GN Arnhem

15 mei 2015

GN Arnhem 15 mei 2015


1 / 28

'Wie zullen we dit jaar eens uit de tent lokken…!'

Foto: Jan Swienink

ARNHEM - 'Wie zullen we dit jaar eens uit de tent lokken…!' Tentstock is terug! En wel op 3, 4 en 5 juli. Alle tenten op een stockje, we gaan weer kamperen! En wel drie dagen en twee nachten lang op één van de mooiste plekken van Arnhem. Verwacht ook dit jaar een divers cultureel programma vol muziek, theater, literatuur en andere creatieve uitspattingen. Maar de headliner van Tentstock is en blijft: Samen Kamperen.

Op Tentstock is afwassen een onvergetelijke ervaring, douchen een interessante uitdaging en
badmintonnen de nieuwe olympische sport. Het festivalterrein hoef je niet op, want daar sta je al met je tentje. En daar kan 's ochtends opeens een band in staan of je krijgt voor het slapen gaan een prachtig gedicht voorgedragen.

Foto: Jan Swienink

Verwacht fijne luistermuziek en swingende bands, prikkelende voordrachten en spannende theateracts. Ook de kampeerders zelf kunnen op elk moment hun eigen podium creëren. De precieze programmering blijft net als bij de pilot-editie een verrassing. Totdat je op 3 juli het programmaboekje vastpakt natuurlijk.

Tentstock vindt plaats op de culturele enclave Buitenplaats Koningsweg. Een avontuurlijk en uniek stuk groen in Arnhem. Dit voormalige militaire is normaal afgesloten voor publiek. Historie, cultuur en natuur komen hier heel bijzonder samen. Ontdek hier alles over tijdens Tentstock .

"Haal je backpack dus uit de mottenballen, stof je tent af en neem al je vrienden, buren, neefjes, nichtjes, opa's, oma's, ouders, kids en je hangmat mee. De voorverkoop start op 1 mei.

Tentstock (campingfestival) is op de buitenplaats Koningsweg 23a op de Veluwe in Arnhem. De bijdarge van een Kampeerheld is 55 euro. Voor 150 mini-kampeerhelden tot twaalf jaar en voor Dribbel de hond is Tentstock gratis! Meer informatie staat op www.tentstock.nl, www.facebook.com/tentstock en een sfeerfilm van vorig jaar staat op https://vimeo.com/101326270.

Miniconcert in Stadsvilla Sonsbeek

Foto: Jeroen Muller/ Makethepicture.nl

ARNHEM - Het benefietdiner wordt gehouden op 27 mei in de Stadsvilla Sonsbeek, waar zangeres Frédérique van den Boomen ook zal optreden.

De reden waarom ze optreedt tijdens het Benefietdiner is, "omdat ze als zangeres en pianiste zich heel bewust is dat gezond zijn niet als normaal mag worden gezien. Een gezond mens heeft duizend wensen, iemand die kanker heeft slecht één droom: genezen", vertelt ze.

Het benefietdiner is georganiseerd door Stichting Events2Cancer in samenwerking met het KWF. Tachtig personen kunnen deelnemen aan het diner, voor tachtig euro. Voor dat bedrag krijg je niet alleen een heerlijk driegangen diner (inclusief drank) maar ook fantastische optredens van onder meer Frédérique van den Boomen, Spinkit, Ray Klaassen, Sabrina Starke en Voice of Holland finalist Sjors van der Panne. Kaarten reserveren kan via; www.kwfbenefietdiner.nl.

Lejo ontdekt het orkest

ARNHEM - Wie kent 'm niet; Lejo met de grote ogen uit Sesamstraat? Hij komt op bezoek bij Het Gelders Orkest en jij kan erbij zijn! Lejo is vingerpoppenartiest Leo Petersen die het geliefde en unieke figuurtje met alleen zijn blote handen en een paar houten ogen tot leven brengt.

Lejo neemt de allerjongsten mee op een bijzondere muzikale ontdekkingsreis. Hoe dirigeer je een orkest? Hoe klinken de instrumenten? Op speelse wijze komen alle instrumenten en allerlei muziekstijlen aan bod, terwijl Lejo grappige streken uithaalt. Leuk voor jong en oud! De kinderen mogen de instrumenten zelf
uitproberen in de instrumententuin en krijgen papieren oogjes mee naar huis, zodat ze thuis lekker verder kunnen spelen! Lejo ontdekt het orkest is ontwikkeld door hét Symfonieorkest.


De voorstelling is zondag 17 mei in Musis Sacrum om 11.00 uur (Instrumententuin 10.00 uur). De volwassene betaalt negentien euro, een kind negen euro. De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Gelders Orkest.

Workshop Op vakantie met de smartphone

ARNHEM - De voorbereiding op de zomervakantie begint donderdag 21 mei met de gratis workshop 'Met je smartphone op vakantie'. Van 14.00 tot 16.00 uur geven deskundigen van Bibliotheek Arnhem en T-Mobile uitleg over het gebruik van de smartphone.


Hoe stel je je smartphone in om er gebruik van te maken in het buitenland, hoe beheers je de kosten, hoe gebruik je social media om contact te houden met het thuisfront en wat zijn handige apps voor op vakantie?
De vakantieperiode staat weer voor de deur! Voor veel mensen betekent dit op vakantie naar het buitenland gaan en de tijd nemen om te lezen. Maar ook de smartphone gaat mee op vakantie omdat we verbonden willen blijven met de wereld om ons heen. Al uw vragen worden beantwoord tijdens de eerste editie van het Smartphone-spreekuur.

Dit spreekuur wordt verzorgd in samenwerking met T-Mobile en vindt plaats op de eerste verdieping van Bibliotheek Rozet aan de Kortestraat 16. De activiteit is gratis toegankelijk en inschrijven is niet nodig. Voor meer informatie: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Workshop e-books lenen bij bieb

ARNHEM - Iedereen die e-books wil lenen bij de bibliotheek is op dinsdag 19 mei welkom bij de gratis workshop 'E-books lenen bij de Bibliotheek'. De workshop vindt plaats bij bibliotheek Rozet.

Bibliotheekleden kunnen uit ruim zevenduizend titels literaire romans, thrillers, kinderboeken, non-fictie en poëzie kiezen. Tijdens de workshop zal getoond worden welke mogelijkheden er zijn om e-books te lenen en lezen. Vragen of onduidelijkheden worden beantwoordt door een medewerker van de bibliotheek.

Deelnemers nemen bij voorkeur hun eigen laptop, smartphone of tablet mee. Het is ook mogelijk een van de aanwezige computers van de bibliotheek te gebruiken. Indien er nog geen e-bookaccount is aangemaakt, dienen leden hun lenerspas mee te nemen.

De workshop vindt plaats op dinsdag 17 mei van 14.00 tot 16.00 uur in lokaal 4.26 op de vierde verdieping van Rozet aan de Kortestraat 16. De workshop is gratis voor zowel leden als niet-leden; aanmelden via: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda is verplicht.

Johan Goossens in Posttheater

ARNHEM - Op vrijdag 22 mei om 20:30 uur in het Posttheater Grote Zaal. de try-out van Daglicht van Johan Goossens. De entree bedraagt zeventien euro.

De familie van Johan Goossens is nogal kritisch. 'Daar had je ook berkenhout voor kunnen kopen' is hun variant van 'leuke vloer'. Warme familiebanden? De aanhang is bij hen de warme kant.
Johan Goossens brak eind 2014 door met zijn zeer grappige boek Wie heeft er wél een boek bij zich?, waarin hij vertelt over zijn ervaringen als leraar op een ROC in Amsterdam. In zijn nieuwe theatervoorstelling Daglicht probeert de schrijver, leraar en cabaretier Johan Goossens zich te settelen. Hij vindt een fijn huis dat zelfs de goedkeuring van zijn ouders kan wegdragen. Hij sluit een soort vrede met zijn leerlingen. Hij trekt zich terug in een klooster voor een retraite. Maar de broeder geeft hem de WiFi-code…


Johan begeeft zich op het kronkelende pad van de liefde. Met de nodige uitglijders, die hij in volle glorie en zonder blad voor de mond beschrijft. Openhartig, met veel zelfspot en gevoel voor ironie vertelt hij over zijn leven. Tussen zijn verhalen door zingt Johan zijn prachtige, gevoelige en soms hilarische liedjes, die doen denken aan het beste van Herman Finkers, Jaap Fischer en Brigitte Kaandorp.


