GN Lingewaard

6 januari 2016

GN Lingewaard 6 januari 2016


Wievebal in De Gouden Engel Huissen

HUISSEN - Onder het motto 'Wieve’ jong en oud, danse’ hier vur goud' wordt op zaterdag 9 januari in De Gouden Engel te Huissen het 60e Wievebal gehouden. Alle vrouwen worden uitgenodigd gemaskerd naar het bal te komen waar zij met het balboekje in de hand het grote 'rikraoie' onder de mannen kunnen laten beginnen.

Groot is de hilariteit als de man uiteindelijk toch om elf over elf bij het demasqué naast het verkeerde 'wief' staat. De hele avond kan er gedanst worden op de klanken van dj Kinki Sminki.

Alle dames zijn uitgenodigd om voor de start van het Wievebal om 20.00 uur te verzamelen bij café Het Moment. Hier kunnen we alvast in de stemming komen onder het genot van een drankje, aangeboden door stichting ‘de Kraonige Zwaone’. Rond de klok van 21.00 uur zullen alle dames onder begeleiding van muziek, onze hofmaarschalk George van Dort en een special guest vertrekken naar De Gouden Engel.

Voorafgaand aan het Wievebal zijn de heren op 9 januari welkom bij het voor hen georganiseerde voorprogramma in De Gouden Engel. Het voorprogramma start om 19.45 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Kijk voor meer informatie op www.dekraonigezwaone.nl en laat je voor je outfit inspireren door het motto of… door heel iets anders. De keuze is geheel aan jou. Check voor de laatste info ook de facebookpagina (Sjaon de Zwaon) en Twitter (#wievebalhuessen).

Zwitserse Week Bemmel zoekt gastgezinnen

BEMMEL - De Stichting Zwitserse Week zoekt gastgezinnen in de gemeente Lingewaard of directe omgeving om Zwitserse muzikanten onderdak te verlenen in de week van 16 tot en met 23 juli.

De Zwitserse Week in Bemmel, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen, is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren dat altijd in de derde week in juli plaats vindt. In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in Lingewaard. De muzikale hoogtepunten vinden vooral plaats in Bemmel en Nijmegen.

Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. Deze muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastfamilies in de gemeente Lingewaard ondergebracht. Dit jaar komt 'Spiel Berner Oberland' naar Lingewaard en ze zijn met ongeveer zeventig muzikanten.

"Door uw medewerking om deze Zwitserse muzikanten als gast op te nemen, kunnen wij deze muzikale traditie voor de 53e keer voortzetten. Voor meer informatie zie www.zwitserseweek.eu ook kunt u contact opnemen met Dini te Dorsthorst telefoonnr.: 06 34336248 of e-mail bestuur@zwitserseweek.eu."

Pronkzitting De Gentenarren

Foto: Niels Sparnaaij - Foto Mireat

GENDT- Zaterdag 23 en zondag 24 januari pronken de Gentenarren voor Prins Bram de Stoemper en Schoonheid Daniëlle. De programmacommissie van de Gentenarren laat weten dat er dit jaar weer verrassende acts bij zitten, in een vol en gevarieerd programma.

Het wordt genieten van dans, zang, cabaret en buut. Kortom entertainment van de bovenste Gendtse-plank. Er zijn nog enkele kaarten voor de zondag! Meer info bij Marion Dümmer (06 28680816)

Seizoenskaarthouders worden opgeroepen om donderdag 7 januari in Providentia tussen 19.00 en 20.30 uur hun seizoenskaarten om te ruilen voor de entreekaarten van de pronkzitting.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 7 januari organiseert de SWL een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 12 januari verzorgt de SWL een open eetcafé in creatief centrum Hofstede (Hoefslag 28). Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 12 januari staat lasagne met als nagerecht een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Bemmel in verleden en heden

BEMMEL - Op dinsdag 19 januari wordt door de Historische Kring Bemmel in samenwerking met filmclub Betuweland-Lingehof-Videoproducties weer een film vertoond over het verleden en heden van Bemmel.

De middagvoorstelling begint om 14.00 uur, de avondvoorstelling om 20.00 uur. Steeds in de recreatiezaal van verzorgingshuis Liduina. De middagvoorstelling is hoofdzakelijk voor de bewoners van Liduina en de aanleunwoningen. De toegang is gratis.

Het Programma

Het accent ligt deze keer op de jaren '80 van de vorige eeuw. De film bestaat uit twee delen van elk ongeveer 45 minuten. In het eerste deel wordt aandacht geschonken aan de Installatie van dhr. Bergamin in 1985, Opening van de luister kei van de Liberationroute bij De Woerdt, de Open monumentendag 2015 bij het Ambacht Haalderen en Smederij Berndsen, de ontwerpfase en het plaatsen van de panelenroute. Het tweede deel is wat luchtiger met diverse acts van de Blauwe Pony van eind jaren '80 en Operette Vereniging Wilgrim.

In verband met de veiligheid is de toegang beperkt tot maximaal 130 personen. Alle belangstellenden dienen zich om die reden aan te melden bij de secretaris van de Historische Kring Bemmel, te bereiken via het adres: secretaris@historischekringbemmel.nl. Vermeldt u a.u.b. bij de inschrijving met hoeveel personen u komt. Leden van de Historische Kring hebben voorrang bij de inschrijving. Leden maar ook niet-leden kunnen zich aanmelden vanaf 24 december tot 12 januari. Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt via mail antwoord.

Even tot rust komen bij Dames Platform Huissen

HUISSEN - Na alle drukte van de feestdagen kunt u in het nieuwe jaar, op maandag 11 januari, even tot rust komen bij het Dames Platform Huissen. De avond begint om 19.45 uur en wordt gehouden in zalencentrum De Valom in Huissen.

Deze avond staat in het teken van yoga met medewerking van Bernadette van der Ende. Heeft u al eerder overwogen om onder yoga te gaan? Dan is deze avond wellicht iets voor u om te ondervinden wat yoga inhoudt. Bernadette zal alle informatie verstrekken en tevens bent u een gezellig avondje uit bij de vrouwenvereniging Dames Platform Huissen.

Als belangstellende betaalt u vijf euro per avond per persoon. Maar u kunt natuurlijk ook lid worden van het DPH zodat u iedere tweede dinsdag van de maand kunt genieten van nog meer interessante, creatieve en leuke avonden. Een mooie fietstocht in het voorjaar en twee dagtochten per seizoen behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Dj bij Après Ski Gentenarren

GENDT - Het is weer zo ver!!! Op zaterdag 6 februari zal er door de Gentenarren wederom een Après Ski Party georganiseerd worden. Dit jaar gaat het dak er helemaal af. Dj is niemand minder dan dj Donny.

Dj Donny, ook wel bekend als Donny Campschreur, werd al op zijn 16e dj. Al snel behaalde hij zijn eerste succes door als tweede te eindigen in de nationale dj-ranking. Hierna besloot hij dan ook om zich fulltime te richten op zijn grote passie. Op dit moment is dj Donny een van Nederlands snelst opkomende DJ’s. Dj Donny is te zien bij Skihut Rotterdam, Jantjes Verjaardag Amsterdam, Costa en op carnavalsdinsdag tijdens de Kuukse elfkroegentocht. Met een wervelende lichtshow, en op de vetste beats kan het niet anders dan dat het een superfeest wordt. Er wordt door dj Donny, samen met Dutch Stars Events, tijdens de Après Ski een uniek concept neergezet van licht en geluid,

De kaartverkoop is donderdag 21 januari tussen 19.00 en 20.30 uur in de foyer van Providentia. De kaartjes kosten tien euro per persoon. Vorig jaar waren de kaarten zeer snel weg, wees er dus op tijd bij. Maximaal vijf kaarten per persoon. Entree vanaf 16 jaar, legitimatie is verplicht tijdens de Après Ski Party. Er zal bij de entree streng gecontroleerd worden op leeftijd. Alcohol onder 18 jaar is niet toegestaan evenals roken. Meer info op www.gentenarren.nl en op facebook.

Mini-volleybaltoernooi bij Tweestroom

Impressie Oliebollentoernooi Foto: Tweestroom-archief

GENDT Na een geslaagde decembermaand bomvol met activiteiten gaat Tweestroom in het nieuwe jaar gewoon door. Op zondag 10 januari staat vanaf 12.00 uur in sporthal Walburgen alweer het Mini 4-5-6 volleybaltoernooi op het programma.

"Uit de gehele regio ontvangen we jeugdteams die samen zo'n honderd wedstrijden gaan spelen. Dat gaat weer gezellig druk worden want ouders en grootouders zullen weer in grote getale naar de sporthal komen om hun jongste generatie in actie te zien. Ook u bent natuurlijk van harte welkom om de sfeer te proeven van het enthousiasme bij deze wedstrijden."

Na een korte winterstop starten de aspiranten vanaf 16 januari alweer hun nieuwe competitie. De indeling van onze acht teams brengt mooie streekderby’s in beeld die zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Houdt daarvoor goed onze website www.tweestroomsv.nl in de gaten.

Zodra alle competities van de jeugd en senioren in het nieuwe seizoen weer gestart zijn richt Jeugdcommissie en Activiteiten commissie zich weer op de verenigingsactiviteiten die de komende maanden op de kalender staan. Zo komen we voor de jeugd het vriendjes/vriendinnetjes toernooi tegen en gaan we met z’n allen een echte Bingo spelen. Voor de actieve Kader organiseren we weer de jaarlijkse Dankjewel-avond. Als hoogtepunt van het eerste kwartaal noteren we 26 maart. Op die dag vieren we namelijk op sportieve maar zeker spannende wijze '10 jaar Tweestroom'.

