GN Berg en Dal Heumen Mook

15 april 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 april 2015


Zeskamp bij sportcub Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Hemelvaartsdag, donderdag 14 mei houdt sportclub Millingen de jaarlijkse zeskamp op sportpark De Hove in Millingen. Ook dit jaar wordt er weer een sportieve en gezellige dag van gemaakt met fanatieke, sportieve en tactische spellen.        

Meteen na afloop wordt de Zeskamp feestelijk afgesloten met medewerking van dj Erwin. "Geef jezelf op samen met familie, vrienden, buurtgenoten of sportmaatjes. Een team moet uit minimaal zes en maximaal tien personen bestaan. Voor deelname kun je tot maandag 4 mei je team opgeven, minimumleeftijd is zestien jaar. Het inschrijfgeld bedraagt veertig euro per team.

Opgeven kan bij Martin Nuy, De Kamp 69; 0481 432479 martinenmaria69@live.nl. Inschrijfformulieren zijn te downloaden op de site van SC Millingen www.scmillingen.nl.

Noviomagumtocht in Heilig Landstischting

HEILIG LANDSTICHTING - Op zondag 26 april verzorgt wandelvereniging Magnus haar jaarlijkse Noviomagumtocht. Deze unieke tocht voert de wandelaars vanaf startbureau hotel-restaurant Konichiwa (voorheen Hotel Courage Sionshof), Nijmeegsebaan 53, Heilig Landstichting, door een prachtige omgeving, waar bossen en heuvels elkaar afwisselen.

Van hinderlijk verkeer zal men maar weinig last hebben omdat al onze routes zo zijn uitgezet dat zij grotendeels door de bossen gaan. De talrijke heuvels die opgenomen zijn in het parkoers kunnen soms lastig te nemen obstakels zijn. De afstand van 40 km (speciaal voor de wat doorgewinterde wandelaar) is best pittig te noemen.

Starten kan op de volgende tijden: 5 – 10 km tussen 08.00 en 14.00 uur; 15 – 20 km tussen 08.00 en 12.00 uur en 25 – 30 – 40 km tussen 08.00 en 10.00 uur.

De Noviomagumtocht biedt voor jong en oud een uitgelezen kans om er een dagje helemaal uit te zijn en is natuurlijk ook heel geschikt als voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse.

Het startbureau is met het openbaar vervoer te bereiken met: buslijn 5 (Nijmegen-Groesbeek) halte Sionsweg, Heilig Landstichting. Openbaar vervoer info: 0900 9292. Inlichtingen over de Noviomagumtocht zijn te verkrijgen via de site www.wvmagnus.nl of telefonisch 024 3445125 of 06 51757645.

Sfeervolle boomfeestdag op Biezenkampschool in Beek

Foto: Peter Hendriks

BEEK - Op 1 april jongstleden werd in Beek de boomfeestdag gehouden bij basisschool De Biezenkamp aan de Roerdompstraat in Beek.

Leerlingen van de groepen één en twee hebben samen met wethouder Eric Weijers, die speciaal voor deze gelegenheid de ambtsketen van de voormalige gemeente Ubbergen droeg, een veldesdoorn geplant op het schoolterrein. Leerlingen van groep drie plantten vervolgens vijf fruitbomen in de schooltuin eveneens met behulp van wethouder Wijers. Na het poten van de bomen werd er nog een quiz gehouden met de leerlingen uit groep zes.

De quiz ging uiteraard over de geplante bomen en de herkomst daarvan en welke vruchten ze dragen. Alle deelnemende groepen kregen een certificaat alsmede een presentje als herinnering aan de boomfeestdag 2015. De ochtend werd afgesloten met een drankje waarbij koek ook niet ontbrak.

Streekderby levert geen winnaar op

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De Streekderby De Treffers – JVC heeft op paaszaterdag geen winnaar opgeleverd. Een lijdensverhaal zonder happy end.

De Treffers leek in de negentigste minuut de winst te stelen met een fraai doelpunt van Bas Broekman, maar JVC kwam in blessure tijd enigszins gelukkig aan de gelijkmaker: 1-1. Spelvreugde en passie leken in deze derby te ontbreken, geslaagde combinaties waren helaas zeldzaam. Uit een daarvan( 25ste minuut ) leek Jos Peltzer een niet te missen kans te bieden aan Soufiane Dadda. Voor een leeg doel schoot de overigens ijverige vleugelspits toch nog naast. Aan de andere kant scoorde aanvoerder Jorrit Ritzen vijf minuten voor rust uit een vrije trap van Boy Visser. Het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

De wedstrijd sleepte zich ook na rust maar moeizaam voort. Dadda en Leemans trapten mis uit een hoekschop van Eef van Riel, een afstandsschot van Jorrit Ritzen, dat werd gepakt door Niels Kornelis. Een licht overwicht van JVC leidde niet echt tot kansen. Toen leek Ton Caanen een gouden hand van wisselen te hebben. Hij bracht Menno Scholten en Bas Broekman in en juist die twee vonden elkaar in combinatie, die wél leidde tot een doelpunt. Met negentig minuten op het scorebord leek de wedstrijd toch nog een winnaar op te gaan leveren. Maar met een opportunistische bal in het strafschopgebied kwam JVC weer op gelijke hoogte. Kornelis wist in eerste instantie nog te pareren, maar Jordi van der Laan schoot de bal alsnog in de touwen: 1-1.

Poging tot inbraak in Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Inbrekers hebben de afgelopen dagen getracht in te breken in twee woningen in Millingen aan de Rijn.

Op de Pastoor Graatweg werd getracht de achterdeur van een woning te forceren, maar het is de inbrekers niet gelukt om binnen te komen. Wel is het slot vernield. Op de Zalmstraat eveneens in Millingen aan de Rijn werd met de Bulgaarse methode eveneens getracht om de achterdeur van een woning te forceren. De slotplaat van de achterdeur was geheel verbogen maar ook hier is het niet gelukt de woning binnen te komen.

Jaarlijkse zeskamp

MILLINGEN - Donderdag 14 mei (hemelvaartsdag) verzorgt sportclub Millingen weer de jaarlijkse zeskamp.

"Ook dit jaar proberen we er weer een sportieve en gezellige dag van te maken met fanatieke, sportieve en ook tactische spellen. Meteen na afloop wordt de zeskamp feestelijk afgesloten met medewerking van dj Erwin. Geef jezelf op samen met familie, vrienden, buurtgenoten of sportmaatjes."

Een team moet minimaal uit zes, maximaal uit tien personen bestaan. De minimumleeftijd voor deelname is zestien jaar. Het inschrijfgeld bedraagt veertig euro per team. Je kunt je tot 4 mei opgeven. Dat kan bij Martin Nuy, De Kamp 69; 0481 432479; martinenmaria69@live.nl. Inschrijfformulieren zijn te downloaden op de site van SC Millingen: www.scmillingen.nl.

Rotonde Hulsbroek week afgesloten voor wegwerkzaamheden

GROESBEEK – De rotonde Hulsbroek / Mies wordt vanaf maandag 20 april afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer zal worden omgeleid via de Hoge Horst, Koningin Wilhelminaweg en de Cranenburgsestraat.

Het industrieterrein Mies zal bereikbaar zijn via de Kloosterstraat en de Ambachtsweg. Het industrieterrein De Ren is bereikbaar via de Cranenburgsestraat. De werkzaamheden duren tot vrijdagavond 24 april om 18.00 uur. Tijdens de afsluiting wordt de laatste laag asfalt en de definitieve belijning aangebracht. Daarnaast zal op sommige plaatsen op het fietspad een rode asfalt laag worden aangebracht. De werkzaamheden aan de rotonde konden niet eerder worden uitgevoerd vanwege de te lage temperatuur. Momenteel is de temperatuur van dien aard dat de werkzaamheden kunnen worden afgerond.

Optreden La Bande Dessinee in dorpshuis De Slenk Groesbeek

GROESBEEK/DE HORST – Op zaterdag 11 april treedt de band La Bande Dessinee op in dorpshuis De Slenk aan de Reestraat op De Horst.

Deze Groesbeekse formatie bestaat uit zes personen en speelt sfeervolle muziek waarin mooie samenhang (twee zangeressen en twee zangers) een belangrijke rol speelt en de nummers van een eigen 'verpakking "worden voorzien. De gitaren en de percussieve begeleiding hebben een akoestische sound en ondersteunen op subtiele wijze de samenhang.

Het optreden in De Slenk begint om 21.30 uur terwijl de zaal om 20.00 uur open zal gaan. De entree voor deze muzikale avond bedraagt drie euro. Dorpshuis De Slenk ligt aan het eindpunt van lijn 5 en is dus zowel per bus als met auto goed te bereiken.

Orgelconcert 'Van Bach naar Franck'

Foto: Eut van Berkum

BEEK - Zondagmiddag 19 april opent de Nijmeegse stadsorganist Jetty Podt de orgelserie in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek bij Nijmegen. In dit eerste van drie concerten op het Lindsen-orgel is te luisteren naar werken van J.S. Bach, Boëly, Duruflé en Franck.

De aanvang concert is 15:00 uur; de kerk gaat om 14:30 uur open. De toegangsprijs bedraagt tien euro. Kaarten zijn onder andere verkrijgbaar via www.concertseriebeek.nl en bij Primera De Postkoets in Beek.

Jetty Podt is stadsorganist van Nijmegen en organist aan de Stevenskerk. Zij bespeelt daar het beroemde König-orgel en de drie kleinere orgels. Zij maakte cd- opnamen op het König-orgel met werken van Maurice Duruflé, Jan Welmers en Franz Liszt. Deze laatste cd kwam uit 2013 uit en ontving hoge waarderingen in de vakpers.

Jetty Podt gaf orgelconcerten in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en Brazilië. Daarbij maakt zij vaak bijzondere programma's, bijvoorbeeld met literatuur en poëzie. In september 2014 speelde zij een orgelconcert met spectaculaire videomapping door de Italiaanse lichtkunstenaars van GloWArp. Ook presenteert zij muzikale theatervoorstellingen rond het orgel, zoals 'Help, het orgel verzuipt!'.

Vernieuwing Zwitserloot Dag Run Groesbeek zet door Sportief dagje uit voor de familie

GROESBEEK – Zondag 7 juni moet gaan leiden tot een groot sportfeest tijdens de vernieuwde Zwitserloot Dak Run die dan wordt gehouden in Groesbeek. De start en de finish van alle afstanden zullen op de Houtlaan – achter het gemeentehuis – plaatsvinden.

Het oude kermisterrein en Dorpsplein zullen gebruikt gaan worden voor de complete aankleding van het sportief gebeuren. Axitraxi zal beide terreinen weer voorzien van uitdagende attracties. Daarnaast zullen er een aantal activiteiten worden georganiseerd door studenten van de HAN en zal een DJ voor de muzikale omlijsting zorgdragen. Ook zullen de feestelijke aangeklede terrassen wat groter zijn om de belangstellenden te voorzien van een hapje en een drankje zodat het Groesbeekse sportfeest een happening zal worden voor hele families.

Het parcours voert de runners langs de prachtige plekken in het bos en men kan kiezen uit de afstanden vijf, tien en vijftien kilometer. De route bestaat uit een rondje van vijf kilometer, iemand die voor vijftien kilometer kiest zal dus drie rondjes moeten lopen. Er is dit jaar een nieuw klassement toegevoegd aan het programma te weten het Sanders Tweewielers Jeugdklassement als onderdeel van de SuperCoop run. De laatste jaren namen steeds meer kinderen deel aan de SuperCooprun (vijf kilometer ). De organisatie heeft nu voor de kinderen van twaalf tot vijftien jaar een nieuw klassement in het leven geroepen. Er zal op het oude kermisterrein een centrale warming up plaatsvinden voor de deelnemers aan de vijf, tien en vijftien kilometer.

Lin Visser en Truus Jacobs Zonnebloemkoning en -koningin

LUYKSGESTEL – De zieken van Groesbeek zijn de afgelopen week op vakantie geweest in Luyksgestel. Naast de dagelijkse activiteiten werd er vrijdag 27 maart een waar koningschieten georganiseerd compleet met een schutters mis, kanonschoten, vendelzwaaien en de ouderwetse dubbeltjes dans.

Koning van de Zonnebloemvakantie Luyksgestel 2015 werd Lin Visser – in het verleden ook Koning van schutterij Sint-Hubertus op De Horst -, koningin werd Truus Jacobs. Zoals een goed schutter betaamt, is er op de nieuwe koning een flinke borrel gedronken.

Bas Hendriks verruilt VVV voor De Treffers Groesbeek

GROESBEEK – De 20-jarige middenvelder Bas Hendriks uit Boxmeer gaat volgend seizoen voetballen bij de Groesbeekse Topklasser De Treffers.

Bas voetbalt momenteel bij VVV – Venlo maar afgelopen maand kreeg de Boxmerenaar te horen dat zijn contract niet werd verlengd. Via de Rood-Zwarten in Groesbeek zal Bas er alles aan gaan doen om weer terug te keren in het betaald voetbal.

Verlaat verdriet

REGIO - Het boek 'Verlaat verdriet' - bij mensen die op jonge leeftijd een ouder hebben verloren - is opnieuw uitgebracht in een herziene versie en een nieuw jasje door uitgeverij Witsand in Antwerpen.

Op dinsdag 21 april om 17.00 uur zal de auteur Mieke Ankersmid (wonend in Berg en Dal) een boekpresentatie houden bij boekhandel Roelants, Van Broekhuijsenstraat 34 Nijmegen in de vorm van een korte lezing, vragen en drankje.

Een ieder is van harte welkom. Graag opgeven via mieke@ankersmid.nl of 06 51717885. Toegang is gratis. Het boek kan men uiteraard ter plekke kopen en laten signeren. Hard cover, 178 blz. Prijs 19,95.

Wethouder Sjaak Thijssen maakt schoon schip in Leuth

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Wethouder Sjaak Thijssen was op 1 april even de Wijkheld tijdens het opruimen van zwerfafval in speeltuin de Rollebol in Leuth. Daar hielp de wethouder de eerste Wijkhelden - die ondanks het slechte weer - op pad waren gegaan om schoon schip te maken.

Het eerste Wijkteam uit Groesbeek bestaat uit zes kinderen. "Het liefst gaan de kinderen elke dag een ronde lopen", aldus Yolba een van de begeleiders van het team. Tijdens het opruimen van het zwerfafval komen de kinderen niet alleen papier, plastic zakjes of blikjes tegen maar ook is er een plastic slipper en een fietsbel aangetroffen. Het opruimen met de wethouder was extra spannend en speciaal. De de kinderen zien het als een beloning voor het opruimen van zwerfafval.

Wethouder Thijssen: "Zo zorgen we samen voor een schone speeltuin. En we zien meteen het resultaat van onze opruimingswerkzaamheden. Dat is wel zo fijn", aldus Thijssen. De kinderen beloofden de wethouder plechtig dat ze vanaf 1 april niets meer op de grond zullen gooien. Dat komt mooi uit, want bewustwording van zwerfafval creëren is ook een van de doelen van dit project.


Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van de DAR en houden samen de buurt schoon. De kinderen in groepjes – onder begeleiding van een volwassene - en volwassenen alleen of in groepen. Door regelmatig een opruimronde te lopen blijft de buurt verschoond van zwerfafval. De DAR zorgt voor de benodigdheden terwijl de kinderen een zakcentje krijgen.

