GN Lingewaard

3 oktober 2018

GN Lingewaard 3 oktober 2018


Snertrit Angerse Oldtimer Club

Traktoren van deelnemers. (foto: Rob Puplichuizen)

ANGEREN - Op zondag 7 oktober wordt door de Angerse Oldtimer Club de Snertrit verreden. Deelnemers kunnen zich vanaf 9.30 uur inschrijven bij clubhuis Herberg De Letste Stuyver aan de Molenstraat 6 in Angeren.

Gerben en Danielle hebben dan de koffie gaar. Onder het genot van een kopje koffie wordt er bijgekletst. Rond 10.30 uur wordt er gestart door de deelnemers. Het eerste deel van de rit leidt naar een pauzeplaats, die zoals gewoonlijk weer goed verzorgd wordt en waar van alles te zien is.

Vanaf de pauze plaats wordt de rit weer voortgezet en eindigt zoals gewoonlijk bij het clubhuis, waar Gerben en Danielle de snert klaar hebben. Onder het genot van de snert of een pannenkoek wordt de inwendige mens versterkt en past er ook nog wel een drankje bij. "Bent u in het bezit van een oldtimer en wilt u meerijden? Meldt u aan bij Johan Kuster (06 13189274 of via de mail info@angerseoldtimerclub.nl). Gaarne voor vrijdag 5 oktober zodat de organisatie weet met hoeveel deelnemers er rekening moet worden gehouden."

VVV Lingewaard verruilt Huissen voor servicepunten

Anciëlla Tap van Camping Waalstrand: Voor een dagje uit kijkt een campinggast verder dan Lingewaard. (foto: Sjaak Veldkamp

BEMMEL/HUISEN - De winkel van VVV Lingewaard in Huissen sluit per 1 januari. Daarvoor in de plaats komt er in samenwerking met Overbetuwe een nieuwe formule voor servicepunten voor toeristische informatie. Dat meldt het college in de gepresenteerde begroting 2019. Voor de servicepunten denkt wethouder Theo Janssen aan bijvoorbeeld Fort Pannerden, Kasteel Doornenburg, campings en horeca. Camping Waalstrand in Gendt is enthousiast, maar ook nieuwsgierig naar de uitwerking.

VVV Lingewaard is na de herindeling opgetuigd. Gaandeweg werd duidelijk dat het VVV-loket overbodig werd. Janssen vindt het spijtig voor de circa 35 vrijwilligers. Maar ook de vrijwilligers gaven aan dat de openstelling niet opweegt tegen het aantal bezoekers, legt Janssen uit. "Toch vind ik maandelijks zo'n duizend bezoekers best redelijk." Lingewaard neemt geen afscheid van de vrijwilliger. De groep blijft actief voor de website, sociale media en folders.


De VVV gaat volgend jaar verder onder de noemer Gastheerschap De Betuwe. De servicepunten zijn gastheer of gastvrouw. Belangstellenden krijgen een cursus hoe ze toeristen kunnen informeren.

Anciëlla Tap van Camping Waalstrand vindt het een goede ontwikkeling. Uit ervaring zegt ze dat mensen op internet vooraf hun vakantiegebied verkennen, maar dat mondelinge tips over bijvoorbeeld Kasteel Doornenburg, Fort Pannerden en fietsroutes veel beter over komen.
Ze vindt het 'super' dat volgend jaar het fiets- en voetveer tussen Bemmel en Ooij in de vaart komt. Die zekerheid geeft althans het college. Het is een samenwerking tussen Lingewaard en de gemeente Berg en Dal. Dat laat meteen zien dat gemeenten op het gebied van toerisme nog meer kunnen samenwerken, vindt Tap. Voor een dagje uit kijkt een campinggast verder dan Lingewaard.

Er zit een luchtje aan... De Prins wil niet in bad!

Kasteel Doornenburg (foto: Sjaak Veldkamp) Sjaak Veldkamp

DOORNENBURG - Ook dit jaar doet kasteel Doornenburg tijdens de herfstvakantie mee met het Sprookjesfestival in Arnhem en omgeving. Een heel bijzondere actieve speurtocht voor kinderen van 4 - 8 jaar in het Kasteel. Nu zijn we op het Kasteel wel wat gewend, maar dit jaar is het wel heel speciaal want...

"In het verre oosten woonde eens een Prins die een enorme hekel aan water had. Maar wat een pech: in zijn land moest iedereen elke dag in bad. En nog erger: elke dag ook nog van die vreselijke parfums over je heen. De Prins wilde echt niet. Geen frisse vent dus, die Prins. Maar wat doe je nou als je verliefd wordt? "

Willen jullie weten hoe het afloopt met onze vieze Prins? Kom tijdens de herfstvakantie en als het kan in je mooiste kleren? En een beetje parfum op mag best! Gaan we samen speuren door kasteel Doornenburg! We zullen het kasteel een extra schoonmaakbeurt geven, je weet maar nooit met zo'n Prins!

We beginnen met onze tochten op maandag 15 oktober en gaan door tot en met zondag 21 oktober (herfstvakantie). Er zijn per dag twee tochten door het kasteel: om half 1 en om half 3.

Deze bijzondere tocht door ons prachtig kasteel duurt ongeveer vijf kwartier. De entreeprijs bedraagt zes euro. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Dit kan via sprookjes@kasteeldoornenburg.nl of via het onlineformulier op website www.kasteeldoornenburg.nl.

Wie zich heeft aangemeld, krijgt per mail een bevestiging (ook als het vol is). Per gezin mogen er maximaal twee volwassenen mee. Wil je meer weten? Kijk even op de website van het kasteel. Kasteel Doornenburg ligt aan Kerkstraat 27 in Doornenburg.

SOL zoekt een Lingewaards project in de Derde Wereld

Bouw onderwijzerswoning Nakwa. (foto: Samwel Moro)

LINGEWAARD - De Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard (SOL) kent al een lange geschiedenis in het ondersteunen van diverse projecten in de Derde Wereld. Daarnaast geeft de SOL voorlichting over het leven, werken en spelen in Afrika op de basisscholen van Lingewaard.

Sinds 2014 is SOL een duurzame relatie aangegaan met de regio Babati in Tanzania. In deze regio worden projecten ondersteund die een meerwaarde hebben voor de plaatselijke bevolking. Het gaat hierbij om projecten die door de eigen bevolking worden aangedragen en door een speciaal hiervoor ingesteld plaatselijk comité zijn goedgekeurd. Voor deze projecten ontvangt de SOL een jaarlijkse subsidie van de gemeente.

In de gemeentelijke subsidie is ook een bedrag opgenomen om incidentele projecten te ondersteunen die vanuit de Lingewaardse gemeenschap worden aangedragen. Zo zijn in het verleden projecten ondersteund voor het opzetten van een bibliotheek, waterprojecten in Malawi en Kenia, een onderwijsproject in Nepal, een project voor orthopedische operaties in de Filippijnen, onderwijsproject India, en nog veel meer.

"U als inwoner van de gemeente Lingewaard kan een verzoek voor eenmalige financiële bijdrage aan een kleinschalig ontwikkelingsproject in de derde wereld bij de SOL indienen. Het bestuur zal het verzoek beoordelen. Voor dit soort verzoeken is een totaalbedrag van duizend euro opgenomen. Stuur uw verzoek aan info@sol-lingewaard.nl met de benodigde gegevens over het project en de financiering. Na besluitvorming zullen we met u contact opnemen.

Vieringen parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 6 oktober

19.00 uur: St. Bavo Angeren, Eucharistieviering, G. Peters, Exotherm, gezamenlijke ziekenzalving HHA

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering met kinderwoorddienst,
F. Bomers en M. Sanders, Herenkoor

19.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, woord- en communieviering, Liturgische Werkgroep,
Musica Nova

Zondag 7 oktober

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, G. Peters,
Magna Voce, 55 jr, huwelijksjubileum

10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis,
GK De Levensbron

10.00 uur: St. Bavo Angeren, woord- en communieviering, J. Kallen, Schutterij St. Bavo, Bavo-dag

10.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, oecumenische viering, M. Sanders en E. Kamper, extern koor

15.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, Marialof, V. Bulthuis, Cantorije

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand

Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand

Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand

Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand

Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand

Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag

Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand

Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand

Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand

Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand

Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand

Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Oproep fotomateriaal De Zilverkamp gaat voor goud

HUISSEN - Woont u in de Zilverkamp dan zal het u niet ontgaan zijn dat de wijk in beweging is. Verschillende werkgroepen bestaande uit inwoners, organisaties en vrijwilligers zijn aan de slag om deze jaren-70-‘Bloemkoolwijk’ van zilver naar goud te tillen.

Op 7 november staat de volgende wijkontmoetingsdag gepland. Bewoners/organisaties laten zien wat er al bereikt is en er is de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.

"Middels een pop up fototentoonstelling kunnen inwoners en belangstellenden een ‘kijkje in de wijk’ nemen. Van 15.00 -21.00 uur kunt u binnenlopen en onder het genot van een kopje koffie, thee zien hoe de wijk is ontstaan en zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. We hebben al veel beeldmateriaal en de Historische Kring Huessen heeft toegezegd op 7 november aanwezig te zijn met speciale presentaties. Maar juist ook aan u als bewoners de oproep om geschikt en bruikbaar fotomateriaal beschikbaar te stellen. Wij zijn op zoek naar foto’s van vroeger en van nu (van de Zilverkamp natuurlijk. Twee Huissenaren treffen voorbereidingen om een boek over de Zilverkamp te schrijven. Zij zijn ook aanwezig op 7 november en willen graag uw verhalen horen en uw foto's zien.

Heeft u foto’s en wilt u die aan ons uitlenen? Dan horen wij dat graag. Neem hiervoor contact op met Liesbeth Berens: a.berens@chello.nl of bel: 06 48285416."

OBHR: dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

(foto: E. Milder)

LINGEWAARD - OBHR is dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in de gemeente Lingewaard en aangesloten bij de Harteraad en we richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Mensen met een hartziekte kunnen net als ‘gezonde’ mensen verschillende redenen hebben om aan sport te doen. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten.

"Bovenaan ons lijstje staat: sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. "Als sportbegeleider van deze groep vind ik het een mooie uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende individuele verwachtingen en mogelijkheden. Wij bieden een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit."

"Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen (bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en patiënten die een cardiaal event hebben doorgemaakt) leidt tot een toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden, kwaliteit van leven, afname van mortaliteit en morbiditeit. Daarbij komt dat wij een enorm veelzijdige, gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren?

Kom vrijblijvend bij ons sporten, onder deskundige begeleiding en op uw eigen niveau. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur. Kom langs, neem een kijkje op www.OBHR.nl, bel 0481 421850. Wij sporten in sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 8 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, verse worst met spruitjes en aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Ingezonden brief

Dump reclamefolders Gendtse polder. (foto: M van Stokkum)

Dump reclamefolders

in Gendtse polder

De afgelopen maanden wordt er regelmatig in de Gendtse polder reclamemateriaal gedumpt. Zo is het wel heel makkelijk verdienen voor de bezorger!

Zowel de uitgever als de distributeur van deze folders heb ik op de hoogte gebracht; tot nu toe geen reactie. Jammer dat de natuur het nakijken heeft.

M. van Stokkum

Kaarten voor jongerenfeest Blitzz te koop!

(foto: Jim Dokter)

LINGEWAARD - Afgelopen weken heeft het team van Blitzz , bestaande uit Lingewaardse jongeren en jongerencoaches, heel wat flyers en posters verspreid. De kaartverkoop is daarmee van start gegaan.

Op 12 oktober, de vrijdag voor de herfstvakantie, kan iedereen tussen de 13 en 17 jaar naar Blitzz komen. Met optredens van Mauro, Gekkenhuys, DJ Haly, DJ Erik en DJ Doa belooft het een te gekke party te worden.

Kaarten zijn te koop bij: Big Snack in Huissen, Eetwinkel Polly en SWL in Bemmel, Flintrop in Gendt, Braulio in Angeren en de Spar in Doornenburg. Meer weten? Volg blitzz.swl op insta!

Rommelmarkt Doornenburg

Impressie rommelmarkt

DOORNENBURG - In het weekend van 6 en 7 oktober wordt de jaarlijkse rommelmarkt gehouden. Deze vindt plaats in het sfeervolle schuttersgebouw aan de Kerkstraat in Doornenburg.

Tijdens de rommelmarkt zal een grote verscheidenheid aan artikelen worden aangeboden, waaronder huisraad, speelgoed, gereedschap, boeken, lampen en antiek. De opbrengst is bestemd voor twee projecten in de derde wereld: het missie- en ontwikkelingswerk van pater Derksen in Tanzania en het verzenden van kleding naar een kinderopvangtehuis in Brazilië van pater Helsloot.

