De Liemers Helemaal Goed Courant

8 november 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 8 november 2019


Het ijzeren gordijn... in huis? Uniek beeldje is een eerbetoon aan de vrijheid

Chris en Tjerk: 'Een uniek beeldje, dat ook nog eens mooi op de schoorsteenmantel staat'

DUIVEN - Na de uitzonderlijke vondst van restanten van het ijzeren gordijn, worden deze vermaakt tot herdenkingsbeeldjes ter nagedachtenis van de vrijheid. Het herdenkingsbeeldje en het bijhorend certificaat van echtheid zijn voor het symbolische bedrag van € 19,89 in huis te halen. De opbrengst gaat naar een goed doel gerelateerd aan de oorlogsherdenking: het V-fonds.


Het komt niet iedere dag voor dat je stuit op objecten van historische waarde. Zo nu en dan worden er nog wel eens kogels gevonden uit de wereldoorlogen of komen (on)gelukkige vinders oog in oog met een oude landmijn die nog dreigen kan te exploderen. Gelukkig is de vondst van Chris van de Ven minder gevaarlijk: een groot stuk van het hekwerk dat ten tijde van de koude oorlog de buitenlinie van het ijzeren gordijn heeft gevormd.

Het ijzeren gordijn was de benaming die voormalig Brits premier Winston Churchill gaf aan de metalen scheiding tussen Oost- en West-Duitsland in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Deze metalen hekwerken decimeerden Duitsland in twee grondgebieden die aan twee grote ideologische grootmachten zouden gaan toebehoren. Enerzijds claimden de geallieerden de Westerse helft van Duitsland (de BRD) en anderzijds werd door de Sovjet-Unie beslag gelegd op het Oosten (de DDR). Tot de val in 1989 maakte dat deze grens vrienden en familie uit elkaar hield, aangezien van vrije toegang geen sprake was.

Lopend over het erf van de door hem gekochte vakantiewoning in Udorf, Duitsland, werd Chris op een middag aangesproken door zijn buurman. Deze buurman wees Chris op het feit dat zijn stalen tuinafscheiding een historisch verhaal had. Dat het waarschijnlijk goed staal zou zijn, wist Chris al, maar gezien zijn achtergrond als geschiedenisleraar werd hij toch geprikkeld door dit mysterieuze verhaal van zijn buurman. De buurman liet Chris in een tuinhuisje zien dat er nog veel meer stalen hekwerk was, waarna hij hem vertelde dat hij hier te maken had met het ijzeren gordijn. Eenmaal gecontroleerd op authenticiteit door taxateur Tjerk Jan Luitse, kwam het idee opborrelen om deze ontdekking niet te laten verstoffen, maar om er wat creatiefs mee te gaan doen. "Oorspronkelijk vond Tjerk het leuk een stukje gordijn aan zijn kinderen te geven," legt Chris uit. "Een ontzettend goed idee, maar iedereen vindt zoiets toch ook leuk?"

Vervolg op pagina 3

Kleindieren zorgen voor uitverkocht Excelsior

Archief Eindkeuring voor de winnaar van het geheel William Kersten

LOBITH - De Liemerse kleindierverenigingen L.K.V. Oude Rijn Lobith en De Vooruitgang Zevenaar hebben, samen met de Betuwse vereniging B.K.V. Gendt, de handen in een geslagen voor de organisatie van een gecombineerde verenigingstentoonstelling. De eerste editie van deze show zal plaats vinden in het Schuttersgebouw Excelsior te Lobith. Voor deze show zijn ruim 300 dieren door de fokkers ingeschreven waar mee de showlocatie dan ook volledig vol zit en er, met pijn in het hart, besloten moest worden om enkele inzendingen nog te moeten teleurstellen.

Op zaterdag 16 november zullen maar liefst 5 keurmeesters om 8.30 uur een aanvang maken met de keuring van de dieren en ze voorzien van de nodige predicaten, deze keuring is voor publiek niet toegankelijk. 's avonds vanaf 19.00 uur zal de show geopend zijn voor het publiek om de dieren en hun beoordelingen te kunnen bewonderen.

Op zondag zal om 14.00 uur de officiële opening plaats vinden door de gedelegeerde van Kleindier Liefhebbers Nederland dhr. J. Janssen achter eenvolgens zullen de prijswinaars van de show gehuldigd worden.

Als extra activiteit is op de zondag valkenier Kay aanwezig met een of meerdere dieren, dit gelang de omstandigheden, hij zal u die dag graag meer vertellen over zijn werk en het werken en omgaan met uilen en andere (roof) vogels

De gecombineerde verenigingsshow zal worden gehouden in Schuttersgebouw Excelsior, Sportlaan 14 te Lobith. De show is voor publiek geopend zaterdag 16 november van 19:00 tot 22:00 uur en zondag 17 november van 10:00 tot 16:30 uur.

De show is entree vrij te bezoeken.

2 / 36

3 / 36

(foto: Linda Ruijs)

De Liemers heeft haar eigen Nijntje uitgave. In Kunstwerk! Liemers Museum presenteerde initiatiefnemer Karin Degen 'Opa en oma Pluus in 't Liemers'. Antoon Berendsen en een tiental mensen van verschillende dialectwerkgroepen zorgden voor de Liemerse vertaling. Maria Wigman las het verhaal vol passie voor aan haar kleinkinderen. Het boekje is verkrijgbaar bij Rebers Boek en Buro.

Als redacteur van dienst blijft het een opgave om leuke invalshoeken te verzinnen voor stukjes als deze, maar gelukkig schiet de input vanuit de regio zelden tekort. Een poosje geleden ben ik gevraagd om een boek te schrijven over Dickens in de Liemers, een welbekend evenement dat dit jaar voor het vijfde jaar zal plaatsvinden op 6, 7 en 8 december. Niet zomaar een boek: een jubileumboek. De kracht van de regio, de motivatie van de inwoners; nergens is de Liemers prominenter aanwezig dan tijdens Dickens. Het is een grote eer dat ik een boek mag schrijven over hetgeen wat honderden vrijwilligers en gasten ieder jaar betoveren kan. Vanwege de grootte van Dickens en de gelimiteerde omvang van het boek, lijken enkele van de verhalen buiten de boot te vallen. Om dit te voorkomen en om een gedeelte van de sfeer terug te geven aan de regio, zal ik de komende edities van de krant stukjes schrijven over Dickens. Verhalen die inspireren, verwarmen en soms ook kunnen ontroeren; Dickens kent een veelzijdig karakter zoals alleen de Liemers dat verzorgen kan. Wie toevallig over het Horsterpark loopt, zal misschien opvallen dat de opbouw van het Dickens-festijn al in volle gang is. Van houten huisjes tot Victoriaanse kledij, binnen nu en een aantal weken wordt het park omgetoverd tot een idyllisch dorpje uit de tijd van schrijver Charles Dickens. Ikzelf zal ook rondlopen op de betreffende avonden van Dickens, verkleed als schrijver (inkoppertje misschien?). Hoe dan ook hoop ik met de artikeltjes over Dickens, net als met al mijn andere artikelen, mensen iets leuks te laten lezen.

Auteur: Ted Prost

Wellicht voelt U zich geroepen om te komen kijken of misschien wel om te komen helpen? Wie weet. December is nog even weg, hoewel de vroegtijdige kerstverlichting soms doet denken van niet.

Ted Prost

Nina Elbers

'Gebieden langs het water trekken mij'

"Als je ergens al bijna 25 jaar werkt, kan het niet anders dan dat je er goed op je plek zit.” (foto: Eva Peters)

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we regelmatig een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Marian Huitink-Gerritsen. Ik ben getrouwd met Gerard en samen hebben we drie

volwassen kinderen. Ik heb twee parttime banen bij technische bedrijven in Duiven. Bij

Willems technisch adviesbureau werk ik al bijna 25 jaar. Daar verzorg ik de financiële en

personeelsadministratie. Hetzelfde soort werk doe ik inmiddels ook negen jaar bij RBG

brandveiligheid."

Twee bedrijven…?

"Toen onze kinderen de lagere school afrondden, kwam er voor mij meer tijd om te werken. Vandaar dat ik nu bij twee bedrijven zit met fijne werkgevers, leuke collega's en een goede werksfeer. Willems is een familiebedrijf en ik voel me er dan ook nauw mee verbonden, hetzelfde geldt voor RBG. Als je ergens al bijna 25 jaar werkt, kan het ook niet anders dan dat je er goed op je plek zit!"

Vrije tijd?

"Dan wandel ik met onze hond, doe aan yoga, fitness en dans ik bij de gezelligste dansschool

van de Liemers, Vida. Daarnaast doe ik graag gezellige dingen met familie en vrienden.

En anders is er in de Liemers wel iets leuks te beleven."

Liemers?

"Ik ben geboren en getogen in Duiven. Er is voor mij nooit een reden geweest om daar weg

te gaan. Ik vind dat de Liemers mooi gevarieerd is qua natuur, niet té dichtbevolkt en qua

voorzieningen is er alles te vinden."

Mooiste plekje?

"De gebieden langs het water trekken mij het meest. Ik vind het heerlijk om met de fiets het pontje in Loo te nemen, maar ook onze tuin is

een lekker plekje."

Verder?

"Ontzettend leuk initiatief dat leerlingen van het Candea en Liemers College deze krant

verzorgen. Zo wordt nieuws uit de Liemers bij de mensen thuis gebracht."

Het zal u misschien wel opvallen dat er geen Multaboni ideeën zijn voor mijn normaal gesproken 'commentaar'. Dit is dan ook geen commentaar, maar meer een eindstuk of afscheidsstuk. Vanaf deze editie zullen Multaboni's ideeën en mijn commentaar namelijk niet meer in de krant verschijnen. Ik vind het erg jammer, omdat ik het superleuk vond om deze stukken te schrijven en ik heb er dan ook zeer van genoten. Ik ben daarbij erg dankbaar voor de samenwerking met Multaboni en de kans die ik gekregen heb om de ideeën van commentaar te voorzien. Ik hoop dat u, net als Multaboni en ik, zeer genoten heeft van onze stukken. We zullen ook zeker niet stoppen met schrijven. Multaboni zal zijn ideeën voortzetten en ze plaatsen op zijn website multaboni.nl. Zonder mijn commentaar (helaas), maar uiteraard kunt u uw eigen mening bij zijn ideeën vormen. Zelf zal ik naast mijn studie zo veel en lang mogelijk voor de krant proberen te schrijven. En wie weet, misschien komt u mijn mening en gedachtegang nog wel ergens tegen. Voor nu houdt het hier op, maar ik kan het natuurlijk niet afsluiten zonder er nog wat gedachtegang en nadenkmateriaal in te gooien. Het volgende kreeg ik door van een vriendin. Misschien heeft u het al eens gehoord: 'Een naaimachine naait en een nietmachine niet. Een nietmachine niet en een naaimachine niet.' Hoe logisch het ook is, het is toch een beetje een breinbreker. Over breinbrekers en het brein gesproken, heeft u wel eens gemerkt hoe makkelijk het is om je brein voor de gek te houden? Je zou bijna zeggen: 'Brein, werk eens mee', maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Net als met hypnose. Dat draait vooral om focus. De mentale focus kan je fysiek beïnvloeden. Het is dan ook wel wonderbaarlijk wat we met ons brein kunnen (bereiken) en hoe het werkt. We weten er zoveel over, maar tegelijkertijd weten we niks. Misschien worden we wel altijd voor de gek gehouden door ons brein.

De slag om de Rijn – de eerste zetten

Na de mislukte poging om Arnhem te bevrijden en daar een bruggenhoofd te slaan over de Rijn, om zo de toegang tot Noord-Nederland te verschaffen, werden de geallieerde legers in het Westen gedurende het einde van 1944 aangevallen in de Ardennen. Na enkele weken kon het offensief hier worden teruggeslagen en maakten de geallieerde legers zich op om een grootschalige poging te wagen Duitsland binnen te vallen. De geallieerde opperbevelhebber in West-Europa, Generaal Dwight D. Eisenhower, de latere president van de Verenigde Staten, had zich eerst voorgenomen een breed offensief te starten om alle posities ten westen van de Rijn in te nemen. Vervolgens zouden de geallieerde legers op verschillende plaatsen moeten proberen om bruggen te veroveren, zodat de opmars over de Rijn tot diep in Duitsland door gezet kon worden.

Intussen had de Duitse bevelhebber in West-Duitsland, Gerd von Rundstedt, van Hitler het directe bevel ontvangen dat het hem niet toegestaan was om zijn legers over de Rijn terug te trekken, om vervolgens daar een nieuwe linie op te zetten. De westerse banken van de Rijn moesten verdedigd worden. Dit bevel ging tegen het plan van Von Rundstedt in, die gehoopt had zijn legers in veiligheid te kunnen brengen, terwijl hij een aantal dammen liet doorlopen om zo de Rijn buiten zijn oevers te laten treden. Gedurende de overstroming zouden de Duitse legers zichzelf tot over de Rijn kunnen terugtrekken; nu werd dit door het bevel een onmogelijkheid.

De geallieerde legers konden snel doorstoten tot aan de oevers van de Rijn, en vele Duitse soldaten werden hier verslagen of gevangen, omdat zij zich niet hadden kunnen terugtrekken. Vervolgens maakten de geallieerden zich op om de Rijn over te steken, en verzamelden ze het nodige materiaal dat een dergelijke oversteek mogelijk zou moeten maken.

Sylvain Thöni

Kyra Sannes

Kim Kleijkers

Sylvain Thöni

De bowlingbaan komt naar je toe

Bowlen op het strand Ameland. (foto: O. van Tongeren)

ZEVENAAR - Wil je een feest geven, buurtbarbeque, 50-jarig feest, iets leuks met jaarafsluiting of het nieuwe jaar goed beginnen met iets unieks op nieuwjaarsfeest? Al eens gedacht aan iets totaal anders? Huur een bowlingbaan die mobiel is.

Bowlingvereniging Zevenaar heeft namelijk een eigen mobiele bowlingbaan, die we al op het strand van Ameland hebben neer gezet, studio Hilversum bij programma 'betreden op eigen risico', maar ook bij een buurtfeest. De baan heeft een lengte van ongeveer totaal 15 meter en bestaat uit losse onderdelen die leden van onze vereniging zo in elkaar kunnen monteren. Dus gooi het eens in de personeelsvereniging, buurtvereniging en bespreek het eens. Steeds meer mensen ontdekken het. Iedereen die de baan gehuurd heeft is dolenthousiast.

De baan wordt geleverd inclusief ballenrek, ballen en natuurlijk bowlingpins. Natuurlijk hebben we voor de echte fanatiekelingen ook scorekaarten om de stand bij te houden. Verder is deze baan voorzien van een mooie ledverlichting. Wilt u meer informatie over deze mooie bowlingbaan kijk dan eens op onze site www.bowling-zevenaar.nl. Daar is alle informatie te vinden, wilt u meer informatie stuur dan een mail naar info@bowling-zevenaar.nl.

De Liemers Leest samen met Jan Terlouw en Ronald Giphart

ZEVENAAR - In het kader van Nederland Leest heeft Kunstwerk! de Bibliotheek de populaire schrijvers Jan Terlouw en Ronald Giphart uitgenodigd op donderdag 21 november. Van 1 - 30 november staat duurzaamheid centraal tijdens Nederland Leest. Zowel Terlouw als Giphart hebben hier grote affiniteit mee.

Op donderdag 21 november zullen beide schrijvers hun visie geven op duurzaamheid. De avond, die start om 19.30 uur, zal bestaan uit twee gedeeltes. Voor de pauze zullen beide heren met bevlogenheid hun eigen verhaal vertellen. Na de pauze is er voldoende ruimte om vragen te stellen aan Terlouw en Giphart. Daarnaast zullen vertegenwoordigers van Landgoed Huis Sevenaer en Eet-Lokaal Zevenaar aanwezig zijn om te vertellen over duurzaam verbouwen en het bereiden van biologische producten. In de pauze neem je 'een kijkje in de keuken' door te proeven van de heerlijke hapjes die geserveerd worden.

