GN Lingewaard

19 december 2018

GN Lingewaard 19 december 2018


Wat wil jij de komende tien jaar voor Gendt?

GENDT - De werkgroep Integraal Gendts Ontwikkel Plan (iGOP), vraagt ieders medewerking met betrekking tot het aanleveren van ideeën voor een 5-10-jarenplan om samen Gendt leefbaar(der) en duurzaam te maken en hoe Gendt ook in de toekomst voor iedereen aantrekkelijk blijft.

"De afgelopen tijd zijn er in Doornenburg, Huissen en Haalderen zeer goede resultaten behaald. Nu is het onze beurt om de regie te pakken!

Op 3 juli heeft de eerste bijeenkomst van de werkgroep plaatsgevonden. In oktober hebben we veel pareltjes en pijnpunten gezien. Zeker voor de jongere inwoners van Gendt zijn er nog heel veel punten niet aan de orde gekomen. Daarom vragen we iedereen, maar ook juist jou als jongere om je stem te laten horen. Wat mis jij? Of wat vind je juist goed? Gendt leefbaarder maken geldt voor iedereen, dus zeker voor de jeugd!

De eerste startbijeenkomst om alle bewoners van Gendt te informeren, is gepland op 18 februari in zaal Providentia. Hier krijgt iedereen die ideeën heeft over het wel en wee in Gendt de mogelijkheid zijn of haar stem te laten horen over wat wij samen belangrijk vinden voor Gendt. Op deze bijeenkomst worden alle ideeën verzameld en bij elkaar gebracht tot een ideeënboek. Wat gebeurt er verder mee? Hoe zorgen we ervoor dat het handen en voeten krijgt en dat we dit ook gaan realiseren? Verdere informatie hierover zal na de feestdagen worden gecommuniceerd via Gemeentenieuws, Lingewaard Actueel en Groetenuitgendt.eu."

Tijdens de feestdagen wordt eenieder gevraagd een pakkende slogan voor het Integraal Gendts Ontwikkel Plan (iGOP) te verzinnen. De slogan moet aantrekkelijk voor jong en oud zijn, de lading dekkend en vooral uitnodigend zijn voor de gehele gemeenschap. "Wij dagen jou (vooral de jeugd van Gendt) uit deze slogan te verzinnen. Inzendingen zijn welkom op Gendt.Vooruit@gmail.com.

Lingewaard in de maag met dalende kwaliteit kermis

Kermis Gendt 2007. Vanaf 2003 zijn de kermissen uitbesteed. De ervaringen waren volgens het college dusdanig negatief dat in 2013 is besloten om het zelf te organiseren. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Het college gooit de handdoek in de ring. Lingewaard is zelf nog steeds niet in staat om in alle kernen een kwalitatief goede kermis te organiseren zonder dat er geld bij moet. Besloten is om de kermis uit te besteden. De gemeente houdt wel de regie.

De ondernemer werkt ook voor de gemeente Nijmegen, Beuningen en Wijchen. Volgens het college is het een ondernemer die ervaring, kennis en bekendheid heeft met kermisexploitanten. Lingewaard heeft als eis gesteld dat er in alle kernen een kermis staat met een gevarieerd aanbod. Voor jong en oud.

De gemeente zit al ruim twee jaar in de maag met belabberde kermissen. Vooral in de kleine kernen. Het was de VVD die in 2016 de zaak op de politieke agenda wist te krijgen. Op de kermissen staat oude meuk, zo was het oordeel van VVD-leider Matthew van de Woerdt. Een kapotte draaimolen op de kermis in Gendt was de bekende druppel. Het college trok zich die kritiek aan en ging aan de slag. De grootste ellende is voorbij, zo werd beloofd. Lingewaard gaat stappen ondernemen om de kwaliteit van kermissen te verbeteren. De gemeente ging bij de kermisexploitanten niet alle kosten in rekening brengen.
Maar de gemeente is van een koude kermis thuisgekomen. Het kwaliteitsniveau bleef teruglopen. Zo ook de pachtinkomsten. De genomen maatregelen hebben niet het gewenste effect gehad, zo meldt het college. Er is een spiraal van teruglopende bezoekersaantallen en minder belangstelling van exploitanten. In 2018 heeft de gemeente op het verpachten van de kermis een verlies geleden van 44.000 euro.

Blaasmuziek tweede kerstdag

HUISSEN - Blaasorkest Torkest uit Huissen geeft traditiegetrouw op tweede kerstdag een optreden in kerstsfeer. Dit optreden vindt plaats in een losse sfeer in het kerkgebouw in Huissen Zand aan de Van Wijkstraat.

Dit kerkgebouw is het afgelopen jaar grondig aangepakt en het resultaat mag er zijn. Een schitterend multifunctioneel gebouw, dat er is van en voor de Zandse gemeenschap. Dit alles heeft men kunnen realiseren dankzij de vele donaties die door de gemeenschap gedaan zijn.

Het vele werk is verzet door stichting De Zandse Kerk samen met tientallen vrijwilligers. Ook is in het kerkgebouw uiteraard weer de grote kerststal opgebouwd. Dus een goede reden om op woensdag 26 december naar de kerk in Huissen-Zand te komen. Dan kan men alles rustig bekijken en beluisteren.

Blaasorkest Torkest speelt van 12.00 tot 14.00 uur. De toegang is gratis.

VBI wint met de hakken over de sloot tegen Arnhem

Johan Krajenbrink. (foto: Joop Hendriksen)

HUISSEN - CTD Arnhem was de laatste jaren een van de degradatiekandidaten. Deze competitie komt het team heel anders voor de dag. De topclubs worden bedreigd en de Arnhemmers staan in het linker rijtje op een keurige nummer zes van de ranglijst. Ook damvereniging VBI had het zwaar te verduren.

Wouter Ludwig kwam vanaf het begin niet uit de verf. Een fout in de eindfase beslechtte de partij in zijn nadeel. Op dat moment stond ook Joost Hendriksen praktisch verloren na een combinatie die hem een schijf verlies opleverde en later de partij kostte. Gelukkig kwam reeds in de beginfase Johan Krajenbrink te hulp door een sterke partij tegen een hakkende tegenstander die tevergeefs probeerde het verlies te beperken. Na een combinatie was het gedaan.

Jasper Lemmen kwam met een gelijkwaardige remise uit de bus en toen Alexander Baljakin tegen het einde van zijn partij zijn tegenstander compleet vast zette was halverwege de wedstrijd weer in evenwicht. Het wachten was dus op de beslissende overwinning. Geert van Aalten bouwde sterk voordeel op, maar zijn tegenstander wist met een slimme verdediging remise te halen. Gérard Jansen speelde een gelijk opgaande partij en ook Fred de Koning maakte een gelijkwaardige remise.

Het verlossende eindschot kwam van Guntis Valneris die zijn twijfelende tegenstander steeds meer nadeel bezorgde, totdat die uiteindelijk aan de kant gezet werd. Jos Stokkel rondde af met een remise in een licht voordelige stand. Zo werd uiteindelijk de Huissense overwinning bepaald op 11-9.

Donderdagavond...

(foto: Cor Frensen)

HUISSEN - Het is weer donderdag en dan komt de vraag: 'Ga je vanavond hardlopen'. En dan is het aan mij om het juiste antwoord te geven of een goede smoes te vertellen. Het is jammer dat ik al zo lang loop, want dan worden de smoezen meteen herkend. Geen smoes, geen weeralarm of onweer, Jammer of toch niet?

Even na half acht ga ik me in mijn loopkleren hijsen. Ik sta dan nog niet positief achter de genomen beslissing. Het is vaak even goed kijken wat aan ga trekken. Ik vind het niet zo van belang hoe ik er uitzie, als ik maar wel goed 'op het weer gekleed' ben.

Wel, de eerste horde is genomen, de juiste kleding is gekozen. Even later ben ik omgekleed, nu de tweede stap, naar buiten en in de benen. Op naar De Brink. Het is wel duidelijk dat ik mezelf nog wat moed moet inspreken. Voordat ik de straat uit ben voel ik al dat het goed zit. Ik kom weer op snelheid en mijn hele lijf is weer ingesteld op hardlopen. En zoals vaker het geval is kan ik dan niets anders meer doen. Multi-tasken is niet mijn ding. Dus verdwijnen alle mindere gedachten als sneeuw voor de zon en richt ik me nog maar op dat ene voor het komend uurtje. Hardlopen. Als de start erg moeilijk was, beloof ik mezelf een biertje bij thuiskomst. Dat helpt me door de dipjes heen. Heerlijk om toch gelopen te hebben.

Reageren? Pheidippides.loper@gmail.com.

Een hele triatlon in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen

BETUWE - Op 24 augustus gaat de hele triatlon voor de eerste keer van start in het gebied rondom de Rijkerwoerdseplas.

De deelnemers zullen eerst 3,8 km zwemmen dan gaan ze 180 km fietsen (4 x45 km) om vervolgens nog een hele marathon te volbrengen van 42.2 km. Om vervolgens onthaald te worden aan de finish voor de prestatie van topformaat. We gaan er een waar festijn van maken. Wil je hier graag onderdeel van zijn als deelnemer, vrijwilliger of supporter kijk dan eens op www.gelreman.nl; https://www.facebook.com/events/356086308531967/?ti=icl

Twee kerstconcerten bij afscheid Martinuskerk

GENDT - Na de succesvolle eerste editie in 2017, zullen er ook in 2018 weer twee kerstconcerten plaatsvinden in de rooms-katholieke kerk aan de Nijmeegsestraat in Gendt. Bijzonder is het feit dat dit de laatste concerten in de rooms-katholieke kerk in Gendt zullen zijn, voordat de kerk een woonbestemming zal krijgen.

Iedereen kan tijdens deze concerten afscheid nemen van de Martinuskerk. Een plaats waar vele Gendtenaren plezierige en/of droevige momenten hebben beleefd. Op zaterdag 22 december zal de Muzikale Kerstborrel gehouden worden. Aan dit ongedwongen concert kan, onder het genot van een biertje of wijntje, geluisterd worden naar de A-Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt onder leiding van Casper Traa en de populaire band Seven Days Music. Zij zullen afwisselend een optreden verzorgen. Kortom een gezellige avond, waarbij je lekker kunt borrelen in de kerk. De muzikale kerstborrel begint om 19.30 uur.

Op zondag 23 december is het de beurt aan het harmonieorkest Sint-Caecilia Gendt onder leiding van Peter Spierings en Zangkoor Voices onder leiding van Rob Nuijens, die een prachtig kerstconcert zullen verzorgen, met een grote diversiteit aan kerstmuziek en -liederen, zodat iedereen alvast in de kerststemming komt. Het kerstconcert begint om 15.00 uur.

De toegang tot beide concerten is gratis. Iedereen is welkom in de Martinuskerk aan de Nijmeegsestraat om de kerstperiode in te luiden met muziek en zang van eigen bodem!

De magie van kerst

Jekadee tijdens kerstconcert. (foto: Marcel van Driel)

DOORNENBURG - Zondagavond 23 december zal het koor Jekadee een kerstconcert verzorgen in het Martinusgebouw aan de Pannerdenseweg in Doornenburg.

