GN Lingewaard

3 mei 2017

GN Lingewaard 3 mei 2017


Estafette van rockbands in Huissense horeca

HUISSEN - Dit jaar bestaat het collectief TLH Presents alweer vijf jaar. De promotors van (live) rock muziek in Huissen vieren het jubileum knallend. Op hemelvaartsdag 25 mei trakteren ze op vier puike bands in even zovele horecazaken. Het cadeautje heet Rockstreet. TLH bedacht het lumineuze idee van een estafette van vier top (rock)bands in even zoveel Huissense horecazaken.

Sympathiek als-ie-is trakteert de jarige juist haar leden én andere muziekliefhebbers! Het cadeautje wordt op hemelvaartsdag uitgepakt. De start is om 15.00 uur bij café De Dijk. Na wat officiële plichtplegingen treedt van 15.30 tot 16.00 uur Misty Giants op. Daarna is het in Het Moment van 16.00 tot 16.30 uur tijd voor Fake ID waarna het van 16.30 tot 17.00 uur verder gaat in Borrelzz met Home for Supper.

Geen zin om (meteen) op muzikale trektocht te gaan? No problemo, want iedere band speelt in dezelfde locatie later die middag nog twee sets. Loop dan maar lekker door naar de finish van de rock estafette. Vanaf 19.00 uur in De Buitenpoort. Daar zal het -helaas bijna- opgeheven RBF vanaf 20.00 uur nog één keer de pannen van het dak af bluesrocken. Saillant detail: RBF trad op tijdens de eerste TLH Presents-avond. Overigens zorgt TLH-dj Kinki Sminki tijdens de grande finale (inclusief afterparty) voor de fijnste festivaltunes (info@tlhpresents.nl) en/of check: Facebook.com/tlhpresents.

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Vrijdag 5 mei

10.00 uur: Kapel Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, C. Crolla

Zaterdag 6 mei

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Gemengd koor De Levensbron

Zondag 7 mei

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Middenkoor InVoice

Woensdag 10 mei

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, A. Hulleman

Zaterdag 13 mei

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm

Zondag 14 mei

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Kinderkoor Spetters, Eerste Heilige Communieviering

Voor een dag uit je dak in een zijspanbak!

DOORNENBURG - Al jaren een begrip in Doornenburg en omstreken, de Burgrun. Georganiseerd door motorclub MCKO uit Doornenburg. Ook dit jaar zijn alle vrijwilligers er klaar voor om iedereen een leuke en gezellige dag te bezorgen en wel op zaterdag 13 mei.

Net als vorig jaar is de start in de Sint-Maartenstraat in Doornenburg. Om 10:00 uur zal hier het startschot gegeven worden voor de welbekende rit in de zijspan. Dit jaar zullen we naar verwachting met 58 zijspannen onder andere door Gendt, Angeren en Huissen rijden. De tussenstop vindt plaats bij Parc Spelderholt in Beekbergen.

Tussen 16:00 en 16:30 uur verwachten we de stoet terug in de Slangenburgstraat in Doornenburg, waar de zijspannen onder begeleiding van een dweilband ingehaald worden. Een heerlijke bbq staat bij terugkomst gereed en is er ruimte voor een vrolijke noot tijdens de fameuze karaoke.

Vanaf 20:00 uur zal de feestavond beginnen met optredens van lokale bands Rosco-P en The Soultrappers. "Graag tot ziens langs de route om onze deelnemers toe te juichen of tijdens de gezellige feestavond in het Schuttersgebouw Gijsbrecht van Aemstel in Doornenburg. Meer informatie staat op www.burgrun.nl of like onze facebookpagina om zo op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Missie voor Messi

GENDT - Op zondag 3 september organiseren Tanja Borggreve-Geurtz en Dominique van Hemert een Hollandse benefietmiddag met diverse artiesten voor stichting Messi in Providentia in Gendt.

Deze stichting staat kinderen tot achttien jaar, die ouders, broer, zus hebben verloren op traumatische wijze. Tanja's dochter is daar één van na de zelfdoding van haar vader. Kaartjes zijn te koop bij: Bongo's bar Doorneneburg, cafetaria Braulio Angeren, Providentia Gendt, Hent's café Haalderen, Sjonnies bar Arnhem, Matser café Velp, Het Wapen van Bemmel.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. Wel wordt gevraagd om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: zaterdag 6 mei tussen 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15). De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. "Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Inloopspreekuur van werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand (nu 3 mei) in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

U mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar secretariaat@platformdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Bijenzwermen

LINGEWAARD - Het wordt straks weer zomer en dan kan het gebeuren dat bijenvolken gaan zwermen. Het zwermen is voor de bijen dè manier om zich voort te planten. Bij het zwermen verlaat de koningin met enkele duizenden werksters en een aantal darren het volk om zich elders te vestigen.

Dat gebeurt meestal in de maanden mei en juni en ook nog wel in juli. Bijenzwermen meestal als het mooi weer is tussen 11.00 en 15.00 uur. Net voordat ze de kast verlaten zuigen de bijen zich vol met honing, zodat ze voor de eerste dagen voedsel bij zich hebben. Een bijenzwerm gaat meestal in de buurt van de kast hangen bijvoorbeeld aan een boomtak. Het lijkt angstig als er zoveel bijen met een hoog zoemend geluid in de lucht vliegen. Maar als je rustig blijft, dan blijven de bijen dat gewoonlijk ook. Soms kan een bijenzwerm wegvliegen en op een andere plek gaan hangen bijvoorbeeld niet meer in de zon.

Als een zwerm lang op een plek hangt kunnen bijen wel lastig worden. Als u een bijenzwerm vindt kunt u een imker in de buurt vragen of hij of zij de zwerm weghaalt.

Als u wilt weten welke imker bij u in de buurt woont, dan kunt u de kijken op de site van Imkersvereniging Oost-betuwe: www.imkers-oost-betuwe.nl (bij zwerminfo). Wilt u zeker weten dat het bijen zijn, kijk dan naar de foto’s van de bijen op de site.

Stinase herdenkt 4 en viert 5 mei in Huissen

HUISSEN - Op 4 mei is weer de jaarlijkse dodenherdenking. Ook Huissen staat stil bij alle gevallenen van en na de tweede wereldoorlog. Om 19.00 uur is er een herdenking in de OLV-kerk aan de Langekerkstraat. Het koor Feeling Good zorgt voor muzikale ondersteuning.

Na de herdenking is er een korte stille tocht vanaf de kerk naar de begraafplaats aan de Doelenstraat. Hier legt de Gemeente Lingewaard een krans bij het massagraf. Na de twee minuten stilte leggen onder andere de leden van de scouting bloemen bij het massagraf en zal Stinase een krans leggen bij het Exodus-monument. Na afloop wordt iedereen uitgenodigd voor een kopje koffie in De Buitenpoort.

