GN Arnhem

24 september 2016

GN Arnhem 24 september 2016


Avonturenbrug in Arnhem-Zuid geopend

ARNHEM - Woensdag 14 september heeft wethouder Ron König op symbolische wijze de nieuwe avonturenbrug op Stadsboerderij De Korenmaat geopend. Deze avonturenbrug zal kinderen nóg nadrukkelijker uitdagen om te spelen en te ontdekken in de natuurlijke omgeving van het struinmoeras op deze stadsboerderij.

De onthulling vond plaats tijdens het jaarlijkse oogstfeest van Natuurcentrum Arnhem. Wethouder König bekrachtigde de symbolische opening door als eerste over de avontuurlijke brug te gaan, waarna vele kinderen volgden.

Met de nieuwe avonturenbrug worden kinderen nog meer uitgedaagd om te spelen en op ontdekkingstocht te gaan in het struinmoeras. Natuurbeleving is een belangrijke pijler van het natuurcentrum. Het natuurcentrum biedt kinderen de ruimte om de natuur te ontdekken en te beleven op Stadsboerderij De Korenmaat en Stadsboerderij Presikhaaf. Kinderen en volwassenen vinden daar een avontuurlijke omgeving in het groen, die inspireert en een welkome afwisseling is op andere uitdagingen in het digitale tijdperk.

De aanschaf van de avonturenbrug is mogelijk gemaakt door vele kleine en grote bijdragen van de bezoekers van de stadsboerderijen en sponsoracties van twee voormalige huisartsen uit de wijk en van Albert Heijn in Huissen. De pijlers van de brug zijn klaar, de opbouw volgt nog. Tijdens de symbolische opening bestond de opbouw van de brug uit een tijdelijke touw-constructie.

Herfstwandeling zondag 9 oktober

ARNHEM - In Meinerswijk komen veel verschillende soorten mossen en korstmossen voor. De maand oktober is de beste tijd om deze te gaan bekijken. De herfstwandeling van de Vereniging Vrienden van Meinerswijk heeft daarom als thema: Mossen.

Klaas van Dort, de mossen-expert van KNNV, de vereniging van veldbiologie, zal de wandeling begeleiden. De wandeling is op zondag 9 oktober van 13.00 tot 16.00 uur. Start is bij de golfboerderij aan de Meginhardweg 5 in Arnhem. Ter afsluiting is er koffie / thee en een broodje met Gelderse worst.

Voor leden gratis, niet-leden betalen 2,50 euro. Aanmelden voor de wandeling? Stuur een mail naar secretaris@vriendenvanmeinerswijk.com. Tip: neem een loupe mee.

Nieuw project Muziek Opmaat voor mantelzorgers

ARNHEM - "Muziek is de blikopener van het geheugen en de beste helper van de mantelzorgers." Zo begint de site van Ignar Rip, bedenker van 'AlzheimerMuziekGeluk.nl'. Een methode om mantelzorgers die zorgen voor mensen met Alzheimer, handvaten te geven om middels muziek de zorg te verlichten en te verbeteren.

Uit onderzoek is gebleken dat muziek een 'wondermiddel' kan zijn om sfeer en stemming te beïnvloeden. Misschien kent u het zelf ook wel? Als u luistert naar uw favoriete muziek dan doet dit wat met u. Het blijkt dat muziek ook letterlijk iets doet in uw hersenen. Het activeert de hersenen en kan zelfs nieuwe verbindingen maken. Daarnaast kan muziek invloed hebben op pijnbeleving en de energie beïnvloeden.

Op basis van deze methode zijn het Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem, de Bibliotheek Arnhem en Ignar Rip, bezig met het ontwikkelen van een project waarbij muziek wordt ingezet als middel bij mensen thuis met Alzheimer, een vorm van dementie of met een andere chronische aandoening. Parkinson of een hersenen-aandoening bijvoorbeeld. De methode die in het nieuwe project gebruikt gaat worden, is ook in gebruik bij de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Vrijwilligers maken met behulp van de Bibliotheek Arnhem, persoonlijke muzieklijsten die op bijvoorbeeld een I-pod komen te staan. Deze muziek kan gebruikt worden door mantelzorgers om tijdens zorg- of tijdens rustmomenten af te spelen. Zo wordt de sfeer, de stemming en het welzijn positief beïnvloed.

Op 14 september is er in MFC Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7 de aftrap van het project 'Muziek Opmaat'. Wethouder Anja Haga geeft het startsein voor dit project. Vervolgens geeft Ignar Rip een bruisende presentatie over wat muziek voor het brein kan doen en hoe wij muziek in gaan zetten binnen dit nieuwe project.

Graag nodigen wij mantelzorgers, mensen met een chronische ziekte, vrijwilligers, kandidaat vrijwilligers en iedereen die belangstelling heeft op om op deze avond aanwezig te zijn. De avond begint om 19.30 en duurt tot 21.00 uur, de toegang is gratis. Ieders aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Opgave vooraf is prettig via a.deibert@mvtarnhem.nl of via 026 3707855. Meer informatie staat op www.AlzheimerMuziekGeluk.nl

John Frostbrug echte icoon van Rabo Bridge to Bridge

Foto: reneetijdink.nl Foto: reneetijdink.nl

ARNHEM - Een recordaantal van 5.800 deelnemers, prima loopweer, mooie resultaten, vele blije gezichten; de organisatie van de Rabo Bridge to Bridge kijkt tevreden en trots terug op een zeer geslaagd hardloopevenement, dat afgelopen zondag 11 september in en rond het centrum van Arnhem plaatsvond. Een evenement, dat zich met deze 31e editie en alsmaar groeiend aantal enthousiaste hardlopers ook mocht verheugen op meer dan 25.000 bezoekers.

Het leek wel, of heel Arnhem en omstreken zondag in het teken stond van de Rabo Bridge to Bridge run. Veel scholen lieten hun leerlingen meelopen in de Kidsrun, lokale bedrijven stelden teams samen voor de businessruns op de verschillende afstanden en diverse verenigingen presenteerden zich met tentoonstellingen en demonstraties rond het start- en finishgebied en in het Arnhemse centrum. Dankzij het mooie weer stonden er ook veel toeschouwers langs de route, om de deelnemers aan te moedigen en te genieten van alle evenementen. Voor wie thuis bleef, deed TV Gelderland live verslag van de 31e Bridge to Bridge.

Nieuw parcours rond John Frostbrug
De organisatie is extra blij met de centrale rol, die de John Frostbrug bij deze editie kreeg. En dat is goed bevallen, het leverde mooie plaatjes op en voor de deelnemers een extra uitdaging om de brug maar liefst drie keer te slechten. Het samenvoegen van de 10 en 6 Engelse Mijl zorgde wel voor extra drukte op het parcours. "Dat zullen we een volgende editie anders doen." Hetzelfde geldt voor de 'wheelers', waar dit jaar een pilot mee werd gedraaid.

Om nu al die deelnemers op en rond die historische brug te zien starten en finishen, was echt fantastisch. Vooral omdat de Bridge to Bridge 'Run to Remember Freedom' als thema heeft. Burgemeester Herman Kaiser hield voorafgaand aan de start van de 10 en 6 Engelse Mijl een indrukwekkende speech. De 32e editie staat gepland op zondag 10 september 2017.