Dit jaar is het thema 'De magie van kerst' en het Jekadee zal ook deze avond een ieder weer weten te verrassen met mooie, nieuwe kerstnummers op een mooie locatie en een geweldige sfeer. Het concert begint om 18.00 uur en zal ongeveer een uur duren. De toegang is gratis en na afloop drinken we gezellig met u een kopje koffie met wat lekkers. U hoeft immers niet snel naar de 'verse worst', want kerstavond is een dag later. De deuren gaan open om 17.30 uur. Laat u deze avond betoveren door Jekadee dan wordt het ook voor u een 'magische kerst'.

Een hele triatlon in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen

Een hele triatlon in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen

BETUWE - Op 24 augustus gaat de hele triatlon voor de eerste keer van start in het gebied rondom de Rijkerwoerdseplas.

De deelnemers zullen eerst 3,8 km zwemmen dan gaan ze 180 km fietsen (4 x45 km) om vervolgens nog een hele marathon te volbrengen van 42.2 km. Om vervolgens onthaald te worden aan de finish voor de prestatie van topformaat. We gaan er een waar festijn van maken. Wil je hier graag onderdeel van zijn als deelnemer, vrijwilliger of supporter kijk dan eens op www.gelreman.nl; https://www.facebook.com/events/356086308531967/?ti=icl

Stamppotbuffet voor Zonnebloemgasten

(foto: Sjoukje Veldkamp)

ANGEREN - Op 12 december organiseerde Zonnebloem Angeren voor de gasten een stamppotbuffet in het dorpshuis. Rond 11.00 uur druppelden de gasten binnen in afwachting van wat hen te wachten stond. Eerst kregen ze koffie met een kerstkransje. Onder het genot daarvan konden ze met de tafelgenoten gezellig bijpraten.

Een borreltje zorgde voor het opwekken van de eetlust. Om half één konden ze langs het buffet om aan te geven wat ze graag wilden eten. Slagerij Buurman had gezorgd voor de keuze uit hutspot, zuurkool en boerenkool. Ook de rookworst en hachee ontbrak niet, evenals de appelmoes en het benodigde zuur. De Zonnebloem kon dit buffet aanbieden doordat Leefbaar Angeren bereid was een bijdrage te leveren, waarvoor welgemeende dank is.

Na het eten was het moment even stil te staan bij het naderende einde van 2018. Maar ook aan het afscheid van de huidige penningmeester - John Kuster - werd in het bijzijn van de gasten en de vrijwilligers aandacht besteed. De voorzitter bedankte John voor zijn bijdrage de afgelopen zestien jaar. Hij onderstreepte dit met een blijvende herinnering in de vorm van een beeldje met de titel 'Waardering' en de daarbij behorende oorkonde. Ook stond hij stil bij het naderend afscheid van Antoon en Dionza Schraven, de beheerders van het dorpshuis. Hij bedankte beiden voor de gastvrijheid en behulpzaamheid bij de activiteiten van de Zonnebloem de afgelopen jaren. Na dit intermezzo konden de gasten nog genieten van een kopje koffie of een borreltje. Tegen twee uur werd een geslaagde activiteit afgesloten en keerden de gasten voorzien van een kerstpresentje, tevreden huiswaarts.

Recycling - van oud maak nieuw!

BEMMEL - "Voor degene die mij niet kennen, ik ben Jasmin Sanders en ik volg de opleiding 'Stad en mens' op het Helicon in Nijmegen en ik kan jullie hulp gebruiken. Een van de projecten van mijn opleiding, is het starten van onze eigen mini-onderneming, waar we een dienst moeten leveren die duurzaam is."

"Ik heb het idee opgevat om kaarsen-resten in te zamelen. met die kaarsen-resten een workshop ‘kaarsen-maken’ te geven met kinderen en ouders. Daar heb ik jullie hulp bij nodig! Hebben jullie thuis, op werk of op school nog oude kaars-resten, gebroken kaarsen of kaarsen met een slechte lont dan ben ik heel blij als jullie die resten kunnen inleveren. Er zijn verschillende inzamelpunten in Bemmel, bij Albert Heijn en bij Jumbo.

Woon je niet in Bemmel maar vind je het een goed idee en wil je me helpen, stuur me even een mailtje op beneden staand e-mail adres. De kaarsen resten worden ook op het Helicon Nijmegen en Rivers International School, Arnhem ingezameld.

Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp! De details van de workshop, waar, wanneer hoe laat et cetera volgen later.

Met vriendelijke groet, Jasmin Sanders; jasmin@famsanders.com .

RKHVV J015-1 kampioen

RKHVV J015-1. (foto: Theo Hermsen) Theo Hermsen

HUISSEN - Zaterdag 8 december speelde RKHVV J015-1 de beslissende wedstrijd om het kampioenschap tegen de nummer 3 DCS uit Zevenaar.

Na tien wedstrijden stond RKHVV op 1 met acht gewonnen wedstrijden, één gelijkspel en één verliespartij.Bij winst was het kampioenschap in de najaarsronde een feit. Dus een spannende ontknoping was te verwachten. De tribune zat lekker vol en zorgde daarmee voor een super gezellige sfeer.

Vanaf het begin domineerden de RKHVV-mannen de wedstrijd en uiteindelijk werd met 5-0 gewonnen. Daarna werd er zowel in het kleedlokaal alsook in de kantine met de vele supporters gefeest. Door dit kampioenschap gaat het team deelnemen aan de promotiepoule naar de hoofdklasse.

Kerstnachtmis in het klooster

HUISSEN - Op maandagavond 24 december is er om 22.00 uur een kerstnachtmis in de kapel van het Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen.

De samenzang wordt ondersteund door de kloostercantorij en diverse instrumentalisten. De kloosterkapel gaat open om 21.30 uur. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting in de kloostergangen, waarbij koffie en thee wordt aangeboden. Iedereen is welkom.

Uitslag gewicht kerstbrood

Oud-president van De Geintrappers Frank Hoekjan met Theo Engelen én het kerstbrood. (foto: Ria van Engelen) Ria van Engelen

BEMMEL - Op de kerstmarkt in Bemmel hebben meer dan honderd mensen een gokje gewaagd om te raden wat het gigantische kerstbrood voor een gewicht had. Dit mooie brood werd aangeboden door Ambachtelijke Bakker Theo Engelen uit Bemmel, waarvoor dank namens de jeugd.Marja Rikken zat maar 80 gram naast het gewicht van in totaal 7580 gram en heeft het brood mee naar huis genomen. De opbrengt komt ten goede aan Crazy Tiener Carnaval, een speciaal feest voor de jeugd van Lingewaard. Crazy Tiener Carnaval is een initiatief van carnavalsvereniging De Geintrappers en De blauwe Pony '81 en wordt gehouden op vrijdag 1 maart. Crazy Tiener Carnaval dankte bakker Theo Engelen voor de opbrengst.

Oud-president van De Geintrappers Frank Hoekjan met Theo Engelen én het kerstbrood. (foto: Ria van Engelen) Ria van Engelen

Kinderkerstviering in Martinuskerk in Gendt

GENDT - Evenals voorgaande jaren is er op kerstavond weer een speciale kerkdienst voor en door kinderen in de Martinuskerk in Gendt, georganiseerd door de oecumenische jeugdwerkgroep Gendt-Doornenburg.

De viering is een echte gezinsviering dus papa's en mama's, opa's en oma's en kinderen zijn welkom. De viering begint om 18.30 uur, maar er is vooraf koffie/thee en chocolademelk. Daarna wordt het genieten van de sfeer die kerst met zich meebrengt. "Dit jaar verzenden we kerstpost en zien we dat je die ook op een hele andere manier kunt versturen. Schutterij Sint-Sebastianus uit Gendt verzorgt een muzikale bijdrage. Het belooft weer een mooi samenzijn te worden."

Gezocht: stoere en enthousiaste meiden die het leuk vinden 'n balletje te trappen!

Sinterklaasviering tijdens de training. (foto: Daniëlle Megens)

LINGEWAARD - "We zullen ons even voorstellen, wij zijn een team van 18 gezellige en enthousiaste voetballende meiden variërend in de leeftijd van 8 tot 13 jaar."

"Wij trainen iedere maandag- en woensdagavond van 18.00 tot 19.15 uur. Omdat onze groep nu zo groot is geworden zouden we het leuk vinden een groep te maken van meisjes van 7 tot 11 jaar en een groep daarboven tot 13 jaar. Daarvoor hebben we nog een paar nieuwe meiden nodig. Je hoeft echt niet te kunnen voetballen, dat leer je vanzelf tijdens de trainingen. Het gaat erom dat je als team plezier hebt, de rest komt vanzelf.

Vind jij het leuk om een keer te komen trainen stuur dan een berichtje naar Berry Menting, coördinator meisjes, fam.menting@upcmail.nl."

Heel Scouting Angeren bakt

ANGEREN - Op zondag 30 en maandag 31 december bakt Scouting Angeren weer de lekkerste oliebollen! Dit doen om de wekelijkse activiteiten van de scouting te kunnen ondersteunen met materiaal en financiële middelen.

Tijdens het bakken en de verkoop van de oliebollen en appelbeignets is er een leuke activiteit voor de kinderen en staat er warme chocomel klaar. Ook aan de ouders is gedacht. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door Coop Rutten uit Angeren

De Scouting staat op het parkeerterrein van de Coop Rutten in Angeren. Op zondag 30 december van 12.00 tot 17.00 uur en maandag 31 december van 08.30 tot 16.00 uur. Bestellingen kunnen ook gedaan worden via: info@scoutingangeren.nl.

Lingewaardse winterkermis één groot feest!

DOORNENBURG - Op zaterdag 22 december is het partytime in het Schuttersgebouw van Doornenburg. De kans om in 2018 nog één keer een echte kermisavond te vieren, met al je vrienden en vriendinnen uit Lingewaard en omstreken. Niet onbelangrijk: de entree is gratis!

De band Millstreet zal op de Lingewaardse winterkermis de pannen van het dak gaan spelen. Met hun onuitputtelijke energie, uitstraling en geweldige show maken ze er een geweldige feestavond van. Top 40, 100% dance, pop, rock, party, hardstyle, vraag het maar aan en ze spelen het.

Mis het niet en kom 22 december gezellig naar Doornenburg. De zaal gaat om 20:00 uur open.

Column

Oorlog

Mensen kijken op als ik een plekje zoek in raadskroeg De Valom. Ik had in mijn stukje geschreven dat ik het prettig vind om thuis op mijn pc de geluidsband van een raadsvergadering af te luisteren. Bij geleuter kun je heerlijk doorspoelen. Ondanks de kou besluit ik op de fiets te stappen. De laatste raadsvergadering in 2018. Een korte agenda met louter een ingelast debat over de geitenhouderij in Gendt. De provincie neemt de beslissing, maar Lingewaard wil ook wat zeggen. Hoppa, snel aan de derde helft met een biertje, snacks én het informeel geklets met chagrijnige politici die vinden dat ze in mijn stukjes door de schuurzak zijn gehaald. Burgemeester Marianne Schuurmans, voorzitter van de raad, belooft dat het een redelijk snelle vergadering gaat worden. Ik vind haar prompt aardig. Mijn gemoedsrust wordt op de proef gesteld. Ik zit bij een lang debat over geiten die mogelijk een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Er zijn twee kampen. Omwonenden zijn aantoonbaar gevoelig voor longontsteking of ze pleiten voor een extern onderzoek. De kampen worden begrenst door een loopgraaf. Een bizar debat. Als leek én neutrale toeschouwer bekruipt me het gevoel van oorlogvoering dat gebruikt maakt van oorlogsnieuws om de publieke opinie te bewerken. De SP schiet met grof geschut. Mochten er in Gendt doden vallen, wie neemt dan de verantwoordelijkheid. Burgemeester Schuurmans verzoekt bewoners op de publieke tribune om hun protestborden weg te laten. Het volk mag in een 'vuile' oorlog niks zeggen. De cavalerie van beide kampen mogen in hun afweging (lees: electoraal gewin) niet worden beïnvloed. Sergeant Schut krijgt van Schuurmans een tik op zijn neus omdat hij de geitenboer bij naam noemt. Dat mag niet vanwege de privacy. In een oorlog schiet je gemakshalve op een anonieme vijand. Scheelt gedoe. Na afloop spreek ik geitenboer Leeke B. Hij voelt zich een misdadiger. Ik fiets naar huis. Het is koud. In de warme raadskroeg lurken soldaten, sergeanten en heulende meelopers genoegzaam aan hun glas.
Sjaak

Naar de kerk in Bemmel met kerst

BEMMEL - De protestantse gemeente Bemmel heet een ieder bijzonder hartelijk welkom met en rond kerst. Op kerstavond 24 december om 22:00 uur is er een kerstnachtdienst. Voorganger is ds. G. Boer.