Aan het einde van de avond ga je geïnspireerd naar huis en krijg je het boekje Winterbloei mee, een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers, met voorwoord van Ronald Giphart.

De avond vindt plaats in Kunstwerk! Het Musiater. Aanvang 19.30 uur. Kaarten à tien euro kunnen besteld worden via www.liemerskunstwerk.nl.

Muziek met Luuk Lenders

ZEVENAAR - Muzikaal duizendpoot Luuk Lenders uit Utrecht komt in Zevenaar een bijzonder concert geven.

Met zijn fluiten uit alle windstreken, prachtige accordeonspel, creatieve percussie-instrumenten, kleine doedelzak, toeters en bellen weet hij zijn publiek blij te verrassen en te ontroeren. Het wordt een concert met bekende en minder bekende volksmuziek, waarbij Luuk graag over zijn instrumenten en muziek vertelt, geïnspireerd en met veel humor. Tevens zal Luuk muziek brengen die aansluit bij de winter- en adventsperiode. Kom je ook genieten? Dat kan op woensdag 20 november om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. De toegangsprijs is inclusief een consumptie 7,50 euro. Nadere informatie bij Alies Rutgers, 0316 525478.

Beursvloer de Liemers, meedoen kost niets en levert altijd iets op!

Tijdens de voorgaande editie van Beursvloer de Liemers werd er flink 'onderhandeld' tussen de bedrijven en organisaties. (foto: Jacques Kok)

DUIVEN – Op maandag 18 november handelen bedrijven, verenigingen en stichtingen één uur lang in vraag en aanbod op Beursvloer de Liemers. Geld is taboe op deze beurs. Maatschappelijke organisaties uit Montferland en de Liemers mogen de aanwezige bedrijven alleen vragen om Menskracht, Spullen of Advies.

Vorige Beursvloeredities leverden gemiddeld elke minuut een match op. Dit jaar hopen de organisatoren - Liemerse Uitdaging, Welcom, Caleidoz en Mikado - dit aantal te overtreffen.

“Meedoen aan de Beursvloer levert altijd iets op. Bijvoorbeeld concrete hulp, nieuwe contacten of gewoon een goed gevoel“, vertelt Audrey Jeurissen, manager van de Liemerse Uitdaging. “Bedrijven kunnen op een laagdrempelige manier Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Zij zetten zich belangeloos in om van deze Beursvloer weer een succes te maken. En maatschappelijke organisaties boren netwerken aan, die ze misschien helemaal niet kenden. Verbinden is hier het sleutelwoord. Jong en oud ontmoet elkaar. Candea College leerlingen ondersteunen ons bijvoorbeeld bij de ontvangst, de garderobe en het serveren van de gratis hapjes en drankjes en Swabaa Movements verzorgt de opening. Geweldig!”

Wilt u meedoen? Meld uw bedrijf of maatschappelijke organisatie dan vóór 13 november aan via de website van de Liemerse Uitdaging: liemerseuitdaging.nl/activiteiten/beursvloer. Aanmelden is verplicht, deelname is gratis. Dit jaar vindt de Beursvloer plaats op 18 november van 16.30 tot 18.30 uur in De Stek (het nieuwe onderkomen van KerkvoorNu), Rijksweg 53 in Duiven.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Buurtbusvereniging Rijnwaarden is op zoek naar nieuwe chauffeurs die twee of drie keer per week met de buurtbus willen rijden.

- Verpleeghuis Liemerije zoekt een activiteitenbegeleid(st)er om leuke activiteiten met de bewoners van de afdeling Tolkamer te ondernemen.

- Stichting Aangepast Vervoer Plusbus Zevenaar zoekt een chauffeur, die een dag(deel) vervoer verzorgt voor cliënten met een lichamelijke beperking en ouderen.

- Zonnebloem afd. Zevenaar-Oost zoekt een penningmeester met als taken: administratieve werkzaamheden, het opstellen en bewaken van de jaarlijkse begroting en jaarrekening.

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/zevenaar of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

H. Remigius Duiven

Zaterdag 9 november om 19.00 uur. Woord/communiedienst.

Voorganger: Pastor M. Smits. Koor: In Between.

Zondag 17 november om 10.30 uur. Woord/Communiedienst.
Voorganger: W.Staring/M.Slangewal. Koor : Samenzang.

Gebedsintenties 09-11-2019: Ouders Hooijman-Geurtsen, Diny Moerel-Bekking, Marie Lahaije-Hovestadt.

Gebedsintenties 17-11-2019: Marie Lahaije-Hovestadt, Bernard en Annie Hoppenreijs-Lucassen.

Sacrament van het H.Doopsel: Op zondag 17 november worden Levi van der Linde, Bram van Brandenburg, Vin Vos en Benthe Zoet door het H. Doopsel in onze geloofsgemeenschap opgenomen.

Mededelingen : Zaterdag 9 november is er een extra collecte voor Zondag van de Oecumene.

Vooraankondiging concerten in de H. Remigiuskerk:

Zondag 24 november is er een concert van het Opera Gelders Orkest/ Regionaal Mandoline en Gitaarorkest o.l.v. Leo van Rutte. Aanvang 15.00 uur. Info op www.operago.nl.

Donderdagavond 19 december concert van het Neva Ensemble St. Peters- burg. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 21 december Warm Winter Concert van Liemers Harmonie Duiven met projectkoor. Aanvang 19.30 uur.

Passage: Vrouwenbeweging Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdag 13 november om 19.30 uur komt de heer A. Ligtenberg uit Winterswijk zijn lezing houden onder de titel is 'Het vervoer in Gelderland de eeuwen door'.


Ligtenberg heeft hier een studie van gemaakt en heeft verschillende onderwerpen, waarbij Zevenaar en omgeving goed in beeld komt, zoals de spoorwegen en buslijnen rond Zevenaar, rijkswegen en autosnelwegen. Met behulp van de beamer komt alles in beeld.
Plaats van samenkomst is Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3. Voor meer informatie kan men 0316- 524620 bellen.

Koffieochtend in Westervoort

WESTERVOORT - Elke tweede dinsdag van de maand is er gelegenheid om samen koffie te drinken. De eerstvolgende ochtend is op 12 november.

Voor de drukte van de decembermaand losbarst is het prettig om even een moment van rust in te plannen. Even een gesprek te voeren met elkaar. Iedereen is welkom. Het verplicht tot niets. Plaats: Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort. Van 10.30 tot 12.00 uur.

Ronald McDonald Boshuus zoekt vrijwilligers voor in het weekend of avond!

ARNHEM - Ronald McDonald Huis Boshuus bevindt zich op het dak van Klimmendaal revalidatiespecialisten in Arnhem. In het Huis kunnen ouders van kinderen die behandeld worden in Klimmendaal of ziekenhuis Rijnstate dichtbij hun kind zijn. Ons Huis is ook één van de drie vakantiehuizen van het Kinderfonds voor gezinnen met een zorgintensief kind.

Dankzij de inzet van een enthousiast team vrijwilligers kan Ronald McDonald Boshuus een fijne en huiselijke plek bieden aan heel veel gezinnen. De vrijwilligers zorgen voor het gezellig maken van het Huis, ontvangen gasten, doen huishoudelijk werk en bieden een luisterend oor. Je draait met elkaar op een gezellige manier een groot huishouden.

Het Huis is dagelijks open van 9:00-21:00 uur. Als vrijwilliger draai je één avond per week (van 17-21 uur) of één keer per twee weken een weekenddagdeel. Zonder vrijwilligers kan ons Huis niet open zijn. Daarom zoeken wij vrijwilligers die zich willen inzetten en deel uit willen maken van dit fantastische team! Kom jij ons team versterken?

Wil je weten of dit iets voor je is? Op dinsdag 12 november organiseren we van 19:00-20:30 uur een informatieavond! Tijdens deze avond vertellen vrijwilligers over hun inzet en over het Ronald McDonald Huis en krijg je een rondleiding. Wil je je opgeven voor deze avond of wil je meer weten neem dan contact op of stuur een email: Ronald McDonald Boshuus, Heijenoordseweg 5, 6813 GG Arnhem; T: 026 3525260 E: arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl; W: www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl.

Fototentoonstelling Expo19

Handen. (foto: Thijs Verbeek)

DUIVEN - Op 17 november houdt Fotoklub Duiven haar jaarlijkse expositie. Hier laten leden van de club hun eigen werk zien. Door het jaar heen is er heel wat gefotografeerd in vele genres. Zo is er architectuur, natuur en portretwerk te zien van de leden.

Leuke bijkomstigheid is dat er door het publiek gestemd kan worden op de foto’s en dat er onder de deelnemers een exemplaar van de winnende foto verloot wordt.

Voor mensen uit de omgeving is er een fotowedstrijd: stuur je foto in voor 13 november, dan kiezen de leden van de club de drie beste uit en deze worden afgedrukt en opgehangen bij de Expo. Voor de eerste prijs is er een aardigheidje. Mail naar fotoklubduiven@gmail.com met als onderwerp 'fotowedstrijd'. De foto’s blijven eigendom van de inzender en mogen door FKD op geen enkele andere wijze worden gebruikt.

De zaal is open van 11:00 tot 16:00 uur. De expositie wordt gehouden in het clubgebouw van Schutterij Gilde Sint-Remigius aan de Visserlaan 35 in Duiven.

Opleiding tot IVN-natuurgids

IVN-gidsenopleiding. (foto: Jannie Klein Lebbink)

ZEVENAAR - De opleiding tot IVN-natuurgids gaat van start. Er zijn info-avonden op woensdagavond 13 november 20.00 uur in het N.M.E.-gebouw, Vestersbos 2 in Zevenaar en woensdagavond 20 november om 20.00 uur in De Ruumte aan de Nijmansedijk 20A in Halle.

                                                

Houd jij ook van de natuur? Vind je het leuk om in de natuur bezig te zijn? En wat het belangrijkste is: zou je je liefde voor de natuur, je enthousiasme en je kennis met anderen willen delen? Doe dan mee aan de opleiding tot IVN-natuurgids ! Je bent 1.5 jaar bezig met de opleiding. Er is tweemaal per maand een cursusavond op de woensdagavond, gevolgd door een excursie op de zaterdagmorgen. Maar niet in de schoolvakanties. Bovendien krijg je in de loop van die 1.5 jaar diverse natuuropdrachten. Dus kom op een van onze info-avonden! Info: Jannie Klein Lebbink, 0314 631779; www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Heilige Andreaskerk Groessen

Kerkberichten: De openingstijd van het locatiesecretariaat van de Heilige Andreaskerk te Groessen wordt per 1 december aangepast: Voortaan is het locatiesecretariaat geopend op dinsdag en vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur. Hiermee komt de vrijdagavond te vervallen.

Vieringen: Zo 10-11-19 om 09.30uur woord-/communieviering pastoraal werker Maarten Smits m.m.v. Herenkoor. Zo 17-11-19 geen viering.

Intenties: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Saskia Roos-Willemsen, jaarged.Dina Degen en Truus, Wim Vermeulen, Mientje Derksen-Koning, Dora en Harrie Smits, Antoon Willemsen, Jan Elfrink, Theet van Keulen, Agnes Thuis-van Aalten, Leida de Haan-Witjes, Trudy Steenkamp-Willemsen.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 10 november is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een Avondmaalsviering, waarin ds. A. Jonkman zal voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om elkaar onder het genot van koffie of thee in ‘Ons Huis’ te ontmoeten.

Ook kunt u dan terecht bij de stand van Amnesty International waar een petitie kunt ondertekenen of een brief naar gevangenen kunt schrijven.

Op zondag 17 november gaat in de viering om 10.00 uur ds. J. Mol uit Ganderen voor.

H. Antonius Abt Loo

De kerk in Loo. De H Antonius Abt.

Op 16 november om 18.00 uur, Woord en Communieviering.Voorganger M. Smits, lector E, Kroets, zang Antoniuskoor.

Op 23 november om 18.00 uur, Woord en Communieviering. Voorgangers W. Herbers en P. Peters, zang Antoniuskoor.

Sint-Werenfridus

9 november 19.00 uur Bezinning met Uitstelling.

Zondag 17 november 9.30 uur. Goedemorgen kerk in de Herberg.

Heilige Andreaskerk Groessen

Kerkberichten: De openingstijd van het locatiesecretariaat van de Heilige Andreaskerk te Groessen wordt per 1 december aangepast: Voortaan is het locatiesecretariaat geopend op dinsdag en vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur. Hiermee komt de vrijdagavond te vervallen.

Vieringen: Zo 10-11-19 om 09.30uur woord-/communieviering pastoraal werker Maarten Smits m.m.v. Herenkoor. Zo 17-11-19 geen viering.

Intenties: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Saskia Roos-Willemsen, jaarged.Dina Degen en Truus, Wim Vermeulen, Mientje Derksen-Koning, Dora en Harrie Smits, Antoon Willemsen, Jan Elfrink, Theet van Keulen, Agnes Thuis-van Aalten, Leida de Haan-Witjes, Trudy Steenkamp-Willemsen.

Vrouwenvereniging Passage Westervoort

WESTERVOORT - Op 13 november geeft een hoofdagent van politiebureau Zevenaar Vrouwenvereniging Passage Westervoort een presentatie over de veiligheid van senioren.

Daarbij gaat hij in op de criminaliteit van deze tijd. Op het ogenblik zijn 'De bloedprikkers' in het nieuws. Zij doen zich voor als hulpverleners en bestelen ondertussen ouderen. Telkens bedenken zij nieuwe trucs. Hopelijk krijgen wij tips wat wij hier zelf tegen kunnen doen.

De avond begint om 20.00 uur en er is koffie vanaf 19.45 uur. Gasten zijn tegen een kleine vergoeding welkom. Plaats: Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort.

Geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus

9 november 19.00 uur Bezinning met Uitstelling.

Zondag 17 november 9.30 uur. Goedemorgen kerk in de Herberg.

Gepensioneerd? Ontdek de voordelen van een leuke bijverdienste!

LIEMERS – Na uw pensionering mag u gewoon bijverdienen. Dat heeft geen gevolgen voor uw pensioen- of aow-uitkering, behalve dat u uiteraard belasting moet betalen over uw extra verdiensten. U blijft dus uw volledige uitkering ontvangen. Benieuwd naar de meest ideale bijbaan voor senioren? Lees dan snel verder.

Deze baan neemt gemiddeld tussen de twee á drie uur per week in beslag. U kunt kiezen of u dat op vrijdag of zaterdag doet, maar u bepaalt zelf op welk tijdstip u begint. U werkt dus één moment per week. Hoeveel u wilt bijverdienen bepaalt u ook zelf. Dat is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid werk dat u aan wilt en kunt nemen. Met deze bijbaan blijft u lekker in beweging op uw fiets en wandelend in de buitenlucht. Op uw route kunt u gerust een praatje maken met de mensen die u tegenkomt. Niemand kijkt u namelijk op uw vingers, u doet uw werk op uw eigen manier en in uw eigen tempo. Daar bent u helemaal zelf baas over. Er zijn maar weinig werkgevers die u deze vrijheid kunnen bieden. Interesse in deze ideale bijbaan? Wacht dan niet langer maar pak deze kans! Als u nu belt, kunt u volgende week al aan de slag bij Willems Verspreidingen. Zij zoeken collega's in de Liemers, die De Liemers Helemaal Goed Courant inclusief folders, huis aan huis willen bezorgen. De te bezorgen kranten en folders worden bij u thuis gebracht. Hoe ideaal wilt u het hebben? Bel: 0316 262263 of meldt u aan via: www.willemsverspreidingen.nl.

Open kerk in Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 15 november zal de Ontmoetingskerk van 14.00 tot 16.30 uur aan de Marktstraat in Zevenaar weer open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 van binnen willen bekijken.

