GN Lingewaard

30 augustus 2017

GN Lingewaard 30 augustus 2017


Huissense boekenmarkt

HUISSEN - Zaterdag 2 september is het weer zover. Boekliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want dan wordt voor de veertiende keer in het centrum van Huissen een boekenmarkt gehouden. Zo'n 80 kramen zullen worden opgesteld in het Centrum van Huissen.


De Huissense boekenmarkt is inmiddels een begrip geworden en is een van de grotere boekenmarkten in Nederland. De kramen waren ook dit jaar weer binnen vijf dagen allemaal verhuurd, dus de animo is groot.

Het aanbod is veelzijdig. Natuurlijk worden er romans aangeboden, maar ook strips, boeken uit Huissen en omgeving en er staan verschillende aanbieders van antiquariaat. Soms vind je er net dat boek waar je al jaren naar zocht. Ook liggen er recente romans voor een leuke prijs. Er worden ook boeken aangeboden met wetenswaardigheden uit de streek en er zijn voldoende kinderboeken te koop waarmee kinderen hun boekenkast kunnen vullen. Kortom: voor ieder wat wils.

Er zijn kraamhuurders uit Huissen zelf, maar ook vanuit de rest van Nederland. De Huissense boekenmarkt is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste boekenmarkt van Nederland. Naast de handelaren staan er veel standhouders die hun zolder of boekenkast hebben opgeruimd.

Ook zullen dit jaar de 'goede doelenkramen' niet ontbreken. Zo zullen onder meer de Klup en de protestantse gemeente Huissen boeken aanbieden en de opbrengst hiervan schenken aan een goed doel.

De markt begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie over de boekenmarkt staat op www.boekenmarkthuissen.nl.

Toneel Mozaïek Angeren

ANGEREN - Wie, o wie wordt lid van toneelgroep Mozaïek Angeren?

"Heb je altijd al op de planken willen staan, een keer in de huid van een ander willen kruipen, meld je dan aan. Dit kan bij Door Mom 026 3252094 of kom kijken op 9 september op de markt in Huissen en meld je bij onze kraam. Wat zou het jammer zijn als er in Angeren geen toneelvereniging meer kan bestaan. Sluimert er in jou een acteur/actrice bel of kom langs."

Hengelsport in Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 3 september wordt de achtste wedstrijd van Lotus Vulgaris gevist voor het Koningschap.

De loting is om 7.00 uur bij Rijnzicht.

Feestelijke opening gemeenschapsgebouw Koinonia

BEMMEL - Het gemeenschapsgebouw Koinonia aan Oude Kerkhof 17 van de protestantse gemeente Bemmel is na grondige voorbereidingen en circa één jaar van verbouwen aan de binnenkant weer helemaal van deze tijd. Hiermee is Koinonia weer een gemeenschapsgebouw waar we fijn kunnen samenkomen en activiteiten kunnen organiseren!

"We willen op de startzondag van 3 september Koinonia feestelijk openen en de deuren wagenwijd open zetten voor iedereen! Het thema van Startzondag 2017 is ‘een open huis’ – onze opening van Koinonia is dus zeer toepasselijk. Een open huis zijn is immers een eerste voorwaarde om gasten zich welkom te laten voelen in onze kerk.

Bij deze nodigen we iedereen dus ook van harte uit om te komen op onze startzondag om 10.00 uur in de eredienst en hierna bij de opening van Koinonia van 11.00 - 14.30 uur. De protestantse kerk staat aan de Oude Kerkhof 13 in Bemmel.

We willen op startzondag ook alle betrokkenen bedanken en in het zonnetje zetten, dit zijn de sponsors en de vrijwilligers. Door de sponsoring en de zeer grote inzet van de vrijwilligers hebben we deze zeer grondige verbouwing kunnen realiseren. We zijn zeer onder de indruk van het doorzettingsvermogen van de vrijwilligers en hun zeer hoog kwaliteits- en afwerkingsniveau.

De buitenkant is helaas nog niet gereed, dit is met name het pleisterwerk van de muren en de bestrating met mooie klinkers. Enerzijds vanwege het opraken van het budget, anderzijds het vinden van vrijwilligers voor deze activiteiten.We willen graag hier tijdens de opening aandacht voor vragen."

Uniek boek over verdwenen buurtschap ‘De Burgeu' in Doornenburg

DOORNENBURG - Vanaf 9 september is een bijzonder boek te koop over 'De Burgeu'.

De Burgeu was een kleine buurtschap, die lag in de voormalige zuidhoek van de Roswaard, een polder aan de westkant van het Pannerdensch Kanaal. Tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog woonde hier een flink aantal mensen. Zij verdienden hun brood in de steenfabriek op De Roswaard, in de scheepvaart, in de handel of op een boerderij. Een buurtschap dat aan het eind van Tweede Wereldoorlog verwoest werd door de Duitsers en ‘n paar jaar daarna door een bochtverlegging in het Pannerdensch Kanaal definitief verdwenen is.

Het boek schetst beknopt de geschiedenis van De Burgeu als onderdeel van De Roswaard, vanaf de Middeleeuwen tot ongeveer 1950. Veel foto’s, kaarten, overzicht van bewoners, verhalen en anekdotes van en over oud-bewoners. Het is samengesteld door 3 leden van de Historische Kring Doornenburg en prachtig vormgegeven en uitgegeven door Richard van Driel (ABC Drukkerij Doornenburg).

Van het boek (108 blz., full-color) is een beperkte oplage aangemaakt. Dankzij groot aantal financiële bijdragen is de kostprijs voor dit schitterende en unieke boek laag (leden van Historische Kring Doornenburg gereduceerd tarief). Op 9 september is het boek te koop in het Ontmoetingscentrum, op 10 september in Kasteel Doornenburg en daarna via de Historische Kring (onder andere tijdens de eerste werkavond na de zomervakantie: dinsdag 5 september in het Ontmoetingscentrum).

Intekenformulieren verkrijgbaar via info@historischekringdoornenburg.nl, www.historischekringdoornenburg.nl, facebookpagina en bij enkele Doornenburgse winkeliers.

Lezingen Kinkelacademie in Bemmel

Foto: CarlaMantenFotografie-Klinkhamer

BEMMEL - Vorig jaar is de Kinkelacademie in het leven geroepen met als taak lezingen, presentaties, debatten en discussies te organiseren die een sociaal, cultureel, maatschappelijk of wetenschappelijk karakter hebben. Dit alles met het doel voor Bemmel en wijde omgeving om kennis over te dragen en mensen daarover bij elkaar te brengen.

Zo zijn de vijf volgende lezingen voor het komend jaar gepland:

Maandag 18 september: vader Kees en zoon Bas Klinkhamer over het thema 'Gelukkig ouder worden'.

Maandag 6 november: dr. ds. Jeroen Jeroense ihkv van 500 jaar Luther met 'De ziel van Luther'.

Maandag 15 januari: prof. dr. Carla van Baalen over 'Moet het parlementair stelsel op de schop?'.

Maandag 5 maart: Tommy Wieringa schrijver en publicist met het thema van de Boekenweek: 'Natuur'.

Maandag 7 mei: prof. dr. Jacqueline Vink over 'Verslaafd aan... invloed van erfelijkheid en omgeving'.

Op maandag 18 september wordt gestart met twee sprekers: vader Kees en zoon Bas Klinkhamer over het thema 'Gelukkig ouder worden'. De boodschap van vader en zoon Klinkhamer: verdiep je tijdig in het ouder worden. Actief, vitaal en wijs je oude dag tegemoet. Zo maak je van je oude dag een vitale, zinvolle en inspirerende tijd. Zij schreven samen het boek met de titel: 'Gelukkig ouder worden' dat op de avond ook te koop is.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel tegen 12,50 euro (inclusief kopje koffie/thee bij aanvang). De Kinkelacademie wijst er op dat er dit jaar ook weer passe-partouts verkrijgbaar zijn. Men betaalt dan voor de vijf lezingen 50 euro.

De aanvang is om 20.00 uur in cultureel centrum De Kinkel, aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Inschrijving kinderkleding- en speelgoedbeurs

GENDT - Op zaterdag 7 oktober houdt Speelotheek 't Gentje een beurs voor speelgoed en kinderkleding. Op deze beurs kunnen baby-artikelen, winterkleding in de maten 74 tot en met 176, 34-36 en xxs, xs en s worden aangeboden. Ook kan speelgoed verkocht worden.

"Als u artikelen op deze beurs wilt verkopen, kunt u vanaf maandag 4 september 2017 langskomen op de speelotheek. U kunt dan inschrijflijst, prijskaartjes en een handleiding krijgen zodat u thuis alle artikelen kunt inschrijven en voorzien van een code en de prijs. Het inschrijfgeld is 1,50 euro per lijst. Iedereen die een inschrijflijst wil, moet persoonlijk langskomen."

De speelotheek is gevestigd in de barak op het plein van Integraal KindCentrum de Vonkenmorgen, Schoolstraat 1 (ingang kerk/ voliëre) in Gendt. De openingstijden zijn: maandag van 18.30 tot 19.30 uur en vrijdag van 15 tot 17 uur.

