De Liemers Helemaal Goed Courant

23 juni 2017

De Liemers Helemaal Goed Courant 23 juni 2017


Bas Leferink maakt trainersstaf OBW1 compleet

ZEVENAAR - Oud-speler van OBW1, Bas Leferink, wordt komend seizoen de nieuwe assistent-trainer van hoofdtrainer Freddy Kruijs. Bas heeft, net als Freddy, een betaald-voetbalachtergrond en heeft zes jaar lang gespeeld voor Go Ahead Eagles. Hierna heeft hij nog jaren op hoog amateurniveau gespeeld bij Rheden, Babberich en s.v. OBW.

De afgelopen jaren is Bas betrokken gebleven bij OBW, doordat zijn zoons bij OBW zijn gaan voetballen. Diverse jonge jongens die volgend jaar definitief de stap maken naar OBW1 zijn trainer geweest van zijn zoons, waardoor hij deze jongens al goed kent. Hiernaast heeft Bas de afgelopen jaren veel wedstrijden gezien van OBW1 en ziet hij de potentie van de groep. Hij kan dan ook niet wachten om aan de slag te gaan en om deze jonge jongens beter te maken door het overbrengen van zijn ervaringen en inzicht.

Ook over de samenwerking met Freddy is Bas enthousiast. "Freddy heeft ook een betaald-voetbalachtergrond en heeft veel met jeugd gewerkt. Een prima combinatie!"

S.v. OBW is erg content dat Bas Leferink volgend seizoen aansluit bij de trainersstaf van OBW1.

Zondag 2 juli Dag van Herwen

HERWEN - Op zondag 2 juli verzorgt Herwen Actief van 12:30 tot 18:00 uur de Dag van Herwen. Dit jaar geheel in het teken van de Herwense Kermis. Een middag vol met echte kermisspellen zoals vendelen, schieten, vogelknuppelen en nog veel meer leuke bezigheden.

Er zijn zelf enkele kleine kermis attracties voor de allerkleinsten! Kleintje Kermis in Herwen: Een middag vol spel en amusement, geheel in het teken van De Herwense Kermis op het grasveld naast dorpshuis de Cluse

Kom jij Kermis vieren?
Wil jij alvast helemaal in de kermisstemming komen en vind jij het leuk om met jouw kermisvrienden deel te nemen aan de diverse spellen? Schrijf jouw team dan nu in. "Wij zoeken teams van minimaal zes en maximaal tien personen. Van jong tot oud, iedereen kan en mag meedoen! Let wel: deelnemen is geheel op eigen risico. Graag het formulier voor donderdag 29 juni inleveren bij Cor Dukkerhof, Van Rossumstraat 12, Herwen. Je mag ook een bericht sturen via de Facebookpagina facebook.com/herwenactief.

Rad van Avontuur

Wil je niet meedoen, maar luister je graag naar gezellige kermismuziek?. Kom dan kijken, luisteren en genieten. Er is live muziek, wij bakken hamburgers en Riefkuukskes en wij organiseren een Rad van Avontuur. Hierbij zijn mooie prijzen te winnen: onder andere tegoedbonnen en dinerbonnen.

Elke vrijdagochtend in juli een zomerse TolkamerWandeling

Foto: Eddy Witjes

TOLKAMER - Tolkamer, oude grensplaats voor de binnenvaart aan de Rijn, heeft veel te vertellen.

In de jaren '50 was het dorp één en al café, winkel, rederijkantoor en wat al niet meer. Alle schepen moesten immers aanleggen in verband met de grensformaliteiten en dat bracht veel bedrijvigheid met zich mee. Daarnaast was er de scheepswerf en , iets verder, de steenfabriek. Veel hiervan is nog te zien, ook al varen de meeste schepen nu voorbij.

Van 30 juni tot en met 28 juli wordt elke vrijdagochtend de TolkamerWandeling georganiseerd. Een route van ongeveer 2 uur, door het dorp, langs de Rijn, naar de scheepswerf, eventueel naar Tuindorp. Verhalen over toen, over nu, over een dorp aan de Rijn, verteld door een gepassioneerde inwoner.

Vertrekpunt is Eterij & Schenkerij 862, Europakade 3 om 10.30 uur. De prijs inclusief een koffie met appelgebak na de wandeling is 9,50 euro per persoon. Reserveren is gewenst via info@denieuwegrens.nl, info@es862.nl of 06 46151597 (Servaas Beunk).

Koffieconcert Dorpshuis Groessen

GROESSEN - Op zondag 25 juni vanaf 11.00 uur is Gemengde Zangvereniging Vita Nova te beluisteren in een koffieconcert.

Dat vindt plaats in het dorpshuis aan het Sint-Isidorusplein 4 in Groessen. Er wordt een gevarieerd programma geboden. Iedereen is welkom. De koffie/ thee staat klaar.

GROESSEN - Op zondag 25 juni vanaf 11.00 uur is Gemengde Zangvereniging Vita Nova te beluisteren in een koffieconcert.

Dat vindt plaats in het dorpshuis aan het Sint-Isidorusplein 4 in Groessen. Er wordt een gevarieerd programma geboden. Iedereen is welkom. De koffie/ thee staat klaar.

Liemers Harmonie Duiven speelt op het Plein in Duiven

Foto: Eddy de Wild

DUIVEN - Op zondag 25 juni laat Liemers Harmonie Duiven haar klanken horen op het Remigiusplein in Duiven. Tijdens het gratis toegankelijke 'Dijkhuizen Concert op het Plein' speelt Liemers Harmonie Duiven verschillende aansprekende muziekstukken. Men kan hierbij denken aan de opzwepende ritmes van de samba, bekende filmmuziek, een spectaculaire slagwerk-act en vrolijke, zomerse melodieën.

Liemers Harmonie Duiven geeft met dit concert een vervolg aan het vorig jaar nieuw gestarte pleinconcert. “Vorig jaar was er al veel publiek, ondanks dat het Remigiusplein nog in aanbouw was. Dit jaar is het plein helemaal af en kan het publiek genieten vanaf de verschillende terrassen”, aldus Marianne Mayer, een van de organisatoren van het concert. Liemers Harmonie Duiven heeft de samenwerking opgezocht met de stichting horecaondernemers op het plein (HOP): “Door gezamenlijk ons best te doen, kunnen we van het Remigiusplein een echt dorpshart maken.”

Foto: Eddy de Wild
Foto: Eddy de Wild
Foto: Eddy de Wild
Foto: Eddy de Wild

De jeugdorkesten, het harmonieorkest en de slagwerkgroep laten zich van hun beste kant zien tijdens het concert. Liemers Harmonie Duiven speelt met het concert in op de wens van het publiek, de horeca, de detailhandel en de gemeente om van Duiven een bruisend centrum te maken. Men kan een gezellig, zomers namiddagconcert verwachten, voor een publiek van jong tot oud. Het concert is vrij toegankelijk en begint op zondagmiddag om 14.30 uur.

Zevenaar Tenggara Cup

ZEVENAAR - Sinds 2013 is de opzet gemaakt voor een Tenggara Cup (voetbaltoernooi) voor de vierde generatie van de zuidoost-Molukse gemeenschap in Nederland.

De eerste editie vond plaats in Zwolle, gevolgd door een tweede in Nistelrode en een derde in Rijssen en de vierde in Helmond. Bij de laatste editie namen ruim 175 spelers deel, zowel meisjes/dames als jongens/heren in de leeftijdscategorie van 6 t/m 35 jaar. Een zeer geslaagd evenement met liefst 550 bezoekers. De vijfde editie wordt op 25 juni gehouden bij DCS in Zevenaar de verwachting is dat het deelnemersveld en het bezoekersaantal dit jaar wederom zullen stijgen.

Het idee is ontstaan om elkaar jaarlijks te zien in andere omstandigheden, want vele familie leden zijn verhuisd en dan is het toernooi een mooie gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten. Een samenkomen van 2e , 3e en 4e generatie om met elkaar en tegen elkaar te spelen is door middel van dit toernooi een uitstekend middel om kennis te maken met andere Bangsa's uit andere Tenggara Wijken. "Wij Molukkers zijn al zo lang in Nederland, maar we zijn al bij de vierde generatie en sommige al vijf generaties, maar wij willen onze cultuur behouden. We zijn goed geïntegreerd, maar we houden onze eigen normen en waarden die wij meegekregen hebben van onze ouders en opa's en oma's."

Eigenlijk is het een groot familie evenement, de hele dag met elkaar lachen, voetballen en lekker eten, want uiteraard mogen de hapjes en de Molukse gerechten niet ontbreken. Na een hele dag gesport te hebben is er in de avond uiteraard ook tijd voor ontspanning met een Live Band en een dj. "Wilt u een kijkje nemen of wilt u proeven van de lekkere hapjes, dan bent u de hele dag welkom!"

Programma Kunstwerk! Het Musiater

Tijs Groen & Ester Erenas 'Anda Lucy!'

Ester Erenas (Spaanse zangeres uit Granada) en Tijs Groen (winnaar Liever de Liemers Cultuurprijs 2013) spelen een bijzonder repertoire, een fusie tussen Spaanse muziek, Gypsy Jazz en pop muziek.

Tijs komt uit een muzikale familie en werd in 2013 tijdens een rondreis in Spanje geïnspireerd om meer muzikaliteit te delen met de Zuid-Spanjaarden. Dit is de tweede keer dat Tijs naar Nederland komt met een Spaanse muzikant. Tijs heeft vaker in Het Musiater gespeeld, zowel alleen als met zijn broer Kobus. Deze keer wordt het nog Spaanser dan voorheen.

Donderdag 29 juni Aanvang 20:15 uur. Prijs 10 euro.

Kunstwerk! Het Musiater cursussen

Spelen met muziek (6 - 8 jaar)

voorheen Primo 1/2 Plezier staat voorop!

Deze cursus is voor alle toekomstige zangers, rappers, dj's en muzikanten, want hier leg je de basis. Zit je in groep 3, 4 of 5 en wil je een heleboel weten over muziek? Dat kan in de nieuwe cursus 'Spelen met muziek'! Iedere week maak je kennis met een nieuw instrument, luister je naar muziek en leer je de beginselen van het noten lezen. Je maakt zelfs je eigen muziekinstrument. De cursus start in september en wordt (onder voorbehoud) gegeven in Didam, Giesbeek, Zevenaar en Angerlo. Voor meer informatie kijk op www.liemerskunstwerk.nl .

All about singingOntwikkel je eigen zangtalent

Wij dagen je uit je meest persoonlijke instrument te ontwikkelen met de cursus: 'All about singing'. In deze cursus komen alle onderdelen van zang aan bod. Je werkt aan: ademhaling, articulatie, microfoontechniek, interpretatie en de ontwikkeling van je eigen muzikale identiteit. Deze cursus wordt zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen aangeboden. De cursus start op 27 september. Voor meer informatie en inschrijven: www.liemerskunstwerk.nl.

Basketiers'71 zoekt trainers

ZEVENAAR - Ondanks vele eerdere oproepen, via de diverse (sociale) mediakanalen is de zoektocht (nog) niet optimaal geslaagd. Het betreft de zoektocht van Basketiers’71 naar (jeugd)trainers.

Voor de meeste (jeugd)teams staat er nu voldoende begeleiding voor de groep. Trainers/coaches, ondersteuners die een extra handje willen helpen. Iedere extra bemensing blijft altijd welkom, hoe meer handen om te helpen, hoe beter ze kunnen worden uitgevoerd! Zodat een ieder de basketbalsport optimaal kan beleven, met volop plezier.

