Jonge Niels Wiendels is fractievolger bij D66
'Met gemeentepolitiek kun je écht iets betekenen voor je omgeving'
DIDAM - Hij is pas 22 jaar en nu al fractievolger. Niels Wiendels is het nieuwe en jonge gezicht van de lokale Montferlandse politiek. Samen met Mark Heebing vertegenwoordigt Niels D66-jongeren tijdens de Politieke Avond Montferland. Nu de partij in de coalitie zit, gaan ze proberen om zoveel mogelijk ideeën van D66 te vertalen naar gemeenteniveau en daar in de praktijk te brengen.
Zou je jezelf kunnen voorstellen?
Niels Wiendels: "Ik heb de ambitie om lokaal betrokken en actief te blijven"
"Mijn naam is Niels Wiendels, ik ben 22 jaar en ik woon in Didam. Een tijdje geleden heb ik mijn bachelor geschiedenis aan de Erasmus Universiteit afgerond. Ik had voor deze school gekozen, omdat alles voor het jaar 1500 niet behandeld wordt. De nadruk ligt vooral op de laatste 100 jaar. Bij deze studie leer je verbanden tussen het recente verleden, nu en de toekomst. Daarom vond ik dit de leukste opleiding. Voor mijn studie heb ik een tijdje in Rotterdam gewoond, midden in het centrum. Dat is natuurlijk erg gezellig, want je woont overal erg dichtbij. Zowel bij de universiteit als bij het uitgaansgedeelte. Ik woonde daar zelfs boven een café! Het is er niet alleen leuk, want ook 's avonds is er veel lawaai. Ik ben blij dat ik nu weer hier woon, hier is het lekker rustig."
Was de drukte in Rotterdam de enige reden om weer terug te keren naar Didam?
"Nee, dat was niet de enige reden. Ik heb mijn hele leven hier in Didam gewoond, dus ik ben best wel gehecht aan deze plek. Heel veel vrienden van mij wonen hier. Daarnaast heb ik een hechte familie, dus het is fijn dat ik nu ook doordeweeks hier kan zijn. Eerst kon ik, vanwege de lange reistijd, alleen in het weekend naar Didam. Dat is best jammer, want daardoor moest ik bijvoorbeeld veel verjaardagen missen. Ook mijn sportteam is hier. Ik zit al heel lang op korfbal bij DLKV. Het is fijn dat ik mijn teamleden ook op weekdagen kan zien. Na mijn bachelor, ben ik bij Radboud in Nijmegen mijn master gaan doen. Omdat de reistijd naar Nijmegen aanzienlijk korter is dan die naar Rotterdam, was het ook daardoor aantrekkelijk om weer thuis te gaan wonen."
Waarom ben je de politiek ingegaan en waarom heb je voor gemeentepolitiek gekozen?
"Ik vind politiek al erg lang enorm interessant. Gemeentepolitiek vind ik het leukst, omdat je dan de beslissingen die genomen worden in de gemeenteraad, ook terugziet. Bij landelijke politiek maak je natuurlijk beslissingen voor het hele land en zie je vaak niet de impact van het beleid. Met gemeentepolitiek kun je ook écht iets betekenen voor de gemeente en inwoners. Op die manier kun je je eigen omgeving beter maken. Helaas is het soms ook best lastig, want je moet soms ook moeilijke en vervelende keuzes maken. Vooral bezuinigen is lastig. Er is nu bijvoorbeeld minder geld beschikbaar voor jeugdzorg. Voor de gemeenteraad is dat erg naar, want we willen natuurlijk niet dat de bezuinigingen ten koste gaan van de mensen. We moeten daardoor efficiëntere keuzes maken, zodat we met minder geld toch een zo'n goed mogelijk beleid voor iedereen kunnen maken."
Waarom heb je gekozen voor D66 ?
