De Liemers Helemaal Goed Courant

3 juni 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 3 juni 2015


Lobith on the Beach: volleybal op zaterdag 13 juni

LOBITH - Volleybalvereniging Rohda organiseert op zaterdag 13 juni voor de elfde maal het Beach-volleybaltoernooi Lobith on the Beach. Op zaterdag 13 juni van 11:00 tot 14:00 uur spelen de junioren en van 11:00 tot 17:00 uur de senioren in diverse categorieën.

Lobith on the Beach 2015 wordt gehouden op de parkeerplaats van de Burgemeester Habeshal. Na het storten van circa driehonderd kubieke meter zand worden er zes volleybalvelden van zeven bij veertien meter uitgezet. Voor het zand en het transport hiervan gaat onze dank uit naar de heer W. Albers van Wezendonk Pannerden BV en de firma M.B. Küper BV.

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een balletje mee te slaan; daarom wordt er bij de senioren gespeeld in verschillende klassen: recreanten - dames, heren of gemengd; volleyballers - dames, heren of gemengd. Bij de junioren wordt gespeeld in de categorieën niveau één tot en met zes.

Deelname voor de CMV-jeugd is gratis. Voor de recreanten en de volleyballers is het inschrijfgeld twintig euro per team. Teams kunnen zich opgeven tot en met 7 juni. Daarna gaat de organisatie aan de gang met de indeling van de teams en het maken van het wedstrijdschema.

De basisscholen De Overlaat uit Tolkamer en de Tragellijn uit Lobith worden in de week tussen 8 en 12 juni in de gelegenheid gesteld sportief gebruik te maken van het strand.

Iedereen kan meedoen. Op www.LobithontheBeach.nl vind je het opgaveformulier en alle overige informatie over het toernooi. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met Gerard van Hall (06 15167328; gerardvanhall@gmail.com).

Bylandt: wereld van klei en gebakken bestrating

TOLKAMER - Op zaterdag 20 juni en 29 augustus stelt straatbaksteenfabrikant Bylandt de productielocatie in Tolkamer open voor het publiek. Met een looproute door de fabriek en andere activiteiten krijgen bezoekers deze dagen een kijkje achter de schermen bij de productie van straatbakstenen met lokale klei.

De open dagen vinden plaats ter gelegenheid van het erfgoedfestival ‘Gemaakt in Gelderland’. Bezoekers zijn beide zaterdagen welkom van 9.00 tot 14.00 uur.

Bylandt is Nederlands oudste producent van straatbakstenen. De open dagen vinden plaats in de straatsteenfabriek in Tolkamer en dompelen bezoekers onder in de wereld van klei en gebakken bestrating. Het programma bestaat uit een looproute door de fabriek, natuurwandelingen rondom de productielocatie, informatieve lezingen, de sierbestratingcorner en toeristische informatie over ’t Gelders Eiland. Bezoekers van jong tot oud zijn welkom. Meer informatie staat op www.bylandt.com/erfgoedfestival.

Bylandt

Sinds 1900 maakt straatbaksteenfabrikant Bylandt op toonaangevende wijze gebakken bestrating. In samenwerking met (landschaps)architecten, opdrachtgevers en bouwers heeft het bedrijf in de 115 jaar van haar bestaan een grote collectie aan kleuren en formaten ontwikkeld. Bylandt heeft de ambitie om de leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties mooier te maken. Door het gebruik van straatbaksteen, dat een bewezen levensduur heeft van 125 jaar, kan Bylandt die ambitie waarmaken. Meer informatie staat op www.bylandt.com.

Geslaagde reünie Sint-Dominicusschool

Staande van links naar rechts: meester Ton Nijhuis, Jeanne-Marie, Hans, Harald, Mariëlle, Paul, Frans, Remco, Karin, Jouetta, Ferry, Mirjam, Erik, Vivian, Petra en Wilmi. Zittend van links naar rechts: Wilma, Juf Anny Lanters, Ruud, Monique, Johan, Ellen, Arno, Mirjam, Robbert, Christiaan, Eric-Jan en juf Maria Dekkers. De foto werd ingezonden door Karin.

WESTERVOORT - Op 30 mei werd er voor oud-klasgenoten en oud-docenten van leerjaar 1970-1977 van de Sint-Dominicusschool in Westervoort een reünie georganiseerd. Na een rondleiding door het oude schoolgebouw werd er op het voormalige schoolplein een groepsfoto gemaakt en gezellig bijgepraat in een nabijgelegen café.

Staande van links naar rechts: meester Ton Nijhuis, Jeanne-Marie, Hans, Harald, Mariëlle, Paul, Frans, Remco, Karin, Jouetta, Ferry, Mirjam, Erik, Vivian, Petra en Wilmi. Zittend van links naar rechts: Wilma, Juf Anny Lanters, Ruud, Monique, Johan, Ellen, Arno, Mirjam, Robbert, Christiaan, Eric-Jan en juf Maria Dekkers. De foto werd ingezonden door Karin.

Onder het genot van hapjes, drankjes en muziek werden veel oude schoolfoto's bewonderd waardoor er nog meer herinneringen opgehaald werden. Ook juf Maria Dekkers (85!) genoot zichtbaar van deze bijeenkomst. Ze vroeg aan alle oud-klasgenoten om even naast haar te komen zitten om zo heel veel vragen te kunnen stellen en antwoorden te kunnen noteren. Alle aanwezigen en initiatiefnemers Wilma en Karin konden terug kijken op een zeer gezellige en geslaagde avond. Er werden zelfs al plannen gemaakt om over vijf jaar weer een reünie te organiseren.

Dag van de Watersport 6 juni

TOLKAMER - Met elkaar vieren wij dit jaar het 125-jarig bestaan van het Watersportverbond. Ter ere van dit jubileum vindt op zaterdag 6 juni de eerste editie van de 'Dag van de Watersport' plaats: een dag waarop de watersport en recreatie centraal staan en de verenigingen de deuren openen en iedereen welkom heten op de vereniging.

Een feestelijke watersportdag, voor jong en oud, voor sporter en recreant, voor motorbootvaarder en zeiler, surfer en kanoër. Meer dan 440 verenigingen en 90.000 leden zijn aangesloten. Samen met hen zijn wij uitgegroeid tot wat wij nu zijn en daar zijn wij trots op. Ruim honderd verenigingen vieren Dag van de Watersport.

Inmiddels zijn er ruim 100 verenigingen die hebben aangegeven iets te willen organiseren op 6 juni. Dit varieert van een opstapdag, open dag, sloepentocht, puzzeltocht tot kanopolowedstrijden en varen met gemeenteraadsleden. Soms organiseert een vereniging een activiteit alleen, soms ook samen met andere verenigingen in de buurt.

"Kom langs bij watersportvereniging De Bijland en maak kennis met wakeboarden en kanoën of vaar met een van onze leden mee op een motorboot of zeilboot."

Het Krachtlokaal voor vastgelopen ideeën

ZEVENAAR - Dè plek voor iedereen die zelf aan de slag wil met een goed idee voor Zevenaar! Op vrijdag 26 juni van 15:00 tot 18:00 uur aan het Raadhuisplein.

Een buurtbarbecue, nutstuinen bij de Voedselbank, een natuurspeeltuin of een Holle Bolle Kikker om buurten mee schoon te maken en houden. Het zijn allemaal mooie projecten waar enthousiaste inwoners van de gemeente Zevenaar zich met hart en ziel voor hebben ingezet! Toch is het uitvoeren ervan niet altijd zo makkelijk als het achteraf soms klinkt.

Meedenken over een vergunning, sparren over een volgende stap of 'gewoon' het leveren van wat materialen, het kan net dat ene stapje zijn waardoor een goed idee een succes wordt! Voor die 'momenten' is er nu Het Krachtlokaal. Daar kunnen inwoners sparren over hun idee, met professionals en andere inwoners. Het zou toch zonde zijn als inwoners met ideeën vastlopen of ontmoedigd raken doordat ze 'het even niet meer weten'? Juist die initiatieven van inwoners zelf zijn bijzonder waardevol voor alle wijken en dorpen die de gemeente Zevenaar rijk is!

Het Krachtlokaal heeft geen zak geld klaar staan en wil geen ideeën overnemen. Het biedt mensen die willen meedenken, nieuwe energie geven of een initiatief misschien mede mogelijk kunnen maken. Het Krachtlokaal heeft maar één doel: goede ideeën van inwoners ondersteunen. Het Krachtlokaal zoekt mensen met goede ideeën op en iedereen kan er zelf contact mee maken: telefonisch, via mail en door het te bezoeken, iedere laatste vrijdag van de maand van 15:00 tot 18:00 uur aan het Raadhuisplein.

Meer informatie

Het Krachtlokaal is een initiatief van Caleidoz, gemeente Zevenaar, Baston wonen en Politie Gelderland-Midden, maar is er voor iedereen! Voor meer informatie of een interview zoekt u contact met Eelco Visser: 06 51666998 of info@hetkrachtlokaal.nl. Meer informatie staat op www.hetkrachtlokaal.nl. Ook via Social Media komt men in contact: volg @hetkrachtlokaal op twitter of bekijk de facebookpagina: www.facebook.com/hetkrachtlokaal.

Rommelmarkt bij SDZZ

ZEVENAAR - Op zondag 14 juni houdt omni-vereniging SDZZ haar jaarlijkse bazaar. Dit evenement staat bol van de leuke activiteiten voor het hele gezin. Allereerst zijn er ruim honderd kramen waar de standhouders hun spulletjes verkopen. Verder is er een Rad van Fortuin, waar met een groots opgezette loterij talloze prijzen worden verloot.

Ook aan de kinderen is gedacht in de vorm van diverse springkussens of u kunt bij de fanshop of jeugdkraam terecht. In onze gezellige kantine en op het terras kunt u een lekker hapje en drankje nuttigen.

De organisatie van de bazaar is nog op zoek naar standhouders. U kunt voor deze bazaar een kraam huren van vier meter breed met een zeil voor vijftien euro. Men kan hiervoor contact opnemen met Tino Meijer (06 20814034) of een e-mail sturen naar: bazaar@sdzz.nl.

"U komt toch ook een kijkje nemen? De bazaar vindt plaats op zondag 14 juni van 11:00 tot 16:00 uur op sportpark De Griethse Poort in Zevenaar." Meer informatie staat op: www.sdzz.nl.

Wevoc start met unieke volleybalvariant, speciaal voor jongens!

WESTERVOORT - Wevoc start met unieke volleybalvariant, speciaal voor jongens! Hoe dit eruit gaat zien? Volleybal met smashbal en fitness.

"Wil je leren volleyballen, lekker trainen en misschien later ook speler van H1 worden? Kom dan meetrainen bij Wevoc.

Op maandag 1 juni is Wevoc een nieuwe jongensgroep gestart in de leeftijd van tien tot zestien jaar waarmee lekker fanatiek wordt getraind met een unieke combinatie van volleybal, smashbal en fitness. Een deel van de training bestaat uit smashbal, dit is een nieuwe variant van volleybal, waarbij je de bal zo snel mogelijk in het veld van de tegenstander probeert te slaan/ smashen. Aansluitend aan de training gaan we ook nog een half uur jeugdfitnessen..

Waarom is dit echt iets voor jongens? De training is leuk en gevarieerd, je leert springen, smashen, duiken enzovoort. Smashbal is een snel, fanatiek en stoer spel. Smashen is lekker hard tegen een bal slaan. Je kunt vaak scoren bij volleybal en smashbal. Van fitness word je sterk. Leuke enthousiaste sfeer. De trainingen worden gegeven door Jorik Roelofsen en Jeroen Steenvoorden van H1.

"Wil je twee keer per week lekker fanatiek sporten dan kun je geheel vrijblijvend in juni meetrainen op de maandag (17.15 uur) en woensdag( 17.30 uur). Wil je meedoen stuur een e-mailtje naar Jorik Roelofsen: jorikroelofsen@live.nl. Meer informatie staat op www.wevoc.nl. Daar staat ook een filmpje waarin je kunt zien wat smashbal is. Of kijk zelf op https://www.youtube.com/watch?v=a9e4DbeZ4Xg (you tube; smashbal promo video)."

Modelbouwclub Zevenaar

ZEVENAAR - Een aantal leden van de Modelbouw Club Zevenaar heeft aan de jaarlijkse vliegweek in de buurt van de Wasserkuppe deelgenomen. Door diverse omstandigheden was de groep kleiner dan normaal.

De weersomstandigheden waren uitstekend, voldoende hellingwind en thermiek, zodat er lange en hoge vluchten (tot boven de vijfhonderd meter) werden gemaakt met vele modellen. Gevlogen werd op meerdere hellingen van de Arnsberg, de overnachting als gebruikelijk in pension Hannelore in Bischofsheim.

"Als je het volgend jaar ook mee zou willen, de Modelbouw Club Zevenaar heeft weer ruimte voor nieuwe leden. De vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Luchtvaart (KNVvL). De modellen waarmee gevlogen wordt zijn hoofdzakelijk zwevers en electromodellen, die radiografisch worden bestuurd. Ons streven is naar een gemoedelijke sfeer bij het vliegen. Het is gebruikelijk om nieuwkomers te helpen bij het bouwen en vliegen, ook bestaat de mogelijkheid om met een clubkist te vliegen."

Meestal ontmoeten de piloten elkaar op zondag op het vliegterrein aan de Klompenhorstweg in Didam. Maar ook door de week kan er gevlogen worden. "Heb je interesse? Kom vrijblijvend langs op het veld. Je kunt ook contact opnemen met voorzitter Gerard Konijnenbelt, 0316 263993."

Optreden Look Who' s Singing

DUIVEN - Het koor Look Who' s Singing zal op dinsdag 23 juni een optreden verzorgen wat in het teken staat van de zomer, met een afwisselend en vrolijk repertoire.

Iedereen is welkom in het CCOG in Duiven om 20.00 uur. De entree bedraagt vijf euro. Men krijgt dan een kopje koffie of thee in de pauze. Meer informatie staat op www.lookwhossinging.nl. Nieuwe leden zijn ook nog steeds welkom.

