GN Berg en Dal Heumen Mook

11 oktober 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 11 oktober 2019


Zalmpodium presenteert 'Taaftere'

MILLINGEN - Twee jaar geleden was 'Taaftere' ook al eens bij Zalmpodium te gast. "We hebben toen kunnen genieten van een fantastisch optreden. We kijken dan ook echt uit naar een muzikaal weerzien met hen."

Zij spelen eigen composities in het Nederlands, maar wel met een Brabants accent. Muziek met invloeden vanuit folk, pop, jazz, tex-mex en cajunmuziek. 'Taaftere' speelde in muziekcafés, schouwburgen, openlucht-festivals, regionale- en landelijke radio.

Hun liedjes gaan over leven en dood, liefde, lol en de wereld…, maar ook over heel gewone dingen als maïsvelden, kakmadammen, een neef met ADHD, over toeval in het leven,over oude liefjes waar het slecht mee afliep, de dood van een lieve vriend, kortom alles wat men zoal bezighoudt. Allemaal eigen repertoire, van uitbundige meezinger tot ingetogen luisterlied en met goede verhalen ertussen in.

Ze hebben ook al twee cd's gemaakt: 'Duzend Stappen' en 'Tijd vliegt', beide te beluisteren op Spotify en verder: https://www.facebook.com/taafteremuziek. "Graag zien wij u op zondag 13 oktober om 14.00 uur in het kerkje Zalmstraat 8 in Millingen aan de Rijn. De toegang is zoals altijd gratis. Wel doet na afloop de bekende hoge hoed zijn ronde voor een vrijwillige bijdrage. Komt op tijd, want : "Vol is vol", …zei de pastoor

College Berg en Dal wil opnieuw budget startersleningen verhogen

BERG EN DAL – Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal ligt, wordt het budget Starterslening nog éénmaal verhoogd met 500.000 euro.

De jonge starters wordt de gelegenheid geboden om bovenop de maximale hypotheek die door de bank beschikbaar wordt gesteld maximaal 30.000 euro te lenen bij de Starterslening van de gemeente Berg en Dal. In 2017 heeft de gemeente Berg en Dal de starterslening ingevoerd met een budget van 500.000 euro. Tot nu toe hebben 27 starters van deze lening gebruik gemaakt. Als de gemeenteraad er op donderdagavond 31 oktober ermee instemt dan wordt er nogmaals 500.000 euro in de pot van de Starterslening gestopt. Volgens wethouder Nelson Verheul zal dit vermoedelijk de laatste keer zijn, dat de starters gebruik kunnen maken van deze starterslening. Het rentepercentage voor deze starterslening is laag, maar geld lenen kost altijd geld, besluit wethouder Verheul.

Schilderijen van Nicoline Hendriks in Kalorama Expositie 'Voorbij de eigen horizon'

BEEK/UBBERGEN - In oktober en november is de expositie van schilderijen van Nicoline Hendriks in verpleegtehuis Kalorama.

Nicoline Hendriks is cultuur- en landschapsschilder. Wanneer Nicoline over een perfect vormgegeven brug rijdt, wandelt langs braakliggende terreinen, de zee, rivieren, en locaties die tot de verbeelding spreken, dan voelt ze de dynamiek en ervaart ze het contrast. Ze beleeft de schitteringen van het licht en de kracht van het stromende water, gekleurd door de weerschijn van cultuur en elementen. Deze momenten van onthaasten en eindeloos gefascineerd zijn door de weidsheid van omgeving Nijmegen en waar dan ook, is voor haar altijd de uitdaging om in beeld te vangen.

Ze werkt veel met acryl en gemengde technieken. Gelaagd en transparant. Meer werk van haar staat op https://www.facebook.com/landschappennicolinehendriks.

kalorama kent geen openingstijden en is altijd open.

Verpleegtehuis Kalorama: :Nieuwe Holleweg 12 Beek-Ubbergen

Telefoon: 024-6847777

Groesbeekse Boys verliest in vijf minuten

BREEDEWEG - Ondanks dat Groesbeekse Boys een goede wedstrijd speelde wist het niet van v.v. Ewijk te winnen. De gastheren scoorden binnen vijf minuten drie treffers. Groesbeekse Boys kwam na deze 3-0 achterstand nog wel tot 3-2 terug maar was uiteindelijk niet in staat een punt mee naar Groesbeek te nemen.

Het team uit Breedeweg begon goed aan de wedstrijd. Met verzorgd combinatievoetbal werd de helft van Ewijk gezocht. Dit resulteerde tot een goede mogelijkheid om de score te openen voor Dave Kleijnen. Zijn kopbal na een goede aanval eindigde op de paal. Ewijk daarentegen beperkte zich tot verdedigen. Wanneer zij in balbezit kwamen volgde snelle tegenaanvallen. Halverwege de eerste helft kwam met drie messcherpe counters binnen vijf minuten voetballen de 3-0 tussenstand op het scorebord.

Ondanks deze mokerslag speelde Groesbeekse Boys een goede tweede helft. Met een extra spits wist het de gastheren de wil op te leggen. Na een uur voetballen scoorde Gijs Müskens vanuit een lage voorzet. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd wist Bram de Bruin zelfs de aansluitingstreffer te scoren. Vanuit een diepe pass schoot hij in de verre hoek binnen. Het restant van de wedstrijd was vooral spannend. Helaas wisten de Groesbekers niet meer te scoren waardoor het voor de tweede week op rij verloor.

Zondag 13 oktober staat er voor Groesbeekse Boys weer een uitwedstrijd op het programma. Om 14.30 uur mag het in Nijmegen aantreden tegen Brakkenstein.

Spoor van vernielingen in centrum van Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zaterdagavond laat of in de nacht van zaterdag op zondag is door tot nog toe onbekende vandalen een spoor van vernielingen getrokken in het centrum van Groesbeek. Zo werden er op het marktterrein aan de Spoorlaan diverse autoruiten vernield. Ook in het winkelcentrum Bellevue moesten enkele olijfbomen met potten eraan geloven.

De olijfbomen staat er sinds kort ter verfraaiing van het centrum. Het winkelcentrum Bellevue in het hart van Groesbeek is al vaker doelwit van vandalen geweest. Zo werd er met regelmaat door bloembakken heen gefietst en gelopen met gevolg voor de bloemen in de bakken. Nu waren de olijfbomen tussen De Kaasplank en Zeeman en bij 't Soetrijck de dupe. Inmiddels is weer aangifte van vernieling gedaan bij de politie in Groesbeek.

Bingo in De Mallemolen

GROESBEEK - Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is er nog de jackpot in de wacht te slepen, deze kan tot maximaal 400,00 euro stijgen. Als de jackpot er dan nog niet uitgaat, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan pas om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Al 35 teams voor Groesbeekse Kwis

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het was zondagmiddag behoorlijk druk in café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Vanaf 15.00 tot 17.00 uur was de inschrijving voor de derde editie van de Groesbeekse Kwis. Nu al hebben in totaal 35 teams zich ingeschreven (vorig jaar in De Comm 28).

Bij het voldoen van het inschrijfgeld van twintig euro per team kregen de afgevaardigden een joker, waarmee ze op de Kwisavond extra punten kunnen verdienen. De inschrijfmiddag werd muzikaal opgeluisterd door Meta van Doorn en Hans Verhoeven. Naar verwachting schrijven zich nog diverse teams in via e-mail en internet.

Op zaterdagavond 23 november kunnen de teams - met bewijs van deelname – het felbegeerde Kwisboek ophalen in café De Comm,. Het Kwisboek moet op die avond om 23.15 uur ingeleverd worden in de zaal van De Comm aan de Pompweg. Ruim duizend inwoners van Groesbeek zullen druk in de weer zijn om die avond alle vragen van het Kwisboek ingevuld te krijgen. Zaterdagavond 14 december zal de prijsuitreiking bekend worden gemaakt in zaal De Comm.

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Knusse opening expositie Evacuatie en verhalen in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagmiddag vond de opening plaats van de bijzondere expositie 'Evacuatie en verhalen' in de bibliotheek . Gerrie Driessen heette allen welkom en in het bijzonder Greet Norp-Nieuwhof (aan wie we het evacuatiemonument aan de Mooksebaan aan te danken hebben ) en burgemeester Slinkman.

Mevrouw Van Bergen van de bibliotheek kwam op het idee om aan de hand van een expositie aandacht te schenken aan de oorlogsgebeurtenissen in Groesbeek. Uiteindelijk is gekozen voor het thema 'evacuatie', 1 oktober 1944, exact 75 jaar geleden. Van de hele evacuatie zijn er volgens Driessen maar weinig foto's boven water gekomen maar verhalen des te meer. In deze leeszaal die ingericht is als een knusse huiskamer uit die tijd is van alles te lezen en te zien.

Bij de geboren en getogen Groesbekers zullen bepaalde advertenties weemoed oproepen en bij sommige kunnen ze emoties los maken. Volgens burgemeester Slinkman hebben de Groesbekers een moeilijke periode meegemaakt tijdens de evacuatie. Eerst 4 jaar geleden tijdens de oorlog en toen huis en haard achterlatend met de evacuatie, niet wetend waar men terecht kwam. Dat moet volgens Slinkman een enorme impact teweeg hebben gebracht. Bij terugkomst trof men vaak een totaal vernield en leeggeroofd huis aan en kwam de moeilijke en harde tijd van wederopbouw. Volgens Slinkman is nog altijd onbelicht gebleven dat de geallieerden veel gestolen hebben voordat ze naar hun vaderland terugkeerden.

Sinterklaas – Cadeau Zonder Naam

Hans Visser.

GROESBEEK - Op woensdag 20 november is om 15.00 uur de zitvoorstelling Sinterklaas – Cadeau Zonder Naam. Tickets kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.cardotheater.nl.

Alle stoelen aan de kant... Sinterklaas is in het land! Sinterklaas heeft dit jaar een groot probleem met één pakje. In een afwisselende interactieve sinterklaasshow zal presentator Kevin zowel kinderen als volwassenen meenemen met het oer-Hollandse kinderfeest.