In de nacht van 4 op 5 mei haalt Stinase samen met Loopgroep Huissen en Pheidippides het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Zij brengen het vuur terug naar Huissen. Tijdens de terugtocht worden bij vier oorlogsmonumenten (waaronder het monument aan het Looveer) bloemen gelegd.
Rond 11.00 uur zal het bevrijdingsvuur vanuit Huissen naar andere kernen in Lingewaard gebracht worden door onder andere leden van stichting deBol uit Bemmel en WSV Nooit te Ver uit Huissen.
Om 20.00 uur begint het Bevrijdingsconcert voor de hele gemeente Lingewaard in het kerkgebouw aan de Langekerkstraat.
Aan het concert werken mee De Stedelijke Muziekvereniging Huissen en soliste Ingrid Striek. Zij zullen ook gezamenlijk stukken ten gehore brengen, waarmee dit weer een prachtig concert gaat worden. Eindtijd ongeveer 22:00 uur. De entree is gratis.

Stinase heet iedereen graag welkom bij het herdenken op 4 mei en het vieren op 5 mei, om samen de vrijheid door te geven.

GENDT - Op zondag 3 september organiseren Tanja Borggreve-Geurtz en Dominique van Hemert een Hollandse benefietmiddag met diverse artiesten voor stichting Messi in Providentia in Gendt.

Deze stichting staat kinderen tot achttien jaar, die ouders, broer, zus hebben verloren op traumatische wijze. Tanja's dochter is daar één van na de zelfdoding van haar vader. Kaartjes zijn te koop bij: Bongo's bar Doorneneburg, cafetaria Braulio Angeren, Providentia Gendt, Hent's café Haalderen, Sjonnies bar Arnhem, Matser café Velp, Het Wapen van Bemmel.

Voorlichtingsbijeenkomst: Openbaar Vervoer Nederland

BEMMEL - Op 10 mei van 14.00-16.00 uur verzorgt KBO Bemmel-Doornenburg in De Kinkel in Bemmel een voorlichtingsmiddag van Openbaar Vervoer Nederland.

Het doel van deze voorlichtingsbijeenkomst is om een ieder op weg te helpen in het Openbaar Vervoer. In deze bijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan bod: Reizen met de OV-chipkaart in bus en trein; De buslijnen in uw directe woonomgeving; De Regiotaxi, vervoer van deur-tot-deur voor iedereen en in het bijzonder voor mensen die slechter ter been zijn; Reizen met de trein en de werking van de kaartautomaat.

Bent u nog onzeker maar wel in bezit van een OV-chipkaart, dan kunt u deelnemen aan een proefrit. Met een aantal andere (onervaren) reizigers gaat u samen met een OV-ambassadeur een ochtend of middag op pad met het OV. Tijdens de reis legt de OV ambassadeur uit hoe alles werkt. Deze ritten zijn onder begeleiding, maar wel op eigen verantwoordelijkheid. Door het maken van een proefrit raken senioren (weer) vertrouwd met het reizen met het openbaar vervoer. De dagen waarop deze proefritten worden georganiseerd worden tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten bekend gemaakt.

Zeer goede resultaten Sint-Sebastianus

GENDT - De kruisboogschutters van het schuttersgilde van Sint-Sebastianus Gendt hebben de afgelopen tijd zeer mooie resultaten weten te bereiken binnen hun competities.

Op 16 maart hebben zij het kampioenschap behaald binnen de schutterskring Kring Rijk van Nijmegen-de Betuwe. Een halve maand later, op 6 april, mochten ze zelfs in de finale van de Gelderse Kruisboog Bond strijden om de 'Frans Eikholt Bokaal' voor het Gelders kampioenschap. Helaas ging deze zege net aan de schutters van Sint-Sebastianus voorbij en ging de Gelderse titel uiteindelijk naar het Gilde Sint-Remigius uit Duiven.

De Show- en Marchingband, Jong Sebastianus, jeugdgilde en de vendeliers van Sint-Sebastianus vonden deze prestaties van de kruisboogschutters een goede reden voor een verrassingsserenade.

Op 20 april, tijdens het oefenavond van de schutters, vond deze verrassing plaats. De kruisboogschutters hadden niets door en dachten dat het korps zich verzamelde om bij het verzorgingshuis een serenade te gaan brengen. De verrassing was dan ook compleet, toen bleek dat het korps niet naar het verzorgingshuis vertrok, maar speciaal voor hen stond opgesteld om hun prestaties te vieren met een muzikale serenade en een vendelhulde. Na de felicitaties van het korps werd binnen in Providentia nog onder het genot van een hapje en drankje geproost op de mooie resultaten!

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 9 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 10 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 11 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 11 mei - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409 !)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

'Geef Rabo-stem aan Stichting Intocht Sinterklaas Gendt'

GENDT - Hoewel Sinterklaas en zijn Pieten op dit moment in Spanje zijn en genieten van de zon, zijn ze toch zeker ook al druk bezig met de voorbereidingen voor de komst naar Nederland.

Op zondag 12 november verwacht Sinterklaas weer in Gendt aan te komen. Als gezegd zijn de voorbereidingen weer in volle gang; De pietenband is aan het oefenen op nieuwe muziek, de danspiet is bezig met nieuwe dansjes en de bakkerspiet is druk bezig het recept van zijn pepernoten nog beter te maken! Zo ziet u maar: zij zijn het hele jaar rond bezig met deze oer-Hollandse traditie.

De intocht van Sinterklaas in Gendt kan niet zonder financiële steun. "Daarom zijn wij zeer verheugd mee te kunnen doen aan de Rabobank Clubkas campagne. Wij doen dan ook een beroep op uw steun. Breng tussen 17 en 29 mei uw stem uit en doneer aan de Stichting Intocht Sinterklaas Gendt. Met uw financiële steun kunnen wij er weer een groot feest van maken."

Mede-initiatiefnemer legt bestuurstaken neer Bestuursnieuws bij stichting Familiekracht

Van links naar rechts: Angelique Cras (voorzitter), Jenny van Aalten (vertrekkend vice-voorzitter) en Maria van Kesteren (bestuurslid).

LINGEWAARD - Stichting Familiekracht heeft onlangs in goed overleg afscheid genomen van mede-oprichter en vice-voorzitter, Jenny van Aalten. Drukke werkzaamheden binnen haar eigen kindercoachpraktijk leidden er toe dat zij de keuze heeft gemaakt om haar bestuurstaken binnen de stichting neer te leggen. Haar taken zullen intern onder de overige bestuursleden verdeeld worden.

Ondanks dat het bestuur Jenny’s afscheid betreurt, wordt haar keuze gerespecteerd. Stichting Familiekracht is zeer dankbaar voor haar enthousiasme en inzet de afgelopen jaren en wenst haar alle succes en geluk voor de toekomst.

Stichting Familiekracht is in het voorjaar van 2015 opgericht met als doel de eigen kracht bij opvoeders en ouders in de gemeente Lingewaard te vergroten, door het organiseren van thema-avonden (Het Familiekrachtcafé). Inmiddels is de stichting ook actief in de gemeente Wageningen en Doesburg.

Op zoek naar een sport? Kom badmintonnen!

ARNHEM - Wil je de laatste maanden voor de zomervakantie nog even actief bezig zijn? Ben je op zoek naar een nieuwe sport? Kom dan eens langs bij badmintonclub BC Gova in Sporthal De Laar West.

