GN Berg en Dal Heumen Mook

28 september 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 28 september 2018


Mandy Neienhuijsen nieuwe Koningin-schutter Vriendenkring in Leuth

(foto: Diana Seegers)

LEUTH – De 24-jarige Mandy Neijenhuijsen is zondagmiddag met het 150ste schot Koningin geworden van schutterij Vriendenkring in Leuth.

Samen met haar vriend Melvin Rutjes zal zij tijdens de komende kermisdagen de scepter zwaaien in De Vriendenkring in Leuth. Mandy was de enige kandidaat voor het koningschap van de Leuthse schutterij. Het was voor de eerste maal dat het Koningschieten vanuit de deurdorpel van De Vriendenkring plaatsvond vanwege het slechte weer. Tijdens de korte pauzes tijden het Koningschieten zorgde dweilorkest Best Dwaas voor de stemming. Het Koningschieten werd nauwlettend gevolgd door de keizerin van schutterij De Vriendenkring Marian Hermsen – Jansen die nog twee jaar deze hoge titel van de schutterij mag voeren. Na het Koningschieten zorgde The Band, dat de gezelligheid nog uren troef was in De Vriendenkring .

Fotolezing over Namibië in Groesbeek

GROESBEEK - Op zondag 7 oktober organiseert Helma Groenen een fotolezing op een meters groot scherm over Namibië. Helma Groenen is graag in de natuur.

De eerste 25 jaar van haar leven bracht ze dan ook door aan de rand van het natuurreservaat De Bruuk en heeft ze de liefde opgebouwd voor de buitenlucht. Al wat buiten te zien is, trekt haar aandacht en de zorg hiervoor speelt ook een belangrijke rol in haar leven. Om al dit moois met anderen te delen probeert zij door middel van foto's iedereen bewust te maken van al het bijzondere van de natuur. Wij kunnen niet zonder!

Omdat ze een studie biologie heeft gevolgd en steeds leergierig blijft in alles wat erbuiten speelt weet ze er ook heel veel over te vertellen. Met haar fotografie groeit ook haar visie en krijgt ze steeds meer oog voor de details in de natuur. Maar ook de techniek wordt door ervaring steeds verbeterd.

De fotolezing vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Aanvang 11.00 uur en de toegangsprijs bedraagt twee inclusief kopje koffie of thee. Duur ongeveer 2 uur. Reserveren via info@mallemolengroesbeek.nl is mogelijk! Bekijk een voorproefje op www.wonderendernatuur.nl.

Muzikaal bedankje Ooijse Toekomst

OOIJ - Muziekvereniging Ooijse Toekomst is de leden van de Rabobank dankbaar voor hun steun tijdens de Grote Clubkasactie.

"Dank zij deze stemmen hebben we meer dan 500 euro mogen ontvangen, wat we goed kunnen gebruiken voor de aanschaf van nieuwe instrumenten. Graag nodigen we de leden uit voor onze concerten, zodat men zelf kan horen hoe uw steun ons heeft geholpen. We hebben op 4 november een concert in dorpshuis De Sprong met muziekvereniging DES uit Leuth en op 16 december is de Sint-Hubertuskerk in Ooij met koor Tot Zangs uit Millingen aan de Rijn."

Volleybalrecreanten Switch zoekt versterking

LEUTH - Heb jij ook, als een van je goede voornemens, meer gaan bewegen, dan is volleybal misschien iets voor jou.

De volleybalrecreanten Switch spelen op woensdagavond in de sportzaal in Leuth van 20.30 tot 22.00 uur en beginnen altijd met wat grond- en baloefeningen en daarna spelen we onderling wat partijtjes volleybal.

"Een keer in de maand spelen we tegen de recreanten uit Ooij. Dat is de ene keer in Leuth en de andere maand in de sportzaal in Ooij. Ook spelen we een keer in de maand tegen de recreanten uit Millingen. Ook dit is de ene keer in Leuth en de andere keer in Millingen.

Heb je interesse? kom gerust een keertje met ons meedoen op een woensdagavond om te kijken of volleybal iets voor jou is."

Ledenvergadering en brainstorm- avond bij Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Het bestuur van RKSV Groesbeekse Boys nodigt haar leden uit om vrijdagavond 5 oktober naar de kantine van sportpark Breedeweg te komen. Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering kijkt het bestuur terug op afgelopen jaargang en wil het graag met betrokken leden discussiëren over de toekomst van de voetbalvereniging uit Breedeweg.

Op de agenda van de ledenvergadering staan onderwerpen die jaarlijks aan de orde komen. Van de huidige bestuursleden zijn er vijf aftredend. Allen hebben aangegeven beschikbaar te zijn voor weer een nieuwe bestuurstermijn. De financiële situatie wordt doorgenomen en per commissie worden ontwikkelingen besproken. Ook de hoogte van de contributie wordt opnieuw vastgesteld. De ledenvergadering zal daarna overgaan in een brainstormavond. Met behulp van diverse stellingen worden leden uitgedaagd met het bestuur te discussiëren over de te varen koers. Alle leden zijn vanaf 20.00 uur welkom in de kantine van sportpark Breedeweg.

Muzikaal bedankje Ooijse Toekomst

OOIJ - Muziekvereniging Ooijse Toekomst is de leden van de Rabobank dankbaar voor hun steun tijdens de Grote Clubkasactie.

"Dank zij deze stemmen hebben we meer dan 500 euro mogen ontvangen, wat we goed kunnen gebruiken voor de aanschaf van nieuwe instrumenten. Graag nodigen we de leden uit voor onze concerten, zodat men zelf kan horen hoe uw steun ons heeft geholpen. We hebben op 4 november een concert in dorpshuis De Sprong met muziekvereniging DES uit Leuth en op 16 december is de Sint-Hubertuskerk in Ooij met koor Tot Zangs uit Millingen aan de Rijn."

Kunstgrasveld korfbalvereniging Klimop officieel in gebruik genomen

(foto: Peter Hendriks)

KEKERDOM – Lang gewacht maar toch gekomen: zondagmorgen was het dan zover dat het kunstgrasveld van de Kekerdomse korfbalvereniging Klimop officieel in gebruik is genomen.

Door het doorknippen van een lint bij de ballonnenhaag door het jongste en oudste lid van de vereniging was de ingebruikname een feit. De gebeurtenis werd bijgewoond door wethouder Nelson Verheul van de gemeente Berg en Dal en veel leden van de in Kekerdom populaire vereniging.

Valse start voor Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys is de start van de competitie niet goed begonnen. De uitwedstrijd in en tegen Ewijk ging met 2-0 verloren. Dit is een grote tegenvaller van het team uit Breedeweg. Na de degradatie afgelopen seizoen wil het namelijk meestrijden om de bovenste plaatsen.

De Groesbeekse equipe maakte geen goede indruk op het natte sportpark in Ewijk. De tegenstander daarentegen acteerde fel waardoor de Boys niet aan voetballen toekwam. Veel persoonlijke duels werden door de gastheren gewonnen. Door snel om te schakelen werd de aanval gezocht en de Groesbeekse verdediging onder druk gezet. Op deze wijze ontstond na vijf minuten voetballen de 1-0 stand. Na Groesbeeks balverlies werd een Ewijk speler met een splijtende pass vrijgespeeld waarna deze Groesbeekse Boys goalie Jeffrey Hoogenbosch wist te verschalken. In het verloop van de eerste helft creëerde Ewijk diverse kansen. Een half uur na de eerste treffer kwamen de gastheren dan ook terecht op 2-0 voorsprong.

Na de thee kwam Groesbeekse Boys iets beter voor de dag. Toch wist het ondanks de aanvallende wissels nagenoeg geen kansen te creëren. Een kwartier voor het eindsignaal moest de geel zwarte formatie met tien spelers verder na een rode kaart. Daarmee was de wedstrijd gespeeld.

In de thuiswedstrijd op sportpark Breedeweg aanstaande zondag 30 september tegen vv Krayenhoff heeft het team van trainer Michel Houterman de mogelijkheid de tegenvallende seizoensopening te herstellen. Aanvang van de wedstrijd is 14.00 uur.

Koor Vivace Groesbeek viert gouden jubileum met feestelijk optreden

Jubilerend koor Vivace uit Groesbeek. (foto: Koor Vivace)

GROESBEEK - Op zaterdag 6 oktober ontmoeten leden en oud-leden van het Groesbeekse koor Vivace elkaar tijdens een feestelijke reünie. Al bijna honderd oud-leden hebben zich aangemeld voor deze reünie ter gelegenheid van het gouden jubileum.

Opgericht in 1968 door de toenmalige kapelaan Jan van Gestel en enkele enthousiaste Groesbeekse jongeren werden de kerkdiensten jarenlang opgeluisterd. Al vijftig jaar lang maakt Vivace intussen onderdeel uit van het Groesbeekse muzikale landschap met diverse optredens door het jaar heen. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor een groot jubileumoptreden in het najaar van 2019 in volle gang.

Tijdens de komende reünie zal er ook gezongen worden door het huidige Vivace, aangevuld met alle reünie-gangers. Het grote XXL-koor dat zo gevormd wordt geeft een openbaar concert waarvoor iedereen van harte wordt uitgenodigd: zaterdag 6 oktober 19.30 uur in de kapel bij Gasterij ’t Groeske (Mariëndaal), Stationsweg 9t in Groesbeek.

Fotolezing over Namibië

Deadvlei. (foto: Helma Groenen)

GROESBEEK - Op zondag 7 oktober houdt Helma Groenen om 11.00 uur een fotolezing over Namibië.

Op een metersbreed scherm toont ze in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek, haar mooiste foto's van dit prachtige Afrikaanse land. WIlde dieren en het prachtige landschap geven een mooi beeld en de verhalen krijg je erbij!

De toegangsprijs inclusief een kopje koffie of thee bedraagt twee euro. De voorstelling duurt inclusief pauze ongeveer twee uur. Reserveren via info@mallemolen.nl is mogelijk en op www.wonderendernatuur.nl is al een voorproefje te zien.

