niet de juiste De Liemers

28 september 2018

niet de juiste De Liemers 28 september 2018


Win een cheque voor de vereniging

LIEMERS - Ben je trots op de Liemers en draag je dat gevoel graag uit? Dan kun je een cheque winnen voor jouw vereniging. De Liemers Helemaal Goed daagt verenigingen uit creatief te zijn met haar beeldmerk, de bekende rode smiley.


Veel mensen zijn trots op de stad of het dorp waar ze wonen. De bossen van Montferland, het water in Giesbeek, Lathum, de kade op het Gelders Eiland, de schuttersfeesten in de dorpen, het dijkenlandschap in Westervoort en de levendigheid in de kernen Duiven en Zevenaar.

We genieten van de Liemers. Veel verenigingen en instellingen maken gebruik van het Liemerse beeldmerk. Met het logo van De Liemers Helemaal Goed dragen we de trots voor onze regio een beetje uit.

Verenigingen die creatief gebruik maken van het logo belonen we twee keer per jaar met een mooi geldbedrag. Je logo op de website, op een toegangskaart, op een groot doek of in een boekwerk. Alles is mogelijk. De vereniging die dit op de meest creatieve wijze doet, maakt zelfs kans op een 250 euro voor de clubkas. Vraag het logo aan en laat ons meegenieten hoe jij ons logo gebruikt. Wie weet staan we binnenkort bij jou op de stoep met een mooi geldbedrag.

De campagne 'de Liemers, helemaal goed' is een initiatief van de Liemerse gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar met als doel meer bekendheid te geven aan alles wat de Liemers te bieden heeft. Het projectteam dat de Liemers van binnenuit op de kaart wil zetten, bestaat uit Pablo van Dick, Pascal Lindeman en Sjoerd Geurts.

SONY DSC

Ik hou al van schrijven sinds ik twaalf was. Korte verhalen, artikeltjes, zelfs hele romans! Schrijven is echt mijn passie, iets waarin ik me constant probeer te verbeteren, en de Liemers Helemaal Goed Courant biedt me de kans om deze passie te ontwikkelen, op meerdere vlakken. Om een goed artikel neer te zetten, moet je veel verschillende dingen doen: interviews houden, een artikel opbouwen en schrijven, feedback ontvangen en verwerken, en door dit veel en vaak te doen leer je ontzettend veel. Wat ik zelf eigenlijk echt gek vind, is hoeveel ik heb aan wat ik leer bij de krant voor mijn fictieverhalen. Dit lijken twee compleet verschillende dingen, maar stiekem zijn er toch veel overeenkomsten.

De Liemers Helemaal Goed Courant zelf is de enige krant die ik echt lees. De meeste krantenberichten bestaan over het algemeen vooral uit slecht, mondiaal nieuws, en de Liemers Helemaal Goed Courant brengt lokaal, positief nieuws wat het voor mij veel leuker maakt om te lezen, en om aan deel te nemen. Natuurlijk is het altijd weer hard werken om de krant gevuld te krijgen, maar als het eindresultaat dan op de deurmat ligt, word je hartstikke blij!

Maar wat misschien wel nog leuker is, is het horen van alle positieve reacties, hoe enthousiast mensen worden van het lezen van al deze positieve nieuwsberichten. Dat maakt al het harde werk de moeite waard.

Lara Nijhof

Westervoortse straatkermis een diep gewortelde dorpstraditie

WESTERVOORT - De nieuwe Stichting Kermis Westervoort (SKW) is dit jaar gestart met de voorbereiding en organisatie van de straatkermis van Westervoort.

De Westervoortse kermis die dit jaar gehouden wordt van zaterdag 6 tot en met dinsdag 9 oktober, is een niet weg te denken diep gewortelde dorpstraditie in het IJsseldorp. Het meerdaagse feest dateert al van voor 1903. Toen stonden er in de Dorpstraat onder meer een stoomdraaimolen, twee gebakskramen, een toekomstvoorspeller, zes slagmachines en een schiettent.

Uniek is de nostalgische langgerekte straatkermis die in de hele Dorpstraat is opgesteld. Een lust voor het oog waar menig romanticus zijn of haar hart mag ophalen. Jong en oud kunnen er heerlijk slenteren en flaneren. Het is ook de kermis waar iedereen met plezier een extra rondje in de attracties kan maken door de aantrekkelijke tariefstellingen. Jaarlijks trekt de straatkermis veel bezoekers uit de Liemers en de regio Arnhem.

Ook dit jaar zullen er van zaterdag 6 tot en met dinsdag 9 oktober weer vele leuke attracties te zien zijn, waarvan er sommigen al decennia staan zoals de historische draaimolen van Saedt en Hollandsche gebakkraam van Meurs. Naast de straatkermis staan de zalencentra Wieleman en Maksim bol van gezelligheid.

'Een plek om te herinneren' Monument voor ongedoopt gestorven kinderen onthuld

De onthulling van het monument. Foto: Eva Peters

DUIVEN - Duiven is met een monument ter nagedachtenis aan ongedoopt gestorven kinderen op het kerkhof van de H. Remigius kerk, een prachtige plek rijker. Een plek om stil te staan, te bidden en te herinneren.

Een kerkhof is van oudsher een rustoord voor alle dierbaren die ons noodlottig verlaten hebben, een plek waar verdriet geuit kan worden en een stukje grond waar nabestaanden hun herinneringen kunnen delen. Helaas is dit niet altijd een vanzelfsprekendheid geweest in tijden waarin geacht werd dat ongedoopte kinderen geen plaats hadden op de gewijde, kerkelijke grond volgens de katholieke leer van voor 1980. Tot op heden hebben deze, vaak ook doodgeboren kinderen, volgens de burgerlijke wet, nooit bestaan. Enkele hoveniers trokken zich het lot aan van deze kinderen en hun rouwende ouders en namen na de heropening van het H. Remigius kerkhof, die gewijd is aan de gelijknamige Duivense Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap, het initiatief om een herdenkingsplek in te richten. Het idee was om een monument op te richten ter nagedachtenis aan de ongedoopt gestorven kinderen, iets dat bij verschillende kerkhoven in het land al vorm heeft gekregen. Christa Lichtenberg en haar man Fons, ex-burgemeester van Duiven, zijn betrokken leden van de geloofsgemeenschap. Zij kregen de eer om een idee voor het monument aan te dragen namens de hoveniers. Voor Christa was dit een bijzondere taak.

Vervolg op pagina 9

De achttienjarigen Remo, John, Manon, Mylou en de één jaar oudere Bob studeren allemaal in Nijmegen. Maar op vrijdag hebben ze allemaal de behoefte om terug te keren naar 'hun' Zevenaar voor een stapavondje. Foto: Jairo in der Beeck

Door de redactie

Door onze redactie

Oma Nel en kleindochter Demy

doen mee aan kookfestijn

Zenab Alres: 'Heb respect

voor de medemens'

Wielrenner Wouter van de Weerdhof wil het profmilieu in

Vr 28 september

Rasti Rostelli aanvang 20.00 uur

Entree: https://rastirostelli.nl/product/actiekaart/

www.rastirostelli.nl/

Za 29 september

Militariabeurs aanvang 10.00 uur

info: www.militariaplaza.nl

Zo 30 september

Duiven: Duuve te Gek vanaf 12.00 uur

Centrum Duiven

Wo 3 oktober

Lezing Joshua Zwaan aanvang 20.00 uur

Gratis Toegang

Do 4 oktober

Filmhuis aanvang 20.00 uur

Entree € 4,-

Za 6 oktober

Ogtoberfest aanvang 20.30 uur

Entree € 5,- (leden OG gratis)

Zo 7 oktober

Indisch Dansmatinee van 13.00 – 18.30 uur

Entree € 12,50 (bij reservering € 10,-

Wo 10 oktober

Lezing acupunctuur aanvang 20.00 uur

Entree € 4,-

Wo 10 oktober

Meezingcafé Aanvang 20.00 uur

Gratis entree

Do 11 oktober

Filmhuis Aanvang 20.00 uur

Entree € 4,-

Do 11 oktober

Gala Helden seksueel misbruik Awards Info en aanmelden via:

hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl

Vr 12 oktober

Cul's cabaret: Roovers en Van Leeuwen / Victor Luis van Es

Aanvang 20.15 uur

Entree € 15,-

(www.deogtent/kaartverkoop)

Ogtoberfest

Bijna Oktober! Tijd voor de Oktoberfesten, en natuurlijk ook in Duiven. Op zaterdag 6 oktober zal in de OGtent voor de 4e keer het OGtoberfest plaatsvinden. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Rosentaler en DJ Jeremy ("de zingende ober"). Uiteraard zal het boomstamzagen niet ontbreken. Sinds de 1e editie van ons OGtoberfest is er nog steeds animo voor deze wedstrijd. Wacht daarom niet te lang met de aanmelding, tijdens deze avond, van jouw dames- of herengroep. Dit jaar hebben we eigen nieuwe zagen, gesponsord door Veldman Fourage & Veldman Makelaardij. Afgelopen jaren is het aantal mensen wat gekleed ging in Dirndl of Lederhose al toegenomen, laten we hopen dat deze trend zich voortzet. Vanaf 20.30 zullen de pullen geheven worden (zaal open 20.00 uur). Voor de inwendige mens is Schipper Vlees & BBQ in de zaal aanwezig. Dit alles moet weer zorgen voor een authentiek Bierfeest. Kaarten á € 7,50 en zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Café Bij de Buren en Present Art. Voor de leden van schutterij Onderling Genoegen gratis toegang op vertoon van de schutterskaart. Mocht u een tafel (beperkt aantal) willen reserveren kan dit voor 1 oktober via secretariaat@ogduiven.nl

Woensdag 3 oktober - 20.00 uur

LEZING BRUNA

Lezing i.s.m. de bibliotheek en Bruna door Josha Zwaan

Gratis toegang

Donderdag 4 oktober 20.00 uur

50/50

Amerikaanse tragikomische film over een 27-jarige man met kanker die besluit te beginnen aan chemotherapie en te vechten voor zijn leven. Met de hulp van zijn beste vriend, zijn moeder en de jonge therapeute van het kankercentrum leert hij wat en wie de belangrijkste dingen in zijn leven zijn.

