niet de juiste De Liemers

28 maart 2019

niet de juiste De Liemers 28 maart 2019


Kunstwerk! on the move Bieb verhuist naar Hal12 en gaat op 15 april weer open

Leerlingen van de Lindenhage geven de boeken door van de oude naar de nieuwe locatie.

ZEVENAAR - De Zevenaarse bieb gaat naar Hal12 in de Kerkstraat. Leerlingen van groep 8 van basisschool De Lindenhage gaven op 25 maart het startsein voor de verhuizing door boeken in een menselijk keten van de oude locatie aan de Hooge Bongert door te geven naar de nieuwe plek.

De echte verhuizing vindt de komende twee weken plaats. Vanaf 15 april is iedereen welkom in de nieuwe bibliotheek. Tot die tijd kunnen materialen worden geleend en geretourneerd bij de vestigingen in Duiven, Giesbeek, Lobith, Pannerden en Westervoort. Tijdens de verhuizing worden de uitleentermijnen aangepast. Dat houdt in dat er geen boetes worden opgelegd als materialen tijdens deze periode te laat worden terug gebracht. Kunstwerk! de Bibliotheek is speciaal voor iedereen: je vindt er wat je zoekt en je wordt verrast door nog meer. Wegdromen in een heerlijk boek. Je vermaken met een prachtige film en blij zijn met dat eindelijk gevonden muziekstuk. Kunstwerk! de Bibliotheek heeft een compleet eigentijds en digitaal aanbod. Naast de collectie van boeken, tijdschriften, kranten, films en muziek vinden bezoekers er verschillende nieuwe mediavormen. Zoals muziek luisteren, privé of zakelijk werken in de 'social spot'. Het Liemers Museum en de Volksuniversiteit verhuizen later dit jaar naar Hal12. Het Musiater en de muziekschool blijven op de vertrouwde plek aan de Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar. Wel verhuizen de administratie van het theater en de muziekschool mee naar Hal12.

Seven Aere Festival op 't Grieth, voor en door Zevenaarders

ZEVENAAR - De eerste editie van het Seven Aere Festival staat op zaterdag 13 april op de agenda. Een authentiek en ouderwets gezellig festival, dat een podium biedt aan acts en bands met muzikanten van Zevenaarse bodem.

Op het programma staan zowel ervaren bands als jong talent. De volgende acts betreden op 13 april het podium: Toppers van 't Grieth!: de Senderse toppers Bjorn, Anthony en Erwin breken met hun gouden strotjes de tent volledig af. Lotus: al jaren een grote naam. De Molukse topformatie vult met gemak een podium vol muzikanten en de tent met swingende deuntjes. Slip: de jonge honden van deze gloednieuwe band speelden voorheen in The Estate. In een vernieuwde samenstelling staan ze garant voor een topoptreden. High Jinks: High Jinks staat voor plezier. Met hun vette funk, soul, pop en rock covers rocken ze iedereen uit de sokken. Kix: de geoliede feestmachine Kix staat bekend om haar veelzijdige repertoire en enthousiasme.

Seven Aere Festival (18+), zaterdag 13 april, 19.30 - 00.30 uur, Sportpark de Griethse Poort (Doesburgseweg 14 Zevenaar). Kaarten (5,- voorverkoop, 7,50 aan de deur). Voorverkoop bij: SDZZ, Slagerij Franz Gerritschen, Ons Cafe, Cafe Nostalgie.

'Meer ruimte voor logistiek in de regio'

EMMERICH/MONTFERLAND/ZEVENAAR - De drie burgemeesters van Emmerich, Montferland en Zevenaar (EMZ) willen meer ruimte voor logistiek in de regio. Daarom hebben zij een brandbrief gestuurd aan de partijen die nu onderhandelen over een coalitieakkoord in de provincie.

'Wij vragen u in het nieuwe coalitieakkoord voor de provincie Gelderland ruimte aan het grensoverschrijdende knooppunt EMZ te bieden', staat er in het schrijven te lezen. 'Ruimte voor een duurzame, ruimtelijk-economische ontwikkeling en groei van de logistieke functie. In het bijzonder vragen wij u om verdere uitbreiding van grootschalige logistiek met een internationaal karakter ruimtelijk mogelijk te maken. Waarbij wij denken aan uitbreiding van DocksNLD op korte termijn en op middellange termijn ook aan een verdere uitbreiding van 7Poort. De multimodale ontwikkelingen in de haven van Emmerich spelen hierbij een belangrijke rol. Natuurlijk zetten wij in op uitbreiding met een 'slim en schoon' karakter, derhalve met alle aandacht voor duurzaamheid, leefbaarheid, hightech en innovatie.'

'Binnen Logistics Valley is het knooppunt EMZ uniek gelegen aan de A12, de Betuweroute en natuurlijk aan de Rijn. De aanwezigheid van deze drie transportassen naar het Europese achterland vormt het trimodale karakter van het knooppunt EMZ. Dit trimodale karakter wordt in de markt zeer gewaardeerd. Daarbij versterkt de aanwezigheid van de landsgrens de grensoverschrijdende, internationale logistieke potentie van het knooppunt. Deze potentie maakt de regio uniek', motiveren zij hun schrijven.

Wie schrijft het voorwoord voor editie 29? Dat was onlangs een van de berichtjes op de groepsapp van de redactie van deze krant. Editie 29, dat betekent dat er al meer dan een jaar elke twee weken een Liemers Helemaal Goed Courant is verschenen. En dat de jongelui van het Liemers en het Candea er toch maar voor gezorgd hebben dat er steeds weer lezenswaardige artikelen in de krant kwamen. Doorgaans schrijft ook een van hen het voorwoord voor op deze eerste pagina. Soms wordt tijdens de redactievergadering gekozen worden wie het deze keer mag doen. Maar nu moet er zelfs in een vervolgappje opgeroepen worden wie dat voorwoord wil schrijven. Er waren afgelopen jaar tijdstippen dat de redactie wat dunner bezet was. Dat had dan te maken met examens, proefwerkweken of vakantie. In die situatie heb ik een paar keer mensen geïnterviewd en een stukje geschreven voor in de krant. Misschien is het deze periode op school wel extra druk. Ik weet het niet, als gepensioneerde raak je wat uit het onderwijsritme. Jouw vakantieperiodes zijn niet meer gekoppeld aan schoolvakanties. Vrijwilligerswerk heeft zijn eigen ritmes. Zo gebruik ik een deel van de zomervakantieperiode om mee te helpen bij de muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest. Ik ben ook als een soort achterwacht betrokken bij deze krant. Ik vind het geweldig om te merken met hoeveel passie en hoe serieus de jeugdige redacteuren hun taken uitvoeren. Dus omdat zij op dit moment wat krap in de tijd zitten dit stukje tekst van mij.

Peter Schampers

Janne (17) uit Nieuw-Dijk, Jelle (21) uit Didam en Steffie (17) uit Oud-Dijk zijn helemaal klaar voor het weekend. Samen draaien ze de avondshift bij Jan & Jan op deze vrijdagavond. Foto: Jairo in der Beeck.

Door onze redactie

Door onze redactie

Door onze redactie

Rejecta draait op

de grootste festivals

Jerry Wattimena (Westervoort)

dart zich naar de wereldtop

dav

Suubi Jackie zet zich in

voor Oegandese moeders

Klassieke bijstand


Op 20 maart sprak ik samen met Stef Schaap de directeur van Liemers Kunstwerk!Het Musiater, Bert Frölich. We kennen elkaar al lang en werken op tal van terreinen samen. Ons gesprek ging over de Appeltaartconcerten waarmee we dit jaar gestart zijn. Voor 60 euro schotelen we u prachtig, professioneel licht klassieke muziek voor en in de pauze een stuk appeltaart vanuit de beroemde appeltaartkeukens van Het Horsterpark en De Ogtent.


Bent u lid, dan mag u ook nog iemand, gratis meebrengen, die onder de 21 of boven de 70 jaar is. We willen graag het klassieke aanbod laagdrempelig aanbieden in De Liemers.


We steken als organisatie zelf best veel geld in deze activiteit en we vinden dat het waard. Bert gaat ruim een derde van de niet gedekte kosten voor zijn rekening nemen, waarvoor dank!


Word lid! Het is echt genieten. Zie voor meer info onze website
www.deogtent.nl

CHRIS VAN DE VEN

Donderdag 4 april 20:00 uur

LOVELESS

Nelyubov is een Russische film uit 2017, geregisseerd door Andrei Zviaguintsjev. De film ging in première op het filmfestival van Cannes en won een Gouden Palm. Over een vechtscheiding waarbij een 12-jarige zoon in het gedrang komt. Een film ijselijk mooi, mysterieus én toegankelijk.