Iedere dinsdagavond van 20.00 - 22.00 uur kan je op elk niveau badmintonnen. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan ben je welkom op woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur. Dan leer je onder begeleiding, en op een leuke manier badmintonnen. Kan je al badmintonnen? Ook dan ben je welkom en wie weet wordt je dan nog wel beter! Voor meer informatie kun je een mail sturen naar info@bcgova.nl of kom op de speelavonden eens een kijkje nemen in de sporthal.

Programma Herdenken en vieren in Bemmel op 4 en 5 mei

BEMMEL - De vrijheid geef je door!

4 mei: DODENHERDENKING

18.45 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Theaterkerk te Bemmel m.m.v. Sofie Ebben, klarinet. Kerk open vanaf 18.15 uur

19.25 uur: Stille tocht naar het Oorlogsmonument bij kasteel De Kinkelenburg

19.45 uur: Voorlezen van de namen van de gevallenen

20.00 uur: 2 minuten stilte, Wilhelmus en kranslegging door meerde organisaties en individuelen

5 mei:        BEVRIJDINGSDAG

10.45 uur: wandelaars van St. deBOL halen het bevrijdingsvuur op in Huissen. Start om ca. 11 uur op de Markt in Huissen

12.15 uur: aankomst bij de kapel van “Maria van de bloeiende Betuwe” op de Heuvel, Heuvelsestraat . De wandelaars leggen bloemen neer, daarna korte plechtigheid bij de kapel.

koffie/lunchpauze

13.15 uur: vervolg wandeltocht naar het Oorlogsmonument op het gazon bij kasteel De Kinkelenburg Bemmel waar het bevrijdingsvuur zal blijven branden.

14.00 uur: aankomst bij het oorlogsmonument, Kinkelenburglaan

Deelname aan de wandeltocht gratis! Deelname s.v.p. aanmelden op tel. 0654975063 of 0622540214

Een vrijwillige bijdrage voor koffie en broodjes wordt zeer op prijs gesteld!

DE VRIJHEID GEEF JE DOOR !

De Dodenherdenking wordt georganiseerd door het Oranjecomité Bemmel/Ressen én stichting deBOL. Bevrijdingsdag Bemmel wordt georganiseerd door stichting deBOL. Informatie: www.debolbemmel.nl of 06 54975063 / 06 22540214.

Vrijwilligers gezocht!

ARNHEM – Op woensdagavond 17 mei en zaterdagmiddag 20 mei verzorgt Ronald McDonald Huis Arnhem een informatiebijeenkomst over vrijwilligerswerk in Huis Arnhem.

Heb jij vier uur per week over? Wil jij iets doen voor de kinderen en ouders in Ronald McDonald Huis Arnhem? Dit bijzondere en onmisbare Arnhemse (t)Huis zoekt extra vrijwilligers! Niet alleen vrijwilligers die de ouders en kinderen welkom heten, wegwijs maken, zorgen dat het Huis schoon en gezellig is en een luisterend oor bieden. Ook vrijwilligers die zich inzetten voor promotie- en fondsenwervende acties, begeleiden en/of organiseren van activiteiten voor gezinnen tijdens schoolvakanties en bijvoorbeeld ICT of technische ondersteuning willen bieden.

In Ronald McDonald Huis Arnhem verblijven ouders, broertjes en zusjes van een kind dat behandeld wordt in revalidatiecentrum 'Klimmendaal Revalidatiespecialisten' of ziekenhuis 'Rijnstate'. Zij kunnen overnachten maar ook alleen overdag (tussen of tijdens de behandelingen van hun kind) gebruik maken van de Huiskamer, de keuken en alle andere voorzieningen en (speel)ruimtes. Daarnaast is Ronald McDonald Huis Arnhem een van de drie Vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Voor veel gezinnen met een zorgintensief kind is een vakantie of weekendje weg niet vanzelfsprekend. In Huis Arnhem zijn zij ook altijd van harte welkom.

Alleen dankzij sponsoren, donaties en giften én de inzet en betrokkenheid van geweldige vrijwilligers, kan Ronald McDonald Huis Arnhem als deze kinderen en ouders 365 dagen per jaar een gastvrij, schoon en warm (t)Huis bieden.

Ben je benieuwd wat jij als vrijwilliger voor deze gezinnen kunt betekenen? Kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten in Ronald McDonald Huis Arnhem. Vrijwilligers vertellen dan alles over het Huis en de werkzaamheden die zij doen én je krijgt meteen een rondleiding door het Huis.

Op woensdagavond 17 mei (19.00 - 21.00 uur) en zaterdagmiddag (14.00 - 16.00 uur) ben je van harte welkom! Graag aanmelden via arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl. Wil je alvast meer informatie? Kijk dan op www.kinderfonds.nl/huis-arnhem of onze Facebookpagina.
Ronald McDonald Huis Arnhem (Gebouw A - Klimmendaal Revalidatiespecialisten), Heijenoordseweg 5, 6813 GG Arnhem. T: 026 3525260.

Doe mee aan het Lingewaards Dictee!

Fotograaf: Clemens Hendriksen

BEMMEL - Rotary club Lingewaard houdt op vrijdag 16 juni voor de elfde keer het Lingewaards dictee in OBC De Essenpas in Bemmel. Het dictee is een jaarlijks terugkerend evenement voor iedereen die van taal houdt. Het belangrijkste aspect van het dictee is naast het op speelse wijze toetsen van de kennis van de Nederlandse taal, het inzamelen van geld voor een midwinterdiner voor alleenstaande ouderen.

De schrijver is dit jaar Frans Walch, neerlandicus en schrijver. Onze burgemeester Marianne Schuurmans zal het dictee voorlezen.
Deelnemen kan als bedrijf met een bedrijventeam, kosten 260 euro inclusief afkoop van alle gemaakte fouten of deelnemen als particulier team (sportclub-, buren-, collega's-, vriendenteam) kosten 35 euro plus 35 eurocent per gemaakte fout. Een team bestaat uit vier personen. De teams strijden om de ‘Lingewaards-dicteetrofee’. Er zijn individuele en teamprijzen.

Programma
Het programma start om 19.00 uur. Rond 21.30 is de prijsuitreiking onder het genot van een hapje en een drankje. Leerlingen van het OBC kijken onder begeleiding van hun docenten Nederlands het dictee na. Pierre Cuypers, voormalig docent aan het OBC, geeft op humoristische wijze tekst en uitleg over de juiste schrijfwijze.

Aanmelden
Wil je weten hoe het gesteld is met je kennis van de Nederlandse taal? Doe dan mee voor het goede doel. Meld je aan op www.lingewaardsdictee.nl.

Voor bedrijven is er de mogelijkheid het dictee te sponsoren zonder deel te nemen. Kijk op www.lingewaardsdictee.nl onder de tab aanmelden/sponsoring.

Opbrengst collecte Hartstichting

LINGEWAARD - In de week van 2 – 8 april vond de jaarlijkse collecte van de Hartstichting plaats. Ook collectanten van de onderstaande drie plaatsen zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan en hebben een mooi resultaat opgehaald:

Huissen: 7.268 euro; Angeren 808 euro en Doornenburg 1.142 euro. De collectanten zijn in alle drie de plaatsen heel vriendelijk aan de deur ontvangen. En het is fijn dat men de Hartstichting een warm hart toedraagt. De Hartstichting is alle collectanten dankbaar voor hun inzet en de gevers voor hun gulle giften.