"Helaas geldt dat nog niet voor twee jeugdteams. De teams U10 en het team U16-2 hebben op dit moment nog te weinig begeleiding en ondersteuning. De bezettingsgraad is voor deze teams zeer beperkt en verre van ideaal. Daarom willen wij bij deze nogmaals een oproep doen om trainer/coach/begeleider/ondersteuner, te worden van één van deze jeugdteams. Zodat de jeugd van Basketiers’71 ook op dit gebied een goede toekomst heeft.

Meldt u aan, informeer naar de mogelijkheden, via secretaris@basketiers.nl. Iedere reactie is meer dan welkom!"

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 25 juni 05.16 uur - 13.36 uur - 21.58 uur:

Getijdenvieringen met Wim van Heugten, Theo Salemink en Wim Wismans.

In het weekend van zaterdag 1 juli en zondag 2 juli is er geen viering.

Mededelingen:

Overleden op vrijdag 2 juni mevrouw Bertha Arends-Kruitwagen, Middenmolenplein 266 te Gouda, 96 jaar.

Overleden op zondag 4 juni de heer Gerrit Lemm, wonende in de Pannerd te Pannerden, 91 jaar.

Overleden op maandag 5 juni de heer Bennie Gildhuis, Narcisstraat 3 te Zevenaar, 65 jaar.

Ideeënavond Leven in Liemers

REGIO - De gemeenten Duiven, Westervoort, Rijnwaarden en Zevenaar gaan samenwerken in een nieuw Cultuur- en Erfgoedpact. Door subsidie van de Liemerse gemeenten en de provincie Gelderland is er een flink budget beschikbaar om activiteiten te organiseren. We houden een Ideeënavond op 28 juni in De Ogtent in Duiven om te horen wat u belangrijk vindt.

"Wij dagen u uit om mee te denken over de toekomst van de Liemers. Geïnteresseerd? U bent vanaf 18.30 uur welkom in De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven. Het programma start om 19.00 uur en wordt om 21.00 uur afgesloten met een borrel. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@levenindeliemers.nl. Vermeldt u daarbij uw organisatie, naam, woonplaats en telefoonnummer."

Bondsfinale dames turnen

DUIVEN - Het afgelopen weekend mocht SV Thuve de bondsfinale eerste divisie en kwalificatie ere divisie dames turnen organiseren in Triominos. Burgemeester de Lange heeft de opening verricht en zei zeer trots te zijn dat SV Thuve al voor de vierde keer een landelijk evenement naar Duiven wist te halen.

Ondanks de warmte kijkt SV Thuve terug op een zeer succesvol weekend met ruim 1500 bezoekers. Er was prachtig turnen te zien dat niet alleen door familie van deelnemers is bekeken, maar ook door Duivenaren die van de turnsport houden of gewoon nieuwsgierig waren. Voor Triominos kon je genieten van heerlijk ijs van Maarten 't Liet.

De weer tomeloze inzet van vele vrijwilligers en de hulp en bijdragen van onze sponsoren; Welling catering, Arma verhuur, Schipper intern transport bv, het communicatiehuis, VWG nijhof, Valverde, Pronto print en de praktijk van Adrie Sweers, hebben dit succesvolle event mogelijk gemaakt.

Diabetes Fonds zoekt collectevrijwilligers in Didam

DIDAM - Het Diabetes Fonds zoekt collectanten om de jaarlijkse collecte in Didam tot een succes te maken. 1 op de 16 Nederlanders heeft diabetes. Collecteren voor het Diabetes Fonds is belangrijk om onderzoek naar oplossingen en betere behandelingen voor al deze mensen te financieren. Met twee uurtjes collecteren kom je al heel ver en meer mag natuurlijk ook!

De collecte vindt plaats van 30 oktober tot en met 4 november. Met de opbrengst van de collecte kan belangrijk wetenschappelijk onderzoek naar diabetes worden uitgevoerd. En dat is nodig! Want in Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. Bij diabetes heeft het lichaam moeite om de bloedsuiker normaal te houden. Als de bloedsuiker jarenlang te hoog is, lijdt het lichaam daaronder. En dat heeft ernstige gevolgen: hartaandoeningen, slechter zien of blind worden, beschadiging van nieren en zenuwstelsel.

Door met een groot aantal vrijwilligers een aantal uur te collecteren, kan samen een groot bedrag worden opgehaald. Aanmelden kan via www.diabetesfonds.nl/collecte. Meer informatie: collecte@diabetesfonds.nl of 033 4622055.

DCS Spelinstuif

ZEVENAAR - DCS Spelinstuif: hét voetbalfeest van Zevenaar voor alle 4 - 10-jarige jeugd. Het oude seizoen zit er amper op of we zijn alweer aan de slag met het komende voetbalseizoen. Lekker buiten spelen en lol maken door bezig te zijn met de leukste sport ter wereld: voetbal. En voetballen doe je natuurlijk bij de leukste voetbalvereniging van Zevenaar, DCS!

Op zaterdag 2 september is het weer zover, de DCS Spelinstuif 2017. De start van het nieuwe voetbalseizoen voor de jongste jeugdleden van DCS, maar ook voor niet-leden. Dus alle jongens en meisjes tussen 4-10 jaar oud, uit Zevenaar of daarbuiten, mogen meedoen. Je mag al je vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes meenemen deze ochtend. Zij zijn van harte welkom! De Spelinstuif begint om 9.30 uur en eindigt rond 12.15 uur.

Een geweldige combinatie van allemaal leuke voetbalspellen en plezier, samen met de prettige en ongedwongen sfeer, maken deze ochtend tot een heerlijk evenement. Verder zal er ook weer een lekker ijsje van Pisa zijn en zal er voor meer dan genoeg limonade en lekkers gezorgd worden. Tot slot hebben we voor iedere deelnemer een verrassing van onze jeugdsponsor Jumbo Heemskerk en niet te vergeten voor de (nog) niet-leden van DCS: als je tijdens of net na de Spelinstuif lid van DCS wordt dan ontvang je een echt DCS wedstrijdshirt met een opdruk naar keuze.

Dus ben je tussen de 3,5 en 10 jaar oud en mocht je zin hebben in de DCS Spelinstuif, zorg dan dat je je op zaterdag 2 september 2015 vanaf 9.30 uur meldt op sportpark Hengelder bij het clubhuis van DCS.

Is uw woning geschikt voor nu en later?

ZEVENAAR - Veel mensen willen het liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde woonomgeving blijven wonen. Maar bent u voorbereid om langer thuis te blijven wonen? Het project Aangenaam wonen en leven besteedt hier aandacht aan. U krijgt tips over wat u zelf kunt doen om uw woning veiliger en comfortabeler te maken en hoe u langer zelfstandig mee kunt doen in de samenleving.

Een belangrijk onderdeel van het project is het in kaart brengen van de woonsituatie en woonomgeving. Na de dorpskernen zijn nu de inwoners van Zevenaar stad aan de beurt om hun mening te geven over hun woonwensen en wat zij nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig in hun huis te kunnen blijven wonen.

Alle 55-plussers uit de stad Zevenaar hebben een brief gehad met een korte vragenlijst. Om een goed beeld te krijgen van wat u belangrijk vindt bij het thema Aangenaam Wonen en leven is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen met het onderzoek. De uitkomsten helpen ons om gerichte informatie en advies te geven.

Deelname onderzoek
"Wij nodigen u uit om vóór 14 juli de vragenlijst in te vullen, dit neemt ongeveer 10 minuten in beslag. U kunt de ingevulde vragenlijst terugsturen naar Caleidoz Welzijn, Aangenaam Wonen, Antwoordnummer 1035 6900 VB Zevenaar (een postzegel is niet nodig).
U kunt ook online de vragenlijst invullen via de website www.caleidoz.nl/aangenaamwonen. De gegevens van het onderzoek worden vertrouwelijk behandeld. In september worden de resultaten bekend gemaakt via de lokale media. Onder de deelnemers worden drie cadeaubonnen verloot.

Nationale straatspeeldag in de mooie wijk Groot Holthuizen

ZEVENAAR - Met de zon hoog aan de hemel, vele enthousiaste kinderen en ouders, medewerkers KDV De Toverhoed - VSO / BSO Toverland en PSZ De Tovertuin had men opnieuw een geslaagde activiteit in de mooie wijk Groot-Holthuizen. Chapeau voor alle inzet van de vele vrijwilligers die deze middag mogelijk hebben gemaakt.


Heerlijk spelen met water, Oudhollandse spelen, het zetten van een mooie tatoo, mooie geschminkte toetjes, heerlijke popcorn of fris fruit, drinken in overvloed of lekker spelen met je vriendjes uit de wijk. Twee mooie springkussens verzorgd door Kiddiez speeltuin. Heerlijke lekkernijen van Jumbo Heemskerk Zevenaar Kampsingel maakte het buitenspeelfeest compleet.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 25 juni is er om 09.30 uur een viering waarin mevrouw ds. E. Roth uit Hummelo zal voorgaan.

Na afloop van deze viering is er gelegenheid om in gebouw Ons Huis elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Op 2 juli is er om 10.00 uur een viering waarin ds. L. den Besten zal voorgaan.

Tijdens deze viering is er in Ons Huis jeugdkerk en kindernevendienst.

Openlucht vlooienmarkt & more in Braamt

BRAAMT – Op het terrein van Markant Outdoorcentrum aan de Gildeweg 7 is zondag 2 juli van 10-17 uur de tweede van de vier geplande zomermarkten: een vlooien- en kofferbakmarkt met braderie.

Er zijn kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Ook zijn er nieuwe artikelen te koop. Elk jaar weer een groot succes, door Animo Vlooienmarkten georganiseerd,

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een kraam met dakje voor 25 euro. Er is ook kofferbakverkoop; een grondplaats kost met auto 12,50 en auto- aanhanger 15 euro. De auto kan achter de kraam of grondplaats staan. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost het 2,50 euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,00 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Alle data van de openluchtvlooienmarkten & more van Animo op terrein Markant Outdoorcentrum Braamt zijn: Zo. 2 juli , zo. 13 aug en zo. 10 sept. Markant Outdoorcentrum zorgt voor de catering en een leuk terras!

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgen- en middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

25 juni 8.30 u stud. B. Dubbink

16.30 u drs L. Beuving

2 juli 8.30 u drs P. Houtman

16.30 u ds Leesdienst

Nieuwe gemeentesecretaris voor fusiegemeente Zevenaar

REGIO - De stuurgroep herindeling van Rijnwaarden en Zevenaar benoemt de heer J.M. (Michel) Tromp als kwartiermaker/beoogd gemeentesecretaris per 1 januari 2018. Per 1 september treedt Michel Tromp in dienst en vervult hij de rol van algemeen projectleider herindeling. Als projectleider herindeling bereidt hij de fusie van Rijnwaarden en Zevenaar verder voor.

Michel Tromp heeft jarenlange ervaring met complexe organisatieontwikkelingen en –veranderingen en resultaatgericht en efficiënt werken, ervaring die hij opdeed als gemeentesecretaris bij de gemeenten Baarle-Nassau en Goirle. Voor de nieuwe gemeente Zevenaar richt hij zich op drie pijlers: organisatie, cultuur en verbinding: 'Ik heb er zin in om in Zevenaar aan de slag te gaan. Ik deel de visie van beide gemeenten dat een goede samenwerking in een open cultuur tussen de ambtelijke organisatie, college en raad belangrijk is. Vanuit die basis waarborgen we de kwaliteit van dienstverlening en hebben we verbinding met de inwoners. Wij faciliteren onze inwoners om te leven in de gemeenschap die zij zelf wensen. Mijn motto: behandel de ander, zoals de ander behandeld wil worden.'