Succesvolle muziekopleiding bij fanfare Wilhelmina

Diploma-uitreiking leerlingen fanfare Wilhelmina. (foto: Tonnie Nabuurs, lid van fanfare)

GROESBEEK - Fanfare Wilhelmina is trots op het grote aantal leerlingen. Deze muzieklessen zijn zeer succesvol wat blijkt uit het aantal geslaagden.

Ook dit jaar worden er projecten en muzieklessen op enkele basisscholen gegeven in samenwerking met 'Beat it Muziekeducatie' en 'Hafa Scool'. Naast deze muzieklessen worden er individuele muzieklessen gegeven door vakdocenten. "Wil je ook muziekles of een proefles? Wij hebben nog enkele plaatsen beschikbaar. Kijk voor informatie over de opleidingen op www.fanfanfarewilhelminagroesbeek.nl of mail naar info@fanfarewilhelminagroesbeek.nl."

Op de foto staan: Derk van Loon, Vince Poelen, Guus Kersten en Paul Kamps die onlangs geslaagd zijn voor hun slagwerkopleiding.

Huidige werkgroep Tuindag stopt

BERG EN DAL – Na rijp beraad heeft de werkgroep Tuindag Berg en Dal besloten met de organisatie te stoppen. De eerste gezamenlijke Tuindag in 2016 voor heel de gemeente was de werkgroep blij verrast dat er liefst 39 deelnemers waren, dus een vliegende start.

In 2017 en 2018 was het aantal deelnemers zo laag dat de werkgroep uiteindelijk met veel kunst en vliegwerk tot een behoorlijke deelnemerslijst kon komen. Dit ondanks de belofte 'volgend jaar doen we echt mee' van vele aspiranten. Volgens de werkgroep staan de inspanningen (en die waren er veel) niet in verhouding tot wat het oplevert. Ook de aandacht in de pers en de belangstelling op de dag zelf zijn – ondanks de toegenomen communicatie – inspanningen van de werkgroep, niet meer wat ze geweest zijn. Tuindagen zijn er nu eenmaal veel en daarnaast zijn er steeds meer evenementen die om aandacht vragen.


Als er mensen zijn die de activiteiten van de werkgroep willen overnemen, dan zijn ze welkom en dan wil de werkgroep hun kennis en werkwijze graag met hen delen. In het kader van de privacy kan het deelnemersbestand niet overgedragen worden. Maar er kan wel een bericht uitgaan naar de adressen van ons bestand om de gegevens van een eventuele nieuwe organisator aan alle aspiranten en oud-deelnemers door te geven.
Enkele deelnemers aan de Tuindag in Berg en Dal namen ook deel aan de tuindagen van Groei en Bloei. In het verleden moest je lid zijn van deze organisatie om aan hun Tuindag mee te mogen doen, maar dat is nu niet meer het geval. Wie het wil, kan de oproep van Groei en Bloei in de huis-aan-huisbladen in de gaten houden en zich bij hen aanmelden voor de Tuindag in 2019.
De werkgroep dankte iedereen die de afgelopen jaren een bijdrage heeft geleverd aan de Tuindagen. Het 'kijken bij elkaar' was altijd een hoogtepunt en maakte ook verbinding tussen alle individuelen mogelijk. "Wij hebben veel mensen en onszelf een plezierige dag in een mooie tuin bezorgd", aldus de werkgroep met Hennie Smit-Locht, Paul Leenders, Angeline Willemse, Marcel Verschuuren, Marcel Tromp en Pauline de Wijer.

Jongeren geven kleur aan zondagviering in kapel Dekkerswald

(eigen foto)

GROESBEEK -Twee keer per maand, doorgaans de tweede en de laatste zondag van de maand, is er in kapel 'Onder de Bogen' op het terrein van Dekkerswald een kapeldienst die begint om 10.30 uur. De viering, meestal een gebedscommuniedienst, is in de eerste plaats bedoeld voor de bewoners van Dekkerswald.

Een speciale kapelbrigade haalt de mensen op vanuit hun kamers en brengt ze na afloop weer terug. Belangstellende kerkgangers van buiten Dekkerswald zijn natuurlijk ook welkom. Zondag 30 september komen jongeren van de Coole Kerkclub uit Groesbeek naar de kapel om de hand en spandiensten rondom en tijdens de viering mee vorm te geven. De jongeren zijn gastvrouw en gastheer, delen de kerkboekjes uit en gaan mee om de mensen in rolstoel op te halen en na afloop weer terug te brengen. De klok wordt geluid en dat gebeurt in kapel 'Onder de Bogen' nog altijd handmatig! De jongeren steken kaarsen en wierook aan, lezen (bijbel)teksten, gaan rond met de collecte mandjes, staan met lichtjes achter de voorganger bij het gebed rond het brood én ze delen zelfgebakken cupcakes uit voor bij de koffie na afloop van de viering. Op Dekkerswald hangt vanaf ongeveer een week voorafgaande aan de viering van 30 september een, ook al weer zelfgemaakte, poster die deze cupcakezondag aankondigt.

Het idee om vrijwilligerswerk te doen bij de kerk is in voorgaande jaren ontstaan in het voorbereidingstraject naar het vormsel toe. Er mochten vragen gesteld worden aan de uitgenodigde vrijwilliger en één daarvan was: "Kunnen jongeren ook vrijwilligerswerk doen bij de kerk". Ja, dat kan! En wat is er leuker dan iets kunnen doen voor de (oudere) medemens! Nieuwsgierig geworden? Kom dan de zondag mee vieren in de gebedscommuniedienst op 30 september. Er zijn nooit te veel vrijwilligers. Aanvang 10.30 uur.

21-jarige Fenna Kamps verzorgt lezingen en workshops voor rouw en verlies bij kinderen

GROESBEEK – De 21-jarige Fenna Kamps uit Groesbeek is sinds 1 september werkzaam als Prevent Coach. Het informeren van mensen en het geven van lezingen en workshops geven haar veel voldoening. In het onderwerp rouw en verlies bij kinderen: bewust omgaan met een scheiding geeft zij lezingen, kennismaking workshops en tweedelige workshops.

Deze lezingen en workshops zijn bedoeld voor ouders, verzorgers, opa's en oma's, professionals en eenieder die met kinderen te maken heeft. Het gezin is een veilige basis. Een veilige basis van waaruit het kind de wereld kan ontdekken en waar ze altijd op terug kunnen vallen. Een kind gaat er vanuit dat zijn of haar ouders altijd bij elkaar blijven. Hij/zij kent zijn/haar papa en mama al het hele leven en weet niet beter dat zij samen een gezin zijn. Samen met eventuele broertjes of zusjes horen zij bij elkaar.

Als ouders gaan scheiden, dan is dit voor een kind een ingrijpende verandering in het leven. Het kan zijn dat een kind dan ineens in twee huizen moet wonen of met papa of mama verhuist naar een andere woning. Ze zien papa of mama dan minder vaak. Daarnaast zijn kinderen overweldigd door emoties en onzekerheid wanneer zij horen dat papa en mama hebben besloten uit elkaar te gaan.

Voor ouders , opvoeders, opa's en oma's en professionals is het daarom van belang inzicht te hebben in diverse kindgerichte aspecten van een scheiding. Een scheiding is niet altijd te voorkomen. Je hebt als ouders wel invloed op de manier hoe je deze periode samen met je kind doorkomt en om ervoor te zorgen dat het kind geen enorme last met zich mee hoeft te dragen. Inzicht kan je helpen in een bepaalde situatie anders te kijken naar een kind en te reageren met meer begrip.

Tijdens de lezingen en workshops zal Fenna haar verhaal toelichten door middel van boeken, filmpjes, opdrachten en spelletjes, zodat de mensen zelf een beeld krijgen over hoe ze deze materialen zelf kunnen inzetten en dit onderwerp bespreekbaar kunnen maken bij hun kind of kinderen. Ook is eigen input tijdens de lezingen en workshops altijd welkom onder andere met vragen, eigen visie of persoonlijke verhalen.

Fenna Kamps is telefonisch bereikbaar onder nummer 06 37421688.

Bedrijvenwedstrijd bij De Vrolijke Vissers Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 15 september is de inmiddels legendarisch jaarlijkse bedrijvenviswedstrijd weer gehouden, georganiseerd door de Groesbeekse hengelsportvereniging De Vrolijke Vissers.

Er werd deelgenomen door negen bedrijven uit Groesbeek en omstreken met elk een team van vijf vissers. Na een spannende wedstrijd bleek het team van J & W Lijmwerken evenals vorig jaar het meeste gewicht in de schaal te hebben gelegd.

Uitslag bedrijvenviswedsrijd

Naam Bedrijf Gewicht gram

1 J & W Lijmwerken 21.060

2 Nypra BV 19.800

3 Café Zaal Ton Oomen 18.290

4 GS Lijmwerken 14.390

5 Rutolux 12.190

6 H.V. Assurantiën 8.290

7 P. Kaal Aannemersbedrijf 7.220

8 Vera Steigerbouw 6.780

9 Dagro B.V. 4.390

Totaal 112.410

Driebandentoernooi bij 't Fuske

MILLINGEN - Van 9 tot en met 11 november houdt biljartvereniging 't Fuske voor de veertiende keer het driebandentoernooi in café-bar 't Fuske in Millingen aan de Rijn.

"We starten dit jaar op de vrijdag avond op twee biljarttafels, er wordt gespeeld in een A-klasse en een B-klasse. We spelen in een poule systeem, dit houdt in dat alle deelnemers meerdere partijen spelen in de voorronde zodat je na een iets mindere partij toch nog de mogelijkheid hebt om je terug te vechten in het toernooi."

Men kan zich inschrijven tot en met maandag 5 november 18:00 uur, uiteraard kunnen ook deelnemers van buiten Millingen zich opgeven. Wil je erbij zijn, schrijf je dan snel in bij café-bar 't Fuske, 0481 434006, of kom gezellig langs. Het inschrijfgeld bedraagt acht euro en dient bij inschrijving betaald te worden. Het prijzengeld is als volgt: eerste prijs 75,00 euro, tweede prijs 50,00 euro en de derde prijs is 25,00 euro.

