - Gemengd koor Jubilate uit Gendt zal op zondag 9 december op de kerstmarkt in Bemmel optreden van 13.30 tot 14.00 uur.

Er zullen mooie, bekende kerstliederen ten gehore worden gebracht. Ook zal een selectie van het meerstemmige kerstrepertoire worden gezongen. Het volledige meerstemmige kerstconcert van Jubilate is te beluisteren op zondag 16 december om 20.00 uur in de sfeervolle protestantse kerk in Gendt.

Sfeervol Huissen

bij Kaarslicht

met Feelin'good

HUISSEN - Zin in een gezellige avond, kom dan op 8 december naar Huissen bij Kaarslicht. Gemengd koor Feelin'Good zal dan met twee optredens het Stadje aan de Rijn laten schitteren.

Samen met de nieuwe en enthousiaste dirigent Piet van der Sanden gaan ze er iets moois van maken. "Mis het niet en laat u verrassen. Wij treden om 18.30 uur op in de protestantse kerk aan het Raadhuisplein en om 20.00 uur in het Dominicanenklooster aan de Kloosterlaan."

Goede voornemens al vroeg beginnen?

DOORNENBURG - Kom zaterdag 15 december naar de KerstRun in Doornenburg. De Run is bedoeld voor jong en oud, er kan dan ook gelopen worden over meerdere afstanden.

Voor de kinderen is er een KerstmutsRun, waarbij alle deelnemertjes een kerstmuts krijgen. De afstanden voor de kinderen zijn; 1 km (4-7 jaar) en 2,5 km (8-14 jaar). Uiteraard mogen papa of mama meelopen. De overige afstanden zijn 5 en 10 km. Voor de juiste starttijden check: www.sportdorpdoornenburg.nl.

Wil jij bij deze leuke run aanwezig zijn? Schrijf je dan in via de website.

Wie worden er

districtskampioen?

HUISSEN - Op vrijdag 14 en zaterdag 15 december vindt de jaarlijkse districtstentoonstelling plaats in sporthal De Brink in Huissen. Dit evenement wordt georganiseerd door district Gelderland in samenwerking met vogelvereniging De Martel.

Op deze tentoonstelling komen de mooiste vogels van de onderlinge tentoonstellingen uit het district Gelderland en Flevoland te samen. Wie worden er kampioen? Op deze tentoonstelling zijn diverse kleuren kleurkanaries en vele vormen postuurkanaries te bewonderen. Er is een ruime collectie Europese cultuur, tropische en subtropische vogels aanwezig. Ook de parkieten zijn er in een grote sortering aanwezig waaronder de grote en kleine grasparkiet. In totaal zijn er ongeveer 2000 vogels te bewonderen. Als u van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard.

Voor inzenders en genodigden met tevens de bekendmaking van de kampioensprijzen zijn de openingstijden in sporthal De Brink: donderdag 13 december om 19.30 uur. Open voor bezoekers: vrijdag 14 december van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag 15 december van 10.00 tot 15.30 uur.

Cultureel Podium Gendt

GENDT - Zaterdag 19 januari is de eerste avond van Cultureel Podium Gendt. Wes zingt Toon... 'alles was even mooi'.

Wes Leurs zingt onder begeleiding van een professionele band liedjes van de meester Toon Hermans in theaterzaal Providentia in Gendt. In deze voorstelling staan de humor en de liedjes van Toon centraal. Het is begrijpelijk, gevoelig en herkenbaar voor iedereen.

Aanvang 20.00 uur. Entree inclusief kop koffie / thee 15 euro. Kaartverkoop in Gendt: The Read Shop Viergever, en Providentia. Doornenburg: Spar Witjes en Ontmoetingscentrum. Bemmel: Boekhandel De Toren van Bemmel.

Thema-avond: krijg ik mij energierekening omlaag?

GENDT - Voor veel mensen is het onduidelijk hoe de energierekening in elkaar zit. Terwijl het een 'vaste last' is, een flinke uitgave elke maand weer. Lingewaard Energie denkt graag met u mee, om meer inzicht te krijgen in uw energiegebruik en de rekening omlaag te krijgen.

"We organiseren op 12 december een thema-avond over de energierekening. Dan leggen onze techneuten uit hoe de rekening is opgebouwd. En we bespreken hoe u daar invloed op krijgt. Om persoonlijk op uw eigen situatie in te kunnen gaan, vragen we u om uw eigen energierekening op te zoeken en mee te nemen. De avond is in De Klok in Gendt (Markt 1). De inloop is om half acht en om acht uur starten we, tot circa kwart voor tien.

