GN Lingewaard

25 maart 2015

GN Lingewaard 25 maart 2015


Cultuurtegel vindt zijn weg…

Foto: Henk van Eimeren

HUISSEN - Al tientallen jaren ontwikkelen De Bevelanders zich als een muziekgezelschap, dat ook een sterke bijdrage levert in het cultuurbewustzijn. Jaarlijks wordt de Bevelandercultuurprijs uitgereikt. In 2014 viel die eer te beurt aan het Exoduscomité. De wethouder prees daarbij de inspanningen om de herinneringen aan WO II op een hedendaagse en gevarieerde wijze levendig te houden.

Dat zo'n prijstoekenning altijd wel weer een plezierig vervolg heeft bleek onlangs: onder muzikale begeleiding van De Bevelanders vond de cultuurtegel in brons zijn weg…

De Vierakkerstraat is er mee verrijkt en de oplettende bezoeker van het centrum zal er wellicht een patroon uit halen. Tientallen personen en organisaties zijn in de afgelopen jaren op die manier in het zonnetje gezet. De cultuur ligt in de winkelstraten van Huissen daarmee als het ware voor het oprapen. Natuurlijk weerspiegelt het daarmee ook de grote rijkdom aan culturele thema's.

Lekdetec.nl speelt finale nationale beker

Foto: Michiel van Beers

BEMMEL - Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het vrouwenbasketbalteam van Lekdetec.nl/Batouwe Basketball erin geslaagd om de finale van de nationale beker, officieel de Carla de Liefde Trofee, te bereiken. Een prestatie van formaat.

De finale werd bereikt door onder andere geduchte tegenstanders als Loon Lions Landmeer, CTO Amsterdam en De Wit/Grasshoppers uit Katwijk uit te schakelen. In de finale zal de Bemmelse formatie aantreden tegen de bekerhouder Lintex-Binnenland/Rotterdam.

Vorig jaar werd de finale na een zeer spannende en hoogstaande wedstrijd krap verloren van dezelfde tegenstander voor de ogen van zevenhonderd toeschouwers. Studio Sport zond een samenvatting van de wedstrijd uit, waarin de commentator liet blijken erg enthousiast te zijn over het niveau en de spanning van de wedstrijd.

Net als vorig jaar zal de wedstrijd gespeeld worden in de Arcushal in Wijchen, een fantastische lokatie voor een dergelijk event. De finale zal beginnen om 19.30 uur. De verwachting is dat ook dit jaar Studio Sport 'acte de presence' zal geven en een samenvatting van de wedstrijd zal uitzenden.

Voorafgaand aan de vrouwenfinale worden ook de bekerfinale van het rolstoelbasketbal (14.30 uur, tussen CTO Papendal (Arnhem) en Only Friends (Amsterdam)) en de Onder 20 (U20) meiden bekerfinale (17.00 uur, tussen Landstede Basketball Zwolle en De Wit Grasshoppers uit Katwijk) in dezelfde hal gespeeld.

"Komt allen onze Bemmelse meiden aanmoedigen, een schitterende gelegenheid om topbasketbal te aanschouwen waarbij de Gemeente Lingewaard landelijk in de aandacht staat! De toegangsprijs is slechts vijf euro voor de gehele dag of alleen de vrouwenfinale. Kaarten zijn te reserveren via tickets@batouwebasketball.nl. Het loopt storm!

Paasdrive in Huissen, waarbij gezelligheid troef is

HUISSEN - Op woensdag 1 april verzorgt Bridgeclub Cool Down voor de tiende keer een bridge-paasdrive.

Alle bridgeliefhebbers, club- en thuisbridgers, zijn daarbij van harte welkom. In zes ronden van elk vier spellen zijn prijzen te winnen en elke deelnemer krijgt tussen de ronden door een aantal hapjes geserveerd.
Alle spellen zijn computergeschud. Spelverdeling en spelanalyse worden op de website gepubliceerd. Deelnemers, die geen lid van Cool Down zijn, kunnen als zij dat willen en bij aanmelding hun e-mailadres opgeven, die verdeling en analyse per e-mail ontvangen.

De drive wordt gehouden in 't Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen. De aanvang is om 19.30 uur. Om tijdig te kunnen beginnen wordt eenieder verzocht om uiterlijk 19.15 uur aanwezig te zijn. Inschrijving per paar, inschrijfgeld tien euro per paar. Aanmelden: uiterlijk 26 maart per e-mail: cool-down@live.nl; telefonisch: John Wassink 026 3252983 of Wim Huls 026 3817911 en via de website: www.nbbclubsites.nl/club/7042.

De inschrijving wordt definitief na ontvangst van het inschrijfgeld op IBAN NL51 RABO 0384 0003 12 onder vermelding van Paasdrive en de namen van beide spelers.

De Sterrenplukmachine in De Buitenpoort

HUISSEN - 'De sterrenplukmachine' is een kinderboek met muziek of beter gezegd: wás een boek met muziek. Het verhaal over de reiziger, de professor, de houtsmid en de fee die elkaar ontdekken en versterken is uitgegroeid tot een waar theaterstuk van circa zestig minuten.

In het theater, tijdens de presentatie van het boek eind november 2014, kwam alles bijeen. Magie. Het boek fungeerde daarbij als het perfecte script.

In de kleurrijke productie, die 19 april opgevoerd zal worden in De Buitenpoort in Huissen, wordt het verhaal van 'de sterrenplukmachine verteld, afgewisseld met ballet, toneelspel, muziek en zang. Dit alles tegen de achtergrond van sferische illustraties en animaties .

Als bezoeker kijk je niet alleen, maar ook de oren doen actief mee. Want het verhaal wordt compleet, door de muziek te ervaren en de sfeer van de voorgelezen woorden te voelen. De bezoeker ervaart een totaalbeleving waarbij alle verschillende ingrediënten elkaar vinden en versterken. Zo, en alleen zo kan 'de sterrenplukmachine' worden gebouwd. De kracht van het verschil werkt op deze manier perfect.

De productie bestaat uit toneelspel en dans, uitgevoerd door ervaren en getalenteerde toneelspelers van kindertheater Kees/Stair Kees uit Huissen, muziek geschreven en gespeeld door een aantal bevlogen muzikanten van de Arnhemse band La Zona en het verhaal, verteld door de auteur van het boek 'De Sterrenplukmachine'.

De entree voor de voorstelling bedraagt 2,50 euro. Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Na de uitvoering is het boek te koop. Speciaal voor deze dag wordt er 5,00 euro korting gegeven. Dus niet 19.95 euro , maar 14,95 euro.

Kom skeeleren in Bemmel!

P1150699

BEMMEL - Op 2 april houdt de afdeling Skeeleren van b.o.d. De Sprinters een informatieavond voor kinderen (vanaf zeven jaar) en volwassenen. De avond is van 19.30 tot 20.30 uur in het clubhuis van De Sprinters aan het Drieske 7 in Bemmel (nabij OBC).

Tijdens de informatieavond staan kennismaking met de skeelersport en de vereniging centraal. De belangrijkste onderwerpen die aan de orde komen zijn materiaal en veiligheid, werkwijze van de trainingen en opzet en duur van het seizoen. Tijdens de avond zijn ook de leden van De Sprinters aanwezig die na de infosessie alvast een paar rondjes op de baan kunnen rijden als het weer het toelaat. Dit geldt overigens niet voor nieuwe leden, daarvan starten de volwassenen op donderdag 9 april en de jeugd vanaf zeven jaar op vrijdag 1 mei. Vanaf 1 mei rijden dan zowel jeugd als volwassenen op de vrijdagavond.

B.o.d. De Sprinters is een echte familievereniging waar jong (7+) en oud(er) ieder op zijn of haar niveau kan rijden onder begeleiding van professionele trainers. Skeeleren wordt pas echt leuk als je beschikt over de juiste techniek waardoor je met minder moeite grotere afstanden kunt afleggen. De gemeente Lingewaard beschikt over prachtige routes over dijken, langs de Linge en niet te vergeten door het nieuwe Park Lingezegen. Daar wordt momenteel gewerkt aan prachtige fietspaden waar De Sprinters nu al gebruik van maken. Voor de echte doorzetters zijn ook in onze aangrenzende gemeenten prachtige routes voorhanden.

Nieuwsgierig geworden? Kom naar onze informatieavond of kijk voor meer informatie op www.boddesprinters.nl en stuur eventuele vragen naar skeelers@boddesprinters.nl.

Kinderviering palmpasen

LINGEWAARD - Op zondag 29 maart om 10.00 uur is de palmpasenviering die dit jaar gezamenlijk wordt georganiseerd door de katholieke en de protestantse kerken van Gendt-Doornenburg-Angeren. Iedereen is welkom!

"We gaan natuurlijk eerst samen met de kinderen de paasstokken versieren. Dit doen we op zaterdag 28 maart om 13.00 uur in de H. Martinuskerk in Gendt. Je hoeft alleen maar een paasstok mee te nemen; wij zorgen voor de versiersels en voor het lekkers."

Op zondag 29 maart om 10.00 uur houden we de palmpasenviering in de protestantse kerk aan de Torenlaan. Dit wordt een gezinsviering, georganiseerd voor en met de kinderen. Familie, vriendjes, oma's en opa's zijn van harte uitgenodigd. "Wanneer je er zaterdag niet bij kon zijn, mag je natuurlijk gewoon je eigen versierde paasstok meenemen.

Tegen het einde van de viering worden we opgehaald door schutterij Sint-Sebastianus, en gaan we achter de muziek aan, in optocht naar zorgcentrum Sint-Jozef, om daar de bewoners te verrassen! Kom je ook, en doe je mee? Stuur dan even een mailtje naar jeugd.kerkgendt@gmail.com."

Deze viering wordt georganiseerd door de oecumenische jeugdwerkgroep Gendt / Doornenburg / Angeren, met medewerking van de schutterij Sint-Sebastianus.

Lingewaard Cup bij De Valom

HUISSEN - Rijvereniging en Ponyclub De Valom organiseert ook dit jaar weer de Lingewaard Cup, waarbij er gestreden wordt om de titel 'Lingewaard Kampioen' voor zowel pony's als paarden in de discipline dressuur.

De activiteiten vinden plaats op Koningsdag 27 april. De Lingewaard Cup is hét kampioenschap binnen de gemeente Lingewaard. Iedereen die woont in de gemeente Lingewaard en die in het bezit is van een eigen paard of pony mag meedoen. Ook ruiters of amazones die lid zijn van een vereniging in de gemeente Lingewaard maar die zelf buiten de gemeente Lingewaard wonen, mogen zich inschrijven.

Iedereen die mee wil doen is welkom! Men hoeft dus géén startkaart te hebben of lid te zijn van de KNHS. Ruiters die wel een startkaart hebben mogen alleen in de klasse starten die zij ook bij de KNHS starten.

Dit jaar bestaat de Lingewaard Cup alleen uit een dressuurwedstrijd welke gereden wordt in twee buitenringen welke afgezet zijn met witte hekjes. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen worden er één of twee proeven per combinatie gereden. Nieuw dit jaar zijn de kinderactiviteiten die georganiseerd worden. Deze activiteiten staat uiteraard in het teken van paarden en pony's(rijden).

Alle activiteiten vinden plaats tussen 9:00 en 14:00 uur op het terrein van Ruitersportcentrum Huissen, Karstraat 34B in Huissen. De kosten voor zowel de dressuur als het springen bedragen 7,50 euro per start! Deelname aan de kinderactiviteiten is kostenloos. Voor meer informatie en inschrijving voor de Lingewaard Cup: kijk op www.valomrijvereniging.nl.

Sleutel gevonden in Gendt

GENDT - "Geachte lezer, wij hebben afgelopen zaterdag (14 maart) op de kruising H. Dunantstraat, Energieweg (transportbedrijf BD Bulk en bouwmaterialen Wiecherink) in Gendt, een sleutel gevonden.