Zin om sportief en/of actief mee te doen? Gewoon eens vrijblijvend binnenlopen, een praatje maken en een balletje slaan geeft heel veel antwoorden op de vragen die u wellicht nog heeft.

Statiegeldactie Mixed Moves

DOORNENBURG - Op zaterdag 9 januari komen de dansers van DV Mixed Moves uit Doornenburg bij de inwoners van Doornenburg aan de deur om lege statiegeld flessen op te halen. Met de opbrengst van de gedoneerde flessen willen de dansers deelnemen aan wedstrijden.

De dansers zullen tussen 09:00 en 17:00 uur door Doornenburg lopen om de flessen op te halen. "Dus misschien kunt u nu alvast sparen om ook uw flessen te doneren. Bent u 9 januari niet thuis en wilt u toch flessen doneren? Dan kunt u deze tussen 09:00 en 17:00 uur afgeven in het Ontmoetingcentrum Doornenburg. Iemand van Mixed Moves is daar aanwezig om uw flessen in ontvangst te nemen."

Omdat DV Mixed Moves per 1 september 2015 een zelfstandige dansvereniging is, heeft ze het geld van deze actie hard nodig om het financiële plaatje rond te krijgen.

'Ik ben Stefan. Aangenaam, ik ben Stefan'

Stefan Franken: “Uit zo’n bijeenkomst moet toch een geweldige energie komen.” (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Ik ben Stefan. Aangenaam, ik ben Stefan. Zo zou het kunnen gaan als het initiatief van Stefan Franken van de grond komt. De Huissenaar is op zoek naar Stefan’s die in Lingewaard wonen, werken of leren om samen te lunchen.

Het Meertens Instituut, dat zich bezighoudt met Nederlandse taal en cultuur, heeft onderzoek gedaan naar voornamen. Het blijkt dat in verloop der jaren de voornamen zijn los gegroeid van hun oorspronkelijke betekenis. Een voornaam zegt niets over je persoonlijkheid, zegt het onderzoeksinstituut.

Toch moet er iets zijn, denkt Stefan Franken. Een ontmoeting met een wildvreemde naamgenoot geeft toch een bijzonder gevoel, zo heeft hij dit jaar aan den lijve ondervonden. Zijn initiatief ontstond na het gesprek met een dokter in een ziekenhuis over het wel of niet opereren van zijn 86-jarige vader. De dokter stelde zich voor met Stefan. “Ik kreeg een gevoel van vertrouwdheid. Iets heel speciaals. ”

De bedoeling van zijn ‘Stefansamenkomst’ is om tijdens een lunch vreemden van elkaar bij elkaar aan tafel te brengen. Jong en oud en personen met uiteenlopende maatschappelijke posities in de samenleving. “En dan maar kijken wat er gebeurt. Dat is eigenlijk het hele verhaal”, zegt hij met een lach. Het enige dat er is, dat het allemaal mensen zijn met een gemeenschappelijk iets. Zelf verwacht hij dat uit de gesprekken iets moois kan groeien. “Uit zo’n bijeenkomst moet toch een geweldige energie komen.”

Meer informatie bij Stefan Franken, 06 23444902. Aanmelden vóór 16 januari via stefan@zelf-lingewaard.nl.

Cursus koken in Bemmel door Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Op maandag 18 en donderdag 21 januari start er een nieuwe serie kookcursussen in de Joannesschool aan de Sportlaan 1-k in Bemmel (achter de Bongerd).

U kunt zich hiervoor opgeven (bij voorkeur tussen 16.00 en 18.00 uur) bij: cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg: José van Rossum 0481 461856; Sijan Boeder 0481 465812.

Verlengde opvang peuterspeelzaal Gijsje Doornenburg

DOORNENBURG - De praktijk leert, dat ouders steeds meer behoefte hebben aan flexibiliteit als het gaat om kinderopvang. Het biedt gemak en regelruimte in de uitdaging om de mix tussen werk en privé goed voor elkaar te krijgen. Gijsje speelt in op deze trend: Sinds 1 januari kunnen ouders hun kinderen brengen tussen 07:30 en 15:30 uur.

De gangbare peuterspeelzaaltijd (08:30 tot 11:30) blijft gehandhaafd. We hanteren ook een vaste lunchtijd van 12:00 tot 13:00. Daaromheen is er veel mogelijk. Afname kan al per tijdvak van 30 minuten. Verlengde peuteropvang valt onder de Wet kinderopvang. Ouders kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

Het gaat zelfs nog een stap verder. Gaat een kind bijvoorbeeld vast op maandag en dinsdag naar de peuterspeelzaal, maar hebben de ouders een keer opvang nodig op donderdag, dan kan dat. Per aanvraag kijkt Stichting De Linge of plaatsing op die dag mogelijk is. Dit is afhankelijk van de groepssamenstelling en de aanwezige pedagogisch medewerkers.

De ouders zijn bijzonder enthousiast. En de kinderen? Die genieten van de extra speeltijd bij de lieve juffen Anja, Doran en Sandra.

Op een peuterspeelzaal speelt een kind een paar ochtenden per week met leeftijdsgenootjes, met speelgoed dat anders is dan thuis. Spelend leren onder begeleiding van pedagogisch medewerkers. Een goede voorbereiding op de basisschool. Plezier, actief, spelenderwijs en leerzaam. Deze steekwoorden typeren volgens ouders peuterspeelzaal Gijsje in Doornenburg. En Gijsje is daarnaast dus ook innovatief.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting De Linge 026 3179930.

Inloopspreekuur bij Platform Gendt

GENDT – Het inloopspreekuur is donderdag 07 januari van19.00 tot 19.50 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1.

Het inloopspreekuur en platformvergadering is altijd de éérste donderdag van de maand; iedereen is welkom en kan zonder afspraak binnenlopen.

Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men voor persoonlijk advies of suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden, dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente Lingewaard en of zonodig aan de aanwezige wijkagent doorgegeven.

Als u het spreekuur niet kan of wilt bezoeken kunt u ook mailen naar info@platformgendt.nl Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels kunt u rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel; 026 3260111.

Heeft u interesse in ons werk, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met gemeente en politie? Of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter Frans Lamers via e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Nog meer informatie staat op www.platformgendt.nl.

Jubileumreceptie De Kleibakkers Haalderen

HAALDEREN – Ruim dertig jaar geleden begon het met enkele jeugdactiviteiten, maar al snel was in Haalderen een volwaardige carnavalsvereniging actief. De Kleibakkers in het Baggergat vieren dit seizoen hun 33-jarig bestaan. Op zaterdag 9 januari vindt een jubileumreceptie plaats.

Jaarlijks organiseert de vereniging een carnavalsfeest voor jong en oud. Diverse activiteiten, waaronder de verkiezing van de Grootste Kleibakker, een bezoek aan de oudste en jongste inwoner van het dorp, het frühshoppen, succesvolle optredens van de dansgarde, het oliebollenfeest en de jeugdcarnaval zorgen voor de saamhorigheid die het carnavaleske dorp zo kenmerkt. ‘Het bindt jong en oud’, zegt voorzitter Anja Verhoeven. In oktober werden Edwin de Bedrievige (25) en prinses Esther geïnstalleerd, het jongste prinsenpaar in de geschiedenis van de Kleibakkers.

Zaterdag 9 januari wordt het jubileum gevierd met een speciale receptie. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur in zalencentrum De Kolk, de toegang is gratis. Er zijn verschillende gastsprekers en optredens. Burgemeester Marianne Schuurmans opent het seizoen. Aansluitend, om ongeveer 20.30 uur, begint de feestavond. Gezellig samen zijn, dansen, een drankje en een echte prijzenloterij. Geen uitnodiging ontvangen? Kom gewoon naar De Kolk en vier het mee!

Meer informatie
Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van De Kleibakkers? Op www.kleibakkers.nl zijn het laatste nieuws, een agenda, het dagboek van het prinsenpaar en vooral veel foto’s terug te vinden.

Vogelcursus voor vogelaars in Bemmel

Foto: Steiny Boone

BEMMEL - Heeft u al interesse in vogels en kent u de meeste vogels rondom huis en tuin maar u wilt wat meer weten over zang, uiterlijk en leefwijze van de minder algemene soorten. Dan is de vervolgcursus 'vogels van het vrije veld' een kans.

IVN RijnWaal biedt deze cursus aan om de deelnemer verder te bekwamen in zijn hobby, door de ervaren vogelaars Piet Broekhof en Ben Cornelissen, in de thema’s wintergasten, trek en broed, vogelzang en roofvogels & uilen. Deze cursus wordt gegeven in vier lesavonden op: de maandagen 8 februari, 7 maart, 4 april en 9 mei en mét excursies op de zaterdag daaropvolgend.

De cursus vraagt om een actieve instelling en kent zoekopdrachten in het veld. Het aantal deelnemers is minimaal 10 en maximaal 35. De cursus wordt aangeboden in NME centrum De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. Deelname kost inclusief cursusmateriaal 55 euro. Voor leden van IVN RijnWaal zijn de kosten veertig euro. Aanmelding vóór 1 februari bij Piet Broekhof 06 44149876 of p.broekhof@kpnplanet.nl.

Feestelijke opening nieuw winkelpand Hema Huissen

HUISSEN - Vrijdag 8 januari is het zover: HEMA Huissen wordt op de nieuwe locatie feestelijk geopend. Om 10.00 uur wordt het lintje doorgeknipt en iedereen is welkom om daarbij aanwezig te zijn.


