GN Lingewaard

14 maart 2018

GN Lingewaard 14 maart 2018


Buitengebied Lingewaard stukje aantrekkelijker door groen Inwoners planten streekeigen bomen en struiken

(foto: SLG)

LINGEWAARD - Bewoners in het buitengebied van gemeente Lingewaard planten binnenkort 5597 struiken, 64 laanbomen, 180 knotbomen en 207 hoogstamfruitbomen. Op zaterdag 17 maart is de feestelijke uitdeeldag van streekeigen plantmateriaal aan deelnemers van het project Lingewaard in het Groen bij Landwinkel de Woerdt aan de Woerdsestraat 4 in Ressen.

Bij dit project werken de Gemeente Lingewaard, Vereniging Dorpsbelangen Ressen (VDR), Provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen om het buitengebied van de gemeente Lingewaard te versterken. De VDR opent om 11.00 uur de feestelijke uitdeeldag, waarna wethouder Johan Sluiter de eerste boom van het beplantingsproject aanplant.

Aansluitend geeft een adviseur van SLG een instructie aan bewoners over de aanplant en snoei van onder meer fruitbomen. Tot slot kunnen de deelnemers het plantmateriaal afhalen. Hierbij helpen de inwoners van Ressen mee om het beplantingsmateriaal uit te delen. Bewoners planten op hun perceel inheemse soorten aan als sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos.

Programma uitdeeldag

11.00 uur Ontvangst en inloop met koffie en thee.

11.15 uur Welkomstwoord door:

- Edwin Schouten van de VDR

- Johan Sluiter, wethouder van de gemeente Lingewaard.

11.30 uur Gezamenlijk aanplanten van de eerste bomen door wethouder, Edwin Schouten en Nico van Olst (eigenaar Landwinkel).

11.45 uur Uitleg over vervoer en aanplant van het materiaal door Ruud Borkes, adviseur SLG.

12.00 uur Afhalen van het plantmateriaal.

13.00 uur Afsluiting.

et project Lingewaard in het Groen wordt gesubsidieerd door de Provincie Gelderland en de Gemeente Lingewaard. Alle deelnemers aan het project hebben samen met de adviseur van SLG voor hun perceel een inrichtingsplan gemaakt dat aansluit bij het omliggende landschap. Door aanplant van streekeigen soorten wordt het landschap weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het erf en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Fotopresentatie 'n Stukje verleden van Haalderen

Kerk in de oorlog 1944-1945 verwoest Foto: onbekend

HAALDEREN - Donderdag 22 maart verzorg de Historisch Kring een fotopresentatie met historische foto’s van het dorp Haalderen. We gaan terug in de tijd vanaf het jaar 1500 tot 2000, met foto’s en korte verhalen over het verleden van Haalderen.

Van en over het dorp worden 400 foto’s en plattegronden getoond en aangevuld met teksten over de geschiedenis. Tot de Tweede Wereldoorlog was Haalderen nog een kleine gemeenschap die voornamelijk bestond uit een aantal boerderijen en buurtschappen. Een dorp liggend aan de dijk langs de Waal en gekenmerkt door zijn unieke kolken. Maar ook een dorp dat weer levensvatbaar werd door de steenfabrieken, het bouwen van een eigen school in1918 en een eigen kerk in 1933.

Diverse onderwerpen komen voorbij met foto’s van onder andere.: Steenfabrieken - Voetbal - School - Kerk - Families - Kolken - Oorlog en oorlogsschade – Verdwenen huizen - Kroetfabriek - IJssellinie - Kamtsjatka - De pottenbakkerij - Winkels - enzovoort.

"U mag dit vooral niet missen als u straks ook thuis over een stukje verleden van Haalderen wilt kunnen vertellen." De avond is niet alleen bedoeld voor 50-plussers, maar ook voor onze jongeren en nieuwe bewoners die iets willen zien en horen over de historie van Haalderen. Een nostalgische live muziek luistert deze avond op.

De presentatie wordt verzorgd door de Historische Kring Bemmel-Haalderen-Ressen op donderdag 22 maart in dorpshuis De Tichel Haalderen, de deuren staan open om19.30 uur. Om 19.45 uur start de presentatie. Toegang is gratis en de koffie staat klaar. Meer info staat op www.historischekringbemmel.nl. "Hebt u nog oude foto's en documenten? Laat het ons weten."

Oproep voor kunstenaars

GENDT - De werkgroep kunstenaars Gendt is van plan in oktober weer een kunstmanifestatie te organiseren onder de naam Creaturen 2, het vervolg op het succesvolle Creaturen 1 van 2016.


"Woon je in Gendt of omgeving, ben jij bezig op kunstzinnig gebied en wil je dit, samen met andere kunstenaars, laten zien? Dat horen we graag. Op deze manifestatie willen we een breed aanbod van kunst laten zien én het vervaardigen ervan. We kennen natuurlijk al mensen die schilderen, in welk medium dan ook, boetseren, beelden maken in uiteenlopende vormen, fotograferen, werken met glas in lood, grafiek enzovoort. Ongetwijfeld zijn er ook mensen die op andere manieren kunst beoefenen: bijvoorbeeld met papier, met Japanse bloemsierkunst, met het maken van sieraden of tassen, glasblazen of glaskunst. Er zijn veel vormen van kunstuiting mogelijk en wij zijn hiernaar op zoek in Gendt en omstreken.

Kortom, we zijn heel erg benieuwd naar wat er leeft qua kunst, willen dit graag in kaart brengen en vragen geïnteresseerden zich bij ons te melden met een foto van het werk dat zij maken. Ook horen wij graag van hen of zij willen deelnemen aan de kunstmanifestatie. Dat kan naar mailadres: ikoart@kennedy.nu of jan.rineke@planet.nl. Wacht hiermee niet te lang dan kan de werkgroep aan de slag. In een later stadium zal een selectie worden gemaakt om een zo gevarieerd mogelijk aanbod te kunnen presenteren." De Werkgroep kunstenaars Gendt bestaat uit Henny Campschroer, Masja van Driel, Ingeborg Kennedy, Anton Selman en Rineke Verhoeven.

Vrij en gratis inloopspreekuur bij SBBO

ARNHEM - Per 4 april kunt u voor stichting SBBO terecht op het Driemondplein in Elderveld (Sterflat) .

"Heeft u problemen met onbetaalde rekeningen toeslagen, de fiscus en andere overheden? Wij helpen u met een team van gemotiveerde vrijwilligers/sters direct zonder wachttijden ingewikkelde procedure's, en vatten direct de koe bij de horens met een no-nonsens aanpak zonder franjes! Een van onze kerntaken is om u uit de WSNP te houden, mits het probleem niet te groot is gewordenen te lang voortsleept. Maar ook dan zien wij oplossingen en begeleiden u naar de gemeentelijke instanties die verantwoordelijk zijn voor het oplossen van uw problemen."

"Wij werken in heel de provincie Gelderland en regelmatig ook daar buiten. En leren daar weer veel van vooral over hoe het niet moet. Met mensen in de knel onze insteek is deze: Als u in de boksring bent neergeslagen niet meer in staat bent om overeind te krabbelen, dan wacht u maar op een ding, en dat is de verlossende bel en het einde van de ronde, niet op een contract waarin u wordt uitgelegd dat u eerst stabiel moet zijn voordat u geholpen kunt worden en het nog wel even kan duren voor u aan de beurt bent!

"Dit is onze ervaring na twee jaar veldwerk. U belt aan op Driemondplein 94, wij laten u binnen in het complex, u gaat met de lift naar de 5e verdieping daar staat het aangegeven (dit is een tijdelijke ruimte). Maandag van 13.00 tot 14.30 uur. Woensdag van 11.00 tot 13.30 uur. Vrijdag van 13.00 tot 14.30 uur. (026 3798368 of 06 11838179 tussen 11.00 en 21.00 uur). Wij zoeken altijd vrijwiligers & sponsors." (www.stichting-sbbo)

Oproep aan de huurders van HV Gendt:

Steun de actie van de Woonbond

GENDT - Het bestuur van de Huurdersvereniging Gendt vraagt haar leden en ook alle andere huurders in Lingewaard deze actie te steunen.

De Woonbond, waar meer dan 1.5 miljoen huurders bij zijn aangesloten, is van mening dat de huur in Nederland al jaren 10 procent te hoog is, daarom deze actie. Ga naar actiehuurverlaging.nl en volg de instructie, en kijk wat de Woonbond over onze corporatie schrijft. Na uw toestemming verstuurt de Woonbond uw bericht.

Nieuws van Bejaard Maar Jong Haalderen

Paasviering in De Tichel (foto: I. Pauwels) Foto: I. Pauwels

HAALDEREN - Stichting Bejaard Maar Jong houdt op donderdag 15 maart de jaarvergadering om 14.00 uur in dorpshuis De Tichel in Haalderen.

Op de agenda staat het jaarverslag 2017 en het financieel verslag over 2017. M. de Klein en I. Pauwels zijn aftredend en herkiesbaar, W. Rikken aftredend en niet herkiesbaar. Het bestuur is naarstig op zoek naar nieuwe bestuursleden, kandidaten kunnen zich tot aanvang van de vergadering melden bij interim-voorzitter Leo van Schaijk.

Op weg naar Pasen viering op maandag 26 maart 2018 in Haalderen: Het bestuur van Bejaard Maar Jong nodigt alle 55-plussers van Haalderen uit om deel te nemen aan de 'Op weg naar Pasen'-viering op maandag 26 maart om 14.00 uur in dorpshuis De Tichel in Haalderen. De communieviering wordt verzorgd door pastoraal werkster Janine Kallen met muzikale omlijsting van dames- en herenkoor. Na afloop van de viering is er gelegenheid om onder het genot van een kop thee of koffie na te praten.

Ook dit jaar doet Bejaard Maar Jong weer mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. “Als lid van de Rabobank Oost Betuwe wordt u uitgenodigd om in de periode van 15 tot en met 30 mei in totaal vijf stemmen uit te brengen. De waarde van een stem wordt bepaald door het totaal beschikbare bedrag van 75.000 euro te delen door het aantal uitgebrachte stemmen. Elke uitgebrachte stem is dus geld waard! Geld dat wij goed kunnen gebruiken bij het organiseren van onze activiteiten. Laat uw stem dus niet verloren gaan en denk ook aan Bejaard Maar Jong tijdens de stemperiode van 15 tot en met 30 mei.”

Oproep aan de huurders van HV Gendt: Steun de actie van de Woonbond

Oproep aan de huurders van HV Gendt:

Steun de actie van de Woonbond

GENDT - Het bestuur van de Huurdersvereniging Gendt vraagt haar leden en ook alle andere huurders in Lingewaard deze actie te steunen.

De Woonbond, waar meer dan 1.5 miljoen huurders bij zijn aangesloten, is van mening dat de huur in Nederland al jaren 10 procent te hoog is, daarom deze actie. Ga naar actiehuurverlaging.nl en volg de instructie, en kijk wat de Woonbond over onze corporatie schrijft. Na uw toestemming verstuurt de Woonbond uw bericht.

Restauratie 't Huis te Bemmel start

't Huis in Bemmel. (Foto: Armand Lamée)

BEMMEL - De verkoop van het honderdste exemplaar van 't Huis te Bemmel' was voor het Streekmuseum een prachtige aanleiding om het kasteel te bezoeken vlak voor de restauratie, waarover we door de beheerders, Joep en Maria Ratering Arntz, uitgebreid werden geïnformeerd.

'Bemmels Huis' is steeds bewoond geweest. Wel is veel veranderd aan het slot. Zo is een vervallen deel in de 18e eeuw afgebroken. In 1941 is door architect Estourgie de tuinkamer aangebouwd. Al die jaren betrof onderhoud vooral herstel en noodzakelijke aanpassing; renovatie, laat staan restauratie, vond weinig plaats. Na het overlijden van Joep Ratering sr. was het huis niet langer bewoond. De erven, met name Joep jr., beheren nu het kasteel en hebben het ingericht als vergaderlocatie en voor groepsactiviteiten. Hierdoor wordt het na honderden jaren ook voor de buitenwereld toegankelijk. De hoognodige restauratie van het rijksmonument dringt zich nu wel op. Na intensieve fondswerving (provincie, gemeente, Prins Bernhard Cultuurfonds et cetera) kan eindelijk een begin worden gemaakt met deze kostbare operatie die volgens de normen en certificatie van de Rijksdienst voor Monumentenzorg zal moeten plaats vinden.

De eerste week van maart is het zover. De torenspits wordt voorzien van nieuwe leien, maar vooral het stucwerk buiten zal grotendeels verwijderd worden en vervangen door nieuw met de kleur van zandsteen. De binnenzijde volgt later. Het stamslot van de heren van Bemmel zal deze kern weer de statuur van chique buitenplaats verlenen. Het Bemmelse 'kwartjesvolk' wordt zo dan toch een 'dukaten gentry'.

Frank Polman Familie- toernooi druk bezocht

(Foto: M Nijenhuis)

BEMMEL - Op 2 maart werd bij tafeltennisvereniging Essentia het 'Frank Polman familietoernooi' gespeeld. (Oud-)leden speelden met niet-leden een toernooitje om de eer. Een ludiek toernooi waarbij winnen minder belangrijk is dan het hebben van een gezellige avond.

Het toernooi, vernoemd naar het in 2014 overleden lid Frank Polman, werd ondersteund door de aanwezigheid van veel familieleden van Frank. Zij kijken terug op een bijzondere en ook gezellige avond. Veel deelnemers hebben zich het zweet op de rug gespeeld om vervolgens lang na de praten/dansen onder het genot van een drankje en een hapje. Op www.essentiabemmel.nl staan de foto’s die een goed beeld van de avond geven.

Komende vrijdag gaat TTV Essentia verder met de beginnerstraining voor (nieuwe) leden. De (nieuwe) jeugdleden spelen om 18.15 uur (beginners) en 19.15 uur (gevorderden). De senioren starten om 20.15 uur in De Schaapskooi onder leiding van Suzanne Dieker. Suzanne Dieker is voormalig Nederlands kampioen bij de jeugd. Daarnaast heeft ze veel internationale wedstrijdervaring.

"Heeft u interesse om te ontdekken of deze sport bij u past? Neem dan contact op met info@essentiabemmel.nl en kom vrijdag gezellig langs!"

Deelkring-Lent groeit....

LENT - De Deelkring, onderdeel van stichting t KAN, is voor veel mensen in Lent en omgeving een begrip geworden.

"Ontstaan in 2014 zijn we in 2017 enorm gegroeid in bekendheid. We mochten vele bezoekers ontvangen die bij ons goederen kwamen inleveren en halen. Want zo werkt de deelkring, je brengt wat je over hebt en je neemt mee wat je kunt gebruiken, weggooien is zonde! In principe gratis... een donatie is welkom! De spullen dienen herbruikbaar te zijn voor anderen. De Deelkring is er voor iedereen!