Dit kerkgebouw is in gebruik bij de Protestantse Gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk niet van binnen bezichtigd. Het interieur is zeker een bezoek waard. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard.

Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is ook de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken of een praatje te maken met de gastheer of gastvrouw. Iedereen is die middag welkom.

Optreden Dörsvlègels

in Meulenvelden

DIDAM - Op donderdag 14 november treedt folkloristische dansgroep De Dörsvlègels uit Ulft op in Meulenvelden.

De dansgroep is actief sinds 1992. Elke donderdag worden er nieuwe dansen geoefend en bestaande dansen gerepeteerd. De doelstelling van de folkloristische dansgroep is het handhaven van de traditionele gebruiken en dansen uit de provincie Gelderland. De meeste dansen dateren uit de periode rond 1900. De kleding dateert tevens uit die tijd, het is een eenvoudige dracht aangezien de Gelderse boeren sober en kleinschalig te werk gingen. In de jaren rond 1900 waren de boeren ijverig aan het werk en hadden niet veel tijd over voor ontspanning en vermaak. De boerendansen werden echter een belangrijk onderdeel van buurtcontacten en gezelligheid bij bruiloften en kermis.

Heel veel dansen hebben betrekking op het leven in en om de boerderij. De folkloristische dansgroep De Dörsvlègels is opgericht op 22 februari 1992. Er wordt gedanst in binnen- en buitenland. Zo waren er optredens in Litouwen, Hongarije, Duitsland, Oostenrijk, België, Zweden en Tsjechië. Momenteel treedt de groep nog regelmatig op bij diverse gelegenheden en ook zijn er nog steeds internationale contacten.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 13 in Didam is open vanaf 19.00 uur; de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt drie euro. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom. Voor informatie kan men terecht bij het Servicepunt (088 0441400) of e-mail servicepuntmeulenvelden@liemerije.nl.

Nieuws insturen?

Uw bericht stuurt u heel eenvoudig in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl Als u vragen heeft, belt u dan gerust even: 0481-464770. We helpen u uiteraard graag verder, zodat ook uw bericht onder de aandacht zal worden gebracht.

Jubileumconcert maakt Liemers Mannenkoor 30 jaar jong

Liemers Mannenkoor. (foto: Vidoto Foto en Video)

ZEVENAAR - Het gevarieerde en veelzijdige jubileumconcert van het Liemers Mannenkoor vormde een aangename verrassing voor de bezoekers in een uitverkocht Musiater. Normaal een koor met meer klassieke werken, dit maal was het programma doorspekt met eigentijdse songs.

Begeleid door pianist Evert-Jan de Groot, muziekband Kaliber met zanger Quinten Dikschei, de strijkers van het Van Wassenaer Consort en de heldere stemmen van de Ulftse Nachtegalen onder leiding van Ben Simmes stonden garant voor een dan weer ingetogen, dan weer uitbundige sfeer tijdens de avond. Iedereen kwam direct in stemming door het Zigeunerkoor van Verdi, gevolgd door het Hallelujah van L. Cohen. Na de pauze klinkt O Fortuna en In Taberna uit de Camina Burana in volledige bezetting. Hierbij laat het koor zich van haar beste zijde zien. Het is de opmaat naar bekende songs, waarbij het voor de bezoekers moeilijk wordt te blijven zitten. Marmor, Stein und Eisen bricht en Du zijn nog enigszins nostalgisch, maar bij Laat me van Ramses Shaffy, Binnen van Borsato en Vida la Vida gaat het dak eraf ! De Ulftse Nachtegalen stelen de show met het mooi uitgevoerde Mr. Mistoffelees uit de Musical The Cats. Een prachtige vondst is de uitvoering van Bohemian Rhapsody. De onderbreking van het koor en orkest door de invoeging van live-beelden van de band Queen was zeer verrassend.

“Dit had ik niet verwacht en wat een prachtige veelzijdige sfeerrijke muziekavond. Ik had het niet willen missen”, aldus een bezoekster na afloop. Een beter compliment hadden alle medewerkers van het concert niet kunnen krijgen.

Informatieavond over dementie

Oudere man die met een stok een hartje in het zand tekent. (foto: Cees van Berkel-Enschot) Cees van Berkel-Enschot

WESTERVOORT - Gezondheidscentrum CCG de Liemers aan het Geerken 272 in Westervoort, organiseert op donderdagavond 14 november van 19.00 tot 22.30 uur een avond met informatieve sprekers, workshops en aanbieders van producten rondom dementie.

Volgens Alzheimer-Nederland hebben op dit moment ruim 280.000 mensen in Nederland dementie en zal dit aantal, mede door de vergrijzing, de komende jaren sterk groeien. De druk op de zorg rondom dementie is ongekend en zal ook toenemen. Ruim de helft van de mantelzorgers is (zwaar)overbelast.

De informatieavond is leuk en leerzaam en u zult huiswaarts keren met tal van nieuwe inzichten die u eventueel zelf kunt gebruiken in uw eigen specifieke situatie met dementie, zij het als professional, mantelzorger, familielid, vriend of kennis van iemand met dementie.

Er zijn geen kosten verbonden aan deze avond. U kunt zich direct inschrijven via https://www.ccgdeliemers.nl/aanmeldformulier.

Optreden Dörsvlègels in Meulenvelden

DIDAM - Op donderdag 14 november treedt folkloristische dansgroep De Dörsvlègels uit Ulft op in Meulenvelden.

De dansgroep is actief sinds 1992. Elke donderdag worden er nieuwe dansen geoefend en bestaande dansen gerepeteerd. De doelstelling van de folkloristische dansgroep is het handhaven van de traditionele gebruiken en dansen uit de provincie Gelderland. De meeste dansen dateren uit de periode rond 1900. De kleding dateert tevens uit die tijd, het is een eenvoudige dracht aangezien de Gelderse boeren sober en kleinschalig te werk gingen. In de jaren rond 1900 waren de boeren ijverig aan het werk en hadden niet veel tijd over voor ontspanning en vermaak. De boerendansen werden echter een belangrijk onderdeel van buurtcontacten en gezelligheid bij bruiloften en kermis.

Heel veel dansen hebben betrekking op het leven in en om de boerderij. De folkloristische dansgroep De Dörsvlègels is opgericht op 22 februari 1992. Er wordt gedanst in binnen- en buitenland. Zo waren er optredens in Litouwen, Hongarije, Duitsland, Oostenrijk, België, Zweden en Tsjechië. Momenteel treedt de groep nog regelmatig op bij diverse gelegenheden en ook zijn er nog steeds internationale contacten.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 13 in Didam is open vanaf 19.00 uur; de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt drie euro. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom. Voor informatie kan men terecht bij het Servicepunt (088 0441400) of e-mail servicepuntmeulenvelden@liemerije.nl.

Connectgroep slechthorenden

WESTERVOORT - Ben je slechthorend of doof en lijkt het je interessant om andere slechthorende of dove mensen te ontmoeten? Op donderdag 21 november van 13:00-15:00 uur is er bij Inloophuis De Herberg de eerste bijeenkomst van de connectgroep.

De groep is bedoeld voor alle leeftijden. "Deze middag zullen we met elkaar bekijken hoe we de groep in gaan vullen. In ieder geval kun je elkaar ontmoeten op een rustige plek en kun je ervaringen uitwisselen. Je kunt gewoon binnenkomen, voor vragen kun je bellen (06-28666195) of mailen (jacqueline@inloophuisdeherberg.nl|). Als je al zeker weet dat je gaat komen is het wel heel fijn wanneer je dat even laat weten.

Verrassing

Op het moment dat ik dit schrijf staan we voor een bruisend weekend in Het Musiater. Ruim 1600 theaterbezoekers gaan genieten van de muziek van popkoor New Voices. Ik kan op dit moment de voorstellingen nog niet beoordelen, maar dat het boven amateurniveau uitstijgt is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. New Voices werkt bijna twee jaar aan een perfecte voorstelling. Daardoor is er de afgelopen jaren een vast publiek opgebouwd. Publiek bouw je op door goede, mooie voorstellingen op de planken te brengen. Maar dat niet alleen, publiciteit en marketing is ook heel belangrijk. Wat dat betreft is de marketingmachine van dit koor jaloersmakend. Want eerlijk gezegd, mooie, verrassende en toegankelijke voorstellingen zijn er genoeg. Waarom loopt het een als een tierelier en kun je voor een andere, net zo goede voorstelling maar geen volle zalen krijgen? De toegangsprijs is in niet altijd doorslaggevend. Dit zijn de eeuwige vragen waar wij mee worstelen. Niemand heeft het ultieme antwoord. Binnenkort hebben we de voorstelling over drie iconen, nl. Maria Callas, Ari Onassis en Jacqueline Kennedy. Allemaal met eigen verhalen, die in de voorstelling op muzikale wijze samenkomen. De recensies zijn lyrisch, de spelers zijn bekende namen en de voorstelling is van topkwaliteit. Kortom, alle ingrediënten in huis om veel publiek te ontvangen. Toch is het moeilijk om hiervoor publiek te trekken. Waar ligt dit toch aan? Ook zij verdienen een enthousiast publiek. Dat volle zalen nooit iets vanzelfsprekend zijn hoort er bij. Het houdt ons ook scherp. Maar toch zou het fijn zijn als we elkaar wat vaker laten verrassen? U komt in grote getale naar onze voorstellingen als ik het totaal niet verwacht. Dat zou mooi zijn. In ieder geval ga ik dit weekend genieten van de New Voices!

'Leerlingen hebben goede ideeën' Maarten Delen is nu ruim een jaar directeur van het Liemers College

“De school is er niet voor mij, maar voor de leerlingen” (foto: Rahma Maqboul)

ZEVENAAR - Na een spannende tijd is directeur Maarten Delen (65) opgelucht dat het Liemers College weer op de goede weg is. De directeur is optimistisch over de toekomst, zeker nu de grootste dilemma's zijn aangepakt.


De in Lochem woonachtige Maarten Delen is nu ruim een jaar directeur van het Liemers College. Daarvoor was hij zeven jaar directeur van het Beekdal Lyceum te Arnhem en vervulde hij een tijdje de directeursfunctie op het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Delen werkt al lange tijd bij Quadraam, de stichting waar al deze middelbare scholen onder vallen. Het college van bestuur heeft hem regelmatig gevraagd als invaldirecteur op diverse locaties, zo ook vorig jaar op het Liemers College. "Ik was toen tegelijkertijd directeur op het Beekdal Lyceum en het Liemers College, combineren ging na een tijdje niet meer", aldus Delen. Uiteindelijk heeft Delen gekozen voor het Liemers. "Deze school onderging vorig jaar een spannende periode, uitdagingen die ik wel aan wilde gaan."


Roosters
Eén van de grootste problemen waar het Liemers College vorig jaar mee te kampen had waren de roosters. Er werd gebruik gemaakt van een roosterprogramma dat helemaal nieuw was. Daarnaast was er onvoldoende informatie om de roosters goed in elkaar te kunnen zetten. Het programma bleek niet goed te werken. "Er zaten soms wel veertig leerlingen in een les en er waren leerlingen met wel dertien tussenuren", vertelt de directeur.
In de herfstvakantie werd een nieuw rooster gemaakt, dat iets beter bleek te werken, maar nog steeds niet op het gewenste niveau. In het nieuwe schooljaar wordt er gebruik gemaakt van een ander klusterprogramma, het gaat nu dan ook een stuk beter met de roosters.

Directeur Maarten Delen is op verschillende middelbare scholen directeur geweest, hij kent de systemen en weet hoe de zaken verlopen. Toch mist hij een belangrijke schakel bij het nemen van beslissingen: de leerlingen. "Leerlingen hebben veel goede ideeën over het onderwijs, maar niet genoeg invloed." Delen zou dan ook graag meer formele gesprekken hebben met zijn leerlingen over het nu is, hoe het nu verder moet en wat zijn de plus-, min- en verbeterpunten? Wel moet de directeur zich aan de hoofdlijnen houden. "Ik moet me bemoeien met mijn eigen zaken en niet voor iemand anders voeten lopen. Dat kan soms lastig zijn, maar is wel belangrijk."
Maarten Delen ziet graag zien dat meer jongeren uit Zevenaar voor het Liemers College kiezen, "Ouders en leerlingen moeten ons kunnen vertrouwen, daar werken we aan." Daarnaast wil hij meer onderzoek doen naar de doorgaande leerlijn van het basis- en voortgezet onderwijs in de regio. Zeker het bespreken van het onderwijs met leerlingen zelf staat hoog op het lijstje van de directeur. "De school is er niet voor mij, maar voor de leerlingen. Toch vullen wij als volwassenen alle hokjes al voor ze in. Hier moet verandering in komen."

Onder het gevallen blad

Vingers klauwend naar de lucht

De wind giert er doorheen

Mistroostig, kale bomen

Omdat hun blad verdween

De grond kleurt bruin en geel

Oranje, lichtelijk rood

Dat gevallen blad, sterft stil

Aanwezigheid van dood

Maar de geur van natte aarde

Geluid als geritsel, onder blad

Toont dat het leven doorgaat

In een ondergrondse stad

Kyra Sannes

Rahma Maqboul

Column, Bert Fröhlich, de Verbinder

Stem-maand voor TOP2000 Duiven breekt aan!

DUIVEN - 1 november is het weer zover: je kunt stemmen op top2000duiven@gmail.com om jouw meest inspirerende muziek te laten horen in de TOP2000-dienst op 29 december in de witte kapel aan Rijksweg 56 in Duiven. 1 december sluit de stemmaand. Dan gaan ze stemmen tellen om tot een Duivense Top10 te komen.

Het thema in deze TOP2000 dienst op 29 december is ‘Samen’: sámen zijn we meer dan één, klinken we ofwel harmonisch (zelfs symfonisch) of totaal niet (niet gestemd). Samen muziek beleven, elkaar muziek laten horen en verwarmen met je keus, voor een ander onbekend soms, is een mooie manier om het oude jaar 2019 af te sluiten. Een wat nostalgische viering dus. Wil je bij het stemmen toelichten, waarom jouw nummer 1 jouw mooiste of meest inspirerende song is en wat dit met thema ‘Samen’ te maken heeft?

Sounds of freedom in Zevenaar

Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. (foto: KLu)

ZEVENAAR - Op zaterdag 30 november organiseert Stichting Veteranen de Liemers voor de keer een benefietconcert voor Hulphond, uitgevoerd door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Het concert wordt gehouden in de evenementenruimte van HAL-12 (Gemeentehuis Zevenaar). Aanvang: 20.00 uur, foyer geopend vanaf 19.00 uur.

Toegangskaarten á 15 euro zijn te koop via het ticketbureau. Kijk voor meer informatie op benefietconcert-zevenaar.nl. Er zijn slechts een beperkt aantal kaarten in de vrije verkoop.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding. In 'Sounds of Freedom' neemt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht de bezoeker mee op een muzikale reis van 75 jaar. Wat is er gebeurd in die 75 jaar, wat heeft die vrijheid ons gebracht en hoe ziet die vrijheid er tegenwoordig uit? Uiteraard staat men stil bij onze bevrijders en veteranen en de rol van de Koninklijke Luchtmacht als ambassadeur en voorvechter van vrijheid in Nederland en daarbuiten.

'Sounds of Freedom' belooft een muzikaal en visueel spektakel te worden. Met herkenbare muziek van onder meer de Beatles, Quincy Jones, Herman van Veen, Bruno Mars, Stevie Wonder en Avicii, speciaal lichtontwerp en een grote LED wall waarop beelden getoond worden die het publiek mee terug nemen in de tijd. Het EK voetbal in 1988, de val van de Berlijnse muur. Hoogtepunten van 1945 tot vandaag.

