GN Berg en Dal Heumen Mook

31 mei 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 31 mei 2019


125 jaar Vlijt en Volharding Heumen

HEUMEN - Dit jaar bestaat muziekvereniging Vlijt en Volharding uit Heumen 125 jaar. Dit wordt groots gevierd op 12 oktober 2019. Met een grandioos muziekspektakel “Space Cake” dat plaatsvindt om 20.00 uur in zaal Maldensteijn in Malden en daarna verder gaat met een feestelijke afterparty in Terp in Heumen.

De afterparty zal worden opgeluisterd door een band waarvan we de naam binnenkort zullen onthullen. Tevens is er de gelegenheid om met film en foto’s terug te kijken op de 125-jarige geschiedenis van Vlijt en Volharding. De afterparty in Terp zal overigens voor iedereen vrij toegankelijk zijn, dus ook voor iemand die niet naar het muziekspektakel is geweest. Waarom het muzikaal gedeelte in Maldensteijn? Enerzijds vanwege de theaterfaciliteiten die beschikbaar zijn en met name vanwege het feit dat de leden de handen vrij willen hebben om alle aandacht aan de uitvoering zelf te geven en zo ook vooraf en achteraf kunnen genieten van hun feest.

Voor degenen die een kaartje kopen voor het muziekspektakel 'Space Cake' zal het mogelijk zijn om met de 'spacebus' op en neer tussen Maldensteijn in Malden en Terp in Heumen te reizen. "Reserveer deze datum alvast in uw agenda en volg de diverse media voor meer informatie. De officiële mediacampagne wordt formeel afgetrapt in het weekend van 9 juni (125 dagen voor het muziekspektakel) met een interview in de uitzendingen van omroep GL8. Zie ook www.vlijtenvolharding.com."

REGIO - Is jullie/jouw team kampioen geworden? Of ben jij zelf kampioen geworden? Binnenkort maken wij een speciale kampioenenpagina.

Stuur een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl
Heb je vragen? Bel ons gerust; 0481 464770.

Inzameling rommelmarkt fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Een goed leven met dementie

MOLENHOEK - Op donderdag 6 juni wordt het onderwerp 'Een goed leven met dementie' besproken tijdens het Alzheimer Café Heumen-Mook en Middelaar.

Dementie is een aandoening met achteruitgang. Het is belangrijk om in de tijd die na de diagnose rest samen te zorgen voor een goed leven mét dementie. Hoe kunt u uw leven zo goed mogelijk leiden. Hoe is zorg en hulp goed te organiseren? Dr. Jacomine de Lange (lector aan de Hogeschool Rotterdam) vertelt over de resultaten van tientallen jaren onderzoek: wat kunnen we leren over een goed leven met dementie? Iedereen is welkom bij Van der Valk Hotel de Molenhoek, Rijksweg 1 in Molenhoek. Inloop vanaf 19.00, start om 19.30 uur. Afsluiting rond 21.00 uur. Toegang en koffie/thee is gratis. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Malderburch, Centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg, 024 3570570.

Koor Ap/Art zingt in vormselmis

MILLINGEN - Op maandag 10 juni tweede pinksterdag, zullen opnieuw een aantal kinderen het vormsel doen in de Heilige Antonius van Padua- kerk in Millingen aan de Rijn.

De kinderen zullen, geheel in de sfeer van pinksteren, zelf hun geloof bevestigen en met de beschermende handen van hun ouders/verzorgers op hun schouder gezalfd worden met chrisma. Koor Ap/Art, onder de enthousiaste leiding van Frans Coerwinkel en begeleid door eigen band, zal deze bijzondere gebeurtenis op geheel eigen wijze muzikaal omlijsten. Zo zullen onder andere de nummers ‘Dochters’ en ‘Don’t worry about me’ uitgevoerd worden en het lied ‘Can’t stop the feeling’ zal de viering afsluiten. "Vanaf 10.30 uur zingen we u toe en we hopen voor alle vormelingen en andere aanwezigen een mooie bijdrage te leveren aan deze speciale dag."

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Inloopdag over AED/reanimatie bij AH Van den Hatert

Brochure Eerste Hulp. (foto: Hans Driessen) Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdag 8 juni van 9.30 tot 15.00 uur organiseert de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn - Kekerdom een informatiedag bij supermarkt AH Van den Hatert aan Heerbaan 99 in Millingen aan de Rijn.

Deze informatiedag over AED en Reanimatie wordt jaarlijks gehouden, men mag zo binnenlopen, tegenover de Primera. Er worden demonstraties getoond en voorlichting en uitleg gegeven over AED, reanimatie en ehbo. "Als u wilt, mag u zelf oefenen en ervaren hoe het is om te reanimeren of een echt AED-apparaat te bedienen. Voor mensen, die in het bezit zijn van een geldig AED/Reanimatie-certificaat is dit een extra mogelijkheid de vaardigheden van reanimatie op peil te houden en om te trainen, niet om te verlengen. Daarnaast kunt u, geheel vrijblijvend, kennismaken met het cursusaanbod, de activiteiten, de werkzaamheden en de mensen achter de lokale ehbo-vereniging.

Gregoriaanse concerten in Heilig Landstichting

Schola karolus magnus. (foto: Jos Verhagen)

HEILIG LANDSTICHTING - Op zondag 16 juni biedt de Nijmeegse schola cantorum Karolus Magnus om 15.00 uur en om 16.30 uur in de Cenakelkerk (Heilig Landstichting) een tweetal korte concerten aan. Het programma is samengesteld uit gezangen over de Heilige Drie-eenheid en over Sacramentsdag.

De Gregoriaanse zang is een kwetsbaar cultuurgoed geworden. Cenakelkerk en Karolus Magnus delen met elkaar de zorg voor het behoud van erfgoed. Met een tiental andere kerken maakt de Cenakelkerk deel uit van ‘Het Grootste Museum van Nederland’. Dat project is erop gericht het culturele erfgoed van kerken meer onder de aandacht te brengen. Na het concert is er daarom een korte rondleiding door pastor H. Rikhof, waarbij zal worden stilgestaan bij kunstwerken in de Cenakelkerk die door de schola werden bezongen.

Karolus Magnus ontfermt zich over het culturele erfgoed van het gregoriaans . Onder leiding van dirigent Stan Hollaardt wordt er naar gestreefd het gregoriaans ten gehore te brengen zoals het de componisten van weleer vermoedelijk voor ogen heeft gestaan. De schola wil op zondag 16 juni bezoekers van de Cenakelkerk de schoonheid en rijkdom van gregoriaanse gezangen laten ervaren.

De schola wil zich ook graag verjongen. Het zou prettig zijn als er zich onder de belangstellenden ook mensen bevinden die graag zelf gregoriaans zouden willen zingen. Zij kunnen ter plekke contact opnemen. Concert en rondleiding zijn gratis. Vrije gift na afloop.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98

Zaterdag 8 juni: 17.30 uur H. Mis.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 3 juni: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Zondag 9 juni: 9.30 H. Mis.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 8 juni om 19.00 uur H. Mis met J. van Banning en meerstemmige mis door het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Bingo Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 4 juni is er bij de senioren weer een bingomiddag.

De aanvang is om 14.00 uur; de zaal is open vanaf 13-00 uur. De bingo is in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 4 juni: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 9 juni: 11.00 uur H. Mis Pinksteren, met gemengd koor.

Maandag 10 juni: 11.00 uur H. Mis Tweede Pinksterdag.

Oproep voor foto's Tweede Wereldoorlog in Heumen

HEUMEN - Voor de fototentoonstelling die de stichting Heemkunde Malden in september houdt, zijn ze bezig met het verzamelen van foto’s over de mobilisatietijd, de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

Daarom roepen zij iedereen op, die nog in het bezit is van genoemde foto’s, om deze ter beschikking te stellen van de stichting Heemkunde Malden. "Wij gaan ze dan digitaal scannen voor ons documentatiecentrum. Mocht u niet in staat zijn uw materiaal zelf af te leveren, dan komen wij dit graag bij u thuis afhalen en weer terugbezorgen. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met Petra Thijssen, 024 3582893."

Bingo Sionsheuvel

Bingo Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 4 juni is er bij de senioren weer een bingomiddag.

De aanvang is om 14.00 uur; de zaal is open vanaf 13-00 uur. De bingo is in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 8 juni om 19.00 uur H. Mis met J. van Banning en meerstemmige mis door het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Kerk Molenhoek

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 4 juni: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 9 juni: 11.00 uur H. Mis Pinksteren, met gemengd koor.

Maandag 10 juni: 11.00 uur H. Mis Tweede Pinksterdag.

Kerk Mook

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 3 juni: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Zondag 9 juni: 9.30 H. Mis.

Kay Tassenaar uitgeroepen tot speler van het jaar van Germania

GROESBEEK – Germania sloot zondag de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen feestelijk af. Na een verdiende 6 – 1 overwinning werd het clubhuis opgezocht. Daar was de speciale gast Rodney Visser die met zijn optredens voor een gezellige sfeer zorgde in het druk bezochte clubhuis.


Tussen de bedrijven door vonden de nodige officiële handelingen plaats zoals het afscheid nemen van de spelers die Germania gaan verlaten. Van de spelers die drie seizoenen bij Germania hebben gespeeld, werd speciaal afscheid genomen. Daniel Heideveld en Daan van Geenen kregen namens het bestuur bloemen voor hun sportieve diensten voor Germania.
Het jaarlijkse hoogtepunt aan het eind van het seizoen is de verkiezing van de speler van het jaar die bepaald werd door 'De vrienden van Germania'. Het werd een bekend gezicht op De Stekkenberg en van Germania: Kay Tassenaar. Hij speelde een overtuigend en sterk seizoen waarin hij vaak de rots in de branding bleek te zijn en het voortouw nam in de strijd naar meer punten. Kay wist ook zijn doelpunten mee te pikken en daarmee bepalend te zijn voor het team. Met zijn kopkracht en zijn fysieke sterkte wist hij tegenstanders een vervelende middag te bezorgen. Voorzitter Wim Benders overhandigde Kay namens 'De Vrienden van Germania' een trofee en bloemen. In zijn dankwoord bedankte Kay zijn medespelers, de technische staf maar ook de supporters van Germania die het elftal gesteund hebben.

Dierenambulance zoekt collectanten voor gemeente Berg en Dal

Een egel tussen collectebussen. (foto: Dierenambulance Nijmegen e.o.)

BERG EN DAL - De Dierenambulance en -opvang Nijmegen e.o. (DAN) helpt individuele dieren in nood. Een team van gemotiveerde vrijwilligers zet zich in voor hulp aan dieren. De DAN beschikt over drie ambulances en de daarbij behorende hulpmiddelen, een rubberboot en een trailer. Daarnaast heeft de DAN diverse opvang- en revalidatiefaciliteiten, waaronder een vogelasiel en een opvang kleine zoogdieren.

De DAN wordt zo’n 50.000 keer per jaar gebeld voor hulp aan dieren. Dit kan een hond, kat of konijn zijn, maar ook een vogel, egel, vos en nog veel meer diersoorten. Deze dieren kunnen aangereden, gedumpt of aangevallen zijn; er wordt eerste hulp verleend en het dier wordt zo snel mogelijk naar een dierenarts of opvang gebracht. Ook zieke huisdieren waarvan het baasje geen vervoer heeft, kunnen op hulp rekenen. En het konijn met een virusinfectie, de gewonde zwerfkat en de verdwaalde hond; elk dier in nood kan rekenen op hulp. Er worden rond de vijfduizend dieren per jaar geholpen.

Om dit werk te kunnen blijven doen is geld nodig. De DAN is grotendeels afhankelijk van donaties en giften. Daarom wordt er ook dit jaar een collecte georganiseerd. "Help de DAN en de dieren en word collectant. Bent u een paar uur beschikbaar in de week van 1 tot en met 6 juli en wilt u helpen in de gemeente Berg en Dal, stuur dan een e-mail naar collecte@dierenambulancenijmegen.nl. Heeft u geen e-mail? Dan kunt u bellen naar 024 3562580."

Avondvierdaagse in Millingen

MILLINGEN - Voor de zevende keer wordt de Avondvierdaagse in Millingen aan de Rijn georganiseerd: vier dagen 5 of 10 km wandelen in en rondom Millingen.

"We lopen dit jaar van dinsdag 18 - vrijdag 21 juni. U kunt zich inschrijven bij de servicebalie van AH Van den Hatert. De kosten zijn 6 euro met medaille en 5 euro zonder medaille. Inschrijven bij de start kan natuurlijk ook, maar dan betaalt iedereen zeven euro. Ook ouders en begeleiders dienen in het bezit te zijn van een startkaart. "Wij hopen weer op heel veel wandelaars zodat we er met zijn alleen weer een mooie week van kunnen maken."

Nieuw dit jaar: blarenbal aansluitend aan de intocht op vrijdag 21 juni. Gezellig nog even napraten onder het genot van een drankje en natuurlijk muziek. Wij zien u allemaal graag bij de start op dinsdag 18 juni om 18.30 uur op sportpark De Hove."

Ninja-trainingen in Beek!

Bij geschikt weer trainen we buiten.

BEEK - Maak kennis met Ninjutsu (Bujinkan Budo Taijutsu). Deze bijzondere Japanse krijgskunst van Ninja en Samurai leert je zelfbescherming, basics, technieken en vrij bewegen. We trainen klemmen en bevrijdingen, stoten, trappen, rollen en ontsnappen, kata’s en (veilig) met oefenwapens zoals stok en zwaard.

De trainingen zijn op dinsdagavonden 20:00-21:30 in Kulturhus Beek! Voor iedereen (m/v) vanaf 16 jaar. Meld je aan voor een gratis proefles via: info@bujinkan-beek.nl of 06 451 489 21 (ivo) via: info@bujinkan-beek.nl of 06 451 489 21 (Ivo). Meer informatie staat op www.bujinkan-beek.nl.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u graag iets onder de aandacht brengen in de regio? Dat kan geheel kosteloos in Hét GemeenteNieuws!

Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. De deadline is op dinsdag 17.00 uur.
De krant verschijnt in het weekend en mag tot zondagavond bezorgd worden. Let op dat u uw bericht op tijd instuurt. Bij vragen belt u: 0481 464770.

Groesbeekse Boys sluit seizoen in stijl af

BREEDEWEG - Kampioen Groesbeekse Boys moest de laatste wedstrijd op eigen sportpark Breedeweg aantreden tegen OSC. In de eerste helft stond het al op een comfortabele 4-0 voorsprong. Uiteindelijk werd de tegenstander met 5-0 verslagen. Slechts één wedstrijd werd dit seizoen verloren. De ploeg uit Breedeweg sloot met een nieuwe overwinning deze competitie dan ook in stijl af.

