GN Lingewaard

1 november 2017

GN Lingewaard 1 november 2017


Vogelvereniging Onder Ons Gendt 50 jaar

GENDT - Op 3, 4 en 5 november houdt vogelvereniging Onder Ons haar jubileumtentoonstelling.

De vereniging werd opgericht op 3 maart 1967 in zaal Het Centrum in Gendt door 17 leden. "Het eerste jaar hebben we de spullen voor de tentoonstelling geleend van een vogelvereniging uit Wijchen. De volgende jaren is alles door de vereniging zelf aangeschaft en gemaakt.

De tentoonstellingen werden massaal bezocht door vogelliefhebbers en bezoekers en het ledental groeide al snel tot meer dan negentig leden. Gezelligheid staat hoog in het vaandel bij Onder Ons.

Helaas werd zaal Het Centrum door brand verwoest, en werd voor twee jaar de tentoonstelling in zaal Providentia gehouden, waar de eerste op een autoloze zondag was. Na 29 jaar werd zaal Het Centrum verkocht, waarna we 19 jaar bij de familie Tinneveld van Im Weissen Rössl onderdak kregen. Nu is cultureel centrum De Leemhof ons verblijf, waar we nu alweer onze tweede jubileumtentoonstelling organiseren. Deze tentoonstelling zal door leden van Onder Ons, v.v. Kantropa Oosterhout en v.v. De Martel Huissen , die met verschillende soorten vogels zoals kanaries, tropen, kleine en grote parkieten en Europese cultuurvogels er weer een mooi geheel van worden gemaakt.

De vergaderingen en tentoonstellingen zijn gezellig en met veel plezier gehouden, en onderlinge contacten zijn goed. De vereniging heeft district-, Nederlandse-, en wereldkampioenen voortgebracht.

Iedereen is welkom op 3, 4 en 5 november om met ons deze vijftigste tentoonstelling tot een succes te maken. De toegang is gratis. "Wilt u informatie over vogelvereniging Onder Ons, bestuur en leden staan u dan graag te woord." Tijdens de tentoonstelling is er een tombola en verlotingen met leuke prijzen in cultureel centrum De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Eerste KerstRun Doornenburg: voor de hardloopliefhebber!

DOORNENBURG - Op zondag 10 december wordt door Sportdorp Doornenburg de eerste KerstRUN gehouden. Deze KerstRun wordt samen met de traditionele kerstmarkt verzorgd vanaf het dorpsplein in Doornenburg. Start en finish van deze hardloopwedstrijd zijn op het plein, waar gedurende de middag de hardlopers te bewonderen zijn.

Er kan gelopen worden op meerdere afstanden. Voor de allerkleinsten van 4 - 7 jaar is er een KerstmutsRun van 1 km waarvan de start om 12.30 uur is. De andere afstanden zijn 2,5 km om 13.00 uur (8 -14 jaar), 5 km om 14.00 (vanaf 12 jaar) en 10 km om 15.00 uur (vanaf 14 jaar).

Inschrijving voor de KerstRUN kan vanaf begin november via de website www.sportdorpdoornenburg.nl waar ook de kosten van deelname vermeld staan. Naast de voorinschrijving via de website kunnen deelnemers zich ook op de dag zelf melden bij de organisatie. Dat kan vanaf 11.30 uur op sportparkDe Vijzel van vv GVA waar ook parkeergelegenheid en kleedkamers beschikbaar zijn.

Vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen bij deze hardloopwedstrijd kunnen zich via de website aanmelden. Vooral op de wedstrijddag is alle hulp welkom.

Voor de kerstmarkt op het dorpsplein is er overigens nog ruimte voor standhouders. Deze ondernemers kunnen zich aanmelden middels een mail aan kerstmarktdoornenburg@gmail.com.

Collectanten gezocht voor Alzheimercollecte in Bemmel

BEMMEL - In de week van 6 tot en met 11 november is de collecte van Alzheimer Nederland.

De opbrengst van deze collecte komt ten goede aan onderzoek, ondersteuning, belangenbehartiging en voorlichting over dementie. Omdat 1 op de 5 mensen (waarvan 1 op de 3 vrouw is) deze ziekte zal krijgen, krijgen we er steeds meer mee te maken.

"In mijn werk krijg ik veel te maken met het verdriet en de machteloosheid van cliënten en hun familie/kennissen. Dit is ook de reden dat ik mij al vele jaren belangeloos inzet om middels deze collecte zoveel mogelijk geld op te halen", vertelt Bianca van Brandenburg, coördinator collecte Bemmel. "Maar ik kan dat niet alleen! Ik heb collectanten nodig, enthousiaste mensen die zo'n twee uurtjes van hun eigen tijd in willen zetten ten behoeve van dit enorm goede doel. Wil jij mij helpen? Mail mij dan je naam en telefoonnummer zodat we even contact kunnen hebben over welke straten je wilt collecteren." collectebemmel@gmail.com

Workshop houtbewerken bij De Minkhof

BEMMEL - De Minkhof start op 6 november met een workshop houtbewerken voor beginners of gevorderden.

"Bent u een senior van 55+ dan ontmoeten wij u graag bij deze workshop bestemd voor vrouwen en mannen. Gekozen kan worden uit drie maal de maandag- of vrijdagochtenden. Tijdens deze ochtenden is intensieve begeleiding aanwezig en leert u de kneepjes van het vak houtbewerken. Wat kunt u zoal maken? Denk aan vogelnestkastjes, voederhuisjes voor vogels, een insectenhotel, maar als we aan de komende feestdagen denken dan zijn kerstversieringen ook een mooi uitgangspunt, zoals een originele houten kerstboom, kinderspeelgoed, of presenteerbladen. Een eigen bedenksel kan natuurlijk ook en beginnelingen maken wij graag enthousiast om verder te experimenteren.

De kosten bedragen vijftien euro. U kunt zich inschrijven bij de coördinator@minkhof.nl, 06 41575409 op maandag, woensdag en vrijdag van 10:00- 12:00 uur met opgave van welk dagdeel u wilt komen."

"Verder maken wij u erop attent dat de zondagopening op 5 november wordt opgeluisterd door Jochem Macare op de piano. De zondagsopeningen staan bekend om de gezelligheid en saamhorigheid. Voeg daarbij een heerlijke lunch en uw zondag is geslaagd! Ook hiervoor kunt u zich inschrijven bij de coördinator. De kaartjes voor de zondagopening incl. lunch bedragen 7,50 euro en zijn bij De Minkhof te koop. Zie www.minkhof.nl."

Capella Arnhem zingt Requiem van Fauréin

HUISSEN - Zaterdagavond 4 november om 20.00 uur geeft Kamerkoor Capella Arnhem een najaarsconcert, uitgevoerd met orkest.

Het concert vindt plaats in de mooie ambiance van de Kloosterkapel in het Dominicanenklooster te Huissen en heeft als thema In liefde gedenken. Voor dit thema is gekozen omdat in deze tijd van het jaar, met Allerzielen, veel mensen hun geliefden gedenken.

Het Requiem van Fauré wordt uitgevoerd in de versie uit 1893 die door John Rutter (1945) werd ontdekt in de jaren 80 in de Nationale Bibliotheek van Parijs. Behalve het Requiem staan diverse andere koorwerken uit de Franse en Engelse Romantiek en eigen composities van dirigent Jan van Dijk op het programma. Eén ervan How they so softly rest beleefde een première op de officiële viering Dodenherdenking op 4 mei in de Eusebiuskerk van Arnhem.

Naast een bariton- en sopraansolo zijn er enkele muzikale intermezzo's met harp, viool en orkest. Met medewerking van: Henk Linker (orgel) en het Van Wassenaer Consort (orkest), Claudia Wijers (sopraan), Hans Scholing (bariton).
Het concert is in het Dominicanenkloosterkapel, Stadsdam 1, Huissen. Parkeren kan op de parkeerplaats aan de dijk bij de supermarkt. Entree: voorverkoop 17,50 euro, bij de kerk 20,00 euro, jongeren: 10,- euro.Info en kaartverkoop:i nfo@capella-arnhem.nl of bel Martha Pieper 06 49682795, kijk op www.capella-arnhem.nl en facebookpagina Capella Arnhem.

Wie nu VIP lid wordt van Capella Arnhem voor minimaal 20 euro per jaar, ontvangt u vijftig procent korting op de entree van dit najaarsconcert en zit u op een VIP-plek!

Tuinbouwgebied beste plek voor windturbines

Windturbines op NEXTgarden als symbool voor een duurzaam Lingewaard. (foto Sjaak Veldkamp

BEMMEL- Tuinbouwgebied NEXTgarden (Bergerden) is in beeld voor het plaatsen van maximaal drie windturbines. Het college ziet het gebied langs de Linge het meest geschikt voor windenergie. De keuze is gevallen na een onderzoek uit vijf locaties. Draagvlak zoeken heeft hoge prioriteit.

De voordelen van de locatie zijn volgens het college dat de windturbines op gemeentelijke grond kunnen staan en dat een combinatie met het tuinbouwgebied gemaakt kan worden

Het college hecht er grote waarde aan dat de turbines op gemeentegrond komen Als grondeigenaar is onderhandelen over een resultaat niet aan de orde. Dat geeft mogelijkheden om te sturen op een gewenste ontwikkelingswijze, zo stelt het college. Er wordt gedacht aan compensatie van direct omwonenden en participatiemogelijkheden voor alle inwoners van Lingewaard. Niet onbelangrijk, de inkomsten van grondhuur komen in de gemeentekas terecht. Lingewaard moet ook de regie blijven voeren, zo vindt het college. "Als de gemeente als grondeigenaar de regie in handen heeft kan de gemeente ook in een gebiedsproces samen met de omwonenden tot nadere afspraken komen, en op deze manier aan draagvlak voor de windlocatie werken."

De raad en college hebben in het verleden al een stevige discussie over windenergie gevoerd toen Windpark Lingewaard in oprichting aanklopte, die winst zag in vijf windturbines. Die zouden een plek krijgen evenwijdig aan de Betuweroute en de nog door te trekken A15. Tussen Baal, Haalderen, Angeren en Flieren.
Het college ziet nog steeds niets in plannen op die locatie. Volgens de initiatiefnemers van Windpark Lingewaard destijds er geen andere locatie binnen de gemeentegrenzen die zich zo goed leent voor een windpark.

Het college denkt er anders over. Beter is drie turbines op Bergerden en er zelf ook nog een zakcent aan overhouden. Langs de A15 zijn weliswaar vier windturbines mogelijk, maar als zwaarwegende nadelen worden opgevoerd de landschappelijke bezwaren, het aantal woningen in de omgeving en dat niet de gemeente als grondeigenaar er financieel van kan profiteren, maar andere grondeigenaren en ontwikkelaars.

Het onderwerp staat op de raadsagenda van 14 december.

Openingsavond De Waskniepers

GENDT - Op vrijdag 10 november opent carnavalsvereniging de Waskniepers seizoen 2017-2018.

Omdat 10 november de vooravond is van het officiële carnavalsseizoen, zal de vereniging samen met de gastverenigingen om 00.00 uur de steek opzetten. De vereniging gaat hier weer een bijzondere avond van maken.

Er zijn verschillende gastverenigingen aanwezig en de dansgarde van de vereniging De Knieperinnen heeft dit seizoen liefst vier dansen ingestudeerd. Verder heeft de vereniging deze avond diverse verrassingen in petto. Om deze feestavond op gang te brengen heeft De Waskniepers dit jaar gezorgd voor een drive-in-show van Show Case uit Bemmel.

Kortom, het belooft een geweldige avond te worden en De Waskniepers nodigt iedereen uit om op vrijdag 10 november vanaf 20.00 uur naar De Klok Horeca Gendt te komen.

Wie wordt de nieuwe Prins van Gendt?

GENDT - Zaterdag 11 november is het zover. Het carnavalsseizoen staat te beginnen. Nog eenmaal zullen Prins Bram de Stoemper en Schoonheid Danielle hun opwachting maken in zaal Providentia als prinsenpaar van De Gentenarren.