Het grootste deel van het opgehaalde geld wordt besteed aan onderzoek. Dit blijft nog steeds ontzettend hard nodig aangezien er nog veel te ontdekken valt. Daarom komen wij graag eenmaal per jaar langs om een bijdrage te vragen.

Uitslagen De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - Na de winterstop en jonge duiven kweek is vorige week het duiven vliegseizoen weer begonnen. Op zaterdag 15 april is de eerste vlucht vervlogen. Deze vlucht bedroeg een afstand van 138km. en werd vervlogen vanaf Tienen. Deze eerste vlucht werd gewonnen door H. Hegeman.

De duiven werden om 14.50 uur gelost en de eerste duif arriveerde om 16.33 uur. 2e. Comb. v. Ingen & Zn., 3e. C. Neijenhuis, 4e. Comb. Kiezenberg & Znn., 5e. G.M. Grutters, 6e. P.J.H. v. Ooijen, 7e. E. v. Aalten, 8e. T. Sas.

Afgelopen week werd de tweede vlucht van dit seizoen vervlogen vanaf Isnes over een afstand van 183km. Comb. Kiezenberg & Znn. draaiden als eerste. De snelheid op deze vlucht bedroeg 75km/p uur. 2e. C. Neijenhuis, 3e. G.M. Grutters, 4e. H. Hegeman, 5e. E. v. Aalten, 6e. T. Sas, 7e. Comb. v. Ingen & Zn., 8e. J. v. Kalkeren, 9e. H.M.C. de Wit, 10e. P.J.H. v. Ooijen.

Tiende deBol Junior-Avond4Daagse in Bemmel

BEMMEL - De inschrijving voor de 10e deBol Junior-Avond4Daagse Bemmel is op Koningsdag gestart!

Al vroeg waren de dames van deBol op Koningsdag opgestaan om op de Oranjemarkt de eerste inschrijvingen voor de tiende deBol Avond4Daagse binnen te halen. Er was slecht weer voorspeld, dus voorzien van winterjassen, paraplu’s, extra fleece dekentjes enzovoort gingen ze vrolijk op weg naar het Kinkelplein.

De kramen werden ingericht en feestelijk versierd en zelfs Willem 'Abraham' nam plaats tussen de Bolfamilie: James en Miep en de kindjes Belle en Bolle zorgden ervoor dat het 'onze Willem' aan niets ontbrak!

’s-Morgens was het wel wat rustig want de meeste mensen wilden toch tv kijken, maar in de middag werd het lekker druk en, al konden ze niet onder een enkele buitje uit komen, de inschrijvingen verliepen goed. De teller staat inmiddels op een kleine 400 deelnemers, maar ze gaan bij dit feestelijke tweede lustrum natuurlijk voor een record van minstens 1300 deelnemers!

U kunt weer komen inschrijven op woensdag 10 mei tussen 12.00 en 16.00 uur en op zaterdag 13 mei tussen 11.00 en 16.00 uur bij Het Wapen in Bemmel; inschrijfkosten zijn vijf euro.

Als u dat niet lukt kan er ook nog ingeschreven worden op maandag 15 mei tussen 12.00 en 16.00 uur en op dinsdag 16 mei (de laatste mogelijkheid) tussen 14.00 en 17.30 uur bij cultureel centrum De Kinkel. U betaalt dan wel 6 euro. Informatie: www.debolbemmel.nl of tel. 06 10840913 / 06 27507051.

Uitslagen De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - Na de winterstop en jonge duiven kweek is vorige week het duiven vliegseizoen weer begonnen. Op zaterdag 15 april is de eerste vlucht vervlogen. Deze vlucht bedroeg een afstand van 138km. en werd vervlogen vanaf Tienen. Deze eerste vlucht werd gewonnen door H. Hegeman.

De duiven werden om 14.50 uur gelost en de eerste duif arriveerde om 16.33 uur. 2e. Comb. v. Ingen & Zn., 3e. C. Neijenhuis, 4e. Comb. Kiezenberg & Znn., 5e. G.M. Grutters, 6e. P.J.H. v. Ooijen, 7e. E. v. Aalten, 8e. T. Sas.

Afgelopen week werd de tweede vlucht van dit seizoen vervlogen vanaf Isnes over een afstand van 183km. Comb. Kiezenberg & Znn. draaiden als eerste. De snelheid op deze vlucht bedroeg 75km/p uur. 2e. C. Neijenhuis, 3e. G.M. Grutters, 4e. H. Hegeman, 5e. E. v. Aalten, 6e. T. Sas, 7e. Comb. v. Ingen & Zn., 8e. J. v. Kalkeren, 9e. H.M.C. de Wit, 10e. P.J.H. v. Ooijen.

Meespelen bij Koperen Kees?

Zelf meespelen in zo'n prachtig kostuum? Kom naar de inloopavond. Foto: Annie Jansen

HUISSEN - De familieproductie van Theatergroep Koperen Kees start op dinsdag 2 mei met een inlooprepetitie. De nieuwe regisseur Florian Slangen zal tijdens deze inloopavond vertellen over zijn manier van regisseren en samen met de spelers en geïnteresseerden de vloer op gaan. De familievoorstelling zal in december/januari worden gespeeld.

Belangstellenden die als vrijwilliger hun steentje willen bijdragen aan de voorstellingen van Koperen Kees, zijn eveneens van harte welkom tijdens deze open repetitieavond. Zij krijgen een eerste indruk van de productie waaraan zij kunnen meewerken en wie de mensen zijn achter de vereniging.

Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld meehelpen met het bouwen en schilderen van de kleurrijke decors of het maken van kostuums. Ook voor theatertechniek, grime, promotie en organisatorische zaken zoeken wij enthousiaste leden en vrijwilligers. En voor de volledigheid: meespelen is zeker geen verplichting!

Voor de inloopavond is aanmelding vooraf niet nodig. "De deuren van Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen zijn vanaf 20.00 uur voor iedereen geopend en wij verzorgen graag een kop koffie of thee. De avond duurt tot 22.00 uur."

Energiebank Arnhem zoekt collega's

REGIO - Stichting Energiebank Nederland helpt huishoudens met een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm of een Gelrepas hebben. Met behulp van onze energiecoaches doorlopen huishoudens een traject van energie bewustwording, waarin zij gestimuleerd en geholpen worden om energie te besparen.

Daarnaast ontvangen huishoudens een pakket met energiebesparende producten. Tot slot geeft de Energiebank een direct steuntje in de rug via een korting op de energierekening. Dit alles met als doel om met korte termijn hulp een langdurig effect te bereiken.


Energiebank Arnhem zoekt collega’s voor diverse afdelingen;

Energiecoaches
Financieel medewerker
Marketing medewerker
Coördinator Fondsen en Producten
Coördinator Communicatie & Marketing
Coördinator Energiedonaties
Bestuursfunctie's

Wij werken op professionele wijze en uitsluitend met vrijwilligers. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een (vrijblijvend) oriënterend gesprek kun je contact opnemen met Willy Knelissen, Coördinator Vrijwilligers: email: willy.knelissen@energiebanknederland.nl. Informatie over de Energiebank staat op www.energiebanknederland.nl.

