GN NederBetuwe-Rhenen

12 februari 2020

GN NederBetuwe-Rhenen 12 februari 2020


Kind- (groot)oudermiddag bij het Amerongse Bos

Koolmees. (foto: Jan de Jong)

RHENEN - Op 26 februari, in de voorjaarsvakantie dus, mag je samen met je ouders of je opa en oma lekker aan de slag in de informatieschuur van Utrechts landschap. Eerst maken we een korte wandeling en daarna gaan we nestkasten maken voor koolmezen en andere tuinvogels.

De mezen gaan ons helpen om al die vervelende kriebelende processierupsen op te eten. Daarom zorgen wij dat er voor alle mezen een kastje komt. Breng als je komt wel je eigen hamer mee. Wij zorgen voor hout, een duidelijke bouwtekening en helpende handen.

De activiteit is bedoeld voor kinderen vanaf groep 4 tot en met groep 7 van de basisschool. We starten om 13.30 uur. We hopen dat rond 16.00 uur jullie allemaal met een nestkastje weer naar huis gaan. Voor het kastje heb je vast wel een mooi plekje in jouw tuin of op het balkon. In het voorjaar komen er dan hopelijk vogels in wonen. Als dat lukt kun je zien hoe leuk het is om te kijken hoe druk ze zijn met het bouwen van een nest, het leggen van eitjes en het voeren van de jongen.

Je bent welkom bij de informatieschuur van Utrechts Landschap aan de Veenseweg 8. Als je niet te voet of met de fiets komt, kan de auto geparkeerd worden bij de Groene Entree nabij sportpark De Burgwal.

Kom je ook mee doen? De kosten voor deze dag zijn 5.00 euro per kind. Meld je wel even van te voren aan via www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/88546 Wacht niet te lang, er is plaats voor dertig kinderen. Honden zijn dit keer helaas niet welkom.

Mocht u, om wat voor reden dan ook, uw reservering willen annuleren, dan kan dit via een email naar: tabamerongen@gmail.com.

'Betuwe Zingt' op zaterdag

Piano van Betuwe Zingt. (foto: Ria Diepeveen)

KESTEREN - Op 22 februari is er weer een 'Betuwe Zingt' avond vol muziek, zang en gezelligheid. Deze avond wordt opnieuw georganiseerd door Filadelfia Neder-Betuwe. Onder leiding van de vaste muziek en zanggroep van 'Betuwe Zingt'.

Deze interkerkelijke zangavond is een sing-in met een diversiteit aan geestelijke liederen. Daarom geschikt voor alle leeftijden. Tevens wordt er een korte geloofsles gedeeld met een boodschap uit de Bijbel. 'Betuwe Zingt' op zaterdag wordt gehouden op 22 februari en begint om 19.30 tot 20.45 uur. Muziek, zang en gezelligheid geeft verbinding, daarom is er na afloop ontmoeting met koffie in het gebouw van Filadelfia Neder-Betuwe aan de P.C. Hooftstraat 10 in Kesteren. Men wordt verzocht de auto te parkeren aan de Nedereidsestraat ter hoogte van 'Het Dorpshuis'.

Iedereen is uitgenodigd, de entree is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de onkosten. Informatie staat op www.betuwezingt.nl.

Arend Wissink gehuldigd door Nannenberghuis

DODEWAARD - Vrijdagavond 7 februari heeft het bestuur van Stichting Ons Huis, tijdens een gezellig bijeenkomst met alle vrijwilligers van het Nannenberghuis, Arend Wissink extra in het zonnetje gezet.

Arend is meer dan 42 jaar verbonden aan het Nannenberghuis, wisselend in de functies van algemeen bestuurslid en voorzitter. In 2016 heeft hij zich teruggetrokken als algemeen bestuurslid, maar is wel als vrijwilliger actief gebleven. Een telefoontje vanuit het Nannenberghuis en Arend staat paraat, even helpen om de zaal te zetten, of om Marie te assisteren, of om te klussen met de andere vrijwilligers.

"Arend en zijn vrouw Geeske dragen het Nannenberghuis een warm hart toe en ook op Geeske kunnen we zo af en toe een beroep doen. We hopen als bestuur van stichting Ons Huis, dat we nog lang van de diensten van Arend en Geeske gebruik mogen maken. Ook alle andere vrijwilligers zijn we enorm dankbaar, dankzij hun inzet kan het Nannenberghuis blijven voortbestaan. Wilt u weten welke activiteiten er allemaal in het Nannenberghuis plaatsvinden, kijk dan op www.nannenberghuis.jouwweb.nl."

OBK houdt paasbingo

Paasbingo OBK. (foto: Max ter Burg) Max ter Burg

RHENEN - Op zaterdag 21 maart houdt Showharmonie Oefening Baart Kunst uit Rhenen haar jaarlijkse paasbingo. Er vallen weer veel mooie prijzen te winnen op dit altijd drukbezochte evenement.

De bingoavond staat onder leiding van gastheer Randy Riemsdijk. De trompettist van OBK organiseert elk jaar de paas- en kerstbingo van de vereniging en hoopt ook dit jaar weer op een mooie avond. “De kerstbingo van afgelopen december trok een recordaantal bezoekers. De sfeer was leuk en we hebben veel bezoekers blij kunnen maken met prachtige cadeaus, mede mogelijk gemaakt door winkeliers in Rhenen en omgeving. In maart weer een nieuwe poging!”

De bingo begint om 20:00 uur in verenigingsgebouw Orpheus, aan de Valleiweg 92A in Rhenen. De deuren gaan open om 19:00 uur. De opbrengst van de bingo is voor de aanschaf van nieuwe instrumenten en uniformen, zodat OBK te allen tijde representatief voor de dag kan blijven komen.

Projectondersteuner bewegen voor in Neder-Betuwe gezocht

NEDER-BETUWE - Vind je het belangrijk dat ouderen blijven bewegen? In Neder-Betuwe is de Stichting Welzijns Activiteiten (SWAN) op zoek naar een vrijwilliger die het Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) wil ondersteunen.

Een flexibele vrijwilligersfunctie waarin je vanuit je rol als bestuurslid het contact met de MBvO-coördinatoren onderhoudt. Je zorgt samen met de vrijwillige coördinatoren en docenten dat alles goed loopt.

Daarnaast ga je samen met professionals, deelnemers en MBvO-docenten na hoe de SWAN een rol blijft spelen op het gebied van beweging en ontmoeting in de toekomst. Zo zijn er nu mogelijkheden om met extra overheidsgeld (VWS) een samenwerking met de fysiotherapeut aan te gaan. Dit doe je in teamverband en er is ruimte voor ideeën.

Je kunt als nieuwe vrijwilliger deze functie naast de basiswerkzaamheden zo klein of groot maken als je zelf wilt. Je kunt flexibel je eigen afspraken plannen, je helpt ouderen om langer gezond te blijven en je krijgt een reiskostenvergoeding.

Meer informatie of interesse? Mail naar info@swanwelzijn.nl of bel 06 19544160.

Paar helpende handjes gevraagd

KESTEREN - Een mevrouw uit Kesteren heeft een ladekast die in elkaar gezet moet worden en bovendien nog een schommelstoel en kleine meubeltjes die die nog gebeitst moeten worden.

Vanwege haar artrose kan ze het niet zelf. Ze wil wel graag meehelpen. "Wie heeft er tijd om mevrouw hierbij te helpen? Graag contact opnemen met Esther Morren van Welzijn Rivierstroom op 06 334 21037 of stuur een mail naar esthermorren@welzijnrivierstroom.nl."

De Westpoort bruist

Kunstenaars exposeren in De Westpoort. (foto: Carolien van Ginkel) Carolien van Ginkel

RHENEN - Achter een oud stukje stadsmuur, aan de rand van de Veerweg, staat De Westpoort. Een multifunctioneel gebouw waar het bruist van de activiteiten. Wist u dat hier wordt gedanst, gemusiceerd, geacteerd, gekleid, geknutseld, gepraat, geluisterd, gekookt, gerepareerd, gesproken, geborduurd, geformuleerd, gecoacht, gewerkt, gelachen en geluisterd?

In de woonkamer van de Westpoort bevindt zich het InlooP Punt. Hier wordt gezamenlijk gekeken naar de interesses van de bezoekers en al naar gelang de mogelijkheden worden er activiteiten ontwikkeld. Op dit moment is er al een open atelier, een naaiclub, een kookclub en is er vanaf dit voorjaar een moestuin- en snijbloemenclub.

Er bevinden zich veel verschillende organisaties onder het dak van de Westpoort. In het InlooP Punt kunt u zich laten informeren over de mogelijkheden. Ook is er iedere dag een gastvrij-beheerder aanwezig die u wegwijs kan maken in de Westpoort.

De openingstijden van het InlooP Punt zijn maandagmorgen van 9.00 tot 13.00 uur. U kunt binnen wandelen voor een praatje of aanschuiven bij de naaiclub. Op woensdagmorgen zijn we open van 9.00 tot 13.30 uur. Het atelier staat dan open voor allerhande vrij werk. Er kan gedart worden, een kaartje gelegd of kom eens snuffelen in onze BoekSpot. Op donderdag openen wij om 14.30 uur met spelletjes en een kookclub die kookt voor ongeveer twintig personen. Zou u het leuk vinden om ook eens voor een grotere groep mensen te helpen koken, we zien u graag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carolien van Ginkel, coördinator van het InlooP Punt, via 06 36034663.