Het prinsenbal, nog eenmaal een dansje, nog een paar liedjes, en dan is het tijd om plaats te maken. Want: de grote vraag van de avond is: Wie wordt de nieuwe Prins van Gendt?

De prinsencommissie van de Gentenarren heeft zijn uiterste best gedaan om ook voor de komende twee jaar weer een prachtig, enthousiast paar te vinden om de functie van Prins Carnaval van Gendt te vervullen. En daar zijn zij volgens zeggen goed in geslaagd. Bent u ook zo benieuwd? Kom dan naar Providentia op zaterdag 11 november. Het belooft een volle Providentia te worden. Maar zeker ook een gezellige en spannende avond! Iedereen is welkom vanaf 19.45 uur in Providentia. De entree is gratis.

Oproep van Huurdersbelang Lingewaard

LINGEWAARD - De huurdersbelangenorganisatie Bewonersraad Lingewaard vraagt alle huurders van Waardwonen zich aan te melden op de facebookpagina 'Huurdersbelang Lingewaard'.

Via deze wijze wil de Bewonersraad Lingewaard een beter contact opbouwen met de huurders van Waardwonen, zodat zij de belangen van de huurders beter kunnen behartigen.

De Bewonersraad Lingewaard is een organisatie die bestaat uit vrijwilligers, allen huurders van Waardwonen. De organisatie probeert zo goed mogelijk de wensen op het gebied van wonen van de huurders van Waardwonen aan te horen en, indien mogelijk, op te lossen. Om dit beter te kunnen doen heeft de Bewonersraad deze facebookpagina gestart. Op deze pagina kunnen huurders hun (on)genoegen uiten door middel van kleine enquêtes. Op deze wijze probeert de Bewonersraad Lingewaard beter zicht te krijgen in de problemen die spelen bij de medehuurders.

"Soms weten we niet, of slechts een beetje, wat er bij de huurders speelt”, zegt Gijs van der Elst (voorzitter). “Het zou echt geweldig zijn als deze facebookpagina ons dichter bij onze achterban (huurders van Waardwonen in Lingewaard) brengt." De organisatie vraagt alle huurders met een facebookaccount zich aan te melden op deze pagina. Informatie vanuit de huurdersbelangenorganisatie kan via deze weg snel en makkelijk gedeeld worden. "Laat uw stem horen via facebookpagina - Huurdersbelang Lingewaard (wel even op lid worden klikken)."

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL - Het bridgeseizoen is weer volop aan de gang en de eerste ronde is gespeeld.

In de A eindigden Marian en Steef als eerste met de mooie score van 60.81%, als tweede op de voet gevolgd door Hans en Hub met 60.53%. Derde Erik en Jaap met 56.19%.

In de B wisten Loes en Piet beslag te leggen op de eerste plaats met 57.70%, tweede werden Liesbeth en Theo met 57.00%, derde Doortje en Ben met 54.19%. Zij starten dan ook in de A.

In de C scoorden Connie en Annemarie 55.99% en dit leverde de eerste plaats op. Niek en Cornelis werden tweede met 54.42%. Deze paren starten in de B.

Verfhandel en Woonwinkel Mattijssen is de komende vijf jaar onze nieuwe hoofdsponsor. Harry Mattijssen was persoonlijk naar de Kinkel gekomen om de wisseltrofee uit te reiken. Deze fraai uitgevoerde trofee in glas laat zowel het logo van Mattijssen als van Doublet zien. Alom bewondering voor deze trofee, die vergezeld ging van de waardebonnen van de firma Mattijssen.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail anne.ariens70@gmail.com, of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Duo Oldenosborn met '#LIFE' in De KiK

ELST - In #LIFE buigen Lize van Olden en Anna Hermanns – beiden begin 30 – zich over de grote vraag: 'Hoe te leven?' Ze gaan de strijd aan met het egocentrisme, de angst voor het cliché en het heimelijk verlangen naar een overzichtelijk leven.

Naar zichzelf zoekende hipsters, multitaskende bakfietsmoeders en overspannen wereldverbeteraars passeren de revue. Hilarisch, herkenbaar, confronterend en troostend.

De voorstellingen van Oldenosborn zijn beeldend, fysiek en een tikje schurend. Met een scherpe blik op hun omgeving en op zichzelf plaatsen ze doodgewone en bizarre fenomenen uit deze tijd in een ander daglicht. "Een heel eigen en veelbelovend nieuw damesduo", aldus het juryrapport van Cameretten.

Dorpsstraat 39 in Elst. Datum: 4 november. Aanvang 20:30 uur. Kaarten en meer informatie op www.theaterdekik.nl.

Live-muziek in De Kinkel

BEMMEL - In de studio’s van cultureel centrum De Kinkel repeteren wekelijks vele bands en zij willen zich graag presenteren aan het publiek. Die bands passen niet in één avond live-muziek vandaar dat er een aantal avonden gepland is waarop zij zullen spelen.

De eerste avond live-muziek is op zaterdag 11 november en de eerste band begint om 21.00 uur te spelen, de entree is gratis. Misty Giants in de huidige samenstelling speelt Misty Giants stevige Rock-Blues muziek, afgewisseld met een enkele ballad, van de seventies tot heden. Lex Hubers: gitaar en zang Erik Elbers: gitaar Marcel Rensen: basgitaar, Hans Derksen: drums en zang.

TheetsBluesBand

Naast Frans Bergen op basgitaar, Harm Megens op drums, Ron van Hal mondharmonica en Theo Hendriks zang, is de band vernieuwd met twee slag/solo gitaristen Derek Vermaat en Eric Schoots. Theetsbluesband speelt covers van o.a. Peter Green, Jeff Healy Band, ZZ Top, Stevie Ray Vaughan, en Eric Clapton

FuzzBall Jr.

FuzzBall Jr. werd gevormd met vele muzikale invloeden van onder andere Jimi Hendrix, The Black Keys en Foo Fighters. Na diverse lokale optredens als trio te hebben gespeeld is er in 2016 bassist Fortuné bijgekomen om het muzikaal compleet te maken.
Met deze nieuwe muzikale uitbreiding hebben ze al op diverse podia staan rocken, zoals Woodstock aan de Waal en ParkBob. Hoogtepunt was een tweede plaats in de popronde van de Parel van de Betuwe.

Peter Hoogakker - zang/gitaar, Hartger Ruysch - gitaar, Jeroen Hoogakker - drums, Fortuné Elekonawo – bas.

Optreden op Novemberfest bij kwekerij Arnhem-Nijmegen

LINGEWAARD - Accordeon groep Betuwe Oost bestaat uit elf accordeonisten en een drummer en er heerst bij de repetities en de optredens altijd een gezellige sfeer. Niet alleen het gezamenlijk muziek maken is voor ons belangrijk,maar ook de onderlinge vriendschap speelt een rol.

"Wij spelen herkenbare muziek; bijvoorbeeld uit de jaren '50, '60 en '70 van de vorige eeuw, als ook wat moderne populaire stukken. Er wordt gespeeld van bladmuziek in meerdere partijen (stemmen). In de afgelopen jaren hebben we ruime ervaring opgedaan in het presenteren van een afwisselend programma.Bijvoorbeeld bij jubilea, verjaardagen, feestelijke openingen of zo maar een gezellige avond. Verder spelen wij rond Sinterklaas als Zwarte Pietenorkest, terwijl ook het opluisteren van kerstmarkten door ons verzorgd kan worden."

De repetities zijn op dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur in dorpshuis De Tichel in Haalderen. Belangstellenden zijn welkom om een repetitie bij te wonen. "Graag wel even bellen vooraf, er kan een repetitie uitvallen. Speelt u zelf ook accordeon, neem dan vooral ook uw eigen instrument mee, want het is leuk om direct actief met ons mee te spelen."

Zondag 5 november zullen wij optreden bij de Kwekerij Arnhem-Nijmegen Huyskweker Gendt tijdens het Novemberfest van 11.30-13.00 uur, waar iedereen welkom is. Men kan luisteren en tevens rondkijken bij de kwekerij.

Op www.accgpbetuweoost.nl staat uitgebreide informatie.

Nieuws vanuit dorpshuis De Tichel

HAALDEREN - Nieuws vanuit dorpshuis De Tichel:

Bingo: iedere 1ste en 3de woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De eerst komende bingoavonden zijn woensdag 1 nov./15 nov./6 dec./13 dec.(dit is de tweede woensdag).

Eetcafé: deze start weer op donderdag 9 november om 17.00 uur. U kunt zich persoonlijk of telefonisch aanmelden bij de Tichel tot de maandagmiddag voorafgaand aan het open eetcafé. De kosten zijn inclusief kop koffie of thee 4,00 euro. De inkomsten zijn voor de Stichting Welzijn Lingewaard die dit open eetcafé met behulp van vrijwilligers organiseert.

Op 26 oktober is een dependance van bibliotheek Gelderland Zuid geopend in ons dorpshuis. Dit is een zelfservice bibliotheek. De openingstijden zijn gekoppeld aan openingstijden van het dorpshuis. Op maandag en donderdag is tussen 11.00 en 13.00 uur een medewerkster van de bibliotheek aanwezig.

Bij het participatiepunt kunt u terecht voor al uw vragen over maatschappelijke ondersteuning, leefbaarheid, zorg etc. Dit is telkens op de maandagmiddag in de even weken van de maand vanaf 13.00 tot 15.00 uur.

Het repaircafé is de laatste woensdagavond van de maand vanaf 19.30 tot 21.30 uur.

Wilt u informatie over de verenigingen, die hun clubhuis in de Tichel hebben, dan kunt u op de website van de Tichel kijken of bij de betreffende verenigingen. Ook kunnen onze medewerksters u altijd doorverwijzen naar activiteiten.

Zoekt u ruimte voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Kijk eens op onze website: www.dorpshuisdetichel.nl.

De Kraonige proosten in De Dijk

HUISSEN - Nadat op 11/11 om 11.11 uur het gilde-kanon heeft geklonken als startschot van het nieuwe carnavalsseizoen, zullen de Kraonige Zwaone aansluitend in café De Dijk op de markt het glas heffen. Symbolisch start hiermee een dag vol festiviteiten in de kom met als hoogtepunt de onthulling van de nieuwe Prins en zijn Prinsevrollie om 21.11 uur in De Gouden Engel.

Voorafgaand aan het samenzijn in café De Dijk vindt de traditionele rondgang door Huissen plaats. Vertrekpunt hiervoor is De Buitenpoort. Vanaf 10.11 uur staan de deuren van De Buitenpoort open en de koffie klaar. Rond 11 over half 11 zal vervolgens in optocht, onder begeleiding van diverse blaaskapellen, de stoet zich verplaatsen naar de Markt voor de officiële aftrap. Nadat het eerste gerstenat uit de tapkraan van De Dijk is genuttigd, zal vanaf 13.00 uur de kom van Huissen het decor zijn van diverse muzikale activiteiten. Diverse blaaskapellen zullen te horen zijn en op een tweetal podia in de kom zullen diverse artiesten een middagvullend programma brengen. Ook het Zwaonefestival zal hier deel van uit maken. Dit middagprogramma gaat om 18.30 uur over in het Openingsbal bij De Gouden Engel. Daar zal afscheid genomen worden van Prins Danny en zijn Prinsessen Jannie en Annemarie. Aansluitend zal het nieuwe hof aan Huissen gepresenteerd worden.

Als u deze dag wilt bijwonen dan bent u van harte welkom. Ook kunt u in het bezit komen van een bonnenboekje dat u voorziet van twee maaltijden en zes consumpties. Dit boekje à 22 euro kunt u uiterlijk 8/11 aanschaffen middels onder andere de site: www.dekraonigezwane.nl.

Krantenactie Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 3 november word er weer oud papier opgehaald in Haalderen.

Gevraagd wordt vriendelijk te willen zijn om het oud papier voor 18.00 uur in gesloten dozen aan de straat te zetten. Het oud papier komt ten goede aan basisschool De Wieling in Haalderen.

