GN Berg en Dal Heumen Mook

16 november 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 16 november 2016


Tom Erinkveld nieuwe carnavalsprins De Deurdouwers Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Zaterdagavond is tijdens een drukbezochte pronkzitting van carnavalsvereniging De Deurdouwers in hotel het Millings Centrum Tom Erinkveld uitgeroepen tot Prins carnaval van Millingen aan de Rijn.

Tom zal onder de naam 'Tom de Meesterlijke' samen met zijn hofdames Angelien van de Heuvel en Marion Koppers tijdens het carnavalsseizoen 2016/2017 de scepter zwaaien over het Boemelgat. Zondagmiddag werd het carnavalsweekend van de Deurdouwers afgesloten met de traditionele Revue middag eveneens in de zaal van Hotel Millings Centrum. Als 'Grootste Deurdouwers' werd het aanwezige team van de voormalige WFM Omroep in het zonnetje gezet.

Niek van het Erven nieuwe Prins Cavalieren Beek

Foto: Marcel Vink

BEEK – De 24-jarige Niek van het Erven uit Beek is zaterdagavond de nieuwe Prins geworden van carnavalsvereniging De Cavalieren in Beek.

Hij volgt daarmee Prins Jurgen De Bonenteller op, die het afgelopen jaar over Heksenketel heeft geregeerd. Aan zijn zijde staan de pages Lotte van Benthum en Ilse van het Erve alsmede de adjudanten Robin en Luuk. Prins Niek is de derde generatie van het Erve die carnavalsprins in Beek geworden is. Zijn vader René en opa Wim gingen hem voor. Het carnaval vieren is hem met de paplepel ingegeven.

Hulpvragers kunnen zich melden bij Schuldhulpbuddy Berg en Dal

BERG EN DAL - Komt u aan het eind van elke maand geld te kort? Lukt het jou niet meer om je telefoonrekening te betalen? Raakt u opeens een deel van uw inkomsten kwijt, terwijl de lasten hetzelfde blijven? Kom je zelf niet meer uit je schulden?

Wacht dan niet te lang en schakel zo snel mogelijk hulp in. Schuldhulpbuddy Berg en Dal kan u en jou daarbij gratis helpen. Zij hebben vrijwilligers, buddy's genaamd, die u willen helpen om uw administratie weer op orde te krijgen. Ze maken met jou een overzicht van je schulden. Afhankelijk van de hulpvraag kunnen zij helpen budgetteren, met hulpvragers onderzoeken hoe zij met minder geld kunnen rondkomen, meegaan naar instanties of doorverwijzen indien nodig.

In juni hebben elf buddy’s hun certificering van de Nibudopleiding ontvangen. In de zomermaanden hebben zich al dertien hulpvragers gemeld bij Schuldhulpbuddy Berg en Dal. Een aantal heeft zichzelf gemeld, anderen komen via de woningbouwverenigingen, de sociale wijkteams, de kerk of de gemeente.

Het plan is om per jaar ongeveer veertig hulpvragers te begeleiden. Er is dus nog voldoende ruimte voor hulpvragers om zich te melden. Als een hulpvrager zich aanmeldt met een financiële vraag, wordt eerst met hem bekeken of Schuldhulpbuddy hem verder kan helpen. Vervolgens krijgt hij of zij twee buddy’s toegewezen die samen met de hulpvrager een plan gaan maken en de hulpvrager gaan begeleiden. De hulpvrager is en blijft zelf verantwoordelijk voor alle te nemen stappen in het begeleidingstraject.

Hulp nodig? Kijk op www.schuldhulpbuddy.nl wat Schuldhulpbuddy Berg en Dal u en jou te bieden heeft. Aanmelden kan ook via 06 13081734 of via info@sshb.nl.

Vivace zingt feestelijke Heilige Mis

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - Zaterdag 19 november, kan men een bijzondere heilige mis bijwonen. Zangvereniging Vivace vertolkt ter ere van Sint-Caecilia prachtige liederen.

Sint-Caecilia is de patrones van muzikanten. Haar feestdag wordt elk jaar door vele orkesten, koren en fanfares gevierd. Componist Jacob de Haan heeft zelfs een Missa Sancta Cecilia geschreven. De wereldpremière daarvan vond in 2014 plaats in Millingen aan de Rijn, uitgevoerd door fanfare Sint-Cecilia en Vivace.

Deze zaterdagavond kunt u, naast gedeelten uit deze mis, luisteren naar muziek van onder andere Mozart en Bizet. Vivace staat onder de professionele leiding van dirigent Frans Coerwinkel. De muzikale begeleiding is in de vaardige handen van organist/pianist Wouter Broens.

Iedereen is welkom om 19.00 uur in de Sint-Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn.

Pupil van de Week: Alyssa van Summeren

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 6 november speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de thuiswedstrijd tegen SCH uit Nijmegen, uitslag 1 - 0. De pupil van de week was de negenjarige Alyssa van Summeren.


Alyssa is het zusje van Gijs (13 jaar) en zus van Noortje. Alyssa is spits in het pupillenteam JO11-4. Haar favoriete speler is Lionel Messi van FC Barcelona, ook haar favoriete club. Het puillenteam van Alyssa, JO11-4, was Team van de Week en de mascotte van SC Millingen, Hovy, was ook aanwezig.

Sinterklaas in Groesbeek

GROESBEEK - Zaterdag 19 november komt Sinterklaas weer naar Groesbeek! Vergezeld door zijn pieten wordt hij om 13.00 uur op het bordes van het gemeentehuis ontvangen door de burgemeester. Daarna zal hij plaatsnemen in het Sinterklaashuis van Groesbeek, waar kinderen hem persoonlijk kunnen ontmoeten. Het Sinterklaashuis is ingericht in het voormalige pand van de Etos, Dorpsstraat 43.

Heb je altijd al versjes willen maken met de Rijmpiet, willen zien hoe Regelpiet alles en iedereen checkt of een dansje willen leren van de echte Danspieten? Kom dan van 13.00 tot 16.00 uur langs in het centrum van Groesbeek! Daar zijn ook de Ballonnenpiet, Bellenblaaspiet, Suikerpiet en de Twisterpiet aanwezig, waarmee je allerlei leuke activiteiten kunt doen. Kortom een sfeervolle middag voor het hele gezin in het centrum van Groesbeek.

Groesbeek zwaait naar de gekleurde piet. De pietendiscussie laait elk jaar weer flink op in de novemberperiode. Ook gaat dit niet voorbij aan de Groesbeekse Sinterklaasorganisaties. Zoals in omringende dorpen zwarte piet in ere wordt gehouden, zo blijft zwarte piet in Groesbeek ook gewoon komen.

Woordvoerder Marc Luijben zegt: "Het Sinterklaasfeest is voor iedereen en daarom staan we open voor nieuwe ideeën. Echter het idee van gekleurde pieten is in Groesbeek niet aan de orde. Wanneer de Groesbeekse gemeenschap een verandering wil zien, zoals in de grotere steden in Nederland, zullen we dit idee zeker doorvoeren. Voor nu blijft zwarte piet bij ons dezelfde kleur behouden als afgelopen jaren."

Reanimatie/ AED bij AH-supermarkt in Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/Kekerdom organiseerde zaterdag 5 november een inloopdag bij de AH-supermarkt in Millingen aan de Heerbaan. Het thema van deze gratis inloopdag was Reanimatie/ AED.

Deze voorlichting/informatiedag van de Ehbo-vereniging werd redelijk bezocht en vond plaats in de winkelruimte. Vanwege een jaarlijkse actie was ook de Voedselbank Millingen met een kraam aanwezig in de winkel. Bovendien was Johan van de Hatert, de supermarkteigenaar, jarig en werd die dag 50 jaar.
Van 9.30 tot 15.00 uur demonstreerden leden van de plaatselijke Ehbo-vereniging hoe te handelen in een noodsituatie, het kennismaken en omgaan met een AED, het verrichten van levensreddende handelingen en kon u uw kennis en vaardigheden als burgerhulpverlener opfrissen door te oefenen met de AED. Daarnaast was er informatie te krijgen over de lokale Ehbo-afdeling, het oproepsysteem van www.Hartslagnu.nl en over het gebruik van de AED-buitenkasten, die op ruim dertig locaties in Millingen aan de Rijn en Kekerdom hangen.
Wilt u informatie of meer weten over (een cursus) Reanimatie/ AED/ Ehbo, neem dan vrijblijvend contact op met Theo Burgers, De Kamp 51, Millingen aan de Rijn; 06 51116374 of aed@thburgers.nl.

Wie wordt de nieuwe Prins van De Feestneus ?

GROESBEEK – Vrijdagavond 18 november dan zullen we het weten wie de nieuwe Prins van de Groesbeekse carnavalsvereniging De Feestneus is geworden.

Hij of zij mag zich een carnavalsseizoen lang Prins / Prinses Ummenie de 57ste van het Keulen van Gelderland noemen. Op het traditionele Prinsenbal dat in de Linde zal worden gehouden zullen op die avond diverse Groesbeekse schlagergroepen een optreden verzorgen. De muzikale omlijsting van het Prinsenbal is in handen van Muziek Express, terwijl de presentatie in handen zal zijn van Frans en Micky. De avond zal worden afgesloten met een optreden van Foek aus Holland. Iedereen is op dit Prinsenbal welkom, aanvang 20.11 uur. De toegang is gratis.

De Sint TV-Show in Cardo Theater

GROESBEEK - Sinterklaas en dj Ricardo - De Sint TV Show is woensdag 23 november vanaf 14.30 uur in Cardo Theater Groesbeek. Tickets à 7,50 euro zijn verkrijgbaar bij alle Primera-winkels en online www.cardotheater.nl.

Sinterklaas heeft Ricardo en zijn twee TV-Pieten op pad gestuurd om voor zijn favoriete tv programma echte live uitzendingen te maken in Nederland! Een splinternieuw interactief podiumprogramma waarin Ricardo en zijn pieten alle kinderen op een ongedwongen manier laten dansen, zingen, springen en betrekken bij de spelonderdelen van deze tv-show.

De regie ligt volledig in handen van de kinderen! De grote Sinterklaas doordraai show, de Sinterklaas Quiz en de grote danswedstrijd zijn slechts enkele onderdelen van deze geweldige liveshow. Al jaren is Ricardo actief als Kids Deejay en presentator op kleine en grote kids evenementen. De TV Sint Show is een super leuk en modern programma waarbij de kinderen gegarandeerd niet stil zullen zitten. Na drie kwartier show zal Ricardo samen met de kinderen Sinterklaas en zijn twee Zwarte Pieten binnenhalen. Hij zal de Sint welkom heten op het feest en daarna naar de achtergrond verdwijnen zodat alle aandacht naar Sinterklaas gaat. Sinterklaas neemt het stokje dan van Ricardo over.

Nijmeegse Garnizoen blust bosbrand Muntberg in 1880


Door Gerrie Driessen

(Heemkundekring Groesbeek)

GROESBEEK - Dagblad De Tijd bericht op 28 mei 1880 over een felle brand in de uitgestrekte bossen ten noorden van Groesbeek, in de percelen toebehorende aan de heren Van Nispen en Rijnbende. Door het al zo lang aanhoudende gebrek aan regen greep het vuur, waarschijnlijk afkomstig van een voorbij sporende locomotief, spoedig om zich heen.