Hoofdprijs paaseiwedstrijd valt in groep van juf Mieke

GROESBEEK – De hoofdprijs van de paaseiwedstrijd van Zuivelland Sebilla aan de Dorpsstraat in Groesbeek is gevallen in groep drie van juf Mieke van basisschool 't Vossenhol.

Twee weken geleden heeft Mieke een lesuur besteed aan pasen, waarbij de kip en het ei centraal stonden. Ook kookte juf Mieke dertig eieren die de kinderen mochten versieren. Op dat moment was er een paaseiactie bij Zuivelland Sebilla. De hele klas - in totaal dertig kinderen - gingen met hun versierd ei vervolgens naar Zuivelland Sebilla om de eieren in te leveren.

Donderdagmorgen kwam plotseling Sebilla van Zuivelland de klas van juffrouw Mieke binnen met de mededeling dat een leerling van de klas te weten de zesjarige Sam Eeren de hoofdprijs gewonnen had. Het ei van Sam was versierd en was voorzien van een groen hoedje en dat had volgens Sebilla de doorslag gegeven.

Sam kreeg de grote chocolade Paashaas overhandigd en was zichtbaar blij. Vervolgens had Sebilla voor de hele klas een paasverrassing meegebracht die ze uitdeelde. Daarop zongen de kinderen spontaan een danklied. Juf Mieke had van te voren afgesproken dat als er iemand uit de klas gewonnen had, de prijs gezamenlijk zou worden opgegeten en daar hebben ze zich ook aangehouden. Maar het grootste stuk was voor Sam Eeren.

Eversberg in Kekerdom maand dicht voor onderhoud

KEKERDOM – De weg de Eversberg in Kekerdom loopt over in de Spaldropweg in Millingen.

De Spaldropweg is al eerder door de gemeente onder handen genomen en daar wordt nu de Eversberg op aangepast. Van 7 april tot 1 mei gaat de Eversberg om die reden dicht voor het groot onderhoud wat er aan de Eversberg moet gebeuren. De wegkanten zullen in die tijd worden verstevigd, zodat twee voertuigen elkaar beter kunnen passeren zonder in de zachte bermen terecht te komen. Het doorgaande verkeer zal die tijd tijdelijk via Millingen moeten gaan rijden.

Levenseinde op maat

GROESBEEK - Op donderdagavond 23 april verzorgt KBO Groesbeek/De Horst van 19.00 tot 21.30 uur een voorlichtingsavond over 'Zorg rond het levenseinde' in de benedenzaal van De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Spreker is doctor J. Schuurmans, huisarts in Groesbeek, consulent palliatieve zorg en auteur van een boek over 'Zorg en zelfzorg in de laatste levensfase'.

Een beladen onderwerp, maar we kunnen er niet omheen. Dr. Schuurmans zal vertellen over de mogelijkheden die er zijn om de laatste fase van het leven zo goed mogelijk te maken. Na de pauze zal worden ingegaan op gestelde vragen.

Deze bijeenkomst is niet alleen bedoeld voor patiënten met chronische aandoeningen, familieleden en mantelzorgers, maar ook voor ouderen, die in hun omgeving hier vaak mee te maken krijgen. Ook anderen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp zijn welkom.

"Heeft u vooraf al vragen over dit onderwerp? Bel dan gerust naar 024 3974606." De zaal is open om 18.30 uur. De koffie/thee staat klaar.

Veertig jaar PANiek - Freue dich!

BEEK - Zondag 26 april is het veertigjarige Vocaal Ensemble PANiek te beluisteren tijdens een concert in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Cor van Wageningen en Dirk Luijmes, orgel en Tis Marang, violone, verlenen hun medewerking aan het feestelijke programma dat om 15:30 uur begint.

Een groot gedeelte van het optreden is gewijd aan motetten uit het "'Israelsbrünnlein' van Johann Herman Schein (1586-1630), één van de meest beroemde voorgangers van Bach als Thomascantor in Leipzig. Schein heeft voor zijn geestelijke madrigalen geput uit de 'bron van Israël', het Oude Testament. Al deze teksten heeft hij op de zeer expressieve 'Italiaanse' manier op muziek gezet. Dirk Luijmes op kistorgel en violonespeler Tis Marang vormen het continuo in deze schitterende werken.

Daarnaast kan men luisteren naar de 'Litanies à la Vierge Noire' van Francis Poulenc, een werk voor vrouwenkoor dat door Cor van Wageningen op het Lindsen-orgel wordt begeleid. Composities van Jean Langlais, Carlos Míchans en Enrico Vlasveld completeren het jubileumconcert.

De toegangsprijs bedraagt inclusief programmaboek en drankje na afloop vijftien euro. Reserveren via ensemblepaniek@gmail.com of 024 6631701.

In 1975, tijdens het Interuniversitair PAN-concours in Nijmegen, liet Vocaal Ensemble PANiek voor het eerst van zich horen. Nog altijd is het een welkome gast op de podia in de regio en daarbuiten. Concertreizen voerden PANiek naar België, Zwitserland, Tsjechië, Italië, Portugal en Pskov, de Russische zusterstad van Nijmegen.

Het uit twaalf zangers bestaande ensemble treedt zonder dirigent op, maar krijgt in de voorbereiding naar een concert deskundige begeleiding. Caroline Westgeest nam dit keer de coaching voor haar rekening. Meer info staat op www.vocaalensemblepaniek.nl.

Steunpunt Mantelzorg MUG

GROESBEEK - Steunpunt Mantelzorg MUG is een vrijwillige organisatie die ondersteuning biedt aan mantelzorgers door hen nder andere. te informeren en hun belangen te behartigen. Voor de maand april staan de volgende activiteiten staan op de agenda.

Koffie mèt De Zonnebloem

Op woensdag 22 april is de Koffie mèt De Zonnebloem. U bent tussen 14.00 -15.30 uur van harte welkom in 'De Mallemolen' (Kloosterstraat 11, Groesbeek).

De Zonnebloem is er voor iedereen met een lichamelijke handicap of langdurig zieken en heeft een divers aanbod van verschillende activiteiten. Dit kan een dagactiviteit zijn of een compleet verzorgde vakantie. Tijdens een Zonnebloemvakantie kan men zorgeloos genieten, dankzij aangepaste accommodaties en professionele verzorging.

Wilt u als mantelzorger alles te weten komen over het werk van De Zonnebloem? Kom dan vooral naar deze koffie mèt! De toegang en het kopje koffie zijn gratis. U kunt zo binnen komen lopen, om te luisteren en andere mantelzorgers te ontmoeten!

Mantelzorg open eettafel

Op donderdag 23 april is de mantelzorg tafel. Er 'even tussenuit' en gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten bij de open eettafel in 't Trefpunt van de Meent. Het duurt van 12.00 tot 13.00 uur. Er zijn weer plaatsen beschikbaar, u dient zich hiervoor aan te melden. Indien u hier interesse in hebt, kunt u contact met ons opnemen.

Voor meer informatie over het Steunpunt of over bovenstaande activiteiten, kunt u contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg MUG, telefoon 06-13859106. Per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Werknemer INB Groen ernstig gewond bij aanrijding

GROESBEEK – Een werknemer van IBN Groen uit Uden is dinsdagmorgen ernstig gewond geraakt bij een aanrijding op het Lubertterrein aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Het slachtoffer een 63-jarige inwoner uit Boxmeer was met groenwerkzaamheden bezig toen zijn collega met de vrachtwagen achteruit reed om afvalgroen op te laden. De chauffeur had niet in de gaten dat zijn collega achter de wagen stond waardoor het slachtoffer met een smak met zijn hoofd op het wegdek terecht kwam.

Direct werden hulpverlenende instanties gealarmeerd alsmede ook een traumaheli, maar die kon even later rechtsomkeer maken. De man is met ernstig hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Zijn collega's waren danig van streek door het gebeuren.

Bezwaar tegen afwijzing bezwaar verbreding Cranenburgsestraat

GROESBEEK – Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) heeft onlangs bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van hun bezwaar door de gemeente Groesbeek.

WMG had een handhavingsverzoek bestemmingsplan buitengebied ingediend met betrekking tot de verbreding van de Cranenburgsestraat vanaf de Boersteeg tot aan de grensovergang Altena – Hettsteeg. WMG is het niet eens met de uitleg die de gemeente in haar afwijzing geeft aan de bepalingen van het bestemmingsplan buitengebied. WMG legt de zaak om die reden voor aan de Commissie bezwaar en beroep.

Groesbeekse looptour

GROESBEEK - Van 18 tot en met 25 april wordt voor de 26e keer de Groesbeekse looptour gehouden. Vorig jaar dreigde dit unieke evenement te verdwijnen omdat de organisatie, die deze meerdaagse loop vijfentwintig jaar voortreffelijk had georganiseerd, het tijd vond om te stoppen.

De lopers dachten hier echter anders over en besloten met een nieuwe organisatie deze recreatieve wedstrijd nieuw leven in te blazen. De looptour richt zich op de recreatieve trimmer die een sportieve uitdaging niet uit de weg gaat. De mogelijkheid bestaat om in te schrijven voor een vierdaagse of een zevendaagse variant. Alle etappes worden gelopen in de schitterende Groesbeekse bosrijke omgeving. Voor hardlopers die niet aan een van de meerdaagse evenementen kunnen deelnemen, bestaat ook de mogelijkheid om per afstand in te schrijven. Kosten zevendaagse elf, vierdaagse zes euro.

Een overzicht van de etappes:

Zaterdag 18 april Boswachterij Groesbeek nabij de speelweide, 4 rondjes van 2,5 km 10 km

Zondag 19 april Hotel Erica Berg en Dal, 10 rondjes met klim (trapjes) 9,6 km

Maandag 20 april Biesseltsebaan Sprint, vlak + heuvelop 1 km + 1,4 km

Dinsdag 21 april Maldensebaan Stekkenberg, lange duurloop 20 km

Woensdag Rustdag

Donderdag 23 april Motorcrossbaan, 5 rondes 7,5 km

Vrijdag 24 april Berg en Dal Bergetappe, Stollenbergweg 4 rondes 6 km

Zaterdag 25 april Nijmeegsebaan ter hoogte van Pluryn, tijdloop 15 km

Zaterdagavond is er een feestelijke afsluiting met de prijsuitreiking in het Cardo van Pluryn.

Aanmelden voor de meerdaagse wedstrijden kan op het emailadres: gblooptour@gmail.com. De organisatie wil het evenement kleinschalig houden. Hardlopers die zich opgeven krijgen een persoonlijk bericht over de mogelijkheid van inschrijving.

Lezing door schrijver Albert Beekes

GROESBEEK - Op donderdag 23 april geeft schrijver Albert Beekes een lezing in de bibliotheek Groesbeek over zijn laatste boek 'Nergens over praten', een verslag van een zoektocht naar zijn vader. Het boek speelt zich gedeeltelijk af in Groesbeek. De aanvang is om 20.00 uur en de entree is gratis.

Gerard verliest op elfjarige leeftijd zijn vader. Gerards moeder (dochter van de Groesbeekse boswachter Hent Arts) blijft als 35-jarige met vier jonge kinderen achter. Er volgt een periode van spanning in huis die ertoe leidt dat Gerard naar kostschool gaat. Bijna veertig jaar later krijgt Gerard een e-mail van iemand, die blijkt een halfbroer van zijn vader te zijn. Dan pas dringt het besef door dat hij bijna niets weet van zijn vader en diens familie. Samen met zijn halfoom bezoekt hij plaatsen waar zijn vader is geweest en spreekt hij mensen die zijn vader nog gekend hebben. Langzaamaan leert hij zijn vader kennen.

Socioloog Albert Beekes (Heerlen, 1956) wandelt en schrijft. Hij schreef enkele jaren geleden een verslag van ervaringen op een wandeltocht naar Rome (Dwalen op de Via Roma, 2013). Begin 2015 verscheen 'Nergens over Praten', een verslag van een zoektocht naar zijn vader. Hij werkte tien jaar aan de Universiteit Utrecht en daarna tien jaar in de gezondheidszorg in Uganda. Als financial management consultant voor ziekenhuizen in ontwikkelingslanden was hij later steeds op reis, vooral in Afrika. Na een pelgrimstocht van vier maanden in 2012 schreef hij 'Dwalen op de Via Roma'. Zijn schrijfstijl nodigt de lezer uit zelf ook op avontuur te gaan.

Na afloop van de lezing beantwoordt hij vragen uit het publiek en is er gelegenheid zijn boeken te kopen en te laten signeren.

Wielrenner met dure fiets onderuit op Zevenheuvelenweg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Zevenheuvelenweg in Groesbeek is op eerste paasdag een 73-jarige wielrenner afkomstig uit Grave met zijn handgemaakte fiets onderuit gegaan.

Het slachtoffer reed vanuit Berg en Dal richting Groesbeek berg af met een snelheid van tussen de 45 en 50 kilometer per uur. Onder aan de berg kon hij in een flauwe bocht zijn fiets niet meer in bedwang houden en kwam ten val. Hulpverlenende instanties zoals politie en ambulance waren snel ter plaatse. De man liep een flinke hoofdwond waardoor hij per ambulance naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen werd vervoerd. In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer niet alleen een hoofdwond bij de val had opgelopen maar ook zijn heup had gebroken.

De Gravenaar was samen mert zijn kleinkind en schoonzoon aan het trainen voor de Alphe d'Huzes. De racefiets was gemaakt door zijn schoonzoon Dirk Engelaar uit Ottersum. De politie wilde de racefiets in de patrouillewagen meenemen, maar dat bleek niet te lukken, toen werd de fiets met een stevige ketting aan een paal vastgemaakt zodat de familie van het slachtoffer de fiets later kon ophalen. Enkele uren na het gebeuren wilde de familie de fiets ophalen, maar troffen alleen een doorgeknipt kettingslot aan. Voor het slachtoffer dat flink gewond raakte, zit de Alpe d'Huzes er ook op en is zijn racefiets kwijt...

Bij het ter perse gaan van deze krant is gebleken dat de fiets inmiddels is gevonden en thuisbezorgd bij de eigenaar.

Jan de Bruin, een man met passie voor muziek en gezelligheid

GROESBEEK – In 2014 overleed op 91-jarige leeftijd de Groesbeekse muzikant Jan de Btuin (Jan d'n Gaskel). Het muzikale leven van Jan begon ruim zeventig jaar geleden in het ouderlijk huis op De Horst. Samen met zijn broer Hes gaven zij op de 'deel' dansles waarbij Jan de accordeon bespeelde, maar daarnaast drumde en zong Jan ook.

Hij begon al jong met optreden met Wim van Loon, Jan Driessen en Bart Janssen (de Mem). Later vormde Jan met Hein Wollenberg en Hentje van Fieneke het trio Zonder Naam wat later veranderde in trio 'Hommeles'. Zij verzorgden muziek op bruiloften en partijen waar ze op de fiets of bromfiets naar toe gingen. Met Hentje van Fieneke vormde Jan ook jarenlang een komisch duo en speelde hij de kleine trom bij De Heuvellanders.

In 1985 organiseerde Jan met groot succes de eerste accordeondag en was hij ook lid van De Siesmejennekes waarvoor hij ook enkele liedjes schreef. In 1988 begon Jan samen met andere muzikanten het seniorenorkest Aldorum, dat nog steeds bestaat. Onder het motto 'gezelligheid is troef' bleef Jan de laatste twintig jaar optreden onder andere in verzorgingstehuizen om de mensen op te vrolijken.