Al snel zal Sinterklaas plaatsnemen op een prachtige troon die op het podium staat. Samen met Kevin zal Sinterklaas zelf een spelshow leiden met een hoog feestgehalte en een goed gevulde zak cadeautjes meenemen die de kids kunnen winnen.

Aan het einde van de show deelt Sinterklaas natuurlijk cadeautjes uit. Maar dit jaar is er één cadeautje zonder naam. Van wie is dit? Hoe kan dat nou? Kevin en Sinterklaas zullen tot slot van de show een spel spelen met de hele zaal. Iedereen die aanwezig is moet meedoen om erachter te komen van wie dit cadeautje is. En met iedereen bedoelen we dan ook echt iedereen! Na afloop is er natuurlijk een meet & greet met presentator Kevin Kouwenhoven en de Goedheiligman.

Info-avond in Millingen over 'Dementie raakt iedereen'

MILLINGEN - Een op vier mensen krijgt een vorm van dementie en daardoor krijgt zo goed als iedereen er direct of indirect mee te maken. Dementie roept veel onzekerheid en vragen op Wat is dementie? Wat doet het met jou? Wat doet het met je partner? Wie kan helpen?

Brenda Pistorius, specialist ouderengeneeskunde, en Dorry Stuij, dementiecoach, geven antwoorden op uw vragen. Inwoners van Millingen, Leuth, Kekerdom, Ooij, Beek, Ubbergen, Berg en Dal, H. Landstichting zijn welkom op 14 oktober. Het programma begint om 19.30 uur, er is een korte pauze en om 21.00 uur is de afsluiting.

De informatiebijeenkomst vindt plaats in de grote zaal van Gasthuis Sint-Jan de Deo, Sint-Willibrordstraat 1 in Millingen. Koffie en thee staan klaar, entree is gratis en aanmelden is niet nodig.

Excursie over de stuwwal

REGIO - De Vereniging Geopaden.nl heeft een fraaie website waarop het ontstaan van het stuwlandschap in de driehoek Nijmegen, Kleef, Gennep wordt uitgelegd.

Dit landschap ontstond zo’n 160.000 jaar geleden. Elementen uit deze ijstijd zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Op de site zijn een aantal wandelingen te vinden waarbij deze landschapselementen beschreven worden. Elke derde woensdag van de maand wordt een excursie georganiseerd. Gratis, een vrijwillige bijdrage mag. De volgende 3-4 uur durende excursie is woensdag 16 oktober: Geopad De Diepen – Reichswald DE-01. Start: Parkeerplaats bij Eethuis De Diepen, Zwarteweg 60, Milsbeek, om 10:30 uur. (Lunchpakket meenemen.) Aanmelden hoeft niet. Meer info: geopaden.nl. Onder ‘agenda’ wordt gemeld als de excursie niet doorgaat.

Seizoensopening Groesbeeks Glorie

Teamfoto Groesbeeks Glorie C1 in aanwezigheid van kledingsponsor Stair W. (foto: Manon van Sas)

GROESBEEK - Afgelopen zaterdagavond 5 oktober waren alle (oud)-leden, trainers, coaches, ouders en sponsors van harte uitgenodigd om het seizoen 2019-2020 van handbalvereniging Groesbeeks Glorie officieel te openen.

Tijdens deze feestelijke opening werden alle jeugd- en seniorenteams gepresenteerd waarna van ieder team een teamfoto werd gemaakt, al dan niet in aanwezigheid van de kledingsponsor. In de kantine van sporthal Heuvelland werd iedereen getrakteerd op een gezellig samenzijn en een lichte maaltijd, dit allemaal in samenwerking met Toon en Henny Schoofs.

De openingswedstrijd werd gespeeld tussen Dames 2 van Groesbeeks Glorie en HCB ’92 uit Boxtel. De Groesbeekse dames wisten hun wedstrijd overtuigd te winnen met 23-6. Daarna stond de wedstrijd van Dames 1 op het programma tegen de Flyers uit Wijchen. Dames 1 wist uiteindelijk in een spannende wedstrijd, die eindigde in een stand van 18-18, een punt in Groesbeek te houden. Groesbeeks Glorie kijkt terug op een geslaagde seizoensopening en wenst al haar leden een sportief seizoen toe.

Schrijfavond voor Amnesty International in Groesbeek

GROESBEEK - Op dinsdag 22 oktober wordt in de bibliotheek van Groesbeek een schrijfavond gehouden voor Amnesty.

Vanaf 19.00 uur liggen voorbeeldbrieven klaar en zijn in de bibliotheek mensen aanwezig aan wie je je vragen over Amnesty of over de maandelijkse schrijfacties kunt stellen. Meer informatie op 024 3972786 (Margot) / 3978225 (Anne).

Leer alles over babyfotografie

Hoorcollege over babyfotografie in Bibliotheek Beek-Ubbergen.

BEEK-UBBERGEN - Fotografe Lieke van Mil is gespecialiseerd in babyfotografie. Op woensdag 23 oktober geeft ze hier een hoorcollege over in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Ze vertelt hoe ze de allerkleinsten tiptop op de foto krijgt.

Baby’s fotograferen is een kunst op zich. Alles beweegt aan deze kleintjes en stil zitten voor een foto is er niet bij. Lieke van Mil weet precies hoe ze de allerkleinsten piekfijn op de gevoelige plaat vastlegt. Ze laat haar mooiste foto’s zien en vertelt hoe ze te werk gaat. Zou je wel wat fotografietips kunnen gebruiken? Kom dan op woensdag 23 oktober naar het hoorcollege van Lieke van Mil. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur.

Dit hoorcollege is onderdeel van de reeks ‘Universiteit van Berg en Dal’. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-beek. Hier vind je ook een overzicht van de komende hoorcolleges. Koop op tijd je kaartje, want het aantal plaatsen is beperkt.

Edelsteen- en kristalmeditatie

Obsidiaanstenen. (foto: Adelheid Jochemsen) Adelheid Jochemsen

GROESBEEK - Er zijn nog bij de edelsteen- en kristalmeditatie plekken vrij, voor zowel de ochtend als de avond!

Het is interessant en leerzaam om met een groepje mensen samen te zijn rondom een bepaalde steensoort en daar over uit te wisselen. Iedere steensoort heeft zijn eigen bijdrage in het grote geheel. Deze keer regenboogobsidiaan. Een zwartglanzende steen, die je aura beschermt, je lichaam ontstressed en je ondersteunt in je persoonlijk groei om dieper onder ogen te zien dat er speelt in je leven. Wat een waardevolle steen in deze tijd.

17 oktober, 10.30 en 19.30 uur; vrije bijdrage voor wat het je waard is, is fijn; het steentje is na afloop te koop. Aanmelden gewenst. 3 tot 10 personen. Adelheid Jochemsen, Haydnstraat 51, Groesbeek; Adelheid@inspiratieplekeigenaardig.nl, www.inspiratieplekeigenaardig.nl, 06 17009796.

CaboCubaJazz – Sweet Salsa Night

Hans Visser.

GROESBEEK - Vrijdag 15 november om 20.30 uur is er het staconcert Sweet Salsa Night. Tickets kosten 15,00 euro en zijn verkrijgbaar via www.cardotheater.nl.

Het internationale ensemble CaboCubaJazz mengt op onnavolgbare wijze de melancholie van de Kaapverdische eilanden met opzwepende Cubaanse rumba en salsa, geheel in de avontuurlijke geest van de hedendaagse jazz.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 20 oktober. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. D. Stolk uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor INLIA: Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers, dat zich inzet voor vluchtelingen en asielzoekers in nood.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl

Vleesverkoop Gelderse Poort wegens succes herhaald

Positief effect natuurlijke begrazing in de Gelderse Poort. (foto: Fokko Erhart)

OOIJ - Het succesverhaal van de Gelderse Poort is bij veel mensen bekend. De prachtige landschappen en terugkeer van bijzondere planten en dieren bevestigen dat. De paarden en runderen van Free Nature zijn onderdeel van het succes.

Bij de natuurlijke begrazing, in opdracht van Staatsbosbeheer, wordt het aantal dieren afgestemd op de vegetatie. De kuddes leven zo natuurlijk mogelijk en bestaan uit mannelijk en vrouwelijke dieren. Door de toename als gevolg daarvan, zijn de kuddes nu te groot geworden en moeten er dieren uitgehaald worden. Niet alle dieren kunnen worden herplaatst en daarom gaat een deel van deze dieren naar de slager. Dit bijzondere streekproduct wordt verkocht als Wildernisvlees.

Excursies

Op zaterdag 9 november organiseert Free Nature een versvleesverkoopdag met excursies naar het leefgebied van de grote grazers. De excursies kosten een euro en starten om 11:00 en 13:00 uur en duren ongeveer een uur. Na afloop ontvangt de deelnemer een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via: www.wildernisvlees.nl/gelderse-poort.

"Heeft u belangstelling voor wildernisvlees? Kijk dan voor het actuele aanbod op de bovenstaande website. Maar let op! Klik door naar de pagina van de 'Gelderse Poort'. Het bevroren vlees wordt op andere dagen en locaties geleverd. Bestellen kan tot uiterlijk donderdag 31 oktober. Op zaterdag 9 november tussen 10:00 en 14:00 uur kunt u uw pakket ophalen bij de werkschuur van Staatsbosbeheer (Ooijse Bandijk 36b in Ooij)."

Kalorama bouwt nieuw

Bestuurder onthult met bewoners het bouwbord. (foto: Kalorama)

BEEK - Tijdens een feestelijke bijeenkomst is op maandagmiddag 30 september bij Kalorama een groot nieuwbouwproject officieel begonnen. Na een lange periode van voorbereiding wordt gestart met de nieuwbouw van het Centrum voor doofblinden.