Bij een feestelijk opening horen natuurlijk feestelijke activiteiten. Hema Huissen pakt daarom groots uit met een Warm Winters Welkom. Een rode loper, wit geklede gastvrouwen, een dj met spetterende muziek, lekkere warme rookworst en passende openingsacties.

Rad van Fortuin

De meest in het oog springende actie is het rad van fortuin. Wie op vrijdag 8 januari in de nieuwe Hema boodschappen doet, kan op vertoon van het kassabonnetje, een slinger geven aan het rad van fortuin. Met elke draai aan het rad zijn leuke prijzen te winnen. Het is dus de moeite waard om even langs te komen bij de opening op vrijdag.

Appeltaart en korting

Bij een feestje hoort een taart. Daarom Geeft Hema Huissen op vrijdag 8 en zaterdag 9 januari bij aankoop van een lekkere appeltaart voor zes personen een tweede appeltaart cadeau. En om het feest helemaal compleet te maken is er op vrijdag en zaterdag 15 procent korting op bijna het hele assortiment.

Laatste loodjes

Jean Paul de Winter, eigenaar van Hema Huissen, hoopt natuurlijk dat iedereen gezellig langs komt om de opening van het prachtige nieuwe winkelpand mee te vieren.
"Afgelopen weekend hebben we veel klanten voor de laatste maal in het oude pand mogen begroeten. Het zou ons feest compleet maken als we iedereen in ons nieuwe pand weert terug zien." In deze laatste week wordt nog hard gewerkt aan de inrichting van de winkel. Het zijn de laatste loodjes voordat de deuren op 8 januari open kunnen. Iedereen heeft er zin in!

Zeer boeiende lezing over het insectenleven

BEMMEL - Insecten zijn om tal van redenen zeer belangrijk voor de natuur en de mens. Honingbijen zijn vanwege het belang van de voedselvoorziening slechts een onderdeel van een omvangrijke keten van insecten.

Jessica de Bruijn zal ons in haar lezing boeien en doen verbazen over hoe het Nederlandse insectenleven in elkaar steekt en een belangrijke schakel is in ons ecosysteem. Jessica de Bruijn is als entomoloog werkzaam bij de Wageningen Universiteit en gespecialieerd in de ecologie van insecten en het leergedrag van parasitaire wespen.

Ze zal in haar lezing een introductie geven tot de ecologie van Nederlandse insecten. Ontdek hoe insecten funcioneren in hun omgeving, hoe ze hun voedsel en partners vinden en hoe ze zich verdedigen tegen belagers. Jessica zal van uit de groep van de Hymenoptera (de bijen, mieren en wespen) een aantal prachtige voorbeelden geven over hoe deze groep samenwerking heeft ontdekt en hoe ze dit tot in het extreme benutten. Maar natuurlijk zoals in elke samenleving zijn er altijd ook indivuduen die anderen uitbuiten. Kortom, kom een kijkje nemen in een fascinerende wereld!

De lezing is dinsdag 12 januari in De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk aan de Sportlaan 1-M in Bemmel. Aanvang 20.00 uur. Voor de bestrijding van de onkosten wordt een bijdrage gevraagd van zes euro en is inclusief koffie of thee.

Open voetbalsessie meiden-dames bij Sportclub Bemmel

BEMMEL - Open voetbalsessie meiden-dames bij Sportclub Bemmel, want ook meiden kunnen hun voetbaldromen waar maken.

"Meidenvoetbal is het de snelst groeiende teamsport van Nederland. SC Bemmel wil een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het meiden- vrouwenvoetbal. "Daarom organiseren wij een open voetbal sessie op zondag 24 januari en nodigen wij jou uit om kennis te komen maken met het meiden- vrouwenvoetbal bij ons op de club. Voor deze dag zijn alle speelsters van onze club uitgenodigd en hebben wij hen gevraagd om een of meerdere vriendinnen mee te nemen.

Sportclub Bemmel heeft zich ten doel gesteld om meer vrouwen te werven voor de club, want vrouwenvoetbal is hip. Wij kunnen bij zowel de meiden als dames nog genoeg leden gebruiken, om zo het beleid meiden- en damesvoetbal meer gestalte te geven. Binnenkort kunnen jullie meer lezen over deze sessie, we maken dan bekend hoe het programma er voor deze sessie uit zal gaan zien. Wat wij al wel kunnen vertellen is de tijd, namelijk van 11.30 tot 14.30 uur, voor de lunch wordt gezorgd. Geef je op voor deze voetbalsessie, doe dat voor zaterdag 2 januari bij via damesvoetbal@sportclubbemmel.nl."

Buurtzorg verrast cliënten

DOORNENBURG - Buurtzorgteam Doornenburg 1 ging 23 december op bezoek bij cliënten.

Met muzikale ondersteuning zongen zij kerstliedjes en hadden voor iedereen een persoonlijk gedicht en presentje.De mensen waren erg blij verrast en soms zelfs ontroerd.Niet alleen de cliënten genoten hiervan; ook de buurtzorgmedewerkers beleefden er enorm veel plezier aan om dit te doen.

Rugby Club Betuwe in nieuwe shirts

BEMMEL - Het nieuwe jaar begint goed voor de senioren van Rugby Club Betuwe. Met dank aan sponsor Cafe 61/ 't Hertenkamp hebben de senioren de eerste wedstrijd van 2016 kunnen spelen in nieuwe shirts.

Het is traditie bij Rc Betuwe dat de senioren een wedstrijd spelen tegen de Oude Meesters van de club voorafgaande aan de nieuwjaarsborrel. In hun nieuwe shirts hebben de senioren nipt gewonnen van de Oude Meesters.

Zowel de senioren als de jeugd hebben veel nieuwe spelers mogen verwelkomen de afgelopen maanden met dank aan het WK Rugby. "Ben jij ook geïnteresseerd in rugby? Kijk op onze site www.rugbyclubbetuwe.nl of mail naar info@rugbyclubbetuwe.nl."

Diamanten Piet en Gijsje

LINGEWAARD - Op 29 december vierden Piet en Gijsje Elings hun 60-jarig huwelijk.

Zij zijn gefeliciteerd door burgemeester Marrianne Schuurmans op 31 december.
"Piet en Gijsje, van harte gefeliciteerd met dit jubileum", aldus kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennisen

Vis- en recreatieplassen Het Broek op Vis TV

Marco Kraal met de Nederlands kampioen die hier een Steur ving

GENDT - Marco Kraal van Vis TV bezocht onlangs vis- en recreatieplassen Het Broek in Gendt voor tv-opnames, die in januari worden uitgezonden. Op zondag 17 januari om 09.30 komt Het Broek met een korte film bij Vis TV op RTL 7 onder leiding van Marco Kraal. Verder ondersteunt Het Broek door sponsoring vanaf 10 januari tot 21 februari iedere zondag om 09.30 het programma Vis TV met Marco Kraal.

De plassen van het Broek bestaan uit een witvis- en een karperplas. In de witvisplas is een ruim bestand vis aanwezig waaronder; brasem, voorn, zeelt, steur en voor de beginnende karpervisser zijn er ruim voldoende spiegel-, schub- en graskarpers aanwezig tot circa vier kilo.

Overzichtsfoto van de visplas

De witvisplas en kantine zijn voor iedereen vanaf maart in de weekenden weer open van 08.00 tot 18.00 uur. In de kantine wordt voor een hapje en een drankje gezorgd. Voor een gehele dag vissen wordt tien euro in rekening gebracht, waarbij gratis een niet vissende introducé mag worden meegebracht.

Voor bedrijven, overheden, vriendengroepen of familiedagen is vis-en recreatieplassen Het Broek de gehele week geopend. Naast vissen is hierbij tevens de mogelijkheid voor:

Jeu de Boulle, boogschieten, fietsverhuur en in het seizoen bezoek aan een op loopafstand gelegen hoogstam kersenboomgaard. Verdere informatie over de witvisplas staat op www.hetbroek.eu. Voor informatie en reserveringen voor de karperplas: www.thecarpspecialist.nl.

In een Oogopslag

Zaterdag 9 januari
13.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, gezamenlijke doopviering met pastoor Peters en kinderkoor Spetters

15.30 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, gezamenlijke doopviering met pastoor Peters

Zaterdag 9 januari
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters, Diaken Heinen en het Middenkoor InVoice

Zondag 10 januari
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters, Diaken Heinen en het koor Exotherm

Zondag 10 januari
10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Communieviering met Pastor Roelofs en het kinderkoor Spetters.
In deze viering stellen de 1e Communicanten uit Bemmel, Doornenburg, Gendt en Haalderen zich aan u voor.

woensdag 13 januari
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman.

Schutterij schenkt tambour-maître-uniform

DOORNENBURG - Harmonie Sint-Caecilia Doornenburg is blij verrast met de toezegging van schutterij Gijsbrecht van Aemstel dat zij de kosten voor aanschaf van het tambour-maître uniform voor haar rekening neemt.

Dit uniform maakt deel uit van de nieuwe uniformen die harmonie heeft aangeschaft ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan in 2016. De presentatie van deze nieuwe uniformen zal plaatsvinden tijdens de jubileumreceptie, die plaatsvindt op 10 januari vanaf 14.00 in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg.

Deze gift onderstreept de uitstekende relatie die harmonie en schutterij al jarenlang onderhouden binnen Doornenburg. Bij een groot aantal evenementen binnen en buiten de dorpsgrenzen trekken deze toonaangevende en beeldbepalende verenigingen gezamenlijk op. De vier dagen kermis in het derde weekend van september vormt hierbij jaarlijks een van de hoogtepunten.