Ook voor de lieflijke bossen der Wester – Meerwijk , aan de overzijde van de weg tussen Groesbeek en Nijmegen, begon de zaak een gevaarlijk aanzien te krijgen. Intussen was een deel van het Nijmeegse garnizoen gewapend met houwelen, bijlen en schoppen, en onder het zingen van 'Wien Nederlands Bloed' en andere liederen, naar de plaats des onheils gemarcheerd. Eerst tegen de avond slaagde men er gelukkig in den brand meester te worden. Voor de soldaten is het een zware dag geweest, daar het zeer warm en geen water in de buurt was. Zij hebben zich evenwel flink gehouden, dankzij gewis ook sommigen der talrijke toeschouwers, te voet en per as (Rijtuig, red) aangesneld, die enige versnaperingen voor de manschappen hadden meegebracht.

Een dag later wordt bericht: 'Meende men gisteren dat de felle bosbrand nabij Groesbeek een einde had genomen, nu merkt men dat men zich vergist heeft, daar omstreeks 12 uur andermaal het bos opnieuw in brand stond. Weder trok er een groot deel van het garnizoen heen, aan welks ijverige pogingen het andermaal lukken mocht, de vlammen met stok en takken uit te slaan. Het tot nu toe verbrande gedeelte wordt geschat op 120 hectare, de schade op 25 á 30.000 gulden, sommigen spreken zelfs van Fl. 50.000,-- .

Het vuur smeulde om 5 uur nog steeds voort. De brand kwam landelijk in het nieuws. Dagblad De Standaard schrijft dat de hulp van het Nijmeegse garnizoen bestond uit het sturen van 200 infanteristen. De illustratie is een detail van een circa 1910 uitgegeven landkaart. De in het artikel genoemde 'bossen ten noorden van Groesbeek 'liggen gedeeltelijk op het terrein Muntberg, evenals De Wolfsberg eigendom van W.E. Rijnbende. Op zijn landgoed is later het landhuis 'Ingina Heuvel 'gebouwd en kreeg in 1931 een andere bestemming en naam: De Muntberg.

MILLINGEN - In de Albert Heijn te Millingen aan de Rijn kunt u zaterdag 19 november tussen 11.00 en 16.00 uur een heerlijke zelfgemaakte kop erwtensoep proeven voor 1,50 euro en deze verse goed gevulde erwtensoep is ook te koop voor 4,50 euro per liter (3 liter voor 12,50).

Lekker om direct op te eten of handig voor in de vriezer. De opbrengst van deze verkoopactie komt geheel ten goede voor de opleiding van onze jeugdleden. "U kunt nu al ingevroren erwtensoep bestellen in literbakken vanaf 4.50 per liter. Bestellingen kunt u mailen naar onsgenoegensnertactie@gmail.com (naam, adres, bezorgen of afhalen).

De soep kan worden opgehaald op 3 december tussen 11.00 en 12.00 uur in verenigingsgebouw Fanfarekorps Ons Genoegen, Ons Genoegenpad 4. Bezorgen is ook een mogelijkheid, wij bezorgen zaterdag 03 december tussen 11.00 en 12.00 uur alleen in de gemeente Groesbeek.

U kunt ook een briefje met naam, adres, telefoonnummer en aantal liters erwtensoep in brievenbus deponeren op Werfstraat 1. U kunt dan kiezen of u het afhaalt of dat wij bezorgen."

Concert Kamerkoor Ton sur Ton

Dirigent Margriet Stok

Foto: Peter van de Lavoir

BEEK-UBBERGEN - Kamerkoor Ton sur Ton zingt Bach vóór, Bach na. Alweer tien jaar geleden is Kamerkoor Ton sur Ton opgericht. Dit heugelijke feit vieren we met een feestelijk programma: Bach vóór, Bach na.

Onder leiding van Margriet Stok zingen we prachtige koorwerken van een achterneef en van twee nazaten van Johann Sebastian Bach en van enkele voorlopers en navolgers. Het thema van ons jubileumprogramma vertolkt hoop en verwachting naast vergankelijkheid. Een thema dat nauw samenhangt met de laatste zondag van het kerkelijk jaar en het begin van de adventstijd.

Op het programma staan twee motetten van Heinrich Schütz en werken van Carl Philipp Emanuel Bach en Johann Christoph Friedrich Bach, twee zonen van J.S. Bach. De tijd waarin deze muziek is gecomponeerd beslaat de periode van vroeg-barok tot vroeg-klassiek. De begeleiding wordt verzorgd door René Berman (cello) en Berry van Berkum (orgel). René Berman speelt bovendien delen uit de prachtige cellosuite in C-groot van de grote J.S. Bach. Berry van Berkum speelt intermezzi op het orgel.

Het concert is 20 november om 15.30 uur in de Sint-Bartholomeuskerk, Kerkberg 3 in Beek-Ubbergen. Entree: 14 euro aan de deur, 12 in de voorverkoop; www.kamerkoortonsurton.nl. Tip: Houdt u rekening met omleidingen en extra verkeersdrukte in Nijmegen en omgeving vanwege de Zevenheuvelenloop, zie www.zevenheuvelenloop.nl voor de route.

Proeverij WO2

Foto: eet!verleden

GROESBEEK - Historisch kookatelier eet!verleden in actie. Op zondag 20 november heeft u de mogelijkheid om te ontdekken wat er op het menu stond tijdens de oorlogs- en bevrijdingstijd gedurende een smakelijke proeverij die, in samenwerking met historisch kookatelier eet!verleden, deze middag plaatsvindt in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Er zijn twee presentaties, om 12.00 en 14.45 uur, met onder andere film, flitslezing, een ooggetuigenverslag en natuurlijk de proeverij, bestaande uit een viertal hapjes en een drankje. De hapjes die deze middag geserveerd worden zijn afkomstig uit kookboekjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden uitgegeven en volgen het verhaal van de oorlog. Dit betekent dat de proeverij begint met een zogenoemd 'hamsterrecept': gerechten met ingrediënten die de maag goed vullen en waar veel voedingsstoffen in zitten, zodat het lichaam goed gevoed wordt met weinig ingrediënten. De hapjes die volgen laten zien hoe men in tijden van schaarste en eenvoud toch creatief was in de keuken, zoals het gebruik van wilde kruiden en noten, en in de hongerwinter zelfs tulpenbol. Als laatste wordt er een 'bevrijdingsrecept' geserveerd.

Daarnaast wordt het verhaal vertelt van de hongerwinter en de voedseldroppings in Nederland door ooggetuige Gerrit Kok. Hij was ten tijde van de oorlog nog een kind en vertelt over zijn persoonlijke ervaringen. Bovendien krijgt u de korte documentaire 'Naar de Boeren' te zien. Deze toont het verhaal van de destijds 12-jarige Sjaak de Zwart. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 werd hij samen met 40.000 andere kinderen geëvacueerd naar het platteland in het kader van een reddingsoperatie.

Het Bevrijdingsmuseum en eet!verleden brengen deze dag de kookgeschiedenis weer tot leven. De entreeprijs is 15, euro. Museumkaart niet geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404. Meer Informatie: staat op www.bevrijdingsmuseum.nl en www.eetverleden.nl; Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 20 november, aanvang 10.00 uur.

Viering Laatste Zondag van het Kerkelijk Jaar, m.m.v. het Protestants Gemengd Koor o.l.v. Arie Hogendoorn.

Viering van het Heilig Avondmaal.

In deze viering worden alle overledenen van het afgelopen jaar herdacht.

Voorgangster is da. J. Ruijs.

Tijdens de dienst is er een Avondmaalscollecte.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Lotgenotencontact bij kanker of andere ernstige ziekte

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek e.o. is een ontmoetingsplek voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met kanker of een andere ernstige ziekte. Zomaar opeens kan uw leven op z’n kop staan. Niets is meer hetzelfde. Hoe verder?

Wij bieden informatie, activiteiten, ontspanning en contact met mensen die uit eigen ervaring weten hoeveel impact een ernstige ziekte op uw leven kan hebben. Mensen uit gemeente Berg en Dal en wijde omgeving kunnen bij ons terecht om te praten, maar ook om andere mensen te ontmoeten. Serieuze gesprekken of gewoon een praatje, precies waar u behoefte aan heeft. U kunt altijd zomaar binnenlopen. Ook tijdens de georganiseerde activiteiten is er alle ruimte voor contact met anderen, om er op een ontspannen manier ‘even uit te zijn’. Wij organiseren onder andere themabijeenkomsten, creatieve workshops, natuurwandelingen, een ontspannings- en meditatiemiddag, voetreflexmassage en een gespreksgroep voor nabestaanden van mensen met kanker. Kijk op onze website voor alle activiteiten of stap gerust eens over onze drempel om kennis te maken.

Ook nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Of u nu als gastvrouw of gastheer wilt werken of activiteiten wilt organiseren of op een andere manier een steentje wilt bijdragen: neem vrijblijvend contact met ons op of kom eens naar ons toe. Wij bieden ruimte voor eigen interesses en initiatief.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 6756071; info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl. Geopend dinsdag, woensdag, donderdag 11.00-16.00 uur.

Inbraak in café

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in café De Buurvrouw aan de Margrietstraat in Groesbeek.

Door het verbreken van een deur ruit de horecagelegenheid is men binnengekomen en is het hele cafe doorzocht. Voor zover nu bekend is men er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan.

Presentatie

Millings Jaarboek

MILLINGEN - Ook dit jaar weer staan er bijzondere verhalen in het Millings Jaarboek. Zo komt het kasteel van Millingen uitgebreid aan de orde. Wil Oteman is verder op zoek gegaan naar de historie van dit kasteel en heeft ook oude documenten gevonden die ons meer vertellen. Hij heeft zelfs Marjolein Rigtering ingeschakeld om tot een reconstructie te komen.

Naast dit oude, verdwenen, kasteel, een onbekende tante, en duivelse bezweringen komt ook een monument van meer recente datum aan de orde. Een monument dat getuigt van samenwerking en goed overleg. Piet Otten en Toon van Kraaij hebben gedetailleerd de ontstaansgeschiedenis van sportpark De Hove gedocumenteerd, inclusief de samenwerking tussen de voetbalclub en de korfbalsters.

Alles bij elkaar meer dan 180 pagina’s Millingse geschiedenis. Zaterdag 19 november wordt het nieuwe Millingse Jaarboek gepresenteerd in Koffie- en Eethuis De Gelderse Poort, Rijndijk 6 in Millingen aan de Rijn. Inloop vanaf 14.30 en het officiële gedeelte start om 15.00 uur.

Bingo bij Bond voor Senioren Breedeweg

BREEDEWEG - Bij de Bond voor Senioren Breedeweg wordt bingo gespeeld op dinsdag 22 november in De Goei.j Ka.mer, aanvang 14.00 uur.

De zaal is om 13.00 uur open. Kaarten kosten 6.00 euro. Er zijn ook kleine kaarten verkrijgbaar. In de jackpot zit een bedrag van 50 euro. Het tempo van de bingo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Niet-leden zijn ook welkom. Door mee te spelen steunt men de Bond voor Senioren Breedeweg.

Bingo bij Bond voor Senioren Breedeweg

Bingo bij Bond voor Senioren Breedeweg

BREEDEWEG - Bij de Bond voor Senioren Breedeweg wordt bingo gespeeld op dinsdag 22 november in De Goei.j Ka.mer, aanvang 14.00 uur.

De zaal is om 13.00 uur open. Kaarten kosten 6.00 euro. Er zijn ook kleine kaarten verkrijgbaar. In de jackpot zit een bedrag van 50 euro. Het tempo van de bingo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Niet-leden zijn ook welkom. Door mee te spelen steunt men de Bond voor Senioren Breedeweg.

Inbraak in café aan Margrietstraat in Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in café De Buurvrouw aan de Margrietstraat in Groesbeek.

Door het verbreken van een deur ruit de horecagelegenheid is men binnengekomen en is het hele cafe doorzocht. Voor zover nu bekend is men er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan.