Ook deed de Zonnebloem graag een beroep op Jan en verzorgde hij de liederentafel in café Alibi. Jan was liefhebber van de accordeon en had liefst een verzameling van tachtig exemplaren en kon ze ook repareren. Jan zei altijd: "Ik hoef er niks aon te verdiene, as de minse mar schik hebbe gehad."

René Froger met in voorprogramma Thomas Berge

GROESBEEK - René Froger komt met een avondvullende show van maar liefst 3,5 uur live muziek naar Cardo Theater. Naast zijn eigen live-band, ondersteund door de zang van The Frogettes is ook Thomas Berge van de partij. Een avond die je niet wilt missen!

Vanuit het café van zijn (muzikale) ouders in De Jordaan begon René Froger al op jonge leeftijd met zingen. Hij heeft zo ongeveer alle prijzen gewonnen die in Nederland beschikbaar zijn voor artiesten. Gouden en platina platen, uitverkochte concertreeksen in Ahoy (10x achter elkaar), de eerste artiest die de Kuip vol kreeg en een Lifetime Award voor de verkoop van maar liefst 5.000.000 platen.

Naast zijn eigen succes als zanger was René Froger de initiatiefnemer van gelegenheidsgezelschap De Toppers samen met Gerard Joling en Gordon. Nog net voor een nieuwe serie Toppers komt René dus nog naar Groesbeek.

René Froger treedt op in het Cardo Theater, terrein Pluryn Werkenrode, Nijmeegsebaan 9, Groesbeek op donderdag 23 april om 20.00 uur; eindtijd 23.30 uur. Kaarten kosten 35 euro. Meer informatie staat op www.stichtingcardo.nl. De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland.

Groesbeek bestaat in mei 975 jaar

GROESBEEK - Op 27 mei is het exact 975 jaar geleden dat in een oorkonde voor het eerst melding wordt gemaakt van het bestaan van Groesbeek. In deze (schenkings)oorkonde staat dat Sinsicho van de Duitse Koning een grote boerderij (Koningshoeve) krijgt in Gronspech.

Dit is de oudste benaming van wat later Groesbeek is gaan heten. (Grons / Groes betekent overigens drassig grasland en pech doelt op beek). Genoemde Sindicho is waldvorster en houdt toezicht op een groot bosgebied en aangenomen wordt dat hij een voorvader is van de latere Heren van Groesbeek, een riddergeslacht. Deze Heren kregen in de 14e eeuw de titel van Waldgraaf van het Rijkswald. Groesbeek – als nederzetting – werd vanaf eind 10e / medio 11e eeuw langzaam zichtbaar. De Koningshoeve (turfstenen gebouw) heeft waarschijnlijk gestaan nabij de Hoflaan bij het zijstraatje Kasteelhof. Uit die tijd dateert het eerste ( zaal ) kerkje, bij de bron van Groesbeek en werd uiteindelijk de huidige Protestante Kerk aan de Kerkstraat. Tussen 1265 en 1301 verscheen in twee fasen een woontoren op een omgracht terrein (terrein voormalige Mavo) en daarnaast verscheen er in de buurt van de woontoren een flinke boerderij. In dezelfde tijd werd er een agrarische bebouwing gerealiseerd aan de zuidzijde vlak bij de kerk. De Heren van Groesbeek bouwde na 1500 een heus kasteel met twee forse torens. Dit kasteel werd in 1770 vervangen door het Rent(meesters)huis omdat de Heerlijkheid Groesbeek had opgehouden te bestaan en het territorium in bezit was gekomen van de Provincie Gelderland.

Tot zover een stukje oudste geschiedenis van het dorp Groesbeek. "Een dorp dat dankzij de bron van de Groesbeek en deze beek zelf voldoende interessant bleek om tot een dorpse gemeenschap uit te groeien", aldus Bram de Boer, secretaris Heemkunde Kring Groesbeek.

Luchtballon landt op Lage Wald

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagavond heeft een luchtballon een rustige landing gemaakt op de Lage Wald in Groesbeek. Vermoedelijk door te weinig thermiek moest de luchtballon de reis staken.

De vaarder wist de ballon op het wegdek neer te laten komen om zo schade aan de akkers te voorkomen. Alleen het verkeer dat op de Lage Wald reed moest even wachten of rechtsomkeer maken. De ballonvaarders zijn er zonder kleerscheuren vanaf gekomen.

Autoinbraak Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Bachstraat in Groesbeek.

Door met een steen een ruit te vernielen zijn de autokrakers de auto binnengekomen en zijn er met een tas met persoonlijke bezittingen vandoor gegaan. De auto is eigendom van een 35-jarige inwoner uit Groesbeek.

Eén Seniorenraad voor Groesbeek

GROESBEEK - Seniorenraad Ubbergen, KBO Millingen a/d Rijn (als adviserend orgaan aan de gemeente) en Seniorenraad Groesbeek zijn per 1 januari 2015 samengegaan in één Seniorenraad Groesbeek. De aanduiding Groesbeek wordt dit jaar nog gehanteerd, en zal in 2016 veranderen in de nieuwe gemeentenaam Berg en Dal.

De Seniorenraad is een beleidsadviesorgaan voor de gemeente dat gevraagd en ongevraagd adviseert over zaken die voor senioren van belang zijn, en wel op de terreinen wonen, welzijn, zorg, veiligheid en vervoer. Hierbij gaat het om collectieve belangenbehartiging, en niet om de belangen van individuele senioren. De Seniorenraad streeft er naar om zo vroeg mogelijk in het beleidsproces betrokken te zijn, om zo effectief mogelijk mede het beleid vorm te geven. Zij doet dat vanuit de ervaring dat het lastig is om eenmaal geformuleerde beleidsvoorstellen wezenlijk bij te sturen.

De samenstelling van de Seniorenraad kent een spreiding over de drie gemeenten die tot de nieuwe gemeente, nu nog Groesbeek geheten, zijn gefuseerd. Daarbij zijn van de elf beschikbare plaatsen er vijf gereserveerd als kwaliteitszetels voor vertegenwoordigers van de diverse ouderen- en seniorenbonden.

De Seniorenraad is als volgt samengesteld:
Herman Verblackt, Groesbeek: voorzitter
Jan van Loon, Groesbeek, secretaris
Sjef Wieland, Ooij, penningmeester, KBO Ooij
Gerard van Ewijk, Groesbeek, vice-voorzitter, KBO Groesbeek/De Horst
Anke de Coole-Feenstra, Groesbeek
Wilm Janssen, Groesbeek, Bond voor Senioren Breedeweg
Thérès Wieland-Ruth, Beek
Jo Willemsen, Millingen, KBO Millingen a/d Rijn
Harry Deeken, Millingen
Paul Ekelschot, Leuth
vacature kwaliteitszetel ouderenbonden, op te vullen vanuit de oude gemeente Ubbergen.

De Seniorenraad is ook te vinden op internet: www.seniorenraadgroesbeek.nl.

Oud-premier Van Agt in het Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Op woensdag 8 april vond de officiële onthulling van het mozaïekkunstwerk in de binnentuin van het Inloophuis plaats.

Aan dit prachtige kunstwerk werd de afgelopen weken hard gewerkt door een groep gasten van het Inloophuis, onder deskundige begeleiding van Annet Jacobs van het mozaïekatelier uit Groesbeek. Ger Thijssen, medeontwerper van het mozaïek vertelde over het ontwerpen en creëren, waarna oud-premier Van Agt het prachtige kunstwerk onthulde. Deze drukbezochte middag werd muzikaal omlijst door de indrukwekkende rap van Dirk Wollenberg, een van onze jonge gasten. Sandra Bloks, gast en gastvrouw van ons Inloophuis, sloot de middag af. Omroep Groesbeek maakte opnames voor radio en tv. Deze zullen binnenkort worden uitgezonden.

Loop gerust eens binnen bij het Inloophuis Groesbeek! Noteer ook alvast ons seminar 'Zorg rondom kanker' in uw agenda. Dit vindt plaats op 29 mei.

Het Inloophuis is er voor mensen met een ernstige ziekte zoals kanker, en hun naasten. Iedereen uit Berg en Dal, Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Beek, Ubbergen, Ooij, Leuth, Kekerdom, Heumen, Malden, Mook, Molenhoek, Middelaar, Milsbeek, Gennep, Ottersum is welkom. Onze activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, 6562 AT Groesbeek (vrije inloop di en do 11.00-16.00 uur, woe 13.00-21.00 uur). Telefoon 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

College wil hondenbelasting gaan invoeren in hele gemeente

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek willen een discussie in de gemeenteraad om alsnog hondenbelasting in te gaan voeren. Onlangs werd de hondenbelasting in Millingen en Ubbergen afgeschaft maar als het aan het college ligt wordt deze per 1 januari 2016 ingevoerd in de hele gemeente Groesbeek.

Met die discussienota wil het college de gemeenteraad in om zo een duidelijk standpunt van de gemeenteraad te krijgen voor dit heikele onderwerp. Het regent klachten van de inwoners over de hondenpoep die een grote ergernis van de inwoners aan het worden is. Ook is het college van plan de honden uitlaatplaatsen in de hele gemeente te gaan verwijderen omdat ze niet werken. In de omgeving van die poepveldjes is de overlast niet minder aldus burgemeester Keereweer.

Naar schatting zijn er in de nieuwe gemeente zo'n drieduizend honden, per hond zal er zo'n honderd euro betaald moeten gaan worden. Voor dat geld 300.000 euro kunnen 4 à 5 boa's aan de slag om de hondenpoep overlast een halt toe te gaan roepen. "Het moet zo financieel neutraal mogelijk gebeuren," laat wethouder Thijssen desgevraagd weten. "Wij gaan voor controle om de overlast te lijf te gaan. De honden zullen moeten worden voorzien van honden penningen die aan de halsband bevestigd dienen te worden, zodat iedere boa kan zien of er belasting voor de hond betaald wordt of niet." Daarnaast zal er ook gecontroleerd gaan worden wie er een of meerdere honden in zijn of haar bezit heeft. "Met deze maatregelen komen wij tegemoet aan de wensen van veel inwoners van de mooie gemeente", besluit Thijssen.

Motor met zijspan uit bocht gevlogen op Neutraleweg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-MILSBEEK – Op de Neutraleweg tussen Groesbeek en Milsbeek is dinsdagmiddag even na vier uur een motor met zijspan uit de bocht gevlogen.

De bestuurder afkomstig uit Milsbeek kwam uit de richting Groesbeek en raakte in een bocht de macht over het stuur kwijt. Hij botste tegen een een aan de linkerkant van de weg staande lantaarnpaal die als een luciferhoutje afbrak en hij kwam aan de verkeerde kant van de weg in de berm tot stilstand. Het slachtoffer is met onder andere rugklachten per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De motor en zijspan raakte zwaar beschadigd.

Bijzondere persoonlijke verhalen in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek toont in mei een bijzondere film over de oorlogstijd van Entrop & De Zwart Films. De voorstelling wordt begeleid door zowel de regisseur als de hoofdpersoon van de film.

'Verbroken Stilte' te zien op vrijdag 15 mei biedt een indringende kijk op het verhaal van de 500.000 Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. De in Kosovo geboren Roma radioverslaggever Orhan Galjus gaat samen met zijn vriend en filmmaker Bob Entrop op zoek naar het antwoord op de vraag waarom er nog steeds een groot taboe rust op deze genocide. Zij reizen samen door Kosovo, Duitsland en Polen en hebben unieke ontmoetingen met Roma uit verschillende landen. Galjus ziet hoe de geschiedenis van toen zich in het heden herhaalt door de toenemende mate van discriminatie van zijn volk in het Europa van nu. Eigenlijk is die haat nooit weggeweest.

Orhan Galjus en regisseur Bob Entrop leiden de film in en beantwoorden na afloop vragen. Beide filmvertoningen zijn van 19.30 tot 21.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur).
Entree vijf euro (MK geldig). Reserveren is noodzakelijk.

De film is in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek; info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl; Facebook: Bevrijdingsmuseum; Twitter: @bevrijding

Lentestorm raast over gemeente Groesbeek Brede zinken dakrand waait van basisschool af

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De lentestorm die dinsdagmorgen al vroeg begon heeft ook in de nieuwe gemeente Groesbeek zijn sporen nagelaten. Vooral bomen moesten het ontgelden.

Dinsdagmorgen vroeg werd de brandweer gealarmeerd voor een gevallen boom op de Breedeweg. Later op de morgen moest de brandweer naar de Wilsonstraat in Millingen daar versperde een gevallen boom de weg dat was ook het geval op De Hezelstraat in Ooij. Op de Mooksebaan – net voor het Zwaantje op Groesbeeks grondgebied – had eveneens een boom het begeven.

Later werd de assistentie ingeroepen voor de hoogwerker van de Groesbeekse brandweer voor een antenne die van de acht meter hoge zendmast van de lokale omroep aan de Ringbaan in Molenhoek op een nabijgelegen woning terecht was gekomen. Op de Knapheideweg in Groesbeek had een boom de weg geblokkeerd zodat het verkeer – in afwachting van de brandweer – rechtsomkeer kon maken.

De ernstigste schade viel dinsdag te betreuren bij basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek. Daar had de rukwind zo'n 25 meter brede zinken dakrand van het dak geblazen. "Gelukkig waren alle kinderen binnen liet de locatie directeur Anke Janssen weten. Je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als de kinderen buiten waren geweest, maar gelukkig is alles zonder letsel verlopen." Medewerkers van de firma Nillesen zijn direct ter plaatsen gegaan om de dakrand of te verwijderen of zo provisorisch te herstellen dat de kinderen in ieder geval geen gevaar meer oplopen. De schade wordt geschat op vele duizenden euro's.

Rachmaninov - Vespers

BEEK - Zaterdag 25 april treedt Cappella Amsterdam op in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Het koor staat onder leiding van zijn vaste dirigent Daniel Reuss. Op het programma staan de indrukwekkende Vespers van de Russische componist Sergej Rachmaninov. Aanvang concert 20:15 uur; de kerk gaat om 19:45 uur open.

De toegangsprijs bedraagt 22,00 euro. Kaarten zijn onder andere verkrijgbaar via www.concertseriebeek.nl en bij Primera De Postkoets in Beek.

Het behoort tot de mooiste en meest indrukwekkende Russische koorwerken, de Vespers die Rachmaninov een eeuw geleden heeft gecomponeerd. Zelf noemde hij deze compositie een van zijn meest geliefde. Het werk vormt het hoogtepunt van een belangrijke, grote traditie en overtreft in termen van kleur, koorvirtuositeit en haast symfonische koormuziek al het voorafgaande. Nu eens ingetogen sereen, dan weer groots en juichend is het een imposant werk dat meteen veel succes had.

Cappella Amsterdam plukt de vruchten van een jarenlange rijping die in 2013 een hoogtepunt kende met de toekenning van Nederlands hoogste muziekprijs: de Edison Klassiek. Volgens de jury ligt de kracht van het koor erin dat technische zaken als zuiverheid, eenheid, of de klasse van individuele stemmen lang gepasseerde stations zijn. Alle aandacht gaat uit naar poëzie, gevoel en emotie.