Jo Verkerk Montferlands koersbalkampioen

Staand: Annie Mom, Jo Verkerk en Riet Wolters, gehurkt: Henk Hofstee.

DIDAM - Dinsdagmiddag 19 mei hield DSV Relax haar jaarlijkse kampioenschap met als inzet de kampioen van Montferland. Een dertigtal deelnemers streed met veel strijdlust en concentratie om de prijzen.

Koersbal is een binnensport gespeeld op een mat waarbij de bal met een gewicht aan de zijkant via een koers richting het balletje gestuurd wordt. Er werd in meerdere rondes gespeeld, zodat het meestal tot het eind spannend bleef wie uiteindelijk de winnaar was.

Jo Verkerk, die een aantal jaren geleden ook al eens kampioen werd was deze middag van uitzonderlijke klasse. Met zijn ervaring en vaak uitgekiende spel bleef hij uiteindelijk Henk Hofstee en Annie Mom met enkele punten voor terwijl Henk en Annie in een verbeten strijd met één punt verschil de plaatsen twee en drie innamen. Riet Wolters mocht als laatste de poedelprijs in ontvangst nemen. Naast het sportieve gedeelte is ook het sociale aspect binnen deze sport van een groot gehalte. De organisatie, in handen van Tineke Labots, was weer perfect en er werd nog lang nagepraat onder het genot van een hapje en drankje.

Uitslag: 1e Jo Verkerk: 32 punten, 2e Henk Hofstee: 29 punten, 3e Annie Mom: 28 punten. Meer informatie staats op www.dsv-relax.nl.

Euro Voetbaldag bij OBW Zevenaar

Foto: Theo Scholten

ZEVENAAR - Op donderdag 14 mei verzorgde OBW in samenwerking met de Gelderse Voetbal Academie voor de zesde keer een voetbaldag, genaamd Euro Voetbaldag.

Ruim 150 jongens en meiden in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar uit Zevenaar waren naar sportpark Hengelder gekomen om in het tenue van hun favoriete topclub zoals Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Arsenal, Paris Saint Germain, Juventus, Borussia Dortmund & Bayern München een hele dag vermaakt te worden.

De ochtend begon met het verwelkomen van deze topteams, een fotoshoot en het Wilhelmus. Voordat de kinderen van start gingen moesten de spieren even warm gemaakt worden met een gezamenlijke warming-up.

De rest van de ochtend waren er voor ieder team diverse techniektrainingen, voetbalvormen, een loop-coördinatietraining, poulewedstrijden, levend tafelvoetbalspel, speed check shot en de strijd om de penaltybokaal. Na een gezamenlijke lunch barstte ’s middags de strijd in de winnaarpoule, de schaduwpoule en de penaltybokaal echt los. In de leeftijdscategorie zes tot en met negen jaar pakte na een spannende strijd Paris Saint Germain de eerste plaats.

In de leeftijdscategorie zes tot en met negen jaar won Teun Uffing de penaltybokaal. Bij de tien- tot twaalfjarigen werd na een langslepend gevecht (dertien penalty’s!) Thijmen Berndsen de winnaar.

Na een intensieve dag gingen alle kinderen aan het eind van de middag met medaille en certificaat naar huis. Dankzij de inzet van de organisatie, alle vrijwilligers en sponsoren was het een onvergetelijke dag.

Smartlappenkoor 't Ploegje treedt op in Meulenvelden

DIDAM - Welzijn Meulenvelden verzorgt op dinsdag 9 juni een gezellige avond met medewerking van Smartlappenkoor 't Ploegje uit Doornenburg.

Het koor bestaat sinds januari 2004 en heeft nu ongeveer veertig leden, mannen en vrouwen van jong tot oud. Het is een enthousiaste groep mensen dat elke avond trouw de repetities bezoekt. Het koor probeert van elk optreden bij een verzorgingshuis, buurtfeest, festival et cetera een groot feest te maken.

Dirigent Wim Polman slaat met veel plezier de maat en hij zoekt liedjes uit die geschikt zijn voor jong en oud. Van Jan Smit, Frans Bauer, Zangeres Zonder Naam tot Saskia en Serge en vele anderen. Tevens is het mogelijk om verzoeknummers aan te vragen. Smartlappenkoor 't Ploegje staat garant voor een heerlijk avondje uit. Belangstellenden uit Didam en omgeving zijn welkom.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam is open vanaf 19.00 uur. De avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt (inclusief een consumptie) vijf euro. Voor informatie kan men terecht bij het Servicepunt (0316 293100) of email: info@meulenvelden.nl.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties.

Liemers Centrum voor NME zoekt iemand die tuinvrijwilligers kan helpen en begeleiden bij de aanleg en het onderhoud van de kruidentuin, die aangelegd is voor het kweken van geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden en kruiden om mee te verven.

OBW Sportvereniging zoekt een gastheer/gastvrouw voor het opvangen van leiders, trainers en scheidsrechters van eigen en bezoekende clubs. Overige taken zijn: het zorgdragen voor de administratieve nazorg en verwerken van de uitslagen.

Rode Kruis Liemers Oost zoekt EHBO-ers voor de eerste hulpverlening bij evenementen. De hulpverleningslocatie varieert van sportwedstrijden, de vierdaagse tot een kermis en dergelijke.

Vrijwillige hulpdienst van Caleidoz zoekt enkele handige medewerkers die kleine klusjes kunnen uitvoeren voor ouderen of gehandicapte mensen. Ook zoekt men nog enkele tuinmedewerkers.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Tabletcursus voor thuisblijvers

WESTERVOORT - Steeds meer ouderen hebben een iPad of andere tablet. Vaak als geschenk van de kinderen. De kleinkinderen komen zo nu en dan even een app erop plaatsen en het plezier kan beginnen.

Was dat maar waar. Voor menig ouder stopt het plezier en verdwijnt de iPad in de kast. Jammer want je kunt er zoveel mee. Als je toch deze zomer thuis blijft, dan biedt iPad4Senior je mogelijkheid om de iPad of tablet zo te leren gebruiken dat je er veel plezier aan kunt beleven. In vijf bijeenkomsten leer de tablet goed in te stellen, te emailen ,internetten, videobellen, foto en video's maken en apps te downloaden. Kortom, je leert de tablet zelfstandig te bedienen en er plezier aan te beleven.

De cursus wordt gegeven door ervaren docenten van iPad4Senior, dat door heel Gelderland cursussen geeft.

De start is 2 juli om 10.00 uur in Westervoort. "Meld je aan via email info@ipad4senior.nl of telefonisch 026 3121410."

Wevoc zoekt leden

WESTERVOORT - Volleybalvereniging Wevoc in Westervoort zoekt voor volgend seizoen volleyballers!

"Voor onze prestatielijn zijn we op zoek naar nieuwe spelers. In zowel het ambitieuze eerste damesteam (promotieklasse) als bij de heren (promotieklasse) is ruimte voor versterking. Het doel is om in de komende twee jaar met beide teams promotie te realiseren naar de regiodivisie en daar hebben we hulp bij nodig!

Talentvol, maar nog niet het niveau voor de hoogste teams? Geen probleem! Bij Wevoc is er voor de dames een talentvol jeugdteam dat tweede klasse speelt. Bij de heren is er een team vol ervaring in de promotieklasse. Gewoon lekker volleyballen, ook in het derde dames- en derde herenteam is nog volop plek!"

"Dus ben jij of ken je (ervaren) volleyballer(s) en wil je spelen bij de meest gezellige en ambitieuze vereniging uit de regio; meld je dan via tc@wevoc.nl zodat we kennis kunnen maken en je vrijblijvend met een training mee kan doen. Voor onze recreantenteams voor de maandagmorgen en -avond, woensdagavond en vrijdagavond zoeken wij ook nog enthousiaste volleyballers zowel in gemengde teams als in alleen herenteams. Voor informatie en trainingstijden kijk op de site www.wevoc.nl of stuur een mail naar az@wevoc.nl."

Ook zijn er volop mogelijkheden voor de jeugd van Westervoort vanaf zes jaar om op maandag van 17.00 en18.30 het volleybalspel te leren in een ontspannen en leuke sfeer. De eerste vier trainingen mag men gratis meetrainen.

Jaarlijkse rommelmarkt door drumfanfare Sint-Martinus

DIDAM - Drumfanfare Sint-Martinus uit Greffelkamp houdt op zondag 5 juli weer haar jaarlijkse rommelmarkt op het terrein aan de Manhorstweg 3a in Greffelkamp-Didam.

De organisatie laat weten nog op zoek te zijn naar goede en bruikbare spullen. "We kunnen helaas geen koelkasten/diepvriezers en groot meubilair aan nemen. Klein meubilair en allerlei andere handzame spullen zijn welkom. 'Op afspraak komen wij op zaterdag 20 Juni alleen in Didam de spullen ophalen. U mag de spullen ook zelf komen brengen dit kan alleen op donderdag en vrijdag 3 juli van 18.00 tot 20.00 uur.

Wie na het opruimen van z'n zolder of schuur spullen kwijt wil kan contact opnemen via 0316 228043 / 0316 223440 of per mail: st.martinus-rommelmarkt@kpnmail.nl.

Hal 12. Daar waar het begon...

ZEVENAAR - Het Liemers Museum presenteert van 12 juni tot en met 20 september de tentoonstelling 'Hal 12 Daar waar het begon'.

Op een prikkelende manier wordt de Peter Stuyvesant Grafiek Collectie door het Liemers Museum onder de aandacht van de inwoners van de Liemers gebracht. Zo kunnen de inwoners kennis maken met hedendaagse kunst die een relatie heeft met de historie van de Turmac.

Hal 12 wordt momenteel verbouwd. Een groot gedeelte van de hal staat nog leeg. Voor het Liemers Museum was dit aanleiding om in Hal 12 een tentoonstelling te tonen van de Peter Stuyvesant Grafiek Collectie. Om extra te benadrukken dat Hal 12 verbouwd wordt, worden de kunstwerken op bouwhekken getoond.

Beroemde collectie

De Peter Stuyvesant Grafiek Collectie is door de voormalige sigarettenfabriek Turmac samengesteld en aangekocht voor het eigen personeel. Op deze manier werd het personeel in de gelegenheid gesteld om hoogwaardige kunst, soms bijna onder kostprijs, aan te schaffen. De kunstenaars, die uitgenodigd werden om werken te leveren voor de Peter Stuyvesant Grafiek Collectie, hebben in het verleden ook werken gemaakt voor de Peter Stuyvesant Collectie, de beroemde collectie die ooit in Hal 12 hing. Deze beroemde schilderijen werden al eerder door het Liemers Museum getoond.

Bezoekadres tentoonstelling Hal 12, ingang naast de entree van het gemeentehuis, Kerkstraat 27, Zevenaar; toegang daar gratis. Openingstijden Hal 12: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot en met 17.00 uur. Openingstijden Museum: dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot en met 17.00 uur. Meer informatie staat op www.liemersmuseum.nl.

Lezing over de zorgboerderij

ZEVENAAR - Op maandag 15 juni organiseert Stichting Netwerk Chronisch Zieken Zevenaar een lezing over de zorgboerderij.

Ben en Charlotte van Schaik, de eigenaren van De Ooijsebrug in Groessen komen iets vertellen over de activiteiten die de zorgboerderij aanbiedt en de manier van werken. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn: Wat is het doel van een zorgboerderij? Wie komen voor de zorgboerderij in aanmerking en wat kan men van een zorgboerderij verwachten? Hoe is het financieel geregeld voor de mensen die voor de zorg in aanmerking komen? Gaat dit via pgb of anders?

Wilt u meer informatie over bovenstaande, komt u dan maandag 15 juni naar De Hooge Bongert In Zevenaar (dit gebouw is goed toegankelijk voor mensen met een rolstoel). De lezing is van 10.00 tot 12.00 uur. Opgave is niet nodig. Inlichtingen: Tonnie Gevers 0316 330135 of acgevers@hetnet.nl.

7 tegen 7-vriendinnenvoetbaltoernooi DCS

ZEVENAAR - Op zaterdag 20 juni zal het hoofdveld van DCS omgetoverd worden tot diverse speelveldjes alwaar een 7 tegen 7-voetbaltoernooi georganiseerd gaat worden voor meisjes/ dames.

Dit vriendinnen voetbal toernooi is uiterst geschikt om kennis te maken met het meidenvoetbal bij de prestatiegerichte familievereniging DCS uit Zevenaar. Aan dit evenement zullen alle meidenteams ook deelnemen die actief zijn binnen DCS. Vanuit de organisatie wordt aangegeven dat men bij binnenkomst op sportpark Hengelder zich kan inschrijven en vervolgens worden er teams gemaakt.

Nadat er een uitleg/ demonstratie vanuit het damesteam is geweest zal er een 7 tegen 7-voetbaltoernooi gespeeld worden, waarbij het plezier met elkaar voorop zal staan. De organisatie zal de teams zo proberen in te delen dat diverse leeftijden bij elkaar komen.

"Heb jij alleen of met vriendinnen interesse om mee te komen doen dan ben je welkom!! Voor iedereen staat de deur open om met dit toernooi mee te komen doen. Ook meiden die interesse hebben, maar buiten Zevenaar wonen zijn van harte uitgenodigd."

Het evenement wordt gehouden op sportpark Hengelder en begint om 14.00 uur. Vanaf 13.30 uur is er de mogelijkheid om aan de poort in te schrijven. Uiteraard is het ook mogelijk om nu al in te schrijven, stuur een mail met jouw naam; adres; telefoonnummer en geboorte datum naar meidenvoetbal@svdcs.nl Indien je samen met een vriendin komt, geef dit dan ook duidelijk in de mail aan!

Rond de klok van 17:00 uur zal het toernooi afgelopen zijn. Indien er nog vragen zijn over het toernooi of het meidenvoetbal stuur dan een mail naar bovengenoemd adres.