We zijn een bewonersinitiatief dat onder andere het drijvend zonnepark heeft gemaakt en op scholen energieprogramma's uitvoert (De knop om). Lingewaard Energie wil de aarde op een goede manier doorgeven aan onze (klein-) kinderen en ons steentje bijdragen aan de oplossing van de klimaatveranderingen. Ons uiteindelijke doel is dat Lingewaard in 2045 CO2-neutraal is. Meer informatie over Lingewaard Energie staat op de site; www.lingewaardenergie.nl."

Bijeenkomst voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel

HUISSEN - Contactgroep Huissen van Hersenletsel.nl houdt woensdag 12 december een bijeenkomst met als thema 'In aanloop naar de Kerstdagen'.

"Deze keer zijn we te gast in de geheel verbouwde en aangepaste Zandse Kerk aan de Van Wijkstraat 33 in Huissen. Vanaf 14.30 uur ontvangst met koffie, thee en krentenbrood. Om 15.00 uur start het programma met een muzikaal optreden van Hanneke, Annemarie, en Coby. Tijdens de pauze heeft u ruim de tijd om de grootste Kerststal van Gelderland te bewonderen."

Margot sluit de middag af met een verhaal met een boodschap. Iedereen is welkom als getroffene, partner, mantelzorger of belangstellende. Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl is de vereniging voor mensen met NAH. "Hebt u vragen bel of mail ons, Tea van Kampen 026 3233760 - afd.arnhem@kpnmail.nl; Ben Stegeman 06 50292079, bstegeman1981@kpnmail.nl. Of kijk op de website van Hersenletsel.nl."

Inloopspreekuur Werkgroep Doornenburg

Toegangsweg naar Doornenburg. (foto: N. Kramer)

DOORNENBURG – Themagroep Leefomgeving, onderdeel van werkgroep Doornenburg, houdt normaal elke éérste woensdag van de maand een inloopspreekuur in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Omdat de eerste woensdag van december op 5 december valt en de eerste woensdag van januari in de kerstvakantie valt, heeft de werkgroep besloten om het eerstvolgende inloopspreekuur te houden op woensdag 9 januari. Men kan dan zonder afspraak binnenlopen om onder het genot van een kopje koffie of thee met de leden van themagroep Leefomgeving te praten indien men opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk heeft. Dit wordt vervolgens in de aansluitende vergadering besproken en krijgt uw mededeling alle aandacht. Indien nodig wordt één en ander doorgestuurd naar Gemeente en/of Politie. U mag ook een afspraak maken om buiten het spreekuur uw opmerking of suggestie te delen. Stuur dan een e-mail sturen aan het secretariaat, secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Heeft u klachten over groenvoorzieningen, verlichting of losliggende trottoirtegels dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6, Bemmel; 026 3260111 of www.lingewaard.nl. Zij zullen uw klacht dan verder behandelen.

Je goede voornemens al vroeg beginnen?

DOORNENBURG - Kom zaterdag 15 december naar de KerstRun in Doornenburg. De Run is bedoeld voor jong en oud, er kan dan ook gelopen worden over meerdere afstanden.

Voor de kinderen is er een KerstmutsRun, waarbij alle deelnemertjes een kerstmuts krijgen. De afstanden voor de kinderen zijn; 1 km (4-7 jaar) en 2,5 km (8-14 jaar). Uiteraard mogen papa of mama meelopen. De overige afstanden zijn 5 en 10 km. Voor de juiste starttijden check: www.sportdorpdoornenburg.nl.

Wil jij bij deze leuke run aanwezig zijn? Schrijf je dan in via de website.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 10 december kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: tomatensoep, spaghetti én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het 'Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Thema-avond: krijg ik mij energierekening omlaag?

GENDT - Voor veel mensen is het onduidelijk hoe de energierekening in elkaar zit. Terwijl het een ‘vaste last’ is, een flinke uitgave elke maand weer. Lingewaard Energie denkt graag met u mee, om meer inzicht te krijgen in uw energiegebruik en de rekening omlaag te krijgen.

"We organiseren op 12 december een thema-avond over de energierekening. Dan leggen onze techneuten uit hoe de rekening is opgebouwd. En we bespreken hoe u daar invloed op krijgt. Om persoonlijk op uw eigen situatie in te kunnen gaan, vragen we u om uw eigen energierekening op te zoeken en mee te nemen. De avond is in De Klok in Gendt (Markt 1). De inloop is om half acht en om acht uur starten we, tot circa kwart voor tien.

We zijn een bewonersinitiatief dat onder andere het drijvend zonnepark heeft gemaakt en op scholen energieprogramma’s uitvoert (De knop om). Lingewaard Energie wil de aarde op een goede manier doorgeven aan onze (klein-) kinderen en ons steentje bijdragen aan de oplossing van de klimaatveranderingen. Ons uiteindelijke doel is dat Lingewaard in 2045 CO2-neutraal is. Meer informatie over Lingewaard Energie staat op de site; www.lingewaardenergie.nl."