Vaatwasser vat vlam in woning

GROESBEEK – Donderdagmorgen even voor twaalf uur heeft een vaatvasser vlam gevat in de keuken van een woning aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek.

De brand werd door de bewoner ontdekt en heeft de vuurhaard met een tuinslang proberen te doven. Deze taak werd even later door de politie overgenomen in afwachting van de brandweer. De brandweer hoefde alleen nog maar na te blussen en heeft de woning geventileerd. De gehele woning heeft veel rook – en roetschade opgelopen. De schade loopt in de duizenden euro's.

Grensland-Draisine vanaf 1 april

weer van start

REGIO - Vanaf nu kan de Grenzland-Draisine weer geboekt worden, daarmee begint de draisine – die vorig jaar bijna 30.000 bezoekers trok - aan haar achtste seizoen. Naar verwachting zal dit seizoen de 250.000ste fietslorrie gast verwelkomd gaan worden.In het nieuwe seizoen zijn er aantrekkelijke aanbiedingen, zo wordt de donderdag een familiedag, waarop het tweede kind kosteloos mee mag rijden en de woensdagen worden seniorendagen waarop gasten boven de 65 jaar en ouder zich weer echt jong kunnen voelen. Zij betalen dan de kinderprijs (vijftig procent korting) voor een rit. Eén begeleider van schoolklassen en groepen van gehandicapten kunnen gratis mee rijden.


Groepen
Ook de aanbiedingen voor groepen zijn verbeterd. Zo is dit seizoen een combinatie van een fietslorrie- en Segwaytour mogelijk, alsmede een arrangement voor jarige kinderen. De samenwerking van busondernemingen en touroperators zal geïntensiveerd worden. Als toekomstperspectief wordt gedacht aan het inzetten van een E-fietslorrie. Een prototype is inmiddels al gebouwd en wordt momenteel al getest.
Tijdig boeken – liefst telefonisch – is aan te raden, vooral voor groepen: +492826/9179900.

Groesbeek Dorp

Vol Muziek Festijn

GROESBEEK – Op zaterdag 18 april is het weer zo ver. Dan wordt in de Groesbeekse Mallemolen de vierde editie van het Groesbeek Dorp Vol Muziek Festijn gehouden.

Er zullen op die avond zo'n 25 Groesbeekse artiesten zich op het podium presenteren aan het publiek. De opbrengst van dit muzikaal gebeuren gaat dit jaar naar Zorgboerderij Buitenleven. De avond begint om 20.00 uur. Kaarten zijn reeds in de voorverkoop verkrijgbaar voor slechts drie euro per persoon. De deelnemende artiesten zijn onder meer Alt van Huus, Theo Peters, Helen Liebers, Leo de Kraay, Willy Claus, Harm Wijnhoven, Frank Weijers, Meta van Doorn. 't Zeivertropke , Gabry Pouwels, Wim Eikhout, Pierre Hermsen, Hemmy Hermsen, Perry Stekhuizen, Jan van Tutty, Bart Eikhout, Erica duo, Marcel van Kempen, Eline Vissers, Leo Wijnhoven, Jenz en Jo en anderen. De presentatie is in handen van Theo Gerrits (Theo van Blitz). Evenals voorgaande edities zal er op die avond een ode gebracht worden aan een overleden muzikant uit het Groesbeekse muziekleven. Dit jaar is gekozen voor Jan de Bruin.

Golden Oldiesavond met Back 2 Life in Mallemolen

GROESBEEK - Vrijdag 1 mei verzorgt de 'Golden Oldies' Groesbeekse muziekband Back 2 Life weer een muziekavond in samenwerking met de Mallemolen, voor alle mensen die de jaren '60, '70 en '80-jaren niet kunnen vergeten.

Dit ook op veler verzoek van de schare fans, die deze band al enkele keren hebben mogen beluisteren en aanschouwen. Vorig jaar was de band aanwezig op de feestavond van De Blauwe Walm en na afloop bij de jaaravond van zanggroep 'De Kels'. Ook in de regio hebben ze al verschillende keren met succes opgetreden.

Velen voelen zich weer even twintig jaar jong met muziek van onder andere Elvis Presley, Roy Orbison, The Beatles, the Cats, CCR. et cetera. "Wil je erbij zijn zorg dan dat je 20.30 uur aanwezig bent in de foyer van De Mallemolen. Entree bedraagt vijf euro en Martijn zorgt voor enkele hapjes tussendoor."

Back 2 life bestaat uit Ger Janssen( toetsen en basgitaar) Wim Poorts (gitaar en basgitaar) Henk de Bruin (drums) en Wim Rossen (gitaar en zang). "Voor meer informatie bekijk onze facebookpagina Back 2 life en wil je ons horen en zien bekijk dan de site van Omroep Groesbeek TV, uitzending gemist van afgelopen 2 maart. De Mallemolen is gevestigd aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Zonnebloemnieuws van de gezamenlijke afdelingen

BEEK-UBBERGEN - Op 9 mei houden de gezamenlijke afdelingen een theatermiddag in De Sprong in Ooij. Deze voorstelling wordt verzorgd door theatergroep Nocturne uit Nijmegen.

Het stuk heet Curiosa of Design en gaat over ouderen die nieuw elan willen geven aan het leven na hun pensioen. Drie vriendinnen beginnen samen een curiosazaak. Al snel blijkt dat ze hun huiswerk niet hebben gedaan. Gedoe alom: met klanten, met instanties en met elkaar. Hoe nu verder? Weer terug achter de geraniums, net nu er weer een beetje leven in de brouwerij komt? Het is een voorstelling met veel humor en songs uit de jaren '60 en '70.

Iedereen is welkom bij deze middag. Begonnen wordt om 13.30 uur met een kopje koffie of thee. Om 14.00 uur begint de voorstelling.

"Wilt u aan deze middag deelnemen, dan dient u zich voor 30 april op te geven bij een van de volgende personen. De deelname aan deze middag kost twee euro, bij opgave te voldoen: Beek-Ubbergen, Mieke Groothuijse: 024-3564491; Leuth-Erlecom, Door Rutten: 024-6633044; Ooij-persingen, Erna Driessen:telefoon 024-6631858."

Vierde editie van Groesbeek Dorp Vol Muziek Festijn

GROESBEEK – Op zaterdag 18 april is het weer zo ver. Dan wordt in de Groesbeekse Mallemolen de vierde editie van het Groesbeek Dorp Vol Muziek Festijn gehouden.

Er zullen op die avond zo'n 25 Groesbeekse artiesten zich op het podium presenteren aan het publiek. De opbrengst van dit muzikaal gebeuren gaat dit jaar naar Zorgboerderij Buitenleven. De avond begint om 20.00 uur. Kaarten zijn reeds in de voorverkoop verkrijgbaar voor slechts drie euro per persoon. De deelnemende artiesten zijn onder meer Alt van Huus, Theo Peters, Helen Liebers, Leo de Kraay, Willy Claus, Harm Wijnhoven, Frank Weijers, Meta van Doorn. 't Zeivertropke , Gabry Pouwels, Wim Eikhout, Pierre Hermsen, Hemmy Hermsen, Perry Stekhuizen, Jan van Tutty, Bart Eikhout, Erica duo, Marcel van Kempen, Eline Vissers, Leo Wijnhoven, Jenz en Jo en anderen. De presentatie is in handen van Theo Gerrits (Theo van Blitz). Evenals voorgaande edities zal er op die avond een ode gebracht worden aan een overleden muzikant uit het Groesbeekse muziekleven. Dit jaar is gekozen voor Jan de Bruin.

Traditionele Koningsspelen op De Horst

GROESBEEK - Evenals vorig jaar verzorgt het Oranjecomité De Horst samen met basisschool Op de Horst de traditionele Koningsspelen.

Op vrijdag 24 april zal de dag voor alle kinderen van groep één tot en met vijf om 9.00 uur beginnen met een optocht van versierde fietsen, steppen, skelters en andere twee-, drie- of vierwielers. Onder begeleiding van tamboerkorps Sint-Hubertus voert de optocht vanaf de Plakseweg naar de velden van korfbalclub De Horst en DVSG.

Daar zullen traditioneel weer oud-Hollandse spelen worden gespeeld. Naast deze spelen zal dit jaar clown Kiko de kinderen komen vermaken. De dag wordt zo rond 12.30 uur afgesloten met een versnapering voor alle kinderen en vrijwilligers. Natuurlijk bent u als ouders, grootouders of belangstellenden allemaal welkom om de kinderen te komen aanmoedigen.

Inzamelpunt kraamartikelen voor ontwikkelingslanden

GROESBEEK - In Groesbeek is een inzamelpunt geopend waar restanten van kraampakketten kunnen worden ingeleverd. Deze spullen worden na inzameling beschikbaar gesteld voor kraamprojecten in ontwikkelingslanden. Op deze manier wordt door meer hygiëne tijdens bevallingen bijgedragen aan het terugdringen van de wereldwijde sterfte van pasgeborenen en kraamvrouwen.

In landen als Ghana, Kameroen en Gambia is deze hulp hard nodig, maar ook landen als Roemenië, Hongarije en Suriname zijn de materialen onvoldoende of in slechte conditie aanwezig.
In Nederland ontvangen zwangere vrouwen een kraampakket van hun zorgverzekeraar zodat de benodigde spullen aanwezig zijn tijdens de bevalling. Hiervan blijven altijd wel ongebruikte spullen over, zeker wanneer de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt. Spullen als navelklemmen, alcohol, kraamverband, steriele gaasjes en plastic handschoenen zijn dringend nodig voor de projecten. Daarnaast zijn benodigdheden voor baby's en kinderen van harte welkom, zoals baby- en kinderkleding, schoenen, beddengoed, draagzakken, luiers en kolven.

De stichting Baby Hope is in 2003 van start gegaan omdat een moeder het zonde vond om de niet gebruikte spullen uit het kraampakket weg te gooien. Inmiddels twaalf jaar later zijn er zo'n driehonderd vrijwilligers actief en steunt de stichting vijftien kraamprojecten in twaalf landen.
Wereldwijd is één van de milleniumdoelstellingen het terugbrengen van de kraamsterfte. Door uw hulp kan deze stichting hier een bijdrage aanleveren.

Op de website www.stichtingbabyhope.nl staat mee over de stichting en haar projecten te lezen. Ook staan de contactgegevens van de verschillende inzamelpunten vermeld. Voor het inleveren van de spullen in Groesbeek kan contact worden opgenomen met Karin Nillesen via telefoonnummer 06 10432922.

Twee milieustraten in de gemeente

GROESBEEK – Het is de bedoeling dat er binnen korte tijd twee milieustraten verschijnen in de gemeente Groesbeek. Een bij de firma Daamen in Millingen en de andere bij Van Kesteren in Groesbeek.

De inwoners van Ubbergen kunnen zoals nu al het geval is terecht bij de milieustraat van de Dar aan de Kanaalstraat in Nijmegen. Het is de bedoeling dat beide milieustraten per 1 juli operationeel zijn onder voorbehoud van de lopende vergunningsprocedures en de realisatie van de terreinaanpassingen. Voor de inwoners wijzigen vooral de tarieven. In de nieuwe situatie is het mogelijk een groot aantal gescheiden stromen gratis aan te leveren met name de goed recyclebare en waardevolle afvalstromen en grondstoffen hiervoor hoeft ook geen weging plaats te vinden. Niet gescheiden en niet recyclebare stromen kunnen tegen betaling worden aangeleverd tegen een tarief van 0,14 euro per kilo zoals bouw- en sloopafval, dakleer, gips, grond, geïmpregneerd hout, puin en grof restafval.

De milieustraten zijn zes dagen in de week geopend. De inzameling van klein chemisch, afval alsmede wit- en bruingoed op de gemeentewerf komt hiermee te vervallen; dit kan straks op de milieustraten worden aangeboden. Ieder huishouden krijgt een afvalpas. In de gemeente Groesbeek zijn ongeveer 14.700 aansluitingen. Als gevolg van de veranderingen wordt de afvalstoffen heffing ongeveer 3,40 euro hoger. Wat gratis kan worden aangeboden is: wit- en bruingoed, asbest, banden met/zonder velg, frituurvet, gasflessen, verpakkingsglas, vlakglas, groenafval en grof tuinafval, harde kunststoffen, schoon hout, klein chemisch afval, kunststof verpakkingen, oud papier/karton, oud ijzer en textiel.

Marktterrein in Groesbeek wordt evenementenplein zonder auto's

GROESBEEK – De gemeente is druk in overleg met projectontwikkelaar om te gaan starten met het project Spoorlaan nu het centrumplan zijn voltooiing begint de naderen. De bedoeling is dat de nieuwbouw in twee fases zal plaatsvinden.

Eerst zal achter Scapino en de Hema begonnen worden met het realiseren van twee supermarkten te weten Jan Linders en Aldi. Daarvoor zal de Zoma gesloopt moeten worden, maar daar loopt nog een procedure betreffende de monumentenstatus van het gebouw. Als de procedure beëindigd is, zal de sloophamer het gebouw tegen de vlakte gooien en kan met de bouw worden begonnen. Er verschijnen twee lagen parkeerruimte; de bovenste laag -waar 185 auto's geparkeerd kunnen worden- wordt een blauwe zone en in de kelder verschijnen 65 plaatsen voor langparkeerders. Deze plaatsen zijn ook bedoeld voor de ambtenaren die sinds de herindeling in aantal zijn toegenomen. De gemeente Groesbeek draagt om die reden bij in de kosten van de parkeergarage.

In ieder geval blijft het marktterrein auto vrij en zal worden gebruikt als evenemententerrein. Eind dit jaar zal met de bouw van de eerste fase worden begonnen en na verwachting zal alles in 2018 gerealiseerd zijn.

Belg raakt op fiets onwel en valt op fietspad Zevenheuvelenweg

Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een inwoner uit België die woensdagmiddag met zijn echtgenote aan het fietsen was, is op het fietspad van de Zevenheuvelenweg onwel geworden en ten val gekomen.

Het slachtoffer kreeg een hartstilstand. Hulpverlenende instantie spoedden naar de plaats des onheils en begonnen in afwachting van de ambulance en trauma-heli de man te reanimeren. Dit werd later overgenomen door ambulancepersoneel alsmede door de inzittende van de trauma-heli. Na twintig minuten is de man in zorgwekkende toestand per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Kindervakantiewerk op zoek naar vrijwilligers

GROESBEEK – Voor het Kindervakantiewerk Groesbeek dat dit van 21 tot en met 28 augustus wordt gehouden is de leiding op zoek naar leiding en hulpleiding tijdens de komende Kindervakantieweek.

Diegenen die interesse hebben in een leiding- of hulpleidingfunctie kunnen op dinsdag 28 en woensdag 29 april via www.kvwgroesbeek.nl zich aanmelden.

Start nieuwe zwemlessen

GROESBEEK - In de week van 20 april starten er weer nieuwe zwemlessen in zwembad De Lubert, Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek. Er kunnen nog enkele leerlingen geplaatst worden.

Zakkenrollers actief in centrum Groesbeek

GROESBEEK – In het centrum van Groesbeek zijn zakkenrollers actief. Zaterdag sloegen zij toe bij een 82 jarige inwoonster uit Groesbeek.