In deze dienst worden mooie, bekende kerstliederen gezongen en wordt de kerstboodschap gebracht. Muzikale medewerking wordt verleend door organist de heer Wim van de Kamp en William Weideveld speelt op trompet. Aan de uitgang wordt er aan alle aanwezigen nog een attentie uitgedeeld door jongeren uit de gemeente.

Op eerste kerstdag 25 december om 10:00 uur gaat ds. Vroegindeweij voor in een gezinsdienst. Daarin is speciale aandacht voor klein en groot, wordt het kerstproject 'Geloof met me mee…' afgesloten en wordt er een kerstverhaal verteld. Iedereen is welkom in het mooie kerkje aan het Oude Kerkhof 13 in Bemmel.

Lingewaard Natuurlijk decembermaand

Oesterzwam. (foto: Sandra Bak)

BEMMEL - December is er! Inkopen doen, Sinterklaas, plannen maken, schoolvieringen, kerstdiner, familie… Druk, druk, druk. De maand november en december zijn de drukste maanden. De één vindt het heerlijk, de ander krijgt het al benauwd zodra oktober verstreken is.

Door al die drukte vergeten we soms gewoon eens even wat rust te nemen. Maak eens een wandeling of pak de fiets. Ga eens kijken in de natuur van Lingewaard: de Bemmelse Waard, de Klompenwaard, of de uiterwaarden in Gendt en Huissen. Want ook in deze tijd van het jaar is het er prachtig!In de winter zwemmen groepen kuif- en tafeleenden en futen op de plassen en is de trektijd voor de ganzen. Doordat er nu eindelijk weer eens regen valt, laten de paddenstoelen zich ook weer zien en dat levert mooie kunstwerken op. Ook als de temperatuur daalt is er altijd wel wat te zien: dus, waar wacht je nog op? Aldus Sandra Bak namens Stichting Lingewaard Natuurlijk.

Oudpapierinzameling in Bemmel

BEMMEL - Omdat de laatste woensdag samenvalt met tweede kerstdag zal de inzameling van oud papier één week eerder dan gebruikelijk plaatsvinden.

De mannen van Sportclub Bemmel komen daarom op woensdag 19 december het oud papier ten zuiden van de Ressensestraat, Herckenrathweg en Papenstraat ophalen.

Sponsor bedankt!

LINGEWAARD - Op 8 december mocht het Kidangteam MA1 de inspeelshirts in ontvangst nemen. Deze zijn gesponsord door ITrainee uit Den Bosch.

De organisatie van Professional SAP Trainees voor SAP Consultancy, Proces Optimalisatie, Big Data of Programmeren. Super fijn dat ze deze shirts gesponsord hebben.

Vieringen Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 22 december
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, samenzang
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Zondag 23 december
St. Werenfriduskerk Elst: 10.00 u: eucharistieviering met KWD, G. Peters, samenzang met cantor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: eucharistieviering, N. Sales, In B'Tween

Maandag 24 december, kerstavond
St. Bavo Angeren: 18.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Just4Fun
St. Martinus Doornenburg, 19.00 u: woord- en communieviering, M. Peters/G. Vermaas, Herenkoor
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communieviering, M. Sanders, Enjoy
H. Maria Geboorte Driel: 21.30 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije
St. Werenfridus Elst, 19.00 u: eucharistieviering met KWD, V. Bulthuis, gezinsviering, Kinderkoor,
St. Werenfridus Elst: 21.00 u: eucharistieviering, N. Sales Musica Amare
H. Martinus Gendt: 18.30 u: oecumenische kinderkerstviering, A. Buurman
H. Martinus Gendt: 21.00 u: woord- en gebedsviering, C. Driessen, Lef
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 17.00 u: kinderkerstviering, M. Sanders, Projectfamiliekoor
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 21.00 u: woord- en communieviering, J. Kallen, InVoice
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Familieviering, Exotherm
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 21.30 u: eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
St. Willibrordus Herveld: 17.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, gezinsviering, projectkoor
H. Maria Geboorte Lent,: 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart
St. Leonardus Oosterhout: 17.00 u: kinderkerstviering, Pastoraatsgroep, kinderprojectkoor
St. Leonardus Oosterhout: 21.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Leonarduskoor
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 22.00 u: woord- en communieviering, M. Sanders, Dameskoor


Dinsdag 25 december, 1e kerstdag
H. Maria Geboorte Driel: 11.00 u: woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Enjoy
H. Maria Geboorte Driel: 15.00 u: kindje wiegen, V. Bulthuis
St. Werenfridus Elst, 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor
St. Werenfridus Elst: 12.00 u: kindje wiegen met werkgroep
St. Willibrordus Herveld: 11.15 u: eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 u: familieviering, (euch.) G. Peters, Ubi Caritas
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor
H. Maria Geboorte Lent,: 11.00 u: woord- en communieviering, J. Kallen, St. Caeciliakoor
St. Leonardus Oosterhout: 09.30 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Musica Nova
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30 u: eucharistieviering, F. Bomers, Chaveriem

Woensdag 26 december, 2e kerstdag
St. Werenfridus Elst, 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorum
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters en C. Crolla, Exotherm

M.b.t. de reguliere doordeweekse vieringen vervallen deze op maandag 24 december in Liefkenshoek, dinsdag 25 december in Oosterhout en woensdag 26 december in Gendt.


Zaterdag 29 december
H. Maria Geboorte Driel 19.00 u: Eindejaarsviering, Liturgische werkgroep, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice

Zondag 30 december
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V.Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren 09.30 u: woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Ubi Caritas
H. Maria Geboorte Lent 11.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Maandag 31 december, oudjaarsdag
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 18.00 u: Oudjaarsviering (euch) G. Peters, GK De Levensbron
St. Willibrordus Herveld 19.00 u: Oudjaarsviering (euch) V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Dinsdag 1 januari 2019, nieuwjaarsdag
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V.Bulthuis, Projectkoor Maria Magdalena
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

25 medailles op de Fuji Mae Kids Cup!

BEMMEL - Vorig weekend is Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) naar de Fuji Mae kids cup in Sint-Oedenrode geweest.

Dit is een speciaal jeugdtoernooi om voor jonge beoefenaars kennis te maken met Taekwon-Do als wedstrijd sport. Met achttien enthousiaste deelnemers had TAG een mooi team. In totaal wisten de jonge kinderen 25 prijzen binnen te halen bij de onderdelen tuls (stijlfiguren), sparren (vrije gevecht) en hoogtesprong (vliegende trap). Een mooie prestatie bij een toernooi van meer dan driehonderd deelnemers.

Reünie meisjesschool Gendt

GENDT - "Wij, Trudie Kregting en Marja Hetem willen een reünie opzetten in april 2019 en zijn op zoek naar klasgenoten uit de zesde klas van de Mariaschool in Gendt."

"Het gaat om leerjaar 1970-1971. De leraren waren juffrouw Nissen en meneer de Klein. Het laatste leerjaar was in de oude huishoudschool. Dit jaar zijn of worden de meeste van ons zestig jaar, iets om toch bij stil te staan. Er bestaat helaas geen klassefoto van dit jaar. Klassenlijst van Juf Nissen is aanwezig, die van meneer De Klein niet. We hopen dat je reageert of familieleden van oud-klasgenoten. Meld je aan bij Marja Hetem, rodenb@planet.nl of Trudie Kregting, trudiekregting@live.nl. We hopen op veel reacties."

Kerstmarkt Bemmel doorslaand succes

(foto: Lisa Straatman)

BEMMEL - De kerstmarkt in Bemmel van zondag 9 december is, ondanks een paar stevige regen- en hagelbuien weer een doorslaand succes geweest. Zowel op de kerstmarkt zelf als in de mooi versierde overdekte proeverij op de markt hebben duizenden bezoekers kunnen genieten van dit, voor de Betuwe, unieke evenement.

Op de kerstmarkt stonden weer de meest uiteenlopende kramen en bracht een vijftal koren weer de mooiste kerstliederen ten gehore. Voor het eerst was er dit jaar een drukbezochte kinderkunstijsbaan en waren er twee leuke straattheateracts. In de Proeverij, waar negen ondernemers de lekkerste hapjes en drankjes presenteerden, was er de gehele dag live muziek verzorgd door leerlingen van het OBC en het duo ElCe.
Ook hebben meer dan honderd kinderen weer hun kerstwens ingeleverd bij de wensboom. De winnaars zullen binnenkort bekend worden gemaakt. Zowel de deelnemers als bezoekers waren over het geheel erg enthousiast.

De ondernemersvereniging Beleef Bemmel heeft zowel de Kerstcommissie met alle vrijwilligers als de sponsoren en ambassadeurs voor hun inzet en bijdragen bedankt. Zonder dit alles is een evenement van deze omvang en met deze variëteit aan activiteiten niet mogelijk.

25 medailles op de Fuji Mae Kids Cup!

25 medailles op de Fuji Mae Kids Cup!

BEMMEL - Vorig weekend is Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) naar de Fuji Mae kids cup in Sint-Oedenrode geweest.

Dit is een speciaal jeugdtoernooi om voor jonge beoefenaars kennis te maken met Taekwon-Do als wedstrijd sport. Met achttien enthousiaste deelnemers had TAG een mooi team. In totaal wisten de jonge kinderen 25 prijzen binnen te halen bij de onderdelen tuls (stijlfiguren), sparren (vrije gevecht) en hoogtesprong (vliegende trap). Een mooie prestatie bij een toernooi van meer dan driehonderd deelnemers.

Berry en Brenda Mom vanuit Gendt naar Polen 'Wij komen nog wel een keer terug hoor'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Berry en Brenda Mom (beiden 40) die met hun drie kinderen vanuit Gendt naar Polen zijn vertrokken. 'Het is hier relaxter dan in Nederland.'

De in Nijmegen geboren Berry en de in Doornenburg geboren Brenda (meisjesnaam Stift) gingen in 2002 samenwonen in Huissen om in 2011 naar Gendt te verhuizen. Afgelopen zomer emigreerden ze naar Bobrowiecz, onder de rook van Warschau. De hoofdstad van Polen. ,,We wilden altijd al eens een dergelijk avontuur meemaken. Wonen, leven en werken in een ander land met een andere cultuur. Na onze stage vanuit de Pabo in 1999 in Singapore en Nepal hadden we de smaak te pakken. We hebben daarna altijd veel gereisd en nu de kinderen een goede leeftijd hadden om te gaan, diende zich een vacature in Polen, Warschau aan.''