Tevens is er sprake van kruisbestuiving tussen beide verenigingen. Zo maakt een van de leden van de harmonie (tambour-maître!) deel uit van het bestuur van de schutterij. Daarentegen zal de kapitein van de schutterij optreden als ceremoniemeester tijdens de jubileumreceptie op 10 januari. Dit illustreert de nauwe banden tussen beide verenigingen.

De harmonie is Schutterij Gijsbrecht van Aemstel zeer erkentelijk voor deze gulle gift, een nieuw uniform dat met trots gedragen zal worden door Ben Balk, de tambour-maître.

Jubileumreceptie harmonie Sint-Caecilia Doornenburg

Kapelaan Stephanus Walters, oprichter harmonie Sint-Caecilia Doornenburg 1916

DOORNENBURG - Op 10 januari geeft harmonie Sint-Caecilia Doornenburg een jubileumreceptie ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan. De jubileumreceptie begint om 14.00 uur en vindt plaats in de Sint-Martinus kerk van Doornenburg.

Tijdens de receptie zullen diverse sprekers, waaronder burgemeester Schuurmans, stilstaan bij de honderdste verjaardag van de harmonie. Daarnaast wordt een aantal jubilarissen gehuldigd en wordt de felbegeerde Kapelaan Walters-trofee, vernoemd naar de oprichter van de harmonie, uitgereikt aan een persoon dat zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de harmonie.

Een historisch moment tijdens de receptie is de presentatie van het nieuwe verenigingsuniform, het derde uniform sinds de oprichting van de vereniging in 1916. Al in 2007 is de harmonie gestart met de voorbereidingen om aanschaf van nieuwe uniformen in het jubileumjaar 2016 te realiseren. De afgelopen twee jaar is er samen met modeontwerper Sjaak Hullekens intensief gewerkt aan de vormgeving van een uniek uniform. Voorafgaand aan de presentatie van het nieuwe uniform wordt stilgestaan bij iedereen die heeft bijgedragen aan het financieel mogelijk maken van deze aanschaf.

Tijdens en na afloop van de receptie is er gelegenheid om de expositie '100 jaar harmonie' te bezoeken. Deze expositie vertelt het verhaal van 100 jaar harmonie Sint-Caecilia Doornenburg, weergegeven door foto’s, video’s en geluid.

Pronkzitting van De Geintrappers

BEMMEL - Prins Thijs de luidruchtige, prinses Loes en hun gevolg, bestuur, raad van elf, alle commissies en leden van carnavalsvereniging De Geintrappers hopen iedereen te begroeten op de jaarlijkse pronkzitting.

Deze is op zaterdag 16 januari in café bar De Roskam waar om 19:30 uur de deur open zal gaan. In de edities van de plaatselijke media en sociaalmedia van volgende week volgt meer informatie over het programma.

OVG start jubileumjaar met nieuwjaarsbrunch

GENDT - Na een bijzonder geslaagde kerstviering gaat de Gendtse Ouderenvereniging het jubileumjaar openen met een nieuwjaarsbrunch, die tevens de start vormt van het 60-jarig jubileum, dat in het najaar uitgebreid zal worden gevierd.

Het bestuur van de OVG is de sponsoren Albert Hein Gendt en slagerij Buurman heel erkentelijk voor de bijzonder bijdrage om de brunch mogelijk te maken. Als de deelname aan deze brunch een indicatie voor het komende verenigingsjaar is, dan gaat het een bijzonder jaar worden.

De belangstelling overtreft alle verwachtingen en daar is het bestuur van de OVG erg blij mee. Voor de deelnemers is het belangrijk om te weten, dat door de nodige voorbereiding de zaal van Providentia pas vanaf 11.00 uur open zal zijn. "Kom niet eerder want dat houdt de organisatie alleen maar op." De aanvang van deze nieuwjaarsbrunch is 11.30 uur en vindt plaats in de theaterzaal van Providentia.

Ook uw nieuws in Hét Gemeente Nieuws?

Hét Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor en door u! En... uw Gemeente Nieuws komt elke week in de brievenbus.

Hét Gemeente Nieuws wordt steeds populairder en er is ook steeds meer ruimte voor uw berichten. Vooral voor berichten uit uw eigen omgeving, van uw eigen vereniging en instelling.

Wat is er interessanter om bijvoorbeeld uw vereniging te promoten door middel van een zelfgeschreven artikel? Of door het vermelden van de komende activiteiten in uw wijk of vereniging? Klim in de pen of kruip achter de computer en laat het de medelezers weten!

Op deze site www.gemeentenieuwsonline.nl leest u ook hoe u de kopij (graag met foto!) kunt inzenden. Dat kan via de speciale button 'Nieuws insturen' op deze site.

Zien we uw nieuws de volgende keer ook in Hét Gemeente Nieuws?

Opvang honderd voogdijkinderen in Huissen in 1938

HUISSEN - In 1938 antwoordde burgemeester Dony op een verzoek om ondersteuning van gezinnen, die een bestedeling (voogdijkind) hadden opgenomen en verzorgden, met de mededeling dat de gemeente honderd bestedelingen binnen haar grenzen had en er geen bijdrage meer af kon, want de gemeente zelf was armlastig.

Nu wil de sectie Genealogie van de Historische Kring Huessen wel eens weten of de burgemeester de waarheid sprak. "Daarom vragen wij Huissenaren die in hun familie ook een bestedeling hadden om ons informatie te geven over hen bekende bestedelingen.

Wie kent uit de omgeving of familie zogenoemde bestedelingen? Het gaat over kinderen, die door Huissense gezinnen werden opgevangen tussen 1910 en 1940. U kunt ons geweldig helpen als u ons namen van kinderen en hun pleeggezinnen zou opsturen. Verhalen en foto's zijn ook welkom. Men kan contact opnemen met Piet Driessen (hofvanhessen@gmail.com) of in het Stadsmuseum Hof van Hessen, Vierakkerstraat 39 in Huissen. Telefonisch bereikbaar op 026 3255058 (van 13.00 tot 16.30 uur).

Gratis pannenkoek bij Sjors Sportief Badmintonclub

BEMMEL - Net als de afgelopen jaren neemt Badmintonclub Bemmel weer deel aan Sjors Sportief: een initiatief om de nog naar de juiste sport zoekende kinderen te helpen in hun keuze door op een eenvoudige manier kennis te kunnen maken met diverse sporten.

Via Sjors Sportief zijn er al veel enthousiaste nieuwe jeugdleden gestart bij BC Bemmel'72. In november is de eerste groep kinderen begonnen en na drie lessen zat hun kennismaking erop. De reacties waren eigenlijk allemaal positief en de kinderen liepen over van enthousiasme.

De spelers en speelsters werden nog vrolijker toen de deelnemers aan het einde van de laatste speelavond hun diploma uitgereikt kregen, samen met een tegoedbon voor een gratis pannenkoek!

Er vindt nog een cursus plaats op de woensdagavonden van 18:30 tot 19:30 uur vanaf 20 januari tot met 3 februari en er zijn nog plaatsen vrij! Kijk voor meer informatie over BC Bemmel'72 op www.bcbemmel.nl en voor informatie en aanmelden via Sjors Sportief op www.sjorssportief.nl.

Nieuwjaarsreceptie Sportclub Bemmel

Foto: Marcel van Leuteren

BEMMEL - Op zaterdag 9 januari is het groot feest bij Sportclub Bemmel. Niet alleen omdat die dag de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie is, maar vooral ook omdat het op die dag op de kop af zeventig jaar geleden is dat Sportclub Bemmel is opgericht. Deze dag is dan ook gelijk de aftrap voor een prachtig jubileumjaar met talrijke evenementen.

Op deze zaterdag wordt er begonnen met een onderling toernooi. Allereerst spelen de E en F pupillen en direct daar na de junioren van de D-, C- en B-elftallen. Als laatsten spelen de A-elftallen en senioren.

Rond vijf uur begint het officiële gedeelte van de nieuwjaarsreceptie. Zoals ieder jaar zullen de jubilarissen gehuldigd worden. In het kader van het 70-jarig bestaan wordt ook de tussenstand van de verkiezing van ‘speler van de eeuw’ bekend gemaakt. Daarna is er ruimte voor een heerlijke kop erwtensoep en een broodje.

Vanaf een uur of zeven is er vervolgens een spetterende feestavond met live muziek. Met z'n allen maken we er een knallende start van en proosten op een sportief 2016!

VPTZ en de laatste wens

REGIO - Tientallen keren waakten vrijwilligers in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard in het afgelopen jaar kosteloos bij terminale patiënten. De grootste laatste wens was: thuis overlijden.

De vrijwilligers hoorden wel eens meer van een laatste wens die iemand had. Natuurlijk was de meest gehoorde laatste wens: "Mijn partner verzorgt mij, de buurtzorg of thuiszorg komt, maar ik wil dat mijn partner overdag wat meer voor zichzelf kan doen, zoals zelfstandig even naar de winkel of 's nachts beter slapen."
Om die wens in vervulling te laten gaan, komen vrijwilligers van VPTZ, delen van 24/7. Er waren in het afgelopen jaar ook wensen vervuld door familie en/of vrienden: nog één keer naar… , of nog één keer in een... Moeilijk te vervullen wensen? Een dag naar het bos of naar de zee, of... vult u maar in.
Nog te onbekend is de mogelijkheid om dan gebruik te maken van de Ambulancewens. Sinds het bestaan zijn er al meer dan 7.000 mooie wensen door Ambulancewens vervuld!
Informatie? www.vptzbetuwe.nl. Advies: noteer de website. Als de nood hoog is, staat VPTZ aan uw zijde.

