GN Lingewaard

8 mei 2019

GN Lingewaard 8 mei 2019


Officiële opening speeltuin Hulhuizen

Overzichtsfoto water-zandspelen. (foto: B. Vermaas)

HULHUIZEN - De afgelopen periode is er hard gewerkt aan de realisatie van de locatie water-zandspelen en het vervangen van de zweefmolen in een zeskantschommel. Maar er zijn ook diverse andere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Zoals het schilderen van houten toestellen en banken, alsmede het onderhoud aan groen en bestrating.

Ter gelegenheid hiervan is op zaterdag18 mei de officiële opening van de speeltuin en ingebruikname van de nieuwe toestellen. "We gaan er een gezellig feest van maken! Om 14.00 uur vindt de officiële opening plaats. Alle kinderen mogen hierbij helpen! Daarna krijgen zij een spellenkaart en kunnen kiezen uit diverse waterspellen, zoals super bellenblazen maken, snoephappen, schminken en nog veel meer. Is je kaart vol? Dan krijg je nog iets lekkers! Breng je ouders, opa's en oma's mee dan maken we er een gezellige middag van!"

Floris en Florientje: verwende apen op kasteel Doornenburg

Floris en Florientje/Kasteel Doornenburg. (foto: familie-archief) familie-archief

DOORNENBURG - Vanwege het grote succes van voorafgaande jaren is er op zondagmorgen 19 mei weer een Floris en Florientje speurtocht op Kasteel Doornenburg.

"Wij hopen veel dappere jonge ridders, jonkvrouwen en speurneuzen te mogen begroeten, vooral kinderen van 3 tot 6 jaar. Samen met hen vertellen en spelen we opnieuw een spannend verhaal. Floris en Florientje wonen op Kasteel Doornenburg. Zij zijn allebei soms ondeugend en beleven leuke en spannende avonturen. Ze doen vaak precies waar ze zin in hebben. Wie wil dit niet?! Het is extra leuk als je verkleed komt.

Er zijn twee uitvoeringen op 19 mei: 10.00 en 11.30 uur (kijk ook op de website). Entreeprijs is inclusief consumptie zes euro. Wel graag een plekje in het kasteel reserveren, vanwege het beperkt aantal plaatsen. Dit kan tot 12 mei via het reserveringsformulier op onze website www.kasteeldoornenburg.nl. Iedereen krijgt per mail een bevestiging (of melding als het vol is).

De toegangstickets van de gereserveerde plaatsen kun je 15 minuten voor aanvang ophalen in de Museumwinkel De Langerak, op de binnenplaats van het Kasteel. Broertjes en zusjes, mama, papa, opa of oma mogen natuurlijk ook meekomen. Kinderen kunnen deze uitvoering alleen bijwonen in aanwezigheid van minimaal één volwassene (maximaal twee begeleiders per reservering).

Kasteel Doornenburg, Kerkstraat 27, Doornenburg. (Er is voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel.)

Een e-reader, hoe werkt dat eigenlijk?

Digitale workshop in de bibliotheek. (foto: Seniorweg) Seniorweg

LINGEWAARD - Lees je graag boeken en wil je wel eens weten hoe een e-reader werkt? Kom dan naar de workshop over e-books en e-readers in Bibliotheek Bemmel (8 mei) of Bibliotheek Huissen (16 mei). De workshops worden verzorgd door Seniorweb in samenwerking met de Bibliotheek Gelderland Zuid.

Tijdens de workshop leer je hoe je een digitaal bibliotheekboek (e-book) op een e-reader zet. Je mag het ook zelf oefenen. Je maakt hierbij gebruik van het programma Adobe Digital Edition (ADE). Ook komen verschillende soorten e-readers (KOBO, Sony, Kindle) en hun functies aan bod. Je wordt verzocht om je eigen laptop mee te nemen, met hierop Adobe Digital Edition geïnstalleerd. Tijdens de workshop gebruik je je inloggegevens van de Bibliotheek Gelderland Zuid.

De e-reader workshop vindt op woensdag 8 mei van 10.00 tot 12.00 uur plaats in Bibliotheek Bemmel. Op donderdag 16 mei kun je van 10.00 tot 12.00 uur de workshop volgen in Bibliotheek Huissen. Deelname aan de workshop is gratis. Wil je meedoen? Stuur dan ruim op tijd een mailtje naar bemmel@obgz.nl of huissen@obgz.nl. Of meld je aan in de vestiging waar je de workshop wilt volgen.

Wil meer weten over computers, tablets en andere digitale zaken? De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert diverse workshops en cursussen die helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Neem eens een kijkje op www.obgz.nl/digitaal-vaardig.

Ingezonden brief

Open academie

Zeer Geacht College van B@W Lingewaard

Ondergetekenden, die allen in het verleden tijd en energie hebben geïnvesteerd in de Open Academie, maken zich ernstige zorgen over het voortbestaan van deze waardevolle voorziening. Het bestuur heeft namelijk onlangs besloten de cursussen voor volwassenen te beeindigen.

Einde aan 50 jaar kunstzinnige vorming?

Wanneer dit besluit wordt uitgevoerd betekent dat dat er einde komt aan bijna 50 jaar kunstzinnige vorming in onze gemeente. In die jaren is de Open Academie de plaats geweest waar duizenden deelnemers aan de aangeboden cursussen kennis hebben gemaakt met kunst en cultuur. Onder leiding van professionele kunstenaars/docenten konden de deelnemers hun eigen creatieve mogelijkheden onderzoeken en ontwikkelen.

Uniek "selling-point" voor Lingewaard!

“De Open Academie” is een unieke voorziening die in kwalitatief opzicht hoger scoort dan vergelijkbare voorzieningen in stedelijke omgevingen. In onze eigen omgeving bestaat een dergelijke voorziening niet of in ieder geval, zoals b.v. in Nijmegen, niet meer. Het zou een uniek “selling-point” voor de gemeente Lingewaard zijn, wanneer de Open Academie zijn activiteiten voor volwassenen kan blijven aanbieden.

Wij willen Uw College verzoeken om in overleg met het bestuur alle mogelijkheden te onderzoeken om deze waardevolle voorziening in onze gemeenschap in stand te houden.

Hoogachtend,

Paul Benders, Niek Cox, Monique van Eechoud, Mathieu Geurts, Len Leemans, Piet Lemmen, Leon Swinkels, Betty van Waesberghe.

*uitgebreide brief staat online.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 11 mei
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communieviering, Lit. werkgroep, Enjoy, Moederdagviering
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
St. Jacobus de Meerdere Valburg: eucharistieviering, V. Bulthuis, Chaveriem

Zondag 12 mei
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 u: eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Politiek scherpt de messen over toekomst hondenbelasting

De meeste inwoners vinden hondenbelasting eerlijk. De politiek is sterk verdeeld. (foto: Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD – "Op hoofdlijnen geven zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters aan dat de voorzieningen in stand moeten worden gehouden en dat de hondenbezitter de kosten hiervan moet dragen door middel van hondenbelasting." Met dit standpunt gaat het college in debat met de gemeenteraad om de hondenbelasting te handhaven. Het is wel de bedoeling om de huidige voorzieningen te verbeteren. De politiek is sterk verdeeld en scherpt de messen.

Hondenpoep en overlast zijn van alle tijden. In 2004 heeft de gemeenteraad een hondenpoepbeleid aangenomen. Dat heeft geleid om hondenbelasting in te zetten voor aanleg van hondenuitlaatstroken en losloopgebieden die door de gemeente worden schoongemaakt. Boa's gaan de straat op voor handhaving. In 2017 komt een deel van de gemeenteraad tot inkeer. Zoals het bij een verdeelde politiek gebruikelijk is, wordt er voor gekozen om het hondenbeleid te evalueren.

Het college voelt zich gesterkt door de uitkomst van een enquête. Er is een 'representatief' onderzoek gehouden onder 1.300 inwoners. Een deel van de raad twijfelt aan de representativiteit, omdat 'slechts' 247 hondenbezitters zijn aangeschreven en dat een vertekend beeld van de uitslag geeft.
Volgens het onderzoek zegt 73 procent van de hondenbezitters dat ze moeten betalen voor aanleg en onderhoud van voorzieningen. Niet-hondenbezitters vinden over het algemeen dat de vervuiler betaalt. Dat brengt het college de conclusie dat de "meeste inwoners het eerlijk vinden" dat de hondenbezitters blijven betalen voor voorzieningen en handhaving.

De enquête heeft er wel voor gezorgd dat het college de aanbevelingen wil overnemen om uitlaatstroken en losloopvelden vaker te reinigen. Vooral in de zomer om stankoverlast te voorkomen. Meer afvalbakken voor hondenpoep. In de buurt van speeltuinen en woningen geen uitlaatstroken en de handhaving gerichter inzetten en uitbreiden.

Dat de Tweede Kamer ook een discussie begint over landelijk wel of niet hondenbelasting, is voor het college geen reden om nu al het hondenbeleid van Lingewaard overhoop te gooien. De hondenbelasting staat op de agenda van de Politieke Avond van 9 mei.

Doe mee aan het Lingewaards Dictee!

Schrijvende deelnemers dictee 2018. (foto: Clemens Hendriksen) . Clemens Hendriksen

BEMMEL - Rotary club Lingewaard houdt op vrijdag 24 mei voor de 13e keer het Lingewaards dictee in OBC De Essenpas in Bemmel. Het dictee is een jaarlijks terugkerend evenement voor iedereen die van taal houdt. Het belangrijkste aspect van het dictee is naast het op speelse wijze toetsen van de kennis van de Nederlandse taal, het inzamelen van geld voor een midwinterdiner voor alleenstaande ouderen.

Het schrijversduo Ruud Bökkering en Annelies Moers wil de deelnemers ook dit jaar verrassen met een goed verhaal met vooral veel uitdagende woorden. Eerdere dictees bleken een succes met deelnemers, jong en oud, en vooral een mooie opbrengst voor het goede doel. Deelnemen kan als bedrijf met een bedrijventeam, kosten 260 euro inclusief afkoop van alle gemaakte fouten of deelnemen als particulier team (sportclub-, buren-, collega's-, vriendenteam) kosten 35 euro plus 35 eurocent per gemaakte fout. Een team bestaat uit vier personen. De teams strijden om de ‘Lingewaards-dicteetrofee’. Er zijn individuele en teamprijzen.

Het programma start om 19.00 uur. Rond 21.30 uur is de prijsuitreiking onder het genot van een hapje en een drankje. Leerlingen van het OBC kijken onder begeleiding van hun docenten Nederlands het dictee na. In die tijd wordt voor alle deelnemers het dictee toegelicht.

Wil je weten hoe het gesteld is met je kennis van de Nederlandse taal? Doe dan mee voor het goede doel. Meld je aan op www.lingewaardsdictee.nl.

Voor bedrijven is er ook de mogelijkheid het dictee te sponsoren zonder deel te nemen. Kijk op www.lingewaardsdictee.nl onder de tab aanmelden/sponsoring.

Nieuwe vlaggenmast bij Residentie Singelstein

Residentie Singelstein. (foto: Steef Weijers)

BEMMEL - Enkele dagen voorafgaand aan Koningsdag is bij het appartementencomplex Residentie Singelstein in Bemmel een nieuwe vlaggenmast geplaatst.

Er was bij dit gebouw weliswaar een gelegenheid om bij feestelijkheden de vlag uit te steken, maar een vlaggenmast die past bij de allure van het gebouw ontbrak tot op heden. Op Koningsdag om 9.00 uur werd de nieuwe mast met enig ceremonieel door de bewoners in gebruik genomen. Het was jammer dat het regende, maar de stemming was er niet minder om. Enkele minuten na 9.00 uur wapperde de vlag in top en was de aanwinst voor Singelstein en voor het dorp Bemmel een feit.

De ceremonie werd afgesloten met een gezellig onderling samenzijn met koffie, oranje tompouce en uiteraard oranjebitter.

Fietspuzzeltocht bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 13 mei verzorgt het Vrouwengilde Doornenburg, samen met 't Uitzetteam, een fietspuzzeltocht voor haar leden.

De puzzeltocht begint om 19.00 uur bij zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg. "We fietsen in groepjes, al puzzelend, door de regio. Bij de finish is er voor ieder iets warms te eten."

Hengelsportvereniging Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 12 mei wordt de tweede wedstrijd gevist om het Koningschap.

Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur. Het loten is om 7.00 uur bij eet- en drinkfestijn De Waay.

Lamert Meijberg snelste vanuit Quievrain

HAALDEREN - Op zaterdag 27 april om 12:40 uur begonnen 239 duiven van de vliegende Post aan de terugreis vanuit Quiévrain richting Haalderen. Met een gemiddelde snelheid van 117 km/uur wint de duif van Lamert Meijberg de eerste prijs.

Lamert Meijberg 16 mee 2 pr. 1-41. Rene van Zadelhoff 23 mee 11 pr. 2-4-6-7-29-36-43-44-57-58-59. Comb. Muller/de Wijse 20 mee 7 pr. 3-5-42-45-46-47-53. Chr. Graven 20 mee 7 pr. 8-10-34-35-37-50-52. H.J. de Wijse 17 mee 8 pr. 9-11-15-30-32-33-51-54. H.J.A. Leemreise 24 mee 6 pr. 12-13-17-39-40-56. L. Meijer 12 mee 2 pr. 14-31. T. Tinnenbroek 14 mee 3 pr. 16-18-20. H. Janssen 8 mee 2 pr. 19-25. Comb. Weijers 49 mee 9 pr. 21-22-23-24-26-27-28-38-60. Th. Rutjes 20 mee 3 pr. 48-49-55.

Wandel je mee?

Finishboog Nationale Diabetes Challenge 2018. (foto: Conny Giesen)

HUISSEN - Deelnemers van de Herstelcirkel Huissen doen ook in 2019 via Medisch Centrum Loovelden mee aan de Nationale Diabetes Challenge. We oefenen graag samen voor de finale in Den Haag.