Ons doel is spullen een tweede kans geven, besparen op de afvalberg en stiekem ook het tegengaan van onzichtbare armoede. Daarbij staan ook ontmoeting en inspiratie centraal. De koffie staat klaar en wij staan open voor uw verhaal over bijvoorbeeld de spullen die u aanlevert. We organiseren ook gratis workshops zoals vorig jaar een djembeworkshop. Voor dit jaar deden we mee aan de ring-ringactie. Het teveel dat we overhouden verdelen we onder goede doelen zoals stichting LOT, speelstoet, straatmensen, bookcrossing, het Vrouwenhuis in Lent/Nijmegen et cetera.

Ook zijn er samenwerkingen ontstaan met andere ruil en weggeefwinkels en gelijke initiatieven in Nijmegen en omgeving. Een geslaagde samenwerking was vorig jaar met het Lingewaardse recyclestraatje en het Oranjecomité Bemmel. Dit jaar nemen wij deel aan NLdoet op 9 en 10 maart en pakken we de deelkring flink aan. Wees welkom om te helpen vanaf 10.00 uur. Neem ook eens een kijkje op onze facebookpagina deelkring-lent en website deelkringlent.wordpress.com. Tot ziens in de Deelkring, Dijkstraat 1 in Lent (geopend woensdag van 14 tot 16 uur en zaterdags van 12 tot 15 uur)."

VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers in Lingewaard

LINGEWAARD - Vluchtelingen in Nederland komen terecht in ingewikkelde procedures die soms wel jaren kunnen duren. Er wordt veel van hen gevraagd en mensen zijn nog niet bekend met de wet- en regelgeving in Nederland. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk geven informatie en ondersteunen bij juridische, asielgerelateerde zaken. Hiervoor worden in Lingewaard vrijwilligers gezocht.

De juridisch begeleider bespreekt met de cliënt de sterke en zwakke punten van zijn asielrelaas en de (mogelijke) gevolgen hiervan voor de uitkomst van de asielprocedure. Ook wordt een actieplan opgesteld en wordt aanvullende informatie verzameld die van belang kan zijn voor de zaak van de cliënt. De tijdsbesteding is circa twee dagdelen per week "Wij zoeken mensen met affiniteit met juridische procedures en bereidheid hier trainingen in te volgen. U bent respectvol en geduldig en heeft een analytische en onderzoekende houding."

VluchtelingenWerk biedt professionele ondersteuning, een betrokken en gemotiveerd vrijwilligersteam, een inwerkprogramma, cursussen en trainingen, een onkostenvergoeding en boeiend en zinvol werk.

Interesse? Neem dan voor meer informatie en aanmelding contact op met Anita Cichecka, via acichecka@vluchtelingenwerk.nl. U kunt ook meer informatie vinden op www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/vacatures.

Ingezonden brief

Blakend van zelfvertrouwen

Eindelijk heeft de politiek het door: geef de burger de ruimte en ze bouwen voorzieningen als kathedralen, zo mooi efficient en met de tijd mee en daar horen passende vergunningen bij. Op enkele partijen na: LBL heeft het nog niet door, L.Nu wel, maar die draaien hun kont en CDA, twijfelkonten. Waar komt dat bij die drie toch vandaan, het niet honoreren van wat de burgers doen, zoals het KerkTheater niet erkennen, maar gedogen? Het is door de burger bedacht betaald en voluit bezocht. Wat is dat voor schizofrenie? En maar burgerparticipatie preken!!! En dan de WMO-toestanden. De SP-mensen beschuldigden de wethouder van fraude. Als die bewering niet geklopt had, dan had de wethouder ze aan moeten klagen wegens smaad. Dat gebeurde niet; trek zelf uw conclusie. De enige met statuur binnen B en W, is de vrouwelijke wethouder; doet gewoon haar taak, zakelijk en inlevend. De rest blaakt van het zelfvertrouwen, een grote ‘goed nieuws show’ plakkend aan het pluche tot ze een ons wegen en een ton op de bank hebben. We can change op 21 maart.

Jan Meurs

De geschiedenis van De Leemkuulers (12)

BEMMEL - 25 juni 2018 bestaat Egerländerkapel De Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2003. Dit jaar is een 'rampjaar' voor ons geworden. Op 10 januari werden we opgeschrikt met het bericht dat onze muzikant Henk van Gelder was overleden. Henk was een geweldige flügelspeler. Naast muziek maken was Henk ook de gangmaker als het op feesten aankwam. Hij verzorgde ook elk jaar het boekje dat verscheen voor ons jaarconcert. Ook bij het versieren van zaal en podium was hij onze 'voorman"'. Op 22 december het volgende fatale bericht dat Martin Arends was overleden. Martin kon 'zingen' op zijn tenorhorn. Martin heeft ook enige jaren in het bestuur gezeten en heeft met zijn inbreng ons gebracht waar we nu zijn. Bij beide crematies hebben we hen de laatste eer gebracht. Het was erg emotioneel als je moet spelen bij dit gebeuren.

Dit jaar hebben we een (tweedehands) aanhangwagen gekocht. Deze is door enkele leden helemaal opgeknapt en geschilderd. In deze aanhanger kan al ons geluid mee die we nodig hebben om een goed optreden te verzorgen.                

Bijzondere activiteiten in dit jubileu jaar

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur. Kosten 5 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Tevens is er een mini-kerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis, Vlinderfonds).

Unieke zelf beschilderde eieren in De Kijkruit

GENDT - Arjan Binnenkade-deWeerd toont haar unieke zelf beschilderde eieren in de Kijkruit van 9 maart tot en met 13 april.

“Ex ova omnia” (al het leven komt uit een ei) is een zeer oud gezegde. Bij talloze overleveringen werd verteld dat de wereld uit een ei is ontstaan. Het ei stond symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid, ook voor groeikracht en bescherming. Tijdens heidense lentefeesten en de latere christelijke paasvieringen schonk men gedecoreerde eieren: het huidige paasei.

Wereldwijd is geven van eieren een symbool van vriendschap en liefde. In Nederland werden eieren versierd met natuurlijke kleurstoffen, zaden, knipwerk of kralen. Rond 1975 werd het ei een inspiratie bron voor veel kunstenaars en overal in het land ontstonden 'eier-exposities'. De eieren werden versierd met olie of acrylverf en geëtst; ook opengewerkte eieren en met diverse materialen beplakte eieren waren te bewonderen.

"Ik beschilder eieren: ganzen- eenden-, zwanen-, nadoe- en struisvogeleieren. Ik ben geïnspireerd door de perfecte vorm van het ei en niet zozeer door het begrip 'paasei'. Mijn inspiratie bron is de natuur: Vogels ontbreken dus niet. Ook beschilder ik eieren voor speciale gelegenheden: bij geboortes, bruiloften of jarigen; een persoonlijk geschenk.

De eieren worden uitgeblazen, gereinigd en beschilderd met acrylverf en daarna voorzien van een laklaag. In “ De Kijkruit” zijn ook mijn Iconen en Iconen-eieren te zien. Deze kunstvorm heeft me veel gebracht en daarmee zal ik waarschijnlijk nooit stoppen", aldus Arjan Binnenkade-de Weerd. Expositieadres (raammanifestatie) Dorpstraat 21b Gendt; www.facebook.com/GendtVerbeeld.

Muzikale bingo met de Zonnebloem

BEMMEL - Wat was het gezellig op 28 februari in De Kinkel. We hadden Kees Bos weer uitgenodigd voor de verzorging van een muzikale bingo. Ondanks de zeer strenge vorst overdag kwamen de gasten van de Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen bijna allemaal.

Gelukkig konden we deze dag extra chauffeurs krijgen die nog gasten gingen ophalen en weer netjes thuis brachten. Waarvoor veel dank was. Kees wist de sfeer er meteen in te brengen en de gasten waren geconcentreerd bezig met het invullen van de kaart want er waren weer leuke prijzen te winnen. Ook werd er meegezongen en tijdens de pauze werden er herinneringen opgehaald. Onze vrijwilligers zorgden ondertussen dat het de gasten aan niks ontbrak. De gasten kregen koffie/thee met cake en sap en een hapje en we sloten heerlijk af met een wijntje en sommige gasten zaten heerlijk te genieten van hun advocaatje met slagroom en bittergarnituur. De gasten gingen om 17.00 uur heel tevreden terug naar huis. Kees en alle vrijwilligers werden hiervoor bedankt en... op naar de volgende activiteit. Cora Sluiter, voorzitter Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen.

Oecumenische versperviering

GENDT- Op zondagavond 18 maart zal er een oecumenische vesperviering plaatsvinden in de protestantse kerk van Gendt. De aanvangstijd is 19:30 uur.

In deze korte viering is er veel ruimte voor stilte, meditatie en muziek. Er zal geen overdenking zijn. De viering is voorbereid door de oecumenische werkgroep van de katholieke parochie en protestantse gemeente van Gendt-Doornenburg. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Algemene ledenvergadering Huurdersvereniging Gendt

GENDT - Op maandag 30 april om19.30 uur is de algemene ledenvergadering van Huurdersvereniging Gendt in het Hof van Breunissen.

De agenda volgt zo spoedig mogelijk. Zoals altijd staat de koffie klaar. Ook worden er onder de aanwezige leden weer drie keer twee dinerbonnen verloot. Komt allen op 30 april, want dit wordt een belangrijke vergadering, aldus het bestuur van HV Gendt.

Cabaret van de bovenste plank met André Manuel

BEMMEL - Zaterdag 24 maart is het bij TOP genieten van cabaretier André Manuel. Zijn shows zijn actueel, pijnlijk relevant, inhoudelijk en uiterst geestig. André gaat in zijn 632ste programma De Onzen op zijn eigen compromisloze wijze op zoek naar geluk.

Over vluchtelingen die in ieder geval wat te doen hebben versus de Tokkies die daar ook naar verlangen. Wars van ambitie maar toch. Als Trump de president van de Verenigde Staten van Amerika kan worden, dan mag Manuel dit programma maken.

Het is 2017. We bombarderen nog steeds moslims in het Midden Oosten. En in de media galmt de vraag, waarom zijn ze zo boos op ons.

André Manuel gebruikt het podium precies waar het voor is bedoeld: een plek waar je de dingen onomwonden kan zeggen. De Volkskrant schreef: “Het is lovenswaardig hoe hij actuele thema’s als moslimterrorisme en racisme onverschrokken te lijf gaat. Het zet je aan het denken.” het NRC kopte: “Satire van Manuel zoekt humor op gevaarlijk terrein.”

Aanvang optreden 20:30. Kaartjes kosten 15,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Voorjaarsworkshop bloemschikken

LENTE: De eerste zonnestralen, fluitende vogels, krokussen en tulpen kleuren de tuin! Ook last van lentekriebels? Kom dan op donderdag 22 maart om 19.45 uur naar Tine Maters, op de boerderij op de Buitenplaats Oosterhout.

"We maken deze avond een voorjaarstaart met o.a. buxus, bolletjes, roosjes, gerbera, blauwe druifjes, kleine takken met mos en eventueel ander materiaal. Tijdens de workshop wordt u getrakteerd op koffie of thee met iets lekkers en na afloop met een drankje en hapje.

De kosten bedragen 15 euro voor leden van Groei en Bloei en niet-leden betalen 20 euro (maximaal 12 personen). Voor meer informatie en opgeven: genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com

Algemene ledenvergadering Huurdersvereniging Gendt

Algemene ledenvergadering Huurdersvereniging Gendt

GENDT - Op maandag 30 april om19.30 uur is de algemene ledenvergadering van Huurdersvereniging Gendt in het Hof van Breunissen.

De agenda volgt zo spoedig mogelijk. Zoals altijd staat de koffie klaar. Ook worden er onder de aanwezige leden weer drie keer twee dinerbonnen verloot. Komt allen op 30 april, want dit wordt een belangrijke vergadering, aldus het bestuur van HV Gendt.

Vier generaties

LINGEWAARD - Zie hier een prachtige foto van de familie Van Ewijk/Peters. Mevrouw Van Ewijk, 90 jaar, woont in verzorgingshuis Sint-Jozef in Lent en is zichtbaar trots op haar allereerste achterkleinkind 'Suus'.

Op deze foto zijn vier generaties te zien: mevrouw Van Ewijk, dochter Maria, kleindochter Henrieke en baby Suus.

Soldaten Fort Pannerden

(foto: Fort Pannerden) Foto: Fort Pannerden

DOORNENBURG - De werkgroep History van de 'Vrienden van Fort Pannerden te Doornenburg' is op zoek naar namen en foto’s van soldaten die ooit in Fort Pannerden gelegerd waren.

"Als uw (schoon)vader, opa of oom op het fort soldaat is geweest hopen we dat u contact met ons opneemt." Namens de werkgroep: Wim Haafs 06 10685566 of mailto:wim.haafs@planet.nl.

Sponsor bedankt

HVA Dames 2 (foto: H.Gerichhausen) H.Gerichhausen

ANGEREN - Handbalvereniging Angeren bedankt de sponsoren voor de nieuwe tenues en tassen.

De tenues van team dames 1 en dames 2 worden gesponsord door Gijs Selman namens Gijba Lease Lingewaard en Arno Schuring namens Dagnl. Adviesgroep en de tassen door Coop Rutten in Angeren.

Column

Binnenpretje

De gemeenteraad is voor de laatste reguliere raadsvergadering bijeen. Ik kijk in het rond en zie 4 wethouders en 29 raadsleden. Ik heb een binnenpretje. Bijna iedereen is in de afgelopen vier jaar in mijn stukje onderwerp geweest. Sommigen reageerden knorrig. Anderen waren gniffelend opgetogen als een ander, liefst in hun ogen een lulletje rozenwater, door de schuurzak was genomen. De politieke verhoudingen liggen ingewikkeld. Na 21 maart kunnen huidige politieke tegenstanders elkaars vrienden worden voor een zetel op het collegepluche. De agenda is kort, maar de raadsvergadering duurt lang. Begrijpelijk dat de hitsige politiek net voor de verkiezingen probeert te scoren. Het blijft een theater. Het toetje was een motie van wantrouwen tegen wethouder Johan Sluiter. De ongelooflijke sukkel had tegen de krant gezegd dat in de WMO-soap een aantal raadsleden slapers zijn. Zijn verweer was dat het van hem een onjuiste woordkeus was en niet professioneel. Spijt en oprecht excuus zoals hij zelf zei, was voor de politieke hyena's niet genoeg. De motie werd door de PvdA in stemming gebracht. Ik dacht, schiet op, ik wil naar de afterparty met een biertje en afscheid nemen van deze raad. Tuurlijk heeft de motie van wantrouwen het niet gehaald. Er zijn fracties die fantaseren over een college na de verkiezingen. Dan is het niet zo verstandig om nu een bestuurlijke sukkel af te serveren. De afterparty van de laatste vergadering is lauw. Het spook van geuit wantrouwen dwaalt door raadskroeg de Valom. Na middernacht vertrek ik met scheidend CDA fractievoorzitter Harrie Arends. Je hebt weer genoeg stof, vraag hij buiten. Ik wil vragen hoe hij het voor elkaar heeft gekregen dat het recalcitrante CDA-raadslid Boukje Arends niet voor de motie heeft gestemd. Bliksems, Harrie fietst gelijk weg, knalt door het rode licht richting Angeren. Ik kijk met een binnenpretje naar Harrie's achterlicht dat door het donker van de nacht wordt opgeslokt. Het scheidend raadslid vertrekt symbolisch nietszeggend uit mijn stukje.
Sjaak

Vergadering Sport- en Speeltuinvereniging Hulhuizen

HULHUIZEN - De leden van Sport- en Speeltuinvereniging Hulhuizen worden uitgenodigd voor de algemene ledenvergadering. Deze wordt gehouden op donderdag 22 maart in het clubhuis De Volharding om 20.00 uur.

