De Liemers Helemaal Goed Courant

28 maart 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 28 maart 2019


Voorjaarswandeling Erfkamerlingschap-Steenwaard

Natuurgebied Erfkamerlingschap. (foto: Hans Smit)

LOBITH - Op zondagochtend 7 april verzorgt Stichting Toeristisch Informatie Centrum ’t Gelders Eiland in samenwerking met de IVN regiowerkgroep De Liemers een unieke struintocht door de gebieden Erfkamerlingschap en Steenwaard.

Het Erfkamerlingschap is een schiereiland, gelegen tussen twee strangen van de Oude Rijn. In het voormalige weidegebied is vijftig jaar geleden een kleilaag van twee tot drie meter afgegraven en is vanaf 2009 door Staatsbosbeheer en K3Delta ingericht als natuurgebied door de aanleg van nieuwe strangen en waterplassen. Dit ter bevordering van het zeldzame waterriet, dat schaars is in de Nederlandse moerasgebieden en welke het leefgebied van de hierin levende rietvogels zoals de roerdomp, de snor en de grote karekiet ten goede komt.

De Steenwaard kan beschouwd worden als een ‘vergeten hoekje’ tegen de Duitse grens aan. Struinen wordt hier een avontuur. Beide gebieden zijn niet vrij toegankelijk. De excursie in de Steenwaard gaat gedeeltelijk ook door een gebied dat tegenwoordig in particulier bezit is en daardoor normaal niet toegankelijk is voor publiek. Kortom, deze ongeveer drie uren durende struintocht is een unieke kans om een schitterend gebied te beleven.

Starttijd: 9.00 uur. Startlocatie: 8.30 uur verzamelen bij Grenswinkel De Hut, Eltenseweg 9a in Lobith Kosten: 3,50 euro per persoon. Parkeren: ter plaatse en in de berm van het Ossenwaardsepad.

Inschrijven voor deelname kan tot en met 5 april via www.gelderseiland.nl of telefonisch via 0316 769024. Wegens de kwetsbaarheid van het gebied is er slechts plaats voor zestig deelnemers.

Crescendo presenteert zich tijdens 'Crescendo Live'

(foto: [Lukassen] Teun de Koning)

ZEVENAAR - Op zaterdagavond 6 april vindt de eerste versie van 'Crescendo Live' plaats in Kunstwerk Het Musiater in Zevenaar. Decennia lang presenteerde Crescendo haar vereniging jaarlijks tijdens het Lenteconcert op de eerste zondag van april.

Dit jaar gooit de vereniging het over een andere boeg door de naam te wijzigingen en te kiezen voor de vroege zaterdagavond. De optredens worden dynamischer en de jeugd kan zich meer presenteren. Jeugdslagwerkgroep The Beat Builders onder leiding van Maarten Zaagman zal dit optreden aangrijpen als generale voor hun deelname aan het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap in Barneveld op 13 april. Naast The Beat Builders zal ook jeugdfanfare The Music Machine van zich laten horen. Deze enthousiaste groep muzikanten staat sinds begin dit jaar onder leiding van Jasper Arts. De fanfare zal bij gelegenheid ook door Jasper geleid worden. Zij laat de veelzijdigheid van de fanfare horen met zowel traditionele werken als populaire muziek van Bløf. De slagwerkgroep zal het publiek deze avond vermaken met een tweetal bijzondere acts. Kom kijken en luisteren naar 'Crescendo Live' en laat u verrassen door de diversiteit van Muziekvereniging Crescendo!

Kaarten à vijf euro zijn verkrijgbaar https://liemerskunstwerk.nl/

Groessense Lente Pruuveri-j

GROESSEN - Het voorjaar is al goed voelbaar en het is nu echt lente aan het worden. Tijd dus om de bloemetjes weer eens buiten te zetten; om het voorjaar te proeven! Waar kun je dat beter doen dan in Groessen waar Showband KDO op tweede paasdag, 22 april weer de Groessense Lente Pruuveri-j presenteert.

De eerste twee edities van dit voorjaarsfestijn bleken een schot in de roos want er kwamen talrijke bezoekers op het evenement af, en zij die er waren genoten letterlijk met volle teugen! Bij de Groessense Lente Pruuveri-j kun je ook dit jaar genieten van heerlijke en bijzondere lentebieren. Voor deze bieren is een uitgekiende selectie gemaakt van diversiteit in smaak en herkomst. Natuurlijk ook uit de nabije regio!

Behalve een ruime keus in bieren worden er ook heerlijke frisse wijnen geschonken. Natuurlijk wordt er ook goed aan de inwendige mens gedacht en zullen er diverse smaakvolle etenswaren te verkrijgen zijn. Onder begeleiding van sfeervolle en feestverhogende muziek belooft het weer een gezellige middag te worden.

De Groessense Lente Pruuveri-j vindt plaats in een sfeervolle en verwarmde feesttent aan de Commendereijstraat te Groessen. Aanvang is 14.00 uur, einde 19.00 uur en de toegang is gratis! "Heb je niets te doen op tweede paasdag en heb je geen zin in de meubelboulevard of een autoshow? Loop of fiets er even uit en kom naar de Groessense Lente Pruuveri-j!"

AV de Liemers Coopertesten

Atletiekbaan van Zevenaar. (foto: Jouke Dijkstra)

ZEVENAAR - Sinds 2016 beschikt atletiekvereniging de Liemers over een vernieuwde accommodatie. Dat de vereniging niet stil zit, is te merken. Exploitant Stichting de Liemers Breedtesport is op dit moment druk bezig met het realiseren van een sprintbaan en eveneens een sprinthelling naast de atletiekbaan van Ataro.

Om heel de Liemers kennis te laten maken met hardlopen organiseert atletiekvereniging de Liemers dit jaar weer drie maal een coopertest. Tijdens deze coopertesten is het mogelijk om je conditie te meten en advies te krijgen over je loophouding van gediplomeerde trainers.

Op 15 april zal er ook een podotherapeut van Innofeet aanwezig zijn om vrijblijvend en gratis advies te geven over klachten of aan de enkels, knieën, heupen of rug. Deelname aan de coopertest is helemaal gratis! Kom meten hoe het met jouw conditie is gesteld tijdens de coopertest op 15 april, 15 juli of 26 augustus. De coopertest start om 19:30 uur dus zorg dat je op tijd aanwezig bent. Opgeven voor deelname is niet nodig. Adres: Heerenmäten 4 in Zevenaar.

Leegte, stilte en ruimte

ANGERLO - Leegte, stilte en ruimte. Woorden die meerdere betekenissen hebben. Betekenissen waarvan sommige in deze drukke maatschappij haast ongewenst lijken.

Hebben we wel eens die leegte, die stilte, die ruimte in ons leven? Op het werk mag geen tijd verloren gaan. Op weg naar huis dan moet je opletten, anders heb je een ongeluk of zit je in de verkeerde trein. Maar zijn we wel eens leeg? Zijn we wel eens stil? Ervaren we ruimte? Gewoon niets? Niets anders dan jij en je gedachten? Tijd om rust te vinden in en met jezelf?

Toch zijn er wel plekken waar je ruimte kan ervaren. Buiten in de natuur lukt het wel eens. Maar ook midden in de stad of het dorp kan het. In een kerk bijvoorbeeld. Of je nu gelooft of niet. Een ruimte te midden van het dagelijks leven en toch zijn eigen rust. Een half uur of misschien wat korter of langer gewoon stil zitten in een stille kerk. De drukte uit je laten vloeien. Die leegte, de ruimte in jezelf toelaten. En dan ervaren wat er in die ruimte komt. Dat kan elke derde woensdag van de maand in de Gallus kerk aan de Dorpstraat 31 in Angerlo. Tijdens schoolvakanties alleen in overleg.

U bent elke derde woensdag van de maand welkom vanaf 19:15 uur in de pastorie naast de kerk, Dorpsstraat 33. Om 19:25 uur gaan we naar de Galluskerk naast de pastorie voor de stilte. De basis is een half uur, maar eerder vertrekken of langer blijven kan altijd. Na de stilte is er, als u het prettig vindt, de mogelijkheid om koffie of thee te drinken in de pastorie. Houdt u er rekening mee dat de kerk in de winter niet verwarmd zal zijn. Voor informatie: stilte@komdersuut.nl / www.komdersuut.nl.

Schietvereniging Irene in Groessen viert jubileum

GROESSEN - Op zondag 7 april viert de Groessense Schietvereniging 'Irene' dat ze zestig jaar geleden is opgericht. De receptie is van 14:00-16:00 uur in het dorpshuis voor genodigden, gevolgd door een feestje voor de leden.

Van september tot april wordt door de ruim zestig leden wekelijks in competitie geschoten op kaarten met persluchtgeweren en -pistool. Voor de kruisboogschutters is een aparte competitie. En voor de fun zijn er zogeheten hertenkaarten en gelukskaarten waarmee men prijzen kan winnen.

De club bestaat uit dames en heren van alle leeftijden. Een goede sfeer heeft de vereniging hoog in haar vaandel staan. De oprichting was op 23 januari 1959 in zaal Bloemberg waar een schietbaan werd geopend in het bijzijn van de burgemeester en de voorzitters van schutterij EMM en schietvereniging Duiven. Schutterij EMM verstrekte een renteloos voorschot van 200 gulden voor de aanschaf van een ‘baanbuks’.

In 1963 kwam het gevaarlijke idee op tafel om te gaan ‘blindschieten’. Dat plan werd meteen afgeschoten, maar resulteerde wel in het ontstaan van schieten op een gelukskaart, wat nog steeds bestaat. Tot 1976 wordt geschoten in zaal Bloemberg, daarna worden twee vaste schietbanen ingericht in het ‘hanehok’ (voormalige kippenschuur van de familie Bloemberg), in die tijd bekend als disco De Waay. Vanaf oktober 1984 is het Dorpshuis de vaste locatie, begonnen met drie vaste banen gegroeid tot zes banen nu.

Voorzitters waren achtereenvolgens Richard Jansen, Theet Driessen, Jan Thomassen, Louis Verweijen, Theo Bisseling en Koos Koning. Huidig voorzitter is Piet Derksen.

Nieuw festival biedt podium aan bands met Zevenaarse roots Eerste editie Seven Aere Festival!

ZEVENAAR - Hou je van live muziek en heb je zin in een feestje? Kom op zaterdag 13 april naar de eerste editie van het Seven Aere Festival! Een authentiek en ouderwets gezellig festival, dat een podium biedt aan acts en bands met muzikanten van Zevenaarse bodem. Ook op het gebied van de catering staan de Zevenaarse roots centraal. Kortom, alle ingrediënten voor een topavond!

Op het programma staan zowel ervaren bands als jong talent. De volgende acts betreden op 13 april het podium:

- Toppers van 't Grieth! - De Senderse toppers Bjorn, Anthony en Erwin breken met hun gouden strotjes de tent volledig af.

- Lotus - Al jaren een grote naam! De Molukse topformatie vult met gemak een podium vol muzikanten en de tent met swingende deuntjes. Probeer hier maar eens bij stil te staan!

- Slip - De jonge honden van deze gloednieuwe band speelden voorheen in The Estate. In een vernieuwde samenstelling staan ze garant voor een top optreden.

- High Jinks - High Jinks staat voor plezier. Met hun vette funk, soul, pop en rock covers rocken ze je uit je sokken!

- Kix - De geoliede feestmachine Kix staat bekend om hun veelzijdige repertoire en enthousiasme. De allround coverband speelt overal het dak eraf en zorgt voor een spetterende afsluiting van het festival.

Het festival begon met een idee van een paar vrienden om iets moois te organiseren voor alle Zevenaarders. "Dat het niet bij een idee bleef is te danken aan het enthousiaste organisatie comité en het overweldigende animo van muzikanten, vrijwilligers en sponsoren. Het is echt een festival dat stevig geworteld is in Zevenaar. We kijken er enorm naar uit en hopen er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken", aldus Dolf Erkelens namens het organisatiecomité.

Seven Aere Festival (18+), zaterdag 13 april, 19.30 - 00.30 uur, Sportpark De Griethse Poort (Doesburgseweg 14, Zevenaar). Kaarten (5,- voorverkoop, 7,50 aan de deur). Voorverkoop (vanaf 23 maart) bij: SDZZ, Slagerij Franz Gerritschen, Ons Café, Café Nostalgie. Meer info het Seven Aere Festival staat ook op Facebook of Instagram!

Open kerk

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 12 april zal de Ontmoetingskerk van 14.00 tot 16.30 uur aan de Marktstraat in Zevenaar weer open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 van binnen willen bekijken.

Dit kerkgebouw is in gebruik bij de Protestantse Gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk niet van binnen bezichtigd. Het interieur is zeker een bezoek waard. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard.

Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is ook de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken of een praatje te maken met de gastheer of gastvrouw. Iedereen is die middag welkom.

KBO-ontmoeting en Museumplusbus

DUIVEN - De KBO-ontmoetingsmiddag op woensdag 3 april wordt gehouden in het woonzorgcentrum Thuvine aan de Van Dorth tot Medlerstraat (ingang naast de fysiotherapeut).

De zaal is open om 13.30 uur. De aanvang is 14.00 uur. Er is koffie/thee en drankje met traktatie. Deze ontmoeting staat in het teken van een presentatie van beeldend kunstenaar Marjolein Corbey. Meer informatie staat op www.atelier-allegro.nl.

Woensdag 24 april met de museumplusbus naar het Drents museum in Assen. Bus vertrekt om 8.45 uur. Lunch is om13.00 uur. Er is gelegenheid tot zelfstandig rondkijken in het museum. Aanmelding door overmaking van 15 euro op rekeningnummer NL75 RABO 0315405651 onder vermelding van naam en woonplaats. Of telefonisch op nummer 0316 261101. Betaling is bewijs van deelname.

Voor vervoer van en naar Thuvine kan men bellen met de Stichting Graag gedaan Duiven: 026 4440094. Bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 0.830 tot 12.00 uur. Liefst enkele dagen van te voren bellen.

Themabijeenkomst 'Water in de Liemers'

Hoog water in de Liemers.

DUIVEN - Stichting Milieuvrienden Duiven bestaat 30 jaar. In deze 30 jaar hebben leden van de Milieuvrienden zich betrokken bezig gehouden met diverse onderwerpen die speelden en spelen in ons leefgebied, en die de belangstelling hebben van de Milieuvrienden en wellicht ook van u. Want wij leven en wonen in een mooi en bijzonder gebied, waar veel gebeurt.

"Wij nodigen inwoners uit de Liemers en andere betrokkenen uit voor een thema bijeenkomst met het onderwerp 'Water in de Liemers'. Te veel water, te weinig water, hoe houd je water vast en wordt er gezorgd dat we niet verdrogen of verdrinken. Hoe staat het met de kwaliteit van het water, nu en in de toekomst en de veranderingen door onder andere het klimaat. Op deze bijeenkomst willen wij samen met u, als inwoner van Duiven en de Liemers aandacht schenken aan dit thema."

Als gastspreker is het Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) uitgenodigd. Deze gaat ons vertellen en laten zien hoe wij omgaan met het water in de Liemers. Verder is er informatie en zijn er tips over allerlei onderwerpen waar de Milieuvrienden zich mee bezig hebben gehouden.