9 / 28

Column

#

Elke ochtend is de krant lezen een beproeving. Bladzijde voor bladzijde wordt mijn gemoedsrust op de proef gesteld. Lodewijk Asscher: Eindelijk ben ik vrij om te zeggen wat ik wil, zegt de voormalige minister in Trouw. Ik proef dat een transparant bestuur echt een leugen is. Door #metoo word ik elke ochtend door elkaar geschud. Zijn mannen die de vrijgevochten jaren zeventig hebben meegemaakt werkelijk roofdieren? Wil ik nog man zijn? Ben ik een oude viezerik als ik opeens een #lief stukje schrijf over wethouder Helga Witjes? Over de rode #lippenstift van burgemeester Schuurmans? Over de charmante kleding van het tegendraadse CDA raadslid Bouke Raes? Of als ik de deur met een uitdagende glimlach #lief openhoud voor het breimeisje Lianne Duiven van GroenLinks? Ik heb geen antwoord. De hand redt mij door naar de volgende bladzijde te gaan.

De koning wordt bijgepraat, maar verder kan de Kamer het zelf, kopt mijn krant. Geïllustreerd met een ANP-foto dat Rutten is gearriveerd bij paleis Noordeinde. Daar licht hij persoonlijk de koning in over de kabinetsformatie. Alsof Willem en Mark geen vingerveegtelefoon hebben? Enfin, ik bekijk de foto in alle rust. De rode loper ligt uitgerold. In de deuropening staat een medewerker van de hofhouding. Mark wordt verwacht! Hij zet zijn fiets op slot. Zijn fiets op slot? Op de foto zie ik twee bewapende mannen van de Marechaussee. Veiliger kan het voor een gestalde fiets toch niet zijn? Doorgeleerde communicatiestrategen rond Mark hebben dit natuurlijk bedacht. Strategie; Kom over als een gewone Nederlander die zijn fiets gewoon op slot zet en gewoon op bezoek komt bij de koning. Ik gooi knorrig de krant dicht maar bedenk ineens, dagblad Trouw is zo gek nog niet. Elke morgen word ik wakker zonder op de proef te worden gesteld door transparante berichten uit Lingewaard. Maar toch. Ik zou Marianne Schuurmans zo graag heel #lief willen vragen waarom ze altijd rode #lippenstift gebruikt.

Sjaak

Wijkplatform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 31 oktober is er de maandelijks terugkerende vergadering van het wijkplatform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat. Aanvang om 19.30 uur.                                                                                        

"We hanteren een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur, waarin u welkom bent om uw idee, uw suggestie, uw klacht en/of uw opmerking over leefbaarheid en veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar kunt maken. Elke opmerking van iedereen nemen we serieus, zullen we noteren en in de vergadering bespreken. Op deze manier proberen we samen met u bij te dragen aan een zo optimaal mogelijke leefbaarheid en veiligheid in ons dorp. Tijdens dat inloopuurtje kunt u natuurlijk ook langs komen, om gewoon eens te informeren met welke verbeterpunten we momenteel bezig zijn in ons dorp. Natuurlijk kunt u hiervoor ook www.platformangeren.nl. bezoeken.

"Bent u niet in de gelegenheid om op 31 oktober even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen. Mailt u dan naar: platformangeren@gmail.com. Ook is er nog de mogelijkheid, om uw opmerking te deponeren in de daarvoor bestemde brievenbus in ons dorpshuis. Wij zien u graag op 31 oktober om even met ons mee te denken over veiligheid en leefbaarheid in ons dorp."

Lezing over Annie E. in Theaterkerk

BEMMEL - Op vrijdagavond 10 november vindt er in de Theaterkerk van Bemmel een lezing/boekpresentatie plaats over het leven van Annie E. Dit naar aanleiding van het nieuwste boek van de schrijver Michel Bongers: Annie, het bizarre leven van een Bemmelse huisvrouw.

Annie E. kreeg in de jaren zestig/zeventig landelijke bekendheid vanwege haar vermeende moorden op haar vader en moeder. In 1962 zou ze haar vader vergiftigd hebben door het landbouwgif parathion bij hem in de koffie te doen. Voor deze zaak werd ze in hoger beroep vrijgesproken. Twaalf jaar later (1974) werd Annie E. wel veroordeeld. Zij kreeg toen een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd omdat het gerechtshof bewezen achtte dat ze haar moeder in haar bejaardenwoning aan de Dr. Bouwdijk Bastiaansestraat met grof geweld om het leven had gebracht.

Annie E. heeft altijd ontkend dat zij de moorden op 'vat en moed' gepleegd heeft. In 1979 zat iedereen aan de radio gekluisterd toen de Vara (programma ZI) een reportage over de Zaak Annie E. en het dorp Bemmel maakte. Deze reconstructie werd op acht zaterdagochtenden (uitzendingen van telkens twee uur) uitgezonden. In 1980 werd Annie uit de Amsterdamse Bijlmerbajes ontslagen. Ze kreeg toen gratie van de koningin.

Michel Bongers zal in de lezing vertellen hoe Annies leven is verlopen. Van haar geboorte in 1934 op 't Vossenhol tot haar leven nu in (de omgeving van) Amsterdam. De lezing/boekpresentatie (gratis entree) begint 10 november om 20.00 uur. Inloop 19.00 uur.

Geslaagde activiteitenmiddag voor jongeren in De Kuul

HUISSEN - Op dinsdag 17 oktober is er door de jongeren- en straatcoaches van SWL een activiteitenmiddag georganiseerd in sporthal De Kuul in Huissen.

De middag bestond uit het jaarlijks terugkerende voetbaltoernooi, dit keer aangevuld met een workshop boksen en handlettering. Met hulp van een aantal jongeren uit Lingewaard hebben de coaches van SWL de middag uitgevoerd.

Het doel van de middag was om ook jongeren een activiteit te bieden tijdens de herfstvakantie. Zeker 70 jongeren uit heel Lingewaard hebben deelgenomen. Tijdens het voetbaltoernooi speelden zes teams, waaronder een team van de politie, elkaar naar de eindstreep. De spannende finale tussen MC Dreamteam en het politieteam werd net als vorig jaar uiteindelijk gewonnen door de politie.

De winnende teams hebben als prijs een waardebon gekregen van Sport Village Bemmel en Sport2000 Huissen. De Albert Heijn in Huissen heeft de dag verzorgd met broodjes, fruit en water.

NPV-avond: Voltooid leven

KESTEREN - Ds. J. Belder en mevrouw E. Wiegman hopen met ons te spreken over dit belangrijke en actuele thema. Iedereen is van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen.

De avond zal worden gehouden op 6 november in het Van Lodenstein College, Kasteelstraat 2 in Kesteren. Inloop: 19.30 uur, aanvang 19.45 uur. "Hebt u vooraf al vragen die u graag beantwoord ziet, mail ze dan naar epeterse@kliksafe.nl." Er zijn deze avond diverse boeken te koop met betrekking tot het onderwerp. Bij de uitgang is een collecte voor de onkosten.

Sinterklaasintocht Angeren

ANGEREN - Zaterdag 18 november komt Sinterklaas om 12.00 uur aan in Nederland! Direct na de aankomst in Dokkum heeft Sinterklaas en zijn Hulpjes beloofd onmiddellijk door te reizen naar Angeren.

"Wij verwachten hem om 14.00 uur in de Theaterzaal van ons Dorpshuis in Angeren. Net als voorgaande jaren maken we er een gezellig feest van en zijn de Lingewaardse kinderen van klein tot groot van harte welkom!
De zaal is vanaf 13.30 uur open en we weten dat rond 15.30 uur Sinterklaas weer vertrekt naar de andere plaatsen in onze gemeente.

Samen met De Hulpjes van Sinterklaas en hun Pieten-band wordt het net als vorig jaar een heel mooi kinderfeest. Met ongetwijfeld de bekende liedjes die we met elkaar gaan zingen en spelen en we leren vast ook weer een nieuwe pietendans!"

In een oogopslag

Woensdag 1 november (Allerheiligen)
09.30 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters.

Woensdag 1 november (Allerheiligen)
19.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad,
eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor InVoice

Donderdag 2 november (Allerzielen)

19.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, wgv. G. Peters, Gemengd koor

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, wgv. J. Kallen, Middenkoor InVoice

19.00 uur: St. Bavo Angeren, wgv. M. Peters, Zang en Vreugd

19.00 uur: St. Martinus Doornenburg, wgv. werkgroep Avondwake, Herenkoor en JeKaDee

19.00 uur: H. Martinus Gendt, wgv. C. Driessen, LEF

Vrijdag 3 november

10.00 uur: Kapel Liduina-Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, C. Crolla, Zaterdag 4 november

Zaterdag 4 november

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 5 november

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor De Levensbron

Optreden Schip Ahoy in Doornenburg

DOORNENBURG - Het Vlinderfonds Huissen bestaat dit jaar 25 jaar. Ter gelegenheid van dit prachtige jubileum trakteert Het Vlinderfonds alle senioren van Lingewaard op een concert.


Al in lengte van jaren heeft Het Vlinderfonds vele verenigingen en mooie initiatieven financieel ondersteund en wil met deze reeks concerten aandacht vestigen, binnen de gemeente Lingewaard, op het bestaan van dit fonds.

Dit concert wordt voor de Doornenburgse senioren gehouden op vrijdag 17 november in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg. Het optreden begint om 14.00 uur en eindigt om 16.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur.Het concert wordt gegeven door zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren onder de bezielende leiding van dirigent Gert Huting. In de pauze krijgt de bezoeker van Het Vlinderfonds een kopje koffie of thee, met iets 'lekkers' erbij. De toegang is gratis.

Stichting Ouderen Doornenburg en De Zonnebloem Doornenburg ondersteunen Het Vlinderfonds bij de organisatie van dit concert en hopen dan ook dat veel senioren het concert komen bezoeken.

In een oogopslag

In een oogopslag

Woensdag 1 november (Allerheiligen)
09.30 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters.

Woensdag 1 november (Allerheiligen)
19.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad,
eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor InVoice

Donderdag 2 november (Allerzielen)

19.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, wgv. G. Peters, Gemengd koor

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, wgv. J. Kallen, Middenkoor InVoice

19.00 uur: St. Bavo Angeren, wgv. M. Peters, Zang en Vreugd

19.00 uur: St. Martinus Doornenburg, wgv. werkgroep Avondwake, Herenkoor en JeKaDee

19.00 uur: H. Martinus Gendt, wgv. C. Driessen, LEF

Vrijdag 3 november

10.00 uur: Kapel Liduina-Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, C. Crolla, Zaterdag 4 november

Zaterdag 4 november

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 5 november

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor De Levensbron

Pleisterplaatsviering en ochtendgebeden in Ressen

RESSEN - We leven in een vaak roerige wereld waarin je soms voor je gevoel wordt geleefd. De Pleisterplaatsvieringen en de ochtendgebeden in het prachtige Middeleeuwse kerkje van Ressen helpen je om ruimte te maken in je hoofd en in je hart. Dit jaar putten we uit de schatten van de Keltische traditie.

Iedere eerste zondag van de oneven maanden is er ’s avonds een Pleisterplaatsviering. De eerstvolgende is op vijf november. Er is ruimte voor inspirerende teksten, stilte, meditatieve muziek en liederen uit onder andere Taize en Iona. De vieringen beginnen om 19:30 uur, duren ongeveer drie kwartier en worden afgesloten met koffie/thee/ontmoeting in de Kosterij.

Daarnaast is er sinds begin september op elke werkdag een ochtendgebed van 9:00-9:15 uur. Je neemt aan het begin van de dag de tijd en de rust om even stil te worden, te luisteren, inspiratie en nabijheid te zoeken voor het hier en nu. Een mogelijkheid voor een betekenisvol moment voor iedereen, kerkganger of niet.

Je bent welkom, of je nu eenmalig mee doet, of regelmatig. Het adres van de kerk is: Kerkenhofstraat 3 in Ressen. Info: www.4-plek.nl.

Ontmoetingsdagen Bemmel

BEMMEL - Op 19 en 20 oktober kwamen in De Kinkel ruim zestig ouderen uit Bemmel samen voor de jaarlijkse Ontmoetingsdagen met het thema ‘Tied van Lève.

