GN Nijmegen-Noord

22 november 2017

GN Nijmegen-Noord 22 november 2017


Speurneuzentocht in natuurgebied De Stadswaard

Speurneus met vondst Foto: De Bastei

NIJMEGEN - Waar zijn de dieren geweest en hoe zie je dat? Ga op woensdag 22 november met ons mee op een spannende speurtocht langs de Waal en ontdek het!

In natuurgebied De Stadswaard gaan we op zoek naar eet-, loop- en jaagsporen en proberen we erachter te komen welke dieren het zijn geweest. We hopen veren, haren en pootafdrukken te vinden en de dieren te spotten. Een avontuurlijke speurtocht voor kinderen van 4 tot 9 jaar en hun ouders!

De tocht begint om 14.30 uur bij de wandelbrug Ooypoort bij het Meertje / de Kaaij aan het begin van de Stadswaard. Het wandeltempo is laag en wandelschoenen zijn hard nodig in verband met de struinpaden en strandjes die we bezoeken. We sluiten af met een speurverhaal en een kopje chocomel. Om 17.00 uur zijn we weer terug bij de wandelbrug. Deelname kost 3,00 euro. Schrijf je vooraf in bij De Bastei, telefoon 024 3297070 of via info@debastei.nl.

Onder de naam WaalWoeMi organiseren De Bastei, Dijkmagazijn Beuningen en Bezoekerscentrum De Grote Rivieren het hele jaar door buitenactiviteiten in het rivierengebied in en rond Nijmegen voor kinderen en jongeren. Meer informatie staat op www.debastei.nl.

Nieuwe prins(es) voor Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zaterdag 25 november is de Prinsenwissel van carnavalsvereniging De Waalkanters. Slijk-Ewijk neemt afscheid van Prins Wim van het Stuurwiel en hofdames Chantal en Francine, en verwelkomt een nieuwe Prins met Prinses of hofdames.

Wie o wie neemt de scepter over? De Prinsencommissie houdt de kaken stevig op elkaar, maar er zijn verschillende geluiden onder andere dat De Waalkanters dit jaar geleid gaan worden door een Prinses. Wees erbij op 25 november, en weet als eerste wie dit seizoen voorgaat in de polonaise. De avond begint om 20:11 uur, dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk. Zaal is open vanaf 19:30 uur, toegang is gratis.

Documentaire No Impact Man

LENT - Zaterdag 25 november om 20.00 uur zijn er Optimistische documentaires in De Kleine Wiel. De documentaires worden gevolgd door actie: wat kun je doen na het kijken?

Deze avond kijken we No Impact Man, de film over Colin Beavan uit New York die besluit in plaats van naar anderen te wijzen, zijn eigen netto C02 uitstoot tot 0,0 te reduceren. Maar… daar sleept hij ook zijn vrouw Michelle en dochter in mee. De film volgt alles op de voet, en vertelt het op een innemende en humoristische manier.

We praten na met Nila Patty, de Nijmeegse studente die al twee jaar lang afvalvrij leeft. Toegang is op basis van een bijdrage naar eigen inzicht. De Kleine Wiel, Karl Marxstraat 101, Lent

Byzantijnse Vespers in Elst

Het Nijmeegs Byzantijns Koor Foto: hoeft er niet bij

ELST - Het Nijmeegs Byzantijns Koor zal zondag 26 november een Vesperdienst verzorgen in de Grote Kerk in Elst. De dienst begint om 19.00 uur. Er zal een uitgangscollecte zijn.

De vesperdienst vindt plaats volgens de Slavisch-Byzantijnse ritus, zoals die op veel plaatsen in Oost-Europa, maar ook over de hele wereld gevierd wordt. Het Nijmeegs Byzantijns Koor verzorgt al vele jaren vieringen volgens de Byzantijnse ritus in Nijmegen en omgeving. Die vieringen worden gehouden in de Titus Brandsma Gedachteniskerk (de voormalige Jozefkerk aan het Keizer Karelplein) in Nijmegen, op de tweede zaterdag van de maand om 19:00 uur. Het koor staat onder leiding van Svetlana van Wielink. Op de website van het koor (www.hetnbk.nl) staat meer informatie.

Spiritueel Café in Theaterkerk

BEMMEL - Op vrijdagavond 24 november is er weer een Spiritueel Café. Het Spiritueel Café betekent onder het genot van koffie, bier of iets anders, praten over onderwerpen op het snijvlak van religie en wetenschap.


Deze keer zal Wilma Hartogsveld, co-auteur voor het als beste theologische boek van 2016/17 genomineerde 'Liberaal Christendom' een inleiding houden over de houdbaarheid van 'God' in onze moderne tijd. Daarna is er volop gelegenheid met elkaar door te praten.

Locatie: Theaterkerk in Bemmel. Datum: 24 november. Aanvang: 20:00 uur. De toegang is gratis. Het Spiritueel Café wordt georganiseerd door de Vierplek, www-4-plek.nl.

Hersengymnastiek voor ouderen

ELST - Je hebt je hersens nodig om te bewegen, maar je hebt ook beweging nodig om je hersens in conditie te houden.

De cursus 'Hersengymnastiek voor ouderen' voor 55+-ers staat onder leiding van de ervaren Yoga-docente Hanske Brouwer. Juist zij kan de verbinding tussen lichaam en geest (hersenen) als geen ander maken. Bij iedere sessie worden eerst lichaam en hersenen via ontspanningsoefeningen ‘los gemaakt’. Daarna wordt via opdrachten in spelvorm gewerkt aan de relatie tussen geheugen en bewegen. Lisa Vos stelt: “Mentale trainingen kunnen de ontwikkeling van ouderdomsverschijnselen (zoals vergeetachtigheid) vertragen. Geestdodendheid is funest. Dus houd je hersenen jong: stimuleer het brein met hersengymnastiek, blijf bijleren en doe continu nieuwe ervaringen op”.