Muziekverenigingen hervatten opleidingen

ARNHEM - Na het genieten van een welverdiende vakantie hervat ieder zijn reguliere activiteiten. Ook de muziekverenigingen aangesloten bij de Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen starten deze maand met hun opleidingen van majorettes en muzikanten voor een van hun groepen. Een vernieuwd programma is samengesteld en wordt ingestudeerd door de enthousiaste leden.

Voor belangstellenden voor deelname aan activiteiten van een muziekvereniging is nu het moment ideaal dezer dagen de knoop door te hakken. Niet langer afwegen, maar de overweging omzetten en besluiten tot aanmelding bij een muziekvereniging in Arnhem. In elke wijk is een muziekvereniging actief. Repeteerlocaties, ledeninformatie, et cetera is in te zien via de websites van de muziekverenigingen of via www.arnhemsemuziekfederatie.nl. Het instrumentarium loopt uiteen van slag- tot blaasinstrument, enzovoort. Zelfs een muziekvereniging te paard is gemeente Arnhem rijk!

Ook voor hen die op basis van muziek willen bewegen zijn mogelijkheden te over. Bij de AFvM is namelijk ook een majoretteverenigingen aangesloten, die u desgewenst nadere informaties wil geven over de mogelijkheden voor u of uw dochter/zoon. Nadere gegevens van ook deze vereniging treft u aan op de AFvM-website.

Wilt u vooraf meer weten? Neem hiervoor contact op met de secretaris van de A.F.v.M. of met de door u gekozen vereniging. Ook kan vrijblijvend –bij voorkeur op afspraak- een repetitie van een vereniging worden bezocht. Raadpleeg ook voor nadere gegevens de website van de A.F.v.M. via www.arnhemsemuziekfederatie.nl en zet uw plannen nu om in actie. Dus kom in actie en meldt u aan!

Taboes doorbreken met Regenboog kookworkshop

De kookworkshop Foto: SWOA

ARNHEM - Tijdens de derde Regenboog kookworkshop staan LHBT (lesbisch, homo, biseksueel en transgender) en hetero jongeren en ouderen samen in de keuken. Naast koken en eten wordt er in gesprek gegaan over verschillende thema's rondom tolerantie en alles wat daarbij hoort. De gratis kookworkshop is op zaterdag 1 oktober van 16.00 tot 20.00 uur in De Gaanderij (Driemondplein 1, Arnhem).

De workshop is een samenwerking met Resto van Harte, Mind Mix en Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA). Heb je interesse om mee te doen? Geef je dan voor maandag 26 september op bij Willem Hazeleger 06 54292332 / whazeleger@swoa.nl of bij SWOA locatie De Gaanderij (026) 381 02 65.

De Regenboogvlag bestaat uit zes kleuren en staat symbool voor de LHBT-beweging. Resto VanHarte vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving en wil eenzaamheid en sociaal isolement onder de aandacht brengen en bestrijden. Door mensen met elkaar in verbinding te brengen, zodat zij samen kunnen koken en eten, en vooral zelf kunnen bijdragen aan een leefbare gemeenschap (www.restovanharte.nl).

Mind Mix hanteert een actieve en creatieve aanpak om jongeren te betrekken bij actuele maatschappelijke en sociale thema's. Met prikkelende voorstellingen en interactieve workshops maken we onderwerpen als seksuele diversiteit, discriminatie en sociale beïnvloeding verrassend eenvoudig bespreekbaar, waarbij we de deelnemers op positieve wijze stimuleren kritisch na te denken over de oorsprong van hun eigen meningen en opvatting. Mind Mix heeft aanbod voor leerlingen van de basisschool, middelbare school, van MBO's en HBO's, voor docenten en andere professionals (www.mindmix.nl).

Wel zijn is lekker in je vel zitten. Doen wat je leuk vindt geeft energie en balans in je leven. SWOA stimuleert mensen te ontdekken wat ze nog wél kunnen en hun talenten te gebruiken. Zelf zoveel mogelijk uit het leven halen. Dát is waar SWOA voor staat. Mensen kloppen om verschillende redenen bij SWOA aan. Minder alleen zijn, meer bewegen, andere mensen leren kennen, naar buiten kunnen, uitstapjes maken, zich nuttig maken voor de samenleving, creatief bezig zijn en meer in evenwicht komen (www.swoa.nl).

Grote rommelmarkt in De Malburcht

ARNHEM - Op zondag 25 september is er een rommelmarkt in De Malburcht.

De markt is van 10.00 tot 18.00 uur. Het wordt een gezellige dag met dj Pascal. De entree is gratis

Multifunctioneel Centrum De Malburcht ligt aan de Graslaan 97c in Arnhem-zuid.

Badmintonners BC Gova van start

ARNHEM - De badmintonners van BC Gova zijn op dinsdag 6 september weer van start gegaan in sporthal De Laar. Op deze avond wordt er in een ontspannen sfeer een shuttle geslagen. Waarna op donderdag de training volgt onder leiding van Gayle Mahulette; lid van de nationale badmintonselectie.

Ook voor de jeugd is het badmintonseizoen weer begonnen. Op de woensdagen krijgen zij training en leren ze op een voor de jeugd aantrekkelijke manier badmintonnen.

"Heeft je ook zin om kennis te maken met de badmintonsport? Ook dit jaar wordt er een starterscursus voor senioren georganiseerd. Hierbij leer je onder andere de spelregels en technieken van het badminton? Ben je ervaren speler en op zoek naar een (nieuwe) badmintonclub? Of ben je op zoek naar een leuke en voor jou nieuwe sport? Kom dan eens kijken en meespelen bij BC Gova. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar info@bcgova.nl."

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

ARNHEM - Op zaterdag 8 oktober van 11:00 tot 13:00 uur zal voor de zesde keer een kinderkleding-en speelgoedbeurs plaatsvinden in de wijk Vredenburg in Arnhem-Zuid.

Het thema van de beurs is herfst/winter. Als je nog even op een goedkope manier de herfst/wintercollectie van je kinderen wilt aanvullen, dan moet je hier zijn. De maten die worden aangeboden gaan van maat 50 tot en met maat 176. En natuurlijk is er speelgoed! De beurs is in wijkcentrum De Vredenburcht, Slochterenweg 29a in Arnhem-Zuid.

"Heb je zelf ook nog goede spullen om te verkopen, mail ons, kinderkledingbeursvredenburg@gmail.com. Dan sturen we je de voorwaarden en een persoonlijke code." Inbrengen van kleding en speelgoed is vrijdag 7 oktober tussen 19:15 en 20:30 uur.

Openwatermasterszwemmer Rob Hanou

De kampioenschapshuldiging km vrije slag masters 70+. Link Willem Putter (2e), rechts Rob Hanou (1e)

ARNHEM - Zaterdag 10 september werd het KNZB openwaterzwemseizoen afgesloten met een wedstrijd nabij de Biesbosch in Sleeuwijk. De Arnhemse zwemmaster Rob Hanou behaalde daar op de 1km schoolslag zijn 16e overwinning in de categorie 70+.

Het seizoen begon op 17 juni in de singels van Leiden. Hanou won alle schoolslag kilometers met ruime voorsprong. Anders ging het met de vrije slag kilometers. Daar was de voor PSV uitkomende Arnhemmer steeds in een hevige strijd gewikkeld met zijn Vlaardingse concurrent Willem Putter. In de meeste gevallen besliste Hanou in de eindsprint de uitslag door als eerste aan te tikken. Hij werd 12 keer eerste, 2 keer tweede en 1 keer derde.