OSC vocht voor klassebehoud. Daarom werd vooraf gerekend op een zware wedstrijd. Toch had Groesbeekse Boys geen enkele moeite met de bezoekers uit Oosterhout. Na een kwartier voetballen maakte spits Dave Kleijnen het klasseverschil met een doelpunt zichtbaar. Hij strafte een foutieve terugspeelbal genadeloos af. Jan Willem Hendriks bracht de 2-0 op het scorebord. Na een fraaie aanval schoot hij van afstand via de paal binnen. Daarna was het Dave Kleijnen die opnieuw wist te scoren. Op fraaie wijze controleerde hij de bal na een dieptepass waarna hij koelbloedig raak schoot. Nog voor rust scoorde captain Thom Jochoms vanuit een corner. Over de tweede helft kan men kort zijn. Tegenstander OSC probeerde de schade zo klein mogelijk te houden. Bij Groesbeekse Boys ontbrak de echte wil om de score nog hoger op te laten lopen. Nadat doelman Jeffrey Hoogenbosch een penalty onbenut liet was het verdediger Rens Hubers die de eindstand op 5-0 bepaalde.

Met deze wedstrijd sluit Groesbeekse Boys een mooi seizoen af en wacht aankomend seizoen na één jaar afwezigheid de derde klasse weer.

Oproep kampioenen!

REGIO - Is jullie/jouw team kampioen geworden? Of ben jij zelf kampioen geworden? Binnenkort maken wij een speciale kampioenenpagina.

Stuur een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl
Heb je vragen? Bel ons gerust; 0481 464770.

Kerk Heumen, Nederasselt, Overasselt

Heumen St Georgius

Zaterdag 08 juni 19.00 uur Eucharistieviering Pinksteren m.m.v. Parochieel Zangkoor;Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Gerrit Kesseler.

Nederasselt H.Antonius Abt

Zaterdag 08 juni 19.00 uur Eucharistieviering Pinksteren m.m.v. Gemengd Koor; Martin Claes.

Gebedintenties: Toon van Haren; Pieta Peters-van Haren en Lam Peters; Lies van den Boogaard-Ariens en Jan van den Boogaard.

Overasselt H.Antonius Abt

Donderdag 06 juni 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 09 juni 11.00 uur Eucharistieviering Pinksteren m.m.v.Gemengd koor Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Jan en Mien van Delst; Elisabeth van Xanten-Arts; Embertus Ouwens en Riek Ouwens-de Grunt en zoon Piet; Thomas van Boekel; Marietje Beelen-Janssen.

28 jongeren vanwege alcohol door politie naar Halt verwezen

GROESBEEK - Afgelopen weekend heeft de politie in de avonduren een controle gehouden in Groesbeek samen met bureau HALT.

De controle was vooral bestemd voor jongeren in verband met alcohol op de openbare weg. Die avond vond er in een horecagelegenheid in Groesbeek namelijk een groot feest plaats voor jongeren vanaf 14 jaar. Alcohol drinken in de openbare ruimte of in de horeca is wettelijk echter pas toegestaan vanaf 18 jaar.

28 jongeren, veelal in de leeftijd van 14 -16, zijn betrapt met alcohol op de openbare weg en zijn doorverwezen naar bureau HALT. Ook de ouders zijn direct op de hoogte gebracht.

28 jongeren vanwege alcohol door politie naar Halt verwezen

28 jongeren vanwege alcohol door politie naar Halt verwezen

GROESBEEK - Afgelopen weekend heeft de politie in de avonduren een controle gehouden in Groesbeek samen met bureau HALT.

De controle was vooral bestemd voor jongeren in verband met alcohol op de openbare weg. Die avond vond er in een horecagelegenheid in Groesbeek namelijk een groot feest plaats voor jongeren vanaf 14 jaar. Alcohol drinken in de openbare ruimte of in de horeca is wettelijk echter pas toegestaan vanaf 18 jaar.

28 jongeren, veelal in de leeftijd van 14 -16, zijn betrapt met alcohol op de openbare weg en zijn doorverwezen naar bureau HALT. Ook de ouders zijn direct op de hoogte gebracht.

Groesbeekse Scootie Angels op weg naar Kranenburg

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De eerste rit van de Groesbeekse scootmobielclub ' Scootie Angels ' is zaterdagmiddag naar Kranenburg gegaan op het betonnen fietspad.

Om 13.30 uur was het verzamelen op het Dorpsplein tenminste voor diegene die de eerste rit mee wilde maken. In totaal verschenen tien scootmobielen die dit uitje wel zagen zitten en naar verwachting zal dit aantal in de nabije toekomst uitbreiden. In colonne vertrokken de tien Scootie Angels richting Kranenburg waarbij Marjon Galdermans en Jacky Swinkels van Forte Welzijn een oogje in het zeil hielden. Daarnaast fietste er een begeleider mee mocht zich er iets voor doen. In Kranenburg werd bij het café bij de Draisine koffie met gebak genuttigd en werd er wat bij gekletst. Na een uur werd de thuisreis naar Groesbeek weer aanvaard. Theo Gosselink de initiatiefnemer van deze scootmobielclub Scootie Angels een zichtbaar tevreden man. Ongetwijfeld zal dit een vervolg gaan krijgen en is Groesbeek weer een club rijker.

Oproep kampioenen!

Oproep kampioenen!

REGIO - Is jullie/jouw team kampioen geworden? Of ben jij zelf kampioen geworden? Binnenkort maken wij een speciale kampioenenpagina.

Stuur een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl
Heb je vragen? Bel ons gerust; 0481 464770.

Nieuws insturen?

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u graag iets onder de aandacht brengen in de regio? Dat kan geheel kosteloos in Hét GemeenteNieuws!

Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. De deadline is op dinsdag 17.00 uur.
De krant verschijnt in het weekend en mag tot zondagavond bezorgd worden. Let op dat u uw bericht op tijd instuurt. Bij vragen belt u: 0481 464770.

DVSG zet in pinksterweekend heel het sportpark op z'n kop

(foto: DVSG) Foto: DVSG

GROESBEEK-DE HORST – Traditiegetrouw heeft DVSG in het komend Pinksterweekend weer een heel programma in elkaar gezet zodat het sportpark en feesttent weer zal bruisen van sportieve mensen en vooral gezelligheid.

Vrijdag 7 juni wordt het pinksterprogramma geopend met een quiz avond in de tent onder de naam 'Ik ( k ) wist ut ' met als quizmasters Peter Schaap uit Gassel en Fred Sanders uit Groesbeek. Aanvang 20.30 uur. Teams bestaande uit minimaal acht personen kunnen aan deze gezellige quiz deelnemen.
Zaterdag 8 juni start om 11.00 uur voor de 28ste maal het Mix-toernooi voor groot en klein. Dit toernooi is voor jong en oud, voor alle leden van DVSG, familie, vrienden et cetera. Maar ook voor (niet-)voetballers die geen lid zijn kunnen aan dit sportieve en gezellige toernooi deelnemen. De kosten bedragen tot 12 jaar 6,00 euro inclusief deelname aan het toernooi, twee consumpties, frites en een snack. Deelnemers ouder dan 12 jaar die alleen aan het toernooi willen deelnemen is het inschrijfgeld 6,00 euro inclusief twee consumpties. Aansluitend aan het toernooi is de niet weg te denken barbecue, deelname bedraagt 9,00 euro, dus inclusief deelname toernooi 15,00 euro. Zaterdagavond om 20.30 uur is er in de tent een optreden van de Groesbeekse band 'Alles'. Kaarten 6,00 euro in voorverkoop aan de kassa 9,00 euro. Kaarten te verkrijgen bij café Hopmans Hoge Horst 56.
Zondag 9 juni de 20ste editie van de alom bekende Horster Spektakeldag is inmiddels een begrip geworden. Een spellendag met teams vanaf 16 jaar bestaande uit acht personen waarvan er minimaal twee van het vrouwelijk geslacht moeten zijn. Die gaan de strijd aan tegen de klok op de diverse onderdelen. Daarna gaan de team captains de onderlinge strijd aan om de felbegeerde titel 'Captain Off The Year' in de wacht te slepen.

Jan Weijers verrast Kinder Vakantie Werk Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De oud-directeur van Weijers Eikhout daken Jan Weijers heeft woensdagmorgen de Stichting Kinder Vakantie Werk Groesbeek verrast met een flinke cheque.

Jan en Mientje waren onlangs 50 jaar getrouwd dat werd gevierd op 17 mei in De Wolfsberg in Groesbeek. Op de uitnodiging stond bij de cadeautip een enveloppe met als tekst 'Stichting KVW'. We moeten het hebben van de jeugd liet Jan weten, want wie de jeugd heeft heeft de toekomst', daarvan is Jan overtuigd. Het bedrijf Weijers Eikhout en Weihoplex heeft het bedrag verdubbeld, zodat een cheque van 1.100 euro werd aangeboden aan Ilse Kersten, secretaresse van KVW en Eline de Valk bestuurslid. Beide dames waren verguld met de cheque en vonden het fantastisch. "Dat gebeurt niet elke dag", lieten zij weten. Zij bedankten de firma en in het bijzonder Jan en Mientje Weijers.

Extra rommelmarkt fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Fanfare Wilhelmina heeft op zondag 29 april een prima en drukbezochte rommelmarkt gedraaid. Maar de grote hoeveelheid ingebrachte spullen geeft ons de mogelijkheid om een extra rommelmarkt te houden dit voorjaar. Ook nu zijn er weer prachtige spullen die netjes overzichtelijk zijn uitgestald in een grote loods.

"Onze vrijwilligers ontvangen u graag op zondag 2 juni van 10.00-15.00 uur. Het kijkgeld bedraagt twee euro per persoon, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Bij het entreegeld zit een kortingsbonnetje voor de koffie of een lekkere kop zelfgemaakte soep. Voor verdere info zie: www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl. De markt vindt plaats op de mooie locatie bij Wijngaard De Plack, Ketelstraat 36 in Groesbeek. John en Virginie Grutters van de wijngaard zorgen ervoor dat de koffie op tijd klaar staat. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de buurt aanwezig.

7 even voor leven brengt 160.000 euro op voor kankeronderzoek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Wethouder Sylvia Fleuren heeft zondagmorgen om 7.07 uur bij het Nederrijkswald aan de Zevenheuvelenweg 47 in Groesbeek het startschot gegeven voor de eerste editie van 7even voor leven.

Ruim 400 sportievelingen hadden zich aangemeld om samen met renners van het Team Sunweb deze klus van 140 kilometer door het prachtige natuurgebied van Berg en Dal te klaren. Het doel van deze 'De Alpe d'HuZes 'van Nederland is geld op te halen voor onderzoek om kanker in een eerder stadium te kunnen diagnosticeren en om tumoren gerichter te kunnen behandelen. Hierdoor wordt de overlevingskans vergroot en de kwaliteit van leven na behandeling verbeterd. Hiervoor is vandaag al de eerste honderdzestigduizend euro binnen gehaald via de sportievelingen en sponsoren.

Het centrum van Groesbeek en Beek was zondag de gehele dag moeilijk bereikbaar maar op de belangrijke punten stonden verkeersregelaars die het verkeer tussen de fietsers door lieten oversteken. 7 maal moesten de fietsers dezelfde route van 20 kilometer afleggen. In het centrum van Groesbeek en Beek was een verzorgingspost waar verantwoorde versnaperingen en water werden uitgereikt en stond er een toiletwagen. Ook kleine reparaties aan de fiets konden ter plaatsen verholpen worden .De belangstelling langs de route viel enigszins wat tegen, maar het succes van de 7voor Leven was er niet minder om.

Helden fietsen serieus geld bij elkaar tijdens Zeven voor Leven

Twee deelnemers aan Zeven voor Leven op de Oude Holleweg. (foto: Kimberly Wernert)

GROESBEEK - Met een onverwacht hoog bedrag van 163.127 euro voor onderzoek om kanker eerder te zien en gerichter te behandelen is de eerste editie van Zeven voor Leven een groot succes. De 397 fietsers die zondag op 26 mei samen de uitdaging aangingen 7 rondes van 19,2 km te fietsen op een prachtig maar pittig parcours, werden als helden aangemoedigd door het toegestroomde publiek in Beek, Berg en Dal en Groesbeek.

Fietser Barry Duijndam uit Delft, die een van de hoogste donatiebedragen ophaalde: “Ik had het zwaar, zo zwaar dat ik overwoog te stoppen voor het zevende rondje. Maar de mensen die ik totaal niet kende juichten zo hard, dat ik dacht, kom op Barry, je kunt het. Dus ik heb het gehaald, echt fantastisch.”

Een vriendengroep van acht mannen reed voor de zieke zoon van een van hen. Zijn aanmoedigingen langs het zware parcours zorgden ervoor dat zij de kracht vonden om alle zeven rondes uit te fietsen.

Serieus geld

Ben Wijnhoven, bekend gezicht uit Groesbeek en één van de initiatiefnemers van Zeven voor Leven kijkt terug op een zeer geslaagd evenement: “Dit is pas serieus geld bij elkaar fietsen. Met 397 deelnemers zo’n groot bedrag ophalen is gewoon een onverwacht hoog resultaat. “Laat dit het geweldig begin zijn van een lange traditie."

Elke vierde zondag van mei

Dit jaar was de eerste editie van Zeven voor Leven en dat zal niet de laatste zijn. In 2020 vindt het evenement opnieuw op de vierde zondag van mei plaats, op 24 mei. De inschrijving voor de tweede editie start, hoe kan het ook anders, op 07-07-2019.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 9 juni presenteert het werkcomité van Odio een bingoavond in het clubgebouw op sportpark De Hove, Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn tweebonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Circus kwam naar je toe!

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Vrijdag kwam het Circus in de zorg naar Millingen om de bewoners, vrijwilligers en medewerkers van Gasthuis Sint Jan de Deo te verrassen met een echte voorstelling.

Op het grasveld tegenover de Martinusschool verrees de circustent die geheel rolstoel vriendelijk was. De drie voorstellingen waren speciaal op maat gemaakt voor senioren, gehandicapten en voor de mensen die in een kleine setting de ouderwetse sfeer van het circus willen beleven zonder daarbij overweldigd te worden door te veel prikkels. De voorstellingen hadden een vrolijke mix van muzikaal entertainment, acrobatiek, clownerie, jongleren en kleine dieren. Iedereen heeft er bijzonder van genoten, want het komt niet elke dag voor dat een circus bij je op bezoek komt.

Brand langs Nijmeegsebaan

Bosbrandje langs Nijmeegsebaan. (foto: Waldie Rutten / 112nieuwsgroep)

GROESBEEK - Aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek woedde zondagavond rond 21:00 kort een bosbrand.