De bijeenkomst is op 16 april vanaf 19.45 uur in De Wijkern, Eilandplein 300 in Duiven. Tot de pauze kan men luisteren naar sprekers van de Milieuvrienden en het Waterschap. Daarna is er een interactief programma. We sluiten om 22.00uur af met een hapje en een drankje. Aanmelden kan via secretariaat@milieuvrienden.nl.

Inspiratiedag Op Eigen Wijze Ouder Worden

Ouderen. stockfoto

ZEVENAAR - Parochie Sint-Willibrordus en de werkgroep Identiteit en Zingeving van KBO-PCOB in Gelderland organiseren op 9 april van 10.30 tot 15.00 uur de bijeenkomst ‘Op Eigen Wijze Ouder Worden’ in zalencentrum Staring in Zevenaar.

We worden steeds ouder. We zijn zoekende hoe we ‘goed’ oud kunnen worden. Hoe leven we plezierig? Hoe regelen we de zorg? Hoe gaan we om met de dood? En ook: hoe worden we mensen die vrede hebben met onze beperkingen? En wat betekenen we voor elkaar en voor de samenleving? Genoeg om over na te denken, met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren.

Journalist, schrijver en theoloog Arjan Broers houdt een inleiding. Daarna gaan we op speelse manieren in kleine groepen met elkaar in gesprek. Wij vragen voor deze bijeenkomst een bijdrage van 2,50 euro voor de lunch. Aanmelden via info@kbogelderland.nl of telefoonnummer 0481 450252.

De buitenspeelkanjer van 2018 in Groessen

Megan Satter.

GROESSEN - Woensdag 10 april omstreeks 13.00 uur zal Kommee de Award Buitenspeelkanjer van 2018 uitreiken aan pedagogisch medewerker Megan Satter werkzaam op kinderdagverblijf Pepeloentje in Groessen.

Voor kinderen is buitenspelen onmisbaar voor een brede ontwikkeling en het spelenderwijs leren. Zo krijgt elk kind de kans zich gezond en veelzijdig te ontwikkelen. Kommee begon in 2015 met de Buitenspeelkanjercampagne. Elk jaar worden er mensen genomineerd voor deze titel. Megan bleef uiteindelijk over en werd de winnaar over 2018. Megan laat zien dat je maar weinig nodig hebt om van buitenspelen een feest te maken. Zelfs op de babygroep weet zij de kleintjes uit te dagen, te prikkelen om buiten actief te zijn. Kruipen door het gras, zandbak, naar de dierenweide om de schapen, geiten, kippen, konijnen te voeren en wandelen in het kabouterbos. Een terecht winnaar!

Bowlen op voorjaarsmarkt, ook dat kan!

Bowlingbaan op Amelandstrand 2018. (foto: O. van Tongeren)

ZEVENAAR - Het begint langzamerhand al een traditie voor onze vereniging te worden om er met de voorjaarsmarkt voor te zorgen dat onze mobiele bowlingbaan er natuurlijk ook weer staat. "We hebben een vaste plek vlak voor de markt waar alle horeca zit, dus kan je niet missen."

"We staan er met onze mooie opgeknapte bowlingbaan en nieuwe uitdagingen hebben we ook. Staan er tevens met een mobiele behendigheidsbaan. Lukt het je om de bal in het dal van die baan te laten stoppen? Voor nog geen één euro mag je drie keer een poging wagen. Verder beschikken we natuurlijk weer over voldoende informatie voor degene die meer willen weten over het bowlen. Kom dus op 7 april naar de voorjaarsmarkt, hopelijk hebben we net zulk weer als afgelopen jaren. De bowlingbaan is uitgerust met diverse gewichten van bowlingballen, dus ook de jeugd kan makkelijk een balletje komen gooien. We zorgen dat de baan ervan af 12.00 -17.00 weer perfect bij ligt. Meer info staat op www.bowling-zevenaar.nl."

Requiem van Gabriël Fauré bij 4-mei viering

ZEVENAAR - Op zaterdag 4 mei na afloop van de plechtigheid bij het monument De Vier Tamboers geeft Vocaal Ensemble Liemers Cantorij een uitvoering van het Requiem van Gabriël Fauré. Voor het concert kan dit keer gebruik worden gemaakt van het Musiater, zodat er voldoende ruimte is voor alle belangstellenden. Een ieder is uitgenodigd voor dit concert, dat om 21.00 uur in het Musiater begint. Toegang vrij.

Een requiem is een mis die in de rooms-katholieke eredienst wordt opgedragen voor de doden. Er zijn van dit requiem-uitvoeringen bekend in grote bezettingen van koor, orkest en/of orgel. Toch schreef Fauré vooral voor kleine bezettingen. Zijn muziek is ingetogen en fijnzinnig. Dat is dan ook de interpretatie die wij voor ogen hebben. Daarbij hebben we, verrassend, gekozen voor een pianobegeleiding. Pianist Hans-Erik Dijkstra ondersteunt de uitvoering met een door hemzelf aangepaste orgelpartij. De ontroerende solo in het Pie Jesu en de melodieuze baritonsolo in het Offertorium en Libera Me worden gezongen door de sopraan Maria João Carmo en de bariton John Woudt. De algehele muzikale leiding is opnieuw in de bekwame handen van dirigente Christel Gelderman.

In de aanloop naar dit concert is er op dinsdag 2 april om 20.00 uur een 'open repetitie'. Deze repetities zijn in basisschool De Tamboerijnschool aan de Paganinistraat 17 in Zevenaar.
Bent u bekend met de muziek van Fauré, dan kunt u ook nog meedoen als projectlid. (Kosten 50,00 euro.) Komt u langs en maakt een repetitie mee. Grote kans dat het niet bij één keer blijft!

Kruisweg op Elterberg & wandeling vanuit Lobith

LOBITH - Op goede vrijdag 19 april zal traditiegetrouw om 15.00 uur de Kruisweg gebeden worden op de Elterberg (D). Voorganger is pater Gerard Remmers. De kruisweg in het bos is bijzonder sober uitgevoerd, maar het gezamenlijk bidden in de openlucht om het lijden en sterven van Jezus te gedenken kan des te indringender zijn.


Voor de liefhebbers is er ook een meditatieve wandeling van zo'n 8 a 9 kilometer vanuit de pastorie van Lobith. Na een korte plechtigheid om 12.30 uur in de kerk, zendt pater Remmers de wandelaars op weg naar de Elterberg, waar ze om 15.00 uur aankomen om de Kruisweg mee te bidden. Rond 16.00 uur gaat de groep langs een andere weg weer richting Lobith. Ook een route van iets minder dan 10 kilometer. Om ongeveer 18.00 uur is er een sobere broodmaaltijd in de pastorie. De dag wordt afgesloten met een korte bijeenkomst in de kerk rond fragmenten uit het lijdensverhaal.

"We vragen een vrijwillige bijdrage voor deelname aan de wandeling en de maaltijd als tegemoetkoming in de kosten van de dag. De meeropbrengst komt ten goede aan de Vastenactie. Wilt u ook meewandelen? Meldt u zich dan vóór 17 april aan bij het Centraal Secretariaat van de parochie: 0316 523468 of secretariaat@rkliemers.nl. Dit in verband met de broodmaaltijd."

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 31 maart is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een morgengebed, waarin ds. A. jonkman zal voorgaan. Daarna is er een gemeenteochtend in ‘Ons Huis’, waar op een ontspannen manier zal worden gesproken over verschillende mogelijke vormen van de kerkdienst.

Ook zal er informatie worden gegeven over de samenwerking tussen de zes protestantse gemeenten in de Liemers en over de renovatie van de klokkentoren.

Op zondag 7 april gaat in de viering om 10.00 uur ds. H.van Loon-Kuiper uit Doetinchem voor. Tijdens deze viering is er ook kindernevendienst en jeugdkerk in ‘Ons Huis’.

Om 17.00 uur is er een meditatieve vesperviering, waarin dhr. Piet van der Heide het thema: ‘Wanneer ik zoek naar woorden’ aan de orde zal stellen.

In dit meditatief uur laten we ons leiden en inspireren door de woestijnvaders. Zij zochten in de stilte naar woorden voor hun gebeden en reciteerden het boek der psalmen in een geest van erbarmen en mededogen. Met medewerking van: Het Kwartet, een zanggroep van de Arnhemse Opstandingskerk.

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

Vieringen: 31 maart en 7 april zijn er geen viering in de Heilige Andreas te Groessen.

Collecte gehandicaptensport

REGIO - Van 31 maart tot en met 6 april vindt de collecteweek van Fonds Gehandicaptensport plaats. Voor deze collecte is men op zoek naar collectanten in Duiven, Loo en Groessen.

Fonds Gehandicaptensport zet zich in voor alle sporters met een zintuiglijke-, verstandelijke- en/of lichamelijke handicap. In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen met een handicap die, om te kunnen sporten, extra ondersteuning nodig hebben. Doel van de collecte is om zoveel mogelijk geld op te halen om zo sport voor iedereen met een handicap mogelijk te maken. Veelal zijn kostbare aanpassingen aan sport- en spelmateriaal of de sportaccommodatie noodzakelijk, denk aan tilliften, sportrolstoelen, of aangepast sanitair. Ook is er vaak extra begeleiding en/of speciaal vervoer nodig.

"Daarom vragen wij jouw hulp tijdens de collecteweek in Duiven, Loo en Groessen. Je kunt zelf aangeven hoeveel uur je wilt lopen. Samen lopen met iemand maakt het altijd leuker en zorgt tevens voor de dagelijkse beweging! Sport jij ook bij een vereniging? Kijk dan ook eens op onze website, want we hebben een leuke voordeelregeling voor sportverenigingen.

Je kunt je opgeven bij de collecteorganisator voor Duiven, Loo en Groessen de heer Theo van Dijk, 0316 263909 of 06 46390018, email vandijk.inspecties@gmail.com of via het landelijk bureau van Fonds Gehandicaptensport in Amstelveen 030 7604451, www.fondsgehandicaptensport.nl/collecteweek."

Kasteeltocht Doornenburg en Herwen

Deelnemers wandeltocht.

REGIO - In het weekend van zaterdag 30 en zondag 31 maart wordt de 56ste Kasteeltocht gehouden op het Gelders Eiland en in Doornenburg en omgeving.

Sportvereniging Olympia uit Doornenburg en het Dorpshuis De Cluse in Herwen hebben samen een bont geheel van mooie routes uitgezet van 5 -10 – 15 – 20 – 25 – 30 - 35 en 42 km. Hiervoor kan men ook op twee dagen en op twee verschillende plaatsen starten, te weten: Het Kasteel in Doornenburg en dorpshuis De Cluse in Herwen

Het aardige is dat wanneer men vanuit Het Kasteel in Doornenburg een van de routes van 5, 10, 15 of 20 km. loopt, dat andere routes zijn dan wanneer men vanuit De Cluse in Herwen een van die afstanden wandelt. Wil men een van de routes van de 25, 30, 35 en 42 km. wandelen, dan kan men zo wel in Herwen als in Doornenburg starten.

Vanuit Doornenburg gaan de wandelaars vanaf de 15 km. met de veerpont het Pannerdensch Kanaal over en vanuit Herwen vanaf de 25 km. De starttijden zijn vanaf 08.00 tot 11.00 uur voor de afstanden 25 tot en met 42 km. Tot 12.00 uur de 15 en 20 km. Tot 14.00 uur de 5 en de 10 km. Het startbureau sluit om 17.00 uur.

Ook dit jaar zijn de routes binnen de mogelijkheden verbeterd en gewijzigd. Het is dus ook opletten voor de wandelaars die zich regelmatig bij ons laten zien. Ons advies: wandelt u op twee dagen, start dan een keer in Doornenburg en een keer in Herwen. Voor nadere informatie kunt u terecht bij Marian Visch, 0481 424127.

Liemers Harmonie Duiven feest tijdens Dijkhuizen in Harmony

Liemers Harmonie Duiven tijdens Dijkhuizen in Harmony 2018. (foto: Eddy de Wild)

DUIVEN - Liemers Harmonie Duiven viert dit jaar haar 90-jarig jubileum tijdens Dijkhuizen in Harmony. Op zaterdagavond 13 april laten alle leden van Liemers Harmonie Duiven van zich horen tijdens dit concert in De Ogtent. Het programma begint om 20.00 uur en zal worden afgesloten met een feest voor alle bezoekers van het concert.

Liemers Harmonie Duiven heeft haar leden en bezoekers gevraagd wat hun favoriete muziekstuk was van de afgelopen 90 jaar. “We hebben de leukste nummers uitgekozen en zo een gevarieerd programma samengesteld,” aldus voorzitter Laura Staring. “We willen graag spelen wat het publiek leuk vind. Dan is het voor de muzikanten namelijk ook een feest.” Staring is ook blij met de giften van sponsoren zoals Hoveniersbedrijf Dijkhuizen: “We zijn ontzettend blij dat we dit jaar weer zijn steun ontvangen. Zonder sponsoren kunnen we dit niet uitbundig vieren.”

Kaarten voor het concert zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Present Art en Bij de Buren in Duiven, via de leden en via secretarisliemersharmonie@outlook.com. In de voorverkoop kosten kaarten 8 euro, aan de deur betaalt men 10 euro. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt een kortingstarief van 4 euro. Staring: “Met deze korting stimuleren we graag dat de jeugd meer in contact komen met muziek.” Op dinsdagavond 15 april kan de Duivense jeugd tijdens Join LHD&OG ook echte instrumenten uitproberen. “Meer informatie daarover staat in het boekje van Sjors Creatief”, aldus Staring.

Geloofsgemeenschap Heilige Andreas Groessen

Geloofsgemeenschap Heilige Andreas Groessen

Vieringen: 31 maart en 7 april zijn er geen viering in de Heilige Andreas te Groessen.

3 korenmiddag Westervoort

WESTERVOORT - Op zondag 31 maart van 14.00 tot 17.00 uur presenteert algemeen gemengde zangvereniging Bel Canto weer haar jaarlijkse 3 korenmiddag.

"Wij verwachten, samen met onze fantastische gastkoren dat dit weer een bijzonder mooie, muzikale middag gaat worden en wij zouden het fantastisch vinden om u, op voor onze deze bijzondere dag te mogen verwelkomen." Deelnemende koren dit jaar zijn: Algemene zangvereniging Bel Canto uit Westervoort onder leiding van Tamara van Lent; Popkoor Doetinpop uit Doetinchem onder leiding van Sander Spaan; Popkoor Friends uit Lichtenvoorde onder leiding van Johan Klein Nibbelink.

He korenmiddag is in zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11, Westervoort. De zaal is open vanaf 13.30. Kaarten kosten in de voorverkoop 4,00 en aan de deur 6,00 euro. De kaarten zijn te bestellen via l.schut2@upcmail.nl of via 026 3113508.

Lezing Groei en Bloei Vlinders en libellen in de tuin

ZEVENAAR - Op maandagavond 8 april komt Ineke Radstaat naar Zevenaar voor een lezing over vlinders en libellen.

Vlinders zijn geliefde insecten bij veel mensen. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor en mooie kleuren. Toch gaat het in Nederland niet zo goed met de vlinders. De Vlinderstichting zet zich daarom in voor het behoud en herstel van vlinders in ons land. Tuinbezitters kunnen veel doen voor vlinders.

De ongeveer zestig soorten libellen in Nederland zijn een stuk minder bekend, maar ook hier zet De Vlinderstichting zich voor in. Het zijn bijzonder fraaie dieren en zeggen daarbij veel over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ze brengen het grootste deel van hun leven onder water door.