De openingstijden zijn zaterdag 6 oktober van 14:00 – 17:00 uur en zondag 7 oktober van 11:00 – 17:00 uur. De entree is gratis.

Kasteel Doornenburg kiest vrijwilliger van het jaar

Rob Fréhé: de Award is een erkenning voor de groen- en klussenwerkgroep. (foto: Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG - Rob Fréhé is gekozen als vrijwilliger 2018 van Kasteel Doornenburg. Volgens het bestuur is de coördinator van de groen- en klussenwerkgroep een persoon die oog voor zijn ‘ploeg’ vrijwilligers heeft.

Tijdens het jaarlijkse vrijwilligersuitje kreeg de compleet verraste Fréhé uit handen van voorzitter Menno Tillema de bijbehorende Floris Award 2018 uitgereikt. Er zijn veel kandidaten te noemen, zei de voorzitter in zijn inleiding. Maar er moet nu eenmaal een keus worden gemaakt. “Er zijn vele kandidaten te noemen, die ieder op eigen wijze een grote bijdrage leveren aan het kasteel.” De doorslag was dat Rob Fréhé regelmatig op het kasteel te vinden is en een visie heeft voor de langere termijn, verklapte Tillema de motivatie van het bestuur. “Maar ook iemand die zich flexibel opstelt als het even anders is.”

Het vrijwilligersuitje van Kasteel Doornenburg eindigt na een educatieve rondleiding op het Openluchtmuseum in het Jordaanse café van Tante Sien. De gehuldigde vrijwilliger begrijpt het nog niet, laat hij eerlijk weten. “Ik ben pas twee jaar vrijwilliger. En nu dit. Ik wist niet wat ik hoorde.” Hij ziet de award meer als een erkenning voor ‘zijn’ hele groep. Elke vrijdag is de groen- en klussenwerkgroep te vinden op en rond het kasteel. Tijdens de koffiepauzes is het altijd hartstikke gezellig, zo verzekert de vrijwilliger van het jaar.

Opbrengst

Spierfondscollecte

HUISSEN - De collecte van het Prinses Beatrix Spierfonds, die gehouden werd in de week van 9-15 september, heeft in Huissen het mooie bedrag van 6815 euro opgebracht.

Het bedrag wordt besteed aan onderzoek en ondersteuning van spierziekten. Een speciaal woord van dank aan alle trouwe collectanten voor hun inzet.

Dag van de ouderen

HUISSEN - "Wij (SWOH) en u 55-plussers vieren weer de dag van de ouderen op vrijdag 5 oktober. In de zaal Buitenpoort van 13:30 tot 17:00 uur. De zaal is open om 13:00 uur."

De toegangskosten zijn zes euro. "Hiervoor krijgt u koffie, een drankje, hapjes, muziek van het orkest 'Eigereid' uit Gendt en zangvan het koor 'Um meezing' uit Bemmel. Iedereen is welkom."

Protestantse

gemeente Gendt-

Doornenburg

GENDT- Op zondag 7 oktober is er een viering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan om 10.00 uur.

Hierin zal ds. J. Waagmeester voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen uitgenodigd!

Tekens van hoop

Kijk vooral naar de tekens van hoop

en de signalen van vertrouwen.

Volg de weg van de gerechtigheid

en een spoor van liefde zal de aarde

opnieuw bewoonbaar maken.

Morgen kun je beginnen.

De bron van leven stroomt altijd door.

(Van: Jurjen Beumer)

Missienaaikring

Gendt stopt

GENDT - Met veel liefde en plezier heeft de Missienaaikring Gendt 51 jaar lang kleding ingezameld en verstuurd naar de missieposten in derde wereldlanden.

"Onze ontmoetingsplek is in het zaaltje bij de Rooms-Katholieke kerk in Gendt. De kerk wordt komende tijd deels afgebroken en deels grondig verbouwd. Voor de Missienaaikring Gendt is dit een goed moment om onze werkzaamheden te beëindigen. U kunt uw kleding nog tot 15 oktober inleveren bij de Rooms-Katholieke kerk van Gendt. Wij bedanken een ieder, die ons werk gesteund heeft!", aldus staat verled in het bericht van Missienaaikring Gendt (06 38226186)

Krantenactie

Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 5 oktober word er weer oud papier opgehaald in Haalderen.

Gevraagd wordt het oud papier voor 17.45 uur in gesloten dozen aan de straat te willen zetten. Het oud papier komt ten goede van basisschool De Wieling in Haalderen.

Sponsor bedankt!

ANGEREN - De Open Toernooi Commissie van Tennisvereniging Angeren kan terugkijken op een zeer geslaagd tennistoernooi.

Er zijn 95 wedstrijden gespeeld van 2 tot en met 9 september. Ook de weersomstandigheden zaten mee. Nagenoeg geen regen en mooie temperaturen van boven de 20c. Het was weer erg gezellig op ons mooie sportcomplex. Veel toeschouwers zijn afgekomen op de spannende wedstrijden.
Wij willen alle deelnemers, het publiek en onze sponsoren bedanken. Met name onze hoofdsponsor Coop Rutten uit Angeren maar ook: Aster Uitvaartzorg, Dio Carla Gendt, Broekman Huissen, Sport Sereen Huissen, Van Dinteren Feestwinkel Bemmel, SNS Bank Huissen, Zaat Vastgoed Huissen, Alberdeco Gendt, Boerderij De Lande Huissen, Jansen Electro Huissen, Moods Gendt, Broodje Zuid Arnhem, Jeanine Pedicure Huissen, Leemreise Gendt, Haarmode Suus, Huisman Sport, Hofs bloemen en planten Angeren, Herberg De Ploeg Angeren, Degen Dranken Huissen. Ook sportfotograaf Hans Gerichausen bedankt voor de mooie plaatjes. Jullie kunnen ze allemaal terug kijken op onze Facebook Pagina."

Missienaaikring Gendt stopt.

Missienaaikring Gendt stopt.

GENDT - Met veel liefde en plezier heeft de Missienaaikring Gendt 51 jaar lang kleding ingezameld en verstuurd naar de missieposten in derde wereldlanden.

"Onze ontmoetingsplek is in het zaaltje bij de Rooms-Katholieke kerk in Gendt. De kerk wordt komende tijd deels afgebroken en deels grondig verbouwd. Voor de Missienaaikring Gendt is dit een goed moment om onze werkzaamheden te beëindigen. U kunt uw kleding nog tot 15 oktober inleveren bij de Rooms-Katholieke kerk van Gendt. Wij bedanken een ieder, die ons werk gesteund heeft!", aldus staat verled in het bericht van Missienaaikring Gendt (06 38226186)

Dag van de ouderen

Dag van de ouderen

HUISSEN - "Wij (SWOH) en u 55-plussers vieren weer de dag van de ouderen op vrijdag 5 oktober. In de zaal Buitenpoort van 13:30 tot 17:00 uur. De zaal is open om 13:00 uur."

De toegangskosten zijn zes euro. "Hiervoor krijgt u koffie, een drankje, hapjes, muziek van het orkest 'Eigereid' uit Gendt en zangvan het koor 'Um meezing' uit Bemmel. Iedereen is welkom."

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 7 oktober is er een viering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan om 10 uur.

Hierin zal ds. J. Waagmeester voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen uitgenodigd!

Tekens van hoop

Kijk vooral naar de tekens van hoop

en de signalen van vertrouwen.

Volg de weg van de gerechtigheid

en een spoor van liefde zal de aarde

opnieuw bewoonbaar maken.

Morgen kun je beginnen.

De bron van leven stroomt altijd door.

(Van: Jurjen Beumer)

Krantenactie Haalderen

Krantenactie Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 5 oktober word er weer oud papier opgehaald in Haalderen.

Gevraagd wordt het oud papier voor 17.45 uur in gesloten dozen aan de straat te willen zetten. Het oud papier komt ten goede van basisschool De Wieling in Haalderen.

De Ward start seizoen

BEMMEL - Met 41 zwemmers heeft De Ward met succes deelgenomen aan het eerste Minioren-Juniorencircuit in Arnhem. Zij verbeterden 86 persoonlijke records.

Thomas van Dijk, Mila Otten en Anouk de Schrijver verbeterden hun persoonlijke record op vier afstanden. Drie persoonlijke verbeteringen waren er voor Dominique en Léon van Grevenbroek, Mees Peters, Mick Schlüssel, Jasper de Vries, Kyran de Wit, Sofie van Eunen, Frederieke Huizing, Jette Janssen, Nienke Meijer en Jasmine Tmim.

Ties Akkerman, Marijn Baas, Twan van Engen, Thijs van Hoorn, Cas Prinse, Sander de Vries, Jon de Wit, Mies de Wit, Noor Akkerman, Eline Baas, Mijs Duijnhouwer, Minke Lamers, Inge Ruisch, Iris de Schrijver, Evelijn van Verseveld waren goed voor een verbetering van twee van hun persoonlijke records.

Thomas Bergmans, Steijn Bosman, Pieter van Hoorn, Pepijn Jansen, Marit Dekker, Lieke Molthoff, Noor Polman, Fenna Reijmers, Liz Veltman en Nienke de Vos zwommen op één afstand sneller dan zij ooit hadden gedaan. Lyn Verhoeven kwam nog uit op twee afstanden.

Verder zwommen Jon de Wit, Mies de Wit, Fenna Reijmers en Liz Veltman op twee afstanden naar een eerste plaats. Thomas Bergmans, Eline Baas en Frederieke Huizing waren op één afstand de snelste. Op de estafette 4x50m vrije slag zwommen Jon de Wit, Dominique van Grevenbroek, Thomas van Dijk en Mick Schlüssel naar de eerste plaats. Eline Baas, Liz Veltman, Iris de Schrijver en Noor Polman deden dit op de 4x50m wisselslag. Tenslotte verbeterden Fenna Reijmers, Liz Veltman (op twee afstanden) en Jon de Wit ook nog bestaande clubrecords.

Dag van de Senioren in Doornenburg

DOORNENBURG - Senioren uit Doornenburg en omgeving zijn welkom op de Dag van de Senioren, die dit jaar plaatsvindt op dinsdag 9 oktober in het Ontmoetingcentrum in Doornenburg. Georganiseerd door Stichting Ouderen Doornenburg.

Zaal open vanaf 10.00 uur, het programma begint om 10.30 uur en eindigt uiterlijk 16.00 uur. Voor een drankje en een hapje wordt gezorgd, evenals voor een uitstekend verzorgde middagmaaltijd van RijnWaal Zorggroep uit Bemmel. Deze middagmaaltijd bestaat uit een stamppotbuffet, voorafgegaan door een keuze uit twee soepen en na dit alles een toetje.

Het ochtendprogramma bestaat uit enkele ludieke optredens. Na het eten kan men genieten van orkest Eigereid uit Gendt; in de pauze is er een loterij met prachtige prijzen. Kosten voor deze dag zijn tien euro (voor koffie/thee met taartje, de middagmaaltijd, 2 drankjes, enkele hapjes en de haal- en brengservice. Het meerdere aan drankjes is voor uw eigen rekening. Schriftelijk of telefonisch aanmelden voor 5 oktober bij: Lydia Balk: Kerkstraat 7L, 0481 421582; Bud Joosten: Pannerdenseweg 35, 06 30069770. Daarbij kan men aangeven of u gehaald en/of thuisgebracht wilt worden.

Huissens 'wereldwijf' Kitty Flisijn vertrok naar Nieuw-Zeeland 'De bevolking hier heeft een no worries mentaliteit'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Kitty Flisijn (49) die in 2011 vanuit Huissen naar Nieuw-Zeeland ging. Ze werkte in Nederland met kinderen met leerstoornissen. Daar runt ze haar bedrijf Fit20. En is ze schrijfster, een van de 'Wereldwijven'. 'Als je blijft doen wat je altijd doet, krijg je wat je altijd krijgt'.

Geboren in Zwolle, maar opgegroeid in Huissen. Vanaf haar vijfde. ,,Op de Zilverkamp, we hoorden er als 'import' niet helemaal bij. Toen mijn vader trouwde met een Hoppenreijs, een bekende familie in Huissen, en we gingen wonen aan de Huismanstraat, groeiden we langzaam in het Huissense leven. Zoals carnaval en voetbal, ik speelde zes jaar bij RKHVV.''