Volgens de brandweer is deze vermoedelijk aangestoken. Omstanders ontdekten de brand en belden 112. De brand woedde in het bos; dankzij snelle actie van brandweer kon verspreiding voorkomen worden.

Verzorging 4-Daagselopers

Shirt: Op Weg Naar Via Gladiola. (foto: Hans Driessen)

MILLINGEN - De 103e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 juli. Ook dit jaar is het mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse van Nijmegen te laten verzorgen. U kunt hierbij denken aan het behandelen van blaren, afplakken, tapen en masseren.


Samen met sportmasseurs en blarenprikkers staan Alex en Ans klaar voor de verzorging van blaren, voeten, benen en rug voor de 4-Daagselopers in het clubhuis van SC Millingen / ODIO op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn aan de Hoefseweg 21. In de week van de 4-Daagse zijn zij elke avond in het clubhuis aanwezig. Dan kunnen zij een ieder verzorgen, zodat men de volgende morgen weer fris aan de start verschijnt.

"Wanneer u bij trainingen een blessure oploopt, kunt u de komende maanden, ook bij ons terecht. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u zich nu al aanmelden. In de voorbereiding op de 4-Daagse en om klachten en blessures te voorkomen tijdens de 4-Daagse is er de mogelijkheid om uw voeten, benen, kuiten etc. ongeveer 4 weken vóór de 4-Daagse te laten bekijken of te verzorgen, zodat de kans kleiner is, dat u tijdens de 4-Daagse ineens voor problemen komt te staan. Bij aanmelding zijn de kosten 15 euro per persoon als borg. Na de verzorging wordt deze borg verrekend met de gemaakte onkosten.

Voor aanmelding of meer informatie kunt u met Alex Janssen of Ans Albers contact opnemen: Alex Janssen 06 10434247 of mail alexdoortje@kpnmail.nl; Ans Albers 06 12253059 of mail Info@ansalbers.nl.

De Treffers sluit

seizoen winnend af in Rotterdam

GROESBEEK - De afsluitwedstrijd van het seizoen bracht De Treffers naar Rotterdam waar jong Sparta Rotterdam de tegenstander was. De Treffers won door een late goal van Bryan Sirvania met 1-2.

De eerste helft was, zonder hele grote kansen, voor de rood-zwarten die in Rotterdam in het blauw gehuld gingen. Zo kwam Joris Janssen net tekort om binnen te koppen en was het in de 17e minuut wel raak. De eerste grote kans werd door Lowie van Zundert direct tot doelpunt gebombardeerd. Rodrigues veroverde de bal van de Sparta rechtsback en gaf de bal op Mees Siers die op de zestien stond. Mees speelde Lowie van Zundert in en hij van zijn tegenstander weg en schoot de bal in de korte hoek, 0-1.

Na de rust voerde jong Sparta de druk op. De eerste kans was echter voor JO19-1 speler Timo Pluk. Een afgeslagen corner kwam voor zijn voeten en hij haalde verwoestend uit. Helaas spatte zijn doelpoging uiteen op de kruising. Met nog een half uur kreeg Jordy van de Kracht zijn afscheid. Hij mocht invallen toen Niels Kornelis helaas niet verder kon. Jordy kon helaas zijn doel niet schoon houden. In de 72e minuut haalde Abdullahi verwoestend uit van een meter of 25 en zijn inzet belandde via de paal in de verre hoek, 1-1.

Met de gelijkmaker waren de doelpunten nog niet op. Gelukkig viel deze voor de Groesbekers. Bryan Sirvania was de gevierde man. De wedstrijd kon nog alle kanten op en Coen Maertzdorf was als eerste dichtbij de treffer. Met zijn mindere linker been probeerde hij het in de verre hoek maar keeper Gomes was wakker genoeg om zijn inzet tot corner te degraderen. Zoals al meerdere malen verklapt in dit verslag won De Treffers in extremis. Een corner van Ruben da Roch Rodrigues werd door de keeper gemist en Bryan Sirvania was er als de kippen bij om de winnende te maken. Door dit doelpunt gaat De Treffers jong Sparta op de ranglijst voorbij en eindigt De Treffers op een elfde plaats in de tweede divisie.

Bingoavond in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Bedrijventoernooi badmintonclub Groesbeek brengt 5.650 euro op voor stichting Letje

GROESBEEK – Op zondag 14 april werd in sporthal Heuvelland een bedrijventoernooi georganiseerd ten bate van stichting Letje, een stichting die de strijd aangaat tegen Anorexia Nervosa.

Liefst 20 teams met in totaal 80 speler(ster)s hebben die dag gestreden voor stichting Letje. Naast het succesvolle toernooi waren er nog meer activiteiten om de stichting te ondersteunen zoals een veiling waarbij Jasper Cillessen enkele sportattributen ter beschikking had gesteld, BMW – Ekris die enkele weekenden het gratis gebruik van een BMW en/of Mini ter beschikking had gesteld, evenals de ritten in een BMW i8.

Daarnaast zijn er ansichtkaarten verkocht en werden er diverse donaties gedaan. Het team van administratiekantoor B. Dankers wist het toernooi op zijn naam te zetten. Wethouder Irma van de Scheur mocht op het eind van de dag het bestuur van stichting Letje een cheque overhandigen van 5.650 euro.

Nieuws insturen?

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u graag iets onder de aandacht brengen in de regio? Dat kan geheel kosteloos in Hét GemeenteNieuws!

Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. De deadline is op dinsdag 17.00 uur.
De krant verschijnt in het weekend en mag tot zondagavond bezorgd worden. Let op dat u uw bericht op tijd instuurt. Bij vragen belt u: 0481 464770.

Rondleiding voor blinden en slechtzienden

Blinden kunnen objecten vasthouden en voelen tijdens de speciale rondleiding. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek)

GROESBEEK - Zaterdag 8 juni is er in het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-14.30 uur een speciale themarondleiding voor blinden en slechtzienden.

Het motto van de dag is: kijken mag met je handen. De gids vertelt het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten en er is voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaatkoffie en proef bevrijdingsbrood naar origineel recept.

Wie met het openbaar vervoer komt wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen om 12.34 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kunt u ook worden teruggebracht naar de bushalte. Volwassenen: 12,50 euro, kinderen (7 - 17 jaar): 6,50 euro. Begeleiders (maximaal 1 begeleider per persoon) en museumkaarthouders gratis toegang. Hulphonden toegestaan.

Reserveren is noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Ouderen met beperking genieten van gratis reisje KBO Groesbeek

(foto: KBO Groesbeek) Foto: KBO Groesbeek

GROESBEEK – Ouderen die aangewezen zijn op rollators en rolstoelen van de KBO Groesbeek / De Horst en van De Zonnebloem afdeling Groesbeek hebben dinsdag 21 mei onlangs een gratis reisje aangeboden gekregen naar de mosterdstad Doesburg.

Deze busreis is dankzij de actie van de Rabobank van afgelopen jaar, waar zowel de KBO als Zonnebloem een flinke financiële bijdrage hebben gekregen, tot stand gekomen. In totaal vertrokken 56 personen vergezeld van twee vaste en vijf inklapbare rolstoelen alsmede 26 rollators met een speciale bus, die de hulpmiddelen kon vervoeren. In Doesburg werd bij aankomst eerst genoten van koffie met gebak, daarna werd er een rit door Doesburg gemaakt in een paardentram.

Na de lunch met uiteraard Doesburgse mosterdsoep werd het mosterdmuseum bezocht. Het uurtje vrije tijd werd door de meeste ingevuld met een bezoekje aan een gelegenheid voor een kopje koffie en een wandeling door de stad Doesburg. Daarna vertrok het Groesbeekse gezelschap na een gezellige dag voldaan weer huiswaarts.

Fietstocht door de pure natuur van De Duffelt en Millingerwaard

KRANENBURG/MILLINGEN - De VVV van Kranenburg houdt op zondag 2 juni om 14.00 uur een begeleide grensoverschrijdende fietsroute die 3,5 uur.

Die gaat over kleine authentieke paden in De Duffelt en Millingerwaard het natuurbeschermingsgebied met Konicpaarden en Galloways, flora, fauna. Tijdens deze fietstocht wordt de cultuurhistorie van de gebieden in het bijzonder uitgelegd. De start is bij Tourist Info Ceenter Alter Bahnhof aan de Bahnhofstrasse 15 in Kranenburg. De kosten bedragen 6,00 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. Aanmelden voor deze fietstocht is noodzakelijk bij de VVV 0049(0) 28267959 of via de mail touristik@kranenburg.de.

Fietstocht langs de ooievaars

KRANENBURG – Op zondag 16 juni om 14.00 uur is er een 2,5 uur durende begeleide fietstocht langs de ooievaars plaats in de Duitse grensplaatsen.

De fietstocht gaat onder andere langs het ooievaarsdorp Zyfflich waar meer dan zeven ooievaarsnesten zijn met meerder jongen in de nesten. De start van deze bijzondere fietstocht is om 14.00 uur bij Tourist Info Center Alter Bahnhof Bahnhofstrasse 15 in Kranenburg. De kosten bedragen 6,00 euro per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis). Aanmelden is noodzakelijk. Voor meer informatie kan men terecht bij de VVV 0049 (0) 28267959 of via de mail touristik@kranenburg.de.

Sacredconcert

NIJMEGEN - Het Sacredconcert is op woensdag 19 juni om 20.00 uur in de P. Canisiuskerk in Nijmegen.

Het A.M.D.G-koor is er in concert met hoogwaardige internationale solisten uit Rusland, Groot-Brittannië en Duitsland. Programma: W. Mozart: Spatzen-messe en werken van G. Händel, J.Bach, C.Franck, G.Rossini en A.Vivaldi. Vrij entree.

Devin Jacobs speler van het jaar

Devin Jacobs ten midden van Dave Kleijnen (rechts) en Rens Hubers (links). (foto: Frank Ermers)

BREEDEWEG - Laatste thuiswedstrijd van Groesbeekse Boys in de competitie. Traditiegetrouw de bekendmaking van de Boysspeler van het seizoen. Dit keer de eer aan de jeugdige Devin Jacobs.

De middenvelder bleek een betrouwbare steunpilaar voor het team dat kampioen in de vierde klasse werd. Op de tweede plaats eindigde dit seizoen centrale verdediger Rens Hubers. Ondanks de afwezigheid van enkele wedstrijden wegens blessures waardeerden de vele trouwe supporters zijn inzet. De derde plaats was voor spits Dave Kleijnen. Hij wist dit seizoen 17 doelpunten te scoren.

Drukte op Goede Doelenmarkt bij Kindercentrum Op De Horst

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK-DE HORST – De Goede Doelen Markt op kindercentrum Op De Horst is vrijdagmiddag een groot succes geworden.

Er was van alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen van schatzoeken en ponyrijden tot aan een plantjesmarkt en popcorn. Ook was aan de inwendige mens gedacht met eten en drinken. Hele families hebben een bezoek gebracht aan de Goede Doelenmarkt voor het goede doel te weten activiteiten van groepen van de school samen met de ouderen van De Horst te gaan organiseren. De opbrengst van de Goede Doelenmarkt 1.500 euro exclusief de sponsorloop. "Dat is een groot succes", vertelde leerkracht Frans Kolkman, een van de organisatoren. "Daar kunnen we beslist leuke dingen van doen."

Tweede elftal Groesbeekse Boys Jo8 én eerste team SVO Jo8 kampioen

(foto: Dick Braam) Foto: Dick Braam

OOIJ – Zaterdag 25 mei zijn de teams SVO Jo8 en Groesbeekse Boys Jo8 beide kampioen geworden. Het team van de Groesbeekse Boys alsmede het team van SVO Jo8 hadden beide alle wedstrijden gewonnen.

In Ooij werd het dus een echte kampioenswedstrijd. Met veel toeschouwers van beide clubs langs de lijn begon de spannende wedstrijd. SVO kwam op voorsprong 1-0 maar twee corners verder was het 1-2 voor de Groesbeekse Boys. Na wat doelpunten over en weer was de stand 2-4 voor de Groesbeekse Boys. De spelers van SVO gingen steeds beter voetballen en kwamen op 5-4 voorsprong. De spanning nam toe zowel binnen als buiten het veld. Met nog een paar minuten te spelen kwam de Boys – na goed samenspel – weer op gelijke hoogte 5-5 en waren beide teams kampioen. Daarna was het feest voor beide jeugdteams.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 9 juni, Pinksteren. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: da. Jannke Ruijs.

De Pinksterzendingscollecte tijdens de dienst is voor een project van Kerk in Actie, zie www. kerkinactie.nl/projecten/toegang-tot-de-bijbel-in-china

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

15 / 36

Van 30 mei tot en met 5 juni

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS TWEELINGEN. Tweelingen is een zeer sociaal menstype. De tweelingen kent veel mensen. Maar om ze allemaal vrienden te noemen. De tweelingen heeft het eerder over kennissen. Op liefdesvlak zijn het nogal flirterige mensen. Het hebben van één relatie is soms moeilijk voor ze. Het liefste hebben ze meerdere relaties. Met de nodige verwikkelingen!