Op de advertentie reageerden circa 35 kandidaten. Jeroen Staatsen, voorzitter van de stuurgroep herindeling, is blij met de komst van Michel Tromp en heeft alle vertrouwen in een goede samenwerking.

Jubileumeditie handbaltoernooi SC Groessen geslaagd

Foto: Koos Roelofs.

GROESSEN - Voor de veertigste keer vond zaterdag 3 juni het het jaarlijkse veldhandbaltoernooi van Sportclub Groessen plaats op sportpark Heggeakkers. Normaal gesproken is er ook een toernooi op de zondag voor A-B jeugd en senioren, maar vanwege het matige aantal inschrijvingen ging de tweede toernooidag helaas niet door. Dat had volgens de organisatie waarschijnlijk met het pinksterweekend te maken.

Dit jaar alleen dus de jeugd op zaterdag. Ondanks het feit dat 's middags de wedstrijden een kleine twintig minuten moesten worden stilgelegd door een fikse onweersbui, was er weer sprake van een geslaagd toernooi met veel zon en veel handbalplezier. De jeugd kon zich tussendoor ook prima vermaken op een springkussen.

Verdeeld over tien poules werden er onder leiding van een 25-tal scheidsrechters ruim 110 wedstrijden gespeeld door de C- D- E- en F-jeugd. De volgende verenigingen vielen in de prijzen: bij de C-jeugd DGL 1, DGL 3, OBW 1, Tremeg 1, FBC en Nieuwegein. Bij de D-jeugd Loo 1, Angeren 1, Groessen, Angeren 2, Tremeg, Loo 2, Duiven 1, Huissen en UDI. Bij de E-jeugd AES 1, UDI, Huissen, Duiven 1, Angeren, Groessen, AES 4, Loo en Duiven 2 en ten slotte bij de F-jeugd Huissen 1, Groessen 1, OBW 1, Groessen 2, AES 2, en Huissen 2.

Tijdens de prijsuitreiking scheen de zon weer en kon Dory van der Velden, die veertig jaar geleden het initiatief nam om een handbaltoernooi te starten, de bekers uitreiken aan de prijswinnaars. Jos Lukkezen overhandigde haar namens de toernooicommissie een bos bloemen. Zij maakte 28 jaren lang deel uit van de toernooicommissie.

Ook de actieve organisatoren van dit veertigste handbaltoernooi mochten vanwege de jubileumeditie en hun jarenlange inzet voor het toernooi een bos bloemen in ontvangst nemen uit handen van bestuurslid Linda Dikker: Koos Roelofs 40x, Jos Lukkezen 30x, Arnold Uffing 15x en Mendy Reijmer 2x.

De handbaltoernooicommissie bedankt iedereen voor zijn of haar bijdrage tijdens en rondom deze toernooidagen. Bijzonder was de prettige samenwerking bij het opruimen van de doelen en de daarop volgende barbecue met leden van het vierde voetbalelftal en de vaste kantinemedewerkers Koos Keurntjes en Richard Pronk.

Gezocht: nieuw carnavalsbloed in de jeugdraad

ZEVENAAR - Boemelburcht is op zoek naar een aantal nieuwe leden voor de jeugdraad van elf voor het nieuwe carnavalsseizoen. Na een energiek en gezellig seizoen is er nu weer plek voor nieuw 'carnavalsbloed' in de jeugdraad van 11.

De raad wordt samengesteld vanuit de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Voor de continuïteit gaat de voorkeur uit naar instromen vanuit groep 7. "Lid worden kan betekenen dat je zitting neemt in de raad van elf, maar zelfs jeugdprins, adjudant of nar behoort tot de mogelijkheden. Wat wordt er van je verwacht? Bij de opening van het carnavalsseizoen op 11 november zal door middel van een ingestudeerde act de prins en de adjudant bekend worden gemaakt. Hiervoor ga je samen een toneelstukje instuderen en opvoeren op de opening van het seizoen. Hartstikke spannend dus!

Naarmate de carnaval nadert worden de activiteiten alleen nog maar leuker. Onder andere de kiekmiddag bij een aantal bouwlocaties waar de praalwagens gebouwd worden. Op vrijdag voor de carnaval staat het scholenbezoek centraal. Tijdens de carnaval zul je ook kindermiddagen en/of ochtenden bezoeken. Maar ook carnaval bij de Liemerije en de Pelgromhof behoort tot je taken. Heel divers dus. Eigenlijk is het niet te beschrijven. Heb je belangstelling of een vraag, mail dit dan naar jeugdraad@boemelburcht.info. Wij nemen dan contact met je op."

Vlooienmarkt Hengelo

HENGELO - Op het terrein De Hietmaat, Zelhemseweg 15 in Hengelo (gld) is er zondag 9 juli van 10-17 uur een vlooienmarkt.

Er zijn kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop. Vorig jaar een groot succes. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Als u nog overtollige spullen heeft en deze te koop wilt aanbieden huur dan ook een kraam voor 22,50 euro of 2 kramen voor 40 euro. Er is ook kofferbak grondplaats voor 10 euro. Als u gaat staan kan de auto achter de kraam of uw grondplaats

Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel met Monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost 2,50 euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,00 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! De vereniging De Hietmaat zorgt voor de catering en een leuk terras.

Morgen- en middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

25 juni 8.30 u stud. B. Dubbink

16.30 u drs L. Beuving

2 juli 8.30 u drs P. Houtman

16.30 u ds Leesdienst

Lezing over ongedierte-bestrijding

SPIJK - Heeft u last van ongedierte of plaagdieren in of om het huis? Donderdag 29 juni houdt vogelvereniging De Vogelvrienden Tuindorp een lezing over deze problemen.

Jorden Splietthof zal deze avond verzorgen, hij is een expert in het bestrijden van ongedierte. Hij zal deze avond uitleg geven over zijn werkzaamheden en tips en adviezen geven waar we als dierenliefhebbers en andere geïnteresseerden ons voordeel mee kunnen doen. Natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen. Deze avond wordt gehouden bij dorpshuis De Spieker, Willibrorduslaan 1a, Spijk (Gld). Aanvang 20.00 uur, gratis entree, een vrijwillige bijdrage voor de vereniging is gewenst.

"Zoals u wellicht gemerkt heeft zijn we een actieve vereniging, we organiseren regelmatig ledenavonden of nodigen een spreker uit. Het jaarlijkse hoogtepunt is de show, die valt dit jaar op 21 en 22 oktober. Hierover komt na de zomer meer informatie. Voor leden is er ieder kwartaal een clubblad met interessante artikelen en nieuwtjes."

Muziekfestival Pannerden

PANNERDEN - Zondag 11 juni speelden negen muziekgroepen in Pannerden op het muziekfestival van harmonie Wilhelmina. "Vooral het vele publiek dat ons deze middag bezocht geeft aan dat wij als muziekvereniging harmonie Wilhelmina de juiste keus hebben gemaakt."

Diverse optredens van de negen bezoekende groepen, de harmonie Kunst na Arbeid Zeddam, fanfare Cresendo Ooi, fanfare Sint – Gregorius Giesbeek, drumband Sint-Georgius Giesbeek, popgroep Just For Fun Pannerden, harmonie OBK Ravenstein en slagwerkgroep Wilhelmina Pannerden. Als afsluiter trad feestband Ien Orde uit Pannerden op.

Johan Kamps presenteert het publiek Sint-Greorgius Giesbeek met Dineke Griek de dirigent van Giesbeek waarbij mooie nummers ten gehore werd gebracht. Via het eigen openluchtpodium dat voorzien is van een optimale geluidsweergave werd het middag gepresenteerd. Menig toeschouwer gaf langdurig blijk van haar waardering door langdurig te applaudisseren op de nummers die ten gehore werden gebracht. De bezoekers hebben volop genoten van alle klanken.
Harmonie Wilhelmina is een ieder dankbaar voor het gebrachte bezoek. "We weten we nu al dat het voor herhaling vatbaar is", aldus voorzitter Johan Kamps. Het publiek genoot deze middag van de muzikale klanken.

Gezellige Bazaar en sportieve Penaltycup bij SDZZ

ZEVENAAR - Op zondag 11 juni organiseerde omni-vereniging SDZZ voor de zevende keer de Bazaar en de Penaltycup. Beide evenementen worden altijd bijzonder goed bezocht en zijn inmiddels bekend in de hele Regio.

Ook dit jaar waren er weer meer dan honderd kramen verhuurd aan de standhouders met hun spullen en verkoopwaren voor de grote rommelmarkt. De eerste arriveerden al zeer vroeg in de ochtend om hun kramen in te richten. Rond elf uur ging de poort open voor het toegestroomde publiek en konden ze gaan snuffelen tussen de uitgestalde goederen zoals kleding, elektrische apparaten, audio en video, platen en cd's, potten en pannen, fietsen, verlichting, bloemen en planten, en nog veel meer snuisterijen.

Naast de bazaar met de rommelmarkt, het rad van fortuin, springkussens en de kraampjes met eten en drinken, was er ook de Penaltycup waar vele van onze jeugdleden maar ook vriendjes en vriendinnetjes uit de omgeving zich voor hadden ingeschreven. De Penaltycup wordt elk jaar door veel trainers, leiders en vrijwilligers van SDZZ in goede banen geleid en het was weer een geweldige dag met zo'n 95 kinderen. In diverse leeftijdscategorieën werd er gestreden om de Penaltycup, en grote en kleine bekers en voetbal gerelateerde spullen.

Het op deze warme zonnige zondagmiddag tijdens de Bazaar en de Penaltycup goed toeven op het fraai gelegen sportpark de Griethse Poort aan de Doesburgseweg in Zevenaar. Ook gaat onze dank weer uit naar alle sponsoren voor het beschikbaar stellen van de vele prijzen.

Rosomrun: bijna 11.000 euro voor HDKT

LIEMERS - Op vaderdag 18 juni heeft Lionsclub de Liemers voor de tweede maal de Rosorumrun georganiseerd. Een dagvullend programma, waarbij het lopen van verschillende afstanden centraal stond. Alle opbrengsten van deze dag komen ten goede aan de stichting HDKT, voor onderzoek naar sarcomen.

Met medewerking van de atletiekvereniging Zevenaar en Titus sport is een uitgebalanceerd loopprogramma samengesteld voor jong en oud. Op de atletiekbaan en het park Rosorum konden de afstanden van 1, 2 en 3 mijl worden bedwongen. Voor de kinderen tot en met 12 jaar, was er de 500 en 1.000 meter. In elke categorie zijn verschillende winnaars gehuldigd, zowel bij de dames als de heren. Voor een volledig overzicht verwijzen we naar www.rosorumrun.nl.

Met ondersteuning van de hoofdsponsoren VO Digitaal, KPM civieltechniek, Rabobank Arnhem en omstreken, Liemers Reclame, Anjer Service Apotheek, Drukkerij Antop, Heijneman Bouw en NTP infragroep is een goede basis gelegd voor het goede doel. Daarnaast hebben vele sponsoren bijgedragen in natura en/of met loterijprijzen.

Deze dag is door Lionsclub de Liemers georganiseerd, om een bijdrage te kunnen doen aan de stichting HDKT. Door het inzamelen van honderd duizend keer een tientje kan onderzoek worden gedaan naar sarcoom kanker. Over deze zeldzame vorm van kanker is nog weinig bekend en onderzoek is daarom uiterst noodzakelijk. Met trots is de Rosorumrun 2017 afgesloten, door aan het bestuur van de stichting HDKT een cheque van 10.999,10 euro te overhandigen. Een bijzonder dank was er aan alle deelnemers en sponsoren voor dit mooie resultaat.