Fieke van Deutekom, bestuurder van Kalorama, sprak in haar welkomstwoord van een grote mijlpaal voor Kalorama. “Ik zie het als een nieuw begin. De komende jaren gaan we naar volledige nieuwbouw van álle gebouwen aan de Nieuwe Holleweg in Beek. We zijn ontzettend blij dat het nu zover is. We zijn blij voor onze bewoners, collega’s, familieleden en vrijwilligers. De bewoners van het Centrum voor doofblinden hebben hier lang op gewacht en gaan straks als eerste verhuizen.” De nieuwbouw is begonnen!

Start met twee nieuwe gebouwen
Aan de achterzijde van het terrein boven op de berg verrijzen in de eerste fase twee compleet nieuwe gebouwen. “De bewoners kunnen medio 2021 rechtstreeks van de oudbouw naar hun nieuwe huis verhuizen. De bouwoverlast proberen we voor iedereen tot een minimum te beperken. Het heeft lang geduurd maar er gaat nu echt iets moois komen. De bewoners bereiden zich al voor op de aanstaande verhuizing. Er zijn bewoners die al nieuwe meubels hebben gekocht. Veel bewoners komen regelmatig kijken wat er op het bouwterrein gebeurt”, aldus een enthousiaste Fieke van Deutekom.

Bouwnieuws volgen?
Op de website van Kalorama is het bouwproces te volgen en kan men zich ook aanmelden voor een speciale nieuwsbrief. Zie kalorama.nl/kalorama bouwt nieuw.

Nieuwe kleurrijke uitgave van Sjors Sportief en Creatief

(foto: Joop Verstraaten)

BERG EN DAL – Woensdagmorgen 2 oktober is wethouder Annelies Visser naar Basisschool Op De Heuvel gegaan aan de Ericastraat in Groesbeek om daar samen met Loesan Bottema ( Forte Welzijn ) en de nu 12-jarige Jitte van Gruijthuijsen de Sjors Sportief en Sjors Creatief ten door te houden.

De kaft van het informatieve boekje is ontworpen door Jitte Gruijthijsen van groep 8 van basisschool Op De Heuvel, om die reden was ook daar de presentatie. Alle 105 leerlingen van Op De Heuvel waren in de aula van de school bij de presentatie aanwezig. Het is een prachtig boekwerkje geworden, liet wethouder Annenleis Verheul weten. Alles wat er in onze mooie gemeente Berg en Dal te vinden is aan sport en creativiteit is er in te vinden voor groot en klein. "Ik zou zeggen maak je keuze en ontdek waar je talent zit." Wethouder Visser maakte bekend dat de 11-jarige Jitte van Gruijthuijsen (is op 3 oktober 12 jaar geworden) de wedstrijd van het ontwerp van de kaft gewonnen had. Onder groot gejuich en applaus kwam Jitte op het podium. Naast een persoonlijke prijs een sportbon te besteden bij een sportzaak in Groesbeek krijgt haar gehele klas binnenkort een sportclinic aangeboden dankzij het ontwerp van Jitte.

De Treffers tevreden met één punt

05-10-2019: Voetbal: De Treffers v HHC Hardenberg: GroesbeekDe Treffers viert de 1-1. (foto: Jan Peters)

GROESBEEK - Het 1-1 gelijkspel, dat de wedstrijd tussen De Treffers en HHC Hardenberg opleverde, mocht nog het meest gekoesterd worden door de roodzwarte thuisclub. Lang hadden de Groesbekers niets in te brengen tegen de oeverbewoners van de Overijsselse Vecht. Maar omdat dezen weigerden hun 0-1 voorsprong uit te bouwen, mocht De Treffers hoop blijven houden. En die hoop werd bewaarheid door een machtig schot van Aziz Khalouta.

Na een schot over doel van Dilivio Hoffman, die aan het werk was gezet door een schitterende pass van Tjeu Langeveld, was het de beurt aan Hardenberg om het initiatief naar zich toe te trekken. Maar in de 25e minuut werd goed duidelijk waar de grootste kracht van de Hardenbergers ligt. De Treffers kreeg een hoekschop te nemen en daaruit ontstond een bliksemsnelle uitval over rechts. Oud-Treffersspeler Nick de Bondt rukte op en bereikte, Jurjan Mannes. Die twijfelde geen moment en deponeerde de bal knalhard in de bovenhoek. Met Mannes is tegelijkertijd een van de uitblinkers bij de tegenstander genoemd. HHC bleef ook daarna met snelle counters levensgevaarlijk . Niels Kornelis behoedde al direct in de tweede helft zijn ploeg voor een grotere achterstand, toen Rob van der Leij na balverlies alleen op hem af kwam. De Treffers kwam na rust tot wat meer weerwerk, maar de ballen die iedere keer hoog voor het HHC-doel werden gepompt waren ook iedere keer weer een prooi voor de fysiek sterkere achterhoede van Hardenberg. Alleen een schot van Boy van de Beek, had een beter lot verdiend dan terecht te komen op de vuisten van doelman Nijland. Het was niet best wat de Groesbekers lieten zien. Maar De Treffers mag zich gelukkig prijzen, dat men dan nog altijd een kanjer op de bank (!) heeft zitten in de persoon van Aziz Khalouta. Zo ongeveer bij het eerste balcontact na zijn invalbeurt in de 77e minuut was het raak met een magnifieke pegel in de uiterste hoek: 1-1. Het was daarna nog een angstig kwartiertje waarin de thuisclub aan een nieuwe achterstand ontsnapte dankzij goed keeperswerk van Kornelis, maar ook door gebrek aan effectiviteit bij de tegenstander. De Treffers zet met enig fortuin zijn ongeslagen reeks voort.

Vleesbingo in Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse Vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 19 oktober weer een gezellige vleesbingoavond.

Op deze spannende avond zijn er vlees- en fondueschalen, rollades en tassen boodschappen en als laatste een supervleesschaal in de wacht te slepen. Deze bingoavond wordt gehouden in: Voorzieningshart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

De zaal is open vanaf 19.00 uur; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Er worden achttien rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro. Iedereen is op deze avond welkom.

Overeenstemming over 't Zaaltje

HEILIG LANDSTICHTING - Stichting Gemeenschapshuis Heilig Landstichting, buurman J. Biert en de gemeente Berg en Dal hebben overeenstemming bereikt over het gebruik van gemeenschapshuis 't Zaaltje. Deze afspraken zijn onlangs vastgelegd in een overeenkomst.Gemeenschapshuis 't Zaaltje is verbouwd, waarbij het gebouw 't Bosduiveltje is gesloopt en de vrijgekomen ruimte is aan 't Zaaltje aangebouwd. Na de verbouwing zijn de stichting en de heer J. Biert (buurman van 't Zaaltje) het eens geworden over een nieuwe overeenkomst. Hierin is rekening gehouden met het belang van een prettige woonomgeving zonder overlast en het belang van een gemeenschapsaccommodatie, die voorziet in de behoefte van het dorp. In de overeenkomst is onder andere afgesproken dat activiteiten zijn toegestaan die met name bedoeld zijn voor de bewoners van de Heilig Landstichting. Ook de gemeente Berg en Dal vindt het belangrijk dat rekening gehouden wordt met ieders belang. Om die reden heeft wethouder Annelies Visser ook de overeenkomst getekend.

Hans Visser: Rembrandt & De Gouden Eeuw

Hans Visser

GROESBEEK - Donderdag 31 oktober in Cardo Theater: Rembrandt & De Gouden Eeuw.

Oud-Flairck gitarist Hans Visser en de Russische top-accordeoniste en zangeres Irena Filippova brengen een muzikale ode aan De Gouden Eeuw, het tijdperk waarin Nederland cultureel, wetenschappelijk en politiek-economisch de wereld domineerde. Tickets kosten15,00 euro, verkrijgbaar via www.cardotheater.nl.

Marikencafé Berg en Dal: 'Kanker heb je niet alleen'

GROESBEEK - Maandag 14 oktober is door het Marikencafé Groesbeek in Gasterij 't Groeske een thema-avond 'Kanker heb je niet alleen, kanker draag je samen'.


De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur); gratis toegang. Meer informatie: info@marikenhuis.nl (Marikencafé 14 oktober).

Wilfried van Eck geïnstalleerd als koning schutterij Vriendenkring

(foto: Bert Roodbeen)

LEUTH — Door het slechte weer moest het programma aangepast worden zondag 6 oktober voordat Wilfried van Eck als nieuwe schutterijkoning van schutterij Vriendenkring geïnstalleerd kon worden.

Doordat het bleef regenen werd er geen rondgang gemaakt zoals gebruikelijk met muziek van D.E.S met een vendelhulde op het kerkplein. Maar het Keizerspaar, Koningspaar en het toekomstig Koningspaar kwamen op eigen gelegenheid naar het schuttersgebouw waar de installatie zou plaatsvinden. Voordat tot de installatie van de nieuwe koning en het onttronen van de oude koningin kon worden overgegaan, werden eerst de winnaars van zowel grote als kleine jeugd vogelschieten bekend gemaakt.
Hierna werden onder de klanken van het Wilhelmus de oude koningin Mandy onttroond en Wilfried en van Eck geïnstalleerd als nieuwe Koning van de 100-jarige schutterij Vriendenkring. Namens de gemeente Berg en Dal was wethouder Nelson Verheul aanwezig.
Vanaf 21.30 uur startte het koningsbal met muziek van NOAH.

Prijzen vogelschieten.

Kop: Mandy Neienhuijsen. (1pr).

Linker vleugel Brigitte Thunnissen. (2e pr).

Rechter vleugel Renee Bons. (3e pr).

Jeugdvogel.

Kop Lars van Haaren. (1pr).

Linker vleugel Thom Lamers. (2e pr).

Rechter vleugel Jort Nas. (3e pr)

Filmvoorstelling in De Mallemolen

GROESBEEK - Zondag 20 oktober draait Jan Driessen twee films over Papoea Nieuw-Guinea en Kalimantan. Op het eiland Biak worden toeristen met dans en muziek ontvangen. Er is daar een grote vismarkt met bijzondere soorten.