(vanaf 12 jaar, Russisch gesproken, 128 minuten)

Donderdag 11 april 20:00 uur

JUSQU'A LA GARDA


Won 4 Franse Cesars en nog 17 andere internationale filmprijzen.
Ook hier weer een echtscheiding en de kwalijke gevolgen ervan voor een tienerzoon. Een wurggreep van een film.

(Alle Leeftijden, Frans gesproken, 93 minuten)

Woensdag 17 april 14:30 uur

EARLY MAN

In het stenen tijdperk wonen er mammoeten en holbewoners op de aarde. Er breekt een strijd uit tussen twee stammen. Het kleinste stamlid gaat samen met zijn huisdier, een wild zwijn, onopvallend naar de woonplaats van de tegenstanders.

(Alle Leeftijden, Nederlands gesproken, 89 minuten)

Kinderfilm, gratis toegang

Dinsdag 16 april 14:00 uur

Lezing door Jacques Hendrikx

"De laatste 10 jaar van Rembrandt in de Jordaan" Jacques Hendrikx is schrijver, cultureel gids en expert op het gebied van De Nachtwacht en Rembrandts leven. De lezing vertelt het verhaal van het het Amsterdamse stadsdeel waar Rembrandt de laatste 10 jaar heeft gewerkt en gewoond. Zo stelt deze lezing Rembrandt de kunstenaar, zijn kunst en de maatschappij aan de orde en schetst het sociale landschap van zijn laatste 10 jaar / Entree € 7,50

Vr 29 mrt

Voorstelling Vol Animo

Aanvang 20.00 uur – Entree € 7,50

In voorverkoop € 6,50

Za 30 mrt

Voorstelling Vol Animo

Aanvang 20.00 uur – entree 7,50

In voorverkoop € 6,50

Zo 31 mrt

Voorstelling Vol Animo

Aanvang 14.00 uur – entree € 7,50

In voorverkoop € 6,50

Wo 3 apr

Creatief met (klein)kind

13:30-16:00 uur - €2,50 per koppel

Do 4 apr

Creatief (met kralen)

13:30-16:00 uur - €2,50

Do 4 apr

Filmhuis

Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Za 6 apr

Swingnight

Aanvang 21.00 uur – entree € 7,50

Zo 7 apr

Indisch Dansmatinee van 13.00 – 18.30 uur

Entree € 12,50
(bij reservering € 10,-)
aanmelden via: www.ini-dia.nl

Wo 10 apr

Creatief met (klein)kind

13:30-16:00 uur - €2,50 per koppel

Wo 10 apr

Meezingcafé

Aanvang 20.00 uur – gratis entree

Do 21 mrt

Creatief (met kralen)

13:30-16:00 uur - €2,50

Do 11 apr

Filmhuis

Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Za 13 april

Concert Liemers Harmonie

Aanvang 20.00 uur

Entree € 10,- (vvk € 8,-)
Kinderen t/m 12 jaar € 4,-

Dansmiddag Stichting Kumpulan Ini-Dia

Zo 7 April 13:00 / Entree € 12,50

Al jaren verzorgt Stichting Kumpulan Ini-Dia goed verzorgde en gezellige dansmiddagen in De Ogtent.

Stichting Kumpulan Ini-Dia zet zich in voor speciale projecten in Indonesië om kinderen een eerlijke kans te geven op educatie. Dit doet ze door middel van het organiseren van gezellige dansmiddagen.

Tijdens deze dansmiddagen kunt u genieten van Indonesische lekkernijen en muziekoptredens van diverse bands.

Reserveren via: www.indi-dia.nl

's Middags creatief zijn bij de Ogtent.

Op de woensdag- en de donderdag middag kunt u creatief zijn onder genot van een kop koffie of thee. Wat u dan doet is geheel aan u… Iets van huis meenemen (breiwerkje??) , maar er is ook hobbymateriaal aanwezig. Kleuren ….. een dingetje voor aan de muur maken…. diamond-painting.

Er is meer te hobbyen dan u zo denkt, misschien ontdekt u zelfs een nieuwe hobby.

Op de woensdagmiddag zijn kinderen ook welkom en op de donderdagmiddag is "het" voor volwassenen. Er is iemand aanwezig die u kan helpen met haken, breien, diamond-painting en sieraden maken. In overleg kan men zelfs een spelletje spelen…van mens-erger-je-niet tot Azul.

Kom een keer binnen wandelen
Wo- do- middag 13:30 - 16:00 / € 2,50 p.p.

Filmhuis Bij Bert

NR. 193 | 29 MAART 2019

3 / 12

Rejecta draait op de grootste festivals Gelderse dj werkt vier jaar lang in stilte aan grote doorbraak

"Mijn melodieën zijn altijd vrolijk, de geluiden eromheen maken het duister."

BABBERICH - Na vier jaar lang zorgvuldig zijn doorbraak te hebben voorbereid draait de Gelderse dj Wesley Joosten, beter bekend als Rejecta, nu op de grootste festivals van Nederland zoals AFAS live en Hardbass in het Gelredome.

Sinds de basisschool is Wesley al fan van hardstyle. Hij is echter pas na zijn bouwkunde opleiding begonnen met het produceren van hardstyle. Wesley volgde een muziekopleiding van een jaar en bouwde zijn eigen studio, waar hij vervolgens dag en nacht aan het werken was aan zijn doorbraak. "Soms zat ik van 12 uur 's middags tot 6 uur 's ochtends in de studio."

Vier jaar lang heeft Wesley zich vol gefocust op het beter worden in het maken van muziek. "Soms dacht ik 'gast.. kom die studio nou eens uit'", vertelt Max, een goede vriend van Wesley. Maar Wesley zette door, totdat hij zijn nummers goed genoeg vond om ze door te sturen naar andere artiesten. Hij stuurde zijn tracks naar Adaro, een bekende Hardstyle-dj, die de nummers uit wilde brengen op zijn platenlabel.

Uiteindelijk zijn de tracks bij de dj's Frequencerz beland die twee tracks van Wesley op Qlimax, een feest in Gelredome, draaiden. "Ik wist 80 procent zeker dat één track van mij gedraaid zou worden, maar toen de tweede track ook ingemixt werd, werd ik gek", vertelt Wesley. Max stond op dat moment voor Wesley: "Ik keek achterom, zag Wesley daar staan en was super trots, dat zo'n groot publiek de tracks hoort waar Wesley zo hard aan heeft gewerkt. Waar andere dj's klein beginnen, was Wesley's eerste boeking in AFAS live. "De zaal stond zo vol, mensen stonden op de trappen om mij te kunnen zien", vertelt hij. Wesley kreeg het steeds drukker en drukker. "Ik besefte vaak achteraf pas waar ik eigenlijk had opgetreden." Dit jaar mocht Wesley op een van de grootste dance-events van de wereld draaien: Hardbass in het Gelredome. "Ik was niet zenuwachtig, totdat ik het gebouw binnen kwam lopen. Gelukkig verdwenen die zenuwen al snel weer toen ik op het VIP-deck met mijn ouders en vrienden aan het genieten was van de show. Toen ik eenmaal opkwam was ik erg gefocust, maar ik had van tevoren tegen mijzelf gezegd 'pak nou eens een moment om te genieten en te beseffen waar je staat'. Dat heb ik dan ook gedaan." Wesley Joosten is op dit moment druk met boekingen. "Veel mensen willen hem boeken", vertelt Max. Maar ondertussen moet er ook nieuwe muziek gemaakt worden. Wesley is naast zijn optredens druk bezig met zijn eerste album 'Rise of Rejecta', waarin de vrolijke melodieën en de duistere kant centraal staan. "Mijn melodieën zijn altijd vrolijk, de geluiden eromheen maken het duister." Hij benadrukt dat het evenwicht tussen die twee kanten belangrijk en kenmerkend voor Rejecta is. Rejecta is het aankomende jaar te bewonderen op veel grote festivals in ons land. Zo staat hij op Rebirth en met Koningsdag op XXlerator Kingsday in Arnhem. Tijdens Koningsdag is de entree gratis en voor alle leeftijden. "Ik weet dat er in de scene ook veel jongeren onder de 18 naar mijn muziek luisteren, voor hen is het superleuk dat zij ook naar zo'n festival kunnen", besluit Wesley.

Darter Jermaine Wattimena op weg naar de top 'Ik wil naar de top zestien van de wereldranglijst en een major toernooi winnen'

Jermaine Wattimena: "Sinds 2015 heb ik geen WK meer gemist" foto: PR Wattimena

WESTERVOORT - De 31-jarige darter Jermaine Wattimena, ook wel bekend als 'The Machine Gun', is al ver gekomen in zijn dartcarrière. Voor het wereldkampioenschap darten 2019 moest hij zijn woonplaats Westervoort tijdelijk inruilen voor het Alexandra Palace in Londen, waar hij een indrukwekkende prestatie neerzette.

