GN Berg en Dal Heumen Mook

13 mei 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 13 mei 2015


Canadezen genieten van diner in De Mallemolen Groesbeek

Foto: Martijn Arents

GROESBEEK – Het zal je maar gevraagd worden 'Kunnen jullie een diner verzorgen voor 750 personen'. Die vraag kreeg onlangs de beheerder van De Mallemolen Martijn Arents. Daar hoefde Martijn niet lang over na te denken zijn antwoord was duidelijk 'ja'.

Tijdens de dodenherdenking zouden 750 Canadese studenten naar Nederland komen en zouden een bezoek gaan brengen aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en zouden deelnemen aan de stille tocht naar de Canadese Ere begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg. Maar tussendoor was er nog enkele uren vrij om te zorgen voor de inwendige mens en dat gebeurde in De Mallemolen. Na het ja-woord van Martijn Arents heeft de organisatie tot twee maal toe het diner - wat de studenten voorgeschoteld zouden krijgen – gekeurd door een speciale Canadese commissie.

In beide gevallen werd het diner akkoord bevonden. De studenten konden zich tegoed doen aan macaroni, verse groente, rauwkost en gesmeerde broodjes. Daarnaast stonden er fruithapjes en een aardbeientoetje voor hen klaar alsmede de verschillende soorten frisdrank. Er werd gegeten of hun leven ervan afhing. Maar dat was ook de bedoeling, liet Martijn Arents na afloop weten. "Het is perfect gegaan, wat mij betreft zijn ze ieder jaar bij ons welkom. Wij hebben laten zien dat we dergelijke partijen aan kunnen", besluit Martijn Arents.

Straten- en wijkentoernooi in Millingen

MILLINGEN - Sportclub Millingen verzorgt dinsdagavond 26 mei en vrijdagavond 29 mei voor de derde keer het 7 x 7 straten-/wijkentoernooi op sportpark De Hove in Millingen.

Er wordt gestreden op de fairplay-manier om de wisseltrofee. De inleg van vijftig per team of vijf euro per persoon, gaat dit jaar weer naar het goede doel.

Men kan zich als straat of wijk uit Millingen inschrijven met een team, die op beide avonden deelneemt. Men moet minimaal drie (van de zeven) spelers op het veld hebben staan, die géén spelend lid zijn bij de KNVB.

Minimumleeftijd is zestien jaar. Men moet in de straat/wijk wonen van het voetbalteam, waar men bij deelneemt. Uitzonderingen zijn met de commissie bespreekbaar.

Vrijdagavond 29 mei wordt het toernooi afgesloten met dj Vinyl René. Men kan dan nog gezellig napraten over het voetbaltoernooi.

Dit toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door Podotherapie Driessen. Geef jezelf op, als je mee wilt doen...

De uiterste inschrijfdatum is woensdag 20 mei. Voor informatie en inschrijving kun je terecht bij: Alex Janssen alexdoortje@kpnmail.nl of William Janssen janssen.william@gmail.com.

Kringconcours Rijk van Nijmegen

MILLINGEN - Op zondag 31 mei houdt Schuttersgenootschap OEV het Kringconcours Rijk van Nijmegen de Betuwe 2015.

Aan deze happening nemen twintig verenigingen deel uit binnen en buitenland. Na een lange tijd aan voorbereidingen en vergaderingen zullen om 09:30 uur de koningsparen van de diverse verenigingen worden ontvangen op het sportpark De Hove. Na het schenken van de erewijn zal de officiële opening van de kringdag plaatsvinden. Aansluitend zal om 11.45 uur de start worden gegeven voor het defilé en direct daarna zullen de verenigingen starten met de marsroute door Millingen aan de Rijn. Dit belooft een kleurrijk spektakel te worden.

Rond 12:45 uur vinden de overige wedstrijden plaats zoals het vendelen, diverse schietwedstrijden, Bieleman wedstrijden, marketenster en majorette wedstrijden. Ook kunnen de schutters deelnemen aan individuele wedstrijden. De muziek- en tamboerkorpsen zullen hun kunnen tonen en door een deskundige jury worden beoordeeld. Als klap op de vuurpijl zullen de koningsparen gaan strijden om de titel van Kringkoning(in).

Vanuit de Sint Martinusschool zullen de kinderen, van de groepen zes en zeven als jeugdschutters voorop lopen bij de mars door het dorp. Er zal een grote feesttent geplaatst worden met live muziek en waarbij ook voor de inwendige mens wordt gezorgd.

Provincie gaat zebra Breedeweg verwijderen en bushalte verplaatsen

BREEDEWEG - De provincie Gelderland heeft in een verkeersbesluit aangekondigd wat te gaan doen aan de veiligheid op de drukke door gaandeweg in kerkdorp De Breedeweg.

De N843 is eigendom van de provincie Gelderland. In de bocht bij de buurtsuper ligt een zebrapad – die door verkeer uit de richting Milsbeek in de scherpe bocht precies in de dode hoek van de auto's komt. Dit is een gevaar op zich. Om die reden wordt de zebra oversteekplaats vervangen door geleidestrepen. Het oversteken kan in twee keer gebeuren dankzij de middengeleider. Daarnaast wil de provincie de bushalte ter hoogte van het kruispunt met de 2e Colonjes en Nieuwe Drulseweg verplaatsen in verband met de veiligheid.

Benefietworkshop 'Sterk staan in speciale tijden'

BEEK - Stichting Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk verzorgt een benefietworkshop 'Sterk staan in speciale tijden'.

Op donderdag 21 mei organiseert de stichting een workshop voor iedereen die meer uit zijn persoonlijke en professionele leven wil halen. Deze workshop wordt gegeven door Robert Benninga, één van Europa's topsprekers op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Robert woont al weer enige tijd in Beek. Naast vele betrokkenen uit onze gemeenschap en daarbuiten is ook hij begaan met de toekomst van het monumentale kerkgebouw. De workshop voor dit goede doel verzorgt hij daarom geheel belangeloos. De avond in de Sint-Bartholomaeuskerk begint om 19:00 uur met een ontvangst met koffie/thee; de workshop duurt van 19:30 tot 22:30 uur.

Een avond in het teken van zelfontplooiing én behoud van het kerkgebouw! Robert Benninga geeft zijn gehoor op onderhoudende en dynamische wijze nieuwe inzichten over hoe je met eenvoudige middelen je leven op een prettiger plan kunt brengen. Daarnaast draag je met je deelname ook nog eens voor honderd procent bij aan het behoud van dit monumentale gebouw! Voor slechts honderd euro per persoon kun je mede het verschil maken. Als dát nog geen welbesteed geld is!

Aanmelden voor dit unieke evenement is heel eenvoudig: ga naar www.sintbartholomaeuskerkbeek.nl en volg de instructies. Betalen gebeurt in een beveiligde omgeving met iDEAL.

Winnaars Groesbeekse looptour

Ploeteren op de Groesbeekse Motorcrossbaan

Shirley Kusters uit Groesbeek en Nijmegenaar Hans Berntsen zijn de winnaars geworden van de 26e Groesbeekse looptour.

Beide atleten liepen de zevendaagse variant die ongetwijfeld tot het zwaarste loop evenement in Nederland hoort. De 26e editie trok bijna honderd lopers, die konden kiezen uit individuele afstanden, een vierdaagse variant en de superzware zevendaagse variant waarbij in zeven loopdagen meer dan zeventig km afgelegd moesten worden op loodzware parcoursen waarbij steile hellingen niet werden gemeden.

De winnaars

De lange trap in de zondagetappe in Leemkuil, de motorcrossbaan op donderdag in Groesbeek en een zeer steile klim in Berg en Dal als onderdeel van de vrijdagetappe zijn maar enkele van de vele beklimmingen die de lopers moesten trotseren. De organisatie kan terugblikken op een zeer geslaagd evenement, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers en kijkt alweer uit naar de volgende editie.

Boek 'Soundtrack van de bevrijding' gepresenteerd tijdens expositie

GROESBEEK - In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945 is sinds donderdagavond 23 april de expositie geopend 'Song of Liberation'.

Tijdens een druk bezochte openingsceremonie haalde de nu 89-jarige ooggetuige Jan Hendriks herinneringen op over zijn leven als pianist tijdens de frontperiode en de bevrijding. Tijdens deze ceremonie werd het nieuwe rijk geïllustreerde boek 'Soundtrack van de Bevrijding' gepresenteerd van de auteur prof. dr. Frank Mehring van de afdeling American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De eerste exemplaren van zijn boek waren voor ooggetuige Jan Hendriks en muziekhistoricus prof. dr. Hugo Keesing. De expositie Song of Liberation is in het bevrijdingsmuseum te bewonderen tot 1 november.

Foto onderschrift: van links naar rechts Jan Hendriks, Hugo Keesing en de auterur Frank Mehring.

Tennisvereniging Groesbeek weer van start gegaan

GROESBEEK - De zon schijnt, het is heerlijk weer en er kan dus weer volop getennist worden. Met de opening van het nieuwe tennisseizoen op 29 maart is tevens de nieuwe website gelanceerd: www.tvgroesbeek.nl.

Ter gelegenheid hiervan is er een aantrekkelijk aanbod voor nieuwe leden:

Jeugdleden: geen inschrijfgeld.
6 tot en met 9 jaar contributie 25,- (+ 85,- voor 20 lessen)
10 tot en met 12 jaar contributie 50,- (+ 85,- voor 20 lessen)
13 tot en met 17 jaar contributie 65,- (+ 85,- voor 20 lessen)

Bovenstaande contributieprijzen gelden alleen voor dit tennisseizoen (2015) en vanaf volgend jaar wordt de normale contributie berekend (65 euro voor alle jeugdleden tot en met zeventien jaar).

Seniorleden: geen inschrijfgeld
Vier maanden 'aspirant' lidmaatschap inclusief twee lessen voor 60 euro

Het lidmaatschap loopt vanaf datum van inschrijving. Enthousiast geworden? Ga naar www.tvgroesbeek.nl en download het inschrijfformulier. Wilt u gebruik maken van het seniorenaanbod, vermeld dan aspirant op het inschrijfformulier.

Hüsenhoff krijgt nieuwe speelplek

GROESBEEK - De Groesbeekse wijk Hüsenhoff krijgt over enkele maanden een nieuwe speelplek voor kinderen van nul tot zes jaar.

De gemeente Groesbeek gaat het speeltuintje aanleggen tussen de huisnummers 35 en 13. Vier leveranciers hebben een ontwerp voor de speelplek gemaakt, dat aan de volgende criteria moest voldoen; duurzaam materiaalgebruik, leeftijdscategorie nul tot zes jaar en diverse speeltoestellen. De gemeente heeft gekozen voor het ontwerp dat het beste past bij deze criteria waaronder een kruiphut. Op de website www.groesbeek.nl kan men zien wat er gaat komen op de speelplek. In verband met de levertijd van de speeltoestellen wordt over twee maanden gestart met de aanleg.

Elly Meeuwissen neemt na 42 jaar afscheid als ambtenaar

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagmiddag 28 april heeft Elly Meeuwissen na 42 jaar afscheid genomen van de gemeente Millingen aan de Rijn en de laatste jaren was het Groesbeek. In al die jaren heeft Elly liefst negen burgemeesters versleten.

Elly heeft al die jaren kabinetstukken behandeld waaronder ook de Koninklijke onderscheidingen voorbereid van aanvraag tot uitreiking. Ook bij evenementen in Millingen aan de Rijn was Elly geen onbekend gezicht. De burgemeesters die naar Millingen kwamen werden door Elly wegwijs gemaakt van het reilen en zeilen van Millingen aan de Rijn.

Ook burgemeester Keereweer dankte Elly voor het feit dat ook hij in 2013 door Elly wegwijs in Millingen was gemaakt. "U was een vraagbaak voor mij", aldus burgemeester Keereweer in de toespraak tot de scheidende ambtenaar Elly Meeuwissen.

Jasper Cillessen en burgemeester openen restaurant Konichiwa

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING – Dinsdagavond 28 april hebben burgemeester Keereweer van Groesbeek en de keeper van Ajax en het Nederlands elftal Jasper Cillessen het sushi & grillrestaurant Konichiwa onder grote belangstelling officieel geopend. Door samen een lint door te knippen was de opening een feit.

Burgemeester Keereweer vond het restaurant en hotel op de Japanse tour een aanwinst voor de gemeente Groesbeek. "Eigenlijk had hier de burgemeester van Nijmegen de heer Bruls moeten staan", grapte Keereweer omdat in de naam 'Konichiwa' Nijmegen in verwerkt en als het aan Keereweer zou liggen dan zou Groesbeek daar in verweven moeten worden.

Jasper Cillessen had een cadeau meegebracht voor de uitbaters I Tou en Li Qui Hu, want als Jasper uit gaat eten als hij in Groesbeek is, dan is Lee Ho Fook zijn favoriete Chinees restaurant. Zij kregen een ingelijst voetbalshirt dat Jasper heeft gedragen op 11 juni 2013 tijdens de oefenwedstrijd in China met het Nederlands Elftal waarop zijn naam in het Chinees geschreven staat onder nummer 23.

De familie Hu was zeer verguld met het unieke cadeau wat een bijzondere plaats zal krijgen in het nieuwe 'Konichiwa'-restaurant / hotel aan de Nijmeegsebaan 53 in Heilig Landstichting. Na de opening konden de vele gasten genieten van het speciaal openingsbuffet onder de muzikale klanken van De Kels en niet te vergeten de groep Leff die voor een perfecte muzikale show zorgden.

Politie houdt Gennepenaar aan

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft maandagmorgen een 39-jarige inwoner uit Gennep aangehouden in verband met het stelen van een fiets.

In het weekend van 26 april werd bij een bushalte in Breedeweg een fiets ontvreemd eigendom van een 60-jarige inwoonster uit Breedeweg. Het slachtoffer ging maandagmorgen haar hond uitlaten en trof haar gestolen fiets aan bij een woning eveneens in Breedeweg. Zij waarschuwde de politie die ter plaatse kwam en vervolgens de Gennepenaar aanhield. De man is voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen.

Tranendal tussen de heuvels op hemelvaartsdag in Groesbeek

GROESBEEK – Op hemelvaartsdag donderdag 14 mei wordt voor de zevende maal het populaire korenfestival gehouden in het centrum van Groesbeek. Zeventien koren afkomstig uit het hele land (onder andere Rotterdam, Dussen, Doornenburg en Maassluis) verzamelen zich rond het middaguur op het Dorpsplein.

Vandaar verzorgen de (smartlap)koren vanaf 12.45 tot 17.15 uur optredens op diverse locaties in het centrum van Groesbeek. Het Groesbeekse gast koor ''Ochaarm' heeft speciaal voor deze gelegenheid speciale smartlapkes gemaakt. Deze unieke gadget kan men bij het koor kopen en die mag men zeker niet missen voor het volgende feestje.

De deuren en terrassen van de volgende horeca locaties staan op die dag wijd wagen open te weten bij café-bar De Comm, cafetaria Domino, grill- en eetbar Dikkemik, muziekcafé Jamm-in, croissanterie Le Monde, lunchcafé De Kroon, ijssalon Passione, EigenWeijs eten en drinken, restaurant La Vie, biercafé en restaurant Den Drul aan de Hoflaan en op het marktterrein café Hopmans.

Bij café-bar De Comm gaat carnavalsclub 'Aarm Snuutje' pannenkoeken bakken en verkopen ten behoeve van de slachtoffers in Nepal. Ook na 17.15 uur is er nog muziek bij diverse horecagelegenheden in het centrum alsmede op het Dorpsplein waar men nog kan meedeinen en genieten van de klanken van live muziek. Tegelijkertijd is er op die dag ook de oergezellige en afwisselende Zuidmolenbraderie waarbij de authentieke draaimolen van Saedt uiteraard niet zal ontbreken. De Zuidmolenbraderie loopt door naar het centrum en is van 10.00 tot 16.00 uur.

Carrouselleden Groesbeek zien plan Molenborgh niet zitten

GROESBEEK – De carrouselleden van de gemeente Groesbeek zien niets in het vernieuwde woonplan 'Molenborgh' op de locatie Pannenstraat, Gooiseweg en Muldershof van aannemer Janssen uit Groesbeek.

De carrouselleden werd gevraagd in principe medewerking te verlenen. Met de appartementen hadden de carrousel leden niet zo'n groot probleem maar vanwege de aanwezigheid van het tankstation op tien meter afstand van de appartementen hadden de leden grote problemen.

De aannemer had enkele jaren geleden ook al een plan gepresenteerd maar dat ging niet door omdat er toen geen kopers waren. Nu heeft de aannemer een gewijzigd plan ingediend voor dertig appartementen waarvan een gedeelte goedkope huur- en enkele dure koopappartementen. Op zich zou het plan wel passen vooral omdat de huidige locatie te wensen overlaat. Maar het nieuwe plan met dertig appartementen met enkele meters verder een tankstation zag geen enkel carrousellid donderdagavond zitten. Voorlopig zal alles nog wel bij het oude blijven.

Minder drugsoverlast in Groesbeek

GROESBEEK – Volgens een evaluatierapport is de drugsoverlast in Groesbeek de afgelopen twee jaar tijdens de pilot periode verminderd.

De oude gemeenteraad van de gemeente Groesbeek heeft daarvoor twee maal vijftigduizend euro ter beschikking gesteld. Daarvan is 52.514 euro gebruikt en is er 47.486 euro over gebleven. Mevrouw Vree van GroenLinks was blij dat met de werkwijze die gehanteerd is goede resultaten zijn geboekt. De opbouwwerkers en de sociale teams moeten weer aan de slag.