De vieringen waar de dagen mee begonnen werden donderdag opgeluisterd door het Seniorenkoor onder leiding van Jacob Graansma en vrijdag het Donatuskoor onder leiding van Frans Coerwinkel. Dat maakte deze vieringen, met de voorgangers pastor Janine Kallen en pastoor Gerard Peters, extra plechtig. Tijdens de koffie met gebak en de borrel zorgde het ensemble Animuze onder leiding van Henk Wierink voor een vrolijke noot. De sfeer was goed en al snel raakten de mensen met elkaar in gesprek.

Na de lunch was er op de eerste dag een levendige presentatie met foto’s van oud Bemmel. Nol van Rossum van de Historische Kring Bemmel wist de aanwezigen actief te betrekken. Herkenning volop en voor velen een leerzame middag.

Op de tweede dag was er het concert van MusiKado, een muziekcollectief van zangers en muzikanten die mensen belangeloos een mooie muzikale middag willen bezorgen. De zangers Dianne Huberts en Miquel Elbers wisten met hun warme stemmen en met de uitstekende begeleiding van Nico Witjes piano en Marcel Lieskamp en Floor Nijhuis beiden gitaar, de mensen te ontroeren met hun prachtige ballads. Luisterliederen om stil van te worden. De pianist Nico Witjes verraste iedereen met twee prachtige klassieke nummers en ook Dianne zong een prachtig lied van Schubert. Echte cadeautjes!

"We zijn alle mensen, ook de mensen van de Zonnebloem, bloemenshop Veja, alle chauffeurs en het personeel van De Kinkel, die deze dagen voor de ouderen van Bemmel zo waardevol maken, zeer dankbaar."

Allerzielenconcert Surplus

BEMMEL - Koor Surplus - hét koor voor de ambitieuze 50-plusser - verzorgt in het najaar twee Allerzielen-concerten.

Op het programma staan werken van Christoph Willibald Gluck, Johann Adolf Hasse, Luigi Cherubini en César Franck. Pianist is Leo Driesenaar. De algehele leiding berust bij José Doodkorte.

Zaterdag 4 november om 20.00 uur, De Boskapel, Graafseweg 276 in Nijmegen en zondag 12 november om 15.00 uur in de Theaterkerk, Markt 5 6681 AE Bemmel. Voor nadere informatie en kaarten: www.koorsurplus.nl.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 5 november is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur.

Ds. Margreet de Bree zal hierin voorgaan. De diaconale collecte is bestemd voor theologiestudenten in Hong Kong, China. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen van harte welkom!

Wat is jouw Slaap-DNA®? Ontdek het tijdens de slaaptestweken van Morgana Damminga

ARNHEM - Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders moeite heeft met slapen? Een goede nachtrust begint bij een perfect passend bed. Maar hoe weet je welk bed bij je eigen lichaamsprofiel past? Ontdek jouw unieke Slaap-DNA® tijdens de slaaptestweken van Morgana én profiteer van fikse kortingen. Wat is jouw Slaap-DNA®?

Slaapspecialist Morgana Damminga is constant op zoek naar innovatieve middelen om een beter slaapcomfort te kunnen bieden. Op basis van de steeds verder groeiende innovatie en de resultaten van 300.000 mensen die de slaaptest reeds hebben gedaan, is het voor Morgana mogelijk om 365 dagen slaapgarantie af te geven. Bij Morgana Damminga in Arnhem kun je gratis jouw persoonlijke lichaamsprofiel laten meten. Door middel van een real-time meting wordt jouw eigen Slaap-DNA® bepaald. DNA staat voor Digitale Nachtrust Analyse en is per persoon verschillend. Tijdens een acht minuten durende slaaptest voegt het hypermoderne testbed zich naar jouw contouren en wordt het patroon van je unieke drukpunten in kaart gebracht.

Aan de hand van de resultaten van deze test, je persoonlijke voorkeuren én het beschikbare budget, stelt Morgana het bed samen dat past bij jou. Een investering die zich gegarandeerd terugbetaalt, want we slapen ongeveer een derde van ons leven. Wacht niet te lang, want tijdens de slaaptestweken slaap je extra voordelig met 30 procent korting op talloze producten. Slaap Lekker! Maak een afspraak voor een gratis slaaptest bij Morgana Damminga en investeer acht minuten testen in tien jaar gezond slapen of vraag de nieuwe catalogus aan vol tips en inspiratie.

Morgana Damminga, Venlosingel 21-1, Arnhem (woonboulevard Arnhem-Zuid); www.damminga.nl; 026 4425108.

Nieuw in Arnhem: Master Garage aan De Overmaat

ARNHEM – Betaalbaar auto-onderhoud. Wie wil dat niet? Dat en meer biedt Master Garage, een nieuw autobedrijf aan De Overmaat 22 in Arnhem. Betaalbaar, doordat er gewerkt wordt met de meest moderne diagnose-uitleescomputerapparatuur, waarmee exact wordt bepaald wat er vervangen moet worden: niets meer en niets minder. Exacter dan de meeste dealers dit (kunnen) doen! Dat scheelt in uw portemonnee!

Master Garage is gevestigd in het pand dat de afgelopen jaren als stalling in gebruik was. Master Garage blaast de bedrijfsruimte nieuw leven in met een showroom vol betaalbare occasions en een all-round werkplaats voor personen- en bestelwagens.

Twee geroutineerde monteurs met samen meer dan 45 jaar ervaring in alle merken auto (en specifiek VW en Seat) zorgen in deze uiterst modern geoutilleerde werkplaats voor alle werkzaamheden aan de auto (schadeherstel uitgezonderd): van reparatie, onderhoud tot uitlijnen, airco, auto-elektronica en APK (ook voor verlengde bedrijfswagen). Master Garage levert tegen aantrekkelijk tarief ook winterbanden én biedt bandenopslag.

In de showroom staat een keur aan voornamelijk kleine, betaalbare auto's met een prijskaartje tot maximaal 10.000 euro. Een aanvraag om Bovag-lid te worden is door Master Garage ingediend en wordt binnenkort verwacht. Zeker is dat de wagens worden geleverd volgens de geldende Bovag-voorwaarden en mèt APK. Ook heeft Master Garage het Kentekenloket.nl in huis, een dienst voor het overschrijven van uw kenteken in plaats van het postkantoor.

In november geldt een kennismakingsaanbieding: APK voor 15 euro.

Master Garage b.v., De Overmaat 22, Arnhem; telefoon 026 8200334; www.mastergarage.nl.

Mevrouw Lobke van de Sant uit Gendt wint jaar lang gratis dierenvoer bij Welkoop Gendt

GENDT - Vanwege Dierendag organiseerde Welkoop dit jaar de campagne 'Beestje blij, baasje blij'. Klanten kregen bij hun aankoop een zakje met Blije Dierenmaskertjes. Klanten die er de leukste foto mee maakten, hadden kans op een heel jaar lang gratis dierenvoer voor hun dier. De mooiste foto kwam dus uit Gendt.

'Bij Welkoop hebben we dit jaar Dierendag op een heel andere manier aandacht gegeven', aldus Pieter van den Broek, eigenaar van Welkoop Gendt. 'Met de Blije Dierenmaskertjes hebben we heel veel grote en kleine klanten een blij moment geboden. En dat geldt natuurlijk nu helemaal voor mevrouw Lobke van de Sant, die uit de meer dan 1.700 ingezonden foto's als beste uit de bus kwam. Ze heeft hiermee een jaar lang gratis voer voor haar American Stafford met de naam Djay gewonnen. Leuk dat de prijs in onze winkel gevallen is en we hem dit nu feestelijk kunnen uitreiken.'

Dat klanten Welkoop waarderen bleek onlangs nog toen Welkoop voor de vierde keer op rij de prijs won voor Beste Dierenspeciaalzaak van Nederland en voor de derde keer op rij voor Beste Tuinspeciaalzaak.

Met 152 winkels én een webwinkel, is Welkoop hét merk met verstand van tuin en dier. Een breed assortiment, deskundig advies en service die nét een stapje verder gaat, dat is waar het bedrijf goed in is. Het assortiment kent vijf werelden die in de winkels duidelijk herkenbaar zijn: Dier & Welzijn, Plant & Zorg, Werken in de tuin, Genieten in de tuin en Werkkleding & Schoeisel. In deze categorieën voert Welkoop producten van A-merken én van eigen labels. De huismerken staan garant voor een scherpe prijs en uitstekende kwaliteit. Welkoop heeft alles in huis wat mensen nodig hebben om te genieten van hun tuin en dier.

Nieuw in Bemmel, bij Afslankstudio Ladystyle Het alternatief voor liposuctie!

BEMMEL - Afslankstudio Ladystyle Bemmel begint met Liposuctie zonder operatie.

Afslanken.Veel vrouwen maar ook mannen hebben last van overtollig vet en cellulitis. Gezonde voeding en regelmatig sporten is vaak niet voldoende om deze ongemakken op te lossen. Zeker als het gaat om probleemzones, zoals buik, heupen, benen en billen. En liposuctie mag dan door velen worden gezien als het ultieme redmiddel, een dergelijke behandelwijze is en blijft risicovol. Om over de vaak pijnlijke bijwerkingen en het torenhoge kostenplaatje nog maar te zwijgen.

Cavitatie. Laagfrequent ultrasone geluidsgolven maken allereerst het overtollige lichaamsvet vrij. Vervolgens wordt het vet op een geheel natuurlijke manier afgebroken en afgevoerd.

De QB LIPO plus biedt hét alternatief: een behandeling met het effect van liposuctie, zonder gevaarlijke operatie. Twee specifieke behandeltechnologieën in één systeem, cavitatie en elektrostimulatie

Verstevigen. Elektrostimulatie: Met pads die op de huid worden geplaats, stuurt de QB LIPO PLUS, signalen naar de spieren, waardoor deze samentrekken. De contracties zijn vergelijkbaar met een intensieve sportbeoefening, maar kost u geen enkele inspanning.

Na slechts enkele behandelingen bereikt u het resultaat van liposuctie, zonder een pijnlijke operatie en blijvende littekens.

De voordelen. Verlies in centimeters zonder sporten. Doelgerichte aanpak van probleemgebieden zoals heupen, buik, billen en dijen. Zeer plaatselijke behandeling mogelijk. Reductie van cellulitis. Korte behandeltijd van 20 tot 40 minuten. Geen medische ingreep – geen bijwerkingen. Zowel voor dames als heren.

Bel voor vrijblijvende informatie met Wilma van Schaijk van afslankstudio Ladystyle Bemmel 06 55504672. Voor meer informatie zie www.ladystyle.nl.

Sportcentrum De Schaapskooi

BEMMEL - Of je nu wilt afvallen, conditie wilt opbouwen of sterker wilt worden? Onze fitnesscoaches staan voor jou klaar om jouw doelen te bereiken. Geen tijd? Wij bieden functionele training aan in 30 minuten heb je een totale workout gedaan.

"Je kunt bij Sportcentrum dDe Schaapskooi onbeperkt fitnessen voor 35,00 euro per maand; dit is inclusief alle small groep lessen, Octane workout en Function zone daarnaast mag je ook gebruik maken van onze sauna.

Wil je liever naast het fitnessen ook onbeperkt gebruik maken van onze uitgebreide groepslessen zoals, Yoga, Power, Cycle, Hitt, Dance, BBB en Fitplus dan betaal je hiervoor 5,00 euro in de maand extra. De jeugd kan al bij ons onbeperkt komen fitnessen voor 27,50 euro per maand.

Aan de senioren hebben wij natuurlijk ook gedacht: voor maar 20,95 euro kunnen zij onbeperkt komen fitnessen van 11.00-17.00 uur. Uiteraard krijgen zij speciale aandacht en maken wij passende trainingsschema's.

Kom voor een vrijblijvende kennismaking met onze fitness, probeer gratis een van onze groepslessen of voor een kopje koffie in ons Grand Café. in verband met ons tienjarig bestaan betaal je de laatste maanden van 2017 géén inschrijfgeld. Kijk op onze site www.schaapskooi.com."