Hanou neemt op de 3km vrije slag een beslissende voorsprong.

Het weekend van 3 en 4 september was gereserveerd voor de Open Nederlandse Kampioenschappen in de Zeeuwse plaatsen Wilhelminadorp en Vlissingen. De afstanden waren verlengd naar 3km vrije slag en 2 km schoolslag. Onbedreigd won Rob Hanou de 2km schoolslag in de leeftijdsgroep 70+. De titelstrijd voor de 3km vrije slag was heftiger. Door een betere ronding bij de boeien en een esnelle einsprint kwam Hanou los van Putter en finishte hij met bijna 30 seconden voorsprong.

Op de laatste wedstrijddag werden ook de nationale klassementsprijzen uitgereikt. Rob Hanou mocht voor beide zwemslagen de gouden medaille voor zijn leeftijdscategorie 70+ in ontvangst nemen. Als lid van het Eindhovense PSV kwam de Arnhemmer ook in aanmerking voor het all-in mastersklassement voor de BrabantBeker. De uitslagen werden naar leeftijdshandicap omgerekend. Hanou werd als oudste deelnemer daardoor eerste op de schoolslag.

Buurtvolleybal Schuytgraaf weer een succes

ARNHEM - Sportief, zonnig en heel gezellig! De derde editie van het buurtvolleybaltoernooi was weer geslaagd. Spannende wedstrijden, leuke teams en kinderen die proefden van de cool moves van volleybal.

Er werd gespeeld in twee pools van vijf teams. De sfeer was super, er werd veel gelachen en in veel gevallen gingen de wedstrijden erg gelijk op, wat het natuurlijk heel spannend maakte. Er waren zaalvoetballers die zelf verbaasd waren dat ze konden volleyballen, een team wat voor het eerst in drie jaar een wedstrijd won, echte volleyballers waarvan de rest iets kon leren, maar het belangrijkste is gelukt, iedereen heeft erg veel plezier gehad!

Tussendoor werd er genoten van de heerlijke broodjes van Gijs (eeteerlijkthuis) en IJssie was er voor de koele versnapering. De Albert Heijn heeft ook dit jaar weer gezorgd voor sponsoring en hele leuke prijzen! Het team Romeinen van het Romeinenveld ging er dit jaar met de eerste prijs, een bbq pakket, vandoor.

De organisatie is alle teams, ondernemers, sponsors dankbaar en de gemeente Arnhem die ook weer heeft bijgedragen.

Schoonmaakdag 't Duifje

ARNHEM - De Wijkbeheergroep 't Duifje organiseren op de Burendag op zaterdag 24 september weer een schoonmaakactie in de wijk. Bewoners en kinderen uit 't Duifje worden uitgenodigd om mee te helpen.

Om 10.00 uur wordt er verzameld bij de partytent op het centrale grasveld Keizershof. Daarna wordt er zwerfvuil verzameld en wordt er met een gezamenlijk lunch om 12.30 uur. Informatie bij Taco Gerritsen: 026 3213998 en Carla van den Berg: 026 3211302.

Uw leven in een boek

ARNHEM - Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) biedt ouderen in Arnhem de mogelijkheid om, samen met een vrijwilliger (schrijver), via een levensboek hun eigen levensverhaal te vertellen. Aan de hand van interviews zal de schrijver uw levensverhaal, geïllustreerd met foto's en eventueel andere afbeeldingen beschrijven.

Een vrijwillig grafische vormgever zal het ontwerp van het boek verzorgen. Wilt u ook een Levensboek of meer informatie? Stuur dan een mail naar levensboeken@swoa.nl of bel naar SWOA 026 3272266.

Kosten Levensboek

De drukkosten zijn voor rekening van de verteller. Gemiddeld is dit 25 euro per boek. De verteller bepaalt zelf hoeveel exemplaren van het boek worden gedrukt. Naast de drukkosten betaalt de verteller een eenmalige bijdrage van 25 euro aan het project.

SWOA

Wel zijn is lekker in je vel zitten. Doen wat je leuk vindt geeft energie en balans in je leven. SWOA stimuleert mensen te ontdekken wat ze nog wél kunnen en hun talenten te gebruiken. Zelf zoveel mogelijk uit het leven halen. Dát is waar SWOA voor staat.

Mensen kloppen om verschillende redenen bij SWOA aan. Minder alleen zijn, meer bewegen, andere mensen leren kennen, naar buiten kunnen, uitstapjes maken, zich nuttig maken voor de samenleving, creatief bezig zijn en meer in evenwicht komen.

Amber van Workum plaatst zich voor NK judo bij de dames

ARNHEM - Afgelopen zaterdag 10 september is het NKT judo gehouden in Eindhoven. In de gewichtsklasse – 52 kg behaalde Amber van Workum van Bushi Arnhem een verdienstelijke vijfde plaats. Hiermee plaatst de zestienjarig Amber zich bij de dames voor het NK judo.

Amber van Workum startte de eerste partij op het NKT nog wat stroef. Ze verloor deze partij met een klein verschil van de Limburgse Danique Janssen. Ze had de straf gekregen vanwege inactiviteit en deze staf werd uiteindelijk beslissend. De tweede partij tegen Riff Ekelschot controleerde Amber goed vanuit de pakkingen. Op de grond was ze dominant en ze besliste de partij met een sankaku. In de derde partij om het brons trof de zestienjarige van Workum de eenentwintig jarige Paula Bourgonje. Amber stond goed te knokken. Deze partij werd in haar nadeel op ippon beslist met een heupworp.

Amber van Workum is met haar vijfde plaats zeker van deelname aan het NK judo bij de dames op zaterdag 1 oktober in Almere. Foto’s van de judoka’s en informatie over judo en Bushi Arnhem staan op www.bushiarnhem.nl en op facebook.

Natuurwandeling door verscholen Park Immerloo

ARNHEM - Elke laatste zondag van de maand organiseert IVN Arnhem een natuurwandeling. Deze maand wandelt het op 25 september in park Immerloo. Ingesloten tussen de bebouwing, dijk en waterplassen, is dit een verborgen plek. En wat een mooie en interessante!

Vooral boomliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens deze wandeling. Bij de inrichting van het park is gebruik gemaakt van veel verschillende boomsoorten. De natuurgidsen zullen je op verschillende types wijzen, waarbij mooie verhalen niet zullen ontbreken.
Naast alle bomen valt ook het water in het park op. Het is dan ook niet voor niets dat dit park een waterwingebied is. Hoe dat in elkaar steekt, waar putten staan en wat er nog meer met water wordt gedaan, is zeker ook onderdeel van de wandeling.
Ook is er nog veel te horen over de ecologie en cultuurhistorie. Dus ga mee en krijg inzicht in dit mooie verborgen stukje van Arnhem

Op zondag 25 september is iedereen uitgenodigd voor deze wandeling. Die is gratis, duurt 1,5 uur en start om 14.00 uur op de parkeerplaats bij Winkelcentrum Vredenburg (Groningensingel 957 te Arnhem). Je hoeft je niet op te geven of aan te melden en kan zo meelopen.