Jongens springen van de Wapsdori waterval om indruk te maken voor toeristen en wat centen te verdienen. Met een vlerk prauw gaan we naar het eilandje Japen en worden daar door de bewoners onthaald met een lekkere visbarbecue. Op de terugweg worden we overvallen door slecht weer, maar de schipper brengt ons veilig zonder radar of kompas terug. Daarna vliegen we over de bergtoppen naar de Baliem vallei en gaan daar opzoek naar de Dani-stam die diep in het oerwoud woont. Dan worden we plotseling met pijlen beschoten. Het zijn leden van de Lani-stam die in gevecht zijn met de Dani’s. Een mevrouw wordt gevangen genomen en afgevoerd. Na onderhandelen en betalen van losgeld wordt ze weer vrijgelaten en er wordt vrede gesloten Dit wordt bevestigd door middel van een krijgers dans. Dan worden we uitgenodigd om mee te eten van het gebraden varken.

De films worden vertoond door J. Driessen in cultureel centrum De Mallemolen Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De toegangsprijs is 2,00 euro, inclusief een kopje koffie/thee. De aanvang is 11.00 uur. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Marikencafé Berg en Dal: 'Kanker heb je niet alleen'

GROESBEEK - Maandag 14 oktober is door het Marikencafé Groesbeek in Gasterij ’t Groeske een thema-avond ‘Kanker heb je niet alleen, kanker draag je samen’.


De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur); gratis toegang. Meer informatie: info@marikenhuis.nl (Marikencafé 14 oktober).

Keepers bepalen de uitslag

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen Unitas’28 en heeft wat goed te maken na de nederlaag van afgelopen week tegen SVO. DVSG start aanvallend en krijgt al snel een kopkans via Menno Sillessen.

Het is DVSG die aanvalt, maar de eerste keer dat via een lange bal Unitas bij de 16-meter komt, gaat keeper Stan Peters in de fout. Unitas’28 scoort de 0-1 uit een penalty. DVSG moet weer op zoek naar de gelijkmaker. Dit lukt in de 37e minuut. Menno Sillessen neemt een vrije trap en Aaron Rubens kopt de gelijkmaker binnen. DVSG is nu duidelijk sterker en creëert kansen, maar scoort niet meer voor de rust.

Na rust gaat DVSG verder met aanvallen, maar is Unitas via lange ballen soms gevaarlijk. In de 58e minuut scoort Unitas’28 de 1-2. Opnieuw moet DVSG in de achtervolging. Enkele minuten later lukt het DVSG om 2-2 gelijk te maken. Een voorzet van Niek Derksen wordt door de eigen verdediger van Unitas ingekopt. DVSG speelt nu voor de winst. Het is heel zuur als de DVSG-keeper uit een vrije trap een houdbare bal mist en Unitas weer voor staat; 2-3.

In de 80e minuut pakt keeper Stan Peters nog rood. Dirk Ebbers vervangt en pakt meteen een paar goede ballen. Met tien man weet DVSG nog een goed aanvalsoffensief te ontplooien, maar de vele gecreëerde kansen worden gemist, beter gezegd: gepakt door de goede keeper van Unitas. De bal wilde er gewoon niet meer in!

DVSG verliest -gezien het getoonde spel- onterecht. Maar de tegengoals kwamen tot stand door persoonlijke fouten. Dit zal moeten wijzigen om wedstrijden te kunnen winnen. Volgende week opnieuw een kans uit bij WVW om te gaan winnen.

Lèvesloop... en trug

Lieke Siebers uit Middelaar is een van de spelers en zingt de sterren van de hemel.

REGIO - Zesduizend evacuees in de kop van Noord-Limburg. Wist u dat? Zesduizend mensen uit Gennep, Middelaar, Milsbeek, Plasmolen, Ottersum, Heijen en Ven-Zelderheide werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gedwongen om te vertrekken. Bij terugkomst vonden zij hun dorpen in desolate en verwoeste toestand terug.

Er was nauwelijks tijd voor rouw. Overlevenden vertellen: "Daar was geen tijd voor. Handen uit de mouwen. Niet bij de pakken neerzitten." Over het leed, verdriet, angst en hoop tijdens de oorlog in de kop van Noord Limburg werd niet gesproken. Iedereen zat immers in hetzelfde schuitje. "Nog wordt er niet vaak over gesproken", vertelt de 18-jarige Lieke Siebers uit Middelaar. "Doordat ik meedoe met deze productie heb ik die geschiedenis beter leren kennen. Een heftig verhaal dat verdriet laat zien, maar ook moed en veerkracht, liefde en doorzettingsvermogen. En natuurlijk vieren we de vrijheid!"

Nu wordt er wél over gepraat in Middelaar! Want veel inwoners doen mee met theatermuziekspektakel Lèvensloop …En Trug. Een aangrijpende voorstelling over het verdriet van toen. Tien avonden wordt er gespeeld. De voorstellingen zijn in Maria Roepaan in Ottersum van 15 tot 26 oktober. Hoe mooi is het als er iedere avond full house is! De spelers, amateurs en professionals hebben er allemaal zin en zijn het allemaal met Lieke eens: "Zo mooi dat ik hieraan mee mag doen! Het wordt echt prachtig! Ik kijk ernaar uit! Kom jij ook?"

Meer informatie over de aanleiding van deze bijzonder voorstelling geschiedenis en de speeldata staat op www.levesloop.nl.

Ingezonden brief

Kappen met kappen Staatsbos!

Half oktober gaat Staatsbos grootschalig kappen in het Groesbeekse bos. Ze noemen dat duurzame houtproductie of houtoogst. Vooral de termen uitkap en groepenkap vallen in dit programma op. Met uitkap wordt bedoeld het weghalen van oude grote bomen en het laten staan van jonge bomen zodat die in de toekomst weer kunnen uitgroeien tot grote bomen die dan ook weer gekapt kunnen worden enz.. Dit kan door het hele bos plaatsvinden. Met groepenkap 'kaalslag' wordt bedoeld het kappen van alle bomen zodat er weer nieuwe natuur kan ontstaan waar de 'oude' vernietigd is. Dit laatste zal plaatsvinden op de Hoge Hoenderberg en op Mulderskop. Staatsbos heeft schijnbaar nog geen weet van de plannen van de regering om bomen aan te gaan planten om de stikstofemissie en de CO²-uitstoot terug te dringen, anders zouden ze toch moeten weten dat juist grote bomen de meeste CO² opnemen. Het kappen en weghalen van de bomen gebeurt machinaal en zal de nodige schade aan de paden en de grondstructuur aanbrengen om nog maar niet te spreken over de onrust en het verstoren van het leefgebied van de dieren die in het bos leven. Maar gelukkig is er eind oktober de Groesbeekse bosdag waar je samen met de boswachters onder het genot van een kopje thee of zo gezellig over de natuur kunt babbelen.

De plannen van Staatsbos zijn in te zien bij www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied houtoogst in het Groesbeekse bos.

Wilma Giesbers

D66-Tweede Kamerlid maakt kennis met School's cool in Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Vrijdagmorgen is in De Körf in Breedeweg uitleg gegeven over de betekenis van School's Cool. Ter gelegenheid hiervan kwam het D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen alsmede Irma van de Scheur, wethouder van de gemeente Berg en Dal naar De Körf.

School's Cool is een mentororganisatie die kwetsbare jongeren ondersteuning en begeleiding biedt bij schoolse zaken en bij het welbevinden van jongere. De mentor (in Berg en Dal vier) komen bij de jongere thuis, gemiddeld anderhalf uur per week en ziet ter plaatse welke aandacht de jongere (en ouders) nodig heeft. Binnen deze veilige situatie met de mentor thuis groeit het zelfvertrouwen van de jongere. Dit leidt er toe dat het beter gaat met de jongere en dat er minder stress is binnen het gezin. Uiteindelijk leidt dit tot betere prestaties. Daarnaast leert de jongere te vertrouwen op zijn of haar eigen kracht en vraagt waar nodig steun aan zijn /haar ouders of mentor.

De presentatie van de School's Cool was in handen van Danielle van Deutekom en Fleur Buijs (coördinator School's Cool van Forte Welzijn). Ook de directeur van Forte Welzijn Lucien Peeters was bij de presentatie aanwezig. Zowel Paul van Meenen als wethouder Irma van de Scheur waren onder de indruk van het project School's Cool en in het bijzonder de werkwijze van de mentoren.

15 / 32

Lob van Gennep Hans Korsten en Bert Jurgens Nee tegen de vloedgolf

Hans Korsten en Bert Jurgens. (foto: NeetegendeVloedgolf)

GENNEP/MOOK - Hans Korsten uit Middelaar en Bert Jurgens uit Ottersum: “Burgerinitiatief Nee tegen de Vloedgolf is krachtig. Houdt het doel voor ogen: géén ‘lob van Gennep’. Geen waterbergingsgebied.”

Burgerinitiatief Nee tegen de Vloedgolf bestaat uit inwoners uit de ‘lob’dorpen. Mensen met kennis en per dag steeds goed ingelezen. Zij volgen de ontwikkelingen op de voet en met respect voor wat de Stuurgroep Lob van Gennep doet. “Maar,” zeggen Korsten en Jurgens vastberaden: “dat betekent niet dat wij het met de stuurgroep eens zijn. Beslist niet!”

Hans en Bert zijn het direct aanspreekpunt van het burgerinitiatief. “Er is een goed team om ons heen.Een denktank met daarin niet de minsten! Facebook, website, promotie en de petitie. Alle posten zijn bemand. Allemaal mensen met hetzelfde doel. En natuurlijk zijn er de honderden, zo niet duizenden inwoners die ook de ‘lob van Gennep’ niet willen, waar wij support van krijgen. Uit alle lagen van de bevolking krijgt het burgerinitiatief steun.”

Komende periode gaat ‘NeetegendeVloedgolf’ in gesprek met de politieke partijen in beide gemeenten. De afspraak met het CDA in Gennep en de PvdA in Mook is al gemaakt. “Onze missie is om alle gekozen volksvertegenwoordigers er bewust van te maken dat zij een verplichting hebben naar hun kiezers. Wij doen een dringend appel op hen om samen met ons het tij te keren en hun kiezers niet in de steek te laten.” (Wordt vervolgd.)