Deze zit in een zwart lederen hoesje met opschrift Harbers Trucks Volvo. Het vermoeden bestaat dat het om een vrachtwagen sleutel gaat. Deze is af te halen a/d H. Dunantstraat 25 in Gendt. Met vriendelijke groet, Jan Rikken."

Durf je met ons pasen vieren?

ANGEREN - Van donker naar licht op paasochtend 5 april, een herinnering aan het paasmysterie, dat zich afspeelde in de vroege ochtend. Om die sfeer zelf te ervaren, organiseren we iets waar je zeker bij wilt zijn met pasen.

"Je moet wel vroeg je bed uit: om 5.30 uur vóór het licht komen wij bij elkaar om samen het Paasmysterie te beleven. Dit gaan we doen aan de hand van een hedendaagse kruiswegstatie, doormiddel van verhalen en opdrachten beleven we de laatste weg van Jezus.

De omgeving wordt sfeervol verlicht. Eerst met kunstlicht, en vervolgens kijken we op de dijk hoe de zon op komt. Na een korte viering sluiten we gezamenlijk af met een heerlijk ontbijt (rond 08.00 uur)."

Het koor Exotherm zal de zang verzorgen. Iedereen is welkom. De kerk is open vanaf 5.00 uur. De Bavokerk ligt aan de Kerkstraat 2.

Jonge kracht G2 naar beker- finale G-voetbal in Deventer

HUISSEN - Zaterdag, 14 maart leek een gewone zaterdag te worden binnen de vereniging Jonge Kracht
Maar niets was minder waar. Het KNVB toernooi voor G-voetballers stond voor de deur. Het weer speelde gelukkig mee en we begonnen aan het toernooi met en droge frisse dag.

Een achttal verenigingen wist de weg naar Jonge Kracht te vinden en speelde daar het toernooi om de KNVB-beker G-voetbal. Ondanks de afzegging van een tweetal teams en dus een wijziging van het programma werd er toch om 10.00 uur de aftrap gegeven. Het werd een sportief en gezellig toernooi waar een ieder leuk op terug kan kijken. Er werd in twee poules gespeeld en de eindstand geven we hieronder weer.

Poule 1e klasse district A
1e        ATC 65 G1
2e         Jonge Kracht G1
3e         Hatert G1

Poule 2e klasse district A
1e         Jonge Kracht G2
2e         AZC G1
3e         Oranje Nassau G1
4e         De Esch G2

Dit heeft tot gevolg dat Jonge Kracht G2 de finale speelt in de Adelaarshorst te Deventer voorafgaande aan de wedstrijd Go Ahaed Eagles - FC Utrecht op zaterdag 25 april om 17.00 uur: Jonge Kracht G2 - Zelos/Zelhem G1.

Marigold laat anker vallen in Lingewaard

HUISSEN - Tijdens een bijeenkomst in Huissen konden vrienden en partners van het Exoduscomité kennis nemen van de in 2014 gerealiseerde wapenfeiten.

Natuurlijk wordt gedacht aan bijvoorbeeld het WO II informatiepaneel in Haalderen, het monument De Vleugel langs de Linge en het WO II monument De Klok in Huissen. Kenmerkend is dat het alleen maar tot stand is gekomen door intensief met anderen samen te werken.

Minder bekend is, dat er tentoonstellingen worden gehouden, presentaties en excursies. De aanwezigen waren zeer te spreken over de ambities voor het jaar 2015 waarin de introductie van de goudsbloem als symbool voor de burger in oorlogsnood centraal zal staan.

Na de wetenschappelijk gerichte presentatie van de Marigold in Wageningen was de bijeenkomst een uitstekend moment om dit symbool in Lingewaard te presenteren. Burgemeester Marianne Schuurmans, de heer Ed Dumrese, directeur van het Nationaal Comité Wageningen 45 en Louise Helmich onthulden het symbool in Huissen. Daarmee werd bevestigd, dat het verhaal van de Goudsbloem in onze gemeente is geboren.

Inmiddels is de broche al uitgereikt aan de Amerikaanse ambassadeur, de burgemeesters van Nijmegen en Weeze (Dld). Tevens zal het binnenkort zijn weg vinden naar Engeland.

Op 29 mei de Marinierskapel een Exodus-Veteranenconcert zal geven, waarbij ook de gemeente Lingewaard faciliteert. Natuurlijk zal op de laatste zaterdag van juni - dus op 27 juni -weer de Exoduswandeltocht plaats hebben. Het symbool van de Marigold zal in de unieke, nieuwe serie medailles worden verwerkt.

De site is gemoderniseerd, want de meer dan twaalfduizend bezoekers per maand leggen de lat op kwaliteitsniveau erg hoog. Kijk hiervoor op www.exodushuissen.nl, waar iedereen ook makkelijk en voordelig kan voor-inschrijven voor de Exoduswandeltocht op 27 juni.

Senioren Actief Bemmel nu eindelijk actief

LINGEWAARD - Een jaar geleden al aangekondigd. Maar nu pas echt actief. De stichting Senioren Actief Bemmel is eindelijk bij de notaris vastgelegd. Een jaar later dan gepland.

"Met de redenen daarvan zullen we u niet vermoeien. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. De stichting Recreatie 50+ heet vanaf nu stichting Senioren Actief Bemmel, kortweg SAB. Daarin hebben KBO Bemmel-Doornenburg en Recreatie 50+ hun door de gemeente via de Stichting Welzijn Lingewaard bekostigde activiteiten samen gebracht. Net als in de andere Lingewaardse kernen wordt vanaf nu ook in Bemmel één gesubsidieerd programma aangeboden. Voor deelname hoeft u zich voortaan nog maar aan bij één loket aan te melden: de SAB."

De activiteiten zijn voor iedereen van vijftig jaar en ouder toegankelijk. "Daar hoef je dus geen KBO-lid voor te zijn. Verder zal er voor de deelnemers weinig van te merken zijn. Het programma blijft hetzelfde, evenals de mensen die voor de uitvoering verantwoordelijk zijn. Het geld dat Recreatie 50+ nog in kas had, is overgedragen aan de SAB. Statutair is vastgelegd, dat deze middelen alleen mogen worden gebruikt om iedereen in staat te stellen deel te nemen aan de gesubsidieerde activiteiten. Dus vooral bedoeld voor wie eventjes of langere tijd niet zo goed bij kas zit."


Het bestuur wordt gevormd door Sijan Boeder (voorzitter), Misjà Heinink (secretaris), Henk van de Looi (penningmeester), Nettie Stevens en Willemien Hermsen. "En dan nu: vooruit met die SABkar!"

Paasdrive in Huissen: gezelligheid troef is

HUISSEN - Op woensdag 1 april houdt bridgeclub Cool Down voor de tiende keer een bridge-paasdrive.

Alle bridgeliefhebbers, club- en thuisbridgers, zijn daarbij welkom. In zes ronden van elk vier spellen zijn prijzen te winnen en elke deelnemer krijgt tussen de ronden door een aantal hapjes geserveerd.
Alle spellen zijn computergeschud. Spelverdeling en spelanalyse worden op de website gepubliceerd. Deelnemers, die geen lid van Cool Down zijn, kunnen, als zij dat willen en bij aanmelding hun e-mailadres opgeven, die verdeling en analyse per e-mail ontvangen.

De drive wordt gehouden in 't Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen. De aanvang is om 19.30 uur. Om tijdig te kunnen beginnen wordt eenieder verzocht om uiterlijk 19.15 uur aanwezig te zijn. Inschrijving per paar, inschrijfgeld tien euro per paar. Aanmelden kan tot uiterlijk 28 maart per e-mail: cool-down@live.nl of telefonisch bij John Wassink 026 3252983 of Wim Huls 026 3817911; via de website: www.nbbclubsites.nl/club/7042. De inschrijving wordt definitief na ontvangst van het inschrijfgeld op: IBAN NL51 RABO 0384 0003 12 onder vermelding van Paasdrive en de namen van beide spelers.

Palmpaasoptocht in Gendt

GENDT - Op 29 maart is er een palmpaasoptocht. Om 10.0 uur is er een oecumenische dienst in de N.H. Kerk aan de Torenlaan waar alle kinderen en volwassene voor zijn uitgenodigd.

Om 11.00 uur vertrekt de optocht met het schuttersgilden naar het verzorgingshuis, waar de kinderen iets van de palmpaasstok aan het verzorgingshuis kunnen geven en zij een verrassing in ontvangst kunnen nemen.

Opbrengst collecte Amnesty in Huissen

HUISSEN - De collecte van Amnesty International, die van 1 tot en met 7 maart werd gehouden, heeft in Huissen 1104 euro opgebracht. Twaalf vrijwilligers hebben gecollecteerd. De organisatie is alle vrijwilligers dankbaar voor hun geweldige inzet.

Het was de dertiende keer dat de organisatie een landelijke collecte hield. Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie. Voor onderzoeken en acties ontvangt zij geen geld van overheden of van politieke groeperingen. Bijdragen van leden en giften, zoals tijdens de collecte, zijn voor Amnesty dus van groot belang.

Wielrenners gezocht

HUISSEN - "Wij zijn op zoek naar wielrenners om op zondagmorgen gezamenlijk te gaan wielrennen in de omgeving, wij zijn op zoek naar mannen/vrouwen die op zondag om half negen willen vertrekken op een aangegeven plaats, en vervolgens rond de klok van 11.30 uur weer thuis aan te komen."

"Wij fietsen gemiddeld rond de dertig kilometer per uur, de route wordt ter plaatse bedacht. Wij vertrekken als groep en komen ook weer aan als groep. De bedoeling is om lekker te fietsen waar ontspanning de belangrijkste factor is, wij fietsen dan rond tachtig tot honderd kilometer, en verdere tourtochten in overleg. Het fietsen in een grotere groep is vooral leuker, maar ook gemakkelijker fietsen."

Voor informatie: Erik Wierbos 06 22107394.

In een oogopslag Weekendvieringen voor de rk-parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

zaterdag 28 maart

14.00 u. De Ark, Haalderen, palmpaasstokken versieren, een verhaal door pastor Van Cuijk en samen zingen met kinderkoor Spetters.

zaterdag 28 maart

19.00 u. OLV van Zeven Smarten, Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor; viering van Palmzondag

zondag 29 maart

10.00 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering, voorganger Pastoor Peters en het Gemengd koor; Palmzondag met Palmprocessie

zondag 29 maart

10.00 u. H. Martinus Gendt, Palmpasenviering in de PKN-kerk aansluitend Palmpaasoptocht

Goede Week

maandag 30 maart

19.00 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad, Boeteviering met Pastoresteam en Midden koor; één viering voor gehele parochie

dinsdag 31 maart

19.00 u. De Valom in Huissen, viering voor zieken en ouderen uit Angeren en Huissen met Pastores Roelofs en Peters en het gemengd koor

woensdag 1 april

18.30 u. OLV van Zeven Smarten, Haalderen, Sederviering met Annemarie Buurman en kinderkoor Spetters Viering van het Joodse Paasfeest

Speciaal voor eerste communicanten

Witte donderdag

donderdag 2 april

19.00 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastores Peters en van Cuijk en het jongerenkoor Remember

Één viering voor de gehele parochie met presentatie van de Vormelingen

Goede vrijdag

vrijdag 3 april

15.00 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad Kruisweg met Pastoresteam

15.00 u. St. Martinus Doornenburg, Kruisweg met leden van de werkgroep en het Herenkoor

19.00 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad, Kruisverering met Pastoor Peters en het Herenkoor

19.15 u. H. Martinus Gendt, viering rondom het Kruis met Pastoraatgroep en locatieraad en het jongerenkoor Remember

Openbare Platformvergadering Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 1 april om 20.00 uur is de vierde openbare Platformvergadering in 2015 in het ontmoetingscentrum van Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20:00 tot 20:30 uur.

De lente is begonnen! Gedurende het eerste mooie weekend was het op de dijken rond Doornenburg erg druk met vele motoren. Er zijn serieuze klachten binnengekomen van omwonenden van de dijk over geluidsoverlast en veiligheid in het weekend. Hoe is dit beter in de hand te houden? Komende vergadering zal onder andere dit onderwerp aan de orde komen.