Maar Wattimena wil meer. Stijgen op de wereldranglijst en daarna een major toernooi winnen, staan bovenaan het wensenlijstje.

De aanleiding voor Wattimena om te beginnen met darten, was de overwinning van Raymond van Barneveld op het WK bij de British Darts Organisation in de jaren 1998-1999. Vrij snel daarna, op 13-jarige leeftijd begon Wattimena bij de landelijke competitie Laco en de Nederlandse Dart Federatie. Hij nam in de weekenden meermaals deel aan nationale en internationale toernooien. Toen hij veertien lentes jong was, deed hij voor het eerst mee aan het Dutch Open Jeugdtoernooi. Even later stond hij al op het podium van de German en Belgium Open.

Professioneel

Op 26-jarige leeftijd begon Jermaine met zijn professionele carrière. Hij heeft deelgenomen aan het wereldkampioenschap van de grote dartsbond Professional Darts Corporation. "Sinds 2015 heb ik geen WK meer gemist, dat ben ik ook niet van plan te gaan doen", aldus Wattimena.

De grote wedstrijden worden gefilmd, Jermaine heeft hier nu geen problemen meer mee. "De eerste paar keer was het wel spannend, na een tijdje denk je er niet meer aan dat de camera's er zijn." Ondanks alle spanning weet hij rustig te blijven, volgens hem ligt dat aan zijn voorbereidingen. "Als je vertrouwen hebt in jezelf en de voorbereidingen die je hebt gedaan, kun je de spanning de baas worden."

Toekomstbeeld

Het WK-avontuur 2019 van Wattimena in Londen eindigde op 22 december 2018. Na een spannende wedstrijd werd hij uiteindelijk door tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson met 4-3 uitgeschakeld. Wattimena geeft aan dat hij veel geleerd heeft van deze wedstrijd en dat het hem meer zelfvertrouwen heeft gegeven voor het volgende televisietoernooi.

Hij staat nu nummer 25e op de wereldranglijst, zijn doel is om te stijgen naar de zestiende plek.

Daarna zou hij graag een major toernooi willen winnen. Het is wel duidelijk dat darten dé sport is voor Wattimena, toch denkt hij dat de dartsport onderschat wordt en daardoor ondergewaardeerd is. Hij hoopt dat veel mensen zich kunnen vinden in deze sport, die geduld vereist en een boost aan de adrenalinelevels geeft

"Darten is een mooie sport, achter de schermen helpt iedereen elkaar waar mogelijk, maar wanneer je het podium op gaat, wordt je game-face opgezet en sta je er alleen voor", aldus Wattimena.

Foto: SJOERD GEURTS

Stijn Kuster

Foto: Jan van den Heuij

Rahma Maqboul

Archief HOPE XXL: Ahmad Alhendawi

https://www.youtube.com/watch?v=pReGt00_TV4. Als u naar deze link gaat ziet u Ahmad Alhendawi die ons in december 2015 een videoboodschap stuurde namens de Verenigde Naties.

We organiseerden een maand later in Costa Rica de conferentie met jongeren uit de hele wereld en stelden de definitieve versie op van de Liemers List. Hieronder zijn tekst:

Dear Friends,
It's my pleasure to address you today. First of all I would like to congratulate HOPE XXL for organzing this important event. Bringing together young people from all over the world. We recognize your dedication to bringing young people at the forefront of the global agenda. I congratulate you as you celebrate the finalization of the Liemers List. Our mind is on bringing together global youth vision fort he future. Well, recognizing your work, I'm happy to invite you today to join us next month at the UN ECOSOC Youth Forum and to present your work in New York.
The young people who have shared their vision in the Liemers List are part of the largest generation of youth that has ever existed.
There are 1.8 billion youth worldwide. And this number is projected to grow until 2065. This is why this generation needs to have a say in their future. By capturing this unified vision the Liemers List should represent the major input in the advancement of meaningful youth participation at all levels. By covering many major global issues your list enables youth to take ownership of the future and play a central role in unfluending global decisions. And for me as the UN Secretary-General's Envoy on Youth, I would like to express my full support for your list, and encourage all relevant partners to consider its recommendation.
I look forward to continue working closely with you and to welcome you in New York next month.
Thank you very much!

World's Best News: Britse media koploper

De BBC en The Guardian zetten wereldproblemen op de kaart

De Britse media staan onder andere bekend om hun traditie van journalistieke vernieuwing. De televisiezender BBC en het dagblad The Guardian zetten beide in op wat men 'verantwoordelijke journalistiek' kan noemen.

Samen met Worldhacks hoopt BBC oplossingen te vinden om wereldproblemen op te lossen. The Britsh Broadcasting Corporation schreef op haar site: "We ontmoeten mensen met ideeën om de wereld beter te maken en onderzoeken of hun oplossingen ook werken." Een voorbeeld hiervan dateert van dinsdag 19 maart. Op dat moment werkte Worldhacks aan een initiatief uit Japan. Daar worden gepensioneerden die zich eenzaam voelen, geholpen aan een kleine betaalde baan. Ook bestaat er een filmpje over een app waarop ouderen een videoarchief kunnen aanleggen over henzelf. Zodat na hun dood, hun familie dat filmpje kan gebruiken bij het rouwen. Het Britse dagblad is ook bezig met interessante dingen, die vergelijkbaar zijn met BBC. The Guardian behandelde uitvoerig de plannen van het Amsterdamse stadsbestuur, die gingen over de extreem hoge huizenprijzen in de stad. Zij willen hun plannen aangrijpen om de prijzen te laten dalen. Nog een voorbeeld is een verhaal dat gaat over Jezedi-vrouwen die tot slaaf werden gemaakt door terreurclub ISIS. Nu zijn de vrouwen wel vrij. Samen bouwen ze een vrouwelijke leefgemeenschap Jinwar op. Dit soort veranderingen in de journalistiek zorgen ervoor dat zij niet alleen worden gezien als mensen die alleen mediaproducties maken over problemen. Ze laten ook oplossingen zien voor die problemen. World's Best News staat er ook niet alleen voor om langlopende trends aan het licht te brengen, maar juist ook het schetsen van oplossingen. De naam World's Best News betekent dan ook 'Verantwoordelijke Journalistiek': de journalist neemt verantwoordelijkheid voor het wereldbeeld dat de lezer, kijker of luisteraar heeft of krijgt.

Didamse spoorwegstaking 1944

Op 17 september 1944 kwam het volgende codebericht van Radio Oranje in Londen: "De kinderen van Versteeg moeten onder de wol". Dat was het signaal voor het spoorwegpersoneel om massaal te staken. Deze staking viel samen met de 'operatie Market Garden'.

Doel van de staking was de ontwrichting van het treinverkeer ter ondersteuning van de geallieerde luchtlandingen bij Arnhem en in Noord-Brabant. In totaal legden 30.000 personeelsleden van de NS het werk neer. Zij doken onder of meldden zich ziek.

Nadat de geallieerde luchtlandingsactie was mislukt, hielden de arbeiders de staking vol tot aan de bevrijding. Via het Nationaal Steun Fonds, een verzetsorganisatie die behulpzaam was was bij het financieren van de illegaliteit in Nederland heeft de regering een belangrijk deel van de staking kunnen financieren.

Jan Houtsma had de leiding van het LO rayon in Doetinchem en hij gaf de opdracht aan Clemens Berntsen en Wim Moorman van het verzet in Beek om contacten te onderhouden met het stakend spoorwegpersoneel in Zevenaar, Wel en Didam. Clemens en Wim hadden de schuilnamen Groot en Klein. Voor de betaling van de eerste maandsalarissen hadden zij 20.000 gulden bij de Twentsche Bank in Doetinchem opgehaald.

Harrie Bus: "Mijn vader was ploegbaas bij de NS in Didam en zorgde voor het onderhoud van het spoor. Hij deed mee aan de spoorwegstaking van 1944. Eerst dook hij onder maar dat kon hij echter niet volhouden. Hij kwam daarom terug naar huis en meldde zich ziek. De Duitse treinploegbaas kwam wel eens op bezoek ter controle maar er zijn nooit problemen geweest. De stakers kregen natuurlijk geen loon, maar ze kregen geld van de ondergrondse. Ik heb wel eens gezien dat Wim Moorman uit Beek bij mijn vader geld kwam brengen.

Film 'De slag om de Schelde'

Aankomend najaar beginnen de opnamen van de oorlogsfilm 'De slag om de Schelde' door Levitate film. Deze film wordt gemaakt met het oog op het 75e jubileumjaar van de bevrijding in opdracht van het vfonds. Matthijs van Heijningen jr. regisseert de film. Paula van der Oest heeft het script geschreven.