Goossens' vorige show Leer mij de mensen kennen werd genomineerd voor de Neerlands Hoop 2013.

Kaartverkoop: www.posttheater.nl of 026 4460553 op dinsdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Wereldkampioenen kempo

ARNHEM - De kempoka van SHK Sportcentrum uit Arnhem hebben een grote bijdrage geleverd aan het succes van Nederland op het WK Kempo 2015 in Antalya, Turkije. Het WK werd gehouden van donderdag 30 april tot en met zaterdag 2 mei. SHK leverde vier deelnemers en die hebben zeven medailles binnen gesleept, tweemaal goud, tweemaal zilver en driemaal brons. In totaal heeft Nederland vier gouden, acht zilveren en elf bronzen medailles behaald.

Het WK kempo, georganiseerd door de International Kempo Federation (IKF), is onderverdeeld in twee hoofdonderdelen, Traditional en Fighting. Donderdag werd begonnen met het onderdeel Traditional, dat is onderverdeeld in Kata (individuele vormloop), Weapon Kata (met wapen) en Self Defence (stijloefening met partner). Bij het onderdeel Weapon Kata heeft Benoni Budding de eerste gouden medaille binnen weten te slepen.

Fighting is onderverdeeld in vier onderdelen, Semi Contact, Full Contact, Knock Down en Submission. De deelnemers van SHK deden mee met de onderdelen Semi en Full Contact. De deelnemers worden ingedeeld in leeftijd- en gewichtscategorieën. Bij Semi Contact (een punt-stop, light contact systeem van vechten), gehouden op vrijdag, heeft Roel Spierenburg een bronzen medaille behaald. Sandro de Gooijer en Benoni Budding hebben beiden een zilveren plak weten te bemachtigen. John Cornelissen is op dit onderdeel wereldkampioen geworden!

Zaterdag was het Full Contact aan de beurt. Full Contact is vergelijkbaar met het MMA, maar met meer bescherming en aangepaste regels. Bij dit onderdeel hebben Sandro de Gooijer en John Cornelissen nog twee bronzen medailles behaald.

Een topprestatie van de Arnhemse kempoka en een zeer geslaagde week in Antalya!

Annet van Zon

nieuwe voorzitter bestuur WZW

ARNHEM - WZW, werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Gelderland, heeft met mevrouw drs. A. van Zon, bestuurder van jeugdzorginstelling Lindenhout, een nieuwe voorzitter gekregen. Daarnaast is de heer drs. E. Brunekreeft, directeur/bestuurder KION, toegetreden tot het bestuur van WZW.

Van Zon is sinds november 2014 bestuurslid van de werkgeversvereniging. Dat zij nu de voorzittersfunctie op zich heeft genomen, komt voort uit haar betrokkenheid bij de turbulente ontwikkelingen die de sector momenteel treffen. "Alle zorg- en welzijnsorganisaties staan voor knellende arbeidsmarktvraagstukken gesteld", licht Van Zon toe. "Dat zie ik bij Lindenhout, bij collega-instellingen en vanuit mijn betrokkenheid bij Jeugdzorg Gelderland. Ik was er al actief mee bezig en wil me daar nu als voorzitter van WZW graag sectorbreed voor inzetten."

WZW biedt volgens haar met het Gelders Arbeidsmarkt Model (waarin de waarden werkzekerheid boven baanzekerheid, zelfregie, goed werkgever- en werknemerschap en een faciliterende rol van de overheid centraal staan) een innovatief antwoord op de actuele arbeidsmarktvraagstukken. "Optimale flexibiliteit, duurzame inzetbaarheid, sociale zekerheid; het zijn thema's die sectorbreed belangrijk zijn", geeft Van Zon aan. "Het gaat erom dat wij onze leden concreet helpen de vraagstukken rond deze thema's op te lossen. Mijn rol als voorzitter is om de waarden van het Gelders Arbeidsmarkt Model hierin te concretiseren. Bijvoorbeeld door het opstellen van een meerjarige human capital agenda. Dat is iets wat de organisaties in de sector echt helpt."

Verbindende netwerkorganisatie

Met 65 leden (tachtig procent van het totale aantal fte werkzaam binnen Zorg en Welzijn in de regio) heeft WZW een stevige basis. Daar vanuit fungeert zij als verbindende netwerkorganisatie voor haar leden uit jeugdzorg, kinderopvang, GGZ, welzijn, gehandicaptenzorg, VVT, ouderenzorg en ziekenhuis- en revalidatiezorg.

WZW begeleidt haar leden persoonlijk bij het oplossen van huidige en toekomstige arbeidsmarkt-, personeels- en organisatievraagstukken. Zodat zij grip op werk hebben en zij altijd verzekerd zijn van voldoende, goed gekwalificeerd en effectief ingezet personeel. De ledenorganisaties kunnen zich op deze wijze concentreren op het verlenen van goede zorg en dienstverlening. Met de toetreding van Van Zon en Brunekreeft heeft het bestuur draagvlak en een evenwichtige, sectorale en regionale vertegenwoordiging gekregen.

Rotary schenkt

opbrengst aan Stichting Leergeld

ARNHEM - Op maandag 27 april verzorgden leden van Rotary Rozendaal Veluwezoom tijdens Koningsdag van 9.00 tot 17.00 uur enkele kramen op het plein voor Gall&Gall in Velp.

De Commissie Koningsdag van Rotary Rozendaal Veluwezoom was al weken vooraf enthousiast in de weer om alles te organiseren. Niet alleen verkochten de vrijwilligers in de kramen allerlei tweedehands spullen, maar ook bakten ze pannenkoeken en poffertjes en verkochten ze koffie, thee, fris, wijn en bier. De totale opbrengst bedroeg 881,80 euro en wordt geschonken aan een goed doel: Stichting Leergeld Arnhem.

Rotary Rozendaal Veluwezoom heeft zich op Koningsdag ingezet voor een goed doel. Wekenlang heeft de Commissie Koningsdag van Rotary Rozendaal Veluwezoom 'alle spullen die te goed of te mooi zijn om weg te gooien, maar die je eigenlijk niet gebruikt' ingezameld. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan zaken als boeken, potten, pannen, apparaten, gadgets, stoelen, tafels en zonnebrillen. Met louter vrijwillige inzet van Rotary-leden werden de kramen op Koningsdag van 9.00 tot 17.00 uur bemand met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel: Stichting Leergeld Arnhem (www.leergeldarnhem.nl).

Stichting Leergeld Arnhem

Het is helaas in steeds meer gezinnen niet haalbaar om kinderen te laten meedoen bij een vereniging, sportclub of muziekles. Ook de – extra – kosten die de school met zich meebrengt voor bijvoorbeeld schoolbenodigdheden, kamp of excursie zijn voor een groeiend aantal gezinnen niet meer op te brengen. Een beroep op de bijzondere bijstand of een andere voorziening is soms bovendien niet of niet tijdig mogelijk. In Arnhem en omgeving praten we over meer dan vijfduizend kinderen. De Stichting Leergeld Arnhem en omstreken stelt zich ten doel om kinderen uit Arnhem en omgeving wel de mogelijkheid te bieden om mee te doen met sport, muziek of andere kunstzinnige vorming.

Concert in Elden op zondag 17 mei

ARNHEM - Op zondag 17 mei zal er om 15.00 uur een concert gehouden worden in de Bonifatius Kerk aan de Huissensedijk.