IVN Arnhem doet meer in en met de natuur. Informatie hierover is te vinden op ivn.nl/afdeling/arnhem.

Inloopavond Capella Arnhem

ARNHEM - Capella Arnhem heeft weer een mooi muzikaal jaar voor de boeg met verschillende projecten.

Het eerste project is een 'Nine lessons and carols' rond Kerst met onder andere nummers van John Rutter, Peter Warlock, David Wilcocks. Gezongen wordt in het Dominicanenklooster in Huissen en de Mariakerk in Apeldoorn.

"Wil je meezingen? Tijdens de 'open repetitie' op woensdag 21 september is er een vrijblijvende mogelijkheid om de muziekstukken uit te proberen, de sfeer van het koor mee te maken en de unieke aanpak van de enthousiaste dirigent Jan van Dijk (1967) te ondervinden. Bent je verhinderd, kom gerust een week later binnen."

Capella Arnhem

De leeftijdsopbouw van het koor is zeer gevarieerd. De leden komen uit kerken/gemeenten in Arnhem en verre omstreken. Niet iedereen kan elke week komen. Met behulp van mp3 kunnen de liederen vanaf de website (achter een inlog) thuis geoefend worden.

Voel je vooral welkom! De inloopavond is van 20.00 - 22.00 uur inclusief een kopje koffie of thee. Je kunt natuurlijk ook alleen aan dit project meedoen, dat gehouden wordt in de Salvatorkerk aan het Salvatorplein 274, Malburgen, bij winkelcentrum De Drieslag in Arnhem onderaan de oude brug.

Er zijn parkeerplaatsen voor de auto naast de kerk en de locatie is prima bereikbaar met de bus. Info: www.capella-arnhem.nl of bel Martha Pieper 06 49682795; www.facebook.com/kamerkoorCapellaArnhem.

Rondleidingen door eeuwenoude kelders van Arnhem

Foto: Rob Slepicka

ARNHEM - Zaterdag 24 september is er een rondleiding door de Historische Kelders van Arnhem. Start: 14.00 uur Oude Oeverstraat 4a.

Onder diverse winkelstraten van de oude binnenstad bevinden zich middeleeuwse kelders. Uitgerust met kaarsen nissen en fraaie tongewelven maken zij het verre verleden van Arnhem zichtbaar. De gemeente Arnhem heeft deze kelders in kaart gebracht.

In de Rijnstraat heeft men 39 kelders kunnen verwerven. Deze werden gerestaureerd, in de oorspronkelijke staat teruggebracht en onderling met elkaar verbonden. Voor de noodzakelijke reparaties werden hedendaagse materialen gebruikt. Hierdoor ontstond een uniek historisch monument in Arnhem dat sinds december 2001 voor bezoekers is opengesteld.

Onder leiding van een Gildegids gaat de deelnemer op ontdekkingsreis door dit spannende en unieke monument. Info: www.wandeleninarnhem.nl;

Speelmiddag voor hoogbegaafde kinderen

ARNHEM - Op zondag 25 september van 13.00 - 15.30 uur wordt er op de basisschool De Troubadour in Elden weer een speelmiddag voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen georganiseerd in deze regio.

's Middags wordt een workshop gegeven door een kinderboekenschrijfster en kunnen er spellen worden gespeeld. Hoogbegaafde kinderen kunnen zo in contact kunnen komen met 'peers'. Dit is voor veel kinderen een leuke en prettige ervaring.

Ook voor ouders is er een koffiecorner om ervaringen uit te wisselen. De entree is inclusief drinken en een versnapering drie euro. Meer info en aanmelden: www.hb024026.wordpress.com.

Naambeelden voor de wijk Vredenburg door samenwerking bewoners

van links naar rechts aan het werk: Els Roelofs, Frank Dreijling, Henri van Klaveren, Robert Wijnands, Lambert Heijnen en Herman Brüggemann. Foto: Gerard Scheuter

ARNHEM - Wat samenwerking tussen wijkbewoners met hulp van de bewonersondersteuner van Stichting Rijnstad al niet tot stand kan brengen: Het Bewonersoverleg Vredenburg was al bijna twee jaar bezig om een naambord voor de wijk te krijgen.

Eerst moest er een ontwerp komen, want wat willen we precies. Kunstenares Laura Oostdam heeft spontaan meegewerkt door een aantal ontwerpen te maken. Vervolgens werd een enquête gehouden in de wijk naar welk ontwerp de voorkeur uitging. Toen moest er budget gevonden worden en de vergunningen aangevraagd. Uiteindelijk konden we in juli met het echte werk beginnen. Een aantal vrijwilligers uit de wijk heeft gegraven, beton gestort, gemetseld en betegeld. Onlangs werden de beelden in Vredenburg geplaatst in de stromende regen.

De prachtige naambeelden staan bij de beide ingangen van de wijk aan de Groningensingel.

Hardlopen bij Loopgroep Warnsborn

ARNHEM - Voor onder andere mensen met goede voornemens die, na het eind van de vakantie, sportief en gezond aan de slag willen gaan, start Loopgroep Warnsborn twee loopcursussen voor mensen die niets of nauwelijks iets aan hardlopen hebben gedaan. De cursussen starten op woensdag 14 en op zaterdag 17 september.

Bij Loopgroep Warnsborn leert men de juiste looptechniek en lekker ontspannen lopen. Zo heeft men minder kans op blessures. Daarom is bij de beginnerscursus is techniek belangrijker dan afstand en tijd. Als men eenmaal de goede techniek geleerd heeft, komt dat namelijk vanzelf! Zodat uiteindelijk na 10 weken op speelse wijze de conditie met sprongen vooruit is gegaan en men in eigen tempo al 20 minuten kan hardlopen.

De cursus op woensdag 14 september begint om 19.30 uur. Startlocatie is het elektriciteitshuisje op de kruising van de Bakenbergseweg/Van Heemstralaan. Zaterdag 17 september begint de cursus om 8.30 uur. Startlocatie is dan de Oranjerie op Warnsborn in Arnhem-Noord.

Aan het begin van de cursus krijgt men een schema met 2 tot 3 trainingen per week: de les van de beginnerscursus en één tot twee huiswerktrainingen. Als deelnemer kies je voor woensdag of zaterdag maar, en dat is uniek in Arnhem, ook op de andere cursusdag mag men meelopen.

Voor meer informatie en aanmelden voor de hardloopcursussen van loopgroep Warnsborn kan men terecht op www.loopgroepwarnsborn.nl, maar men kan ook rechtstreeks contact opnemen met de trainer van de loopcursussen: Albert Stoter, 06 54635988 of e-mail albert@loopgroepwarnsborn.nl.

Riviervissen aan het Pannerdensch Kanaal voor de jeugd

Foto: Sportvisserij Nederland

REGIO - Op zondag 2 oktober houdt de Hengelsport Federatie Midden Nederland in samenwerking met HSV Sint Petrus uit Huissen een gratis visdag voor de jeugd aan de rivier.

Onder begeleiding van ervaren riviervissers gaan wij met jou de uitdaging aan om met feederhengels (die de federatie beschikbaar stelt) zoveel mogelijk vis te vangen. Het mooie van de rivier is dat je nooit weet wat je gaat vangen. Zo kunnen soorten als blankvoorn, brasem, winde of zelfs barbeel gevangen worden en vaak van groot formaat!