Voor de bestuursverkiezing is voor de speeltuin een bestuurslid periodiek aftredend en herkiesbaar. Bij de stichting is ook een bestuurslid periodiek aftredend en herkiesbaar. Nieuwe kandidaten kunnen tot voor aanvang van de vergadering worden ingediend conform de statuten. Verder zal de begroting 2018 aan de orde komen.

ELST - Ben je tussen de 9 en 16 jaar? Zie je wel eens volwassenen hardlopen en denk je “Dat zou ik ook wel willen?” Doe je aan voetbal of hockey en zou je wel sneller willen worden? Lijkt het je leuk om aan een echte hardloopwedstrijd mee te doen? Ben je graag buiten en maakt het je niet uit dat het een keer regent? Kom dan eens meetrainen bij Running-Elst en sluit je aan bij de jeugdgroep!

"Onder begeleiding van een gediplomeerde trainer leer je een goede looptechniek en verbeter je je snelheid. Dit door middel van oefeningen, loopscholing, estafettes, circuitjes en wat de trainer ook maar bedenkt. Voorop staat plezier in lopen! Op zondag 17 juni kun je meedoen aan de Overbetuweloop om aan je ouders te laten zien hoe hard je al kunt lopen. Dit is natuurlijk niet verplicht maar wel leuk om samen met je trainingsmaatjes te doen. Of ga op zondag (elke derde zondag vd maand) naar Park Lingezegen om mee te doen aan de Parklopen, waarbij je kunt kiezen uit de 1 of 3 km. Als je een maand later weer mee doet, zie je vast alweer vooruitgang.

Als je gaat hardlopen ter ondersteuning van een andere sport zijn we uiteraard benieuwd hoe snel je ballen haalt die je eerder moest laten lopen of hoeveel harder je bijvoorbeeld door het zwembad gaat omdat je beenspieren sterker worden. Je zult niet de eerste zijn die hier door verrast wordt. We trainen elke dinsdag van 18.00 - 19.00 uur op de velden van HCOB in Elst."

Geïnteresseerd? Meld je aan en kom vrijblijvend een keertje meetrainen. Wedden dat je niet kan wachten tot het weer dinsdag is? Meer info: www.running-elst.nl / hester138@live.nl / 06 41943223.

Concert op goede vrijdag in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Het Arnhems Slavisch Koor verzorgt het concert 'Russische Passie' op goede vrijdag in de kapel van Dominicanenklooster Huissen.

Er worden liederen gezongen uit de vastentijd, de Goede Week en liederen uit de kloostertraditie. Het programma omvat oude liederen uit de Byzantijnse traditie, maar ook koorwerken van jongere componisten met verrassend mooie klanken. Iedereen is welkom bij dit bijzondere concert op vrijdag 30 maart van 19.30 - 21.00 uur. Meer informatie en aanmelding via: www.kloosterhuissen.nl/p/1325.

Volkstuinenvereniging Doornenburg

DOORNENBURG - Op de zeer goed bezochte jaarvergadering van Volkstuinenvereniging Doornenburg is gebleken dat in het nieuwe seizoen er nog twee tuintjes van ongeveer 150 2m ter beschikking zijn voor liefhebbers.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Harry Drost, 0481 421566 of bij Hans Gerdsen, 0481 424560.

Thema vergeetachtigheid of dementie in Bemmel

BEMMEL - Het Ontmoetingscafé is een informatie- en ontmoetingstrefpunt met thema’s rondom dementie en andere ziektebeelden. Op dinsdag 20 maart zal wijkverpleegkundige en casemanager dementie, Debbie van de Vosse in het Ontmoetingscafé ingaan op vragen.

Vragen als: Wanneer spreek je van vergeetachtigheid en wanneer van dementie? Hoe herken je dementie? Welke vormen van dementie zijn er en wat is de ziekte van Alzheimer? Hoe ga je er goed mee om? Bij wie kan je terecht met je vragen en bij wie kan je terecht voor steun of hulp?

Als je zelf vergeetachtiger wordt of je maakt je als familielid zorgen dan is deze avond zeker voor u. Tijdens deze avond komt ook een mantelzorger aan het woord die haar ervaringsverhaal zal vertellen. Organisaties betrokken bij de ouderenzorg in Lingewaard (RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep, Huisartsenpraktijk de Teselaar en SWL) organiseren deze avonden voor betrokkenen en familieleden.

De avond is in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel. En duurt van 19.30 tot 21.00 uur. "Wilt u aan deze avond deelnemen dan kunt zich aanmelden via SWL: meldpunt@swlingewaard.nl of 088 2552555."

Retraitedag Ressen

RESSEN - Alweer de vierde Retraitedag dit seizoen in Ressen. Een mooie gelegenheid om even stil te staan bij waar je staat en wat van jou van waarde is. Op deze dagen is er ruimte voor bezinning, tijd voor jezelf, verstilling en creativiteit in ruime zin.

Deze keer is het thema ‘Schepping’ en staan we stil bij onze verbonden met de natuur, een belangrijk element in de Keltische Christelijke Spiritualiteit. Daarin speelt het besef dat in de hele schepping, in al het levende, een goddelijke, universele kracht werkzaam is.
Aandacht en tijd besteden aan en in de natuur geeft innerlijke rust. Respect hebben voor de kwetsbare aarde en hoe we in harmonie en verbondenheid met de natuur kunnen leven is juist in onze tijd van onmetelijk belang.

Wees welkom op zaterdag 17 maart van 10:30 - 16:00 uur. Lunchpakket en stevige schoenen zijn aanbevolen, voor koffie/thee en soep wordt gezorgd. De kosten bedragen 15 euro. Aanmelden bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail pleisterplaatsressen@4-plek.nl.

Concert op goede vrijdag in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Het Arnhems Slavisch Koor verzorgt het concert 'Russische Passie' op goede vrijdag in de kapel van Dominicanenklooster Huissen.

Er worden liederen gezongen uit de vastentijd, de Goede Week en liederen uit de kloostertraditie. Het programma omvat oude liederen uit de Byzantijnse traditie, maar ook koorwerken van jongere componisten met verrassend mooie klanken. Iedereen is welkom bij dit bijzondere concert op vrijdag 30 maart van 19.30 - 21.00 uur. Meer informatie en aanmelding via: www.kloosterhuissen.nl/p/1325.

Volkstuinenvereniging Doornenburg

DOORNENBURG - Op de zeer goed bezochte jaarvergadering van Volkstuinenvereniging Doornenburg is gebleken dat in het nieuwe seizoen er nog twee tuintjes van ongeveer 150 2m ter beschikking zijn voor liefhebbers.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Harry Drost, 0481 421566 of bij Hans Gerdsen, 0481 424560.

Vera ten Westeneind sluit na zware blessure aan bij PSV 'Ik werd er emotioneel van'

Vera ten Westeneind in het shirt van de jonge Oranje Leeuwinnen, waarmee ze zo graag het WK wil spelen in augustus.

Trainen met je voetbalschoenen aan. Tja, logisch. Voor Vera ten Westeneind (19) niet. De uit Huissen afkomstige verdedigster van PSV herstelt van een zware blessure in juli vorig jaar en mocht donderdag voor het eerst haar kicksen aantrekken en meetrainen met haar team. 'Ik was als een kind in de snoepwinkel!'

Tekst: Hans Schmeinck

De trainingsstaf, medespeelsters en andere betrokkenen van het vrouwenteam van PSV begroetten haar hartelijk tijdens haar rentree op trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven. Toen Ten Westeneind op het (kunstgras)veld stond met haar voetbalschoenen aan kreeg ze het even te kwaad. ,,Ik werd er emotioneel van.'' Het was voor het eerst sinds zeven maanden dat ze haar kicksen weer aan had. ,,Ik mocht meelopen met het team en met hen enkele oefeningen doen. Zelfs wat ballen geschoten. Ik was als een kind in een snoepwinkel!''

Vlak na het tekenen van het contract bij PSV liep de uit Huissen afkomstige verdedigster in juli vorig jaar bij een trainingskamp van Oranje Onder19 een ernstige kwetsuur aan haar linkerknie op. Kruisband afgescheurd. Medio augustus volgde de operatie. Ze miste het EK en het huidige seizoen bij PSV.

Direct na de ingreep startte de voormalig speelster van Jonge Kracht en opleidingsclub CTO Eindhoven met de revalidatie. Drukke tijden voor Ten Westeneind die op haar zelf woont in Eindhoven; studeren en stage lopen in het examenjaar van haar opleiding tot Directiesecretaresse, meerdere malen per week naar haar fysiotherapeut bij Topsupport of PSV, in de weekenden naar haar ouders in Huissen en Angeren pendelen en trainingen en wedstrijden bijwonen van van haar teamgenoten.

Explosiviteit

,,Maar nu breekt de zwaarste periode aan, want naast de trainingen met de fysio sluit ik dus ook aan bij de groep. Ik moet wel oppassen dat ik niet teveel ga doen en andere blessures oploop. Tot nu toe houdt de knie zich in ieder geval heel goed.'' Deze week krijgt ze haar schema voor de komende tijd te horen. ,,Sowieso werken aan mijn uithoudingsvermogen door lange afstanden hardlopen en dan afbouwen en juist werken aan de explosiviteit. En met de bal aan de gang. Echt fijn.''

Zou ze nog wat speelminuten kunnen maken bij PSV, dat in de play-offs van de eredivisie voor de landstitel speelt? ,,Ik hoop van wel, maar reken nergens op.'' En haar droom c.q. doel, meedoen met het Nederlands elftal onder 20 op het WK, in Frankrijk vanaf begin augustus? ,,Daar ga ik alles aan doen.''

Michel Kreek nieuwe coach

Vera ten Westeneind krijgt als speelster van PSV Vrouwen met een trainerswissel te maken. Nebosja Vuckovic vertrekt na dit seizoen na ruim vijf jaar in Eindhoven. Zijn opvolger is nog niet bekend. En mocht Ten Westeneind worden geselecteerd voor Oranje onder 20 dan treft ze een andere bondscoach dan die ze tot nu toe heeft gehad. Jessica Torny maakte vorige week plaats voor voormalig Ajacied en Vitessenaar Michel Kreek, tevens assistent bij de Oranje Leeuwinnen.

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde uit bij Trivos-DS2 en speelde in de eerste set goed mee, maar geen setwinst. In de tweede set werd wel goed gespeeld en dat leverde de setwinst op. Hierna was het kennelijk afgelopen met de wil om te winnen, dus geen setwinst. Door dit resultaat staat dit team voorlopig op een degradatie plaats.(3-1)(25-20/21-25/25-15/25-14)

Heren-HS1 speelde thuis tegen Volamie-HS2 en speelde drie volle sets hun goede spel. Helaas liet men zich in de 4e set verrassen door die set te verliezen. Een degelijk overwinning.(3-1)(25-13/25-21/25-22/20-25)

Tweestroom-DS2 ontving Vocasa-DS7. Onze dames waren kennelijk niet wij de les, want de 1e en 2e set gingen verloren. Gelukkig wist men de 3e set wel te winnen, maar de 4e set werd weer verloren. Door deze nederlaag wordt het moeilijk om naar boven op de ranglijst te kijken.(1-3(20-25/08-25/25-15/11-25)

Dames-DS3 bezocht Pegasus-DS9 en verloren de eerste drie set telkens nipt. Gelukkig werd de 4e set wel gewonnen, zodat men een punt in de tas naar huis(Gendt) nam.(3-1)(25-21/25-23/25-12/23-25)

Tweestroom-DS4 speelde thuis tegen Isala'77-DS3 en won de 1e set nipt.(25-23) De 3e set werd ingeleverd, waarna de 4e set ruim werd gewonnen.(3-[p1)(25-23/25-18/13-25/25-06)

Meisjes-MC2 speelde thuis tegen een goed ingespeeld Weeekenders-MC1. Onze meiden werden in iedere set beter en dat zag men de scores, want in ieder set werden meer punten gescoord.(0-4)(08-25/10-25/16-25/17-25)

Tweestroom-MC1 ontving Pegaus-MC1 en kon pas in de 3de set echt meedoen om de setwinst. In de andere sets speelde men wel aardig mee, maar niet echt om de winst.(0-4)(14-25/10-25/22-25/10-25)

Meisjes-MA1 speelde thuis tegen Pegasus-MA3 en had in feite geen enkele moeite om deze wedstrijd winnend af te sluiten… Het een fraaie overwinning.(4-0)(25-12/25-11/25-07/25-08)

Tweestroom-MA2 ontving Atalante-MA1 en speelde goed mee om de setwinst in de 1e set; helaas geen setwinst. De setwinst kwam pas in de 4de set uiting.(1-3)(22-25/15-25/17-25/25-14)

Tweestroom-mix-JB1 speelde thuis tegen Brevolk-JB1 en won deze strijd vrij overtuigend. In iedere set was men de bovenliggende partij, gezien de scores. Een mooie en fraaie overwinning.(4-0)(25-20/25-11/25-17/25-06)

Jongens-mix-JC1 ontving Labyellov-JC1 en hadden geen moeite in deze wedstrijd om de punten thuis(Gendt) te houden. Het een overtuigende zege.(4-0)(25-08/256-07/25-08/25-07

Passiontocht vrij toegankelijk

Aankondigingsbord langs de route van de Passiontocht (foto: Alex Ubbink) Alex Ubbink

DOORNENBURG – Op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart organiseren koor Jekadee en harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg hun versie van The Passion. Het lijdensverhaal muzikaal vertolkt en weergegeven vanuit het oogpunt van Maria Magdalena met verwijzingen naar het heden. De concerten op beide dagen zijn inmiddels volledig uitverkocht.