Dit prachtig gelegen kerkje biedt de juiste ambiance en sfeer voor dit uniek concertje. Klavecinist Karel Smage en Gambist Ernst Stolz zullen een fijn programma brengen met (h)eerlijke Barokmuziek.

Het programma, getiteld 'Vrouwenportretten uit de Barok' brengt een aantal bekende en minderbekende muziekstukken van top componisten uit de Gouden Eeuw van de Viola da Gamba Muziek. Marin Marais was bijvoorbeeld een van deze, in zijn tijd zeer populaire componisten. Hij was hof componist van Lodewijk de 14e en 15e net zoals François Couperin, die klavecimbel-les gaf aan de koning en zijn kinderen (de Dauphins).

Voor de pauze zullen echter eerst componisten uit Italië aan de beurt komen. De titels die de stukken van deze componisten meekregen, spreken vaak tot de verbeelding en schilderen heel vaak het karakter van de naamdrager.

De toegang bedraagt inclusief koffie, thee of drankje 12,50 euro. Ook zullen er cd's van de uitvoerenden te koop zijn. Vooraf reserveren is niet nodig. Informatie bij: maureen.meijer@upcmail.nl.

Spectaculaire activiteiten op Westerveld Fair in Elden

Foto: Monique Kuster

ARNHEM - Op zondag 24 mei houdt Stichting Evenementen Elden in park Westerveld in Elden van 11.00 tot 17.00 uur de Westerveld Fair.

De Westerveld Fair wordt gehouden op eerste pinksterdag. De toegang is gratis! Op de grote speelweide in het park vinden doorlopend presentaties plaats met paarden en honden. Een authentieke valkerij met stoot- en roofvogels geeft jachtdemonstraties. Het hoogtepunt van de dag wordt ongetwijfeld het optreden van het trickridingteam the Future Guys.

Ook de demonstraties schapendrijven door meervoudig europees- en wereldkampioen Serge van der Zweep en de kür op muziek gereden door showteam Epona op hun Tinkers zijn van hoog niveau. Spectaculair worden de vierspan demonstraties met trekpaarden verzorgd door Ad Lauwen van stal 't Nieuwveer.

Rondom het demonstratieterrein is een leuke, gevarieerde markt ingericht. Er staat een 35-tal kramen met brocante artikelen, woonaccessoires, kleding, sieraden en streekproducten.

Voor de kinderen verzorgt toneelvereniging Ons Genoegen uit Elden de toneeluitvoering 'Ridder Bregje' en er kan onder begeleiding in een boom worden geklommen. Bij de meeste demonstraties op het hoofdterrein worden de kinderen ook betrokken.

De Westerveld Fair is een gezinsevenement met een gevarieerd en aantrekkelijk programma in een prachtige omgeving dat zeker een bezoek waard is.

Aanleiding

In het voormalige Overbetuwse dorp Elden (gemeente Arnhem) ligt een uniek park rond een grote kolk ontstaan bij een dijkdoorbraak in 1740. In dit park stond tot aan het einde van de oorlog Huize Westerveld bewoond door de baron van Voorst tot Voorst. Na het opknappen van dit park organiseert de Dorpsvereniging Elden jaarlijks deze Westerveld Fair om de schoonheid van dit park onder de aandacht van een breder publiek te brengen.

De Westerveld Fair is een openlucht evenement met demonstraties en shows voor het hele gezin. Het thema van de Fair is het landleven en het programma is geheel afgestemd op activiteiten en demonstraties die met het buitenleven te maken hebben. Kwaliteit staat hierbij hoog in het vaandel en bij alle shows wordt een duidelijke uitleg gegeven.

Arnhem Sinfoniëtta speelt Gijsbrecht van Amstel

ARNHEM - Bij 'Gijsbrecht van Amstel' zullen veel mensen denken aan het beroemde toneelstuk van Vondel. Veel minder bekend is de gelijknamige ouverture van de negentiende-eeuwse Nederlandse componist Johannes Verhulst.

Het stuk wordt niet vaak gespeeld. Arnhem Sinfoniëtta brengt hier verandering in; de ouverture staat op het programma van het concert dat Arnhem Sinfoniëtta op 14 juni zal geven in de kapel van de Baptistengemeente aan de Willem van Kleeflaan in Arnhem.

Tijdens concerten van Arnhem Sinfoniëtta klinkt regelmatig muziek van Nederlandse componisten. Zo heeft het orkest in de afgelopen jaren verschillende werken uitgevoerd van de 19e-eeuwse componist Joannes Josephus Viotta; muziek die al meer dan een eeuw niet meer was uitgevoerd. Vorig jaar nog speelde Arnhem Sinfoniëtta een ouverture van de Amsterdamse componist Johannes Bernardus van Bree, die net als Verhulst en Viotta leefde in het begin van de 19e eeuw. Prachtige, meeslepende, muziek van Nederlandse componisten die in de concertzalen jammer genoeg veel minder vaak te horen is dan de muziek van hun tijdgenoten Mendelssohn of Schumann.

Naast deze onbekende ouverture van Verhulst staat ook de ouverture Hänsel und Gretel van Humperdinck op het programma. Attractieve, melodieuze muziek, waarin de hele opera wordt samengevat in amper tien minuten. Na een korte serenade van Glazoenov speelt het orkest vervolgens de Noorse dansen van Edvard Grieg. Het concert wordt afgesloten met de spectaculaire Polowetzer Dansen van Alexander Borodin.

Arnhem Sinfoniëtta is een symfonieorkest van goede en enthousiaste amateurs. Het orkest staat sinds een jaar onder leiding van Alexej Pevzner, tweede concertmeester van Het Gelders Orkest. Het concert van Arnhem Sinfoniëtta vindt plaats op zondag 14 juni om 15.00 uur in de Kapel van de Baptistengemeente, Willem van Kleeflaan 6, Arnhem (in de wijk Molenbeke, vlak bij station Velperpoort). Kaarten kosten tien euro (jongeren betalen vijf euro), en zijn te koop aan de zaal.

Enzo Cornelisse uit Arnhem na trainingskamp klaar voor Champions Leaguefinale in Berlijn

Foto: Gerrit van Keulen

ARNHEM - Na een geslaagd trainingskamp op het sportcentrum Papendal in Arnhem is hij er helemaal klaar voor: Enzo Cornelisse uit Arnhem gaat met nog elf andere speelsters en spelers naar Berlijn.

De twaalfjarige scholier van Beekdal Lyceum en speler van Vitesse D1/O13 vertegenwoordigt de provincie Gelderland. Ze kwamen afgelopen weekend als onbekenden voor elkaar naar het trainingskamp op het sportcentrum Papendal in Arnhem en vertrokken als één team, de Double Dutchies. Samen gaan zij naar Berlijn om op 6 juni de Champions League Finale bij te wonen. Het team vertegenwoordigt Nederland tijdens het Football for Friendship-forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 4 tot en met 7 juni plaatsvindt in de hoofdstad van Duitsland.

Hij blijft als enige aan de kant op het prachtige trainingscomplex van Vitesse. "Ik heb vanmorgen een rugblessure opgelopen", zegt Enzo die ook bij de Arnhemse club speelt. "Balen hoor, want het is niet leuk om geblesseerd aan de kant te staan en de anderen te zien trainen. Ik ben net bij de fysiotherapeut geweest. Hij verwacht dat ik maandag weer kan trainen, dus Berlijn komt gelukkig niet in gevaar."

SWOA-activiteiten op De Weldam

ARNHEM - SWOA activiteiten op de Weldam aan de Middachtensingel 39 (026 3611741) in Arnhem.

Extra bingomiddagen op vrijdag 29 mei en vrijdag 26 juni. Kosten 3,50 euro. Aanvang van de middag is 14.00 uur.

High tea inclusief presentatie over mooie plekjes, gebouwen et cetera in Arnhem op vrijdag 15 mei: aanvang 15.00 uur. De kosten zijn 4,50 euro per persoon. De inschrijving is reeds gestart, maar er is nog voldoende plaats.