De Slag om de Schelde vond plaats in het najaar van 1944 in Zeeland en West-Brabant en staat bekend als een cruciale en een van de heftigste veldslagen aan het Westerse fron, gedurende de Tweede Wereldoorlog. Geallieerde legers hadden toentertijd reeds Antwerpen bevrijd, maar konden nog geen bevoorrading via deze haven laten aanvoeren omdat de Scheldemonding nog in Duitse handen verkeerde. Hierdoor moesten alle geallieerden voorraden aangerukt worden via de Normandische stranden en duurde het lang voordat deze het front bereikten. Het openen van Antwerpse haven zou een belangrijk strategisch voordeel bieden in het Westerse front. De veldslag was uitzonderlijk heftig en resulteerde in tienduizenden gewonde soldaten aan beide zijden. Uiteindelijk slaagden Britse, Canadese en Poolse legers erin de Scheldemonding te bevrijden en zo Antwerpen te openen. Op deze manier werden op dat moment enkele delen van Nederland bevrijd.

Door middel van de film hoop het vfonds meer aandacht te genereren voor deze belangrijke maar vaak vergeten veldslag. De film brengt het verhaal van drie jonge personages die elk op hun eigen manier met de gebeurtenissen van de veldslag om moeten gaan. Door het gebruik van film als medium proberen de makers met name jongeren aan te spreken, zodat ook zij zichzelf bewust zijn van de gebeurtenissen van die tijd.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Foto: jan van den heuij

Maaike Hageman

Sylvain Thöni

Piet Bus

Groessen wordt bloeiender en boeiender Nieuwe projectgroep wil de leefomgeving mooier maken

Groessen bloeit: "We willen inwoners bij onze groep betrekken om zo samen onze doelen te bereiken."

GROESSEN - Samen de leefomgeving bloeiender en boeiender maken. Dat is het doel van projectgroep Groessen Bloeit. Dit doel wil de projectgroep bereiken door samen met onder andere inwoners, scholen en verenigingen zoveel mogelijk bloemenweiden, bermen en ander groen in te zaaien en te beheren.

Erik Willems, oprichter van Groessen Bloeit, vond het altijd al super leuk om met de natuur bezig te zijn. Maar hij zag dat er op sommige stukken veel minder planten bloeiden. "Toen ik tien jaar geleden langs de Betuwelijn liep stond het daar vol met bloemen, nu is alles kort gemaaid", vertelt Erik. Om dit soort plekken bloeiender te maken heeft Erik een werkplan opgesteld waarin hij de ambitie van Groessen Bloeit omschrijft.

De projectgroep

"Groessen bloeiender maken is één, maar een ander belangrijk doel van de projectgroep is: mensen enthousiasmeren, om zo samen met onze dorpsgenoten de omgeving mooier te maken", legt Erik uit. Ook bewustwording is een belangrijk onderdeel van de projectgroep. "Er is veel in het nieuws over de bijen- en vlinderpopulatie die schrikbarend terugloopt. Hier kunnen wij wel iets aan bijdragen, maar we kunnen het gebruik van bijvoorbeeld pesticide (een chemisch bestrijdingsmiddel) niet stoppen. Wel kunnen wij de mensen bewust maken van het feit hoe belangrijk bloemen en planten voor ons zijn, en hoe we met onze natuur om moeten gaan", legt Erik uit.

Omliggende dorpen

De projectgroep bestaat nu uit negen personen, waar er drie niet uit Groessen komen. Deze drie komen uit Duiven en Loo. Dat is mooi, omdat Groessen Bloeit zich later ook wil focussen op deze omliggende dorpen. "Groter dan Groessen, Duiven en Loo willen wij niet groeien. Wij willen dat deze dorpen door en voor de inwoners bloeiender worden, en dat de inwoners zich direct met de plannen kunnen bemoeien," vertelt Erik. "We willen inwoners bij onze groep betrekken om zo samen onze doelen te bereiken, maar ook zoeken wij mensen die concreet willen meehelpen met Groessen Bloeit en de organisatie van de plannen."

De ontwikkelingen

"We willen ons nu met name focussen op grote stukken grond, niet alleen percelen van de gemeente, maar ook van particulieren." Groessen Bloeit wil bijvoorbeeld een stuk grond tussen de havezate en de Betuwelijn in gaan zaaien. Dit bloemenzaad is gesponsord door inwoners die zaden gedoneerd hebben via de site www.tuinplantenzaden.nl/groessen-bloeit/. Door middel van Facebook houdt Groessen bloeit de inwoners op de hoogte met de ontwikkelingen rondom de projectgroep.

Zo kwam er vorige week 'de eerste 'zaaddonatie' binnen. En heeft de groep laten weten dat de eerste inwoner van Groessen 240m2 privégrond in wil laten zaaien door Groessen Bloeit. Wie zaait zal oogsten!

School en Go Clean maken werk van zwerfafval Luciën van Riswijk: 'We moeten op zoek naar de bron, de gooiers'

Plastic Soep Surfer Merijn Tinga was op 15 maart één van de gasten op het Liemers College.

ZEVENAAR - Het klimaat: één van de belangrijkste onderwerpen van de afgelopen verkiezingen. Ook in de Liemers zijn steeds meer mensen met duurzaamheid bezig. Zo gaf GoClean de Liemers op vrijdag 15 maart op het Liemers College het startsein voor de zwerfafvalcampagne GoClean/Litterati Data Festival.

Dat is hard nodig, want er ligt nog veel zwerfafval in de streek, met name de routes tussen de locaties Heerenmäten en Landeweer van het Liemers College en de dichtstbijzijnde supermarkten. Het Liemers College wil er graag voor zorgen dat deze 'snoeproutes' zouden verdwijnen. Alleen opruimen is niet voldoende, omdat er dan binnen een paar weken weer dezelfde hoeveelheid afval zou liggen als daarvoor. De school besloot daarom een aantal acties op te zetten die te maken hebben met het opruimen van zwerfafval en duurzaamheid. Zo brachten driehonderd leerlingen op 15 maart een bedrijfsbezoek aan duurzame ondernemers in de Liemers en werd de afvalregistratie-actie van Go Clean omarmd. "Via een Erasmus plus project kwam onze school in contact met de organisatie Go Clean", vertelt leraar Stefan Vink. "Deze actie heb ik ook gebruikt voor een lesmodule voor het vak NLT, natuur, leven en technologie. De leerlingen moeten in de NLT-lessen een oplossing zoeken voor het probleem met de snoeproutes. De beste oplossing kan gerealiseerd worden. Ik merk dat de leerlingen al een stuk meer bezig zijn met duurzaamheid."

De aftrap van de zwerfafvalregistratie-actie op locatie Heerenmäten begon met een lezing over duurzaamheid. Tijdens de lezing vertelden verschillende gasten over de acties en het doel van de zwerfafvalcampagne. Het eerste gedeelte ging over de hoeveelheid afval per persoon per jaar: negen keer de hele Amsterdam Arena vol! Gelukkig kan een deel daarvan gerecycled worden. Het grootste probleem is het zwerfafval. Dat vervuilt de natuur, terwijl dat afval vol met herbruikbare grondstoffen zit. Met de litterati-app kunnen mensen registreren waar en wat voor zwerfafval ze hebben gevonden. De fabrikanten kunnen er dan op aangesproken worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de verpakking biologisch afbreekbaar maken of ze kunnen, indien het om flesjes en blikjes gaat, statiegeld heffen op de verpakkingen. Daardoor wordt er al een groot gedeelte van het probleem opgelost. Het doel is om 50.000 stukken afval te registreren in drie weken tijd. Daardoor worden zowel de fabrikanten als consumenten zich er meer bewust van.

Niet alleen het Liemers College, maar ook de gemeente is druk bezig met het afvalprobleem. "De Go Clean-actie is geïnspireerd door de actie let's do it uit Letland", vertelt burgemeester Lucien van Riswijk. "De actie in Letland is door de samenleving bedacht, de overheid heeft ervoor gezorgd dat de actie veel effect had. Daarom vind ik het ook belangrijk dat onze gemeente de actie van Go Clean omarmt. Zo kunnen we op zoek naar de bron van het afval, naar de gooiers. Om die reden zou zwerfafval eigenlijk gooizooi moeten heten, want gooizooi geeft aan dat het je eigen keuze is om je afval in de natuur te laten belanden. Het is ook je eigen keuze om er iets aan te doen."

Foto: SJOERD GEURTS

Stijn Kuster

Linda Ruijs

Sporten, leren en roken gaan niet samen

Sporten, leren en roken horen niet bij elkaar! Triominos, Candea College en BOSS willen samen het juiste voorbeeld geven en uitdragen dat niet-roken de norm is. Daarom is het terrein rondom Triominos en Candea College rookvrij gemaakt. Alle verenigingen, het Candea College en wethouder Johannes Goossen hebben daarbij een gedragscode ondertekend.