(vanaf 12 jaar, 100 minuten, Engels gesproken)

Woensdag 10 oktober - 20.00 uur

JAPANSE ACUPUNCTUUR

Lezing i.s.m. de bibliotheek door Alexej Pevzniz

Toegang €4

Donderdag 11 oktober - 20.00 uur

LOVING VINCENT

In deze volledig geschilderde animatiefilm wordt in flashbacks het leven van Van Gogh geschetst, met name de periode waarin hij in Frankrijk woonde. Kreeg een Oscar-nominatie en won 18 internationale filmprijzen.

(vanaf 9 jaar, 95 minuten, Engels gesproken)

Roovers & van Leeuwen: Stille Strijd

Foto: Susanne Middelberg

Leun vooral niet te snel achterover, want één ding weet je bij deze heren zeker: je kunt nergens van op aan. Meeuw Roovers en Robert van Leeuwen bouwen op om af te breken en niemand weet precies waar de ene sketch begint en waar de andere ophoudt. Zelfs zij niet. Als cabaret duo dagen ze elkaar en hun publiek uit in een achtbaanrit vol absurditeit en keiharde schakels waarin verschillende werelden samen lijken te komen en alles opeens aan de hand kan zijn.

Vanaf 2018 speelt Victor met zijn voorstelling "Stille Strijd" door Nederland in de theaters.

Een openhartig verhaal over afkomst, ambities, angsten en dromen. Van klein naar groot analyseert Victor het leven, maar vooral ook zichzelf. Wat maakt hem wie hij is en hoe zal hij zich ontwikkelen? Geïnspireerd door Amerikaanse stand-up comedy en opgevoed met Nederlands cabaret is Victor een boeiende verteller met harde humor.

Kersten-dynastie

Er zit altijd een golfbeweging in ons oproepkrachtenbestand. Er werken veel studenten. Ze komen vaak binnen als leerling van het Candea College of eerstejaars student en na vier á vijf jaar zijn ze klaar en gaan dan 'echt' werken. Op een of andere manier zit daar een bepaalde cadans in. Nu ook zwaait er weer een stel af.

Wat nu opviel is het dat we o.a. afscheid nemen van Maud Kersten en Joost kersten. Broer en zus. Bijna de laatste Kerstens die ons 'verlaten'. Jose kersten, Roel Kersten, Rik Kersten en Anne kersten gingen hen voor. We hebben nog één Kersten over. De Laatste der Mohikanen van de Kerstens. Lex Kersten, die laten we nooit gaan. Die stoppen we in een doosje en die gaan we bewaren. Dank aan al die Kerstens die veel voor DE OGTENT hebben betekend.

CHRIS VAN DE VEN

Meezingcafé start weer 10 oktober.

Het Meezingcafé in De Ogtent start het dertiende seizoen op woensdagavond 10 oktober om 20.00 uur.

Een keer per maand, van oktober t/m mei, is iedereen van harte welkom om lekker mee te zingen in een ongedwongen sfeer. De begeleiding wordt verzorgd door Wim Lamers op piano, Theo Nass op percussie, Jacques Vermeer als "voorzanger" en Louis Roes als "Liedjesober" (hij verzamelt de liedwensen van het publiek). Liedboeken zijn aanwezig. Van Hazes tot Abba en van Beatles tot Duitse schlagers. De afgelopen twaalf jaar zat het altijd gezellig vol. Een mooie gelegenheid ook om anderen te ontmoeten en af te spreken voor een volgende keer. Er wordt dan ook veel gelachen. Denk nou niet, "ik kan toch niet zingen". Hoeft ook niet. Meedoen en meezingen, daar gaat het om! Gewoon een plezierig avondje uit. En het is nog gratis ook.

Louis Roes.

06 1692 1866

NR. 180 | 28 SEPTEMBER 2018

Filmhuis Bij Bert

3 / 12

Een verjaardagsfeestje voor ieder kind Antonie van Dam: 'Ik hou heel erg van humor, onderbroekenlol'

Verrassend kleurrijk, Antonie van Dam en haar auto. Foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

ZEVENAAR - Een leuk verjaardagsfeestje is de droom van ieder kind, maar niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om zo'n feestje te kunnen geven. Daar brengt Antonie van Dam, ook wel bekend als Toontje Clowntje, verandering in. Wie een feestje wil geven, is bij haar aan het goede adres.

"Als ik gevraagd word voor een feestje zeg ik nooit 'nee'. Ik trek een pak uit de kast, zet mijn rode neus op en zit gelijk in mijn rol. Als ik ergens binnenkom, probeer ik het zo snel mogelijk lekker gezellig te maken. Ik hou heel erg van humor, onderbroekenlol. Soms best kinderachtig, maar iedereen vindt het hartstikke leuk!" zegt Antonie.

Krachtlokaal

Antonie liep al een tijd rond met het idee om feestjes te organiseren voor kinderen die het thuis niet breed hebben. Vorig jaar is Antonie begonnen met het realiseren van dat idee. Haar doelgroep bereikt ze met behulp van Krachtlokaal. Krachtlokaal is een organisatie die mensen met goede ideeën voor Zevenaar en omstreken met raad en daad bijstaat.

De kinderfeestjes worden georganiseerd met gesloten portemonnee: eten, drinken, taart, cadeautjes, de zaal en Antonie voor de fun. Antonie organiseert het helemaal zelf en wordt daarbij geholpen door een aantal lieve mensen. Er is bijvoorbeeld iemand die taarten bakt en iemand die een cadeautje koopt. Er zijn twee locatiemogelijkheden waar de feestjes kunnen plaatsvinden: bij Caleidoz of bij 4All, beide in Zevenaar. "We verdienen er geen geld aan, het is puur voor de lol."

"Ik zou de kinderfeestjes die ik organiseer wel wat meer bekendheid willen geven", vertelt Antonie. "Vorig jaar heb ik zeven feestjes georganiseerd, maar ik zou het graag vaker willen doen. Ik vind dat ieder kind een feestje moet kunnen geven voor zijn of haar verjaardag. En ik weet dat een heleboel mensen dat niet kunnen betalen, daarvoor ben ik. Het hoeft allemaal niet heel groots te zijn, gewoon lekker knus met aandacht voor iedereen. Er is toch niets mooier om een hele dag in het middelpunt te staan en lekker lol te trappen?"

Confetty

Antonie noemt wat ze doet ook wel confetty-entertainment. "Omdat confetti alle kanten op waait en het heel kleurrijk is. Zo ben ik ook, van mij kun je van alles verwachten. Het is allemaal een hobby. Ik zie graag een glimlach op iemands gezicht en hoe mooi is het als ik daar zelf voor zorg? Ik hoef er niet rijk van te worden, ik vind het gewoon heel leuk om mensen te zien lachen en te merken dat ze een leuke tijd hebben."

Paashaas, clown, workshops, kerstvrouw, schminken en vooral heel veel feestjes geven, Antonie van Dam doet het allemaal! Als er particulieren of bedrijven zijn die graag een samenwerking aangaan of een bijdrage willen leveren aan de feesten en partijen, dan kunnen zij contact opnemen met Antonie van Dam, telefoon: 06-20399754 of bezoek haar website: www.confetty.nl

Liemers Kookfestijn: jong geleerd, oud gedaan Oma Nel en kleindochter Demy hebben zin in kookwedstrijd

Demy, Nel en Jarno: 'Wij gaan voor de winst!' Foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

GROESSEN - In de Groene Schuur in Groessen vindt op 8 oktober een opmerkelijke kookwedstrijd plaats. Tijdens het Kookfestijn de Liemers gaan vijf kookduo's - grootouder en kleinkind - de strijd met elkaar aan wie het lekkerste en gezondste hoofdgerecht kan maken met lokale producten. Chef-koks van een regionaal restaurant coachen de duo's.

Eén van de kookduo's die meedoet is oma Nel (69) en kleindochter Demy (12). Chef-kok Jarno van Villa Copera coacht de twee. Oma Nel: "Ik vind het super om een kookduo te vormen met mijn kleindochter Demy. We zien elkaar wel regelmatig, maar dan is het: 'hoi oma' en dan wordt er gespeeld of iets anders gedaan. Nu ben ik op een hele andere manier met mijn kleinkind bezig en leren we elkaar ook van een andere kant kennen." Ook kleindochter Demy is enthousiast: "Ik vind het ook erg leuk om dit met mijn oma te doen, omdat ik haar dan wat vaker zie en meer tijd doorbreng met haar alleen en dat vind ik gezellig. Ook wil ik later misschien kok worden, ik hou erg veel van koken. Daarom leek het mij zo leuk om hier aan mee te doen."

Proefkoken

Aan het Kookfestijn ging een grondige voorbereiding en veel proefkoken vooraf. "Begin september ontmoetten we onze mentorchef-kok voor het eerst", vertellen oma en kleindochter. "We bespraken wat ons te wachten staat en hoe we ons het beste kunnen voorbereiden op het kookfestijn." Alle kookduo's hebben ook een dag een excursie gehad naar verschillende voedselproducenten in de Liemers. "Twee weken daarna hadden we een afspraak om in de Groene Schuur te gaan snuffelen, dat was ook heel leuk en leerzaam," aldus oma Nel en Demy.

