GN Lingewaard

15 juli 2015

GN Lingewaard 15 juli 2015


Het Internationaal Kapellenfestival Bemmel

BEMMEL - Nog anderhalve week wachten en dan barst het feest los: het Internationaal Kapellenfestival Bemmel.

Musikgesellschaft Niedergösgen uit Zwitserland is de openingact op het festival en trapt om 12.00 uur af. Eveneens spelen Die Original Rheinstädter Musikanten uit Woerden, blaaskapel De Zwarte Fanfare uit Aarle-Rixtel en Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel..Er komen in totaal honderdvijftig muzikanten uit Nederland en Zwitserland optreden. "Er zullen twee podia zijn, twintig biertafels, vijfentwintig kramen op de braderie, honderd liter bier, driehonderdvijftig braadworsten, en hopelijk veel publiek! De muzikanten zijn de nachten al aan het tellen, we kunnen niet wachten."

Iedereen is welkom op zondag 19 juli vanaf 12.00 uur op de Markt in Bemmel. Entree is gratis. Bij goed weer wordt er op vrijdagavond 17 juli een buitenrepetitie gehouden als voorproefje van het evenement. Meer informatie staat op www.deleemkuulers.nl/kapellenfestival.

Het geheim van Hulhuizen...

GENDT – In de eerste week van de zomervakantie nemen ruim 245 kinderen deel aan de speelweek van speeltuinvereniging Hulhuizen dat in het teken staat van het 'Het geheim'.

Het programma is afgestemd op een tweetal leeftijdsgroepen. Maandagmiddag staat in het teken van het opbouwen van de tenten en wordt er een mysterieuze middag beleefd met een goochelaar. "Op dinsdag gaan we een echte speurtocht houden, wie helpt ons het geheim op te lossen, de moordenaar of leugenaar te vinden? Op de woensdag organiseren zwem- en waterpolovereniging Thetis en visvereniging De Snoek clinics voor de oudere kinderen en speuren we door de Klomperwaard en het Fort Pannerden."

De jongere kinderen gaan knutselen op het eigen terrein. In de middag brengen zij van 13.30 tot 16.00 uur een bezoek aan het zorgcentrum Sint-Jozef waar schutterij Sint-Sebastianus enkele workshops op muzikaal gebied verzorgt. In de avond zijn alle kinderen weer welkom voor het avondprogramma. De kinderen blijven slapen in hun eigen tent. Het zal een korte nacht worden… want donderdag moet iedereen weer vroeg uit de tent voor een heerlijk ontbijt van Albert Heijn. Op het terrein staan dan waterspellen klaar. "Op vrijdag doen we dit nog eens dunnetjes over en laten we ons in de avonduurtjes verrassen. Vanaf 18.00 uur sluiten we de week kleurrijk af en maken er samen nog iets… geheimzinnigs van."

Handhaven afval Waalstrand Bemmel/Gendt onuitvoerbaar

Het strand aan de Waal in Gendt lag midden vorige week er weer perfect bij. Op verzoek van Lingewaard heeft Rijkswaterstaat de rommel opgeruimd. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL/GENDT – Tot grote ergernis van natuurliefhebbers worden de Waalstranden in Bemmel en Gendt meer en meer gebruikt als hangplek en barbecueplaats. Achterlatend een grote bende. De roep van burgers en raadsleden om te handhaven wordt steeds luider. Volgens wethouder Theo Janssen is handhaving onuitvoerbaar.

(van de redactie)

De boa’s zeggen dat ze de stranden wel degelijk bezoeken. Maar meer dan mensen bewust te maken dat ze hun troep mee naar huis moeten nemen zit er niet in. De boa’s volgen het beleid van het college waardoor de Waalstranden het afleggen tegen handhaving op onder meer het parkeren.

De wethouder staat achter de uitspraken van zijn handhavers. Als je ‘maar’ drie boa’s tot je beschikking hebt moet je prioriteiten stellen, zegt hij. Maar zelfs met een veelvoud aan boa’s zou je weinig anders kunnen uitrichten. De Waalstranden zijn eigendom van Rijkswaterstaat. Op andermans terrein is de gemeente niet bevoegd om te handhaven. Bovendien is de pakkans gering omdat een boa kan optreden bij een heterdaad. Als voorbeeld noemt hij de handhaving op hondenpoep.

Nijmegen kampt met hetzelfde handhavingsprobleem op hun Waalstrandje. GroenLinks praat niet meer over handhaving maar om samen met andere partijen het structureel op te ruimen. Lianne Duiven van GroenLinks Lingewaard vindt dit een goed plan en overweegt met een motie te komen om het Lingewaardse college te bewegen ‘dit goede voorbeeld’ te volgen.

Thea en Jos de Waal met pensioen

BEMMEL - Wie in de afgelopen decennia op het Over Betuwe College, of vroeger SGOB in Bemmel zat, kent ze zeker: Thea en Jos de Waal. Want bij wie kwam je een kaartje halen als je te laat kwam? Bij Thea... En als je de les uit was gestuurd en het schoolplein moest vegen? Juist... bij Jos.

Door de jaren heen hebben duizenden leerlingen van deze scholengemeenschap te maken gehad met deze twee. En deze week, na 34 en 25 jaar, nemen ze op 16 juli, als hoofd-concierge en receptioniste, afscheid van OBC Bemmel. Om samen te gaan genieten van een welverdiend pensioen.

Een aantal vragen aan dit bekende OBC-stel.

Wat is een hoogtepunt in al die jaren? Jos: "34 jaar ben ik iedere dag met enorm veel plezier naar mijn werk gegaan. Dat is het mooiste wat er is. Hoogtepunten vind ik verder vooral alle feesten en optredens die ik mocht verzorgen voor zowel personeel als voor de leerlingen."

Thea: "Het contact met leerlingen is altijd bijzonder geweest. Vooral bijzonder vond ik dat de diploma's van mijn beide kinderen mocht typen. Ook speciaal was dat ik twee collega's aan elkaar heb gekoppeld en zij uiteindelijk zijn getrouwd. En ik mocht hun getuige zijn!"

Wat zijn de dingen die jullie bijblijven na meer dan drie decennia OBC Bemmel? Jos: "Zoveel geweldige collega's en leerlingen. Al die gezichten, je vergeet ze nooit. Wat me tussen al die vrolijke gezichten toch het meest bijblijft, is dat ik er kon zijn voor kinderen die het ongemerkt moeilijk hadden. De kinderen die zich verstopten in de pauze. Ik hoop dat ik hen een luisterend oor mocht bieden en hen geholpen heb."

Thea: "De collega's leven altijd enorm met elkaar mee. Wij hebben ons, in goede en in slechte tijden, altijd erg gesteund en geliefd gevoeld door de mensen die er werkten. Het is altijd een warm bad geweest."

Hoe voelt dat straks, als het nieuwe schooljaar begint en jullie de zoemer niet meer horen gaan? Thea: "Het zal heel vreemd voelen, om niet meer dagelijks de gang naar De Heister maken." Vervolgens lachend in koor: "Dan draaien wij ons nog eens lekker om, want de school heeft de zoemer en wij...wij hebben de tijd!"

'Klas in de Kas' bij tuinbouwmuseum De Hofsteej

ANGEREN - Leerlingen van De Marang uit Angeren hebben afgelopen week in het museum een opdrachtenspel getest. Dit opdrachtenspel is onderdeel van het programma dat aansluiting vindt bij de digitale leerlijn Reizen in de Tijd en het thema 'Je bent wat je eet'.

Vanaf september kunnen leerlingen van groep zes uit de gemeente Lingewaard en de gemeente Over-Betuwe een bezoekles krijgen in het museum. Leerlingen maken tijdens het bezoek kennis met de historische plek en de collectie van het tuinbouwmuseum. Ze leren dat de komst van kassen in de regio een bijzondere geschiedenis kent, en wat dat betekende voor de plaatselijke voedselproductie en de bewoners van de streek.

Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Het Gelders Erfgoed en een groep vrijwilligers van het museum.

In een spelvorm worden de kinderen in groepjes van vijf meegenomen door het museum. Ze krijgen een plattegrond, een eierwekker voor de tijd en ze kunnen iets winnen of verdienen. Vanaf een centraalpunt staan begeleiders klaar met opdrachtkaarten. Deze kaarten bevatten gerichte vragen en opdrachten die leerlingen uitdagen om te zoeken, na te denken, te verbeelden, uit te rekenen et cetera.

Het was een zeer geslaagde test met enthousiaste kinderen zowel tijdens als na afloop van het spel.