De Nationale Diabetes Challenge is een 20 weken durend wandelevenement, een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Deelnemers van de Herstelcirkel Huissen doen ook dit jaar mee. Zij wandelen iedere week om te trainen voor de Nationale Diabetes Challenge Week van 25 tot en met 28 september 2019. In die week wandelen we vier dagen: drie dagen in de eigen omgeving en de vierde dag in Den Haag samen met alle deelnemers uit het land tijdens het NDC Festival op 28 september 2019. Ook mensen zonder diabetes kunnen zich inschrijven. Huisartsenpraktijk Bles en Poels en huisartsenpraktijk Broens, van Medisch Centrum Loovelden hebben zich als organisator aangemeld voor onze groep.

"Wil je meedoen? In Huissen kun je wekelijks meelopen met één van onze wandelingen. We wandelen op maandagmiddag van 14 tot 15 uur en op donderdagavond van 19 tot 20 uur. We starten bij het bankje op de markt in het centrum van Huissen (grenzend aan het terras van Café Nr 5). Heb je belangstelling of wil je meer informatie, stuur dan een mail naar: Herstelcirkelhuissen@outlook.com. Geef ook je naam en mobiele nummer door. We voegen je dan toe aan onze whatsappgroep NDC-wandelen om praktische zaken rond het wandelen af te stemmen. Meer over deze challenge: https://www.nationalediabeteschallenge.nl/medischcentrumloovelden."

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 10 mei van 10.00 -12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3, Doornenburg

Zaterdag 11 mei van 14.00 – 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Lamert Meijberg snelste vanuit Quievrain

HAALDEREN - Op zaterdag 27 april om 12:40 uur begonnen 239 duiven van de vliegende Post aan de terugreis vanuit Quiévrain richting Haalderen. Met een gemiddelde snelheid van 117 km/uur wint de duif van Lamert Meijberg de eerste prijs.

Lamert Meijberg 16 mee 2 pr. 1-41. Rene van Zadelhoff 23 mee 11 pr. 2-4-6-7-29-36-43-44-57-58-59. Comb. Muller/de Wijse 20 mee 7 pr. 3-5-42-45-46-47-53. Chr. Graven 20 mee 7 pr. 8-10-34-35-37-50-52. H.J. de Wijse 17 mee 8 pr. 9-11-15-30-32-33-51-54. H.J.A. Leemreise 24 mee 6 pr. 12-13-17-39-40-56. L. Meijer 12 mee 2 pr. 14-31. T. Tinnenbroek 14 mee 3 pr. 16-18-20. H. Janssen 8 mee 2 pr. 19-25. Comb. Weijers 49 mee 9 pr. 21-22-23-24-26-27-28-38-60. Th. Rutjes 20 mee 3 pr. 48-49-55.

Fietspuzzeltocht bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 13 mei verzorgt het Vrouwengilde Doornenburg, samen met 't Uitzetteam, een fietspuzzeltocht voor haar leden.

De puzzeltocht begint om 19.00 uur bij zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg. "We fietsen in groepjes, al puzzelend, door de regio. Bij de finish is er voor ieder iets warms te eten."

High tea-concert in Bemmel

Zangkoor Meander.

GENDT - Zangkoor Jubilate uit Gendt en Meander uit Bemmel geven zondagmiddag 19 mei een prachtig concert in het protestantse kerkje van Bemmel.

Beide koren staan garant voor een heerlijke middag koormuziek met mooie en veelal bekende liederen. Na afloop is er een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje en eigen gemaakte hapjes. Aanvang 14.30 uur en de entree is gratis ! Adres: Oude Kerkhof 13 in Bemmel. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Eska kent een late start

Taptoe Huizen 2019 (foto: B. Braam)

BEMMEL - Normaal gesproken is drumfanfare Eska Bemmel al in maart volop bezig met de campagne voor de jaarlijkse Aalbers-Taptoe Bemmel. Dit evenement is namelijk 45 jaar een vaste waarde in de Bemmelse evenementenagenda. Dit jaar zijn we echter erg laat met de voorbereidingen, zo lijkt het.

Eigenlijk zijn we al heel lang bezig met de voorbereiding en desondanks uiteindelijk twee maanden later ten opzichte van de normale planning. Hoe dat komt? Vanwege de onzekerheid die er was rondom de taptoelocatie en datum waarop we de taptoe konden plannen.

Door herstelwerkzaamheden van het gemeentehuis kunnen we geen gebruik maken van de faciliteiten rondom kasteel De Kinkelenburg. De Taptoe Commissie heeft daarom afgelopen maanden diverse mogelijke alternatieve locaties moeten onderzoeken op geschiktheid en heeft uiteindelijk besloten om dit jaar een indoortaptoe te gaan organiseren. Een indoortaptoe biedt nieuwe uitdagingen maar ook weer nieuwe mogelijkheden!

Vanwege de noodzakelijke vergunningen en het lopende overleg met de gemeente, is er nu dus pas groen licht. De gemeente Lingewaard heeft alle medewerking toegezegd om de taptoe te kunnen laten plaatsvinden en was erg behulpzaam tijdens de gesprekken.

Het is dan toch definitief: Indoor Aalbers-Taptoe Bemmel 2019 wordt gehouden op zaterdag 12 oktober in sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel. Het programma ziet er veelbelovend uit, met diverse topkorpsen. "Wie dat zijn zullen wij in de maanden naar oktober aan u bekend maken. Noteer 12 oktober dus vooral in uw agenda! Voor meer informatie: www.taptoebemmel.nl."

Jarige Job viert mee met het Jekadee

Beatmis in de beginjaren

DOORNENBURG - "Om het 50 jaar bestaan te vieren geven we op 10 en 11 mei een feestje voor onze fans in de vorm van twee jubileumconcerten in de Martinuskerk in Doornenburg. Als je mensen uitnodigt voor een feestje is het niet logisch om daarvoor te laten betalen. Het is wel belangrijk dat iedereen een goede plaats heeft."

Uitvoering in oc, 18 maart 1985

"Bij Jekadee vinden we het al vanaf het begin belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Als je 50 jaar bestaat is dat mooi om te laten zien. De leden hebben een goed doel gekozen. De meeste stemmen waren voor stichting Jarige Job: het jarige koor zorgt dat jarige kinderen, met weinig geld, toch een feestje kunnen vieren. We hebben deze twee dingen gecombineerd door kaartjes te verkopen voor vijf euro, zodat we weten wie er komt. Iedereen krijgt een consumptie als ze het kaartje inleveren en de opbrengst gaat naar een goed doel."

De plaatsen zijn gereserveerd per rij, hierdoor is ook voor het concert voldoende tijd om de expositie, over 50 jaar Jekadee, te bekijken of bij te praten. Deze gelegenheid is er ook na de concerten tijdens de gezellige after party met DJ Maarten. Kaarten zijn nog te koop bij de Spar in Doornenburg, the Readshop in Gendt en het Dorpshuis in Angeren. (www.jekadee.nl of facebook.com/Jekadee) Aanvang: 20.00 uur.

Reünie Sportclub Bemmel 1 – 1978-1981

BEMMEL - Het eerste elftal van Sportclub Bemmel kent momenteel een bijzonder goede periode, waarbij promotie naar de hoofdklasse nog tot de mogelijkheden hoort. De lichting spelers, die eind jaren 70 het 'rood-zwart' verdedigden wisten ook een bijzondere prestatie neer te zetten!

Vanaf het seizoen 1978/1979, wist men namelijk drie seizoenen op rij kampioen te worden. Op 20 mei 1979 was op het veld van D.V.S.G. in Groesbeek-de Horst het eerst kampioenschap een feit. Er werd dat seizoen geen enkele wedstrijd verloren. Ook in het seizoen 1979/1980 wordt men ongeslagen kampioen en volgt alleen een verliespartij tegen Woezik, nadat de champagne al ontkurkt was! In het seizoen 1980/1981 werd er opnieuw goed gespeeld en werd er slechts één wedstrijd verloren: op 12 april 1981 thuis tegen DVOL werd het 1-2. Twee weken later thuis tegen Hertog Hendrik was het kampioenschap alsnog een feit.

Het gouden elftal van 40 jaar geleden werd door trainer/speler Cor Hendriks samengesteld rond de dat seizoen van Telstar teruggekeerde Mart Burgers. Laatstgenoemde in 2016 uitgeroepen tot 'speler van de eeuw'. Andere vaste waarden in deze lichting, zonder iemand tekort te doen, waren goalgetter Henk Graven en Bert Hendriks, die later een transfer naar Vitesse verdiende!

Precies 40 jaar later willen we bovenstaande teamfoto nog eens overdoen en het bestuur van Sportclub Bemmel heeft inmiddels alle directbetrokkenen en hun partner uitgenodigd voor een gezellig samenzijn voorafgaand aan de belangrijke wedstrijd van Sportclub Bemmel 1 tegen Longa’30 op zondag 12 mei, aanvang 14.00 uur.

Inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is op donderdag 9 mei van 19.00 tot 19.45 uur in De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Men mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. "Onder het genot van een kopje koffie of thee, kunt u bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip, kunt u ook een email sturen naar secr.platformgendt@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact op nemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111. Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten? Zie website www.platformgendt.nl."

Informatie-avond over zelfoogsttuin De Brouwketel

ANGEREN - Vindt u gezond eten en verse groenten belangrijk? Woensdag 15 mei van 20.00-21.00 bent u welkom in de serre van dorpshuis Angeren voor een informatie-avond over de nieuwe zelfoogsttuin op landgoed De Brouwketel bij Angeren.

Een zelfoogsttuin? "Dat betekent dat u zelf het hele seizoen groenten, snijbloemen en tuinkruiden kan komen oogsten, die tuinster Vivian voor u heeft geteeld. Een prachtig concept: u heeft altijd de meest verse producten, van dichtbij en ecologisch geteeld. En als telers kennen wij de oogsters en kunnen we afstemmen wat en hoeveel we zullen telen" vertelt de initiatiefneemster en tuinster. "De combinatie van voedsel telen, een betrokken buurt, en ruimte voor natuur en cultuur spreekt ons op De Brouwketel erg aan. De zelfoogsttuin past helemaal in dat plaatje."

Met veel zorg en aandacht kweekt de Brouwketel meer dan vijftig verschillende gewassen op ecologische wijze. Met het rijke aanbod aan bekende én bijzondere groenten kunt u van eind mei tot december elke dag een heerlijke maaltijd op tafel hebben. Peultjes, maïs, tomaten, snijbiet en diverse slasoorten zijn een greep uit de selectie. "Met de bloemen kunt u elke week een prachtig boeket maken. Wilt u komen oogsten? Met een seizoensabonnement van nog geen 32 euro per maand wordt u oogstgenoot. U heeft het hele seizoen elke dag toegang tot de tuin. Voor meer informatie kijk op www.landgoeddebrouwketel.nl."

Nieuws insturen?

LINGEWAARD - Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Vragen? Bel: 0481-464770.

Vers groen

(foto: Joyce Derksen)

DOORNENBURG - Het is echt genieten nu rondom kasteel Doornenburg met al het verse groen en de Lakenvelders ook wel kasteelrunderen genoemd.

Gefotografeerd door Joyce Derksen.

(foto: Joyce Derksen)
(foto: Joyce Derksen)
(foto: Joyce Derksen)
(foto: Joyce Derksen)

Verwarring

(foto: Cor Frensen)

HUISSEN - Het was aan het eind van de training dat de trainer ons uitnodigde om te gaan lunsjen (fonetisch). Het werd stil iedereen was in verwarring. Al snel vroeg iemand of deze uitnodiging het nuttigen van een broodje gezond behelsde. Nu was de trainer wat van haar stuk gebracht. Tot uw schrijver vroeg hoe hij dit moest spellen.

In zijn beroepsmatige leven heeft hij wat ervaring opgedaan met dyslexie. De trainster begreep meteen wat er aan de hand was. Het betrof hier twee woorden die uitgesproken hetzelfde klinken, maar anders geschreven worden. Ze hebben ook in dit geval een geheel andere betekenis. Zoals het klinkt heeft het inderdaad meestal te maken met een maaltijd op het midden van de dag. Zoals je het schrijft is het een oefening die aan het eind van een training deel uitmaakt van de afsluiting. Maar wat lunges (want zo schrijf je het) zijn bleek toen we de instructies opgevolgd hadden. Het bleek dat het een flinke stap voorwaarts is waarbij je door de knie van het voorste been heen zakt zodat onder- en bovenbeen een rechte hoek maken. Hierbij blijft de rug recht en zijn de spieren van buik en billen aangespannen. De knie van het achterste been mag de grond niet raken. Deze oefening wordt een aantal malen herhaald. Je gebruikt er nogal wat spieren bij: de Glutues Maximus, Biceps Femoris, Quadriceps Femoris en de Gastrocnemius. Leuke woorden voor scrabble. Of dat goed is na een hardlooptraining weet ik nog niet. De komende dagen zal ik het ervaren. Geen spierpijn betekent goed. Wel spierpijn zegt me niet meer doen.

Koningsdag Angeren: regenachtig maar wel heel gezellig!

ANGEREN - Koningsdag 2019! Wat een mooie dag vandaag. Om 09.00 uur heeft schuttersgilde Sint-Bavo uit Angeren samen met Scoutingband Huissen de fietstocht in Huissen muzikaal begeleid. Helaas waren er door het slechte weer maar weinig fietsjes.

Na de rondgang in Huissen is het schuttersgilde Sint-Bavo samen met de Scoutingband uit Huissen naar Angeren gereden en hebben zij vervolgens ook in Angeren de fietstocht muzikaal begeleid. In Angeren waren er gelukkig wat meer fietsjes versierd. Nadat de rondgang gelopen was is er bij het Dorpshuis nog een aubade gebracht en werden de kinderen toegesproken door burgermeester Marianne Schuurmans en het Oranjecomité Angeren.

In de theaterzaal waren er voor de kinderen verschillende spelletjes en andere activiteiten georganiseerd. Voor de ouderen was er een bandje waar iedereen lekker de voetjes van de vloer kon laten gaan...

Stoere en sportieve meiden die van voetballen houden

BEMMEL - Aankomend seizoen wil SC Bemmel een meisjesteam onder de 9 jaar starten. "We hebben al vier sportieve meiden voor dit team, maar we zoeken er nog een paar gezellige en stoere meiden bij."