Vragen, tips of opmerkingen? Graag via www.neetegendevloedgolf.nl

Samen eten en praten over boeken Boek & Buffet in Millingen

MILLINGEN - Houd je van lezen en lekker eten? Sluit dan op zondag 3 november vanaf 16.30 uur aan bij ‘Boek & Buffet’ in kulturhus Den Ienloop in Millingen aan de Rijn. De middag staat in het teken van Nederland leest Jan Wolkers en Duurzaamheid.

Laat je verrassen door een buffet van zoete en hartige hapjes en geniet van de verhalen die tussendoor worden voorgelezen uit de rijke literatuur van Jan Wolkers en verhalen waarin de natuur een grote rol speelt.

De organisatie van Boek & Buffet is in handen van de Bibliotheek Millingen, samen met een team van enthousiaste vrijwilligers. Tijdens het buffet wisselen de deelnemers van plek, zodat je met verschillende mensen een praatje kunt maken. De kosten voor Boek & Buffet bedragen 7,50 euro, graag contant betalen op de middag zelf. Aanmelden vóór 28 oktober via boekenbuffetmillingen@gmail.com of bel 0481 712051.

Van 10 tot en met 16 oktober

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WEEGSCHAAL. De weegschaal heeft een goed oog voor (kleuren-)combinaties en vormgeving. Vandaar dat we weegschalen vaak aantreffen in de artistieke hoek. Ze doen het goed als interieurontwerper of in de modebranche. Uiterlijke verzorging is ook hun 'ding'. Werk in een beautysalon past bij hen. Maar ook een vak als visagist is ze op het lijf geschreven.

RAM van 21 maart t/m 20 april
De nadruk ligt deze week vooral op het weekend. Op zaterdag heb je de neiging om dingen te willen die echt onmogelijk zijn. En maar klagen over gebrek aan medewerking van vrienden en bekenden. Op zondag staan de planeten goed voor samenwerking met iemand die jou perfect aan kan vullen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Donderdag is een goede dag om in je carrière een stap voorwaarts te doen. Zaterdag lijkt een relatie op losse schroeven te staan. Maar op zondag vinden jullie weer de weg naar elkaar door vooral te kijken naar wat jullie verbindt. Dinsdag is een prima dag om te genieten. Maar dat heeft wel een prijs.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Na een rustig weekend is het op maandag zaak dat je keiharde afspraken maakt. Zet het eventueel op papier! Volgende week woensdag kun je met jouw fantasie de prachtigste verhalen verzinnen. Niet dat je liegt, maar je weet de werkelijkheid mooi te combineren met fantasy componenten.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Zo goedlachs als je donderdag bent, zo slecht voel jij je op vrijdag. Je hebt een 'off' dagje. Op zondag is het volle maan en dat voel jij het hele weekend. Ondanks dat je iets van slag bent probeer je de moed erin te houden. Rond dinsdag weet je de twijfelaars te overtuigen om jouw lijn te volgen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag zou je iemand willen helpen. Maar je voelt helaas al snel dat je geen ijzer met handen kunt breken. In het weekend zit je vol met grootse plannen. Alleen jammer dat je die op maandag wat te heftig door wilt drukken. Op woensdag ben je in een filosofische stemming over relativiteit.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag is het goed om weer eens contact op te nemen met een familielid die je lang niet meer gesproken hebt. Op maandag laat je zien dat je heel realistisch kunt zijn. Je schat je eigen mogelijkheden goed in. Op woensdag wil je juist even ontsnappen aan de 'harde' werkelijkheid.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Donderdag is een goede dag om een bepaald contact wat meer aan te trekken. In het weekend krijg je te maken met een relatie die op springen staat. Jij kunt deze mensen helpen om elkaar beter te begrijpen. Rond dinsdag krijg je de kans om dichter bij de ander te komen door niets achter te houden.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
In het weekend voel jij je niet zo op je gemak bij bepaalde mensen. Je ergert je aan het feit dat ze anderen zo kritisch benaderen. Maandag loop je het gevaar in een soort machtsstrijd terecht te komen. Maar dat los je dinsdag op door je heel kwetsbaar op te stellen en zo het ijs te breken.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op vrijdag en zaterdag lig je nogal overhoop met je eigen emoties. Daardoor kun jij je zomaar onzeker voelen. Zo kennen we je niet. Zondag voel jij je weer beter en meer zelfverzekerd. Die uitstraling werkt magnetisch. Op maandag moet jij je plannen opeens rigoureus aanpassen.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend kun jij stappen zetten om je positie te verbeteren en te verstevigen. Jij kunt daar materieel een stuk beter van worden. In het weekend heb je emotioneel even een dip. Maar op maandag kun je dat gelukkig weer relativeren. Daardoor lopen contacten op dinsdag ook beter.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Er hangt verandering in de lucht. Dat voel jij perfect aan en daarom probeer jij bepaalde eigen belangen op donderdag veilig te stellen. In het weekend heb je even geen zin in mensen om je heen. Je hebt genoeg aan jezelf. Na het weekend is het belangrijk dat je met anderen blijft communiceren.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Noodgedwongen veranderingen dringen zich op. Daardoor voel jij je tot en met zaterdag niet opperbest. Maar wees gerust; dit waait over. Op zondag voel jij je kiplekker en kun jij veel voor de ander betekenen. Volgende week woensdag weet je op een perfecte manier te vertellen wat jij wilt.

Millingen krijgt ook een eigen BIZ in het centrum

MILLINGEN – Het is de bedoeling dat de winkeliers en ondernemers in het centrum van Millingen aan de Rijn ook een eigen BIZ (Bedrijven Investerings Zone) krijgen.

In de zomer van 2018 heeft de gemeente Berg en Dal samen met de Millingse Ondernemers een traject gestart om het centrum van Millingen te gaan versterken. Directe aanleiding was de hoeveelheid leegstaande panden in het centrum. Toentertijd is er een werkgroep geformeerd met de ondernemers die hebben aangegeven zich te willen inzetten. In maart 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal besloten om positief te staan voor het verlenen van een subsidie om het centrum te verfraaien met bloemen. De MOV (Millingse Ondernemers Vereniging) is dit op een weerstand gestuit dat besloten is allereerst te kijken of er voldoende animo is voor het formeren van een BIZ. Het is de bedoeling dat de Millingse BIZ 1 januari 2020 van start zal gaan. Hierdoor worden de ondernemers in Millingen centrum in staat gesteld om de concurrentiekracht van het centrum te versterken. Dit moet gaan leiden tot een groei van de bestedingen en het behoud van werkgelegenheid en voorzieningen (zoals winkels en horeca). De BIZ bijdrage wordt jaarlijks bepaald door toepassing van 1,5 promillage van de WOS waarde per 1 januari. Het minimum bedrag bedraagt 250,- en het maximuml 1.000,- euro. De BIZ in Millingen telt zo'n veertig objecten.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

21 / 32

Paddenstoelen op Heumensoord

Boomstronk met paddenstoelen. (foto: IVN Rijk van Nijmegen)

NIJMEGEN - Herfst, paddestoelentijd! Op zondag 13 oktober gaat IVN Rijk van Nijmegen op zoek naar paddestoelen en iedereen die mee wil gaan is welkom. Voor de kids is er een eigen zoektocht met een speciale gids.

"Misschien vinden we de mooie vliegenzwam, rood met witte stippen of een elfenbankje. Maar er zijn ook veel andere soorten in Heumensoord Onze gidsen kunnen er heel veel over vertellen. De wandeling is geschikt voor jong en oud en duurt ongeveer twee uur. Warme kleding is aanbevolen, omdat we vaker zullen stilstaan. Tip: neem ook een spiegeltje mee om onder de hoed van paddenstoelen te kunnen kijken."

De start is om 14.00 uur bij de P-plaats aan de Beukenlaan (tegenover Scheidingsweg 2) in Nijmegen. Kosten: twee euro per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer informatie staat op www.ivnnijmegen.nl.

Bijzondere tentoonstelling in Vrijheidsmuseum: 100 jaar De Treffers

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Dinsdagmiddag is in het nieuwe Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan in Groesbeek de tentoonstelling 100 jaar De Treffers officieel geopend. De tentoonstellingscommissie van De Treffers had kosten nog moeite gespaard om de 100 jaar De Treffers in beeld te brengen in films, krantenartikelen en niet te vergeten kostbare foto's.

Wiel Lenders directeur van het Vrijheidsmuseum was apetrots deze tentoonstelling binnen het nieuwe museum te hebben. Temeer dat Groesbeek het voetbaleldorado is van Nederland. Ook Bert Janssen voorzitter van De Treffers was trots dat de tentoonstellingscommissie zoveel tijd gespendeerd heeft om deze tentoonstelling te realiseren. De geschiedenis van De Treffers is hiermee compleet, compliment aan allen die hieraan bijgedragen hebben, aldus Janssen.

Speciaal voor deze gelegenheid was de Groesbeekse hoogleraar sportgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Marjet Derks naar het Vrijheidsmuseum gekomen om de voetbalsport door de jaren heen te belichten en niet in het minst De Treffers. Voetbal hoort bij Groesbeek. De Treffers is niet de eerste voetbalvereniging in Berg en Dal maar wel de oudste. De Treffers speelde in 1952 als eerste een beladen wedstrijd na de oorlog tegen Kranenburg. Naast diverse benefietwedstrijden voor spelers, die wegens een ongeval niet meer konden voetballen, was De Treffers van groot maatschappelijk belang. Het is een voetbalvereniging geworden voor alle Groesbekers en met respect voor elkaar, aldus hoogleraar Marjet Derks. Volgens wethouder Annelies Visser is de 100-jarige De Treffers een toegevoegde waarde aan de gemeenschap van Groesbeek. Het is een hechte gemeenschap, hier in het vrijheidsmuseum gaat sport en cultuur samen, aldus wethouder Visser. Die vervolgens samen met Thomé Peters (7) en Guus Janssen (7) het lint doorknipte waarmee de tentoonstelling geopend werd verklaard. Voor vijf euro kan men een entreebewijs bij De Treffers kopen en heeft men tevens toegang tot het Vrijheidsmuseum

MOLENHOEK - Wandelend yoga, doe mee! Gratis proeflessen op zaterdag 28 oktober en 5 november van 9.30-10.30 uur vanaf het Jachtslot.