Samen met vier topvocalisten laten de 41 blazers en zevenkoppige ritmesectie de bezoekers genieten van de unieke sound van het Orkest van de KLu. Een krachtige groove en een herkenbare beat; een geluid uit duizenden. Dat zijn de Sounds of Freedom van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Vijftienjarig bestaan dynamic- tennisafdeling DSV Relax in Didam

DIDAM - De dynamic-tennisafdeling van DSV Relax uit Didam bestaat in november vijftien jaar. Eind jaren negentig en begin jaren 2000 waren er al enkele pogingen ondernomen om deze sport van de grond te krijgen. Toen heette deze sport nog Dutch-tennis.

Uiteindelijk lukte het in 2002 om met een kleine groep deze sportactiviteit in Didam definitief op te starten. Landelijk werd rond deze jaargang de naam Dutch-tennis veranderd in dynamic-tennis. Deze sport is een racketsport, is makkelijk aan te leren en wordt gespeeld op een badmintonveld. Het spel kan gespeeld worden door iedereen, man en vrouw, jong en oud, kortom… voor iedereen. Momenteel kent deze afdeling 31 actieve leden. Op de website van DSV Relax is meer informatie te vinden. Ter gelegenheid van deze unieke mijlpaal zal er op 17 november een toernooi worden georganiseerd voor alle leden van de dynamic-tennisafdeling. Deze dag zal worden afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.

Sinterklaas op de daken in Lobith-Tolkamer

TOLKAMER - Op 17 november gaat het gebeuren en komt de Sint weer op de Europakade aan in Tolkamer. De pepernoten zijn gebakken en de kostuums liggen klaar!

Vorig jaar hadden we nog te maken met ontzettend laag water, waardoor de Sint misschien wel niet kon aankomen met de boot. Gelukkig is het vorig jaar goedgekomen. Vooralsnog ziet het er met de waterstand er dit jaar goed uit. Met medewerking van Warboel muziekprojecten is er een ontzettend leuke voorstelling gemaakt. Deze keer speelt het zich allemaal af op de daken van Lobith en Tolkamer.

Het festijn start om 13:00 uur aan de Europakade in Tolkamer. De Sint en zijn pieten vertrekken vervolgens met een stoet naar het Gildehuis in Lobith. Om 15:00 uur start de voorstelling van Warboel. Deze is gratis, echter is garderobe verplicht! De kosten hiervan bedragen 0,50 euro per jas. Door bijdragen van de lokale ondernemers en bewoners is het nog mogelijk om gratis toegang te bieden.

Op de facebookpagina https://www.facebook.com/sintlobithtolkamer staat alle informatie rondom de intocht. Het sinterklaascomité hoopt weer vele bezoekers te zien aan de Europakade en in het Gildehuis!

Een zeer divers Open Podium in De Lantaern

Ruud Aarden.

ZEVENAAR - Op zaterdag 16 november staan er zeer diverse artiesten op het programma van muziekcafé De Lantaern in Zevenaar. De avond wordt geopend door singer-song writer De As, vervolgens gaat cabaretier Ruud Aarden zeven jaar terug in de tijd en als afsluiter zal familieband Liguster het publiek laten genieten van mooie liedjes in diverse muziekstijlen. De avond begint om 20.30 uur en de toegang is gratis.

Onder de naam De As gaat de Amsterdamse singer-songwriter René de Vries schuil. Zijn muziek is een akoestische mengeling van smartlap, rock en blues. Momenteel zit de Vries in het wat rustiger vaarwater en is hij weer op zoek naar leuke plekken om op te treden. Cabaretier Ruud Aarden speelt zichzelf wanneer hij zeven jaar geleden een bepaalde ingrijpende gebeurtenis niet had verwerkt. Het tempo van het leven lag te hoog voor hem of hij lag te ver achter. Zijn betoog bestaat vooral uit frustratie en onwetendheid maar vooral uit leedvermaak. Het De familieband Liguster bestaat uit moeder Helga Buitelaar, haar dochters Erin en Dane Blom en haar man Johan van Drunen. Op een zeer gevarieerd instrumentarium komen allerlei muzikale smaken en sferen aanbod. De meerstemmige loepzuiver gezongen eigen teksten worden afgewisseld met folky-covers, polderfado, country punk en kleinkunstliedjes. De teksten getuigen van een liefde voor taal, hang naar historie en weemoed. beslommeringen, bespiegelingen en ergernissen. De muzikale pareltjes worden lichtvoetig en humorvol toegelicht.

Liguster.

Sinterklaasvoorstelling in Het Musiater

Sinterklaasvoorstelling in Het Musiater. (foto: Rob Wolvenne)

ZEVENAAR - Sinterklaasvoorstelling: Piet Pedro en de Snoepjeskoning op zondag 17 november om 13.00 en 15.00 uur in Het Musiater.

Piet Pedro is de bakpiet en bakt de heerlijkste pepernoten en sorteert de snoepjes en de chocoladeletters voor de kinderen. Nu zijn Piet Pedro en de Snoepjeskoning van gedaante verwisseld. Een klein ongeluk met grote gevolgen. Zal er nog wel snoepgoed over zijn voor de kinderen? En wie bakt nu de pepernoten? Als dat maar goed komt… Een heel herkenbare, grappige en originele Sinterklaasmusical met het Liemers Jeugdorkest en het Liemers Jeugdkoor.

Bestel snel online je tickets op www.liemerskunstwerk.nl. Prijs 7,00 euro.

17 / 36

Jonge Niels Wiendels is fractievolger bij D66 'Met gemeentepolitiek kun je écht iets betekenen voor je omgeving'

Niels (rechts) met zijn partijgenoten in Montferland

DIDAM - Hij is pas 22 jaar en nu al fractievolger. Niels Wiendels is het nieuwe en jonge gezicht van de lokale Montferlandse politiek. Samen met Mark Heebing vertegenwoordigt Niels D66-jongeren tijdens de Politieke Avond Montferland. Nu de partij in de coalitie zit, gaan ze proberen om zoveel mogelijk ideeën van D66 te vertalen naar gemeenteniveau en daar in de praktijk te brengen.

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Niels Wiendels: "Ik heb de ambitie om lokaal betrokken en actief te blijven"

"Mijn naam is Niels Wiendels, ik ben 22 jaar en ik woon in Didam. Een tijdje geleden heb ik mijn bachelor geschiedenis aan de Erasmus Universiteit afgerond. Ik had voor deze school gekozen, omdat alles voor het jaar 1500 niet behandeld wordt. De nadruk ligt vooral op de laatste 100 jaar. Bij deze studie leer je verbanden tussen het recente verleden, nu en de toekomst. Daarom vond ik dit de leukste opleiding. Voor mijn studie heb ik een tijdje in Rotterdam gewoond, midden in het centrum. Dat is natuurlijk erg gezellig, want je woont overal erg dichtbij. Zowel bij de universiteit als bij het uitgaansgedeelte. Ik woonde daar zelfs boven een café! Het is er niet alleen leuk, want ook 's avonds is er veel lawaai. Ik ben blij dat ik nu weer hier woon, hier is het lekker rustig."

Was de drukte in Rotterdam de enige reden om weer terug te keren naar Didam?

"Nee, dat was niet de enige reden. Ik heb mijn hele leven hier in Didam gewoond, dus ik ben best wel gehecht aan deze plek. Heel veel vrienden van mij wonen hier. Daarnaast heb ik een hechte familie, dus het is fijn dat ik nu ook doordeweeks hier kan zijn. Eerst kon ik, vanwege de lange reistijd, alleen in het weekend naar Didam. Dat is best jammer, want daardoor moest ik bijvoorbeeld veel verjaardagen missen. Ook mijn sportteam is hier. Ik zit al heel lang op korfbal bij DLKV. Het is fijn dat ik mijn teamleden ook op weekdagen kan zien. Na mijn bachelor, ben ik bij Radboud in Nijmegen mijn master gaan doen. Omdat de reistijd naar Nijmegen aanzienlijk korter is dan die naar Rotterdam, was het ook daardoor aantrekkelijk om weer thuis te gaan wonen."

Waarom ben je de politiek ingegaan en waarom heb je voor gemeentepolitiek gekozen?

"Ik vind politiek al erg lang enorm interessant. Gemeentepolitiek vind ik het leukst, omdat je dan de beslissingen die genomen worden in de gemeenteraad, ook terugziet. Bij landelijke politiek maak je natuurlijk beslissingen voor het hele land en zie je vaak niet de impact van het beleid. Met gemeentepolitiek kun je ook écht iets betekenen voor de gemeente en inwoners. Op die manier kun je je eigen omgeving beter maken. Helaas is het soms ook best lastig, want je moet soms ook moeilijke en vervelende keuzes maken. Vooral bezuinigen is lastig. Er is nu bijvoorbeeld minder geld beschikbaar voor jeugdzorg. Voor de gemeenteraad is dat erg naar, want we willen natuurlijk niet dat de bezuinigingen ten koste gaan van de mensen. We moeten daardoor efficiëntere keuzes maken, zodat we met minder geld toch een zo'n goed mogelijk beleid voor iedereen kunnen maken."

Waarom heb je gekozen voor D66 ?

"Ik ben vier jaar geleden lid geworden van de landelijke partij. De standpunten van D66 passen erg goed bij mijn mening. Ik vind vooral jongeren, onderwijs, duurzaamheid, progressiviteit en het denken in oplossingen en mogelijkheden erg belangrijk. Ook heeft D66 naar mijn mening realistischere doelen dan bijvoorbeeld GroenLinks. Iets kan in theorie een goed plan zijn, het moet natuurlijk ook haalbaar zijn in de praktijk. D66 zit meer in het midden, dat past beter bij mij dan links of rechts."

Hoe ga je de ideeën van D66 proberen door voeren in de gemeente?

"Samen met de fractie van D66 Montferland ga ik de landelijke standpunten vertalen naar lokaal niveau. We gaan de best passende ideeën en oplossingen toepassen op onze gemeente. We zijn het natuurlijk grotendeels eens met de landelijke afdeling, maar vaak kunnen we een gedeelte van de ideeën ook aan de eigen gemeente aanpassen. Het D66-ideaal is duurzaamheid, onderwijs en jongeren. Wij als gemeentelijke afdeling mogen zelf bepalen hoe we de idealen omzetten in een bij Didam passende uitvoering. Daarnaast zijn we natuurlijk niet de hele coalitie. We moeten samen met de andere partijen naar een gezamenlijke oplossing zoeken. Samen bereik je natuurlijk meer dan alleen. Ook in de toekomst gaat dat nodig zijn. We hebben flink veel plannen. Zo willen we Didam verder verduurzamen, meer goede en leefbare huizen bouwen, voor een aantrekkelijke regio zorgen, een goede OV en een goede bereikbaarheid. We willen voor zoveel mogelijk blije en tevreden inwoners zorgen die leven in een goed klimaat en een mooie natuur."

Je hebt al een paar keer genoemd dat je het belangrijk vindt dat jongeren betrokken worden bij de politiek. Waarom?

"Veel jongeren vinden politiek saai. Vooral gemeentepolitiek is niet bepaald populair bij jongeren. Ze hebben het ook vaak te druk om zich met politiek bezig te houden: school, werk, de sportclub, uitgaan, vrienden, familie. Het schiet er dus echt bij in. Dat is erg jammer, want nu zijn vooral ouderen vertegenwoordigd in de gemeentepolitiek. We willen het aantrekkelijker maken voor jongeren. Dit doen we door op jongeren gerichte bijeenkomsten te maken. Daarnaast willen we een bestuurlijke vernieuwing doorvoeren. We willen goede informatie halen en geven, zodat de lokale politiek een goede afspiegeling van de bevolking wordt. Jongeren krijgen inspraak en kunnen reageren op plannen. Tijdens raadsavonden willen we de bewoners betrekken bij het beleid. Zo maken we de mensen betrokken en actief. Op die manier zorgen we ook dat de nieuwe generatie, de toekomstige generatie van Nederland, niet langer ondervertegenwoordigd is."

Wat zijn de uitdagingen voor Montferland gedurende de komende jaren?

"Vooral de bezuinigingen zijn echt een uitdaging. We willen, net als de andere partijen, niemand tekortdoen. Er is helaas niet genoeg geld om alles zomaar te kunnen bekostigen. We moeten goed kijken waar het geld naartoe gaat en of het ook echt noodzakelijk is. Misschien zijn er ook andere, goedkopere opties die net zo goed zijn. Ook willen we de komende jaren veel aandacht geven aan de duurzaamheid en de natuur. Biodiversiteit is daarbij ook enorm van belang. Daarnaast willen we natuurlijk ook het onderwijs en de bereikbaarheid op peil houden."

Waar zie je jezelf in de toekomst? Misschien wel als toekomstig premier?

"Nee, daar zie ik mezelf niet. Ik wil graag docent geschiedenis worden. Ook beleidsmedewerker lijkt me een leuk beroep. Ik vind het leuk om beslissingen te nemen en om te zien hoe alles in elkaar zit en geregeld is. Ook mijn eigen mening geven vind ik erg leuk. Ik heb sowieso de ambitie om lokaal betrokken en actief te blijven. Dan kan ik ook het resultaat van de mede door mij genomen beslissingen zien."

Linda Ruijs

Dickens is weer in aantocht

Van kraampjes tot kwajongen en van karren tot kaarslicht.

DUIVEN - Toegewijd aan Victoriaans schrijver Charles Dickens, is Dickens in de Liemers de gewaarwording van de sfeer uit zijn tijd. Toegang is volledig gratis bij dit feest dat speciaal vóór en dóór de regio geregeld is.

Van kraampjes tot kwajongen en van karren tot kaarslicht; van vrijdagavond 6 december tot zondagavond 8 december, is het Horsterpark volledig onherkenbaar. Het idee voor het evenement kwam opborrelen toen Sylvia Oudendag samen met de cliënten van het Horsterpark besloot dat het tijd was om ook 's winters iets met het park te doen. Dit concept liep uit de hand en staat vandaag de dag bekend als Dickens in de Liemers, of kortweg: 'Dickens'. Enthousiasme en motivatie zijn de kernwoorden van de gigantische groep vrijwilligers die nu al ruim 200 aanmeldingen kent. "Ze moeten eerder geremd worden dan gestuurd!" lacht Sylvia. Iedereen helpt graag mee op zijn of haar eigen manier, of dat nu in de vorm is van catering, klussen of logistiek: iedereen is welkom! Zelf draagt Sylvia haar steentje bij door de verschillende kraampjes in te delen. Dit gebeurt doorgaans met streekproducten of warme, winterse versnaperingen. Op de drie avonden kunnen gasten zich wanen in de Victoriaanse tijd, genieten van toneelstukken, rollenspellen of een lekker stukje varken. Of het nu goed weer is of niet, de populaire uitroep die ieder jaar weer gedaan wordt is "ik ben er volgend jaar wéér bij!". Dickens kent veel verschillende aspecten die allemaal in gelijke mate belangrijk zijn voor de uitvoering ervan. De vele vrijwilligers kennen zo allemaal hun eigen verhalen en daarom zullen er in de komende edities van De Liemers Helemaal Goed Courant enkele van deze opvallende vrijwilligers aan het woord gelaten worden. Dickens is meer dan enkel een gezellig samenkomen en een kop erwtensoep, voor velen is Dickens een manier van leven en een paar warme open armen, klaar voor ontvangst.

'Het voelt als een echte vriendenclub' Herensociëteit Audite: elitair? Nee. Gezellig? Ja

Veel mannen zijn al lid sinds het eerste uur. “We kunnen wel verjonging gebruiken"

ZEVENAAR - Herensociëteit Audite: elitair? Nee. Gezellig? Ja. Vijfenveertig jaar geleden, in april 1974, is deze Herensociëteit opgericht. Een kijkje in de keuken.