Tijdens deze lezing zullen we een kijkje nemen in de intrigerende levenswijze van vlinders en libellen. Hoe komen ze de winter door? Waar ontmoeten ze elkaar? Welke soorten kun je in je tuin of in de omgeving verwachten? Na deze avond heeft u flink wat tips om uw tuin om te dopen in een vlinder- en libellenparadijs.

De lezing, die start om 20.15 uur, wordt gehouden in zaal Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar. De zaal is vanaf 20 uur open. Leden, maar zeker ook niet-leden van Groei en Bloei zijn zoals altijd welkom! Entree: leden 2,50, niet-leden 5,00 euro; inclusief kop koffie/thee en een lot voor loterij. info@liemers.groei.nl – www.liemers.groei.nl.

Skoopmobiel De Liemers

ZEVENAAR - Op dinsdag 9 april draait in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert in Zevenaar een humoristische film met een knipoog naar het verleden. Aanvang 14.00 uur Entree 3,00 euro.

op zoek naar nieuwe bewoners

Wij, ouders starten een wooninitiatief in Duiven en stellen het op prijs als jullie onderstaand stukje willen plaatsen op vrijdag 28 maart. (dit mag niet eerder!!!)

Graag horen we van u of plaatsing op 28 maart mogelijk is.

Wooninitiatief 't Hoge Veld

't Hoge Veld is een ouderinitiatief van ouders die langdurig op zoek zijn geweest naar een woonvoorziening voor hun (jong) volwassen kind met ASS. De wens is een kleinschalige , huiselijke en veilige woonomgeving te ontwikkelen in boerderij 't Hoge Veld. Dit is een monumentale boerderij, nu nog een bouwval, die de komende jaren met provinciale en gemeentelijke subsidie kan worden verbouwd. In het hoofdgebouw worden acht wooneenheden gerealiseerd met een aantal gemeenschappelijke ruimtes en een ruimte voor het begeleidingsteam. 't Hoge Veld is bestemd voor jongeren (20-30 jaar met een normale intelligentie of hoger) die door hun ASS (nog) niet zelfstandig kunnen wonen en behoefte hebben aan 24/7 ondersteuning. Met deze ondersteuning kunnen zij wonen en functioneren in een beschermde, huiselijke omgeving.

Wij zijn op zoek naar nieuwe bewoners. Als u nieuwsgierig bent en belangstelling heeft voor het wooninitiatief. Neem dan contact op via de website www.hogeveld.org of meld u aan ,via de website, voor de informatieavond op dinsdagavond 2 april in De Ogtent, Remigiusplein 9, 6921 BL Duiven

Dansavond in De Griethse Poort

Impressie dansavond. (foto: T. Kaal) T.Kaal

ZEVENAAR - In De Griethse Poort worden al jarenlang op een aantal zaterdagavonden in het jaar dansavonden met live muziek georganiseerd. Met iedere keer een andere band met altijd zeer goede dansmuziek!Zaterdag 30 maart speelt John Raaymakers (ex Comeback). De entree bedraagt acht euro. Men kan heerlijk dansen, andere mensen leren kennen en onder het genot van een hapje en een drankje heeft men de avond van z'n leven. Kortom, een avond om eens mee te maken. Er is ruime parkeergelegenheid voor de deur.

Koffie-ochtend in Westervoort

Kopjes. (foto: Annie Jacobs)

WESTERVOORT - Elke tweede dinsdag van de maand is er gelegenheid om samen koffie te drinken.

De lente is nu echt losgebarsten. Wonderlijk hoe de natuur weer opbloeit, zich weer vernieuwd. Ook voor u tijd om nieuwe mensen te ontmoeten of om contacten te onderhouden. Komt eens langs, u bent allen welkom. Het is voor álle inwoners van Westervoort en het verplicht u tot niets. Het Paalmanhuis is aan de Dorpstraat 63 in Westervoort. De koffie-ochtend op 9 april is er van 10.30 tot 12.00 uur.

Sint-Werenfridus Westervoort

Zondag 31 maart om 11.00 uur Woorde en Comm.viering met medewerking van Afrikaans koor.

Voorganger: Diaken van Zundert.

Intenties: Jan Bisseling(jgt). Arnolda Evers-Peeters, Fien ter Voert, Wim ter Voert,

Zondag 7 april 2019 om 11.00 uur Eucharistieviering

Voorganger:Pastor Remmers Zang Werenfriduskoor

Intenties: Arnolda Evers-Peeters, Fien ter Voert, Wim ter Voert, Wim en Annie Grefen-Wanders

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zaterdag: 30 maart om 19.00 uur. Eucharistieviering. (MOV)

Voorganger: Pater G. Remmers en diaken A. van Zundert. Koor: Samenzang.

Zondag : 7 april om 10.30 uur. Eucharistieviering TV kijken.
Voorganger: Parochianen. Koor: --.

Gebedsintenties 30-03-2019: Els en Eeke Schampers, Hent en Annie Roelofs en dochter Annet, Henk Knuiman. Jaargedachtenis: Annet Gertsen-Roelofs.

Mededelingen: Op zaterdag 6 april is de Sam’s kledingactie. U kunt de kleding in gesloten plastic zakken afgeven bij het Parochiecentrum tussen 9.00 – 12.00 uur.

U kunt vanaf heden de huispaaskaars bestellen. U kunt uw bestelling opgeven bij het secretariaat op woensdag en vrijdagmorgen tussen 9.00 – 11.00 uur t/m 5 april. De kosten voor deze kaars bedraagt 11,00 euro. U gelieve bij bestelling de kaars contant af te rekenen. De kaars kunt u dan 1e paasdag na de Eucharistieviering mee nemen naar huis.

Skoopmobiel De Liemers

Skoopmobiel De Liemers

ZEVENAAR - Op dinsdag 9 april draait in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert in Zevenaar een humoristische film met een knipoog naar het verleden. Aanvang 14.00 uur Entree 3,00 euro.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

31 maart 8.45 ds kand. R.D. Elzinga 16.00 u ds W. Scherff        

7 april 8.45 ds H. Jagersma 16.00 u ds R.A. Nijhoff

Rode Kruis houdt verkoop/verloting in De Pelgromhof

ZEVENAAR - Op vrijdag 12 april wordt er in De Pelgromhof in Zevenaar weer een verkoop van unieke, handgemaakte artikelen gehouden.

Deze artikelen zijn gemaakt door de deelnemers van de groep die daar wekelijks bijeenkomt. Tevens wordt er een verloting gehouden van dezelfde unieke artikelen. De verkoop en verloting is van 14.00 tot 16.00 uur.

Kerkberichten

Giesbeek

Dinsdag 2 april om 10.u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Samenzang

Zaterdag 6 april om 19 u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Caeciliakoor

Zondag 7 april om 15 u. Concert Kon.Doesborgh's Mannenkoor + Zang -en Vriendschap

Zaterdag 13 april om 19 u.. Palmpasen,Woord- en Communie, Diaken A. van Zundert, Caeciliakoor

Vrijdag 19 april om 15 u. Kruisweg, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor

Vrijdag 19 april om 19.30 u. Oecumenische dienst Giesbeek, Werkgroep

Zondag 21 april om 10.00 u. Pasen, Woord- en Communie, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor

Con Brio viert volgend jaar lustrum

WESTERVOORT - Hoewel gemengd Christelijk koor Con Brio uit Westervoort dit jaar 30 jaar bestaat, zullen zij dit pas volgend jaar vieren, zo is besloten.

De komst van de nieuwe dirigent Lex van Diepen in januari bracht ook het instuderen van nieuwe liederen met zich mee en zo heeft het koor geen tijd gehad zich voor te bereiden op het aanstaande lustrum. Wilt u een indruk krijgen van dit koor? Zondag 14 april 10.00 uur zal het koor zingen in de Palmpasen-dienst van de Protestantse Gemeente Westervoort in de Werenfriedkerk aan de Dorpstraat 61. Toegang vrij.

Joop Boxstart bij Dialectkring Achterhook en Liemers

Met dialect op de koffie bij Erve Kots. (foto: Ruud Hamburger)

REGIO - Op zondag 7 april presenteert de Dialectkring Achterhook en Liemers (www.dialectkring.nl) de laatste aflevering van dit seizoen van het programma 'Met Dialect op de Koffie'.

Op deze morgen zal Joop Boxstart uit Babberich optreden. Joop Boxstart is dialectmuzikant en cabaretier en heeft in zijn lange loopbaan in veel bands in diverse samenstellingen gespeeld. Hij heeft ook een aantal cd’s op zijn naam staan. Voor het nummer 'In de fles' ontving Joop Boxstart de Gelderse Kleiroze 2014.

De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde. De entree is 7,00 euro inclusief twee keer koffie of thee. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn welkom.

Vlooienmarkt in Doesburg

DOESBURG - In sporthal Beumerskamp aan de Breedestraat 39 is op zondag 7 april van 09.00 - 16.00 uur een grote vlooienmarkt.

Ook deze keer zijn er kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een vier meter brede kraam met dakje voor 25 euro. Een grondplaats van zes meter kost 17,50 euro. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor 06 39108152.

De markt bezoeken kost het drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Catering met terras wordt verzorgd door de sporthal.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- De dagbesteding van Caleidoz zoekt vrijwilligers die de activiteitenbegeleider ondersteunen bij alle taken van de dagopvang (o.a. het ontvangen van deelnemers, helpen bij de activiteiten en het verzorgen van koffie en thee).

- De basisscholen De Wiekslag in Duiven en de ds Jonkersschool in Lathum zoeken een conciërge voor allerlei technische en ondersteunende werkzaamheden (zoals kleine reparaties, groenonderhoud en kopieer- en lamineerwerk).

- Stichting Ecovrede zoekt een administratief bibliotheekmedewerker voor het bijhouden van de instituutsbibliotheek in Arnhem (een groeiende bibliotheek met een paar duizend boeken).Taken zijn zoals het inscannen van boeken en publicaties.

STMG zoekt iemand die wekelijks, op een vaste dag, een cliënt begeleidt naar de bus, zodat zij/hij mee kan naar de dagbesteding.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Jeugdavond volkssterrenwacht Corona Borealis

De Sterrenwacht. (foto: Jan Adelaar)

ZEVENAAR - Tijdens de jeugdavond van volkssterrenwacht Corona Borealis op vrijdagavond 5 april van 19.00 tot 20.30 uur wordt door leden aan de Breulylaan 3 in Zevenaar een presentatie gegeven voor de jeugd vanaf 6 jaar.

Ouders zijn uiteraard ook welkom. De presentatie gaat veelal over ons zonnestelsel. De zon, aarde, maan, maar ook de overige planeten worden dan besproken op een begrijpelijke manier. Ook kunnen vragen op het gebied van de astronomie worden gesteld. Na de presentatie kan bij heldere hemel door de telescoop worden gekeken. Entree jeugd 2,50 euro. Volwassen begeleider gratis. Verdere informatie staat op http://www.coronaborealis.nl/home.html.

Vlooienmarkt in Doesburg

Vlooienmarkt in Doesburg

DOESBURG - In sporthal Beumerskamp aan de Breedestraat 39 is op zondag 7 april van 09.00 - 16.00 uur een grote vlooienmarkt.

Ook deze keer zijn er kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een vier meter brede kraam met dakje voor 25 euro. Een grondplaats van zes meter kost 17,50 euro. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor 06 39108152.

De markt bezoeken kost het drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Catering met terras wordt verzorgd door de sporthal.

Con Brio viert volgend jaar lustrum

Con Brio viert volgend jaar lustrum

WESTERVOORT - Hoewel gemengd Christelijk koor Con Brio uit Westervoort dit jaar 30 jaar bestaat, zullen zij dit pas volgend jaar vieren, zo is besloten.

De komst van de nieuwe dirigent Lex van Diepen in januari bracht ook het instuderen van nieuwe liederen met zich mee en zo heeft het koor geen tijd gehad zich voor te bereiden op het aanstaande lustrum. Wilt u een indruk krijgen van dit koor? Zondag 14 april 10.00 uur zal het koor zingen in de Palmpasen-dienst van de Protestantse Gemeente Westervoort in de Werenfriedkerk aan de Dorpstraat 61. Toegang vrij.

Kerkberichten Giesbeek

Kerkberichten Giesbeek

Dinsdag 2 april om 10.u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Samenzang

Zaterdag 6 april om 19 u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Caeciliakoor

Zondag 7 april om 15 u. Concert Kon.Doesborgh's Mannenkoor + Zang -en Vriendschap

Zaterdag 13 april om 19 u.. Palmpasen,Woord- en Communie, Diaken A. van Zundert, Caeciliakoor

Vrijdag 19 april om 15 u. Kruisweg, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor

Vrijdag 19 april om 19.30 u. Oecumenische dienst Giesbeek, Werkgroep

Zondag 21 april om 10.00 u. Pasen, Woord- en Communie, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor

Rode Kruis houdt verkoop en verloting in De Pelgromhof

Rode Kruis houdt verkoop en verloting in De Pelgromhof

ZEVENAAR - Op vrijdag 12 april wordt er in De Pelgromhof in Zevenaar weer een verkoop van unieke, handgemaakte artikelen gehouden.

Deze artikelen zijn gemaakt door de deelnemers van de groep die daar wekelijks bijeenkomt. Tevens wordt er een verloting gehouden van dezelfde unieke artikelen. De verkoop en verloting is van 14.00 tot 16.00 uur.

Vrouwenvereniging Passage Westervoort

WESTERVOORT - Onlangs heeft Vrouwenvereniging Passage Westervoort het 100-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht mogen vieren én het 100-jarig bestaan van de vrouwenbond.

Het nu volgende onderwerp is: Wereldreligies. De heer Van Eck verzorgt een lezing over een reis langs de geschiedenis, riten, feesten, muziek en de mooiste kerken en tempels. Ongetwijfeld weer een leerzame avond. De avond op 10 april begint om 20.00 uur en wordt gehouden in Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort. Gasten zijn tegen een kleine vergoeding welkom.

Palmpasenviering in Andreaskerk Zevenaar

Palmpasenoptocht. (foto: Rosalie Korthaus)

ZEVENAAR - Op zondag 14 april wordt in de Andreaskerk te Zevenaar om 9.30 uur Palmpasen gevierd.

Alle kinderen zijn welkom om – als ze dat willen – met hun palmpaasstok naar de kerk te komen. Pater Remmers gaat voor in de viering en koor Stella Maris zorgt voor de muzikale omlijsting.

Na afloop van de viering wordt er een optocht door Zevenaar gehouden. Drumfanfare Sint-Jan uit Babberich gaat voorop in de optocht. De route loopt via de Markt, over het Raadhuisplein, door de Molenstraat naar De Pelgromhof. Bij De Pelgromhof mogen de kinderen (net als voorgaande jaren) paaseitjes uitdelen aan de bewoners. De optocht gaat vervolgens via de Nieuwe Doelenstraat terug naar de kerk. Daar staat koffie, thee en limonade klaar en is er ook nog wat lekkers voor de kinderen. Iedereen is welkom!

Nieuwe dartbanen SDZZ

ZEVENAAR - Omni-vereniging SDZZ heeft twee schitterende nieuwe dartbanen in de sfeervolle kantine gemaakt.