Trucjes van het koken

Mentor Jarno: "Zelf werk ik bij Villa Copera als kok in de keuken. Omdat deze keuken van alle gemakken voorzien is, oefenen we daar ook met koken. Ik vind het leuk om mee te doen, omdat ik mensen dan wat trucjes van het koken kan leren die ik zelf ook gebruik en heel handig vind. Het hele festijn draait om gezond eten en om de lokale producten wat populairder te maken. Ik ben groot voorstander van het gebruik van lokale producten. We gebruiken bijvoorbeeld de aardappelen uit Tolkamer en we werken samen met de molen in Zevenaar waar ze verschillende soorten bakmeel hebben. Zo proberen we overal lokale producten vandaan te halen."

In de Groene Schuur zijn vijf keukens waar de kookduo's op 8 oktober gaan koken. De duo's hebben negentig minuten de tijd om het gerecht klaar te maken. Het koken moeten ze helemaal zelf doen, maar daarbij mogen ze wel vijf minuten gecoacht worden door hun mentorkok. De kookduo's moeten daarna hun gerecht presenteren. Wat voor een producten ze allemaal hebben gebruikt en hoe ze het hebben klaargemaakt. Drie juryleden beoordelen daarna welk duo het beste en het lekkerste gerecht heeft gemaakt.

Foto: jan van den heuij

Nina Elbers

Foto: jan van den heuij

Nina Elbers

De dienstverplichting naar Duitsland

Uit getuigenissen van de oorlog

Aan het einde van 1942 werd de Duitse industrie in toenemende mate geconfronteerd met een gebrek aan arbeidskrachten. Op 22 maart 1942 wijzigde de bezetter de verordening 42/1941, zodat er een wettelijk basis werd gelegd voor de gedwongen uitzending van een onbeperkt aantal Nederlanders naar Duitsland, de Arbeidsinzet.

Ook in Didam werden mensen geworven voor de arbeidsinzet. Dit gebeurde via een bureau in Zevenaar dat hiertoe contact opnam met werkgevers en de gemeente. Er werden commissies ingesteld die onderzochten welke arbeiders gemist konden worden. Ook dwongen de Duitsers sommige mensen in Duitsland te gaan werken. Hiervoor werden eerst gedemobiliseerde Nederlandse militairen ingezet. In Didam betrof dat tien jonge mannen. Ze kregen van een Duitser een formulier met een gele streep erop. Zo moest Herman van Wessel samen met Willem Welling en Willem Menning naar Garsel in Duitsland. Bij een controle kon Herman Tinneveld niet zo'n formulier overleggen. Hij werd daarom als krijgsgevangene weggevoerd.

Een aantal mensen kwam niet opdagen, zo blijkt uit een brief van de 'Deutsche Dienstelle beim Arbeitsbüro Arnhem' van 8 mei 194. Het hoofd van de afdeling schreef aan de burgermeester van Didam [vertaald naar het Nederlands]:

"Omdat de hieronder vermelde mensen, ondanks mijn aan hen gerichte brief, tot nu toe niet op het arbeidsbureau zijn verschenen, verzoek ik u hen mee te delen, wat zij voor hun aanmelding nagelaten hebben. Mochten zij reeds vertrokken zijn dan verzoek ik u na te gaan wat de juiste adressen in Duitsland zijn. Het resultaat van uw bevindingen verzoek ik u aan de achterzijde van deze brief te vermelden.

Het Fries verzetsmuseum

Het Fries verzetsmuseum in Leeuwarden vertelt het verhaal van de bewoners van Friesland gedurende de periode 1940-1945. Van Friezen en niet-Friezen die op dat moment in de regio leefden.

Hierbij komen de persoonlijke verhalen van deze mensen dichter bij de bezoeker. Deze verhalen raken, confronteren en zetten aan het denken: mensen moesten in die tijd veelal zeer moeilijke keuzes maken. Het Fries verzetsmuseum probeert dit duidelijk te maken door het gebruik van een groot aantal ooggetuigenverslagen en de tentoonstelling van eigentijdse voorwerpen. Zo kan de bezoeker het verhaal volgen van een paar schoenen die van een Amerikaanse piloot, via een Duitse soldaat, bij een Joodse onderduiker terecht zijn gekomen. Hiermee probeert het museum aan te geven dat het klassieke zwart-wit denken in goed of fout veelal geen recht doet aan de werkelijkheid.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de tentoonstelling 'De overval'. Deze expositie neemt de bezoeker mee in een van de spectaculairste en gewaagde verzetsdaden van de Tweede Wereldoorlog: de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden. Op 8 december 1944 werd deze plaats door het gewapend verzet aangevallen. Binnen een half uur konden 51 verzetsstrijders worden bevrijd. De tentoonstelling laat deze operatie zien vanuit de perspectieven van verschillende betrokkenen en gaat dieper in op de dilemma's die naar voren komen bij een dergelijke actie.

Het museum is gevestigd op de tweede verdieping van het Fries museum in Leeuwarden en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Een regulier toegangskaartje kost € 13. Houders van de museumjaarkaart krijgen gratis toegang.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Archief HOPE XXL: Op weg naar....

Op weg naar het Lagerhuis: debatteren, debatteren en nog eens debatteren

In 2019 start weer 'Op weg naar het Lagerhuis'. 2500 jongeren van tweehonderd scholen doen mee aan deze grootste debatwedstrijd van Nederland, die mede wordt georganiseerd door HOPE XXL.

We gaan langs alle provinciehoofdsteden en in die betreffende provinciehuizen wordt dan gestreden om een plaatst in de finale die door BNNVARA wordt uitgezonden. Vijftien keer gaan we daarvoor het land in. Gelderland, Noord- en Zuid-Holland zelfs twee dagen achtereen. Daar past het niet in een dag. De provinciehuizen verschillen zeer. In Limburg spreken ze van het Gouvernement en daar heet de Commissaris van de Koning dan ook Gouverneur. In Utrecht is het een bankgebouw met weinig sfeer. Gelderland is, zeker na de verbouwing, een prima plek, maar het liefst gaan we naar Groningen. Niet omdat we dan al om vijf uur 's morgens in de vrachtauto stappen met al het gerei dat om tien uur opgebouwd moet zijn in de statenzaal en debatruimtes, maar om het hoge niveau van de wedstrijden en…het is er echt Oudhollands prachtig. Een schitterend gebouw midden in de stad Groningen. Op de voorgrond is de witte kruin te zien van Max van der Berg, toenmalig Commissaris van de Koningin Groningen en steevast aanwezig bij de finale. In het midden de uit Westervoort afkomstige Frits Bloemberg. Samen met zijn bedrijf Het Debatbureau, partner in de organisatie. Hij is de hele dag de spreekstalmeester van dienst en leidt het finaledebat.Ze wonnen in die ze jaar dat wij het organiseren twee keer de landelijke finale: het Preadinius College is altijd ijzersterk. Twee docenten Nederlands begeleiden de jongeren daar op 'afstand'. Die leerlingen pakken zelf de draad op en weten bijna altijd tot de laatste vier door te dringen.We denken dat ze zo hoog scoren, mede door die prachtige ruimtes in het provinciehuis van het Hoge Noorden. Dat daar een stimulerende werking van uitgaat......Er gaat niets boven Groningen.

Filmmorgen 'Ooy door de eeuwen heen'

OOY-ZEVENAAR - De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar houdt zondagmorgen 7 oktober een filmmorgen over Ooy en zijn bewoners in het schuttersgebouw van EMM aan de Slenterweg 2.

De film is samengesteld met filmbeelden uit 1950, 1963 en 1994 waaronder tot nu toe onbekend filmmateriaal. Een onderdeel daarin is het optreden van André Rieu in 1994 tijdens het 100-jarig bestaan van schutterij EMM. In de film zijn een aantal opnames verwerkt die gemaakt zijn door wijlen Jan Kruitwagen.Dorpskenner Mars Teunissen heeft de film ingesproken. TV Radio Mozaiek zorgde voor de samenstelling. De film duurt ruim een uur, halverwege is een pauze opgenomen.

In het programma is ruimte opgenomen voor een voorpresentatie van het boek "Ooy door de eeuwen heen". De presentatie van het boek, dat ongeveer 400 bladzijden telt, is op 25 november eveneens in schuttersgebouw van EMM. Mars Teunissen en Herman Teunissen vertellen in deze voorpresentatie over de inhoud van het boek en over de totstandkoming er van.
"Leven in de Liemers" heeft met haar bijdrage de uitgifte mede mogelijk gemaakt. Voor de fotoherkenning in de pauze en na afloop zijn in de zaal oude foto's opgehangen uit de archieven van de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar en schutterij EMM. Ook hangen er foto's uit de filmbeelden voor fotoherkenning.Enkele Ooyse verenigingen zijn met een informatiestand aanwezig. In de pauze en na afloop kunnen belangstellenden het boek bij de stand van de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar bestellen. De prijs is € 19,95, te betalen bij ontvangst van het boek.
De film is na afloop van de presentatie voor € 5 op DVD te koop. De aanvang van de filmmorgen is 10.30 uur, de zaal is om 10.00 uur open. De toegang is vrij.

Sylvain Thöni

Door de redactie

5 / 12

'Heb respect voor de medemens' Zenab Alres hoopt met haar boodschap bij te dragen aan een betere wereld

"Ik wil de hele wereld rondgaan om iets goeds te doen". Foto: Nynke Kooy

DIDAM - Op je elfde je thuisland moeten verlaten omdat het daar niet meer veilig is. Met je familie vertrekken naar een ander land in de hoop dat het daar veilig is. Dat is wat Zenab Alres (16) in 2013 gebeurde. Ze ontvluchtte Syrië met haar vader, moeder en twee broers. Via Algerije kwam ze eind 2014 in Nederland aan. Haar doel: mensen inspireren om elkaar lief te hebben en respect te hebben voor de medemens.