De loting is op maandag 5 november om 20:00 uur in 't Fuske waarna het speelschema te zien is op www.fuske.nl. Lukt het niet om mee te doen, kom dan gewoon even een kijkje nemen naar één van de partijen.

Automobilist ernstig gewond bij aanrijding in Berg en Dal

(foto: Joop Verstraaten)

BERG EN DAL – Bij een aanrijding op de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal is zaterdagavond bij een botsing de bestuurder van een personenauto zwaar gewond geraakt en met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het RadboudUMC ziekenhuis in Nijmegen.

De bestuurder van de personenauto kwam uit de richting Berg en Dal en is vermoedelijk in de bocht bij de Clarenbeekseweg de macht over het stuur verloren en kwam dwars over de weg, waarna een bestelwagen uit de richting Groesbeek zich in de flank van de personenauto boorde. De hulpverlenende instanties ambulance, politie, brandweer en een opgeroepen trauma helikopter zijn ter plaatse gegaan. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was het slachtoffer al uit zijn zwaar beschadigde auto, waarna hij met vermoedelijk hersenletsel per ambulance is overgebracht naar het ziekenhuis in Nijmegen. De trauma helikopter is niet geland. De bestuurder van de bestelwagen klaagde over pijn in zijn schouder vermoedelijk ontstaan door de gordel. De politie heeft de Zevenheuvelenweg tussen de Meerwijkselaan en de Clarenbeekseweg enige tijd afgesloten voor onderzoek. Beide auto's zijn na het onderzoek door een bergingsbedrijf afgesleept.

Gezocht: nieuwe Aardhommels

De Aardhommels bekijken een alpenwatersalamander. (foto: Henny Brinkhof)

GROESBEEK - De Aardhommels is de Groesbeekse natuurclub voor kinderen in de leeftijd van 9 -12 jaar. Iedere twee weken trekt de groep er op zaterdagmorgen op uit, soms lopend maar meestal op de fiets naar een plek in de omgeving zoals het Reichswald, Mookerheide en Groesbeeks bos.

Een greep uit de activiteiten: zoeken naar reptielen en sprinkhanen op de Mulderskop, waterleven onderzoeken in de beken, meedoen aan het ringen van roofvogelkuikens, paddenstoelen determineren in het bos. Buiten in de natuur is altijd wel iets te ontdekken en te beleven. Natuureducatie staat voorop. Alleen bij heel slecht weer blijven de Aardhommels binnen in de Tullekesbôm (Nijerf 9, naast De Treffers) om bijvoorbeeld braakballen uit te pluizen of vetbollen voor de vogels te maken.

De begeleiding is in handen van Henny Brinkhof en Erik Lamers, met oud-Aardhommel Britt als hulpleiding. Heb je zin om mee te doen, meld je dan snel aan bij Henny (024 3974221, email h.brinkhof@kpnmail.nl). De eerstvolgende keer is op zaterdag 6 oktober, van 9.00 tot 12.00 uur.

Bingo bij Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 2 oktober is er bij de Senioren Vereniging Sionsheuvel weer een bingomiddag in het Voorzieningenhart op de Heuvel aan de Ericastraat 39. Te bereiken met de buurtbus, halte bij het Voorzieningenhart Op de Heuvel

De zaal is open vanaf 13.00 uur. Aanvang is 14.00 uur. Grote kaarten kosten 6,00 euro en de kleine kaarten kosten 1,00 euro. De jackpot staat op 70,00 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Jongdierendag van konijnen, hoenders en dwerghoenders

MILLINGEN - Op zaterdag 29 september houdt KPV Millingen en Omstrekenhaar jaarlijkse Jongdierendag in het clubgebouw De Gevleugelde Vrienden aan de Weth. Arnzstraat 5 in Millingen aan de Rijn.

De keuring van de hoenders, dwerghoenders en konijnen begint om 09.00 uur. De keurmeesters zijn A. de Vos voor de konijnen en B. Den Blanken voor de hoenders en dwerghoenders. Het gaat om dieren die dit jaar zijn geboren. Voor de fokker is het een goede indicatie wat voor kwaliteit hij of zij in de hokken heeft zitten. Hij kan dan al een eerste selectie toepassen. Anders dan bij een keuring tijdens de clubshow is iedereen die geïnteresseerd is hoe zo’n keuring precies gaat, welkom. U kunt dan tegelijkertijd terecht met uw vragen over de verschillende rassen en kleurslagen en over het houden van konijnen en hoenders. De entree is gratis!

"Naast het goede nieuws dat we wel weer een jongdierendag hebben -ondanks de terugloop van het aantal actieve fokkers- moeten we onze clubtentoonstelling dit jaar helaas afgelasten. Het lukt ons niet om met de nog actieve leden de organisatie rond te krijgen. Daarom is de vereniging naarstig op zoek naar nieuwe actieve leden. Voelt u er iets voor om in verenigingsverband wat met kleindieren te gaan doen, dan horen we dat graag. Secretaris W. Reijmers er alles van vertellen. Hij is bereikbaar via mobiel 06 51595325. Mailen mag ook naar reijmersmeij@gmail.com."

Met je vrienden naar de bieb

Paul van Loon. (foto: Tuffcat Media)

BEEK - Van 3 - 14 oktober is het weer Kinderboekenweek! Onder het motto Kom erbij! kunnen kinderen allerlei voorstellingen en activiteiten bezoeken in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland-Zuid.

Bijvoorbeeld de voorstelling ‘Wil jij mijn vriendje zijn?’ op 10 oktober in Bibliotheek Beek-Ubbergen. De knallende afsluiter is het Nijmeegs Kinderboekenfeest op 14 oktober in de Lindenberg.

Vriendschap staat centraal in deze Kinderboekenweek. Zo ook in de voorstelling ‘Wil je mijn vriendje zijn?’, dat op 10 oktober van 15.00 tot 15.40 uur is te zien in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Hierin vertellen Pat & Pet een verhaal over een dier dat anders is dan de rest: giraffe. Het is een vrolijke, interactieve voorstelling waarbij geen kind stil kan zitten.

Win je favoriete boek

De bieb heeft deze week ook een speciale actie: als je tijdens de Kinderboekenweek lid wordt van de bibliotheek, maak je kans op je favoriete boek! Tot 18 jaar is een lidmaatschap van de bieb gratis. Met je lidmaatschap mag je niet alleen (prenten)boeken lenen, maar ook films, muziek, strips, luisterboeken en e-books.

Op zondag 14 oktober van 14.00 tot 17.00 uur sluit de Kinderboekenweek in Nijmegen feestelijk af met het Nijmeegs Kinderboekenfeest in de Lindenberg. Paul van Loon & Andere Snuiters spelen een griezelige voorstelling en schrijver Marc ter Horst legt uit hoe het nu precies zit met klimaatverandering. Kinderboekenschrijvers Janneke Schotveld & Annet Schaap zijn er ook. Het volledige programma is te vinden op www.obgz.nl/kinderboekenweek.

Geld uit kassa gegrist bij Jan Linders Supermarkt

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zondagavond 23 september even voor sluitingstijd – tien voor acht - van de Jan Linders Supermarkt aan de Spoorlaan in Groesbeek heeft een cliënte geld uit de kassa gegrist en is er al struikelend vandoor gegaan.

De dader tussen de 20 en 30 jaar met capuchon op had iets in de winkel gekocht en ging bij de kassa afrekenen. Toen zij wat wisselgeld van de kassière terugkreeg, duwde zij de hand van de 17-jarige kassière weg en griste vervolgens papieren geld uit de kassa en zette het op een lopen, bijna struikelend. De dader vluchtte vervolgens aan de kant van de draisineweg. De klanten die achter haar stonden, alsmede de kassière waren verbouwereerd. De politie is ter plaatse geweest en stelt een onderzoek in. Maandag werden de camerabeelden bekeken in de hoop dat de dader herkenbaar in beeld is. Hoeveel geld er is buitgemaakt is niet bekend.

9 / 24

10 / 24

Radboudumc zoekt mensen met beroerte en TIA voor onderzoek

NIJMEGEN - Het Radboudumc zoekt mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad voor onderzoek naar het evenwicht. Om veilig te kunnen lopen en bewegen is een goed evenwicht belangrijk. Mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad hebben soms moeite met het bewaren van hun evenwicht.

Om meer inzicht te krijgen in de lange termijn effecten van een lichte beroerte en TIA op het evenwicht, is de afdeling Revalidatie van het Radboudumc in samenwerking met de TU Delft een onderzoek gestart. Met het onderzoek willen we beter begrijpen hoe de handhaving van het evenwicht werkt en hoe het evenwicht samenhangt met het risico om te vallen. Uiteindelijk zullen de resultaten gebruikt worden om te bepalen welke mensen mogelijk baat hebben bij evenwichtstraining. Het Radboudumc zoekt deelnemers die ten minste 6 maanden geleden een lichte beroerte of TIA hebben gehad en daarbij uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been hebben ervaren. Het maakt voor het onderzoek niet uit of deze verschijnselen nu nog merkbaar zijn. Deelnemers komen eenmalig naar het Radboudumc. Tijdens het bezoek wordt het evenwicht gemeten met verschillende testen. Daarnaast houdt iedere deelnemer vier keer een week lang bij hoeveel hij/zij beweegt in het dagelijks leven met behulp van een soort stappenteller. Ook vragen wij deelnemers om gedurende een jaar bij te houden hoe vaak ze vallen. Reiskosten worden vergoed. Bent u een volwassene met een lichte beroerte of TIA die uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been heeft ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op met Sanne Beursekens via 024 3668426 of moveon.reval@radboudumc.nl.