Voorjaar/rommel/plantjesmarkt op zaterdag 30 mei aanvang 12.00 uur. De toegang is gratis.

Brigitta Derksen van praktijk Centro Mio in Elst: 'Met mindfulness-training meer grip op je eigen leven'

ELST – Mensen gelukkiger maken en dichter bij zichzelf te brengen. Dat is onder andere het doel van de mindfulness-trainingen, die Brigitta Derksen van Centro Mio geeft. In acht wekelijkse bijeenkomsten van tweeënhalf uur, een oefendag én dagelijkse oefeningen als verplicht huiswerk, lukt dat. Dat heeft Brigitta met haar Centro Mio het afgelopen jaar bewezen!

Zijn je gedachten niet te stoppen? Moeite om bewust te genieten? Last van een burn-out, van stress of lichamelijke klachten (vaak zonder duidelijke oorzaak)? Met een mindfulness-training door Brigitta Derksen van Centro Mio leer je omgaan met stress, vind je meer rust bij jezelf en sta je weer in contact met jezelf. De wekelijkse –en zeer praktische- training van 2,5 uur, acht weken lang, vergt daarnaast van de deelnemer dagelijks drie kwartier thuis oefenen. Hierna heb je de tools in huis om met minder stress en meer rust door het leven te gaan.

Trainingen voor kinderen

Niet alleen volwassenen, ook kinderen hebben er baat bij. Voor hen is er vanaf mei speciale mindfulness voor kinderen. Hiervoor is Carolien Aarnink aangetrokken, die kinderen in groepjes gaat trainen. Carolien is gecertificeerd mindfulnesscoach en heeft reeds 25 jaar onderwijservaring met kinderen. De kindertraining is bestemd voor kinderen (van zeven tot dertien jaar) én hun ouders/verzorgers. Er wordt gewerkt volgens de methode Eline Snel. Het effect is betere leerprestaties, rust in het hoofd, toenemend zelfvertrouwen en minder faalangst...

De trainingen, die bij Centro Mio ook voor professionals als therapeuten en coaches worden gegeven, zijn erg praktisch, beslist niet zweverig. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (indien aanvullend verzekerd) de Mindfulness-trainingen.

Centro Mio, Prinses Irenestraat 80, Elst; telefoon 0481-842194.

Open dag Manege Ruimzicht op zondag 31 mei in Arnhem-Zuid

ARNHEM - Manege Ruimzicht is een mooi, veelzijdig, maar vooral gezellig manegebedrijf voor iedereen. Vanaf vijf jaar kan men al kennismaken met het ponyrijden. De zogenoemde knuffellessen. Op deze manier leren de kinderen op een speelse manier vertrouwd te raken met de pony en de eerste beginselen van het paardrijden.

"Ook organiseren wij kinderfeestjes, waarbij de pony's en het spelelement centraal staan. Voor de volwassenen is er eveneens genoeg vertier. De lessen zijn ingedeeld van beginners tot en met de gevorderden. Zowel dressuur als springen komen aan bod. Kortom, er is genoeg bij ons te beleven en dit alles in een gemoedelijke sfeer, waarbij veiligheid en verantwoord paardrijden hoog bij ons in het vaandel staan."

Tijdens de open dag op zondag 31 mei stelt Manege Ruimzicht haar deuren voor iedereen open van 12.00 tot 16.00 uur. Altijd al willen paard-/ponyrijden? Dan is dit het moment om kennis te komen maken met deze mooie tak van sport. Tijdens de open dag zijn er diverse demonstraties te zien, waaronder een carrouselgroep van de manege. Ook kan iedereen deze dag gratis paard/ponyrijden. Onze manege is uitgerust met een gezellige kantine, waar u bovendien een drankje en/of een hapje kunt nuttigen. Meer informatie: www.manegeruimzicht.nl, Loostraat 1, Arnhem.

Zaterdag 16 mei bij stichting Epric in Huissen Open dag werkervaringsplek Epric

HUISSEN - Epric is een kleinschalige werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is er ook dagbesteding mogelijk en werkt men ook met vrijwilligers. Zodoende is er een brede schakering binnen de werkervaringsplek aan mensen.

Dit jaar is de open dag enkel op zaterdag. Op deze dag is de kwekerij te bekijken en kun je er zelf gekweekte planten zien. Veelal zeer aparte planten zoals geraniums met citroengeur, tropische planten zoals palmen en aparte bolgewasjes.

Daarnaast kan men ook vragen stellen over de werkervaringsplek en misschien zelf vrijwilliger bij Epric worden. Kortom genoeg mogelijkheden om een dag door te brengen in de kwekerij. Juist in deze tijden waarbij de overheid zulke bezuinigingen in de zorg heeft doorgevoerd is het belangrijk dat er zo'n plek als Epric blijft bestaan. De mensen ervaren hier dat ze nuttig bezig zijn met planten zonder werkdruk. Plekken zoals Epric worden zeldzaam en tijdens de Open Dag kunt u stichting Epric steunen door aankoop van een plantje.

Met openbaar vervoer is Epric gemakkelijk te bereiken. De bus stopt bij halte Nieuwediep, driehonderd meter verwijderd van de kas.

De open dag vindt plaats op 16 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Epric ligt aan het Nieuwediep 9a in Huissen; www.epric.org; 026 3250959.

Rohan Badjalala Arnhemse Voorleeskampioen

ARNHEM - Op 30 april heeft De Bibliotheek Arnhem in samenwerking met stichting PAS voor de vijftiende keer de finale van de Arnhemse Voorleeswedstrijd verzorgd. Dit is een voorleeswedstrijd voor de ruim vijfhonderd leerlingen uit de groepen zeven en acht van scholen uit onderwijs achterstandsgebieden in Arnhem, de zogenoemde OAB-scholen.

Uit de drie halve finales zijn zeven finalisten gekomen, die in het Posttheater streden om de titel Arnhems Voorleeskampioen 2015. Zij werden luid aangemoedigd in het stampvolle theater door ruim tweehonderd enthousiaste klasgenoten. Tijdens de finale nemen de volgende basisscholen het tegen elkaar op: de Vlindertuin, de Witte School, de Margarethaschool, de Paulusschool, de Johannesschool, de OLV van Lourdesschool en het Mozaïek (Eimerssingel). De een leest nog enthousiaster, beeldender en overtuigender voor dan de ander. De voorgelezen passages uit boeken zijn goed gekozen en het publiek luistert geboeid naar de finalisten.

Winnaar Rohan Badjalala

Rohan las op meeslepende en humoristische wijze voor uit het boek van Paul van Loon, Dolfje Weerwolfje. Ook zijn inleiding was zo beeldend dat hij daarvoor al een spontaan applaus kreeg uit de zaal. De trotse winnaar kreeg de wisselbeker en bloemen. Zijn vader, moeder, broer en zus waren bijna net zo trots als Rohan zelf!

De jury bestond uit wethouder Hans Giesing, directeur van de Bibliotheek Arnhem Ria Oudega en de winnaar van 2014, Alperen Solmaz. Jan Gipman presenteert de finale.

Dansers Introdans maken eigen voorstelling bij Generale Oost

Foto: Hans Gerritsen

ARNHEM - Modern balletgezelschap Introdans en theater- en dansproductiehuis Generale Oost bundelen hun krachten in het project Multicolour. Vijf ambitieuze dansers van Introdans presenteren op 4 en 5 juni eigen choreografieën onder artistieke en professionele begeleiding van Generale Oost.

De bezoeker krijgt op één avond vijf duetten te zien, uitgevoerd door dansers, afkomstig van diverse dansacademies (waaronder ArtEZ Arnhem) en professionals. Multicolour staat voor de verschillende kleuren van de makers zelf. Iedere choreograaf heeft een eigen visie, een eigen kleur. Kom 4 of 5 juni in Theater aan de Rijn genieten van een bont geheel van verschillende stijlen!