"De te verkopen spullen levert u vrijdag 6 oktober in bij De Providentia in Gendt. Na afloop van de beurs haalt u de opbrengst van de verkochte artikelen samen met de overgebleven spullen op. Ook is er de mogelijkheid om niet verkochte artikelen te schenken aan een goed doel."

De opbrengst van de beurs wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw speelgoed en het organiseren van activiteiten voor kinderen. De beurs vindt plaats op zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in De Provientia, Dorpstraat 5 in Gendt.

Gratis inloopavonden over directe hulp bij schulden

ARNHEM - Vanaf 4 september zijn er gratis inloopavonden 'directe hulp bij schulden'.

"Vraag hulp voordat het echt een prbobleem wordt wacht niet stel niet uit, kom langs. Wij www.stichting-sbbo.nl staan klaar met onze vrijwilligers/sters om directe hulp te bieden bij problematische schulden. Geneer u niet! De avonden zijn gepland op 2 oktober op 6 november en op 11 december. tijden tussen 19.00 & 21.00 uur in een ongedwongen sfeer in boerderij De Kroon aan de Randweg in De Laar-Oost."

Er is gratis parkeren aan de overkant van de weg achter de Jumbo. De koffie staat klaar. We zijn er ook voor belastingzaken en andere problemen met overheden, deze worden wel per geval bekeken of dit pro deo kan of niet. Wij nodigen zeker ook ZZP-ers uit en startende ondernemers. Goede raad hoeft niet duur te zijn."

Piraten in Angeren

HUISSEN - Het Piratenkoor uit Huissen zal een optreden verzorgen voor de Sasa op woensdag 6 september in de protestantse kerk aan de Molenstraat 1 in Angeren.

Uitgedost als echte piraten zingen zij een mix van ruige en gevoelige liedjes. Alle deelnemers van Sasa zijn uitgenodigd om daar bij te zijn. Verder is een ieder welkom en krijgt een gratis kopje koffie of thee, met iets lekkers erbij.

Het optreden begint om 19.30 uur. De kerk is open om 18.30 uur. Toegang is gratis. Dit optreden wordt aangeboden door Het Vlinderfonds uit Huissen. Deze organisatie ondersteunt al 25 jaar projecten van algemeen maatschappelijk belang in de gemeente Lingewaard.

Fototentoonstelling in De Kijkruit

GENDT - De fototentoonstelling 'Abstracte begrippen: kleur en vorm' is van 25 augustus tot en met 13 oktober in De Kijkruit. Deze expositie, die eerder in april 2015 plaats vond in de Stevenskerk in Nijmegen, is een vervolg op het innovatieve project ‘The Box Transparant’ (TBT).

Aan The Box transparant namen vijf personen deel in de leeftijd van 52 tot en met 74 jaar. Alle personen lijden al jarenlang aan afasie: als gevolg van hersenletsel functioneren een of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer. In het project lag het accent op een zelfgekozen onderwerp en ingezet op abstracte begrippen en het leren hanteren van de tablet. Door het zelf maken van de foto’s, het focussen op een begrip als rond en/of een kleur als rood, heeft tot gevolg het her- ontdekken van de directe leefwereld.

TBT heeft tot interessante resultaten geleid: een deelnemer kan zijn vrouw weer bij haar naam noemen; een ander heeft zo veel zelfvertrouwen gekregen dat ze met eenzijdige verlamming meedoet aan een dressuurwedstrijd en 3de wordt; weer een ander pakt zijn oude hobby op en stapt in een beoordelingscommissie voor fototentoonstellingen. Bij de logopedische tests zijn alle personen verbeterd, zeker betreffende het benoemen; want niet meer op een woord kunnen komen is voor een persoon doorgaans een heftige frustratie.

De methode ‘The Box transparant’ sluit nauw aan op het huidige overheidsbeleid waar van mensen gevraagd wordt te participeren in de maatschappij. Met deze benadering wordt zichtbaar dat ook voor mensen met een ernstig afasie er meer mogelijkheden zijn dan doorgaans gedacht wordt. Meer informatie staat op www.strenatui.nl, strenatui@strenatui.nl, www.facebook.com/strenatui.

Centrumplan Gendt heeft genoeg aan één basisschool

Naast de ontwikkeling van het Kerkenplan ziet BO6 kansen voor een  centrumplan. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – De bouw van een multifunctionele basisschool met bibliotheek en circa 80 zorg- en sociale huurwoningen kan voor Gendt een antwoord zijn tegen de toenemende vergrijzing. Door krimp zou er in 2020 geen ruimte meer zijn voor twee basisscholen. De leefbaarheid staat onder druk, zo stelt B06. Daarom komt de politieke partij met een eigen centrumplan. De presentatie is dinsdag 5 september.

B06 broeit al zo'n tien jaar op een Gendts centrumplan, zegt Schut. "Ons plan is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Er is terdege onderzoek gedaan." B06 wordt bijgestaan door het Arnhemse ingenieursbureau Arcadis, Zorggroep Zorgwiel, Woningstichting Gendt, gemeente Lingewaard en het schoolbestuur van De Vonkenmorgen.

Dat ondertussen Hendriks Bouw uit Oss grote bouwplannen heeft in de wijk Vleumingen en de Martinuskerk is volgens fractievoorzitter van B06 geen reden om het centrumplan in de ijskast te stoppen. Het kan elkaar versterken, zegt hij. "Hendriks Bouw gaat voor de vrije sector. Het biedt geen soelaas voor startende jonge gezinnen en ouderen met een zorgvraag", meent Schut. "Een projectontwikkelaar ziet weinig winst in zorg en sociale woningbouw. Wij zien voor het centrum van Gendt meer heil in diversiteit." Naast de ontwikkeling van het Kerkenplan ziet Schut het wel zitten om door samenwerking ook het centrumplan tot ontwikkeling te brengen.

In grote lijnen denkt B06 aan een nieuwe school aan de Nijmeegsestraat. De kans bestaat dat of De Tichelaar of de Vonkenmorgen moet verdwijnen. Volgens prognoses van B06 zal in Gendt tot 2020 het aantal benodigde klaslokalen gehalveerd zijn. Na sloop van de Vonkenmorgen aan de Schoolstraat komt daar ruimte voor woningbouw. In zijn centrumplan komt aan de Nijmeegsestraat na sloop van de Tichelaar of Vonkenmorgen ruimte voor een nieuw schoolgebouw. Schut laat zich niet uit welke school het moet worden. Dat er in Gendt iets moet gebeuren is volgens Frans Schut wel duidelijk. "Maar dan niet met een versnipperd plan." Woningbouw en onderwijshuisvesting vraagt een complete oplossing.

B06 wil in de raadsvergadering van januari/februari het centrumplan als initiatiefvoorstel op de raadsagenda brengen. Tijdens de infobijeenkomst van 5 september is Gendt aan het woord, vindt Schut. De bijeenkomst is op De Vonkenmorgen aan de Nijmeegsestraat, aanvang 20.30 uur.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: zaterdag 2 september van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Naam eerste maestro bekend!

DOORNENBURG - Op zaterdag 25 november organiseert harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg een unieke muzikale avond onder de naam 'Maestro van Doornenburg 2017'. Zes verschillende maestro’s strijden tijdens deze avond om de eeuwige roem en om de enige echte gouden dirigeerstok. De komende periode zal er iedere twee weken een naam bekend worden gemaakt van een deelnemende maestro.

De eerste deelnemende maestro is Luuk Timmers. Luuk Timmers woont sinds 1985 in Doornenburg en heeft hier 30 jaar lang als huisarts dienst gedaan. Momenteel is Timmers voorzitter van de Historische kring Doornenburg en lid van de Werkgroep Doornenburg. Luuk Timmers heeft een warme band met de harmonie. “Ik ben altijd belangstellend toeschouwer bij de vele dorpsevenementen waar de harmonie aan deelneemt. Ook heb ik met veel plezier samengewerkt met de harmonie tijdens het concert ‘Sound of Liberty’ afgelopen april.”

Alle maestro’s zullen tijdens het concert een door henzelf gekozen nummer dirigeren. Timmers heeft hierbij gekozen voor een nummer van de band Queen. “Ik vind dat goede en aansprekende muziek gemaakt door zeer begaafde musici.”, geeft Timmers als toelichting op zijn keuze. “Van mij eigen dirigeerprestaties zijn mijn verwachtingen niet hoog gespannen, maar voor mij geldt dat meedoen belangrijker is dan winnen.”

De voorverkoop van met maestro concert start op 1 september. Kaarten voor het concert kunnen worden gekocht bij het ontmoetingscentrum en Spar Witjes.

7 / 24

Samen een vuist maken tegen kanker met Swim To Fight Cancer

BEMMEL - Op zondag 17 september zwem ik voor de tweede keer mee met Maarten van der Weijden en vele anderen voor de KWF-actie Swim To Fight Cancer in het Apeldoorns kanaal.