Yoga wandelen is een fijne oplossing bij weinig bewegen en om je hoofd leeg te maken in de prachtige natuur rondom het Jachtslot. Je zult merken hoe ontspannend de stilte is tijdens de oefeningen en je tegelijkertijd een veilig onderdeel bent van de groep.

Tijdens deze wandeling worden er oefeningen gedaan voor de balans, souplesse, kracht en eenvoudige ademhalings- oefeningen en yogahoudingen. Je hoeft geen perfecte conditie te hebben maar wel een uurtje in een rustig tempo op weg kunnen. Wide Hedayat is de ervaren Yoga-docent. Je kunt je aanmelden bij de beweegcoach: 06 13260571 of een mailtje sturen naar: beweegmm@xs4all.nl of gewoon om 9.25 uur klaarstaan naast de landwinkel van Boer Spierings.

Halloween pompoendagen bij Groentenhof Poelen in Groesbeek

GROESBEEK – Bij Groentenhof Poelen aan de Derdebaan in Groesbeek worden de komende drie weekenden Halloween pompoendagen gehouden te weten zaterdag 12 en zondag 13 oktober, zaterdag 19 en zondag 20 oktober en zaterdag 26 en zondag 27 oktober.


Tijdens deze zes Halloween pompoendagen die gehouden worden van 10.00 tot 17.00 uur zijn er leuke activiteiten voor jong en oud rondom Groentenhof Poelen. Zo is er pompoensnijden, pompoen versieren, pompoenen speurtocht, gewicht raden van de reuzenpompoen, genieten van het mooie uitzicht op het gezellig ingerichte terras, trampoline springen, proeven van pompoensoep, pompoenen kookboek met gratis een pompoen en niet te vergeten de pompoenen- en kalebassenmarkt. Iedereen is welkom tijdens de Halloween pompoendagen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek. De entree is geheel gratis. Meer informatie staat op www.groentenhofpoelen.nl.

Wijchens Kindertheater Bombarie treedt op in Overasselt

OVERASSELT - Zondag 13 oktober om 14.30 uur speelt Kindertheater Bombarie het stuk 'Alice en de wondere wereld' in verenigingsgebouw Overasselt.

Geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Meer informatie staat op www.kindertheaterbombarie.com.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Hermanus Theodorus Schoofs, Helena Theodora Janssen-Nillessen.

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 19 oktober 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent m.m.v. Seniorenkoor Dorp
19 oktober 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. KK St. Caecilia
Zondag 20 oktober 10.00 uur Woord- en Communieviering Cosmas en Damianus, m.m.v. Schola Cantorum

Misintenties: Overl. ouders Driessen-Nillessen, zoon Willy, Theo Bielevedt, zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen, Pieter Driessen en Peter Lemmens; Truus Zegers-v.d. Maat vw sterfdag; Marcel Wouters; Wim Derks, Lies Derks-Lamers, Gerrit en Elisabeth Derks-Janssen, zus Bernardo Lamers en overl. fam. leden.

Dinsdag 22 oktober 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus
Donderdag 24 oktober 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus
Zaterdag 26 oktober 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent
26 oktober 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg
26 oktober 19.00 uur H. Mis met Padre Roberto m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg
Zondag 27 oktober 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia. Tijdens deze viering is er kinderkerk.

Oktobermaand-Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt van maandag t/m vrijdag om 18.30 uur het rozenhoedje gebeden en Marialiederen gezongen. Iedereen is van harte welkom.

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 16 oktober 19.00 uur H. Mis, waarbij begonnen wordt met het rozenhoedje.
Misintentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.
Zondag 20 oktober 09.30 uur H. Mis, m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg
Misintentie: Wilhelmina Janssen-Janssen vw verjaardag en overl. fam. leden.
Woensdag 23 oktober 19.00 uur Woord-en Communieviering, waarbij begonnen wordt met het rozenhoedje.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Ledenvergadering SC Millingen

MILLINGEN - Het bestuur van SC Millingen nodigt hierbij alle leden uit voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering, die zal worden gehouden op vrijdag 1 november in de kantine van ons clubhuis op sportpark De Hove.

De aanvang van de vergadering is 20.00 uur. Indien nodig zijn alleen leden van 18 jaar en ouder stemgerechtigd. De agenda van de algemene ledenvergadering staat op www.scmillingen.nl. Het bestuur rekent op een grote opkomst.

Eftelingconcert door Sint-Cecilia

MILLINGEN - Op zondag 8 december geeft fanfare Sint-Cecilia in sporthal De Duffelt een speciaal familieconcert. Dit ter gelegenheid van de afsluiting van het 100-jarig jubileumjaar. Deze middag willen de fanfare verrassen met klanken en beelden uit de wondere wereld van De Efteling.

"Wij nemen je mee in sprookjesachtige sferen en je kunt luisteren naar muziek uit onder andere Droomvlucht, Fata Morgana, Carnaval Festival, Raveleijn, het Spookslot en nog veel meer..."

Het concert begint om 14.30 uur en wil je zeker zijn van een plaats, dan is vooraf een kaartje kopen wel zo slim. Binnenkort zal de voorverkoop starten bij de Primera in Millingen. "Op www.fanfare-stcecilia.nl houden we je op de hoogte wanneer de voorverkoop start. Dan kunt je ook online bestellen."

Een kaartje voor een volwassene bedraagt 7,50 en kinderen tot en met 12 jaar betalen 5,00 euro per persoon.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 13 oktober houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in zijn clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Expositie en open zondagen in Inspiratieplek EigenAardig

Werk van Hadewien Dobbelaer in Inspiratieplek. (foto: Adelheid Jochemsen) Adelheid Jochemsen

GROESBEEK - Het is kleinschalig, maar de kunst komt fantastisch tot zijn recht, vind ik zelf en dat was ook de reactie afgelopen zondag, toen een tiental mensen de moeite nam een kijkje te komen nemen.

Hadewien neemt de tijd om je uitleg te geven over de bijzondere techniek met eitempera, een milieuvriendelijke verf die zij zelf maakt..Ik ben er voor een kopje thee en koffie en, mocht je interesse hebben, je iets te vertellen over mijn inspiratieplek. De eerste open zondag was een succes en erg gezellig!

Dit zijn de nog resterende mogelijkheden:

16 oktober: Tafelgesprek 18.00 uur Hadewien vertelt over haar werk na een ayurvedische maaltijd. Tien euro voor de maaltijd. Een vrije brijdrage voor de activiteit wordt op prijs gesteld.

13 en 22 oktober: Open zondag 13.00-17.00 uur

Voor het Tafelgesprek graag aanmelden.

Adelheid Jochemsen, Haydnstraat 51, Groesbeek; 06 17009796, Adelheid@inspiratieplekeigenaardig.nl, www.inspiratieplekeigenaardig.nl.

Themamiddag 'Zelfredzaamheid'

BERG EN DAL -Voor alle geïnteresseerden uit Ooij, Beek, Leuth, Kekerdom en Millingen aan de Rijn organiseren Wmo -Adviesgroep Berg en Dal en KBO Ooij op donderdag 17 oktober een bijeenkomst met als thema: 'Zelfredzaamheid'.

Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om zichzelf te redden met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Door versterking van zelfredzaamheid kan zorg of intensivering van zorg worden uitgesteld. Mede door de hervormingen in de langdurige zorg, is het een actueel thema.

Theatergroep Theducater speelt op een cabaretachtige manier samen met en voor de zaal twee onderwerpen over zelfredzaamheid. Daarna volgt er een discussie. Aan de panelleden van Wmo en de acteurs van Theducater kunt u vragen stellen en met hen van gedachten wisselen over het onderwerp zelfredzaamheid. Het panel bestaat uit deskundigen op het gebied van zelfredzaamheid.

De bijeenkomst is in De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. Tijd: Inloop met koffie en/of thee vanaf 14.00 uur. Het programma begint om 14.30 en duurt tot 16.45 uur. Voor informatie kan men terecht bij Joep Arnts, 06 27458182 of bij het mailadres: info@wmoadviesgroepbergendal.nl.

Overwinteren in Spanje en Portugal met CO-BUS Buscamper Verhuur Wintervakantie met een lentegevoel

OOIJ – De buscampers van CO-BUS hebben alweer heel wat vakantiegangers door Europa gereden de afgelopen lente- en zomermaanden. Heleen & Arnold gaan hun aandacht nu weer richten op de liefhebbers voor het overwinteren in Spanje en Portugal.

Het is heerlijk rondreizen in deze twee landen met temperaturen als in een vroege lente. In je eigen tempo steden en dorpjes te verkennen, genieten van cultuur, natuur en mediterrane keuken. De buscampers van CO-BUS zijn ruim genoeg om langere tijd in te reizen en het formaat biedt meer mogelijkheid dan alleen het rijden op snelwegen of ruta nacional. Kom je bij leuke plaatsen of in mooie gebieden waar je iets langer wilt blijven, dát kan als je dat wilt, je hoeft niet persé terug naar appartement of hotel. Er is altijd een vast bed, koelkast, wasgelegenheid en eigen toilet bij de hand.

De persoonlijke (overwinter) buscamper ervaring van Heleen & Arnold is terug te vinden in de inrichting van de buscampers en de informatie die zij graag met je delen. Ideaal is ook dat CO-BUS haar overwinteraars buscampers aanbiedt voor 4 – 8 weken tegen zonnige tarieven. Je hebt ruim de tijd om te reizen, te onthaasten en te genieten. Heb je andere ideeën over de tijd die je op pad wilt, Heleen & Arnold horen die graag.

Zin in vakantie in de wintermaanden of overwinteren met een buscamper? Geïnteresseerd naar de extra's die bij de huur zijn inbegrepen? Zie de website cobus.nl bij Spanje & Portugal of bel CO-BUS / Heleen en Arnold voor meer informatie (06 12403209).