Darten is steeds populairder aan het worden en het is voor de leden van SDZZ een mooie gelegenheid om een keer iets anders te kunnen doen bij de club. Wilt u ook een keer een pijltje komen gooien, kom dan eens op donderdag avond kijken bij SDZZ vanaf 20:30 uur.

Als de dood dichtbij komt...

ZEVENAAR - Als de dood dichtbij komt, wat doe je dan? Wat laat je juist? Waar geloof je nog in of houd je je juist vast aan het geloof? Heeft je leven geen zin meer of krijgt alles extra betekenis? Wie wil je bij je hebben en wie hoef je niet meer te zien? En: hoe voel je je?

Het zijn allemaal vragen die opkomen als de dood dichtbij komt – zowel bij degene die heen zal gaan als bij de omstanders. Het is wellicht goed er eens bij stil te staan wat de dood met je doet om het leven ten volle te kunnen léven.

Mirjam Verschure begeleidt als ritueel begeleider bij afscheid vanuit haar praktijk Grenzeloos Licht soms mensen al in de laatste levensfase. En zelf kreeg ze al jong de ervaring een dierbare te verliezen. Ze vertelt erover op dinsdag 2 april om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk, ingang via de Dr. Honigstraat 3.

Van de deelnemers wordt een bijdrage van € 5,-- gevraagd. Dit is inclusief een consumptie. Nadere informatie bij Theo Salemink, tel. 0316 340668

Dreamteam zoekt opvolgers!

Jeugsprins, jeugdadjudant, met complete gevolg. (foto: Emy Kolkman)

ZEVENAAR - (Jeugd)carnaval was dit jaar weer supergeslaagd van schoolplein tot seniorensoos.

"Met een geslaagde carnaval nog vers in gedachten maken we ons vast klaar voor het seizoen 2019-2020 dat in september van start zal gaan. De jeugdraad wordt samengesteld uit jongens van groep 7 & 8 van de basisscholen. Zit je nu in groep 6, dan kun je je nu vast aanmelden voor de jeugdraad voor aankomend seizoen. Is de jeugdprins, samen met de raad van 11 dit jaar bij jouw school op bezoek geweest en lijkt het jou ook leuk? Als je belangstelling hebt, neem dan een kijkje op www.boemelburcht.info. Het aanmeldingsformulier is daar te vinden."

Filmhuus Westervoort toont film ´Rafaël´

Acteur Nabil Mallat speelt de rol van Nazir overtuigend. (foto: Rinkel Film)

WESTERVOORT - Woensdag 10 april is bij Filmhuus Westervoort in Huize Vredenburg de Nederlandse film ´Rafaël´ te zien. Deze indringende film is een spannend verhaal over dromen, standvastigheid en grenzeloze liefde. De tickets voor deze filmavond kunnen nu gereserveerd worden.


Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt de film het aangrijpende, soms ongelooflijke verhaal van de Nederlandse Kimmy en Tunesische Nazir. Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze helse reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere vrouw. Het verhaal dat in 2011 zelfs het wereldnieuws haalde verscheen eerder in boekvorm in de gelijknamige, hartverscheurende roman van schrijfster Christine Otten.

Programma
Om 19.30 is iedereen welkom in Huize Vredenburg. Bij binnenkomst is het eerste kopje koffie of thee gratis. De film start om 20.00 uur en halverwege de avond is er pauze. Slechthorenden kunnen dankzij de aanwezige ringleiding met een hoortoestel het geluid van de film beluisteren zonder storend omgevingsgeluid.

Tickets
U kunt de tickets van 5 euro per stuk reserveren op www.filmhuuswestervoort.nl. Gereserveerde tickets liggen bij Huize Vredenburg klaar tussen 19.15 en 19.45 uur. Daarna komen reserveringen te vervallen.

Excursie in De Vale Waard

Uiterwaard. (foto: Gerrit van Alst)

GIESBEEK - IVN-de Oude IJsselstreek, regiowerkgroep De Liemers organiseert op zondag 7 april om 11.00 uur een excursie in De Vale Waard bij Giesbeek.

Wat valt er te ontdekken in dit onbekende stukje natuur? De Vale Waard is een smalle uiterwaard langs de IJssel met prachtige vergezichten op het water en op de Veluwzoom. De bever heeft hier zijn plek gevonden en ook is het een belangrijk vogelrustgebied.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Verrekijker aanbevolen! Het kan nat zijn, dus denk aan laarzen of stevig schoeisel. Start: parkeerplaats sporthal De Panoven, Bingerdenseweg 2 in Giesbeek. Tijd: 11.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur. Contactpersoon: Tineke Kooijman, 0313 630151.

SDZZ Zomer-Fair op sportpark De Griethse Poort

Groots opgezette rommelmarkt op sportpark De Griethse poort. (foto: Diana Edwards Fotografie)

ZEVENAAR - De Bazaarcommissie van Omni-vereniging SDZZ Organiseert ook dit jaar weer een grote rommelmarkt tijdens de SDZZ Zomer-Fair 2019, op zondag 16 juni van 11.00 tot 16.00 uur.

Op deze dag in juni zijn er tal van activiteiten en attracties voor jong en oud, zoals een loterij, rommelmarkt, rad van fortuin en een dj zorgt voor de muzikale sfeer en gezelligheid tijdens deze dag. In de kantine en op het terras zijn er hapjes en drankjes verkrijgbaar. Het is deze dag dus goed toeven bij voetbalvereniging SDZZ.

Natuurlijk kan iedereen ook dit jaar weer een kraam huren, hiervoor kun je contact opnemen met bazaar@sdzz.nl. De huur van 1 kraam bedraagt inclusief dekzeil 17,50 euro. Dit bedrag moet bij inschrijving overgemaakt worden op bankrekening Rabobank: IBAN: NL65RABO 037.48.35.306 t.n.v. SDZZ Zevenaar onder vermelding van uw naam (overeenkomstig met uw opgave) en bazaar, of contant meesturen met uw aanmelding.

Kom ook naar de zomer-fair 2019 op zondag 16 juni op sportpark De Griethse Poort aan de Doesburgseweg 14 in Zevenaar.

Dansavond voor 55-plussers In Didam

DIDAM - Op maandag 8 april vindt de maandelijkse dansavond plaats voor senioren, die graag een dansje willen maken of naar mooie muziek willen luisteren.

Deze avond wordt georganiseerd door de stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk. De muziek is van 19.00 tot 22.30 uur. Het welbekende orkest Freeline verzorgt de muzikale omlijsting in zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 in Didam. Er is volop gelegenheid voor een praatje en een dansje.

Het bestuur nodigt alle 55plussers uit. "U allen bent welkom en als u introducés wilt meenemen, kan dat; we zijn er blij mee! Immers, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Voor verdere informatie kunt u contact op nemen met: Annie Clappers telefoon: 0316 224378 en met Henk Boerstal, telefoon: 0316 223885."

Zomertijd-klompenpadwandeling

De officiële route Kandiapad. (foto: Tiny Buiting)

GROESSEN - Voor het derde jaar organiseert de activiteitencommissie van de Dorpsraad Groessen een zomertijd-klompenpadwandeling op zondag 31 maart.

De start is vanaf 09.00 uur tot 11:00 uur. Start en eindpunt is dorpshuis Groessen, Sint-Isidorusplein 4 in Groessen. De route is speciaal gemaakt voor deze morgen, en loopt over privéterrein. De afstand is ongeveer 9 kilometer. De eigenaren geven voor deze ene morgen toestemming om over hun grondgebied te wandelen.

Zo opent familieSmits de deuren van de boerderij De Weem, zodat je de jonge lammeren kunt bewonderen die er zeker zullen zijn rond die tijd. Tijdens de route komt de wandelaar langs ‘Stichting Klussen en Kringloop’, die speciaal geopend is voor deze morgen; kijk rustig rond en vervolg de route over het erf van Huize Rijswijk.

Na een uurtje wandelen is er een pauze plek, deze keer is dat de fruitKwekerij De Stokhorst. Waar de koffie en thee met iets lekkers klaar staat. En natuurlijk een appeltje van kwekerij De Stokhorst. De totale route is rond de 8 à 9 kilometer, en loopt over verharde en onverharde wegen en over de schouwpaden van rijkswaterstaat. Deze is niet toegankelijk voor scootmobiel of rolstoel. De deelname is gratis en men kan zich inschrijven via e mail adres: dorpshuisgroessen@hotmail.com.

Q-Music The Party-4 uur Fout!

Impressie decor. (foto: T. Kaal)

ZEVENAAR - Klaar voor het foutste feestje van Nederland? Op foute vrijdag 19 april (paasweekend) komt Qmusic The Party - 4 uur Fout! naar Zevenaar met Qmusic - Nederland DJ Menno Barreveld.


Dansen, feesten en (her)beleven van de allergrootste Foute hits die eigenlijk best goed zijn! Y-M-C-A! No no no no no! Una paloma blanca, Sex on the beach, We are the children of the night… Confetti het publiek in, handjes in de lucht en zingen… Al jarenlang is de Foute Party een begrip in Nederland. Qmusic Foute Party is identiek aan the Party alleen de muziek en visual zijn 100% Fout

Tijden: 20:30 deuren open. Partytime: van 21:00 uur tot 01:00 uur. Muziek: 100% Fout 100% Feest. Thema: Super fout!. Early bird: 8,50 (t/m 31 maart). Reguliere voorverkoop ticket: 11,-. Deur ticket: 13,50 (indien voorverkoop niet is uitverkocht). Minimale leeftijd is 18 jaar. Legitimatie verplicht!

Een unieke muzikale reis in De Lantaern in Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdag 6 april kan het publiek genieten van een unieke muzikale rondreis verzorgd door het enthousiaste muziekgezelschap Watipies. Deze muzikale rondreis vindt plaats in Muziekcafe De Lantaern in Zevenaar.

De liefhebbers van Balkanmuziek komen zeer zeker aan hun trekken. De avond begint om 20.30 en de entree is 12,00 euro. Watipies is een internationaal muziekgezelschap uit het Nederlands-Duitse grensgebied nabij Olden zaal en Bad Benthem. De muzikanten hebben een schat aan ervaring opgedaan in bands, orkesten en op het conservatorium. Watiepies neem het publiek mee op een unieke muzikale reis door een wereld van hemelse schoonheid, weidse vergezichten, lachwekkende luchtspiegelingen en onderaardse lust. De muzikanten van dit gezelschap laten prachtig samenzang en dansbare Balkanmuziek samenkomen. De sfeer van zigeuner, balkan, jazz en folk komen samen in de live muziek van Watipies. Verstilde instrumentale ballades, Americana, Klezmer, country en uitbundige meerstemmige Balkandisco behoren tot het repertoire van dit muzikale gezelschap. De muziek is bombastisch, ingetogen, rauw en dansbaar. Maar altijd op een aangenaam geluidsniveau.

Leer werken met Windows 10

(foto: Ipad4senior)

DIDAM - Windows is de laatste tijd veel in het nieuws. Windows 7 wordt vanaf 2020 niet meer ondersteund. De overstap naar Windows 10 is voor iedereen onvermijdelijk. Je treft een volkomen nieuw beeld aan, waarmee gewerkt moet worden. Dat is meer dan gewoon even wennen aan een nieuw programma.

iPad4Senior begeleidt senioren bij het gebruik van nieuwe digitale hulpmiddelen. We bieden een basiscursus Windows 10 van vier dagdelen. In deze workshops leren cursisten werken met het instellingenmenu, het beeldscherm naar eigen idee inrichten, werken met Windows Store, surfen met Edge, accounts aanmaken en koppelen aan e-mail. Ook updates en veiligheidskwesties komen aan de orde. iPad4Senior werkt in groepen van maximaal 7 deelnemers. U neemt uw eigen laptop mee en gaat aan de slag.

De basiscursus Windows 10 is in Bibliotheek Didam op 9, 16, 23 en 30 april van 10.00 tot 12.00 uur. En in Bibliotheek ’s-Heerenberg op 18 en 25 april en 2 en 9 mei van 14.00 tot 16.00 uur. Opgeven bij de Bibliotheek Montferland (0316 221184), via Kruiswerk.nl/cursus of bij iPad4Senior (telefonisch/WhatsApp 06 13964688). Kosten 70 euro, leden van de bibliotheek krijgen 10 euro korting.

'Mien Eiland'

REGIO - In alle dorpen op het Gelders Eiland worden initiatieven ontplooid voor de bewoners. Toch zou het nog beter kunnen. Als er een gezamenlijk Eilandgevoel zou ontstaan waardoor er ook tussen bewoners van de verschillende dorpen een samenhang komt.

Deze samenhang is van belang voor de toekomst van het Gelders Eiland. Meer en meer zullen de bewoners van de verschillende dorpen contact met elkaar moeten hebben. Om de samenhang tussen de dorpen op het Eiland te vergroten heeft ondergetekende, samen met Gerard van Hall een website voor het Eiland gemaakt : www.mieneiland.nl.

De bedoeling is om Eilanders met een passie met elkaar in contact te brengen. Iedereen heeft wel een hobby of interesse waar hij of zij veel vanaf weet. Wat zou het mooi zijn als dit met anderen wordt gedeeld zodat ook mensen uit de andere dorpen van jouw kennis gebruik kunnen maken. Dit kan op sportgebied, maar ook geschiedenis, koken, cultuur, muziek et cetera zijn. Ook verzamelaars of makers kunnen informatie met elkaar uitwisselen. Ons dialect dreigt uit te sterven terwijl het is opgenomen in de Wereld Erfgoedlijst. Waarom niet via deze website een groep samenstellen die is geïnteresseerd in onze mooie taal?

Zo kunnen er legio voorbeelden worden gegeven over onderwerpen die je eigen dorp overstijgen en die juist leuk zijn om met bewoners uit de andere dorpen van het Gelders Eiland te delen. Ga eens kijken op www.mieneiland.nl, log in en kijk bij de groepen die er al zijn. Aanmelden bij bestaande groepen of maak een nieuwe groep.

Martin Hubers / Gerard van Hall

Winnares jubileumactie John Kummeling

REGIO - Cheryl Verbucheln is de winnares van de John Kummeling Bouw en Onderhoud jubileumactie.

Ingezonden brief

Windmolens en zonneparken Didam en Azewijn?

Het staat al vele weken en maanden ter discussie onder de bevolking en zeker van bewoners in die gebieden waar die zaken "dreigen" te komen; zij immers krijgen het meest te maken met de effecten van die plannen, opnieuw zónder dat ze zijn geraadpleegd, hen om een mening te gevraagd of zij anderszins hun adviezen hebben kunnen geven bij de totstandkoming van die plannen.

N.b. Terwijl de coalitie-partijen/raadsleden van de gemeente Montferland nadrukkelijk hebben beloofd hun leven te beteren door wél eerst naar die burger te luisteren alvorens welk plan dan ook goed te keuren e/o in gang te zetten.

Kiezers bedrog dus toch??

Immers het College van B&W incl. de raadsmeerderheid, luistert nog steeds niet en doet haar eigen zin. Dat gold al voor het Masterplan voor het Centrum van Didam. Ook toen luisterde/raadpleegde men vooraf niet de burger , maar liet men de oren hangen naar 'de investeerder' en beloofde men nadrukkelijk, dat dit in de toekomst niet meer zou gebeuren en de burger zou al in het prilste stadium worden betrokken bij plannen!