Column

Knuffelen

Het klinkt ouderwets, misschien betuttelend. Het geeft me een onrustig gevoel als mijn dochter met haar gezin in een vliegtuig is gestapt. Het familieprupke met Bas en Max zit op Mallorca. Na de eerste app keert de rust wat terug. 'We zijn veilig aangekomen. Het hotel ziet er prima uit.' Wat kan een opa anders doen dan opgelucht naar het Spaanse eiland een digitale knuffel te sturen. Knuffel. Ik ben eerlijk gezegd niet knuffelig aangelegd. Maar het schijnt wel te werken. Boer Arjan Swinkels in Son en Breugel knuffelt zijn waterbuffels. Dat doet hij niet helemaal voor de lol. Hij knuffelt zijn buffels tam om ze te kunnen melken. Boer Arjan is een aparte vogel. Hij werkt 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar knuffelt hij zijn buffels. Maar het zijn ook goede de hamburgers, zegt de boer eerlijk. De buffelknuffel houdt eigenlijk niet zo van mensen. Geen mensen knuffelen. Voor mij hoeft dat natuurkijk ook niet en zeker geen boerderijdieren en wild. Deze dieren zijn er om geslacht en opgegeten te worden. Dat is me in mijn jeugdjaren geleerd. Een kip op het hakblok. De bijl fier omhoog en met kracht pats! Toen heb ik gezien dat een kip zonder kop echt nog een poosje kan rondrennen. SP Lingewaard gaat als een kip zonder kop te keer tegen jagen. Een spervuur aan vragen zijn richting het college gegaan. De SP zegt signalen te hebben ontvangen van fietsers die zich onveilig voelen omdat er wordt gejaagd. Wat een linkse betutteling. De SP heeft jagershutten gefotografeerd die voor een ver-rommeling van het landschap zorgen. Oude schaftketen en hutten van oud hout en dekzeilen, zo stelt de SP. Het klinkt ouderwets, maar dit is toch de Betuwe waar ik ben opgegroeid? Beeldbepalende krotten, jagershutten en geknal van jachtgeweren. Ik ben niet knuffelig, maar ik knuffel graag de laatste ruige resten van de Betuwe uit mijn jeugdjaren.
Sjaak

Foto-expositie Chili en Argentinië

BEMMEL - Op dit moment is er bij RijnWaal Zorggroep locatie Liduina in Bemmel een foto-expositie van Argentinië en Chili. De foto’s zijn gemaakt door Desirée en Astrid van Abel.

Zij hebben in 2007 een rondreis gemaakt door deze landen van vulkanen, het Andesgebergte, uitgestrekte vlaktes en kleurrijke steden. De expositie is te zien tot eind juni. Meer reisfoto’s staan op www.abeltravelpictures.nl.

Fietspuzzeltocht bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 8 mei verzorgt het Vrouwengilde Doornenburg een fietspuzzeltocht voor haar leden. De puzzeltocht begint om 19.00 uur bij zaal Kort Oisterwijk. Bij de finish is er voor ieder iets lekkers. Hopelijk werkt het weer mee.

Tevens wil het Vrouwengilde haar leden attenderen op de mogelijkheid om te stemmen op het Vrouwengilde bij de Rabo Club Kascampagne; stemmen kan van 17 tot en met 29 mei. Dit wordt van harte aanbevolen; het is namelijk goed voor de financiën van het Vrouwengilde.

Aanmelden voetbaltoernooi Pinksterfestijn Hulhuizen

HULHUIZEN - Op maandag 5 juni (tweede pinksterdag) wordt het traditionele familie / buurttoernooi weer gehouden. Deelnemers kunnen zich online aanmelden via jarj.huisman@hetnet.nl of telefonisch 0481 422173.

Deelname is gratis. Het is gewenst dat ieder team minstens twee jeugdspelers tot en met twaalf jaar en een dame in het team hebben. Na afloop is er een gezellige nazit in de feesttent met muzikale medewerking van het duo Vision.

Terugblik op een geslaagde dageraadsviering

LINGEWAARD - Het is inmiddels een mooie traditie geworden. Op eerste Paasdag vieren we in alle vroegte de opstanding van Jezus. Om deze viering mee te maken moesten we wel heel vroeg opstaan, de dienst begon om 05.30, maar dit was geen probleem voor de ruim veertig aanwezigen.

Speciaal voor deze viering was de kerk aan de binnenzijde sfeervol verlicht, het was lekker warm binnen en Lynn Wientjes zorgde voor mooie muziek en zang. Aan de hand van beelden, muziek en opdrachten waarbij we moesten nadenken over de keuzes die we moeten maken in ons leven herdachten we de laatste uren van het leven van Jezus.
Nadat we onze spijtbriefjes in het vuur verbrand hadden, gingen we rond 06.30 de dijk op om te genieten van een spectaculaire mooie zonsopkomst. Terug bij de kerk mocht iedereen een kaarsje aansteken aan de paaskaars, en brachten we het licht van Christus mee de kerk in.
Na een korte afsluitende viering was er een gezellig ontbijt.
Een goed begin van eerste paasdag. "We mogen terugzien op een inspirerende viering”.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 8 mei kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: Vissoep, vis met worteltjes en aardappelpuree én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. "Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Wat is de zin van geloven?

HUISSEN - Ja, wat is de zin ervan eigenlijk? Een vraag waar veel mensen mee worstelen. Maar waar ook veel mensen al een antwoord op hebben: géén zin dus. Vaak door mensen die geloven. Want kijk nou eens wat er in de wereld gebeurt. Een populaire redenatie is: kijk maar eens wat de christenen allemaal aan leed hebben veroorzaakt. Veelal duidt men dan op iets van honderden jaren terug.

Zo was er ook een zeepfabrikant. Die stelde de vraag aan een rabbi. ‘Kijk nou eens wat er allemaal gebeurt. En zie wat voor ellende er nog altijd is. Wat voor nut heeft jullie geloof nou eigenlijk?’

De rabbi kijkt de man aan. En zwijgt. Neemt hem mee naar buiten. Daar zijn kinderen heerlijk aan het ravotten. Helemaal vies en smerig natuurlijk. De rabbi zegt: ‘Kijk nou eens. Je verkoopt al honderden jaren zeep. En toch zijn die kinderen hartstikke smerig.’ Ja, zegt de zeepfabrikant; maar je moet het wel gebruiken! ‘Precies’ zegt de rabbi. ‘Zo is het met geloven ook. Je moet het wel doen! En misschien wordt jouw leven, en daarmee de wereld, er dan ook wat beter op…’ (Ad Huson)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen: Zondag 7 mei 10.00 uur, voorganger Betty Woord (proponent), Raadhuisplein 35.

Nieuwsgierig? Kom langs! Iedere zondagmorgen om 10 uur en vrijdagmiddag tussen 14 en 16 uur is de kerk open. Om stil te worden of elkaar te ontmoeten. Van harte welkom.