De cursus start vanaf 10 januari op 18 woensdagmiddagen van 13.00 tot 14.00 uur in De Wieken, Prinses Irenestraat 49, Elst. De kosten zijn 75 euro bij 10 deelnemers. Zich opgeven kan tot uiterlijk 6 december. Informatie kan men krijgen bij: Nelleke Beckering (0481 840708) en Lene Schetters (0481 372072).

Spiritueel Café in Theaterkerk

BEMMEL - Op vrijdagavond 24 november is er weer een Spiritueel Café. Het Spiritueel Café betekent onder het genot van koffie, bier of iets anders, praten over onderwerpen op het snijvlak van religie en wetenschap.


Deze keer zal Wilma Hartogsveld, co-auteur voor het als beste theologische boek van 2016/17 genomineerde 'Liberaal Christendom' een inleiding houden over de houdbaarheid van 'God' in onze moderne tijd. Daarna is er volop gelegenheid met elkaar door te praten.

Locatie: Theaterkerk in Bemmel. Datum: 24 november. Aanvang: 20:00 uur. De toegang is gratis. Het Spiritueel Café wordt georganiseerd door de Vierplek, www-4-plek.nl.

Liturgische vieringen in Sint-Benedictusparochie

Zaterdag 25 november

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorije, St. Caeciliafeest

19.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Zondag 26 november

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor,
St. Caeciliafeest

11.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, woord- en communieviering, R. Heinen, St. Caeciliakoor,
St. Caeciliafeest

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas

11.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Leonarduskoor,
St. Caeciliafeest.

Zaterdag 2 december

19.00 uur: St. Jacobus de Meerderekerk Valburg, eucharistieviering, V. Bulthuis, Magna Voce

Zondag 3 december

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, , eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis,
St. Caeciliakoor

09.30 uur: Maria Geboortekerk Driel, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Enjoy

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk Heteren, eucharistieviering, F. Bomers, Magne Voce

11.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, eucharistieviering, F. Bomers, Musica Nova

Het maandelijkse Open Podium in Elst

NK Straatmuzikanten 2016 Foto: Erwin van Haelen

ELST – Zoals gebruikelijk vindt het Open Podium plaats in Ristorante L’Italiano aan de Smidsstraat 1 in het centrum van Elst. Wie een instrument bespeelt, of in een band speelt, of zingt is op die vrijdagavond van harte welkom.

Zangers, zangeressen, singer-songwriters en bands kunnen zich wederom presenteren tijdens het maandelijkse Open Podium in het Overbetuwse Elst? Op vrijdag 24 november is daartoe vanaf 21.00 uur de mogelijkheid. Vanaf 21.00 uur kunnen deelnemers het aanwezige publiek mogelijk laten verbazen met hun liedjes of met hun optreden. Wie interesse om op deze avond op te treden kan zich vóór vrijdag 24 november melden bij initiatiefnemerTonny Dulos via 06-53868766, of via Tonny@muziekinelst.nl

Tijdens het Open Podium van 24 november verzorgt accordeonist Albert Barsch een optreden. De 70-jarige Barsch neemt ook deel aan het jaarlijkse NK Straatmuzikanten in Elst. Albert Barsch speelt accordeon vanaf zijn zevende. Al snel verzorgt hij met dat instrument optredens. Na zijn werkzame periode wordt hij vaak gevraagd om op te treden bij feestjes zoals in diverse tehuizen. Tijdens het Open Podium laat Albert Barsch allerlei muziekstijlen, die hij in zijn repertoire heeft, horen.

Publiek is bij het Open Podium altijd welkom. De entree is gratis. Info: www.muziekinelst.nl/open-podium. Volgende Open Podium is op vrijdag 15 december.

Pelgrimswandeling Pleisterplaats Ressen

pelgrimswandeling Foto: Sietinga Fotografie

RESSEN - De Pelgrimswandeling Pleisterplaats Ressen op 2 december is een meditatieve wandeltocht in het winterse landschap van rivier en boomgaard.

Een beproefde en mooie manier om je hoofd leeg te maken, je gedachten te ordenen en stil te staan – soms letterlijk – bij wat voor jou betekenisvol is. We lopen deels in stilte en onderweg vinden waardevolle ontmoetingen plaats.

Na een kop koffie en een meditatief moment in de Ressense kerk (Kerkenhofstraat 3) start de wandeling om 10 uur. Ongeveer halverwege de tocht is er een plek om uit te rusten, iets te drinken en te eten. We eindigen weer in de kerk, waar we samen afsluiten en waar voor wie dat wil nog wat drinken en een krentenbol is.

Koffie en thee in de kerk vanaf half tien, we zijn rond lunchtijd terug. U hoeft zich niet op te geven, het programma wordt als het nodig is aangepast aan het aantal deelnemers, zodat de stilte en de ontmoeting mogelijk blijft. Meer info staat op www.4-plek.nl.

Forte Fit zoekt vrijwilligers

ELST - "Voor de werkgroep Cultuur en Educatie zoeken we een nieuwe ‘collega’ die activiteiten wil (helpen) ontwikkelen voor ouderen. Zijn/haar aandachtsgebied zal vooral komen te liggen op het gebied van (thematische) theateractiviteiten."