"Je hoeft niet te kunnen voetballen, je moet vooral plezier hebben De rest leren de trainer(s) je wel. We trainen op de maandag- en woensdagavond van 18.00 tot 19.15 uur. Kom gerust een paar keer meetrainen. Ben je ouder dan 9 jaar dan ben je natuurlijk ook welkom. Voor iedere leeftijdscategorie hebben we wel een team. Het is altijd reuze gezellig, maar er wordt natuurlijk ook serieus getraind. Heb je interesse neem dan contact op met de meisjescoördinator Berry Menting, 06 40508142 of stuur een mail naar fam.menting@upcmail.nl."

Zonnebloemmarkt Lent

LENT - Op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 16.00 uur presenteert de Lentse Zonnebloem haar jaarlijkse Zonnebloemmarkt aan de Steltsestraat 18 in Lent.

"Uw inkopen voor moederdag staan er klaar in speciale marktkramen. Leuke cadeautjes, bloemen, speelgoed, curiosa zijn te koop. Voor de liefhebber misschien een lot van de loterij kopen en gokken op een prijsje? Een bezoek aan het gezellige Zonnebloemcafé, met zelfgebakken taarten, zoet en hartig, en een kop koffie. Het is beslist de moeite waard om deze locatie eens per jaar te bezoeken. Ontmoet de vrijwilliger en luister naar hun verhalen en misschien kun jij zelf ook iets betekenen in de wereld van de Zonnebloem. Hebt u een lichamelijke beperking? Lukt het u niet om alleen op stap te gaan? Kijkt u uit naar de Zonnebloem activiteiten? Wij heten iedereen welkom, en de opbrengst besteden wij aan de gasten van Zonnebloem Lent voor een aangepaste activiteit."

De bibliotheek geeft lezers nieuwe inspiratie

REGIO - De Bibliotheek Gelderland Zuid helpt mensen bij het vinden van een geschikt boek, e-book of luisterboek. Via 16 nieuwe webpagina’s met leestips kunnen bezoekers per genre door de veelzijdige collectie snuffelen. Deze collectie bestaat uit bijna een half miljoen fysieke boeken, tijdschriften, dvd’s, cd’s en luisterboeken.

De bibliotheken willen hiermee de veelzijdigheid van de lokale
collectie onder de aandacht brengen. Ook hopen ze hiermee mensen te verleiden eens een wat onbekender boek te kiezen en nieuwe inspiratie op te doen. De leestips zijn hier te vinden: https://www.obgz.nl/leestips.

De nieuwe webpagina’s zijn onderverdeeld in genres zoals Literatuur, Spiritualiteit & Filosofie, Biografie & Waargebeurd, Natuur & Dieren of Reizen & Vrije tijd. Op iedere genrepagina kan de bezoeker doorklikken naar een aantal subgenres. De pagina Spanning bevat bijvoorbeeld een onderverdeling in onder meer Literaire thrillers, Detectives en True Crime. Per subgenre wordt een aantal nieuwe aanwinsten getoond. Ook staat er telkens een ‘Boek van de maand’ centraal.

Heb je een leuk boek gevonden? Dan kun je de titel met één druk op de knop reserveren en laten bezorgen bij een vestiging naar keuze van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Dit geldt ook voor de pagina’s met leestips voor jeugd en jongeren.

Netwerkcafé Zorg & Welzijn

HUISSEN - Het Netwerkcafé Zorg & Welzijn is inmiddels niet meer weg te denken uit Lingewaard. Vorig jaar ontmoetten ruim honderd Zorg- en Welzijn professionals elkaar in het kasteel in Doornenburg. Ze namen deel aan interessante workshops en kregen de gelegenheid collega’s te ontmoeten onder genot van een hapje en drankje.

De Sport & Cultuur Coaches van Stichting Welzijn Lingewaard en Fysiotherapie M van der Ploeg zullen dit jaar wederom een inspirerend programma samenstellen. Het doel is enerzijds om professionals te informeren en inspireren rondom trends en ontwikkelingen binnen de Zorg & Welzijnssector. Anderzijds kunnen de deelnemers elkaar informeel ontmoeten en de basis leggen voor een betere samenwerking. "Bent u actief in binnen de Zorg & Welzijn in Lingewaard? Waarschijnlijk zult u een uitnodiging ontvangen. Maar schroom niet om alvast per mail aan te melden. Er is plek voor 120 personen, de toegang is gratis en vol = vol. Mail je aanmelding naar Sport & Cultuur Coach Quint van de Ven: q.vandeven@swlingewaard.nl."

Dit jaar zal het evenement plaatsvinden op dinsdag 21 mei vanaf 16.00 uur in het Dominicanenklooster in Huissen.

Pastoor Gerard Peters met emeritaat

BETUWE - In de kerken van de parochie H. Maria Magdalena is bekendgemaakt dat pastoor Gerard Peters stopt. Na goed overleg met collega's, het parochiebestuur en vicaris heeft hij kardinaal Willem Eijk gevraagd hem per 1 augustus ontslag en emeritaat te verlenen. De bisschop heeft daarmee ingestemd.

In juni is het acht jaar geleden dat Gerard Peters werd benoemd tot pastoor van de parochie De Levensbron (Lingewaard). In 2013 werd hij tevens benoemd tot pastoor van de parochie Sint-Benedictus (Overbetuwe). Achter hem liggen jaren waarin veel is gebeurd, waarbij het sluiten van een aantal kerkgebouwen wel het meest ingrijpend is geweest. Dat geldt ook voor de fusie van beide parochies tot wat nu de parochie H. Maria Magdalena is.

Hij werd teamleider van een gedreven en gemotiveerd team en voorzitter van een al even gemotiveerd parochiebestuur. "Maar het belangrijkste is, dat ik de afgelopen jaren pastor mocht zijn in alle aspecten die dit bijzondere ambt met zich meebrengt, waaronder de weekeindliturgie, de bediening van de sacramenten, het voorgaan in afscheidsvieringen, dopen, huwelijken en jubilea", zegt hij. "Deze vieringen en ook de persoonlijke contacten die daaruit voortkwamen hebben mij al gauw thuis doen voelen in deze zo breed geschakeerde parochie, van Doornenburg tot Indoornik en van Huissen tot Lent", aldus pastoor Gerard Peters.

Hij is inmiddels de leeftijd van 67 jaar ruimschoots gepasseerd en geeft aan dat een aantal activiteiten hem steeds meer moeite kost. Er wordt inmiddels hard gewerkt aan de opvolging van pastoor Gerard Peters.

Rijinstructeurs dagen je uit om het verschil te komen ervaren Gratis proeflesbij Rijschool Simpelweg

ARNHEM –Autorijles... de een stapt met een grote glimlach in de lesauto, de ander ziet er als een berg tegenop. De instructeurs van Rijschool Simpelweg zien het als een uitdaging om iedere leerling er plezier in te laten krijgen. 'Want', zo zeggen de instructeurs enthousiast, 'leren autorijden moet vooral heel leuk zijn!'

Aan het woord zijn Bjorn en Yvonne Lodder, beiden rijinstructeur en eigenaar van Rijschool Simpelweg. In ons gesprek blijkt duidelijk dat zij hun werk met plezier doen. 'Het is toch mooi als je samen met je leerlingen kunt werken naar een goed eindresultaat?' En dat er goede resultaten worden geboekt bij Simpelweg dat blijkt wel uit het hoge percentage leerlingen dat er vervolgens slaagt voor het rijbewijs! Naast de professionaliteit waarmee kennis wordt overgebracht, staat rijschool Simpelweg ook bekend om de goede begeleiding, juist wanneer iemand er wat meer moeite meer heeft. Als bij een leerling de zenuwen de overhand nemen, zal iedere instructeur van Simpelweg daar met veel geduld en op doeltreffende wijze rekening mee houden. Zowel de vorderingen als ook de verbeterpunten van iedere leerling worden door de instructeurs met elkaar doorgenomen. Zo kan de manier van les geven per leerling worden aangepast, want de leerling staat voorop. Deze vakkundige, maar ook gezellige, werkwijze van Rijschool Simpelweg, kun je nu gratis ervaren! Bel voor een gratis proefles:
06-43729029 Interessante actiepakketten vind je op www.rijschoolsimpelweg.nl

Opademen, een dagje offline

Kerk Ressen. (foto: Hans Rutgers)

RESSEN - Zaterdag 11 mei is er in Pleisterplaats Ressen (in de Kosterij en de kerk aan de Kerkenhofstraat te Ressen) een bijzondere dag voor wie zichzelf een dagje offline gunt.

"In het ochtendprogramma komen we op adem door meditatie en een stiltewandeling door de bloeiende boomgaarden rondom de kerk. 's Middags laten we ons verrassen door Esther Ocheng uit Apeldoorn, die een workshop stembevrijding geeft. Bij deze zangworkshop staat niet het presteren voorop maar plezier, ontmoeting en verwondering. De ervaring leert dat iedereen kan zingen en van deze workshop geniet. De dag is van 10:30 – 16:00 uur, kost inclusief, koffie, thee en soep vijftien euro. Aanmelden kan bij Wilma@4-plek.nl.

Toneeluitvoering Jong Belegen

BEMMEL - Toneelgroep Jong Belegen van SAB (Senioren Actief Bemmel) is al maanden enthousiast aan het repeteren voor de uitvoeringen in De Kinkel.

De optredens zijn gepland op zaterdagavond 18 en zondagavond 19 mei. De aanvang is om 20.00 uur. Dit jaar is er gekozen voor twee komische eenakters. In 'Bezoek voor graaf Roderick' loopt het hele huis vol met kibbelende dames. Zij brengen een bezoek aan de zieke Graaf Roderick. Daarna volgt: 'Gebrul in Huis'. Willy komt bij de gravin de hand van haar dochter vragen. Alles loopt in het honderd als er vanuit de keuken plotseling een groot gevaar dreigt.

De toegangskaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en modehuis Poortman.

Lynn van Gellecum verruilde (tijdelijk) Huissen met Peking 'Door de Chinese taal heb ik later zakelijk kansen'

Tekst: Hans Schmeinck

Deze rubriek kan ook om een land buiten Nederland gaan, waar een (voormalig) Betuwnaar zijn/haar licht op laat schijnen. Deze week: Lynn van Gellecum (16) uit Huissen, die al vier jaar Chinees als extra vak op het VWO heeft en net terug is van een trip naar China. 'Zeer indrukwekkend en de inwoners zijn heel anders maar aardig. Toch ligt individuele vrijheid mij beter dan het communisme'.

Ze studeert aan het Lorentz Lyceum in Arnhem, VWO 4 tweetalig. De eerste twee jaar was Chinees verplicht, maar Lynn van Gellecum hield het erna erbij als extra vak. ,,Waarom? Omdat ik erg geïnteresseerd ben in het land en haar cultuur. We krijgen dan ook zowel taal als cultuur onderwezen. China is historisch gezien erg bijzonder, maar het is ook een heel belangrijk handelsland geworden.''

'Chinees' bestaat eigenlijk niet, het is een verzamelnaam van 14 diverse Chinese talen. De 15-jarige Huissense leert Mandarijn, de meest gesproken Chinese taal. Vooral in het noorden van het 1,4 miljard (!) inwoners tellende land, met als centrum Peking. Naar de hoofdstad van China -ruim 20 miljoen inwoners- organiseerde Lynn's school onlangs een trip.

,,De taal is erg moeilijk en als je een woord op een andere toon uitspreekt dan kun je enorme misverstanden krijgen'', legt Lynn uit. Dat merkte ze zelf ook, toen ze eten bestelde en het (veel) te pittig bleek. Dan wel geen 'enorm misverstand': ,,Maar fijn was het niet.''

Ook tijdens een diner met medestudenten liep het niet als gedacht/gezegd. ,,Als een schaal met eten in China leeg is, wordt die meteen bijgevuld. Dat wisten we niet, maar na de eerste keer bijvullen lieten we expres wat eten erin. We zaten vol en dat zeiden we ook. Maar toch bleven ze bijvullen en naar ons lachen.'' Zelfs hun lerares, een Chinese, begreep niet waarom, aldus Lynn. ,,Zij zei dat we het goed hadden uitgesproken.''

Verboden Stad

De groep uit Nederland bezocht ook de Verboden Stad in Peking, het paleiscomplex dat vanaf 1422 de residentie was van 24 opeenvolgende keizers. Met aanpalend het Plein van de Hemelse vrede. Ook de Chinese muur werd beklommen. ,,Allebei zo indrukwekkend. Niet te geloven dat mensen dit en in die tijd hebben kunnen bouwen.'' De Chinezen wilden overigens en masse op de foto met een relatief lange blonde Nederlandse. ,,Ik voelde me een superster.''

Van het communisme merkte ze wel het een en ander. ,,Overal uitingen van Mao, overal camera's, alle scholieren in uniformen en veel dezelfde grote, hoge gebouwen. Ik heb gesproken met leeftijdgenoten en die gaven aan dat ze niet beter weten. Mij ligt individuele vrijheid meer dan het communisme.''
De wc's ('Gaten in de grond met veel stank') en het verkeer ('Ik voelde me nooit onveilig, behalve op het zebrapad') bevielen Lynn niet, maar toch. ,,Ik vond het erg mooi en de mensen waren erg aardig. Ik wil nog wel een keer terug, maar dan naar een andere stad en ook naar het platteland, om te zien hoe men daar leeft.''

Gedurende de trip kregen de studenten ook iedere dag taalles. ,,Met de dag groeide mijn vocabulaire. Dat merkte ik als ik met bijvoorbeeld een Chinese scholiere sprak. Mijn Chinees was beter dan haar Engels, dus al snel praatten we in haar moederstaal. Ik houd deze taal nog twee jaar in mijn pakket. Het biedt mij later kansen op zakelijk gebied.''

'Ik voelde me nooit onveilig, behalve op het zebrapad'

Messen en scharen slijpen bij Bongers 'n Goed Idee

BEMMEL - 16 mei komt Johan Kunst voor de laatste keer bij Bongers 'n Goed Idee om al uw messen en scharen te slijpen.

"Tevens kunnen de tafelmessen en dessertmessen ook geslepen en gekarteld worden. Mocht u deze dag niet aanwezig zijn, dan kunt u vooraf de messen en scharen bij ons afgeven en op een later tijdstip weer ophalen. Maak gebruik van deze slijpservice, want met scherp gereedschap krijgt u het beste resultaat!