Wethouder Thijssen liet weten dat het college het probleem erkent. Thijssen is momenteel in overleg met het SWG zodat de sociale teams hun eigen werk kunnen voortzetten. Volgens Peters Sociaal Groesbeek wordt er nog volop drugs gebruikt in Groesbeek en stelde voor het overschot daarvoor weer in te zetten. Burgemeester Keereweer liet Peters weten dat volgens de politie het drugsgebruik en overlast duidelijk is verminderd. "Daarom moeten we het geld niet onnodig opmaken", was Keereweer van mening.

Concert 'Songs of Liberation' in erekoepel Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - In de erekoepel van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek vond donderdagavond 23 april een uniek concert plaats getiteld 'Songs of Liberation'.

Dit spetterend concert werd opgezet in samenwerking met American studies van de Radboud Universiteit Nijmegen met medewerking van Jens Bamieck. Het concert werd uitgevoerd door dansschool Kleve en de solozangers van de Ganztagrealschule aan de Hoffmannallee in Kleve samen met het Karel de Grote College uit Nijmegen. Het concert was zo indrukwekkend dat er spontaan gedanst werd in de erekoepel van het museum.

Afsluiting rotonde Zuidmolen in verband met groot onderhoud

GROESBEEK - In de periode tussen zaterdag 16 mei 18.00 uur en vrijdag 22 mei 18.00 uur voert de gemeente Groesbeek groot onderhoud uit aan de rotonde Zuidmolen (rotonde Mooksebaan – Gooiseweg – Pannenstraat en Herwendaalseweg) in Groesbeek.

De rotonde is tijdens de werkzaamheden volledig afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Een omleiding zal ter plekke worden aangegeven.

Bestelauto ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – Vanaf de Industrieweg in Groesbeek is het weekend van 25 april een zwarte Mercedes bestelbus ontvreemd.

De auto eigendom van een 39jarige inwoner uit Groesbeek stond geparkeerd op een parkeerplaats.

Concert door Quartet Quinetique in Huize Wylerberg

BEEK-UBBERGEN - Quartet Quinetique speelt zondag 17 mei om 12.00 uur in Huize Wylerberg aan de Rijksstraatweg 178 in Beek-Ubbergen.

Het wordt een echt voorjaarsconcert dat bij mooi weer buiten op het terras plaatsvindt. Het strijkkwartet laat zich inspireren door de vogelwereld. tal van vogels als zanglijster, spreeuw, merel, specht, en tjiftjaf. In geheel eigen composities gaat de groep in spannende improvisaties de dialoog aan met vogels als zanglijster, merel, spreeuw, specht en tjiftjaf. De stijl van de stukken varieert van pop tot klassiek, van rock tot jazz, van modern tot folk; Niet een alledaags strijkkwartet dus!

Het concert vindt plaats in de Nationale Vogelweek. Voorafgaand aan het concert kan men kijken en meedoen het vogels ringen (al vanaf 8 uur). Ook heel leuk voor kinderen! De toegang bedraagt tien euro, kinderen betalen vijf euro. Reserveren kan via info.groeneconcerten@gmail.com. Meer info staat op www.groeneconcerten.nl.

Nieuw in Groesbeek: drijf-inn-bioscoop

GROESBEEK - Zwembad De Lubert gaat een unieke activiteit organiseren. Het gaat voor het eerst in deze omgeving in een zwembad een 'drijf-inn-bioscoop' houden.

Op vrijdag 22 mei van 19.00 tot 20.30 uur zal zwembad De Lubert omgetoverd worden tot een zwembadbioscoop. Terwijl je in het water zwemt, lekker op de loopmat ligt, op drijfmatten of in banden drijft zal er een leuke film te zien zijn. Je mag ook je eigen luchtbed, opblaasstoel of een ander drijfmiddel meenemen.

Kom met vriendjes en vriendinnen naar het zwembad de Lubert en geniet samen van een mooie film en uiteraard van het zwemplezier. Met z'n allen maken we er een bijzondere activiteit van.

De kosten zijn vier euro voor kinderen en 4,50 euro voor volwassenen. Voor informatie kun je bellen naar 024 3971448 of kijk op www.zwembadgroesbeek.nl. of op facebook. Zwembad De Lubert ligt aan Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek.

Canadese veteranen herdenken gesneuvelde vrienden

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Zondagmiddag 3 mei vond er een indrukwekkende, maar natte herdenking plaats op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Zo'n tweehonderd Canadese waaronder tientallen veteranen in de leeftijd van 90 tot 97 jaar waren speciaal naar Groesbeek gekomen om hun vrienden – die ze in de oorlog hebben moeten achterlaten – te herdenken.

Rond half drie begon het te regenen en werden de veteranen voorzien van doorzichtige plastic regenjassen en speciale paraplu's. Namens de Nederlandse regering zou minister Hennis-Plasschaert van Defensie gekomen zijn, maar moest deze afspraak afzeggen vanwege een ontmoeting met haar Duitse collega in Den Haag.

Namens haar sprak luitenant-generaal Hoitink de aanwezigen toe. De Canadezen waren naar Nederland gekomen ter gelegenheid van zeventigjarige bevrijding van Nederland, waaraan zij een grote bijdrage geleverd hadden. Op de Canadese erebegraafplaats liggen liefst 2338 gesneuvelde kameraden, die omkwamen bij de strijd in het naburige Duitsland.

Op verzoek van de Canadese regering kregen zij destijds een graf in Nederland omdat zij niet wilden dat de gesneuvelde in Duitsland begraven zouden worden. Er werden diverse toespraken gehouden waaronder die van Laureen Harper –de echtgenote van de Canadese premier Stephen Harper-, die elders in Nederland bij een herdenkingsplechtigheid aanwezig was. Na de 'Last Post' werd er een minuut stilte in acht genomen.

Op het eind van de herdenking werden er diverse kransen gelegd door onder meer burgemeester Keereweer namens de bevolking van Groesbeek. Vele honderden belangstellenden hebben deze herdenking bijgewoond.

Koningsspelen op De Horst

GROESBEEK - "Een mooie traditie moet je niet verloren laten gaan! Omdat het steeds moeilijker werd om op Koningsdag vrijwilligers te vinden die het Oranjecomité op De Horst wilden ondersteunen bij de traditionele oranjespelen, is twee jaar geleden besloten om deze spelen onderdeel te maken van de Koningsspelen die voorafgaand aan Koningsdag op de meeste basisscholen in Nederland worden gevierd. En dit bleek een succes."

Dit jaar waren het ongeveer 120 kinderen uit groep één tot en met vijf die op de voetbalvelden van DVSG, onder de stralende zon, hun sportiviteit konden tonen. Oud-Hollandse spelen zoals blikken gooien en zaklopen werden dit jaar afgewisseld met de bekende elektrische spiraal en enkele waterspelen. Als verrassing was er clown Kiko die het lukte om in twee uur tijd voor alle kinderen een 'ballonnenbeest' te maken en kreeg iedereen een ouderwetse roze suikerspin. Als afsluiting, na het bekend maken van alle prijswinnaars, werden alle kinderen, leerkrachten en vrijwilligers getrakteerd op een broodje frikandel. Dankzij de uitstekende samenwerking met de basisschool en de hulp van vele vrijwilligers kan het Oranjecomité terug kijken op een fantastische dag.

Breedeweg krijgt een plek voor vlinders, bijen en mensen

BREEDEWEG - Bloeiende bloemen zijn van levensbelang voor vlinders en bijen. Helaas zijn er steeds minder bloemrijke velden en bermen, maar in de Breedeweg komt daar verandering in. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een idylle, dit is een plek waar vlinders, bijen en mensen kunnen genieten van bloemenpracht.

De 'Idylle Vojerland' wordt tussen mei 2015 en oktober 2016 in Breedeweg-Oost aangelegd achter de Dakotastraat, Market Garden, 17 Septemberstraat en De Bruuk.In totaal wordt er 7500 vierkante meter duurzaam bloemenmengsel ingezaaid, dat aantrekkelijk is voor vlinders en bijen.

Vlinders en bijen hebben het de laatste jaren moeilijk onder meer aan gebrek van nectar en stuifmeel, hun voedsel. Het aantal vlinders en bijen in Nederland daalt mede hierdoor al jaren lang. Ook in eigen tuin kan men vlinders en bijen helpen door nectarrijke planten op balkon of in de tuin te plaatsen, zoals lavendel, beend kruid, zonnehoed, kamperfoelie, herfstaster en uiteraard de vlinderstruik. Men kan het beste kiezen tussen planten die bloeien van het voor- tot het najaar. De 'Idylle Vojerland ' in Breedeweg – Oost is een initiatief van de Vlinderstichting, de Nederlandse Bijenhouders vereniging, de gemeente Groesbeek, de heer P. Peters en de onlangs overleden heer Th. Mulders. Het initiatief wordt ondersteund door de Nationale Postcodeloterij. Meer informatie staat op www.vlinderstichting.nl/idylle.

Bezwaar betonnen fietspad spoorkuil kost gemeente al 27.000 euro

GROESBEEK – Het bezwaar dat Werkgroep Milieubeheer Groesbeek heeft ingesteld tegen de aanleg van het betonnen fietspad (spoorkuil) heeft de gemeente Groesbeek nu al 27.000 euro gekost. Maar door het bezwaar tegen de openstelling van de grensovergang Altena – Hettsteeg heeft de gemeente Groesbeek aan advieskosten (juridische bijstand en vertegenwoordiging plus bijkomende proceskosten inmiddels al 75.000 euro uitgegeven en daarbij komt aan ambtelijke kosten nog eens 34.000 euro bij. In totaal komt dat neer op liefst 109.000 euro.

Hierbij moet wel bij vermeld worden dat hier niet alleen WMG een bezwaar heeft ingediend, maar ook de aanwonenden. De gemeente Groesbeek geeft jaarlijks aan WMG een subsidie van duizend euro en is daarnaast geabonneerd op het milieujournaal wat vijftien euro per jaar kost. Dit naar aanleiding van schriftelijke vragen van de PvdA-fractie aan het college van burgemeester en wethouders.

De WMG heeft de afgelopen jaren met regelmaat gebruik gemaakt van inspraak en zienswijze procedures dan wel bezwaar / beroepsmogelijkheden en tenslotte handhavingsverzoeken. Reacties zijn door WMG ingediend in de volgende zaken: Wijnbouwcentrum De Colonjes, Bestemmingsplan Buitengebied, Bestemmingsplan minicamping Bij Ons, Bestemmingsplan Dorpsstraat/ Mariendaal, Manege Lagewald, Minicamping Klein Amerika, Bestemmingsplan Wisselpad, Fietspad in de Spoorkuil en de Openstelling grensovergang Altena Hettsteeg.

Daarnaast heeft de WMG beroep aangetekend tegen het Bestemmingsplan Buitengebied (geen effect) en tegen de Milieuvergunning Van Deursen. Burgemeester Keereweer is van mening dat er geen hetze moet ontstaan tegen de WMG. "Zij doen wat ze moeten doen, zij zijn met hun hobby bezig, het is subsidiëren van de democratie", aldus burgemeester Keereweer.

Inbraak woning Beatrixstraat in Ooij

OOIJ – In het weekend van 26 april is ontdekt, dat er – tijdens afwezigheid van de bewoners - is ingebroken in een woning aan de Beatrixstraat in Ooij.

Door gaatjes in het kozijn te boren konden de inbrekers het raam openen om de woning binnen te komen. Op dit moment is nog niet bekend wat er uit de woning is ontvreemd.

Nationale Sportweek op De Hove

MILLINGEN - De Nationale Sportweek was in Millingen aan de Rijn ingevuld door de sportverenigingen uit het dorp. Op sportpark De Hove aan de Hoefseweg hebben rond de zeventig kinderen een hele middag gesport.

Via circuitvormen kon men alle sporten beoefenen. De sporten, die vertegenwoordigd waren, zijn: turnen, volleyballen, voetbal, korfbal, fietsen op een eenwieler en tennis. Het bestuur SC Millingen is de vele vrijwilligers dankbaar, die deze sportdag mogelijk hebben gemaakt.

Rapport over

toekomst voetbalverenigingen niet onder de pet

gehouden

GROESBEEK – Naar aanleiding van de suggestie van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Groesbeek dat het college het rapport onder de pet heeft gehouden, heeft wethouder Eric Weijers donderdagavond duidelijkheid verschaft.

"Onder de pet houden van het bewuste rapport door het college is niet aan de orde", aldus wethouder Weijers. De gemeente Groesbeek heeft in 2014 in samenwerking met de voetbalverenigingen een rapport laten opstellen over de toekomst van voetbalverenigingen in Groesbeek. De besturen van de voetbalverenigingen hebben eerder aangegeven graag inzicht te krijgen in redenen voor samenwerking en de mogelijkheden hiervan. De gemeente heeft naar aanleiding daarvan opdracht gegeven voor het onderzoek. Wel of niet samenwerken is aan de verenigingen zelf, dit wordt niet verplicht vanuit de gemeente. Het rapport is dan ook gemaakt voor de verenigingen en bedoeld om hen te ondersteunen bij hun eventuele samenwerking.

Na het verschijnen van het rapport hebben alle voetbalverenigingen een individueel gesprek gehad met de Gelderse Sport Federatie (die het rapport heeft samengesteld). Inmiddels zijn al vijf van de negen aanbevelingen in het rapport al door verenigingen overgenomen en in actie vertaald. De verenigingen gaan zelf in principe over de communicatie van het rapport, omdat het gebaseerd is op hun vraag, dat is ook met hen afgesproken. Om die reden is het rapport door de gemeente als 'niet openbaar 'aangemerkt. Omdat de gemeenteraad om het rapport gevraagd heeft is het in overleg met verenigingen openbaar gemaakt.

Sylvia Fleuren legt functie voorzitter Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek neer

GROESBEEK – De Groesbeekse wethouder Sylvia Fleuren maakte donderdagavond tijdens de raadsvergadering bekend dat zij de functie als voorzitter van de Stichting Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek per april heeft neergelegd.

Deze functie kon zij niet meer combineren met het wethouderschap. Haar functie is inmiddels al overgedragen aan haar zus Marga Nillesen-Fleuren, die vanaf heden de scepter zal zwaaien over de landelijk bekend zijnde wijnfeesten in Groesbeek.

Jeugdtennistoernooi

BEEK - Voor de tiende keer organiseert tennisvereniging De Oosprong het Oorsprong Open & JRT* (1 ster) jeugdtoernooi. Van 24 tot en met 30 augustus zijn de tennisbanen bezet door jeugdspelers uit Beek, de regio én uit het buitenland.

"Dit jaar vieren we een lustrumeditie! We bieden naast een Rood- en Oranje-event ook een nieuwe categorie JRT* (tot en met veertien jaar) aan. Daarnaast spelen we in elke leeftijdscategorie met verschillende speelsterkten. Ook dit jaar is er een 'Snelders-Outlet' winkel op het tennispark, waar je prachtige tennisspullen tegen outlet-prijzen kunt kopen! Het moet weg, dus erg goedkoop en weg=weg!

Bovendien organiseren we zoals altijd allerlei tennisgerelateerde activiteiten, waar mooie prijzen mee zijn te verdienen, sluiten we het toernooi af met een spectaculaire loterij en zijn er de hele week uiteraard boeiende tenniswedstrijden te zien. Een toernooi dat je als jeugdspeler uit deze regio eigenlijk niet mag missen."

Inschrijven

Inschrijven kan uitsluitend tot en met 16 augustus via www.toernooi.nl. Schrijf je in elk geval tijdig in en neem veel tennisvrienden mee! Bij de eerste wedstrijd is er een prachtig aandenken voor iedereen. Vragen over het toernooi? Het wedstrijdsecretariaat geeft graag antwoord op alle vragen en is te bereiken via een e-mail: oorsprongopenjeugd@tvdeoorsprong.nl. "Ook dit jaar rekenen we weer op een druk toernooischema met prachtige wedstrijden die veel publiek trekken. We ontvangen je graag van 24 tot en met 30 augustus."

Belastingaanslag

van Munitax laat

aan duidelijkheid

te wensen over

GROESBEEK – De belastingaanslag die afgelopen dagen al bij veel inwoners op de mat is gevallen heeft volgens Alex ten Westeneind GJS voor veel onduidelijkheid gezorgd.

De verschillen van het te betalen bedrag zijn volgens hem onduidelijk voor de inwoners. Hij vroeg wethouder Fleuren om de inwoners van Groesbeek meer informatie te verschaffen. "Wij als raadsleden weten wat de aanslag inhoudt, maar de bevolking is hier niet van op de hoogte", aldus Ten Westeneind.

Wethouder Fleuren liet weten de aanslag op de gemeentepagina te zullen verduidelijken. Overigens zijn de medewerkers van Munitax – die voor gemeenten de aanslagen regelt – op elke werkdag te bereiken tussen 08.30 en 12.30 voor het stellen van vragen, die meestal direct beantwoord kunnen worden (024 6780962).

Koninklijke onderscheiding 2016 vóór 8 juni 2015 aanmelden

GROESBEEK – Als men voor Koningsdag 2016 iemand wil voordragen voor een Koninklijke onderscheiding, dan wordt men verzocht dit voor 8 juni 2015 dit te melden bij de gemeente Groesbeek.

Een Koninklijke onderscheiding wordt toegekend als iemand bijzondere dingen voor de maatschappij heeft gedaan. Daarvan is sprake wanneer iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen op een wijze, die uitgaat boven hetgeen van hem of haar verwacht mag worden. Dit kan ook betrekking hebben op het stimuleren van anderen of het leveren van opvallende prestaties of werkzaamheden, die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

Wanneer men de overtuiging heeft dat iemand in aanmerking komt voor deze vorm van publieke waardering, dan kan men die persoon voordragen bij de burgemeester van de gemeente Groesbeek. Daarvoor is een speciaal voorstelformulier beschikbaar. Het is raadzaam om tevoren contact op te nemen met de gemeente om na te gaan of de aanvraag wel kansrijk is. Daarvoor en voor andere vragen over Koninklijke onderscheidingen kan men contact opnemen met mevrouw M. van Leest (024 3013836) of via e-mail m.v.leest@groesbeek.nl.