RAM van 21 maart t/m 20 april
Rond vrijdag 31 mei laat je overduidelijk zien wat jij wilt en hoe je het wilt. Daar kan niemand omheen. De felheid waarmee je dit neerzet is waarschijnlijk afkomstig uit eerdere frustratie. Volgende week woensdag reageer je nogal emotioneel op iemand in je naaste omgeving.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aan het einde van de werkweek geniet je van je dagelijkse activiteiten en rond je het een en ander succesvol af. In het weekend val je wel in een zwart gat. Wat nu verder aan te pakken? Aanstaande maandag dient dat zich vanzelf aan. Het is goed om dit 'project' samen met een ander te doen.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Donderdag is nogal chaotisch en raak jij gespannen van het feit dat bepaalde dingen niet lukken. Op vrijdag verlies je het overzicht volledig en raak je min of meer in paniek. Zaterdag is het belangrijk dat jij je mond niet voorbij praat! Vanaf dinsdag lopen verstand en gevoel om de haverklap door elkaar.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag ben je best wel humeurig. Op vrijdag kom je voor een verrassing te staan. Of die leuk is? Misschien. In het weekend ben je vooral op zaterdag druk bezig maar heb je ook tijd en aandacht voor de ander. Vanaf dinsdag loopt de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld. Dat geeft reislust.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op vrijdag ben jij een en al enthousiasme over een nieuw project. Deze vonk kan overslaan op anderen! Zo heb je al snel een groepje dat hiermee aan de slag kan gaan. Volgende week dinsdag laat je weer eens zien hoe goed jij bent in organiseren. Je komt daarbij met creatieve oplossingen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag en vrijdag heb je de neiging om ergens teveel woorden aan vuil te maken. Dat komt de helderheid niet ten goed! Op zaterdag hou je dan ook wijselijk je mond wat meer dicht. Vanaf dinsdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken kreeft. Dat geeft meer aandacht voor familie zaken.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag en vrijdag geniet je van de leuke contacten en de fijne gesprekken die je voert. Met één persoon maak je een soort vaste afspraak. Op zaterdag ben je een beetje in de war doordat je iets niet goed voor elkaar krijgt. Aanstaande maandag is een prima dag om nader tot iemand te komen.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aan het einde van de werkweek laat je duidelijk horen wat jouw standpunt inzake bepaalde zaken is. Op zaterdag echter niet. Je vraagt je dan af of je bepaalde mensen wel kunt vertrouwen. Aanstaande maandag heb je een afspraak waar je veel van verwacht. En terecht. Dit is een bijzonder contact.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op donderdag vertrouw je helemaal op je gevoel. Volg je intuïtie, schutter! Maar op vrijdag zit je vooral in de knoop met je denken. Je brein vliegt alle kanten op en jij kunt daardoor geen knopen doorhakken. Op zaterdag heb je last van teveel of de verkeerde aandacht. Wimpel mensen even af.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Donderdag is een slechte dag voor jou. Je kunt de ander niet bereiken en dat stoort je. Vrijdag lukt dat wel op een 'zachte' manier. Tip: neem eens een kleine attentie mee. Na een ontspannen weekend ga je begin volgende week er tegenaan. Je organisatietalent druipt ervan af.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Donderdag kun je het langzaam uitleggen of snel. Maar je krijgt het een en ander niet uitgelegd. Op vrijdag lukt je dat wel door het goede voorbeeld te geven. De ander hoeft je alleen maar na te doen. Volgende week dinsdag speel jij op een hele positieve manier de leidersrol. Iedereen is blij verbaasd.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Blijf op donderdag, ondanks de vele misverstanden, zo positief mogelijk Alleen op die manier blijft het contact goed. Op vrijdag geen beslissingen nemen want daar kom je op dat moment niet uit. In het weekend baal je dat een bepaalde relatie niet goed loopt. Toch ligt dit echt niet aan jou.

Laatste RepairCafé voor de vakantie

GROESBEEK - Op zaterdag 8 juni van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek. Dit is het laatste RepairCafé voor de zomervakantie, het eerstvolgende RepairCafé is op zaterdag 14 september!

In het RepairCafé staan vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten kan men denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers en ook aan (oudere) audioapparaten. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine voor u klaar zitten om verstelwerk te doen. Daarbij valt te denken aan het korter/langer maken van mouwen en broekspijpen, ritsen inzetten, enzovoort.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. "U kunt bij hen terecht met vragen over uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart." De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. "Overigens bent u ook zonder kapot apparaat welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken." Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Eric Giebels winnaar van geslaagd Hemmie Sillessen Cup-toernooi

Rechts winnaar Eric Giebels, links finalist Toon Sillessen. (foto: Kees Heijmans) Kees Heijmans

GROESBEEK - Het op 25 mei gehouden Hemmie Sillessentoernooi is een groot succes geworden. Liefst 55 deelnemers hadden zich omstreeks 15.30 uur verzameld op sportpark Noord bij de geheel vernieuwde jeu de boulesbanen van Germania.

Er werd gespeeld met tweetallen tegen elkaar waarbij elke deelnemer elk van de drie rondes werd gekoppeld aan een nieuwe 'maat'. Gelukkig werkte het weer enorm mee waardoor het goed toeven was in een prachtige ambiance.

Staand rechts Gerrit Rieken (3e plaats), naast hem Herman Nillessen (vierde plaats). (foto: Kees Heijmans) Kees Heijmans

Er werd gespeeld in vier poules en elke poulewinnaar ging door naar de halve finales. Daar werd 1 tegen 1 gespeeld omdat het Hemmie Sillessen Toernooi maar één winnaar kent. De vier poulewinnaars die de halve finales speelden waren: Herman Nillessen (Broer d’n Boes), Toon Sillessen, Eric Giebels en Gerrit Rieken. De eerste halve finale tussen Herman Nillessen en Toon Sillessen was ongemeen spannend waarbij uiteindelijk onder grote publieke belangstelling Toon Sillessen won met de kleinst mogelijke uitslag (13-12). In de andere halve finale was Eric Giebels duidelijk te sterk voor Gerrit Rieken (13-1). Hierdoor werd de finale gespeeld tussen deze dag erg goed in vorm zijnde Eric Giebels en Toon Sillessen. Eric won ook deze wedstrijd duidelijk (13-3) waardoor hij de verdiende winnaar werd van dit grote toernooi. In de strijd om de derde en vierde plaats won Gerrit Rieken met dezelfde cijfers van Herman Nillessen.

Pinksterproject van het Groesbeeks Gemengd Koor

GROESBEEK - Het Groesbeeks Gemengd Koor bezingt dit jaar met veel geestdrift het thema Pinksteren.

Het Pinksterfeest heeft diverse componisten uit alle tijden geïnspireerd tot het schrijven van sprankelende muziek. In een jaarlijkse afwisseling tussen lichtere en serieuzere projecten, is dit concert een logisch vervolg op de optredens met Goede Vrijdag en het Lichtweg-project; het belooft een muzikaal hoogtepunt te worden in de rijke geschiedenis van het koor.
Onterecht is het pinksterfeest een ondergeschoven kind, want het viert de geestelijke inspiratie, die onze ziel voedt. Een universeel en altijd actueel thema! Deze inspiratie is terug te horen in de prachtige muziek tijdens dit optreden: van verstilde Gregoriaanse en Russisch-orthodoxe gezangen tot opzwepende gospels. Dirigent Eugène Ceulemans heeft de muziek bij elkaar gezocht en bewerkt voor vier- tot achtstemmige zang. Van Grieks tot Spaans, van Bach tot Schubert, van polyfone koorwerken tot romantische hymnes: zo krijgt het publiek de "spirit" wel te pakken.

Het koor wordt begeleid door Mariëlle Polman op dwarsfluit, Wynand Vissers op cello en Vincent Cuppen op toetsen. Concert op 21 juni (20 uur: Cosmas en Damianuskerk, Groesbeek), 23 juni (15 uur: kerk van Onze Lieve Vrouwe van Zeven Smarten, Haalderen) en 28 juni (20 uur: Ontmoetingskerk, Meyhorst). Entreekaarten (voor 10,00 euro) te bestellen via www.groesbeeksgemengdkoor.nl.

17 / 36

18 / 36

19 / 36

Op te richten Pelgrimshuis zoekt vrijwilligers

Mookerheide. (foto: Marjolein Pieks )

REGIO - De route van de Walk of Wisdom loopt langs het Maasdorp dat gelegen is in Noord-Limburg aan de voet van de Mookerheide. Hier biedt Ryon pelgrims van de Walk of Wisdom een slaapplek aan voor pelgims, nu nog bij haar thuis.

Het pelgrimshuis gaat zowel onderdak bieden aan individuele wandelaars als aan groepen. Het is fijn om mensen van hart tot hart te ontmoeten. Van toekomstige vrijwilligers is het de bedoeling dat ze open staan voor... en affiniteit hebben met pelgrims. Maar ook schoonmaakwerk en het ontvangen van pelgrims is een taak. Het overnachten is op basis van een vrijwillige donatie. Ryon pelgrimeerde ook in verschillende landen, en is ook daar vrijwilliger geweest in herbergen. Door een blessure heeft ze nog niet de Walk of Wisdom gelopen, het plan ligt er nog.

Ryon is vrijwilliger bij de Walk of Wisdom die in 2015 werd opgericht door pioniers Damiaan Messing en Manja Bente. Ze knoopt onder meer de pelgrimsveters waar wandelaars hun 'vogelringetjes'aan bevestigen. De pelgrimsroute voert in 136 kilometer rondom Nijmegen langs bossen, velden, polders, beekjes en dijklandschappen nodigt uit om te bezinnen. Even geen telefoon, geen internet of luidruchtige en lange gesprekken, maar een tocht die de drukke en snelle westerse wereld eventjes uitzet.

Wil je je aanmelden als vrijwilliger of meer informatie over de plannen van Ryon of de Walk of Wisdom? Bel of mail naar ryongroenen@hotmail.com.

Taalcafé Leuth: voor ontmoetingen tussen Nederlands- en anderstaligen

LEUTH - Sinds enkele weken vindt in het Leuthse kulturhus het Taalcafé plaats. Elke donderdagmorgen gaan Nederlands- en anderstaligen in gesprek overonderwerpen die zij met elkaar kunnen delen; hoe is het om in Nederland te wonen in een klein dorp als Leuth, welke problemen kom je tegen als je hier contact zoekt et cetera.


Elke ochtend begint met een thema waarbij de aanwezigen in kleinere groepen hun ervaringen bespreken. De bedoeling is dat dit vooral gebeurt door in de Nederlandse taal met elkaar te communiceren; anderstaligen leren immers het meest door in een natuurlijke setting onze taal toe te passen, hoe moeilijk dit soms ook is. De gesprekken verlopen in een prettige, ontspannen sfeer en er wordt ook veel gelachen met elkaar.
In het tweede deel van de ochtend wordt er een spel gespeeld, waarbij ook weer de kennis over de Nederlandse taal en uitbreiding van de woordenschat centraal staan. Er is al een groot aantal vrijwilligers die meedoen aan het Taalcafé, maar mensen die interesse hebben, kunnen zich nog altijd aansluiten. De mogelijkheid bestaat namelijk op een intekenlijst aan te geven wanneer je kunt komen en zo hoeft niet iedereen elke week aanwezig te zijn.
Statushouders/nieuwkomers die in Leuth, Ooij of Kekerdom worden ook van harte uitgenodigd naar het Taalcafé te komen, maar ook mensen uit Beek of Millingen zijn welkom. Het Taalcafé is elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in het kulturhus van Leuth. We vinden het leuk je daar binnenkort te ontmoeten! (Voor meer informatie: 06 18514735).

Centrumrun Groesbeek perfecte vervanger voor Zwitserloot Dakrun

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK - Op een sfeervol dorpsplein vond zaterdagmiddag 25 mei de nieuwe hardloopwedstrijd en opvolger van de Zwitserloot Dakrun plaats de Centrumrun. Het evenement verliep in een zonnig Groesbeek, waarbij de toeschouwers konden genieten op het terras van Eigenweijs van een mooi hardloopspektakel.

De jongste kinderen beten het spits af na een warming-up van juf Sofie Duighuysen. De allerkleinsten liepen de 500 meter, terwijl de toeschouwers de oudere kinderen twee keer langs zagen stuiven. Basisschool 't Vossenhol ging er uiteindelijk als snelste school met de scholen bekers vandoor op zowel de 500 als de 1000 meter. Op de 5 km was er een mooie opkomst met 121 finishers. De snelste man van deze avond was Jorrit Cley uit Nijmegen in een tijd van 15.12, terwijl de eerste dame Christine Venhuizen over de streep snelde in een tijd van 18.15 minuten. De afsluitende 10 km werd met overtuiging gewonnen door het hardloperspaar Wouter Dilling en de Groesbeekse Marije Peters in mooie tijden van respectievelijk 32.33 en 36.53 min. "De Centrumrun Groesbeek is dan ook zeker voor herhaling vatbaar", aldus organisator Theo van Maanen .

Spreekuur 'Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders'

REGIO - Dat Forte Welzijn ondersteuning biedt aan Nieuwe Nederlanders om mee te kunnen doen in de samenleving is niet nieuw. Wel is het nieuw dat Forte Welzijn een spreekuur opricht om deze mensen op een vast moment in de week te woord te staan. Het Spreekuur heet ‘Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders’.


Het spreekuur is voor Nieuwe Nederlanders die vragen hebben over thema’s: ontmoeten, meedoen en vrijwilligerswerk. Ook is het spreekuur bedoeld voor vrijwilligers die met Nieuwe Nederlanders werken en hier vragen over hebben. U mag tijdens het spreekuur fysiek binnenlopen, maar u mag ook bellen en e-mailen. Om en om vindt het spreekuur plaats op donderdags van 11.30-13.30 in Millingen aan de Rijn en Groesbeek. De even weken is het spreekuur in Millingen, de oneven weken in Groesbeek. Even weken Sint-Martinusschool, Chopinstraat 2, Millingen aan de Rijn. Oneven weken Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39, Groesbeek. Steeds op donderdag 11.30 – 13.30 uur. In Millingen op: 13 juni, 27 juni, 11 juli; in Groesbeek: 6 juni, 20 juni, 4 juli. Meer infor via Anne de Jong         anne.de.jong@fortewelzijn.nl, 0653817109 en via Lisanne Bron, lisanne.bron@fortewelzijn.nl, 06 83544053.

Eerste B-O-L-toernooi bij PVBeek

BEEK - Zaterdag 25 mei werd op de banen van PVBeek aan De Alde Wetering het startschot gegeven voor de serie jaarlijkse Bol-toernooien van de Petanque verenigingen uit Ooij, Leuth en Beek.

Al vele jaren is dit een gebeuren waar de drie verenigingen bij elkaar komen en een sportieve maar vooral gezellige strijd voeren om de winst. Ook dit jaar kwam elke vereniging weer met vier teams opdagen. Er werden drie rondes triplet gespeeld met tussendoor een pauze. Dankzij de aangename temperatuur werd het een prachtige middag. In totaal werden er achttien wedstrijden gespeeld, waarvan er acht door Leuth werden gewonnen, zes door Beek en vier door Ooij. Team 2 uit Leuth: Wil en Riekie Seegers en Trees Tissen werd met drie gewonnen wedstrijden de winnaar van de dag. Voor Leuth een mooie koppositie die ze moeten zien vast te houden bij de volgende ontmoeting op 29 juni in Leuth.

Dorpsagenda Leuth klaar voor bespreking met bewoners

LEUTH - De mensen van de werkgroep Dorpsagenda ‘Laat Leuth Leven’ hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om uitwerking te geven aan de plannen en ideeën die door de bewoners van Leuth vorig jaar september zijn ingediend.


Dat wil zeggen dat er door de themagroepen is onderzocht of de meest scorende suggesties zouden kunnen worden gerealiseerd. Daarvoor zijn er veel overleggen geweest, veel plekken in Leuth bezocht en bekeken en zijn er gesprekken gevoerd met medewerkers van de gemeente Berg en Dal en de provincie Gelderland.
Dat alles heeft geresulteerd in een concept-dorpsagenda die op woensdag 19 juni wordt gepresenteerd in de grote zaal van De Vriendenkring. De verschillende themagroepen verzorgen dan een presentatie van wat er allemaal is uitgezocht en hoe een en ander zou kunnen worden uitgevoerd; daarna krijgen de aanwezigen nog gelegenheid aan thema-tafels de voorstellen te becommentariëren.
De bedoeling is dat alle op- en aanmerkingen worden meegenomen en verwerkt, zodat in het najaar de definitieve Dorpsagenda kan worden aangeboden aan het gemeentebestuur.
Alle inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven uit Leuth worden van harte uitgenodigd op 19 juni in De Vriendenkring om mee te praten over het concept, aanvang 20.00 uur.