De werkgroep 'Bouwen in Doornenburg' heeft de eerste resultaten van de enquête uitgewerkt. Doornenburg is een aantrekkelijk dorp om te wonen. Wordt vervolgd!

Als Doornenburg krijgen we een zestal bomen aangeboden via de gemeente in het kader van meer 'Groen in Doornenburg'. 'Geeft 't door of denkt mee als u een mooie plek ervoor weet? Laat weten, wat u graag wilt en waar wij mogelijk een bijdrage zouden kunnen leveren voor u en de buurt!"

Wie een volledige agenda wilt hebben van de komende vergadering, kan deze altijd opvragen bij het secretariaat. Voor meer informatie: "Zend dan een e-mail naar secretariaat@platformdoornenburg.nl of bel 06 10995095." Meer informatie staat ook op www.platformdoornenburg.nl.

StairKees flikt 't 'm weer...

HUISSEN - Vrijdagavond was de première van 'Doodnormaal' door jeugdtheater StairKees in Theater Kees in Huissen. De door de jongeren zelfgeschreven voorstelling werd met veel energie gebracht door de spelers onder regie van Joris Bouman.

Evenals in de voorgaande producties, 'Vind ik niet meer leuk' en 'YOLO de musical', werd ook nu weer gebruikgemaakt van filmfragmenten tussen de scènes door, gefilmd en gemonteerd door de jongeren zelf, met een fantastisch resultaat. Het publiek liet na afloop van de voorstelling weten: het verhaal is fascinerend, het spel indrukwekkend en al met al is het een prachtige prestatie!

Het verhaal, dat zich afspeelt in een gesloten jeugdinrichting, geeft een inkijk in het leven van deze, vaak vergeten, probleemjongeren. Er komt 'een nieuwe', die aansluiting krijgt met een door de rest van de groep gepest meisje. Terwijl in de eerste helft voornamelijk het reilen en zeilen in de inrichting duidelijk wordt, verhaalt het tweede deel vooral over een spannende ontwikkeling die standhoudt tot het einde van de voorstelling. Humoristische en treurige situaties wisselen elkaar in razend tempo af in deze eigentijdse voorstelling vol spanning en actie!

Ze hebben het weer geflikt, de StairKezen. Zelf gaan kijken? Dat kan nog op 27 en 28 maart en 3 en 4 april, aanvang 20.00 uur. Voor iedereen vanaf twaalf jaar. Net als vorig jaar, is het ook dit jaar weer mogelijk om een ckv-verslag van de voorstelling te krijgen.

Reserveren kan via www.theater-kees.nl. Kaarten kosten acht euro per stuk.

SGS Lingewaard collecteert voor Gehandicaptensport

LINGEWAARD - Tijdens de landelijke collecteweek van 29 maart tot en met 4 april gaan jeugdleden van SGS Lingewaard collecteren in Huissen en Gendt.

Dit doen zij met het doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor de gehandicaptensport, want om als gehandicapte te kunnen sporten zijn vaak aanpassingen nodig. Aanpassingen aan bijvoorbeeld het sport- en spelmateriaal of de sportaccommodatie, maar ook extra begeleiding en speciaal vervoer. Daar is geld voor nodig, veel geld. De sporters van SGS Lingewaard staan als één team achter de sporters met een handicap!

OBC Bemmel Back in time!

BEMMEL - Velen zullen het gevoel nog wel herkennen: uitbundige kleding, muziek van Stevie Wonder, Michael Jackson oftewel de jaren '70 en '80. De eindexamenleerlingen van OBC Bemmel verzorgen op woensdag 1 april, volledig in de sfeer van de jaren '70 en '80, het eindexamenconcert.

Geïnteresseerden zijn vanaf 19:30 uur welkom in De Buitenpoort, Helmichstraat 1 in Huissen. De eindexamenleerlingen hebben alles zelf geregeld, van locatie tot muziekkeuze. "Het is een hele uitdaging om deze avond te organiseren maar het belooft een geweldige avond te worden! Het concert begint om 20:00 uur. Vooraf zijn kaartjes te verkrijgen bij de receptie van OBC Bemmel (Heister 1, Bemmel). Een kaartje kost vier euro per stuk en er zijn ook nog kaartjes bij de deur verkrijgbaar! Het is voor jong en oud, dus iedereen is welkom op 1 april. En nee, het is geen grapje", aldus de examenleerlingen OBC Bemmel.

Al 350 aanmeldingen voor reünie basisschool Pius X

BEMMEL - Zaterdag 18 april is het zo ver: de reünie van basisschool PiusX vanwege het zestigjarig jubileum! De reünie is van 14.00 tot 17.00 uur in het hoofdgebouw.

Inmiddels hebben zich zo'n 350 mensen aangemeld. De school maakt zich op voor deze flinke opkomst en is druk bezig met de voorbereidingen om dit samenzijn tot een geslaagd feest te maken.

De aanmelddatum sluit op 4 april. Wilt u nog eens in de school rondlopen en foto´s en filmpjes bekijken? Grijp deze kans en ontmoet vele oude bekenden! Zich nog aanmelden kan via de speciaal hiervoor ingerichte website www.piusx-reunie.nl.

Themamiddag KBO in Bemmel

LINGEWAARD - KBO Bemmel-Doornenburg organiseert een themamiddag voor alle senioren in Lingewaard met als thema 'Wat kan de stichting Welzijn Lingewaard voor u betekenen?'

De bijeenkomst is 26 maart in cultureel centrum De Kinkel. De aanvang is om 14.00 uur; de zaal is open vanaf 13.30 uur.

Burgemeester start wandelen voor water

Burgemeester Marianne Schuurmans geeft startschot voor Wandelen voor Water. Foto: Sandra Cools

HAALDEREN - Op 18 maart stonden groep zeven en acht van basisschool De Wieling in Haalderen klaar om te gaan wandelen voor water: een sponsorloop voor schoon drinkwater in Jemen. Toevallig kwam burgemeester Marianne Schuurmans, op dat moment langs voor het stembureau. Dat kwam mooi uit. Spontaan reageerde zij op het verzoek om het startschot te geven. Op symbolische wijze deed zij dit met een waterpistool.

De kinderen gingen zes kilometer lopen met zes liter water in een rugzakje, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks ver moeten lopen om water te halen. Onder schitterende weersomstandigheden wandelde de groep, begeleid door docenten en leden van Rotaryclub Lingewaard door de uiterwaarden rond Haalderen. Halverwege had de Rotary voor een stopplaats gezorgd om de kinderen te verwennen met warme chocolademelk, cake en koek. Jumbo Bemmel had deze versnaperingen wederom mogelijk gemaakt.

Veel kinderen ging de tocht gemakkelijk af. Zij liepen de afstand bijna tweemaal door steeds vooruit te rennen en dan weer terug. Sommigen hadden er echter meer moeite mee en verzuchtten: "Ik ben blij dat ik hier woon" en "Gelukkig is het maar één keer per jaar." Echter, met een trots gevoel haalden alle kinderen de eindstreep. De opbrengst van deze sponsorloop wordt binnenkort bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar het werk van ZOA in Jemen. Met de opbrengst wil ZOA komend jaar in acht dorpen in Jemen 240 families helpen aan schoon drinkwater. Dit doen zij door de aanleg van waterbassins en de opvang van regenwater, onder andere van de daken van huizen.

Activiteiten voor ouderen

LINGEWAARD - Voor informatie kan men de locaties bellen of de websites www.betuweland.com en www.jozefgendt.nl raadplegen. Op iedere locatie is er koffietijd van 10.00 tot 11.30 uur; het restaurant is van 12.15 tot 13.30 uur.

Bemmel, Liduina, Gouden Appel 120; tel. 0481 470600.

Woensdag 25 maart 09.30 - 11.30 uur Spellen, 14.30 - 16.00 uur Creatief / spellen

Donderdag 26 maart 10.00 - 11.30 uur workshop schilderen, 10.00 - 11.30 uur kaarten maken, 14.15 - 15.45 uur Luisteren in je leunstoel, 14.30 - 16.00 uur Handwerken, 19.00 uur Film The Sound of Music

Vrijdag 27 maart 14.00 - 16.00 uur Biljarten

Maandag 30 maart 14.00 - 16.00 uur Biljarten

Dinsdag 31 maart 10.15 – 10.45 Gouden Appel journaal tijdens koffiedrinken, 14.00 uur inloopmiddag kennismaking koersbal

Gendt, Sint-Jozef, Hof van Breunissen, Kloosterplein 4; tel. 0481 421338

Woensdag 25 maart 10.00 – 12.30 uur Participatiepunt, 10.00 – 12.00 uur Repaircafé, 13.30 – 15.30 uur bewegen voor ouderen, 14.00 – 16.00 uur koersbal

Donderdag 26 maart 10.00 – 11.30 uur Koffietijd met Berichtenuitzending, 14.00 – 16.30 uur Soos

Zondag 29 maart 16.00 – 17.00 uur Berichtenuitzending

Dinsdag 31 maart 09.30 – 11.30 uur Handwerken, 14.00 – 15.30 uur Wandelmiddag ( aanmelden vooraf)

Huissen, Sancta Maria, Helmichstraat 22, Huissen, tel. 026 3263300

Woensdag 25 maart 09.30 - 11.00 uur Volksdansen, 14.00 - 16.00 uur Koersbal, 14.00 - 17.00 uur Participatiepunt

Donderdag 26 maart 14.00 - 16.00 uur Handwerken, 19.00 uur Bingo KBO

Zaterdag 28 maart 14.00 - 16.00 uur Repaircafé

Maandag 30 maart 14.00 - 16.00 uur Knutselen

Dinsdag 31 maart 11.00 - 11.45 uur Gymnastiek, 14.00 - 16.00 uur Kaarten / dammen e.d.

Paasbingo bij de Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Ook dit jaar staat er woensdag 1 april bij de Gendtse Ouderenvereniging weer de traditionele paasbingo op het programma. Zoals gewoonlijk is er bij binnenkomst koffie met ditmaal een paaslekkernij en wordt er een consumptie aangeboden. Ook de paaseitjes zullen zeker niet ontbreken.

Er worden acht rondjes bingo gespeeld met telkens vier bij pasen passende prijzen. Naast de bingo is ook nu weer kans op enkele mooie prijzen, die tussendoor worden verloot tijdens de gratis loterij. Alle leden die het bingospel een warm hart toedragen, zijn uitgenodigd om aan deze gezellige middag deel te nemen.

De aanvang van deze bingomiddag is 14.00 uur, en vindt plaats in zaal Tinneveld aan de Dorpstraat en is alleen toegankelijk voor leden van de Ouderenvereniging.

Marianne Schuurmans in gesprek met Martha Verheggen en haar vader Extra aandacht een erkenning van bestaan

HUISSEN – In de doeruimte van Zorgcentrum Betuweland op Loovelden was het drukker dan normaal. Een deel van het college was er om in het kader van NLdoet als vrijwilliger te helpen een ontbijt te verzorgen voor dementerende ouderen. Volgens teamleider Karin Rover voelen deze mensen het bezoek als een erkenning van hun bestaan.

Gemeentesecretaris Jan Wijnia en wethouder Theo Peren waren meer voor de koffie en thee. Burgemeester Marianne Schuurmans liet zien dat vrouwen het ruimer aanpakken. Allen waren in voor een praatje.

"Die extra aandacht vind ik zo fijn", zegt Martha Verheggen uit Huissen die haar dementerende vader helpt met zijn eitje. Loovelden is een kleinschalige woonvorm voor 24 bewoners. Martha vindt het fijn dat haar vader hier terecht kon. Alle bewoners komen uit Huissen of directe omgeving. Niet dat de bewoners zich elkaar nog kunnen herinneren, maar voor de kinderen is het wel gezellig om bij een bezoek bekenden te ontmoeten die hun vader of moeder in Loovelden hebben wonen.