Stichting Ouderenwerk Doornenburg en de activiteiten in het najaar

DOORNENBURG - Het is weer tijd om te gaan genieten van een welverdiende vakantie van 20 juli tot en met 30 augustus.

"In het voorbije jaar hebben we helaas afscheid genomen van de activiteit biljarten; dit door het verdwijnen van het biljart uit het ontmoetingscentrum en van de activiteit volksdansen mede door een gebrek aan deelnemers. Daarvoor in de plaats zijn we betrokken bij koffierondje eens per maand in het ontmoetingscentrum onder de naam 'Efkes een békske'. Hiervoor zijn in de vakantieperiode twee extra data: 10 juli en 21 augustus.

Na de vakantieperiode heeft stichting Ouderenwerk Doornenburg, naast de bekende wekelijkse activiteiten, een paar extra bijeenkomsten. Op dinsdag 13 oktober is de traditionele Dag van de Senioren. Naast het middagprogramma van muziek en zang met in de pauze een verloting is er plaats voor het bekende stamppotbuffet en zal in de ochtend een blik geworpen kunnen worden op Oud-Doornenburg met tijd voor gesprek en een drankje.

De kerstviering vindt plaats op dinsdag 15 december en is toegankelijk voor deelnemers en partners van alle activiteiten van de Stichting.

Eind 2014 en begin 2015 is een leefbaarheidsenquête gehouden onder de 65+ers. De resultaten hiervan zijn inmiddels verwerkt en de hand wordt gelegd aan een definitief en te presenteren resultaat. Het heeft veel tijd gekost om de informatie te verwerken; dit omdat de deelname boven verwachting was en ook omdat de lijst met vragen zeer uitgebreid was. "U hoort van ons wanneer de uitkomsten gepresenteerd worden en zullen u op punten middels de media de komende tijd informeren."

"Voor het deelnemen aan activiteiten van de Stichting Ouderwerk Doornenburg kan men contact opnemen met de volgende telefoonnummers: 0481 423192, 422603 en 421582."

Dorpshuis De Tichel Haalderen in vakantie beperkt open

HAALDEREN - Het bestuur van stichting dorpshuis Haalderen heeft besloten tijdens de zomervakantie beperkt open te gaan. Besloten is op donderdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur.

Het blijkt dat vooral ouderen tijdens de zomerstop contacten missen. Veelal zijn kinderen en kleinkinderen met vakantie of ze vertoeven aan de waterkant. "Gezien de leefbaarheid in ons dorp willen we dan ook als proef de donderdagmiddag open gaan om een kaartje te leggen of te biljarten. Natuurlijk bent u ook welkom om een praatje te maken en een kopje koffie of thee te drinken. Deze activiteit valt niet onder verantwoording van Bejaard maar Jong.

Wilt u alsnog opgehaald worden dan kunt u dit opgeven bij onze beheerster Diny de Winkel of bij Ans Bakker. Wij zullen nadien evalueren met het bestuur van Bejaard maar Jong of deze openstelling zinvol is geweest en dit in de toekomst definitief gaat worden."

Het dorpshuis heeft nog ruimtes vrij voor diverse activiteiten. "Hebt u belangstelling neem dan contact op met onze beheerster tijdens openingstijden (0481 464409 tijdens openingstijden) of mail: info@dorpshuisdetichel.nl.

Verkeersregelaars gezocht

HUISSEN - Zaterdag 5 september vindt op de surfweide aan de Badweg in Huissen, de tweede editie van het rockfestival 'Under The Milky Way' plaats. Vanaf 13:00 tot 01:00 uur treedt er een legio aan bands op.

"Wij zoeken verkeersregelaars voor vier uur of langer die tijdens festival met twee personen de wegafsluiting aan het begin van de Badweg controleert. Zij zorgen er voor dat alleen bevoegden (de bands en organisatie) met de auto het festivalterrein op mogen.
Wat moet je kunnen? Evenementregelaar zijn of een gratis en korte e-learning-instructie via internet volgen bij de stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Wat krijg je? Gratis toegang tot het festival. Gevulde koelbox met drinken en broodjes.

Heb je zin om ons te helpen? Mail dan naar vrijwilligers@underthemilkyway.nl of neem contact op met Renate Demon 06 11008843."

Naast uitkering vrijwilligerswerk op peuterspeelzaal?

LINGEWAARD - Heeft u een uitkering, zoekt u een baan maar overweegt u om vrijwilligerswerk te doen? Dat mag. Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. Ook is het een manier om uw sociale contacten te onderhouden. Voorwaarde is wel dat het vrijwilligerswerk wel uw re-integratie niet belemmert.

Peuterspeelzaalwerk De Linge is een maatschappelijke organisatie en werkt al jaren met vrijwilligers en zoekt nog enkele enthousiaste vrijwilligers op de peuterspeelzalen in Bemmel en Huissen voor een dagdeel in de week.

"Wat houdt vrijwilliger zijn nu precies in? Als vrijwilliger ondersteunt u de pedagogisch medewerkster met haar werkzaamheden op een peutergroep. Je helpt met knutselen, je speelt met de kinderen, maakt puzzels, leest een verhaaltje voor. Samen met de kinderen gymmen of een uitstapje maken. Een gezellig gesprekje voeren onder het fruit eten en drinken. Op de groep werken we met thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen en de inbreng van de vrijwilligster wordt hierbij erg gewaardeerd.

Ook bieden wij u de mogelijkheid om deel te nemen aan een aantal vrijwilligersavonden met onderwerpen als: kinder-EHBO, startblokken, peutergym, veiligheid/gezondheid op de peuterspeelzalen en onderwerpen die de vrijwilligers zelf interessant vinden.

Hebben we uw interesse gewekt en vindt u het leuk om met kinderen te werken en heeft u daar een paar vaste uurtjes per week voor over: neem contact op met Bettina Gerrits van peuterspeelzaalwerk De Linge (06 34658194 of via email: b.gerrits@delinge.nl)." Meer informatie over peuterspeelzaalwerk staat op www.delinge.nl.

Verruiming verlofregelingen voor mantelzorgers

LINGEWAARD - Van de SWL Mantelzorgconsulent: Goed nieuws voor iedereen die zorgt voor bijvoorbeeld een buur of vriend. Vanaf vandaag kunnen werknemers met mantelzorgtaken ook kort- en langdurend zorgverlof voor hen aanvragen bij hun werkgever.

Deze uitbreiding geldt ook voor de zorg voor broers en zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten of anderen in de sociale omgeving. Voorheen was dit verlof alleen mogelijk voor het verzorgen van ouders, partner en kind. Ook de aard van de zorg waar langdurig verlof voor opgenomen kan worden, wordt verruimd. Niet langer is deze voorbehouden voor levensbedreigende situaties, maar ook voor noodzakelijke zorg bij ziekte en hulpbehoevendheid.

"Deze verruiming past in de tijdgeest en sluit aan bij het gedachtegoed van de participatiesamenleving. Het is een extra stimulans voor werkgevers en werknemers om samen in gesprek te gaan over de best passende oplossing."

Koen Rutjes jeugdkoning bij De Snoek Gendt

GENDT - Dinsdag 7 juli heeft de jeugd van hengelsportvereniging De Snoek Gendt de laatste wedstrijd om het koningschap gevist.

De zes jeugdwedstrijden zijn dit seizoen gevist in het Gendtse zwembad en in de kanovijver. Na een zeer spannende strijd was het Koen Rutjes (middelste op de foto) die voor de tweede keer koning wist te worden. Hij wist na zes wedstrijden 698 cm bij elkaar te vissen. Tim Joosten (rechts op de foto) ving 510 cm vis bij elkaar en dat was net genoeg om tweede te worden, want Jasper Straatman links op de foto) ving in totaal 509 cm vis en werd hiermee derde. Koen Rutjes wist niet alleen koning te worden, maar wist ook nog een beker te winnen door het vangen van de grootste vis dit jaar.
De jeugd van hengelsportvereniging De Snoek Gendt mag weer op een goed maar vooral gezellig visseizoen terugkijken.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 16 juli verzorgt de SWL weer een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur, alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Nestor W. Buijs wint Bergerac

LINGEWAARD - Vrijdag 3 juli werden om 10.00 uur de duiven in Bergerac om gelost. Dit was een fondvlucht over 884 kilometer.

De eerste duif arriveerde op zaterdag om 10.28 uur. Dit was een duif van W. Buijs. 2e. H. Cornelissen, 3e. P. Eeuwes, 4e. J. Buys.