"Hiermee willen wij zoveel mogelijk geld ophalen. Geld dat nodig is voor meer onderzoek naar betere behandelmethoden voor mensen met kanker. Zodat zij een grotere kans maken en meer tijd krijgen om samen met hun geliefden te zijn. Iedereen maakt deze ziekte vroeg of laat mee bij familie, vrienden, bekenden.

Ik besef me wat een gelukkig mens ik ben; Ik ben nu 51, woon 24 jaar in Bemmel samen met Rob de Beijer en twee studerende kids Ismay en Mischa, heb een leuke commerciële baan in de logistiek, een eigen massagepraktijk, maar bovenal, een goede gezondheid!

Het geeft enorm veel voldoening om deze tocht te zwemmen en met elkaar iets te kunnen betekenen voor de vele kanker patiënten. Geef ze meer kans en gun ze meer tijd! Help jij ook mee? Het zou geweldig zijn als je mij wilt steunen met een donatie voor Fight Cancer. Elke euro is welkom. Ga naar: swimtofightcancer, Apeldoorn, en doneer via mijn deelnemersprofiel: Elvira den Hertog. Alvast heel hartelijk bedankt!"

Zoutkamer Elst is geopend

Foto: Wim de Veer

ELST- Op vrijdag 18 augustus was het dan eindelijk zover. Na maanden van voorbereiding konden Eric en Eva Schrijver hun zoutkamers feestelijk openen. Onder grote belangstelling van genodigden, familie en de regionale pers konden ze met trots het resultaat van hun harde werk presenteren.

Om iets over 18:30 uur verschenen Eric en Eva bij de microfoon om antwoord te geven op de meest prangende vraag van allemaal: hoe werkt een zoutkamer eigenlijk? Eva vertelt: "We hebben het klimaat van zoutgrotten nagebootst die bekend staan om hun helende werking. Tijdens een sessie wordt er heel fijn zout in de kamer verneveld. Door de minimale grootte komt het zelfs in de onderste luchtwegen terecht waardoor het effect heeft op je ademhaling en je gezondheid."

Foto: Wim de Veer

Het openingspraatje blijft kort, laat de prachtige zoutkamers maar voor zich spreken is de boodschap. Onder luid applaus stromen de eerste mensen binnen om alles te bewonderen. De reacties liegen er niet om: "Wat is het schitterend! De muren geven licht. Die stoelen en muziek maken het helemaal af. Ik had nooit verwacht dat het zo mooi zou zijn!", spreekt één van de bezoekers vol lof.

Naast de twee kamers is er ook een shop waarin bezoekers zich vergapen aan de vele zoutproducten die te krijgen zijn. Van crèmes en badparels tot aan kruidenmixen en tapenades. Ook daarvoor kunt u bij De Zoutkamer terecht. Eva grapt: "Ik weet dat het mooie producten zijn, die jullie graag willen kopen, maar ik hoop dat jullie begrijpen dat we daar vanavond nog geen tijd voor hebben."

Zaterdag 19 augustus begon het ondernemersavontuur dan echt. De eerste gasten zijn verwelkomd en de reserveringen stromen binnen. Bent u ook zo benieuwd wat zouttherapie is en wat De Zoutkamer voor u kan betekenen? Loop dan eens binnen voor een vrijblijvende kennismaking of bezoek de website op www.zoutkamerelst.nl. Eric en Eva zijn ook telefonisch te bereiken op 0481 356777.

9 / 24

Column

Chagrijn

Vorig jaar bezorgde mijn land me chagrijn. Vooral de bonenteelt viel tegen. Nu kan ik terugkijken op een geweldige oogst. Zonder de bedoeling om bij GroenLinks in een goed blaadje te komen, heb ik nagenoeg biologisch gekweekt. De boerenkool, spitskool, savooiekool en de witte kool doen het goed. Toch overweeg ik om de gifspuit ter hand te nemen. Er fladderen koolwitjes over de boerenkool. Vlinders die rupsen leggen. De zomergroenten zijn er bijna af. Er staat nog wat andijvie en 1 krop sla. De snij- en sperziebonen hebben dit jaar veel gegeven. Ze bloeien zelfs nog. De hele winter eten we bonen uit de diepvries van eigen land. Dit jaar heb ik voor het eerst vergeten groenten geprobeerd. Koolrabi en zwarte bladkool. Biologisch en met succes. Mijn geliefde heeft me verrast met koolrabi met een kaassaus. Ons vertrouwde Groot Margriet Kookboek uit 1974 geeft geen informatie over koolrabi en zwarte kool. Gehannes in de keuken. De IPad brengt redding. Mijn Geliefde tikt een bericht in Google: Recept zwarte kool. We hebben heerlijk pasta met vergeten groente gegeten. Google, woorden intikken. Onze kleinkinderen lachen ons uit. Je kunt tegen Google praten, doceren onze kleinkinderen. Een muis hanteren ze nauwelijks. Alles met de veegvinger of de stem. Film van Sneeuwwitje, en prompt zet Google onze 6-jarige Liz op het spoor van KinderTube. Ik praat regelmatig met raadsleden, burgemeester en wethouders. Maar die zijn niet zo rap als Google. Wethouder Johan Sluiter heeft zelfs last van bestuurlijke dementie. Pakweg een jaar geleden praat hij met Frans Schut over het centrumplan Gendt van B06. Het plan wordt binnenkort aan de Gendtse bevolking gepresenteerd. Rond de jaarwisseling aan de gemeenteraad. Ik vraag aan Sluiter om een reactie. Ik ken het plan niet, zegt hij. De wethouder van het gebureaucratiseerde college wil duidelijk niet zijn persoonlijke mening aan me kwijt. Pfff, Google geeft me wel altijd antwoord. Ja, ik moet hier mijn chagrijn kwijt.
Sjaak

Start to run bij b.o.d. De Sprinters

BEMMEL - Wil jij beginnen met hardlopen, maar wel in je eigen tempo en dicht bij huis? Dan is de cursus Start to Run van b.o.d. De Sprinters in Bemmel iets voor jou.

Begonnen wordt op 5 september met een vrijblijvende informatiebijeenkomst en proeftraining. Op 6 september start de cursus. Inschrijven kan op www.yakultstartorun.nl. Met het Start to Run-programma leer je in korte tijd hardlopen onder begeleiding van een professionele trainer in een kleine groep. Op woensdag 6 september start de eerste training.

Bereid je voor op de Pietenloop op 26 november. B.o.d. de Sprinters biedt naast het standaard aanbod nog twee gratis extraatjes: "In plaats van de gebruikelijke 7 weken kun je bij ons 12 weken trainen. Dit doen wij om je voor te bereiden op het onafgebroken hardlopen van 5 km. De Pietenloop in Bemmel op 26 november biedt de kans om jezelf te testen in je eigen omgeving. Wij bieden de mogelijkheid om wekelijks de tweede training onder begeleiding op woensdag bij de vereniging te doen. Normaal gesproken is de tweede training ‘huiswerk’ dat je alleen doet."

Meer informatie
Voor meer informatie en inschrijven ga je naar www.yakultstarttorun.nl of mail/bel met trainer Michael Smoorenburg van b.o.d. De Sprinters, smoortje@kpnmail.nl 06 22495626. Meer informatie over de vereniging staat op www.boddesprinters.nl.

Aftrap Nationale Sportweek tijdens LingewaardUIT

HUISSEN - Van 9 tot 17 september promoot Lingewaard de sport tijdens de Nationale Sportweek. Inwoners kunnen meedoen aan diverse sporten, open trainingen en clinics. De kick-off van de sportweek vindt plaats op 9 september op de markt in Huissen tijdens LingewaardUIT!

Om 12:00 uur trapt instructeur Menno van Megen van ‘Sport en Motivatie’ af met een warming-up voor jong en oud waar iedereen vrolijk van wordt. Door mee te doen verbrand u wat kilo calorieën en maakt u geheel gratis een gelukshormoon aan. Wie wil dat nou niet? Vervolgens zijn er die dag tal van demonstraties of mogelijkheden om een sport uit te proberen. Jong en oud kunnen gratis meedoen aan een drietal challanges en meedingen naar de titel ‘sportiefste van Lingewaard’. Tijdens de Nationale Sportweek promoten de Sport, en Cultuurcoaches van Stichting Welzijn Lingewaard de sport in het algemeen.

Lingewaard biedt een heel scala aan sportverenigingen en organisaties die sport- en beweegactiviteiten aanbieden voor jong en oud. Een nieuw initiatief wat in september van start gaat is ‘Walking Football’, voor sporters van 60 jaar of ouder die niet meer hard kunnen lopen. In Doornenburg wordt door verenigingen samengewerkt aan een sportdorp met activiteiten voor jong en oud. En in Gendt is er een start gemaakt met leuke sportinstuif voor allochtone en autochtone kinderen. Jongeren kunnen bij vereniging sporten en voor individuele sporters zijn er fitness en hardlooproutes in park Lingezegen.

Kortom: beweeg mee in het mooie Lingewaard! Kijk op Facebook(@welzijnLingewaard) voor meer informatie.

Taalmaatjes gezocht!