Voorafgaand aan het concert zal er een korte rondgang plaatsvinden door Doornenburg onder de naam Passiontocht. Geheel in stijl en naar voorbeeld van het origineel dat jaarlijks op televisie wordt vertoond. De ideale start voor bezoekers van het concert om al in de juiste sfeer te komen. En dus ook zeker een aanrader om aan deel te nemen naast het bezoek aan het concert.

Aankondigingsbord langs de route van de Passiontocht Foto: Alex Ubbink

De Passiontocht is echter niet alleen bedoeld voor de concertgangers, maar is vrij toegankelijk voor iedere geïnteresseerde. Deelname is gratis en iedereen die wil meelopen in de tocht is van harte uitgenodigd. Het startpunt is het dorpsplein in Doornenburg waar iedereen om 18:45 uur wordt verwacht. Om exact 19:00 uur zal de tocht starten en na ongeveer een half uur eindigen bij de Sint-Martinuskerk.

In het achterste deel van de kerk hebben alle deelnemers dan de mogelijkheid tot het drinken van een kopje koffie of thee. En de concertgangers hebben vervolgens op vertoon van hun entreekaart toegang tot de concertzaal. De deuren hiervan zullen pas open gaan zodra de deelnemers van de Passiontocht zijn gearriveerd. Aanvang van het concert is 20:00 uur.

Jong Belegen speelt in De Kinkel

BEMMEL - Toneelgroep Jong Belegen van Senioren Actief Bemmel (SAB) is al maanden druk aan het repeteren voor een nieuwe avondvullende toneelvoorstelling.

De toneelgroep onder leiding van Ferdinand Ebben speelt op zaterdag 21 en zondag 22 april in De Kinkel. Dit keer wordt 'Boer Hendrik in zijn hemd gezet' gespeeld. Een klucht vol doldwaze taferelen.

Op een boerenerf leidt boer Hendrik, met zijn vrouw Stien en twee zoons, een tevreden bestaan. Tot hun rustige leventje volkomen ontregeld raakt door een bezoek aan de gezusters van Brackhout, de nieuwe buren.

Vanaf 26 maart liggen de kaarten á 7,50 euro in de verkoop. Verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en Modehuis Poortman. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur en de aanvang is om 20.00 uur.

Kinderen Het Drieluik wandelen voor water

Met volle rugzakken wandelen voor water (foto: Rotary) ROTARY

HUISSEN - Op 22 maart wandelen de kinderen van IKC Het Drieluik in Huissen om geld in te zamelen voor schoon drinkwater bij een school in Amawbia in Nigeria.

Met het geld dat wordt ingezameld kan een waterput worden geboord, een pomp met filterinstallatie worden aangelegd, een watertoren met zonnepanelen en wateraftamppunten worden gerealiseerd. Er komen ook sanitaire voorzieningen. En dat is nodig ook om het uitbreken van besmettelijke ziekten te voorkomen.

MET VOLLE RUGZAKKEN WANDELEN VOOR WATER Foto: ROTARY

Alle kinderen van Het Drieluik nemen deel aan de sponsoractiviteiten, de oudere scholieren lopen zes kilometer en de jongere lopen kortere afstanden. Om te ervaren wat het is, als je ver moet lopen voor water, nemen de kinderen rugzakken met flessen water mee. De sponsorloop wordt gehouden in de wijk De Zilverkamp waarbij Het Nielant wordt overgestoken bij beveiligde oversteekplaatsen. Het project in Negeria wordt uitgevoerd door Rural Women Foundation met hulp van de Stichting Wilde Ganzen. Deze stichting verhoogt elke ingezameld euro met 50 cent. De Rotaryclub Arnhem Huissen ondersteunt jaarlijks een project Wandelen voor Water.

TOP-film: Gifted

BEMMEL - Op donderdag 22 maart staat de boeiende Amerikaanse film 'Gifted' op het programma van TOP. De voorstelling is om 20.00 uur in de Theaterkerk.

In deze film moet de alleenstaande oom Frank Adler, een rol van Chris Evans, zien te voorkomen dat zijn slimme nichtje Mary, voor wie hij de zorg draagt, in handen valt van zijn Britse moeder die nooit naar haar kleinkind heeft omgekeken. Wat de zaak extra ingewikkeld maakt, is dat Mary een buitenbeentje is dat net als haar gestorven moeder een ongekend wiskundig talent in zich draagt. Oma Evelyn, zelf wiskundige, wil het talent van Mary tot wasdom laten komen en trekt een leger academici uit de kast om het kind te onderwijzen. Ondertussen strijdt Frank samen met zorgzame buurvrouw Roberta en Mary's lerares Bonnie om de ouderlijke macht.

Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Informele lezing door Michel Bongers in Bemmel

BEMMEL - Op donderdag 15 maart (19.30 uur) vindt er bij De Toren van Bemmel (Dorpsstraat 42) een informele lezing plaats door de van oorsprong Bemmelse schrijver Michel Bongers. De toegang is gratis.

Bongers is vooral bekend van zijn boeken (fictie en non-fictie) die personen en geschiedenissen uit de Lingewaard als gemene deler hebben. Meest bekend: Annie, het bizarre leven van een Bemmelse huisvrouw (2017). In totaal schreef hij 25 boeken.

Michel Bongers is schrijver, publicist en uitgever. Wat deze verschillende rollen inhouden en welke uitdagingen hij daarbij geregeld tegenkomt, zal de auteur op zijn eigen wijze, in herkenbare taal uitleggen.
De avond zal vooral in het teken van gezelligheid staan, waarbij de regionale literatuur op een luchtige wijze wordt gevierd. Dit alles onder het genot van koffie, thee en/of een glas wijn. In verband met de beperkte plaatsen is het handig als u zich van tevoren aanmeldt: De Toren van Bemmel, 0481 453145 of email info@torenvanbemmel.nl.

Schaakmuziek van Kees Schoonenbeek

De Nederlandse componist Kees Schoonenbeek beleeft een kroonjaar en geeft een lezing op het 3e Nationale Schaak Concert op 26 maart, 13.00 uur in het Kerkje te Ressen voor jong en oud over zijn unieke schaakmuziek. (Foto: Karen Langerwerf)

RESSEN - De Gelderse componist Kees Schoonenbeek beleeft dit jaar 2018 een kroonjaar. Hij is 70 jaar geworden, is een geboren en getogen Gelderlander en blaakt van energie! Hij vertelt tijdens het Nationaal Schaakconcert op 25 maart vanaf 13.00 uur over zijn schaakmuziek.

In 1997 kreeg Kees een opdracht van het toenmalige conservatorium waar hij werkzaam was om voor een belangrijk internationaal schaaktoernooi een muzikale toegift te schrijven. Het idee werd geboren om een schaakballet op te voeren. Kees koos een bijzondere schaakpartij en schreef muziek voor een voortschrijdende koning, een lopende loper, een huppelend paard en wie weet misschien wel een stijgerend balletstuk... we gaan het beleven!

Kees vertelt in klanken, beelden en woorden, klassiek en modern, met en zonder computer hoe zijn schaakmuziek tot stand is gekomen. En wat is er toepasselijker dan het Nationaal Schaak Concert op de Koningshof in Ressen?

"We nodigen u uit om Kees op zondag 25 maart te feliciteren met zijn kroonjaar en om naar zijn vertelling te komen luisteren: Van harte welkom! Dit is een bijzondere gebeurtenis voor kinderen, ouders en ouderen."

De entree bedraagt vijf euro voor alle elementen die dag: lezing Kees, muziekklokjes met uitleg en een leuke muziek intervalrace, schaaklesjes en een echt schaaktoernooi: een schaaktriade. Daarnaast is er een speurtocht, leuke knutselactiviteiten en natuurlijk schaken en muziek.

Het team van ANBI Stichting T. Metissimo, zet zich vrijwillig in voor Talentontwikkeling van jong en oud. Meer informatie staat op www.TalentoMetissimo.nl.

Inschrijven voor marktkraam op Koningsdag in Bemmel

Deelnemers vlooienmarkt 2017 (foto: Foto: John Regensburg) Foto: Foto: John Regensburg

BEMMEL - Het 111 jaar oude Oranje-Comité Bemmel-Ressen is gestart met inschrijvingen voor de vlooienmarkt Koningsdag 2018.

Reserveer een kraam en verkoop spulletjes op deze gezellige dag! Koningsdag op het Kinkelplein in Bemmel is de meest bezochte dag in de gemeente Lingewaard met veel (gratis) attracties voor de kinderen en gezellige horeca voor de volwassenen. In de ochtend is er de versierde fietsenoptocht en kleurwedstrijd. Daarna de kindervrijmarkt.

Koningsdag in Bemmel is altijd een geslaagde feestelijke dag. Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op http://www.oranjecomitebemmel.nl/vlooienmarkt.htm Bezoek ook eens de nieuwe Facebookpagina (zoek op Oranje-Comité Bemmel-Ressen).

Nederlands kampioenschap karpervissen in Gendt

GENDT - Vis- en recreatieplassen Het Broek is zoals ook in 2017 èèn van de zeven visplassen waar wordt gestreden om het Nederlands kampioenschap DCL karpervissen 2018.

Deze wedstrijden waaraan door 28 teams van ieder vier vissers, dus totaal 112 vissers, wordt deelgenomen, gaan over zeven wedstrijden per deelnemende visplas. De eerste wedstrijd is op zaterdag 24 maart, de halve finale 13 oktober en de finale op 20 oktober. Donderdag 22 februari is bekend gemaakt dat de halve finale op 13 oktober ook op Het Broek plaats zal vinden.

Bernadette uit Oosterhout vlakbij Lourdes 'Voor de Fransen ben ik een Nederlandse tulp'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Bernadette Loste-Bordenave– Van den Brink uit Oosterhout (56) die voor de liefde in 1986 naar Frankrijk emigreerde. 'Ik keer niet meer terug, ik ben verfranst'.

Tekst: Hans Schmeinck

Met een vriendin uit Elst en haar familie mocht ze in 1978 mee naar hun vakantiehuis Montaner in Frankrijk. Daar, in de Pyrénées Atlantiques, 40 kilometer van Pau en van Lourdes, maakte Bernadette van den Brink uit Oosterhout kennis met Jean-Marc Loste, later haar echtgenoot. ,,Ik emigreerde in 1986 en in 1988 trouwden we in Montaner. We zijn verrijkt met twee kinderen, Anne en Frank.''

Jean-Marc is van oorsprong lasser en chauffeur van graafmachines. ,,Sinds 14 jaar werkt hij echter al niet meer omdat hij Multiple Sclerose heeft. Lichamelijk gaat het goed met hem maar zijn cognitieve capaciteiten gaan helaas langzaam achteruit.''

In den beginne was er nog meer meer tegenslag: ,,Ik kon hier mijn beroep als milieukundige niet uitoefenen. Er is weinig verloop op de arbeidsmarkt en de economische activiteiten in onze regio zijn beperkt. De lonen zijn laag en er is weinig vooruitgang. De meeste mensen hier zijn nogal behoudend van aard en conservatief ingesteld.''

Het eerste half jaar in Frankrijk werkte Bernadette in een souvenirwinkel in Lourdes en had last van heimwee. ,,Gelukkig kreeg ik steun van collega's en familie en schoonfamilie. Later geen last meer van heimwee. Telefoon, internet, televisie via de satelliet helpen daarbij.''

Studiefinanciering

Na dertig jaar aan de kassa van een tankstation vond Bernadette toch een baan in haar oorspronkelijke werkveld. ,,Sinds twee jaar geef ik voorlichting over afvalscheiding en recycling, ook op scholen.'' Haar doorzettingsvermogen bracht haar zover. ,,Ik ben in 2008 weer gaan studeren aan de universiteit. Maar eerst was ik twee jaar zoet met het zoeken van studiefinanciering en het vinden van de juiste opleiding. Later nog acht jaar solliciteren.''

De Oosterhoutse heeft al zo'n twintig jaar de dubbele nationaliteit. ,,Ik ben gemeenteraadslid geweest en heb de dorpsbibliotheek opgezet. De integratie is vanzelf gegaan. Mijn man heeft veel familie in het dorp wonen dus dat hielp. Ik ben verfranst, neem de tijd voor dingen. We maken ons minder druk dan in Nederland en hebben meer geduld. Daarbij is onze streek dun bevolkt, geen files, geen fietsers, geen lawaai, geen drukte. Wat ik hier dan ook niet mis: de verkeersdrukte, de nieuwbouw, het ongeduld, het wijzende vingertje, het allemaal hetzelfde willen en het genöl over geld.''

Volgens Bernadette is er in en rond Montaner 'veel ruimte, een prachtige heuvelachtige natuur met uitzicht op de bergen'. ,,Alleen met de Middeleeuwse feesten bij het kasteel heb ik 10.000 bezoekers rond ons huis.''

Ze heeft dierbare herinneringen aan Oosterhout. ,,Aan de Griftdijk tussen de fruitbomen. Mijn vader was fruitteler. Ook volleybalclub Volamie, de carnaval en de Vierdaagse waren te gek.'' Maar terugkeren.., nee. ,,Ik heb een fijn leven hier. Voor de Fransen blijf ik een Nederlandse tulp, dat is een compliment! Ik ga nog wel minstens een keer per jaar naar Nederland en verblijf dan bij familie in Angeren, Gendt of Leuth.''

'Ik mis het genöl over geld in Nederland niet'

.

Koffieochtend voor leden KBO Huissen

HUISSEN - Koersbal is al een eeuwenoud spel waar 'beweging' een groot deel van uit maakt. Het spel word binnen gespeeld zodat men niet afhankelijk is van het weer. De koffie blijft warm en het drankje gekoeld.

Men speelt elke woensdagmiddag en de aanvang is 14.00 uur. De locatie is de zaal van De Gouden Engel aan de Helmichstraat in Huissen. De speeldagen zijn: 14, 21 en 28 maart. Voor de Koersbal betaalt men een bijdrage van twee euro per maand. U bent welkom.

Voor nadere mededelingen: let op bericht KBO Facebook of KBO website: www.kbohuissen.nl en Hét Gemeente Nieuws.

Vrouwenvereniging Angeren 'In Beweging'

ANGEREN - Communicatief bureau Remedica geeft op 20 maart bij Vrouwenvereniging Angeren een voorlichtingsavond over het belang van bewegen.

De bijeenkomst is gericht op vitaal blijven van lichaam en geest door gezond te bewegen. Het programma omvat een informatief gedeelte met aandacht voor hart, gewrichten en spijsvertering. En een actief gedeelte met gezondheidsmetingen (zoals cholestorol) en bewegingsoefeningen.

Ook is er informatief materiaal en folders aanwezig. Een leerzame avond voor onze doelgroep! De avond is voor leden van de Vrouwenvereniging in het Dorpshuis van Angeren, aanvang 20.00 uur.

Paasbingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Ook nu weer organiseert de activiteitencommissie van Jonge Kracht een gezellige paasbingo.

Deze bingo vindt plaats op vrijdag 23 maart in de kantine van Jonge Kracht aan de Bloemstraat 93 in Huissen. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Onder de maat!

Onder de maat!

In een artikel in HGN van 7 maart vraagt Lingewaard NU zich af of de 'Toekenning Wmo-voorzieningen, in de maat of uit de maat is. Die vraag mag de kiezer al lezend zelf beantwoorden. Maar één ding is echter is wel duidelijk, namelijk dat de inhoud van het artikel zelf zwaar onder de maat is!

Als je als politieke partij niet anders te melden hebt dan het (ten onrechte) afzeiken van een mede-partij, dan ben je als partij toch wel diep gezonken.

Het voordeel is wel dat mijn keus op 21 maart weer wat eenvoudiger wordt, omdat ik Lingewaard Nu als partij van mijn keuze kan schrappen!

A.L. den Heijer, Gendt

Collecteweek Reumafonds

REGIO - In de week van 19 tot en met 24 maart is de jaarlijkse collecteweek van het Reumafonds. Ook dit jaar zetten 50.000 vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

Met uw donaties helpt u onderzoeken te financieren die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandelingen kunnen realiseren. U helpt hiermee het dagelijks leven van 2 miljoen Nederlanders met reuma te verbeteren. Dit jaar komt een aantal vrijwilligers langs de deuren met een nieuwe collectebus waar ook bij gepind kan worden. Deze collectebus 2.0 is samen met 25 andere fondsen ontwikkeld en wordt het komend jaar getest in 50 gemeentes in Nederland.

Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Wist u dat 1 op 9 Nederlanders kampen met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma? Dagelijks krijgen 700 mensen de diagnose reuma. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Hoewel de kenmerken van reuma vaak onzichtbaar zijn, is de impact van de ziekte groot. Tweederde (69%) van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt in zijn dagelijkse activiteiten door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.

Nog meer wetenschappelijk onderzoek is nodig in de zoektocht naar betere behandelmethoden. Daar kunt u via de collecte aan bijdragen. Verder geeft het Reumafonds ook voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg. Samen zetten we ons in voor een beter leven met reuma vandaag. Steunt u ons ook? Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. (www.reumafonds.nl)

Oud papier in Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 17 maart halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op bij uw op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Paasbingo bij Jonge Kracht

Paasbingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Ook nu weer organiseert de activiteitencommissie van Jonge Kracht een gezellige paasbingo.

Deze bingo vindt plaats op vrijdag 23 maart in de kantine van Jonge Kracht aan de Bloemstraat 93 in Huissen. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Samen zorgen we voor de wintervogels!

Op deze manier kunnen we goed zien welke vogels er komen eten en drinken. (Foto: Mientje Baltussen) Foto: Mientje Baltussen

LINGEWAARD - Tijdens de koude winterse weken hebben de peuters van Jenaplan IKC Donatushof op vele manieren en heel enthousiast voor de vogels gezorgd. Door het vrieskoude weer ontstond dit thema vanzelf: wintervogels.

Want als de grond bevroren is, kunnen de vogels geen eten pikken... In ons zelf gemaakte vogelhuis kwamen de merels, roodborstjes, koolmeesjes, kauwen, duiven, vinkjes en duiven pikken van de zaadjes en het brood. De meeste peuters (her)kennen inmiddels de vogels!

"We zagen dat ook het water bevroor, dus ook daarvoor hebben we een oplossing gevonden. We timmerden stukjes ijs tussen 2 planken tot piepkleine kruimels en legden dat in een 'drinkbak'. In de snavel smelten de kruimels en is het water.

Ook zijn de peuters op bezoek geweest bij twee groepen van de basisschool, want zij waren ook aan het werken over wintervogels. Op deze manier is leren superleuk! En fijn dat de kinderen van ons Integraal Kindcentrum elkaar steeds beter leren kennen.

Gastles burgemeester op OBC Bemmel

BEMMEL - Maandagmiddag 5 maart stond in plaats van hun vertrouwde lerares, mevrouw Kienhuis, opeens burgemeester Schuurmans voor de klas. VWO 4 en VWO 6 leerlingen spraken met mevrouw Schuurmans over een aantal thema’s rond de verkiezingen.

Aan de hand van een inleiding en een aantal stellingen werd er enthousiast door de leerlingen gediscussieerd. Een voorbeeld van zo’n stelling was: Nederland moet terug naar 90 gemeenten. De burgemeester vroeg de leerlingen om mee te doen aan de hand van de ‘Lagerhuisdebat opstelling’. Uitgangspunt is de basismening en door telkens meer informatie te krijgen konden leerlingen die mening wel of niet bijstellen. In het begin wilden de leerlingen vooral dat het blijft zoals het is, maar na meer argumenten zag je dat een aantal leerlingen ‘overliepen’ naar de kant van minder gemeenten. Toch bleven ook veel leerlingen voor het aantal gemeenten van nu; “omdat er dan nóg meer belangen meespelen wanneer gemeenten samengevoegd worden’’.

Ook kwamen thema’s zoals: de gekozen burgemeester, het referendum, digitaal stemmen via stem-apps en de leeftijd waarop je in de gemeenteraad zou mogen plaatsnemen, aan de orde.

De leerlingen waren erg betrokken bij de les. Vooral de VWO 6 groep, waarvan een deel 18 is en dus stemgerechtigd. Door het horen van de kennis van een professional als de burgemeester werden de leerlingen aan het denken gezet en eventueel geënthousiasmeerd om in de toekomst een actieve politieke rol te vervullen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 16 maart van 10.00 -12.00 uur in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Dinsdag 20 maart van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis (Emmastraat 23), Angeren

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 20 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 21 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 22 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Winterkampioenen jeugd damvereniging VBI gehuldigd

Winterkampioenen DVVBI

HUISSEN - De winterperiode wordt bij damvereniging VBI altijd afgesloten met de prijsuitreiking aan de diverse jeugdkampioenen. In de alle (leeftijds)categorieën zijn diverse prijzen te winnen.

Natuurlijk krijgen alle kampioenen een fraaie beker, maar er zijn bijvoorbeeld ook prijzen voor de spelers die de meeste combinaties heeft gezien in de gespeelde partijen en er is een speciale bekercompetitie. Nu de lente begint, begint ook het jeugdkampioenschap van Huissen 2018. De kampioenen van 2018 zullen in juni bekend zijn. In het voorjaar beginnen ook de landelijke jeugdkampioenschappen. Veertien jeugdspelers van damvereniging VBI zullen daaraan gaan deelnemen in de diverse jeugdcategorieën.

Kaarten voor leden KBO Huissen

HUISSEN - In veel huiskamers werd het gespeeld, de alom bekende kaartspelen jokeren en klaverjassen. In leuke groepen spelen we van de KBO Huissen dit spel waar naast de strijd ook tijd is voor een praatje.

"U komt in contact met uw leeftijdsgenoten en kunt leuke herinneringen ophalen van vroeger en nu. Er is momenteel plaats voor nieuwe spelers. We spelen weer in de hal van het voormalige gemeentehuis, ’t Convent aan de Langekerkstraat in Huissen op 15 maart. Kom gerust eens kennismaken en speel een avondje met ons mee. We starten om om 19.00 uur."

Paasbingo bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag, 19 maart verzorgt het Vrouwengilde Doornenburg voor haar leden weer een gezellige paasbingo.

Gewonnen prijzen, zijn te besteden bij de plaatselijke ondernemers. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Sleutels gevonden

Gevonden sleutels

BEMMEL - Maandagmiddag rond 15.00 uur heb ik deze sleutelbos gevonden. Op de dijk ter hoogte van De Pas in Bemmel. Ze liggen bij mij thuis. 0481 461148 (Anne-Marie Derksen).

André Rieu in Maastricht bij Pathé CineMec Nijmegen

Foto: Pathé

NIJMEGEN - Ook dit jaar zendt Pathé CineMec Nijmegen op zaterdagavond 28 juli en zondagmiddag 29 juli weer het prachtige concert uit van Andre Rieu in zijn eigen thuishaven Maastricht. Zaterdag 28 Juli begint de voorstelling om 19.00 uur en op zondagmiddag 23 juli zal de aanvang om 15.00 uur zijn. Tickets (12,50 euro) voor André Rieu 2018 Maastricht Concert zijn nu te koop via www.pathe.nl en aan de kassa van de bioscoop.

André Rieu, bij miljoenen bekend als ‘De koning van de wals’, is een van de populairste muzikanten ter wereld. Zijn legendarische concert in Maastricht, dat jaarlijks plaatsvindt, is een van de jaarlijkse bioscoopevenementen waarnaar met ongekend enthousiasme wordt uitgekeken.

Het spectaculaire concert in Maastricht vindt plaats op het prachtige middeleeuwse plein in de thuisstad van André, waar de maestro zich in zijn element voelt en zijn 60-hoofdige Johann Strauss Orkest samen met sopranen, tenoren en heel bijzondere gasten zijn opwachting maakt. André zorgt voor een onvergetelijke muzikale ervaring vol humor, plezier en emotie voor alle leeftijden.

Deze zomer draait alles om de wereld van de liefde! ‘Amore, my tribute to love’ is Andrés eerbetoon aan de liefde – de liefde voor muziek en voor zijn twee families: die met zijn vrouw en kinderen en die van het Johann Strauss Orkest. Neem een kijkje achter de schermen, geniet van interviews met André en zijn bijzondere gasten, van muzikale favorieten en van nog veel meer – exclusief in de bioscoop.

Start inloop koffie-ochtenden in Zandse Kerk

Luchtfoto Zandse Kerk (Foto: D. Hendriks) Foto: D. Hendriks

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk organiseert op woensdag 28 maart van 10.30 tot 12.00 uur een koffie-ochtend. Ontmoet elkaar onder het genot van een kop koffie in de Zandse Kerk; dé unieke ontmoetingsplaats van Huissen.

Stichting De Zandse Kerk gaat iedere maand op de laatste woensdag, een koffie-ochtend organiseren. Ontmoet elkaar onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers. Deel verhalen, leer elkaar kennen of geniet gewoon van de gezelligheid. Neem uw buurman, buurvrouw, vriend of vriendin mee. Kortom, schuif gezellig aan en ontmoet elkaar.

"Wij vragen een kleine bijdrage (2,00 euro) per persoon voor deelname. De gastvrouwen van onze stichting verwelkomen u graag. Dit is ook een mooie gelegenheid om de ontwikkelingen in de prachtige Zandse Kerk met eigen ogen waar te nemen, want er gebeurt intussen veel. Wij kijken uit naar uw komst."

Voor meer informatie over de koffie-ochtenden kunt u bellen met telefoonnummer 06 14803998, of mail naar info@zandsekerk.nl. En is de kerk open, loop dan gerust eens binnen. Er is vaak wel iemand die u te woord kan staan.

'Regelen van hulp en zorg bij dementie'

ELST - Woensdag 21 maart zal weer het Alzheimer Café Overbetuwe plaatsvinden, ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden. Kortom voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

Als dementie in je leven komt dan komt er veel op je af. Je weet vaak niet welke professionele zorg en hulp je kunt krijgen. Heb ik recht op thuiszorg? Hoe regel ik huishoudelijke hulp? En hoe zit het met dagbesteding en vervoer? Jeanet Vonk, senior WMO consulent bij de gemeente Overbetuwe, bespreekt met ons de rol van de gemeente hierbij. Maar ook welke organisaties er nog meer zijn die hulp kunnen bieden om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

Het café vindt plaats in cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 29 in Elst. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, net als de koffie en thee. Men hoeft zich vooraf niet aan te melden. Voor meer informatie belt u Annet Fleer, coördinator van het Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 53544019 of alzheimercafe.overbetuwe@gmail.com.

Ferdinand van Hemmen: In de branding van de Waal

Doorbraak van de Waaldijk bij Doornik-Bemmel in 1799 (foto: Historische Kring Bemmel) Foto: Foto: Historische Kring Bemmel

BEMMEL - De Historische Kring Bemmel organiseert een lezing door Ferdinand Van Hemmen over de rijke cultuurhistorie van de Waaldijk en wat we hiervan kunnen leren in een tijd dat het water op-en-top gaat uitdagen.

De rivieren deden weer van zich spreken in januari. De uiterwaarden liepen onder en zelfs binnendijks kwamen stukken land blank te staan (kwel). Maar de dijken hielden stand. Om zeker te zijn dat dit in de toekomst ook gebeurt worden ze flink op de schop genomen. Dat gebeurt vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Intussen worden plannen uitgewerkt voor een grondige aanpak van de Waaldijken tussen Gorinchem en Lent-Doornik. Weldra begint ook de planvorming voor de Waaldijk in Lingewaard. Reden voor landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen om in een lezing het erfgoed van die dijk in de schijnwerpers te zetten. Het landschap van de Waaldijk laat zich nog lezen als een spannend geschiedboek. Zo vertelt het nog verbluffend veel over het vroegere leven bij de rivier, over de heroïsche strijd tegen het water, over de ondervonden rampspoed en over de inventiviteit bij het vinden van oplossingen voor dijkherstel en dijkonderhoud.

Ferdinand van Hemmen kijkt niet alleen naar het verleden maar ook naar de toekomst. Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt. Het water gaat weer uitdagen, in allerlei opzichten. Hebben de oude dijkbouwers nog wijze lessen voor ons in petto, om duurzaam te kunnen wonen in de delta?

De lezing wordt op 20 maart gehouden in het Wapen van Bemmel en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.45 uur. Entree gratis, koffie staat klaar.

Workshop biologisch moes- tuinieren met kookworkshop

BEMMEL - Voor het derde jaar op rij organiseert Groei & Bloei Overbetuwe-Lingewaard weer een work­shop biologisch moestuinieren.

De cursus zal bestaan uit één theorie- en één praktijkbijeenkomst én een kookworkshop met eigen geteelde groenten in augustus of september. Dinsdagavond 20 maart is de theorie-avond en zaterdagochtend 24 maart wordt het geleerde in de praktijk gebracht. Voor de kookworkshop wordt in overleg met de deelnemers een datum geprikt.

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden bij De Minkhof in Bemmel en zullen begeleid worden door Henk van de Krol van De Minkhof en Wim Burgers en Annie van Wichen-Heezen van Groei & Bloei. De kosten bedragen 25 euro voor niet-leden en 20 voor leden van Groei & Bloei Over-Betuwe & Lingewaard. Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden via: genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com.

Speelgoed- en kledingbeurs

GENDT - Het zonnetje laat zich weer telkens meer zien, de temperaturen gaan omhoog. Tijd om de winterkleding uit de kast te halen en de kast weer te vullen met lente-/zomerspullen. Speelotheek ’t Gentje houdt zaterdag 17 maart weer haar speelgoed- en kinderkledingbeurs.