Profiteer nog even van de opheffingsuitverkoop! Ook is ons interieur te koop, dus heeft u belangstelling dan horen wij dat graag."

Bongers 'n Goed Idee, De Pollenbrink 9, Bemmel; Telefoon 0481 462312; Email: bongersluxe@hetnet.nl.

Open dagen (zorg)kwekerij Epric: Bloeiende cactussen, palmen en bijzondere planten

HUISSEN - Op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei zijn er weer de open dagen van zorgkwekerij Epric aan het Nieuwediep 9a in Huissen. Een grote collectie zeldzame planten kan worden bekeken. Naast bloeiende cactussen zijn er ook palmen, planten uit het Middellandse zeegebied maar ook veel fuchsia's en eenjarigen te bekijken en te verkrijgen. Misschien zit er iets leuks bij voor moederdag?

Epric is sinds 2007 gevestigd in Huissen. Deze kleinschalige zorgkwekerij heeft goede contacten met andere zorginstellingen, de Gemeente en het UWV en kan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed begeleiden. Juist het werken met planten gaat heel goed. In de kassen van Epric worden aparte planten gekweekt en er is er de grootste collectie bladcactussen ter wereld. Er worden steeds meer verschillende planten gekweekt en het is juist leuk om het resultaat te zien. Op beide dagen zijn alle kassen gratis toegankelijk en kunnen er vragen worden gesteld over de cultuur en verzorging van de diverse groepen planten als cactussen, palmen en eenjarigen. Daarnaast kan men ook vragen stellen over de werkervaringsplek en misschien zelf vrijwilliger bij Epric worden. Kortom genoeg mogelijkheden om twee dagen door te brengen in de grote kassen van Epric.

Met openbaar vervoer is Epric gemakkelijk te bereiken. Op beide dagen kunt u terecht van 9 tot 17.00 uur. De inkom is gratis. Voor mensen die met het openbaar vervoer komen: de bushalte Nieuwediep is 200 meter van onze kwekerij. Het adres is: Epric, Nieuwediep 9a, Huissen; 026 3250959; www.epric.org.

Lamert Meijberg snelste vanuit Quievrain

HAALDEREN - Op zaterdag 27 april om 12:40 uur begonnen 239 duiven van De Vliegende Post aan de terug reis vanuit Quiévrain richting Haalderen. Met een gemiddelde snelheid van 117 km/uur wint de duif van Lamert Meijberg de eerste prijs.

Lamert Meijberg 16 mee 2 pr. 1-41. Rene van Zadelhoff 23 mee 11 pr. 2-4-6-7-29-36-43-44-57-58-59. Comb. Muller/de Wijse 20 mee 7 pr. 3-5-42-45-46-47-53. Chr. Graven 20 mee 7 pr. 8-10-34-35-37-50-52. H.J. de Wijse 17 mee 8 pr. 9-11-15-30-32-33-51-54. H.J.A. Leemreise 24 mee 6 pr. 12-13-17-39-40-56. L. Meijer 12 mee 2 pr. 14-31. T. Tinnenbroek 14 mee 3 pr. 16-18-20. H. Janssen 8 mee 2 pr. 19-25. Comb. Weijers 49 mee 9 pr. 21-22-23-24-26-27-28-38-60. Th. Rutjes 20 mee 3 pr. 48-49-55.

Afscheidsrepetitie van Berry Stinissen

Afscheid Berry Stinissen. (foto: B. Braam)

BEMMEL - Op dinsdagavond 30 april heeft dirigent Berry Stinissen zijn laatste repetitie gehouden bij Eska. Berry is ongeveer 33 jaar aan Eska verbonden geweest als dirigent/instructeur en gedurende die jaren grotendeels verantwoordelijk geweest voor het muzikale bestaan en ontwikkeling van Eska op gebied van muziek en show.


In 1986 eerst begonnen als slagwerkinstructeur werd hem al snel de vraag gesteld of hij de algehele leiding van Eska op zich wilde nemen vanwege het vertrek van toenmalig dirigent/instructeur Jan Nellesteijn. In de voorbije periode heeft Berry met Eska diverse memorabele optredens meegemaakt, met onder andere nationaal kampioenschappen, reizen naar de Zwitserse plaatsen Bern en Belp, diverse jubileum-taptoes en studieweekeinden en nog veel meer. Berry is de enige instructeur die drie voorzitters heeft meegemaakt: Wim Kersten, Hans Gradussen en Felix Kleinpenning.

Met een laatste repetitieavond op dinsdag 30 april werd de gelegenheid aangegrepen om hem te bedanken voor zijn ondersteuning en werd Berry toegesproken door Wim Kersten en Felix Kleinpenning, waarna ieder in de gelegenheid was om hem de hand te schudden.

Ingezonden brief

Project 'De Poel' Angeren

In november 2018 werden de eerste plannen voor de herinrichting van sportpark De Poel in Angeren gepubliceerd. Als directe buurman kreeg ik op verzoek persoonlijke uitleg van wethouder Sluiter en de projectleiders. Sluiter hanteerde het volgende beleid: sport- en woningbouwprojecten dient men te focussen op de 'gehele' gemeente Lingewaard en niet op een speciale kern. Dit lijkt mij een zinvolle aanpak. Dus concentratie van sportparken en -voorzieningen. Aan de Polseweg in Huissen wordt een geheel nieuw sportpark met voetbalvelden aangelegd. Op sportpark De Poel in Angeren, op ongeveer 2 km afstand, zijn tevens 2 nieuwe voetbalvelden van kunstgras gepland. Het is mij niet duidelijk hoe dit in het beleid van wethouder Sluiter past…? Waarom wordt het voetballen niet geconcentreerd op het sportpark in Huissen? Is dit niet een logischer en goedkopere oplossing? Of liggen hier andere krachten aan ten grondslag? Insiders denken dan al snel aan diverse niet-zakelijke contacten (vriendjespolitiek). Aangemelde alternatieven, misschien wel breder door de inwoners gedragen, werden niet eens in behandeling genomen. Een gemiste kans! Waarom geen minder propperige woningbouw? Waarom op de plaats van de voetbalvelden geen centraal plein voor Angeren gepland in een parkachtige omgeving? Waarom geen betaalbare woningen voor ouderen en jongeren? Waarom op het kermisplein dan ook niet woningen naar behoefte? Waarom op de plaats van de kantine geen kleine sporthal voor de handbal en jeugdvoetbal met horeca voor jongeren? Diverse vragen, die niet beantwoord worden en niet aan alle inwoners van Angeren zijn voorgelegd. Misschien kan de gemeenteraad wethouder Sluiter vragen om een bredere aanpak en juiste toetsing bij alle inwoners nu het project verder is uitgewerkt en gepresenteerd?

Ben Maasman, Angeren.

Donateursactie Doornenburg

Boekje donateursactie. (foto: Alex Ubbink)

DOORNENBURG – Binnenkort zullen leden van harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg bij de inwoners van Doornenburg aan de deur komen voor de donateursactie. Deze jaarlijks terugkerende actie is nodig voor het binnenbrengen van de nodige financiën om de vereniging draaiend en gezond te houden.

De opbrengst van deze actie wordt gebruikt voor het bekostigen van de opleiding van de jeugdleden van de vereniging. Aan ieder jeugdlid van de vereniging wordt een instrument ter beschikking gesteld inclusief lessenaar, lesboeken en overig benodigde materialen zoals rietjes en stokken. Daarbij krijgt ieder lid wekelijks les van een bevoegde en bekwame opleider. De kosten hiervoor worden deels bekostigd door het jeugdlid zelf in de vorm van contributie en lesgeld. De resterende kosten komen voor rekening van de harmonie.

Voor de aanwas van leden bij de harmonie is het van groot belang dat de toegang tot de vereniging en het muziekonderwijs laagdrempelig blijft. Dit doel wordt onder andere gerealiseerd door de opbrengst van de donateursactie. Vanaf een vrijwillige bijdrage van vijf euro mag men zich donateur van de harmonie noemen. De harmonie wil alle donateurs bij voorbaat bedanken voor hun steun.

Opdat we niet vergeten

De regenboog omarmt De Vleugel aan de Linge. (foto: Jentje Bootsma) Jentje Bootsma

OVERBETUWE - Gedenkwaardig waren de activiteiten in de Over-Betuwe. Traditioneel is er veel belangstelling voor de Dodenherdenking. Bevrijdingsdag voelde ondanks het koude weer in menig opzicht warm aan.

In het lopende jaar 2019 zal veel aandacht uitgaan naar wat 75 jaar geleden gebeurde, toen onze regio in vuur en vlam stond. Ter herinnering is er de Exodustocht op 29 juni, wederom de laatste zaterdag in juni. Later is er er een veelheid aan activiteiten zoals exposities, onthullingen, concerten. Graag laten wij weten dat het gelukt is om de 2 oktober herdenking in Huissen een paar dagen later te laten volgen door een uniek concert. Op vrijdagavond 4 oktober komt de koninklijke militaire kapel Johan Willem Friso voor een concert met filmbeelden naar Lingewaard. Agendeer de data gerust al vast. Nadere info volgt via dit blad en www.exodustocht.nl . Belangrijk is te vermelden, dat dit plaats vindt in het kader van de noodzaak om te blijven herinneren. Om ons te blijven realiseren hoe belangrijk vrijheid is.

Het gedicht op het paneel bij De Vleugel aan de Linge maakt dat duidelijk:

Vergeet de dood

En je hebt geen leven.

Vergeet de oorlog

En je hebt geen vrede.

Column

Foto

De foto in deze krant bij mijn artikel over hondenbelasting heb ik bedacht genomen. Hondenpoep ligt gevoelig, dus ik had me voorgenomen een journalistiek verantwoorde foto maken. Na vijf pogingen is het bingo. Baasje trekt aan de riem. De viervoeter plast en kijkt om. Klik, klik, klik. Oeps, zou ik de privacy van een plassende hond hebben geschonden? De Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft de wereld op zijn kop gezet. Als 65-jarige fotograaf voel ik me op straat een vieze oude man. Vooral in bijzijn van kinderen. Een celibaat vieze man waarvan het wellustige kwijl uit zijn mondhoeken druipt als hij een enthousiast kind voor de lens krijgt. Koningsdag. Jonge kinderen in sportkleding, blote benen, staan aan de start voor de stratenloop. De meute komt voorbij. Ver later komt een knulletje als laatste in beeld. Huilend, rood hoofd. Heel triest. Hij voelt zich kennelijk in de steek gelaten? Aangrijpend. De seconden tellen. Wel of geen foto. AVG? Toestemming ouders? Journalistiek verantwoord? Deze opa beslist. Klik, klik, klik, hebbes. Kinderspelen. Ik zie weer een spannend moment aankomen en neem positie in. Je mag geen foto maken, zegt een chagrijnige man tegen deze 65-jarige fotograaf. Wie bent u, vraag ik. De vader zegt ik ben de vader. Ik ben de fotograaf en wil een foto maken. De vader gaat demonstratief tussen mij en zijn kind staan. Deze malloot is op een gezellig dorpsfeest geen discussie waard. Thuis lees ik de mening van Charlotte Meindersma. Zij is jurist en fotograaf en deed informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Er mag volgens haar veel in het kader van 'journalistiek' en vrijheid van meningsuiting. Een verslag van activiteiten op school zijn meestal geen probleem. Mijn gevoel zegt dat we in een knotsgekke wereld leven. Wethouders, burgemeesters en raadsleden zijn ook 'beschermd kind' in een luier geweest. Bij deze categorie doe ik echter moeite om publiciteitsgeile hotemetoten te ontwijken. Kinderen geven, journalistiek en gevoelsmatig, als opa en fotograaf écht voldoening.

Sjaak

Moederdagconcert Ave Maria

HUISSEN - Op zondag 12 mei geeft Capella Phos Hilaron onder leiding van Theo Menting in het Domincanenkloosteraan de Stadsdam een moederdagconcert 'Ave Maria'.

Er klinken onder andere meerdere Ave Maria's en Salve Regina's, de Peruaanse processiezang Hancpachap Cussicuinin, Totus Tuus en het Bogorodice Devo van Rachmaninov. Aanvang: 11:30 uur.Toegang vrij, deurcollecte.

Nissen & Vermaas pakt snelle vlucht uit Quievrain

DOORNENBURG - Op zaterdag 27 april stond alweer de derde vlucht van seizoen 2019 op het programma en wel vanuit Quievrain (226 km) ze werden door het wisselvallige weer gelost pas gelost om 12.40 uur.

Na 2 weken met wind tegen werd het deze keer de wind in de rug wat er voor zorgde dat de snelheden ruim boven de 110 km per uur uit kwam. Aan deze vlucht deden 292 duiven mee van elf liefhebbers.

Nissen & Vermaas 37 mee 7 pr. 1, 10, 22, 25, 26, 28, 30
H. van Hal 30 mee 11 pr. 2, 4, 5, 6, 9, 27, 39, 41, 44, 45, 68
v. Olderen & Meuwsen 58 mee 28 pr. 3, 11 t/m 15, 18 t/m 21, 29, 31, 38, 40, 49 t/m 52, 60, t/m 65, 67, 70, 71, 73.
W. Geurtz & Zn 29 mee 11 pr. 7, 8, 23, 35, 36, 37, 48, 56, 57, 59, 66
P.C. Engelen 38 mee 9 pr. 16, 24, 42, 43, 46, 53, 54, 58, 69
T. Holland 10 mee 3 pr. 33, 34, 72

Jeugd demonstratie taekwon-do

Jeugdleden. (foto: Willem Jansen)

BEMMEL - De jeugdleden van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) hebben recent voor hun ouders en verzorgers een demonstratie verzorgd.

Sparren (gevecht met beschermers), tuls (stijlfiguren), meditatie (concentratie oefeningen), breektesten (testen van technieken op breekmateriaal) en vliegende trappen op stootkussens hebben de kids met veel enthousiasme laten zien. De jeugdtrainers hebben die avond meteen ook hun vaardigheden geshowd. Inspirerend was dat voor de kinderen.