Dus de keus was vrij vlot gemaakt. En vertrokken ze met hun kinderen Kjeld (7), Thorsten (5) en Liv (3) naar het voormalige Oostblokland. Daar werken ze beiden op Tien voor Taal, de Nederlandse school voor taal- en cultuuronderwijs in Warschau. Brenda is er zelfs directeur.

,,Het leven bevalt goed. Het is wat relaxter dan in Nederland. Op de snelwegen zelfs nog geen file meegemaakt! Het is heel bijzonder om zoveel met z'n vijven te zijn en alles samen te rooien. Je hebt hier dezelfde voorzieningen als in Nederland. We wonen prachtig tegen het bos aan, er is sowieso heel veel natuur in dit land, maar ook rondom en in Warschau zelf.'' Al is de taal zeg maar echt nog niet hun ding. ,,Polen spreken zeker niet allemaal Engels. We wonen nog tekort hier om ons als een beetje Pool te voelen. Wel een beetje Europeaan, onder elkaar met de Polen.''

Heimwee

Echt heimwee hebben ze nog niet gehad. ,,Maar natuurlijk missen we wel onze naaste omgeving, het sociale leven en hobby's. Het is soms lastig om iets dergelijks hier op te bouwen, dit kost tijd en kennis van de taal is ook een pré. Oplossing; regelmatig teruggaan of mensen uitnodigen!'' In de herfstvakantie was het gezin weer in Gendt. ,,Gek om dan geen huis meer te hebben. Logeren bij familie op een luchtbed is toch weer een heel nieuwe ervaring, haha. Met de Kerstvakantie willen we weer komen. Het scheelt dat het in één nacht te rijden is, circa 1200 km, en met het vliegtuig doe je er anderhalf uur over.''

De herinneringen aan Gendt zijn nog vers én fijn. ,, Het is fijn dat je met iedereen een praatje kunt maken, een gezellig dorp. Er wordt veel georganiseerd en alles wat je nodig hebt is er te vinden. Beste vrienden wonen er, je kunt een lekker ijsje halen bij Wijs en heerlijke chocolade bij Alberdeco, de boodschappen bij de AH en met de kersenfeesten met de kinderen naar de kermis.''

Een terugkeer zit er wel in. ,,Ja hoor, want Nederland is een fijn land. En het is toch ook wel fijn om familie en vrienden op een gegeven moment weer om je heen te hebben. Daarnaast willen we onze kinderen de gelegenheid geven in Nederland te kunnen studeren.''


'We voelen ons een beetje Europeanen, onder elkaar met de Polen'

Overdekte kerstvlooienmarkt in Westervoort

WESTERVOORT - Op tweede kerstdag 26 december is er van 9 tot 16 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals aan Emmerik 5.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 15 euro. Te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost drie euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Schildergroep op zoek naar deelnemers en begeleider

HUISSEN - "Wij zijn een kleine schildergroep, die al een aantal jaren bestaat en op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur schildert in het Gemeenschapshuis Huissen-Zand in de Van Wijkstraat 31 in Huissen."

"Om onze groep uit te breiden zijn wij op zoek naar personen, die het leuk vinden om bij onze groep te komen schilderen. Enige ervaring is wel vereist. Tevens zijn wij op zoek naar iemand die de kennis en kunde heeft, om onze groep bij het schilderwerk te begeleiden en te ondersteunen. Voor nadere informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met Wilhelmien Zwartkruis, 026 3252773."

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Tweestroom-DS2 speelde thuis tegen koploper Trivos-DS4 en wist wel goed mee te spelen, maar niet voldoende voor setwinst. Helaas gingen de 5 punten mee naar Wijchen.(0-4)(19-25/13-25/16-25/16-25)

Dames-DS5 ontving EWeekenders-DS4 en maakte er een spannende pot van. Over en weer werden de sets gewonnen/verloren. Dus de vijfde set moest de beslissing brengen. De set werd nipt door onze dames gewonnen.(17-15) Hierdoor bleven wel 3 punten in Gendt die welverdiend zijn.(3-2)(15-25/25-19/17-25/25-17/17-15)

Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen Pegasus-DS5, een naaste concurrent. Het werd een spannende wedstrijd. De eerste set werd nipt gewonnen(28-26). De tweede set werd nipt(23-25) verloren. De derde set werd duidelijk door de tegenstander gewonnen, terwijl de vierde set door onze dames werd gewonnen(25-23) Hierdoor moest de vijfde set de beslissing brengen voor de winst van deze wedstrijd. Helaas werd die set verloren door onze dames.(2-3)(28-26/23-25/19-25/25-23/11-25)

Dames-DS3 ontving Kidang-DS7. Onze dames moesten deze wedstrijd winnen, om naar boven te kunnen kijken e niet naar de kelder. Alle sets werden gewonnen, maar de derde en vierde set heel duidelijk. Door onze overwinning en 5 punten voor de ranglijst, haakt men aan bij de middenmoot.(4-0)(25-21/25-20/25-12/25-10)

Tweestroom-HS1 speelde thuis tegen Sportclub-Wychen-HS1. Onze jongens( 4 jonger dan 20 jaar) speelde eerste set zeer goed… In de tweede set was men oppermachtig(25-05) De derde en vierde set werden wat meer punten aan de tegenstander gegund. Door de deze overwinning bleven de 5 punten in Gendt, voor de ranglijst.(4-0)(25-10/25-05/25-12/25-17)        

De aspiranten speelde deze zaterdag, hun laatste wedstrijd in deze competitie; begin 2019 gaat men verder in een andere poule indeling, met andere teams.

Jongens-mix-Tweestroom-JB1 speelde uit bij de kampioen;Trivos-JB1. Dit team had nog set verloren. De eerste set werd nipt verloren.(24-26) De tweede en derde set werd verloren. Maar de vierde set werd wel gewonnen, wat zeer veel plezier en lol opleverde, tijdens deze laatste wedstrijd deze competitie

Tweestroom-MA1 bezocht Malden-MA1 en wist alleen de tweede set nipt (25-23) te verliezen. De andere set werden wel gewonnen/Door deze winst , nam men wel 4 punten mee naar huis(Gendt).(1-3)(11-25/25-23/21-25/19-25)

Jongens-mix-Tweestroom-JC1 speelde uit bij Atalanta-JC1 en had kennelijk een offday, want alleen de vierde set werd nipt verloren(25-23) De andere sets werden verloren.(4-0)(25-22/25-18/25-19/25-23)

Tweestroom-MC1 bezocht Vocasa-MC2 en verloor de eerste set. De tweede set werd nipt gewonnen.(26-28) De derde set werd weer verloren, terwijl de vierde set weer nipt werd gewonnen.(23-25) Dus de vijfde set moest de winnaar brengen. Deze set werd gewonen door de tuis club. Er werd wel 2 punten aan de ranglijst toegevoegd.(3-2)(25-20/26-28/25-19/23-25/15-11)

Meisjes-MB1 speelde uit bij Pegasus-MB2 en hadden het alleen in de tweede set het moeilijk, want die set werd nipt gewonnen.(28-30) De andere sets ware n voor onze meiden.((0-4)(14-25/28-30/16-25/21-25) Met 5 punten voor de ranglijst werd de thuisreis naar Gendt begonnen.

Afrikaanse oliebollenactie

Oliebollenactie

LINGEWAARD - De Jerome Damey foundation houdt weer haar jaarlijkse oliebollenactie. Iedereen kan traditionele oliebollen (Kala genaamd) bestellen, deze oliebollen zijn niet alleen lekker tijdens oud en nieuw, maar ook tijdens kerst.

"De opbrengst gaat honderd procent naar het project 'Geef een Kind Toekomst'; hiermee krijgen kansarme kinderen in Guinee de kans om naar school te gaan en niet op straat hoeven te leven. De Jerome Damey foundation is bezig met het bouwen van een school voor deze kinderen, daarnaast zal er voor opvang gezorgd worden.

U kunt de oliebollen bestellen via: info@jeromedamey-foundation.nl of via 06 36148058. Wilt u meer informatie over dit project of over de Jerome Damey-foundation, dan kunt u https://www.jeromedamey-foundation.nl bezoeken."

Oliebollen bij Jonge Kracht

HUISSEN - De commissie Doelbewust van Jonge Kracht gaat onder begeleiding van een 'echte' bakker overheerlijke oliebollen en appelbeignets bakken.

Per jaar heeft deze commissie enkele activiteiten voor een goed doel. Vorig jaar werd stichting Loes verblijd met een cheque. Dit jaar wil de commissie Doelbewust geld inzamelen voor nieuwe trainingsmaterialen voor Jonge Kracht, zodat ze bij de verhuizing naar het nieuwe sportpark, ook met nieuwe materialen kunnen starten.

De oliebollen zijn te bestellen via www.jongekracht.nl. Onder het kopje contact staat dan de bestellijst. Ook is er een mogelijkheid om bij Jonge Kracht, Bloemstraat 93 in Huissen, oliebollen en appelbeignets te kopen op 29, 30 en 31 december tussen 10.00 en 14.00 uur.

Top1Toys Bemmel gaat verder als E&S Kado

BEMMEL - Vanaf 01 januari gaat Esther samen met haar dochter Sanne verder onder de naam E&S Kado. De laatste jaren hebben ze in hun winkel al steeds meer kado-artikelen in het winkelassortiment opgenomen, die niet vallen onder het speelgoed.

Naast het gewone speelgoedassortiment, zal er vanaf 01 januari dan ook een vaste ruimte worden gecreëerd voor kado-artikelen, woondecoratie-artikelen en ook kleinere huishoudelijke goederen. Esther en Sanne denken zo een breder publiek te mogen verwelkomen in hun winkel met een leuk en gevarieerd assortiment.

De bestaande cadeaubonnen van Top1Toys zijn nog één jaar inwisselbaar. Bij E&S Kado zijn vanaf 01 januari wel gewoon nieuwe kadobonnen verkrijgbaar en deze zijn onbeperkt inwisselbaar.

Esther en Sanne zijn, nu de Sint het land weer heeft verlaten, al volop aan de slag om de winkel de nieuwe uitstraling te geven en alles op tijd klaar te hebben. Graag zien ze u in het nieuwe jaar verschijnen en wensen ze u allen natuurlijk fijne feestdagen toe. En ja... voor de kerstdagen bent u er natuurlijk ook gewoon van harte welkom.

Kerststal met een verrassing

Kerststal Lingehof. (foto: Ivo Hilgenberg) Ivo Hilgenberg

BEMMEL - Bij het verpleeghuis De Lingehof in Bemmel staat voor de twintigste keer een kerststal midden tussen kerstbomen met levensgrote en levensechte beelden en met Frankie, de ezel, en minischaapjes.

De stal trekt ieder jaar veel bezoekers. Dit jaar hebben ook veel vogels en dieren de weg vanuit het natuurmuseum het Dijkmagazijn naar de stal gevonden. Maar hoeveel? Dat is de vraag die beantwoord moet worden in een zoekopdracht voor kinderen met kans op een mooie prijs. De stal – ook met een knikengeltje en muziek – is tot 3 januari te bezichtigen.