Ben jij tussen de 12 en 16 jaar? Kom dan op deze dag kennis maken met de riviervisserij. Er zijn zelfs prijzen te winnen op deze dag! Aanmelden kan tot 28 september en kan je doen door een mail te sturen naar de federatie info@hfmiddennederland.nl. Vermeld hierbij je voor- en achternaam, leeftijd, telefoonnummer (ouders of verzorgers), en of je een feederhengel wilt lenen. Deelname is gratis en de deelnemers hoeven niet in het bezit te zijn van een Vispas. Meer details volgen na aanmelding.

Muziekvereniging PWA start nieuwe blokfluitcursus met nieuwe docente

ELST - Muziekvereniging PWA uit Elst start op dinsdagmiddag 11 oktober een nieuwe blokfluitopleiding. De afgelopen jaren heeft deze cursus onder professionele leiding van docent Joep van Gurp plaatsgevonden. Helaas heeft PWA in december jongstleden afscheid van Joep genomen. Hij heeft op een geheel eigen wijze voor veel kinderen een muzikale basis verzorgd waar de vereniging hem zeer dankbaar voor is.De succesvolle cursus ‘Music Kids’ gaat onder leiding van een nieuwe docente in een vernieuwde vorm door. De cursus wordt gegeven door Janneke Veekens. Met haar Brabantse gezelligheid weet zij leerlingen te stimuleren om spelenderwijs blokfluit te leren spelen. Door haar jarenlange ervaring als docente bij muziekverenigingen en basisscholen is zij in staat het lesaanbod op de juiste wijze af te stemmen op haar leerlingen.

De cursus bevat ruim 30 lessen van 45 minuten en zal plaats vinden op dinsdagmiddag van 16.00 tot 16.45 uur. De cursus is bedoeld voor leerlingen van groep 3 t/m 8 van de basisschool. Het cursusgeld bedraagt 18,62 euro per maand. Hierbij krijgt de leerling een blokfluit en een lesboek met cd die het na de cursus mag houden.

"Wilt u iemand aanmelden voor deze cursus? Dan kunt u mailen met Wouter Simons, manager jeugd en opleidingen op emailadres jeugd-opleiding@pwa-elst.nl. Naast de blokfluitcursus heeft PWA ook de mogelijkheid voor muzieklessen voor saxofoon, koperinstrumenten (trompet, hoorn, bariton, trombone), dwarsfluit en klarinet. Ook daarvoor kunt u contact opnemen met bovenstaande contactgegevens."

Dorcas kledingactie

ARNHEM - Op zaterdag 15 oktober van 10 tot 12 uur wordt er weer een Dorcas Kledingactie gehouden bij het Dorcas depot in Arnhem (bereikbaar op 06-48090786). Goede en schone kleding kan worden gebracht aan de Graanhoeve 25 in Arnhem-Zuid (Schuytgraaf). Tijdens deze actie is er gelegenheid voor een praatje onder het genot van koffie of thee.

Iedereen die kleding bij Dorcas brengt, kan ervan verzekerd zijn dat de kleding of de opbrengst ervan terechtkomt bij de allerarmsten. Dorcas roept je op om nog eens door de kledingkast te gaan om te kijken wat je kunt missen en om dit ook aan je familie, vrienden, buren en kennissen te vragen. Ook goede schoenen en huishoudtextiel zijn zeer welkom.

Een gedeelte van de kleding gaat rechtstreeks naar Dorcas-projecten in Oost-Europa en krijgt daar een tweede leven. Elk jaar kijkt Dorcas specifiek naar wat er in deze projecten nodig is. Mensen die zelf geen geld hebben om kleren te kopen, krijgen door deze kleding een stukje van hun waardigheid terug.

De rest van de kleding wordt verkocht. Met de opbrengst hiervan ondersteunt Dorcas inkomensprojecten in zowel Oost-Europa als Afrika. In die projecten krijgen mensen trainingen en opleidingen waarmee zij een eigen inkomen kunnen verdienen. Meer info staat op www.dorcasarnhem.nl.

Het was mooi, dat 3 Oever Festival

REGIO - “Jammer dat niet meer mensen hebben kunnen genieten van het 3 Oever Festival,” vindt Servaas Beunk. “We hadden gehoopt dat het festival veel mensen naar de Gelderse Poort zou trekken. Het is net als met het gebied zelf."

"Het is een bloedmooi gebied, maar veel mensen zien dat nog niet. Er zijn in het afgelopen weekend veel mooie dingen gebeurd in de Gelderse Poort, de mensen die dit hebben meebeleefd hebben er van genoten. De reacties zijn heel positief. We zullen dan ook zeker doorgaan met het organiseren van een jaarlijks 3 Oever Festival in het derde weekend van september.”

Onbekend maakt onbemind. Festivals als Oerol en de Zwarte Cross zijn ook klein begonnen. Dit festival leverde de organisatoren leerpunten op, waardoor ze het 3 Oever Festival in 2017 beter kunnen neerzetten. “Een festival heeft een aanlooptijd nodig. Die tijd mogen we het geven,” zegt Servaas, “Mensen, ook degene die niet direct voor het festival naar het gebied kwamen, hebben er aan kunnen ruiken. Dat is belangrijk. Folders werden met belangstelling gelezen. Het is een goed concept en dat beaamt het publiek ook.”

"We zijn blij met het enthousiasme van de bezoekers, de artiesten, de kunstenaars, de deelnemende horecabedrijven en alle andere deelnemers. We zijn ook blij met de opbouwende kritiek. Dat geeft ons de energie om de draad zo snel mogelijk weer op te pakken. Volgend jaar, in het derde weekend van september, staat er weer een mooi festival te gebeuren in de Gelderse Poort. Het begint al rond te zingen: dat 3 Oever Festival, daar in de Gelderse Poort, ‘that’s the place to be’.”

Zorgeloze mantelzorgers

ARNHEM - Pythia Winia speelde op vrijdag 16 september het stuk 'Zorgeloos' op SWOA locatie De Petersborg. Pythia is theatermaakster en heeft vanuit haar eigen ervaringen het stuk 'Zorgeloos' ontwikkeld.

In 'Zorgeloos' heeft zij de rol als Tiny Sorgdrager. Tiny geeft in dit theaterstuk een lezing over 'Wie zorgt er voor de mantelzorger'. Tiny geeft antwoord op vragen als: Hoe radeloos kan een mantelzorger zijn? Hoe verleg je telkens de grenzen als mantelzorger? Hoe ga je om met het gebrek aan solidariteit in de zorgvraag? Na de voorstelling was er nog gelegenheid om met elkaar te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Het theaterstuk en de interactie werd door het publiek als leerzaam en zeer herkenbaar ervaren. Eén van de bezoekers gaf aan dat het voor haar een eyeopener was. Dat ze zich bewust is geworden dat ze echt zèlf haar grenzen aan moet geven als mantelzorger. SWOA organiseert regelmatig bijeenkomsten voor haar vrijwilligers.

SWOA

Wel zijn is lekker in je vel zitten. Doen wat je leuk vindt geeft energie en balans in je leven. SWOA stimuleert mensen te ontdekken wat ze nog wél kunnen en hun talenten te gebruiken. Zelf zoveel mogelijk uit het leven halen. Dát is waar SWOA voor staat.