Te denken valt daarbij aan lezingen en workshops op de gebieden literatuur, cultuur historisch, natuur, dans, muziek en toneel. Tot nu toe doet de werkgroep daar nog weinig aan, maar het is de bedoeling om het vanaf 2018 structureel in het activiteitenaanbod te gaan opnemen. Gedacht moet worden aan meerdere kleinschalige middagactiviteiten (minimaal vijf in 2018) en aan een grote jaarlijkse avondactiviteit. De nieuwe vrijwilliger zal (geholpen door andere vrijwilligers) aan de wieg staan van deze activiteit en het geheel kunnen gaan organiseren en uitvoeren. De doelgroep voor wie de activiteiten georganiseerd gaan worden bestaat uit ouderen die normaliter niet dit soort activiteiten bezoeken. Het programma zal dan ook deels in samenspraak met welzijnsorganisaties ontwikkeld moeten gaan worden. De persoon die wij zoeken beschikt over de volgende vaardigheden: hij/zij is creatief denkend, communicatief vaardig, motiverend en heeft affiniteit met de doelgroep. Informatie kan worden ingewonnen bij Jan Zwier (per telefoon 0481 843328 of via mail jj.zwier1@chello.nl).

The girl on the train bij De KiK

ELST - Op donderdag 23 november om 20:00 uur is de film 'The girl on the train' te zien bij Theater De KiK in Elst. Kaarten kosten 8 euro (voor Gelrepashouders 4,-), inclusief drankje, zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

The girl on the train - psychologische thriller: De depressieve Rachel reist elke dag op en neer naar de stad voor haar werk en droomt weg bij de huizen, de mooie, gelukkige bewoners die tijdens haar treinrit voorbij razen. Zo is er het perfecte gezinnetje met knappe man, zorgzame vrouw en schattige baby en het beeldschone jonge stel dat wel dolgelukkig móet zijn. Maar schijnt bedriegt. Vanuit de trein ziet ze iets wat het ideale beeld verstoort. Of beeldt ze zich dat in? Ze gaat op onderzoek uit en raakt verzeild in een mysterieus complot rondom de verdwijning van de prachtige blonde vrouw.

Deze psychologische thriller met Emily Blunt in de hoofdrol, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Paula Hawkins.

Forte Fit zoekt vrijwilligers

ELST - "Voor de werkgroep Cultuur en Educatie zoeken we een nieuwe 'collega' die activiteiten wil (helpen) ontwikkelen voor ouderen. Zijn/haar aandachtsgebied zal vooral komen te liggen op het gebied van (thematische) theateractiviteiten."

Te denken valt daarbij aan lezingen en workshops op de gebieden literatuur, cultuur historisch, natuur, dans, muziek en toneel. Tot nu toe doet de werkgroep daar nog weinig aan, maar het is de bedoeling om het vanaf 2018 structureel in het activiteitenaanbod te gaan opnemen. Gedacht moet worden aan meerdere kleinschalige middagactiviteiten (minimaal vijf in 2018) en aan een grote jaarlijkse avondactiviteit. De nieuwe vrijwilliger zal (geholpen door andere vrijwilligers) aan de wieg staan van deze activiteit en het geheel kunnen gaan organiseren en uitvoeren. De doelgroep voor wie de activiteiten georganiseerd gaan worden bestaat uit ouderen die normaliter niet dit soort activiteiten bezoeken. Het programma zal dan ook deels in samenspraak met welzijnsorganisaties ontwikkeld moeten gaan worden. De persoon die wij zoeken beschikt over de volgende vaardigheden: hij/zij is creatief denkend, communicatief vaardig, motiverend en heeft affiniteit met de doelgroep. Informatie kan worden ingewonnen bij Jan Zwier (per telefoon 0481 843328 of via mail jj.zwier1@chello.nl).

Grote vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is zondag 26 november van 10.00 tot 17.00 uur een vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv.

De markt bezoeken kost 2,50 euro voor volwassenen en 2,00 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering !

Huldiging bij FNV Overbetuwe

Foto: W. Straatman

ELST - Zaterdagavond 11 november heeft lokaal Overbetuwe bij Onder de toren in Elst een aantal van haar leden gehuldigd omdat zij 25, 40, 50, 60 en zelf 70 jaar lid waren van de vakbond.

Regio-bestuurder Wilco Veldhorst spelde de leden na een kort overzicht van de gebeurtenissen in het jaar dat ze lid werden hun speldje op, namens het afdelingsbestuur kregen de jubilarissen een mooie pennenset en een bloemenbon. Daarna werd het onder genot van hapje en een drankje en gezellige muziek nog een leuke een avond.

Het sneeuwt bij Intratuin!

ELST - In Elst is de kerst dit jaar wel héél bijzonder. Het heeft namelijk gesneeuwd bij Intratuin! Een witte gloed is neergedaald en heeft de winkel sprookjesachtig bedekt onder een dikke pak sneeuw!

De mooiste en gezelligste tijd van het jaar komt steeds dichterbij. In een Winterwonderland met twinkelde lichtjes, skiliften en warme chocolademelk met slagroom mag een witte kerst natuurlijk niet ontbreken. Onze collega's van de afdeling tuinplanten zijn dit jaar naar Denemarken afgereisd om dé perfecte kerstbomen uit te zoeken. Helemaal vanuit Scandinavië komen de kerstbomen aan.

Maria even uit haar glazen huis

REGIO - Het beeldje van Onze Lieve Vrouw van Nijmegen, waarbij dagelijks honderden mensen een kaarsje komen aansteken in de Molenstraatkerk, zal op zondag 10 december eventjes haar vertrouwde plek verlaten voor een vesperviering. Tijdens deze gebedsdienst zal er gelegenheid zijn om het beeldje van dichtbij te zien.