Voor haar universitaire studie in Leiden woonde Kitty van 1990 tot en met 1993 niet in het stadje van plezier. Daarna tot aan de emigratie wel weer. In 2011 vertrok ze met man en kinderen Floor, Bas en Anne (inmiddels respectievelijk 19, 16 en 14) naar Nieuw-Zeeland. ,,Ik hou van uitdagingen, mezelf te ontwikkelen en te blijven leren. We houden van reizen en nieuwe ervaringen opdoen. Ik zeg altijd maar: 'Als je blijft doen wat je altijd doet, krijg je wat je altijd krijgt'. Wanneer je emigreert stap je uit je geijkte patroon en wordt er een ander beroep gedaan op je. Nieuw-Zeeland kende ik via mijn schoonzus, zij was er met haar gezin eerder naar geëmigreerd. Nieuw Zeeland is een dunbevolkt land met overal prachtige natuur. Je burgert bovendien makkelijk in, aangezien het een geschiedenis heeft van vele migranten.''

'Wereldwijven'

Na haar studie Orthopedagogiek werkte ze in Nederland met kinderen met leerstoornissen. In Nieuw-Zeeland doet Kitty totaal iets anders. ,,Ik heb de Master Franchise-rechten gekocht van de Nederlandse Fit20-organisatie. In mei openden we hier de eerste studio. En dat aantal moet groeien. Check: www.fit20.nl en www.fit20.co.nz.''

Als hobby schrijft Kitty. ,,Ik behoor tot een groep schrijvende vrouwen wonend over de hele wereld. We hebben een boek uitgebracht en er staan columns op www.dewereldwijven.com.'' Haar 'nieuwe' leven bevalt goed. ,,Heel relaxed. Er is enorm veel natuur, een goed klimaat, veel zonuren. De bevolking hier heeft een 'no worries' mentaliteit. Maar ik voel me geen Nieuw Zeelandse. Het rare en lastige van emigreren is dat je een beetje ontheemd raakt. Je bent nergens meer echt thuis. Een vreemd gevoel en voor mij een van de moeilijkste dingen van het emigreren.''

Heimwee daarom? ,,Jazeker wel! En dat kan me ineens overvallen nog steeds. Het gevoel accepteren helpt.''

Minstens ieder jaar zoekt Kitty haar familie en vrienden in Nederland/Huissen op. Herinneringen ophalen. ,,Aan de Caroussel en Wampie, carnaval in De Laak en De Valom en kermis op de Markt. En als ik weer terug ben, bekijk ik Nederland met nieuwe ogen. Maar het drukke, het gehaaste, gestructureerde en de hoge norm tot presteren zal ik niet missen. Vanwege Fit20 zitten we hier nog wel een aantal jaar en waarschijnlijk daarna nog een paar jaar Australië, ook vanwege Fit20. Misschien gaat m'n jongste dochter zich daar wel settelen. M'n oudste dochter heeft juist weer een hang naar Nederland. Zelf zou ik op langere termijn wel in meerdere landen op meerdere plekken willen wonen en leven.''

'Het rare en lastige van emigreren is dat je ontheemd raakt.'

Schilderijen Judith Veulings in De Kijkruit

GENDT - Judith Veulings laat haar schilderijen zien vanaf 28 september tot en met 9 november in De Kijkruit.

Judith Veulings woont met veel plezier al zestien jaar in Gendt. Dit keer is het haar beurt om hier in De Kijkruit te mogen hangen. “Ik ben drie jaar geleden begonnen met schilderen bij Riny van de Pas in Huissen. Al gauw kwam ik erachter dat het me goed af ging en ik het superleuk vond (en nog steeds vind). Ik ben ook thuis aan het schilderen gegaan en het is nu nog steeds mijn grootste hobby.

Het liefst schilder ik op grote doeken met acrylverf en met veel kleur. Meestal is het iets abstracts. Maar ik vind het ook een uitdaging om gezichten te schilderen. De schilderijen die in De Kijkruit hangen zijn alle uit verschillende lagen opgebouwd. Dat maakt het schilderij mooier en elke keer zie je er weer wat anders in.

Met schilderen kun je lekker je gang gaan en je creativiteit er op los laten. Iedereen zou het eens moeten proberen... Ik hoop dat jullie het mooi vinden”, aldus Judith.

Werkgroep De Kijkruit: Anneke van Huystee, Dorpstraat 56, Gendt; 0481 421156. Mail: a.huystee@planet.nl, https://twitter.com/GendtVerbeeld, https://www.facebook.com/GendtVerbeeld. Expositieadres (raammanifestatie), Dorpstraat 21b, Gendt. Interesse om ook eens te exposeren in De Kijkruit? Geef je op via het aanmeldingsformulier op www.kunstkringgendtverbeeld.nl.

Kliederkerk Huissen Wie niet weg is, is gezien!

HUISSEN - Zondag 7 oktober is er weer een nieuwe Kliederkerk in Huissen. Heb je zin om samen te knutselen en te ontdekken, te vieren en nog wat te drinken en te eten – kom dan naar Kliederkerk.

Het gaat er deze keer over dat je soms helemaal géén zin in dingen kunt hebben. Wat doe je dan? We kunnen een smoezenboek gaan maken. Wie kan zich het beste verstoppen en wat is de beste verstopplek? Soms moet je gewoon een beetje geluk hebben om iets niet te hoeven doen. Heb jij al ontdekt welk bijbelverhaal hierin verstopt zit ?

Zin om met ons mee te knutselen, te bouwen, te spelen en te vieren? Verstop je dan niet! Neem je vader, moeder, opa en/of oma mee en sta samen klaar voor de start! Zondag 7 oktober van 14.00 tot 16.00 uur ben je welkom in de protestantse kerk in Huissen, Raadhuisplein 35. Voor meer informatie: 06 16764999 of mail naar: kliederkerkhuissen@gmail.com. En check onze FB-site voor de laatste informatie!!

Dag van de Senioren in Doornenburg

DOORNENBURG - Senioren uit Doornenburg en omgeving zijn welkom op de Dag van de Senioren, die dit jaar plaatsvindt op dinsdag 9 oktober in het Ontmoetingcentrum in Doornenburg. Georganiseerd door Stichting Ouderen Doornenburg.

                                                                                        

Zaal open vanaf 10.00 uur, het programma begint om 10.30 uur en eindigt uiterlijk 16.00 uur. Voor een drankje en een hapje wordt gezorgd, evenals voor een uitstekend verzorgde middagmaaltijd van RijnWaal Zorggroep uit Bemmel. Deze middagmaaltijd bestaat uit een stamppotbuffet, voorafgegaan door een keuze uit twee soepen en na dit alles een toetje.

Het ochtendprogramma bestaat uit enkele ludieke optredens. Na het eten kan men genieten van orkest Eigereid uit Gendt; in de pauze is er een loterij met prachtige prijzen. Kosten voor deze dag zijn tien euro (voor koffie/thee met taartje, de middagmaaltijd, 2 drankjes, enkele hapjes en de haal- en brengservice. Het meerdere aan drankjes is voor uw eigen rekening. Schriftelijk of telefonisch aanmelden voor 5 oktober bij: Lydia Balk: Kerkstraat 7L, 0481 421582; Bud Joosten: Pannerdenseweg 35, 06 30069770. Daarbij kan men aangeven of u gehaald en/of thuisgebracht wilt worden.

Koor Relaxz zoekt versterking

Koor Relaxz. (foto: Kees Stoffels)

ANGEREN - Zoek je een hobby en vind je zingen leuk, wordt dan lid van koor Relaxz. Ons koor bestaat uit ongeveer 23 (vrouwelijke) leden. We hebben een afwisselend repertoire. Van Adèle tot Marco Borsato en van een Afrikaans wiegelied tot een lekkere Evergreen.

Elke dinsdagavond wordt er van 20:00 tot ongeveer 21:45 uur gerepeteerd in het Dorpshuis in Angeren en elke laatste dinsdag werken we onder leiding van een zangcoach aan de techniek. Halverwege de repetitie is er een pauze om even gezellig bij te kletsen. Er wordt in een ontspannen sfeer hard gewerkt tijdens de repetitie en op een prettige manier wordt het nieuwe repertoire ingestudeerd.

Heb je geen zang- en of koorervaring? Geen probleem! Het plezier in het zingen staat voorop. Ervaren zangers zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Als je na het lezen van deze informatie enthousiast bent geworden, kom dan op dinsdagavond om 20:00 uur naar de repetitie in het Dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23) of stuur een e-mail naar 2016relaxz@gmail.com.

Inloopspreekuur bij Platform Gendt

Picknickplaats aan de Waal in Gendt. (foto: Geert Peperkamp secretaris Platform Gendt)

GENDT - Het inloopspreekuur is donderdag 4 oktober van 19.00 tot 19.45 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

"U mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie.

Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel, telefoon 026 3260111.

Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl.

Voor informatie over uitvoeringen van platform Gendt bezoekt u www.platformgendt.nl."

Slagwerkconcert bij Stedelijke muziekvereniging

SMH, Slagwerkers. (foto: M. van Woerkom)

HUISSEN – Zaterdag 6 oktober zal in het Stedium in Huissen een spetterend slagwerkconcert plaatsvinden samen met de slagwerkgroepen Excelsior Dalfsen en Tamboer Lyrakorps Politiekapel Gelderland Zuid.

Strakke ritmes, vette klappen, onverwachte roffels, mooie melodische klanken en een enorme energie. Dat zijn de ingrediënten van een mooie slagwerkavond. Het wordt een bruisende avond met gestemde en ongestemde muziekwerken. De deelnemende verenigingen laten deze avond individueel hun werken horen en als finale zullen de drie slagwerkgroepen gezamenlijk een nummer ten gehore brengen die ze tijdens de workshop in de middag hebben geoefend. Het concert start om 19.30 uur in het Stedium, Muntstraat 10 Huissen. Zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Slagwerken is iets wat je samen doet. Binnen de slagwerkgroep is er altijd ruimte voor nieuwe leden. Het Stedelijke heeft een eigen slagwerkopleiding. De vaste dagen voor lessen zijn op de dinsdag en vrijdag. De repetitie van de slagwerkgroep is de vrijdag. Voor meer info: slagwerk@stedelijkemuziekhuissen.nl.

Bridgeclub Doublet Bemmel

Golfbaan Welderen. (foto: A. Ariens-Bruil)

LINGEWAARD - Op zondag 4 november houden Bridgeclub Doublet uit Bemmel en Bridgeclub Gendt uit Gendt gezamenlijk de eerste wilddrive op landgoed Welderen. Zeven rondes worden gespeeld waarbij men tussendoor en na afloop wildspecialiteiten geserveerd krijgt.

Om 12.00 uur is de ontvangst en aanmelding waarna de drive om 12.30 uur begint. De prijsuitreiking is tegen 18.00 uur en het einde van de wilddrive is om 20.30 uur. De locatie is parkrestaurant golfbaan Welderen, Grote Molenstraat 173 in Elst. Het inschrijfgeld bedraagt 52 euro per paar en is inclusief wildspecialiteiten en meesterpunten.

Aanmelding kan geschieden bij sjoukje.veldkamp@planet.nl onder vermelding van NBB-nummer, naam, telefoonnummer en emailadres van u en uw partner. De inschrijving is definitief na bevestiging en ontvangst van het inschrijfgeld. U kunt dit overmaken op NL87RABO0316873918 t.n.v. Doublet o.v.v. Namen en NBB-nummers. Snel aanmelden is gewenst.

Ingezonden brief

Verpauperd huis Laakse voetpad. (foto: mvm) mvm

Verpaupering in

gemeente Lingewaard

Afgebrand huis Laakse voetpad. (foto: mvm) mvm
Voormalig De Laak. (foto: mvm) mvm

In de krant van week 38 werd het verpauperde pand in Haalderen beschreven. De gemeente Lingewaard suggereert dat zij er alles aan doen om dit soort taferelen in haar gemeente te voorkomen. Blijkbaar gaan er jaren overheen met geen resultaat.

In Huissen zijn ook schrijnende voorbeelden waar te nemen: Neem de voormalige Laak, het afgebrande huis in het Laakse voetpad met zijn vrij liggende asbestplaten. Het andere huis in het Laakse voetpad met ingegooide ruiten. Je zal er maar naast wonen en van het 'mooie' uitzicht mogen genieten.

Ik denk dat de gemeente Lingewaard best adequater mag handelen om dit soort straatbeelden te voorkomen.

Van Moolenbroek

Hutaf 2 loopt tegen nederlaag aan

HUISSEN - Terwijl het vlaggenschip van de Hutaf-jeugd, Hutaf 1, afgelopen week niet hoefde te spelen, trad Hutaf 2 aan tegen Hilversum 2 in de televisiestad. De onderlinge verschillen in deze Landelijk-B groep zijn klein en het beloofde dus op voorhand een spannende wedstrijd te worden.