Wat schetst mijn verbazing: in Azewijn 'rommelt' het College opnieuw met investeringspartijen, zonder opnieuw eerst de burger van Azewijn te raadplegen en ook in Didam in het buurtschap Greffelkamp zet men de burger in dat gebied 'koud' , door wel met investeerders/uitvoerders verregaand plannen te bekokstoven, echter opnieuw wordt ook hier de burger genegeerd. In Azewijn gaat het om een zonnepanelenpark en in Greffelkamp om meerdere 200mtr hoge windmolens. Schande? Nou, ik vind van wel, maar kennelijk de lokale politici niet, terwijl die toch zijn gekozen door ons. Doe dus eens wat en voer dat uit wat je hebt toegezegd!

Opnieuw moet dus geconstateerd worden, dat de Burger gemanipuleerd wordt en terzijde is/wordt geschoven. De coalitiepartijen in Montferland met voorop het CDA en in de slipstream LBM , VVD en D66 vertonen hier opnieuw niet zorgvuldig en eerlijk gedrag, dat ook nog eens indruist tegen hun eigen woorden en stellingen. Een BAH is hier op haar plaats.

Ik wens alle 'niet-gehoorde burgers' in Azewijn en Greffelkamp en ook de vechters tegen het Masterplan, alle goeds en sterkte in hun acties tegen gemeentelijk- bestuurlijk falen/onrecht.

J.B.A.M. Godschalk, Torenstraat 4, Didam.

Zangdienst in Westervoort

WESTERVOORT - Op zondag 7 april is er om 10.00 uur een zangdienst in de protestantse kerk, Dorpstraat 63 in Westervoort. In deze dienst worden weer veel mooie bekende en wat minder bekende liederen gezongen.

Tussendoor klinken er passende teksten rondom het thema: 'Licht'. De Zanggroep Nieuw Liedboek onder leiding van Marius de Boer werkt mee aan deze dienst. Voorafgaand worden de liederen op vrijdagavond 5 april geoefend in de kerk van 19.30- 21.00 uur. Iedereen die graag zingt is welkom, ook als is het maar één keer. Het verplicht tot niets. Het wordt weer een prachtige dienst. Iedereen is van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, er wordt alleen gecollecteerd.

Autismecafé De Liemers

ZEVENAAR - Autismecafé De Liemers is voor volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn. Zij hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Vrijdag 5 april is het volgende café, met als thema 'ASS en grenzen stellen'. Je bent welkom als je met andere mensen met een ASS over dit onderwerp wil praten. Het autismecafé is in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur en er is tot 21.30 uur tijd om na te praten. Aanmelden is niet nodig en de entree is 3,50 euro. Meer informatie staat op www.auti24.nl.

Lente-tentoonstelling

DUIVEN - Op zondag 24 maart om 15.00 uur werd de lente-tentoonstelling van KunstKring Duiven-Expositie geopend in de hal van het gemeentehuis van Duiven. Te zien zijn schilderijen van Kerry Broomhead Brown en beelden van Jean Groenendijk.

De schilderijen zijn ontstaan doordat ontstaan doordat de schilderes haar verbeelding de vrije loop laat. Het resultaat zijn sprookjesachtige en mooie taferelen, maar onder het zichtbare zit een tweede betekenis als liefde, zorg of rust. De schilderijen uit de serie dreamtime, zijn daar een prachtig voorbeeld van. Creatieve energie als stabiele factor in de moderne wereld. Jean Groenendijk toont beelden van onder andere paarden en stieren die naast een voelbare kracht tegelijkertijd ook een grote elegantie uitstralen. Sommige beelden hebben een bijna klassieke schoonheid. Een must voor liefhebbers van paarden. De in Portugal ontstane beelden worden, als ze geschikt zijn in brons gegoten. Naast het kleinere werk is er ook groot werk te zien.

Listen-up, een gelegenheidsband van Muziekschool Duiven en bestaande uit Simone, Babet, Alieke, Nienke en Richard speelde tijdens de opening een vertolking van hedendaagse popnummers. De tentoonstelling tot 18 april, is vrij te bezoeken op werkdagen van 8 – 16 uur, op vrijdag tot 12 uur aan het Willem-Alexanderplein 1 in Duiven.

Programma Kunstwerk! Het Musiater

Pater Moeskroen. (foto: Frank van Engelen) Foto: Frank van Engelen

Andre Manuel DREEJKLEZOEW

Actueel, pijnlijk relevant, inhoudelijk en uiterst geestig
In zijn 16e solovoorstelling duikt André Manuel in de gitzwarte en toch ook meer dan dartele geest van DREEJKLEZOEW, de even geliefde als verguisde mythische Twentse clown. DREEJKLEZOEW is een politiek incorrecte hork, een duivelskind.

Door de maatschappelijke onrust die is ontstaan rondom de aankondiging van deze voorstelling zijn er overal in dit land nog meer dan voldoende kaarten beschikbaar. En zo ziet DREEJKLEZOEW dat graag. Want hij is toch godverdomme niet voor niks het exact tegenovergestelde van het succesverhaal.

CabaretDonderdag 4 april. Aanvang 20.15 uur. Prijs 19 euro.

Pater Moeskroen De Reservebelgen

De geneugten van de wielersport, trappisten en friet met zure mayo hebben bij de heren van Pater Moeskroen een vurige wens los gemaakt; Belg worden! In de feel-good-folk-voorstelling 'De Reservebelgen' ondergaan de Paters, met een kolossale bepakking aan instrumenten, een Vlaamse inburgeringscursus om de status van Belg te bereiken.

Muziektheater Vrijdag 5 april. Aanvang 20.15 uur. Prijs 22,50 euro.

De Muziekspeeltuin (4 – 5 jaar) Een muzikale ontdekkingsreis voor kleuters

Muziek geeft plezier en draagt bij aan de ontwikkeling van het kind. Daar kun je dus niet vroeg genoeg mee beginnen. In de muziekspeeltuin komen kinderen op een speelse manier in aanraking met onder andere ritme, maat en melodie. Ze maken een muzikale ontdekkingsreis door te zingen, te spelen op instrumenten, te improviseren, te dansen en te luisteren naar muziek. Zo wordt de creativiteit en het muzikale gehoor ontwikkeld. De muziekspeeltuin sluit naadloos aan op de beleveniswereld van kleuters!

Docent : Sander Spaan. Start cursus: 8 april, maandag, 15.30 uur, 10 lessen van 45 minuten
Prijs: 83 euro (incl. liedjesmap)

Het Musiater, Zevenaar

Voor meer informatie en inschrijven ga naar www.liemerskunstwerk.nl.

Autismecafé De Liemers

Autismecafé De Liemers

ZEVENAAR - Autismecafé De Liemers is voor volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn. Zij hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Vrijdag 5 april is het volgende café, met als thema 'ASS en grenzen stellen'. Je bent welkom als je met andere mensen met een ASS over dit onderwerp wil praten. Het autismecafé is in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur en er is tot 21.30 uur tijd om na te praten. Aanmelden is niet nodig en de entree is 3,50 euro. Meer informatie staat op www.auti24.nl.

Herken je het?

Herken je het?

REGIO - Herken je het? Er zijn vele taalgroepjes, cursussen, spreekuren, lessen om volwassenen met Nederlands als moedertaal verder te helpen met lezen en schrijven. Ken je iemand of ben je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Meld je aan op de website www.daarhebjerechtop.nl

Samenwerkende Gelderse Bibliotheken, Stichting Lezen en Schrijven, Rijnbrink, onderwijsinstellingen, gemeenten en provincie Gelderland werken samen om beperkte geletterdheid onder de aandacht te brengen. Samen versterken we de campagneboodschap Beter lezen en schrijven? Daar heb je recht op. Meer informatie staat op www.daarhebjerechtop.nl.

Jaarlijkse collecteweek Hartstichting van start

Het Collecteteam van Duiven, Groessen en Loo: Kittty Wilting, Marcia De Loo, Sarijke Lucas en Leonie Warris

DUIVEN - Zeventig collectanten in Duiven halen geld op voor oplossingen om ieders hart zo gezond mogelijk te houden. Van 7 tot en met 13 april vindt de jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting plaats.

Ruim zeventig collectanten gaan deze week langs de deuren in Duiven, Groessen en Loo om geld op te halen voor concrete oplossingen om ieders hart zo gezond mogelijk te houden. Want een gezond hart is niet vanzelfsprekend. We hebben in 55 jaar al veel bereikt, maar we zijn er nog niet. Met het oog op het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten is het noodzakelijk dat wij hart- en vaatziekten vroeger kunnen herkennen en opsporen én beter kunnen behandelen. Want iedereen heeft recht op een gezond hart. Een hart waarmee je alles uit het leven haalt, dat je kracht geeft om te groeien, te leven en lief te hebben.

Collecteweek: alternatief kleingeld

De QR-code is een goed alternatief voor mensen die geen kleingeld in huis hebben. De gever kan heel eenvoudig eenmalig geld overmaken met de smartphone door de Tikkie of iDEAL QR-code op het collectebuslabel te scannen.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 30 maart en zondag 31 maart is er geen

viering in de Sint Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

In het weekend van zaterdag 6 april en zondag 7 april is er geen

viering in de Sint Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

De eerstvolgende viering is op Palmzondag 14 april 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en het Joko uit Nieuw-Wehl.

Herken je het?

REGIO - Herken je het? Er zijn vele taalgroepjes, cursussen, spreekuren, lessen om volwassenen met Nederlands als moedertaal verder te helpen met lezen en schrijven. Ken je iemand of ben je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Meld je aan op de website www.daarhebjerechtop.nl.


Samenwerkende Gelderse Bibliotheken, Stichting Lezen en Schrijven, Rijnbrink, onderwijsinstellingen, gemeenten en provincie Gelderland werken samen om beperkte geletterdheid onder de aandacht te brengen. Samen versterken we de campagneboodschap Beter lezen en schrijven? Daar heb je recht op. Meer informatie staat op www.daarhebjerechtop.nl.

April 2019

RAM
21 maart t/m 20 april

Je begint april met een heel goed idee. Maar bij de uitvoering loop je tegen heel wat onmogelijkheden aan. Pas in de tweede helft van april gaat het een stuk vlotter. De planeten Mercurius en Venus schieten jou (in de vorm van mensen die jou heel goed gezind zijn) te hulp.

STIER
21 april t/m 21 mei
Begin april ga jij goed om met de spanning die een ander teweeg brengt. Rond 10 april kies jij ervoor om even te duiken als er van alles misgaat. Op 20 april begint de stierentijd weer. Daarna loopt alles op rolletjes! Tot en met eind april kun jij dan ook achter elkaar doorpakken.

TWEELINGEN
22 mei t/m 21 juni
April begint met een hoop emoties. Het moet er gewoon even uit. Rond de 7e laat je zien dat ook jij goed kunt organiseren. Wat later blijkt het veel meer werk te zijn dan jij had ingeschat. Vanaf de 17e gaat Mercurius in ram lopen en dan krijgt het leven lekker veel vaart.

KREEFT
22 juni t/m 22 juli
April begint heel gezellig en voor velen met een vleugje romantiek. De nieuwe maan op de 5e brengt een soort frisse start met zich mee. Dat gaat jouw leven echt op z'n kop zetten. In de dagen rond de 24e moet je een moeilijke beslissing nemen waar veel van afhangt.

LEEUW
23 juli t/m 22 augustus
In het weekend van 6 en 7 april kom jij helemaal tot rust. Hierdoor kun jij je huidige leven beter overzien. Dat laatste is belangrijk want tegen half april moet je een paar harde beslissingen nemen. Rond 22 april ben jij degene die een hele club bij elkaar kan houden!

MAAGD

23 augustus t/m 21 september
Normaal ben jij nuchter. Maar begin april even niet! Als het nodig is, vind jij je nuchterheid wel terug. Jouw planeet Mercurius gaat in het teken ram lopen en dat betekent vaak elektrische problemen. Maar jij bent niet voor één gat te vangen en bedenkt slimme oplossingen.

WEEGSCHAAL
22 september t/m 22 oktober
Als iemand begin april een soort bekentenis doet, dan reageer jij daar heel wijs op. Daar kan de ander iets mee! Half april heb jij zelf ook iets te bekennen. Vanaf 20 april gaat jouw planeet Venus in het vlotte teken ram lopen. Jouw leven krijgt dan echt vaart.

SCHORPIOEN
23 oktober t/m 21 november
De eerste helft van april staat bol van de spanningen. Het lijkt wel alsof niemand elkaar het licht in de ogen gunt. Gelukkig ziet de tweede helft van april er een stuk rustiger uit en zoeken mensen meer de overeenkomsten dan de verschillen. Dat geeft een vredig gevoel.

BOOGSCHUTTER
22 november t/m 21 december
De hartelijkheid waarmee jij begin april de ander tegemoet treedt, wordt beantwoord. Men wil jou maar wat graag helpen. Rond 13 april ben jij zo aan het oreren, dat de ander de neiging heeft af te haken. Eind april ben jij jezelf een veer in de kont aan het steken.

STEENBOK
22 december t/m 19 januari
Rond 8 april is er een discussie gaande waarbij de neiging ontstaat om op de man en niet op de bal te spelen. Hou het zuiver, steenbok! Voor vrijgezelle steenbokken is het leuk om te weten dat gedurende de tweede helft van april de planeten gunstig staan om te daten.

WATERMAN
20 januari t/m 17 februari
Rond 8 april ben jij helemaal niet in de stemming voor gezelschap. En al helemaal niet voor wat jij 'geslijm' noemt. Op de 19e gaat jouw denken en spreken weer eens tien keer sneller dan de ontvanger kan verwerken. Op de 22e kun je met minimale inspanning veel bereiken.

VISSEN
18 februari t/m 20 maart
Begin april heb jij veel plezier van je kennissen en vrienden. Je kunt bij ze terecht voor zowel gezelligheid als voor steun! Rond 15 april ben jij allerhartelijkst, maar is het belangrijk dat jij wel bepaalde dingen recht zet. Eind april ben jij qua gevoel heel evenwichtig.

Duivense leerlingen 'beleggen' op de beurs

Onder het toeziend oog van economiedocent Ben Nijmeijer (links) en directielid Ben van den Anker van het Candea College in Duiven tekenen Esther van Kraaij (Rabobank Arnhem en Omstreken) en Niek den Tex (Scholenstrijd) de overeenkomst. (foto: Sjoerd Geurts) Sjoerd Geurts

DUIVEN - Een beleggingsspel waarmee je veel over de economie leert, maar ook echte prijzen kunt winnen. Leerlingen en economiedocent Bert Nijmeijer van het Candea College in Duiven zijn klaar voor Scholenstrijd. Met dank aan Rabobank Arnhem en Omstreken.

Scholenstrijd wordt ook wel de leerzaamste competitie van Nederland genoemd. Het is een beleggingscompetitie tussen scholen voor het voortgezet onderwijs. Tijdens economielessen mogen leerlingen een fictief bedrag investeren op de beurs. De winnaars mogen echt naar de Beurs van Berlage in Amsterdam om die te openen.

Scholenstrijd bestaat uit drie onderdelen: een online beleggingsgame, gastlessen en masterclasses voor de klas die de beste prestatie levert. “Scholenstrijd is al jarenlang een groot succes”, vertelt Esther van Kraaij van Rabobank Arnhem en Omstreken. “Vorig jaar deden er duizenden scholieren mee. Wij willen deze leuke en leerzame competitie nu ook naar onze regio halen. Daarom hebben we een overeenkomst gesloten met Scholenstrijd. Als Rabobank Arnhem en Omstreken nemen wij vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid de kosten voor onze rekeningen zodat scholen gratis mee kunnen doen en op deze leuke wijze veel leren over economie en beleggen.”