De vesperviering met Mariaprocessie begint om 16.00 uur. Er worden klassieke en nieuwe Marialiederen gezongen. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting onder het genot van een drankje.

Normaal gesproken staat het beeld van Onze Lieve Vrouw van Nijmegen achter glas in de Mariakapel van de Molenstraatkerk. Jarenlang vond eenmaal per jaar een Maria-omdracht plaats. Het beeldje werd dan door de stad gedragen. Eind twintigste eeuw is de traditie van de ommegang verwaterd. Op 10 december zal Maria opnieuw in een eenvoudige stoet worden meegedragen door de kerk. Onder het thema 'Met Maria op weg naar Kerstmis' wil de parochie Heilige Stefanus mensen de kans geven in dit gebedsmoment dichter bij Maria te komen.

Lingewaard trekt aan huisvesting ambulancepost

De brandweerkazerne op de Houtakker heeft alle voorzieningen om daar ook een ambulancepost te huisvesten, zegt wethouder Johan Sluiter. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Een bedrijfsverzamelgebouw in Elst en bedrijventerrein de Houtakker in Bemmel zijn bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) in beeld voor een nieuwe ambulancepost. De kansen voor Lingewaard liggen volgens wethouder Johan Sluiter op fiftyfifty.

De inzet is om de ambulancepost in Oosterhout te verplaatsen. De wettelijke aanrijtijd voor spoedgevallen wordt met aantoonbare cijfers bij regelmaat overschreden. Lingewaard hamert bij de VGGM al jaren op een passende oplossing. De veiligheidsregio is al een poosje in gesprek met de gemeente Overbetuwe en een ontwikkelaar over realisatie van een ambulancepost in een bedrijfsverzamelgebouw bij de Intratuin. De kaarten voor de buurgemeente liggen vooralsnog gunstig. Volgend voorjaar verwachten de onderhandelaars een overeenstemming te kunnen bereiken.
Het Lingewaardse college heeft nu de joker ingezet. Het eerste gesprek heeft al plaats gevonden. Het is Lingewaard er alles aan gelegen om de ambulancepost aan deze kant van de gemeentegrens te krijgen. Wethouder Sluiter geeft toe dat hierin chauvinisme een rol speelt. Echter, volgens zijn inschatting liggen ook de kaarten gunstiger dan van de Overbetuwe. In het overleg met de veiligheidsregio zijn de nieuwe ontwikkelingen van infrastructuur rond de A15 ingebracht. De Houtakker krijgt een directe ontsluiting op de Van Elkweg en er komt zeker een verbetering van de Karstraat.

Wethouder Sluiter zegt nog een troefkaart op zak te hebben. In Elst is de ambulancepost aangewezen op een kostbare A-locatie aan de A325. Lingewaard heeft de veel goedkopere Houtakker met twee varianten in de aanbieding. Lingewaard is bereid bouwgrond in erfpacht aan te bieden. Maar het kan ook anders zegt Sluiter. De veiligheidsregio is eigenaar van de brandweerkazerne op de Houtakker. Alle voorzieningen zijn aanwezig om daar ook een ambulancepost te huisvesten. De VGGM gaat de aanbieding van Lingewaard serieus overwegen, zegt wethouder Johan Sluiter.

TOP-film Lion in Bemmel

BEMMEL - Donderdag 30 november om 20.00 uur draait Lion in de Theaterkerk. Deze bijzonder mooie en aangrijpende film heeft zes Academy Award Nominations gekregen!

De Indiase jongen Saroo Brierly (Dev Patel) raakt op vijfjarige leeftijd in Khandwa op een treinstation gescheiden van zijn broer Guddu, die daar werkte. Zijn moeder is analfabeet en erg arm. Zij voorziet in haar levensonderhoud door het sjouwen van stenen. Hij komt uiteindelijk terecht in een weeshuis en wordt vandaar uit geadopteerd door een Australisch echtpaar (Nicole Kidman). Saroo gaat zich verdiepen in zijn afkomst en wil weten waar hij vandaan komt met alle gevolgen van dien.

Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Maria even uit haar glazen huis

REGIO - Het beeldje van Onze Lieve Vrouw van Nijmegen, waarbij dagelijks honderden mensen een kaarsje komen aansteken in de Molenstraatkerk, zal op zondag 10 december eventjes haar vertrouwde plek verlaten voor een vesperviering. Tijdens deze gebedsdienst zal er gelegenheid zijn om het beeldje van dichtbij te zien.

De vesperviering met Mariaprocessie begint om 16.00 uur. Er worden klassieke en nieuwe Marialiederen gezongen. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting onder het genot van een drankje.

Normaal gesproken staat het beeld van Onze Lieve Vrouw van Nijmegen achter glas in de Mariakapel van de Molenstraatkerk. Jarenlang vond eenmaal per jaar een Maria-omdracht plaats. Het beeldje werd dan door de stad gedragen. Eind twintigste eeuw is de traditie van de ommegang verwaterd. Op 10 december zal Maria opnieuw in een eenvoudige stoet worden meegedragen door de kerk. Onder het thema 'Met Maria op weg naar Kerstmis' wil de parochie Heilige Stefanus mensen de kans geven in dit gebedsmoment dichter bij Maria te komen.

TOP TLC Session - Tiny Legs Tim

BEMMEL - Op vrijdag 1 december om 21.00 uur staat er in de Theaterkerk een geweldig muziekoptreden van Tiny Legs Tim op het programma.

Tim De Graeve, beter bekend als Tiny Legs Tim, is een virtuoze fingerpicking gitarist met een herkenbaar stemgeluid. Als songwriter maakt hij melodieuze nummers gebaseerd op blues & roots muziekstijlen. Zijn artiestennaam is een knipoog naar zijn smalle benen, die het gevolg zijn van een jarenlang gevecht voor zijn leven. Deze ervaring brengt hij terug in zijn muziek en maakt hem een geloofwaardige, authentieke bluesy singer-songwriter.