Wij zijn gevestigd op de Sportlaan 3 in Bemmel; 0481 462224.

Volleybalspeeltuin voor sportieve kleuters!

GENDT - Vrijdag 27 oktober wordt weer gestart met de Volleybalspeeltuin georganiseerd door sportvereniging Tweestroom uit Gendt. De volleybalspeeltuin is gericht op kinderen tussen de 4 en 6 jaar. Tijdens deze sportieve middagen maken zij op speelse wijze kennis met de vaardigheden van volleybal.

Het uitgangspunt van de volleybalspeeltuin is dat kinderen door middel van spelletjes leren hoe ze om moeten gaan met zaken als winnen, verliezen en samenwerken. Maar het belangrijkste: ze leren hoe leuk het is om te bewegen. Rennen, springen, gooien, vangen en spelletjes met de bal. Oefeningen die aansluiten bij de belevingswereld van een kleuter. Het is niet belangrijk dat ze van tevoren al van alles kunnen.

Iedere maand wordt er een nieuwe les georganiseerd. De kosten bedragen 2,50 euro per les. Kinderen krijgen een stempelkaart mee, na vier lessen is les vijf gratis. Meer informatie staat op www.tweestroomsv.nl.

Concert Duurzaamheid

BEMMEL - De kranten staan er vol mee en wereldomspannend breken regeringen er zich het hoofd over: de duurzaamheid van mens en milieu.

Het koor Meander uit Bemmel onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel, brengt dit veelomvattende onderwerp muzikaal onder de aandacht, onder het voor zich sprekende motto ‘Natuurlijk Meander natuurlijk!”. Veelkleurige liederen die melodieus zon, zee en land bezingen. Een welgemeend vierstemmig pleidooi met een knipoog, om toch vooral voorzichtig te zijn met die grote rijke natuur om ons heen.

Nee, Meander komt zeker niet met de definitieve oplossing voor een duurzame wereld. Wat we wel doen is zingend onder de aandacht brengen hoe mooi, verrassend en lieflijk die gezonde groene natuur van ons (nog steeds) is.

Natuurlijk is ‘duurzaamheid’ een belangrijk onderwerp dat de volle aandacht van iedereen verdient. Maar tijdens het concert steekt het cabaretduo Theaterzaken er ook even vrolijk de draak mee: u zult versteld staan van de vele hilarische betekenissen die het begrip ‘duurzaamheid’ kan hebben. Dus kom allemaal luisteren en lachen in de Theaterkerk!

Zondag 26 november 14.30 in de Theaterkerk Bemmel. Kaarten à 15 euro via www.meander-bemmel.nl of boekhandel De Toren van Bemmel.

'Met noten uit de nood'

LINGEWAARD - 'Met noten uit de nood'. Met deze slogan hebben de protestantse kerken van Gendt-Doornenburg, Bemmel, Angeren, Lent, Oosterhout en Ressen, een project in Noord Ghana uitgekozen om te ondersteunen gedurende twee jaar.

Gemeenteleden ontvingen in september al een spaardoosje van Kerk in Actie om gedurende een half jaar te sparen voor het project. Ook worden er walnoten, die nu in overvloed bij ons van de bomen komen, verkocht in de kerk. Dit past ook mooi bij viering van de Dankdag voor het gewas, waaraan aandacht wordt besteed op zondag 5 november.

Op verschillende manieren wordt getracht geld in te zamelen voor boerinnen in Noord-Ghana, die leven van het verzamelen en verwerken en verkopen van de boter van de karitenoot. Alleen in de Sahel-landen groeit de kariteboom. De noten worden gemalen en gekookt en de boter die hierdoor vrijkomt, wordt verwerkt in de cosmetische industrie. De kerk helpt de boerinnen in Noord-Ghana door middel van cursussen met een betere productie methode, zodat er meer inkomen voor de boerinnen overblijft. Hierdoor kunnen ze dan weer een beter gezinsinkomen verwerven, zodat ze hun kinderen naar school kunnen sturen.

Kleurrijke vogelshow in De Leemhof

GENDT - Naast de traditionele bekendmaking van de winnaars van de zesenvijftigste vogeltentoonstelling van de Gendtse Vogelvrienden waren er nog twee zaken, die de aandacht vroegen. Huub Manders werd door districtsvoorzitter Wim Theloosen gehuldigd, dat hij vijftig jaar lid is van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.

Huub heeft diverse bestuurlijke functies vervuld en ook is hij al bijna veertig jaar actief als keurmeester. De andere aandacht ging naar Theo Rikken uit Bemmel, die benoemd werd tot Lid van Verdienste van de Gendtse vogelclub. Theo heeft deze titel verdiend door zijn inzet in bestuurs- en commissiefuncties. Thans is hij nog lid van de tentoonstellingscommissie.

De keurmeesters waren zeer te spreken over de kwaliteit van de ingezonden vogels. En terecht werd aan 23 vogels het predicaat Kampioen toegekend. Het felbegeerde bondskruis was dit keer voor Hans Bakker uit Bemmel met een witborst grijze zebravink.

Australische prachtvinken, gouldama dines en andere tropische vogels, grote parkieten, Europese cultuurvogels, kanaries in vele kleuren, ingezonden door kwekers voornamelijk uit Gelderland waren voor de bezoeker een lust voor het oog. Deze show is dit seizoen weer de eerste van een groot scala aan vogeltentoonstellingen in Gelderland.

Inschrijven voor kerstmarkt in Zandse Kerk

HUISSEN - Op zaterdag 17 december vindt van 11.00 tot 17.00 uur een kerstmarkt plaats in de Zandse Kerk. Voor de deze kerstmarkt wordt gezocht naar ondernemers, verenigingen of anderzijds personen die een standplaats willen bemachtigen op deze kerstmarkt. "Meldt u snel aan bij Stichting de Zandse Kerk."

De Zandse Kerk was al bekend om de grootste kerststal van Gelderland. Hoe mooi is het dan om daar een kerstmarkt aan toe te voegen. Ondernemers, verenigingen of anderzijds personen kunnen zich aanmelden voor een standplaats op deze kerstmarkt. Of het nu gaat om standplaatsen waar lekkernijen verkocht worden of om (kerst)snuisterijen aan de man te brengen, aanmeldingen zijn zeker welkom. De kosten voor een standplaats bedragen twintig euro. "Bent u geïnteresseerd geraakt? Neem dan contact op met telefoonnummer 06 14803998 of mail naar info@zandsekerk.nl."

"Wilt meer weten over de kerstmarkt of stichting De Zandse Kerk? Kijk op www.zandsekerk.nl of op de facebookpagina."

Nieuws van Tweestroom

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen Vocasa-DS5. Deze week werd het spel van onze dames beter, dan de reeds gespeelde wedstrijden; maar helaas niet goed genoeg voor de overwinning.(0-4)(11-25/22-25/18-25/17-25)

Dames-DS5 ontving Weekenders-DS4. Na de overwinningen in de vorige wedstrijden, werd het in deze wedstrijd een jammerlijke en duidelijk verliespartij.(0-4)(22-25/19-25/22-25/09-25)

Tweestroom-DS2 bezocht Heijendaal-DS7. De 2de set werd nipt verloren(26-24) De 1ste en 3de set werden ook verloren. Gelukkig werd de 4de set wel gewonnen.(3-1)(25-20/26-24/25-21/16-25)

Ikaros-DS4 ontving onze Dames-DS4. Het werd een spannende wedstrijd. De 1ste set werd nipt verloren.(26-24) De 2de set werd ook verloren. De 3de en 4de set werden wel gewonnen. Helaas de 5de set verloren.(3-2)(26-24/25-19/17-25/21-25/15-07)

Tweestroom-HS1 speelde uit bij Heijendaal-HS5. De 1ste set werd gewonnen. De 2de set werd nipt verloren.(25-23) Helaas werden de 3de en 4de set ook verloren.(3-1)(20-25/25-23)25-18/25-17)

Jongens-mix-JC1 speelde thuis tegen Boem.Komeet-JC1. Dit team zette vanaf de eerste opslag de tegenstander onder druk. In geen enkele set hadden de tegenstanders, enig zicht op de setwinst.(4-0(25-09/25-06/25-12/25-06)

Tweestroom-MA1 speelde thuis, de uitwedstrijd tegen klasgenoot Tweestroom-MA2. De verwachtingen waren dat MA1 deze wedstrijd wel zou winnen. Gelukkig dachten de MA2 hier anders over, want ze wonnen de 1ste set. Hierna wonnen de MA1 twee sets achter elkaar. De MA2 brachten de spanning terug door de 4de set te winnen. De 5de set moest de beslissing brengen voor de overwinning in deze krachtmeting. De MA1 trok aan het langste eind.(2-3)(25-22/17-25/21-25/25-21/08-15)

Meisjes-MC2 ontving Boem.Komeet-MC2, dit team was gemiddeld een kop groter dan onze meiden. De 1ste en 2de set werd aardig tegenstand geboden, maar helaas geen punten. De 3de set was snel voorbij…In de 4de set werd het noch spannend, want onze meiden dreigde, die set te winnen: maar helaas. Het werd een verliespartij.(0-4)(13-25/13-25/07-25/23-25)

Tweestroom-jongens-mix-JB1 ontving Pegasus-JB1. Ons team speelde aardig mee, maar de tegenstander was niet van plan, ook maar een punt in Gendt te laten. (0-4)(21-25/13-25/15-25/17-25)

Meisjes-MC1 speelde thuis tegen Boem.Komeet-MC1 en verloren de 1ste set. Hierna was men beter bij de les, de laatste drie sets waren een prooi voor onze meiden. (3-1)(19-25/25-22/25-13/25-17)

Afsluiting ruilverkaveling OverBetuwe-oost

OVERBETUWE - Vrijdag 13 oktober kwam formeel een einde aan de Ruilverkaveling OverBetuwe-oost. Onder leiding van de Landinrichtingscommissie zijn in het gebied met een oppervlakte van 4700 hectaren veel doelen gerealiseerd op het terrein van landbouw, natuur, water, recreatie en landschap.

Ter gelegenheid van de afsluiting werd door gedeputeerde J.J. van Dijk en voorzitter van de commissie de heer G. Schrijver, op de hoek van het fietspad langs de Linge en de Kampsestraat in Angeren een rustplaats voor fietsers en wandelaars geopend.

In 1978 werd door de commissie de voorbereiding van de ruilverkaveling ter hand genomen. Zowel bij het maken van de plannen als in de jaren erna bleek er een grote behoefte aan ruimte voor nieuwe ontwikkelingen zoals glastuinbouwgebied Bergerden, de A15 en de Betuwelijn. Met veel inventiviteit zijn deze in de afgelopen jaren ingepast.

In het gebied is uiteindelijk 700 hectare van eigenaar verwisseld. De huiskavels van de landbouwers zijn vergroot en het aantal veldkavels fors verminderd. De waterbeheersing is sterk verbeterd door vergroten van waterlopen. Veel wegen in het gebied zijn nieuw aangelegd of opgeknapt. Er zijn vrijliggende fietspaden aangelegd en de recreatieve infrastructuur is versterkt met onder meer een fietspad langs de Linge. Hier zijn ook natuurvriendelijke oevers gerealiseerd. Langs de Waaldijk zijn kwelkombossen aangelegd. Laanbeplantingen langs wegen en erfbeplanting kleden het landschap aan.

Lezing/boekpresentatie over Annie E. in Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Op vrijdagavond 10 november (20.00 uur) vindt er in de Theaterkerk van Bemmel een lezing/boekpresentatie plaats over het leven van Annie E. Dit naar aanleiding van het nieuwste boek van de schrijver Michel Bongers, getiteld: Annie, het bizarre leven van een Bemmelse huisvrouw.

Op 1 mei 1962 zakt de Bemmelse tuinder Piet Evers (62) dodelijk ineen als hij een paar slokken koffie neemt waar het landbouwgif parathion in zit. 12 jaar later (26 april 1974) wordt zijn weduwe, Grada Evers-Francissen (79), met ingeslagen schedel, dood gevonden in haar bejaardenwoning.