'Online gedenkplaats voor uw overledene' Online gedenkplaats aanmaken via Yarden & van Haften uitvaartzorg

LIEMERS - Afscheid nemen, u staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil. Tot het moment dat er iets belangrijks gebeurt, zoals een verandering binnen uw gezin. Of het verlies van een dierbare. Vooral als u de zware taak hebt om de uitvaart te regelen, merkt u hoeveel er ineens op u afkomt. Dit zijn de momenten dat u beseft hoe fijn het is om mensen om u heen te hebben die u steunen en er voor u zijn.

Social media en rouw Een relatief nieuw aspect dat aan de orde komt na een overlijden is social media zoals, Facebook, Twitter en LinkedIn. Deze profielen worden niet automatisch geblokkeerd of offline gezet, terwijl het aantal bezoekers juist toeneemt kort na een overlijden. Eigenlijk zou het dus heel handig zijn als er een soort profiel aangemaakt kan worden nadat iemand is overleden.

Online gedenkplaats. Yarden & van Haften Uitvaartzorg kan voor u gratis een online gedenkplaats aanmaken waarop u de foto's, rouwbrief, uitvaartwensen en bijzonderheden kunt plaatsen. U kunt ervoor kiezen om deze 'memori' online te zetten zodat iedereen deze kan bezoeken. Vrienden, familie en kennissen kunnen op deze digitale gedenkplaats foto's, teksten, filmpjes of een quote toevoegen.

De uitvaartplechtigheid. Alle foto's, teksten of filmpjes kunnen door de familie gedownload worden zodat deze ook beschikbaar zijn om te gebruiken tijdens de uitvaartplechtigheid. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier een steentje bijdragen aan de uitvaart, maar ook aan de herinnering voor de naaste familie.

Voorbeeld website. Om een indicatie te geven van de mogelijkheden op de online gedenkplaats hebben wij een fictieve 'memori' aangemaakt, hier kunt u zien wat de mogelijkheden zijn. De link naar deze online gedenkplaats is www.memori.nl/yarden-van-haften.

Yarden & van Haften Uitvaartzorg maakt deze Memori gratis voor u aan als aanvullende dienstverlening bij het verzorgen van de uitvaart. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van Haften uitvaartzorg: 0316 344069.

Loosje genomineerd voor Stimuleringsfonds Rabobank

LOO - Loosje, ontstaan uit de dorpsvisie Loo, is een ontmoetingsproject voor met name ouderen dat bijdraagt aan het (h)erkennen en voorkomen van eenzaamheid. Loosje is genomineerd voor een prijs uit het Stimuleringsfonds van Rabobank De Liemers! Goede ideeën die bijdragen aan een betere samenleving krijgen door dit fonds de kans hun idee te realiseren.

Rabobank De Liemers geeft op deze wijze een deel van haar winst terug aan de samenleving van de Liemers. Het nominatiecomité, bestaande uit een aantal medewerkers, leden van de ledenraad en een directielid, heeft de volgende projecten genomineerd voor een bijdrage uit het Stimuleringsfonds 2015:

Dorpsraad Loo met het project Loosje, voorzieningen ouderen
Oudheidkundige vereniging Didam met markante historische locaties
Nutstuinen Zevenaar met de renovatie van het tuinencomplex
Korfbalvereniging DUKO met het plaatsen van korfbalkorven op schoolpleinen in gemeente Duiven
Stichting R.K. Jeugdraad Pannerden met de realisatie van een nieuw jeugdhonk.

De vijf genomineerde projecten zijn in ieder geval verzekerd van een bijdrage uit het Stimuleringsfonds. Op 2 juli presenteren zij zich tijdens de jaarlijkse ledenavond van de bank. Vervolgens mogen de aanwezige leden hun stem uitbrengen op het project van hun voorkeur en bepalen zij hiermee wie de winnaar van het Stimuleringsfonds 2015 wordt.

'The Second Best Exotic Marigold Hotel' in Filmhuis Didam

DIDAM - Op vrijdag 12 juni om 20.00 uur sluit Filmhuis Didam het seizoen af met een romantische Amerikaans komedie.

The Second Best Exotic Marigold Hotel is Sonny's grote droom. Sonny moet wel uitbreiden omdat in het Best Exotic Marigol Hotel for the Elderly and Beautiful nog maar één kamer vrij is. Hij heeft al een pand op het oog, maar het vergt allemaal wat meer tijd dan hij heeft, aangezien hij ook nog wil trouwen met zijn grote liefde Sunaina. Als de eisen van een traditionele Indiase bruiloft iedereen teveel dreigen te worden, lijkt er toch licht aan de horizon te schijnen.

Bezoekers die via de website gereserveerd hebben ontvangen, op vertoon van de bon in de flyer, bij de kassa een korting van een euro op de toegangsprijs. De flyers zijn uitgedeeld na de voorstellingen in het Filmhuis en tevens te vinden op diverse locaties en in winkels in Didam.

Op vrijdag 28 augustus begint het Filmhuis het nieuwe seizoen. Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat/ Meulenvelden in gebouw Waverlo.
Voor meer informatie over films of het filmhuis en reserveren: www.filmhuisdidam.nl. Entree zes euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Wethouder opent Wedstrijd voor Amateurkunstenaars

ZEVENAAR - Wethouder opent Wedstrijd voor Amateurkunstenaars op dinsdag 9 juni. Prijswinnend natuurfotograaf Theo Bosboom geeft lezing over zijn werk.

Op dinsdag 9 juni vindt de eerste lezing plaats in de themaweken die vooraf gaan aan de Wedstrijd voor Amateurkunstenaars De Liemers Verbeeld. De Zevenaarse wethouder van cultuur, Tienke van der Werf, neemt de aftrap om 18.30 uur bij de Volksuniversiteit in Zevenaar, waarna een ieder kan aanschuiven bij de aangeklede koffie voorafgaand aan de lezing.

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Dat kan, kijk op www.deliemersverbeeld.nl. Tijdens de lezing zal Bosboom eigen werk laten zien en uitleggen hoe de beelden tot stand zijn gekomen en welke aanpak daarbij komt kijken. Water – één van de thema’s voor de fotowedstrijd De Liemers Verbeeld – speelt een belangrijke rol in het werk van Bosboom en zal dus uitgebreid aan bod komen. Een avond vol prachtige beelden, die toehoorders zeker zullen inspireren tot het maken van een mooie foto in de Liemers en daarmee wie weet de wedstrijd te winnen.

In diezelfde week in juni zullen twee workshops georganiseerd worden, ook in het kader van fotografie. De twee weken daarna hebben respectievelijk als thema Korte films & Multimedia en Schilder& Tekenkunst. De inhoud van de drie weken is terug te vinden op de genoemde website van De Liemers Verbeeld: www.deliemersverbeeld.nl.

Mooi wandelweer verwacht tijdens avondvierdaagse Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - De 43e avondvierdaagse Rijnwaarden wordt dit jaar van maandag 8 tot en met vrijdag 12 juni gelopen. Als we de weerkundigen mogen geloven dan gaat de avondvierdaagse van start met mooi wandelweer.

De vierdaagse is zoals altijd over vijf dagen verspreid, zodat de deelnemers één avond naar keuze kunnen overslaan. De wandelaars kunnen kiezen uit twee afstanden: vijf of tien kilometer.

Voorverkoop van de startkaarten vindt nog steeds plaats bij EMTÉ supermarkt in Lobith, Jumbo supermarkt in Tolkamer, bij alle basisscholen in de gemeente Rijnwaarden en bij de heer J. Verplanke, Schoolstraat 34 in Aerdt. Ook tijdens de eerste twee avonden kan men vanaf 17.30 uur startkaarten kopen.

Op maandag- tot en met donderdag wordt er tussen 18.00 tot 18.30 uur gestart: op maandagavond vanaf het WoonServiceCentrum in Pannerden, op dinsdagavond vanuit café-restaurant Taveerne De Bijland in Tolkamer, op woensdagavond vanaf sporthal 'De Cluse' in Herwen en op donderdagavond begint de wandeltocht bij dorpshuis Eensgezindheid in Aerdt .

Op de laatste avond start men vanuit dorpshuis 'De Spieker' in Spijk. De tien-kilometer start dan om 18.00 uur, terwijl de vijf-kilometerwandelaars pas om 19.00 uur kunnen starten. Vanaf het voormalige voetbalveld aan de Spykerweg in Spijk lopen de wandelaars dan gezamenlijk de laatste meters naar het eindpunt dorpshuis 'De Spieker' in Spijk.

De feestelijke intocht begint om ongeveer 20.00 uur en wordt muzikaal opgefleurd door muziekvereniging PCL uit Lobith. Het is de bedoeling dat de wandelaars vanaf dit punt massaal achter de muziek richting eindpunt aan lopen. Hierna vindt bij dorpshuis 'De Spieker' de medaille-uitreiking plaats. Meer informatie staat op www.a4daagserijnwaarden.nl.

Tegelhuys Arnhem Tegels & Sanitair

ARNHEM - Tegelhuys Arnhem blijft groeien. Steeds meer mensen weten de tegel- & sanitairspeciaalzaak aan de Johannes Huddeweg in Arnhem te vinden. Naast de formule van Tegelhuys Arnhem is het assortiment ook uitgebreid met sanitair zoals Bruynzeel, Sphinx, Geberit enzovoort.

Eigenaar Dennis Hamer is een tevreden man. Wij ontmoeten hem in de showroom van het bedrijf dat ingericht is met tegels & sanitair in meerdere prijsklassen. "We zijn tevreden over de ontwikkeling die ons bedrijf doormaakt'', zegt Hamer. "Dat komt in eerste instantie door de kwaliteitsproducten, die we leveren in tegels & sanitair. Maar daarnaast schenken we ook veel aandacht aan onze klanten, die recht hebben op een goed advies. We werken bewust met een klein team van slechts vier personen waardoor het contact heel persoonlijk is.''

De keuze in tegels & sanitair is groot. "Ook keramisch parket wordt steeds populairder, wij hebben een ruime collectie keramisch parket in vele vormen en kleuren . "Het is niet van echt te onderscheiden ', aldus Dennis Hamer.

Tegelhuys Arnhem, Joh. Huddeweg 19, Arnhem (Industrieterrein Het Broek); www.tegelhuysarnhem.nl; webshop: www.badkamerarnhem.nl.

Schutterij EMM in Ooy klaar voor de kermis

OOY - Zondag 21, maandag 22 en dinsdag 23 juni is het weer groot feest in Ooy. Tijdens deze dagen zullen diverse buurtschappen hun straten weer versieren met prachtige erebogen. Dit ter gelegenheid van de viering van de jaarlijkse kermis.

Het nieuwe koningspaar zal op kermiszondag worden geïnstalleerd als het nieuwe koningspaar van schutterij EMM. Rondom het schuttersgebouw zal er deze dagen weer volop vermaakt zijn met de diverse kermis attracties waaronder de botsauto’s. In het schuttersgebouw zal het toporkest Kaliber de talrijke bezoekers vermaken met hun muziek.

Voor de diverse erebogen, die door deskundigen zal worden gejureerd, worden weer diverse prijzen beschikbaar gesteld. Al met al een groot feest in Ooy waar het bestuur van schutterij EMM al weken druk doende is met de organisatie van dit feest. Nadere informatie staat op www.schutterijemm.nl.

9 / 22

Nieuw kenniscentrum voor projectontwikkelaars en installatiebureaus Jan Putman: kennis delen en samenwerken

DUIVEN – Geheel naar de geest van deze tijd, begint Jan Putman van Putman Installatietechniek aan een nieuwe uitdaging. Hij koppelt zich los van zijn huidig installatiebedrijf en start een kennis- en informatiecentrum. Om samenwerken met andere (installatie-)bedrijven, die ook innovatief-actief zijn op het terrein van duurzame energie. Heel opvallend is dat dit kenniscentrum van Jan Putman naast verder onderzoek, vooral kennis gaat delen!

Jan Putman gelooft in een bedrijfscultuur, waarin samenwerken en samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden centraal staan om gezamenlijk beoogde doelstellingen te realiseren. "Zo krijgt innovatie grotere kansen, als we de krachten bundelen." Putman is bekend als de uitvinder van de Solar Energy Booster: zonnepanelen, die een combinatie herbergen van elektrische en thermische warmte. De Solar Energy Booster geeft een veel hoger rendement.

Putman heeft naast zijn eigen vinding ook contacten met (internationale) bedrijven van innovatieve duurzame producten in zijn pakket. Hij zal ook binnen zijn kenniscentrum met hen samenwerken. Zoals onder andere met een producent van warmtepompen en buffervaten uit Oostenrijk.

Jan Putman heeft veel kennis en ervaring opgedaan op het terrein van duurzame energie en loopt hiermee ver voorop. "Deze kennis wil ik graag delen met andere bedrijven. Daarom trek ik me terug uit mijn huidig bedrijf en zal me helemaal richten op het kenniscentrum."

"Veel bedrijven hebben vanwege de recessie 'de kennis' fulltime de deur uit moeten doen. Nu kunnen ze die kennis hier inhuren. Dat is niet alleen besparend, ook geheel up-to-date. Installatiebedrijven zijn flink veel voordeliger uit. Informeer maar eens!"

Jan Putman is te bereiken via Putman Installatietechniek, Marketing 37b, Duiven; 026 3118228.

Praktijk Ineke Heitink: Quantum Soul Body Fusion® Healing voor kinderen en volwassenen

DIDAM - In mijn praktijk werk ik al enige tijd met Quantum Soul Body Fusion Healing. Wat is quantum eigenlijk. Wetenschappers benoemen een plotselinge verandering, quantum.

Een quantum is de onzichtbare eenheid waarin de golven kunnen worden uitgezonden of geabsorbeerd. Het zelfgenezend vermogen van de mens wordt direct gestimuleerd. Door de Quantum Soul Body Fusion® Healing ontstaat er een plotselinge verandering in bewustzijn. Je ziel en lichaam komen weer op een lijn. Soul body fusion zet een interactief proces in werking waarbij de ziel de cellen stimuleert om op steeds hogere frequenties te harmoniseren. Dit opent deuren naar steeds snellere groei.