Inzameling Voedselbank succesvol

REGIO - Afgelopen zaterdag 5 november hield de Voedselbank Groesbeek e.o. de jaarlijkse inzamelingsactie voor houdbare producten bij zes supermarkten in Malden, Groesbeek en Millingen.

Bij de Albert Heijnvestigingen in deze drie plaatsen, de Plus in Malden en de twee winkels van de Coop in Groesbeek werden in totaal ruim 6000 artikelen gedoneerd. De Voedselbank is alle gulle gevers dankbaar voor hun ruimhartige schenkingen.

Concert Koor Surplus

BEEK - Koor Surplus - hét koor voor de ambitieuze 50-plusser - verzorgt samen met vocale en instrumentale solisten in december twee concerten onder de noemer 'Kerst in Baroksfeer'.

Op het programma staan werken van Buxtehude, Briegel en Werckmeister en verder het Gloria in D van Vivaldi en het Magnificat van Kuhnau. De algehele leiding berust bij José Doodkorte

De concerten zijn vrijdag 9 december om 20.00 uur in De Boskapel, Graafseweg 276 in Nijmegen en op zondag 11 december om 15.00 uur in de H. Bartholomaeus kerk, Kerkberg 3 in Beek-Ubbergen. Voor nadere informatie en kaarten: www.koorsurplus.nl.

13 / 32

14 / 32

15 / 32

Gemeente maakt nieuwbouw doofblindencentrum Kalorama mogelijk

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal geeft de Stichting Kalorama groen licht om het bestaande doof-blinden centrum op het terrein te slopen en elders op het terrein nieuw te bouwen.

Het bestaande centrum voldoet niet meer aan de eisen des tijds en moet gesloopt worden is de mening van de directie van Kalorama. In het huidige centrum wonen momenteel 58 doof-blinden die gehuisvest zijn in kamers van slechts 12 vierkante meter. Iedere groep van acht personen moet het doen met één toilet, één douches en beschikken over een kleine woonkamer.

Ook uit oogpunt voor privacy laat het huidige onderkomen te wensen over en is volgens de directie sloop van het huidige gebouw de enige oplossing. Ondanks dat het plan afwijkt van het huidige bestemmingsplan omdat de nieuwbouw buiten de bebouwingsgrens gebouwd gaat worden ziet het college de belangrijkheid van de nieuwbouw in. In de nieuwbouw krijgt iedere bewoner een eigen douche en toiletruimte en komt er een ruimte voor de dagbesteding. De directie verwacht dat het aantal doof-blinden de komende jaren nog zal toenemen.

De nieuwbouw gaat plaats maken voor 58 doof-blinden omdat het Zorgkantoor een uitbreiding niet toestaat. Mocht in tegenstelling tot de verwachting het aantal doof-blinden afnemen dan kan de nieuwbouw geheel of gedeeltelijk worden ingericht voor bewoners met een hogere zorg zoals dementie. Kalorama dient wel rekening te houden dat de flora en fauna niet onder de nieuwbouw gaan lijden.

Ingezonden brief

Vol verwachting klopt ons hart in afwachting van Sinterklaas en zijn knechtjes pieterbaas. Dan gaan mijn gedachten weer terug naar mijn jeugd schoentje zetten bij de kachel en ook een grote wortel voor de schimmel.

En dan naar bedje toe maar van slapen komt er niks van terecht het wachten is op de morgen wanneer Sinterklaas geweest is. En dan de trap afroetsen om te kijken wat er in je schoentje ligt. Dat waren leuke en spannende dagen en dan kreeg je ook een dagje vrij van school.

En de volgende dag als je weer naar school ging, dan was de hele dag kletsen wat je allemaal van Sinterklaas en zijn pieterbaas gekregen had.

Lieve kinderen ik wens jullie allemaal een prettige en leuk Sinterklaasfeest en gelukkig en zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar toe.

Met vriendelijke groeten N Steinfort, Millingen aan de Rijn

Traditionele Sint-Maartenoptocht

Foto: Marcel Vink

LEUTH – Vrijdagavond vond in Leuth de traditionele Sint-Maartenoptocht plaats. Veel kinderen waren met hun ouders vergezeld van lampionnen samen gekomen om de route door het dorp te lopen.

Voorafgaand werden eerst de prijswinnaars van de kleurwedstrijd bekend gemaakt; Suus, Dilan, Isis, Loek, Isabel, Lars, Jazlin, Stijn, Suus en Sven behoorden tot de gelukkigen. Daarna startte de versierde optocht voorafgegaan door de slagwerkgroep van DES langs de mooi versierde en verlichte tuinen. De verkeersregelaars zorgden voor een veilige route door Leuth hebben geleid. Na chips en wat lekkers konden de kinderen tevreden huiswaarts keren.

Mountainbiker wordt onwel en overlijdt in bos Groesbeek

GROESBEEK – Een mountainbiker afkomstig uit Leuth is vrijdagmorgen niet goed geworden en is later ter plaatse overleden.

Het slachtoffer was met een groep senioren aan het mountainbiken in het bos achter Werkenrode langs de Nijmeegsebaan. Hij is onwel geworden, terwijl de groep dit niet in de gaten had. Het slachtoffer is ter hoogte van het waterpompstation in het bos aangetroffen door twee amazones. Die hebben vervolgens de hulpdiensten gewaarschuwd zoals politie, brandweer en ambulance. Inmiddels was ook de groep mountainbikers op zoek naar de vermiste collega. Ondanks dat het slachtoffer direct werd gereanimeerd, heeft hij het niet gered en is ter plaatse overleden.

De naam Sportsworld komt terug!

REGIO - In 1996 begon de megastore als Sportsworld in Leerdam, om daarna uit te breiden met megastores in Beuningen, Cruquius en Rotterdam. In november 2007 veranderde Sportsworld haar naam in Topshelf uit concurrentie overwegingen. In 2008 opende Topshelf nog een filiaal in Utrecht (The Wall aan de A2). Met het spijtige faillissement van V&D eind 2016 besloot Topshelf om in de wereld van de warenhuizen te stappen in diverse binnensteden.

"Op datzelfde moment konden wij ook besluiten om de naam Sportsworld weer te gaan gebruiken omdat de verwachte concurrentie vanuit het buitenland inclusief gebruik van de naam Sportsworld niet bleek en blijkt te gaan komen. Zij begonnen met de naam Sportsworld en daar gaan ze nu ook weer mee verder met gelijk een nieuw en sportief logo en een webshop www.sportsworld.nl."

Voor hun klanten verandert er verdere helemaal niets. Sportsworld blijft te vinden op dezelfde locaties, met hetzelfde uitgebreide assortiment in sport en mode voor dames,heren en kinderen met meer als 300 vertrouwde merken zoals Adidas, Asics, Nike, Superdry, Brunotti, PME Legend, Vingino enzovoort. Zoals de bezoekers gewend zijn, dus ook gewoon met parkeren voor de deur, de horecavoorziening, ons spaarprogramma en de beste service.

De naam Topshelf gaat door!

Er komen namelijk nieuwe warenhuizen die verder gaan onder de naam Topshelf, letterlijk vertaald als "het beste van het beste" en dat is precies wat de department stores gaan bieden: door alle denkbare assortimenten heen en met alle zorg voor u geselecteerd en ingekocht. Laat u verrassen door de exclusieve merken, heerlijke chocolaterie en prikkelende cadeau ideeën. Denk aan merken als PTMD, Kosta Boda,, Woodwick, Oroblu, Gant, Greve, Liu Jo en Tov sieraden. En er is zo veel meer...

Topshelf wil met de slogan "every gift for you and me" de leukste en gezelligste cadeau warenhuizen gaan openen, waar u slaagt voor ieder cadeau op elk moment en voor iedereen. Met een inpak atelier en advies van ervaren verkopers zal iedereen kunnen slagen voor de mooiste cadeau's waarbij u zichzelf ook kunt verwennen met een prachtige handtas, lingerie, een comfortabel pak voor de mannen of de lekkerste Belgische pralines. Gewoon binnenlopen en inspiratie opdoen of uw wedding list met hen opstellen. In alle rust schoenen passen of de kinderen bij hen aankleden, zij zorgen voor de juiste sfeer in een comfortabele omgeving.

Deze maand nog openen zij de deuren van de Topshelf department stores in Arnhem, Nijmegen en Groningen. Vervolgens zullen zij in 2017 nog een tweetal department stores openen in Alkmaar en Hoofddorp.

Beweegbidons voor kinderen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN - Afgelopen maanden hebben de kinderen van de Sint-Martinusschool in Millingen aan de Rijn de buitengymlessen in de beweegtuin op sportpark De Hove gevolgd. De docenten werden daarbij ondersteund door het Sportteam Berg & Dal en fysiotherapie Millingen.

De beweegtuin werd uitgelegd en natuurlijk meteen gebruikt. Ook vonden er clinics van andere sporten plaats. Daarnaast is er op deze Gezonde School ook aandacht voor gezonde voeding. De fruitouders zorgen voor de het fruit op school en de oudercomissie heeft in het voorjaar een theatervoorstelling over (op)voeden georganiseerd.

Ook BSO Op Stelten is goed bezig. De herfstvakantie stond in het teken van gezondheid. In de kookworkshops onder leiding van diëtistenpraktijk Edith van Etteger werden lekkere en gezonde maaltijden bereid. Ook was er een uitgebreid sport- en spelaanbod. In de beweegtuin kregen groepen kinderen uitleg en begeleiding van de beweegtuincoaches en kwamen ze samen met senioren in beweging. Bij deze enthousiaste en gezonde Millingenaren horen bidons om water uit te drinken. Zowel de kinderen op school als bij de BSO hebben deze bidons ruimschoots verdiend met hun gezonde leefstijl. Ook de senioren die op woensdagmiddag en donderdagochtend in de beweegtuin actief zijn, zijn inmiddels in bezit van deze unieke bidons.

Op de foto geeft projectleider Bas Vosbeek van GGD Gelderland-Zuid (links op de foto) de bidons aan groep 7b van de Martinusschool. Voor elk kind van de Martinusschool is er een bidon. Een van de kinderen liet enthousiast weten dat haar oma óók zo'n bidon heeft. Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en het Sluyterman van Loo-fonds.

Molens in Berg en Dal zes weken in rouwstand

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De drie molens die Berg en Dal rijk is gaan vanaf zaterdagmiddag 12 november om 16.00 uur in rouwstand in verband met het overlijden van de 47 jarige Ruud Seegers stiefzoon van de eigenaar van molen De Duffelt in Kekerdom.

Ruud overleed op woensdag 9 november jongstleden na een heftig kort ziekbed. Het is de saamhorigheid dat zowel molen De Duffelt in Kekerdom, de Thornsche Molen in Persingen en de Zuidmolen in Groesbeek in rouwstand gaan, dit om rouw te betuigen aan de overledene. De rouwstand voor molens betekent dat de wieken in de 'gaande stand' zullen worden gezet, wat nu het geval is. Dat gebeurt zaterdagmiddag om 16.00 uur bij molen De Duffelt en zal in totaal zes weken gaan duren. Volgens de molenkenner de heer Dodemont uit Kekerdom hebben de molens een eigen taalgebruik te herkennen aan de stand van de wieken. Bij de geboorte van een kind worden de wieken van de molen in de 'komende stand' gezet. Dit betekent dat de molens van cultuur historische waarde zijn, laten we daarom zuinig zijn op onze molens, aldus de heer Dodemont.

Groesbeeks Glorie gaat voor Fair Play

GROESBEEK - De algemene ledenvergadering van het seizoen 2016-2017 van handbalverenging Groesbeeks Glorie vond recent plaats in sportkantine Heuvelland en was drukbezocht.