De vrouw had inkopen gedaan bij Kruidvat aan de Dorpsstraat waar zij met de pinpas had betaald. Vervolgens liep zij naar de Visspeciaalzaak van Baarssen eveneens aan de Dorpsstraat. Toen zij daarna op weg was naar Bike-Life Van Bergen aan de Pannenstraat werd zij aangesproken door een vrouw die haar in gebrekkig Nederlands de weg vroeg naar Blokker.

Na de winkel van Biker Life bezocht te hebben ging de vrouw naar Super Coop om verdere boodschappen te doen. Toen zij aan de kassa kwam om af te rekenen, bleek dat haar beide pinpassen verdwenen waren. Direct ging het slachtoffer naar Kruidvat terug om te kijken of zij haar pasje vergeten was maar dat bleek niet het geval te zijn. Thuisgekomen keek zij op de computer naar de afschrijvingen van de bankafschriften en tot haar grote verbijstering bleek er zowel in Groesbeek als in Malden al voor vele honderden euro's gepind te zijn.

De zakkenrolster heeft vermoedelijk achter het slachtoffer gestaan bij Kruidvat aan de kassa en heeft de code weten te ontfutselen. Het team van Kruidvat heeft na het bekend worden van de zakkenrollerij via de billboard voor de winkel en bij de ingang van de winkel de klanten gewaarschuwd dat er zakkenrollers actief zijn. Het slachtoffer heeft bij de politie aangifte gedaan, de politie heeft de zaak in onderzoek.

Treffers pakt punt met negen man

Jan Peters

GROESBEEK - De Treffers – UNA: 2 – 2. Het regende gele kaarten tijdens de wedstrijd De Treffers – UNA. Zoveel geler kaarten dat ze wel rood moesten gaan kleuren. Scheidsrechter Steeg had een off-day. De Treffers wist met twee man minder een achterstand goed te maken en zelfs de beste kans had op de overwinning.

Het was een veelbelovend duel tussen beide ploegen die wilde voetballen echter de man met de fluit zorgde voor het vuurwerk. Na een rommelig begin kregen de Groesbekers de beste mogelijkheid. In de vijftiende minuut was het Dada die de bal aan Keukens gaf, die met een strakke voorzet Santiago vond en vervolgens zijn 25ste doelpunt van dit seizoen noteerde. In de 23ste minuut veranderde de bal van Stottelaar van richting en kwam achter de kansloze Kornelis: 1-1. Twee minuten later mocht Dada de kleedkamer opzoeken, na een forse overtreding zijn tweede gele kaart in ontvangst nemen.

Vervolgens haf scheidsrechter Steeg voor elke overtreding een gele kaart (zeven voor De Treffers voor rust) zonder dat de wedstrijd daar aanleiding voor gaf. In de tweede helft gokte De Treffers op dode spelmomenten en nam UNA een afwachtende houding aan. Zelfs toen in de 58ste minuut nog een speler van De Treffers de kleedkamer op mocht zoeken, wegens een correcte sliding, maar de scheidsrechter zag er een overtreding in, die met een gele kaart en penalty werd bestraft. Wanrooij benutte dit koelbloedig 1-2. In de 84ste minuut kreeg De Treffers eveneens een strafschop na het neerhalen van Van Alst. Santiago maakte gelijk: 2-2. Jasper Zuidwijk had nog 3-2 kunnen maken maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald.

Café-restaurant De Bredeweg op de Duitse toer

Joop Verstraaten

GROESBEEK – Café-restaurant De Bredeweg is sinds kort op de Duitse toer. Uitbater Richard van Baardewijk – die de kneepjes van het horeca vak geleerd heeft van Wiel en Mientje Kaspers - is nu ruim een jaar actief in zijn café-restaurant.

Begonnen met het café uit te baten, na vier maanden heeft hij de café verplaatst waardoor er een grotere keuken kon worden gerealiseerd. Eind juni 2014 kon Richard gaan starten met het restaurant en had al direct goede klandizie. Wat een doorn in het oog van Richard was, dat de Nederlanders in Duitsland boodschappen gaan doen, tanken en daarna eten. Dat kan ik ook, dacht Richard en samen met Duitse kokkinnen ging hij aan de slag. Ook de prijs is hetzelfde, alleen is het bij ons uitgebreider. Wij serveren er warme groenten bij, Duitse gebakken aardappelen, mayonaise, peertjes en daarnaast een salade buffet. Het heeft een nadeel: het is een beetje langer wachten omdat wij alles vers bereiden en dat heeft zijn tijd nodig. Zelfs mensen uit Duitsland hebben ons gevonden en lieten weten erg tevreden te zijn, maar het wel veel was hun enige commentaar. Daarnaast is de 'Bruukse Ploat' een van onze toppers, die er in gaan als koek. Het zijn diverse soorten vlees, gebakken ui en champignons, gebakken paprika met bijlage. In café-restaurant De Bredeweg kunnen feesten gehouden worden van 20 tot 180 personen. De Bredeweg is elke dag geopend vanaf 16.00 uur (in zomer eerder), maar dinsdag is de rustdag. Het zijn diverse soorten vlees met gebakken uien.

Agenda KNNV

KNNV afdeling Nijmegen, Goudenregenstraat 5, Beek-Ubbergen

www.knnv.nl/afdeling-nijmegen


De Maas: van open riool naar natuurparadijs!

dinsdag 21 april |KNNV| 20:00 -22.00 uur . Gratis toegang. Natuurmuseum Gerard Noodtstraat 121 Nijmegen. De auto kunt u parkeren in garage Kelfkensbos voor slechts 50 cent per uur

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische vereniging verzorgt een lezing over de Maas: een geologisch en ecologisch monument. Met de spreker volgen we haar weg van de bronnen tot aan de Noordzee. Vervolgens slaan we de eerste bladzijde open van haar tumultueuze geologische geschiedenis. De levensloop van de Maas staat geschreven in de huidige vormentaal van het landschap. We volgen haar tocht door de tijd. Daarna beschouwen we de rivier vanuit het historische gezichtspunt en zijn betekenis voor de streek. Tenslotte zoomen we in op de Zandmaas en Bedijkte Maas. We volgen haar lotgevallen in de loop van haar geschiedenis. De veranderingen die er recent en in de toekomst zullen zijn en we sluiten af met een toekomstvisie op de rivier. Gastspreker: Jan Nillesen.

Zaterdag 25 apr. | 08.00 – 11.00 uur | KNNV Vogelexcursie per fiets naar Heumensschans en Jachtslot Mookerheide.

Het bladerdak van de bomen sluit zich al enigszins, maar de vogels laten zich nog altijd goed zien en vooral horen!

Het wordt vroeg uit-de-veren , maar het zal zeker de moeite waard zijn. Denk aan een kijker en evt een vogelboek(je).

Vertrek: einde fietspad van de Biesseltsebaan bij de Sionsweg. Exc.leider: Peter Egelmeers (tel. 024-3584663).

Zeventig jaar bevrijding

GROESBEEK - Hatikwa en Klezmore brengen muziek uit de rijke multiculturele joodse muziektraditie. Ter gelegenheid van de viering van zeventig jaar bevrijding hebben zij een programma samengesteld met liedjes van voor, tijdens en na de oorlog. Oorlog en vrede, angst en hoop, maar ook vrijheid, liefde, humor en vrolijkheid zijn thema's die elkaar afwisselen in prachtige muzikale contrasten. Ze brengen liedjes uit heel Europa en in verschillende talen, naast prachtige Hebreeuwse vredesbeden en vrolijke Jiddische liedjes die de vrijheid bezingen.

Hatikwa bestaat uit een gemêleerd gezelschap van mensen die allen geboeid zijn door het prachtige repertoire. Het koor staat onder leiding van dirigent Gerard Schoren. Klezmore, een ensemble van vijf personen, vertolkt traditionele en eigentijdse zigeuner- en Klezmermuziek. De combinatie met Hatikwa staat garant voor een muzikale reis door Europa vol heimwee, verlangen en levenslust.

Op de volgende data zijn de bevrijdingsconcerten: zaterdag 25 april om 20:00 uur in de Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79 in Nijmegen. Verdere informatie over dit concert staat op www.koorhatikwa.nl; zondag 3 mei om 20:00 uur in Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek. Entree gratis, reserveren noodzakelijk bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945. Na afloop gelegenheid voor een drankje. Meer info staat op www.koorhatikwa.nl www.klezmore.com www.bevrijdingsmuseum.nl.

Concert Zalmpodium in Millingen

MILLINGEN - Zondag 19 april om 14.00 uur is het zesde concert Zalmpodium Millingen aan de Rijn met Domus Kwintet.

Het is als een lenteconcert in het knusse kerkje aan de dijk in Millingen aan de Rijn.Vijf musici uit Nijmegen zijn deze middag bij te gast: het Domus kwintet. Een jaar of zes geleden is dit ensemble ontstaan uit de muziekgroep Laudamus Musica. Muziek maken met elkaar stond bij hen voorop. Maar zij willen ook heel graag anderen daar deelgenoot van maken. Hun muziekstijl is voornamelijk klassiek, vooral barok. Ook modern klassiek komt op hun speellijstje voor.

Verschillende eigen bewerkingen van bestaande muziekstukken getuigen van hun muzikale gedrevenheid op klarinet, hobo, fluit, hoorn en fagot. Kortom, genoeg redenen om naar het Domus Kwintet te komen kijken en vooral luisteren. De entree is gratis, maar zoals gewoonlijk zal aan het eind de mooie zwarte hoed zijn rondje maken.

Uitreiking eerste cheque G-voetbal aan De Treffers Groesbeek

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Zaterdag 4 april vond op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek de presentatie plaats van het eerste G-team van De Treffers.

Onder toeziend oog van voorzitter Bert Janssen ontving het nieuwe team de eerste G-Wisecheque uit handen van Nike Boor, de directeur van het Fonds Gehandicaptensport. Boor benadrukte dat het fonds twintig subsidies in het hele land gaat uitreiken aan voetbalclubs die starten met het G-voetbal.

Deze financiële ondersteuning is mogelijk gemaakt door de medewerking van onder andere Aegon en FC Ajax. Met de subsidie kan De Treffers het G-voetbal verder uitbouwen door de aanschaf van materialen en het opleiden van kader en vrijwilligers.

Groesbeek sluit aan op de berichten box van 'Mijn Overheid '. U ook?

GROESBEEK- Nederland digitaliseert in hoog tempo. De gemeente en andere overheden bieden diensten steeds vaker digitaal aan. Zo ook Groesbeek.

Via MijnOverheid heeft men toegang tot berichten van de gemeente en uw persoonlijke gegevens. Overzichtelijk , veilig en altijd beschikbaar. Steeds meer overheidsdiensten maken gebruik van de Berichten box. Persoonlijke Gegevens en /of Lopende Zaken van MijnOverheid. Ervaar zelf het gemak en log in met uw DigiD op https://mijn.overheid.nl daar vindt men ook meer informatie over MijnOverheid.

Koningsdag: feest in Millingen

MILLINGEN - Millingen aan de Rijn staat bekend als de plaats waar uitvoerig en gezellig Koningsdag wordt gevierd. Maandag 27 april is het weer onze nationale feestdag. In Millingen staat die dag bekend als een dag met veel plezier voor jong en oud georganiseerd op en om ons Oranjeplein. De organiserende vereniging (carnavalsvereniging De Deurdouwers) verbinden aan die dag steeds een thema. Dit jaar is dat 'de jaren 70'.

Laten we vooraan beginnen. Natuurlijk verwachten wij weer veel versierde fietsjes. Zorg dat je op tijd bent , want voor de start van de optocht moet er natuurlijk eerst een nummer aan de fiets gemaakt worden, vanwege de prijsjes. Natuurlijk is er ook onze vrije markt. Die is alleen voor de kinderen. Schrijf je op tijd in. Je kunt dit doen op telefoonnummer 0481 433189 (Myriam Janssen). Bij voorkeur vragen we echter om een briefje bij Myriam in de bus te doen met je opgaaf en eventuele wensen. Haar adres is Prinses Beatrixstraat 52.

Daarnaast is er ook de braderie. Ook daarvoor zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden hiervoor kan bij Paul van den Broek telefoon: 06 37437106. Voor de kinderen is er na de aubade op het plein een lekkere traktatie. De aubade wordt, nu we geen eigen gemeentehuis meer hebben, gehouden op het parkeerterrein bij het gasthuis.

Voor onze jeugd hebben we speeltoestellen uit de 70'er jaren. De schuitjes kent u al van vorig jaar. Ze passen goed in het thema en daarnaast voldoen we hiermee aan een verzoek van velen. Ditzelfde geldt voor de draaimolen en de ballenbak. De jaren 70 waren ook nog de jaren van het ouderwets ravotten. Boompje klimmen was zeer populair. Dit jaar kan de jeugd van nu laten zien dat zij dat ook nog kunnen. Veilig in een klimtuig kun je zes meter hoog in een boom klimmen. Echt spectaculair.

Voor de volwassenen is er een bioscoop in het oude KWJ gebouw, waar die dag een dvd gedraaid wordt over de gebeurtenissen uit die tijd. Denk bij voorbeeld aan de treinkapingen, de rellen op de dam, de bezetting van het maagdenhuis en de discussie rond "Radio Veronica" Voor een heerlijk wijntje of biertje kunt u terecht bij onze biercarrousel maar ook in het oude Walhalla. Dat de muziek wordt uitgezonden vanaf het schip 'Veronica' zal u niet verbazen.

Om de gezelligheid en de sfeer te verhogen geeft de organisatie een smakelijk prijsje weg voor de persoon of de groep van personen, die het best gekleed zijn naar de mode van de 70'er jaren.

Indien mogelijk zullen de oud gedecoreerden nog een uitnodiging ontvangen om bij de aubade en het concert van St Cecilia aan de eretafel te zitten. Mocht dit niet lukken dan vragen wij hen deze bekendmaking als uitnodiging te beschouwen.

Tot slot zijn er diverse optredens zoals uit onderstaand programma zal blijken.

Programma:

10.00 uur: Start optocht richting Gasthuis.

11.00 uur: Openstelling braderie en kinderspelen.

11.30 uur: Terug op het Oranjeplein.

12.00 uur: Aanvang concert Sint-Cecilia.

13.00 uur: Rob Schmitjes met parodie op 50 jaar André van Duijn

13.30 uur: Aanvang middagprogramma met Mike Arntz.

14.00 uur: Gastoptreden van een bekend artiest van het songfestival uit die tijd. De naam willen we als verrassing houden.

14.40 uur: Disco Mike Arntz met muziek van toen.

15.00 uur: Optreden van het koor 'De Kèls'.

15.30 uur: Optreden van de Groesbeekse Elvis Presley.

15.50 uur: Disco Mike Arntz met muziek van toen.

16.10 uur: Optreden van het koor "de Kèls".

16.30 uur: Disco Mike Arntz met muziek van toen.

Inbraak in kledingzaak Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een kledingzaak aan het Dorpsplein in Groesbeek.

De inbrekers hebben eerst een deur vanaf de parkeerplaats aan de Houtlaan naar het Dorpsplein met grof gewelf geforceerd en hebben vervolgens een ruit van de kledingzaak in de doorgang vernield om de winkel binnen te komen. In de winkel hebben de daders een rek met jassen leeggehaald en zijn er mee vandoor gegaan. De schade loopt in de vele honderden euro's. De diefstal moet tussen 04.30 en 05.00 uur gepleegd zijn.