Havo 4-leerlingen van het Candea College krijgen in deze regio de primeur. Esther van Kraaij: “Maar andere scholen mogen zich ook melden. Wij als Rabobank faciliteren de Scholenstrijd en geven daarnaast gastlessen.”

Het formele startsein van Scholenstrijd op het Candea College is bekrachtigd met het tekenen van een overeenkomst.

Excursie Scheepswerf De Hoop

TOLKAMER - Woensdag 10 april en woensdag 11 september is er een excursie bij Scheepswerf De Hoop

In de geschiedenis van het Gelders Eiland speelt de scheepswerf al meer dan een eeuw lang een belangrijke rol. De scheepskranen, vanuit de verte al te zien, horen bij ons dorp. Stichting Toeristisch Informatiecentrum ‘t Gelders Eiland organiseert op de woensdagen 10 april en 11 september een bezoek aan scheepswerf De Hoop in Tolkamer. Er is inmiddels gestart met de bouw van een nieuw schip. Voor wie de beginselen interessant vindt is de datum van 10 april aan te raden. Op 11 september zitten er meerdere verdiepingen bovenop.

"We starten om 13.15 uur met een korte inleiding door één van de medewerkers. Vervolgens krijgen we in twee groepen, met een medewerker van De Hoop, een rondleiding op de scheepswerf in bedrijf. Dit duurt ongeveer twee uur. Deze excursie is geschikt voor deelnemers die goed ter been zijn. We vragen u stevig schoeisel te dragen. U krijgt daar een helm. Er is op de werf geen gelegenheid om iets te drinken. Neemt u eventueel zelf een flesje water mee."

Aanmelden om 13:00 uur. Start 13:15 uur. Kosten: een vrijwillige bijdrage. Locatie: Scheepswerf De Hoop, Bijlandseweg 17-19, Tolkamer. Parkeren kan bij de Polweg of bij de kade. "Komt u met de fiets dan kunt u die op het terrein van de scheepswerf stallen. Inschrijven voor deelname :tot en met 8 april (voor de excursie van 10 april) via de website www.gelderseiland.nl of telefonisch via 0316 769024. Bij inschrijven graag uw keuze voor 10 april of 11 september maken. Er kunnen per datum maximaal 30 deelnemers mee dus wacht niet te lang!"

Collecte Hartstichting van start

REGIO - Van 7 tot en met 13 april vindt de jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting plaats.

Ruim 70 collectanten gaan deze week langs de deuren in Duiven, Groessen en Loo om geld op te halen voor concrete oplossingen om ieders hart zo gezond mogelijk te houden. Want een gezond hart is niet vanzelfsprekend. "We hebben in 55 jaar al veel bereikt, maar we zijn er nog niet. Met het oog op het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten is het noodzakelijk dat wij hart- en vaatziekten vroeger kunnen herkennen en opsporen én beter kunnen behandelen. Want iedereen heeft recht op een gezond hart. Een hart waarmee je alles uit het leven haalt, dat je kracht geeft om te groeien, te leven en lief te hebben."

Aalternatief kleingeld

De QR-code is een goed alternatief voor mensen die geen kleingeld in huis hebben. De gever kan heel eenvoudig eenmalig geld overmaken met de smartphone door de Tikkie of ideal QR-code op het collectebuslabel te scannen.

Thema-avond over 'voeding en kanker' in Braamhuis Zevenaar

ZEVENAAR - Het Braamhuis in Zevenaar verzorgt op donderdag 11 april een thema-avond over 'voeding en kanker'. Aanvang 19.30 uur in het Braamhuis, Reisenakker 12 in Zevenaar. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

De avond wordt geleid door Peter Haima. De rol van voeding bij genezing en preventie van ziekte staat volop in de belangstelling en ook bij artsen ontstaat steeds meer interesse voor dit onderwerp. Peter Haima is medisch bioloog en yogadocent. Hij werd in 2010 zelf getroffen door kanker. Tijdens de lezing vertelt hij over zijn ervaringen hiermee en hoe hierdoor zijn interesse ontstond in voeding en leefgewoonten in relatie met kanker. Op inspirerende wijze zal hij zijn kennis met de aanwezigen delen en laten zien dat mensen zelf actief kunnen bijdragen aan herstel door aanpassing van voedingsgewoontes en leefstijl. De thema-avond wordt rond 21.00 uur afgesloten.
Belangstellenden worden verzocht zich van tevoren aan te melden via email activiteitenbraamhuis@gmail.com of telefonisch via 0316 332111. Vermeld hierbij uw telefoonnummer en met hoeveel personen u komt.

Lentekriebels bij Villa Copera!

TOLKAMER - Villa Copera, het pand uit 1861 gelegen aan de Rijn is volop bezig met de lente. "Na het succes van het Wildweekend afgelopen november presenteren wij voor u in april het Voorjaarsweekend. Een smaakvol 4 of 5 gangen menu eventueel te begeleiden met een bijpassend wijnarrangement."

Op 12, 13 en 14 april kunt u komen genieten van een compleet nieuwe beleving. Het keukenteam heeft een verrassend, creatief en vooral lekker voorjaarsmenu samengesteld. Door de combinatie van een heerlijk glas wijn met de mooiste seizoensproducten, bent u verzekerd van een avondje buitengewoon genieten!

De continue voorbijvarende schepen, de prachtige tuin, het uitzicht op de Rijn en het karakter van het pand zijn de ingrediënten die bijdragen aan dit geheel. Weer of geen weer, het is altijd spectaculair. "Zin om er met pasen tussen uit te gaan? Kom dan op 21 april samen met familie of vrienden genieten van onze paasbrunch. Vanaf 11:00 tot 15:00 uur kunt u zich laten verwennen met een koud en warm brunchbuffet.

Voor meer informatie of wilt u alvast reserveren dat kan via onze website, maar u kunt natuurlijk altijd bellen. www.villa-copera.nl of bel naar 0316 542816. Houdt tevens onze website en facebook pagina in de gaten want er komen nog meer dan genoeg activiteiten aan. Wij ontvangen u graag!"

'Scheiden doe je samen' met hypotheekadvies op maat

LIEMERS - Sinds 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling onder de handelsnaam 'Scheiden doe je samen' een scheidingsbemiddelingskantoor, waarin Johan en Inge Bosveld als ervaringsdeskundige MfN family mediators en dochter Denise als kindercoach ouders en kinderen begeleidt en ontzorgt gedurende het gehele traject van de scheiding.

Johan Bosveld is tevens financieel scheidingsplanner, alimentatiedeskundige en hypotheekadviseur en kan u optimaal voorzien van de benodigde informatie om fiscaal-financieel en juridisch tot goede afspraken te komen rondom alle financiële zaken die bij een scheiding voorbij komen. Als er een informatiegesprek is geweest en mensen geven aan dat zij hun scheiding via 'scheiden doe je samen' willen laten afwikkelen, zal bij het eerst volgende gesprek er meteen een zogenoemde 'quick-hypotheek-scan' door Johan gemaakt worden. Dit geeft heel snel een eerste inzicht omtrent de mogelijkheid om eventueel in de woning te kunnen blijven wonen, dan wel een eerste indruk over de mogelijke hoogte van een toekomstige hypotheek. Vervolgens kan Johan een passende hypotheek voor u zoeken, waarbij het mogelijk is om voor u bij bijna alle hypotheekverstrekkers te gaan 'shoppen'.

Ook de verdere afwikkeling van de hypotheek kan volledig door Johan Bosveld worden verzorgd. U wordt in deze dus volledig ontzorgd! Verder is Inge Bosveld, universitair geschoold in personen- en familierecht en psychosociaal counselor i.o. Zij begeleidt mensen bij het opstellen van een zorgplan en voert extra gesprekken met cliënten, daar waar het emotioneel nodig is om wat extra ondersteuning te krijgen.

Voor een vrijblijvend en kosteloos informatiegesprek bij u thuis of op één van onze kantoren kunt u ons bellen 085-4010839 of via www.scheidendoejesamen.nl het contactformulier invullen.

Beeldhouwvakantie op het Gelders Eiland

Een prachtig beeld in het landschap. (foto: Madeleine Corbey) Madeleine Corbey

REGIO - Wel eens gedroomd om eens een week lekker voor je zelf te hebben? Herinneringen creëren op een vakantie maar ook daarbij ook lekker bezig te zijn op een betoverende locatie. Het voordeel van het Gelders eiland is dat je geen paspoort nodig hebt, geen reisstress oploopt en het is ook nog eens ideaal is voor mensen met vliegangst.

U hoeft helemaal niet ver weg om een week te kunnen beeldhouwen, ook weer goed voor het milieu want de bekende beeldend kunstenaar Madeleine Corbey uit Duiven verzorgt een beeldhouwvakantie op twee schitterende locaties naar keuze in het mooie Gelderland.

Deze zomer zijn er twee mogelijkheden: Van 1 - 5 mei Beeldhouwen bij B&B De Raayhof, De Pannerdense Waard 14 in Pannerden. Of 10 - 14 juli Beeldhouwen en logeren bij Landgoed Halsaf Beekseweg 2 in Babberich

U wordt 5 dagen overdag in de watten gelegd, de lessen zijn van 09:30-16:00 daarna bent u heerlijk vrij om te relaxen, fietsen wandelen met elkaar te eten of te genieten van het moois wat het Gelders eiland heeft te bieden! U kunt kiezen of u op de locatie blijft logeren en echt vakantie te hebben of toch in uw wiegen bed wil slapen er voor kiest naar huis te gaan.

Alle details staan in de folder die op www.atelier-allegro.nl staat of bel meteen met Madeleine Corbey 06 23937822 voor vragen of als u de folder per post wil ontvangen.

Autobedrijf Van Rennes best presterende Suzuki-dealer

ZEVENAAR - Goede resultaten en uitstekende service worden beloond. Vorige maand heeft Autobedrijf Van Rennes een award voor 'Best presterende Suzuki-dealer' overhandigd gekregen. Roel van Son, Manager Dealernetwork Development bij B.V. Nimag, reikte de prijs uit, omdat het hele dealerteam het beste groepsresultaat heeft neergezet in de periode van 1 januari tot en met 31 december. In deze periode is het bedrijf beoordeeld op liefst 25 meetpunten die betrekking hadden op zowel verkoop-, service- als klantentevredenheidsaspecten.

Rob en Robbie van Rennes, eigenaren van Autobedrijf Van Rennes zijn zeer verguld met de award: "Het is een beloning voor de inzet van het hele team. Als bedrijf streven wij ernaar een topprestatie te leveren, met name door een sterke focus op klantloyaliteit. Naast de hoofdprijs – een reis naar Dubai – wordt de inzet beloond met een bedrijfsuitje voor het hele personeel. Succes behaal je namelijk niet alleen, maar met het hele team. Een team waar wij erg trots op zijn."

Autobedrijf Van Rennes, opgericht door Eef van Rennes in 1967 en nog een echt familiebedrijf, is al meer dan 30 jaar een trotse Suzuki dealer voor de regio Zevenaar en omstreken en bied een compleet pakket van mobiliteitsdiensten aan. Het bedrijf is naast Suzuki-dealer namelijk ook specialist in Kia, Carprof-dealer en BTC scooterdealer. Kijk voor meer informatie op www.autobedrijfvanrennes.nl.

Relatie tussen ogen en dyslexie

ZEVENAAR - Veel informatie bereikt ons via de ogen. Bij kinderen met dyslexie of andere leerproblemen is er vaak sprake van visuele beperkingen, zoals fixatie disparatie. Hierbij is de samenwerking tussen de ogen niet optimaal, wat grote gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld het functioneren op school.

De verschijnselen van dyslexie en fixatie disparatie lijken op elkaar. Fixatie disparatie is relatief eenvoudig te behandelen, namelijk met visuele training. Visuele training kan er in veel gevallen voor zorgen dat kinderen weer mee kunnen komen en niet uitgeput zijn als ze uit school komen. Ook volwassenen met fixatie disparatie zijn met visuele training prima te helpen.

Karin Weenink heeft in Zevenaar een praktijk voor visuele training en is onder andere gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van verstoorde oogsamenwerking. Karin legt uit: "Mensen met fixatie disparatie richten hun ogen niet goed. De hersenen nemen hierdoor een licht verdubbeld beeld waar. Gelukkig corrigeren de hersenen dit naar een enkel beeld zodat je er niets van merkt. Juist dit corrigeren kost bijzonder veel energie. Leer- en concentratieproblemen kunnen het gevolg zijn. De leerling kijkt regelmatig weg van het leeswerk om de ogen en hersenen te laten ontspannen. Noodzakelijk, maar vaak niet gewenst."

Karin heeft al verschillende mensen onder behandeling zien opknappen van fixatie disparatie. "Ik kan middels een test zien of de ogen goed kunnen samenwerken. En als er op visueel gebied meer aan de hand is, dan verwijs ik door naar een oogarts of orthoptist."

Voor verdere informatie: www.oogtaal.nl of info@oogtaal.nl.

Snaöj-maert Pannerden

Snaöj-maert Pannerden

PANNERDEN - Op zondag 14 april houdt carnavalsvereniging ’t Land van Waoter & Wiend de jaarlijks terugkerende Snaöj-maert.

De markt zal worden gehouden van 10:00 tot 14:00 uur in het schuttersgebouw Claudius Civilis in Pannerden. De toegang is gratis en er is een gezellig terras. Ook wordt er een loterij gehouden waar leuke prijzen mee te winnen zijn! "Om deze Snaöj-maert tot een succes te maken, doen we een beroep op uw bijdrage. Wat ons betreft mag de grote voorjaarsschoonmaak beginnen! Dus heeft u nog oude (of nieuwe) spullen die u niet meer gebruikt, wij zijn er blij mee."

De spullen kunnen op de volgende data gebracht worden naar het schuttersgebouw (Dorpsplein 11) in Pannerden zaterdag 6 april (11:00 – 13:00 uur), woensdag 10 april (18:00 – 20:00 uur) of zaterdag 13 april (11:00 – 13:00 uur). "Er zijn enkele dingen die we niet aan kunnen nemen: witgoed, bankstellen en kasten, knuffels en kleding. Alle anderen spullen verkopen we graag voor u! De opbrengst wordt gebruikt voor kleding van de carnavalsvereniging." Meer informatie staat op www.waoterenwiend.nl of bel ervoor 06 21665118."

Tolkamer Blues nog groter!

TOLKAMER - Dik Korving, frontman van de Bluesbreakers, organiseert dit jaar voor de 16e keer de 'Rhytm & Bluesroute Tolkamer'. Een evenement, dat al jaren gehouden wordt de avond voor koningsdag 26 april. Een evenement dat elk jaar bekender en groter wordt.

Zeker dit jaar, nu Stichting Horeca Tolkamer (SHT) ook de schouders eronder gaat zetten. Met als gevolg dat dit jaar voor het eerst acht bands te horen zijn in de verschillende horecagelegenheden in en om Tolkamer. De afgelopen jaren klonk de blues reeds bij De Taveerne, café Het Anker, café De W8 en op de Kade bij Kade 7 en Strand 9. Dit jaar stappen ook de andere leden van SHT in. En wel De Swaenebloem op de Bijland, restaurant De Copera op de Spijksedijk en aan boord van partyschip De Graaf van Bylant.