Een sociëteit is, volgens Wikipedia, een besloten gezelligheidsvereniging. In de 18e en 19e eeuw waren sociëteiten exclusieve clubs voor heren uit de hogere of militaire kringen. Tegenwoordig wordt de term ook gebruikt voor studenten- of andere gezelligheidsclubs. Herensociëteit Audite is er zo een. Géén club of vereniging, maar een sociëteit. Omdat dat wat mooier klinkt, geven de heren van Audite toe, maar ook vanwege de rechtsvorm

"In Zevenaar werden in de jaren zeventig enkele nieuwbouwwijken in gebruik genomen", vertelt Paul Gerritsen over het begin. "Ik kwam rond 1970 in de Zonnemaat wonen. Daar leerde ik andere vaders kennen via onze kinderen op de scholen en de sportverenigingen. Er ontstonden vriendschappen. We deelden ervaringen en kregen steeds meer interesse in elkaar. Zo ontstond het idee om een herensociëteit op te richten. Met twee anderen hebben we wat rondgekeken naar hoe dit soort zaken elders werden aangepakt. We besloten om statuten op te stellen, zodat de structuur en de doelstelling voor huidige en nieuwe deelnemers duidelijk zouden zijn. Zo zijn we van start gegaan met onze Herensociëteit Audite. Binnen twee jaar groeide onze groep uit tot tien man."

De leden komen twee maal per maand, op de eerste en derde dinsdagavond, bij elkaar. Op die avonden gaat het, naast gezelligheid, om een goed gesprek. Elk onderwerp kan daarbij aan de orde komen en men hoeft het daarbij lang niet altijd met elkaar eens te zijn. Daarnaast verzorgen leden bij toerbeurt een inleiding over een onderwerp naar eigen keuze. Verder worden er per seizoen twee excursies georganiseerd en is er drie keer per jaar een avond waarbij de partners ook welkom zijn. Hens Sikkes, de secretaris , licht toe: "In de loop van de afgelopen vijfenveertig jaar waren zevenenveertig mannen ingeschreven als lid van de Herensociëteit Audite. Momenteel zijn er daarvan nog rond de twintig lid. We hebben afscheid moeten nemen van leden wegens overlijden of verhuizing. Nog nooit heeft iemand uit onvrede de groep verlaten."

Het ledental van de herensociëteit is aardig stabiel. Maar toch zijn meer leden natuurlijk welkom. Voorzitter Rob Cannegieter: "We willen ons ledenbestand eigenlijk best wat verjongen. Bedenk dat we al vijfenveertig jaar bestaan en er leden bij zijn die rondom de oprichting lid zijn geworden. Dat zegt wat over onze gemiddelde leeftijd." Daarom worden belangstellende heren uit Zevenaar en omgeving opgeroepen een kijkje te nemen op de website www.societeitaudite.nl en dan contact op te nemen met de secretaris van de sociëteit. Wie na wederzijdse kennismaking blijkt te passen binnen de groep is van harte welkom. Dat onderschrijft Jan Overdijk. "Ik ben sinds drie jaar lid van de sociëteit. Via één van de leden kwam ik op de hoogte van het bestaan. Ik heb me aangemeld en heb me vanaf de allereerste dag welkom gevoeld. Het voelt aan als een echte vriendenclub."

Op zoek naar Duivense nachtegaaltjes

DUIVEN - Arjan Lienaerts (32) is dirigent van de jeugdkoren Shake It! en Re:Choir. Deze koren repeteren op maandagavond in de OGtent en kunnen nog wel wat leden gebruiken.

''Eind vorig jaar leek het einde nabij voor het koor, maar gelukkig hebben we een doorstart kunnen maken dankzij Kunstwerk! Muziekschool. Daar was ik heel blij mee, want ik vind het ontzettend belangrijk dat er zoiets prachtigs is en blijft bestaan voor jongeren,'' aldus Lienaerts.

Arjan Lienaerts dirigeert nu bijna één jaar met veel plezier de koorleden van Shake It! en Re:Choir in hartje Duiven. Hij is cum laude afgestudeerd aan de Royal Academy of Music in Londen en is als muzikant en dirigent zeer ervaren. "In mijn lessen streef ik wel degelijk naar een niveau, maar ook als je nog niet zo goed kan zingen, ben je altijd welkom om hier met ons te leren," vertelt hij.

Femke Hissink (15) doet sinds een paar maanden mee aan Re:Choir, nadat zij een open avond van het koor had bijgewoond. Ze is heel enthousiast en vooral gedreven om nog beter te worden. "In de toekomst wil ik graag iets doen met film en muziek. Bij Re Choir kan ik ervaring opdoen, beter worden en heel veel leren."

Voor Sterre Zwaanenburg (19) gaat het vooral om de ontspanning en gezelligheid.

Velen denken bij een koor vaak aan de kerk en stoffige liedjes. Sterre reageert: "Wij onderscheiden ons van dit beeld. Wij zijn een popkoor. We zijn nu bijvoorbeeld het liedje Papaoutai van Stromae aan het instuderen."

Arjan Lienaerts: "We proberen alle soorten muziek tijdens de repetities te behandelen, maar eigen inbreng is ook altijd welkom."

De twee jeugdkoren zitten vol energie en motivatie. Ook een Duivens nachtegaaltje worden? Kom vrijblijvend twee maandagavonden kijken bij de repetities.

Op de bovenste verdieping van de OGtent zijn van 19:00-20:00 de repetities van Shake It! voor elf- tot en met tot en met vijftienjarigen. De Re:Choir repetities zijn van 20:30-21:30 uur voor iedereen van vijftien jaar en ouder. Informatie: www.liemerskunstwerk.nl.

Peter Schampers

Yasemin Elmas

Callas, een muzikale vete in Het Musiater!

Irene Kuiper, Ger Otte, en Frédérique Sluyterman in de muzikale vete Callas. (foto: Rene Zuiderveld)

ZEVENAAR - Irene Kuiper, Frédérique Sluyterman van Loo, Ger Otte: Callas, Onassis, Kennedy. Een muzikale vete in Het Musiater - Zevenaar.

Wereldberoemd regisseur Pier Paulo Pasolini werkt aan de verfilming van Medea, de Griekse tragedie over een vrouw die wraak neemt als ze verstoten wordt door haar geliefde. In de hoofdrol: operazangeres Maria Callas. Wanneer ze hoort dat scheepvaartmagnaat Onassis haar verlaat voor presidentsweduwe Jackie Kennedy weigert ze haar trailer nog uit te komen. Lukt het de regisseur om de onberekenbare diva weer voor de camera’s te krijgen? Een muzikale vete over passie en wraak, waarin feit en fictie op verrassende wijze door elkaar heen lopen.

Muziektheater (thriller) op woensdag 20 november. Aanvang: 20.15 uur. Prijs 23,75 euro

De wietstok van Knor- en Knalpot is weer in handen van de Prins

Prins Joey 1e, Prinses Femke en Adjudant Mark. (foto: Fred Kelderman) Fred Kelderman

GIESBEEK - Zaterdag 2 november was er in het Knorrehol in Giesbeek de jaarlijkse PrinsenKeuzeAvond. Prins Johnny en Prinses Marlies hebben hier na een prachtig Giesbeeks carnavalsseizoen hun prinselijke versierselen moeten inleveren, waaronder de wietstok (scepter) van de Prins.

Alleen bleek dit wat lastig te zijn, aangezien deze al een geruime tijd niet meer bij de Prins in bezit was. Hij was hem kwijt geraakt! De wietstok dook wel sporadisch op bij diverse sociale evenementen zoals Koningsdag, Schuttersfeest Giesbeek, Kringconcour Ooy Zevenaar en zelfs op de trouwdag van het Prinsenpaar. Diverse foto’s van 'Wietstok on tour' werden op socialmedia gedeeld, terwijl het prinsenpaar niet anders kon doen dan machteloos toekijken.

Maar aan deze 'Wietstok on tour' kwam gelukkig een einde toen deze onder begeleiding van schutterij EMM Giesbeek tijdens de PrinsenKeuzeAvond aan Prins Johnny werd teruggegeven. Van 'Wietstok on tour' naar 'Wietstok retour'. Later die avond bleek niemand minder dan zijn eigen zoon Joey als nieuwe Prins van CV Knor- en Knalpot geïnstalleerd te worden. De wietstok blijft dus nog een jaartje binnen de familie Ter Dorsthorst, mits deze niet weer een eigen leven gaat lijden natuurlijk.

Dat de leus van Prins Joey: 'Geen woorden maar daden' de spijker op z’n kop sloeg, bleek wel uit het feit dat Prinses Femke zijn proclamatie voordroeg. Nu maar afwachten wat deze Prins nog meer voor een daden in petto heeft… met of zonder wietstok.

Roefeldag Duiven verschoven

DUIVEN - Het was een onaangename verrassing was het voor het Roefelcomité: de datum van de kermis is zonder overleg verschoven van begin juni naar de dag dat de Roefeldag zou worden gehouden.

De datum van een groot evenement als de Roefeldag wordt ieder jaar zorgvuldig gekozen in overleg met de Gemeente, scholen, bedrijven, en bepalend is de datum van de kermis vanwege de locatie. Dit jaar ontbrak het aan een tijdige informatie van de gemeente. De Roefeldag start en stopt altijd bij het Gemeentehuis en heeft veel ruimte nodig voor de 32 bussen en 950 kinderen. Met de kermis op dezelfde dag ontstaat een onoverzichtelijke kind-en verkeersonveilige situatie waar het comité geen verantwoordelijkheid voor kan nemen.

Voorzitter Gerard van Ham: "We zijn bepaald niet blij hiermee en voelen ons genoodzaakt de datum te wijzigen naar 13 juni. We moeten nu de media, bedrijven, scholen, ouders, informeren en natuurlijk alle kinderen uit groep 5 6 7 8 moeten het weten. We zijn gelukkig nu nog vroeg in de planning en nog flexibel. We zorgen op 13 juni weer voor een leuke, leerzame dag voor de kinderen in Duiven."

Boek aan huis, de bezorgdienst van Kunstwerk! de Bibliotheek

ZEVENAAR - Lees je graag maar ben je aan huis gebonden door ouderdom, (tijdelijke) handicap of langdurige ziekte, en daardoor niet in staat de bibliotheek te bezoeken? Dan is er voor jou de dienst Boek aan Huis, een service van Kunstwerk! de Bibliotheek.

Romans, literatuur, luisterboeken, boeken met grote letters, hobby- en fotoboeken, boeken over de streek maar ook tijdschriften en vakbladen komen door Boek aan Huis ook voor jou weer binnen handbereik. Tijdens een kennismakingsgesprek worden je boekwensen geïnventariseerd en nadere afspraken gemaakt m.b.t. bezorgen en ophalen. Hierna wordt je elke 3-4 weken bezocht door een enthousiaste vrijwilliger die een nieuwe collectie boeken, luisterboeken, cd’s en tijdschriften voor je meeneemt en weer ophaalt. Kunstwerk! de Bibliotheek biedt deze service gratis aan bij ons bibliotheekabonnement.

Heb je interesse in de dienst Boek aan Huis, ken je iemand die hiervan gebruik zou willen maken, wil je je als vrijwilliger inzetten voor deze service bel 085 0409971 of mail naar info@liemerskunstwerk.nl.

Kinderen gratis naar familievoorstelling in Musiater

ZEVENAAR - Zondag 1 december om 15.00 uur komt La Sinfonia Contea met Peter en de wolf – familievoorstelling (5+) naar Het Musiater.

Peter is een heldhaftige jongen die samen met zijn grootvader in een klein huisje op het Russische platteland woont. Op een dag trekt hij zijn stoute schoenen aan en besluit hij een kijkje te nemen buiten de tuin. Op dat moment sluipt er een wolf in de buurt…

Peter en de Wolf is een klassiek muzikaal sprookje van de Russische componist Sergej Prokofjev. Alle figuren worden gespeeld door instrumenten uit het orkest en de verteller, Jelle van der Meulen, neemt het publiek mee in dit spannende verhaal. Gedurende de voorstelling zal kunstenaar Rozemarijn Oosthoek projecties vertonen over het verhaal met behulp van een decor kijkdoos die ter plekke wordt vervaardigd.

Een zeer bijzondere familievoorstelling waar je meegezogen wordt in het verhaal en al je zintuigen geprikkeld worden. Prijs 10,00 euro
Kinderen tot en met 12 jaar gratis; 12 - 17 jaar: 5,00 korting.

Gruwelijke nachtwandeltocht 'Phobia' in Duiven

Logo Gruweltocht Phobia Gruweltocht.nl

DUIVEN - Ben jij helemaal gek van griezelen, horror en spooktochten? Kom dan 23 november naar het Horsterpark in Duiven. Gruweltocht.nl organiseert een gruwelijke wandeltocht genaamd: Phobia.


De tocht staat deze keer in het teken van fobieën. Iedereen is wel ergens bang, angstig of zelfs panisch voor. Gruweltocht.nl leidt de bezoekers langs diverse angstaanjagende posten die in het teken staan van de meest bekende angststoornissen. Waar jij ook bang voor bent, het zit er vast en zeker tussen!

Durf jij het aan om de tocht te lopen? Meld je dan nu aan als proefpersoon voor het onderzoek van professor S. Phobia van het Radboud UMC Nijmegen. Hij zoekt met spoed proefpersonen voor zijn nieuwe onderzoek naar de behandeling van angststoornissen. Proefpersonen worden door middel van shock-therapie blootgesteld aan verschillende fobieën. Fase 1 start op 23 november in het Horsterpark in Duiven. Beschikbare proefpersonen kunnen zich aanmelden via www.gruweltocht.nl.

Tickets voor deze gruwelijke tocht kosten 12,50 euro per persoon. De tocht wordt gelopen in groepjes van maximaal tien personen. Bij het bestellen van de tickets kun je een voorkeur starttijd doorgeven. De organisatie probeert hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Voor deze tocht is de minimumleeftijd 16 jaar. Vanaf 12 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene. Deelname is voor iedereen uitdrukkelijk op eigen risico.

Foto: unknown

Feestelijke Sinterklaasintocht op het Raadhuisplein

Zaterdag 16 november staat Sinterklaas in Zevenaar weer een feestelijk onthaal te wachten. (foto: Zevenaar de Stad in)

ZEVENAAR - Sinterklaas komt dit jaar per trein naar Nederland en dus ook naar Zevenaar. Dat dit voor de Sint en zijn Pieten een hele onderneming is, blijkt zonder twijfel als Sinterklaas eenmaal in Zevenaar aankomt. De intocht is op zaterdag 16 november en begint om 14.00 uur.

Sinterklaas reist na aankomst in Nederland meteen door naar Zevenaar. Ook dit jaar staat de Sint een heel festijn te wachten, met natuurlijk een hoofdrol voor de Pieten. “Ik heb van de secretaresse van Sinterklaas gehoord dat hij nu al uitkijkt naar de ontmoeting met de kinderen in Zevenaar”, laat Ronald Straatman namens de organisatie van de Zevenaarse intocht weten.

Met de trein

“Dit jaar komt de Sint met de trein. Maar met welk vervoersmiddel komt hij dan volgend jaar? Daarover gaan we het met Sinterklaas hebben, zodra hij op het Raadhuisplein is aangekomen”, verklapt Straatman. De Sint wordt omstreeks 14.30 uur in Zevenaar verwacht. Vanaf 14.00 uur zijn kinderen en hun ouders, opa’s en oma’s, vriendjes en vriendinnetjes van harte welkom bij het Raadhuisplein. Zij kunnen dan al met het voorprogramma meedoen. Dans en muziek staan net zoals altijd centraal.

Route van de Sint

De intocht begint in de Stationsstraat. Via de Kerkstraat, Markt en Marktstraat gaat het gezelschap naar het Raadhuisplein. Na het feestelijke onthaal vervolgt de Sint zijn intocht via de Grietsestraat, Kampsingel, Bommersheufsestraat (om Albert Heijn heen) en Schoolstraat, om vervolgens via de Doelenstraat weer terug richting het station te gaan.

Italiaanse dag in Dieren

DIEREN - Op zondag 10 november is er een Italiaanse dag in het mfc De Oase, Ericaplein 1 Dieren van 12:00 tot 18:00 uur. Er is van alles te beleven.