Het Heisterkoor laat weer van zich horen in Gendt

GENDT - Op zondag 26 april laat het Heisterkoor weer van zich horen tussen 14.30 en 16.00 uur in de protestantse kerk in Gendt voor het eerst onder de muzikale leiding van Mathijs Dubbeldam en begeleid door Carmen Poos op de piano.

Deze middag wordt tevens verzorgd door de soliste Marijke Roosen en het koor Lef. De organisatie is vanuit het Heisterkoor. In deze mooie akoestische ruimte laten ze horen wat ze zoal in huis hebben: van klassiek tot modern, van pop tot musical. En zo gevarieerd is het ook. Ze zingen Sanctus, Crazy, Fields of Gold, Walking to Memphis en Corner of the sky.

Iedereen is uitgenodigd voor deze gezellige muzikale middag in Gendt. De entree is gratis.

Protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 29 maart te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Het is een dienst voor jong en oud, die om 10.00 uur begint. Voorganger is dominee M. Glastra. De kerkdienst van deze Palmzondag wordt voorbereid met een aantal gemeenteleden en is een viering voor jong en oud met als thema 'Alles voor jou'.

Palmzondag: Jezus wordt met hosanna ingehaald in Jeruzalem. De kinderen zullen ons hier in meenemen! Maar het hosanna verandert in "Kruisig hem!"

Dubbelzinnig! Het komt terug in het (uitgespeelde) verhaal van een vrouw die Jesus' voeten zalft. Zij deed wat nodig was. Onbaatzuchtig, maar verstandig? Pater Frans bleef in Homs, onbaatzuchtig? Verstandig? Hart en hoofd vragen dilemma's, ze kunnen verlammen of nieuwe moed geven.

Wedstrijdprogramma HAVO

THUIS

Zaterdag 28 maart

10:00 HAVO E2G - Trekvogels E8

10:00 HAVO E1 - OVC '85 E9G

10:30 HAVO F2 - Arnhemse Boys F11

12:00 HAVO D2 - SML D5

Zondag 29 maart

10:30 HAVO 3 - Elistha 4

UIT

Zaterdag 28 maart

15:00 Pax A2 - HAVO A1D

14:15 Blauw Wit C2 - HAVO C1D

11:00 Woezik D4M - HAVO D1GD

11:00 Jonge Kracht F2 - HAVO F1

Zondag 29 maart

14:00 Angeren 1 - HAVO 1

12:15 Alverna 5 - HAVO 4

Oranjecomité Bemmel-Ressen zoekt enthousiaste bestuursleden

BEMMEL - "Vindt u de Koningsdag in Bemmel ook zo gezellig? Heeft u zelf nieuwe ideeën of vindt u dat er iets beter of heel anders kan? Of draagt u graag een steentje bij aan onze activiteiten? Dan is een plek in het bestuur van het Oranje Comite Bemel-Ressen misschien iets voor u!"

Momenteel bestaat het bestuur uit vier mannen en twee vrouwen die dit met veel plezier doen, maar wel wat versterking nodig hebben. "Wij zoeken naar een secretaris en een penningmeester."

"Er wordt een aantal keren per jaar vergaderd; daarin wordt gebrainstormd en bespreken wij wat er moet gebeuren voor de komende activiteiten. Deze bijeenkomsten zijn altijd in een informele sfeer, waarbij we wel zorgen dat er vooruitgang wordt geboekt. We bespreken natuurlijk de Koningsdag, de contacten met de Bemmelse ondernemers en de gemeente Lingewaard, maar ook de jaarlijkse lampionoptocht en de voortgang bij de 4/5-mei activiteiten (in samenwerking met stichting deBol)."

"Wat bieden wij? Lidmaatschap van een gezellige organisatie die al 108 jaar bestaat. De voldoening van een geslaagde en gezellige Koningsdag en natuurlijk de blije gezichtjes van de kinderen die meedoen aan de activiteiten. Info en aanmelding graag via info@oranjecomitebemmel.nl of bel met 0481 465467 of anders 06 13200732."

Aspiranten Tweestroom-meisjes-C4 slaan aanval op koppositie af

GENDT - Tweestroom-MA1 speelde thuis tegen Trivos-MA1. Men speelde goed mee om de punten, maar niet voldoende voor de set winst (0-4).

Meisjes-MC4 ontving de naaste concurrent Agilitas-MC2. De eerste en vierde set werden gewonnen, maar de tweede en derde set werden verloren. Dus de vijfde set moest werd belangrijk. Deze werd na een spannende strijd, nipt gewonnen (16-14). Hierdoor werd de onderlinge afstand met één punt vergroot (3-2).

Tweestroom-MB2 speelde thuis tegen WSV-MB2 en won die strijd moeiteloos (4-0). Tweestroom-DS1 ging op bezoek bij Atalante-DS1, maar kwamen niet in hun spel. Derhalve weer een duidelijke nederlaag (4-0).

Tweestroom-DS4 speelde thuis tegen Boemerang-Komeet-DS2 en begon sterk aan de wedstrijd. Door de druk kwam de tegenstander niet tot winst (4-0).

Tweestroom-DS5 ontving Voreo-DS2 en maakte er een spannende wedstrijd van. De eerste set werd nipt verloren (25-27). De tweede set werd ruim gewonnen, terwijl de derde set nipt werd verloren. Gelukkig werd de vierde weer nipt gewonnen (25-23); hierdoor moest de vijfde set de beslissing brengen. Onze dames maakte het spannend, door deze strijd weer nipt te winnen (15-13). Gelukkig werd het een overwinning (3-2).

Heren-Tweestroom-HS1 speelde uit bij Switch'87-HS3, maar kwam niet in hun eigen spel… Dus verlies (4-0). Ook het recreantenteam van de dinsdagavond speelde uit en wel bij Rsvv uit Valburg. Ook dit mixteam kwam niet in hun eigen spel (3-0).

Tafeltennis: dé sport voor de 55-plusser!

HUISSEN - De tafeltennissport is een sport die men tot op hoge leeftijd beoefenen. Tafeltennis lijkt een moeilijke sport om te doen maar is dit zeker niet. Reactie en bewegelijkheid zijn twee zaken die hierbij een belangrijke rol spelen.

Bij de Huissense tafeltennisvereniging Hutaf kwam enige tijd geleden de vraag of er de mogelijkheid was om op een middag te kunnen tafeltennissen en het Hutaf bestuur heeft kunnen regelen dat de tafeltennisaccommodatie in Het Koelhuis (Koelhuisstraat 3 in Huissen) op de dinsdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur beschikbaar kwam om de tafeltennissport te beoefenen.

Deze middag is bedoeld voor dames en heren vanaf 55 jaar. Op dit moment kent deze groep circa 25 leden, waarvan de leeftijd die ligt tussen 55 en 81 jaar, maar uitbreiding van heren en zeker dames is welkom. Naast gezond bewegen is er ook de gelegenheid om aan de bar een kopje koffie of ander drankje te nuttigen.
Ook degenen die nog nooit getafeltennist hebben worden uitgenodigd om op de dinsdagmiddag in Het Koelhuis in een ontspannen en gezellige sfeer te gaan tafeltennissen. Tafeltennismateriaal en begeleiding van ervaren tafeltennissers zijn aanwezig! Meer informatie over Hutaf staat op www.hutaf.nl.

Eska klust met NLdoet en zet in op Rabobank Clubkas Campagne

BEMMEL – Het voorjaar inspireert en we steken de handen uit de mouwen. Zo ook de organisatie van Eska-Klust, die onder deze naam een klus aanmeldde bij het Oranje-Fonds voor NLdoet.

Afgelopen vrijdag was het zover en staken tal van vrijwilligers de handen uit de mouwen om te klussen in en aan het EskaDome. Zo waren er klussen te doen als het schilderen van de vlaggenmast, de dakgoot schoonmaken, verlichting repareren, et cetera.

Met vrijwilligers van Stichting Welzijn Lingewaard, vrienden van Eska en eigen leden is er het nodige gerealiseerd. Mede dankzij Helsen Tuinen uit Huissen hebben we een mooie beukenhaag kunnen realiseren, waarvoor onze dank. We kunnen dus terug kijken op een zeer geslaagde dag.

Inmiddels is ook de jaarlijkse Rabobank Clubkas Campagne weer van start gegaan. "U kunt, als lid van de Rabobank, stemmen op uw vereniging. Geef uw twee stemmen en help Eska. De periode dat u dit kan doen is inmiddels van start gegaan en loopt tot 30 maart. U moet hiervoor wel lid zijn van de Rabobank."

Meer nieuws staat op www.facebook.com/Eskabemmel en op de volledig nieuwe site www.eska.nl.

Clubkasactie damesplatform Huissen

HUISSEN - Damesplatform Huissen: "U heeft nog zes dagen de tijd om te stemmen op een vereniging die u een warm hart toedraagt. Klanten/leden van de Rabobank kunnen meedoen aan de clubkascampagne."

Ook het Damesplatform Huissen staat op de lijst en wil een ieder uitnodigen om op het DPH te stemmen. "Voor informatie kijk op www.rabobank.oostbetuwe. Wilt u gewoon eens kennismaken met het DPH? U bent welkom op alle avonden, tenzij anders vermeld in de media. Alle info staat op www.dph-huissen.nl en www.facebook.com/dph.huissen."

Annulering lezing Carel ter Linden

HUISSEN - "Helaas moeten wij berichten dat de lezing donderdag 26 maart van dominee Carel ter Linden, wegens persoonlijke omstandigheden, is geannuleerd."

"Wij hopen in mei opnieuw een datum in de maand september/oktober vast te leggen. Mensen die zich al hebben aangemeld ontvangen bericht zodra de nieuwe datum bekend is", aldus de werkgroep ontmoeting in de protestantse kerk in Huissen.

Column

Twijfel

Ik twijfelde lang om te stemmen. De Haagse debatten van de landelijke kopstukken over hun kabinetsbeleid gaven geen helderheid over mijn Gelderland. Ik voelde me een klein Gelderlandertje. Zoals mijn ouders deden als ze in gesprek waren over de inrichting van mijn slaapkamer. Sjakie, als grote mensen praten, moet je netjes je mond houden. Mijn vrouw ergerde zich aan de tv-debatten, maar liet zich niet van de wijs brengen. Ze ging stemmen. Om als azijnzeiker het verwijt te krijgen dat ik anders niet mag meepraten, besloot ik ook te stemmen. Op weg naar het stembureau was het chagrijn beheersbaar. Totdat de stembureaumeneer Van L. zei: Sjaak, ik ken je wel, maar heb je een identiteitsbewijs? Ik had zo'n formele opmerking verwacht. De stembureaumeneer had zijn opleiding van twee avonden goed gevolgd. Regels zijn regels. Het chagrijn borrelde naar boven. Ik zei, tuurlijk. En waar is jouw identiteitsbewijs? De stembureaumeneer Van L. sloeg zijn handen voor het gezicht. En dat deed me goed. Een overwinning op de Haagse regeltjes. Opgewekt stiefelde ik met twee verkiezingsbiljetten naar het stemhokje. Ik schrok van het scherp geslepen rode potlood. Alsof je bij de tandarts op de stoel ligt. Nu moet het gebeuren. Geen weg terug. Voor het Waterschap maak ik een rondje bij Water Natuurlijk rood. Leek me als polderstruiner positief klinken. De Provinciale Staten. Het duizelde me van onbekende namen. En van bemoeizuchtige partijen die ik en mijn vrouw op tv-debatten hadden gezien. Wat nu. Ik voelde achter mijn rug de druk van de goed opgeleide stembureaumeneer Van L. Ik durfde niet langer te treuzelen en pakte het rode potlood. De punt was mooi geslepen. Ik maak het rondje bij de VVD rood. En nog een. En nog een. Ongeldig gestemd en opgelucht. Zolang landelijke partijen de provinciale verkiezingen kapen voor hun pluche in Den Haag, maak ik mijn stembiljet ongeldig. Over vier jaar stem ik tien keer D66. Geen twijfel mogelijk.