In beide gevallen valt de verdenking op dochter Annie, moeder van vijf kinderen. Zij zou 'vat en moet' om het leven hebben gebracht. In de eerste zaak wordt ze vrijgesproken, in de tweede zaak veroordeeld tot 12 jaar cel. Wie is Annie en wat is er met haar gebeurd? En wat betekende deze zaak voor Bemmel? Een halve eeuw na dato stoft de auteur het dossier Annie E. opnieuw af.

Wellicht dat tijdens de presentatie in de Theaterkerk ook A.F.Th. van der Heijden aanwezig is. Net als Bongers is Van der Heijden gefascineerd door Annie. In zijn sleutelromans Het hof van Barmhartigheid en Onder het Plaveisel het moeras is Annie E. uit Bemmel een van de hoofdpersonages onder de noemer Hennie A. uit Lummel.

Het boek Annie, het bizarre leven van een Bemmelse huisvrouw is vanaf 11 november te koop bij De Toren van Bemmel en de Bruna-winkels in Bemmel, Gendt, Huissen en Elst. Gratis toegangskaarten af te halen tijdens kantooruren bij Hét Gemeente Nieuws, Klappenburgstraat 30a Bemmel.

Inloopspreekuur van Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand (nu 1 november) in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Iedereen mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Wie niet kan komen op het afgesproken tijdstip kan ook e-mailen naar secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Gym je Gek groot succes

LINGEWAARD - De stichting RecreatieSport Lingewaard (RSL) kijkt heel tevreden terug op het door hen georganiseerde evenement in de herfstvakantie.

Liefst honderd kinderen uit Lingewaard, in verschillende leeftijdsgroepen, hebben op een leuke manier kennis kunnen maken met de gymsport. Er waren deze editie ook verrassend veel jongens aanwezig, wat laat zien dat turnen echt niet alleen een meidensport is!

De volgende editie van dit gratis gymfeest zal plaatsvinden in het voorjaar van 2018.

17 / 28

18 / 28

19 / 28

20 / 28

Inloopavond voor hulp aan mensen met schulden

REGIO - Stichting SBBO heeft dit jaar nog twee inloopavonden. Op deze avonden kunnen mensen uit Arnhem en omgeving, hulp vragen bij financiële problemen.

"Wij werken met vrijwilligers, die vaak in dezelfde situatie hebben gezeten en zich belangeloos inzetten voor de stichting. Ook zoeken wij nog vrijwilligers voor diverse taken, bij interesse, zie onze website!

Stichting SBBO staat voor Schuldhulpverlening, Budget-coaching, Beheer, Ombudsman. "Ons doel is, om mensen met problematische schulden te helpen in een zo vroeg mogelijk stadium. Dan kunnen we de weg naar de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) nog voorkomen en het op de minnelijke manier oplossen. Wij werken met vrijwilligers, die zelf ook in de schulden hebben gezeten en mensen willen helpen, net als zij. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op."

De avonden zijn op op 7 november en 12 december van 19.00 uur tot 21.00 uur bij Zorgboerderij De Kroon, Randweg 2 Arnhem."Heeft u hulp nodig, kom dan naar de inloopavonden of neem contact op met Ton Hovestad, initiatiefnemer van Stichting SBBO, mail: stichtingsbbo@gmail.com, 026 3798368, bereikbaar tussen 12.00 en 21.00 uur; www.stichting-sbbo.nl. Wilt u een donatie doen, ook dat kan. Wij werken samen met Shop2Donate: https://www.donate2shop.com/sbbo."

Prachtig internationaal sportsucces!

BEMMEL - Een team fanatieke Taekwon-Do beoefenaars van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) heeft de afgelopen weken in Engeland en België mooie successen behaald.

In Bristol was er het UK ITF open toernooi. Martijn Huijnen mag zich met trots Brits nationaal kampioen noemen bij de onderdelen sparren en tuls (stijlfiguren) voor de lage banders. Annelot Bakker bij de junioren dames hoge banders kampioen sparren en derde plaats tuls en Gregory Bekkers bij de zwarte banders kampioen Tuls. Een prachtige prestatie. Helaas viel talent Michael de Geus met een blessure uit het toernooi.

Een week later was het team actief in België bij het Flanders field toernooi in Tervuren. Zowel Gregory als Martijn werden in hun categorie eerste bij de Tuls en derde bij het sparren (vrije gevecht). De club kan zeer tevreden terug kijken op dit buitenlandse avontuur. Bij TAG kan men Taekwon-Do van ontspanning, zelfverdedigingskunst tot wedstrijdsport beoefenen. Meer info staat op www.tagelderland.nl.

Allerzielen is Thomasdag

HUISSEN - Woensdag 1 november: Allerheiligen. Een dag later: Allerzielen. Wereldwijd staan mensen stil bij hun geliefden die ze missen. In dankbaarheid voor een mooi en lang leven, maar ook vol vragen en verdriet als een leven te kort, te jong, onverwacht en ongedacht beëindigd is.


Ik heb jarenlang in de jeugdzorg gewerkt en een groepsleidster vertelde ooit het verhaal van Thomas. Een vrolijke levenslustige jongen, maar de ziekte was sterker. Vier weken na zijn begrafenis zocht de groepsleiding naar een moment om de loodzware sfeer die maar bleef hangen enigszins open te breken. Wat zou Thomas doen? Er werd wat gelachen: naar een pretpark gaan, de achtbaan, alles voelen tintelen. Zullen wij dan…? En elk jaar, de vierde dinsdag na zijn sterfdatum ging de leefgroep naar een pretpark. Thomasdag! En toeval of niet: elk jaar prachtig weer. Op het einde van de dag gingen ze naar de begraafplaats om Thomas te bedanken voor de fijne dag. Zo verbonden zij dood en leven. En voelden de jongeren: er gebeuren dingen in het leven die je niet begrijpt, waar je niets aan kunt doen, maar in het toelaten van dood en leven is er een blijvende verbondenheid. (Matthijs Glastra)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 5 november, gedachtenisdienst, met medewerking van de cantorij. Voorganger ds. Matthijs Glastra, aanvang 10.00 uur. Van harte welkom. Iedere vrijdagmiddag bent u welkom tussen 14.00 en 16.00 uur voor ontmoeting met anderen, met een kop thee of koffie.

Metselconcert met klokken: De Hoogste Tijd!

BEMMEL - Een bijzonder concert voor behoud van 'Bemmel & Ressen' wordt gehouden op zondag 5 november vanaf 14.00 uur in de Toren van Ressen. Voor Jong en Oud. Welkom!

Door: Karen Langerwerf

Na de buitenbezichtiging van de oude Koningstoren, gaan we binnen aan de slag met eenvoudig metselwerk op schaal. Voor belangstellenden is er een concert door jeugdige talenten ter behoud van Bemmel en Ressen. Op verzoek volgt een korte uitleg over de muziekklokjes en het eerste cursusboek. De klok-productie is handmatig in eigen beheer waardoor ze uniek blijven.

We staan stil bij de deccenia lange politieke druk op Bemmel & Ressen. Kinderen willen veilig naar bijvoorbeeld school of bibliotheek, ook vanuit nieuwe wijken. Stichting Talento Metissimo zet zich in voor de jeugdigen. Elk talent telt! Een drukke autoweg door Bemmel of een weg door Ressen tast veiligheid en leefbaarheid aan. Zowel Gemeente Nijmegen als Gemeente Arnhem tonen dat ze hele wijken, knooppunten en wegen uit de grond stampen waarbij kosten nog moeite worden gespaard. Ontbreekt zorgplicht naar Lingewaard? Tientallen jaren lang is nu politieke druk, dreiging en strijd het toneel geworden voor vele burgers van Ressen en Bemmel. En dat gaat maar door...

Hoogste tijd om samen in Lingewaard te behouden wat mogelijk is!

Entree inclusief een Betuws Appeltap-sapje met flapje in de pauze kost vijf euro (overige consumpties voor eigen rekening). Meer informatie is te verkrijgen via ANBI Stichting Talento Metissimo: www.TalentoMetissimo.nl of 06 25506566. Giro: NL82INGB 0007099526. Voor ontwikkeling van nieuwe educatiematerialen.

Afsluiting schooltuinproject

DOORNENBURG - Voor de kinderen van groep 4 en 5 van basisschool De Doornick was het dinsdagmiddag een speciaal feestje. Er was een heuse proeverij gemaakt van groenten en aardappelen die de kinderen het afgelopen seizoen in hun tuintjes hadden geteeld.

Wat te denken van een 'bietburger' of een stukje van de worteltaart. Je kunt het niet zelf verzinnen, maar de dames die normaal koken voor het maandelijks 'eetcafé' hadden alles uit de kast gehaald om te laten zien en proeven dat met zelfverbouwde groenten hele lekkere hapjes gemaakt kunnen worden. En zoals vaak het geval is met hapjes die je nog nooit geproefd hebt, je moet het van je buurman of -vrouw horen dat het heel lekker is en dan ga je het zelf ook lekker vinden.

Voor de kinderen van groep 5 was het de afsluiting van twee jaar tuinieren. Zelf hadden ze het tuinseizoen prachtig uitgebeeld in een toneelstukje. Van de volkstuinvereniging, die mede het tuinproject begeleidt, ontvingen ze het tuindiploma.

De kinderen van groep 4 gaan ook volgend jaar weer naar schooltuin en dan samen met de kinderen van groep 3. Alle ouders, grootouders en andere vrijwilligers werden bedankt voor hun bijdrage aan dit succesvol tuinseizoen.

Top-act in de funkmuziek: The Jig

Foto: Janneke Michels

BEMMEL - Zin in een avondje funk? Op naar de Theaterkerk, want zaterdagavond 11 november speelt daar een absoluut toporkest in dit genre! The Jig. Op festivals behoren ze steevast tot de smaakmakers, met een onversneden rock & roll-attitude beuken ze net zo lang op het publiek in totdat de hele zaal op zijn kop staat.

The Jig is een zevenkoppige band uit Amsterdam die onversneden funk speelt. De Mokumse Funkatiers behoren tot de beste live-acts van dit moment en geven concerten op heel wat belangrijke jazz- en poppodia in binnen- en buitenland.

In de muziek van The Jig tref je invloeden aan uit de vintage funk van James Brown, Bootsy Collins en The Meters. Samen met elementen uit de jazz, Afro-beat, pop en rock wordt deze muzikale mix als een onweerstaanbare cocktail ten gehore gebracht. Spontaan krijg je zin om van je huiskamer een ouderwetse discotheek te maken. De nummers klinken lekker vet, net zoals de funk-lp’s van voorheen.

De muzikanten hebben een gezamenlijke missie: het verspreiden van de vreugde van funk voor iedereen met de wil om het te horen en te voelen.

Aanvang 21:00 uur. Kaartjes kosten 15 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Lezing 'Felle Streken' in boek- handel De Toren van Bemmel

BEMMEL – Zaterdag 4 november vindt er een lezing plaats in De Toren van Bemmel, over de recentelijk verschenen tweede historische roman Felle streken van de in Bemmel opgegroeide Brenda Meuleman.

Felle streken gaat over een jonge, talentvolle kunstschilder die gebukt gaat onder een geheim. In 1620 is Antonie van Dyck als hoofdassistent van Peter Paul Rubens uitgegroeid tot een van de meest vermaarde schilders van Antwerpen. Maar dan laat hij zijn leermeester botweg in de steek en vertrekt hij naar Londen om te schilderen aan het hof van de excentrieke King James. Hij laat niet alleen Rubens achter, maar ook zijn familie. Vanwaar die haast? Waarom brengt hij de achterblijvers zo in moeilijkheden? En waartoe leidt dit alles? Felle streken is voor een belangrijk deel gebaseerd op waargebeurde feiten.

Tijdens de lezing zal Meuleman dieper ingaan op de vraag wat haar bewogen heeft om deze roman te gaan schrijven, waarom ze gekozen heeft voor juist deze wereldberoemde kunstenaar die uitgerekend in Nederland misschien wat minder bekend is, welke andere keuzes ze heeft moeten maken en hoe het boek tot stand is gekomen. Na afloop is er gelegenheid tot signeren.

