GN Nijmegen-Noord

27 mei 2020

GN Nijmegen-Noord 27 mei 2020


Online-uitzending over de energiehub Nijmegen

NIJMEGEN - In Nijmegen Noord, bij het windmolenpark, is een innovatief plan om energie uit wind en zon op te slaan en op een slimme manier naar het elektriciteitsnet te brengen. Volg donderdag 28 mei van 20.00 - 21.00 uur de online-uitzending van energiecoöperatie WPN en Burgers Geven Energie deze Energiehub. Kijkers kunnen tijdens de uitzending vragen stellen via de chat.


Waarom zouden we zo’n energiehub willen? Wat betekent het voor inwoners van de stad? Met onze gasten gaan we in op de ontwikkelingen op de energiemarkt, die op drift lijkt te zijn. Met de energiehub zijn we voorbereid op de toekomst. We kunnen dichtbij huis onze eigen energie opwekken én zelf gebruiken. Is dit de opmaat naar ons eigen, Nijmeegse energiebedrijf?

Te gast zijn Abo Rassa (energiecoöperatie WPN), Jan Willem Dingen (Hezelaer Energy) en Pim de Ridder (Wiek-II). Tom Westra (Spectral) geeft een presentatie over pilots elders in Nederland en geeft een doorkijkje hoe de Nijmeegse energiehub eruit kan zien. Gespreksleider is Ruud Schuurs.

Op de website van Burgers Geven Energie vind je een link naar de uitzending. Deelname is gratis.

Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert online-leesclubs

Thrillerschrijver Thomas Olde Heuvelt.

LINGEWAARD - De Bibliotheek Gelderland Zuid start eind juni met vijf online-leesclubs. Niet alleen voor volwassenen, ook voor kinderen en jongeren is er een leesclub. Deelnemers krijgen een exemplaar van het gekozen boek thuisgestuurd en gaan in gesprek met de schrijver, zoals Thomas Olde Heuvelt of Thijs Goverde. Leesliefhebbers kunnen zich tot 1 juni gratis inschrijven.


Leesclubs kunnen momenteel niet fysiek bij elkaar komen om hun leeservaringen te delen. Daarom organiseert de Bibliotheek Gelderland Zuid deze zomer vijf online leesclubs. Twee leesclubs zijn gericht op jeugd, met jeugdauteurs Thijs Goverde en Tineke Honingh. De jonge schrijver Rima Orie gaat over haar boek ‘De Zwendelprins’ in gesprek met jongeren. Volwassen lezers kunnen met Hanneke Hendrix in gesprek over haar roman Aswoensdag. Thomas Olde Heuvelt, auteur van de huiveringwekkende thriller Echo, gaat in op de beleving van het boek. Per leesclub kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen. Zij gaan in gesprek met de auteur onder leiding van een gespreksleider. Hiervoor wordt de online omgeving Jitsi gebruikt.


Online inschrijven

"Via www.obgz.nl/onlineleesclubs kun je je tot 1 juni inschrijven voor de online leesclub van jouw keuze. Hier vind je ook meer informatie over de auteurs, de titels en de dagen dat de videogesprekken met de auteurs plaatsvinden."

Het online leesclubproject is een samenwerking met Dekker van de Vegt boekverkopers, Kinderboekwinkel Nijmegen, Kidsproof en Senia. De Provincie Gelderland maakt dit project door een financiële bijdrage mede mogelijk.

Online-vergadering Overbetuwe Overbelast

Voorbeeld van een railterminal. (foto: Overbetuwe Overbelast)

OVERBETUWE - De bezorgde bewoners van Overbetuwe Overbelast nodigen geïnteresseerden uit om deel te nemen aan een online vergadering. Hierin wordt de stand van zaken rond de plannen voor een railterminal bij Reeth en Valburg besproken.


Zo heeft de provincie Gelderland de regie volledig naar zich toe getrokken en daarmee de Overbetuwse politiek buiten spel gezet. Bovendien zijn er ontwikkelingen in de diverse procedures rond de railterminalplannen. "In plaats van een fysieke bijeenkomst houden we deze vergadering online. Deze vindt plaats op woensdagavond 27 mei om 20.30 uur en duurt 40 minuten. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan door een mail te sturen aan overbetuweoverbelast@gmail.com."

De bezorgde bewoners verzetten zich tegen de mogelijke komst van een dure, overbodige en overlast veroorzakende railterminal. Ze organiseerden al diverse acties, vergaderingen en zetten waar nodig ook juridische stappen.

Veeg je eigen straatje/dorp schoon en: End Plastic Soup Now!

