GN Lingewaard

11 juni 2014

GN Lingewaard 11 juni 2014


Midzomernachtconcert van Het Nieuw Betuws Kamerkoor

Het Nieuw Betuws Kamerkoor Fotograaf: Hans Rutgers

BEMMEL - Het Nieuw Betuws Kamerkoor geeft ook dit jaar zijn traditionele Midzomernachtconcert in het sfeervolle kerkje aan het Oude Kerkhof in Bemmel. Dit concert vindt plaats op vrijdagavond 20 juni om 21.00 uur en is de afsluiting van een succesvol koorseizoen.

Het programma staat in het teken van Zon, Zee, Zand. De bezoeker hoort koormuziek die een periode van vierhonderd jaar overbrugt: van Orlando di Lasso tot Billy Joël. Aan het geheel wordt medewerking verleend door de harpiste Anouk Platenkamp en de pianiste Linda Bouman. Het koor, dat bestaat uit dertig enthousiaste zangers en zangeressen, staat onder leiding van Frans van de Loo.

Na afloop van het concert wordt een drankje geschonken, als het weer het toelaat onder de oude platanen bij de kerk. Deze 'nazit' wordt opgeluisterd door het ensemble Animuze. De toegangsprijs voor het concert bedraagt (inclusief drankje) twaalf euro. In de voorverkoop bij Boekhandel Polman in Bemmel en bij Bruna in Huissen betaalt men tien euro per kaartje.

Meer over het koor staat op www.nieuwbetuwskamerkoor.nl.

Dubbeltoernooi bij tennisvereniging Angeren

ANGEREN - Van zondag 10 tot en met zondag 17 augustus zal er bij Tennisvereniging Angeren het Coop Angeren 17+dubbeltoernooi plaatsvinden.


Het Coop Angeren 17+ dubbeltoernooi is traditiegetrouw een drukbezet dubbeltoernooi, waar ingeschreven kan worden in de categorieën 4 tot en met 8 (HD, GD, DD). Het toernooi wordt gespeeld op drie splinternieuwe Smash Court banen.

Op het tennispark is er de hele week van alles te doen. Naast natuurlijk de vele mooie tennispartijen zijn er ook heerlijke hapjes voor de toeschouwers. Verder wordt er vrijdagavond een loterij gehouden met vele prachtige prijzen. Welke dat zijn, blijft uiteraard nog even geheim. Kortom: het wordt weer een gezellige week bij TV Angeren.

"Heb je zin om mee te doen, schrijf je dan nu alvast in! Inschrijven kan tot en met zondag 27 juli. Meer informatie over dit toernooi staat op www.tennisverenigingangeren.nl en www.toernooi.nl.

Gevraagd wordt zich op tijd op te geven. "Tennis je zelf, ben je een supporter of hou je juist van een gezellig avondje? Je bent altijd welkom op het tennispark."

Sjors Sportief & Sjors Creatief in Lingewaard

LINGEWAARD - In het schooljaar 2014-2015 komt het sport- en cultuurkennismakingsproject Sjors Sportief en Creatief weer terug naar gemeente Lingewaard.

Vanaf half oktober kunnen basisschoolleerlingen uit groep drie tot en met acht kennismaken met activiteiten/cursussen op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente. Nieuw is dat dit schooljaar ook de kinderen van groep drie mee kunnen doen.

De kinderen uit het basisonderwijs mogen het hele schooljaar één (of meerdere) favoriete sport(en) of cultuurvorm(en) uitkiezen, waar zij enkele introductielessen in kunnen volgen bij verenigingen. De meeste introductielessen zijn gratis waardoor kinderen op een laagdrempelige manier de kans krijgen een kijkje in de keuken te nemen bij de sport- of cultuuractiviteit waar zij nieuwsgierig naar zijn.

"Meldt uw sport- of cultuurcursus ook aan! Deze formule geeft de kinderen de kans om zich te oriënteren op de diverse takken van sport en cultuur en stimuleert kinderen om een structurele actieve deelname te bewerkstelligen. Hiervoor hebben wij uw vereniging nodig: uw cursus is een belangrijke bijdrage voor het draagvlak dat de gemeente nodig heeft."

"Uw cursus wordt uiteindelijk geplaatst in een prachtig wervend boekwerk. Dit Sjors Sportief en Sjors Creatief schoolboekje wordt half oktober aan alle kinderen van groep drie tot en met acht van alle basisscholen in de gemeente verspreid. Erg goede promotie dus voor uw vereniging en activiteit!"

"Meldt uw cursus vanaf vandaag aan op www.sportstimulering.nl via het kopje 'Hoe werkt het?' zodat we er samen een succes van kunnen maken!"


De start in oktober vindt plaats in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard, Gemeente Lingewaard, Sportstimulering Nederland, basisscholen en sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard.

Zomeravondbridge in Lingewaard

LINGEWAARD - De vier Lingewaardse NBB-bridgeclubs organiseren dit jaar weer zomeravondbridge. Zij doen dat om de beurt, twee aaneengesloten weken. Voor donderdag 3 en 10 juli organiseert BC. Gendt dit in café De Klok het in Gendt, voor de dinsdagen 15 en 22 juli doet dat BC. Cool Down in het Koelhuis in Huissen.

Dinsdag 29 juli en dinsdag 5 augustus is men welkom bij BC. Doublet in 'Jansen Totaal wonen' en op de dinsdagen 12 en 19 augustus tenslotte bij BC. Huissen in het Koelhuis in Huissen. In de eerste twee geplande weken is voor de donderdag gekozen omdat 'Oranje' op dinsdagavond voor het WK speelt.

Iedere bridger, lid of geen lid van een organiserende club, wonend in Lingewaard of daarbuiten is welkom. Ook beginners/thuisbridgers kunnen meedoen. Het is dan wel verstandig om bij inschrijving van die onervarenheid even melding te maken. De wedstrijdleiding kan dan passende maatregelen nemen, waardoor zowel voor beginners als voor de meer ervaren spelers het spelplezier gewaarborgd is.

Inschrijving gebeurt per paar en per keer, voorafgaand aan elke speelavond. Deelnemers dienen zich ter plaatse vóór 19.45 uur te hebben aangemeld. Na opstellen van het speelschema kan dan uiterlijk 20.00 uur het spel aanvangen. Vanaf 19.30 uur zijn daarom de locaties toegankelijk. Het inschrijfgeld is twee euro per paar per avond.

Nadere informatie wordt gegeven door: Annemieke Timmers (Bridgeclub Gendt) annemieketimmers@lijbrandt.nl; Erik Willems (B.C. Doublet)plaga@live.nl; René Galavazi (BCH.) rjm.galavazi@kpnmail.nl en John Wassink (Cool Down) johnenpetrawassink@concepts.nl.

Onderlinge wedstrijd De Veldrijders succesvol

Iris van Campen met Laila meldt zich voor de bixie-proef bij de jury

ANGEREN - Op 24 en 25 mei is bij Landelijke Rijvereniging en Ponyclub De Veldruiters te Angeren de eerste onderlinge wedstrijd van 2014 gehouden. Ieder jaar organiseert de vereniging vier onderlinge wedstrijden. De leden kunnen deze wedstrijden gebruiken als extra oefening voor de officiële wedstrijden, maar tevens tellen de drie beste resultaten van de ruiters mee voor het clubkampioenschap.


"De onderlinge wedstrijden leven enorm bij onze vereniging", zegt Wies Schoumacher, medeorganisator van de wedstrijden. "We hadden zoveel aanmeldingen dit jaar, dat we het in één dag niet meer redden en daarom nu op zaterdag het springen en op zondag de dressuur houden. Behalve de hoge opkomst voor de wedstrijden zijn het ook gewoon gezellige dagen. Afgelopen weekend waren er ook veel bezoekers."

Naast volwassen ruiters en aspiranten doen ook de allerkleinste ruiters mee in de bixie- en caprilliwedstrijd. Primeur dit jaar is dat een aantal leden zich op Z(zwaar)-niveau heeft ingeschreven.

Uitslagen: Eerste prijs springen: Chloe van Straaten met Lorzenzo (caprilli), Romy Knuiman met Gipsy (aspirant) en Ingrid de Vries met Somooi (senior).
Eerste prijs dressuur: Chloe van Straaten met Lorenzo (bixie), Sanne Derksen met Kate (aspirant) en Jacques Hoogveld met Benito (senior).

De data voor de onderlinge wedstrijden: springen op 21 juni, 30 augustus en 26 september en dressuur op 22 juni, 31 augustus en 27 september. Meer informatie staat op www.develdruiters.nl.

Kevin Hendriks en Mart Sweers winnen

HAALDEREN - Zaterdag 31 mei hebben de leden van dartvereniging DVPH hun afsluiting van het dartseizoen gehad.

Er waren dertien mannen die voor het clubkampioenschap streden. Eerst werden er poulewedstrijden gespeeld, voordat er begonnen werd aan de knockoutfase.

Uitslag winnaarsronde:1e Mart Sweers,2e Bas Weijman,3e David van Kuppeveld. Verliezersronde:1e Han van Heumen,2e John de Wijse,3e Herbert Remie.

Verder iser donderdags van september tot en met mei gestreden om het onderlinge kampioenschap. Deze strijd werd pas op de laatste speeldag beslist. Uitslag:1e Kevin Hendriks, 2e David v Kuppeveld, 3e Bas Weijman.

Tenslotte was er 's avonds de afsluitende feestavond, waar de prijzen uitgereikt werden en onder het genot van een hapje en een drankje nog lekker gefeest werd. Al met al was het een gezellig en spannend seizoen.

Mochten er nog mensen geïnteresseerd zijn om ook lid te worden van deze club, dan zijn ze altijd welkom en kunnen ze zich aanmelden via dvphaalderen@gmail.com. "Of bekijk de website www.dvphaalderen.nl Het is geen verplichting om elke week te komen. Iedereen mag dit zelf invullen."

Het nieuwe dartseizoen start weer begin september en eindigt in mei volgend jaar met als verandering dat er na jaren op de donderdag gegooid te hebben, nu naar de vrijdagavond wordt gegaan.

Het jeugddartoernooi heeft geen doorgang kunnen vinden. Deze vindt later dit jaar plaats.

Onderzoek samenwerking L. van Buerenschool / SgOMB

BEMMEL/ZETTEN - De besturen van de Scholengroep Over- en Midden-Betuwe (SgOMB, bestaande uit de OBC-scholen en het HPC) en basisschool de dr. Lammerts van Buerenschool te Zetten (LvB) hebben de intentie uitgesproken om een mogelijke vergaande bestuurlijke samenwerking te gaan onderzoeken.