LINGEWAARD - Een goede taalbeheersing is voor iedereen belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij. Daarom starten er in gemeente Lingewaard en OverBetuwe twee projecten die volwassenen helpen om beter te lezen, schrijven, spreken en rekenen. Hiervoor zijn wij dringend op zoek naar vrijwillige taalmaatjes.

Voor het project Taalmaatjes geldt dat je één op één ondersteuning biedt. Voor het project Oefengroep Erbij Blijven ben je samen met een collega vrijwilliger verantwoordelijk voor een groep die graag klassikaal wil blijven leren. "Wij bieden je ondersteuning, intervisie en scholing. Van de ontvanger krijgt je vaak veel waardering voor jouw inzet: er ontstaat vaak een hechte band. Kijk voor ervaringsverhalen op de website van Stichting Lezen en schrijven: www.lezenenschrijven.nl."

Doelgroep
Het betreft een gevarieerde doelgroep: ouderen die hun taalvaardigheid willen vergroten, jongeren die niet goed mee kunnen komen én statushouders die de inburgering gehaald hebben, maar nog extra ondersteuning willen. In gesprek met jou kijken we samen wat er het best bij je past.

Jouw profiel
Als taalmaatje vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Je bent geduldig en hebt inlevingsvermogen. Je bent praktisch ingesteld, hebt goede kennis van de Nederlandse taal en bent minimaal 2 uur per week beschikbaar.

Herken je jezelf in dit profiel en wil je, je inzetten voor deze uitdagende en inspirerende doelgroep?

Aanmelden
Lingewaard: SWL Meldpunt: 088 2552555 of meldpunt@swlingewaard.nl

Overbetuwe: Forte Welzijn: 085 0406066 of info@fortewelzijn.nl

Interesse in uw stamboom?

HUISSEN - Tijdens het Open Monumentenweekend op 9 september houdt de werkgroep Genealogie van de Historische Kring Huessen in het Stadsmuseum Hof van Hessen een open archiefdag.

Huissense Doop-, Trouw- en Begraafboeken vanaf 1622, zowel van de katholieke als de gereformeerde kerk kunt u bij ons inzien, net zoals de index op de Bevolkingstellingen van 1829 tot 1940 en nog veel meer.

Wilt u weten hoe lang uw familie al in Huissen rondzweeft en waar de familie mogelijk vandaan komt, dan is het leuk het gevondene op papier terug te zien. Indien mogelijk, krijgt u tegen een kleine vergoeding de gegevens uit ons archief overzichtelijk en begrijpelijk meegegeven. Ook kunt u zich oriënteren op onze website (www.huessen.nl), waar u een lijst vindt met namen uit ons grote genealogie-bestand en een lijst met namen in de bidprentjescollectie. Van 10 tot 16 uur zijn de Sectie-leden aanwezig om aan uw wensen in deze te voldoen. Ook kunnen zij u tips geven over het opzetten van een eigen stamboom of het zoeken in de archieven (op papier of via internet).

Breng bidprentjes van familieleden en trouwboekjes mee. Dit vergemakkelijkt de zoektocht, want dan kunnen wij aansluiten bij vorige generaties. Bezoekadres: Stadsmuseum Hof van Hessen, Vierakkerstraat 39, Huissen (parkeren op de Molenweide). Voor verdere informatie kunt u terecht bij Frans Pauwelsen (via email: franspauwelsen@xs4all.nl of telefonisch: 06 13639401).

Retraitedag in teken Keltische Spiritualiteit

RESSEN - Retraitedag op zaterdag 16 september van 11.00 tot 16.00 uur (inloop met koffie/thee vanaf 10.30 uur) in De Kosterij. Deze eerste retraitedag van het nieuwe seizoen – dat in het teken staat van de Keltische spiritualiteit - heeft als thema ‘Metgezel’.

‘Anam Cara’ is een Iers-Keltische uitdrukking die zo iets betekent als ‘zielsverwant’. In de Keltische spirituele traditie is er een besef dat elk mens groeit door de verbinding met anderen. Openheid, vertrouwen en acceptatie kunnen een vriendschap doen groeien tot een zielsverwantschap waardoor beiden groeien aan elkaar. Ook in de eerste christelijke gemeentes was vriendschap een belangrijk thema. Ik noem jullie geen dienaren, maar vrienden’, zei Jezus tegen zijn leerlingen.

Op deze retraitedag staan we stil bij de betekenis van de mensen die voor jou een metgezel waren of zijn in je leven. Maar ook is er aandacht voor de vraag hoe en voor wie jij een metgezel bent, bent geweest of kunt zijn. De organisatie is in handen van de werkgroep Pleisterplaats Ressen. De dag is in De Kosterij, Kerkenhofstraat 3, Ressen en deelname kost inclusief koffie, thee en soep vijftien euro (lunchpakket en wandelschoenen meenemen.
Aanmelden kan bij Marijke de Kruijff, 06 17829303; info@pleisterplaatsressen.nl. Meer informatie staat op www.pleisterplaatsressen.nl.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

Frisse start speelotheek

HUISSEN - Na de drukbezochte zaterdagen in de vakantie start de speelotheek met ingang van woensdag 30 augustus weer met de gebruikelijke openingstijden.

"Onze vrijwilligers hebben deze vakantie niet stilgezeten en hebben het speelgoed weer schoongemaakt en/of gerepareerd. Tevens is er nieuw speelgoed ingekocht wat vanaf 6 september geleend kan worden. Op bijgaande foto staat een deel hiervan afgebeeld, zoals een éénwielfiets, kruiptunnel, springstok, loopauto, racebaan Little people, wasserette, voelmemo, een voelbox en speelgoed van Playmobil. Leuk speelgoed voor kids van 2 - 9 jaar. Wist u dat wij ook themadozen uitlenen? Bijvoorbeeld voor een verjaardag, een ziekenhuisopname, ridderspelen en prinsessen?"

De speelotheek wordt draaiende gehouden door vrijwilligers, maar we kunnen nog wel wat hulp gebruiken! Indien u zich geroepen voelt, kunt u contact opnemen met Ina Rotteveel (3253096) of via ons mailadres; speelotheekhuissen@gmail.com.

"Op 9 september staan wij met een kraam bij Lingewaard Uit in Huissen. Verenigingen en stichtingen kunnen zich dan presenteren, dus ook de speelotheek. Een mooie kans om lid te worden tegen een gereduceerde prijs. Belangstellenden om vrijwilliger te worden kunnen zich die dag bij ons aanmelden. Wij staan u graag te woord om enige uitleg te geven. Ook kunt u voor informatie onze website raadplegen of facebook. www.speelotheekhuissen.nl."

Inspiratie voor feesten, info uitvaarten, drankjes en hapjes en muziek Open dag: kijk binnen in De Buitenpoort

HUISSEN – Altijd al eens een kijkje in de keuken van een multifunctioneel horecabedrijf willen nemen? Grijp dan je kans op zondag 3 september van 13.00 tot 16.00 uur. Want dan houdt De Buitenpoort in Huissen een sfeervolle open dag. Geniet van hapjes, drankjes en entertainment en doe inspiratie op!

Want dat er gefeest kan worden in De Buitenpoort dat is al sinds mensenheugenis bekend. Het karakteristieke pand op de hoek van de Helmichstraat en de Kloosterlaan (beter bekend als de Paterslaan) in het centrum van Huissen herbergt al decennialang feesten en partijen. Anno 2017 is De Buitenpoort multifunctioneler dan ooit. Van verjaardagsfuif tot babyshower, van zakelijke vergadering met ontbijt en/of lunch tot diner met familie en vrienden, van rockconcert tot stand-up comedyshow, van carnaval tot discoparty en van bruiloft tot uitvaart.

De Buitenpoort is een officiële trouwlocatie, dus steeds meer paren laten zich er in de echt verbinden. Hoe bijzonder dit kan zijn is te zien op de Open Dag, met een expositie van persoonlijke foto's van huwelijksfeesten die door stellen beschikbaar zijn gesteld. Mooi om inspiratie op te doen voor je eigen bruiloft! Ook een trend; de totale uitvaart organiseren in De Buitenpoort, inclusief afscheid nemen van een overleden dierbare. Op de open dag wordt er informatie gegeven over die mooie mogelijkheid.

Verder zijn er zowel in de diverse binnenruimtes (grote zaal, kleine zaal, entresol) en buiten (terras voor en achter) presentaties op het gebied van eten en drinken, gastvrijheid en decoratie & design. Er is (live) muziek en ander entertainment. Uiteraard staan eigenaren Herman en Bianca en Team De Buitenpoort klaar om vragen te beantwoorden. Tussen 14.00 en 15.00 uur wordt bekend gemaakt wie de waardecheque van €800 van de winactie (maak een collage/moodboard van je ideale feest) heeft gewonnen. Kom dus op zondag 3 september van 13.00 tot 16.00 uur naar de sfeervolle open dag van De Buitenpoort. Toegang is uiteraard gratis!