Herfstconcerten, gedichten en kunst aan de muur Thema Verval & Vervoering

GROESBEEK - Op 21 oktober presenteert hoboïste Lidia van der Vegt voor de negentwintigste keer een seizoenen-concert. Het programma - dat deze keer het thema 'Verval en Vervoering' heeft meegekregen - bestaat uit drie verschillende miniconcerten van een half uur, waarin muziek afgewisseld met poëzie de herfst zal inluiden.

Aan de muur zijn er natuurfoto's van Ronald Peeters te bezichtigen. In de pauzes kan men genieten van kruidkoek en warme chocoladedrank. Veel bezoekers genoten in de afgelopen seizoenen van alle drie de concertjes, maar ze zijn ook afzonderlijk te beluisteren. Deze keer spelen reeds bekende musici bij het publiek weer mee: Anna Wiersum, altviool en Rik Helmes, piano. (door de virtuose piano-partijen speelt Rik op een vleugel) Er staan twee bijzondere romantische trio's op het programma die al gebaseerd zijn op gedichten. Composities van Charles Loeffler, August Klughardt en Francis Poulenc. De gedichten worden voorgedragen door Irma Bogers en Henk Barendregt.

Harry Janssen zal deze keer proberen om herfstbloemen uit de vrije natuur in zijn creaties te verwerken, maar hij zal door een te droge zomer wat meer moeite hebben met het vinden die herfstbloemen. De miniconcerten beginnen 14.15 uur, 15.15 uur en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst eerste of tweede concert 12,50 euro (voor de rest van de middag), bij binnenkomst laatste concert 7,50 euro. Kinderen: 2,50 euro.

Locatie is Kerkstraat 18 in Groesbeek. Reserveren is aan te raden. Mail daarvoor naar: lidiafrancis@yahoo.com. Meer info staat op www.lidiafrancis.nl.

Herstel waterhuishouding Kastanjedal in Beek

BEEK - Heerlijkheid Beek is een waardevol en geliefd natuurgebied. Helaas wordt het beekdal bedreigd door de hevige regenbuien van tegenwoordig. Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) heeft vorig jaar de noodklok geluid. Dankzij een giftenactie zullen dit najaar verscheidene maatregelen worden genomen die het hemelwater beter geleiden.

Het pad langs de 450 jaar oude Kabouterboom is steeds smaller geworden door erosie. Het pad zal worden verstevigd. Om te voorkomen dat de grond rond de monumentale boom verder afkalft, wordt een keerwand geplaatst.

In het Kastanjedal herstelt GLK verloren stuwtjes, zodat de hydrologie verbetert en verdroging van de bron wordt tegen gegaan. Watervangers worden hersteld en vergroot. Deze zullen regenwater het bos in leiden, waar het gedoseerd in de grond kan wegzakken zonder uitspoeling te veroorzaken.

Het pad langs de boom is ongeveer een maand afgesloten in verband met het aanbrengen van de keerwand. De wandelroutes worden omgeleid.

Bescherming waard
Het bronnenbos is in Nederland één van de laatste relicten van dit bijzondere bostype. Dankzij het heldere grondwater dat naar de oppervlakte komt, komen zeldzame plantensoorten voor. De Kabouterboom is alom bekend als de dikste Tamme Kastanje van Nederland.
Dit project is mogelijk dankzij financiële steun van donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen, betrokkenen uit de omgeving en fondsen.

Fieldtrips Grateful Generation Tours

Fieldtrips door Grateful Generation Tours. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum) Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Grateful Generation Tours houdt zondag 7 oktober in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van dertig minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. De tours zijn ieder half uur doorlopend tussen 12.00-17.00 uur. Kosten: 7,50 euro, alleen contant te betalen. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Opbrengst KWF-collecte en -winkelbusjes in Millingen

MILLINGEN - De september collecte voor de kankerbestrijding heeft in Millingen aan de Rijn het mooie bedrag van 3168,25 euro opgebracht.

Wie de collectant heeft gemist kan alsnog een gift overmaken op Rabobank IBAN NL23RABO0333.777.999. ten name van KWF Kankerbestrijding in Amsterdam. De winkelbusjes die u bij diverse winkeliers tegenkomt hebben gezamenlijk het mooie bedrag van 1215,38 euro opgebracht.

"Gelukkig blijft het bedrag wat we ophalen redelijk stabiel ondanks dat mensen minder klein geld in huis hebben en men toch ook regelmatig aangeeft “collecte moe” te worden. Alle beetjes helpen…en een goede opbrengst blijft echt zo belangrijk!! Met het geld dat wordt opgehaald wordt kan er weer meer onderzoek mogelijk gemaakt worden. Onderzoek waarmee betere en minder ingrijpende behandelingen tegen kanker ontwikkeld kunnen worden.

De KWF afdeling Millingen aan de Rijn is iedereen - ook alle collectanten en winkeliers- dankbaar voor zijn of haar bijdrage aan de collecte en/of in de winkelbusjes.

Meer informatie over KWF Kankerbestrijding staat op www.kankerbestrijding .nl of bel ervoor naar 0800 0226622.

Liesje (93) vertelt verhalen over de oorlog tijdens kindercollege

Beeld uit de Tweede Wereldoorlog

BEEK - Op vrijdagmiddag 12 oktober komt Liesje van Elteren aan kinderen verhalen over de oorlog vertellen in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Liesje heeft de Tweede Wereldoorlog zelf meegemaakt en kan prachtig vertellen over deze heftige periode. Het kindercollege duurt van 15.30 tot 16.30 uur.

De Tweede Wereldoorlog eindigde 73 jaar geleden. Liesje van Elteren is 93 jaar en heeft deze oorlog zelf meegemaakt. Ze is de oprichtster van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 in Groesbeek. Tijdens het kindercollege ‘Verhalen over de oorlog’ vertelt Liesje hoe ze de oorlog zelf heeft beleeft. Hoe was het om in een bezet land te leven? Liesje zal er alles over vertellen! Dit kindercollege is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Zeker zijn van een plaatsje? Zet het college in je agenda en meld je vooraf aan via beek-ubbergen@obgz.nl of in de vestiging. Het college is helemaal gratis.

Het hele jaar door vinden in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid gratis kindercolleges plaats. Ze zijn geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Benieuwd welke kindercolleges er nog meer plaatsvinden? Kijk op www.obgz.nl/kindercolleges.

Den Zuuten Ienval speelt zeven voorstellingen

Een deel van de spelersgroep. (foto: Marco Schoofs) Marco Schoofs

GROESBEEK - In november speelt toneelvereniging Den Zuuten Ienval weer haar jaarlijkse voorstellingen. En dit jaar speelt de vereniging zelfs zeven keer! Met de komedie Ho-tel-de-bo-tel brengt de cast weer een bijzondere voorstelling ten tonele.

Hotel De Wijde Blick dankt zijn naam al twintig jaar aan het prachtige landschap in de omgeving. Het eersteklas hotel staat op het punt om van eigenaar te veranderen. Receptionist Joost beschouwt het als zijn hotel. Hij heeft de moeilijke taak om het de gasten naar de zin te maken. Dat valt niet mee, want hij voert voortdurend strijd met het andere personeel die zich teveel inlaten met de gasten. En die zijn er volop. De zakenman met zijn veel te jonge vriendin, de overbezorgde moeder met haar zoon, het wereldvreemde boerenechtpaar en twee vakantievierende meiden, op zoek naar een rijke vent.

Als vreemde vogel Vincent dan nog een bonte avond eist wordt het Joost allemaal teveel. Maar hij krijgt hulp uit onverwachte hoek. Het wordt weer een avond waarop menig lachsalvo door de zaal gaat. Met veel onverwachte verwikkelingen.

De premièrevoorstelling vindt plaats op zondag 4 november (19.00 uur). Verder wordt er gespeeld op vrijdag 9 en zaterdag 10 november (20.00 uur), op zondag 11 november om 14.00 uur (matinee) en om 19.00 uur. De laatste twee voorstellingen vinden plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 november (20.00 uur). De speellocatie is zaal De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Kaarten kosten negen euro en kunnen gereserveerd worden via www.denzuutenienval.nl of via de reserveerlijn: 024 3578390.

Gemeente Berg en Dal waarschuwt voor rattenoverlast

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal heeft weer borden geplaatst in De Groesbeek en De Spoorbeek, waarop zij passanten verzoeken de eenden die daar zwemmen niet te voeren.

Volgens de gemeente houdt het voeren van de eenden in dat de ratten daar op af komen. Echter omwonenden die met regelmaat hun hond uitlaten in de omgeving van beide beken laten weten nog nooit een rat gezien te hebben in het desbetreffende gebied. Het desbetreffende bord is volgens omwonenden geen reclame voor de toeristen. Volgens hen zijn er andere mogelijkheden om een eind te maken aan een eventuele aanwezige rattenoverlast.

Gouden KNVB-speld voor De Treffers-voorzitter Bert Janssen

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – De voorzitter van De Treffers Bert Janssen heeft vrijdagavond in het clubhuis van zijn geliefde voetbalclub De Treffers uit handen van de bondsvoorzitter van de KNVB Michael van Praag de Gouden Bondspeld op zijn revers opgespeld gekregen.

Van Praag was vrijdagavond te gast bij De Treffers in het kader van het 100-jarig bestaan waar hij de hoofdgast was bij het praatprogramma 'Groesbeek meets ….. topsport'. De presentatoren Ben Wegh en Eddie Geerts gingen met Van Praag in gesprek over diverse voetbalzaken. De avond werd bijgewoond door businessclub leden van De Treffers en AWC uit Wijchen en overige leden alsmede diverse belangstellenden. Op het eind van het programma werd Bert Janssen naar voren geroepen.

Michael van Praag was vol lof over de voorzitter van De Treffers. "Jij bent in 1974 lid geworden van De Treffers en werd al in 1980 tot 1995 voorzitter van de jeugdafdeling. Van 2002 tot 2004 was je vice-voorzitter en tot op heden voorzitter van deze grote en succesvolle vereniging. Jij bent een goede voorzitter", hield Michael van Praag Bert voor, "want anders had je het niet zolang vol gehouden. Al deze verdiensten heeft het bestuur van de KNVB doen besluiten om jou de Gouden Bondspeld toe te kennen."