Tijdens deze avond is er ook liefst 400 euro opgehaald voor een bevriende taekwondo-club in Nepal. De hoofdleraar Basnet is uit Nepal gekomen om Europese scholen te bezoeken en heeft ook speciaal Bemmel aangedaan. In Nepal hebben ze nog last van de aardbeving. Kinderen trainen daar op blote voeten in de buitenlucht met deze bijdrage kunnen ze daar 40 kinderen een jaar lang laten sporten.

Nissen & Vermaas pakt snelle vlucht uit Quievrain

DOORNENBURG - Op zaterdag 27 april stond alweer de derde vlucht van seizoen 2019 op het programma en wel vanuit Quievrain (226 km) ze werden door het wisselvallige weer gelost pas gelost om 12.40 uur.

Na twee weken met wind tegen werd het deze keer de wind in de rug wat er voor zorgde dat de snelheden ruim boven de 110 km per uur uit kwam. Aan deze vlucht deden 292 duiven mee van elf liefhebbers.

Nissen & Vermaas 37 mee 7 pr. 1, 10, 22, 25, 26, 28, 30
H. van Hal 30 mee 11 pr. 2, 4, 5, 6, 9, 27, 39, 41, 44, 45, 68
v. Olderen & Meuwsen 58 mee 28 pr. 3, 11 t/m 15, 18 t/m 21, 29, 31, 38, 40, 49 t/m 52, 60, t/m 65, 67, 70, 71, 73.
W. Geurtz & Zn 29 mee 11 pr. 7, 8, 23, 35, 36, 37, 48, 56, 57, 59, 66
P.C. Engelen 38 mee 9 pr. 16, 24, 42, 43, 46, 53, 54, 58, 69
T. Holland 10 mee 3 pr. 33, 34, 72

Wie wint Op de Korrel Open?

BEMMEL - Op 11 mei vindt vanaf 17.00 uur de eerste finale plaats van de Op de Korrel Open, wat de vernieuwde variant is op het voorheen georganiseerde Ondernemersschieten. Na vier voorronde avonden zijn er 101 schutters geweest die in 26 teams deelnamen.

De beste schutter van elk team is uitgenodigd voor de finaleavond om het team te verdedigen of om juist de aanval in te zetten. De score van de finaleschutters wordt namelijk opgeteld bij de teamscore uit de voorronde.

Natuurlijk hebben de deelnemers uit vorige edities een klein voordeeltje, al maakt het dat niet minder spannend. Voorlopig staat Alustaal team 1 aan kop, liefst 13 punten voor op het tweede Alustaal team. Gaan zij echter in de aanval, of moeten ze in de verdediging tegen STP Modeling die op de gedeelde 2e plaats staat? En daarachter vallen plaatsen 4 - 7 binnen acht punten, waar in de finale best nog uitschieters naar boven kunnen komen.

Het individuele klassement is nog spannender, met een gedeelde eerste plaats voor Roland en Wilbert, gevolgd door Gijsje op slechts twee punten. Omdat alleen de hoogste schutters van het team naar de finale komen, wordt het klassement wat in elkaar geschoven. Want van de 15 schutters die binnen tien punten van de kop vandaan zijn, blijven er daar voor de finale 9 van over. Tijdens de finaleavond zal door 26 schutters een score neergezet kunnen worden om de prijzen.

Kijk op www.svopdekorrel.nl voor de tussenstanden en het overzicht met de finalisten. Of kom zaterdag 11 mei een kijkje nemen tijdens de finale van de Op de Korrel Open 2019 en moedig de schutters aan.

Lentefeest bij KBO Bemmel-Doornenburg

onbekend

BEMMEL - KBO Bemmel-Doornenburg organiseert voor haar leden op donderdag 9 mei in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel het Lentefeest.

Iedereen is er welkom! De zaal gaat open om 14.00 uur (is men eerder aanwezig dan kan men plaats nemen in de foyer). Het thema is dit jaar 'The Sixties'. "Inmiddels hebben we veel muziek uit die tijd voorbij horen komen en keuzes gemaakt en onze geluidsman Erik Lentjes en zijn vader Willy gaan daar een mooie vorm aan geven. En wij gaan proberen de zaalversiering daarop aan te passen. Kortom: kom gezellig op donderdag 9 mei naar De Kinkel en laat u verrassen. De toegang is gratis en voor de koffie, thee, een drankje en wat lekkers wordt gezorgd."

Volharding presenteert concert Lets Rock, Brittain Pop

Orkest tijdens vorig thema concert (foto: Henk Sluiter)

HUISSEN - Zaterdag 11 mei neemt Volharding een ieder mee in de Engelse popliteratuur dat al sinds de jaren '60 de meest spraakmakende artiesten en muziekwerken heeft voortgebracht, waarvan wij in heel Europa en zelfs daarbuiten hebben mogen genieten.

Maar… gezien de ontwikkelingen in Groot-Brittannië komt daar nu misschien verandering in. Dus hoog tijd enkele bekende werken, waaronder muziek van Queen, Adele en Phil Collins, nog eens te beluisteren. Schuif aan bij een tafelgesprek met Britse typetjes. Zou de voorzitter de overige sprekers in toom weten te houden?

Plaats: Zandse kerk, Van Wijkstraat 33 Huissen. Aanvang: 20.00 uur zaal open om 19.30 uur. Entree: 5,00 euro.

Voor stoere meiden en jongens die willen hockeyen!

BEMMEL - Altijd al eens willen proberen hoe leuk hockeyen is? Op zondag 12 mei organiseert MHCB800 het vriendjes en vriendinnetjestoernooi voor kinderen tussen de 5 en 9 jaar.

"Op de velden van sportpark Ressen worden leuke spelletjes en wedstrijdjes uitgezet waar je samen met je vriendjes of vriendinnetjes aan mee kan doen. Maar wil je alleen komen dan is dat natuurlijk ook prima. Wij zorgen voor voldoende drinken, iets lekkers en een herinnering na afloop. We beginnen om 10.00 en rond 12.00 uur sluiten we af. Deelname is gratis en je hoeft geen lid van de vereniging te zijn. Eventueel leensticks zijn op de vereniging verkrijgbaar. Omdat het moederdag is hebben we voor de moeders een leuke verrassing klaar staan. Wil jij meedoen? Stuur een mail naar activiteitencommissie@mhcbemmel800.nl met je naam en leeftijd."

17 / 28

18 / 28

19 / 28

van 9 tot en met 15 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS STIER. In relaties is de stier een uitzonderlijk trouw iemand. Ze onderhouden een vriendschap met veel toewijding. Het is wel zo dat ze het liefste op sleeptouw genomen worden. In hun liefdesleven zijn ze ook al zo trouw. Het is bij hen menens als ze zeggen 'tot de dood ons scheidt'. De fysieke kant van een relatie is voor de stier erg belangrijk. Daar genieten ze van.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Tot en met aanstaande zondag is het erg rustig in het leven van de ram. Misschien wel té rustig? Is dat de reden dat ze op maandag zo snel in de kuif gepikt zijn? Om niets maken ze dan een discussie tot en ware veldslag. Maar op dinsdag trekken ze dit recht door iets vriendelijks voor de ander te doen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag heeft de stier een uitgesproken mening. Dat kan in een relatie of vriendschap voor spanningen zorgen. Na een gezellig weekend zijn ze op dinsdag vooral uit op overeenstemming. Op woensdag gaat hun planeet Venus in hun eigen sterrenbeeld lopen. Dat is hét begin van het grote genieten.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Als tweelingen één ding leuk vindt, dan is het wel babbelen! In het weekend grijpen ze dan ook iedere mogelijkheid aan om te praten. Op maandag zijn ze iets te kort door de bocht. Dat kan uit de hand lopen. Maar op volgende week woensdag laten ze zien dat ze ook wijsheid in huis hebben.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Vlak voor het weekend is de kreeft nogal gespannen. En op die manier begint het weekend ook. Op zaterdag komen ze niet zo goed uit hun woorden. Maar op zondag zitten ze beter in hun vel. Ze genieten van het leuke en inspirerende gezelschap. Volgende week komen ze op pure wilskracht veel vooruit.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Nog voordat het weekend is begin jij je al te ontspannen. Maar goed ook, want in het weekend wachten er allerlei officiële klussen op jou. En die moeten voor volgende week gedaan zijn. Op maandag heb je een moeilijke opdracht te klaren. Maar op dinsdag jaag je dat er zo doorheen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Jij ziet uit naar een rustig weekend. Maar niks is minder waar. Er gaat van alles mis en jij werpt je toch maar weer op als degene die iedereen uit de brand helpt. Maandag moet je iets dat kapot gaat weer herstellen. En op woensdag laat je zien dat je, naast praktisch, ook heel filosofisch kunt zijn.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Dat je een echte diplomaat bent, laat je op vrijdag zien. De 'strijdende' partijen vliegen elkaar in de haren, maar jij weet ze tot rede te brengen. Na een weekend vol hartelijke contacten ben jij op dinsdag degene die mensen aan elkaar koppelt. Jij ziet gewoon hoe deze mensen elkaar aanvullen.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Voor het weekend ben je aan het overwegen om een bepaalde studie of cursus te gaan volgen. Maar je komt er niet goed uit. Laat het even rusten. Je hebt nog tijd genoeg. Op maandag formuleer je iets net wat te scherp. Maar op dinsdag laat je overduidelijk zien dat je heel veel om die ander geeft.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vlak voor het weekend zit jij te bedenken hoe jij meer uit jouw leven kunt halen. Wees niet ontevreden en probeer je huidige zegeningen te tellen, schutter. Het weekend verloopt ietwat rommelig maar is wel heel gezellig. Maandag sta je in je eentje voor een bijna onmogelijke klus.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aan het einde van de week moet jij je aandacht verdelen tussen werk en thuis. Dat levert soms een moeizame spagaat op. In het weekend richt jij je helemaal op degene van wie je houdt. Je laat duidelijk merken dat je er dan helemaal voor hen bent. Dinsdag zit je heel goed in je vel.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Na wat spanningen aan het einde van de week, kun je met een gerust hart beginnen aan een welverdiend weekend. Je kiest voor die activiteiten die je het liefste doet. Het plezier is aan je gezicht af te lezen! Na het weekend loopt alles op rolletjes. Daardoor schieten alle werkzaamheden goed op.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande donderdag ben je omringd door hele lieve mensen. Dat maakt het voor jou gemakkelijk om je over bepaalde zaken uit het verleden heen te zetten. In het weekend heb je de neiging om ergens teveel woorden aan vuil te maken. Volgende week woensdag zet je scherp je doelen uiteen.

De toevlucht van een betonschaar

(foto: Matthijs Glastra)

HUISSEN - Het leven is niet eerlijk. Het is geven en nemen. En als je te lang de tegenslagen en het onrecht blijft oppotten en stapelen , dan groeit de wrok . De Amerikaanse pastor Nadia Bolz-Weber noemt de kerk een plek voor zondaars en heiligen. Wees niet te heilig, maar volhardt ook niet in jouw tekort. Haar advies: pak af en toe de betonschaar. Hoe moeilijk ook, maar soms moet je radicaal wegknippen wat jou hindert.


De meimaand is Mariamaand. Een maand geleden bezocht ik het klooster Maria Toevlucht in Zundert. Wat een prachtige naam voor Maria: iemand die een toevlucht voor jou is als het leven vreemd en vijandig is. Maria: dappere vrouw die zich in een mannenkerk niet klein laat krijgen.
In het kapelletje staan veel bloemen, kaarsen, bidprentjes. Maria is heilig, want daar ben ik veilig. Bij een heilige ben je veilig. Heilige plekken zijn de plekken in deze wereld waar ik veilig ben. Waar ik naar toe mag vluchten om even op adem te komen. Omdat ieder mens van die plekken nodig heeft, vluchtheuvels in het te drukke levensverkeer. Even wegknippen wat mij hindert . . . (ds. Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 12 mei 10.00 uur, voorganger ds. Hans van der Wal, Velp. Ook op vrijdagmiddag bent u van 14-16 uur van harte welkom!        

Vrolijke plantjes van de Tuin van de Vrijheid

Kinderen Tuin van de Vrijheid poten de plantjes bij het tijdelijke gebouw van de servicebalie in Bemmel. (foto: Mariken Goris)

LINGEWAARD - Ook dit jaar zijn de kinderen van de Tuin van de Vrijheid actief in Lingewaard (in Bemmel, Haalderen, Gendt, Angeren en Doornenburg). Deze kinderen zorgen voor een bijdrage aan de Dodenherdenking en ze beplanten de Tuin rondom het monument.

Op 1 mei stonden in Bemmel de kinderen klaar om de plantjes te poten, maar toen bleek de gemeente dit al zelf gedaan te hebben. Als wederdienst hebben we vervolgens 'onze' plantjes van de Tuin van de Vrijheid bij het noodgebouw van het gemeentehuis gepoot. Veel mensen reageerden al meteen enthousiast op zoveel vrolijke kleuren!

Feesttent opnieuw aangekleed voor Gendtse schuttersfeesten

De tent wordt voor een eerdere editie van de schuttersfeesten aangekleed. (foto: PR Sint-Sebastianus) PR Sint Sebastianus

GENDT - De feesttent die tijdens de Gendtse Kermis traditioneel op het parkeerterrein naast het Julianahof staat, wordt tijdens de komende schuttersfeesten in Gendt volledig opnieuw aangekleed.

In navolging van de uniformen die in 2017 volledig vernieuwd werden, nam Sint-Sebastianus Gendt in de maanden daarna langzaam maar zeker een nieuwe huisstijl aan. Dit jaar is de aankleding van de schutterstent van de Gendtse Kermis aan de beurt. Er is gekozen voor frisse decoratie met de herkenbare zwarte, rode en gele kleuren van de vereniging. Vanaf 24 tot en met 27 augustus, tijdens de schuttersfeesten, is de tent geopend en kan de nieuwe decoratie bewonderd worden.

Ook de schutterskaarten, waarvan het ontwerp de afgelopen jaren steeds ongewijzigd was, krijgen een nieuwe print. Vanaf juli worden deze vernieuwde kaarten gedistribueerd. Een schutterskaart geeft recht op vier dagen entree voor twee personen in de schutterstent tegen een vast bedrag, wat lager is dan de kaarten in de losse verkoop per dag.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 13 mei - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 14 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 15 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 16 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Rivierdichters en Martin Hendriksma in De Toren van Bemmel

BEMMEL - Wim Huijser verzamelde 190 gedichten van 153 dichters over rivieren voor zijn bloemlezing Langs brede rivieren, een voorbeeldige uitgave van Rainbow in de nieuwe serie Poëzie. Deze bundel vormt het uitgangspunt voor de bijeenkomst.