Ook uw nieuws in Hét Gemeente Nieuws?

Hét Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor en door u! En... uw Gemeente Nieuws komt elke week in de brievenbus.

Hét Gemeente Nieuws wordt steeds populairder en er is ook steeds meer ruimte voor uw berichten. Vooral voor berichten uit uw eigen omgeving, van uw eigen vereniging en instelling.

Wat is er interessanter om bijvoorbeeld uw vereniging te promoten door middel van een zelfgeschreven artikel? Of door het vermelden van de komende activiteiten in uw wijk of vereniging? Klim in de pen of kruip achter de computer en laat het de medelezers weten!

Op deze site www.gemeentenieuwsonline.nl leest u ook hoe u de kopij (graag met foto!) kunt inzenden. Dat kan via de speciale button 'Nieuws insturen' op deze site.

Zien we uw nieuws de volgende keer ook in Hét Gemeente Nieuws?

Gezocht: nominaties Orde van de Foekepot

Fotograaf: Hans Helsen

HUISSEN - Op vrijdag 5 februari reiken de Heren van Orde namens De Bevelanders de 17e Orde van de Foekepot uit in café Het Moment in Huissen.

Een heel bijzondere uitreiking deze keer, want de geest van de Foekepot gaat in de fles. Wie sluit op deze bijzondere avond aan in het illustere rijtje 'ütgléjjers', wie o wie ging er het voorbije jaar met de beste bedoelingen voor Huissen onderuit. Schroom niet kandidaten gemotiveerd voor deze eervolle orde voor te dragen op herenvanorde@hotmail.com. In onze stad aan de Rijn, waar iedereen altijd wel ergens voor of tegen is, moeten de kandidaten toch voor het oprapen liggen. Vol verwachting klopt het carnavalshart van de Heren.

Tweestroom bakt record aantal oliebollen

Foto: Harry Rensen

GENDT - Tweestroom is alle kopers dankbaar, die op 30 en 31 december de verse oliebollen bij de Coop in Gendt hebben gekocht.

Maar ook voor het geduld van de kopers. Het was vooral op oudjaarsdag voor de kraam een drukte met soms lage wachttijden. "We hebben dan ook een record aantal oliebollen gebakken. We hopen dat ze goed gesmaakt hebben en verwachten U natuurlijk aan het eind van dit jaar weer bij de kraam aan te treffen", aldus Harry Rensen van de Activiteiten Commissie Tweestroom.

11 / 20

Vervolggesprek met Anita Cichecka over Vluchtelingenwerk Lingewaard

BEMMEL - "De locatie Bemmel is voor het vluchtelingenwerk mijn kindje: het voelt er vertrouwd en heel familiair…." Sedert begin 2015 werkt de in Polen geboren Anita Cichecka voor Vluchtelingenwerk Oost Nederland te Bemmel. Vanwege 'de liefde' heeft ze zich 27 jaar geleden in Nederland gevestigd en ook omwille van haar drie jongens is ze niet meer teruggegaan.

Op dit moment leidt ze met 19 vrijwilligers het vluchtelingenwerk in Lingewaard. Bemmel is een van de drie locaties. VWON huurt in De Kinkel twee kantoorruimten en verschillende leslokalen. Wij hebben in de gerenoveerde foyer het vervolggesprek met haar.

Voor Anita begint het concrete vluchtelingenwerk na de toewijzing van de woonruimte. Dat is het moment dat de vluchteling als statushouder uit het AZC vertrekt en naar Lingewaard komt en er van alles geregeld moet worden. Dit jaar gaat het om 83 personen. Anita en haar vrijwilligers helpen dan met de inburgering in onze gemeente, het inrichten van de woning, het aanvragen van een uitkering, het aanmelden bij de zorgverzekeraar en huisarts en het opbouwen van een sociaal netwerk. Deze zaken regelen is in feite heel spannend, maar ook leuk werk, zeker met zo'n gemotiveerd team van vrijwilligers, "de motor van onze organisatie".

Tijdens ons gesprek aan het einde van een werkdag wordt Anita meerdere malen 'gestoord' door vrijwilligers die huiswaarts gaan en haar enthousiast nog even de laatste ontwikkelingen vertellen. Ze geniet er zichtbaar van. Ook passeert een Syriër die amper een half jaar in Nederland is en haar, in het Nederlands, een fijne vakantie toewenst. Anita: "Daar doe ik het allemaal voor…!"

Sinds de verbouwing vindt Anita de foyer een omgeving met een warme uitstraling. Ook het personeel van De Kinkel vindt ze heel vriendelijk en behulpzaam. Zo hielp bedrijfsleider Albert ter Burg heel actief met het vinden van ruimte voor aangeboden fietsen. Kortom, "in de Kinkel voel ik me thuis".

Maar er zijn ook nog wensen. Anita zou graag over één grote ruimte in De Kinkel beschikken in plaats van twee kleinere. Ook zou ze tussen de middag graag een tosti willen eten, maar jammer genoeg kan dat nu nog niet. Anita heeft nog veel meer ideeën die de integratie van vluchtelingen zouden doen vergemakkelijken, zoals het organiseren van een expositie van kunst dat door vluchtelingen gemaakt is. Ook zou een 'multicultidag' zoals zij dat noemt, kunnen bijdragen. Ze legt uit dat ze daarmee een soort van Arabische dag bedoeld waarbij de cultuur in beeld wordt gebracht en tevens lekkere hapjes uit die streek worden aangeboden.

Column

Belang

Bas belde. Hij mag diplomazwemmen. Oma had ons zonder overleg met mij als toeschouwer aangemeld. Niet nodig, want welke opa blijft thuis op de bank hangen als zijn zesjarig knulletje in zwembad Laco zijn eerste diploma mag halen? Prachtig om te zien hoe onze Bas als één van de weinigen met een sprongetje duikt.

Helaas heb ik een leger volwassenen gezien die zich niet aan de regels houdt. Vanwege de beperkte ruimte van de bezoekersruimte vroeg Laco aan de ouders niet meer dan twee mensen mee te nemen. Complete families kwamen er binnen! Alles wat verboden was zag ik genegeerd worden. Niet fotograferen achter het glas, geen toegang door de nooduitgang van het zwembad. Met je onhygiënische schoenen zonder verplichte plastic overschoenen naar binnen banjeren. Regels zijn er om op te volgen, maar persoonlijk belang gaat kennelijk voor. Mijn schoonzoon begreep niet waarom ik me zo opwond. De oorzaak ligt volgens hem bij Laco. Die moet handhaven.

Terug naar huis dacht ik na over zijn redenering. Regels zijn er om de samenleving ordelijk, eerlijk en sociaal te laten verlopen. Zonder handhaving en bestuurlijk gezag wordt het een janboel. De politiek controleert. Mijn schoonzoon past in de politiek. Bij persoonlijk belang gelden andere spelregels. D66 maakt zich druk over klimaatverandering en windenergie. Ze verwijt het college geen ambitie te tonen om van Lingewaard een duurzame gemeente te maken. En wat doet de D66-fractievoorzitter? Hij vliegt voor een goedkoper ticket met een omweg via Istanboel naar New York. Die heeft duidelijk maling aan de extra C02-uitstoot en gaat voor persoonlijk belang. Ook een oud-wethouder van Lokaal Belang Lingewaard lapt regels aan zijn laars en kiest voor persoonlijk belang. Je verkoopt de woning, regelt een postadres in Doornenburg en gaat op een seizoencamping wonen. Van oktober tot maart gesloten, dus gegarandeerd rustig wonen. Gedreven door persoonlijk belang wens ik iedereen een ordelijk, fijn, duurzaam en een sociaal 2016.

Sjaak

Schoolbasketbaltoernooi

LINGEWAARD - Op dinsdag 29 december en woensdag 30 december organiseerde Batouwe het jaarlijkse schoolbasketbaltoernooi voor diverse scholen uit de gemeente Lingewaard.

Woensdag was het de dag voor de leerlingen van groep 7 en 8. Door IKC Sterrenbos Huissen werd er flink gestreden voor een plaats in de finale.Dit resulteerde uiteindelijk in een eerste plaats voor groep 7A.

Op de foto vieren de spelers Iris, Maxime, Evi, Jochem, Bob, Nick, Maurits, Daan, Mees, Sven en Jeroen onder leiding van Koen Koster de overwinning met een mooie beker.

Het platform Zilverkamp-Zuid vergadert

HUISSEN - Het platform Zilverkamp-Zuid vergadert elke tweede dinsdag van de maand. De eerste vergadering van dit jaar is op dinsdag 12 januari.

De vergadering vindt plaats in het ontmoetingscentrum De Brink, ingang Wagenweg. Aanvang 19.30 uur. De vergadering is openbaar. Wijkbewoners zijn welkom. Op de agenda staan onder meer: afronding bielzenproject, hoe verder met de revitalisering, werkplannen voor 2016. Heeft u vragen, knelpunten of zaken waarvan u denkt dat is iets voor het platform geef ze door aan het secretariaat: reginacheizoo@versatel.nl.

Hexagon Wintertoernooi

ANGEREN – Op zondag 24 januari gaat volleybalclub Hexagon haar eerste Wintertoernooi houden.