Hierna ontstond er een daverend applaus als teken dat alle aanwezigen het met het toekennen van deze erespeld eens waren. Bert liet in zijn dankwoord weten zeer verrast te zijn, maar ik heb het altijd met liefde en plezier gedaan. Hij kreeg vervolgens een ingelijste certificaat terwijl zijn echtgenote Marian in de bloemetjes werd gezet.

Autobrand op terrein Werkenrode

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Op het terrein van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek is zaterdagavond iets voor half tien een personenauto totaal uitgebrand.

De brand werd ontdekt door personeelsleden die op hun beurt de brandweer van Groesbeek hebben gealarmeerd. De brandweerlieden konden niet meer voorkomen dat de auto totaal verloren ging. De oorzaak van de autobrand is onbekend. De autobrand heeft voor de nodige rookontwikkeling en brandlucht gezorgd op de Nijmeegsebaan.

Oktoberfest in Groesbeek

GROESBEEK – Op dinsdagmiddag 9 oktober wordt er in het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek voor de eerste maal een Oktoberfest gehouden voor de Senioren van Sionsheuvel.

In samenwerking met Op De Heuvel hopen de Senioren van Sionsheuvel er een gezellige middag van te maken. Het Groesbeekse seniorenorkest Aldörum zal voor de muzikale omlijsting van deze middag zorgdragen. De leden van de seniorenbond hebben gratis toegang tot deze middag die om 14.00 uur beging en duurt tot 17.30 uur. Niet leden betalen vijf euro. Alle aanwezigen krijgen een broodje braadworst van de barbecue. Voor de leukst en origineelste verklede man, vrouw als stel/groep zijn er mooie prijzen beschikbaar.

Van pool tot pool: 'n familieportret

Aan het werk in mijn atelier. (foto: Berna Lamers van der Pool)

PERSINGEN - Mijn naam is Berna Lamers (van der Pool) en woon in Nijmegen. Mijn beroep is kunstenares en gespecialiceerd in portretten van dieren en mensen. Daarnaast maak ik ontwerpen voor een designstudio.

Een nicht (Karin van der Pool) van mij is bezig met de stamboom van familie van der Pool uit te zoeken. Zo'n twee jaar geleden kwam zij via internet in contact met kunstenaar Leendert van der Pool uit New York en kunstenares Yvonne van der Pool uit Middelburg. Ik was blij verrast met nog twee kunstenaars in de familie! In september 2016 vierde Leendert zijn veertigjarig jubileum als kunstenaar in de schouwburg in Middelburg. Daar heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Leendert (achterneef) en Yvonne (achternicht) uit Middelburg. Er was gelijk een klik tussen ons drieën. Diezelfde avond nog hadden wij besloten om samen te gaan exposeren.

Nu ruim 2 jaar na onze eerste ontmoeting in Middelburg is het zover! De familie expositie genaamd “Van Pool tot Pool” een familieportret, wordt gehouden op 13/14 oktober 2018 in het Kerkje van Persingen bij Nijmegen.

Op deze bijzondere familie expositie zullen naast mijn schilderijen en pasteltekeningen van dieren en natuur ook de werken te zien zijn van Yvonne van der Pool met 3D schilderijen en beeldhouwwerken. Leendert van der Pool is o.a. gespecialiseerd in maritieme onderwerpen in zowel olieverfschilderijen als pastels.

Meer informatie over de familie expositie staat op: https://www.facebook.com/BernaLamersArt.

20 WOII-veteranen bezoeken Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Donderdag 20 september hebben in totaal 20 WOII-veteranen Groesbeek bezocht. De bevrijders –tussen de 92 en 99 jaar afkomstig uit Canada, Amerika, Groot Brittannië en Nederland- hebben hun bezoek gestart op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Daarna werd de 'Boom van Horrocks ' bezocht op het terrein van Langeveld aan de Derdeban. Daar vertelde Bert Eikelenboom hoe de Operatie Veritable in elkaar stak. Na een prachtige ceremonie op de oorlogsbegraafplaats in Kleef keerde de groep weer terug naar Groesbeek. Bij 'Huis Valois' aan de Dorpsstraat werd hen een lunch geserveerd, die werd aangeboden door de uitbater Armand Hendriks. Na de lunch vertrok het gezelschap in een gereedstaande touringcar naar Nijmegen om het verhaal van de verovering van de Waalbrug te horen door Wybo Boersma.

Burgemeester Bruls van Nijmegen zorgde na afloop voor koffie en cake in het stadhuis van Nijmegen. De laatste stop was de loskade in Gennep waar majoor Ted Hunt -de bouwer van de langste pontonbrug- samen met de gids Roel Dekkers uitgebreid uitleg gaven over de bouw van deze brug. Daarna vertrok het gezelschap weer naar Uden, waar ze logeren.

Stekkenberg presenteert zich tijdens Burendag in Voorzieningenhart Op De Heuvel

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Groesbeek-Noord heeft zaterdagmiddag van de nationale Burendag gebruik gemaakt om zich te presenteren onder het motto 'Stekkenberg presenteert zich'.

De bezoekers konden kennis maken met de bewonersinitiatieven in de wijk, men kon in de keuken kijken van verschillende verenigingen en instanties. Zo was er de actieve Kinder Activiteiten Club KAC met een stand evenals De Buurtlunch. Seniorenvereniging Sionsheuvel, vogelvereniging De Gekleurde Zanger, ROC met de cursussen inburgering en laaggeletterdheid en de cursus 'Haal meer uit je geld', Het Sociaal Team van Groesbeek Noord en Heilig Landstichting, Kinderopvang Domino en ZZG.

Onder de nieuwelingen was Op De Heuvel te bewonderen de Weggeefwinkel van onder andere Wilma Franssen. Zij heeft jaren in de zorg gewerkt en is nu met pensioen. Zij kreeg veel kleding van de verzorgden die ze nu gratis deelt voor hen die het nodig heeft. De Weggeefwinkel is een plaats waar je mag halen en doneren. Ook de stand van de 21-jarige Fenna Kamps die vanaf 1 september werkzaam is als Prevent Coach. Zij leert vooral kinderen bewust om te gaan met de dood en met een scheiding van de ouders. Volgens Fenna is het raadzaam om ons voor te bereiden op iets waar we allemaal misschien mee te maken krijgen. Zij geeft daarover lezingen en workshops. Ook het bedrijf Entertainment 4 Kids is in Groesbeek gevestigd en verhuurd springkussens.

Ellen ter Haar van + Sier heeft een bijzondere smaak die iedereen aanspreekt

(foto: Fabienne Bonnamy) Foto: Fabienne Bonnamy

GROESBEEK – Ellen ter Haar is op 30 oktober 2015 gestart met een bijzondere winkel in winkelcentrum Bellevue waar sieraden, tassen en mode accessoires te kust en te keur te krijgen zijn.

Over de naam van deze zaak is Ellen niet over een nacht ijs gegaan; samen met vriendinnen is heet uiteindelijk + Sier geworden. In eerste instantie is Ellen gestart met zoals vermeld sierraden , tassen en mode accessoires maar de laatste twee jaar en nog steeds wordt de collectie fors uitgebreid. Ook voor de modernste horloges kunnen zowel dames als heren bij Ellen van + Sier terecht. Ook de bekende merken voor zowel de sieraden als tassen heeft Ellen in voorraad zoals Karma, IXXXI, Uno50, Melano, Biba, Josh, Vendoux en niet te vergeten de IKKI horloges, die zijn bij Ellen van + Sier te vinden.

Sinds één jaar is het ook voor de mannen beslist de moeite waard om een kijkje te gaan nemen in + Sier zoals de tassen van D'Strict en Bag 2 Bag, de sieraden van Josh, Barong Barong, Karma, Diessel en Vendoux en daarnaast de TW Steel horloges. Dat Ellen een goede smaak heeft staat buiten kijf, want in haar zaak zijn alleen maar designartikelen te vinden. Ellen koopt ook alles zelf in. Na bijna drie jaar gevestigd te zijn in winkelcentrum Bellevue in het hartje van Groesbeek is Ellen ter Haar een zeer tevreden mens. Er zit nog steeds een stijgende lijn in en dat wil wat zeggen met de feestdagen voor de deur. In ieder geval Ellen is er helemaal klaar voor.

Zeeman: de bazaar van winkelcentrum Bellevue Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Zeemanvestiging in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue wordt in de volksmond ook wel 'de bazaar van Groesbeek' genoemd, waar bijna alles te verkrijgen is.

Volgens de bedrijfsleidster Jasmina van Ophuizen heeft dat veelal te maken met de diversiteit van de aangeboden artikelen. Daarnaast heeft Zeeman volgens haar naam gemaakt door hun kwalitatief goede producten tegen lage prijzen. Of het nu gaat om ondermode, bovenkleding voor zowel dames als heren, of baby – en kinderkleding vanaf de maten 50 tot 176, daarvoor kan men bij Zeeman terecht. Ook voor knotten wol waarvan Zeeman een ruime keuze in voorraad heeft, komen cliënten speciaal naar Zeeman toe. Volgens Jasmina wordt er momenteel veel gehaakt en gebreid, want wekelijks gaan er vele tientallen knotten wol de deur uit. Ook voor de huishoudelijke artikelen als knutselspullen is er veel vraag in de Zeemanvestiging in Groesbeek. De bellenblazen worden het gehele jaar goed verkocht aan ouders of opa's en oma's voor hun kinderen of kleinkinderen.

Momenteel maakt Zeeman zich op voor het Halloweenfeest, waarvoor een ruime sortering aanwezig is. Daarna wordt er weer een gedeelte van de winkel vrijgemaakt voor de Sinterklaastijd die weer wordt gevolgd door kerstversiering en spullen voor het ou– en nieuw feest. Zeeman heeft overigens het gehele jaar door acties die te vinden zijn in de voordeelbakken her en der in de winkel opgesteld. Momenteel zijn er vier personeelsleden in Zeeman Groesbeek werkzaam. Jasmina is momenteel nog wel op zoek naar een weekendhulp.