Wie worden er distictskampioenen?

HUISSEN - Op vrijdag 14 en zaterdag 15 december vindt de jaarlijkse districtstentoonstelling plaats in sporthal De Brink in Huissen. Dit evenement wordt georganiseerd door district Gelderland in samenwerking met vogelvereniging De Martel.

Op deze tentoonstelling komen de mooiste vogels van de onderlinge tentoonstellingen uit het district Gelderland en Flevoland te samen. Wie worden er kampioen? Op deze tentoonstelling zijn diverse kleuren kleurkanaries en vele vormen postuurkanaries te bewonderen. Er is een ruime collectie Europese cultuur, tropische en subtropische vogels aanwezig. Ook de parkieten zijn er in een grote sortering aanwezig waaronder de grote en kleine grasparkiet. In totaal zijn er ongeveer 2000 vogels te bewonderen. Als u van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard.

Voor inzenders en genodigden met tevens de bekendmaking van de kampioensprijzen zijn de openingstijden in sporthal De Brink: donderdag 13 december om 19.30 uur. Open voor bezoekers: vrijdag 14 december van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag 15 december van 10.00 tot 15.30 uur.

Sfeervol Huissen bij Kaarslicht met Feelin'good

HUISSEN - Zin in een gezellige avond, kom dan op 8 december naar Huissen bij Kaarslicht. Gemengd koor Feelin'Good zal dan met twee optredens het Stadje aan de Rijn laten schitteren.

Samen met de nieuwe en enthousiaste dirigent Piet van der Sanden gaan ze er iets moois van maken. "Mis het niet en laat u verrassen. Wij treden om 18.30 uur op in de protestantse kerk aan het Raadhuisplein en om 20.00 uur in het Dominicanenklooster aan de Kloosterlaan."

Popkoor2000 houdt open repetitie-avonden

Popkoor2000 tijdens haar laatste concertreeks 'Out of the Jukebox'.

BEMMEL - Na de succesvolle concertreeks 'Out of the Jukebox', die begin november in zaal Providentia in Gendt plaatsvond, staat de neus van Popkoor2000 alweer richting het jaar 2020. Want in dat jaar jubileert het koor en bestaat het 20 jaar! Natuurlijk wordt dat gevierd met een fonkelnieuwe concertreeks!

Daarom is nú het perfecte moment om als nieuw lid in te stappen in deze enthousiaste, muzikale Lingewaardse club, want je bent er dan vanaf het begin af aan bij om nieuw repertoire aan te leren! Popkoor2000 organiseert op woensdagavond 12 en 19 december een open repetitieavond. Geïnteresseerden kunnen dan vrijblijvend komen kijken, luisteren en zeker ook meezingen met het koor om te proeven aan het popkoor.

Alle zangstemmen zijn welkom: sopraan, alt, tenor of bas. Vooral herenstemmen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de repetities. Voorwaarde is dat je een goede zangstem hebt in combinatie met gevoel voor ritme. Mocht je besluiten om lid te worden dan wordt op een later tijdstip een korte auditie gehouden om te kijken of je voldoende gekwalificeerd bent.

"Laat je dat niet weerhouden om te komen naar de open repetitie avonden. We starten om 20:00 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel."

Write for Rights bij Amnesty Lingewaard

LINGEWAARD - Write for Rights. Schrijf voor vrouwen die onrecht is aangedaan. Rond 10 december, Dag van de Rechten van de Mens, vraagt Amnesty mensen wereldwijd brieven en kaarten te schrijven voor mensen die opkomen voor mensenrechten in hun land en daarom gevangen zitten.

Het wordt namelijk steeds gevaarlijker overtreding van mensenrechten aan de kaak te stellen. Regeringsleiders en presidenten zetten, vaak zonder enige vorm van proces, critici op hun mensenrechtenbeleid gevangen. Waar ze herhaaldelijk bedreigd en zelfs gemarteld worden. Dit jaar heeft Amnesty gekozen om voor vrouwen te schrijven. Zij krijgen, nog meer dan mannen, te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Op zaterdag 8 december tussen 16.00 en 21.00 uur is Amnesty Lingewaard weer met een kraam te vinden bij Huissen bij Kaarslicht. Op zondag 16 december tussen 13.00 en 17.00 uur is Amnesty Lingewaard op de kerstmarkt in Gendt.

"Bezoek onze kraam en stuur een kaart naar Geraldine, Atena, Gulzar, Marielle, Nawal, Nonhle, Pavitri en Vitalina die op dit moment onterecht gevangen zitten. Om ze een hart onder de riem te steken en te laten weten dat wij haar ondersteunen in haar strijd voor de mensenrechten', aldus de werkgroep Amnesty Lingewaard.