Mensen kloppen om verschillende redenen bij SWOA aan. Minder alleen zijn, meer bewegen, andere mensen leren kennen, naar buiten kunnen, uitstapjes maken, zich nuttig maken voor de samenleving, creatief bezig zijn en meer in evenwicht komen.

Koopzondag en kermis prima combi; mooie winkels zijn attracties op zich Kijken, kopen en kermis (vieren)

Foto: Van Eimeren Huissen

HUISSEN - De kermis is terug in de kom van Huissen! Deels weliswaar, maar een grote wens van inwoners is hiermee in vervulling gegaan. Komende koopzondag (25 september) wordt de rentree van de attracties gevierd. De winkeliers zijn ook volop in kermissfeer en presenteren de nieuwste collecties.

De kermis in Huissen start traditiegetrouw met het 'Vleiskeure', op donderdag 22 september. Veel winkels die gespecialiseerd zijn in eten en drinken zijn open tot 21.00 uur. Slagerijen bieden hun beste, mooiste en lekkerste vlees aan. Uiteraard verwelkomt de horeca iedereen met open armen en is er volop entertainment.

Op vrijdag is er de 'reguliere' koopavond (tot 21.00 uur) en zijn de kermisattracties al vanaf 13.00 uur toegankelijk, ook die op de Markt. Op zaterdag vanaf hetzelfde tijdstip, bovendien zijn de winkels deze dag langer open, tot 19.00 uur.

Zondag 25 september is het Koopzondag Kermis. De winkels in de gezellige straten van het stadje van plezier zijn geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De etalages zien er piekfijn uit, binnen pronken de nieuwste collecties en staan de ondernemers en hun medewerkers vol goede zin klaar om advies te geven.


Nostalgische tijden

Bij de horecagelegenheden veel (live) muziek. Bij De Buitenpoort vanaf 13.00 uur het mini-Oktoberfest genaamd Deutsche Mittag, bij café De Kater het duo Sowieso, terwijl Het Moment Piano & Co heeft geprogrammeerd (beiden vanaf 15.00 uur). Bij 't Huessenaartje geeft zanger Joop acte de presence.

Met de kermis in de kom keren nostalgische tijden terug. Een wens van veel (oudere) inwoners van Huissen. De meeste attracties staan overigens op het parkeerterrein voor de Albert Heijn, een prima plek. Kijken, kopen en kermis (vieren) is het devies dus voor Koopzondag Kermis 25 september.

Korting bij Twice is Nice Kringloop in Huissen

HUISSEN - Twice is Nice de gezelligste kringloop van Gelderland bestaat 9 jaar! "Dat willen we vieren met een korting van 50 procent op alles (met uitzondering van vers hondenvlees).

"Wat hebben we zoal? Kasten, banken, tafels, stoelen, kleding, speelgoed, boeken, lampen en diverse kleine huisraad. De actie begint woensdag 21 september om 10.00 uur en duurt tot en met zaterdag 1 oktober 17.00 uur. De zondagen tijdens deze actie zijn we geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Openingstijden: ma. t/m vr. van 10.00 uur tot 18.00 uur; za. van 10.00 uur tot 17.00 uur; zo. van 10.00 uur tot 17.00 uur (alleen tijdens de actie).

Vanaf maandag 3 oktober zijn we weer geopend de winkel is dan weer voorzien met nieuwe artikelen zodat u weer volop keuze heeft tussen grote en kleine spullen. Heeft u huisraad over dan u kunt u deze afgeven bij onze winkel. Voor grotere spullen kunt u een afspraak maken de goederen worden bekeken of deze geschikt zijn voor wederverkoop uiteraard is het ophalen kosteloos."

Zorgvuldig en professionele woningontruiming                        

"Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort. Twice is Nice neemt uw zorg uit handen, als een woning moet worden ontruimd. Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon en conform uw wensen op.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen met 026 3275579, Nijverheidsstraat 33C (steegje in tussen praxis en the floorfactory); www.twiceisnice.nl."

Lunch en ontbijtservice bij bakker Elvis

ARNHEM - Bakker Elvis is gevestigd aan de Johan de Wittlaan 15 in Arnhem. "Bij ons kunt u terecht voor dagelijks vers brood en banket, belegde broodjes en andere lekkernijen, of een vers kopje koffie of thee op ons terras".


"Wij bieden u de mogelijkheid om uw bestelling thuis of op kantoor te bezorgen. Dus wilt u altijd vers brood in huis of heeft u iets te vieren? Laat het ons dan weten. Wij luisteren naar uw wens en kunnen u een passend ontbijt of een uitgebreide lunch aanbieden."

Rekening houden met allergieën? Wilt u bewuster eten of houd je rekening houden met bepaalde allergieën. Dan bent u bij Bakker Elvis aan het juiste adres. "Wij hebben een assortiment ontwikkeld dat bij elk eetpatroon past en kunnen wij rekening houden met uw wensen", vertelt eigenaar Elvis Janssen trots. Daarnaast heeft de bakker verschillende soorten brood, banket en belegde broodjes.
Indien u vooraf besteld kunt u de belegde broodjes ook laten bezorgen bij uw bedrijf. De producten die vrij van koemelk, e-nummers, lactose, koolhydraten zijn worden bij bakker Elvis dagvers bereid. Interesse? Vraag er naar bij Bakker Elvis.

"Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen via 06 14112603. Maar ook via Whatsapp, sms of mail kunt u bakker Elvis bereiken. Mail uw vragen dan naar bakkerarnhem@hotmail.com. Meer informatie vindt u op www.bakkerelvis.nl."

Kinderboekenweek: opa's en oma's, voor altijd jong!

ARNHEM - Het is weer tijd voor de Kinderboekenweek. De Bibliotheek Arnhem organiseert van 5 t/m 16 oktober diverse activiteiten in het teken van het thema: opa's en oma's, voor altijd jong!

Aftrap Kinderboekenweek door Yvonne Jagtenberg, de Arnhemse schrijver en illustrator . In de Bibliotheek Presikhaaf opent op 5 oktober om 14.00 uur de Arnhemse schrijver en Illustrator ,Yvonne Jagtenberg, de Kinderboekenweek. Zij leest het verhaal van "Balotje" voor. Naar aanleiding van het verhaal mogen kinderen hun eigen tasje versieren.

Opening Kinderboekenweek in Winkelcentrum Kronenburg. Op 5 oktober om 14.00 uur opent Juf Grada van Gelre de Kinderboekenweek. Zij leest voor en speelt een spel. Ook kunnen kinderen samen met opa en oma ouderwetse én moderne spelletjes spelen.

Ouderwetse bordspellen in alle vestigingen van de Bibliotheek Arnhem. Kinderen kunnen tijdens de bordspellenmiddag ouderwetse spellen spelen samen met opa in oma. Kijk voor de verschillende data en tijden op www.bibliotheekarnhem.nl/kinderboekenweek.

De typemachine. De centrale hal van Rozet staat vrijdagmiddag 7 oktober in het teken van de typemachine. Dé machine waar ze vroeger alles mee schreven. Van oude liefdesbrieven tot zakelijke contracten.