Op korte termijn wordt dit onderzoek gestart waarbij de voor- en nadelen van deze samenwerking op bestuurlijk, onderwijskundig en facilitair gebied nauwkeurig in kaart zullen worden gebracht.

Een van de argumenten voor deze mogelijke samenwerking is het borgen van een goede doorlopende leerlijn voor de leerlingen van het primair onderwijs (PO) naar het voortgezet onderwijs (VO) in de leeftijdscategorie van tien tot en met veertien jaar. Met deze doorlopende leerlijn verwachten beide besturen de overgang van PO naar VO voor de leerlingen soepeler te kunnen laten verlopen en de basisschoolleerlingen nog beter voor te bereiden op hun stap naar het vervolgonderwijs. Hierbij kan de sterke leerling meer kans op uitdaging worden geboden terwijl de zwakkere leerlingen waar nodig langer intensief kunnen worden gevolgd. Een ander bijzonder pluspunt van deze mogelijke samenwerking zien de besturen op personeels- en bedrijfsvoeringsgebied.

"Het belang van onze leerlingen staat bij deze mogelijke samenwerking voorop. Wij streven ernaar om het onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Leerlingen en medewerkers moeten de kans krijgen om hun talenten optimaal te benutten en te ontwikkelen. Wij verwachten met deze mogelijke samenwerking een forse gezamenlijke impuls te kunnen geven aan deze gebieden. Ons uiteindelijke doel is te komen tot een brug overschrijdende leerweg van jong tot oud," aldus de bestuurders van SgOMB en LvB.

Rondje-om-de-kerkfestival Mudbootsessions groot succes

Foto: Diana Perquin

BEMMEL - Zaterdag 17 mei werd het eerste singer-songwriterfestival gehouden in Bemmel door de Mudbootsessions. Op diverse podia rond de hervormde kerk kon het publiek de hele middag en avond genieten van onder andere Lavalu & Gerhart, Jack and the Weatherman, Sommerhus, Mark Lotterman, Me & Mr Jansen en the Cosmic Carnaval Express.

Ook het weer was het festival goed gezind, waardoor de muziek en de gezelligheid helemaal tot haar recht kwamen. De uit Haalderen afkomstige streekbakker met zijn mobiele houtoven en ook de sfeervolle Piaccino koffiebar waren aanwezig. Samen met de zelfgemaakte palletstoelen van Jo's werkplaats ontstond een zeer relaxte sfeer waarin de artiesten van dit mooie festival volledig tot hun recht kwamen.

De organisatie was na de spetterende afsluiting van the Cosmic Carnaval Express duidelijk: "Het was waanzinnig, volgend jaar weer" De organisatie is al haar vrijwilligers dankbaar. Het succes van de Mudbootsessions is duidelijk, wat blijkt uit het feit dat iedere sessie steeds weer snel uitverkocht is. Meer informatie staat op www.mudbootsessions.nl.

Protestantse gemeente

HUISSEN - Op zondag 15 juni om 10.00 uur is de kerkdienst van de protestanse gemeente Huissen te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is E. Morelissen uit Huissen. Er is een crèche en minikinderkerk tot vier jaar en een Kinderkerk voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Pinksteren is wegtrekken uit angstland. Babel, babbelstad, achterlatend door fluistering van Gods Geest: doe aan andere mensen zoals jij wilt dat anderen jou doen! Leerschool, zo kind te worden van Onze Vader in de hemelen, want hij laat zijn zon opgaan over bozen en goeden en regent over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.

Daaruit wordt geleerd dat ieder mens er toe doet in Gods ogen. Laten wij Gods partner zijn in het drama van voortdurende schepping en leren zien waar, bij alles dat wij doen en nalaten, de macht van het kwaad wordt verminderd of versterkt.

Mens waar zijt gij? Waar is uw, van God ontvangen, gerechtigheid uw mededogen, barmhartigheid? Kent gij heilige woede om wat gebeurt, waardoor al wie en wat leeft op aarde wordt geteisterd door het kwaad? Kernvragen van in barensweeën lichtende vonk van Gods Geest. Gesproken midden in het leven van alledag. Met oog op uitgestoten en buitengesloten mensen binnen de naar menselijke maat geordende wereldheerschappij waarbinnen mensen monddood worden gemaakt en een plaats om te wonen niet is gegund. Waar wordt ontkend wat was en is.

Waar in gemeenschappen vanuit bewogenheid vriendschap en liefde wordt geleerd, daar is God.

Maak ons Uw liefde God, tot opmaat van het leven!

Wij zijn geroepen om haar zingend door te geven

de wereld zegt ons niet de goede woorden aan.

Vernieuw ons hart en doe ons Uw beleid verstaan.

(uit: Liedboek zingen bidden in huis en kerk).

Platformvergadering

DOORNENBURG - Op woensdag 11 juni om 20.00 uur is de zevendde openbare platformvergadering van dit jaar in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20:00 tot 20:30 uur.

De komende vergadering komen weer verschillende onderwerpen aan de orde, die in het dorp leven.

Een belangrijk topic is onder andere de evaluatie van het eerste halfjaar 2014 en wat zijn de plannen voor het tweede halfjaar!

Verder zullen de onderwerpen: 'Glasvezel in het buitengebied' (Hoe kunnen we deze wens realiseren voor een betaalbare prijs!) en de 'Aanleg van de A15' speciale aandacht krijgen. De aanleg van de verlengde A15 komt dichterbij. Hoe kunnen we dit als Platform Doornenburg het beste verder opvolgen.

De speciale bijeenkomst van 3 juni, waar de Dorpscontactpersonen en de Stichting Leefbaar Doornenburg zich presenteerden, was een succes. De gestelde doelen en werkzaamheden werden zeer positief ontvangen. Dit burgerinitiatief is beloond door de Provincie Gelderland en de Gemeente Lingewaard. Het werk kan nu beginnen. Natuurlijk zoekt de Stichting Leefbaar Doornenburg nog naar extra sponsors.

"Wij als Platform Doornenburg wensen de Stichting Leefbaar Doornenburg samen met de Dorpscontactpersonen veel succes! Indien u een volledige agenda wilt hebben van de komende vergadering, dan kunt u deze altijd opvragen bij het secretariaat."

Voor informatie: secretariaat@platformdoornenburg.nl of bel 0610995095. Meer informatie staat ook op www.platformdoornenburg.nl.

Column

Fluitend

Het klinkt interessant als je op een verjaardag kunt zeggen in een auto van de zaak te rijden. Bij een Auto van de Zaak heb ik een voorstelling van een dikke Volvo. En als het even kan in glimmend zwart. Het lijkt me een heerlijk gevoel om goedkoop en op kosten van de Nederlandse schatkist auto te rijden.

Het was dan ook een lichte teleurstelling toen mijn boekhouder mij ontraadde om voor een Auto van de Zaak te kiezen. Met mijn amper 10.000 kilometer per jaar is het niet interessant. Ik kon beter privé blijven rijden en de zakelijke kilometers bij de Belastingdienst declareren. Geen vetpot, want van 18 cent per kilometer word je niet rijk. Ik besloot dan ook een bedrijfsfiets aan te schaffen Het klinkt misschien op een verjaardag minder interessant als ik zeg op een Bakfiets van de Zaak te rijden, maar het is wel gezond en goedkoop.

Mijn mond viel open toen ik hoorde dat ambtenaren van Lingewaard die hun fiets pakken en onder het motto 'Fluitend naar je werk' er ook nog financieel voor worden beloond. Nog een verrassing. Vorige week ontmoette ik een Gendtse brandweerman. Die dacht werkelijk dat ik mijn stukjes uit de duim zuig. Om er voor te waken dat de brandweerman mij op een verzinsel kan betrappen, struinde ik internet af voor het project 'Fluitend naar je werk'. Met succes. Het is een activatieprogramma van SLIM, die zich sterk maakt voor de bereikbaarheid van de regio Arnhem Nijmegen en om de reisgewoonten van werknemers te veranderen. Het streven is ook om mensen goed, gezond en gemotiveerd aan het werk te houden. De beloning voor een fluitende medewerker kan volgens informatie van SLIM oplopen tot 600 euro per jaar. En de gemeente Lingewaard doet er enthousiast aan mee. Het kost een paar belastingcenten, maar dan heb je als Lingewaarder ook wat. Een goed, gezond, gemotiveerd en een fluitend ambtenarenkorps.

Sjaak Veldkamp

Huldiging vrijwilliger door Zonnebloem Bemmel

Mevrouw Nelja van Soest (l) en mevrouw Cora Sluiter (r)

BEMMEL - Vanwege het vijfentwintigjarig bestaan van de Zonnebloem afdeling Bemmel Haalderen en Ressen waren als dank voor hun inzet van de afgelopen jaren, de sponsoren, de vrijwilligers zoals de lotenverkopers, de chauffeurs en de vrijwilligers die regelmatig de zonnebloemgasten bezoeken uitgenodigd voor een feestelijke avond in De Kinkel.

Aan het begin van de avond kreeg mevrouw Nelja van Soest de Gouden Zonnebloemspeld opgespeld en bijbehorende oorkonde uitgereikt door de voorzitter mevrouw Cora Sluiter. Nelja van Soest is reeds 25 jaar actief als vrijwilliger binnen de afdeling. Zij was onder andere negen jaar bestuurslid bezoekwerk en is ook nu nog steeds actief betrokken binnen de afdeling en de regionale zonnebloemvakanties.

Ingezonden brief

Feestvierende jongelui,

Dondernacht 29 mei, na hemelvaartsdag, zijn van mijn veranda tuinklompen, Teva sandalen en een plantenspuit weggehaald. Ik richt mij tot jullie omdat ik zeker weet dat jullie dit, op de terugweg naar Angeren of Huissen, hebben gedaan. Ik begrijp dat je heel erg baldadig wordt als je teveel gedronken hebt, maar wees nu een vent en breng de schoenen bij mij terug. De plantenspuit heb ik inmiddels gevonden. Gaat het je niet lukken om de spullen terug te brengen, spreek dan even in waar je ze hebt achtergelaten. Dank je wel.

Pia Huisman, telefoon 0481 353580.