Alles wat de ziel doet, vertaalt zich naar een proces in het lichaam. Je kunt letterlijk geen lichaam hebben zonder de ziel. Het woord quantum duidt op een sprong van het ene niveau van functioneren naar een hoger niveau - de kwantumsprong-the quantum leap. Deze sprong van het bewustzijn lijkt de sleutel. De veranderingen zijn dan ook permanent en oneindig. Er kunnen dan ook grote veranderingen plaats vinden. Soul Body Fusion zorgt ervoor dat jij en je potentieel zich ontplooien op alle niveaus.

Spiritueel en Mentaal niveau. Emotioneel en Fysiek niveau. Bewustzijn is een kracht die de meesten van ons onderschatten. Over het algemeen focussen we ons niet op ons innerlijk besef of we maken geen gebruik van haar echte kracht, zelfs niet in de meest moeilijke momenten van een crisis. (Deepak Chopra) www.inekeheitink.nl; info@inekeheitink.nl.

Zaterdag 20 juni open dag Natuurbegraafplaats Heidepol

ARNHEM - Natuurbegraven is in Nederland een relatief nieuwe vorm van begraven. Een natuurbegraafplaats is een mooi natuurgebied waar u vrij bent een plek te kiezen.

Op zaterdag 20 juni bent u welkom op natuurbegraafplaats Heidepol, tijdens de open dag tussen 11:00 en 17:00 uur. U kunt kennis maken met deze bijzondere plek en inspiratie opdoen bij diverse stands met producten rondom verantwoord natuurbegraven. U ziet hier onder meer prachtige bloemsierkunst, natuurlijke wades, bijzondere kisten en handgemaakte manden. Ook zijn er verschillende uitvaartondernemers aanwezig om u te informeren over hun diensten.

Verder kunt u aansluiten bij een informatieve rondwandeling door medewerkers van Heidepol, luisteren naar mooie live muziek van celliste Eveline Rosenhart en een lezing bijwonen van notaris Natascha Dröge.

Bij de ontvangstruimte kunt u terecht voor een kop koffie of thee en iets lekkers. Kortom; een bijzondere dag, op een bijzondere plek.

Een afspraak maken?
Is 20 juni voor u geen geschikte datum? U bent natuurlijk ook op een ander moment van harte welkom om kennis te maken met Heidepol. U kunt op eigen gelegenheid een kijkje nemen. Ook kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek en een rondleiding. Om een afspraak te maken neemt u telefonisch contact op of u stuurt een e-mail. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website.

Natuurbegraafplaats Heidepol, Harderwijkerweg 37, 6816 VA Arnhem, 026 7112210, vraag@heidepol.nl, www.heidepol.nl.

Er zit muziek in restaurant Eet-Lokaal

Ronald Gademan van Muziekstad Zevenaar (midden) verwelkomt Restaurant Eet-Lokaal als sponsor. Links Olivier, rechts Beltman.

ZEVENAAR – Er zit muziek in het Eet-Lokaal. Een paar maanden geleden openden Hertzog Olivier en Michiel Beltman, het gelijknamige restaurant en winkel in het fraaie oude pand op Landgoed Sevenaer, en de loop zit er al goed in.

Hun geheime recept? Creatief en duurzaam ondernemen, betrokkenheid bij en hart voor de omgeving. De twee omarmen dagverse, (h)eerlijke producten uit de eigen streek. Alles wat op bord komt of in de schappen ligt, komt van Landgoed Sevenaer, lokale telers of regionale producenten. "Deze regio is rijk aan agrarische producten van bijzondere kwaliteit", ervaren Beltman en Olivier

Als voorgerecht een plateau met verschillende pure gerechtjes van eigen bodem, als hoofdgerecht een vlees-, vis of vegetarisch gerecht en als afsluiting een dessert of kaas. Eet-Lokaal is geen dertien-in-een-dozijn-restaurant, maar een plek waar je de plaatselijke verbondenheid en historie proeft.

Dat het tweetal zich recent als sponsor aan de Stichting Muziekstad Zevenaar verbond, is geen wonder. "Wij maken onderdeel uit van een prachtig stuk Zevenaar. Samen willen we hier wat moois van maken. Dat geldt ook voor de vrijwilligers van Muziekstad. Elk jaar zetten ze met passie vijf prachtige muzikale evenementen neer, waar inwoners, winkeliers en ondernemers in Zevenaar van profiteren. Graag willen we daar een steentje aan bijdragen."

Gezellig met z'n tweetjes of in groepen tot maximaal 120 personen. Beltman en Olivier bieden met vijf karaktervolle en multifunctionele ruimten én een sfeervolle binnentuin uitgelezen mogelijkheden om van elk diner, feest, lunch of vergadering iets bijzonders te maken. Informatie: www.eet-lokaal.com.

Juwelier Huijsen Zevenaar verbouwd en vernieuwd

Foto: Barth Glasbergen

ZEVENAAR - Bij kwaliteits-juwelier Huijsen aan de Marktstraat in Zevenaar is hard gewerkt de afgelopen maanden. De winkel is verbouwd en uitgebreid, het complete interieur is vernieuwd en het assortiment is nog breder geworden. Klaar voor de toekomst?

Eigenaar Hubèrt Jansen (derde generatie Juwelier Huijsen): "Wij zijn absoluut klaar voor de toekomst, we zitten hier nu bijna zeventig jaar (2016: jubileumjaar!), maar dat wil niet zeggen dat we niet met de tijd meegaan! We hebben de laatste maanden erg hard aan onze verbouwing gewerkt en zijn trots op het resultaat: De zaak is compleet gerenoveerd en daardoor groter en lichter geworden. Onze nieuwe show-vitrines zijn modern en ruim, waardoor de sieraden en horloges nog beter tot hun recht komen. Ook ons aanbod is fors uitgebreid: grotere collecties en meer topmerken, alle grote merken kun je bij ons vinden."

"Trends worden door ons op de voet gevolgd en de nieuwste ontwerpen liggen vrijwel direct in onze winkel. Nieuw deze zomer: de originele vierdaagsebedels, prachtige en dierbare geschenken voor deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse, exclusief verkrijgbaar bij Huijsen, zie de collectie op onze website."

"Wat blijft: Ons eigen ambachtelijk reparatie-atelier. Een begrip in Zevenaar en omstreken, velen vertrouwen ons hun kostbaarheden toe voor reparatie en/of reiniging. Vaste klanten komen graag bij ons binnen om een gezellig babbeltje te maken, terwijl ze het horloge-batterijtje laten vervangen. Er zijn meer dingen die we niet veranderen, zoals klantvriendelijkheid, service-gerichtheid, eerlijke adviezen en scherpe prijzen, want dat heeft er voor gezorgd dat we hier al zeventig jaar zitten…"

Kwaliteits-juwelier Huijsen, Marktstraat 3, Zevenaar; 0316 523453; info@juwelierzevenaar.nl; www.juwelierzevenaar.nl.

Koorzang en Camus in Filmhuis Zevenaar

ZEVENAAR – In het hartverwarmende ‘Boychoir’ dirigeert Carvelle (Dustin Hoffman) een koor op een internaat. Met straffe hand, maar ook met een goed oor voor talent, weet hij het beste uit de elfjarige Stett te halen.

Stett woonde in Texas en verloor zijn alleenstaande moeder. Hij gaat naar een jongensinternaat aan de oostkust. Volledig uit zijn element, belandt de emotioneel beschadigde wees in een strijd tussen zijn eigen wil en die van zijn gemotiveerde en kritische koorleider. De opstandige jongen zingt als een engel. De dirigent hoort het talent en drijft de jongen tot het uiterste van zijn muzikale kunnen.

In een Noord-Afrikaanse western moet de leraar Daru (Viggo Mortensen) een Algerijnse verdachte dwars door het Atlasgebergte naar een Franskoloniale rechtbank begeleiden. Het is 1954, de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog staat op uitbarsten. Daru bevindt zich tussen twee werelden en hoort ogenschijnlijk nergens thuis. Het koppel wordt achtervolgd door dorpelingen die de gevangene volgens eigen bloedwetten willen berechten. En geteisterd door slecht weer en onderlinge gevechten tussen revolutionairen en kolonisten, groeien de twee onvermijdelijk naar elkaar toe. Een existentialistische thriller met muziek van onder meer Nick Cave, gebaseerd op het verhaal ‘De gast’ van de Franse schrijver-filosoof Albert Camus. ‘Loin des Hommes’ – Ver van de mensen. Volledige informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl of te verkrijgen via 0316 344250.

Zonnebloem geniet van zandsculpturen

De gasten Weeting (r) en Janssen komen even tot rust en luisteren naar hun vrijwilligster Vera, die kennelijk iets leuks en interessants over de sculpturen aan het vertellen is. (foto Piet van Breukelen)

ZEVENAAR - De busreis die de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West om de twee jaar organiseert voor haar gasten, ging dit keer naar het Zandsculpturen Festijn in Garderen. Het werd een onvergetelijke dag.

Met twee bussen vertrokken 75 gasten en vrijwilligers om 9.30 uur vanuit naar Garderen. Daar werd het gezelschap ontvangen met koffie en appeltaart, waarna iedereen aan zijn ontdekkingstocht in het rostoelvriendelijke festijn kon beginnen.

En een ontdekkingstocht werd het. De ooohs en aaahs waren niet van de lucht. Of het nu ging om de sculpturen met het thema 'Grootmoederstijd', de prachtige wandschilderingen of de expositie '125 jaar Van Gogh. Niemand had ooit gedacht 'De Aardappeleters' nog eens in een uniek sculptuur te zien. Sommigen hadden geen tijd meer ook de veertig unieke schilderijen van het Koninklijk Huis of de Nachtwacht nog te bekijken.

En wat deed iedereen zijn best zoveel mogelijk van de 38 kinderboeken te raden die in het zand werden uitgebeeld. Daarbij vormden Nijntje en Pipi Langkous geen probleem, maar bij Arendsoog had menigeen problemen.

Heerlijke dag

Nadat er was genoten van een voortreffelijke lunch, kon iedereen het laatste uur naar believen invullen. Omdat de vermoeidheid toch een beetje in de benen was gaan zitten en het zonnetje inmiddels uitnodigend was gaan schijnen, koos nagenoeg iedereen voor een terrasje om de dag af te sluiten met een lekker drankje.

Bestuursleden activiteitencommissie Ria Janssen en Tine Boersma kunnen terugzien op een prima organisatie en kregen van gasten en vrijwilligers enthousiaste reacties.

Wanddansact ‘Colors of the Year’ op de kerk

DIDAM - Met een nieuwe voorstelling en innovatieve lichteffecten presenteert Sky Motion zich voor het eerst tijdens Didam op Stelten. Op zaterdag 6 juni zullen zij om 22.00 uur hun voorstelling spelen tegen de wand van de Mariakerk in Didam.

“We spelen op die avond ‘Colors of the Year’, waarin we proberen alle seizoenen te laten zien in een bepaalde sfeer”, vertelt Evelien Helder, oprichtster en danser bij Sky Motion.

Sky Motion is een nieuw gezelschap dat bestaat uit acht jongeren. In de leeftijden van zeventien tot 24 jaar, presenteert zich hiermee een zeer unieke groep in Nederland. “We zijn met vier dansers, twee mensen die bovenop de kerk staan en zorgen voor de veiligheid van de dansers en twee mensen voor de techniek”, legt Helder uit. De jongeren van Sky Motion hebben alles zelf bedacht. Ook de materialen die ze gebruiken en de kleding is zelf gemaakt.

Verticale wanddans is uitzonderlijk in Nederland. “Ik denk dat er in heel Nederland maximaal vijf gezelschappen zijn die wanddans kunnen, meer zijn er niet.” Met wanddans wordt er gedanst tegen een muur. “We lopen, dansen en maken salto’s. De muur van de kerk wordt onze vloer”, vertelt Helder. De lichteffecten die in de voorstelling voorkomen, spelen een belangrijke rol. “Ik ga er nog niet teveel over zeggen. De lichteffecten maken het verhaal in de voorstelling duidelijker. Bepaalde sferen kunnen we dan beter benadrukken”, legt Helder uit. Meer informatie staat op www.didamopstelten.nl.

Rijnwaardense 50plus avond-fietsvierdaagse

RIJNWAARDEN - Bewegen en tegelijkertijd genieten van de prachtige natuur. In een van de mooiste stukjes van de Geldersche Poort. Dat kan, tijdens de avond-fiets4daagse voor vijftigplussers uit Rijnwaarden.


Van 29 juni tot en met 2 juli verzorgt Rijnwaarden50plus/KBO, voor alle vijftigplussers uit de gemeente Rijnwaarden, een avond-fietsvierdaagse. Iedere avond is de start en finish in een ander kerkdorp. De startplaatsen zijn dit jaar respectievelijk Herwen, Pannerden, Aerdt en de laatste dag in Lobith. Ieder avond wordt er gestart tussen 19.00 uur en 20.00 uur. De tochten zijn ongeveer twintig kilometer per dag. Naast gewone fietsen is het ook voor fietsen met elektrische ondersteuning (e-bikes) toegestaan.


Rijnwaarden50plus wil er duidelijk op wijzen dat dit recreatieve fietstochten zijn, zonder enig wedstrijdelement. Er wordt gefietst in groepen van maximaal acht personen. De kosten voor het hele evenement zijn voor leden vijf en voor niet-leden 7,50 euro. Alle deelnemers ontvangen een consumptie en een versnapering voor onderweg. Deelnemers dienen zich vooraf op te geven bij G. Willemsen (0316 541761) of W. Peer (0316 543819). Zie ook www.rijnwaarden50plus.nl.

Tentoonstelling over Gimborn, Pelikan de Pelikaan

ZEVENAAR - Tijdens het festival Gemaakt in Gelderland, waarin de schijnwerpers gericht staan op de Gelderse maakindustrie, staan meerdere bedrijven centraal. Gemaakt in Gelderland laat het publiek op een laagdrempelige wijze kennismaken met de geschiedenis en de actualiteit van de Gelderse industrie.