Mooie wedstrijddag voor DGV Dodewaard

Jade op het podium met haar bronzen medaille. (eigen foto)

DODEWAARD - Zaterdag 1 februari stond de tweede plaatsingswedstrijd in Nijmegen voor de 4e divisie meiden op het programma. Elisa Roumimper (senior), Dewi Boumans en Jade van Dodeweerd (pupil 2) turnden tegelijk in de tweede wedstrijd.

Elisa turnde een nette wedstrijd, maar liet door een val van de balk en door het wisselen van elementen op de vloer wat punten liggen. Toch werd ze keurig 8e. Dewi turnde ondanks wat onzekerheid een stabiele wedstrijd, bleef keurig op de balk staan en eindigde op een mooie 7e plaats. Ook Jade turnde ondanks wat meer zenuwen dan anders een mooie wedstrijd. Balk was haar beste toestel wat haar een tweede plaats opleverde. Aan het einde van de wedstrijd mocht Jade met een bronzen medaille naar huis.

In de derde wedstrijd turnde Suzan van de Voort (instap) een mooie en nette wedstrijd. Ze had heel veel pech op de balk door twee vallen van de balk. Dat kostte haar veel punten, maar heeft op de andere toestellen een mooie groei laten zien. Ze werd keurig 5e. De derde en de laatste plaatsingswedstrijd is 7 maart. Dan wordt bekend of ze mogen doorstromen naar de regiofinale.

Uitslag Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN - Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 4, zitting 2, bij Bridge Vereniging Lienden

Lijn A

1 Chris van Maaren & Willem Mos 62,20%

2 Kees de Haas & Titus Koopman 58,93%

3 Mery Vroege & George Jansen 55,65%

4 Jannie & Johan de Bruine 53,57%

(5) Corrie & Rinus van Soest 52,68%

(5) Femmy van Dijk & Co van Toorn 52,68%

Lijn B

1 Johan Eerbeek & Sander van Tongeren 64,61%

2 Frank van den Berg & Ruud Westerbrink 60,24%

3 Ida & Gerard van Dort 55,24%

4 Len Molenaar & Maria van Schoonhoven 54,94%

5 Susan & Hein van Berkel 52,17%

Lijn C

1 Marijke & Daan Tap 58,08%

2 Janny van Drumpt & Hero Breuning 56,96%

3 Ada & Ton Reijman 55,25%

4 Hanneke van Hoorn & Guus Pollé 53,00%

5 Henny & Hans van Wagensveld 52,83%

Paar helpende handjes gevraagd

KESTEREN - Een mevrouw uit Kesteren heeft een ladekast die in elkaar gezet moet worden en bovendien nog een schommelstoel en kleine meubeltjes die die nog gebeitst moeten worden.

Vanwege haar artrose kan ze het niet zelf. Ze wil wel graag meehelpen. "Wie heeft er tijd om mevrouw hierbij te helpen? Graag contact opnemen met Esther Morren van Welzijn Rivierstroom op 06 334 21037 of stuur een mail naar esthermorren@welzijnrivierstroom.nl."

Pomologische inloopavond bij Nationaal Fruitpark Ochten

Diversiteit aan krozen. (foto: T. Banken) T. Banken

OCHTEN - Thijs Banken, voorzitter van Stichting Schone Fruitteelt, belicht aan de hand van een diapresentatie de historie en wederopstanding van de kroos. Tot de jaren '70 van de vorige eeuw sierden her en der nog krozenbomen het landschap in de Betuwe, met een concentratie in Ochten/Eldik.

Door economische wetten moesten de krozenbomen, net als andere hoog- en halfstamfruitbomen, het veld ruimen. Onder andere door het beschikbaar komen van betere krozenrassen en -onderstammen beleeft deze fruitsoort een opmerkelijke wederopstanding.

In 200 jaar zijn bijna 500 perenrassen verdwenen. Lang heeft niemand zich daarover bekommerd, maar inmiddels wordt er anders naar gekeken. Voorzitter Tammo Katuin en Marianne van Lienden van de Noordelijke Pomologische Vereniging vertellen over de vorderingen van het Internationaal Peren Project dat is gericht op behoud van de diversiteit van stoofperen en het gebruik. Ook zal een film worden vertoond, waarin de internationale perenredders zich tegoed doen aan een diner, dat volledig uit peren bestaat.
De avond wordt afgerond met een pomologisch vragenuurtje waarin vragen uit de teelt van fruitgewassen naar voren kunnen worden gebracht en is er enige ruimte voor discussie over het nut en onnut van het behoud van het oude fruit. (Op de agenda staan: Bijna vergeten kroos teruggekeerd op het toneel; Zoeken naar Muilperen en Rode Wangetjes. Pomologisch vragenuur/ discussie)

De inloopavond is woensdag 26 februari om 19.30-22.15 uur bij stichting Nationaal Fruit Park , Bonegraafseweg 59 in Ochten.

Inburgeren gepaard met een lach en traan

Tadzjikistaanse gerechten bij de Wereldkeuken in Ochten. (foto: Welzijn Rivierstroom) Welzijn Rivierstroom

OCHTEN - Herma van Dijkhuizen na de theatervoorstelling van de Wereldkeuken: Ik ben een mens net als jij. Vluchtelingen uit verschillende landen vertelden hun persoonlijke verhaal. Het theater maakte diepe indruk.

Liefst zestig inwoners bezochten de Tadzjikistaanse avond van de Wereldkeuken. Er was een heerlijk buffet met soepen, dumplings, salades, rijstgerechten en vers fruit. De sfeer van gastvrijheid en saamhorigheid was bijzonder.

Wat is de wereldkeuken?
De wereldkeuken is een initiatief van vrijwilligers uit Polen, Syrie, Tadzjikistan, Eritrea en Ochten. Afwisselend koken zij een gerecht uit een ander land. In 2019 gingen zij van start met de Poolse en de Syrische keuken. Het is in Dorpshuis Ochten.

De wereldkeuken is bedoeld voor alle inwoners uit Neder-Betuwe. Hiermee creëren we meer verbondenheid onder elkaar.

'Vind je het leuk om een keer mee te helpen koken of heb je vragen of ideeën, bel Annelieke Welzijn Rivierstroom 06 47321364 of mail anneliekesteenbergen@welzijnrivierstroom.nl Alle nationaliteiten zijn welkom!"

Imker Kees van Holland gehuldigd

RHENEN - Zeer veel imkers waren bij elkaar gekomen om met elkaar allerlei zaken betreffende bijen te bespreken. Onverwacht wertd tijdens deze bijeenkomst de zeer bekende Rhenense imker Kees van Holland gehuldigd omdat hij vijftig jaar lid was van de ANI Imkers Nederland.

Insecten en dus ook de bijen hebben het moeilijk. Juist omdat bijen door bestuiving van groot belang zijn voor onze leefomgeving neemt de belangstelling toe en groeien de imker verenigingen nog steeds. Graag willen mensen iets positief doen voor de natuur en volgen een beginners cursus bij een imker vereniging.

Bekend is dat de bijen honing en stuifmeel verzamelen. Minder bekend is dat zij ook propolis naar de bijen kast brengen. Propolis werkt zeer goed tegen schimmel en bacteriën. Op een workshop over propolis maakten veel imkers propolis tinctuur en zalf.

Onverwacht werd de zeer bekende imker Kees van Holland door voorzitter Albert Truin geëerd met een speld omdat Kees 50 jaar lid was van de ANI, Imkers Nederland. Zijn vrouw Wil ontving een grote bos bloemen. Voorzitter Rob Moret van 'Om en Bij Rhenen' bedankte voor de goede samenwerking.

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sportcentrum De Schaapskooi aan de Sportlaan 3 is zondag 16 februari van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

Een kraam of grondplek huren kan! Een kraam van 4 meter met bovenbouw kost 27,50 euro en een grondplaats van 6 meter 20 euro. Info: 06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Het sportcentrum zorgt voor de catering. Er is gratis parkeergelegenheid op aanwijzing van de verkeersregelaars.

Twee karateka's geslaagd voor de zwarte band

Justin Drost, Leen van Laar, Timo Jacobs. (foto: Van Laar) van Laar

RHENEN - Timo Jacobs (17) en Justin Drost(19) zijn op 2 februari na een intensief 2,5 uur durend examen geslaagd voor de zwarte band karate.

Timo traint al vanaf zijn 10e en Justin vanaf zijn 12e bij sportschool Van Laar in Elst en Rhenen. Het is bijzonder om ze vanaf deze jonge leeftijden te mogen helpen ontwikkelen tot goede karateka's, aldus karatetrainer Leen. Inmiddels helpen ze beiden met lesgeven aan de karatejeugd. En assisteren ze met de vele wedstrijden en activiteiten. Ze zijn een echt onderdeel van de karateclub.

Ontmoetingsdienst in Dodewaard

DODEWAARD - In de ontmoetingsdienst van 16 februari om18.30 uur staat de ontmoeting met God en elkaar centraal.

Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de Oude Pastorie. Het thema is deze keer: Hoop voor de mens. De dienst is in de Dodewaardse kerk, Waalbandijk 59. De jongeren heten een ieder welkom!

Imker Kees van Holland gehuldigd

RHENEN - Zeer veel imkers waren bij elkaar gekomen om met elkaar allerlei zaken betreffende bijen te bespreken. Onverwacht wertd tijdens deze bijeenkomst de zeer bekende Rhenense imker Kees van Holland gehuldigd omdat hij vijftig jaar lid was van de ANI Imkers Nederland.