Leen spannend boek en win in Bibliotheek Lingewaard

LINGEWAARD - In de maand juni, de maand van het spannende boek, is het extra aantrekkelijk om een spannend boek in de bibliotheek te lenen. Lever de uitleenbon in bij de Bibliotheek, voorzien van je naam, mailadres en telefoonnummer en maak kans op een spannend-boeken-verwenpakket ter waarde van honderd euro.

Meedoen kan zo vaak als je wilt! De uitslag wordt via de website www.bibliotheeklingewaard.nl bekend gemaakt en prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.

De bibliotheek heeft een enorme collectie spannende boeken. Goed voor uren leesplezier, om heerlijk te ontspannen. Ter inspiratie zijn dertig bloedstollende boekentips op een rijtje gezet. De folder met deze koelbloedige boekentips ligt klaar in de bibliotheek of kan men downloaden via www.bibliotheeklingewaard.nl.

Gevonden

BEMMEL - Afgelopen zondag 1 juni heb ik een gouden armbandje gevonden veertien karaats in de Deken Dr. Mulderstraat in Bemmel

Er hangt een bedeltje aan. Maar het veertje van de sluiting is stuk. Graag zou ik het terug geven aan de eigenaar.

Jacqueline 0481 465868

Notenkrakers in concert bij Hof van Breunissen in Gendt

GENDT - Op maandag 16 juni geeft smartlappenkoor De Notenkrakers een spetterend optreden vanaf 19.00 uur in woonzorgcomplex Hof van Breunissen.

Het koor bestaat uit ongeveer 60 leden en een aantal muzikanten en zingt liederen die variëren van Zangeres zonder naam tot Jan Smit. Het belooft een waar spektakel te worden en we nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn.

De entree (inclusief een kopje koffie) is drie euro vijftig.

Exoduswandeltocht met een special voor jong en oud: de zeven-kilometerroute

De wandeltocht in de kern trekt veel belangstelling

HUISSEN - Tijdens het Exoduswandelevenement op zaterdag 28 juni wordt een nieuwe tocht aan het assortimenttoegevoegd. Met een knipoog naar Huissen 700 is een prachtige tocht ontwikkeld. De lengte ervan is zeven kilometer, zodat een breed publiek, oud en jong hem lopen kan.

De wandelaars maken natuurlijk kennis met WO II-gerelateerde elementen. Ook is er aandacht voor cultuur-historische en natuurlijke onderdelen. Startend vanaf De Buitenpoort komt de wandelaar allereerst in het Slingerbos en bij de kinderboerderij. De mooie paden geven alle kans om rond te kijken naar de prachtige bloemen (oude kolken) en de dijken.

Bezoek Liberation Luisterkei tijdens de wandeltocht

De deelnemer maakt kennis met de nieuwe wijk Mea Vota, een Exodusmonument en het Tuinbouwmuseum. In het tuinbouwmuseum is veel te zien over het tuinbouwverleden van Huissen en omgeving. Ook kan men hier een stempel op de startkaart zetten en iets eten en/of drinken.

Natuurlijk is de kort geleden gerestaureerde Watertoren aan het Klokkenpad ook onderdeel van de route. Via het Dominicanenklooster en het WO II-paneel komt men in het gezellige Huissen waar u nog naar de Liberation Luisterplek en het Massagraf wandelt en daarna terugloopt naar de Buitenpoort.

In Huissen kan men kennismaken met activiteiten van de gilden, die op deze dag, 28 juni, het Beleg en Ontzet gedenken en naspelen. Op de Markt treft men doedelzakspelers, tamboers van de gilden en mooie marktconcerten van verschillende muziekgroepen. Een must voor iedereen die via een korte route kennis wil maken met Huissen.
"Schroom niet: ga alleen, met of zonder het gezin of met de hond deze wandeling maken! Huissen 700 én het Exoduswandelevenement vinden elkaar in deze mooie zevenkilometertocht." Voorinschrijven kan ook, via www.exodushuissen.nl.

'Leven met nierprobleem is overleven!'

HUISSEN - Bastian de Weerd uit Huissen gaat samen met z'n broer en vader, en nog eens 75 andere deelnemers rondom het IJsselmeer Markermeer skeeleren, een afstand van 350 kilometer.

Vrijdag 20 en zaterdag 21 juni staat dit event op Urk op de kalender. Nu zou je denken, waarom de nierstichting. "Mijn moeder en de vrouw van Jan, weet sinds zes jaar dat ze een erfelijke nierziekte heeft. Haar nierfunctie wordt langzamerhand steeds minder. Op dit moment is haar nierfunctie nog ongeveer 23 procent. Doordat haar nierfunctie nog maar 23 procent is, moet ik ze zich aan een natrium-arm dieet houden."

"Nu begrijpt u natuurlijk dat we naarstig opzoek zijn naar donaties, om met hulp van u en andere donateurs, bedrijven en andere sympathisanten extra geld in te zamelen. Geld dat wetenschappers, technici, medisch specialisten en instituties in staat stelt met ons samen te werken aan doorbraken in de strijd tegen nierfalen."

"Kunt u wat missen? Elke euro is er één, doneren kunt u op IBAN NL28 RBRB 0845 1630 51 ten name van J. de Geus / Donatie Nierstichting.

Guinness World Records heeft ook toestemming gegeven om te proberen met dit superspektakel in het wereldberoemde boek te komen als we binnen 23 uur dit voor elkaar krijgen.

Radio en TV zenders hebben erg veel belangstelling voor het evenement RIJM2014. AT 5 Amsterdam heeft al toegezegd mee te gaan vanaf de start tot aan de afsluitdijk.

Meer informatie van dit skeelerevent staat op www.rijm2014.nl. "Samen met uw sponsorhulp, hopen we een flink bedrag te kunnen overhandigen aan de Nierstichting."

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+),
op KPN glasvezel kanaal 629 en op de website lingewaardlokaal.tv - uitzending live.
Lingewaard Lokaal Info kort: uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard.
Deze uitzending wordt elke dag om 15.00 en 17.30 uur herhaald. 12.00 uur.


TV Programmering:
Zondag
De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6, via UPC kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering;
Maandag
20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.
Dinsdag
20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aan-dacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.
Woensdag
20.00 – 22.00u De Diligence 2.0 – presentatie Tanja Houkes. Stap in voor een fascinerende zwerftocht langs oneindige muziekgrenzen.
Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad bijvoorbeeld een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een
bepaalde muziekstroming.
Vrijdag 20.00 – 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass en soul. Alles wat met de popmuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.
Zaterdag 07.00 – 09.00u; Herhaling om15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de 50 al een tijd gepasseerd en alhoewel hij de huidige muziek op z'n tijd, ook wel kan waarderen, ligt zijn passie vooral bij de 70's en 80's.Maar ook in de 60-er en 90-er jaren is er mooie muziek gemaakt; in Prettig Weekend hoor je: het nieuws, popnieuws, en de (bijna vergeten) muziek van deze dag, uit de 20ste eeuw de verjaardagskalender, een 'Beatleplaatje, het one-hit wonder, de RIP plaat. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van deze zaterdag, maar dan in het verleden.
09.00 – 11.00u Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uit tips voor het weekend, de agenda en het actuele nieuws.
11.00 – 13.00u L Magazine – presentatie Thea Bremer. L Magazine is een actualiteiten programma met lokale mensen, van gemeente, en politiek. Verder het landelijke nieuws en het lokale nieuws. Het weer praatje om het weekend goed in te plannen. Vrijwel iedere week zijn er live interviews met studiogasten.
Zondag 10.00 – 11.15u Kerkradio vanuit Huissen Stad Eucharistisch Centrum. Soort dienst; Eucharistische Viering. Voorganger: ? Koor: Gemengd koor Huissen Stad. Bijzonderheden: geen
11.15 – 13.00u Met een knipoog naar… presentatie – Hans Kleefman.
Een programma met lichte muziek met daarin klas-siek, jazz en blaasmuziek.
Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Aanmelden LingewaardUit! Festival/ Duurzaamheidsmarkt gestart!

BEMMEL - De derde keer op rij organiseert SWL samen met samenwerkingspartners op 7 september het LingewaardUit! Festival (voorheen Uitmarkt). Nieuw dit jaar is de samenwerking met Lingewaard Energie die op dezelfde dag en locatie de Duurzaamheidsmarkt zal organiseren.

Op deze dag kunnen jong en oud kennis maken met het sportieve, culturele en vrijwilligersaanbod in de gemeente Lingewaard. Een dag vol entertainment, workshops, sport en spelactiviteiten en een informatiemarkt met het sportieve, culturele en vrijwilligersaanbod in heel Lingewaard. Vrijwilligersorganisaties en verenigingen kunnen zich presenteren d.m.v. een kraampje al dan niet in combinatie met een clinic, workshop of ander type presentatie. Wees er snel bij want de aanmeldingen stromen al binnen. Aanmelden voor LingewaardUIT! per mail: e.melssen@swlingewaard.nl.

Het thema van de duurzaamheidsmarkt dit jaar is 'Energie en vrije tijd'. Bezoekers kunnen informatie krijgen over; energiebesparing (isolatie van de woning, opwekken van eigen duurzame energie met behulp van zonnepanelen et cetera), energiebesparende maatregelen die geen geld kosten (minder lang douchen, verwarming graadje lager) en duurzame mobiliteit onder andere door een elektrische fiets of scooter uit te proberen. Aanmelden voor een kraam op de duurzaamheidsmarkt kan via: info@lingewaardenergie.nl.

Meer informatie over de duurzaamheidsmarkt en Lingewaard Energie is te vinden op de website www.lingewaardenergie.nl. Informatie over LingewaardUIT! is te vinden op www.swlingewaard.nl.

Uitslag De Vliegende Post

LINGEWAARD - Op de laatste zaterdag van mei stond de tweede midfondvlucht van 2014 op het programma en ditmaal vanuit Soissons (333 km). Ze werden gelost om 08.00 uur met een noordelijke wind. H. de Wijse wint vanuit Soissons.


H. de Wijse 11 mee 6 pr. 1, 17, 19, 35, 36, 54; Chr. Graven 17 mee 6 pr. 2, 15, 29, 40, 41, 44; W. Geurtz & Zn 10 mee 5 pr. 3, 32, 45, 49, 55; A.J. van Olderen 23 mee 5 pr. 4, 6, 12, 39, 57; H. Leemreise 26 mee 6 pr. 5, 18, 22, 46, 47, 53; Muller – de Wijse 15 mee 4 pr. 7, 24, 26, 51; J. Evers 5 mee 1 pr. 8; Comb. Weijers 30 mee 5 pr. 9, 42, 50, 52, 56; T. Tinnenbroek 12 mee 7 pr. 10, 13, 14, 16, 25, 31, 38; Comb. Engelen 20 mee 6 pr. 11, 20, 27, 30, 33, 34; Comb. v. Zadelhoff 10 mee 2 pr. 21, 23; Wiltink-Meijs 20 mee 2 pr. 28, 48; Gebr. Graven 8 mee 1 pr. 37; J. Peters (G) 10 mee 1 pr. 43.