Martin Hendriksma, schrijver van het boek De Rijn, vertelt voor de pauze over zijn fascinatie voor de grote Europese rivier, over zijn eigen belevenissen langs de oevers, en over landen, steden en mensen die hun bestaan vormgaven in noodzakelijke verstrengeling met de rivier. ‘Want als de Rijn tot stilstand komt, stopt het leven.’ Zoals ook in zijn boek stapelt Hendriksma in zijn livepresentatie de verhalen met aanstekelijke flair en bouwt zo een ode aan het water die niemand koud zal laten.

Na de pauze introduceert Wim Huijser de vier deelnemende dichters. Zij lezen voor uit de genoemde bundel. Tevens kiezen zij een gedicht uit eigen repertoire dat de goede verstaander ‘alles’ zal zeggen over de kracht, schoonheid of woede van het stromende water. De optredende dichters vertegenwoordigen de vier windstreken: Frans Walch uit Bemmel, Noud Bles uit Gendt (leuk feit: niet eerder stonden twee Lingewaardse dichters in een landelijk uitgegeven bloemlezing!), Victor Vroomkoning uit Nijmegen en Ed Bruinvis uit Arnhem.

Na afloop is er de mogelijkheid tot signeren en kan in gezellige ambiance worden doorgepraat. Zaterdag 11 mei 16 – 18 uur bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42 in Bemmel. Toegang gratis, wel uw komst graag aanmelden: info@torenvanbemmel.nl.

Voorbereidingen Bemmelse Dweildag in volle gang

BEMMEL - Het bestuur is al enige tijd volop bezig met de voorbereidingen op de komende 33e Bemmelse Dweildag, die op 9 juni zal plaatsvinden.

"Binnenkort worden de lantaarnpalen in het centrum van het dorp waar de festiviteiten gehouden worden voorzien van de heuse 'Dweildagversiering'. Omdat in de directe omgeving van het gemeentehuis noodbarakken geplaatst zijn hebben we gekozen voor een andere inrichting van het parcours. Ook dit jaar zullen we voor het vervoer van de benodigde materialen gebruik kunnen maken van de auto's, die door garagebedrijf Wouter Hageman in Gendt beschikbaar worden gesteld.
Daarnaast heeft Bongers en Lemmers Verzekeringen in Bemmel toegezegd als hoofdsponsor aan het evenement verbonden te willen blijven. Samen met de Samenwerkende Horeca Bemmel en andere sponsors zorgen zij voor een gezonde financiële basis om de Dweildag te kunnen organiseren. Uiteraard moeten we niet vergeten dat onze 'Vrienden van de Bemmelse Dweildag' ook een bijdrage leveren."

Wéér zware knieblessure Vera ten Westeneind 'Ik wil sterker dan ooit terug komen'

Puur geluk bij Vera ten Westeneind en moeder en zusje bij haar eerste officiële speelminuten voor PSV vrouwen recent. Daarna volgde pure pech. (foto: Jan Willem van Zandvoort, Photo-prestige.nl)

Tekst: Hans Schmeinck

De eerste nachtmerrie en de nasleep -voorste kruisband gescheurd linkerknie- leek enkele weken geleden over. Een nieuwe -voorste kruisband gescheurd réchterknie- volgde echter drie weken geleden. En vorige week daaroverheen een nieuwe onheilstijding voor voetbalster Vera ten Westeneind (21). Haar contract bij PSV vrouwen is niet verlengd. Hoeveel leed kan een jonge sporter verdragen?

De uit Huissen afkomstige rossige verdedigster hoorde vorige week van PSV dat haar contract niet verlengd wordt. Volgens Vera was de twijfel of ze na opnieuw een zware knieblessure en een jaar revalidatie weer volledig fit zou kunnen raken, te groot. ,,Ik ben boos, verdrietig en teleurgesteld tegelijk. Ik had gehoopt dat ze geloof in me zouden hebben en me zouden willen steunen.'' Dat kon er nog wel bij. Not! Want drie weken geleden scheurde ze tijdens een training bij PSV de voorste kruisband van haar rechterknie volledig af. Ze wordt op 24 mei geopereerd wordt in Geldrop, en dan wacht de bij Jonge Kracht opgegroeide voetbalster (wéér) een jaar revalidatie.
Deze zware knieblessure is de tweede nachtmerrie in nog geen twee jaar voor haar, want medio 2017 scheurde ze de voorste knieband van haar linkerknie. Dat kostte al ruim een jaar revalidatie, waardoor ze als jeugdinternational al een EK (onder 20) en een WK (onder 21) miste.
En als speelster van PSV liep ze 1,5 seizoen mis. Ze maakte pas sinds eind vorig jaar speeltijd, in oefenduels. Onlangs werd haar doorzettingsvermogen beloond met een invalbeurt in een officiële wedstrijd.

Oranje

Toch snapt ze wel, een beetje, dat PSV niet met haar door wil. ,,Zakelijk gezien, ja. Maar ik zou zelfs van mijn maandelijkse toelage af willen zien, als ik maar bij de selectie betrokken zou mogen blijven. Je voelt je al alleen als je moet revalideren, zo zonder club helemaal.''
Ten Westeneind zegt PSV dankbaar te zijn voor de kans die ze heeft gekregen. ,,Ik baal er verschrikkelijk van dat ik niet heb kunnen brengen wat ik van plan was en waartoe ik in staat ben.'' Zijn er wellicht al andere clubs die haar, ondanks de blessure, zouden willen hebben? ,,Ja, Eldenia.''
Maar dat zou een stap naar de amateurs betekenen. Al speelt het vrouwenteam van de Eldense vereniging wel op het op een na hoogste niveau van de amateurs, de hoofdklasse (B). En pakt -hoogstwaarschijnlijk- de titel. ,,Of ik dat wil? Het is nu nog te vroeg om daar mee bezig te zijn. Ik wil sterker dan ooit terugkomen en ik heb mijn droom om profspeelster te worden en voor Oranje uit te komen echt nog niet uit m'n hoofd gezet.''

Revalideren op Papendal?

PSV heeft Vera revalidatie aangeboden via haar medisch partner Topsupport in Eindhoven. Maar hoewel ze daar nu met een fysiotherapeut werkt om haar knie 'klaar' te maken voor de operatie (zie boven), weet ze niet of gebruik gaat maken van die optie.
,,Dicht bij huis (ze woont voornamelijk bij haar moeder in Angeren, HS) revalideren is handiger. Misschien op Papendal.''

Oranje (van) Boven bij IKC 't Holthuus

Oranje (van) Boven! (foto: M. van de Koppel) M. van de Koppel

HUISSEN - Op vrijdag 26 april maakten de kinderen van IKC 't Holthuus in Huissen zich op voor een dag vol Koningsspelen, sportiviteit en gezelligheid.

Het jaarlijkse kamp van de school, waar groep 1 - 8 aan meedoet, viel eerdere jaren telkens net samen met de dag van de Koningsspelen. Dit jaar was ervoor gekozen om de vrijdag voor de meivakantie als alternatieve dag te nemen. De eerste Holthuus-Koningsspelen waren een feit! Om 8.45 uur verzamelden alle leerlingen zich op het vernieuwde schoolplein voor de gezamenlijke warming-up. En de directeur? Die zag 'Oranje (van) boven' en schoot deze mooie foto!

Voorbereidingen Bemmelse Dweildag in volle gang

BEMMEL - Het bestuur is al enige tijd volop bezig met de voorbereidingen op de komende 33e Bemmelse Dweildag, die op 9 juni zal plaatsvinden.

"Binnenkort worden de lantaarnpalen in het centrum van het dorp waar de festiviteiten gehouden worden voorzien van de heuse 'Dweildagversiering'. Omdat in de directe omgeving van het gemeentehuis noodbarakken geplaatst zijn hebben we gekozen voor een andere inrichting van het parcours. Ook dit jaar zullen we voor het vervoer van de benodigde materialen gebruik kunnen maken van de auto’s, die door garagebedrijf Wouter Hageman in Gendt beschikbaar worden gesteld.
Daarnaast heeft Bongers en Lemmers Verzekeringen in Bemmel toegezegd als hoofdsponsor aan het evenement verbonden te willen blijven. Samen met de Samenwerkende Horeca Bemmel en andere sponsors zorgen zij voor een gezonde financiële basis om de Dweildag te kunnen organiseren. Uiteraard moeten we niet vergeten dat onze 'Vrienden van de Bemmelse Dweildag' ook een bijdrage leveren."

Jeugd van toen zingt liedjes van vandaag

(foto: Harry Schaars)

ANGEREN - Vijftig senioren zingen moderne liedjes onder begeleiding van Peter Sluiter uit Huissen. Dit zal plaats vinden op donderdag 23 mei om 13:30 uur in het Dorpshuis in Angeren.

Wie zingen er dan in het Dorpshuis? Deze vrouwen en mannen komen eens in de maand bij elkaar. In 2012 werd deze Koffie-ochtend Plus opgestart met als doel om de senioren, die door de overheid worden gestimuleerd om langer thuis te blijven wonen, te verbinden. Natuurlijk is er de gelegenheid voor een praatje en vervolgens zorgen de vrijwilligers voor attracties, zoals sjoelen, rummikub en bingo. Ook wordt er van de verbindende kracht van gezamenlijk eten, muziek en cabaret dankbaar gebruik gemaakt.

Aardbeien met slagroom is een geweldige toetjestip. In de afgelopen jaren heeft Aardbeienkwekerij De Beijer uit Doornenburg dit toetje diverse malen gesponsord. Het maakt de tongen los zowel voor de muziek als reclame. Staat bij u lokale betrokkenheid centraal, dan kunt u dit initiatief in Angeren, Koffie-ochtend Plus, ook ondersteunen. Vindt u maatschappelijke betrokkenheid belangrijk, zou u dan contact op willen nemen met Corry Wijlhuizen, 06 15503182.

Heeft u straks de financiële rust om achter de geraniums te zitten?

HUISSEN - Natuurlijk snapt iedereen dat het belangrijk is om pensioen op te bouwen. Toch zet het de meeste mensen niet aan tot actie. Het eindresultaat? Een pensioengat, simpel gezegd betekent het dat u niet voldoende geld heeft om een aangenaam leven te leiden na uw pensioen.

Ruim 75% van de Nederlanders heeft een pensioengat. Hoe dramatisch de cijfers ook zijn en hoe vaak de overheid hier ook campagne over voert, 'we' komen niet van dat ene gat om dat andere gat te dichten. Wat houdt ons tegen?
Het ontstaan van een pensioengat kan veel oorzaken hebben. Heeft u veel verschillende werkgevers gehad? Bent u gescheiden? Of heeft u minder dan 40 jaar gewerkt? Het is een kleine greep aan situaties, waardoor u (misschien) minder pensioen opbouwt. Maar de vraag is: Heeft u ook daadwerkelijk een pensioengat? Het antwoord is: nee.
Verdiepen in uw pensioen is niet leuk en vaak ingewikkeld, we stellen het graag uit. Er zijn veel lijsten met mogelijke oorzaken van een pensioengat. Maar dat wil niet direct zeggen dat u daadwerkelijk een tekort heeft. Daar komen uiteraard veel meer factoren bij kijken. Daarnaast is een 'comfortabel pensioen' erg persoonlijk. Dat ervaart iedereen anders. Juist daarom heeft u iemand nodig die zich in uw situatie verdiept. De adviseurs van Van de Ree & Partners Financiële Diensten helpen u er graag bij. Inzicht geeft financiële rust en dat creëert emotionele rust.
Wilt u inzicht krijgen in uw pensioen? Neem dan contact op met Van de Ree & Partners: 026 327 58 88, info@vanderee-partners.nl, www.vanderee-partners.nl.

Nieuw: routes anders verdeeld over wandeldagen Inschrijving Achterhoekse Wandelvierdaagse weer in volle gang

DOETINCHEM - De Achterhoekse Wandelvierdaagse laat zien hoe graag mensen wandelen. De vijftiende editie – die plaatsvindt van 29 mei -1 juni – brengt duizenden wandelaars uit heel Nederland op de been. Vierdaagselopers én deelnemers die één dag meelopen, zowel ervaren wandelaars als beginners.

"Vorig jaar kregen wij veel enthousiaste reacties op de mooie wandelroutes en fraaie gebieden waar de deelnemers doorheen liepen. Om hen nog meer variatie te bieden, gaan we de dagroutes vanaf dit jaar omwisselen; de route van de ene dag verplaatsen we naar een andere wandeldag. Zo kunnen steeds meer daglopers van een ander stukje Achterhoek genieten'', aldus Jo Wijers, voorzitter van de Achterhoekse Wandelvierdaagse.

Dagdeelname en online inschrijven

Vierdaagselopers en dagdeelnemers kunnen online hun inschrijving regelen, inclusief de mogelijkheid om direct te betalen. Dagdeelnemers hoeven hierbij nog niet te weten hoeveel dagen zij willen meelopen. Dus mocht je je hebben ingeschreven voor één dag en je wilt toch twee, drie of vier dagen meewandelen? Gezellig!

Nu ook pinnen

Nieuw dit jaar is dat de dagdeelnemers makkelijker en efficiënter kunnen betalen: contant of per PIN bij het startbureau in de Catharinakerk. Wel zo handig!

Wil jij ook 1, 2, 3 of 4 dagen meewandelen? Schrijf je dan snel in op www.aw4d.nl.

De deuren van Bloemkwekerij Jos Mom zijn weer geopend Iedere tweede hangplant voor de helft van de prijs!

HUISSEN – Direct al op de eerste verkoopdag van dit seizoen, was het er weer een drukte van jewelste. Karrenvol kleurrijke perkplanten, hangplanten, kuipplanten op stam en natuurlijk de zo bekende XL-Hortensia's van Jos Mom, gingen er over de toonbank. Want de bloemen zijn mooi, maar de prijsjes zijn nog mooier.