Het duo La Rosa deze zal een ieder met hun Italiaanse zang en muziek weer vermaken verkocht zullen worden: orginele Sardinese producten, zoals schapenkaas, salami, pasta’s, wijn. Bovendien kan men weer genieten van de onvolprezen Dolce Limone en tiramisu, pizza en lasagne. Ook zullen er jams, chutney’s, sieraden, bijouterieën, schilderijen en meer te koop aangeboden worden.

Happy & Healthy Lifestyle Event

REGIO - De WijKern verzorgt op zondag 1 december van 11.00 – 17.00 uur het Happy & Healthy Lifestyle Event bij zalencentrum Berentsen in Loo.

Een beurs met alles op het gebied van Geluk en Gezondheid. Met medewerking van: Beauty by Oriflame, Coach Marja Kotten, Cosmed Huidkliniek, Creatieve Coaching, De Helende Roos, Elvira Akira, Fit Via Food, Florem et Art, Hardy Counseling Duiven, Homeopathie Duiven, Massage Markerink, Massage Zevenaar, Mio advies, One Moment a day, Reiki Praktijk Duiven, Sabien's Schuurtje, Schrijvershart, Shiatsu in de Praktijk, Streeksieraden, The Greenie, Thee van Toen, Travelcounsellors, Vandaag mag ik, Weight Watchers, Your Travel, zalencentrum Berentsen. Alle informatie over het event en de standhouders staat op Facebook: facebook.com/happyevent2019. Meer informatie over De WijKern op dewijkern.nl.

Dansavond voor 55-plussers bij Jan en Jan in Didam

DIDAM - Op maandag 11 november vindt de maandelijkse dansavond plaats voor 55+ senioren. Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk organiseert dit festijn.

De avond is bedoeld voor alleenstaanden en natuurlijk ook voor paren; kortom voor allen, die graag een dansje willen maken of naar mooie muziek wil luisteren. De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Orkest Jersey zorgt voor prachtige dans- en luistermuziek in zaal Jan en Jan aan het Lieve Vrouwplein 4 in Didam. Er is ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Bovendien is bewegen in de vorm van dansen heel erg goed voor lijf en geest en nog gezellig ook!

Het bestuur nodigt allen uit; introducés zijn uiteraard ook welkom. Voor informatie kan men contact opnemen met Henk Boerstal, telefoon 0316 223885.

Stem je top 3 voor de TOP2000dienst Duiven

Jolande van Baardewijk. (foto: Jolande van Baardewijk)

DUIVEN - Zondagmiddag 29 december vindt, traditioneel in de week tussen Kerst en Oud en nieuw, de jaarlijkse TOP2000dienst Duiven plaats. Een nostalgisch evenement voor jong en oud. Om 13.30 uur gaat de witte Kapel aan de Rijksweg 56b open.

14.00 uur start de dienst. De tien meest gekozen songs worden live uitgevoerd of van clip vertoond: mét sing along: zing gezelllig mee! De songs worden gepresenteerd door wie zelf mee stemde in de Duivense TOP40.

Het thema dit jaar is 'Samen'. Je kunt bijvoorbeeld songs stemmen, die door een stel samen gezongen worden (duetten) of door oud en jong samen of gaan over 'saamhorigheid', verbondenheid tussen mensen. De maand november is 'stemmaand'. Je kunt je top 3 meest inspirerende songs sturen naar: top2000duiven@gmail.com. Licht je nummer 1 daarbij toe!

Na de TOP2000 sing-alongdienst welkom voor koffie, thee, fris en hapjes! Gezellig het jaar afsluiten in de kapel, 'samen'!

Theaterzanggroep Schudden voor Gebruik in Westervoort

Theaterzanggroep Schudden voor Gebruik. (foto: Jaap Buitelaar) Jaap Buitelaar

WESTERVOORT - Theaterzanggroep Schudden voor Gebruik gaat met de billen bloot. Na de familievoorstelling ‘Gruwelijke Rijmen’ – een toer langs Gelderse kastelen – stort de groep zich weer op een avondvullend programma.

n ‘Grof geschud’ maken de twaalf zangers en zangeressen een persoonlijke reis, waarbij ze elkaar en ook zichzelf bepaald niet sparen. Grof geschud gaat op 28 maart 2020 in première, en op zondag 24 november licht de groep in Huize Vredenburg alvast een tipje van de sluier. In combinatie met hun succesnummers van de afgelopen twee jaar staat het garant voor een heerlijk middagje muziektheater!

Theaterzanggroep Schudden voor Gebruik maakt van ieder optreden een feestje. De zes mannen en zes vrouwen verleiden elkaar tot kille diepten, woeste hoogten, en alles wat daartussen zit. Dit alles met humor, (zelf)spot en soms ook bittere ernst. Schudden voor Gebruik zingt Nederlandstalige a-capellanummers met een theatrale inslag; oor-, oog- en zinnenstrelend.
www.schuddenvoorgebruik.com. Aanvang: 14.00 uur. Entree: 5 euro. Er kan niet gereserveerd worden; het is raadzaam om op tijd aanwezig te zijn.

Andreaskerk Zevenaar

Op zondag 10 november om 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pater G. Remmers met medewerking van het koor: Stella Maris. Collecte: voor het pastoraat van onze parochie en zondag v.d.Oecumene.

Intenties: overleden ouders van Gool-van Abeelen, Theet en Betsie Reijmer, To van Schie-Shulte, Herman Tomassen, mevr. C. van Huet-Wieland, overleden ouders Jan Thomassen en Marie Thomassen-Peters.

Bloemetje van verbondenheid

Op zondag 10 november zal -het Bloemetje van verbondenheid- beschikbaar zijn. Als je iemand een teken van bemoediging of een bedankje wilt bezorgen kun je na de viering een bloem meenemen uit de vaas bij het altaar of achter in de kerk.

Op zondag 17 november om 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh Ta met het het Heren koor uit Groessen. Collecte: voor het pastoraat van onze parochie en nationale Jongeren- collecte. Intenties: Jan Wentholt, Familie Visser-Verkerk, Teun en Betsie Dikker, Piet Benen, mevr. C. van Huet-Wieland, Ouders C. de Jager-Barten, Karel Hitzelberger.

Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van Pelgromhof.

Op zondag 20 oktober is in de H.Andreaskerk gedoopt: Jesslynn Brink, Haspelstraat Zevenaar.

Overleden:

Op 13 oktober in de leeftijd van 95 jaar, mevrouw Thea van der Velde-Brakenhoff zij woonde in de Pelgromhof, haar uitvaart was zaterdag 19 oktober in de St.Martinuskerk te Oud- Zevenaar, waarna begrafenis te Moscowa Arnhem.

Op 21 oktober is in de leeftijd van 95 jaar mevrouw Diny Vister-Groenen overleden, zij woonde in zorgcentrum Subenhara Zevenaar (voorheen in de Pelgromhof Zevenaar).

.

Een lastig stukje fruit tijdens Kookboekenweek

(foto: Bibliotheek Montferland)

DIDAM - Nog even en dan is het zover: van 8 - 17 november is het Kookboekenweek. Bibliotheken vieren de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken. Kom kijken naar de mooiste, leukste, beste, informatiefste en coolste kookboeken.

Zaterdag 16 november treedt Henk Boogaard op in beide locaties van Bibliotheek Montferland, met het programma “Een lastig stukje fruit’. Henk Bogaard schrijft grappige Nederlandstalige liedjes over allerlei onderwerpen. Hij haalt inspiratie uit zijn dagelijks leven. Zo volgde hij een tijd een groente- en fruitrijk dieet. Een aantal van de liedjes die hij komt zingen, gaan daarom over voedsel.

Hij zingt eerst van 11:00-12:00 uur in Bibliotheek Didam, waarna hij van 13:00-14:00 uur in Bibliotheek ’s-Heerenberg zal optreden. Het optreden is gratis.

Project Zenna in De WijKern

DUIVEN - In het kader van 'Senioren verdienen een mooie foto' wil fotograaf Marcel de Bont zoveel mogelijk senioren vanaf een jaar of 70, woonachtig in Duiven, een mooie portretfoto aanbieden. Gratis!

Op dinsdag 12 november om 19.30 uur komt Marcel naar De WijKern om te vertellen over het (landelijke) project Zenna en om foto's te maken. De WijKern 70+ bestuursleden Hennie Willemen en Hugo Boschker gaan die avond op de foto om daarmee af te trappen en het goede voorbeeld te geven. Vervolgens kunnen bezoekers afspraken met Marcel maken voor fotosessies (thuis).

Aanmelden is niet nodig. De WijKern bevindt zich op Eilandplein 300 (ingang aan de Vlielandlaan onder De Waddenborgh). Voor meer informatie over De WijKern: www.dewijkern.nl.

Gratis cursus Windows 10 voor beginners bij Kunstwerk! de Bibliotheek

(foto: Yvonne Kaats de Swart) Yvonne Kaats de Swart

ZEVENAAR - Wil je meer weten over het werken met Windows 10? Schrijf je dan in voor de cursus Windows 10 voor beginners. In een kleine groep ga je aan de slag met onder andere de volgende onderwerpen:

• Korte introductie Windows 10, wat is een Microsoft account en waarom heb je dat nodig?
• De mogelijkheden van het Bureaublad.
• Bestanden en mappen beheren met Windows Verkenner.
• Wat zijn apps en hoe ga je hiermee om?
• Wat is Windows Store?
• Internetten met browser Edge.
• E-mailen met de app Mail.
• Onderhoud en veiligheid.

Duur van de cursus: vier bijeenkomsten van twee uur, kosten van de cursus: 40,00 euro inclusief cursusboek.
Inschrijven via de mail: activiteitenbibliotheek@liemerskunstwerk.nl of telefonisch: 0316 745680. Voor meer informatie: Marie-José van de Velde 0316 745680.

Gratis taal en rekenen voor volwassenen

Docent en cursist Prago. (foto: Ageeth Hummeling) Ageeth Hummeling

ZEVENAAR - Stichting Prago geeft speciale lessen taal, rekenen en computeren voor volwassenen die moeite hebben met leren. Goed nieuws: in Zevenaar is ruimte voor nieuwe cursisten. De lessen zijn ook geschikt voor mensen die Nederlands leren als tweede taal.

De cursisten krijgen les van een bevoegd docent en extra hulp van een begeleider. De nadruk ligt op praktische vaardigheden waar je elke dag iets aan hebt, zoals de krant lezen, een formulier invullen, een mail sturen en rekenen met geld. Leren bij Prago is maatwerk: elke cursist volgt zijn eigen programma, op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo. Maar wel in een gezellige groep. En het is nog gratis ook. De lessen zijn op donderdag van 10.30-12.30 uur in het gebouw van de Volksuniversiteit, Vincent van Goghstraat 4 in Zevenaar. Belangstellenden kunnen contact opnemen met coördinator en docent André Spruijt, andre.spruijt@prago.nl, 06 18821466. Starten kan op elk moment in het jaar.

Laaggeletterden

Nederland telt liefst 2,5 miljoen laaggeletterden, een grote en kwetsbare groep mensen. Zij hebben moeite met leren, kunnen niet terecht in het reguliere onderwijs en kunnen niet goed meedoen aan de samenleving. Bij Prago zijn ze welkom. Leren bij Prago maakt mensen zelfstandiger en zelfredzamer. Zij krijgen meer zelfvertrouwen en meer plezier in leren.

Geslaagd 'ééndaags'toernooi bij TVZ

ZEVENAAR - Op zondag 27 oktober hield tennisvereniging Zevenaar een 'ééndaags'toernooi. De weersomstandigheden waren prima. Het was de opzet om dit toernooi in een ongedwongen sfeer te houden en iedereen die een balletje wilde slaan ongeacht speelsterkte was welkom. Wel werd er met de speelsterkte rekening gehouden en daar is de organisatie onder leiding van Anne-Lieke van Kampen goed in geslaagd.

Na ontvangst met koffie en eigen gebakken cake werd gestart. Er werd in verschillende poules gespeeld. In de pauze werd er een lunch geserveerd met een heerlijke mosterd soep bereid door onze meester kok Jan Dolderman en een keur van belegde broodjes. Bijzonder was wel dat een en ander allemaal mogelijk was gemaakt door een aantal sponsors met natuurlijke producten zoals fruit geschonken door Lex Hendriks die iedere vrijdag op de markt staat in Zevenaar en Karin Hoefnagels van Bierpreuvenmenten en een paar privépersonen die het geheel met bloemen (violen en bolchrysanten) opfleurden. Herman Veth de clubhuis beheerder droeg ook zijn steentje bij met hapjes en vooral niet te vergeten de mannen van het baanonderhoud, die het gehele park zondagmorgen helemaal bladvrij hadden gemaakt zodat we veilig konden spelen zonder de kans te hebben uit te glijden op gladde bladeren.

De reacties van de deelnemers die we als bestuur binnen kregen waren hartverwarmend; dat leidde tot het besluit dit evenement te herhalen en wel in het voorjaar van 2020. De eersteprijswinnaars kregen een bolchrysant en de tweedeprijswinnaars viooltjes. Aangezien er voldoende violen beschikbaar waren, kreeg iedere deelnemer er ook een mee.

Programma Filmhuis Didam

Ballon. (foto: filmdepot.nl)

Vrijdag 15 november 20.00 uur en maandag 18 november 20.00 uur: Downton Abbey. Geniet van het fenomeen Downton Abbey in een speelfilm, waarin de geliefde Crawleys en hun onbevreesde personeel zich voorbereiden voor het belangrijkste moment in hun leven.

Maandag 22 november 20.00 uur: Rocketman. Deze musical fantasie is gebaseerd op het bijzondere verhaal van Elton John aan het begin van zijn muziekcarrière. In de film komen de meest geliefde nummers van Elton John voorbij die worden gezongen door hoofdrolspeler Taron Egerton. Rocketman vertelt het inspirerende verhaal over een small-town boy die uitgroeide tot een van de meest iconische personen uit de popcultuur.

Zondag 24 november om 10.00 uur en 14.00 uur: De brief voor Sinterklaas. De feestelijke aankomst van Sinterklaas wordt overschaduwd door een gigantisch probleem: door een groot tekort aan Pieten dreigt de traditie voor eens en altijd te verdwijnen. Sinterklaas zit met zijn handen in het haar: hoe komt hij snel aan nieuwe, goede Pieten? Er zit niets anders op dan een auditie te organiseren, waarbij de goedheiligman opzoek gaat naar nieuwe Pieten: een officiële 'Pietendag'.

Maandag 25 november 20.00 uur: Ballon. Het waargebeurde verhaal van twee families die in 1979, ten tijde van de Koude Oorlog, in een race tegen de klok alles op alles zetten om met een zelfgemaakte luchtballon van Oost- naar West-Duitsland te vluchten. De historische thriller toont een van de meest spectaculaire ontsnappingen in de geschiedenis.

Meer informatie over films of het filmhuis en reserveren: www.filmhuisdidam.nl.

www.gelderseilandleeft.nl: dé website voor inwoners en zorgverleners van 't Gelders eiland

REGIO - Sinds enkele weken is de website www.gelderseilandleeft.nl in de lucht. Deze website biedt een overzicht van alle mogelijkheden op het gebied van Zorg en Welzijn. Dankzij deze website kunnen inwoners zelf zoeken naar gezondheidszorg, beweeg-, ontspannings- en ontmoetingsmogelijkheden op ’t Gelders Eiland. Ook zorgverleners kunnen via deze website bekijken welk aanbod er is en samen met u tot een advies komen.

"Naast informatie en contactgegevens over alle zorgverleners die hier werkzaam, vindt u ook informatie over sportclubs, hobbyclubs en andere verenigingen. Ontspannen, bewegen en sporten! Mist u iets, of heeft u zelf een leuk initiatief? Laat het even weten. Dan zetten wij ook uw initiatief op de website! Het de bedoeling dat iedereen, ook kleinere en particuliere initiatieven op de website te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een wandel- of kaartclub, een koffiemiddag, taallessen aan vluchtelingen of eenmalige activiteiten. Er zal regelmatig nieuws verschijnen op de website van u, verenigingen of van de zorgverleners."