Meer aandacht voor lokale ondernemers bij aanbesteding

Lokale bedrijven vaker aan de slag in Lingewaard. Foto: Sjaak Veldkamp

BEMMEL – Het college gaat actief aan de slag om lokale ondernemers meer te betrekken bij het inkoop- en aanbestedingsbeleid van Lingewaard.

Van de redactie

De Veron is blij dat de gemeente de rode loper uitrolt voor de circa 3.500 ondernemers die in Lingewaard actief zijn. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van deze belangenbehartiger voor ondernemers in vervulling.

Wethouder Theo Peren refereert aan het coalitieprogramma: "In het aanbestedingsbeleid worden lokale ondernemers in de gelegenheid gesteld om in te schrijven en door het college gestimuleerd mee te dingen naar alle opdrachten."

Lokale ondernemers zagen gemeentelijke orders wegvloeien naar concurrerende bedrijven elders in het land. De belangrijkste wrevel was dat ze van de gemeente geen uitnodiging hadden gekregen om ook een offerte uit te brengen. En dat gaat in het vervolg gebeuren, maar dat betekent niet automatisch dat lokale ondernemers ook de opdracht krijgen, zo legt wethouder Theo Janssen uit.

Veron

De Veron is blij met het initiatief. François van Schaik en Anton Bouwmeister, beiden lid van commissie Regionale Economie en Politiek, voelen dat er voor de lokale ondernemers een 'warme wind' door Lingewaard waait. Van Schaik kan zich herinneren dat de Veron al vijf, zes jaar geleden de kwestie rond de aanbesteding en inkoop al bij de gemeente aangekaart heeft. "Waarom bijvoorbeeld drukwerk of wegenonderhoud buiten de gemeente uitbesteden terwijl we zelf gelijkwaardige bedrijven hebben." Het is niet alleen werkgelegenheid, maar er zit ook een sociale kant aan het verhaal, zegt Bouwmeister. Zonder sponsoring van lokale bedrijven zou het Lingewaardse verenigingsleven het knap lastig krijgen.

De Veron kreeg met de komst van burgemeester Marianne Schuurmans een luisterend oor voor de ontevreden ondernemers. Vanaf mei is de belangenbehartiger van ondernemers in serieus gesprek met Lingewaard. "De conclusie van het gesprek was dat we goed naar elkaar moeten luisteren. Het is ook belangrijk dat we elkaar weten te vinden." De liefde komt volgens Van Schaik niet van een kant. Zowel de gemeente als de ondernemers moeten investeren in een goede samenwerking.

De Veron denkt samen met de gemeente aan het opzetten van een Bedrijvenbank, een digitaal platform waarop alle lokale ondernemers zich kunnen presenteren. Het platform wordt gelinkt op de website van de gemeente.

De Veron houdt met de gemeente naar verwachting in oktober een bijeenkomst voor alle ondernemers in Lingewaard over het inkoop- en aanbestedingsbeleid en met name over hoe ondernemers via de Bedrijvenbank hun kansen op opdrachten kunnen optimaliseren...

Wiecherink Open LTC Gendt

GENDT - Het 31e open toernooi van LTC Gendt staat voor de deur. Dit jaar is Wiecherink Bouwmaterialen de hoofdsponsor van dit gezellige toernooi.

Van 7 tot en met 13 juli zullen de wedstrijden gespeeld worden op het tennispark in Gendt. Er wordt gestreden in de categorieën vier tot en met acht: gemengd dubbel, heren dubbel en dames dubbel. Uniek is het poulesysteem waarmee in Gendt gespeeld wordt. Hierdoor spelen alle deelnemers minimaal twee partijen.

Inschrijven voor het toernooi kan nog tot en met 23 juni via de websites www.toernooi.nl of www.ltcgendt.nl. "Zoek een tennismaatje en schrijf je in. Uiteraard kun je gedurende de toernooiweek ook dagelijks komen genieten van mooie tenniswedstrijden! Een WK-sfeertje zal uiteraard niet ontbreken."

Hobbyisten gevraagd voor 'schuttersbraderie' in Angeren

ANGEREN - Namens het schuttersgilde Sint-Bavo Angeren houdt de Lingewaard Koningschiet Commissie Angeren ( LKCA ) een grootse braderie rondom het Kulturhus van Angeren.

Om onze braderie nog meer 'kleur' te geven doet de LKCA een oproep aan alle hobbyisten en/of kraamhouders in de gemeente Lingewaard (of daarbuiten), die graag iets willen demonstreren en/of producten verkopen.

"Dit is een unieke kans om aan het publiek je hobby/waren te tonen op deze unieke locatie." Opgeven kan op het mailadres: lkca@stbavoangeren.nl onder vermelding van naam en hobby/verkoopwaren. Een uitnodiging en voorwaarden volgen via de mail.

Platform Zilverkamp-Zuid vergadert donderdag 12 juni

HUISSEN - Het platform Zilverkamp-Zuid heeft donderdag 12 juni de maandelijkse vergadering. Deze vindt plaats in de oude raadszaal aan de Lange Kerkstraat 17. De aanvang is 19.30 uur.

De vergadering is openbaar. Wijkbewoners kunnen de vergadering bijwonen en hun vragen, wensen en problemen kenbaar maken. Mogelijk kunnen die in een volgende vergadering beproken worden en via een contactformulier aan de gemeente kenbaar gemaakt worden.

Op de agenda staat onder meer werkplan 2014: verwijdering bielzen op verschillende lokaties in de wijk, stand van zaken revitalisering, toekomst wijkplatforms.

"Het platform zoekt versterking. Heeft u belangstelling of voelt zich betrokkenbij uw leefomgeving of verkeer en veiligheid in de wijk,schroom niet contact op te nemen met het secretariaat van het platform: secreariaat@zilverkamp-zuid.nl. Telefonisch kan ook R.Cheizoo 026 3254711.

Meer informatie staat op www.zilverkamp-zuid. Hier kzijn de notulen van de vergadering lezen, alsmede te bekijken wat in de periode in de wijk is gedaan aan leefbaarheid, veiligheid en verkeer.

Seizoensafsluiting met barbecue bij De Rienbloazers

HUISSEN - Op zondag 22 juni hebben De Rienbloazers uit Huissen hun jaarlijkse seizoensafsluiting.

De afsluiting is een barbecue en drinken en de kosten zijn dertig euro per persoon en voor dat bedrag kan je onbeperkt eten en drinken. De barbeque begint om 15:00 en duurt tot ongeveer 20:00 uur. De Rienbloazers maken muziek en er is ook voor muziek gezorgd.

Opgeven kan tot 13 juni bij de Mark Remie 06 20396147 en bij Frank Pauwelsen 06 51124531.

Duizend euro voor Maag Lever Darm Stichting

DOORNENBURG - De Maag Lever Darm Stichting heeft in de collecteweek van 19 tot en met 24 mei in Doornenburg.een bedrag van 1.018,47 euro opgehaald.

Jaarlijks krijgen meer dan 13.000 patiënten en hun naasten te maken met darmkanker. Darmkanker is de tweede kankersoort waar mensen in Nederland jaarlijks aan overlijden. Het geld dat opgehaald wordt met de collecte, stelt de MLDS in staat om wetenschappelijk onderzoek naar darmkanker te financieren.

Zonder de bijdrage en inzet van vrijwilligers en donateurs is dit onmogelijk. De MLDS is iedereen die een bijdrage heeft geleverd dankbaar.

"Mocht u de collectant gemist hebben, dan kunt u via www.mlds.nl een donatie doen ten name van Maag Lever Darm Stichting in Amersfoort."

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 17 juni is er weer een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.
Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 22) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Midzomernacht in De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Op 21 juni treedt de Theets Bluesband op in De Tichel.

Zanger van de band is Theo Hendriks (alias Theet).Zijn muzikaliteit en passie voor de blues waren in 2012 aanleiding voor het starten van een eigen band. Ed Bonel bespeelt de rhythm- en sologitaar. Ron van Hall bespeelt mondharmonica. Vincent van de Zanden bespeelt verschillende instrumenten. De gitarist Ventje Mamahit, de jakartaan, zal iedereen verrassen met zijn eigen sound. Willem Steven, met zijn jarenlange ervaring op Nederlandse podia maakt deze band compleet.

Na enkele wisselingen in de setting staat er nu een eigentijdse band met zes enthousiaste en ervaren blues muzikanten, die naast covers van onder andere Peter Green, Eric Clapton, Muddy Waters, Livi'n Blues ook eigen werk spelen, waaronder een slow blues nummer in Betuws dialect.

Verder treedt op de band Gojang. Deze band is in 2002 ontstaan vanuit een eenmalig muzikaal gebeuren. Momenteel bestaat Gojang uit: zang: Antoinette Pruijn, gitaar: Ventje Mamahit (ook Theets bluesband), basgitaar: Sigwin Schlotter, drums: Cees Janssen.

Het repertoire bestaat uit covers aangevuld met een paar eigen nummers. De stijl is pop en wordt gekenmerkt door swingende, funky dansmuziek, aangevuld met enkele rustige nummers. De muziek is van de 70-er jaren tot heden.

"Als dorpshuis zijn we erg blij dat onder ons dak ook muzikaliteit ten gehore is en wordt beoefend. We hebben de band 'horen' groeien tijdens hun repetities. We willen hen dan ook graag een open podium geven in Haalderen. Natuurlijk is iedereen welkom, de avond start om 20.30 uur. De entree is gratis.

Kunstwerken ruim maand bij winkeliers; 'Kunstkoopzondag' met Montmartre-sfeer Etalages winkels Huissen-centrum 'uit de kunst'

Foto Van Eimeren

HUISSEN – Waren de etalages van de ondernemingen in Huissen-centrum al aantrekkelijk, daar is nog een dimensie bijgekomen. Vanaf vrijdag 6 juni exposeren Huissense kunstenaars hun werken achter de winkelruiten. 'Kunst in de Etalage' duurt tot en met 13 juli, dat tot Kunstkoopzondag is verkozen.