Ook was er op 3 juli een ZLU-vlucht vanaf Barcelona. De duiven werden om 07.40 uur gelost. Deze duiven moesten een afstand van 1203 kilometer afleggen. Hier draaide P. Eeuwes zijn eerste duif op zaterdag om 15.04 uur. 2e E. v. Aalten.

Musikgesellschaft Niedergösgen bij Gouden Appel Bemmel

BEMMEL - Op woensdag 22 juli om 14.30 uur treedt de Zwitsterse korps Musikgesellschaft Niedergösgen op in de binnentuin van de aanleunwoningen aan De Gouden Appel in Bemmel.

De Zwitserse Week in Bemmel is een jaarlijks terugkerend cultureel en muzikaal gebeuren, wat altijd in de derde week van juli plaatsvindt. Dit evenement wordt gecombineerd met de alom bekende Vierdaagse van Nijmegen. Dit jaar is in deze week Musikgesellschaft Niedergösgen te gast in Bemmel. Het zal onder andere optreden in de sfeervolle binnentuin van de aanleunwoningen van De Gouden Appel (naast verzorgingshuis Liduina van Betuweland).

Het Zwitserse muziekgezelschap bestaat uit zeventig personen. De entree is gratis.

Fietstocht KBO Huissen naar Meinerswijk

HUISSEN - In tegenstelling tot vorige maand, hadden de deelnemers aan de fietstocht nu goed weer. "We waren met een mooie groep van negentien deelnemers. Na de start bij de Zandse kerk ging het richting Meinerswijk."

Meinerswijk werd rond het begin van onze jaartelling een castellum gebouwd om de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, te verdedigen. Dit fort werd verschillende keren herbouwd, maar rond 400 definitief verlaten. Het is mogelijk dat dit castellum het Castra Herculis was.

Foto: Martin D

In 814 wordt in een schenkingsakte van de edelman Lantward aan de Abdij van Lorsch gesproken over Meginhardeswich (dorp van Meginhard). In 847 werd de plaats overvallen door de Noormannen. Meinerswijk kent een rijke flora en fauna die kenmerkend is voor het uiterwaarden gebied van de Rijn. Het gebied wordt begraasd door een kudde Galloway (runderras) en Konik paarden. Ook diverse wilde zoogdieren als bever en vos hebben zich in het gebied gevestigd. En hiernaast vele vogels als grauwe gans, kolgans en grote zilverreiger

De koffie was bij De Hendrinahoeve met heerlijke Meinerswijkse Plak.

In de Middeleeuwen was Meinerswijk een heerlijkheid met ‘t Huys Meinerswijk, ook wel kasteel van Arnhem genoemd, als centrale punt. Het heeft twee belangrijke bewoners gekend: legeraanvoerder Maarten van Rossum en Barthold van Gent.

Via Drielse Dijk, richting Elden ging het gezelschap terug naar Huisen.

Sponsoractie in volle gang bij Sint-Caecilia Doornenburg

DOORNENBURG - Dit voorjaar is de sponsorcommissie van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg gestart met het werven van fondsen voor aanschaf van nieuwe uniformen. De aanschaf van nieuwe uniformen vormt één van de hoogtepunten van het jubileumjaar 2016, waarin de vereniging haar honderdjarig bestaan viert.

De sponsoractie is een aanvulling op de verschillende activiteiten die door de vereniging zelf zijn geïnitieerd waaronder de statiegeldactie, catering Koningsdag, paasstollen- en ansichtkaartenactie.

Veel instanties en bedrijven hebben positief gereageerd op verzoek voor sponsorbijdrage. Het uiteindelijke doel is om 75 uniformen aan te schaffen, inmiddels is hiervan ruim de helft gerealiseerd. Momenteel lopen nog verschillende aanvragen en concrete toezeggingen, op basis hiervan is de verwachting dat het aantal uit zal komen op circa zestig uniformen.

"Uiteraard hopen wij ook het resterende aantal door middel van sponsoring gefinancierd te krijgen. Instanties, bedrijven, buurtverenigingen of particulieren die de harmonie een warm hart toedragen en financieel willen bijdragen aan deze nieuwe uniformen zijn natuurlijk van harte welkom.

Om de actuele stand van het gerealiseerde aantal uniformen weer te geven is in het Ontmoetingscentrum Doornenburg een 'Uniformeter' geplaatst. Hiermee willen wij onze sponsoren bedanken voor hun bijdrage en tevens is dit een stimulans om de teller uiteindelijk op het beoogde aantal van 75 te krijgen. Wilt u meer informatie over sponsoring van uniformen voor harmonie Sint-Caecilia Doornenburg, neem dan contact via secretaris@harmoniedoornenburg.nl."

Volharding begroet opnieuw de Vierdaagselopers

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen gaat opnieuw (voor de twaalfde keer op rij) de vijftigkilometer-wandelaars van de Nijmeegse Wandelvierdaagse door Huissen muzikaal een hart onder de riem steken op dinsdagmorgen 21 juli. Het verzoek van de gemeente, om de wandelaars zo sfeervol mogelijk door de mooie gemeente Lingewaard te begeleiden, is opnieuw gehonoreerd.

Een flink aantal leden kan zich toch weer vrijmaken om op dinsdagmorgen vanaf 06.00 uur vóór De Gouden Engel de wandelaars in de kom van Huissen te verwelkomen met vrolijke klanken. Er worden vrolijke marsen gespeeld van 6.15 tot circa 09.00 uur.

De opstelling van Volharding vóór De Gouden Engel is voor de bewoners van zorgcentrum Sancta Maria een extra stimulans om op dit abnormaal vroege tijdstip toch het warme bed te verlaten. “De vele vrijwilligers die de moeite nemen om deze senioren zo vroeg uit de veren te begeleiden, zijn deze bewoners dan ook heel erg dankbaar”, aldus Wilma Demon, hoofd activiteitenbegeleiding van hetzorgcentrum. “Men kijkt er elk jaar opnieuw weer heel erg naar uit”, vertelt zij.

Volharding en ook vele horecagelegenheden in Huissen profiteren graag van het feit dat Huissen ook dit jaar weer aangedaan wordt, zij het alleen door de circa tienduizend vijftigkilometerlopers.

Fancy fair kinderdorp Angeren

ANGEREN - Een lekker zonnetje wat zorgt voor een aangename temperatuur, het rad van fortuin en kinderen die zich vermaken bij spellen. Een aantal ingrediënten voor de zondag van het kinderdorp, dat ieder jaar in het teken staat van de, voor velen inmiddels bekende, fancy fair.

Het kinderdorp begint op zaterdag 18 juli en op deze dag starten de kinderen ook met het bouwen van hun onderkomen voor deze week. Na een dag hard werken is het voor de kinderen natuurlijk erg leuk om hun bouwwerken, die ieder jaar weer vakkundig in elkaar zijn gezet, te laten zien aan anderen. Daarom zijn alle ouders, familieleden, opa`s en oma`s en vrienden van harte welkom op zondag 19 juli om een kijkje te komen nemen op het kinderdorpterrein aan de kruising van de Zahnstraat en de Lodderhoeksestraat in Angeren. Voor de kinderen zijn er een groot aantal spellen aanwezig maar ook aan de rest van het gezelschap is gedacht door middel van een hapje en een drankje. "Doet u mee met het rad van fortuin, dan is de kans groot dat u naar huis gaat met een (of misschien wel meerdere) van de vele prijzen die dit jaar onder andere bestaan uit cadeaubonnen, bloemen en planten en een heerlijk weekendje weg."

"Heeft u nog een oude salontafel, een grote stevige kast, tapijt (of andere spullen die u kunt vinden op onze facebookpagina) of wilt u ook graag wat anders sponsoren, neem dan contact op via het contactformulier op www.kinderdorpangeren.nl of via kinderdorpangeren@hotmail.com."

Expositie in kerkje Gendt

GENDT - Deze zomer is er weer een expositie in het kerkje van Gendt aan de Torenlaan. Deze keer zijn er schilderijen te zien van Els Wallenburg uit Delft.

Els begon met schilderen als hobby in de tachtiger jaren, maar inmiddels heeft zij er haar beroep van gemaakt. De schilderijen zijn heel kleurrijk en prachtig om te zien. Zij gebruikt verschillende technieken over elkaar heen en soms worden er behalve verf ook andere materialen en voorwerpjes in haar schilderijen verwerkt. Het kerkje vormt een rustpunt in een fietstocht over de dijk en de bezoekers wordt ook wat te drinken aangeboden. De expositie is elke zondag te bezichtigen tot en met 23 augustus tussen 13.00 en 17.00 uur.