De website is ontwikkeld door Stichting Gezondheidszorg Rijnwaarden (SGR). De SGR verbindt hulpverleners in de eerstelijnsgezondheidszorg van ’t Gelders Eiland. Gezondheid en welzijn zijn nauw met elkaar verbonden. Met deze website hoopt de stichting niet alleen nuttige informatie te verstrekken, maar ook voor nog meer binding te zorgen en dat ook particuliere initiatieven makkelijk gevonden worden.

Alle informatie over zorg en welzijn op één website; www.gelderseilandleeft.nl.

Ervaren voorlezers in bibliotheek Duiven, Westervoort en Zevenaar

LIEMERS - Elke woensdagmiddag, van 15:00 tot 16:00 uur in bibliotheek Duiven, Westervoort en Zevenaar, staan voorlezers klaar om kinderen een leuk, spannend of leerzaam verhaal te vertellen.

Voorlezen is een gezellige en leuke bezigheid, zowel voor het kind als voor de ouders. Bovendien kan voorlezen ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. In de eerste plaats is het goed voor de taalontwikkeling van een kind. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en leren hoe een zin opgebouwd is. Daarnaast leren ze goed luisteren en zich concentreren. Bovendien stimuleert het de fantasie van het kind. Maar voorlezen is vooral plezierig en iets waar zowel het kind als de ouders van kunnen genieten!

Zijactief Groessen

GROESSEN - Na een gezellige avond met Indische sferen waarin gedanst en geproefd werd, worden we op woensdagavond 20 november meegenomen in een luchtballon die ons laat zweven over mooie streken. Waarbij Ben Blas de aanwezigen weet te vertellen over deze prachtige beelden.

Deze avond van Zijactief Groessen is in het Dorpshuis Groessen. De avond begint om 19.45 uur. Tevens kunnen de leden van Zijactief zich opgeven voor de kerstavond van 18 december.

Hoffmans Mode in De WijKern

DUIVEN - Bent u benieuwd naar de nieuwe najaars- en wintercollectie van dit seizoen? Dan bent u op maandag 11 november welkom in De WijKern. Daar zal Hoffmans Mode een gezellige modeshow presenteren, waarin een groot aanbod van eigentijdse damesmode gepresenteerd wordt.

Tijdens de modeshow presenteren zij een collectie met wel veertien merken zoals Rabe, Barbara Lebek en Dreamstar. Daarnaast krijgt u een kop koffie of thee aangeboden en kunt u gratis meespelen met de loterij. Aansluitend vindt de verkoop plaats waarbij de verkoopsters u graag adviseren bij het maken van de juiste keuzes. "We beloven u er een gezellige en aangename ochtend van te maken! Graag zien we u op maandag 11 november van 10.00 tot 12.00 uur in De WijKern aan het Eilandplein 300 in Duiven. Meer informatie over De WijKern staat op www.dewijkern.nl.

Het rode mutsje…

LIEMERS - Het was stil in de kamer. Samen verzorgde ik hem met mijn collega. De familie had besloten om niet aanwezig te zijn bij de laatste verzorging van hun dierbare. Zij zaten samen buiten. Mijn gedachten waren bij de verzorging maar ik merkte ook dat ik afdwaalde naar de familie. Hoe mooi zou het zijn dat zij ook aanwezig zouden zijn tijdens dit bijzondere moment?

Ik voelde intuïtief aan dat ik het nog een keer kon vragen. Meneer was inmiddels aangekleed maar het rode mutsje wat hij altijd op had ontbrak nog. Ik liep naar buiten met het mutsje in mijn hand en noemde de naam van de partner. "Zou je het mutsje bij je man op willen zetten?" vroeg ik haar. Ze twijfelde geen moment, pakte het mutsje, liep naar binnen en ging niet meer weg. We verzorgden meneer. Samen hebben we hem op een brancard gelegd, toegedekt met een prachtige deken die mevrouw van boven haalde. Het moment van afscheid nemen was aangebroken. Tijdens het nagesprek zei mevrouw: Het mooiste van de hele uitvaart was dat we samen mijn man verzorgd hebben.

Mijn naam is Sebyl Wolters Verberkt en mijn bedrijf Uitvaartbegeleiding Sterrenregen is gevestigd in Beek Montferland. Ik werk in alle rust, vanuit mijn gevoel en levenservaring. Wilt u mij leren kennen, bezoek dan eens mijn website of bel gerust. Ik maak graag kennis met u.

Lieve groet Sebyl telefoon 06 31382708; info@uitvaartbegeleiding-sterrenregen.nl, www.uitvaartbegeleiding-sterrenregen.nl; 24 uur per dag, 7 dagen per week, ongeacht waar u verzekerd bent.

Presentatie 'Herwen in de 20e eeuw' krijgt vervolg

SPIJK - "Afgelopen zomer, 11-08-2019 heb ik, Ad Grob, in samenwerking met Jeroen Fierkens van Villa Copera de presentatie 'Herwen in de 20e eeuw' aan alle in Herwen geïnteresseerden getoond. De presentatie was in op de daarvoor meest geschikte plaats namelijk het Huis Aerdt."

"Naar deze prachtige locatie met zijn presentatie zijn ca. 350 a 400 mensen op af gekomen. Dit was voor mij een grote verrassing. Het napraten op de binnenplaats onder het genot van een drankje waarbij veel anekdotes werden verteld, was een genot om aan te horen. Nog nooit werden er zoveel oude koeien uit de sloot gehaald.

Tot vandaag de dag krijg ik vragen of de presentatie nogmaals gepresenteerd kan worden omdat er mensen niet in de gelegenheid waren aanwezig te zijn of om de presentatie nogmaals te kunnen bekijken. Wederom heb ik Jeroen Fierkens van Villa Copera benaderd of hij mogelijkheden heeft hierin iets te betekenen. Ook hij was hier enthousiast over en bood aan 10-17-24 november en 1 december een zaal in Villa Copera in Spijk bij Tolkamer beschikbaar te stellen. In deze zaal zijn maximaal dertig plaatsen beschikbaar. Daarom is vooraf inschrijven noodzakelijk. (0316 542816 of info@villa-copera.nl)

Wij willen u van deze presentatie laten genieten voor een prijs van 12.50 euro onder het genot van koffie/thee, cake, een broodje en twee consumpties. De zaal is open vanaf 12:00 uur en de presentatie begint om 12:30 uur. Tot ziens op een van de bovengenoemde dagen bij Villa Copera aan de Spijksedijk 2 in Spijk bij Tolkamer."

Ad Grob.

Vlooienmarkt Hoog Keppel

HOOG-KEPPEL - Zondag 17 november van 9.00 tot 16.00 uur is er een leuke, grote vlooienmarkt in De Hessenhal aan de Monumentenweg 30 in Hoog-Keppel.

Er wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Grondplaatsen kosten per zes meter 17,50 euro, Deze zijn te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of telefonisch 06 39108152.

De markt bezoeken kost het drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal verzorgt de catering.

Dansen bij de Griethse Poort in Zevenaar

Impressie dansavond. (foto: T. Kaal) Foto: T. Kaal

ZEVENAAR - In de Griethse Poort worden al jarenlang op een aantal zaterdagavonden in het jaar dansavonden met live muziek georganiseerd. Met iedere keer een andere band met altijd zeer goede dansmuziek!

Zaterdag 16 november speelt orkest Jersey. De entree bedraagt acht euro per persoon. Men kan heerlijk dansen, andere mensen leren kennen en onder het genot van een hapje en een drankje heeft u de avond van uw leven. Kortom, een avond om eens mee te maken. Er is ruime parkeergelegenheid voor de deur. De avond is van 20:00 tot 0:30 uur in De Griethse Poort aan de Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar. (www.degriethsepoort.nl)

Brons en schilderijen in gemeentehuis Duiven

(foto: Tina Lintvelt)

DUIVEN - Op zondag 3 november opende KunstKring Duiven-Expositie de herfsttentoonstelling in de hal van het gemeentehuis aan het Koning Willem-Alexanderplein 1 in Duiven.

Tina Lintvelt toont bronzen beelden die geïnspireerd zijn op haar eigen geschiedenis en op de beleving van dingen om haar heen. Maar ook beelden van mens en dier die gewoon mooi zijn. Rob van Oosten heeft schilderijen en zeefdruk. Zijn werk is als een venster, zijn venster van de wereld. Hij toont ouder en nieuw werk, vaak spelen mensen daarin een belangrijke rol. Tijdens de opening is er een muzikaal optreden van Kassiël Gerrits op doedelzak.        

De tentoonstelling is tijdens kantooruren te bezoeken tot vrijdag 28 november. (Tina Lintvelt – brons; Rob van Oosten olieverf, zeefdruk).

Vacature: taalvrijwilliger Praathuis

LIEMERS - Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving? Als taalvrijwilliger kan je hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving? Als taalvrijwilliger kun je hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers zoekt in samenwerking met Caleidoz Welzijn voor het Liemers Taalhuis taalvrijwilligers voor het begeleiden van een wekelijkse praatgroep bestaande uit vrouwelijke vluchtelingen. Deze groep vrouwen komt wekelijks bij elkaar in Lobith en Zevenaar. Gedurende anderhalf uur praten zij met elkaar om zodoende de taal eigen te maken. De praatgroep draagt bij aan de integratie van deze groep vluchtelingen. De vrijwilliger ondersteunt en begeleidt met als doel te werken aan taalverhoging.

Taken:
• Begeleiden van de praatgroep
• (Thematisch) voorbereiden van de bijeenkomsten
• Inzetten van de materialen
• Signaleren en doorverwijzen
• Het leveren van een bijdrage aan nabesprekingen

Wij vragen:
• Goede sociale vaardigheden
• Goede taalvaardigheden
• Kan kennis interactief en op informele wijze overbrengen
• Openstaan voor andere culturen
• Bieden van een luisterend oor
• Kan zelfstandig werken
• Een tijdsinvestering van ca 2-3 uur per week

Wij bieden:
• Een vrijwilligersovereenkomst
• Regelmatige begeleiding
• Training
• Een prettige werkomgeving
• Goede faciliteiten

Voor informatie en contact:
Marie-José van de Velde, mj.van.de.velde@liemerskunstwerk.nl, 0316 523819.

Winst jeugd én heren Pigeons

van links naar rechts: Ghena Abourajab, Layan Alabdallah, Victory, Aliyah de Gruiter, Femke Jongman zittend: Mike Koremans en Mara Scholten. (foto: Pigeons Basketball ) Pigeons Basketball

DUIVEN - Afgelopen weekend stonden er twee officiële wedstrijden op het programma voor Pigeons en één zeer bijzondere oefenwedstrijd in Landstede Sportcentrum Zwolle.


Zaterdagochtend mocht de U16-1 onder leiding van Andreas Kiele naar Bemmel voor de uitwedstrijd tegen Batouwe. Met een prachtige uitzege zijn de jongens teruggekeerd naar Duiven. Momenteel staat het team uit Duiven op de gedeeld eerste plaats samen met Rebound 73 uit Harderwijk.

Op zondag speelde Heren 2 een inhaalwedstrijd tegen Flip Stars uit Tiel. De basketballers uit Tiel begonnen vrijwel direct met zoneverdediging, iets waar Pigeons wel raad mee wist. Pigeons behaalde de overwinning met 47-38. Hiermee lijkt Pigeons 2 weer terug in de lift omhoog!

Femke Jongman, Ghena Abourajab en Mike Koremans. (foto: Pigeons Basketball ) Pigeons Basketball

Verder mocht de U12 onder leiding van Froukje Sanberg en Daniel de Gruiter naar Zwolle om aldaar in de rust Landstede Hamners versus New Heroes een oefenwedstrijd te spelen tegen Basketiers. Voor de jonge basketballers was het een geweldig event en ze stonden stijf van de zenuwen. Voor het eerst op een echt eredivisiebasketbalcourt was een prachtig moment voor de jonge basketballers. Tijdens de rust mocht het team uit Duiven met de officiële wedstrijdbal een kort wedstrijdje spelen tegen Basketiers uit Zevenaar.

Naderhand moesten de jonge basketballers nog wel even op de foto met Victory (mascotte Landstede Hammers). Meer informatie over basketbalvereniging Pigeons staat op www.depigeons.nl.

Peppa Pig komt met Verrassingsfeest in Musiater

Peppa Pig, de leukste familiemusical vanaf 2 jaar. (foto: Astley Baker Davies) Astley Baker Davies

ZEVENAAR - Zaterdag 23 november om 13.30 en 16.00 uur komt Peppa Pig met Verrassingsfeest! (2+) naar Het Musiater. (Prijs 17,50 euro).

Peppa Pig, bekend van Nickelodeon, komt terug naar het theater. Het liefste varkentje en al haar vriendjes in deze verrassende familiemusical. Dit keer is het groot feest! Slingers en ballonnen vullen de hele kamer. Het wordt een hele bijzondere dag... Mama Big en Papa Big hebben een grote verrassing. Peppa heeft geen idee wat het kan zijn, jij wel? De superschattige handpoppen, kleurrijke decors en uiteraard vele spannende verrassingen maken de voorstelling tot één groot feest voor de hele familie.

Versier jouw feesthoedje! Kom vóór de voorstelling naar de foyer van Het Musiater en versier in de Peppa Pig-knutselhoek jouw eigen feesthoedje voor het vrolijke verrassingsfeest van Peppa. Natuurlijk komt Peppa ook na afloop naar de foyer voor een foto en dikke knuffel met jou!

Sinterklaasactie bij minibieb De Schatkist

De minibieb. (foto: Karin Saat) Karin Saat

ZEVENAAR - Zaterdag 16 november komt Sinterklaas weer in ons land. Minibieb De Schatkist, J.P. Coenstraat 7 in Zevenaar vindt dat ieder kind een mooi boek in zijn of haar schoen verdient. Daarom mogen alle ouders of grootouders vanaf donderdag 7 - vrijdag 15 november van 10.00 tot 17.00 uur aanbellen om een mooi verpakt boek uit te zoeken.


Het is natuurlijk verboden voor kinderen, daarom liggen ze niet in de kast. "Wil je zeker weten dat ik thuis ben of heb je van te voren vragen, dan kan je dat via een persoonlijk berichtje op Facebook minibieb De Schatkist achter laten, dan krijg je zo snel mogelijk een reactie.
De minibieb is bedoeld als een gezellig plekje waar je boeken kunt vinden. Die mag je gratis meenemen, lezen en als ze uit zijn weer terug zetten, of aan iemand anders geven. (Of als je hem heel mooi vindt gewoon nog even houden). Er staan boeken voor volwassenen en kinderboeken vanaf 0 jaar in. Avi-boeken (uitleg zie Facebook), prenten- en voorleesboeken, spannende, vrolijke boeken, sprookjesboeken en kinderzwerfboeken dus er staat vast ook wel iets in voor jou!

Deze sinterklaasactie kunnen we doen, dankzij de mensen die mooie boeken hebben gedoneerd, daarvoor nogmaals dank!
Boeken mag je altijd in een tasje bij de voordeur onder de overkapping zetten, dan zorg ik dat ze nagekeken, schoongemaakt, gerepareerd worden, weer hun plek vinden in de kast en zo naar nieuwe lezers.
Ik hoop dat we straks veel kinderen blij kunnen maken met een mooi boek, want lezen is toch een van de leukste dingen om te doen!

Let op! Sinterklaas heeft het heel druk in deze periode dus... op=op.

Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden

Walk&Talk. (foto: Bibliotheek Montferland) Bibliotheek Montferland

DIDAM - Woensdag 27 november 2019 van 10:00-12:00 uur is er een Walk&Talk in de Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22. Bij deze bijeenkomst is Yvonne Veens van Yvonnelifecoaching te gast.