Helaas viel dit enigszins tegen vanuit Hutaf-perspectief. De ploeg uit Hilversum liep uit naar een 4-1 voorsprong. Daarna kwam Hutaf nog terug tot 4-3, maar de laatste wedstrijden vielen allemaal uit in het voordeel van Hilversum. Jesper van Zanten wist twee wedstrijden te winnen, Matthijs van Hilten won één partij en Jaimie Brans bleef puntloos.

In Wageningen nam Hutaf 5 het op tegen Shot 2. Dankzij een 8-2 overwinning pakte Hutaf 5 de koppositie in deze 2e klasse poule. Luca Goris wist zijn ongeslagen status te handhaven. Isa van Ekeren en Duco van Leeuwen wonnen beide twee wedstrijden.

Hutaf 9 speelde in ’t Koelhuis tegen Sethone 2 uit Dodewaard. Het bleef lang spannend maar uiteindelijk wisten de gasten de overwinning mee naar huis te nemen. Luke de Bont won twee partijen, Wessel de Jong één en Max Kamps bleef zonder overwinning.

Informatieavond bij het Dames Platform Huissen

HUISSEN - Vraagt u zich ook weleens af, hoe zit dat nu eigenlijk? Dan bedoelen we de vragen over erfrecht, gemachtige, schenkingen en dat soort zaken. Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat weleens mee te maken.


Op dinsdag 9 oktober heeft het DPH notaris Bob van Elst uitgenodigd. Bob is werkzaam bij Lingewaerd notarissen en gaat u deze avond uitleggen hoe het allemaal zit. Wie weet wordt u deze avond een stukje wijzer.

Dames die mee willen met de dagtocht op dinsdag 27 november, kunnen zich deze avond opgeven en betalen. De kosten zijn 50,00 euro. Dit is inclusief touringcar, boottocht, winterdiner, koffietafel, en een gezellige dag. Vertrek 09.00 uur en thuiskomst 20.15 uur. Op en uitstappen bij De Valom. De avond begint 9 oktober om 19.45 uur in zalencentrum De Valom in Huissen.

Presentatie opvolger e-car Gendt

GENDT - Op 3 oktober om 10.00 uur zal de presentatie plaatsvinden van de opvolger van de e-car Gendt.

In 2016 is de e-car in het dorp gaan rijden. Bij elkaar gebracht met sponsorgelden door Team Gendt Mobiel, Stichting Gendt/Doornenburg en een bijdrage van Gemeente Lingewaard. Bedoeld voor het vervoer van ouderen of mensen met een mobiele beperking, om zodoende hen een stuk zelfstandigheid en eigen regie te kunnen bieden. De bestuurders zijn vrijwilligers, die met veel plezier hun tijd beschikbaar stellen. Afgelopen twee jaar is er intensief gebruik gemaakt van de e-car. Dit initiatief van ParticipatiePunt Gendt voldoet zichtbaar aan een vraag.

In deze twee jaar hebben we echter ook veel technische mankementen aan de e-car gehad, die veel kosten en ongemak met zich mee brachten. Om de komende jaren het vervoer voort te kunnen zetten en mede dankzij sponsoring van Garage Rob van Sambeek en Woonstichting Gendt is er gekozen om de e-car te vervangen.

"Garage Rob van Sambeek biedt ons tegen gereduceerde prijs een auto aan en neemt bovendien een gedeelte van de onderhoudskosten voor zijn rekening. Natuurlijk vraagt dit ook om een aanpassing in de naam. Er zijn verschillende namen aangedragen door dorpsbewoners en op 3 oktober krijgt de ‘dorpsauto’ een nieuwe naam. Wij danken de sponsoren en vrijwillige chauffeurs die het mogelijk blijven maken om passend vervoer te bieden aan de doelgroep. Wilt u gebruik maken van de ‘dorpsauto’, dan kunt u bellen naar: 06 19192882 op werkdagen van 9.30 – 17.30 uur."

Start amateurvoetbal; voorspelling eerste helft seizoen Zeer divers perspectief clubs Lingewaard

RKHVV-captain Rutger Worm scoort de 6-2 tegen MSC (eindstand: 7-2). (foto: Hans Schmeinck)

Tekst: Hans Schmeinck

De start van RKHVV in de hoofdklasse A was bedroevend en trainer Bram Braam werd op non-actief gezet. Door de 7-2 zege zondag klaarde het ietwat op. Aartsrivaal De Bataven begon beduidend beter. Ook de overige amateurclubs in Lingewaard zijn inmiddels in actie gekomen. Een voorspelling voor de eerste competitiehelft.

Het amateurvoetbalseizoen is begonnen. Voor RKHVV en De Bataven al ruim een maand geleden. De Huissenaren startten bedroevendin de hoofdklasse A; na vier duels pas een ( = 1) schamel punt en al 13 goals tegen. Vrijdag werd de nieuwe 'oude' trainer Bram Braam al de wacht aan gezegd. Of dat geholpen heeft bij de onverwachte 7-2 zege (zie foto) op MSC zondag? De stand met vijf gespeeld en vier punten is in ieder geval florissanter.

Dan doet De Bataven het beduidend beter. Na een dikke 4-0 nederlaag in de eerste wedstrijd zijn de Gendtenaren de laatste vier duels ongeslagen. Acht punten uit bijf duels 'al' voor de ploeg van trainer Rob Bouman, die al sinds eind 2015 prima werk levert. Pikant detail: op zaterdagavond 3 november spelen de oranjehemden dé derby tegen de 'blauwen', in Huissen.

De voorspelling voor de eerste helft van het seizoen: RKHVV zal in de tweede deel van de competitie (weer) een inhaalrace in moeten zetten. Het meer ingespeelde De Bataven sprokkelt punten en staat in december in de subtop.

Bemmel scoort!

Bemmel is met een 3-1 zege NEC en een 3-3 bij Heino goed begonnen. Onder de nieuwe trainer Ronald Grotenbreg en door enkele aanwinsten gaan ze veel meer scoren en dus (meer) punten pakken dan vorig seizoen. Een plek in de top van 1E halverwege zit in het vat.

In de derde klasse (D) is de verwachting dat HAVO (won eerste twee duels) het met een prima selectie en door de gewenning aan trainer Bert Willemsen fijn bovenin meedraait in de eerste seizoenshelft.

Jonge Kracht startte goed in de 'nieuwe' vierde klasse D met vier uit twee, waaronder een 1-4 winst bij aartsrivaal Angeren. Dat ook de tweede wedstrijd verloor (3-2 bij GSV'38). Toch moeten ook de oranjehemden hoge(re) ogen kunnen gooien in deze ogenschijnlijk kwaliteitsarme klasse met veel Arnhemse verenigingen. Ook in 4D: GVA, dat het met de nieuwe trainer Patrick Kleinveld in de eerste helft van de competitie naar verwachting lastig zal hebben. De eerste twee duels gingen de Doornenburgers onderuit.

Betuwse clubs

Omdat deze editie van Hét Gemeentenieuws zich richt op Lingewaard, hebben we ons in dit artikel volstaan met (de zeven) voetbalclubs uit die gemeente. Buurgemeente Overbetuwe telt er negen; de zondagclubs Spero uit Elst (2I), Driel (3D), OSC uit Oosterhout (4E), SVHA uit Herveld-Andelst en SDOO uit Heteren (5D). Zaterdagverenigingen: Excelsior Zetten (gepromoveerd naar 3A), Elistha uit Elst (vanaf dit seizoen, 4A), Valburg en EMM Randwijk (4B). Ook 'Betuws': DVOL uit Lent (gepromoveerd naar zondag 3D) en Dodewaard (zaterdag 4B).

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 8 oktober - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 9 oktober - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 10 oktober - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 11 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 11 oktober - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12.00 en 17.00 uur naar 0481 464409)Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien de vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. Wel wordt gevraagd om de apparatuur vooraf schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende weken organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt op de volgende locaties terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: zaterdag 6 oktober van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Blije hoofdprijswinnaar van kermisverloting van muziekvereniging Volharding

Uitreiking hoofdprijs kermisverloting. (foto: Theo van Vuuren) Theo van Vuuren

HUISSEN - Donderdag 20 september heeft Notaris Paul Kok van Lingewaerd notarissen de jaarlijkse trekking van de kermisverloting van muziekvereniging Volharding verzorgd.

Naast de prijzen, die door slagerij Hans Mom, Degen drankenhandel, Hermsen & Hermsen Sfeervol Wonen en Hegeman Tankstation Huissen, beschikbaar gesteld zijn, is er ook altijd een hoofdprijs. De hoofdprijs is een fiets van duizend euro. Ook dit jaar heeft Profile Ouwerling toegezegd een groot gedeelte van deze prijs beschikbaar te stellen.

De hoofdprijs is gevallen op lotnummer 679. Het lot wat door de familie Hoksbergen was gekocht. Mevrouw Hoksbergen was blij verrast toen ze hoorde dat op haar lotnummer de hoofdprijs was gevallen. De donderdagavond tijdens het vleiskeuren en het concert van Volharding op het Raadhuisplein, was Guus Evers van Profile Ouwerling er samen met mevrouw Hoksbergen. Daar kon het toegestroomde publiek mee maken dat Guus Evers de nieuwe fiets aan mevrouw Hoksbergen overhandigde.

De leden en het bestuur van muziekvereniging Volharding feliciteerden mevrouw Hoksbergen met haar gewonnen prijs en bedankten Profile Ouwerling Huissen voor het beschikbaar stellen van deze prijs. En niet te vergeten ook de andere sponsors.

"Heeft u ook loten gekocht en wilt u weten of u een prijs heeft gewonnen, kijk dan op www.volhardinghuissen.nl voor de winnende lotnummers."

Zonnebloemgasten in de Theaterkerk

Gasten van de Zonnebloem. (foto: Cora Sluiter) Foto: Cora Sluiter

BEMMEL - Woensdagmiddag 19 september was het weer gezellig druk in de Theaterkerk in Bemmel.

Door de mooie sponsoring van Harry Mattijssen uit Bemmel konden we voor de Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen weer een muzikale middag organiseren. Eerst werden onze gasten in de foyer voorzien van koffie/thee. Daarna gingen we naar de theaterzaal om van het koor De Heeren van de Ommelanden uit Elst te genieten. Ze zongen mooie liederen en enkelen konden door de tekstboekjes zelfs meezingen. De mensen genoten er echt van.

Na 20 minuten zingen had het koor even rust en nam dirigente Monique Janssen de Zonnebloemgasten mee om de vrijwilligers te bedanken. Al zingend kwam er denkbeeldig een hele mooie vaas met bloemen zoals rozen, tulpen en korenbloemen te staan in het theater. De vaas zag er prachtig uit door het mooie zingen van de gasten. Hierna mocht het koor weer zingen en deed iedereen weer enthousiast mee. Ondertussen zorgde de techniek ervoor dat alles vlekkeloos verliep met de mooie effecten op de achtergrond. Na afloop gingen we weer terug naar de foyer, hier stonden Carina en de vrijwilligers klaar om iedereen te voorzien van een drankje en een saucijzenbroodje. Het werd weer een heel gezellige muzikale middag. Iedereen werd heel erg bedankt voor alle inzet en hulp. De gasten gingen stralend naar huis en daar doen wij het voor", aldus voorzitter Cora Sluiter-De Goey.

Kom de smaak proeven van Willems Kookclub!

BEMMEL - Houdt u ook zo van een zelfgemaakte soep of een ouderwetse pudding? Met ingang van oktober kookt Willem, een ervaren chef-kok, samen met mensen van de RIBW iedere donderdag een compleet driegangenmaaltijd in de keuken van Stichting Welzijn Lingewaard.

Voor een bedrag van vier euro kunt u mee eten. Er wordt alleen gewerkt met verse en seizoensgebonden producten. De hoofdgerechten zullen zowel de Hollandse pot alsmede buitenlandse gerechten bevatten. De maaltijd wordt altijd vanaf 17.30 uur geserveerd. U kunt zich aanmelden via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Wees er snel bij, want er zijn maar weinig plekken beschikbaar. Iedereen is welkom op donderdag in de Cuperstraat 9 in Bemmel!