Den Zuuten Ienval in Het Groeske

Voorstelling 'samen de lucht in'. (foto: archief Den Zuuten Ienval)

GROESBEEK - Toneelvereniging Den Zuuten Ienval speelt woensdag 5 juni om 19.30 uur in buurtpark ‘t Groeske 'Samen de lucht in'.

Oom Frits heeft zus Greet een ballonvaart aangeboden, maar zij vindt dit geen kado, maar een beproeving. Haar zoon gaat mee om foto's te maken, wat vooralsnog niet makkelijk blijkt... Er gaat nog een stel de lucht in: Agnes heeft een ballonvaart gewonnen met een prijsvraag en neemt haar 'stoere' vriend mee. Hoog in de lucht wordt hij echter al misselijk, dus dat belooft wat.. zeker als 'moeder' daarboven dreigt uit te stappen! De piloot doet alle moeite om het deze mensen naar de zin te maken en te laten genieten van het mooie uitzicht boven het 'Groeske' en het Vilje. Of hier ook wat van terecht komt is nog zeer de vraag...

Inloop vanaf 19.00 uur. De voorstelling is gratis en duurt ongeveer 40 minuten bij het amfitheater. Koffie, thee en fris met cake en taart van de buurtbakkers zijn één euro.

KBO Beek naar Spoorwegmuseum

(foto: Rene Hendriks)

BEEK – Nadat de KBO Beek 1 april naar het Rijksmuseum was geweest, stond nu, op donderdag 23 mei, onze eerste dagtocht van de KBO Beek zelf op het programma. Om 10.15 uur vertrok de bus van vervoersbedrijf Leenders vanaf de halte Kulturhus aan de Baron van Voorst tot Voorststraat naar Utrecht, waar een bezoek werd gebracht aan het spoorwegmuseum.

"Rond het middaguur zaten wij aan een smakelijke lunch, na dat wij ons te goed hadden gedaan stonden de gidsen klaar om ons een rondleiding door het museum te geven, wij kwamen van alles te weten vanaf de eerste trein, de wagon van het Koninklijk Huis, een heel interessante tour van verleden naar het bijna heden. Na de rondleiding was er nog gelegenheid zelf even rond te kijken en te lopen, diverse activiteiten werden nog ondernomen."

Vertrokken werd er rond 15.30 uur zodat wij op tijd bij ons dineradres aanwezig waren. "Hier deden onze leden zich te goed aan alles wat het voortreffelijke buffet te bieden had, allerlei delicatessen van top kwaliteit om van het heerlijk dessert buffet, maar te zwijgen. Even over achten waren wij weer, na een fantastische dag met alleen maar hoogte punten, in Beek. Natuurlijk kunt ook u deze uitstapjes zelf meemaken, gewoon voor twintig per kalender jaar lid worden van de KBO Beek en genieten van alles wat de seniorenvereniging van Beek u biedt."

Kaarters op hoofdveld De Treffers

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – In verband met het 100-jarig bestaan van de Groesbeekse voetbalvereniging De Treffers werd zondagmiddag een kaartmiddag gehouden op het hoofdveld van De Treffers aan het Nijerf.

100 jaar bestaan, moet de organisatie van deze kaartmiddag gedacht hebben, dan ook 100 deelnemer(ster)s en daar zijn ze ook in geslaagd. Voor de zekerheid was er een lange tent op het hoofdveld geplaatst om een eventuele regenbui het hoofd te kunnen bieden. Aan een kant van de tent werd er geknoest en aan de andere kant werd er gehartenjaagd of hun leven eraf hing. In totaal werd er vijf maal een half uur gekaart. Voor de kaarters waren er broodjes en soep en na afloop was er barbecue. Onder de 100 kaarters waren slechts vier dames die allen voor het knoesten gekozen hadden, een kaartspel dat vroeger veel in Groesbeek gespeeld werd. De jongste dame Minke van Elst was slechts veertien jaar. In beide categorieën werd er gestreden om een felbegeerde beker. De beste vier spelers van zowel het knoesten als hartenjagen moesten het later in de middag in de finale tegen elkaar opnemen. De opbrengst van dit kaarttoernooi wordt beschikbaar gesteld aan het Kinder Vakantie Werk Groesbeek.

Groesbeekse Blend 'Onze Witte' ten doop gehouden

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Maandagmiddag is in het Nederlandse Wijncentrum aan de Breedeweg in Groesbeek de Groesbeekse Blend ten doop gehouden.

Wijnkoningin Bernadette Bilderbeek mocht de eerste flessen Blend van een etiket voorzien met een etiketteermachine. Dit gebeurde in het bijzijn van vier van de vijf wijnboeren Gritters van Wijngaard De Plack, De Beier van Klein Amerika , Jaspers van de Holdeurn en niet te vergeten Adam Dijkstra wijnmaker en van wijngaard De Colonjes. Ditshuisen van de Knapheideweg moest wegens werkzaamheden verstek laten gaan. Ook enkele horecabazen van onder andere De Oude Molen, Oortjes Hekken en de Thornse Molen waren aanwezig.

Adam is bijzonder tevreden over de Blend die met druiven van vijf wijnboeren tot stand is gekomen. Hij smaakt heerlijk bij lichte gerechten zoals in deze tijd asperges, maar ook bij salades is het een prima witte wijn. In totaal zijn er ruim 3.000 flessen gebotteld. Deze wijn is bedoeld voor de horeca in Berg en Dal, zodat de gasten via de horeca kennis kunnen maken met de Groesbeekse Blend. Die als naam heeft 'Onze Witte'. "Als het aan ons ligt is deze Blend in alle horeca bedrijven in Berg en Dal te verkrijgen. De rode Blend 'Onze Rooie' zal later gebotteld gaan worden."

Even voel je je directeur van een museum...

HEUMEN - De voormalige woning van beeldhouwer Jac Maris ligt in het landelijke gebied tussen de kernen Heumen en Malden. Het ligt daar onopvallend en veilig ingebed in de lommerrijke beeldentuin.

Van 1926 tot 1994 woonde en werkte de beeldhouwer er. Wat aanvankelijk nog een uit houten palen bestaand blokhuis was van de heidemaatschappij, dat het elders had gebruikt voor een wereldtentoonstelling, was opgekocht door Jan J. Luden en neergezet aan de Looistraat 57 in Heumen, de huidige plek. Uiteindelijk kon Jac het huren en later kopen. Bijna 70 jaren heeft hij er gewoond en gewerkt met zijn echtgenote en een assistente. Na zijn dood, is het pand, op zijn wens, omgebouwd tot museum en culturele ontmoetingsplaats.

Wanneer je nu het museum binnenstapt, stap je feitelijk het atelier van Jac Maris binnen en daarmee het verstilde leven van de beeldhouwer. Geen modern verbouwd museum, maar de nog authentieke sfeer van de naoorlogse jaren van de vorige eeuw. Als vrijwilliger kun je je even directeur voelen wanneer je bezoekers binnen laat. Drie middagen per week is het museum geopend (woensdag, zaterdag en zondag) en er is nog steeds plek voor nieuwe aanwas. Misschien iets voor u? Dus lijkt het u wat, neem dan contact met ons op. Voor nieuwe vrijwilligers ligt een informatieve catalogus klaar.

Voor contact: www.marishuis.nl, of bel met Pierre Zoun bestuurslid, 06 53138182 of: pierrezoun@gmail.com of met Leo Ewals bestuurslid en conservator 024 3554419 of: leoewals@gmail.com.

Kok gezocht voor Koken met mannen 60+

LEUTH - In september start in het Kulturhus van Leuth (Reusensestraat 6a) een beginners-kookcursus voor mannen 60+. Daarvoor is men op zoek naar een enthousiaste kok, die deze groep mannen de fijne kneepjes van het koken wil leren.

De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten en vindt, in overleg, tweewekelijks plaats op de maandagavond van 17.00 – 20.00 uur in het Kulturhus in Leuth. Samen met de mannen wordt er ingekocht, menu’s samengesteld en natuurlijk gekookt en gegeten, dit alles gezellig onder het genot van een drankje. Voor het bereiden van de maaltijden houd je rekening met de kookervaring van de groep. "Kijk eens op https://vimeo.com/217967283 dan krijg je een beter beeld van deze cursus."

Het project 'Gezond in Berg en Dal' verstrekt subsidie hiervoor; de deelnemers betalen slechts de kosten van de boodschappen. Betrokken groeperingen zijn: het Kookhus Leuth, het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen en Forte Welzijn. "Heb je interesse of wil je meer informatie? Mail of bel dan naar Manon Hofmans (opbouwwerker Forte Welzijn Polder): Manon.Hofmans@fortewelzijn.nl of 06 15968895."

Gaslekkage graafwerkzaamheden

GROESBEEK - Maandag om 10:53 uur moest de brandweer van Groesbeek uitrukken naar een gaslek op de Chopinstraat daar zijn straatwerkzaamheden bezig en tijdens het graven is er een gasleiding geraakt.

Er was een flinke gaslucht te ruiken. De aannemer ter plaatse heeft een steen op de lekkage gelegd totdat de brandweer er was. De brandweer heeft gemeten en bij één pand werd er in de woning ook gas gemeten. Liander werd gevraagd om gaslek te dichten. Er hoefde geen woningen ontruimd te worden.

Digicafé Groesbeek

GROESBEEK - Voor wie iets meer weten van de computer, laptop, tablet of telefoon is er dinsdag 4 juni van 10.00 tot 12.00 uur het Digitaal Café in de bieb in Groesbeek.

Je kunt er met je vragen terecht en zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. Het Digitaal Café Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst. De inloop is vrij, je bent welkom.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Bernardus Johannes Weerepas; Maria Catharina Kuijpers-Hubers; Cornelis Martinus Josephus de Vocht en Johanna Antonia Peters-Dahm.

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 9 juni 10.00 uur Eerste Pinksterdag H. Mis m.m.v. Schola Cantorum

Misintenties: Henk Arts en overl. fam.leden Arts, Hein Grutters en overl. fam.leden Grutters en Wiek Gerrits; Koos en Riek de Kleijne-Nabuurs nms buurt, kinderen en kleinkinderen; Jacobus de Bruin

Maandag 10 juni 10.00 uur Tweede Pinksterdag H. Mis m.m.v. Cantors

Maandag 10 juni 10.00 uur Tweede Pinksterdag H. Mis m.m.v. Cantors

Dinsdag 11 juni 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 13 juni 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 14 juni 09.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Zaterdag 15 juni 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

                                                                                

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 9 juni 09.30 uur Eerste Pinksterdag H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Bert Zilessen vw verjaardag, Lies Zilessen-v.Elst de echtg. en dochter Barrie van kinderen, klein-en achterkleinkinderen; Thé Schoenmakers, Anna Schoenmakers-Rikken en overl. familie; Piet Hubers vw sterfdag; Diaken Jacques van Montfoort; Pastor Gerard Thuring; Jacobus Lamers en Wilhelmina Lamers-Hendriks de echtg. en Siem Lamers de zoon en Jan van Tilburg de schoonzoon; Jaargetijde voor Wijnand Wijers, Petronella Janssen de echtgenote en voor de verjaardag van dochter Maria.

Woensdag 12 juni 19.00 uur H. Mis met samenzang.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Foxtrot in kermistent Gennep brengt Det en Riekie nu al 65 jaar bij elkaar

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Det Kersten (84) en Riekie de Bruin (81) zijn nu al 65 jaar bij elkaar dankzij een foxtrot in de kermistent in Gennep.

Riekie was daar met haar moeder en enkele kennissen terwijl Det met The 't Oliepitje naar de kermis in Gennep ging om te dansen. Det kende alleen maar de foxtrot en toen die eraan kwam zag hij zijn kans schoon en ging Riekie halen. Het klikte gelijk tussen die twee en ook de moeder van Riekie zag die twee wel zitten. Det fietste later naar Groesbeek met zijn aanstaande schoonmoeder achter op zijn fiets. Riekie fietste zelf naar Groesbeek. Det en Riekie hebben 5 jaar verkering gehad, eindelijk ruim een jaar minder omdat Det 14 maanden als marinier werd uitgezonden naar Nieuw-Guinea.

Het stel heeft na het trouwen een half jaar lang ingewoond bij de moeder van Riekie aan de Plataanstraat in Breedeweg, daarna hebben ze tien jaar gewoond aan De Leppert en wonen nu al vijftig jaar in de Zonnebloemstraat in Groesbeek. Det is altijd werkzaam geweest als montage installateur terwijl Riekie jaren lang gewerkt heeft op de confectiefabriek De Jelsma in Groesbeek en is vervolgens in betrekking geweest bij verschillende adressen in Nijmegen en Groesbeek. Het stel heeft1 zoon en 1 dochter gekregen en 6 kleinkinderen (5 jongens en 1 meisje).

De hobby van Det was zijn voetbalvereniging Germania waar hij ook enkele jaren in het bestuur heeft gezeten, organisatie carnaval, heroprichting Avond Vierdaagse en heeft samen met zuster Laming Tafeltje Dekje in het leven geroepen in Groesbeek. In het begin waren het zo'n 10 tot 15 adressen die er gebruik van maakten. Riekies hobby was zingen in het kerkkoor, wandelen en fietsen en niet te vergeten zelf kleren maken voor de kinderen en kleinkinderen. Beiden hebben met nog een stel wel 40 jaar gekaart (jokeren), maar dat moesten ze helaas opzeggen. Wat de gezondheid betreft gaat het redelijk.

Burgemeester Slinkman heeft het diamanten paar maandagmorgen bezocht en heeft hen een fraaie bloementaart laten bezorgen en had een ingelijste huwelijksactie van 1959 bij zich. Koning Willem Alexander en de Commissaris van de Koning hebben een schriftelijke felicitatie gestuurd. Het feest is zondag gevierd in De Oude Molen in Groesbeek met familie, vrienden en bekenden.

Meiden onder de 19 van De Treffers voor zevende maal op rij kampioen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De meiden onder de 19 jaar van De Treffers zijn het afgelopen weekend voor de zevende maal op rij kampioen geworden in de hoofdklasse.

Bij Orion in Nijmegen wisten de dames met 8-0 te winnen en werden daarmee kampioen. Met een platte wagen werden de kersverse kampioenen in Nijmegen opgehaald voor een rondrit door Groesbeek. In het clubgebouw van De Treffers werd vervolgens feest gevierd. Dit team wordt het nieuwe seizoen het dames zaterdag 1 team van De Treffers. Zaterdag 1 juni moeten de kampioenen nog voetballen om de districtsbeker bij WHC in Wezep tegen Twickel.