Zaterdag 1 juli Wyborghfeest

WESTERVOORT - Het jaarlijks terugkerend Wyborghfeest wordt dit jaar gehouden op zaterdag 1 juli. "We hebben een overvol programma boordevol gezellige muziek met natuurlijk als bijzonder onderdeel het Balkoncert. Dit jaar geven we ook locale/regionale artiesten weer een mooi podium en natuurlijk voor hun een uitdagend optreden."

Het Balkoncert zal deze keer verrassende elementen bevatten welke nog niet eerder zijn vertoond. Dit ook om het voor iedere bezoeker een genot te laten zijn om mee te maken. Wederom zijn er rond de 75 muzikanten die deelnemen. Dit alles begeleid door dirigent Louise Peters.

De toegang is net als voorgaande jaren gratisen de ondernemers van De Wyborgh zullen zorgen voor de catering deze avond. "We starten om 20.00 uur met muziek en optredens: 20.30 uur Optreden Joey Hartkamp; 21.15 uur Optreden Arjan Koenen; 21.30 uur Optreden Willem Huisman; 22.00 uur Start Balkoncert; 24.00 uur Optreden Roy Wilting. Medewerkende verenigingen aan het Balkoncert zijn: OBK Liberte De Diesseltrekkers De Borrelnootjes Excelsior Loo Drumband Heelsum. Wij hopen u allemaal weer te mogen begroeten op ons Dprpsplein Winkelcentrum De Wyborgh in Wesyervoort."

Omni-vereniging SDZZ erkend leerbedrijf

ZEVENAAR - Vrijdagmorgen 16 juni heeft de jeugdvoorzitter van omni-vereniging SDZZ een zeer positief gesprek gehad met, een delegatie van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Het resultaat van dit gesprek was dan ook dat het erkend leerbedrijf certificaat weer voor vier jaar verlengd is met het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs. SBB erkent hierbij voetbalvereniging SDZZ in Zevenaar als leerbedrijf conform artikel 7.2.10, lid 1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs. Door deze erkenning is de organisatie bevoegd om stages en leerbanen te verzorgen voor het middelbaar beroepsonderwijs.

Kortom, een prima opsteker voor onze jubilerende voetbalvereniging.

D.A.P. in Angeren

Lid van Lotus Vulgaris Doornenburg

REGIO - Op 10 juni werd de traditionele onderlinge viswedstrijd gehouden in Angeren. Deelnemers aan deze viswedstrijd komen uit de plaatsen Doornenburg, Angeren en Pannerden.

Men kan elk jaar terug zien op een onderlinge strijd. Hierbij spelen veel factoren tijdens de wedstrijd die vier uur in beslag neemt tussen de kemphanen. Om 07.30 uur loten bij herberg De Letse Stuyver te Angeren. Zeventien deelnemers hadden zich vooraf ingeschreven zodat de kemphanen uitgerust deze onderlinge strijd aan de rivier de Rijn konden beslechten. Ook is men altijd afhankelijk van de natuur, mist, harde windvlagen met regenbuien spelen vaak parten. Ditmaal was van dat alles niets voorradig, de Rijn leek wel een spiegel. Ook de wind was er dit keer niet, het enige wat nog een spelbreker kon worden de scheepvaart. Terugkijkend kan men stellen dat het een buitengewone mooie viswedstrijd werd. De vangsten kunnen we dan rangschikken tot redelijk. Bovenkant werd gezamenlijk 29 kilo en 230 gram gevangen. Onderkant 12 kilo en 340 gram.

De uitslag als volgt:

Uitslag traditonele DAP viswedstrid in Angeren.
Bovenkant

1 Mart Verhoeven Doornenburg 9 kg 080 gr
2 Harry Reulink Pannerden 5 kg 820 gr.
3 Chris v Moerkerk Doornenburg 4 kg 980 gr

Onderkant

1 Jan van Beek Doornenburg 3 kg 100 gr.
2 Roland Cornelissen Pannerden 2 kg 400 gr.
3 Ger Rensen Doornenburg 2 kg 269 gr.

Oecumenische familiedienst

LOBITH - Na een geslaagde oecumenische samenwerking met activiteiten voor (groot)ouders en (klein)kinderen tijdens de paascyclus, wordt voor de zomer een oecumenische familiedienst gehouden op zondag 9 juli om 10.30 uur in de protestante kerk van Lobith. Er is die zondag geen viering in de RK kerk, iedereen is uitgenodigd voor deze gezamenlijke viering.

Hieraan voorafgaand is er op zaterdag 8 juli van 14-16 uur een kinderactiviteit. Vooruitlopend op de vakantie mogen de kinderen een knapzak vullen; er is een leuke activiteit gepland voor de kinderen en er wordt hen de vraag gesteld: Wat wil je meenemen op reis? Voor lekkers en drinken wordt gezorgd en de toegang is vrij, al vinden we het fijn als(groot)ouders en kinderen zich opgeven.

Kinderactiviteit: zaterdag 8 juli 14-16 uur in de Ontmoeting (gelijk naast de protestante kerk in Lobith) Markt 15. Opgave via evaouwehand@xs4all.nl

Er zijn ook plannen om in het najaar een Taizéreis te gaan maken, dit is voor jongeren vanaf vijftien jaar, meer informatie hierover: niels@quartel.net of 06 81029492. Op 6 juli staat hiervoor een informatieavond gepland in de Ontmoeting om 20.00 uur.

Basketiers'71: (bijna) einde seizoen

ZEVENAAR - Het was een lang, leuk, gezellig, sportief seizoen. Waarbij de vreugde en het spelplezier altijd voorop stonden. Zowel voor de individuele speler, als in teamverband. Aan alles komt een keer een einde, dus ook aan dit seizoen.

Dinsdag 27 en donderdag 29 juni zullen de laatste trainingen plaatsvinden. Symbolisch zal één van de oudere recreanten op donderdag de laatste bal gooien. De ballenkasten kunnen op slot, de shirts, trainingspakken kunnen worden gewassen. De overige sportkleding kan de kast weer in, de spelmaterialen kunnen op adem komen. De sporthallampen kunnen uit en de voordeur kan bij wijze van spreken op slot.

Kortom de zomerstop kan gaan beginnen, even geen basketbal bij Basketiers’71. "Dit zal van redelijk korte duur zijn, op dinsdag 29 augustus zullen we weer starten. Wil je daar ook bij zijn? Informeer en vraag naar de mogelijkheden via secretaris@basketiers.nl."

Westervoortse amazones Britt en Esmé in finale basisscholen

GROESSEN - Britt Ronge en Esmé van der Klei doen namens IKC De Hoge Hoeve mee aan de Gelderse Basisschoolkampioenschappen Paardensport.

Op hun pony's Charly (Britt) en Chocotoff (Esmé) wonnen de 12-jarige amazones glansrijk de regiofinale door als beste te eindigen in de onderdelen dressuur en behendigheidscross voor manegepony's. Daarmee werden zij het beste team en mogen ze ook meedoen aan de provinciale finales, deze zomer in Ermelo.

Dit kampioenschap wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Leerlingen kunnen meedoen met een eigen pony of een manegepony. Zo krijgen meer kinderen de kans kennis maken met paardensport. De regiofinale werd georganiseerd door Manege Groessen, waar Esmé en Britt allebei lessen volgen. De meiden zitten allebei in groep 8 van IKC De Hoge Hoeve. Voor hen was het dus de eerste en laatste kans om mee te doen.

Dat ze mee konden doen was al winst op zich. Britt was zeven weken voor de wedstrijd nog van haar pony gevallen en brak daarbij een bot in haar schouder. Esmé rijdt pas enkele weken voor manege Groessen en moest dus nog helemaal wennen aan haar pony Chocotoff. Beide amazones waren daardoor vooraf wel gespannen, maar daar lieten ze de wedstrijd niets van merken. Daardoor mogen ze nu dromen van succes bij de Gelderse finale op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Open imkerijdag in Duiven en Groessen

REGIO - Op 9 juli van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom bij de bijenstallen in het Horsterpark in Duiven en ook in Groessen, Vossendel 3 (plaats van het vroegere zwembad).

Imkers van Imkervereniging Liemers geven voorlichting over bijen die men ongehinderd van dichtbij kan bekijken onder het genot van koffie of thee (limonade voor de kinderen). Voor kinderen zijn er activiteiten in de stal in Groessen. Honing proeven kan natuurlijk ook.
Iedereen kan meehelpen om de bijenstand te bevorderen door de juiste planten in de tuin te zetten.
Imkervereniging Liemers hoopt dat deze Landelijke Open Imkerijdag bijdraagt in de verbetering van de positie van de bijen.

12 / 24

Kerkberichten Sint-Fransciscus Babberich

Op zondag 25 juni is er om 9.30 uur een eucharistieviering. Voorganger is Pastor Thanh Tha en het Ritmisch Koor verzorgt hierbij de zang.

Misintenties:

Albert en Henkie van Dinther

Dineke en Henk van Dinther

Wim Jansen, jaargetijde

Mies Jansen-Krauts

Herman Köning

Overleden familie Köning-Gerritsen

Gerda Eggenhuizen namens de buurt.

Telefoon: 0316 247216 Email: babberich@sint-willibrordusparochie.nl

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

zondag 25 juni: geen viering

zondag 2 juli: Eucharistieviering Pater G. Remmers m.m.v. Herenkoor. Afscheid dirigent Jan Holland.

Intenties 2-7: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Bernard Bouman, Gerrit en Leike Driessen, Bart Vermeulen, ouders Bolder-Raasing, Wim en Riet Driessen-Teunissen, Cor en Riet Aaldering-Roordink, Henk Breedveld, Jan en Bep Buurman-Bruins, jaargedachtenis Paul Derksen, Henk Derksen, jaargedachtenis Rienie Bouwman-Staring, vader en moeder Staring, Henk en Toos Derksen-Schlief, Theo Aaldering, Riek Derksen-Roordink en Willy, Wim en Willy Derksen-Huberts, Joost Vermeulen, Frits en An van den Hazelkamp-Terwindt, Hennie Roordink en Norbert, ouders Meijer-Ledderhof en kleinzoon Stef, Theo Uffing, Genie en Marianne Terbonssen-Bartsch, Wim en Lies Melchers-Derksen, familie Kloppenburg.

Open tuinenweekend in de Liemers

LIEMERS - Dit jaar neemt een record aantal tuinen deel aan het open tuinen weekend: liefst 37 tuinen, waarvan 20 nieuwe tuinen!

De tuinen die geopend zijn liggen verspreid over de Liemers in Aerdt, Groessen, Duiven, Westervoort, Babberich, Herwen, Lobith, Tolkamer, Giesbeek en Doesburg. De tuinen zijn op zaterdag 24 en zondag 25 juni van 11.00 – 17.00 uur geopend. Een overzicht van de tuinen en op welke dagen zij geopend zijn, staan op: www.liemers.groei.nl. Groei & Bloei beveelt een bezoek van harte aan!

Wethouder Hans Breunissen opent Beachvolleybalclinics

WESTERVOORT - Voor het zesde seizoen organniseert volleybalvereniging Actief ‘81 in samenwerking met de gemeente Westervoort, op De Waaij, Beachvolleybalclinics.

Dit seizoen opende wethouder Hans Breunissen de clinics om deze wat extra in het zonnetje te zetten, mede omdat de gemeente de clinics sponsort in het kader van sportstimulering. De eerste avond werd een succes, waarbij vier passanten, na een kleine aanmoediging, de eerste stappen op het zand zetten en met enkele aanwijzingen een leuke pot speelden, gelukkig zonder blessures. Het weer werkte nu ook prima mee, volop zon, mooie temperaturen en gelukkig laag water.