De Kaaspunt Sebilla helemaal klaar voor de komende feestdagen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Als het aan Sebilla van De Kaaspunt ligt dan kunnen de feestdagen nu al komen. Haar speciaalzaak in het winkelcentrum Bellevue in het Groesbeekse centrum krijgt steeds meer weg van een verwenparadijs.

In De Kaaspunt Sebilla zijn steeds meer delicatessen te vinden uit heel Europa, waarvoor Sebilla met regelmaat beurzen bezoekt in binnen– en buitenland. Ook heeft De Kaaspunt Sebilla de laatste jaren naam gemaakt met het verzorgen van pakketten, niet alleen voor Sinterklaas of kerst maar ook voor verjaardagen of feesten zijn de pakketten van Sebilla zeer in trek.

Jaarlijks gaan er honderden pakketten naar cliënten in Groesbeek en de gehele regio. Deze pakketten zijn er te kust en te keur te verkrijgen, van klein tot groot en in vrijwel elke prijsklasse. Het is wel raadzaam de pakketten voor Sinterklaas en kerstmis tijdig te bestellen om teleurstelling te voorkomen. Ook staat De Kaaspunt Sebilla bekend om de vers gesneden vleeswaren en uiteraard om de ruime sortering binnen– en buitenlandse kazen en niet te vergeten de diverse soorten harde worsten, eveneens uit binnen– en buitenland voor bij de borrel, evenals de versgebrande noten in alle soorten.

Voor de wijnen staat Sebilla ook bekend en sinds kort heeft Sebilla er een delicatesse bij te weten 'De Bierkaas', gemaakt met bier van Brouwerij D'n Drul, die het bier 'Sgoer' en 'Eloy' daarvoor hebben geleverd aan de kaasmakerij, die er op haar beurt Groesbeekse Bierkaas van heeft gemaakt. Over enkele weken komt Sebilla met een primeur voor Groesbeek te weten 'Groesbeeks Roem' een kaas die tien maanden gerijpt is en smaakt naar oude kaas met een zoetje. Die kaas is alleen verkrijgbaar bij de Kaaspunt Sebilla. Eén ding is in ieder geval zeker: De Kaaspunt Sebilla heeft passie voor lekker eten.

Veel beveiliging bij Monumententocht Operatie Market Garden

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Maandagmorgen werd herdacht dat 74 jaar geleden de Operatie Market Garden van start ging en de parachutisten met honderden tegelijk uit de lucht vielen om een einde aan de oorlog te maken.

De plechtigheden begonnen bij het 17 september monument aan de 17 septemberstraat in Breedeweg. Hier speelden de leerlingen van basisschool Breedeweg ook een rol: zij hadden zelfgemaakte slingers gemaakt met parachutisten eraan. Na de kranslegging vertrok het gezelschap naar het Generaal Gavinmonument aan de Nieuwe Drulseweg. Daar waren diverse veiligheidsmaatregelen genomen omdat hier de opperbevelhebber van de NAVO, viersterren Generaal Michael Scaparrotti zich aansloot (omgeven door een horde van veiligheidsmensen) en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra. Ook hier heette Jeanne Melchers de gasten welkom waaronder vertegenwoordigers van de gemeente Kleef en Kranenburg.

Burgemeester Slinkman memoreerde dat 74 jaar geleden hier het einde van de WOII werd ingeluid. Generaal Scaparrrotti was dankbaar dat er zoveel verzet in Groesbeek is geweest, anders waren er ongetwijfeld meer Amerikaanse slachtoffers gevallen. Hij was verheugd dat Groesbeek de herinneringen aan de WOII levend houdt. Een groep leerlingen van basisschool 't Vossenhol legde ook een lange slinger met parachutisten uit voor het monument. Na de kranslegging vertrok men – zonder de Generaal en Ambassadeur – naar de Historische kerk in de Kerkstraat. Hier werden twee oorlogsverhalen verteld door Jeanne Melchers (over het plaatselijk verzet) en Theo Giesbers (het levensverhaal van Jan en El Scharp). Ook hier legden de leerlingen van 't Vossenhol een slinger met para's uit bij de maquette. Na de kranslegging werden de gasten uitgenodigd voor een kopje koffie/thee in het gemeentehuis waar achtereenvolgens Marco Cillessen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Kéls zorgt voor volle Mallemolen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Ruim 200 ouderen hebben zondagmiddag met volle teugen kunnen genieten van een speciaal optreden voor hen van zanggroep De Kéls in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De Kéls waren op uitnodiging van de Katholieke Bond van Ouderen Groesbeek Dorp en De Horst. Ook niet-leden waren tegen een kleine financiële bijdrage welkom op deze middag. De Groesbeekse ouderen werden ontvangen op koffie /thee en kregen in de pauze een consumptie aangeboden. De Kéls verschenen om 14.15 uur enigszins wat uitgedund op het podium, omdat zes leden wegens diverse omstandigheden niet bij het optreden konden zijn, maar dat mocht de pret niet drukken.

De veertien aanwezige leden hebben er voor gezorgd dat de ouderen een onvergetelijke middag hebben gehad met hun twee optredens. De meeste liedjes die De Kéls zondagmiddag ten gehore brachten waren herkenbaar voor het merendeel van de aanwezigen waarvan er sommige uit volle borst werden meegezongen.

Actieve club zoekt bestuursleden

BERG EN DAL - De Wmo Adviesgroep Berg en Dal is een actieve groep vrijwilligers, die zich inzet voor het behartigen van de belangen voor alle mensen die een beroep doen op de Wmo, met of zonder beperkingen.

Binnen deze adviesgroep zijn diverse werkgroepen actief om deze belangen te kunnen realiseren. Zo ook de werkgroep Toegankelijkheid, deze bekijkt of voor iedereen de bereikbaarheid, de bruikbaarheid en de toegankelijkheid van alle openbare gebouwen, sportaccommodaties, gemeenschapsgebouwen en nieuwbouw/verbouw/onderhoud van scholen gewaarborgd is. Maar ook zaken rondom de veiligheid in het verkeer, gebruiksvriendelijkheid van onder andere rotonden, oversteekplaatsen, fietspaden en de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Steeds weer nieuwe uitdagingen om de volledige toegankelijkheid voor iedereen te kunnen verkrijgen.
Iets voor jou? Voel je je hiervoor geroepen? Neem dan contact op met Willy Fleuren, telefoonnummer 06 54724255.

Voedsel voor de toekomst

NIJMEGEN - Kom 4 oktober naar Landgoed Grootstal in Nijmegen: voedsel voor de toekomst!

Praat en denk mee over ons voedselsysteem in de regio - nu en in de toekomst. Inspirerende sprekers en workshops, bezoek aan lokale voorbeelden, en veel ruimte om elkaar te ontmoeten, en om te proeven. We willen toe naar een duurzaam, lokaal voedselsysteem. Kijk voor meer info op www.voedselanders.nl (nijmegen).

Vreemde start seizoen DVSG

GROESBEEK - DVSG start het nieuwe seizoen thuis tegen DVE Trajanus. DVE Trajanus heeft veel nieuwe spelers gehaald en wil voor het kampioenschap gaan. Een pittige wedstrijd dus voor DVSG om het seizoen mee te starten.

Tot ieders verrassing weet DVSG al in de eerste minuut de 1-0 te scoren. Een inworp wordt doorgekopt en achterin scoort Tijmen Heus de 1-1 met het hoofd. Na 20 minuten scoort DVE de gelijkmaker. Er zijn kansen over en weer, maar de ruststand is 1-1.

Na rust lijkt DVE Trajanus een overwicht te krijgen. Totdat in de 57e minuut Tijs de Jong onderuit geschopt wordt. Rood voor DVE en een vrije trap voor DVSG. Menno Sillessen schiet de vrije trap op doel. De keeper kan de bal weg boksen, maar Tijmen Heus is attent en schiet de 2-1 binnen. Ook met een man minder is het nog niet zo dat DVSG de wedstrijd gewonnen heeft. DVE creëert steeds goede kansen, maar scoort nog niet.

Niek Derksen en Luuk Rikken worden gewisseld voor Rico Voeten en Max Thijssen. Nog geen tien minuten na de wissel weet Rico Voeten door te breken en wordt door de keeper van DVE gevloerd. De scheidsrechter geeft een penalty. De keeper van DVE misdraagt zich richting de scheidsrechter, krijgt rood en daarna wordt de scheidsrechter nog bedreigd door hem. Hierop beslist de scheidsrechter om de wedstrijd te staken met een penalty te goed voor DVSG en nog negen minuten te spelen.

Zonde voor DVSG dat vandaag sinds lange tijd het seizoen had kunnen starten met een overwinning.Nu is het maar afwachten hoe eea straks verdere gaat. Zeker is dat volgende week uit gespeeld wordt tegen Niftrik.

Pioniers Groesbeeks culturele leven, 1898

(foto: Archief Gerrie Driessen)

Precies 120 jaar geleden, in 1898, poseert dit illuster gezelschap ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de 'Vereniging tot Nut en Genoegen'. De leden gaven gevarieerde uitvoeringen, zo blijkt uit het affiche van 9 februari 1896: 'Introductie door pianomuziek, alleen (solo) dramatisch lied, komische voordracht, blijspel met zang in twee bedrijven, dramatisch en komisch duet, blijspel in een bedrijf. Ter afwisseling pianomuziek'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

(foto: Archief Gerrie Driessen)

Vermeldenswaardig is dat de uitvoering 's Avonds ten 6 ure, precies' begon. Misschien was het nog een 'gemengde' uitvoering voor mannen en vrouwen. De toenmalige pastoor Van Laarhoven namelijk schijnt niet zo heel streng in de leer te zijn geweest. Daarom kan het zijn dat Van Laarhoven het geven van gemengde uitvoeringen door de vingers heeft gezien. Dit veranderde na het aantreden in 1912 van pastoor Rovers, die het door de katholieke kerk uitgevaardigd verbod onverbiddelijk handhaafde. Voor vrouwen en mannen werden aparte voorstellingen gehouden. Voor de vrouwen liefst op een tijdstip dat ze vóór het donker weer thuis waren.