Insecten en dus ook de bijen hebben het moeilijk. Juist omdat bijen door bestuiving van groot belang zijn voor onze leefomgeving neemt de belangstelling toe en groeien de imker verenigingen nog steeds. Graag willen mensen iets positief doen voor de natuur en volgen een beginners cursus bij een imker vereniging.

Bekend is dat de bijen honing en stuifmeel verzamelen. Minder bekend is dat zij ook propolis naar de bijen kast brengen. Propolis werkt zeer goed tegen schimmel en bacteriën. Op een workshop over propolis maakten veel imkers propolis tinctuur en zalf.

Onverwacht werd de zeer bekende imker Kees van Holland door voorzitter Albert Truin geëerd met een speld omdat Kees 50 jaar lid was van de ANI, Imkers Nederland. Zijn vrouw Wil ontving een grote bos bloemen. Voorzitter Rob Moret van 'Om en Bij Rhenen' bedankte voor de goede samenwerking.

Vismaatje gezocht

Vismaatje gezocht. (foto: TheDigitalWay via Pixabay)

OPHEUSDEN - Wie in Opheusden houdt van vissen? En hou je van een gezellig praatje? Dan zijn we op zoek naar jou!

Voor meer info neem contact op met Frederike Burgers, 06 22615246 of mail naar FrederikeBurgers@welzijnrivierstroom.nl.

Zondagmorgenlezing in De Vlam Rhenen Autonomie - dat klinkt goed!

Angeline van Doveren.

RHENEN - Filosoof/theoloog Angeline van Doveren, werkzaam als ethicus in de gezondheidszorg in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, houdt op 16 februari om 10:30 uur in De Vlam aan de Beukenlaan 2 in Rhenen een lezing over autonomie. Zij maakt daarbij gebruik van haar kennis uit haar studie van de musicologie.

Autonomie (of zelfbeschikking) houdt in dat anderen niet voor je beslissen, maar dat je dat zelf doet. Ook in de gezondheidszorg vinden we autonomie belangrijk. Dit leidde tot een heel andere kijk op besluitvorming. Waar vroeger de dokter besliste, doen we dat nu waar mogelijk met de patiënt.

Maar mensen staan ook in relatie tot elkaar. Relationaliteit is, net als autonomie, een belangrijk element van mens-zijn. In deze lezing willen we autonomie begrijpen, door haar in verbinding te brengen met relationaliteit.

Wat houdt autonomie in haar verband tot relationaliteit in? Een live uitvoering van een muziekstuk helpt ons bij onze gedachtevorming. We luisteren live naar een deel uit Karlheinz Stockhausens Aus den Sieben Tagen. De autonomie van de musici speelt in dit stuk een grote rol. Wat valt ons als luisteraars op bij de uitvoering ervan? Hoe ervaren de musici hun autonomie? En wat kunnen we hiervan leren als het gaat over het verband tussen autonomie en relationaliteit?

Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd. Er wordt een bijdrage in de kosten gevraagd van 9,--/6,-- euro voor leden en begunstigers van Vrijzinnigen Nederland.

Licht voor Rhenense Holocaustslachtoffers

Auschwitz-overlevende Ernst Verduin en burgmeester Hans van der Pas onthullen de herdenkingsstenen. (foto: Marco Diepeveen) Marco Diepeveen

RHENEN – Van de ruim 104.000 vermoorde Nederlandse Holocaustslachtoffers kwamen er vijf uit Rhenen. Van twee van hen staat vast dat zij daadwerkelijk hier hebben gewoond. Vorige week vrijdag werden zij herdacht bij het lichtmonument 'Levenslicht' op het Henk Deysplein.

Organisator van de ceremonie was Stichting Slag om de Grebbeberg, die diverse activiteiten rondom de 80ste herdenking van de slag en 75 jaar bevrijding initieert. Vrijdagmiddag gaf amateurhistoricus Piet Hovestad een presentatie over de vermoorde Joodse inwoners van Rhenen. Vijf namen zijn bekend: Marie Feingersh, Sally Heinz Frank, Magdalena van Klaveren-Haas, Jetje Klein en Edo de Klerk. Uit later onderzoek blijkt dat Sally Heinz Frank en Magdalena van Klaveren de Haas sowieso Rhenenaren zijn geweest.

Burgemeester Hans van der Pas en Auschwitz-overlevende Ernst Verduin (92) onthulden vijf herdenkingsstenen met daarop hun namen. Deze worden in april geplaatst bij de huizen waar deze Joden verbleven.

'Levenslicht'

Ruim 120 belangstellenden woonden 's avonds een ceremonie bij het lichtmonument 'Levenslicht' bij. Dat bestaat uit een deel van 104.000 lichtgevende stenen, symboliserend het aantal Nederlandse Holocaustslachtoffers en ontworpen door Daan van Roosegaarde. 'Levenslicht' is een landelijk herdenkingsproject van 170 gemeenten, te zien tot en met 2 februari.

Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando luisterde de herdenking op. Leerlingen van Daltonschool Rhenen lazen een estafettegedicht voor en legden bloemen. Evenals de burgemeester en Hans Brons, voorzitter van de stichting.

Onze Little Owl (Kleine Uil)

Het geluid van de fel kiewende Steenuil kan niet worden gemist in het Rivierengebied! (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

KESTEREN - Op 24 januari kwam ik op de fiets terug uit Ochten van ganzenjacht. Hoewel er naar verhouding veel minder trekganzen te zien zijn in deze zachte winter, had ik toch nog een halsringgans digitaal kunnen schieten in de Buitenpolder bij Ochten: Kolgans XCU.

Door Henk van der Kooij

De vogel bleek op 13 januari 2007 in Noord-Brabant geringd te zijn en was daarna verschillende keren in Duitsland en Polen gezien.
Toen ik de Driesprongrotonde bij Kesteren naderde zag ik in een notenbom twee aparte bolletjes op een brede zijtak. Gauw afgestapt .. het zouden toch geen… Door allerlei takken kon ik ze eerst niet terug vinden, maar opeens, wat een gouden moment, vier Steenuilogen staarden mij aan! Helaas door de takken dé foto van het jaar niet kunnen maken. Al gauw vloog een Steenuil weg. De andere ziet u op de foto. Liet ook geen echte betrokkenheid blijken daar hij mij de rug toekeerde. Hoewel, met zijn zijwaartse blik hield hij mij in de gaten. Wat een schitterende felgele kijker en fraaie lichte wenkbrauw erboven. Steenuilen zijn nauwelijks groter dan een Merel, maar lijken door hun opgezette veren iets groter.

Dankzij de Steenuilenwerkgroep Rivierenland hangen er verspreid in de Neder-Betuwe al gauw tientallen nestkasten! Steenuilen komen daardoor bij ons naar verhouding veel voor en daar zijn we blij mee. Steenuilen produceren een helder fel kiew-kiew-kiew. Een geweldig, werkelijk verrukkelijk geluid. Laten we zuinig zijn op onze Little Owl, ze horen hier thuis.

Jubileumtoernooi SER80 prooi voor veteranen

Jan Bergacker en Piet Verwoert.

OMMEREN - In verband met het 40-jarig bestaan van de tafeltennisvereniging SER80 werd in de thuiszaal De Meent een jubileumtoernooi georganiseerd.

Er werden koppels gevormd. Spelers uit de hoofdklasse moesten de strijd aanbinden met een collega uit de eerste klasse. Zo moest de kampioen van de vereniging, Dick van Ommeren, samen knokken om de winst met Rien de Rooij, een speler uit de eerste klasse. Er moesten telkens drie enkelspelen en twee dubbels gespeeld worden. Er stond een omvangrijke reeks wedstrijden op het programma. De spelers uit de eerste klasse waren in dit toernooi erg belangrijk. Vooral in het dubbelspel. Het bleek dat bijvoorbeeld De Rooij vleugels kreeg. Het werd -zoals verwacht- een heftige strijd.

Het veteranen team Jan Bergacker/Piet Verwoert, beiden vanaf de oprichting lid, startten het toernooi uitstekend door te winnen van Justyna Bogdanovicz en Jack Hamersma. Ook Andre van Ingen, die met de met veel effect spelende Wim Schippers achter de tafelkwam, redde het niet tegen de veteranen. Marius Nap, toch een man om rekening mee te houden in de hoofdklasse bleek samen met Alex van Schaik niet in de juiste vorm.

Eindstand: 1. Bergacker/Verwoert 628 pntn 2. Bogdanowitz/Bergacker 622 pntn en 3 Van Ommeren/De Rooij, 612 pntn.

De penningmeester van de vereniging, Dick van Ommeren, reikte dinsdagavond de prijzen uit.

Kampioenen jubileun toernooi: Jan Bergacker, Ingen en Piet Verwoert, Lienden 628 punten, 2. Justyna Bogdanovicz, Ingen en Jack Hamersma, Maurik 622 punten en het brons was voor de combinatie Dick van Ommeren en Rien de Rooij, Lienden.

Dick van Ommeren opnieuw kampioen SER80

Van links naar rechts: Ruben Verwoert, Dick van Ommeren en Adri de Roo. (foto: Jack Hamersma) jack hamersma

OMMEREN - De laatste competitieavond van de tafeltennisvereniging SER80 (2e halfjaar 2019) was beslissend. De kemphanen voor het kampioenschap, Dick van Ommeren en Ruben Verwoert, vochten onderling een laatste duel uit. Het werd een gelijk spel.