Ongeveer twintig Huissense kunstenaars, zowel professionals als amateurs, zullen hun werken achter de ruiten van maar liefst dertig winkels exposeren. Dit project, Kunst in de Etalage, duurt dus ruim een maand en is een samenwerking tussen Kunstplatform Mea Vota en Ondernemersvereniging Huissen (OVH). Het project is vrijdag 6 juni gestart, aan de vooravond van de festiviteiten rond Huissen 700 Jaar Stad. Dit thema is veelal terug te zien in de getoonde kunstwerken.

De consument of kunstliefhebber kan een enerverende route afleggen door de winkelstraten van het stadje van plezier. Bij ieder kunstwerk staat informatie vermeld van en over de maker en soms ook de prijs.

Sirene en dj

Kunst in de Etalage duurt tot en met 13 juli, dat direct tot Kunstkoopzondag is verkozen. Van 12.00 tot 17.00 uur ziet de Markt er uit als een soort Place du Tertre, het wereldberoemde kunstenaarsplein in de Parijse wijk Montmartre. Daar laten vele kunstenaars zien hoe zij werken. Hiervoor mogen zich nog kunstenaars aanmelden bij Marianne Charbon ('t Wijnhuys) en Annette Janssen (Monsoon). Of bij een van de deelnemende kunstenaars, zoals Martha van Geelen (026 3250305) en Cor Melchers (026 3257425). Deelname is gratis en er is de mogelijkheid om de creatieve en artistieke uitingen te (ver)kopen.

Op de Markt is er verder Franse muziek, de mogelijkheid voor kinderen om zelf kunst te maken en zijn er 'kunstige' proeverijen. Bovendien zijn er veel aanbiedingen in de winkels in de kunstig versierde straten van het centrum. Alle reden om Kunst in de Etalage én de Kunstkoopzondag op 13 juli te bezoeken!

Open eetcafé in Huissen

HUISSEN - Donderdag 12 juni vindt er een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster tvan Huissen. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

"Wilt u mee-eten, dan kunt u zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555." Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 12 juni bestaat uit tomatensoep, karbonade met verse sperziebonen en aardappeltjes en als nagerecht een verrassingstoetje.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Succesvol optreden schutters Op de Korrel

BEMMEL - Tijdens de Landelijke Klasse Kampioenschappen Luchtwapens welke onlangs in de accommodatie van Op de Korrel in Bemmel werden gehouden hebben de eigen schutters prima prestaties geleverd. Vier individuele eerste plaatsen en daarnaast nog eens drie teamtitels betekende naast een aantal ereplaatsen een succesvol optreden van de eigen leden.

Luchtgeweer. Bij het onderdeel Luchtgeweer werd Jasper Klomp in de hoofdklasse eerste met een score van 588 punten. Hij werd daarbij op de tweede plaats, wel op enige afstand, gevolgd door clubgenoot Marco van Woudenberg met 581 punten. Ook bij de dames was er in de hoogste klasse succes voor Op de Korrel. Meervoudig Nederlands kampioene Stine Andersen werd eerste met een puntentotaal van 395, voor Rosanne Brandenbarg uit Borculo met 393 punten.

Ook het herenteam in de hoofdklasse, bestaande uit Jasper Klomp, Joeri van Woudenberg en Richèl Rensen werd eerste met 1740 punten voor De Berkelschutters uit Borculo met 1703 punten. Aangezien aan deze wedstrijd het Nederlands Kampioenschap was verbonden behaalde genoemd team tevens de Nederlandse titel. Het damesteam, bestaande uit Stine Andersen, Leny Huisman en Amanda Polman eindigde als derde.

Bij het onderdeel Luchtgeweer Opgelegd greep Sjaak Polman net naast de titel. Hij had, evenals Hub Lenoir uit Landgraaf een gelijke score van 397 punten, doch zijn Limburgse opponent had één betere tien geschoten, 34 om 33).

Luchtpistool

In de klasse Veteranen bij het onderdeel luchtpistool behaalde Koos Janssen met 369 punten de eerste plaats. Samen met Theo Lamers en Chris de Graaf vormde Koos ook het winnende team in genoemde klasse. Daarmede werden zij tevens Nederlands kampioen.

Ook het onderdeel Luchtpistool Opgelegd werd een prooi van Koos Janssen, die onlangs overigens al weer voor de tweede maal op rij Nederlands kampioen was geworden, met een score van 389 punten. Teamgenoot Chris de Graaf werd derde met een totaal van 382 punten.

Te vermelden valt ook nog, dat het seniorenteam van Op de Korrel, bestaande uit Frank Streng, Bart Grutters en Bart Wolters Nederlands kampioen werd bij het Luchtpistool Staand.

Uitslagen Jeugdsportloterij

LINGEWAARD - De uitslagen van de 54e Jeugdsportloterij zijn bekend. Bij deze loterij zijn de volgende verenigingen aangesloten: Angeren, De Bataven, Bemmel, Driel, GVA, HAVO, Hulhuizen, Jonge Kracht, RKHVV, Spero en SVHA.

Goedgekeurd bij besluit van de kansspelautoriteit dd 10 februari 2014, onder nummer 8141.Trekking 12-05-2014, om 20.00 uur t.o.v. Lingewaerd Notarissen te Huissen in Clubhuis SVHA De Zandakkers te Herveld.


1e prijs € 4500,-- op lotnr. 5543, 2e prijs € 1125,-- op lotnr. 8270, 3e prijs € 450,-- op lotnr. 27194, 4e prijs € 225,-- op lotnr. 16478, 5e prijs € 115,-- op lotnr. 30534, 6e prijs € 50,-- op lotnr. 14624, 7e prijs € 50,-- op lotnr. 14279, 8e prijs € 50,-- op lotnr. 3597, 9e prijs € 50,-- op lotnr. 21092, 10e prijs € 50,-- op lotnr. 28449.

11e tot en met 50e prijs groot € 25,-- zijn gevallen op de navolgende lotnummers:
1904 7630 13578 21419 24530 2312 8995 13972 21475 25050 3294 9549 14550 21505 25544 3364 10021 16050 23193 26190 3500 10268 17334 23234 28323 3979 12230 19209 23482 289815290 12902 19466 23528 30221 5694 13397 19738 24226 30943

51e tot en met 100e prijs groot €. 10,-- zijn gevallen op de navolgende lotnummers:
894 5582 14092 18700 26479 1210 7800 14276 19331 26487 1283 7881 14434 20377 26658 1381 8943 15440 21743 27293 1535 11164 15736 22213 28264 2454 11348 17083 22432 28464 3118 11805 17120 23778 29034 3928 12000 18134 23932 29157 4455 13231 18520 24233 29758 4543 13720 18564 25925 31378

Totaal prijzenpakket 8.165 euro

De penningmeester van de Sportbelangen Gemeenschap Over Betuwe zal na ontvangst van het prijsbepalende lot de prijs zo spoedig mogelijk overhandigen dan wel op uw bank- cq girorekening overmaken (penningmeester is mevrouw M. Janssen, Van Aemstelstraat 6, Doornenburg; telefoon 0481423722).

Toneelgroep Mozaïek naar defilé in Apeldoorn

ANGEREN -Toneelgroep Mozaïek uit Angeren doet volgende week zaterdag 14 juni mee aan het defilé in Apeldoorn. Dit op verzoek van Stichting Exodus en Koninklijk Apeldoorn. Het defilé is ter ere van 200 jaar Koninkrijk.

"Wij zijn misschien wel de kleinste toneelgroep in Nederland. Toch gaan wij met 32 mensen de evacuatie uitbeelden van 1944 uit de Betuwe." De foto is gemaakt tijdens de evacuatietocht ter gelegenheid van '100 jaar gelegerd in Gelderland'.

IN EEN OOGOPSLAG – WEEKENDVIERINGEN de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Zaterdag 14 juni

13.00 u. St. Donatus Bemmel, Gezamenlijke doopviering met pastoor Peters

14.30 u. St. Martinus Doornenburg, Gezamenlijke doopviering met pastoor Peters

16.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Gezamenlijke doopviering met pastoor Peters

Zaterdag 14 juni

19.00 u. St. Bavo Angeren, Communieviering met Pastor Kallen en het Gemengd koor

19.00 u. OLV van Zeven Smarten, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Relight

Zondag 15 juni

10.00 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor SPETTERS, 1e H. communie

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het Gemengd koor

Meters plantwortels in afvoer

ANGEREN - Tijdens werkzaamheden in opdracht van de gemeente Lingewaard trof men op de Pietershof in Angeren wel iets heel vreemds aan.

Tijdens het vervangen van de bestaande vuilwaterriolering en het aanleggen van een nieuw hemelwaterriool bleken er in de afvoer van het huis van de familie Jansen plantenwortels te groeien. Bij verwijderen hiervan bleek het om wortels te gaan van wel vier meter lang!

"Er kwam geen einde aan, zoiets heb ik tot dusver nooit meegemaakt" aldus een van de graafmedewerkers. De familie Jansen woont sinds kort op dit adres dus hadden nog geen problemen ondervonden van dit verschijnsel. Gelukkig konden de wortels worden verwijderd en is het hemelwaterriool weer schoon.

Roos Bloemberg nieuwe rector OBC Bemmel

BEMMEL - Vanaf 1 augustus zal Roos Bloemberg (55) uit Zevenaar aantreden als nieuwe rector van OBC Bemmel, locatie De Heister. Hiermee neemt zij de plaats in van Aly Smelt-Medendorp, die wegens een carrièreswitch richting het Instituut Leraar en School (ILS) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het Over Betuwe College per 1 augustus zal verlaten.

Roos Bloemberg is momenteel werkzaam als conrector onderwijs en plaatsvervangend rector bij het Ludger College in Doetinchem. Zij heeft in haar verleden diverse opleidingen behaald, waaronder de Master of Educational Leadership aan de Universiteit van Amsterdam en haar eerstegraads bevoegdheid docent Frans aan de Hogeschool van Utrecht. In 1983 is haar carrière gestart als docent Frans op het Candea College en vervolgens heeft zij haar loopbaan vervolgd op het Liemers College. Op die school werd zij in 2003 tot afdelingsleider/locatiedirectielid benoemd.

Het College van Bestuur is ervan overtuigd dat Roos Bloemberg de uitstekende kwaliteiten van OBC Bemmel kan borgen en verder kan uitbouwen. Het bestuur is van mening dat zij in Roos Bloemberg een zeer goede rector voor OBC Bemmel heeft gevonden en heeft het volste vertrouwen in een goede en plezierige samenwerking.