8 / 18

9 / 18

10 / 18

Basisschool De Doornick is geen handhaver

DOORNENBURG – De Blauwe Hoek in Doornenburg wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. Bij schoolvakanties langer dan een week is er geen afsluiting. Het college denkt hiermee een oplossing gevonden te hebben in het conflict over de verkeersveiligheid bij basisschool De Doornick. Directeur Jos Boonman is teleurgesteld over het vervolg.

Het ophalen en wegbrengen van kinderen door ouders met een auto, in combinatie met fietsende kinderen schreeuwt al jaren om een oplossing. Oplossingen die het college had bedacht, riepen alleen maar meer ergernissen op.

Handhaving in een schoolzone is volgens de school een verantwoordelijkheid van gemeente en politie. (foto Sjaak Veldkamp)

Na de vakantie wordt de Blauwe Hoek voor gemotoriseerd verkeer afgesloten. Om tijdens schoolvakanties langer dan een week de straat open te stellen, wordt gebruikt gemaakt van inklapbare verkeersborden. Mochten ouders zich toch niet aan de regels houden, dan is volgens het college de school aan zet om met de ouders te communiceren.

Jos Boonman vindt die opmerking te kort door de bocht. De school wordt ongewild en onterecht in de positie als handhaver geduwd. Het probleem is niet alleen dat ouders met de auto komen, maar ook door het doorgaande autoverkeer. Volgens Boonman heeft de gemeente de verkeerswerkgroep nooit naar een oplossing gevraagd. Anders had De Doornick wel een verkeersdeskundige ingehuurd om bij het overleg te zitten.

Lingewaards grote manco is volgens Jos Boonman de ‘wonderlijk’ verlopen communicatie. Er is met losse partijen gesproken, maar niet met alle partijen samen aan één tafel. Dan krijg je volgens de teleurgestelde schooldirecteur Boonman onrust in het dorp als ze van en over elkaar tegenstijdige berichten horen.

Kunstexpositie op 't Holthuus

HUISSEN - Op vrijdag 10 juli hield basisschool ‘t Holthuus uit Huissen een grote expositie op het plein, ter afsluiting van een schoolproject over kunst. Overal waren prachtige kunstuitingen van leerlingen te bewonderen en gelukkig kwamen er veel belangstellenden een kijkje nemen.

Iedere groep van de school had een eigen kunststroming voor zijn rekening genomen en zich daarin verdiept. De kleuters hadden zich laten inspireren door de Pop Art-stijl en kunstenaars als Mondriaan en Dali. In de groepen drie/vier werd geschilderd in de stijl van Hundertwasser. Ook hingen er grote, kleurige doeken geïnspireerd door de schilder Corneille. In de groepen vijf/zes stonden het kubisme en het surrealisme centraal. Er waren grote graffity-werken te zien die leerlingen uit groep zes/zeven naar eigen ontwerp hadden gemaakt. Van de groepen zeven/acht hing er een samengevoegd schilderij van de Zonnebloemen van Vincent van Gogh en er waren zeer gedetailleerde tekeningen in de stijl van Pop Art.

Terwijl de bezoekers zich verbaasden over de diversiteit en het hoge niveau van de tentoongestelde werkstukken, liepen de kunstenaars zelf stralend rond. Het heerlijke zonnetje en de ingehuurde ijskar maakten het plaatje helemaal compleet. Het was een fantastische expositie ter afsluiting van het schooljaar!

EHBO Lingewaard klaar voor 4-daagselopers

LINGEWAARD - Tijdens de 99ste wandelvierdaagse van Nijmegen staan de EHBO verenigingen uit de gemeente Lingewaard klaar om de deelnemende wandelaars te verzorgen.

Wandelaars die blaarbehandeling en / of voetverzorging nodig hebben kunnen terecht bij één van de onderstaande verenigingen, het meenemen van een eigen handdoek is wenselijk.

EHBO vereniging Lingewaard St. Lucas Doornenburg:

Dinsdag 21 t/m donderdag 24 juli van 18.00 - 20.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging.

Locatie blaarbehandeling: tandarts Geurts, Sint Maartenstraat 1 te Doornenburg (ingang tegenover de RK kerk).

Locatie voetverzorging: Fysiotherapie en Podokinesiologie, Sint Maartenstraat 5 te Doornenburg bij dhr. Vetsuypens

(ingang tegenover de RK Kerk). Info: ehbodoornenburg@gmail.com Een vrijwillige bijdrage is welkom.

EHBO vereniging Gannita te Gendt:

Maandag 20 juli vanaf 18.00 preventief plakken en lichte massage.

Dinsdag 21 t/m donderdag 24 juli vanaf 18.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging.

Locatie: Fysiotherapie Gendt, Markt 5 te Gendt (naast cafe De Klok). Een vrijwillige bijdrage is welkom.

EHBO vereniging Bemmel - Haalderen te Bemmel

Dinsdag 21 t/m donderdag 24 juli vanaf 18.00 - 21.00 uur blaar behandeling. Kosten per behandeling € 4,00.

LET OP: Dit jaar wordt er geen massage gegeven. Voor behandeling van blessures kan uiteraard wel een afspraak gemaakt worden.

Locatie: De Loods fysiotherapie en haptonomie, Dorpsstraat 30a te Bemmel; 0481 461624.

EHBO vereniging St. Christoffel Huissen

Maandag 20 juli van 16.00 – 19.00 uur preventief plakken, dinsdag 21 t/m donderdag 24 juli van 15.30 - 21.00 uur blaarbehandeling en voet -verzorging door masseurs. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Locatie: basisschool De Abacus, Van Voorststraat 21 6851 LT Huissen (ingang Van Gelrestraat).

Informatie: Nelly Liskaljet, secretariaat EHBO St. Christoffel Huissen 06 50413631 of via www.ehbohuissen.nl.

Viswedstrijd van Faunaland Verstegen in Huissen

HUISSEN - Zondag 5 juli heeft Faunaland Verstegen uit Huissen een viswedstrijd gehouden.

Twaalf uur lang zou er gericht gevist gaan worden op steur karper en meerval. Zo viste vader en zoon Wim en Martijn Massop die dag samen en zei wisten wel een hele speciale vis binnen te halen.

Een beluga steur van liefst 153cm groot en minstens 25kg zwaar.

Gebroeders Jansen Metaalhandel & Sloop- werken: nieuwe naam, vertrouwde service

Foto: Nick van Boxtel

HUISSEN – Wie aan oud ijzer of ander metaal wat opgeruimd moet worden denkt, denkt in Huissen al vlug aan Gijs Jansen Metaalhandel aan de Industriestraat. De vertrouwde naam zal echter op termijn verdwijnen en vervangen worden door Gebroeders Jansen Metaalhandel & Sloopwerken. Aan het hoofd van de nieuwe onderneming, een doorstart na het faillissement van april, staan de twee zonen van Gijs Jansen, namelijk Gijs Junior en Jan.

Gezeten in het kantoor van het bedrijf legt Gijs Junior uit waarom de doorstart nodig was: "Mijn vader regelde de zaken altijd helemaal alleen, Jan en ik hielpen hem erbij." Het fijne van het bedrijf wisten de broers echter niet. "Fouten maken doet iedereen. Maar mijn vader begon wel veel fouten te maken. Wij grapten dan dat hij de weg even kwijt was." Uiteindelijk werd de ziekte Alzheimer (dementie) vastgesteld en moest Gijs opgenomen worden in een Bemmels verpleeghuis. "Helaas was het toen al te laat om het bedrijf overeind te kunnen houden", legt Gijs Junior uit.

Doostart

In goede samenwerking met de curator kochten de broers de boedel terug en werd Gebroeders Jansen Metaalhandel & Sloopwerken opgericht. De broers zijn vol vertrouwen omdat alle belangrijke klanten voor het bedrijf hun vertrouwen uitspraken. "Dat kostte wel een paar vergaderingen en besprekingen, maar gelukkig hebben we al onze klanten kunnen behouden", klinkt het trots. Er verandert ook helemaal niets aan de manier van werken, want de broers willen op dezelfde manier als hun vader klaarstaan voor de klanten. Ook de onderlinge rolverdeling blijft gelijk waarbij Jan de sloopwerken voor zijn rekening neemt en Gijs Junior de buitendienst en het transport. Zij willen het adres blijven waar iedereen terecht kan om overtollig metaal te slijten of bruikbaar metaal en hout wat uit sloopwerken komt, te kopen. De broers bruisen van energie. Het nieuwe elan druipt er vanaf, maar de vertrouwde waarden waarmee de klanten benaderd worden, die zal blijven.