Van 12 juni tot 20 september staat de Gimborn (later Pelikan) centraal. Tot 1993 was dit bedrijf aan de Ringbaan Zuid 8 in Zevenaar gevestigd. De productiehal bestaat niet meer, wel het kantoorgebouw. De architectuur is bijzonder, omdat deze herinnert aan de naoorlogse bouwperiode. Nu is daar Ondernemers Centrum De Pelikaan gevestigd.

In de ontvangsthal/presentatieruimte staan meerdere vitrines met een aantal producten die de Gimborn maakte, waaronder inkt, inktpotjes, inktlinten, Titanol lijm en wondpleisters. Tevens staan in de hal een groot lijmvat en een vulpen van 2,5 meter, ooit een reclame-object. Daarnaast wordt een korte presenstatie gegeven over meerdere facetten uit het verleden van de Gimborn.

De huidige gebruiker van het kantoorgebouw, Ondernemers Centrum De Pelikaan, houdt de geschiedenis van de Gimborn levendig. In een kantoorgang hangen oude reclameaffiches en foto’s van de Gimborn.

De tentoonstelling in het pand aan Ringbaan Zuid 8, Zevenaar is gratis toegankelijk. Openingstijden Ondernemers Centrum de Pelikaan: op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot en met 17.00 uur. Het bezoekadres van het museum is Kerkstraat 16, Zevenaar. De openingstijden Museum: dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot en met 17.00 uur. Meer informatie staat op www.liemersmuseum.nl.

AVR Duiven schenkt 'Perfect Days'

DUIVEN - Op maandag 18 mei ontving de stichting Make-A-Wish Nederland een cheque van elfhonderd euro uit handen van Robert Hageman, operations manager van AVR Duiven. AVR houdt steeds honderd euro apart voor een 'perfect day'. De opbrengst gaat aan het einde van de maand naar een goed doel of vereniging.

Zo'n dag waarop alles perfect verloopt, er geen ongelukken of incidenten plaatsvinden en geen emissies of overschrijdingen voorkomen. Zo'n dag waarop alle beoogde doelen worden behaald. Kortom: een 'perfect day'. Bij AVR zijn er genoeg dagen dat het zo gaat. Dit kan alleen wanneer de medewerkers perfect samenwerken.

Goed doel

In januari 2011 is AVR gestart met het belonen van 'perfect days'. Voor elke dag die perfect verloopt wordt er honderd euro in de pot gestopt. Aan het eind van de maand wordt het verzamelde bedrag aan een goed doel geschonken. Dit keer is dat de opbrengst van elf 'perfect days'! Make-A-Wish Nederland mocht het mooie bedrag van elfhonderd euro ontvangen. Door deze gift kan Make-A-Wish Nederland nog meer perfecte wensdagen vervullen. Make-A-WIsh laat namelijk de liefste wens van kinderen tussen de drie en achttien jaar met een levensbedreigende ziekte in vervulling gaan. Dit geeft de kinderen en hun gezin weer kracht voor de toekomst.

Nacht van Gebed in Duiven

DUIVEN - Christenen uit Nederland bidden een avond en een nacht voor vervolgde christenen ‘Wees wakker! En bid voor ons’ is de oproep van vervolgde christenen aan geloofsgenoten in Nederland.

Christenen in Irak, Somalië, Syrië en Noord-Korea hebben dagelijks te maken met angst, dreiging en geweld. Vervolgde christenen uit die landen doen een beroep op christenen in Nederland en België om hen niet te vergeten en voor hen te bidden. "We hebben gebed nodig om stand te kunnen houden," zegt pastor Douglas uit Irak. Zijn kerk vangt 135 gezinnen op die vluchtten voor IS. "We ervaren veel pijn. Wanneer houdt ons lijden op? Moedig ons aan, bid voor ons."

De Nacht van Gebed is een initiatief van Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen steunt in meer dan vijftig landen. Op meer dan driehonderd locaties in Nederland en België bidden duizenden christenen tijdens de Nacht van Gebed. Er wordt gebeden voor christenen uit Irak, Somalië, Noord-Korea, Syrië, Nigeria, Vietnam, Soedan, Indonesië, India, Turkmenistan, Bhutan en Colombia. Van alle landen is er een kort filmfragment met bijbehorende gebedspunten waar gezamenlijk voor wordt gebeden.

"In de Liemers willen we hier ook aan mee doen, op vrijdag 5 juni van 20:00 uur en zaterdag 6 juni 02:00 uur. Wil jij ook een gedeelte van die tijd komen bidden? Dan ben je welkom op de Prins Bernhardstraat 3 in Duiven. Meer weten? Bel dan naar: Margriet van Zwieten 0316 750296 of Mineke te Hennepe, 0316 241326."

Vieringen parochie HH Vier Evangelisten

H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 06-06 18.00 Woord en communie T. Menting Dameskoor

Zaterdag 13-06 18.00 Eucharistie Pastoor Thanh Dameskoor

Zondag 28-06 09.30 Woord en communie Pastoor Heemink samenzang

Sint-Werenfridus Westervoort

Zaterdag 06-06 19.00 Woord en communie Pastor Doornbusch D-H koor

Woensdag 10-06 14.30 Viering Meridiaan Ds. Hiemstra

Zondag 14-06 09.30 Woord en communie o.l.v. parochianen D-H koor

Dinsdag 16-06 15.00 Viering Wilgenpas Pastor Doornbusch

Zondag 21-06 09.30 Woord en communie Pastor Doornbusch cantor

Vrijdag 26-06 09.00 Uitstelling en eucharistie Pastoor Thanh

Zondag 28-06 10.00 Lichtviering Werkgroep

Zondag 28-06 12.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

H. Remigius Duiven

Zondag 07-06 11.00 Eucharistie pastor Hendriksen samenzang

Zondag 14-06 11.00 Eucharistie Pastor Remmers D-H koor

Zondag 21-06 11.00 Eucharistie Pastor Remmers/diaken van Boven samenzang

Dinsdag 23-06 15.00 Viering Thuvine Pastor Doornbusch

Zondag 28-06 11.00 Eucharistie Pastor Remmers/diaken van Boven D-H koor

Vrijdag 03-07 14.30 Huwelijk Pastoor Thanh Bruidspaar Mekkink-Duijf

H. Andreas Groessen

Zondag 07-06 09.30 Woord en communie Pastor Doornbusch Herenkoor

Zaterdag 13-06 19.00 Woord en communie o.l.v. parochianen Herenkoor

Zondag 10-05 11.00 Dopen Diaken van Zundert

Zaterdag 20-06 19.00 Woord en communie Pastor Heemink In Between

Meiden Het Kofschip naar NK Cruyff-Court Amsterdam

ZEVENAAR - De meiden van Het Kofschip hebben het weer gered. Ze mogen op 6 juni deelnemen aan de finale van het NK Cruyff-Courtkampioenschap in Amsterdam.

Nadat ze eerst het kampioenschap van Zevenaar in de wacht sleepten en daarna de kwartfinale in Nijmegen wonnen, werd op woensdag 20 mei de halve finale in Arnhem afgewerkt. Met drie klinkende overwinningen (5-0, 4-0 en 5-0) werd het gestelde doel behaald. Op naar Amsterdam!

Ontmoeting van culturen

LOBITH - Op zondag 7 juni zal er tussen 16.00 en 18.00 uur in De Ontmoeting bij de protestante kerk in Lobith aan de Markt een informele bijeenkomst zijn, waar mensen vanuit verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten.

Vluchtelingen uit verschillende landen die in Rijnwaarden zijn komen wonen zijn uitgenodigd om ons kennis te laten maken met de cultuur van het land waar hun thuis was, waar zij vandaan komen. Door hun verhalen, voorwerpen, beelden, muziek en hapjes willen wij elkaar beter gaan begrijpen. Samen-leving begint immers met begrip. Hollandse hapjes zijn er daarom natuurlijk ook.

Iedereen is welkom, jong en oud. De bijeenkomst is georganiseerd door de commissie spiritualiteit en zingeving van de PKN in Lobith in samenwerking met vluchtelingenwerk Rijnwaarden.

Groessen F1 kampioen

GROESSEN - Sportclub Groessen F1 is kampioen geworden.

De mannen moesten de laatste inhaalwedstrijd winnen van Jonge Kracht F3 om zo het kampioenschap veilig te stellen. De mannen waren tot op het bot gemotiveerd om een goed resultaat neer te zetten. Uiteindelijk won Groessen F1 dikverdiend met 10-2. Het officiële kampioenschap in de tweede klasse is een feit.

Totaalsport.nl zaalvoetbaltoernooi

DIDAM - "Als organisatie zijn wij zeer verheugd om samen met de sporhal De Muizenberg het derde zaalvoetbaltoernooi te mogen organiseren. Daarom heten wij u welkom op zaterdag 13 juni vanaf 12:00 uur in sporthal De Muizenberg in Didam."

Vorig jaar was het zaalvoetbaltoernooi al een daverend succes met als winnaar FCD/ 't Sportcafé uit Dinxperlo. Ook dit jaar doen er acht voetbalteams mee uit de tweede en derde klasse van de KNVB-competities, die met elkaar de strijd aan gaan om de felbegeerde bekers.

"Wij zijn als organisatie ook de sponsors danbaar, want zonder deze sponsors is het niet mogelijk om zo'n zaalvoetbaltoernooi te organiseren: S-Fin & Myburgh en Regiobank, Ros Sport Didam, sporthal De Muizenberg."

NK Zilver voor Nikita Miechels

LOBITH- Zaterdag 30 en zondag 31 mei was het NK turnen derde divisie in Leek.

Nikita Miechels van Sportvereniging Lios Lobith heeft op zondag 31 mei een zilveren medaille gewonnen op het toestel brug in de junior categorie. Na op zaterdag 30 mei, tijdens de NK allround, al een keurige vierkamp afgewerkt te hebben een een mooie vijfde plaats behaalde, werd tijdens de toestelfinale brug de kroon op een uiterst succesvol seizoen gezet.

Golfspelen voor Kinderdroomwens en Hospice Zevenaar

LIEMERS - Op 26 juni zal voor de tiende keer het Kiwanisclub De Liemers-golftoernooi worden gehouden op de golfbaan van businessclub dDe Scherpenbergh tin Lieren. Elke editie wordt volledig opgehangen aan goede doelen. “Dit jaar zijn twee lokale doelen gekozen die we met het golftoernooi willen ondersteunen, te weten het Hospice in Zevenaar en de stichting Kinderdroomwens”, zegt Kiwanis golfcommissievoorzitter Gysbert Wind.

Onder het motto: 'Serving the Children of the World' streeft de Kiwanis naar de uitvoering van effectieve humanitaire acties met zowel sociale als culturele doelen. Hierbij hebben bij Kiwanis van oudsher doelen voor kinderen de voorkeur. De leden van de Kiwanis hebben zich ten doel gesteld om persoonlijk bij te dragen aan de opbouw van een betere samenleving door het initiëren en uitvoeren van service projecten. Het golftoernooi is daar een voorbeeld van.

Het Kiwanis Golftoernooi is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een ware traditie waar vele mensen en bedrijven jaarlijks naar uitkijken, een volledig verzorgde golfdag staat in het verschiet. Zeker omdat dit de tiende editie is, willen de Kiwanis er een speciale editie van maken. Er is een achttien holes wedstrijd met verrassende spelelementen voor de ervaren en bevoegde golfer, en ook is er een programma voor de beginnende golfer in de vorm van een Golf Clinic, gegeven door twee golfprofessionals. Kortom, een prachtig evenement waarbij de opbrengsten volledig ten goede komen aan het goede doel.

"Wilt u zelf of met uw bedrijf deelnemen aan dit toernooi? Meer informatie staat op www.golf.kiwanisclubdeliemers.nl."

Dit is mijn grens! Toch?

WESTERVOORT - Grenzen stellen aan je puber, vind je dat ook wel eens lastig? Wat vind je wel goed en wat niet? En hoe maak je je puber dat dan duidelijk? En dan ook nog het liefst op zo’n manier dat het een beetje gezellig blijft?

Op donderdag 11 juni van 19:30 tot 22:00 uur in De Nieuwhof in Westervoort ga je in deze workshop met andere ouders over dit onderwerp aan de slag. Onder leiding van Jacqueline Schilling (counsellor) en kind- en jongerencoach Marga Weiss ontdek je waar jouw grens ligt en hoe je die het beste kunt aangeven!

Je krijgt informatie, we gaan in gesprek en door middel van fysieke oefeningen word je je bewust van jouw manier van grenzen stellen en het effect daarvan op je puber.

De kosten zijn tien euro. Meer informatie staat op www.jacquelineschilling.nl. Aanmelden kan via info@jacquelineschilling.nl.

Nieuw: Sportinstuif bij Didam op Stelten

DIDAM - De zaterdag van Didam op Stelten wordt een sportieve happening, om te kijken maar ook om deel te nemen. Kinderen in de basisschoolleeftijd en iets ouder kunnen op 6 juni kennismaken met volleybal, voetbal, hardlopen en schieten.

Hiervoor is vanaf 12.15 uur een stempelkaart te halen op de parkeerplaats bij het oude gemeentehuis. Kaart vol met vier activiteiten? Na de laatste stempel is er voor alle deelnemers een gratis zak popcorn! Voor kleinere kinderen is er een springkussen aanwezig.

Aansluitend aan de sportinstuif kunnen kinderen (geboortejaar 2003 tot en met 2008) deelnemen aan de Rabo Dikke Banden Race die start om 14.30 uur. Daarna begint het wielerprogramma voor volwassenen. Kinderen en volwassenen die van hardlopen houden, kunnen vanaf 18.00 uur aan De Diemse Torenloop meedoen. Deze hardloopwedstrijd is er voor verschillende leeftijdscategorieën en afstanden, dus deelnemen kan iedereen! Voor beide activiteiten is het prettig dat er vooraf wordt ingeschreven, hoewel het op de dag zelf ook nog mogelijk is. Ga daarom naar de site www.didamopstelten.nl om in te schrijven.