Van Ommeren won echter op punten. De veelvoudig kampioen wist in de eerste game de rust te bewaren. Met gedegen spel won hij met 21-9. Ruben kwam in de tweede game goed terug. Hij wist uiteindelijk te winnen met minimaal verschil (21-20). 1-1. Aangezien de matchpunten in deze competitie van belang zijn kon Dick van Ommeren opnieuw de kampioensvlag hijsen.

Ook het duel om het brons in de hoofdklasse werd uitgevochten. De in een uitstekende vorm verkerende Adri de Roo versloeg van Ingen in 2 games.( 21-12 en 21-18). In de eerste klasse won Jan Bergacker onbetwist het kampioenschap.Wim Schippers en de nieuwkomer Daan van Tuil wonnen respectievelijk zilver en brons.

Eindstand: Hoofdklasse: 1.Dick van Ommeren 30-1237, 2.Ruben Verwoert 30-1227 en 3. Adri de Roo 30-1184, 4. Andre van Ingen 30-1166. 1e klasse: 1.Bergacker 29-1051, 2. Wim Schippers 29-930, 3.Daan van Tuil 29-913, 4. Jeroen Boneschanser 29-849.

Jan Bergacker promoveert naar de hoofdklasse. Jack Hamersma degradeert naar de 1e klasse. Op 11 februari start SER80 met de competitie voor het 1e halfjaar 2020. Nieuwe leden kunnen zich hiervoor melden in De Meentzaal.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Clubkampioenschappen T&P Sport

OMMEREN - Zaterdag 8 februari vond de onderlinge wedstrijd van de opkomende vereniging T&P Sport in Ommeren plaats. Vele leden van de sportvereniging lieten zien aan zowel het publiek als zichzelf waar ze zich de afgelopen tijd voor hebben ingezet.

Vele persoonlijke overwinningen waren te zien in het turnen van peuters tot senioren, maar ook het plezier dat het bewegen met zich mee kan brengen. Daarnaast was freerunning getoond door middel van een parcours waarbij de deelnemers zowel behendigheid als snelheid moesten laten zien. Tijdens zowel de freerunning als het turnen was de inzet hoog en alle aanwezigen konden aanschouwen wat sport kan doen voor het zelfvertrouwen en de vergroting van het bereik van bewegingen.

Er zijn wel 43 medailles uitgereikt aan de leden van de vereniging en drie leden met de hoogste punten score van de dag in de categorieën dames voorgeschreven oefenstof, dames keuze oefenstof en heren waren uitverkoren als clubkampioenen en mochten een beker in ontvangst nemen. Deze topturners van T&P Sport waren respectievelijk EllieJanne, Rowena en Abe. Het bestuur van T&P Sport is alle deelnemers en toeschouwers dankbaar voor hun inzet en aanwezigheid.

Bewogen laatste oorlogsjaar van Karel Doorman

RHENEN - Op dinsdagavond 25 februari zal Jan Maarten Doorman terugblikken op het bewogen laatste oorlogsjaar van zijn vader Karel Doorman (1924-2010).

Na het behalen van zijn eindexamen HBS-B in Wageningen komt snel de de gedwongen evacuatie uit Rhenen in oktober 1944. Al in Rhenen komt Karel in aanraking met verzetsactiviteiten mede door zijn hechte vriendschap met zijn stads- en klasgenoot Jaap van Wijngaarden. Beide vrienden komen na de evacuatie op verschillende plekken in het land te zitten. Karel komt via Doorn uiteindelijk in Maarsbergen terecht en rolt daar al vlug de verzets- en inlichtingenorganisatie Geheime Dienst Nederland (GDN) binnen. Eerst als koerier en later als eerst verantwoordelijke voor zijn district.

Tot zijn feitelijke bevrijding op 7 mei 1945 had Karel het geluk aan zijn zijde, maar dat gold niet voor iedereen uit zijn directe omgeving. Zijn beste vriend Jaap heeft niet zoveel voorspoed. Vlak voor de bevrijding wordt een arrestatie hem fataal met voor hem een dodelijke afloop. De powerpointpresentatie staat in het teken van 75 jaar bevrijding en zal veel facetten in aanloop naar die bevrijding behandelen.

Aanvang van de presentatie om 20.00 uur in de Hal van de Gedachteniskerk gelegen aan de Herenstraat 82 in Rhenen. De hal gaat om 19.30 uur open. De presentatie is een activiteit van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen.

Koningsweer tijdens alternatieve Elfstentocht op Weissensee

Drenkeling gered. (foto: Rob Moret) Rob Moret

RHENEN - Duizenden Nederlanders zijn weer afgereisd naar de Weissensee voor het Oud-Hollandse wintergevoel van de Elfstedentocht. Dit jaar was de vraag of er wel op tijd een ijsvloer zou liggen. Vanaf 1 januari gaf ijsmeester Jank het kleine meer vrij met een ijslaag van 25 cm.

Vlak voor dat de schaatsers uit Nederland vertrokken voor de Hallandse weken werd ook het grote meer vrij gegeven. Er kon een tocht worden geschaatst van 40 km. Het uitzetten en inkrimpen van het ijs gaf het geluid van knallen van naderend onweer. Prachtig klonk het krassen van de schaatsers op het ijs..

Finish Weissensee. (foto: Rob Moret) Rob Moret
Gitzwart ijs Weissensee. (foto: Rob Moret) Rob Moret

De profs reden hun Alternatieve Elfstedentocht. De amateurs reden de prestatie tocht van 105 km of Alternatieve Elfstedentocht. Donderdag voor de tocht dreigde een man in een invalide slee te verdrinken, die zich bevond op een afgesloten gedeelte. Door handelen van Rob Moret werd hij drijvende gehouden totdat de hulp diensten kwamen en erger werd voorkomen.

Vrijdag namen Peter Busch en Rob Moret deel aan de tocht. 's-Morgens om 7.00 uur galmde het startschot in de duisternis over het meer. Het ijs lag er prachtig bij. De verzorging aan de kant was uitstekend met bananen, rozijnen, mandarijnen, soep en thee. 's-Morgens gleed het ijs prima. Het was prachtig weer en de temperatuur liep op naar 10 graden. Als gevolg daarvan werd het ijs minder glad. Peter Busch en Rob Moret waren zeer tevreden dat ze de prestatie tocht van 105 km hadden volbracht.

Voorzitter Regio Foodvalley ontvangt officieel de Strategische Agenda

Gijs Eikelenboom, voorzitter commissie Strategische Agenda overhandigt de Strategische Agenda aan René Verhulst, voorzitter Regio Foodvalley. (foto: APA Foto) APA Foto

REGIO - Op maandag 3 februari heeft René Verhulst, voorzitter van de Triple Helix Regio Foodvalley en het Regiobestuur Regio Foodvalley, de Strategische Agenda officieel in ontvangst genomen. Gijs Eikelenboom, voorzitter van de commissie die de Strategische Agenda heeft opgesteld, overhandigde het officiële exemplaar tijdens de laatste vergadering van de commissie. De opdracht van de commissie Strategische Agenda is hierbij afgerond.

“Ik ben tevreden met het resultaat dat nu is opgeleverd. Er ligt een agenda die inhoudelijk sterk is en op breed draagvlak bij onze partners kan rekenen. Deze positieve energie is essentieel om gezamenlijk de uitdagingen aan te gaan en de kansen te verzilveren die er in de regio zijn.”, aldus René Verhulst.

Gijs Eikelenboom: “Deze Strategische Agenda is belangrijk voor de regio. De agenda brengt meer focus aan in wat er gebeurt. Bovendien staat in de agenda de gelijkwaardigheid tussen de partners (onderwijs, ondernemers en overheid) centraal die nodig is om met elkaar de schouders eronder te zetten om zo resultaten te boeken.”

In de Strategische Agenda 2020-2025 staat de ambitie van Regio Foodvalley beschreven en hoe de partners deze gaan bereiken. De ambitie van Regio Foodvalley is om voor 2030 een topregio te zijn op gebied van landbouw en voeding, een regio waar mensen aantoonbaar gezonder zijn, graag wonen, ondernemen en innoveren en waar circulair werken gewoon is. Deze ambitie realiseren de partners door een intensieve samenwerking tussen de ondernemers, het onderwijs en de overheid op zeven thema’s.

Poppentheater Zideris in Achterberg

Poppentheater Whoeplala Zideris. (foto: Thomas Strategier)

ACHTERBERG - Poppentheater ‘Whoeplala’ van Zideris Rhenen kondigt met trots de nieuwe voorstelling aan: ‘Blij met mijzelf’.

"Wij spelen in het dorpshuis van Achterberg op donderdag 12 maart om 11:30 uur. Er zijn nog veel meer optredens dit jaar."

Voor meer informatie: Thomas Strategier; 06 12207648.

Voetbalvereniging DFS zet in op Rookvrije Generatie

OPHEUSDEN/LIENDEN - DFS is de tweede voetbalvereniging in de gemeente Neder-Betuwe, die zich in zet voor een Rookvrije Generatie. Na FC Dodewaard is ook Opheusden nu zover. Voorzitter Cor Drost zegt het heel duidelijk; is het niet voor ons zelf, dan wel voor onze jeugd.

De 1e stap die gezet wordt, is het rookvrij maken van de velden en het terrein tot 12.00 uur. Tot deze tijd spelen de jeugdelftallen en mag er niet gerookt worden. De jeugd krijgt zo de slechte voorbeelden niet te zien en kan er dus geen voorbeeld aan nemen.