U vindt Gebroeders Jansen Metaalhandel & Sloopwerken aan de Handelstraat 20, Huissen; 026 3275121; www.gijsjansenmetaalhandel.nl.

Rabobank Oost Betuwe schenkt AEDs aan stichting Kloppend Hart

Fotobijschrift: Thea van Bommel overhandigt AED's aan Stichting Kloppend Hart.

BETUWE - Rabobank Oost Betuwe is betrokken bij haar regio. Daarom schenkt de bank twee Automatische Externe Defibrillatoren (AEDs) aan stichting 'Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe'.

Op woensdag 8 juli heeft Thea van Bommel, directeur Particulieren van Rabobank Oost Betuwe, twee AEDs overhandigd aan de Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe. De Stichting heeft al een nieuwe eigenaar gevonden voor beide AEDs: de EHBO-verenigingen van Bemmel-Haalderen en van Zetten ontvangen allebei een AED.

Na de sluiting van de kantoren in Zetten en Bemmel zijn de AEDs niet overgezet naar de Rabobank Servicepunten die daar zijn geopend. 'Daarom hebben we contact gezocht met de Stichting Kloppend Hart', vertelt Thea van Bommel. "Zij weten precies waar AED's hard nodig zijn, vandaar dat wij ze graag aan hen schenken."

Nico Gerritsen, voorzitter van Stichting Kloppend Hart is blij met de gift. "Onze doelstelling is om de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe 'Hart-safe' te maken. De schenking van deze AEDs draagt hier mooi aan bij." Bovendien komt de gift op het juiste moment licht Steef Spaan, voorzitter van EHBO-vereniging Bemmel-Haalderen toe. "Onze EHBO-vereniging gebruikt op dit moment noodgedwongen een reserve AED van de stichting. Door deze schenking kunnen wij nu een eigen AED meenemen tijdens evenementen in de gemeente."

Joop Galama, lid van EHBO-vereniging Zetten vult aan: "Ondanks dat we hopen dat de AED niet gebruikt wordt, is in het verleden gebleken dat slachtoffers van een hartaanval hiermee kunnen worden gered. Een AED doet meer dan alleen het toedienen van een schok; het apparaat ondersteunt de gebruiker precies in wat hij moet doen. Zo stijgt de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk." Beide AEDs komen dus goed terecht.

Kom Zilvervloot Sparen bij RegioBank - Guijt

GENDT - Tijdens de Gendtse avondwandel-4-daagse op 22 mei organiseerde RegioBank - Guijt de Zilvervlootparade en waren er voor de kinderen leuke prijzen te winnen. Ellen Metz heeft de meeste eurobiljetten gevangen met het wervelwindspel en zij heeft inmiddels samen met haar vriendin Jolien de prijs in ontvangst genomen; onder andere een Zilvervloot spaarrekening met een leuk startsaldo.

RegioBank organiseerde dit spektakel om Zilvervloot Sparen voor kinderen in de spotlights te zetten. Deze populaire jeugdrekening is sinds twee jaar terug van weggeweest en de 50.000ste Zilvervloot is al afgesloten. Met Zilvervloot Sparen worden kinderen op jonge leeftijd gestimuleerd om te beginnen met sparen. En wel tegen een aantrekkelijke variabele rente met een extra premie van één procent voor elk spaarjaar tot maximaal tien procent. Tot achttien jaar kan er jaarlijks zeshonderd euro gespaard worden.

Naast de Zilvervloot bieden we de 1.2.3.-Rekening aan. Een spaar- en betaalrekening die stapsgewijs meegroeit en kinderen leert bewust en goed met geld om te gaan. Dit is ook een mooie rekening voor kinderen, die de basisschool verlaten. Met een eigen Wereldpas is het gemakkelijk en veilig pinnen bij geldautomaten, winkels, op school en in de sportkantine. Zilvervloot Sparen en een 1.2.3.-Rekening afsluiten kan bij RegioBank – Guijt verzekeringen aan de Langstraat 1 in Gendt.

Feestelijke heropening Janssen Elektro Service in Huissen

HUISSEN – Klaar voor de toekomst: Janssen Elektro Service opent donderdag 16 juli de deuren van totaal gerenoveerde winkel, waarin alle afdelingen een complete face-lift hebben ondergaan. De klant van nu en morgen, krijgt er een uitstekend beeld van wat er op het gebied van beeld en geluid, witgoed (inclusief inbouwapparatuur), klein-huishoudelijke artikelen en uiteraard allerhande accessoires.

Janssen Elektro Service staat al eenentwintig jaar bekend om het advies, de kwaliteit, service en garantie. Juist om die kenmerken nog meer te benadrukken geven, heeft de zaak een up-date ondergaan. Met name de hifi-, audio- en videoafdeling heeft met de elf meter lange wand een totale facelift gekregen. Op een ontspannen en comfortabele wijze kan de klant hier vergelijken en geïnformeerd worden over de laatste technologieën. Apparatuur van merken als Loewe, Panasonic, Philips, LG, Samsung en Sony staat er demonstratie-gereed!

Stofzuiger cadeau!

Op de afdeling witgoed is ook een speciale Mielehoek met onder andere de nieuwste wasmachine met automatische dosering! Tijdens de heropeningsdagen krijgt de koper van een nieuwe Miele W1 een Miele stofzuiger cadeau; exclusief bij Janssen Elektro! Zie ook de aanbiedingen in de advertentie in deze uitgave!

Opvallend is ook de speciale afdeling met keuken-inbouwapparatuur. "We richten ons hiermee vooral op de vervangingsmarkt. Vaak moeilijk te verkrijgen apparatuur vanwege (afwijkende) maten. Maar met onze kennis zijn er vaak mogelijkheden, ook al omdat we de apparatuur met eigen technische dienst verwijderen en installeren", aldus Harco en Miranda Janssen.

Als klant van Janssen Elektro Service ben je verzekerd van een deskundig advies, onberispelijke kwaliteit, een prima garantie en vooral een in deze tijd ongekende service. Het bedrijf van Harco en Miranda Janssen heeft een eigen werkplaats met gediplomeerde monteurs.

Janssen Elektro Service, Helmichstraat 17, Huissen; 026 3251616; janssenelektro.nl.

Zet Wout op de kaart en win een taart

GENDT - De wekelijkse advertentie van Wouter Hageman op de voorpagina van Hét Gemeente Nieuws heeft u misschien al eens gezien.

Elke week met een nieuwe slogan. Als u het leuk vindt is dit uw kans om uw eigen slogan in de krant terug te zien!

"Wordt uw auto niet meer koud bel naar Wout; Ook voor verhuur is Wout niet duur; Heeft u iets geraakt, Wout die het weer maakt." Mail uw zelfbedachte Wouter Hageman-slogan naar melissa@wouterhageman.nl. "Als we uw slogan uitkiezen wint u een overheerlijke slagroomtaart van de bakker uit Gendt en.. eeuwige roem!"

Autobedrijf Wouter Hageman Henri Dunantstraat 3 - 4 Gendt; 0481 425000; www.wouterhageman.nl.

VMBO On Stage nu ook in Lingewaard en Overbetuwe

REGIO - VMBO On Stage zal in samenwerking met de scholen van de scholengroep Over- en Midden-Betuwe (OBC Huissen, OBC Elst, OBC Bemmel en HPC Zetten) in het aankomend schooljaar het landelijke beroepsoriëntatieproject VMBO On Stage tot uitvoer gaan brengen. VMBO On Stage faciliteert een nieuw, duurzaam, persoonlijk en lokaal ondernemersnetwerk voor VMBO-leerlingen.

Onder de naam Betuwe On Stage zal in schooljaar 2015-2016 een bijdrage geleverd worden aan de beroepsoriëntatie en ondernemersvaardigheden van jongeren op het VMBO. Beroepsbeoefenaren gaan helpen met de beroepskeuze, bieden inspiratie, brengen bevlogenheid en geven kansen aan deze leerlingen.

Leerlingen leerjaren twee en drie ontmoeten, tijdens het Beroepenfeest van Betuwe On Stage (op 3 maart 2016) beroepsbeoefenaren, ondernemers en vakmensen, die hen helpen keuzes te maken in beroep en opleiding door te vertellen wat hun werk inhoudt. Gedurende het gehele schooljaar zijn er ter voorbereiding op dit evenement verschillende activiteiten voor leerlingen, docenten en het bedrijfsleven. Inmiddels werken vele partijen in tien verschillende regio's in Nederland belangeloos mee aan de Beroepenfeesten van On Stage.