MGZ-prijs voor Lingewaard Natuurlijk

Jac Lamerichs en Antoon Bouwmeister Foto: René Duifhuizen

BEMMEL - De MGZ-prijs 2016-2017 is toegekend aan de Stichting Lingewaard Natuurlijk. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers die al 23 jaar actief is in het organiseren van activiteiten op het gebied van educatie, landschap, natuurbescherming, struintochten, excursies, workshops, lezingen en activiteiten op maat.

Stichting Lingewaard Natuurlijk beschikt met de Veldschuur en het Dijkmagazijn over prachtige accommodaties en zijn niet meer weg te denken binnen de gemeente Lingewaard.

Op 26 april werden bestuur en coördinatoren van Lingewaard Natuurlijk totaal verrast door het bestuur van stichting MGZ, Maatschappelijke Gezondheidszorg Bemmel-Haalderen-Ressen. Voorzitter van de MGZ Antoon Bouwmeister overhandigde aan voorzitter Jac Lamerichs een cheque van 2.500 euro. Daar zal Lingewaard Natuurlijk vast een goede bestemming aan geven. De eerste ideeën werden in het dankwoord al benoemd!

Wijziging inzameling oud papier Haalderen

HAALDEREN - Omdat de eerste vrijdag van de maand op bevrijdingsdag 5 mei valt, zal er geen oud papier worden opgehaald in Haalderen.

De eerstvolgende inzameling vindt plaats op vrijdag 2 juni.

Bevrijdingstocht deBOL

HUISSEN - Op 5 mei – Bevrijdingsdag – zal het bevrijdingsvuur in Huissen opgehaald worden door wandelaars van St. deBOL. Daarom zal er op woensdag 3 mei géén 50+ wandeltocht worden georganiseerd, maar kan iedereen die de tocht mee wil maken bij deBOL aansluiten om ca. 10.45 uur op de Markt in Huissen.

Na een korte en feestelijke ceremonie zullen loopgroepen het vuur naar de diverse kernen van de Gemeente Lingewaard brengen. De wandelaars uit Bemmel lopen via de Heuvelsestraat waar, bij de kapel van 'Maria van de bloeiende Betuwe' een korte plechtigheid zal zijn en iedereen een bloem mag neerleggen bij de kapel. Voor alle wandelaars is er daarna een pauze met koffie en broodjes.

deBOL wil graag deze oude traditie, vroeger werd er vanuit Bemmel in processie gelopen naar de kapel op de Heuvel, voortzetten!

Na de pauze wordt de tocht voort gezet naar Bemmel en zal het vuur gebracht worden naar het Oorlogsmonument op het gazon bij kasteel De Kinkelenburg in Bemmel. De wandelaars sluiten deze bijzondere tocht af in besloten kring.

Het Bestuur van Stichting deBOL nodigt graag jong en oud uit om aan deze bijzondere tocht mee te doen. Het zou fijn zijn als u ons (i.v.m. koffie en broodjes) even via de mail: stichting.debol@planet.nl of tel. 0654975063 laat weten of u mee gaat lopen en met hoeveel personen u wilt deelnemen. Deelname aan deze tocht is gratis! (een vrijwillige bijdrage wordt uiteraard wel op prijs gesteld)

Kijk voor informatie op: www.debolbemmel.nl

Wijziging inzameling oud papier Haalderen

HAALDEREN - Omdat de eerste vrijdag van de maand op bevrijdingsdag 5 mei valt, zal er geen oud papier worden opgehaald in Haalderen.

De eerstvolgende inzameling vindt plaats op vrijdag 2 juni.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

Zilversmid uit Nepal werkt in Wereldwinkel

Foto: PR Wereldwinkel

ELST - In de week voor moederdag bezoekt zilversmid Dambar Biswokarma uit Nepal op uitnodiging van de Wereldwinkels van Arnhem, Elst, Oosterbeek, Renkum en Velp. Hij zal demonstreren hoe hij met zijn kennis en vaardigheden zilveren sieraden maakt. Zijn sieraden zullen ter plaatse te koop zijn.

Dambar werkt als zilversmid in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Hij is met steun uit Nederland indertijd opgeleid tot zilversmid en beheert al jaren met succes een eigen werkplaats. In het bedrijf van Dambar werkt hij met een aantal door hemzelf opgeleide werknemers. Dambar betaalt deze mensen een leefbaar salaris en biedt zijn medewerkers zo goed mogelijke werkomstandigheden. De band met Nederland is hecht. Dambar bezoekt Nederland regelmatig. Zo betrekt Dambar ook het hoogwaardig gecertificeerd zilver uit Nederland.

Het is in vele opzichten een goed moment om een kijkje te nemen in één van de deelnemende Wereldwinkels om voor een goede vriend, een familielid of voor uzelf een met de hand gemaakt zilveren sieraad te kopen. En natuurlijk zijn er ook tal van andere leuke cadeaus te koop in de Wereldwinkel om uw huis of tuin een stijlvol, kleurig accent te geven of gewoon om voor een dierbare een cadeautje uit te zoeken.

Kom naar de Wereldwinkel en laat u inspireren. Dambar is aanwezig in Wereldwinkel Elst op vrijdag 12 mei. In Oosterbeek op dinsdag 9 mei, Velp op woensdag 10 mei, Arnhem op donderdag 11 mei, Renkum op zaterdag 13 mei.

Spannende nek-aan-nekrace voor Gerrit Jeurissen Award

HUISSEN - Een spannende nek-aan-nek-race! Afgelopen donderdag 20 april zijn de winnaars van de vierde editie van de Gerrit Jeurissen Award 2017 bekend gemaakt. Stichting Mea-Vota in Huissen won een bedrag van 3.000 euro voor de herbouw van een kas voor nog meer educatieve activiteiten rondom hun tuinbouwmuseum ‘De Hofstééj’. Zij wonnen tevens de publieksprijs, beschikbaar gesteld door ONS Accountants en Belastingadviseurs. Ook de overige twee genomineerden (Theatergroep dDe Koperen Kees en Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid) vielen in de prijzen.

Na de opening door wethouder Helga Witjes, gaven de genomineerden een korte publieke presentatie over hun ingezonden initiatief bij zalencentrum De Valom in Huissen. Ook gaf de winnaar van vorig jaar, het Dominicanenklooster in Huissen, een presentatie over de besteding van hun prijzengeld. Theatergroep De Koperen Kees won de tweede prijs (1.500 euro) voor de optimalisatie van de theaterzaal. De derde prijs (500 euro) ging naar de Openbare Bibliotheek voor de aanschaf van een digiboard.

De Gerrit Jeurissen Award is een initiatief van Stichting Gerrit Jeurissen Fonds. Deze award wordt jaarlijks toegekend aan initiatieven met een sociale en/of ideële strekking ten behoeve van het algemeen maatschappelijk belang in Huissen.

Volgend jaar ook meedoen?
Heeft uw vereniging of stichting een goed initiatief, maar ontbreken er nog de nodige financiële middelen? Dien dan een aanvraag in voor de volgende Gerrit Jeurissen Award. Deze zal plaatsvinden in het voorjaar van 2018. Voor meer informatie zie www.gerritjeurissenfonds.nl.