Deze pure bluesman neemt je mee op zijn reis en betovert je met een ongelooflijk goed gitaarspel, rake teksten en zachte stem. Zijn nummers variëren van soft country blues, tot rockabilly sounds en folk. Sinds zijn debuut in 2008 is zijn One Man Blues Band bij een steeds breder publiek bekend. Hij stond onder andere in het voorprogramma van Pete Doherty en John Mayall. Tiny Legs Tim kenmerkt zich door soberheid en tegelijkertijd een enorme beleving. Kortom, een TOP TLC Session om niet te missen.

Kaartjes kosten tien euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Brugklasleerlingen OBC Bemmel steunen slachtoffers Sint-Maarten

Rosa Visser en Nova Verbeek (lifestyle klas t1c) overhandigen de cheque aan het Rode Kruis Foto: Rick Bouwman

BEMMEL – De brugklasleerlingen van de opleiding vmbo-t Lifestyle van het OBC in Bemmel hebben zelfstandig een actie op touw gezet om scholieren op Sint-Maarten, die het slachtoffer zijn geworden van de orkaan Irma, te steunen.

Deze actie heeft een prachtig geldbedrag opgeleverd: 1.018,55 euro. Dit geldbedrag is onlangs door de leerlingen persoonlijk overhandigd aan Dick Huiskamp, secretaris van het Nederlandse Rode Kruis afdeling Lingewaard-Overbetuwe.

De berichtgevingen rondom de slachtoffers van de orkaan Irma op Sint-Maarten hebben grote indruk achtergelaten op die leerlingen. De leerlingen wilden graag zelf ook een bijdrage leveren om het leed van de slachtoffers te verzachten. Onder leiding van Erika Bossuyt, docent Levensbeschouwing, werd een plan van aanpak gemaakt. Het bedenken en uitvoeren van de acties werd door de leerlingen met veel enthousiasme en gedrevenheid zelf uitgevoerd. Het doel was om met de acties zo veel mogelijk geld in te zamelen. Er was zelfs een wedstrijd tussen de brugklassen van het vmbo-t Lifestyle wie het meeste geld op zou halen. Dit werd uiteindelijk klas T1E. De acties bestonden uit het inzamelen van lege flessen en het organiseren van een sponsorloop in de vorm van een survivalrun. Met het uiteindelijke geldbedrag hebben de leerlingen ervoor gezorgd dat ruim 500 kinderen op Sint-Maarten weer met goed lesmateriaal naar school kunnen. Zij krijgen de kans zich zo te ontwikkelen zoals de leerlingen op het OBC in Bemmel dat doen.

Meander Concert Duurzaamheid

Foto: eigen foto

BEMMEL - Komende zondag 26 november, om 14.30 uur in de middag, gaat Meander van start met een glorieus concert over een uiterst actueel onderwerp: de kranten staan er vol mee en wereldomspannend breken regeringen er zich het hoofd over: de duurzaamheid van flora, fauna, de mens en het milieu.

Het koor Meander uit Bemmel, onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel, met aan de piano Wouter Broens en de medewerking van percussionist John van Baal, brengt dit veelomvattende onderwerp muzikaal onder de aandacht, onder het voor zich sprekende motto ‘Natuurlijk Meander natuurlijk!'. Veelkleurige liederen die melodieus zon, zee en land bezingen. Een welgemeend vierstemmig pleidooi met een knipoog, om toch vooral voorzichtig te zijn met die grote rijke natuur om ons heen.

Meander komt zeker niet met de definitieve oplossing voor een duurzame wereld. Wat we wel doen is zingend onder de aandacht brengen hoe mooi, verrassend en lieflijk die gezonde groene natuur van ons (nog steeds) is.

Natuurlijk is ‘duurzaamheid’ een belangrijk onderwerp dat de volle aandacht van iedereen verdient. Maar tijdens het concert steekt het cabaretduo Theaterzaken (Evelien Harberink en Magda Nij Bijvank) er ook even vrolijk de draak mee: u zult versteld staan van de vele hilarische betekenissen die het begrip ‘duurzaamheid’ kan hebben. Dus kom allemaal luisteren en lachen in de Theaterkerk!

Zondag 26 november 14.30 uur in de Theaterkerk Bemmel. Kaarten à 15 euro zijn te koop via www.meander-bemmel.nl of bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Springsters Elistha door naar NK

Het seniorenteam Foto: C Haggenburg

ELST - Tijdens de voorronden voor het NK-groepsspringen in Heerenveen en in Nunspeet hebben de springsters van GV Elistha zich weten te plaatsen voor de Nederlandse kampioenschappen.

Op 4 november waren de senioren in Heerenveen. Zij deden mee op drie onderdelen. Op mintramp pegasus en tafel kwamen zij door het ontbreken van een eis net tekort om zich te plaatsen voor het NK. Op minitramp haalden zij deze eisen wel en hoewel het optreden zeker niet vlekkeloos verliep, wisten zij in een zeer sterk deelnemersveld toch nog een vierde plaats te bemachtigen. Dit gaf recht op een ticket naar het NK!

Op 11 november waren de junioren in Nunspeet voor hun voorronde. Ook zij namen deel op drie onderdelen. Ze sprongen netjes maar ook niet helemaal zonder foutjes. Toch konden zij met een vijfde plaats op minitramp, een tweede plaats op pegasus en een eerste plaats op tafel zeer tevreden terugkijken op deze plaatsingswedstrijd. Op alle onderdelen zijn zij door!