Op zondag 7 juni is er van 11.00 tot 17.00 uur een sfeermarkt in het centrum van Didam. Met 120 kramen wordt een nieuw record verbroken. Hopelijk gebeurt dat ook om 14.30 uur bij het 'record grootste aantal steltlopers'. Ga in Meulenvelden Kunst kijken en geniet op de diverse terrassen bij podia met live muziek. Vanaf 14.00 uur arriveren oldtimers in de Markthal.

KBO afdeling Westervoort bestaat vijfentwintig jaar

WESTERVOORT - De Katholieke Bond van Ouderen in Westervoort bestaat vijfentwintig jaar. Het jubileum wordt gevierd op 17 juni. In september 1989 is men aangevangen met de oprichting. De oprichters en de bestuursleden van het eerste uur zijn helaas overleden.

De heer Tolenaar werd voorzitter en droeg de hamer over in 1998 aan de heer Van Meeteren. Tolenaar bleef adviseur. Sinds 2007 is Gerda van de Sluijs-Uffing voorzitter. "Wij hebben zeven leden die vijfentwintig jaar lid zijn. Onze afdeling draait door de jaren heen op veel leden, die zich als vrijwilliger voor onze afdeling hebben ingezet en inzetten. Het bestuur van onze afdeling bestaat uit vijf personen."

"Wij zijn een actieve afdeling. Wij houden ons op lokaal niveau bezig met belangenbehartiging. Hiervoor benaderen wij ook de gemeentelijke politieke partijen. In het Ouderen Platform van de Gemeente worden de belangen behartigd van alle ouderen. Namens de KBO hebben wij hierin zitting met twee bestuursleden. Wij verzorgen ook voor informatiebijeenkomsten en ontspanningsactiviteiten gericht op senioren en jonge senioren."

Het bestuur hoopt vele leden en de genodigden op 17 juni te mogen begroeten. Bestuur KBO afdeling Westervoort. Secretariaatadres: Koeweide 59, Westervoort.

HockeyProeven bij De Westerduiven

DUIVEN - Op de vrijdagen 12, 19 en 26 juni verzorgt MHC De Westerduiven een vrijblijvende driedaagse cursus HockeyProeven.

Het is bedoeld voor alle kinderen uit groepen één tot en met acht, die willen kennismaken met hockey. De trainingen zijn van 16.00 tot 17.30 uur. Kinderen zullen verdeeld worden in leeftijdsgroepen en kunnen op deze manier zelf ervaren hoe leuk hockey is. Bitjes en leensticks worden door de club geregeld. Inschrijven kan tot 10 juni via www.westerduiven.nl.

Kerkberichten Babberich

BABBERICH - Zondag 7 juni 09.30 uur Communieviering met Diaken van Zundert en zang van het Ritmisch koor. Thema van de viering Breken en Delen.

Gebedsintenties:

Bertus Rutjens

Ton Wolters ( Jaargetijde)

Mevr. Roordink-Nijenhuis en Marian en Ans

Wim Jansen ( jaargetijde) en Mies Jansen-Krauts

In het weekend van 13 en 14 juni zijn er geen vieringen.

De eerstvolgende viering is op zondag 21 juni om 09.30 uur. Er is dan processie met als voorganger pastoor Thanh Ta.

e-mail: babberich@sint-willibrordusparochie.nl (0316 247216).

Dolly, I Beg Your Pardon treedt op in Westervoort

WESTERVOORT - In Huize Vredenburg in Westervoort is zondag 14 juni om 14.00 uur een optreden van Dolly, I Beg Your Pardon; de entree is gratis.

Dit charmante damestrio deelt een grote liefde voor Amerikaanse akoestische muziek als bluegrass en country. Met als begeleidingsinstrumenten gitaar, mandoline, banjo en contrabas vallen zij vooral op door hun sprankelende meerstemmigheid. Ondertussen heeft de band veel eigen werk geschreven en dit wisselen zij af met traditionals en bewerkingen van liedjes van onder andere Gillian Welch, Ricky-Lee Jones en de Dixie Chicks.

De drie dames spelen al jaren samen en hebben de cd Homebound uitgebracht. Dolly, I beg your pardon was te zien bij diverse festivals zoals Sonsbeek theater, Arnhem, de Nijmeegse zomerfeesten, op het European World of Bluegrass festival in Voorthuizen, in La Roche in Frankrijk en het Nisville Jazzfestival in Servië. Verder als voorprogramma van onder andere Rowwen Heze en Israel Nash, bij de viering van Wageningen 750 en in de Johnny Cash memorial in het Klokgebouw in Eindhoven. Ook mochten zij het bezoek van de Koning en Koningin opluisteren bij hun bezoek aan Gelderland. (Contrabas en zang: Ines van Deursen; gitaar,banjo en zang: Corina Golsteyn en gitaar, mandoline en zang: Mariska Petrovic).

Einde basisschool De Flierefluiter Westervoort

WESTERVOORT - Aan het eind van dit schooljaar houdt basisschool De Flierefluiter na bijna veertig jaar op te bestaan. De Flierefluiter gaat vanaf 1 augustus samen met De Klimroos verder als Het Startblok in het gebouw van De Klimroos aan de Klapstraat.

In september 1975 begon De Flierefluiter met drie klassen in een noodlocatie, omdat het schoolgebouw in de nieuwe wijk De Broeklanden nog niet gereed was. In het voorjaar van 1976 werd in een vrolijke optocht de gang naar het nieuwe schoolgebouw gemaakt. Naast de Flierefluiter was ook kleuterschool De Tamboerijn in het gebouw gevestigd. Toen in 1985 de basisschool werd ingevoerd, ging deze kleuterschool op in De Flierefluiter. In de bijna veertig jaar dat de school heeft bestaan, hebben ongeveer duizend kinderen als leerling op De Flierefluiter gezeten. Behalve op een prettige onderwijssfeer kijken velen met plezier terug op de schoolkampen, de lustrumfeesten en vele andere activiteiten die er op school werden georganiseerd.


"We willen het sluiten van De Flierefluiter niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom wordt er een slotreünie georganiseerd voor oud-leerlingen en oud-leerkrachten.

De reünie vindt plaats op zaterdag 20 juni van 14.00 tot 18.00 uur in het gebouw aan de Vrouwenslag. In de school is een overzichtstentoonstelling van veertig jaar De Flierefluiter ingericht.

"Aanmelden voor deze reünie kan alleen door een email te sturen naar reunie@de-flierefluiter.nl. Vermeld, behalve je naam, ook in welk jaar je van school bent gegaan. Op de reüniemiddag wordt er gezorgd voor koffie/thee en een hapje. Voor de overige dranken wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd.

Wanneer je zelf nog foto’s en/of opnames hebt van de Flierefluitertijd, neem ze gerust mee. We hopen veel oud-leerlingen te zien op 20 juni."

Informatieavond Broodfonds

DOESBURG - Woensdag 10 juni verzorgt Hanzegilde een thema-avond over 'Het Broodfonds'. De bijeenkomst start om 19.30 aan de Kerkstraat 15 in Doesburg en is gratis toegankelijk voor ondernemers.

De thema-avond wordt verzorgd door Bianca Jansen (www.mejuffrouw-jansen.nl). Wat is een broodfonds?
Word je als ondernemer ziek, dan heb je tijdelijk geen inkomen. Je wilt dit risico graag goed afdekken. Hoe doe je dat? Samen met andere ondernemers. In een broodfonds ondersteun je elkaar op vrijwillige en gelijkwaardige basis.

Het broodfonds is bedacht door en voor ondernemers, die weten wat zij nodig hebben. Het broodfonds staat open voor iedereen die langer dan een jaar ondernemer is (meer info staat op www.broodfonds.nl).

Gratis toegang
Omdat het onderwerp voor alle ondernemers relevant is, is iedere ondernemer welkom. De toegang is zowel voor leden als niet-leden gratis. "We willen je vragen je van te voren aan te melden. Dit kan door een mail te sturen naar ilse@kleynenborgh.com."

Open Tuinenweekend van Groei en Bloei

LIEMERS - Op zaterdag 20 en zondag 21 juni is het open tuinen weekend in Nederland. Ook afdeling Liemers van Groei en Bloei doet weer mee. Dit jaar zijn er verscheidene nieuwe tuinen; oftewel nieuwe deelnemers zetten hun tuin open voor publiek.

Let op: niet alle tuinen zijn beide dagen geopend. Ook zijn er tuinen alleen zaterdag of alleen zondag open. De deelnemende tuinen zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur, tenzij anders vermeld. "Gaat u vooral genieten van al het moois waar de tuinhobbyisten hun hart en ziel insteken."

De volgende tuinen zijn alleen op zaterdag open: Wim en Petra Snelders, Burg. Daalderopstraat 3, Tolkamer; Harmen en Carla Peters biotuinderij, Eltenseweg 1, Lobith; De Deeltuin Markt (naast nummer 33, Zevenaar achter de Andreaskerk (open van 09.30 tot 13.00 uur); Riet Schepers Oranjelaan, Zevenaar.

De volgende tuinen zijn alleen op zondag open: Hans en Marjo de Jager, de Kilder 67, Doesburg: Wim en Ali Bosveld, Geerhuizen 7, Doesburg; Wim en Tonnie Bloemberg, Spinellistraat 15, Zevenaar; Geessien en Gerrit Hofman, Paepestraat 4, Westervoort; Piet en Thea van Schaik, Goltackers 86, Westervoort; Wilma Weiss en Anton Hoegen, Dorpstraat 69, Westervoort.

De volgende tuinen zijn op zaterdag en zondag open: Lizzie Evers, Zadelmakerstraat 39, Duiven; Geert en Trees Wijtten, Lijkweg 17, Groessen; Bertus en Ria Bruins, Wilgenhoek 120, Zevenaar; Peter en Ceciel van Don, Roodwilligen 26, Zevenaar; Henriëtte en John Doorakkers, Onder de Linden 50, Zevenaar; Tonny Boerboom, Zweekhorstweg 1, Zevenaar; Frans en Annemie Giesen, Groenestraat 4, Loil (Didam); Iet van Meer, Kwartiersdijk 10, Babberich; Jelle Grintjes, 's Gravenwaardsedijk 84, Tolkamer.

Burgemeester Lichtenbergprijs voor Hans van Gestel in Duiven

DUIVEN - Hans van Gestel uit Duiven heeft zaterdag de Burgemeester Lichtenbergprijs 2015 ontvangen. Hij kreeg de prijs voor zijn inzet voor de scootmobielclub.

Hij organiseert onder andere dagtochten. De prijs werd hem zaterdagochtend in het Duivense gemeentehuis overhandigd door de naamgever: oud-burgemeester Fons Lichtenberg. Het gaat om een oorkonde en een geldbedrag van 250 euro.

Hans van Gestel is zelf ook scootmobielgebruiker. Hij besloot dagtochten voor scootmobielgebruikers te organiseren, omdat hij wil dat inwoners met een fysieke beperking zo veel mogelijk zonder steun van anderen aan de samenleving kunnen meedoen. De club verkent niet alleen de omgeving, maar bezoekt ook attracties, bedrijven en instellingen. Verder regelt Hans van Gestel de deelname aan de jaarlijkse Nationale Scootmobieldag, waarop scootmobielgebruikers uit heel Nederland bij elkaar komen.

Volgens het bestuur van het Lichtenberg-fonds is Hans van Gestel de drijvende kracht achter de scootmobielclub. Hij bezorgt de deelnemers aan de tochten een plezierige dag en hij maakt nieuwe leden enthousiast door ervoor te zorgen dat ze zich welkom voelen. Sommigen worden uit een sociaal isolement gehaald en regelmatig ontstaan vriendschappen.

De Burgemeester Lichtenbergprijs is in 2000 ingesteld door de gemeenteraad bij het afscheid van Fons Lichtenberg als burgemeester van Duiven. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een plaatselijke instelling, groep of persoon die zich bijzonder heeft onderscheiden op maatschappelijk, cultureel of sportief terrein.

Verkoop pand Liemers Museum definitief

Michiel van Putten (links) van September en wethouder Stef Bijl van gemeente Zevenaar ondertekenen koopovereenkomst voor Molenstraat 42 in Zevenaar Foto: Gemeente Zevenaar

ZEVENAAR - Woensdag 20 mei is de koopovereenkomst getekend voor het pand aan de Molenstraat 42 in Zevenaar door koper September en verkoper gemeente Zevenaar. Het verkochte pand betreft een oud schoolpand dat September heeft aangekocht om een nieuw woonhuis te realiseren voor ouderen met geheugenproblemen. Het pand was daarvoor voor een groot deel in gebruik door het Liemers Museum als depot en kantoor.

Gevolgen verkoop voor Liemers Museum. Het Liemers Museum heeft een alternatieve tijdelijke ruimte gevonden op het BAT-terrein, waar zowel het depot als de kantoorfunctie ondergebracht kunnen worden. Het voordeel van deze tijdelijke ruimte is de geringe afstand tot Hal 12, de beoogde definitieve ruimte voor het Liemers Museum. Bij verhuizing naar de definitieve locatie hoeft dan alleen een geringe afstand overbrugd te worden. Het Liemers Museum heeft enkele maanden de tijd om een verhuizing uit te voeren, waarna het oude schoolpand in eigendom overgedragen wordt. Het gedeelte aan de Molenstraat 42 dat niet in gebruik is door het Liemers Museum staat leeg.

                                                                                                

Nieuw kleinschalig woonhuis voor ouderen met geheugenproblemen. De voormalige school wordt getransformeerd in een nieuw woonhuis voor ouderen met geheugenproblemen. Een plek waar liefde, aandacht en betrokkenheid voor de bewoners centraal staan. Er worden vijftien zelfstandige appartementen gerealiseerd, variërend van dertig tot vijftig vierkante meter. Het wonen bij September Zevenaar is ook mogelijk voor mensen met alleen een AOW. Naar verwachting zal het nieuwe woonhuis haar deuren medio 2016 openen na een flinke verbouwing. Nieuwe bewoners met een zorgindicatie vanaf ZZP4 zijn welkom om te komen wonen bij September. Meer informatie staat op www.wonenbijseptember.nl.