Inschrijven voor Kerstmarkt Bemmel

BEMMEL - Wilt u verzekerd zijn van een plaats op de Kerstmarkt Bemmel 2018 dan kunt u zich vanaf nu zowel als hobbyist en handelaar inschrijven. Het evenement vindt dit jaar op zondag 9 december plaats. Het is een van de grootste kerstmarkten in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

In het centrum staat de traditionele kerstmarkt met meer dan 100 kramen. Zowel hobbyisten als handelaren bieden daar een grote variatie aan kerst-gerelateerde koopwaar aan. Op de Promenade brengen koren kerstliederen ten gehore. Daarnaast is er voor de kinderen weer een groot kinderplein. Op de Markt vindt de grote overdekte Proeverij plaats, waar tegen een kleine vergoeding de lekkerste hapjes en drankjes kunnen worden geproefd en daar staat ook de kerstwensboom. Natuurlijk zijn alle winkels en horecagelegenheden die dag geopend. Parkeren is gratis. Het evenement start om 11.00 uur en duurt tot 17. 00 uur.

Zowel hobbyisten als handelaren kunnen zich voor deze kerstmarkt inschrijven via www.kerstmarktbemmel.nl. Daar staat alle informatie over de inschrijving. De geheel vernieuwde website zal de komende tijd verder worden geactualiseerd met informatie. Zet 9 december maar vast in uw agenda, want de kerstmarkt in Bemmel is een echte aanrader zowel voor deelnemers als bezoekers!

De Gruwelijke Rijmen op Kasteel Doornenburg

MuziektheatergezelschapSchudden voor gebruik. (foto: Maas van Donkelaar)

DOORNENBURG - 'Schudden voor gebruik' is een bekend muziektheatergezelschap dat al jarenlang prachtige zang/theatervoorstellingen geeft en al de nodige prijzen in de wacht heeft gesleept. Het gezelschap presenteert op kasteel Doornenburg een familie programma op basis van de Gruwelijke Rijmen van Roald Dahl.

De schrijver maakt korte metten met zes sprookjesklassiekers. Op zijn eigen onnavolgbare wijze is Assepoester een verwend blaag, Sneeuwwitjes dwergen zijn gokverslaafd, Roodkapje heeft moordzuchtige trekjes en met Goudhaantje loopt het ook al niet goed af. De twaalf zangers en zangeressen nemen je mee in een wervelend, kleurrijk en klankrijk avontuur.

Een vrolijke familievoorstelling van 40 minuten voor jong en oud. Muzikale begeleiding: Elke Jansen. Regie Hester Macrander. Aanvang zaterdag 13 oktober 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Aanvang zondag 14 oktober 13.00 uur, 14.00 en 15.00 uur. Entree bedraagt 8.00 euro. Reserveren: cultuur@kasteeldoornenburg.nl en 06 10395449.

TOP-zangeres Qeaux Qeaux Joans in Bemmel

BEMMEL - Muziekliefhebbers opgelet: vrijdag 5 oktober verzorgt Qeaux Qeaux Joans de eerste TOP TLC Session van dit seizoen. Qeaux Qeaux is een dynamische en innemende singer-songwriter die haar muziek omschrijft als alternatieve Rhythm & Blues.

"Wat ons betreft is het een mix van blues, gospel, soul, klassieke en donkere filmmuziek. Maar eigenlijk doen we haar muziek daarmee nog steeds tekort. Het is waarschijnlijk beter om zelf te beoordelen wat je hoort." Op haar debuutalbum No man’s Land zijn invloeden van Amy Winehouse, Feist en Antony te horen. Een concert van Joans draait niet slechts om het repertoire en de stem, maar ook om de zangeres erachter. Ze is veelzijdig: fragiel en intens, intiem en krachtig. Qeaux Qeaux staat er om bekend recht je hart in te zingen. Als ze daar eenmaal is, gaat ze ook niet meer weg.

Aanvang 21:00. Locatie Foyer. Kaartjes kosten tien euro en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Ontmoetingsmiddag voor lotgenoten Ouders Overleden Kind

ELST - Regio/ ontmoetingsmiddag voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind op zaterdag 13 oktober in Elst (Gld). Het programma voor deze middag: Interactieve lezing in twee delen door Stanneke Lunter, moeder van drie kinderen en psychiater.

Haar dochter Jitske overleed in oktober 2014 aan zelfdoding. Stanneke schreef hierover het boek ‘Geen pijn, geen angst, geen leven – de veerkracht voorbij’ (2017). Voor de pauze zal Stanneke ingaan op depressie en suïcidaliteit. Na de pauze gaat de lezing over rouw na het verlies van een kind na zelfdoding, wat kan helpen om het leven opnieuw vorm te geven? Tijdens en na afloop van elk van beide lezingen is er ruimte voor uitwisseling of vragen aan Stanneke.

Je mag een foto van je kind meenemen. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Je bent vanaf 13.30 uur welkom bij Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst, zaal 7. Afsluiting van deze middag is rond 16.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden (voor 12 oktober) is gewenst: bettie_elzen@hotmail.com of 06 40875275 bellen.

OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren. OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Er is 1-op-1 contact mogelijk en we bieden wandelingen, workshops en een landelijke dag (www.oudersoverledenkind.nl).

Bevelander Cultuurdag met Flashback

Optreden in De Buitenpoort tijdens Kaarslichtbal. (foto: De huisfotograaf van De Buitenpoort)

HUISSEN - Een mooie combinatie gaan de Bevelanders uit Huissen aan tijdens hun Bevelander Cultuurdag, die op zondagmiddag 7 oktober gevierd gaat worden vanaf 13.30 uur in zalencentrum De Buitenpoort in Huissen aan de Helmichstraat 1.

Deze combinatie bestaat uit een afwisselend optreden van Flashback en De Bevelanders. Ook een gezamenlijk optreden, met een aantal rocknummers uit vervlogen tijden, staat op het programma. Er is samen al gerepeteerd op een zestal nummers. Rond de klok van vier uur zal door wethouder Theo Janssen de Cultuurprijs 2018 worden uitgereikt. Naast een kunstwerk en oorkonde wordt die middag een tegel overhandigd voor de walk-of-Fame. Men wordt op deze Cultuurdag welkom geheten met een gratis kopje koffie/thee en verder is de entree vrij.

Een begrip in de regio

Flashback staat voor aanstekelijke meerstemmigheid, stevige rocksolo’s, prachtige ballads, dansbare muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig die worden gespeeld door een stel super enthousiaste muzikanten. Ze zijn al 36 jaar een begrip in de wijde omgeving. Zij spelen bijvoorbeeld in café ‘Het Moment’ op Koningsdag of bij De Buitenpoort tijdens ‘Back tot he Music’. Op het repertoire staan nummers van Status Quo, The Beatles, The Rolling Stones, The Searchers, Eagles, Chuck Berry en vele anderen. Ze zijn nog steeds enthousiast over de muziek die ze spelen en vinden het cruciaal om kwaliteit neer te zetten.

Bevelander fanclubleden hebben een speciale uitnodiging ontvangen. Verder is iedereen welkom. Nadere info: 026 3250366.

Broederstrijd

Kerktoren Protestantse Gemeente Huissen. (foto: Johan Dijkstra)

HUISSEN - Op zondag 7 oktober wordt in veel kerken aandacht gegeven aan de relatie tussen christenen en joden. Dat zou eigenlijk een familiefeestje moeten zijn, toch? Kinderen van eenzelfde vader.

Veel kerken in Nederland zeggen een ‘onopgeefbare’ band met Israël te hebben. Maar geldt dat dan ook niet met moslims? En wat te denken van de Palestijnen? Vader Abraham had twee zonen: naast Isaak ook Ismaël, Jood en Palestijn.
We weten natuurlijk dat er ook tussen broers meningsverschillen kunnen zijn. Dat broers elkaar (een tijdje) kunnen kwijtraken. Het bijzondere van familie is: je vrienden kun je kiezen, je familie wordt jou ‘gegeven’. Dat is misschien een beter woord dan ‘onopgeefbaar’. Mensen worden elkaar gegeven! Deze week kwam in een gesprekskring een kleine tekst van de stoïcijnse filosoof Epictetus (ongeveer het jaar nul!) ter sprake. “Als jouw broer iets doet wat jij slecht vindt, pak het probleem dan niet aan vanuit het onrecht dat hij heeft gedaan, maar probeer of je hem in de ruzie kunt blijven aanspreken als broer met wie je samen bent opgegroeid. Dat lost het probleem heus niet op, maar maakt de zaak wellicht wel hanteerbaar en bespreekbaar”. Een goede raadgeving voor elk familiediner! (Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 7 oktober 2018, aanvang 10.00 uur. Ds. Matthijs Glastra. U bent van harte welkom. Ook tijdens de vrijdagmiddaginloop tussen 14 en 16 uur. Koffie en thee staan klaar.

TOP-film: The Post

BEMMEL - Donderdag 4 oktober heeft TOP weer een boeiende film geprogrammeerd in de Theaterkerk. The Post, geregisseerd door Steven Spielberg, is een waargebeurd drama met Meryl Streep en Tom Hanks in de hoofdrollen.

Een meeslepend verhaal over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant, Katherine Graham (Streep) en redacteur Ben Bradlee (Hanks) van The Washington Post. Ze zijn genoodzaakt al hun meningsverschillen aan de kant te schuiven in hun strijd tegen de concurrent The New York Times om als eerste geheime overheidsdocumenten te onthullen die drie decennia en vier Amerikaanse presidenten overspanden. Ze riskeren daarmee niet alleen hun carrière, maar ook hun vrijheid en het voortbestaan van The Washington Post.

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

'Boeing Boeing' de lucht in?

Boeing Boeing, drie stewardessen. (foto: Annie Jansen)

HUISSEN - Op vrijdag 12 oktober is de première van de doldwaze komedie ‘Boeing Boeing’ door Theatergroep Koperen Kees uit Huissen.

Als door onverwachte omstandigheden het zorgvuldig geplande schema van Bernard, die een verhouding heeft met drie verschillende stewardessen, in de war wordt geschopt, zijn vriend Robert komt logeren en de huishoudster het ook niet meer ziet zitten, lopen de zaken volledig uit de hand. Eén huishoudster, twee vrijgezelle heren en drie stewardessen. Dat belooft een avond vol hilarische misverstanden in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen.

Tickets voor deze vlucht zijn 9.50 euro en reserveren kan via www.koperen-kees.nl.

17 / 28

18 / 28

19 / 28

Kleurrijke herfst bij Kwekerij 't Kleintje

HUISSEN – Nu de herfst zijn intrede doet, gaan bij veel mensen de tuinstoelen de schuur in. Laat de tuintafel echter maar gewoon staan. Maak er een kleurrijke herfsttafel van! Prachtig om vanuit huis naar te kijken in de tuin. Bij Kwekerij 't Kleintje zijn weer volop winterharde viooltjes die leuk te combineren zijn met (grijs)groene winterharde sedum bijvoorbeeld.

Bij 't Kleintje zijn de winterviooltjes er in heel veel kleuren, eenkleurig of bont, grootbloemig of kleinbloemig, kom ze gezellig zelf uitzoeken in de kas. En natuurlijk zijn ze allemaal van eigen kweek, dus van sterke kwaliteit. Ook verschillende winterharde sedum soorten vind je bij 't Kleintje. Vul er potten en manden van verschillende maten mee en plaats deze vlak bij elkaar midden op de tuintafel. Een potchrysant, wat pompoenen en een robuuste tak ertussen, en klaar is de kleurrijke herfsttafel! Cyclamen zijn er ook volop. Totdat het gaat vriezen kunnen deze nog wel naar buiten, maar voordat er vrieskou komt moet deze bijzondere plant wel naar binnen toe.

Kwekerij 't Kleintje is nu nog tot april iedere vrijdag en zaterdag geopend van 9.00 tot 16.00 uur. Vanaf april begint dan weer het voorjaarsperkgoed, waar 't Kleintje groot mee is geworden. Groot inderdaad, want wat de naam niet doet vermoeden, is dat 't Kleintje nog steeds een groeiend bedrijf is. Inmiddels op drie verschillende locaties staan er kassen vol. Er wordt namelijk ook gekweekt voor het buitenland. De particuliere verkoop echter, vindt alleen plaats in de kas aan De Geer nr. 9 in Huissen. Wees welkom! www.kwekerijhuissen.nl; 06 51423338 (ook op Facebook).

RegioBank-Guijt: voor iedere generatie de bank dichtbij

GENDT – Guijt en RegioBank hebben een even zo lage drempel. Beide staan bekend om de 'ons kent ons' sfeer en dat maakt dat men er gemakkelijk even binnenloopt voor informatie. Doet u dat vooral deze maand nog, want in oktober zijn de Kinderspaarweken en... RegioBank-Guijt biedt nóg iets moois!