De finale zal zijn op 9 december as in Sittard. Het feit dat ze nog beter kunnen scoren als de kleine foutjes er uit zijn, geeft zeer goede hoop en mooie verwachtingen voor dit NK.

Brevetzwemmen bij ZVO

Deelnemers klaar voor de start Foto: Ferry Spaan

ELST - Bij de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) is weer het uitstekend georganiseerde Brevetzwemmen gehouden.

Bij het brevetzwemmen worden alle vier de wedstrijdslagen gezwommen: borstcrawl, rugcrawl, schoolslag en vlinderslag. Voor de brevetten 1 en 2 is de afstand 25 meter. Voor de overige brevetten (3 en verder) worden langere afstanden gezwommen.

Nataly Dulos, Mees Huibers, Renske Lamers, Rick de Leeuw, Danila Mamasakhlisov, Juliët Matser, Irene Robben, Kim van Veenendaal en Jonas de Winkel behaalden Brevet 1. Brevet 2 werd behaald door Nathan van Assen, Kiki van den Berg, Lars Brouwer, Janne Giesen, Imke van Hal, Enna Lamers, Niels Metselaar en Mick Scheffer.

Het derde brevet was voor Sven Beemer, Finn Foekens, Mats van der Rijst, Vera Scholten, Gyan Spaan, Roos Stoteler, Sanne Teunissen en Sem Teunissen. Annique van het Erve, Rosalie van Hulst en Isabelle van Rooijen zwommen naar brevet 4. Ymke van het Erve, Isabel Koenders en Sam Pollmann behaalden het vijfde brevet. Tenslotte was er brevet 6 voor Esmee Wilcke en Stephan Willemse.

Tijdens het brevetzwemmen is ook goed gezwommen door Elize Aagenborg, Zoë Baltussen, Emma en Lucas Biesheuvel, Juliëtte Blanckenborg, Sofie Bulsink, Wessel van Dorst, Noah Fischer, Mare Giesen, Sofie van Groeningen, Rayen en Nour Habib, Mila Hof, Lars Huizenga, Neomi Hunting, Lily en Sophie Keizer, Isis Lamers, Ilya Mamasakhlisov, Amber Martens, Renske Metselaar, Samantha Paalman, Joost Pollmann, Simon Robben, Tygo Spaan, Lennart Stok, Sophie Tenten, Chayenne Traa, Cleo en Coos van de Venne, Mila Zuidema, Jilles Vink en Anouk van Beugen.

Scholieren OBC Bemmel helpen scholieren Sint-Maarten

Rosa Visser en Nova Verbeek ( lifestyle klas t1c) overhandigen de cheque aan Rode Kruisbestuurslid Dick Huiskamp Foto: Rick Bouwman

BEMMEL – De brugklasleerlingen van de opleiding vmbo-t Lifestyle van het OBC in Bemmel hebben zelfstandig een actie op touw gezet om scholieren op Sint-Maarten, die het slachtoffer zijn geworden van de orkaan Irma, te steunen.

Deze actie heeft een prachtig geldbedrag opgeleverd: 1.018,55 euro. Dit geldbedrag is onlangs door de leerlingen persoonlijk overhandigd aan Dick Huiskamp, secretaris van het Nederlandse Rode Kruis afdeling Lingewaard-Overbetuwe.

De berichtgevingen rondom de slachtoffers van de orkaan Irma op Sint-Maarten hebben grote indruk achtergelaten op die leerlingen. De leerlingen wilden graag zelf ook een bijdrage leveren om het leed van de slachtoffers te verzachten. Onder leiding van Erika Bossuyt, docent Levensbeschouwing, werd een plan van aanpak gemaakt. Het bedenken en uitvoeren van de acties werd door de leerlingen met veel enthousiasme en gedrevenheid zelf uitgevoerd. Het doel was om met de acties zo veel mogelijk geld in te zamelen. Er was zelfs een wedstrijd tussen de brugklassen van het vmbo-t Lifestyle wie het meeste geld op zou halen. Dit werd uiteindelijk klas T1E. De acties bestonden uit het inzamelen van lege flessen en het organiseren van een sponsorloop in de vorm van een survivalrun. Met het uiteindelijke geldbedrag hebben de leerlingen ervoor gezorgd dat ruim 500 kinderen op Sint-Maarten weer met goed lesmateriaal naar school kunnen. Zij krijgen de kans zich zo te ontwikkelen zoals de leerlingen op het OBC in Bemmel dat doen.

Medailles voor GV Elistha bij clubteamwedstrijd

Op de 2e plaats: Lise Kok, Anouk Meijer, Marit Schouten en Justien de Bont. Op de 3e plaats: Dianne Wolven, Fenna Beers, Noortje Sars, Nikki ten Ham, Sophie de Gijsel en Anne Straathof. Foto: -

ELST - In het weekend van 11 en 12 november vonden de jaarlijkse clubteamwedstrijden plaats voor de damesselecties van gymvereniging Elistha Elst.

Deze wedstrijd was de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Op zaterdag turnden de meisjes van de vijfde divisie een spannende wedstrijd waarbij Lizzy, Sabine, Nabila en Maryam als team op de derde plek geëindigd zijn. De andere teams hadden net iets te veel foutjes gemaakt om op het podium te kunnen eindigen en zijn op de zesde en zevende plek geëindigd.