De clinics worden elke vrijdagavond van 19.00 tot circa 21.00 uur gegeven op het strand van openluchtzwembad De Waaij aan de Paepestraat in Westervoort. De volgende data zijn vastgesteld: 23-30 juni, 7-14 juli en 1-8 en 15 september.

"Denk je dit is iets voor mij, meld je dan aan via de website van Actief ’81 www.actief81.nl tabblad 'evenementen'. Langskomen op zwembad De Waaij kan uiteraard ook." Meer informatie staat op www.actief81.nl.

Smoking Alaska: publieksprijs en gaat spelen op Huntenpop!

Photo by Aricia Bouman Photography

REGIO - Tijdens de Achterhoekse Bandcompetitie wist de band Smoking Alaska het publiek voor zich te winnen. Zes bands streden in een volle DRU Cultuurfabriek in Ulft tegen elkaar voor een podiumplek op het welbekende Huntenpop.

De Duivense band, die we vooral kennen van hun nieuwste single 'Into Motion', trad aan als vijfde band en wist het publiek met een korte set dol enthousiast te maken. De band ging er namelijk met de publieksprijs vandoor, waardoor ze nu op 12 augustus aan mogen treden op het festival Huntenpop waar ook grote namen als Kensington, Chef'Special en Kraantje Pappie zullen spelen. 'Smoking Alaska scoorde ook bij de jury hoog', zegt Bert Messing (programmeur van Huntenpop) op www.gelre.fm. Echter, de band Valice won de juryprijs en zal eveneens op het festival aantreden.

Het festival Huntenpop speelt zich af op 11 en 12 augustus in Silvolde. Dagkaarten zijn er al vanaf 15 euro en weekendkaarten vanaf 42,50 euro.

Gregoriaanse getijden op langste dag in Oud-Zevenaar

De eerste getijdenviering in Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Eeuwenoude gezangen bij zonsopgang, als de zon het hoogst staan en bij zonsondergang op zondag 25 juni in de kerk van Oud-Zevenaar.

Op zondag 25 juni wordt in de kerk van Oud-Zevenaar teruggegrepen op het eeuwenoud gebruik in abdijen en klooster om verspreid over de dag getijden te zingen. Een speciaal Gregoriaans projectkoor met zangers uit Duiven, Groessen, Oud-Zevenaar en Zevenaar voert die gezangen uit. Aangehaakt wordt bij het feest van Sint-Jan dat op 24 juni gevierd wordt en dat eeuwenlang als de langste dag van het jaar werd beschouwd.

Naast de Gregoriaanse, bij deze feestdag passende psalmen, antifonen en hymnen, worden bij zonsopgang fragmenten uit het ‘Grote Zonnegezang’ van de Egyptische farao Echnaton voorgedragen. In de middagviering weerklinkt het bekende zonnelied van Sint-Franciscus, terwijl in alle drie vieringen teksten van Hildegard van Bingen (1098-1179 ) zullen worden voorgelezen. In de middagviering zal op fluit ook muziek van deze abdis en mystica worden gespeeld. Bovendien zullen enkele moderne psalmen van de onlangs overleden Zevenaarse dichter Henk Herstel weerklinken.

Het koor zingt die zondag drie maal. Bij zonsopgang (om 5.15 uur), rond het middaguur als de zon de hoogste stand bereikt (om 13.35 uur) en bij zonsondergang om 22.00 uur. Belangstellenden zijn welkom. Martijn van Leeuwen dirigeert het projectkoor. Medewerking verlenen Anny Weenink (voordracht), Mieke Smits (fluit), Gaby Keet (harp). Zorg voor de inhoud dragen Wim van Heugten en Theo Salemink, terwijl Wim Wismans de coördinatie heeft.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Beheersstichting de Maatjes zoekt een bestuurslid met bouwkundig inzicht, die zorgdraagt voor het onderhoud van het gebouwencomplex. Ook zoekt men een bestuurslid Algemene Zaken, die m.n. de barzaken regelt.

- Kinderboerderij Rosorum zoekt een gastheer/gastvrouw die ook zorgt voor het schoonmaken van de gemeenschapsruimte, de toiletten en de keuken, plus het koffieschenken voor bezoekers.

- VluchtelingenWerk Oost-Nederland zoekt enkele taalcoaches die individuele taalondersteuning geven aan één of meerdere inburgeraars (in Duiven en Westervoort).

- Zonnebloem Zevenaar-Oost zoekt een bezoekvrijwilliger om een cliënt te bezoeken en te stimuleren deel te nemen aan de activiteiten.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Start herontwikkeling woongebied Middag Oost in Babberich

BABBERICH - Het woningaanbod in Babberich wordt uitgebreid met nieuwe woningen aan de Middag Oost. De gemeente Zevenaar werkt samen met Zegers Ontwikkeling B.V. aan de realisatie van de eerste fase van dit woongebied.

Hoe het nieuwbouwplan er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Zegers organiseert op korte termijn een marktconsultatie in Babberich. Belangstellenden kunnen op dat moment hun wensen aangeven. Op basis van deze informatie maakt Zegers een definitief plan en worden kaveloppervlakten, woningtypen en verkoopprijzen bekendgemaakt. Via www.middagoostbabberich.nl kunnen geïnteresseerden wel alvast hun gegevens achterlaten.

Wethouder Stef Bijl is blij met de ontwikkeling: "Het plan voorziet in de toenemende vraag naar woningen. Op dit moment worden er geen projectmatige woningen in Babberich aangeboden, daarom starten we met het uitbreidingsplan in het woongebied Middag Oost. We kiezen er bewust voor om samen met geïnteresseerden het plan vorm te geven, omdat we rekening willen houden met wensen van inwoners en de toekomstige bewoners van de wijk."

Naast projectmatige woningen zijn in de Middag Oost ook vrije kavels beschikbaar. Ook voor deze kavels geldt dat we zoveel mogelijk tegemoet komen aan de woonwensen van belangstellenden. Voor informatie kan men contact opnemen met het Projectbureau van de gemeente Zevenaar, via het telefoonnummer 0316 595111.

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

zondag 25 juni: geen viering

zondag 2 juli: Eucharistieviering Pater G. Remmers m.m.v. Herenkoor. Afscheid dirigent Jan Holland.

Intenties 2-7: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Bernard Bouman, Gerrit en Leike Driessen, Bart Vermeulen, ouders Bolder-Raasing, Wim en Riet Driessen-Teunissen, Cor en Riet Aaldering-Roordink, Henk Breedveld, Jan en Bep Buurman-Bruins, jaargedachtenis Paul Derksen, Henk Derksen, jaargedachtenis Rienie Bouwman-Staring, vader en moeder Staring, Henk en Toos Derksen-Schlief, Theo Aaldering, Riek Derksen-Roordink en Willy, Wim en Willy Derksen-Huberts, Joost Vermeulen, Frits en An van den Hazelkamp-Terwindt, Hennie Roordink en Norbert, ouders Meijer-Ledderhof en kleinzoon Stef, Theo Uffing, Genie en Marianne Terbonssen-Bartsch, Wim en Lies Melchers-Derksen, familie Kloppenburg.

Open tuinenweekend in de Liemers

LIEMERS - Dit jaar neemt een record aantal tuinen deel aan het open tuinen weekend: liefst 37 tuinen, waarvan 20 nieuwe tuinen!

De tuinen die geopend zijn liggen verspreid over de Liemers in Aerdt, Groessen, Duiven, Westervoort, Babberich, Herwen, Lobith, Tolkamer, Giesbeek en Doesburg. De tuinen zijn op zaterdag 24 en zondag 25 juni van 11.00 – 17.00 uur geopend. Een overzicht van de tuinen en op welke dagen zij geopend zijn, staan op: www.liemers.groei.nl. Groei & Bloei beveelt een bezoek van harte aan!

Slagwerkers naar Wereld Muziek Concours

de slagwerkgroep tijdens hun try-out concert in Groenlo afgelopen weekend

ZEVENAAR - Slagwerkgroep Crescendo bereidt zich sinds januari intensief voor op een deelname aan het Wereld Muziek Concours. Het WMC is de grootste muzikale wedstrijd ter wereld. Onder leiding van dirigent John Sonderen, worden de Ooyse muzikanten uitgedaagd om op 28 juli het beste van zichzelf te laten horen.

De slagwerkers zullen deelnemen met een speciaal voor Crescendo gecomponeerd programma. Bijzonder is dat het volledige programma geschreven is door twee Zevenaarse componisten, te weten Dolf de Kinkelder en Maarten Zaagman. Het hoogtepunt van het programma is ‘Machine Machine’ gecomponeerd door Dolf de Kinkelder. Het muziekstuk is geïnspireerd op dreunen, ritmes en klanken van onuitputbare machines. Voor het juiste geluid met bijbehorend gevoel maken de slagwerkers gebruik van onconventionele instrumenten.

Maarten Zaagman arrangeerde een volledige percussie versie van ‘Shaker Loops’, het bekende minimalistische werk voor strijkers van componist John Adams, met prachtige oorstrelende caleidoscopische klanken.

Het programma bestaat uit vijf werken die aansluiten bij de creatieve voorkeur van Crescendo. De slagwerkers zullen bij twee van deze werken ondersteund worden door topsolist Egon Smit, saxofonist van Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Kunnen de slagwerkers u ook raken? Om het publiek uit de Liemers van deze muziek te laten genieten, speelt de slagwerkgroep de première van hun programma tijdens Rake Klappen in Het Musiater. Zaterdagavond 8 juli en zondag 9 juli matinee. Kaarten zijn verkrijgbaar via Het Musiater.

Blauw Geel’55 winnaar pupillentoernooi

ZEVENAAR - Zaterdag 10 juni organiseerde OBW voor de 9e keer een JO 9-pupillentoernooi.

"Naast zeven teams van OBW, hadden we vijftien bezoekende teams op Sportpark Hengelder te gast. Naast teams uit omliggende plaatsen (DVV, Sc Rijnland, GSV’38, sv Loo, sv Loil, ‘t Peeske en Sc Doesburg) kwamen er ook teams van iets verder weg (vv Doetinchem, AZSV, Longa’30 Witkampers en Blauw Geel’55)."

De teams waren ingedeeld in vier poules, waarbij rekening werd gehouden met de sterkte van de teams. Om 10.00 uur werd er op vier velden gestart met de wedstrijden. Naast de wedstrijden, werd er ook gestreden om de eerste plaats bij de penalty-bokaal.

Om 14.00 uur waren alle wedstrijden gespeeld en bleek uiteindelijk dat Blauw Geel’55 JO 9-1 de winnaar van de A-poule was. Naast een beker, mocht dit team ook de grote wisselbeker mee naar huis nemen. In de andere poules gingen de eerste plaatsen naar ’t Peeske JO 9-1, Blauw Geel’55 JO 9-4 en AZSV JO 9-8.

Bij de penalty-bokaal bleek Blauw Geel’55 ook de beste te zijn. Ook de sv Loo was goed op dreef bij de penalty-bokaal. Beide teams ontvingen een taart, die beschikbaar was gesteld door Jumbo Heemskerk. "We kunnen terugkijken op een geslaagd pupillentoernooi. Gezien de goede weersomstandigheden was ook de publieke belangstelling goed te noemen. Een speciaal woord van dank ging uit naar alle vrijwilligers, die dit toernooi weer mogelijk hebben gemaakt. Evenals aan Jumbo Heemskerk. Naast de taarten voor de penalty-bokaal, heeft Jumbo een sponsorbedrag beschikbaar gesteld voor het toernooi.