Een van de jongste slagers in de race voor de beste spareribs

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Een van de jongste slagers van Nederland, de 22-jarige Tim Janssen is nu al in de race voor de beste spareribs van Nederland.

Tim heeft enkele weken geleden zijn eigen Keurslagerij geopend in winkelcentrum Bellevue in het hart van Groesbeek. Het slagers vak zit Tim duidelijk in het bloed want op zijn 12-jarige leeftijd was hij al werkzaam in een slagerij en nu hij pas een eigen slagerij heeft, is hij al uitgeroepen tot de tien beste slagers van Nederland op het gebied van spareribs. In totaal zijn de spareribs van 104 slagers door een deskundige jury van de Koninklijke Nederlandse Slagers gekeurd op in- en uitwendig aanzien, kleur, het aanzien van het snijvlak, aanzien snijvlak, geur, samenstelling en niet te vergeten de smaak. De slagers tegen wie Tim het op moet nemen komen uit Apeldoorn, Leiden ,Epe , Oosterwolde, Amersfoort, 's-Gravenmoer, Ederveen, Drunen en Overasselt, waar Tim ook werkzaam is geweest. Het wordt spannend want op maandag 24 juni wordt bekend gemaakt wie van de tien slagers de allerbeste spareribs van Nederland heeft.

Sanavit en Sportcentrum Total Spirit wordt Gezond sportcentrum TotalVit

(foto: Jakko Piepenbrock)

GROESBEEK – Fysio Sanavit en sportschool Total Spirit op de Cranenburgsestraat zijn onlangs samengegaan onder de naam 'TotalVit'. Het is een sportcentrum waar iedereen terecht kan.

Er wordt bij TotalVit stilgestaan bij de leefstijl van de klanten en neemt daar indien nodig maatregelen tegen. Ook mensen met chronische pijnen zoals reuma en fibromyalgie kunnen bewegen in warm water bij TotalVit. Bedrijven en ondernemers kunnen ook bij TotalVit terecht. Als er een werknemer uitvalt om diverse reden zoals rugpijn, zij worden direct geholpen. TotalVit maakt de werknemers weer fitter, zodat de bedrijven waar ze werkzaam zijn ook gezonder worden.
In het vernieuwde sportcentrum kunnen alle mensen van jong tot oud terecht. Voor (medische) fitness, bootcamp tot boxles, evenals voor personal training (een op een met de trainer). Ook voor trainen met een doel zoals revalidatie en sporten tijdens de zwangerschap is men op het juiste adres bij TotalVit aan de Cranenburgsetraat 23b, tel: +31 (0) 24 3975841. Er is ook een nieuwe website gelanceerd: www.gezondgroesbeek.nl.

Maasvensters: dorpsdichter speelt, zingt en danst 'Moeder Maas'

Marjolein Pieks speelt 'Moeder Maas', tijdens festival Maasvensters in Overasselt. (foto: Wilbert Kruijsen) Wilbert Kruijsen

OVERASSELT - Voor de vijfde maal vond vorig weekend in Overasselt het festival Maasvensters plaats. De lustrumeditie bood ook dit jaar weer een keur aan regionaal artistiek en muzikaal talent . Zo kon men in een wandeling door het dorp luisteren naar koren en intieme gitaarliedjes en er was theater, poëzie en beeldende kunst.

Dorpsdichter, Marjolein Pieks, stond in een zelfgemaakte voorstelling tot haar knieën in het water van de plomp. Gehuld in een zeemeerminnenjurk of dan weer in een zwempak, zong en declameerde ze eigen teksten, danste en speelde ze toneel tussen de kikkers en het riet in het laagstaande water van een poel onder de Maasbanddijk.

Op de vraag of ze het script zellf schreef, antwoordt de kleinkunstenaar lachend. "Er was geen script!" Pieks improviseerde alle teksten, melodieën en beweging. Daarmee ontroerde, verwonderde en bekoorde ze haar publliek dat ze eveneens soms aan het lachen maakte met behulp van absurdisme en cabaret.

Pieks verbeeldde met 'Moeder Maas' de Maas in hoogsteigen persoon en benadrukte het belang van biodiversiteit en samenleven met de natuur. Ze nam het op tegen kanalisatie en industrialisatie.

"Laat me meanderen, laat me vrij zijn als een kind, ik wil niet zijn als alle anderen, deinen wil ik in de wind. Maar mocht de Maas mij ooit vermanen dat ik mij een meermin waan, laat het water dan in ruime banen, door mijn wilde bekken gaan."

Ga je mee op weg bij Inspiratieplek EigenAardig

Bospad in de Vogezen. (foto: Cees Bakker) Cees Bakker

GROESBEEK - Innerlijke groei, bewustwording, verdieping, is het iets wat je bezig houdt? Voel je je daarin soms wat verloren of alleen? Velen beseffen steeds meer dat de tijd waarin wij leven en de wijze waarop de samenleving functioneert om vernieuwing vraagt, persoonlijk en collectief.

En is het dan niet fantastisch om samen te komen met geest- en/of zielsverwantern om elkaar daarin te motiveren en inspireren. Om je gesteund te weten in het gaan van jouw persoonlijke pad? We hebben anderen nodig voor innerlijke bevestiging en groei.

Inspiratieplek EigenAardig komt met deze bijeenkomsten tegermoet aan een natuurlijk verlangen aan uitwisseling en inspiratie en biedt daarvoor een warme, veilige en inspirerende sfeer waarin je je vragen kunt stellen en je verhaal kunt vertellen. Ik open de avond met een persoonlijke ervaring of inzicht, een bijzondere uitspraak of een actueel onderwerp. Maar ook jij mag het onderwerp van de avond inbrengen. Ga mee op weg! Je ziet het doel niet? Het resultaat is onbekend? Het gaat er om dat je op weg bent!

Iedere eerste dinsdag van de maand: 4 juni en 2 juli tot de zomer. Van 10.00-12.00 uur en van 19.30-21.30 uur. Je kunt kiezen, de ochtend of de avond, wat je het beste past. Kosten vrije bijdrage. Graag even laten weten als je wilt komen. Vóór de avondbijeenkomst kun je aanschuiven voor een heerlijke biologische maaltijd van 18.00-19.30 uur voor 10 euro. Tijdig reserveren bij Adelheid Jochemsen, Haydnstraat 51, Groesbeek; a_jochemsen@hotmail.com, 06 17009796, www.inspiratieplekeigenaardig.nl.

Puur! Dans voor mensen met een beperking in Molenhoek

Dans. (foto: Uniek Sporten) Uniek Sporten

MOLENHOEK - Kom meedoen met de proeflessen. Dit voorjaar worden er drie proeflessen dans aangeboden in Molenhoek. De nieuw te starten dansgroep is voor alle (jong)volwassenen met een beperking. Puur! Dans verzorgt de lessen.

Bij voldoende belangstelling zal er hier een groep gestart worden voor het cursusjaar 2019-2020. De proeflessen vinden plaats op 19 juni, 26 juni en 3 juli. De lessen worden gegeven op locatie Kandinskycollege op woensdag avond van 18:30 tot 19:30 uur. Dit geldt voor zowel de proeflessen als voor het nieuwe cursusjaar.

Bij Puur! Dans voor mensen met een beperking draait het vooral om lekker in beweging zijn en plezier hebben in wat je doet. Iedereen met een beperking krijgt bij ons de kans om in groepsverband te dansen en te stralen. In iedere les worden de deelnemers op hun eigen niveau aangesproken en uitgedaagd zodat bij iedereen het beste naar boven kan komen. In de danslessen, workshops, optredens en overige activiteiten van Puur! staan dan ook individuele aandacht, zelfvertrouwen en ontwikkeling centraal.

Uniek Sporten

Vanuit het project Move in gemeente Mook en Middelaar is loket Uniek Sporten er voor alle vragen en initiatieven rondom aangepast sporten en bewegen. Uniek Sporten werkt daarom samen met Puur! Dans aan dit nieuwe initiatief. In de gemeente Mook en Middelaar doet namelijk iedereen mee, ook op het gebied van sporten en bewegen.

Geïnteresseerd om deze dansles te volgen? Neem contact op via Puurdans@gmail.com of neem een kijkje op de website van Puur! Dans voor meer informatie.

Liberationroute uitgebreid met luisterlocatie in museumpark Orientalis

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING – Vrijdagmiddag om half twee heeft wethouder Sylvia Fleuren de 72ste luisterkei onthuld bij het restaurant bij de ingang van Museumpark Orientalis met als titel 'Heilig Land onder vuur'.

Hier is meer gebeurd dan men wel denkt, liet Fleuren aan de aanwezigen weten. Het luisterverhaal gaat hier over het aangrijpende verhaal van Duitse zusters die onderduikers in de verschillende gebouwen van het museum onderdak boden onder hen veel joden. Daarnaast stelden zij dorpsgenoten gratis grond ter beschikking om aardappels en groente te verbouwen. Toen steeds meer inwoners van Nijmegen naar de Heilig Landstichting vluchtten, raakte het pelgrimshuis overbelast. Op 2 oktober 1944 ging het mis toen Duitse granaten vanuit het Reichswald op diverse gebouwen in het klooster neerdaalden. Zuster Bernharda werd gearresteerd op verdenking van spionage en mochten de zusters geen contact meer hebben met de buitenwereld. Zij werden in november 1944 verordonneerd te vertrekken.

Treffers meiden voor de derde keer kampioen

GROESBEEK - Het is het meiden voetbal team (MO 13-1) van De Treffers weer gelukt om kampioen te worden. Dit jaar weer een klasse hoger dan vorig jaar.

Zaterdag 25 mei was een zeer spannende laatste wedstrijd tussen de nummer en 1 en 2 uit de poule. De Treffers meiden zouden met gelijkspel of winst kampioen worden. Zo niet, dan ging de titel naar de tegenstanders OSC.

De eerste helft was De Treffers over het algemeen net even iets meer aan de bal, maar wist OSC er toch een doelpunt uit te slepen. Met een 0-1 achterstand ging het Treffers team de rust in.

In de tweede helft was het weer super spannend. De keepster van De Treffers wist de nodig ballen uit haar goal te houden en de tijd begon te tikken. Gelukkig kwam daar het verlossende goal en werd het 1-1. En bij deze stand is het gebleven. Dankzij de inzet van de trianers en natuurlijk de meiden zelf, is dit Treffers meiden team voor de derde keer op rij kampioen!

Boek vol verhalen van vrijwilligers

BEEK - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in het welzijnswerk en in de participatiemaatschappij überhaupt. Veel clubs, organisaties en instellingen hebben een groot aantal vrijwilligers in dienst.

Deze vrijwilligers spannen zich vaak meerdere dagen per week in om 'hun' cluppie een hart onder de riem te steken, te helpen of gewoon omdat ze verbonden zijn met de club. Ook in de gemeente Berg & Dal zijn er veel verschillende vrijwilligers actief, van de grotere dorpen tot in de kleinste kernen van onze gemeente.

Het afgelopen jaar heeft het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal van Forte Welzijn aan een bundel vol verhalen van vrijwilligers gewerkt. Er hebben meer dan vijftig (groeps-)interviews plaatsgevonden met vrijwilligers uit de hele gemeente Berg en Dal. De medewerkers van het Vrijwilligerssteunpunt zijn het gesprek aangegaan over wat vrijwilligerswerk nu is? Waarom doet men vrijwilligerswerk, wat zijn de drijfveren en wat maakt vrijwilligerswerk nu zo leuk?

Als blijk van waardering vanuit het Vrijwilligerssteunpunt willen wij de geïnterviewde personen, clubs, organisaties en andere betrokkenen dit boek vol verhalen uitreiken. Dit doet het Vrijwilligerssteunpunt tijdens de ‘Boekpresentatie Vrijwilligersboek’ op donderdag 13 juni van 14.00-15.30 uur in het Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek. Iedere geïnteresseerde is welkom bij de boekpresentatie.

Expositie 'De Rode Draad' van Weefkring Nijmegen in agrarisch museum

OVERASSELT - Leden van Weefkring Nijmegen exposeren tot en met september hun weefwerk in agrarisch museum Buurderij De Lage Hof in Overasselt.

Het agrarisch museum en het huiskamercafé zijn open van dinsdag tot en met zondag, van 10:30 tot 17:00 uur. In de winkel zijn weefwerken te koop. Het huiskamercafé en de winkel zijn ook zonder museumbezoek toegankelijk bij Buurderij De Lage Hof aan de Kasteelsestraat 5 in Overasselt.

Weefkring Nijmegen is een vereniging met ruim veertig leden. Zij houden zich allemaal bezig met getouwweven, ieder op zijn/haar eigen manier en niveau. Buiten dit organiseert de weefkring ook exposities waar weefwerken te zien zijn. Het agrarisch museum in Overasselt is opgefleurd met een rode draad die door het herenhuis en expositieruimte slingert. Daar hangen allerlei theedoeken aan die met hun kleurenpracht het weversambacht laat zien. De expositie laat zien dat weven nog steeds hedendaags en functioneel is. Niet alleen theedoeken, ook kunstwerken die met de hand geweven zijn geven een impressie van wat er allemaal mogelijk is met diverse garens. De Weefkring en de Buurderij zijn met elkaar verweven door deze oude ambacht. www.buurderijdelagehof.nl.

Kaartverkoop KVW via website

Troos, mascotte KVW. (foto: Rosanne Wollenberg) Rosanne Wollenberg

GROESBEEK - Vanaf donderdag 8 tot en met vrijdag 16 augustus is het weer tijd voor de 51e editie van KinderVakantieWerk Groesbeek. Het thema van dit jaar is; Verdwalen in getekende verhalen. Ook dit jaar hebben vele vrijwilligers zich weer aangemeld om te helpen tijdens de week.

Nieuw in 2019! Voor het eerst zal de voorverkoop van KVW dit jaar via de website gaan. "Vanaf 15 tot en met 29 juni kunt u via www.kvwgroesbeek.nl uw kaarten kopen. Houdt u de gegevens van de kinderen bij de hand wanneer u de kaarten koopt. Maximaal tien kaarten per persoon en de kaarten kosten dit jaar 45 euro per stuk. Er zijn maximaal 500 kaarten beschikbaar. Let op: Bent u niet in de mogelijkheid om online kaarten te kopen, dan is het mogelijk om zaterdag 15 juni, tussen 16.00 en 17.30 uur uw kaarten te kopen aan de Mansberg 108 in Groesbeek. U kunt hier de kaarten met de pin betalen."

Dementie en mantelzorg Hoe houdt de mantelzorger het vol?