Op zondag waren de meisjes van de derde en vierde divisie aan de beurt. In de eerste wedstrijd waren de allerjongste meisjes aan zet. Heel knap wisten beide teams op het podium te eindigen (zie foto). In wedstrijd 3 turnden de oudere meisjes. Door een blessure is Lieke Meulenberg op het laatste moment toch uitgevallen en waren de andere teamleden van supplement D genoodzaakt alle toestellen te turnen. Dit team is op de vijfde plek geëindigd. Team Supplement E was goed in vorm deze dag en ging er met de eerste plaats vandoor.

Kinkelbestuur in gesprek met… Misty Giants rockmuziek: daverend succes

Misty Giants Foto: A. ter Burg

BEMMEL - "Wij spelen van rock tot heavy metal. Keihard! Rustig ouwehoeren kan alleen tijdens de pauze. Wij zoeken ook nadrukkelijk de interactie met het publiek. Af en toe ga ik met mijn gitaar het publiek in. Geweldig om de mensen dan te zien bewegen en dichterbij komen. Je voelt de klanken dan overkomen", aldus Lex Hubers en Erik Elbers.

Misty Giants bestaat uit vier vrienden die behalve muziek maken, ook allemaal fanatiek sporten. Ze spelen nu al zo'n drie jaar samen. Lex is de zanger met (lead)gitaar, terwijl Hans drumt, maar zingt ook. Ten slotte spelen Erik en Marcel lead- en basgitaar. "Behalve thuis via het afluisteren van YouTube, oefenen wij regelmatig in De Kinkel. Natuurlijk treden we ook op. Streetrock in Huissen was een groot succes. Net als onze bijdrage aan het rockfestival Under the Milky Way."

Eric: "Wij spelen puur als hobby en hebben geen commercieel belang. Misschien dat we daarom wel nooit ruzie hebben. Maar des temeer discussie!" Lex: "Er gaat soms ook wat mis en daar worden we door familie en vrienden op gewezen. Feedback… daar leer je echt van. Gewoon doorspelen en blijven lachen is het beste wat je dan kunt doen."

Het optreden van 11 november in De Kinkel was een oorverdovend succes. Dat smaakt naar meer. Maar voordat ze weer optreden, eerst deze flash back op de… Misty Giants.

Jan de Moor en Johan Hesselink

Hongerige sperwer

Foto: Annelies

BEMMEL - Maandag, tussen de middag tijdens de lunch. Een sperwer wilde mee eten en had de lunch meegebracht. Heeft dit in de tuin opgegeten. Na een half uur vertrokken. Bordje helemaal leeg maar niet opgeruimd... (ingezonden door lezer)

Wie wordt de nieuwe Prins van Striekenburg?

VALBURG - Aan alles komt een einde, zo ook aan de regeerperiode van Ed de Vurige en zijn hofdames Irene en Petra. Op vrijdag 24 november nemen zij tijdens het Prinsenbal, de traditionele opening van het Striekenburgse carnavalsseizoen, na twee seizoenen afscheid van de spotlight.

Ed gaat vanaf dan weer gewoon als Edwin Krijnen door het leven. Wij denken dat zij een uitstekend voorbeeld hebben gegeven de afgelopen jaren en gaan er vanuit dat we ze nog regelmatig mogen verwelkomen tijdens het carnaval!

Maar wie wordt dan het nieuwe middelpunt van carnaval vierend Valburg? Wie gaat de Strieken voorop in de polonaise? Het grote speculeren is al een tijdje aan de gang, maar om elf over elf presenteren wij onze nieuwe Prins Carnaval en hofdames. U kunt er live bij zijn tijdens het Prinsenbal, dat voor het eerst niet bij Het Wapen van Valburg plaatsvindt maar in café De Viersprong. De festiviteiten beginnen om 21:00 uur, de zaal is geopend vanaf 20:30 uur en de toegang is gratis.

Op zondag 26 november vanaf 14:30 tot 17:00 uur vindt, ook in De Viersprong, de Prinsenreceptie plaats. Hier bent u in de gelegenheid het nieuwe Prinsentrio te feliciteren en met hen te proosten op hun regeerperiode.

Wie wordt de nieuwe Prins van Striekenburg?

VALBURG - Aan alles komt een einde, zo ook aan de regeerperiode van Ed de Vurige en zijn hofdames Irene en Petra. Op vrijdag 24 november nemen zij tijdens het Prinsenbal, de traditionele opening van het Striekenburgse carnavalsseizoen, na twee seizoenen afscheid van de spotlight.

Ed gaat vanaf dan weer gewoon als Edwin Krijnen door het leven. Wij denken dat zij een uitstekend voorbeeld hebben gegeven de afgelopen jaren en gaan er vanuit dat we ze nog regelmatig mogen verwelkomen tijdens het carnaval!

Maar wie wordt dan het nieuwe middelpunt van carnaval vierend Valburg? Wie gaat de Strieken voorop in de polonaise? Het grote speculeren is al een tijdje aan de gang, maar om elf over elf presenteren wij onze nieuwe Prins Carnaval en hofdames. U kunt er live bij zijn tijdens het Prinsenbal, dat voor het eerst niet bij Het Wapen van Valburg plaatsvindt maar in café De Viersprong. De festiviteiten beginnen om 21:00 uur, de zaal is geopend vanaf 20:30 uur en de toegang is gratis.

Op zondag 26 november vanaf 14:30 tot 17:00 uur vindt, ook in De Viersprong, de Prinsenreceptie plaats. Hier bent u in de gelegenheid het nieuwe Prinsentrio te feliciteren en met hen te proosten op hun regeerperiode.

Spanning uit lichaam en eindelijk weer pijnvrij leven met Body Stress Release

BETUWE - Te zwaar getild, langdurig in een onjuiste houding gewerkt, financiële zorgen, strubbelingen op het werk, een ongeluk of ernstige val: door allerlei oorzaken kunnen spieren overbelast raken en niet meer uit zichzelf ontspannen. Body Stress Release (BSR) geeft het lichaam het extra zetje dat nodig is om de spanning die in het lichaam opgeslagen is, los te laten.