De Treffers legt aanvaller Mutzers van Dongen vast

GROESBEEK – De Groesbeekse topklasser De Treffers heeft de 22-jarige Robert Mutzers van de hoofdklasser Dongen voor twee jaar vastgelegd.

Robert Mutzers wist dit seizoen liefst twintig maal te scoren voor Dongen en werd dan ook terecht de topscorer van de hoofdklasse B. Mutzers is de tiende speler die naar De Treffers komt. Soufiane Dadda en Ken Leemand die momenteel al spelen voor De Treffers. Wesley Meeuwsen, Hafid Sarkouke, Bram Eltink, Twan Smits, Rick Verbeek, Bas Hendriks en Just Berends komen volgend seizoen bij De Treffers voetballen.

Daarnaast zijn de contracten van Niels Kornelis, Frenk Keukens, Jan Willen Stronks, Coen Maertzdorf, Robin Janssen, Joris Janssen en Jos Peltzer. Of Santi de topscorer van dit seizoen bij De Treffers blijft, is nog niet bekend omdat diverse betaald voetbalverenigingen belangstelling voor hem blijken te hebben.

Vivace zingt in Kevelaer

MILLINGEN/KEVELAER - Zondag 17 mei zingt het koor Vivace uit Millingen aan de Rijn in de Mariabasiliek in Kevelaer. Pastoor Eric Smits zal daar voorgaan in de Heilige Mis om 13:45 uur.

Vivace brengt in deze Mariamaand in de Mariabasiliek vanzelfsprekend ook enige mooie Marialiederen ten gehore, waaronder het Ave Maria van J. Geringer. De zangvereniging hoopt dat ook vanuit Millingen en omgeving veel aanhangers de reis naar Kevelaer zullen maken. Het wordt een prachtige mis in een inspirerende omgeving.

Vanwege de meimaand zal er in Kevelaer extra drukte zijn. Bovendien is er kermis op het Marktplein. "Houd daar rekening mee met parkeren", zo wordt geadviseerd.

Derde editie Topshelf Open

REGIO - In een succesvolle persconferentie op 30 april hebben Libema bij monde van toernooidirecteur Topshelf Open Marcel Hunze en algemeen directeur Topshelf Inge van Kemenade naar aanleiding van de van 8 tot en met 14 juni te houden derde editie van Topshelf Open de intentie uitgesproken de samenwerking met drie jaar te verlengen. De definitieve beslissing zal genomen worden na Topshelf Open en worden meegedeeld in een extra persmoment na het toernooi.

Inge van Kemenade: "Topshelf Open is ieder jaar weer een unieke gebeurtenis. Het spelersveld is bekend en dat belooft veel spannends. In mijn beleving heeft Topshelf Open zich de afgelopen twee jaar tot een bijzonder hoogwaardig evenement ontplooid. Toptennis is daarbij uiteraard de peiler, maar daarnaast biedt Topshelf Open veel meer en heeft zich ontwikkeld tot quality time waarbij het hele gezin betrokken wordt. Topshelf staat namelijk voor sport en het goed besteden van de vrije tijd in de breedste zin van het woord en die uitstraling dient het toernooi ook te hebben. De samenwerking met Libema verloopt prettig en er wordt ons de gelegenheid geboden onze visie op sport te laten zien en invulling te geven aan onze bedrijfsfilosofie.

Er zijn veel activiteiten die Topshelf Open aantrekkelijk maken voor jong en oud. Zo is er dit jaar weer de gelegenheid tot bijvoorbeeld suppen en andere watergerelateerde sporten. Het kinderentertainment, met als hoogtepunt de speciale kinderdag, is een groot succes. Op de ruim 1500 meter tellende Shoppingboulevard kunnen we ons op het gebied van sport, mode en outdoor uitstekend profileren. De horeca is zoals horeca dient te zijn op een sportevenement van deze orde: gezond, natuurlijk zeer smakelijk en niet te vergeten uiterst sfeervol.''

Op Topshelf Open 2015 nog een primeur. In samenwerking met Rucanor heeft Topshelf een tenniskledinglijn ontwikkeld die gedragen zal worden door de lijnrechters, groundsmen en hostessen tijdens het toernooi. En door de ballenjongens en -meisjes natuurlijk. Twee specialisten op het gebied van sport en fashion, dat kan alleen maar een hoogwaardig en aantrekkelijk product opleveren dat exclusief bij Topshelf verkrijgbaar zal zijn.

Indonesische Volksliederen door Groesbeeks gemengd koor

GROESBEEK - Het Groesbeeks Gemengd Koor (GGK) zingt dit seizoen een wat luchtiger genre dan de afgelopen jaren: Indonesische liederen; sommige bruisend van nationalistische sentimenten, van trots op het jonge onafhankelijke vaderland, andere roerend, op het randje van sentimenteel, zoals het beroemde slaapliedje Nina Bobo; een enkel ondeugend, zoals Euis, waar een verliefde man zijn liefje toezingt, en het drinklied Lisoi. We eindigen heel gepast, met een welluidend Bapa Kami, Onze Vader.

In het programmaboekje staan de teksten met toelichting en vertaling weergegeven. Er is door de koorleden weer met veel energie gerepeteerd onder onze vaste dirigent Eugène Ceulemans, die de 22 liedjes bewerkte en arrangeerde, en zijn enthousiasme voor deze nummers heeft weten over te brengen op de zangers.

We zijn bij de uitvoering zeer geholpen door de vertalingen, waarvoor het koor veel dank verschuldigd is aan Antoon Verlaan, die tientallen jaren werkte in Indonesië, een kenner is van de taal en cultuur, en die nog steeds actief is als tolk-vertaler Indonesisch.

Gedirigeerd door Eugène Ceulemans, en met begeleiding van vaste pianistVincent Cuppen zal het GGK drie uitvoeringen geven van dit repertoire:

op 17 mei om 14:30 uur in de Kapel onder de Bogen op Dekkerswald, Groesbeek;
op 5 juni om 20:00 uur in de Nederlands-Hervormde kerk te Berkenwoude;
op 4 juli om 14:30 uur in het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan op Bronbeek, Arnhem

Tijdens de concerten zullen schilderijen met Indische thema's worden geëxposeerd van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Samantha van der Wouden-Diedericks en haar studenten. Het GGK vraagt de bezoekers van de concerten een bescheiden entreebijdrage van vijf euro.

Verder zal op 14 augustus om 18:30 uur in het stadhuis Nijmegen bij de herdenking van de slachtoffers uit het Rijk van Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog in Oost-Azië en van het einde van die oorlog een keuze uit het programma worden gezongen.

Harrie Driessen verlaat gemeente Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Voorlichter van de gemeente Groesbeek Harrie Driessen heeft donderdagmiddag 28 april afscheid genomen van de gemeente Groesbeek.

In de vijftien jaar dat hij de voorlichtingsfunctie samen met Hedi Delheij heeft bekleed heeft hij met drie burgemeesters mogen samenwerken. Menige speech die een burgemeester bij een opening, kampioenschap of evenement toesprak, kwam van de hand van Harrie Driessen.

Burgemeester Keereweer zou niet weten wat hij met carnaval zou moeten zeggen als Harrie er niet was. "Harrie heeft mij ook eens laten weten 'Burgemeester uw slieps zit scheef'. Dat zou niemand anders doen", aldus Keereweer.

Ook de Koninklijke onderscheidingen zijn de afgelopen vijftien jaar door jou voorbereid, alsmede de wekelijkse gemeentepagina in de krant. Jij was een wandelende encyclopedie. Kortom, nu kun je gaan genieten van een mooie periode of te wel een lange vakantie en genieten van het opaschap. Dank", aldus burgemeester Keereweer tot Harrie Driessen.

Is Groesbeek in voor Ronde van Italië in 2016?

GROESBEEK - De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Groesbeek heeft het college vragen gesteld of Groesbeek betrokken is bij de Ronde van Italie in 2016. Volgens de fractie wordt steeds vaker in de pers en elders gespeculeerd over het meest ideale traject en/of invulling van het verblijf in Gelderland van de Ronde van Italië in 2016.

Regelmatig wordt volgens de PvdA daarbij onze gemeente, (de naam zegt al genoeg) Berg en Dal uitdrukkelijk genoemd. Zij vragen zich af of het college of de betreffende afdeling passief of (pro)actief betrokken zijn bij de eventuele discussie over het meest ideale traject?
Het college laat weten dat een medewerker van de gemeente de eerste informatiebijeenkomst van de organisatie van de Giro 2016 bijgewoond en deelgenomen aan de brainstorm over het parcours. Een tracé door onze gemeente is daarbij vanzelfsprekend aan bod gekomen. De uitdagende hoogteverschillen in onze gemeente zoals De Holleweg en Zevenheuvelenweg zijn ook de organisatie niet ontgaan. Het college blijft de ontwikkelingen rondom Giro 2016 volgen en probeert waar mogelijk invloed uit te oefenen aldus het antwoord betreffende de schriftelijke vragen van de PvdA.

Twee gewonden bij aanrijding in Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal zijn zaterdagavond 2 mei rond zes uur twee inzittenden van een personenauto gewond geraakt bij een aanrijding.

De bestuurder een 33 jaar inwoner uit Nijmegen kwam uit de richting Nijmegen en moest uitwijken voor een automobiliste die een stilstaande auto – die een route met pijlen aan het uitzetten was – aan het inhalen was die uit de richting Groesbeek kwam. Vermoedelijk door te hoge snelheid raakte de Nijmeegse automobilist in de berm en botste in volle vaart tegen een boom. Door de klap rolde de auto over de kop en schampte nog een auto – bestuurd door een inwoner uit Arnhem - die ook uit de richting Groesbeek kwam. De Oude Kleefsebaan lag over een afstand van tientallen meters bezaaid met brokstukken.

De inzittende, een 32-jarige Pool kon op eigen gelegenheid het wrak, zij het gewond, verlaten. Politie, ambulances en brandweer rukten massaal uit om hulp te verlenen. Ook de traumaheli kwam ter plaatse om hulp te verlenen aan de twee slachtoffers. De brandweer moest de bestuurder uit het wrak halen. Zowel de bestuurder als de inzittende is per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. De Oude Kleefsebaan is enige uren afgesloten geweest voor het verkeer voor nader onderzoek door de politie.

Koningsdag goed gevierd in 'oude' gemeente Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Koningsdag in de oude gemeente Groesbeek is vooral voor de kinderen goed gevierd. Op het Dorpsplein was een grote kindervrijmarkt waar vele tientallen kinderen van hun overtollig speelgoed en knuffels af wilde komen.

Veel ouders hielpen de jeugd daarmee om zo de spaarpotten van hun kinderen wat aan te vullen. Veel speelgoed, fietsjes, steppen, poppen en dergelijke veranderden van eigenaar. Op een enkeling na gingen de meeste kinderen dan ook maandag in de namiddag met een glimlach naar huis. Zij hadden van alles verkocht en het weer was droog gebleven. Het had een paar graden warmer kunnen zijn, maar dat werd voor lief genomen.

Foto: Joop Verstraaten
Foto: Joop Verstraaten
Foto: Joop Verstraaten

In Heilig Landstichting begon de jeugd met een speurtocht. Teruggekomen op het plein stond er een stormbaan klaar. Daarnaast kon er ook gesjoeld worden en konden de kinderen ook hier van hun overtollig speelgoed afkomen en waren er hapjes en drankjes aanwezig. Het Koningsfeest werd afgesloten met een touwtrekwedstrijd.

In Berg en Dal had de organisatie het voor zichzelf wat makkelijker gemaakt: alle kinderen uit Berg en Dal waren welkom in pretpark Tivoli waar de kinderen met volle teugen van genoten.

Op de Breedeweg was de traditionele optocht met versierde fietsen, steppen en bolderwagens. In optocht door de straten van de Breedeweg ging men naar de velden van De Groesbeekse Boys waar oud-Hollandse spelen voor hen klaarstonden. De kinderen van De Horst (de onderbouw van basisschool Op De Horst) hadden vrijdag op het DVSG-veld al genoten van de traditionele spelen. 's Middags werd door de ouderen het Koningsfeest voortgezet in de tuin van De Wolfsberg, daar speelde vanaf drie uur het toporkest 'Boston Tea Party' die werd gevolgd door de tributeshow van Robbie Williams. Het Koningsfeest waar zo'n tweeduizend feestgangers aanwezig waren werd afgesloten door de rock 'n' roll-band The Heinoos.

Winkeldievegge wil met volle tas drogisterij verlaten...

GROESBEEK – Een 32-jarige dievegge heeft dinsdagmorgen 28 april getracht met een volle tas gebruiksgoederen een drogisterij aan de Dorpsstraat in Groesbeek te verlaten.

Personeel hield de winkeldievegge aan totdat de politie arriveerde. De inhoud van de tas vertegenwoordigde een aanzienlijk geldbedrag. De vrouw afkomstig uit Groesbeek is door de politie aangehouden en ingesloten in het bureau van Nijmegen. Binnenkort zal ze worden voorgeleid voor de Officier van Justitie.

Beveiligingsplan Suwinet

GROESBEEK - Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs het beveiligingsplan Suwinet vastgesteld.

Via Suwinet wisselen de gemeenten en diverse overheidsdiensten, waaronder het UWV en het Werkbedrijf persoonsgegevens met elkaar uit. De gemeenten hebben die gegevens nodig om het recht op een uitkering vast te kunnen stellen en zo de juiste dienstverlening te kunnen leveren. Het gaat hier om privacy gevoelige gegevens over onder andere arbeidsverleden, loon, uitkeringen en de opleiding van de burgers. De gegevens zijn alleen toegankelijk voor medewerker(ster)s die daarvoor bevoegd zijn.

De organisaties en de burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat gegevens door de partners in de Suwinet op een zorgvuldige en controleerbare wijze worden behandeld. Daarvoor heeft het college het beveiligingsplan Suwinet 2015, kolom Werk en Inkomen vastgesteld. Het plan wordt jaarlijks geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. De volledige besluitenlijst ligt op het gemeentehuis van Groesbeek ter inzage.

PV Leuth bestaat vijftien jaar

LEUTH - Het lustrum was van oorsprong een zoenoffer dat eens per vijf jaar door de Romeinen werd gehouden. Dergelijk zoenoffer werd gehouden na het afnemen van een census door een censor die elke vijf jaar werd aangesteld.

Het was een speciale vorm waarbij alle mannelijke Romeinse burgers als waren ze een leger door de censores verzameld werden op het Marsveld. Nadat men driemaal in een magische kring rond de groep burgers gelopen had met een offerdierengroep ( bestaande uit een varken, een schaap en een stier, werden deze dieren geofferd aan Mars. Dit zuiverde het volk en bond het opnieuw.

Tegenwoordig heeft het twee betekenissen: periode van vijf jaar én feest dat na elke periode van vijf jaar wordt gehouden.

De PV Leuth is bezig met het derde lustrum. Het gehele jaar 2015 staat dan ook in het teken van dit lustrum. "In plaats van varken et cetera hebben wij de vis gebruikt op zaterdag 25 april. Het stond gelijk in het teken van Koningsdag dus velen hadden iets aan getrokken met de kleur Oranje. In totaal namen dertig personen deel aan het toernooi. Regelmatig werden we voorzien van een stukje vis (uitstekend gereed gemaakt door Wim Langens). Opnieuw waren er drie voorgelote wedstrijden.

Eerste werd Jan Wieland, tweede Willy Seegers en, ex aequo, derde Bert van Swelm en Joop Rutten. De prijzen waren dit keer gesponsord door Bike Totaal Jos van Hees en Fixet. Ieder lid kreeg een rol pepermunt waarop het logo en de eigen naam stonden. Het bestuur kan weer terug zien op een geslaagd toernooi.

Grensoverschrijdend Landschapspark in onderzoek

NIJMEGEN/KLEEF – Tussen Nijmegen en Kleef inclusief Groesbeek en Kranenburg moet in de toekomst een grensoverschrijdend landspark komen dat de Vereniging Cultuurlandschap Nederland in opdracht van de vier gemeenten onderzocht.

Het moet volgens deskundige een toeristisch interessant grenspark gaan worden die zijn weerga niet kent. Het moet een fictief park gaan worden zonder poorten of hekken waar diverse activiteiten georganiseerd gaan worden door elke gemeente afzonderlijk. Dat zal ongetwijfeld het toerisme ten goede komen in alle vier de deelnemende gemeenten. In alle vier de gemeenten moeten bijzondere monumentale of historische gebouwen extra aandacht krijgen en ook uiteraard de mooie natuur die dit hele gebied heeft.

"Daar moet je wat mee doen" is de mening van wethouder Eric Weijers. Bij de Euregio kan eventueel subsidie aangevraagd worden. Het ligt in de bedoeling dat voor de zomer vakantie een intentie verklaring zal worden getekend door de vier gemeenten. Daarna gaat men op zoek naar een gepaste naam en kan aan het park meer gestalte worden gegeven.

KBO Groesbeek / De Horst wil in najaar cursus Windows 8

GROESBEEK – De Katholieke Bond van Ouderen Groesbeek / De Horst wil in het najaar september /
oktober wil bij voldoende belangstelling een computercursus Windows 8 organiseren.

Als het door gaat zal de cursus worden gegeven op de maandagavonden van 19.00 tot 21.00 uur in De Mallemolen. De leiding is in handen van de heer Dalmulder. Belangstellenden voor deze cursus kunnen zich melden bij de heer Wim Mol (024 3974353) of per mail w.mol@kpnmail.nl.
De cursus bestaat uit zes lesavonden plus een terugkomdag in het voorjaar van 2016. Uitgegaan wordt van de enigszins gevorderde gebruiken van Windows. Mensen die net beginnen met een computer wordt aangeraden contact op te nemen met de Bibliotheek voor een cursus 'Klik en Tik'. Er is in De Mallemolen geen computerlokaal, dus moet men hun eigen laptop meenemen. De precieze data en de kosten zullen later bekend worden gemaakt, daarna kan men zich pas inschrijven.