De hier afgebeelde mannen mogen beschouwd worden als de grondleggers van het Groesbeeks culturele leven. Een aantal van hen was omstreeks 1895 ook betrokken bij de oprichting van het R.K. kerkkoor St. Caecilia en in 1898 bij de oprichting van Fanfare en Toneelvereniging Wilhelmina.

Liggend links van het bord poseert Marinus Hagemans (18 jaar- huisschilder) en rechts Willem den Doop (23 jaar - bakker). Zittend van links naar rechts: Jan den Doop (25 jaar - bakker), F. Gescher (47 jaar - winkelier) Jan Hagemans (28 jaar- huisschilder), Piet Smolders (36 jaar - hoofdonderwijzer), Laurens Wijers (36 jaar- schoolmeester) en Karel Hagemans (25 jaar- huisschilder)

rij, van links naar rechts: Lambert Mertens (hier onderwijzer van 1897 tot 1903), Egbert Hofmans (ondernemer), Antoon Oomen (24 jaar- smid en caféhouder), Hendrik Driessen (25 jaar- kunstschilder en polygrimeur), Jan Driessen (29 jaar- metselaar en caféhouder), Jan of Hendrik Thijssen (landbouwer aan de Heikant)

Foto plus affiche 1896.

Buurtvereniging De Smorenhoek naar De Bastei in Nijmegen

(foto: Buurtreporter Henk Burgers)

UBBERGEN - In het kader van burendag had de activiteitencommissie van de buurtvereniging De Smorenhoek een excursie georganiseerd naar De Bastei in Nijmegen.

"Of het aan het slechte weer te wijten was weet ik niet, maar slechts elf deelnemers hadden de moeite genomen om naar Nijmegen te komen om zich eens te verdiepen over wat er vroeger zoal gebeurd moest zijn. Onder uitleg van onze gedeeltelijke gids Ineke Huilman – Janssen konden we horen en zien wat Herman onder meer betekend heeft voor het natuurmuseum. Het museum is nog niet helemaal up-to-date, maar het was een bezoek meer dan waard. Het was weer een leerzame middag voor onze buurtvereniging", aldus buurtreporter Henk Burgers.

Bruidsbeurs Fletcher Hotel- Restaurant Erica – Berg en Dal

BERG EN DAL - Op zondag 7 oktober zal bij dit prachtige landhuis voor de 7e keer een inspirerende bruidsbeurs georganiseerd worden. Deze unieke trouwlocatie biedt veel mogelijkheden voor een complete, uitstekend georganiseerde huwelijksdag.

De sfeervolle feestzalen hebben een prachtig uitzicht op de bosrijke omgeving van het landhuis. In de zomer biedt het park, dat volledig in bloei staat, een uniek decor voor een romantische ceremonie of feestelijke receptie. Geef elkaar het jawoord bij de grote boom of verklaar de liefde onder het sprookjesachtige witte prieel. Romantischer kan niet! Alle locaties kunnen geheel naar wens gestyled worden voor een persoonlijk tintje aan jullie huwelijksdag. Geniet vervolgens van een lekkere lunch, High Tea, een heerlijk buffet of een uitgebreid 5-gangen diner in restaurant Villa. Start de avond met een feest in de Erica zaal. Deze modern-klassieke feestzaal met hoge raampartijen, prachtige kroonluchters en royale dansvloer is uitermate geschikt voor een spetterende feestavond. Sluit de dag heerlijk af in de comfortabele bruidssuite. Kortom, bij Fletcher Hotel-Restaurant Erica is alles mogelijk! Nieuwsgierig? Bezoek dan deze mooie trouwlocatie tijdens de bruidsbeurs op zondag 7 oktober van 11.00 – 16.00 uur. Er staan deze dag tal van enthousiaste leveranciers uit de trouwbranche klaar om jullie te inspireren en te informeren. Daarnaast is er een spetterende bruidsshow met verschillende verrassende optredens en live muziek.

Wanneer je je vooraf aanmeldt, ontvang je gratis de Fletcher Trouwen Shopper boordevol inspiratie en een Kras & Win kaart met een prijzenpakket ter waarde van 40.000 euro! Meer informatie staat op www.trouwenbijfletcher.nl/bruidsbeurs en meld je snel aan!

Gemeente Berg en Dal biedt ruimte voor glasvezel in buitengebied

BERG EN DAL - De gemeente gaat de regels voor het leggen van glasvezel (snel internet) in het buitengebied aanpassen en de kosten hiervoor verlagen. Hierdoor wordt het voor marktpartijen financieel haalbaar om het buitengebied van glasvezel te voorzien. Op dit moment zijn de regels nog ongunstig voor marktpartijen.

Door het herzien van de voorwaarden komt snel internet voor inwoners in het buitengebed binnen handbereik. De buitengebieden zijn nu nog niet goed aangesloten op internet. Voor verbetering is de gemeente afhankelijk van marktpartijen. De gemeente mag namelijk zelf geen glasvezelnetwerk aanleggen. De kans dat marktpartijen ook echt starten met de aanleg van glasvezel wordt groter als de randvoorwaarden gunstig zijn en voldoende inwoners willen aansluiten.


Welke regels worden aangepast? De gemeente verlaagt de kosten voor lengte-afhankelijke leges en de degeneratiekosten. De leges worden zodanig verlaagd dat ze aan gaan sluiten bij de daadwerkelijke kosten die de gemeente maakt voor coördinatie en toezicht. Degeneratiekosten zijn de kosten voor eventueel toekomstig herstel van onder andere bermen en verhardingen nadat de glasvezel gelegd is.

Momenteel willen drie bedrijven glasvezel gaan aanbieden in het buitengebied van de gemeente. Deze bedrijven benaderen zelf inwoners om zich in te schrijven voor hun glasvezel. Om de aanleg financieel haalbaar te maken hanteren de bedrijven een minimaal percentage aan deelnemers. Dit varieert per bedrijf van 30 tot 50 procent.

Snelle en betrouwbare internetverbinding belangrijk. De gemeente Berg en Dal vindt een snelle en betrouwbare internetverbinding belangrijk voor haar inwoners. Wethouder Sylvia Fleuren: "Snel internet is een grote wens van veel inwoners. Met deze aanpassing van onze verordening maken we het mede mogelijk dat marktpartijen snel aan de slag kunnen. Na een lange zoektocht samen met regiogemeenten kijken we er naar uit dat nu het hele buitengebied van de gemeente Berg en Dal in 2019 voorzien wordt van snel internet."

Open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen

(eigen foto)

GROESBEEK-DE HORST - Zaterdag 6 oktober is het weer de eerste zaterdag van de maand, en dus 'open huis' bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek. Tijd: van 10.00 t/m 14.00 uur.

De bezoeker kan dan (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar de rollators – douchekrukjes – toilet-douchestoelen – toiletsteunen – tilliften – bedkastjes – wandsteunen – loeplamp – grote-toetsen-telefoons - luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat men langs wilt komen kan een telefonische afspraak worden gemaakt via 06 42898537. Ook kan de website: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl worden geraadpleegd.

De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek, atletiek).

Grote najaarsrommelmarkt door fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - De organisatie heeft lang moeten zoeken om een nieuwe grote locatie te vinden voor de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina.

"Na jarenlang onderdak te hebben gevonden bij Hofei aan de Cranenburgsestraat blijven we op De Horst maar op een andere mooie locatie. De markt vindt plaats bij Wijngaard De Plack Ketelstraat 36 in Groesbeek. We hebben weer prachtige spullen binnen gekregen die we netjes overzichtelijk hebben uitgestald in een grote loods. Onze vrijwilligers ontvangen een ieder graag op zondag 14 oktober van 10.00-15.00 uur. Het kijkgeld bedraagt twee euro per persoon, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Bij het entreegeld zit een kortingsbonnetje voor de koffie of een lekkere kop zelfgemaakte soep. Verdere info staat op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl. John en Virginie Grutters van de wijngaard zorgen ervoor dat de koffie op tijd klaar staat. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de buurt aanwezig.

Zing mee met gezelligheidskoor De Hofbrouwers

BEEK - Het gezelligheidskoor De Hofbrouwers is ontstaan tijdens de pronkzitting van Prins Carnaval in 1969. Was het dus aanvankelijk een carnavalskoor, later is men zich meer toe gaan leggen op het brengen van sfeer en gezelligheid in verpleeghuizen en ouderenbonden in de regio Beek – Berg en Dal met een repertoire dat bestaat uit Nederlandse, maar ook Duitse en Engelse liedjes.

Het koor staat onder leiding van Geert Kummeling en wordt begeleid door een accordeon en twee gitaren. Buiten: tijdens een sfeervol optreden. Binnen: tijdens de altijd gezellige repetitie-avonden in de pastorietuin met levende klokken; in het Kulturhus in Beek.

Wilt U meezingen? Meldt u zich aan op onze repetitie-avond in het Kulturhus van Beek, iedere dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 uur of via het secretariaat: Nesciostraat 25, 6573 CG Beek – Berg en Dal, 024 6842714 / 06 54941026, FSmits@kpnplanet.nl.

Switch Dames winnen in Groesbeek

GROESBEEK - De kop is eraf! In Groesbeek wonnen we afgelopen zaterdag de gemeentederby van Ikaros D1.
In een overall goede wedstrijd, begonnen we twijfelachtig aan de eerste set.

Het liep niet zoals afgelopen donderdag, de passing was niet optimaal, we maakten meer fouten in de service en het scorend vermogen was minder. We liepen de hele set achter de feiten aan. Totdat Sadé, in het veld gekomen voor Josephine, aan service kwam. We kwamen bij en gingen erover heen. Setpunten vlogen vervolgens over en weer, helaas wist Ikaros deze als eerste te benutten, 31-29.