Iedereen kent het reflex wel als je met een hamertje tegen je knie tikt. Een vergelijkbare test werkt ook op allerlei andere punten in het lichaam. Zo kan nauwkeurig achterhaald worden waar de klacht vandaan komt,

Spierspanning loslaten
Vervolgens wordt met de duim een impuls gegeven in de gebieden waar de klachten vandaan komen. Daarmee wordt een signaal aan het lichaam gegeven om de spierspanning los te laten. Het zelf herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. De communicatie via de zenuwbanen wordt hersteld en de natuurlijke veerkracht van het lichaam keert terug.

Regelmatig komt er al na de eerste behandeling van alles op gang. Dit heeft Dianne van Ree van Body Stress Release Waalsprong zelf ook ervaren. Drie jaar geleden kreeg ze vage, op reuma lijkende klachten. Ze had veel pijn en lopen ging steeds moeizamer. Body Stress Release zorgde voor het keerpunt in haar leven.

Het roer om
Dianne had zoveel baat bij BSR, haar respect en waardering voor deze techniek groeide. Ze gaf haar baan op en ging de opleiding tot BSR-practitioner in Zuid-Afrika volgen. Is je interesse gewekt en wil je meer weten, kijk dan op www.bsr-waalsprong.nl. Je kunt ook bellen met 06 83773052.

Open deurendagen bij HGD Boerboom deuren in Wijchen

BEMMEL/WIJCHEN - Met de gezellige maar ook koude wintermaanden voor de deur is het misschien wel tijd om de garagedeur te vervangen voor een deur met een goede isolatie en ook veiligheid en het gemak van een aandrijving.

Dit is ook mogelijk op een bestaande sectionaaldeur of kanteldeur. Dan hoeft u niet meer in de kou te staan om de garagedeur te openen en uw deur is ook gelijk inbraakwerend. Tijdens de open deuren dagen bij HGD Boerboom deuren in Wijchen Celciusstraat 13 maakt u kans op leuke prijzen bij aanschaf van een nieuwe deur.

De ontwikkeling staat niet stil bij de garagedeuren, de Hörmann sectionaal garagedeur is nu ook leverbaar in 67 mm dikke geïsoleerde panelen met een uitstekende warmte-isolatie. Deze zijn te verkrijgen in verschillende profileringen en designs.

Een tip voor een origineel cadeau voor de Sinterklaasavond of op een pakje onder de kerstboom, een handzender van Hörmann voor aan de sleutelhanger in zwart of wit Hoogglansoppervlak of in een leuk design kleurtje groen, lila, geel, rood, oranje of Decors in zilver, carbon of donker wortelnotenhout.

De showroom in Bemmel is gesloten in verband met verhuizen naar de Fahrenheitstraat 6 in Elst. "Hier moeten wij nog verbouwen om u alle nieuwe mogelijkheden te laten zien, deze wordt geopend 1 februari 2018. Tot die tijd bent u van harte welkom in onze mooie showroom in Wijchen, Celciusstraat 13. Deze showroom heeft alle garagedeuren en voordeuren om aan u de mogelijkheden te laten zien. Dit doen wij graag onder het genot van een lekker kopje koffie! Vrijdag 24 november van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Tot de open deuren dagen", aldus het team van HGD Boerboom deuren. (www.hgdg.nl www.boerboomdeuren.nl)

Gloed presenteert Vier!

ELST - Sinds 2016 met een vaste bezetting van vier muzikanten, precies vier jaar na het vorige album, presenteert de Nijmeegse groep Gloed op 26 november om 15.00 uur in Theater De Kik, Dorpsstraat 39 in Elst haar vierde album.

Titel van de cd: Vier! Want dit album en 11 jaar samen musiceren, dat mag gevierd worden. Het levensmotto van de groepsleden – pluk de dag, vier het leven – is als een subtiele rode draad terug te vinden in de liedjes van deze nieuwe cd.

Het vieren doen zij op de typische Gloed-manier. Met enthousiasme en speelplezier maken de muzikanten het publiek deelgenoot van hun kleinkunst: verhalende Nederlandstalige liedjes op basis van gedichten. Aanstekelijke ritmes en meeslepende melodieën. Met betekenisvolle teksten; regelmatig vanuit de blik van een onbevangen kind. Intiem qua sfeer en tegelijkertijd met een speelse kwinkslag. Balancerend tussen luchtigheid en melancholiek, vrolijkheid en verdriet. Dat wat ook het leven zo boeiend en leerzaam maakt.

Entree: 12,50 euro. Voor kaarten en meer informatie: www.theaterdekik.nl.

Collecte van Leger des Heils

BETUWE - Dit jaar gaan er meer dan 8000 collectanten op pad voor de landelijke collecte van het Leger des Heils. De collecte wordt gehouden van 27 november tot en met 2 december.

De opbrengst wordt gebruikt voor het sociaal-maatschappelijke werk van het Leger des Heils in Gelderland. Zie voor meer informatie op www.legerdesheils.nl of www.legerdesheils.nl/collecte.

Majoor Bosshardt zette zich met ziel en zaligheid in voor haar medemens. Onbaatzuchtig en liefdevol tot op het bot. Haar jarenlange strijd voor de kwetsbaren in onze samenleving inspireert het Leger des Heils nog steeds om het goede te doen en actief hulp te bieden aan de medemens. Daarvoor hebben we uw hulp hard nodig. Help mee, geef aan de collectant van het Leger des Heils!