JO13-4 SC Bemmel ongeslagen kampioen

SC Bemmel JO13-4

BEMMEL - Nog geen zes maanden na hun vorige kampioenschap is de JO-13-4 van SC Bemmel ook nu weer kampioen.

De jongens wisten al hun concurrenten ver achter zich te laten. Ongeslagen kampioen ! De jongens zijn van harte gefeliciteerd! Dik verdiend! Dank was er ook aan de coaches en trainers.

Sasa-kerstviering in Angeren

ANGEREN - Vrijdag 21 december houdt de Sasa voor haar deelnemers de jaarlijkse kerstviering.

Het wordt een leuke dag met zang en af en toe een moment van bezinning. Het Sasa-koor Zang en Vreugde met dirigent Frans Evers zingt stemmige kerstliedjes. Ds. Nathalie da Costa en pastoraal werkster Janine Kallen zullen ieder op hun eigen wijze aandacht geven aan de betekenis van kerstmis. Ook wordt de film van de 50-jarig jubileumviering van de Sasa vertoond.

Om 12.00 uur is er pauze waarin de lunch wordt opgediend en is er een loterij met mooie prijzen. Sasa-deelnemers zijn welkom op vrijdag 21 december in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. Men moet zich wel aanmelden bij de wijkleid(st)ers. Zaal open om 10.30 uur - begin 11.00 uur - einde 15.00 uur.

Bestel je oliebollen bij v.v. Jonge Kracht

Bestel je oliebollen bij v.v. Jonge Kracht

HUISSEN - De commissie Doelbewust van Jonge Kracht gaat onder begeleiding van een 'echte' bakker overheerlijke oliebollen en appelbeignets bakken.

Per jaar heeft deze commissie enkele activiteiten voor een goed doel. Vorig jaar werd stichting Loes verblijd met een cheque. Dit jaar wil de commissie Doelbewust geld inzamelen voor nieuwe trainingsmaterialen voor Jonge Kracht, zodat ze bij de verhuizing naar het nieuwe sportpark, ook met nieuwe materialen kunnen starten.

De oliebollen zijn te bestellen via www.jongekracht.nl. Onder het kopje contact staat dan de bestellijst. Ook is er een mogelijkheid om bij Jonge Kracht, Bloemstraat 93 in Huissen, oliebollen en appelbeignets te kopen op 29, 30 en 31 december tussen 10.00 en 14.00 uur.

Sc Valburg gaat schlemielig onderuit in derby Eerste zege EMM Randwijk, na acht maanden

Valburg (rode shirts) vecht om de bal met EMM Randwijk, dat de kelderkraker met 3-2 won. Door drie goals van aanvoerder Arjan van den Broek (geel shirt, rechts). (foto: Hans Schmeinck)

Tekst: Hans Schmeinck

Ze hebben er liefst acht maanden op moeten wachten. Maar zaterdag was het zover, EMM Randwijk wist een competitiewedstrijd te winnen. Zelden zal het zoet van de overwinning zo lekker hebben gesmaakt. Het zuur was voor 'buurman' Sc Valburg dat met tien man ongelukkig onderuit ging: 3-2.

De streekderby werd vooraf terecht bestempeld als de kelderkraker. EMM Randwijk en Valburg zijn twee kleinste clubs van de Betuwe (qua ledenaantal) en stonden in de laagste klasse van het amateurvoetbal op zaterdag in de afdeling Oost, de vierde klasse (B) ook op de twee laagste plaatsen. EMM had dit seizoen nog geen punt, laat staan een zege behaald. Als enige club in de Betuwe ook nog eens.

Bovendien hadden de Randwijkers al sinds 14 april van dit jaar niet meer gewonnen. Acht maanden lang geen driepunter, een zeldzaamheid voor een standaardteam in het amateurvoetbal. De laatste triomf was overigens thuis tegen… Valburg (2-0). Daarna hielden de geelblauwen nooit meer de nul (achterin).

Valburg had dit seizoen tenminste al een keer gezegevierd. De piepjonge ploeg (gemiddelde leeftijd 19 jaar) harkte verder geen punt binnen, maar liet zaterdag zien meer in de mars te hebben dan de stand –voorlaatste- kil aangeeft. Met fris combinatievoetbal en veel inzet werden kansen afgedwongen. Maar gemist.

EMM scoorde wonderwel wel, door captain Arjan van den Broek. In de extra tijd van de eerste helft. Daarna werd Valburger Joost Jansen eruit gestuurd, vanwege het gebruik van het k-woord.

Champions League

Nog steeds in de extra tijd en met tien man dus kwamen de bezoekers via een fraaie volley van hun beste speler Walter Janssen gelijk: 1-1. Na rust schoot Twan Willemsen zelfs de 1-2 binnen. Toen rechtte EMM de rug en scoorde Van den Broek nog twee keer. En werd zo de eerste zege in tien competitiewedstrijden binnen gehaald. En gevierd alsof de Champions League binnen was. ,,Iedereen is blij nu'', aldus matchwinnaar Van den Broek. ,,Wij waren niet goed, zij waren met tien man eigenlijk nog beter. Maar goed, het geluk was nu eens met ons en het gaat om de drie punten.''

De eerste punten dus, waarmee EMM Valburg overigens nog niet heeft gepasseerd op de ranglijst. Het doelsaldo is nog vijf doelpunten slechter. Valburg-trainer Heino Zegveld likte zijn wonden. ,,De jongens hebben gevochten als leeuwen. De rode kaart had niet gegeven hoeven worden en heeft ons de overwinning gekost.'' Over de (eerste) zege van EMM: ,,De laatste, in ieder geval tegen ons.''

Weinig wedstrijden op winterzondag

EMM en Valburg waren met Elistha (3-2 winst in restant tegen Woezik) de enige Betuwse ploegen die zaterdag in actie kwamen. De overige clubs (Excelsior Zetten en Dodewaard) waren vrij. Op zondag werden bijna alle duels van Betuwse verenigingen wegens winterse omstandigheden afgelast. Alleen Bemmel, koploper in 1E, ging door en won thuis met 3-2 van Winterswijk (what's in a name) en DVOL. Maar de Lentenaren gingen thuis met 1-2 smadelijk onderuit tegen nummer laatst Hatert.

Paulusreis naar Griekenland

Paulus zet voet aan land in Europa. (foto: Yvonne Vos)

BETUWE - We volgden Paulus al eerder op zijn zendingstochten door Klein-Azië (het huidige Turkije). Deze keer trekken we met Paulus mee op zijn eerste schreden door Europa. Op een nacht tijdens zijn verblijf in Troas heeft Paulus een visioen waarin een man uit Macedonië hem smeekt over te steken.

Paulus maakt hieruit op dat God hem roept. Hij gaat dan ook de volgende dag aan boord van een schip dat vaart naar Neapolis waar hij voor het eerst voet op Europese bodem zet.

Tijdens onze reis volgen we Paulus op zijn tocht door Griekenland en bezoeken we vele hoogtepunten en bijzondere plaatsen. Een prachtige reis die niet alleen een indruk geeft van de weg die Paulus is gegaan maar ons ook voert naar de wortels van onze eigen cultuur en beschaving.

De reis vindt plaats in de periode van maandag 7 oktober - maandag 21 oktober. Aan de reis gaan vijf studieavonden vooraf: 11 febr., 11 mrt, 8 apr., 20 mei en 17 juni, van 19.30 – 21.30 uur in De Hoeksteen, Prinses Irenestraat 58 in Elst.

Infoavond maandag 14 januari om 19.30 uur in De Hoeksteen. Graag voor deze avond aanmelden vóór 11 januari bij Yvonne Vos, 06 28546892, wy.vosjes@gmail.com.Organisatie en begeleiding zijn in handen van Janine Kallen (pastoraal werkster) en Yvonne Vos.

Meest klantvriendelijke ondernemer van Bemmel ?

BEMMEL - U heeft het altijd al een keer willen zeggen, maar het is er nog nooit van gekomen. Dan is dit uw grote kans en u komt misschien zelfs ook nog in aanmerking voor een beloning.

Voor de tweede keer organiseert de ondernemers-vereniging Beleef Bemmel de verkiezing van de meest klantvriendelijke ondernemer van Bemmel. Afgelopen jaar was A J Eten & Drinken de trotse winnaar van deze prijs. De winnaar van deze verkiezing mag zich dus heel 2019 de meest klantvriendelijke ondernemer van 2019 noemen.


Bij uw keuze maakt het geen verschil waar of wat u iets heeft gekocht, of dat u zaken heeft gedaan met een van onze dienstverleners (makelaar, verzekeraar, notaris, sport, financieel adviseurs et cetera). Dit geldt natuurlijk ook voor onze horecaondernemers. Dus elke onderneming en/of ondernemer komt voor deze prijs in aanmerking. Vaak kent u de ondernemer zelf niet, maar wel het personeel waar u mee te maken heeft. Het gaat er uiteindelijk om welke klantervaring u bij het bedrijf heeft gehad.

U kunt vanaf nu tot en met 31 januari uw stem uitbrengen. Ga hiervoor naar www.beleefbemmel.nl/winactie. Door te stemmen kunt u 100 euro winnen. Er worden liefst drie prijzen van 100 euro verloot onder de deelnemers.

De winnaar wordt officieel bekend gemaakt op maandag 18 maart tijdens de algemene ledenvergadering van onze ondernemersvereniging Beleef Bemmel. Daarna worden ook de winnaars van de geldbedragen geïnformeerd. Dus grijp uw kans en doe mee."

Kerst – 'Geef de liefde een gezicht'

HUISSEN - Met Pasen is er de Passion. Wat is er met Kerst? Het lijdensverhaal van Jezus krijgt een eigentijdse vertaling. Oude en grote woorden als kruis en lijden, verzoening en offer zijn té zwaar en té klassiek. We willen ze bij de tijd brengen, updaten. Maar een kind in de kribbe dat mij aankijkt, hoeft niet vertaald te worden.

Kwetsbaar, kostbaar, een geschenk van het leven. Liefde van twee mensen die een gezicht krijgt. Stef Bos schreef voor deze kerstnacht een lied over en voor al die kinderen die ons aankijken: ‘Geef alles wat je hebt, geef de liefde een gezicht’. Zo worden kinderen in het leven ontvangen en geboren.
In de Oosterse kerken is er met Kerst de grote vreugde dat God de wereld veranderde door er zelf deel van uit te gaan maken. Je geeft jezelf in wat en waar je bent. En dat ligt niet vast, daarin worden God en mens steeds opnieuw geboren. Kerkvader Augustinus schreef bij dat mysterie: ‘Waarom heeft God de mens geschapen? Om een nieuw begin mogelijk te maken’ (Matthijs Glastra).

Kerkdiensten Protestantse Gemeente Huissen:

Zondag 23 december 2018, 10.00 uur, vierde advent. Maandag 24 december 22.00 uur kerstnachtviering m.m.v. de cantorij. Dinsdag 25 december 10.00 uur, kerstmorgen, gezinsdienst. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Ook op vrijdagmiddag is de kerk van 14-16 uur open. Je kunt gewoon binnenlopen. Van harte welkom!

Kerstbrunch KBO Bemmel-Doornenburg

LINGEWAARD - Opnieuw kunnen leden van de KBO op tweede kerstdag 26 december deelnemen aan een kerstbrunch bij Het Wapen, Dorpsstraat 52 in Bemmel.