Deze beurs is in zaal Providentia aan de Dorpstraat 5 in Gendt. Wat wordt er allemaal aangeboden, eigenlijk te veel om op te noemen. Zomerkleding van maat 74 tot en met xs, sportkleding, babyartikelen, speelgoed: van lego tot poppen, fietsen, skeelers, buitenspeelgoed, puzzels, boeken, kortom er zit vast iets voor u tussen. De zaal is open van 10.00 tot 12.00 uur. Maar men kan al naar binnen in de foyer vanaf 9.00 uur. Dan staat de koffie tegen een kleine vergoeding klaar.

Dit jaar zijn er drie goede doelen: Speelstoet in Arnhem, de speelgoedwinkel zonder kassa; Schoenendoosactie, de welbekende schoenendoos actie wordt aangevuld met kleding van maat 104- kleding voor 12-jarigen; Kansarmen in Roemenië. "Voor degene die een lijst hebben weten te bemachtigen: al uw ingeleverde spullen die u niet meer terug wilt, komen goed terecht."

Kindermusical in één dag

LENT - Op 24 maart is het zo ver: de musical Esther wordt ingestudeerd en opgevoerd door kinderen van 4-12 jaar, samen met de professionele theatermakers van ‘De Vliegende Speeldoos’.

Het verhaal gaat over een meisje dat een schoonheidswedstrijd wint en koningin van Perzië wordt. Niemand weet dat ze bij een minderheidsgroepering hoort, maar door de stemmingmakerij van de verschrikkelijke Haman komt haar volk in groot gevaar. Wat moet ze doen? Haar identiteit prijsgeven en het met gevaar voor eigen leven opnemen voor haar volk of niets doen? En waar moet ze de moed vandaan halen? Een prachtig actueel en hoopvol verhaal dat in één dag door de kinderen wordt ingestudeerd en op de planken gebracht!

Er zijn minstens vijftig kinderen nodig voor dit spektakel dus: maak kinderen, kleinkinderen, buurkinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes enthousiast om zich aan te melden en mee te spelen en kom natuurlijk ook kijken naar deze voorstelling!

Deelname is gratis, kinderen kunnen zich aanmelden bij wilma@4-plek.nl. Kaartjes voor de voorstelling kunnen worden besteld (ook gratis) via www.zingenindekerk.nl dan weet je zeker dat je een plekje hebt in de zaal. Locatie: Citadel (Griftdijk Noord 9A in Lent). Kinderen van zes tot en met twaalf jaar starten om 10:15 uur met de repetities (voor lunch wordt gezorgd) en kinderen van vier en vijf jaar beginnen om 12:30 uur.

Optredens Rosco P. en Prix 'd-Amis gecanceld

BEMMEL - De geplande optredens van Rosco P. en Prix 'd-Amis op zaterdag 24 maart in De Kinkel gaan niet door.

20 / 36

21 / 36

22 / 36

23 / 36

24 / 36

25 / 36

26 / 36

27 / 36

Jan Siebelink te gast in hartstochtelijk theaterconcert van de Andersons

De Andersons (foto: Roxanne Hellevoort) Foto: Roxanne Hellevoort

BEMMEL - Op zondag 25 maart is ‘Hier Dooft Niets’ te zien in de Theaterkerk in Bemmel. De Andersons zullen tijdens de voorstelling een bijzondere gast uit de regio ontvangen, deze middag is dat schrijver Jan Siebelink.

Samen met Arjen Lubach maakten De Andersons eerder de voorstelling ‘Stockholm Sneeuwt‘ en veroverden menig hart met hun muzikale hoogstandjes, poëtische pareltjes en onbedwingbare enthousiasme. In hun kleurrijke voorstelling ‘Hier Dooft Niets’ gaat het over verwondering. Een begrip dat De Andersons opnieuw ontdekten toen ze een nieuwe huisgenote kregen: de jongste non van Nederland.

Dit sprankelende kleinkunstgezelschap neemt je mee in een hartstochtelijk en humoristisch theaterconcert over opnieuw beginnen en de luiken openen. Met liederen en verhalen vol levenslust, liefdeslust en troost trekken ze ten strijde tegen de onverschilligheid. En dat doen ze niet alleen: elke voorstelling nodigen ze ook een bijzondere gast uit en deze middag is dat schrijver Jan Siebelink. Met zijn bekroonde roman 'Knielen op een bed violen' veroverde hij een breed publiek. In zijn romans en verhalen gaat het altijd om gewone mensen, maar door intens licht op hen te laten vallen, komen ze los van de werkelijkheid en worden tot raadselachtige personages. Als onderdeel van dit theaterconcert zal hij vertellen en voordragen over wat hem verwondert, beweegt en inspireert.

Zondag 25 maart om 14:30 uur in de Theaterkerk in Bemmel. Kaarten kosten 15 euro en zijn te reserveren via www.topbemmel.nl.

Presentaties van vwo-profielwerkstukken op OBC

Sven Ledder en Midas Diepstraten, de winnaars van de OBC PWS Prijs 2018. In het midden Gea Boerboom, hun PWS-begeleider.

BEMMEL - Op de OBC Wetenschapsavond – donderdag 1 maart op het Over Betuwe College in Bemmel - hebben alle leerlingen van vwo 6 hun profielwerkstukken gepresenteerd aan het publiek dat bestond uit leerlingen van vwo 5, ouders van V6-leerlingen en docenten.

De presentatie bestond eruit dat de leerlingen eerst een soort ‘marktkraam’ hebben ingericht en bemenst. Ze mochten op die manier het publiek naar hun volgende, officiële presentatie ‘lokken’. In een lokaal kregen de leerlingen tien minuten de gelegenheid om een mondelinge presentatie te geven over hun PWS.
De avond werd afgesloten met de uitreiking van de OBC PWS Prijs (voor vwo-leerlingen). De OBC PWS Prijs 2018 bestond uit een certificaat, een vvv-bon en het blad Quest voor beide makers van het beste werkstuk. Aan drie oud-docenten van het OBC is gevraagd om zich te buigen over zeven werkstukken, die door de begeleiders van de profielwerkstukken waren genomineerd. De ingeleverde werkstukken boden gezamenlijk een breed spectrum aan onderwerpen: wonen op het water, het glazen plafond, ADHD-symptomen, muziek en het geheugen, zwerfafval en nudging, kindertekeningen en gescheiden ouders, vleugelprofielen.

De jury was unaniem in haar oordeel dat Midas Diepstraten en Sven Ledder de prijs in ontvangst mochten nemen. Deze leerlingen hebben zich gebogen over de vraag wat de invloed is van muziek op het geheugenreproductievermogen. De jury was met name erg te spreken over het maatschappelijk relevante onderwerp, de manier waarop de tekst van het PWS prikkelde tot verder lezen en de duidelijke afbakening van het onderzoek.

Open dag Liduina Bemmel; maak kennis met kunde!

BEMMEL - Op zaterdag 17 maart wordt in wooncentrum Liduina Bemmel aan de Gouden Appel 120 van 14.00 – 16.30 uur in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard een open dag gehouden. Deze open dag is een initiatief van regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn. In het hele land zetten diverse zorgorganisaties hun deuren open voor jong en oud.

Wooncentrum Liduina Bemmel maakt deel uit van RijnWaal Zorggroep. Een groep van wooncentra voor ouderen, thuiszorg en diverse andere diensten zoals dagverzorging en persoonsalarmering. U heeft tijdens de open dag gelegenheid om kennis te maken met deze wereld van zorg, welzijn en wonen onder het genot van een hapje en een drankje. Zo kunt u een rondleiding door het wooncentrum krijgen. Hierdoor krijgt u een indruk hoe het is om in het wooncentrum te wonen of om deel te nemen aan activiteiten.

Wij nodigen geïnteresseerden van harte uit om tijdens de open dag te ontdekken of een baan interessant is bij RijnWaal Zorggroep. U kunt vragen stellen en een gesprek aangaan met onze medewerkers van Personeel & Organisatie. Bent u geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Bezoek dan het vrijwilligerscafé! Onze vrijwilligers en medewerkers vertellen daar graag meer over de mogelijkheden en het belang van vrijwilligerswerk.

Wilt u meer weten over de open dag bij Liduina of heeft u een ander vraag? Neem dan gerust contact op met de Klantenservice van RijnWaal Zorggroep, 0481 470660, of stuur een mail: klant@rijnwaal.nl.

Handhaving op geluidsoverlast evenementen

Bij kermissen grenst het aantal decibels aan het toelaatbare. Bezoekers nemen zelf al maatregelen.  (foto Sjaak Veldkamp) 

BEMMEL – De gemeente Lingewaard gaat aan de slag met het verminderen van geluidsoverlast bij evenementen met versterkt geluid. Behalve een maximale eindtijd van 01.00 uur en de hoogte van decibels, komen ook de lage bastonen in het vizier die schadelijk zijn voor het gehoor. De metingen gaan dit jaar in. Handhaving is nog geen prioriteit omdat er na 2019 eerst een evaluatie volgt.

Lingewaard kon eigenlijk niet handhaven op geluidsoverlast, omdat er geen vastgestelde geluidsnormen waren. Er werd dan ook niet gemeten, zegt de gemeente. Toch geeft versterkt geluid de meeste overlast bij evenementen.

Daarom zijn geluidsnormen wenselijk, vindt het college. "Hiervan profiteren niet alleen de bezoekers van het evenement, maar ook de omwonenden. Met dit laatste wordt ook gehoor gegeven aan de oproep van de Nationale Ombudsman om rekening te houden met bewoners van evenementenlocaties." Het standpunt van het college wordt gedeeld door de organisatoren van evenementen. Sterker nog, de organisatoren hebben zelf aangegeven geluidsoverlast te willen beperken.

De komende twee jaar worden evenementen door ambtenaren van de Omgevingsdienst Regio Arnhem 'kritisch' gevolgd. Niet de handhaving staat voorop maar een goede klachtenregistratie en geluidmetingen. Toch moeten organisatoren het niet t bont maken. Er wordt wel gehandhaafd als blijkt dat de geluidsnormen structureel en bewust overschreden worden.
Over twee jaar wordt de nota Evenementen en geluid geëvalueerd. De praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan de theorie in een ambtelijke nota, weten de opstellers van de ODRA. "Beperking van de geluidsniveaus en lage tonen in het muzieklawaai zal mogelijk tot 'natuurlijke' weerstand bij bezoekers en organisatoren van evenementen kunnen leiden."

Geslaagde politieke avond voor de Lingewaardse jeugd

LINGEWAARD - Woensdagavond 28 februari was het dan zover: de eerste politieke avond voor jongeren in de gemeente Lingewaard. Afgevaardigden van alle verkiesbare partijen in de gemeente kwam samen bij Stichting Welzijn Lingewaard om samen met een groep jongeren te debatteren aan de hand van diverse stellingen.

Met de verkiezingen in zicht zagen de jongerencoaches van SWL het als de uitgelezen kans om jongeren en politici dichterbij elkaar te brengen. 'Sociale media hebben een slechte invloed op jongeren' of 'Jongeren moeten meer betrokken worden bij beslissingen die hen aangaan', waren onder andere stellingen die deze avond tot het gesprek leidden. Hoewel sommige stellingen in een pittige discussie resulteerden, werd er bovenal met respect naar elkaars argumenten geluisterd.

Jongeren hebben zich kunnen laten horen en voelden zich meer betrokken. Politici kregen uit eerste hand te horen wat jongeren bezig houdt en hoe zij over zaken denken. Er is aan beide kanten meer begrip ontstaan, er zijn zelfs al toezeggingen gedaan in de ideeën die jongeren hebben over de organisatie en locatie van een jongerenfeest.

Na het debat hebben alle betrokkenen nagepraat en bleek er een enthousiaste stemming te heersen over deze avond. De wens voor en vervolg is unaniem uitgesproken, dus hier zullen de jongerencoaches van SWL zich voor inzetten.

Opvoeden is net puzzelen

BEMMEL/ANGEREN - Pluk de dag Gezinscoaching uit Bemmel en Praktijk Kindercoach Jenny uit Angeren werken samen, om elkaars begeleiding binnen een gezin te versterken. Het betreft het coachen van gezin en kind om alleen of juist samen, de opvoedingssituatie stukje voor stukje te verbeteren.

Kindercoach Jenny

Kindercoach Jenny werkt samen met kinderen/jongeren van 6 tot 16 jaar. Samen met het kind wordt de hulpvraag vastgesteld en gekeken hoe het kind zelf de eigen oplossingen vindt om een lastige situatie aan te pakken. Het kind staat centraal en leert zichzelf beter kennen, zodat het positief in beweging komt.

Pluk de dag Gezinscoaching
Nicole de Geest, Pluk de dag Gezinscoaching, werkt vanuit een thuissituatie bij een gezin. Zij leert een gezin om te gaan met ingrijpende gebeurtenissen, maar ook om met de uitdagingen van het dagelijks leven zoals: ziekten, overlijden, relatieproblemen of gedragsproblemen.

Opvoeden is net puzzelen
Nicole de Geest: "We kijken en werken vanuit de mogelijkheden en met wat wél goed gaat, zodat de oplossingen vanuit het kind of gezin zelf komt. Opvoeden is net puzzelen, om samen de juiste stukjes te vinden is soms een steuntje in de rug nodig. Ondersteuning op maat." Jenny van Aalten: "Alleen werkt het vaak goed en samen kun je verder komen, net als in een gezin. Dat is het voordeel van samenwerken."


Wil je meer weten wat wij voor jouw kind of gezin kunnen betekenen, neem gerust contact met ons. De afspraken kunnen in de praktijk in Angeren of gewoon bij jullie thuis.

Nicole: www.plukdedag.coach, 06 23345626; Jenny: www.kindercoachjenny.nl, 06 57330774

Openingsweekend bij Forellenvijvers Gendt

GENDT – Het is een heerlijke buitenactiviteit en erg gezellig om met vrienden, familie of collega's samen te doen. Ook voor kinderen is forelvissen leuk. Benieuwd hoe dat gaat? Op 24 en 25 maart worden er demonstraties gegeven, kun je zelf een hengel uitgooien en valt er van alles te beleven bij Forellenvijvers Gendt.

Wie op forel vist is actief bezig. De forel is namelijk een jager en die moet je proberen te verleiden door het aas regelmatig door het water te bewegen. En juist omdat het jagers zijn happen ze graag. Dat maakt forelvissen zo leuk, zeker ook voor kinderen. Voor kinderfeestjes is Forellenvijvers Gendt dan ook een aanrader want ze hebben altijd beet! Compleet met friet, mayo en frikandellen beleven ze een dag die ze niet snel zullen vergeten. 'We geven uitleg en zorgen voor een drankje. Zowel bij een kinderfeestje als ook bij volwassen groepen', aldus Geert van Hoogen. Samen met zijn partner Aniek Basten opende hij in juli 2017 Forellenvijvers Gendt.