Nieuwe schuttersboog voor Sint-Andreas in Zevenaar

ZEVENAAR - De vendeliers van schutterij Sint-Andreas zullen tijdens de Zevenaarse kermis na jaren weer een schuttersboog verzorgen. Een aloude traditie waar geen schutterij in de Liemers of Montferland zonder kan.

Elk jaar tijdens de voor en-najaar schuttersdagen wordt de schutterij verwelkomd door een schuttersboog op het Noordeinde en Schaapsdrift en in het verleden ook de Hunneveldweg en de Didamseweg.

Maar dit jaar staat er naast het traditionele obstakel van de AOZ winkeliers in het centrum, er tijdens de gehele kermis een hagelnieuwe schuttersboog op De Beemd. De schutterij zal daar op kermis dinsdag 4 juli een bezoek brengen, waarbij de vendeliers een vendelhulde houden en de bielemannen het obstakel op de weg zullen doorhakken en de weg vrij maken voor de schutterij. Op vrijdagavond 30 juni, zal er onder het alom bekende genot van een hapje en een drankje, de boog vakkundig worden opgebouwd door de vendeliers. Publiek is altijd welkom om de bouw te aanschouwen.

De relatief jonge vendeliersgroep van Sint-Andreas telt op dit moment 16 senioren vendeliers en 6 jeugdvendeliers. Er is nog ruimte genoeg om (jeugd)vendeliers op te nemen in de groep. Het is een enthousiaste club mensen die de traditie koesteren en vooral voor de gezelligheid tijdens de diverse evenementen samen plezier maken.

Iedereen is welkom tijdens de kermisdagen in ons schuttersgebouw bij schutterij Sint-Andreas. Ook dit jaar zullen diverse topbands, te weten Perfect Showband, Millenium Showband, Keep Movin en Kaliber weer deel uitmaken van een paar onvergetelijke kermisdagen van 1 tot en met 4 juli.

Succesvolle avondvierdaagse in Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - De 45e avondvierdaagse 'Het Gelders Eiland', die vorige week gelopen werd in de gemeente Rijnwaarden, heeft –mede dankzij het mooie weer– veel wandelaars getrokken.

Liefst 450 deelnemers hebben dit jaar per avond de 5 of 10 km gelopen. Omdat de wandelvierdaagse altijd over vijf avonden is verspreid, konden de deelnemers één avond naar keuze overslaan. Onder mooie weersomstandigheden en in goede sfeer liepen de wandelaars iedere avond –met start en aankomst iedere avond in een ander kerkdorp in de gemeente Rijnwaarden- een mooie landelijke route. Vooral de landelijke route rond Spijk werd erg gewaardeerd. Onderweg kregen de wandelaars dagelijks een traktatie aangeboden, die gesponsord werden door Jumbo Tolkamer, en Coop Pannerden. De Rabobank en fruitkweker ’t Schip uit Aerdt deelden op twee wandelavonden gratis appels uit.

De laatste wandeletappe was vrijdagavond in Tolkamer. Hier werd dan ook de intocht van de wandelaars gehouden. Vanaf Lobede werden de wandelaars onder grote publieke belangstelling en muzikale klanken van muziekvereniging Leo Harmonie uit Lobith enthousiast ingehaald. Na de finish bij de Taveerne De Byland in Tolkamer kreeg iedere deelnemer een mooie herinneringsmedaille.

Ook na de samenvoeging met de gemeente Zevenaar in 2018 gaat de stichting Avondvierdaagse ‘Het Gelders Eiland ‘ gewoon door. De 46e Avondvierdaagse zal komend jaar dan worden gelopen in de week van 28 mei t/m 1 juni!

Qoorieus viert Oud&Nieuw!

ZEVENAAR - We horen jullie denken; wat is Oud&Nieuw vroeg dit jaar! Maar dit is nu typisch Qoorieus. Vocal group Qoorieus heeft in december een mooi, grappig en ontroerend alternatief Kerstverhaal laten zien en horen in De Kunsthal in Zevenaar. Het logische vervolg daarop is natuurlijk de jaarwisseling.

Qoorieus viert dit jaar graag met iedereen Oud&Nieuw. In dit programma wordt het publiek getrakteerd op de mooiste, ontroerendste of grappigste liedjes uit hun oude repertoire en verrassen ze het publiek met een aantal gloednieuwe nummers. Theaterkoor Qoorieus zingt meerstemmig a capella, Nederlands en Engelstalig, bekend en minder bekend maar altijd met een theatrale twist. Bij geen enkel nummer worden alleen maar de noten gezongen, het verhaal wordt echt verteld compleet met emotie en veel humor. Qoorieus zingt onder muzikale begeleiding van de altijd energieke en creatieve dirigente Josette Brinkhof.

Qoorieus nodigt iedereen van harte uit op de curieuze datum 1-7-17 om het Oud&Nieuw-concert bij te wonen. Dit unieke optreden gaat plaatsvinden op de locatie waar Qoorieus ooit begonnen is, namelijk in het gebouw van Scouting Subenhara aan de Slenterweg 29 in Zevenaar. De entreeprijs bedraagt 10 euro per persoon. Koffie/thee/fris/bier/wijn én oliebollen zitten bij de entreeprijs inbegrepen. Kaartjes kunnen bij Qoorleden worden besteld of aan de kassa gekocht. Het concert start om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Expositie Sabine van den Brand in Liemerije

ZEVENAAR - In Liemerije is een nieuwe expositie van start gegaan, na een door onvoorziene omstandigheden kortdurende expositie 'Liemers te Kijk'. Sabine van den Brand exposeert nu in Liemerije haar schilderijen.

Sabine is vanaf begin jaren '90 bezig met beeldende kunst, als autodidact aangevuld met korte opleidingen, enkele jaren academie, diverse workshops en open ateliers. Sinds 2010 hangen haar werken regelmatig op exposities. Sabine schildert met een combinatie van acryl en olieverf, gemengde technieken en organische materialen zoals zand, hout, schelpen en paardenhaar. In veelal aardse kleurencombinaties probeert zij vorm te geven aan haar passie voor de natuur en paarden. Vooral witte paarden hebben iets speciaals. In vaak groeiende composities is zij voortdurend op zoek naar boeiende contrasten en impressies.

Deze zoektocht is in de zeezichten terug te vinden in combinaties van weidsheid van de zee en tastbaarheid van voorwerpen zoals schelpen en wrakhout op het strand. Daarnaast zijn de paarden een dankbaar onderwerp. Met hen kan zowel kracht, elegantie en temperament worden weergegeven als ook nieuwsgierigheid, angst en kwetsbaarheid. En in de serie ‘kermis paarden’ is dit aangevuld met een fascinatie voor het dualisme waar en of natuur ophoudt en ‘kermis’ begint.

De expositie is tot 11 augustus te zien in het bewonerscafé en de aansluitende gangen op de begane grond van Liemerije locatie Zevenaar aan de Hunneveldweg 12. De expositie is dagelijks vrij toegankelijk tussen 8.00 en 20.00 uur.

Kermisfeest bij Sint-Andreas Zevenaar

Het koningspaar Gerald & Inge Arns

ZEVENAAR - Van zaterdag 1 tot en met 4 juli viert schutterij Sint-Andreas ’t Grieth Zevenaar haar jaarlijkse kermisfeest met de muziekbands Perfect Showband, Millennium Showband, Keep Movin en Kaliber.

De feestavonden beginnen om 20.00. De entree bedraagt 7,50 euro per avond. Op zaterdagavond zal de muziek verzorgd worden door de Perfect Showband. De Perfect Showband wordt gezien als de succesvolle band uit het oosten van Nederland. Het belooft dan ook een schitterende opening van de kermis te worden.

Op de zondagavond speelt Millennium Showband. Dit is een energieke band die ieder feest omtovert tot een waar festijn. Kortom, de zondagavond is bij de Millennium Showband in goede handen.

Op maandagmiddag, vanaf 11.30 tot 15.30, wordt de muziek verzorgd door de band Keep Movin. Keep Movin staat garant voor een zeer gezellige kermismiddag. Kom gerust, want de entree is gratis.

Op maandagavond speelt Kaliber. De topband Kaliber is alom bekend en heeft beloofd er weer topfeestavond van te maken. Dat wil je niet missen.

Dinsdag is de afsluitende feestmiddag begint vanaf 14.00 tot 19.00. Kom gerust, want de entree is gratis. De muziek wordt deze middag verzorgd door Kaliber. Met deze topband worden de kermisfeesten afgesloten. De laatste mogelijkheid om dit jaar een te gek kermisfeest met ons te vieren. Kom daarom kijken, luisteren en feestvieren met Kaliber. Het kermisfeest wordt gevierd in het Schuttersgebouw Sint-Andreas, Oude Doesburgseweg 1, Zevenaar.

Gastgezinnen kunnen zich opgeven voor bijeenkomst volwassenen

Deze boom is een geschenk van Weilburg voor de bijeenkomst in 2016 in Zevenaar. Het is een appelboom met de toepasselijke naam “de Weilburger”.

ZEVENAAR - Het Zevenaars Comité voor het stedencontact organiseert dit jaar weer een (jaarlijkse) bijeenkomst voor volwassenen. Dat betekent dat er vijftien personen uit Weilburg op 8, 9 en 10 september te gast zullen zijn in Zevenaar.

Het gaat er bij deze uitwisseling vooral om dat de deelnemers uit de zusterstad in contact komen met Zevenaar en haar inwoners. Om dat doel te bereiken is het onder andere van wezenlijk belang dat de buitenlandse gasten worden ondergebracht in gastgezinnen.

Het voorlopige programma - waaraan zowel door de buitenlandse gasten als door de (leden van) gastgezinnen kan worden deelgenomen – ziet er ongeveer zo uit.

Vrijdag 8 september
12.00 uur ontvangst Weilburgse delegatie
's avonds gezellige avond met buffet in Thans en Toen (nieuwe zaak van fam. Reijmer bij Oud Zevenaarse kerk)

Zaterdag 9 september
overdag: bezoek aan Zandsculpturen in Garderen
's avonds: vrij en/of bezoek aan Najaarsfestival Muziekstad Zevenaar

Zondag 10 september
ochtend: koffie met gebak van gastgezinnen
middag: bezoek aan dweilorkesten en smartlappenkoren Muziekstad Zevenaar
15.00 uur vertrek Weilburgse delegatie.

Degenen die als gastgezin willen meedoen aan deze uitwisseling worden verzocht zich op te geven bij Jan Boerboom, secretaris van het Zevenaars Comité voor het stedencontact. Hij is bereikbaar op K. de Jongstraat 19, Zevenaar. Zijn telefoonnummer is 0316 525014, e-mail adres: info@stedencontact.nl. Bij de opgave kan worden vermeld of men de voorkeur geeft aan één persoon of een echtpaar.

Met schilderijen en keramiek van Tatjana Urbanc Expositie ‘Zicht op het Oosten’

ANGERLO - De expositie Zicht op het Oosten is elke zondag van 13.00 tot 16.00 uur te zien tot en met 16 juli. De toegang is gratis.

De Oost-Europese roots van Tatjana, alsmede de vele colleges Oost-Europese cultuur en kunstgeschiedenis, die zij volgde en de vele reizen naar Oost-Europa waren en zijn de inspiratie voor zowel haar schilderijen als haar keramiek. De vele reizen brachten haar naar Petersburg, Moskou, Istanbul, Capadocië, Kroatië, Slovenië en Griekenland. De titel van haar expositie is dan ook: Zicht op het Oosten.