Betrapt met gestolen scooter

BEEK – Woensdagmiddag is op de Fazantstraat in Beek een zestienjarige inwoner uit Groesbeek aangehouden op verdenking van diefstal / heling van een scooter.

De Groesbeker maakte deel uit van een groepje jongeren die op de Fazantstraat in Beek bij elkaar stonden. Een patrouillewagen van de politie zag bij het groepje jongeren een beschadigde scooter zonder kentekenplaat liggen. De Groesbeker vertelde de politie dat hij de scooter gevonden had. Toen uit onderzoek van de politie bleek dat de scooter gestolen was is de Groesbeker aangehouden en voor onderzoek na het bureau gebracht.

Poging inbraak schaftkeet

GROESBEEK – Onbekenden hebben het afgelopen weekend getracht in te breken in een schaftkeet die stond aan de Heselenberg in Groesbeek.

Door degelijk hang- en sluitwerk is het niet gelukt de schaftkeet binnen te komen. Wel is het slot flink beschadigd.

Popkoor Trente Plus steelt de show met 'Over de Top'

Foto: Paul ten Broeke

GROESBEEK – De jubileumshow van het succesvolle popkoor Trente Plus is er vrijdagavond een geworden vol emotie en passie. Met 'Over de Top' hebben de leden van Trente Plus er een geweldige show van gemaakt waarmee ze de show letterlijk en figuurlijk gestolen hebben van de vele aanwezigen.

Het publiek werd opgezogen en kon niet anders als meegaan over de heuvels van verlangen tot vrijheid. Het werd een muzikaal feest zoals een feest hoort te zijn. De enthousiaste leden van Trente Plus kregen dan ook terecht een staande ovatie. Zondagmiddag was het eveneens raak en genoot het publiek weer met volle teugen van de wervelende show die Trente Plus voorschotelde. Vrijdagavond 17 april vindt de finale plaats, eveneens in de discotheek van De Linde aan de Cranenburgsestraat, aanvang 20.30 uur. Meer informatie staat op www.trenteplus.nl.

Verkeersregelaar mishandeld tijdens 'Hel van Groesbeek'

GROESBEEK - Tijdens de wielerronde ´Hel van Groesbeek´ is zondag een verkeersregelaar mishandeld door een automobilist.

Op de kruising Zevenheuvelenweg – Derdebaan was de verkeersregelaar ingezet om alles in goede banen te leiden. De verkeersregelaar gaf een bestuurder van een bestelbusje een stopteken. Na aanvankelijkte zijn gestopt, reed hij door. De verkeersregelaar wilde de bestuurder waarschuwen door een tik op het busje te geven. Dat monde uit op een handgemeen. De identiteit is bekend.

Indusa installatie nieuw zusterbedrijf Megens en Nillesen installaties

GROESBEEK - Indusa installatie uit Deventer is een nieuw zusterbedrijf geworden van Megens installaties gevestigd in Druten en Nillesen installaties Duurzame Samenwerking uit Groesbeek.

Door de constante schommelingen in de markt heeft de directie van Megens en Nillesen gezocht naar manieren om de huidige bedrijven stabieler te maken met het oog op de toekomst. Door de oprichting van Indusa Installaties wordt er een nieuwe markt aangeboord alsmede een nieuwe regio.

De dagelijkse leiding van Indusa is in handen van Erwin Scheidweiler die jarenlange ervaring heeft in leidinggevende en directiefuncties bij middel – grote en grote installateurs. Megens en Nillesen ondersteunen Erwin bij het uitgroeiproces naar een volwaardig installatiebedrijf op het gebied van zowel werktuigbouwkunde als elektrotechniek.

De doelmarkt van Indusa is onder andere het commerciële vastgoed, waar zowel Megens als Nillesen minder ervaren in zijn. Door het samenwerken kunnen de drie organisaties elkaar versterken en wordt er nog een stabielere fundering onder de organisaties gelegd. Inmiddels zitten er al verschillende opdrachten in de orderportefeuille van Indosa waar Megens en Nillesen in gaan ondersteunen. Naast het bestaande kantoorpand zal er een nieuw gebouw in Deventer gebouwd gaan worden, dat gebruikt zal worden als kenniscentrum voor bijeenkomsten en seminars. Het nieuwe gebouw zal verwarmd gaan worden met restwarmte uit de datacenters.

Eenmaal, andermaal... verkocht

GROESBEEK – Nog twee dagen en dan is het weer zover. Vrijdag 17 april wordt voor de derde maal in successie de Dingen- en Dienstenveiling gehouden in het clubgebouw van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek.

Ook voor de inwoners van de nieuwe gemeente Groesbeek is dit een unieke gelegenheid om getuigen te zijn van deze unieke gebeurtenis. Er kan geboden worden op kavels van allerlei pluimage zoals vakantiereizen in het Oostenrijkse, gesigneerde shirts van onder andere Feyenoord, speciale fiets en wat te denken van keepershandschoenen en schoenen van Jasper Cillessen met als klap op de vuurpijl zijn shirt van het nederlands elftal met rugnummer 23, overigens teveel om allemaal op te noemen.

In totaal zullen zo'n 180 kavels van eigenaar verwisselen. Twee veilingmeesters zullen onder toezicht van notaris Timmermans de vele kavels onder de hamer brengen waarbij de hoogste bieder de kavel in zijn of haar bezit krijgt. Het wordt wederom - evenals de twee voorgaande edities – een leuke, gezellige maar vooral ook een spannende avond . Ook het Rad van Fortuin -dat op die avond menigmaal zal draaien – is de afgelopen twee jaar een groot succes gebleken. Met een lot kan men met de mooiste prijzen huiswaarts keren. De Dingen en Dienstenveiling van De Treffers is niet alleen bedoeld voor de mensen die De Treffers een warm hart toedragen, maar voor iedereen die van een gezellige spannende avond houdt, die komen op vrijdagavond vanaf 19.00 uur ruimschoots aan hun trekken.

Succesvolle beursgang Hubbers

LEUTH - Paaszaterdag heeft Hubbers BV - ontwerp en/of realisatie van interieurs - een succesvolle gang naar de Nijmeegse Woonbeurs in de Vereeniging in Nijmegen gemaakt.

Met als thema 'Daar hadden we zelf nooit aan gedacht …' werden bezoekers geïnformeerd over de voordelen om Hubbers in een vroegtijdig stadium bij de (ver)bouw van hun woning in te schakelen.

'Daar hadden we zelf nooit aan gedacht…' is namelijk een veelgehoorde uitspraak van klanten van Hubbers tijdens het kennismakingsgesprek waarbij de bouwkundige indeling van hun woning ter sprake komt. Volgens de interieurarchitecten van Hubbers leert de ervaring dat het namelijk altijd beter kan. In overleg met de toekomstige bewoners wordt de indeling en het interieur op maat ontworpen volgens hun specifieke wensen en behoeften. Kleine bouwkundige aanpassingen in een vroegtijdig stadium leiden tot veel meer wooncomfort gedurende vele jaren.

Hubbers ontwerpt en/of realiseert interieurs. Wat Hubbers uniek maakt, is de combinatie hiervan. Eén team met ontwerpers, engineers, meubelmakers en monteurs staat garant voor een zorgeloze en zorgvuldige realisatie van opdrachten. Dit betekent voor opdrachtgevers korte lijnen, één aanspreekpunt en onbeperkte mogelijkheden.

Hubbers onderscheidt zich door creativiteit, vakmanschap en persoonlijke betrokkenheid. Al meer dan vijfendertig jaar!

Hubbers bv, Lieskes Wengs 6 Leuth; (024) 663 88 20; info@hubbers.nl; www.hubbers.nl.

Topshelf: Sport-Fashion-Outdoor Sport en vrije tijd is zo belangrijk

Foto: Robert Kuster

REGIO - Sporten moet, daar zijn we het allemaal wel over eens. Sporten is goed voor jong en oud en voor lichaam en geest. Het maakt niet uit op welk niveau de sport beoefend wordt, als men maar beweegt. Vrije tijd is kostbaar en zou eigenlijk op de meest leuke manier doorgebracht moeten worden.

Op deze twee gedachten is het concept van Topshelf gebaseerd. Topshelf biedt alles op het gebied van sport, vrije tijd en casual mode. Voor iedereen en van de mooiste en beste merken.

Het aanbod is enorm. Denk daarbij aan alles op het gebied van tennis, golf, running en welke andere binnen- of buitensport dan ook. De uitstraling is exclusief en gastvrij. En hoewel de oppervlakte van de winkels enorm is voelt men zich nooit verloren want een enthousiast team van professionele mensen staat klaar met advies. Sport en alles wat daar mee te maken heeft is namelijk ook hun passie.

Topshelf heeft vaak leuke aanbiedingen en interessante acties. Onmisbare zaken of hebbedingen die het leven nu eenmaal leuker maken. We gaan voor topkwaliteit. Maar dan wel geschikt voor ieders beurs. Van de eerste voetbalschoentjes tot aan skihardwaren. Beachwear het hele jaar door. Casual kleding van de mooiste labels voor dames, heren en kids. Die laatste van kleine baby tot opgroeiende scholier en ze gaan graag meeshoppen. Die kleintjes kunnen zich vermaken in speciale kidscorners en de groteren zullen het een superleuke zaak vinden.

Een bezoek aan een van de vestigingen is een beleving!

Topshelf Beuningen, Park de Heuve, Hadrianussingel 18.

Aspergeproeverij bij Chateau De Heikant

GROESBEEK - Op zondag 3 en zondag 17 mei houdt Chateau De Heikant om 14.00 uur een aspergeproeverij. Tijdens deze dagen zal er een rondleiding gegeven worden over de aspergevelden, in de wijnkelder en kan men genieten van verse, lokale heerlijkheden.

Cateraar Hermanussen zal deze middag ambachtelijk culinair verzorgen met een heerlijk zesgangen hapjesmenu, waar de asperges van eigen veld en overige streekproducten in de hoofdrol staan. Uiteraard kan men gebruik maken van de witte- en rode Heikant wijnen. Natuurlijk van eigen bodem.

Wijnchateau De Heikant is vanaf 2010 in gebruik. In de kelder van het chateau worden eigen wijnen gemaakt en in het proeflokaal kan men deze wijnen proeven. De ruimte binnen en het terras buiten ademen Franse sfeer uit en bieden vele mogelijkheden voor gezellige familiedagen, vergaderingen of andere uitstapjes.

Het prachtige uitzicht over de wijngaard en het Groesbeeks heuvellandschap is uniek. Onder het genot van een wijntje kan men genieten van de rust en ruimte midden in de natuur. Nieuwsgierig geworden, proef de sfeer en kom op 3 of 17 mei naar de aspergeproeverij.

De kosten voor deze gezellige middag bedragen 29,50 euro per persoon en daarbij zit het zesgangen hapjesmenu, het welkomstdrankje en de mooie en interessante rondleiding. Reserveren gewenst!

Wist u dat Familie Müskens naast het Wijnchateau met natuurlijk de wijnen en de asperges ook nog een fantastische groesaccommodatie heeft voor gezelschappen tot veertig personen en zeven mooie vakantiehuizen, geschikt voor vier tot zes personen! Meer info staat op www.opdehorst.nl.

Wijnhoeve De Heikant, Cranenburgsestraat 47 Groesbeek; telefoon (024) 3971442; www.muskensasperges.nl.

Wij leveren zand, grind, teelaarde en compost Het is weer tijd voor de tuin!

MILLINGEN - Voor verkoop van sierbestrating en toebehoren voor uw terrasverharding moet u bij Daamen zijn! U kunt bij ons terecht voor een ruim assortiment terrastegels, klinkers, sierbeton tegels,natuursteen tegels, traptreden, opsluitbanden, vijverelementen, kortom voor bijna alles op het gebied van terrasverharding.


Graag nodigen wij u uit om eens te komen kijken naar het ruime assortiment in de show tuin, wij kunnen met u kijken wat de mogelijkheden zijn en een passende offerte voor u maken. Van het ontwerp tot aan het aanleggen van uw complete tuin kunt u via ons regelen, wij werken samen met een aantal hoveniers en stratemakers uit de regio.

Ook hebben wij een uitgebreide containerservice (1 m³ tot 30 m³) en milieustraat, waar u uw afval kunt brengen en de bouwstoffen meteen kunt meenemen.

Wij zien u graag bij ons op terrein aan Molenveld 22 Millingen aan de Rijn.

E-bikedag voor fietsende senioren

GROESBEEK - Op dinsdag 12 mei van 9.00 tot 16.00 uur is er voor de fietsende senioren een e-bikedag in en rond het Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek. Zowel senioren met een eigen elektrische fiets als senioren, die belangstelling hebben voor een e-bike, zijn welkom! Men moet zich wel aanmelden; dat kan tot 28 april. Deelname is gratis.

De fietsersbond, Stichting Welzijn Groesbeek en het regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland bieden deze dag aan in samenwerking met de gemeente Groesbeek. Zo willen zij mensen helpen zo lang mogelijk zelfstandig, veilig en plezierig te blijven fietsen. De deelnemer ontvangt een uitgebreide informatiemap en deelnemerscertificaat, er wordt gezorgd voor koffie, thee en een lunch.

Wat is er te doen? Fietskeuring door Bike Life in Groesbeek
Testrit op diverse e-bikes (elektrische fietsen)
Presentatie over veilig fietsen op een e-bike
Presentatie over een aanschaf van een e-bike
Fietsgym door een beweegdocent
Fietsvaardigheidsparcours
Gezamenlijke fietstocht.

Aanmelden

"Er is plaats voor maximaal 35 deelnemers dus wees er snel bij! Aanmelden kan tot uiterlijk 28 april via de website van de fietsersbond: www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen. Heeft u geen internet? Stuurt u dan een brief naar de Fietsersbond, t.a.v. Fietsschool, Antwoordnummer 4309, 3500 VE Utrecht. Vermeldt in die brief uw naam, adres, leeftijd, man/vrouw, of u een gewone- of elektrische fiets heeft en of u al of niet WA-verzekerd bent. Meer weten? Bel met de fietsersbond, telefoonnummer 030 2918171.
Dus bent u geïnteresseerd in de e-bike of heeft u er al een: kom dan naar de e-bikedag!"

Tapas restaurant Het Broertje uit Groesbeek binnenkort op tv

GROESBEEK – Het tapas restaurant Het Broertje, dat sinds februari jongstleden is gevestigd aan de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek komt binnenkort op tv.

Het tv-programma Trips & Travel heeft onlangs opname in het restaurant gemaakt. Het Broertje heeft vooral de aandacht getrokken in verband met liefst twintig soorten bier, die ze op de fles verkopen in het restaurant. De regisseur deed zich te goed aan de tapas die hem werd voorgeschoteld met als toetje Roy Dondersmousse. "Het moet niet gekker worden", liet hij weten. De opname zal worden uitgezonden op zaterdagmiddag 25 april om 16.30 uur bij Trips & Travel op RTL4.

Kaasspecialist Sebilla breidt uit met vers belegde stokbroden

GROESBEEK – De Groesbeekse kaasspecialiste Sebilla van Zuivelland aan de Dorpsstraat 38 in Groesbeek heeft haar assortiment fors uitgebreid.