Inmiddels liggen er drie schitterende visvijvers en is de vierde in aanleg op een prachtige locatie. Forellenvijvers Gendt biedt diverse groepsarrangementen. Zo kun je een 'eigen' vijver huren waarin (zalm)forellen worden uitgezet en de dag gezellig afsluiten met een barbecue waarop je eigen vangst wordt gegrild. Of je komt de volgende dag je eigen vangst heerlijk gerookt ophalen! Aniek: 'Op 24 en 25 maart hebben we een rookkast staan, is er een springkussen en worden er demonstraties gegeven. Bovendien worden er dan 'Kanjers' uitgezet. Deze zalmforellen wegen soms wel 4 à 5 kg!' Wie komt ze dat weekend vangen? Kijken op www.forellenvijversgendt.nl en op Facebook kan, maar zelf beleven is zoveel leuker! 24 en 25 maart van 08.00 tot 17.00 uur bij Forellenvijvers Gendt, Zandvoort 46.

Stones-avond in De Buitenpoort

HUISSEN - 'Lets spend the night together'. Dat kan op de avond van de eerste paasdag, zondag 1 april, met de Stones-avond in De Buitenpoort in Huissen. Met onder meer de vertoning van een film, stand met Stones items, een verloting een optreden van tributeband Undercover.

Dat is een echte live band. Rauw en puur zoals de Stones zijn. Zonder een kopie te willen zijn van de Rolling Stones heeft Undercover een zanger met een net zo energieke performance als Mick Jagger en worden de legendarische riffs van Keith Richards in authentieke stemming gespeeld. Undercover klinkt als de Stones in hun beste jaren en speelt de nummers hartstochtelijk en herkenbaar.

De ultieme Stonessfeer ontstaat door het publiek te betrekken bij de show. Naast de grote hits zoals Satisfaction, Angie, Sympathy for the devil, Paint it black en nog vele andere bekende titels speelt Undercover ook minder bekende nummers zoals bijvoorbeeld Time Waits for no one of Can't you hear me knocking. De setlist verschilt per show.

Undercover werd en wordt steeds uitgenodigd op alle grote landelijke Stones-fanclubdagen in Nederland en België. En nu dus exclusief in De Buitenpoort.

Zondag 1 april (eerste paasdag) wordt de eerste Stones-avond gehouden. Voor de echte fans en liefhebbers. De deuren openen om 19.30 uur. Entree kost 7,50 euro, kaarten via www.debuitenpoort.nl of bij Foto van Eimeren Huissen en cafetaria Braulio in Angeren.

Voorjaarsconcert Politie BigBand

Concert Politie BigBand Oost-Nederland (foto: Danielle de Wit)

ARNHEM - Het is inmiddels een traditie geworden: het concert van de Politie BigBand Oost-Nederland in het prachtige auditorium van het Thomas à Kempis College. Dit jaar heeft de band de muzikale medewerking van de 1e trombonist van Het Gelders Orkest: Jilt Jansma.


Vanaf 1984 was Jilt vast lid van de bekende radio-BigBand The Skymasters. Hij heeft in die periode vele internationale Jazz artiesten begeleid onder wie Clark Terry, Sarah Vaughn, Dizzy Gillespie, Chick Corea, Herbie Hancock, Monty Alexander, Georgie Fame. Hij speelde in het voorprogramma van de laatste Europese tournee van Frank Sinatra. En is een virtuoos op het gebied van zowel klassieke als lichte muziek.

U kunt zich voorstellen dat de Politie BigBand Oost-Nederland verheugd is op de muzikale samenwerking met Jilt op zondag 25 maart van 14.30 uur tot ongeveer 17.00 uur in het Auditorium van het Thomas à Kempis College aan de Thomas à Kempislaan 25 in Arnhem.Toegang is vrij. Meer informatie staat op www.politiebigband.nl en www.facebook.com/politiebigbandoostnederland.

Nieuw in Huissen: Concept by Trend&co

HUISSEN - Concept by Trend&co is een nieuwe zaak van Ineke Marcelis in de Vierakkerstraat 5 te Huissen. Concept by Trend&co is een gezellige lifestylewinkel met damesmode en woonaccessoires van Yaya.

Vanaf 23 februari zijn we open en Demi Berends zal alle dames in deze zaak voorzien van goede adviezen en ook hier het heerlijke kopje koffie aanbieden.

Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag tot en met vrijdag 9.30-17.30 en zaterdag 9.30-17.00 uur. En laatste zondag van de maand koopzondag 13.00-17.00 uur. "Graag zien we u bij Concept by Trend&co."

Jeugd Egerländerkapel zoekt jonge muzikanten!

BEMMEL - Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel bestaat dit jaar 25 jaar. "Ter gelegenheid van ons jubileumjaar willen we graag een speciaal orkest laten optreden. Daarom willen we graag eenmalig op projectbasis een jeugdkapel opzetten."

"Je bent welkom als je een jonge muzikant bent tot ongeveer 16 jaar, lid van een muziekvereniging uit de gemeente Lingewaard, Er worden nummers gespeeld uit het Böhmische en/of Mährische repertoire." De repetities zijn in De Kinkel in Bemmel op vrijdagavond
van 18.30 - 19.30 uur. Het optreden is tijdens het Internationaal Kapellen Festival Bemmel op zondag 15 juli. Duur van het concert 15 tot 20 minuten en er zullen vijf tot zes nummers gespeeld worden.

"Mocht je vragen hebben dan kan je een mail sturen naar jeugdegerlanderkapellingewaard@gmail.com. Je kan natuurijk ook een van onze muzikanten bellen: Wilma Altena 06 22573427, Elly Tamboer 06 36320919 of Henry Meijer 0646173659. Deelname is gratis. Jij doet toch ook mee?"

Duizendste aanmelding voor buurtbemiddeling

De woonconsulente Hanneke van Waardwonen (rechts) werd door de coördinator buurtbemiddeling Gabrielle Langhout verrast met een traktatie voor de duizendste aanmelding bij buurtbemiddeling.

LINGEWAARD - De duizendste aanmelding voor buurtbemiddeling Lingewaard en Overbetuwe is onlangs gedaan door de woonservice van Waardwonen. Woonconsulente Hanneke werd door de coördinator Gabrielle Langhout verrast met een traktatie voor deze mijlpaal. Buurtbemiddeling bestaat sinds september 2008. En nu is dus duizendste verwijzing een feit.

Dat kwam ook omdat in 2017 een recordaantal van 142 casussen is behandeld. Dat is 16 procent meer dan de twee jaren daarvoor. Door de inzet van 22 vrijwillige buurtbemiddelaars in 2017 lukte het om 73 procent van de burenruzies in beide gemeenten op te lossen. Aanmeldingen komen van wijkagenten (27 procent), woonconsulenten (25 procent), gemeenten (8 procent) en natuurlijk de buren zelf. Dat er nu in bijna tien jaar duizend aanmeldingen zijn gedaan betekent dat buurtbemiddeling een vast onderdeel geworden is van de dienstverlening aan de inwoners van Lingewaard en Overbetuwe.

Buurtbemiddeling werkt het beste in gevallen waar de onenigheid en irritaties nog niet heel hoog opgelopen zijn. De bemiddeling houdt in dat getrainde onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingsproces begeleiden. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. De kracht van buurtbemiddeling is dat, met hulp van de vrijwillige bemiddelaars, de buren zelf hun problemen oplossen. Deze service is gratis en wordt uitgevoerd door Sterker sociaal werk.

"Heeft u ook een probleem in uw buurt waar u zelf niet uitkomt en waarvoor u hulp wilt vragen? Kijk op www.buurtbemiddelingsterker.nl of bel 088 00 11 333 of stuur een e-mail sturen naar: buurtbemiddeling@sterker.nl."

Reumafonds zoekt collectanten in Bemmel

BEMMEL - Het Reumafonds streeft naar een beter leven met reuma voor alle twee miljoen mensen met reuma. Daar is onderzoek voor nodig. Door te collecteren of organisator te worden voor de collecteweek van het Reumafonds van 19 tot en met 24 maart helpt u ons geld op te halen en ons doel te realiseren. Helpt u mee?

Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Wist u dat 1 op 9 Nederlanders kampen met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma? Dagelijks krijgen 700 mensen de diagnose reuma. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma is nu een onzichtbare ziekte, maar heeft nog steeds grote impact op het dagelijkse leven. Tweederde (69%) van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt in zijn dagelijkse activiteiten door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.

Televisiepresentatrice Anita Witzier, ambassadeur van het Reumafonds: 'Het Reumafonds is de belangrijkste financier van onafhankelijk wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. Het Reumafonds is volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Als collectant, wijkhoofd of organisator van de collecteweek bent u dan ook van groot belang. Als u meehelpt, helpt u het leven van twee miljoen Nederlanders te verbeteren.'


"Waar draagt u als collectant, wijkhoofd of organisator aan bij? Het geld dat u bijeen collecteert gaat voor 100 procent naar onze doelbesteding wetenschappelijk onderzoek om zo nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen. Helpt u mee? U kunt u opgeven via https://reumafonds.collecteweb.nl/aanmelden/. Bel voor meer informatie met Angélique Rijsemus (organisator Bemmel): 06 51949580 of met het Reumafonds in Amsterdam: 020 5896471. U kunt ook een mail sturen naar: vrijwilligers@reumafonds.nl."

Synergie theater/muziek voorstelling over goed en kwaad

(foto: Onno Sijperda) Foto: Onno Sijperda

DOORNENBURG - Synergie is een voorstelling over Goed en Kwaad, door theater Initiatief Zwolle (TIZ) gemaakt bij twee meer dan levensgrote schilderijen, voorstellende De verloren zoon en De barmhartige Samatitaan.

Enkele spelers van TIZ hebben voor een aantal schilderijen model gestaan. Dit heeft hen geïnspireerd de korte theaterproductie Synergie te ontwikkelen samen met de schilder Egbert Modderman, de componist Alex Manassen en met regisseur Gertrude Brijder. Grote reproducties van de schilderijen vormen het decor. Het thema goedheid, wordt op een indringende wijze met tekst, mime en muziek gebracht: de acteurs komen als het ware uit de schilderijen en keren daar weer naar terug.

Datum: zondag 25 maart, aanvang 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Entree 12.50 euro. Reserveren: cultuur@kasteeldoornenburg.nl of 06 10395449.

Schaakprobleem 6

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 3 weken na plaatsing in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 6. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Uitslagen van 5 ronde OSBO competitie

Pion 3 – Elster Toren 1 3,5 – 4,5

Elster Toren 2 - ASV 12 4,5 – 1,5

ASV 11 – Elster Toren 3 2 - 4

Vijfjarig jubileum Maud Eijssen bij knutselkraam Zilverkamp 'Ik zie kinderen groot worden'

HUISSEN - Toen ze twaalf jaar oud was, stond ondernemende Maud Eijssen (17 jaar) al in de knutselkraam van De Zilverkamp. Alle zaterdagen, vijftig weken lang, organiseert zij activiteiten voor kinderen.

Terwijl de ouders boodschappen halen, zijn de kinderen creatief bezig. Iedereen is welkom! Elke keer is er een andere activiteit. Van grimeren tot koeken versieren, van paaseieren beschilderen tot armbandjes maken. Vaak gekoppeld aan een thema zoals carnaval of circus maar ook aan de seizoenen.

Maud: “Het is geweldig om dit elke keer weer te organiseren. Voor al die verschillende kinderen, qua leeftijd en karakter. Je ziet ze van kleins af aan. Ze zijn altijd eerlijk en puur. En ze vertellen je van alles!”. En dat Maud geliefd is, blijkt. Regelmatig krijgt zij chocolade, kaartjes of knutselwerkjes toegestopt.

En het blijft niet alleen bij de knutselkraam. Maud heeft ambitie. Zo regelde zij tot twee keer toe de kerstmarkt op De Zilverkamp. En volgend schooljaar begint zij met een opleiding voor evenementorganisatie. De knutselkraam staat elke zaterdag van 10.00 – 13.00 uur in winkelcentrum De Zilverkamp. Het is een initiatief vanuit de winkeliersvereniging.

Op weg naar pasen

HUISSEN - We komen al dicht bij pasen. In deze 40-dagentijd, de zes weken voor pasen, heeft elke zondag een naam. Het begon met zondag Invocabit: ‘Hij zal aanroepen’. Volgens Psalm 91:15 ‘Roept hij mij aan, ik zal hem antwoorden’.

De tweede zondag wordt Reminiscere genoemd naar Psalm 25:6 ‘Gedenk uw barmhartigheid, Heer’. Wij vragen Gods barmhartigheid, zijn ontferming, over ons en over allen die lijden in deze wereld. De derde zondag heet Oculi, Latijn voor ‘ogen’. Dit komt uit Psalm 25:10 ‘Mijn ogen zijn bestendig op de Heer gericht’. Zo richten wij onze ogen op God om naar ons en zijn wereld om te zien. Halverwege de 40-dagentijd zijn we bij zondag Laetare, ‘verheugen’ volgens Jesaja 66:10 ‘Verheug u, o Jeruzalem. De vreugde om pasen klinkt door in ons bidden en zingen. Deze vijfde zondag heet Judica, ‘oordeel, spreek recht’ zoals in Psalm 43:1 ‘Doe mij recht, o God’. Voor al het leed dat ons en deze wereld treft, vragen wij God om recht te doen. Na deze zondag volgt palmzondag, de zesde en laatste zondag van de 40-dagentijd. We gedenken dan de intocht van Jezus in Jeruzalem waarbij hij werd ingehaald met palmtakken. Noteer alvast deze datum (25 maart) want ’s ochtends vieren we dit met een ‘Kom erbij’ dienst. Diezelfde avond is er ook een Taizéviering. Volgende week leest u hierover meer.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 18 maart (Judica), 10 uur, ds. Margreet de Bree, Gendt. Op vrijdagmiddag bent u welkom bij de inloop van 14 -16 uur.

Lente-excursie in de Bemmelse polder

futen (Foto: Gijsbert Peelen) Foto: Gijsbert Peelen

BEMMEL - Maart roert zijn staart, laat de oude volkswijsheid weten. De kans is groot dat we dit iemand horen zeggen. In maart kondigt het voorjaar zich al duidelijk aan en hopen wij op lenteweer.

Overal hoor je vogels zingen om vrouwtjes te imponeren en een leefgebied af te bakenen. Jonge rammelaars houden schijngevechten en rennen achter elkaar aan, terwijl de oude ervaren haas er met de dames vandoor gaat. De voorjaarsbloeiers grijpen hun kans, klein hoefblad komt met zijn gele bloemen tevoorschijn en ook het speenkruid bloeit volop. Op het water kunnen we de futen zien met hun beroemde paringsdans, en in de wei buitelen de kieviten over elkaar heen. De mannetjes draaien met hun borst kuiltjes in het gras en laten trots hun rode stuit zien aan passerende dames. Als je goed oplet is dat op afstand te bewonderen. Wilt u het zelf allemaal eens meemaken? Ga dan mee met onze natuurwandeling in de Bemmelse polder?