Actiedag bij Sport 2000 Snelders Elst

Foto: Hein Arns

ELST – Sport 2000 Snelders is al jaren de toonaangevende sportzaak van de Betuwe. Sporters en sportclubs weten de weg naar de Elster Dorpsstraat dan ook met gemak te vinden. Sport 2000 Snelders is onder anderen kledingleverancier bij een groot aantal voetbalclubs uit de regio waaronder Spero, Elistha, RKSV Driel, De Bataven, VV Dodewaard, SC Valburg en HAVO.

Daarnaast nemen Eldenia, SML, Arnhemse Boys, AZ2000, MASV en De Paasberg uit Arnhem en Jonker Boys uit Nijmegen hun kleding af bij de Elster sportwinkel. Sport 2000 Snelders kenmerkt zich door een enorm assortiment in voetbal, tennis, fitness en vele andere takken van sport te combineren met de vakkennis van de medewerkers om tot de juiste keuze te komen. Tel daarbij het leveren van sportprijzen als bekers, bokalen en medailles, om maar een paar voorbeelden te noemen op en het plaatje is helemaal compleet. Vooral ook omdat Sport 2000 Snelders over een eigen drukkerij beschikt voor het bedrukken van teamkleding, tassen en schoenen.

Nieuw bij Snelders Sport is een lijn bedrijfskleding die geleverd kan worden aan bedrijven en instellingen. Uiteraard kan ook de bedrijfskleding voorzien worden van bedrijfslogo's door de eigen textieldrukkerij.

Actiedag

Op donderdag 31 augustus houdt Sport 2000 Snelders haar jaarlijkse actiedag. Van 9.30 tot 20.00 uur gelden kortingen van 20 tot 70 procent op de gehele collectie, met uitzondering van cadeaubonnen. Wie dus voor aanvang van het nieuwe seizoen nog een slag wil slaan moet op 31 augustus gaan kijken bij Sport 2000 Snelders. De medewerkers staan klaar voor u.

Sport 2000 Snelders is gevestigd aan de Dorpsstraat 24 in Elst. Telefoon: 0481 374255. Website: www.snelderssport.nl.

Schaatsers Team JustLease.nl stappen in hybride Toyota's

ARNHEM - Toyota importeur Louwman & Parqui heeft aan alle schaatsers van de Nederlandse schaatsploeg team JustLease.nl een nieuwe Toyota overhandigd, onder wie olympisch kampioene Ireen Wüst. Zij kiest voor de Toyota RAV4 Hybrid. Rijk de Jager, vestigingsmanager van Louwman Arnhem, kreeg de eer om de auto's van Toyota af te leveren.

Ireen Wüst: "De auto rijdt erg prettig en ik vind het een mooi model. Ik kan mijn spullen erg gemakkelijk in mee nemen; zelfs mijn fiets past er goed in. Het plezierige aan mijn hybride Toyota is dat ik deze zelf nooit hoef op te laden omdat de auto dat zelf doet en het is natuurlijk beter voor het milieu."

Ireen Wüst mocht haar gloednieuwe RAV4 Hybrid in ontvangst nemen bij Sportcentrum Papendal. Andere leden van het schaatsteam waaronder Europees kampioen allround Jan Blokhuijsen en Coach Rutger Tijssen namen de C-HR Hybrid en de Yaris Hybrid in ontvangst.

De auto is een belangrijk onderdeel voor de atleten, aldus Paul Wassenaar, manager bij JustLease. De sporters rijden veel kilometers voor trainingen en wedstrijden en de auto is dan ook een belangrijk rustpunt in het dagelijkse patroon van de sporters.


Louwman Arnhem; Meander 123, 6825 MB Arnhem; 026 - 364 4655

Bos vishandel op Elster paardenmarkt

ELST – Maandag 4 september is het weer Elster paardenmarkt. Zoals de familie Bos al generaties lang op de Bemmelse ponymarkt staat, zijn ze dit jaar ook in Elst aanwezig.

En hoe? Van 06.00 tot 15.00 uur zullen zij daar op ambachtelijke wijze hun paling en zalmmoten roken. In de drie aanwezige rookkasten wordt live paling gerookt. Twee uur boven beuken- en eikenhout en een beetje liefde van de roker is het recept voor de meest fantastische gerookte paling en zalm (naturel of gekruid). Natuurlijk kunt u ook terecht voor de mesverse Hollandse Nieuwe, broodje paling of een lekker bakje (met goud bekroonde) kibbeling. Bos vishandel staat precies op de scheiding van de warenmarkt en de paardenmarkt, dus op de hoek Dorpsstraat met Kleine Molenstraat, op 4 september.

Lekker fit met boksfit!

BEMMEL - Dinsdag 4 september start in de gerenoveerde Hoenderik (met spiegelwand en stootzakken) in Bemmel de relatief nieuwe sport boksfit. Het is bedoeld voor iedereen, mannen en vrouwen, die zowel ontspanning als inspanning zoeken. Je doet aan zelfverdediging door middel van het aanleren van verschillende (boks) en conditie technieken.

Tijdens boksfit kun je jezelf lekker afreageren en het is nog goed voor je zelfvertrouwen ook. Alleen of met tweetallen worden techniek (aanvallen, reageren en verdedigen) en conditie getraind met ruime variatie in oefeningen in de lucht, tegen handschoenen of op een stootzak. Het is recreatief, dus geen wedstrijden of intensief lichamelijk contact. Gewoon “lekker bezig willen zijn” is het motto. Het is vanaf 14 jaar maar er zijn juist veel senioren die lekker meedoen. De training is onder leiding van erkende gediplomeerde instructeurs en duurt in totaal 60 minuten en eindigt met een goeie cooling-down. Voor meer informatie www.tagelderland.nl.

Vrijwilligers in actie tegen spierziekten

DOORNENBURG - Van 10 - 16 september is de collecteweek van het Prinses Beatrix Spierfonds in Doornenburg. Het is de grootste jaarlijkse actie voor mensen met een spierziekte in Nederland. Ruim 30.000 vrijwilligers gaan op pad om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor alle mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het doel van het fonds is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, het middel is wetenschappelijk onderzoek. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. Het fonds krijgt geen overheidssteun en is afhankelijk van donaties en de inzet van vele vrijwilligers. De collecte is één van de belangrijkste inkomstenbronnen.

Kom ook in actie tegen spierziekten en geef aan de collectant bij u in de buurt. Mist u de collectant? Doneren kan ook via de online collectebus van het fonds. Ga naar www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/collectebus en doneer een bedrag naar keuze voor meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Culturele Dag op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg zet 10 september zijn deuren wijd open en biedt de bezoeker van de Culturele Dag gratis toegang tot het kasteel (met uitzondering van het museum).

Er is een programma voor jong en oud. Historische kring Doornenburg presenteert en verkoopt in de hal van het kasteel hun boek 'de Burgeu'. Kinderen kunnen zich verkleden en onderleiding een dansje leren. De ensembles Danserijen en Tarantella bespelen middeleeuwse instrumenten en houden afwisselend optredens. Oude ambachten als worstroken, mandenvlechten en smeden zijn te bewonderen en het boogschieten zal ook niet ontbreken op deze dag.

De Open instuif circusworkshop wordt gepresenteerd door een echte circus docent. Je kunt proberen te jongleren met ballen, ringen, kegels, diaboloën, koordlopen, bordjes draaien, een- en anderwieligen et cetera.

De middeleeuwse kruidentuin langs de Linge is ingericht als picknickplaats. Vanaf het poëziepad zie je het kasteel steeds vanuit een ander oogpunt. Behalve het museum is het kasteel op deze dag te bezichtigen.

Het programma is van 11.00 tot 16.00 uur. Er is vrij entree.

Decathlon Dikke Banden Race Bemmel

BEMMEL - Ben je tussen de 7 en 12 jaar oud? En vind je fietsen leuk? Doe dan mee aan de Decathlon Dikke Banden Race in Bemmel op 17 september.

Je mag gewoon meedoen op je eigen (stads)fiets - géén racefiets - en je rijdt op het échte parcours van de wielerronde! Een helm is verplicht en mocht je geen helm hebben, dan kun je er één lenen. Er wordt gereden in drie verschillende leeftijdscategorieën:

Categorie 1: meisjes en jongens geboren in 2009-2010

Categorie 2: meisjes en jongens geboren in 2007-2008

Categorie 3: meisjes en jongens geboren in 2005-2006

Check de website www.dikkebandenrace.nl voor meer info en meld je nu aan op de kalender - 17 september. Uiteraard kun je ook nog op de dag zelf inschrijven bij het Decathlon inschrijfbureau.

Kronenburg lanceert allereerste Family Mall Run

ARNHEM - Op zaterdag 30 september aanstaande lanceert winkelcentrum Kronenburg in Arnhem de allereerste editie van de Family Mall Run. Sportieve ouders en/of grootouders leggen deze dag samen met (klein)kinderen een parcours af door het winkelgebied. Tijdens de run moeten 'natuurlijke' hindernissen getrotseerd worden.