Opent u dit jaar een Plus Betalen of een Jongeren Betaalrekening met Overstapservice bij RegioBank-Guijt dan ontvangt u een cadeaubon, ter waarde van 40 euro, te besteden bij Welkoop Gendt! Miranda Hegeman, zelfstandig adviseur, geeft aan dat Guijt het belangrijk vindt om samen te werken met lokale ondernemers, ditmaal met Welkoop Gendt. Overstappen naar RegioBank is dankzij de Overstapservice eenvoudig en snel geregeld. 'Of u nu online uw bankzaken wilt regelen of liever persoonlijk, RegioBank-Guijt biedt u alle gemakken van deze tijd.'

Daarnaast zijn van 1 tot en met 19 oktober de Kinderspaarweken. Sparende kinderen worden beloond met een leuke attentie. Benieuwd wat dat is? Kom dan nog vóór 19 oktober langs.

Op zaterdag 6 oktober is RegioBank-Guijt in verband met de hypotheekweken extra geopend: van 10.00 tot 14.00 uur is er vrije inloop bij Guijt verzekeringen aan de Langstraat 1 in Gendt. (www.guijt.nl; 0481 427777; info@guijt.nl)

WdoCare Zorgspecialisten| Fysiotherapie | Sport | Coaching | VoedingWdoCare is opgericht door Fysiotherapie Wismans

GENDT - Er is behoefte ontstaan aan een specialistische, multidisciplinaire aanpak in de eerstelijns zorg. Om deze reden brengen we nu verschillende disciplines samen, zodat deze elkaar kunnen versterken. Van fysiotherapie tot gewichtsadvies. Alles onder één dak. Je vindt ons ook in Nijmegen en Elst.

Nieuw bij WdoCare: VitaliteitscoachingIedereen kent ze wel: personen die bruisen van energie en kracht. Het lijkt of ze alles aankunnen in het leven. Maar wat als dit bij jou niet het geval is? En je weet niet hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Dan ga je samen met onze vitaliteitscoach aan de slag om ervoor te zorgen dat jij weer gaat bruisen! Er wordt aandacht besteed aan het mentale welzijn, tevredenheid en een doel hebben in je leven. Dat bepaalt namelijk of je lekker in je vel zit, vitaal bent en voluit leeft. Er wordt ook gekeken naar voeding, bewegen en herstelmomenten.

Sporten bij WdoCare
Iedereen weet dat sporten goed voor je is. Het bevordert de kwaliteit van je leven en voorkomt overgewicht. Maar weet je ook dat je humeur beter wordt van sporten? Genoeg redenen om te beginnen toch? Je kunt bij ons terecht voor hardlooptraining, specifieke sporttraining (bijvoorbeeld voorbereiding voor de triathlon), personal training of je komt trainen in een kleine groep. Ook kinderen kunnen bij ons terecht voor hardlooptraining. Voor kinderen met overgewicht hebben we een speciaal programma ontwikkeld in samenwerking met onze kinderfysiotherapeut en gewichtsconsulent.

Meer weten? www.wdocare.nl | 0481 769094 | info@wdocare.nl

Deze week geen column

Mijn bedoeling was om in mijn wekelijkse column te schrijven over luizen. Luizen hebben veel natuurlijke vijanden. Deze stukjesschrijver is voor velen een luis in de pels. Plots komt de vijand… De chirurg. Ik hoop volgende week weer in de pels te kunnen kruipen van politiek Lingewaard.

Groet, Sjaak

HuidZorg Huid- en Oedeemtherapie nu ook in Poli CWZ Waalsprong

OOSTERHOUT - HuidZorg is Dé Specialist op het gebeid van oedeemtherapie en in het behandelen van acne, littekens, overbeharing en couperose.

Onze aanpak is zorgvuldig. Dat geldt niet alleen voor de medische kant, maar ook voor het voortraject. We nemen graag de tijd om uw vraag te bespreken en u van een passend advies te voorzien. Hiervoor kunt u gebruik maken van een gratis adviesgesprek of second opinion.

De Specialisten in Oedeemtherapie

HuidZorg is aangesloten bij het RUCO (Radboud Universitair Centrum voor Oncologie) en neemt actief deel aan het MammaNetwerk van het Radboud UMC in Nijmegen. Dit netwerk streeft naar het verder verbeteren van de kwaliteit van zorg voor oedeempatiënten.

Erkend en maximale vergoeding door zorgverzekeraar ook voor het behandelen van Acne, Littekens, Couperose en Overbeharing. Kies voor een deskundige en veilige aanpak. Wij werken volgens de nieuwste inzichten en de modernste technieken. Al onze apparatuur, bijvoorbeeld IPL/Laser, LPG en microdermabrasie, heeft een medisch keurmerk. Dit in combinatie met onze professionele en degelijke werkwijze maakt dat wij erkend en aangesloten zijn bij alle zorgverzekeraars. Hierdoor bent u tevens verzekerd van de maximale vergoeding van uw behandelkosten.

Al onze therapeuten zijn ingeschreven in het BIG-register, Kwaliteitsregister Paramedici en tevens lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Wij staan voor persoonlijke aandacht, verzekerde zorg en minimale wachttijden.

U vindt HuidZorg in diverse (para-) medische centra in de regio zoals Bemmel, Nijmegen, Arnhem en Huissen. Voor meer informatie kunt u kijken op www.huidzorg.com. Tel.: 088 0028111.

Taart voor honderdste deelnemer Betuwe On Stage

Kapster Charlotte Jansen met leerlingen OBC Bemmel. (foto: Bernadette Egelmeers)

LENT - "Hé, wat leuk, dat had ik niet verwacht!", reageert Charlotte Jansen, eigenaresse van Kapper de Krul in Nijmegen-Lent. Zij ontving een feestelijke taart van Kim, Noa , Meike, Evi en Ilse, 3e jaars vmbo-t-leerlingen op het OBC Bemmel. Charlotte wint de taart omdat er inmiddels 100 beroepsbeoefenaren meedoen aan Betuwe on Stage. Betuwe On Stage is een beroepsoriëntatieproject voor vmbo-leerlingen in de Betuwe.

Charlotte doet voor het tweede jaar mee aan Betuwe On Stage. "Het leukste aan meedoen is om leerlingen te ontmoeten die echt enthousiast zijn over mijn vak! Die ontmoette ik vorig jaar op het Beroepenfeest.". Charlotte maakte toen afspraken met leerlingen, die op de Doe Dag langskwamen in haar kapsalon. "Ik heb een supermooi vak en ik laat graag mensen kennis maken met mijn werk. We hebben ook in de toekomst gemotiveerde en hartelijke kapsters nodig in de salon. Zelf begon ik aan een kapstersopleiding, zonder vooraf kennis te maken met de beroepspraktijk. Gelukkig past het kappersvak bij mij. Ik zag om me heen klasgenoten afvallen en uiteindelijk is bijna niemand gaan werken als kapster. Daarom is de kans die deze leerlingen krijgen, zo waardevol."

Helpt u ook mee om leerlingen inzicht te geven in uw beroep? Betuwe On Stage zoekt beroepsbeoefenaren die hun enthousiasme over hun vak willen delen met leerlingen op het Beroepenfeest op 5 februari en op de Doe Dag op 26 februari. Meer informatie staat op www.betuweonstage.nl.

Deze week geen column

Mijn bedoeling was om in mijn wekelijkse column te schrijven over luizen. Luizen hebben veel natuurlijke vijanden. Deze stukjesschrijver is voor velen een luis in de pels. Plots komt de vijand… De chirurg. Ik hoop volgende week weer in de pels te kunnen kruipen van politiek Lingewaard.

Groet, Sjaak

(Ge)scheiden… en nu?

HUISSEN - Een scheiding is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Een scheiding gaat over emoties en over praktische zaken. En over geld. Hoe kom je daar samen uit?

Mediation. Eugenia van Bon uit Huissen is een ervaren scheidingsmediator en financieel adviseur. Een mediator is een neutrale vertrouwenspersoon die jullie helpt samen in gesprek te blijven. Eugenia begeleidt stellen die uit elkaar gaan en denkt mee in mogelijke oplossingen. Stellen komen voor veel keuzes te staan. Er moet een ouderschapsplan en een scheidingsconvenant opgesteld worden. Er is sprake van ten minste een verhuizing en er komt financieel, fiscaal en juridisch veel op jullie af.

Financiële expertise. Elke keuze die je maakt heeft financiële gevolgen. In het ouderschapsplan, over gezamenlijke bezittingen en schulden, waaronder jullie woning en de verzekeringen. En dan zijn daar nog kinder- en partneralimentatie, pensioen of huurtoeslag. Met Eugenia als financieel adviseur en mediator hebben de (ex-)paren, die al zoveel aan het hoofd hebben, te maken met één aanspreekpunt die voor jullie doorrekent en coördineert, financieel, fiscaal en juridisch.

Wanneer partijen al de stap naar een advocaat hebben gezet, is er vaak behoefte aan een second opinion over de financiële kanten van de scheiding. En ook na de scheiding of wanneer er nieuwe wetgeving komt zijn er vaak nog vragen. Ook daarvoor kun je bij Eugenia terecht. Eugenia bemiddelt niet alleen maar begeleidt ook naar een stukje rust.

'Bel mij voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.'

eugeniavanbon@scheidingsbegeleiding.com // www.scheidingsbegeleiding.com; Eugenia van Bon: 06 26628726.

Uitslagen Tweestroom Gendt

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen Vocasa-DS7 en kwam in de tweede set in moeilijkheden; deze werd aar nipt gewonnen.(26-24) De drie andere sets leverde een problemen op; dus een fraaie overwinning (4-0)(25-17/26-24/25-17/25-14).

Vocasa-DS9 speelde uit bij Tweestroom-DS2 dat in de 2de set nipt verloor(23-25) Tweestroom-DS2 won vrij gemakkelijk deze eerste wedstrijd van het seizoen.(4-0)(25-19/25-23/25-14/25-17). Tweestroom-DS3 ontving Vocasa-DS1 en had het in de 1ste set moeilijk, nipte winst(27-25) In de andere sets werd de tegenstand steeds minder, dus een mooie zege.(4-0)(27-25/25-20/25-15/25-14)

Boem.Komeet-DS4 speelde uit bij Tweestroom-DS5 en scoorde in de 1ste set de meeste punten ,maar niet genoeg voor setwinst. De andere sets werden door Tweestroom ook gewonnen. Ook hier 5 punten voor de ranglijst.(4-0)25-22/25-20/25-17/25-18). Tweestroom-HS1 speelde thuis tegen Volamie-HS2 en was zoekende naar de beste opstelling van de teamleden. Er werd aardig mee gespeeld om de punten maar geen setwinst.(0-4)(13-25/20-25/21-25/16-25)

De aspirantenteams van Tweestroom speelden uit: Siok-MA1 ontving Tweestroom-MA1 en speelde tegen een betere tegenstander. De wedstrijd werd door Tweestroom duidelijk gewonnen; dus zij krijgen de 5 punten.(0-4)(12-25/15-25/14-25/16-25). Vocasa-MB1 speelde thuis tegen Tweestroom-MB1 en wist een set te winnen. De andere 3 sets werden door Tweestroom gewonnen. Hierdoor werden er 4 punten mee naar Gendt genomen. Dros-Alterno-JB1 ontving Tweestroom-JB1 en won de 1ste set. Hierna was het de beurt aan Tweestroom, die de andere 3 sets naar zich toetrok. Uitslag 1-3(25-22/11-25/14-25/18-25). Isala'77-JC1 speelde thuis tegen Tweestroom-JC1 en kon geen vuist maken en werd overdonderd door Tweestroom die alle sets zeer duidelijk wist te winnen.(0-4)(04-25/07-25/10-25/06-25). Pegasus-MC1 ontving Tweestroom-MC1 en won de 1ste set. De 2de set werd nipt(23-25) gewonnen door Tweestroom. De andere 2 sets werden Tweestroom verloren.(2-1)(25-11/23-25/25-12/25-16).

Winterkleding- en speelgoedbeurs speelotheek ´t Gentje

GENDT - De beurs van Speelotheek ´t Gentje is dit jaar op zaterdag 6 oktober. Er zijn al heel wat inschrijflijsten opgehaald. Er is nog een beperkt aantal lijsten verkrijgbaar.

Men kan speelgoed, babyartikelen, boeken, fietsen en natuurlijk kinderkleding inleveren. De kleding is vanaf maat 80 tot jeugd maat M. Aanleveren van de artikelen is op vrijdag 5 oktober.

De speelotheek is gevestigd aan de Schoolstraat 1 (De Vonkenmorgen) in Gendt. Ook als men geen lijst wil, maar gewoon eens wil kijken wat de speelotheek nu eigenlijk inhoudt, is men welkom en staan vrijwilligers voor een ieder klaar.