Sjaak

Het Huussens Mins trekt de prijsbonnen in Wereldwinkel

HUISSEN - De hele maand heeft Wereldwinkel Lingewaard haar tienjarig bestaan gevierd. Klanten kunnen tot 28 maart hun aankoopbon inleveren.

Tijdens de koopzondag van 29 maart trekt Het Huusens Mins om 14.30 uur drie prijzen uit de grote hoeveelheid bonnen. Het motto is dan ook: 'Een Hollandse vrouw met een wereldse uitstraling'.

Het wordt vast een spektakel en veel lol. Klanten die hun bon hebben ingeleverd, worden bij deze uitgenodigd om aanwezig te zijn. Het is natuurlijk leuk om de prijs in ontvangst te nemen van Het Huusens Mins.

Paasvuur Gendt: There's a fire starting in our heart!

GENDT - Ook dit jaar organiseert Jongerenkoor Remember het traditionele paasvuur in Gendt. Zaterdag 4 april beginnen de voorbereidingen voor het paasvuur en kunnen mensen uit de wijde omgeving snoeihout komen brengen.

Heeft u ook uw tuin net voorjaarklaar gemaakt, dan kunt u uw snoeihout vanaf 06.30 uur 's ochtends komen brengen, hoe meer hoe beter! Een vrijwillige bijdrage voor de organisatie van het paasvuur is altijd welkom. Bij vragen over het paasvuur of het brengen van hout, kunt u contact opnemen met Lian Oppers: 06 30268781.

"Zondag 5 april vertrekken we om 19:00 uur met een lampionnenoptocht vanaf de kerk in Gendt onder de muzikale klanken van harmonie Sint-Caecilia naar het paasvuur. We nodigen u en uw kinderen van harte uit om met een lampion mee te lopen of om u te komen warmen aan het paasvuur in de Gendtse polder."

Geslaagd openingstoernooi voor tennisjeugd Haalderen

HAALDEREN - Zondag 8 maart heeft het openingstoernooi voor de jeugd plaatsgevonden bij Tennisclub Haalderen, de jeugd heeft een supermiddag gehad met mooi weer.

Voor de kinderen tot en met negen jaar waren er diverse bal/slagvaardigheid spelletjes en werd er een stukje uitleg gegeven over de tennistermen en de baan. Daarna volgden er leuke partijtjes, de jeugd vanaf tien jaar speelden dubbel- en mixpartijen.

Zelfs degenen, die nog nooit een racket vast hadden gehad hebben plezier beleefd.

De Teselaar loopt uit

BEMMEL - Afgelopen zaterdag liepen de bewoners van De Teselaar in Bemmel uit om het voorjaar te vieren met een Flits-Aktie. Met als doel: verlos ons van poep op de stoep.

Een rood/wit lint volgehangen met de tekst 'geen poep op de stoep' moet de schuldige hondenbaasjes eens flink aan het denken zetten.

Wieldop gezocht

BEMMEL - Ik ben tussen Haalderen en Bemmel de wieldop verloren van mijn Suzuki Swift. Wie heeft hem gevonden? Graag contact opnemen met telefoonnummer: 06 47199046.

15 / 32

16 / 32

17 / 32

18 / 32

Jong en oud zijn druk in de weer om Jouw Vierkant vorm te geven

ELST - Zaterdag 28 maart opent Jouw Vierkant naar maanden voorbereiding aan De Dillenburg 8 in Elst haar deuren. Jouw Vierkant is een nieuw concept, waar men nieuwe, tweedehands en zelfgemaakte producten kan verkopen, voor zowel particulier als ondernemer.

Voor mensen die zelf mooie dingen maken en met vorm bezig zijn is dit een kans en opstap om hun producten aan de man te brengen en te presenteren. Initiatiefnemers zijn Jettie Aarntzen en Fons Lintsen, voor vele mensen bekend als Jettie en Fons van de kinderopvang (Kinderhuis Gendt-Bemmel). Een aantal jaren terug is Het Kinderhuis overgegaan naar de huidige organisatie Zonnekinderen.

Jettie en Fons zochten toch weer naar een nieuwe uitdaging, en starten nu zaterdag 28 maart met Jouw Vierkant. "Men kan bij Jouw Vierkant één of meerdere plaatsen huren, en mag daarin uw producten aanbieden. Deze producten kunt u dan in onze winkel prijzen en presenteren. Jouw Vierkant verkoopt uw producten dan, waarna wekelijks de volledige opbrengst overgemaakt wordt. Reserveer nu, dan kunt u gelijk gebruik maken van onze openingsaanbieding.

Eén week huur 30, twee weken 50, drie weken 75, vier weken 100 euro. Neem voor meer informatie contact met ons op.Telefoonnummer 06 83607792; e.mail jouwvierkant@hotmail.com. En volg ons op Facebook. Graag verwelkomen wij u in onze winkel", aldus Jettie Aarntzen Fons Lintsen.

Finalist Dierenspeciaalzaak van het Jaar Stem en 'like' Dewi en Tim naar de eerste plek!

HUISSEN – Het was een spannende week voor Tim en Dewi van Faunaland Verstegen. En het wordt nóg spannender! Want van de 32 dierenzaken is de Huissense zaak doorgedrongen tot de top drie in de strijd om de titel 'Dierenspeciaalzaak van het Jaar 2015'. In de finale wordt nog eens kritisch gekeken door de vakjury, maar ook de klanten van Faunaland kunnen invloed uitoefenen door op internet te stemmen op hun favoriete zaak. Als dank verloot Faunaland onder zijn stemmers een waardebon van vijftig euro!

De nominatie is al een hele prestatie voor Tim en Dewi, die anderhalf jaar geleden hun Faunaland in winkelcentrum Zilverkamp openden, nadat de vorige zaak er failliet was gegaan. Tim en Dewi wisten de winkel nieuwe impulsen te geven en er een bloeiende winkel voor de dierenliefhebber van te maken. Maar doordringen tot de top drie is helemaal een superprestatie! De organisatie vergezelde het feestelijke bericht met een taart!

Nu op naar de nummer één! "We krijgen weer een beoordeling, waarbij ook de stemmen van de klanten gaan meetellen", vertellen Tim en Dewi. "Klanten kunnen stemmen (door middel van een like) op Faunaland Verstegen." Het aantal stemmen telt mee in het eindoordeel van de vakjury (met onder andere het team van Martin Gaus). Tijdens de Branchebrunch van Animal Event op zondag 10 mei maakt de jury de nummers één, twee en drie bekend.

Stem nu! Ga naar www.facebook.com/dierenspeciaalzaakvanhetjaar en like Faunaland Verstegen. Onder de 'like'-stemmers verloot Faunaland een waardebon van vijftig euro.

Faunaland Verstegen, winkelcentrum Zilverkamp, Brink 5, Huissen; 026 325834; www.huissen.faunaland.nl.

Volwaardig kantoor naast Knorth Makelaardij in Bemmel Jazeker! In Lingewaard komt ook De Hypotheker!

BEMMEL – Per 1 april heeft ook de gemeente Lingewaard een volwaardige vestiging van De Hypotheker binnen haar grenzen. Voor alle hypotheek- en huisgerelateerde verzekeringszaken komt er een kantoor in het pand van Frans Knorth Makelaardij aan De Plak in Bemmel. De Hypotheker wordt er geleid door de ervaren hypotheekadviseur André Korevaar, die reeds jaren in Arnhem-Zuid De Hypotheker heeft.

Al enige tijd zocht André Korevaar van De Hypotheker kantoorruimte in Lingewaard en wat is er mooier dan zich bij een makelaar in het pand te vestigen? Met Frans Knorth klikte het meteen. Beide kantoren stralen professionaliteit, dynamiek, kwaliteit en enthousiasme uit en hebben baat bij elkaar!

Frans Knorth Makelaardij en De Hypotheker zijn en blijven elk nadrukkelijk zelfstandig en onafhankelijk. De cliënt kiest met welke makelaar en met welke hypotheekadviseur of met beiden hij in zee gaat.

De vestiging van De Hypotheker in Lingewaard past geheel in de strategie van Frans Knorth. "Een complete en snelle service bieden, dicht bij de cliënt. Zo openden we binnenkort een tweede makelaarskantoor in Elst. En natuurlijk is ons oog ook gericht op Arnhem-Zuid, waar De Hypotheker Arnhem-Zuid het kantoor heeft."

André Korevaar verheugt zich op de 'samenwerking'. "Frans Knorth Makelaardij heeft een goede naam en is de grootste makelaar in Bemmel en omgeving. Huizenkopers- en bezitters in Lingewaard kunnen profiteren van de diensten van De Hypotheker, die als onafhankelijk tussenpersoon een scala aan hypotheken biedt met de scherpste aanbiedingen van alle (internationale) banken. Dat laatste werd onlangs nog eens bevestigd door Independer!

De Hypotheker Bemmel, De Plak 17, Bemmel; 0481-760760; www.hypotheker.nl.

Frans Knorth Makelaardij, De Plak 17, Bemmel; 0481-763963; www.fransknorthmakelaardij.nl

Wesley van de Meer nieuwe schutterskoning van Sint-Bavo Angeren

ANGEREN - Op zondag 22 maart is er het jaarlijks koningschieten geweest van het schuttersgilde Sint-Bavo Angeren. Dit jaar was het voor het eerst geen schuttersmis, omdat de kerk is gesloten en onze vendeliers 's morgens naar het Indoorvendelen waren.

Om 12.00 uur was er koffie en thee met Bavobrood in de tent. Rond 12.30 uur werd er muziek gemaakt en gevendeld voor de aanwezigen. Na het openingswoord van onze voorzitter Antoinette Puntman, waarin

Felix en Marja Loeters bedankt werden voor hun afgelopen koningsjaar, werd er begonnen met het prijsschieten. De eerste prijs ging naar Hans Puntman, tweede Jochem Reulink, derde Glenn Puntman en vierde Peggy Roelofs. Bij de jeugd ging de eerste prijs Rody Janssen, tweede Kim Puntman, derde Thom Alofs en vierde Stijn Scholten. Daarna werd er gestreden voor beste bieleman en bielevrouw. Dit jaar ging de titel naar Tom Loeters en Debby Slinkman. Daarna begon het koningschieten, er waren twee kandidaten: Rob Evers en Wesley van der Meer.

Na 108 schoten is het Wesley van der Meer die met de eer gaat strijken. Hij is samen met Dilana Buurman het nieuwe koningspaar van ons gilde.

Lieke Driessen is na een strijd met Wouter Ruijsch na 159 schoten de nieuwe jeugdkoningin.

Zaterdag 11 april is de hulde om 18.30 uur in de Prins Hendrikstraat 11 te Angeren. Om 20.00 uur is het koningsbal in het dorpshuis van Angeren.

Kloostertrip Zonnebloem Huissen

HUISSEN - Enkele gasten van de Zonnebloem Huissen namen 4 en 11 maart deel aan een kloostertrip in het Dominicanenklooster Huissen. Voor velen van hen was een bezoek aan dit klooster de eerste keer.

Om 10.45 uur werd iedereen welkom geheten door een gastvrouw van het Dominicanenklooster. In de bibliotheek stond de koffie, thee en cake al klaar. Daarna volgde er een rondleiding door het klooster.

"Nu hebben we een idee wat er allemaal plaatsvindt in dit prachtige klooster", was de reactie. Na de rondleiding was er in de kapel een bezinningsmoment met een lied, gedicht, en de mogelijkheid om een kaarsje op te steken.

Om 12.30 uur werd iedereen door de gastvrouw uitgenodigd voor een uitgebreide lunch aan een mooi gedekte tafel. De volgende verrassing vond plaats in de Rode zaal. Daar stonden kleine schildersezels op tafels en we kregen door de schildersdocente een plastic schort omgehangen.