Effect op omgeving

Het pand wordt aan de binnenzijde geheel verbouwd en aangepast aan de nieuwe functie. Het aangezicht aan de buitenzijde blijft zoals het nu is. Het betreft een gemeentelijk monument waarbij de schuine rode daken, de beeldbepalende bomen aan de zijde van de Molenstraat alsmede het muurtje behouden blijven. Het parkeren zal op eigen terrein van de koper plaatsvinden.

Toetenburgers naar Europese kampioenschappen

ZEVENAAR - Nooit eerder behaalde één van de dansgroepen binnen de carnavalsvereniging De Toetenburgers zo’n geweldig resultaat om door te mogen gaan naar de Europese kampioenschappen op 14 juni in Aken.

Het bestuur kan zich niet heugen dat er in het verleden zo’n prestatie hier in de regio is neergezet. Dit is dan ook een unicum. Een dansgroep van De Toetenburgers die Zevenaar en de Liemers bij de Europese kampioenschappen op de kaart zet. Na een serie succesvolle wedstrijden en optredens heeft de Maxigarde van De Toetenburgers zich op het Open Nederlands Kampioenschap gekwalificeerd voor het EK.

Met haar karakterdans 'Tanz der Vampire' heeft de maxigarde het afgelopen seizoen al vele prijzen in de wacht weten te slepen. De verkregen startkaart voor het EK in Aken is dan ook zeer terecht gewonnen door de vice-Nederlandse kampioenen.

De maxigarde zal met haar karakterdans 'Tanz der Vampire' voor een geweldig spektakel zorgen. Op dit moment is de groep druk aan het trainen voor het EK en wij hopen dat zij op 14 juni een geweldige prestatie neerzetten en de dansbond van IIG ook kunnen overtuigen van hun kwaliteiten en met een mooie prijs naar huis komen.

Verdere informatie staat op www.iig-tanz.de/downloads/pdf/turnierplan.pdf. Vampire zal de laatste dans zijn voor de Maxigarde die ze laten zien, daarna geven ze het stokje over aan de volgende generatie. Wil jij ook dansen bij De Toetenburgers?! Kijk dan eens op http://www.toetenburgers.nl/dansgroepen."

Reünie-optreden Friction in Groessen

GROESSEN - Op 14 juni komt de Liemerse rocksensatie van weleer nog een keer samen op het podium: Friction. Ruim zeventien jaar nadat de band is gestopt, treden ze op tijdens de manifestatie Das Groessen.

Friction was in de roemruchte jaren '80 en '90 van de vorige eeuw succesvol in het kleinere popcircuit. Tijdens de voorbereidingen op het korte concert van 14 juni zijn heel wat uurtjes verloren gegaan met het ophalen van goede, oude herinneringen. Herinneringen ook aan de grote optredens die de band had. Als voorprogramma van onder andere The Scene, van idool Herman Brood en niet te vergeten van de boerenlegende Normaal, oogstte de band veel bewondering. Een krantenrecensie waarin stond, dat Friction als voorprogramma van Normaal de show stal en Normaal daarna tegenviel kostte de band een reeks min of meer toegezegde optredens als voorprogramma. Beter dan de hoofdact, dat kon natuurlijk niet!

Naast het rockgeweld maakte Friction ook vele nummers over Groessen. Liedjes over het dorpsleven en het leven op het platteland in het algemeen. In 1995 bracht de band de cd Da’s Groessen uit met liedjes in het eigen dialect. De titel van deze cd was voor de organisatie van Das Groessen de aanleiding Friction voor een reünieoptreden te vragen, hetgeen dus nu ook gaat plaatsvinden. Tijdens het korte concert zal de nadruk liggen op de liedjes van de cd, maar natuurlijk speelt Friction ook ander werk, zij het in een semi-akoestische setting. Friction: 14 juni, 15.45 uur, Isidorusplein Groessen.

Phoenix en de familie Bélier in Filmhuis Zevenaar

ZEVENAAR - Na de oorlog keert een Joodse zangeres lichamelijk zwaar verminkt terug in het verwoeste Berlijn. Nelly’s misvormde gezicht ondergaat een gezichtsreconstructie.

Ondanks het vermoeden dat haar man Johnny haar heeft verraden, gaat ze naar hem op zoek. Johnny die ervan overtuigd is dat Nelly niet meer leeft, herkent haar niet bij hun ontmoeting. Haar gelijkenis met zijn dode vrouw verontrust hem niet. Hij stelt voor dat Nelly de rol aanneemt van zijn vrouw om zo de erfenis veilig stellen van haar in de Holocaust vermoorde familie. Nelly stemt in met het plan en wordt haar eigen dubbelgangster. Als een vuurvogel die uit de eigen as herijst. Phoenix: Vanaf donderdag 4 juni.

Het gezin Bélier is heel bijzonder. Behalve de oudste dochter Paula is iedereen doof. Paula is de onmisbare tolk in het dagelijks leven van haar ouders. Vooral in het managen van de familieboerderij is ze belangrijk. Ze verzorgt de koeien, maar helpt ook klanten op de markt en handelt telefoontjes af met leveranciers. Ze kan ook geweldig zingen. Op een dag besluit Paula met de steun van haar muziekleraar mee te doen aan een zangwedstrijd. Een keuze die haar niet alleen bij haar familie weg zal weghalen, maar die haar leven voorgoed verandert. La famille Bélier: Vanaf vrijdag 5 juni.

Volledige informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl of te verkrijgen via 0316 344250.

Computersoos in juli twee weken dicht

ZEVENAAR - Voor het eerst in vijftien jaar zal de computersoos enkele weken gesloten zijn in de vakantieperiode.

De soos wordt elke maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag gehouden in De Hooge Bongert. Dat is al jaren zo maar nu gaat De Hooge Bongert enkele weken dicht in verband met het leggen van een nieuwe vloer waarop twee weken niet mag worden gelopen. Daarom zijn alle zalen verplicht die weken dicht, dus ook de computersoos.

Foto: Plony Fransen

De sluiting is van 6 tot en met 15 juli. Vanaf 20 juli is iedereen weer welkom en staan de vrijwilligers weer klaar om te helpen. De soos is maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag van 13:45 tot 16:30 uur. Kosten inclusief koffie of thee twee euro voor een 'les' van vijftig minuten. Meer informatie staat op www.sooszevenaar.nl.

Wethouders reiken DLHG-sticker uit

Van links naar rechts: voorzitter Roel van Leeuwen, bestuurslid PR Angela Bergsma, wethouder Hans Winters en wethouder Jos Lamers

LOBITH - Op donderdag avond 28 mei reikten wethouders Jos Lamers en Hans Winters de officiële 'De Liemers Helemaal Goed'-ambassadeurs-sticker uit aan duikteam Sub Aqua Libera uit Lobith.

De regionale campagne De Liemers Helemaal Goed (DLHG) gaat over wonen, werken, leven en recreëren in regio de Liemers. Duikteam Sub Aqua Libera (SAL) is een van de regioambassadeurs die, naast bedrijven in de Liemers, nu als een van de eerste verenigingen de officiële ambassadeurssticker in ontvangst mocht nemen. “We zijn vereerd dat de wethouders zijn langsgekomen om ons deze sticker te overhandigen. DLHG is een prachtig project dat laat zien hoe mooi de Liemers is en wat de regio allemaal te bieden heeft. Als vereniging hebben wij met veel succes bij deze campagne aangehaakt, het heeft ons regionale bekendheid opgeleverd”, aldus Angela Bergsma, bestuurslid PR van duikteam SAL. Op termijn zullen meer regioambassadeurs deze sticker ontvangen.

"Wil jij ook kennismaken met deze fanatieke en gezellige duikvereniging? Kijk dan voor meer informatie opwww.subaqualibera.nl of maak een afspraak voor een vrijblijvende introductieduik door te mailen naar introductieduik@subaqualibera.nl."

Braderie in Babberich

BABBERICH - Na twee succesvolle edities wordt op zaterdag 20 juni opnieuw een braderie gehouden op het Babborgaplein in Babberich.

Liefst zestig kramen geven zowel terugkerende als nieuwe standhouders de gelegenheid hun unieke producten aan te bieden. Zelf gemaakte sieraden, verzorgingsproducten, leuke woonaccessoires en nog veel meer verrassende producten zijn te verkrijgen. Uiteraard wordt er ook aan de inwendige mens gedacht en zijn er diverse lekkernijen te koop.

Vanaf het gezellige terras kan de hele middag worden genoten van live muziek. Het Holtberg duo, bestaande uit Good Old Rob van Zolingen en zijn muzikale maat Mees Korving, zal zorgen voor de muzikale omlijsting. De door het schuttersgilde Sint-Jan georganiseerde braderie duurt van 11:00 tot 16:30 uur en de entree is helemaal gratis. In de nabijheid van de braderie is er voldoende parkeergelegenheid en ruimte om de fiets te stallen .
Zie voor een compleet overzicht van de standhouders: www.gildestjan.nl. Zie ook twitter: @Braderiebabberi.

Op zoek in Groessen naar plezier in muziek?

GROESSEN - Muziekvereniging Sint-Andries Groessen is een jonge, inspirerende muziekvereniging met een enthousiaste groep muzikanten van jong tot oud. De vereniging is op zoek naar nieuwe muzikanten met en zonder ervaring in het bespelen van een instrument, waarbij plezier hebben in het muziek maken voorop staat.

Het repertoire varieert van wals tot mars en van klassiek tot popmuziek. Natuurlijk is het dan ook leuk dit in leuke ontspannen sfeer ten gehore te brengen tijdens een concert, muziekconcours of de muzikale festiviteiten in Groessen en omstreken.

Het harmonie orkest repeteert iedere maandag avond van 19.30 tot 21.45 uur in het Schuttershuis gelegen aan het Schuttersplein onder leiding van dirigente Willeke de Laak. Als u het leuk lijkt of leuk vindt om muziek te maken, kunt u vrijblijvend een keer komen kijken en luisteren.

Kunt u nog geen instrument bespelen en wilt u dat? Dit is geen probleem. Sint-Andries kan de opleiding voor u verzorgen. De vereniging beschikt over gediplomeerde vakdocenten specialiseert in koper, riet en slagwerkinstrumenten.

Sint-Andries is aanwezig met een stand tijdens de manifestatie Da’s Groessen op 14 juni. U kunt daar terecht voor meer informatie over muziek maken, opleiding, een instrument uitproberen of andere zaken rond om muziekvereniging Sint-Andries en u kunt luisteren naar de vrolijke klanken tijdens een van onze optredens deze dag. Uiteraard kunt u ons ook bereiken per mail info@st-andries.nl of telefonisch 0316 341427.

Kans voor startende sociaal ondernemers

LIEMERS - Startende sociaal ondernemers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de Ignite Award. De prijs is een nieuw initiatief om sociaal ondernemerschap in de regio Arnhem en Nijmegen te stimuleren.

Aanmelden kan door het inzenden van een online inschrijfformulier, beknopt businessplan, videopitch van twee minuten en curriculum vitae. Deelnemers maken kans op professionele begeleiding én 100.000 euro. De inschrijfperiode voor de Ignite Award loopt tot en met vrijdag 31 juli. Inschrijving Ignite Award van start.

Meedoen
Ben jij een startende sociaal ondernemer in de regio Arnhem Nijmegen? Of heb je een goed idee om een social enterprise te starten. Weet jij je plannen ook nog eens uit te voeren op een financieel duurzame manier, dus door inkomsten te krijgen uit commerciële activiteiten? Dan is dit een kans die je niet aan je voorbij wilt laten gaan. De Ignite Award helpt je om jouw sociale onderneming een vliegende start te geven. Door mee te doen aan deze nieuwe startersprijs maak je kans op: een intensief begeleidingstraject met een persoonlijke coach; inspirerende workshops en trainingen; je eigen professionele bedrijfsvideo; een jaar Boost lidmaatschap bij Social Enterprise NL (het platform voor social enterprises); én een financiële investering van vijftig- of honderdduizend euro in jouw onderneming. Meer informatie staat op www.igniteaward.nl.

Dario Polman traint jeugd van handbalvereniging Duiven

DUIVEN - Woensdag 20 mei was het een grote drukte op de training van de D- en C-jeugd van handbalvereniging Duiven. Reden was een handbalclinic verzorgd door Dario Polman, speler van het Nederlands handbalteam.

De kinderen waren supergeconcentreerd. Ze luisterden goed naar de tips om die vervolgens goed uit te voeren. Op drie plekken in de zaal werden de groepjes een uur lang bezig gehouden, vooral kleine groepjes om zo iedereen in beweging te houden was een goede opzet. Na een uur waren de kinderen moe maar voldaan.

Rommelmarkt Dichteren

DICHTEREN - Op zondag 14 juni is de 35e editie van de rommelmarkt, georganiseerd door schutterij Sint-Martinus Dichteren.

Naast de grote rommelmarkt, met negentig kramen en vele vierkante meters tuin/ meubelen, camping- en sportartikelen, fietsen, kleding en speelgoed is er het bekende Rad van Avontuur. Hierbij zijn prachtige prijzen te winnen, zoals reischeques, elektrische apparaten, gereedschap en waardebonnen.
Uiteraard kan men op het terras genieten van een drankje en hapje.
De rommelmarkt is van 10.00 tot 16.00 uur en wordt gehouden in en rondom 't Praothuus aan de Auroraweg 6 in Dichteren/Doetinchem.

Wandelen op zondag

DUIVEN - Inmiddels is er op twee zondagen gewandeld. De deelnemers waren erg tevreden over de opkomst! Wilt u ook nog aansluiten?

De volgende wandeling is op zondag 14 juni, vertrek 13.30 uur vanaf het theehuis in het Horsterpark, ongeveer vijf kilometer wandelen, deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Een oproepje aan de mannen: sluit u ook gezellig aan! De mannen zijn nu nog wat in de minderheid. Dus neem de uitdaging aan en wandel gezellig mee! Ook is er een aantal wandelaars die wel iets verder/sneller zou wil wandelen dan vijf kilometer. Lijkt u dat ook wat? Kom dan zondag 14 juni naar het Horsterpark en maak kennis met de andere wandelaars. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Bloemberg, y.bloemberg@mikado-welzijn.nl of 06 44458152.