In de tweede set deden we (weer) wat ons was gezegd te doen. Inzet tonen, veel servicedruk en knallen in de aanval. Geen voorzichtig gedoe, gaan voor iedere bal. En dat loonde. Goede punten van Adriënne, mooie services van Niké en passes aan het net van Ruth. We wonnen de set met 15-25.

Ook de derde en vierde set gingen goed. Alhoewel we in de derde set een grote voorsprong weggaven, bleven we inzet tonen en overal voor gaan. De koppies gingen niet hangen deze keer. Josephine scoorden net zoals de eerste twee sets er rustig op los. Dat kon ook, want de passing was prima in orde. Sannah zorgde hier goed voor en pakten veel ballen. We hadden vier matchpoints nodig, maar uiteindelijk stond er 20-25 en 19-25 op het scorebord. Hatseflats, de eerste punten zijn binnen.

Zaterdag 29 september spelen we thuis. Om 16.30 uur in sporthal De Duffelt. Kom gerust kijken!

De Treffers speelt doelpuntloos gelijk in Almere

ALMERE - Jong Almere City FC tegen De Treffers eindigde zaterdag zoals het begon, 0-0. Saai was het echter niet. De Treffers speelde een goede pot maar kon zichzelf niet belonen door met drie punten huiswaarts te keren.

Het basiselftal van De Treffers was op één plaats gewijzigd ten opzichte van de vorige wedstrijd. De te late Joris Janssen moest zijn basisplaats afgeven aan Abel Franssen. Hij speelde centraal achterin een prima pot.

Het eerste kwartier was voor de jong ploeg uit de Flevopolder. Kansen voor Anwar Bensabouh en Jelle Goselink werden, gelukkig voor de ploeg van Anton Janssen, niet benut. Hierna nam De Treffers het initiatief over en dit gaf men ook niet meer uit handen. De eerste kans was voor Pim Balkestein. Hij kopte een afgeslagen corner goed in maar de bal werd van de lijn gehaald. De Treffers bleef de vrije man zoeken en was fel, echter zonder hele grote kansen te creëren. Net voor rust had Coen Maertzdorf nog een kans maar zoals u aan de eindstand kunt zien trof Coen geen doel.

De tweede helft ging de uitploeg weer op zoek naar de gewenste goal. Telkens was de eindpass, de Almeerse keeper, een Almeers been of gewoon de doelgerichtheid een sta-in-de-weg. Zo kreeg Arda Havar met nog een kwart wedstrijd een uitgelezen mogelijkheid maar zijn vizier stond niet op scherp. Wouter Op Den Camp vond keeper Grim op zijn weg.

Voor De Treffers telde alleen de goal waardoor er in de laatste minuten van de wedstrijd ook nog wat ruimte werd weggegeven. Hier kon Goselink, nadat hij Niels Kornelis omspeelt had, niet van profiteren. Niels herstelde zich knap en zag nog geen minuut later een bal van de lijn gehaald worden.

Een goede wedstrijd waarin het qua afronding niet mee zat maar het getoonde spel sterkt het groepsgevoel en het gevoel bij de meegereisde supporters. Volgende week zondag spelen we thuis tegen Koninklijke HFC. Hier hopen we het goede spel van zaterdag weer te laten zien.

Switch Dames winnen in Groesbeek

GROESBEEK - De kop is eraf! In Groesbeek wonnen we afgelopen zaterdag de gemeentederby van Ikaros D1.
In een overall goede wedstrijd, begonnen we twijfelachtig aan de eerste set.

Het liep niet zoals afgelopen donderdag, de passing was niet optimaal, we maakten meer fouten in de service en het scorend vermogen was minder. We liepen de hele set achter de feiten aan. Totdat Sadé, in het veld gekomen voor Josephine, aan service kwam. We kwamen bij en gingen erover heen. Setpunten vlogen vervolgens over en weer, helaas wist Ikaros deze als eerste te benutten, 31-29.

In de tweede set deden we (weer) wat ons was gezegd te doen. Inzet tonen, veel servicedruk en knallen in de aanval. Geen voorzichtig gedoe, gaan voor iedere bal. En dat loonde. Goede punten van Adriënne, mooie services van Niké en passes aan het net van Ruth. We wonnen de set met 15-25.

Ook de derde en vierde set gingen goed. Alhoewel we in de derde set een grote voorsprong weggaven, bleven we inzet tonen en overal voor gaan. De koppies gingen niet hangen deze keer. Josephine scoorden net zoals de eerste twee sets er rustig op los. Dat kon ook, want de passing was prima in orde. Sannah zorgde hier goed voor en pakten veel ballen. We hadden vier matchpoints nodig, maar uiteindelijk stond er 20-25 en 19-25 op het scorebord. Hatseflats, de eerste punten zijn binnen.

Zaterdag 29 september spelen we thuis. Om 16.30 uur in sporthal De Duffelt. Kom gerust kijken!

Honderden mensen keren teleurgesteld huiswaarts Landing parachutisten wegens mist in Eindhoven afgelast

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Honderden mensen uit Groesbeek en omgeving waren zondagmorgen al vroeg uit de veren omdat rond 09.00 uur parachutisten van de Parachute Group Holland een herdenkingssprong zouden maken op Klein-Amerika.

Nog nooit was het 's morgens vroeg zo druk op heel Klein-Amerika. De duizenden mensen waren in afwachting van de paradropping, toen de mededeling kwam dat de C47 Dakota in Eindhoven niet kon opstijgen vanwege de mist. De mensen togen daarop teleurgesteld in drommen weer huiswaarts. Om 10.00 uur werd in Eindhoven alsnog bekeken of de Dakota alsnog op kon stijgen en richting Groesbeek zou kunnen vertrekken om alsnog boven Klein-Amerika gedropt kunnen worden. Echter om vijf minuten voor tien uur kwam de mededeling dat de paradropping definitief afgelast was.

Horeca echtpaar Henk en Mientje Janssen-Clappers 60 jaar getrouwd

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het is 63 jaar geleden dat Henk Janssen (81) en Mientje (79) elkaar hebben leren kennen op een dansles in 't Centrum in Elst. Henk (hofmeester bij de Marine) tikte Mientje af ten dans en dat was de tik van zijn leven, daar is nooit iemand tussen gekomen.

Nadat Henk uit dienst kwam is het stel verloofd en kregen zij de gelegenheid café De Roskamp in Bemmel over te nemen. Zij waren toen een van de jongste horeca-echtparen in Nederland Henk (21) en Mientje (19). Na vijf jaar begon het avontuur te lonken en vertrok het gezin met de boot 'De Willem Ruys 'naar Hamilton in Nieuw Zeeland. Daar wilde het stel ook een horecabedrijf beginnen maar kregen er geen kans voor omdat men Nieuw-Zeelander moest zijn.

Na 3,5 jaar vertrokken ze weer naar Nederland nu met de 'The Northern Star'. In het centrum van Nijmegen startte ze in de Milordbar die ze veranderden in de goedlopende 'Seepeardbar'. Na elf mooie jaren namen zij Café Restaurant Kronenbitter aan de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal van Pa en Ma Janssen over. Onder de bezielde leiding van het horeca stel Henk en Mientje groeide het bedrijf uit tot een gerenommeerd restaurant waarvoor ze in 1985 werden onderscheiden met de Zilveren Hoffelijkheidspluim. In 1996 is Henk en Mientje met pensioen gegaan en wonen al ruim tien jaar in hun fantastische appartement aan de Spoorlaan in Groesbeek. Buiten zwemmen wat zij beiden altijd 's morgens gedaan hebben, is lezen de enige hobby's geweest omdat er geen tijd voor was. Momenteel doet Henk aan fitness en Mientje aan Joga. Henk en Mientje hebben twee kinderen gehad: een zoon en dochter, 4 kleinkinderen terwijl een achterkleinkind op komst is. Burgemeester Slinkman heeft het diamanten paar bezocht met de trouwactie van 16 september 1958 en uiteraard een bloemstuk.

Personeel Jan Linders supermarkt vangt ongenode gast op

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Klanten en personeel van de Groesbeekse supermarkt Jan Linders aan de Spoorlaan keken donderdagmorgen raar op toen een grote zwarte hond zonder baasje of bazinnetje de winkel in kwam lopen.

Normaliter is de supermarkt verboden voor honden, maar deze mooie zwarte hond had zich de toegang tot de supermarkt toegeëigend. De hond liep regelrecht naar de dierenvoederafdeling en bezocht daarna – voordat het personeel de viervoeter te pakken kreeg – naar de vlees en kaasafdeling. Diverse malen is in de supermarkt omgeroepen van wie de hond was, maar niemand meldde zich. Buiten de winkel werd de hond aan een geïmproviseerde riem gelegd, waar het dier voorzien werd van water en wat brokken.

Inmiddels had de bedrijfsleidster mevrouw Timmers – Rutten de dierenambulance gebeld en hield bij de hond een oogje in het zeil. Tegelijkertijd met de dierenambulance verscheen de bazin van de hond, die blij was dat haar hond terecht was. Deze bleek het hazenpad gekozen te hebben in een onbewaakt ogenblik.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Catharina Wilhelmina Johanna Ebbers-Jochoms.

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 6 okt. 19.00 uur H. Mis met samenzang

Misintentie: Gert Jan de Leeuw

Zondag 7 okt. sept. 10.00 uur Gregoriaanse Hoogmis m.m.v. Schola cantorum

Misintentie: Christiaan Andreas Poelen en Maria Anna Poelen-Pouwels; Marcel Wouters van Jolanda en Jan en Ouders/Schoonouders, zwager en schoonzus; De overleden ouders Geldtmeijer-v.d. Broek en overige familieleden

Oktobermaand – Mariamaand.

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt van maandag t/m vrijdag om 18.30 uur het rozenhoedje gebeden en Marialiederen gezongen. Van harte welkom.

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 3 oktober 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 7 oktober. 27e zondag 09.30 uur. Eucharistieviering m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Intenties: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Woensdag 10 oktober 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.