Alles achterlaten en naar een ander land vluchten is niet makkelijk. Zeker niet als ze in dat nieuwe land een compleet andere taal spreken die in niks op het Arabisch en Syrisch lijkt. Maar tijdens het gesprek met Zenab wordt al duidelijk dat ze taal heel goed beheerst. "Je moet de taal echt willen leren. Ik wilde dat heel graag. Hierdoor ging het wat sneller dan bij anderen." Maar toch voelde het niet echt alsof ze zich hier aan moest passen. "Ik voel me gewoon alsof ik in mijn land ben. Ik heb niet echt het idee dat er meerdere landen zijn. Niet Syrië en Nederland. We hebben een wereld en ik ben nu op een stukje daarvan. Het voelt dus alsof ik nog gewoon in mijn eigen land ben, maar dan met andere mensen en een andere cultuur. Dat was eerst wel lastig, maar daar ben ik nu wel aan gewend."

"De toekomst van de jongeren is de toekomst van de hele wereld." Foto: Nynke Kooy

Vooroordelen

Maar, helemaal probleemloos is het niet gegaan. Er bestaan genoeg vooroordelen over vluchtelingen en moslims. "Dat was in het begin lastig. Mensen zien je op straat en zien de hoofddoek. De opmerkingen daarover deden eerst wel pijn, maar na verloop van tijd leer je die te negeren en doet het minder met je. Ze kennen mij niet, ze weten niet wat ik doe, wat ik gedaan heb en wat ik meegemaakt heb. En daarnaast hoor ik ook genoeg mooie dingen."

School

Op school was het ook niet altijd even makkelijk. Toen Zenab naar Nederland kwam moest ze eerst de taal leren. Zodra ze die onder de knie had ging ze naar het Liemers College. Hier begon ze op het basisberoepsonderwijs. "De mensen daar zagen mij alleen maar als moslim. Ze werden een beetje bang, bleven bij mij weg en praatten niet met me. In dat jaar heb ik er heel hard voor gewerkt om naar mijn echte niveau, mavo, te kunnen gaan. Dat is gelukt en daar voelt het ook heel anders. Mensen begrijpen mijn situatie en vragen waarom ik hier gekomen ben. Dan vertel ik ze dat het in mijn land oorlog is en merk ik dat ze meevoelen."

Boodschap

Een belangrijk doel voor Zenab is het overbrengen van haar boodschap: heb respect voor elkaar en heb elkaar lief. Maar hoe breng je die boodschap over in een land waar het zo goed gaat? "Het is zo belangrijk dat je elkaar goed behandelt. Ik werd eerst ook gemeden. Klasgenoten kenden mij niet en dachten 'we blijven bij haar weg'. Maar als ik ze begroet en help als zij hulp nodig hebben dan zie je het verschil. Wat ik graag zou willen is dat we naar een punt gaan waar iedereen aan elkaar denkt. Dat we ook denken aan de mensen die het minder goed hebben en dat iedereen zijn leven in de toekomst een acht als rapportcijfer kan geven. Maar om je leven die acht te kunnen geven moeten mensen wel weten wat er in de wereld speelt. Alleen op die manier kunnen ze op andere plekken helpen. Er zijn veel mensen, vooral jongeren, die dat niet weten. Die denken dat ik naar Nederland ben gekomen voor de gezelligheid. Zij weten niet dat het oorlog is in Syrië. Het is belangrijk dat informatie of nieuws via school of een andere plek overgebracht wordt. Jongeren moeten weten wat er in de wereld gebeurt. Zij vormen de toekomst van de wereld."

Rol van het verleden

Zenab heeft zelf op de harde manier geleerd hoe de wereld in elkaar zit. Geen nieuwszender of school die vertelt hoe slecht het in sommige delen van de wereld gaat. Ze heeft alles met eigen ogen gezien toen de oorlog begon in Syrië. "Je ziet dat huizen kapot gaan en onschuldige mensen dood gaan: kinderen, vrouwen en ouderen. En dat allemaal door een baas van een land die alleen de macht wil. Die het niks kan schelen wat er met zijn bevolking gebeurt. Toen ik dat zag dacht ik: 'de wereld is zoveel moeilijker dan ik altijd dacht. Maar, hoe moeilijker je het hebt, hoe sterker je wordt." Die ervaring wil ze omzetten in iets positiefs. "De toekomst van de jongeren is de toekomst van de hele wereld. Ik ben door mijn ervaring al snel volwassen geworden, maar die ervaring wil ik ook doorgeven aan anderen. Ik hoop dat ook zij de wereld dan een beetje van hun aandacht geven. We zijn allemaal op de wereld gekomen om het beter te maken."

Geloof

Ook het geloof speelt voor Zenab een grote rol. "Ik voel niet dat het geloof iets is wat je kan kiezen. Het geloof is iets wat in je hart zit en daar doe je iets mee. Als je leest waarom een geloof bestaat dan is dat om jou de weg te laten zien. Natuurlijk lees ik niet elke dag wat ik nu moet doen, maar het is iets in je hart. Ik heb veel geleerd van mijn geloof, onder andere dat je goed moet zijn voor andere mensen. Maar bijvoorbeeld ook dat ik goed moet zijn voor mijn lichaam." Maar het geloof is niet wat ervoor zorgt dat mensen goed of slecht handelen. "Je hebt ook genoeg gelovige mensen die slechte mensen zijn. Zij kunnen dan wel hetzelfde geloof hebben als ik, maar ze zijn anders. Mensen hebben nog steeds zelf hersenen. Ook bij andere geloven heb je mensen die slecht zijn. Maar als je naar het geloof zelf kijkt, of dat nou de islam, het christendom of het jodendom is, je kunt ervan leren."

Toekomst

Ook voor de toekomst heeft Zenab nog genoeg dromen. De grootste? De wereld verbeteren. Maar ook verder studeren en mensen in arme landen helpen staan op het lijstje. "Mijn droom is om kinderen in Afrika of andere arme landen te helpen, omdat die kinderen geen toekomst hebben. Zij leren niet. Mensen gaan daar dood omdat ze geen eten hebben. Dat is echt ongelofelijk. De wereld is zo groot en ik ben er onderdeel van. Ik voel dus een soort verantwoordelijkheid."En of ze ooit nog terug zou willen gaan naar Syrië? "Ja, zeker. Ik zou daar heen willen om te helpen met het opbouwen van het land. Mensen hebben daar scholen nodig. Misschien kan ik helpen om die scholen te bouwen. Maar waar ik wil wonen weet ik niet. Ik wil de hele wereld rondgaan om iets goeds te doen. Mijn doel is dus: goed leren en een goede opleiding krijgen waarmee ik mensen kan helpen. Ik ga geen land kiezen waarvan ik denk dat die goed is voor mij. Nee, de wereld is goed voor mij."

De kunst van kinderkunst

ZEVENAAR - Er zijn boekhandels, bakkers, bioscopen en talloze andere bedrijven die beginnen met de letter 'B', om nog maar te zwijgen over de andere letters van het alfabet. Daar bovenop herbergt de Liemers ook een hoop basisscholen vol leerlingen die barsten van de ideeën en talenten. Anne-Marie van de Pol en Ilona Derksen steken de handen uit de mouwen om deze ondernemers, kunstenaars en kinderen samen met elkaar aan de slag te krijgen. Uit de kunst, werkelijk waar.

Onderwijs en cultuur sloegen eerder de handen in één toen Ilona en Anne-Marie, ieder vanuit een eigen vakgebied, besloten samen te werken aan een project om kinderen kunstzinnig bezig te laten gaan met het maken van… nou ja, kinderkunst. Na afloop van dit tamelijk succesvolle project werden de werken tentoongesteld in het oude gemeentehuis van Zevenaar en die prestatie smaakte naar meer. "Creatief denken is de toekomst in meer dan alleen een tekening; je hebt het nodig op school, op je werk, noem het maar op," legt Derksen uit. "Bovendien is de grote beloning dat je kinderen vooruit ziet gaan in hun zelfvertrouwen, je ziet ze echt stralen", voegt Van de Pol daar aan toe.

Kinderkunstmuseum

Nu de kunst is afgekeken van een eerder project, willen Anne-Marie en Derksen verder door het 'kinderkunstmuseum' op te richten: een stichting met als doel om projecten te organiseren om samen met de basisscholen, kunstenaars en ondernemers in de Liemers te produceren en te presenteren. In samenwerking met het Cultuur- en Erfgoedpact van Leven in de Liemers, zal deze stichting zich bezighouden met het cultureel ontwikkelen van onze regio, waarbij de eerste van vele projecten zijn thuis zal vinden in Zevenaar.

Lokale kunstenaars

Door een klas te koppelen aan zowel een kunstenaar als aan een ondernemer, willen Anne-Marie en Ilona de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen beklemtonen met hun vorm van 'kunsteducatie'. Lokale kunstenaars zijn vrij om de lessen in te richten naar hun eigen voorkeur en discipline door zelf, in het thema van de bijhorende ondernemer, een opdracht uit te werken. In het geval van de eerder genoemde bakker, zou zo'n opdracht dan het maken van een groot brood bestaande uit verschillende materialen kunnen zijn. Hoe dan ook zullen zowel de kinderen als de kunstenaars geprikkeld worden om het beste uit zichzelf naar voren te halen tijdens de twee lessen die elke klas krijgt om hieraan te werken. Met deze lessen hopen Ilona en Anne-Marie om, naast de leerlingen, ook de leraren zover te krijgen om het stokje van ze over te nemen en de kinderen op een diepere manier bezig te laten zijn met kunst.