Groesbeek gaat op biologische wijze eikenprocessierups te lijf

GROESBEEK - De gemeente gaat de komende weken op diverse locaties de eikenprocessierups met biologisch bestrijdingsmiddel te lijf. Het spuiten met het milieuvriendelijke bestrijdingsmiddel zal gebeuren van eind april tot eind mei.

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder, vanaf begin april komen de rupsen uit hun eitjes tevoorschijn. De kenmerkende brandharen krijgen de rupsen na de derde vervelling, vanaf half mei. Deze brandharen zijn de veroorzakers van de overlast, Nadat iemand ermee in contact is geweest kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. De afgelopen jaren is gebleken dat biologische bestrijding van de eikenprocessierups in een vroeg stadium een effectieve methode is om de overlast te beperken. Het middel is niet schadelijk voor mens en milieu. Maar vanwege de verneveling van het bestrijdingsmiddel en het mogelijke verwaaien van de brandharen van de rups is het aan te raden niet in de buurt van de spuitnevel te komen en (ook met huisdieren) op minimaal vijftien meter afstand te blijven. Deze voorzorgsmaatregel draagt ertoe bij dat het spuiten zo min mogelijk overlast veroorzaakt.

Particuliere boomeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van de eikenprocessierups of het verwijderen van de nesten. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de heer F. Kort, medewerker Openbare Ruimte van de gemeente Groesbeek, (024 3013619).

Ditshuisen wil meer op de toeristische toer in gaan zetten

GROESBEEK – Ditshuisen aan de Knapheideweg 76 in Groesbeek die heden nog (glas)tuinbouw en een kleine wijngaard heeft, wil het roer helemaal omgooien. Karel Ditshuisen en zijn zoon en dochter willen van de unieke ligging van het bedrijf benutten om er een wellnesscentrum, een proefcentrum, zwembad, ligweide met een eigen parkeervoorziening van te maken en uitbreiden met de wijnranken en zo het toerisme meer impuls geven.

Om dit allemaal te kunnen realiseren, zal er van de 5500 m2 huidige kassen er liefst 3500 m2 van gesloopt gaan worden terwijl van de huidige bebouwing nog eens tweehonderd m2 gesloopt zal worden. Uiteindelijk zal er 380 m2 meer gebouwd gaan worden dit voor het Wellness voorzieningen, wijnkelder alsmede een bezoekerscentrum van 160 m2.

Daarnaast zal er op het terrein een zwembad met een ligweide verschijnen, alsmede een parkeervoorziening. De rest van het niet bebouwde perceel biedt aan de zuidzijde nog ruimte om het bestaande met druivenstokken beplante areaal uit te breiden. Ook ligt het in de bedoeling om daar nog een wandelpad te creëren.

Burgemeester en wethouders van Groesbeek hebben enthousiast gereageerd op de plannen van van Ditshuisen en willen in principe hieraan medewerking verlenen. De verandering van het bedrijf past in het streven van Groesbeek om het dorp toeristisch nog aantrekkelijker te maken. Ook gaat de omgeving erop vooruit door het verdwijnen van 3500 m2 kassen. Dit plan zal binnenkort aan de gemeenteraad worden voorgelegd, maar daar verwacht het college ook weinig problemen van.

De Kleine Heilige Geest in Mariasfeer

GROESBEEK - Het privémuseum van Diny Kuijpers 'De Kleine Heilige Geest' aan de Van Ruysdaelweg 37 in Groesbeek is in de meimaand in een Mariasfeer ingericht.

Naast dat er veel aandacht aan Maria is besteed is er veel religieuze devotie en kerkkunst te bewonderen. Iedereen is welkom in het museum om een kijkje te komen nemen na een telefonische afspraak (024 6636755 of 06 11274854) of via het e-mailadres (www.dekleineheiligegeest.nl).

Vrijwilligerswerk voor iedereen

GROESBEEK - In de gemeente is een groot aantal vrijwilligers actief, individueel of bij een vereniging of organisatie. Er zijn best mensen die actief willen zijn, maar weten niet exact hoe of waar. Om deze mensen de helpende hand te bieden en om inwoners die al vrijwilligerswerk doen te ondersteunen is er een Vrijwilligerssteunpunt in het leven geroepen.

Het Vrijwilligerssteunpunt helpt om de mogelijkheden van vrijwilligerswerk te verkennen en helpt bij het zoeken naar geschikt vrijwilligerswerk. Werkzaamheden waarin men de talenten kwijt kan, waarin men een uitdaging vindt en waar men nieuwe mensen leert kennen. Dit kan op allerlei terreinen van de samenleving zoals sport, cultuur, recreatie, zorg en welzijn. Daarnaast bemiddelt het steunpunt actief tussen vraag en aanbod door middel van een actuele vacaturebank en bijvoorbeeld een vrijwilligersmarkt.

Het wekelijks spreekuur is gewijzigd; iedere dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Ook kan men van te voren een afspraak maken, maar men kan ook gewoon even binnen lopen. Het Vrijwilligerssteunpunt is gevestigd in De Baon Stekkenberg 49 (ingang via de parkeerplaats/speeltuin). Het steunpunt is tevens bereikbaar via e-mail vrijwilligerssteunpunt@welzijngroesbeek.nl of telefonisch (024 3974188 of
06 53764809).

Buitenspeeldag organiseren? Het sportteam helpt!

REGIO - Op woensdag 10 juni wordt de nationale Buitenspeeldag gehouden ook in de gemeente Groesbeek. Op die dag zijn er tal van mogelijkheden om activiteiten te organiseren. Wil men zelf ook een activiteit organiseren en heeft u daarbij hulp nodig dan kan men contact opnemen met het sportteam.

Het sportteam kan helpen met onder andere het bedenken van een activiteit. die leuk is en niet teveel voorbereidingstijd kost. Daarnaast kunnen zij ook helpen met het aanvragen van de vergunning. De medewerker(ster)s van sportteam Groesbeek hebben brede ervaring in het opzetten van sport- en spelactiviteiten. Voor hun activiteitenagenda kan men een kijkje nemen op www.welzijngroesbeek.nl.

De Buitenspeeldag heeft ook een eigen website, www.buitenspeeldag.nl die men al een heel eind op weg helpt, daar treft men handige tips en weetjes aan. Iedere deelnemende locatie krijgt van Jantje Beton sowieso een gratis nieuwsbrief met tips en een promotiepakket, na aanmelding op de website. In het promotiepakket zitten posters alsmede een spelactiviteit die men op de Buitenspeeldag kan gebruiken. Indien men nog vragen heeft over de Buitensportdag en wil weten op welke manier het sportteam u kan ondersteunen bij het opzetten van de activiteit dan kan men contact opnemen met Simone Keulen s.keulen@groesbeek.nl.

De Deurdouwers en het Oranjefeest

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn heeft de Oranjefeesten tijdens Koningsdag in ere gehouden.

Traditiegetrouw werd er in Millingen een braderie en vrijmarkt gehouden dat werd aangevuld met een muzikaal terras. Jaarlijks kan de organisatie tijdens de Oranjefeesten rekenen op vele honderden bezoekers, niet alleen uit Millingen afkomstig maar uit de hele regio. Het muzikaal terras werd 's middags rond de klok van twee uur verrast met de komst van niemand minder dan Franklin Brown, de oud-deelnemer van het Eurovisiesongfestival in 1996 met zijn nummer 'Nog een keer'. Franklin wist de aanwezige te vermaken met Gouwe Ouwe uit de jaren zeventig, wat ook het thema was van dit Oranjefeest.

Ook de majorettes van schutterij OEV Le Papillon gaven een demonstratie en kregen de handen op elkaar van de aanwezigen.

Paul Derith Grenslandkoning 2015

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Zaterdag 2 mei is Paul Derith uit het Duitse Mehr de nieuwe Grenslandkoning geworden. In totaal deden veertien schutterijen uit Duitsland en Nederland aan dit tweejaarlijkse evenement mee.

Dit jaar was de organisatie in handen van schutterij BUB uit Beek en vond plaats achter het Kulturhus in Beek. De schutterijen werden allemaal in het Kulturhus ontvangen waar ook het officiële gedeelte van het schietgebeuren plaats vond. Daar werden de gasten ontvangen door burgemeester Keereweer met de traditionele erewijn. Om 14.00 uur werden de vlaggen gehesen waarna de schietwedstrijden konden gaan beginnen. Na de wedstrijden ging de kersverse Grenslandkoning Paul Derith voor in de rondgang door de straten van Beek waarna er op het terrein van verzorgingshuis 't Höfke een defilé werd gehouden.

Veel bewoners van 't Höfke en overige belangstellenden genoten van het kleurrijke schouwspel. De overige uitslagen van het Grenslandschieten waren als volgt: Inge Steins van Sant-Johannes Schützenbruderschaft 1532 uit Nutterden werd Grenslandkoningin, de Grenslandjeugdkoning 2015 werd Patrick Heesen van Schützenverein Mehr.

Tas met kleding en schoeisel uit auto ontvreemd in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – Uit een auto die stond geparkeerd bij een restaurant aan de Sionsweg in Heilig Landstichting is dinsdagavond een tas met kleding en schoeisel ontvreemd.

Op tot nog toe onbekende wijze zijn de autokrakers de auto binnengekomen. De eigenaar van de tas was een 25-jarige inwoonster uit Groesbeek.

Blikjes en pakken mogen vanaf 1 juni in zak bij plastic afval

GROESBEEK – Vanaf 1 juni mogen waar DAR het afval ophaalt – waaronder de gemeente Groesbeek – de inwoners ook blikjes en pakken in de zak met het plastic verpakkingsafval doen.

Een proef in een Nijmeegse wijk is een succes gebleken. De inwoners krijgen eind mei bericht van de DAR waarin wordt uitgelegd wat er allemaal in de plastic afvalzak mag. Bij pakken gaat het om onder andere melk-, vla- en sappakken. Bij blikjes gaat het over frisdrank-, bier-, groente- en fruitblikken.

Zwemseizoen van start

REGIO - De provincie Gelderland komt bij de start van het zwemseizoen 2015 met een actuele zwemwaterfolder. Hierin staat informatie over de belangrijkste Gelderse dagrecreatiegebieden en natuurzwemplassen en over veilig zwemmen.

Vanaf mei is de folder verkrijgbaar bij gemeentehuizen, bibliotheken, VVV's, campings en hotels. Ook is er informatie te vinden over de meest voorkomende gezondheidsklachten die door het zwemmen in zwemplassen kunnen optreden en informatie over het melden van klachten over het zwemwater.


Informatieborden zwemwater
Alle officieel aangewezen zwemplaatsen zijn te herkennen aan een nieuw blauw informatiebord van de provincie. Op het bord staat een platte grond met daarop de zwem zone en wordt de zwemwaterkwaliteit van het gebied weergegeven in een klasse. De indeling van zwemwateren in verschillende klassen ( uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht) gebeurt op basis van een gemiddelde van de waterkwaliteit over vier jaar. Dit kan afwijken van de actuele waterkwaliteit. In de klasse slecht lopen mensen een groter risico om ziek te worden door het zwemwater dan in de klasse 'Uitstekend'.


Zwemmen in rivieren
Bij hoge zomerse temperaturen trekken veel mensen naar de strandjes langs de grote rivieren als de Waal, de Rijn, IJssel en de Maas. Het zwemmen in grote rivieren en kanalen kan levensgevaarlijk zijn. Rijkswaterstaat waarschuwt voor de grote risico's die het zwemmen in de grote rivieren en kanalen met zich meebrengen. De provincie Gelderland adviseert daarom uitsluitend op aangewezen zwemplaatsen te zwemmen. Overigens blijft zwemmen altijd op eigen risico.

Stille Tocht naar Canadese Erebegraafplaats drukker

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Stille Tocht die maandagavond traditiegetrouw naar de Canadese Ere begraafplaats ging heeft een record aantal deelnemers gezorgd.

Eerst werden de Canadese studenten van de militaire academie geïnspecteerd op het Dorpsplein door Canadese en Nederlandse militairen in het bijzijn van burgemeester Keereweer. Daarna volgde er een korte presentatie van de Canadese studenten voor het gemeentehuis. Het centrum van Groesbeek was voor deze gelegenheid alsmede de Stille Tocht volledig afgesloten.

Rond half zeven vertrok de grote stoet in alle stilte naar de Canadese Ere begraafplaats, waarbij men alleen de voetstappen en het fluiten van de vogels kon horen. Het was een indrukwekkend geheel. Na de aankomst op de begraafplaats werd het Canadese volkslied ten gehore gebracht door fanfare Jubilate Deo en het Sankt Cacilienchor uit het Duitse Wyler. Daarna sprak burgemeester Keereweer de enkele duizenden aanwezigen toe, waarna hij met zijn echtgenote een krans legde, gevolgd door Colonel Hogan, Defence-Attaché Canadese Ambasade en de Commissaris van de Koning de heer C.Cornielje.

Exact om 20.00 uur werd de Last Post gespeeld waarna twee minuten stilte in acht werd genomen gevolgd door de Reveille. Vervolgens werd de fakkel van veteranen doorgegeven aan de volgende generaties, waarna de aanwezige kinderen de kaarsjes ontstaken onder koraalmuziek van de heer A. van Spierenburg. De declamatie werd verzorgd door de leerlingen van basisschool De Sieppe. Met het Wilhelmus van fanfare Jubilate Deo en het Wylerse koor was de plechtige herdenking ten einde en ging iedereen onder de indruk huiswaarts.

Alcoholcontrole

onder jongeren

GROESBEEK – De politie heeft afgelopen zaterdagavond een alcoholcontrole gehouden onder jongeren in de oude gemeente Groesbeek. Speciaal werd gecontroleerd in de omgeving van een discotheek aan de Herwendaalseweg waar die avond een Amnesia disco voor jongeren werd georganiseerd.

In de Ruyterstraat trof de politie een jongeman van zestien jaar aan afkomstig uit Groesbeek die een fles wodka bij zich had. De wodka is in beslag genomen, terwijl de jongeman zal worden doorverwezen naar bureau Halt.

Wat later trof de politie een groep jongeren aan op de Paulus Potterweg ter hoogte van Openbare School De Sieppe. Deze groep had liefst twee flessen Barcardi, een fles witte wijn, wodka en pasoa bij zich. Tegen twee personen is proces verbaal opgemaakt terwijl tegen de zestien- en vijftienjarige Nijmegenaar en de vijftienjarige Groesbeker, alsmede een veertienjarig meisje uit Lent en een veertienjarig meisje uit Nijmegen, alsmede twee vijftienjarige meisjes uit Nijmegen zullen worden doorverwezen naar Halt. De ouders die van het gebeuren in kennis zijn gesteld, hebben hun kinderen op het bureau in Groesbeek op kunnen halen. De drank is in beslag genomen.

Autoinbraken

in Groesbeek

GROESBEEK – De afgelopen dagen is op drie plaatsen in Groesbeek ingebroken in auto's. In de nacht van zondag op maandag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd bij een vakantiepark aan de Bieseltsebaan in Groesbeek.

Door het slot te forceren zijn de autokrakers er vandoor gegaan met een Tomtom, eigendom van een 71-jarige inwoner uit Groesbeek. Maandagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur is ingebroken in een auto, die stond geparkeerd op een parkeerplaats langs de Rijlaan. Door een ruit te vernielen zijn de daders de auto binnengekomen en zijn er met een tomtom en een rugzak met persoonlijke bezittingen van een 47-jarige inwoner uit Haarlem vandoor gegaan.

Dinsdagmorgen is eveneens op een parkeerplaats langs de Rijlaan ingebroken in een personenauto van een inwoner uit Groesbeek. Op dit moment is niet bekend op welke wijze de autokrakers de auto zijn binnengekomen en wat er uit ontvreemd is.

Zeskamp in Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Op hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, houdt sportclub Millingen weer de jaarlijkse zeskamp op sportpark De Hove in Millingen.

Ook dit jaar proberen we er weer een sportieve en gezellige dag van te maken. Met fanatieke, sportieve en tactische spellen. Meteen na afloop wordt de zeskamp feestelijk afgesloten met medewerking van dj Erwin.

"Doe je die dag niet mee, dan is het leuk om even te komen kijken onder het genot van een drankje en een hapje." De entree is gratis.

Plantenmarkt bij Groenopleidingen Werkenrode

GROESBEEK - De traditionele Plantenmarkt op het terrein van Pluryn-locatie Werkenrode in Groesbeek is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement met meer dan plantenverkoop alleen. Er is op donderdag 21 en vrijdag 22 mei van alles te doen in en rond de kas/kwekerij van de Groenopleiding van REA-College en Werkenrode School.

Natuurlijk staat de verkoop van planten centraal. Het merendeel is door de leerlingen zelf gekweekt. De overige planten zijn afkomstig van stagebedrijven van de opleiding. Er is een uitgebreid assortiment met onder andere perkgoed, hangbegonia's, kuipplanten, salvia's en mini-tomatenplanten. Voor het eerst zijn ook de snackkomkommers te koop, die de opleiding levert aan Buurtmarkt Breedeweg en de Boerenbond in Groesbeek.

Verder zijn er kramen, onder andere met producten die bij Pluryn-locatie Kemnade zijn gemaakt. En er zijn vuurschalen en vuurkorven te koop, gemaakt door de cursisten van de metaalopleiding van het REA-College.

Op een terras kunnen bezoekers onder het genot van een kopje koffie, thee, frisdrank en iets lekkers, even uitblazen. Leerlingen van REA-College verzorgen de drankjes. Het gebak is afkomstig van Meneer Vos, het lunchcafé op het terrein van Plurynlocatie De Winckelsteegh in Nijmegen.