Haar schilderijen en keramiek hebben vaak eenvoudige thema's, waarbij oosterse onderwerpen domineren: Byzantijnse kerken, Kremlintorens, tempels en beelden, huizen, landschappen, mannen en vrouwen. Opvallend is de neiging tot geometrische vormen en schetsmatige lijnen, maar het is een combinatie van goed gekozen kleuren en vlakverdeling die het interessant maakt. Nuances, in de tinten, vlakken en contrasten, doen je een tweede keer kijken en als uitgesproken eigen accent laat ze steeds vaker de lijnen een kleurbepalende rol overnemen, zodat een eigen stijl aan het ontstaan is. Blauw getinte gebouwen tegen een zwaar rode achtergrond wordt zo tot iets heel bijzonders, ergens op de grens tussen abstract en figuratief.

Wat haar keramiek betreft zijn de kleuren vaak veel subtieler vanwege de keuze van de glazuren. De vormen die zich aandienen zijn architectonisch getint en kenmerken zich door variatie in vorm en kleur, zodat we bij Tatjana Urbanc kunnen spreken van een tegenhanger van haar schilderkunst.

Vrienden basisschool De Wissel krijgen hulp

ZEVENAAR - Wie de afgelopen dagen langs de basisschool aan het Westeinde is gefietst, heeft vast nog eens omgekeken. Alle speeltoestellen zijn weer van een mooi kleurtje voorzien, de bankjes zijn opgeknapt en weer prachtig van kleur, de knikkerpotjes zijn kleurrijk geworden, de lijnen van het voetbalveld zijn weer aangebracht, alle ramen zijn gelapt en de hele buitenkant van de school glimt weer!

Ouders, grootouders, leerkrachten, de conciërge en de directeur hebben flink de handen uit de mouwen gestoken! Enige tijd geleden is er via de nieuwsbrief van de school een oproep gedaan aan de ouders. "Zaterdag 10 juni kunnen wij uw hulp goed gebruiken, want dan gaan we met z'n allen een aantal onderhouds- en schoonmaakacties uitvoeren." Er is zeer goed gehoor gegeven aan de oproep. Deze gezellige dag en de betrokkenheid van ouders en team kenmerken basisschool De Wissel!

Binnen de school is enige tijd geleden een groep enthousiaste ouders en leerkrachten gestart met als doel de school te ondersteunen daar waar nodig is. In deze 'Vrienden van de Wissel'-groep zitten Andor Luising, Franz Gerritschen, Henk-Jan Cremers, juf Daisy en juf Tonnie.

Zij zijn iedereen dankbaar, die op deze dag geholpen heeft en hebben alweer zin in volgend jaar! Want dat deze dag een traditie gaat worden, staat na dit succes al vast.

Jubileum voedselbank Zevenaar/Rijnwaarden

ZEVENAAR - Zaterdag 24 juni is het precies tien jaar geleden dat de voedselbank Zevenaar en Rijnwaarden is opgericht. Al die jaren zorgt de voedselbank ervoor dat de medemens, die extra hulp hard nodig heeft, een steuntje in de rug krijgt.

Momenteel ontvangen 130 gezinnen in de gemeente Zevenaar en Rijnwaarden een voedselpakket, mede dankzij de steun van vele gulle gevers en inzet van vele vrijwilligers. Om bij dit tienjarig jubileum stil te staan, is er 24 juni een open dag en iedereen is van harte welkom. Om 13.00 uur zal de voorzitter de middag openen. Daarna is er voor iedereen gelegenheid het uitgiftepunt op de locatie in Zevenaar te bekijken. Wat zit er gemiddeld genomen meestal in een voedselpakket en hoe worden deze eigenlijk samengesteld? Hoe wordt de voorraad opgeslagen en waar komen de producten vandaan? Natuurlijk zal een hapje en een drankje niet ontbreken. Paul Mulder zorgt voor de muzikale omlijsting.

Om 15.00 uur sluit de open dag en is aansluitend een besloten bijeenkomst voor de vrijwilligers. De open dag vindt plaats op het uitgiftepunt van de voedselbank in Zevenaar, Reisenakker 12. Voor meer informatie kan men contact opnemen met het bestuur via bestuur@voedselbankzevenaar.nl.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 25 juni om 9.30 uur: Eucharistieviering.                                                

Voorganger: Pater G. Remmers met medewerking van koor: NGK.

Intenties: Jan Giezen, Wilhelmien Bongers, overleden familie Steens-Degen, Aloys Lueb en familie –jaargetijde, Dick Ghijben, Jan Wijnbergen.

Zondag 25 juni om 11.30 uur: Doopviering door Pastoor Thanh Ta.

Zaterdag 1 juli om 15.00 uur: Huwelijksviering voor het Bruidspaar Erik Goossen en Ilze Visser.

Zondag 2 juli om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Thanh Ta. met medewerking van koor: AMK.

Intenties: Gerrit Duis en Gerda Duis-Kaak, Annie Bruns, Lies Gieling-Buiting, Ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, Anton Scheerder, overleden familie Stoffels-Okkerman, Ria Koolen van Grol.

Overleden:

Op 2 juni: Chris Leeman, 85 jaar, Romei,

Op 4 juni: Ben Polman, 90 jaar, Jan Campertstraat,

Op 5 juni: Thea de Preter-Cortvriend, 88 jaar, Grietsestraat,

Peter van Loon, 81 jaar, Westeinde,

Ben Gildhuis, 65 jaar, Narcisstraat,

Op 11 juni: Christina Kersten-IJkhout, 87 jaar, Masiusplein 50,

Henk ter Bogt, 87 jaar, ’t Bieltje, Zevenaar.

Kerkdiensten protestantse gemeente Rijnwaarden

LOBITH - Op zondag 25 juni en 2 juli is er om 10.00 uur dienst. In beide diensten is ds. Zemmelink uit Aalten de voorganger.

Na de dienst drinken we koffie en thee met elkaar. Iedereen is welkom bij deze diensten van PKN Rijnwaarden aan Markt 15, Lobith.

Programma Filmhuis Zevenaar

Lady Macbeth, een klassieke kostuumfilm in een modern jasje met dynamische filmshots. Northumberland, 1865. Katherine (mooi debuut van Florence Pugh) wordt door haar vader verkocht aan een despotische mijnmagnaat die ervoor zorgt dat ze trouwt met zijn sadistische zoon. Katherine, stelselmatig vernederd, begint een gepassioneerde affaire met de knecht Sebastian. Maar verwacht geen kasteelromantiek, want al snel verandert deze film in de shakespeareaanse tragedie die de titel belooft. zaterdag 24 juni 20:15u en dinsdag 27 juni 10:30u.

A United Kingdom. Waargebeurd verhaal over de koning van Botswana en zijn blanke Britse vrouw. Bevrijd door de sociale veranderingen van na de oorlog voelen zij zich direct tot elkaar aangetrokken. Zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen de wereld te omarmen. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Maandag 26 juni 14:30u en dinsdag 27 juni 20:15u.

Home. Vlijmscherp drama over hedendaagse jeugd volgt viertal pubers en de verschillende problemen waar ze mee te maken krijgen. Problemen met de ouders, afwijzing en seksueel misbruik. Energieke film van de Vlaamse Fien Troch. Maandag 26 juni 20:15u en woensdag 28 juni 14:30u.

Magallanes. Taxichauffeur Magallanes diende ooit in het Chileense leger tijdens de bloedige burgeroorlog in de jaren tachtig en negentig. Op een dag stapt Celina zijn taxi binnen, een vrouw die hem terugbrengt naar de donkerste periode in zijn leven. Hij zet alles op alles om weer met haar en met zichzelf in het reine te komen. Voortreffelijke combinatie van sociaal-politiek drama en afpersingsthriller. woensdag 28 juni 20:15u.

Life Animated mengt echt leven met animatie en laat zien hoe zinnen uit de bekende Disney-films een brug vormen tussen twee ouders en hun autistische zoon en tussen hem en de wereld. Zondag 25 juni 14:30u.

Glory. Spoorwegarbeider Tsanko vindt langs de rails een tas vol geld. Hij geeft dit geld netjes aan, iets wat zijn corrupte collega's nooit zouden doen. Als dank krijgt hij tijdens een persconferentie een gouden horloge. Als hij deze gelegenheid aangrijpt om de corruptie aan de kaak te stellen komt hem dat duur te staan. Tsanko is niet alleen zijn oude horloge kwijt maar ook zijn waardigheid. Er ontspint zich een wanhopige strijd. Bulgaarse film waarvan het plot gebaseerd is op een krantenartikel. zondag 25 juni 20:15u en dinsdag 27 juni 14:30u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

Rotaryclub Zevenaar wandelt zelf voor water!

ZEVENAAR - In plaats van (basis)scholieren te laten wandelen voor waterprojecten in een ontwikkelingsland, hebben de leden van Rotaryclub Zevenaar donderdag 8 juni zelf gewandeld. Dit leverde het gekozen waterproject in Papoea een sponsorbedrag van 2.475 euro op.

Onder het motto ‘Rotary wandelt voor water’ wilden de Rotarians met deze wandeltocht zoveel mogelijk geld ophalen voor een speciaal project, waarbij zo’n honderd vrouwen in Papoea (voormalig Nieuw Guinea) schoon drinkwater gaan krijgen. Het project is opgezet en wordt begeleid door drie Papoea vrouwen. Schoon drinkwater is een eerste levensvoorwaarde, ziektes worden voorkomen, het werk kan doorgaan en het inkomen dus ook.

Ieder jaar wordt door Rotaryclub Zevenaar een waterproject opgezet. Meestal wandelen (basis)scholieren voor water. In het kader van ‘omdenken’ kozen de Rotarians ervoor om zélf te lopen en daarmee geld in te zamelen voor het waterdoel. Voor Rotaryclub Zevenaar is het belangrijk dat de opbrengst van het sponsorproject niet aan een strijkstok blijft hangen. Dit is nu gewaarborgd een van de leden ‘bovenop’ het project zit.

In totaal werd een mooi bedrag van 2.475 euro bij elkaar gewandeld door de club.

Luchtig openluchtconcert in hartje Zevenaar Muziek op het Terras

ZEVENAAR - Drankje op het terras, gezelligheid, mooie muziek, dit zijn enkele ingrediënten van het openluchtconcert van harmonie Martinus.

Samen met haar jeugdorkest, de Martinus Notenkrakers, spelen ze zondagmiddag 2 juli op de markt in Zevenaar. Vanaf 14.30 uur komt er een luchtig programma voorbij. Loop even langs of ga lekker buiten op het terras zitten. Geniet van het zonnetje, de gezelligheid met elkaar en luister ondertussen naar de mooie klanken van o.a. Phil Collins, The Beatles, James Bond en Earth, Wind and Fire.

De muzikale leiding is in handen van Willeke de Laak en Robert Koenders. Wandel zondagmiddag 2 juli langs en kom luisteren! Meer info staat op www.sintmartinus.nl.

LOBITH - Op zondag 25 juni en 2 juli is er om 10.00 uur dienst. In beide diensten is ds. Zemmelink uit Aalten de voorganger.

Na de dienst drinken we koffie en thee met elkaar. Iedereen is welkom bij deze diensten van PKN Rijnwaarden aan Markt 15, Lobith.

Zevende streekmarkt De Liemers: Lekker Pruuve in Duuve!

DUIVEN - Op zaterdag 8 juli zal voor het zevende achtereenvolgende jaar streekmarkt De Liemers plaatsvinden in het centrum van Duiven.