OVERBETUWE - Iedereen kent de beelden van grote hoeveelheden plastic in zee. Toch leggen weinig mensen de link met zwerfplastic in hun eigen straat. Want zwerfplastic nu hier op straat, is over een paar jaar, via het lokale water, Plastic Soup in een van de oceanen met enorme milieuschade tot gevolg.


Om bewustzijn te creëren en om meteen op te ruimen gaat Rotary Overbetuwe op pad. Binnen Rotary is End plastic Soup Now een wereldwijd project. Daarmee is het geen druppel op een gloeiende plaat.

Uiteraard zal het hier niet bij blijven. Achter de schermen wordt overlegd met de gemeente, verenigingen en scouting over vervolgacties. Daarbij wordt gedacht over bezoeken van scholen. Immers als je leert plastic meermalen te gebruiken en daarna zorgvuldig op te ruimen/weg te gooien, hebben we minder nodig en komt het ook nooit in de oceanen! Zo leren we zorgvuldig met onze planeet en ons dorp om te gaan!

Op 6 juni van 10:00 tot 12:00 uur zal Rotary Overbetuwe een start maken samen met iedereen die het belang ervan inziet. We beginnen met het opruimen van zwerfplastic. "Wilt u meedoen, mooi! Als gevolg van de COVID-regels raden wij u aan om alleen of met gezinsleden op pad te gaan en de foto’s van uw vondsten op onze facebookpagina achter te laten, www.facebook.com/RCELSTOverbetuwe."

"Uiteraard kunt u op elk ander moment tijdens een wandeling of rondje hardlopen meehelpen door zwerfafval op te ruimen. Ook kunt u financieel steunen, kijkt u op onderstaande link End Plastic Soup Now. Wilt u meer weten van End Plastic Soup Now: https://endplasticsoup.nl. Meer weten van Rotary: https://www.rotary.nl/helpt."

Oproep Schoenendoosactie

Roma kind met pop na uitdeling schoenendoos. (foto: Ton Bannink)

HETEREN - "Normaliter krijgen wij hele gehele jaar door (kleine) spulletjes zoals autootjes, knikkers, schoolspullen, zeep, tennisballen, tandpasta, petjes, haarspulletjes, plastic bekers, springtouw, spelletjes, puzzeltjes, …van allerlei rommelmarkten."


"Dit jaar zit het er vanwege de coronacrisis niet in, daarom doen we deze oproep om als u nog wat heeft liggen, af te geven bij A de Wit, Dorpsstraat 12, Heteren en/of L. van Veenendaal, Silvanusstraat 32, Kesteren. Voor meer informatie kunt u mailen naar arie.de.wit@planet.nl of lobkevanveenendaal@gmail.com."

Zo sponsor je smartlappenkoor Lingewaard

SLK Lingewaard. (foto: Ivo Hilgenberg)

LINGEWAARD - Smartlappenkoor Lingewaard heeft middels deze krant laten weten dat zijn Korenfestival Bemmel Zingt op 12 juli 2020 wegens de coronacrisis is afgeblazen...


Ook hebben zde zangers al hun optredens vanaf februari moeten afzeggen. Omdat diverse kosten echter gewoon door lopen, is het logisch dat hun kas leger raakt. Gelukkig hebben zij vele trouwe sponsors (te vinden op slk-lingewaard.nl).

Sponsor Pim Scheperkamp van Jumbo Bemmel geeft hen tevens de gehele maand juni de gelegenheid om statiegeld in te zamelen. "Door jouw statiegeldbonnen te deponeren in de bus rechts naast de flesseninname in de Jumbo in Bemmel sponsor je dan smartlappenkoor Lingewaard. Samen met jou, alle andere sponsors, vrijwilligers en ondernemersvereniging Beleef Bemmel gaan zij vol goede moed op naar Bemmel Zingt op zondag 11 juli 2021. Noteer deze datum al vast in je agenda, want smartlappenkoor Lingewaard gaat er, samen met al die anderen, een geweldig feest van maken.

De Huiskamer van Elst Kookt

Elster recepten met een hart. (foto: Huiskamer van Elst)

ELST - De volgende actie uit de koker van De Huiskamer van Elst is er één met interactie met de bezoekers. Wie mee wil doen wordt gevraagd om een favoriet recept op te zoeken en in te sturen. Dit kan op verschillende manieren: via e-mail, handgeschreven of mondeling, telefonisch doorgeven, dan wordt het genoteerd.