Tijdens deze ledenvergadering werd een aantal bestuurlijke speerpunten voor het seizoen 2016-2017 bekendgemaakt. Een daarvan is het ‘Veilig Sportklimaat (VSK)’, ook wel gedragscode of Fair Play genoemd. Voorzitter Frans Nas opende de Fair Play campagne met de woorden “De liefde voor het handbalspel staat voorop en iedereen moet op een veilige en plezierige manier van de sport kunnen genieten. Fair Play, sportiviteit en respect is een verantwoordelijkheid van ons allen.” Om dit zeer waardevolle speerpunt op een ludieke manier kracht bij te zetten heeft de werkgroep PR & Communicatie voor alle supporters van Groesbeeks Glorie een presentje verzorgd in de vorm van een 'Groesbeeks Glorie klapperhandje'. Op deze manier wil Groesbeeks Glorie de jeugd- en seniorenteams positief ondersteunen, met respect en waardering voor tegenstanders en scheidsrechters.

Jubilarissen bij SWOM

MILLINGEN - Zondag 6 november was in het Fuske een gezellige brunch voor de ruim 70 vrijwilligers van de Stichting Welzijn Ouderen Millingen met hun partners.

Voorzitter Cor Broekhuizen stond stil bij het overlijden van Herman Angevaare in juli. Herman zette zich, samen met zijn vrouw Elly, in voor het Repaircafé. Na een korte terugblik werd een aantal vrijwilliger in het zonnetje gezet: Jan Houkes, 10 jaar vrijwilliger als chauffeur bij de vervoersservice, invaller voor de coördinator en tot voor kort voorzitter van SWOM. Jos Blom, 10 jaar vrijwilliger, heeft zowel maaltijden bezorgd als de vervoersbus gereden. Ook heeft Jos de coördinator vervangen op haar vrije dag. Thé Veld, 10 jaar vrijwilliger bij de vervoersservice. Thé is regelmatig op maandag en dinsdag achter het stuur te vinden. Jan Heijmen, 15 jaar vrijwilliger als bezorger van de warme maaltijd bij de Millingse senioren thuis. Joke Reinerman, 20 jaar vrijwilliger. Zij begon als vrijwilliger bij de vervoersservice. Al snel werd zij gevraagd voor een bestuursfunctie, vele jaren was zij secretaris van SWOM. Daarnaast vervangt Joke de coördinator en helpt bij het organiseren van activiteiten voor mantelzorgers. Tevens is Joke vrijwillig ouderen adviseur (VOA). Mientje en Gerard Koppes werden nog in het zonnetje gezet voor de lange tijd dat zij maaltijden hebben bezorgd.

Er was een woord van dank aan de jubilarissen en de overige vrijwilligers die zich steeds weer belangeloos inzetten voor het welzijn van de oudere medemens.

Repair- en internetcafé in Millingen

Uit collectie Tinnen Roos Millingen

MILLINGEN - Heeft u de kerstspullen al van de zolder gehaald? Doet de verlichting het nog en zijn de beelden van uw kerstgroep nog intact? Op zaterdag 26 november van 10.00-12.00 uur is er weer een Repaircafé in OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

U kunt uw kerstverlichting hier laten controleren. De lijmploeg staat klaar om de beelden van uw kerstgroep weer compleet te maken. Of staan er bij u apparaten klaar om naar de Dar gebracht te worden? Kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers het samen met u weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer. Eenvoudige gordijnklusjes, lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

"Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee. Ook wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50 euro.

De data voor volgend jaar zijn: zaterdag 28 januari, 4 maart, 25 maart, 29 april, 27 mei, 24 juni, 30 september, 28 oktober en 25 november. Het Repaircafé /internetcafé is elke laatste zaterdag van de maand met uitzondering van juli, augustus en december in gebouw OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Eerste 'Rijk van Nijmegen Uitdaging' in Cardo Groesbeek groot succes

BERG EN DAL - Doordat de gemeente Berg en Dal onlangs is toegetreden tot 'Rijk van Nijmegen Uitdaging ' werd maandag de Beursvloer in Cardo aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek gehouden.

De beursvloer werd met een echte beursgang geopend door voorzitter Bert Jeene en wethouder Sjaak Thijssen van de gemeente Berg en Dal. De bedoeling van De Beursvloer is dat bedrijven, maatschappelijke organisaties en verenigingen wat voor elkaar kunnen betekenen met gesloten beurzen. Diverse hoekmannen liepen door de zaal om partijen bij elkaar te brengen en daar zijn ze maandagavond ruimschoots in geslaagd.

Er werden liefst 70 matches met een economische waarde van 46.840 euro afgesloten. Zo was de voorzitter van Tennisvereniging Groesbeek Tom Weber op zoek naar mensen die rondom het tennispark groot groen onderhoud konden plegen zoals het kappen van bomen, snoeien en het verwijderen van lage begroeiing. Wethouder Eric Weijers liet hem weten dat hij contact moest opnemen met vluchtelingenwerk. Als tegenprestatie had Weber dat deze mensen dan gebruik mogen maken van de tennis– en midgetgolfbanen.

Hans Hocksenar van Stichting Inn De Natuur zocht assistentie voor het maken van etherreclame voor zijn stichting. Als tegenprestatie wilde hij alles op facebook en website plaatsen van de Match. Daarnaast bood hij hulp aan van re-integratie van langdurig zieke werknemer. Theo Wijers van Electrotechnisch Bedrijf Nikkelen Groesbeek BV kwam met de stichting 'Gezellig Nijmegen' overeen dat hij de pantry en grootkeuken zal aansluiten ter waarde van 500 euro. Daar voor hangt er van Nikkelen bij de open dag en opening een groot spandoek van Nikkelen. Gezellig Nijmegen is een huis, waar vluchtelingen worden opgevangen. DrieSyriërs (die in Syrië elektriciën waren) zullen de werknemers van Nikkelen hierbij assisteren. "Misschien zit er wel een kans in dat de Syriërs worden aangenomen", aldus Theo Wijers.

SINTERKLAAS INTOCHT IN LEUTH

LEUTH - De Sint en zijn pieten hebben laten weten dat ze ondanks hun drukke programma toch weer tijd hebben gevonden om naar Leuth te komen op zondag 20 november.

"We verzamelen deze zondag om 14.15 uur op het parkeerterrein van de Vriendenkring. Samen met muziekvereniging DES gaan we Sint en zijn pieten ophalen en maken we een korte tocht door Leuth. Deze tocht eindigt in 'De Vriendenkring', waar we samen met Sint en zijn pieten er een leuke middag van gaan maken voor jong en oud", aldus laat het Sinterklaascomité Leuth weten.

"Vind je het leuk om Sint en/of zijn pieten thuis te ontvangen: Neem dan contact op met 024 6632973 of via info@vvlk.nl. De opbrengst van de bezoeken is voor de jeugd van VVLK."

Geschiedenis zuivelfabriek en pakhuis Boerenbond op cd

Foto: Gerrie Driessen

GROESBEEK - Gerrie Driessen, de amateurhistoricus van Groesbeek, heeft onlangs weer een cd-rom uitgebracht. Ditmaal met de geschiedenis van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Sint-Antonius (1905 – 1979) en van het in 1916 geopende pakhuis van de Boerenbond.

Deze PowerPoint-presentatie van 191 items belicht de geschiedenis van de vroeger aan de Kloosterstraat gevestigde door de R.K. Boerenbond opgerichte zuivelfabriek Sint-Antonius. De daarvoor opgerichte coöperatie telde 228 leden, 'allen veehouder te Groesbeek ', zo blijkt uit de Staatscourant van 20 april 1905.

De namenlijst is in zijn geheel opgenomen, evenals een aantal oude foto's van de boerenstand. Tevens wordt op de cd-rom aandacht besteed aan de in 1903 in het Lagewald opgerichte boterfabriek 'Eigen Hulp' en aan het uitgestorven beroep van melkboer, waarvan verschillende nostalgische foto's zijn opgenomen. Verder wordt belicht de historie van het in 1916 gebouwde depot van de Boerenbond, in welk pakhuis later een Boerenbondwinkel geopend zou worden. Tegenwoordig is daar 'Hagemans Verf' gevestigd, welke naam eerder verbonden was aan de voormalige zuivelfabriek.

Voor het samenstellen van deze PowerPoint-presentatie is uitgebreid gebruik gemaakt van de website 'Historische Kranten' van de Koninklijke Bibliotheek. De gegevens zijn geïllustreerd met een aantal unieke historische foto's, met een in 1955 gemaakte fotoreportage ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de zuivelfabriek en een bedrijfsreportage van het 60-jarig jubileum in 1965. Behalve het interieur van de fabriek zijn ook de werknemers in beeld gebracht. In kleur gebeurt dat op 28 juni 1979, als de laatste productiedag wordt gefotografeerd. Unieke foto's van de aflevering van de laatste melkbussen, de inname daarvan en het afscheid van de melkrijders. Een nostalgisch tijdsdocument van Groesbeeks eerste fabriek en van het pakhuis van de Boerenbond, waarvan de huidige Boerenbond gebouwd is op de plek van de voormalige zuivelfabriek. De boerenstand heeft daar veel voetstappen liggen. De cd-rom is vanaf heden te koop voor 14,95 bij Bruna aan de Dorpsstraat en Hagemans Verf aan de Kloosterstraat 27, beide in Groesbeek.

Intocht Sinterklaas in Leuth

LEUTH - De Sint en zijn pieten hebben laten weten dat ze ondanks hun drukke programma toch weer tijd hebben gevonden om naar Leuth te komen op zondag 20 november.

"We verzamelen deze zondag om 14.15 uur op het parkeerterrein van de Vriendenkring. Samen met muziekvereniging DES gaan we Sint en zijn pieten ophalen en maken we een korte tocht door Leuth. Deze tocht eindigt in 'De Vriendenkring', waar we samen met Sint en zijn pieten er een leuke middag van gaan maken voor jong en oud", aldus laat het Sinterklaascomité Leuth weten.

"Vind je het leuk om Sint en/of zijn pieten thuis te ontvangen: Neem dan contact op met 024 6632973 of via info@vvlk.nl. De opbrengst van de bezoeken is voor de jeugd van VVLK."

Sjoerd van Haaren pakt de DCM'99 Dubbel

REGIO - Verrassende ontknoping Play-Off wedstrijden. De DCM'99 competitie van 2016 had op zaterdag 5 november de laatste speelronde van de premier league en de J & J league. Een weekje eerder, 29 oktober, werd er om de felbegeerde DCM beker gespeeld.

In de poule werd al snel duidelijk wie de kanshebbers zouden worden. Wilco Gerritzen werd overtuigend poulewinnaar in poule A en Sjoerd van Haaren in poule B. Zij plaatste zich ook voor de finale waar 'first to 5' gespeeld zou worden. Sjoerd won weliswaar met 5-1 maar het was spannender als de uitslag deed vermoeden. In de B-finale (verlies ronde) won Sven Jeuriens in 'first to 4' afgetekend van Rob Braam met 4-0.

Uitslagen DCM'99 Beker:

Halve finale: Wilco Gerritzen – Jan Menting: 4 – 3

Sjoerd v Haaren – Terry Verduyn: 4 – 0

Finale: Wilco – Sjoerd: 1 – 5

Hoogste finish van de avond werd door Sjoerd gegooid: 127.

Heemkundekring Groesbeek 40 jaar

Op deze unieke foto van 9 januari 1985 , genomen in de toenmalige boerderij van Hettinga aan de Postweg (nu Golfterrein) staan van links naar rechts de Heemkundeleden Gerrie Driessen , Jan Nas , Paul Thissen, diens vader Ben Thissen, boer Yep Hettinga, Bram den Boer en Huub Borst Pauwels (amateur archeoloog). Zij bekijken de prehistorische voorwerpen die op het voormalig bouwland zijn gevonden.