Dansvoorstelling Dansstorm Oost in alle vestigingen van de Bibliotheek Arnhem. Gebaseerd op het thema "opa's en oma's, voor altijd jong!", heeft Dansstorm Oost een speciale korte dansvoorstelling gemaakt. Dans is nog nooit zo dichtbij geweest! Kijk voor data en tijden op: www.bibliotheekarnhem.nl/kinderboekenweek.

Ontdek je stamboom in Erfgoedcentrum Rozet. Kinderen zijn tijdens de Kinderboekenweek welkom in het Erfgoedcentrum Rozet met hun (groot)ouders om hun stamboom te ontdekken. Als voorbeeld is de stamboom van Alexander Ver Huell te bekijken. Hij was belangrijk voor de oprichting van Museum Arnhem en de Bibliotheek in Arnhem.

        

Afsluiting van de Kinderboekenweek door schrijver Jozua Douglas. De Kinderboekenweek wordt spetterend afgesloten op zondag 16 oktober in de Bibliotheek Rozet door Jozua Douglas. Jozua Douglas is bekend van "De Verschrikkelijke Badmeester" en "De Gruwelijke Generaal". Hij zal vertellen over zijn opa, een quiz houden en vertellen over zijn nieuwste boek: "De ongelooflijke Ravi Ravioli" waarna hij een workshop mentale krachten geeft.

De Kinderboekenweek is van 5 tot en met 16 oktober. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, maar voor sommige is aanmelden nodig. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekarnhem.nl/kinderboekenweek.

Cursussen in Elderveld

ARNHEM - Cursussen in Elderveld. Houders GelrePas 2016 krijgen 50 procent korting op maximaal twee cursussen per seizoen.

De volgende cursussen worden aangeboden:

- Bridge - woensdagmiddag

- Computergebruik voor beginners, incl. internet en e-mail - dinsdag of woensdag overdag

- Digitale fotobewerking voor beginners - dinsdagavond

- Digitale videobewerking met Pinnacle Studio Versie 19 - woensdagavond

Voor nadere informatie over deze cursussen en/of aanmelding kan men de wijkvereniging Elderveld bellen, 3810798 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Bushi Arnhem goed van start

ARNHEM - Afgelopen weekend namen 17 wedstrijdjudoka’s van Bushi Arnhem deel aan het internationale Vlaamse judotoernooi: de Pot van Olen.

De Bushi judoka’s lieten op dit goed bezette toernooi aanvallend judo zien tegen, grotendeels, Belgische tegenstanders. Op zaterdag zijn de wedstrijden gehouden voor judoka’s onder 15 jaar. Podiumplaatsen waren er voor Daan Radier goud (-38 kg), zilver voor Danée Roos (-48 kg) en Stan Heg (-50) en brons voor Alec Walter (-46 kg).

Zondag was het de beurt aan de judoka’s onder de 18 jaar. Victor van Gerven (-50 kg) en Koen Heg (- 66 kg) behaalden beiden goud en Johan Middel (-81 kg) brons.

Foto’s van de judoka’s en informatie over judo en Bushi Arnhem staan op www.bushiarnhem.nl en/of op facebook

ESA in het nieuw met kledingsponsors

ARNHEM - U heeft ze vast al zien lopen of fietsen door de wijk. De voetballers van ESA met het logo van de Coop prominent op het shirt. Naast het logo van de Coop staan ook Vandaag Engineering, Aster uitvaartzorg, fysiotherapie Rosinga en hulpnaongeval.nl op de shirts van alle teams bij ESA.


ESA is blij met haar kledingsponsors. Het draaiende houden van een voetbalvereniging kost veel geld. Geld dat de sportclubs in deze tijd voor een groot deel zelf moeten opbrengen. ESA is daarom erg blij met deze sponsors!

Nieuwe hoofdsponsor
Hollander Techniek is de komende twee seizoenen de nieuwe hoofdsponsor voor het eerste elftal van ESA. Hollander Techniek is een technische dienstverlener. Hollander: "Door deze sponsoring bij ESA willen wij onze naamsbekendheid en bedrijfsimago in deze regio versterken, ons netwerk vergroten en potentiële klanten en werknemers werven."

Basiscursus 'Inzicht in autisme'

ARNHEM - De cursus 'Inzicht in Autisme' op 7 oktober van 10.00 tot 15.30 uur bij In de Weerd, biedt een basis in de kennis over autisme en is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over autisme (bijvoorbeeld omdat u zojuist de diagnose autisme heeft gekregen voor uzelf of iemand in uw familie, u iemand heeft met autisme in uw omgeving), maar ook voor vrijwilligers of professionals die hun kennis over autisme willen opfrissen.

Aan bod komen vragen als: Wat houdt autisme in? Wat zijn de kenmerken van autisme, geheel aangepast aan de nieuwe DSM-5?
Wat betekent autisme voor de omgeving? Hoe kan ik hier invloed op hebben en hoe kan ik helpen? Maar ook wordt er ook stilgestaan bij de problemen die kunnen ontstaan bij de persoon met autisme en zijn/haar omgeving.

De cursus zal gegeven worden door Frans Coolen. Frans mag zich door zijn jarenlange ervaring bij verschillende organisaties en instellingen inmiddels 'specialist in autisme' noemen. Er zal volop de mogelijkheid zijn om vragen te stellen en van elkaars ervaringen te leren.

De cursus is in In de Weerd aan de Weerdjesstraat 168, Arnhem; inloop: vanaf 9.30 uur. Deelname aan de cursus is gratis, inclusief lunch.
Wel opgeven is via aic.gp.arnhem@gmail.com!
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de belangstelling is meestal vrij groot. "We zouden het dan ook zeer op prijs stellen dat wanneer u zich opgeeft, van ons bericht krijgt dat u deel kunt nemen en toch niet zou kunnen komen, u dit ons even laat weten; Iemand anders kan dan in uw plaats deelnemen."

We zijn allemaal samen!

Foto: René Knoop


ARNHEM - 'Niet zonder ons' schalde op 16 september over de Rijnkade. Ruim 20.000 mensen van alle leeftijden en alle lagen van de bevolking kwamen na de herdenking van de Slag om Arnhem samen om stil te staan bij wat oorlog met mensen doet en vrijheid betekent.


In Bridge to Liberation Experience 2016 brachten Glennis Grace, Remy van Kesteren, Michael Prins, Willeke Alberti, Het Gelders Orkest, Introdans, ArtEZ Dansacademie en de acteurs de boodschap liefde over: we zijn allemaal samen! Alle leeftijden en mensen van verschillende achtergronden beleefden bij de historische John Frostbrug wat oorlog met mensen doet, het besef wat vrijheid betekent, toen en juist ook nu.
De John Frostbrug werd in vlammen gezet als verwijzing naar de Slag om Arnhem en hartjes vlogen door de lucht toen Glennis Grace de boodschap van liefde doorgaf. Willeke Alberti sloot de avond af: "Met 'ons' wordt echt iedereen bedoeld. Leven in vrijheid is geluk, maar niet zonder ons!"
Burgemeester Kaiser: "Alle lijnen kwamen voor mij bij elkaar in het slotlied van Willeke Alberti in de woorden 'niet zonder ons'. We mogen trots zijn dat we als Arnhem met zijn allen op deze prachtige manier gestalte mochten geven aan de herdenking van de Slag om Arnhem. Zoiets kan alleen samen." Niet zonder hen: Gemeente Arnhem, Vfonds provincie Gelderland en alle andere sponsoren die de gratis te bezoeken experience mogelijk maken voor iedereen. Meer informatie staat op bridgetoliberation.nl.