Wandelroute

Nadat de opdrachten zijn voltooid en de kwast, tegen beter weten in, weer smerig in de pot is terug is gestoken en hierdoor onbruikbaar is geworden, is het tijd om het eindresultaat te presenteren. Hier komen de ondernemers in beeld, want zij stellen hun winkeletalages vrij om de werken van de kinderen in te huisvesten tijdens het Zevenaarse festival 'SevenArt". Een wandelroute zal zich vormen langs de winkels zodat de stad wordt omgetoverd tot een heus kinderkunstmuseum. Daarnaast hopen Anne-Marie en Ilona ook op een hoop persoonlijke overwinningen voor de kinderen die hebben geleerd van de kunstenaars hebben geleerd om anders tegen dingen aan te kijken. "Creativiteit, Kritisch denken, Samenwerken, Ondernemerschap." Zo luiden de woorden die stichting Kinderkunstmuseum hoog in het vaandel heeft.

28 sept Theater Zevenaar De Hooge Bongert 3 20:15 uur / €10

Theater: Kijk naar Mij - gaat over een dansmarathon, waarbij de deelnemers de grenzen opzoeken van het menselijke. Alle leeftijden.

29 sept rondleiding Didam Martinus Molen 9:30 tot 16:00 uur / Gratis

Open dag met rondleiding (zoals elke zaterdag)

29 sept Duiven Remigiusplein (HOP) 14:00 - 17:00 uur

Zeskamp Vitality Sports: Zaterdag 29 september organiseert Vitality Sports een zeskamp op het Remigiusplein. Wil jij met jouw team strijden om het beste team van de Liemers te worden? Bedenk een leuke teamnaam en maak een gezellig team van 6 tot 9 personen om deze uitdaging aan te gaan!

29 en 30 sept schuttersfeest Ooy Schuttersgebouw / gratis

Paul Backbier verzorgt de feestmuziek, muziekvereniging Crescendo de muzikale begeleiding tijdens de optochten, zie verder: http://www.schutterijemm.nl

30 sept Duuve te gek Centrum Duiven 12:00 tot 17:00 uur / gratis

Markt en Braderie met o.a. kunstenaars, sportverenigingen en straatartiesten zullen zich presenteren aan het publiek. Tevens zijn er diverse muzikale optredens.

1 okt Landelijk: Dag van de ouderen

Voorbeeld: Het Hooge Bongertkoor samen met het Senioren Orkest Liemers een uitvoering in het Musiater. Aanvang 14:00 uur. Beide verenigingen doen dingen apart maar ook enkele stukken samen.

6 okt Groessen De Waay vanaf 11:00 uur

Deze dag wordt de herinrichting van het gebied van de Waay als knooppunt van vele wandel-, fiets- en ruiterpaden feestelijk in gebruik genomen.

6 okt Zevenaar Dansavond De Griethse Poort 20:00 uur / €8,--

Er worden al jarenlang op een aantal zaterdagavonden in het jaar dansavonden met live muziek georganiseerd. Met iedere keer een andere band. Deze keer speelt voor u Orkest Sunshine boys.

6 okt Modeshow Zevenaar Steenhuizen 6 vanaf 12.00 uur

Er vindt in het gebouw van Caleidoz een hergebruikmarkt en modeshow plaats van de tweedehandswinkel Nandri.

14.00-17.00 uur kerkje Aerdt expositie / gratis

In dit kerkje is een expositie te bezichtigen van Leo Gerritsen en Els Lemkes. Van Leo Gerritsen zijn er vogelhuizen in cortenstaal en van Els Lemkes gradiek in linnen.

7 t/m 9 okt Pannerdense kermis

Schuttersgebouw Pannerden e.o

6 t/m 9 okt Westervoortse kermis

De Westervoortse Kermis dateert waarschijnlijk al van voor 1903 en was, zoals ook nu het geval is, gesitueerd in de Dorpstraat.

Anne-Marie en Ilona richten kinderkunstmuseum op

"Creatief denken in meer dan alleen een tekening is de toekomst"

ZEVENAAR - Er zijn boekhandels, bakkers, bioscopen en talloze andere bedrijven die beginnen met de letter 'B', om nog maar te zwijgen over de andere letters van het alfabet. Daarnaast herbergt de Liemers een hoop basisscholen vol leerlingen die barsten van de ideeën en talenten. Anne-Marie van de Pol en Ilona Derksen steken de handen uit de mouwen om deze ondernemers, kunstenaars en kinderen samen met elkaar aan de slag te krijgen. Uit de kunst, werkelijk waar.

Onderwijs en cultuur sloegen eerder de handen inéén toen Ilona en Anne-Marie, ieder vanuit een eigen vakgebied, besloten samen te werken aan een project om kinderen kunstzinnig bezig te laten gaan met het maken van… nou ja, kinderkunst. Na afloop van dit succesvolle project werden de werken tentoongesteld in het oude gemeentehuis van Zevenaar en die presentatie smaakte naar meer. "Creatief denken in meer dan alleen een tekening is de toekomst; je hebt het nodig op school, op je werk, noem het maar op," legt Derksen uit. "Bovendien is de grote beloning dat je kinderen vooruit ziet gaan in hun zelfvertrouwen, je ziet ze echt stralen", voegt Van de Pol daar aan toe.

Kinderkunstmuseum

Nu de kunst is afgekeken van een eerder project, willen Anne-Marie en Derksen verder door het 'kinderkunstmuseum' op te richten: een stichting met als doel om projecten te organiseren om samen met de basisscholen, kunstenaars en ondernemers in de Liemers te produceren en te presenteren. In samenwerking met het Cultuur- en Erfgoedpact van Leven in de Liemers, zal deze stichting zich bezighouden met het cultureel ontwikkelen van onze regio, waarbij de eerste van vele projecten zijn thuis zal vinden in Zevenaar.

Lokale kunstenaars

Door een klas te koppelen aan zowel een kunstenaar als aan een ondernemer, willen Anne-Marie en Ilona de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen beklemtonen met hun vorm van 'kunsteducatie'. Lokale kunstenaars zijn vrij om de lessen in te richten naar hun eigen voorkeur en discipline door zelf, in het thema van de bijhorende ondernemer, een opdracht uit te werken. In het geval van de eerder genoemde bakker, zou zo'n opdracht dan het maken van een groot brood bestaande uit verschillende materialen kunnen zijn. Hoe dan ook zullen zowel de kinderen als de kunstenaars geprikkeld worden om het beste uit zichzelf naar boven te halen tijdens de twee lessen die elke klas krijgt om hieraan te werken. Met deze lessen hopen Ilona en Anne-Marie om, naast de leerlingen, ook de leraren zover te krijgen om het stokje van ze over te nemen en de kinderen op een diepere manier bezig te laten zijn met kunst.

Wandelroute

Nadat de opdrachten zijn voltooid en de kwast, tegen beter weten in, weer smerig in de pot is terug is gestoken en hierdoor onbruikbaar is geworden, is het tijd om het eindresultaat te presenteren. Hier komen de ondernemers in beeld, want zij stellen hun winkeletalages vrij om de werken van de kinderen in te huisvesten tijdens het Zevenaarse festival 'SevenArt". Een wandelroute zal zich vormen langs de winkels zodat de stad wordt omgetoverd tot een heus kinderkunstmuseum. Daarnaast hopen Anne-Marie en Ilona ook op een hoop persoonlijke overwinningen voor de kinderen die hebben geleerd van de kunstenaars om anders tegen dingen aan te kijken. "Creativiteit, kritisch denken, samenwerken, ondernemerschap." Zo luiden de woorden die stichting Kinderkunstmuseum hoog in het vaandel heeft.

Sam Dijkstra leeft het studentenleven vanuit Duiven

"Tijdens mijn studie ontdek ik vanzelf wat het meeste bij me past." Foto: Tjeerd Dijkstra

DUIVEN – De 19-jarige Sam Dijkstra heeft zich na een tussenjaar overgegeven aan het studentenleven. De ex-VWO-scholier van het Candea College koos voor de studie geschiedenis in Utrecht. Toch blijft hij een trouwe inwoner van Duiven.

Na een lange dag op het Candea College fiets je binnen vijf minuten naar het café Bij de Buren in Duiven. Er is een tafeltje vrij dichtbij de ingang, je neemt plaats en wacht op je vrienden. De omgeving is rustig, om je heen lopen gezinnen rond en rennen kinderen naar de fontein. Dit zal je niet snel zien in de binnenstad van Utrecht, beaamt Sam Dijkstra. Nog een verschil tussen de middelbare school en zijn leven aan de universiteit: "Ik had persoonlijke banden met de docenten, daarvoor is de groep nu te groot. Maar je moet je niet teveel zorgen maken over de nieuwe omgeving en dat het anders is dan de middelbare school, je vindt snel je plekje." Volgens Sam is het op de middelbare school zelfs lastiger, daar waren de vriendengroepen al gevormd.