Roken is niet meer van deze tijd. Roken in de openbare ruimte is steeds vaker een uitzondering dan een regel en vooral sportaccommodaties lopen hierin voorop. Met de start van project BOSS in 2016 werd de 'gezonde leefstijl' gekozen als één van de speerpunten. Met een rookvrij Triominos wordt invulling gegeven aan dit speerpunt. Vanuit BOSS is een projectgroep aan de slag gegaan met het rookvrij maken van de omgeving rondom het Triominos en Candea College. Deze projectgroep bestaat uit een afvaardiging van de gemeente Duiven, Candea College, Sport Combinatiefunctionarissen, Sporthalbeheerders en een vertegenwoordiging van de sportverenigingen. In het begin van dit jaar is in een startbijeenkomst uitleg gegeven over de plannen en heeft MHC De Westerduiven een presentatie gegeven over hun rookvrije sportomgeving op het Horsterpark. Kinderen brengen veel van hun vrije tijd door bij de sportvereniging. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal. Zeker als dat mensen zijn naar wie zij opkijken, zoals andere sporters, trainers en leerkrachten. Zien roken, doet roken. Hoe jonger iemand begint met roken, hoe erger de verslaving. Met een rookvrije omgeving dragen de sportverenigingen, Candea College en Triominos uit dat niet-roken de norm is. Hierdoor wordt roken minder normaal en daarmee minder aantrekkelijk voor kinderen en wordt het schadelijke meeroken voorkomen. In en rondom Triominos zijn verschillende communicatie uitingen aangebracht. Zo zijn er posters opgehangen en stickers op ramen geplakt.

Vrijwilligersprijzen Duiven uitgereikt

Foto: Picasa

DUIVEN - De jaarlijkse prijzen voor vrijwilligers in de gemeente Duiven zijn op 14 maart uitgereikt. Werkgroep jeugdactiviteiten schutterij OG & Join won de grote vrijwilligersprijs voor de groepen; Eric Klappers de grote individuele vrijwilligersprijs. Zij hebben een bedrag van

€ 500,00 in ontvangst genomen.

De jongerenvrijwilligersprijs ging naar Lisa Brinkman. De gemeente Duiven maakte haar blij met een bedrag van € 250,00.

Dit jaar lag de organisatie van de vrijwilligersavond volledig in handen van Mikado, zij werden ondersteund in de organisatie door de gemeente Duiven en Anouk@Work.

De genomineerden hadden allemaal een filmpje opgenomen waarin ze konden aangeven waarom ze genomineerd waren. Deze filmpjes zijn op de website van de vrijwilligerscentrale neergezet zodat inwoners de filmpjes konden bekijken en daarmee ook gerichter hun stem konden uitbrengen.

Goed beeld

De drukbezochte vrijwilligersavond gaf dit jaar een goed beeld van de vrijwilligers in de gemeente Duiven: de vrijwillige inzet van inwoners van de gemeente Duiven is enorm dynamisch en divers. Burgemeester Rik de Lange en wethouder Johannes Goossen openden de avond.

Om alles goed te laten verlopen, droegen verschillende ondernemers hun steentje bij. Welling Catering verzorgde het buffet, Boeketterie 't Hoekje sponsorde een deel van de bloemen, De Ogtent stelde de zaal en café beschikbaar, Pronto Print drukte het magazine voor de vrijwilligers en Anouk de Valois dacht nadrukkelijk mee in de voorbereidingen en praatte de avond aan elkaar. Dit jaar verzorgde cabaretgroep de Enge Buren een deel van de avond. Alle bezoekers genoten volop van deze komische noten.

Schoolteams-8 op Candea en Liemers College Lars Middelkoop: 'Je helpt waar je kunt helpen'

De teams werd feestelijk ingeluid op het provinciehuis.

HopeXXL roept de schoolteams-8 in leven die op middelbare scholen projecten gaan organiseren ten behoeve van de samenleving. Deze schoolteams werden op woensdag 13 maart feestelijk ingeluid op het provinciehuis in Arnhem.

ARNHEM - Jongeren in debat met beroepspolitici, dubieuze koffertjes met onbekende inhoud en... Tim Hofman? Wat al deze dingen met elkaar gemeen hebben is dat ze woensdag op 13 maart deel hebben uitgemaakt van een schitterend spektakel: de installatie van een schoolteams-8, een nieuw HopeXXL-project.

Na afloop van de succesvolle 'Nacht van de Acht' heeft HopeXXL een waslijst aan goede ideeën en mogelijke nieuwe initiatieven. Deze zogeheten 'Tr8-projecten' omvatten dingen van groot tot klein. Van spreuken en gezegdes onderaan je kassabonnetje, tot 'flexflats' waar jong en oud samen kunnen wonen. Om deze Tr8-projecten te bekrachtigen zullen jongeren op scholen zoals het Candea College in Duiven en het Liemers College in Zevenaar een eigen 'Schoolteam-8' vormen. Zeven leerlingen, waaronder een begeleider, hebben de vrije keuze uit (ruim) tachtig Tr8-projecten om zo zelf bezig te gaan in de wereld om hen heen en in de tussentijd ook nog wat op te steken van de vele samenwerkingspartners van de stichting HopeXXL.

Woensdag 13 maart verrichtte YouTuber Tim Hofman de aftrap. Eerder die middag was hij nog voorzitter tijdens een debat waarin jongeren beroepspolitici uit de Provinciale Staten het vuur aan de schenen legden.

Na deze verbale sensatie schudden de deelnemers elkaar de hand en maakten ze plaats voor de uitreiking van de mysterieuze koffertjes aan de aanwezige teams. De inhoud van deze koffertjes? Genoeg geld en spullen om heel wat moois mee te doen voor de regio. Als het aan de jongeren ligt zullen deze daar goed aan worden uitbesteed.

Lars Middelkoop (16) van het Candea College is één van de betrokken leerlingen bij de schoolteams. Hij heeft de middag met grote ogen toegekeken: "Ik vond het heel erg leuk om te zien hoe mijn leeftijdsgenoten het opnamen tegen de oude garde in de debatten en daarbij is het al helemaal geweldig dat HopeXXL onze mening belangrijk vindt en deze een stem geeft." Lars zelf is een betrokken scholier uit 5 VWO die vanuit de schoolteams probeert bij te dragen aan de regio: "Je helpt waar je kunt helpen en tegelijkertijd doe je ontzettend leuke dingen!"

Hoe de schoolteams de komende tijd zullen invullen is nog onbekend aangezien veel van de projecten gebaseerd zullen zijn op wat er momenteel in de regio speelt. Wél is zeker dat ze nauwlettend de projectlijst van HopeXXL in de gaten zullen gaan houden. Nieuwe ideeën en initiatieven blijven ook altijd welkom.

Hoe dan ook zal er snel genoeg een vervolgafspraak op de agenda komen om nogmaals de koppen bij elkaar te steken en de vooruitgang aan elkaar te maatstaven. Van groenvoorzieningen tot een beter Horsterpark, ze zijn er klaar voor!

Door onze redactie

Door onze redactie

29 mrt 4ALL Zevenaar

Feest / 20:30 / gratis
Jongeren centrum 4All aan de Engeveldweg nr.4 LIVE@ALL: met Splash! en Carol Miller! tot 00:30 uur.
Meer info:4all@caleidoz.nl

29 mrt Kerk Lathum

Concert / 20:00 / € 10,00
Drie topmuzikanten (Anna Wiersum, Agaath Kooistra en Diana de Vries) van Het Gelders Orkest treden samen op. Ze zullen een klassieke, romantische muziekavond verzorgen op viool, cello en harp.

30 mrt Kunstwerk! het Musiater Zevenaar

Show/muziek / 20:15 / € 22,50
THE KIK met THE KIK HERHAALT!: Na hun optredens als huisband van DWDD kwam de vraag om liedjes van een nieuwe, Nederlandse tekst te voorzien.
Zo ontstonden meer dan veertig nieuwe liedteksten. The Kik maakte hier een selectie uit en Dave von Raven vertelt op humoristische wijze de achterliggende verhalen.

30 mrt De Lantaern Zevenaar

Concert / 20:00 / gratis
De bezoekers van Muziekcafe De Lantaern in Zevenaar kunnen op deze avond weer een gezellig en gevarieerd Open Podium verwachten.

31 mrt Kunstwerk! het Musiater Zevenaar

Muziektheater 4+ / 14:30 / € 12,00
KLEINTJE KAF met DE SNOEPFABRIEK: Er is paniek in de snoepfabriek. De snoepjes zijn ouderwets en worden niet meer verkocht. Het roer moet om!