Gerjan van Stralen, buurtsportcoach in Neder-Betuwe en fanatiek sporter en voetballer, is trots dat hij zich als buurtsportcoach kan bezighouden met het rookvrij en dus gezond maken van DFS. Hij is er al actief op gebied van Beweging door middel van het Walking Footbal en op deze manier groeit de vereniging nog verder door richting een Vitaal Vereniging.

Met hulp met de Stop met Roken coaches van Healthclub Juliën uit Lienden, gaat DFS straks ook haar leden een SMR-plus programma aanbieden. Een programma dat inspeelt op een gezonde leefstijl en waarbij je behalve het stoppen met roken ook mee genomen wordt in de wereld van bewegen, voeding en ontspanning. Dit alles heel laagdrempelig en voor een ieder uitvoerbaar.

Het programma is geheel gratis (door 95 procent van de zorgverzekeraars vergoed) en valt buiten het eigen risico. Zowel de themabijeenkomsten (kantine) als beweegsessies worden vanuit DFS georganiseerd, waarbij de drie partijen buurtsportcoach, DFS en Healthclub Juliën nauw samen werken. Voor meer info; verenigingsondersteuner@hotmail.com of info@healthclubjulien.nl.

Bewogen laatste oorlogsjaar van Karel Doorman

RHENEN - Op dinsdagavond 25 februari zal Jan Maarten Doorman terugblikken op het bewogen laatste oorlogsjaar van zijn vader Karel Doorman (1924-2010).

Na het behalen van zijn eindexamen HBS-B in Wageningen komt snel de de gedwongen evacuatie uit Rhenen in oktober 1944. Al in Rhenen komt Karel in aanraking met verzetsactiviteiten mede door zijn hechte vriendschap met zijn stads- en klasgenoot Jaap van Wijngaarden. Beide vrienden komen na de evacuatie op verschillende plekken in het land te zitten. Karel komt via Doorn uiteindelijk in Maarsbergen terecht en rolt daar al vlug de verzets- en inlichtingenorganisatie Geheime Dienst Nederland (GDN) binnen. Eerst als koerier en later als eerst verantwoordelijke voor zijn district.

Tot zijn feitelijke bevrijding op 7 mei 1945 had Karel het geluk aan zijn zijde, maar dat gold niet voor iedereen uit zijn directe omgeving. Zijn beste vriend Jaap heeft niet zoveel voorspoed. Vlak voor de bevrijding wordt een arrestatie hem fataal met voor hem een dodelijke afloop. De powerpointpresentatie staat in het teken van 75 jaar bevrijding en zal veel facetten in aanloop naar die bevrijding behandelen.

Aanvang van de presentatie om 20.00 uur in de Hal van de Gedachteniskerk gelegen aan de Herenstraat 82 in Rhenen. De hal gaat om 19.30 uur open. De presentatie is een activiteit van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen.

Lezing over Abraham

Ontmoetingskerk. (foto: Bert Kämink) Bert Kämink

RHENEN - Maandag 17 februari is er van 20:00 – 22:00 uur in de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan 1 in Rhenen een lezing over aartsvader Abraham. De toegang is vrij.

Het leven van deze aartsvader is doortrokken van grote gebeurtenissen. Het heeft dan ook door de eeuwen heen talloze kunstenaars geïnspireerd tot het maken van prachtige schilderijen. De kunsthistoricus Hugo Groeneveld zal in boeiende verhalen en geïllustreerd met beeltenissen van deze kunstwerken het leven van Abraham presenteren. (www.pknrhenen.nl/ontmoetingskerk)

13 / 24

Hardloopevenement voor jong en oud in Hemmen

HEMMEN - Het is bijna weer zover… de eerste zaterdag in maart en dat betekent de Hemmense Bos Cross 2020 gaat van start! Op zaterdag 7 maart wordt dit leuke en sportieve evenement weer vol enthousiasme georganiseerd door vriendengroep ’t Begin van ‘t Endt.

"Zoals ieder jaar hebben we een aantal mooie tracks, welke ontzettend leuk zijn voor beginnende tot recreatieve en fanatieke hardlopers. De Linge Cross is een leuke run van drie km over de onverharde paden van het Hemmense bos en is voor veel mensen prima geschikt. Wanneer je een stap verder wilt gaan kun je deelnemen aan de Kasteel Cross van 7 km over het mooie Hemmense landgoed, een gave uitdagende track. Voor de echte fanatieke hardlopers hebben we een geweldige lange run van 11 km, de Boer’n Cross! Hier kun je je maximaal uitleven op de offroad routes van het landgoed langs de Linge!"

Ook met de jongste lopers hebben we rekening gehouden. De Kabouter Cross is een ronde van 1,5 km en deelname hieraan is gratis. Zo wordt het een leuke dag met een geschikte afstand voor iedereen.

Vanaf 10.00 uur kunnen de startnummers worden opgehaald. Na afloop van de drie crossen en nog voordat de Kabouter Cross start is er een prijsuitreiking. De snelste dames en heren op de verschillende afstanden ontvangen een leuke prijs. Tevens is er een prijs voor als er een nieuw parcoursrecord wordt gezet. Ga de uitdaging aan, bereid je voor en zet de scherpste tijd neer!

Kijk voor meer informatie en voor inschrijvingen op onze site: http://www.beginvanendt.nl/event/hemmense-bos-cross.

College over de schilder Mesdag

Schilderij Mesdag.

ZETTEN -Iedereen is welkom bij de laagdrempelige hoorcolleges van de 'Universiteit van Overbetuwe' in bibliotheek Zetten op 8 april van 20.00 uur tot 21.30 uur. Een leuke gelegenheid om elkaar te ontmoeten en je te verdiepen in verrassende thema's. Deze keer is er het college 'De schilder Mesdag' door Marieke van der Heijden, kunsthistoricus.

Het Panorama van Mesdag is één van de oudste panoramaschilderijen en wereldberoemd. Maar wat weten we eigenlijk nog meer van deze schilder? Wist je bijvoorbeeld dat hij zijn carrière begon als bankier? En dat zijn vrouw Sientje ook meewerkte aan zijn panorama? Leer van kunsthistoricus en kenner Marieke van der Heijden meer over het leven en werk van Hendrik Willem Mesdag.

Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Ook uw bericht in de krant?

NEDERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Als uw bericht geschikt is voor plaatsing in meerdere regio's, kunt u bij 'Opmerkingen' vragen om plaatsing in meerdere regio's. Bij voldoende ruimte zal de redactie aan uw verzoek gehoor geven. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er niet uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Benefietconcert voor Lesbos een groot succes!

Kinderkoor 'De Kleine Harp'.

RHENEN - Het Benefietconcert dat op zaterdag 18 januari plaatsvond in de Cunerakerk in Rhenen was een groot succes.

Dankzij de medewerking en inspanning van het Hollands Jongerenkoor en Jongerenorkest onder leiding van Peter Wildeman, het kinderkoor De Kleine Harp uit Veenendaal onder leiding van Arie Kortleven, organist Bert Roest, werd een Benefietconcert werkelijkheid! Ook de bijdrage van Hanneke Mauritz als verteller was zeer indrukwekkend! De inzet van allen was niet voor niets! Die avond is namelijk het geweldige bedrag van 5.359 euro opgehaald. Daarnaast zijn er nog vele sponsors die het bedrag alleen maar groter maken. Dit is waar we het voor deden aldus Corina en Jacorien van Walsem: we zijn blij verrast door de grote opkomst en de vele sponsors! Het was een bijzondere en mooie avond!

Door deze avond te organiseren hebben we zeker het verschil kunnen maken. Zoals Hanneke al in haar verhaal vertelde: al lijkt het met zoveel vluchtelingen (bijna 20.000) een druppel op een gloeiende plaat, alle druppels vormen samen een rivier waar mensen door verkwikt, gesterkt en bemoedigd worden. De opbrengst van dit concert komt ten goede aan de organisatie EuroRelief die hulp biedt aan vluchtelingen op Lesbos die daar in erbarmelijke omstandigheden leven. Het zal vooral besteed worden aan tenten, tentzeilen, pallets voor onder de tenten, hygiëne items enzovoort. Met verwondering en dankbaarheid kijken we terug op deze geweldige en zeer geslaagde avond! Dank was er aan musici, sponsors en ook zeker alle aanwezigen.

Bevrijding Toettocht Gemeente Buren "Eens zal de Betuwe in bloei weer staan!"

Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding, organiseren de samenwerkende Oranje- en Dorps verenigingen uit de gemeente Buren, op 9 mei 2020, een feestelijke bevrijdingstoer met oude legervoertuigen.

De route loopt langs de 15 kernen van de gemeente Buren en de plaatselijke oorlogsmonumenten in de gemeente.

De tocht is 60 km lang. Opstellen en vertrek is om 10.00 uur in Maurik. Daarvandaan loopt de route via Rijswijk, Ravenswaaij, Zoelmond, Asch, Buren, Erichem, Kerk-Avenzaath, Zoelen, Lingemeer, Aalst, Lienden, Ommeren, Ingen naar Eck en Wiel.

We hopen dat iedere kern de doorkomst of stop van de toer, speciaal luister bij wil zetten. Bv. door de (koningsdag/5 mei) straatversiering tot 9 mei aan te houden, massaal uit te lopen tijdens de doorkomst, muzikale luister te organiseren od.

Eindpunt van de toertocht zal, rond 16.00 uur, de boomgaard van De Heerlijkheid Eck en Wiel zijn, aan de Veerweg nr. 5 in Eck en Wiel. Alwaar de voertuigen opgesteld zullen worden en bezichtigd kunnen worden.