Op zondag 18 maart is er een Lente excursie onder leiding van een natuurgids van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Deze excursie is geschikt voor het hele gezin. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Om 13.45 uur staat een gratis kop koffie, thee of limonade klaar. De excursie begint om 14.00 uur vanaf De Veldschuur Sportlaan 1M in Bemmel en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Kosten volwassenen 6, kinderen 3 euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Voor minder-validen is deze tocht niet geschikt. Tip: laarzen aan, verrekijker en fototoestel mee. Voor nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Benefietactie Edwin Damen verder met online-veiling

De vrijwilligers van de Benefietavond 2018 (foto: Stichting Help MS de wereld uit) Foto: Stichting Help MS de wereld uit

DOORNENBURG - Op zaterdag 3 maart organiseerde Stichting ‘Help MS de wereld uit’ een benefietavond in het Schuttersgebouw van Doornenburg. Deze avond werd georganiseerd om de actie te ondersteunen voor de behandeling in Mexico van Edwin Damen die al tien jaar de ziekte MS heeft.

Vele honderden bezoekers waren naar het Schuttersgebouw gekomen om de benefietavond bij te wonen en de actie voor Edwin te ondersteunen. De muziek werd verzorgd door de Top2000 Live Band met in het voorprogramma singer-songwriter Melissa Leijser. De opbrengst van de avond kwam geheel ten goede aan de actie voor Edwin. Het leverde uiteindelijk het fantastische bedrag op van 12.500 euro. Stichting ‘Help MS de wereld uit’ is alle bezoekers, sponsors, ondernemers en vrijwilligers dankbaar voor het welslagen van deze benefietavond. In het bijzonder Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen voor het beschikbaar stellen van de locatie en de faciliteiten.

Het eindbedrag van 70.000 euro voor de behandeling in Mexico van Edwin is nog niet gehaald. Er is nog veel geld nodig. Daarom is de stichting een online veiling gestart. Op de website www.helpmsdewerelduit.nl staan artikelen waarop men kan bieden. De artikelen variëren van een paardentrailer tot een fiets en van sieraden tot gesigneerde voetbalshirts van Vitesse. Er kan maar een beperkte tijd geboden worden op deze artikelen. De opbrengst van deze online veiling komt ook ten goede aan de actie voor Edwin. Voor meer info zie de website www.helpmsdewerelduit.nl en de Facebookpagina.

De Wieling loopt weer mee met Wandelen voor Water

LINGEWAARD - Op 21 maart lopen wij met leerlingen uit groep 7 en 8 uit Nijmegen én omstreken met 6 liter water in onze rugzak 6 kilometer rond de Waal en Nevengeul. Deze speciale Green Capital Challenge-editie (Aanjager weervrouw Margot Ribberink) van ‘Wandelen voor Water’ organiseren we samen met meerdere Rotaryclubs.

Water is een dagelijks behoefte. Kinderen hiervan bewust maken is belangrijk: Wat betekent het als water niet uit de kraan komt binnen een paar voetstappen? Dit is duidelijk gemaakt in de gegeven gastles afgelopen woensdag door Rotaryclub Lingewaard.

De opbrengst van deze sponsorloop gaat naar watervoorzieningen voor kinderen in het bergdorpje Vidyapradepa in Sri Lanka.

Het doel van dit project is om de gezondheidstoestand van schoolkinderen (en hun gemeenschappen) te verbeteren. De toegang tot schoon (drink)water en sanitaire voorzieningen te verbeteren en de schoolgaande kinderen hygiënische normen leren. Te veel kinderen worden ziek door ongezond water en hygiëne. De eerste prioriteit is de gedragsverandering rondom hygiëne. Het handen wassen, de beschikking hebben over een wc en een depot voor wateropvang maken hiervan deel uit.

De organisatie heeft er zin in. We hopen op gulle gevers en een fascinerende sliert blauwe rugzakjes door Rivierpark Nijmegen, die ons nog lang bij blijft evenals het besef dat we ook met water zuinig moeten omgaan. Houdt de Facebookpagina Wandelen voor Water Nijmegen in de gaten voor actueel nieuws, foto’s en filmpjes. En kijk ook eens op www.greencapitalchallenges.nl.

34 / 36

Op 19 maart is dit stel
25 jaar getrouwd en
nog steeds gek op elkaar!

Diny je bent ouder dan gister,
maar jonger dan morgen!
Hartelijk gefeliciteerd met je
65e verjaardag

Familie Witjes uit de van Heekstraat

Mijlpalen zijn er om slingers aan op te hangen Tom gefeliciteerd met je 60e verjaardag

van Ons voor Jou

Hoera!
Tom alweer 4 jaar!
Succes op de basisschool!
Dikke kus van papa en mama

Deze lieve meid heeft haar diploma A gehaald en is ook nog 6 jaar op 10 maart geworden!
Gefeliciteerd lieverd!
Papa, mama & Laura xxx

Bijna is het zover, Twan, maar voor nu van harte met je 10-de verjaardag!

opa en oma, Familie en Ben de Buizerd

Patricia, heel veel succes met je nieuwe baan.

Liefs je collega`s Obstetrie.

Hiep hiep hoera
ons zoontje kevin wordt
18 maart alweer 3 jaar
Veel liefs van papa en mama.

Lieve Mars,
Van harte gefeliciteerd met je
50e verjaardag
"Je wordt niet oud, je neemt toe in waarde!"

Veel liefs "de Hofjes"
Philly, Pien en Loek

15 maart is José 50 jaar
Als je haar ziet feliciteren maar.

Dikke kus van Albert Abe en Max

Onze Opa Jos wordt 65 jaar Gefeliciteerd.

Dikke knuffel van Chloë, Dewie, Quincy en Liz.

Hartelijk Gefeliciteerd met jullie 50 jarig huwelijk

Namens Broer en Zussen Buurman.

Onze José wordt 65,
van Harte Gefeliciteerd
namens het FROT!!

16 maart wordt onze kleinzoon Louk Sciarone 1 jaar.
Gefeliciteerd!

Opa & Oma XXX

Op 13 maart wordt Peter 50 jaar,

Gefeliciteerd namens de vrienden van Abraham!

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 17 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor

19.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, Young at Heart19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 18 maart

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, N. Sales, Cantorum, Boeteviering

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, Heteren, eucharistieviering, G. Peters, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Practische bezinning bij monument De Klok

Practische bezinning bij De Klok (foto: Exoduscomité) Foto: exoduscomité

HUISSEN - Verrast staan we te kijken naar twee jongemannen die druk in de weer zijn bij monument De Klok te Huissen. Het is duidelijk dat de één de ander uitleg geeft over de betekenis er van.

We raken in gesprek en het blijken twee nieuwkomers in de gemeente Lingewaard te zijn. Carlos is afkomstig uit Congo en begeleidt Kifle, die oorspronkelijk uit Eritrea komt. Beiden hebben het geweld in hun land ontvlucht en zijn belangstellend in hetgeen in WO II is gebeurd in ons eigen regio. Wat hen zichtbaar raakt, is het ellendige lot dat burgers destijds trof. Ook zij moesten destijds het oorlogsgeweld ontvluchten.

We lichten onze reden van bezoek toe: de van de gemeente Overbetuwe ontvangen tulpen ter ere van de Poolse generaal Sosabowski willen we graag rondom het monument poten. Binnen de kortste tijd pakken we de spade en staan we gezamenlijk de bollen aan de aarde toe te vertrouwen. We ervaren het als een symbolisch gebaar.

De tulpenbollen staan voor de komst van de lente. Hopelijk is ook voor deze nieuwkomers een toekomst met perspectief weggelegd.Kifle en Carlos gaan er voor en doen misschien ook mee aan de Exoduswandeltocht op zaterdag 30 juni .

Ien Gendt: nieuwe film met oude beelden

GENDT - Ien Gendt wordt vertoond tijdens de filmavond van de Historische Kring Gente op maandag 19 maart. De film wordt geprojecteerd op een groot scherm in de Spiegelzaal van Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. De zaal is gelegen op de eerste verdieping en er is een lift aanwezig. De avond begint om 20.00 uur.

Het lijkt wel een traditie te worden, een filmavond bij een jubileum van de Historische Kring Gente. Voor het eerst was dit het geval bij het 25-jarig bestaan van de kring, daarna bij het 30-jarig jubileum en nu bestaat de kring al weer 35 jaar. Reden om weer een nieuwe film uit oude beelden samen te stellen. Deze film, Ien Gendt, zal te zien zijn in de Spiegelzaal van Providentia.

Voor Ien Gendt zijn stukjes uit verschillende filmpjes uit het kringarchief gemonteerd. Ien Gendt moest een nieuwe film worden, dus zijn er geen eerder gebruikte opnamen in deze film. Verder waren een aantal films in het archief interessant, maar vanwege de kwaliteit van de opnames niet geschikt om op een groot scherm geprojecteerd te worden. Natuurlijk hebben de oudste beelden uit Ien Gendt ook wat mankementjes, maar ze zijn wel herkenbaar.

Voor de pauze zijn er opnamen van schoolkinderen uit 1960, Scouting, het schooljaar 1980 en 1982 en enkele luchtopnamen. Na de pauze, beelden uit het ontbijt tijdens Gendt 1200, café De Klok, het planten van een kersenboom, de opening van Villa Ganita en de boekpresentatie van de kring van vijf jaar geleden. Bij een jubileum van de kring mogen immers ook eigen historische beelden niet ontbreken. Kom kijken, de film zal zeker een schat aan herinneringen opwekken. De toegang is gratis, koffie/thee kost 1,50 euro.

Huissen in Tekstbeeld De blijvers en de wijkers...

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

...Ontworteld ligt het op de parkeerplaats Sportdreef (bij de Nielant). Van tak- en tophout tot een indrukwekkende stapel boomstammen met hun prachtige jaarringen. Gebroederlijk bijeen. Ze kregen de 'rode kaart' en moesten het karakteristieke park van de wijk De Zilverkamp verlaten. Het heeft iets weemoedigs, maar ook iets onherroepelijks.

Mijn stemming is dubbel. In mijn vorig leven als meubelmaker zou ik lekkerbekken van dit mooie natuurproduct; hout, maar de natuurmens in mij zegt ook: Wat doodzonde. Wat een aanslag op het ecosysteem, de CO2-reductie. Ik koester graag iedere boom. Als de vitamine G(groen) van onze woonwijk. Maar het park heeft een onderhoudsprobleem. Het stamt (net als de wijk) uit de jaren zeventig en is opgezet volgens de zogenaamde 'blijvers-wijkersmethode'. Het park werd destijds rijk bedeeld met een diversiteit aan bomen. Blijvers voor de toekomst en wijkers -de volumemakers- als tijdelijke aanplant. Naamloos zijn de boomstammen dus niet. Ze hebben een verhaal. Vooral populieren en wilgen liggen er, de wijkers, de grote 'reuzen', maar ik zie ook blijvers liggen zoals boomhazelaars, eiken, esdoorns, essen en linden. Die kregen ook de 'rode kaart', terwijl dit toch toekomstbomen zijn. Die in tegenstelling tot de wijkers eeuwenoud kunnen worden.

Het wekt verbazing, maar het is 'vooral' terug te voeren naar de zogenoemde 'klachtenbomen'. Bijvoorbeeld. Door hun 'kroongroei' lijken deze bomen ineens dichter bij de erfgrenzen van de woningen te staan dan gewenst. En dan is een boom al gauw een 'tombola': 'Ja, prachtig hoor, maar niet in mijn achtertuin!' Achter de 'kapwoede' schuilt groot onderhoud. En een inhaalslag. Dunning, om het park lucht te geven. Dit is de eerste fase van het hierachter liggende Bomenplan (2017-2025) voor het 'verbouwen' van dit park. Gelukkig ligt 'de crisis' achter ons. En ziet ook een nieuwe soortenrijkdom aan duurzame blijvers-bomen al dit voorjaar het licht. Hieronder zijn ook fruit- en walnotenbomen die hier van oudsher stonden. Gaandeweg kan het park uitgroeien tot een volwaardig eindbeeld. Ondertussen wordt het tak- en tophout versnipperd voor biobrandstof en de boomstammen afgevoerd om er bijvoorbeeld 'spaanplaat' van te maken. Een aantal boomstammen blijft achter en krijgt in het park een tweede leven; bijvoorbeeld als bankje of beeldhouwwerk. Prachtig! En natuurlijk, niet te vergeten; ik prijs mij gelukkig dat ik ruim veertig jaar heb mogen genieten van de thans gevelde zogenoemde 'wijkers' van het karakteristieke park in De Zilverkamp…

Open dag met rondleidingen door de kassen en proeverijen!

GROESSEN - Op zondag 18 maart houdt De Groene Schuur in Groessen een open dag van 11.00 – 16.00 uur. De streekwinkel is geopend en iedereen mag een kijkje nemen in de kassen van de kwekerij, waar onder andere tropische groenten, vergeten groenten en pepers worden verbouwd. Ook de kookstudio en de wandeltuinen zijn te bezichtigen en er vinden proeverijen plaats.

Alle producten uit de kwekerij zijn verkrijgbaar in de gezellige streekwinkel. Naast deze producten zijn er ook diverse streek- en huisgemaakte producten verkrijgbaar zoals vruchtensappen, honing, streekwijnen, jam en chutney. Allemaal puur natuur en erg lekker! Het moestuinseizoen is weer begonnen! U kunt bij De Groene Schuur terecht voor al uw groente- en kruidenplanten en zaden en u wordt voorzien van gedegen advies!

In de kookstudio van De Groene Schuur kunt u terecht voor kookworkshops, excursies, creatieve workshops, creatieve kinderfeestjes en kinderkookfeestjes. Tevens zijn er verschillende arrangementen mogelijk waarbij de activiteiten gecombineerd kunnen worden. Vooral de kookworkshops zijn uitermate geschikt voor een bedrijfs-, familie-, of vriendenuitjes. Er is keuze uit vele verschillende thema's zoals Italiaans, Spaanse Tapas, Frans, Vergeten groenten in een nieuw jasje, Modern Aziatisch (combi van drie Aziatische landen), Thais, Indisch, Japans, Keniaans, Pakistaans, Marokkaans, Surinaams, Irakees, Balkan, Portugees, Grieks.

Kom zondag 18 maart kijken wat er allemaal kan in de kas en verras uzelf! Voor meer info bel: 0316 330718 of mail naar info@degroeneschuur.nl. De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9B in Groessen; www.degroeneschuur.nl of www.kokenindekas.nl.