Het idee is ontstaan omdat er in gesprekken tussen vrijwilligers, die op dit moment telefonisch in contact staan met de bezoekers, vaak gesproken wordt over wat er gekookt gaat worden die dag. Soms worden er recepten uitgewisseld. Hoe leuk is het om gezamenlijk een receptenboek te gaan maken. Het zal een old-schoolkookboekje worden met een bonte verzameling van favoriete recepten van onze bezoekers en vrijwilligers, met illustraties van creatieve bezoekers.Van taart tot toetje, van pizza tot pasta, van zoet tot hartig, alles mag.

"We willen het kookboek in oktober presenteren tijdens ons 2,5 jarig jubileum als De Huiskamer van Elst. Schrijverij Mooi Mens uit Elst gaat het uitgeven. Mocht u ook een bijdrage willen leveren, op welke manier dan ook, laat het ons dan weten. Op deze manier blijven we verbonden en verbinden we nog meer. E-mailen kan naar info@huiskamervanelst.nl of bel naar Hester van Aalst, 06 12465542. Meer informatie is te lezen op www.huiskamervanelst.nl.

DierengeluidenPimpelmees

Jonge pimpelmezen.

HETEREN - Koolmees en Pimpelmees hebben het moeilijk. Ze kunnen niet echt goede nestplaatsen vinden terwijl we ze hard nodig hebben voor het bestrijden van insecten, vooral de akelige eikenprocessierups is voor de mees een ware lekkernij.


Wij kunnen de mezen helpen door nestkastjes op te hangen. Deze nestkasten moeten dan wel de goede afmetingen hebben en natuurlijk ook de juiste maat vlieggat. Vorig jaar in de grote vakantie heeft mijn kleinzoon bij fun for kids een pimpelmeeskastje gemaak. Hij vond dat superleuk om te doen en heeft gevraagd het kastje op te hangen.

De plek om zo’n kastje op te hangen moet net zo zorgvuldig gekozen worden als het maken van het kastje zelf. De regen moet niet in het vlieggat naar binnen kunnen en het kastje moet ook niet in de volle zon hangen, want dan worden de jongen gekookt als de zon schijnt. Dus op het noorden onder de overstek van de veranda leek een goede plek.

En ja hoor, na een inspectie vond een paardje pimpelmezen dit een aanvaardbaar alternatief voor een natuurlijke nestplaats. We zien eerst het mannetje regelmatig voer voor het broedende vrouwtje brengen en een paar weken later vliegen man en vrouw regelmatig af en aan om de jongen van eten te voorzien. Na zo’n drie weken van harde arbeid vliegen de jongen uit. Maar ook dan is de zorg nog iet afgelopen. Het gezin blijft dan een dag of twee bij elkaar en dan wordt er ook nog driftig gevoerd.

Verleden week zag ik zo’n gezin. Vijf jonge vogeltjes en twee grote. De groten lieten de jongen zien hoe en waar de ze insecten kunnen vangen en als ze dat kunnen dan kunnen gaat het gezin uit elkaar.

- -

DOORNENBURG - Ondanks dat we nog midden in een onzekere tijd zitten, is het duivensport seizoen 2020 met enige vertraging voorzichtig van start gegaan. Omdat het voor het welzijn van de duiven van belang is dat ze zichzelf kunnen blijven trainen en zo het oriëntatievermogen van de duiven gewaardborgd blijft. Dit alles volgens strikte richtlijnen en corona maatregelen.

Zoals de overheid heeft beslist mogen er geen officiële wedstrijden worden gehouden met 'punten' en 'kampioenschappen'. Daarom is er wekelijks alleen sprake van een overzicht van 'vluchtverloop, zodat de liefhebbers onderling wel kunnen zien hoe het met de algemene conditie van onze gevleugelde vrienden staat.

De eerste vlucht is gehouden vanuit Budel (74 km) ; ze werden gelost op zaterdag 23 mei om half 12.
Door de vrij harde wind waren de eerste in iets meer dan drie kwartier weer thuis.

Aankomstlijst EDV Doornenburg:
Nissen & Vermaas 36 mee 1, 7, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 30, 38, 39, 65, 66
P.C. Engelen 30 mee 2, 5, 44, 58, 61, 67
W. Geurtz & Zn 28 mee 3, 14, 15, 33, 34, 43, 46, 47, 48, 49, 50, 70
J. Pauwelsen 23 mee 4, 11, 17, 20
J. Buijs 36 mee 6, 31, 41, 42, 45, 52, 56, 68, 69
H. van Hal 26 mee 8, 10, 13, 16, 18, 19, 26, 37, 40, 62, 63, 64, 74.
G. Peters 16 mee 9, 12, 35, 36, 71
v. Olderen & Meuwsen 50 mee 28, 29, 32, 51, 53, 54, 55, 57, 59, 60
J.J. v.d. Scheur 8 mee 72, 73, 75