31 mrt SH De Lentemorgen Zevenaar

Vlooienmarkt / 9:00 / € 3 - € 2,5
Een vlooienmarkt vol met kramen en grondplaatsen met meubeltjes, lampen, tweedehands kleding, boeken en nog veel meer....voor iedereen wat wils!

4 apr Kunstwerk! het Musiater Zevenaar

Cabaret / 20:15 / € 19,00
ANDRE MANUEL met DREEJKLEZOEW: André duikt in de gitzwarte en toch ook meer dan dartele geest van Dreejklezoew, de even geliefde als verguisde mythische Twentse clown die door de Nedersaksische geschiedenis dendert.

5 apr Kunstwerk! het Musiater Zevenaar

Muziektheater / 20:15 / € 22,50
PATER MOESKROEN met DE RESERVEBELGEN: Belg worden!
In de feel-good-folk-voorstelling ondergaan de Paters, met een kolossale bepakking aan instrumenten, een Vlaamse inburgeringscursus om de status van Belg te bereiken.

6 apr Mandri Zevenaar

Kledingmarkt / 14:00 / gratis
Spetterende voorjaars- en zomer modeshow van tweedehandskleding

7 apr Bij markt Zevenaar

Bowlen / 12:00 / gratis
Net als andere jaren ook dit jaar weer vertegenwoordigd op de voorjaarsmarkt, onze bowling verenigingZzevenaar met de mobiele bowlingbaan.

7 apr Huize Vreedenburg Westervoort

Concert / 14:00 / € 2,50
AeLiXihr is een roots/folktrio, hun repertoire omvat eigen composities en West-Europese traditionals. fluiten/Wendy Wouters gitaar/Onno de Weerd viool / Yanou Vanermen

9 apr Boek en Buro Zevenaar

Lezing / 19:30 / gratis
Martin Hendriksma over zijn boek „De Rijn - biografie van een rivier".
Daarna zal Wim Huyser vertellen over de nieuwe poëziebundel „Langs brede rivieren". o.a. Rien van den Heuvel, zal een aantal van zijn gedichten voordragen.

13 apr Land van Jan Klaasen Braamt

Spelen / 10:00 / € 11,50
We zetten alle opa's en oma's in het zonnetje: zij zijn vandaag helemaal gratis! Glijd samen met de kleinkinderen van de vierbaans turboglijbaan in het grote buitenspeelpark en beleef de tijd van jullie leven.
Daarna nog een spannende poppenkastvoorstelling.

Schietvereniging Irene viert zestigjarig bestaan op 7 april

Geert Smits schiet raak. Foto: Theo Vis.

GROESSEN - Schietvereniging Irene uit Groessen viert 7 april het 60-jarig bestaan. Als enige schietvereniging in Groessen is dit een grote prestatie, zeker een feestje waard. De voorzitter van de vereniging is de 66-jarige Piet Derksen, die zelf ook in Groessen woont. Hij is al acht jaar voorzitter van de hechte en gezellige vereniging.

De schietvereniging is officieel opgericht op 23 januari 1969. De locatie van de schietvereniging is door de jaren heen veranderd. Na de oprichting stond de vereniging in een café in het dorp. In 1983 zijn ze verhuisd naar het Dorpshuis in Groessen, hier hebben ze zes vaste schietbanen. De vereniging is ontstaan uit de schutterij EMM Groessen, enkele leden hebben geholpen de schietvereniging op te richten, evenals een lid van schietvereniging Duiven. Uit de oprichtingsvergaderingen is een bestuur gevormd, Derksen is al lid sinds 1984. "Ik zat in het bestuur en de voorzitterspositie kwam vrij, toen was ik ineens voorzitter en na acht jaar blijft het fantastisch", vertelt Piet.

28 schietavonden per jaar

Er wordt 28 weken lang geschoten, vanaf de vierde donderdag in september tot begin april. Hiervoor is een goeie reden: "We schieten alleen in de wintertijd, omdat het jammer is om in de zomer binnen te zitten, er zijn dan talrijke opties aan activiteiten," aldus Derksen. Op donderdagavond kunnen leden schieten vanaf 20.00 uur tot 21.30 uur, hierna is er de gelegenheid wat te gaan drinken met de rest van de aanwezigen. Om 22.30 uur worden de prijzen van die avond uitgereikt. Per avond krijgen de mensen twee schietkaarten waar ze ieder vijftig punten mee kunnen halen, diegene met de meeste punten aan het einde van het seizoen krijgt de wisselbeker.

Veiligheid boven alles

Bij schieten denken mensen meteen aan gevaar, dat is hier echter niet het geval. "Veiligheid staat boven alles, er gelden sowieso regels omtrent omgang met het wapen." Er wordt niet met vuurwapens geschoten, maar persluchtgeweren. Hierin passen kogels van 4,5 millimeter. Mensen die zich willen aansluiten bij deze vereniging zijn van harte welkom, er mag vanaf groep 8 al worden geschoten. Helaas waren er dit seizoen niet veel jongeren, "Jongeren hebben ook nog andere sporten als voet- en handbal, met school hebben ze ook niet veel tijd en dan komen ze niet ook nog naar de schietvereniging", vertelt Piet Derksen.

Derksen hoopt dat het ledenaantal niet vermindert, maar juist toeneemt en dan met name het jongerenaantal. Sinds de vereniging in het Dorpshuis is gevestigd, is het ledenaantal toegenomen tot zestig. Van de zestig komen er wekelijks tussen de 40 en 45 mensen schieten. "Als je een week niet komt schieten is dat geen probleem, dat kan je later inhalen."

Receptie

Op zondag 7 april is er van 14.00 uur tot 16.30 uur een receptie voor alle verenigingen in Groessen, volgens Piet horen zij ook bij deze feestelijke gebeurtenis. Vervolgens is er vanaf 18.00 uur een buffet voor de leden en partners. Tijdens dit buffet worden er nog prijzen voor de leden uitgereikt.

Bij schietvereniging Irene wordt de nadruk gelegd op de hechtheid van de vereniging, de meeste mensen kennen elkaar dan ook erg goed. Het oudste lid van de vereniging, Theo Bisselink, schiet al 48 jaar met grote trots en ambitie.

Henk en Anouk Schepers: ' De BAT-herinneringen zijn gebleven'

Anouk over vader Henk: "Ik heb hem vaak als voorbeeld aangehaald"

De voormalige productiehal, HAL12, naast het gemeentehuis in Zevenaar wordt omgedoopt tot podium voor samenwerking en ontmoeting. Verschillende organisaties bieden samen op deze plek straks sociale, educatieve en culturele programma's aan. Op deze unieke locatie hebben veel mensen uit de hele regio gewerkt en zij koesteren herinneringen aan een mooie tijd en dierbare ontmoetingen. Hun persoonlijke verhalen willen we niet vergeten, maar juist vastleggen.

Twee dingen vindt hij jammer. Dat Liemers Museum naar Hal12 gaat; hij had het museum graag opnieuw de grandeur van een opgeknapte Havezathe Mathena gegund. En de afbraak van het oude gemeentehuis, "echt een aderlating voor de stad."

Even terug naar 1975 toen Henk Schepers, net 19 jaar, voet op Turmac/BAT-bodem zette. "Met toestemming van mijn vader, destijds vereist, ging ik er als elektromonteur aan de slag, 34 jaar lang. Op 31 maart 2009 sloot het Turmac/BAT-boek voorgoed. Niet fijn, maar omkijken zit niet in mijn genen; er ligt altijd weer een nieuwe titel te wachten." Voor hij daaraan toe was, kwam Henk thuis te zitten. "Een nare tijd, leeg en doelloos. Ik werd er niet gezelliger op. Gelukkig had het UWV een luisterend oor en op hun advies meldde ik me als vrijwilliger bij de mediatheek. Niet veel later kwam de kans voorbij om VMBO-elektrotechniek-leerlingen te begeleiden. Toen Candea mij vroeg mee te werken aan duurzaamheidsprojecten op het Technasium, zette dat de toon voor mijn huidige werk. Als onderwijsassistent werk ik inmiddels 4,5 dag per week op de HAN. Ik vind het geweldig. De studenten dagen me uit en houden me jong. Het is een dynamische omgeving, het vibreert, elke dag opnieuw en dat doet mij leven! Zo ik al iets zou missen op school is het de kunst. Daar kunnen ze met Turmac als voorbeeld nog wel een slag maken."