In anderhalf uur tijd werd iedereen begeleid in het schilderen over wat we tijdens de rondleiding ervaren hadden. "Dit is de eerste keer dat ik schilder, dit is leuk, ik wist niet dat ik dit kon", dat waren de reacties.

Na het schilderen was er onder het genot van koffie en thee een kort napraten over de ervaringen in het klooster, waarna iedereen voldaan, met schilderij huiswaarts keerde.

"Wat was dit een schitterende dag met vele verrassingen, ik wil nog wel een keer, we hebben genoten!", waren de reacties.

Labelavond jeugd bij Tennisclub Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdagavond 27 maart van 18:00 tot 20:00 uur houdt Tennisclub Haalderen een labelavond voor de jeugd.

Bij deze labelavond zijn ook kinderen van andere clubs uit Lingewaard van harte uitgenodigd om mee te doen.

Wat gebeurt er op de labelavond? "We beginnen om 18:00 uur met het verzamelen van alle namen van de kinderen die mee doen, die namen doen we in een grote bak. Dan gaan we willekeurig namen uit de bak halen om zo uit te maken wie er met/tegen elkaar twintig minuten een potje gaan tennissen.

Dit doen we dan nog drie à vier keer zodat er in totaal vier à vijf rondes gespeeld kunnen worden. We zullen bij het indelen rekening houden met de leeftijd en vaardigheid van de deelnemers. Zo krijg je de kans om eens te spelen met of tegen andere kinderen die je misschien nog niet zo goed kent!"

"Mocht je kinderen van andere clubs kennen nodig ze dan vooral uit. Je kunt jezelf en eventuele vriendjes/vriendinnetjes alvast aanmelden via inschrijvingen@tchaalderen.nl. Belangrijk is dat je vrijdagavond op tijd aanwezig bent: om 18:00 zijn wij er klaar voor."

Paasbingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Zaterdag 28 maart verzorgt de activiteitencommissie van Jonge Kracht een paasbingo.

Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. De aanvang van deze bingo is 20.00 uur en wordt gehouden in de kantine van Jonge Kracht aan de Bloemstraat 93 in Huissen.

Paasbingo bij De Geintrappers

BEMMEL - Vrijdagavond 27 maart houdt carnavalsvereniging De Geintrappers haar jaarlijkse paasbingo.

Dit jaar zijn er weer mooie prijzen te winnen. De hoofdprijs van deze avond is een boodschappenpakket ter waarde van 150 euro, mede gesponsord door Jumbo. De paasbingo zal gehouden worden in zaal De Meijerij van café De Roskam aan Dorpsstraat 95 in Bemmel.

De aanvang van deze bingo is om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Het eerste kopje koffie/thee is gratis, deze wordt u aangeboden door De Roskam. Iedereen is welkom.

D1 Bemmel doet mee aan internationaal jeugdvoetbal

Voorste rij van links naar rechts: Kes Wolswijk, Martijn Das, Jochem Schuurman, Joep Hofstede, Dries Helmonds, Joris Burgers, Jasper Das, Jochem van Alst. Achterste rij van links naar rechts: Martin Minkhorst (begeleider), Björn Spanbroek, Gijs de Haar, Bas Meijsen (trainer), Armin Jacobs, Milan Minkhorst, Rinus Kathman, Ernesto Usmany (assistent trainer). Niet op de foto: Sander Borgers. Foto: Ernst Wolswijk

BEMMEL - De jongens van de D1 van sc Bemmel gaan een leuk paasweekend tegemoet. Zij gaan de eer van Bemmel verdedigen op een internationaal toernooi de Hasselt Cup in België.

Op dit toernooi strijden E- tot en met A-junioren vanuit acht landen om de beker. De jongens van de D1 verblijven in een school en worden tussendoor van gratis lunchpakketten van Coop Bemmel voorzien. Sponsor Derks GWW uit Nijmegen maakte het financieel mogelijk dat ieder teamlid mee kan doen aan dit fantastische sportevenement.

Actie Waaljutten door Udi

Foto: Ria Heijmen

BEMMEL - Hét GemeenteNieuws is ook te lezen in de Bemmelse polder! Afgelopen zaterdag tijdens de Actie Waaljutten door muziekvereniging UDI", aldus Ria Heijmen, één van de deelnemers, die de redactie hiervan maakte.

Foto: Ria Heijmen

Uiteraard betreurt de redactie dat zo'n pakket kranten in de polder wordt "bezorgd'. "Daar wordt de bezorger niet voor betaald! Onze verspreidorganisatie zal er ook alles aan doen om deze 'bezorgers' op te sporen en maatregelen te treffen!

Jong en 'oud' genoten op zonnige Boomplantdag

LINGEWAARD - Op woensdag 18 maart was het boomplantdag en schoolkinderen hebben in Park Lingezegen bij De Doornik een schitterende beukenhaag geplant.

"Toen de 95 wandelaars van deBOL langskwamen, werd er van beide kanten geapplaudisseerd, de jeugd moedigde de wandelaars aan alsof zij op weg waren naar de finish van de 4Daagse en de wandelaars klapten voor het mooie werk waarmee de jeugd, mede onder leiding van een van onze vaste wandelaars, bezig was."

"Het was weer elf kilometer puur genieten in onze eigen omgeving!" De volgende wandeling zal worden gehouden op woensdag 1 april. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 0481 462890/461422.

Paasbrunch 50 meter hoog bij winkelcentrum Kronenburg

ARNHEM - Op zaterdag 4 april vindt er een unieke paasbrunch plaats bij winkelcentrum Kronenburg. Bij het winkelcentrum maken bezoekers namelijk de komende weken kans op een brunch tijdens het paasweekend aan een wel heel bijzondere tafel. Deze tafel bevindt zich op een groot plateau dat door een hijskraan naar een hoogte van vijftig meter wordt gebracht.

Vanaf 16 maart ontvangen alle bezoekers van het winkelcentrum bij een aankoop van ten minste tien euro een deelname flyer. Wanneer men deze flyer ingevuld inlevert op het WE- plein in de speciaal hiervoor geplaatst deelnamebus maakt men kans op twee zitplaatsen tijdens Kronenburg in the Sky.

Het evenement zelf vindt plaats op zaterdag 4 april. De enorme kraan met plateau wordt op het parkeerterrein van het winkelcentrum geplaatst. Naast de brunch worden er verschillende andere ronden met alleen een drankje georganiseerd. Op deze manier ervaren zoveel mogelijk mensen deze unieke attractie.

Meer informatie staat op www.winkelcentrumkronenburg.nl of facebook.com/KronenburgWinkelcentrum.

Tv-uitzending met Piet Paulusma verrassing voor medewerkers Open dagen bij vernieuwde Welkoop Gendt

GENDT – Passie voor tuin en dier. Dat vind je bij Welkoop Gendt, die geheel in een nieuw jasje is gestoken. De zaak heeft een nieuw en fris uiterlijk gekregen. Geheel ingericht volgens de huisstijl van Welkoop van de toekomst: rustig, overzichtelijk en compleet, waar de klant gemakkelijk zijn product kan vinden. Zelfs weerman Piet Paulusma kwam vorige week dinsdag met zijn SBS-filmteam naar Gendt en zond vanaf deze locatie Piets Weerbericht uit!

Gemist? Niet getreurd: Piet Paulusma komt donderdag 25 juni nóg eens naar Welkoop Gendt. Hij laat zich dan informeren over vlooien bij honden en katten. Daarover wordt later nog bericht.

In de afgelopen uitzending werd eigenaar Pieter geïnterviewd over een specialiteit bij Welkoop: de DCM grondmonstertest, die ook ter plekke werd uitgevoerd. Deze kwaliteitstest kan iedere klant tijdens de open dagen vrijdag 27 en zaterdag 28 maart (ook de dagen erna) gratis laten doen. Huis-aan-huis is een speciaal zakje voor wat aarde (van sier-, moestuin of gazon) bezorgd. Meenemen naar Welkoop Gendt dus!

Tijdens de open dagen heeft Welkoop Gendt een kennismakingsactie: op alle artikelen (aanbiedingen uitgezonderd) wordt twintig procent korting gegeven. Verder is er zaterdag een voedingsconsulente, die advies en informatie geeft over diervoeding.

Naast de tuin- en dierafdeling is er de klus- en verfafdeling (met de merken Histor en Sigma), de geheel vernieuwde afdeling tuinmeubelen. Welkoop Gendt staat bekend als 'zaak bij u om de hoek' voor professioneel advies, uitstekende kwaliteit, optimale service en... gezelligheid.

Welkoop Gendt, Hegsestraat 1, Gendt; 0481 421206; www.welkoop.nl.

Winkels in nostalgische stijl, braderie en Nederlandse (live) muziek Koopzondag 'Ik Hou van Holland én Huissen'

HUISSEN – Op (koop)zondag 29 maart staat het centrum van het stadje van plezier volledig in het teken van Nederland. Het thema 'Ik Hou van Holland én Huissen' indachtig zijn winkels versierd, zijn er ouderwetsche aanbiedingen en is er (live) Nederlandstalige muziek in de horeca!

Verder een authentieke braderie met maar liefst 60 kramen, Nederlandse nostalgie met een rondreizend draaiorgel en gezonde Hollandse sportdemonstraties door Fitnesscentre Huissen. En dan de winkels, een greep uit de activiteiten; Hebbes schittert met een Delftsblauwe etalage. In Monsoon is het oud Hollands spijkerbroekhangen, voor korting op een jeansaankoop. Bij Juul Bodyfashion een typisch Nederlandse etalage én de presentatie van de badmode door gezonde Hollandse meiden/modellen. Ook de etalage van de Gelderse gevel is in stijl en er zijn (buiten) Hollandse aanbiedingen. Bij VanMonique een spannende verrassingsactie. De Kaasshop heeft eigen kaasmeisjes, deze moderne 'Frau Antjes' lopen door het centrum en bieden kaas aan en geven kaasspelletjes weg aan het publiek. .

Live muziek

De oer Hollandse HEMA heeft de al even traditionele rookworst in haar stand in de aanbieding. En bij Jungle Kids 15% extra kassakorting (op kleding) en vijftig procent korting op lifestyleproducten en accessoires. 't Wijnhuys biedt een heerlijk Hollands bittertje, mooie wijnen en grappa uit ons eigen land en bijpassende hapjes aan. Alle winkels zijn open van 13.00 tot 17.00 uur en hebben een mooie bos tulpen ter decoratie en draaien Nederlandstalige muziek.

Dan de horeca, onder meer: bij Bar Lekker een typisch Hollands gerecht en in Het Moment een spektakelshow van Peet, met smartlappen en Hollandse hits. De Buitenpoort heeft vanaf 13.00 uur een keur aan (live) optredens: Smartlappenkoor Lingewaard (ruim vijftig leden), zeemanskoor Schip Ahoy (idem), feestzanger Glenn van Dijk en presentator/dj Hollandse Hansie. Lekker meezingen en meedeinen. Met mooi weer op groot terras (!) en anders binnen. Al met al gaat organisator Ondernemers Vereniging Huissen op deze laatste zondag in maart uit van prachtig weer, net als vorig jaar!

Eerste Woonmarkt Lingewaard in Huissense Stadhues groot succes!

HUISSEN - De eerste Woonmarkt Lingewaard die afgelopen zaterdag 21 maart plaatsvond kan een groot succes worden genoemd. De organisatoren zijn tevreden met de ruim 250 bezoekers tijdens deze eerste editie van de beurs over wonen in Lingewaard. Meer dan twintig bedrijven, werkzaam in een grote variëteit aan branches, waren vertegenwoordigd, evenals de Gemeente Lingewaard.

Om 11.00 uur werden de deuren van het Stadhues in Huissen geopend. Daarmee werd niet alleen de woonmarkt, maar ook het oude zusterklooster voor het eerst sinds het vertrek van de gemeenteambtenaren weer voor het grote publiek toegankelijk.