Joost Hendriksen wint Blitz-toernooi in Salou Open

Joost Hendriksen

SALOU/HUISSEN - Elk jaar wordt in Salou (Spanje) een groot internationaal damtoernooi gespeeld. Zoals altijd was de wereldtop ruim vertegenwoordigd met negen internationale grootmeesters.

Er wordt een toernooi gespeeld in normaal tempo en een Blitz- toernooi (sneldammen).

Joost Hendriksen, speler van team 1 van damvereniging VBI verraste vriend en vijand door het Blitz-toernooi op zijn naam te schrijven met twaalf punten uit zeven wedstrijden. Daarmee bleef hij de achtervolgers uit het illustere gezelschap één punt voor.

Oud-wereldkampioen Guntis Valneris van damvereniging VBI was in het toernooi met normaal tempo lange tijd koploper maar moest in de slotronde zijn meerder erkennen in de huidige wereldkampioen Alexander Georgiev. Met één punt achterstand veroverde hij de derde plaats. Ook in dit toernooi speelde Joost Hendriksen uitstekend. Met twee slechts twee punten achter de winnaar behaalde hij een verdienstelijke veertiende plaats.

Schoutstraat Gendt vijfentwintig jaar: feest!

GENDT - Dit jaar bestaat de Schoutstaat in Gendt 25 jaar. Daarom wordt niet alleen voor de huidige bewoners een buurtfeest georganiseerd, maar zijn dit jubileumjaar ook de oud-bewoners benaderd om dit feest met z'n allen te vieren!

Het aantal aanmeldingen is geweldig, een reden om groots uit te pakken: jong en oud zullen genieten van typisch Gendtse ingrediënten voor een feestje: diverse spelactiviteiten voor de kinderen, eten, drinken, een onwijs lekker toetje en een tent met live muziek!

Het feest wordt gehouden worden op zaterdag 21 juni in de speeltuin tussen de Schoutstraat en de Gildestraat. De festiviteiten starten rond de klok van 14:00 uur en zal duren tot middernacht.

De organisatie heeft zoveel mogelijk geprobeerd oud-bewoners van de Schoutstraat te bereiken. "Bent u een oud-bewoner van de Schoutstraat, heeft u zin om met ons mee te feesten, maar hebben we u per abuis niet weten te bereiken, neem dan contact op met T. Wannet (Schoutstraat 56) om u alsnog aan te melden!"

Opening dagverblijf De Minkhof eind augustus

LINGEWAARD - De bouw van het dagverblijf is bijna gereed en de eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het kippenhok.

De maand juni staat in het teken van de afwerking van het dagverblijf, denk aan: de wanden, de vloeren en de keuken. Hierna kan aan de inrichting worden begonnen.

De officiële opening vindt plaats op zaterdag 30 augustus. Hierover volgt op een later tijdstip meer.

Helemaal up-to-date blijven wat betreft de Minkhof? Informatie staat op www.facebook.com/deminkhof en twitter @DeMinkhof.

Tuinweek Groei en Bloei: tegel eruit, plantje erin!

LINGEWAARD - Van 14 tot en met 21 juni wordt de Nationale Tuinweek georganiseerd door de Landelijke Vereniging Groei en Bloei. Ook de afdeling Overbetuwe/ Lingewaard heeft een leuk groen programma.

Zaterdag 14 juni kan men mee naar de tuin Villa in Persingen. 16 juni en 17 juni zijn De Open Tuinenroutes in Lingewaard en Overbetuwe. Daarnaast is de ludieke actie 'Tegel eruit, plantje erin'. Dit met de bedoeling om Nederland groener te maken.

Tegen inlevering van een tegel of een flyer krijgt men een vaste plant cadeau. Er is helaas een beperkt aantal planten beschikbaar, dus : Wie het eerst komt… Deze acte is bij tuincentrum Helsen, Karstraaat 39, Huissen. Flyers zijn onder andere verkrijgbaar bij bloemisten, Welkoop en bij Helsen en Het Stekje in Driel. Meer informatie over tuinbezoek Persingen staat op www.over-betuwe.groei.nl.

Samenspeelles Eska groot succes

BEMMEL – Maandag 2 juni vond de tweede samenspeelles plaats. Een druk bezochte avond in het EskaDome. Blazersbende concerten en reünie in aantocht.

De leerlingen van Eska hadden hun familie, vriendjes en vriendinnetjes uitgenodigd voor de tweede samenspeelles die onder leiding stond van docente Jetty Dokter. Er werd zelfs samen met de ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's enkele stukjes samengespeeld. Ook na de les was het een gezellig samenzijn waarbij de aanwezige kinderen kennis konden maken met diverse muziekinstrumenten en geïnteresseerde kinderen zich aanmelden voor muzieklessen bij ska.

Binnenkort vinden ook weer in De Kinkel de Blazersbende-concerten plaats. Deze zullen, net als vorig jaar, met medewerking van Eska worden gehouden.

Voor de leerlingen van de basisschool Mikado vindt dit plaats op 24 juni en voor de leerlingen van Jenaplanbasischool Donatushof op 2 juli. Uiteraard zijn familie, vriendjes en vriendinnetjes welkom om dit muzikaal spektakel te beleven.

"Vergeet u als (ere)-leden en oud-leden niet in te schrijven voor de Eska-reünie op 13 september, de vooravond van Aalbers-taptoe Bemmel. U bent vanaf 20.00 uur welkom in het EskaDome aan de Sportlaan 1c in Bemmel. De kosten bedragen inclusief drie consumpties vijf euro.

Heeft u nog foto's of beeldmateriaal van de afgelopen 55 jaar? Laat het even weten."

Opgeven kan tot 30 juni via pr@eska.nl of 06 13161673. Meer informatie staat op www.eska.nl. Eska staat ook op twitter @ESKABemmel en op www.facebook.com/Eskabemmel.

Geslaagde creatieve ochtend in Gendt

GENDT - Vanaf 4 juni is het Participatiepunt Gendt gestart met het organiseren van een maandelijkse creatieve ochtend. Elke eerste woensdag van de maand kunnen mensen, ook diegene die in het dagelijks leven een beperking ondervinden, creatief aan de slag met verschillende materialen. Deze zijn onder andere verkregen zijn door bemiddeling via de Oost Betuwse Uitdaging (www.oostbetuwseuitdaging.nl).

De Creatieve ochtenden vinden plaats in de Centrumzaal in de Hof van Breunissen en zullen de gehele zomerperiode doorgaan. De begeleiding is geheel in handen van drie zeer bekwame vrijwilligsters; Jannie van de Werken, Masja van Driel en Nancy Evers.

"Zin om een ochtend creatief bezig te zijn met schilderen, tekenen, boetseren, houtbewerking, kaarten maken of soortgelijke activiteiten? Meld je dan aan voor de volgende crea-ochtend op 2 juli (maximaal twaalf deelnemers) via Participatiepunt Gendt, telefoon 088 2552510; e-mail: ppgendt@swlingewaard.nl; SWL Meldpunt, telefoon 088 2552555 / e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl of bij de receptie Sint-Jozef, telefoon 0481 4211338 / e-mail: receptie@stjozefgendt.nl.

De crea-ochtenden zijn bij het Participatiepunt Gendt, Hof van Breunissen, Kloosterplein 4 in Gendt op elke eerste woensdagochtend van de maand, van10.00- tot 12.00 uur. Deelname kost inclusief koffie/thee twee euro vijftig. Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/participatiepunten/pp-gendt.

Scott Huting de eerste beste Rolling Barrel Skelteraar...

HAALDEREN - Op de Lingewaardse Meifeesten heeft Rolling Barrel de allereerste competitie op de skelter georganiseerd.

Scott Huting, zoon van Erik en Silvia Huting die het in alom bekende houten huisje in Haalderen hun cafetaria Moos runnen, was de gelukkige winnaar van de hoofdprijs, en mocht een fiets ter waarde van 450 euro uitzoeken bij Van Dam Tweewielers in Gendt.

Scott is natuurlijk heel erg trots op zijn prestatie, en de fiets kwam goed van pas omdat hij vanaf september naar de middelbare school gaat.

"Wil jij ook een keer meedoen met een competitie in de Rolling Barrel? Op de website www.rollingbarrel.nl staan de data dat je je kunt inschrijven."

Bio- en versmarkt in kloostertuin van Dominicanen

HUISSEN - Dominicanenklooster Huissen, leveranciers en regionale producenten laten zien en proeven van hun produkten en geven uitgebreide informatie. Bij mooi weer is dit natuurlijk in de kloostertuin.

Deelnemende bedrijven zijn Eigenart/Driestroom (begeleid werken) uit Bemmel, Tebuiten (reizende tuinwinkel), Puurland (online boodschappenservice met regio produkten), Dynamic Foodshowroom (catering en eetcafe) en Zuivelboerderij IJsseloord uit Arnhem, de Creatieve Muis (creatieve workshops), 't Wijnhuys (wijn, bier en gedistilieerd) en de Wereldwinkel uit Huissen, Landwinkel de Woerdt uit Ressen en Masline Olijfolie (Siciliaanse olijfolie).

De markt is zondag 15 juni van 11.00 tot 16.00 uur bij het Dominicanenklooster aan de Stadsdam 1 in Huissen. Entree is gratis. Meer info:rmatie staat op www.kloosterhuissen.nl/p/910.

Repair Café in Angeren, Doornenburg én Bemmel

LINGEWAARD - Iedereen die iets te repareren heeft zoals kleine elektrische apparaten of kleding kan deze week op één van de volgende locatie terecht:

Donderdag 12/6 Repair Café in Dorpshuis Angeren van 12:30 – 14:30 uur (geen kledingreparaties).

Vrijdag 13/6 Repair Café in Ontmoetingscentrum Doornenburg van 10:00 – 12:00 uur.

Zaterdag 14/6 Repair Café in Betuweland-Liduina van 14:00 – 16:00 uur.

Tijdens de Repair Cafés zijn de Participatiepuntmedewerkers ter plekke voor (hulp)vragen, bemiddeling bij vrijwilligerswerk, informatie over activiteiten in de buurt of gewoon om eens kennis te maken.