De actie bij Jos Mom waar ieder jaar weer gretig van wordt geprofiteerd is de actie: 10 + 2 gratis. Deze actie geldt op al het perkgoed zoals Vlijtige Liesjes, Petunia's, Lobelia's en Begonia's bijvoorbeeld, maar ook op alle balkon- en terrasplanten zoals de Spaanse Margriet, de Million Bells en de Bacopa. Bij Jos Mom vindt u wel 100 verschillende soorten balkon- en terrasplanten. Of wat dacht u ervan om nu al achter de geraniums te gaan zitten? Óók in de actie 10 + 2 gratis! 'Er zijn weer volop (hang)geraniums met tweekleurige bloemen en dubbelbloemige (hang)geraniums, maar dit jaar hebben we ook nieuwe soorten geraniums', vertelt Jos enthousiast. Bij Bloemkwekerij Jos Mom worden alle planten zelf met zorg gekweekt. Ze zijn sterk en geven veel bloemen. Een bijzonder goed voorbeeld daarvan zijn de XL-Hortensia's van Jos Mom. Deze schitterende Hortensia's hebben wel twintig grote bolvormige bloemen per plant! Ook veel vraag is er altijd naar de 'Mixpotten' die Jos zelf opmaakt. Goed gevulde, grote potten met prachtige kleurencombinaties van verschillende (hang)planten voor slechts € 6,50. Iedere tweede hangplant is voor de helft van de prijs, dus kom naar Jos Mom! Elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen, van 9.00 tot 17.00 uur. Papestraat 4A in Huissen. (Nieuw: tweede verkooplocatie aan de Geer 20 in Huissen) www.bloemenkwekerij-josmom.nl

Kringloop Twice is Nice 11,5 jaar in Huissen Vijftig procent op alles!!

HUISSEN - Het is weer feest bij Twice is Nice. Op alles wat in de winkel staat krijgt u 50% korting! We gaan de bezem er weer door heen halen zodat we plaats kunnen maken voor andere spullen. Zoals banken, stoelen, kasten, eethoeken, boeken, kleding, kleine huisraad enzovoort.

Deze geweldige actie begint maandag 6 mei en eindigt op zaterdag 11 mei. Heeft u nog spullen die u weg wilt doen en te mooi zijn om weg te gooien? Bijna alles is bij ons welkom mits in nette staat. U kunt bij ons van maandag - vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur uw spullen brengen, grote spullen kunnen wij op afspraak bij u komen ophalen. Voor meer informatie kijk op onze website www.twiceisnice.nl of op like onze facebookpagina.

Zorgvuldig en professionele woningontruiming. Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort. Twice is Nice neemt uw zorg uit handen als een woning moet worden ontruimd.

Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon conform uw wensen op.

Bent u nieuwsgierig geworden kom dan eens een kijkje nemen in de gezelligste Kringloop van Gelderland, U kunt ons vinden op de Nijverheidsstaat 33c (steegje in tussen Praxis en Floor-Factory) in Huissen.

Openingstijden: ma. - vrij. van 10.00 tot 18.00 uur, za. van 10.00 tot 17.00 uur.

FlexAccount -administratie & belastingadvies- opent een kantoor in Gendt

GENDT - Toen Han Meijer en John Rutten een aantal weken geleden vernamen dat er een accountantskantoor uit Gendt was vertrokken, namen ze al snel contact op met de eigenaar van het bedrijfspand en het bleek dat de kantoorruimte nog niet door derden in gebruik was genomen.
Samen kwamen ze er al snel uit en vanaf 01 juli a.s. zal FlexAccount de deuren openen van hun nieuwe kantoor aan de Kruigang 5 te Gendt.

FlexAccount bestaat inmiddels ruim 20 jaar en heeft zijn 'roots' liggen in Bemmel/Ressen. In 2000 werd het kantoor in Bemmel geopend en in 2005 vond de verhuizing plaats naar hun huidige kantoorruimte aan de Slenkweg 2 te Ressen.
De relaties van FlexAccount bevinden zich in het Knooppunt Arnhem-Nijmegen, maar ook veelal in de (Over-)Betuwe.
Waar veel kantoren zich door schaalvergroting verplaatsen naar de grote steden en randgemeenten, wil FlexAccount graag dicht bij haar relaties blijven. FlexAccount verricht haar werkzaamheden grotendeels voor klanten binnen het MKB en uit ervaring is gebleken dat zij het als zeer prettig ervaren om een adviseur dicht bij huis te hebben.

FlexAccount in Ressen is een kantoor waar ongeveer 15 mensen werkzaam zijn en voor meer informatie kunt u altijd kijken op www.flexaccount.org of contact met ze opnemen via 0481-470200.

Vier generaties op een rij in Gendt

Vlnr Joop Kusse, John Kusse, Thomas Kusse en Daan Kusse (baby). (foto: Eloïne Kusse)

GENDT - Vorige week was het zover in Gendt; de heren Kusse konden als vier trotse generaties op elkaar met de foto, iets wat je niet vaak meer ziet tegenwoordig.

Van links naar rechts: Joop Kusse (72), John Kusse (93), Thomas Kusse (39) en Daan Kusse (1 week oud).

Superstart voor Lamert Meijberg

LINGEWAARD - Het seizoen 2019 is alweer vier vluchten oud en twee daarvan zijn gewonnen door Lamert Meijberg. Hielp de wind de duiven vorige week nog flink mee, nu moesten onze gevleugelde vrienden het zelf doen en tegen de wind in op boksen.

Vanuit Niergnies vlogen er 272 duiven van 12 deelnemers terug naar de warme duivenhokken. L. Meijberg 14 mee 6 pr. 1-13-38-44-47-49. R. Van Zadelhoff 23 mee 11 pr. 2-3-15-17-32-45-56-59-60-63-64. Comb. Muller/de Wijse 20 mee 7 pr. 4-21-29-34-46-48-65. H.J.A. Leemreise 47 mee 18 pr. 5-6-7-9-16-22-23-24-25-33-35-40-41-52-53-54-67-68. H.J. Wijse 17 mee 8 pr. 8-19-27-30-36-37-39-50. Comb. Weijers 45 mee 9 pr. 10-12-18-31-42-51-55-61-62. Dirk Peters 10 mee 2 pr. 11-20. Th. Rutjes 16 mee 1 pr. 14. Chr. Graven 20 mee 3 pr. 26-28-43. H. Janssen 6 mee 1 pr. 57. L. Meijer 23 mee 2 pr. 58-66.

Open trainingen s.v. Angeren damesteam

ANGEREN - Na een jaar zonder competitievoetbal wil het damesteam van s.v. Angeren aankomend seizoen weer gaan meedraaien in de 11tegen11-competitie op de zondag. "Hiervoor zijn we nog op zoek naar enkele speelsters!"

"Vind je voetballen leuk, houd je van gezelligheid en ben je een teamplayer? Kom dan eens kijken of mee trainen bij onze training. De hele maand mei hebben we open trainingen op de woensdagavond. We trainen van 20.00 tot 21.15 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wil je meer informatie, stuur dan een mailtje naar: ericmolthoff@hotmail.com."

Vrijwilligers gezocht voor Duofiets Doornenburg

DOORNENBURG - Stichting Leefbaar Doornenburg is de trotse eigenaar van een duofiets. Ze zijn nu nog op zoek naar vrijwilligers die met inwoners van Doornenburg willen gaan fietsen.

"Op zaterdag 11 mei van 14.00-16.00 uur willen we iedereen die interesse heeft om de duofiets te gaan besturen instructie geven en/of een proefritje laten maken. Deze middag wordt Het Trefpunt (Ouwe Bieb) geopend aan de Blauwe Hoek. Daar zijn Herman Vetsuypens en Ellie van den Brink aanwezig met de duofiets. Voor meer informatie kijk op www.duofietsdoornenburg of stuur een mail, ook als je jezelf aan wilt melden als vrijwilliger: info@duofietsdoornenburg.nl."

Heropening Grand café Barend Huissen

HUISSEN - "We gaan een andere koers varen. Het Hyssensch Koffyhuys ademt vooral koffie uit. Terwijl je bij ons kunt genieten van zoveel meer. Daarom hebben we het roer omgegooid: een nieuwe naam, een andere website en een gerestyled interieur."

"Onze nieuwe naam is Grand café Barend. Barend staat voor 'De vrolijke drinker' van Hollandsche meester Frans Hals. De vrolijke drinker was een schutter, maar deze heldhaftige, ouderwetse mannennaam doet eveneens denken aan een robuuste zeeman. Wij hebben een voorliefde voor Terschelling. Beroemd Nederlands zeevaarder Willem Barentsz is geboren op Formerum Terschelling. Toeval bestaat niet. Tot slot is Barend een mens. De mens staat bij Grand café Barend centraal. Dat uiten we door onze gastvrije houding en door alleen het beste te willen voorschotelen. Het interieur hebben we aangepast in deze sfeer en ook de menukaart is nieuw.

Je kunt bij Grand café Barend nog altijd de lekkerste koffie van de regio drinken. Daarnaast bereidt onze chef-kok verrukkelijke gerechten voor de lunch en het diner. Onze borrelplanken zijn niet te versmaden. Wij werken met pure ingrediënten zoveel mogelijk van lokale versleveranciers. Dat is niet alleen duurzaam. Op deze manier stimuleren we lokaal zakendoen. De menukaart wisselt per seizoen. Daarnaast hebben we speciale arrangementen tijdens feestdagen of festiviteiten. Heb je een locatie nodig om iets te vieren, voor een feest of zakelijke gelegenheid dan huur je grand café Barend exclusief af.J e geeft jouw happening een persoonlijke accent met de selfietafel. In deze tafel kun je een gepersonaliseerde print leggen. Een eye catcher voor elk evenement. Uniek en nooit eerder gezien.

10 en 11 mei is de heropening. Kom je eten, drinken en genieten? We serveren een speciaal driegangendiner voor 20,00 euro. Je start met een borrelplank daarna heb je de keuze uit zeebaars Barentsz, Vega Wad anders (tagliatelle) of
VOC Biefstuk. Als nagerecht smul je van crème brûlée. Dineren à la carte is eveneens mogelijk. Als afsluiting proosten we met een authentiek Terschellings Juttertje. Reserveer een tafel via www.grandcafebarend.nl; info@grandcafebarend.nl of bel 026 2222019."

Vrijwilligers gezocht voor Duofiets Doornenburg

José en Geert Burgers op de duofiets. (Ellie van den Brink) Ellie van den Brink

DOORNENBURG - Stichting Leefbaar Doornenburg is de trotse eigenaar van een duofiets. Ze zijn nu nog op zoek naar vrijwilligers die met inwoners van Doornenburg willen gaan fietsen.

"Op zaterdag 11 mei van 14.00-16.00 uur willen we iedereen die interesse heeft om de duofiets te gaan besturen instructie geven en/of een proefritje laten maken. Deze middag wordt Het Trefpunt (Ouwe Bieb) geopend aan de Blauwe Hoek. Daar zijn Herman Vetsuypens en Ellie van den Brink aanwezig met de duofiets. Voor meer informatie kijk op www.duofietsdoornenburg of stuur een mail, ook als je jezelf aan wilt melden als vrijwilliger: info@duofietsdoornenburg.nl."

Van Olderen & Meuwsen pakt de winst vanuit Quievrain

De winnaar. (foto: Van Olderen-Meuwsen) v. Olderen-Meuwsen

DOORNENBURG -Op 4 mei stond alweer de 4e vlucht van 2019 op het programma vanuit Quievrain (225 km) hiervoor werden 287 duiven ingekorfd door 12 liefhebbers die gelost werden om 10 uur.

Van Olderen & Meuwsen 58 mee 18 pr. 1, 2, 5, 16, 27, 31, 33, 34, 35, 38, 39, 40, 44, 45, 49, 63, 64, 72
H. v. Hal 30 mee 11 pr. 3, 4, 6, 9, 10, 13, 14, 18, 32, 51, 65
W. Geurtz & Zn 30 mee 11 pr. 7, 8, 23, 24, 30, 43, 47, 55, 57, 58, 67
Nissen & Vermaas 31 mee 17 pr. 11, 12, 15, 19, 20, 22, 25, 26, 28, 36, 37, 41, 50, 52, 54, 60, 71
P.C. Engelen 37 mee 11 pr. 17, 21, 42, 46, 48, 53, 59, 61, 62, 66, 68
J. Pauwelsen 11 mee 3 pr. 29, 69, 70
G. Peters 12 mee 1 pr. 56

Bevrijdingsvuur ook naar Doornenburg

Ontsteken van het bevrijdingsvuur in Doornenburg. (foto: Maarten) Maarten

DOORNENBURG - Zondag 5 mei werd voor de allereerste keer in de geschiedenis van Doornenburg het Nationale Bevrijdingsvuur naar het dorp gebracht.

Het bevrijdingsvuur, dat vertrok uit Wageningen, arriveerde zondagochtend rond 11:00 uur in Huissen waar het werd ontvangen door burgemeester mevrouw Schuurmans. Vervolgens werd het door groepen lopers naar de verschillende kerkdorpen gebracht, waaronder Doornenburg. Harmonie Sint-Caecilia, Schutterij Gijsbrecht van Aemstel, het Oranjecomité, wethouder Helga Witjes en een groot aantal belangstellenden verzamelden zich rond 13:30 uur op de hoek Duisterestraat- Slangenburgstraat om de loopgroep met het bevrijdingsvuur, met vrolijke marsmuziek, te begeleiden naar het Dorpsplein. Daar werd het bevrijdingsvuur ontstoken, enkele woorden gesproken en onder muzikale begeleiding een vendelhulde gehouden. Na afloop was er voor alle aanwezigen een kop warme koffie.

Superstart voor Lamert Meijberg

LINGEWAARD - Het seizoen 2019 is alweer vier vluchten oud en twee daarvan zijn gewonnen door Lamert Meijberg. Hielp de wind de duiven vorige week nog flink mee, nu moesten onze gevleugelde vrienden het zelf doen en tegen de wind in op boksen.