De Plantenmarkt is op donderdag 21 mei van 10.00 tot 20.00 uur en 22 mei van 10.00 tot 16.00 uur, achter de kas van de Groenopleidingen op het terrein van Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. Bij slecht weer in de kas. Bordjes wijzen de weg op het Werkenrodeterrein.

'Van Bach naar Mendelssohn'

BEEK - Zondagmiddag 17 mei geeft Erwin Wiersinga een concert in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek bij Nijmegen.

In dit tweede van drie concerten op het Lindsen-orgel kan men luisteren naar een zeer gevarieerd programma. Wiersinga speelt werken van onder andere J.S. Bach, Böhm, Mozart, Beethoven, Schumann en Mendelssohn. De aanvang van het concert is 15:00 uur; de kerk gaat om 14:30 uur open. De toegangsprijs is tien euro.

Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Verdere studie volgde hij bij onder andere Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. In 2014 werd hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair-organist op het fameuze Arp Schnitger-orgel in de Martinikerk in Groningen. Daarnaast bespeelt hij het Hinsz-orgel in de Catharinakerk in Roden en is hij orgeldocent aan de Universität der Künste in Berlijn en het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij concerteerde in vele Europese landen alsmede in Korea, China en Japan.

Inwoners Groesbeek hebben grote interesse in energiebesparing

GROESBEEK – Het Energieplein Groesbeek is een initiatief van de gemeente Groesbeek. Het richt zich op het stimuleren van buurtinitiatieven voor gezamenlijke energiebesparing bij woningeigenaren in de gemeente. Het Energieplein biedt dit jaar de inwoners van drie verschillende wijken een helpende hand bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

In Millingen is dat voor de woningeigenaren uit de Wethouder Koenenstraat en de aangrenzende Schildersbuurt, in Beek worden de bewoners van Noord geholpen en in Groesbeek in het Herwendaal.
Uit een onlangs gehouden buurtonderzoek is gebleken dat de interesse om energie te besparen groot is. Het nemen van energiebesparende maatregelen in huis is slim investeren volgens een woordvoerder van de gemeente. Als men samenwerkt met de buren is de investering vaak nog gunstiger omdat men dan mogelijk een betere prijs kan afspreken en daarnaast gebruik kunt maken van de burenbonus voor woningisolatie. Bent u eigenaar van een woning in een van de bovengenoemde wijken en heeft u aangegeven interesse te hebben dan ontvangt men vanzelf bericht over de activiteiten van het Energieplein Groesbeek. Indien men het buurtonderzoek gemist heeft maar wel geïnteresseerd dan kan men een mail sturen naar info@energieplein-groesbeek.nl om alsnog mee te kunnen doen. "Woont u niet in een van de genoemde wijken maar bent u wel geïnteresseerd in het besparen van energie kijk dan op www.energieplein-groesbeek.nl daar vindt men handige informatie over maatregelen, lokale bedrijven en daarnaast kan men zich aanmelden voor de nieuwsbrief."

Ruim honderd jaar oude lindeboom legt het loodje na windvlaag

Foto: Ronald Vink

GROESBEEK – Een ruim honderdjarige lindeboom die langs de Kloosterstraat in Groesbeek stond, heeft dinsdagmiddag tijdens een hevige windvlaag het loodje gelegd.

De kolossale boom knapte als een luciferhoutje om en versperde de Kloosterstraat. De gealarmeerde brandweer van Groesbeek had ruim een uur nodig om het gevaarte langs de kant van de weg te krijgen. De lindeboom bleek van onder zo rot als een mispel te zijn, dat is vermoedelijk ook de reden van het omwaaien.

Wonder boven wonder zijn er op de normaal drukke Kloosterstraat geen gewonden gevallen en heeft de boom nauwelijks schade aangericht.

Wielrenner valt over drempels

GROESBEEK – Een 53-jarige wielrenner afkomstig uit Grave is maandagavond rond half acht gewond geraakt op het fietspad van de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Het slachtoffer kwam uit de richting Berg en Dal en reed over een drempel en had niet in de gaten dat er nog een drempel in het fietspad lag. De man is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

In eerste kwartaal liefst 23 fietsen

ontvreemd

GROESBEEK – Ergernis nummer één is dat als je boodschappen gedaan hebt en naar huis wilt, je fiets er niet meer staat. Een hoop gedonder en dan maar zien dat je weer een andere fiets krijgt.

In het eerste kwartaal van 2015 zijn in het centrum van de oude gemeente Groesbeek liefst 23 fietsen ongewild van eigenaar veranderd. Ten opzichte van 2014 – toen in het eerste kwartaal twaalf fietsen werden gestolen - is dat bijna een verdubbeling. De politie doet een dringend beroep of fietseigenaren de fiets altijd op slot te zetten en vooral het frame nummer te noteren, dat is makkelijke zoeken als er een fiets hier of daar gevonden wordt.

Ook adviseert de politie om altijd aangifte te doen als je slachtoffer wordt van fietsendiefstal. De gevonden fietsen gaan meestal naar de gemeentewerf waar af en toe kijkdagen zijn. "Dan is het makkelijk als het framenummer bekend is zodat je kunt bewijzen dat de fiets je eigendom is", aldus een woordvoerder van de politie. "Iedere fietsdiefstal wordt door ons onderzocht laat de woordvoerder tenslotte weten."

Wegwerkzaamheden Heerbaan Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN - In de week van 18 tot en met 22 mei worden tussen 07.00 uur 's morgens en 16.30 uur werkzaamheden verricht aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn.

De werkzaamheden vinden plaats op het gedeelte tussen de Koningsdaalseweg en de Rivierstraat. In die periode is de weg afgesloten voor het doorgaande verkeer. De werkzaamheden bestaan uit het wegfrezen en aanbrengen van een nieuwe deklaag op de rijloper daarnaast worden er nieuwe putranden en markeringen aangebracht.Het doorgaande verkeer zal worden omgeleid via Molenveld, C.R. Walboerstraat, Rijndijk en de Burgemeester Eijckelhofstraat.

De omleidingsroute staat ter plaatse met borden aangegeven. Indien men nog vragen heeft over de werkzaamheden of de planning dan kan men contact opnemen met de aannemer de heer B. Grefte (06 53961643 of b.grefte@bamwegen.nl).
Heeft men vragen over de omleiding dan kan men contact opnemen met de heer B. Kerkhoff van de gemeente Groesbeek (06 53961643 of b.kerkhoff@groesbeek.nl).

Pannenkoeken

bakken voor Nepal

GROESBEEK/KATHMANDU – De Groesbeekse carnavalsband 'Aarm Snuutje' gaat op hemelvaartsdag donderdag 14 mei pannenkoeken bakken voor Nepal, dat onlangs door aardbevingen is getroffen.

Op hemelvaartsdag wordt in het centrum van Groesbeek het traditionele 'Tranendal ' evenement gehouden waar diverse smartlappenkoren uit heel Nederland aan deel zullen nemen. De leden van 'Aarm Snuutje' zijn op het idee gekomen, doordat een vriend van hun Jimi Oostrum al negen jaar in Nepal werkzaam is. Jimi ondersteunt al die jaren de overheid van Nepal bij het onderwijsbeleid waar hij voor Unicef Nepal werkzaam is.

De aardbevingen in Nepal heeft 'Aarm Snuutje' zo aangegrepen, dat ze besloten heeft tijdens hemelvaartsdag een 'pannenkoekenbal voor Nepal' te organiseren in samenwerking met café-bar De Comm en discotheek Push-Inn. Vanaf 13.00 uur zullen Aarm Snuutje aka Bolle Smier en de Koekebakkers'tot 19.00 uur aan de slag gaan met het bakken van de pannenkoeken nabij De Comm.

De organisatie kan op veel steun van de Groesbeekse middenstand rekenen door het gratis beschikbaar stellen van de ingrediënten, die nodig zijn voor een perfecte pannenkoek. De opbrengst gaat rechtstreeks naar Jimi Oostrum, waar de hulp hard nodig is. Aarm Snuutje verzekert iedereen dat er beslist niets, maar dan ook niets aan de strijkstok zal blijven hangen.

Vragen over

belastingaanslag

GROESBEEK – Heeft u vragen over de belastingaanslag die onlangs op de deurmat bij de inwoners van Groesbeek is gevallen? Dan kan men contact opnemen met de medewerkers van Munitax, die elke werkdag tussen 08.30 en 12.30 uur bereikbaar is via telefoonnummer 024 6780962.

Men kan ook veel zaken online regelen via de website. Men moet daarbij denken aan het downloaden van het taxatieverslag, bezwaar maken, kwijtschelding aanvragen of een incassomachtiging regelen.
Munitax is op de volgende dagen niet bereikbaar op 14 en 15 mei en tweede pinksterdag 25 mei. Maar men kan op deze dagen wel gewoon zaken regelen via de website van Munitax.

Millingse raadsleden: Heerbaan met asfalt, geen klinkers

GROESBEEK – De Millingse raadsleden Westeneind en Van der Velde van GJS blijven erbij dat de Heerbaan in Millingen aan de Rijn moet worden geasfalteerd als de reconstructie gereed is. Ook de parkerplaatsen bij de cirkel moeten gehandhaafd blijven zijn ze van mening.

In het presidium is dit ook al aan de orde gesteld liet Hoeken van de PvdA weten. "Wij zouden stukken over dit onderwerp van de laatste raadsvergadering in Millingen ontvangen, maar dit is niet gebeurd", aldus Hoeken. "Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota kunt u die wens naar voren brengen en kijken of de gemeenteraad er zoveel geld voor over heeft om te asfalteren", liet wethouder Barber weten. "Overigens er komen acht parkeerplaatsen langs de Heerbaan. We kunnen in ieder geval vast beginnen aan de Cirkel, Kastanjeplein en voor het Kultuurhus waar een ontmoetingsplein zal worden gerealiseerd." Van der Velde liet weten dat zijn fractie een initiatiefvoorstel zal gaan indienen.

Motorrijder en duo passagier gewond na valpartij op Wylerbaan

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Maandagavond rond half negen is op de Wylerbaan in Groesbeek een bestuurder van een motor en een duo passagier gewond geraakt. De motorrijder kwam uit de richting Berg en Dal en kwam na een bocht in de berm terecht en verloor daarbij de macht over het stuur en kwam ten val.

De 25-jarige bestuurder afkomstig uit Haps, raakte hierbij gewond en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen. Ook de duopassagier -een 24-jarige inwoner uit Haps- is eveneens met onbekend letsel per ambulance naar het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De motor liep bij de val zware schade op.

Koffie met... huisarts Schuurmans

GROESBEEK - Steunpunt Mantelzorg organiseert in samenwerking met het Inloophuis Groesbeek de Koffie mèt… huisarts doctor Schuurmans.

Op donderdag 21 mei is men tussen 14.00 en 15.00 uur welkom in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11. Tijdens deze koffie mét… zal Schuurmans praten over de zorg van de mantelzorgers voor ernstig zieken en de zorg rond het levenseinde. Schuurmans geeft voorlichting over de begeleiding en de mogelijkheden die er zijn om de laatste fase van het leven zo dragelijk mogelijk te maken.

Men kan zo binnen komen lopen, om te luisteren en andere mantelzorgers te ontmoeten! De toegang en het kopje koffie zijn gratis. De volgende koffie mèt… is op maandag 15 juni.

Steunpunt Mantelzorg is een vrijwillige organisatie die ondersteuning biedt aan mantelzorgers door hen onder andere te informeren en hun belangen te behartigen. Inloophuis Groesbeek is een vrijwillige organisatie die ondersteuning biedt aan mensen die te maken hebben met een ernstige ziekte zoals kanker.

20 / 36

Feestelijke opening ijssalon Eigenwijs op vrijdag 15 mei

MILLINGEN - Toen Arne (gediplomeerd ijsbereider) en Betty Honkoop, nog woonachtig in Rotterdam, op oudjaarsdag 2014 gingen kijken voor een eventuele overname van ijssalon Mario's in Millingen, hadden ze nooit kunnen dromen dat ze anderhalf maand later verhuisd en de trotse eigenaars van ijssalon Eigenwijs zouden zijn.

Het ging allemaal heel snel, maar de plannen waren al duidelijk, ze wilden een 'zoete inval' voor jong en oud en 'iets anders dan er al was'. Allereerst werd het interieur onder handen genomen, lichter en vrolijker. De kunst van Betty hangt aan de muren en wordt doorgevoerd in alles wat bedrukt kan worden.

Het ijs moest ook anders. Natuurlijke en pure ingrediënten vinden zij belangrijk als basis en bovenal moest het ijs een ware smaaksensatie zijn. Dat is gelukt! Ook de Italiaanse koffie die geserveerd wordt, is met zorg gekozen en sluit naadloos aan bij de algehele beleving voor de klant.

De tien smaken slush zijn wel nog steeds verkrijgbaar. Binnenkort staan er ook wafels op het menu, geserveerd met zoet of hartig. IJssalon Eigenwijs wil het jaar rond open blijven en er zijn nog veel plannen. Via de Facebookpagina blijft u op de hoogte van alle acties en nieuwtjes. Vooralsnog is de ijssalon op dinsdag gesloten, maar het is de wens om in de nabije toekomst de gehele week ijsjes te kunnen scheppen.

IJssalon Eigenwijs, geopend van 12.00 tot 20.00 uur; Burg. Eijckelhofstraat 1a; e-mail: info@ijssaloneigenwijs.nl; Facebook: ijssalon eigenwijs.

Wijnhoven Bandenservice bijna negen jaar een begrip in Groesbeek

GROESBEEK - Eigenaar Erico Wijnhoven heeft in het verleden diverse bandenservice-bedrijven gerund, als filiaalhouder en werkplaats-chef. In 2006 is er een eigen bedrijf gestart aan de Atelierweg op het industrieterrein in Groesbeek.

Door de groei en de vraag naar andere diensten werd er al snel personeel aangetrokken.Inmiddels zijn niet alleen banden de hoofdzaak. Men kan er ook terecht voor een onderhoudsbeurt en APKkeuring. Het bedrijf is natuurlijk ook leverancier van accu's, schokbrekers, trekhaken, uitlaten en sportvelgen. En is gespecialiseerd in uitlijnen van voertuigen met het nieuwste lasergestuurd uitlijnsysteem.

Het bedrijf kan een gegarandeerde service en scherpe prijs bieden. Wordt een nieuwe band even te duur, dan hebben zij een alternatief in gebruikte banden met uiteraard volledige garantie. Tevens beschikken zij over een Banden-Hotel voor de opslag van uw winter/zomerbandenset.

Wijnhoven Bandenservice, Atelierweg 8C, Groesbeek; 024 3975681; www.wijnhovenbandenservice.nl.

Met Monique/La Bella Figura de strijd aangaan tegen de kilo's

GROESBEEK - De zomer is in aantocht . Maar ben jij er al klaar voor? La Bella Figura biedt je nu de kans om het PowerSlim afslankprogramma drie dagen gratis uit te proberen.

Samen met Monique ga je aan de slag met jouw persoonlijk plan. Met het uitgebalanceerde voedingsprogramma van PowerSlim en de intensieve begeleiding werken we samen aan jouw resultaat. Op een lekkere, gezonde en evenwichtige manier.

"Regelmatig krijg ik vragen als 'wat is PowerSlim, werkt het wel?' Of 'lust ik dit wel?'. Met deze actie wil ik je kennis laten maken met dit succesvolle afslankprogramma. Ik weet zeker dat het je bevalt!", aldus Monique. "Meld je nu aan op www.la-bella-figura.nl."

Spiksplinternieuwe e-bike onder ogen eigenaar ontvreemd

GROESBEEK – Een echtpaar uit Groesbeek hadden dinsdag 28 april beiden een nieuwe e-bikefiets gekocht in Groesbeek. Donderdagmiddag hadden ze een ritje gemaakt en gingen weer huiswaarts totdat de echtgenote liet weten nog wat boodschappen te moeten doen bij Jumbo aan De Meent in Groesbeek.

Terwijl zijn echtgenote de super in ging lette haar man op de e-bike van zijn echtgenote. Toen er kennissen kwamen, stond de man met de kennissen een praatje te maken. Onderhand waren twee mannen – in het zwart gekleed – in de leeftijd van ongeveer dertig jaar de fietsen allemaal aan het rechtzetten tenminste zo leek het.

Gedacht werd dat ze dat deden in opdracht van Jumbo tot op een gegeven moment een van de mannen op de e-bike sprong van de inwoner uit Groesbeek en er mee vandoor ging. De eigenaar alsmede een klant van Jumbo gingen achter de dader aan die door de hoge snelheid moest remmen uitgleed en met de e-bike tegen een hek reed. De dader ging er vervolgens – de e-bike achterlatend - vandoor. De andere fietsendief had inmiddels het hazenpad gekozen. De e-bike is door de val licht beschadigd. De e-bike vertegenwoordigde een waarde van 3300 euro. Er is aangifte gedaan bij de politie in Groesbeek.

Drukte van jewelste bij bevrijdingsfeesten in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Over belangstelling had het Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek 1944-1945 tijdens de feestelijkheden rondom Bevrijdingsdag niet te klagen. Alleen de weergoden waren het museum niet goed gezind.

De bedoeling was dat er in en rond het museum diverse activiteiten zouden plaatsvinden maar het merendeel van de activiteiten vonden – gezien de dreiging van het weer en de waarschuwing van het KNMI - in het museum plaats. Langs de Wylerbaan waren twee in weilanden beschikbaar om de stroom auto's allemaal te kunnen opvangen. Lange rijen stonden voor de ingang terwijl in het museum er bijna geen doorkomen aan was.

Buiten werden de wachtenden getrakteerd op muzikale klanken dat het wachten wat verzachtte. Toen het noodweer over Groesbeek dreigde te komen, werden de wachtenden vriendelijk verzocht even elders onderdak te gaan zoeken, omdat er in het museum geen plaats was om de wachtenden op te vangen.