In zijn tussenjaar werkte de Duivenaar bij deze krant, helaas viel dat niet te combineren met zijn school en is hij gestopt. Wel werkt Dijkstra nog bij de Albert Heijn in Duiven. Over het algemeen heeft Sam een drukke week, hij doet twee keer in de week aan korfbal, speelt op zondag een wedstrijd, werkt ongeveer vijftien uur in de week en dan moet hij ook nog in de middag naar zijn colleges.
De 19-jarige student weet hij hoe zijn dagen moet plannen. De dag begint voor Sam vroeg in de ochtend, vanaf zeven uur is hij te vinden bij de Albert Heijn in Duiven. Rond twee uur moet hij echter al onderweg zijn naar Utrecht om op tijd te zijn voor zijn colleges, die om drie uur beginnen en om zeven uur 's avonds eindigen.
"Het eerste jaar blijkt pittig te zijn, daarom blijf ik nu thuis wonen. Dan kan ik me volledig focussen op mijn studie." Wel overweegt hij volgend jaar te verhuizen naar Utrecht. Sam doet daar de 3-jarige bachelor studie geschiedenis, waarbij hij het 4e jaar een master kan doen. In het eerste jaar is er een vast programma waarbij ze dieper ingaan op de stof die hij op de middelbare school heeft gehad. Het tweede jaar is juist heel vrij en kan Sam vakken erbij kiezen van andere studies of stage lopen. Het schooljaar is verdeeld in vier blokken en per blok heeft Sam twee cursussen (vakken). Sam komt van het Candea College in Duiven, waar hij het VWO heeft afgerond. Zijn interesses liggen op maatschappelijk en historisch gebied, het is dan ook geen verrassing dat hij het profiel Economie & Maatschappij heeft gekozen. Sam heeft veel studies gezien die hem wellicht zouden interesseren, maar hij legde te veel connecties met de toekomst. "Ik dacht dat wanneer ik een studie zou kiezen, ik daar ook later een baan in moet krijgen. Dat hoeft helemaal niet." Sam Dijkstra is een echte talenknobbel. Op de middelbare school bestond zijn pakket uit onder meer Nederlands en Engels, Duits, Frans, en Latijn. "Je kunt het niet spreken of zelf schrijven, maar de Latijnse taalconstructie is wel de basis voor de andere Europese talen."

'Je doet een opleiding geschiedenis, dus je wil zeker geschiedenisleraar worden?' Deze vraag krijgt Sam vaak, maar het antwoord kan hij nog niet geven. Geschiedenis vindt hij leuk, maar journalistiek ligt hem ook wel. Een draai maken richting de journalistiek zou hem niet verbazen. Wat hij later precies wil doen weet hij nog niet, wel is hij ervan overtuigd dat hij een goede keus heeft gemaakt qua vervolgopleiding, met geschiedenis kan hij later veel kanten op. "Ik wil mezelf uitdagen, ik heb immers VWO gedaan. HBO past in dat opzicht niet bij me." Voor nu wil hij zich specialiseren in de oude geschiedenis. Over de toekomst maakt Sam zich geen zorgen. "Tijdens mijn studie ontdek ik vanzelf wat het meeste bij me past. Ik kan beter genieten dan stressen."

Foto: Jan van den Heuij

Rahma Maqboul

Plek voor ongedoopt gestorven kinderen

Ondanks dat het volop regent is het een zonnige dag: ouders krijgen een plek om te rouwen. Foto: Eva Peters.

Vervolg van voorpagina

"Zo'n verlies moet een plek worden gegeven, waar dit in het verleden niet is gebeurd," vertelt Christa Lichtenberg. "Door een tastbare plek te maken, willen we deze kinderen in ere herstellen." Het monument is een obelisk van zwart graniet dat naar de hemel wijst, versierd door gouden engeltjes en letters die lezen: "Voor onze ongedoopte, maar nooit vergeten kinderen." Uit symboliek staat de obelisk in de buurt van de heg met voldoende ruimte voor bezoekers om er omheen te kunnen lopen. De hoveniers die het idee in eerste instantie voordroegen aan de geloofsgemeenschap onthulden op 23 september na de Eucharistieviering het beeld. Pastoor Than Ta wijdde het monument in met wijwater en wierook, zoals bij een uitvaart gebeurt. Eén van de hoveniers droeg een gedicht voor in de naam van de kinderen. Om de ceremonie af te sluiten legde een bloemengroep prachtige bloemen neer en omhulde de obelisk zo in een zee van kleur en leven; al met al een mooie ceremonie. "Samen geloven geeft verbinding," aldus Christa. "Iedereen gelooft op zijn of haar eigen manier; geloven is niet zeker weten, maar wel hopen dat de liefde uiteindelijk zal overwinnen. Wij vormen een geloofsgemeenschap waar mensen proberen er voor elkaar te zijn in goede en in slechte tijden. Religie is een van de fundamenten van onze samenleving, hoewel de samenhang niet altijd even goed meer zichtbaar is. Hoewel er in ieders leven periodes van duisternis zullen zijn, is het goed te weten dat mensen er nog altijd voor elkaar zijn. Moeders en vaders hebben het recht te rouwen en wanneer ze dat doen, moeten ze weten dat niemand er ooit alleen voor staat," besluit Christa.

Het monument is opgeleverd en vrij voor iedereen om het te bezoeken, er een bloemetje neer te leggen of om stil te staan bij de kinderen die na al die jaren, toch een plaatsje hebben gekregen.

'Scouting: Laat je uitdagen!' Een kijkje in de keuken van de Subenhara Liemersgroep aan de Slenterweg

Slagbal op het veld achter het scoutinggebouw.

ZEVENAAR - Aan de Slenterweg in Ooy-Zevenaar staat het scoutinggebouw van de Subenhara Liemersgroep. Elke zaterdag komen daar de speltakken bijeen om allerlei activiteiten te doen. Wat houdt scouting in? Een kijkje in de keuken.

Voor de jongste kinderen, jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar, is er de bevergroep. Bij de welpengroep zijn alle kinderen van 7 tot 11 jaar welkom. Wie tussen de 12 en 15 is kan bij de scouts terecht. De op een na oudste groep is de explorers. Deze groep van 16 tot 18 jaar organiseert al bijna zelfstandig de wekelijkse opkomsten. Er wordt elke week weer iets anders gedaan tijdens een opkomst. "De ene week maken we vuur en leren we hoe we veilig hout moeten hakken, en de andere week is er weer een hike. Dan zet de leiding een route voor ons uit die we met behulp van routetechnieken moeten volgen," vertelt een enthousiaste explorer. De oudste groep is de rover-scouts. De algemene benaming voor een scoutinglid, of het nu een bever of een explorer is, is een scout. "Op scouting leren we veel verschillende dingen, zoals een tent opzetten, vuur maken en erop koken, routetechnieken en een keuken maken met pionierpalen en touwen. Ook worden er allerlei spellen en andere activiteiten gedaan." Voor de bevers en de welpen is er natuurlijk veel begeleiding om de kinderen alles op een leuke manier te leren. Naarmate de kinderen ouder worden, gaan ze steeds zelfstandiger aan de slag. Door al die spellen en activiteiten leren de scouts verschillende vaardigheden. Als een scout een vaardigheid onder de knie heeft, kan hij daar een insigne mee verdienen. Er zijn drie soorten insignes: basis-, verdieping- en specialisatie-insignes. Tijdens de wekelijkse opkomsten wordt er gekeken hoe goed je in bepaalde onderdelen bent. Om een basis- of verdiepingsinsigne te verdienen moeten scouts drie van de vijf challenges van insigne goed hebben gedaan. De scouts die nog een stapje verder willen gaan, kunnen ook werken aan een specialisatie-insigne en zich helemaal specialiseren in één of meerdere onderwerpen naar keuze. Specialisatie-insignes zijn onder andere spelleider (specialisatie van sport en spel), fotograaf (expressie) en internetspecialist (samenleving). Natuurlijk wordt er op scouting nog veel meer gedaan dan alleen aan insignes werken. Gedurende het jaar gaan de scouts diverse keren op kamp. Soms gebeurt dat met de eigen groep zoals bij het jaarlijkse zomerkamp. Maar ook zijn er activiteiten met scoutingsgroepen uit andere delen van het land. Bij Regionale Scouting Wedstrijden (RSW) is er een kamp waarbij alle scoutinggroepen uit de regio aanwezig zijn. "Op de RSW moeten we allerlei verschillende dingen doen. We lopen een hike, we koken eten op een gasbrander en we doen leuke spellen. Voor elk onderdeel verdienen we punten. De drie groepjes met de meeste punten, mogen daarna naar de de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW). Op de RSW is het altijd gezellig, alleen verdwalen we soms wel een beetje bij de hike." Bij de oudere groepen zijn er soms zelf internationale activiteiten. Kortom: scouting biedt voor elke leeftijd leuke en spannende uitdagingen. Daarom is het motto ook: 'Scouting: Laat je uitdagen!'

SONY DSC

Weten

we weten dat er dingen zijn die wij weten

dat er dingen zijn die wij kunnen weten

en dingen die wij niet kunnen weten

weten niet welke dingen te weten

maar zullen weinig weten

heb verder willen weten hoeveel ik kan weten

zonder te vergeten

willen meer van elkaar weten

FvL

(gebaseerd op: The Unkown, Donald Rumsfeld)

SONY DSC

Linda Ruijs

9 / 12

De droom van Wouter van de Weerdhof Nederlands kampioen wegwielrennen bij nieuwelingen wil profmilieu in

Wouter van de Weerdhof (links) is Nederlands kampioen! Foto: Julia Zwaan Foto: Julia Zwaan

LOBITH - "Ik ga liever op tijd naar bed om de volgende dag goed uitgerust de wedstrijd in te gaan, dan dat ik laat in de avond nog uitga met vrienden." De 16-jarige Wouter van de Weerdhof uit Lobith weet waarvoor hij het doet. Zijn fanatisme en talent bezorgden de 5 vwo-scholier van het Candea College dit jaar de overwinning tijdens het Nederlands kampioenschap wegwielrennen bij de nieuwelingen. Nu wil hij verder. Zijn droom: professioneel wielrenner worden.

Wielrennen vond Wouter op jonge leeftijd al ontspannend. Hij houdt van de snelheid die hij op de racefiets kan ontwikkelen. Toch was hij zich niet altijd al bewust van zijn passie voor wielrennen. "Op mijn zesde deed ik judo, maar dat was niet voor mij weggelegd." Hij zat slechts een half jaar op deze sport en ontwikkelde pas daarna een voorliefde voor het wielrennen. De oom van Wouter is eigenaar van een fietsenzaak, dat was het startschot voor de tocht die hem naar de overwinning leidde op het NK.