Het project Multicolour is het eerste talentontwikkelingsproject waarin gezelschap en productiehuis intensief samenwerken aan een gezamenlijk product. De dansers van Introdans werken voor het eerst buiten de geborgen omgeving van het gezelschap en leren hoe ze het traject tussen concept en voorstelling zelf kunnen vormgeven. Niet alleen hun choreografische gaven staan centraal, maar ook het ontwikkelen van dit talent, zodat ze tijdens of na hun carrière als danser aan de slag kunnen als choreograaf.

De samenwerking De samenwerking kwam tot stand tijdens de laatste Modebiënnale. Introdans vroeg aan Eve Hopkins (artistiek directeur van Generale Oost), de dansers van Introdans te begeleiden richting een voorstelling. De samenwerking is inmiddels bestendigd in een duurzaam samenwerkingsproject. Niet alleen een mooi voorbeeld van samenwerking in de keten: van academie (ArtEZ) naar productiehuis en gezelschap, maar ook een manier voor de dansers van Introdans om een nieuwe stap in hun carrière te zetten.

De voorstelling is op donderdag 4 en vrijdag 5 juni, aanvang 20:00 uur in Theater aan de Rijn, Rijnstraat 42 Arnhem. De prijs is vijf euro; reserveren kan via www.generaleoost.nl. Dit project wordt ondersteund door Provincie Gelderland.

De toekomst van boerderij De Kroon...

ARNHEM - Om De Kroon voor de toekomst te behouden zijn verschillende mensen druk bezig, zoals te lezen is in het wijkblad De Oostelaar (zie ook www.oostelaar.nl). "Wij willen als bewoners van De Laar-West en -Oost, vragen een steentje bij te dragen aan het behoud van De Kroon als wijkcentrum van De Laar."

Stichting Beheer Boerderij De Kroon heeft de afgelopen tijd met verschillende werkgroepen een aantal punten, die uit diverse onderzoeken naar voren kwamen, voorbereid om de toekomst van de boerderij zeker te stellen. Zoals onder andere het zichtbaarder maken van De Kroon, de binnenruimtes een facelift geven en de horecavoorziening uitbreiden.

"Wij zijn nu op zoek naar vrijwilligers, om samen met ons, deze plannen verder uit te werken en uit te voeren. Hebt u dus wat vrije tijd over en kunt bijvoorbeeld behoorlijk timmeren, schilderen, tuinieren of heeft u een andere vaardigheid, meld u zich dan aan! Ook op bestuurlijk vlak kunnen we hulp gebruiken."

"Voelt u zich geroepen om aan de toekomst van boerderij De Kroon mee te bouwen? Kom dan naar de inloopavond op 28 mei, aanvang 19.30 uur in de bijbouw van boerderij De Kroon. Wij zijn daar dan aanwezig om verdere uitleg te geven en eventueel afspraken te maken", aldus voorzitter Jan Reiffers namens de stichting,

Naar buiten waar de vogels fluiten

Foto: Koos Dansen

ARNHEM - Mee naar buiten waar de vogels fluiten, maar welke vogels hoort u? Het is lente. In deze periode gonst het van het leven in de natuur. Vooral de vogels laten nu van zich horen. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op dinsdag 19 mei een vogelzangwandeling op landgoed Warnsborn.

De boswachter laat luisteren naar de zang van allerlei vogels. Ook geeft hij tips, zodat de deelnemers beter kunnen onthouden welk geluid bij welke vogel hoort. Verder schenkt hij ook aandacht aan andere interessante lentewaarnemingen.

Start: 10.00 uur op de parkeerplaats tegenover camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem. Duur: tweeënhalf uur. Kosten zijn vijf euro; voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen of Hans Keppel en Nel Schütz (06 15363228).

36.000 euro voor ontmoetings- en informatieruimte Stichting Roparun steunt Rijnstate Oncologisch Centrum in Arnhem

ARNHEM - – Rijnstate Oncologisch Centrum in Arnhem ontvangt 36.000 euro van Stichting Roparun. Dit bedrag is een bijdrage voor de ontmoetings- en informatieruimte voor oncologiepatiënten, voor onder andere lotgenotencontact.

Michael Beenhakker, directeur van Stichting Roparun: "Vanuit de opbrengst van de Roparun stellen wij een bedrag van 36.000 euro ter beschikking aan Rijnstate Oncologisch Centrum. We zijn blij dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het belangrijke werk dat het ziekenhuis verricht. Vanuit de Roparun ondersteunen we doelen die helpen ons motto waar te maken: Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. In 2015 hebben we tot nu toe al 155 doelen kunnen ondersteunen voor een bedrag van 2,7 miljoen euro."

Over de Roparun

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8000 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. De Roparun is ontstaan in 1992 en heeft inmiddels ruim 62 miljoen euro opgebracht. De Roparun ondersteunt goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker. Dit jaar start de 24e editie van de Roparun op zaterdag 23 mei in Parijs en Hamburg. Op maandag 25 mei finishen de teams op de Coolsingel in Rotterdam.

Netwerk Groen Arnhem van start

Foto: Jan Adelaar

ARNHEM - Bezoekerscentrum Sonsbeek, Kernteam Stadslandbouw, Natuurcentrum Arnhem en de gemeente Arnhem bouwen aan een nieuw groen netwerk: Groen Arnhem.

Dit netwerk heeft als doel de groene kwaliteiten van de stad verder te ontsluiten en te versterken. Sanne Blok is onlangs gestart als coördinator van de stichting. Zij zal de komende tijd alle stakeholders benaderen om te ontdekken wat Groen Arnhem voor hen kan betekenen.

Coördinator Sanne Blok: "Met Groen Arnhem gaan we groene initiatieven in en om de stad aanjagen en verspreiden en de groene kwaliteiten van Arnhem zichtbaarder maken, om zo de aantrekkelijkheid van de stad voor haar bewoners, ondernemende groepen en bezoekers te vergroten. We willen Arnhem als groenste stad waar het prettig wonen, werken en recreëren is verder op de kaart zetten. De campagne Made in [Arnhem] ondersteunt Groen Arnhem om de groene kwaliteiten en initiatieven van Arnhem over het voetlicht te brengen."

Sanne Blok was eerder onder andere werkzaam als projectmanager bij De Gezonde Stad in Amsterdam, waar zij projecten op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit en groen aanstuurde. Sanne is 36 en woont sinds twee jaar in Arnhem, waar zij als natuurliefhebber in hart en nieren enorm geniet van het groene aanbod in en om de stad.

Internationaal jeugdvoetbaltoernooi

ARNHEM - Samen met Arnhemia en ESA uit Arnhem organiseert RKHVV tijdens de Pinksterdagen het internationale voetbaltoernooi de Arnhem Cup. De twee Arnhemse verenigingen hebben dit toernooi de laatste jaren samen georganiseerd, maar door de toenemende belangstelling voor dit toernooi werd er gezocht naar een extra voetbalvereniging ten zuiden van de Rijn.

De keuze viel op RKHVV omdat deze vereniging voldoende velden heeft en in het verleden zelf ook succesvol internationale toerooien organiseerde. De stichting Euro-sportring organiseert meer dan 110 toernooien in dertien landen. Euro-sportring zorgt voor de huisvesting, eten en begeleiding van de teams en Arnhemia/ESA/RKHVV organiseren het voetbalgedeelte.

De Euro-sportringorganisatie maakt het mogelijk dat jeugdspelers van amateurclubs internationaal voetbal kunnen spelen tegen leeftijdsgenoten. Spelen tegen teams uit allerlei Europese landen is daardoor niet alleen weggelegd voor topclubs en de allerbeste spelers, maar ook voor jeugdspelers op amateurniveau waarbij spelplezier, respect en sportiviteit voorop staan.

Rond de 120 teams van 65 verenigingen uit zeven verschillende landen doen mee. De tweeduizend deelnemers en hun begeleiders komen naast Nederland uit België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Denemarken en Noorwegen. Er doen zowel jongens als meisjes teams mee aan dit toernooi. Om alles in goede banen te leiden zijn de drie verenigingen al in augustus 2014 begonnen met de voorbereidingen.