Het Beroepenfeest van Betuwe On Stage wordt op 17 maart gevolgd door de Doe Dag: 'Boter bij de vis'. Tijdens deze dag gaan scholieren op bezoek bij het bedrijf waarmee ze tijdens het evenement Betuwe On Stage een 'match' hebben gemaakt, voor een rondleiding of om wat langer door te praten over het vak.

Meer informatie en aanmelden als beroepsbeoefenaar, sponsor of het aanbod van helpende handjes kan via www.betuweonstage.nl.

Spetterend Big Bounce- festival op OBC Huissen

HUISSEN - Een week lang stond OBC Huissen te schudden van de activiteiten met als hoogtepunt op donderdag 9 juli: het festival genaamd Big Bounce (tevens zelf gekozen naam door de leerlingen). Voor 580 leerlingen uit leerjaar 1, 2 en 3 organiseerde de school in samenwerking met Kunsteducatie Nederland een spetterende, afsluitende activiteitenweek met verschillende uiteenlopende kunstvormen.

Van een color run, graffiti, toneel, trampoline springen tot mode ontwerpen, sieraden maken en acrobatiek. Het was zo gek niet te bedenken of de leerlingen gingen er mee aan de slag. Er is bewust gekozen voor een andere aanpak met een week kunst & cultuur om de leerlingen niet alleen een onvergetelijke tijd te bezorgen maar waarin ook gewerkt werd aan persoonlijke (talent)ontwikkeling, diepgang, samenwerken, het werkproces en een stukje bewustwording. Het aanbod waaruit leerlingen konden kiezen was daarom zeer gevarieerd.

Op maandag begonnen de leerlingen in hun projectgroep met de kennismaking om vervolgens op dinsdag en woensdag aan hun product of presentatie te werken onder begeleiding van een team van professionals. Donderdagmiddag en -avond stond in het teken van het festival! Een hoogtepunt waar al de ingestoken energie zichtbaar werd. Een groot succes waarbij het publiek maar ook de leerlingen enthousiast waren.

Meer informatie, vele foto's en filmmateriaal zijn te zien op www.obc-huissen.nl en http://festivalhuissen.kunsteducatienederland.nl.

Column

Zwoel

Lang geleden heb ik tijdens een interview Frank Boeijen gefotografeerd. Hij zat in De Vereeniging als een gewone Nijmegenaar aan een tafeltje in gesprek met een journalist. Eenmaal in de hal en staand voor mijn lens veranderde hij voor mijn ogen in de zanger Frank Boeijen. Ik hoefde alleen nog op de knop te drukken. Mooie foto. Anders ging het met Viola Holt, toen woonachtig in Valburg. Ik ging als freelance persfotograaf af op een politiemelding van doodgebeten schapen. Oeps. De dader bleek de herdershond van Viool! Ik was alleen. Dus kans voor plaatsing in De Gelderlander én Arnhemsche Courant. Viool liep in een ochtendjas ziedend naar me toe Ze wilde me weg hebben en dreigde met haar advocaat van RTL4. Ik gaf haar een hand en stelde me voor. Ik herkende Viool écht niet. Zeker niet in een ochtendjas, zonder lippenstift en gezichtsplamuur. De brandweer kwam voorbij met een dood schaap. Klik, klik, mooie foto. Vorige week werd ik afgeleid door een mooie foto. Van een uitdagend uitziende meid met volle rood gestifte lippen, blauwe oogschaduw en dito nagels tegen haar blanke gezicht gedrukt. Op de voorgrond zat burgemeester Marianne Schuurmans. Ik zat vorige week in de Valomraadskroeg met een handvol burgers (!) op de publieke tribune. Marianne keek als raadsvoorzitter bijna de hele raadsvergadering opgewekt. Bijna. Ik had al langer een sterk vermoeden. De duurzame windmolenfreak Lianne Duiven van ieniemieniepartij GroenLinks behoort niet tot Marianne's favoriete raadsleden. Marianne snoerde fel Lianne's mond. Wij hebben het over 2016 en u over 2015, bitste Marianne. Omdat het geluid in de raadskroeg niet geweldig is en ik werd afgeleid door de zwoele lippen op de achtergrond, was de voorgeschiedenis mijn enigszins ontgaan. Ik baalde. Ook dat ik mijn camera niet bij me had. Foto gemist van Marianne zittend voor een kroegdecor van een zwoele dame. Gelukkig is er donderdag weer een raadvergadering. Wordt een mooie foto.

Sjaak

Expositie in de gangen van Liduina

BEMMEL - Van begin juli tot eind september zijn in de gangen van Betuweland, Zorg Welzijn & Wonen, locatie Liduina weer mooie schilderijen te bewonderen. De huidige expositie is ingericht door Annie Janssen (1949).

Naast haar werk thuis en in de zorg, had ze ook ontspanning nodig. Dit heeft ze twintig jaar geleden gevonden door deel te gaan nemen aan een workshops schilderen. Tijdens deze workshops heeft ze kennis gemaakt met onder andere aquarelleren, werken met pastelkrijt en acrylverf. Dit laatste sprak haar het meest aan omdat ze hierbij meerder technieken kon gebruiken zoals, werken met zand, aluminiumfolie, structuurpasta en de laatste tijd vooral met pur.

Doordat ze door het volgen van deze diverse cursussen zich veel technieken heeft eigen gemaakt, durfde ze het aan om haar eigen manier van werken te gaan ontdekken en verder te ontwikkelen. Omdat zij zelf zoveel plezier en ontspanning uit het schilderen haalde, wilde ze ook graag dat andere mensen dit konden ervaren. Naast de schilderijen die ze maakt, geeft ze nu workshops in haar eigen atelier.

Snorscooter gezocht!

HAALDEREN - Duizend euro beloning voor degene die kan zorgen dat ik mijn snorscooter terugkrijg. Hij is gestolen op 12 juni tussen 04.00 en 05.00 uur in Haalderen.

Het betreft een Vespa Paggio de kleur is rood-bruin. Met hoog windscherm, veel chroom. Kenteken is F473DL. 2-delige bodysit, leer lichtbruin + bagagerek.
Reactie graag sturen naar Melkvaart 2, 6685 CA Haalderen. Bellen mag ook: 0481-354651 of 0613237161.

Openingstijden Aldi Huissen

HUISSEN - De vernieuwde openingstijden van de Aldi te Huissen zijn: ma / vr van 8.00 / 20.00 za van 8.00 / 18.00 zo van 12.00 / 18.00 uur.

Ingezonden brief

Zwerfvuil zorg van ons allemaal

Zwerfvuil. De afgelopen periode is het mooi zomerweer geweest, waar de meesten op hun eigen manier van hebben genoten, of geërgerd.

Het mooie weer roept ook ergernissen op, zoals burenoverlast door geluidsoverlast: ook hier worden grenzen verlegd met muziek, luid praten en al toeterend ’s nachts wegrijden; auto’s die met open raam laten horen dat ook de betreffende auto een geluidsinstallatie heeft.

Alsof dit in deze tijd nog bijzonder is. Weggooien van blikjes en flesjes kapot gooien is ook trendy. En natuurlijk het zwerfvuil, wat schrikbarend is overal, op de gekste plekken vind je uit de auto gedumpte zakken afval, en op de strandjes langs de Waal die vervuilen door achterlaten van afval en kapotte stoelen, et cetera. Hier wordt al veel over geschreven. Vorige week zag ik nog een documentaire van een groep jongeren die de stranden vergelijkt met de stranden in Spanje. Met hetzelfde gedrag: drank, drugs seks et cetera. Dit heeft automatisch tot gevolg dat wanneer je je laveloos gedronken hebt, geen oog meer hebt voor je omgeving, en je zeker niet laat aanspreken.