B06 twijfelt over een gezond Fort Pannerden

De bezoekersaantallen moeten omhoog om Fort Pannerden een gezonde toekomst te geven. (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – De raadsfractie van B06 begint zich ongerust te maken over de toekomst van Fort Pannerden. Patrick Hegeman uit zijn twijfels over een gezonden exploitatie en de prognose over het aantal betalende bezoekers. Het college is schriftelijk gevraagd over 10.000 euro die Lingewaard heeft overgemaakt om de exploitatie in 2017 sluitend te maken.

Fort Pannerden startte vorige jaar met een prognose van 20.000 betalende bezoekers, oplopend tot 40.000 in 2019. B06 begint te twijfelen. Half november 2016 werd de 10.000e betalende bezoeker verwelkomd, waardoor men in 2016 ver van de 20.000 betalende bezoekers is gebleven, zo waarschuwt Hegeman het college. Financieel zit het ook niet zo lekker. April vorig jaar schonk Lingewaard 50.000 euro en staat bovendien bij de bank garant voor 50.000 euro. Hegeman: "Hoewel 2016 met een klein verlies is afgesloten, wordt nu al wel om een extra exploitatiebijdrage van 10.000 euro aan de gemeente gevraagd voor 2017." De plannen voor Fort Pannerden van ''groot, groter, grootst mag wat betreft B06 wel wat worden teruggeschakeld naar beheersbaar, ook in het belang van de beheersstichting en haar vrijwilligers.

Het college deelt die mening van B06 niet. De stichting heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, zo is de reactie. "De beheerstichting is in staat gebleken kosten te beheersen. Voor het verhogen van de inkomsten om daarmee tot een sluitende exploitatie te komen is echter een langere aanlooptijd nodig."

De tegenvallende exploitatie komt deels door toename van de huur- en nutskosten. Lingewaard is de verhuurde. De tegenvallende bezoekersaantallen heeft volgens het antwoord van het college er ook me te maken omdat er nog geen terras is gerealiseerd. Een tegenvaller is ook de afwijzing van Rijkswaterstaat voor aanleg van een veerstoep bij het fort.
Het college ziet nog geen probleem. De stichting levert inspanningen om de kosten te sparen en hun inkomsten te verhogen.

Uniek optreden Zuid-Afrikaans koor

HAALDEREN - Het fantastisch mooie Potchefstroomse Universiteitskoor uit Potchefstroom (Zuid-Afrika) zingt tijdens de eucharistieviering op zaterdag 1 juli om 19.00 uur en geeft aansluitend een concert (20.15 uur.) in de R.K. kerk in Haalderen.

Het Potchefstroomse Universiteitskoor staat onder leiding van zijn dirigent Kobus Venter. Degenen die ook in 2003, 2008, 2011 en 2014 bij het indrukwekkende optreden van dit koor in Groesbeek, Doornenburg of Bemmel zijn geweest, zullen nu zeker wéér van de partij willen zijn! Mocht u er toen niet bij zijn geweest, dan is dit uw kans in de O.L.V. van Zeven Smarten Kerk in Haalderen.

Het koor reist drie weken lang vanaf Zuid-Afrika door Europa, via Bemmel en Groesbeek naar Duitsland, Slovenië, Kroatië, Oostenrijk en Italië, alvorens weer terug te vliegen naar Johannesburg. In Nederland verblijft het koor een aantal dagen in Bemmel en Groesbeek en zal overnachten bij gastgezinnen.

De entree is gratis. Door de hoge kosten, die het koor maakt (vooral door de sterke euro), zal er na het concert in de Cosmas een collecte worden gehouden. Na afloop zullen cd's van het koor worden verkocht voor 10 euro per stuk.

"Ik zou het ontzettend fijn vinden, wanneer de kerk helemaal afgeladen vol zou zitten en we het gastkoor op die manier een geweldig onthaal zouden geven, net als in 2003, 2008, 2011 en 2014. Ook dat was een overweldigend succes. Niemand zal er spijt van krijgen. Voor mij is dit het mooiste koor in de wereld! Van harte aanbevolen!", zegt Eugène Ceulemans.

Familiegevoel bij MHC Bemmel 800

BEMMEL - In mei 2018 bestaat MHC Bemmel 800 40 jaar. Voor Ernest van Oppenraaij een moment om eens terug te kijken. Begonnen op een grasveld achter De Bongerd, heeft hij de club in de loop van de jaren zien groeien. Daar waar mogelijk heeft hij altijd zijn steentje bijgedragen.

"Helaas is het hockeyen voor mij niet meer mogelijk. Maar de vereniging blijft natuurlijk trekken. Vandaar dat ik me inzet voor het onderhoud van de velden en de accommodatie. Op zaterdag of zondag ga ik graag nog een wedstrijd kijken". Ook zijn schoonzoon, Ramon Jansen, is al jaren betrokken bij de vereniging. Vanaf de jongste jeugd is hij al lid. "Helaas hebben we geen team met voldoende spelers van mijn leeftijd, anders had ik graag nog een balletje geslagen. Nu zet ik me in als trainer van de jongens B1 en help ik met de scheidsrechtersopleiding. Een leuke en belangrijke taak. Goede arbitrage maakt de wedstrijd leuker", aldus Ramon.

Kleinzoon Pieter Jansen, spelend in de C, hoopt op het nieuwe waterveld het net zo ver te brengen als zijn vader en uit te komen voor het eerste team van Bemmel.

Toen de vereniging met het financieringsplan voor het waterveld kwam, hebben ze gelijk hun bijdrage toegezegd. Door nu een waterveld aan te leggen kan de vereniging weer jaren vooruit en zullen vele leden plezier beleven.

Vogels spotten op de fiets in Waterrijk en langs Linge

BETUWE - Het Waterrijk is een prachtig natuurgebied, deels recent, aangelegd en toegankelijk gemaakt met struinpaden en fietspaden.

De begroeiing langs en in het water van de Linge , de ontgravingen en de daar tussenliggende rietvelden is voor watervogels een rijk voedsel- en rustgebied. De fietstocht staat onder leiding van Ben Brouwer die enthousiast over de vogelwereld kan vertellen.

Deze IVN RijnWaal vogelaar verwacht dat wij al zomergasten te zien krijgen zoals de Grutto, Tureluur gele Kwikstaart en kleine Karakiet. Er is ook een goede kans om een Lepelaar of grote Zilverreiger te spotten. En natuurlijk een grote verscheidenheid aan eenden ganzen en andere watervogels.

Ben is voor deze fietsexcursie bereikbaar op 0653927477. De start is zondag 7 mei om 07.00 uur bij Viola 3 op industrieterrein Bergerden in Bemmel. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker zijn aanbevolen. Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

'Kom jij de meisjes en dames 1 van SC Bemmel versterken?'

BEMMEL - Het vrouwenvoetbal binnen SC Bemmel krijgt steeds meer vorm. SC Bemmel is een groeiende club in de regio. Binnen de club krijgt ook het vrouwenvoetbal steeds meer een prominentere plaats.

Op dit moment wordt er samen met de trainer van de dames 1, Peter Raijmann, hard gewerkt om het vrouwenvoetbal op een hoger niveau te krijgen. Voor SC Bemmel is het belangrijk dat er een goede sfeer is binnen de teams en dat de speelsters plezier hebben in het voetbal. "Om naast deze ingrediënten ook de ambities van de club te kunnen realiseren, zijn wij op zoek naar speelsters van alle leeftijden voor het nieuwe seizoen 2017-2018. Ben jij geïnteresseerd en wil je een training bijwonen, neem dan contact op met Lianne Geurtsen (liannegeurtsen@hotmail.com). Wij zijn op zoek naar jou en hopen je snel te zien op één van onze trainingen!"