GROESBEEK - Op maandagavond 3 juni is het eerstvolgende Alzheimer Café in ’t Groeske in Groesbeek.

Het Alzheimer Café biedt een veilige, informatieve en gezellige avond voor mensen met dementie en hun familie, vrienden of buren. Iedereen kan vragen stellen en ervaringen delen. Onder het publiek van het Alzheimer Café bevinden zich ook tal van lokale hulp- en dienstverleners. Ook zij delen graag hun ervaringen en adviezen met de bezoekers.

Op 3 juni spreken we uitgebreid over mantelzorg. Er zijn veel mensen die naast hun eigen leven ook de zorg hebben voor iemand met dementie. Zij doen dat met liefde, de mantel der liefde, maar af en toe is ondersteuning welkom. Vrijwilligersorganisatie Mantelzorg Berg en Dal spant zich in voor de talrijke mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal. Een vrijwilliger van Mantelzorg Berg en Dal en de coördinator van Forte Welzijn zijn de gastsprekers. Zij praten vooral over de ondersteuning die voor de mantelzorger beschikbaar is.

Het Alzheimer Café vindt plaats op 3 juni in Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9 in Groesbeek. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur, start van het programma om 19.30 uur. Afsluiting 21.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor een kop koffie wordt gezorgd.

Kaartverkoop grootste tributefestival gestart Geniet in Groesbeek van de evenbeelden van je muzikale helden

GROESBEEK - Het jaarlijks terugkerende festival Tributeparty dat zich afspeelt in de tuin van hotel-restaurant De Wolfsberg is al 14 jaar een muzikaal begrip in Groesbeek en omstreken. In het weekend van 17 en 18 augustus vindt de volgende editie plaats, met liefst 11 bevestigde acts uit binnen- en buitenland die een ode komen brengen aan hun favoriete artiesten. Hierdoor mag Tributeparty zich met recht het grootste en oudste tributefestival van Nederland noemen.

Verdeeld over twee dagen en twee podia kunnen we genieten van de evenbeelden van muzikale helden als Supertramp, Earth, Wind and Fire, U2, Alanis Morissette, Red Hot Chili Peppers, Aretha Franklin, Johnny Cash, Lionel Richie and the Commodores, The Everly Brothers, Led Zeppelin en de Bee Gees.

Tributeparty programmeert professionele acts van de hoogste kwaliteit die overtuigende shows weten neer te zetten. Bijzonder dit jaar is de energieke ode aan Lionel Richie die gegeven wordt door de Britse topmuzikant Malcolm Pitt en zijn 'The Lionel Richie Songbook', die de seal of approval kreeg van Lionel zelf. De band komt voor de allereerste keer naar Nederland en zal het Gelderse plaatsje aandoen voor een zeer exclusief optreden. Na enkele jaren is het de organisatie ook eindelijk gelukt om de Amerikaanse act L.A.Vation naar Groesbeek te halen, die te boek staat als de beste U2 tribute act ter wereld. Zowel muzikaal als visueel komt geen andere band zo griezelig goed dichtbij het origineel. Zij zullen op zaterdag de dag knallend afsluiten met hits als 'Elevation' en 'Beautiful Day'. Op zondag zal de immens populaire band Night Fever uit Duitsland het festival op swingende wijze uitluiden. Met hun authentieke ode aan popgroep de Bee Gees hebben deze mannen een zeer respectabele live reputatie en een grote, loyale fanclub opgebouwd. In 2012 waren zij voor het eerst in Nederland te zien op Tributeparty, waarna hun succes in ons land explodeerde.

Stuk voor stuk verkopen deze acts steevast theaters en zalen in binnen- en buitenland uit. In augustus zijn ze eenmalig in een festivalsetting te zien op één plek, de unieke locatie aan de rand van het Groesbeekse bos. De kaartverkoop is reeds gestart. De zaterdag is jaarlijks uitverkocht, dus liefhebbers moeten er snel bij zijn. Ticketprijzen zijn 27,50 voor dagkaarten en 45 euro voor weekendkaarten. Info en tickets via www.tributeparty.nl.

Ina Brouwer bezoekt Groesbeek

De foto, in stemmig rood, het genoemde raadslid. Het betreft de PvdA wethouder Dinie Hendriks. (Foto Gerrie Driessen) (foto: Archief Gerrie Driessen)

GROESBEEK - Ina Brouwer bezoekt Groesbeek. Juni 1986. Ina Brouwer, van 1982 tot mei 1986 fractievoorzitter Communistische Partij Nederland, bezoekt Groesbeek.

Als Brouwer het dorp aandoet is zij alleen nog politiek leider van de CPN, tijdens de een maand eerder gehouden Kamerverkiezingen namelijk was de partij haar drie zetels verloren. Haar belevenissen uit die periode publiceert zij in 1988 in de uitgave: 'Ina Brouwer. Tussentijds. Dagboeknotities en beschouwingen over politieke vernieuwing', waaruit het onderstaande fragment.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Met de nieuwe Pvda-kamerlid uit Limburg, Servaes Huys, en CDA-gemeenteraadslid uit Mook, Tineke Lodders, begin ik in ANC-shirt de wandeling over de Mookerhei en door de nabijgelegen bossen en dat alles voor het welzijn van de zeehondjes in het Groningse Pieterburen. Bij dit soort acties is enige verbeeldingskracht zeker onmisbaar!

'In welk bankje zit je?' vraag ik Servaes tijdens de wandeling. Gek, het kost met toch nog moeite te bedenken dat inmiddels anderen in het vertrouwde CPN-bankje hebben plaatsgenomen. Voor mijn gevoel is dat nog steeds onbetamelijks. Na enkele warme uren langs zandweggetjes, grensgebieden en aspergevelden bereiken wij café Locomotief in de gemeente Groesbeek, dat burgemeester en wethouders zojuist hebben verlaten omdat de raadsvergadering niet langer kon wachten. Alleen een Pvda-raadslid is voor het welkom achtergebleven. De wandeling heeft langer geduurd dan verwacht en zodoende heeft het ontvangstcomite de tijd moeten doden met enkele plaatselijke pilsjes. 'Geen bezwaar,'aldus Cees, die zich per auto van etappeplaats naar etappeplaats beweegt om autoriteiten en wandelaars op te vangen. De café-eigenaar wil nog wel even een foto van ons maken, samen met het raadslid. Hij verzamelt, moeten wij weten, foto's van beroemdheden, die zijn café aandoen. 'Kijk,'zegt hij wijzend op een foto in zijn album, 'dit is Anne Vondeling. Negen jaar geleden was hij nog in mijn café, een half jaar later was hij dood. 'Dat de door hem gekozen volgorde der dingen ons nogal onheilspellend voorkomt, ontgaat hem geheel.

Na drie jaar is de kogel door de kerk Speelplek Kerkstraat komt er

Tekening: Inrichting speeltoestellen in de Kerkstraat. (foto: Gemeente Berg en Dal) Foto: Gemeente Berg en Dal

GROESBEEK – Het is nu drie jaar geleden dat de eerste contacten werden gelegd door een van de initiatiefneemster met een ambtenaar van de gemeente Berg en Dal. De vraag was wat zijn de mogelijkheden voor het realiseren van een speelplek.

Zo kwam zij in contact met de ambtenaar burgerinitiatieven. Die stelde voor een buurtonderzoek te houden en zo gezegd zo gedaan. Dat onderzoek strekte zich tot Houtlaan, Kerkstraat, Bosstraat, Binnenveld, Burgemeester Ottenhoffstraat tot een gedeelte van de Schrouwenberg. Een ruime meerderheid van de ondervraagden was positief. In eerste instantie werd gedacht om de speelplek te realiseren op de hoek van de Heumensebaan / Lindenlaan. De locatie aan de Kerkstraat bood echter meer ruimte. Twee jaar geleden werd er gebrainstormd in lunchroom De Kroon. Na die brainstormavond die positief was, werd Pluryn benaderd. Die heeft toegezegd het groen en onderhoud te verzorgen en de speelplek schoon te zullen houden, het is een mooie dagbesteding voor de cliënten, liet men weten.

Ook de jongerenwerker en opbouwwerker van Forte Welzijn hadden inmiddels hun steun toegezegd om mee te denken tegen overlast van bijvoorbeeld hangjeugd. Met kinderen zijn de speeltoestellen bij drie leveranciers uitgezocht met een globale indeling. In juli 2018 gaf het college toestemming voor de aanleg van de speelplek op de weide aan de Kerkstraat. Als reactie daarop zijn er door een aantal buurtbewoners bezwaren geuit. Het college heeft een mediation ingeschakeld om de bezwaarmakers en initiatiefneemsters dichter bij elkaar te brengen. Hieruit is een alternatief plan voortgekomen, waar zowel de initiatiefneemsters als een deel van de bezwaarmakers zich in kunnen vinden. In dit plan zijn minder en minder hoge speeltoestellen, en de uitstraling is natuurlijker en opener.

De initiatiefneemsters hadden ook het plan om er twee goaltjes in te plaatsen maar die zijn van de baan. Dat is jammer want kinderen willen nu eenmaal voetballen, aldus een initiatiefneemster. "Maar ondanks dat zijn we tevreden met de speeltoestellen die er uiteindelijk gaan komen", aldus het bestuur van de Stichting Speeltuin Kerkstraat Eefje, Kim en Sandra. "Wij hebben daarbij ook gedacht aan gehandicapte kinderen die bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de vogelnestschommels."

Wat er verder komt is een kabelbaan van 30 meter, waterpomp, twee klimtoestellen (een voor de oudere en een voor de kleinere kinderen), zandtafel, bloemenpluktuin, gravel– en zandpaadjes en niet te vergeten het plaatsen van hagen voor de veiligheid van de kinderen. Wat jammer is, is dat door de mediation en het aangepast plan de speeltoestellen pas na de zomervakantie geplaatst kunnen worden, terwijl het groen in het najaar zal worden gerealiseerd. Na plaatsing van de toestellen zal de speeltuin feestelijk geopend worden. Hierover volgt later meer informatie. Dankzij de Provincie Gelderland, Gemeente Berg en Dal, Rabo Bank, Jantje Beton, Stichting De Beide Weeshuizen, het VSB-fonds en Nederlandse Stichting Gehandicapten Kinderen is deze speelplek die ruim 60.000 euro gaat kosten tot stand gekomen.

WMO Adviesgroep Berg en Dal bestaat 25 jaar

BERG EN DAL - In oktober 1993 kwam een nieuwe wet tot stand met betrekking tot de verlening van voorzieningen aan gehandicapten, de Wet Voorzieningen Gehandicapten. De uitvoering van deze regeling kwam te liggen bij de gemeente.

De wet zou ingaan in 1994. Reden voor een aantal vrijwilligers om bij elkaar te komen om te bekijken hoe de uitvoering door de gemeente zou gaan worden. En zo ontstond er een platform, het 'Platform Wvg'. Vanuit dit platform werden steeds meer mensen met beperkingen geholpen en begeleid met hun aanvragen en uitvoering van de juiste voorzieningen. In 2007 werd de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. In 2015 werd deze Wmo-wet aangepast. Tevens werden in die tijd de gemeenten Groesbeek, Ubbergen en Millingen samengevoegd tot een gemeente Berg en Dal. Dit was voor het Platform Wvg reden om een nieuwe naam te kiezen om toch in alle gemeenten cliënten te kunnen blijven ondersteunen. Het werd de 'Wmo Adviesgroep Berg en Dal'.

De leden van de Wmo Adviesgroep zijn vrijwilligers van en voor inwoners van de gemeente Berg en Dal die een beroep doen op de Wmo, jong en oud. Ze blijven na al die jaren nog steeds actief en zetten zich in voor mensen met beperkingen en ouderen. Helaas zal er geen groot feest komen vanwege het vijfentwintigjarig jubileum, de Wmo Adviesgroep hier heeft hiervoor niet de financiële middelen. Met een kleine subsidie van de gemeente kunnen zij de gemaakte (on)kosten van bijeenkomsten en hulpverleningen en dergelijke vergoeden en betalen. Toch zal de Wmo Adviesgroep dit jaar, intern, stil staan bij dit vijfentwintig jarig jubileum.

Belangstelling voor Duurzaam Wonen in Berg en Dal

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Afgelopen week vond er een informatieavond plaats in dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal over duurzaamheid.

De avond was georganiseerd door het DuurzaamheidsLoket van de gemeente Berg en Dal. Veel belangstellenden uit Berg en Dal waren daarbij aanwezig en hadden wel interesse in hetgeen werd verteld over duurzaamheid zoals het bezuinigen op energie, isolatie en buurtinitiatieven. Het is de bedoeling dat in alle kernen in de gemeente Berg en Dal een dergelijke informatie avond gehouden zal worden.

Gemeente en Breedeweg willen samen wateroverlast te lijf gaan

GROESBEEK-BREEDEEWEG – Maandagavond vond er in een bomvol verenigingsgebouw De Sleutel een bijeenkomst plaats waar werd gebrainstormd op welke manier de wateroverlast waar de Breedeweg de laatste jaren mee te kampen heeft een halt toe te roepen.

Wethouder Sylvia Fleuren vroeg de aanwezigen mee te denken om dit probleem mee op te gaan lossen. De laatste jaren zorgen vooral de hoosbuien voor de wateroverlast in diverse straten en wijken in Breedeweg. Fleuren liet weten dat de gemeente bij de onderhoudsbeurt van de Knapheideweg de weg een schuin aflopend wegdek zal krijgen, zodat het regenwater niet zomaar naar onderen zal lopen. Volgens Fleuren heeft het verkeer geen last van het schuine wegdek. Maar om de hele Breedeweg te ontdoen van wateroverlast, is volgens Fleuren een bedrag gemoeid van liefst zesmiljoen euro en dat heb ik niet, liet zij weten. Voor de hele gemeente heb ik slechts 900.000 euro. Ik zal mijn best doen om bij het Rijk en de provincie geld los zien te peuteren maar of dat lukt weet ik niet, volgens Fleuren. Zij deelde tijdens die bijeenkomst een sneer uit omdat twee eigenaren ter hoogte van de Knapheideweg en 't Hemeltje die goud geld vragen voor hun grond zodat de opvangbekken op die plekken vermoedelijk niet doorgaan. De suggestie om de speeltuin en/of een speelveld van de Groesbeekse Boy's te verdiepen, zodat daar het water opgevangen kan worden, wordt in beraad gehouden. Alle overige suggesties zullen nader worden bekeken.

Opnieuw Wasbérre Schlagerfest in café-zaal Oomen in Groesbeek

GROESBEEK- DE HORST – Het begon als grap van enkele stamgasten aan de bar van café zaal Ton Oomen aan de Reestraat in het kerkdorp De Horst. Naast de Wijnfeesten, het Bierfeest en de traditionele kermis vonden de stamgasten dat er nog wel een feestje bij kon.