Valpreventieweek

LINGEWAARD - Valongevallen zijn een groot probleem en helaas komen er veel 65plussers na een valongeval op de eerste-hulpafdeling van een ziekenhuis terecht. De letsels ten gevolge van een valongeval kunnen een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven en zelfstandigheid.

Gelukkig kan er veel gedaan worden om de kans op een val te verkleinen! Door weinig te bewegen vermindert de soepelheid, spierkracht en reactiesnelheid. Problemen met balans, lopen en spierkracht verhogen het risico om te vallen. Door meer te bewegen en specifieke oefeningen te doen die uw spierkracht en balans verbeteren, neemt de kans op vallen af.

Thuis kunt u ook veel doen om in beweging te blijven bijvoorbeeld door mee te doen met het programma 'Nederland in Beweging' op Nederland 1. Sluit u aan bij een clubje. Samen bewegen is veel leuker. Neem de trap in plaats van de lift. Pak de fiets of ga lopen in plaats van de auto. Loop een extra rondje met de hond.

De cursus In Balans is erg effectief in het verminderen van het valrisico. Het blijkt dat de meeste ouderen erg enthousiast zijn over de cursus In Balans wanneer zij die eenmaal ervaren hebben.

In Lingewaard wordt In Balans aangeboden door:

Gendt, Angeren, Haalderen Fysiotherapie Gendt 0481 421540

Bemmel, Doornenburg Fysio Lingewaard 06 23827553

Huissen stad: fysiotherapie Broersen en van Oeyen 026 3253853

Huissen zand: Oefentherapie Cesar 026 3258640

In oktober wordt een ieder de gelegenheid geboden om een keer bij een cursus te komen kijken of mee te doen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van bovenstaande praktijken.

Budgetcursus Rondkomen met inkomen

BEMMEL - Wilt u graag wat meer overzicht over uw inkomsten en uitgaven en uw financiële administratie? Wilt u beter kunnen omgaan met de brieven van de bank, belastingdienst of andere organisaties? Misschien is de cursus Rondkomen met Inkomen dan iets voor u?

Samen met enthousiaste vrijwilligers gaan we vier keer in een kleine groep aan de slag om formulieren te lezen, begrijpen en in te vullen. Ook kijken we naar uitgaven en inkomsten en hoe het (beter) op elkaar is af te stemmen. We wisselen tips & trucs uit en gaan met oefeningen aan de slag. Deze kortdurende praktische cursus kan u helpen om zicht te krijgen op uw eigen gedrag.

De cursus Rondkomen met Inkomen is gratis en wordt gegeven op de maandagen 29 oktober, 12 november, 26 november en 10 december in de middag (14.00 – 16.00 uur) bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Zich aanmelden kan via het SWL-Meldpunt: 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

Holthuusjesdag in Huissen

De Snack-Hut. (foto: Maaike Dukers)

HUISSEN - Voor het derde jaar op rij vond op IKC ’t Holthuus de zogenoemde 'Holthuusjesdag' plaats. Op 17 september werd er door alle kinderen van de school en veel ouders getimmerd, gezaagd, geschilderd en gebouwd en werden dertig houten 'huusjes' in elkaar gezet.

Een paar reacties vanaf de 'Bouwplaats:

Lieke (7 jaar): “Het was best moeilijk om het dak bouwen, maar het is wel gelukt. Wij hebben met ons groepje een snack-hut gebouwd.”

Rafaël (6 jaar): “Het is nu leuker dan vorig jaar, want nu hebben we een glijbaan gemaakt”

Noël (5 jaar): “Ik kreeg heel veel honger van het timmeren, maar we mochten op het dak van de hut onze boterhammen opeten. En dat smaakte veel lekkerder dan anders!”

Tijs Abeling (vader): “Ik geniet er echt van. Wij hadden vroeger op school alleen een Sportdag en dat was ‘t.”

Timon van Diepen (begeleider): “Vooral de samenwerking tussen de kinderen is mooi om te zien. Iedereen vindt z’n eigen draai; de één gaat schilderen, de andere timmert. Ik zag ook moeders die bij het bouwen niet zoveel meehielpen, maar die daarna opeens een tas opentrokken waar glitters, ballonnen en plantjes uitkwamen. Gewéldig!”

Aan het eind van de dag stonden er dertig prachtige, houten, huisjes op het schoolplein. Huisjes met ladders, verdiepingen, glijbanen, tafels, bankjes en de nodige versiering. Ze mogen tot het eind van de week blijven staan, zodat er nog in gespeeld kan worden. Deze Holthuustraditie wordt vast vervolgd!

Budgetcursus Rondkomen met inkomen

BEMMEL - Wilt u graag wat meer overzicht over uw inkomsten en uitgaven en uw financiële administratie? Wilt u beter kunnen omgaan met de brieven van de bank, belastingdienst of andere organisaties? Misschien is de cursus Rondkomen met Inkomen dan iets voor u?

Samen met enthousiaste vrijwilligers gaan we vier keer in een kleine groep aan de slag om formulieren te lezen, begrijpen en in te vullen. Ook kijken we naar uitgaven en inkomsten en hoe het (beter) op elkaar is af te stemmen. We wisselen tips & trucs uit en gaan met oefeningen aan de slag. Deze kortdurende praktische cursus kan u helpen om zicht te krijgen op uw eigen gedrag.

De cursus Rondkomen met Inkomen is gratis en wordt gegeven op de maandagen 29 oktober, 12 november, 26 november en 10 december in de middag (14.00 – 16.00 uur) bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Zich aanmelden kan via het SWL-Meldpunt: 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

Feestelijke middag voor sponsoren SV Angeren

ANGEREN – Als blijk van dank zijn op zondag 7 oktober alle sponsoren van SV Angeren vanaf 12.00 uur van harte uitgenodigd op Sportpark De Poel in Angeren. Het belooft een feestelijke middag te worden!

In een speciaal ingerichte VIP-tent kan men onder het genot van een drankje gaan genieten van een heerlijk warm en koud buffet. Een bijzonder geschikt moment om diverse ondernemers uit de regio te ontmoeten. Tijdens deze sponsorbijeenkomst treffen SV Angeren 1 en GVA 1 elkaar om 14.00 uur op het veld. Er wordt een boeiende pot voetbal verwacht.

Als het laatste fluitsignaal van de wedstrijd heeft geklonken zal de middag feestelijk worden voortgezet met muziek, verzorgd door dj Glenn van Dijk. Mis het dus niet! 'Mocht het zo zijn dat u, als sponsor van SV Angeren, uw persoonlijke uitnodiging is ontgaan, dan nodigt de sponsorcommissie van SV Angeren u bij deze nogmaals van harte uit. Aanmelden kan nog tot 4 oktober via sponsoringsvangeren@gmail.com.' Sportpark De Poel, Poelsestraat 52, Angeren.

Winterkleding- en speelgoedbeurs speelotheek ´t Gentje

GENDT - De beurs van Speelotheek ´t Gentje is dit jaar op zaterdag 6 oktober. Er zijn al heel wat inschrijflijsten opgehaald. Er is nog een beperkt aantal lijsten verkrijgbaar.

Men kan speelgoed, babyartikelen, boeken, fietsen en natuurlijk kinderkleding inleveren. De kleding is vanaf maat 80 tot jeugd maat M. Aanleveren van de artikelen is op vrijdag 5 oktober.

De speelotheek is gevestigd aan de Schoolstraat 1 (De Vonkenmorgen) in Gendt. Ook als men geen lijst wil, maar gewoon eens wil kijken wat de speelotheek nu eigenlijk inhoudt, is men welkom en staan vrijwilligers voor een ieder klaar.

Dick Wismans speler van de maand

Dick Wismans in actie. (foto: M. Nijenhuis)

BEMMEL - Het oogstrelende spel van Dick Wismans bij TTV Essentia heeft ervoor gezorgd dat hij de geliefde titel 'Speler van de maand' in de wacht heeft weten te slepen.

Onlangs wist Dick in de competitiewedstrijd tegen Hutaf al zijn wedstrijden te winnen. Mede dankzij de fantastische vorm van Dick won Essentia met 6-4 van de directe concurrent. Twee weken eerder wist hij ook al zijn partijen te winnen in de lastige uitwedstrijd tegen MOVC. De combinatie van balgevoel, voetenwerk en spelinzicht maakt hem op dit moment een tegenstander om te vrezen. Dick Wismans zegt hierover: ”Ik hoop deze vorm vast te kunnen houden tot en met de clubkampioenschappen. Na al eens eerder de finale te hebben gehaald, wil ik dit seizoen de kampioen van Bemmel worden!”

Ook zin om eens een balletje te komen spelen? Kom dan op vrijdagavond langs in De Schaapskooi in Bemmel. Om 20.00 uur begint de training. Om 21.00 uur is er dan nog de mogelijkheid om vrij te spelen. Meer informatie? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of stuur ons een bericht via de Facebook-pagina.

Zonnebloem Angeren bezoekt De Minkhof

(foto: Sjoukje Veldkamp)

ANGEREN - Donderdag 20 september was de afdeling Angeren van de Zonnebloem te gast bij De Minkhof in Bemmel.

"De Minkhof voorzag de gasten na aankomst eerst van een kopje koffie of thee met cake. Daarna kon men aan de slag om een bloemstukje te maken. De dames gingen enthousiast aan de slag, soms te gretig, want al snel moest de verbandtrommel eraan te pas komen, omdat voor enkele dames de mesjes te scherp waren. De heren die geen belangstelling voor het bloemschikken hadden, konden biljarten of toekijken wat voor een prachtige stukjes de dames maakten.

Onder het genot van een hapje en een drankje konden de gasten daarna buiten nog genieten van de laatste mooie zomerdag, elkaars stukjes bewonderen en natuurlijk bijpraten of een wandeling in de prachtige tuin maken. Ook werden de gasten verrast door het bezoek van twee medewerkers van de Coop uit Angeren. Zij kwamen de opbrengst van de statiegeldactie bekend maken. Het overtrof onze stoutste verwachtingen. De medewerkers overhandigden een cheque van 550,20 euro aan de voorzitter van de afdeling.

Aan het eind van middag keerde iedereen - zoals Hetty beloofd had - met een mooi bloemstukje huiswaarts. De gasten en vrijwilligers kunnen terugkijken op een geslaagde middag, die mede tot stand is gekomen door de enthousiaste inzet van Hetty en Annie van De Minkhof, waarvoor onze dank."

De Wieken fleurt op tijdens Burendag

De bewoners van De Wieken met de nieuwe buurtbanken. (foto: Wilma van Deelen)

GENDT - Ondanks de regen waren de bewoners van De Wieken in Gendt op zondag 23 september toch paraat om het plantsoen in hun straat op te fleuren.

Door een bijdrage van het Oranjefonds was het mogelijk om een tweetal buurtbanken aan te schaffen die geplaatst zijn rondom de al aanwezige bloembakken. Daarna werd, onder het genot van een hapje en drankje, het motto van burendag, gezellig samenzijn en elkaar ontmoeten, vorm gegeven. De bewoners van De Wieken hebben ook al weer een nieuwe actie op touw staan om de entree van De Molenwijk op te fleuren.

De gemeente Lingewaard wil haar bewoners betrekken bij het behoud en verbeteren van de leefkwaliteit in hun buurt. In oktober ontvangt elk adres in de dorpen Gendt en Angeren een cheque ter waarde van 7,50 euro, die besteed kan worden voor initiatieven die een straat of buurt nog mooier, leuker of beter maken. De bewoners van De Wieken hebben een initiatief ingediend om de bestaande bloembakken te vervangen door een bloemenpyramide. Zie www.lingewaarddoet.nl.

Sasa-kaarttoernooi goed bezet

ANGEREN - Het derde Sasa-kaarttoernooi werd gehouden op zaterdag 22 september. De tachtig enthousiaste kaart-liefhebbers hebben weer de nodige partijtjes jokeren, klaverjassen en bridge gespeeld. Het was een gezellige middag en de deelnemers genoten van het spel.

De uitslag is als volgt:

Bij het jokeren:        

1e. Anny Dijkstra 82 punten.

2e. Grada Niels 93 punten.

3e. Riek Polman 94 punten.

4e. Lies Lentjes 95 punten.

4e. Greet van Aalten 102 punten.

6e. Ellie van Leeuwen 106 punten.

Bij het klaverjassen:

1e. Henk Nijenhuis 10.088 punten

2e. Marga Rijken 9913 punten.

3e. Lenie Hagen 9886 punten.

4e. Lies Jansen 9869 punten                 .

Theo Clappers 9812 punten.

6e. Henk Vonk 9759 punten.