Brenda Meuleman (1972) studeerde bedrijfscommunicatie en kunstgeschiedenis, waarbij ze zich toelegde op de klassieke oudheid. Haar debuut, Het verraad van Julia, verscheen in 2016 (Ambo|Anthos).

De lezing wordt gehouden in boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, om 16.00 uur (inloop vanaf 15.45). De toegang is gratis; iedereen is welkom!

Schoenendoosactie 'Voor jou van mij'

BEMMEL - Ook dit jaar zamelen Daltonbasisschool De Borgwal en de protestantse gemeente Bemmel schoenendozen in voor Actie4Kids. De schoenendozen worden versierd en gevuld met spullen, zoals schriften, potloden, een knuffel, een tandenborstel en zeep.

Dit jaar weer gaan de schoenendozen naar Afrika, Azië, Oost Europa en het Midden-Oosten. Daar zijn veel kinderen die het moeilijk hebben. Na meer dan twintig jaar is Actie4kids nog steeds nodig. Ook nu nog leeft één op de twee kinderen wereldwijd in armoede.


In sommige gevallen is het zelfs zo dat kinderen alleen naar school kunnen dankzij de spullen die ze in de schoenendoos gekregen hebben. Voor veel kinderen is het de eerste keer in hun leven dat zij een cadeautje krijgen. Niet alleen de inhoud van de schoenendoos is voor hen waardevol, maar ook het feit dat iemand aan hen denkt. De slogan van Actie4kids is “Voor jou van mij”. Elke schoenendoos is persoonlijk en met aandacht door iemand gevuld. Kinderen kunnen ook speelgoed waar ze zelf niet meer mee spelen doorgeven aan een kind die er erg blij mee is of een persoonlijk berichtje met de schoenendoos meesturen.


Op zondag 5 november staat de gezinsdienst in het teken van de schoenendoosactie en kunnen de schoenendozen ingeleverd worden. De dienst begint om 10:00 uur in de Protestantse Kerk, Oude Kerkhof 13 in Bemmel. U bent van harte uitgenodigd.


Meer informatie over Actie4kids staat op www.actie4kids.nl. "Wilt u ook meedoen maar kunt u niet bij de dienst aanwezig zijn? Stuur dan een email naar diaconie@protestantsegemeentebemmel.nl."

Koning van de polonaise komt naar Bemmel De Geintrappers opent met Ronnie Ruysdael

BEMMEL – Op zaterdag 11 november gaat officieel het nieuwe carnavalsseizoen van start en carnavalsvereniging De Geintrappers neemt de aftrap met een spectaculair optreden van Ronnie Ruysdael. Ook feestduo Suitz zorgt voor de nodige opschudding in café-bar De Roskam.

Rasartiest Ruysdael is de voormalige leadzanger van De Sjonnies. Overal waar hij komt, krijgt hij iedereen in de polonaise. Ruysdael brengt ongetwijfeld zijn in januari van dit jaar uitgebrachte carnavalssingle Friet met Mayonaise ten gehore. De mannen van Suitz zijn onder andere bekend van hun auditie bij Holland’s Got Talent. Nu vieren ze met hun uitgebreide en verrassende repertoire het begin van de Bemmelse carnaval.

President Frank Hoekjan is er enthousiast over: ‘Traditioneel zal er geopend worden met het binnenhalen van prinses Mirjam van het Festijn en adjudant Jan. De steken gaan op en onze dansgarde laat nieuwe dansen zien. Iedereen staat weer te popelen om carnaval te vieren. Daarna gaan de tafels en stoelen aan de kant om het feest, dat voor jong en oud is, compleet te maken. Het dak gaat er af!’

De zaal gaat open om 19.30 uur en de entree is geheel vrij voor iedereen. Kom op tijd, want vol is vol. Ga voor meer informatie naar de geheel vernieuwde website (www.degeintrappers.nl).

Inschrijven voor kerstmarkt Bemmel kan nog!

BEMMEL - Over zes weken is het al zover. Op zondag 10 december wordt van 11.00 tot 17.00 uur in Bemmel weer de groots opgezette kerstmarkt gehouden. Deze kerstmarkt, met een unieke combinatie van activiteiten, trekt jaarlijks vele bezoekers, zowel uit Lingewaard als uit de gehele regio.

Naast de traditionele kerstmarkt met zo’n honderd kramen van hobbyisten en commerçanten, zijn er de grote overdekte proeverij op de Markt, een groot kinderplein en brengen diverse koren kerstliederen ten gehore op de promenade. Natuurlijk zijn die dag alle winkels en horecagelegenheden geopend. Ook is de organisatie er, met de hulp van een van de sponsoren, in geslaagd weer een levende kerststal op de kerstmarkt neer ter zetten.

Op 9 en 10 december wordt van 11.00 tot 17.00 uur 'Kunst in het Kasteel' De Kinkelenburg gehouden, waar veertien kunstenaars een grote variatie aan kunst presenteren. Zowel als hobbyist en als commerçant kunt u zich nog inschrijven voor deze kerstmarkt. Dit kan via www.kerstmarktbemmel.nl.

Verenigingsconcert Stedelijke Muziekvereniging Huissen

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen geeft op zondag 5 november een feestelijk verenigingsconcert in de zaal van De Buitenpoort in Huissen.

Aan het concert wordt meegewerkt door het slagwerk ensemble en het harmonie orkest van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen. Ook zal het leerlingenensemble van de harmonie akte de présence geven. Met een eigen optreden, maar ook samen met het harmonie orkest.

Voor dit concert heeft het harmonie orkest gekozen voor een aantrekkelijk programma met daarin bekende stukken zoals 'Les Lacs du Connemara' en 'Land van Maas en Waal'. De laatste bekend van Boudewijn de Groot.

Ook het slagwerk ensemble van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen timmert aan de weg. Recent hebben ze in ons muziekgebouw Het Stedium nog een succesvolle slagwerkdag georganiseerd, waaraan werd deelgenomen door de slagwerkgroep van muziekvereniging Ons Genoegen uit Terwolde. De dag werd afgesloten met een spetterend gezamenlijk concert.

Laat u verrassen door de Stedelijke Muziekvereniging Huissen. Iedereen is van harte uitgenodigd. Het concert begint om 14.30 uur en de toegang is gratis. Meer weten over het concert; de vereniging of over de orkesten? Kijk op www.stedelijkemuziekhuissen.nl, bel 06 21844411 of mail naar: secr.smh@stedelijkemuziekhuissen.nl.

Zegening van de graven op begraafplaats Huissen-stad

HUISSEN - Op zondag 5 november zal er voor de zevende keer, tijdens Allerheiligen, de zegening van de graven plaats vinden op de begraafplaats Huissen-stad.

Al acht jaar lang worden de graven tijdens Allerheiligen/Allerzielen gezegend door de pastoor van Huissen. Ook dit jaar zal pastoor Peters voorgaan in het zegenen van de graven.

Na de kerkdienst (12.00 uur) vertrekt pastoor Peters vanuit de stadsparochie OLV ten hemel opneming naar de begraafplaats Huissen-stad. Eenmaal op de begraafplaats wordt er een gebed uitgesproken en de graven gezegend. Daarna is er voor iedereen de mogelijkheid de overledenen te herdenken of een moment van bezinning te zoeken. Torkest zorgt voor de muzikale begeleiding.

Met deze traditie wordt de begraafplaats Huissen-stad, samen met de monumenten, steeds meer een gedenkpark waar iedereen in de hectiek van de dag even een moment van bezinning kan zoeken. Het staat iedereen vrij om met Allerheiligen (5 november) om 12.00 uur aan te sluiten om samen de overledenen te herdenken op de begraafplaats Huissen-stad.

Zevende expositie in etalage van Bouwman in Angeren

ANGEREN - Deze week is voor de zevende keer een mooie expositie ingericht in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 in Angeren. Het is weer gelukt twee inwoners van Angeren te vinden die hun werk willen tonen.

Bij de eerste expositie eind februari van dit jaar exposeerde Marleen Kuster haar gevarieerde werken van keramiek. Nu laat ze haar schilderijen zien. Deze zijn gemaakt in verschillende technieken onder andere met acryl- en aquarelverf en gemengde technieken. Vooral de gemengde technieken waarbij bijvoorbeeld stof op het doek wordt verwerkt vindt zij erg leuk.

Marga Geurtz-Gunsing is geboren in Angeren en woont er nog altijd. Zij is ongeveer zeven jaar geleden met boetseren begonnen. Vanaf die tijd volgt zij lessen bij Bart Janssen van Ambacht Haalderen. Zij maakt hoofdzakelijk vrouwenfiguren in diverse technieken onder andere rood geglazuurd en raku gestookt. Ook werkt zij met acryl- en betonverf en mozaïek.

Haar werken gecombineerd met de schilderijen van Marleen maken het een mooie expositie die duurt tot 5 december.

Plechtige Investituurskapittel in Doornenburg

DOORNENBURG - Schutterij Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg organiseert het 42ste Plechtige Investituurskapittel van de Nobele Orde van de Papegay 2017. Zaterdag 4 november organiseert Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen in samenwerking met Nobele Orde van de Papegay haar jaarlijkse investituur. Het is voor het eerst dat de Orde van de Papegay haar investituur buiten België organiseert.

De Orde van de Papegay werd in 1975 ingesteld als Europees instituut van verdiensten en is onafhankelijk van enige federatie, verbond of overkoepelend orgaan.

Zij heeft tot doel: " … diegenen te eren en te honoreren welke door hun fysische inzet of morele steun bijdragen tot de instandhouding en uitstraling der schutsbroederschappen, schutterijen, gilden of gelijkaardige verenigingen of zich verdienstelijk maakten bij de culturele of sociale werking van deze verenigingen welke behoren tot het volksculturele patrimonium van Europa."

Tijdens deze investituur oftewel plechtige huldiging worden zestig personen uit Frankrijk, België, Duitsland en Nederland gehuldigd voor hun inzet en bijdrage.

Het gezelschap wordt om 12:00 uur op kasteel Doornenburg ontvangen door een vertegenwoordiging van Gemeente Lingewaard en schutterij Gijsbrecht van Aemstel. Hierna vertrekt het gezelschap onder begeleiding van harmonie Sint-Caecilia in een bonte optocht naar het Schuttersgebouw. Daar zal een vendelhulde plaatsvinden door de Lingewaardse schutterijen en gildes. Vanaf 14:00 uur vindt de investituur plaats die om 17:30 uur wordt afgesloten met een receptie voor de gedecoreerden.

De drijvende kracht achter de Nobele Orde van de Papegay in Gelderland is Referendaris Jan Wannet lid van de Huissense Gilden Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius.

Stamppottenbuffet bij KBO

HUISSEN - In navolging van het succes van vorig jaar organiseert KBO Huissen weer een stamppottenbuffet.

Dit zal plaatsvinden op 9 november vanaf 17.00 uur wederom in restaurant De Betuwe op de Markt in Huissen. De kosten zijn voor KBO-leden 12,50 en voor niet-leden 16,75 euro. Betaling bij aanmelden.

U kunt aanmelden tot 1 november bij Corry Huisman, Wilgenstraat 4 Huissen; 026 3254762 of 06 51687650.

Spreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is elke éérste donderdag van de maand (nu 02 november) van 19.00 tot 19.50 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Iedereen mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk.

Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de gemeente en/of politie. "Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl."

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

"Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor informatie over uitvoeringen van platform Gendt bezoekt u www.Platformgendt.nl.

Muziek met appelflappen in Angeren

ANGEREN - Het is traditie geworden dat als de blaadjes aan de bomen verkleuren, de harmonie in Angeren binnen voor wat extra kleur en gezelligheid zorgt door middel van een zondagochtendconcert. Zoals te doen gebruikelijk gebeurt dat onder het genot van een kopje koffie of thee met een appelflap.