Klantmanager

Maakte Henk de overstap van een fabrieksomgeving naar het onderwijs, de arbeidshistorie van dochter Anouk is van geheel andere aard. Van CWI via Iriszorg en UWV kwam ze terecht bij de RSD (Regionale Sociale Dienst). Als klantmanager werk en activering. "Mensen die een beroep op een uitkering doen, begeleid ik richting werk of richting zorg. Het doel is hen weer op een volwaardige manier in onze samenleving te laten meedraaien. Meestal lukt dat, soms zijn er teveel belemmeringen en is dat niet of slechts deels haalbaar. Maar ook dan zoeken we naar manieren voor verdere ondersteuning."

Het was Hal14 waar Henk de meeste voetstappen heeft staan en niet Hal12 waar nu de RSD is gevestigd. Zijn de bouwactiviteiten niet van de lucht, aan de oorspronkelijke fabrieksvloer wordt niet getornd. Anouk: "Met regelmaat denk ik terug aan de waarschuwingen tijdens open dagen 'Binnen de lijnen blijven'. De lijnen zijn gebleven net als de herinneringen. Aan fantastische sinterklaasfeesten met grote cadeaus, aan regelmatige verkoopsessies van Pall Mall kleding, aan de WW-periode van mijn vader. Ik werkte op dat moment bij UWV. Hoe onplezierig het ook was, vanuit mijn werk kon ik hem begeleiden. Wat weet je van solliciteren als je 34 jaar bij hetzelfde bedrijf hebt gewerkt? Het was allemaal nieuw. Daarbij komt dat ontslag iets met een mens doet. Het is een heus rouwproces. Ik was trots op mijn vader; hij heeft altijd de overtuiging vastgehouden dat het goed zou komen. Ik ben nog steeds trots op mijn vader omdat hij enthousiast en leergierig ook dit avontuur tot een succes maakt. Ik heb hem vaak als voorbeeld aangehaald."

Rahma Maqboul

Door onze redactie

Candea debatteam slaat opnieuw toe

"Deze overwinning smaakt naar meer"

DUIVEN - De debatgroep van het Candea College uit Duiven heeft de achtste landelijke finales met vlag en wimpel gewonnen en maakt zich nu klaar voor de kwartfinales van 'Op weg naar het Lagerhuis'.

Het is de eerste keer sinds tijden dat het Candea zo ver is gekomen, maar de honger is nog niet gestild. "Deze overwinning smaakt naar meer", aldus de jongeren.

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Jaarlijks doen er zo'n tweehonderd scholen mee. Er worden in januari, februari en maart vijftien voorrondes gespeeld verspreid door Nederland. Deze voorronde won het team van het Candea College glansrijk en ook in de achtste finales lieten de Duivense jongens en meisjes zien dat al het oefenen niet voor niets was geweest.

Op 15 maart werd cultureel centrum de OGtent omgetoverd tot een verbale boksring, de plek waar de verschillende provinciale winnaars het tegen elkaar op konden nemen in een strijd om de gouden beker en de beroemde reis naar New York, de prijs voor de winnaar van de uiteindelijke televisiefinale. Het was hier, op deze plek, waar de jongeren debatteerden over verschillende van tevoren voorbereide stellingen. Het tienkoppige team van het Candea moest op tegen het Noordik uit Almelo, winnaar van Lagerhuis Overijssel. Vurig werd er gedebatteerd over vaccinatieplichten, de lachgasverkoop en het Nederlands geschiedenisonderwijs. De teams waren enorm aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk had het Candea College de overhand: 5-2. "We hadden niet verwacht zo ver te komen, maar na alle goede resultaten hebben we zin en vertrouwen in de volgende ronde," zegt de achttienjarige teamcaptain Donnie.

Nu is het aan het Candea om door te debatteren in de kwartfinales in de studio in Hilversum.

Suubi Jackie geeft Oegandese moeders hoop Grote Oeganda-dag vindt 24 mei plaats in de Ogtent in Duiven

Suubi Jackie met haar man Klaas en zoontje Kay. Foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

DUIVEN - Suubi Jackie werd in 1988 geboren in Kisubi, een stad in Oeganda. Toen ze in mei 2012 naar Nederland kwam, wist ze al al snel wat haar te doen stond: Oegandese vrouwen helpen. Jackie heeft daarvoor haar eigen stichting opgericht. Op 24 mei houdt ze een Oeganda-dag die plaatsvindt in de Ogtent.

In Oeganda ontmoette Suubi Jackie in 2010 haar Nederlandse man Klaas Castelein die daar voor zijn werk verbleef. Nadat ze twee jaar samen in Oeganda hadden gewoond, verhuisden ze naar Nederland. Suubi Jackie volgde taallessen en een opleiding. Nu, bijna zeven jaar later werkt ze in een verzorgingshuis en woont ze met Klaas en hun eenjarige zoontje Kay in Duiven.

Voor Suubi Jackie was het in Nederland eerst erg wennen. Ze vertelt: "Alles is zo ontzettend anders. Het eten, het weer, maar vooral de sociale samenleving en de omgang die mensen hier met elkaar hebben. In Oeganda maak je geen afspraken om op bezoek te komen, je gaat gewoon langs, en iedereen is buiten en praat met elkaar. Dat mis soms ik wel, want in Nederland is iedereen veel meer op zichzelf. Er zijn ook verschillen die juist goed zijn hier zoals het omgaan met alleenstaande moeders en tienermoeders."

Het lot van die moeders resulteerde in het oprichten van een stichting. Suubi Jackie: "In Oeganda was ik zelfstandig ondernemer. Ik maakte en verkocht kleding in een boetiek. Ik zag hoe moeilijk het was voor moeders om kleding voor hun kinderen te kopen en financieel rond te komen. Dit geldt vooral voor de moeders in de dorpen. Als je daar een meisje van zeventien tegenkomt, is er een grote kans dat ze al meerdere kinderen heeft. Ik wil die meisjes zo graag helpen."

Ddembe is de naam van de stichting die Suubi Jackie heeft opgericht. 'Ddembe' betekent 'vrede'. Suubi Jackie heeft zelf vrede gevonden en hoopt datzelfde ook voor andere Oegandese vrouwen. De stichting heeft als doel om geld in te zamelen dat naar alleenstaande en/of tienermoeders in Oeganda gaat.

Om dit streven kracht bij te zetten organiseert Suubi Jackie de Oeganda-dag die op 24 mei plaatsvindt in de Ogtent in Duiven. Tijdens dit event worden verschillende workshops gegeven, er wordt gedanst en gezongen. Ook zijn er heerlijke Oegandese hapjes, komt er een Oegandese fashionshow en er worden sieraden verkocht. "We gaan er een gezellige dag van maken en hopen dat we veel geld kunnen ophalen voor de meiden die het nodig hebben," zegt Suubi Jackie. Klaas wil ook graag helpen en schreef een historische roman over Oeganda. 'Moerasgrond' gaat over Victor, een jongvolwassene tijdens de burgeroorlog in Oeganda. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar de stichting. De roman kost 17,50 euro en kan worden besteld via: moerasgrond2019@gmail.com.

Suubi Jackie wil in september met haar gezin naar Oeganda gaan om het ingezamelde geld zelf af te geven, zodat ze zeker weet dat het goed terecht komt. Ze wil daarnaast ook een belangrijke boodschap uitdragen, namelijk dat er voor alle meiden hoop is en dat ze nooit moeten opgeven.

SONY DSC

Lente

Leef, zing, spring, fiets, dans,

De lente is de Liemers in gekomen,

Ga naar buiten, dit is je kans,

Zitten in de zon, fijn dagdromen.

Kijk naar de vogeltjes buiten,

Wat een vrijheid, wat een vreugd,

Vogeltjes vliegen, vogeltjes fluiten,

Wat hebben we ons hier lang op verheugd!

Nina Elbers

Ideeën

1345

We gaan zelf twee nieuwe homeopathische geneeswijzen introduceren door het principe van homeopathie toe te passen op, in ons geval, gebroken benen en anesthesie. Anesthesie is een moeilijk woord voor verdoven. Iets wat we doen bij operaties. Dat wil zeggen dat het prettig is als er een operatiemes in je lijf wordt gezet, dat je daar niets van voelt doordat ze je onder zeil houden met chemische middelen. Je slaapt.

Om een gebroken been te genezen gebruikt de reguliere Ziekenhuisindustrie gips. Het gaat om het been dat zo stabiel wordt gehouden waardoorde breuk in zes weken kan helen. Achter deze procedure zit een industrieel complex van gipsleveranciers die het homeopathisch alternatief in deze belachelijk maken, tegenwerken en uit de markt willen houden. Het is namelijk veel goedkoper en voor de patiënt veel prettiger, je hoeft niet met die klomp gips weken lang rond te zeulen, als de homeopathische variant wordt gebruikt.