De wedstrijden zullen gespeeld worden in Het Dorpshuis van Angeren. Aanvang van het toernooi is om 12.00 uur en de eindtijd zal omstreeks 18.30 uur zijn. Inschrijving is mogelijk met een team bestaande uit ten minste zes personen waarvan minimaal twee dames en maximaal drie competitie spelers. Meerdere teams opgeven is mogelijk.

Inschrijving is mogelijk tot 15 januari via de website www.vchexagon.nl of rechtstreeks naar het email-adres info@vchexagon.nl. Deelname is gratis.

Volleybalclub Hexagon is een gezellige vereniging waar ruimte is voor competitie en recreatief volleybalspelen. De competitieteams komen uit in de tweede en derde klasse. Er is altijd ruimte om nieuwe leden binnen onze club te plaatsen. Bezoek hiervoor de website.

Schutters sluiten 2015 feestelijk af

BEMMEL - Onlangs werd als jaarlijkse seizoensafsluiter bij schietvereniging Op de Korrel te Bemmel, het Kerstschieten gehouden. Een feestelijke afsluiting, waar leden met eventueel hun gezin naartoe komen om het begin van de feestdagen te vieren. Tevens met een knipoog naar de schietsport, door het schieten op zogenoemde 'gelukskaarten'. Hierdoor hebben leek en geoefende schutter de zelfde kans op prijs, waarbij Henk Rensen de hoofdprijs mee naar huis mocht nemen.

Naast deze feestelijkheden worden de Nederlandse Kampioenen van 2015 gehuldigd, zowel teams als individueel. In de discipline Kruisboog werd Yvonne Kuster uit Gendt gehuldigd, omdat zij kampioen wist te worden bij de Dames en in de A-Klasse algemeen. Voor de Luchtgeweer disciplines waren in 2015 het dames- en herenteam Nederlands kampioen, met de deelnemers Amanda Klomp-Polman, Leny Huisman, Stine Andersen, Joeri van Woudenberg, Richèl Rensen en Jasper Klomp.

Frank Streng werd afgelopen jaar individueel kampioen met Meesterkaart Licht en behaalde de hoogste podiumtrede met Gerico de Vries en Bart Grutters in het Luchtpistool Heren team. Theo Lamers was één van de grote winnaars van 2015. Hij behaalde vier keer de hoogste trede; Individueel bij Luchtpistool Veteranen vrijstaand en opgelegd, en in een team met Koos Janssen en Chris de Graaf voor beide disciplines. Als laatste werd Maria Große gehuldigd voor haar optreden in Fort Lauderdale Florida, waar zij wereldkampioen wist te worden op het onderdeel Target Match Play. Kruisboog van het hoogste niveau. Een mooie afsluiter van het jaar.

Seniorenzitting Blauwe Pony

BEMMEL - De Opperstals van CV De Blauwe Pony ’81 presenteren op dinsdag 9 februari de seniorenzitting.

Dit jaar zal de seniorenzitting op dinsdag 9 februari gehouden worden in café/zaal De Roskam aan de Dorpsstraat 95 in Bemmel. De Opperstals van De Blauwe Pony gaan er dit jaar een nog gezelliger feest van maken dan vorig jaar en nodigen alle 50-plussers uit Bemmel/Ressen en omgeving graag uit om deze carnavaleske middag mee te maken.

Het programma staat garant voor een oergezellige middag met muziek, zang én dans. Ook de buut zal niet ontbreken en er zal nog een heel speciaal optreden zijn, maar dat wordt nog even geheim gehouden!

Deze seniorenzitting begint om 14.30 uur. De zaal gaat open om 14.00 uur en de Opperstals zullen u met open armen ontvangen! De toegang is gratis en natuurlijk krijgt de bezoeker een lekker kopje koffie/thee en een drankje aangeboden! Deze speciale 50-pluscarnavalsmiddag wordt mogelijk gemaakt door de stichting MGZ-Bemmel en wordt in samenwerking met de CV De Blauwe Pony’81, CV De Geintrappers, de KBO Bemmel en Senioren Actief Bemmel georganiseerd.

Voor meer informatie: 0481 462890/06 54975063 (Marianne van Eechoud-Bierens).

TOP-film: Samba

BEMMEL - Op donderdag 7 januari (20:00 uur) is er weer een prachtige film te zien in Bemmel. Samba is een romantische, komische Franse film uit 2014 met Omar Sy (Intouchables) als Samba en Charlotte Gainsbourg als Alice. De film is een adaptatie van de roman 'Samba pour la France' van Delphine Coulin.

Samba Cissé kwam tien jaar geleden van Senegal naar Frankrijk waar hij zonder verblijfsvergunning allerlei laagbetaalde klussen uitvoert om te overleven. Hij ontmoet Alice die vrijwilligerswerk in het asielcentrum doet nadat ze in een burn-out beland is. Samba maakt het haar lastig om een professionele afstand te houden. Ze heeft een zielsgenoot gevonden in de immigrant, die net als zij worstelt om zijn leven op de rails te krijgen. Voor nadere info en het bestellen van kaarten, ga naar www.topbemmel.nl.

Volleyballen voor Alpe d’HuZes met buurt, bedrijf, familie of sportclub

BEMMEL - Op zaterdag 20 februari organiseert Team Lingewaard in samenwerking met Sporthal De Bongerd een volleybaltoernooi voor het goede doel, stichting Alpe d’HuZes. Op 2 juni fietst Team Lingewaard de beroemde Nederlandse berg op de Alpe d’Huez. Voor onderzoek naar kanker en hiervan een chronische ziekte te maken zamelen we zoveel mogelijk geld in. Eén van onze acties is dit volleybaltoernooi in de Bongerd in Bemmel.

"Wil jij met je buurt, familie, bedrijf of sportclub meedoen aan dit leuke, recreatieve toernooi? Lees dan snel verder. Je steunt daarmee het goede doel én je hebt een leuke en sportieve teambuildingsactiviteit!

Teams kunnen zich aanmelden voor twee klassen: de recreantenklasse en de fanatieke recreantenklasse. In de recreantenklasse wordt puur voor het plezier gespeeld. Ieder team bestaat uit minimaal acht spelers waarvan tenminste drie vrouwen en twee kinderen. In de fanatieke recreantenklasse is er de mogelijkheid om, zoals de naam al doet vermoeden, wat fanatieker te spelen. Ieder team bestaat uit minimaal drie vrouwen. In beide klassen zal er een onderlinge competitie worden gespeeld volgens de officiële volleybalspelregels. Na afloop is er een prijsuitreiking in het sportcafé en een gezellige borrel.

Je steunt het goede doel door middel van 75 euro inschrijfgeld per team. (Nog geen tien euro per persoon). Bij dit bedrag zijn deelname, muziek en hapjes na afloop inbegrepen. Schrijf je vóór 1 februari in via: http://lingewaardad6.nl/inschrijven-volley.html. Let op: vol = vol. Meld je team dus zo snel mogelijk aan om zeker van deelname te zijn."

Inzameling oudpapier Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 8 januari wordt het oudpapier in Haalderen opgehaald.

Gevraagd wordt het papier netjes bij elkaar gebonden voor 17.45 uur aan de straat te zetten.

Overname Hipp Bemmel

BEMMEL - Hipp gaat over in andere handen. Marion geeft het stokje door aan Gerty.

Gerty is geboren en getogen in Bemmel maar woont nu reeds geruime tijd in Ewijk. In de basis blijft Hipp hetzelfde, maar met wat nieuwe input en passie. Ook Hipp & More blijft op het vertrouwde plekje op de benedenverdieping. Marion is tot en met 9 januari in de winkel met zeer aantrekkelijke overname kortingen. Vanaf 12 januari start Gerty met een geheel nieuwe collectie in een Hipp jasje gestoken.
"Hierbij wil ik graag alle klanten en collega ondernemers bedanken voor de gezellige tijd. En natuurlijk Gerty heel veel succes wensen met het voortzetten van Hipp."

Hipp is gevestigd aan de Dorpsstraat 50B in Bemmel.

BETUWE - Van mensen met autisme wordt weleens gezegd dat ze geen emoties voelen maar dat is niet waar. Mensen met autisme worden vaak overspoeld door gevoelens maar vinden het vaak moeilijk om te verwoorden wat ze voelen.

Het herkennen van emoties is belangrijk omdat je je emoties niet kunt beheersen als je ze niet herkent. Pas als je emoties bij jezelf herkent kun je ook leren hoe je daar mee om wilt gaan. Als je emoties bij jezelf herkent gaat het je vaak ook beter lukken om emoties bij andere mensen te herkennen waardoor je andere mensen soms beter kunt begrijpen.

Hoe zit het met jouw emoties? Herken je ze en kun je ze uiten op de wijze waarop je ze wilt uiten? Of heb je moeite met het reguleren van je emoties. Wat is het effect op je omgeving? Je bent van harte welkom als je hierover met andere vrouwen wilt praten. Elke eerste woensdag van de maand

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur. Tot 21.30 uur is er gelegenheid om na te praten.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn vijf euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie: www.autivrouwencafe.nl.

Computerhulp is verhuisd

HUISSEN - Op 5 januari heeft Computerhulp de nieuwe winkel geopend, gevestigd aan de Vierakkerstraat 48 in Huissen.

Computerhulp is onderdeel van Freelance Systeembeheer die sinds 2001 voor bedrijven de netwerken monitort en onderhoudt. Particulieren kunnen daarmee gebruik maken van de daardoor opgebouwde expertise.