Een half uur later werd de woonmarkt officieel geopend door wethouder Johan Sluiter, die in de toen al drukbezochte welkomsthal aangaf enthousiast te zijn over dit initiatief van het lokale bedrijfsleven. Enthousiast waren ook de deelnemende bedrijven die kosteloos informatie verstrekten over hypotheken, startersleningen, aan- en verkoop van woningen, verbouwingen, energiebesparing, tuinaanleg, nieuwe woonprojecten en nog veel meer.

De ingevulde evaluatieformulieren maakten duidelijk dat de bezoekers erg tevreden waren over de opzet van de woonmarkt. Binnenkort wordt bekend of en in welke vorm de woonmarkt een vervolg krijgt. De eerste editie was in elk geval een absoluut succes!

Kom je bij ons spelen!

BEMMEL - Als vervolg op de open dag van zaterdag 28 maart zijn er op woensdag 1 april en donderdag 2 april kijkdagen in peuterspeelzaal Het Olifantenbos aan de Klappenburgstraat 33 in Bemmel.

Tijdens de kijkdag mag men samen met kind deelnemen aan de activiteiten in de groep. Tevens is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de leidsters. Door het meebeleven van enkele peuteruren krijgt men, naast de informatie tijdens de open dag, een indruk hoe een ochtend op de peuterspeelzaal verloopt.

Natuurlijk is men ook welkom wanneer men niet in de gelegenheid was om de open dag te bezoeken. De kijkdagen zijn van 9.00 tot 10.30 uur.

Intratuin helpt kinderen met moestuinambitie verder

ELST - Veel fanatieke moestuinliefhebbers zijn enthousiast aan de slag gegaan met de moestuintjes van diverse supermarktketens. Intratuin Elst merkte dat veel kinderen zich afvroegen wat ze moeten doen nu hun plantjes uit de turfpotjes groeien. Ze vroegen Intratuinexperts het hemd van het lijf.

Met een grotere pot en een goed advies om te verpotten, laat Intratuin Elst iedereen met succes zijn basilicum, tijm of lente ui groeien! Alle kinderen worden met raad en daad bijgestaan en ze vinden leuke en handige benodigdheden zoals gereedschap, aarde en bijvoorbeeld vierkante meter tuinen voor het nog beter laten groeien van de plantjes.

Kringloop Twice is Nice ruimt op: vijftig procent op alles!

HUISSEN - Kringloop Twice is Nice heeft weer de lentekriebels. Op alles wat in de winkel staat krijgt u vijftig procent korting. 'We gaan de bezem er weer door heen halen, zodat we plaats kunnen maken voor andere spullen. Zoals banken, stoelen, kasten, eethoeken, boeken, zomer kleding, kleine huisraad enzovoort."

Deze geweldige actie begint zaterdag 21 en eindigt op zaterdag 28 maart met als extra koopzondag op 22 maart.

'Heeft u nog spullen die u weg wilt doen en te mooi zijn om weg te gooien? Bijna alles is bij ons welkom mits in nette staat. U kunt bij ons van maandag tot en met vrijdag uw spullen brengen; grote spullen kunnen wij op afspraak bij u komen ophalen. Meer informatie staat op www.twiceisnice.nl."

Zorgvuldig en professionele woningontruiming

Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort. Twice is Nice neemt uw zorg uithanden als een woning moet worden ontruimd. "Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon conform uw wensen op."

"Bent u nieuwsgierig geworden kom dan eens een kijkje nemen in de gezelligste Kringloop van Gelderland, U kunt ons vinden op de Nijverheidsstaat 33c (steegje in tussen Praxis en Floor-Factory) in Huissen. Vanaf 5 april tot en met 27 september zijn we elke zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur."

Zevende Job Loeff-Rit in samenwerking met MCKO Doornenburg

DOORNENBURG - Voor het al opeenvolgende zevende jaar wordt er op zondag 29 maart voor iedereen die motor rijdt een complete toerrit georganiseerd.

Job Loeff, al jaren enthousiast lid van MCKO in Doornenburg, ziet graag iedereen van motorrijden genieten. Job kan naast zelf motorrijden ook het onderhoud of een reparatie aan uw motor of scooter verzorgen. Het maakt geen verschil of u nou komt voor een onregelmatig lopende scooter, een herrie makende versnellingsbak of een setje nieuwe banden. Daarnaast zijn er accessoires beschikbaar voor het onderhouden of het laten glimmen van uw hobby.

De rit is toegankelijk voor iedere motor- (scooter)rijder. Er kan zowel in groepsverband als individueel gereden worden en deelname aan de rit is gratis. Er worden routes aangeboden van circa 120 en 220 km.

Inschrijf- en startpunt van de route is de motor- en scooterzaak van Job Loeff en Patricia Rikken, gevestigd aan de Biezenkamp 25E on Gendt. De inschrijving is tussen 9.00 en 10.30 uur.

Eindpunt is het clubhuis van Motorclub MCKO aan het Vijzelpad in Doornenburg, waar gelegenheid is om na te praten onder het genot van een (fris)drankje.

De routebeschrijvingen zijn beschikbaar op www.jobloeff.nl , informatie over motorclub MCKO op www.mcko.nl.

Wethouder Janssen onthult in Ressen nieuwe luisterplek Landwinkel De Woerdt in Liberation Route Europe

RESSEN - Op 16 maart is bij Landwinkel De Woerdt in Ressen een nieuwe luisterplek van de Liberation Route Europe in gebruik genomen. Wethouder Theo Janssen van de gemeente Lingewaard onthulde de luisterplek door grote fruitkisten van de veldkei te halen.

Hij kreeg daarbij hulp van Hanneline Oosting (RBT KAN), Gijs Bouwman (Historische Kring Bemmel) en Wessel van Olst (Landwinkel De Woerdt). Op www.liberationroute.nl en via de Liberation Route EU app is het nieuwe verhaal over de Betuwe te beluisteren. Dat vertelt over de Betuwe als voedselschuur na het mislukken van operatie Market Garden.

Betuwe als voedselschuur

De nieuwe luisterplek in Ressen vertelt het verhaal van de Betuwe als voedselschuur. In september 1944 komt de Betuwe in de frontlinie te liggen. Wekenlang volgen er zware beschietingen in het gebied en wordt het steeds gevaarlijker voor de bewoners. Op last van de geallieerden moeten ouderen, vrouwen en kinderen evacueren naar Brabant. De achtergebleven mannen doen in de maanden daarna zo goed mogelijk hun werk op 'het Manneneiland', zo wordt het gebied in de volksmond inmiddels genoemd. De aan- en afvoer van fruit, aardappelen, bieten en andere gewassen stagneert. Er zijn immers nauwelijks handen meer beschikbaar om te helpen met oogsten. Bovendien is het door de voortdurende beschietingen vaak te gevaarlijk om onbeschut op de velden of in de boomgaarden te zijn. De secretaris van de voedselvoorziening in Ressen regelt en organiseert dat het beschikbare voedsel naar de juiste plekken wordt geleverd.

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden in 1944 en 1945 bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route start in Zuid-Engeland en loopt via Normandië, de Ardennen, Noord-Brabant, Arnhem-Nijmegen, Limburg en het Huertgenwald richting Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdansk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de scheiding van Europa op te heffen.

In Nederland liggen op bijna 150 locaties veldkeien en audiozuilen, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is in drie talen een hoorspel te beluisteren over indrukwekkende gebeurtenissen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen kunt u gratis downloaden vanaf www.liberationroute.nl of beluisteren via de Liberation Route EU app.

Starterscafé voor startende ondernemers

BETUWE - Met medewerking van Gemeente Overbetuwe organiseert Rabobank Oost Betuwe op dinsdag 7 april het Starterscafé. Een avond speciaal voor startende ondernemers.

Tijdens deze editie staat het Starterscafé in het teken van het thema 'Maak het verschil op social media'. Veel starters zullen hun eerste stappen op social media gezet hebben, platformen hebben gekozen waarop hun klanten actief zijn en social media profielen hebben ingevuld. Maar dan ben je er nog niet. Nee, dan begint het pas!

Lonieke de Ruiter van Lonieke.nl zal de aanwezigen aan het denken zetten hoe zij op social media hun doelgroepen kunnen 'raken in hoofd en hart'. Naast deze inspirerende spreker hebben de aanwezigen de mogelijkheid om te netwerken en hun bedrijf te profileren. De avond wordt gehouden in café In den Ommelanden in Elst.

Het Starterscafé is bedoeld voor startende ondernemers en voor potentiële ondernemers die een eigen bedrijf willen starten. "Deze avond is gratis toegankelijk maar meldt u wel even aan. Gaat naar www.rabobank.nl/oostbetuwe om u aan te melden voor de avond."

Bij Albert Heijn Gendt: werken van kunstenaar Anton Selman

GENDT - "Sinds de verbouwing van de vernieuwde Albert Heijn in Gendt waren wij nog zoekende naar een mooie achterwand bij de bloemen afdeling. We hebben deze inmiddels gevonden met medewerking van deze Gendtse kunstenaar."

"Deze schilderijen zijn ook te koop bij Anton, of te huur via kunstuitleen Gendt. Mochten de verkopen of de verhuur goed gaan, dan mogen we om de drie weken een ander schilderij verwachten op deze prachtige achterwand. Dus kom ook even kijken... en neem ook even een mooi bloemetje mee natuurlijk.

Voor meer info: anton.dorien@wxs.nl of kijk op zijn Facebook pagina 'album- tekeningen en schilderijen'.

Palmpasen op Zilverkamp

HUISSEN - Palmpasen! "Wij vieren ook palmpasen en dit doen we door paashaantjes te versieren."

Paashaantjes zijn broodjes in de vorm van haantjes. Deze mogen de kinderen gratis versieren en meenemen vanaf de kraam. Voor ieder kind ligt er een haantje klaar. "Bestrijk jouw haantje met glazuur en bestrooi hem dan met alles wat je lekker vind. Kom dus ook en vier palmpasen met ons mee op zaterdag 28 maart tussen 11.00 en14.00 uur." Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door Bakkerij Hilvers.

Meer informatie staat op deze Facebook-pagina: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Lingewaard Natuurlijk kiest voor struiken bij Boomfeestdag

Wethouder Theo Peren en Theo Janssen geven het startsein voor de Boomfeestdag (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG - Het weer was uitstekend. De stemming zat er bij leerlingen van basisschool De Doornick goed in. En er was voldoende plantmateriaal om op het mooiste plekje van Doornenburg mee te doen met de Landelijke Boomfeestdag 2015.

In Lingewaard hebben vorige week woensdag bijna driehonderd basisschoolleerlingen deelgenomen. Samen hebben ze ongeveer vijfduizend struiken geplant. De organisatie was in handen van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Die kiest voor struiken omdat bomen te kostbaar zijn.

De stemming bij de kinderen zat er goed in. Rekenen en taal in de klas is minder aantrekkelijk dan met de schop actie in de buitenlucht zijn. Toch zijn er zorgen. Landelijke gezien is de nationale Boomfeestdag sinds 2008 tanende. Steeds minder scholen besteden er aandacht aan en gemeenten trekken zich terug vanwege bezuinigingen. In Gendt was De Tichelaar afwezig op het nog steeds grootste natuurevenement van Nederland.

Dit jaar deden 240 van de ruim driehonderd gemeenten mee aan Boomfeestdag. Lingewaard is vaste klant. Wethouder Theo Peren en Theo Janssen waren in Doornenburg om de kinderen te laten zien hoe je een begin maak met het aanplanten van een beukenhaag.

Kasteeldirecteur Remie Aleven hoopt dat de Boomfeestdag nog een lang leven is beschoren. Hij heeft nog plannen genoeg. Deze beukenhaag is bedoeld om de opslag van de kasteelboerderij uit het zich te onttrekken. Aleven en het kasteelbestuur zijn niet blij dat het aangezicht van De Doornenburg momenteel wordt ontsierd door onmiddeleeuwse opslag en voertuigen. Naar verwacht is de haag over vier jaar zover gegroeid dat het doel is bereikt.

Zijn volgende wens is om de toegangsweg naar het kasteel compleet te maken. Aan de linkerkant staat al een meidoornhaag. Volgend jaar de rest? Zo vraagt hij zich af.