Vrijdagmiddag komen de teams naar Arnhem en is de officiële opening door de Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink. Op zaterdag 23 en zondag 24 mei zijn de wedstrijden bij de drie verenigingen van 09.00 uur 's morgens tot 17.00 uur 's middags. Iedereen is van om een kijkje te komen nemen; de toegang is gratis.

Samen leren met autisme en/of een verstandelijke beperking

ARNHEM - Ook kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en autisme zijn nooit uitgeleerd. Bij deze groep moeten er vaak barrières doorbroken worden om tot leren te komen. Het is een zoektocht naar de mogelijkheden van elk individu.

XL Begeleiding is een avondschool in Apeldoorn die zich richt op het ontwikkelen, ontdekken en vergroten van de mogelijkheden voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en/of autisme; Het ontwikkelen, ontdekken en vergroten van cognitieve vaardigheden, sociale vaardigheden en zelfredzaamheid als doel door middel van praktisch leren.

Op deze informatieavond zullen Marianne van der Plank en Gerry van den Berg van XL Begeleiding vertellen over hoe ze werken met deze kinderen en jongeren. Hun verhaal zal vooral gericht zijn op ouders van deze groep.
Er zal ruim de gelegenheid zijn voor het stellen van vragen. "Mocht u bij deze avond aanwezig willen zijn en heel specifieke vragen, gericht op uw eigen situatie hebben, zouden zij het op prijs stellen als u deze vragen al bij uw aanmelding aan zou willen geven." Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met MEE en Steunpunt Autisme Arnhem en is op dinsdag 26 mei van 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in VSO Mariëndael, Middachtensingel 12 in Arnhem. De toegang is gratis (voor koffie en thee wordt een kleine bijdrage gevraagd). Wel graag vóór zondag 24 mei aanmelden op aic.gp.arnhem@gmail.com onder vermelding van 'samen leren'.

Agenda Gilde Stadswandeling

ARNHEM - Op dinsdag 19 mei begint voor Gilde Stadswandeling Arnhem weer het zomer wandelseizoen. Dit houdt in dat in de periode van 19 mei tot en met 16 oktober op de volgende dagen en tijden Gilde stadsgidsen klaar staan om belangstellenden mee te nemen voor een wandeling door historisch Arnhem. Een aantal rondleidingen in de wijken doen wij alleen op zondag, meestal de tweede zondag van de maand. Zie daarvoor www.wandeleninarnhem.nl.

Iedere dinsdag: Centrumwandeling, om 14:00 uur onder leiding van Gilde Arnhem, vanaf de Sabelspoort, Markt 11, € 3.50 pp, tot 12 jr. € 2.00, www.wandeleninarnhem.nl.

Iedere woensdag: Jugendstilwandeling, om 14:00 uur onder leiding van Gilde Arnhem, start hoek Cronjéstraat / de la Reystraat , € 3.50 pp, tot 12 jr. € 2.00, www.wandeleninarnhem.nl.

Iedere donderdag: Klarendalwandeling om 14:00 uur onder leiding van Gilde Arnhem, start bij het KAB gebouw/ Post theater, Rosendaalsestraat 27, € 3.50 pp, tot 12 jr. € 2.00, www.wandeleninarnhem.nl.

Iedere vrijdag: Spijkerkwartier wandeling, om 14:00 uur onder leiding van Gilde Arnhem, start bij de hoofdingang van concertzaal Musis Sacrum, € 3.50 pp, tot 12 jr. € 2.00, www.wandeleninarnhem.nl.

De rondleidingen in de Historische Kelders gaan het hele jaar door.

Iedere woensdag, vrijdag en zaterdag om 14:00 uur onder leiding van gidsen van Gilde Arnhem, Oude Oeverstraat 4a, € 5.00 pp, tot 12 jr. € 3.50, www.wandeleninarnhem.nl.

Dunkler Lichtglanz – Shining Night

ARNHEM - Een romantisch concert met scherpe randjes. Op zondag 31 mei om 15.00 uur in kerk Schaarsbergen aan de Kemperbergerweg 806. Duitse romantiek en modern Amerikaans: Dunkler Lichtglanz – Shining Night.

Een concert buiten de stad, dicht bij de voorjaarsgroene natuur. Is dat geen mooi besluit van een zondagse fietstocht of wandeling? Licht én donker: een oer-paradox en een bron van inspiratie voor wetenschap, religie, filosofie en kunst. Dus ook voor dichters en componisten!

De nacht en de maan: dood, afscheid, oorlog, maar ook liefde, troost en overgave. De dag en de zon: een ode aan het licht en de schepping, geboorte, leven en ­– weer – liefde. De tegenstelling dag en nacht, donker en licht is van alle tijden. "Wij zingen stukken uit de Duitse romantiek, maar ook van hedendaagse Amerikaanse componisten. Steeds geïnspireerd door het duo duisternis-lichtglans, met vele religieuze en wereldse associaties. De liefde keert telkens terug, vol van paradoxen, zoals in Dunkler Lichtglanz van Schumann: Süße Galle, holde Pein, (…) Das kannst, Liebe, du nur sein.

Pianist Bart Coenen speelt solostukken die bij het thema passen. Wat dacht u van de Mondscheinsonate? Ook begeleidt hij het koor in een aantal werken.

Kaarten kosten dertien euro; (vijf euro voor kinderen). Reserveren kan via www.novocantare.nl.

Airco heeft een opfrisser nodig!

GENDT - Weet u het nog? U heeft net een nieuwe auto, de zon hoog aan de hemel en een weldadige koele lucht uit de ventilatieroosters om geconcentreerd te kunnen blijven. Uw airco was in optimale conditie.

Helaas verliest de airconditioning na verloop van tijd een gedeelte van zijn vulling, waardoor de werking minder wordt. Op de aanstaande warme dagen gaat u dat merken. Met de zomer voor de deur helpt Autobedrijf Wouter Hageman u graag om weer een lekker fris klimaat in uw auto te krijgen.

"Wij beschikken over goed opgeleid personeel en zeer moderne apparatuur om uw airco te testen eventueel te herstellen en opnieuw af te vullen. Uiteraard na voorafgaande prijsopgave, dus zonder verrassingen achteraf. Het resultaat is altijd: koele frisse lucht op het moment dat u het nodig heeft."

"Wist u trouwens dat de airconditioning niet alleen een luxe accessoire is? De airconditioning droogt ook de instromende lucht en zorgt voor minder beslagen ramen dus belangrijk voor uw veiligheid. Tijd voor een opfrisser dus!"

Een afspraak maken kan makkelijk online via www.wouterhageman.nl/werkplaatsafspraak, of per telefoon: 0481 425000. Laat de zomer nu maar komen!

Fortunate Travel, jouw start voor al je reisavonturen!

ARNHEM - Elke reis begint met een goede voorbereiding. Met meer dan tien jaar ervaring in de reisbranche heeft Fortunate Travel alle kennis en producten in huis om voor u een onbezorgde reis te organiseren.

Sinds 2004 is Fortunate Travel Group actief in de reiswereld. Met ingang van 2007 hebben wij ons aangesloten bij IATA voor onze vliegticket service en ter versterking van onze tourafdeling zijn wij sinds 2010 lid van de verenigingen ANVR en SGR.

Voor een one-stop service kunt u bij ons terecht voor goede prijsvergelijking en vakbekwaam advies van vliegtickets van alle wereldwijd gerenommeerde vliegtuigmaatschappijen en reisbestemmingen.
Daarnaast bieden wij groepsreizen aan in luxe touringcars en VIP minibussen of u kunt overwegen om een volledig verzorgde cruise te maken op zee of een rivier. Tevens kunnen wij ook reizen op maat maken naar uw wensen voor bijvoorbeeld familiebijeenkomsten, verenigingen en bedrijven waarbij u begeleid wordt door professionele en meertalig sprekende reisleiders.