Rond 15.00 uur werden de deuren van het museum weer geopend en konden de bezoekers genieten van hetgeen hen binnen geboden werd, zoals diverse muzikanten die muziek uit de jaren '40 brachten. Daarnaast konden de kinderen in de leeftijd van 10.00 tot 12.00 uur genieten van de verhalen die opa's en oma's hen vertelden. In de filmzaal werden doorlopend films vertoond. Ook de tentoonstelling 'Songs of Liberation' was erg in alsmede de Battlefield Tours in historische legervoertuigen, die hen voerden langs de locaties van de Operatie Market Garden. Voor het museum was het een overweldigend weekend dat zijn weerga niet kent.

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK – In het theatercafé van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek vindt op zondag 17 mei de maandelijkse seniorenlunch plaats. Deze lunch wordt georganiseerd in samenwerking met KBO Groesbeek-De Horst.

Belangstellenden voor deze lunch kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 15 mei tot 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch (024 3976360). Bij de receptie van De Mallemolen ligt ook een inschrijvingslijst klaar waar men op kan reserveren. De kosten voor deze seniorenlunch bedragen 9,75 euro, waarvoor men een uitgebreide lunch krijgt met koude en warme gerechten in buffetvorm en uiteraard koffie en thee. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en duurt tot circa 14.00 uur. Iedereen is bij deze lunch welkom. De lunch zal zoals gewoonlijk muzikaal worden opgeluisterd.

Kunst in het kerkje van Persingen

PERSINGEN - Zaterdag 16 en zondag 17 mei is ervan 11.00 tot 17.00 uur Kunst in het kerkje van Persingen. Een expositie met werken van Lies en Marlous Arnold en Mieke van Eupen.

De beleving van Lies Arnold bij het beeldend vormen is een zoektocht om haar gedachten weer te geven. Haar beelden zijn gestileerde mensen die door hun vorm, beweging en kleur de emotie, spanning en rust zichtbaar maken. De aandacht voor huid en patin geven haar werk een eigen signatuur (www.liesarnold.nl).

Mieke van Eupen is begonnen met aquarelleren waarbij zij het liefste werkt in de nat-in-nat techniek. Zij werkt inmiddels ook graag met pastelkrijt vooral voor bloemen en landschappen. Ook met acrylverf heeft zij haar weg gevonden en daarbij spelen de vrolijke, felle kleuren een belangrijke rol. De laatste jaren ligt het accent op grafiek, met een voorkeur voor droge naald, verni mou en houtsneden. De natuur is haar belangrijkste inspiratiebron (www.miekevaneupen.nl).

De sieraden van Marlous Arnold zijn verrassend en creatief ontworpen. Het is een uitdaging voor haar om verschillende materialen te combineren, met een thema te werken of het sieraad te bewerken met verschillende technieken zoals lakken, trembleren, toevoeging van bladgoud enz. Dan haalt zij haar inspiratie uit het materiaal. Anderzijds kan de natuur een inspiratiebron zijn (www.marlousarnold.nl).

De kunstenaars zijn tijdens de expositie zelf aanwezig in het Kerkje van Persingen: Persingensestraat 7 in Persingen.

Raad maakt zich zorgen over Breed

GROESBEEK - De gemeenteraad maakt zich zorgen over de begroting van Breed die te wensen overlaat.

Hoeken (PvdA) verwacht dat het de komende jaren steeds slechter zal gaan met Breed. "Als wij niet tevreden zijn met begroting werkbedrijf dan zullen we dat aan de kaak moeten stellen." Het raadslid Verheijen is geschrokken van de ambtelijke organisatie van Breed. Peters (Sociaal Groesbeek) heeft al herhaaldelijk gewaarschuwd voor de werkervaringsplaatsen, "want dat is tegen de afspraken in en nu zitten we ermee".

Wethouder Fleuren heeft inmiddels die signalen ook opgepikt. "Het is een probleem. Het is een inspanning aan de onderkant van de samenleving. Het geld moet resultaten geven, ook voor Groesbeek. Laat duidelijk zijn: ook het college maakt zich zorgen."

Ernie Brandts

bezoekt De Treffers

GROESBEEK – Op de laatste thuiswedstrijd van het eerste elftal van De Treffers dit seizoen tegen AFC Amsterdam op zondag 10 mei ontvangt Business Club Zuid een bijzondere gast op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek.

Vanaf 12.45 uur wordt gast Ernie Brandts geïnterviewd door Jan de Valk over zijn veelzijdige loopbaan en zijn ervaringen als topspeler en trainer. Ernie maakte zijn profdebuut bij De Graafschap in 1974. Na afloop van zijn contract koos hij voor PSV waar hij uitgroeide tot een verdediger van wereldfaam. In 1978 won hij met de Eindhovense ploeg de Uefacup en was hij actief op het WK van 1978, waarin hij als 22-jarige onder andere in de finale tegen Argentinië speelde.

In de wedstrijd tegen Italië scoorde hij eerst in eigen doel, waarbij hij doelman Piet Schrijvers blesseerde. Later maakte hij zelf de gelijkmaker. Hierdoor is hij de enige speler ooit die in één WK-wedstrijd een doelpunt én een eigen doelpunt heeft gemaakt. Na zijn loopbaan als voetballer werd Ernie Brandts trainer bij verschillende voetbalclubs in binnen- en buitenland. Iedereen is bij dit interview welkom.

Seminar

Zorg rondom kanker

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek heeft het initiatief genomen tot het organiseren van het seminar 'Zorg rondom kanker' op vrijdag 29 mei van 14.30 tot 18.00 uur in De Mallemolen in Groesbeek.

Aan dit seminar werken mee: Centrum De Appel, Helen Dowling Instituut, Radboud UMC, William Yang Foundation en huisarts Jaap Schuurmans.

Programma:

14:30 uur - Stans Verhagen, Radboud UMC Nijmegen:

'Ontwikkelingen rondom Kanker'

15:00 uur - Sandra Bloks, Inloophuis Groesbeek:

'Omdat ik ben wie ik ben'

15:30 uur- Jaap Schuurmans, huisarts Groesbeek:

'Palliatieve Zorg'

Koffie- en theepauze

16:30 uur - Coen Völker GZ psycholoog, Helen Dowling Instituut Groesbeek:

'Psychologische zorg bij kanker'

17:00 uur - William Yang, William Yang Foundation:

'Worden wie je bent'

Meld u nú aan: Bel het Inloophuis Groesbeek 024 675 6071 (di en do 11.00-16.00 uur, woe 13.00-21.00 uur) of stuur het inschrijfformulier via info@inloophuisgroesbeek.nl. Entree: vrijwillige bijdrage voor het Inloophuis Groesbeek. Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Excursies KNNV

REGIO - Overzicht van gratis excursies van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging.Zondag 17 mei | 10.00-12.30 | Struinen door de Gebrande Kamp IVN Maas en Niers. Een tocht langs de Maas en de monding van de Telebeek Thema: planten en bloemen. Verzamelen om 10.00 uur bij het hek aan de Bloemenkamp in Middelaar.

Dinsdag 19 mei | 10.00 – 13.00 uur | KNNV Wandelexcursie Veertrappen en Waalkade. We bekijken flora en fauna in de stedelijke woestijn en steppen . Vertrek: Parkeerplaats Casino, Waalkade Nijmegen. Excursiebegeleider : Ton Ebben tel. 06-12276405 – email ton.ebben@gmail.com

Zaterdag 23 mei | 10.00 – 12.00 uur | KNNV Struinwandeltocht rond de Bisonbaai en omgeving. Een wandeling die zo langzamerhand een jaarlijkse traditie wordt. De bedoeling van deze wandeling is dat alles wat we tegen komen aan interessante waarnemingen, de aandacht krijgt. In de praktijk blijkt telkens dat het accent vooral op de flora gericht is. Vertrek: café 'Oortjeshekken', Erlecomsedam 4, Ooij. Exc.leider: Pieter de Vlieger (024 6631735).

Zondag 24 mei |11.00 – 13.30 uur| KNNV Landschapsexcursie Salmorth en Schenkenschanz. Vertrek: Veerpont bij de Schenkenschanz in Düffelward [3 km van de Nederlandse grens]. Excursieleider Jan Cornelissen 90481-433750

Zondag 24 mei: |19.00-21.00 uur| KNNV 'De Gierzwaluwen van Nijmegen', Vogelweek, start 19:00 vanaf de Ganzenheuvel in het centrum van Nijmegen, bij het water-element.
Op pad met gierzwaluwexpert Jochem Kühnen gaan we op zoek naar verrassende stadvogels en natuurlijk de spectaculaire Gierzwaluwen. Al wandelend gaan we langs nestplaatsen en kolonies en bekijken we ook hoe verschillende soorten voorzieningen voor Gierzwaluwen zijn aangebracht. Met deze excursieleider krijgt de binnenstad van Nijmegen een heel nieuwe dimensie erbij en leert u veel over deze bijzondere vogels en maakt u ook kans bijvoorbeeld een slechtvalk te ontdekken!
Duur circa 2 uur, wandelexcursie, verrekijker niet noodzakelijk, wel aanbevolen. Aanmelden gewenst via www.vogelweek.nl. Excursieleider Jochem Kühnen, 06-51914095, kuhnenjm@hotmail.com, www.xjochemx.nl/gierzwaluwen.

Staat Breed buitenspel bij beheer openbaar groen?

GROESBEEK - De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Groesbeek vragen gesteld over de inzet van Breed bij het beheer van openbaar groen. Volgens het College is Breed overgegaan van een uitvoerende organisatie naar een detacheringsbedrijf. Hierdoor is Breed afhankelijk geworden van marktpartijen.

Groesbeek heeft het bestek op basis van Economisch Meest Voordelig Inschrijving meervoudig in de markt gebracht met het component social return (verplichte invulling Wsw) zeer zwaar te laten wegen. Breed staat niet buitenspel als ze dat niet willen. Breed is verantwoordelijk voor haar eigen onderhandelingsstrategie en behaalde resultaten. Het groenonderhoud wordt net zoals in 2014 tot alle tevredenheid uitgevoerd door Van Raaij groenverzorging. Zestig procent van de aanneemsom wordt besteed aan invulling van de Wsv-paragraaf en is verlengd tot en met 2015.

Het in eigen beheer uitvoeren van het groenonderhoud past niet in de regiegemeente die de nieuwe gemeente Groesbeek wil zijn, aldus het college. In 2015 zal er een nieuwe aanbesteding gaan plaatsvinden voor 2016 en 2017. Volgens burgemeester Keereweer wringt het dat Breed mensen thuis zitten terwijl mensen via de Wsv uit Brabant hier het groen verzorgen. "Wij als college zullen zoveel mogelijk mensen van Breed proberen onder te brengen bij de aanbesteding", aldus burgemeester Keereweer.

Reünie postkantoor Millingen/Beek

MILLINGEN AAN DE RIJN - Op zaterdag 30 mei houden de oud-postbodes en zaterdagpostbodes van het kantoor Millingen aan de Rijn en Beek in café De Kastanje een reünie.

Alle bezorgers die nog voor PTT en TPG gewerkt hebben, zijn uitgenodigd om die avond hun leuke en minder leuke herinneringen op te halen. Het gezelschap zal bestaan uit een kleine vast kern bestellers en een grote groep zaterdagwerkers die vanaf de jaren 70 tot omstreeks 2010 bij de post gewerkt hebben.

Tijdens de voorbereidingen van de wijken is er veel gelachen en de organisatoren vinden het daarom leuk om onder het genot van een hapje en een drankje oude herinneringen op te halen.

Op facebook pagina 'ptt tpg post reünie Millingen aan de Rijn' staan reacties op de voorbereidingen van het feest.

Nieuwe aanwinsten voor De Treffers

GROESBEEK – De Treffers heeft onlangs voor komend seizoen twee spelers vast weten te leggen voor het nieuwe seizoen in de namen van Doelman Jordy van de Kracht en aanvaller Thiemo Vanmaris.

Jordy van de Kracht (24) is momenteel de derde doelman van De Graafschap en heeft bij de Achterhoekers ook zijn jeugdopleiding doorlopen. Jordy is met zijn veertiende seizoen bij De Graafschap bezig, maar hij heeft niet veel competitiewedstrijden van het eerste elftal mogen keepen.

De talentvolle aanvaller Thiemo Vanmaris speelt momenteel in de Jupiler League bij Fortuna Sittard. De 21-jarige Venlonaar speelde in de jeugd van VVV-Venlo en stapte zes jaar geleden over naar Fortuna Sittard.

Na vier jaar jeugdopleiding maakte Thiemo twee seizoenen geleden de overstap naar het eerste elftal van de Limburgse club, waar hij in augustus 2013 zijn debuut maakte. Beide spelers worden komend seizoen aan de selectie toegevoegd.

23 / 36

Gratis entree op 16 en 17 mei op bedrijvenpark De Aam Honderdduizend jongensdromen voor jong en oud op internationale Modelbouwdagen in Elst…

ELST – Het wordt een nog grootser evenement als voorgaande keren. De zevende editie van de Internationale Modeldagen kent zijn weerga niet. Niet alleen de jeugd, ook ouders én grootouders voelen zich op dit evenement even speels jong! Zo'n honderdduizend bezoekers kunnen weer op zaterdag 16 en zondag 17 mei hun hart ophalen op dit gratis evenement vol shows, demonstraties en vermaak.

Verspreid over bedrijventerrein De Aam, Westeraam en Merm met een oppervlakte van acht vierkante kilometer zijn er shows met radiografische vliegtuigen, heli's (turbine), speedboten, schaalboten, trucks, terreinwagens, drift-, trial- en stockcarauto's, watervliegtuigen, tanks: alles wat er te bedienen valt met een zender. Ook de vliegshows van Nimbus Fly-In vanaf het aangrenzende Kattenlegersepad in Bemmel zijn er weer mét een extra vliegveld achter het Forensisch Politiebureau. Naast de Hoovercraft is er nu ook een echte speedboot waar mensen in mee kunnen in de Aamse plas en zijn er Landrovers 4x4.

Het is een uniek tweejaarlijks evenement door Hobma Modelbouw mét de grandioze medewerking van bijna dertig ondernemers van bedrijvenpark De Aam, het Parkmanagement Overbetuwe en gemeente. Een gratis toegankelijk mega-evenement met gratis parkeren van auto's, fietsen en motoren. Zonder enige kosten kun je instappen in een van de pendelbussen die je naar de verschillende locaties brengt. Parkeren kan ook in de parkeergarage bij het NS-station, grenzend aan het evnemententerrein.

Er is meer: zoals de driftautokampioenschappen, de demo's van drones, de elektrische skateboarden, die jezelf mag testen! Voor de kinderen zijn diverse luchtkussens en mini-Lego World in de gymzalen op de Westeraam, die alle aan elkaar zijn gekoppeld: een ware sensatie! Verder kun je tegen vergoeding met een echte helikopter meevliegen. En… special voor de medewerkers en de inwoners uit de regio: zaterdagavond is er in samenwerking met de Vuurwerkstunthal op de Westeraam een groots vuurwerk. Ook gratis!

Kijk voor de laatste informatie op www.hobmamodelbouw.nl.

Waardwonen viert start bouw Centrumplan Millingen aan de Rijn

Wethouder Ria Barber (links) en directeur-bestuurder Sije Holwerda (rechts)

MILLINGEN - Op dinsdag 28 april 2015 heeft Waardwonen officieel het startsein gegeven voor de bouw van twaalf appartementen en onderliggende commerciële ruimte in het project Centrumplan in Millingen aan de Rijn. Een project waarin Waardwonen 4,5 miljoen euro investeert. Wethouder Ria Barber van de gemeente Groesbeek en directeur-bestuurder Sije Holwerda van Waardwonen hebben samen het bouwbord onthuld.

Tien appartementen worden verhuurd in het sociale segment, de twee penthouses worden verhuurd in het hogere segment. Alle appartementen worden aangeboden via Entree.nu. De commerciële ruimte op de begane grond is verkocht aan een belegger. Die heeft het verhuurd aan supermarkt Aldi.

Waardwonen investeert in dit mooie project in het centrum van Millingen aan de Rijn omdat zij een gedifferentieerd aanbod van levensloopbestendige woningen wil realiseren voor een brede doelgroep. Daarnaast wil de corporatie aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van Millingen aan de Rijn vergroten en daarmee ook de leefbaarheid. Meer informatie over het project is te vinden op de website www.waardwonen.nl.

Ervaar het zelf: bijzonder uitje met de fietslorrie

REGIO - Het nieuwe seizoen van de Grenzland-Draisine is begonnen! Bijna dertigduizend bezoekers beleefden vorig jaar veel plezier aan hun uitje met de fietslorrie. Met de fietslorrie rijd u over de stilgelegde spoorbaan van Kleef via Kranenburg naar Groesbeek. "Wij heten dit seizoen waarschijnlijk de 250.000ste fietslorriegast welkom!"

Voor deze seizoen hebben wij aantrekkelijke aanbiedingen voorbereid. De donderdag is familiedag, waarop het tweede kind kosteloos mee mag rijden en de woensdagen zijn seniorendagen waarop gasten van vijfenzestig jaar en ouder zich weer echt jong kunnen voelen. Zij betalen de kinderprijs (vijftig procent korting) voor een rit. Eén begeleider van schoolklassen en groepen van gehandlicapten rijdt gratis mee.

De kosten konden dit seizoen onveranderd blijven: elf euro van dinsdag tot en met donderdag en veertien euro van vrijdag tot en met zondag en op de feestdagen. Op grond van de geringe navrage wordt er op de maandag niet meer met de fietslorries gereden. De avondtochten (17.00 tot 19.00 uur) hebben wij tot de vrijdagen en zaterdagen beperkt.

"Ook de aanbiedingen voor groepen hebben wij verbeterd. Zo is dit seizoen een combinatie van een fietslorrie- en Segwaytour mogelijk en een arrangement voor jarige kinderen. Het seizoen wordt op 31 oktober met de populaire Halloweentocht beëindigd."