Vervoer met de Plokmobiel

Gedurende de hele avond zal er vervoer pendelen tussen De Copera, via de etablissementen in Tolkamer, richting De Swaenebloem. Bij duidelijk aanwezige haltes kan er in- en uitgestapt worden.

Creatie Bloes-roete.

Bedoeling is ook dit jaar, om het centrum van Tolkamer enigszins op te leuken, gedurende dit evenement. De opzet is om een slinger te maken van aan elkaar geknoopte 'Bloesen'. Op deze manier is precies de route te volgen vanaf partyschip Graaf van Bylant tot De Taveerne. De Bloesroete. Enkele honderden meters. Vandaar de vraag aan eenieder, om afgedankte 'bloesen' af te geven bij kade 7 in Tolkamer. Dames van 'het kunstclubje', die ook verantwoordelijk zijn voor 'Blues-bushaltes, gaan van alle ingeleverde bloeses iets moois maken. DUS: 26 april naar Tolkamer!

Programma en verdere info van de bluesroute staan op: tolkamerblues.nl.

Beleef uw motorvakantie met Rob den Balvert Motoren

(foto: Alessio Barbanti) Foto: Alessio Barbanti

DUIVEN - Rob den Balvert Motoren is een gevestigde naam onder de motorrijders in Duiven en omgeving.

Het in 1995 opgerichte motorfietsbedrijf organiseert naast de gebruikelijke verkoop en reparatie van motoren ook prachtige motorreizen naar het Duitse Sauerland en de Italiaanse Dolomieten. De motorreizen worden uitgezet en begeleid door ervaren voorrijders, meestal gaan Rob of Youri zelf mee. Dat de vakantiereizen bij het publiek in de smaak vallen, blijkt wel uit de statistieken. 95% van de deelnemende motorrijders gaan minimaal nog een tweede keer mee met deze motorreizen.

De hotels zijn zorgvuldig uitgekozen wat betreft ligging en kwaliteit, zodat het niemand aan iets ontbreekt. Op de website van het motorfietsbedrijf staat veel info over de toertochten en natuurlijk het inschrijfformulier.

Het motorfietsbedrijf op Industrieterrein 't Holland in Duiven heeft mooie occasions op voorraad in diverse prijsklassen. Wat opvalt is de uitstekende kwaliteit van de gebruikte motoren, nieuwe motoren worden uiteraard ook geleverd. De merken Yamaha, Honda, Kawasaki, Suzuki, Triumph en BMW zijn de meest voorkomende motoren in de showroom en de werkplaats.

Het motorfietsbedrijf is zes dagen per week geopend, van maandag tot en met zaterdag.

Rob den Balvert Motoren, 't Holland 21, Duiven; 0316 280449; www.robdenbalvertmotoren.nl; info@robdenbalvertmotoren.nl.

Paasbrunch bij Caleidoz

Paasbrunch bij Caleidoz

ZEVENAAR - Ook dit jaar organiseert Caleidoz een paasbrunch voor ouderen in de gemeente Zevenaar.

"Op maandag 22 april, tweede paasdag, zorgen we in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert voor een uitgebreid buffet met onder andere heerlijke salades en toetjes. Loop er even uit, alleen of met een kennis, en trakteer uzelf op een gezellige middag."

De zaal gaat open om 11.30 uur. De brunch duurt tot 14.30 uur. Kaartjes à 17,50 euro zijn, tenzij uitverkocht, tot 16 april verkrijgbaar aan de balie in De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Grote elektrische-fietsentestdag van Gelderland

WESTERVOORT/ARNHEM - Ontdek de nieuwste generatie elektrische fietsen van alle bekende fietsmerken. Kom gratis proefrijden bij Reerink Rijwielen op het terrein van Four Seasons te Duiven.

Bij Reerink kunt u terecht voor de nieuwste generatie elektrische fietsen van alle merken. Er is veel vernieuwd en dat laten we u graag zelf ontdekken. Ervaar het ook en kom gratis proefrijden op zaterdag 6 en zondag 7 april 2019 tijdens de E-bike Opstapdagen van Reerink. Je heb zelfs al een A-merk (Sparta) e-bike vanaf 999 euro.

Wie kennis wil maken met de nieuwste generatie elektrische fietsen, kan terecht bij de E-Bike-specialist van Arnhem en Westervoort. Op 6 en 7 april. Zaterdag om 10:00 uur en zondag vanaf 12.00 uur staat daar een promotieteam van alle merken klaar om u op weg te helpen. Tijdens een proefrit kunt u het gemak en comfort van elektrische fietsen zelf ontdekken.

Kies de elektrische fiets die bij u past! Met gemak iedere dag 50 kilometer of meer naar het werk en terug? Of fluitend de heuvel op tijdens uw zomervakantie? Met een elektrische fiets van ons trapt u elke afstand moeiteloos weg! De innovatieve elektrische fietsen van ons geven u precies het extra zetje dat u nodig heeft.

Nieuwe generatie
De elektrische fietsen van onze A-merken zijn op heel veel punten vernieuwd. Ieder model en elektrische systeem heeft zijn zo eigen voordelen. Ook zijn er Mountain e-bikes aanwezig om te testen. Nieuwsgierig naar nog meer vernieuwingen? Kijk op www.reerinkrijwielen.nl.

Kom dan naar de locatie, terrein van Four Seasons in Duiven (bij Ikea en Media Markt). "Natuurlijk hebben we daar vele aanbiedingen op alle merken."

Holland Casino Nijmegen beste casino van Nederland

NIJMEGEN - Holland Casino Nijmegen is tijdens de 'Casino van het Jaar-verkiezing' van de casino reviewsite Onetime verkozen tot het beste casino van 2018. "Deze prijs is een bekroning op ons werk en vooral de inzet van onze fantastische medewerkers", aldus Arno Bongers, Casinomanager Holland Casino Nijmegen.

Onetime organiseert sinds 2015 de 'Beste Casino van Nederland'-verkiezingen, waarbij de vakjury en het publiek op hun favoriete casino kunnen stemmen. Het professionele reviewteam van Onetime.nl bezoekt jaarlijks de Holland Casino's en de honderden speelhallen in Nederland. In 2018 resulteerde het in elf nominaties die meedongen naar de hoofdprijs. Een vakjury en het publiek bepaalden uiteindelijk de winnaar. Holland Casino Nijmegen werd eerste bij de vakjury en tweede bij het publiek. Nadat alle scores bij elkaar waren opgeteld kwam het casino aan de Waalkade als winnaar uit de bus.

De vakjury was vrijwel unaniem: Holland Casino Nijmegen heeft het goed voor elkaar, waarbij vooral het personeel en de beleving in het casino worden geroemd: "Het personeel komt van een andere planeet. Wat heeft dit casino een team met toppers in dienst. Werkelijk ieder bezoek krijgen we het warme welkome gevoel dat je als bezoeker echt het idee geeft speciaal te zijn."

Arno Bongers, Casinomanager van Holland Casino Nijmegen is erg opgetogen met de uitverkiezing: "Deze prijs is een bekroning op ons werk en vooral de inzet van onze fantastische medewerkers. Want zij zetten zich elke dag voor 100% in om onze gasten een unieke sfeervolle avond uit te bezorgen. Zo zorgen zij ervoor dat de gasten live aan de stijlvolle speeltafels Amerikaanse Roulette of Black Jack kunnen spelen, hun geluk kunnen beproeven aan de allernieuwste speelautomaten of kunnen dineren in ons restaurant. Door onze medewerkers voortdurend te trainen op hospitality en preventie- en zorgbeleid zorgen wij ervoor dat onze gasten altijd gerust, betrouwbaar en veilig uit zijn in ons casino en kunnen genieten van de warme Hollandse gastvrijheid."

Over Holland Casino
Holland Casino is in 1976 opgericht en kreeg van de Nederlandse overheid een exclusieve vergunning om tafelspelen aan te bieden. In 1986 werd dit uitgebreid met een vergunning voor casino speelautomaten. Dit maakt Holland Casino het enige échte casino van Nederland. Holland Casino biedt haar gasten spannend, verrassend en betrouwbaar spel in een veilige omgeving. Holland Casino heeft veertien vestigingen in heel Nederland. Het kansspel aanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. Afgelopen jaar ontving Holland Casino opnieuw de European Responsible Gaming Award voor het beste preventiebeleid in Europa. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl.

Spel en actie in het BronbeekFestival

ARNHEM - Op zondag 14 april is het BronbeekFestival op het landgoed Bronbeek aan de Velperweg 147 in Arnhem. De hele dag worden vooral kinderen uitgedaagd in creatieve en stoere activiteiten in de open lucht en in tenten.

Hou je van muziek? Doe dan mee aan de workshop Angkloeng. Een angkloeng is een Indonesisch muziekinstrument van bamboe. Of wil je liever iets maken met je handen? Ga dan eens bezig in de workshop Klei en maak een Indisch tegeltje of je eigen portret, een soort selfie van klei. In de workshop Bootjes schilder en beplak je samen met Bronbeekbewoners een houten bootje en test je het meteen in de vijver op het landgoed.Of ben je meer het stoere type? Kom dan eens lekker mikken op doelwitten in een veilig afgeschermde container. In een andere container kun je je meten met andere kinderen: wie is het snelste, sterkste, slimste? Hoe lang kun je hangen in een spijkerbroek? Hoe goed ben jij in de dubbele zenuwspiraal? Of klim onder deskundige begeleiding eens naar de top van de klimtoren.

Er is nog veel meer te doen. Kijk daarvoor op www.bronbeek.nl. uiteraard ontbreken Indische hapjes en drankjes niet. Kaartjes zijn op 14 april verkrijgbaar bij de ingang van het landgoed Bronbeek. Gratis parkeren kan op het terrein van de HAN aan de Ruitenberglaan.

Voorjaarsmode en mannenvlees bij Gilsing Herenmode in Didam

DIDAM - Zondag 7 april heeft Gilsing Herenmode de zaak weer geopend. De dagen worden weer langer, de temperatuur gaat stijgen, kortom de bbq mag weer aan.

Bij Gilsing Herenmode is er alleen mode voor mannen, daarom komt Keurslager Patrick Teunissen de innerlijke man (maar natuurlijk ook hun familie) verwennen met stoer mannenvlees. Bij Patrick kun je ook dit bbq-seizoen weer compleet geleverde bbq-pakketten vinden, mét een bbq te leen bijgeleverd mocht dat nodig zijn. Al 15 jaar zit deze keurslager in de Wilhelminastraat in Didam. Ze gaan voor goud en hebben al veel prijzen gewonnen met hun rundergehakt, rookworst en spare-ribs. Omdat Gilsing Herenmode ook alleen voor goede kwaliteit gaat, leek het Frank Hageman een prima combinatie met Patrick samen te werken.

Het is nu ook tijd om de garderobekast aan te vullen met de nieuwe voorjaarsmode. De mode is nog nooit zo kleurrijk geweest bij de mannen. Geel, rood, groen en blauwtinten springen in het oog bij het betreden van de winkel. De overhemden met lange of korte mouw zijn voorzien van leuke printjes, bloemen, vlinders of vogels. Ook de bermuda's zijn stoer uitgewerkt met prints. Na de lange hete zomer van vorig jaar is het ook zaak om op tijd de korte broek met polo aan te schaffen. Voor de frisse avonden hebben we pullovers of vesten, ook in vrolijke kleuren.

Nieuwsgierig geworden naar de voorjaarsmode? Kom deze zondag van 12.00 tot 17.00 uur gezellig binnen bij Gilsing Herenmode aan de Spoorstraat 11 in Didam. Keurslager Patrick Teunissen en het team van Gilsing Herenmode staan er voor je klaar om er weer een 'lekkere' zondag van te maken!

Kindervoetenspreekuur bij Derksen Schoenmode in Duiven

DUIVEN - Woensdag 3 april is er bij Derksen Schoenmode in samenwerking met de podotherapeut Inge Wesselink van Innofeet een open inloopspreekuur voor kinderen.

Struikelt je kind veel of maak jij je zorgen over de ontwikkeling van de voeten van jouw kind, kom dan langs op het spreekuur. Wij controleren de maat en schoenen en Inge zal de stand van de voeten en houding controleren. Aanmelden is niet nodig!

Derksen Schoenmode, Pastoriestraat 42 in Duiven. De podotherapeut is Inge Wesselink.

Jeugddisco in Duiven

DUIVEN - Stichting Lots of fun organiseert in samenwerking met Welling Catering een jeugddisco in Huis van Droo aan de Fuutstraat 42-50 in Duiven.

De disco is elke eerste zaterdag van de maand. "Wij starten een proefperiode op zaterdag 6 april , 4 mei en 1 juni. (Mocht het aanslaan gaan wij in september door op de eerste zaterdag van de maand). De muziek wordt verzorgt door Drive inn-show Party beats van Pascal Van Den Berg.

De disco is voor de jeugd in de leeftijd vanaf 12 - 15 jaar. Entree is 2 Euro. Consumpties kosten een euro. Aanvang 20.00 uur; einde 23.30 uur. De zaal is open van 19.30 - 0.00 uur.

Regels voor de jeugd en/of ouders: Legitimatie is verplicht. Heb je een school pasje met foto en geboorte datum erop wordt dat ook geaccepteerd. Als binnen bent mag je naar buiten, maar naar buiten is er niet meer in. Ouders zijn niet welkom in de discotheek. Er wordt geen alcohol geschonken. De muziek gaat om 20.00 uur aan en de lampen uit. Om 23.30 uur gaan de lampen aan en de muziek uit. Er zijn vrijwilligers van Stichting Lots of Fun die toezicht houden. Bij de kassa staat een spaarpot van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), we vinden het lief zijn, als er een donatie in gedaan wordt.

Snaöj-maert Pannerden

PANNERDEN - Op zondag 14 april houdt carnavalsvereniging 't Land van Waoter & Wiend de jaarlijks terugkerende Snaöj-maert.

De markt zal worden gehouden van 10:00 tot 14:00 uur in het schuttersgebouw Claudius Civilis in Pannerden. De toegang is gratis en er is een gezellig terras. Ook wordt er een loterij gehouden waar leuke prijzen mee te winnen zijn! "Om deze Snaöj-maert tot een succes te maken, doen we een beroep op uw bijdrage. Wat ons betreft mag de grote voorjaarsschoonmaak beginnen! Dus heeft u nog oude (of nieuwe) spullen die u niet meer gebruikt, wij zijn er blij mee."

De spullen kunnen op de volgende data gebracht worden naar het schuttersgebouw (Dorpsplein 11) in Pannerden zaterdag 6 april (11:00 – 13:00 uur), woensdag 10 april (18:00 – 20:00 uur) of zaterdag 13 april (11:00 – 13:00 uur). "Er zijn enkele dingen die we niet aan kunnen nemen: witgoed, bankstellen en kasten, knuffels en kleding. Alle anderen spullen verkopen we graag voor u! De opbrengst wordt gebruikt voor kleding van de carnavalsvereniging." Meer informatie staat op www.waoterenwiend.nl of bel ervoor 06 21665118."

Lezing over de Kathedraal van Chartres

WESTERVOORT - Op een kleine afstand van Parijs staat in Chartres een grote kathedraal. Van 1194 tot circa 1220 slaagde een gemeenschap van nog geen 10.000 mensen er in een kerk te bouwen, die het grootste en hoogste bouwwerk werd dat de westerse christenheid tot dan toe had voortgebracht.