Ambachtelijke bedrijven uit De Liemers en omstreken presenteren hun streekproducten rechtstreeks van de bron. Het publiek kan informatie verkrijgen over de herkomst van de producten, deze proeven en kopen. Tevens heeft de organisatie een aantal extra activiteiten georganiseerd, die passen bij het karakter en de sfeer van de streekmarkt.

Zo kan men met de paardentram van Hans Peer 'n rondrit maken door 'n deel van het centrum van Duiven, kunnen de kinderen 'gratis' pony-rijden onder leiding van Lizzy de Koning en haar naaste medewerkers van Manege Groessen en zijn er pottenbak- demonstraties door pottenbakker Laurens Goldewijk uit Zevenaar.

De muzikale omlijsting van de streekmarkt wordt verzorgd door het dweilorkest De Duitekluiters uit Arnhem. De streekmarkt vangt aan om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Het thema van de streekmarkt: Lekker Pruuve in Duuve!

Kledinginzameling schutterij Sint-Antonius

NIEUW-DIJK - Zaterdag 24 juni houdt schutterij Sint-Antonius uit Nieuw-Dijk net voor de zomervakantie een kledinginzameling.

De warme winter- en voorjaarskleding hebben we echt niet meer nodig. "Kleding die u niet meer gebruikt willen wij graag komen ophalen. U bent er van af en voor de schutterij brengt het wat extra's in het laatje om haar jeugdleden passend en traditioneel te kleden. Woont u in Didam of Nieuw-Dijk dan kunt u de kleding in gesloten zakken voor 10.00 uur aan de weg plaatsen.

Mocht u kleding hebben, maar u bent niet in de gelegenheid om dit dan aan te bieden of de kleding is niet opgehaald dan kunt u dit altijd afleveren bij H. Jansen, Wilhelminastr. 63 in Didam (0316 531770) of bij I. ten Oever, Muurbloemstraat 9 te Didam (0316 228850).

Natuurlijk kunt ook u het gehele jaar door de kleding kwijt in de kledingcontainer van deze vereniging. Deze container staat aan de Smallestraat. Kunt u niet wachten totdat we langs komen dan kunt u uw kleding ook daar kwijt."

Hovenier Martijn Vister in Tolkamer past vele tuinen aan: Huis verbouwd... en dan update van de tuin!

TOLKAMER – Langer thuis wonen. Met een al dan niet ingrijpende verbouwing is veel mogelijk. En heeft u gedacht aan de tuin en het terras? Hoveniersbedrijf Martijn Vister kan hierin veel betekenen. Niet alleen als het om onderhoudswerkzaamheden gaat, ook zorgt het bedrijf dat uw tuin aangepast wordt aan de wensen van nu en... morgen!

Langer thuis wonen en... langer genieten in uw eigen vertrouwde woning. Natuurlijk ook van tuin en terras. Voor velen is tuinonderhoud op den duur een te grote last. Toch kunt u er nog jaren volop van genieten! Niet alleen door werkzaamheden uit te besteden, ook door een slimme aanleg van de tuin.

Grasmaaien is een arbeidrovend wekelijks terugkerend karwei. Waarom dan geen border met vrolijke bloemen aangelegd, zodat het grasveld kleiner wordt? Of wilt u liever kunstgras? Martijn Vister kent vele mogelijkheden.

Misschien is het wel slim om de tuinpaden breder te maken, breed genoeg om deze te kunnen belopen. En handig in latere tijden met bijvoorbeeld een rollator. Wat te denken van hogere bloemborders en –bakken, zodat bukken niet nodig is. Zo zorgt comfort voor nog meer tuinplezier!

En nu Nederland steeds eerder kan genieten van het buitenleven, is het raadzaam om wellicht je terras te laten voorzien van een overkapping. Hiervoor heeft het bedrijf talrijke maat-oplossingen in huis.

Kijk eens kritisch naar de tuin. Bespreek met hovenier Martijn Vister de mogelijkheden. Hij luistert aandachtig naar uw wensen en komt vaak met verrassende oplossingen en ideeën! Martijn Vister is sterk in het ontwerp en aanleg van tuinen. Ook in dergelijke up-dates! Bij Hoveniersbedrijf Martijn Vister kun je terecht voor ontwerp en realisering. Inclusief afrastering, blokhut, speelwerktuigen en aanpassingen! Nodig hem eens vrijblijvend uit voor een (up-date)-gesprek!

Hoveniersbedrijf Martijn Vister, Lindenhof 1, Tolkamer; telefoon 0316 543240 / 06 16455678.

Zomerse avonden in Wirtshaus Elten!

ELTEN - Zoals we allemaal inmiddels wel gevoeld hebben, is de zomer echt van start gegaan. Heerlijk genieten van de zon, vrienden, familie en veel gezelligheid. Wirtshaus Elten draagt haar steentje bij door deze zomer speciale Zomder Plateau's aan te bieden.

Wat dacht je van een heerlijk plateau vol met dagverse warme en koude gerechtjes, lekker geserveerd met verse friet en salade. Deze plateau's zijn uitermate geschikt om samen te delen (18,50 euro p.p.). Dan mag natuurlijk een lekker Duits (Weißen) biertje of goed glas wijn niet ontbreken, en ook daar kan deze mooie horecalocatie, in het hartje van Elten, aan voldoen. De zomerse avonden waren nog nooit zo mooi!

Natuurlijk heeft Wirtshaus Elten deze zomer ook weer haar 'dag specials' elke dag verse vlees- en visproducten rechtstreeks van haar leveranciers. En door de liefde voor de Thaise keuken zullen dagelijkse Thaise gerechten zeker niet ontbreken.

Wellicht is het u ten oren gekomen, dat de eigenaren van Wirtshaus Elten in de toekomst op zoek zijn naar opvolging. Dit in verband met de ziekte van de eigenaresse Yvonne (MS). Gelukkig gaat het nog goed met haar en haar gezin, ze zal in september een stamceltherapie ondergaan in Mexico. Dus gelukkig hebben Freek & Yvonne alle tijd om op zoek te gaan naar geschikte opvolging voor de toekomst, maar tot die tijd gaat Wirtshaus Elten met volle kracht vooruit, verrassende gerechten, warme gastvrije bediening, lekkere drankjes: het wordt weer een fijne zomer!

Wirtshaus, Klosterstrasse 2, Elten; www.wirtshauselten.de.

Gezellige middag bij zalencentrum Staring

ZEVENAAR - Gerry van Houtert, de enige echte nog optredende Heikrekel, verzorgt op zaterdag 1 juli in zalencentrum Staring een middag vullend programma.

Hij brengt live liedjes ten gehore die men nog kent van vroeger, meezingers en liedjes waarop gedanst kan worden. Naast diverse bekende Heikrekel successen zingt hij ook vele andere bekende liedjes van bijvoorbeeld Jan Smit, Frans Bauer en vele anderen. Een en ander wordt afgewisseld met grappen en grollen en in de pauze is er een gratis loterij. Kortom, het belooft een gezellige middag te worden.

Wie kent tenslotte de Heikrekels niet: het fameuze orkest bekend van Radio en Tros TV-programma Op Volle Toeren met Chiel Montagne! Ze hadden vijf gouden platen. Enkele bekende hits zijn: Waarom heb jij mij laten staan – Bella Maria -Jij bent de zon in mijn leven - Dans wat dichter bij mij – Huilen is voor jou te laat – enz.

Gerry van Houtert treedt op in zalencentrum Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar. De middag begint om 14.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur. Een toegangskaart kost 8,00 euro in de voorverkoop (en 10,00 aan de zaal). De toegangsprijs is inclusief één consumptie.

De toegangskaarten zijn te koop bij: CIGO Gemak Shop Leuven Grietsestraat 50 Zevenaar, bij Ria Lentjes, Slenterweg 26 in Zevenaar (0316 526657) en bij Marian Godschalk, Martinusweg 21 in Zevenaar (0316 333120).

Bourgondisch Proeven op 8 en 9 juli

REGIO - Het was in december 2016 alweer 25 jaar geleden dat de deuren van Restaurant De Bourgondiër openden. Dat vieren Sonja en Gerard Thuijs en de brigade van het buffetrestaurant op 8 en 9 juli met het evenement Bourgondisch Proeven. De parkeerplaats aan de Arnhemseweg 11 verandert dan van 12 tot 20 uur in een gezellig smaakplein.

Gasten kunnen voor een klein bedrag de bijzondere lekkernijen van vaste leveranciers proeven. Deze dagen zijn ook de vermaarde dinerbonnen van 34,50 te koop voor 22,50 euro. Bovendien is er een verloting, waarbij een diner voor twee, luxe messensets en een weekend rijden in een cabrio te winnen zijn. Zie daarvoor de advertentie elders in deze krant.

De vertrouwde leveranciers van De Bourgondiër dragen graag bij aan de feestvreugde. Zo grilt vakslager Herman Eppink specialiteiten op een grote houtskool BBQ en laat Hanos de gasten bijzondere vis- en kaassoorten proeven. Caterina Natalone bakt pizza in een authentieke Italiaanse houtoven en het toetje is het ambachtelijk gemaakte ijs van Esvica. Elk gerechtje wordt extra lekker met een bijpassend speciaalbiertje of wijn van de Terborgse Wijncentrale. Natuurlijk is er ook frisdrank en niet te vergeten koffie van Peeze en groene thee, die de bezoekers van Bourgondisch Proeven. zelf kunnen samenstellen met verse kruiden uit de pluktuin van kwekerij Groeiend Groen.

Er is gezorgd voor leuke muziek en kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen. Het team van de Bourgondiër is ervan overtuigd dat bezoekers van het evenement thuis niet meer hoeven te koken. Meer informatie is te lezen op de website en op Facebook.

De Bourgondiër - Arnhemseweg 11, Beek - 0316 200202 - debourgondier-beek.nl.

Open dag met rondleidingen door de kassen en proeverijen!

GROESSEN - Op zondag 25 juni houdt De Groene Schuur in Groessen een open dag van 11.00 – 16.00 uur. De streekwinkel is geopend en iedereen mag kijken in de kassen van de kwekerij, waar onder andere tropische groenten, vergeten groenten en pepers worden verbouwd. Ook de kookstudio en de wandeltuinen zijn te bezichtigen en er vinden proeverijen plaats.

Alle producten uit de kwekerij zijn verkrijgbaar in de gezellige streekwinkel. Naast deze producten zijn er ook diverse streek- en huisgemaakte producten verkrijgbaar zoals: vruchtensappen, honing, streekwijnen, jam, chutney enzovoort. Allemaal puur natuur en erg lekker!

Heeft u zelf een moestuin dan kunt u uw keuze maken uit diverse groente- en kruidenplanten en zaden en wordt voorzien van gedegen advies! Ook bent u bij De Groene Schuur aan het juiste adres voor een heerlijk wekelijks groentepakket. Vraag naar info op de open dag!

In de kookstudio van De Groene Schuur kunt u terecht voor kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. Tevens zijn er verschillende arrangementen mogelijk waarbij de activiteiten gecombineerd kunnen worden. Deze arrangementen zijn uitermate geschikt voor een bedrijfs-, familie-, of vriendenuitje. Ook leuk om te doen in de vakantieperiode.

Op zondag 24 september vindt de vijfde editie van Sterren Koken in de Kas plaats in samenwerking met sterrenrestaurant Strandlodge. Meldt u aan en komt genieten van deze heerlijk Live cooking zesgangen-walkinglunch!

Meer info staat op www.degroeneschuur.nl of www.kokenindekas.nl. De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9B in Groessen ( 0316 330718).