GROESBEEK – Al eerder werd in de media melding gemaakt van de viering van het 40-jarig verenigingsjubileum van de Heemkundekring Groesbeek. Dit jubileum wordt gevierd op zaterdagmiddag 19 november in de grote zaal van cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.


Het programma voor die middag ziet er als volgt uit: Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom en kan men de speciale boeken– en cd-markt bezoeken, waar men voor een speciale prijs boeken en cd's over een scala aan facetten van de Groesbeekse historie kan aanschaffen. Tijdens die markt worden ook enkele power-point-presentaties verzorgd met prachtige beelden van oud-Groesbeek.

Rond 14.30 uur zal respectievelijk de voorzitter van Heemkundekring Groesbeek Gerrie Driessen en de wethouder van cultuur van de gemeente Berg en Dal Erik Weijers het woord voeren. Na een korte pauze volgt van 15.00 tot 16.00 uur een geschiedenisquiz, waaraan een vijftal panels zal deelnemen. De leden van die panels komen uit de kring van de lokale politiek, ambtenaren, basisonderwijs, rk-parochie en protestantse gemeente. Dat belooft – onder leiding van Sjef Schmiermann – een boeiende strijd te gaan worden.

De jubileummiddag wordt afgesloten met een voortzetting van de boeken-- en cd-markt en een gezellig samenzijn tot rond de klok van 17.00 uur. Daarnaast kan men een rondgang in de foyer van De Mallemolen maken waar een aantal prachtige foto's prijkt, dat een schitterend beeld geeft hoe Groesbeek er pakweg 100 jaar geleden uitzag.

Nieuwe routepaaltjes Scholten Awater Zevenheuvelenloop

NIJMEGEN De nieuwe routepaaltjes van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop zijn vandaag onthuld door wethouder Helmer en directeur van Stichting Zevenheuvelenloop Ronald Veerbeek. De paaltjes markeren het parcours en de kilometerpunten van de Nijmeegse herfstklassieker.

In 2008 deed de gemeente Nijmegen het oefenparcours cadeau aan de Stichting Zevenheuvelenloop ter ere van de vijfentwintigste editie van het evenement. Acht jaar na de opening van de route waren de markeringen aan vervanging toe. In samenwerking met de gemeente Nijmegen en de gemeente Berg en Dal is gezorgd voor nieuwe routepaaltjes. De route wordt veelvuldig gebruikt als voorbereiding op de Scholten Awater Zevenheuvelenloop. Het Nijmeegse gemeentebestuur schonk het oefenparcours met als doel een blijvende bijdrage te leveren aan het beoefenen van de loopsport. Hierdoor is het mogelijk om op elk gewenst moment de route van de hardloopklassieker af te leggen.

Recent werden ook in natuurgebied Heumensoord twee hardlooprondes geopend. Deze routes hebben een lengte van 5 km en 10 km en zijn in samenwerking met de Nijmeegse hardloopverenigingen ontwikkeld door Natuurmonumenten en Stichting Zevenheuvelenloop. Het project Rondje Heumensoord is mogelijk gemaakt door de deelnemers aan de Stevensloop, Marikenloop en het Zevenheuvelenweekend. Bij hun inschrijving konden deelnemers kiezen voor een bijdrage aan Natuurmonumenten. Daarnaast werd de eigen vervoerstoeslag van de drie evenementen omgezet in een donatie aan de hardlooproutes. In 2017 wordt het project verder uitgebreid en zal het Rondje Veluwezoom worden aangelegd.

De Treffers deelt de punten met Lienden

LIENDEN/GROESBEEK - Op deze waterkoude zondagmiddag stond de wedstrijd tussen FC Lienden – De Treffers op het programma. De Treffers startte met een voorhoede bestaande uit Bondt, Meeuwsen en Mutzers. De Treffers kwam goed uit de startblokken en zette druk wat resulteerde in balverlies van de thuisploeg.

Een voorzet van Hendriks was de verdediging van Lienden te machtig waardoor Meeuwsen na 4 minuten de bal binnentikte 0-1. Het eerste gevaar van de thuisploeg kwam na een klein kwartier, maar een slap schot dwarrelde ruim naast het doel van Kornelis. Tien minuten voor rust kwam Lienden op gelijke hoogte. Een counter kon van dichtbij door Mo Ajiach worden binnengeschoten 1-1. Kort voor de rust kwamen de Groesbekers alsnog op voorsprong. Een sublieme aanval, met een knappe assist van Meeuwsen, werd bij de 2de paal sterk tegendraads ingekopt door Robin Janssen 1-2.

De start van de tweede helft werd gekenmerkt door enkele blessuregevallen, waardoor het spel veel stil lag. Tien minuten na rust had Lienden een grote kans, een fraaie volley van Loukili zeilde net naast. Een volgende aanval van Lienden leverde een onterechte vrije trap op, maar Kornelis kon de bal klemmen. In de 66ste minuut moest Meeuwsen geblesseerd het veld verlaten; hij werd vervangen door Raterink.

Lienden drong steeds meer aan wat resulteerde in twee corners binnen twee minuten. Bij de tweede corner werd de bal op de onderkant lat gekopt. De rebound leek te worden binnengewerkt, wat resulteerde in de gelijkmaker 2-2. Echter uit de herhaling bleek dat Keukens de bal ruimschoots voor de doellijn wegwerkte, kortom een onterechte gelijkmaker. Na nog enkele goede kansen voor De Treffers eindigde de wedstrijd in 2-2. Zondag spelen de Groesbekers thuis tegen VVSB.

Rondreis door Israël

Foto: stichting Wereldbeeld

GROESBEEK – Zondag 27 november organiseert cultureel centrum De Mallemolen in samenwerking met Stichting Wereldbeeld weer een filmvoorstelling. Ditmaal gaat de reis naar Israël.

De rondreis start in het noorden van het land in de Golanhoogten, de plaats waar de Romeinen en de Kruisvaarders aan land zijn gegaan. Zij trokken dan langs de Jordaan naar Jeruzalem. Daarna gaat de reis verder naar Beet – Sjaan, 5000 jaar oud; daar worden opgravingen verricht. Vervolgens neemt de film de aanwezigen mee naar Jeruzalem, naar de Tempelberg waar ook het Tempelplein is. Hier staat de Rotskoepel met een gouden dak en de El – Aksa moskee met een zilveren dak. Vervolgens lopen ze over de 'Via Dolorosa', de lijdensweg die Jezus heeft afgelegd voor hij gekruisigd werd, daarna gaat de film naar de stad Jericho.

De steden Nazereth en Bethlehem en het meer van Tiberias worden bezocht waarna men naar de Dode Zee gaat. Het water is daar tienmaal zo zout als gewoon water, je blijft er in drijven. De reis gaat vervolgens naar Koemran, daar zijn manuscripten gevonden, de zogeheten Dode Zeerollen om vervolgens naar En – Gedi te gaan, een smalle oase in de woestijn met de rots Masada. Hier heeft zich een groot drama afgespeeld dat in de film nader uitgelegd wordt.

De derde film bezoekt de Sinaïwoestijn (de kopermijnen van Koning Salomon) en wordt een bedoeïenentent bezocht, waar we getrakteerd worden op brood met vijgenjam. De volgende uitstapjes gaan naar Jordanië naar Petra, dan door de Wadi Moesa met het bekende gebouw Al – Khazne Farun de Schat van Tarao, een paleis geheel uit rotsen gehouwen. Als laatste de bruisende stad Eilat. De aanvang van de filmvoorstelling is om 11.00 uur, de toegang inclusief een kopje koffie/ thee twee euro.

Belangrijke winst voor Rood Wit

GROESBEEK - Rood Wit wist tegen Vorden een mooie overwinning te behalen. Na een matige eerste helft kwamen de rood witten na rust goed terug en boekte een verdiende overwinning 1-0.


In de eerste helft begonnen de gasten sterk en hadden een veldoverwicht, waardoor er enkele gevaarlijke kansen kwamen maar die werden niet benut, mede dankzij goed keeperswerk van Kevin de Bruin. Rood Wit kreeg wat kleine kansjes, zo werd in de 20ste minuut de bal bij de tweede paal door een verdediger goed weggewerkt voordat de aanvaller van Rood Wit kon scoren.

Vijf minuten later kroop Rood Wit door het oog van de naald, een overtreding op de rand van het strafschopgebied werd met een penalty bestraft. Deze werd in eerste instantie door de keeper gestopt, maar de scheidsrechter was van mening dat de keeper niet op de lijn was gaan staan en moest de penalty worden overgenomen. De tweede keer werd de penalty door een andere speler genomen die tegen de paal schoot.

In de tweede helft nam Rood Wit meer het heft in handen en zette Vorden onder druk. In de 60ste minuut lukte het de score te openen. Een fraaie aanval werd door Dadda goed afgewerkt en ingeschoten 1-0. De tegenstander begon daarna druk te zetten op het doel van Rood Wit maar de verdediging van Rood Wit hield goed stand. Ondanks een aantal gevaarlijke momenten lukte het de gasten niet meer tot scoren te komen. Door deze overwinning steeg Rood Wit een plaats op de ranglijst. De eerstvolgende wedstrijd is 27 november is in en tegen Rheden aanvang 14.00 uur.

Seniorenlunch in Groesbeek

GROESBEEK – Op zondag 20 november wordt er in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek weer een seniorenlunch georganiseerd.

Men kan twee uurtjes genieten van heerlijke warme en koude gerechten in buffetvorm. De lunch begint om 12.00 uur. Voor deelname aan dit gezellig samenzijn kan men zich opgeven tot uiterlijk vrijdag 18 november 12.00 uur aan de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360. De prijs voor deze lunch bedraagt slechts 9,95 euro. De muzikale omlijsting van deze lunch is in handen van zanger / toetsenist Hemmie Hermsen. Deze seniorenlunch is een initiatief van De Mallemolen in samenwerking met KBO Groesbeek-De Horst.
Iedereen is welkom.

Gemeente wil met kapverzoeken gemeentelijke bomen duidelijkheid

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft als proef een stroomschema gemaakt dat van pas moet komen als er kapverzoeken binnen komen van gemeentelijke bomen.

Het college is akkoord met deze proef, die tot eind 2017 duurt. Het college is zich bewust dat veel bomen ook voor de nodige ergernis voor omwonenden zorgen. Vooral in de herfstperiode zijn er bomen die eerder een last zijn dan een lust. Dit heeft te maken met worteldruk, vruchten, schaduw, vogelpoep en ongedierte zoals bladluis en eikenprocessierups.

Ondanks de onderhoudswerkzaamheden zoals snoeien en dergelijke wordt toch niet alle overlast weggenomen. Omdat er steeds verzoeken binnenkomen om dergelijke overlastgevende gemeentebomen te kappen, had de gemeente hiervoor geen duidelijke richtlijnen om de verzoeken goed af te kunnen handelen.

In de nieuwe richtlijnen kan men door simpele vragen te beantwoorden direct zien of de betreffende boom in aanmerking komt om gekapt te worden. Zodoende kan de gemeente nu in alle gevallen op vragen van de inwoners het kappen van bepaalde bomen onderbouwen. Ook is de gemeente Berg en Dal niet meer van plan te investeren in bomen zonder toekomstperspectief en wil zich vooral gaan richten op gezonde bomen en het vervangen van ongezonde bomen.

Einde aan zege reeks Switch '87

MILLINGEN - De eerste nederlaag van deze competitie, het werd 3-1. Wel terecht, maar niet nodig.