Smoking Alaska treedt op bij Lions Request in Zevenaar

ZEVENAAR - De Duivense Indie Rock Band Smoking Alaska treedt zondag 7 juni om 15.45 uur op tijdens de clubactie Lions Request in Zevenaar.

Dit voor het goede doel stichting Orange Babies, georganiseerd door de Lionsclub Zevenaar.

Schakel hoveniersbedrijf Martijn Vister in voor (tijdelijk) onderhoud Voor je tuin is het nooit vakantie...

TOLKAMER – Het is prachtig weer en velen genieten nu al volop van de tuin. Alles staat prachtig in bloei en het is prettig vertoeven in tuin en op terras. Maar wat als het onderhoud wat te zwaar wordt of we wat langer op vakantie gaan?

De groei en bloei van de natuur houdt daar geen rekening mee. We kunnen het wel regelen: schakel voor de vakantieperiode een vertrouwd hoveniersbedrijf in. Een professioneel bedrijf als dat van Martijn Vister. Zo kunnen we met een gerust gevoel op vakantie en... als we weer thuis komen, genieten meteen –nog altijd uitgerust! – van tuin en terras! Het geeft ook nog eens een veilig gevoel, want aan een verzorgde tuin is niet te zien, dat de bewoners op vakantie zijn! Zeker voor wie met caravan of camper langer op reis is, een ideale oplossing!

Hoveniersbedrijf Martijn Vister krijgt overigens steeds vaker de vraag van onder meer vijftig-plussers, die het onderhoud van de tuin willen uitbesteden. Langer thuis zelfstandig blijven wonen is de trend. En ook langer willen blijven genieten van de tuin, waar men zo vertrouwd mee is. Het grasmaaien, de struiken snoeien en zorgen voor een prima aarde voor de planten. Hoveniersbedrijf Martijn Vister –sinds 2006- verricht al deze werkzaamheden, ook eenmalig of maar tijdelijk.

Natuurlijk kan Martijn Vister je ook adviseren in een onderhoudsvriendelijke tuin. Of in een tuin, die kleinkindvriendelijk is. Soms zijn maar simpele aanpassingen voldoende.

Hoveniersbedrijf Martijn Vister, Lindenhof 1, Tolkamer; 06 16455678.

Bier Preuvenement Zevenaar

ZEVENAAR - Op koopzondag 7 juni organiseert Ka&Zo Party Service Zevenaar de tweede editie van het Bier Preuvenement Zevenaar. Men kan op deze dag weer heerlijke speciaal bieren proeven op het Raadhuisplein in Zevenaar. Vanaf 13.00 uur tot 19.00 uur staan er verschillende brouwerijen klaar.

"Ook dit jaar zijn wij weer verheugd dat Stadbrouwerij Wittenburg weer onze hoofdsponsor is! Stadbrouwerij Wittenburg brouwt op natuurlijke wijze een palet van zes ambachtelijke bieren! Jonkheer Tripel, Jonkheer Dubbel, Jonkheer Wit, Jonkheer Blond, Jonkheer Stadsbier en de Jonkheer Stout."

Vanaf 15:15 uur gaat de band Beat the Blast live op het Raadhuisplein spelen. Beat the Blast zal met haar uitgebreide repertoire voor een gezellige sfeer op het plein zorgen. BBQ Kampioen 2014 Dikkie's bar-b-que staat met heerlijke broodjes puled pork, hamburgers, cheeseburgers en kipsaté. Heerlijk Tafelen gaat verrassen met versgerookte makreel en poon! Kom kijken op het Raadhuisplein hoe ze deze bereiden in rooktonnen!

Voor de kleintjes is er een springkussen en een kleurwedstrijd. Kortom een evenement voor jong en oud! Meer info is te verkrijgen via Karin Hoefnagels van Ka&Zo Party Service Zevenaar –www. kaenzopartyservice.nl – info@kaenzopartyservice.nl- 06 48690789.

Speeddaten bij GroenRijk met een Toyota Hybride

ZEVENAAR - Speeddaten is heel populair. Bijna iedereen heeft weinig tijd en zo kan men in een paar minuten toch iemand leren kennen. Dat kan nu ook met een Toyota Hybride. Op zaterdag 13 juni tussen 12:00 en 17:00 uur kunt u tijdens een proefrit in slechts tien minuten kennismaken met Toyota Hybride op het parkeerterrein bij Tuincentrum GroenRijk Zevenaar.

Hybride rijden. Wat is daar nu eigenlijk anders aan? En waarom rijdt dat zo ontspannen en simpel? We vroegen het Toyota dealer Bloemberg uit Zevenaar: "Dankzij de standaard automaat hoeft u niet te schakelen en door de elektromotor trekt u sneller op. Daarnaast is een Toyota Hybride heerlijk stil. Dit noemen we bij Toyota: het nieuwe rijplezier. En het is een groenere manier van rijden, en dat past natuurlijk weer goed bij Tuincentrum GroenRijk."

Dat nieuwe rijplezier kunt u tijdens de speeddate dus zelf ervaren. Samen met uw partner, of alleen terwijl uw vrouw nog wat mooie plantjes uitzoekt of uw man nog even een kijkje neemt bij de tuingereedschappen.

Wilt u nu alvast meer weten over Toyota Hybride, of komt een andere keer proefrijden u beter uit? Ga dan naar toyota.nl/lieverhybride.

Liemerije zoekt vrijwilligers voor de duofiets 'Die glimlach doet je wat!'

ZEVENAAR - Eén keer per week maakt vrijwilliger Jan van de Waterlaat samen met bewoners van Liemerije Diemzicht een flinke fietstocht. Op de duofiets maken ze een tocht van een kilometer of vijftien, een rondje Zevenaar is favoriet.

,,Ik vind het heel leuk om te doen. Je bent zelf lekker actief bezig en je merkt aan de bewoners dat ze er ook van genieten", aldus Van de Waterlaat die sinds januari vrijwilliger is. Op een mooie dag maakt hij twee lange tochten. Bij slecht weer blijft hij een beetje in de buurt. ,,Dan zijn we snel binnen als het gaat regenen."

In Diemzicht (Meulenvelden) in Didam wonen ouderen met dementie. Ze genieten volop van de tochtjes. ,,Ze kunnen het niet altijd zeggen maar je merkt aan alles dat ze het leuk vinden. Het gezicht van één van de bewoners licht bijvoorbeeld helemaal op als hij mij ziet. Die glimlach doet je wat."

Als een heuse gids wijst hij zijn duopassagier op de bezienswaardigheden langs de route. ,,Het gemeentehuis, het station, de mooie bloeiende struiken. Het gaat om kleine dingen die zo leuk zijn." De route brengt herinneringen boven. ,,Eén mevrouw vertelt altijd over haar jeugd, terwijl een ander liedjes van vroeger zit te zingen."

Het vrijwilligerswerk geeft hem een goed gevoel. ,,Niet alleen omdat je iets voor een ander doet maar het motiveert jezelf ook om er op uit te trekken. En het is nog gezellig ook." Een goede conditie is niet nodig. ,,De fiets heeft trapondersteuning. Het kost dus echt geen moeite."

Lijkt het u ook leuk om samen met onze bewoners te fietsen? Wij kunnen op verschillende locaties extra vrijwilligers gebruiken. Bij interesse kunt u contact opnemen met het servicepunt 088 0441920 of servicepunt@liemerije.nl.

Landgoed Halsaf viert haar opening op 14 juni

BABBERICH - Vanaf november vorig jaar is er hard gewerkt op Landgoed Halsaf om de locatie een nieuwe bestemming te geven. Zowel buiten als binnen zijn bergen werk verzet.

De bed & breakfast is sinds februari operationeel, net als de vergaderzaal en huwelijks/feestzaal. Het pand beschikt inmiddels ook over een heerlijk terras alwaar men uitkijkt over het omliggende land met de duiventoren als centraal punt. In juni zullen er nog twee nieuwe concepten; Halsaf Vitaal en de Koekfabriek, tot uitvoering worden gebracht.

In navolging van het enorme succes van de eerder gehouden open dag in april, zal Landgoed Halsaf op zondag 14 juni weer haar deuren openen voor het publiek. Ditmaal in een feestelijke setting. Vanaf 11:00 uur is men welkom op het eerste Landgoed Halsaf Fair.

Op de binnenplaats staan verschillende kraampjes waar lokale ondernemers hun producten tentoon spreiden. In de weide geven de handboogschutters van Knight4Q en hondenschool Andor een demonstratie. Kinderen kunnen een ritje op een pony maken, of lekker springen op een springkussen. Dit alles wordt uiteraard opgeluisterd met muziek door bands en artiesten uit de regio, onder wie Paul Mulder. Uiteraard kan een hapje en een drankje op deze dag niet ontbreken.

Landgoed Halsaf ligt aan Beekseweg 2A in Babberich.

Geslaagde workshops bij Cordia Sportsworld

ZEVENAAR - Op zaterdag 23 mei werden onder grote belangstelling diverse workshops vechtsporten aangeboden.

Er waren Berlijnse vechtsporters te gast bij Cordia Sportsworld . Er was een workshop MMA onder leiding van Olejo Guillen Guillen, judo onder leiding van Fred Schilder en Street Defence onder leiding van Meikel Kurz.

Er werd door een groot aantal vechtsporters enthousiast deelgenomen aan de workshops. Al met al een zeer geslaagd evenement en zal zeker een vervolg krijgen. Sportschoolhouder Cor Wijler was eveneens enthousiast en ziet een vervolg wel zitten.

Stephan Smit en Pim Veldman slagen voor eerste dan judo

DUIVEN - Na jaren trainen en schaven aan hun Kata was het 23 mei eindelijk zo ver. Stephan Smit en Pim Veldman van budovereniging Yusei Gachi uit Duiven deden hun eerste danexamen voor judo bij IMAF-Nederland.

Een thuiswedstrijd, want de dojo van budovereniging Yusei Gachi is tevens de honbu dojo van IMAF-Nederland.

De heren lieten een mooi en technisch goed uitgewerkt examenprogramma zien aan de examinatoren. Na het technische gedeelte van het examen volgde het bekende randori (vrij gevecht). Bij de allerlaatste werptechniek van Pim ging het toch nog mis.

Stephan viel pijnlijk op zijn schouder en leek erg geblesseerd. Gelukkig was een lokale huisarts, indirect verbonden aan de vereniging, bereid een kort onderzoek te doen. De schade viel gelukkig mee. Na de geruststellende woorden van de arts én een korte toespraak en de voorzitter van de examencommissie konden Stephan en Pim met hun welverdiende zwarte band huiswaarts gaan.

Medaille in finale voor Marloes Keultjes

LIEMERS - Zaterdag 30 mei vonden de finalewedstrijden van de zesde divisie turnen plaats in Doetinchem.
Voor deze wedstrijden hadden zich twee meisjes geplaatst: Marloes Keultjes en Myrthe ter Maat.

Voor Myrthe was dit het eerste jaar waarin ze wedstrijden turnde. Het was dan ook een mooie prestatie dat zij zich voor de finale wist te plaatsen. Myrhte eindigde met 49.400 punten op de zeventiende plaats.
Marloes belandde met 39.425 punten op het podium. Zij kreeg de zilveren medaille. Marloes moet daarom promoveren en zal volgend jaar in de vijfde divisie uitkomen.

Gelders succes voor de zusjes

DUIVEN - Nina en Mila Geul uit Duiven hebben tijdens de Gelderse kampioenschappen vele medailles binnengesleept. Mila (11) behaalde vier gouden medailles (100 rugslag, 200 vrije slag, 400 vrije slag, 100 vrije slag), een zilveren medaille op de 200 meter wisselslag en het brons op de 200 meter rugslag. Verder behaalde zij met haar estafetteteam nog twee zilveren medailles.

Nina (15) won twee zilveren medailles (100 rugslag, 200 wisselslag) en een bronzen medaille (200 meter rugslag). Twee maal tikte zij als vierde aan (200 m. vrije slag, 200 m. schoolslag). Daarnaast won zij met haar estafetteteam nog twee zilveren medailles (4x100 vrije slag, 4x100 wisselslag).

De GK lange baan werd gehouden op 16, 17, 30 en 31 mei in Nijmegen. Organiserende vereniging is Aqua Novio’94 waar de beide zussen al jaren zwemmen.

Tom Bramel 'beste keeper van Nederland'

GROESSEN - Na eerst de voorronde in Nieuw Lekkerkerk te hebben gewonnen is doelman Tom Bramel van de E2 van sportclub Groessen nu ook uitgeroepen tot ‘beste keeper van Nederland 2014-2015′.

Foto: Paulien Bramel

Tijdens de grote finale in Harderwijk kreeg Tom de gouden handschoen overhandigd in de leeftijdscategorie 8/9 jaar. De wedstrijd werd georganiseerd door Frans Hoek Sports. Totaal namen ongeveer tweeduizend keepers uit het hele land deel aan de wedstrijden. In de finale bleven er nog tweehonderd doelmannen over. Dat Tom met de hoofdprijs ervandoor ging is verrassend omdat hij de afgelopen twee jaar vooral als veldspeler in actie kwam. Maar zijn talent ligt zeker ook onder de lat.

Landelijke slootjesdag in Zevenaar

ZEVENAAR - IVN De Oude IJsselstreek werkgroep de Liemers doet ook mee aan de landelijke slootjesdag onder leiding van natuurgidsen.

Op zaterdagmorgen 13 juni wordt van 10.00 tot 13.00 uur deze activiteit gehouden voor kinderen, waarbij uiteraard ook de ouders en de grootouders welkom zijn. "Je mag gerust wat eerder komen, zodat we op tijd kunnen beginnen.
We gaan met schepnetten en bakjes kijken welke dieren er allemaal in het water leven.Voor schepnetten en bakjes wordt gezorgd, maar je mag ook je eigen schepnet of emmer meebrengen. Het is aan te raden laarzen aan te doen.
De locatie waar we gaan scheppen, ligt aan de Reisenakker in Zevenaar, namelijk het water achter de moskee.Voor meer informatie bel: 06 14744562."