De roots werd gezocht in een product waar Groesbeek van oudsher bekend om heeft gestaan 'De Wasbér'. De bosbes was jarenlang een export product, hele gezinnen gingen soms wel zes weken achter elkaar het bos in om bosbessen te plukken. Op deze manier kon er een extra centje worden verdiend om kermis te vieren. De eerste editie van 'Het Wasbérrefest' het afgelopen jaar was een groot succes dankzij het all – in Frühshoppenfest met live muziek, drank en barbecue . Op zondag 16 juni vanaf 11.00 uur wordt onder het genot van een heerlijke Wasbérreschnaps de tweede editie geopend. Ook nu is er live muziek van onder andere The Moonlights, zanger Marvin en Die Schlagerbrüder. Na afloop om 16.00 uur is er in het café van Oomen een afterparty, maar dan worden de consumpties tegen de normale prijs aangeboden. Hier wordt de muziek verzorgd door niemand minder dan Jan Kersten uit Siebengewald. Kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen voor 39,50 euro bij café – zaal Oomen aan de Reestraat 4 in Groesbeek, 024 50217143.

Koning(in)schieten in Middelaar

Algemene indruk. (foto: Ruud Marse) Ruud Marse

MIDDELAAR - Op tweede pinksterdag, maandag 10 juni, zal het jaarlijkse Koning(in)- en Jeugdkoningschieten plaatsvinden op schuttersterrein De Kolk van gilde Sint-Sebastianus aan de Dorpsstraat in Middelaar.

Hier zullen Koning John Peters-Sengers en Jeugdkoning Tim Kuiltjes hun titel verdedigen. Om 14.15 uur is vanaf MFC de Koppel, de afmars van het Gilde, onder begeleiding van tamboers, naar het clubhuis aan de Dorpsstraat. Om 14.30 uur start het eerste prijsschieten op de houten vogel voor de gildeleden. Om 15.00 uur kan ook het publiek deelnemen aan een schietactiviteit, waarmee mooie vleesprijzen te winnen zijn. Omstreeks 16.00 uur begint het vervolg van het Koning(in)- en Jeugdkoningschieten. Aansluitend is er een receptie en kan iedereen de nieuwe Koning(in) en Jeugdkoning feliciteren.

De middag wordt muzikaal opgeluisterd door De Everlanders. Voor de kinderen is er een springkussen en kunnen ze geschminkt worden. Ook is er de mogelijkheid voor een drankje en een hapje. Iedereen is welkom op deze altijd gezellige middag.

Aanmelden audities jeugdtoneel Den Zuuten Ienval

Cast jeugdtoneel 2019. (foto: Nol de Bruin) Nol de Bruin

GROESBEEK - De jeugdgroep van toneelvereniging Den Zuuten Ienval gaat weer van start voor een volgende voorstelling.

Op zondag 25 augustus wordt de jaarlijkse auditiedag gehouden voor de nieuwe productie, die in maart / april 2020 wordt opgevoerd. Dit jaar speelt het stuk zich af in oosterse sferen. Tijdens de auditie kijkt het regieteam wat iedereen in zijn mars heeft.

Meisjes en vooral ook jongens tussen de 9 en 18 jaar, die het leuk vinden om een keer op het toneel te staan, zijn van harte welkom op de auditiedag. Geef je voor 1 juli op via jeugdzuutenienval@gmail.com . Voor meer informatie over het jeugdtoneel en de audities kijk je op www.denzuutenienval.nl. Na 1 juli krijg je dan zo snel mogelijk bericht over hoe de auditiedag gaat verlopen.

Sportieve en gezellige trainster/trainer gezocht

MILLINGEN - De herenteams van sportvereniging Switch '87 uit Millingen aan de Rijn zijn nog op zoek naar trainers. Wij zijn een groep mannen die naast fanatiek volleyballen gezelligheid hoog in ons vaandel hebben staan. Er zijn bij ons verschillende mogelijkheden om de trainingsuren in te vullen:

Heren 1: net gepromoveerd naar de 2e klasse, het meest fanatieke maar zeker niet ongezellige team! Training: maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur.
Heren 2: "jongeren team" spelend in de 3e klasse, heel gezellig team!!! Training: dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur.
Heren 3: de "veteranen" spelend in de 3e klasse, meest gezellige team!!!!!!! Training: dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur.

Een combinatie of aanpassing van deze tijden en/of uren is bespreekbaar.

VOLLEYBAL PLUS is ons motto!
- fanatiek volleyballen (2e en 3e klasse)
- hoogtestages (skiweekend Winterberg)
- proeverijtjes (voor elk wat wils)
- traditie (BBQ seizoen start)
- strandstages (Beach weekend Zeeland)

Als dit nog geen motivatie is om te reageren! Meld je aan bij onze mensen daarvoor zodat je meteen deel uit kunt maken van ons unieke gezelschap. Bij vragen of interesse kun je een e-mail sturen naar: secretaris@switch87.nl.

Kindercollege over kinderen in Tweede Wereldoorlog

MALDEN - Op dinsdag 11 juni kunnen kinderen in Bibliotheek Malden luisteren naar een kindercollege van kinderboekenschrijver Fedor de Beer. Van 16.00 tot 17.00 uur vertelt hij over zijn ingrijpende boek ‘Het Kindertransport’. In dit boek gaat de dertienjarige Marit op zoek naar de verhalen van haar oma uit de Tweede Wereldoorlog.

Na de dood van Marits oma stapelen de raadsels zich in rap tempo op. Waarom verstuurde haar oma ansichtkaarten van over de hele wereld naar zichzelf? En wat betekenen de vreemde tekens en de datum in het medaillon dat Marit van haar erft? Met hulp uit onverwachte hoek ontrafelt Marit de waarheid over haar oma. Haar speurtocht eindigt bij de trein vol Joodse kinderen die in juni 1943 van Vught naar Sobibor denderde: het Kindertransport. Ter nagedachtenis aan alle 1269 kinderen die hun dromen nooit waar konden maken, schreef Fedor de Beer zijn boek. Hij neemt je in dit kindercollege mee naar het jaar 1943.

Dit kindercollege is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. Meld je op tijd aan via malden@obgz.nl of in de vestiging.

Naast volleybal ook veel vertier op sportpark De Hove in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Voor de 44ste maal stond sportpark De Hove in het teken van volleybal en beachvolleybal. Dit toernooi werd ook nu weer georganiseerd door de Stichting Toernooi Activiteiten Millingen (STAM) samen met sportvereniging Switch '87.

Samen zorgden ze weer voor de geslaagde volleybalfeesten. Overdag werd er op een sportieve wijze fel gestreden om de felbegeerde bekers in de wacht te kunnen slepen. 's Avonds maakten volleybal plaats voor het feesten, waar het Millingse volleybalweekend ook om bekend staat. Zaterdagavond was het DJ James, die de boel op de kop wist te zetten, terwijl zaterdagavond de band Anderkovver de stemming er eveneens in wist te krijgen.

Overdag waren het de dj's Jens en feest-dj Mike die het toernooi muzikaal opluisterden. Zondag werd er tevens in samenwerking met de Nederlandse Volleybal Bond een jeugdbeachtoernooi gehouden in het kader van het Junior Beachcircuit. Al met al gaat het volleybaltoernooi in Millingen ongetwijfeld de 45 editie tegemoet.

Beachcompetitie bij Switch '87!

MILLINGEN - Op maandag 3 juni gaat de beach-competitie bij Switch’87 weer beginnen. Dit jaar gaat het (weer) wat anders dan de vorige jaren.

Op maandag 3 juni is de start met een warming-up toernooi. Iedereen die zich heeft opgegeven voor de beachcompetitie is dan welkom. Er wordt dan nog niet om de punten gespeeld, maar dan kunnen we allemaal weer even wennen aan het zand tussen de tenen en je beach-maatje. Op maandag 17 juni zal de competitie van start gaan. Aanmelden voor of bij vragen over de beachcompetitie kan bij Emmie van Swelm, beachvolleybal.switch@gmail.com. Inschrijven kan tot uiterlijk zondag 9 juni.

Regels

Alle wedstrijden worden op een vaste avond gespeeld, namelijk de maandagavond. Er wordt gespeeld volgens een competitie schema, dat door Emmie en Bo zal worden opgesteld. Je meldt je bij Emmie aan, als team van twee personen. Je mag mixen. Man-vrouw en vrouw-vrouw is toegestaan. Man-man heeft niet onze voorkeur, omdat hiervoor vaak te weinig aanmeldingen zijn. Er zal worden gespeeld volgens de huidige beachregels. Er zal worden gespeeld tot twee gewonnen sets. Bij gelijk stand volgt een derde set tot de vijftien.

"Kun je een keer niet op een maandagavond? Dan ben je als team zelf verantwoordelijk om de wedstrijd te verplaatsen naar een andere dag. Laat dit wel even aan de organisatie weten. Ben je nog alleen, maar lijkt het je wel leuk om mee te doen? Dan mag je je ook alleen aanmelden. Dan koppelt de organisatie jou aan een leuke mede spel(st)er indien er meer enkelingen zich hebben aangemeld! Ben je geen lid van Switch’87? Dan mag je ook mee doen!"

Carin Janssen, een verborgen kunsttalent in Molenhoek

(foto: Joop Verstraaten)

MOLENHOEK – Of het nu om gouden eeuw techniek schilderen gaat, beelden in steen, hout en klei en aquarellen, Carin Janssen (51) kan het gelijk. In de woning alsmede in de tuin aan de Rijksweg in Molenhoek is het net een kunstexpositie.

Carin is eigenlijk een laatbloeier en pas enkele jaren geleden kwam men erachter dat zij over diverse talenten beschikt. Het begon allemaal 4,5 jaar geleden dat Carin werd aangenomen op de kunstacademie in het Belgische Arendonk als beeldhouwer. Daar al kwamen haar talenten van tekenen en schetsen (voor het maken van schetsen voor beelden en dergelijke) al naar boven. In Nederland werd je op die leeftijd niet op een kunstacademie aangenomen, aldus Carin. Na enige tijd gaf haar docent aan om ook te gaan schilderen. Want jij hebt talent, zo liet hij weten, zoek je weg, je komt er, liet hij weten. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd en na 3,5 jaar vertrok zij naar de Vrije Academie klassiek schilderen in Nunspeet, waar Carin na het eerste jaar al afstudeerde met de opdracht twee Rembrandts te schilderen (zie foto). De Rembrandts van Carin zijn geschilderd met de goudeneeuw-techniek (schilderen met pigment) en zijn van die kwaliteit dat ze binnenkort te zien zullen zijn van 8 juni tot en met 14 juli in het Noord-Veluwe Museum in Nunspeet.

Ook van de kant van het Rijksmuseum is interesse getoond, maar daar heeft Carin nog niets definitief van gehoord. Inmiddels is er ook interesse getoond om haar Rembrandts te tonen op internationale exposities te weten in de Verenigde Arabische Emiraten, Amerika en China. Maar eerst in de Nederlandse musea dit afwerken, aldus Carin.

Rode lantaarn-

gevecht

DVSG -VVLK

GROESBEEK - DVSG speelt vandaag de laatste wedstrijd thuis tegen VVLK dat net boven hen staat in de competitie.

De wedstrijd komt maar langzaam op gang. In de 21e min krijgt DVSG de 1e kans, maar kan Tijmen Heus niet bij de bal om deze binnen te koppen. Even later gaat een goed schot van Gijs Bach niet in het doel. In de 26e minuut is het Ivo van Balkom die opkomt over de zijkant en een goede voorzet aflevert. Rico Voeten kan hieruit de 1-0 binnen koppen. Net voor rust is het opnieuw Ivo van Balkom die opkomt en deze keer kan Tim Nillessen zijn voorzet nog net binnen schieten. DVSG gaat met een 2-0 voorsprong de rust in.

Na de rust wordt al meteen een goal van Rico Voeten afgekeurd wegens een overtreding voordien. In de 57e min scoort DVSG uit een vrije trap. De bal wordt voorgegeven en Tijn Willems kopt de bal achterin het doelgebied in de goal.VVLK is nu echt even van slag en op het veld worden nu wat (teveel onnodige ) overtredingen gemaakt. DVSG weet echter de draad weer goed op te pakken en VVLK begrijpt dat vandaag de wedstrijd definitief verloren is. Er volgen wat wissels bij DVSG om spelers wat speelminuten te geven.Patrick Janssen en even later krijgen Menno Sillessen en Nevin Kamps weer speeltijd na een lange blessureperiode. Kort voor het einde van de wedstrijd scoort Rico Voeten de 5-0. DVSG wint met grote cijfers de laatste wedstrijd van het seizoen. Iets wat sinds jaren niet meer is voor gekomen. De afsluiting van het seizoen is prima en dit verleidt een enkeling na de wedstrijd om voor volgend seizoen hoge verwachtingen uit te spreken. We zullen het zien, maar nu eerst een verdiende zomerstop.

Lukas gefeliciteerd met je zwemdiploma A B C.

Je bent een kanjer, van opa en oma Rozeboom.

Stoat de miene mar um,
Toon gefeliciteerd! Vrijdag 31 mei a.s.
vier je jouw 19e lustrum.
TROTS op jou!!

Lieve Simone, van harte gefeliciteerd met je 10e verjaardag!
Mama, papa en Nienke

Onze kanjer Tygo mag op 28 mei 10 kaarsjes uitblazen!

Gefeliciteerd dikke kus van Mama, Papa, Zoë en een pootje van Danko

Lucas
5 jaar
Gefeliciteerd met je verjaardag
Oma, Opa, Milan en een pootje
van Luna

Lieve Natan,
Met deze zelfgemaakte pijl en boog
schiet jij super hoog.
je schiet zo goed, als een echte Robin Hood!!!
Gefeliciteerd met je 10de verjaardag!!
Oma Rita

Lieve Riet en Leo,
Al 50 jaar getrouwd,
jullie liefde is van goud.
Veel liefs.

Deze mooie dame wordt 4 juni 18 jaar!

Examen gedaan en nu klaar voor je nieuwe opleiding pedagogiek!

Van harte gefeliciteerd.

Liefs opa Jan en oma Lies Evers

Mijn kleindochter Sanne Nillesen is mamma geworden van dochter Scottie. Lieverd, hartelijk
gefeliciteerd van jou Oma Tienie en Shaydie

Deze meiden zijn UNBEATABLE!
De nummer 1 van Nederland.
Suus & Lieke wat een GEWELDIG seizoen!
BEDANKT
Ouders The Unbeatables

Hiep Hiep Hoera,
onze leuke collega 20 jaar!
Van harte gefeliciteerd
namens je zaterdagcollega's!