Yvonne legt de focus op (zelf)bewustwording, jezelf profileren, eigen kwaliteiten en successen (h)erkennen en overbrengen. Daarnaast laat zij de kunst zien om dit te presenteren als sollicitant, zowel in gesprek, als op papier als op social media.

Wanneer je op zoek bent naar een andere baan, verandert er veel in je leven. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken of misschien help je juist graag anderen. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort je op zoek bent naar werk, welk werk je zoekt of hoe jong of oud je bent. Deze koffiepauze geeft je nieuwe ideeën en energie voor je zoektocht – ook als je nog een baan hebt! Bibliotheek Montferland biedt met Walk&Talk werkzoekenden een plek voor herkenning, inspiratie en praktische tips. Met wisselende onderwerpen, gastsprekers en ervaringen van andere deelnemers. Walk&Talk is geen workshop en ook geen lezing. Het belangrijkste deel is de koffiepauze waarin je nieuwe mensen leert kennen. Zij kunnen jou op weg helpen bij het vinden van de baan die het beste bij jou past. De koffie en thee staan dan ook voor je klaar.

Meer informatie: www.bibliotheekmontferland.nl

Heeren van de Zee tweede van Gelderland geworden

(foto: Ilona Kuster)

ARNHEM – Het scheelde echt maar een visgraatje, of Heeren van de Zee was de winnaar van Gelderland geworden bij de Nationale Haringtest 2019. Maar met een beoordeling van 9,6 wist Heeren van de Zee wel de mooie tweede prijs te bemachtigen! Visspecialist Arjen en zijn team zijn trots dat ze deze toch maar 'even' hebben binnengehengeld.

De Nationale haringtest 2019 werd ook dit jaar weer opgezet door branche-organisaties VNV (Vereniging van Nederlandse Visspecialisten) en CVAH (Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel). Heeren van de Zee scoort ieder jaar hoog, maar dat ze zo dicht tegen de winnaar aan wisten te eindigen dat zegt toch wel iets over de kwaliteit die de consument bij Heeren van de Zee voorgeschoteld krijgt. Bij de beoordeling is gekeken naar de versheid van zowel de haring als de uitjes, het zout- en vetgehalte, de smaak, de uitstraling, de prijs-kwaliteitsverhouding en de presentatie.

Voor de lekkerste haring bent u bij Heeren van de Zee dus aan het juiste adres, maar niet alleen voor haring natuurlijk! Heeren van de Zee biedt een uitgebreid assortiment verse vis. En als u twijfelt over de bereiding ervan, vraagt u het dan gerust aan de kraam. De visspecialisten van Heeren van de Zee hebben alle vakkennis in huis om u te informeren.

En over het schoonmaken van vis hoeft u zich niet druk te maken, ook dat wordt bij Heeren van de Zee met plezier voor u gedaan. Liefst drie maal in de week is het enthousiaste team van Heeren van de Zee in Arnhem te vinden; op dinsdag en zaterdag op winkelcentrum Rijkerswoerd en op donderdag op De Geitenkamp. www.heerenvandezee.nl (ook op Facebook).

Klein Zakopane, uniek stuk Polen (maar wel gewoon in Nederland)

GIESBEEK - Wilt u eens iets heel anders proeven? Even in een totaal andere sfeer genieten van iets nieuws? In Giesbeek vindt u Klein Zakopane, waar gastvrouw Zofia Kruk en haar team in traditionele klederdracht voor u klaar staan om u te laten genieten van al het heerlijks dat de Poolse keuken te bieden heeft.


Midden in het Tatragebergte ligt Zakopane, een kleine stad in het Zuidoosten van Polen. De prachtige houten huizen en kleurrijke Gorale (of bergmensen) geven deze stad een unieke uitstraling. In het uitgestrekte woud rondom Zakopane vind je zelfs beren. "Die bijzondere sfeer en de lekkere gerechten van mijn geboortestreek geef ik graag door aan mijn gasten", vertelt Zofia Kruk-Kassowska. In Klein Zakopane dineert u in een prachtig handgemaakt houten interieur. Alles is in stijl, van servies tot muziek: u waant zich echt in Polen.


Vers en internationaal
"Onze Poolse chefs bereiden alles met liefde en vakmanschap. Onze soepen zijn beroemd, net als onze dumplings met paddenstoelen en zuurkool. Bij restaurant Klein Zakopane koken we nog echt traditioneel met verse, lokale en internationale ingrediënten. Onze koks koken met wat van het land komt; eerlijk, duurzaam geteeld en ecologisch verantwoord. Omdat we dit jaar alweer 15 jaar bestaan, hebben we op vrijdag een driegangenmenu voor maar 15 euro.
We raden mensen wel aan om te reserveren want ons menu is erg populair."

Kom dus eens genieten van de traditionele Poolse schotels, proef de verschillende smaken en laat u verrassen!


Restaurant Klein Zakopane, Kerkstraat 55, Giesbeek; 0313 632928; www.kleinzakopane.nl; info@kleinzakopane.nl.

Jubileumjaar bij Autorijschool Quickles.nl

ZEVENAAR - Bovag Autorijschool Quickles.nl gaat haar 10-jarig jubileumjaar in en viert dat jaar met diverse leuke acties.

Wil je les bij een sportieve rijschool waar persoonlijke begeleiding hoog in het vaandel staat dan ben je bij hun aan het goede adres. Je kunt er lessen in schakel en automaat bij instructeurs die in het bezit zijn van een VOG (verklaring omtrent gedrag).

Vanaf 1 november 2019 maakt 1 op de 5 aanmeldingen voor de All Inclusive Rijopleiding kans op een gratis rijopleiding. Vraag hiervoor naar de voorwaarden. Maak je hier geen gebruik van dan kun je ook gebruik maken van één van de andere acties die Autorijschool Quickles.nl biedt. Je kunt daarbij korting krijgen of gratis rijlessen verdienen.

De rijschool bestaat al vanaf 1983 en heeft eind 2009 een metamorfose ondergaan en is toen verder gegaan als Autorijschool Quickles.nl.

Autorijschool Quickes.nl vind je in Zevenaar. Lessen doen ze in alle omringende plaatsen.

Bovag Autorijschool Quickles.nl, Alessandria 19, Zevenaar; 0316 527464; info@quickles.nl; www.quickles.nl.

Sleutel- en Slotenspecialist B. Bosman blijft investeren 'Autosleutels zijn onze specialiteit'

ARNHEM - René Bosman is inmiddels de derde generatie, die als eigenaar de sleutel van de zaak beheert, die ooit door zijn overgrootopa B. Bosman werd gestart. Op het gebied van autosleutels is er gaandeweg veel veranderd, maar B. Bosman is altijd up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen.

Of u nu een huissleutel wilt laten bijmaken, een cilinderslot wilt laten vervangen of problemen heeft met het slot van een kluis, u kunt terecht bij Sleutel- en Slotenspecialist B. Bosman. Met autosleutels ligt het iets ingewikkelder, omdat er in de meeste autosleutels tegenwoordig electronica is verwerkt. Uw auto kan alleen starten met de sleutel, omdat de chip in de sleutel in het systeem van uw auto is geprogrammeerd. Maar gelukkig bent u ook hiervoor bij B. Bosman aan het juiste adres! Om zijn branchekennis op peil te houden, bezoekt René drie maal per jaar verschillende vakbeurzen in het buitenland. 'We beschikken over de nieuwste software en apparatuur om onze klanten een zo optimaal mogelijke service te bieden. Zoals de mogelijkheid om een kapotte autosleutel door ons te laten reviseren. Dat is namelijk veel goedkoper dan een nieuwe bestellen', vertelt René. Als een toegewijd sleutelmaker voegt hij eraan toe: 'En als ik zeg dat ik een sleutel na kan maken, dan gaat hij passen ook!' De naam Sleutel- en Slotenspecialist past hem dus echt als een sleutel in het slot. B. Bosman is al 45 jaar gevestigd aan de Johan de Wittlaan 19. T: 026 4421247; www.bosmansleutels.nl.

Vlooienmarkt Westervoort

WESTERVOORT - Zondag 10 november is er van 9 tot 16 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals in Westervoort.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 17,50 euro. Te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost drie euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Het jaarlijkse cadeau van de bieb tijdens Nederland Leest

(foto: Steye Raviez Hollandse Hoogte)

DIDAM - De hele maand november tijdens Nederland Leest krijgen alle leden én niet-leden de bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met de titel Winterbloei.

Het sluit aan bij het thema ‘Duurzaamheid’ wat het onderwerp is van Nederland Leest. De bundel is samengesteld en toegelicht door Onno Blom en bevat zowel gepubliceerd, als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan Wolkers en het voorwoord is van Ronald Giphart.

November is ook Nederland Leest Junior en komen alle groep acht van de basisscholen in Montferland naar de bibliotheek. De leerlingen krijgen na het programma in de bibliotheek het boek ‘Borealis’ van Marloes Morshuis, een eco-thriller over het thema duurzaamheid.

De Zevenaar TOP2000 Avond

ZEVENAAR - Op zaterdag 28 december is het weer zover: De TOP 2000 avond bij De Griethse Poort in Zevenaar.

De TOP2000 Experience is een concept, dat gebaseerd is op Nederlands grootste radioshow. Een achtkoppige band, bestaande uit muzikanten die hun sporen in de muziek ruimschoots hebben verdiend, brengt een show op de bühne die uw bezoekers niet snel zullen vergeten!

Naast muzikale hoogstandjes uit de Top 2000, zijn videobeelden een belangrijk onderdeel van de show. Bezoekers zien op grote tv’s de clips, enkele wetenswaardigheden over de artiest, fraai vormgegeven visuals en uiteraard kunnen ze alle teksten meezingen. Zet daarbij veel interactie met het publiek en een 'oorstrelend’ geluid en u zult beamen dat de TOP2000 Experience zijn naam waarmaakt! (Early Bird: 9,50 euro tot 30 november); voorverkoop: 12,50 euro; aan de deur: 15 euro (indien niet uitverkocht).

Thema-avond lymfeklierkanker in Braamhuis Zevenaar

Hand met loupe. (Foto: Free Images) Free Images

ZEVENAAR - Het Braamhuis in Zevenaar organiseert op maandag 25 november van 19.30 tot 21.00 uur een themavond over Lymfeklierkanker, de symptomen, de verschillende typen en de behandelingsmogelijkheden anno 2019.

De avond wordt verzorgd door Dr. A.J. Vlot, internist-hematoloog in het Rijnstate ziekenhuis. De avond is bedoeld voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten en iedereen die in zijn/haar omgeving te maken heeft met kanker. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Gevraagd wordt zich van tevoren aan te melden via activiteitenbraamhuis@gmail.com, of telefonisch via 0316 332111. Vermeld daarbij uw naam en met hoeveel personen u komt. De toegang is gratis.

Bezoek ook www.braamhuis.nl voor meer informatie over de openingstijden en activiteiten. Het Braamhuis is gevestigd op Reisenakker 12 in Zevenaar (schuin tegenover de uitrit van het ziekenhuis).                

Start nieuw toneelseizoen Amicitia Loil

Toneelgroep Amicitia. (foto: Mirna Driessen)

LOIL - Toneelspelen iets voor jou? De toneelgroep van Amicitia heeft de spelersgroep voor dit seizoen compleet maar altijd staat de deur open voor nieuwe leden.

"Je bent welkom om eens een kijkje te nemen op onze wekelijkse oefenavond. Elke maandag van 20.00 tot 22.00 uur wordt geoefend bij De Papegaai, Wehlseweg 22 in Loil. Wie weet word je net zo enthousiast als onze huidige spelersgroep en wil je volgend jaar ook op de planken staan."

De toneeluitvoeringen zijn 22, 25 en 28 maart. De klucht 'Tante Bella’s beautysalon' wordt dan op de planken gebracht. Het is zeker de moeite waard om alvast één van de voorstellingen in je agenda te reserveren. Interesse in toneelspelen bij Amicitia? Stuur een mail naar Simone de Groot, degroots@hotmail.com.

: kerstdemonstratie Groei&Bloei - Liemers

ZEVENAAR - Dinsdag 10 december verzorgt Groei&Bloei - Liemers weer een kerstdemonstratie voor iedereen: leden en niet-leden. Meesterbinder Lily Beelen is gevraagd deze avond te verzorgen.

Wat kunt u zoal verwachten? Lily zal deze avond aan ons demonstreren hoe zij haar bloemstukken opbouwt, wat voor materiaal zij gebruikt, hoe zij schikt. Haar bloemstukken staan 10 december allemaal in het teken van de komende kerst. Vervolgens worden alle arrangementen die zij deze avond voor ons maakt, verloot onder de aanwezigen.

Lily Beelen heeft meer dan 28 jaar ervaring met bloemschikken en mag zich sinds 1990 meesterbinder noemen. Zij werkte bij diverse bloemisterijen, geeft workshops, houdt florale demonstraties en maakt versieringen voor speciale gelegenheden. In 2015 won zijn de Flowercup.

De avond wordt zoals gebruikelijk gehouden in zalencentrum Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar. De zaal is vanaf 19.30 uur open. De entreeprijs voor deze avond staat binnenkort opwww.liemers.groei.nl. Het belooft een gezellige avond te worden; kom en laat u verrassen!

Vier- en vijfjarigen kunnen heerlijk voetballen bij SDZZ en zijn de toekomst!

ZEVENAAR - Bij SDZZ in Zevenaar kun je als toekomstige topper in het voetbal heerlijk voetballen op zaterdag van 10:00 tot 11:00 uur.

"Samen met vriendjes en vriendinnetjes je gewoon even lekker laten gaan op het veld met allemaal leuke oefeningen. Natuurlijk krijg je dorst van al dat harde trainen dus halverwege staat er ook een lekker glaasje limonade voor je klaar. Dus ben jij goed in penalty's schieten of vind je het juist leuk om samen de mooiste oefeningen te doen op het gebied van voetbal? Kom dan gerust een keer kijken en vergeet niet om je voetbalspullen mee te nemen. Het is helemaal gratis.

Papa's, mama's opa's , oma's en andere liefhebbers zijn uiteraard welkom om te komen kijken. Je kunt gewoon op zaterdag komen maar van te voren aanmelden op jeugd@sdzz.nl zou wel fijn zijn."

Taaipop versieren en pepernotenkrans maken (workshops)

Taaipop versieren (workshop). (foto: Kunstwerk!) Kunstwerk!

ZEVENAAR - Komt Sint wel logeren? Kunstwerk! Liemers Museum is gesloten aan de Kerkstraat 16 vanwege de verhuizing naar Hal 12. De Sint kan daar dus niet logeren. Op zaterdag 16 november komt de Sint naar Zevenaar en rekent dan wél op een logeerbed voor hemzelf en de Pieten. Nu heeft de secretaresse van Sinterklaas kunnen regelen dat de logeerbedden geplaatst worden in Hal 12, pal tegenover het oude logeeradres.

Speurtocht. In de sinterklaasperiode van zaterdag 16 november tot donderdag 5 december is er weer van alles te beleven. Elke woensdag is er een chocoladeletterspeurtocht voor kinderen van 4 - 8 jaar. Het formulier hiervoor is op te halen bij de ingang van het Gemeentehuis (Kerkstraat 27). Neem zelf een pen of potlood mee én een volwassene ter begeleiding.

Workshops. Op woensdag 20, 27 november en 4 december kun je Sint en zijn Pieten ontmoeten in de Bibliotheek voor een gezellig kletspraatje, voorleesmoment en het inleveren van je verlanglijstje…

Ook zijn er voor de kinderen diverse leuke workshops. Zo kun je op woensdag 20 november een taaipop versieren, woensdag 27 november een pepernotenkrans maken en op 4 december een taaipop versieren. Alle workshops zijn van 14.00-16.00 uur. Aan de Pietenbalie in de bibliotheek kan je je aanmelden voor de workshops, kosten 5,00 euro. Hal 12, Kerkstraat 27, Zevenaar. (Kunstwerk! Liemers Museum; www.liemerskunstwerk.nl).

34 / 36