Om 13.00 uur staat er een heerlijke brunch in buffetvorm klaar voor leden van deze afdeling en eventuele introducees. Het wordt genieten van heel wat lekkere hapjes. Iedereen wordt van harte uitgenodigd. De zaal is open vanaf 12.30 uur. Kosten zijn 18,50 euro. Opgave tot en met 19 december bij Cecile van Gend, 0481 461742, cecile.vangend@online.nl.

19 / 36

20 / 36

21 / 36

22 / 36

23 / 36

24 / 36

25 / 36

Het LWMK en 1919-2019

Onze solist oefent. (foto: Jan Startman)

LINGEWAARD - Het lijkt wel een of andere code, de kop van dit artikeltje. Maar niets is minder waar.

Wat betekent het bovenstaande opschrift! Het betekent in het kort: het 100-jarige bestaan van mannenzang in Huissen! Daar valt natuurlijk wel wat aan af te dingen. In de inmiddels opgespoorde archiefstukken hebben we deze gevonden als start van 100-jarige mannenzang:

“Op 19 november 1919 staken enige leden van het kerkkoor de koppen bij elkaar om tot de oprichting te komen van 'De Roomsch Katholieke Mannenzangvereniging Sint-Caecilia'.”. Veel informatie is tot ons gekomen door een stuk van Piet Driessen (helaas dit jaar overleden) waarin de koorgeschiedenis in keurige, chronologische volgorde staat beschreven.

Ik pik er even een pikant stukje uit: “Lid was je niet zomaar”. Ieder nieuw lid kreeg een half jaar lang de tijd om van een goede opstelling blijk te geven alvorens hij volwaardig lid werd. Ja ja, dat waren nog eens tijden. Voor het Lingewaards Mannenkoor wordt volgend jaar dus een feestjaar en bestuur en commissies zijn hard bezig om manifestaties voor te bereiden voor 2019. Maar eerst hebben we nog een uitvoering op 23 december samen met de Stedelijke Muziekvereniging Huissen in de parochiekerk van Huissen Stad op de Lange Kerkstraat 10.

Komt allen, zou ik zeggen. En als je ons gezang nou erg mooi vindt en dat zelf ook wel zou willen beoefenen, meld je aan bij Hans Koster, 06 53966931.

Fort Pannerden in muzikale kerstsfeer

Kerstman heet u welkom op Fort Pannerden

DOORNENBURG - Op 22 en 23 december verkeert Fort Pannerden in muzikale sferen. Ga tijdens dit kerstweekend op ontdekkingstocht door het mooi aangeklede fort. Onderweg zorgen verhalenvertellers, muzikanten en soldaten voor een unieke kerstsfeer.

De kerstactiviteit is van 13.00 tot 16.00 uur, maar het fort gaat al om 11.00 uur open. Speel alvast met uw (klein)kinderen de speurtocht 'Expeditie Pannerden' en ontrafel het geheim van soldaat Willem Derksen, ga mee met een rondleiding of verken het fort met behulp van een luisterfort-audiotour.

Om 13.00 uur start de kerstactiviteit waar u met uw entreekaartje gratis aan kunt deelnemen. Als u alleen de kerstroute bezoekt betaalt u een gereduceerd tarief. Entree is inclusief consumptiebon.

Wandel door het fraai versierde fort en geniet van mooie kerstmuziek in de bijzondere setting van een negentiende-eeuws, militair bolwerk. Op diverse locaties vertellen soldaten waargebeurde fortverhalen en kunt u soldaten in actie zien tijdens hun werkzaamheden. Zo krijgt u een goed beeld van het leven op het fort in de tijden dat er soldaten gelegerd waren.

Geniet van heerlijke versnaperingen in de horecagelegenheid. Er zijn lekkere kerstkoekjes, chocolademelk en glühwein. Natuurlijk is de kerstman ook aanwezig. In de kerstvakantie van 27 december tot en met 6 januari is Fort Pannerden extra geopend. Speel met korting het real life game Elements en voor alle opa's en oma's die met hun kleinkinderen komen zijn er speciale aanbiedingen.

Meer informatie over het kerstweekend en de kerstvakantie kortingsacties op www.fortpannerden.eu.

Vlag van Bemmel

Vlag van Bemmel. (foto: Adrie) Adrie

BEMMEL - Zoals een ieder wellicht al eerder heeft gelezen in Hét Gemeentenieuws of gezien op de kerstmarkt: Er komt eindelijk een vlag van Bemmel!

De vlag wordt ongeveer 1 meter bij 1.5 meter en heeft een witte achtergrond. De vlag kost bij voorinschrijving 15 euro (later 17.50 euro.)

De inschrijvingen lopen binnen! Doet u ook mee? "We hopen dat Bemmel op allerlei feestelijke dagen vol hangt met deze Bemmelse vlag! Hang de vlag buiten met; kermis, vierdaagse jubilea geboortes, verjaardagen, diplomering of wanneer u wilt.

Voorinschrijven kan via vlag.van.bemmel@gmail.com. Bellen mag ook 0481 464691. Wilt u de vlag eerst zien? Er zijn door de drukkerij namelijk proefvlaggen gemaakt. Dat kan! Bel dan ook naar 0481 464691 en maak een afspraak. Tevens zullen we de vlag regelmatig uithangen op de Markt in Bemmel, kijkt ervoor naast de theaterkerk bij brasserie Bloem op het Marktplein maar naar boven.

Mochten we geld overhouden aan de organisatie en uitbrengen van de vlag dan komt dat ten goede aan het centrum van Bemmel maar de eerste 150 aanmeldingen hebben we nodig om het te kunnen realiseren.

Levende kerststal bij Landerij De Park

BETUWE - Landerij De Park is op 21 december helemaal in kerstsfeer, compleet met grote kerstboom, feestelijke verlichting en brandende vuurkorven. Geniet van 17.00 - 20.00 uur van een gezellig programma!

Ieder kwartier is er een korte voorstelling rond de levende kerststal in de kinderboerderij. Luister hier naar het aloude kerstverhaal met echte mensen en dieren! Kom marshmellows roosteren bij de Vuurplaats. Luister naar mooie en vrolijke kerstsongs van verschillende koren onder het genot van een glaasje glühwein, warme chocomel of ranja. Ook de huisgemaakte erwtensoep is aanbevolen! Maak een mooi lichtje of ga op de foto met de kerstman. Laat je verrassen bij het kerstspel ‘Het verhaal van de ezel’. Doe mee met de kerstkabouterspeurtocht of koop een pakketje om een kerststukje te maken of iets lekkers uit de bakkerij van Droom! Kortom het is een gezellige kerstbeleving voor de hele familie!

"Landerij De Park vind je aan De Park 12, 6611 NW Elst. De toegang is 2,50 euro voor volwassenen (gepast geld is fijn!). Kinderen en Gelrepashouders hebben gratis toegang. Kom je op de fiets? En kom je graag op Landerij De Park? Steun dan de Makers! Kijk op www.landerijdepark.nl/steundemakers en help mee. Op www.landerijdepark.nl vind je ook het uitgebreide programma."

Lingewaard Energie geeft antwoord Hoe krijg ik mijn energie- rekening omlaag?

LINGEWAARD - Woensdag 12 december heeft Lingewaard Energie een thema-avond gehouden rond de vraag: Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag. Belangrijk want de belasting op energie gaat flink omhoog gaat.

De avond begon met de opbouw van de energierekening. Deze bestaat uit vaste kosten en variabele kosten, deze zijn te beïnvloeden. De variabele kosten bestaan uit m3 gas en Kwh elektriciteit incl. belasting. Hoe kan de rekening omlaag? Dit wordt bepaald door twee aspecten: het gedrag en het aanpakken van het energieverbruik zelf.

Door je gedrag aan te passen kan je al veel besparen. Lingewaard Energie heeft in Gendt een energie battle georganiseerd. De bewustwording leverde 15-30 procent energiebesparing op. Door de lampen uit doen en de thermostaat tijdig naar beneden te doen. Verder is het van belang dat je minder energie nodig hebt. Een ledlamp bijvoorbeeld gebruikt 90 procent minder energie dan een gloeilamp. Een ledlamp is zo binnen een jaar terugverdiend. Met het isoleren voorkom je dat warmte (energie) naar buiten gaat. Een dame op het energieloket: Je moet je huis niet isoleren maar jezelf door een warme trui aan te doen. Nog beter is natuurlijk beide. Warmte gaat vooral door het dak en de muren naar buiten. Maar ook belangrijk zijn de kieren in een huis. TIP: Loop eens met een infrarood thermometer (15 euro Action)door het huis om deze op te sporen.

De energierekening verlagen hoeft niet veel te kosten, maar levert wel veel op voor de portemonnee en voor het klimaat. Het was een geslaagde avond die Lingewaard Energie volgend jaar gaat herhalen. De presentatie is na te lezen op www.lingewaardenergie.nl.

Uitslag loterij schietvereniging Kort Oisterwyck Doornenburg

DOORNENBURG - De prijzen zijn gevallen op lotnummers:

0174 0367 3213 0695 3023 0942 1999 0266
0516 1864 1948 2864 2250 1711 3040

De prijzen zijn af te halen op woensdagavond
vanaf 19.30 uur bij S.V. Kort Oisterwyck, Pannerdenseweg 47
Doornenburg, achter zalencomplex. Voor inlichtingen 0481 421418.

Oliebollenactie welpen scouting Huissen-Zand

HUISSEN - De welpen van scouting Huissen- Zand houden ook dit jaar weer hun jaarlijkse oliebollenactie.

Ze verkopen op:

· 29 december vanaf 10.00 uur vanuit ons clubgebouw aan de Van Wijkstraat naast de Zandse kerk, van 10.00-16.00 uur vanuit het kraampje bij Profile Ouwerling (Huismanstraat 29) Huissen en van 11.00-15.00 uur vanuit een kraampje bij winkelcentrum De Brink (naast de Chinees).

· 30 december vanaf 10.00 uur vanuit ons clubgebouw, van 10.00 tot 16.00 uur vanuit een kraampje bij Profile Ouwerling in Huissen en van 11.00 tot 15.00 uur vanuit een kraampje bij winkelcentrum de Brink (naast de chinees).

· 31 december van 9.00 uur tot 12.00 uur vanuit ons clubgebouw en van 10.00-12.00 uur vanuit het kraampje bij winkelcentrum De Brink (naast de Chinees) en van 9.00- 12.00 uur vanuit het kraampje bij Profile Ouwerling.

Men ook telefonisch of via whatsApp oliebollen bestellen tot uiterlijk 30 december 16:00 uur bij de volgende telefoonnummers: 026 3251331,                 06 57258362 en 0620027450. De bestelling doorgeven kan ook op het volgende e-mailadres: welpen-huissenzand@live.nl. Vermeldt hierbij uw naam, adres en telefoonnummer en uw bestelling. Bestellingen afhalen kan op 31 december tussen 10:00 en 12:00 uur in het clubgebouw.

De prijzen: 10 oliebollen 4,25; 8 appelbollen 4,25; 8 krentenbollen 4,25; 5 appelbeignets 4,25 euro.

Première Zere Neus!

(Foto:Hans Gerichhausen)

HUISSEN - Theatergroep Koperen Kees maakt zich op voor De Zere Neus van Bergerac. Deze hilarische familievoorstelling voor iedereen vanaf zes jaar beleeft op tweede kerstdag haar première.