Vier de Dag van de Ouderen met SWOA

ARNHEM - SWOA laat de Nationale Dag van de Ouderen op vrijdag 7 oktober niet ongemerkt voorbij gaan. Voor alle ouderen in Arnhem zijn er activiteiten op een aantal locaties van SWOA. Hieronder een overzicht waar u wat kunt beleven.

De Gaanderij (Driemondplein 1, Arnhem)

10.00 uur ontvangst met koffie en gebak

10.30 – 11.30 uur intuïtief schilderen, door kunstenaar Laura Oostdam

14.30 – 16.30 uur optreden van Corry Roelofsen met zang en show

Deelname: gratis

De Wetering (Bonte Wetering 89, Arnhem)

10.00 uur inloop met koffie en gebak

11.00 – 12.00 uur koffieconcert door 'Limoncelli', de cellisten Manuela Verbeek en Marit Berends.

Deelname: gratis

Het Bruishuis (Akkerwindestraat 1-019, zesde verdieping)

10.00 – 12.00 uur inloop met koffie en gebak

Deelname: gratis

De Petersborg (Slochterenweg 40, Arnhem) - uitverkocht

Bij de Petersborg is een optreden door Zeemanskoor 'Ship Ahoy', inclusief buffet. De kaarten zijn echter uitverkocht. Het is dan ook niet meer mogelijk om aan dit programma deel te nemen.

SWOA

Wel zijn is lekker in je vel zitten. Doen wat je leuk vindt geeft energie en balans in je leven. SWOA stimuleert mensen te ontdekken wat ze nog wél kunnen en hun talenten te gebruiken. Zelf zoveel mogelijk uit het leven halen. Dát is waar SWOA voor staat.

Mensen kloppen om verschillende redenen bij SWOA aan. Minder alleen zijn, meer bewegen, andere mensen leren kennen, naar buiten kunnen, uitstapjes maken, zich nuttig maken voor de samenleving, creatief bezig zijn en meer in evenwicht komen.

Cantatedienst in de Lutherse Kerk

ARNHEM - Op zondag 09 oktober is er weer een cantatedienst in de Lutherse Kerk in Arnhem. Deze cantate is onderdeel van de kerkdienst. De dienst begint om 10:30 uur.

Uitgevoerd wordt de prachtige Cantate BWV 180 'Schmücke dich, o meine Seele' van J.S. Bach

Uitvoerenden zijn Vocalisten: sopraan Christel Gelderman, alt Mariska Wessel, tenor Hans Gunneman en bas Hans Scholing. Instrumentalisten: viool 1 Kees Hilhorst, viool 2 Adrian Martig, altviool Ingrid Jacobs, violoncello Peter Wijn, contrabas Marcel Snijders, hobo Arjen Threels, hobo Frits de Vries, fluit Gudrun Herb, fluit Baldrick Deerenberg, fagot Pieter de Oude, orgel Alet Maasland. Koor: Bach Ensemble Arnhem. Muzikale leiding; Myra van der Jagt.
Het adres van de kerk is Spoorwegstraat 8-10, Arnhem

De toegang is gratis, er is wel een collecte. Na afloop kunt u nog een kop koffie drinken. Kijk ook even rond in het prachtige kerkgebouw.

Specialist voor al uw maatwerkprodukten!

ARNHEM - Bij Hubo aan de Steenstraat krijgt u service, specialiteiten, vakmanschap en een persoonlijke benadering. Klussen waarbij extra advies nodig is en artikelen die op maat gemaakt moeten worden.

Denk aan binnen- en buitendeuren, raamdecoratie, buitenzonwering, horren, schuifkasten, mengverf, eigen zagerij, sleutelservice en nog veel meer. Wanneer u hulp nodig heeft bij het monteren dan kan dat ook geregeld worden. Precies hoe u het wilt. Wilt u de artikelen bezorgd hebben, dan kunt u voor een kleine vergoeding het aan huis bezorgd krijgen.

Wij heten u dan ook van harte welkom in de winkel aan de Steenstraat. Weet u niet zeker of de Hubo het heeft, neem dan even contact op met een van onze medewerkers 026 3702414 of stuur een mail naar huboarnhem@live.nl. Tot snel!

Thee met Thema in Oosterbeek in de Oude Kerk

ARNHEM - In het kader van de ontmoetingen Thee met Thema vindt op zondag 2 oktober een bijeenkomst plaats met als onderwerp Wachten op transport. Ditmaal in de Oude Kerk aan de Benedendorpsweg 134.

Het betreft hier een voorstelling 'Wachten op transport' waarin Elisabeth Oets een hommage brengt aan haar opa, journalist Philip Mechanicus (1889-1944), die zij nooit gekend heeft. Hij kwam terecht in kamp Westerbork, waar hij een dagboek bijhield. In 1944 werd hij op transport gesteld en omgebracht in Auschwitz.

Elisabeth doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in het concentratiekamp Theresienstadt. Hierbij wordt zij op piano begeleid door Mi Ying Chen. Elisabeth Oets en Mi Ying Chen werkten lange tijd bij de Nederlandse Reisopera. www.elisabethoets.nl

Aanvang 16.30 uur (inloop met koffie/thee vanaf 16.00 uur) in de Oude Kerk. Informatie: Leen van Doorn 026 3333854

Arnhem gaststad Gelders Sportgala

De winnaars van het Gelders Sportgala 2015 op het podium foto: Mathilde Dusol

ARNHEM - Het Olympisch Netwerk Gelderland, een samenwerkingsverband tussen Topsport Gelderland, de Gelderse Sport Federatie en NOC*NSF, maakt bekend dat het jaarlijkse Gelderse Sportgala dit jaar wordt gehouden in de gemeente Arnhem.

Arnhem is blij met de komst van het Gelders Sportgala naar de stad. "Gelderland is een fantastisch sportland, met een grote verscheidenheid sporten en sportverenigingen. Arnhem is op en top een sportstad. Topsport is ook volop aanwezig, wat niet vreemd is met een topsportcentrum als Papendal binnen de gemeentegrenzen. Niet voor niets werd de stad in 2011 uitgeroepen tot sportgemeente van het jaar en vervolgens nog vier jaar op rij daarvoor genomineerd. Met trots en plezier ontvangt Arnhem het Gelderse Sportgala 2016.", aldus Gerrie Elfrink, wethouder sport. Gemeente Arnhem trekt hierbij samen op met de gemeente Renkum. Op woensdag 7 december zal het Gelders Sportgala plaatsvinden in hotel Papendal.

Gelders Sportgala

Jaarlijks organiseert het Olympisch Netwerk Gelderland in opdracht van de provincie Gelderland het sportgala. Hierin staan sporters uit de provincie Gelderland, die een bijzondere prestatie hebben geleverd, centraal. Ook dit jaar maken vele Gelderse atleten weer hun opwachting op dit feest. Een adviescommissie bepaalt welke sporters voor een Award in aanmerking komen. Er is ook een publieksprijs, mede mogelijk gemaakt door Omroep Gelderland. De inwoners van Gelderland mogen stemmen op de Gelderse sportploeg van het jaar.