Als toekomstperspectief plant de Grenzland-Draisine het inzetten van een E-fietslorrie. Een prototype is al gebouwd en wordt getest.

Tijdige boeking, liefst telefonisch, bevelen wij vooral aan voor groepen. Ons telefoonnumer is +492826/9179900. U kunt ook per email boeken: info@grenzland-draisine.eu.

Vierduizend euro voor inhuur deskundige accommodatie en subsidie

GROESBEEK - Na veel vijven en zessen is de gemeenteraad van Groesbeek akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van vierduizend euro voor de inhuur van externe deskundigen beschikbaar te stellen voor het plan van aanpak accommodatie- en subsidiebeleid 2015.

In verband met de herindeling zal de harmonisatie van zowel het accommodatie- als subsidiebeleid gestalte moeten gaan krijgen. Coerwinkel (GroenLinks) was van mening dat mensen zich steeds minder laten binden in verenigingen. Er moet met alle verenigingen gepraat gaan worden was zijn mening. Voor Mechtels ten Doesschate (VVD) is harmonisatie noodzakelijk, de ruimhartige subsidie kan niet meer. "Laat de verenigingen een voorbeeld nemen aan de Millingse verenigingen die alles zelf regelen." Ook was zij van mening dat voetbalverenigingen samen zullen moeten gaan werken en "geef de 55-plussers nieuwe kansen".

Vierduizend euro voor onderzoek vond Ten Doesschate te veel. "Kunnen de ambtenaren zelf niet wat doen aan onderzoek. De heer Houkes (C'90) was tegen het voorstel. "Wij steunen het stappenplan." Hoeken (PvdA) vroeg zich af met welk kader de wethouder de gesprekken ingaat, de adviezen uit onze eigen rapporten kan hij daarbij meenemen. Wij steunen de politieke themabijeenkomst die de PvdA voorstelt eventueel met werkgroepen. Wethouder Eric Weijers ontraadde het amendement van de PvdA. "In januari 2017 moeten er besluiten worden genomen", aldus Weijers. Poelen (CDA) was tegen het amendement, dat levert allen maar vertraging op liet hij weten. Uiteindelijk volgde een stemming. Veertien raadsleden waren voor het collegevoorstel en negen tegen waardoor vierduizend euro beschikbaar werd gesteld en de wethouder kan beginnen.

Inwoners en ondernemers zijn reconstructie Verbindingsweg beu

BEEK – De inwoners en niet te vergeten de ondernemers zijn de reconstructiewerkzaamheden van de Verbindingsweg meer dan beu. Volgens Jos Peters van Voor Berg en Dal wordt de onvrede steeds groter.

"Op 27 oktober zijn de werkzaamheden begonnen en dat gaat nu nog zeker zeven weken duren", aldus een teleurgestelde Peters. Daarnaast is er al een overschrijding van liefst 185.000 euro. "Wij als raad zouden van wethouder Barber een notitie ontvangen – die ze in de laatste raadsvergadering had toegezegd – maar die is niet gekomen. De tijdelijke bushaltes zijn ook al verdwenen en op de Rijksstraatweg rijden nu geen bussen, wat is hier de reden van", wilde Peters van wethouder Barber weten.

Ook Martijn Schmiermann van de PvdA liet weten teleurgesteld te zijn dat de deadline niet gehaald is. Naast de vertraging blijven de kosten maar stijgen hield hij de wethouder voor, ook hij vroeg zich af waarom de gemeenteraad niet is geïnformeerd. Wethouder Barber liet weten dat er wat de notitie betreft iets mis is gegaan. Zij zegde toe dat deze week de raadsleden de notitie zullen krijgen. Ook heeft zij al gesprekken gevoerd met de ondernemers van Beek en hebben wij een redelijke omleidingsroute gecreëerd. "Wij hebben de ondernemers als tegemoetkoming van de overlast een advertentie in de Rozet aangeboden", aldus Barber. De wegversmalling is opgeheven omdat het voor fietsers te gevaarlijk was, gezien de snelheid als ze van boven komen. Peters bleef erbij dat afspraken niet worden nagekomen en dat het allemaal veel te lang duurt. "De afronding zou in eerste instantie negen weken gaan duren, maar dat hebben we terug weten te brengen tot zeven weken" aldus Ria Barber.

Francois Gesthuizen had geen inbreng van beleid als trainer

GROESBEEK – In het praatprogramma 'De Tafel van Twee' van Omroep Groesbeek was zondagmorgen scheidende trainer van Achilles'29 Francois Gesthuizen te gast. Gesthuizen werd door de presentatoren Gerrie Janssen en John Peters geïnterviewd over zijn tweejarig trainerschap bij de Groesbeekse Jupiler League club Achilles'29 en waarom hij ontslag heeft gekregen na dit seizoen.

"De afgelopen twee jaar was moeizaam, een flinke kluif waarbij er veel blessures waren. Als het elftal compleet was, waren de resultaten niet slecht". aldus Gesthuizen. "Echter over het beleid van Achilles'29 had ik totaal geen inbreng de afgelopen twee jaar." Op de vraag of hij de afgelopen twee jaar goed heeft kunnen werken bij Achilles'29 antwoordde Gesthuizen: "Met de spelers wel."

Het ontslag kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel. Op een donderdagmiddag werd ik gevraagd om bij Harry en Gerrie Derks te komen, waar mij dat werd medegedeeld. Echter toen stond al op de Achilles site dat Eric Meijers (met foto) voor drie jaar getekend had, dat is niet netjes dat heb ik ze ook laten weten. Temeer omdat beide heren niet wisten wat de redenen voor mijn ontslag waren. De vraag of de rivaliserende voetbalclub De Treffers al had gereageerd, moest hij ontkennend beantwoorden. Francois liet weten De Treffers een prachtige club te vinden, waar hij vroeger – als kleine jongen – vaak met zijn vader naar toe ging. Als De Treffers morgen belt voor een gesprek ga je dan, vroegen de presentatoren "Jawel, want De Treffers is een mooie vereniging", besloot Francois het interview.

Kinderen lezen honden voor

BEEK-UBBERGEN - In de Bibliotheek Beek-Ubbergen zijn op 20 mei en 17 juni twee honden op visite. Waarom? Kinderen, die voorlezen moeilijk of spannend vinden, merken dat de honden Douwe en Soul heel braaf naar ze luisteren en geen commentaar geven. Zo wordt voorlezen niet alleen veel leuker voor kinderen, maar helpt het ook hun leesvaardigheden te verbeteren.

Honden worden in Amerika al in veel scholen en bibliotheken ingezet om jongeren te motiveren te lezen. Door kinderen voor te laten lezen aan getrainde therapiehonden, leren ze vertrouwd te raken met hardop lezen. Ze zijn sneller geneigd om moeilijkere boeken te pakken en ze gaan zich meer verheugen op het lezen. Terwijl ze hun taalvaardigheden verbeteren, gaan ze niet alleen beter lezen, maar gaan ze ook met meer plezier lezen.

Het fenomeen is in Amerika erg populair. Organisaties als R.E.A.D. (The Reading Education Assistanse Dogs program), TDI (therapy dogs international) bestaan al sinds jaren. In Nederland staat het voorlezen aan honden nog in de kinderschoenen. Op dit moment wordt er voorgelezen aan de honden Douwe en Soul in de Bibliotheek De Mariënburg en de Bibliotheek Zwanenveld in Nijmegen en de bibliotheken in Beuningen, Beek-Ubbergen, Malden en Overasselt. Nieuwsgierig? Kijk op www.obgz.nl/agenda voor een compleet overzicht van deze gratis activiteit in onze bibliotheken.

Brommobiel spontaan in brand

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Op de Heerbaan in Millingen aan de Rijn is zaterdagmorgen 25 april omstreeks half twaalf een brommobiel spontaan in brand gegaan.

De bestuurder ontdekte dat er rook onder de motorkap vandaan kwam en zette zijn voertuig in een parkeerhaven. De gealarmeerde brandweer van Millingen die snel ter plaatsen was kon niet voorkomen dat de brommobiel geheel verloren ging. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

De Treffers neemt afscheid van clubicoon Jasper Zuidwijk

GROESBEEK - Jasper Zuidwijk gaat na twee seizoenen bij De Treffers A1 en vervolgens achttien jaar in het eerste elftal gevoetbald te hebben stoppen bij De Treffers.

De 36-jarige verdediger heeft de landstitel van 1998 op zijn naam staan alsmede het duizendste doelpunt van De Treffers. Als A-junior verliet Jasper de jeugd van Olympia'18 voor De Trefers nu twintig jaar geleden. Al in zijn eerste jaar bij de selectie scoorde Jasper in de wedstrijd om het landskampioenschap tegen Ijsselmeervogels.

Vorig jaar werd Jasper gehuldigd omdat hij meer dan vijfhonderd wedstrijden als Treffers man op zijn naam staan. Vanaf de hoofdklasse in 1975 heeft geen enkele speler het gepresteerd zo'n lange tijd aan een stuk in het eerste elftal van De Treffers te voetballen. Daar is de vereniging De Treffers best trots op. Natuurlijk betreurt De Treffers dat onze Jasper de club gaat verlaten, maar de vereniging snapt zijn beslissing en gunt hem alle mooie dingen die nog op zijn pad gaan komen. Jasper gaat verder als speler bij Germania en wordt deze zomer vader.

Op zaterdag 23 mei is er een afscheidswedstrijd voor Jasper op Zuid met aansluitend een feestavond in de kantine. Dit eerbetoon start om 17.00 uur. Het is niet zomaar een wedstrijd, maar een wedstrijd tussen de huidige selectie en een speciaal team, De Vrienden van Jasper. In dit speciaal team zitten onder andere Patrick Pothuizen, Sandy Schreur, Marc Peters en andere voormalige topspelers van De Treffers. Dit zal Jaspers' laatste wedstrijd zijn als rood-zwart aanhanger.

Horster Spektakeldag voor de zeventiende maal

GROESBEEK/DE HORST – Evenals de voorgaande zestien edities van de Horster Spektakel dag is de activiteitencommissie van DVSG druk doende om ook de zeventiende Horster Spektakel dag tot een groot succes te laten brengen.

Deze traditionele activiteiten dag wordt georganiseerd door en voor de inwoners van het kerkdorp De Horst/ Groesbeek. Diverse verenigingen van de Horst/Groesbeek zijn al benaderd zoals buurt- en sportverenigingen, clubs (biljart- en carnavals-) et cetera. De opzet van de Horster Spektakel dag is om de gehele gemeenschap van het kerkdorp De Horst erbij te betrekken bij een activiteitendag die geheel los staat van voet– en korfbal.

De activiteiten vinden plaats op en rondom de velden van voetbalvereniging DVSG. Op eerste pinksterdag 24 mei gaat om 12.00 uur het sportieve evenement van start, waarin de teams het tegen elkaar opnemen bij de diverse behendigheidsspelen met als afsluiting het beruchte 'Team Captainspel'.

Het gebeuren zal muzikaal ondersteund worden. Ieder team dient uit minimaal acht personen te bestaan (meer is beter in verband met wisselen), waarvan er tijdens de diverse spelen minstens twee van het vrouwelijk geslacht moeten zijn. Een team compleet dat alleen bestaat uit vrouwen mag ook. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Eric Hopmans (024 3971766) of met Ton Kersten (024 3975718). Daarnaast kan men ook mailen via www.dvsg.nl.

Vierde DVSG glansrijk kampioen

Foto: Mieke Verstraaten

GROESBEEK – Het vierde elftal van de Groesbeekse voetbalvereniging DVSG is zondagmorgen glansrijk kampioen geworden. Jarenlang zat het de – veelal gehuwde vaders met kinderen – niet mee, want steeds bleven ze op de tweede plaats eindigen tot afgelopen zondagmorgen.

Tijdens de thuiswedstrijd tegen het eveneens vierde elftal van BVC wisten ze met 3-0 te winnen waardoor het kampioenschap binnen was. Stiekem waren er al wat voorbereidingen getroffen in de vorm van een grote platte wagen – voortgetrokken door een prachtige truck – waarop uiteraard de spelers, echtgenotes en vriendinnen en niet te vergeten de kroost een rondje Groesbeek mochten gaan maken.

Van de twintig wedstrijden wisten de DVSG-ers er liefst zeventien te winnen, twee gelijk te spelen en maar één te verliezen. Na het laatste fluitsignaal werd vuurwerk afgestoken en kon het feest gaan beginnen. Ook de mannen van de tegenstander BVC konden wat meegenieten van het feestgedruis. Leider Hans van Raay was ook in zijn uiterste feeststemming en was een zichtbaar een blijde man. Na de rondrit door Groesbeek werd het feest in café Hopmans voortgezet, want het vierde elftal van DVSG is het enige team dat dit seizoen bij DVSG kampioen is geworden. Maandag werd het feest nog eens dunnetjes overgedaan.

Face Mapping voor KWF door Bjoetie4 bij Modehoek

GROESBEEK - Woensdag 13 mei kun je bij Modehoek Fashion & More een Face Mapping huidanalyse ondergaan, uitgevoerd door medisch schoonheidsspecialiste Fredie Peerenboom van Bjoetie4u.

Normaal is de huidanalyse gratis, maar voor KWF wordt deze dag één euro gevraagd, die volledig wordt gedoneerd aan de strijd tegen huidkanker. Dit event van Dermalogica wordt in de hele Benelux en in Frankrijk georganiseerd dus ook in Groesbeek.

Bij Face Mapping wordt de gezichtshuid opgedeeld in veertien zones en per zone nauwkeurig bekeken. De huidconditie wordt per zone in kaart gebracht waardoor de huid per zone zeer specifiek en effectief kan worden behandeld.

Leuk voordeel is dat iedere klant die honderd euro of meer bij Modehoek besteedt, een waardebon krijgt ter waarde van 29,95 euro, te besteden bij Bjoetie4u. "Kom je ook? Woensdag 13 mei tussen 10:00 en 17:00 uur, aan Dorpsplein 4 in Groesbeek; www.modehoekfashion.nl en www.bjoetie4u.nl.

Eerste begin energieconvenant door ondernemers Groesbeek

Van links naar rechts: Paul Hoeijmakers (Sint Maartenskliniek), Mirjam van Riessen (Gemeente Groesbeek), Ivo Hermsen (De Overhaag), Jan van Kesteren (Van Kesteren), Eric Weijers (wethouder gemeente Groesbeek), Petra Eshuis (ZZG), Arjan Vernhout (V-consult) , Frits Isenbugel (Oosterpoort), Theo Wijers (Nikkelen) en Lars Weijers (Weijers Eikholt) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Op woensdag 29 april heeft een eerste groep enthousiaste Groesbeekse ondernemers gesproken over de mogelijkheid om tot een energieconvenant te kunnen komen.

In dit convenant kunnen afspraken gemaakt worden over het gezamenlijk besparen van energie, het verduurzamen van het energiegebruik en besparen op het watergebruik. Eind mei/ begin juni komt er een vervolg van het overleg. Ondernemers die zich hierbij aan willen sluiten zijn van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden bij arjan@v-consult.nl

Meer dan zomaar een standaardbehandeling... Kwaliteit en ruim de tijd bij Huid en Haar Studio Janny in Leuth

LEUTH – Sinds twee jaar heeft ze aan huis haar eigen kapsalon mét schoonheidsssalon. Want niet alleen kan de klant er terecht voor elke haarbehandeling, met KIS-produkten, ook voor een huidverbeterende schoonheidsbehandeling volgens de Hannah-methode is men welkom. Huid en Haar Studio Janny –door Hannah gecertificeerd- blinkt uit door de kwaliteit, de vriendelijkheid en de aandacht voor de klant.

Een schoonheidsbehandeling is bij Huid en Haar Studio Janny meer dan een standaard behandeling. Janny heeft zich de afgelopen periode verder bekwaamd en is door het gerenommeerde merk Hannah gecertificeerd. Dat betekent dat Janny naast de standaardbehandeling ook bekwaam is in het geven van bindweefselmassage en rimpelreductietherapie. "Het zijn methodes om de huid te verbeteren zònder naalden, operaties, enzovoort. Simpel gezegd: het is gymmen voor je huid! Wetenschappelijk onderbouwd en verantwoord. De doorbloeding wordt opgewekt en je krijgt direct al een gezondere kleur en meer volume." De rimpelreductie heeft eveneens een gunstige uitwerking bij het versoepelen van littekens en verminderen van pigmentvlekken.

Bij Huid en Haar Janny behoren deze massages tot de normale schoonheidsbehandelingen, waarvoor men niets extra's betaalt. Uiteraard kan men bij de salon terecht voor alle knip- en haarbehandelingen, evenals voor manicure en nagelverzorging. De salon is vijf dagen en vier avonden in de week geopend!

Huid en Haar Studio Janny, Pastoor Van Tielstraat 49, Leuth; telefoon 06 50941147; www.schoonheidssalonjanny.nl.

Fotolezing Helma Groenen

GROESBEEK - Woensdag 20 mei is er om 20.00 uur in de bibliotheek van Groesbeek aan de Kloosterstraat 13 een lezing over Noorwegen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis! Meer informatie staat op www.wonderendernatuur.nl.

Helma Groenen is geboren aan de rand van het natuurreservaat De Bruuk in Groesbeek. Zij kreeg de natuur al met de paplepel ingegoten en de liefde voor al wat buiten te zien is speelt een belangrijke rol in haar leven. Om al dit moois met anderen te delen probeert zij door middel van foto's iedereen het bijzondere van de natuur te laten zien. Sinds enige tijd is ze meer bij haar gevoel gekomen en fotografeert ze daardoor meer intuïtief. Maar ook de techniek wordt door ervaring steeds verbeterd. Hierdoor is er een duidelijke groei te zien in haar werken.