De laatste teksten worden doorgenomen, het decor nog wat bijgesteld, lichtstanden getest en de laatste hand aan de kostuums gelegd. Dat zijn zo van die dingetjes die nog voor een première moeten gebeuren. Maar dan staat 't er weer, een fantastisch voorstelling met een mooi verhaal, spanning en humor, geschreven door Arjan Ederveen en geregisseerd door Maarten Hopman.

Nog geen kaarten? Reserveer dan snel op www.koperen-kees.nl en je bent er bij.

Kerstmuziek in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Kom in de kerststemming! Capella Phos Hilaron, verbonden aan het Dominicanenklooster Huissen, zal ditmaal het Festival of Lessons and Carols uitvoeren. Het belooft een prachtige viering te worden.

Ook buiten Engeland zijn de laatste decennia de 'Lessons and carols' (diensten met toegankelijke liederen– veelal uit de volkstraditie) een geliefde vorm geworden om oecumenisch-breed het kerstfeest voor te bereiden. Komt u meegenieten? U bent welkom in Dominicanenklooster Huissen op zondag 23 december van 15.30 - 17.00 uur. Aanmelden kan via: www.kloosterhuissen.nl/p/1373

Herstel Spot op Sport – HV Huissen-HV Angeren

Vorige week is bij het artikel Spot op Sport door ons de verkeerde foto geplaatst.

Bijgaand ziet u de foto die bij het stuk hoorde.

Nieuw afslankprogramma

Daphne Hengelbrock

BEMMEL - Onderzoek aan de universiteit van Wageningen stelt dat onder begeleiding afvallen en sporten dé manier is om af te vallen.

Gezonder en bewuster eten worden zijn dan ook de kernwoorden voor een goed resultaat. Met heerlijke recepten waarbij de focus ligt op koolhydraat beperkte voeding. Deelnemers zijn na drie maanden gemiddeld tien kilo afgevallen.

"Vanaf januari bieden wij een nieuw concept aan, waarbij sporten en op een gezonde manier afvallen centraal staan. Schaapskooi Light 2.0: een 12 weken durend programma; een persoonlijk weekplan met bij behorende recepten; wekelijks weegmoment; onbeperkt sporten (minimaal twee keer per week); strippenkaart om de continuïteit te waarborgen.

Wil je samen met ons de strijd tegen de kilo’s aan gaan en je weer fitter en vitaler voelen? Maak kennis met Daphne en haar collega’s! Daphne werkt al ruim tien jaar vol passie als groepslesinstructrice, geeft yoga, power en fit&shape. Daarnaast is ze al vijftien jaar lifestylecoach en sinds twee jaar ook orthomoleculair therapeut.

"Ben je geïnteresseerd in ons nieuwe programma? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake, zodat je in januari je goede voornemens waar kan maken.

Kom spelen en genieten in Winter Tivoli

BERG EN DAL - Kom tot en met 17 maart elke woensdag, zaterdag en zondag spelen en genieten van de binnenspeeltuin, kinderschaatsbaantje, Tiffi's Winter Show, autobaantje, airtrampoline, luchtkussen, speeltoestellen, Race Pop-Ups, Skypie, playstations, midgetgolfbaan, dagelijks entertainment, leuke evenementen en het overheerlijke eten in ons restaurant.

Winter Tivoli is ook superleuk om met je kinderfeestje of familie te bezoeken. Er zijn diverse kinderfeestarrangementen al vanaf 10,50 euro per kind! De entreeprijzen Winter Tivoli zijn: kids van 2 - 12 jaar 7,50 euro; volwassenen: gratis.

Winterse lekkernijen

Terwijl de kids heerlijk aan het spelen zijn, kunnen ouders en begeleiders in het restaurant en binnenspeeltuin een heerlijk hapje eten, rustig een boekje lezen, internetten met gratis wifi of genieten van een High Tea. Tot en met 17 maart is Winter Tivoli geopend op woensdag van 12.30 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Winter Tivoli is tevens in de schoolvakanties geopend op aangepaste dagen en tijden.

Let op: het meenemen van eigen eten en drinken is niet toegestaan en de overige attracties en speeltoestellen in Amusementspark Tivoli zijn gedurende Winter Tivoli niet geopend. Meer informatie over onder andere de openingstijden en kinderfeestjes staat op www.parktivoli.nl.

Nieuwe traditie in De Buitenpoort in Huissen, zaterdag 22 december Top2000-hits live gespeeld door Summerland

Uniek! Summerland speelt live ‘de Top2000’. Op zaterdag 22 december in De Buitenpoort in Huissen. (foto: eigen foto)

HUISSEN - Een primeur voor Huissen, een heuse Top2000 Party! En met een zeer bijzondere invulling. Op zaterdag 22 december is De Buitenpoort gastheer van de alom bekende top cover- annex feestband Summerland, die live nummers uit de Top2000 speelt.

Zingen en swingen geblazen, want op alle nummers kun je zowel met je benen en armen als met je mond meedoen. Of het nou die rockklassieker uit de 60's is, die discokneiter uit de 70's, dat foute 80's pophitje, die 90's floorfiller, de meest zwijmelbare ballad, die meezingbare meedeiner en/of die megahit uit dit millennium. Alle live gespeeld door Summerland! Een unieke invulling van het spektakel rond de Top2000.

De nummers zijn de favorieten van de bezoekers, want zij hebben via de Facebookpagina van De Buitenpoort gekozen voor hun toppers uit de 'lijst der lijsten' van de popmuziek. Daaruit is een Top20 ontstaan, met (vooralsnog) Bryan Adams' Summer of '69 op 1, U2 (medley) op 2 en Stil in mij van Van Dik Hout op 3. Uiteraard speelt de topcoverband nog veel meer hits uit de Top2000. Marloez, Jan, Jody, Frans, Gary en Sjaak zijn zo muzikaal (flexibel) dat ze werkelijk alles kunnen spelen en zingen.

Van Hotel California van The Eagles tot Disco Inferno van The Trammps, van Doe Maar's Smoorverliefd tot Boom, boom, boom van The Venga Boys, van U2's One tot Leef van André Hazes Jr. tot Justin Timberlake met Can't stop this feeling.

Hans Schmeinck alias Kinki Sminki is er die avond bij als dj en presentator. Er zijn quizvragen voor mooie prijzen en nog enkele verrassingen. Natuurlijk is De Buitenpoort sfeervol en in stijl gedecoreerd. ,,Reserveer snel via www.debuitenpoort.nl, want de kaartverkoop gaat hard'', weet Jan, de zingende drummer van Summerland. ,,Komt allen en maak van Huissen een Top2000-stad!''

Koopzondagen bij Peters Vuurwerk

ELST - Bij Peters Vuurwerk in Elst zijn ze al druk bezig met het inrichten en vullen van de winkel en bunkers voor het uiteinde van het jaar. Er komt deze weken veel vuurwerk binnen en wij houden de bestellingen goed in de gaten.

Elk jaar tonen we weer nieuwe producten en zijn er vele goede acties, ook in de voorverkoop online. Dat doen we al ruim veertig jaar en het is dit jaar zeker weer gelukt om een mooie collectie neer te zetten. Peters Vuurwerk verkoopt de gehele Lesli en Zena vuurwerk lijnen. Hierdoor verkopen ze een breed assortiment voor iedere portemonnee.

Nieuw dit jaar is dat Peters Vuurwerk op zondag 23 en 30 december open is van 12.00 tot 15.00 uur. Je kunt dan advies krijgen en rustig al het vuurwerk bekijken en bestellen. Ook is er een grote collectie Cat. 1 vuurwerk, die u het hele jaar kunt kopen, dus ook op de koopzondagen. Op de verkoopdagen (vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december) zijn we vanaf 8.30 uur tot 20.00 uur geopend.

Kom snel langs of kijk online op www.peters-vuurwerk.nl zodat je geen aanbieding mist!

Tafeltje Dekje Bemmel

Tafeltje Dekje Bemmel

BEMMEL - Stichting Tafeltje Dekje Bemmel bezorgt gezonde en betaalbare maaltijden voor ondermeer ouderen, gehandicapten of chronische zieken." Om dit goed te blijven doen, zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers en of nieuwe bestuursleden."

Elke dag is er een keuze uit drie menu’s voor een of meer dagen. De maaltijden worden koelvers aangeleverd door vrijwilligers en kunnen worden opgewarmd met behulp van een Mealbutler of magnetron. Maaltijden worden elke dag bezorgd tussen 11.30 en 13.00 uur. Prijs voor een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht is 6,50 euro. " Mocht u interesse of vragen hebben, dan kunt u altijd bellen met Jos Jorna, 06 23850538."

Dankwoord Joop Arnts

LINGEWAARD - Voor de meeste mensen in Lingewaard ben ik (Joop Arnts) een bekend gezicht, doordat ik 48 jaar schilder was bij Jeurissen Schilderwerken en bij veel huizen aan de deur ben geweest om te schilderen, ruiten zetten, advies te geven, en/of offertes te maken.

Maar met ingang van 21 december 2018 gaat dit veranderen. Ik ga van mijn vroegpensioen genieten. Na deze datum zult u mij niet meer zien rijden in de bekende bedrijfswagen met het Jeurissen logo maar ga ik genieten van mijn vrije tijd met vrouw, kinderen en kleinkinderen. Ook aan het viswater zal ik veel te vinden zijn.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen de afgelopen jaren en ook directeur Wilbert Jeurissen en collega's hartelijk bedanken voor 48 jaar collegialiteit.

Joop Arnts

Kerstviering in Sint-Bavokerk

Kerststal ware grootte Angeren. (foto: Ben Otters)

ANGEREN - Maandag 24 december, de dag voor kerstmis, is er in de vooravond om 18.00 uur een kerstviering voor jong en oud in de Sint-Bavokerk Angeren.De kerstviering is een woord- en communiedienst met kindernevendienst. Pastor John Rademakers zal, samen met de lectrices, voorgaan in deze Viering. Het koor Just4Fun zal de Dienst vocaal met kerstliederen ondersteunen. Het thema van de Viering is: 'Feest van een Nieuw Begin'. Aan het einde van de viering zullen de kinderen, kindje Jezus, Maria en Jozef vergezellen naar de kerststal.

Iedereen wordt uitgenodigd om aan deze kerstviering deel te nemen. Families met kinderen en overige belangstellenden zijn welkom. Op het Kerkplein wordt na de viering een glaasje glühwein of chocolademelk uitgeschonken. Harmonie Sint-Ceacilea zal dan, eveneens op het plein, enkele kerstliederen spelen. Iedereen is welkom op 24 december in de Bavokerk.

Kerstdiner van eetcafé Doornenburg

DOORNENBURG -Op vrijdag 14 december werd er weer het jaarlijkse kerstdiner gehouden door alle vrijwilligers van het eetcafé Doornenburg

Vanaf 16.00 uur konden de 65 gasten genieten van een heerlijk vers kerstdiner -door de vrijwilligers bereid- en konden ze genieten van het koor Voices, dat de muzikale omlijsting verzorgde. "We kijken met ons allen terug op een geweldige avond Dit jaar ging de opbrengst van de fooienpot naar het goede doel van de foute truiendag: stichting Save the childeren.nl."

Sponsor bedankt!

LINGEWAARD -Door de sponsering van Chocolaterie Chocobreak is dames 1 van Thetis weer voorzien van mooie nieuwe shirts.