De organisatie van de doorkomst in de diverse kernen willen wij graag aan de plaatselijke verenigingen houden. Voor de organisatie van de toertocht hebben we een commissie opgericht. Zij zorgen voor de toer en hopen dat de 15 Burense kernen van de doorkomst een feest maken! Voor vragen hierover kunt u per onderstaande mail contact opnemen. Voor vragen en of opmerkingen kunt u contact opnemen met: R. van Beekhoff E: Roelvanbeekhoff@gmail.com.

Arena-atletiek Rhenen beginnerscursus

RHENEN - Hardlopen in Rhenen betekent sporten in een prachtig trainingsgebied.

De trainingen beginnen 30 maart, op maandag- en donderdagavond van 19:15 tot 20:15 uur. De cursus duurt dertien weken. In de laatste week is de afsluitende loop.

De cursus is bedoeld voor iedere volwassene die graag (weer) wil beginnen met hardlopen, ongeacht niveau, leeftijd of eventuele loopervaring. Meld je nu aan via de arena-atletiek.nl/training/beginnersgroepen. De beginnersgroep start bij een minimaal aantal aanmeldingen van vijftien personen.

Arena-atletiek Rhenen beginnerscursus

RHENEN - Hardlopen in Rhenen betekent sporten in een prachtig trainingsgebied.

De trainingen beginnen 30 maart, op maandag- en donderdagavond van 19:15 tot 20:15 uur. De cursus duurt dertien weken. In de laatste week is de afsluitende loop.

De cursus is bedoeld voor iedere volwassene die graag (weer) wil beginnen met hardlopen, ongeacht niveau, leeftijd of eventuele loopervaring. Meld je nu aan via de arena-atletiek.nl/training/beginnersgroepen. De beginnersgroep start bij een minimaal aantal aanmeldingen van vijftien personen.

Streep, of een poging tot

Caroline laat trots haar boek zien. (Archieffoto)

RHENEN - Amper hersteld van haar ziekteproces had Caroline Bles (39) 208 dagen de tijd om zich voor te bereiden op de halve marathon. Op 13 oktober 2019 kwam zij in Eindhoven met een brede glimlach over de finish.

In het najaar van 2018 lachte het leven haar toe. Samen met haar man Benjamin kocht zij een huis in Rhenen en vond zij een nieuwe baan. Maar toen bleek een goedaardige tumor kwaadaardig te zijn. Ineens was alles onzeker. Een tweede operatie bleek noodzakelijk. Begin 2019 was zij hersteld en als houvast gedurende het eerste jaar met controles schreef zij zich in voor de halve marathon van Eindhoven met Ren tegen Kanker (KWF Kankerbestrijding) en lanceerde haar actiepagina. Zij haalde 1800 euro voor het goede doel. En haalde de finish! Zoals ze zelf zegt: “Dit was het beste besluit dat ik kon nemen na een periode waarin onzekerheid en verdriet overheersend waren.”\

Streep, of een poging tot

Caroline besloot de herinneringen aan deze bijzondere periode op te schrijven om niet te vergeten. Met als resultaat het boek, Streep, of een poging tot. In het boek beschrijft zij hoe zij zich door deze periode heen worstelde en hoe zij ondanks alle verdriet lichtpuntjes vond. “Ik gun het iedereen om mijn verhaal te lezen en inspiratie uit op te doen voor de momenten als iemand dat nodig heeft”, vertelt Caroline bescheiden. De eerste reacties op het boek: “Een mooie balans tussen ratio en emotie” en “Stil van…”.

Interesse? Stuur een mail aan Caroline Bles (carolinebles80@gmail.com). Het boek kost 10 euro (exclusief 3,50 euro verzendkosten).

Positieve gezondheid bij OKA

MAURIK - OKA gaat aan de slag met positieve gezondheid! Want dat willen we als OKA: elkaar ondersteunen bij het omdenken van lastige situaties. Dat werkt preventief en zorgt dat we (weer) positief kunnen zijn en voorkomt dat we als ouders ‘omvallen’.

Donderdag 20 februari gaan Marien van Schijndel, en Doke Verstegen het spel ‘ dorpendokters’ met ons spelen. Dorpendokters is een interactief spel wat een middel is om op een positieve manier het gesprek op gang te brengen over gezondheid en hoe we als gemeenschap daaraan bij kunnen dragen. We horen graag van u waar u tegenaan loopt of moeite mee heeft mbt uw kind dat anders is. U kunt via het contactformulier op de site van OKA Buren uw casus mailen. Op de avond zelf heeft u ook de mogelijkheid om uw casus door te geven, zodat we die kunnen behandelen. Bent u geïnteresseerd of kent u mensen die kennis willen maken met OKA, welkom op donderdagavond 20 februari 2020 in ‘De Brede School’ (Basisschool De Hoeksteen & OBS De Boogerd), Homoetsestraat 38b in Maurik. Informatie staat op www.okaburen.nl.

Positieve gezondheid

Kinderen zijn niet hun diagnose. Toch focussen we daar doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar de problemen en belemmeringen en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op de diagnose, maar op mensen zelf. Op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Daarom wordt mensen gevraagd wat zij zélf het liefst willen veranderen. Je spreekt daarmee hun bron van veerkracht aan.

Viering Vrouwendag Rhenen

Werkgroep Stichting Vrouwendag Rhenen

RHENEN - Zaterdag 7 maart wordt van 16.00 – 20.30 uur in De Westpoort de Vrouwendag Rhenen gevierd.

Vrouwen, Ontmoeten, Verbinden en Lekker Eten: dat zijn de hoofdingrediënten van elke editie van Vrouwendag in Rhenen. Stichting Vrouwendag Rhenen heeft als doelstelling het stimuleren en faciliteren van contacten tussen vrouwen met verschillende culturele achtergronden, vanuit diverse (niet-)kerkelijke gezindtes en van allerlei leeftijden.

Het thema dit jaar is Vrijheid - Blijheid. Het wordt weer een feestelijke viering van Vrouwendag in Rhenen, waar elkaar ontmoeten, lekker eten en gezelligheid centraal staan. Op het programma veel verschillende activiteiten & workshops om aan deel te nemen! Om enkele te noemen: een Quiz 'Wie is de slimste vrouw van Rhenen?', een loterij met leuke kleine prijsjes, allerlei creatieve workshops, sjoelen en hapjes maken.

Nieuw dit jaar: Vanuit het Stadsmuseum Rhenen wordt op een inspirerende, interactieve manier een lezing gegeven over de expositie '14 opmerkelijke vrouwen van Rhenen'. Bezoekers van Vrouwendag Rhenen ontvangen bovendien een leuke attentie vanuit het Stadsmuseum voor deze expositie die nog te zien is tot 20 juni. Wil je juist creatief bezig zijn? Of ga je liever sjoelen? Allemaal mogelijk!

Entree kaartjes Vrouwendag: 3 euro voor vrouwen vanaf 12 jaar, 1 euro meisjes tot 12 jaar en kinderen (ook jongetjes) tot 4 jaar gratis. Verkooppunten kaartjes: Wereldwinkel Rhenen, Bieb Elst en Rhenen. Loterij: een euro per lot (met de loterij kunnen de kosten laag worden gehouden). Info: www.vrouwendagrhenen.nl.

s.v. DFS Rookvrije Generatie.

Presentatie s.v. DFS Rookvrije Genaratie Cor Drost

DFS is de 2e voetbalvereniging in de gemeente Neder Betuwe die zich in gaat zetten voor een Rookvrije Generatie. Voorzitter Cor Drost zegt het heel duidelijk; is het niet voor ons zelf, dan wel voor de jeugd die er aan komt, de volgende generatie.

De 1e stap die dan ook gezet wordt, is het Rookvrij maken van de velden en het terrein tot 12.00 uur. Tot deze tijd spelen al de jeugdelftallen en mag er dus niet gerookt worden meer. De jeugd krijgt op deze manier de slechte voorbeelden niet meer te zien en kan er dus ook geen voorbeeld aan nemen.

Gerjan van Stralen, buurtsportcoach in Neder Betuwe en zelf fanatiek sporter en voetballer, is er trots op dat hij zich als buurtsportcoach kan bezighouden met het Rookvrij en dus gezond maken van de DFS vereniging. Hij is er ook al actief op gebied van Beweging d.m.v. het Walking Footbal en op deze manier groeit de vereniging nog verder door richting een Vitaal Vereniging.

Met hulp van Healthclub Juliën die in deze regio haar Stoppen met Roken coaches inzet, gaat DFS straks ook haar leden een SMR-plus programma aanbieden. Een programma dat helemaal inspeelt op het veranderen van leefstijl en waarbij je behalve het stoppen met roken ook mee genomen wordt in de wereld van bewegen, voeding en ontspanning, dit alles heel laagdrempelig en voor een ieder uitvoerbaar. Het programma is geheel gratis (door 95 procent van de zorgverzekeraars vergoed) en valt buiten het eigen risico. Zowel de themabijeenkomsten (kantine) als beweegsessies worden vanuit DFS georganiseerd, waarbij de 3 partijen Buurtsportcoach, DFS en Healthclub Juliën nauw samen werken.

Thema 'Verkeer' bij Stichting Kinderopvang Rhenen

Vanwege het thema 'Verkeer' kwam er bij stichting Kinderopvang Rhenen een echter ANWB auto langs: de kinderen kwamen kijken.(foto: stichting Kinderopvang Rhenen) Stichting Kinderopvang Rhenen

RHENEN - In het kader van het thema 'Verkeer' kwam Arno van Daalen van de ANWB langs met een echte auto!