Afscheid Chris van Asperen HKA

Foto: Ben Otters

ANGEREN - Chris van Asperen (rechts op de foto) heeft tijdens de jaarvergadering van de Historische Kring Angeren (HKA) afscheid genomen als voorzitter.

Zes jaar geleden heeft Chris de Historische Kring Angeren opgericht. Onder zijn bezielende leiding kwam er structuur in de vereniging, werden werkgroepen geformeerd en werd een werklocatie (Durpshuus) gevonden. Met Chris als ‘geschiedenisman’ en voorzitter werd de vereniging omgevormd tot een stichting. Een stichting die met enthousiasme de geschiedenis van Angeren beoefent, beschrijft en de kennis daarover verspreidt. Chris blijft als bestuurslid aan de Historische Kring Angeren verbonden.

Bloesemtocht van Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondag 7 mei wordt door de Angerse Oldtimer Club de Bloesemtocht weer verreden. Vanaf 's morgens 9.30 uur is het inschrijven van de rit bij ons clubhuis De Letste Stuyver aan de Molenstraat 6 in Angeren.

Gerben en Danielle hebben dan de koffie gaar. Onder het genot van dit wordt er bij gepraat en ingeschreven. Rond 10.30 wordt er gestart met de tocht. Als eerste starten de auto's, motoren, bromfietesen en Solexen. Als laatste starten de trekkers om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan.

De rituitzetters hebben er weer hun uiterste best gedaan een leuke rit ervan te maken. We laten ons leiden door de mooie Betuwe die dan hopelijk in bloei staat. Het weer is hierbij ook zeer belangrijk. "Bent u in het bezit van een oldtimer en zou u graag mee willen rijden? Meldt u gerust aan en rij mee. Wanneer u met de Bloesemtocht mee wil rijden, meldt u aan bij Johan Kuster 026 3250315 / mobiel 06 13189274 of info@angerseoldtimerclub.nl. Gelieve dit voor vrijdag 5 mei te doen, gezien de organisatie dingen regelen kan voor de deelnemers. Iedereen is ook welkom ons uit te zwaaien of gewoon komen kijken naar onze oldtimers."

Geweldige opkomst in Ontmoetingscentrum Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 26 april genoten jong en oud van het sprookje waarin de Gelaarsde kat zijn verhaal vertelt. Door de moed en list van de slimme kat trouwde de arme molenaarszoon Hannes met de wonderschone prinses en werd schatrijk. De voorstelling ‘Durven kun je leren’, was een groot succes!

Het publiek was razendenthousiast. Wat is er mooier dan zowel kinderen als ouderen te laten stralen door middel van een verhaal. Het maakt niet uit hoe oud je bent, het kind zit in ons allemaal. Dat was deze middag goed te merken! Na afloop werden er groepjes gevormd door middel van gekleurde puzzelstukjes. De kinderen die de veiligheid kozen, namen een zelfde kleur als hun oma of moeder. Er waren ook durfallen die het waagden om bij onbekende mensen te gaan zitten. Samen konden ze aan de slag. Het gesprek werd aan de hand van toepasselijke vragen op gang gebracht. Oud en jong kwamen met elkaar in contact, dat was de opzet.

Wendy van Geelen verdient een groot compliment vanwege het organiseren van deze middag. Wat eerst onmogelijk leek, heeft zij voor elkaar gekregen. Ook het O.C. waagde een gokje door dit initiatief een kans te geven. En met succes! Op het laatste moment werd besloten de grote zaal te gebruiken. De opkomst was veel groter dan verwacht. Volle bak, wat wil je nog meer?

Mantelzorgcafé Gendt

GENDT - Woon je in Gendt of de gemeente Lingewaard en ben je mantelzorger, dan ben je welkom in het Mantelzorgcafé op woensdagavond 17 mei van 20.00 tot 22.00 uur in Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt . Enthousiaste vrijwilligers, die zelf mantelzorger zijn begeleiden deze avond en zorgen voor een ontspannen en vertrouwde omgeving.

Tijdens deze editie van het Mantelzorgcafé staat het thema ‘de zorg voor iemand met dementie’ centraal. Sjan van Goor, maatschappelijk werker Zinzia Zorggroep, zal deze avond ingaan op gedragsveranderingen die kunnen ontstaan bij mensen met dementie. Wat zijn veel voorkomende gedragsproblemen en hoe ga je er mee om? Lokale professionals uit Gendt, betrokken bij de zorg voor mensen met dementie, zijn deze avond ook aanwezig. Er is veel ruimte voor het stellen van persoonlijke vragen. Tijdens het tweede deel van de avond zal sport- & cultuurcoach Rosanne de Groot ontspanningsoefeningen verzorgen voor de aanwezigen.

Het thema is de zorg voor iemand met dementie en hoe ga je om met veranderend gedrag? Activiteit: Ontspanningsoefeningen; de kosten bedragen twee euro. Inlichtingen: Henny Campschroer, vrijwillig coördinator, 0481 421758; opgeven kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Wijziging

inzameling

oud papier

in Haalderen

HAALDEREN -

Aangezien de eerste vrijdag van de maand dit jaar op 5 mei, bevrijdingsdag valt, zal ook dan géén oud papier worden opgehaald. De eerstvolgende inzameling in Haalderen vindt plaats op vrijdag 2 juni.

Mooiste tekeningen van Koningsdag

BEMMEL - Op Koningsdag in Bemmel waren er 45 kinderen die deelnamen aan de straatteken wedstrijd op het Kinkelplein.

De jury vond dat de deelnemertjes zo hun best hadden gedaan dat zij allemaal een prijs mochten uitzoeken. Ook vond de jury dat er 2 tekeningen extra aandacht verdienden. De tekening van Nicci Pallada kreeg een eervolle vermelding want hierop stond alles wat met koningsdag te maken had op een mooie manier uitgebeeld. Nicci is een waar tekentalent, want zij heeft ook al tweemaal eerder een prijs gewonnen met tekenwedstrijden georganiseerd door het Oranje Comité.

Daarnaast vond de jury de eenhoorn van Sofie heel erg mooi.

23 / 24

Hoera, op 7 mei wordt Jasmijn 16 jaar!
Gefeliciteerd lieve meid.
Kus, papa, mama, Romy en Casper.

Wat zijn we trots,
onze kanjer Iris Schulte
heeft zwemdiploma C gehaald.
Dikke Kus. Papa, Mama en Fleur

Dit vrolijke menneke is
op 8 mei jarig. Gefeliciteerd Mik,
je bent nu 1 jaar.
Knuffels van ons

Deze krantenbezorger
wordt 7 mei 15 jaar
Alvast van harte gefeliciteerd Kevin.
Liefs oma .kim en eva.arie en jolanda .
Samantha en stefan .anthony

Onze boef wordt 9 mei 4 jaar,
op naar de basisschool..
Gefeliciteerd van papa, mama en Bryan