Wouter van de Weerdhof in koppositie. Foto: Julia Zwaan Foto: Julia Zwaan

Wouter kreeg op zijn zevende verjaardag zijn eerste fiets. Zijn vader is zelf ook wielrenner, dus gingen ze wel eens samen fietsen. In die tijd besloot Wouter dat hij zich wilde aansluiten bij een club. Op zijn zevende begon hij meteen met het rijden van wedstrijden. Zeven jaar is ook de minimumleeftijd om hieraan deel te mogen nemen. Bijna elk weekend heeft hij nu wel een wedstrijd, waarvoor hij in vorm moet zijn. Hij traint dan ook dagelijks, ook om zichzelf verder te ontwikkelen. Wouter maakt deel uit van wielervereniging Willebrord Wil Vooruit, bij het team Nieuwelingen U17.

'Wil je beter worden?

Zet jezelf er

dan voor in'


Bij de grote wedstrijden rijdt hij met een team van zes personen. "Je hebt twee soorten wedstrijden: de klassiekers en de criteriums", legt hij uit. "Klassiekers zijn lange wedstrijden waar de beste wielrenners van Nederland in clubverband aan meedoen. Criteriums zijn wedstrijden op een kort parcours, het zogenaamde 'rondje om de kerk'. Voor deze wedstrijden moet je jezelf inschrijven op de website van de KNWU. Voor deze wedstrijden heb je wel een licentie nodig."

Nederlands Kampioenschap Wegwielrennen

Op 23 juni 2018 was het dan zover en behaalde Wouter van de Weerdhof behaalde de eerste plaats tijdens het Nederlands kampioenschap wegwielrennen bij de nieuwelingen. De wedstrijd vond plaats in het plaatsje Philippine, in Zeeland bij de Belgische kust. Het kampioenschap bereikte hij door dagelijks goed te trainen en dankzij zijn club die hem steunt en de zaken goed regelt. De wielrenner heeft wekelijks twee rustdagen, maar op die dagen fietst hij wel dertig kilometer heen en weer naar school. In januari is hij begonnen met conditieopbouw voor het wegseizoen van maart tot oktober, niet specifiek voor het kampioenschap. Met de echte voorbereiding voor het kampioenschap begon hij twee tot drie weken van tevoren.

Wouter blijft in de winter ook doortrainen voor grote kampioenschappen. Wanneer het kan, doet hij dit graag buiten en anders binnen op de baan. Van de Weerdhof heeft ook een tijdje veldrijden gedaan, daar kon hij zichzelf niet in vinden. "Ik moest door de modder en daardoor kan je minder vaart maken, wat het winnen uiteindelijk ook lastiger maakt."

Professioneel wielrennen

5 vwo is voor Wouter een belangrijk schooljaar dat grote invloed heeft op zijn toekomst. Hij is er echter wel van overtuigd dat het hem gaat lukken met wielrennen. "Ik ben me ervan bewust wat mijn doelen zijn op dit punt in mijn leven, daar werk ik dan ook naartoe, zonder mezelf af te leiden." Volgens Wouter gaat het wielrennen steeds beter. "Toen ik jonger was ging het minder goed, maar door het trainen ben ik nu eerste geëindigd bij het Nederlands Kampioenschap wegwielrennen. Dat smaakt naar meer."
Daarom is de scholier is van plan zijn middelbare school af te maken en dan een jaar de tijd nemen om erachter te komen of hij zich kan ontwikkelen tot een professionele wielrenner.
Zou het toch gebeuren dat de zaken niet lopen zoals de jonge wielrenner hoopt, dan is de kans groot dat Wouter gaat studeren. Hij denkt aan een studie gerelateerd aan economie, aangezien zijn interesses op dat gebied liggen.

Voor nu hoopt Wouter zich te kunnen ontplooien tot een bekwaam wielrenner. Volgend jaar kan hij ook het EK en WK gaan rijden. Daarna kijkt hij verder waar zijn passie hem brengt in het leven, als hij maar kan blijven wielrennen.

Vallen, opstaan, doorgaan

Het wielrennen gaat uiteraard niet altijd vlekkeloos, tegenslagen horen er ook bij. Zo verschijnt deze kampioen weleens met schaafwonden op school. "Het valt wel mee hoe vaak ik val, maar als ik val, levert dat wel een flinke schaafwond op. Dat komt vooral door de hoge snelheid in combinatie met de ondergrond, het went wel."

'Sociaal zijn kan

later altijd nog'

Het ziet er vaak pijnlijker uit dan het daadwerkelijk is, geeft Wouter aan. Volgens hem voelt hij de pijn niet door de adrenaline die door hem heen stroomt. Gelukkig heeft hij nooit wat gebroken. Het belangrijkste voor Van de Weerdhof is dat hij door kan trainen, hij wil niet uit vorm raken.

Dromen nastreven

Wouter heeft vrijwel geen tijd voor 'sociale zaken'. Vaak spreken zijn vrienden af in het weekend, dan heeft hij regelmatig wedstrijden. "Ik heb niet veel plezier aan sociale dingen, ik ga liever op tijd naar bed om de volgende dag uitgerust te zijn voor de wedstrijd en zo steeds beter te worden. Sociaal zijn, kan later altijd nog", zegt hij als een ware streber. Volgens Wouter is het van belang dat je zelf weet wat je wilt en je niet laat meeslepen door de rest. "Als je je droom wilt nastreven, moet je goed je best doen en er wat voor over hebben. Natuurlijk heb je soms geen zin om te trainen. Maar ja, wil je beter worden? Zet jezelf er dan voor in, iedereen kan het."

Foto: Jan van den Heuij

Rahma Maqboul

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Wat is het punt van dit verhaal? Zit er een les in, een moraal, of is het gewoon een verhaal wat niet serieus wordt genomen door Julia van de kindertelefoon? Ze hoort verhalen aan van kinderen als Isaak en kan wellicht raad geven. Ja, daar lijkt het op. Het kind zag de dood tegemoet komen en zij zegt dat hij er geen punt van moet maken. Beetje raar. Ik bedoel, dit is toch geen alledaags verhaal? Dit soort dingen gebeuren vast nog wel en het is een kreet om hulp die in de kiem wordt gesmoord. Weet Julia niet wat ze er mee moet? Kent ze dit soort verhalen niet of heeft zij iets soortgelijks meegemaakt of herkent ze de situatie en wil ze het niet oprakelen? Geen idee, dat is alleen te raden, het blijft een kort verhaal waarvan ik nog steeds niet weet wat het doel is. Misschien dat Multaboni in zijn volgende idee meer licht op de zaak laat schijnen, maar nu weet ik het ook niet.

Idee 15 van Multatuli lijkt over iets soortgelijks te gaan, misschien helpt dat:

'Een hollandsche moeder keurt de fransche gewoonte af, kinderen te doen zogen door 'n gehuurde vrouw. Ook ik vind dit afschuwelyk. Een hollandsche moeder voelt zich diep ongelukkig als zy door zwakte of krankheid wordt verhinderd 'geheel moeder' te worden door met zichzelf het kind te voeden waarvan ze door 't baren 'moeder werd voor 'n deel'. Maar vaders zenden hun kinderen naar school. Zoo ver wetenschap staat boven onkunde, zoo ver idee staat boven stof, zoo ver geest staat boven lichaam… Zóó ver staat 'n hollandsche vader beneden die fransche moeder. Van force majeurespreek ik niet. Een moeder die geen voedzaam zog heeft, is ongelukkig. Een moeder die voedzaam zog heeft, en haar kind besteelt door dat voedsel terugtedringen in de teleurgestelde klieren, is misdadig. En een vader die 't menschmaken van z'n zoon uitbesteedt tegen zooveel in de maand… wèl, zoo'n vader moest 'n fransche vrouw getrouwd hebben.'

Derde Beursvloer De Liemers komt eraan

De matches worden door de notaris vastgelegd. Foto: Jacques Kok.

LIEMERS - Al voor het derde jaar organiseert de Liemerse Uitdaging samen met de welzijnsorganisaties Caleidoz, Mikado en Welcom het evenement Beursvloer De Liemers. De maatschappelijk betrokken organisaties en ondernemers zetten op het evenement de eerste stappen om elkaar te helpen.

Maandagmiddag 19 november is het zover, van 16.30 uur tot 18.00 uur vindt Beursvloer De Liemers plaats bij het Liemers College Landeweer te Zevenaar. Mensen kunnen zich nog steeds opgeven voor deelname aan de beursvloer, het is gratis. ''Want bij de beursvloer draait het tenslotte niet om geld, maar om kennis, netwerken en de toeging tot netwerken, creativiteit, materiaal en faciliteiten. Zelf helpende handjes komen vaak aan de orde!'', vertelt Audrey Jeurissen, projectleider van Beursvloer de Liemers. Bij de Beursvloer De Liemers is het de bedoeling dat er zogenoemde ''matches'' worden gemaakt tussen maatschappelijke organisaties en ondernemers, zodat de leefbaarheid in de Liemers wordt vergroot. Het liefst wordt de match gemaakt in tweerichtingsverkeer, zodat beide partijen er voordeel van hebben en er dus een gelijkwaardig partnerschap ontstaat. Dit is waar De Liemerse Uitdaging zich altijd mee bezig houdt. Bij de Beursvloer De Liemers worden tientallen matches gemaakt binnen anderhalf uur onder één dak. Audrey: ''De matches zijn de start van unieke samenwerkingen. Wat de één niet meer gebruikt of aan te bieden heeft, kan een ander daarentegen juist gebruiken. Er zullen ook dit jaar ongetwijfeld bijzondere contacten ontstaan. Het is mooi om die ontwikkelingen te zien.'' Een voorbeeld van zo'n match: de scouting krijgt hulp bij het opknappen van een sanitaire ruimte en biedt als tegenprestatie helpende handen bij het onkruidvrij maken van de parkeerplaatsen bij het dienstverlenende bedrijf. De matches worden uiteindelijk door de notaris vastgelegd.