Loop gerust eens binnen voor meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave.
Fortunate Travel Group, Steenstraat 48, Arnhem, Telefoon 026 4464318, www.fortunate360.com, info@fortunate360.com.

Domica Arnhem uw Verhuurmakelaar!

Arnhem - Domica is een landelijk opererende organisatie, actief in de bemiddeling van huur, verhuur en beheer van woningen en bedrijfspanden. Domica is opgericht door zes ervaren ondernemers, allemaal geruime tijd actief als verhuurmakelaar in hun eigen regio. Echte ondernemers die zelf ook hun eigen Domica-vestigingen blijven besturen.

Domica is een franchise-organisatie en iedere vestiging wordt gerund door een zelfstandig ondernemer. Een perfecte formule: de landelijke uitstraling zorgt voor uniformiteit en de ondernemer kent de regionale woningmarkt op zijn duimpje, is oprecht betrokken bij de belangen van zowel huurder als verhuurder en gaat voor zijn klant door het vuur!

Domica is op dit moment reeds gevestigd in 19 verschillende steden door het hele land.

DOMICA: ALLEEN MAAR VOORDELEN!
De regionale betrokkenheid heeft voor jou, als huurder of verhuurder, enorm veel voordelen. Je hebt één aanspreekpunt die je begeleidt in het totale traject. Je makelaar weet de weg, de mogelijkheden en kan je optimaal adviseren op basis van jouw persoonlijke situatie. Ook voor het beheer van uw onroerend goed bent u bij ons op het juiste adres: zowel voor een kleine als grote vastgoedportefeuille zijn wij uw partner. Vragen? Bel of kom langs op de Steenstraat 71-a, telefoon 026 - 370 36 66, www.domica.nl

De geschiedenis van de Steenstraat

ARNHEM - De Steenstraat is een winkelstraat in het centrum van Arnhem. De naam stamt uit de dertiende eeuw, toen dit stukje weg naar Velp als enige straat bestraat was.
In de straat staat de neogotische Sint-Martinuskerk, een vroeg werk van architect Alfred Tepe uit 1874-1876.

De Steenstraat staat alom bekend door zijn speciaalzaken, bijzondere horeca, supermarkten, diverse verswinkels en gezelligheid en sfeer. Daarnaast is de winkelstraat is ook bekend van de Nederlandse versie van het bordspel Monopoly, waar het samen met de Ketelstraat en het Velperplein 'Arnhem' vormt. De trolley is niet weg te denken uit Arnhem. En toch rijdt de trolleybus pas sinds 1949 in de stad. Daarvoor waren het de trams die het openbaar vervoer in de stad regelden.

Eerste paardentramwagens en elektrisch tram
Op 3 mei reden de eerste paardentramwagens in Arnhem. Vanaf 1896 tot 1910 bestond er een traject: Van de Parkstraat - Emmastraat – Hertogstraat naar de Steenstraat.
Nadat in 1911 de eerste elektrische tram reed was het gedaan met de paardenwagens.

De paardenwagens waren destijds van een particulieren maatschappij. De gemeente had in 1907 besloten om de elektrische trams in eigen beheer uit te voeren. Nadat in 1911 Het Arnhemse trambedrijf GETA de exploitatie deed ontstonden er in de jaren vijf lijnen van de elektrische tram.

Steentjesdag: De Steenstraat op zijn best

ARNHEM - Op 7 juni is het weer zo ver; De Steentjesdag 2015! Deze editie staat het thema 'De Steenstraat op zijn best' centraal en zullen de ondernemers er alles aan doen om u een leuke dag te bezorgen.


7 juni wordt een dag vol belevingen. Verschillende ondernemers halen alles voor u uit de kast om u kennis te laten maken met hun producten. Live demonstraties worden gegeven om u verder te entertainen en informeren. Slenteren langs verschillende afwisselende kraampjes, een terrasje pakken met een hapje en een drankje, genieten van live muziek en activiteiten voor uw kinderen. Kortom de Steentjesdag 2015 is een dag die u zeker niet wilt missen.
"Kom dus zeker langs op de Steenstraat in Arnhem en laat u inspireren door de ondernemers uit de straat en geniet van alle mogelijkheden op deze dag."

Klantenactie Steenstraat 2015
"Vanaf 9 april kunt u meedoen aan de Steentjesdag klantenactie 2015. Bij alle deelnemende Steenstraat deelnemende Steenstraat ondernemers kunt u een stempelkaart krijgen. Bij besteding van minimaal vijf euro heeft u al recht op een stempel. Verdere informatie kunt u lezen bij de deelnemende winkels. Deze zijn te herkennen aan de taart op de roze/lichtgroene poster voor vijf jaar Steentjesdag. Tot en met 6 juni kunt u de kaarten inleveren en maakt u kans op vele prijzen. De prijswinnaars worden bekend gemaakt op 7 juni, de Steentjesdag 2015."

De gezelligste winkelstraat van Arnhem

ARNHEM - De Steenstraat is de enige winkelstraat in Arnhem waar je alles onder één dak vindt: veel winkels, echte speciaalzaken, bijzondere horeca, supermarkten, diverse verswinkels en gezelligheid en sfeer.

Je bezoekt de Steenstraat ook vanwege de kwaliteit van bijzondere producten en een uitstekende service bij veel ondernemers. Parkeren vóór de deur en uitstekende bereikbaarheid met het Openbaar Vervoer maakt een bezoek aan de Steenstraat extra aantrekkelijk.


Het is een nieuw, openbaar gebied, ingericht volgens het principe van shared space, waar iedereen zich thuis voelt, waar plek is voor iedereen. Dat is een gebied zonder overbodige borden en paaltjes. Die hebben plaatsgemaakt voor nieuwe bestrating, pleintjes, speciaal meubilair en nieuwe bomen. Fietsers mogen nu in twee richtingen rijden. Parkeren (betaald) is alleen aan de rechterzijde van de Steenstraat toegestaan. De Steenstraat is weer steengoed!

"Wilt u ook op de hoogte blijven van alle activiteiten van de Steentraat of wilt u meer weten over de winkels www.desteenstraat.nl. Ook te volgen via Facebook."

Cargo Reisprodukten: uitstekende produktkennis en ouderwetse service

Foto: Arthur Tholense

ARNHEM - Cargo reisprodukten op de Steenstraat in Arnhem heeft een unieke selectie van koffers, tassen, rugzakken, businessbags en lederwaren voor iedere smaak en budget.

Al twaalf jaar staan ze bekend om uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding, groot assortiment en vooral om hun produktkennis en ouderwetse service. Voor deze zomer is er natuurlijk weer een enorme selectie van reiskoffers en tassen aanwezig, onze lichtste koffer weegt slechts 1,2 kilogram! Cargo heeft de grootste Samsonite collectie van Arnhem, maar voert ook merken als Delsey, The North Face,Line,Decent en Eastpak.

Cargo staat ook bekend om de grote keuze in rugzakken voor zowel de aankomende 'back to school' als voor vrije tijd, maar ook op zakelijk- en laptoprugzak gebied, is het aanbod bijzonder groot. De top vier in rugzakken: Eastpak, Herschel, The North Face en Samsonite.

Er zijn meerdere collecties leren tassen aanwezig, met merken als Cowboysbag, Spikes & Sparrow, De Rooy, Madlers, Burkeley en Chesterfield is ook hier de keuze enorm.
"Wij zijn ook dealer van de zogeheten Secrid, de veiligste portemonnee voor uw pasjes."

"Kom op Steentjesdag, 7 juni, maar eens kijken, er zullen meerdere superaanbiedingen zijn die dag! Thuis vast kijken of online kopen? www.cargotravelshop.nl, telefoon 026 4458527, Steenstraat 4, cargo@chello.nl."

Bender al 150 jaar deskundig in klank!