We speelden een goede eerste set. Veel servicedruk, goede aanvallen, verdedigend sterk en passend prima. Alles was dik in orde. Iedereen stond lekker te ballen, er was geen vuiltje aan de lucht. Alhoewel het aan het eind van die eerste set iets minder draaide, pakten we de set overtuigend met 17-25.

In de tweede set slopen er foutjes in het spel. Er werd minder goed geserveerd, aanvallend lieten we steken vallen en in de passing ging het ook niet meer zo goed. We waren te afwachtend, lieten Heyendaal het spel maken. We deden zeker nog mee, maar konden op de beslissende momenten geen potten breken. De set ging verloren met 25-22.

De derde set was slecht. Al gauw kwamen we op een grote achterstand, die niet meer in te halen bleek. De buitenaanvalsters zaten niet in de wedstrijd en kregen het extra zwaar omdat de pass achterwege bleef. De middenaanvalsters konden beduidend minder aangespeeld worden dan in de eerste twee sets. We verloren, 25-18.

Ook in de vierde set startten we niet goed. Nog steeds was de passing niet in orde, maakten we (te) veel fouten in de aanval en met onze service. We lieten Heyendaal uitlopen. Toch werd het kantelpunt gevonden en ging de knop om. We gingen weer beter volleyballen en gebruikten onze koppies meer. We kwamen bij en gingen er overheen. Maar toen kwam er toch weer een kink in de kabel. Foute services en aanvallen, Heyendaal won met 25-22.

Dus met een schamel puntje weer terug naar de polder. We hadden een (collectieve) offday. Op naar 26 november, dan we spelen we de thuiswedstrijd tegen Arvevo 1.

Groesbeeks Glorie pakt eerste punt

GROESBEEK - Zaterdagavond 12 november ontvingen de dames van Groesbeeks Glorie de dames van H.H.Z.D uit Heino. H.H.Z.D. staat op een negende positie in de ranglijst, Groesbeek wacht nog op haar eerste punten en staat laatste in de 1e klasse Oost.

De score werd geopend door de dames uit Heino. Groesbeeks Glorie had hier direct een antwoord op. De eerste fase van de wedstrijd liep gelijk op, na tien minuten spelen stond er een stand van 2-2 op het scorebord. In de tweede fase van de eerste helft waren de dames van H.H.Z.D. te sterk. Door een aantal mooie afstandsschoten vanaf de tweede lijn wist de ploeg uit Heino op voorsprong te komen. Dit resulteerde in een ruststand van 6-10 in het voordeel van Heino. Na rust begonnen de Groesbeekse dames verdedigend sterk en wisten zij H.H.Z.D. terug te dringen. Door een aantal mooie aanvallende combinaties en snelle tegenaanvallen kwam Groesbeek dichterbij, 9-11.

Ook de tweede helft ging gelijk op. De Groesbeekse dames stonden zowel aanvallend als verdedigend als één team te spelen, waardoor H.H.Z.D. niet verder uit kon lopen. Door een aantal mooie uitgespeelde kansen van Groesbeek kon Joyce Liebers vanaf de cirkel verschillende keren tot scoren komen. H.H.Z.D. wist Groesbeek echter steeds net voor te blijven. Met nog drie minuten op het scorebord wist Groesbeek door een benutte penalty van Maud de Bruin langszij te komen, 18-18. Heino wist, ondanks de sterke verdediging van Groesbeek, in de slotfase nog een afstandsschot te verzilveren. Met nog een halve minuut op het scorebord had Groesbeek nog één aanval om er een punt uit te slepen. De Groesbeekse dames begonnen de aanval met veel druk. Hierdoor wist Manon van Sas in de slotseconden tot scoren te komen vanaf de middenopbouw, eindstand 19-19. Een zwaarbevochten eerste punt voor de dames van Groesbeek in deze competitie. Volgende week zondag 20 november speelt Groesbeeks Glorie een uitwedstrijd tegen Kwiek dames 3 in Raalte.

Bewoners Rembrandtweg zitten bijna tien uur zonder water

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bewoners van de Rembrandtweg in Groesbeek en enkele appartementen van De Meent hebben donderdagmiddag en -avond bijna 10 uur zonder water gezeten.

De oorzaak was een gesprongen hoofdleiding in de oprit van een woning aan de Rembrandtweg. Het water – vele duizenden liters – heeft ruim anderhalf uur gestroomd en ervoor gezorgd dat de Van Ruysdaelweg en Lievensweg onder water te kwamen staan. Op de Lievensweg is het water enkele woningen binnen gelopen. Vitens heeft de nodige moeite ondervonden om het lek te vinden, doordat de grote wortels van een dennenboom die bij een woning in de tuin stond, de werkzaamheden verhinderde.

Door de gesprongen leiding hebben 23 bewoners van de Rembrandtweg (voornamelijk van bejaardenwoningen en appartementen), alsmede enkele appartementen van De Meent zo'n 10 uur zonder water gezeten. In eerste instantie leek het erop dat de klus rond 8 uur donderdagavond geklaard zou zijn maar de werkzaamheden liepen uit tot half 12.

De oorzaak van de gesprongen leiding is een wortel van de dennenboom geweest die zich in de waterleiding geboord had. De dennenboom zal in de gaten worden gehouden omdat diverse wortels afgezaagd zijn om het lek te kunnen repareren. Door de lekkage is een groot gat in de oprit van de woning ontstaan en heeft de tuin ook de nodige schade opgelopen.

DCM Premier League en J&J League

REGIO - De onderlinge dart competitie van DCM'99 bestaat uit twee leagues, de hoogste league is de Premier League ,en de J & J League (Janssen & Janssen League).

In deze J & J was Cees Plug de overtuigende winnaar en met dit kampioenschap promoveert Cees direct naar de PL. Cees was op de laatste dag al kampioen en kon zich veroorloven om met zijn internationale dart carrière te beginnen. Rob Braam werd 2e die ook promoveert naar de PL. Spannend was het ook in de PL omdat Jan Menting, die ook een goed jaar had , Sjoerd tot op de laatste wedstrijd bleef volgen. In de directe confrontatie bleek Sjoerd te sterk voor Jan, waardoor Sjoerd de titel weer na 2 jaar heerschappij van Wilco, terug pakte. In de play-off zone was het ook erg spannend. Frank Erinkveld wist op het laatste moment zijn vege lijf te redden waardoor Geert-Jan Verduyn en Franck Roodbeen de Play-off wedstrijden moesten spelen tegen de nummers 3 en 4 van de J & J league. Op plaats 3 van de J & J league eindigde Robby Meert en op de 4e plaats Sven Jeuriens. Geert-Jan speelde een onfortuinlijke wedstrijd tegen Robby. Geert-Jan had een goede reeks wedstrijden gespeeld op deze dag, maar duurde waarschijnlijk één wedstrijd te lang, hij verloor met 3-1 van Robby en degradeerde daarmee naar de J & J league. Spannend was het ook bij de wedstrijd van Franck en Sven, deze kwam tot een climax nadat het 2-2 stond en Franck de dubbel niet wist te vinden, Sven eiste deze wel op en won met 3-2 en Promotie naar de PL van 2017. De hoogste finish werd ook op de slotdag gegooid. Frank Erinkveld had eerder al dit jaar deze op 144 gezet, en juist op de laatste speeldag was het Jan die een mooie 145 gooide. Met dank aan Roy Spann onze "clubhuis"beheerder die het prijzengeld voor zijn rekening nam.

Meedoen aan deze competitie kan, even aanmelden voor januari bij Rob Braam.

Landschapsbeheer in gemeente Berg en Dal is een feestje waard

GROESBEEK - Kom naar de informatieavond over de landschapsontwikkeling in De Horst. "In 2012 zijn we gestart met landschapsontwikkeling rondom Berg en Dal en De Horst. Het was een voortzetting van het voorbeeldproject in de Ooijpolder. De aanlegfase is nu afgerond en dat is een mooi moment om te laten zien wat de inspanningen hebben opgeleverd."

"Er is een nieuw netwerk van landschapselementen zoals hagen, knotbomen, boomgaarden en kruidenrijke stroken toegevoegd aan het bestaande landschap. Ook zijn er enkele wandelpaden bij gekomen. De gemeente en het landschapsfonds SLK (Stichting Landschaps Kapitaal) hebben langlopende overeenkomsten afgesloten met grondeigenaren. Het onderhoud van het landschap is voor dertig jaar gegarandeerd. Dat is een goede besteding van de provinciale en gemeentelijke subsidies en de gelden van de postcodeloterij via de SLK (Stichting Landschapskapitaal). De aanpak in gemeente Berg en Dal is nog steeds uniek in Nederland en daar kunnen we trots op zijn.

In 2012 is het landschap geïnventariseerd en in 2016 nogmaals. Op deze avond vertelt Iris Niemeijer, die de inventarisatie heeft gedaan, met mooie beelden en kaartjes wat de inventarisatie heeft opgeleverd. Welke planten en dieren profiteren van de nieuwe aanleg? Hoe kun je met zorgvuldig beheer nog meer kunt bereiken?

Ook de Ploegdriever en Landschapsbeheer Groesbeek zetten zich in voor het landschap. Zij vertellen over hun ervaringen, inzet en resultaten die dit jaar zijn bereikt. Wat we samen met professionals, ondernemers, particulieren en vrijwilligers realiseren is een feestje waard. Deze avond willen we kennis en ervaringen delen.

We kijken ook naar de toekomst. Hoe kunnen we het beheer in het buitengebied nog beter afstemmen? Hoe kunnen we de biodiversiteit verbeteren? Immers van belang voor natuur, de voedselvoorziening en voor ieder die ervan geniet. Daarbij hebben alle partijen een rol. Uiteraard ook het Waterschap en de gemeente zelf.

Bent u bij één van de projecten en organisaties betrokken of geïnteresseerd in het landschap in onze gemeente, kom dan op 1 december naar De Slenk, Reestraat 2 in De Horst. We starten om 19.45, inloop vanaf 19.15. In verband met de organisatie is aanmelden wenselijk. Dit kan via een bericht naar: tinywigman@vianatura.nl."

Mini-kerstmarkt bij Van Raaij Diervoeders

GROESBEEK - Gun uw hond of kat een heerlijk zacht bedje. De nieuwe collectie kussens zijn binnen en er zijn heerlijke echte dikke schapenvachten. Honden én baasjes zijn dol op de warme schapenvachten.

Of verras uw viervoeter met een eigen kerstbal waarop een afbeelding van zijn ras staat. Er zijn ook kerstballen met afbeeldingen van paarden, konijnen, katten en cavia's. En voor de Paardenmeiden-/vrouwen zijn de HorseandHunk-kalenders een echte aanrader! Een kalender met super stoere paarden en koele mannen. De opbrengst van de kalender komt geheel ten goede aan het goede doel 'Brooke Hospital'. Een organisatie die medische zorg aan paarden en ezels geeft in Egypte, India en Pakistan. Ze doen nog veel meer. Bezoek de website van Brooke Hospital voor meer info.

Ook zo dol op spelletjes? Nu in de winkel: honden-, katten-, paarden- of boerderijbingo en honden-, katten-, paarden- of boerderijkwartet. Voor meer inspiratie: bezoek onze winkel. Gedurende de maand december zullen er diverse acties zijn. Hou onze website in de gaten voor meer info en voor de gewijzigde openingstijden gedurende de maand december en januari.

Presentatie Het Grote HNS Boek Onrust in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Het begon ergens in 1961 met een glas bier, een idee, enthousiaste en wat studentikoze onstuimigheid. Wat volgde was gedurende meer dan tien jaar een bijna tweewekelijkse periodiek, dat zorgde voor de nodige opspraak.