De harmonie zal op zondagochtend 5 november een gevarieerd repertoire ten gehore brengen. Gestart wordt met een kort optreden van het projectorkest (leerlingenorkest) onder leiding van Jasper Arts. Daarna neemt Casper Braafhart het stokje over. Onder zijn leiding gaat het orkest louter luchtige muziek ten gehore brengen, bestaande uit blues-; Caraïbische en Spaanse klanken en het welbekende, gevoelige “Let me try again” met Tom Smits als solist. Het wordt een mix om van te genieten.
In de loop van dit concert zullen de MusicKids onder stimulerende begeleiding van Hellen en Marleen tijdens een kort intermezzo blijk geven van hetgeen zij al kunnen presteren. Bovendien wordt de gelegenheid aangegrepen om enkele leden met (zeer) lange staat van dienst in het zonnetje te zetten.

De appelflappen staan om 11.00 uur klaar in het Dorpshuis te Angeren. Toegang is als altijd gratis.

Lezing Jeroen Jeroense: 'De ziel van Luther'

BEMMEL - Op 31 oktober is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther in een pamflet met 95 stellingen de belangrijkste religieuze beginselen uit zijn tijd van de hand wees: de mis, de paus, het vagevuur, het doen van goede werken en het kopen van aflaten als voorwaarden om in de hemel te komen. Onbijbels en dus onchristelijk.

Wie was Maarten Luther en wat maakt hem tot man van het jaar en wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen? In deze lezing proberen we de ziel van Maarten Luther bloot te leggen. We bekijken leven en werk van deze kerkhervormer nu eens niet vanuit een theologisch maar vanuit een psychologisch perspectief.

Een rijk leven, vervuld en strijdlustig, vol conflicten en triomfen, jachtig en rusteloos: Maarten Luther was een rebel en hervormer, een denker en maker, hij was zijn tijd ver vooruit, maar bleef toch hechten aan de middeleeuwen. Naast zijn koppige karakter was hij ook een zeer emotioneel mens.

De Kinkelacademie heeft dr. ds. Jeroen Jeroense, predikant uit Elst, uitgenodigd om hierover een inspirerende lezing te geven op 6 november.

Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs (inclusief kopje koffie/thee bij aanvang): 12,50 euro.

De Kinkelacademie wijst op de mogelijkheid om voor de vier komende lezingen een passe-partouts te bestellen. U betaalt voor deze vier lezingen 40 euro. Via de www.dekinkel.nl -agenda-6 november is meer informatie beschikbaar over de lezing. Aanvang is om 20.00 uur in het cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Lingewaards Mannenkoor zong in Haarlem

Foto: Henk Bijvank

LINGEWAARD - Op zaterdag 21 oktober heeft het Lingewaards Mannenkoor deelgenomen aan het Holland Mannenkoren Festival te Haarlem.

Er werd meegedaan door achttien mannenkoren uit het hele land: van Terschelling tot Breda. Vanwege deze grote deelname kon niet ieder koor optreden in de oude Sint Bavo-kerk en is het Lingewaards Mannenkoor ingedeeld in de Paterskerk aan de Groenmarkt.

Het concert van het Lingewaards Mannenkoor werd beoordeeld door een twee-mans jury, waarbij het koor 139,5 punt behaalde. Dit was de op twee na hoogste score van de koren. In schooltermen vertaald was het een 8-. Vergeleken met onze deelname aan een concours in Nunspeet vier jaar geleden een mooie vooruitgang: toen scoorden we een 7+.

Na afloop (en de bustocht terug) werd het jubileumjaar van het Lingewaards Mannenkoor afgesloten met een stamppottenbuffet in Mea Vota.

Wilt u meezingen in het Lingewaards Mannenkoor? Bezoek dan vrijblijvend een van onze repetitieavonden op dinsdagavond van 19:45 tot 21:45 uur in Het Stedium, Muntstraat 10 te Huissen. U kunt dan kennismaken met ons Kerstrepertoire en proeven van de sfeer van mannen onder elkaar.

Meer informatie staat op: www.lingewaards-mannenkoor.nl.

School’s Cool koppelt vrijwilligers aan leerlingen

LINGEWAARD - Afgelopen jaar zijn Heidy Daatzelaar en Danielle van Deutekom actief geweest binnen de gemeente Lingewaard met het project School’ s Cool. Kwetsbare leerlingen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken zijn gekoppeld aan vrijwillige mentoren.

Van deze mentoren wordt gevraagd om wekelijks bij de leerling thuis te komen om ondersteuning te geven bij schoolse zaken gedurende een periode van zes maanden tot anderhalf jaar. Mentoren werken aan de sociale vaardigheden en leren de leerlingen plannen en structureren. Daarnaast werken ze aan het zelfvertrouwen van de leerling en oefenen ze de leerstof van school. School’s Cool verzorgt dit samen met haar vrijwilligers voor leerlingen vanaf groep 3 tot aan de derde klas van het Voortgezet Onderwijs.

Het afgelopen jaar hebben scholen in het basis- en voortgezet onderwijs leerlingen aangemeld en zijn wij op zoek gegaan naar vrijwilligers. We hebben al meerdere leerlingen gekoppeld aan een mentor. Deze trajecten lopen voorspoedig. Onze mentoren ervaren de begeleiding als betekenisvol en bouwen een goede band op met de leerling. Van onze mentoren krijgen we enthousiaste verhalen terug. Ook de gezinnen en leerlingen ervaren de begeleiding als waardevol.

"De komende tijd verwachten we nieuwe aanmeldingen van leerlingen. Hiervoor zoeken wij vrijwilligers om kinderen van de basisschool of het Voortgezet Onderwijs te begeleiden. Heeft u affiniteit met kinderen of jongeren, én heeft u zin en tijd om een kwetsbaar kind te begeleiden? Dan bent u geschikt als mentor van School’s Cool! Meldt u aan via: info@schoolscoollingewaard.nl."

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

LINGEWAARD - Op maandag 6 november kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, boerenkoolstamppot en worst én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Schaakprobleem 2

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 3 weken na plaatsing in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Marion 1 september '17
Nellie 1 november '17
Beide 40 jaar in dienst !!
Gefeliciteerd namens
jullie collega's

31 oktober Gery
1 november Moniek
4 november Joy Linn
Samen 100!
Van harte gefeliciteerd
namens de hele familie.

Hoera het is feest
Fee 5 jaar!
Gefeliciteerd!
xxx
Ize & Lune

Op 2 november is het zover!
Veerle Wareman "Sweet Sixteen"!
Lieve Veerle, van harte gefeliciteerd
en een mooie dag gewenst.
Veel liefs
papa en mama

Je bent nog niet jarig!!
Maar.....wel willen we jou
complimenteren met jouw
inzet voor de EHBO. Chapeau!
Groeten van al je collega,s

Onze pap en mam zijn
3 november 45 jaar getrouwd.
Wij houden van jullie!!

Hiep hiep hoera
4 november wordt onze
stoere kleinzoon Daley 2 jaar.
Dikke knuffel van
opa en oma Hermeling.

Deze kanjer heeft er
40 dienstjaren opzitten.
Gefeliciteerd van: Liesbeth, Rob en Emily, Wendy, en de kleinkinderen Fenna,
Evelien, Justin.

Gefeliciteerd met jullie 50 jarige huwelijk.
Wij wensen jullie een hele fijne dag.
Heel veel liefs
Kinderen, schoonzoons en kleinkinderen.

Sanne wordt 4 november
17 jaar. Lieve meid,
gefeliciteerd. Cheers!
xxx Oma's en Opa's.

Jaarlijkse loterij De Geintrappers Bemmel

BEMMEL – Carnavalsvereniging De Geintrappers komt tot en met 11 november weer langs de deur met loten voor de jaarlijkse loterij. Op zaterdagmiddag 4 november zullen de raadsleden daarbij worden geholpen door leden van dansgarde De Kinkeltjes.

Van de opbrengst wordt onder andere een gezellige avond georganiseerd in verzorgingshuis Liduina en verpleeghuis De Lingehof.
Doet u mee? Een lot kost één euro. Met een enkel lot draagt u al bij aan een onvergetelijke avond. Na de verkoop zal de trekking in aanwezigheid van notaris Van Schaik plaatsvinden op vrijdag 17 november in Het Wapen. Misschien wint u wel de hoofdprijs: een waardebon van 200 euro die u bij Het Wapen aan de Dorpsstraat in Bemmel kunt besteden. Of op uw lotnummer valt een van andere prijzen. Kort na de trekking is de uitslag terug te vinden op www.degeintrappers.nl. Ook zullen de winnende lotnummers worden gepubliceerd in Hét Gemeente Nieuws en Lingewaard Actueel.

Prachtige opbrengst voor Prinses Beatrix Spierfonds

LINGEWAARD - Het geweldige werk dat de collecte-organisatoren en collectanten van het Prinses Beatrix Spierfonds hebben verzet in september in de gemeente Lingewaard, heeft liefst 12.129,14 euro opgebracht voor onderzoek naar spierziekten!

Het Prinses Beatrix Spierfonds zamelt al 60 jaar geld in voor onderzoek naar spierziekten (Duchenne, Pompe, SMA, ALS, FSHD, Myotone Distrofie enzovoort). Er is in deze tijd al zoveel meer bekend geworden. Het fonds maakt het verschil op het gebied van onderzoek, bewustwording en ondersteuning van mensen met een spierziekte. "Dit kunnen en mogen wij dankzij de geweldige inzet van onze vrijwilligers doen." Er is ook een woord van dank aan de gulle gevers in Angeren, Bemmel, Doornenburg, Gendt, Haalderen & Huissen!

Viering SWOG-jubileum met optreden van Dick van Altena

GENDT - Op zondag 22 oktober waren veel deelnemers die wekelijks bij de Stichting Welzijn Ouderen Gendt sportief, recreatief, educatief en sociaal bezig zijn, bijeen om hun jubileum te vieren. Zij hebben in de Providentia kunnen genieten van een gevarieerd programma.

Om 9.30 uur kwamen de eerste gasten binnen. Onder het genot van een kopje koffie ontstonden geanimeerde gesprekken en de stemming was direct goed. De voorzitter, Rene Abels, sprak de aanwezigen toe en gaf een korte toelichting op het ontstaan en verleden van het SWOG. Wethouder Theo Janssen deed het woord namens de Gemeente en Jan Schennink namens alle deelnemers. Beiden deden een beroep op de mensen om zich in te zetten als vrijwilliger. Op vele plaatsen in onze gemeenschap is daar dringend behoefte aan. Wethouder Janssen prees de gemeensschapzin in de kern Gendt.

Na de toespraken volgde een optreden van Dick van Altena. Dick heeft een uur lang mooie liedjes uit zijn repertoire gezongen. Daarna volgde een lunch.

Tijdens het middagprogramma hebben een aantal groepen laten zien wat ze wekelijks doen. Op een film was te zien hoe andere groepen hun activiteit beoefenen. Tussendoor is een loterij gehouden, waar mooie prijzen mee te winnen waren. Het team van 'De Berichten Rijn Waal' heeft een film gemaakt die te zien is op RijnWaal.nl (klik video's).

De deelnemers zijn een ieder die deze dag mogelijk heeft gemaakt erg dankbaar. Wie interesse heeft om aan een activiteit bij het SWOG deel te nemen, kan kijken op www.swo-gendt.nl; email swogendt@gmail.com.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 4 november van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15)

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende weken organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 7 november - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel

Donderdag 9 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kan je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Bandyinterland Nederland - Duitsland

NIJMEGEN - Op zaterdag 11 november speelt het Nederlands Bandy Team een vriendschappelijke interland tegen Duitsland ter voorbereiding op de WK in China.

Toegang gratis. De wedstrijd begint om 18.00 uur. Voorafgaand aan de wedstrijd zijn er vele activiteiten gepland voor jong en oud.

Betuwe is negen imkers rijker

BEMMEL - Op 13 oktober werd in De Veldschuur in Bemmel aan negen deelnemers van de cursus Bijenhouden voor Beginners het diploma uitgereikt.

Daarmee is de Betuwe negen imkers rijker. De cursus werd gegeven door Johannis Vogelaar uit Opheusden.

Vier generaties familie Derksen

LINGEWAARD - Zie hier op de foto vier generaties familie Derksen met overgrootopa Leo Derksen, opa Gerard Derksen, vader Sander Derksen en zoon (baby) Jayvaro Derksen.