De kinderen van stichting Kinderopvang Rhenen kwamen kijken. Ze konden in de auto kijken en ook het zwaailicht mocht aan! En als extra service werden kapotte vervoersmiddelen (fietsjes, stepjes, tractors) direct door Arno gemaakt.

Nieuws insturen?

NEDERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de juiste regio. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Bij vragen belt u: 0481-464770.

Vrijwillige chauffeurs?

In Neder-Betuwe is GEEV op zoek naar vrijwilligers die het vervoer naar de voedselbank in Tiel willen regelen. Wat je gaat doen is eigenlijk gewoon zelf met inwoners met de auto naar Tiel. Dat is altijd op vrijdagmiddag. Samen met andere chauffeurs spreekt je af wie welke week rijdt. Je eigen cluppie om afwisselend naar Tiel te rijden en te zorgen dat mensen te eten hebben. Lijkt jou dat leuk om te doen? mail dan naar info@geev-nu.nl of bel 06 19544160

Nieuws insturen?

NEDERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de juiste regio. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Bij vragen belt u: 0481-464770.

Open ochtend Ons Genoegen Rhenen

Instrumenten uitproberen bij Ons Genoegen Rhenen. (foto: Annemarie Vlaming) Annemarie Vlaming

RHENEN - Altijd al eens een muziekinstrument willen uitproberen? Op zaterdagochtend 15 februari kan dat! Tijdens de open ochtend bij Ons Genoegen Rhenen kan iedereen (vanaf zeven jaar/groep 4) gratis ‘minilesjes’ volgen. Deze worden verzorgd door muzikanten uit de orkesten van Ons Genoegen.

In drie korte rondes worden er in de vorm van ‘speeddates’ lesjes gegeven op klarinet, saxofoon, hobo, dwarsfluit, fagot, cello, hoorn, trompet, trombone, bariton en (melodisch) slagwerk. Dat zijn de instrumenten die meespelen in het ‘symfonisch blaasorkest’.

De open ochtend bij Ons Genoegen Rhenen is in eerste instantie bedoeld voor de kinderen die bij Ons Genoegen de cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV) volgen, maar ook andere en oudere muzikanten in spe zijn van harte welkom om mee te doen, of gewoon te komen kijken, luisteren of de sfeer te proeven. Na het uitproberen van de instrumenten kunnen de muzikanten zich gezamenlijk uitleven in een ‘toeterorkest’. Zonder dat ze al echte noten hoeven te spelen begeleidt de dirigent hen in een fantasiemuziekstuk dat gaat over hard en zacht, hoog en laag, lang en kort…

Ook besteden we deze ochtend extra aandacht aan het prachtige instrument de klarinet! De klarinet speelt een erg belangrijke rol in onze orkesten, we zijn dan ook altijd op zoek naar enthousiaste klarinettisten, jong en oud.

De open ochtend bij Ons Genoegen Rhenen vindt plaats in het verenigingsgebouw, Valleiweg 92B in Rhenen, van 10.00-12.00 uur. Vooraf aanmelden door het sturen van een mailtje naar onsgenoegenamv@gmail.com hoeft niet, maar mag wel.

Openbaar onderwijs in bloei zetten

Palet Kesteren en Opheusden in de raadzaal van de gemeente Neder-Betuwe. (foto: Karien Wijngaards) Karien Wijngaards

NEDER-BETUWE - Tijdens de onderwijsstaking van afgelopen week hebben we deze dagen op Het Palet in Kesteren en Opheusden anders aangepakt. Sommige leerkrachten gingen staken, sommigen bleven werken. Maar allemaal hebben ze dezelfde zorgen, namelijk de kwaliteit van het onderwijs aan onze kinderen.

"Er is sprake van krimp en werkdruk, daarmee staat ook de kwaliteit van ons onderwijs onder druk. Op school geven we veel lessen zoals in lezen, rekenen en spelling, we doen ook een heleboel andere dingen. Dingen die ons onderwijs in bloei zetten.

Een musical een markt, een schoolkamp een schoolreisje, eieren zoeken, kerstmarkt. Allemaal dingen die ons onderwijs in bloei zetten. Kunnen we al die leuke dingen nog wel blijven doen in de toekomst? Hebben we dan nog wel genoeg juffen of meesters? Of is er alleen nog maar tijd in school voor rekenen taal en heel veel administratie?

Op de stakingsdagen hebben we met alle leerlingen die naar school gingen, bloemen geknutseld, om ons onderwijs in bloei te zetten. Zo verschillend als alle kinderen zijn, zo verschillend zijn de bloemen die we geknutseld hebben. Iedere bloem met zijn eigen kleuren en vorm zo verschillend zijn ook alle leerlingen op de openbare scholen in Neder Betuwe. Deze bloemen boden we aan, aan burgemeester Kottelenberg. Alle leerlingen, leerkrachten en ouders werden we op 3 februari ontvangen in de raadzaal van het gemeentehuis. U kunt de bloemen zien staan in de ontvangsthal van het gemeentehuis."

Over een week worden de zelfgeknutselde bloemen opgehaald en weggegeven aan ouderen in Neder-Betuwe.

HERVELD-ANDELST - Al eens de Sunset March meegelopen? De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken.

Tijdens deze zogenoemde 'Waalcrossing' zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. De verlichting van deze brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang (6 maart 18:29 uur) worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan. Iedereen kan iedere dag aansluiten bij de veteraan die de Sunset March loopt.

Mee wandelen

Wandelgroep Get 2gether uit Herveld-Andelst sluit 6 maart aan bij deze mars. Na de groet bij het Waalcrossing monument aan de Oosterhoutsedijk wandelen zij weer verder. Totale afstand van de wandeling is ongeveer zes kilometer. Deelname kost 1,00 euro. Onderweg is er een pauze voor koffie/thee/borrel; dit uiteraard voor eigen kosten. Verzamelen is op Het Dorpsplein in Herveld en vertrek middels carpoolen exact 17:45 uur. "Probeer zo veel mogelijk met de auto naar het Dorpsplein te komen, liever vijf auto's te veel, dan één te weinig." Voor meer informatie: bel 06 18194595.

Commissie Rijnbrug in het leven geroepen

Van links naar rechts: Hans Boerkamp, Peter Schoeber, Stefan van Sommeren, André Toonen en Eric Damme. (foto: André Toonen ) André Toonen

RHENEN - Bedrijvenkring Rhenen heeft een commissie Rijnbrug in het leven geroepen.

Deze commissie wordt vertegenwoordigd door de leden Eric Damme, Peter Schoener en André Toonen. Afgelopen week is er het eerste overleg geweest met de wethouders van Rhenen, Hans Boerkamp en NederBetuwe Stefan van Sommeren. Het eerste overleg, wat zeer positief is verlopen, stond vooral in het teken van samen optrekken, samenwerken en samen oplossingsgericht te werk gaan.

Hulppunt Lienden zoekt vrijwilligers

Helpen met lastig papierwerk. (foto: Rawpixel via Pixabay) Rawpixel via Pixabay

LIENDEN - Voor de hulppunten Maurik en Lienden is Welzijn Rivierstroom op zoek naar vrijwilligers die inwoners willen helpen met lastig papierwerk, het aanvragen van een DigD of hulp bij toeslagen.

Elke week op maandag in Lienden en donderdag in Maurik van 11.00-13.00 uur zit een vrijwilliger klaar voor het ‘financieel spreekuur’. De vrijwilligers werken in een roulatieschema.

Werkt u graag met cijfertjes, neemt u de tijd om iets rustig uit te leggen en heeft u ervaring met financiële administratie, dan kunt u contact opnemen met Magda Bakker. U kunt dit doen door te bellen of mailen, Tel: 0344-602337 of magdabakker@welzijnrivierstroom.nl.

Brons, glas en acryl in Galerie De Sleedoorn

Bronzen beelden van Hetty en een schilderij van Anneke. (foto: Rein C de Jong)

ZETTEN - In Galerie De Sleedoorn in Zetten is deze maand een prachtige expositie te zien van de Twentse kunstenaars Hetty Blankensteijn en Anneke Dijkhuis.

Indrukwekkend zijn Hetty's bronzen beelden, waarvan sommige opengewerkt zijn en bijna zicht geven op het innerlijk. Licht speelt door de glaskunst van Anneke, soms weerspiegeld in haar waterrijke schilderijen. Vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag open, nog tot en met 23 februari.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de juiste regio. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Bij vragen belt u: 0481-464770.

Van 13 tot en met 19 februari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. De waterman zoekt verbondenheid door op te trekken met mensen die op dezelfde golflengte zitten. Ze zijn wel heel gericht op hun persoonlijke vrijheid. In een relatie hoeven ze dus niet alles samen te doen. Wat dat betreft kiezen ze graag voor lat-relaties. Om wendbaar te blijven hebben ze ook geen moeite met open relaties. Ze willen genieten van het moment, van het nu!