Overigens zijn de individuen die de rotzooi achter laten per definitie degenen die te maken hebben met normen en waarden vervaging, en zullen anderen dan zijzelf de rotzooi op moeten ruimen. Deze groep aanspreken is niet zonder gevaar. Hoewel het zou moeten kunnen dat je vraagt om het afval mee te nemen, is zorgen voor je eigen veiligheid ook belangrijk. Zoals altijd is agressie meestal de overwinnaar, dus 'pas op' zou ik zeggen. Wat moeten we nu doen aan het vervuilen van de mooie plekjes waar we allemaal nog lang gebruik van willen maken. Het is een probleem van ons allemaal maar ook van de gemeenten die ervoor moet zorgen dat iedereen veilig en zonder gevaar gebruik kan maken van de strandjes. Ik zou zeggen, zorg voor voldoende afvalbakken. Misschien is heffing via een grote papieren afvalzak met een borg van vijf euro een idee. Je krijgt de vijf euro terug als je de zak met afval weggooit in de daarvoor bestemde container. Of laat een burgerwacht de stranden bewaken. Vaak zie je al waar veel rotzooi ligt bij mensen. Deze laten het ook vaak liggen. Aanspreken door daarvoor bevoegde personen is mijns inzien het beste.

Anita Verwoerd

Collectanten gezocht

BEMMEL - Alzheimer Nederland zoekt helpende handen in Bemmel tijdens de collecte week van 9 tot 14 november. "We zoeken dringend collectanten. Zonder vrijwilligers is er geen collecte mogelijk. Helpt u mee?"

"U zult ervaren hoe hartelijk en hartverwarmend de reacties zijn van de gevers, om mensen met dementie, nu en in de toekomst, te helpen."

Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe waardoor een op de vijf mensen door de ziekte getroffen wordt. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland.

Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig.

"Help mee! Alleen met hulp van vrijwilligers kunnen we ons werk voortzetten. U kunt alleen gaan collecteren maar het is ook heel gezellig om dit samen met iemand te doen! Elk uurtje van uw tijd dat u wilt besteden aan deze collecte is al geweldig! U kunt zich opgeven bij mij Bianca van Brandenburg, 06 83212345 of per email: collectebemmel@gmail.com. Op www.alzheimer-nederland.nl kunt u meer lezen over het werk en de activiteiten van Alzheimer Nederland."

Firma De Beijer deelt aardbeien uit

BEMMEL - Firma De Beijer uit Doornenburg deelt geheel belangeloos 220 bekers aardbeien met slagroom uit aan de bewoners van De Lingehof in Bemmel. De bewoners hebben genoten!

Eerste lustrum open tennis toernooi Haalderen zit er op

HAALDEREN - Van 22 tot en met 28 juni heeft het vijfde Sportvillage open tennistoernooi Haalderen plaatsgevonden op tennispark ’t Greffeltje in Haalderen. Van maandag tot en met zondag is er in acht categorieën gestreden om de eerste plaats.

Ondanks dat het aantal inschrijvingen, dat tegenviel is het toernooi mede door het fantastische weer bijzonder goed verlopen.

Op zondag kon tegen vijf uur overgegaan worden tot de prijsuitreiking. Allereerst werden er diverse mooie prijzen onder de deelnemers verloot. Deze prijzen zijn voor het grootste deel beschikbaar gesteld door onze toernooisponsors (restaurant Giorgio, King Palace, Het Wapen en Moos, alle uit Bemmel). Tot slot kregen de winnaars van de eerste en tweede prijzen een mooie waardebon van hoofdsponsor Sportvillage uit Bemmel.

De namen van de winnaars staan op de site www.toenooi.nl. Alle foto’s die genomen zijn deze week op de site www.tchaalderen.nl. "De toernooicommissie is alle vrijwilligers dankbaar voor hun bijdrage en natuurlijk de deelnemers voor de sportieve wedstrijden.

Koppelwedstrijd jeugd van Sint-Petrus Huissen

HUISSEN - Afgelopen dinsdag 7 juli is alweer de allerlaatste officiële jeugdwedstrijd van het seizoen gevist. "Maar... we sluiten natuurlijk niet zomaar het seizoen af!"


"Zaterdag 19 september willen/gaan we gezellig met zijn allen in de middag naar Pannerden. Daar gaan we natuurlijk proberen zoveel mogelijk forel te vangen, maar op deze dag zal ook de prijsuitreiking van het koningschap plaats vinden en sluiten we de dag af met een lekker hapje en een drankje.


Meer informatie over deze dag zal in de loop van juli/augustus per mail, via de website en Facebook bekend worden gemaakt. Opgave is daarna verplicht in verband met de reservering. Ieder jeugdlid mag zich voor deze dag opgeven, eventueel samen met begeleider."


Hier volgt de uitslag van de wedstrijd: Op de eerste plek vinden we een bekende dame terug: dat Nikki het vissen niet van een vreemde heeft geleerd, blijkt uit de ruim zeven meter vis (63 visjes) die ze samen met haar vader heeft weten te vangen. Een goeie nummer twee was Pepijn, samen met buurman Joop wist hij een knappe 229cm te vangen. Jarno kwam net wat centimeters te kort, maar met 220 hele centimeters wist hij knap derde te worden samen met zijn vader!

De avond werd afgesloten met een verloting van vele mooie prijzen welke deze avond waren gesponsord door Marcel (van de Welkoop) en door Geert Arnts. De vereniging is de lokale sponsors dankbaar: de ambachtelijke bakker Theo Engelen en Han Leijser van ijssalon La Differenza voor de lekkernijen aan de waterkant. En natuurlijk Faunaland en Welkoop voor de waardebonnen en de mooie prijzen.

Festival Under the Milky Way

HUISSEN - De datum komt steeds dichterbij. Zaterdag 5 september! De tweede editie van festival 'Under the Milky Way' op de surfweide aan de Badweg in Huissen, waarbij muziek met rockachtige invloeden de boventoon voert.

Want wat te denken van de Friese band Abdomen die de grunge helemaal terug laat komen en het mixt met garage- en psychedelische invloeden. De band is vernoemd naar het onderste gedeelte van de buik. Toepasselijk, want dat is precies waar de heftige riffs en baslijnen het best te voelen zijn. Een andere band, Cold Beverage uit Lingewaard strooit zomerse klanken over het terrein. Dansbare muziek met een mix van diverse muziekstromingen. Old soul, hiphop en rock, vol energie en altijd met een funky sausje en hoofdrollen voor sax en trompet.

Ruim dertien bands staan er dit jaar geprogrammeerd. Maar het festival biedt meer dan alleen muziek. Het staat ook in het teken van duurzaamheid en recycling en het is een mooie plek om te 'socializen en relaxen'. De kinderen hebben hun eigen terrein op het festival 'Spaceplaza'. Instrumenten maken, meewerken aan een kunstwerk of experimenteren in het laboratorium van een verstrooide professor.

Het terrein gaat om 12.30 uur open, waarna het festival om 13.00 uur aanvangt met een uitvoering is van de Sterrenplukmachine. Kaarten à tien euro (onder de achttien jaar: gratis!) zijn online te koop via www.underthemilkyway.nl, of bij de vvk-adressen: Foto Van Eimeren Huissen, cafetaria Braulio Angeren, CD-shop Kroese in Arnhem en Nijmegen. Meer informatie staat op www.underthemilkyway.nl en/of de facebookpagina.

Zomertocht over struinpaden door de Bemmelse polder

BEMMEL - Op zondagmiddag 19 juli biedt Lingewaard Natuurlijk een zomerexcursie aan over de struinpaden van de polder.

De bloemen van de stroomdalflora staan volop te bloeien, jonge watervogels vertederen door hun bedelgedrag en alom zijn sporen te zien van de bevers. Natuurgidsen laten de deelnemers genieten van vele verrassingen tijdens een wandeling van 14.00 tot ongeveer 16.50 uur.

De start bij De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. Vanaf 13.45 uur staat er thee en koffie klaar. Ook kinderen zijn welkom. Deze tocht is niet geschikt voor mindervaliden.                                        

Deelname, inclusief consumptie kost zes euro. Aangeraden wordt een lange broek en wandelschoenen te dragen en kijker en fototoestel mee te nemen. Voor informatie: Ben Cornelissen 06 44870449 Vooraf aanmelden is niet nodig.

In een Oogopslag

Woensdag 15 juli
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand,
Eucharistieviering met Pastoor Peters.

Donderdag 16 juli
19.00 u. H. Martinus Gendt, schoolverlatersviering met Jongerenkoor Remember

Zaterdag 18 juli
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

Zondag 19 juli
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad,
Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor

Protestantse gemeente Huissen

Zondag 19 juli

Aanvang 10.00 uur : Voorganger ds. M. Glastra

Wegens vakantie geen kinder- en jeugdkerk.

Te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Meer informatie: www.pknhuissen.nl.