"Computerhulp is het vertrouwde adres waar u terecht kunt voor het oplossen van problemen met uw pc, laptop en tablet. Ook is het mogelijk om diverse hardware te kopen. Tevens kunnen wij u adviseren bij de aanschaf van een nieuwe pc of laptop, die u dan vervolgens bij ons kunt bestellen.

Wij zijn specialist in het oplossen van wifi problemen en kunnen u adviseren en helpen een zorgeloze wifi-omgeving bij u thuis te realiseren. Wij bieden gratis Wifi aan binnen de 300 meter van onze winkel."

Liefst 10.000 deelnemers decemberactie Huissen-centrum Winnaar winkelmand met waarde van 600 euro bekend

Foto: Van Eimeren

HUISSEN - De decemberactie van de ondernemersvereniging Huissen is ten einde. Gedurende de laatste maand van vorig jaar kon iedere kopende klant bij de deelnemende winkels zijn/haar naam invullen op een formulier.

Tot en met 31 december werd iedere week een prijzenmand van dik 250 euro verloot, ofwel vijf in totaal. Op 31 december werd uit alle ingeleverde bonnen - 10.000! - de winnaar van de supermand bekendgemaakt...

En de winnaar is een winnares! Namelijk Lieve Evers uit Angeren. Zaterdag 2 januari kreeg zij in 't Wijnhuys uit handen van wethouder Theo Peren de rijkelijk gevulde mand met producten (ter waarde van ruim 600 euro!) uitgereikt. De ondernemersvereniging Huissen is iedereen dankbaar voor het meedoen.

Stel het niet langer uit

BEMMEL - Wil je graag gezonder, fitter of slanker de zomer in van 2016! Kom dan sporten bij de Schaapskooi. Met elkaar zorgen wij ervoor dat je dromen nu eindelijk waar worden!

"Wat hebben wij u te bieden:
*Ruime openingstijden
*7 dagen per week open
*Ruim aanbod van groepslessen (45 uur) incl. Yoga
*Speciale senioren lessen
*Speciale jeugd lessen zoals bootcamp,streetdance
*Luxe kleedkamers met gratis gebruik van een locker en sauna
*Personal training ( aparte personal trainingsruimte)
*Trainings- en voedingsadviezen
*Zonnebank
*Gezellig Grand Café, ook mogelijk voor feesten en partijen
*Prachtige sportzaal te huur voor diverse sporten, zoals basketbal, hockey, voetbal, handbal et cetera.
*Fysiotherapie
Wanneer u in januari lid wordt, betaalt u géén inschrijfgeld en ontvangt u een leuke attentie!"
Sportcentrum De Schaapskooi, Sportlaan 3 in Bemmel; 0481 462224.

Dana Heckscher valt 17 kilo af bij EGA Dorien Vernooij

HAALDEREN - Wat is Ega? Met Ega kunt u op een gezonde manier, onder begeleiding gewicht verliezen, EGA staat voor Eerste Goudse Afslankclub maar het zou ook Eet Gewoon Alles kunnen zijn, want dat is bij EGA het geval, we eten lekker, normaal en met de pot mee, en het leuke is dat je er ook van afvalt.


Hieronder het verhaal van Dana uit Elst die 17 kilo is afgevallen bij Dorien. Dana: "Na 15 jaar te hebben gerookt ben ik gestopt met roken, uiteraard kreeg ik daar erg veel voor terug... en vooral rond en op mijn heupen...
Via internet kwam ik bij Ega, Dorien gebeld en meteen begonnen, in 6 maanden tijd raakte ik 17 kilo kwijt en eerlijk is eerlijk eraf ging erg snel maar op gewicht blijven is moeilijk, het blijft een gevecht tegen de kilo's maar voor mij werkt Ega het beste, Dorien is puur natuur en zegt mij waar het op staat, daar heb je wat aan, aan geneuzel heeft niemand wat, met het nieuwe jaar voor de deur en alle goede voornemens raad ik het iedereen aan."

Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.ega-dorienvernooij.nl of bel met Dorien 0481 461413.

Sportief Ouder-Kind Badmintontoernooi Bemmel

BEMMEL - BC Bemmel'72 bestaat al meer dan veertig jaar en merkt dat het samenspel tussen jeugd en senioren in de club steeds belangrijker wordt en tevens bijdraagt aan een goede sfeer maar tevens aan nieuwe ideeën. Uiteindelijk wordt iedereen daar wijzer cq. ervarener van.

Vandaar dat op 16 december in De Heister een gezellig toernooi plaats vond: Badmintonclub Bemmel'72 organiseerde een toernooi waarmee haar jeugdspelers samen met één van hun ouders of de senioren samen met één van hun kinderen konden strijden tegen elkaar. Twaalf koppels namen deel aan de eerste rond, die op leeftijd was ingedeeld. De uitslag uit deze ronde bepaalde in welke poule je de eindronde inging.

In die eindronde werd weer met een schone lei gestart en zo gingen uiteindelijk Petra en Chris ter Hark met de winst aan de haal. Al met al kan er worden teruggekeken op een geslaagd toernooi in een zeer goede sfeer, waar op een sportieve manier werd gestreden om de winst, en zal er volgend jaar zeker een herhaling plaatsvinden.

"Mocht u of uw kind ook interesse hebben om een keer mee te spelen (eerste drie keer gratis!) meldt u dan aan via info@bcbemmel.nl, kijk op www.bcbemmel.nl of bel 0481 459088."

Succesvol basketbaltoernooi bij Batouwe

Foto: Laura Kruis

BEMMEL - In de kerstvakantie op dinsdag 29 en woensdag 30 december heeft Batouwe Basketball weer een succesvol jeugdtoernooi georganiseerd in sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel.

Acht scholen (200 kinderen) uit Huissen, Gendt en Bemmel deden mee met dit toernooi voor de groepen 3 tot en met 8. Nieuw was de deelname van groep 3. Dit spel van de allerjongste uit groep 3/4 was prachtig om te zien!

De basket hangt nog wat hoog, maar toch lukte het Jairo van het Holthuus, Britt van de Donatus en Davy van de Borgwal om de bal meerdere malen door het net te krijgen. Zij wonnen dan ook een prachtige bal met de shoot-out! De bekers voor de 1e tot en met 3e plaats gingen uiteindelijk op woensdag naar het Sterrenbos, de Tichelaar, het Holthuus, de Donatus, de Pius en de Borgwal. De winnaars van de dinsdag waren het Sterrenbos (2x), het Holthuus, de Donatus, de Borgwal en de Tichelaar.

Tijdens het toernooi hebben alle deelnemers een lekkere, gezonde appel van landwinkel De Woerdt gehad. Nico en Greet, bedankt voor jullie bijdrage! Tevens hebben alle deelnemers een vrijkaartje gekregen voor de eredivisiewedstrijd van de dames 1 op 16 januari om 20.15 uur in de Schaapskooi in Bemmel.

Dit toernooi is weer mogelijk gemaakt met de enthousiaste inzet van leerkrachten, ouders, de vele vrijwilligers van Batouwe en natuurlijk de deelnemende kinderen.

Muziekvereniging huldigt jubilarissen

Foto: Henk Sluiter

HUISSEN - Het nieuwjaarsconcert van Volharding op 3 januari is een bijzonder concert geworden. Niet alleen omdat het een jubileumjaar is. Volharding bestaat in 2016, 65 jaar. Maar ook omdat tijdens het concert zeven jubilarissen zijn gehuldigd.

Burgemeester Marianne Schuurmans zette de jubilarissen in de spotlight: Guus Tonk, 25 jaar lid; Trudy Roelofs, Albert Bartray, 40 jaar lid en: Piet Schrijver en Poliet Schrijver, 50 jaar lid. De burgemeester spreekt de jubilarissen toe, speldt hen de jubileumdecoratie van de KNMF op en overhandigt de daarbij behorende oorkondes. Helaas konden twee leden, John en Paul Wolters waren door buikgriep geveld, bij de huldiging niet aanwezig zijn. Zij zullen op een later tijdstip hun insigne voor 40 jaar lidmaatschap alsnog opgespeld krijgen. Daarna nog de bloemen en de felicitaties van de muzikanten en aanwezigen.

Eindejaarsgeschenk Gendtse Winkeliers

GENDT - Op vrijdag 18 december zijn ruim 270 medewerkers en vrijwilligers van Woonstichting Gendt en zorgcentrum Sint-Jozef in het (winter)zonnetje gezet met de uitreiking van een eindejaarsgeschenk.

Opnieuw werden zij verrast een eindejaarsgeschenk uit het dorp zelf: een cadeaubon van de Gendtse Winkeliers Vereniging! Samen met de Gentse Winkeliers Vereniging zijn ook dit jaar de handen ineen geslagen om een speciaal ontworpen cadeaubon te realiseren van de winkeliersvereniging. De bonnen kunnen bij alle aangesloten Gendtse winkeliers worden uitgegeven. De Gendtse Winkeliersvereniging bedankt graag Woonstichting Gendt en zorgcentrum Sint-Jozef voor deze mooie actie!

Eextra voorstelling Sneeuwwatje en de 7 Erge

Sneeuwwatje op avontuur

HUISSEN - Het succes van de familievoorstelling Sneeuwwatje en de 7 Erge heeft geresulteerd in een extra voorstelling op vrijdag 8 januari om 19.00 uur in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen.

Voor info en kaarten kijk op www.theater-kees.nl.

18 / 20

Van harte proficiat met je 50e verjaardag op 5 januari.

Welkom bij de club, tot gauw op het SARA feest.

Van je vriendinnetje en vriendje.