Het winkelcentrum roept alle sportieve gezinnen van Nederland op om deel te nemen aan deze fun run. Er wordt een verrassende route in en om het winkelcentrum uitgezet van maximaal vijf kilometer. De run start tussen 09:30 – 10:00 uur met een uitgebreide warming- up. Deelname is voor iedereen gratis en er geldt geen leeftijdsgrens. Gedurende de run zullen de winkels gewoon toegankelijk blijven voor het winkelend publiek. Ook zijn toeschouwers natuurlijk welkom in het centrum.

Deelname aan deze run is gratis. Enthousiastelingen kunnen zich aanmelden via www.winkelcentrumkronenburg.nl/familymallrun.
Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en dus geldt vol=vol.

Kunstmarkt Huissen verplaatst terrein restaurant Beide Zussen

HUISSEN - Op zondag 10 september van 10.00 tot 16.30 uur vindt de jaarlijkse Kunstmarkt Huissen plaats. Traditioneel wordt deze markt gehouden op Open Monumentendag bij het Dominicanenklooster Dit keer echter bij restaurant ‘Beide Zussen’, Helmichstraat 37 in Huissen, op het terrein rondom het restaurant.

Het is een mooie locatie aan een doorgaande weg en vlak bij het klooster. Het terrein van het klooster kan niet gebruikt worden in verband met de verbouwing/ nieuwbouw. Door de bom uit de Tweede Wereldoorlog lag de bouw geruime tijd stil. Kort voor de bouwvakvakantie is het werk weer opgestart.

Op de Kunstmarkt Huissen hebben diverse kunstenaars zich al verzekerd van een plaats. "We hebben ook nieuwe kunstenaars aan kunnen trekken. Er is gezorgd voor voldoende variatie. Zo vindt u glaskunst, schilderijen, beeldhouwwerk, keramiek, naaldkunst, zilveren sieraden en bronzen beelden. Het belooft weer een mooie markt te worden. Meer informatie over de Kunstmarkt Huissen staat op http://www.kunstmarkthuissen.nl/. of te verkrijgen via Annetje Geertsen, 06 54224552. De entree van de kunstmarkt is gratis."

Met tafeltennis langer fit

BEMMEL - Dat lichaamsbeweging goed en gezond is weten we allemaal. Een sport zoals tafeltennis kun je tot op hoge leeftijd doen.

Dinsdag 5 september gaan we weer van start met onze senioren plus club van 14.00 uur tot 16.00 uur in De Schaapskooi in Sportlaan 3 in Bemmel. Er kan gespeeld worden op acht tafels. Deelnemen kan vanaf 55 jaar en de kosten bedragen 10 euro per maand.
"Twijfel je of het iets voor je is, probeer het dan 1 maand gratis. Je kunt je opgeven: info@essentiabemmel.nl. Uitgebreide informatie kun je krijgen bij: Toon Stinissen: 0481 463900; Jos Oude Ophuis: 0481 465598; Louis Belderok: 0481 464112 en Gerard Nijman: 0481 463009.

Bemmelse Paardendagen grandioos succes!

BEMMEL - De Bemmelse Paardendagen, bestaande uit de Ponymarkt met braderie op maandag 14 augustus en de Buitenzorg Kortebaandraverij op dinsdag 15 augustus, waren weer een groot succes.

De wijzigingen die zijn doorgevoerd bij het organiseren van de Ponymarkt in verband met het dierenwelzijn hebben goed uitgepakt. Het gewijzigde aanvangstijdstip gaf meer rust en de controle door de dierenarts van alle aangevoerde dieren maakte het mogelijk om de dieren beter op de markt te plaatsen. Daardoor was het een volle, gezellige en sfeervolle Ponymarkt. Na jaren van vermindering was er nu weer sprake van een toename van het aantal te verhandelen dieren. Er was sprake van een levendige handel. Naast de toename van het aantal dieren waren er ook weer veel bezoekers op de braderie. Ook daar was sprake van een levendige handel.

Op dinsdag dreigde het weer roet in het eten te gooien voor de Kortebaandraverij. Maar gelukkig was dit niet het geval. Alleen de finaleritten moesten in een lichte regen worden afgewerkt. De 11e Buitenzorg Kortebaandraverij was een mooi evenement, grotendeels gereden onder uitstekende omstandigheden. Een prachtige dag met mooi weer een goed parcours en een wervelende strijd tussen de 24 paarden met pikeurs. Een vol veld met daarin voor het eerst een paard met de naam Buitenzorg, te weten Dutch Buitenzorg. Helaas werd hij in de tweede omloop uitgeschakeld. Maar niet getreurd, hij gaat terugkomen in Bemmel. In het verdere verloop maakten de favorieten hun rol waar door na vier omlopen te gaan strijden voor de finale.

De uiteindelijke finale was een spannende koers. De winnaar van de Grote Prijs van Lingewaard werd pas beslist in een kamprit (een derde rit nadat beiden één race hadden gewonnen). De grote winnaar is geworden Calistokingsdeep, gereden door Lindsey Pegram.

Al met al was het een prachtige wedstrijd op een prachtig parcours aan de Teselaar, met veel publiek die tot het einde toe geboeid de verrichtingen van de paarden hebben gevolgd. Ook is er dit jaar meer gewed dan het afgelopen jaar. Wij hopen dat deze stijging zich de komende jaar doorzet.

Organisatiecomité Buitenzorg Kortebaandraverij Bemmel: "Wij danken onze sponsoren die ons, als organisatiecomité, de mogelijkheid hebben geboden om de Buitenzorg Kortebaandraverij Bemmel te kunnen houden. Ook de inzet van de vrijwilligers was weer enorm, waarvoor ook onze dank. Volgend jaar, op 14 augustus 2018, is de twaalfde editie. We hopen u volgend jaar allemaal te zien op het parcours bij de wedstrijden."

De volledige uitslag is als volgt:

  1. Calistokingsdeep, met rijder Lindsey Pegram

  2. Columbine Lep, met rijder Ruud Pools

  3. Wonnightstand, met rijder John Dekker

  4. Ruby Tuesday, met rijder Frans van der Blonk

  5. Gently Boko, met rijder Danny Brouwer

  6. Every's wish, met rijder Danny Brouwer

Sponsor bedankt!

REGIO - Al vele jaren komt firma De Beijer uit Doornenburg onze bewoners en personeel van De Lingehof trakteren op overheerlijke aardbeien met slagroom, ieder jaar is dit weer een feestje! Hartelijk dank Arno en vrijwilligers!!

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 4 september kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: tomatensoep, pilaf rijst én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen. "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag t/ot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Hengelsport in Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 3 september wordt de achtste wedstrijd van Lotus Vulgaris gevist voor het Koningschap.

De loting is om 7.00 uur bij Rijnzicht.

Hengelsport in Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 3 september wordt de achtste wedstrijd van Lotus Vulgaris gevist voor het Koningschap.

De loting is om 7.00 uur bij Rijnzicht.

Dansseizoen gaat van start

BETUWE - De Stichting StreekBalletschool (SBOB) gaat vanaf 4 september weer van start met een nieuw dansseizoen. En niet zomaar een dansseizoen, want dit jaar bestaat de SBOB 25 jaar en dat gaat gevierd worden!

Wegens het succes van vorige jaren heeft de balletschool besloten om opnieuw af te trappen met een “Open Huis”. De hele maand september is het mogelijk om gratis en vrijblijvend een dansles mee te komen doen op de danslocaties in Zetten, Elst, Gendt, Bemmel, Huissen of op de nieuwe danslocatie in Herveld. Alle lessen worden gegeven door enthousiaste en gediplomeerde dansdocenten, die met veel passie en plezier hun liefde voor dans zullen overbrengen.

Er is volop keus in diverse dansvormen, voor jong en oud. Zo geeft de SBOB peuterdans, kleuterdans, klassiek ballet, jazz, modern, streetdance, boys class en diverse lessen voor volwassenen.

"Kortom, danst uw zoon of dochter de hele dag in het rond of lijkt het u zelf leuk om te dansen, neem dan eens een kijkje bij de SBOB in Gendt, Bemmel, Huissen, Elst, Zetten of Herveld. Op www.sbob.info kunt u alle informatie vinden over de SBOB, zoals het lesrooster, tarieven en de locaties. Dans gezellig mee!"

Menu Bemmels afhaalpunt

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 4 september kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: tomatensoep, pilaf rijst én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen. "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag t/ot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Theatergroep Koperen Kees speelt de hilarische komedie 'Slippers'

HUISSEN - Dit jaar speelt Theatergroep Koperen Kees de hilarische komedie 'Slippers', geschreven door Alain Ackbourn en geregisseerd door Erwin Teering. Het stuk werd in 1965 voor het eerst opgevoerd en behoort tot Ayckbourns beste komedies. De voorstelling wordt ook wel hogeschoolkomedie genoemd.

Na het succes dit jaar in de Nederlandse theaters, waar het stuk gespeeld werd door Plien en Bianca en de heren van Droog Brood, is het nu de beurt aan de spelers van Theatergroep Koperen Kees uit Huissen.