Hiep hiep Hoera!!
Deze kleine meid word op 19 juli
65 jaar
Gefeliciteerd Toos!
Liefs Geert, Andrej, Martyna, Seiwan
-Xx-

Luuk, 15 juli is het feest
Dan ben jij 1 jaar geweest
Van harte gefeliciteerd Oma Gerrie en opa Cor
Uut Huissen

11-07-2015

Onze (schoon-)ouders
Ben en Marianne Cornelissen alweer 47 jaar getrouwd.

Proficiat en liefs,
Miranda Robert-Jan en Tinja

Je gelooft het of niet,
het is Josée die 15 juli Sarah ziet.

Gefeliciteerd!
Daar moeten we op proosten!

Hiep Hiep Hoera!
Onze kanjers...
Chiel & Roef
7 & 4 jaar!

Dikke kus, Opa Theo, Oma Trees, Oom Timo & Tante Linda

Onze Omi Giesen wordt 15 juli 90 jaar.
Van harte gefeliciteerd van :
Valentino, Betty, Rochelle, Lisa, Raffaella, Tygo en Tijl.
Tot zaterdag.

Hiep hiep hoera!
Deze twee kanjers Bep en Kevin zijn beiden jarig (41 en 2 jaar)
Gefeliciteerd!

Opa en Oma

Onze lieve Britt
een meisje met pit.
en ook heel erg kien,
wordt 18 juli al tien.
Gefeliciteerd van je oma - oom Jacco en Tino

20 juli wordt zowaar,
mijn Loezepoesje 12 jaar.
Gefeliciteerd en veel jool,
en veel succes op de andere school.

Opa

Sweet sixteen....
Angel van den Beld
Van harte gefeliciteerd!

Dikke kus.....
Oma en Ben

Wij feliciteren je allemaal
want 90 worden is een mijlpaal
van harte gefeliciteerd

kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen

Echt waar,
Marloes is nu een Ooievaar.

Gefeliciteerd met je diploma en baan als verloskundige
Papa, Mama, Paulien, Gerben

Johnny, succes met het lopen van de 25e vierdaagse.

Hans en Frieda

Struintocht op zoek naar jonge bevers

BEMMEL - Na een afwezigheid van anderhalf eeuw zwemmen er weer bevers in het Nederlandse rivieren landschap. Op de plaatsen waar ooit klei is gewonnen voor de baksteenindustrie heeft zich volop ooibos ontwikkeld, het domein voor bevers. De ontstane plassen en rivierlopen zijn rijk aan waterplanten, het vegetarisch menu voor bevers.

'Wilt u meer weten en kans maken op een ontmoeting met de bevers? Neem dan deel aan een van de beverexcursies in de Bemmelse polder die Lingewaard Natuurlijk organiseert op vrijdag 24 juli, woensdag 5 augustus en donderdag 13 augustus." De excursies beginnen om 19.30 uur en duren tweeënhalf uur.

Het startpunt is De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk aan de Sportlaan 1M in Bemmel waar de koffie, thee of een frisdrankje klaar staat. De kosten zijn zes euro all-in. Aangeraden wordt oude kleren aan en laarzen of hoge schoenen aan te trekken. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor verdere informatie: Ben Cornelissen: 06 44870449.

Grote opkomst eerste open eetcafé Doornenburg

DOORNENBURG - Alle tafels zijn mooie gedekt en gevuld met bezoekers op woensdag 8 juli. De eerste editie van het open eetcafé in Doornenburg is een feit. Na Bemmel en Huissen heeft nu ook het OC Doornenburg een open eetcafé.

Stichting Welzijn Lingewaard heeft samen met de dorpscontactpersonen en het ParticipatiePunt Doornenburg het voorwerk gedaan en nu is het de buurt aan de vrijwillige koks en bediening om hun talenten te laten zien. En dat het een succes is staat nu al vast.

Bij binnenkomst ruikt het heerlijk, het ziet er gezellig uit en er wordt lekker gekletst in afwachting van het driegangen menu. Voor vier euro er lekker even uit, een keer iets anders eten en mensen ontmoeten. Want dat is het doel van de open eetcafés, behalve een gezonde maaltijd, lekker even onder elkaar een gezellig moment beleven. Gezien het succes van afgelopen woensdag zal het open eetcafé na de vakantie snel een vervolg krijgen, wellicht ook eens in de avonduren zodat ook werkend Doornenburg een vorkje mee kan prikken. Want wat is er lekkerder dan na een drukke werkdag gewoon aan te kunnen schuiven!

"Kijk op de website: www.swlingewaard.nl voor data en tijden. Wist u dat er in de vakantie periode een speciale opening is van Efkus 'n Bekse, het koffiemomentje in Doornenburg? Op vrijdag 21 augustus tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen welkom in het ontmoetingscentrum voor de koffieochtend!"

Mantra concert: klanken uit het universum...

GENDT - Op verzoek van enthousiaste bezoekers van zijn vorige concert is Hein Braat weer uitgenodigd. Op zondagmiddag 19 juli geeft hij een Mantra concert in de Koningskamer van de piramide op De Munnikhof in Gendt.

Hein Braat is een zeer geliefd en kundig Sanskriet recitatie leraar en is beroemd om zijn diepe basstem. Bij dit meditatieve concert luister je naar muziek en mantra’s en je kunt meezingen met een aantal van de mantra’s. Hoe het werkt is eigenlijk nog steeds een mysterie, maar de steeds weer herhaalde woorden van de mantra harmoniseren op een diep niveau en helpen om in balans te komen. Zingend en luisterend stopt het denken en kom je in een meditatieve sfeer en wordt je ontvankelijk voor wat zich afspeelt in de diepere lagen van je ziel (www.heinbraat.com).

Man tra betekent bevrijding van het denken. Door je op de klank in de mantra te concentreren maak je jezelf los uit de gedachtepatronen. Je schept ruimte om het universum in je bewustzijn toe te laten. In mantra’s zitten bovendien zaadklanken die allerlei kwaliteiten aantrekken. Mantra’s zijn door heiligen als klanken uit het universum opgevangen en eeuwenlang mondeling doorgegeven tot zij als Veda’s en in Tibetaanse geschriften neergeschreven werden. Ze zijn nu voor iedereen toegankelijk. Mantra’s vormen een brug tussen je persoonlijkheid en je spirituele universele potentie. Mantra ervaren brengt je bij heling en de diepere, stille lagen van het Zelf.

De Munnikhof-Piramide aan de Waal ligt aan de Munnikhofsestraat 28 in Gendt. Het concert begint om 14:00 uur (vanaf 13:30 uur is de inloop); de entree is vijftien euro; in de voorverkoop inclusief koffie / thee twaalf euro vijftig, Reserveren kan via munnikhof@munnikhof.nl.

Genieten in Fort Pannerden

DOORNENBURG - Op ontdekkingstocht door Fort Pannerden? Twintig kilo hijsen met groot katrol? Gluren in de soldatengevangenis. Fort Pannerden is niet alleen populair vanwege zijn rondleidingen, er is nog meer te doen: laat je schminken, schiet met een waterkanon of kom op geheimzinnige plekken met een speurtocht in je hand!

Kinderen kunnen ook met hun (groot)ouders allerlei leuke spellen doen, zoals soldaatjes in de soldatenballenbak omwerpen. Of neem een kijkje bij smid en koperslager of in de vitrines met zeer oude foto’s van de Fort Pannerden-soldaten. Als extra publiekstrekker kan men naar het kanon in aanbouw kijken. Het kanon krijgt een loop van vier meter lang! Dit is het grootste kanon dat in 1884 op Fort Pannerden stond. Bovenop het fort heb je een spectaculair uitzicht over de Rijn en de Waal. Neem je verrekijker mee! In de Klompenwaard en op het Waalstrand is het heerlijk toeven. Een aanrader voor wandelaars en struiners!

Fort Pannerden is één van de 60 locaties van de Hollandse Waterlinie en ligt aan de Waaldijk 1 in Doornenburg. Het fort is open tot eind oktober iedere eerste en derde zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. En in zomervakantie van 14 juli tot en met 27 augustus, ook iedere dinsdag en donderdag. Het fort is te voet en met de fiets bereikbaar. Gratis pendelvervoer tussen Sterreschans en fort. De entreeprijzen (inclusief een consumptie): 4 tot 13 jaar 2,50; vanaf 13 jaar 5,00 euro. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

Ingezonden Parel van Bemmel

Een week geleden is door de Plantsoenendienst de groenstrook aan de Klappenburgstraat eens flink onder handen genomen en het resultaat mag er wezen.Daarom is deze strook door de buurt uitverkozen tot Parel van Bemmel.

A.W.Th. Gerritsen, Bemmel