Rechts is Arie Drent (Bender piano) en links is Harald Strik (Bender hifi). Foto: Arthur Tholense

ARNHEM - Bender piano-hifi is een reeds lang bekende naam in Arnhem en omstreken als het gaat om muziekbeleving. Al meer dan 150 jaar kunt u er terecht voor een piano of geluidsinstallatie. Harald Strik heeft drie jaar geleden de hifi-afdeling overgenomen en kan u prima adviseren omtrent de aanschaf van een nieuwe geluidsinstallatie.

Bender hifi is dealer van de volgende topmerken onder andere Cambridge, Naim-audio, Sugden, Hegel, Quad, Rega, Yamaha en Kef, Sonus-Faber en Wharfedale. Van het merk Kef hebben wij ook de top lijn 'the Reference' in huis. Ook hebben we gezien de toegenomen belangstelling een ruim assortiment platenspelers in huis.
Tijdens de steentjesdag heeft Bender hifi een streaming audioshow. De piano-afdeling is sinds drie jaar overgenomen door de firma Schumer uit Hengelo (O). Vanzelfsprekend continueren zij de kwaliteit die u gewend was. Bender piano's is dealer van onder andere Steinway & Sons (Hengelo), Boston, Essex, GrotrianSteinweg, Schimmel, Yamaha, Ritmüller, Petrof en Kawai.

Foto: Arthur Tholense

Tevens staat er zowel in Hengelo als Arnhem een representatieve collectie digitale piano's van Kawai.Natuurlijk kunt u bij Bender ook terecht voor het stemmen en vervoer van uw piano.

Bender piano en hifi www.benderhifi.nl, www.piano.nl Steenstraat 54, Arnhem, telefoon 026- 453541.

Juwelier Velthuizen, het begin van iets moois

ARNHEM - Bijna 120 jaar geleden begon Piet Velthuizen een juwelierszaak. Met de vierde generatie Velthuizen in de winkel bestaat deze juwelier in 2016 straks 120 jaar.

De collectie van deze juwelier is het best te omschrijven als traditioneel, vertrouwd en onverwacht. Veel keus in gouden en zilveren sieraden. Heren- en damesringen in letterlijk vele soorten en maten. Ruime collecties armbanden, colliers en oorsieraden. Verrassende zilveren en verzilverde artikelen voor aan tafel, kantoor of in huis. Voor de allerkleinsten blijven natuurlijk een eigen kinderbestek, bedelarmbandje mooie geschenken. Bij juwelier Velthuizen kunt u terecht voor reparaties van sieraden, klokken, horloges, taxaties. Ook het prikken van gaatjes in de oren bij kinderen vanaf vijf jaar.

In eigen atelier repareert of vermaakt men uw sieraden. Naast de verkoop van horloges en vervangen van batterijen kunt u hier ook de tijd bekijken op de diverse klokken en wekkers. Of heeft u uw dierbaren verloren? Dan is advies, verwerken van as en verkoop van gedenksieraden ook mogelijk.

Bezoekt u juwelier Velthuizen eens aan de Steenstraat 64. Kunt u niet wachten om meer te weten, neem dan een kijkje in de webwinkel www.juweliervelthuizenonline.nl.

Boekschoten & Van Lieshout Makelaars vanuit nieuw kantoor aan Steenstraat 31

ARNHEM – Mensen bij elkaar brengen: verkopers en kopers, verhuurders en huurders. Dat is het werk van Boekschoten & Van Lieshout Makelaars. Sinds 1988 zijn Wouter Boekschoten en Harry van Lieshout reeds actief in deze branche als makelaars en taxateurs in woningen en bedrijfspanden en nu sinds ruim een maand gevestigd op een mooi plekje aan de Steenstraat 31.

Het NVM makelaarskantoor is voornamelijk actief in Arnhem en omgeving. Het biedt een gevarieerd aanbod in panden: voor ieder wat wils. Met deze makelaars is het plezierig zaken doen. "We zijn een klein kantoor. Met inspraak van de klant bepalen we het traject. Met veel persoonlijke aandacht en een sterke betrokkenheid", vertelt Petra Stap, de assistent-makelaar en verantwoordelijk voor de huur en verhuur van woningen.

De makelaars Wouter Boekschoten en Harry van Lieshout hebben veel ervaring, werken uiteraard met internet, maar weten ook die ouderwetse persoonlijke service te verlenen, die door velen nog gewaardeerd wordt. "Het gaat om veel geld, de informatie en communicatie moeten gewoon goed zijn."

Boekschoten & Van Lieshout Makelaars is ook een perfecte partner als aankoopmakelaar. "Onze professionals kunnen de juiste objectieve prijs bepalen, zien de addertjes onder het gras en kunnen een goede prijs uit onderhandelen." Bij eventuele hypotheekaanvragen werkt het kantoor samen met diverse hypotheekadviseurs.

Boekschoten & Van Lieshout Makelaars, Steenstraat 31, Arnhem; 026 3884545; www.bnvlmakelaars.nl.

Eigenaar Fatin Topuz haalde destijds als eerste kip kebab naar Nederland Smullen bij kipspecialist TokTok aan Steenstraat

ARNHEM – Wie kent Fatin Topuz niet? Momenteel heeft hij al enkele jaren aan de Steenstraat zijn horecazaak waar uitsluitend helal kipproducten worden verkocht. Hij is in Arnhem al dertig jaar bekend, onder andere van de horeca rondom de Korenmarkt. Velen komen nu bij zijn zaak TokTok, waar het goed en gezond eten is.

TokTok is de kipspecialist. De klant kan er zijn snack ter plekke opeten, maar ook meenemen naar huis. Geliefd zijn de gegrilde halve hanen en hele kippen. Wie er niet naast wil pakken en verzekerd wilt zijn als hij meerdere exemplaren wil, doet er goed aan deze van tevoren te bestellen.

TokTok heeft diverse kipmenu's (met friet en frisdrank) op de kaart staan, zoals halve haan, chicken kebab en chicken dürüm. Ook de kipsnitzel, de hotwings, de 'kapsalons' en broodjes fallafel zijn er niet te versmaden. Verder biedt TokTok ook extra's als baklava, enkele soepen en turkse pizza.

Fatin is een echte horecaman. Niet alleen presenteerde hij de eerste kip kebab in Nederland, ook vond hij het dürüm wrapbroodje uit. En last but not least bracht hij drie jaar geleden als eerste zaak in Arnhem Frozen Yoghurt! "Lekker fris van smaak, met weinig calorieën!"

TokTok, Steenstraat 82, Arnhem; 026 2132243; ook te lezen op facebook.

BeBLOOM: een goede zaak

ARNHEM - Al twee en een half jaar is BeBLOOM gevestigd aan de Steenstraat in Arnhem. Eigenaresse Gerty de Ruijter heeft in deze tijd haar winkel goed op de kaart gezet en een grote klantenkring opgebouwd. In de sfeervolle winkel, modern met steigerhouten meubelen ingericht, vind je de kleur- en geurrijke collectie.

Deze producten samen met de klantvriendelijkheid en goede service spreekt vele mensen aan. Er is nog meer, BeBLOOM onderscheidt zich als winkel op het gebied van verkoop van producten die alleen fair trade zijn, goede doelen steunen of honderd procent natuurlijk en zuiver zijn.

Alle producten worden persoonlijk en met uiterste zorg ingekocht. Gerty: "Wat heerlijk om alleen dat te verkopen, waar ik zelf volledig achter sta. Of het nu gaat om onze wereldse cadeauartikelen zoals mooie vazen vanuit Mexico of Boeddha's vanuit Indonesië, de bijzondere boeken, de esoterische producten, onze handgemaakte zeepjes en zuivere parfums of de overheerlijke Zotter of Tony chocolonely chocolades. Persoonlijk ben ik dol op onze wieroken en Palo Santo die fair trade zijn en zo bijdragen aan goede arbeids- en leefomstandigheden van de arbeiders en daarnaast van een uitstekende kwaliteit en natuurlijk zijn."

BeBLOOM, Steenstraat 25 Arnhem; 026 3515963; www.bebloom.nl.

28 / 28