Gini Witacker, een levenslustig meisje deelt met haar vriend, Gregory, een flatje in het hart van Londen. Gini heeft echter te kampen met haar baas, met wie ze een verhouding heeft gehad maar deze nu kost wat kost wil verbreken. Wanneer Gregory onder Gini's bed een paar slippers vindt en geconfronteerd wordt met een voor hem al even onbekend adres, houdt Gini hem om bestwil een leugentje voor. De slippers zijn van een vriendin en het adres is dat van haar ouders.

Gregory heeft serieuze trouwplannen met Gini en besluit daarom stiekem haar ouders te gaan opzoeken en de hand van hun dochter te vragen. Wat volgt, is een ontmoeting die tot hilarische misverstanden leidt…

De voorstellingen worden gespeeld op 13-14-20-21-27 en 28 oktober, aanvang 20.00 uur bij Theater Kees, Kampstuk 23, Huissen. Kaarten kosten 9.50 euro en te bestellen via www.theater-kees.nl.

Aanpassing najaarsprogramma Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Het najaarsprogramma zoals dat onlangs bij de leden is bezorgd, heeft noodgedwongen enkele wijzigingen ondergaan.

Het koffieconcert wat op zondagmorgen 17 september door het zeemanskoor Schip Ahoy zal worden verzorgd blijft ongewijzigd. Dit koffieconcert is ook toegankelijk voor niet-leden. Zij betalen drie euro entree inclusief koffie met cake.

De voor 29 november geplande sinterklaasbingo, is verplaatst naar woensdag 11 oktober. De goedheiligman is dan met z'n knechten nog in Spanje maar de gezelligheid en het prijzenpakket van de bingomiddag zal er niet minder om zijn.

Op woensdag 22 november staat er nu een bijzondere ontspanningsmiddag op het programma. Deze middag gaat verzorgd worden door het entertaimentduo: Coby Apart en muzikale Toontje. Dit duo slaagt er telkens weer in, om binnen no time de zaal plat te krijgen. Het repertoire kent vele herkenbare muziek die vaak op komische wijze worden gebracht en gepresenteerd.

De kerstviering die gepland staat op dinsdag 19 december blijft ongewijzigd op deze datum staan. De leden krijgen op korte termijn het gewijzigde programma thuis bezorgd met alle verdere benodigde informatie. Alle activiteiten vinden, zoals gewoonlijk, plaats in de theaterzaal van Providentia in Gendt

Historische Kring Gente en Open Monumentendag

De groep Close Encounters

HULHUIZEN - Bij Café Concordia (Camping Waalstrand) in Hulhuizen is in de grote zaal een fototentoonstelling over Hulhuizen 200 jaar bij Nederland te zien. Van 14.00 tot 15.00 uur is er een optreden van Accordeon Groep 'Betuwe Oost'.

Bij Landgoed Poelwijk, Poelwijklaan 5 in Gendt exposeren en plein air schilders zoals het woord al zegt hun werk in de buitenlucht. Tatjana versiert deze dag op het terrein met haar GordijnKunst verschillende bomen. Verder is er ’s middags met een pauze van een half uur een optreden van de Klif Eastwood Singers van 14.00 tot 15.30 uur.

De derde locatie is de Piramide aan de Waal, Munnikhofsestraat 28. Daar is een fototentoonstelling van de Munnikhof door de jaren heen te bekijken en wordt er geïmproviseerde akoestische muziek gespeeld door het trio Close Encounters. Dit trio bestaat uit Berry Cloosterman op de harp, Clive Burrill gitaar en Stefan Posthuma sopraansaxofoon.

De optredens zijn steeds een half uur lang en beginnen om 13.00, om 14.30 en het laatste is om 16.00 uur. Overal in den lande zijn overigens op de Open Monumentendagen weer allerlei gebouwen gratis te bekijken.

Zingen bij gezelligheidskoor Ons verzetje

DOORNENBURG - Vakantie is voor de meesten voorbij. Activiteiten komen langzaam weer op gang, zo ook gezelligheidskoor Ons verzetje uit Doornenburg.

Na een rustperiode van een aantal vakantieweken, begint het koor op woensdagavond 30 augustus met de repetitie onder leiding van dirigent Wim Zweers. Er staan weer optredens te boek bij verzorgingshuizen, Zonnebloem, jubilea en festivals. Maar ook het koffieconcert op 22 oktober in het ontmoetingscentum staat gepland.

Het repertoire van Ons verzetje is zeer breed. Nederlands, Duits, Engels en niet te vergeten de streekliederen. liederen van onder andere Frans Duyts, Jannes Ancora, Andre Hazes jr., allemaal gezellige meezingers. Natuurlijk kan het koor zangeressen en vooral zangers gebruiken om het koor te komen versterken. De repetitie-avonden zijn op woensdagavond van 20.30 tot 22.30 uur met een ingelaste pauze, in het ontmoetingscentrum van Doornenburg.

"Schroom niet kom gerust eens luisteren, of zing een keer mee. Want het motto bij dit koor is 'als het maar gezellig en sfeervol is.' Zit men met vragen, dan mag je bellen naarJosé Stoffels: 048 464590 of José Burgers 0481 424063."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 5 september - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 6 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 7 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Eerste plaats voor Walter Hendriksen

LINGEWAARD - Zoals ieder jaar houdt blaasorkest 't Orkest een barbecue aan het begin van het blaasseizoen. Zo ook dit jaar. Gastheer was deze keer slagwerker Harm Schrijver.

Traditioneel is het pijltjes gooien als extra activiteit, uiteraard ter verhoging van de lol en jolijt. Veertien orkestleden met aanhang brachten een gezellige middag door bij Harm in de tuin. Nadat met enkele alcoholische versnaperingen de tongen in vorm waren gebracht, werden de muzikanten verwacht bij het dartbord. Al gauw kwamen de meesten er achter dat pijltjes gooien lastiger is dan het lijkt. Nadat vier personen gelijk waren geëindigd zag het er naar uit, dat zij moesten gaan kampen voor de eindzege. Maar Walter moest nog gooien, en ja hoor... Walter Hendriksen -al met vele gaven gezegend- gooide 20 punten hoger tot grote verrassing van de aanwezigen. Hij kwam in het bezit van een prachtige wisselbeker. Op de foto naast hem favoriet Harrie Klaassen die slechts 26e werd, daarnaast organisator en gastheer Harm Schrijver. Het extra prijsje -een lekkere fles rosé- was ook voor Walter. Hij werd door de aanwezige dames unaniem gekozen als de knapste vent deze middag. Een geslaagde zondagmiddag zat er weer op.

Sasa-kaarttoernooi Angeren

ANGEREN - Zaterdag 16 september verzorgt Sasa haar derde kaarttoernooi van dit jaar. Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren, klaverjassen en bridgen.

Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. Het inschrijfgeld bedraagt inclusief lunch negen euro per persoon (Sasa-deelnemers 7,50). Inschrijven kan tot en met 14 september.

Jokeren van 10.00 -16.00 uur' Opgeven bij Cor Janssen, 026 3253723; email: ca.janssen@hetnet.nl.

Klaverjassen van 10.00 -16.00 uur. Opgeven bij Th. Buurman, 026 3250746, email: theobuurman@gmail.com.

Bridgen van 11.00 -16.00 uur (entree via de zij-ingang). Opgeven bij A. Rouwhorst, 0481 462074, email: anton.rouwhorst@kpnmail.nl.

Het volgende en laatste kaarttoernooi dit jaar is op 25 november in het Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren. Zaal is open vanaf 9.30 uur.

Mooie line-up tijdens Festival Under the Milky Way in Huissen

HUISSEN - De Indië-rockband Vokatus opent om 13.00 uur het festival, waarna Ink Bomb, Sold, Live&Dangerous (Thin Lizzy tribute), Boot Hill, Money & the Man (garagerock) op het podium staan. Met hun catchy poprock staat om 18.15 uur Home for Supper op second stage, waarna het avondprogramma verder gaat met The Burning Stash, The Silverfaces (rock met een psychedelisch sausje), TrickleBolt, Cheap Thrills (meidenrock), Black Bottle Riot (headliner) en gelegenheidsformatie Vét Zeppullin sluit 23.45 uur het festival af.

Kinderen kunnen de hele middag terecht op hun eigen terrein "Magic". Oproep aan de kinderen, Kom en neem je ouders mee. UTMW wil graag de groene keuzes maken als het gaat om de ecologische voetafdruk van ons festival en daarnaast de festivalgangers inspireren om duurzaam te feesten. Info: www.underthemilkyway.nl. Naast de goede muziek, moet het festival ook de sfeer bieden om te relaxen en te socializen. Een relax weide met DJ Guus en singer songwriter Nick van Wijk. De Secret pleasur-kot met rock van de Misty Giants en Stand up Comedy onder bezielende leiding van Paul London.

Het festival wordt gehouden op de surfweide aan de Badweg in Huissen. Op 2 september is de Badweg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er is een bewaakte fietsenstalling aanwezig. Het festivalterrein opent om 12.30 uur haar deuren. Kaarten kosten 10 euro per stuk en ben je nog geen 18 jaar, dan heb je gratis toegang (na legitimatie). Er is nog een aantal kaarten. VVK-adressen: Foto Van Eimeren Huissen, Cafetaria Braulio Angeren. Kaarten online via www.underthemilkyway.nl. Hier kun je evenals op de facebookpagina informatie vinden over het festival.