Vanuit Niergnies vlogen er 272 duiven van 12 deelnemers terug naar de warme duivenhokken. L. Meijberg 14 mee 6 pr. 1-13-38-44-47-49. R. Van Zadelhoff 23 mee 11 pr. 2-3-15-17-32-45-56-59-60-63-64. Comb. Muller/de Wijse 20 mee 7 pr. 4-21-29-34-46-48-65. H.J.A. Leemreise 47 mee 18 pr. 5-6-7-9-16-22-23-24-25-33-35-40-41-52-53-54-67-68. H.J. Wijse 17 mee 8 pr. 8-19-27-30-36-37-39-50. Comb. Weijers 45 mee 9 pr. 10-12-18-31-42-51-55-61-62. Dirk Peters 10 mee 2 pr. 11-20. Th. Rutjes 16 mee 1 pr. 14. Chr. Graven 20 mee 3 pr. 26-28-43. H. Janssen 6 mee 1 pr. 57. L. Meijer 23 mee 2 pr. 58-66.

Hallo lieve Esmee,
Hiep Hiep Hoera.
Proficiat met je 8e verjaardag. Op 13 mei een fijne dag met heel veel knuffels.
Liefs Oma Emmy en Opa André xxxxx

Hoera!
Lea Ruzette is 3 jaar geworden!
Gefeliciteerd met je verjaardag!
XXX Kusjes Noa, Mama en Papa

Op 10 mei wordt deze dame alweer 3 jaar
Van harte gefeliciteerd lieverd
Dikke kus van papa mama en je broers.

Hiep ,hiep, hoera
13 Mei is de dag,
dat Job 2 kaarsjes uitblazen mag.
Van harte gefeliciteerd !
Liefs van Oma Ria .

Lieve Natan,
Met deze zelfgemaakte pijl en boog
schiet jij super hoog.
je schiet zo goed, als een echte Robin Hood!!!
Gefeliciteerd met je 10de verjaardag!!
Oma Rita

Olaf

"Het is Olaf niet aan te zien,
maar op 11 mei wordt hij echt 5x10!
Van harte jonguh!"

Yvonne en Bas

Hoera, Yvonne en Bas zijn 25 jaar getrouwd!
En ze zijn ook allebei 50 jaar dit jaar!
Gefeliciteerd!
Xx Fam. Jansen.

Hoera!! (Schoon-)vader, opa, opa-opa
wordt 10 mei 93 jaar. Gefeliciteerd!
Veel liefs en een dikke kus van je
kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Mijn lieve peettante en –oom
waren op 6 mei 25 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd Astrid en Fred!
Liefs, Romy.

11 mei wordt Mees 6 jaar.
Gefeliciteerd lieverd,
van Opa, Oma, Annabel, Jasper,
Saar en Juul. Xxx.

Hester

Verrassing!!
Deze leuke meid wordt op 8 mei 18 jaar!
Van harte gefeliciteerd Hester!

Deze grote man Noud mag 10 mei zijn eerste kaarsje uitblazen.
Xxx opa en oma en alana, alissa en eleni

Hiep hiep hoera!
Op 14 mei wordt onze grote meid Julia 1 jaar.
Heel veel kusjes van opa Rinus en oma Marga

Joop

Hiep Hiep hoera!
(o)pa Joop wordt 60 jaar?
Gefeliciteerd opa Joop
Dikke kus Ria, Bianca,
Alexander en Noud
Edwin, Melanie, Sanne en Sophie

Hoera!!! Na 7 maanden zwemmen,
nu al het zwemdiploma A gehaald.
Op naar het B & C Diploma!
Gefeliciteerd Papa & Mama

Hiep hiep hoera
Onze opa wordt 13 Mei 65 jaar!
Gefeliciteerd en heel veel kusjes van Elin & Niels

Trots en blij,
Wij hebben er een lief nichtje bij!
SOPHIE
Petry en Johan, gefeliciteerd!
Liefs Jesse en Tygo,

50 joar,'t gee zo gauw,
A'j mar wit, same mér Hulhuizen200
make ze ow de pis nie lauw.
Gefeliciteerd Paul, en zet ze mar ékkes koud!
Grtx van Comité Hulhuizen200

Warempel maar waar,
Ma word 10 mei 87 jaar.
Liefs Conny en de diertjes

Gerard en Grada van Veenendaal
zijn 9 mei 50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd van ons allemaal xxx

Hoera, Jasmijn 18 jaar!
Gefeliciteerd lieve meid.
Kus, papa, mama, Romy en Casper.
Poot van Takkie.

Onze Wimke ok 50 +

Schattig jochie

Hiep hiep hoera
dit schattig jochie is 7 mei 42 jaar geworden.

Kan dit Baksje 50 km/uur bereiken
als hij 50 wordt?

Deze lieve oma is 12 mei jarig.
Gefeliciteerd van ons allemaal xxx

Proef de sfeer van weleer bij Restaurant De Opkamer

HUISSEN – Het wordt door velen de mooiste straat van Huissen genoemd: Hoeve. Een gezellig terras bij huisnummer 31, nodigt menige voorbijganger al uit om te komen genieten van een vers kopje koffie met een smaakvol gebakje. Het is het terras van Restaurant De Opkamer, waar u vanaf 17.00 uur voortreffelijk kunt dineren tegen oud-Hollandse prijzen.

De naam van dit authentieke restaurant is niet voor niets gekozen, het restaurant bevindt zich namelijk in de oorspronkelijke opkamer van de boerderij op dat adres. Deze opkamer is niet al te groot, waardoor het juist bijzonder sfeervol en huiselijk oogt. 'Echt een huiskamergevoel, dat is precies wat we willen bieden,' vertelt horecaondernemer Erik Lintsen. Huissenaren kennen Erik wel als het gezicht van Herberg De Hoeve dat óók gevestigd is in diezelfde boerderij. Hoe zit dat precies? 'Dat zorgt wel eens voor verwarring inderdaad', zegt hij lachend. 'Maar naast onze uitbundige feesten en partijen voor grote groepen bij Herberg De Hoeve, willen we met Restaurant De Opkamer juist een veel intiemere sfeer bieden waar men ook een tafeltje voor twee kan reserveren.' De menukaart, die met enige regelmaat wordt gewijzigd, is afgestemd op heuse bourgondiërs. Erik: 'Momenteel wordt er veel gekozen voor 'Shared Dining'. Samen genieten van verschillende gerechten op tafel, zorgt altijd voor veel gezelligheid. Natuurlijk staan onze welbekende spiezen op de kaart, maar ook een heerlijke schnitzel of varkenshaasje wordt graag besteld hoor. Speciaal voor moederdag en op beide pinksterdagen staat er een driegangenmenu op de kaart voor 18,50 euro!' Plaatsen in Restaurant De Opkamer zijn beperkt, dus reserveert u alvast? www.deopkamerhuissen.nl of bel: 026 3250760 (Zie ook Facebook) Hoeve 31, Huissen.

Afslankpraktijk Slank met Han

HUISSEN - "Vanuit mijn afslankpraktijk 'Slank met Han' help ik cliënten om hun ideale gewicht te bereiken met behulp van het Cambridge Weight Plan Stappenplan en mijn persoonlijke begeleiding. Tijdens het intakegesprek stel ik samen met jou een dieetplan samen dat volledig is afgestemd op jouw wensen en behoeften."

"Gedurende het volgen van het Stappenplan bouw je stap voor stap de maaltijdvervangers af en voeg je gezonde voeding toe, met als doel het vinden van een nieuw, gezond eetpatroon. Tijdens de wekelijkse consulten bespreken we de voortgang en houden we bij hoeveel je bent afgevallen. Ik begeleid je graag in het proces van verantwoord afvallen naar bewust genieten en zorgen we er op deze manier voor dat jij straks weer lekker in je vel zit!"

Afvallen doen we samen!

"Of je nu veel of weinig wilt afvallen, samen gaan we de strijd aan tegen jouw overgewicht! Het zal zeker niet altijd gemakkelijk zijn, maar ik ben er om jou hierin te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je het gaat volhouden. Ik ben jouw motivator en ik geef je alle tips en adviezen die je nodig hebt. Mijn begeleiding gaat verder dan tot de deur; ook buiten de wekelijkse consulten sta ik voor je klaar voor vragen of advies.

Wil je je straks zelfverzekerd voelen en weer kunnen stralen? Neem dan contact met mij op. Je kunt me bereiken via telefoonnummer 06 28202631, stuur een mail naar info@slankmethan.nl of maak een afspraak via: www.slankmethan.nl."

Huyskweker denkt zeker aan het milieu

GENDT - Heerlijk weer en mooie bloemen, wat als je dit kan combineren met het verbeteren van het milieu? Wij van Huyskweker Arnhem Nijmegen denken hierin met u mee. Met onze hangpotten is verspilling van oude plastic hangpotten verleden tijd.

Wanneer u bij ons een hangpot koopt en deze in het najaar of volgend voorjaar schoon inlevert krijgt u 4,- euro korting op de volgende hangpot. Wij hergebruiken dan de ingeleverde pot. Deze hangpot maakt het verzorgen van planten voor iedereen eenvoudig. De pot denkt namelijk met de plant mee. Dankzij een verborgen waterreservoir in de bodem is een plant altijd van voldoende water voorzien.

Dat je van bloemen blij wordt, dat is niets nieuws onder de zon. Dat bevestigd Bert van Deelen van Huyskweker Arnhem-Nijmegen: 'Vaak wordt gedacht dat een bloemetje slechts een klein gebaar is. Dat is het in feite ook, maar het kan de sfeer in een tuin of huiskamer gigantisch veranderen.' De kwekerij uit Gendt merkt dat bloemen nog steeds veel cadeau gedaan worden, waarbij in zijn kwekerij vooral de bloemen en planten met waterreservoir populair zijn. 'Je zet ze één keer neer, vult slechts af en toe het water en de voeding bij en de rest gaat vanzelf. Ideaal cadeau voor moederdag dus, want je hoeft geen groene vingers te hebben en het levert je een gelukkige moeder op', zegt Bert lachend.

Huyskweker Arnhem-Nijmegen Langstraat 46, Gendt; www.kwekerijarnhemnijmegen.nl.

Rabofonds ondersteunt bouw Het Odeon

Overhandiging cheque. (foto: Giel Neijenhuis)

HUISSEN - De heer Van der Heijden van het Rabofonds overhandigde aan Frank Jeurissen van de Stichting Vrienden van Huissen een cheque ter waarde van 7.500 euro voor de realisatie van Het Odeon op de markt in Huissen.

De eerste paal is dinsdag 23 april geslagen en vormt het startpunt van de werkzaamheden die zo'n twaalf weken in beslag nemen. 14 juli wordt het podium geopend met een feestelijk, nog geheim programma. Naast de bijdrage van het Rabofonds hebben er diverse andere fondsen, sponsoren en certificaathouders van de Vrienden van Huissen bijgedragen, om een en ander financieel haalbaar te maken.

Moederdag-actie bij Jansen Totaal Wonen

HUISSEN - Aanstaande zondag is het moederdag, ben je nog op zoek naar een echt origineel cadeau?

Kom dan naar Jansen Totaal Wonen in Huissen. We hebben een zeer uitgebreide collectie accessoires van onder andere Riviera Maison. Daar is elke moeder gek op! Heerlijke geurkaarsen, schitterende fotolijsten, elegante wijnglazen, mooie dienbladen, de mooiste cadeaus voor een bijzondere moeder. Daarnaast bieden wij een unieke inpakservice: alle cadeaus worden extra mooi ingepakt waardoor je goed voor de dag komt.

Want ook Jansen Totaal Wonen doet voor moeders nèt dat beetje extra. Zo krijgen alle moeders het hele weekend (vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 mei) bij een bezoek aan ons een mooie plant in pot zomaar cadeau, op=op!

Graag tot ziens bij Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95 in Huissen; 026 3269900; www.jansentotaalwonen.nl.

Gezellig moederdag-inkopen doen in Bemmel

BEMMEL - Zondag 12 mei is het, zoals u natuurlijk allemaal weet, moederdag. De dag waarop alle moeders eens extra in het zonnetje worden gezet. En ja….. daarbij komt ieder jaar weer de vraag: "Waarmee gaan we onze moeders dit jaar weer verwennen"?

"De partners en kinderen gaan dan vaak op zaterdag gezamenlijk op pad om de moederdag-inkopen te doen. Om dit voor u en uw kinderen zo aangenaam mogelijk te maken, gaan de ondernemers van Bemmel u hier die dag een handje bij helpen. In Bemmel is het zaterdag 11 mei al een beetje moederdag. Op de eerste plaats wordt het centrum gezellig versierd. Daarnaast worden van 10 tot 17 uur op de Markt leuke kinderactiviteiten georganiseerd. Zo is er een groot springkussen in de vorm van een stormbaan en zijn er de hele dag workshops om voor de moeders een leuk cadeautje te maken. Terwijl de kinderen, onder toezicht, bezig worden gehouden kunnen de grote kinderen en volwassenen hun inkopen doen. Ondertussen of daarna is het ook heerlijk vertoeven bij een van onze horecagelegenheden voor een hapje en/of drankje. Parkeren is in Bemmel geen probleem en overal gratis.

Natuurlijk hebben onze ondernemers ook nu weer voor u aantrekkelijke aanbiedingen. Deze vindt u op onze facebookpagina Beleef Bemmel. Dus niets staat nog in de weg om zaterdag 11 mei een bezoek te brengen aan Bemmel en daar
uw moederdag inkopen te doen. De ondernemers heten u van harte welkom."

Moederdag-actie bij Jansen Totaal Wonen

HUISSEN - Aanstaande zondag is het moederdag, ben je nog op zoek naar een echt origineel cadeau?

Kom dan naar Jansen Totaal Wonen in Huissen. We hebben een zeer uitgebreide collectie accessoires van onder andere Riviera Maison. Daar is elke moeder gek op! Heerlijke geurkaarsen, schitterende fotolijsten, elegante wijnglazen, mooie dienbladen, de mooiste cadeaus voor een bijzondere moeder. Daarnaast bieden wij een unieke inpakservice: alle cadeaus worden extra mooi ingepakt waardoor je goed voor de dag komt.

Want ook Jansen Totaal Wonen doet voor moeders nèt dat beetje extra. Zo krijgen alle moeders het hele weekend (vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 mei) bij een bezoek aan ons een mooie plant in pot zomaar cadeau, op=op!

Graag tot ziens bij Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95 in Huissen; 026 3269900; www.jansentotaalwonen.nl.