Dit zorgt voor nieuwe uitstraling het komende seizoen. We zijn er hartstikke blij mee en willen hierbij Peter en Loes hartelijk bedanken!

Uitbuiktocht in de Gendtse polder

Konik paarden. (foto: Herman Hendriks) Herman Hendriks

GENDT - IVN RijnWaal nodigt een ieder uit om, onder leiding vande gidsen, de Gendtse polder in te gaan. Een lekkere en leuke wandeling staat er op het menu.

De lage waterstand door de lange periode van droogte geeft ons nu nog steeds de gelegenheid om op plaatsen te komen die normaal gesproken ontoegankelijk zijn. Dit biedt nu dan ook de mogelijk om op een moerasachtig stuk te lopen en daar onder andere de vegetatie beter te bekijken en wellicht ook andere sporen.

Beversporen. (foto: Herman Hendriks) Herman Hendriks

Ook zijn we zeker getuige van de ruige sporen van de Konik paarden en rode geuzen die nu driekwart jaar in dit gebied rondlopen. Waarschijnlijk zullen we deze grote grazers ook wel ontmoeten tijdens de wandeling.

Daarnaast kunnen we de sporen van de zoogdieren als ree, das en bever nauwelijks missen. De bevers zijn toch wel overduidelijk actief en 'vellen' wilgen als zijn het lucifershoutjes. Ook aan nieuwe burchten wordt volop gewerkt. De kans op watervogels is helaas wat gering, de reden daarvan is natuurlijk overduidelijk; de lage waterstand.

De winterse gasten zoals kramsvogel en koperwiek, behorend tot de groep van de lijsterachtigen, die zich tegoed doen aan de grote hoeveelheid meidoornbessen, zullen we zeer waarschijnlijk wel voor de kijker krijgen.

Met al dit fraais is het zeker de moeite waard om tweede kerstdag de middag te reserveren. Het startpunt is bij het huis“Ruimzicht, afrit Markt – Waaldijk in Gendt om 14:00 uur, duur ongeveer twee uur. Tip: Zorg voor stevig waterdicht schoeisel en afhankelijk van het weer voor warme kleding. Deelname is gratis.

TOP-Kinderfilm: Paddington 2

BEMMEL - Op donderdag 27 december heeft TOP een superleuke kinderfilm op het programma staan. De vertederende Paddington 2 is een geweldige kerstfilm voor de familie, met Beer Paddington en Hugh Grant. De film begint om 19.00 uur, zodat ook de kleinere kinderen naar deze film kunnen kijken!

Paddington tovert bij iedereen in zijn buurt in Windsor Gardens een glimlach op het gezicht. Zijn grootste droom is het vinden van een cadeau waar zijn tante Lucy, die ver weg in Zuid-Amerika woont, intens gelukkig van wordt. Omdat ze eveneens droomt van een tripje naar de Britse hoofdstad heeft Paddington zijn berenogen laten vallen op een uniek antiek pop-upboek over Londen. Hij begint aan een serie baantjes om het geld bij elkaar te sprokkelen. Hugh Grant speelt een zelfingenomen, maar uitgeblust acteur die ook zijn zinnen op het oude boek heeft gezet en er niet voor terugdeinst om een lieverd als Paddington het leven zuur te maken. De klasse waarmee Paddington het allemaal met lede ogen aanziet en ondergaat doet de sympathie voor hem alleen maar toenemen.

Wellicht een leuk idee om een filmkaartje onder de kerstboom te leggen. Aanvang 19:00 uur. Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Wintersluiting ParticipatiePunten en activiteiten SWL

LINGEWAARD - Alle ParticipatiePunten zijn dicht in de laatste week van 2018 en in de eerste week van 2019.

De Open Eetcafés beginnen weer op de volgende datums:

Doornenburg vrijdag 4 januari

Gendt maandag 7 januari (en op donderdag 10 januari)

Bemmel dinsdag 8 januari

Huissen woensdag 9 januari

Haalderen donderdag 17 januari

Bemmels Afhaalpunt begint op maandag 7 januari weer.

Willems Kookclub: begint weer op 10 januari

Repair cafés: Het laatste Repair Café van dit jaar is in Doornenburg op 21 december, de eerste in het nieuwe jaar is op 5 januari in Huissen

Over & Weer kledingruil is gesloten van maandag 24 december t/m vrijdag 4 januari

Goed Spul is gesloten van maandag 24 december tot dinsdag 8 januari (start weer op 9 januari)

Crea Café Huissen start weer op dinsdag 8 januari

Brei & Haakcafé Bemmel is gesloten van maandag 24 december t/m vrijdag 4 januari

Brei & Haakcafé Huissen is gesloten van maandag 24 december t/m vrijdag 4 januari

Het eerste Koffie uurtje Bemmel van 2019 is op maandag 7 januari

Dorpsplein voor alle huurders in Gendt

GENDT - In samenwerking met de Woonbond wordt deze middag een aantal kraampjes geplaatst in De Leemhof.

Medewerkers en bestuursleden van de huurdersvereniging, zullen informeren en adviseren inzake belangrijke onderwerpen waar men als huurder de komende jaren mee te maken krijgt. Denk aan duurzaamheid, leefbaarheid, betaalbaarheid, nieuwbouwplannen en niet te vergeten de toekomst van de Woonstichting Gendt.

Tevens wordt deze middag de onlangs gehouden enquête besproken en worden de drie winnaars bekend gemaakt onder de deelnemers.

Aansluitend wordt op 10 januari om 19.30 uur de algemene ledenvergadering gehouden in De Leemhof. De uitnodiging wordt, of is inmiddels bezorgd. "Graag vernemen wij wie aanwezig wil zijn, zowel bij het Dorpsplein of bij de algemene ledenvergadering. Men kan zich aanmelden via info@hvgendt.nl of schriftelijk bij HV Gendt,p/a Kloosterplein 2a, 6691 CX Gendt. Wij zien u graag op 10 januari in De Leemhof om 16.00 uur en/of 19.30 uur."

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 21 december van 10.00 -12.00 uur in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg.

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Kerstvieringen in de protestantse gemeenten Gendt-Doornenburg en Angeren

LINGEWAARD - Op maandagavond 24 december, om 21:30 uur, is er een kerstnachtviering in de protestantse kerk van Gendt (Torenlaan 12).

In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Aan de viering zal ook de zanggroep van de kerk meewerken. Op dinsdag 25 december, eerste kerstdag, zal er een viering zijn in de protestantse kerk van Angeren (Molenstraat 1). De aanvangstijd is 10.00 uur. In deze dienst zal ds. N. da Costa voorgaan. Allen uitgenodigd!

Weg van de hoop

Diep in ons zelf dragen we hoop:

als dat niet het geval is,

is er geen hoop.

Hoop is de kwaliteit van de ziel

en hangt niet af

van wat er in de wereld gebeurt.

Hoop is niet voorspellen of vooruitzien.

Het is een gerichtheid van de geest,

een gerichtheid van het hart,

voorbij de horizon verankerd.

Hoop, in deze diepe en krachtige betekenis

is niet hetzelfde als vreugde omdat alles goed gaat

of bereidheid je in te zetten voor wat succes heeft.

Hoop is ergens voor werken

omdat het goed is,

niet alleen omdat het kans van slagen heeft.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme

evenmin de overtuiging

dat iets goed zal aflopen.

Wel de zekerheid dat iets zinvol is

afgezien van de afloop, het resultaat.

Vaclav Havel

Test muziekkennis in pop-quiz

BEMMEL - Zondag 30 december is het weer zover, de jaarlijkse Bemmelse pop-quiz in de Theaterkerk. Omdat het zo’n daverend succes was vorig jaar, organiseert TOP voor de derde keer de POP-quiz.

Zelfde formule en geheel in het teken van popmuziek. Wie neemt dit jaar de wisselbokaal over van team Mommerink(+1) en Koffie, Cola en Thee, de winnaars van 2017! Vorm een team met vrienden, buren, collega’s of met je familie, want met zijn allen weet je altijd meer. Ook dit keer kunt u weer een multimediale quiz verwachten. Aan de hand van audiofragmenten, raadselachtige albumhoezen, cryptische songteksten en historische feiten testen wij uw kennis van de popmuziek, natuurlijk met onze eigen muziekexpert voor de bijzondere verhalen achter de muziek.

Dus doe mee en beleef een supergezellige avond! Na de quiz genieten we nog na met muziek van toen en nu. De bar is open, dus liefhebbers kunnen nog tot in de kleine uurtjes swingen op de dansvloer.

Aanvang 20:30 uur (zaal open 20:00 uur). Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Voor alle huurders op 10 januari in De Leemhof in Gendt Huurdersvereniging Gendt organiseert een Dorpsplein

GENDT - In samenwerking met de Woonbond wordt deze middag een aantal kraampjes geplaatst in De Leemhof.

Medewerkers en bestuursleden van de huurdersvereniging, zullen informeren en adviseren inzake belangrijke onderwerpen waar men als huurder de komende jaren mee te maken krijgt. Denk aan duurzaamheid, leefbaarheid, betaalbaarheid, nieuwbouwplannen en niet te vergeten de toekomst van de Woonstichting Gendt.

Tevens wordt deze middag de onlangs gehouden enquête besproken en worden de drie winnaars bekend gemaakt onder de deelnemers.

Aansluitend wordt op 10 januari om 19.30 uur de algemene ledenvergadering gehouden in De Leemhof. De uitnodiging wordt, of is inmiddels bezorgd. "Graag vernemen wij wie aanwezig wil zijn, zowel bij het Dorpsplein of bij de algemene ledenvergadering. Men kan zich aanmelden via info@hvgendt.nl of schriftelijk bij HV Gendt,p/a Kloosterplein 2a, 6691 CX Gendt. Wij zien u graag op 10 januari in De Leemhof om 16.00 uur en/of 19.30 uur."

35 / 36

Onze lieve en stoere kleindochter is alweer twaalf jaar.
Wat zijn wij trots
op je, gefeliciteerd. opa Theo en oma Dinie.

Deze jonge meid...
wordt op 19 december 40 jaar!

Van harte gefeliciteerd.

Maandag 24 december zijn
Opa en Oma
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd
Mike, Bryan, Romy en Nicky

Hoera, onze Prinses Lena wordt
21 december al weer 7 jaar.
Van harte gefeliciteerd en een hele fijne dag met heel veel kadootjes en heel veel kusjes van
Oma Rina en Opa Hans xxxxxx

Gefeliciteerd Sven met je
4de verjaardag op 2de Kerstdag,
veel plezier op de grote school.

Kusjes/knuffel
opa Charlie oma Yolanda

Joop,
Hartelijk gefeliciteerd met jou verjaardag. En ga nu genieten van je welverdiende Vut.
Lieve groetjes uit Bemmel

28 december, kijk en zie,
ik geef 't zelf al aan
dan word ik drie.
proficiat Nele, van de hele familie

Hiep, Hiep, Hoera!
19 december wordt onze lieve mama 40 jaar!

Veel liefs,
Bram en Tom

Deze kanjer wordt 18 december
18 jaar!
Van harte Gefeliciteerd Denny!
Liefs, Papa, Mama, Tessa
en Fenna xxx

Onze Pa en Opa word 74 jaar
Van harte gefeliciteerd
Liefs van
Thea
Maickel Bep en Kevin