Directeur Aleven heeft een passie voor groen, historie en Kasteel Doornenburg. Het is een meerjarenplan, zo erkent hij. Een boomfeestdag met het planten van historisch verantwoorde eikenbomen buiten het kasteel is zijn ultieme wens.

Rabobank Clubkas Campagne voor Kinderdorp Angeren

ANGEREN - Hutten bouwen, zwemmen, knutselen, diverse sportclinics, van de zeephelling in de polder afglijden en de fancy fair op zondagmiddag. Dit is een greep uit de activiteiten van de leukste vakantieweek voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar uit de regio; het kinderdorp in Angeren.

"Ook dit jaar zijn wij van 18 tot en met 23 juli weer druk in de weer met onze groep enthousiaste vrijwilligers om dit jaarlijkse evenement weer tot een groot succes te maken. Om dit te continueren voeren wij elk jaar vernieuwingen en aanpassingen door in zowel het programma als het benodigde materiaal zoals spellen, knutselattributen, banken en tenten. Aan deze vernieuwingen en aanpassingen hangt echter een prijskaartje waarvoor wij veelal aangewezen zijn op inkomsten en bedragen van sponsoren, giften en entreegelden."

"Bent u lid van de Rabobank Oost Betuwe en draagt u het kinderdorp in Angeren een warm hart toe? Schroom dan niet en geef uw beide stemmen voor 30 maart aan het kinderdorp in Angeren zodat wij ook dit jaar weer iets extra`s voor de kinderen kunnen organiseren!

Wilt u weten wat uw stem waard is of hoe u uw stem precies kunt uitbrengen? Neemt u gerust een kijkje op www.kinderdorpangeren.nl. Wilt u uw bijdrage graag op een andere manier leveren? Ook dit is geen probleem! Neemt u dan contact met ons op via info@kinderdorpangeren.nl."

'Stem op het Lingewaards Mannenkoor'

LINGEWAARD - Het Lingewaards Mannenkoor, waarvan haar voorgangster werd opgericht in 1919, staat ook vandaag midden in de maatschappij. Ongeveer vijfendertig mannen beoefenen met veel plezier de 4 stemmige zangkunst. De concerten van het Lingewaard Mannenkoor zijn goed bezocht en worden goed gerecenseerd.

Het koor heeft de laatste vijf jaren een behoorlijke kwalitatieve boost ondergaan hetgeen ook zeker te danken is aan de inzet van onze dirigent Arno Vree. Trots zijn we dat we een bijdrage mogen leveren aan het concert Lingewaard Bevrijd op 1 april. Dat concert is het openingsconcert voor de viering van zeventig jaar bevrijding.

Maar midden in de maatschappij staan betekent ook dat de eigen boontjes gedopt moeten worden. Dat doet het Lingewaards Mannenkoor met overtuiging. Zo zijn er meerdere jaarlijkse initiatieven noodzakelijk om onze begroting sluitend te krijgen. De Rabobank Clubkas Campagne is één van die initiatieven waarmee ons dat lukt. Deze sponsor geeft hiermede terecht aan betrokken te zijn en met ons midden in de samenleving te staan.

De leden van het Lingewaards Mannenkoor komen uit de zeven kernen van de Gemeente Lingewaard. Bent u geïnteresseerd in het zingen in een mannenkoor, dat midden in de maatschappij staat, zonder enige religieuze en politieke banden, onder uitstekende begeleiding en leiding? Kom dan eens vrijblijvend een repetitie bijwonen op de dinsdagavond in het Stedium aan de Muntstraat 10, vanaf half acht bent u welkom.

Voor de clubkas campagne werkt het Lingewaards Mannenkoor samen met de twee andere muziekverenigingen uit de gemeente, de Stedelijke Muziekvereniging Huissen en blaasorkest de Bevelander Muzikanten. "Dus stem op ons binnen de Rabobank Clubkas Campagne, het kan nog zeker tot en met 30 maart van dit jaar."

Clubkasactie Alarmfase 3

BEMMEL - Ook dit jaar verzorgt Rabobank Oost Betuwe de Clubkas Campagne, waarin 75.000 euro verdeeld wordt over verenigingen en stichtingen uit de regio. Muziekvereniging Alarmfase 3 is één van de deelnemende clubs die een beroep doet op de steun van u als regiogenoot.

Bent u klant van de Rabobank en vóór 1 maart lid geworden? Dan mag u vijf stemmen verdelen over de deelnemende clubs. Het is mogelijk om maximaal twee stemmen op Alarmfase 3 uit te brengen. Dit jonge, enthousiaste dweilorkest uit Bemmel kan iedere financiële ondersteuning goed gebruiken, bijvoorbeeld voor het aanschaffen van nieuwe instrumenten, het vervangen van versleten kleding en het kopen van arrangementen. Eigenlijk alles zodat ze datgene kunnen doen wat zij het allerliefst doen: optreden om u (het publiek, alle lieve fans) te vermaken met muziek & show!

De stemperiode is van start gegaan en duurt tot en met dinsdag 31 maart. Ga naar https://www.ledenrabobankoostbetuwe.nl/rabobank-clubkas-campagne en breng snel twee van uw vijf stemmen uit op

'Op weg naar pasen'-viering in Haalderen

HAALDEREN - Het bestuur van Bejaard Maar Jong nodigt alle 55-plussers van Haalderen uit om deel te nemen aan de 'Op weg naar pasen'-viering op maandag 30 maart om 14.00 uur in dorpshuis De Tichel.

De communieviering wordt verzorgd door pastor Ineke van Cuijk met muzikale omlijsting van dames- en herenkoor. Na afloop van de viering is er gelegenheid om onder het genot van een kop thee of koffie na te praten.

Clubkas Campagne

Ook dit jaar doet Bejaard Maar Jong weer mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. "Ledenvan de Rabobank Oost Betuwe wordrn uitgenodigd om in de periode van 16 tot en met 30 maart in totaal 5 stemmen uit te brengen.

Elke uitgebrachte stem is geld waard! Geld, dat wij goed kunnen gebruiken bij het organiseren van onze activiteiten. Laat uw stem dus niet verloren gaan en denk ook aan Bejaard Maar Jong."

Actie 'Hou van Holland, Hou van Huissen, Hou Van Monique! Huissen heeft weer een kinderkledingzaak: Van Monique

HUISSEN – Bijna zou het er naar uit zien dat Huissen geen kinderkledingzaak meer zou hebben. En dat bracht Monique Bouwmeister op het idee er eentje in het centrum van Huissen te openen: Van Monique. Deze kinderkledingzaak is er voor girls en boys van nul tot veertien jaar. En natuurlijk voor hun ouders en... grootouders! Je hoeft niet meer naar de stad en parkeren is gratis!

Van Monique zit aan de Langestraat 28 (naast de Action), een schitterend ogend, industriele en ruim ingerichte winkel. Met mooie kleding (ook zwemkleding en underwear) volgens de laatste trends en bijpassende accessoires zijn er te koop. Opmerkelijk zijn de collecties van merken als Flo, Retour, Name It, Petrol, Claesens, Tumble 'n Dry, Bess en Moscow. Van Monique heeft kleding in de maten 50 tot en met 176. Voor elke portemonnee; Er is zelfs een ruime keuze in shirts van rond een tientje!

Zeker als het om spijkerjeans gaat, moet je beslist eens de collecties gaan bekijken: Just for boys en Only for girls! Gewoon regelmatig eens binnenlopen loont, want de collectie wordt wekelijks met nieuwe items aangevuld. Ook verkoopt Van Monique cadeaubonnen.

Actie

Schrijf je tijdens de koopzondag 'Hou van Holland, Hou van Huissen' in voor het klantenspaarsysteem en ontvang direct een waardecheque van tien euro, die tot en met 18 april 2015 te verzilveren is. Bij Van Monique spaar je via het klantspaarsysteem automatisch voor korting en de eerste vijf punten krijg je Van Monique gratis. En vergeet Van Monique niet te liken op Facebook voor het laatste nieuws en aanbiedingen.

Van Monique, Langestraat 28, Huissen; 026 3827796; www.vanmonique.nl.

Kapper de Krul steunt Onbekend Syndroom

LENT - "Wat heeft hij nou?" Hoe graag ze deze vraag ook willen beantwoorden, er komt geen antwoord op. De ouders van Glenn Gerritsen uit Haalderen leven al zes jaar met dit geweten. Glenn heeft een ongediagnosticeerd syndroom. Hij ziet eruit als een mooie jongen van zes jaar, maar kan niet meer dan een baby van tien tot twaalf maanden oud.

In Nederland hebben ongeveer twee- tot driehonderd kinderen een ongediagnosticeerd syndroom. Onbekend wat ze hebben, maar zichtbaar een afwijking. Hier is veel onderzoek voor nodig en daarom steunt Kapper de Krul deze mensen. Om het leven wat dragelijker te maken en een handje te helpen in de hoge kosten. Want de speciale spullen die aangeschaft moeten worden voor deze kinderen kosten veel geld.

"Op zaterdag 28 maart staat Glenn in ons middelpunt. Deze dag gaat Kapper de Krul voor hem knippen. De helft van de omzet van deze dag gaat naar Glenn. Zijn ouders zijn aan het sparen voor een camping bedje met speciale behoeftes. Deze kunnen ze alleen kopen bij een speciale winkel. Hiermee kunnen ook zij een keertje een weekendje weg met de familie.

Wilt u ook een bijdrage geven aan het Onbekende Syndroom? Kom dan knippen op zaterdag 28 maart of geef een donatie in de collectebus in de salon. Kapper de Krul, Laauwikstraat 16a in Lent. Kijk eens op onze website www.kapperdekrul.nl Je kunt ons ook vinden op Facebook."

31 / 32

Deze kanjer heeft veel plezier,

Hij mag nu al een week

legaal aan het bier!

Liefs, papa, mama & Kevin

Hoera onze (o)ma word 28 maart

65 jaar

straks lekker veel vrije tijd!

liefs van Jeroen Ingeborg Femke Thijs

Ursula en Paul

Niet schrikken, het is echt waar
Onze papa Stefan al 50 jaar!

GEFELICITEERD!
Dikke kus van Indy, Louky, Esther xxx

Lieve Simone,
Bijna is het dan zover...
Je gaat 7 maanden werken in Lefkas!
Heel veel plezier en succes topper!
Ik zal je missen!
Xxx Chantal

Ja, ja het is echt waar.
Deze kanjer wordt 28 maart
65 jaar

Hartelijk gefeliciteerd
Je lief, kinderen en kleinkind.

Onze lieve kleindochter Jasmijn
wordt 2 april alweer 6 jaar.
Lieverd wij wensen jou een hele leuke dag,
En nog vele gezonde jaren toe!

Dikke kus van Opa, Oma en Omi

Deze lieve meid wordt 24 maart 8 jaar

Britt hartelijk gefeliciteerd

liefs opa en oma xxxx

Hoera Luuk wordt 27 maart 3 jaar!
Gefeliciteerd stoertje van ons
Xxx papa mama en tessa
Pootje van Diesel en Dribbel

Hiep hiep hoeraaaa!!
Op 28 maart wordt Claudia
een halve sarah!
Van harte gefeliciteerd meid!
Xxx van ons allemaal

Nienke,
Proficiat met het behalen van je zwemdiploma A.Dikke kus
Opa en Oma

Zet de rollator maar vast klaar
Marion is 50 jaar
De felicitaties en een dikke kus
Je collega's van Fokus

Hoera 31 maart is ze 16 Jaar!
Lieve Sanne,
Van ?te gefeliciteerd!
Liefs
Mama, Dante, Sophie & Sarah.

Lieke,
Van harte gefeliciteerd met
het behalen van je B-diploma
op de saxofoon.

Schuttersgilde St. Bavo Angeren.

Hiep Hiep Hoera
30 Jaar!
( 23 maart 2015 )

Gefeliciteerd Pa en Ma