Proficiat met jullie nieuwe woning op de Rosmolen in Bemmel.
Veel geluk en woongenot, we komen gauw een borrel drinken.
Groeten uit dorpje Haalderen

Getrouwd op 29 december 1965,
vijftig jaar later nog altijd samen.
Gefeliciteerd met jullie
GOUDEN HUWELIJK
Wilco & Miranda, Marcel & Hanneke, Edwin & Dorothé, Guuske, Sare en Renze

Opa Wim en Oma Annie 8 januari
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd Willem, Bas, Thomas, Anne en Rens

Proficiat met je prestatie je heb het toch maar gefikst, in 4 weken heb je het C diploma gehaald
Wees trots op wat je heb bereikt
Knuffels en kusjes
Opa Rini en Oma Tini

50 tinten grijs?
Maak dat Abraham maar wijs .

Dit gekke stel heeft het voor elkaar,
ze worden samen 100 jaar
de Buurtjes

Actie garagedeuraandrijving GTA 750 op uw bestaande garagedeur

BEMMEL - Een GTA 750 garagedeuraandrijving op uw bestaande garagedeur heeft veel voordelen. U komt thuis aangereden en de deur gaat met één druk op de knop open, u hoeft de auto niet meer uit, de kou of regen in en de garagedeur niet meer boven u macht te openen.

Deze aandrijvingen kunnen op kanteldeuren en sectionaal deuren gemonteerd worden. De aandrijving is voorzien van een inbraakbeveiliging door de unieke mechanische vergrendeling, SKG gecertificeerd, waardoor ze geschikt zijn voor het politiekeurmerk. Erg handig is de geïntegreerde led-verlichting met een laag energieverbruik.

De aandrijvingen zijn standaard voorzien van één handzender. Nu in de actie tegen een zeer scherpe prijs (geldig tot met 31 maart) geleverd met één extra luxe RVS 2 kanaalshandzender. Op deze aandrijvingen krijgt u vijf jaar garantie!

Heeft u interesse, neem vrijblijvend contact op met Boerboom Deuren of kom kijken in onze showroom, wij zijn geopend op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Ook kunnen wij u van advies voorzien over de mogelijkheden voor nieuwe garagedeuren of industriedeuren en onderhoud van de deuren.

Groenestraat 2, 6681DV Bemmel; 0481 350208.

Wensen van de kerstwensboom in Bemmel in vervulling

Foto: Fedor Meuwsen

BEMMEL - Tijdens de kerstmarkt in Bemmel op 13 december is door bijna 400 kinderen van basisscholen in Bemmel, Haalderen en Gendt een wenskaart ingeleverd bij de kerstwensboom op de Markt. Dit initiatief van de Kerstcommissie Bemmel is omarmd door een zevental sponsoren.

Door deze sponsoren is uit de ingeleverde wensen een aantal aansprekende, maar ook realiseerbare wensen geselecteerd, waarvan enkele passend in de sfeer van de kersttijd, die vanaf nu in vervulling zullen gaan. Op oudejaarsdag zijn bij de kerstboom op de Markt de gelukkige winnaars in het bijzijn van familie en sponsoren officieel gefeliciteerd. I.v.m. de vakantie konden helaas niet alle winnaars aanwezig zijn.

Uiteindelijk zijn door de jury de volgende wensen al gehonoreerd:

  • Bloemen voor mijn zieke moeder                                        

  • Pannenkoeken eten met mijn hele klas

  • Eten voor alle mensen (wordt donatie aan de voedselbank)

  • Een foto van mij en mijn zus voor oma

  • Oliebollen voor oude mensen

  • Een keer paardrijden

  • Daarnaast zijn er nog wensen die om speciale aandacht vragen en waarvan mogelijke invulling meer voorbereidingstijd kost. De betrokkenen zullen hiervoor nog worden benaderd.

  • De realisatie van deze wensen is mogelijk gemaakt door de volgende zeven sponsoren: Derksen Financieel, Notaris Van Schaik, Fitpunt, SNS bank Bemmel, Drukkerij Accuraat en Copyshop, ProcesPartners en Makelaardij Goed geregeld, allen uit Bemmel.

    Indien mogelijk wordt de wensboom een vast onderdeel van de kerstmarkt in Bemmel met betrokkenheid van meerdere scholen en sponsoren.

Informatieavond OBC Bemmel 12 januari

BETUWE - Op dinsdagavond 12 januari verzorgt het Over Betuwe College Bemmel om 19:00 uur een speciale informatieavond voor leerlingen, ouder(s) en verzorger(s). Tijdens deze avond worden het vwo, tweetalig onderwijs (TTO) havo en vwo, vmbo Lifestyle, Sportklas havo en het nieuwe VTO Duits extra belicht.

Het vwo van OBC Bemmel heeft een vernieuwd programma met uitdagende onderzoeksprojecten gericht op Talent, Onderzoek en Praktijk. Dit noemen zij ook wel de TOP-projecten. Het veelzijdige programma biedt leerlingen veel keuzemogelijkheden op het gebied van onder andere techniek, natuur, wereldhandel, milieu, talen, kunst, cultuur en de eigen omgeving.

Tweetalig onderwijs (TTO)
OBC Bemmel is een echte specialist in tweetalig onderwijs, voor zowel vwo als havo. Met het senior TTO certificaat en de uitzonderlijke goede resultaten draait de school mee in de top van Nederland.

Vmbo Lifestyle en VTO Duits
Naast vwo en TTO wordt tijdens de informatieavond het talentenprogramma vmbo Lifestyle belicht. Jongeren die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding, een gezonde leefstijl en alles wat daarbij komt kijken komen zeker aan hun trekken met dit programma. Nieuw op het vmbo-t is Versterkt Talenonderwijs (VTO) Duits. Vanaf leerjaar 1 krijgen alle vmbo-leerlingen Duits aangeboden. Daarna kunnen de leerlingen ervoor kiezen om door te gaan met VTO Duits. Die leerlingen krijgen een verdiepend programma aangeboden, waarbij het spreken van de Duitse taal en 'feeling' krijgen met de Duitse cultuur de volle aandacht krijgt.

Sportklas havo
Op de havo kunnen leerlingen het speciale programma Sportklas havo volgen. Dit is een speciaal programma waarin de leerlingen naast het reguliere onderwijs nog extra uren lichamelijke opvoeding (LO) krijgen. Binnen het programma is veel aandacht voor vaardigheden zoals samenwerken, organiseren en leren de leerlingen meer over gezond leven en bewegen.

Informatieavond en open dag

Tijdens de informatieavond zijn er algemene voorlichtingsrondes. Bezoekers kunnen ook gesprekken voeren met leerlingen en docenten. De informatieavond zal plaatsvinden op dinsdag 12 januari en het programma begint om 19.00 uur in de aula van het OBC Bemmel, locatie de Heister en op de Essenpas (voor het vmbo-t programma). Daarnaast zijn geïnteresseerden van harte welkom tijdens de open dag op zaterdag 30 januari van 10:00 tot 15:00 uur. Voor meer informatie kan men terecht op www.obc-bemmel.nl.

Lezing wintertuin bij Groei & Bloei

ELST - Maandag 25 januari is er een lezing door Cor van Gelderen over ‘de Wintertuin' in zalencentrum ‘Onder de Toren’, Sint-Maartenstraat 24 in Elst.

Wintergroene planten zijn de ruggengraat van de tuin. Een basisregel die we als tuinier allemaal kennen. Maar wat is er nu eigenlijk aan leuke wintergroene planten? Natuurlijk is er de grote groep van coniferen, maar dat moet maar net je smaak zijn.

Cor van Gelderen van PlantenTuin Esveld in Boskoop heeft een uitgesproken mening over wintergroene planten, ze zijn belangrijk voor rust en balans in de wintertuin maar hij is zelf geen groot coniferenliefhebber.

Tijdens de lezing worden heel veel verschillende winter planten aan U voorgesteld en wordt er verteld over de toepassingsmogelijkheden, het snoeien en combineren van deze planten. Kortom van Abelia tot Zenobia (met de Z wilde het alleen maar halfwintergroen lukken in ons klimaat) komen de winterjuweeltjes langs.

Aangezien januari de tijd is om plannen te maken voor het nieuwe tuinseizoen, mag u deze lezing niet missen. Vol goede ideeën gaat u weer naar huis. Leden van Groei en Bloei gratis, niet leden betalen € 5,00. Graag aanmelden via corinehelsen@hetnet.nl.

De grappigste vrouwen op het podium in Bemmel

BEMMEL - Comedy Kitchen gaat alweer haar vierde theaterseizoen in en ze blijven! Comedy Kitchen is hét uithangbord voor female comedy in Nederland.

Zaterdagavond 9 januari (20:30) zorgen zij voor een knallende avond vol stand-up comedy en cabaret dóór vrouwen, vóór iedereen. Met scherpe en herkenbare comedy en cabaret waarbij niks uit de weg wordt gegaan. Direct, eerlijk en persoonlijk. Hoe echter, hoe beter...Twee of drie acts en een door de wol geverfde presentatrice (ook een act op zich!) zorgen voor een afwisselende wervelende avond, met een bonusact door alle artiesten samen.

Vaste namen dit seizoen zijn: Soula Notos, Jennifer Evenhuis, Ellen Dikker, Berit Companjen en Dian Liesker, winnares van de Verborgen Bokaal 2014. Ze versloeg daarmee de twee andere genomineerden Javier Guzman en Pieter Derks. Berit en Dian staan zeker op het podium; wie nog meer, is een verrassing, maar lachen wordt het! Voor nadere info en het bestellen van kaarten, ga naar www.topbemmel.nl.