Onder pseudonieme schreven de auteurs – met of zonder kennis van zaken – wat zij vonden van de ( lokale ) politiek, muziek, literatuur, religie, televisie , hockey meisjes en drank. Nu is er eindelijk een alles onthullend boek.


Bijzondere Ontdekkingen
De HNS groeide in enkele jaren uit tot een periodiek dat zorgde voor onrust in het kalme dorpje Millingen aan de Rijn. Nu – 20 jaar later - is de geschiedenis van het blad opgetekend door Daan Rikken. Deze Millingse schrijver met kennis van de geschiedenis van het dorp interviewde vele betrokkenen en deed daarbij bijzondere ontdekkingen. Zo blijkt hulpbisschop Mutsaerts nog steeds achter zijn stevige uitspraken te staan. Daan heeft alles verwerkt in een driedelig verhaal over het ontstaan van HNS, de glorietijd en het moeilijke einde. Ook de vele anekdotes en herinneringen zijn in het boek opgenomen. Ed en Red richten zich voor de laatste maal tot de lezers terwijl de anonieme dichter P.P. een bloemlezing uit zijn nooit gepubliceerde bundel geeft. Zaterdagavond rond 21.00 uur werd het boek onthuld in het gebouw van O.E.V. 1 (De Natte) in Millingen aan de Rijn. Na het officiële gedeelte kon onder het geniet van muzikale klanken van twee dj's en een drankje anekdotes, verhalen en herinneringen gedeeld worden. Het boek is vanaf 18 november voor 15 euro te koop bij Bike Total Jos van Hees aan de Van Lijndenstraat 13A in Millingen.

Indrukwekkende herdenking op Canadese erebegraafplaats


Foto: Marco Cillessen

GROESBEEK – Op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg heeft vrijdagmorgen een indrukwekkende herdenking plaatsgevonden. De herdenking vond plaats daags na het overlijden van de Canadese folksinger – songwriter Leonard Cohen.

Vrijdagmorgen 11 november werd het einde van de eerste wereldoorlog herdacht, maar ook de gesneuvelden van WOII en de gesneuvelden van de diverse vredesmissies. Tijdens deze plechtigheid was een grote delegatie aanwezig van de Canadese basis uit het Duitse Geilenkirchen waaronder geüniformeerde militairen van de Canadese Landmacht, Luchtmacht en Marine. Ook diverse gezinnen met kinderen waren vanuit Geilenkirchen mee afgereisd naar Groesbeek.

Namens de Canadese ambassade was Colonel Mike Hogan aanwezig en namens het gemeentebestuur van Berg en Dal wethouder Alex ten Westeneind. Stichting Groesbeek Airborne Vrienden was ook goed vertegenwoordigd, terwijl namens het Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Cees Pot aanwezig was. De Nederlandse Domina Perle Akerboom ging tijdens de herdenking voor in het gebed. Na het Canadese en Nederlands volkslied werd er twee minuten stilte in acht genomen in aanwezigheid van de Parade (groep Canadese soldaten opgesteld bij het Cross of Sacrifice) bijgestaan door de Colour Party met de kleurrijke vaandels. Na afloop van de plechtigheid maakten nog velen Canadese een foto bij het Cross of Sacrifice, waar zojuist de kransen waren gelegd.

Pepernotenmiddag bij lunchroom De Kroon in Groesbeek

GROESBEEK – Op woensdagmiddag 16 november wordt er in lunchroom De Kroon aan de Kerkstraat 6 in Groesbeek een Pepernotenmiddag gehouden. Tijdens deze middag zal dj Vince voor de muzikale stemming zorgdragen.

Tijdens deze Pepernotenmiddag kunnen de kinderen zelf pepernoten maken en bakken. Daarnaast krijgen ze allen gratis limonade en een cadeautje. De prijs bedraagt 7,95 per persoon en deze middag duurt van 14.30 tot 16.30 uur. De Pepernotenmiddag is voor alle leeftijden. Reserveren is mogelijk; vol is vol; 024 8452839 of 06 13830071.

Ooijs Ommetje nat en koud

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – De elfde editie – nu onder de naam 'Het Ooijs Ommetje' voorheen Bastenrun - is zondag nat en koud verlopen. Ondanks dat het weer de organisatie wat in de steek liet waren de lopers wel tevreden.

Jammer was wel dat in bepaalde bochten door de lopers opgelet moest worden voor gladheid veroorzaakt door vallende bladeren. Er hadden zich voor de Ooijse Loop 170 volwassenen lopers aangemeld - voor de 5 en 10 kilometer - waaronder 62 vrouwen. Voor de kinderloop van liefst 1000 meter hadden zich 87 kinderen van groep 1 tot en met groep 8 aangemeld.

Tijdens de prijsuitreiking waren niet alle winnaars meer aanwezig. Zij zullen hun gewonnen prijs thuisgestuurd krijgen. Voor alle uitslagen kan men terecht op de website van Ooijse Ommetje.

Sinterklaas hartelijk ontvangen in Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Sinterklaas is zondagmiddag hartelijk ontvangen bij de loswal in Millingen een de Rijn. Vele kinderen met hun ouders stonden de Sint en zijn Pieten op te wachten.

Even na half drie meerde de boot met de Goedheiligman aan dit tot grote vreugde van alle aanwezigen. Namens het gemeentebestuur van Berg en Dal heette wethouder Alex ten Westeneind de Sint welkom. De Sint nam vervolgens plaats in een Landrover, waarna men in optocht – voorafgegaan door fanfare Ons Genoegen – naar sporthal De Duffelt ging waar een Sinterklaasfeest losbarstte. Voordat de kinderen huiswaarts keerden mochten ze Sinterklaas persoonlijk een handje geven waarbij ze een verassingszakje kregen aangeboden.

Dialectzangkoor De Siesmejénnekes op Bosdag van Staatsbosbeheer

Foto: De Siesmejennekes

GROESBEEK – Zaterdag 19 november verzorgt het Groesbeeks dialectzangkoor De Siesmejénnekes een optreden op de Bosdag van Staatsbosbeheer.

Tijdens deze Bosdag zijn er diverse activiteiten van 11.00 tot 16.00 uur. Deze activiteiten vinden plaats aan de Schietbaan nabij de Natuurcamping en schuur van Staatsbosbeheer. Om 14.00 uur zal het Groesbeekse dialectzangkoor De Siesmejénnekes begeleid door accordeons, basaccordeon , gitaar en slagwerk zo'n 10-tal liederen in het Groesbeeks dialect ten gehore brengen.        

Sint-Maarten in de Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ – Voor de tweede maal werd op de Speulplek in Ooij Sint-Maarten gevierd.

Het terrein was door de vrijwilligers van de Speulplek gezellig ingericht met vuurkorven en fakkels. Op het terrein werd een kleine rondgang gemaakt samen met de kinderen uit Ooij. Daarna was er voor iedereen warme chocolademelk waarna de kinderen zich mochten vermaken met marshmallows in het vuur.

Berg en Dalse cliënten Jeugdhulp en WMO over het algemeen tevreden

BERG EN DAL – Uit een cliëntenervaringsonderzoek in opdracht van de gemeente Berg en Dal blijkt dat de cliënten van WMO en Jeugdhulp over het algemeen tevreden zijn over op de manier hoe ze behandeld worden en het resultaat.

De gemeente Berg en Dal telt 1800 cliënten waarvan er 1400 zijn aangeschreven voor het onderzoek. Van de WMO cliënten reageerden er 316 (38 %) die een gemiddeld rapportcijfer gaven van 7,9. De kwaliteit van de hulp werd over het algemeen positief beoordeeld. De meeste WMO-cliënten (65 %) hebben een beroep gedaan op huishoudelijke hulp, ondersteuning bij vervoer (30 %) terwijl 61% een beroep moet doen op mantelzorgers.

Bij de jeugdhulp cliënten van 15 jaar en ouder die via de instellingen aangeschreven zijn, heeft niemand gereageerd. Bij de jeugdhulp tot 14 jaar zijn de ouders geënquêteerd. Hier was de tevredenheidsscore 7,7. Hier hadden diverse de ouders problemen met het traag op gang komen van het proces, de hoeveelheid hulp die ze uiteindelijk kregen en ze hadden soms het gevoel dat ze niet serieus werden genomen. Ondanks dat kwam de score nog op 7,7 uit. Ook in de overige regio gemeenten is dit onderzoek uitgevoerd bij zowel de WMO– als Jeugdhulpcliënten, omdat dit een wettelijke verplichting is. Ten opzichte van de regio gemeenten scoort Berg en Dal gemiddeld.

Ronnie Overgeer houdt ondernemers spiegel voor

Foto: Bert Roodbeen

Gastspreker Ronnie Overgeer heeft donderdagavond tijdens een bijeenkomst van ondernemers uit Berg en Dal, Heumen en Mook en Middelaar de ongeveer 150 ondernemers lid van de diverse ondernemersverenigingen de spiegel voorgehouden.

In zes stappen sprak Overgeer in de grote zaal van De Linde over het ondernemerschap waarbij hij ze een spiegel voorhield om succesvol te ondernemen van creatief, transparant, korte en lange termijn denken, digitale DNA, minder ICT minded en businessmodel, wat Overgeer ondersteunde met een film en diapresentatie in de steeds sneller wordende wereld van het internet. Dit om niet in de valkuilen te trappen zoals bij V& D en andere bedrijven gebeurd is. volgens Overgeer. Na zijn indrukwekkende presentatie was het tijd om onderling te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.

Whiskyproeverij in Kerstendal

BERG EN DAL - Op 26 november is er in dorpshuis Kerstendal vanaf 20.00 een whiskyproeverij.

We gaan een reis maken met whisky's uit verschillende delen van de wereld: Ierland, Japan, Frankrijk, Zweden, Nederland, India en Schotland. Vergeet niet om je paspoort mee te nemen. Aan het eind van de avond hebben we nog enkele lekkere hapjes.
De kosten voor deelname zijn 25 euro, contant en liefst gepast betalen bij Kerstendal. Maximaal aantal deelnemers is 30. Aanmelden kan online via:http://aanmelden.kerstendal.nl
De opbrengsten gaan naar het ouderenvervoer in Berg en Dal met een elektrische golfkarretje.

Op vakantie met de Zonnebloem Regio Groesbeek

GROESBEEK - Van zondag 2 april tot en met vrijdag 7 april 2017 houdt de Zonnebloem regio Groesbeek weer haar jaarlijkse vakantie. Dit jaar is er gekozen om naar het Overijsselse Steenwijk de Bult te gaan.

De kosten voor deze vakantie zullen per persoon 525 euro bedragen, exclusief 20 euro administratiekosten, op basis van een twee persoonskamer. Hiervoor krijgt men een vakantie met vijf overnachtingen op basis van volpension, twee uitstapjes, een avondje entertainment van een professionele artiest en volledige medische en verpleegkundige verzorging van de Zonnebloem-vrijwilligers.

"Heeft u interesse in deze vakantie, en bent u niet in staat zelfstandig op vakantie te gaan, geeft u zich dan voor 4 december op door een briefje te sturen naar: Arno Kamps, Koningin Wilhelminaweg 21a, 6562 KX, Groesbeek. Een e-mail mag ook. Dat graag sturen naar arno_kamps@planet.nl (let op tussen arno en kamps staat een onderstreepje).

Op vakantie met de Zonnebloem Regio Groesbeek

GROESBEEK - Van zondag 2 april tot en met vrijdag 7 april 2017 houdt de Zonnebloem regio Groesbeek weer haar jaarlijkse vakantie. Dit jaar is er gekozen om naar het Overijsselse Steenwijk de Bult te gaan.