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vanaf aanstaande zondag loopt jouw planeet Mars, voor enkele weken, door het ambitieuze teken steenbok. Dat geeft heel geconcentreerde energie waarmee je hogerop kunt komen. Het maakt je ook geduldiger dan ooit! Op maandag kun je ingewikkelde kwesties op een Jip en Janneke manier uitleggen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op zaterdag krijg je de kans om jouw kwaliteiten in te zetten en daardoor veel te bereiken. Het engelengeduld dat je daarbij tentoon spreidt is bijzonder! Maandag kies je ervoor om vooral te genieten van de goede dingen der aarde. En op dinsdag ben jij tijdens een uitje heel spraakzaam.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Na een rustig weekend gaat jouw planeet Mercurius op maandag (schijnbaar) achteruit lopen. Dat geeft een periode van drie weken waarin jij terugkomt op eerdere afspraken. Op maandag doe je dat met veel kabaal. Dinsdag ben je wat milder en zachter. Op woensdag kom je slechts moeizaam uit je woorden.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag lopen jouw zaakjes niet zo goed. Dat ondanks het feit dat jij zo enthousiast mogelijk voor de dag komt. In het weekend gaat het stukken beter en kan zelfs een klein naar berichtje jou niet van je stuk brengen. Volgende week dinsdag en woensdag ben jij zeer actief en gericht op snel resultaat.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Aanstaande donderdag moet je even je tanden laten zien. Dat geeft je meer kracht en macht! Tijdens het weekend moet je allerlei verplichte nummers afwerken. Saai, maar het resultaat zal je echt bevredigen. Vanaf volgende week woensdag trek jij je voor enkele weken terug en geef je de ander de ruimte.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op vrijdag is het goed om de familie of jouw clan even alle aandacht te geven. Vanaf maandag gaat jouw planeet Mercurius enkele weken (schijnbaar) achterruit lopen. Dat is een goede tijd om allerlei losse endjes aan elkaar te knopen. Je kritische houding zal je helpen om dit tot een goed einde te brengen.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Het komende weekend is uitermate geschikt om oude vrienden weer eens op te zoeken. Zelfs als er in vroeger het een en ander aan de hand was, dan nog is de onderlinge sfeer weer als vanouds! Rond volgende week dinsdag ben je heel communicatief. Je maakt handig gebruik van jouw contacten.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag merk je goed hoeveel invloed jij op de mensen in jouw directe omgeving hebt. Vanaf aanstaande zondag gaat jouw planeet Mars in het teken Steenbok lopen. Dat geeft enkele weken de behoefte om jezelf maatschappelijk duidelijker neer te zetten. Dat doe je op maandag met scherpe opmerkingen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op donderdag ben jij niet zo in de stemming voor contact. Sterker nog, je zondert je een beetje af. In het komende weekend trek je veel op met familie. Je bent oprecht geïnteresseerd in wat er in ze omgaat. Volgende week woensdag ben jij heel joviaal en je bent in de stemming voor een grapje.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op zaterdag zijn de contacten die jij hebt heel hartelijk. Je hart maakt er een sprongetje van! Vanaf aanstaande zondag gaat de felle planeet Mars in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft enkele weken veel meer energie en ook ongeduld om snel resultaten te bereiken. Op woensdag begrip jij de ander niet.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Ondanks het feit dat jij in het weekend allerlei zakelijke dingen af moet ronden, vind jij toch de tijd om ook gezellig met anderen te vertoeven. Je geniet van de warme aandacht die er onderling is. Op dinsdag werkt jouw intuïtie op volle toeren maar op woensdag laat diezelfde intuïtie je in de steek.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
In het komende weekend word je omringd door mensen die jou kunnen 'lezen'. Dat is heel prettig want dan is een half woord genoeg. Maandag ben je een beetje chagrijnig. Op woensdag. Om 5:58 uur precies, begint de vissentijd weer. Jij voelt je dan vrolijk omdat je dan echt jezelf kunt zijn.

Gouden echtpaar in Dodewaard

De heer en mevrouw Elings-van Binsbergen en wethouder Herma van Dijkhuizen. (foto: Van Beek Fotografie Dodewaard)

DODEWAARD - Op donderdag 16 januari vierden de heer en mevrouw Elings-van Binsbergen dat zij elkaar vijftig jaar eerder het ja-woord gaven. Namens de gemeente bracht wethouder Herma van Dijkhuizen het bruidspaar felicitaties en bloemen.

Jan Elings (71), geboren in Valburg, en Jannie Elings-van Binsbergen (67), geboren in Dodewaard, zijn in 1970 in Dodewaard getrouwd, hebben een paar jaar in Andelst gewoond en vertoeven sindsdien al 48 jaar met genoegen in Dodewaard. Zij kregen een dochter en twee kleinkinderen.

De heer Elings heeft als timmerman in de bouw gewerkt en als medewerker in de betonindustrie. Mevrouw Elings heeft in haar jonge jaren als huishoudelijke hulp in de bejaardenzorg gewerkt en daarna haar kind en het eigen huishouden verzorgd.

Diamanten echtpaar in Kesteren

Echtpaar Verwoerd met burgemeester Kottelenberg. (foto: Foto Van Beek Dodewaard) Foto Van Beek Dodewaard

KESTEREN - Op maandag 3 februari vierden de heer en mevrouw Verwoerd-Torn Broers dat ze 60 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Namens de gemeente bracht burgemeester Jan Kottelenberg het paar felicitaties en bloemen.

Daarnaast kreeg het echtpaar schriftelijke gelukwensen van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en van de Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland de heer J.C.G.M. Berends.

Henk Verwoerd (81) en Betsie Verwoerd-Torn Broers (78), beiden geboren in Opheusden, zijn daar ook getrouwd en altijd blijven wonen tot de verhuizing naar Kesteren najaar 2019. Het echtpaar kreeg zeven kinderen, 24 kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

De heer Verwoerd heeft zijn werkzame leven doorgebracht in het internationaal transport. Eerst met zijn eigen vervoerbedrijf, later in loondienst. Mevrouw Verwoerd-Torn Broers werkte in de slagerij van haar vader en later haar broer. Daarnaast zorgde ze voor de kinderen en het huishouden.

Diamanten echtpaar in Opheusden

De heer en mevrouw Roelofsen-Barten en burgemeester Jan Kottelenberg. (3JetFotografie Ochten)

OPHEUSDEN - Op dinsdag 4 februari vierden de heer en mevrouw Roelofsen-Barten dat ze zestig jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Namens de gemeente bracht burgemeester Jan Kottelenberg het paar felicitaties en bloemen.

Daarnaast ontving het echtpaar schriftelijke gelukwensen van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Ook de Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland de heer J.C.G.M. Berends feliciteerde het paar schriftelijk.

Gerrit Roelofsen (81) en Annie Roelofsen-Barten (78), beiden geboren in Opheusden, zijn in deze plaats getrouwd en wonen er nog altijd op hetzelfde adres. Het echtpaar kreeg twee dochters en twee zonen, waarvan een helaas is overleden. Ze hebben elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

De heer Roelofsen heeft zijn hele leven in zijn boomkwekerij gewerkt. Hij helpt hierin tot de dag van vandaag. Mevrouw Roelofsen-Barten verzorgde man en kinderen en het huishouden.

Ook uw bericht in de krant?

NEDERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Als uw bericht geschikt is voor plaatsing in meerdere regio's, kunt u bij 'Opmerkingen' vragen om plaatsing in meerdere regio's. Bij voldoende ruimte zal de redactie aan uw verzoek gehoor geven. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er niet uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

sportfanaat

Deze sportfanaat wordt 14 februari alweer 13 jaar.
Kim van harte gefeliciteerd.
Groetjes A&A&G

Mila gefeliciteerd met je zwemdiploma A.
Knuffel en dikke kus van Opa en Oma.

Deze prinses al weer 4 jaar!
Gefeliciteerd en een
dikke knuffel van Opa en Oma!

Hieperdepiep hoera
Ties 50 jaar!
Gefeliciteerd met je 50e verjaardag!!
Liefs Bianca & Thijs

Toon

De sixties alsof het gisteren was
dat komt Toon bij de Castle pub quiz goed van pas!
Gefeliciteerd van ons voor jou

Onderwijs en salarissen altijd weer op tijd klaar.
Hannie blijft onstuitbaar zelfs met 60 jaar!
Gefeliciteerd van ons voor jou

Fleur

Gefeliciteerd Fleur 21 jaar.
Wat fijn om met Valentijn jarig te zijn.
Knuffel Opa en Oma Koeien

Hoera
Mathijs wordt 11 jaar!
Hartelijk gefeliciteerd van
Opa en Oma Bemmel

Mark hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag.
Wat zijn wij blij dat je er boven op bent.
Opa en oma.

Hoera, deze stoere meid wordt
14 februari 4 jaar en mag naar de
basisschool! Gefeliciteerd Welmoed!

knappe dame

Ja ja, deze knappe dame ziet
11 februari dan eindelijk Sarah.
So Carla, let's take a selfie!

Je kunt het niet geloven misschien
Maar dit lachende kereltje is nu 5x10
Frank, proficiat

Leander

Lieve Leander, bedankt voor alle gezelligheid
tijdens het bouwen voor de optocht!
Groetjes van de Loatbløjers.

Erik

Lieve Erik, van harte gefeliciteerd
met je 53e verjaardag, 'n mooie lèèftied um
lekker te goan hengelen! Kusjes v.d. Kustertjes

Carrie

Nu een keer zelf voor de camera!
Want ja het is echt waar
Coole Carrie 25 jaar xx

Mijlpalen zijn er om
slingers aan op te hangen

Denise

Hoera!
Denise 40 jaar
Gefeliciteerd
Liefs van ons

O)pa en (O)ma,
Proficiat met jullie 62 jarige trouwdag!
Van ons allemaal.