Bij het bridgen:

1e. Prijs. Ger Polman en Yvonne Polman uit Bemmel

2e. Prijs Jan en Annie Domhof uit Lichtenvoorde

Halverwege het kaarten werd de lunch geserveerd. Na het slotwoord van Corry Wijlhuizen, de voorzitter van Sasa, werden de winnende lotnummers van de verloting getrokken en volgde de prijsuitreiking. De gelukkigen gingen naar huis met een mooi bloemstuk of lekkere fruitmand.

De deelnemers en de organisatie kunnen terugzien op een geslaagd toernooi.

Politieke sportmiddag een succes!

Lianne Duiven (Groen Links en wethouders Helga Witjes en Aart Slob doen fanatiek mee aan Slow Sports. (foto: N. van der Ham)

DOORNENBURG - Vrijdag 21 september waren politici van verschillende partijen in Lingewaard uitgenodigd voor een sportmiddag in het kader van de Nationale Sportweek. Op initiatief van SWL en Lingewaard Sport! werkten onze raadsleden en wethouders zich in het zweet. De middag vond plaats bij GVA Doornenburg. De politici konden meedoen met een selectie aan activiteiten voor verschillende doelgroepen.

Vanuit Lingewaard Sport! is in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen sport & bewegen in de schijnwerpers gezet. De sportbestuurders hebben o.a. alle fracties bezocht, inspraakavonden bijgewoond en een sportdebat georganiseerd. De Nationale Sportweek was een goede aanleiding om de politiek het plezier en belang van bewegen zelf ook eens te laten ervaren.

Tijdens de sportmiddag, die werd voorgezeten door Nick van der Ham (Stichting Welzijn Lingewaard), gaf Wilko Brom (voorzitter van GVA) een presentatie over de Open Club gedachte en wat dit betekent voor de omgeving en de inwoners. Daarnaast daagde hij de politiek uit om samen met de sportclubs de basis te leggen voor een lokaal sportakkoord.

De turntalenten van SGS Lingewaard hebben een spetterende turndemo neergezet. Een aantal politici deed mee met Walking Football. Een andere groep heeft meegelopen met SLOW Sports voor mensen met een visuele beperking. Politici ervaarden door middel van een speciale bril hoe het is om te bewegen als je weinig tot geen zicht meer hebt. Deelnemers met een visuele beperking gaven zelf tips hoe daar het beste mee om te gaan.

Geslaagd themadiner in Sancta Maria

Oosters buffet in Santa Maria.

LINGEWAARD - Op woensdag 26 en 27 september werden er weer themadiners georganiseerd bij RijnWaal Zorggroep. Ditmaal op de locatie Sancta Maria in Huissen en Sint-Jozef in Gendt.

Op het menu stonden Oosterse gerechten. Er was veel belangstelling voor het themamenu en de bewoners, familie en buurtbewoners die hier aan deelnamen hebben genoten. Het themadiner was voor de eerste keer in het nieuwe restaurant van Sancta Maria, genaamd Het Rosendael. Het Rosendael is een sfeervol restaurant, tevens ontmoetingsruimte, en is dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Koffie en thee staan dan klaar, u kunt in Het Rosendael dineren of een drankje nuttigen, bijvoorbeeld nadat u bent wezen winkelen. Op de kaart staan ook diverse versnaperingen.

"Heeft u ook belangstelling voor de themamenu's of andere activiteiten van Het Rosendael? Dan zijn er diverse mogelijkheden om mee te doen. RijnWaal Zorggroep vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het sociale leven van ouderen in Lingewaard en omgeving. Daarom stellen we onze restaurants en ontmoetingsruimtes ook open voor familie, buren of andere belangstellenden."

Loop gerust eens binnen om kennis te maken met Het Rosendael. Het is gevestigd in Sancta Maria, Helmichstraat 26 in Huissen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de gastvrouw van Sancta Maria: 0481 470600.

26 / 28

Aukje

welkom bij de club van 40 jarige

gefeliciteerd namens familie
en vrienden
en op na het feestje?

Hiep Hiep Hoera!
Veerle is 7 jaar

Gefeliciteerd lieverd!
Dikke knuffel van Pappa en Mamma

HOERA
Lars heeft nu ook het B diploma.
Goed gedaan kerel.
Gefeliciteerd Opa en Oma.

Op 13 oktober wordt Jesse 6 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd en veel liefs van Opa en Oma
en Oma

xxx

Niek gefeliciteerd alweer 40 jaar!

Bedankt voor alle steun!

Oktobergrafiekmanifestatie Lingeprint

Organisatoren Anja, Ellen en Theo in de vitrine van de raadszaal. (foto: Harm, echtgenoot Ellen Baptist)

HUISSEN - Voor de derde maal vindt in Huissen de inmiddels landelijk bekende Lingeprint Grafiekmanifestatie plaats. Op 5, 6 en 7 oktober, kan er gekeken en genoten worden van een veelzijdig aanbod aan grafische kunst door een vijftiental (inter)nationale kunstenaars.

Door de toegankelijke opzet van Lingeprint kunnen bezoekers kennismaken met verrassende vormen van grafische kunst maar ook kan men in contact komen met de kunstenaars en zelf met hen van gedachten wisselen over hun werk. De organisatie heeft deze keer gekozen om ook de grenzen van grafiek op te zoeken.

Traditiegetrouw kunnen kinderen zaterdag papier maken onder leiding van de papiermaker van papiermakerij De Oude Molen uit Eerbeek. Zondag organiseert kinderatelier De Juliaan weer een leuke workshop drukken met letters. Beide workshops zijn gratis toegankelijk. nDe officiële opening vindt plaats vrijdagavond 5 oktober om 19.30 uur en zal worden verricht door de wethouder van cultuur van de gemeente Lingewaard Theo Janssen met muzikale begeleiding van de Spaanse zangeres Monica Coronado.

Grafiekmanifestatie Lingeprint is te vinden in de Raadzaal in Huissen, Langekerkstraat 17 en is gratis toegankelijk. Deelnemende kunstenaars 2018: Edwim Peters, Faik Al Aboudi, Ger Driessen, Hannie Kortland, Hannie Ramaer, Merlijn Marell, Peter Kalkowsky, Reina Weijers, René Treumann, Thea Figee, Wim van Broekhoven, Yvonne van Woggulum, Henk van der Voort, Willem Bosschaart, Ellen Baptist, Anja Bourgondien.

Glasvezel voor buitengebied Lingewaard

DOORNENBURG - Na jaren van wachten is het voor vele bewoners van het buitengebied van Lingewaard dan eindelijk zover… glasvezel lijkt nu binnen handbereik. Voor veel inwoners in het buitengebied is het een doorn in het oog, de slechte internet verbinding.

Twee weken terug werden bewoners verrast door een krantenartikeltje in de krant dat er mogelijk glasvezel wordt aangelegd in het buitengebied. Het bedrijf GlasvezelBuitenaf zal, als er minstens vijftig procent van de inwoners van het buitengebied zich zou aanmelden, glasvezel gaan aanleggen. Het gebied wat zij hanteren is heel Midden en Zuid Gelderland, circa 6000 aansluitingen. Het bedrijf heeft inmiddels een tweetal informatie avonden gehouden. Glasvezel Buitenaf werkt met een beperkt aantal providers.

De andere glasvezelaanbieder liet er ook geen gras over groeien en nog geen week later ligt er een brief op de deurmat van DigitaleStadLingewaard. Zij nodigen bewoners uit voor een informatieavond met de mededeling dat er 100% zeker glasvezel gaat komen in het buitengebied van Lingewaard. DigitaleStad vereist geen min. percentage aanmeldingen maar… hoe meer aanmeldingen hoe goedkoper het wordt. Tevens ben je geheel vrij om zelf een provider te kiezen. www.digitalestadlingewaard.nl.

Vanuit de werkgroep Doornenburg zijn er de afgelopen jaren geregeld gesprekken geweest om dit bij de gemeente onder de aandacht te brengen. Wij zijn dan erg blij met deze ontwikkeling. Als alles goed gaat zal het buitengebied van Doornenburg in 2019 voorzien zijn van glasvezel. Dus op niet al te lange termijn kan er een speerpunt uit het DOP kan worden afgerond.

Internationale Open Wedstrijd Op de Korrel

Schutters Op de Korrel. (foto: Frank Streng)

BEMMEL - Vanaf 4 oktober staan de deuren bij schietvereniging Op de Korrel weer open om tot 13 oktober naar schatting meer dan driehonderd schutters te verwelkomen. In meerdere disciplines kan er geschoten worden en zelfs voor de Nationale Ranglijsten van de KNSA.

Wedstrijdseizoen 2018-2019 start op 1 oktober en de Internationale Open Wedstrijd is één van de eerste in de rij waar de schutters uit het gehele land op afkomen. En omdat Bemmel ook vanuit Duitsland redelijk eenvoudig bereikbaar is, zijn er over het algemeen verschillende buitenlandse inschrijvingen. Inmiddels zijn er meer dan honderd voorinschrijvingen op onder andere de onderdelen Luchtgeweer, Luchtpistool, KleinKaliberPistool en Kruisboog, waarbij het doel is de 331 inschrijvingen van 2017 te overtreffen. En omdat Op de Korrel erg teamgericht is, kan er als één van de weinige wedstrijden ook met verenigingsteams deelgenomen worden. Het is een individuele sport, maar een vereniging ben je immers toch samen. Meer informatie staat op svopdekorrel.nl, maar er kan ook gewoon een kijkje genomen worden tussen 4 en 13 oktober, met uitzondering van zondag de zevende.

Omgaan met dementie in het Mantelzorgcafé

HUISSEN - Op woensdagmiddag 17 oktober kan een ieder samen met andere mantelzorgers in gesprek gaan over hoe om te gaan met veranderend gedrag bij dementie.

Sjan van Goor, maatschappelijk werker bij Zinzia Zorgroep, zal tijdens deze bijeenkomst ingaan op gedragsveranderingen die kunnen ontstaan in het dementieproces en het begrijpen ervan, zoals bijvoorbeeld (nachtelijke) onrust, achterdocht, afhankelijk gedrag, lusteloosheid, agressie. Ze zal tevens praktische tips geven.

Voor wie de zorg heeft voor iemand met dementie en niet goed weet hoe hier het beste mee om te gaan, is deze bijeenkomst zeker interessant. De middag is van 14.00–16.00 uur in het Dominicanenklooster Stadsdam 1 in Huissen. Vrijwilligers verwelkomen de bezoeker met een kopje koffie/ thee en iets lekkers. Er wordt een bijdrage gevraagd van 2,00 euro.

Inlichtingen en opgeven kan via het SWL Meldpunt 088 2552555, via mail: meldpunt@swlingewaard.nl of via Anske van Spanje (vrijwillig coördinator) 026 3254569.

Lezing over de das

Das (foto: B.M. Achterberg-van der Horst)

BEMMEL - Op woensdag 10 oktober wordt in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel door Stichting Lingewaard Natuurlijk een lezing georganiseerd met als onderwerp de das.

Deze marterachtige is ons grootste inheemse roofdier, leeft in groepsverband en is een nachtdier. Dertig jaar geleden ging het slecht met de das. Inmiddels is de populatie flink gegroeid en hoor je regelmatig dat er te veel zijn en dat het een plaag is. Dassen zijn vooral ’s nachts actief en veel van hun leven zien we daarom meestal niet. Sporen van hun activiteiten zijn overdag wel goed te zien. In de lezing hoort men veel over de levenswijze van de das en hoe het nu echt gaat met de populatie in Nederland.

Chris Achterberg verzorgt deze lezing. Hij is bioloog en natuurfilmer die veel van zijn tijd in de natuur doorbrengt met onderzoek doen en filmen. Samen met een aantal andere natuurliefhebbers is hij bezig met een onderzoek naar dassen in Zuidoost Utrecht en boommarters op de Utrechtse Heuvelrug en Veluwezoom.

De lezing begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Toegang inclusief een kop koffie/thee kost 7,50 euro. De toegang voor ‘Vrienden van Lingewaard Natuurlijk’ is gratis. De vriendenkaart voor het seizoen 2018-2019 is voor 15,00 euro te koop aan de kassa.

Ingezonden brief

(foto: Henk Looijen)

Om over na te denken

Gezien bij een grasstrook langs een fiets/wandelpad in De Zilverkamp waar dagelijks honderden kinderen langs komen. Hoe voeden we de nieuwe generatie op?

Henk Looijen

Sponsor bedankt

HAVO 2 zaterdag

LINGEWAARD - André Bruns, bedankt voor het sponsoren van de trainingspakken aan HAVO 2 zaterdag!