Tijdens de lezing willen we stilstaan bij de beeldensymboliek van het Noord- en het Zuidportaal. Was het voor een middeleeuwer onmiddellijk duidelijk wat de afbeeldingen voorstelden, wij moeten daar wat meer moeite voor doen. In de portalen van de kerk is veel beeldhouwwerk te zien, dat een beeld geeft van het denken in de Middeleeuwen. De lezing is maandag 8 april om 20:00 uur in het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort onder leiding van ds. Arjen Hiemstra. De kosten zijn drie euro. Contactpersoon: Henk Bonnink, 026 3114522, e-mail habonnink@live.nl.

Folktrio AeliXihr in Huize Vredenburg

AeliXihr nvt.

WESTERVOORT - Het folktrio AeliXihr geeft in Huize Vredenburg in Westervoort op zondag 7 april (aanvang 14.00 uur) een concert.

Het veelzijdige repertoire omvat eigen composities en West-Europese traditionals uit het Noordzeegebied in intieme, polyfone, dynamische en kleurrijke arrangementen met ruimte voor improvisatie. AeliXihr is een veelgevraagd muziekgezelschap dat uitgenodigd wordt voor folkbals en voor concerten in Berlijn, Leipzig en omstreken, voor het beroemde Bal Folk Festival in St. Gervais en voor het 4ieme Bal pour l'Europe, Besançon in Frankrijk. AeliXihr bestaat uit Wendy Wouters op fluiten, Onno de Weerd op gitaar en Yanou Vanermen op viool. Aanvang concert is om 14.00 uur en de entree is 2,50 euro. Er kan niet gereserveerd worden; het is raadzaam om op tijd aanwezig te zijn.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 31 maart 9.30 uur: Eucharistieviering, voorgangers: pater G. Remmers en diaken A. van Zundert met medewerking van het Dames en Herenkoor uit Duiven.

De collecte is voor het MOV (Missie, Ontwikkeling en Vrede) en Bisschoppelijke vastenactie.

Misintenties: Theo Visser, Jan van Gool, ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, Ben Willemsen, Thea van Haaren-van der Velden en overleden familie van der Velden-Wolters en van Haaren-Schrievers.

Zondag 7 april om 9.30 uur: Eucharistieviering,-Kindernevendienst- voorganger: pastoor Thanh Ta met medewerking van het AMK-koor. De collecte is voor de Bisschoppelijke Vastenactie en de eigen geloofsgemeenschap.

Intenties: Overleden familie Stoffels-Okkerman, Wilhelmien van Aken en zoon Jan, Gerda Duis-Kaak, Vader en moeder Degen, Ouders Sloot-Willemsen, Dinie Kamps-Scholten, Marie Kamps-Teben, Theo Geurds en familie.

Uw aandacht voor de voedselinzameling door de Voedselbank

Elke eerste zondag van de maand wordt door de Voedselbank een krat achter in de kerk geplaatst. Dus zondag 7 april kunt u hierin houdbaar voedsel deponeren ten behoeve van de Voedselbank.

Zondag 7 april om 11.30 uur: Eucharistieviering, -1e Communie - voorgangers: pastoor Thanh Ta met pastoraal werker J. Heemink.

Jubileumavond met film Green Book 20 jaar Filmhuis Didam

Green Book. (foto: Patti Perret)

DIDAM - Green Book is zaterdag 13 april vanaf 19.00 uur een speciale voorstelling in verband met het 20-jarig jubileum bij Filmhuis Didam. Met pianospel van Sidika Bremer en Annet Lammers. De speciale jubileumtoegangsprijs is vier euro.

Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter en concertpianist; die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken. Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip. Een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor.
De film Green Book wordt op vrijdag 19 april om 20.00 uur eveneens vertoond bij Filmhuis Didam, Meulenvelden, Waverlo 2 Didam. Meer informatie over films of het filmhuis en reserveren: www.filmhuisdidam.nl.

PubQuiz en Swing-Avond met band Music4U

Music4U. nb

DUIVEN - Op 5 april verzorgt het RopaTeam 073 ‘Liemers for Life’ een benefietavond in de Ogtent.

Het RopaTeam 073 ‘Liemers for Life’ gaat in het Pinksterweekend, onder begeleiding van een groot team van begeleiders en verzorgers, in estafette vorm 560 km hardlopen (Hamburg naar Rotterdam) om geld in te zamelen voor de stichting Roparun. De opbrengsten die dit team met deze prestatie en al haar activiteiten bij elkaar brengt, gaat volledig naar deze stichting, die hiermee kanker gerelateerde organisaties, instellingen en projecten ondersteunt.

De PubQuiz / Swing-Avond is één van de activiteiten die dit team organiseert om geld in te zamelen. Voor vijf euro kan je deelnemen aan de PubQuiz en daarna uit je dak gaan tijdens het live optreden van topband Music4U.

De PubQuiz is van 20:00 – 22:00 uur; vanaf 22:00 uur gaat het dak eraf met Music4U. Geen tijd of zin in de PubQuiz, kom dan gewoon om 22:00 uur naar de Ogtent om te genieten van het optreden van deze band. Kaarten zijn via de teamleden én bij café Bij de Buren te koop. Alleen voor PubQuiz is aanmelding nodig via liemersforlife@gmail.com.

Paasworkshop bloemschikken bij KunstKring Duiven

Versierd paasei. (foto: Jeanette Creteer)

DUIVEN - Een uniek paasbloemstuk maken bij de KunstKring Duiven. Dat wil toch iedereen? Traditiegetrouw zijn er op 18, 19 en 20 april weer workshops, die in het teken staan van pasen.

Onder leiding van docente Jeanette Creteer gaat de cursist aan het werk met diverse paasdecoraties en groene materialen en uiteraard verse bloemen. Het resultaat is steeds weer verbluffend! Meer informatie staat op www.kunstkringduiven.nl en bel voor aanmelden met de docente: 06 42169974

Jubileum tienjarig Home-Start de Liemers

Gasten en sprekers symposium. (foto: Kiektan Videoprofs)

DUIVEN - In 2009 startte het project Home-Start in de oude bibliotheek aan de Rijksweg in Duiven.

Home-Start: laagdrempelige opvoedingsondersteuning, door getrainde en betrokken vrijwilligers, in gezinnen met jonge kinderen. 14 maart jongstleden werd in de Ogtent, samen met het team vrijwilligers, verwijzers en genodigden het tienjarig bestaan gevierd! De middag startte, na een hartelijke ontvangst, met een symposium 'bij Bert', waar de volgende sprekers hun visie en ervaring met Home-Start deelden met de aanwezigen:

Edwin Herzberg: projectleider thema’s Opvoeden en Opgroeien bij de Vereniging Humanitas

Sandra Hollander: projectleider Steunpunt Home-Start Nederland

Lucas Meijs: hoogleraar Strategische Filantropie en Vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam

Ineke Knuiman: wethouder in de gemeente Duiven (namens de 3 Liemerse gemeenten)

Lucy Verheijen en Rosa van der Meer: vrijwilligers Home-Start de Liemers

Na een dankwoord was het tijd voor een informeel samenzijn 'bij de Brouwer', waar onder andere twee jubilerende vrijwilligers in het zonnetje gezet (de derde jubilaris was helaas wegens ziekte afwezig), gasten konden kijken naar een presentatie 'Home-Start de Liemers door de jaren heen' én elkaar opzochten om na- en bij te praten.

Leerlingen van de Praktijkschool in Didam maakten heerlijke hapjes, en serveerden die ook ,als ware professionals, zelf uit. Rond 18.00 uur werd het jubileumfeest voor gasten afgesloten en werden de vrijwilligers en de twee projectcoördinatoren aan tafel verwacht bij 'de Buren'.

Broertjes Wehman gekwalificeerd voor NK judo

Rechts Roan Wehman. (foto: Bushi Arnhem) Bushi Arnhem

ARNHEM - Op zaterdag 16 maart werd in Ede het DK-judo gehouden voor de leeftijdsklasse onder de 15 jaar. Op dit DK kwalificeerden maar liefst negen judoka’s zich voor het Nederlands kampioenschap in Leek. Budovereniging Bushi Arnhem behaalde drie keer goud, drie keer zilver en drie keer brons.

Het DK is voor de judoka’s in de klasse tot 15 jaar een belangrijk piekmoment, omdat alle medaillewinnaars zich plaatsen voor het NK -15.

Goud was er voor Faye Hensen (-48 kg), Janno Prins (-38 kg) en Marijn Jansen (-46 kg). Faye stond 9 maart nog op het NK -18, een leeftijdscategorie hoger. Janno was onoverwinnelijk met sterk en snel judo en Marijn wist met o.a. een erg sterke barai (voetveeg) de tegenstander overtuigend uit te schakelen.

Zilver was voor Yven Wehman (-55 kg) uit Lathum, Anouk de Kruijff (-40 kg) en Louis Loozen (-46 kg). Alledrie lieten ze overtuigend judo zien maar grepen net naast de gouden plak doordat ze in de finale hun meerdere moesten erkennen in hun tegenstander.

Brons was er voor Nienke Dekker (-57 kg), Roan Wehman (-34 kg) uit Lathum en Fabio Martens Raes (-42 kg). Nienke kwam voor het eerst uit in deze gewichtsklasse wat de moeilijkheidsgraad verhoogd. Roan mocht zich, als eerstejaars, meten met vaak twee jaar oudere jongens. Ook Fabio mocht zich met de besten van de regio meten en wist na een aantal spannende potten de bronzen plak mee te nemen.

Twan de Ruiter, Kai Knoppersen, Bruce van den Esschert en Anne-Lynn Schmitz verloren, ondanks zeer goed judo, om de bronzen medaille en werden uiteindelijk vijfde.

Na geslaagd project in Ethiopië Leerlingen Liemers College weer thuis

Jill Wijnbergen (zittend), Vera Veldkamp (links boven) en Valerie Kramer pauzeren even tijdens het klussen en hebben de grootste lol met de dochter van een van de leraressen. (foto: Jan van den Heuij) Jan van den Heuij

ZEVENAAR - Het vijftal meisjes van het Liemers College dat 20 februari naar Ethiopië vertrok om daar een school op te knappen en voorzieningen te treffen die het leren aangenamer maken, zijn vorige week teruggekeerd: voldaan en met een zak vol ervaringen. Weer terug in de bewoonde wereld doen zij hun verhaal.

Door Piet van Breukelen

Suze Berendsen, Valerie Kramer, Nikki Schuitemaker, Vera Veldkamp, Jill Wijnbergen en hun begeleiders Jan van den Heuij en Anno Koning wisten dat het geen gemakkelijk karwei zou worden, maar de dankbaarheid die de schoolleiding en de kinderen uitstraalden, leken hun project minder zwaar te maken. De vijf waren unaniem in hun ervaringen: “Rijkdom maakt niet gelukkig, wij hebben gelukkige mensen gezien die straalden van blijdschap met het weinige dat ze kregen.”

De schoolkinderen keken hun ogen uit en vielen van ene verbazing in de andere toen ze zagen hoe het project vorderde: de klaslokalen in een frisse kleur, de speeltuin weer helemaal in orde en de voorraad schoolboeken goed aangevuld. Bovendien hebben veelbelovende jonge Hamar een waka-waka (lamp die op zonne-energie brandt) gekregen, zodat ze ook kunnen studeren als het donker is. Naast het project was er het prachtige landschap met de mooie natuur, nijlpaarden, krokodillen, talloze vogels, apen, struisvogels en kamelen.

Terug op aarde

Eenmaal thuis is het moeilijk alles goed onder woorden te brengen. Bij hun afscheid kregen ze van de directeur een groot compliment met de woorden: “Jullie hebben licht gebracht op een plek waar we dit niet kenden, waar het altijd donker was.”

Nieuw jeugdhonk Omni-vereniging SDZZ

De jeugdafdeling van Omni-vereniging SDZZ. (foto: William Rijst)

ZEVENAAR - Omni-vereniging SDZZ heeft voor haar jeugdleden op de zolder van de rustieke boerderij en het unieke clubgebouw aan de Doesburgseweg in Zevenaar een jeugdhonk gerealiseerd.

Dit jeugdhonk is tot stand gekomen door de inzet van de vele vrijwilligers die de vereniging telt. De zolder was aan een grondige renovatie toe en onder de inspirerende leiding van Jan Sloot hebben Colin Gieling, Richard Hendriks, Alex Dercksen, Joop Van Der Ent, Bennie Jansen, en Wladimir Meijer de zolder ingericht als jeugdhonk.

De jeugd van SDZZ kan in het jeugdhonk, onder begeleiding naar hartenlust darten, sjoelen tafelvoetbal spelen, maar ook dammen, schaken en kaarten. Een aantal ouders van onze jeugdleden heeft materialen en spullen beschikbaar gesteld. Verder zijn er een tafelvoetbalspel en andere attributen gesponsord door de Webneus webdesign en hardware, Factorystation Internetradio&media en de Vrienden van SDZZ. Tevens wordt het nieuwe jeugdhonk gebruikt voor de wedstrijdbesprekingen van het eerste elftal en andere jeugdteams. Het jeugdhonk is een prachtige aanwinst voor de club.

Alle foto's van het nieuwe jeugdhonk zijn te bekijken op de facebooksite van Omni-SDZZ.

Basketbalseizoen Basketiers '71 nog volop spanning

Spelfragment U16-2 tegen Wyba. (foto: Basketiers '71)

ZEVENAAR - In het weekend van 23 en 24 maart speelden zeven teams van de Basketiers '71 hun wedstrijden. Het jongste team is de U12. Het behaalde zijn negende overwinning in vijftien wedstrijden. Met 30-50 werd gewonnen van de Batouwe en daarmee verstevigde het team de tweede plek met nog vijf wedstrijden te spelen.

De U14-1 beleeft een moeizaam seizoen en speelt tegen erg sterke tegenstanders maar blijvft er voor strijden. Dit weekend werd verloren van de Batouwe met 97-15. Er zijn nog drie wedstrijden te spelen. De U14-2 ligt nog altijd op titelkoers. Zondag werd na een goede tweede helft gewonnen bij de Arnhem Eagles met 34-58. Als van de laatste drie wedstrijden er twee gewonnen worden is het team kampioen.

De U16-2 speelde een hele goede eerste helft tegen Wyba uit Wijchen, maar helaas werd ze in het derde kwart overlopen en werd verloren met 60-44. Zij moet nog drie wedstrijden spelen dit seizoen. Dames 2 speelde een uitwedstrijd tegen Trajanum uit Nijmegen en won de wedstrijd met 20-42. De dames spelen dit seizoen nog twee wedstrijden en staan op de vijfde plaats in de competitie. Ook dames 1 speelde een uitwedstrijd, tegen Amical uit Enschede. De dames verloren met 61-41 en hebben het lastig in de eerste klasse na het kampioenschap van vorig jaar. Ze spelen dit seizoen nog twee wedstrijden.

Tot slot Heren 1. Dit team speelde als enige een thuiswedstrijd en won deze van Trajanum uit Nijmegen met 86-67. Heren 1staat zesde in de competitie en moet nog vijf wedstrijden spelen.

Komend weekend veel thuiswedstrijden in sporthal Heerenmaten. "Wellicht leuk om een keer te komen kijken of basketbal ook iets voor jou is?"