Omdat de enige slager die Groesbeek rijk was de deuren van de winkel aan de Kloosterstraat gesloten heeft, is het assortiment vleeswaren – op verzoek van de klanten – flink uitgebreid. Daarnaast is Sebilla onlangs gestart met diverse versbelegde stokbroden in diverse varianten (warm in de speciaalzaak). Ze kunnen ook meegenomen worden naar huis, waar ze even opgewarmd dienen te worden. Sebilla speelt hiermee in op de wens van de klanten en niet te vergeten de vele toeristen die Groesbeek jaarlijks aandoen. De belegde stokbroden zijn in diverse variaties verkrijgbaar.

23 / 28

Elektrovakman Henk Hanssen in Millingen aan de Rijn: witgoedwinkel mét technische dienst!

MILLINGEN AAN DE RIJN – Waar koop je je vaatwasser, wasmachine, kookplaat of koelkast? Apparatuur waarmee je geen dag zonder kunt? Juist, je koopt deze in de regio en bij de winkel, die ook garantie, service en onderhoud geeft. Bij de Elektrovakman, de zaak van Henk Hanssen, die beschikt over een eigen technische dienst en alle merken kan leveren.

Wasautomaat of koelkast stuk? Schakel Elektrovakman Henk Hanssen in. Ongeacht welk merk en waar gekocht komt de eigen monteur langs. Loont de reparatie niet en koopt u bij Elektrovakman Henk Hanssen een nieuw apparaat, hoeft u de onderzoekskosten niet te betalen!

Ook voor inbouwapparatuur kan men hier terecht. Sterk is het bedrijf in deze vervangingsmarkt. "We geven de keuken een tweede leven", zo zegt Henk Hanssen. "We komen wel altijd eerst meten, want in keukenapparatuur zijn er veel verschillende maten. We zoeken voor de klant het juiste apparaat of we maken het geheel passend."

Elektrovakman Henk Hanssen heeft in de regio een goede naam opgebouwd. Niet alleen zijn de prijzen concurrerend, de kwaliteit opperbest, ook de service en nazorg zijn van grote hoogte. Zo worden er bij aankoop geen bezorg- en aansluitkosten berekend. "We brengen de apparatuur verder dan tot over de eerste drempel."

Elektrovakman Henk Hanssen, Heerbaan 166, Millingen aan de Rijn; 0481 431306; www.henkhanssen.com.

Test de elektrische fiets bij Bike Life Sjef van Bergen 'Bij ons zijn àlle dagen e-bike-opstapdagen!'

GROESBEEK – Hét seizoen van de elektrische fiets – de e-bike- is weer aangebroken. Nu het voorjaar zich aankondigt, is het een verademing om fietstochten door de natuur te maken. Ook naar je werk op de fiets is een feestje. Met een e-bike gaat dat moeiteloos. Bij Bike Life Sjef van Bergen staat een geselecteerde collectie van gerenommeerde merken klaar voor de klant. "Kom de e-bike gerust testen. Dat kan bij Sjef van Bergen al vandaag, want elke dag is het er e-bike-opstapdag!"

Waar let je op als je een elektrische fiets wilt aanschaffen? William van Bergen is daar duidelijk in: "Kijk allereerst waarvoor en in welke omgeving je de fiets wilt gebruiken. Kijk naar de kracht, de actie-radius en high speed. Wij hebben in onze zaak al een voorselectie gemaakt. We hebben hier bij Sfef van Bergen merken als Cortina Ecomo, Flyer, Trek, Rieser und Müller, Gazelle, Batavus en Stromer."

"Dan is van evenzo groot belang de dealer. "Het succes van een elektrische fiets staat en valt met onderhoud en service. En maak een proefrit, kijk of de fiets krachtig genoeg voor je is. Je hoeft bij ons niet te wachten op speciale opstapdagen, bij ons zijn àlle dagen opstapdagen. Dus kom gerust! Nieuwe e-bikes zijn er bij ons al vanaf 1498 euro."

Bike Life Sjef van Bergen heeft bovendien een perfect meetsysteem in huis om iedereen 'perfect op de fiets te zetten'.

Bike Life Sjef van Bergen, Pannenstraat 8, Groesbeek; 024 3977472; www.sjefvanbergen.nl.

Garage Mestrom winnaar Opel Klanttevredenheid Award!

GROESBEEK - Onlangs heeft Garage Mestrom uit Groesbeek de Opel klanttevredenheid Award 2014 (OKA) gewonnen. Deze prestigieuze onderscheiding is erg begeerd binnen het Opel netwerk. Mestrom is een van de twaalf ondernemers binnen het Opel Netwerk in Nederland die deze ontvangen heeft.

Namens Opel Nederland directeur Johan Claassen mocht Gerard Mestrom deze Award in Groesbeek hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen. "Het is voor ons een grote verrassing. Natuurlijk doen we ons uiterste best om onze klanten het beste te bieden en te zorgen voor een uitstekende service. We gaan ervan uit dat dit ook goed gaat, en onze klanten altijd tevreden zijn. Deze Award bevestigt dat dus ook, onze klanten zijn tevreden. Communicatie richting klant prijs-/kwaliteit verhouding, serviceniveau, afspraak is afspraak, vakkennis, zijn de belangrijke punten waar je je best voor moet doen. Maar er zijn tweehonderd dealers in het Opel netwerk die dat ook doen. Ja, dan ben je enorm trots dat je bij de beste twaalf van Nederland hoort. Dan heeft onze werkwijze dus blijkbaar zijn vruchten af geworpen! Daar willen we al onze klanten voor bedanken! Zij hebben ons immers beoordeeld! Uiteraard ben ik ook enorm trots op ons gehele team: Toppers!"


"Nu komend jaar dezelfde kwaliteit en service blijven leveren, zodat volgend jaar Opel Nederland hier weer op de stoep staat met de Award! Maar nu eerst genieten van deze erkenning", besluit Gerard.

Garage Mestrom, Hulsbroek 34 Groesbeek; 024 3972176 www.garagemestrom.nl.

Al meer dan veertig jaar een vertrouwd adres

GROESBEEK - Klinkhamer is een familiebedrijf van Marion en Rolf Klinkhamer, dat sinds 1974 actief is op het gebied van de verkoop van overkappingen, kunststof platen en de bewerking hiervan. "In de loop der jaren hebben we met veel plezier een zeer grote verscheidenheid aan producten vervaardigd", aldus Marion. Tegenwoordig houdt Klinkhamer voornamelijk zich bezig met de verkoop, fabricage en montage van alle modellen overkappingen.

Overkappingen. Tegenwoordig neemt het buitenleven een steeds grotere plaats in. Een terrasoverkapping zorgt ervoor dat men in het voorjaar eerder van de buitenlucht kan genieten; in de zomer – ongeacht het weer – langer buiten kan zitten.

Bij Klinkhamer kunt u terecht voor een terrasoverkapping, carport, tuinkamer, lichtstraat, of serre. Tevens levert men veel aanverwante producten zoals aluminium zijwanden, meerdere types glazen schuifwanden, aluminium schuifpuien, zonwering voor zowel bovenop als onder de dakbeglazing, ritsscreens, terrasverwarmers, balkonbeglazing en windschermen.

De meeste producten worden geheel in eigen fabriek in iedere gewenste maat en model vervaardigd en een zeer ervaren montageploeg, onder leiding van Rolf Klinkhamer, monteert de producten bij de klant. Hierdoor kan Klinkhamer ook de meest complexe overkappingen leveren tegen zeer gunstige prijzen.

Alle overkappingen bestaan uit geheel onderhoudsvrij en zeer solide aluminium van Nederlands fabrikaat. Dit betekent veilig, duurzaam en op alle systemen tien jaar garantie. In de showroom aan de Industrieweg in Groesbeek vindt u een uitgebreide opstelling van voorbeelden.

Neem vrijblijvend contact op om te horen wat zij voor u kunnen betekenen! Bel: (024) 3972960 of neem een kijkje op www.klinkhameroverkappingen.nl.

Ontmoetingen in en rondom Huis Wylerberg in Beek

BEEK - De Wylerbergkring wil de culturele waarde van het monumentale huis Wylerberg in Beek, zoals bouwvrouwe en voormalig bewoonster Marie Schuster-Hiby het ooit voor ogen had, bij een breder publiek onder de aandacht brengen.

Eind april maakt de kring een vliegende start met een zeer divers program rondom: Vieren van zeventig jaar vrijheid aan weerszijde van de grens.

29 april: film Nijmegen herrrijst in Kulturhus Beek van 14.00 tot 16.00 uur

Als achtjarige besloot Henri van Heusden na de oorlog aannemer te worden om Nijmegen weer op te bouwen. Samen met zijn kleindochter (nu acht jaar) gaat hij naar historische plekken en vertelt over de wederopbouw. Opa Van Heusden kun je na de film vragen stellen.
Het is een film voor grootouders om samen met hun kleinkinderen te zien. Entree bedraagt 2,50 en 3,50 euro inclusief consumptie. Gevraagd wordt te reserveren via www.kulturhusbeek.nl/agenda

3 mei: In en rondom Huis Wylerberg

09.00 uur: Wandeling in de voetsporen van mevrouw Schuster
11.00 uur: Concert: Vannacht naar dag

"Zeker in een tijd waar oorlogsdreiging weer actueel is, wil ik het publiek laten ervaren hoe belangrijk verbondenheid is en dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is", aldus Quirine Melssen. "Kijk, het is licht geworden. Laten we naar buiten gaan. Laten we vannacht naar dag gaan." Een gevoelige voorstelling over de transformatie van donker naar licht.

Voorverkoop: vijftien euro. In verband met het aantal plaatsen graag reserveren via wylerbergkring@ludiek-pedagogiek.eu.

13.00 uur: toelichting op Huis Wylerberg en de Wylerbergkring.

3 mei: Fietstocht naar Kriegsgräberstätte Donsbrüggerheide
Via verschillende Liberation gedenkplekken. Start vanuit Kulturhus Beek tussen 09.00 en 15.00 uur.

Routeboekje en consumptie bon vijf euro. Keuze uit drie afstanden. Verhalen over Liberation plekken - Marie Schuster – Huis Wylerberg. Voor 25 april reserveren als men zeker wil zijn van een routeboekje: wylerbergkring@ludiek-pedagogiek.eu.

Verdere informatie staat op www.ludiek-pedagogiek.eu/pages/nl/wylerbergkring.php.

Bloemschikexpositie: een bloemlezing

Foto: Carla van Daelen

NIJMEGEN - Zaterdag 9 mei verzorgt de vereniging Groei & Bloei afdeling Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal in samenwerking met de Bibliotheek De Marïenburg 'Huis van de Letters' een bloemschikexpositie. De deelnemers zijn enthousiaste amateur bloemschikkers, in niveau variërend van beginners tot zeer vergevorderden.

De expositie vindt plaats in de bibliotheek De Marïenburg. In de ochtend kan de bezoeker kijken hoe de arrangementen worden gemaakt en vanaf 12.00 uur worden ze tentoongesteld. Alle deelnemers hebben een zogeheten 'genre icoon' gekregen als onderwerp voor hun bloemwerk. Alle arrangementen samen geven een mooie bloemlezing van wat de bibliotheek te bieden heeft.

Voor de bezoekers van de bibliotheek is er vanaf 12.00 uur een leuke quiz waaraan ze deel kunnen nemen en kinderen kunnen tegen een geringe vergoeding (een euro) in een kleine workshop een leuk bloemig cadeautje maken voor moederdag.

"Bent u ook benieuwd naar wat de bloemschikkers gaan doen met een pictogram als bijvoorbeeld 'humor', 'science fiction' of 'geschiedenis', kom dan 9 mei kijken en genieten. Vergeet het klassieke bloemstukje met een takje links, een blaadje rechts en een bloem in het midden want bloemschikken anno 2015 is echt iets anders."

De expositie van bloemwerk door de Vereniging Groei & Bloei afdeling Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal is zaterdag 9 mei van 10.00 tot 17.00 uur in de Bibliotheek De Marïenburg, Marïenburg 29 in Nijmegen, De entree is gratis, deelname workshop voor moederdag kost een euro (aanmelden niet nodig).

Trainer Ton Caanen per direct weg bij De Treffers naar topclub Cyprus

GRIOESBEEK – In goed overleg in Ton Caanen per direct geen trainer meer van de Groesbeekse topklasser De Treffers. Caanen heeft een kans gekregen om aan de slag te gaan bij de huidige nummer één van Cyprus, Apollon.

Zijn opdracht hierbij is om dit team kampioen te maken en voorrondes Champions Leaque te gaan spelen. Voor Ton Caanen is dit een enorme kans, die De Treffers hem dan ook zeker gunt. Het afgelopen seizoen heeft Ton al van diverse clubs aanbiedingen gekregen, maar heeft deze telkens naast zich neergelegd. Echter dat hij de kans krijgt om met Apollon kampioen te worden en dan toch weer op een Europees niveau te gaan spelen, maakt deze aanbieding toch wel heel interessant.

Ton Caanen is dit seizoen begonnen als trainer bij De Treffers, mede om diverse veranderingen op gang te brengen. Deze veranderingen zijn doorgevoerd en staan inmiddels. Ton heeft de afgelopen jaren als trainer van een profclub gewerkt en heeft de afgelopen maanden diverse persoonlijke aanpassingen gedaan, om binnen De Treffers goed te blijven functioneren. Ook dit heeft invloed gehad op de keuze van Ton Caanen om toch weer de stap te zetten in een buitenlands avontuur bij een profclub. De Treffers is Ton erg dankbaar voor zijn inzet de afgelopen maanden en wenst hem heel veel succes bij Apollon.

Loterij FC De Hove in Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Ook in 2015 organiseert FC De Hove een loterij, waarvan de baten zullen worden gebruikt voor de verdere inrichting en verfraaiing van het nieuwe clubhuis van SC Millingen/ODIO.

De loten van 2,50 euro per stuk worden vrijdagavond 1 mei vanaf 19.00 uur huis-aan-huis aangeboden door jeugdleden van beide verenigingen.                

Met een lot maakt men kans op prachtige prijzen, beschikbaar gesteld door sponsors uit Millingen. Sponsors, die deze loterij mogelijk hebben gemaakt, zijn Henk Hanssen, Jos van Hees, Multimate Spann, BinnensteBuiten en AH van den Haterd.

Pluryn maakt het verschil voor NEC

Sjoerd Ouwens (Pluryn), cliëntmedewerkers Stefan, Arie en Gideon en Sander Jacobs, accountmanager van NEC.

GROESBEEK - De prestaties van voetbalclub NEC zijn dit seizoen uitstekend. Maar datzelfde kan gezegd worden van de prestaties, die de cliëntmedewerkers van Pluryn verrichten voor de Nijmeegse Betaald Voetbal Organisatie.

Elke thuiswedstrijd zijn Daan, Patricia, Michael en Stefan actief in de businesslounge van stichting NEC. Doelbewust, waar ze een welkome hulp zijn voor de bediening. Werkbegeleider Manon van Pluryn ondersteunt hen daarbij. Verder brengen de NEC-fans Arie en Gideon en enkele andere leden van het Plurynteam GroesbeekWerkt flyers rond. Zij doen dat in de week voorafgaand aan elke thuiswedstrijd, telkens in een andere wijk van Nijmegen.

Als beloning voor hun werkzaamheden, verzamelen de Plurynmedewerkers stempels. Deze kunnen ze inwisselen voor fan-artikelen van NEC, zoals een gesigneerde bal, een shawl of wedstrijdkaartjes.