Men mengt een weinig kalk en doet dat in de verhouding 1gram kalk op 100 cc water. Dit schudt men 100 keer. Vervolgens verdeelt men dit water over 100 flessen van een liter water en schudt 1000 keer. Elke fles water gooit men in een zwembad van 25 meter lang en minimaal 10 meter breed. Hieruit neemt men met een pipet een drupje en dat doet men in een flesje waarin voor de rest water zit. Het water met dit gipsresidu sprenkelt men een weinig over het gebroken been. Men wacht vervolgens zes weken en het been is genezen.

Homeopathische anesthesie is eenvoudiger. In de operatiekamer gaat de anesthesist met de rug naar de patiënt gekeerd in de deuropening staan en neuriet heel zacht, niet langer dan drieseconden, 'slaap kindje, slaap'. De operatie kan vervolgens beginnen. Deze homeopathische verdoving werkt vele uren.

Multatuliaanse reactie

Commentaar~

Geen idee waar Multaboni het allemaal vandaan haalt. Ik zie het nut en de duidelijkheid van dit idee niet. Dat het doorloopt op de vorige ideeën lijkt me duidelijk, maar voor de rest. Dan kan Multaboni nog beter over god gaan zeuren. Misschien dat ik dat deze keer maar doe. Al noem ik mijn 'commentaar' op god geen gezeur, maar meer verschillende aspecten van het bekijken van god. Ik had iets bedacht wat ik me afvroeg over god. Waarom is god een hij? Wie heeft dat besloten? Het staat zo in de bijbel, maar wie zegt dat het ook zo is. Misschien is god een hij, omdat mannen zich beter voelden dan vrouwen. In de bijbel heeft een vrouw ook niet veel te zeggen. De vrouw lijkt zelfs af en toe de man over te halen tot slechte dingen, zoals Eva Adam overhaalde de appel ook te eten. Daarnaast lijken vrouwen alleen goed voor het baren van kinderen. En mocht er geen kind gebaard kunnen worden dan nemen we toch gewoon een andere vrouw. Een man kon ook meerdere vrouwen hebben. Als we het over feminisme gaan hebben, dan is de bijbel wel het meest antifeministische dat er bestaat. Maar ook terugkomend op het hij-zijn van god. Ik heb ooit eens een verhaal gelezen, wat overigens niks met god te maken heeft, en daarin ging een voorspelling over een zij. Dit werd echter niet gesnapt en het kon gewoon niet kloppen waardoor ze de z in de voorspelling in een h veranderden, zodat de zij een hij werd. Hierdoor werd de voorspelling alleen heel raar, omdat elke z in een h veranderd werd. Wie zegt dat dit met god niet ook het geval is. Jezus spreekt over zijn vader, Zeus is een mannelijke oppergod, het lijkt allemaal te wijzen naar een mannelijke god als wereldschepper. Maar waarom? Waarom had god geen vrouw kunnen zijn, waarom had Jezus geen moeder in de hemel kunnen hebben? Niemand heeft god toch ooit gezien?

Verhuizen

Iedereen die wel eens is verhuisd, en dat zijn de meesten, weet dat er best veel moet gebeuren met de nodige stress momentjes. Het begint met opruimen, ordenen en vervolgens het inpakken. En wel op zo'n manier dat later duidelijk is waar de spullen moeten komen te staan. Ook handig voor de ingeroepen hulptroepen. Het zal ook niet de eerste keer zijn dat je spullen kwijt raakt. Kortom, het is altijd weer fijn als alles weer op de plek staat en het genieten van de nieuwe omgeving kan beginnen. Dat geldt ook voor ons. Afgelopen week was de laatste week dat de bibliotheek geopend was op de voor velen zo vertrouwde locatie. Hele generaties hebben hier boeken geleend, cursussen gevolgd, computers gebruikt en gewerkt. Sinds 1973 was dit dè plek van de bibliotheek in Zevenaar. Gedurende zo'n verhuizing komen er ook allerlei verhalen los. Ik houd daarvan: de geschiedenis van een plek. Maar ondertussen gaan we ook weer verder. Verder met inpakken, sjouwen, koffie drinken, weer kratten pakken, sjouwen en weer even pauze. De verhuizers staan klaar, de vrachtwagen wordt ingeladen. Op naar de nieuwe locatie. Een nieuw begin in HAL12. En hoewel we met warme gevoelens terugkijken naar de oude plek, hebben we ook zin om de nieuwe te betrekken. Het zal best even wennen zijn. We zullen onze plek moeten vinden. En dat zal ongetwijfeld ook voor onze bezoekers gelden. De ervaring leert echter dat dit ook snel weer gewoon is. We gaan een nieuw tijdperk tegemoet. Samen met alle onderdelen en collega's er flink tegenaan. Want verandering geeft nieuwe energie. Ik zie de toekomst voor de bibliotheek, en de nieuwe ontwikkelingen, met groot vertrouwen tegemoet. Ook voor de bezoekers en de komende generaties zullen we snel een vertrouwde plek zijn. Ik verwelkom je graag in de nieuwe bibliotheek vanaf 15 april!

Beeldbepalend: De Vogelvlucht

"Dat is wat we het plein in Duiven wilden geven," zeggen de kunstenaars

DUIVEN - Tal van kunstwerken sieren de openbare ruimte in de Liemers. Allemaal met een eigen verhaal. Zoals 'De Vogelvlucht' van Maree Blok en Bas Lugthart. Velen hebben De Vogelvlucht in het centrum van Duiven weleens gezien, maar wat betekent het eigenlijk?

Het bestaat uit een man en een vrouwenfiguur die lijken aan te komen vliegen, hangend aan de poten van een grote duif. Ze staan allebei op een zuil van 3 meter, wat de maximale hoogwaterstand is bij overstromingen van de rivieren die de Liemers omringen. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de klassieke stadspleinen van Europa. De pleinen omgeven door wat historische gebouwen, waar alles zich samenvoegt met een klassieke fontein of een sculptuur op een hoge sokkel. "Dat is wat we het plein in Duiven wilden geven," zeggen de kunstenaars. De beelden staan voor de vele ontwikkelingen die de gemeente Duiven heeft ondergaan. In 2008 werd gestart met de bouw van een nieuw centrum in het dorp. Het nieuwe dorpshart moest een aantrekkelijk gebied zijn met de sfeer van een oude Hollandse binnenstad, wat te zien is aan de gebouwen rond de beelden. Bij het vrouwelijke sculptuur zit er een fontein bij. Het water dat langs de zuil naar beneden stroomt, geeft het een gevoel alsof het vrouwelijke figuur echt lijkt te vliegen. Ook worden ze verlicht in het donker, zodat het net lijkt alsof ze zweven boven het plein. Wat misschien niet opvalt is dat er op de grond duiven zijn neergestreken, die opgenomen zijn in de bestrating. De duiven zelf dragen kleine postduifberichtjes met zich mee, waar korte fragmenten uit de geschiedenis van Duiven worden beschreven. De duiven vertellen het verhaal van het ontstaan van Duiven in vogelvlucht, dat begint bij de eerste vermelding van Thuvine in het jaar 838 tot nu. Het beeld staat met trots op het plein, zodat mensen er van kunnen genieten en kinderen lekker in de fontein kunnen spelen.

Kim Kleijkers

Column,

Bert Frölich, de Verbinder

Naomi Bonke

Heel Liemers steekt de handen uit de mouwen

In Westervoort hielpen vijftien vrijwilligers bij korfbalvereniging Wesstar bij de opruim- en opknapbeurt van het clubhuis.

In Didam, de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort staken op 15 en 16 maart talloze mensen ondanks het slechte weer de handen uit de mouwen in het kader van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Een foto-impressie.

Kiwanis Montferland hielp Titus Aaldering van zorgboerderij De Hettenheuvel in Loerbeek. Brigitte Huldman: 'We hebben de oude pannen van het afdak eraf gehaald, nieuwe pannen erop geplaatst, het tuinmeubilair schoongemaakt, de bloembakken ververst en verfkarweitjes verricht.'
In Aerdt kwam het koningspaar André en Ans Hubers op visite in dorpshuis Eensgezindheid om de vrijwilligers een hart onder de riem te steken.
De vrijwilligers in Loo lieten zich door het slechte weer niet uit het veld slaan. Rondom de Dorpsnoot snoeiden zij dat het een lieve lust was.
De vrijwilligers op Landgoed Huis Sevenaer werden na afloop van hun werkzaamheden getrakteerd op een rondleiding. Foto: Ilya van Kersbergen.
Zo'n vijftien mannen en vrouwen uit Aerdt klusten in hun dorpshuis. Muren en plinten kregen een nieuw likje verf en alles werd flink schoongemaakt. Willie Blij maakte zijn naam helemaal waar. Lachend voorzag hij de bar van een zwart kleurtje.