'Fietsen maakt mij blij'

BERG EN DAL - In 2016 kreeg Gerda Kanselaar (72 jaar) uit Berg en Dal een hersenbloeding. Na een verblijf in het ziekenhuis en verpleeghuis volgde ze een programma in de Sint-Maartenskliniek. Dat was een moeilijke periode. Gerda moest alles weer leren, zoals de dagelijkse verzorging en lopen.

Gerda: "Ik vond het vreselijk om mijn zelfstandigheid kwijt te zijn. Ik was altijd een heel positieve vrouw. Mijn kinderen herkenden mij die eerste periode niet. Door het revalideren voelde ik mijn onafhankelijkheid groeien en kwam mijn wilskracht terug."

In de Sint-Maartenskliniek leerde Gerda fietsen op een driewieler. In het begin was het moeilijk om recht op de fiets te zitten. Gerda: "Het zag er naar uit dat ik nooit meer zou kunnen fietsen. Daar wilde ik mij niet bij neerleggen. Met fietsen zet ik mijzelf in beweging, ben ik actief. Ik kan de wind door mijn haren voelen en de wijde wereld intrekken. Dat gevoel is voor mij heel belangrijk."

Gerda woont nu weer zelfstandig thuis. Ze reist weer met de bus en de trein en onderhoudt haar tuin zelf. Fietsen op haar gewone fiets lukt niet meer en daarom koos ze voor een elektrische driewieler. Om daar veilig op te leren rijden volgde Gerda een paar lessen bij 'Fietsloket Nijmegen'. Gerda: "In het begin schaamde ik mij op de fiets. Maar nu geniet ik ervan om er weer op uit te kunnen. Deze zomer was ik in Rumpt op vakantie en heb ik mooie tochten gemaakt langs de Linge. Ik ben nog steeds verdrietig over alles wat er niet meer is maar op zo'n moment denk ik: wat ben ik blij dat ik hier fiets op mijn driewieler."

Blijven fietsen

Bewegen is goed voor uw lichaam, het helpt gezond ouder worden. Op de fiets kunt u grote afstanden afleggen. Let op uw veiligheid. Op www.hupopdefiets.nl staan (fiets) activiteiten om vallen te voorkomen. Op www.valwijzer.info staat informatie over veilig (aangepast) fietsen voor senioren. Lukt het niet meer op een gewone fiets? Kijk eens naar een elektrische fiets, driewieler, duofiets of loopfiets. Er zijn verschillende aanbieders -zoals Medipoint van ZZG zorggroep-, die u kunnen helpen de juiste fiets te vinden.

Upgrade Lingerie by Lotte

MALDEN - Lingeriezaak 'Lingerie by Lotte' in winkelcentrum Malden heeft de afgelopen weken een ware upgrade ondergaan.

Onderzoek naar behoefte en tevredenheid bij de klanten wees uit dat men meer behoefte had aan intimiteit en privacy. Eigenaar Remko de Vries (ook van Beddenspeciaalzaak De Vries) nam de resultaten van het onderzoek ter harte en heeft de lingeriezaak verder geoptimaliseerd.

In de praktijk betekent het dat de lingerieafdeling en de paskamers naar achterin de winkel zijn verhuisd en de ramen aan de zijkant van de zaak zijn geblindeerd. Bovendien is ook het aanbod verdubbeld met nieuwe merken. Voorin de winkel is nu het bad- en bedlinnen te vinden.

Hiep, hiep hoera!
Trudi op 9 oktober 50 jaar!
Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere dag!
Liefs, Caroline

Ja hoor het is echt waar 10-10
gaat Tijn 8 kaarsjes zien.
Fijne dag jongen.
xxx

Oma Marga, van harte gefeliciteerd
met je verjaardag. Opa Harry, Laura,
Koen, Zoë, Wendy en Renée

Hiep hiep hoera! deze jonge dame
wordt 9 oktober 50 jaar en
heeft dan óók Sarah gezien.
Gefeliciteerd van ons allemaal.

Hoera het is echt waar,
Trudi onze kanjer wordt Sarah.
Gefeliciteerd. Groetjes Carlijn ,
Maartje ,Colin en Hans

Henk

14 oktober is de dag die je niet vergeten mag.
Henk 5 x 10 vanaf deze dag heeft hij Abraham gezien.

Demi

Hieperdepiep mijn stoere zus
is 11 oktober jarig! Demi wordt al 6 jaar...
xxx Mika

Lieve boy

Deze lieve boy is 9 okt jarig.
Hij word dan 7 jaar.
Gefeliciteerd.
Knuffel Opa en Oma blub

Ruben

Hieperdepiep Hoeraaaa!
Deze visser Ruben wordt op
13 okt. alweer 9 jaar.
Liefs opa en oma xxx

Muzikale inloop Kulturhus Beek opnieuw groot succes

(foto: Rene Hendriks)

BEEK - Zaterdagmiddag 5 oktober startte de vierde en laatste muzikale inloopmiddag van dit jaar in het Kulturhus van Beek. Het topseniorenorkest uit deze regio Aldörum speelde groots.

Het werd een fijne, gezellige dansmiddag in de foyer van de Bibliotheek waar de boeken ter zijde waren gereden. Het socialiseren met senioren uit alle kernen van de gemeente Berg en Dal werd niet vergeten dankzij KBO Beek, de Zonnebloem en de beheerstichting van het Kulturhus Beek. Deze middagen zijn bedoeld ter voorkoming van het isolement van senioren.

Met een kopje koffie of thee, aangeboden door de organiserende verenigingen, en op z'n tijd nog een hapje en een heerlijke bitterbal met daarbij nog een gratis entree zijn deze middagen een begrip geworden in de regio.

"Ook nu weer ging er een bus rond, waar niet-leden van de KBO Beek en donateurs van de Zonnebloem, ons kunnen sponsoren zodat ook volgend jaar alles kan blijven zoals het nu is, de muzikanten zijn er al voor vastgelegd", aldus Gérard Tesser, voorzitter van KBO Beek (te bereiken onder nummer 024 3226377 voor alle info).

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 19 oktober om 19.00 uur H. Mis met het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Protestantse

gemeente Heumen

Zondag 13 okt. 10.00 uur - ds. Waagmeester, Nijmegen. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie.

Zondag 20 okt. 10.00 uur - ds. D. Kruyt, Arnhem. Dienst van Schrift en Tafel. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.
Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09. Zondag 13 oktober: géén H. Mis (wel in Molenhoek)
Zondag 20 oktober: 9.30 H. Mis.
De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 12 oktober: 19.00 uur: H. Mis.

Zaterdag 19 oktober: géén H. Mis (wel op zondag in Mook)

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 13 oktober: 11.00 uur H. Mis.

Dinsdag 15 oktober: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 20 oktober: géén H. Mis (wel in Mook)

De Fraps in het Gasthuis

(foto: De Fraps) De Fraps

MILLINGEN - Zaterdag 19 oktober wordt in het Gasthuis Millingen een echt Oktoberfest georganiseerd ter afsluiting van de themaweek waarin Duitsland centraal staat.

Dit Fest wordt muzikaal luister bijgezet door blaaskapel De Fraps uit Leuth en mag u niet missen! De Fraps zijn al vijftig jaar bekend in de wijde omgeving en richten zich vooral op Böhmische en Tsjechische blaasmuziek waarmee ze in korte tijd voor een gezellige sfeer zorgen en iedereen tot meezingen uitnodigen.

Het Fest start om 17.00 uur in de Gasterij en eindigt rond 21.00 uur. Behalve onze bewoners bent ook u welkom! Er wordt natuurlijk heerlijke Duitse wijn en bier geschonken en ook aan de inwendige mens wordt gedacht met Bratwurst, Eisbeinfleisch en Sauerkraut.

"Wilt u aanwezig zijn bij deze gezellige avond dan kunt u tot en met 11 oktober kaartjes kopen bij de receptie van het Gasthuis (maximaal vier kaarten per persoon), op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. De kosten zijn 10 euro, inclusief twee consumptiebonnen en eten.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 13 oktober: 11.00 uur H. Mis.

Dinsdag 15 oktober: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 20 oktober: géén H. Mis (wel in Mook)

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Mededeling: op donderdag 24 oktober is er Marialof om 14.00 uur in de kerk van Nederasselt.

Heumen-St.Georgius

Zondag 20 oktober 09.30 uur Eucharistieviering m.m.v. Parochieel Zangkoor, Yves Mambueni. Gebedsintenties "Jan en Dora de Valk; Veronica Huisman-Hommega; overl.fam. Janssen Bouwmeester-Pansier; Tien en Annie Gerrits-Gerrits; Gerrit Kesseler; Tom Jetten.

Nederasselt-H.Antonius Abt:

Zondag 20 okt.09.30 uur Eucharistieviering m.m..v. Gemengd Koor, Bertus Visschedijk; Gebedsintenties: Annie Peters-van Ooijen; Piet van der Stappen; overl.fam. van der Stappen-van Boekel.

Overasselt H.Antonius Abt

Donderdag 17 okt.19.00 ujur donderdagavondgebed in het Parochiecentrum. zondag 20 okt. 11.00 uur Eucharistieviering, samenzang, Yves Mambueni. Gebedsintenties:: Jan en Mien van Delst / Embertus Ouwens, Riek Ouwens - de Grunt en zoon Piet / Thé van Haren / Loes Bloo-Rosmalen (namens de KBO) / Grada en Thé Broens / Piet en Maria van Casteren-Hendriks.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 13 oktober: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

Zondag 20 oktober: 9.30 H. Mis.

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 12 oktober: 19.00 uur: H. Mis.

Zaterdag 19 oktober: géén H. Mis (wel op zondag in Mook)

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 13 okt. 10.00 uur - ds. Waagmeester, Nijmegen. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie.

Zondag 20 okt. 10.00 uur - ds. D. Kruyt, Arnhem. Dienst van Schrift en Tafel. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie.