Maatschappelijke waarden

"Dit project past uitstekend bij de maatschappelijke waarden waar de stichting NEC Doelbewust voor staat. Deze samenwerking is dan ook niet meer dan logisch", vindt accountmanager Sander Jacobs van NEC.

Ook Pluryn is blij met de samenwerking, laat clusterleider Sjoerd Ouwens van Pluryn weten: "De club biedt mensen kansen. NEC staat midden in de samenleving. Dankzij dit project zijn cliëntenmedewerkers daar ook onderdeel van. Onze medewerkers zijn echt opgenomen in de NEC-familie en worden gemist als ze er niet zijn".

Pluryn en NEC hebben beide de intentie om de samenwerking komend seizoen verder uit te breiden. Volgens Sjoerd Ouwens zijn er nog genoeg mogelijkheden. "Denk aan het schoonmaken van de kleedkamers, het opruimen van tribunes en het stofzuigen van de hoofdtribune. Maar ook op en rond het trainingscomplex is genoeg werk te doen."

Werkervaring opdoen
Door uitbreiding van de werkzaamheden wordt NEC een volwaardig bedrijvenproject van Pluryn. De cliëntmedewerkers krijgen bij de uitoefening van hun taken professionele ondersteuning van werkbegeleiders van Pluryn. Dankzij het bedrijvenproject doen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt waardevolle werkervaring op. Met als doel te participeren en uiteindelijk door te stromen naar een (gedeeltelijk) betaalde baan.

Kijk op www.plurynwerkt.nl, ook voor nieuwe cliëntvacatures.

Sportinstuif op sportpark De Hove

MILLINGEN - Ook Millingen doet mee aan de Nationale Sportweek met een Sportinstuif op sportpark De Hove op woensdagmiddag 22 april: alle jeugd is meer dan welkom.

De sportverenigingen in Millingen hebben de handen ineen geslagen: SC Millingen, Odio, Juliana Bicycle Team, PIT, Loopgroep Ooijpolder, de Hazenkamp en Switch '87 organiseren een sportinstuif voor de kinderen van groep drie tot en met acht: Voetballen, Volleyballen, Korfballen, Kunstfietsen, Free-running, Hardlopen, Turnen en Tennis, aan alles kan de jeugd meedoen.

Het is een unieke samenwerking met ondersteuning van de Gemeente Groesbeek en Albert Heijn Aan den Hatert.

Niet alleen de jeugd maar ook ouders en andere volwassenen zijn welkom: daar is een apart sportief programma voor samengesteld, met onder andere: Spinning (er wordt een aantal spinningtoestellen opgesteld), bewegen in de beweegtuin, bewegen op muziek (BOM-men), Speedminton (een snelle variant van badminton voor buiten) enz.

We beginnen om 13.30 uur en tussen 16.30 en 17.00 uur is het afgelopen. Als het slecht weer is wijken we uit naar sporthal De Duffelt en het gebouw van Juliana.

Meer informatie wordt gegeven door Ton van der Knijff, 06 20432476, mail volleystam@gmail.com en staat op de sites van de deelnemende sportverenigingen.

Landelijk

Van 18 tot en met 25 april vindt de elfde Nationale Sportweek plaats. Sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbieders van sport en bewegen organiseren in het hele land sportieve activiteiten. Zo kan iedereen ontdekken hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te sporten.

Op zaterdag 18 april vindt de aftrap van de Nationale Sportweek plaats in Doetinchem. Een spectaculaire openingsdag vol sport en entertainment. Maar niet alleen Doetinchem zet zich tijdens de Nationale Sportweek actief in om iedereen kennis te laten maken met het plezier dat sport kan geven. Ook de sportclubs, sportverenigingen, bedrijven, scholen en iedereen die maar wil laten zien hoe leuk sporten is, zetten hun deuren open, geven sportclinics, demonstraties en organiseren toernooien. En dat doen zij gedurende de gehele Nationale Sportweek!

Vorig jaar werden er tijdens de Nationale Sportweek landelijk ruim zevenduizend sportactiviteiten georganiseerd met liefst 870.000 deelnemers. Dat de organisatie van sportactiviteiten ook dit jaar weer volop aan de gang is, bewijst de inmiddels alweer lange lijst van aangemelde sportieve activiteiten die te vinden zijn op www.nationalesportweek.nl.

De Vrije Markt

in Leuth

LEUTH – Traditioneel wordt het voorjaar gebruikt om de bezem weer eens flink door het huis te halen. Daarbij komen dan vaak spullen tevoorschijn die bij uitstek rommelmarktwaardig genoemd kunnen worden. In Leuth wordt daar handig op ingesprongen met een voorjaarsmarkt. Op zondag 19 april organiseert voetbalvereniging VVLK weer De Vrije Markt in Leuth.

Het evenement wordt al voor de vijfendertigste keer gehouden in en rondom dorpshuis De Vriendenkring. De markt is geopend tussen 10:00 en 16:00 uur. Je vindt er nieuwe, gebruikte en zelfgemaakte spullen. Op het terrein en in de zaal staat het jaarlijks vol met kramen. "Een leuk evenement voor Leuth", zegt Sjarel Hubbers, mede-organisator van die dag. "Bezoekers weten onze markt elk jaar weer goed te vinden." Vooral met droog weer en een aprilzonnetje erbij kan men op meer dat twaalfhonderd belangstellenden rekenen. En dat is mooi voor de jeugd van de voetbalclub want daar gaat de opbrengst naar toe. Daar wordt onder andere het jeugdkamp van georganiseerd. "Toch hebben we, voor aanmeldingen op het laatste moment, nog wel een paar mooie plaatsen vrij", vertelt Hubbers. "Als die ook bezet zijn dan is het buitenterrein van dorpshuis De Vriendenkring ook vol bezet. Binnenplaatsen zijn niet meer te krijgen maar we rekenen toch op mooi weer. Dus zorgen we ook weer voor een gezellig terras. Uiteraard met koffie, thee en een lekker stukje taart. Een gezellig dagje uit voor iedereen, daar gaan we voor'", aldus Sjarel Hubbers.

Er is overigens nog veel meer te krijgen. De bar is geopend en vanuit de keuken wordt ook een patatje, frikandel of gehaktbal geserveerd.

De markt heeft een eigen pagina op de website van VVLK en is rechtstreeks te bezoeken via www.devrijemarktleuth.nl. Daar vind je meer informatie over de markt. Natuurlijk zijn ze ook te vinden op facebook. Opbrengst uit kraamhuur en entree is bestemd voor de jeugdleden van voetbalvereniging VVLK. Entree is één euro. Kinderen tot twaalf jaar gratis.
De zolder opgeruimd en nog verkoopbare spullen? Huur zelf een kraam! Kosten? Slechts achttien euro per kraam. Opbrengst van je verkopen is voor jezelf. Bel voor informatie: 06 14644112 of ga naar de site: www.devrijemarktleuth.nl Aanleveren van spullen kan ook. Zaterdag 26 april tussen 11:00 en 15:00 uur bij dorpshuis De Vriendenkring. Alleen verkoopbare spullen worden aangenomen.

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK - In het theatercafé van De Mallemolen vindt maandelijks een seniorenlunch plaats. Deze lunch wordt georganiseerd in samenwerking met KBO Groesbeek / De Horst.

Zondag 19 april is er weer een seniorenlunch. Liefhebbers voor deze lunch kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 17 april opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch (024 3976360). Daarnaast ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijflijst klaar.

De kosten van deze seniorenlunch die van 12.00 tot 14.00 uur duurt bedragen 9,75 euro per persoon. Daarvoor krijgt men een uitgebreide lunch met koude en warme gerechten in buffetvorm. Tijdens deze lunch wordt de muzikale omlijsting verzorgd door Hemmie Hermsen. Iedereen is hierbij welkom.

Buitenkachel zet schutting in brand

MILLINGEN AAN DE RIJN – In de nacht van vrijdag op zaterdag is door een buitenkachel een schutting in brand geraakt bij een woning aan de Nonnenkamp in Millingen.

De bewoners hadden vrijdagavond in de tuin gebruik gemaakt van de buitenkachel. De bewoner ontdekte 's nachts rond 03.00 uur dat de schutting in brand stond en alarmeerde de brandweer. Ondanks snel ingrijpen van de Millingse brandweer is zo'n vier meter schutting in vlammen opgegaan. De oorzaak van de brand is dat de buitenkachel te dicht bij de schutting heeft gestaan en daardoor vlam gevat heeft.

Seniorenlunch in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - In het theatercafé van De Mallemolen vindt maandelijks een seniorenlunch plaats. Deze lunch wordt georganiseerd in samenwerking met KBO Groesbeek / De Horst.

Zondag 19 april is er weer een seniorenlunch. Liefhebbers voor deze lunch kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 17 april opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch (024 3976360). Daarnaast ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijflijst klaar.

De kosten van deze seniorenlunch die van 12.00 tot 14.00 uur duurt bedragen 9,75 euro per persoon. Daarvoor krijgt men een uitgebreide lunch met koude en warme gerechten in buffetvorm. Tijdens deze lunch wordt de muzikale omlijsting verzorgd door Hemmie Hermsen. Iedereen is hierbij welkom.

Centrum Beek bruist op Koningsdag

BEEK - Niet alleen het Koningspaar viert dit jaar Koningsdag anders dan voorheen. Ook Beek maakt zich op voor een feestprogramma Nieuwe Stijl. Het nieuwe Oranje Comité - onder leiding van Joost Broeren, Jan Willem van der Hogen en Patty van Woezik – heeft zich tot het uiterste ingespannen om van 27 april een extra feestelijke dag te maken.

Door de organisatie van onder meer een zeepkistenrace hoopt zij alle inwoners van Beek te verenigen in een gezellig evenement voor groot en klein. Anders dan andere jaren zullen alle festiviteiten plaatsvinden rondom de Bartholomeuskerk. Hierdoor zal het centrum van Beek deels worden afgesloten voor verkeer.

Vrijmarkt

Om 10.00 start de vrijmarkt. Deze markt zal plaatsvinden op het gedeelte van de Rijksstraatweg voor hotel 't Spijker en café Sous Les Eglises. Je kan een kraam reserveren door je aan te melden op www.koningsdagbeek.nl.

Zeepkistenrace

Om 14.00 uur zal het startschot klinken voor de Oranje Zeepkistenrace. De Nieuwe Holleweg zal het decor zijn voor deze spectaculaire afdaling van zelfgemaakte racemobielen. De kinderen starten aan de voet van de heuvel; de echte waaghalzen starten een stuk hoger. Voor veilige pakken en helmen wordt gezorgd. Het is ook mogelijk om je aan te melden zonder een zeepkist; je kan dan tegen betaling een afdaling maken in een zeepkist van de organisatie.

Feestplein

Om 16.00 uur barst het feest los en zal er op verschillende locaties live muziek te horen zijn. De horecagelegenheden café Sous les Eglises, hotel 't Spijker en café De Witte zullen elk op hun eigen wijze een bijdrage leveren aan de feestelijkheden. Kortom: Beek bruist op 27 april! Op www.koningsdagbeek.nl staat voor deelname nadere info.

Tuinbank uit tuin ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – Uit een tuin aan De Wijer in Groesbeek is het afgelopen weekend een tuinbank ontvreemd.

De familie is naar de bank op zoek gegaan en heeft de bank aangetroffen in een leegstaande woning aan de Heidebloemstraat eveneens in Groesbeek. De bank is inmiddels weer terug bij de rechtmatige eigenaar.

Cosmas- en Damianuskerk in de schijnwerpers

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Sinds 2 april is de parochiekerk Cosmas en Damianus aan de Pannenstraat in Groesbeek – een van de markantste gebouwen in Groesbeek – verlicht. Vijftien jaar geleden waren er al plannen om de voorgevel van de kerk aan te lichten maar toen waren er nog geen subsidiemogelijkheden.

De gemeente Groesbeek heeft in 2013 besloten om het dorp – vooral het centrum – te upgraden en heeft door de firma Ziut B.V. uit Apeldoorn een verlichtingsplan laten maken om de kerk aan te lichten. In het najaar van 2014 heeft de gemeenteraad een bedrag van 65.000 euro gevoteerd voor de verlichting en het opnieuw inrichten van het Jan van Gestelplein. De parochie Groesbeek heeft in totaal 15.000 euro bijgedragen.

In december 2014 is met de aanleg van de verlichting begonnen door Ziut in samenwerking met de firma Nikkelen. In totaal zijn acht masten met 36 ledverlichtingsarmaturen en zes grondspots geplaatst. De verlichting wordt gelijk met de openbare verlichting ingeschakeld en blijft tot 23.30 uur aan.

De verlichting van het in 2013 teruggeplaatste Sint-Willibrords beeld in de topgevel van de kerk zal binnenkort worden aangesloten. De glas in lood ramen worden van binnenuit aangestraald zodat de ramen in de avond verlicht zijn, wat een bijzonder effect geeft. Dit laatste is mogelijk gemaakt door pastor Jan van Gestel die bij zijn afscheid in februari 2014 de giften beschikbaar geeft gesteld voor deze verlichting. Door de renovatie van het hek rondom de pastorietuin, de herinrichting van het Jan van Gestelplein, de Pannenstraat en de aanschijnverlichting is een belangrijke bijdrage geleverd voor het aanzien van het centrum en de bevordering van het toerisme.

Collecte Longfonds voor onderzoek

REGIO - Van 20 tot en met 25 april is de landelijke collecte van het Longfonds (voorheen Astma Fonds). Zo'n 40.000 collectanten gaan dan samen op pad, met maar één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen longziekten.

Elk jaar worden duizenden kinderen met astma benauwd opgenomen in het ziekenhuis. Kinderen zoals Bas. Daarom wil het Longfonds investeren in onderzoek om astma te voorkomen en genezen.

Bas lijkt een gewone negenjarige jongen. Toch belandt hij door zijn astma zeker tien keer per jaar in het ziekenhuis en kan hij weken niet naar school. Sinds zijn geboorte heeft hij problemen met ademhalen. Bas: "Ik lig vaak in het ziekenhuis. Mijn grootste wens is dat ik weer normaal kan ademen." Bas is niet de enige. Elk jaar worden duizenden kinderen met astma benauwd in het ziekenhuis opgenomen. Gewoon kunnen ademen is voor deze kinderen niet vanzelfsprekend. Daarom wil het Longfonds investeren in onderzoek om astma te voorkomen en genezen.

Longfonds

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen een ongeneeslijke longziekte, zoals astma of COPD. Het Longfonds strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang. Geef daarom aan de collectant!

Ikaros volleybalmeiden B1 kampioen

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Afgelopen zaterdag zijn de meiden van de Groesbeekse volleybalvereniging Ikaros B! kampioen geworden van de eerste klasse.

Uiteraard waren de Groesbeekse meiden gespannen voor deze belangrijke wedstrijd, maar al gauw was te zien dat zij overtuigd de beste waren dit seizoen.

In een volle Bigazaal aan de Cranenburgsestraat startte Ikaros geconcentreerd en overklaste de tegenstanden Atalante uit Horssen. De dames van Ikaros B1 wonnen ook deze laatste van het seizoen met 4-0. Een mooie prestatie want met slechts drie verliespunten uit elf wedstrijden was er geen enkele tegenstander die in staat bleek te zijn het B1 meidenteam van Ikaros te stoppen.