Gereedschap is aanwezig en deskundige reparatievrijwilligers gaan samen met jou zoveel mogelijk spullen proberen te maken en te redden van de afvalberg. Er kan echter geen garantie worden gegeven dat apparaten weer gemaakt worden. Heb je niets te repareren, maar wil je eens een kijkje nemen. Dan bent je welkom voor een gezellig praatje. In het Repair Café gaat het namelijk niet alleen om het repareren van spullen, het biedt ook een leuk ontmoetingsmoment.

Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/participatiepunten.

Kerkdienst protestantse kerk Gendt

GENDT - Op zondag 15 juni is er een speciale ZWO-dienst in de protestantse kerk van Gendt. ZWO is de afkorting van Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking. Samen met andere protestantse gemeenten in de regio heeft de ZWO-commissie een project in de Oekraïne uitgekozen om gedurende drie jaar te ondersteunen.

Het project is een school met internaat vlakbij de stad Lviv in het westen van Oekraïne. Op deze school worden kinderen van 6 tot 18 jaar opgevangen, die het thuis niet goed hebben en ze krijgen er onderwijs. Vorig jaar september heeft de directrice van de school, samen met een lerares Engels, een bezoek gebracht aan onze gemeenten en volgend jaar hopen we, als de situatie het toelaat, met een groep jongeren een tegenbezoek te brengen aan 'The School of our Dreams', zoals ze zelf de school noemen.

De kerkdienst zal in het teken staan van 'Talenten delen wereldwijd'. Gemeenteleden kunnen hun talenten tegen betaling aanbieden en de opbrengst is voor de school in Oekraïne. De talenten variëren van een taart bakken of boodschappen doen of een wandeling maken met iemand. Al deze talenten worden te koop aangeboden. Na afloop van deze ZWO- dienst is er traditiegetrouw een kraam met verkoopspullen van de Wereldwinkel en drinken we koffie met elkaar. Iedereen is welkom in deze dienst.

Ervaar en beleef het authentieke motorsportgevoel Motor-event Classic-TT zet Elst op de sportieve kaart

ELST – Op 21 en 22 juni wordt de derde Classic TT gehouden op bedrijventerrein De Aam. De organisatie heeft weer de medewerking van de gemeente en de aanliggende bedrijven gekregen. Zo gaat het evenement niet verloren en krijgt wellicht de kans om een terugkerend groots evenement te worden. Meer dan driehonderd renners nemen eraan deel.

Twee dagen lang worden er op dit circuit diverse races en demoritten verreden op klassieke racemotoren. "Een klassieke racemotor is geen fabrieksracer", vertelt Jan van Dam van de organiserende stichting. "Het is een productiemotor die in het verleden omgebouwd werd naar een race- of superbikemotor. Deze verdwenen naar musea, werden aan het plafond van een kroeg gehangen of in schuurtjes geplaatst. En daarmee verdween ook de straatraces voor deze motoren."

Er zijn er nog twee of drie in heel Nederland. En daarvan is Elst er een. De motorrijders roemen het circuit: goed, breed asfalt in combinatie met mooie bochten en de spectaculaire 'jump'. En als Jan van Dam zijn eigen Ducati 650 Pantah klaar heeft, zit hijzelf ook dat weekend op de motor...


De aanvang van het spektakel is zaterdagavond 21 juni. Om 19.00 uur gaan veertig teams in de endurance racedemo van start. Dit is een lange afstandswedstrijd waarin motoren van vijfentwintig jaar en ouder in drie uur tijd zoveel mogelijk ronden rijden. Deze avond wordt feestelijk opgeluisterd door de muziekband Fast Lane, een in retro pop en rock gespecialiseerde band. Classic-TT Elst moet uiteindelijk gaan uitmonden in een gezellige retro-motorkermis, vindt Jan van Dam.

Op zondag 22 juni vanaf 11.00 uur worden er diverse demo's gereden in de klasses: 50cc, 125cc, 250cc, 350cc, 500cc, 750cc, zijspan en clubklasse.

Het rennerskwartier is vrij toegankelijk. De toegang tot dit fraaie evenement bedraagt vijf euro (zaterdag vanaf 18.00 uur en zondag vanaf 11.00 uur). Meer informatie staat op www.classic-tt.eu.

Sportfondsen Nijmegen steunt Spieren voor Spieren

NIJMEGEN - Op vrijdag 20 juni vindt voor de derde keer de Midzomernachtduik plaats. Dit jaar wordt het landelijke evenement voor het eerst samen georganiseerd met Spieren voor Spieren. Zo wordt met de Midzomernachtduik niet alleen de zomer ingeluid, maar zamelt Sportfondsen Nijmegen ook geld in voor kinderen met een spierziekte.

De Midzomernachtduik is een initiatief van het magazine Zwembadbranche en verwijst naar het midzomernachtfeest, een bekend verschijnsel in met name de Scandinavische landen. Door op één moment alle krachten te bundelen, kan het zwemmen in één keer op een positieve manier extra onder de aandacht worden gebracht. Vorig jaar deden meer dan honderd zwembaden aan dit evenement mee, naar verwachting zal dit cijfer dit jaar worden overtroffen. Zoals gebruikelijk stelt elk zwembad z´n eigen programma samen om te laten zien hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te zwemmen.

Ook Sportfondsen Nijmegen doet op 20 juni mee aan de Midzomernachtduik. Wilt u ook zwemmend de zomer inluiden? Kom dan 20 juni naar Openluchtbad de Goffert, Goffertweg 22. Er geldt een normaal entreetarief. Vrijwillige donaties komen ten goede aan Spieren voor Spieren.

"Hoe ziet het programma eruit? Van 19.00 tot 21.30 uur kunt u recreatief zwemmen." Daarnaast zijn er twee activiteiten in het vijftigmeter-bad: 19.30 uur AquaLatin en 20.30 uur AquaRelax. De avond wordt afgesloten met het oplaten van wensballonnen.

Camping Waalstrand viert haar vijftigjarig bestaan

HULHUIZEN - Begin jaren zestig zagen de eerste gasten het al. De uiterwaarden langs de Waal in Hulhuizen bij Veerhuis Concordia zijn een mooie plek om te kamperen. Een mooi grasland, aflopend zandstrand naar de rivier en een gezellig café voor een drankje. Het was de aanzet voor Gerus en Thea Cornelissen om met een Camping te beginnen. 6 mei 1964 was het dan zover. Camping Waalstrand opende haar poorten.

In de beginjaren werd er niet zoveel verdiend en werd er vooral geïnvesteerd in de ontwikkeling van de camping. Vele gasten hebben de camping bezocht. In de eerste vijfentwintig jaar waren er vooral veel jonge gezinnen vaste gast. Daarna is langzaam de omslag gekomen naar meer toeristische gasten.

Sinds 2001 zijn zoon Roger Cornelissen samen met Anciëlla Tap de eigenaren van Camping Waalstrand. De camping wordt nog steeds druk bezocht, door zowel gasten uit de directe omgeving (ook Gendt) als ook uit de rest van Nederland en ver daar buiten. Nog steeds heeft de camping en omgeving dezelfde aantrekkingskracht op gasten als in de beginjaren zestig.

Het vijftigjarig jubileum wordt natuurlijk gevierd. Op zaterdag 14 juni is er een feestavond voor de campinggasten. De feestavond wordt 's middags voorafgegaan door een receptie. "Wij nodigen iedereen, (oud)gasten en belangstellenden, die ons met het jubileum willen feliciteren van harte uit om dat tijdens de receptie te doen. Deze vindt plaats op zaterdag 14 juni van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens de receptie zal een mooie fotovoorstelling te zien zijn die de vijftigjarige geschiedenis van Camping Waalstrand in beeld zal brengen.

Camping Waalstrand, Waaldijk 23A, Gendt; telefoon 0481 421604; www.waalstrand.nl.

Gratis lezingen en kinderworkshops Doornik

BEMMEL - Zepplinn Marjo Wiltingh en Jos Janssen bouwen in opdracht van Staatbosbeheer de Mauritstoren in het kader van de landschapstrienale. U kunt meebouwen en deelnemen aan de gratis workshops of de lezingen bijwonen van Ferdinand van Hemmen Bouwperiode van de toren is 10-21 juni, bouwtijden van 13.00-19.00 uur.

Voor de schooljeugd worden diverse workshop gehouden 'verbeelding van wachttorens' maar ook hoe maak je vuur en vele andere spannende dingen. Deze workshops wordt verzorgd door Jeanette Boogmans. Plaats: landgoed Doornik natuurakkers bij de torenbouw.

Op woensdag 11 juni 13.30 treden kinderen in het voetspoor van prins Maurits en gaan zelf torentjes bouwen. Ferdinand van Hemmen maakt de kinderen enthousiast met een boeiend achtergrondverhaal. Locatie: Natuurleslokaal Amfitheatertje landgoed Doornik.

Op zaterdag 14 juni 15.00: Excursie in de omgeving van de Mauritstoren door Ferdinand van Hemmen. Deelnemers zien hoe het landschap oogde in de tijd van prins Maurits, waar de rivier stroomde, de dijken oprezen en de torens van de rivierverdediging stonden. Kinderactiviteiten worden verzorgd door Jeanette Boogmans, Zebrarups Natuureducatie woensdag 11 juni, zaterdag 14 juni, zondag 15 juni, woensdag 18 juni en zaterdag 21 juni. Tijden zijn van 13.00 tot 17.00. en door Zepplinn.

21 juni is de oplevering Mauritstoren 15.00 tot 18.00 een divers programma van sprekers, colorfullcitykoor en theater. Meer informatie en aanmelding via www.zepplinn.nl en info@zepplinn.nl; 06 51587368.

Cadeautje van vier Huissense onderneemsters aan (trouwe) klanten Keiharde euro's voordeel met de Gift Card

HUISSEN – Vier onderneemsters zijn trots op en dankbaar voor de grote en vooral trouwe klantenkring die zij de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Daarom maken Marianne Charbon van 't Wijnhuys, Annette Janssen van Bono Blue/Monsoon, Monique Toonen van Hebbes en Juul Nijhuis van Juul Bodyfashion een warm gebaar naar al hun klanten, met…. de Gift Card!

De vier onderneemsters hebben de samenwerking gezocht en de Gift Card bedacht. Hiermee willen zij hun klanten hartelijk bedanken voor hun trouwe bezoek aan een van de winkels." , aldus de dames.

De Gift Card wordt cadeau gedaan als men een aankoop boven de vijftig euro doet bij een van de genoemde winkels. Via de Gift Card krijgt de klant keiharde euro's korting, in de vorm van een kaartje op creditcard formaat, zodat deze op een volgend moment weer in dezelfde winkel besteed kunnen worden. Een cadeautje in cash geld dus.