Speelotheek Duiven bedient De Liemers

Bedrijvigheid bij speelotheek De Vlieger in Duiven Foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

DUIVEN- Speelotheek de Vlieger leent spelletjes en speelgoed. Ouders, gastouders, opa's en oma's komen hier graag wat lenen voor de kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld een familiefeest, verjaardag of spelletjesavond.

Een speelotheek is te vergelijken met een bibliotheek, maar dan met speelgoed en spelletjes. "We hebben van alles, van leermateriaal in spelvorm tot gezelschapsspellen. Ook kun je bij ons verkleedspullen, knutselspullen en buitenspeelgoed lenen. Voor mensen met een beperking hebben we aangepast materiaal", zegt Marian Hulscher, vrijwilliger en bestuurslid bij speelotheek de Vlieger in Duiven.
Vroeger hadden ook Westervoort en Zevenaar een speelotheek, maar die hadden te weinig vrijwilligers om het geheel draaiende te houden. "Het is belangrijk dat speelotheken blijven bestaan, zodat mensen met een wat kleiner budget toch de mogelijkheid krijgen om speelgoed in huis te hebben voor hun kinderen.
Gelrepashouders kunnen gratis lenen, maar iedereen kan lid worden en een abonnement aanschaffen, ook mensen van buiten Duiven", vertelt Carla Kampschreur, vrijwilliger bij de speelotheek.

Eerst uitproberen

Een lid van speelotheek de Vlieger vertelt: "Wij zijn bewust lid geworden van de speelotheek. Met een tweeling in huis is het ideaal dat we hier terecht kunnen. Zo hoeven we niet gelijk alles dubbel te kopen en kunnen we het eerst uitproberen. Soms lenen we iets wat de kinderen heel graag willen en dan blijkt vervolgens dat ze het niet leuk vinden. Als ze iets wel heel leuk vinden, kunnen we overwegen om het artikel te kopen." Speelotheek de Vlieger is gevestigd in het IKC Het Klokhuis in Duiven en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Kijk voor meer informatie en abonnementen op: www.speelotheek-de-vlieger.nl

SONY DSC

Kim Kleijkers

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

Foto: jan van den heuij

Nina Elbers

11 / 12

Muziekstad Zevenaar krijgt Van Bastelaarprijs Voorzitter Gerrie Uffing: 'Een beloning voor ruim 25 jaar vrijwilligerswerk'

Top tributebands speelden in de afgelopen jaren op het Raadhuisplein zoals hier Queen op 5 mei 2018.

ZEVENAAR - De stichting Zevenaar Muziekstad ontvangt vandaag, 28 september, de Burgemeester Van Bastelaarprijs 2018. Het bestuur van het Burgemeester Van Bastelaarfonds keert deze prijs eens in de twee jaar uit aan een persoon of instelling die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het culturele leven in de gemeente Zevenaar.

Naar het oordeel van het bestuur van het fonds komt de stichting Zevenaar Muziekstad deze prijs toe omdat de stichting zich al vele jaren op uitstekende wijze inzet voor culturele en muzikale leven in Zevenaar. Het bestuur wil door het toekennen van de prijs de algemene waardering voor de stichting Zevenaar Muziekstad tot uitdrukking brengen en hoopt dat de toekenning ervaren wordt als een stimulans voor de toekomst. Het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is bedraagt € 2.000,00."Geld dat we goed kunnen gebruiken", vertelt voorzitter Gerrie Uffing, die aangeeft zich bijzonder vereerd te voelen met de prijs. "Het is toch een beloning voor ruim 25 jaar keihard werken, allemaal vrijwilligerswerk." De vrijwilligers organiseren jaarlijks meerdere grootschalige evenementen in hartje Zevenaar en twee activiteiten in verzorgingshuizen, waarmee Zevenaar nadrukkelijk op de kaart wordt gezet.

Het Spikker Country & Westernfestival trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit het hele land naar Zevenaar. Foto: Picasa
Het bestuur van Muziekstad Zevenaar bijeen. Foto: Image & More.

Ondernemersvereniging

De ondernemersvereniging speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Muziekstad Zevenaar. 3 september 1992 staat in de geschiedenisboeken als de oprichtingsdatum van de stichting.

Nico Peters is de eerste voorzitter, Wim Zwart penningmeester, Henk Bunschoten secretaris, Johan Volmer coördinator facilitaire diensten, Louis Jansen P.R.-man, Gerard Reuvers en Bart Knaven coördinatoren programmering, Wies Rosbag verzorgt het secretariaat en Huub Traag is coördinator namens het Algemene Ondernemersverbond Zevenaar (A.O.Z.). De stichting komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al in 1983 worden op initiatief van de gemeente en het A.O.Z muzikale activiteiten ontplooid met Jan Boerboom als grote animator. De naam Muziekstad is dan al gemeengoed, al slaat jazz de klok in deze beginjaren.

Geert Eltink

Grote gangmaker is Geert Eltink. Samen met de jazzsociëteit, Ad Huijsen en de eerder dit jaar overleden Dick van Schriek zet hij Zevenaar als Jazzstad op de kaart. Naast een jazzfestival komt er een Muziekweek. In een tent - eerst op de Markt, later op het Raadhuisplein – wordt elke dag muziek uit een ander Europees land ten gehore gebracht ondersteund door typische producten en klederdracht uit dat land. Het is de tijd van Mobie Dick, de grote imposante man achter de tap. Andere bekende namen in de organisatie van de jaren tachtig zijn Jacques Jansen, Hennie Wolterink, Hans Spapens, Hans Heezen, Gerard Reuvers, Riks ten Have, Jos en Ton Joosten. Ook de Liemerse korendag valt dan al onder de vlag van Muziekstad.

Gospeldienst

Om de continuïteit te waarborgen en meer draagvlak te creëren wordt in 1992 na rijp beraad gekozen voor een stichtingsvorm. Het doel blijft om met behulp van sponsoren zonder enige vorm van winstoogmerk muzikale evenementen in hartje Zevenaar te organiseren, die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. De gemeente en het AOZ blijven Muziekstad sponsoren. Ook andere bedrijven verbinden hun naam aan de muzikale activiteiten die vanaf dat moment over het hele jaar worden verspreid.

Zo ontstaan in het tweede weekend van augustus het Spikker Country & Westernfestival, met Pinksteren het Varilux Jazz- en Bluesfestival, het najaarsfestival met dweilorkesten en smartlappenkoren en in de zomer het Examenfeest, inmiddels omgedoopt tot Summerparty. Evenementen die elk jaar weer bezoekers uit het hele land trekken. Een vaste prik wordt ook het Bevrijdingsfestival op 5 mei met alle bijbehorende ceremoniële plichtplegingen. Een jaarlijks hoogtepunt is de gospeldienst op Eerste Pinksterdag in de kerk.

Eerst in de Maria Koninginkerk, later in de St. Andreaskerk. Met jarenlange inbreng van de Music Town Jazzband uit Zevenaar. Showbands en blaasorkesten verdwijnen, wat wél blijft is het dweilorkestenfestival.

'Iedereen zet zich

vrijwillig met

hart en ziel in

voor Muziekstad'

Ook vernieuwing gaat Muziekstad Zevenaar niet uit de weg. Abba, The Beatles, Status Quo, Pink Floyd, Creedence Clearwater Revival, Tina Turner, Queen, de allerbeste tributebands worden naar de stad gehaald, die duizenden bezoekers trekken. Muziekliefhebbers uit het hele land weten het: Zevenaar heeft het helemaal als Muziekstad.

En ook topbands en -artiesten staan te popelen om naar Zevenaar te komen. Naast internationale bands is er ook oog voor lokale en regionale muzikanten. Zij krijgen een podium om hun talenten te etaleren. Het jubileumweekend van vorig jaar is een mooi voorbeeld van deze mix aan internationale, regionale en lokale muzikanten en bands.

Perfecte leermeester

Bart Knaven en Wies Peters maken het allemaal mee vanaf het eerste uur. Nog steeds besteden zij een groot gedeelte van hun vrije tijd aan Muziekstad.

Al zijn de tijden anders voor Bart Knaven, die in Geert Eltink zijn perfecte leermeester had: "Vroeger ging je altijd op pad om naar bands te luisteren, dat hoeft met de communicatiemogelijkheden van tegenwoordig niet altijd meer." Bart Knaven en Wies Peters zien bestuursleden komen en gaan, al is het verloop gering. Geert Eltink volgt in 2001 Nico Peters op als voorzitter; in 2004 wordt Gerrie Uffing de nieuwe preses. De Zevenaarder is dat nog steeds.

Andere ereleden naast Wim Zwart, Geert Eltink, Johan Volmer en Nico Peters zijn anno 2017 Leny Kelderman, Gerrit Knippenberg, Wil van den Boom en Lilianne Leenders. Twee dames en heren die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Naast Bart Knaven, Gerrie Uffing en Wies Peters bestaat het bestuur uit: Gerald Bolck, Evert Essenstam, Max Heupner, Susan Wiendels, Ché van Emmenes, Ronald Gademan, Arie Plant, Willy Messing, Henk Jansen en Frank Boerboom.

"We hebben een hechte groep, iedereen werkt vrijwillig met hart en ziel voor Muziekstad", vertelt Gerrie Uffing over 'zijn' mensen.

Door onze redactie