Sinds 2000 is zij lid van de Vereniging van Natuurfotografen Nijmegen en heeft daar met collega-fotografen vele goede ervaringen opgedaan in gezamenlijke workshops over allerlei onderwerpen.

In 2010 ging ze met collega's Marcel Braam en Hein Valk naar Noorwegen om de mooiste plekjes en de herfstkleuren daar vast te leggen. Ze bezochten de Nationale parken Rondane en Dovrefjell en Grimsdalen. Later keerden de twee mannen terug om het Noorderlicht te fotograferen en ook hiervan zijn enkele prachtige opnames te zien.

Onthulling historische panelen

Foto: Sander Hendriks

REGIO - Het kostte nogal wat moeite om de drie nieuwe historische panelen (Schautafeln in Duitsland) op tijd klaar te krijgen. Vrijdagmorgen – de dag van de onthulling – lukte het de panelen alsnog geplaatst te krijgen: Nütterden, Kranenburg en Groesbeek.

Vrijdagmiddag 8 mei om 16.00 uur werd aan de rand van het parkje bij de kerk in Nütterden het eerste paneel te onthuld door pastoor Kallunkamakel en Jürgen Franken (tweede voorzitter van de VVV in Nütterden). Burgemeester Steins van Kranenburg sprak de aanwezigen toe over 8 mei (Tag der Befreidung) en hoe de gedachte, dat de geallieerden onder zware verliezen Duitsland van het naziregiem hadden bevrijd, steeds nadrukkelijker wordt onderkend door naoorlogse generaties.

In Kranenburg werd een paneel onthuld langs de hoofdweg aan de kant van Wyler, met als thema 'Wasserüberflutung', en vertelde Ludwig van de Grinten zijn indrukken toen hij als kind in voorjaar 1945 in het nog verlate Kranenburg terugkwam. Zijn vader had de taak woningen op bewoonbaarheid te controleren voordat de burgers terugkeerden naar hun huizen. Het water was toen gelukkig al weggevloeid.

Bij boerderij Nillisen aan de Lage Horst werd het laatste paneel onthuld. Op het panel wordt het verhaal verteld van het eerste van de vijftig Amerikaanse zweefvliegtuigen dat het Groesbeekse luchtruim binnen vloog op 17 september 1944. In de directe omgeving wist de piloot Captain Henry Hobbs veilig de jeep uit te laden. Daarnaast werd teruggekeken op welke wijze de boeren hun verwoeste boerderijen aantroffen, het vee was verdwenen en alles weer met de hand moest worden opgebouwd. Na de onthullingen werd onder het genot van een kopje koffie nog wat nagepraat.

Millingen wil winkels op zondag open naar Ubbergens model

GROESBEEK – Tijdens de raadsvergadering hebben de raadsleden Alex ten Westeneind en Theo van der Velde van GJS gepleit om de winkels in Millingen aan de Rijn op zondagen open te laten van 12.00 tot 20.00 uur. "Dit naar Ubbergens model", aldus de raadsleden.

Nu mogen de winkels op zondagen geopend zijn van 12.00 tot 18.00 uur naar Groesbeeks model. De raadsleden vroegen zich af waarom in Millingen aan de Rijn het Groesbeeks beleid gevoerd wordt. Ook de plaatselijke bakker zou een verruiming van de winkelsluitingswet willen, hij wil op de zondagmorgen de deuren al openen. Ontbijten doe je op zondagmorgen en niet 's middags hielden de raadsleden het college voor.

"Ontbijten met een vers broodje dat moet toch kunnen", hielden de GJS raadsleden het college voor. Wethouder Fleuren liet weten dat de nieuwe winkeltijdenverordening in september zal worden vastgesteld. Ten Westeneind deed nog een poging en vroeg de wethouder om de huidige verordening voor Millingen aan de Rijn om te zetten naar Ubbergens model. Burgemeester Keereweer liet weten dat het college geenszins van plan is om tussentijd de winkelsluitingsverordening aan te passen.

Op pad met natuurdetective Jac P. Struiner Mysterieuze nachtdieren van de Ooij

Foto: André Eijkenaar

OOIJ/NIJMEGEN - De zon verdwijnt langzaam achter de horizon. Een plotse schim in de schemer, een angstaanjagende kreet in het donker, twee grote ogen die je vanuit een hoge boom gadeslaan. Vleermuizen scheren door de lucht voor een avondmaal van insecten. Wat ritselt daar in het struikgewas?

In het kader van landelijk natuurfestival Fête de la Nature heeft Natuurmuseum Nijmegen de wereldberoemde speurder Jac P. Struiner ingeschakeld. Op zaterdag 23 mei neemt hij je mee op een nachtelijk avontuur door de wildernis bij Nijmegen.

"In deze tweede editie van landelijk natuurfestival Fête de la Nature nodigen we je uit de nachtelijke wildernis bij Nijmegen te ontdekken! We verzamelen om 21.00 uur bij Bed & Breakfast 't Roosje van Ooy waar Jac. P Struiner al op ons staat te wachten. Onder het genot van een drankje en een hapje leren we spelenderwijs meer over het gebied en de nachtdieren die er leven. Dan trekken we- gewapend met bat detector- het wilde natuurgebied in op zoek naar nachtelijk gespuis en oergeluiden.

In het gebied leven nachtdieren als steenuiltjes, kerkuilen, bevers, dassen en boerenzwaluwen. De gierzwaluwen zijn net weer teruggekeerd uit het verre Afrika en scheren hoog boven ons hoofd door de lucht. Ook is het een belangrijk gebied voor verschillende soorten vleermuizen, zoals de gewone dwergvleermuis en de meervleermuis. Natuurdetective Jac P. Struiner kent het gebied op zijn duimpje en neemt je mee naar de spannende plekjes. We beklimmen een uitkijktoren en huilen naar de maan. Wie weet zien we wel een kerkuil!"

Deze tocht voor jong en oud duurt ongeveer twee uur. We verzamelen om 21.00 bij Bed & Breakfast 't Roosje van Ooy, Vlietberg 3 in Ooij. Parkeerplaatsen zijn aanwezig. Er is beperkt plek! Aanmelden verplicht via: info@natuurmuseum.nl of 024 3297070. Meer info: www.natuurmuseum.nl.

Spectaculaire zeepkistenrace in Beek

Foto: Peter Hendriks

BEEK - De Koningsfeesten in Beek zijn zeer geslaagd te noemen. Er werd begonnen met een traditionele vrijmarkt die veel belangstelling trok waarna om 14.00 uur de spectaculaire zeepkistenrace vanaf de Nieuwe Holleweg naar onder naar het centrum van Beek.

De deelnemers konden rekenen op een daverend applaus, toen zij met hun eigen gemaakte zeepkisten voorbij raasden. De bevolking van Beek was uitgelopen om dit gebeuren te aanschouwen. Vooral bij de bocht bij de kerk was het een drukte van jewelste. Een enkeling belandde in de strobalen, maar er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor.

Koor Ap/Art levert muzikale bijdrage aan de vormselmis

MILLINGEN - Op maandag 25 mei, tweede pinksterdag, zal een aantal kinderen het vormsel doen in de Heilige Antonius van Padua-kerk in Millingen aan de Rijn.

De kinderen zullen, geheel in de sfeer van Pinksteren, zelf hun geloof bevestigen en met de beschermende handen van hun ouders/verzorgers op hun schouder gezalfd worden met chrisma. Koor Ap/Art, onder de inspirerende leiding van Frans Coerwinkel en begeleid door eigen band, zal deze bijzondere gebeurtenis op geheel eigen wijze muzikaal omlijsten. Zo zal onder andere het nummer 'Home' voor het eerst uitgevoerd worden en het swingende 'Happy' van Pharrell Williams zal de viering afsluiten.

"Vanaf 10.30 uur zingen we u toe en we hopen voor alle vormelingen en andere aanwezigen een mooie bijdrage te leveren aan deze bijzondere dag."

Vernieuwde rommelmarkt Millingen

MILLINGEN - Voor de zestiende keer verzorgen voetbalvereniging sportclub Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers gezamenlijk de jaarlijkse rommelmarkt in speeltuin De Steense Gemeente aan de Steenstraat in Millingen aan de Rijn.

Dit jaar is de rommelmarkt op zaterdag 13 juni. De poorten gaan open om 11.00 uur en de entree is anderhalve euro. De bekende veiling is om ongeveer 12.30 uur, de budgetboxen worden verkocht vanaf 14.30 uur en de sluiting is om 15.00 uur.

De opbrengst van deze rommelmarkt komt ten goede aan de jeugd van voetbalvereniging sportclub Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers.

De opzet en inrichting zijn vernieuwd: vernieuwde terreinindeling, zodat u géén kraam kunt missen; gezellig terras tegenover de verkoopactiviteiten; duidelijk herkenbare verkopers, die u graag van dienst zijn!

De inname dagen zijn: maandag 1, woensdag 3 en vrijdag 5 juni van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 6 juni van 9.00 tot 12.00 uur in de bekende Reinhal, het verenigingsgebouw van De Deurdouwers aan het Ons Genoegenpad. Er wordt géén meubilair aangenomen en ook géén goederen, die stuk zijn…! Bijzondere stukken voor de veiling zijn welkom, de opbrengst is immers voor de jeugd van beide verenigingen.

Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

GROESBEEK - Steunpunt Mantelzorg is een vrijwillige organisatie die ondersteuning biedt aan mantelzorgers door hen onder andere te informeren en hun belangen te behartigen.

Mantelzorg Tafel. Op donderdag 21 mei is de mantelzorg tafel. Er 'even tussenuit' en gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten bij de open eettafel in 't Trefpunt van De Meent. Het duurt van 12.00 tot 13.00 uur. Er zijn weer plaatsen beschikbaar, men dient zich hiervoor aan te melden. "Indien u hier interesse in hebt, kunt u contact met ons opnemen."

De Mantelzorg Loop. Op maandag 8 juni is er een wandeling door het Groesbeekse bos. Deze wandeling is speciaal voor mantelzorgers. Nieuwe mensen ontmoeten, even wat ontspanning en een beetje zorg voor uzelf. De wandeling begint en eindigt altijd met een kopje koffie. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Kom om 13.30 uur naar De Baon (Stekkenberg 49). Het duurt tot 15.30 uur.

Voor meer informatie over het Steunpunt of over bovenstaande activiteiten, kan men contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg; 06 13859106. Per e-mail: m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Santiago Palacios Macedo bij De Treffers trots op Adco trofee

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – De Mexicaanse speler Santiago Palacios Macedo – De Treffers fans noemen hem 'Santi' - is zondagmiddag na de wedstrijd uitgeroepen tot Adco-speler van het jaar van De Treffers.

Voorzitter Bert Janssen roemde Santi voor zijn inzet en niet te vergeten voor de vele doelpunten die Santi voor De Treffers het afgelopen seizoen gemaakt heeft. Volgens de voorzitter waren dat er 26, terwijl de spelers van een afstandje lieten weten, dat het er volgens hen 27 waren. In ieder geval liet de voorzitter weten: "Santi is de topscoorder, niet alleen van De Treffers maar ook van de zondag topklassers." Santi mocht de felbegeerde beker in ontvangst nemen van Ad en Lisette Peters van Adco, het autoherstel bedrijf en sinds kort ook gecertificeerd als autoglasservicebedrijf. Santi gaat De Treffers verlaten, maar het is nog niet bekend naar welke betaalde voetbalvereniging hij naar toe gaat, omdat van diverse kanten belangstelling voor hem bestaat.

De Treffers neemt passend afscheid van vier verdedigers

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Na de thuiswedstrijd van De Treffers tegen het Amsterdamse AFC die overigens door AFC met 01 gewonnen werd is afscheid genomen van vier verdedigers die na een lange staat van dienst De Treffers gaan verlaten.

Ze werden op de schouders genomen door de overige elftalspelers. Het gaat om van links naar rechts: Jasper Zuidwijk, Jim van Alst, Bas Bakker en Fabian Peppinck. Tijdens de derde helft werd in een bomvolle kantine nog uitgebreid stilgestaan bij de spelers die De Treffers gaan verlaten.

Raad steunt project Spoorlaan inclusief sloop ZOMA-gebouw

GROESBEEK – In het begin van de raadsvergadering heeft Reinen van de Bond van Heemschut nog een laatste poging gedaan om de gemeenteraad te overtuigen, dat het markante ZOMA-gebouw niet gesloopt mag worden.

Volgens Heinen dreigt het ZOMA-gebouw samen gemaald te worden door twee projectontwikkelaars. Hij vroeg zich af waarom Groesbeek vasthoudt aan sloop. "Weg is weg, de ZOMA verdient een beter lot dan sloop", aldus Reinen. Deze woorden hebben overigens weinig indruk op de raadsleden gemaakt want 21 raadsleden stemde voor en twee tegen het voorstel van het college betreffende project Spoorlaan gesteund waaronder ook de sloop van het ZOMA-gebouw.

Mevrouw Vree GroenLinks was niet voor sloop terwijl mevrouw Ten Doesschate niet voor een supermarkt in het centrum is. Peters van Sociaal Groesbeek vond het verschrikkelijk wat er in het centrum gebouwd is en Peters van Voor Berg en Dal was tegen het plan omdat het volgens hem niet past in het centrum. Zorg voor een sfeervolle plek, hield hij wethouder Thijssen voor. Martijn Schmiermann (PvdA) liet Thijssen weten: "Ga aan de slag en maak er een mooi centrum van." "Wanneer het ZOMA-gebouw gesloopt gaat worden, is niet bekend, omdat er nog procedures lopen", aldus wethouder Thijssen.

Voorjaarsconcert van Tot Zangs

MILLINGEN AAN DE RIJN - Op zondag 19 april gaf koor Tot Zangs een voorjaarsconcert in de Parochiekerk Heilige Antonius van Padua te Millingen aan de Rijn. Het concert stond onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel. De pianobegeleiding werd verzorgd door Wouter Broens.


Het programma bestond uit een vijftiental liederen in een variatie van klassiek tot modern. Er werd begonnen met een Indiaanse traditional: Evening Rise, waarbij de verschillende stemgroepen één voor één naar het podium liepen. En zo klonk er een prachtig Ave Verum van William Byrd en het Abendlied van Joseph Rheinberger, naast liederen als Plaisir d'amour van Jean-Paul Martini en The lily and the Rose van Bob Chilcott.
Ook de vrolijke noot ontbrak niet, zoals bleek uit de nummers La pulce d'aqua (over een watervlo) en het grappige en verrassende 'O la, o che bon Echo' van Orlando di Lasso, waarbij het koor en een kleine groep hoog in de kerk als echo, afwisselend klonken.

Het optreden van Tot Zangs had een spetterende slot met The Rythm of life van Cy Coleman, een nummer dat de kerk op zijn grondvesten deed trillen. Al met al een geslaagd optreden, waar een daverend applaus en veel positieve reacties van de toehoorders op volgden.

Voor wie van samen zingen houdt, en het leuk lijkt om in koor Tot Zangs mee te gaan doen: Er zijn momenteel plaatsen voor tenoren en bassen. De repetitieavond is op woensdag van 20.00 tot 22.00 uur in de aula van basisschool Sint-Martinus in Millingen aan de Rijn. "Heb je interesse, kijk op www.tot-zangs.nl of neem contact op met secretaris Marian Reintjes: e-mail: p.janssen3431@chello.nl."

Automobilist vermoedelijk door alcohol buiten kennis achter 't stuur

GROESBEEK – Zaterdagmiddag heeft de politie in de omgeving van de Dries een dertigjarige inwoner uit Groesbeek aangehouden die buiten kennis achter het stuur zal met draaiende motor.

De politie had even daarvoor diverse meldingen gekregen dat een automobilist die op de Nijmeegsebaan richting Groesbeek reed en voor gevaar zorgde. Toen een patrouillewagen polshoogte gingen nemen troffen ze even later nabij de Dries de betreffende auto aan met draaiende motor, terwijl de bestuurder buiten kennis achter het stuur zat.

Het stilstaande voertuig belemmerde de doorgang van overige voertuigen. Agenten openden het portier en roken bij de Groesbeekse bestuurder alcohol, waarna de man werd aangehouden. De bestuurder pleegde hevig verzet bij zijn aanhouding, maar de politie slaagde erin de man aan te houden. Op weg naar het bureau in Nijmegen raakte de man weer buiten kennis, waarop de politie besloot hem naar het ziekenhuis te brengen. De politie die het rijbewijs van de man heeft ingevorderd, stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de laveloze toestand van de bestuurder.

Gered met hoogwerker in De Ooij

Foto: Joop Verstraaten

OOIJ - Een hoogwerker van de Groesbeekse brandweer heeft dinsdagmorgen 28 april redding gebracht in De Ooij. Een bewoner van de Kerkdijk – die onlangs een nieuwe heup had gekregen – is op de bovenverdieping van zijn huis gevallen, waardoor zijn nieuwe heup uit de kom geschoten was.

Gezien de heftige pijn werd de ambulance gewaarschuwd. Eenmaal ter plaatse lukte het de ambulance medewerkers niet het slachtoffer naar beneden te krijgen, ondanks diverse pogingen. Daarop werd de hulp ingeroepen van de hoogwerker van de Groesbeekse brandweer. Die wist uiteraard met behulp van de ambulance-medewerkers het slachtoffer via de slaapkamer raam naar beneden te krijgen, waarna de man per ambulance kon worden overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Inwoonster Leuth valt door hooizolder in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens het schoonmaken van een paardenstal bij een boerderij aan de Jansberg in Groesbeek is zondagmorgen even voor elf uur een 43-jarige inwoonster uit Leuth door de hooizolder gevallen. Het slachtoffer kwam twee meter lager op de grond terecht.

Direct werden hulpdiensten gealarmeerd alsmede de traumaheli die voor de boerderij op een akker landde. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De traumaheli trok de nodige aandacht van deelnemers van een wandeltocht die vanaf Klein-Amerika de Jansberg opliepen.