Het uitreiken van de Gift Card is begin juni gestart. De euro's kunnen tot zes maanden na datum verzilverd worden. ''Heel graag tot ziens in een van onze winkels!''

Back to the Music in Huissen

De zeskoppige coverband Back in Business is een van de vele live bands tijdens Back to the Music op zondag 6 juli in Huissen

HUISSEN – Zondag 6 juli maakt Huissen (en omgeving!) zich weer op voor het muzikale live-spektakel Back to the Music. Het immer drukbezochte en gezellige open lucht evenement dat georganiseerd wordt door de horeca in Huissen-centrum beleeft alweer de twaalfde editie. Vanaf deze week worden de optredende bands voorgesteld. Deze keer What-Ever en Back in Business.

Op vele buitenpodia bij de diverse horecagelegenheden zullen bands en acts live van 14.00 tot 20.00 uur de bezoekers in vervoering brengen. Op het podium bij café Enjoy en café De Kater speelt Back in Business (zie foto). Een zes man sterke coverband met heel veel ervaring die de meest uiteenlopende muziek speelt uit de jaren 60, 70 en 80. Van (Neder)pop tot rock en van blues tot rock 'n roll. Denk aan nummers als: Alles is liefde, Brown Sugar, Mustang Sally en Long train running.


Bij De Dijk maakt zangeres Jamie er met haar band What-Ever ook een feestje van. De flamboyante zangeres betrekt het publiek nauw bij hetgeen er gespeeld wordt. En dat repertoire is heel breed. Reggae wisselt net zo makkelijk af met een smartlap als een rockklassieker met een hit van nu als country met Duitstalig. Dus Bob Marley meets André Hazes en Bon Jovi meets Pharell en John Denver meets Andrea Berg.

Volgende week worden de bands 'van' de Buitenpoort voorgesteld, drie maar liefst… Buddy Friends, Flashback en 'Status Quo'.

Open dag en inspiratiefair bij natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem

ARNHEM - Voor op zaterdag 21 juni van 11:00 tot 16:00 uur organiseert natuurbegraafplaats Heidepol een open dag en inspiratiefair. Tijdens deze open dag kunt u op bijzondere wijze kennis maken met Heidepol en natuurbegraven.

Heidepol is gelegen op een prachtige locatie tussen Arnhem en Ede, nabij Nationaal Park de Hoge Veluwe. Verscholen tussen de bossen, weg van de dagelijkse drukte. Natuurbegraven is in Nederland relatief nieuw. Anders dan op een reguliere begraafplaats wordt een laatste rustplaats hier vanzelf weer onderdeel van de natuur. Een houten gedenkteken markeert het graf. Hierdoor blijft de natuurlijke omgeving behouden en merk je nauwelijks dat je je op een begraafplaats begeeft. Door het eeuwigdurend grafrecht zijn er voor nabestaanden geen zorgen meer voor de toekomst.

Naast de belangrijke functie van een begraafplaats, is Heidepol een openbaar natuurgebied. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de natuur. Zo worden de velden verschraald, waardoor heide op den duur weer volop zal bloeien. Uiteindelijk zal natuurbegraafplaats Heidepol als natuurgebied blijven bestaan voor de volgende generaties.

"Wilt u de schoonheid van deze bijzondere plek zelf ervaren? Kom dan op zaterdag 21 juni tussen 11:00 en 16:00 uur naar onze open dag en inspiratiefair. Er zijn diverse stands waar onder andere prachtige bloemsierkunst, herinneringssieraden en uitvaartfotografie worden getoond. U kunt in alle rust rondwandelen over de natuurbegraafplaats. Er zijn gidsen aanwezig om u rond te leiden. Er wordt muziek gespeeld in de open lucht en u kunt genieten van een kopje koffie of thee en iets lekkers. Kijk voor meer informatie op onze website www.heidepol.nl/opendag."

Natuurbegraafplaats Heidepol, Harderwijkerweg 37 Arnhem; telefoon 026 711 22 10; www.heidepol.nl/opendag vraag@heidepol.nl.

Nieuw in Lingewaard: Spray Tan

BEMMEL - Dankzij de unieke combinatie van een mooie, gezonde teint en het gemak van een spray tan die aan huis wordt geleverd, biedt Spray Tan Lingewaard een zeer geschikt alternatief voor de zonnebank en het langdurig blootstellen van de huid aan de zon.

Per mail of telefonisch kan de klant een afspraak inplannen. Tijdens het bezoek aan huis wordt de spray tan in slechts vijftien minuten aangebracht waarna de klant deze rustig kan laten opdrogen in de vertrouwde thuisomgeving, met alle gemakken van dien.

Met een spray tan wordt niet alleen direct het gewenste resultaat van een egale teint gerealiseerd maar wordt dit ook nog eens op een gezonde manier gedaan. De werkzame stof is dihydroxyacetone (DHA). DHA reageert met de eiwitten in de huid waardoor een bruine kleur ontstaat.

De spray tan wordt egaal opgebracht en blijft ca. anderhalve week, afhankelijk van de verzorging van de huid, zitten. Spray Tan Lingewaard biedt keuze uit verschillende tinten en mogelijkheden; van losse behandelingen tot groepsarrangementen.

"Ik ben zeer verheugd dit nieuwe spray tan concept in Lingewaard te kunnen introduceren. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor velen het dilemma tussen het hebben van een gezonde teint en het daadwerkelijk gezond bezig zijn, oplost. Verder hoef je nu niet meer over straat met je net gesprayde lichaam!"

Voor meer informatie en prijzen, mail met spraytanlingewaard@gmail.com of bel: 06 41104776.

Hollandse Nieuwe!: ze zijn er weer bij Bos Vishandel

BEMMEL – Ze zijn weer te koop op de Bemmelse markt, nieuwe vangst Hollandse nieuwe. De haring is veel vetter dan vorig jaar. Ondanks dat ze veertien dagen eerder zijn bevatten ze elf procent meer vet dan vorig jaar.

Het vetpercentage ligt dit jaar op tweeëntwintig procent en dat is in geen twintig jaar meer voor gekomen. Door het mooie weer zit er veel plankton in het water waar de maatjesharing zich mee voedt. "Ze zijn weer top en we hebben dezelfde prijzen als vorig jaar!", aldus Bos en gratis proeven! Vers van 't mes, één voor 1,95 euro, vier voor 7,50 euro en zes voor een tientje. Bij Bos Vishandel, iedere donderdag voor de middag in Angeren en vanaf 13.30 uur op de Bemmelse markt.

Vaderdagspecial in Zilverkamp

HUISSEN - Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert: de Vaderdagspecial! Kom iets heel stoers knutselen voor jou papa en geef een mooi cadeau op Vaderdag. Jij hebt toch de allerliefste, gekste, te gekke, stoere, gezellige, geweldigste papa!? Laat dat zien en knutsel op je mooist voor hem.

Zaterdag 14 juni van 11.00-14.30 uur zullen we deze activiteit houden. Zorg dat je op tijd bent en knutsel mee! Zo hebben alle papa's een fijne vaderdag. Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

WK voetbalactiviteiten op de Markt in Bemmel

BEMMEL - Om ook Bemmel in WK-sferen te brengen hebben diverse ondernemers de handen ineen geslagen en houden ze op 14 juni een leuke WK voetbalactiviteit.

De ondernemers van De Assenburg: Kersten groenten en fruit, Bakkerij Gerdsen, Veja bloemenshop, de Kaasspeciallist, de Coop en de ondernemers rondom de markt; Hema, Sport Village, slagerij Buurman, Chicco hair & beauty en Albert Heijn plaatsen deze dag op de markt voor alle kinderen een geweldig voetbalveld en een prachtig voetbal springkussen, waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. "Kom zaterdag 14 juni samen met de kinderen naar de Markt in Bemmel om deze leuke WK voetbalactiviteit te beleven."

Ladies Night Doornenburg

DOORNENBURG - Om 19.00 uur zou de avond van start gaan, maar om 18.30 uur verzamelde de eerste enthousiaste dames zich al op de roze loper. De rij groeide snel en aangezien het weer niet mee zat, werden de deuren om 18.45 uur geopend en kon de Ladies Night beginnen.

De eerste 150 bezoeksters ontvingen bij binnenkomst een goed gevulde goody bag. Binnen no-time liep de zaal vol met vrolijke dames welke warm verwelkomt werden door de ruim 30 aanwezige standhouders. De ladies konden geniet van de vele proeverijen, aanbiedingen, modeshows, muziek en cocktails. Tevens was er een loterij met mooie prijzen die aangeboden werden door de standhouders en organisatie.

Aan het eind van de avond kreeg iedereen een roos mee naar huis ter bedankje, deze avond als een geslaagde eerste Ladies Night te mogen benoemen.

Bij boomgaard De Meerkamp is het goed kersen eten...

OOSTERHOUT - De kersentijd is weer aangebroken en dat betekent weer volop kersenverkoop voor Gert en Annie in kersenboomgaard 'De Meerkamp' in Oosterhout. Elke dag worden er verse Betuwse kersen verkocht. In de kersenboomgaard staat een houten huisje van waaruit de grote, zoete vruchten worden verkocht.

Het is inmiddels een echt familiebedrijfje geworden. Behalve het echtpaar helpen ook zijn kinderen en kleinkinderen. De kersentijd is seizoensgebonden en is altijd een drukke periode van plukken, sorteren en verkopen. Het is daarentegen ook een hele gezellige periode. Uit alle windstreken komen de mensen naar de kersenboomgaard om hier kersen te kopen. De mensen kunnen in de boomgaard de kersen opeten.

In de kersenboomgaard staan verschillende rassen zoals; de Vroege Duitse, Burlat, Venus, Van, Regina et cetera. Voor ieder wat wils. Het plukken van de kersen in de drie voetbalvelden grote boomgaard wordt ook door de familie zelf gedaan. Dit jaar zijn de kersen twee weken eerder als vorig jaar. Dat komt door het goede voorjaar. De kersen zijn net als andere jaren weer van uitstekende kwaliteit. De kersen zijn mooi van kleur, groot en zoet, precies zoals een kers hoort te zijn!

"Kom langs en proef onze heerlijke Hollandse kersen. Kersenboomgaard 'De Meerkamp aan de Griftdijk in Oosterhout (gemeente Nijmegen), tegenover de sportvelden."

23 / 24