De kosten voor deze vakantie zullen per persoon 525 euro bedragen, exclusief 20 euro administratiekosten, op basis van een twee persoonskamer. Hiervoor krijgt men een vakantie met vijf overnachtingen op basis van volpension, twee uitstapjes, een avondje entertainment van een professionele artiest en volledige medische en verpleegkundige verzorging van de Zonnebloem-vrijwilligers.

"Heeft u interesse in deze vakantie, en bent u niet in staat zelfstandig op vakantie te gaan, geeft u zich dan voor 4 december op door een briefje te sturen naar: Arno Kamps, Koningin Wilhelminaweg 21a, 6562 KX, Groesbeek. Een e-mail mag ook. Dat graag sturen naar arno_kamps@planet.nl (let op tussen arno en kamps staat een onderstreepje).

In de rij voor de Wèk-kels na Sint-Maartensoptocht De Horst

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/DE HORST – Al voor de 29ste maal is de Sint-Maartensoptocht afgelopen vrijdagavond door de straten van het kerkdorp De Horst getrokken. Met verlichtte lampionnen trokken zo'n 260 kinderen samen met hun ouders voorafgegaan door de tamboers van schutterij Sint-Hubertus door de straten van De Horst.

De bewoners hadden traditiegetrouw de verlichting gedoofd en achter de ramen en in tuinen brandende kaarsen of waxinelichtjes geplaatst om het Sint-Maarten feest nog meer aantrekkelijker te maken. Ook de Groesbeekse fanfare Wilhelmina stond langs de route Sint-Maartens liederen te spelen. Na de optocht zorgde fanfare Wilhelmina op de speel[plaats van basisschool Op De Horst aan de Plakseweg nog voor diverse Sint-Maarten liederen waarna de 260 Wèk-kels - gebakken door bakker Guido Oomen - werden uitgereikt.

Wekelijkse bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – Doordat de jackpot er afgelopen week niet uit is gegaan is er donderdagavond tijdens de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 450 euro in de wacht te slepen voor de gelukkige.

De jackpot is weer opgelopen tot 200 euro, terwijl de hoofdprijs zoals gewoonlijk 250 euro bedraagt. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend; de bingoballen rollen om 20.00 uur.

30 / 32

Deze handige, lieve (o)pa wordt
18 november alweer 80 jaar!
Gefeliciteerd van René, Desirée, Roos, Emma,
Marc, Margreet, Xenna en Dido xxx"

Pa en Ma Minkhorst vieren hun diamanten huwelijk.
15 november zijn ze 60 jaar getrouwd.
Liefs van kinderen en kleinkinderen.

16-11-2016
Lieve Miranda , verlies niet de moed.
Ook na 50, is het leven goed.
Van harte gefeliciteerd lieverd.
Hennie, Jamie, Wesley, Pa en Ma, Angela, Peter, Nienke en Anouk

Tijn wordt op 10 november 4 jaar en hij mag naar school.
Opa Henkie wordt 13 november iets ouder.
Allebei van harte gefeliciteerd!

Hiep piep hoera
Dit mooie meisje wordt op
20 november 5 jaar.
Gefeliciteerd Kiyana
Opa en Oma
xxx

Hiep Hiep Hoera
Deze lieve knappe prinses
wordt
op 18 november 6 jaar
Gefeliciteerd en een dikke kus
Opa en Oma

Hoera, onze lieve oma is 65 jaar!
Dorien - Rens - Jarin - Gerco - Rik - Jos - Kim - Noa

Lieve Daan en Femke
Zaterdag hopen jullie samen,
drie jaar te worden.
Van Hartelijk Gefeliciteerd.
Dikke Knuffels.
van de Opa's en Oma's

Hiep Hiep Hoera
21 november wordt Merel 5 jaar
Van harte gefeliciteerd
Liefs Opa Wim en Oma Mientje

Zo nu weten jullie allemaal dat onze Piet
zaterdag 19 november Abraham ziet.
Peter Jansen van harte gefeliciteerd.

Hiep hiep hoera
Ons lief nichtje Eleni word op
16 november 2 jaar!
Liefs Alana & Alissa

Onze lieve papa & mama zijn 40 jaar getrouwd!
Van harte gefeliciteerd!
Liefs Claudia & Jeff

Hiep Hiep Hoera
Voor deze stoere brandweerman.
Luuk mag 24 november 3 kaarsjes "uitblussen".
Van harte gefeliciteerd.
Liefs, oma Ria

Lieve Jazz
18 november
11 jaar!
Gefeliciteerd
xxx

(O)pa,
Van harte gefeliciteerd met je 65e verjaardag en bedankt voor alles.
Van ons

Op zondag 14 november zijn
Bennie en Carla
25 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd
Dikke kus
Marco & Shirley

Hoeraaaaa Tessa wordt 19 november 3 jaar!
Gefeliciteerd lieve meid...
Xxx van papa, mama, Luuk en Thijs

Ja, ja het is waar,
dit meiske wordt 60 jaar.

Paul 5x10.
Op 16 november gaat hij Abraham zien.
PROOST!
Petra, Tom en Dion

Ja, het is echt waar!
deze knapperd 18 jaar!
gefeliciteerd elise

Wéér een DuurzaamBeekcafé: Energie

BEEK - DuurzaamBeekcafé presenteert: Energie besparen en opwekken in Beek. Het stookseizoen is begonnen, de dagen worden korter en de eerste vrieskou is al langs getrokken. Mensen gaan naar binnen en maken het gezellig en comfortabel.

Niet vreemd dus dat nu in alle huishoudens de meeste energie wordt gebruikt. Het hoort bij ons klimaat, dat duidelijk aan het veranderen is. Hoe houden we onze woningen comfortabel zonder een hoge energierekening en wat dragen we zelf bij aan onze leefomgeving zodat die nu en in de toekomst klimaatproof blijft? Dit zijn een paar vragen die aan de orde komen tijdens het DuurzaamBeekcafé op 14 december in het Kulturhus in Beek, alweer de derde in de reeks van dit burgerinitiatief.

Inspiratie

Op deze avond staan de initiatieven met betrekking tot energiebesparing en -opwekking in Beek centraal. We kijken samen met u wat we nog meer kunnen doen om zo onze klimaatvoetafdruk verkleinen. Hoe verminderen we onze energielasten en handhaven we ons wooncomfort? Een aantal dorpsgenoten presenteren hun kennis en ideeën.

Samenwerking

Het DuurzaamBeekcafé geeft mensen de kans elkaar te ontmoeten, informatie te vergaren, nieuwe initiatieven op te zetten en vooral om samen te werken aan duurzaamheid in Beek. Neem uw familie en buren mee en laat u verrassen. Het precieze programma volgt eind november, maar hier alvast een tipje: Els Sonnemans uit Ooij vertelt haar ervaringen als energiespecialist van Radboud UMC en Harry Hartholt uit Beek geeft er een muzikale touch aan. Mail:duurzaambeekcafe@gmail.com.

Groesbeekse Boys opnieuw gelijk

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys moest afgelopen zondag op de Kwakkenberg aantreden tegen Trekvogels. De aantrekkelijke wedstrijd eindigde met een 2-2 eindstand. Voor Groesbeekse Boys de vijfde keer dat dit seizoen een wedstrijd met een gelijkspel afgesloten werd. Vier keer werd gewonnen, één keer verloren. Resultaat: de vierde positie op de ranglijst.

In de eerste helft ging de strijd gelijk op. Het spel golfde op en neer. Ondanks de inzet van beide kanten waarbij fysieke duels niet geschuwd werden, bleef het sportief. De aanwezige toeschouwers kregen als compensatie van het slechte weer een aantrekkelijke wedstrijd gepresenteerd. Op slag van rust konden de meegereisde Groesbeekse supporters voor de eerste keer juichen. Maarten van der Burg soleerde zich knap vrij en schoot in de verre hoek binnen.

De Nijmeegse gastheren hadden in de tweede helft een licht speloverwicht. Na een uur voetballen resulteerde dit in de 1-1. Vanaf 20 meter werd Groesbeekse Boys doelman Jens van de Berg met een schot verslagen. Een kwartier voor het einde bracht Ron Bruijsten Groesbeekse Boys opnieuw op voorsprong. Vanuit een corner schoot hij binnen. In het laatste deel van de wedstrijd nam de Nijmeegse druk op de geel-zwarte verdediging toe. Dit resulteerde vijf minuten voor het eindsignaal in de verdiende gelijkmaker. Niels de Koppel kopte een voorzet binnen.

Zondag 20 november staat er geen wedstrijd op het programma. Zondag 27 november neemt Groesbeekse Boys het op tegen Union, de nummer twee van de ranglijst. Deze wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur.

Geeft Guido Oomen de pijp aan Maarten?

GROESBEEK/DE HORST – Bakker Guido Oomen van de Reestraat op De Horst in Groesbeek houdt al zo'n 25 jaar de traditie van Sint-Maarten hoog. Guido werd in de jaren negentig benaderd door Theo Giesbers die hoofd van basisschool Op De Horst was.

"Hij vroeg of ik wèk-kels kon bakken met een kalk of gipsen pijpje. Dat bleek een traditie te zijn in de Duitse grensstreek en in Limburg tijdens de Sint Maartensoptochten op 11 november. Voor de eerste maal heb ik 200 wèk-kels gebakken en nu 360 stuks. 260 wèk-klels voor basisschool Op De Horst aan de Plakseweg en 100 voor de verkoop in de bakkerij. Het is een heel werk want iedere wèk-kel wordt met de hand gemaakt dus iedere wèk-kel is anders. De ogen zijn gemaakt van rozijnen en de pijpjes (de pijp aan Maarten geven ) komen van een groothandel uit Limburg. In ieder geval houden wij hiermee de traditie van de Sint-Maartenoptocht met de wèk-kels in stand."

Wapenincident op Montessori College Groesbeek

GROESBEEK – Op het Montessori College aan de Spoorlaan in Groesbeek heeft donderdagmorgen een incident plaatsgevonden waarbij een wapen wat later bleek een balletjes pistool bij betrokken was.

Het nepvuurwapen werd even later aangetroffen in de rugzak van een 14-jarige leerling uit de gemeente Berg en Dal. Een leerling gedroeg zich tijdens de les onrustig, waardoor de docent hem de gang op stuurde. De uit de klas gestuurde leerling vertelde tegen een andere leerling dat hij die morgen geraakt was door een kogeltje vanuit een pistool. Dit werd gehoord door een docent die zich toevallig op de gang bevond. Die waarschuwde op zijn beurt de docent van de klas waar de leerling uitgestuurd was. Even later trof de docent een de rugzak van een andere leerling eveneens 14 jaar het bewuste wapen aan, wat later bleek een balletjespistool te zijn.

De directrice van het Montessori College heeft direct de politie gewaarschuwd alsmede de ouders van de leerling. De politie heeft de jongeman om 12.00 uur van school gehaald en voor onderzoek tijdelijk ingesloten. De docenten alsmede de leerlingen waren donderdag erg onder de indruk van het gebeuren. De leerling is voor twee dagen de toegang tot de school ontzegd en heeft huiswerk meegekregen. Maandag zal er een gesprek plaatsvinden over hoe nu verder, en maandagmorgen zal er een gesprek op school plaatsvinden. De leerling die geraakt was door een kogeltje van het balletjespistool is niet zichtbaar gewond geraakt. Hij durfde dit niet aan de docent te vertellen, maar is daar wel flink van overstuur geraakt waardoor hij de klas werd uitgezet.

De wijkagent van de school heeft onlangs nog een poster op de receptie van de school gehangen waarop gewaarschuwd wordt voor het hebben van nepwapens. De schoolleiding is blij dat de politie de zaak serieus opneemt.