"Ik ben vier jaar geleden lid geworden van de landelijke partij. De standpunten van D66 passen erg goed bij mijn mening. Ik vind vooral jongeren, onderwijs, duurzaamheid, progressiviteit en het denken in oplossingen en mogelijkheden erg belangrijk. Ook heeft D66 naar mijn mening realistischere doelen dan bijvoorbeeld GroenLinks. Iets kan in theorie een goed plan zijn, het moet natuurlijk ook haalbaar zijn in de praktijk. D66 zit meer in het midden, dat past beter bij mij dan links of rechts."
Hoe ga je de ideeën van D66 proberen door voeren in de gemeente?
"Samen met de fractie van D66 Montferland ga ik de landelijke standpunten vertalen naar lokaal niveau. We gaan de best passende ideeën en oplossingen toepassen op onze gemeente. We zijn het natuurlijk grotendeels eens met de landelijke afdeling, maar vaak kunnen we een gedeelte van de ideeën ook aan de eigen gemeente aanpassen. Het D66-ideaal is duurzaamheid, onderwijs en jongeren. Wij als gemeentelijke afdeling mogen zelf bepalen hoe we de idealen omzetten in een bij Didam passende uitvoering. Daarnaast zijn we natuurlijk niet de hele coalitie. We moeten samen met de andere partijen naar een gezamenlijke oplossing zoeken. Samen bereik je natuurlijk meer dan alleen. Ook in de toekomst gaat dat nodig zijn. We hebben flink veel plannen. Zo willen we Didam verder verduurzamen, meer goede en leefbare huizen bouwen, voor een aantrekkelijke regio zorgen, een goede OV en een goede bereikbaarheid. We willen voor zoveel mogelijk blije en tevreden inwoners zorgen die leven in een goed klimaat en een mooie natuur."
Je hebt al een paar keer genoemd dat je het belangrijk vindt dat jongeren betrokken worden bij de politiek. Waarom?
"Veel jongeren vinden politiek saai. Vooral gemeentepolitiek is niet bepaald populair bij jongeren. Ze hebben het ook vaak te druk om zich met politiek bezig te houden: school, werk, de sportclub, uitgaan, vrienden, familie. Het schiet er dus echt bij in. Dat is erg jammer, want nu zijn vooral ouderen vertegenwoordigd in de gemeentepolitiek. We willen het aantrekkelijker maken voor jongeren. Dit doen we door op jongeren gerichte bijeenkomsten te maken. Daarnaast willen we een bestuurlijke vernieuwing doorvoeren. We willen goede informatie halen en geven, zodat de lokale politiek een goede afspiegeling van de bevolking wordt. Jongeren krijgen inspraak en kunnen reageren op plannen. Tijdens raadsavonden willen we de bewoners betrekken bij het beleid. Zo maken we de mensen betrokken en actief. Op die manier zorgen we ook dat de nieuwe generatie, de toekomstige generatie van Nederland, niet langer ondervertegenwoordigd is."
Wat zijn de uitdagingen voor Montferland gedurende de komende jaren?
"Vooral de bezuinigingen zijn echt een uitdaging. We willen, net als de andere partijen, niemand tekortdoen. Er is helaas niet genoeg geld om alles zomaar te kunnen bekostigen. We moeten goed kijken waar het geld naartoe gaat en of het ook echt noodzakelijk is. Misschien zijn er ook andere, goedkopere opties die net zo goed zijn. Ook willen we de komende jaren veel aandacht geven aan de duurzaamheid en de natuur. Biodiversiteit is daarbij ook enorm van belang. Daarnaast willen we natuurlijk ook het onderwijs en de bereikbaarheid op peil houden."
Waar zie je jezelf in de toekomst? Misschien wel als toekomstig premier?
"Nee, daar zie ik mezelf niet. Ik wil graag docent geschiedenis worden. Ook beleidsmedewerker lijkt me een leuk beroep. Ik vind het leuk om beslissingen te nemen en om te zien hoe alles in elkaar zit en geregeld is. Ook mijn eigen mening geven vind ik erg leuk. Ik heb sowieso de ambitie om lokaal betrokken en actief te blijven. Dan kan ik ook het resultaat van de mede door mij genomen beslissingen zien."