22 / 24

Rozen verwelken, schepen vergaan.
Jullie liefde blijft nu al 40 jaar bestaan.
Veel geluk nog met elkaar,
jullie zijn een prachtig paar.
Veel liefs jullie zoon.

Hoera Lev 7 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Tot op je feestje!

Kus Ize & Lune

HOERA
Op 1-9-2017 wordt deze BRUUR
60 jaar!
Gefeliciteerd en geniet
van je feestje
De SCHUIL-tjes

Ja ja het is echt waar onze zus word 40 jaar!
Ik ben geen 40, maar 18 met 22 jaar ervaring.
het is niet te zien, maar 31 augustus word ik 4 ik 10.

Ons kleine aapje wordt steeds groter.
7 jaar alweer.
Gefeliciteerd vent.
Kus van je vader X

Onze vlugge "Japie" Melle Vonk wordt 3 September alweer 3 Jaar ,
Van Harte Gefeliciteerd grote kerel van Oma Rina
Opa Hans en heel veel kusjes..
Xxxxxxx

1 september
H&H 50 jaar getrouwd!

Van harte gefeliciteerd en op naar 60!

Op 1 september wordt onze Niek
13 jaar.
happy birthday lieverd..kus mama..daddy (Rob) en je broertje Lars

Bloemen voor ons lieve broertje!

Kus van Tijmen en Mette

Lieve mam alweer een jaartje ouder,
maar nog net zo knap als altijd...
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Liefs Anja

Meisjesvereniging Sint-Dymphna begint weer

HAALDEREN - Na een gezellige en zeer geslaagde kampweek was het even stil rond de gidsen in Haalderen. Gelukkig gaat na de vakantie de gidsen weer van start en worden er weer allerlei activiteiten georganiseerd. De gidsen start in week 36.

Ben je nog geen lid? Kinderen vanaf zes jaar en die in groep drie van de basisschool zitten zijn van harte welkom. Op vrijdag 1 september om 19.00 uur worden zowel huidige leden als nieuw leden verwacht voor inschrijven bij ons clubgebouw (achter De Tichel) in Haalderen. De kinderen krijgen dan ook direct te horen op welke dag ze gidsen hebben en wie de leiding van de desbetreffende groep is.

Voorbereidingen Aalbers-Taptoe Bemmel in volle gang

BEMMEL - De voorbereidingen voor Aalbers-Taptoe Bemmel zijn inmiddels weer in volle gang. Zo zijn de korpsen gecontracteerd en is het bijbehorende taptoe krantje in de maak.Tot aan Aalbers-Taptoe Bemmel worden de deelnemende korpsen alvast voorgesteld, met deze week Beatrix’ Drum & Bugle corps Hilversum.

Beatrix’ Drum & Bugle corps is een onderdeel van de Vereniging Beatrix Korpsen waar gezelligheid en presteren hand in hand gaan. Het corps bestaat uit een groep jonge mensen met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar. Beatrix’ verzorgt showoptredens, concerten en doet regelmatig mee aan wedstrijden en taptoes. Beatrix’ probeert ieder jaar weer een stuk entertainment te laten zien op het veld. Theater op het veld met snelle show figuren en grote effecten. Wilt u dit muziekspektakel niet missen, noteer dan 10 september alvast in uw agenda.

Het programma van Aalbers-Taptoe Bemmel 2017 ziet er als volgt uit:

13.00 - 14.15 uur: Streetparade centrum Bemmel

14.15 - 14.50 uur: Voorprogramma op gazon

15.00 - 17.00 uur: Aalbers-Taptoe Bemmel op gazon

Meer informatie staat op www.taptoebemmel.nl of www.eska.nl.

De Minkhof: ook op zondag...

BEMMEL - "Ook op zondag blijven we op De Minkhof genieten van de zomer. Omdat door omstandigheden de lezing van Louis Dolmans op 2 juli niet door kon gaan, staat deze ontmoeting, lunch en natuurpresentatie nu op zondag 3 september gepland. Louis Dolmans komt ons vertellen over zijn inspanningen om oude graangewassen - zoals Wilhelminatarwe - te kweken."

Op zondag 1 oktober zorgt de culinaire kookgroep voor een verrassing. Kaartjes voor deze zondag zijn vanaf september te verkrijgen. De kosten voor deze ochtend/middag zondagsopeningen van 11:00 tot 14:30 uur bedragen inclusief lunch 7,50 per keer (bij inschrijving te voldoen).

"Ook de komende maanden gonst het bij De Minkhof van allerlei activiteiten. Wilt u de dagelijkse sleur of stilte doorbreken, kom dan langs bij De Minkhof. Neem uw vriendin, buurvrouw of buurman mee en stap gewoon de drempel over. U loopt maar één risico... en dat is dat u alweer uitkijkt naar een volgende keer!" Meer informatie staat op www.minkhof.nl. (0481 357185, alleen op maandag, woensdag en vrijdag; 06 41575409 Ina Rutgers Minkhof coördinator op maandag, woensdag en vrijdag 10:00 tot 12:00 uur).

Voorstellingsvermogen

HUISSEN - Onlangs las ik in het Nieuw Israëlitisch Weekblad een column van rabbijn R. Evers. Het geloof en je vorstellingsvermogen. Naar aanleiding van de beschrijving van de tocht van de Israëlieten door de woestijn.

Over welke vragen en redenaties dit oproept. Over de grootte van het reisgezelschap. Hoe ze in leven bleven zonder proviand. En heel bijzonder, alle (onherbergzame) verblijfplaatsen worden genoemd. Waarom? Moeten ons wat historische feiten bijgebracht worden? Nee, integendeel. Het gaat hier om geloof in Gods speciale begeleiding en Gods liefde voor het Joodse volk als drager van de Tora. De rabbijn concludeert dat geloven niets met intellect te maken heeft. Het is spiritueel kunnen zien. Met een groot voorstellingsvermogen. Geloven spreekt onze verbeelding aan en brengt op die manier belangrijke gegevens uit verleden en heden samen. Dat doen we ook in de Protestantse Kerk in Huissen. Iedere zondag opnieuw laten we ons verrassen door de boeiende en sprekende verhalen uit de Bijbel. Soms lastig maar vaak ook heel herkenbaar. Als je het maar wil zien…? Kom langs! Op zondagmorgen tijdens de viering. En/of op de vrijdagmiddaginloop van 2-4 uur (Marja Huson-ter Avest).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 3 september, 10 uur, voorganger ds. Grandria, Doesburg.

Inloopspreekuur van Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand (nu 6 september) in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Iedereen mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als men niet kan komen op het afgesproken tijdstip kan men ook e-mailen naar secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Mini-Meeting: grandioos!

Foto: Jimmy de Jong

BEMMEL - Afgelopen zondag 20 augustus werd in de straat Meander in de wijk Essenpas een Mini-Meeting gehouden die zijn weerga niet kent. Er kwamen liefst 169 Mini's waarvan 80 uit Duitsland en 7 uit België.

De weersomstandigheden hebben er zeker toe bijgedragen dat er een grote opkomst was. De organisatoren van deze Meeting, Antoine Detillon en Jos Bruijstens hebben alles uit de kast getrokken om er, net zoals vorig jaar, een bijzondere meeting van te maken. Zij bedanken dan ook vooral de buurt voor haar inzet en het toegankelijk maken van deze meeting.

De bezoekers hebben zich zeker vergaapt aan bijzondere en mooie modellen. Het gaf weer een gezellige sfeer. Op naar de derde editie!

Hutaf viert gouden jubileum

HUISSEN - Op 1 september is het vijftig jaar geleden dat tafeltennisvereniging Hutaf werd opgericht. Het hele jaar zijn er binnen de vereniging activiteiten georganiseerd om deze mijlpaal te vieren. Zo werd de tafeltenniszaal begin dit jaar geheel gerenoveerd en feestelijk heropend en werden alle teams in een nieuw tenue gestoken.


Eind mei volgde een tafeltennismarathon waarbij de Hutaf-leden 25 uur non-stop tafeltennisten op drie tafels voor het goede doel. Uiteindelijk kon liefst 2500 euro overhandigd worden aan stichting Make-a-Wish. Make-A-Wish is een stichting die de liefste wensen vervult van kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Onderdeel van de marathon was een goed bezochte tafeltennisdemonstratie van oud Europees kampioen Bettine Vriesekoop.


Het meer officiële gedeelte van het jubileumjaar vindt plaats op zaterdag 2 september. Op die dag is van 15.00 tot 17.00 uur een receptie georganiseerd voor leden en oud-leden. Ook het bestuur van de NTTB afdeling Gelre, het bondsbestuur van de NTTB en een aantal tafeltennisverenigingen hebben een uitnodiging ontvangen. Met al deze mensen samen zal er in Hutaf-stijl stil worden gestaan bij dit jubileum.