Creatief met wol, kunst en bloemen'

(eigen foto)

HEILIG LANDSTICHTING - De dagen worden korter en de herfstvakantie staat alweer voor de deur. Om het seizoen goed af te sluiten worden er in de herfstvakantie voor jong en oud extra activiteiten georganiseerd. Vanaf 28 oktober sluit museumpark Orientalis zijn deuren tot het jaarlijkse Feest van Licht in december.

Bij 'de weg van wol' draait alles om textiel. Van het scheren van een schaap tot een draagbaar kledingstuk. Je leert hier alles over het kaarden, spinnen, weven of vilten van wol. Er zijn demonstraties handspinnen, weven en naaldbinden en daarnaast kun je je eigen armband maken. 'De weg van wol' is te bezoeken op 12, 16, 18, 19, 23, 25, 26 en 27 oktober. Op zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur en op doordeweekse dagen van 12.30 tot 15.30 uur.

De creatieveling die graag de handen uit de mouwen steekt, kan zich uitleven bij één van de kunstworkshops, georganiseerd door Stichting Kunst van het Samenleven (KUS). KUS wil er aan bijdragen dat mensen en groepen met allerlei achtergronden elkaar ontmoeten en gebruikt hierbij kunst: beeldend, dichters en muzikanten. Op vrijdag 13 en 20 oktober geeft KUS van 12.00 tot 16.00 uur twee workshops in Orientalis. Tijdens de workshops 'Samenleven!' kunnen kinderen een masker maken die ze mee naar huis mogen nemen. Volwassenen kunnen hun schilder -, teken –of schrijfkunsten tot uiting brengen tijdens de workshop 'Help, we leven samen!'. Deelname aan de workshops is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariët Mensink via stichtingkus@gmail.com of 06 18194393.

Vanwege de grote belangstelling zullen er ook weer workshops 'maak een lieveling' plaatsvinden. Lievelingen zijn keramische bloemen die worden gemaakt om iemand te bedanken, gedenken, als blijk van liefde of om iemand een hart onder de riem te steken. Alle lievelingen die in Orientalis worden gemaakt, worden geplant in de Lievelingentuin in het park. De workshops worden begeleid door kunstenares Daantje Kip en zijn op woensdag 16 oktober van 14.00 tot 16.00 uur en op vrijdag 18 oktober van 13.00 tot 16.00 uur.

Vrijwilligers gezocht

BEEK - "Vrijwillig een ander helpen. Lijkt je dat wat? We zoeken vrijwilligers voor verschillende activiteiten. Een maatje voor een inwoner van Beek, iemand die af en toe wil gaan wandelen met een inwoner. Gewoon een keer een blokje om. Ben jij de vrijwilliger die dit wel ziet zitten?

Of heb je groene vingers en vindt je het niet erg om ook een ander een handje te helpen in de tuin? In ruil voor een lekker kopje koffie met appeltaart bijvoorbeeld? Ben jij de vrijwilliger die dit wel ziet zitten?

Maar ook mensen die (oudere) inwoners kunnen ondersteunen met het online bestellen van boodschappen nu de bus van de plus niet meer rijdt om mensen op te halen. Voor sommige inwoners van de Gemeente Berg en Dal is online bestellen nog lastig. Met een beetje hulp kunnen ze het wellicht wel leren. Ben jij de vrijwilliger die dit wel ziet zitten?

Interesse? Neem contact op met Petra Kregting, petra.kregting@fortewelzijn.nl, 06 53764809"

Groots jubileumconcert door Vivace!

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Zangvereniging Vivace uit Millingen aan de Rijn heeft haar 50-jarig jubileum groots gevierd met een bijzonder concert in de Sint-Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn.

Het concert was bijzonder vanwege het indrukwekkende en interessante repertoire, maar zeker ook door het optreden van - en samen met - Symfonieorkest Flos Campi uit Nijmegen, onder leiding van Dick Bolt. Het orkest bestaat uit veertig vaste spelers die een breed repertoire beheersen.

Vivace had, onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel, voor dit concert nieuwe liederen ingestudeerd , waaronder composities van Edward Elgar, speciaal gecomponeerd voor koor en orkest en variërend van ontroerende melodieën tot vrolijke dansklanken. Maar ook Mozart, Beethoven en Fauré stonden op dit speciale jubileum programma.

Naast het optreden met Flos Campi werd Vivace door Wouter Broens op orgel en piano begeleid.

De Sint-Antonius van Paduakerk zat vol, bomvol zelfs. Na afloop kregen alle zanger(ster)s, orkestleden en de begeleider op orgel en piano een staande ovatie.

Duurzame Dorpen Tour in Opgewekt Montessori College

GROESBEEK - Op woensdag 18 september was Groesbeek aan de beurt voor de Duurzame Dorpen Tour met een gevarieerd programma georganiseerd door het DuurzaamheidsCafé Berg en Dal.

Locatieleider Arianne Nas van het Opgewekte Montessori College heette iedereen welkom en was net als de organisatie blij met de goede opkomst en het interessante aanbod van sprekers. Met 418 zonnepanelen op het schooldak is het Montessori College nu een zelfvoorzienende energiefabriek. Via de organisatie 'slim opgewekt' krijgen onze leerlingen daarnaast informatie over duurzaamheid, vertelde Arianne. Doel is een meer bewuste houding ten aanzien van milieu en klimaat. Leerlingen van basisschool Adelbrecht Windekind waren aanwezig met hun plan voor een 'verbeterde wereld' om te laten zien hoe belangrijk het is dat iedereen zich in gaat zetten voor het klimaat.

Langzamerhand is iedereen er ook wel van overtuigd dat we aan de slag moeten om in de nabije toekomst grote klimaatproblemen te voorkomen. Maar hoe kunnen we dat doen in ons dagelijkse leven? We kregen duurzame tips en informatie om onze voetafdruk te verkleinen van Manon van Leeuwen van ZustainaBox. Manon vertelde een prachtig persoonlijk verhaal over haar bewustwording van het belang van duurzaamheid en hoe zij tot het besef kwam dat geluk niet afhangt van de hoeveelheid spullen die je hebt. Manon schrijft op GRN United.nl hét online platform voor en door mensen die duurzamer willen leven. Verder vertelde inwoner Hans Eijsbouts over de verduurzaming van zijn woning. Hans en de organisatie van het DuurzaamheidsCafé nodigen iedereen uit om ook bij de volgende bijeenkomst op 13 november in Millingen a/d Rijn vragen te stellen, zodat je je goed voor kan bereiden als je plannen maakt voor het verduurzamen van je woning. Loket Duurzaam Wonen Plus zal ook dan weer aanwezig zijn met informatie en advies.

Tijdens de Groesbeekse avond waren ook de Buurtmarkt uit de Breedeweg met regionale producten aanwezig, het Repaircafé, Kringloop St. Michaël en de Weggeefwinkel. Oda Steenbrink van bioCatootje vertelde over vegetarisch koken, Johan van Kesteren van de afval en milieustraat over hoe we wijzer met afval om kunnen gaan. De mooie bloemrijke planten van de Groenopleiding Werkenrode/REA College vonden via Jonne Rijsdijk hun weg naar onze tuinen zodat we nu meer groen en minder steen in onze tuinen hebben.

Muzikale omlijsting door duo Willemz en Janzzen zorgde voor een prima sfeer om samen van gedachten te wisselen met de sprekers over de thema's die ons helpen te verduurzamen en onze voetafdruk te verkleinen.

Op woensdag 13 november brengt de Duurzame Dorpen Tour een bezoek aan Millingen aan de Rijn. Voor 2020 hebben we plannen om Ooij, Heilig Landstichting, Leuth en Beek te bezoeken. Ideeën over thema's en locaties kunt u naar ons mailen. Als u interesse heeft in het 'Verduurzaam je huis – 7 stappenplan' van Wil Meertens kunt u een verzoekje mailen naar samenduurzaambergendal@gmail.com.

Mooksche Heide in de 19e eeuw schietterrein der artillerie (3) Zoeken naar kogels tijdens het vuren der kanonnen

(foto: Archief Gerrie Driessen)

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

De fikse beloning voor het oprapen van munitie in oktober 1843, had tot gevolg dat een jaar later nog meer mensen naar de Mookerheide trokken om op een makkelijke manier aan geld te komen. Makkelijker, maar niet zonder gevaar want de projectielen werden nog tijdens de schietoefening van het terrein opgeraapt, zo blijkt uit een schrijven van 10 juli 1844. Hierin laat de Officier van Justitie te Nijmegen aan de burgemeester weten: 'dat de commandant der Artillerie verzoekt de ingezetenen van Groesbeek te verbieden tijdens het vuren kogels te zoeken op de Mokerheide: Tevens omdat zij zich aan de grootste gevaren met noodlottige afloop blootstellen'. (….)

De goed bedoelde waarschuwing echter werd door roekeloze Groesbekers in de wind geslagen. Dit blijkt uit een op 4 oktober 1844 door de commandant der artillerie aan de burgmeester van Groesbeek verstuurde brief. Kort samengevat komt het hier op neer dat in de afgelopen tijd wel honderd ijzeren kogels van verschillende kalibers niet waren teruggevonden. Niettegenstaande dat direct na iedere oefening er met man en macht naar gezocht was. Het verdwijnen van de kogels wordt toegeschreven aan Groesbekers, die zich niet ontzien om zelfs tijdens het vuren – na alvorens de uitwerking van de projectielen afgewacht te hebben- de kogels oprapen en afvoeren. In belang van het Rijk wordt de burgmeester verzocht te publiceren dat voor ieder stuk projectiel de som van vijf cent betaald zal worden. De teruggevonden projectielen moeten naar het gemeentehuis gebracht worden, alwaar ze door soldaten van het garnizoen Nijmegen met een voertuig zouden worden opgehaald en betaald. De afzender van de brief had er kennelijk geen weet van, dat in vorige jaren de vergoeding veel rianter was. Veel meer dan de nu geboden vijf cent. Na hier op gewezen te zijn liet hij bekend maken de premie te verhogen, waarover de volgende aflevering. ***

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.